View Full Version : Kiraz'ın Bahçesi
Sevgili Kiraz,
Ayni sefaların renginin canlılığı son günlerde dikkatimi çekiyor.
Çok güzeller.
Leylak da nasıl güzel kokuyordur.
Hele calalar bayıldım. Bugün öğlen arada seraya gidip beyaz cala bakmıştım. Bulamadım.
Haftasonu beyaz calladan yapılan öbeğin olduğu bir bahçe beni mest etti. En kısa sürede edineceğim.
Herşey için ellerine sağlık. :)
Sevgili Uzman16, leylak genelde güzel kokar ama benim fotoğrafladığım çalı tür (türünü bilmiyorum) öyle çok güzel kokmuyor. Bir de onun karşısında ağaç formunda leylağım var, dondan zarar gördü, bir kaç çiçek açtı ama kokusu çok güzel.
Şimdilik bankın iki yanında ama alanını genişletmeyi düşünüyorum, nasıl yapacağımı ben de bilmiyorum, doğru yere karar verip, sonra yerinden oynatmak istemiyorum.
Galalarda gözüm kaldı. :D
Aynısefalar da bu mevsimde bahçeye cıvıl cıvıl renk katıyor. Turuncu hayat dolu bir renk. :)
Bahçedeki ilk yıllardan sonra insan beklemeyi öğreniyor sanki değil mi? İlk yıllarda hanımeli kurumuş olsa çok daha fazla üzülürdük, bir zaman sonra "budarım, tekrar uzar" diyebiliyoruz. En azından bana öyle geliyor. :rolleyes:
Galalarda gözüm kaldı. :D
Aynısefalar da bu mevsimde bahçeye cıvıl cıvıl renk katıyor. Turuncu hayat dolu bir renk. :)
Bahçedeki ilk yıllardan sonra insan beklemeyi öğreniyor sanki değil mi? İlk yıllarda hanımeli kurumuş olsa çok daha fazla üzülürdük, bir zaman sonra "budarım, tekrar uzar" diyebiliyoruz. En azından bana öyle geliyor. :rolleyes:
Evet Sevgili Gilan, bahçe, hatta attığımız her bir tohum, her zaman sabrımızı deniyor. Ben ayrıca geçen seneden beri Tarçın için sabırla bekliyorum; geçen sene Tarçın her şeyi telef etti, olsun, kökü bende dedim, seneye olur dedim :) Gerçi onun karakteri açısından bir kaç seneden önce uslanacağını sanmıyorum, bu sene alt bahçemi biraz düzenlemek istiyorum, uslanana kadar oraya kontrollü indireceğim.
Daha önce sadece Sn. Zeki Yağlı'nın bahçesinde görmüştüm, sayesinde artık Salvia microphylla (Hot Lips) benim bahçemi de renklendiriyor. Kışın yaprak dökmedi, çok nazlanacağa benzemiyor. Baharla beraber yeni sürgünler verdi ve ne çabuk çiçeklendiğine şaştım.
216326
İlk seneler girişi dolduran bodrum papatyalarım, iki sene önceki sert kışta donmuştu. Yere dökülen tohumlardan çimlenenler yeni yeni ayağa kalkmaya başladı. Bu kış çok kötü geçmezse seneye yine çoğalacaklar.
216327
Üç sene önce rüyalarıma bile girmişti haseki küpesi, tohumunu buldum, çimlendirdim, bir sene geçtikten sonra çiçeklerini beklerken, salyangozlardan arta kalan ufacık beyaz ve yarım bir goncayla yetindim. Bu sene iyice gürleşti, bol çiçek verdi, üç kök bile bankın yanını değiştirdi, bu çiçeği çoğaltmayı düşünüyorum, yaprakları da çok güzel. Hep boynu eğik mi kacak, güzel yüzünü göremeyecek miyim derken, dün bir tanesi, pembe yanaklarla başını kaldırdı.
216328
216329
ardabora
25-05-2011, 16:48
bir haseki hayranı olarak bu cinse bayıldım...süperler...
bahçenin takipçisiyim sevgili kiraz,beğenerek izliyorum...bankınızın genel bir görüntüsü yok mu? en beğendiğim köşe orası da :))
Bu hasekilere yıldız geni karışmış sanki. :p
Sevgili Ardabora, havaların geç ısınmasından, bankı daha geçen hafta temizledim, yağladım ve yerine koydum. Akşam işten çok geç gelmezsem, ilk işim orada oturup bir şeyler içmek. Öğleden sonra gölge olduğundan , yaz için keyifli bir yer oldu. Bu sene de demirler istediğim gibi olamayacak ama bir ara fotoğraf eklerim.
Sevgili Gilan, haklısın, pembe olanların yapısı farklı, boğumları yok ama beyazolan boğumlu. Hepsi aynı paketin tohumlarıydı, başka bir saksıda da bordo açtı.
Sevgili Kiraz hasekiler çok güzel çok ellerine saglık...
Hepsi çok güzel. Galalar ne kadar zarifler. Katmeri haseki de öyle. Hanımeline çok üzüldüm. Tarçın da çok oluyor ama.:mad:
hüsnüyusuf
27-05-2011, 12:53
Sevgili Kiraz, bahçenizin her bir köşesi ayrı güzel. Buradaki güzel bahçeler olmasa başka türlü avunamayacağız sanırım. Son fotoğraflardaki hasekiler çok farklı ve hoş gözüküyor. Bu türü ilk olarak Zengarden (http://www.zengardentr.com/AQUILEGIA-CLEMATIS-CICEKLI-AQUILEGIA-Nora-Barlow-KATMER-KRALICESI,PR-692.html)'de görmüştüm. Bu türlere Clematis çiçekli haseki deniyormuş. Bu (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/271249/) rengine de bayıldım.
Sevgili Zenfree, galalar aslında fotoğraftaki hallerinden daha güzeller, çok uzaktan bile çok dikkat çekiyorlar. Bu sene çiçekleri daha çok ve daha büyük, umarım yazın da keyifli olurlar. İlerleyen yıllarda oradaki öbek büyürse daha da güzel olacak. Büyük saksıda da güzel gelişiyorlar. Tarçın konusunda haklısın ama inan bu sıralar itaat etmeye çalışıyor lakin içindeki şeytan dürtüyor :)
Sevgili Hüsnüyusuf, teşekkür ederim. Hasekiküpelerinin "normal türlerine " de sahip olmak istiyorum. Gösterdiğiniz bordo, benim saksıda açanın aynısı ama çiçekleri, pembelerinkinden daha küçük. Ya cinsinden ya da saksıda olduğundan diye düşünüyorum. Hepsi, tek paketteki karışık tohumlardan çıkmıştı, o zamanlar çimlendirmem başarılı olsaymış kim bilir başka neler çıkacakmış, neyse ki yavaş yavaş öğreniyoruz.
Kiraz, benim Galalar her kış tamamen yapraksız kalıp şu sıra ancak yapraklanma başlıyorlar. Sizinkiler ise çiçekleniyorlar. Nerde yanlış yapıyorum? Saksıya mı alsam?
Sevgili Kiraz,
Salvia microphylla (Hot Lips) bayıldım. Haseki küpeleri saksıda hem yaprakları, hem çiçeği daha küçük oluyor. Attığınız tohumlar çimlenmedi sanabilirsiniz. Ama nasıl oluyorsa, hiç beklenmedik bir yerde ve zamanda minicik fidesiyle karşılaşıyorsunuz. Çok keyifli bir bahçe, dilerim hep keyifli kalır.
Limon, benim galalar kışın yeşil yapraklı kalıyor ama büyümüyor. Çok soğuklarda yaprakları ve sapları donuyor, bu kış ise hasarsız atlattı. Seninki çok mu soğuk alıyor? Tamamen gölgede mi? Benimki yarı gölgede ve yerini sevdi. Bir de galan yeniyse cılız olması normal, yıldan yıla gelişiyor. Saksı yerine toprağı tercih ederim ama istersen uygun zamanda bir kök ayırıp, saksıda deneyebilirsin.
Bu arada şimdi hatırladım, tamamen unutmuştum, geçen sene galanın verdiği bir kaç tohumu brugmansia saksısına ekmiştim ve çimlenmişti, kışın pek sulamamıştım, acaba sağ kaldılar mı?
Sevgili Lir, haseki küpelerini ekeli çok oldu, geçen yaz sonu, saksıda başka çiçeklerin arasında bir tane buldum (nasıl ve ne zaman ektiğimi hatırlamıyorum, ya da benim tohum ekip, Tarçın'ın devirdiği bir saksı vardı, o olabilir). Kökü ve dalları oldukça gür çıktı, çiçek sapları da çok uzun, sadece çiçekleri diğerleri kadar büyük değil. Bahçemden keyif aldığına sevindim.
Yağmurdan sonra bir pazar sabahı... Burasının istediğim gibi olması için bir kaç sene daha beklemem lazım ama yine de orada oturup etrafı seyretmek çok güzel. Arada esen rüzgar da yaseminin kokusunu getiriyor. Bu yaseminim başka bir yerde üç mutsuz yıl geçirmişti, geçen sene buraya alınca çok keyiflendi, seneye demirin yarısını kapatacak.
Diğer yana diktiğim tohumdan yetiştirme pervane çiçekli yasemin ve pandora sarmaşığı, clematis ve şimdilik onlara arkadaşlık eden saksıdaki morsalkım henüz demirin ortasına geldi, iki sene de onları beklemem gerekecek.
217923
217924
Bankın solundaki filbahri bu sene çok çiçekli ve mis gibi kokuyor. Geçene sene hiç açmamıştı, çünkü öncesinde fazla budamışım. Arkasında da Mutlu Bey'den aldığım sarmaşık gül, bu sene ilk defa bize gülecek. Tek endişem güneşi yeteri kadar alacak mı. Uzayınca, bankın üzerine doğru ilerleyecek.
217925
Kolyozların bu saksısı kışı içeride geçirdi, şimdi az güneş alan bir yerdeler. Tohumdan yetişecekleri de toprağa geçireceğim.
217926
Saksıdaki bordo haseki küpem.
217927
nurcanaybay
29-05-2011, 17:33
Haseki küpelerine ben de özendim , bordo da çok güzelmiş.
Ben de üç saksı kolyoz'u kapalı balkona almıştım .Sizin kolyoz kışı daha sağlıklı atlatmıış.
Siz demire sardırmak için passiflora'yı denemişmiydiniz ?
Gerçi o bölge de yeterince bitkiniz var ama ....geçen yıl tohum dan yetiştirdiğim passiflora
nerede ise demiri örtecek duruma geldi.Mesela yaseminin arkasına kırmızısını dikseniz ,yaseminin çiçekleri geçince onun çiçekleri açsa ....beklemekten sıkılırsanız bir düşünün derim.
Bu ara da sorduğunuz bitki blue salvia ,sizin bahçeye çok yakışır.
Orhan Özbilgiç
29-05-2011, 18:46
Valla bende arkadaşlarımızın verdiği haseki tohumlarını ekmiştim. Çimlenmedi sanmıştım ama bir bölümü çimlenmiş. Artık gelecek seneyi bekliyeceğim, renklerini görmek için..
Bank ve çevreleyen demir özellikle yaseminle çok güzel olmuş. Bana verdiğiniz Pervane yasemini hala çimlenmedi. Fakat yedek tohum ayırdığımızı düşünüyorum. Birkaç gün daha bakacağım viyollere. Çimlenmedilerse yenileyeceğim.
Selam ve sevgiler.
Zeki Yağlı
29-05-2011, 20:55
Daha önce sadece Sn. Zeki Yağlı'nın bahçesinde görmüştüm, sayesinde artık Salvia microphylla (Hot Lips) benim bahçemi de renklendiriyor. Kışın yaprak dökmedi, çok nazlanacağa benzemiyor. Baharla beraber yeni sürgünler verdi ve ne çabuk çiçeklendiğine şaştım.
216326
Nurbahar hanım,
Bahçenizde herşey çok güzel.
Hot lips de hayatından memnun görünüyor.
Umarım diğerleri de yeni mekanlarını severler
Selamlar sevgiler
Bankın üzerindeki çay benim için mi? :) Bu güzellikleri çay eşliğinde izlemek lazım.
ardabora
30-05-2011, 00:24
nihayet bankı gördüm rahatladım,bence bu haliyle bile o köşe pek güzel ki seneye Allah bilir nasıl güzel olur. mor salkımın saksıdaymış,yere dikersen nasıl bir hızla büyüdüğüne inanamayacaksın sevgili kiraz...çiçekleri geçtikten sonra canavar gibi her yere dal uzatıyor..
Bugün izmitten döndük.ablamın bahçesinde devasa bir çalı vardı,nasıl güzel kokuyor anlatamam. dallar yerlere sarkmış,bembeyaz çiçek dolu...
ben son 3 yılımın mayıs-haziran haftasonlarını hep tekirdağda geçirdiğim için (mecburiyetten) o bitkinin çiçekli halini hiç görmemiştim. ablam ismini bilmiyor.."keşke resim çekseymişim,forumda ararım" diye düşünürken şimdi senin sayfanda gördüm FİLBAHRİ...Sayende adını öğrenmiş oldum,listeme eklendi :)
pervane çiçekli yasemin,pembe yasemin kadar güzel kokuyor mu?
Sevgili Nurcanaybay, kolyozu salona aldım, çok aydınlık olduğu için unlu bit dışında problem yaşamadı. Pasifloram var; banklı fotoğrafta duvarın en sonunda yukarıya kadar uzayan yeşillik. Tepeye kadar çıkıp, yukarıdaki demirleri banka doğru sarmaya başladı. İlk sene değil ama sonraki sene çok hızlı gelişti, bitkilere daha yaklaştırmaya korkuyorum, bulduğu yere sarılıyor, sık sık leylandilere uzanan dalları buduyorum. Meyvelerini geçen sene Tarçın çok sevmişti, dökülenleri buldukça yedi, belki sakinleşir diyordum ama bana mısın demedi :) Blue salvia çok güzelmiş, edinmeye çalışacağım.
Orhan Bey, haseki küpesini ben de çok bekledim ama beklemeye değer. Pervane çiçekli yasemin tohumunuz kalmadıysa, isteyip ama uzun zamandır adres bildirmeyen biz üyemizin paketi bende, size tekrar göndereyim. Çimlenmesi uzun sürüyor, emin değilim ama üç haftayı geçebilir. Yasemin üretme başlığında nasıl yaptığımı anlatmıştım, kum işe yaramıştı. Elimdeki tohumlar iyice kuruduğu için bir gün suda bekletmekte yarar var.
Sayın Zeki Yağlı, hot lips benden ben de ondan memnumum, teşekkür ederiz. Diğerini bahçenin çok farklı bir yerine dikmiştim, çok daha güzel gelişti ama şimdilik çiçek açmakta nazlanıyor. Diğerleri de gelişiyor, zamanla fotoğraflarını paylaşacağım. Erigeron karvinskiler küçücük boylarıyla çiçek açmaya başladılar (iki hafta öncenin fotoğrafı),
218180
Sevgili Zenfree, bir gün sana da orada çay ikram ederim :) Genelde oraya çay içmek için oturduğumda, gözüme bir şey takılıyor, çayı unutup bahçe turuna başlıyorum.
Sevgili Ardabora, teşekkürler. Bankın çirkin demirlerini kapatabilsem daha çok sevineceğim. Belki biliyorsunuz, tadilat sırasında karar verip, bahçenin bir yanındaki korkuluğu kaldırıp, buraya göre kesip uygulatmıştım. Sadece destek için kullanılacağından, estetikten pek uzak, sarmaşıklarımın büyümesini bekliyorum.
Morsalkım çok hızlı büyür kontrol edemem diye saksıda bırakmıştım, yerini de henüz netleştiremedim. Sizinki toprağa dikili, kontrolde problem yaşıyor musunuz?
Filbahrinin kokusu çok güzel ama biraz yakınına gitmek gerekiyor. Pembe çiçekli yasemin çok kuvvetli kokuyor, bu sabah bahçeye çıkmamla kokusunu uzaktan aldım. Pervane çiçekli yasemin, pembe kadar ağır kokmuyor ama kokusu çok daha güzel. Özellikle gece bahçede otururken çok güzel kokuyor, kapıyı açarken eve mis gibi kokusu giriyor ve kışa daha dayanıklı.
Sn Kiraz bankın üzerindeki yasemin ne güzel açmış. Benimkide 1,5 m uzadı İnşallah sizinki gibi açar merakla bekliyorum. Diğer çiçeklerde çok güzel tabiiki güle güle oturun karşılarında
Sevgi Durul
30-05-2011, 12:02
Sevgili Kiraz, dün yazmaya başlamış, hep aynı şeyleri yazıyormuş gibi olmamak için yazmamıştım. Bu gün tekrar görünce yazmak istedim. Güzellikleri görünce dayanamıyor insan.
Bankın olduğu yer, sarılıcılar için çok güzel düşünülmüş. Orada oturup mis kokan filbahri ve yaseminlere karşı çay içmenin tadına doyulmazdır, sanırım.
