View Full Version : Kiraz'ın Bahçesi
Bahçenin bulunduğu şehir: İstanbul
• Bahçenin büyüklüğü : Alt bahçe 85 m2, setler 40 m2, ön bahçe 70 m2.
• Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Kuzey yönü hariç yüksek duvalarla çevrili olduğundan, kışın bahçenin tamamı neredeyse hiç güneş almıyor. Yazın ise setler az güneşli olmakla beraber güneye bakan öndeki sebze bahçesi bol güneşli, sıcak; kuzey batıya bakan alt bahçe kısmen bol güneşli, kısmen gölge. Bahçe korunaklı olduğu için rüzgardan pek etkilenmiyor, özellikle güneye bakan ön bahçe yüksek duvarlarından dolayı kışın da hassas bitkiler için kısmen korunaklı.
• Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9a kuşağında
• Bahçenin türü :Konut
• Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Aldığımızda taşlık ve eğimli bir alan vardı, mesajlarda eski fotoğraflarda yer alıyor.
• Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Dört buçuk yıldır uğraşıyorum ama iki yıl önce büyük bir tadilat yaşadık, alt bahçe silbaştan yapıldı.
• Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Profesyonel yardım alamadım, sadece ilk ağaçlarımızın (çoğu leydandiydi) dikiminde yardım aldım, gücüm yettiği kadar yapmaya çalışıyorum.
• Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Ekledim, ayrıca bu (http://www.agaclar.net/forum/330618-post60.htm) mesajda alt bahçem var
• Bakımı nasıl yapılıyor? Kendim yapmaya çalışıyorum, agaclar.net benim için en büyük okul oldu.
• Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ön bahçede üç tane sebze adam var, verandadaki küçük oturma alanı dışında güneşten kaçmak için duvar dibine koyduğum banklı alanım var. Evin giriş merdivenlerini özellikle geniş tuttuk, altını depo olarak kullanabiliyorum, bahçe aletleri için bir yer mutlaka gerekiyor.
• Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Bahçem küçük olunca hayallerim de küçük oluyor. Ön bahçeye diktiğim kara üzüm için küçük bir çardak, gölge bir kuytuda hamak ve bahçemin yıllarla eskiyip güzelleştiğini görebilmek için sağlık hayal ediyorum. Alanım olsa çocuklar için masa tenisi/basket oynayabilecekleri bir yer isterdim.
• Bahçede bulunan bitkilerin listesi : Manolya…, aşılı bodur leylak, çalı formlu leylak, filbahri, kartopu, ispanyol ladini, rize mandalinası, karayemiş, defne, kocayemiş, kotones, vişne, nar, kırmızı erik pervane çiçekli yasemin, …yasemini, birkaç çeşit clematis, selluka, hedera, akuba, ortanca, şakayık, berberis, birkaç çeşit gül, alt sınırda leylandi,...(ekleyeceğim)
• Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Yerimin küçüklüğü nedeni ile ağaç dışındaki bitkilerle daha çok ilgileniyorum. Özel bir çeşit üzerinde durmuyorum ama çiçekler, sebze ve yenilebilir otları yetiştirmeyi seviyorum.
• Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Elimin değdiklerinin hepsi çok özel ama şakayık başka galiba.
• Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Genelde çelikle, kökten ayırma ile ve tohumdan çoğaltma yapıyorum.
• Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? En çok su isteyenler ortancalarım, onlara damla sulama ile veriyorum, çimim için seyyar bir fıskiyem var, duvarım çok olduğundan ve duvar dipleri nemli kaldığından bahçenin geneline çok sık sulama yapmıyorum.
• Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Mutfaktaki temiz suları alt bahçede kullanıyorum, ileride, depo yerini ayarladığımda, yağmur oluklarının birini bağlayacağım.
• Toprak özellikleri. Eski toprak çok taşlıydı ve inşaat atıkları çoktu. Gelen toprak biraz fazla kumlu olsa da drenaja yardımcı olduğu için çok üzmüyor.
• Kompost yapıyor musunuz? Denemelerim oldu ama sürekli hale getiremedim, sürekliliğini sağlamak istiyorum.
• Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Çook, hataları yapa yapa yapmamam gerekenleri öğreniyorum.
• İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki verandanın yanına yasemin dikmişim, duvar dibine bank koymuşum (fikir Güler Hanım’ındı) veranda güneş alınca kaçacak yer gerekiyor,
327505•
---------------------------------
Aldığımızda yan bahçede dik bir yokuş vardı, üç set haline getirttik, yanına merdiven yaptırdık. Bu kısım çok rüzgarlı, kışın hiç güneş almıyor, yazın kısmen alıyor.
En güneşli üst kısımda şakayık, gül, yasemin, lavanta, buz çiçeği, fare kulağı var.
Diğer setlerde akuba, şimşir,berberis, kartopu,kelebek çalısı,lavanta, japon aralyası, buz çiçeği yetişiyor.
Duvarlar kenarlarına aralıklarla hedera diktik.
Saksılarımda kekik var ve yakında fesleğen olacak.
Bir buçuk sene önce
38231
yeni
38232
Bir buçuk sene önce
38233
yeni
131436
177331
177332
Tek kökten açan Bodrum Papatyaları ve geçen sene diktiğim 8-10 cılız dal acem halısı
38244
Bunlar da aynı cephede.
Sn Nurbahar, bahçeniz 'bahçe' olmuş gerçekten ellerinize, kollarınıza sağlık.
Bahçenin karşısındaki çirkin duvarları kapatmak için geçen sene sardunya ve mevsimlik çiçekler denedim ama umduğum gibi olmadı.
Herdem yeşil, ufak çiçekler açan veya açmayan bitkileri daha uygun buldum. Yeşillerde farklı tonlar olması için mavimsi yaprakları nedeniyle lavantayı tercih ettim. Fotoğraftaki büyük lavanta, önceki sene ağaç altına daldırdığım küçük bir dalken bu hale geldi. Diğer lavantanın cinsini bilmiyorum, erken açtı ve bir aydır çiçekli. Aralara beyaz,pembe ve mor renkte açan çiçeklerden dallarını kırdıkça daldırıyorum. Kalan boşluklara da fare kulağı deneyeceğim.
38294
2006 yılı yaz sonu
131435
Bu sene
Teşekkürler M.Sema, daha en az üç senem var gibi geliyor.
Benimde lavantalarım var ama sanırım Fethiye sıcak geliyor.Bir türlü açtıramadım.Sizin lavantalar çok hoş maşallah :)
Kademeli bahçeler bahçe düzeni için bazen çok yaratıcı olabiliyor..Sizde iyi kullanmışsınız Nurbahar.
Teşekkür ederim caretta. Lavantalar ilk yıl biraz nazlı oluyorlar, su vermeyince hemen yapraklarını sarkıtıyorlar ama sonraki seneler pek su istemiyorlar. Sizinkiler yeni mi?
Lavantaların bol güneş sevdiğini biliyorum ama benim yan setlerdeki lavantalar çok az güneş almasına rağmen çok iyi gelişti, bu sene de bol çiçek açacaklar.
Bir senelik benim lavantalarım..Benim bahçem pek susuz kalmıyorda acaba onun için mi açmadılar diye düşünmüştüm..Sanırım fazla su sevmiyor.
Nurbahar, bahçeniz, hem de güzel bir bahçe olmuş. Ellerinize sağlık. İleride lavantalarınız bayağı geniş çalı görünümünü alacaklardır. Bütün duvar boyunca mı düşündünüz, toparlamanız biraz zor olmayacak mı?
Güler hanım haklısınız, yan bahçedeki lavantamın çapı oldukça büyüdü, çiçek açınca fotoğraflayacağım.
Çok düzenli ya da monoton bir bahçeden çok, doğala yakın, her köşesi ayrı zamanlarda sürprizler veren, yine de kendi içinde uyumu olan bir bahçem olsun istiyorum. Bu nedenle alttaki sette, bir kaç lavanta düşündüm. Oturma yerime çok yakın değil, yani çimimi daraltmıyor, belki alt yan dallarda biraz budama ile halledebileceğimi düşündüm (?). Boşluk kalan yerlere de beyaz veya mor, küçük çiçekli başka bitkiler dikeceğim.
Tabii ki burada birbirimizin tecrübelerinden çok yararlanacağız, yapa yapa da öğreneceğiz. Bazen sonuç hayal ettiğimiz gibi olmayabiliyor. Değerli tecrübelerini paylaşan ve paylaşacak tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık ne güzel olmuş. Benim bahçemde bir gün böyle olur inşallah. Gerçekten çok hoş bir duygu, toprakla uğraşmak bir fidenin bir yaprağı bir çiçeğin tomurcuğu, sebze ve meyvelerin oluşumunu izlemek ne kadar hoş. Kolaylıklar diliyorum.
Merhaba,
Ben de güzel bahçenizin özellikle merdivenli kısmını beğendim.:rolleyes:
İstanbul'da çit olarak gördüğüm lavantalar benim de çok hoşuma gitmişti. Yalnız benim gördüklerim daha uzun boylu ve oldukça yer kaplamışlardı.
Farekulağı için rutin hatırlatmamı yapayım, sınırlanmazsa yayılır.
Sonuçlarla ilgili dediğiniz çok doğru, bazen ortaya çıkan görüntü istediğimiz ya da hayal ettiğimiz gibi olmayabiliyor Bize düşen de tekrar çalışmak oluyor.:rolleyes:
Sayın Sabah, ön setteki lavantam bir buçuk sene önce ufacık bir daldan aldığım çelikti. Dediğiniz gibi çok büyüyecekler, yan setteki köklü olarak aldığım ilk lavantam bu sene çok büyük.
Fare kulağı için haklısınız, o kenarda çimi biçmek zaten zor, vazgeçmem gerekecek.
Sayın Bepsi,yakın zamanda sizin de bahçeniz istediğiniz gibi olur, benimki bir- bir buçuk senede bu hale geldi. Ben de Limon'un bahçesinden cesaret alıyorum.
Sayın Uzman16, teşekkür ederim. Fotoğrafları şimdilik büyük yükleyemiyorum. Kullandığım programda boyutları istediğim gibi ayarlayamıyorum.
Sizlerle arka bahçedeki ortancaları paylaşmak istedim. Çok yüksek bir duvarın altındalar, az güneş alıyorlar. Duvarın altında 50-60 cm yüksekliğinde beton ayaklar vardı, yani set şeklindeydi. Bu kısmın kenarını çiçek dikilecek şekilde tuğlayla yükselttirdim ve duvar dibini bu şekilde değerlendirdim.
39492 ilk hali
39494 bu sene
39493
Buket Aknar
03-06-2008, 21:11
Sevgili Nurbahar; bahçeniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Çok emek verdiğiniz belli.
Teşekkür ederim Buket Aknar.
Bir kaç fotoğraf daha...
39505 Verandadaki yasemin.Geçen sene 1,5 m kadardı, bu sene 3 m'yi geçti ve çok güzel kokuyor.
39506 Yan bahçedeki meyland gülleri. Yakından bakınca diğer güllerin yanında çok yavan kalıyor ama bütün yaz çiçek dolu olduğu için seviyorum.
39510 Bu kış aldığım clematis merdivene tırmanıyor.
39511 Ön setteki çeşme papatyasının çapı 60 cm kadardı.
39512 Geçen seneki cam güzeli tohumlarından bu sene çıkanlar
Sevgili Nurbahar, ellerine sağlık, hepsi de çok güzel olmuş. Seneler geçtikçe daha da yayılır ve güzelleşirler. Doya doya zevkini çıkar inşallah.
Teşekkürler Güler hanım, bunları sizden duymak güzel.
Bu da benden size ufak bir hediye:39922
Sevgili Nurbahar, bahçen çok güzel olmuş.Tebrikler. Meyland güllerini ben de çok severim. Tüm bitkiler çok güzeller. Maşallah. :)
Teşekkürler Zenfree. Daha boş ya da yarım o kadar çok köşe var ki, yavaş yavaş yapıyorum. Bir de bu siteye üye olduktan sonra tohum merakı oldu, haliyle tohumdan yetişenleri görmek zaman alıyor. Köşeler biraz dolunca fotoğraflarını ekleyeceğim. Az önce
açmış olduğun "Örnek bahçe planları" sayfasını keşfettim, acilen hepsini okuyacağım, kesin güzel fikirler alırım.
Not: Lavanta ve sardunya arkadaşlığını çok severim.
40131
Bahçeniz çok güzelmiş olmuş, ellerinize sağlık. Maşallah. Biraz özveri ve emek karşısında doğa bize tüm güzelliklerini sunuyor. Yeterki bunu canı gönülden isteyelim.
Bahçede sürekli gördüğüm bir duvarı sizlerle paylaşmak istedim. Burası yarı gölge ve bahçenin, çiçek için uygun nadir köşelerinden biri.
Şanssızlığım, yan bahçe inşaatı sırasında bu duvara yük bindirildi ve temel inceleme çalışmaları için duvar dibi kazıldı, ilkbahar başına kadar bahçem 1,5 m'lik çukurlarla doluydu ve çıkarılan toprak da 3 hafta kadar çimin üzerinde kaldı.
Şimdilik duvar izleniyor, umarım arka taraftan sağlamlaştırma yapılır ama duvarın yıkılıp yeniden yapılması durumunda bahçem tamamen gidecek
Kazılma sırasında bir hederayı kuruttuk, biri de zor kurtuldu. Bütün yaz çıplak duvara bakmamak için sabah sefaları ve bir kaç tane çok yıllık bitki diktim ama her ihtimale karşılık çoğu saksılı ve toprağa gömülü. Duvarın durumu belli olursa bu sonbahar saksılardan çıkarırım ama belli olmazsa, bu kışı saksıda geçirebilirler mi?
Arka yüksek duvarı sarmaşıklarla kapamayı, düşünüyorum. Aralarına hanımeli, sarmaşık gül, clematis, sabah sefası koyacağım. Bu konudaki fikirlerinizi almak isterim.
Daha öne filbahri ve çalı şeklinde büyüyen leylak diktim, bu şekilde orta boy bir kaç bitki diktikten sonra öne çeşme papatyası, lavanta,... gibi beyaz çiçek açan bitkiler dikmek istiyorum.
Bahçenin köşe kısmında, bitkilere yer açmak amacıyla çeyrek daire olacak şekilde çimi çıkardım ve buraya beyaz çiçekli begonyalar diktim bir de narım var. Duvar dibinde de kavisler çizerek çimi çıkardım ve bu sene tohumdan ürettiğim bol miktarda camgüzellerini çizgi boyunca diktim (aralarda geç dikilenler henüz çok küçük).
Burası köşeden uzaklaştıkça az güneş alıyor, seneye dikeceğim beyaz çiçekler için fikirlerinizi beklerim.
Bu köşe için bir de abelya köklendirdim.
Glayöl soğanlarını da bu köşeye dikmiştim ama boylarının bu kadar uzayacağını tahmin etmedim ve ön kısımda çok ortada kaldılar, yerlerini değiştirmem gerekecek.
Seneye yeni beyaz çiçeklerle birlikte, köşe kısmından biraz daha çim çıkarıp çiçek alanını genişletmeyi düşünüyorum. Görüşlrinizi bildirirseniz sevinirim.
44036 eski
44035 yeni
Nurbahar hanım, bahçeniz çok hoş olmuş zamanla dahada güzelleşeceği aşikar. Ellerinize sağlık. Ben bahçeyi, insanın yüreğindeki güzelliğin, düşüncelerindeki temizliğin yansıtıldığı bir ortam olarak değerlendiriyorum. Bahçenize bakılırsa bir önceki cümledeki iltifatları hak ediyorsunuz.
Güzel sözleriniz için teşekkürler Eylems.
Sevgili Nurbahar, bahçeniz bahçe oluyoru geçmiş, mükemmel bir bahçe olmuş zaten.Ellerinize sağlık.
ilker_eroglu
29-07-2008, 09:38
Sn Nurbahar,
Bakarsan bağ bakmazsan dağ olurdu diye bir söz var bu söze inamayanlara sizin bahcenizi göstersek inanırlar gibi geliyor bana.
ilker
Sayın Nurbahar kendinizle ne kadar iftihar etseniz azdır harika olmuş gönlünüze sağlık.
Sevgili WYZX, İlker Eroğlu, Aliş teşekkür ederim.
Daha gönlümden geçenlerin çok azını yaptım, sağlığımın izin verdiği kadar, gücümün yettiği kadar yapmaya çalışıyorum. El değmemiş bir çok yer var, her zaman gözüme batıyorlar. Etrafımı güzel görmek istiyorum ama bazı şeyleri sonraki mevsimde- senede yapmak gerekiyor.
Hepsini yetişmiş olarak bir günde alıp dikmek de var ama o iş bana göre değil. Küçücük dallardan çoğaltıp, her sene bir yere dikmek, onların büyümelerini izlemek, onları anlamak ve gelişimlerini,isteklerini araştırıp öğrenmek beni çok mutlu ediyor.
Sizlerin de sayesinde, yeni tanıştığım bitkilerle, öğrendiklerimle oyalanarak gönlümdeki bahçeyi yapmak istiyorum.
Sevgili Nurbahar !
Gerçekten el emeği göznurunuz çok güzel bilesiniz. Gönlünüzdeki bahçeyi bir gün mutlaka yapacağınızı görüyor gibiyim. Gerçekten harika bir çalışma. Emeğiniz karşılığında güzellikler içerisinde oturuyor olmanız sizi umarım çok mutlu edecektir. Yalovadan her türlü bitki yardımı yapılır bilesiniz. Her hangi bir konuda başarılı olmak için iddaalı olmak gerekir diye biliyorum. Bunun en güzel örneği sizlerin bahçeleri. Sevgiyle büyütün bakın. Sonuç yukarıda. Sevgiyle kalın.
Saygıyla.
Teşekkür ederim Cemal Bey. Çoğu arkadaşın çabaları yanında benimkiler çok küçük kalıyor.
Ayrıca Yalova'dan bitki yardımı teklifi için de çok teşekkürler.
ezgili dünyam
01-08-2008, 17:14
Vallahi inanamadım, aynı yer olamaz diye resimlere tekrar tekrar baktım. Emeğinize sağlık cennet olmuş. Allah bahçenizde sağlık ve huzurla yaşamak nasip etsin.
Ezgili Dünyam, güzel dilekleriniz için teşekkürler. Sizin emekleriniz de ortada, aynı dilekleri bende sizin için diliyorum.
ciceksever70
01-08-2008, 21:04
Nurbahar hanim bahcenizdeki degisimleri resimlerden izlerken inanin yasadiklarinizi o kadar iyi anladim ki... Bir toprak parcasini bahceye dönüstürmek cok büyük caba gerektiriyor vé size katiliyorum hersey bir arada olmuyor. Belki de böylesi daha keyiflidir. Insanin emeginin yeserdigini yavas yavas izlemesi cok güzel bir swey.
Sn. Nurbahar;
Harika bir bahçe olmuş kutlarım sizi. Ne kadar emek ve sevgi verdiğiniz belli oluyor fotograflardan elinize sağlık. Ve insanoğlunun severek neler yapabileceğinin kanıtı olmuş bahçeniz. Üstelik kendinizin yetiştirip bahçenize hayat katmak istemeniz de çok güzel.
Arzu ederseniz bende çok azda olsa sardunya tohumu var bahçenizin bir köşesin de yetiştirmek isterseniz seve seve gönderebilirim.(Ben sardunyaları çok severim hoş çoğu insanda sevmez kokusundan hoşlanmaz)
Allah bu güzel bahçenizde sağlik sıhat ve ağız tadıyla oturmanızı nasip etsin:)
Sevgili Mermaid, teşekkür ederim.
