View Full Version : Kiraz'ın Bahçesi
nurcanaybay
03-07-2009, 12:09
Çok çok güzel .Geçici bir çözüm olabilir diye düşündüğüm 2 fotoğraf yükledim.Asıl aradığımı bulamadım ama bir bakın ..
Genellikle ,tek renk ince tüller daha hoş duruyor.
Vildan Sönmez
03-07-2009, 12:13
Beğenmediğim mi, bu hali bile ne kadar güzel. İnsan seve seve bekler o demirlerin sarmaşık kaplanmasını. Ne ekerseniz ekin güzel olacak.
O yastığı korumanız da çok yerinde olmuş. Hatırlıyorum, annemin böyle işlemeli dİvan örtüleri bile vardı, sonra goblenler çıkınca yok oldu gitti.
Bahçeniz yeterince güzel, yeşil ve çiçekli ama aklıma o duvarın tepesındeki sanırım komşunuza ait demirler geldi. Onlardan bahçenize doğru sarkan bitkiler ekili saksılar asmayı hiç düşündünüz mü ?
Söz verdiğim gibi beğenmediğim yerleri de fotoğrafladım. İşte benim kel bankım!
Üstü sarmaşıkla kapanmadan hep kel kalacak.
.....................................
Fotoğrafta çıkmamış ama banktaki küçük yastıklar, rahmetli kayınvalidemin çeyizinden, üzerleri sarma ile rengarenk çiçek işlenmiş.
90549
Sevgili Manolya, ortancayı rüyanda görürsen sonbaharda bana hatırlatırsın; ben anladım onu:)
Sevgili Nurcanaybay, sarmaşıklar çıkana kadar neden olmasın. Ama benim bu tür alış verişe gitmem biraz zor oluyor, alana kadar sabah sefaları tırmanacak galiba. Yine de alırım, özel günler için işe yarar, aradığın fotoğrafı bulunca tekrar gönderir misin?
Vildan Hn, hem de ne bekleme, her gün kaç cm çıktılar bakıyorum, bu sıralar çok hızlılar, günde 10-15 cm uzadıkları oluyor.
Komşu duvarına saksıyı geçen sene de düşünmüştüm, baharda su istemeyen ve çiçek açan buz çiçeği aklıma gelmişti. Hatta bir sulama hattı çekip, çatılarda kullanılan yağmur oluklarını demirin dibinde boydan boya kullanabilir miyim diye düşünmüştüm. Duvar 4 m'ye yakın, çiçekleri bir astım mı fazla müdahale edemem ya da iplerle aşağıdan çekerek, kaldırıp-indirecek şekilde bağlamam gerekir. Gelecek komşumu fazla tanımıyorum, sarmaşıkların tutunacağı ipleri demirlerine bağlamak için izin istediğimde tepkisini pek anlayamadım. Neyse, geçen sene sabah sefaları demiri aşıp, o bahçeye kadar geçmişti; rahatsız ettiği yerinden kesebileceklerini hatırlattım.
Divan örtülerine gelince, eski bir divan örtüsü de var, eteği sarma işlemeli. Sağlam ve işlemeli yerini çıkarmıştım,burada değerlendirmeyi düşünüyorum. Yalnız bir problemim var, dışarıdan bahçeme giren kedi çok, çimlerin üzerine, çiçeklerin üzerine tuvaletini yapan da var. Dün bir tanesi gazanyayı darmadağın etmiş, henüz çimlere başlamamış, her tarafa sirke döktüm:) Bu nedenle ben yokken minderleri bahçede bırakamıyorum.
Çok çok güzel resimler Kiraz Hanım :)
Çeşmeli resimdeki mıcırın, pembenin ve mavinin uyumu benim çok hoşuma gitti. Gelecek sene bu fikirden esinle birşeyler yapmayı düşündüm :)
Oradaki ortancanın türü de çok güzel. (Diğer ortancalarınıza zaten söyleyecek birşey yok :) Böyle ortancanın, yaseminin dışarıda yetişebildiği iklimlere çok özeniyorum.
Beyaz sepetin içindeki petunyalar da çok güzel.
Kedilerle bizim de başımız dertte. Çimleri pisletmeleri, geçerken çiçekleri kırmaları, minderlere oturmaları... Bazen geceleri çıkıp biraz bahçede oturayım dediğim ama minderleri çıkarmaya üşendiğim oluyor, o zaman daha da kızıyorum.
Sizin bankın iki yanına saksılarda limon servi güzel yakışırdı gibi geldi. Gerçi İstanbul'da dışarda yaşayabiliyor mu bilmiyorum.
Keyifle kalın ;)
Bankınıza bakınca biz onu kel olarak görmüyoruz ki...:rolleyes:
Onun kapanacağını biliyoruz.
Duvardaki çıtalar çok iyi olmuş. Sarmaşıklara destek olacaklar ya bu arada da duvarın o kocaman boşluğunu yok etmişler.
nurcanaybay
03-07-2009, 18:33
Sn.Kiraz, maalesef aradığım dergiyi bulamadım.Birikmeye başlayınca arkadaşlara dağıtıyorum ,büyük bir ihtimalle o dergilerden birindeydi.Yine de aradığıma benzer
bir fotoğraf görürsem sayfanıza yüklüyeceğim.
Ama arkadaşların dediği gibi ,kötü-kel-eksik hiç bir köşe yok.Bayıldım her köşeye.
Teşekkürler sevgili Gilan. Mıcır çok ekonomik, burayı çim seviyesine getirmek için kullandım, üzerine farklı taşlar serpiştirilebilir. Bu alana merdivenden de su aktığı için çamurlaşma da önlendi. Eğer uygulayacağınız bölge, gölge ise bu çiçek renklerini tavsiye ederim ama çok güneş alan yerde soluk kalabilir. Kedilere gelince çok kedi var ama beni üzen sadece biri, onun da hangisi olduğunu iki senedir bulamadım. Kedi kovucu kullanmak istemiyorum, bahçemde olmalarından hoşnutum, farelere karşı da güvence ama tuvalet konusu can sıkıcı.
Teşekkürler sevgili Sabah, ben hep açmış yasemin çiçeklerinin altında oturacağımı hayal ettiğim için kel geliyor yine:) Çıtaları da dediğin gibi hem sarmaşıkların tutunması, hem de duvarı bölmesi için kullandım. Yakında tamamen kapanacaklar. Büyük olanına seneye sarmaşık gül ve yaban asması sardırmak istiyorum, yanında da pasiflora var. İstediğim küçük kafeslerden bulamadığım için, diğer küçük olanları basitçe hazırladım.
Sevgili Nurcanaybay, yine de çok teşekkürler, zahmet oldu.
Adalet Yağcı
03-07-2009, 19:22
Ooooffff.... of... Bir şey demicem, Allah dicem :)
Sevgili Kiraz tam dört defa çileklerimin yerini değiştirdim, yetişmiş beş ağacımdan vazgeçmek zorunda kaldım(kestim demeye dilim varmıyor).
Bir yıdır sizlerin yaptığınız güzellikleri inceliyorum, hâlâ bir çok şeyi yanlış yapıyorum, ben sizin engin zevkinize çok güveniyorum, bahçem için fikirlerinize ihtiyacım var.
Sevgili Adalet Hn, bitkilerin yerini değiştirmeyi çok sevmediğim için dikim öncesinde çok kafam karışık oluyor. Sabırsızım ama bunu netleştirmeden dikmiyorum. Şimdi aynı şey, Sn. Liliumdan aldığım lilium soğanları ile ilgili, hâlâ dikemedim. Güneş alan bir yerde ve kokusunu almak için veranda yanında olmasını istemiştim ama yazın fazla sudan çürüyebilirmiş (veranda sık yıkanıyor), uygun yer bulana kadar kafama takılı kalacak.
Bu arada ben de çok hata yapıyorum ama her hata bir ders veriyor. Hazır bahçeye konmaktansa, öğrenerek uygulamak daha bana göre. Yanlış olan şeyi sonraki dönemde düzeltme imkanı da olabiliyor. Bu nedenle hatalarla hiç moraliniz bozulmasın, ayrıca bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel, tohumlarınızdan bana bile düşüyor. Her bahçe sahibini yansıtmalı, onun istediği tarzda olmalı ama metod ve bilgi kısmına gelince hepimiz birbirimizin fikrine ve yardımına açığız zaten.
Bugün ben eksik (kel) köşelerimden örnek verdim, fikirler aldım; yarın da siz bizimle paylaşın, bahçenizi bir karıştıralım:)
Kiraz, bu bahar aldığım "Bodur Begonvil" o kadar güzel oldu ki, eğer kışı dışarda sorunsuz atlatırsa (bu türün dayanıklı olduğunu söylediler), seneye bir çok yerde kullanabiliriz diye düşündüm. Senin merdivenlerin için örnek buldum bile ;) Burdaki sarıcılı ama olsun biz bodurun da bu şekilde görünmesini sağlarız bir şekilde. Yeter ki kışı sağ salim atlatsın. :)
91129
Burası senin bahçen mi yoksa, çok benzettim :)
Ah ne güzel merdiven öyle, dökülmüş gibi yapılan sıvalar dahil. O benim bahçem değil ama hayal ettiğime benziyor:)
Sevgili Limon, önceki sene dayanıklı begonvili neredeyse kurutmuştum ama soğuktan mı susuzluktan mı bilmiyorum, yaz ortasına kadar da yaprak çıkarmamıştı. Bu nedenle kışı içeride geçirdi, bu sene için cesaretim yok. Bodur, dayanıklı begonviller dikenli olmuyor mu? Benimki öyle ve merdivende problem olur. Aslında merdivenim bütün gün güneş alıyor, kışın koruma işini halletsem dikensizleri ne yakışırdı...
Bendeki tür dikensiz, rengi de aynı burdaki gibi, güneş vurunca insanın gözünü kamaştırıyor :) Ağustos sonu gibi bahçeye dikeceğim, Akvaryumun ön tarafına sırf bunlardan diksem ne güzel olurlar, şimdi aklıma geldi. :)
Tam güneşte duruyor saksısı, 2 günde bir suluyorum çünkü güneş o kadar yakıcı ki toprağı tamamen kuruyor. Bir takım elimdeki az az kalan bitirmeye çalıştığım, potasyum, magnezyum içerikli gübrelerden de verdim, belki onların da faydasıyla bu kadar çiçeklenmiştir.
Yer açelyaları coştukça coşuyor. Sağındakini galla diye satmışlardı, toprağa geçince ilk defa bu kadar gelişti ve açmak üzere ama galla olmadığı kesin.
91623
Afrika zambakları az ama çok güzel açıyorlar.
91624
Bahçemin en güzel çiçeği (O kendine Kelebek diyor) tatilin keyfini çıkarıyor.
91630
nurcanaybay
09-07-2009, 14:51
Sn.Kiraz ;
İlk fotoğrafta ki bence cana .
Hepsi herzaman ki gibi çok güzel.
Adalet Yağcı
09-07-2009, 15:28
Sevgili Kiraz, yine muhteşemkarelerle mest ettiniz bizi, yer açelyası dediğiniz Ankara çiçeği namı diğer godetia değil mi?
Bahçenizin güzel kelebeğine sevgiler, öpün yanaklarından benim için.
Haklısınız Nurcanaybay, çiçeğim cana. Yapraklarını zaten gallaya benzetemiyordum ama çiçekçi ısrarla bu sene de aynı şeyi söyledi. Son günlerde sap uzamaya başlayıp tomurcuk oluşunca galla olmadığı kesinleşti. Boyunu böyle tahmin etmiyordum, seneye yer değiştirmem gerekecek.
Evet Adalet Hn, Ankara Çiçeği.
Sizin bankın iki yanına saksılarda limon servi güzel yakışırdı gibi geldi. Gerçi İstanbul'da dışarda yaşayabiliyor mu bilmiyorum.
Keyifle kalın ;)
Sevgili Gilan, limon servi burada yetişiyor ama bahçem fotoğraflarda görüldüğü kadar geniş değil, sıkışık olur. Bankın bir yanında da telefon hattının kapağı var, buraya sadece saksı koyabiliyorum. Bir de bahçe çok düzgün ve simetrik olmasın istiyorum ama o kadar karıştırıp dağıtıyorum ki, bazen içimden makası elime alıp hepsini aynı hizada kesmek geliyor(aman onlar duymasın).
Yer açelyaları coştukça coşuyor.
Hakikaten coşmuşlar :) Çok güzel olmuş.
Yer açelyası bir adı da Ankara çiçeği aslında ama hiç çiçekçilerde görmedim burada. Siz tohumdan mı yetiştirdiniz?
Evet yer açelyasını tohumdan yetiştirdim, nisan ayında doğrudan bahçeye ektim. Çimlenmesi ve yetiştirmesi çok kolay, üstelik çiçek süresi çok kısa değil, hala açacak tomurcuk dolu. Bu kadar güzel ve kolay yetişen çiçek nasıl olur da bu kadar yaygın değil ben de, bana gelen arkadaşlarım da şaşıyoruz. Agaclar.net olmasaydı ben de kolay kolay tanımazdım:)
Bahçeniz çok güzel oldu sevgili Kiraz. İşten başımı kaldırıp şöyle bir gezindim. İçim açıldı.
Ellerinize sağlık. Kelebeğiniz de bahçeniz gibi harika. :)
Kışın çektiğiniz tüm sıkıntılara değdi. Herşey harika görünüyor. Sepetteki petunyalar, yastıklar, çimler... Herşey süper. Maşallah.
Teşekkürler sevgili Uzman16 ama hiç bir zaman dediğiniz gibi süper olamayacak herhalde. Şimdiden, seneye tamamlayacağım eksiklikleri, değiştirmem gerekenleri düşünmeye başladım. Havaların sıcaklığından fiili olarak hiç uğraşamıyorum ama kafamı oyalıyor yine de. Yakında hangi çiçek yerlerinde hata yaptığımı da yazarım, aynı çiçekleri kullanacak olanlar varsa belki fikir verir.
Kirazcığım, Yer Açelyaları ne kadar güzel olmuşlar, Maşallah. Seneye unutturmayın bana da...
Kelebeğin de pek büyümüş, O'na da kocaman Maşallah :)
Seneye yapılacaklar listem benim de dolmuş taşmış durumda. Fazla karışık bitkiler diktiğim yerlere tek bir bitkiyi yoğun dikeceğim. Internette dolaştım da Lavantalar bile sadece bir köşede yoğun dikilince bir başka albenili görünüyorlar. Bu sene denediklerimi seneye değiştirmek istiyorum. Hep böyle mi sürecek... ;)
Sevgili Limon, yer açelyaları hiç unutulmayacak:)
Bu sene grup halinde ekmeye-dikmeye çalıştım, geçen seneden daha iyi oldu ama boylarda renklerde yine düzenleme yapmam gerekiyor. En zoru da çeşidi azaltmam lazım. Bir de açış zamanlarını gözlemeye çalışıyorum, biri biterken yanında diğeri gelmeli. Dediğin gibi bu hep böyle sürecek, sonu yok:)
Teşekkürler Sevgili Bennur.
Adalet Yağcı
11-07-2009, 08:17
Sevgili Kiraz, bu sene ilk baharda ben de yer açelyası ekmiştim, çimlendirmeyi başardım ama bir türlü fide haline gelemediler.
Tohumları evde viyollere ekmiştim, siz direk bahçeye mi serptiniz?
Bu konuda ki deneyimlerinize ihtiyacımız var, yazarsanız seneye bizim de yer açelyalarımız olur.
Adalet Hn, bunu en iyisi yer açelyasında yazayım, burada görmeyen arkadaşlar da görür.
