PDA

View Full Version : Kiraz'ın Bahçesi

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

Kiraz
25-05-2010, 19:49
Güler Hanım, aynı şeyi düşünmüştüm ama clematis ile pasiflora beraber tavsiye edildiği için dikmiştim. Şimdilik pasifloranın altta dal ve yaprakları az, yukarısı hızlı büyüyor, clematis ise aşağıda. Dediğiniz gibi olacaksa sonbaharda bir yer değişikliği daha yapmam lazım ya da pasifloradaki dalları budayıp, güle yönlendirmem gerekecek, teşekkürler.

Kiraz
27-05-2010, 20:10
Teşekkür ederim Sevgili Nazlı06, ama önceki fotoğraflarda gördüğün gibi her zaman her yer güzel olamıyor, en azından bu sene zamanım az olduğu için benim bahçe böyle; bir tarafı üzerken bir tarafı sevindiriyor, bir tarafını düzenlerken diğer tarafı dağılıyor.

Gündüz bahçeden uzak kalsam da aklım toprakta. İş yerinin önüne ektiğim çiçek tohumlarını ben olmayınca kimse sulamadığı için pek çimlenen olmadı. İki gündür eşelenip yan taraftaki adaya domates diktim, "Bunlar benim değil, sizin; ben bakacağım diye sulamazlık etmeyin" dedim, domates- biberi duyanların yüzü güldü, sanırım el atacaklar.

Kiraz
27-05-2010, 20:17
Çok yakında bunlardan biri benim bahçemde olacak, şimdilik bitişiğimde:)

147478

nurcanaybay
27-05-2010, 21:13
Sn.Kiraz ;
çok güzeller ama 1.5-2 aylık olmadan anne den ayırmayın.Yeterince emmezler ise pek çok hastalığa maruz kalıyorlar.Belki biliyorsunuzdur ama yazmazsam içim rahat etmiyecekti :)

Kiraz
28-05-2010, 11:16
Sevgili Sevim4, Nurcanaybay, Nazlı06 teşekkür ederim.

Sevgili Nurcanaybay, şimdilik almıyoruz, 2 ay annesinin yanında kalacak, annesi de zaten komşumun kızı. Özledikçe görüyoruz, zaten 7-8 m yakınımızda. Yine de yazdığınız iyi oldu, hiç tecrübem yok, komşumdan öğreniyorum.

Yukarıdaki fotoğraf annelerini emerken çekildi.

Adalet Yağcı
28-05-2010, 14:27
Sevgili Kiraz, ellerinize sağlık, bahçe tam olarak oturmuş artık, adam olacak köşeyi de adam ettinizmi tamamdır :)
Desem de inanmayacaksınız biliyorum.
Bitmez bu şarkılar bitmez ;)

Kiraz
28-05-2010, 14:31
İnanmadım zaten:) Bitmez bitmez.. Bitse bile "biri biter öbürü de başlar..."

limon
28-05-2010, 20:34
Köpek geliyorsa daha çok şeyler başlayacak demektir. :)

Ona yer hazırlamak gerek, bahçeye salınca bitkilerin ortasına basacak, toprağı eşeleyecek, işeyecek vs... Belki büyüyünce çok uslu olacak ama bir süre haşeleriliğine dayanmak gerekecek. Baştan uyarayım da her şeyi göze alıyorsanız alın. ;) Artııı, küçük köpekler çok fazla tuvalet yaparlar. (çiş değil öbürü)

Kiraz
29-05-2010, 21:53
Köpek geliyorsa daha çok şeyler başlayacak demektir. :)

Ona yer hazırlamak gerek, bahçeye salınca bitkilerin ortasına basacak, toprağı eşeleyecek, işeyecek vs... Belki büyüyünce çok uslu olacak ama bir süre haşeleriliğine dayanmak gerekecek. Baştan uyarayım da her şeyi göze alıyorsanız alın. ;) Artııı, küçük köpekler çok fazla tuvalet yaparlar. (çiş değil öbürü)

Bunları bildiğimden ve kendimi buna hazır hissetmediğimden taşınalı beri erteliyordum, çocuklarımı kastederek "Benim zaten bir kedim, bir köpeğim var." diyordum ama yavrulardan sonra hepsini unuttum:)

Kiraz
31-05-2010, 21:27
Geçen yaz sonu kırık dökük aldığım yaban asmaları. Üç kök bir arada, ikisi açıyor, yanlış hatırlamıyorsam biri geç açacak. Arkadaki yaseminler dün açmamıştı ama bugün çok güzel açtı.
148571

148572

148573

Astilbe açıyor.
148574

Üç senedir edinemediğim anemona, Sn. Homan100 sayesinde kavuştum, ilk çiçek.
148575

Kiraz
31-05-2010, 21:31
Geçen sene taşın deliğinde kendiliğinden çimlenen lobelya.
148576

Taşa diktiğim damkoruğu yanında çimlenen lobelya. Geçen sene bu renk lobelyam yoktu diye hatırlıyorum, bu da alisyum gibi renk değiştirmiş.
148577

Kiraz
04-06-2010, 19:22
Sevgili Hozat'tan geç aldığım gelincik tohumları önce küçüklüğünden, sonra çimlenenlerin çok küçük olmasından gözümü korkutmuştu. Geç de olsa hiç güç olmadı, açmaya başladılar.

149438

149439

hozat
04-06-2010, 21:16
Sevgili Kiraz,

Güzel bahçene gelincik çok yakıştı.
Geç kaldık ama beni de utandırmadı, Şile'deki bahçemde iki gündür açmaya başladı.
Gelincik bir kere dünyana girdi mi ondan vazgeçemiyorsun,her bahar yolunu bekliyorsun.

Erkenci olduğu için baharı müjdeliyor. Artık yorulmana gerek yok. O, kendi işini halledip sana her bahar merhaba diyecektir.
Tohumların hepsini toplama, bir kısmı üstünde kalıp toprağa dökülsün.
Bol çiçekli günler.

Kiraz
06-06-2010, 19:30
Sevgili Hozat bugün çok gelincik açmıştı, yazdığınız gibi bir kısım tohumu üzerinde bırakacağım. Gelincikler başkadır, yürürken yoldan çıkarır ya da yakından görmek için arabayı kenara çektirir.

Ayı pençesi açıyor (bu sene ilk defa konuk oluyor)
150171

150172

Zeki Bey'in toplantıda dağıttığı kaliforniya gelinciği ilk çiçeğini açtı, yerini severse her sene orada açacak.
150173

Saksı 1,5 m yükseklikte, yapraklar da duvara değmiyor ama bizimki çok azimli, kahvaltı yapıyor.
150174

Sevgili Adalet Hanım'ın gönderdiği sarı- karagözlü suzan açmak üzere.
150175

Kiraz
06-06-2010, 19:40
Sağdaki salyangozlardan korumasız büyüdü, soldakine taktığım plastik parça %50 korudu, çiçekler de %50 açıyor.
150180

Sebze bahçesi de çiçekleniyor.
150181

Bu bitkinin ismini hala hatırlayamadım, bu sene ilk defa çiçek açıyor, burayı sevdi anlaşılan.
150182

Salyangozlar işe yaramış gibi. Bahara kadar hüsnüyusuflardan uç aldılar, sanırım bu yüzden çiçeklerin çapı bir karıştan fazla, gövdeden bir sürü çiçek açtı.
150183

En güzel zamanları
150184

nurcanaybay
06-06-2010, 19:52
Sn.Kiraz ,
yasemin de clematis'te çok güzel.Benim clematis'te böyle gelişiverse :)
İsmini hatırlıyamadığınız bitki sanırım Houttuynia ,suyu severmiş.

Adalet Yağcı
06-06-2010, 20:05
Sevgili Kiraz, hiç bir şeyden çekmediniz salyangozlardan çektiğiniz kadar, sarı kızı bile yakalamışlar, ne azim!!!

Yasemine bayıldım, benimkine fotoğrafı göstereyim de utansın biraz :)

Suzanlar güzel gelişmişler, bol çiçekler diliyorum.

Kiraz
06-06-2010, 20:41
Sevgili Nurcanaybay isim için teşekkürler. Çok güneşli yeri sevmemişti, yaprak bile veremiyordu, burada kendine geldi.

Adalet Hanım teşekkürler, sizin de bahçemde emeğiniz çok:)

Gönderirim Gülbeşeker.

Orhan Özbilgiç
06-06-2010, 21:25
Sizlerin yaseminlerine bakınca, ''benimde var!'' Diyemiyorum. Benimki zaten pervane değil, ''tırışka'' yasemin.:D Sizinkinin onda biri kadar çiçek açsa razıyım. Gerçi çiçeği kokulu ama, daha açmasına çoook var. Henüz yeni dallanıp-budaklanıyor.
O, sarkan sarı çiçekli çok hoş. Salyangoz ağzının tadını biliyor.;)
Sevgili arkadaşım, ne diyeyim:confused: Elinize sağlık. Zeki Bey' in o Kaliforniya Gelinciği' nden, herkes gibi bende aldım. Ama çürüttüm. Neyse, seneye yine isteriz!

Kiraz
14-06-2010, 22:29
Sn. Orhan Özbilgiç, sabrınız varsa, bu sene tohum verirse çimlendirdiğim bir pervane çiçekli yasemin sizin olur, zira dalından üretemedim. Bu sıralar kokusu başdöndürücü güzellikte. Geçen sene çimlendirdiklerimi bankın üzerindeki demirlere sardıracağım, henüz boyları birer karış.

Geçen sene bahar başı böyleydi...
152895

Bu sene böyle... Ama istediğim gibi olması için en az üç sene daha lazım, demirleri de hala saklayamadım. Bu sene demirlere sabah sefası sardırmadım çünkü geçen sene yaz sonu yaprakları çok kötü olmuştu. Her iki yanında farklı cins yasemin var, sağ taraftan da çardak gül geliyor.
152896

Demirlere asılı karagözlü suzan. Toprağını tamamen değiştirdiğim saksıdakiler bariz şekilde daha iyi gelişti.
152897

Pazar sabahı hasılatı.
152898

dağ çiği
14-06-2010, 22:43
Sevgili kiraz çok güzel bir köşe olmuş. Sedirin çok güzelmiş kırlentlerinide çok beğendim.Seneye muhteşem olucak inşallah.

Adalet Yağcı
14-06-2010, 23:16
Nereden nereye, evrim denen şey böyle bir şey mi acaba :)
Sevgili Kiraz, ne yaparsam yapayım çimli bir bahçe ile yarışmam mümkün değil, nasıl da güzel olmuş, bankın altındaki rozetler.

Baktıkça bakası geliyor insanın, huzurlu bir bahçe olmuş, dingin ve zengin.

Kekik
14-06-2010, 23:37
Sevgili Kiraz ,sitede zevkle takip ettiğim çok güzel bahçelerden biri de sizin bahçeniz. Çiçeklerinizin hepsi de harika.Emeğinize ellerinize sağlık.

limon
15-06-2010, 11:49
Kiraz, demirin diğer tarafına da bir kök Armandii, bir kök daha kısa boyda kalacak baharda açacak bir Clematis türü, bir kök te yazın açacak bir Clematis türü şahane olur. O zaman hemen her sezonda çiçekli bir demirin olur. Ponpon Gül de şahane olur. Bu haliyle de çok güzel ama amacımız daha daha olduğu için yazdım. :)

Kiraz
15-06-2010, 21:11
Sevgili Dağ çiği, teşekkür ederim. Kırlentler, rahmetli kayınvalidemin çeyizinden.

Adalet Hanım teşekkür ederim. Çim biraz bozulmuştu ama şimdi toparlandı. Bankın altında camgüzeli var. Hem daha önce aynı yere dikmediğimden hem de yarı gölge olduğundan çok güzel gelişiyorlar, asıl temmuzdan sonra orayı tamamen dolduracaklar. Geçen sene rozet çiçeklerim çok keyifsizdi, bu sene denemedim.

Sevgili Kekik teşekkür ederim.

Limon, ruhumu okumuşsun. Armandii'ne bayılmıştım zaten, düşünüyordum. Geçen sene demirin sağ yanına diktiğim iki farklı cins clematis keyifsizdi diye yaseminin yanına taşımıştım, dün oraya tekrar diksem mi diye düşündüm. Burada bazı duvarlardan sarkan pembe ponpon güller var, uzun süreli çiçekliler, bulursam mutlaka alacağım. Evin girişindeki merdivenlere sarmayı düşünüyordum ama dediğin gibi buraya da yakışır. Hüsnüyusufların arkasında da sarmaşık ortanca var ama gerçekten sarılır cinsten mi bilmiyorum. Öff yaa, daha daha diye diye bunun gerçekten sonu yok:)

Bu saatte evin içine yasemin kokusu doldu, geceleyin beyaz çiçekleriyle çok güzeller ama Limon, seninkiler kadar güzel olmadıkları için fotoğraf eklemiyorum:)

Zeki Yağlı
17-06-2010, 21:12
Sevgili kiraz,

Bugün bahçenizi baştan sona dolaştım. Bahçenizin bence en ayrıcalıklı yönü, yapımına forum üyelerinin neredeyse tamamının yapıcı ve gayretli katılımlarını sağlamış olmanız ve herkesin de bunu severek ve coşku ile vermiş olması.

Bu kadar kişiyi bahçenize toplayıp çalıştırabilmişsiniz ya bravo size:) Büyük bir sempati ve karizma gerek. Onu da sağlamışsınız. Çok tebrik ederim.

Bahçe yola çıkmış. Artık zaman içinde gelişmeye, türlü şekliller almaya, güzelleşmeye doğru yola çıkmış.
Sizin bu gayretiniz ve biraz sabırla çok çok daha güzel olacağına inanıyorum.

#638 deki tanımadığın bitkinin adı Houttouynia cordata.
Gölgede yetişen , yaprak renkleri cezbedici, ama çok yayılıcı ve bahçeyi sarıcı, sonradan kurulması zor bitkidir.

Ben de rengine kapılıp bahçeme diktim sonra zor kurtuldum. Bence dikkatli ol.

Yardım edebileceğim bir konu olursa sevinirim.

Selamlar, sevgiler.

Kiraz
18-06-2010, 07:04
Sn. Zeki Yağlı, ziyaretiniz beni çok mutlu etti. Üyelerden öğrendiğim ve öğreneceğim çok şey var. Bahçe için sabırlı olmak zorundayım, her geçen yıl bunu daha iyi anlıyorum, bazı heyecanlarda şimdi daha sakinim ve aceleci olmamaya çalışıyorum; biraz bu durumu kavradığımdan biraz da zamanımın kısıtlı olmasından işi biraz oluruna bırakıyorum.

Houttouynia cordata hakkında bilgileriniz için teşekkürler. Bu bitki hakkında "güneş sever " diye bilgi bulduğumdan önceki seneler güneşli bölgedeydi ve çok keyifsizdi, yapraklarını bile doğru dürüst çıkaramıyordu. "Bahçeyi sarıcı" yazınızı geçen sene okusaydım yanlış bitkiden bahsettiğimizi düşünecektim ama bu sene yarı gölgede çok keyifli ve yayılma eğiliminde. Uyarınızı dikakte alıp yerini değiştireceğim çünkü çimin sınırında.

Sizden öğreneceğim çok şey olduğunu biliyorum, teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
18-06-2010, 07:54
[QUOTE=Kiraz;658416]Sn. Orhan Özbilgiç, sabrınız varsa, bu sene tohum verirse çimlendirdiğim bir pervane çiçekli yasemin sizin olur, zira dalından üretemedim. Bu sıralar kokusu başdöndürücü güzellikte. Geçen sene çimlendirdiklerimi bankın üzerindeki demirlere sardıracağım, henüz boyları birer karış.

Sayın Kiraz;
Çok teşekkürederim. Tabiiki beklerim.

Bahçenizi gezerken, adının Houttunniya olduğu belirtilen çiçekli bitki ilgimi çekti. Sanırım aynısı bende de var.;)
Sevgili Ahmeter' in armağanı olan Selluka' nın dibinden çıktı. Biraz büyüyünce ben onu ayırdım. Çünkü onu ''Hedere'' sandım. Bir ipte iki cambaz olmaz diye.:p
Şimdi görüyorum ki, o bir sarmaşık değil! Yayılıcı.
İşte bakın! Aynısından sanırım.;)
Neyse, benim bahçede onun yayılıp örtmesini istediğim bir yer bulurum ona.:D

153888

limon
19-06-2010, 12:20
Kiraz, pazartesi işyerine gönderiyorum. :) Çiçeksiz olan soldakiler Kaya Teresi onlar gelecek baharda açacaklar ama yaprak formları da güzeldir, nihayet saksıya alışıp keyiflendiler. Diğeri benim meşhur sarı güzel Lysimachia procumbens(Golden Globes), o tüm yaz az az da olsa açmaya devam eder. Çiçekleri geçse de onun da yaprak yapısı güzeldir. Yaz-kış dışarıda kalabilirler. İstersen çiçekleri geçtikten sonra yere geçirebilirsin.
154251

Hhatice
19-06-2010, 13:28
Sevgili Kiraz bahçeniz çok güzel hele Astilbe ne kadar değişik yeni farkettim .Çiçeği çok güzel
ben sona kalmıştım .Kaliforniya gelinciğim çok cansızdı malesef öldü .Zeki beyin dağıttığı diğer fideler çok güzel gelişti .Sizinki çok güzel açmış .Bir an kırmızı gelincikle karışık ekildiğini hayal ettim .Çok hoş olur.Astilbe tohumdan mı yetişiyor.Tohum verirse benim için toplarmısınız.?