Aldığım üç çeşit yaseminin biri yıldız çiçekli yasemin olduğunu bildiğim halde dün çiçekçide açmışını görünce, almamak için kendimi zor frenledim. Ve yıldız yaseminin kokusunu ilk kez orada duydum, müthişti.
Filbahriyi geçenlerde aldığımda çiçekliydi, şimdi geçti. Burada komşununkiler şu anda çiçekli. Benimki yeniden açar mı, sizce? Dibinden kuvvetli bir sürgün vermiş.
Haseki küpeleriniz de çok güzeller. Bu sene çimlenen hasekimin açması seneye kaldı herhalde, merakla bekleyeceğim. Bu arada galalar da gözümden kaçmadı.
Her şey çok güzel.
Güzel bir yaz diliyorum...
Sevgili SDurul, filbahrinin çiçekleri geçtiyse bu sene tekrar açmaz. Siz de benim yaptığım hatayı yapıp, çok budamayın. Önceki sene dalları şekilsiz diye iyice budamıştım, geçen sene hiç açmadı.
Bankın yakınına özellikle güzel kokan bitkileri koymaya çalıştım, leylak bol güneş istediği için en güneşli tarafa onu diktim, yanına da filbahri.
Haseki küpelerinin ise her rengini (özellikle morlarını) bahçeme doldurmak istiyorum.
Zeki Yağlı
30-05-2011, 20:45
Sayın Zeki Yağlı, hot lips benden ben de ondan memnumum, teşekkür ederiz. Diğerini bahçenin çok farklı bir yerine dikmiştim, çok daha güzel gelişti ama şimdilik çiçek açmakta nazlanıyor. Diğerleri de gelişiyor, zamanla fotoğraflarını paylaşacağım. Erigeron karvinskiler küçücük boylarıyla çiçek açmaya başladılar (iki hafta öncenin fotoğrafı),
218180
Sevgili kiraz,
Sana yazdım galiba ama dikkate etmedin galiba.
Erigeron karvinskii çok güzel bir otsu çok yıılık. Hatta AGM ödüllü.
Ancak tohumdan hızlı yayılıyor. Bunu dikkate al.
Ben bulunduğu yeri işgal etti diye kaldırdım.
Haberin olsun.
füsunANK
30-05-2011, 21:18
Hanımeline üzüldüm. Bir kere bizde yaşadık onu, bol bol su verdik ve canlandı kendiliğinden. Deneyin isterseniz. Bitkiler bazen insanı şaşırtabiliyor.
Sevgili kiraz,
Sana yazdım galiba ama dikkate etmedin galiba.
Erigeron karvinskii çok güzel bir otsu çok yıılık. Hatta AGM ödüllü.
Ancak tohumdan hızlı yayılıyor. Bunu dikkate al.
Ben bulunduğu yeri işgal etti diye kaldırdım.
Haberin olsun.
Sn. Zeki Yağlı, öğüdünüz aklımda ama bulunduğu yerde yayılması problem çıkarmaz diye düşündüm. Bir de şimdilik o kadar narin ki, belki de ne derece işgalci olduğunu hayal edemiyorum.
Hanımeline üzüldüm. Bir kere bizde yaşadık onu, bol bol su verdik ve canlandı kendiliğinden. Deneyin isterseniz. Bitkiler bazen insanı şaşırtabiliyor.
Sevgili FüsunANK, hanımeli dipten bol sürgün verdi. Tarçın onları da yemeden önlem almalıyım :) İlk aldığım sene o kadar hızlı gelişti ki, onu kaybetme korkum yok, sadece küllemeye karşı biraz zayıf.
Sarmaşık gülüm ilk defa bu sene gülümsedi, çiçekleri iri ama koklamaya fırsatım olmadı. Umarım seneye demirin üzerinde de açar.
222506
Çörekotu tohumlarından dökülenler bahçeyi şenlendirdi. Fotoğrafı erken çekmişim, daha da güzel açtılar.
222507
Kırık saksı içindeki sukulent (adını yine unuttum) bu sene keyifli.
222508
Kızımın penceresi. Sardunyaları her sene yeniden köklerdim ama bu saksıdakiler üç yıldır çıkarılmadı. Önceki kış bütün sardunyalarım donarken, sadece bunları banyoya alarak kurtarmıştım. Gübre de pek vermediğim halde (bu sene sadece iki kere) çok güzel açtılar. Sanırım güçlü kök istiyorlar.
222509
Yolumu gözlüyor, çok sevinçli, biliyor ki ben varsam yemek de var :)
222510
Sevgi Durul
10-06-2011, 11:54
Sevgili Kiraz, pencere önündeki pembe sardunya çok hoş görünüyor. Değişik bir cins gibi geldi, bana. Yakın çekim bir fotoğrafını eklemeniz mümkün mü?
Tarçın'ın bakışları sevgi dolu, bu arada.
Sevgili SDurul, yalınkat çiçekli sakız sardunya. Bu cinsin çiçeği daha az gösterişli ama daha verimli, çok beğeniyorum. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245599&postcount=17) her iki cins sakız sardunyanın fotoğrafı varmış.
nurcanaybay
10-06-2011, 12:23
Pencere önü gerçekten çok hoş olmuş .Çörekotu da çiçek yapısı ve renkleri ile göz kamaştırıyor.Ama en güzeli Tarçın :))
Sukulent'in yakının da ki Afrika zambağı mı ?
Eğer öyle ise kaç kök dikmiştiniz ...çok güzel gelişmiş .
Sevgili Nurcanaybay, teşekkür ederim. Bahçe bu sıralar güzel renklendi, havalar da ısındı ama ben pek oturamıyorum. Zaten zamanım olsa da oturamam, yapılacak işler çok birikti :)
Saksının yanındaki afrika zambağı, beş sene kadar önce annem, saksıda vermişti, bahçe tadilatından beri (2 sene önce) aynı yerde ve her sene çoğalıyor. Geçen sene yanlış hatırlamıyorsam üç çiçek açmıştı, bakalım bu sene ne kadar açacak.
nurcanaybay
10-06-2011, 13:00
Emin olamamıştım çünkü yaprağı bu kadar gelişmiş olanını görmemiştim.Kökleri sıkıştıkça
daha çok çiçeklendiğini okumuştum.Açınca çok güzel görünecek.
İlk iki yıl çok büyük olmuyor, şakayık gibi kökü güçlendikçe yaprakları da büyüyor. Çiçekleri çok güzel ama çiçeksiz halini de çok seviyorum, sadece donlarda yaprakları zarar görebiliyor. Sevgili Nurcanaybay, hatırlatırsan uygun zamanında sana da gönderebilirim.
günebakan
10-06-2011, 13:15
Sevgili Kiraz kızının pencere önündeki sardunyalara bayıldım çok güzel görünüyorlar. Kırmızı gül demirleri sardığın da eminim muhteşem olacak.Ellerine sağlık:)
Sevgili Kiraz kızının pencere önündeki sardunyalara bayıldım çok güzel görünüyorlar. Kırmızı gül demirleri sardığın da eminim muhteşem olacak.Ellerine sağlık:)
Teşekkür ederim :)
nurcanaybay
10-06-2011, 13:19
Teşekkür ederim ,ben de 7 kök var .Hatta 5 tanesini çok ucuza bulduğum için geçen ay almıştım.Sanırım saksı da oldukları için bu kadar gösterişli değiller .Her şey toprakta daha güzel gelişiyor.Bu kadar güzel geliştiğini görünce bilgi almak istedim.
Sağlıkla tadını çıkarın.
Fotoğraflar harika. İnanın içim açıldı. Favorim 780. mesajın 3. ve 4. fotoğrafına bayıldım. Ayrıca Tarçın da maaşallah şeker gibi. Ne kadar güleç. Gözleri sevgi dolu. Bell ki fotoğrafı çekeni çok seviyor. Maaşallah.
Çörek otları etrafta uçuşan perilere benziyor. ;)
Tarçın'ın bakışları ne kadar sevgi dolu. Canım benim. :)
Kırık saksıdaki muhteşem sukulentin sağındaki ve solundaki coşkulu yapraklar nelere ait? Soldakiler amarillis gibi bir soğanlı mı sanki?
fatma sunay
10-06-2011, 21:30
Sevgili kiraz pencere önündeki sardunyalar gerçekten çok güzeller yerlerini sevmiş alımlı alımlı oturuyorlar.
Pencere önündeki sardunyaları ben de çok seviyorum. Belediye de elektirk direklerindeki sarkan sepetlere bu türden dikiyor. Çok güzel sarkıyorlar. Hemen her gün civardaki fidanlıklara bakıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Bulsam lobelyalara birlikte dikeceğim.
Bahçen harika görünüyor Kirazcığım.:)
Sevgili Nurcanaybay, benimki de saksıda olduğu dönemde gelişememişti, toprağa geçirmeni tavsiye ederim.
Sevgili Uzaylı, teşekkür ederim, Tarçın çok güleç, bir o kadar da çılgın. Fotoğrafı çekeni çok seviyor, çünkü o anda eve gelmiş, ona yemek verecek :)
Fatma Hanım teşekkür ederim.
Sevgili Zenfree, bir buluşmamızda hatırlat, getireyim. İki sene öncesinde neredeyse 30 kökü dondurmuştum, sadece bu saksıdakileri kurtarmıştım, yavaş yavaş yine çoğaltıyorum. Bunları lobelyalarla hiç denemedim, lobelyalar biraz suyu seviyor, bunlara arada bol su veriyorum. Bir de dalları çok uzuyor, lobelyaları kapatır mı bilmem. Belki de yanılıyorum, gayet güzel anlaşırlar.
Teşekkür ederim.:) Lobelyalara bir düzenleme görmüştüm. Bulunca buraya link yazarım.:)
Sevgili kiraz çiçekler harika doya doya gezdim bahçeni.
Kokuları ta buralara kadar geldi yasemenler desen benim favorim onlar, ne zazıkki
konyanın sert iklimine dayanamıyor bende uzaktan uzaktan kokluyorum onları.
Güzel bahçende ömür boyu mutlu ol.
sevgiler.
Sevgili Kiraz, bahar geldi yine şenlendiriyorsunuz ortalığı:)
O bankın olduğu yer ne kadar güzel olmuş. Bir saatte kitabınızı alıp, müziği de açacaksınız. Ohhh cennet vallahi;) Alacalı hederanız nerede, o duvarda değil miydi?
Çörekotu çiçekleri ne kadar güzel gelişmişler. Hem de zahmetsiz kendiliklerinden çıkıyorlar. Hasekiküpesi öyle pek bayıldığım çiçeklerden değildir ama sizinkinin rengi çok güzelmiş. Ellerinize sağlık.
Çörek otları etrafta uçuşan perilere benziyor. ;)
Tarçın'ın bakışları ne kadar sevgi dolu. Canım benim. :)
Kırık saksıdaki muhteşem sukulentin sağındaki ve solundaki coşkulu yapraklar nelere ait? Soldakiler amarillis gibi bir soğanlı mı sanki?
Sevgili Gilan, çörekotları tarifine tamamen katılıyorum :) Artık çiçekleri geçmek üzere, yakında bir kaç tohumluk bırakıp sökeceğim.
Kırık saksının solunda afrika zambağı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=670704&postcount=564), sağında ise iri çiçekli papatya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=665212&postcount=539)var.
Sevgili Bahar teşekkür ederim, ben de sizin gülleri kokladım doyunca.
Sevgili Nevsune, ah o bank da keyif yapmayı ne çok isterim ama bu sene sadece haftada bir iki kere acele ile çayımı içebiliyorum. Umarım, bir iki sene sonra, etrafı istediğim gibi yeşillendiğinde oturmaya zamanım olacak :)
Çörekotları gerçekten zahmetsiz, en iyi yanı da minik fidelerine bile salyangozlar hiç dokunmuyor :) Kötü yanı, çiçekleri iki haftada geçiyor ama tohumlu hali güzel olduğu için bir süre daha bırakabiliyorsunuz. Tohumlar patlayınca benim bahçede de olduğu gibi, çimlerin arasından bile ordu halinde çıkıyorlar.
Sevgili Kiraz
Afrika zambağının olduğu köşe, dergilere kapak olacak hale gelmiş.
Sıkca diktiğim afrika zambaklarım hala küçücük:( Bu kareyi gördükten sonra, daha bir hevesle bekleyeceğim büyümelerini.
İnşallah bankın olduğu bölümde, hayalindeki kadar güzel olacak.
Zevkine ve azmine hayranım. Mutlu yaşa orada.
Afrika zambağının olduğu köşe, dergilere kapak olacak hale gelmiş.
Sevgili Cemo, çok güldüm :)) Daha etim ne budum ne?
Cemo'cuğum afrika zambağı için sabret, iki sene sonra istediğin gibi olur. Dibine de fazla bir şey dikme, üzerini örter.
Bu sene bankın yanını haziranda bol çiçeklendiremedim, tüm çimlenenleri salyangozlar temizledi, iki sene önce (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458524&postcount=263) bankın üstü kel olsa da yanı daha güzelmiş.
Valla bence de bahçe dergilerine rahatlıkla girebilir. :)
Çimin net bir sınırı var, bitkiler yoğun, kavisli bir çizgi. E daha ne? :)
serkan_istanbul
16-06-2011, 09:41
Bahçenizi bende sık sık ziyaret ediyorum. Herşey çok güzel. Ellerinize sağlık sevgiyle kalın.
ayhan219
21-06-2011, 15:01
Valla bence de bahçe dergilerine rahatlıkla girebilir. :)
Çimin net bir sınırı var, bitkiler yoğun, kavisli bir çizgi. E daha ne? :)
sevgili kiraz gilan a katılıyorum
bahçe dergilerine girenlerden farkı yok fazlası var hatta
Sevgili Serkan_İstanbul, Ayhan219 teşekkür ederim.
Bahçem son iki haftadır kimlik değiştirdi...
Sessiz ve renksiz bir kıştan sonra, baharla beraber önce sarılar, sonra beyazlar, sonra pembeler, morlar, maviler derken, her yer uçuşan, sarılan renklerle dolmaya başladı. Uçuşan görüntüleri daha çok çalı türü bitkiler veriyordu, sevinçle çıldıran, büyük hızla saçılan renklere, hızla uzayan çimler de eşlik ediyordu.
Havaların aniden ısınmasıyla, ilkbaharın getirdiği renkler önce soldu, sonra döküldü, çılgın çalılar budandı, çörekotları söküldü, çocukluğunu bitiren bahçem, ergenlikten olgunluğa geçer bir hal aldı bu günlerde, daha sakin, daha ne istediğini ve ne vereceğini biliyor, bazı çiçekler güzelliğinin farkında, çömertçe sunuyor.
Bahçeyi yapalı beri mayıs, haziran en renkli zamanlar oldu, sonra kızgın sıcaklarda renkler azalıyor, sabırsızlıkla ağustosun nemli havasını bekliyorum. İşte, haziran bu kadar güzel geçerken, gençlik gidiyor diye çabucak küsen bir bahçem olsun istemiyorum, orta yaş da çok güzeldir. Bu sene temmuz için biraz gözlem yapıp, seneye o renkleri de katmam gerekecek.
Sonra sonbahar, sonbaharı da ilkbahar kadar çok severim ama bahçem şimdilik farkında değil, dedim ya, o çabucak yaşlandığını düşünüyor, elini eteğini çok şeyden çekiyor. Sonbahar için de ona moral vermeliyim. Kaç yıldır en çok sevdiğim kasımpatılarla onu ısıtmak istiyorum ama bahçe ortaklarımı biliyorsunuz (salyangozlar), bir tane bile sağ bırakmıyorlar. Sonbaharda, ısınan, yazlık giysilerini çıkarma telaşında sararıp kızaran, gelecek kışa hazır sakin, huzurlu bir bahçe istiyorum.
Sonra da kış gelecek. Gri gök, kuru ama güzel dallar, her şey sessiz ve renksizken arada sürprizler yapsa ne güzel olur. Kar onu bembeyaz sarmalarken de seyrine doyum olmaz. Kışın, gidip kucağında oturamıyorum, cam kenarında çayımı içip seyrederken, bahar hayalleri kuruyorum.
Kısaca, her mevsim yaşayan bahçeye ömrüm yeter mi bilmem, şimdilik bir kaç ayı renklendirebildim. Çok yıllıklar ortalama iki hafta çiçekli kalırken, bu işin sandığımdan da zor olduğunu anlıyorum. Neyse ki bazen bitkilerin çiçeksiz de yaprağı, dalı, gövdesi seyirlik olabiliyor. Düşündüklerim hayal olarak kalsa bile, onun bu değişimi ile her gün yeni bir şey öğrenmek bana çok keyif veriyor.
İşte haziran renklerim:
Arka bahçedeki ortancalar renklenmeye başladı.
227581
Alt bahçede, komşumla aramla olan sınırda bu sene ortancalar daha güzel. Boylarını uzun tuttum, şimdilik doğal perde olmaya başladı.