Adalet Yağcı
11-07-2009, 11:06
Tamam, başlığı okudum, demek sonbaharda toprağa serpeceğiz tohumları.
Adalet Hn, bütün tohumları riske atmayın, bir kısmını deneyin. Kış sert olursa ne olur bilmem:)
fikreteren
11-07-2009, 23:39
of çekilecek kadar var.çok güzel olmuş.karışık çicekler daha güzel duruyor gibi geliyor bana bende karışık tan yanayım.
Karışık çiçek güzel de yine kendi içinde bir uyum istiyor yine. Bakalım bunu ne zaman öğreneceğim ya da her seneye denemeyle geçecek:) Ama çok düzenli, sınırları ip gibi belirlenmiş bir bahçe bana göre değil.
Ferda Ülkümen
12-07-2009, 11:26
Pek öğrenilemiyor gibi sevgili Kiraz.
Devamlı yeni bitkilerle tanışıp, onları yerleştirecek yer ararken, ipin ucu kaçıyor.
Öğrenilmemesi daha iyi değil mi? İsteğimiz azalmadan her sene tekrar azimle çalışıyoruz. Zaten öğrenip bitirme olsaydı, bahçe de sıkıcı olmaya başlardı:)
fikreteren
12-07-2009, 12:11
önemli olan dikelecek olan çiceklerin renklerini ve boylarını bilmek bana göre uzun boyluları arka tarafa kısa boyluları ise ön tarfa dikmek gerek birde renk uyumu yapılırsa göz hoş durur.
Haklısınız Sn. Fikreteren . Daha önce denemediğim çiçekleri pakette yazılan boylara göre yerleştirdim. Kozmozlar ya yerini sevmedi ya da cinsi başka, 1 m olmadıkları için yer açelyalarının arkasında kayboldular. Çoğunda değil de bir-iki çiçekte aynı durum var.
Renk uyumu gerçekten düzeni çok etkiliyor. Mavi-pembe-mor-beyaz çiçeklerin tarafına diktiğim sarı altın başak (ne olduğunu bilmiyordum mor açacak zannetmiştim) ve galla diye alıp canna çıkan turuncu çiçek inanılmaz rahatsız etmeye başladı. Bitmiş bir resme yanlışlıkla değen kirli fırça gibi duruyor, sonbaharda ilk iş karşı köşeye alacağım.
Küçük ve otsu yapraklı çiçeklerin bir arada olması da dağınık görüntüye neden oluyor. Geçen seneki "dağınık köşem" deki neden buydu sanırım, çiçek renkleri uyumlu olmasına rağmen çok karışık görünüyordu. Bu nedenle arada iri yapraklı bitkiler gerekiyor.
Tek renk ve farklı çiçekleri bir arada kullanmak da güzel sonuç veriyor. Açma zamanlarına göre konumlarını belirlemek de çok önemli, ....
Kısaca her sene deneye deneye, olmayınca seneye...
92963
Kaç gündür bulutlar geçiyor, başka bahçelere yağmur bırakıyordu. Ben de sulamakla sulamamak arasında kalıyordum. Tam bahçem isyan edecekti ki;
Baharda açtım, şımardım,
Sonra güneşle yandım, kavruldum.
Bağrımdaki çime ağladım,
Ortancalar boyun büktü dayanamadım,
Su su diye bulutlara yalvardım...
Sonunda duydu sesimi bulutlar,
Yağdı gökten umutlar.
İçtim kana kana suyumu,
Kiraz bilir benim huyumu,
Az serinde iyi olur çocuklarla oyunu.
"Kiraz'ın bahçesi"
Dar alanda kısa zamanda çok türleri bir ahenkle düzenleyip büyük işler başarmışsınız. Zengin bir canlı çiçek kolleksiyonu olmuş. Bizim bahçeler yanında konuşulmaz bile. Sağlıcakla mutlulukla yaşayın.
Sn. Nariçi, sizin bahçeye laf ettirmem; o bahçe, benimki bahçecik. Dediğiniz gibi dar alanda kısa paslaşmalarla oyalanıyorum işte:)
92963
Kaç gündür bulutlar geçiyor, başka bahçelere yağmur bırakıyordu. Ben de sulamakla sulamamak arasında kalıyordum. Tam bahçem isyan edecekti ki;
O kadar aynı şeyleri yaşıyoruz ki şaşırıyorum :) PAzartesi günü havanın yağışlı olacağını duyunca, hava da kapkara olunca alelacele çimleri biçtim ki yağmurla sulansınlar istedim. 2 gün bekledim ha yağdı ha yağacak, deniz üzerinde şimşekler çakıyor, gök gürül gürül gürlüyor, bize yağmur uğramıyor. En sonunda sulamak zorunda kaldım. O gün sabaha karşı kısa süreli ama yoğun yağdı, hemen geçti. Bugün deli fırtına, yağmur bulutları ilerden tepemize doğru geliyor, seviniyorum. Sarıyer'e pazara indim, kovadan dökülürcesine yağıyor. Çabuk işimi halledip eve doğru yolu yarıladım, tepede deli yakıcı güneş, toprağa bir damla düşmemiş. :) Yine sulasam mı sulamasam mı ikilemi... :)
Vildan Sönmez
15-07-2009, 22:35
Hayırlar olsun. Görümcem bu gün Kadiköy'de yağmura yakalanmış, iliklerine kadar ıslanmış. Yeşilköy ve Küçükçekmece'de hava açık, bir damla düşmedi yere.
Bugün deli fırtına, yağmur bulutları ilerden tepemize doğru geliyor, seviniyorum. Sarıyer'e pazara indim, kovadan dökülürcesine yağıyor. Çabuk işimi halledip eve doğru yolu yarıladım, tepede deli yakıcı güneş, toprağa bir damla düşmemiş. :) Yine sulasam mı sulamasam mı ikilemi... :)
94201
Tohumdan yetişen vapur dumanı çiçekleri, beklediğimden daha güzelmiş. Çiçek büyüklüğünün ve yoğunluğunun artacağını umuyorum.
94202
Çiçekleri solunca dipten budadığım aslan ağzı tekrar yeşerdi ve açıyor.
94210
Zavallı pasiflora önceki iki seneyi saksıda geçirdi ve yeteri kadar sulayamıyordum. Bu sene yerini sevdi ilk meyvelerini gördüm. Sanırım bu türün meyveleri yeniyor, henüz araştırmadım.
94205
Saksıda horoz ibiği, ortadaki uzun olan tohumdan, boşluklara da vapur dumanı dikmiştim, daha çok küçükler.
94206
Abelya açmaya başladı.
94214
Komşumla aramızda açan ortancalar akşam güneşinde. Öndeki beyaz benim, diğerleri komşumun bahçesinde ama bütün dallar ve çiçekler benim bahçeye girdi; komşuda pişer, bize de düşer:)
94212
Açık renkli petunyayı sevdim. Çok güneş almıyor ama güneş alana göre daha keyifli. Sepet de çok eski kararmış ve işe yaramayacak bir sepetti, iki sene önce rulo fırça ve yağlı boyayla yeniledim.
94213
Glayöller rüzgara dayanamayıp kırılınca vazoya kondu.
94215
Yıldız çiçekleri açmaya başladı.
94211
Veranda önündeki cam güzelleri. Her sene aynı yere dikilince veriminin düştüğünü geçen sene Güler Hanımdan öğrenmiştim ve geçen sene gerçekten çok gelişmemişlerdi. Bu sene toprak yenilendiği için tekrar diktim ama haberim olmadan deterjanlı suya maruz kaldı, yeni toparlanıyor.
nurcanaybay
22-07-2009, 10:41
Çok güzel çooookk , aynı anda bu kadar bitkinin çiçekte olması...hele o cam güzellerinin
hali bayıldım.
Siz de de damlama su sistemi mi kullanılıyor ?
Sevgili Nurcanaybay, Koyu Yeşil, zbk74 teşekkür ederim.
Sevgili Nurcanaybay, damlama sistemi bu sene kurmayı düşünüyordum ama malzeme alamadım, bakabildiğim yere çok geç geldi. Diğerleri üç gün susuz da kalıyor ama ortancalar dayanmıyor, 15 m kadar bulduğum hortumu ortancaların altına serdim, şimdilik iyi gidiyor, seneye buranın durumuna göre hattı başka yerlere de ilave etmeyi düşünüyorum.
Adalet Yağcı
22-07-2009, 17:36
Sevgili Kiraz, kışın stresinden kurtulmuşsunuz hem bahçeniz hem de siz :)
Petunyanın pembesi harikaymış, ilk defa görüyorum bu rengi, cam güzelleri nefis, hele o çeşmeye aşığım.
Harika bir bahçeniz oldu, benim bahçemdeki güzellikler hep detay, sizin bahçeniz bütün olarak kusursuz.
Güle güle oturup keyfini çıkarın, bazan sabah kahvemi bahçenizde içiyorum, haberiniz var mı?
Cumhur Tonba
22-07-2009, 23:53
Ah ah. Ben iki bitki delisine uydum, bahçe bahçe geziyorum. Fakat çok güzel oluyor. Sanki bütün bahçeler benim. Yakında bahçelerden seçmeler diye bir köşe açarsam şaşırmayın. Bu isim hakkı benimdir. Lütfen kimse kullanmasın. Patentini aldım. Birde sayın malinaya sorayım ya da Güler abla ya haber vereyim görüşsün. Siz o zaman görün benim bahçeyi. Hepiniz kıskanacaksınız.
336ncı mesajınızdaki çiçek ve şiir harika.
Erdinc_ist
23-07-2009, 01:37
Gayet güzel bitkilendirme yapılmış setler biraz karmaşık .
Elinize sağlık keyif sürmeniz dileğiyle .
Adalet Hn, teşekkürler ama bahçemi kusursuz görmeyin, kusurlar hep gözüme batıyor ben de yönümü çiçekli tarafa çeviriyorum. Kahve yalnız içilmez bir gün gerçekten beklerim.
Teşekkürler Sevgili Bennur.
Cumhur Bey, sabırsızlıkla bahçenizi bekliyorum, şimdiden planlara başlayın. Bahçeler burada paylaşıldığına göre neden bütün bahçeler sizin olmasın:)
Sn. Erolhas güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sn. Erdinç_ist, bitkilendirmede henüz deneme yanılmadayım. Setlerin karmaşıklığında haklısınız, karmaşıklık problemini genelde yaşıyorum, her sene azaltmaya çalışıyorum. Setler ilk başta o kadar çirkin görünüyordu ki, yüksek duvarların altında yine bir sürü karanlık duvar. Güneş almadığı için her istediğim bitkiyi dikemedim, çabucak kapamak için de en kolay ne bulduysam diktim. Bu sene o kısma el atamıyorum, sırada hiç düzenlenemeyen arka bahçe var.
Kirazcığım, ellerine sağlık güzel arkadaşım. Her şey yerli yerinde, düzenli, titiz, temiz... Şahane hepsi.
Sevgili Arkadaşım, teşekkür ederim. Senin de önceki mesajlarında yazdığın gibi, fotoğraflar olduğundan daha güzel gösteriyor, bir gün gerçeğinin de öyle olacağını ümid ediyorum. Tecrüben benden çok, kıdemlisin, ben de seni takip ediyorum.
Şimdi kuru çiçek toplama zamanı...
Ortancalar iyice bozulmadan toplanır, saplarına bir ip bağlanır, ters olarak gölgede asılır. Saç spreyi varsa sıkmak daha iyi sonuç verir.
İkinci bir yol da vazoda suya koyduğunuz ortancaları tamamen kuruyana kadar vazodan çıkarmayın. Böylece hem tazesini hem de kurusunu kullanmış olursunuz. Her iki yolda da yeni açan taze ortancalar iyi sonuç vermiyor, çiçekler pörsüyor.
Bu sene ik denediğim çörekotu da kuruyunca çok hoş oldu ama dayanacak mı, tohum keselerini patlatacak mi bilmiyorum.
95251
95250
95252
Kuru çiçekler çok güzel olmuş sevgili Kiraz, elinize sağlık.
Ben de bu aralar bol bol çiçek kurutuyorum. İki kök düğme çiçeği, bir kök de bardak menekşesini özenle kökünden kuruttum:D
95590
Bank üstünde sarmaşık,
Sarmaşık Suzan'a aşık.
Sarmaşıklar, bakın üstündeki demirlerin ortasına kadar geldiler, yeni yeni açmaya başlıyorlar. Demirleri tamamen kaplayınca bütününün fotoğrafını ekleyeceğim. Duvar dibindekiler de 4 m'yi geçip komşu demirlerine uzandılar.
Teşekkürler DefneD. Düğme çiçeği de kurutulunca güzel olacağa benziyor.
Sevgili Kiraz bahçeniz çok güzel. Eksik gördüğünüz yerleri gönlünüzce düzenleyeceksiniz kuşkusuz. Zaman içinde yenilemeler, değişiklikler olacaktır. Önemli olan çiçeklerin, bahçe işlerinin sevilerek yapıldığında insan ruhunu dinlendirdiği gibi zevklerini, estetik duygusunu nasıl geliştirdiğini, insanı tıpkı doğa gibi gençleştirip güzelleştirdiğini görebilmek, Her zaman genç kalmanız , her zaman doğayla iç içe olmanız dileklerimle. Sevgiler
Düğme çiçeği kuru çiçek aranjmanlarında kullanılıyormuş. Ama eminim benimkiler gibi saksısında kurutulmuyordur:( Gayet neşeli büyüyorlardı, ne oldu anlamadım.
Sn. Sevim.K, ruhu dinlendirdiği kesin, bedeni bilmiyorum ama ruhu gençleştirdiği de gerçek. Zamanla rengi ve biçimi de doğru kullanmayı ya da böyle bir olgunun varlığını öğretiyor. Çocuklar gibi, uğur böceği yakalayınca şarkı bile söyletiyor. Ben de size ve sizin gibi düşünenlere doğanın içinde, uzun ve hep genç bir ömür dilerim.
Alisyum
Çok beğendim tohum aldım,
Tohumu yaşatamadım.
Çok beğendim fide aldım,
O kadar cılız ve soluktu ki
Hayal kırıklığı yaşadım.
Ama o kendini beğendirmek için
Coştukça coştu, açtıkça açtı,
Olduğu her yer yere yaraştı.
96432
96433
96429
96431
Kaya deliğindeki yer minesi alisyumla sarmaş dolaş. Güneşi az olduğu için tek çiçeği var ama yine de keyifli.
Yaz başı çok kötü halde aldığım yaban asmaları yerini sevdi, tomurcuk dolu. Acil korumaya almam lazım, rüzgardan dalları çıtır çıtır kırılıyor.
96436
Sevgili Kiraz, tekerlemeleriniz de en az bahçeniz kadar renkli ve zevkli:)
Alisyumu ben yaşatamıyorum. Sevdiği ortamı bir türlü bulamadım.
Bahçen yine rengarenk, Maşallah.
Yağmurlu geçti bu yaz,
Bahçen çok güzel Kiraz,
Her köşen ayrı sefa
Dinleneyim mi biraz?
Ellerine sağlık bu dörtlükle o güzellikleri anlatmak çok zor ,en az 10 dörtlük ister.
Sevgiler...