Kiraz
20-06-2010, 20:50
Sevgili Hhatice astilbeyi köklü olarak aldım. Tek olunca bana biraz zayıf geldi, farklı renkte ve bir kaç tane olursa daha iyi olacakmış. Geçen sene tohum oluşumlarını göremedim, belki çok küçüklerdi, bu sene tekrar bakarım.

ciceksever70
20-06-2010, 21:43
Kiraz hanim ilk resimlerinizi ve verdiginiz mücadeleyi hatirliyorum da nereden nereye diyorum... Biraz da bizim verdigimiz cabaya benzetiyorum. Ama verilen emekler ne güzel karsilik buluyor degil mi? Cok zarifsiniz. Bahcenizin her kösesinden ince zevkiniz belli oluyor. Sevgiler...

Kiraz
20-06-2010, 21:53
Sevgili Çiçeksever70, belki de bu emek güzel görmemizi sağlıyor. Siz de çok emek verdiğiniz için bu gözle bakabiliyorsunuz artık. Hazır düzenlenmiş bir bahçe bulsaydım bu keyfi kesinlikle almazdım ya da bu çabanın ve sabrın ne olduğunu yaşamasaydım, bu gözle bakmazdım.

Kiraz
20-06-2010, 22:26
Arka bahçemdeki ortancalar her gün biraz daha koyulaşıyor. Bu sene mor ve mavilerim daha az, çoğu pembe.

154603

154604

Bunlar da iki bahçe arasındaki ortancalar. Komşumun ahşap kafes arkasında kullanamadığı ve güneş almayan dar toprak parçasına beraber ortanca daldırmıştık, bu sene iyice uzadılar, çiçekli dalları da benim bahçeye sarkıyor. Boylarını fazla budamıyorum, gerekirse dallarını seyrelteceğim, iki veranda arasında çiçekli çit olmasını istiyorum. Öndekiler de benim bahçemde köklenenler.
154605

154606

Çeşme yanındaki ortancamın boyu bu sene istediğim gibi oldu.
154607

finduk52
20-06-2010, 22:38
Sevgili Kiraz ortancalarında diğer çiçeklerin gibi çok güzeller. Sanırım herkes mavi rengini seviyor ortancaların , bende tersine pembeleri daha hoşuma gidiyor.

Kiraz
20-06-2010, 22:47
Alliumlar ilk kez açtı. Salyangozların zarar vermediği nadir çiçeklerimden biri.
154613

Gayret'lerin çiçeğini bu sene ilk görüyorum, ben çiçeği sevdim, üstelik kalıcı.
154614

Uyuzotu çiçeğini tek yıllık diye "Karmakarışık köşe"me ekmiştim, geçen sene az miktarda açmıştı. Bu baharda köklerden yeni sürgünler çıktığını görünce taşıyabildiğim kadarını sebze bahçenin yanına taşımıştım. Yine de kalmış, iyi ki kalmış. Geçen seneye göre çok ve iri çiçekli, uzun boylu. Yere yattığı için bir sopaya bağlamak zorunda kaldım. Şimdi merak ediyorum, iki yıllık mı, uzun ömürlü mü?
154616

Güler Hanım'ın geçen sene gönderdiği çeliklerden biri. Hala tenekede ve çok güzel renkte açtı. Sebze bahçemin yanındaki keyif sandalyesinde bana eşlik ediyor.
154615

Bu da yenilerden. Sayın Hocam100'den almıştım ama ismini unuttum. Çiçeği çok güzelmiş, tek çiçek açtığı halde dikkat çekiyor. Belki de uç almam gerekiyordu. Salyangozlar buna da dokunmadı.
154617

nurcanaybay
21-06-2010, 12:30
Her hafta ortanca'ları görüp almamak için kendimi zor tutuyorum ....ama bunları görünce
direncim azaldı ,özellikle çeşmenin yanın da ki formuyla çok güzel.

Son fotoğrafta ki soğanlı çiçekmiydi ?

Kiraz
21-06-2010, 15:45
Çeşmenin yanındakinin formu ve rengi güzel ama çiçekleri diğerleri kadar dayanıklı değil sevgili Nurcanaybay.

Son fotoğraftaki çiçek yanılmıyorsam soğanlı değil, yumruluydu.

Kiraz
28-06-2010, 21:46
Nihayet bu sene ön setteki demir parmaklıkları kapatabildim. İlk sene (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=239198&postcount=4) çiçekler yetersiz ve seyrekti, ikinci sene (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=495528&postcount=384) karma karışık ve kısaydı,az çiçekliydi, bu sene:
156423

Ama yine de alt kısmında kısa boylu, açık renk yapraklı veya çiçekli, çok yıllık, çime yürümeyecek bir şeyler arıyor gözüm. Tavsiyelerinizi beklerim.
156422

İkinci fotoğrafın sağ tarafında kalıyor; çörekotu çiçekleri, çiçekler geçti ama bu haliyle de çok güzeler.
156424

nurcanaybay
29-06-2010, 11:37
Papatyalar'ın önüne ne dikilebilir diye düşündüm ..ya daha kısa boylu papatya ya da
kasımpatı ( özellikle beyaz ,kışı aydınlatması açısın dan )aklıma geldi.Kasımpatı yazın kalıcı yeşilliği ile çit görevi görecek ,kışın da çiçeklenecek.Kasımpatların aralarına da mevsimlik dikilebilir ,böylece üst beyaz -orta yeşil-altta bodur istediğiniz renkte (tek renk )mevsimlik.

Sizin ora da papatyalar kışı çıkarabilir mi ?
Eminim arkadaşların farklı önerileri olacaktır.

Kiraz
29-06-2010, 15:32
Sevgili Sevim4, Demys teşekkür ederim.

Sevgili Nurcanaybay, kasımpatıya bayılırım. Bütün çiçekler terkettikten sonra gerçekten bahçeye renk katıyor, uzun ömürlü, yazın yaprağı yeşil ve çiçeklerini çok severim,...Her sene bahçeye diktim, özellikle geçen sene duvar dibine çok dikmiştim, bu yaz başı güneşten korunmaları için çoğunu bankın arkasına aldım, sonbaharda bankı kaldırınca da oradaki boşluğu dolduracağını düşünmüştüm. Ama benim derdimi biliyorsunuz, sümüklüböcekler... Onların favori yiyeceklerinden biri. Bir tane bile yaprak bırakmıyorlar, dipten bitkiyi yiyorlar, şu an bir yaprak bile kasımpatı kalmadı, sanırım tamamı gitti.

Fotoğraftaki papatyaların ise araları salyangoz dolu, küçükken saldırıya uyruyorlar ama boy attıklarında kendilerini kurtarıyorlar. Bu sene bir çok papatyam dondu ama bu cinse hiç bir şey olmadı. Geçen sene iki kök vardı, set boyunca kökten ayırıp diktiklerim çok çabuk geliştiler.

Papatyaların önündeki/arasındaki çörekotları, papatyalar boylanmadan çok güzel açtılar, tohuma dönüştüklerinde de papatyalar boylanıp açtı, böylece bir süre o alandaki canlılık sağlandı. Seneye çörekotu tohumlarını papatyaların boydan boya arasına serpeceğim. Şu an boylanan papatların altına haziran ve sonrası için orayı canlandıracak, yayılmayacak kısa bitki arıyorum. Kasımpatı bu alanda güneşten etkilenebilir, gölge yerler için tekrar deneyeceğim.

Tek kök ektiğim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=661670&postcount=663) (son fotoğraftaki pembe) çiçek çok güzel, çiçeği hala yaşıyor ama adını unuttuğum için araştıramadım da. Çiçek ömrü uzun olursa bu veya benzer bir çiçek de olabilir ya da önerilerinize göre bakacağım.

nurcanaybay
29-06-2010, 15:42
Salyangoz'lar dan çok çektiniz ,ben size en iyisi bir kaç kurbağa göndereyim :)

Kiraz
29-06-2010, 16:46
İki karış daha yerim olsa havuz yapacaktım, kurbağalar için iyi olurdu:) Şaka bir yana bebek köpek (Tarçın) çok yakında geliyor ama bahçede yerini daha bulamadım. Sebze adalarının birini feda etmeden nasıl yer açacağım bilmiyorum.

cemo
29-06-2010, 19:29
Sevgili Kiraz

Bende balkonun hemen altına, bu yıl kasımpatıları diktim. Tüm gün güneş alıyor.

Aralarına dahlia diktim. Önde mevsimlikler vardı. Kasımpatılar o kadar büyüdü ki, dahlialar boyunlarını uzatmaktan bir hal oldu:)

Niyetim yaz boyu önde mevsimlikler, arkada ise kasımpatının yeşilliği, arasından yaz boyu dahlia.

Görüntü olarak sevdim aslında. Fikir olur diye resim ekliyorum.

Kiraz
29-06-2010, 20:18
Sevgili Cemo, düzenlemen çok hoş olmuş. Bende de dahlialar var ama şu an hiç yok, çünkü onlar da dipten sürekli yeniyor, salyangoz yuvası papatyaların önünde hiç şansları olmayacak. Bir de benim alanım oldukça dar, hemen papatyaların diplerine ekmeliyim, yoksa çimi kaldırmam gerekir, bu alanda da bahçeyi küçülteceği için çim kaldırmak istemiyorum.

Az önce, geçen sene ektiğim iri vapur dumanlarının da güzel olacağını düşündüm, üstelik donana kadar çiçekliydiler. Maalesef bir avuç tohumdan çimlendirip sağ tutabildiğim sadece dört adet oldu, onlar da tehlikeyi atlattılar. Aslında benim her şeyden önce salyangozlardan kurtulmam gerekecek, en kısa zamanda yeni ilaçları deneyeceğim.

Bu arada lisantuslarının maşallahı var.

Güler
29-06-2010, 20:36
Sevgili Kiraz, Margaretlerin önüne bodur yıldız veya vinka düşünmez misin? Renk renk güzel olur diye düşündüm.

Kiraz
30-06-2010, 19:46
Güler Hanım vinka geçen sene yetiştirmeye çalıştım ama nedense istediğim gibi çiçeklenmediler, yine de çok güzel fikir, tekrar deneyeyim. Tohumdan yapmak için bu sene geç kaldım, fide bulursam dikeyim. Bodur yıldız çiçeği de güzel fikir ama normalleri bile salyangozlardan hiç çıkamadılar, bodurları da heba etmeyeyim. Fikirler için teşekkürler.

Vildan Sönmez
30-06-2010, 20:54
Sevgili kiraz, papatyalar kalıcı ve boylu, benim aklıma yine kalıcı fazla yükselmeyen rengi ile de uyumlu gece mumları geliyor. Papatyaların önüne Özbey'in bahçesindeki gibi bir grup yapabilirsiniz.

Kiraz
30-06-2010, 20:58
Nasıl da unutmuşum Vildan Hanım, gece mumlarını ilk gördüğümde aklıma gelmişti, çok güzel çiçekler. Acaba çiçek açma mevsimi ne zaman. Buraya olacağını sanıyorum, olmazsa da bahçede bu çiçeğe mutlaka yer ayırmak gerekir. Akşam saatlerinde beyaz çiçekler bahçeye gerçekten ışık veriyor.

Vildan Sönmez
30-06-2010, 21:03
Benim saksıda iki kök gece mumu hala çiçek açmaya uğraşıyor. Bahçede daha güçlü ve uzun süreli açacaktır.Şu suralar fide bulamayabilirsiniz.
Tohumdan çok çabuk yeşerip çiçeklenen latinleri de düşünebilirsiniz..

Kiraz
30-06-2010, 21:05
Geçen sene o bölgede bir noktada latin yetiştirdim, yaz başı güzel oldular ama sıcaklar artınca güneş fazla geldi, çabuk bozuldular.

nurcanaybay
01-07-2010, 12:48
Bir de latin'ler öyle çok uzayıp yere yığılıyorlar ki göüntü hoş olmuyor ,ben sıcaklar arttığın da köke yakın buduyorum.Ama gece mumları doğru seçim olabilir.Latince ismini biliyormusunuz ?

Kiraz
01-07-2010, 12:51
Gece mumunun latince ismini bilmiyorum, bu nedenle aramalarda Sn. Özbey'in bahçesindeki cins çıkmıyor.

Adalet Yağcı
01-07-2010, 15:16
Sevgili Kiraz, gece mumunu mutlaka edinmelisiniz, bendekiler hâlâ açıyorlar, güneş ve yarı gölgede keyifliler, renkleri tam beyaz değil, pembemsi beyaz, hiç nazlanmadan tutuyorlar, saksıda da olabilir.

Kiraz
01-07-2010, 16:05
Sevgili Kiraz, gece mumunu mutlaka edinmelisiniz, bendekiler hâlâ açıyorlar, güneş ve yarı gölgede keyifliler, renkleri tam beyaz değil, pembemsi beyaz, hiç nazlanmadan tutuyorlar, saksıda da olabilir.

Evet, gördüğümde beğenmiştim, şimdi iyice kanıma girdiniz.

Kiraz
01-07-2010, 16:28
Gece mumu olarak Bahsedilen çiçeği bulamıyorum, laden olabilir mi?

Laden
157162

üzüm
01-07-2010, 18:22
Sevgili Kiraz, laden değil.
Gece mumu benimde çok hoşuma gitmişti. Ezan çiçeği ile aynı aileden galiba. (Oenothera sp.)

Kiraz
01-07-2010, 18:41
Teşekkürler Sevgili Üzüm, Pink Primrose veya evening primrose olarak çok sitede geçiyor. Öyleyse bütün yaz açıyordur, şimdi daha çok sevdim.

Kiraz
08-07-2010, 18:30
Teşekkürler Güler Hanım, iki minik yaprak halindeydiler, beklediğime değdi.
158828

Tarçın...Isınma turlarındayız, her gün ziyarete geliyor, şimdilik bitişik komşumda kardeşleriyle kalıyor, haftaya yeri hazır olunca gelecek:)
158829

158830

Orhan Özbilgiç
08-07-2010, 20:26
Tüm çiçekler bir yana, son iki kare fotoğraftaki bir yana! Çok tatlı bir şey. Bu Golden denilen cinsten mi? Eğer öyleyse,onlar çok hareketli köpeklermiş. Oyunu çok sevdikleri söylüyorlar.
Eğer biz göçebe olmasak, yani yılın tamamını hep aynı şehirde geçiriyor olsak, bir tarçın da biz edinirdik sanırım. Güle güle büyütün.
Bahçeniz, fazla şatafatı olmayan, duru bir güzelliğe sahip. Bakınca insanı yormuyor.
Sizdeki kasımpatıları görünce aklıma geldi. Bende köydeki bahçelerden, değişik renkli birkaç kök isteyeyim bari. Sonbaharda bir farklı çeşit olur.
Sevgili Kiraz;
Ailenizin yeni bireyi Tarçın ile birlikte, sağlık ve mutluluk dolu günler geçirmenizi diliyorum.:)

Kiraz
08-07-2010, 21:10
Sn. Orhan Özbilgiç, teşekkür ederim.Tarçın'ımız Golden, komşumun kızıma hediyesi ama oğlumla da arası çok iyi. Dediğiniz gibi çok hareketli ve oyuncu.

Kasımpatı en çok sevdiğim çiçeklerden ama maalesef bende salyangozlardan dolayı olamıyor, her sene dayanamayıp yeniden alıyorum. Şimdilik güneş alan sınırlara beyaz iri papatya diktim, şu an çok çiçekliler, onları da seviyorum, her ikisi çocukluğumun çiçekleri:)

hozat
09-07-2010, 13:14
Sevgili kiraz, saksıda yetişen gece mumu,

Yayılmasını istemiyorsan burada (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=147096&d=1274827408) görebilirsin.

saksıda değilmiş gibi duryor ama, saksı içindeler.

Her yıl kendiliğinden çıkıyor,açmadığı zaman yapraklar yeşil olarak kalıyor.

Kiraz
09-07-2010, 15:52
İyi fikir Sevgili Hozat, ben bu çiçeği sevdim.

Kiraz
10-07-2010, 19:33
Gayret çiçekleri gün geçtikçe güzelleşiyorlar ama dallar o tarafa, bu tarafa uzayıp yatmaya başladığı için bağlamak zorunda kaldım. Özgür ve doğal kalmaları daha hoşuma gidiyor ama bu sene kuvvetli yağmurlardan dolayı bütün çiçekler yerlerde.
159417

159418

159419

Yüzlerce iri vapurdumanı tohumu ektim, salyangozları iyi beslemişim, sadece dördü kendini kurtardı, ilk çiçekler açmaya başladı.
159416

Bakamayınca kendi hallerinde kaldılar, aralarına girmek için tatbikat kıyafeti giyeceğim, ısırganlar her yanı sardı. Geçen ay iyice budamıştım, kökünden sökmek istememiştim, onlar da cömertçe teşekkür ediyorlar:)
159420

cemo
10-07-2010, 19:53
Sevgili Kiraz

Banklı köşenin hayranıyım. Gecen seneden beri, ne cok yol almış bu köşe. Ara sıra elleşmesekte, bitkiler bildiğini yapıp yayılsa, daha mı güzel olur ne.))