227582
Güler Hanım'ın hediyesi heuchera yerini sevdi, sarı kantaron ile yakışmışlar.
227583
Bir de astilbe onun yanına yakıştı. Etrafında da çok sayıda hosta vardı ama tadı çok güzelmiş, şimdilik toprak hizasını geçemiyorlar :)
227584
Adalet Hanım'ın suzanları, bankın üzerinde salınmaya başladılar.
227585
Tek kök yasemin, dört buçuk senede ne hale geldi. İlk zamanlar hiç hayal edemiyordum ama Sevgili Limon söylemişti. Her yer, içerisi dışarısı yasemin kokuyor, özellikle geceleri.
227587
Oturma yerinin üzeri. Başımızı eğerek altından geçiyoruz, çiçeklenme bitince sarkan dalları budayacağım.
227589
Yasemine sarılı yaban asması. En son Tarçın dibinden budamıştı ama ona inat bu sene daha güzel açtı.
227590
Kel demirime tırmanan yaban asması.
227591
Sebze bahçesinde kara üzüm, çardakta salınmayı bekliyor ama henüz çardağı yok.
227592
Sevgili Kiraz,
Bitkilerin çok güzel, yasemin ise harika. Yaseminin 1 kök olduğunu okuyunca tekrar tekrar fotoğraflara baktım, inanamadım; çok güzel gelişmiş. Biraz nazlı olduğunu düşündüğüm için uzak duruyordum, sen ve Limon aklımı çeldiniz; bu görüntü için bütün nazı çekilirmiş. :)
'Bahçe dönemleri' ile ilgili yazın çok güzel. Dilerim renkli aylarımız gittikçe artar.
serkan_istanbul
23-06-2011, 12:40
Kırkbir kere maşallah ne kadar güzeller . Ellerinize sağlık.
Satı Uğurtan
23-06-2011, 12:50
Sevgili Kiraz, yasemine bayıldım bu kadar güzel görünümü sevgili Limonun bahçesinde görmüştüm, bende bahçemde aynı köşeye dikmiştim, benimkininde böyle olmasını sabırsızlıkla bekleyeceğim sevgiler:)
nurcanaybay
23-06-2011, 13:11
Yazınız benim de çok hoşuma gitti ,sonunda Murat Plevni'nin ismiyle karşılaşacağımı
düşünmüştüm :))
Artık şundan kesin emin oldum ki ,bahçe de kalanı gideniyle 5 yıllık bir süreç gerekiyor.
Yerinden memnun olanlar kalıcı olup göz dolduruyor.Tıpkı yasemin gibi ...clematis'i yasemine sardırmanız çok iyi olmuş.Bir de uzun süre çiçeklenen türse yaseminin çiçeklenmesinden sonra boşluğu dolduracak.
Soligado isminde bir bitki alldım ,astilbe'nin yakın çekimini görünce öyle çok benzettim
ki gidip bir yaprağını koparıp karşılaştırdım ...değilmiş :))
Alacalı yapraklı ortanca da çok güzel ,clematis'in tonunda ...o bölüm de 1-2 yıla kadar
çoşacak .
Bahçenin de sizin de Tarçın'ın da keyfiniz daim olsun :)
boşluğu dolduracak.
Sevgili Kiraz, ne güzel yazmışsın. :)
Dediğin gibi kalıcı bitkilerin ortalama çiçekli kalma süresi çok kısa oluyor. Bir köşeyi yıl boyu hareketli tutmak için sanırım 20'den fazla tür gerekir. :) 5 farklı bitkinin bile birbirini sevmesi, benzer su ve ışık gereksinimleri olması, soğuğa dayanması çok zor oluyor. Yanyana kullanılabilen bitkiler üzerinde araştırma yapmak lazım.
Ben bu sene bir de şöyle bir şey yapmaya çalışıyorum. Bir takvimin üzerine "şu gün güller açtı", "bu gün fare kulakları soldu" gibi pek çok bitkiyi not edip ileride faydalanmayı istiyorum. Biraz başladım ama biraz da tembellikle çok düzenli olmadı. :)
Bu arada yasemin kar fırtınası gibi olmuş, muhteşem! Clematisle de çok yakışmışlar. Mor ortancalarına da bayılıyorum, bir an önce tam renklenseler de izlesek. :)
ciceksever70
23-06-2011, 15:33
Aman sevgili Kiraz ne yaptin öyle... Bahce rüya gibi olmus. Bence sadece bir kare degil bircok kare dergilere konu olacak türden. Foruma yazan arkadaslardan birkaci var ki (buna rahatlikla kendimi de dahil edebilirim) emekleme döneminden baslayip, düse kalka, yapa boza tirnaklarimizla bir seyler olusturmaya basladik. Senin bahcen de cok cok emek verilmis bahcelerden. Keyfini sürmeyi hakettin, doya doya tadini cikarmani dilerim.
Sayın Kiraz,
Bir süredir bahçenizi gezememiştim. Her şey çok keyifli, çok güzel. Maşallah diyelim.
Arkadaşlar, ben değil, sizler güzel şeyler yazmışsınız :)
Sevgili Üzüm, pervane çiçekli yasemin hiç nazlı değil, birinci yıl pek gelişmese de sonraki yollar gelişimi çok hızlı. Limon'a ben de aynı şeyi sorduğumda onun yaseminlerinden moral almıştım, siz de bir an önce yerini ayarlayın :)
Sevgili Serkan, bahçem senin teras kadar kadar zengin olmasa da teşekkür ederim.
Sevgili Satı, bir iki yıl sonra eminim senin de coşmuş yasemini göreceğiz.
Sevgili Nurcan, ben de bu sabah acaba gerçekten kaç yıl gerekir diye düşünüyordum. Zira, ne zamandır dilimden düşmeyen üç yılı geçirdim hala yetmedi, beş yıl da yetmeyecek. Ne yapacağını bilen, tecrübeli biri için üç- beş yılda çok güzel şeyler çıkar ama benim gibi yaparken öğrenenler için on beş yıl mı bilemem :)
Soligado (altın başak) otundan komşum iki sene önce bir iki kök vermişti, olduğu yeri tamamen doldurdu, ilk diktiğim yerde sarı çiçek istemediğimden söktüm, sebze bahçesine taşıdım, orada istediği gibi çoğalmakta serbest. İlk yerinden hâlâ her bahar onlarca fide fışkırıyor, sökmekle başa çıkamıyorum, aman dikkat.
Alacalı yapraklı ortancayı sarmaşık ortanca diye almıştım ama sarmaşık olmaktan vazgeçmiş, olsun böylesi de çok güzel.
Sevgili Gilan, o takvim işi güzel de ben biraz üşeniyorum herhalde. Arada bahçeleri gezip hangi ayda hangi çiçekler çoşmuş bakıyorum, bazen buna göre karar veriyorum. Neyse, belki senin takviminden güzel bir başlık açılır, biz de bakarız :) Yazdığın gibi, bitkilerin uyumlu gözükmesi yanında anlaşabilmeleri de çok önemli. Yaban asmasını yaseminin hemen dibine değil de biraz uzağına diktim belki yasemin boğar diye ama yaban asması öyle akıllı ki, ben üst dalı bir metre yükseklikte ararken, o çoktan istediği yere tırmanmış.
Sevgili Çiçeksever, teşekkür ederim ama senin emeğin benimkinden de çok. Aslında her bahçede gezdikçe bir çok şey öğrenmeye çalışıyoruz. Bahçemin hali, benim emeğimden çok, bu mevsimde doğanın cömertliğinden.
Sevgili Tturt, çok teşekkür ederim.
nurcanaybay
23-06-2011, 19:29
Bana 15 yılda yetmez :))
Ben bir bitkinin istenen dolgunluğa oluşması için bir 5 yıl gerekiyor demek istemiştim.
Soligado'nun gelişmiş halini merak ettim ,uygun olduğunuz bir zaman da fotoğraflarsanız
sevinirim.
fatma sunay
23-06-2011, 20:42
Sevgili Kiraz bahçeniz gittikçe şenleniyor cıvıl cıvıl olmuş. Seneye sarmaşık gül bankın üstünü kapatır yasemin gibi.Sefayla oturmak dileğiyle....
günebakan
23-06-2011, 21:35
Sevgili Kiraz heuchera sarı kantaron ile gerçekten çok yakışmış ama yasemin yokmu o yasemin o nasıl bir güzellik öyle benim için de bol bol kokusunu içinize çekin lütfen:)
Cumhur Tonba
23-06-2011, 21:52
Sayın Kiraz,
Merhaba.
Kanepenizde çay hazır bekliyor. Gelen yasemen kokuları içerisinde öayını yudumlamaya başlayabilir.
Yolunuzu gözleyen can dostunuz ise harika ve çok cana yakın. Bakışlarından belli.
Ortancalarınız da çoşmuş.
Günebakan da burada imiş. Desenize ziyafet var.
Yılmaz Yalçın
23-06-2011, 22:10
Sevgili Kiraz,
Bahçeniz cennet köşesi olmuş:)Bence İstanbul'a gelen turistlerin ellerindeki haritaya sizin bahçeyi de eklemek lazım:)Yasemin inanılmaz güzel.Benimki 2,5 yıllık ama sizinkinin yanında pire kalır:)Hayalim sizinki kadar olması.Diğer çiçekleriniz de mükemmel uyum sağlamış ortama.Özellikle clematisler sarıldıkları bitkileri sevmiş.Elinize sağlık.
ligustrum
24-06-2011, 02:16
Sayın Kiraz; "Bahçemin dönemlerini gözlem" başlığında, bahçenizin dört mevsimini renk çümbüşü açısını alarak çok güzel yansıtmışsınız.
Bahçeniz mis gibi kokularca da zengin. Bu yönden de gözlem yazınızı okumak dileğiyle..
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgili kiraz ortancalar clematis harika görünüyor yasemin çoşmuş ne güzel kokuyordur şimdi ellerine saglık sevgiler...
Herşey şahane görünüyor sevgili Kiraz. Yaseminin ne kadar güzel gelişmiş, senin ve sevgili çiçekseverin Ortancaları zaten favorim.
Yaseminin bu türü kesinlikle nazlı değildir, yerleştikten sonra su bile istemez, hastalığı, biti, piresi, örümcek zararlısı yoktur.
Bence de bir bahçedeki bitkilerin yerleşip, serpilmeleri için 5 yıl gerekiyor. 5 yıl geçtikten sonraki gelişmelerine bakıp, yeni diktiklerim için, "Keşke ilk yıl bunu da dikseydim" pişmanlığı duyuyorum. Eskimeye başlayan bahçeler daha bir keyif veriyor insana... Hem de düzen oturduğundan daha az yoruyor...
Sevgili Kiraz, keyifle, sağlıkla, ailenle bahçende uzuuun yıllar geçirmeni dilerim...
Sevgili Nurcanaybay, haklısın, çok yıllıklar için en az beş yıl gerekiyor ama ben ne kadar sabırlı olsam da işlerde sabırsızım, ilk başta bahçeyi üç-beş yılda yoluna sokarım sanıyordum:) Soligadolar açmak üzere, eski, fotoğrafını bulursam eklerim.
Sevgili Fatma Sunay, Günebakan, Cumhur Bey, teşekkür ederim, bahçeme hoş gelmişsiniz. Yaseminleri sizin için de seve seve koklarım :)
Sevgili Yılmaz, iki yıl sonra senin yaseminin de böyle olacak, emin ol. O turistlere bir de eldiven çapa vermek lazım, bahçede yapılacak çok iş var, hiç bir zaman her köşeyi istediğim gibi temiz ve düzenli tutmaya yetişemiyorum, hep bir taraf açık veriyor :)
Sevgili Ligustrum, haklısınız, özellikle bu sıralar bahçe mis gibi kokuyor, kokular açılan kapı ve pencereden içeri doluyor. Ama sadece benim bahçem değil, bütün sokaklar yasemin kokuyor. Tarçın'ı gezdirirken, her mevsim sokakların nasıl değiştiğini ve koktuğunu da hissediyorum, hele sitenin üst yolu dün akşam mis gibi katırtırnağı kokuyordu. Mevsimin ve doğanın güzelliği olmalı.
Sevgili Periş, teşekkür ederim.
Sevgili Limon, yaseminime seninki öncülük ediyor, seninkinin güzel fotoğraflarını görmeseydim belki her yere sardırmadan düz çıkarırdım. Gerçekten bu yasemin en dertsiz olanı ve İstanbul'da soğuklardan etkilenmeyeni. Tohumdan çimlendirdiğimi demirin yanına dikmiştim, bir metreye yaklaştı. Ben de bahçenin eskiyenini seviyorum, umarım sen de yeni bahçeni keyifle eskitirsin. Dileklerin için teşekkürler.
ligustrum
29-06-2011, 09:19
Sayın Kiraz;Mis gibi kokan katırtırnağını resmederseniz, doğanın güzelliği ve kıymetini daha iyi kavramış oluruz. Ben dahil çoğumuz katırtırnağının kokusu olduğunu bilmiyordur..
Yirmi yıl önce Temmuz ayı içersinde Ören'de bir parkta yanımda Orman Mühendisi bir yakınımla dolaşıyordum. Mis gibi bir koku ortama hakimdi. Etrafıma bakıyorum gül, hanımeli gibi bitkiler arıyorum. Güzel kokulu çiçek olarak sadece onları sanıyorum her hâlde..
-Ne kokusu bu böyle mis gibi dedim.
-Ne olacak, ağaç ligustrumları görmüyor musun dedi?
Utandım, o zamandan beri ligustrumu hiç unutmadım. Çiçeklendiğinde mis gibi de koktuğunu.
Katırtırnağını da şimdi öğrendim.
Sağlıklı günler dilerim.
ciceksever70
29-06-2011, 09:24
Sayın Kiraz; "Bahçemin dönemlerini gözlem" başlığında, bahçenizin dört mevsimini renk çümbüşü açısın alarak çok güzel yansıtmışsınız.
Bahçeniz mis gibi kokularca da zengin. Bu yönden de gözlem yazınızı okumak dileğiyle..
Sağlıklı günler dilerim.
Ben bu basligi forumda bulamadim link eklemeniz mümkün mü?
ligustrum
29-06-2011, 23:46
Sevgili Serkan_İstanbul, Ayhan219 teşekkür ederim.
Bahçem son iki haftadır kimlik değiştirdi...
Sayın Kiraz'ın 804 nolu mesajındaki konu başlığı "Bahçemin dönemlerini gözlem"
çok güzel bir yazı. Yeni yazılarını okumak ve bahçesinin güzelliklerini görmek için sıkça takipçisiyiz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgi Durul
01-07-2011, 09:40
Sevgili Kiraz haziran renklerinizin hepsi ayrı güzeller. Ama ben, o değişik renkteki ortancaya ve yasemine bayıldım. Maşallah diyelim, Allah nazardan saklasın. Aynı yaseminden ben de aldım, hiç büyümüyor. Dün farkettim üzerinde birkaç tomurcuk belirmiş. Sizinki kadar büyümesi için sabırsızlanıyorum.:p Sevgiler...
Sevgili SDurul, ortancalar bu hafta daha çok renklerini belli etmeye başladılar, koyu pembeler de açmaya başladı.
Yasemin için hiç endişeniz olmasın, ikinci seneden sonra hızla gelişiyor, benimki de tek kök. Tohumdan yetiştirdiğim iki senede 1 m ye ulaşabildi ama seneye en azından 1 m daha uzun olacağına eminim.
Sayın Kiraz,bahçenizin ilk sahifesinden itibaren büyük bir zevk alarak dolaştım.Dikili bir bahçeyi söküp,inşaatla uğraşmak,çiçekleri korumaya almak ne zordur....Bütün bunları doğa sever insanlar şikayet etmeden,sabırla geçiştirirler.... O kısımdaki sıkıntınızı bütün içtenliğimle paylaşarak okudum,çünkü bu tip olayları çok yaşadım...Çok uğraş vermişsiniz ama değmiş...Harikalar yaratmışsınız.Bahçenizdeki bütün bitkilere bayıldım.Yasemininiz mükemmel gelişmiş..Oturma köşeniz çok şık ve güzel görünüyor.Merdivenlere sarılan sarmaşıklar ....hepsi harikaydı...Nazar değmesin.... Kolay gelsin ,iyi mevsimlerde keyfini çıkarın...Selamlar,sevgiler......bbb.......
Sevgili Berrinb, güzel sözleriniz için teşekkür ederim, benzer durumları yaşadığınız için, okurken içten paylaşımınıza ayrıca sevindim.
Yaban asmalarının coşkulu fotoğraflarını gördükçe, bir de iki senedir benim bahçedeki cılız hallerine baktıkça bir yerde yanlış var diye düşünüyordum. Yanlış olan sabırlı olmamakmış, bunlar da kökü güçlendikçe kendini gösteriyorlarmış. Zaten iki senedir yavaş yavaş büyüyen bitkiler bu sene hızla yer doldurunca kendine gelmelerinin üç sene olduğunu daha iyi anladım.