Sardunya tohumları teklifin çok güzel ama ben de sardunyaları çok sevdiğim için bu sene tohumdan bir miktar ürettim ve elimdekilerin bir kısmı da tohum veriyor. Belki başka bir arkadaş bu cazip teklifine talip olabilir.
Sevgili Nurbahar, bahçende hiç şimşir kullandın mı? Belirli yerlerde yuvarlak hatlar top gibi mesela düşünüyorsan Osmanlı şimşirini bir dene. Biraz zor büyür ama güzel bir top görünümü verir. Eğer, çit gibi alçak bir yer, mesela daire veya kare gibi bir alan yapıp içine çiçek ekmek istersen, buna kara şimşir çok uygun. Hem de istediğin gibi budayabilirsin. Ortasına da gül veya başka çiçekler ekebilirsin. Ben bahçemde yaptım. İç içe iki daire yaptım. İç daire içine şebboy, dıştaki daire içine ateş çiçekleri ekiyorum. Ateşler bütün yaz boyu açıyor.
Güler Hanım merhabalar, bahçenizdeki şimşirli uygulamayı gördüm sanırım, doğru bitkileri hatırlıyorsam çok da güzel görünüyordu.
Bahçemde altı adet şimşirim var. Yan setlerdeki köşelere dikmiştim ama bazılarının yerlerini değiştirmem gerekecek çünkü bir kısmı diğer bitkiler tarafından ikinci plana itildi.
Dediğiniz düzenleme için ön bahçede alanım yok, tek olabilecek yer hiç güneş almıyor, içindeki çiçeklerin seçiminde problem yaşayabilirim.
Ama önerinizi arka bahçe için seneye düşüneceğim. Sebze kısmı, bir kaç meyve bodur ağacı ve gelecek köpeğimizin yerinden sonra kalan kısmı planlamak istiyorum. Şu anda, bu sene yaptığım göbek var ama sebze kısmını biraz daha genişletmek için bu göbeği seneye taşımak istiyorum.
Fikir verdiğiniz için teşekkür ederim.
Geçen sene verandanın bir kenarına diktiğim cam güzelleri beni çok mutlu etmişlerdi. Yaz sonunda aldığım tohumlardan bir sürü fidem olunca yine değerlendirmek istedim.
44418 Yaseminin altında
44419
44420
Bu da karmakarışık köşem, en kısa zamanda toparlamayı istiyorum.
Bahçenin en güneşli kısmı. Sıcak renklerden oluşan ve güneş seven çiçekler için köşeden ve dar bir hat da kenardan çim çıkardım.
Bazı çiçekler tek başına bakılınca güzel de hepsi bir arada felaket oldular.
Manoyla altındaki ateş çiçekleri çok keyifsiz, budamama rağmen çiçeksiz. Sanırım köke yakın diktim çünkü leylak altındaki diğer çiçeklerim de gelişmedi.
Küçücük lavantam bu sene büyüyünce ortada kaldı, başka yere taşımalıyım.
Geçen sene yıldızlarım çok büyüdüler, bu nedenle arka tarafa diktim ama bu sene bodur kaldılar.
Yeni aldığım sarı yıldız tahminimden uzun oldu, ortda tek kaldı, onu da taşımam gerekecek.
Oya çalım keyifli ama arkasındaki nandinanın daha büyümesi lazım.
Glayöl çiçeğinin bu kadar uzayacağını bilmiyordum, renk ve biçim olarak bu köşeye yakıştıramıyorum, beyaz çiçekleri dikeceğim karşı kenara taşıyacağım.
Yaz başında aldığım beyaz begonyalar da köşedeki bütünlüğü bozdu, bunları yakında başka tarafa taşıyıp, çimden biraz daha alarak, tohumdan yetişen sardunyalarımı dikmeyi düşünüyorum.
Ayrıca elime geçen güneş isteyen hangi fide varsa ve bulduğum ipek çiçekleri de burada.
Sabah sefaları manolyayı sardı, sabah çok güzel açıyorlar.
Süs kabaklarının yaprakları kötüolduğu için meyvesiz yerlerini duvardan aşağıya sarkıttım.
Kısaca bu köşe "İmdat, artık beni deneme düzelt ." diyor.
Sevgili Nurbahar, eminim ki bahçen gün geçtikçe daha da güzelleşecek. Sana bir tüyo vereyim mi, ben öyle manikürlü tırnak gibi çok düzenli bir bahçeyi de pek sevmem, biraz doğal olmalı. Bu arada bir şey daha hatırlatayım; cam güzellerini her sene aynı yere ekmemelisin. İki üç sene oluyor da daha uzun aynı mekâna ekilen aynı tip çiçekler pek verimli olmuyorlar.
Güler Hanım cam güzeli için tavsiyeniz iyi oldu, ben de geçen sene kullandığım yerdekilerin diğerlerine göre zayıf kalmasından şüphelenmiştim. Bahçede doğallığı ben de sevrim aşırı düzen bana göre değil ama benimki de çok felaket, tam deneme tahtası gibi.
Gerçekten de fotoğrafta çok güzel görünüyor.
Glayöl tek başına pek gösterişli durmuyor bence de. En az 10 kök kadar arka planda kalacak şekilde dikseniz nasıl olur? Boyları diğer mevsimliklere göre uzun olduğundan arka planda tek renk Glayöller güzel duracaktır diye düşünüyorum. Ama size bunu önerirken kendi kendime de "Kelin ilacı olsa..." diyorum. İki yıldır bir türlü yer beğenemediğimden saksıda duruyor Glayöllerim. :)
Teşekkürler limon, bu seneki tecrübe bunu öğretti.
6 adet glayöl soğanının 4 adedini duvar tarafına, yer yetmeyince 2 adedi de güneşli tarafa diktim.Duvar dibindeki çok önde olmamasına rağmen ortada çok uzun kaldılar ( en az 120-130 cm) ve kolayca eğildiler. Seneye diğerleriyle beraber tam duvar dibine, hederaların hemen önüne dikmeyi deneyeceğim ve bir destek de gerekecek.
Böylece senin de dediğin gibi çiçekler bir arada güzel olur ve beyaz çiçekler yeşil yaprakların önünde daha iyi ortaya çıkarlar diye düşünüyorum.
Saksıda onlarla başa çıkmak daha zor değil mi?
Daha önce Bahçe sohbetleri'nde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9839&highlight=bah%E7e+sohbetleri&page=3) bahsettiğim duvar, on gün içinde yıkılacak. Her ne kadar biz bitkileri çıkartırız dedilerse de güvenmemekle doğru davranmışım. Dün ve bugün, duvar altından geçen kanalizasyonu kontrole geldiler, iyi niyetlerine rağmen duvar dibindeki bazı küçük bitkileri ot sanarak, üzerine iki karış yüksekliğinde söülen sıva parçalarını attılar. Ben söyleyince temizlediler, sağlam kökleri yerden aldım, "Bu otlar için mi temizledik?" der gibi yüzüme baktılar.
İki gündür, bitkileri söküp saksılara koyuyorum, neyse ki bir kısmını saksıda dikmiştim. Sadece hederaları ve narı sökme işini onlara bırakacağım.
Yakında duvarın fotoğrafını sizlerle paylaşacağım, elimdeki bitkilerin listesini çıkarıp, yerleşim planı çıkarmaya çalışacağım. Yani yeni bir sayfa açıyorum ve her aşamasını sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorum ve önerilerinizi bekleyeceğim.
ezgili dünyam
04-11-2008, 16:56
Bu sene yol yapımı için bahçemin yan tarafına duvar yaptılar. Ani olarak geldiler, her yer tümsek tümsek toprak taş doldu. Kendi başıma taşıdım el arabasıyla. Bitkileri sökmeye zamanım olmadı zaten. Ne kadar dikkat etmeye çalışsalarda sonuçta çok zarar gördüm. Sana çok kolay gelsin, inşallah en az zararla atlatırsın.
Teşekkürler Ezgili Dünyam. Yıkılacak duvar oldukça büyük. Yıkmak, yıkılanı taşıtmak, temele inmek için bahçeyi kazmak, yeni duvar yapmak uzun sürecek. Taşıma sırasında yan bahçem de boylu boyunca kullanılacak. 10kişiden fazla elemanın çalışacağını ve yaklaşık bir ayda toparlanacağını söylediler (hava şartları bakalım ne gösterecek).
44036 eski
44035 yeni
Önümüzeki hafta duvar yıkımına başlanacak. Bugün bütün bitkiler saksılara alındı. En başa döndük yine.
52430 yaz sonu
52431 bugün
52432 bugün
ezgili dünyam
10-11-2008, 13:20
Ne kadar kolay gelsin desemde, mutlaka yorulacaksın. :( Bahçende işcilerin gezmesi bile insanın canını sıkıyor. Ama işin iyi tarafı kış mevsiminde olması. Benim duvar işim baharda, ben her türlü bakımı yaptıktan sonra olmuştu. Genede yazın olmadığına şükretmiştim. Yeni açan çiçeklerim toprak altında kalmıştı. Çam ağacını bile ellerimle toprağı açarak gömüldüğü yerden çıkartmıştım. İnsanın gördükçe içi acıyor.Sana çok çok kolay gelsin, eminim eskisinden daha güzel düzenleme yaparsın.
Hiç moralinizi bozmayın Nurbahar Hanım, bahçenizin önceki ve sonraki hallerinden sizin bu işi ne kadar ustaca yaptığınız aşikar. Yeni deneyimlerle, yeni fikirlerle ve tecrübeyle eskisinden çok çok daha iyi bir bahçe tasarlyacağınızı düşünüyorum.
Yeni bahçeniz şimdiden hayırlı olsun:)
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim arkadaşlar, ben de Kasım ayında olduğu için şanlıyım. İlk yaptığımda acemiydim, bu sefer daha iyi olacak diye avunuyorum.
Ezgili Dünyam, senin uğraşılarını da okumuştum, habersiz olması gerçekten kötü. Ben sürekli yönetimi arıyordum, evde yokken bitkileri sökecekler diye endişeleniyordum. Neyse söyledikleri gün birini gönderdiler, sabah 9'da çizmeleri giyip en ufak bitkiye kadar hepsini söktük ve saksılara koyduk. Zaten ben olmasam çoğu ot diye atılacaktı, budayıp atmaya kıyamadığım her dalı toprağa daldırmışım, ne kadar çok köklendirme yapmışım :)
Pencerelerin ve verandanın önü tahta perdelerle kapatıldı, bahçenin büyük kısmı çalışanlara verildi. Sökülen bitkiler saksılarda ve perdenin iç tarfında.
54248
Duvar kesmeye devam. Kesimden sıçrayan harçlı sıvı, 2. katın pencerelerini tül perde gibi kapladı, boyanın halini görmek istemiyorum.
54249
Artık yan duvar tamamen kalktı. Bahçe zeminden 2 m aşağı inildi, eski duvarın ayakları kesiliyor. Kesilen bloklar, yola gelen vinçle evin üzerinden taşınıyor.
Bahçe giriş kapısından aşağı kadar her yer çamur ( 43 basamak ve evin girişi), geçen gün kızım çamurka kayıp düştü, artık daha dikkatli.
54250
Her şeye rağmen, bahçede masanın üzerinde güzel bir şey var, artık pencereden bakınca moralim bozulmuyor :)
54251
Nurbahar hanım Allah kolaylık versin.. Ama inanın eskisinden daha güzel ve muhteşem bir bahçeniz olacak... Önceki fotoğraflarınıza bakıyorum da tabiri caizse yoktan var etmişsiniz... Bunun da üstesinden geleceğinize eminim..
Zaten... bir bahçe, en sorunlu zamanında bile gene de bir bahçedir!...
Bir de, bizim gibi, her gün, daracık evlerde bir kaç metrekareye nasıl saksı tıkıştıracağım diye düşünüp duran bahtsızlara bakınca, ne kadar sevinseniz yeridir! ;)
Teşekkürler Minem ve Baobab.
Haklısınız Baobab, bahtsızlara bakıp sevinmeyeyim de, herşeye rağmen bahçem var diye sevineyim. Bu bahçeye sahip olabilmek için az beklemedim ben de, balkonuma da az saksı taşımamıştım :) Darısı isteyenlerin başına.
Merhabalar!
Hele bir işler tamamlansın. Sizdeki o azim bir anda ortalığı cennete çevirir.
Selamlar.
Cemal Bey, azmim var ama çalışmaya başladığımdan eskiisi gibi zamanım yok :)
Şu an bahçe çok daha kötü durumda, açılan kuyulardan çıkan topraklar, bahçeye yığılıyor. Bakmamayı tercih ediyorum. Kar yağmadan toparlansa diye dua ediyorum :)
Yeni işiniz hayırlı olsun o zaman. Vakit buldukça düzeltirsiniz.
Selamlar.
Sevgili Nurbahar, hiç üzülme. Eminim ki sen hakkından gelir, harikalar yaratırsın. Ama şunu da unutma lütfen, ne zaman istersen yardıma hazırız. İmece usulü. Ama bedenen ama fide ve tohumlarımızla, aklında olsun.
Güler Hanım çok teşekkürler. Çok kararsızlıklar yaşayacağım, bazı noktalara çözümlerde tıkanabileceğim bir dönem başlıyor. Bugün verilen bilgiye göre kuyuların boşaltılması bitmiş, yaklaşık on günlük işleri var. Dolgudan sonra toprak ne kadar yumuşak olur, üzerinde gezebilir miyim bilmiyorum ama bitkileri rastgele dikip sökmemek için şimdiden plan yapmam gerekiyor.
Hepimiz bitkileri sevdiğimiz kadar, onlarla kendimiz uğraşmayı, kendi zevkimize göre bir şeyler yapmak için çabalamayı da seviyoruz. İşte planlara başladım, en büyük destek hepinizden gelecek fikirlerdir.
Öncelikle bahçe planını çizdim, gölge-güneş durumlarını belirledim, yürüme ve yaşama alanlarını işaretledim. Çim alanını belirlemek için plana başladım.
Bu sene yeni çiçek alamayacağım, öncelikle elimdekileri değerlendireceğim. Bu nedenle çiçeklerimi listeleyeceğim, güneş durumuna göre bahçedeki köşeleri seçeceğim. Daha sonra yan görünüşlerle bitkileri yerleştireceğim.
Her yeni şey çok şey öğretiyor, bu nedenle heyecanlıyım. Yanlışlarımda uyarılarınızı da beklerim :)
Bahçenin ölçüleri ve yönü:
55995
Gölge- güneş durumu. Yan duvarlar ve eğimli araziden dolayı gölge- güneş durumu her saatte değişiyor. Aşağıda yaz mevsimine göre işaretledim, kışın neredeyse güneş almıyor gibi.
55996
55997
Bu planda değişiklikler yapmam gerekebilir.
Bitki veritabanında okuduğuma göre çimin bahçeye oranı 3/5 tavsiye ediliyor. Çiçek yetişebilecek sınırlı alanlarda çimden vazgeçip bu orana yaklaşmayı düşündüm.
"B" alanı hiç güneş almıyor, çim yetişmiyor. Bu alana çakıl, taş,...ya da gölgeye dayanıklı bodur yerörtücü düşünebilirim. Nadiren basılıyor, atlama taşları koyulabilir. Kenara (komşu sınırına) ortanca dikmeyi düşünüyorum.
"A" alanı yine güneş almıyor, çok yosun oluyor. Ortanca, akuba,... gibi bitkileri duvar dibine dikmeyi düşünüyorum, duvara hedera tırmanıyor. Yerdeki çim yazın çok kötü oluyor, yürüme alanlarını da hesaba katıp doğal bir şey yapsam mı? (Bina sarı renk, kenarda traverten var). Bunun için ne uygun olabilir? Çakıl, ahşap, her ikisinin karışımı ya da aralıklı taş,...
En çok yürünen yerleri beyazla işaretledim.
Verandada oturamadığımız ikindi saatinde "C" alanı gölge oluyor. Bu alanda küçük bir oturma yeri düşünüyorum.
En sağdaki yeşil alan, alt set ve buralara leylandi dikili.
Kırmızı ile işaretlediğim alanları, çim dışında muhtelif bitkilere ayırmayı düşündüm. Bitkilerin en iyi yetiştiği alanlar da sağdaki bölge (gölge planındaki D ve E).
Daha yolun başındayım :)
Ayy, ne kadar heyecanlandım bilemezsin. Bir an, oniki sene evvel kendi bahçemi tanzim etmeye başladığım zamanlar canlandı gözümde. Allah kolaylık versin Nurbahar işin zor ama bir o kadar da keyifli. Hele böyle bile bile bilinçli işe başlamak.....
Seninle daha evvel de konuştuk ya, bahçenin C bölümüne mutlaka yeni bir oturma ünitesi yap, arkadaki duvara da güzel sarkan çiçekleri bulunan saksılar koyabilir, oturduğunuz alanın üstüne, açılıp kapanan tente monte edebilirsin.
Yazacağım daha çok şeyler var, ama arkadaşlar da fikirlerini versin, daha sonra yine buluşur, kâğıt kalemi elimize alırız, ne dersin?
Güler Hanım, bahsettiğiniz köşeyi çizmek için sabırsızlanıyorum ama önce çimin sınırlarını kesinleştirmem gerekecek. Oturma alanı da çim üzerinde mi olsun dersiniz?
Çim üzerinde olursa çok ezilme oluyor, ben Silivri'deki Salkım söğütten biliyorum.
Aralarından hafifçe çim gözüken geniş kayrak taşları olabilir meselâ.
Haklısınız, biçmek de zor olacak. Bu bölgenin, A bölgesi ve yürüyüş yollarıyla da uyumlu malzemeden olması gerekiyor sanırım.
Çok güzel başlangıç yapmışsınız, eminim bahçeniz de çok güzel olacak.:rolleyes:
A alanındaki yosunlanmayı avantaja çevirmek için siz de yosun kullanılan bir düzenleme yapsanız nasıl olur?
Gölge bitkileri, taş ve yosunlar kullanılan örnek düzenlemelere bakalım derim. Beğendiğim bazı düzenlemelerde yosun kullanıldığı için ben hayıflanıyorum, bizde gölge bile zor bulunuyor. Ayrıca C'ye oturma alanı yaptığınızda A'da seyirlik bir köşeniz de olur.
B alanı için çimle uğraşmamak çok mantıklı.
Not:
1) Benim daha önce beğendiğimi söylediğim merdivenler hangi bölgede kalıyor?
2) Çizimler, güneşli alan gösterimleri çok güzel olmuş. Hem sizin alanı anlamak hem de bizim daha iyi çizim yapmamız için fikir verici oldu.
Yosun ve taşlar da güzel fikir Sabah Hanım, bunu araştırayım.
Planda üst solda yukarıya çıkan merdivenler ve yanında yeşilliklerin olduğu setler var. (1. no mesajda verdiğim)
Çiçekli merdivenler ise daha yukarıda, evin giriş kapısından arka bahçeye inişte.(2 no.lu mesaj).
Çim sınırı için alternatif 2:
Sağ üst tarafa yakın güzel bir ağaç düşünebilirim (mavi ile işaretli). Daha önce aşılı mavi ladinim vardı, kurudu. Yine mavi ladin ya da tek başına güzel vurgu yapabilen, yaprak dökmeyen (kırmızı yapraklı akçaağaç döker ama onu da çok severim), rüzgara karşı çok hassas olmayan bir ağaç oabilir belki.