Çimlerin de çok güzel. Benim çimi yoncalar istila ediyor:(( Binbir çeşit ot kapladı, saldım ben de hal kalmadı.

Begonyalar ve gayretler cok güzel. Gayretleri sebze bahceme taşımıştım ben, bol arı çekiyor diye.

Ellerine sağlık.

Kiraz
10-07-2010, 20:08
Sevgili Cemo teşekkürler, bir de demirler sarmaşıkla kapansa...

Bankın önünü taş yapmaktan vazgeçip çimi kendim yapmıştım, bu alanda yonca çok. Vakit bulup ayıramadım ama alan nasıl olsa az. Genelde yabani ot yok, sanırım hazır çim olmasından dolayı. Bu sene çimlerim daha iyi, yağmurlardan:)

cemo
10-07-2010, 20:16
Seneye sarmaşıklarda büyür, tam hayalindeki gibi olur eminim. Demirlere clematis sardırıyormusun.
Çimi ben de serdirdim ön bahceye ama, ne ararsan var pıtırak ,mantar yonca:((

nurcanaybay
10-07-2010, 21:10
Agapanthus'ları yere mi diktiniz ?
Sosyete sarımsağı ile afrika zambaklarını çok severim ,sizin köşeye de çok yakışmış ama kışın sorun çıkarabilir .

cemo
10-07-2010, 21:27
Benim sarımsaklar kışı dışarda geçirdi bir sorun olmadı, sevgili nurcan.
Keza, afrika zambağımda . Seneye sorun olurmu acaba. İçime kurt düşürdünüz:))

Kiraz
10-07-2010, 21:35
Agapanthus'ları kaplarda çimlendirdim, yere şaşırttım. Cinsleri büyük, çiçekleri gibi yaz sonu kökleri de çok büyük oluyor.

Sosyete sarımsağını bu sene diktim, kışı nasıl geçecek bilmiyorum ama afrika zambağına bir şey olmadı, yaprakları az bozulsa bile sonra toparlandı. Bu sene afrika zambağının yanına bir kök de beyazından dikmiştim, çıkmadı. Bunlar da şakayık gibi her sene daha çok sayıda ve daha büyük çiçek açıyorlar.

nurcanaybay
10-07-2010, 22:05
İçinize kurt düşmesin :)
Sn.Kiraz 'ın kiler kışı çıkarmış demek ki bir şey olmuyor .Agapanthus Afrika kökenli bir bitki
olduğu için sizin soğuklar fazla gelebilir diye yazmıştım.
Sosyete sarımsağı da ne çok işe yarıyormuş ,lavanta gibi bitleri uzaklaştırdığını okuyunca hassas soğanlılarımın yanına bi tane koydum.:)

Kiraz
10-07-2010, 22:09
Sosyete sarımsağının üzerinde daha önce bahçede pek görmediğim, kızıl renkte, ince, 7-8 mm boyunda kanatlı bir böceği oldukça sık gördüm. Belki de yararlı böceklerdendir.

Bir de mavi çiçekli sosyete sarımsağı ektim, açtı ama boyu çok kısa altta kaldı. Seneye daha iyi olacaklarını ümit ediyorum.

nurcanaybay
10-07-2010, 22:17
Ben de iki cins var ,biri düz diğeri alaca yapraklı ama çiçek renkleri aynı gibi tek farkı
çiçek büyüklüğü ( çok az da olsa ).Yarın daha dikkatli bakayım :)

O böceği fotolaya bilseniz araştırırdık .

Kiraz
10-07-2010, 22:23
Böceğin fotoğrafını çekemedim, şimdi de artık gelmiyor.

Bu böceğe benziyordu ama daha ince diye hatırlıyorum. Zararlıymış.
Tribolium castaneum/ Kırmızı un böceği/ Feromonu:TRİCAhttp://www.osman.com.tr/images/feromon/Tribolium-castaneum.jpg

hozat
10-07-2010, 22:37
Benim sosyete sarmısaklarım, Şile'nin sert kişını atlattı çiçek bile açtı.

Dayanıklı bir çiçek olduğunu ben de bu yıl anladım.

Kiraz
10-07-2010, 22:40
Açıklamanıza sevindim Sevgili Hozat. Geçen sene o alanı kaplayan çeşme papatyaları donunca tamamı boş kalmıştı, hiç olmazsa aralarda dayanıklı bitkiler olsun.

yağ-mur
11-07-2010, 02:09
...

nurcanaybay
11-07-2010, 14:21
Böceğin fotoğrafını çekemedim, şimdi de artık gelmiyor.

Bu böceğe benziyordu ama daha ince diye hatırlıyorum. Zararlıymış.
Tribolium castaneum/ Kırmızı un böceği/ Feromonu:TRİCAhttp://www.osman.com.tr/images/feromon/Tribolium-castaneum.jpg

Artık gelmemesinin sebebi belki de sarımsak kokusudur ,umarım öyledir.

Kiraz
11-07-2010, 21:38
Sevgili Yağ-mur öndeki küçük çiçekli hercai menekşe, arkadaki sundaville ama bu sundaville de ölüyor.

Sevgili Nurcanaybay, umarım öyledir.

hozat
11-07-2010, 21:43
Sevgili Kiraz,

Menekşelerin okadar canlı ve güzel ki, elimi uzatıp okşamak geldi içimden.
Benim yerime sen sev onları, ben buradan algılarım.

Kiraz
11-07-2010, 21:47
Sevgili Hozat, ne yazık ki çoğunu söktüm, artık iyice solmuşlardı... Şimdi aklıma geldi, tohum alacaktım, aldım mı, aldıysam nereye koydum? :(

Zafer İnandıklı
11-07-2010, 22:25
Sayın Kiraz duvarın bulunduğu köşe harika olmuş. Elinize, emeğinize sağlık.

Orhan Özbilgiç
12-07-2010, 17:35
Merhaba!
Sevgili Kiraz,
Sevgili cemo.
Kepek biçiminde satışı yapılan ilaç gerçektende köpekler için ölüme sebeb olabilecek ölçüde zehirli imiş. Zaten üzerinde arılar ve balıklar için uyarı var!

Ancak yine zehirli olmasına karşın, toz halinde ve suya karıştırılarak, bitkilere püskürtülen AGRİNATE 90 SP adlı ilacın, hayvanların yaprak veya bitkiyi yemiyeceği varsayımına dayanarak köpeğe zararının olamayacağını söyledi.
İlaç; 90 Sp. olarak istenirse bulunabiliyormuş.
Selam ve sevgilerimle.:)
Not: Bu bilgiyi, her ikinizin bahçesine de yapıştıracağım.

Kiraz
13-07-2010, 08:26
Sn. Zafer İnandıklı, sizin duvarınızın yanında lafı bile olamaz:)

Orhan Bey, benimki her türlü yaprak, çiçek yiyor henüz. Dün acanthus çiçeğinin sapını bir ısırışta dibinden kopardı. Ağzında camgüzeli çiçekleri eksik olmuyor:)

hozat
13-07-2010, 09:22
Sevgili Kiraz,

Her türlü zaiyata rağmen, kalanlar yine de çok güzeller.
Ellerine sağlık.

Güler
13-07-2010, 09:56
Sevgili Kiraz, sosyete sarmısakları çok dayanıklı. Mor-pembe çiçekleri de çok güzel ayrıca yayılıyorlar da. Ama lütfen benim yaptığım hatayı sen yapma.
Yukarı terastaki oturma ünitesinin hemen arkasına ekmiştim, güzel de yayıldılar neredeyse agapanthuslarla birleştiler.
Dediğim gibi sakın oturma yerine yakın ekme, ne kadar gösterişli de olsalar kokuları felâket.
Ben de seneye yer değişimi yapmayı plânlıyorum.

limon
13-07-2010, 12:31
Orhan Bey, benimki her türlü yaprak, çiçek yiyor henüz. Dün acanthus çiçeğinin sapını bir ısırışta dibinden kopardı. Ağzında camgüzeli çiçekleri eksik olmuyor:)

Yedikten sonra napıyor? ;) Ben demiştim desem mi? :)
Ama çok güzel, her şeye değer.

Kiraz
13-07-2010, 12:50
Limon, aynı dediğin gibi, diğer dediklerini de yapıyor:) Hayır diye kızınca biraz duraksıyor ama devam. Geçen gün bankın altına girdi, çıkardığımda ağzında camgüzeli vardı, fotoğraf çekemedim, çok güzeldi, çiçeği sapından ağzına almıştı, çiçek kısmı dışarıdaydı. Senin verdiğin çiçekleri diktiğim yeri çok sevmişti, neyse şimdi unuttu.

Önceki gün bir kamyonete mıcır, kayrak yükledim, sağnak başlamadan bahçeye indirdik. Dün bahçede yerini hazır ettik, etrafı telle çevrildi, zeminini yaptım, kulübe yerine merdiven altını boşalttım. Akşam alışması için ailece yuvasına girdik. Neyse gece pek ağlamadı, sadece yan bahçede kardeşlerini duyunca ağladı. Benim yerinden kımıldamayı pek sevmeyen oğlum bile sabaha kadar bebek bakar gibi sık sık ona baktı.

Kiraz
13-07-2010, 12:56
Yazım kaybolmuş, tekrar yazayım.

Sevgili Hozat çok teşekkürler.

Sosyete sarımsaklarının bu kadar çabuk yayılacaklarını tahmin etmezdim... Sanırım benim yanlışım var; bahçeye allium diktim, allium ile sosyete sarımsağı aynı çiçek diye düşündüm ama sosyete sarımsağının fotoğrafları çok farklı. Güler Hanım sizin bahsettiğiniz allium değil, değil mi? Geçen gün bir kafenin oturma yerinin etrafında sosyete sarımsaklarını ilk defa yakından gördüm (ama koklamadım), çok beğenmedim, bulursam alacağım ya da benim için bir iki kök ayırır mısınız Güler Hanım (hiç acelesi yok)? Oturma yerine uzak dikeceğim, uyarı için teşekkürler.

erd@l
15-07-2010, 15:46
Sn kiraz bahçenizi gezdim ilk resimler baktım sonra son haline neler değişmiş sıfırdan başlayıp bu hale gelmesi için çok emek harcamış olmalısınız bide şu 696. mesajda son fotoğraftaki köşeniz çok güzel çimlerinizde çok formda bahçenizde güzel günler geçirmeniz dileğiyle.

Kiraz
15-07-2010, 18:15
Teşekkür ederim Sn. Erdal. Emeksiz olmuyor ama şu sıralar yetişemiyorum. Bahsettiğiniz fotoğrafın olduğu yer 2009 Mayısında yapılmaya başlandı, 2009 başında oldukça büyük bir inşaatla (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=383884&postcount=159)bütün bahçe tamamen sökülüp derin kuyular kazılmıştı.

Kiraz
01-10-2010, 16:14
Bu yazın aşırı nemi beni, Tarçın da bahçeyi mahvetti.
Mıcırların arasında kendiliğinden çimlenen erguvanın ana dalını kırdı
173427

Her şeye rağmen Tarçın'ı çok sevdik. Bu sene bahçe böyle olsun, nasıl olsa kökü bende dedim. Seneye "Yine yeniden" :)

Bazıları da yüz güldürüyor. Sabah sefası bu sene ekmedim ama her yerden çıkmışlar. Hatmi ağacım geçen sene tek çiçek açmıştı, baharda verdiğim sığır gübresi iyi gelmiş olacak.
173430

nurcanaybay
01-10-2010, 16:27
:)) Canı sağolsun ,büyüdükçe çiçeklere ilgisini kaybedecek.Kardeşi ile oynaması için komşu ile sınıra bir yer yapılamazmı , yalnılıktan sıkılmamış olur bitkiler de kurtulur

Tarçın'ı da bir görseydik ...

Kiraz
01-10-2010, 16:28
Çiçeklerin çoğu Tarçın'ın dişleri kaşındığı için sap olarak kaldı...
173437

Rahatsız edilmeyen yerdekiler kendi kendine büyüdü. (Limon, saksın saklanmış durumda :))
173436

Bir kaç tane de olsa bahçeden toplanan ürünler mutlu etti (Yerkirazı az olunca nasıl sunacağımı bilemedim :))
173438

Bu senenin en arsızı ise selluka.
173435

Kiraz
01-10-2010, 16:45
Sevgili Nurcanaybay, arada kardeşi ile oynatalım diyoruz, yan bahçe ilk evi olduğu için orayı da seviyor ama üç dakikalık aktivitesi bile yan tarafın altını üstüne getirmeye yetiyor, bize iade ediliyor:)

Kardeşi çok uslu, genelde yatıp oyalanıyor, bizimki tam tersi, her an taşınacak saksı, sökülecek çiçek arıyor ya da ne bulursa yemeye çalışıyor. En çok da domates ve pasiflorayı sevdi. Aşılar bittiği için yeni yeni sokağa çıkmaya başladık, biraz daha sakinleşti, yeni arkadaşlar da buluyor.

acemifüsun
01-10-2010, 17:50
Sevgili Kiraz Tarçın'ın da resmini isteriz, ne şekerdir şimdi o:) Çocuk ne yapsın dişleri kaşınıyor, mutlaka kaşımak için oyuncağı vardır ama yasaklar her zaman cazip geliyor. Bizim Benciğimiz de dişleri kaşınırken evde ne terlik, ne ayakkabı bırakmıştı. Abisinin karyola ucunu, halı bile hasarlamıştı.
Diğerleri Tarçının gazabına uğramış olabilirler, fakat sellukanız size yeter:))

Orhan Özbilgiç
01-10-2010, 18:15
Şu Tarçın, ne menem şeymiş böyle? Yaban domuzu mu, ne? Tüm bahçeyi dümdüz etmiş..
Bir de tüm kabahatleri affediliyor.:mad: Sanki İngiliz Kraliyet Ailesi'nin tek çocuğu.;)
Fotoğraflarıda, büyük olasılıkla bir basın toplantısıyla beraber dağıtılacak.::p
Neyse; yakında görürüz sanırım.:)

limon
01-10-2010, 18:58
Kirazcığım, Sellukan coşmuş ta coşmuş. Geçen yıldan mı kalmıştı yoksa bu baharda mı yetiştirmiştin? Kokusu yoğun mu?

Tarçının canı sağolsun :) (Ben demiştim) Verandanın kenarlarına ben de hiç bir zaman bitki dikemedim. Bir kere onca çimi kaldırıp denemiştim ama iki günde, köpek her geçişte çıtır çıtır kırılınca nasıl söktüğümü bilememiştim. Yani biz ve bizler gibiler (köpeğin bahçede açık kalmasından yana olanlar) bahçeyi O'nlara göre düzenlemek zorundayız. Cam güzelinin saksı dışında pek kurtuluşu yok çünkü Cam Güzeli de köpekler de gölge seviyor. :) Ya da bitkileri çitle çevireceğiz.

Bizimki "ağır abi" Küçükken biraz muzurlukları oldu ama 6 aydan sonra temel eğitimi alınca ve sana verdiğim bir iki tiyoyu uygulayınca, yaptıklarından neyin yanlış olduğunu çok iyi anlıyorlar. Püf nokta, suçüstü yakalamak, bunun da için de sıkı takip etmek gerekiyor. Daha kabahati işlerken sert ve kararlı bir ses tonuyla (seçeceğin tek kelimeyi) söylemen yeterli olacaktır.

"Tarçııın, neden yaptın ki şimdi bunu, aşkoolsuun" dan hiç bir şey anlamazlar. ;) Ama sert bir "Hayır" bir çok sorunun çözümüdür. "İçeri" "Dışarı" "Aferin oğluma veya kızıma" tuvalette her ikisinde de "Çiş" "Otur" "Yat" "Bekle" bence anahtar kelimelerdir. Yapılacak şey, bu kelimeleri doğru zamanda kullanarak, isteneni yaptığında ödüllendirmek.

Kiraz
01-10-2010, 19:16
Bu akşam gezi öncesi... O kadar hareketli ki diğer pozları silmek zorunda kaldım, ya kuyruğunu, ya kulağını çekebilmişim. Neyse ki o farketmeden bunu çektim. Şimdi dört buçuk aylık.
173449

Sevgili Limon, sellukam en az iki yıllık olmalı, geçen sene bana geldiğinde önceki seneden çimlendirilmişti diye hatırlıyorum. Yerini severse bahçenin en hızlı sarmaşığı. Çiçekleri kokulu ve çok güzel, iki salkımı bütün odayı kokutuyor. Kötü yanı bu sıralar yaprak döküyor (ılıman bölgelerde döküyor mu bilmiyorum), çiçekler sürekli dökülüyor. Çime yakın dikilirse problem çıkar, altının kolay temizlenebilmesi lazım. Gelişimini selluka (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266&page=163) başlığında paylaştım. Çiçekler bitmeden buluşursak bir demet sana getireceğim.