Yaban asması bunun haricinde iki kere Tarçın tarafından dipten budanmıştı. Bu sene ilk çiçekler açtıktan sonra sevinmiştim ama bu kadarını beklemiyordum. Direğin arkasında olduğu için içeriden görememişim, banka oturunca açtıktan kaç gün sonra gördüm. Bir haftadır o köşeyi renklendiriyorlar, üzerinde yeni tomurcuklar da var. İlk başlarda yaseminin arasında boğulur diye düşünmüştüm ama o kadar akıllı tırmanıyor ki, korkmama gerek kalmadı. Bir dal böyle ise bir kaç sene sonra yeni dallarla ne olacak :)
Yarım gün güneş alıyor, toprağı genelde nemli ve kökü gölgede. Rengi daha güzel, fotoğrafta iyi çıkmamış.
231415
231416
Ah vallahi içim açıldı ,sevgili Kiraz, böyle güzel bir görüntüye sahip olabilmek için ,verilen bütün emekler helal olsun diyorum.Ellerinize ve gönlünüze sağlık....Harikasınız....Teşekkür ederim...Selamlar, sevgiler......bbb...bb
günebakan
06-07-2011, 13:28
Off off sevgili Kiraz clematis ve yasemin kardeşliği muhteşem görünüyor gerçekten :)
Son iki fotograf rüya gibi. Bir de fotografta iyi çıkmamış diyorsun. Bu hali bile beni büyüledi.:)
Sevgili Berrinb, Günebakan, Zenfree teşekkür ederim :)
Bugün işe gitmedim, sabah Tarçın'la yürüyüşten sonra bahçeme indim, bankımın üzerinde rüzgarı ve kuş seslerini dinlerken kahvemi içtim. İşyerinde penceresiz dört duvar arasında, ışığa yeşile hasretken, bahçem de bana hasret kalmış, biraz dertleştik koklaştık.
İki sene önce (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=419953&postcount=151) ne kadar boşmuş.
Bu hafta:
233358
233359
Yaban asması bir yandan soluyor, bir yandan yeni çiçekler veriyor, umarım çiçekli zamanı uzun olur. Yasemin beyaz çiçeklerini dökerken, dibinde beyaz papatyalar açıyor.
233360
Çoook güzel. :)
Sefan olsun, kendine 1 gün ayırmakla ne iyi etmişsin... Arada şarj etmek gerek... :)
Orhan Özbilgiç
14-07-2011, 04:19
Sevgili Kiraz;
O yaseminli köşe insanı mest ediyor. limon' un dediği gibi ''Sefanız olsun.''
Beş-on gün önce Samsun' daki bir yapı markette, sizin bana tohumunu verip, benim çimlendiremediğim, Pervane yaseminleri gördüm. İki senedir İstanbul' dan buraya gelirken arabamı getirmediğim için alamadım. Zira bahçem Samsun' a 50 km uzakta ve market - Çarşamba - Köy üçgeni, dolmuşlarla çok zor olacaktı taşımak. Birazda bitkiler fazlaca yıpranmıştı ya.;) O nedenle almadım. Zaten alsamda, diğer düz yaseminin yanına dikmekten başka alternatifimde yok diye avundum. Ama insan böyle güzel bir görüntüüyü görünce hevesleniyor işte.:p
Sözünü ettiğiniz gibi yıllar bitkileri, doğal olarak bahçeleri dahada güzelleştiriyor. Bu sizin o köşenizde en belirgin biçimde farkediliyor. Sağlık ve mutlulukla sefasını sürün.
Sevgili Limon teşekkür ederim, umarım sen de soluklanacak vakit bulmaya başlamışsındır.
Orhan Bey, teşekkür ederim, darısı başınıza. Daha önce yasemin tohumunu kumda çimlendirmiştim, bu sefer tablette deniyorum, çimlenmeye başladı. Erkenden söz vermek istemiyorum ama çimlenirse size göndereceğim. Minik olduğu için birkaç sene bekleyeceksiniz ama hiç yoktan iyidir :)
Sn Kiraz harika bir bahçeniz var. Yasemin ve clematisler birbirine çok yakışmış mor beyaz olunca da pek bir ilgimi çekti. 2 sene de bu hale gelmişler benim bahçemde 2 yıl sonra böyle olacak demektir. takas bölümünde arkadaşlardan clematis çelikleri istedim inşallah beni duyarlar da gelirse. bende sizinki bir görüntü elde edebilirim.sabırla bekleyeğim. o bahçeden kahve içilmeden geçilmez zaten ,afiyet bal olsun.sefanız olsun.güle güle oturun.saygılar
ligustrum
14-07-2011, 09:04
Sayın Kiraz, Bahçenizdeki çeşme çok güzel ilgi topluyor. Çalışır durumda mı?
Bir iki damla su ayıyor olsa, doğanın küçük canlıları arılar, kelebekler bu sudan nimetlense; bu durum insana daha bir huzur vereceği düşüncesine kapıldım.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgili Gülsu teşekkür ederim. Umarım benim yaban asması da bol çelik yapar, paylaşıma katılırım.
Sevgili Ligustrum, çeşmeyi kullanıyorum hem de çok sık. Tarçın da musluğu açınca akan suyun altına ağzını uzatmayı seviyor. Çok yaramazlık yapınca suyu açıp elimle üzerine sıçratırsam (bu onu tek korkutan şey) söz dinliyor. Çeşmeyi ilk aldığımda etrafı da çıplak olduğu için üzerindeki işi ve büyüklüğü rahatsız etmişti ama zamanla bitkilerle çevireceğimi düşünmüştüm, düşündüğüme de yaklaştı.
Çeşmenin çok heybetli göründüğüne bakmayın, mermer çeşmelere göre oldukça uygun fiyata (1/10 oranında) bulunca modeline çok kafayı takmadan almıştım. Mermer tozundan döküyorlarmış, zaten bahçede pırıl pırıl parlayan bir çeşme de istemediğimden üzerindeki kaba dok, bazı yerlerinin kararması daha hoşuma gidiyor. Musluğu ise yapı marketlerde bulunuyor. Bence en büyük kusuru, musluk deliğinin normale göre çok yukarıda açılması.
Sevgili kiraz,
2 yıl önceyi düşündüğümde bahçendeki gelişme büyüleyici. Bütün kareler yerine oturmuş, boşluklar dolmuş. Renkler ahenkle dans ediyor adeta.
Sevdiklerinle uzun yıllar keyfini çıkartmanı dilerim.
Sayın Kiraz, bahçenizde dolaşmak çok büyük zevkti, güzel zaman geçirdim.sağlıkla iyi günlerde keyfini çıkarın.
Adalet Yağcı
16-07-2011, 15:24
Of... işte hasta olduğum çeşme. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=233358&d=1310483286)
Sayın Kiraz; Bahçenizi aktif görünce ( bu durumda bahçe kapısı aralanmış ta içeride neler oluyor diye merak eden ve ucundan kenarından bakmaya çalışan kişilere benzetiyorum kendimizi ) bir bakayım dedim.
İlk tepkim 829. mesajdaki yasemin ve clematis ikilisini görünce sesim duyulacak şekilde vaouv ( vay be nin istem dışı şaşkınlıktan çıkmış hali) dedim:D Yani o durumda beni görmenizi istemem tabi. Monitöre yapışıyorum bu durumda:p Bazen eşim de gülüyor halime. Ama zaman zaman o da kendini kaptırdığında hiç te benden farkı yok hani...
Gırgır bir yana, görüntü yılların emeği bu diyor zaten. Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Ne de güzel yetiştirmişsiniz sabırla. Maaşallah kusur bulunamayacak kadar güzel... Demek ki sadece emek değil sabırda gerektirdiğine göre benim bu bitkileri bir an önce almam lazım. Ne keyif şimdi ona gururla bakmak. Ben de istiyorum Allahım bana da nasip et...Amin.
Sağlıcakla Kalın...
Sevgili Lir, henüz doldurulacak o kadar boşluk var ki, hele çok yıllıklara yönelmişken biraz düşünüp uygulamak gerekiyor. Bu sene zaman azlığından yapmak istediklerim hep havada kalıyor.
Sevgili Hanndan, çok teşekkür ederim.
Adalet Hanım, çeşmenin o koca cüssesini ancak bu kadar kapatabildim. Çeşmeye giden 1,5 m kadar yol ayırdım, onun etrafındaki bitkiler biraz daha gelişirse, biraz daha uzaktan fotoğraf çekerim.
Sevgili Uzaylı, misafiri her zaman severim, zamansız da olsa :) Daha önce de yazmıştım, üç senede çoğunu hallederim sanıyordum ama üç sene ancak başlanabiliyormuş. Gerçekten sabır gerekiyor ama gelişimlerini izlemek zaten bu süreci zevkli hale getiriyor. Zaten sadece hedefim sonuç olsaydı, bu kadar beklemekten vazgeçerdim. Yaparken, uğraşırken öğrenilenler, süprizler, zorluklar, güzellikler bu zamanı çok keyifli hale getiriyor.
Doğa işe uğraşmak hayattaki en güzel derslerden biri bence. Dün bir cenazeye gittik, komşum "Keşke böyle kefenle gömmeseler, tabutla gömseler." dedi. Toprakla uğraşırken içinde hayat olduğunu (hayatın içinde de toprak) öğreniyorum ya, hiç düşünmeden "Toprağa karışmak güzel bence, toprağa karışırsam, belki bir gün bir çiçeğin yaprağı da olurum." deyince yüzündeki bütün endişe yok oldu, gülümsedi.
Sizin de bahçeniz muhteşem olacak, şimdiden çok yol aldınız, yeriniz de bahçeniz de çok çok güzel, en önemlisi sizin gibi çalışkan bir arı (belki Uzaylı Arı) var :)
Geçen seneden beri, çiçekler arasında, güzel yaprakları olan yerörtücü benzeri bir bitki vardı. Forumda sorduğumda papatya olduğu öğrendim, papatyaları çok sevdiğim için davetsiz gelse de çok sevindim. Yere yapışık gelişen bitki, mayıs, haziran ayında yukarı doğru sürgünler vermeye başladı, hazirandan bu yana çiçekli. Akşam taç yaprakları aşağı kıvrılınca, çiçekleri solacakmış gibi duruyor ama ertesi sabah tekrar açıyor. Bu günlerde gerçekten biraz solmaya başlamış, solanları budayacağım, sanırım açmaya devam edecek. Çok önce attığım inek gübresinden gelmiş olmalı.
235647
Güler HAnım'ın torunlarından biri, maviş.
235648
Sn. Zeki Yağlı'nın verdiği saksıların birinden davetsiz çıktı, sorduğumda Verbena Bonariensis olduğunu öğrendim. Oldukça dirençli, üst kısımlarda hiç yaprak yok, boyu 1 m'yi geçti. Sık dikilirse güzel olacağını düşünüyorum.
235649
Manolyam bu sıralar beni özlemiş mi ne? (Ya da ben onu)
235650
Komşu sınırıma diktiğimiz ortancalar. Arkadakiler çelikten dikildi, oldukça boylu bir cins, arayı da kapaması için boyuna müdahale etmedim, benim boyumu çoktan geçti.
235651
Annemden hatıra afrika zambağı (agapanthus), bu sene beş çiçek verdi ama birine çarpınca çıt diye kırıldı. Bu günlerde en iri halleri ve bulundukları köşe çok dikkat çekiyor.
235657
Ortancalariniz cok guzel..
Halil Önen
22-07-2011, 06:05
Sevgili Kiraz çok güzeller. Sümüklü böcek ve salyangozlardan kurtuldun değil mi?
Gerçekten kurtulmuş mudur?:)
Gelecek yıl bu zamanlar yine saldıracaklar.
Gerçekten kurtulmuş mudur?:)
Gelecek yıl bu zamanlar yine saldıracaklar.
Onlar benim kabusum ve artık bahçemin simgesi haline geldiler herhalde :)
Bu sıralar az olmalarına rağmen verecekleri zararı yine veriyorlar. Saksılarda gelişen çiçekleri bahçeye aldığımda, gece ziyafet çekiyorlar. Bir ara, sabahları elle toplamaya başlamıştım, belli bölgelerdekiler azalmıştı ama ara verince ortalarda gözükmeye başladılar yine. Havalar biraz serinleyince hepsi doluşacak bahçeye.
Üç senedir bahçede dahliya yetiştiremiyorum, kasımpatılar gibi, onun da çıkan yaprak ve dallarını anında yiyorlar. Bu sene uyanıklık yapıp dahliyaları saksıda yetiştirmeyi düşündüm, ne de güzel büyüdü ama şimdi de açan çiçeklerini yiyorlar :(
Sevgili Demys teşekkürler.
ciceksever70
22-07-2011, 07:20
Onlar benim kabusum ve artık bahçemin simgesi haline geldiler herhalde :)
Bu sıralar az olmalarına rağmen verecekleri zararı yine veriyorlar. Saksılarda gelişen çiçekleri bahçeye aldığımda, gece ziyafet çekiyorlar. Bir ara, sabahları elle toplamaya başlamıştım, belli bölgelerdekiler azalmıştı ama ara verince ortalarda gözükmeye başladılar yine. Havalar biraz serinleyince hepsi doluşacak bahçeye.
Üç senedir bahçede dahliya yetiştiremiyorum, kasımpatılar gibi, onun da çıkan yaprak ve dallarını anında yiyorlar. Bu sene uyanıklık yapıp dahliyaları saksıda yetiştirmeyi düşündüm, ne de güzel büyüdü ama şimdi de açan çiçeklerini yiyorlar :(
Sevgili Demys teşekkürler.
Sevgili Kiraz saksilarin dibine, etrafina tuz serpmeyi denedin mi? Cok ise yariyor. Bir de saksinin topragina kahve telvesi ya da cay dökebilirsin. Bizde filtre kahve pistigi icin cok birikiyor. Bir kapta kurutup dökersen daha faydali oluyor. Ben bu yil neredeyse hep dogal yöntemler kullandim. Talas, kahve, tuz ve tabii ki en önemlisi toplamak cok isime yaradi. Toplamayi ihmal ettin mi hemen cogaliyorlar. Sabah ve aksamlari ben de kasimpatilarin basindayim yapraklar gitmesin diye ama etrafine bolca talas ve kahve döküyorum. Zaten o onlara epey bir bariyer görevi yapiyor. Sevgiler.
Sevgili Çiçeksever, tuz toprağa zararlı diye denemedim ama talaş ve odun külünü denedim, sonuç alamadım. Kahve bir derece işe yarıyor.
ciceksever70
22-07-2011, 07:50
Sevgili Çiçeksever, tuz toprağa zararlı diye denemedim ama talaş ve odun külünü denedim, sonuç alamadım. Kahve bir derece işe yarıyor.
Tuzu ben direk topraga dökmüyorum sevgili Kiraz. Saksilarim beton zeminde durdugu icin etraflarini tuzla ceviriyorum. Bizde kabuksuz salyangoz tehlikesi oldugu icin kullandigim yöntemler genelde ise yariyor ama yineliyorum en etkili yol toplayip tuzlu su dolu kovada imha etmek. Yoksa yine cogaliyorlar. Gercekten cok biktirici bir yaratik. Burada okudugum bir bahce dergisinde sezon basinda bahceyi feramol iceren bir ilacla ilaclamak öneriliyordu ancak bizim bahce büyük oldugu icin ugrasamadik. Bir de komsu bahcelerden gelenler var tabii. Ne kadar etkili olur bilemiyorum.
Sevgili Kiraz,
kükürt kullandım sonuç alamadım diye düşünüyor olabilirsin. Benim bahçem gölete çok yakın. Taşındığımız ilk sene gazanyalar salyangozdan görülmüyordu. Habire ilaç(kepekle ve mavi renkli granül), bira kullanıyordum. 2. sene kükürt uygulaması yaptım. Çimli alana uygulamayıp sadece toprak kısma. Gerçekten toprak kısımda azaldı ama çimlerde yürürken ayağımın altında çıt çıt sesler. Hatta ne olduğunu anlıyamadım Güler Ablaya telefon açtım. Ve geçen sene tüm bahçeyi kükürtledim. Yok denecek kadar az. İlaçlanmayan yerlerde . Bu sene gördüğüm salyangoz sayısı beşi geçmez. Yaz sonu ve bahar başı iki uygulama yapıyorum. Bir bölgeye deneme amaçlı direk toz olarak serptim. Sıkıntıyla karşılaşmadım. Seneye sizinkiler de çok azalacak. Sevgiler.
Sevgili Lir, tesadüf, ben de dün bahçedeki bazı bitkileri kükürtledim. Sabah çimleri sulamak için çıktığımda en yoğun kükürtlü yaprağın üzerinde kocaman bir tane vardı :) Oysa bir çok yer kükürtsüzdü. Belki kükürt yavru olanlar için daha etkilidir. Geçen sene toprağa da bolca kükürt serpmiştim ama trafik oldukça yoğundu. Çok da uyanıklar, geçecekleri kadar yer bulunca engel tanımıyorlar.