Limon, alisyum tohumlarını çimlendiremedim, kalanı tekrar denedim yaşatamadım. Oturduğum yerde bir şey yok ama sokağımıza yakın bir bahçede çiçek satışı var. Genelde aradığını pek bulamıyorsun, bakımı iyi değil ama bu sene lobelya gelmiş, alisyum sorunca onu da getirdiler. Çocuklar gibi, her süt almaya gidişte artan bozuk para üstüyle buraya uğruyordum (çiçek almayacağım dedim ya), artık uğramıyorum:)
İlk aldığımda çiçekler gözükmüyordu bile, kendi de küçücük. Mıcırın kenar hatlarını yumuşatmak için (yarı gölge alan) sınıra ve taş aralarına; lobelyanın mavisinin ortaya çıkması için çim sınırına (güneş alan) diktim. Çiçekler soldu, neyse yaprağı var dedim ama bu sıralar çok güzel çiçeklendiler ve geliştiler, çelikle çoğaltmanın yoluna bakacağım. Sulanan da susuz kalan da keyifli.
Sevgili DefneD ve Hozat teşekkür ederim. Dörtlüğünüz harika ama benim bahçeye bir tane yeter, kalanı sizin bahçeye daha çok yakışır:)
Adalet Yağcı
04-08-2009, 09:07
Sevgili Kiraz, uzun zamandır kafamı meşgul eden bir problemim var, arka bahçe...
Ben bir türlü çözüm üretemiyorum, ama sizin bahçenize baktığımda her şey çözümlenmiş mükemmel görüyorum.
Sizden ricam, benim arka bahçemdeki sorunuma bir el atmanız :)
Fotoğrafları çekip kendi bahçeme yükleyeceğim, değerli fikirlerinize ihtiyacım var, problem olan bölgenin nasıl güzelleştirileceği konusu uykularımı kaçırıyor ama ben iyi bir çözüm bulamadım.
Tüm bunları yaparken fotoğrafta yer işaretlemeyi de öğrenmem gerekecek ok ile vs.
Lobelyalardan artık hiç vazgeçemem, bütün yaz açıyorlar, sizinkiler de alişyumlarla çok hoş bir görüntü oluşturmuşlar.
Sarmaşık bey ve suzan hanım aşkı seneye, sarmaşığın sarı bir suzanla beyazı aldatması ile alevlenecek :)
İnşallah bol tohum alabilirim.
Adalet Hanım, doğrusu sarışın Suzanla, Beyazın aldatılmasına göz yumarım:)
Benim her şey çözümlenmedi, inanın kâbus köşelerim var. Arka tarafta bir kısmını sebzeye ayırdığım 70 m2 alan var ki çok dağınık, seneye beraber el atarız. Seneye setlerimi sadeleştirip cam güzeli ve ortanca dikeceğim. Çeşmenin sol yanı yarım kaldı,....
Siz fotoğrafları ekleyin, eminim bir çok arkadaşın güzel fikirleri olacaktır.
Lobelyaların altına bakın, benimkilerin altında minicik çimlenenler var, belki adam olurlar.
Not: İşaret eklemeyi paint programından yapıyorum.
Sn. Sevim.K, ruhu dinlendirdiği kesin, bedeni bilmiyorum ama ruhu gençleştirdiği de gerçek.
Beden de dinleniyor:) İnsanın ruhu dinlenik oldu mu beden ne kadar yorgun olursa olsun huzurla uyuyabiliyor. Huzurla uykusunu uyuyabilen bir insan da dingin, dinlenmiş olarak güne başlayabiliyor.:)
Harika bir terapi yöntemi;)
97994
Pembe papatyalar üçüncü turdalar, kışa kadar açacak gibiler. Çok yıllık olduklarını tamin ediyorum, umarım yanılmam.
97997
Sebze bahçesinde yer olmadığı için iki adet sakız kabağını ön bahçedeki setlerin altına dikmiştim. Bol çiçek var ama henüz kabak göremedim.
97995
Geçen sene sardunya saksısında kalan sabah sefası merdiveni tırmanıyor. Sabah sefalarınızın yerinden memnunsanız, bırakın seneye aynı yerden çıkıyor. İkinci sene daha erken ve daha çok açıyorlar.
97999
Bu sene ektiğim sabah sefaları yeni duvarımızı aştı, en güzel çiçeklerini yandaki inşaata sunuyorlar. Bunları, duvara tırmanıp kaçan ama son anda başını çevirip geriye bakan çocuklara benzetiyorum.
97996
Bankın üzeri doluyor, beyaz suzanla dallar karıştı artık.
98000
Bu da isim özürlü olduğumdan, "kuduz otu" tohumu yerine aldığım "uyuz otu" tohumlarından çıkanlar.
Adalet Yağcı
14-08-2009, 11:27
Sevgili Kiraz, kabakların yaprakları ne kadar canlı, diğer bitkiler de öyle ama dikkatimi önce onlar çekti, ilk bir aydan sonra benim kabak ve salatalıkların yaprakları gazel oluyor, bu sene Bionem sayesinde baya kurtuldu ama yine de sizinkiler kadar sağlıklı değiller.
Mükemmele milim kalmış, seneye nasıl olacak bu bahçe şimdiden merak ediyorum.
Heveslendim, kendi bahçeme gidiyorum :)
"kuduz otu" tohumu yerine aldığım "uyuz otu"...
Suç bizde değil ki çok isim benzirlikleri var :) Bu bitki çok arsız sanıyorum, sokak kaldırımlarında kendiliğinden çıkıyor. Onların arkasında gördüğümüz, duvara tırmanan sarıcılılar da "Sabah Sefaları" mı? Pek keyifliler maşallah. ÜStteki fotoğrafta burdaki kadar gür görünmemişler. (Maşallah ta alışkanlık yaptı bende, nazar değmesin diye ;) )
Adalet Hanım, geç ektim, şimdilik renkler iyi ama benim bahçemde de külleme çok oluyor.
Limon, isimler benziyor ama ben komik derecede bir yerden benzerlik bulup her şeyin ismini (insan-eşya-çiçek-...) karıştırıyorum. Uyuz otu seyrek dikilince çok hoş durmuyor, neyse ki yakın dikmişim, belki bağlasam daha da iyi olacak.
Tahmin ettiğin gibi, yukarıdaki sabah sefaları en altta gözükenler, şimdiden beş m oldular, bankın diğer yanındaki zavallı çan sarmaşığı da daha yeni 1,5 m oldu. Geçen seneden kalan sabah sefaları ise çok daha keyifli, çok yapraklı değil ama çiçeği çok ve erken açtı. Yasemin, oya, bazı güller sabahları sefa yapıyor, çünkü her bulduğu yere sarılıyor.
Merhaba,
Alisyumlar kesinlikle bol su seviyorlar ve gölge de daha mutlulular. Kuruyanların dibinden o kadar çok kendiliğinden allisyum çıktı ki,çok güzel yayıldılar.Yine dianthuslar da suyu çok seviyor ve dökülen tohumları çok miktarda fide olmuşlar. Belki 50 tane ye yakın dianthus fidesi olmuş dibin de.Enterasan olan yan komşumun hediye ettiği tek gövdenin kuruması ama tohumlarıyla bir sürü fide bırakması.Demekki kolay çimlenebilecek bir çiçek.
Sevgili Kiraz,
Pembe papatyan çok yıllık,kışın kuruyor ama sonra yine canlanıyor. Çok kolay çelikle yetişiyor ,haberin olsun. Benim minicik 5 cm olarak kırdıklarım bile tuttu.
Jineop henüz alisyumların altında bir şey yok ama lobelyaların altında başladı. Pembe alisyum çimlendirememiştim ama mor ve beyaz alisyumlardan bazıları arkadaşlıklarından dolayı pembeye dönmeye başladılar.
Dianthus tohumlarını ekmeye fırsatım olmamıştı ama baharda verandaya dökülmüştü, ben de yıkarken bahçeye süpürmüştüm, inanılmaz sayıda çimlendiler, yerlerine geçirdim, seneye açacaklar. Dianthus çiçeği açtıktan sonra kuruyor, çimlenen tohumlar bir sonraki yıl çiçek veriyor.
Pembe papatyadan ben de çelik aldım, bu papatyayı çok sevdim.
Büyük çiçekli sabah sefaları bahçe duvarımda hiç açmadı, yapraklarını bana bırakıp, 4 m uzadıktan sonra inşaat yapılan bahçeye gülümsüyorlar.
102101
Cam güzelleri veranda hizasına gelsin diye beklerken, onlar coştu ve yayıldı. En güzel oldukları zaman ağustos sonu.
Karşı setin önünü bu sonbahar ve gelecek baharda tekrar düzenleyeceğim. Derdim kiremit kaplama sınır çizgisini kapatmaktı (nedense bahçede kesin sınır çizgilerini görmeki istemiyorum) Bu sınıra küçük çiçekli, küçük yapraklı ve açık renk çiçekler dikip mesafeyi biraz uzak göstermek istiyordum. Kullandığım bitkiler, canlı renkli köşelere nazaran bu göz yanıltmasını yaptı ama karmaşıklığı azaltmak için sadeleştirmek ve her mevsim yaprakları canlı duracak bitkiler dikmeyi düşünüyorum. Bense bu sene her denediğim tohumu, yer yokluğundan kalıcı bitkilerin aralarına serpiştirmiştim, sonuç iyi olmadı.
102099
Taş ve mıcır aralarından bile çıkıyorlar.
102100
Yine bu papatyam ama her geçen hafta daha çok seviyorum, çok bereketli.
102103
Nariel'in verdiği akşam sefası tohumlarından. Akşamları kulaklarını çınlatıyorum.
102102
Bunun yanında;
Hanımeli çok hoş,
Ben kokusundan sarhoş.
Koş arka bahçeye koş,
Yapılacak işleri gördükçe coş.
Dökülen tohumlar yer yerden çıkıyor.
Camgüzeli
102985
İki zayıf dal olarak baharda ektiğim fare kulağı 40 cm'lik mıcır engeli aşıp çimlere ulaşıyor.
102986
Lobelyayı istesem bu delikte çimlendiremezdim.
102984
Sevdiğiniz cins camgüzellerinden kışın çelik alıp evde, cam kenarında yetiştirebilirsiniz, baharda da bahçeye aktarabilirsiniz. Bu katmerli, geçen sene aldığım fideden aynı şekilde koruduğum köklerden biri.
102987
Arka bahçemde yapılacak çok iş var ama yazın sıcaktan bunalan çiçekler şimdi canlanınca işi de unutuyorum.
102989
102988
Sayın Kiraz
Bahçenizi gezdim gayet güzel meraklı olduğunuzu çiceklerden duydum .ama selluka göremedim herhalde yeni mevsimde yetiştirirsiniz iyi günler kolay gelsin
Adalet Yağcı
16-09-2009, 08:49
Bendeki lobelyaların yaprakları farklı, ince ve minik, sizinkinin cinsi mi farklı?
Orhan Özbilgiç
16-09-2009, 08:50
Sevgili Kiraz;
Birkaç gündür bahçeleri dolaşıyorum. Gördüklerim karşısında inanın ağzım açık kalıyor.
Arkadaşlarımız, istisnasız her mekanı adeta birer cennete çevirmişler. Bu cennetlerden birisi de sizinki.
Dilerim, o cennette, tüm sevdiklerinizle birlikte hep sağlıkla kalırsınız.
Sayın Ahmeter çok teşekkür ederim. Yardım ve tavsiyelerinizden güç alıp yetiştireceğim:)
Adalet Hanım, benimkiler de küçük yapraklı ama bunlar en altta çıkan farklı formdaki yapraklarından, yakın çekimden dolayı da büyük gözüküyor.
Sayın Orijin, güzel dilekleriniz için teşekkürler. Bu dileği ben de çok seviyorum ve tüm cennetini yaratma çabasında olanlara diliyorum.
Dün sabah çatıya çıkınca geçen sene kasım ayını hatırladım. Bitkiler ne müthiş, değişimleri ne kadar hızlı ve zevkli. Bahardan sonra bahçeyle ilgilenememe rağmen onların çabaları inanılmaz. Her ay, her hafta farklı renklerle ortaya çıkıyorlar.
Kasım2008
103454
Eylül 2009
103455
Demirler ne zaman saklanacak derken:
Nisan 2009
103458
Eylül 2009
103457
Bu da ilk defa bahçeme konuk olan horoz ibiği, çok sevdim seneye değişik türlerini de ekmek isterim.
103456
Sevgili Kiraz,
Bahçenden çiçeklerinden aldığın keyfi okadar güzel anlatıyorsun ki..içinde dolaşmadan renklerin, kokuların, o muhteşem güzelliklerin tadına varıyoruz.
Sevdalı bulutlar gibisin ,her an yağacak sevgi sevgi yağmurları ile dolu.
Sevgiler..
Sevgili Hozat, siz de çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler.
Duvardaki sarmaşıklar, bank ve diğer köşelerdeki gelişmeler, fotoğraflar çok güzel.
Duvar dezavantajı sizde avantaja dönüştü. :rolleyes:
Bir mesajınızda çiçek grupları için tablo demişsiniz ya eminim o duvar da tablo gibi olacak.
... Karşı setin önünü bu sonbahar ve gelecek baharda tekrar düzenleyeceğim... Bu sınıra küçük çiçekli, küçük yapraklı ve açık renk çiçekler dikip mesafeyi biraz uzak göstermek istiyordum. Kullandığım bitkiler, canlı renkli köşelere nazaran bu göz yanıltmasını yaptı ama karmaşıklığı azaltmak için sadeleştirmek ve her mevsim yaprakları canlı duracak bitkiler dikmeyi düşünüyorum. ...
Düşünceniz mantıklı görünüyor. Japon bahçelerinde de bu çeşit yanılsamalar yapıldığını okumuştum.
Çiçek kombinasyonları konusundaki görüşleriniz de çok doğru. Düzensiz ve karışık görünen İngiliz bahçeleri de aslında özenli seçilmiş çiçek kombinasyonlarından oluşuyor. Dergilerde de uyumlu çiçek grupları listeleniyor.
Kuruttuğunuz çörekotu nasıl duruyor, merak ettim.:rolleyes:
Sevgili Sabah, haklısın, evi alırken çok tereddüt ettiğim duvar, şimdi en sevdiğim yer oldu. Üzerinde oynanması çok zevkli, gelecek sene oraya dikeceğim çiçekleri hayal etmek güzel, sarmaşıkları sevdiğim için orada onları ve hızlı gelişmelerini görmek güzel, duvara onu mu asayım- bunu mu takayım derken düşünmek güzel, en sıcak saatlerde duvarın gölgesinde oturmak ayrı güzel. Gelecek yıllarda çiçek dolu yalancı bir merdiven mi yapayım, yalancı pencere gibi çiçekli demir mi takayım diye düşünmek de güzel. Kısaca monotonluktan kurtarıyor, her gün yeni şeyler yaşıyor ve yaşatıyor. Bu günlerde çok vakit bulamasam bahçeye çıktığımda duvardaki mavi çan sarmaşığımı gözlemekteyim:)
Hayattaki her şey yukarıda anlattığım güzel görünmüyor elbette ama sıkıntıların arasında bu kısa mutlulukları yaşatan duvarımı da seviyorum işte:)
95250
Çörekotları da hala güzel. Arasına bir ay önce koyduğum vapurdumanı hala solmamış o da güzel, lavantalar solmuş ama kokuları çok güzel...105656
Hastanede geçen çok can sıkıcı bir haftadan sonra, neyse şimdi her şey yolunda. Şimdi kendime gelmek için bahçede nefes alıyorum, her şey geçmişte kalıyor, unutuyorum ve sonbaharın bahçeye ne kadar can kattığını görerek mutlu oluyorum.
Bütün yaz içindeki çiçekleri büyütemeden bekleyem saksım şimdi mutlu.
108453
Katmerli cam güzelimden geçen sene çelik alıp kışı evde geçirtmiştim. Bu mevsimde iyice gelişti.