Tarçın için ilk tavsiyelerin çok işe yaradı, teşekkürler. İki haftadır söylediklerimi daha iyi anlıyor, "hayır" kelimesine daha güzel tepki veriyor. On gündür dışarıda tuvaletini alıştırmaya çalışıyorum, günde beş buçuk saat bile gezdiğimiz oldu ama yorulduğuma değdi, öğreniyor. Kısaca işe gitmediğim bütün saatler ona kalıyor. Bu arada, çocukların Tarçın gelmeden önce verdiği yardım, gezdirme sözleri tamamen unutuldu, bana kaldı ama ilişkimiz güzelleştikçe yük de olmuyor.

nurcanaybay
01-10-2010, 20:01
Tam sıkıştırmalık :))

acemifüsun
01-10-2010, 20:22
Of, of::)Maşallah çok güzel:) Aslında golden sakin hayvandır. Daha çocuk, hepsini öğrenecek sevgili Kiraz. O verilen sözlere sakın kimse kanmasın, kananlardan biri olarak herkese söylüyorum:)

sındırgılı
02-10-2010, 09:03
Sebze Adalarinda bir faaliyet varmi ?

Kiraz
02-10-2010, 09:50
Sebze adalarının en son kalan bir kaç domatesini dün söktüm, bir kaç biber ve kadife çiçekleri kaldı. Adaların birine havuç, marul ektim, haftaya bol ıspanak ekmek istiyorum. Bezelye konusunda hiç bilgim yok, belki tohum bulursam deneyebilirim. Salyangozlardan biraz koruduğu için, rokaları büyük saksılara ektim. Bahçenin dereotu bir başka oluyormuş, tekrar tohum bulursam ekeceğim.

Tarçın bahçedeyken adalara giremiyorum, domates vermem için kıyameti koparıyor, ben vermezsem de düşen çürükleri yemeye çalışıyor. Zaten onun alanın (etrafı kafesle çevrili) etrafına saksıdaki minik domatesleri koymuştum, hepsini afiyetle yedi.

limon
02-10-2010, 13:18
Sn.Sındırgılı, kediniz çok güzel. O da tarçın renkli :) Kedilerin asi, başına buyruk hallerine bayılıyorum. Bizimki bütün gün dışarda, hiç yüz vermez, yanımıza yaklaşmaz, çok sıkı bir avcı. Ama akşam olup ta eve gelince tam bir sevgi kelebeği oluyor, hele biraz hava serinse değmeyin keyfimize. :)

Bahçede yetiştirdiğim tek bir tanecik ayçiçeğini kurusun diye asmıştım. Kuruyunca paketleyip toplantı yaptığımızda dağıtacaktım. Ama kuruduktan sonra 2 tane renkleri şahane minik kuş dadandı. Bayılıyoruz onların ayçekirdeğini alıp gitmelerine. 3-4 haftadır tek bir çiçek yetti. Dün baktım da içi boş olanları bırakmışlar, doluları almışlar. Bir kaç günlük daha stoğumuz var ama şimdiden yerine ne assam diye düşünmeye başladım.

Kiraz bana Red Robin tohumu ayırmayı unutma olur mu? Anneme vereceğim kapalı balkonunda kışın domates yetiştirsin diye. :)

Ispanak çok güzel oluyor. Bulabilirsen Pırasa fidesi de alıp dikebilirsin, o da çok keyifli oluyor. Bezelyeyi inatla 3 yıl denedim ama bundan sonra denememeye karar verdim. Bana bitkisi çok narin geldi (özellikle toprakla birleşen kısmı) bir de tek tük oldu üzerinde, tel örgü önüne biraz fazlaca dikmek gerek, ben hep sayısını az tutmuş oldum, topladığım bezelye bir avucu geçemedi. :) Eğer bakla seviyorsanız muhakkak tohumunu ek. Bahçede yetişmişin lezzeti pazardaki en körpesinden bile çok daha başka oluyor. Hem bahçeye de faydalıymış. Bir de tırtıl problemi olmazsa Karalahana yaza kadar ürün alınabilen sebzelerden oluyor. Rokayı kökünden sökmüyorsun değil mi? Büyüyen yaprakları tek tek toplarsan bitki çok daha güzel gelişip, daha iri yapraklar veriyor. Gelecek yaza kadar da bir daha tohumunu ekmene gerek kalmıyor.

Kiraz
03-10-2010, 07:54
Limon, red roobin ayırırım, istersen posta ile gönderebilirim ya da bir gün buluşalım.

Tecrübelerine göre bezelyeden vazgeçtim. Pırasa fidesi bulmak zor ama bulsam denerim, yeni toplananın tadını biliyorum, çok güzel oluyor. Bu durumda ıspanak ve bakla deneyebilirim. Bir komşum, bakla çok böcekleniyor dedi, doğru mu?

Rokayı kökünden sökmüyorum, sadece çok sık olanları söküp, kalanları kesiyorum. Daha önce hep yaza girerken ekmiştim, ömürleri kısa olmuştu, ilk defa bu ayda deniyorum, belki daha bereketli olur.

Karalahana fidesi de bulmam zor, ama bulsam bir sıra denemek isterdim.

Sn Sındırgılı, kedininizin pozu çok güzel, zaten o da kendisinin çok güzel olduğuna emin.

Yücel Canpolat
03-10-2010, 08:37
Günaydın Sayın Kiraz tarçının yaptıkları (çiçeklere verdiği zarar)bir yaşından sonra olmayacaktır hiç merak etmeyin bahçe içerisinde kendisine yol haritasını yapar hiç bir bitkiye basmaz benim çomar 70 kg ilk zamanlar her yer onun yoluydu çok kısa sürede yaptığının yanlış olduğunu anladı.Ancak bir kaç tane dolgun bitki onun işaret bitkileri olacak kokusunu bırakacak.Yani her şey güzel olacak meraklanmayın.

Kiraz
03-10-2010, 10:33
Yücel Bey, günaydın. Bir yaş meselesini herkes söylüyor, onun için bu sene bahçeyi ona bıraktım. Nasıl olsa kökü bende, uslanınca tekrar yaparım. Zaten son iki haftadır bile algılaması çok değişti, uyarıları daha dikkate alıyor, çiçek uçlarını koparmaktan da vazgeçti (zaten pek çiçek kalmadı :)).

İlk zamanlar bizim de acemiliğimize geldi, onu oyalamak için çok şımartmışız, biraz da inatçı da olunca ilk zamanlar "Eyvah!" dedim ama bir yaşında sakinleşeceğini öğrenince rahatladım. O bize alışıyor, biz de ona.

limon
03-10-2010, 11:54
Buluşacağımız zaman ben fideciden alır getiririm. (Bulabildiklerimden)

Baklayı 5 yıldır ekiyorum. İlk başlarda çok güzel gidiyor ama sonlara doğru böceklenmeye başlıyor. (biberdeki ve fasulyedeki gibi minik siyah bitler) O zamana kadar aldığım ürün yettiği için böceklenme artmaya başlar başlamaz söküyorum. Ama özellikle içleri irileşmeye başladığındaki lezzetine doyum olmuyor. Pazardakiler gibi yeşil kısmı hiç öyle kartlaşmıyor. Körpeleri toplarken yarısını özellikle büyüsünler diye bırakıyorum. :)

Kiraz
15-10-2010, 17:39
Sevgili Almira'nın gönderdiği çeliklerden sağ kalan brugmansia çiçek açtı. Belki havaların serin olmasındandır ama pek koku alamadım. Çiçekleri çok güzel ve dikkat çekici. Yapraklar delik deşik ama üzeri çiçek dolu.
175221
175222

"Ne var yani, benim bahçem değil mi? İstediğim saksıyı taşır, dökerim." diyor bu gözler.
175220

sındırgılı
15-10-2010, 20:49
Yerim onu ben;;;;
Simarik, akilli bidik; ne guzel de poz vermis ?
Ben de Pazar gunu Buyukada ya gidebilecegim.Bakalim, bizimkiler neler yapiyorlar ?
Elim kolum dolu olacak...(balikcilardan balik artiklari, kasaptan tavuk artiklari ile yapilacak bulamac yemege bayiliyorlar.)
Tabii ki tum onlarin degil, cevredeki kedilerin bayram gunu olacak.
Bakalim, ispanaklar, turplar, rokalar ve de marullar ne alemde ?
Gorecegiz.....
Yaz, kis oturabilecegim bahceli bir ev sart oldu.....

Ferda Ülkümen
15-10-2010, 23:30
Yapraklar delik deşik ama üzeri çiçek dolu.

Öyle güzel bakıyor ki, ona nasıl kızılır?

Aynı delikler benim brugmansia yapraklarında da hep oluyor, çekirgelerden şüpheleniyorum ama, kediler bahçede pek çekirge bırakmıyorlar.

Kiraz
16-10-2010, 09:54
Tarçın da bir çocuğum oldu artık. İlk başlarda biraz da köpekten korkan ve tecrübesiz ben, çok zorlandım ama çok emek verince sevgi de büyük oluyor. Evin küçük çocuğu gibi aklım onda artık.

Ferda Hanım çekirgeden eminim. Brugmansia, sellukanın altındaydı ve sellukada büyük yeşil çekirgelerden vardı, yaprakların iç kısımları delik deşik olmuştu, aynı bu fotoğraftaki gibi.

limon
17-10-2010, 10:50
Ağustos sonu-Eylül başı gibi yeşil çekirge, Eylül ortasından itibaren 1,5 ay kadar da tırtıl zamanı, 5 yıllık takibime göre. :) Yeşil çekirgeler özellikle güllerde 1 tane bile yaprak bırakmamışlardı ama doğal budama olmuş olacak ki sonrasında pırıl pırıl yeni bir sürü yaprak çıkardılar. Tırtıllarsa gül yaprağına pek rağbet etmiyorlar, onlar daha çok Sardunya gibi boyları daha bodur süs bitkilerin tercih ediyorlar.

Kiraz
17-10-2010, 19:35
Limon, tespitlerin çok doğru, ben de de durum aynı. Bir eksiğin;salyangozlar. :) Önceki seneler bende pek çekirge olmazdı, bu sene var.

uzman16
17-10-2010, 19:54
Tarçın ne kadar da sevimliymiş. Ben de köpekleri çok seviyorum. Gözleri, bakışları beni çok etkiler. Tarçın da dile gelip konuşacak gibi bakmış. Kolay gelsin size. :)

Vildan Sönmez
17-10-2010, 21:02
Sevgili kiraz benim brugsmaniam yapraklarını dökmeye başladı, ama geçen yıl da böyle olmuştu. Yapraklarda böcek yeniği olmadı ama çok ince tül gbi örümcek ağı yaptı.

almira
18-10-2010, 00:03
Sevgili Kiraz; maşallah melek borazanın çok güzel olmuş. Keyfini sür. Melek borazanı daha çok akşamları yoğun bir şekilde kokuyor. Bir çok arkadaşa çelik gönderdim ama ilk çiçek fotoğraflarını sende gördüm. Çok mutlu oldum. Anladığım kadarıyla diğer renkleri kaybetmişsin. İstersen gönderebilirim.

Kiraz
18-10-2010, 07:24
Sevgili Uzman16, gözleriyle bu kadar konuşabilceğini tahmin etmemiştim ya da bağımızı kurduk, biz anlaşabiliyoruz :)

Vildan Hanım, sizinki de çok güzel açmış. Ağlar, kırmızı örümcekten olabilir mi?

Sevgili Almira, aklım pembe çiçeklide kalmıştı ama ben sadece sarıyı yaşatabildiğimi sanmıştım, şansıma pembe açtı. Diğerlerini maalesef yaşatamadım, içeride saksıyla koruyabileceğim alan sınırlı, donlar geçip gerçek yerine dikene kadar çeliklerin bir kısmı öldü, buna rağmen çelikler suda oldukça uzun zaman yaşayabildiler.

Bu çiçeği çok sevdim ama don tedbiri almam zor olduğundan bu saksı ile devam etmeyi düşünüyorum, teşekkürler. Bu kış saksıyı bahçede bırakacağım ama içeriye tedbir için çelik alacağım. Kışın saksıdakinin dalı kurusa da belki kökü sağlam kalır.

Vildan Sönmez
18-10-2010, 07:38
Sevgili Kiraz teras başlığımda 1419 ve 1430 sayılı mesajlarda fotoğrafları var. Saksıda Eylül sonu-Ekim başı gibi 5 çiçek açtı. Yaklaşık 10 gün çiçekli kaldı ve harika kokusu vardı.
Sizin pembenin rengi de harıkaymış.

tturt
21-10-2010, 06:53
Sevgili Kiraz,

Uzun zaman sonra bahçeleri gezebiliyorum. Özellikle selluka çok hoşuma gitti. Biz bu sene nasıl yayılacağını tam olarak kestiremedik aldı başını gitti. Çiçeklerin çoğu üsteki komşunun bahçesinde açtı. Önümüzdeki sene donmazsa inşallah evin üstüne doğru sardıralım istiyoruz.
Keyifli bir gezinti oldu ellerinize sağlık.

Hhatice
21-10-2010, 07:27
Sevgili kirazcım ,vazoda hala getirdiğin selluka çiçeği var :)Ben açmadı çiçeği göremedim diye üzülürken senin selluka ile gelmen beni çok sevindirdi .Seni yakından tanımak çok güzeldi .Hayran kaldığım bahçenin senin gibi çok tatlı bir hanımın elinden çıkmasına şaşmamak lazım sevgiyle kal :)

Kiraz
21-10-2010, 09:04
Sevgili Tturt, gerçekten alıp başını gidiyor ama belki seneye sürgün atmaya başlayınca uçları budayacağım, çünkü bu sene yolu kapıyor diye ucunu kırdığım dallarda çok çiçek oldu. Aslında selluka çardağa da çok güzel yakışır.

Sevgili Hhatice, selluka çiçeği senin kısmetinmiş :) Umarım seneye seninki de çok açar. Ben de seni tanıdığıma çok memnun oldum.

Kiraz
27-10-2010, 19:44
Sn. Hocam100'den aldığım asteri çok beğendim. Sonbaharda boşalan yeri çok güzel doldurdu. Kısa boylu olacağını sanıp öne dikmiştim, 90 cm kadar oldu, biraz arkaya taşıyacağım. Emin değilim ama taşımak için baharı beklemem gerekebilir.

Bu mevsimde açması, çok çarpıcı olması, çiçeklerinin uzun süre kalması beni memnun etti. Renk sevdiğim bir renk ama yanına mutlaka mavi, beyaz ve pembe de dikmek istiyorum. Farklı boylarda ve farklı renklerde olan bir kaç asteri burada toplamak istiyorum.

Astere salyangozlar zarar vermedi ama kasımpatıların hiç birini sağ bırakmadılar. Salyangoz meselesini halledip, asterin bittiği dönemde renk katması için yakınına kasımpatılar dikmek istiyorum.

177328

Uzaylı
27-10-2010, 22:08
Sayın Kiraz, Bahçenizi baştaan sona keyifle gezdim. Oldukça zevkli birisiniz. Projelendirmeniz harika. Ben daha işin en başındayım. Camın arkasından sizleri gözetliyorum. Hem bütçe hem de her şeyin zamanını beklemekten sıkılıp arayışiçerisine giriyorum. Sağdan soldan topladıklarım ve satın aldıklarım her gün balkonda bekleyenler biraz daha çoğalıyor. O kadar ki balkonu artık yıkayamıyorum. Ağaçlar, çiçekler beklemekte. Bahçenin etrafını çevirmeden kalıcı bir şeyler yapamam herhalde. Sizlerin bahçelerini gördükçe hırslanıyorum.

Bu arada Tarçın çok güzel, Golden cinsi nedense korkmadığım tek köpek.

Kiraz
28-10-2010, 07:58
Sn. Uzaylı, ben de yolun başındayım. Her yıl bu sene daha iyi olacak diyorum ama yaz sonunda beklediğimi bulamıyorum. Yalnız şimdi sizden bir adım öndeyim; her gördüğümü almaktan vazgeçebildim :)

Kendi haline kalan bahçe yağmurlarla çok mutlu oldu. Kızgın güneş gidince küpeyi açığa aldım. Yağmur ve bol ışık keyfini yerine getirdi. Yazın güneşten saklarken ışığı da kestiğim için bu kadar açmamıştı.

177346

177347

Kiraz
28-10-2010, 09:12
Çiçeklerin ortamı uygun olunca hiç uğraştırmıyorlar. Bazen biz bitkileri başka şartlara yerleştirip yaşatmak, çiçek açtırmak için uğraşıp duruyoruz, bu arada bir sürü zararlı ile savaşıyoruz. Onlar ise uygun ortamda zararlılara da dayanıklı, güçlü oluyorlar ve gelişiyorlar. Ben bu küpe çiçeğini bütün yaz açtıramadım, sadece tomurcuk veriyordu.

limon
20-12-2010, 11:58
Kiraz, Sellukanın durumu nasıl?

Geçen hafta sanırım bir gece sıfırın altına düşmüş, bahçede ilk donan bitki begonvil olmuş, bir de limonun yeni çıkan sürgünleri. Sellukanın durumunu merak ettim, sanki yaprakları narinmiş gibi görünüyor gözüme. Minik fideleri mutfak camının önüne dizdim ama direkt güneş gelmiyor, saksılarını bir numara büyütüp annemin tüm gün güneş alan kapalı balkonuna götüreceğim.