Sabah çok erken saatte ya da gece yarısı ışıkla çimlerde gezinince bir torba dolusu toplayabiliyorum, en etkili ve işe yarar yöntemim bu oldu.
Sevgili Lir, tesadüf, ben de dün bahçedeki bazı bitkileri kükürtledim. Sabah çimleri sulamak için çıktığımda en yoğun kükürtlü yaprağın üzerinde kocaman bir tane vardı :) Oysa bir çok yer kükürtsüzdü. Belki kükürt yavru olanlar için daha etkilidir. Geçen sene toprağa da bolca kükürt serpmiştim ama trafik oldukça yoğundu. Çok da uyanıklar, geçecekleri kadar yer bulunca engel tanımıyorlar.
Sabah çok erken saatte ya da gece yarısı ışıkla çimlerde gezinince bir torba dolusu toplayabiliyorum, en etkili ve işe yarar yöntemim bu oldu.
Bahçe sınırına elle bolca serpmiştim. Bakalım seneye nasıl olacak.
Sevgili Berrinb, Günebakan, Zenfree teşekkür ederim :)
Bugün işe gitmedim, sabah Tarçın'la yürüyüşten sonra bahçeme indim, bankımın üzerinde rüzgarı ve kuş seslerini dinlerken kahvemi içtim. İşyerinde penceresiz dört duvar arasında, ışığa yeşile hasretken, bahçem de bana hasret kalmış, biraz dertleştik koklaştık.
İki sene önce (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=419953&postcount=151) ne kadar boşmuş.
Bu hafta:
233358
233359
Yaban asması bir yandan soluyor, bir yandan yeni çiçekler veriyor, umarım çiçekli zamanı uzun olur. Yasemin beyaz çiçeklerini dökerken, dibinde beyaz papatyalar açıyor.
233360
Sevgili Kiraz;
Çiçeklerin ahengi ve boş köşeniz çok güzel olmuş. Ortancaları burada bir tek bahar' da açmış görebiliyorum. Yazın kalan yaprakları bile lodostan dolayı kavruluyor.
Orta fotoğraftaki çiçeğiniz çok hoş olmuş, ismi nedir acaba?
Ellerinize sağlık.
Ortancaların üstündeki fotoğraftan bahsediyorsanız Japon manolyası (lalesi de deniyor).
Sn. Ozbey, ben de sizin bahçede çılgınca açan çiçeklere özeniyorum, bazıları burada olamıyor :) Ortancalar çok sıcaklarda hafif kurusalar bile uzun süre çiçekliler. Bu sene çok sıcak olmadığı için çiçekleri hala çok güzel, özellikle güneş almayanlar.
Sevgili Kiraz,bahçe çeşmenize bayıldım...Harika bir obje, fakat sizin çiçekleriniz ve ve sarmaşıklarınız çeşmenin güzelliğini bin kat arttırmış....vallahi mecmualık bir görüntü bu....Bayıldım...bayıldım...Zaten böylesi antikavari şeyleri çok severim...Çok zevklisiniz ,kutlarım sizi:)) Ortanca ve mavişiniz de harika açmışlar...Papatyalarınız ve afrika zambağı da çok güzeldiler....Gece gece içim açıldı..Ellerinize sağlık...Sevgiler....
Sevgili Berrinb, ziyaretinize çok sevindim. Sizin bahçenin renkleri ve manzarası yanında benimkinin lafı olmaz. Uzun zamandır bahçe ile ilgilenemiyorum, şimdi çok sessiz, yıldızpatı ve gaura olmasa çok renksiz.
nuray topcu
17-10-2011, 20:45
sayın Kiraz,kocayemiş bahçede mi,saksıda mı?ben saksıda büyütmek istiyorum,acaba olur mu?
Nuray Hanım, kocayemiş bahçede, gelen bahçe toprağında kendiliğinden çıktı. Çimlenenler o kadar çoktu ki ne olduğunu bilmediğimden söktüm, bir tanesini de görmek için bıraktım. Beş senede boyu 2 m'ye yaklaştı.
Saksıda olacağını sanmıyorum, kök yapısı saçaklı değil ve kökü çok derinlere gidermiş.
Nuray Hanım, kocayemiş bahçede, gelen bahçe toprağında kendiliğinden çıktı. Çimlenenler o kadar çoktu ki ne olduğunu bilmediğimden söktüm, bir tanesini de görmek için bıraktım. Beş senede boyu 2 m'ye yaklaştı.
Saksıda olacağını sanmıyorum, kök yapısı saçaklı değil ve kökü çok derinlere gidermiş.
Yarpuzlar, kocayemişler bahçenin adını bereket bahçesi yapmalı. Aklın yolu bir, bunlar işi biliyorlar. Keyifle büyütür, afiyetle yersiniz inşallah.
Sevgili Lir, bitişiğimdeki komşum bile şaşırıyor. O da dışarıdan toprak getirtti ama hepsi benim bahçede çıkıyor. Üstelik hepsi, toprak yeni geldiğinde çıkmadı, her sezon bir şeyler görüyorum. Kurtbağrı, osmanlı çimi, yarpuz, kocayemiş, defne, senin ismini verdiğin purple ruffles, sarı kantaron, kocaman bir papatya (845 no.lu mesajda), basurotu, sinir otu, acem borusu, leylekotu,...
fatma sunay
24-10-2011, 19:31
Sevgili Kiraz nekadar şanslısın gübreden gelen çiçeklerle. Bizde de devamlı işe yaramayan otlar çıkıyor. Gübreci size torpilmi yapıyor acaba:
Çok güzeller emeğinize sağlık sevgiyle kalın....
Sonbaharın gölgesi serin, güneşi ılık günlerinde çiçekler de son bir gayret yazlıklarını sergiliyordu, henüz dolabımdaki gibi kışlıkları çıkarmaya başlamamışlardı.
254931
Tarçın, susamasa da hortumu görünce içmeye koşuyor.
254932
Artık kışlık kazakları, botları çıkarma zamanı geliyor... Alt bahçeme güneş uğramaz oldu.
254933
Geçen sene, saksıda solunca bahçeye geçirdiğim sklamenler açmaya başladı.
254934
Bembeyaz ortancam çok üşümüş, kızarmış. Fotoğrafta renkler soluk çıkmış ama bu sene sonbahar rengini çok beğendim.
254935
Çeşme yanındaki ortanca, minik yapraklarını hala dökmedi.
254936
Sebze bahçemdeki, Mutlu Bey'den aldığım mayer limon ikinci yılında. Geçen kış üzerinde çok çiçek olduğu için toprağa geçirmemiştim, saksıda olduğu halde bol limonu var. Bu sene toprağa geçireceğim.
254937
Rize mandalinasının ortada olandan ümitliydim ama ortancanın altında kalan, duvarın dibindekinden hiç ümidim yoktu. Su tesisatındaki sorun nedeniyle bahçeye giren ve duvar dibindeki bu dalları acımasızca itiştirip geçen ustalara rağmen bu dal, inadım inat dedi, beni utandırdı.
254938
Yağmurun uğramadığı, sulanmayan yerde hayata tutunan şebboy, hatta özenle sulananlardan bile çok.
254939
Zeki Bey'in hediyesi Salvia Karvinskii; güneşi az galiba, açmayacak derken, uçlarda koca tomurcuklar oluştu :)
254940
Yeni oluşan çiçek:
254942
Geçen sene bu zamanlardaki çiçekler şimdi meyve oldu.
254943
Kocayemişlerde, çiçek ve olgun meyveyi aynı mevsimde bir arada görebiliyoruz.
Selehattin 67
10-11-2011, 13:55
Kiraz hanım kocayemişin şimdi tam zamanı yeni açan çiçekler meyve vermez üzülmeyin
Kiraz hanım kocayemişin şimdi tam zamanı yeni açan çiçekler meyve vermez üzülmeyin
Üzülmüyorum, aksine mutluyum. Geçen seneki meyveler gelişemeden salyangozlar yemişti, bu sene iki tane var. Yeni çiçeklere dokunmazlarsa seneye daha çok olacaklar.
Selehattin 67
10-11-2011, 14:18
Inşallah çok daha fazlası olur seneye salyangoz yememesi için altına bira koyabilirsiniz hem kocayemişi kurtarırsınız hemde diğer ürünleri
Vaay, mandalinler limonlar şahaneymiş. Bendeki satsuma geldiğinde 2 adet vardı üzerinde, meyveler büyüyor ama pek yavaş, seninki gibi olmadı daha meyveler. Kocayemişine de çok sevindim. Meyve ağaçlarından ürün alınca ne çok seviniyor insan... Çimlerinin rengi ne güzel olmuş, fosforlu yeşil. Şımarık Tarçın :)
Adalet Yağcı
10-11-2011, 16:42
Sevgili Kiraz, bahçe kışa girmemekte inat ediyor anlaşılan.
Lisiler Temmuz ayındaki kadar keyifli görünüyorlar, ne güzel açmışlar.
Limonlar ağız sulandırıyor, mandalinalar da öyle.
Daldaki kocayemişleri çok beğendim, harika renk ve formuyla çok güzel görünüyor, yeniden meyve vermeyecek bile olsa çiçeklenmesi de çok hoş.
Tarçın ise güzelliklere güzellik katmış, mutlu bir kış geçirirsiniz inşallah.
Orhan Özbilgiç
10-11-2011, 17:30
Sevgili Kiraz;
Uzaylı' ya ''Üç yıl bahçe oluşumu için az.'' anlamında söylediklerinize katılıyorum. Zira benim bahçem üçüncü yılını bitirdi ama ''Güzel oldu.''diyebilmek için hala çok zamana ihtiyacı var. Ama sizinki bu ünvanı çoktandır hakediyor. Hoş, Sevgili Uzaylı bu hızla üç yılda da epeyce yol alır ya...
Kış bu yıl buralara çok erken geldi. İki gün önce don ve kırağı oluşunca tüm mevsimlikler öldüğü gibi; Geniş yapraklı çok yıllıkların da yaprakları ve çiçekleri dondu ve haşlanmışcasına karararak büyük bir kısmı döküldü. Sizinkiler hala sezonu yaşıyorlar. Ne güzel.
Bu arada, çeşmeniz bahçenizi daha bir özelleştiriyor ve güzelleştiriyor.;) Nazar değmesin.
Kocayemişim iki yıldır çiçeklenip kışın çiçekleri dökülüyordu. Bu yılda bol çiçeği var. Bakalım bu kez gelecek yıla taşıyabilecek mi?
Güzel bahçenizde keyifli günlerinizin uzun sürmesi dileğiyle. Selamlar.
Çok güzel kareler. Tarçın da çok fotojenik. :)
Sevgili Limon, mandalinalarım yeni değil, eve taşınmadan iki küçük fide olarak gelmişti. İlk sene yerleri çok yakın olduğu için birinin yerini değiştirdim. Geçen seneler az çiçek açıp küçük meyveler veriyordu ama ya salyangoz yiyor ya da dökülüyordu. Bu sene, hele duvar dibindekinden hiç ümitli değildim. En kuytu ve güneşsiz dalı meyve dolu, başka yerinde yok.
Sorma, bahçenin meyvesi başka. Geçen gün eşim, alış veriş yapalım, evde pek meyve kalmamış dedi ama ben bahçenin verdiği heyecanla , "Bahçede on beş limon, yedi mandalina ve iki kocayemiş" var dedim sevinçle. Öyle bir baktı ki, bu meyve bize bütün kış yeter diye. Ama olsun, ben o iki kocayemişi dörde bölüp, hepimize yettireceğim :)
Çimlerime zümrüt gibi dedi birileri :) Bir de yakından görsen, araları delik deşik, sonbahar yağmurları ile biraz canlandılar işte. Tarçın sağolsun, koşunca çim kökleri toprakla birlilkte havada uçuşuyor. Hele bu bayram beş kuzen ve Tarçın birlikte koştular, sadece çimlerde değil, çiçeklerin de üzerinde. Bu sene de biraz yaramaz olacağa benziyor, gelecek yazı da bu çimle idare edeceğim.
Sevgili Adalet Hanım, o fotoğraf bir kaç hafta önce çekilmişti. Artık lisileri dipten budadım ama evde vazoya koyduğum bir dal hala çok güzel. Güzel dileğiniz için teşekkürler.
Sevgili Orhan Bey, üç sene gerçekten çok az. Hele ben bu sene zamansızlıktan bir şey yapamadım, bir kaç bitki dışında dikim yapmadım, bakımlarını bile ihmal ettim. Belki de iyi oldu, eski hızla devam etsem, bahçe kim bilir ne olurdu. Boş yerleri, karışık yerleri daha iyi görebiliyorum, artık "yavaş" diyorum kendime, bahçe ihtiyacı olanı alsın, ben değil. Bu gidişle üç seneyi yedi seneye çıkaracağım :) Size ve özellikle Atom Karıca Uzaylı'ya yetişmeye imkan yok :)
Kışın size erken gelmesi benim için sürpriz oldu, bizim burada her şey donarken siz genelde sonbaharı yaşıyordunuz.
Dilerim siz de gelecek sene kocayemişlerin tadına bakarsınız.
Zenfree, teşekkürler. Tarçın mı fotojenik, ben mi iyi çekiyorum bilemiyorum artık :) O kadar hareketli ki, on pozun dokuzunu silmek zorunda kalıyorum :)
Sevgi Durul
11-11-2011, 09:13
Sevgili Kiraz, son bahçe görüntülerini ben de çok beğendim. Her şey çok güzel, Allah içinize sindirsin.
Bizdeki koca yemiş geçen yıl çok güzel çiçekler açmıştı. Ama meyve tutmadı. Bu sene yine çiçek oluşumu başlamış. Siz gibi meyvesini biz de görürüz umarım. İki tane hatta bir taneye razıyız. Ne kadar güzel bir meyve öyle.
Sevgiyle...
Sevgili SDurul, teşekkür ederim. Umarım sizinki de meyve tutar. Tadını bilmiyorum ama görünüşü çok güzel. Üstelik bu sene de meyve yok derken, alttaki bir yaprağın altında bulunca çok sevindim.
Selehattin 67
11-11-2011, 09:32
Kiraz hanım rengi biraz daha koyu olunca yiyebilirsiniz şu anda sert ve tadı biraz buruk olur yumşayınca çok güzel olur
Selehattin Bey, uyarınızı dikkate alacağım, teşekkürler.
kamelyavadisi
23-11-2011, 17:58
Kiraz Hanım;
Bahçende gezinti yaptım. Emeklerine sağlık. Her şey çok güzel.
Sayın Kiraz; Bahçeniz ne durumda, yeni neler var diye merak ettim ki süprizle karşılaştım, adım geçmiş. Bundan mutlu oldum. Güzel düşüncelerinizden dolayı size ve Orhan öğretmenime teşekkür ederim. Bahçe işlerine başladığımdan beri 15 ay gibi bir zaman geçmiş. İnanın ne dediğinizi şimdi daha iyi anlıyorum. İnsan başta hemen eli değdiği yer değişiverecek, bahçe çok çabuk oturacak zannediyor. Ama öyle kolay değilmiş, gerçekten çok emek gerektiriyor. Hevesle uğraşıyoruz. Kayıplarım çok oldu bu sene... Talihsizlikler, acemilikler hep üstüste oldu. Ama çok şey öğreniyorum. Hem kendi yaşadıklarımdan, hem de tecrübelerinizden...
Kendinize haksızlık etmeyin. Bahçeniz benim en beğendiğim bahçeler arasında... Sizi keyifle takip ediyorum. Yılların emeğini gösteren bir sürü detay var bahçenizde. Dilerim bizde böyle güzelliklere sahip oluruz. Daha çok fırın ekmek yemem gerektiğinin farkındayım. Sizlerden çok şey öğreniyorum. Lakin atom karınca tabiriniz hoşuma gitti. Elimden geleni yapayım da mahcup olmayayım bari...;)
Kocayemişi çocukluğumdan beri bilirim. Eskiden ilkokulda çıkış saatimizde seyyar satıcılar, okul dış kapı önünde beklerlerdi. Aralarından biri, mevsiminde mutlaka kocayemiş satardı. Kağıttan yaptıkları külahlarda aldığımız kocayemişleri eve gidene kadar yolda yer bitirirdik. Tadı çok güzeldir. Bahçemde bir tane kocayemiş ağacı da ben düşünüyorum, inşallah olur. Ama fazla yendiğinde sarhoşluk yaptığını yeni öğrendim.
Teşekkür eder Eşim ve ben selamlarımızı sunarız iyi günler
Sn. Kamelyavadisi teşekkür ederim, hoşgeldiniz. Kamelyamı yaşatamadım, toprağının uygun olmadığını düşünüyorum, bir de yaz başında bir kere arapsabunu ile yıkanan taşların suyuna ne kadar dikkat ettiysem de kökünde toplanmıştı, bu da onun sonu oldu. Uygun yer hazırlayınca tekrar alacağım, bahçemde eksik olduğunu düşünüyorum.