Çim sınırını da biraz değiştirdim ama hâlâ içime sinmiş değil.
56220
Adalet Yağcı
16-12-2008, 16:52
Sevgili Nurbahar, çok kıskandım valla.
Demek bahçe düzenlemesi benim bildiğimden daha ciddi bir işmiş, öyle güzel bir çalışma hazırlamışsınızki, her şeyi ince ince düşünmüssünüz.
Bu aşamada ben hiç karışmayacağım, bu konu beni aşar, Sevgili Güler hanım ve sevgili Sabah bu işte uzmanlar, onların yanında fikir yürütmek ne haddime, uslu uslu oturup seyrederim, bir şeyler öğrenirim.
Ama derseniz ki, şu tohum lazım, elimden geleni yaparım, neyim varsa paylaşırım.
Ellerinize sağlık, Allah kolaylık versin.
A alanını aşağıdaki gibi çakıllı yapıp, üzerine gölge çiçekleri yerleştirebilirim.Kaplumbağa da çok hoş, yapabileceğimi sanıyorum.
56223
A alanında duvar dibinin böyle de olmasını çok isterdim ama gölgede her zaman böyle güzel açan çiçekler bulmak zor:(
56224
Çeşme yanının zamanla bu şekilde dolmasını istiyordum. Yer nedeniyle bankı çeşmenin karşına değil de yanına (C alanına) koymayı düşünüyorum.
56225
A alanına serpiştirilecek taşlarda yosun da yetiştirilebilir :)
56226
Adalet Hanım, böyle düşünürseniz oyun bozanlık yapmış olursunuz :) Ben eğlenceli bir oyun olarak görüyorum. Bunu zaten profesyonelce yapmıyoruz, hem araştırıp öğreniyoruz, deniyoruz, hem de kendi dünyamızı kendimiz yaratıyoruz, bunun da zevki burada. . Katılmanız sizinki için de prova olur :)
Herkesin fikrine açığım, her konuda aklınızdan geçeni yazabilirsiniz. Sonuçta kendime uyan, mantığıma ters düşmeyen seçimlerden birine karar vermek durumundayım. Aklıma gelip, yazamadan unuttuğum çiçekler var, pratik çözümler olabilir, bazılarımız kendi deneyimlerinden örnekler verebilir, bazı fikirlerim çok yanlış olabilir ama ben farkında olmam,...
Yanlış da olsa dünyanın sonu değil, o probleme çözüm aramak da bizi güzel oyalar :)
Nurbahar hanım A Alanının duvar dibine Orman Gülü çeşitlerinden dikebilirsiniz. (Gölge bir bölüme ben de dikmek istiyorum)
56251
56252
Oturma bölümünün duvar kısmına da şöyle bir çeşitleme nasıl olur?
56253
Ağaç olarak ben olsam çiçek açan yaprak dökmeyen ağaç türlerinden tercih ederdim. Mesela Mimoza...
Evet Limon, ben de çok seviyorum ve almıştım ama maalesef yaşatamadım. Aldığımda da iyi durumda değildi.
A alanının verandaya yakın yerinde (giriş yolunda) düşünüyorum. Uygun fiyatlı bulursam alacağım ya da daha ileride almak üzere yerini ayıracağım. Senin araştırman da haberdar olmak isterim, teşekkürler.
Duvar kısmı için gönderdiğin fotoğraf çok güzel. Duvarın ölçülerine göre bitki adedine karar vermem gerekiyor, yakında çizeceğim. Aklımdakiler; sarmaşık gül, clematis, yasemin, küçük yapraklı hedera,sabah sefası, yıldız çadırı,... Duvarım çok ama bunların çoğu güneş seviyor, bakalım nelere yer olacak? Başka ne olabilir?
Orman Gülü için şu anda ben de bütçe ayıramıyorum, orta büyüklükte keyifli bir bitkinin fiyatı 60 YTL'den başlıyor.
Bence yaprak dökmeyen sarmaşıkların arasına kokulu çiçekleri olan türlerden de dikebilirsin. Hanımeli(Kırmızı çiçeklisi de çok güzel oluyor), Mor Salkım vb...
5628956288
Beyaz salkım çiçekli bitkinin ne olduğunu bilmiyorum ama beyazla morun beraber çok güzel göründüğünü düşünüyorum.
56290
Günaydın Limon,
Duvar dibi aynı zamanda oturulacak bir köşe de olduğu için kokulu arayışı içindeyim aynı zamanda. Burası için hanımeli kökletmiştim. Morsalkım da köklendi ama çok yer istediği için ve çimlere yaprak döküleceği için sarmaşık şeklinde değil de, uygun bir yer bulursam budayarak ağaç şeklinde yetiştirmeyi düşünüyorum??? Yukarıdaki fotoğraflar çok güzel.
Aslında en kısa zamanda duvar çizimini yapıp, sarmaşıklara karar vermek gerekiyor galiba. Gönül hepsini istiyor ama duvar ne der bakalım :) Çim sınırına karar verince de sarmaşıkların önündeki çiçekleri hesaplamaya sıra gelecek.
Bu arada mimozayı araştıracağım. Sevdiğim bir ağaç ama bakalım o, bu köşeyi sever mi?
Teşekkürler Limon, çim sınırı için de fikrini yazarsan sevinirim :)
Mor salkımı ben de çok seviyorum ama arkadaşımız Ferda, oturma ünitesi üstünde olanlarının çok yaprak ve çiçek döküntüleri olduğunu ve daima temizlik istemelerinden şikâyetçi.
Bu yüzden daha ilerde ama görüntüsünün güzelliğini seyredebilecek bir yerde olması tavsiyedir.
Mimozayı 4-5 sefer denedim, hem de boy boy fidan alarak. Ama ben de muvaffak olamadım derken bir tanesinin dibinden süren gürgün yüzümü güldürdü. Şimdilerde boyu 5 m yi geçti. Ama bu sefer de ben kırpıyorum. Zira sürgün verenin yeri en az istediğim mekândı. Bir de benim allerji sorunum var ya.... ne kadar kokusunu seversem seveyim, biraz dikkat etmem gerekiyor, elim yüzüm şişiyor.
Oturma köşesinin zemini için de bir önerim var. :) (Sıfırdan bir bahçe yapacak olursam uygulamak istiyorum) Oturma köşesinin zeminin önce aydınlatma tesisatlarını döşemek gerek, sonra üzerine yabani ot çıkmaması için serdiğimiz siyah mebran türü bir malzeme ile kaplayıp, üzerine beyaz veya istediğimiz renkte mıcır büyüklüğünce taş seriyoruz. Diyelim ki oturma alanımız 3 x 5 metre. Taşları serdikten sonra, 2,5 x 4,5 metre ebadında, yüksekliği 8-10 cm olarak hazırladığımız dış mekana uygun ahşaptan yapılmış zemini taşların üzerine ortalayarak yerleştiriyoruz. Gece ahşabın altından aydınlatması olacak. (Yazarak anlatmak zor geldi, en iyisi çizmek ;) )
Hanımelinin de döküntüsü olur. Güler Hanım'ın yazdığı gibi tam oturma köşesine değil ama oradan rahat görülecek ve kokusu gelebilecek bir yere dikmek gerek. Bahçede güzel kokulu bitkiler olmazsa olmaz bence :)
Anlatmak istediğim uygulamaya benzerini buldum. Ahşap zemin düz olduğundan masa, sandalyeyi rahat kullanırsınız. Kayrak taşı vs.. malzemelerde zemin çok düzgün olmadığından kullanım rahatlığı olmuyor.
Kenarlardaki taşları bu kadar geniş düşünmüyorum. Bu kaplamayı çok beğendim.
56293
Taşın bu kadar görünmesi yeterli bence.
56294
Ne güzel şeyler çıkmış, senin için araştırırken canım sıfırdan ev yapmak istedi :) Bütçeyi doğrultur doğrultmaz terasın zeminini böyle yaptırmak istedim ;) Pütürlü taşın temizliği öyle zor oluyor ki...
56295
http://www.indeksyapi.com/
Çim alan için C'deki verandaya ya da çeşmeye giden yol ile B bölgesinin önündeki yürüme taşlarını sınır olarak yapmak da fena olmayabilir. Böylece hem çim alan ile diğer bölgeler arasında ayırım yapılmış hem de çakıl ya da yerörtücünün sınırlanması da sağlanmış olur.
Kırmızı bölgedeki duvar önü sağ üst köşe için sedir ağacı da düşünebilirsiniz -bu duygusal bir öneri, ben sediri çok severim de :rolleyes:.
B bölgesi için kayalıklı fotoğrafı görünce acaba biriki kaya ile kaya bahçesi gibi düzenleme nasıl olur dedim. Kayaların ardına saksı ile uygun ağaçlar saklanabilir.
Çakılların, taşların fiyatını da hiç bilmiyorum, önümüzdeki yıl mecburen öğreneceğim. Bizim kaya bahçesi bahçede bulduğumuz kayalarla başladı :rolleyes:.
*Zar zor zaman ayırarak kendi bahçesini yapmaya çalışan biri olarak agaclar.net'de karşılaştığım kişilerin yanında kendime amatör bile diyemiyorum.
nurcanaybay
17-12-2008, 09:35
Nurbahar hanım , gölge alanınız için benim önerim ,o bölümün yoğunluk kazanması için
eğrelti otları ve iki renkli kurdela çiçeğinden faydalanmanız olacak.Kademeli olarak örneğin
en arkaya müge ,hosta gibi çiçekliler ,aralara eğreltiler ve en alt sırayada kurdela
çiçekleri düşünebilirsiniz.
Ne güzelll ! Bir çok fikir gelmiş.
Sırasıyla,
O bölgede mor salkımın kontrolsüz gelişimi ve yaprağı problem çıkarabilir. Ya sık budayarak ağaç formunu araştıracağım ( Sık budandığında gelecek seneye çiçeklenmeyi kötü etkiler mi? Bildiğim kadarıyla eski sürgünler çiçek açıyor). Ya da zaten yer sınırlı, giriş kapısına diktiğimle yetineceğim.
Mimoza için, mimoza sayfasına sorularımı yazacağım.
Zeminde çakılı çok severim. C bölgesinde sırf çakıl bile hoşuma gider ama daha kullanışlı yapabilmek için Limon'un da tarifindeki gibi düz bir zeminle beraber kullanmam gerekecek. Çakılla beraber ahşabın uyumu çok güzel, büyük taşlar arasında çakıl da kullanılabilir belki. Bunun için fotoğraf ekleyemiyorum, akşama eklerim. Limon, elektrik tesisatı duvar dibinden geçiyor, alttan aydınlatma için fotoğraf araştırayım.
Giriş merdivenlerimde yaprak dökmeyen hanımelim var ama külleme ile uğraştım, bir de enine yayılma da yapıyor, hanımeli konusunu tekrar düşünmem gerekecek.
Sabah Hanım, belirttiğiniz sınır bana da mantıklı geliyor ama çim oranını çok düşürmüş olmaz mıyım? Gerçi bu alanda yazın çimler sağlıklı yetişmiyor, onun yerine saksıda gölge çiçekleri ile yeşillendiririm.
B bölgesinde çakıl, kaya, obje kullanabilirim ama çok kayalı bahçelerden çok, bitkilerin arasına bunları serpiştirmek nasıl olur?
Sedir ağacına bakacağım ama büyük olmaz mı? Enine yayılmayan, mümkünse yaprak dökmeyen, kuzey cepheye uygun, biraz rüzgara maruz kalan, kök yapısı duvarlara zarar vermeyen, yarım gün güneş alan, tüm bunların yanında görsel olarak güzel bir ağaç bulmam lazım. Çok şey istiyorum ama :)
Nurcanabay, dün eğrelti otlarıyla gölge bahçeleri fotoğrafları buldum ve çok hoşuma gitti satılıyor mu bilmiyorum ama benim bahçe için uygun olacağını düşündüm. Kurdele çiçekleri kışa dayanır mı? Hostamın yaprakları tamamen gitti, umarım kışın bu normaldir. Hosta ve kalalarımı bu duvar diplerine düşünüyorum. Mügeyi uzun zamadır arıyorum, edinirsem çok sevineceğim.
Hepinize teşekkür ederim. Yan görünüş bitki çizimleri için sabırsızlanıyorum.
nurcanaybay
17-12-2008, 11:40
Tekrar merhaba, eğrelti otu satılıyor Urlada seralarda görmüştüm.Kurdela çiçeği ise
çok dayanıklı ( gözlemim İzmir için geçerli )yaz kış yeşil kalması ,gölgeyi çok sevmesi,
kendi kendine yayılıp toprağı kaplaması, hem yerde hem askılı saksılarda hoş durması en
güzelide hiç huysuz olmaması :D
Okuyanda kurdela çiçeğini ben satıyorum sanıcak:p
Teşekkürler Nurcanabay, evde kurdela çiçeğim var ama İstanbul'da kışı dışarıda geçiremeyebilir, saksıları içeri alarak kullanabilirim belki.
Boş duvar. Bu duvar 1. nolu mesajdaki ilk resimde de var (sol yukarıdan çekilmişti).
56447
Önce arka planı düşündüm.
Elimde olanlar ya da çoğaltacaklarıma öncelik verdim.
1- Sarmaşık gül. Uzun dönem ve bol çiçek açan (kokusuz olabilir)
2-Küçük yapraklı hedera(elimde var, kışın duvarın çıplak kalmaması için)
3- Clematis. Hedera ve güllere sarmak için
4-kırmızı çiçekli sabah sefası (yaprakları çok güzel, çiçekleri yıldız çadırı gibi ama az sayıda açıyor)
5-İri çiçekli sabah sefası
6-Yasemin (elimdekinden çoğaltacağım.)
7-Mavi çan çiçeği (daha önce hiç denemedim, tohum buldum)
8-Çalı şeklinde leylak (elimde var)
9- Filbahri (elimde var, banka otururken kokusunu belki alabilirim)
10-Abelya(elimde köklenmiş var)
11-Ortanca (ölmediyse orada vardı)
12-Alt sınırda leylandiler
13-Hedera (mevcut yerinde var)
Bir de karagözlü suzan tohumum var, buraya olur mu bilmem.
Bankın sağında yaklaşık 4,5 m mesafe var. Şu an duvar olmadığı için gözle de kontrol yapamıyorum ama sanırım daha fazla da dikemem.
Şu an bahçeden sökülmüş 50 cm eninde, bir miktar demir parmaklığım var.Bunu, oturma yerinin üzerine ve yanlarına, duvara monte etmeyi düşündüm. Sarmaşık sardırabilirim, saksı asabilirim, üzerine saksı koyabilirim. Ne dersiniz?
Yukarıdaki sarmaşıklardan sizce uygun olmayanları var mı ya da nelerle değiştirebilirim?
56448
nurcanaybay
18-12-2008, 15:41
Nurbahar hanım ,demir parmaklıkla yapacağınız uygulamanın işlevsel olacağını düşünüyorum ,solanumu sardırmak için bende benzerini yaptırmıştım ,benimki 60 cm enindeydi ,daha enli yaptırmadığıma pişman olmuştum(gölgesinden faydalanamadığım için).
Genişletme imkanınız olursa daha kullanışlı olacağı kanısındayım.
Tekrar gibi olacak ama bahçe için düşündüklerinizin çizimi bile güzel...
Sizin bankı görünce aklıma iki fotoğraf geldi birini buldum. Bulamadığım fotoğrafta bankın üstü hanımeli ile kaplıydı.
56453
..belirttiğiniz sınır bana da mantıklı geliyor ama çim oranını çok düşürmüş olmaz mıyım? Gerçi bu alanda yazın çimler sağlıklı yetişmiyor, onun yerine saksıda gölge çiçekleri ile yeşillendiririm.
O bölge genel bakışın dışında kaldığı için toplamdan düşülebilir :rolleyes:
..çok kayalı bahçelerden çok, bitkilerin arasına bunları serpiştirmek nasıl olur?
Ben de birbirine yakın duran birkaç tane ortaboy (?) kaya düşünmüştüm.
Sedir ağacına bakacağım ama büyük olmaz mı?.. kök yapısı duvarlara zarar vermeyen...
Sedir ağacı dediğiniz gibi büyük olabilir. Teyit etmek için baktığım agaclar.org'a göre -bu vesileyle emeği geçenlere teşekkürler- genişliği 10 mt oluyormuş. Bizim bahçede de sedir var, o kadar genişlediğini umarım görürüz:rolleyes: .
Genel bilgi olsun diye yazıyorum, kontrol ettim sedir'in yüzeysel kökleri zarar vermezmiş.:rolleyes:
( www.agaclar.org (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=272), kaynak2 (http://hort.ufl.edu/trees/CEDATLC.pdf) )
Nurcanabay, işlevselliği gölge açısından mı düşünmüştünüz, başka problemler mi oldu? Eğer gölgeyse, benim için problem değil. Bu bölge belirli saatlerde güneş alıyor ve benim kullanacağım saatlerde koyu gölgede kalıyor.
Sabah Hanım, hanımeli sararsam aslında çok güzel olurdu ve kokusu kuvvetli olduğundan mis gibi de kokardı. Yasemini problemsiz, hastalıksız büyüyor ve döküntü yapmıyor diye tercih edeceğim galiba.
Çim sınırında haklısınız, yürüyüş yoluyla sınırı belirleyeceğim.
Sedir ağaçlarına ben de baktım, muhteşemler ama benim bahçenin tamamına yayılabilir. Bir gün daha büyük bir bahçem olursa neden olmasın. Ya da sizinkinin fotoğraflarına bakıp yetinirim :)
Bu arada, temelden sonra açılan iki kuyu 8'er m derinlikteymiş. Tamamı boşaltıldı, demirlendi, bugün temele ve kuyulara beton döküldü. Birkaç güne kadar duvarı yapacaklar.
Hafriyat atılıp, toprak düzeltilince bitkileri dikebileceğim ama çim için uzun süre beklemek gerekecek. Toprağın yerine daha çabuk oturması için ne yapılabileceğini firmayla konuşacağım. Oturacak toprak yüzeysel değil, oldukça derin ve geniş bir alanda. Bu konuyu önemsemezsem, zamanla diğer kısımlarla arada seviye farkı çıkar.
nurcanaybay
18-12-2008, 18:10
Gölgesinden faydalanmanız açısından dikkat çekmek istemiştim.Zaten gölgeymiş ,
güzel olacağına eminim.
Çıplak halde oturma yeri.
56458
Ferda Ülkümen
19-12-2008, 01:58
Sevgili Nurbahar, kolay gelsin.
Bu aşamada karar vermesi zor görünse de, işe başlayınca arkası geliyor nasılsa. Bunun da zevki ayrı, tadını çıkarmak lazım.
Duvarları sardırmada en sevdiğim, Duvar sarmaşığı-Parthenocissus tricuspidata, duvarı kaplayıp, hafif bir rüzgarda bile dalgalanması çok hoşuma gider. Sonbaharda kızarması da ayrı bir güzellik. Ama kışın yapraklarını dökmesi olumsuz tarafı.
56556
Mor salkımı istediğin form'da tutmak çok zor olabilir, inan filizleri 3-5 günde 50 santim uzayabiliyor. Bizim balkonda görüntüyü kapatmaması için elimden makas düşmeden devamlı budamak zorunda kalıyorum, günde birkaç kere de dökülen çiçeklerini süpürmek gerekiyor.