Yılmaz Yalçın
20-12-2010, 12:13
Kiraz, Sellukanın durumu nasıl?

Geçen hafta sanırım bir gece sıfırın altına düşmüş, bahçede ilk donan bitki begonvil olmuş, bir de limonun yeni çıkan sürgünleri. Sellukanın durumunu merak ettim, sanki yaprakları narinmiş gibi görünüyor gözüme. Minik fideleri mutfak camının önüne dizdim ama direkt güneş gelmiyor, saksılarını bir numara büyütüp annemin tüm gün güneş alan kapalı balkonuna götüreceğim.

Sevgili Limon,
Sevgili Kiraz'ın sellukası hepimiz için umut kaynağı olacak inşallah.İstanbul'da dış ortamda kışı çıkartırsa hepimize önderlik edecek.Bahara tekrar filizleneceğini ümit ediyorum.Benim sellukada geçtiğimiz yaz epey gelişti,gövdesi 2 kalem kalınlığına ulaştı.İçeriye günde 1 saat güneş alan aydınlık bir yere koydum..Oldukça derin budamıştım kuruyacak diye endişelenirken yeniden yaprak ve sürgün vermeye başladı,şimdi sürgünü 20 cm ye ulaştı:)Budadığım kısımları çelik yapmıştım dibine gömmüştüm 5 tanesi tuttu sanırım sürgün verdiler.Gerçi evde sıcağı görünce sürgün vermeye başladı ama umarım köklenmişlerdir.

Kiraz
20-12-2010, 13:02
Sizlerden narin sellukaları duyunca şaşırıyorum çünkü benimki hiç öyle değil. Sanırım ilk yıl narin oluyorlar, ben de benimkinin ilk yılını görmedim.

Geçen kış içerideyken kaç kere yapraklarını tamamen döktü, tekrar budayınca hemen haftasında yeni yapraklar vermişti. Bu sene ise korku filmi sarmaşıkları hızıyla büyüdü. Soğuklardan şimdilik hiç etkilenmedi ama bahçem biraz kuytuda, yanındaki limon da şimdilik etkilenmedi.

Don yapmadan budayıp çelik almak istiyorum, çünkü dondan sonra alacağım çeliklerden hayır gelmeyeceğini düşünüyorum ama ne yaprakları ne de tohumları sarardı, yemyeşiller, beklemedeyim.

Tarçın dalları kemirip koparmaya bayıldığı için (klematisi iki kere dipten budadı) sellukanın altındaki dalların bir kısmını çekip kopardı ama sellukada ne bir sarsıntı ne korku, bana mısın demiyor. Umarım yakında budayabilirim, kar yağmasına az kaldı.

Kökün bulunduğu yer biraz saçağın altında kaldığı için çok yağmur almıyor, bu nedenle don olacağı zaman kökün çok zarar görmeyeceğini ümid ediyorum.

cemo
20-12-2010, 16:05
Sevgili Kiraz

Burada da kar yağmasına rağmen bahceye aldığım, gecen yıldan kalan sellukam yemyeşil yapraklı duruyor. Tohumlarda yeşildi ama kopardım hava bozuyor donmasın diye. Sevgili Yılmaz hava durumunu yazınca, tühh koparmasaydım dedim. :)

Ben dibine bolca çalıçırpı koydum, kökler donmasın diye. Ölürse ihtimaline karşı, gecen gün 3 çelik alıp perlite daldırdım. Işık alan yerde duruyor, hayırlısı bakalım.

Yılmaz Yalçın
20-12-2010, 16:18
Sevgili Kiraz

Burada da kar yağmasına rağmen bahceye aldığım, gecen yıldan kalan sellukam yemyeşil yapraklı duruyor. Tohumlarda yeşildi ama kopardım hava bozuyor donmasın diye. Sevgili Yılmaz hava durumunu yazınca, tühh koparmasaydım dedim. :)

Ben dibine bolca çalıçırpı koydum, kökler donmasın diye. Ölürse ihtimaline karşı, gecen gün 3 çelik alıp perlite daldırdım. Işık alan yerde duruyor, hayırlısı bakalım.

Sevgili Cemo,
Sellukalarımız inşallah bahara tekrar canlanacak:)Dibine bol miktarda at gübresi ve saman karışımı koyun ve hava almasın diye bastırın..Bu oldukça iyi koruyormuş..

cemo
20-12-2010, 17:00
At gübresi bulmam mümkün değil:((

fikreteren
20-12-2010, 23:12
Sayın Kiraz küpeler harika.Ben bu sene 20 çeşit küpemi kaybettim.Hatamı da öğrendim.Sık sık ilaçlamak gerekiyordu.Sıcak ve hastalıklar onları yok etti.Halbuki onları elde etmek için ne paralar ödedim.

Kiraz
21-12-2010, 12:06
Sn. Fikreteren, bu küpe artık ortama alıştı. İlk aldığım, ilk susuz kaldığında ölmüştü. Bunu üç sene önce aldım, suyuna dikkat ettim ama iki sene beyaz sinekten nefes alamadı. Arapsabunlu, yağlı ev ilacı iyi geldi ama sürekli yapmayınca yine beyaz sineğe yenik düştü. En son bu sene neemazal denemiştim, bir daha hastalanmadı. Ya kökü iyice kuvvetlendi ya da neemazal iyi geldi.

Suyuna dikkat etmek gerekiyor, doğrudan güneşi sevmese de çok aydınlık yer istiyor. Besin takviyesine ihtiyaç duyuyor ve verince kısa zamanda farkını gösteriyor.

Kısaca yeteri nem, vitamin ve ışık olmazsa olmazı. Şartlar iyi olmayınca çabuk hastalanıyor. Bu yaz, güneşten etkilenmesin diye koyduğum yerden iyi ışık alamamıştı, sıcaklar geçince açık alana asınca ışık ve yağmurun etkisiyle coştu, vitamin bile verdiğimi hatırlamıyorum.

İki sene önce kışı dışarıda geçirdi ama üzerine kar yağmamıştı, bu sene çelik alıp yine eski kökü bahçede bırakacağım.

Aslında kışa dayanıklı, ağaç formundaki küpelerden edinmek istiyorum.

fikreteren
21-12-2010, 22:10
Evet Kiraz hanım bütün özelliklerine dikkat ettim. ama olmadı.Aslında hanımın sözünü dinlemedim.hepsini toprağa diksemdim küpelerime bir şey olamayacaktı.Saksıda yazın pek olmuyor.Bir iki tane kalan oldu onları ekimde toprağa dikmiştim ikiside çoşmuş üzerlerinde tomurcuk bile var.Kışın bir şey olur diye toprağa dikmeye korkmuştum ama korkmaya gerek yok sanırım.

limon
21-12-2010, 22:55
Abuliton mu diyorsun Kiraz?

Yaz sonuna doğru yol üstündeki çiçekçide çok güzel ve gelişmiş formlusunu görüp çok beğenmiştim. Şimdi var mıdır bilmiyorum ama seneye görür görmez kaçırmam senin için. Eğer istediğin Abutilon ise. :) Bunun bir de "Abutilon megapotamicum" adında türü varmış ki ben bunu daha çok beğendim ama hiç görmedim. Diğerini de beğendim ama yaprak formunu pek sevmedim, fazla iri ve dut ağacına benzer yaprakları var. Çiçekler yaprak boyuna göre ufak kalıyor. Ama Abutilon megapotamicum fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla daha albenili. Fotoğraflar yanıltmıyorsa. :)

Kiraz
22-12-2010, 08:10
Hayır Limon, abuliton çimlendirdim ama bir ara susuz kalınca öldürmüşüm. Bahsettiğim küpe sarkık dallı değil, oldukça boylanıyor ve kışa daha dayanıklı. Ben görmedim ama seneler önce kardeşim bahsetmişti, arkadaşının evinde (Koşuyolu'nda) senelerdir bahçede duruyormuş.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=462743&postcount=730) fotoğraf buldum. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=463470&postcount=734) da var.

Abutilon megapotamicum, gerçekten güzelmiş.

Yeşil Çay
23-12-2010, 22:43
Bütün çiçekleriniz çok güzel,küpe çiçekleriniz de öyle hele tarçın muhteşem .Ne diyeyim ,fazla söze gerek yok .Mutluluk her anınızda olsun.

Kiraz
24-12-2010, 09:00
Teşekkürler Yeşil Çay. Aslında küpe fotoğrafta güzel çıkmış, çünkü saksının tamamını almamışım :) Çok fazla dalı yoktu ve dip kısımlar yapraksız bir şekilde uzamıştı. Olan bir kaç dalı budadım, umarım tutar ve eski kök yeni sürgün verir.

hozat
31-12-2010, 22:37
Sevgili Kiraz'a sevgilerimle..

186725

186726

fatma sunay
02-01-2011, 20:11
Sevgil Kiraz bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel. Baştan sona kadar bahçeyi gezdim sizi takdir ettim. Çok emek vererek bu hale getirmişsiniz sağlıkla oturun. İyi seneler.

Kiraz
03-01-2011, 08:16
Sevgili Hozat, çook teşekkürler. Ben de size güzel bir yıl diliyorum, çiçekleriniz sabah sabah çok iyi geldi.

Sevgili Fatma Sunay teşekkür ederim, size de iyi seneler dilerim.

kamelyavadisi
15-02-2011, 11:33
Merhaba Kiraz Hanım;
Bu güzel bahçeye kamelya çok güzel yakışacak.
İnşallah diktiğinizde bizimle paylaşırsınız.
kamelyavadisi

ligustrum
15-02-2011, 19:29
Sayın Kiraz
Bahçenizi dolaştım, önce yavaştan çayımı içe içe.
Sonra hızlandım, iki öğün yemeği gezerken yedim, en son unda pes ettim.
Bir solukta okunup bitecek roman değil miş bu. Sık sık bakılacak sözlük gibi.
Ha.. şimdilik ne kaldı aklımda;
Karlı acemhalısı, buzlu yasemin, yerini kendisi seçmiş labelya ve Deniz bal özü 12 Haz.2009
Yazan ellerinize sağlık.

Kiraz
16-02-2011, 08:16
Sn. Kamelyavadisi. Kamelyamı çok beğendim, çiçek açınca kim bilir nasıl olacak. İşten geç döndüğüm için henüz kamelyayı yerine dikemedim, bu hafta ilk fırsatta dikeceğim. Bir yandan da yerini düşünüyorum. Hem ona uygun ortam olmalı, hem benim görüş alanımda olmalı hem de yaramaz köpeğim zarar vermemeli. Bu hafta sonuna kadar paylaşmayı umud ediyorum.

Sn. Ligustrum, geziniz beni mutlu etti. Kısa zamana çok şey sığdırmışım, her tadilat yeni bir başlangıç olmuş ama bahçe şimdi dinlenmede ve çok renksiz, çok sessiz. İşim ne kadar çok olursa olsun, bahar beni yine harekete geçirecek, yerimde duramayacağım, o günler çok yakın, yine beklerim :)

Vildan Sönmez
16-02-2011, 10:52
Sevgili Kiraz toplantıda aldığım selluka çeliklerinin üçü de filizlendi.Çok sevindim, sağol....

Kiraz
17-02-2011, 13:09
Sevindim Vildan Hanım, bendekiler de yeşerdi, umarım kök yaparlar.

Kiraz
17-02-2011, 16:20
Kamelyamı bugün bahçeye diktim. Yer seçiminde zorlandım, alt bahçedeki yarı gölge uygun ama içeriden görecek şekilde dikince ortalıkta kalacaktı, kenara dikince ben kışın göremeyecektim. Bu nedenle evin giriş kapısına diktim. Kışın bahçeye çıkmasam da her gün en az iki kere kapıda oluyorum ve bol görüşeceğiz :) Yaprağını döken şakayığın etrafı kışın çok boş kalıyordu, şimdi biraz daha iyi oldu. Yarı gölge ve aydınlık yerde, umarım mutlu olur.
193050

193051

Bu da çay denemem, İstanbul'da biraz zormuş ama sağolsun Sn. Kamelyavadisi destek verecek. Çay da dikince alay konusu oldum, eşim denemelerde sınır olmadığını görünce yakında bir de inek istersin diyor. Bir kere de olsa ona yeşil çay demleyip, utandırmak isterim :)

193052

Mayer limon yaz sonundan beri çiçekte, bu dönem az meyve tutarmış ama ne döktü ne açtı.
193053

Nuh'un gemisi... Geçen sene çok bitkiyi donda kaybedince bu saksıya iki dal çeşme papatyası, arkadaşım için maviş, renk katsın diye begonya ve bahçedeki donabilir korkusuyla bir selluka çeliği diktim.
193054

Kiraz
17-02-2011, 16:21
Yaprak begonyayı bir saksıda bir kaç renk olunca çok sevdim, yazın bahçede gölge alanlara ekeceğim.
193056

Sevgi Durul
17-02-2011, 17:04
Sevgili Kiraz, kamelyanızı güle güle büyütün, bol çiçekli olur inşallah.

Çayın olup olmayacağını merak ettim.

Yaprağı güzelin iki rengini, geçen yıl aynı saksıya dikmiştim. Renk alışverişi yaptılar. tam olarak hatırlamıyorum ama, beyazlı olanın beyazları pembe bir renk almıştı sanırım.

Bir de, vapur dumanı tohumlarını tam olarak ne zaman ekiyorsunuz? Bilgi verirseniz sevinirim.

Kiraz
17-02-2011, 17:52
Sevgili SDurul, teşekkür ederim. Yaprakgüzelinin rengi aldığı ışığa göre değişiyor, şimdilik yeşilli yaprakta kızarma göremedim. Seneye bulabilirsem mor tonlardan yetiştirmek istiyorum.

Vapurdumanı çiçeğini İstanbul'da bu zamanlarda evde çimlendirip, mayıs başında bahçeye şaşırtıyorum. Siz belki nisanda şaşırtabilirsiniz. Çimlenince küçücük oluyorlar ama şaşırtmadan sonra hızla gelişiyorlar. Çimlenmesi geç ve güç olmuyor, hatta biraz seyrek ekmekte yarar var. Kışın donlara kadar çiçek açıyorlar.

kamelyavadisi
18-02-2011, 12:08
Kamelyamı bugün bahçeye diktim. Yer seçiminde zorlandım, alt bahçedeki yarı gölge uygun ama içeriden görecek şekilde dikince ortalıkta kalacaktı, kenara dikince ben kışın göremeyecektim. Bu nedenle evin giriş kapısına diktim. Kışın bahçeye çıkmasam da her gün en az iki kere kapıda oluyorum ve bol görüşeceğiz :) Yaprağını döken şakayığın etrafı kışın çok boş kalıyordu, şimdi biraz daha iyi oldu. Yarı gölge ve aydınlık yerde, umarım mutlu olur.
193050

193051

Bu da çay denemem, İstanbul'da biraz zormuş ama sağolsun Sn. Kamelyavadisi destek verecek. Çay da dikince alay konusu oldum, eşim denemelerde sınır olmadığını görünce yakında bir de inek istersin diyor. Bir kere de olsa ona yeşil çay demleyip, utandırmak isterim :)

193052

193053

193054
Merhaba Kiraz Hanım;
Kamelyanız çok yakıştı. Çiçeğini açtığında , çevreden görenler hayranlıkla seyredecekler. Umarım bahçenizin diğer bölümlerine de başka renk kamelyalarla donatırsınız.
Bu arada çay fidesi çok yakıştı. Umarım filizlenir. Bu arada yerin müsaitse inekte gönderebilirim. :)
İstanbul'da çayı yetiştirebilirsen ilk olacağını da unutma.
Sağlıcakla kalınız.

Kiraz
26-02-2011, 10:20
Sn. Kamelyavadisi, geçen gün sitede dolaşırken bir kapının önünde açmış pembe kamelya gördüm, benimkinin iki katı kadardı ve çok yakışmıştı. Ben de tomurcukların açmasını bekliyorum, mutlu edebilirsem ve köpeğim biraz uslanırsa alt bahçeye de alacağım.

"Bahçenin ortasına bir koyun bağlayacağım hem çimlerimi biçer hem de gübre yapar, ben uğraşmam." demişti dostumuz... İnek için hiç yerim yok :) Salyangozlar için pekin ördeğine kesin karar vermiştim ama vakit ayıramayacağımdan ondan da şimdilik vazgeçtim.

nergis06
26-02-2011, 11:08
Sn. Kiraz bahçenize bayıldım.Hele eski hali ve yeni hali olarak fortoğraflamanız beni çok mutlu etti. Neymiş ne olmuş işte buna derler.Vallahi bahçe dergileri sizin yanınınızda çok sönük kalıyor.Onlarda bahçenin eski ve yeni halini fotoğraflıyorlar sözüm ona.Birkaç saksı biblo koyup yeni hali diyorlar.Sizinkinde gerçekten köklü bir değişim olmuş,bir birikim var,emek var. Olay birkaç saksıdan ibaret değil.Zaten buraya takıldıktan sonra o dergileri satın almayı bıraktım.Sağolun varolun.Ağız tadı ile bahçenizin tadını çıkarın.

nergis06
26-02-2011, 11:12
Çörekotu benim bahçemdede var.Çok güzel ve dekoratif duruyor.Bunun tohumları mutfakta kullandığımız çörek otu mu? Çok faydalıymış severek tüketiyorum. Aynıysa tazesini tüketeyim diye düşündüm. Tadına baktım aynı değil gibi .Bu farklılık taze ile kurusu arasındaki farktanda kaynaklanıyor olabilir.İkisini yanyana getirdim aynı. Mutfakta kullandığımı ektim ama çıkmadı.

epsody
26-02-2011, 11:55
"Bahçenin ortasına bir koyun bağlayacağım hem çimlerimi biçer hem de gübre yapar, ben uğraşmam." demişti dostumuz... İnek için hiç yerim yok :) Salyangozlar için pekin ördeğine kesin karar vermiştim ama vakit ayıramayacağımdan ondan da şimdilik vazgeçtim.

