Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos
Rakımın 1000 metre olduğu yerlerde genelde ağaç dallarının donması zor.pek karşılanılan sorunlardan değildir.Yaz sıcaklıklarının yetersiz olmasındna dolayı olgunlaşmanın olmadığı bademde görülmemiştir.1000 metre için değilde kış sıcaklıklarının çok düştüğü yerlerde cevizde güz soğukları olur.Gözlerde ve ceviz filiz uçlarında kurumalar olur.Bademin en büyük risk, erkek çiçek açması bunun sonucu çiçek veya küçük meyvelerin donmasıdır.
|
Sayın Avanos bir meteoroloji mühendisidir. Yukarıda yazdıklarına harfiyen katılıyorum.
Kendi bahçesi de yaklaşık 1.000 metre rakımda. Benin kendi bahçem 1.115 metre yükseklikte. Önceki sayfalarda Sayın Avanos'un bir iletisi vardı 1.400 metrede bile bademden istikrarlı ürün alınabiliyor.
Yüksek rakımlarda diğer çeşitler de olabilir. Ancak geççi çeşitleri tercih etmek daha garantili olabilir. Ferragnes gibi geççi çeşitler tercih edilmelidir. Ferrragnes neredeyse Mayıs ayı başında yaprak açıyor.Bunu kendi bahçemde gözlemledim. Ayrıca gerektiği durumlarda fidanlara geciktirici bulamaçlar verilebilir. Ağaç gövdeleri sönmüş kireçle badana yapılabilir. Bu şekilde dikmeler-ağaçlar 1-2 hafta daha geç uyanabiliyor.
Ben de çok fazla kişiye danışılmaması, teorik bilgilerle kafa karıştırılmaması kanaatindeyim.