Gölge alanlara da dikebileceğin çiçek açan bitkiler var;
Acanthus, Pembe çiçekli kısmet ağacı (Rus ortancası), yer örtücü veya duvardan sarkıtarak kullanabileceğin Cezayir menekşesi.
Her ne kadar yeni bitkiler almayı düşünmediğini söylesen de, öyle olamayacağından eminim, bahçene birçok yeni bitki eklenecektir.
Ferda Hanım, bu sarmaşıktan bir kaç kol, duvarın sağından geldi (7 m aşağıdan tırmanarak). Bu yaz başı leylandilerin arkasındaki demirlere yönlendirdim ama çok hızlı büyüdüğü ve ağaçlara sarıldığı için o tarafı kesmeye karar verdim.
Benim de çok sevdiğim bir sarmaşık, duvarın sağ rafına (gülün sağına) alsam mı diye düşünüyorum. Korkum, uzanamayacağım yerlerde kontrol edememek ve yanındaki bitkilerin alanından çalması . Yaprakları çok yoğun olduğu için, ortada değil de kenarda kullanırsam belki problem olmaz??? Kararsızım ama yanda ve arkada yine duvarlarım var, bir yerde köklendirmiştim, sayılarını arttırabilirim, teşekkürler.
egetropical
19-12-2008, 09:11
Sevgili Nurbahar, kolay gelsin.
duvar sarmaşığı yerine daha orjinal passiflora caerule dikebilirsin. bu tür yapraklarını dökmüyor. çiçekleri harika ancak meyveleri yenmiyor.
56621
egetropical
19-12-2008, 09:20
Yalnız bu çeşit çok arsız olduğu için kökleri her yeri sarıyor. köklerin her tarafı sarmaması için 80-90 cm çapında, 50 cm derinliğinde açılan çukurun kenarlerına plastik malzeme koymanda fayda var. 3 - 4 kök 1 yılda duvarı komple kaplar. soğuktan etkilenmiyor. diğer passiflora çeşitleri meyvesi yeniyor. aromaları çok nefis ancak istanbul da kışına dayanır mı bilmiyorum. kolay gelsin
Sevgili Nurbahar, resimlerini inceledim. Sanki oturma ünitesini çok küçük tutmuşun gibi geldi bana. Başka bir yer daha vardır mutlaka ama bu mekanda da biraz daha geniş tuttsan daha güzel olmaz mı?
Ben güllü kameriyeyi yaptığımda ki güller artık iyice sarmaya başlamışlardı, oğlum, anne sen burada 6-7 kişi mi oturmayı düşünüyorsun demişti de, kızmıştım. Oğlum '' evin önünde 18m balkon var, yukarıda yine kocaman bir teras var dedim. Ama baktım gelen dostlar hep güllü kameriyede oturmak istiyorlar, mecburen büyüttüm ve bayağı da zor oldu.
Silivri'de bir arkadaş, passiflora sardırdı, hem çabuk sardı hem de görünümü hoş.
Kısmet ağacı'nın da bahçede herhangi bir yerde görünümü güzel oluyor, şemsiye gibi. Çiçekleri çok hoş kokulu ama çiçek sonrası tohumları ve yapraklarının kokuları bence felâket, aynen bemix vitamini gibi.
Clematis mutlaka olmalı ve harika görüntüsü var, ama biliyorsun onun kökü gölge kendisi güneş seviyor. Kökünü nekadar kamufle de etsen bizim memlekette büyümeleri, yurt dışındakiler gibi güzel olmuyor, ne kadar özen de göstersen.
Bütün bunları yazıyorum ama emin ol, şu inşaat işi bir bitse de seninle orada başlasam çalışmaya diye can atıyorum. (Sanki kendi işim az da-olsun yenilik daima daha güzeldir)
Sn. Egetropical, yukarıdaki passifloradan bende var ama tamamen unutmuştum, hatırlattığınız için teşekkürler. Giriş merdivenleri bol güneş alıyor diye büyük bir saksıya dikmiştim ama ya saksıyı sevmedi ya da ben az suladım, çok gelişemedi. Geçen sene onu bu bahçeye mi alsam diye düşünüyordum.
Kışın donar gibi olsa da yeni sürügünler veriyor. Köklerinin böyle olduğunu bilmiyordum, uyarınız için tekrar teşekkürler.
Güler Hanım, ben de sizin gibi esas oturma yeri geniş, burası idare eder diye düşünmüştüm ama haklısınız galiba. Bir de bahçe geniş olmadığı için, ortadaki çim alanı azaltmaya cesaret edemiyorum. Her sene birer karış oradan buradan çim çıkararak çiçek alanını genişlettim ama fazlasına cesaret edemedim, bir yandan da yazın çimin problemlerine, sulamasına söylenip, seneye azaltacağım diyorum :) Alana tekrar bakayım, ortaya taşmayacak şekilde genişleteyim. Kenarlara açmak istemiyorum, çiçek alanımı daraltır, gerçi onun da çözümü var, saksıda çiçek kullanabilirim :). Bahçenin genişliğini düşünebilmeniz için şunu söyleyeyim: Sağda direğe sarılı yaseminden itibaren veranda başlıyor.
Clematis konusunda kararsızım. Köklerinin gölgesinde problem olmaz, önüne çiçek gelecek ama fazla gelişemediği için orada hiç gözükmeyecek galiba. Onun yerine karagözlü suzan nasıl olur?
Kısmet ağacını da hemen araştıracağım.
Sizin bahçeniz büyük, işiniz de çok. Verdiğiniz fikirler yeter sağolun. Sizi çalışmaya değil de herşey bitince kahve pardon çay içmeye çağırırım :)
Sevgili Nurbahar, senin heyecanını o kadar iyi anlıyorum ki.
Oturma ünitesini biraz da yanlara kaydır bence, kayrak taşların üzerine şık saksılarda yığınla çiçek koyabilirsin.
Black eyed Suzan'ı Silivri'de bir arkadaş duvar boyu tellerine sardırmıştı, çok da güzel olmuşlardı. Gerçi senin nereye ekmeyi düşündüğünü bilmiyorum.
Sana sarmaşık gül çelikleri hazırlayacağım ama biliyorsun hemen ekemezsin, köklenmelerini beklemen gerekecek.
Güler Hanım, clematisi gülün yanına koymuştum, vazgeçip suzan dikmeyi deneyeceğim. Suzan paketinde 1,5 m boy yazıyor, uygun bir boy, clematisten de çok ve uzun süre açar diye ümid ediyorum.
Çelikler için teşekkürler. Sizi güllerin hepsi güzel ama, gülün yakından bakıldığında güzelliğinden, kokusundan çok uzun süre ve çok açan cinsi varsa oraya daha uygun olur diye düşündüm. Çünkü bulunduğu konum, diğer noktalara zaten uzak. Köklenmelerini beklerim, gerekirse bu sene için oraya tek yıllık çiçekli sarmaşık dikerim.
Ferda Hanım, Acanthus çok güzelmiş. Yayılımı bir m'yi buluyormuş ve bakımı kolaymış. Bundan kesin ekmem lazım.
Sizin bahsettiğiniz rus ortancası (kısmet ağacı), Güler Hanım'ın bahsettiyle aynı mı? Eğer tepe yayılımı fazlaysa (şemsiye şeklinde), gölge yaptığı için ve bahçede güneşli alanlarım çok az olduğundan, sağ tarafta tek ağaç dikeceğim yere dikemem. Ama farklı bir cinsse (çalı gibi ) ve gölgede yaşıyorsa iyi bir seçim olur. Rus ortancası hakkında net bir bilgi bulamadım.
Cezayir menekşelerinden geçen sene çoğaltmıştım ama onların güneş sevdiğini sanıyordum ve yerörtücü olarak düşünmemiştim. Gölge alanda yaşarsa kullanacağım.
Dediğiniz gibi elimdekilerle yetinmek çok zor ama uzun bir süre yeni çiçek alamayacağım. En azından yerlerini ayırır, alabildiğimde dikerim :) Yardımlarınız için teşekkürler.
Ferda Ülkümen
19-12-2008, 19:58
Benim bahsettiğim Pembe çiçekli Kısmetağacı (Rus ortancası) ile Gülerin bahsettiği kısmet ağacı, aynı cins'in farklı türleri.
Gülerin bahsettiği Clerodendron trichotomum ağaççık, benim bahsettiğim Clerodendrum bungei çalı görünümünde.
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=969
Konunun Forumdaki linki,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2015&highlight=Clerodendrum
Tekrar teşekkürler. Forumdaki linke ulaşmıştım ama agaclar.org'a kolay ulaşamıyorum, bazen de kilitleniyor. Nasıl olduysa sizin eklediğiniz sayfa kolayca açıldı.
Bu ortancadan bende bir kaç tane var. İlk açtığı sene, bir eksiklikten dolayı tamamının açmadığını düşünmüştüm :)) Çeşmenin yanına dikmiştim ama üzerine bir şey atmadılarsa yaşıyordur.
Nurbahar, senin banklı köşen için alternatifler araştırırken çok güzel fotoğraflar bulunca yeni konu açtım. Gördün mü? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11766
Bence oturma alanını dümdüz kare veya dikdörtgen yapma. Daha yumuşak köşeli değişik şekillerde yap... (Kimsenin zevki kimseye uymaz ama ben yine de karışmadan duramam ;) )
Sevgili Limon sayfan süper gözüküyor, hemen dalacağım.
Güler Hanım'ın da genişletme teklifinden sonra, dikdörtgenden vazgeçmeye başlamıştım.
Sevgili Limon, karışırsan çok sevinirim, senin zevkin bana uymasaydı, bahçeni bu kadar sevmezdim.
oceanheart
20-12-2008, 00:13
Nurbahar hanım, heyecanınızdan anladığım kadarıyla çok güzel bir bahçeniz olacak.
Umarım en az yap boz yapmak suretiyle bitkilrinizi yrleştirirsiniz.Yalnız Sn. Ferda Ülkümen'in bahsettiği bitkiler kökten yayılımcı bitkilerdir ve toprak altından yanlara büyüyen köklerden çıkan sürgünler önlem alınmazsa hertarafı sarabilir.
Sn. Oceanheart, güzel olcak mı bilemiyorum. Yap boz yapmamak için bu planlara ihtiyaç duydum, umarım yapmam da.
Yukarıda, Acanthus dışında kökleri yayılan bitki var mı? Cezayir menekşesi sanırım yüzeysel yayılıyor. Uyarınıza göre önlem alacağım, teşekkürler.
Ferda Ülkümen
20-12-2008, 12:36
Sevgili Nurbahar
Acanyhus kökten yayılan bir bitki değil, kökten yayılan Rus ortancası.
Onları güneş almayan, iki duvar rasındaki B bölgesi için tavsiye etmiştim.
Ferda Hanım, bitki veritabanındaki bilgiye ulaşabildim, rus ortancası için burada bulduğum Clerodendrum Bungei ismiyle arama yapınca bir çok fotoğraf buldum. Benimki maalesef bundan değil :(
Yazdığınız gibi, B bölgesi için güzel bir seçim olur.
Bu akşam geldiğimde, duvarın kalıpları çıkarılmıştı, temel üzerinde yol yaparak drenajı kanalizasyona bağlıyorlardı. Yarın da çukuru dolduracaklar. Beklediğimden hızlı ve programlı yaptılar bu iyi ama duvar eskisinden yüksek oldu, bu da kötü :(
ATTACH]57146[/ATTACH]
Oturma yerini genişlettim. Çapı 4 m civarında olacak şekilde, yarım daireye yakın bir şekilde çizdim.
-Sökülen çok yıllık bitkileri listeledim ve yerleştirmeye çalıştım. Yerleştirirken güneş isteyenleri sağ tarafa (güneşli alana) koymaya çalıştım. Filbahri de güneş sever ama oturma yerine yakın olursa koklama imkanı olur:)
-Boşluklara elimdeki tohumlardan çimlendirebildiklerimi ya da yarı gölge için yeni önerileri dikeceğim.
-Çim sınırındaki kavise geçen seneki gibi camgüzeli mi diksem, kararsızım.
-Güneş olmadığında duvar koyu gölge yaptığından, kırmızı, bordo, turuncu gibi renkleri nedense bu tarafa yakıştıramıyorum, sanki gölgenin içinde morarıp boğuluyorlar. Bu nedenle kısa boylu çiçekleri beyaz, mavi, mavimsi ya da uçuk pembe düşünüyorum.
-Duvar için bu sene çok yıllıklarım yetişmiş olmayacak, sabah sefaları çabuk uzadığı için bu baharda kullanmayı düşündüm. Boş alanlar için bir-iki sarmaşık daha düşünmem lazım. Sarmaşık ortanca da bulursam dikeceklerimden.
Duvar kışın çıplak kalmasın diye, aralara yaprak dökmeyen ama diğer bitkileri boğmayacak cins sarmaşık dikmem gerekecek.Şimdilik küçük yapraklı hederayı düşünüyorum.
-Bazı boşluklara da duvar saksısı takacağım (yer kalırsa :))
Elimdeki bitkiler:
hedera (büyük ve küçük yapraklı)
pasiflora
filbahri
çalı leylak
lavantalar
çeşme papatyaları
glayöl
afrika zambağı
kasımpatılar
hosta
kalla
sabah sefası tohumları
yıldız çadırı tohumu
muhtelif tohumlar
.
57150
Oh be! Bugün pencere önündeki tahta paravanlar kaldırıldı, fazla toprak atıldı, zemin biraz düzeltildi. Bahçeye küçük diyordum ama bu hali kocaman geldi :)
Haftalardır çamur içinde olan merdivenleri de yıkayıp gitmişler.
Kızım biraz yeni yıl süsü yapmak istiyordu, ben de hiç süs ağaç almaya yanaşmıyordum. Saksıdaki leylandilerin birini camın önüne getirdik ve eski süsleri bulup taktık. Bu arada kar da yağıyordu.
Bu keskin soğuklar geçer geçmez saksıdaki bitkiler yerlerine dikilecek :)
.
Yeni sayfa açıldı.
57522
Karşıdaki çatıyı görmemek için önüne leylandi dikmiştik, şu an saksıdalar. Leylandi yerine buraya ilave edilecek demirlere sarmaşık (hedera veya yaprak dökmeyen başka bir bitki) sardırılabilir mi? Demir parmaklığa tırmanır mı? Rüzgara dayanır mı?
egetropical
30-12-2008, 12:50
yapragı dökmeyen sarmaşık şık olur. çiçek açan pasiflorayı düşünebilirsiniz. anacak demirler fırtınaya dayanacak kadar sağlam olsun. aşırı rüzgarda sorun olmaz. ben pasiflorada hala ısrarcıyım. Bu arada değişiklik olsun bir köşeye goji berry dikebilirsin. hem meyvesinden de yararlanırsın.
http://egetropical.blogcu.com/goji-berry-lycium-barbatum-lycium-chinense-wolfberry_17910191.html
57525
Kuzeye bakan duvarlar için önerilen sarmaşıklar içinde sizin seçtiklerinizden sarılıcı ortanca ve hedera'ya ek olarak clematis türleri de var.
Bir de çalı leylak ilkbaharda açıyor, kasımpatılar ise daha geç. O arada yaprağıyla ya da çiçeğiyle o bölgeyi güzelleştirecek bir şey daha olsa iyi olmaz mı?
Teşekkürler Sabah Hanım, şu an kar var diye bir şey yapamıyorum, soğuklar geçince ufak ufak başlayacağım.
Sn. Egetropikal, pasifloradan vazgeçmedim, duvar dibine dikeceğim. Ama karşı kenarda sarmaşıktan vazgeçtim. Goji berry hakkında pek bilgim yok araştıracağım hemen. Buraya olmazsa arka bahçeye dikebilirim.
Ligustrum japonica da teklif edildi, o da uygun gözüküyor. Yaprak dökmüyor, çabuk büyüyor, budamaya elverişli, çiçekli. Ayrıca bu köşede 1- 1,5 derinlikte duvar temeli var, bundan da etkilenmeyen bitki seçmem gerekiyor.
Ben de bu duvar temelinin (aynı sorunu yaşayan olarak) dikilecek bitkileri etkileyebileceğinden bahsedecektim.
Karşı çatıyı görmemek için yaprak dökmeyen bir Orman Sarmaşığı türünü tercih edebilirsiniz. Rüzgara dayanır hatta rüzgarı çok güzel keser. İstersen o sarmaşık arka planda yeşil duvar olarak kalır sen ön tarafına çiçek açan istediğin türde sarmaşıklar dikebilirsin.
Bahçedeki onlarca çeşit sarmaşıktan en çabuk büyüyen şu tür oldu;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=229949&postcount=4
Limon, fotoğraflarındakiler yaprak dökmüyor değil mi?
O kısma demir parmaklıkla ek yapıp yükseltmeyi düşünmüştüm ama orman sarmaşıkları sarılarak çıkmadıkları için demire tutunabileceğinden şüpheliyim, üstelik rüzgarı da bol. Elimde yeni söküm yaptığım 3 adet yetişmiş hedera hazır aslında, bunları dikip önüne karagözlü suzan dikmek aklımdan geçmişti.
Az önce okuduğum "Duvar delen ağaçlar" başlığında da hedera listeye dahil edilmiş, şimdi daha da çekiniyorum.
O sarmaşık yaprak dökmüyor. Demir parmaklık yaptıracaksan önüne şu ucuz yollu ahşap paravanlardan monte edebilirsin. (ben böyle yaptım) O tavsiye ettiğim tür çok çabuk büyüyüp tamamen kapatıyor. Küçük alacalı yapraklı olanlar daha gösterişli duruyorlar ama geç büyüyorlar.
Öndeki çatıdaki antenleri en güzel kapatacak olan sarmaşık bence o tür. Yalnız o türe çok benzeyen biraz daha iri yapraklı bir sarmaşık türü daha var, o da yaprak dökmüyor, (çok daha geç büyüyor, yaprakları diğerine nazaran daha ince) karıştırmamak lazım. Hemen kapatması için 3 metre kadar boylu gelişmiş bir saksı alman yeterli olur. Bir ara çıkınca fiyatına bakarım.
Kökü zarar verir mi diye düşünürsen duvarın temel uzantısının (ustalar buna bir şey diyorlar ama hatırlayamadım) bittiği yere dikersin olmazsa. O sarmaşık yaprak dökmediği ve güzel kapattığından yeşil duvar olur, rüzgarı keser. Böylece kuytu olacak ön tarafına istediğin çiçek açan türü dikebilirsin istersen.
Sizin gölge bölüme kekliküzümünü (Gaultheria procumbens ) bir düşünseniz. Çok güzel görünüyor. Belki saksı içinde olabilir.
Sabah Hanım, büyük tesadüf ama;
Yan komşumla arada birbirimize sürprizler yaparız. Bugün evde yoktum, ne zaman geleceğimi sordu, bir bitki beğenmiş, bir tane de benim için almış, bahçe masama koymuş.
Şimdi gelir gelmez baktım, saksıda "Gaultheria procumbens" yazıyor! :)
60766
60767
60768
Kışa dayanıklı.Yaz boyuda açar.Mavi çiçekleri ile çok güzel görüntü verir.İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Çok hoş bir sürpriz olmuş. :rolleyes:
Eğer saksıyla bahçeye koyacaksanız ağzının genişçe olmasını hatırlatayım.
Adalet Yağcı
31-01-2009, 10:24
60766
60767
60768
Kışa dayanıklı.Yaz boyuda açar.Mavi çiçekleri ile çok güzel görüntü verir.İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Bildiğimiz mavi yasemin değilmi bu?