Sevgili Kiraz, Bahçesi geniş olan arkadaşlarıma hep önermişimdir sizin düşüdüklerinize paralel hayvan yetişirmeyi bakmayı, lakın sizde dakdir edersiniz ki bahçe sahibi arkadaşlarımızın genel merakları bitkiler yönünde toplanmakta çiçek sevdalısı olanlar da hep ilerde olmakta.

Bana göre güzelliklerin yaşanması bitkilere de odaklanmadan madem doğanın içinde yaşamdan haz alıyoruz daha objektif olmamız gerekmektedir, aramızda bitkiler dışında kedi ve köpek sevgisi olan arkadaşlarımızda olsa bu yeterli bir açıklama olmamaktadır, genelleme yaptığımızda.

Doğal yaşamın temelinde çeşitlilik esas olmakta ve güzelikler bütünlük kazanmaktadır, şehir hayatı insanı betonlar içinde hapsedereken, ruhlarımız ancak bu doğallıklar içinde sukut bularak gerçek huzura kavuşmaktadır, hobilerimiz içindeki bu uğraşılar bize terapi uygulaması ile kendi kendimize sağlık bulmaktayız.

Sevgili Kiraz bu mesajı hayvan yetiştirmeye yönelik bir yorum olsada, sizin bu güzel düşüncenizin topraklar yönündeki bazı sakınçalarını açıklama gereği olarak bahçede salma hayvan bakmanın mahzurlarını ortaya koyacak paylaşımlarım olacak, bilindiği üzere benim yorumlarım genelde toprak çalışmaları içinde edindiğim tecrübelerimin bilgilerini hem sizlerle paylaşmak vede geliştirmek maksadına yönelik olmaktadır.

Topraklarımız bitkilerimizin yetiştiği ortamlar olarak canlılığının korunması ile bitkilerimiz daha güzel yetişeceklerdir, bahçemizin toprağını bütün ele alarak bu canlılık düşünülebilir, salma bıraktığımız hayvanlarımız bastıkları noktalarda toprağımızın yapısını sıkıştırarak içindeki canl yaşamın düzenini bozmaktalar.

Forumlarda hep takip ederek bahçe toprağımızı bitkilerimizin gelişmesini sağlamak için çeşitli mineraller takviye edecek için bir çok ek masraflara gireriz, bakacağımız hayvanlarımızın barınakları bahçemizin kenar köşesinde kurulmalı bunların dışkılarıda doğrudan toprağa uygulamamız gerekmektedir.

Benim görüşüm topraklarımızın sağlığını korumada okisidasyonun etkileri olarak toprağımızın üstüne düşen bir yaprağın bile uygun olmıyacağı yönündedir, hele ki hayvanın dışkılarında zararlı olabilecek patojen bakterilerin bahçemizin toprağında hastalıkların yayılmasına sebeb teşkil edeceğidir.

Yetiştirdiğimiz hayvanların dışkılarından yararlanmak istiyorsak, öncelikle bu dışkıların toplanıp bir köşede kompostlaştırlması gerekmektedir.

Sizin başlığınızda hayvan bakma düşünceleriniz için getirdiğim bu yorumun bahçenizin başlığına gelen bütün arkadaşlarıma paylaşım için vesile yaptım ilgileriniz için şükranlarımı sunarım sevgiyle kalın.

Kiraz
26-02-2011, 12:51
Sevgili Nergis06, çok güzel cümleler yazmışsınız ama daha yolun çok başındayım, ana eksiklerimi bile bitiremediğimden, detayına inemiyorum. İşte,eskiyen bahçeler yılların emeğiyle güzelleşiyor, dilerim benimki de güzelleşerek eskir; bunun yanında bakılmadığı kısa zaman içinde hemen güzelliğini kaybediyor.

Çörekotu konusunda ben de sizin gibi emin değilim. Mutfakta kullanılanlarda kavurma işlemi oluyorsa çimlenmemesi normaldir.

Sn. Epsody, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, dikkate alınması gereken noktalar kesinlikle. Koyun konusunda dostumuz sadece şaka yapıyordu :) Herkesin bahçe anlayışı farklı tabii ki, kimi çiçeği vazoda sever, kimi bahçede, kimi bahçeden çok içinde yaşan hayvanı ya da çiçekten çok tabağına koyacağı rokayı. Kimi de toprak bulmuşken üzerine döker betonu... Ben ise yaz günlerini evden çok bahçede geçirmek istediğim için biraz çiçek, biraz böcek yanında temiz tutmaya gayret ediyorum, oturup baktığımda gördüğüm alanların içimi açmasını istiyorum. Bahçe de çok küçük olduğu için bunu bir evcil hayvanla yapmam çok zor, bu nedenle koyun, inek, tavuk pek bana göre değil. Kış döneminde pekin ördeğini ciddi olarak düşünmüştüm çünkü vereceği zarar, geçen sene salyangozların vereceği zarardan daha az olacaktı. Şimdilik vakitsizlikten vazgeçtim.

Bu arada köpeğimiz bile ne çim bıraktı, ne çiçek ama uslanana kadar birbirimizi idare edeceğiz, yavaş yavaş çiçeklerin arasına girmemeyi öğreniyor. Bahçe büyük olsaydı o da rahat ben de rahat olacaktım . Burada öncelik önemli, bahçe benim için önemli ama Tarçın da önemli artık, çimi gözden çıkardım, diğer bitkileri korumaya çalışıyorum.

nergis06
26-02-2011, 16:38
Yolun başında böyleyse :)
Haklısınız piyasada satılan çörekotu kavrulduğu için tadı farklılaşmış olabilir.Bu çörekotuna taktım.

Kiraz
23-03-2011, 18:29
Sessiz ve renksiz bir dönemden sonra yavaş yavaş renkler ortaya çıkmaya başladı. Geçen sene salyangozlara yenik düşüp açamayan nergisler, bu sene onlardan önce davrandı. Nergisleri yerlerinden hiç çıkarmıyorum, 20 cm aralıklarla dikmiştim, dört senede bu kadar çoğaldılar. Seneye belki seyreltmem gerekecek.

198139

198140

198141

198142

198143

Kiraz
23-03-2011, 18:39
Salyangoz korkusuna, laleleri saksıya diktim. Bahçeye diktiğim hercai menekşeler henüz üç yaprakta kaldı ve çiçekleri yok, hem salyangoz, hem soğuk, hem Tarçın...Ama saksıdakiler keyifli.

Lalelerin çiçek süresi kısa - saksıdaki süreleri uzun, bu nedenle hercai menekşelerle aynı yeri paylaşıyorlar. Sarı menekşelerin arasına koyu renkli laleleri, mor menekşelerin arasına da sarı laleleri dikmeyi amaçlamıştım ama soğanlar karışık olunca ne çıkarsa bahtıma...

Bu en aceleci olanı:
198148

İstanbul'da pek şansı yokmuş ama memnun edebilirsem "çay". Şimdilik keyifli, bakalım yağmurlar bitince keyfi kaçacak mı.
198149

Amaryllis Belladonna kışı atlattı. Bütün yaz salyangoz saldırısına uğrayınca, sonbaharda yaprak çıkarmış ve kışa da böyle girmişti. Henüz hiç açmadı, bakalım bu sene ne yapacak.
198150

ciceksever70
23-03-2011, 19:23
Nergisler ilkbahari müjdeliyor sevgili Kiraz. Neseli neseli siralanmislar bahceye. Biz henüz kardelen, krokus dönemindeyiz. Laleler, nergisler, sümbüller yaprak cikardi ama henüz ciceklenmesine bir iki hafta var. Neyse ki onlar bitene kadar salyangoz saldirisi baslamiyor. Havalar gec isininca salyangozlar da ancak yaz basinda ortaya cikiyorlar ama yine de yeterince bitkiye zararlari dokunuyor.

nurcanaybay
24-03-2011, 14:54
Nergis'lere bayıldım ....soğanlılar yoğun olduğun da daha güzel görünüyorlar .Benim nergisleri saksıya almıştım nedense açmadılar.

Pembe trompetlerin çiçeğini ben de göremedim.Beni hep şaşırtan soğanlılar dan biri de
o ....bir bakıyorum son derece sağlıklı sonra ne oluyorsa birden yaprak uçları sararmaya başlıyor ...tekrar düzelip tekrar bozuluyor :))) Kendi haline bıraktım.

Bahçeyi özlemişim ,daha çok fotoğraf bekliyorum :)

Kiraz
24-03-2011, 18:14
Sevgili Çiçeksever70, nergisler gerçekten baharı müjdeliyor, yoksa bahçe çok renksizdi. Sizde bahar çiçekleri salyangozdan kurtuluyorlar galiba, ben geçen sene bütün bahar çiçeklerini feda etmiştim, açabilen çiçeklerin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=653349&postcount=515)de yarısı yenmişti.

Sevgili Nurcanaybay, soğanlıların en dertsizi nergis. Yazı toprakta geçirebiliyor, çiçekleri uzun süreaçıyor, vazoya koyabiliyorsunuz ve çoğalıyor. Annem, üzerine kar yağarsa daha güzel açar derdi, belki soğuk istiyordur. Burad (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=770365&postcount=879)a güzel bilgiler var. Bu arada nergislere dikeli beri hiç gübre vermedim.

Soğanlılarda ben sararma ile pek karşılaşmadım ama kabuklu, kabuksuz salyangozlar toprağın üzerine çıkan her parçasını, özellikle çiçek tomucuğunu çok seviyorlar. Şimdilik başka fotoğraf pek yok, bahçede de renk yok ama bir kaç haftaya kadar tomurcuklar patlar. Seneye ocak-şubat-martta renk katacak bitkileri,şimdiden araştırmak lazım :)

fikreteren
26-03-2011, 19:29
Sayın Kiraz nergisler çok güzel açmışlar.Amaryllis Belladonna yı bende sera da sakladım.Benimkide açmadı.sabırsızlıkla açmasını bekliyorum.

selenn
27-03-2011, 00:50
Sevgili Kiraz Mart ayının renkleri ve güzel Nergisler çok dinlendirici gözüküyorlar. Ne güzel baharı müjdeliyorlar. Ellerinize sağlık.

zsakaer
27-03-2011, 07:28
günaydınlar,
Behçenizi ilk defa gezdim, Çok güzel elinize emeğinize sağlık. Çok itinayla çalıştığınız belli. Çeşitlerde özellikle ortancalara bayılıdım, birde yasemine. Sardunya çeşitleri topluyorum. Küpe çiçeği kolleksiyonum olsun istiyorum. 4 adet gülüm var. Selluka yetiştimeye çalışıyorum. Ev kendi evim değil. Ve dikmek istediğim çiçekli ağaçlarımı erteliyorum. Erguvan kendi bahçemde muhakkak olacak. Yasemini sizce saksıda budayarak yetiştirebilirmiyim.Sevgiler

Kiraz
27-03-2011, 16:46
Sn Fikreteren bu sene nergisler en coşkulu senesinde ve çok uzun zamandır çiçekteler. Az önce sizin bahçedeydim, ne güzel bahar gelmiş bahçenize.
198921

Sevgili Selenn teşekkür ederim.

Sevgili Zsakear, hoş geldiniz bahçeme. Çeşitlerini arttırmanızı dilerim, sardunyalarımı geçen seneki kış oldürmeseydi çelik gönderirdim. Küpemin de dalından bir kaç çelik aldım, ana gövde kurudu, çoğaltabilirsem gönderirim.

Bulunduğunuz yer çeşit için çok uygun ama ortanca ve küpe, belki orada mutsuz olabilir. Gönlünüze göre bir bahçeye kavuşmanızı dilerim.

fikreteren
27-03-2011, 17:07
Teşekkür ederim sayın Kiraz.Çok naziksiniz..

Kiraz
27-03-2011, 17:26
Tarçın, talan etmeye devam ediyor, hele plastik saksı bulursa anında içini boşaltıp, kökleri parçalıyor. Bu sabah pencere önünde metal saksılığın içinden birini hemen halletti.

Tarçın'ı bahçede yatarken hiç göremiyoruz, sürekli bir yeri karıştırıyor, koşuyor, oynuyor ama kardeşiyle güreş sonunda beş dakika olsun dinleniyor.
198933

günebakan
27-03-2011, 17:54
Negizler harika tarçın biraz yaramaz görünüyor:)

Kiraz
27-03-2011, 18:06
Negizler harika tarçın biraz yaramaz görünüyor:)

"Biraz" ne kelime :)

Adalet Yağcı
27-03-2011, 18:10
Kiraz'cğığm, nergislerin harika açmışlar, bendekiler çok yavrulamıştı, iki senedir pek keyifsiz açıyorlar, demek ki sık dikimi sevmiyorlar.

Aman sellukaya iyi bakın, geçen seneki görüntüsü muhteşemdi.

Kiraz
28-03-2011, 11:39
Adalet Hanım, aslında benimkiler de bu sene oldukça sıklaşmışlar, bakalım seneye ne yapacaklar.

Sellukam şimdilik hareketsiz. Toprak üzerinde budamadan sonra 1 m kalan kalın dalda hareket yok, soğuklardan etkilenmiş gibi, çatal yeri çürümüş. Her şeye rağmen kökünden ümitliyim.

Periş
28-03-2011, 13:47
Sevgili kiraz bahçeni zevkle gezdim nergisler harika görünüyor ellerine saglık

Periş
28-03-2011, 13:52
Senin maviş çiçegi ne durumda çok tatlı görüntüsü bayıldım...

limon
28-03-2011, 14:00
Tarçının şımarıklığı gözlerinden belli. "Eee sırada ne var?" diyor sanki. :)

Kiraz
29-03-2011, 11:33
Sevgili Burak Alkan, teşekkür ederim. Mavişim kışı dışarıda geçirdi, şu an yaprakları çok az, bakalım baharda ne yapacak.

Sevgili Limon, sıradaki "kasımpatı saksısı" idi. Saksıyı aldı, benden kaçırıp yere döktü, inadıma içindeki kökleri parçaladı.

Orhan Özbilgiç
29-03-2011, 13:26
Tarçın yatmıyor ama, bizim mevsimlik itoşlar geçicide olsa sığınacak bir yuva bulmanın tadını çıkarıyorlar. Birisi ile aralık ayında tam döneceğimiz günlerde tanışmıştık. Komşum onu aç bırakmamış. Bir hafta önce bir başka yavruyu bahçeme bırakmışlar. Yaza kadar komşum idare eder sanırım. Yazında biz büyütürüz. N'apalım? Biz atamıyoruz.
Tarçın onları kıskansında yatsın diye bahçenize getirdim.:D

199239

199240

Suna
29-03-2011, 14:42
Adalet Hanım, aslında benimkiler de bu sene oldukça sıklaşmışlar, bakalım seneye ne yapacaklar.

Sellukam şimdilik hareketsiz. Toprak üzerinde budamadan sonra 1 m kalan kalın dalda hareket yok, soğuklardan etkilenmiş gibi, çatal yeri çürümüş. Her şeye rağmen kökünden ümitliyim.

Hayırdır inşallah rüyamda sapan gördüm "aaa kiraz sellukayı sapan yapmış demekki kışın bahçede çürüyor" diye düşündüm birde . Yok yok bir süre dayanabilirsem ağaçlar nete girmemem lazım.:o

Kiraz
30-03-2011, 14:38
Hayırdır Sevgili Suna, eminim ki yeşerecek :)

Bahar gelip de her şey hızla değişirken, güneş tatlı tatlı ısıtırken kapalı yerlerde duramıyorum. Yoğun bir temponun ardından bugün evdeyim ve tembellikle beraber bahçeyi gözleyerek dinleniyorum. Baharda ağaçlara su yürür derler ya, işte ben de baharda öyle oluyorum, dağları yerinden değiştirmek istiyorum ama halsiz dönemimdeyim, bugün yapılacakları hayal etmekle yetineceğim, yine de baharın heyecanı yeter :)

İlk nergisler, sarı renklerle bahçeyi uyandırmaya başlamıştı ama bir kaç günde o kadar çok uyanan olmuş ki; üstelik bütün kışı kendi kendilerine geçirdiler, gözucuyla bile bakmaya fırsat bulamamıştım.