Sevgili Uzaylı mesajını görmemişim. Sana yetişmeye imkan yok, ben bu sene hem zamansızlıkta hem de bahçe konusunda biraz sabırlı olmayı az da olsa öğrendiğimden fazla bir şey yapamadım, meydan da Tarçın'a kaldığı için baharı bekleyeceğim. Çok sevdiğim ama bahçemi sevmeyen bitkileri inatla yetiştirmeye çalışmayacağım. Uzun ömürlü, yerine yakışan ve mutlu olan ama tabii ki sevdiğim bitkilere yöneleceğim. Aksi halde zaman ayıramayınca kayıplar oluyor ve bakımsız görünüm rahatsız ediyor.
Geçen gün ben evde yokken Tarçın yerinden kaçmış (kapıyı kilitlememişim) ve gün boyu bayram etmiş. Arka bahçede ne varsa çime taşımış, poşetleri parçalayıp minik parçalar halinde bırakmış, bir kaç saksıyı boşaltmış (neyse içindekiler önemli değildi), bütün bahçe aletlerini taşımış ve kemirmiş, çimde koşup toprağıyla kökleri nasıl havaya attığını yazmıyorum bile, bunu hep yapıyor. Bu bahane ile ben de biraz zaman ayırıp temizleme işine giriştim, yoksa bahçe ağlıyordu.
Sn. Ahmeter, teşekkür ederim.
oya ağacı
16-12-2011, 11:24
bahçen çok iç açıcı..sevgiler..
sevgılı kıraz bahcenız cok guzel verılen emege değmiş
Sn Kiraz.Bahçenizi gezdim.Güzel.Yeni sezonda dahada iyi olaçağına inanıyor,saygılar sunuyorum.
Sevgili Oya ağacı, Nisagül, Hk50 bahçeme hoşgeldiniz. Sn. Hk50, benim bahçem, sizinkinin yanında emeklemeye bile başlayamamış bir bahçecik.
ayhan219
29-12-2011, 09:15
merhabalar bahçeniz hakkında benim düşüncelerim de uzaylıya paralel zaten bir konuda uzaylı kalemi alınca kenarda beklemek gerekiyor müthiş bir kompozisyon var kendisinde
bahçenizde sağlıklı günler dilerim
Sevgili Kiraz yeni yilınızda güzel bahçenizde ve evinizde mutlulukla dolu sıhhatli ve uğurlu günler dilerim...sevgiler..
Sevgili Ayhan 219, Berrinb güzel dilekleriniz teşekkür ederim :) Ben de sizlere sağlıklı, mutlu günler dilerim.
Sevgili Oya ağacı, Nisagül, Hk50 bahçeme hoşgeldiniz. Sn. Hk50, benim bahçem, sizinkinin yanında emeklemeye bile başlayamamış bir bahçecik.
Estafurullah efendim.Ne demek?Taş yerinde ağırdır.Sizde bizim gibi topragı çok bulsaydınız.Neler neler yapmazdınız?
Saygılar
Satı Uğurtan
29-12-2011, 20:42
Sevgili kiraz, her mevsimin kendine özgü bir güzelliği var, kocayemiş bu mevsimde meyve verirken çiçeğide aynı anda açıyor, limon ve mandalinan çok hoş görünüyor, tarçın çok şirin cklemen çiçekleri harika sağlıkla tadını çıkarın sevgiler iyi yıllar.
S. Hk50, aslında haklısınız taş yerinde ağırdır :) Bana merdiven ve yük taşımak yasak ama o bahçede 20+20+5 merdivenden ne taşlarlar, topraklar indirdim, neler çıkardım bir de bana sormalı. Çok sevdiğim için gıkım çıkmadı ama seneye aynı gücü bulamayacağım, bakalım ne olacak?
Toprağım daha çok olsun isterdim, olsaydı daha geniş bir sebze bahçem, sevdiğim bir kaç ulu ağacım, köpeğim için serbest kalacağı büyük bir alan, çocuklara oyun yeri, havuz... Ama sonra nankörlük yapmayayım diyorum, bir balkondan sonra burası dileğimden çok fazla bile. Bunu hatırlayınca şanslı olduğumu düşünüyorum.
Sevgili Satı Uğurtan teşekkür ederim, sana da mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim.
Sevgili Kiraz, yeni yılda bütün dileklerinin olması dileğiyle sevgiler.
gulbirsen
31-12-2011, 18:12
sevgili Kiraz mutlu yıllar
ciceksever70
31-12-2011, 20:36
Sevgili Kiraz, size ve ailenize mutlu bir yil dilerim.
Sevgili kiraz mutlu yıllar.
Sevgili Hk50, Fatoş, Gulbirsen, Çiçeksever70, Sevim4, teşekkür ederim. Ben de sizlerin yeni yılını kutlar, sağlık,huzur, başarı ve bereketli günler dilerim.
Kiraz hanım,
Bahçenizi baştan sona gezdim,ğördüğün en güzel bahçelerden biri.Hele oturma bölümü çiçekler içinde muhteşem olmuş, çeşmenize söyleyecek birşey bulamıyorum.
Şimdi çeşme aramaya koyulacağım.Herşey düzenli yerli yerinde çok güzel ellerinize,emeginize sağlık iyi ğünlerde sağlık sıhat içinde yaşayın inşallah sevgilerimle.
Sevgili Alcen, teşekkür ederim. Benimki sizinki gibi bahçelerin yanında bahçecik. Umarım istediğiniz çeşmeyi kolayca bulursunuz. Eminim, hamarat ellerinizle güzel bahçenize çok yakışır hale getirirsiniz.
nergis akasya
03-02-2012, 10:17
Yalovadan sevgi ve selamlar..........Ellerinize sağlık muhteşem bir bahçeniz var.ben yeni sayılırım bu sitede bir kaç ay oldu .Bahçenizi üç dört gündür geziyorum inanın bayıldım.bir doğa aşığı olarak çok beğendim.sizi kutluyorum benim bahçem biraz küçük ama elimden geldiğince renklendirmeye çalışıyorum acemi sayılırım.sizleri sürekli takip ederek çok şey öğreneceğim galiba.tekrar kutuyorum izlemeye devam.sevgiler kolay gelsin.
Sn. Nergis Akasya hoşgeldiniz, teşekkür ederim. Burada öyle güzel bilgi alış verişi var ki, isterseniz çok şey öğreniyorsunuz, çok şey görüyorsunuz. Bilginin sonu yok elbette ama bir süre sonra siz de tecrübelerinizi paylaşınca, başkaları yararlanıyor. Bir gün bir bakacağız ki "Nergis Akasya'nın Bahçesi" başlığı açılmış :)
aburcuburs
29-02-2012, 11:02
sevgili kiraz, siteye daha yeni yeni alışıyorum, bu sırada sizin ve sevgili limon'na rastlıyordum. bu hafta bahçelerinize bakmak istedim ve şu an kalbimin nasıl çarptığını bilseniz. bahçenizi tekrar gözden geçirdikten sonra ancak hazmedebilirim.
sizi tebrik ediyorum. ve kocaman Maşaallah....
aburcuburs
29-02-2012, 11:25
Sn Kiraz bahçenizde özellikle çörek otu ve güler hanım'ın torunu maviş dikkatimi çekti. Pasta-böreklere konulan çörek otundan mı elde ettiniz? bir de maviş çiçeğinin adı nedir? o hangi çiçek?
Sevgili kiraz hanım,
nerden girdim bahçenize bilemiyorum,bu bahçe insanı kışkırtıyor
ilk girdiğim günden beri çeşme peşindeyim.
Bizim buralarda mermer işi yapan olmadığı için mezarcıları dolaştım
manisada yapıldığını söylediler,
Bize baya uzak.
Siz iyi günlerde güle güle kullanın inşallah,bulamazsak sizde seyrederiz neyapalım.
sağlıklı güzel günler dileği ile.Sen kalın....
Sevgili Aburcuburs, hoşgeldiniz. Çörekotu tohumlarını marketten almıştım, dökülenler seneye tekrar çıkıyor. Yenen çörekotu ile aynı olup olmadığını henüz öğrenemedim.
Maviş çiçeği burada (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/16238-27.htm) anlatılan bir çeşit campanula.
Sevgili Alcen, bahçem şimdi karın altında uykuda, çok bitki de kötü durumda ama her sene yaşadığım halde, bir kaç hafta sonra, aynı heyecanla onların uyanışlarını hayretler içinde izleyeceğim yine.
Çeşmeden daha önce de bahsetmiştim, yeniler de eskicilerde satılanlar da bütçemin üzerindeydi. Bir yapı markette tesadüfen çok daha uygun fiyata buldum. Fiyatının uygun olmasının nedeni sıkıştırılmış mermer tozundan yapılması. Hiç bir zaman oyma mermerin yerini tutmaz ama bu da oradaki boşluğu istediğime yakın doldurdu ve bir sorun çıkarmadı.
Sevgili kiraz,
Keşke bende bulabilsem, mermer tozu olsun hiç farketmez birdaha raslarsanız
bana haber verebilirmisiniz. Yerine gerçekten çok yakışmış, güle ğüle kullanın,
Sevgiler selamlar....
Burada bir örnek var, satıcıya ulaşabilirsiniz.
OSMANLI ÇEŞMESİ - DUVAR ÇEŞMESİ GittiGidiyor'da 51319732 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/osmanli-cesmesi-duvar-cesmesi-51319732)
OSMANLI ÇEŞMESİ
ÇEŞMEMİZ MERMER TOZU, PİRİNÇ MOZAİK VE BEYAZ ÇİMENTODAN YAPILMIŞTIR.
RENK OLARAK BEYAZ **** RESİMDEKİ GİBİ ESKİTME DESENLİ YAPILMAKTADIR.
RENKLİ BETON İLE İSTENİLEN RENKTE DÖKÜM YAPILIR.
DIŞ MEKANA DAYANIKLIDIR. KESİNLİKLE DEFORME OLMAZ.
BETON MALZEME İÇERİSİNDE SAĞLAMLIK VE SU GEÇİRGENLİĞİ İÇİN KİMYASAL MADDELER KULLANILMIŞTIR.
ÜRÜNLERİMİZDE ALÇI VE BENZERİ UCUZ DAYANIKSIZ MALZEMELER KESİNLİKLE KULLANILMAMAKTADIR.
ADET FİYATI 250 TLDİR. KARGO **** AMBAR İLE ADRESİNİZE TESLİM EDİLİR.
NAKLİYESİ ÜCRETSİZDİR.
ÜRÜNLERİMİZ STOK DURUMUNA GÖRE EN GEÇ 5 GÜN İÇERİSİNDE GÖNDERİLMEKTEDİR.
TÜRKİYENİN HER BÖLGESİNE TESLİMAT YAPILIR.
ÜRÜNLERİMİZ GARANTİLİDİR. NAKLİYE ESNASINDA OLUŞABİLECEK HASARLARDAN FİRMAMIZ SORUMLUDUR.
ÜRÜNLERİNİZ HASARSIZ ŞEKİLDE ADRESİNİZE ULAŞMAKTADIR.
ÖLÇÜLERİ:
YÜKSEKLİK: 80 CM
GENİŞLİK : 54 CM
HER TÜRLÜ SORUNUZ İÇİN BİZİ ARIYABİLİRSİNİZ.
BİZE 0544 232 1636 NUMARADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
SİPARİŞLER SADECE GİTTİGİDİYOR ÜZERİNDEN YAPILMAKTADIR.
İSTENİLEN BOYDA VE FİGÜRDE, İSTENİLEN MALZEMEDEN HEYKEL, RÖLYEF SÜS HAVUZU ÇALIŞMALARI YAPILIR.[url=http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/osmanli-cesmesi-duvar-cesmesi-
Sevgili kiraz, merakla ve umutla bu sene salyangozlarının azalmasını bekliyorum. Sevgiler.
Sevgili Jineop, şimdilik derin uykudalar. Tavsiye ettiğin gibi kükürt aldım ama henüz atmaya zaman bulamadım. Geçen sene salyangozları çok engellememişti ama belki yumurtalarını bozuyor, deneyeceğim.
Sebze adalarına ise iki kutuya bira koymuştum, sonuç inanılmaz. İçi kabuksuz sümüklüböcek doldu. Geçen sene beş kere ıspanak ekmiştim, tek kök büyütememiştim. Bu sene ise elimdeki tohumları hem de ocak ayında öylesine serptim, hepsi çimlendi ve hala sağlam. Sümüklüböcekler uyanmadan, şu kara kış geçer geçmez biraları koyacağım yine.
Negisler ise paçayı kurtardı, salyangozlar uyanmadan çoğu tomurcuklandı, yakında açarlar.
Sevgili arkadaşım, kükürtü bahçe sınırlarına elle bol bol atmayı unutma. :o
_gurbuz_
21-03-2012, 23:18
acaba kükürtü çok büyük bir miktar olmayacak şekilde nereden temin edebiliriz? yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler..
Yanılmıyorsam paketleri 0,5 kg civarında. Tarım ilacı satan yerlerden bulabilirsiniz.
_gurbuz_
22-03-2012, 10:17
teşekkür ederim.. Biraz daha araştırdım, on line satış sitelerinde de varmış.. Daha önceden babam sormuştu zirai ilaç satan yerlere, bu şekilde kükürtün satılmasının yasaklandığını söylemiş, sanıyorum bunu ellerindeki hazır ilacı satmak için söylediler.
Teşekkür ederim..
Eğer sümüklü böceklerden ve ona benzer haşerelerden doğal yollardan kurtulmak istiyorsanız,
2 veya 3 tane kaz besleyeceksiniz. bahçeniz tamamen bu tür haşerelerden kurtulur..
Ben de pekin ördeğine niyetlenmiştim ama zamansızlıktan yapamadım. Benim niyetim komşuma yaradı, çiftliklerinde pekin ördeği ailesi yaşıyor şimdi.
Elimin altındaki, bahçeye dikili, sulaması yapılan şebboylar nazlanırken, bu inadına hepsini geçti.
-İnadına kendi çimlendi
-İnadına güzel toprak olmasa da taşların arasına tutundu
-Kışın bile yağmur almadan, baharda sulanmadan coştu, bütün bahçedekilerin dört katı oldu, üstelik tek kök
-İnadına en erken o açtı
281176
Orhan Özbilgiç
09-04-2012, 12:38
Son iki yıldır bizimkiler hep yok oldu...Gerçi sürekli eşeleyip durduğumuz yerlerde idiler. Belliki ondan.:p Artık bende yeni tohum ekmiyorum.
Elimde biraz tohum var. Duvar dibine mi eksem acaba?:D Bakasanıza ne kadar güzeller.
Orhan Bey, az miktar tohumu, sonbaharda boşalan saksılara ekiyorum, yağmur alacağı ve salyangozların uzanamayacağı şekilde bahçede bırakıyorum, uğraşmadan çimleniyorlar.
Bir de bahçede mıcır döktüğüm yer var, oraya ne dökülürse çimleniyor. Erguvanı saksıda çimlendirmeyi denemiştim olmamıştı ama betonun dibinde, mıcırların arasında düşen tohumlardan çıktı. Bu sene kocaman oldu, bir arkadaşımın bahçesine yolcu.
Sevgili Kiraz ,şebboyun rengi çok güzel..Kahveye dönük kırmızı , bu cinsi çok severim..ve tohumdan taş ve duvar dibinde çok güzel gelişiyorlar...Katmerli fideleri her sene dayanamayıp alırım, fakat bir zaman sonra kayboluyor...
Bu senede katmerli cins diktim, fakat tohumdan yetiştirilenler her sene baharda açıyorlar...
Şebboyunuzun tohumlarını alırsanız sevineceğim...:))
İki renk tohum beraber dikildiğinde ,çıkanların bazısı iki renkten oluşan ebruli oluyor..Bu sene çıkan fideler ancak seneye çiçek veriyor...Bende hep böyle oldu... Sevgiler...:))
Sevgili Berrinb, tohum almayı düşünüyorum, seve seve paylaşırım. Dediğiniz gibi renkler değişiyor, sarı ve kırmızılar yan yanaydı, sonraki sene ebruli açmıştı, bu arka bahçedeki henüz karışmamış tohumlardan anlaşılan.
Ben de katmerli olanlara, özellikle de boylu ve mor açan (http://www.untarim.com/firsatlar/sebboylila.html) cinsine bayılıyorum. Bildiğim kadarı ile uzun ömürlüymüş ama henüz bahçemde yok. Fide satışını da hiç görmedim.
acemifüsun
10-04-2012, 22:03
Sevgili Kiraz İzmirde siyah poşetlerde oldukça yaygın olarak, çiçekli şebboy fideleri satılıyor. Belki İstanbulda ileriki günlerde piyasaya süreceklerdir.
Eğer sümüklü böceklerden ve ona benzer haşerelerden doğal yollardan kurtulmak istiyorsanız,
2 veya 3 tane kaz besleyeceksiniz. bahçeniz tamamen bu tür haşerelerden kurtulur..