Ben yaşatamadım, kışa dayanır diyorsunuz ama yaylada sadece bir mevsim yaşayabildi, begonvil de öyle.
Araştırdım, mavi yaseminmiş. Baharda yeni sürgün verebilir, ümidinizi yitirmeyin, geçen sene begonvilimi öldü diye atmadım, ısrarlan ormal bakımını yaptım, temmuzda yeni sürgünler verdi. Bu sene akıllandım, içeri aldım.
Cumhur Tonba
31-01-2009, 13:40
60959
Sayın Nurbahar.
Siz Cenneti bu dünyada inşa etmeye başlamışsınız. Köşenizi baştan sona gözden geçirdim. Eski durumları,yeni durumları. 1,5 mt iken 3 mt. olanları vs.vs. Büyük bir emek verdiğniz ve bahçenizde yapılan işlere sevginizi de kattığınız aşikar.
İlerde tam hayal ettiğiniz gibi olacağını biliyorum.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sevgi ve saygılarımla.
Dedim ya hepsi gitti... Tekrar başa döndüm. Neyse, görünen gitti ama tecrübe bana kaldı:)
60962
60960
60961
Gerekmeyen parmaklıklardan kestirip buraya taktırdım. Bankı bunun altına koyacağım, ileride yasemin tırmanacak ama bu sene çabuk kapasın diye sabah sefası sardıracağım.
60963
Kabaca yapılacak işleri sıralamam gerekiyor, yoksa birini yaparken diğeri bozulacak.
1- Önce duvarların boyanması gerekiyor. Aksi halde boya yapılırken dikilen bitkiler zarar görecek ve yeni toprak gelmiş bahçede hareket zorlaşacak. Güzel havalardan fırsat, dün astar atıldı, haftaya boyanacak.
2- Toprak getirilmesi ve zeminin düzeltilmesi gerekiyor. Bahçedeki toprak seviyesi şu an her yerde farklı, kazılan kısımlarda oldukça bariz çökme var. Yeni gelecek toprakla birlikte buraları tekrar sıkıştırmak gerekecek. Bahçenin genelinde de toprak seviyesi inmişti, bu nedenle tüm bahçeye toprak serilecek.
3- Zemin kotu belli olunca çiçek, çim, yürüme ve oturma alanlarının sınırlarını çizeceğim. Bu aşamada saksıdaki bitkileri toprağa geçirebileceğimi düşünüyorum.
Oturma, yürüme yerlerinin seviyesini, çim seviyesiyle nasıl ayarlayabileceğime henüz karar veremedim. Hazır çim gelecek, diğer yerlerde de örtü ve kum üzerine çakıl, bazı yerlerde de elimdeki 3 cm kalınlığındaki kare traverten taşları kullanmayı düşünüyorum. Bu durumda taş olacak yerlerin, çime göre seviyesi uygun olur mu? Sanırım çimin yukarda kalması sakıncalı ama taşlar çok az yukarıda kalabilir? Tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. En azından, hazır çimin toprak yüksekliğini bilmek bile yardımcı olur.
4- En son çimi yapmak daha uygun herhalde; yoksa üstünden taşları, kumları taşımak, dökmek, ezmek kötü olur. Taş alanlar döşenince de çimin sınırları kesinleşmiş olur. Bu arada çimin sınırına çakıllardan dolayı bördür de gerekecek (Dersimi önce Mine Hanım'ın yazılarından çalıştım) ya da bazı yerlerede çakıl ile çim arasına boşluk bırakıp, uygun çiçeklerden dikebilirim.
Size ters gelen noktalar var mı? Bu şekilde devam edeyim mi?
Sevgili Nurbahar, belki inanmayacaksın ama bahçenin bu halini görünce çok iştahlandım. Hiç korkma, böylesi çok daha iyi.
Şimdi herşeyi planlı ve bilinçli olarak tek seferde yaparsın, çok daha güzel ve kolay olur.
Allahhh, neler yapılır neler.
Yeni yapılan duvarın arka tarafı da senin duvarın önü gibi boş mu, yoksa orada toprak yığılı mı?
Eğer toprak yığılı ise, sana rutubet yapar, mutlaka önlemini al. Astar sürmüşsün ama nem ve rutubeti de unutma.
Şimdi sana bir iki yol fotoğrafı yükleyeceğim, kitaplarıma bakayım, işine gelenlerden fikir edinirsin.
Kolay gelsin, bahçen çok ama çok güzel olacak emin ol.
Güler Hanım, göndereceğiniz fotoğraflar için şimdiden teşekkürler, merak ettim doğrusu.
Duvarın arkası önceden boştu ama artık toprak dolu. Zaten bu nedenle duvarın yenilenmesi gerekti. Rutubet problemini evin giriş merdivenlerinde yaşadım, boyadan kısa bir zaman sonra yosunlaşmayla beraber yeşerdi. Sarı renk boya içinde yeşilmsi lekeler ve kabarmalar felaket oldu ama yanda inşaat devam ettiği için bir şey yapmadım.
Bu seferki boya biraz daha iyi kalite ve kullanılacak astarın da biraz yararı olacak ama bir kaç yıl içinde tekrar problem çıkaracağı kesin. O zamana kadar duvarların bir kısmı çiçek ve sarmaşıkla kaplanır diye düşünüyorum, duvarlar çok fazla olduğu için daha masraflı bir uygulamaya giremiyorum. Girişteki merdivenin üzerine kadar bitki sardıramazsam da ileride bir kısmına mozaik uygulamayı düşünüyorum (bu sıralar resim ve mozaiğe tekrar devam etmek için oldukça hevesliyim, umarım başlarım). Mozaik uygulamasının altına ciddi tedbir almam gerekecek, onca emek ve malzemeye yazık olur yoksa. Neyse ki bu alan büyük değil.
Sevgili Nurbahar;
İşlerin yoğunluğundan epeydir siteden uzak kaldım.Sayfanızı ancak okuyabildim.Elinize sağlık.Eski hali çok güzelmiş.Eminim yeni hali de öyle olacak.Ben sizin yıldız çadırı zarfınızı hazırlamıştım.Gönderip göndermediğimi hatırlıyamıyorum.Sizden de aldığınıza ilişkin bir yanıt gelmedi.Evde de görünür bir yerde göremedim.Eğer göndermediysem lütfen hatırlatın bana hemen telafi edeyim.Duvarınıza çok yakışacaktır eminim.Lütfen unutkanlığımı da bağışlayın.
Sevgili Nurbahar, yol için bir iki resim gönderiyorum. Ama aradıklarımdan bazılarını bulamadım, ya o kitabım Manyas'da veya burada gözümden kaçtı.
Yine araştıracağım.
61945
61946
Güler Hanım, 151. mesajdaki ilk iki fotoğraftaki taşların aynısından bir miktar elimde var, onları değerlendirmek istiyorum. Eski hali ilk fotoğraftaki gibi çimlerin arasındaydı, yeni düzenlemede ikinci fotoğraftaki gibi çakılların arasında kullanmayı düşünüyorum.
Bu arada çakılların arasındaki çiçekler de çok güzel durmuş.
Sevgili Nurbahar, eğer çakıl düşünüyorsan altına mutlaka siyah naylon döşemelisin ki çakıl taşlarının arasından yabani otlar çıkmasın.
Taş aralarında bitki düşünüyorsan, naylonun o kısmını biraz kesersin ve bitkinin kökünü dikersin sonra yine çakılı döşersin. Anlatabildim mi?
Anladım Güler Hanım, bu konudaki eski mesajları ve tecrübeleri okudum. Uygun özellikte membran araştırması da yapacağım. Yine de takıldığım ya da unuttuğum yerlerde sizlere danışacağım:)
Sn. Nurbahar hanım., Yol döşeme malzemesi olarak kırmızı tuğla (Geniş zemin tuğlası ) düşünmezmisiniz? Yeşil çimle güzel gidebilir.
Sanıyorum, Nurbahar elindeki malzemeleri değerlendirmek istiyor.
Evet Güler Hn., öncelikle elimdeki malzeme ve bitkileri değerlendirmeyi düşünüyorum. Bu arada beğendiğim şeyleri de not ediyorum, şimdilik yapamadıklarımı istemediğim bir malzemeyle yapmaktansa, boş bırakıp, zamanı gelince istediğim malzemeyle yapmayı tercih ediyorum.
Sn. kgursan, kırmızı tuğla da bahçede beğendiğim bir malzeme, şimdiden not alıyorum, teşekkürler.
Evde çiçeklerim çimleniyor, bir kısmı da doğrudan bahçeye ekilmek için bekliyor. Sevgili İmgelemin gönderdiği zinnialar da çimlendi:) Havaların bu kadar uzun süre yağışlı geçeceğini tahmin etmemiştim, bu zamana kadar bitkileri yerine dikip, çimi hazırlayacaktık (hazır çim uygunacaktı).
Ben sabırsız kaldıkça işler erteleniyor. Planda önce duvarı boyamak var, bahçe toprağı ve bitkilerin dikiminden sonra boyamanın zor olacağını düşünmüştük. Astarı atıldığından beri sürekli yağmur yağıyor ve bekliyoruz.
Camdan bakmak istemiyorum, şu an herşey çok kötü:(
Saksı ve tenekelere doldurulmuş bitkiler bekliyor. Her an yerlerine geçeceğini düşündüğümden düzenleme bile yapmadım.
68034
Çamur dolu bahçe üstelik bu mevsimde güneş de almıyor.
68035
Bahçeye istediğim kadar vakit ayıramıyorum artık, yapmak istediklerimi bitiremedim ama baharla beraber moral verecek bitkiler bir bir canlanıyor.
Bodrum papatyaları yine açtı.
76049
Mor salkım, büyük bir hızla altı metrelik duvara tırmanarak giriş kapısına gelmişti. Geçen yaz sonu iki salkım sürpriz yapmıştı, bunları saymazsam bu bahar ilk defa çiçeklendi.
76050
76051
nurcanaybay
03-05-2009, 19:51
Ben de sizi merak ediyordum.Çiminiz döşendimi ,çiçeklerinizi dikmeye başladınız mı ?
Kiraz'ın çimi kolay, o rulo çim yapacak.
İnşallah vakit bulur da bir an evvel düşlediği bahçesini yapar.
fikreteren
03-05-2009, 23:19
Çok güzel Sayın Kiraz.herşey birdenbire olmuyor.siz yapacaksınız sonra beğenmiyecek yeniden yapacaksınız.sonra en güzelini bulacağınıza inanıyorum. Teşekkürler.
Mis gibi kokuyorlar Güler Hanım, yanında da hanımeli var; çok güzel kokuyor, açınca merdiveninmek çıkmak bir zevk:) (merdiven çıkmak nasıl zevk oluyorsa...)
Sn. Nurcanaybay, çim döşendi, saksıdaki bitkiler dikildi ama çim alanın dışında yapılacak çok iş var. Çimlerde ilk hafta sorun yaşadım, döşeyen kişi çok tecrübeli değildi, aralar açık oldu, çim sararmaya başladı, ölecek sandım.Neyse yağmurlar da yardım etti, şimdilik iyi gözüküyor. Vakit bulduğumda bu aşamaların fotoğraflarını eklerim.
Sn. Fikreteren, evet böyle amatörce yapınca tekrarlar da çok oluyor ama işin keyfi bu, ne kadar işten şikayet etsek de, kendimize yeni iş çıkarmamız lazım:)
Sizin Houttuynia cordata duruyor mu?
Kiraz, ne olur çim döşenmiş halini bize de göster. Kaç metrekare döşediniz?
Sevgili Sabah, Houttuynia cordata duruyor. ama uzun bir zaman saksıda kalıp ihmal edildiğinden geçen seneye göre küçülmüş durumda.
Güler Hanım, çim üzerinde hafta sonu futbol oynandığı için bazı yerler kötü durumda, biraz sulayıp yeni fotoğraflarını eklerim. 70 m2 çim geldi ama her yere döşetmediğimden kalanı site yönetimi yeşil alanda kullandı. Tahminim 60 m2 döşendi.
78017
Toprak serildikten sonra, bir tahta çubukla çimin sınırını çizdim.
78018
Çizilen sınır içine çim döşendi.
78019
Bazı yerler çiçeklik olarak ayrıldı.
78020
Oturma alanı için ayırdığım yere çim serdirmemiştim ama eşim bu alanın çok çıplak kaldığını düşündü. Her ne kadar çimin dayanmayacağını ve taş ya da ahşap döşeyeceğimi söylediysem de fikre sıcak bakmadı. Fazla çimi de iade ettiğimden çim tohumu ektim, üzerini kediler karıştırmasın diye örttüm. Çim bozulana kadar bu şekilde kullanmaya, sonra döşeme yapmaya karar verdim:)
Çiçeklik olarak baya geniş yerler ayırmışsınız, önünüzde uzun ve keyifli bir süreç var demektir :)
Böyle sıfırdan bahçe düzenlemek de çok güzel bir bakıma. Bazen oluyor ya, keşke vaktinde şunu suraya dikmeseymişim falan diyoruz. Siz şimdi geçmiş tecrübelerinizin de katkısıyla çok güzel işler çıkarırsınız ortaya. Takipteyiz :)
78022
Çimin sağlıklı büyümediği, taşlar arasında biçmenin çok zor olduğu alana çakıl, taş döşemeyi, aralarına da çiçek yerleştirmeyi düşünmüştüm.
Bu alan çimin seviyesinin altında olduğu için ince mıcır döşedim, üzerine çakıl döşeyeceğim. En alta da delikli naylon serecektim ama mıcırı aldığım yer, drenaj borularına sarılan örtüyü tavsiye etti, ben de kullandım. Şimdilik problem gözükmüyor.
78023Bu açıdan bakınca (eve giriş kapısından), çim alan gerçekten az gözüküyor (eşim eleştiride haklı). Mıcır alanı daraltıyorum ve kalan alanlara toprak taşıyıp bitki ekmeyi (çiçek, yerörtücü), saksı ve taş koymayı düşünüyorum ama bu biraz vakit alacak.
Geçen haftalarda olan fırtınadan, duvara sarılan hederalar da nasibini aldı, tutunamadı, izi kaldı.
Evet Sn. Gilan, bu sene çiçeklik için daha fazla yer ayırdım. Şimdilik bir kısmı ekili, bir kısım tohumlar da çimleniyor.
Sonradan ektiğim çimler çıkıyor.
78025
Leylak açtı, filbahri açmaya başladı. Kuruyan bodrum papatyamdan kalanlar ve geçen sene çelikle çoğalttıklarım açmaya başladı. Aralarda yer açelyası, klarkiya tohumları çimleniyor. Duvar diplerine dikeceğim çiçekli sarmaşıklardan şimdilik sadece pasiflorayı dikebildim. Acil çözüm için sabah sefalarının tohumlarını ekmiştim,çimlenmeye başladılar. İnşaat sırasında kırılan saksıya da buz çiçeği tohumu ektim, çimlendi.
78024
Not: Güler Hanım, çimlerin son halidir, 5 dk.önce fotoğraf çektim.
Morsalkım ilk defa açtı. Saksılara sardunyaları diktim ama serin giden havalardan yaprakları henüz çıkamadı.
78028
Merdivenleri çıkarken gülleri yakından görebiliyoruz.
78026
Geçen sene küllemeden dolayı çok bozulan hanımelinin şimdi keyfi yerinde. Yanındaki güle de clematis tırmanıyor.78027
Geçen sene saksı kenarlarına diktiğim bir kaç dal acem halısı:
78029
Evin kapısından arka bahçeye inerken acemhalısı.
78031
78030
Şahane gönüyor buradan, elinize sağlık. Çimin üzerine hazırlayacağınız sefa köşesi :) de çok güzel olacaktır muhakkak. Sağlıkla, keyfini sürmenizi dilerim.
Ne kadar güzel olmuş kiraz, darısı başıma.
Ağız tadıyla doya doya keyfini çıkar canım, ellerine sağlık.
Sn Kiraz bahçeniz çok güzel olmuş ne emek ama..Ellerinize sağlık bu ara hangi başlığa baksam harika acem halıları görüyorum, sizinki de çok güzel..
Mehmet Eskizara
12-05-2009, 22:29
Sayın Kiraz bahçeniz gerçekten güzel.Çok emek verdiğiniz belli.
Ellerinize sağlık.Mutlu yaşantılar diliyorum.Arka bahçenizdeki Acem
halısıda çok güzel yakışmış.Sizden öğreneceğim epeyce çiçek var.
Bahçeye istediğim kadar zaman ayıramadım, istediğim gibi olmadı diye moralimi bozuyordum ama bu sabah okuduğum mesajlar moral verdi, teşekkür ederim. Fotoğrafını çekmediğim kötü görüntülerin olduğunu da söylemeden edemeyeceğim :)
Bahçeniz çok güzel olmuş. Bence de acemhalınız çok yakışmış. Emeklerinize sağlık. İyi günlerde oturun.
Yeni yapılan yerler eskisinden daha mı güzel olmuş ne...:rolleyes:
Benim merak ettiğim gölge bölgeye anlaşılan daha sıra gelmemiş. Galiba orası pek görüş alanı içinde değil.
Orman gülünü ucuza bulmak mümkün değil mi acaba?
Herkes bir soruştursa, özellikle karadeniz bölgesindekiler, belki makul fiyata bulunur.
nurcanaybay
13-05-2009, 13:53
Acem halısının görüntüsü muhteşem .Çim alan ile oturma bölümünün ( önce ki kararınızda ki daire şeklinde ki ),hazır çimle yeni çimin arasına beyaz , bodur bir sıra çiçek dikmeyi düşünebilirsiniz.Şeker begonya **** alisyum ...
Habibe Hanım teşekkür ederim.
Haklısınız Sabah hanım, gölge alana sıra gelmedi, önce görüş alanından ve elimdeki çiçeklerden başladım. Zaman ve ulaşım açısından çiçekçilere de gidemiyorum, zaten gölge için aradıklarım da çok kolay bulunanlardan değil. Ormangülü çok sevdiğim bir bitki, umarım bir gün ona da sıra gelir:)
Sn Nurcanabay, ben de sizinle aynı fikirdeyim. Oturma alanı taş olsaydı, kenarına bodur çiçekler dikecektim ama iki çimin arasında korumam ve çimleri biçmem çok zor olacak. O alan kullanılmaya başlanınca, gerçek sınırları belli olacak, çimler de kötü olmaya başlayınca ilk işim yeni döşemeyi yapmak olur. Alisyum, şeker beyonya, camgüzeli burası için düşündüklerimdi ama başka yere ektiğim alisyumlar hiç çimlenmedi.
Not: Ben oturma alanına sonradan ekilen çimlerin üzerine hiç basmayın demiştim ama hafta sonu demir parmaklıklar kale olarak kullanıldı, futbol oynandı. Neyse ki çimlere basan kaleciyi erken farkettim. :)
ardabora
13-05-2009, 19:36
Sevgili Kiraz, gelişmeleri merakla takip ediyorum.Demir parmaklık fikri harika gerçekten ama orasını hemen düşündüğün bitkilerle donat, bir an önce kale görüntüsünden kurtulsun, yoksa daha çok maç yapılır. ;)
Yeni çim ektiğin alana bordür olarak beyaz taşlar (http://www.dannylipford.com/images/article/ask-julie-protecting-stucco.jpg) koyabilirsin.
saksılarla bordür yapabilirsin.
Fikir işte..