Önce sarılar:

Geçen sene, sert kıştan talan olan, salyangozdan göz açamayan bahçe baharda pek renksizdi. Aynı baharı yaşamamak için, Mutlu Bey'den lale soğanlarından:
199467

Bu nergis yeni açtı, cinsini bilmiyorum, alakasız bir yerede geçen sene yapraklarını görmüştüm, bu sene coşmuşlar, üstelik Tarçın'ın her fırsatta soğanları sökme eğiliminde olmasına rağmen.
199468

Kendi gelen güzellerden,ranunculus ficaria (basurotu) çiçek açtı.
199469

Mutlu Bey'den aldığım yeni bir nergis türü Rip Van Winkle
199470

İlk açıp ilk solan çiğdemler. Çimin olduğu bahçeye de çiğdem dikmiştim ama çiğdem güneş seviyor, benim bahçe de yazın güneş alıyor. Güneşli yere koyduğum saksıdakiler çok daha güzel oldu.
199471

Kiraz
30-03-2011, 14:53
Önceki sene sardunyalarım donunca boş saksılarım çoğaldı. Bu kışa girerken soğanlı bitkileri dikip bırakmıştım, güneş alan merdivenleri sevdiler. Koyu renk açacakların yanına açık renk hercai menekşe, açık renk açacakların yanına da koyu renk hercai menekşe diktim. menekşeler henüz saksıyı doldurmuyor ama soğanlı bitkilerin çiçekleri geçince meydan onlara kalacak.
199478

Sarılardan sonra pembeler de geldi bahçeye
199476

199473

Güneşi görüp iki günde coşan menekşeler
199479

Minik kırmızı laleler
199480

Kiraz
30-03-2011, 14:57
Az güneşle geciken bahar dalı
199481

Kendi gelen güzeller
199482

199483

Sonbahardan beri üzeri çiçek dolu mayer limon
199484

Çime ve kenarına geçen sene dökülen çörekotu tohumları sonbaharda çimlendi, kıştan hiç etkilenmedi
199485

Yılmaz Yalçın
30-03-2011, 15:00
Önceki sene sardunyalarım donunca boş saksılarım çoğaldı. Bu kışa girerken soğanlı bitkileri dikip bırakmıştım, güneş alan merdivenleri sevdiler. Koyu renk açacakların yanına açık renk hercai menekşe, açık renk açacakların yanına da koyu renk hercai menekşe diktim. menekşeler henüz saksıyı doldurmuyor ama soğanlı bitkilerin çiçekleri geçince meydan onlara kalacak.
199478

Sarılardan sonra pembeler de geldi bahçeye
199476

199473

Güneşi görüp iki günde coşan menekşeler
199479

Minik kırmızı laleler
199480

Sevgili Kiraz,
Yazdıklarınızı okuyunca demekki benim gibi düşüncelere dalanlar da varmış diye gülümsedim içimden:)Bahar gelince ben de heyecanlanıp tüm bahçeyi değiştirip yeni çiçekler dikmek istiyorum.Hatta o kadar abartıyorum ki çevrede gördüğüm yeşil alanlara şunu diksem şöyle olurdu böyle olurdu diye kendi kendime mırıldanıyorum:)Eşim bazen bana kızıyor fazla kaptırmışsın diye:)Ben de onun gönlünü alıyorum güzel kokardı çevre diye:)Umarım sellukanız sürgün verir ve hepimize bahçeye dikme cesareti aşılar.

Yücel Canpolat
30-03-2011, 15:22
Sayın Kiraz emeklerinize ellerinize sağlık adeta renk cümbüşü çok teşekkürler renkli dünyanız her daim renkler le dolsun:)

Kiraz
30-03-2011, 15:40
Tarçın yatmıyor ama, bizim mevsimlik itoşlar geçicide olsa sığınacak bir yuva bulmanın tadını çıkarıyorlar.

Orhan Bey çok tatlılar, keşke Tarçın kıskansa :)

Sevgili Yılmaz, ben bu heyecandan çok memnunum, eminim siz de memnunsunuz. Bugün baharı bol bol kokladım, hafta sonuna kadar gün yüzü görmesem de bununla avunacağım.

Sn. Yücel Canpolat, teşekkür ederim. Sizin ve diğer üyelerin bahçelerinden öğreneceğim çok şey var, şimdilik izliyorum, umarım bir gün sizin bahçenizi de ziyaret ederim.

fikreteren
30-03-2011, 16:03
Kiraz hanım ortalık canlanmış.Işıl Işıl olmuş her yer.

Periş
30-03-2011, 17:27
Sevgili kiraz bahçen cıvıl cıvıl olmuş ellerine saglık

füsunANK
30-03-2011, 18:06
Bahar renkleri bambaşka. Bahçelerde şenlikde başladı tabii. Sarı renkli tüm fotolara bayıldım. Mini lalelerinize de. Emeklerinize gölge düşürmeye çalışan Tarçın' a da. ;)
Bu vesile ile size mutlu, sıhhatli ve bol çiçekli bir yaz sezonu diliyorum. Sevgiler.

zenfree
30-03-2011, 20:13
Sevgili Kiraz çok güzeller. Sümüklü böcek ve salyangozlardan kurtuldun değil mi?

Kiraz
30-03-2011, 23:19
Sevgili Zenfree onlarla savaşa henüz başlayacağım. Soğuklardan kaçtıkları için şimdilik erken çıkan çiçekler kendilerini kurtardı. Sığındıkları bir yer buldum, ilk fırsatta salyangoz başlığında fotoğraflayacağım.

Sevgili Füsunank, Burak alkan, Fikreteren teşekkür ederim.

loveflower
31-03-2011, 19:13
Sevgili Kiraz ne kadar güzel çiçekleriniz,maşallal,içim açıldı bakarken

cetasule
01-04-2011, 09:09
Herşey çok güzel
Elinize emeğinize sağlık
mutluluklar dilerim

Kiraz
16-04-2011, 20:45
Sevgili Loveflower, Cetasule teşekkür ederim.

Geçen sene kendilerinden yana çok mutsuz olduğum olduğum soğanlılar bu sene tüm maharetlerini sergiliyorlar. Mutlu Bey'den aldığım soğanlarla kapımın önü rengarenk oldu. Büyük saksıya menekşe dikmiştim, nasıl olduysa oradan haseki küpesi de çıktı ve yerine yakıştı. Laleler solana kadar onlar saksıyı iyice doldururlar, yer kalırsa kökü fazla olmayan bitki ekleyeceğim.

203698

Nergislerin ilk açanları soldu ama bu hala çok güzel.

203705

Şakayık tomurcuğu çok hızlı büyüyor.
203701

Sevgi Durul
16-04-2011, 21:05
Sevgili Kiraz bahçenize bahar gelmiş. Rengarenk laleler, nergisler iç açıcı. Şakayık, ağaç şakayık mı? Ne güzel, haseki küpesi kendiliğinden çıkmış. Ben geçen yıl, haseki küpesini çimlendirememiştim. Bu yıl yine ektim, bu sefer ümitliyim. Güzel baharlar, yazlar diliyorum... Sevgiler...

zenfree
16-04-2011, 21:06
Renkler harika. Şakayık en sevdiğim bitkilerden biri. Bahçem olursa ilk dikeceğim bitki o olur galiba. Yıldız Parkı'nda senin şakayıkının aynısından vardı. Ancak son yıllarda, "sklamen sök, lale dik, lale sök begonya dik vs." çevre düzenlemesi yaparken şakayıkları yok ettiler malesef. Oysa uzun yıllardır her sene mükemmel çiçeklenirlerdi.

Güler
16-04-2011, 21:23
Sevgili Kiraz, keyifle gezindim yine bahçende. Renk cümbüşü başlamış sende.
Ne çok yapılacak iş var değil mi? Allah yardımcımız olsun. Hele güzel Tarçın'la işin iş senin.
Sen işleri ona bırak bence, hepsini toptan halleder. :)

Yılmaz Yalçın
16-04-2011, 21:30
Sevgili Kiraz,
Bahçende bahar esintilerini doyasıya hissettim..Ne güzel olmuş bahçen maşallah.Bu arada sellukadan bir haber var mı?

Kiraz
16-04-2011, 21:35
Sevgili SDurul, şakayığım ağaç şakayık. Bir ara "En sevdiğim bitki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20580)" yazıları oluyordu, orada şakayık sevgimden bahsetmiştim.

Haseki küpesini ise başka bir saksıya ekmiştim, Tarçın saksıyı devire devire içindekileri dökmüştü. Sanırım o saksının dökülen toprağından tohum gelmiş. Saksıda da çok güzel gelişiyor ve sürekli yeşil yapraklı olması, güzel yaprak formu, soğuğa dayanması açısından bu kökü saksıda tutacağım. Uzun zamanda çimleniyorlar, önceki sene pes etmemiştim, bir kaç kök olmuştu, alt bahçede geçen sene pek açmadı ama bu sene gövdeleri çok daha kalın, ben de nasıl açacak diye merak ediyorum.

Sevgili Zenfree, bendeki pembe çiçekli olan, İstanbul'un eski çiçeklerindenmiş. Özellikle Yıldız Parkı'nın bu konuda daha özen göstermesini beklerdim. Bahçen olsun, söz, şakayığın benden :)

Güler Hanım, iş çok ama bu sene eskisi gibi zamanım yok :( Bahar kokusu gelince, iş yeri gibi kapalı alanlarda kalamıyorumi aklım dışarıda oluyor, evde olsam bahçede ne çok iş yapardım diyorum. Tarçın konusunda çok haklısınız, çok becerikli, anında hallediyor. En son oyunu, koca su hortumu makarasını bahçenin ortasına çekiyor, sulama yapacağım zaman hortumun ortasından su fışkırırsa hiç şaşırmayacağım :)

Sevgili Yılmaz, teşekkür ederim, sellukadan haber yok, beklemedeyim ama ümidim var.

Adalet Yağcı
16-04-2011, 22:30
Sevgili Kiraz, bahçelerle birlikte bizim de yüzümüz güldü, güzel bahçelerin doyumsuz fotoğraflarını izlemek büyük keyif.
Bahçe harekete geçmiş, Mutlu beyden aldığınız sarı nergis çok güzel, tabii diğerleri de.

Geçen yaz çiçekleri ile hepimizi mutlu eden sellukanızdan ne haber, bu yaz da aynı güzelliği görebilecek miyiz?

Kiraz
16-04-2011, 22:39
Bahar böyle işte Adalet Hanım, her patlamak üzere olan yaprak, mutluluk veriyor.

Sellukada henüz hareket yok, bekliyorum.

Periş
17-04-2011, 15:20
Sevgili kiraz bahçeniz şenlenmeye başlamışlaleler, nergiz harika şakayık çiçegi görüntüsü bambaşka güzel elinize saglık muhteşem...

Kiraz
17-04-2011, 16:32
Teşekkürler Sn. Burak Alkan.

Her sene başıma geliyor ama alışamadım hâlâ; bu mevsimde doğadaki değişim inanılmaz, kuru bir dal, ertesi gün yaprak doluyor, tomurcuklar çok hızla gelişiyor, çiçek sapları çok hızlı uzuyor. Yeni bir bitkide bunları gözlemlemek çok güzel ama çok bildik bir bitkideki gelişim bile heyecan verici. İşte bu günlerde, her fırsatta bu filmi seyretmek istiyorum.

Vildan Sönmez
17-04-2011, 21:38
Selluka deyince sevgili Kiraz, İstanbul toplantısında verdiğin üç çelik de yeşerrmişti. Ancak sırayla çürüdüler, bu yıl da selluka kısmet olmadı.

Yılmaz Yalçın
17-04-2011, 22:57
Selluka deyince sevgili Kiraz, İstanbul toplantısında verdiğin üç çelik de yeşerrmişti. Ancak sırayla çürüdüler, bu yıl da selluka kısmet olmadı.

Benim aldığım çelikler de ne güzel yeşermişti ama sırayla çürüdüler.1 yıllık sellukam da kışın sonuna doğru çürüdü tamamen..Demekki bu bitkinin özelliği bazı şartlar oluşunca kolayca çürüyebiliyor.

Kiraz
18-04-2011, 08:06
Benim bir kaç arkadaşıma tutturduğum çeliklerin çoğu sağlam. Belki de çok su çürütüyor, ben neredeyse ayda bir suluyorum ama pet şişe içinde yarı korunaklı durumda. Geçen gün aklıma sulamak geldiğinde eyvah kurumuşlardır dedim ama sağlam buldum. Çeliklerimden artan olursa
aklımdasınız.

gilan
18-04-2011, 14:21
Çeşit çeşit renk renk laleler renk cümbüşü yaratmış. :)
Katmerli nergisi de sizin sayenizde tanımış oldum, teşekkürler. :)

eneser
18-04-2011, 16:13
bende begendim bahcenizi tebrikler

Kiraz
18-04-2011, 16:14
Sevgili Gilan teşekkür ederim. Rip van winkle'ı ben de sevdim, gösterişli ve çiçeği daha uzun ömürlü.

Güzel bahçene ne zaman fotoğraf ekliyorsun?

gilan
18-04-2011, 17:05
Bir aksilik olmazsa bu akşam. :)

trida
19-04-2011, 10:21
Sn. Kiraz, iade i ziyarete geldim :)

Büyük emekler sonucu ulaşılmış güzel bir bahçeye sahipsiniz. Darısı başıma. Ama o kadar uzun bir yol varki önümüzde, nerden nasıl başlayacağımızı bir türlü bilemiyorum.
Öncelikle uzun duvarı kapatma çalışmalarına başlamayılım sanırım. Sizin bahçenizde de yer alan acem halısını düşünüyrum. Bakımı kolay ve arsız yayılıcı bir bitki diye düşünüyorum ve duvarın üstündeki kısma ekildiğinde kapanmasına yardımcı olur düşüncesindeyim.
Müsait olduğunuzda bahçemizin fotoğraflarına bakıp fikir paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Mayıs ayı başından itibaren neler dikip neler yapabilirm acaba, her türlü fikrinize, motivasyonunuza çok ihtiyacım var gerçekten.

Şimdiden teşekkürler.

Kiraz
19-04-2011, 11:10
Sn. Trida, daha çok emek istiyor ama gücüm yettiği kadar :)

Bahçenizi daha önce gezmiştim, o kadar güzel manzaralı bahçede hiç bir şey yapmayın, sadece bir koltukta uzanın :) Şaka bir yana tekrar gezip, denediğim bitkiler hakkında görüşlerimi yazacağım.

Acemhalısı, tüm gün güneş alan yerlerde açınca muhteşem. Çiçekler geçince ve biraz susuz kalınca güzel görüntü gidiyor ama sizin orada susuz kalmayacağı için çiçeksiz de güzel bir tonda yeşil kalacağını sanıyorum.

Acem halısı sarkar ama sarktığı mesafe çok uzunsa belki sorun olabilir, arada budanmak istiyor, o zaman duvar boş kalabilir.

Satı Uğurtan
25-04-2011, 01:09
Sevgili Kiraz, nergisler, laleler ve menekşeler harika, üstüne birde tarçın bu bahçenin tadına doyulmaz:)
sağlıkla tadını çıkarın sevgiler.

Kiraz
25-04-2011, 08:02
Sevgili Satı Uğurtan teşekkür ederim, yakında görüşmek üzere.

krgz1905
01-05-2011, 19:04
bahçeniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Çok emek verdiğiniz belli.

Yeşim
03-05-2011, 00:39
Sevgili Kiraz; bahçenize bahar güzel gelmiş. Yeni sezonda başarılar ve salyangozsuz günler
diliyorum.. (Bu yıl sayılarında artış var mı? Bizimkiler erken mesaiye başladı ama etoburların eli kulağında, hangi taşı kaldırsam altında kümelenmiş beklemekteler.) Sevgiyle.

Kiraz
03-05-2011, 08:13
Sevgili Krgz1095 teşekkür ederim.

Sevgili Yeşim, teşekkürler. Dün güzel bir şey gördüm, salyangoz sayfasına da yazacaktım; Antalya yolcularından biri adanın dışına çıkmış, demek ki uyanıyorlar, adada da bir kaç tane küçük boş salyangoz kabuğu buldum :)

Bu sene soğanlılar salyangozlardan önce açtıkları için giriş çok renkliydi, ben de korkudan çoğu soğanı saksılara dikmiştim ama sonbaharda sebze adalarına defalarca attığım tohumların hepsi gitti (havuç, 5 kez ıspanak, maydanoz, dereotu, marul...) Şimdi adalarda bazı kolay tohumları çimlendiriyorum, onlar da zarar görmeye başlayınca, etrafına büyük pet şişelerden koyuyorum, çok işe yarıyor. Bazı sabahlar salyangozları elle topluyorum, torba bayağı doluyor, bu sene kararlıyım.

Geçen sene gönderdiğin gayret tohumları çimlenmişti, bir kaç tane de çiçek açmıştı, bu sene gürleşeceğini düşünüyordum. Benim hibrit koca kök de dahil bahara hiç biri kalmamış. Bir tane yere düşüp çimleneni de salyangoza kaptırdım :(

Yılmaz Yalçın
03-05-2011, 11:10
Sevgili Kiraz,
Buna da şansızlık denir.Salyangozlar hepimizin korkulu rüyası..Kıyamıyordum ama artık çileden çıkınca kek gibi olan zehirlerden aldım ve şimdi bahçemde bir tane bile salyangoz kalmadı.Benim sellukanın kökleri de çürümüş adeta erimiş ben de söküp attım:(Sizinki ne almede var mı bir gelişme?Bu kış geçen yıldan sellukası olan arkadaşların çoğu sellukasını bizim gibi koruyamadı..Demekki sellukayı iç ortama almak ya da bahçede bırakmak sonucu değiştirmiyor.Her halukarda bilmediğimiz nedenlerle çürümeye yüz tutuyor ne kadar baksakta sonuç değişmiyor gerçi fazla da sulamamıştım.