çok doğru. hatta tek bir ördek bile yetebilir bu temizlik işine. ancak ördeğinde yaratacağı ayrı sorunlar olabiliyor.
İşte bu hafta baharı daha çok hissettim. Morsalkım çılgınca değişti hergün. Bu günlerde her eve giriş çıkışta kokusu da baştan çıkarıyor.
Morsalkım, bahçeye aldığım ilk bitki, bu yüzden yeri ayrı vefakârımın. İnşaat sırasında saksıda başına gelmeyen kalmamıştı, ziftli alana atılmış, susuz bırakılmış, öldü derken canlanmıştı.
Şimdi dört metrelik tırmanıştan sonra hem merdivenlerden aşağıya bahçeye doğru, hem de yol kenarında demirler üzerinde ilerliyor, 12 metreyi geçti Morkız. Biraz daha demirlerde ilerleyince uçlarını keseceğim, böylece sıklaşacak.
Her ne kadar renklerini iyi aktaramadıysam da:
284651
Bu boşluklar da dolacak bir iki seneye.
284652
284653
Kapı girişi
284654
Çekilmez merdivenlerimi çekilir hale getiriyor.
284655
Sevgili Feriha'nın geçen sene gönderdiği ekinezya tohumlarını sonbaharda ektim, etiketini yazdım. Çok da özendim çünkü önceki seneden elimde sağ kalmamıştı.
Ekinezya diye beklerken Anchusa capensis açtı, etiketi karıştırmışım :) Zavallı bütün kış bitten başını kaldıramadı, dışarı çıkarınca kendine geldi.
284671
Peki şimdi merak ediyorum, nerede benim ekinezyam? Çoz zor büyütmeye çalıştığım, minicik iki fidem mi, geçenlerde ot diye yolduğum bitki mi :(
Sevgili Kiraz, morsalkım gerçekten çoşmuş, nefis görünüyor. Yer seçimin çok iyi olmuş, ellerine sağlık.
Ekinezya kendi düşen tohumlarından sürekli çimleniyor. Bugün onlarca kendiliğinden çimlenmiş bebişlerle karşılaştım. Bir ara görüntülerim. Benim favorim beyazı...
Kolay gelsin...
Sevgili Jineop, belki de iki senedir hata edip içeride çimlendirmeye çalışıyorum da nazlanıyor. Mesajından sonra sonbaharda dışarı ekmem gerektiğinine emin oldum.
günebakan
20-04-2012, 13:21
Her ne kadar zamanı geçince kuru bir dala dönse de mor salkının bu görüntüleri muhteşem benim için de bol bol koklayın lütfen:)
ilksenozturk
30-04-2012, 13:44
sevgili meslektaşım (öyleymişiz meğer :))
bahçen çok güzel ellerine sağlık. beğendiğim çiçekleri sayıp tüm bahçenin listesini çıkarmayayım şimdi
ama asıl zor olanı 'çok muntazam' çok düzenli. tebrik ediyorum
Sevgili meslektaşım :)
İstediğin listeyi çıkarabilirsin, çeşit olarak çok zengin değil, son iki yıldır iyice de azaldı.
"Çok muntazam" dı, Tarçın'dan önce; bir de Tarçın'dan sonrası var elbette. Bu sene biraz daha uslandı ama bahçe ile uğraşacağım zamanım pek yok. Herkes emekli olup bahçe yapar, ben emekli olup bahçeyi bıraktım, tekrar işe başladım ama aklım toprakta :)
Bahçe bu sene bensiz sayılır ama o kendi yaralarını iyileştirmeyi biliyor. Weigela (gelin tacı) ile berberis kardeş kardeş büyürler derken, bu sene ikisi de hızlı gelişti, yer kavgası yapıyorlar. Bu sene üçüncü yılını dolduran bazı bitkilerimde hızlı gelişimi gözlemledim.
Weigelayı önceleri uyku döneminde buduyordum, bu sene Mine Hanım'ın budama ile ilgili seminerindeki notlara göre ellemedim, çiçek sonrasını bekledim, coştu.
295914
Bahçemin sağ köşesi, duvar dibinin aksine, sıcak renkli bitkileri diktiğim alan. Her sene "karmakarışık" (http://www.agaclar.net/forum/265154-post38.htm)köşem ama bu sene daha sakin.
Önce turuncu şebboylar açtı, aralarından çıkan aynısafalar uzun süredir çiçekli, şebboylar azalınca kırmızı sardunya ilave ettim, aynısafalar azalınca sardunyaları çoğaltacağım.
295915
295917
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/455951-post249.htm) uzun zamandır bir şey yapamadım. Geçen sene iş yerine gelen bir tezgahın, nakliye sırasında kullanılan 2,5-3 m. lik kalaslarını eve getirdim. Eşit boyda olmayacak şekilde kestirdim. Çim için sorunlu olan bu alana yerleştirdim. Yaklaşık 10 cm kalınlığında oldukları için, çürüyene kadar uzun süre idare edecekler.
İki tarafında ortancalar var, kalıcı bitkilerle kenarlarını yeşil tutmaya çalışıyorum. Bir de hamak için kanca yaptırırsam, bu kuytu duvar dibini daha çok seveceğim.
296306
Bu da geçen seneden beri boş saksıya yer edinmiş "kendi gelen güzel"lerden.
296308
Fare kulağı bembeyaz açıp kabarınca, keşke her yere dikseymişim diyorum, kışın iyice basılınca da baharı unutup, iyice azaltıyorum.
295923
Haseki küpeleri yerini sevdi.
295924
295925
Bu yaban asmasının çiçekleri çok büyük.
295926
Sevgili kiraz bahçen yemyeşil tüm bitkiler yerlerini sevmişler.
Benim ilgimi çeken hasekilere benzeyen küpeler çok güzel ellerinize sağlık.
Sevgili Sevim4, onlar da haseki küpesi ama biraz farklı gibi. Bahçenin çok yerinde çoğaltmayı düşünüyorum, çiçekleri geçse de yaprakları çok güzel.
Orhan Özbilgiç
16-05-2012, 08:30
Valla ''Bahçe için ne dersin?'' Sorusuna yanıtım: ''Her köşesi, renk seçimine varıncaya kadar mühendislik kokuyor.'' Derim.
Neden mi?
Ben şahsen ''Şu şurada olmasaydıda, şurada olsaydı.'' Diyecek bir bitki göremiyorum.
Sonracığıma, hepside elit bitkiler ve renkler.
Güle güle keyfini sürün Sevgili Kiraz. Sağlık ve mutlulukla.:)
Sevgili Kiraz;
ben bu siteye ilk üye olduğumda sizin bahçelerinizin güzelliği ve bitki zenginliği ile sarhoş olmuştum. Siz ve birkaç asil üyemizin bahçeleri benim düne kadar bitki yetiştiriyorum,bitkim var düşüncemi yerlebir etmişti. Daha ne bitkilerin olduğunu sizlerin bahçelerinde gördüm ve hayran kaldım. Nasıl da sayfa sayfa gezip bitki listesi yaptığımı, nasıl bulabilirim çabasına girdiğimi dün gibi hatırlıyorum.:D
Hala ben o bitkilere sahip değilim ama sizlerin bahçelerinde görmek, gezmek beni nasıl mutlu ediyor anlatamam.
Bahçenizin güzelliklerini daha sık ve çok görmek isterim. Sevgiler.
Valla ''Bahçe için ne dersin?'' Sorusuna yanıtım: ''Her köşesi, renk seçimine varıncaya kadar mühendislik kokuyor.'' Derim.
Neden mi?
Ben şahsen ''Şu şurada olmasaydıda, şurada olsaydı.'' Diyecek bir bitki göremiyorum.
Sonracığıma, hepside elit bitkiler ve renkler.
Güle güle keyfini sürün Sevgili Kiraz. Sağlık ve mutlulukla.:)
Olur mu Orhan Bey, oraları siz göremiyorsunuz. Ben de sizin bahçenizin bereketine bayılıyorum. Benim pencere kenarında saksılarda bile salyangozlara kaptırdığım fidecikler, sizin toprakta özgürce ve bolca ürüyor :)
Sevgili Almira, teşekkürler, aslında çeşidim çok yok, hele son iki yıldır olanı bile koruyamıyorum. O anlattığınız çabaları ben de yaşadım, bahçeleri hayran
hayran seyrettim. Sizin çabalarınızı da imrenerek izledim. Belki şimdi ne istediğimi biraz daha biliyorum, mecburen yavaşladım (yavaşlamak da gerekiyor).
Kiraz hasekilerinize bayıldım.. Bordo ve pembe var sanırım.. Çiçekleri geçmeden yakın fotoğraf ekler misiniz? Bu kadar katlısını her zaman göremeyiz sanırım.. :)
Orhan Özbilgiç
16-05-2012, 13:32
.....saksılarda bile salyangozlara kaptırdığım fidecikler, sizin toprakta özgürce ve bolca ürüyor :)
Salyangoz dedinizde aklıma geldi.
TRT1 deki Gülben Ergen programında, bitki yetiştiriciliği ve bakımına ilişkin sorulara yanıt veren bayağı bi birikimli uzman var.
Tesadüfen rastladığım bölümünde, salyangozları bir tabak içinde bulundurulacak bira ile toplayabileceğimizi söyledi. Bitkileri bırakıp, metrelerce öteden çok sevdikleri bira kokusuna geleceklerini iddia etti.
Benim gibi, sizde bilmiyorduysanız ''denemekte yarar var.''Derim ben...;)
Sevgili Selis, tekrar fotoğraf çekerim. Katlı ama küçük çiçekliler.
Orhan Bey, birayı denedim, kabuksuz olanlarda çok işe yaradı. İlk defa kışlık sebze toplayabildim (pırasa, ıspanak, tere,..) önceki seneler çimlendiremiyordum bile. Kabukluları da elle toplamaya devam.
Sevgili Selis, burada (http://www.agaclar.net/forum/810031-post755.htm) yakın fotoğrafları varmış.
Sevgili Kiraz hasekiler göz dolduruyor. Heucheranın olduğu o verandanın bitimini çok sevdim. Sıcak bir bahçe insanın içini ısıtıyor, yüzünü güldürüyor. Tüm güzellikler seninle olsun. Zeynep' i özledim bile, benim için onu çok öp.
Sevgili Jineop, aslında oranın genel fotoğrafını çekeyim. Burası için bahçenden öğreneceğim ve beğendiğim çok şey var.
Bu bahçeyi hep çok sevdim, yine yüze gülüyor ellerinize sağlık....
Sevgili Jineop, aslında oranın genel fotoğrafını çekeyim. Burası için bahçenden öğreneceğim ve beğendiğim çok şey var.
Aynı sorun bende de var. Senin taşlı görüntü gözümde neler canlandırdı bir bilsen. Roman yazdım hemen orası için. En kısa zamanda uygulayacağım:p
Ana gibi
17-05-2012, 20:45
Sevgili Kiraz;
ben bu siteye ilk üye olduğumda sizin bahçelerinizin güzelliği ve bitki zenginliği ile sarhoş olmuştum. Siz ve birkaç asil üyemizin bahçeleri benim düne kadar bitki yetiştiriyorum,bitkim var düşüncemi yerlebir etmişti. Daha ne bitkilerin olduğunu sizlerin bahçelerinde gördüm ve hayran kaldım. Nasıl da sayfa sayfa gezip bitki listesi yaptığımı, nasıl bulabilirim çabasına girdiğimi dün gibi hatırlıyorum.:D
Hala ben o bitkilere sahip değilim ama sizlerin bahçelerinde görmek, gezmek beni nasıl mutlu ediyor anlatamam.
Bahçenizin güzelliklerini daha sık ve çok görmek isterim. Sevgiler.
Duygularıma tercuman oldunuz,teşekkürler,almira.
Ellerine sağlık sevgili Kiraz ,bizde asla yetişmeyecek olanları sizlerde görüp göz zevkimi tatmin ediyorum.
Sevgili Almira, Anagibi, sizin oralarda yetişebilecek ve bende olan bitki varsa haberim olsun.
Sayın Kiraz,
Bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel arkadaşların dediği gibi söylenecek söz bulamıyorum.
Sevdiklerinizle beraber sağlık ve huzur içinde sefasını sürünüz.
Sevgili Feriha, kulaklarınız çok çınlıyordur :) Bu çan çiçeklerini çok sevdim, saksıda, zeminde, güneşte, gölgede firesiz kışı geçirdiler ve hepsi çiçekte. Kış, salyangoz,... gibi şartları gözlemek için özellikle farklı ortamlara koydum, hepsi o kadar sorunsuz ki, nereyi daha çok sevdiklerini anlayamadım. Çiçekler ne kadar süre açacak onu merak ediyorum, ona göre bahçede kalıcı yerlerini belirleyeceğim.
306644
Haseki küpesinin tohumlu hali de çok güzel.
306645
Bu liliumlar Merzifon'dan bir yakınımızdan hediye geldi. Önceden aldıklarım salyangoz kurbanı olup toparlanamadılar ama bunların soğanları çok büyük ve bir arada, salyangozlar" İş çok" deyip vazgeçti herhalde.
306647
Sevgili Jineop, genel fotoğrafını ekleyeceğim dediğim henüz bitiremediğim alan. Önceki sene beyaz camgüzelleri ve lobelialar ile renklenmişti, henüz dikmeye zaman bulamadım. Aslında etrafında bol miktarda da hosta vardı ama onlar da malum böceklerden yokoldular. Ahşabın yanında yerdeki yerörtücü de sedum.
306646
306648
Yaseminin en güzel zamanı, geceleri bütün evin içi yasemin kokuyor.
306655
Nefes alamayacağım kadar alerji yapmasına rağmen, altında oturmaktan vazgeçemiyorum.
306657
306658
Clematis yıldan yıla keyifleniyor, yasemin onu boğar mı diye tereddütteydim ama ikisi de öyle dikkatli ki, nasıl anlaşacaklarını biliyorlar. Clematis, yaseminin içine girmeden üstten üstten tutunarak büyüyor.
306656
Adalet Yağcı
09-06-2012, 13:17
Sevgili Kiraz, neler olmuş bahçende böyle :)
Yaseminin ilk fotoğrafını gördüğümde, "aaa...Limon'un bahçesi değil mi" demişim.
Ne kadar benziyor sevgili Limon'un ilk bahçesine.
Onun da yaseminleri böyle sarmıştı.
Hele clematislerle olan yakın ilişkisi bana yeni ilhamlar verdi.
Kayıpların olsa da bahçen çok güzel, şu salyangozlardan bir kurtulsan inan çok sevineceğim.
Ellerine sağlık canım, daha çok fotoğraf yükle lütfen, hasret giderelim :)
Limon'un önceki bahçesi gibi coşmuş, bitkiler yerlerini bulmuş harika olmuş sevgili Kiraz bakmalara doyamadım.. :p
Birazdan galeriye resim yüklüyormusun diye bakacağım, şöyle büyütüp izlerken kahve keyfi yapayım..
Maşallah bahçene, bitkilerine, ellerine sağlık arkadaşım..
Orhan Özbilgiç
09-06-2012, 14:30
Arkadaşlar haklı!
Müthiş bir değişim olmuş görsel açıdan. Hayran olmamak elde değil. Tebrikler.
Salyangozlar için son çare...
Bahçemde dört tane var.Bana fazla geliyor.:D:D İsterseniz fotoğraftakini size göndereyim. Müthiş bir salyangoz avcısı. Çıtır çıtır çıtırdatıyor kemiklerini :p Pardon kabuklarını...
306679
ciceksever70
09-06-2012, 15:12
Arkadaşlar haklı!
Müthiş bir değişim olmuş görsel açıdan. Hayran olmamak elde değil. Tebrikler.
Salyangozlar için son çare...
Bahçemde dört tane var.Bana fazla geliyor.:D:D İsterseniz fotoğraftakini size göndereyim. Müthiş bir salyangoz avcısı. Çıtır çıtır çıtırdatıyor kemiklerini :p Pardon kabuklarını...
306679
Orhan bey onu bahcede tutmayi nasil basariyorsunuz? Ben iki kez buldum kactilar. Bira ise yariyor ancak komsu bahcelerdekiler de kokuya geliyor. Ben gecen yil bir yere tuzak bölüm hazirladim. Salata yapraklari ve ev artiklari ile. Orada toplaniyorlardi birikince üzerine tuzlu su döküyordum. Tabii el ile toplamak da cok ise yariyor. Kirazcim bahcenden huzur fiskiriyor. Bu bahceyi foruma üye oldugumdan beri cok seviyorum.
Sevgili arkadaşım, bitkilerin çok güzel büyümüş. Çok güzel karışımlar olmuş. Bahçen tarçına ve salyangozlara rağmen hala yemyeşil, sıcacık, estetik ve çok keyifli. Ben de seni ve bahçeni her zaman sevdim, seviyorum... Ve eminim hep seveceğim.
Orhan Özbilgiç
09-06-2012, 17:59
[QUOTE=ciceksever70;982257]Orhan bey onu bahcede tutmayi nasil basariyorsunuz? Ben iki kez buldum kactilar....