108454
Yürüme yoluna döktüğüm mıcırların arasında yüzlerce cam güzeli çıkıyor, bazıları açmaya bile başladı. Yol kenarındaki kesin hatlar kayboldu, daha doğal hale geldi ama ben daha çakıl alıp üzerine seremedim, bahara kaldı.
108455
Bodrum papatyaları tek tük açıyor.
108456
Baharda, duvara nasıl can vereceğim, yeşillendireceğim derken, sarmaşıklar inanılmaz hızla büyüyorlar.
108457
Latin çiçekleri çok farklı renklerde açmaya devam ediyor. Ağustos ayında ektiğim latinler de açmaya başladı.
108460
108461
Çan sarmaşığı çok hızlı büyüyor, çiçeklerini bekliyorum, sabrımı sınıyor.
108462
Sevgili Kiraz,
Öncelikle geçmiş olsun, sağlıklar diliyorum.
Bahçeniz ve çiçekleriniz ikinci baharını çok renkli yaşıyor. Katmerli cam güzelinin yaprak rengi de çok hoş.
Ellerinize sağlık, zevkle izledim.
Teşekkürler sevgili Hozat. Bu cam güzeli diğeri kadar bol çiçek açmıyor, biraz daha nazlı ama açınca güzel oluyor. Tohum oluşumunu göremedim, zaten dibinde çimlenenler de ona ait değil.
Adalet Yağcı
17-10-2009, 14:52
Coşmuş coşmuş, beni de coşturdular, ne o cam güzellerinin hali öyle, bereket fışkırmış her yerden, demek ki, tohumlarından saçılmış, hiç bir şey yapmadan kendiliğinden çıkması da harika, kışa kalmaz sanırım, bari büyükçe bir saksıda toplayın yazık olmasın.
Yıldız çadırına benzeyen sarmaşık da çok güzelmiş, ilk defa görüyorum, harika.
Sevgili Kiraz; geçmiş olsun. Seni ve bahçenin güzelliklerini özlemiştik. Yine muhteşem güzelliklerle döndün. Çan sarmaşıkları gerçekten bir harika. Bu güzelliği görmek için beklemeye değer. İnşallah tohum bağladığı günleri de görürüz. Özellikle çan şeklindeki çiçeklerin tohum yapması zor oluyormuş. Bir sitede döllenmeyi sağlamak için tükenmez kalemi yünlü bir giysiye sürterek elektiriklenmesini sağlayıp polenleri topladıklarını ve döllenmeyi sağladıklarını görmüştüm. Ayrıca çan çiçeğini kopartıp su dolu bir kaseye çiçek yukarıda kalacak şekilde koymuşlar polen alımını bu şekilde yaparak diğier çiçekleri döllemekte kullandıkları polenleri yukarıda anlattığım şekilde toplayarak döllenmeyi sağlıyorlardı. Bahçendeki güzelliklerin devamını bekliyoruz.
Teşekkür ederim arkadaşlar, normal hayata dönük artık.
Adalet Hanım, camgüzeli kolay çimlenir ama bence keramet mıcırda. Düşen her tohum çimlenmiş, her boyda var. Alttaki örtü ve mıcırın sağladığı nem tutma sayesinde böyle olduğunu düşünüyorum. Kışa girerken birazını saksılara alıp, aydınlık cam önüne koyacağım. Bahara da mıcırlara biraz tohum serpiştirmeyi deneyeceğim:) Diğer sarmaşığım ağustostan sonra çok hızlı büyüyor, eylül ekimde çiçekleniyor. Aslında çiçekler sabah sefası gibi sabah açıyor ama bu ay tüm gün açık neredeyse.
Sevgili Almira umarım tohum alırım. Yanında açan başka çiçeklerin olması belki işi kolaylaştırır, tohum alırsam haber vereceğim.
Kirazcığım, geçmiş olsun, şimdi okudum bilmiyordum hiç.
Çan Sarmaşığın tomurcuklanmış , gözün aydın :)
Seneye ben de edineceğim Katmerli Cam Güzelinden, çok güzelmiş, eline sağlık. Bu tür de diğeri gibi gölge mi seviyor?
Diğer Cam Güzelinin tohum kesesi bir acaip patlayıp her yana saçılıyor. Tohumunun bu kadar arsız olduğunu ben de bu sıralar her yerde çıkan fidelerinden görüyorum. Fideleri toplayıp, saksıya geçirip, içeriye camın önüne mi dizdek ne dersin? :)
Limoncuğum, katmerli de gölge seviyor. Dev gibi olan kına çiçeklerinin altına dikmiştim, kınaları kesince iyice ortaya çıktılar.
Camgüzellerinden bir kısmını kışın içeri almanı tavsiye ederim. Geçen sene katmerliden aldığım çelik yanında, yazın dışarıda duran saksılarda kendiliğinden çimlenenler de içeride çok güzel oldular. Bir tanesi begonvil saksısında çimlenmişti. Aydınlık cam önüne koyabilirsin, yazın olduğu kadar sık sulamana gerek yok.
Vildan Sönmez
18-10-2009, 16:43
Sevgili Kiraz,
Şöyle bir dolaşayım istedim bahçeni, ki bu mesajı gördüm, geçmiş, olsun, yeterki çaresi olsun, hastalanacağız, iyileşeceğiz...
Hele bu bahçe insana ne iyi gelir, sonbaharın bile rengarenk.
Limon gibi senin çan sarmaşıkların da çiçekleniyor ya bu bana cesaret veriyor. Benimkiler 2 metreyi geçen boylarıyla tomurcuklanamadan solmaya başladılar..
Hastanede geçen çok can sıkıcı bir haftadan sonra, neyse şimdi her şey yolunda. Şimdi kendime gelmek için bahçede nefes alıyorum, her şey geçmişte kalıyor, unutuyorum ve sonbaharın bahçeye ne kadar can kattığını görerek mutlu oluyorum.
108457
Tüm geçmiş olsun dileklerinde bulunan arkadaşlara teşekkür ederim, iyi ki varsınız.
Vildan Hn, darısı başınıza. Kökünde problem yoksa siz de çiçeği görürsünüz, dayanıklı bir bitkiye benziyor ama bende yerini sevmeyen bir kök 1 m bile uzamadı.
Daha önce yazdığım gibi, duvar dibine; en arkaya sarmaşıklar, önüne küçük ağaç ve çalılar, daha öne orta boy çiçekler ve sınıra bodur bitkiler kullanmayı düşünüyordum.
Sarmaşıklar duvarın üstüne kadar çıktı (tek yıllıkları artık söktüm), çalılar yavaş yavaş büyüyor, istediğim boyda, çeşme papatyalarının büyüyeceğini biliyordum ama bir sene geçmeden çapları 80 cm kadar oldu. Buraya kadar iyi...
Bundan sonra;
-Pembe papatya küçük kalacak sandım, çok büyüdü, arkasındaki aslan ağzı kayboldu.
-Sınıra alisyum diktim, arkadaki vapur dumanları o kadar gelişti ki, alisyumlar kayboldu.
-Sonbaharda vapur dumanları ve pembe papatya bozulur, kasımpatılar gözükür dedim; kasımpatılar bodur çıktı, azgınlaşan öndeki çiçeklerin arkasında kayboldular.
-Bu köşeyi yazın mavi, beyaz, pembe tonlarında çiçekler için düşünmüştüm. Sarı ve kırmızı tonları bu renklerle beraber kullanmayacaktım, sonbaharda sadece kasımpatılar açar diye hesaplamıştım, o da tutmadı...
Seneye, kafam geçen seneki kadar karışık olmasa da yeniden düzenleyeceğim, bu düzenleme ölene kadar devam edecek herhalde... Şaka bir yana, papatyaları çok sevdim, papatya ve alisyum gibi kalıcıları esas alacağım. Vapur dumanını ilk defa denedim ama sardunya ve cam güzeli gibi bütün yaz açacak fazla çiçek yoktur diye düşünürken yanıldığımı gördüm; temmuz ayından beri sürekli çiçekliler, ilkbaharda solan çiçeklerin yerine dikilebilir.
114435Taze fotoğraf, iki günlük.
Kiraz, seneye bir de kırmızı-beyaz köşesi yapalım.
Cam güzellerini hep pembe-beyaz alırım. Fakat bu yaz bir bahçede çok yoğun dikilmiş kırmızı ve diğer tarafına da beyaz Cam güzellerinde aklım kaldı. Senin de beğeneceğinden eminim. Cam güzeli olması şart değil.
Vapur Dumanları bahsettiğin kadar güzeller gerçekten. Ben onun yapraklarının küçük olduğunu düşünüyordum ama bayağı iriymiş. Her sene değişiklik yorucu oluyor ama bir o kadar da keyifli oluyor. Artık kalıcı bitkiler dikip, bir daha uğraşmayacağım desem de mevsimlik tohumlardan vazgeçemiyorum. :)
nurcanaybay
18-11-2009, 14:15
Vapur dumanının bu kadar büyümüş halini ilk kez görüyorum.Tam olarak hangi saatler
arasın da güneş gördüğünü öğrenebilirmiyim ?
Tek fotoğraflamı yetineceğiz :)
Umduklarınız ve ortaya çıkanlarla ilgili yaşadıklarınız canınızı sıksa da yazdıklarınızı okurken gülümsedim. Çok tatlı tatlı yazmışsınız. :rolleyes:
Fotoğrafta o köşe gene de gayet iyiymiş.
Duvarın 400. mesajdaki halini atlamışım, çok güzel görünüyormuş.
Atladığım mesajlarınız arasında hastaneyle ilgili olan da varmış, geçmiş olsun.
Sevgili Cemo, Denizkdisi, Fikreteren, çiçeksever70 teşekkür ederim.
Deneme yanılma uzun yıllar devam edecek ama ben yine de iyinin ya da kötünün sonuçlarını paylaşayım. Her şey yolunda olursa sonraki seneler ne yaparım:)
Sevgili Limon, kırmızı-beyaz düzenleme bence de güzel olur, hele ortada bir yerde daha da güzel diye düşünüyorum. Fazla güneşli alanım yok ama gölgede alanım çok, kırmızı-beyaz camgüzelini beraber kullanabilirim. Bu sene camgüzelinin çok rengini almıştım ama en güzel olanı ve iyi gelişeni kırmızı renk oldu, beyazlar da onlardan geri kalmadı. Setlere seneye camgüzeli dikmeyi düşünüyordum, bu iki rengi deneyebilirim.
Vapurdumanı tohumları, dışarıdan hediye olarak gelmişti, burada yetişenlerden oldukça iri ve çiçekleri büyük. Tohumunu almam iyi olacak, paylaşırım.
Sevgili Nurcanaybay, fotoğraftaki kısım yazın öğleden önce 3-3,5 saat kadar güneş alıyor, şimdi neredeyse güneş almıyor.
Sevgili Sabah, umduklarım olmayınca çok da canım sıkılmıyor açıkçası; devamının olabilmesi, yeniden düşünmek ve uygulamak beni güzel oyalıyor. Ama kuruyan bir ağaç, yeri değişmesi gereken bir ağaç canımı sıkıyor gerçekten, bu nedenle ağaçların yerini belirlemeden bazen günlerce düşünüyorum (yer küçük olunca, ağaç yerleştirmek gerçekten daha sıkıntılı oluyor).
Duvarı ise sormayın, "nasıl yeşillenecek" derken, "eyvah çabuk kapanmaya başladı" dedim ama bu sene güzeldi.
Sayın Kiraz bayram münesbetiyle üye arkadaşlarımın bahçelerini dolaşarak sizlerede uğramayı sohpet ederek bilgi birikimlerimizi paylaşmak, sonbaharda bahçede bakımları ile yapılması gerekenleri vurgulamak adına kendimin topraklara organik materyaller uygulamada malç çalışmalarıma paralel dal ve yaprak öğütücüleri başlığındaki paylaşımlarımı takip etmenizi önermekteyim.
Bahçenizin güzelikleri daim olması dileklerimle dini bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber sağlıklı esenlikli mutluluklar dilerim,sevgiyle kalın.
Sn. Epsody, ziyaretinize memnun oldum, sizin de bayramınız kutlu olsun.
Yazılarınızı takip ediyorum, bu sene bahçe atıkları ile çok ufak bir uygulama yaptım, seneye verilen bilgilerden daha çok yararlanarak ev atıklarını da işin içine katmak istiyorum.
nurcanaybay
30-11-2009, 16:51
Sevgili Kiraz iyi bayramlar.Forum da Kocayemiş ile ilgili bilgi arar iken sizin de bir fidanınız olduğunu öğrendim.Şu an ki durumunu merak ediyorum ,bilgi verebilirmisiniz ?
Sevgili arkadaşım Kiraz bayram münasebetiyle üye arkadaşlarımın bahçelerini gezerken genellikle tek bitkiye ağarlıklı olarak hep çiçekli bahçeler gözüme çarptı, sizin bahçede bu çoğunluğa uyarak, sizde çiçekli bahçe düzenlemişsiniz ben karma bahçeden yanayım hatta öyle diyebilirimki bitki sebze karışımı şeklinde düzenlemede bulunulursa kardeş bitkiler oluşturulup sebze ve bitkilerdeki hastalık yapıcı etmenlerin ilaç kullanılmadan zararlı mücadelesi yapılabilir.
Mesela bir iki örnek vererek açıklamada bulunabilirim çiçekleriniz uygun aralarına nane, kekik, lavanta, biberiye gibi baharatları ekerek denemeler yaparak netice alabilirsiniz sebzelerinizin arasınada kadife çiçeği,kasımpatı gibi düzenlemeler getirerek doğal koruma kalkanı oluşturarak zararlı mücadelesi yapılabilir.
Bahçenizde karma bir bitki yetiştirmeyi bu yüzden önermekteyim.
Benim paylaşım inancım akılcı samimiyetten geçiyor, forumlarda bazı arkadaşların çet anlayışı veya evet hayır şeklindeki paylaşımları yüzünden polemikler yaşamaktayım halbuki benimki hep iyi niyetli paylaşımlarla yaşamın güzelliklerine kısa yoldan yakalamaktır.
Sevgili Kiraz paylaşım inancım eyer uygun gelirde karşılıklı mesajlarımız da size bahçelerde sonbahar bakımları konusunda önerilerim olacak, sevgiyle kalın.
Sevgili Nurcanaybay, sizin de bayramınız kutlu olsun. Kocayemişin bir ara fotoğrafını yüklerim, bir kaç tane de çiçeği var.
Sn. Epsodi, geçen sene alt bahçeyi sıfırdan başladığım için ve en çok burayı kullandığım için baharda çiçeklere ağırlık vermiştim. Bahsettiğiniz nedenlerden dolayı aralarda lavanta, ısırgan, biberiye, adaçayı, kekik, mercanköşk gibi bitkilerim de vardı.
Arka bahçeyi ise baharda sebze bahçesi olarak hazırlamak istiyorum, sanırım bir hata yaptığımı şimdi anlıyorum, aralardaki bu bahsettiğim bitkilerin bir kısmını, arka bahçeye taşımak için söktüm.
Sebze bahçesini kardeş bitkiler anlayışıyla hazırlamak istiyorum, okuduklarımdan, duyduklarımdan anladığım kadarıyla bir şeyler yapmaya, yanlışlarımı-doğrularımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sizlerden gelecek önerilere her zaman açığım bu konuda çok aç ve çok yeniyim.
Sonbahar için de yapılabilecekler konusunda bir şeyler bilmek ve yapabildiğimi yapmak isterim.