Sevgili Ardabora, her türle fikre seve seve açığım. İlk başta saksı koymayı denedim ama sonra kaldırdım. Şimdilik çimde hiç bir şeyin iz yapmaması belki daha doğru, gerçek sınır kullanıldıktan sonra ortaya çıkacak. Belki tahmin ettiğim gibi çim yıpranmayacak ve bahçeyle bütün halinde bırakacağım???
Demir parmaklığın boşluğu beni de çok rahatsız ediyor, yaseminim yeni çimlendi, bir iki sene bunun yerine sabah sefası ekerim diye düşündüm. Bir tarafına ekilen sabah sefaları uzun zamandır çimlenmedi, diğer tarafına ektiğim çan sarmaşığı ise henüz bir karış. Aslında sabah sefası çıksa çok çabuk uzayacak ama naz yapıyor.
Teşekkürler Sema Hanım. Acem halısı seneler önce bir saksıdan aldığım kupkuru bir daldı. Uzun süre saksıda yetiştirdim, yazın sıcaklarına ve benim ihmallerime dayanamayarak iyice kuru dallarla yaşıyordu. İki sene önce kış başı, giriş kapısına on kuru dalı diktim, baharda coştu, budadıklarımı saksılara, başka güneş alan yerlere koydum, onlar da coştu.
Yukarıdaki fotoğraf güneş çekildikten sonra alındı, aslında görünümleri daha da güzel. Biliyorsunuz bu çiçekler güneş gelince açıyor, yoksa kapanıyor. Çiçek ömrü uzun değil ama açtığında beklediğinize değiyor. Bir de uzadıkları ve merdivenlere indikleri için sürekli budamak gerekiyor.
Sevgili Kiraz bahçen çok güzel. Acem halsına bayıldım. Şelale gibi. Klematis açmadı mı? :)
Klematis henüz açmadı ama tomurcuk var. Geçen sene bir kaç adet amıştı, bakalım bu sene ne yapacak?
Acem halısının çiçekleri bir kaç günde soluyor diye hatırlıyordum ama yanlış hatırlıyormuşum. Açalı on gün kadar oldu, hâlâ çok güzel.
Herşey yerli yerine oturunca keyfine doyulmayacak. Acem halılarınız harika.
Morsalkımın bir kısmı ilk defa açtı diyorsunuz. Kaç yaşında acaba? Morsalkım 3 yaşından sonra açar diyorlar merak ettim?
Mor salkımım üçüncü yazında açtı. Alt dallarını tamamen budamıştım, kalan dallar (en tazele dallar hariç) tamamen açtı. Geçen yaz sonunda bir-iki salkım açmıştı.
Morsalkım 3 yaşından sonra açar diyorlar merak ettim?
Bendekinin de bu sene 4.yılı ve ilk kez açtı. Çok arsız çabuk büyür diyorlar ama çok yavaş büyüdü, belki bundan sonra hızlanacaktır. Çiçek açmayan dallar da birden boy attılar.
ayazkentli
20-05-2009, 14:53
Oğuzhan beyin bahçesindeki ilk resim, büyük saksıdaki mavi renkli ağaçımsı çiçek çok güzelmiş.
Sayın Kiraz,
Bahçenizin alt üst oluşuna kendi bahçem bozuluyoruş gibi üzülmüştüm ama sabırla koruk helva oluyor. Bahçenizi zaten çok beğeniyordum, şimdi eskisinden de güzel görünüyor.
Sonradan eklediğiniz küçük oturma alanının çok güzel olacağına eminim. Bahçenizdeki mermer kurnalı bahçe çeşmesini çok beğendim. Bence o bölümü daha çok vurgulayın. Yanına büyüklü küçüklü birkaç küp içinde çiçekler koyarsanız daha da güzel olur gibi geliyor. Derinlik hissi de verir.
Güle güle keyifle oturmanız dileğiyle.
Sn. Seleste, teşekkür ederim. İstediğim tempoda gitmiyor ama en azından atılacaklar, kaldırılacaklar gitti, ağır iş bitti.
Çeşmenin yanını istediğim gibi yapamadım. Solundaki ortanca bu sene daha büyüdü, seneye istediğim gibi olacak; sağındaki abelya ise henüz çok küçük. Boş kalmasın diye bir kaç mevsimlik çiçek ektim ama yine de çok kötü. Sizin de yazdığınız gibi o bölgeye derinlik katmak istiyorum ama malzeme ve zaman sıkıntım var. Umarım fırsat bulurum.
Sn. Ayazkentli, Oğuzhan bahçem için mavi yasemin göndermişti, çok da güzel büyüyordu ama son kardan sonra bozuldu, maalesef kurtaramadım.
Sevgili Limon, mor salkımının yerinde ya da suyunda mı problem var? İlk seneden itibaren çok hızlı büyümesi lazım. Suyu ve güneşi seviyor. En hızlı büyümeyi ağustos ayında gözlemledim; haftada bir m'den fazla uzadılar. Şu sıralar da hızla büyüyorlar.
Bu mevsimi çok seviyorum. Bahçeye pek vakit ayıramıyorum ama ısınan havalarla beraber iki haftadır beni merdivenlerde karşılayan sevenlerim var:)
81435 Sardunyalar henüz bir haftadır çiçeklenmeye başladılar. Saksıdakilerin çoğu geçen sene tohumdan yetiştirdiklerim.
81438Dağ muşmulası kırmızı meyvelerini dökerken yeni çiçekler açıyor.
81434Hanımeli merdivenlerde selam veriyor. Dün çiçekleri açmaya başladı, şimdiden çok güzel kokuyor.
81437 Kapıya yaklaştıkça meyland gülleri, onlar da üç gündür açıyor.
81439 İspanyol göknarı bu zamanda yeni sürgünleri ve iki yeşil tonuyla çok güzel oluyor.
81448
81449Sakız sardunyalar şimdilik çok cılız.
81447
81446
81450Eve girmeden arka bahçeye bakıyorum, adaçayı ilk defa bu sene çiçeklendi. Acaba ömrü kaç yıl?
81603 Adını her seferinde unuttuğum çiçek akşam güneşinde, az sonra kapanacak.
81608 Kara üzüm için çelik istediğim yerden az köklü dallar gelmişti, bu dalda dört salkımın çiçeği var. Böcekler yemezse ve dökülmezse ak mı kara mı göreceğim:)
81606 Demir parmaklığın dibine diktiğim çan sarmaşığı ve yer açelyaları.
81604 Yer açelyalarının çiçmlenme oranı yüzde yüz galiba. Boşluklarım yavaş yavaş doluyor.
81607 Siyah saksı önündeki bu minyatür gülün rengi, renksiz köşeye renk katıyor.
Büyük duvarın dibi öğleden sonra güneş almıyor. Koyu gölgede kırmızı çiçeklerin rengi değişiyor, morarıyor ve kararıyor. Bu sene, bu köşeye beyaz, mor, mavi, pembe çiçekler dikmeye karar verdim. Yaz ortasından sonra da üçüz çiçekleri açacaklar. Şimdilik açan çiçeklerden doğru karar verdiğimi düşünüyorum, gün batımında beyaz çiçekler o köşeyi çok aydınlatıyor, gece bile göze çarpıyorlar.
81611
81614 Küpün arkasına sakladığım tamek kutusunda da minyatür gül çeliği var, iyi saklanmamış:)
81613
81612 Duvar dibindeki sabah sefaları ve üçüz çiçekleri çimlendi.
Henüz yapmadığım, çim olmayan köşeden ufak bir bölge (çeşmenin yanı). Düzenlemesini netleştiremedim ama çıplak kalması da kötüydü. Camgüzeli ve lobelyanın yakın olması su ihtiyaçları açısından iyi değil ama şimdilik böyle kalacak. Arka bahçedeki taşları bu tarafa taşıdım, mıcırların üzerine de beyaz çakıl taşları sereceğim ama ne zaman...
81610
Taştaki deliğe dikilecek bir şey bulmam lazım.
nurcanaybay
26-05-2009, 18:49
Sn.Kiraz , merdiven bölümü çok güzel olmuş.
Koyu gölge olan alan ,gala ile papatyaların olduğu alan mı ?
Benim bahçede de koyu gölge olan alanlar var , bir türlü renklendiremediğim.Sonunda çareyi hosta ,kurdela ve astilbe de buldum.Astilbe tam büyüyünce nasıl olacak bilmiyorum
ama seneye o kısma beyazlarından dikmeyi düşünüyorum.Size de önermek isterim.
Sevgili Nurcanaybay, koyu gölge alana henüz bir şey yapamadım ama astilbeyle yeni tanıştım, mutlaka o köşeye dikmek isterim. Kurdele de düşünüyorum ama çekincem, o bölge kışın hiç güneş almasa da yazın 1-2 saat öğlen güneşi alıyor, gölge çiçeklerine öğlen güneşi ne yapar bilemem. Ayrıca hiç güneş almayan bir yerim daha var orayı daha hiç düzenlemedim.
Yukarıda bahsettiğim yer, yeni yapılan duvarın dibi. Sabahtan öğleden sonraya kadar çok güzel güneş alıyor, ama sonra duvarın yüksekliği ve güneşin tam ters tarafta kalması nedeniyle kararıyor ve görüş alanımın büyük kısmını kaplıyor. Bu nedenle daha buraya kademeli olarak güneş isteyen ve yarı gölge çiçeklerini dikiyorum. Hosta ve galla da bu duvarın dibinde ve daha az güneş alan yerinde. Şimdilik ikisi de çok keyifli.
Bahsettiğim alan yeni duvarın dibi. Henüz bitkiler küçük ve çiçekler az ama ufacık beyaz çiçekler bile akşam göze batıyor. Aralardaki boşluklara da bazı tohumlar ektim, yeni çimleniyorlar, arkalarda uzun boylu kozmoz, üçüz, glayöl gibi çiçekler olacak.
[ATTACH]81639[/]
Bu arada tekrar yerine dikilen üç adet leylandi (antenin önünde) kuruyor gibi, sonbaharda yeni bir çözüm düşünmem lazım.
Camgüzeli ve lobelyanın yakın olması su ihtiyaçları açısından iyi değil ama şimdilik böyle kalacak.
Hmm burada bılmediğim bir şey var sanırım, hemen öğrenelim :)
Lobelya ile cam güzelinin su ihtiyaçları nasıl farklıdır? Ben göz kararı koyuyorum ikisine de :o
Deliğin içine biraz toprak ilavesi ile verbana ekebilirsin, aşağıya doğru da sarkar güzel olur, dermişimmm.
Verbena güzel fikir. Çok güneş ister mi? Sukulent de kolay yetişir.
Sn. Gilan, camgüzeli suyu sever ama lobelyanın çok sulama ile çürüyebileceğini okudum.
Sevgili Kiraz,
Verbana,güneş seviyor ,suyu da ,susuzluğu da tahammülü iyi.Yarı gölgede daha mutlu. Zahmetsiz bir çiçek, çok yıllık .Gölgeye ayı pençesi düşünebilirsin bence, hem zahmetsiz .(Arsız ama)
Yine Ormangülü tam gölgeyi çok seviyor. Geçen sene çok büyük bir ormangülünü ölmek üzereyken 10 tl gibi bir fiyata almıştım. Tam gölgeye ektim 1 yıldır çok yavaş bir gelişme gösterdi , umudu kesmiştim artık nerdeyse başına gitmeyi içim almıyordu. 1ay önce ormandan meşe ağacının kuru yaprakları olan bol humuslu bir toprak buldum dibi onunla doldurdum ve geçen hafta sanki bitki hızlı büyümeye geçti,bir anda her daldan 5-6 lı yapraklar çıkarıdı 10 cm büyüdü ve çok mutlu oldum.Her iki bitkide gölgeyi çok seviyor. Ve açelya o da gölge delisi. Daha bahçenizi tam dolaşmadım devam ediyorum ama çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
Eve girmeden arka bahçeye bakıyorum, adaçayı ilk defa bu sene çiçeklendi. Acaba ömrü kaç yıl?[/QUOTE]
Çokyıllık otsu olduğunu okumuştum.
Arzu Kasapoğlu
01-06-2009, 17:18
SEvgili Kiraz bir yıllık emeğinizin karşılığını almışsınız, bahçeniz çok güzel olmuş. Özellikle merdivenlerin olduğu kısım çok güzel görünüyor.
Elinize sağlık.
Sevgili Koyu Yeşil, Arzu Hn. teşekkürler. Merdiven bu günlerde hızla değişiyor. Bu hafta sardunyalar bol çiçek açtı ve tüm hanımeli açtığı için eve girerken mis gibi kokuyor. Güller de bu sene daha verimli gibi.
Sevgili Jineop, bir kök verbenam var, gazanyanın yeni yaprakları altında kaldı, yarı gölgede idare edebildiğine göre, taştaki deliğe dikebilirim. Bu arada benden önce üç tane kocaman salyangoz orayı kapmış:)
Ayıpençesini daha önce de tavsiye etmişlerdi, kesin alacaklarımın listesinde ama hiç göremedim, seralarda bulunur mu bilmiyorum.
Orman gülü de senelerdir aklımda, iki sene önce ben de 10 tl'ye kötü durumda olan bir tane bulmuştum ama altı ay kadar yaşatabildim, siz şanslısınız. İleride alabilirsem ona mutlaka yerim olur. Komşumun çok güzel açelyasından kasım ayında çelik almıştım, şimdilik iyi gözüküyor, gelecek ilkbahara kadar yaşarsa ona da yer bulacağım, cinsi de rengi de çok güzel ama kaç senede büyür bilemem.
Adaçayı ise üç yıldır bahçemde,ilk defa bu sene çiçek açtı. Bazı bitkiler bir kaç yıllık oluyor, adaçayı umarım çok yıllıktır.
rrumeysaa
02-06-2009, 19:10
Hakikaten bahçeniz çok güzel olmuş, daha da güzel olacağa benziyor.
Sizi tebrik ediyorum.Keyfini umarım uzun uzadıya çıkarabilirsiniz
Bu güzel bahçeleri gördükçe bahçeli bir evim olsun istiyorum ileride, eğerki alabilme durumum olursa inşaallah
Bu sitedeki herkes sanki tek bir beyin gibi birbirine yardımcı, inanılmaz etkileniyorum bu dayanışmadan belkide böyle bir durumun olmamasında bu kadar güzel şeyler ortaya çıkamayacaktı ne dersiniz. Bunlar meyveleri sadece, zamanla bu sitedeki herkesin belkide bir biriyle yarış halinde olan güzel mutlu bahçeleri olacaktır (yarışlar bahçede olsun gönüllerde olmasın :) )
Tekrar ellerinize sağlık, mutlu günler dileklerimle...
Eğer Beykoza yakınsanız Beykoz fidanlığında var.
Maşallah. Herşey çok güzel. Birşey sormak istiyorum. Sizin de uykularınızı kaçırıyormu bu güzellikler? Ben uyuyamıyorum da:D Sabah olur olmaz ilk işim bahçeye çıkmak. Yeni bir çiçek açmış mı? Çilekler kızarmışmı? Kuruyan yaprak varmı? Daha bir sürü soru. Benim bahçem küçük olduğu halde böyleyim. Sizde de oluyormu böyle?
Adalet Yağcı
05-06-2009, 13:15
Sevgili Zeferan, olmaz olurmu hiç, ne kadar bitki varsa hepsi incelemeden geçiyor.
Ben rüyalarımda bile hep bitkilerle uğraşıyorum, eminim sevgili Kiraz da öyle yapıyordur :)
Evet uykularım kaçıyor özellikle baharda; her gün yeni bir yaprak, tomurcuk oluşuyor. Onların bu hızına karşı ben de hızla bir şeyler yapmak, yeni köşeler oluşturmak istiyorum, bunları düşünürken de uykum kaçıyor.
Bu sene çok az zaman ayırabiliyorum, her fırsatı bahçe için değerlendirmek istiyorum, bu kısa fırsatlarda işe girişip yoruluyorum ama onlara bakıp kahvemi içerken dinleniyorum (bazen kahve içerken gözüme takılanlar için tekrar yoruluyorum,...). Ama hepimiz böyleyiz, değil miyiz?
Duvara yakın kırık saksıya ektiklerim yeni gözükmeye başladı ama etrafındakiler çok keyifli. Saksıdaki toprak eğimden dolayı su pek tutmuyor, bir kısım tohumlar da sulanırken aşağı akmış. Bir dahaki sefere buraya tohum değil doğrudan bitkileri dikmem gerekecek. Korunaklı yerden buraya aldığım sardunyalar, baharda havalardan dolayı çok bocaladı, yapraklarını döktü, keyifleri yeni geldi.
85779
Saksıda açan ilk çiçek, buzçiçeği.
85783
Sabah sefaları, latinler ve mine beraber açtı.
85780
Geçen sene saksıda mutsuz olan mine, burada çok mutlu.
85781
Çeşme papatyasının arkasında çimlenen çörekotu, yeri şimdiden dar geliyor.
85782
Son sıcaklarla yasemin açtı, mis gibi kokuyor.
85794
Duvarı acil kapamak için ektiğim sabah sefaları. Geç çimlendiler ama bu sıralar çokçabuk uzuyorlar.
85793
85792
Ezan çiçeği üç gündür açıyor ama açışını göremedim.
85791
Yavaş yavaş çeşmenin yanını düzenlemeye çalışıyorum, bir ara fotoğraf yüklerim.
Adalet Yağcı
11-06-2009, 16:28
İşte nihayet özlediğiniz görüntülere kavuştunuz sevgili Kiraz.
Her köşe ayrı güzel, renk cümbüşü sarmış her yeri, mineler ve latinlerle açan sabah sefaları uzamıyorlarmı, ne kadar güzel bir kompozisyon oluşturmuşlar.
Bu şöleni yerinde görmeyi çok isterdim, bu şekilde de harika görünüyor, ellerinize sağlık.
Bu şöleni yerinde görmeyi çok isterdim, bu şekilde de harika görünüyor, ellerinize sağlık.
Beklerim Adalet Hn, İstanbul'a gelince yolunuz düşsün:)
Havaların ani ısınmasıyla, çok hızlı büyüyorlar, her gün geldiğimle yeni bir çiçeğin açılmasıyla karşılaşıyorum. Onların bu hızına yetişmem zor.
fikreteren
11-06-2009, 20:41
Sayın Kiraz çok güzel bayıldım.227/3 deki çicekten tohum aldım ama üretemedim. adı nedir.?
Vildan Sönmez
11-06-2009, 21:32
Sevgili Kiraz, içim açıldı, ne diyeyim. Renk renk çiçekleriniz emeklerinize cevap vermiş.
Ve yasemin ... Limon'un yaseminlerinden sonra sizinkiler iştahimi kabarttı. Karar verdim, Enez'e yasemin ekeceğim mutlaka.
Sevgili Kiraz, çok zevkli bir bahçe. Tebrikler.
İki renkli gündüz sefalarından geçen yıl tohumdan yetiştirmek için çok uğraşmıştım, başarılı olamamıştım. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8555) Seninkiler harika olmuş.:)
Kiraz, çok güzel renklenmiş bahçen, ellerine sağlık.
Seneye o Yaseminden ayak görünmeyecek eminim.
Yaseminin çiçeklerini gece koklar mısın? Dün gece eşimle farkettik ki geceki kokusu ile gündüz kokusu arasında çok fark var. Gece tam bir parfüm gibi kokuyor. Bize mi öyle geldi acaba diye merak ediyorum. :)
Vildan Hanım, kesinlikle dikin bahçenize. Her bahçede olması gereken bir bitki diye düşünüyorum. Bir de Hanımeli tabii. :)
Clematisi saymayı unutmuşsun Limon.:)
Teşekkür ederim Sn. Fikreteren. Gündüz sefası(convolvulus) tohumlarını Nisanda doğrudan bahçeye ektim, çok kolay çimlendiler ve çimlenme oranı yüksek oldu.
