Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ve çiftçi
badem dostlarına bir sorum olacak, kayalık bölgelerde badem yetişir mi?
|
Kural olarak yetişir. Bademin hızlı gelişip ürüne yatması için hızlı kök yapması gerekir. Kayalık alanlarda kök yapma olayı yavaşladığı için ağacın gelişimi ve ürüne yatması gecikiyor.
Geçtiğimiz hafta "Kökler santimetrekareye 5-15 kg basınç uygular." şeklinde bir makale okumuştum. Ayrıca köklerin salgıladığı bir takım kimyasallar da kayaları parçalayıp köklerin daha derinlere gitmesine yardımcı oluyor.
Kendi arazimde yaklaşık 2 dekar arazide benzer bir sorun var. Kimi yerlerde 20 cm toprağın altı tüf (kaya). Kimi yerlerde toprak hiç yok. Yaklaşık 70- 80 badem ağacından mahrum olmam söz konusu.
Araştırmalara başladım. Nette kayaların yapıları, yıpranmaları vs makale aradım. Ancak pek bir şey bulamadım.
Epey kafa yordum, şöyle bir yöntem uygulamaya başladım; bir hilti ve jeneratör aldım. Kayalara 1 metre çapında, 1,20-1,40 m derinliğinde çukurlar açıyorum. Açtığım çukurların içerisine su, kar, buz dolduruyorum. Havalar zaten soğuk olduğu için sürekli bir "erime-donma eğrisi" seyrediyor. Bu şekilde Mart ortaları-sonuna kadar kayaya açtığım çukurların içlerinde bayağı bir yıpranma olacak. Dikmelerimi diktikten sonra düzenli sulama ve gübreleme ile köklerin güçlü olması için çalışacağız.
Bu arada bu sorunu ceviz konusunda otorite olan birine ilettim. Kendisi " Bunun zor bir konu olmadığını, betonu bile yıpratıp üzerinde fidan yetiştirebileceğimizi" söyledi. Kireç çözücü ve benzeri kimyasalları kullanacakmışız. Ancak " Senin arazinin toprak analizi ve PH değerlerini görmem gerek.Ph değerini yükseltirsek fidanların asla büyümez.Çok dikkatli kullanmalıyız." dedi. Bu konunun ayrıntılarını öğrendiğimde sizinle paylaşırım. Açtığım çukurların hafta sonu araziye gidebilirsem fotoğraflarını çekip burada paylaşırım.
Diğer bir nokta ise hümik asitin kayaları parçaladığı. Abartmamak şartıyla damla sulamama katıyorum.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa burada deneyimlerini, bilgilerini bizimle paylaşsın. Bilgiler paylaşıldıkça büyür.
Saygılarımla...