Çan sarmaşığı ne tarafa gideceğini şaşırdı, sağ tarafa 4 m kadar gitmişti ki,solda da yeni kollar güçlendi.
115899
115900
Sevgili Kiraz paylaşım samimiyetinize teşekkür ederim, kompost konusundaki çalışmalarımdan edindiğim pratikler sayesinde topraklar üzerinde organik özelikler kazandırmak toprak yapısını güçlendirerek hastalık ve zararlılarla mücadele de kimyasal yöntemleri terk ederek altarnatif olacak, doğal bir yaklaşımda solucanlar ve malç uygulamaların tıopraklarımıza ve bahçesi olan arkadaşlar la bu konuyu solarizasyon başlığında bu konuyu açıklamıştım, sizin gözünüzden kaçmış olabilir diyerek tekrar güncel olarak size sunmak isterim.
Solarizasyon'a Allternatif solucanlar ve malç.
Arkadaşlar bu haftaki solarizasyon başlığına yeni bir yaklaşımla, toprak altı zararlılarının bertafını sağlıyarak toprağı doğal bir yolla steril edecek ve yabani ot tohumlarının çıkmalarını engeliyerek yetiştireceğimiz bitkilerin gelişmelerine menfi hiçbir etki olmadan tertemiz topraklara sahip olmak düşüncesi ile solarizasyona alternatif uygulamayı paylaşmaya açıyorum.
Arkadaşlar burada önce solarizasyon mantığından yola çıkarak hedefimiz toprakaltı canlı populasyonlarında zararlı olanlarını elimine ederken, güneş ışınlarını etkilerini kullanıyorduk, solarizasyonun etkilerini arttırmak için kimyasal katkılar organik katkılar ve bu uygulamaların çeşit çeşit yöntemleri kulanıldı kimisi zararlı görüldüğü için uygulamadan kaldırıldı,sonuçta güneş ışınlarııyla etlikleşime girerek toksin gaz esasıyla solarizasyon uygulamalarının kimyasal ayağı çöktü şimdi tek ayaklı olanı yani tabiri caisse organik düşünülen fümegasyon gündemde görünüyor,bu ayağın bence tek tutarlı olan tarafı yabani otların, üretilen toksin gazlarla bertarafının sağlanması.
Lakin tutarsıs görünen taraf ekseriyetle, tutarlı olan tarafın sağladığı değerlere sünger çekiyor nedir bunlar derseniz zararlı zararsıs bütün faunayı(toprak altı canlıları) yok ediyor,hani bir insanin enfekte olmuş yarası için aldığı antibiotiğin yarayı iyileştiriyor ama sonuçta vucüdun bir çok hücre yapısında tahribatlar yapıyorya, sözün kısası bir yapıyor bir çoğunu bozuyor. İşte bunun gibisi yani insan bilimi bir adım ileri iki adım geri şeklinde işliyor,kazandıklarımızı görüyor kaybetiklerimizin hesabı ortalarda yok.
Arkadaşlar mademki bilimimiz var, bunu doğru kullanalım kendimiz uydurmayalım doğayı taklit edelim (insan uçmak isteyince kuşları taklit ederek bu günkü uçağa ulaştı,doğamız herşeyi dengede tutabiliyor lakin insanın aklı devreye girince denge şaşıyor, ama durmuyor dengeyi sağlıyor geçde olsa.
Uzun lafın kısası doğada herşeyin karşıtı var,her zararlının bir düşmanı var, biz burda aklımızla bize zarar yapanın karşısına onun düşmanını bulup dikmek kalıyor.
Size toprak altında dengeyi salıyacak bize zarar yapan zararlının düşmanını tanıtayım(SOLUCANLAR) evet bu canlılar taprak altında yaşarken beslenme olarak toprak yerler besinlerini, sindirim sistemlerinde öğütürken toprağın içindeki mikroorganizmaların yoğunluğunu azaltarak azgınlaşmış gurupları elimine olarak, hastalıklara neden olanlar azınlığı düştüklerinden baskılanmış olurlar.
Gelelim solarizasyonun yabani ot tohumlarını bertarafını sağlamasına organik mataryeli biz ekim yaptığımız toprağın boş kaldığı zamanlarda üstene sererek (MALÇ) yapıp örttüğümüzde bu organik mataryel bakteriler tarafından parçalanıp ayrışmaya başlatıldığında,toksin oluşumuyla toprakta var olan yabani ot tohumlarınıda oksidasyonla çürütüp bertaraf olacaklardır.
Sonuçta doğanın uyguladığı bu yöntem ikilisi(SOLUCANLAR ve MALÇ) Bizim solarizasyon alternafimiz olarak, doğadan alınmış tam teşekküllü tescil begemizin üstünde insanlar bir belge getiremiyeceklerdir. Saygılarımla
Arkadaşlar paylaşım mantığına göre bu yorumun ,iyi veya kötü yanlarını kendi yormunuzu eklerseniz paylaşımlarımızın devamınıda sağlamış olursunuz,aynı zamanda aldığınız bilginin hakkına sahip olursunuz.
Gülbeşeker
01-12-2009, 20:56
sevgili kiraz bütün sayfaları bir çırpıda okudum yaptıklarına hayran kaldım ellerine sağlık güzel bahçende ailenle huzurlu sağlıklı mutlu çok uzun yıllar geçirirsin inşallah
Sevgili Gülbeşeker, dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sayın Epsody, ilgili başlıklara baktığımda, çok yazıyı atladığımı ve çok konuyu kaçırdığımı gördüm. Önümüzdeki dönemde toprağın yapısını iyileştirmek ve evdeki-bahçedeki atıkları değerlendirmek istiyorum, bu nedenle tüm yazılanları zaman buldukça tekrar tarayacağım. Yazıları okumadan soru sormak istemiyorum, ileride uygulama ve öğrenme beraber giderken soracak çok şeyimin olacağını biliyorum.
Bu sonbahar bahçede bir hazırlık yapamadım. Yazdan kalma sebze köklerini ve dökülen yaprakları temizlerken, değerlendirmek aklımdan geçmedi değil ama bahçemde külleme çok olduğu için bir an önce hasta yaprakları uzaklaştırdım ve atmak zorunda kaldım. Öncelikle bunları biriktirip değerlendirebileceğim bir alan gerekecek sanırım, küçük arka bahçemde başka bitkilere zarar vermeden bu yeri bulmaya çalışacağım.
Her ne kadar toprağı doğal yollarla zenginleştirme konusunda bilgim ve eylemim olmasa da bu siteye üye olduktan sonra, çevreye-doğaya zarar vermeden zararlılardan korunmanın mümkün olduğunu ve en önemlisi doğada çok güzel bir iş bölümü, denge ve dönüşüm olduğunu öğrendim. Bundan sonra da bu dengeyi korumaya (daha doğrusu bozmamaya) kendi çapımda gayret edeceğim.
Sevgili Kiraz mesajınızla doğa ve çevre dostu olmanızla bir arkadaş kazanmanın kıvancınıda sağladınız mesajınızda gerçek paylaşım arkadaşlığı gözleniyor bilgilerimin doğru hedeflere ulaşması beni ziyadesiyle memnun etti diyebilirim sizi daha yakından tanıyarak çevre doğa birliğimizi güçledirecek paylaşımlarda bulunmak isterdim ben forum anlayışı içinde fırsat buldukça sizlerle diğelok kurma içinde olacağım sizi tanıdığıma çok memun oldum tekrar forumlarda görüşmek dileğimle sevgiyle kalın Saygılar sunarım.
güldeste-
17-12-2009, 10:48
Kiraz hanım merhaba:
Gerçekten bahçeniz çok güzel. Güle güle oturun.Bahçeniz de drenaj sistemi varmı acaba ?
Teşekkür ederim Sn. Güldeste, az önce drenaj (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18434)için yaptıklarımızı yazdım.
fikreteren
25-12-2009, 18:00
sayın Kiraz sarmaşığınız yaz kış duruyor mu ?
sayın Kiraz sarmaşığınız yaz kış duruyor mu ?
Hangisinden bahsettiniz?
Vildan Sönmez
25-12-2009, 20:02
Sevgili Kiraz sanırım Fikret Bey çan sarmaşığını soryor. Bugünlerde durumu nedir ben de öğrenmek isterim.
Çan sarmaşığı çok iyi durumda, fırtına sonrası ve yaşadığımız soğuk bir geceden sonra bile hiç bozulmadı, üzerindeki tomurcuklar da dökülmedi. Diğer sarmaşıkların yaprak renkleri bozulsa da çan sarmaşığı, ilkbaharı yaşıyor gibi çok canlı yeşil. Mart-Nisan donlarından zarar görmezse
seneye de bahçede kalacak gibi. Tek şikayeti salyangozlar.
Sevgili Kiraz bahçeni çok beğendim,Özellikle acem halını :) inşallah bende bu sene senin gibi bi bahçe yapıcam en baştan başlayacağım,biliyorum işim zor.acem halısıyla ilgili tecrübelerini almak istedim,su,güneş,toprak isteği nedir?
fikreteren
03-01-2010, 06:17
Dibine bir kap içerisine bira koyun bırakın.salyangozlar gelmez.
Sn. Ankara, teşekkür ederim, size de şimdiden kolay gelsin. Acem halısı bakım istemeyen, kendi kendine rahat gelişen bir bitki. Kesinlikle güneşli yere dikilmeli, güneş gelince çiçekleri açılıyor, gidince kapanıyor. Çok su istemiyor, saksıda ilk sene iyi ama sonraki seneler kötü oluyor. İsterseniz size çelik gönderebilirim.
Sayın Fikreteren, birayı ve bira çeşitlerini çok denedim, bana mısın demedi:) Kahve telvesinin daha etkili olduğunu gördüm.
...acem halısıyla ilgili tecrübelerini almak istedim,su,güneş,toprak isteği nedir?
Öncelikle acemhalısı (Lampranthus roseus) (Mesembryanthemum roseus) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15487) sıcak iklim bitkisi.
Türkiye Bitki Soğuğa Dayanıklılık Haritası (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=564364&postcount=42)'nda kabaca illere göre bakıldığında Ankara 7b kuşağında. Bitkinin dayanabildiği kuşak ise 9b ve üstü.
Mevsimlik olarak dikmeyi düşünmüyorsanız bitkinin Ankara'da kışın donlara dayanmasının zor olduğunu biliniz.
Sevgili Sabah, acem halısı İstanbul'da kendi kendine o kadar sorunsuz yetişiyor ki, narin gözükmediğinden Ankara'nın kışını hiç düşünmemiştim. Sn. Ankara yine de isterseniz gönderirim, mevsimlik deneme yaparsınız, kışa dayanmazsa seneye belki vazgeçersiniz çünkü çiçeklenme zamanı çok uzun değil, çiçekler gidince de görünüm çok güzel değil ama yine de denemeye değer.
Sn. Zafer İnandikli, teşekkür ederim.
Göknarın yanındaki dağ muşmulası (cotonester) o kadar hızlı büyüdü ki, ladini çoktan geçti. Budamaya pek uygun çalı olmadığı için yerini değiştirecektim ama ona uygun yerim olmadığından bahçeden çıkarmaya da kıyamadım. Ladin tarafını budayarak, setten aşağı sarkacak şekilde büyütmeye karar verdim.
Merdivenden (yukarıdan) bakınca görünüşü (kıyamamakta haklıyım değil mi?):
122547
Kesinlikle haklısınız :)
Özellikle kar, kırmızı meyvelerine çok yakışmış :)
Kuytu köşeler bile pamuk gibi...
122980
Dağ muşmulası en güzel mevsiminde ve üstelik karla beraber.
122981
122983
Göknarda kar ve kızımın renkli izleri
122984
Acem halıları kar altında
122989
122990
Aralık ayında, bahçenin aynı bölgesine diktiğim hercai menekşeler:
Zemindekiler soğuktan titiyor, gelişemedi,
122991
Saksıdakiler mutlu.
122992
Bu kış aldığım saxifraga arendsii, bu mevsimde bile yaprakları güzel. Bugün üzeri tamamen karla kapandı, karlar eriyince yine güzel mi olacak merak ediyorum.
Soldakinin üzeri çiçek tomurcuğu dolu.
122998
Çiçekli hali böyle olacakmış:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=112347&d=1256945637
Çan sarmaşığını uzaktan gördüğüm kadarıyla soğuktan etkilendi, yaprakları iyice sarktı, sanırım dondu. Geçen seneki kışlara güvenerek tedbir almadım ama -4' ü gördük.
Sardunyalarımı da her sene iyice koruyordum, bir çok komşum ise ellemeden kışı atlatıyordu. Bu sene biraz daha rahat davranıp yerlerini değiştirip üzerini de iki gün önce hafifçe örttüm. Kaç senedir olmayan soğuklar geldi, büyük riske girdim, bakalım sağ çıkacaklar mı?
Sevgili Kiraz;
Bayıldım karla kaplı ağaç fotoğraflarına.Biz burada sadece soğuğu yaşıyoruz.Kar yok.O nedenle biraz özenmedim desem yalan olur.
Saxifraga arendsii ne güzel çiçek açıyormuş.İlk kez gördüm.Kaya bahçelerine çok yakışır.Nereden edindiğini sorabilir miyim? Buradaki fidanlıklarda hiç görmedim.
Umarım daha da soğumaz.Bahçedekilerin daha soğuklara dayanması biraz güç.
Sen fotoğrafla ,biz de kar özlemimizi giderelim senin güzel bahçe fotoğraflarında..Sevgiyle...
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Bugün sabah evden çıktım, havanın daha yumuşayacağını düşünüyordum ama inanılmaz soğuktu ve ben gelene kadar kar iyice yükselmişti, merdivenler düz rampa haline gelmişti. Daha önce koruduğum bir çok bitkiyi, bu sene hem vakitsizlikten hem de biraz ihmalden iyi koruyamadım, üç senede çeliklerden çoğaltarak yaptığım sardunya saksıları, çan sarmaşığı ve bilemediğim bazı bitkiler ne durumda çok merak ediyorum. Çeşme papatyalarının üzerine rüzgarla 1 m'ye yakın kar yığılmış, kırılmayan dalı kalmış mıdır onu da bilmiyorum, zaten havalar soğuyunca kediler bu bitkilerin dallarında oturmaya bayılıyorlar.
Kar güzel ama altından ne çıkacak bakalım, neyse yarın çocuklarla bahçedeyiz:)
Sevgili İmgelem, Saxifraga arendsii bitkisini Sn. Snowman77'den aldım (yer örtücü ve sukulent satışı), soğuğa dayanıklıymış ama kışın yapraklarını dökeceğini sanıyordum. Yerini severse zamanla zemini sarmasını isterim, çiçeksiz hali de güzel.
Vildan Sönmez
25-01-2010, 21:13
Bahçenizin bu soğuk günleri kayıpsız atlatmasını dilerim Kiraz. Aman dikkat edin yarın da çok soğuk olacak, çiçekleri kurtaralım derken üşümeyn.
Saxifraga arendsii bitkisini Sn. Snowman77'nin başlığında görmüştüm. Çok güzel. Ama fotoğraf internetten alıntıydı, acaba açar mı diye tereddüt ettim. Dilerim sizinki açar.
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Kar güzel ama altından ne çıkacak bakalım, neyse yarın çocuklarla bahçedeyiz:)
Sevgili İmgelem, Saxifraga arendsii bitkisini Sn. Snowman77'den aldım (yer örtücü ve sukulent satışı), soğuğa dayanıklıymış ama kışın yapraklarını dökeceğini sanıyordum. Yerini severse zamanla zemini sarmasını isterim, çiçeksiz hali de güzel.