Sevgili Zenfree, tohumlar bayat olabilir. Bir de bu sene çok tohum ektiğimde farkettim, paketlerin üzerindeki ekim tarihleri çok doğru değil. Martta ekip 20 günde çimlendirebildiklerim, mayısta üç günde çimlendi. Bu çiçek senin balkonuna da çok yakışır.
Vildan Hn, yasemini şidettle öneriyorum. Direğin arka tarafını fotoğraflamalıymışım, çok daha güzel açmış. Bu yasemin tavana kadar çıkınca diğer kolona yönlendirdim, oradan aşağı indiriyorum, sonra serbest bırakacağım ve tekrar yukarı çıkarak diğer kolonu da dolduracak. Verandanın diğer tarafına dikmediğime pişmanım ama tohumdan çimlenenlerden birini dikeceğim, birini de bahçede bankı koyduğum demire sardıracağım (henüz 3-5 cm.ler)
Sevgili Limon haklısın, yaseminin gündüz yanına gidip koklamak gerekiyor ama gece kokusunu salıyor. Dün gece bahçe kapısını kapatırken kokunun evin içine kadar girdiğini farkettim, baymayan hafif ve güzel bir kokusu var. Hanımelinin kokusu daha güzel ama iki senedir en güzel zamanında yakalandığı küllemeden dolayı üç günde bozuluyor kükürt attım bakalım ne olacak. Hasta haliyle bile kokusu merdivenden inenleri cezbediyor.
Gece oturulacak alanda (gündüz güneş almalı) yasemin mutlaka olmalı bence, pisliği, böceği de yok. (Clematisim kokusuz ama dün aldığım kötü durumdakileri adam edebilirsem, çiçeğini de kokusunu da göreceğim)
nurcanaybay
12-06-2009, 09:48
Fotoğrafları görünce şaşırdım , o tadilat dönemini hatırlıyorum da :)
Vallahi ne diyeyim sizlerin ellerinizde bir sihir var .Ben yine fesatlandım :)
ardabora
12-06-2009, 10:12
Gerçekten de tadilatı düşününce bu hale geldiğini görmek çok güzel.
Özellikle kırık saksı kısmı güzel olmuş,daha yakından bir fotoğrafı varsa ekleyin lütfen...
fikreteren
12-06-2009, 12:15
sayın kiraz gündüz sefası(covolvulus) un boyu ne kadar.benim bahsettiğim çicek aynı ama bouy 15-20 cm.kadardı. google baktım 3 mt.bahsetiyor.
Vildan Hn, diğer cinsten de var her kış bozuluyor, bu sene bir kökünü güney tarafa taşıdım. Bu cins ise dayanıklı ve gelişimi daha hızlı. Özellikle ağustos ayında çok uzuyorlar.
Teşekkürler Nurcanaybay, Ardabora. Saksıdaki çiçekler biraz gelişsin fotoğraf çekeceğim.
Sn. Fikreteren, 3 m olanlardan geçen sene ektim, 6 m'yi geçti. Bunun paketinde 30-35 cm yazıyor ve çiçeği diğerine nazaran çok daha fazla. Her ikisinin paketinde de gündüz sefası yazılıydı ama sarmaşıklar sadece sabah açıyor.
Dün arka bahçede uğraşırken, kızım etrafımda dolanıyordu. Ölü bir arıyı karıncalardan kurtarmış ve ona mezar yapmak istemiş. Ben işimi bitiremediğimden pek yardımcı olamadım, sabah babasına "Akşam geç mi geleceksin, cenaze töreni var." deyince aşağıdaki manzarayı gördüm.
86171 Deniz Balözü, 12 haziran 2009
Ölçü yaklaşık 4 cm*8 cm, üzerinde dökülmüş yasemin çiçekleri.
Henüz tamamlayamadığım çeşme yanının verandadan görünüşü (yani kahve içerken). Fotoğrafta mıcır alan olduğundan geniş çıkmış. Mıcırın üzerine küçük takıl taşları sereceğim. Aralara allisium diktim, zamanla yayılacağını düşünüyorum, şimdilik çapları 7-8 cm civarında, fotoğrafta pek seçilmiyor. Güneşi bol olsaydı kekik de dikebilirdim.
86220
Yukarıdaki fotoğraftaki yürüme yolunun kesiştiği yerdeki taş önü. Allisium burada kocaman görünüyor ama aslında ufacık. Üzerine basılmasın, farkedilsin diye kenarına çakıl taşları koydum. Taştaki deliğe de Güler Hn'ın tavsiye ettiği gibi verbena diktim, çiçek bile açtı.
86221
Aslında bu fotoğrafı iki hafta sonra çekmem lazımdı. Saksının arkasına dikilen kozmozlar çiçek açtı ama henüz boyları kısa (1 m olacakmış), yanında da sevgili İmgelemin tohumlarını gönderdiği zinnialar var, onlar da hızla uzuyorlar. pasiflora tomurcuk dolu, yakında açacak. Belki haftaya ponpon gül de dikebileceğim. duvar dibindeki sabah sefaları hızla uzuyor, acilen duvara tutunacakları bir şey yapmam lazım.
86218
Geçen seneki "karmakarışık" köşem bu sene daha sakin. Burası bütün gün güneş alan tek köşe. Gazanyalar çok mutlu, yakında zinnialar da açacak.
86219
mormenekşe
13-06-2009, 14:46
Dün arka bahçede uğraşırken, kızım etrafımda dolanıyordu. Ölü bir arıyı karıncalardan kurtarmış ve ona mezar yapmak istemiş. Ben işimi bitiremediğimden pek yardımcı olamadım, sabah babasına "Akşam geç mi geleceksin, cenaze töreni var." deyince aşağıdaki manzarayı gördüm.
86171 Deniz Balözü, 12 haziran 2009
Ölçü yaklaşık 4 cm*8 cm, üzerinde dökülmüş yasemin çiçekleri.
Sevgili Kiraz, emeğinize sağlık bahçeniz çok değişmiş harika olmuş.En son fotoğrafa bakarken kendimi saray bahçesinde hissettim resmen.Çeşme ve çevresi mükemmel görünüyor,melisanız açmış yanılmıyorsam,bizde burda gözüne bakalım duralım açacak diye,siz çoktan mis kokular eşiliğinde bahçede keyfe başlamışsınız.Ama bu kadar emek vererek çalıştıktan sonra da hakkınız yani.
Küçük hanıma benden selam ve başsağlığı dileklerimi iletirseniz sevinirim.Yüreği güzel harika bir evlada sahipsiniz kutlarım Allah bağışlasın.O taze Güzeli yüreğinden öpüyorum sevgiyle kalın.
Kızım ve bahçe için teşekkürler Sevgili Mormenekşe. Çeşme yanında yapılacak çok iş var ama önceki haliyle kıyaslayınca yol almışım diyorum. Çeşmenin gösterişli olduğuna bakmayın. Mermer çeşmeleri pahalı bulunca, mermerin onda bir fiyatına almıştım, mermer tozundan yapılmış. Fazla gösterişli eşyaları sevmem ama bunu buldum, etrafını bitkilerle sararsam bu havası biraz yumuşar diye düşündüm. İlk aldığımda çıplak duvarda çok sırtıyordu ama şimdi daha hoşuma gidiyor, yakında yanındaki çiçekler de açacak.
Melisam yok ne yazık ki, bahsettiğin yasemin olabilir mi?
Çeşme yanı çok hoş olmuş. Çiçek renk tonlamaları da gerçekten çok uyumlular. Pembe- mavi-beyaz-bordo geçişleri çok hoş.
İflah olmaz bir sarmaşık hastası olarak alacalı sarmaşığınıza (yanlış görmüyorum, değil mi) bayıldım. Çeşme yanına ne kadar yakışmış. Ne kadar zamanda bu hale geldi acaba?
Sevgili Kiraz, ben de bahçende dolaştım.
Herşey çok güzel olmuş, ellerine sağlık.
Kahveyi nerede, hangi köşede içiyorsun?
Ezan çiçeğinin çok hafif güzel bir kokusu olur, ama açılışını mutlaka izlemelisin. Fırdöndü gibi açıyor, bana enteresan gelmişti.
Çok güneş alan yerlerde aslanağazı da güzel bir görüntü sergiliyor.
Canım, zevkini sür, güle güle, sağlıkla otur.
Sevgili Nevsune teşekkür ederim. Alacalı hederayı iki buçuk yıl önce dikmiştim. Aslında çok daha uzumıştı ama rüzgar alan bir duvar olduğundan, bazen şidetli rüzgarda boyayla beraber tutunan dallar aşağı düşüyor, ben de kesiyorum. Renkli çiçekler ise; lobelia, allisium, camgüzeli.
Sevgili Güler Hn, evde olursam saat üçe kadar kahvemi verandada içiyorum, daha sonra burası güneş alınca banka geçiyorum. Bank sarmaşıkla kapanınca oturması daha zevkli olacak, şimdilik sadece güneşten kaçtığım için oturuyorum:)
Ezan çiçeğinin açışını yakaladım, tahminimden çok daha hızlı, bir kaç saniyede açıyor, hafif de bir kokusu var. Dün, kızım öğle ezanını duyunca çiçeğin yanına koştu, niye açmadı diye sordu. Ama artık sesle değil, ışıkla ilgili olduğunu biliyor. Güneşli yerlere bir kaç aslan ağzı diktim, saksıda aldığım geçen sene köklenmiş olanı soldu, dipten budadım, diğerleri de küçük gözükmüyor. Dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sevgili Nurcanaybay, Jineop teşekkür ederim ama çeşme yanının tamamını fotoğraflayamadım. Ayı pençesi ve rus ortancası dikeceğim alan şimdilik bomboş.
Sevgili Kiraz, bence bahçede olmazsa olmazlardan biri de melisa, sende var mı?
Melisam yok henüz, Güler Hn. Bir dergiden çıkan tohumları ekmiştim, onlar da daha çıkmadı.
Sevgili Jineop beklerim:)
Yeni farkediyorum, burası daha birkaç ay önce darma duman olan bahçe mi gerçekten :)
Oğuz Alper
25-06-2009, 12:37
Sn.gilan ' a kesinlikle katılıyorum. Ellerinize sağlık .
Ortancalar, bu sene tüm ihmallerime rağmen yine çok güzel açıyorlar, henüz çiçekleri tam açılmadı.
89561
89560
89562
Evin girişkapısının karşısı. Buraya mozaik yapacaktım ama yasemin çok yakıştı, şimdiden 4 m.lik duvara tırmandı. Bahçemde kelebek çalısı kadar hızlı büyüyen bitki yok. Ortadaki sette olmasına rağmen, üst setteki tüm bitkileri geçti, her sene de 60 cm kalacak şekilde budama yapıyorum.
89563
Adalet Yağcı
26-06-2009, 08:24
Sevgili Kiraz, tek kelime ile muhteşem...
Ortancalarınızın cinsi de rengi de süper, işte ben de bahçemdeki 'giriş sağ ve sol kısma böyle bir görüntü istiyorum.
Şimdilik giriş sağ tarafa ortancaları yerleştirdim, sonbaharda sol tarafa da dikeceğim, ama araları fazla açık oldu diye düşünüyordum, sizin bahçeyi gördükten sonra bu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89380&d=1245939344) şekilde bırakmaya karar verdim, çabuk gelişiyorlar ne olsa boşlukları doldururlar değil mi?
Renkleri muhafaza etmek için herhangi bir uygulama yapıyormusunuz?
Ortanca bahçe için mükemmel seçim, uzun süre ve bol çiçekli kalması çok güzel, kafamda bazı şeyler daha da netleşti şimdi.
Kelebek çalısı ve yasemin de süper olmuş, huzurla oturmanız dileği ile.
Sevgili Adalet Hn, araları yaklaşık 80-90 cm, iki buçuk senede çok geliştiler, bu sonbaharda seyreltmeyi düşünüyorum ama boylarına ellemeyeceğim.
İlk defa geçen sene açtı, ben renklerini daha önceden döktüğüm sirkeye (suyumuz çok kireçli) bağlamıştım ama değil galiba, kendi renkleri. İki senedir hiç gübre ve sirke vermedim.
Kasım ayında fidanlıkta kalanları almıştım, pek yaprakları bile yoktu, renkleri benim için sürpriz oldu. Duvar dibi az güneş aldığı için de keyifliler.
Vildan Sönmez
26-06-2009, 08:38
Sevgili Kiraz siz bu bahçeyi yarattınız tek kelimeyle. İlk mesaja bakıyorum zaman zaman.
Çevremizde böyle apartman bahçeleri öyle çok ki. İsteyince ne güzelliklere dönüşebiliyor.
Her köşesi ayrı güzel. Tekrar kutluyorum. Sağlıkla tadını çıkarın...
Teşekkürler Vildan Hn. Ama gönül her gördüğü yerde uygulamak istiyor:) Dün birini ziyarete gittim, apartmanın kocaman bahçesi var, önceden dikilmiş bir kaç ağaç da var ama her yeri ot-çöp kaplamış. Balkonda oturunca da bunlara bakıyorsunuz, hemen bahçeye girişmek istedim. Özellikle bu görüntüler iştah kabartıyor nedense:)
Vildan Sönmez
26-06-2009, 09:01
Çok haklısınız. Ben de sitemizde Güler Hanım'ın, Adalet Hanım'ın Limon'un, Çiçeksever'in, hozat'ın..............bahçelerini gördükçe, bahçeli bir evde yaşama isteği ile yanıp tutuşuyorum adeta. Şeytan diyor bırak artık çalışmayı, git Enez'e, git Datça'ya . Ne işin var buralarda ?
Bahçeniz gittikçe güzelleşiyor.
Çeşmenin çevresi bana da eskisinden daha güzel geldi. Arkasını yapraklar sarsa da öndeki taşlı yol gene de ona dikkat çekecek.
Ortancalara bayıldım. Farklı kuşaklarda olduğumuz nasıl belli, bizdeki kelebek çalısında daha hareket yok.
Bankın üstündeki tele asılı yuvarlak bir saksı var ya onu merak ediyorum. Bir ara yakından fotoğraflar mısınız? Bahçede bizden saklı gizli köşe kalmasın.:rolleyes:
Sevgili Vildan Hn, işlerinizi kısa zamanda yoluna koyup gönlünüze göre bir yerde yaşamanızı dilerim ama sizin gezileriniz ve fotoğraflarınız da bizi imrendiriyor.Ayrıca bahçenin, terasın keyfini de çıkarıyorsunuz:)
Sevgili Sabah Hn, çeşmenin olduğu alana şimdilik çıplak kalmasın diye geçici bir düzenleme yaptım, bu gidişle tamamlamak seneye kalacak. Bu sıcaklarda (hazır da bu hafta evdeyken) canım da bir hamak çekti, seneye çeşmenin soluna hamak bile koymayı düşünmeye başladım. Bahçenin en kuytu yeri burası, dışarıdan da gözükmüyor, üstelik gölge ve esiyor. Sete diktiğim kara üzüm tutarsa ona nasıl olsa bir direk gerekecek, hamağın direğinin birini buldum bile:)
Kelebek çalım geç bile kaldı, güneş seven bir bir bitki ama benimki az güneş alıyor, geç açtı.
Bankın üzerindeki saksı ise aslında duvara asılmayı bekleyen iki saksının karşılıklı konmuş hali. Yeni duvara çivi çakmak imkansız, matkap bekliyorum. Duvara yaptığım sarmaşık çitleri ile beraber bu saksıları da asmam gerekiyor. En kısa zamanda tamamlamam gerekecek, sabah sefaları sabredemeyip, etrafındaki çiçeklere sarılmaya başladılar. Yakında fotoğraf eklerim.
nurcanaybay
26-06-2009, 11:30
Sizi, tekrar kutlamak istiyorum.Bu kadar kısa süre de , sil baştan oluşturdunuz.Bu büyük bir başarı ,bunun için de favorilerim arasındasınız .
Ellerinize sağlık.
Teşekkürler Nurcanaybay, sizin bahçenizin yanında pek bir bir şey değil ama yine de hızlı değişim benide şaşırtıyor.
89612
Bir ay önce... Eşim, çimi azalttım, toprak gözüküyor diye biraz söylenmişti...
89613
Bugün.... O zaman ekili olanlar büyüdü, çoğu açmak üzere, toprakta basacak yer kalmadı. Arkadaki kozmoz ve zinnialar açtı ama boyları henüz kısa, çıtalar matkap bekliyor...
89614
İki gündür çörekotu çiçekleri açmaya başladı.
89615
Bu hafta evdeyim, her molada otururken burayı seyretmek hoşuma gidiyor. Arkadaki leylandiler ve koyduğum kırık saksı hariç. Yer değiştiren leylandilerin ikisinden ümidimi kestim, biri yaşayacak gibi, sonbaharı bekleyeceğim. Kırık saksı için hayallerim vardı ama hesap tutmadı:( İçine koyduğum toprak kolayca ufalanan cinsten. Üzerine ektiğim tohumlar ne kadar dikkat ettiysem de sularken, toprakla beraber aktı ve eğimden dolayı burayı nemli tutmak zor. Çıkardığım ders: Bu tür uygulamalara köklü bitkileri dikmek daha uygun, sardunya olabilirdi. Dün, içindeki tek tük kalan buz çiçeklerini çıkarıp küçük saksılara diktim ve tekrar saksılarıyla beraber buraya yerleştirdim.Şimdi sulama daha iyi oluyor,bakalım toparlanacaklar mı?
Arka bahçedeki ortancalar inadına koyu renk, önceki sene döktüğüm sirkeden olduğunu sanıyordum; salata malzemesini yıkadığım bütün sirkeli suları bunun dibine döktüğüm halde bu da inadına beyaz. Çıkardığım sonuç: Her ne kadar toprak su yapısı önemli olsa da asıl cinsleri, renklerinde etkili oluyor.
89616
Sevgili Kiraz,
Bahçeye ,sihirli değnek değmiş gibi,çok güzel. Kırık saksının arkasındaki pembeleri merak ettim. Ayrıca ben beyaz ortancayı daha çok seviyorum ,uğraşmayın çok güzeller.
Bu hafta evdeyim, her molada otururken burayı seyretmek hoşuma gidiyor. Arkadaki leylandiler ve koyduğum kırık saksı hariç.
Ben de resme bakarken o saksı ne kadar da yakışmış araya diye düşünmüştüm :)
Bu iki resimle aradaki gelişimi görmek çok güzel olmuş. İnsanı motive ediyor :) Arada papatyalar görüyorum sanırım değil mi? Onları da tohumdan mı ektiniz?
Bir de bildiğim kadarıyla beyaz ortancalar renk değiştirmez.
Aman sevgili Almira, sakın hastalanmayın, hastalanmamak için bunlarla uğraşıyoruz, ortanca isterseniz kışa doğru hatırlatın.