Kiraz
03-05-2011, 11:20
Sevgili Yılmaz Yalçın, Salyangoz için bahsettiğiniz ilacı kullanmamak için direniyorum, köpekten dolayı da korkuyorum. Baharda bahçeye pekin ördeği bile salmayı düşünüyordum ama bakımına ayıracak vaktim olmadığı için şimdilik vazgeçtim :)

Sellukamdan haber yok maalesef ama ellemedim, duruyor.

İç ortamda öleceğini sanmıyorum yalnız kolay böcekleniyorlar. Biraz besin desteği, kükürt ve dengeli sulamayla geçen kışı içeride geçirmişti.

hanndan
03-05-2011, 12:56
Sevgili Kiraz,
bahçenizi baştan sona gezdim,baya yol katetmişsiniz.bende daha yolun başındayım,
çiçekleriniz cok güzeller maşallah

Tunatuna
03-05-2011, 13:37
Sevgili Kiraz bahçenizin önceki halinden sonra şimdiki hali çok güzel sanki bir cennet bahçesi yaratmışsınız. En çok bankın olduğu kısmı beğendim, bankınızda çok güzeldi. Umarım yine o bölümün resimlerini eklersiniz. Ellerinize sağlık.

r.ali
03-05-2011, 16:26
sayın kiraz bahçenizdeki gezilerimde çay diktiğinizi gördüm şu an ne durumda merak ettim bende 1970 senesinde bakırköyde dikmiştim birbuçuk yıl kadar baktım sonra memlekete dönünce kurumuşlar sizinki şuan filiz vermiş olması lazım sağlık ve huzur içinde çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

nardane
03-05-2011, 19:18
Sevgili Kiraz , bahçenizi büyük bir keyifle gezdim,çok beğendim.
Aynı zamanda gezerken her bir karedeki emeği hissederek gezdim.
Her birsi ayrı güzel ayrı emek .
Ellerinize ,emeklerinize sağlık.
Yeni bir balkon meraklısı olarak hayran kaldım,sizden çok şey öğreneceğiz kesin.
Sevgilerle ...

Kiraz
04-05-2011, 10:05
Arkadaşlar teşekkür ederim.

Sevgili Nardane, öğrenmek bitmiyor, paylaşım ve bilgi alış verişiyle karşılıklı öğreneceğiz.

Sn. R.ali, çayım yağmurlarla daha iyi gözüküyor ama yeni filiz vermedi, umarım yaşatırım.

Sn. Tunatuna, bankın olduğu demirlerin bir tarafı yaseminle sarıldı, üzeri tomurcuk dolu; diğer tarafında ise sarmaşıklar 1 m bile olmadı, yanından gelen sarmaşık gülü üzerine doğru yönlendireceğim. Bu sene demirlerin %40'nı belki kapatabilirim, istediğim yoğun görünüm için en az iki-üç sene daha gerekecek.

Bankın sol yanında telefon hatlarının olduğu kuyu yeni hatlardan dolayı iptal edildi, içini toprak doldurup uygun bir şey dikmek istiyorum. Yakında fotoğraflarını paylaşırım, fikirlere ihtiyacım olacak.

Sevgili Hanndan, size de kolay gelsin.

Kiraz
06-05-2011, 10:42
Hava yağmurlu, güneş yok ama onlar bir kaç gün güneşin ardından patladılar, rüzgara direniyorlar.

Morsalkım, girişteki lambaya iyice dolandı, başımın hizasında ve geçerken mis gibi kokuyor.
209379

Daha üçüncü çiçekli yılı ama çirkin demirleri gür bir şekilde örtmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
209380

Şakayık açtı, yağmur rüzgardan yoruldu, başını kamelyaya yasladı. Kamelya da henüz yerine alışamadı, üzgün, ne yapalım bu sene birbirlerine destek olacaklar.
209381

Sevgi Durul
06-05-2011, 10:59
Sevgili kiraz, morsalkım ben de diktim. Daha çok minik. Sizinki üç yılda epey büyümüş. Büyümesi için sık sık gübre versem olur mu?

Şakayığınız çok güzel açmış. Çiçeklenme süresi ne kadar?

zenfree
06-05-2011, 11:01
Mor salkımlar çok güzeller. Şakayık ise muhteşem.:)

Periş
06-05-2011, 12:29
Sevgili Kiraz mor salkım harika görünüyor maşallahı var Şakayık ne kadar tatlı öyle çiçeklerin bile birbirlerine ihtiyacı olup birbirlerine yaslanması nekadar güzel elinize emeginize saglık...

Kiraz
06-05-2011, 12:57
Morsalkım ilk iki sene çiçek açmadı, bu normalmiş. Kökü, yolun 3 m kadar altında ve gölgede. Hızla duvarı tırmanıp kapıya geldi, bundan sonra bol güneş almaya da başladı. Gelişimi çok hızlı, her sene demirlere fazla sarılanları buduyorum. Alt gövdeden bir çatal daha yapmıştı onu da yukarı uzattım ama altlarda fazla dallanma olmasına izin vermiyorum, zaten o da güneşli alanı tercih ediyor. Boyu istediğim yere gelince, daha fazla uzamasına izin vermeyeceğim, uçlarından budayarak sıklaşmasını sağlayacağım.

Morsalkıma bu zamana kadar özel bir bakım uygulamadım. Ortancaların olduğu sete dikili, yerinden dolayı toprağı sürekli nemli, belki senede bir ortancalara verdiğim gübreden biraz alıyordur (en yakın ortancaya 2 m uzaklıkta).

Bir de üç senedir saksıya çeliklediğim morsalkım var. Saksıda gelişim çok daha yavaş, boyu bir buçuk m olmadı henüz. Fazla uzamasına izin vermeden, gövdeyi kalınlaştırmaya çalışacağım, ağaç formunda büyütmek istiyorum. Henüz toprağa geçirip geçirmemekte kararsızım. Bu sene çiçek verir diye tahmin ediyordum ama çiçeği yok, belki Tarçın'a kızmıştır, geçen sene gövdeden çok ısırık aldı :)

Şakayık yeni açtı, kaç senedir besin vermedim, bu sene çiçeklenmeden sonra vermeyi düşünüyorum, geçen seneki kadar iri açmayabilir ama üzerinde, fotoğraftakinden büyük çiçekler var. Şakayığın çiçeği genelde büyük olduğu için, sapları tarafından taşınamıyor, ana gövdeyi desteklemek için alt dalların arasına sopalarla destek yapıyorum. Çiçekler yaklaşık iki hafta kalıyor, geçen sene 15 kadar çiçek açmıştı. Bu sene hava daha serin olduğu için çiçekelr belki daha uzun kalabilir.

Şakayık her sene enine de yayılıyor, kışın o alan bomboş kalıyor, yakınına kamelya dikmiştim ama şimdiden kamelyaya yanaştı, belki seneye kamelyayı taşıyacağım (toprak isteklerinin de çok farklı olduğunu öğrendim).

Orhan Özbilgiç
12-05-2011, 07:46
Sevgili Kiraz;
Sizden çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim.
Şimdide şakayık çiçek sapını desteklemem gerektiğini öğrendim. Henüz açmamışta olsa bir tomurcuğu var. Onuda ziyan etmek istemem. Hemen bugün ona destek çubuğu dikeceğim.

Çarşamba'nın ortasından Yeşilirmak akıyor. Irmağın kenarında istinat duvarları ve duvar arkasında birkaç metre genişliğindeki peyzaj alanında onlarca mor salkım var. İlginç olan, oldukça eski olan bu mor salkımların çalı formunda budanmış olması. O Burada henüz çiçeklendikleri için görüntüleri harika. Yanıma makinamı almadığım için fotoğraflayamadım. Ama onlar açık alanda oldukları için sürekli güneş alıyorlar. Bu nedenle uzatılmaları gerekmiyor tabii. Bahçede soliter olarak yetiştirmek isteyenler için güzel bir örnek diye yazdım.
Kolaylıklar diliyorum.

Kiraz
12-05-2011, 09:47
Orhan Bey, rica ederim, öğretecetek kadar olmadım, ben de öğreniyorum.

Keşke morsalkımların fotoğrafını çekebilseydiniz. Benimkilerin bu hafta salkımları daha da büyüdü ve açtı, bakmaya doyamıyorum. Bu yaşına rağmen yoldan geçenlerin de çok dikkatini çekiyor.

Satı Uğurtan
12-05-2011, 10:16
Sevgili Kiraz, benim mor salkım dördüncü yılı bu yılda açmadı, sizlerinkini gördükçe şaşıyorum acaba yalnış bir şeymi yaptım diyede düşünüyorum, hiç açmayacak olabilirmi bunuda bilmiyorum dört yıldır sabırla bekliyorum.
Şakayığın rengi ve çiçek yapısı çok güzel sağlıkla tadını çıkarın.

Kiraz
12-05-2011, 18:28
Sevgili Satı Uğurtan, morsalkımın bol güneş alması gerektiğini biliyorum, eski dallar çiçekleniyor, zamansız ya da fazla budama yapıyor musunuz?

Ağaç formunda bütüteceğim kök, yaklaşık üçüncü yılında, onun da henüz çiçeği yok, geçen sene gövde oluşturması için yan sürgünlerini almıştım, belki nedeni budur. Bu sene bir kaç üst sürgüne ellemeyeceğim.

limon
12-05-2011, 19:25
Satı Hanım, gölge bir yerde mi dikili? Benimkini ağaçların arkasına dikmiştik, kök kısmı tamamen gölgede kalmıştı. 3 yıl ne uzadı ne kısaldı, hiç açmadı. derken 4.yılında atağa geçti birden boy attı, 2-3 çiçek açtı. Tepesi güneşi görmeye başladıktan sonra inanılmaz hızla gelişmeye ve uzamaya başladı. Bu sene ise coştu. Bence sizinki de zamanını bekliyor, seneye coşacak :)

Çok ters yöne giden dallar dışında hiç budamadım şimdiye kadar.

Orhan Özbilgiç
13-05-2011, 18:14
Orhan Bey, rica ederim, öğretecetek kadar olmadım, ben de öğreniyorum.

Keşke morsalkımların fotoğrafını çekebilseydiniz. Benimkilerin bu hafta salkımları daha da büyüdü ve açtı, bakmaya doyamıyorum. Bu yaşına rağmen yoldan geçenlerin de çok dikkatini çekiyor.

Bugün Çarşamba' ya çim biçme makinası almak için gittim. Bu arada bolca mor salkım fotoğrafladım. İzninizle bahçenize yüklüyorum.

211836

211837

211838

211839

211840

cemo
13-05-2011, 18:24
Aman tanrım dedim offff.
Orhan hocam, bu ne güzelliktir. Fotoğrafı ceken ellerinize sağlık.
Bakalım, ben kaç yıl bekleyeceğim bu görüntüyü görmek için.

Orhan Özbilgiç
13-05-2011, 18:52
Aman tanrım dedim offff.
Orhan hocam, bu ne güzelliktir. Fotoğrafı ceken ellerinize sağlık.
Bakalım, ben kaç yıl bekleyeceğim bu görüntüyü görmek için.

Sağol cemo.
Görüldüğü gibi hiç sarılıcı muamelesi yapmamışlar. Aynen bir çalı gibi budamışlar.

ciceksever70
13-05-2011, 20:30
Orhan bey cok güzel resimler. Mor salkin gercekten de en güzel cicekli bitkilerden biri. Hic kokmasaydi bile cicegi icin yetistirmeye deger.

Kiraz
14-05-2011, 13:06
Orhan Bey ne güzel olmuşlar. Ağaç formunda bırakma fikrinden hiç vazgeçmeyeyim, çok güzel oluyor. Ama benimki oldukça küçük bir ağaç olmalı ya da geniş bahçeli bir eve taşınmalıyım :)

Sevgili Çiçeksever, türüne göre değişebilir ama benimki oldukça kuvvetli kokuyor.

Bizim sitede de oldukça çok kullanılmış morsalkımlar, genelde her evde bahçe duvarı olduğu için sokaklar şu an çok güzel.

Kiraz
17-05-2011, 13:56
Manolyanın son çiçekleri... Kaç senedir açmıyordu, geçen sene az, bu sene daha çok açtı. Manolya kesin besin desteği istiyor, verdiğim yanmış inek gübresi işe yaradı.
213260

Şakayık da açtı, artık yavaş yavaş soluyor.
213261

Çiçekleri kocaman.
213262

Salyangozlara rağmen bu papatyalar üç senenin sonunda açtı. Salyangozlar olmasa halı gibi kaplayacaklarmış.
213263

Güler Hanım'ın hediyesi heuchera yarı gölgeyi ve komşularını sevdi.
213266

Eser İlhan
17-05-2011, 17:03
Sevgili Kiraz,benim yaprak döken manolyam henüz çok küçük. İki yıldır baharda gül gübresi veriyorum ve çok bol çiçek açtığını gözlüyorum. Sanırım gül gübresi her tür çiçek açan bitkiye çok iyi geliyor. Murat Pilevneli'nin blogunda da Magnolia grandiflorayı açtırmak için de gül gübresi tavsiye ediliyordu.

günebakan
17-05-2011, 18:55
Sevgili Kiraz mor salkıma bayıldım her zaman yetiştirmek istediğim bir sarmaşık ama bahçe olmayınca hiç denemedim şakayık manolya ve diğerleri çok güzeller :)

Kiraz
17-05-2011, 19:15
Sevgili Eser İlhan, ben de gül gübresini deneyeyim, ne zaman veriyorsunuz?

Sevgili Günebakan, saksıda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405390&postcount=28) da açabiliyor:)

gilan
17-05-2011, 19:16
Heucheranın yanındaki falezler çok iyi olmuş, kırmızı yaprakları vurgulamış. Yanına kontrast bir şey koymayınca toprak görüntüsüyle karışıyor. :)

Bellis paptyaları da çok tatlı. Oldum olası çok sevmişimdir. :)

Kiraz
17-05-2011, 19:18
Sevgili Gilan, aslında heuchera ile taşlar arasında da yumrulu begonya vardı ama henüz çıkmadılar.

Eser İlhan
17-05-2011, 19:20
Sevgili Eser İlhan, ben de gül gübresini deneyeyim, ne zaman veriyorsunuz?

Baharda bütün bitkileri gübrelemeye başladığımda. Mart başı gibi..

Periş
18-05-2011, 16:59
Sevgili Kiraz şakayık ve manolya çok güzel maşallah ellerinize saglık

Kiraz
23-05-2011, 12:15
Teşekkürler Sevgili Periş.

Galamın çiçek ve yaprakları her sene daha büyük oluyor. İlk seneler gördüğüm yaprak ve çiçek boyutunun cinsinden kaynaklandığını sanıyordum ama yanılmışım, zamana ihtiyacı varmış.

215230

Leylaktaki uç sürgünler 10-15 cm kadar dondan etkilenmesine rağmen bol çiçek açtı.
215231

Kaç senedir aynısefalar uzayıp uzayıp az açıyordu, açanı da salyangozlar kapıyordu, bu sene nasıl olduysa istediğim gibi açtı. Sonbaharda mı ekmiştim onu hatırlayamıyorum, vardır elbet bir nedeni.
215233

Kocayemişimin ilk iki meyvesi :)
215234

Sevgili Hozat'ın bahçesinden gelen pandora sarmaşığı tohumundan. Bir kökünü ayırdım, bu, saksıda kalan. Nasıl da meraklı, ilerliyor.
215235

Kiraz
23-05-2011, 14:29
Geçen seneler coşan hanımelim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=629823&postcount=472), bu sene kurudu.

215364

Bir çok kişiye dip sürgününden söz vermiştim, onlar da yok artık.

Kabahatli burada :)
215365

Yakında duvarı boyarken tamamını budayıp, tekrar uzatmayı düşünüyorum. Bedene sardığım tel kafes biraz işe yaradı ama arada ağzını sokup, açtığı delikleri kapamam lazım.

nurcanaybay
23-05-2011, 16:08
Hanımeli tamamen mi kurudu ?
Eğer öyle bile görünüyorsa havalar ısındıkça dipten yeni sürgün verebilir .Sökmeyi düşünüyorsanız biraz bekleyin bence.

Geçen gün gala'nın yaprakları benim de dikkatimi çekmişti.Merak edip ölçtüğümde 60
cm. kadar olduğunu gördüm.

Kiraz
23-05-2011, 16:23
Hanımelinin dipten gelen kalın sürgünlerinin ( parmak kalınlığında en azından on sürgün) çoğunu Tarçın kopardı, sadece bir iki dalına ulaşamadı. Alt kısmından yeni sürgünler çıkıyor ama ölenlerle, sağ kalan uzun sürgün birbirine çok dolanmış, açamadım.

Alt kısmı iyice korumaya alıp, budayacağım, yerinden sökmeyeceğim. İki senede yine yukarı çıkar.