Kirazcığım, sizde kar pamuk gibi yağmış ne güzel. :) Burda tipi vardı.
Bu arada benim 2 Çan Şarmaşığım da dondu. En çok kapı yanındakine üzüldüm çünkü daha 2 gün önceye kadar yepyeni sürgünler verip coşmuştu. Clematis gibi yeniden yaprak sürerler mi acaba diye bahara kadar sökmeden bekleyeceğim.
Sevgili Limon, önceki rsimler ilk yağan kardan ve yağmur almayan cephedendi. Dün yağan karla beraber dağ muşmulalarının dalları yere kadar eğildi, üzerinde bir karış kar var.
123176
123177
Benim de çan sarmaşığım dondu, kardan önce çok güzeldi ve yeni kolar atmaya devam ediyordu. Klematise bir şey olacağını sanmıyorum, gövde donsa bile dipten yeni sürgünler verir, endişelenme.
Rüzgar bütün karı bahçenin bu tarafına yığdı, kar tepemiz var.
123178
Limon, senin bahçedeki kedi-köpek fotoğrafları çok güzel. Bak, benim köpeğim henüz gelmedi ama evdeki kedi-köpekle uğraşıyorum (Not: Köpek fotoğraf çektirmeyi sevmiyor, fotoğraftaki kedim:))
123174
123175
Buzların ışık oyunu ve titreyen makinem bakın ne yaptı:
123200
Arka bahçedeki leylandiden sarkan buzlar.
123201
Dağ muşmulası kar altında eğildikçe eğilmiş, alt sete sarkmış.
123202
Kuru ortanca çiçeklerinin her biri kartopu yapmış. Bu sene zamanından önce oluşan yaprak sürgünleri kesin zarar görmüştür.
123203
Elmam daha yaprak dökmeden kışa yakalandı hem de nasıl kış, hayatında görmedi.
123204
İyi haber! Dondan korumak için sardunyaların taşıyabildiğim kadarını arka bahçeye, yağmur almayan çıkıntının altına koymuştum. Ön bahçedeki bankı, kış gelince buraya taşıyıp, üzerini ve altını sera haline getiriyorum ama üzerini açık bırakmıştım. Kar yağınca alel acele üzerini ne bulduysam örttüm, bu güne kadar onlardan ümidimi kestiğim için bakmamıştım bile.
Dışarıda kalan dallar donmuş ama örtü altı çok iyi durumda, neyse sardunyaların yarısını kurtardım, ön taraftaki (kuzey cephe) saksılardan ümidimi kestim.
123205
nurcanaybay
26-01-2010, 18:04
469. mesajda ki 4. fotoğrafa bakıp durdum , ne kediye benzetiyorum ne köpeğe.
Bilgisayarın ekranını öne arkaya itiyorum , gözlerimin iyice bozulduğuna karar vermiştim ki altta ki fotoğrafta jeton düştü...
Burası da çok soğuk , bahçe hortumunun için de ki su donmuş , calla 'nın yaprakları
pörsümüş buz gibiydi.
Burası da çok soğuk , bahçe hortumunun için de ki su donmuş , calla 'nın yaprakları
pörsümüş buz gibiydi.
İki gün önce callanın yaprakları soğuğa dayanamayıp yere yatmıştı ama şimdi tamamen karla örtüldü (kedimin (:)) ikici fotoğrafının sağ yanında).
Yaseminim buz açtı!
Çok güldüm :) Ama çok da güzel olmuş.
Sevgili Satı Uğurtan teşekkür ederim.
Sevgili Gilan, kara-buza biz de çok güldük ama sonu kötü....
123593
Lavanta papatyalara dedi ki:
Bütün yaz burnunuz havadaydı, güzelim diye gerine gerine hava attınız.
Öyle yayıldınız ki, ne koca cüssemle ben, ne de zavallı lobelyalar, alisyumlar gün yüzü görmedik bütün yaz.
Fazla kibir iyi değil, bir soğukta gitti bütün güzelliğiniz, bir ben ayaktayım.
Papatyalar dedi ki:
Yalan mıydı güzelliğimiz? Baharda çiçek dolduk, çiçeksizken bile bütün boşluğu güzel yapraklarımızla doldurduk. Biz de bilemedik karın bize yapacağını.
Kiraz dedi ki:
Kar yağdığında öyle güzeldi ki bahçe, unuttum hepinizi. Yazın güzel budamıştım papatyaları ama kışa girerken de yapmalı gerekeni, hemen araştırılıp öğrenilmeli.
123602
nurcanaybay
30-01-2010, 17:57
Nurcan dedi ki :
bahar geldiğin de
Kiraz 'n elleri değdiğin de
eskisin den de güzel olacak
Nurcan yine kıskanacak...
Okudukca, birbirimizin omuzlarında ağlasak mı, gülsek mi bilemedim.
Kayıplara baktıkça bugün, içim eridi sanki. :( Canlar sağolsun ne diyelim
Sevgili Kiraz
Bahara ne kaldı diyerek, mutlu oluyorum.;)
Sevgilerimle
Sevgili Kiraz,
Geçmiş olsun. Bu görüntüler çok tanıdık geldi. Papatyaları, sabah budadım.Soğanlılardan yapraklarını yerlere bırakanları, kesip temizledim. Sevgiyle...
fikreteren
30-01-2010, 21:34
Sayın Kiraz çok güzel resimler.Kış harika süslemiş bahçenizi.Doğanın yasemini süslemesi çokçok güzel .Ellerinize sağlık.Bende saxıfrga arendsii den ben (kırmızı ve beyaz) aldım. Saksıdalar bahçeye dikmeye cesaret edemedim.Baharayerlerini bulurlar.
Vildan Sönmez
30-01-2010, 23:37
Sevgili Kiraz papatyalar sanki sadece karın ağırliğindan yayılmış. Ortadaki dal kesilmek istiyor gibi,eğer kırık yoksa diğer dallar bir destekle toparladığınızda, sizin elinizde eskisi gibi güzelleşecekler. Benim bir saksıcık papatyam da sadece alt yapraklar pörsümüş, tepedekiler sağlam.
"Yine yeniden..." ben bu lafa alıştım:)
Vildan Hn, papatyaların bazı dalları kırılmış, hem karın ağırlığından hem de kedilerin bu bitkide yatmayı sevmesinden. Dipten budamayı düşünüyorum ama yakında olacak bir don yeni budanmış dala daha fazla zarar verir mi bilemiyorum (gerçi bu durumda budamak zorundayım ) bir de papatyalar erken çiçek açtıkları için kış öncesi ya da kışın yapılan kuvvetli budama çiçek açmayı etkiler mi merak ediyorum.
Sn. Fikreteren saxıfrga arendsiileri bir kaç hafta önce toprağa geçirmiştim, kar eridi yine çok iyi durumda.
Ben olsam hemen kırılanları budardım hatta aynı boyda olmaları için yatanları da aynı hizaya yakın budardım. Sonra da yanık hayvan gübresi ile takviye ederdim, sıcak tutar.
Uzun zamandır bahçede bir şey yapamamıştım bugün evdeyken, hazır yağmur da yokken bir yakından bakayım dedim:
Masa altında iyi korunamayan sardunların donan dalları kesildi, yarım çuval donmuş çelik atıldı. Köklerinin sağlam kalması için dua edildi.
Çeşme papatyaları soğuktan çok karın ağırlığından ve kedilerden etkilenmiş. Donan yaprak çok az ama yere yatan hatta 3 cm çapında kırılan dallar bile vardı. Hepsi dipten budandı. Budanan dallarla beraber bir sürü salyangoz yakalandı.
Çan sarmaşıklarının bütün yaprakları donmuş ama dalların durumu belli değil, 50 cm gövde bırakılacak şekilde budandı.
Sağlam kalan latin çiçekleri de donmuş, hepsi yerinden söküldü.
Gallanın bütün yaprakları donmuş, yapraklar dipten kesildi.
Çiğdem ve muskari soğanlarını karıştırdığım ortaya çıktı, çimlerin arasından çiğdem yerine muskari, köşedeki sınırda muskari yerine çiğdem çıkmış.
Bahçedeki bol miktardaki sümüklüböceğin verdiği zarar biliniyordu ama yeni çıkan soğanları yediği, bazı nergislerin neden açmadığını anlamak için bakıldığında çiçek saplarının dipten kesildiği görüldü, çok kızıldı.
Büyük papatyaların yere yatan kocaman yaprakları kesildi, yaprakların altında yığınla sümüklüböcek yakalandı ve sevinçle çöpe atıldı (öldüremedim, hayatlarına orada devam edecekler).
İki senedir bahçenin ortasına, çime tuvaletini yapan esrarengiz kedi, komşum ve en son benim tarafımdan teşhis edildi, bu alışkanlığından vazgeçmesi için bahçenin bu bölgesine yemek kondu. Günlerdir yenmeyen yemek ve aklanamayan çimlerin kederi, dün sabah peşinden koştuğumuz kedinin (görgü tanıklarımız var) balık artıklarını yemesiyle dağıldı:) Bahçe bir süre daha gözlenecek, yemeğin çözüm olup olmadığı görülecek.
Zavallı hezeranların (Adalet Hanım tohumlarını göndermişti) çoğu kardan sonra kaybolmuş, neyse ki gelişmiş olan bir kaç tane umut ışığı veriyor. Seneye tohumlar daha erken ekilecek, kışa kalmayacak.
Kardan sonra çok keyifli gördüğüm lobelyalar şimdi çok kötü, yaprakları pörsümüş.
Bütün hüsnüyusufların, kış papatyalarının ve çuhaların uçları sümüklüböcekler tarafından yenmiş.
Kar ve fırtana geçen sene boyanan duvarlardaki boyaları büyük tabakalar halinde sökmüş.
Yaz sonu dökülen bir kaç yeraçelyası tohumu çimlenmiş ve kar altında kaldığı halde çok sağlıklı. Seneye tohumların yarısı ekim ayında ekilecek.
Aleo vera tamamen gitmiş, pelte halinde yatıyor.
Kırılan yaban asması dipten yeni sürgünler vermiş.
Pasiflora saksısayken kışın soğuğundan daha çok etkileniyordu, bu seneki soğuğa rağmen sağlam.
İyi haber: Bahara çok iş var, hepinize kolay gelsin.
Masa altında iyi korunamayan sardunların donan dalları kesildi, yarım çuval donmuş çelik atıldı. Köklerinin sağlam kalması için dua edildi.
Amin :)
... çiçek saplarının dipten kesildiği görüldü, çok kızıldı.
:)
Bu havada ne çok iş yapmışsınız. Tebrik ediyorum gerçekten.
Sevgili Gilan, akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş( Belim de bu cezadan nasibini alıyor). Aylarca bahçede bir şey yapamadım, her sene koruduğum çiçekleri, bu sene " Kimse korumuyor bir şey olmuyor, benimkine de olmaz." dedim ve cezamı çekiyorum.
Aynı gaflete ben de düştüm sevgili Kiraz
Arkadaşım bahcede bırakmış küpelerini birşey olmadı dedi. Avrupa ülkelerinde sokakta ağaç olmuş küpeler dedi. Dedi de dedi...
Eh dedim bende Avrupa bizden soğuk. 12 saksı sardunya yı allahtan banyoya yığmıştım. Dışarıda kalanlar bizlere ömür:((((
Baharda, daha çok çalışılacak:))
Sevgili Cemo, geçen sene küpeyi verandada bıraktım, bir şey olmadı ama geçen sene kış da soğuk olmadı, bu sene kar yağacak diye içeri aldım.
Sardunyaları ise taşımak zor, 25 basamak bir tarafta, 20 basamak diğer tarafta, saksılar ağır, durdum durdum en son güne hepsini sıkıştırdım. Yardım eden de olmayınca gece karanlıkta 10-15 kadar uzun saksıyı arka bahçeye bankın üzerine, taşıyamadıklarımı da verandada masanın altına koydum. Verandadakilerden çok ümitli değilim ama belki arka bahçedekilerin kökleri sağlamdır, üzerlerine kar gelmedi.
Neye yanarım biliyor musun, üç senedir üç saksıdan en az 20 saksı (yaklaşık 50-60 kök) yaptım, bir gecede hepsi giderse yeşerecek kuru dalları görmek için gösterdiğim sabra yanarım. Her sene yeni sardunya alıp, saksılarına çiçeği ve yaprağıyla koyanlara, "Benim kuru dallar biraz geç de olsa açacak" deyip, sabredip kendim çeliklediklerimin adam olmasını bekledim.
Ben de bu sene deneme yapayım dedim; bir saksı sakız sardunya, bir dopdolu saksı buz çiçeği, bir saksı şundan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423872&postcount=36), bir saksı da lobelyayı dışarıda bıraktım. Eğer baharda yeşermezlerse sanırım hepsinin sonu kötü oldu. -2'de -3'te sapasağlamlardı ama -12 biraz fazla oldu sanırım. :D
Evdekiler "Vah vah ne güzel çiçekti" diyorlar ama asıl emek harcamış olan bense "Fena mı oldu, denedik öğrendik" diyorum :) Siz de öyle düşünün, en değerli şey tecrübe.
Adalet Yağcı
01-02-2010, 19:46
Sevgili Kiraz şu üç santimlik hazeranları görmek mümkün mü?
Nedeni ekmek için geç kalmanız olabilir, biliyorsunuz biz Ekim ayında ekmiştik, siz Kasım sonlarında ektiniz yanlış hatırlamıyorsam.
Yine de ağlamayın, baharda bizimkilere yetişirler.
Bak Kiraz arkadaşım üzülme göreceksin, taşıyamayıp giden sardunyalarımız, baharda fış fış fışkıracak.
Onlarca saksının hangisini taşıyacaktık, onlarca merdivenden. Ehh bizimkide can. 12 saksı banyoya taşımışım bir başıma. Kaktüslere koşmuşum, bengonvillere. Yetemedim ne yapayım:(
Allah sağlık versin. Baharda iş cok, haydi tohumlara bakalım ..ne vardı ekecek:))
Haklısın Cemo, şimdi sıra tohumlarda.
Adalet Hanım, ben biraz geç ekmiştim, gelişememesi bu yüzden. Ben ektikten kısa bir zaman sonra havalar bayağı soğumuştu ve gelişme de yavaş olmuştu. Küçük kalanlar kışa dayanamamış ama kalanlar yüzümü güldürecek, bir ara fotoğraf eklerim. Zamanında ekseydim, baharda açacak hazeran sayısı çok daha fazla olacaktı.
Yanlış hatırlamıyorsam tohumun birazını da bahar için saklamıştım, mart ayında onları da ekerim.
Sevgili Gilan, ne kadar tecrübe etsem de bazan akıllanamıyorum.
Kiraz
Bana hezaran tohumlarını annem getirmişti. (Tabii hazeran olduğunu yeni anladım)
Nisan gibi dikmiştik ve yaz boyu açmıştı. Senikiler de yaz boyu açar üzülme.
Cemo, açar bilirim ama senin sardunyan kötü gözüküyor sen de üzülme.
Hava az ılınınca bitkiler gibi ben de canlanıyorum; kapalı yerde duramıyorum, ota, dala yakın durmak, dokunmak, etrafı temizlemek, hızlı gelişimi kaçırmadan izlemek istiyorum. Bugün iki arada bir derede kendimi çamurlu topraklara attım, vişneyi arka bahçeye, ayı pençesini çeşmenin yanına, çitteki yasemini duvardaki demir dibine, Mutlu Kutlu'dan aldığım çardak gülü duvar dibine diktim, orayı burayı eşeledim, ne kalmış- ne gitmiş- kim uyanmış baktım. İki saat çok keyifliydi ama ben geç kalıyordum, merdivenleri çamur içinde ve aklımın bir parçasını da bahçede bırakarak eve koştum.