Sevgili Jineop, saksının arkasındakiler ebegümeci. Henüz açmaya başladılar, üzerleri tomurcuk dolu. Beyaz ortancayı ben de seviyorum, akşam karanlığında da çok güzel duruyorlar. Ne var ki suyu ziyan etmeden kullanmam için en kestirme yer orası, fazlası da zarar vermiyor:)
Sevgili Gilan, saksının içinden çiçekleri görebilsem daha iyi olacaktı. Bir iki tohum çimlenebildi, toprağı aktı, kalanlar da susuzluktan canlanamadı. Sanırım yeni düzenlemeyle bir iki haftaya kadar toparlanacaklar. Ortadaki büyük papatya geçen sene çeşme papatyasından çelikle çoğalttıklarımdan, solda pembe olanı da Migrosta görüp aldım, çiçeklerini kesince tekrar açıyorlar, çoğaltmaya çalışacağım. Saksının yanındakileri de Migrostan 35-40 kuruşa almıştım, hala açıyorlar. Saksının arkasındaki büyük papatya da çelikle çoğalttıklarımdan.
Kirazcığım tek tek okudum yazdıklarını, fotoğraflarını zevkle seyrettim. Ellerine, emeğine sağlık, herpsi birbirinden keyifli, birbirinden güzel.
Beyaz Ortancanın rengi değişmezmiş diye yazacaktım ben de Gilan önce davranmış. :)
Duvarı mozaikle kaplayıp boşuna masraf etmeyin, nasıl olsa Yasemin her yeri kaplayacak.
Evimizi ilk aldığımızda duvara çok kafayı takmıştık. 35-40 metre duvar, sadece demirine servetimizi yatırdık :) derken taş kaplamaya paramız kalmadı. Aldık elimize ruloları, kiremit rengi boyaları 2 saatte boyadık gitti. 2. yılında duvar hiç görünmez hale geldi, şimdi duvarın varlığından bile bihaberiz. ;)
Sevgili Limon, biz de önce duvara kafayı takmıştık. 40-50 m uzunluğunda, 4-7 m yüksekliğinde kocaman gri duvar, çukurdaki ev de çok kötü durumdaydı, her yer dökülüyor, bahçe yamaç... Bazı arkadaşlarımız buranın adam olmayacağını ve yerinin kötü olduğunu da söylemişti.
İlk baştan beri boyasını dert etmiyordum çünkü yeşil görmek için sarmaşığa en başta karar vermiştim. Yeşillik görmek için bahçeli yerde oturmayı tercih ettim, niye duvar göreyim:) Yüksek duvarların bize avantajı oldu, rüzgardan koruyor, gölge alan oluşturuyor, bahçeye kuytuluk veriyor. Düz yol üzerinde bir bahçem olsaydı bu kadar rahat kullanamayacaktım. Fazla gölgeli yerleri de ona göre bitkilerle değerlendirmeye çalışıyorum.
Merdivenin olduğu duvarda, toprak olmadığı için buraya bitki sardırmanın zor olacağını düşünmüştüm. Ev kapısı karşısına ve merdiven çıkışına vakit buldukça mozaik desenler yaparım diye düşünüyordum ama sağolsun yasemin çabuk gelişiyor. Merdivene çıksın diye sol tarafa dal attım ama o hızla yukarı doğru, inşaat olan bahçeye tırmanıyor, yer yer duvara sabitleyerek merdiven duvarına yönlendireceğim. Bir tarafta yasemin, diğer tarafta hanımeli düşünsene, merdiven eziyet olmaktan çıkar:)
Sevgili Almira, Bennur tekrar teşekkürler.
Ortancalarınız tek kelimeyle harika. "Atın bir kenara bir çelik, bırakın kendi kendine açsın dursun:rolleyes:" demek elbette sizlere haksızlık ama bakımsız böyle oluyorlarsa, e bir de baksanız ne olacak kimbilir:D Çok güzel olmuşlar gerçekten. Şimdi iyice karar verdim ki bu çiçeğin doğal ortamı İstanbul. Zaten İstanbul denilince benim ilk aklıma gelen anılardan biri de çocukluğumun Boğaz'ındaki, Erenköy ve Bakırköy'ündeki evlerin bahçelerindeki ortanca görüntüleri oluyor.
Yasemin yerini beğenmiş, bence hiç boşa uğraşmayın mozaik için. O çok daha güzel bir görüntü veriyor doğal bir duvarda.
Küçük çiçekler de açınca inanın cennetten bir köşe olmuş. Her geçen gün de daha güzelleşiyor. Sevgili Kiraz, hamakta uzanıp kitap okurken arada bir gözünüzü bu cennet köşenize kaydırmak, gördüklerinizi içinize doldurmak harika olacak.
Teşekkürler sevgili Nevsune... Dediğin gibi, bitkiler doğal ortamında problemsiz büyüyorlar, farklı ortamlarda, şartlar da farklıysa büyütmek, çiçek açtırmak için zorlanıyoruz. Bahçenin bazı yerlerinde toprak o kadar kötü ki, ektiğimi-diktiğimi zor ayağa kaldırıyorum ama orada doğal olarak çıkan bitkiler nasıl hızlı gelişiyorlar, üstelik bakımsız, susuz olsa da. Biz burada begonvili 1 m uzatmak için uğraşıyoruz, Bodrum'da evi olan bir komşum " başa çıkamıyoruz, her yeri sardı, neredeyse baltayla kesiyoruz." deyince inanamamıştım.
Ortanca Karadenizde de yaygınmış, demek ki çok rahat yetişiyor, mezarlıklarda bile kullanılıyormuş. Nemi seviyor, çok sıcaklarda hemen pörsüyorlar, aşırı soğuklara uygun değiller. Bu nedenle Ankara onları biraz zorlayabilir, yazın çok su isteyebilir.
Eh, ben de kapalı, yeşil görmeyen evlerde kendime gelemiyorum, ortamımı bulunca ve bahar gelince hastalık dinlemeden elimden geleni yapıyorum. Benim yerim de toprağa yakın; yeşil dalların üstünde değil, altında olmalı:)
90116
Bunlar yarı gölgedeki latinler. Tam güneşe ektiklerim (kırık küpün yanına) daha önce açtılar ama bunlar şimdi daha iyi gelişti ve çiçeği daha çok.
90119
Büyük yapraklı gallanın sağ ve sol tarafına ektiğim (fotoğrafta ön ve arkasında kalıyor) yer açelyaları tomurcuk dolu, sabredemeyip şimdiden fotoğraf çektim, tamamı açınca kim bilir nasıl olacak? Eşim, bahçeyi yine doldurup karmakarışık yaptığımı söylüyor. Ne kadar istesem daha sade yapamıyorum, ne yapalım ben bu karışıklıktan memnunum, her gün ayrı sürpriz var:)
90120
Ebegümeci tüm çiçeklerini açtı, yakında geri sayım başlar:(
90118
Sevgili İmgelem'in tohumlarını gönderdiği zinnialar. Bu çiçekler açınca farkettim ki ben bunları çok eskiden tanıyorum. 10-12 yaşlarındayken bir komşumuz vermişti, taç yapraklarının sertliğinden dolayı "kağıt çiçeği" diyorduk. Bu nedenle daha da çok seviyorum, her sene bahçemde yer ayıracağım. Bu sene bir kısmını duvar dibine ve bir kısmını da sarı, kırmızı (sıcak) renklerin olduğu güneşli köşeye diktim, seneye hepsini duvar dibi tarafına yani pembe, beyaz, mavi çiçekli tarafa alacağım.
90117
Ortanca çeşmenin yanına çok yakıştı. Diğer yanına mis kokulu abelya ve çan sarmaşığı diktim ama onlar adam olana kadar sabredemeyip, seneye oraya da ortanca dikebilirim.
Yer açelyalarına da her sene yerim var.
90124
90123
nurcanaybay
30-06-2009, 15:08
Hafta sonu ziyaretime gelen arkadaşıma sizin bahçenizi gösterdim ,kısa süre önce ki
ve şimdi ki halini.Çiçekle böcekle hiç ilgisi olmadığı halde çok beğendi.Bir ay gibi kısa süre de böyle güzel gelişen bitkilerinizi görünce , benim memnuniyetsizliğimin nedenini artık anladı :)
Her çektiğiniz fotoğrafta beğenim daha çok artıyor ,ellerinize sağlık.
Sevgili Nurcanaybay, herkes kendi bahçesindeki güzelliklerin yanında kötü ya da eksik görüntüleri bildiği, gördüğü için memnuniyetsizlik normal. Daha banklı duvarı, çeşme yanını gösteremedim, şu an bazı şeyler oraya öylesine konmuş gibi, eminim bu halini kimse beğenmez. Ne yapalım olmayana, olamayana değil de; olana bakıp mutlu oluyoruz:)
Ben de sizin bahçenizi çok beğeniyorum, çoğu köşesinin sıcaklığına, canlılığına özeniyorum, çünkü benim bahçemin de "olması" için en azından bir kaç yıl yaşanmışlığının olması gerekiyor. İstenirse bir haftada bir bahçe yaptırılabilir ya da her şey sipariş edilir yerine konur. Ama benim için bahçe daha farklı bir şey; orada birilerinin emeğini, yürüdüğü çimdeki aşınmış yolu,çocukların oyun izlerini, bitkilerin birbirine sarılmalarını, arada çıkan yabani çiçekleri, duvardaki belki eski bir çivi izini, zaman zaman kucak açan sığınma yerlerini görmeliyim. Bunların olması için de bahçenin benimle birlikte biraz yaşlanması gerekir. Ben sabırsızlıkla bir an önce bir şeyler olsun istiyorum ama asıl istediğim bahçe zaman geçmeden olmayacak. Bir gün ben olmasam da bahçemde izim olsun çok isterim...
Kirazcığım Yer Açelyasını bu sene ilk mi ekmiştin? Eğer ilkse, her gün daha ne renkler açacak şaşacaksın. Geçen yıl yetiştirip hayran olduğum bitkilerdendi. Bu yıl da tohumu ekmeme rağmen tek tük cılız bir kaç kök dışında çıkmadılar. O cılızlar bile şahane çiçekleriyle şaşırtıyorlar. Ama ben Petunyalardaki sorunu bu çiçekte de yaşıyorum, bugün çok keyifli olan bitkiyi ertesi sabah pörsümüş buluyorum, kökünü çektiğimde odunsulaşmış, saçaksız bir kökle karşılaşıyorum.
Ebegümeçleri de şahane açmışlar. Şansına tek renk çıkmışlar, seneye karışık ek, gül kurusu tonuyla beyazı da pek güzel.
ciceksever70
30-06-2009, 20:42
Sevgili Kiraz bahceniz cok cok güzel olmus. Cesme düzenlemeniz bir harika, özellikle ortancalariniz. Benim de bahcemin büyük bölümü ortanca dolu olmasina ragmen görmeye de yetistirmeye de doyamiyorum. Dilerim bahcenizin tadini doya doya cikarirsiniz. Bizler bu aralar araliksiz yagan yagmurlara teslim olduk özenle hazirladigimiz bahcelerimize cikamiyoruz bile. Balkonda bile oturmak mümkün degil. Bir düsüncenize katiliyorum uzun zamanda olusan sahibini yansitan bahceler büyük paralar harcanip bir günde olusanlardan cok daha degerli. Insanin bahcesini sevmesi icin gözünün gördügü her cicekte izi olmasi gerekir. Ben artik üc yil icinde bahcemin neresinde hangi yabani otlar cikar onu bile biliyorum. Sevgiler.
Vildan Sönmez
30-06-2009, 22:40
Sevgili Kiraz çiçekleriniz formunda yine.
Bana sorarsanız, bu henüz hazır değil dediğiniz yerleri de gösterin bize. Çünkü sizin bahçenizin en güzel yanı, ya da benim en çok sevdiğim yanı bu: Emek ve sevgiyle neler yaratılabildiğini görmek
Daha banklı duvarı, çeşme yanını gösteremedim, şu an bazı şeyler oraya öylesine konmuş gibi, eminim bu halini kimse beğenmez. Ne yapalım olmayana, olamayana değil de; olana bakıp mutlu oluyoruz:)
...
Sevgili Kiraz,
Bahçeniz verdiğiniz emeğin karşılığını, rengarenk çiçeklerle gösteriyor. Ne kadar güzel bir duygu. Emek verdiğiniz bitkilerin coşarak sizi karşılaması bahçenizde. Güzel günler diliyorum,mutlu,huzurlu.
Yer açelyalerının tohumlarını biriktirmeyin, çıkmalarını istediğiniz yere serpin. gelecek yıl fidelerinizi çıktıkları yerden şaşırtın. Daha sağlıklı fideleriniz olacak. Ben öyle yapıyordum .
Sevgili Limon, Yer açelyalarınızın olduğu yerde, toprakta zararlı bir böcek olabilirmi? Anlattığınız olayın aynısını geçmişte bazı bitkilerimde yaşadım. Toprağı karıştırınca ,Kadı lokması denen zararlıyla karşılaştım.Bitkilerin köklerini yiyorlar.. bitkilerde bir günde ölüyordu.
Sevgiyle kalın, iyi günler.
Sevgi Limon, yer açelyasını bu sene ilk ektim, geçen sene sende görüp çok beğenmiştim:) Seninkilerde bu sene sorun olması üzücü. Ebegümecinin gülkurusu rengini daha önce duymamıştım, eminim çok güzeldir. Aslında beyaz da almıştım ve ektiğimi sanıyordum ama çıkan yok, unutmuşum herhalde.
Sevgili Çiçeksever70 teşekkür ederim. O yağmurlardan biraz bize de düşse. Ne kadar sulasak da yağmur gibi olmuyor.
Vildan Hn, haklısınız, aslında eski ve yeninin farkını görmek benim de hoşuma gidiyor. Öylesine bir kaç bitki koyduğum gölge alan için kafam biraz karışık, belki beraber planlarız.
Sevgili Farezya güzel dilekleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Umarım yakında "kadılokması" görmem:) Nedense burada öğrendiğim bir böcek ya da hastalık kısa zaman sonra başıma geliyor. Beyaz sinek, kırmızı örümcek, unlu bit, külleme,... nedense hep öğrenince başıma geldi.... Tabii ki şaka, bu hastalıklar ya da zararlılar zaten oluyordu ve ben ne olduğunu anlayamadan çiçeğim soldu, çiçeğim öldü diyordum belki. Şimdi yaprağının duruşundan, karıncasından, renginden şüphelenince hemen bakıp nedenini az çok bulabiliyoruz ve bu takibi de sürekli yapmak gerekiyor. O kadar çoklar ki bazen bunaltıyorlar:)
Güler Hanım gölge alan için Hosta nın değişik çeşitlerini dikmemi tavsiye etmişti. Ben henüz alıp dikemedim ama çok istiyorum. Aslında Heuchera olabilseydi çok istiyordum ama zor galiba... Hostaların da yaprakları güzel oluyor. (Belki sende vardır, biliyorsundur)
nurcanaybay
01-07-2009, 19:43
Ben de , Limon ´la katılıyorum.Hosta narin bir bitki değil ,benimkiler den bazıları üç kez yer değiştirdi bazılarının yumrusu eşelenip toprak üzerine çıkarıldı.Tekrar diktim yine yaprak çıkardı.Aynı şey galaların da başına geldi ,onlarda tekrar yaprak çıkardı.
Çeşmenin olduğu bölüme ,ortancaların önüne de düşünebilirsiniz.
Merhaba,
Soğandan ektiğim tüm hostalar firesiz çıktı. 2 kere yerleri değişti ,yine de gayet keyifleri yerinde.Canınızı sıkmayın.
Bir hostam var ve bu bitkiyi çok seviyorum. Değişik cinslerde edinmek istiyorum ve en iyi yetişeceği yer çeşme yanı. Aynı şekilde gala miktarını ve çeşidini de arttırmayı düşünüyorum. Bunları grup halinde dikeceğim.
Hostalar gerçekten dayanıklı, geçen sene büyük bir toprak saksıya dikmiştim, çok gelişmemişti ama fena değildi. Kışa doğru saksıda çok su birikti, yapraklar bozuldu. Saksı deliğinde problem olduğunu düşünerek içini boşalttım, delik olmadığını farkettim. Tek deliksiz saksım vardı, onu da buna kullanmışım ve haftalarca çamur içinde kalmasına rağmen çürümedi. Şimdi toprakta ve daha mutlu, rengi güzel ama daha iri yapraklılarını daha çok beğeniyorum.
Söz verdiğim gibi beğenmediğim yerleri de fotoğrafladım. İşte benim kel bankım!
Üstü sarmaşıkla kapanmadan hep kel kalacak. Asıl isteğim yaseminle kaplamak ama onlar yetişene kadar sabah sefaları ve çan sarmaşığı sardırdım, yaz sonu bir şeye benzer herhalde. Sarkan saksıların boş gibi olanında beyaz suzan var, yeni açmaya başladı.
Bankın önü şimdilik çim, ileride çim aşınınca ahşap ya da taş kaplayacağım. Ama bu şekilde kullandığım iyi oldu, bahçedeki eğimi, bank konunca farkettim, ayaklarını taşla dengelemek zorunda kaldım (2. fotoğraf). Döşeme yapılırken eğimi gözönüne almam gerekecek.
Fotoğrafta çıkmamış ama banktaki küçük yastıklar, rahmetli kayınvalidemin çeyizinden, üzerleri sarma ile rengarenk çiçek işlenmiş.
90547
90548
Her sene bir-iki kere yapraklarını tazelediğim şapka. Çok sağlam çıktı, rüzgardan uçtuğunda nerelerden topladım, bir kaç gün de kar altında kalmıştı.
90549
Bu da yine tamamlanamayan kel ve dağınık köşem! Ön kısımlara elimde olan bir kaç bitki ile bir kaç mevsimlik çiçek ( bodur papatya, cezayir menekşesi, şimşir, sarı kantaron, camgüzeli, lobelia, allisyum,...) diktim. Saksının solu ve arkası boş. Duvar diplerinde ortancalar var ama henüz küçük, köşede de bir akuba var.
Şimdilik bu alan toprak ama arada (2. resimde yeşille sınırladığım yer) çakıl zemin nasıl olur diye düşünüyorum. Bunu düşünmemde bazı nedenler var: Bahçenin en kuytu yeri ve genelde gölge, dışarıdan görülmeden rahat oturulacak bir yer ve yazın esiyor. Ortaya bir açılır koltuk (şezlong tarzı-annemin dedesinden kalmış) veya çapraz bir hamak belki olabilir. Bu durumda çeşmenin önüne gelecek alana boylu ve iri yapraklı bitkiler (hosta- galla-..??.), önüne kısa renkli çiçekler dikmek gerekecek ki iyice kuytuluk sağlasın. Mıcırın üzerine çakıl sereceğim, bu alana da yola uygun olması için file üzerine çakıl yapıştırarak biraz dairesel ya da sarmal formlu bir uygulama yapabilirim???
Rus ortancası ve ayı pençesi, almak istediğim bitkilerden. Eğer bu alanı tamamen yeşil yapacaksam bu bitkileri saksının olduğu alanda kullanabilirim ya da verandanın diğer yanındaki tam gölge yerde kullanabilirim.
Eminim daha önce de olduğu gibi güzel fikirler gelecektir.
90550
90551
Bu da aynı alanın banktan gözüken hali.
90552
Bu da yine tamamlanamayan kel ve dağınık köşem!
:)) Sn. Kiraz, siz böyle düşünseniz de behçenizin her köşesi birbirinden güzel maşallah.
Maviş başlığında haseki küpesi ve mavişli rüyalardan bahsetmişsiniz, çok iyi anlıyorum, ben de son günlerde mavi yaseminli rüyalar görüyordum, neyse bugün mavi yasemin siparişi verdim de rahatladım:) Artık sizin çeşmenin yanındaki o güzel ortancayı görmem yakındır:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.