Sevgili ciceksever70;
Geçen yıl üç taneyi yakalayıp dışarı atmıştım. Köpek başına çöküyor, saatlerce havlıyordu. Zavallılar sinip kalıyorlardı. Bu yıl bahçemde köpeğim yok. Tüm sokak köpeklerini arada bir dışarıda besliyorum.
Köpek olmayınca onlar sulanan bahçelere kümelenen salyangozlara geliyorlar. Beni görünce kaçışıyorlar. Sonra yine dönüp geliyorlar, ''Salyangozcu dükkanına.'':D:D
Sevgili Adalet Hanım, dileyince oluyormuş işte:) Sevgili Limon, bana da söylemişti yaseminin bir kaç seneye kadar coşacağını. Benimki tek kök olduğu halde bütün verandayı sarmak üzere.
Sevgili Feriha, teşekkür ederim. Galeriye yükleyeceğim fotoğraflar var, bu başlıkta bazı fotoğrafları çok küçültmek zorunda kalıyorum, biraz zaman sıkıntım azalırsa el atacağım, o zaman beklerim.
Orhan Bey, ben de kirpiyi düşünmüştüm ama tarçın rahat bırakmaz. Bir de, seneler önce balkonumdan firar edip ölen bir kirpi anım var, tekrar zarar veririm diye korkuyorum.
Sevgili Çiçeksever, bira ve elle toplama işe yaradı ama sürekli olması lazım, ara verdim, yine ortalıkta bolca görünüyorlar. Sizin tuzaklardan da denemem lazım.
Sevgili Jineop, sıcacık yazın için teşekkür ederim, umarım bir gün tanışırız da. Aslında bahçeye uzun zamandır bakamıyorum ama dikimden bir kaç yıldan sonra mutlu olup, iyi gelişecek bitkiler kendini belli ediyor ve ben bakmasam da onlar güzelliklerini sunuyor. Bu nedenle, yine yeni bitkileri deniyorum ama eskisi kadar iştahla değil, biraz yavaş :) Ama tamamlamam gerekli bir çok köşe mutsuz ve umutsuz beni bekliyor.
Kirazcığım, şahane olmuş bahçen, bitkilerin. Yasemin Clematis birlikteliğine bayıldım, çok ta mantıklı. Clematis yaprak dökünce bir şeye benzemiyor ya Yasemin ne güzel kamufle eder.
Haseki Küpesi tohumu fotoğrafın aynı Ebru( sanatı) gibi çıkmış. Bayıldım...
Bahçen aynı sahibi gibi, huzurlu, sakin, iddiasız, mütevazi, güzel mi güzel...
Sevgili Limon, ben de haseki küpesi fotoğrafını ebruya benzetmiştim :)
Yasemin on güne kadar çiçeklerini döker, şu an clematis ile birlikte coşmuş durumdalar. Clematis ise ne zaman çiçeklerini döker bir fikrim yok.
Clematis, yaseminin içine hiç dalmadan, parmak uçlarına basarak ustaca ilerliyor.
310705
310706
310708
Ortancaların hepsi açmadı ama yakında açmış olurlar. Çeşme ve veranda yanındakiler:
310715
310716
310718
310719
310720
Cep telefonu ile fotoğrafların renkleri iyi çıkmamış.
Bankın demiri daha iyice sarılmadı ama bu clematis yerini sevdi. Yanında tohumdan yetiştirdiğim yasemin var, boyu boyumca oldu, seneye ona tutunur artık.
310730
Sevgili kiraz,
herşey çok güzel, yanlız yasemine sarılan klematisler müttiş ellerinize emeklerinize sağlık........
Pervane-Jackmanii uyumu harika olmuş. :)
Senin ortancalarına ve renklerine ben en başından beri bayılıyorum zaten. :)
Bahçen sana kendini gösterip ilgi çekebilmek için yarışıyor gibi sevgili Kiraz. ;)
Yaseminin çoook büyümüş. Clematislerle beraber muazzam görünüyorlar, bakmaya doyamıyorum. :)
Orhan Özbilgiç
20-06-2012, 23:10
Latin Çiçeğide, farklı rengiyle, yasemin-clematis kompozisyonunda çok hoş durmuş. ;)
Tek kelimeyle " muhteşem" !!! :)
Gerçekten çok güzel görüntüler, beğenmemek imkansız.
Nefis...
Bahçen sana kendini gösterip ilgi çekebilmek için yarışıyor gibi sevgili Kiraz. ;)
Galiba öyle, yüz bulamazsa küsmesin ama :)
Tarçın da ilgi çekmeye çalışıyor, ilgilenmezsem kuyruğunu ve sırtını ısırıyor :(
kamelyavadisi
22-06-2012, 13:09
Harika dizayn edilmiş bahçe, emeklerinize sağlık.
Ben de ortancam 3-5 çiçek açtı diye başlığa yazı yazmıştım, utandım şimdi:rolleyes: Çok güzeller çooook. Hele o çıtırlar. Ellerinize sağlık.
Yazııık demek Tarçın ilgi isteyince kendini ısırıyor ha:( Benim de bir Tarçın'ım var, sevimli bir hamster. Oğlum İstanbul'a taşınırken "babaannesi artık sen bakacaksın" diye bırakmıştı. Yalnız o kendini ısırmak yerine beni ısırmayı tercih ediyor:)
Ankara'da ortanca yetiştirmek ayrı hüner ister ama :) Bu sene İstanbul'un nemine rağmen yine zorlanıyoruz.
Tarçın bir ay önce kuyruğunu yara yapmıştı, niye olduğunu anlayamamıştım. Dün bahçede biri ile konuşurken ilgi istedi, ilgilenmeyince kalçasını yakaladı. Kuyruğu yara olunca çok acımış olmalı, ısırır gibi yapıp, vazgeçiyor. Bir de çok dik kafalı, "Hayır" kelimesinin anlamını biliyor ama bazen bu kelimeye çok sinirleniyor, yanında beni kızdıracağı saksı bulamayınca (boşaltmak üzere) kuyruğunu ısırıyor. Geçen gece kızımla topladığımız salyangoz dolu poşeti yakaldı, ben hayır deyince, ağzında poşet 360 derece dönerek, tüm bahçeye hepsini yaydı. Tek derdi, onu sürekli seveyim :)
Sevgili Kiraz, bahçenize sadece maaşallah diyebiliyorum. Gönderdiğiniz ortancaları yaşatmayı beceremedim ama bahçenizdeki muazzam güzellikleri bile beni çok çok mutlu etti.
Tarçının da cinsini merak ettim doğrusu.
Kirazım köpekler hep ilgi istiyorlar, hep sadıklar. Kediler hep ben istediğim zaman diyorlar. İsterse sevebilirsin. O zaman işi bırakıp sevmezsen en sevdiğin biitkinin dibini eşelemeye başlayıp, güzelce işaretini bırakıyor. Yeni ektiğim çiçekleri bana kızgınsa akşam geldiğimde toprak üstünde buluyorum.
Sokak kedilerine mama verdiğimiz için tüm açıkan kediler bahçede. Sonrada teşekkürlerini bırakarak gidiyorlar:mad: Amansız rüzgarlarda onlara eklenince çok keyfi kaçtı bahçemin...
Çözüm yok:(
Sevgili Adacık, ben de sana yazacaktım, tutmadılarsa bu yaz senin için çelik alacağım. Göndereceğim zaman haber vereceğim. Şanslısın, duvar dibin bol olunca ortanca yetiştirmen hem kolay, hem güzel.
Tarçın, fazla derecede lider özelliği taşıyan, enerji düzeyi çok yüksek, acemiliğimizden şımarttığımız bir erkek golden retriever.
Sevgili Jineop, bahçenin arada keyfi kaçmalı ki, keyiflenince biz de keyiflenelim :)
nuray topcu
22-06-2012, 15:40
Sevgili Limon, ben de haseki küpesi fotoğrafını ebruya benzetmiştim :)
Yasemin on güne kadar çiçeklerini döker, şu an clematis ile birlikte coşmuş durumdalar. Clematis ise ne zaman çiçeklerini döker bir fikrim yok.
Clematis, yaseminin içine hiç dalmadan, parmak uçlarına basarak ustaca ilerliyor.
310705
310706
310708
bu ne harika bir tablo,ne güzel doğal bir arajman olmuş,süper,süper..
Sevgili Adacık, ben de sana yazacaktım, tutmadılarsa bu yaz senin için çelik alacağım. Göndereceğim zaman haber vereceğim. Şanslısın, duvar dibin bol olunca ortanca yetiştirmen hem kolay, hem güzel.
Tarçın, fazla derecede lider özelliği taşıyan, enerji düzeyi çok yüksek, acemiliğimizden şımarttığımız bir erkek golden retriever.
Sevgili Jineop, bahçenin arada keyfi kaçmalı ki, keyiflenince biz de keyiflenelim :)
İlginize çok teşekkür ederim. Bir de bu veletler genç olunca hızlarına yetişmek mümkün olmuyor. Bizinm badem 5 yaşına giriyor, daha yeni yeni yorulduğunu görmeye başlıyoruz.
güldeste-
26-06-2012, 20:49
Bankın demiri daha iyice sarılmadı ama bu clematis yerini sevdi. Yanında tohumdan yetiştirdiğim yasemin var, boyu boyumca oldu, seneye ona tutunur artık.
310730
Kiraz hanım merhaba :) Hepsi birbirinden güzel de clematis harikaymış :)
günebakan
26-06-2012, 21:02
Hepsi birbirinden harika yasemin ile clematisin birlikteliğine bayıldım muhteşemler:)
Vildan Sönmez
27-06-2012, 11:27
Katılıyorum, yasemin ve clematis ikilisi özel alkış hakediyor...
Çok güzeller.
Sevgili Kiraz sellukalarınızın son durumu nasıl ?
Hepsi birbirinden harika yasemin ile clematisin birlikteliğine bayıldım muhteşemler:)
Vildan Hanım, ilk sene çatıya kadar çıkan sellukayı kışa girerken budamıştım ama kışı atlatamadı. Neyse ki bolca çelik dağıtmıştım ve biri de bendeydi. Geçen sene saksıda kalan çeliği bu sene ortancaların yanına diktim. Sürgün veriyor ama hiç güneş alamadığı için çok yavaş. Bir-iki metre uzasa kendini kurtaracak ve morsalkıma sarılacak. Böylece morsalkımın çiçeksiz zamanında çiti doldurur diye düşündüm ama bakalım "hendeği" geçebilecek mi?
Tebrikler güzel bir bahçe.
Kiraz hanım yaseminle clematisler okadar güzel harmanlanmışki,hayran kaldım.Hele o yaseminin kokusunu tahmin edebiliyorum.:)Hava akımıyla bize kadar ulaşıyordur.
Zevkinize ve tasarımınıza hayran kaldım.
Saygılar selamlar.
Sevgili Kiraz hanım, her akşam bir bahçe gezintisi yapıyor ve her turun sonunda nefes darlığı çekiyorum görüntülerin güzelliği neticesinde. ;) Soluğumu kesiyor gördüklerim. :eek: Öyle kendimden geçiyor ve heyecanlanıyorum ki fincanda ki çayım dahi buz gibi oluyor, yudumlamayı unutuyorum. ;) Ne işler başarmışsınız siz böyle kuzum, nereden nereye gelmiş yaşam alanınız, Cennetten bir köşe yaratmışsınız adeta, fevkâladeninde fevkinde işler başarmışsınız, tebrikler.
Sıcaklar ne bitkilere ne de bana göz açtırmıyor, bulunduğumuz bölgede nem oranı çok yüksek, bakalım ne kadar dayanacağız.
İris soğanını bir markette bulmuştum, çiçeği çok güzelmiş ama bu senelik bahçeye veda etti.
321754
Papatyalar açınca güzeldi ama son iki haftadır soldular, kes beni, kes beni diyorlar ama sıcaktan elim varmıyor.
321753
Bahçeye diktiğim lilyumları salyangozlar çok beğendi, çok fire verdim, saksıdakilerde de fire var ama az. Büyük saksılara diktim ve verandaya koydum, hem bana yakın oldu hem de kokusu mis gibi geldi. Son çiçeği de on gün önce veda etti.
321752
321755
Şimdi meydan lisilere (http://www.agaclar.net/forum/1003292-post1132.htm) kaldı.
321756
melih500
28-07-2012, 13:35
Bahçeniz çok güzel büyük bir uğraş istemiş ve siz onu başarmışınız :) Tarçın çok tatlı sürekli hareket içinde :D Bu arada bitkileriniz çok güzel Nergislerinize bayıldım. Nergisleri toprakdan çıkarıyor musunuz ? yazın üstünden sulama yapılınca çürüme olmuyor mu ?
Ne büyük bir keyifle dolaştım bahçende bilemezsin.
Çiçeklerin çok, çok güzel- arkadaşların yazdığı mesajlar da bir o kadar içimi açtı ama zaten sen bütün bunları fazlasıyle hak ediyorsun sevgili kiraz.
Ellerine sağlık, herşey gönlünce olsun.
Bahçeniz çok güzel büyük bir uğraş istemiş ve siz onu başarmışınız :) Tarçın çok tatlı sürekli hareket içinde :D Bu arada bitkileriniz çok güzel Nergislerinize bayıldım. Nergisleri toprakdan çıkarıyor musunuz ? yazın üstünden sulama yapılınca çürüme olmuyor mu ?
Teşekkür ederim.
Nergisleri hiç topraktan çıkarmıyorum. Çiçekler geçince de solana kadar yapraklarına ellemiyorum, temmuz ayında iyice solunca temizliyorum. Bu durumda haziran ve temmuz ayında görüntü hoş olmuyor. Bunun için önüne güngüzeli dikilmesi tavsiyesini okumuştum, farklı zamanlarda açıyorlar ve güngüzeli yaprakları, solan nergis yapraklarını saklıyor. İki kök güngüzelim var, bu sene deneyeceğim.
Nergislerin yanında başka çiçekler var, dolayısıyla yazın da suluyorum ama aşırı sulama yapmadığım için ve drenaj problemim olmadığından sorun yaşamıyorum. Nergisler çok dayanıklı ve kolayca çoğalan, dersiz çiçeklerden.
Ne büyük bir keyifle dolaştım bahçende bilemezsin.
Çiçeklerin çok, çok güzel- arkadaşların yazdığı mesajlar da bir o kadar içimi açtı ama zaten sen bütün bunları fazlasıyle hak ediyorsun sevgili kiraz.
Ellerine sağlık, herşey gönlünce olsun.
Güler Hanım, bunları sizden duymak çok güzel. Aslında bu sene sebzelere de çiçeklere de zaman ayıramadım. Neyse ki önceki senelerin emeklerine teşekkür eder halde bahçe, ben de her soluk almak için bahçeye baktığımda ona teşekkür ediyorum.
Sizin sosyete sarımsakları bu sene bol çiçekli. Tarçın artık yolmuyor ama geçen gün içine top kaçırdı, topu çıkarmak için uğraştıkça, o sizin çok sevdiğiniz(!?) bitki kokusu bütün gün boyunca bahçeye yayıldı :)
......Bu durumda haziran ve temmuz ayında görüntü hoş olmuyor. Bunun için önüne güngüzeli dikilmesi tavsiyesini okumuştum, farklı zamanlarda açıyorlar ve güngüzeli yaprakları, solan nergis yapraklarını saklıyor. İki kök güngüzelim var, bu sene deneyeceğim.
Güngüzeli de kışın kayboluyor, onun yanına da kışın yeşil kalan bir şeyler dikmek gerek. :) Agapanthus nasıl olur acaba?
Nergisler kışıın yeşerdiği için sorun olmayabilir. Agaphantus, çok genişliyor ve nergisleri engeller diye düşünüyorum.
Bu sene nergislerden sonra açan çörekotları iyi çözüm oldu, kocaman yaprakları sakladılar, çörekotları solunca nergislerle beraber temizledim.
yenibahçe
09-10-2012, 11:04
Bahçenizdeki clematis-yasemin arkadaşlığına bayılıyorum, çok güzeller:))
Sn. Ahmeter'in hediyesi begonvili, geçen sene kışı büyük bir plastik kasanın içinde bahçede kuytu bir yerde geçirdi. İçeride ya da dışarıda nerede saklasam da yaza uyumları uzun sürüyor. Yaz bitti, benimki coştu. Sonunda benim de kapımda geleni selamlayan begonvilim var. Öyle güney illerdeki gibi kapımı sarıp sarmalamıyor ama yine de çok seviyorum.
337837
Bir hafta önce Bodrum'daydım sevgili Kiraz. Begonvilin sarmış halinde olanı da bodur cinsi de çok güzel görüntüler sergiliyordu.
Bir kere daha aşık oldum bu çiçeğe, ama ne yazık ki kaç sefer denememe rağmen bahçemde yetiştirmeye muvaffak olamadım. Her seferinde ömürleri en fazla 2-3 sene sürdü.
Sen güle güle büyüt bu güzelliği.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.