Dün akşam üstü kızıma "Oraya basma, çiğdemler var" dediğimde emindim açan çiçek yoktu ama bu sabah iki çiğdem "Günaydın" dedi. Çiğdemler dışındaki soğanlı bitkilerin yarısından çoğunu sümüklüböcekler toprak hizasından yemişler. Çiğdemin arkasındaki muskarinin de tadına bakılmış.
126382
Tomurcuklarıyla kara ve dona yakalanan saxifraga arendsii (taşkıran) hiç etkilenmedi, pembeler günden güne açıyor. Diğerinden kopan iki dalı topraya gömdüm, yaşayacak gibiler.
126383
Kırmızı erik de baharı ilk müjdeleyenlerden, yakında beyaza bürünecek.
126384
Sebahattin Sargın
20-02-2010, 23:15
Ne çok severim şu çiğdemleri, çok zarif ve güzellerdir. Diğerleride açtığında fotoğraflarını görmek isteriz. Bahar yaklaştıkça gözlerimiz dahada şenlenecek şimdiden belli olmaya başladı...
Ellerinize emeklerinize sağlık Sevgili Kiraz...
Sevgiler ;)
Sevgili Sebo, çiğdemleri çimin arasına ekmiştim, açarlar umarım çünkü çiğdem ve muskari soğanlarını karıştırmışım, birini dikip bir hafta sonra "Aa yanlış oldu" diye bulabildiklerimi söktüm, diğer soğanları diktim. İkinci diktiklerim çiğdem ise problem yok ama muskari de olabilir:) Muskarileri de sümüklüböcekler çok seviyor.
Sebahattin Sargın
20-02-2010, 23:41
Bunu zaman gösterecek, bende merak ettim :) Hoş bir karışıklık olmuş ama, inşallah sümüklüböceklerin gazabına uğramazlar...
Sevgiler ;)
İki hafta önce, donan bodrum papatyalarını dipten budadıktan sonra, toprağın üstüne çıkmaya çalışan, oldukça kuvvetli bir sürgün gördüm. Yabani ota hiç benzemiyordu, bahçemin sürprizlerine alışık olduğum için (kocayemiş de böyle sürpriz yapmıştı) sevindim.
Dün ucunda sarı papatyaya benzer bir tomurcuk vardı. Bugünse sarı papatya açmış, gövde hızla uzamıştı. Ne olduğunu öğrenmek için fotoğrafını çektim ama araştırmaya başlamadan kötü bir adı hatırladım "Canavar otu!". Maalesef doğru tahmin etmişim, sitede bununla ilgili bir yazıyı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9694&highlight=canavarotu)daha önce okumamış olsaydım, bu sağlıklı gövdeyi kendi ellerimle beslemeyi düşünürdüm, oysa şimdi ilk fırsatta sökmeyi düşünüyorum ama hava karardı.
126537
Not: Sökmekten vazgeçtim, Mine Hn'ın tarif ettiği gibi, sabah kafasına pet şişe geçireceğim.
Vildan Sönmez
21-02-2010, 22:33
Sevgili Kiraz bahçendeki çiçek canavarotu değil. Bulursam eklerim hatta şifalı otlardan biri.
Canavarotu bu fotoğraftaki, bende toprakla gelip, saksıda çıkıvermişti..
Güngör Salman
21-02-2010, 22:51
Canavar otuda çok güzelmiş. :)
Sebahattin Sargın
21-02-2010, 22:55
Bizim saksılarımızda da çıksa keşke bu ottan. Ne kadar güzel bir bitkiymiş, yabani orkidelere benziyor aynı...
Bence bu konuda Sevgili Herbaryuma ya da Mine Hanıma danışmanız lazım. İnternetten canavar otlarını inceledim, bu bitkiye pek benzetemedim...
Sevgiler ;)
Vildan Sönmez
22-02-2010, 01:12
Canavarotu
http://yabanicicek.com/orobanche-minor.php
http://yabanicicek.com/orobanche-minor-ek-bilgi.php
Vildan Sönmez
22-02-2010, 01:59
Sevgili Kiraz bahçenizdeki çiçek bu başlıktakine bnziyor mu ?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4910&highlight=Tussilago+Farfara
Evet Vildan Hn, son gönderdiğinize benziyor! Şimdi farkettim ki, canavarotunun tüm gövdesi çiçekli oluyor, benimkinde şimdilik sadece uç kısım çiçekli. Dün nette sarı çiçekli bir canavarotu görünce benimkine benzetmişim.
Sabah saat 7'de evden çıkmasaydım, şimdi kafasında pet şişeyle duracaktı, neyse ki rahat bırakmışım, uyarınız için çok teşekkürler Bahçeme özür borçluyum, yine bana sürpriz yapmış; kocayemiş, tavşanmemesi, sinirotu, erika,... gibi.
Sevgili Kiraz,
Bahçenin durumunu okadar güzel anlattın ki inan bana gözümle görmüş kadar oldum.
İfade ediş biçimini kutluyorum.Bu sene bahçeler hepimizi bir hayli uğraşitıracak gibi görünüyor.
Sana ve uğraş veren bahçeseverlere kolay gelsin.
Özel mesajdaki bilgiledirmen için de ayrıca teşekkür ederim.
Sevgili Hozat, işte buradan bazen gözümüzle görmüş gibi oluyoruz, ben de sesinizi duymuş gibi oldum, teşekkürler.
sevgili Kiraz yazdıklarınızın hepsini okumsam da bahçenizi adım adım dolaştım, her köşesine her adımına emek vermiş ve de karşılığınıda almışsınız. Güzel günler geçirmeniz umuduyla ...
Sevgili Hüzün teşekkür ederim. Her köşesine, her adımına elim değdi gerçekten, sağlığım yerinde oldukça değmesini de isterim. Daha el değmesi gereken çok yer var ama zaman-sağlık-başka işler uzak tutuyor, aklım ise hep orada.
Sevgili Kiraz; davetsiz bir şekilde bu akşam da dolaştım bahçenizi, daha detaylı okuudm yazdıklarınızı ve yaptıklarınızı.Acem halılarınıza, yasemininize, bahçe yolunuza ve de cam güzellerine bayıldım doğrusu. Elimde bir saksı cam güzelim var ama tohumdan yetiştiğini bilmiyordum .bahçenize baktıkça bakasım geliyor, güle güle oturun iyi seyirler :))
Hoşgezdiniz sevgili Hüzün. Camgüzeli çok kolay çimlenir,yeriniz uygunsa kesinlikle ekin derim, yaz sonuna kadar sürekli açar. Tohum dışında, dalından çelik alıp da çoğaltabilirsiniz.
Eser İlhan
03-03-2010, 08:10
Sevgili Kiraz,salyangozlarla benim de başım dertte. Bira-mira hiç kar etmiyor. Devamlı çoğalıyorlar. Bahçede de yenmedik yaprak kalmıyor tabii..
İlaç olarak ne kullanmayı düşünüyorsunuz?
Geçen sene boyanan bahçe duvarlarının boyaları , bu kış kar ve fırtınadan sonra döküldüler, en çok da ortancaların altına. Bütün bahçe yeşil-sarı zemin oldu.
132090
Beklemediğim çiçekler dondu ama dibinden budadığım yer kirazı canlanıyor.
132091
Menekşe saksılarında geçen sene unutulan lale açmış, çiğdemler de açmak üzere.
132092
Bakımsız arka bahçenin gülümseten çiçeği altınçanakları. Setten sarkan acemhalısı dondu.
132093
Beyaz taşkıran da açtı, pembesinin çiçekleri uzun zamandır duruyor, üstelik çiçek sayıları çoğalıyor.
132094
Yılmaz Yalçın
25-03-2010, 20:03
Sevgili Kiraz,
Maşallah ortancalar güçlü sürgünler vermiş,donan çiçeklerinize ve yer kirazına üzüldüm ama güzel budadıgınız için yeniden sürgün vermiş:)Ben de keşke donan çiçeklerimi ve yaseminlerimi derin budamış olsaydım çünkü henüz filizlenmediler:(
Sn. Kubat İzmirli, benim de bir yaseminim kurudu gibi ama her sene böyle oluyor, baharda yeni yapraklar veriyor, ümidinizi kesmeyin.
Yer kirazından ise hiç meyve ve tohum alamadan kış gelmişti, yeni sürgün vermesine sevindim.
Sevgili Sevim4, suyunu eksik etmezseniz büyük ihtimalle tutar.
Sebahattin Sargın
31-03-2010, 15:12
Ben sanırım bu sene beceriksizleri oynuyorum :(
Saxifragalar balkonda kalmış, yağmur yağmıs üstüne. Alttaki yapraklar kararmaya başladı tek tük çiçek açıyor. Acaba saksıya uyguyn bir tür değil mi? Sizinkiler maşallah çok güzel gözüküyor. Forsityalar baharın geldiğini haber veren en güzel türlerden biri bence bahçenize çok yakışmış...
Sevgiler ;)
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 18:49
Sevgili Kiraz;
Bahçenizde bahar kendini göstermiş. Bu sene bende ağaç ve çalı gruplarının aralarına dikmek için bir sürü tohum ektim. Ancak yukarıdaki çiçek açmış Taşkıranlarınızı görünce hala doymadığımı anladım. Çok tatlı şeylermiş. Ama gelecek yıl unutmazsam, favorilerimden biride onlar olacak.
Keyifli bir bahar ve yaz geçirmenizi diliyorum.
Sevgili Sebo, taşkıranın çok suda mı kalmış? Benimki de hep yağmur aldı ama toprağım kumlu. Kopan dalı olursa hemen başka yerde köklendirebilirsin, istersen çürüme var mı diye köküne bak, belki bu yüzden keyifsizdir. Forsitya, altın çanağı mı? Forsityanın yanına hanımparmağı denen çok güzel kokulu bir çalı diktim ama çiçeği kalmadı artık.
Teşekkürler Sn. Orhan Özbilgiç, tüm kış taşkıran çok güzeldi, bakalım yazın nasıl olacak. Sümüklüböceklerin yediği onlarca soğandan sonra bahçede açan bir tek bunlar kaldı, fazlası için mayısı bekliyorum.
Sebahattin Sargın
31-03-2010, 23:00
Evet haklısınız kırılan dalları saksı diplerine ekmiştim, henüz tam gelişme yok ama canlı duruyorlar. Sanırım saksısını biraz genişletmem lazım. Altın çanağının latincesi forsitya...
Sevgiler ;)
Bu sabah 6.00'da kuş sesleri kapalı camlardan bile içeri geldi... Ne zamandır göremediğim karatavuğum gelmiş, mutlu mutlu şakıyor artık. Kızılgerdan, kışın sık sık uğrardı ama artık ortalıklarda gözükmüyor. Karga ve serçeler dışında geçen sabah farklı bir kuş geldi, fotoğraflayamadım, ne olduğunu merak ettim, biraz keklik fotoğraflarına benzettim. Benim bahçemdeki keklik miydi bilmiyorum ama yol üzerinde iki kere Migros servisinin şoförü kekliğe rastlamıştı. Bir de üç sene önce incecik gagalı, koyu renkli, serçe kadar küçük ama zayıf kuş vardı, artık gelmiyor.
İşte bahar böyle bir şey, kuş sesi, açan çiçek, yeşil ot bile insanı heyecanlandırıyor. İşe yetişmek için hazırlanırken bu heyecana kapılıp günaydın diyen manolyamı ziyaret ettim. Çiçeği az ama ölümden döndü. Arkada da erguvan uyanıyor.
133543
Yavru salyangoz dantel örüyor:)
133544
Üçü bir arada, bazen de beşi... Ne kadar kızsam da çok güzeller (kabuksuzlara güzel diyemem).
133545
Henüz yavru salyangozlar bu mügenin hızına erişememiş. Daha önce çıkanlar gün yüzü görmeden dipten gittiler, yeni yeni uzuyorlar.
133546
Geçen gün saksıların yerini değiştirirken en ağır olanı elime aldığımda, bir şeyler ezdiği fark ettim ama saksı o kadar ağır ki bırakamadım. Solucandır diye düşündüğüm meğer bizim meşhur kabuksuzlardanmış. Birinin canına kıymışım istemeden, ama elimden o kayganlığı çıkarmak nasıl zor oldu anlatamam. 3 kere sabunladım, ancak çıktı.
Bizde de çok çok çoklar... Eskiden yürürken ayağımın altında çıtırdadıklarında çok üzülüp, ayağımı basacak yer bulamıyordum ama o kadar çoklar ki artık alıştım diyebilirim. Kaldırımlarda bile milyonlarcası var.
Soğanlıların hemen her türünü çok seviyorlar. Gün güzelleri topraktan çıkmaya çalıştıkça toprak hizasına kadar yeniliyordu. Bu sene ümidimi kesmiştim ama Allahtan bitki daha hızlı davranıp, boy attı da kurtardı kendini. :)
anilozer112
05-04-2010, 10:46
Kirpiler hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum, ne güzel bir yazı. Böcekle değil, bitkiyle beslendiğini sanıyordum:)
" Kirpilerin sümüklü böcek yediklerini duyanlar bu hayvanları bazen bahçelerine hapsetmeye çalışırlar ve bu nedenle devamlı sümüklüböcek yiyen kirpiler bu canlıdan almış oldukları larvaları büyüterek ve en sonunda akciğer kurtlarının istilası nedeniyle kısa sürede ölürler." notu üzücü ama beni asıl üzen 10 sene kadar önce bir kirpinin ölümüne sebep olmam. Bulduğumuz sevimli bir kirpiyi oğlum için eve getirmiştik, bir geceliğine kalıp ertesi gün salınacaktı. Gece koli içinde, balkona koyduk, kolinin üzerine de çıkmaması için ağırlık. Ertesi sabah kirpiyi bulamadık. Gündüz bu kadar sakin, hareketsiz gördüğümüz kirpi, gece nasıl canlanıyormuş o zaman anladım. Kocaman koliden tırmanmış, üzerindeki ağırlığa rağmen çıkmış ve 7. kattan aşağı düşmüş. Yerinden alıp, ölümüne sebep olduğum için inanılmaz vicdan azabı duydum. Kirpileri çok severim ama artık her "kirpi" kelimesinde içim "cız" eder.
Evet genelde bende kirpileri gece görüyorum. Geceleri hareketleniyorlar :) Üzücü bir durum gerçekten yaşadığınız olay. Ve bu arada bahçenizide gezdim. Çok güzel bir mekan. Merdivenli kısım çok hoş. :)
Sn. Anilozer112 bahçeyi beğendiğinize sevindim ama kıştan kötü çıktım, bu sene de çok iş var (zaten hiç bitmeyecek).
Dipten giden muskariler, ilaçtan sonra teker teker çıkmaya başlıyor
134190
Kabuksuzlar yakında azalacak ama şimdi kabuklularda sıra. Ben odun külü- talaş bulana kadar hasar çok olacak. Bir nergis yaprağına nasıl da saklanmışlar, şebboyların sapları da dolu.
134186
134187
Isırgan iyice büyüdü. Geçen sene büyümüş bitkilerin arasında çıkmış, gözükmüyordu. İlk dokunuşta elimi arı soktu sanmıştım.
134188
Akşam güneşi güzele vurur. Ne de güzel hafif kokuları varmış.
134189
Bazı yazılar ayrı başlık olarak taşınmıştır: Salyangoz, sümüklüböcek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20114)
Bir "komşuda pişer, bize de düşer" daha. Bahçe sınırımızdaki erguvana, komşum kadar ben de bakıyorum:)
137136
Şakayık yerini sevdikçe, beni de sevindiriyor. Kışın kuru dal kalınca, bu kadar büyüyeceğini hesap etmemişim, taşkıranlar altında kaldı.
137137
Çiçekleri kocaman, fotoğrafı dün çektim,bugün daha da büyüdüler, dalları ağırlıktan aşağı sarktı.
137138
Morsalkım, geçen sene güç bela 4 m yükseklikteki kapıya kadar çıkıp ilk çiçeklerini açmıştı, bu sene yol boyunca 4 m daha çiçekli dalları var. Üç-beş sene sonra umarım istediğim gibi olur.
İki sene önce aldığım çelik şimdilik saksıda, ileride onu alt bahçe için ağaç formunda büyütmek istiyorum.
137141
137142
137143
137144
137145
Satı Uğurtan
19-04-2010, 21:11
Sevgili Kiraz, morsalkımın çok güzel açmış, benimki ikinci yılı 4 metre kadar var ama yapraklar çıkmaya başladı, galiba yine açmayacak.
Sevgili Satı Uğurtan, benimki de ikinci yılında açmadı, yaz ortası iki küçük salkım verdi ama geçen sene açtı. İlk bir iki sene açmaması normal, bu seneki dallardan seneye çiçek açacak ama bu yaz vereceği sürgünler seneye yine çiçeksiz kalacak. Güneş alıyorsa dert etme, açar.
Zafer İnandıklı
19-04-2010, 22:50
Isırganı ben de yetiştiriyorum, hem çayını demlerim, hem de ağrıdığında taze koparıp sırtıma sürerim. şakayı ve mor salkım harika. Sayın Kiraz kolaylıklar diliyorum.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Sevgili Kiraz,
Bir çok güzelliği gösterdiğin,
tecrübelerini aktardığın,
Tohum ve çeliklerini paylaştığın,
Bizlere bahar sevinci yaşattığın için seni yürekten kutluyorum.
Zafer Bey henüz çayını yapmadım, ağrılar için kullanıldığını duymuştum, biraz daha toprak taşırsam dizlerime deneyeceğim:) Bozmadan kök ayırabilirsem sebze bahçesinin olduğu tarafa da taşıyacağım.
Sevgili Hozat, seve seve...
Sevgili Kiraz, mor salkımı benim için de kokla, ne hoş ve hafif bir kokusu vardır.
Ben de bahçedeki otoparka sarsın diye bir kök ekmiştim ama yine o alana sarması için ektiğim yaprak asması galip geldi mor salkımı bastırdı. Mor salkım da tam istediğim gibi olmadı şimdi bahçenin ön kısmında bulunan Amerikan sarmaşığının bir kısmını çıkartıp mor salkım sardırmayı düşünüyorum.
Ben çocukken onların salkımlarını, erguvan çiçeklerini yerdim biliyor musun? Yenir yenmez mi bilmiyorum ama ben yerdim. Ballı babanın da çiçek diplerini emerdim. Çocukluk işte.....
Bahçen gün geçtikçe güzelleşiyor, sana taaaa baştan söylemiştim hatırlıyormusun, duvar için bahçeyi talan ettiğinde üzülüyordun da ben de " üzülme şimdi bilinçli yapacaksın, tecrübeni dökersin çok daha güzel olur " demiştim. Dediğime geliyorsun değil mi?
Hele hele şimdi iki çuval yanık keçi gübresini de bir serp.......
Adalet Yağcı
20-04-2010, 11:11
Sevgili Kiraz, bahçelerimizin yüzü gülmeye başladı, merdivenlerden dökülen mor salkım harika görünüyor, orada fotoğraf çektirmek güzel olurdu.
Şakayık ne kadar güzel açmış, bendeki kırmızı henüz açmadı, Haziran gibi açarmış.
Limon'un komşusunun şakayıkları vardı geçen sene, onlarda aklım kaldı, beyaz ve diğer renkler çok güzeldi.
Bende açan beyazın ömrü kısa sürdü, bütün bir yıl onbeş gün için mi bekliyoruz yani :(
Sığır gübresinden ben de vazgeçtim, keçi gübresi siparişi verdim, otlanma daha azalır belki.
İşlerinizde kolaylıklar diliyorum, güzel fotolara devam...
Mor salkım çok güzel görünüyor,acaba çicekli hali ne kadar sürüyor:confused:Bu yıl bende mor salkım dikmek istiyorum, acaba kök kısmı gölgede kalsa (dikmeyi düşündügüm yer sabahla akşam güneşi alıyor) sorun olurmurmu:confused:
Sn.Tamaşa bu sorunuza çok vakıf olduğumdan cevap vermek istedim. Sarmaşık uzayıp ta güneşe ulaşıncaya kadar gelişimi çok yavaş gidiyor ancak bir kere güneşe ulaştı mı kökünün gölgede olmasının dezavantajı kalmıyor. 4-5 yıl önce gölge bir yere diktiğim Mor Salkım, ancak geçen yıl uzayan dalları güneşe ulaşınca çiçeklendi ve şimdi daha hızlı uzamaya başladı.
Kirazcığım "Şakayık" ın harika, çok keyifli. Bir yanda Mor salkım, bir yanda Erguvan. Tam baharın pembesini yaşıyorsun. :) Her şey şahane.
Yılmaz Yalçın
20-04-2010, 12:05
Sevgili Kiraz,
Bu güzellikler için eline sağlık:)Mor salkıma bayıldım..Benim mor salkım 20 adet çiçek verdi bu yıl ve salkımları küçük..çok güneş görmediği için olabilir diye düşünüyorum..
Sn.Tamaşa bu sorunuza çok vakıf olduğumdan cevap vermek istedim. Sarmaşık uzayıp ta güneşe ulaşıncaya kadar gelişimi çok yavaş gidiyor ancak bir kere güneşe ulaştı mı kökünün gölgede olmasının dezavantajı kalmıyor. 4-5 yıl önce gölge bir yere diktiğim Mor Salkım, ancak geçen yıl uzayan dalları güneşe ulaşınca çiçeklendi ve şimdi daha hızlı uzamaya başladı.
Kirazcığım "Şakayık" ın harika, çok keyifli. Bir yanda Mor salkım, bir yanda Erguvan. Tam baharın pembesini yaşıyorsun. :) Her şey şahane.
Sn.Limon,bu bilgi çok işime yarayacak mor salkımı aldım ama kararsız kaldıgımdan bir türlü ekim yapamamıştım.Teşekkür ederim.
Umarım benim mor salkımım da sizinkisi kadar güzel acar.
Sevgili Kiraz, mor salkımı benim için de kokla, ne hoş ve hafif bir kokusu vardır.
Ah Sevgili Güler Hanım ah, ne günlerdi, söylediklerinizi hatırlıyorum. Yapa yapa bir şeyler öğrenmek de hoşuma gidiyor doğrusu.
Morsalkımın kokusu çok güzel, merdivene gelmeden alıyoruz. Alerji şikayetime rağmen, yüzümü çiçeklerin içine sokmaktan vazgeçemiyorum, sizin için de koklayacağım. Morsalkımı biz de yerdik:) Dün "nisan ayı ve morsalkımlarım " çocukluğumun 23 Nisanlarını hatırlattı birden. Nedense o yıllarda 23 Nisan'da hava çok güzel olurdu, törenden süslü elbiselerle çıkarken, okulun tam karşısındaki morsalkımların tadına baktığımız günü hatırladım. İki katlı evin girişi tamamen morsalkımlarla kaplanmıştı, salkımlar başımızın üzerindeydi, çocuk ellerimiz, renkli elbiselerimiz, cıvıltılarımız morsalkımın altındaydı. Öğrenmiştik ya, her sene morsalkımın altına girerdik Nisan ayında.
Erguvan çiçeklerini denemedim ama ballıbaba çok emmiştim. Validebağ gezisinde ne kadar çok ballıbaba vardı koruda. Kızıma göstermek için bir ballıbabayı emdim ama çocukluğumun balı kalmamış hiç.
Not: Keçi gübresi sizdense, eşimden doğum günüm için gübre istemekten vazgeçtim, yeşil yapraklı herhangi bir şey isteyeceğim:)
Adalet Hanım, şakayığın ömrü kısa ama çiçekleri çok güzel. Yer ayarlayabilirsem kırmızı ve beyazına da bakacağım ilerde. Sizin beyaz da çok güzel.
Kışın kuru dal kalınca olduğu alan boş kalıyor, beraber yaşayacakları bir yerörtücü araştıracağım. Taşkıranları uzağına diktiğimi düşünüyordum ama tamamen altında kaldılar.
Sevgili Tamaşa, benim morsalkımın gövdesi tamamen gölgede, hiç bir şekilde güneş almıyor, 4 m duvarı aştıktan sonra güneş alabiliyor. Limon'un yazdığı gibi güneşe ulaşınca problemi kalmıyor. Sabah-akşam güneş alıyorsa yaşar ama çok çiçeklenmesi için bol güneş ister. Morsalkımlar 12 m'ye kadar uzayabiliyormuş, gölge dalları budayarak, güneşli alana yöneltirsen çiçeklenmeyi de sağlarsın. Ben de 4 m'ye kadar buduyorum, alt kısmı sadece gövde olarak duruyor.
Sevgili Limon, teşekkür ederim. Sana da güzel bahçenin keyfini sağlıkla çıkmanı dilerim.
Sn. Yılmaz Yalçın, morsalkımınız yeniyse çiçekleri az olabilir. Gölgede olması da zayıf olmasına neden olabilir, gereksiz dalları ilkbaharda budarsanız belki biraz güçlenir, budadıklarınızdan da bol çelik alırsınız.
Sevgi Durul
20-04-2010, 13:14
Sevgili Kiraz bahçenizi defalarca gezmiş olmama rağmen beğenilerimi yazmak bugüne kısmetmiş. Bahçeniz, çiçekleriniz çok güzeller. Elinize , emeğinize sağlık. Ayrıca morsalkımınızı çok beğendim.
O güzel bahçenizde ve evinizde güle güle oturun.
fikreteren
20-04-2010, 14:11
Doğru söylüyorsun sayın Kiraz.Komşuda pişen bizede düşer misali benim komşumda bende olmayan böyle çicekler ağaçlar diksede bende bende yer kazansam neyi olur.
Teşekkürler güzel dilekler için S.Durul.
Sn. Fikreteren, komşumla güzel paslaşıyoruz. Ben bir bitki alınca "Onu buraya dik, ben de göreyim" diyor, ben bir bitki alınca "Burası sana da uygun mu?" diyorum. Yeni taşınınca erguvan alacaktım, komşum "Ne gerek var, bunu zaten sen de göreceksin." dedi, gerçekten onun gördüğü kadar ben de görüyorum. Aramızdaki paravanının arkası gölge olduğu için bir şey büyütememiş, beraber ortanca diktik, bu sene açacaklar ve benim bahçeye bakacaklar. Onun uzanamadığı sınırdaki saksıları ben suluyorum, benimkileri de o. Bir sarmaşık dikersek ortak kullanıyoruz, morsalkımımı çok sevdi, sınıra bir tane daha diktim.
İşte böyle paylaşınca bahçemiz iki katına çıkıyor:)
fikreteren
20-04-2010, 14:40
Ne kadar güzel bir paylaşım Kiraz hanım.Hem çicekten hemde yerden kazanmak. Bir taşla iki kuş vurmak bu olsa gerek.Güle güle seyredin.
Çiçekler geçmeden...
138463
138465
Sn. Ahmeter'in hediyesi begonvil. Kışı içeride geçirdi, yakında bahçeye çıkaracağım.
138466
Benim begonvilim dondu, o kadar da sardım elbiseler dikip giydirmiştim ama yine dayanamadı kışın soğuğuna.
Madem bahçeye çıkacak mümkün olduğunca kuytu bir yer bulmaya çalış.
Şakayık da çok güzel açmış, işleyeceğin konu buydu değil mi?
sındırgılı
24-04-2010, 21:31
Bizim yandaki eski köşkün bahçesindeki erguvan ağacına mor salkım sardırmışlar.İkisi birden açınca arka balkonda muhteşem bir görsellik yaşanıyor..Eskiler bizden daha görgülü ve bilgiliymişler.Şimdi orada yeni bir apartman yapılsa ne erguvan kalır nede morsalkım. Bende Begonvilimi kışın eve almıştım.Daha yeni yeni kendine geliyor..Ha bu arada Sevgili Kiraz..Gerçekten güzel bir bahçe yaratmışşın..Ellerine ve yüreğine sağlık..Darısı bizim başımıza..[yazdan yaza ne yapabilirsek]
Güler Hn, 15 yılda çok begonvil dondurdum ya da ölümden döndürdüm. İstanbul'da sahile yakın, deniz seviyesindeki bazı yerler şanslı ama ben değil. Artık toprağa dikme sevdasından vazgeçtim, bu sene saksıyla içeriye aldığım iki begonvil sağlam kaldı, diğerinde henüz çiçek yok, bu hafta dışarı çıkardım.
Sevim4 teşekkür ederim. Sn. Yılmaz Yalçın artık riske girmiyorum, hele bu kıştan sonra...
Sn. Sındırgılı, ben de bu sıralar ağaca sarılı morsalkım çok gördüm ama ağaçlara zarar verebilir diye uzak tutmaya çalışıyorum. Bugün bol bol erguvan ve morsalkım seyrettim, erguvanları galeriye ekleyeceğim. Oturduğum yerde çoğu bahçe duvarlı olduğu için herkesin bol miktarda sarmaşığı var. Bu sene sokağımızda bile ne kadar çok morsalkım olduğunu farkettim, çoğu yeni ama on sene önce dikilenler muhteşemler. Size de kolay gelsin Sn. Sındırgılı, sebze adalarımız ikiz gibi, beraber büyüyecekler.
Erguvan - mor salkım ikilisini görmek isterdim. :rolleyes:
Bana hala begonvil İstanbul'a alıştırılabilir gibi geliyor ama 5-10 senelik bir süreç gerekebilir. Sayın kumyaka bu konuya olan inancımı sağlamlaştırdı. Bursa'da starliçe oluyorsa, İstanbul'da begonvil neden olmasın? :)
Bu arada evden bahçe manzaranız çok güzel görünüyor. Daha detaylı resim isteriz. :D
Sevgili Kiraz, sizin çekmiş olduğunuz fotoğraflara bakmaya doyamıyorum, gözlerim ve bayram ediyor, ellerinize sağlık. Mor salkım, çok da güzel kokuyor, fakat üzerindeki arılardan yaklaşamıyorum ki.
Gönderdiğiniz ''üçüz çiçeği'' tohumları çok güzel çimlenmişlerdi, üzerine pet şişe kesip, kapattım. Gece dışarıda bırakmıştım, sabah baktığımda bir tane yaprak kalmamıştı. Sümüklü böceklerin çok sevdiğini belirtmişsiniz, bakındım, göremedim hınzırı. İyi ki, bir iki tohum bırakmıştım, onları çimlendirmeye aldım.
fikreteren
27-04-2010, 07:56
Sayın Kiraz hanım gönderdiğiniz üçüz tohumları çimlendi, boyları 10 cm kadar oldular. Şaşırttım kesin dikilcek yerlerini bekliyorlar. Tekrar teşekkür ederim.
Sevgili Gilan, erguvan bir cephede, salonda oturunca camdan görüyorum; morsalkım ise tam tersi cephede, sadece eve girip çıkarken görüyorum. İkiliyi belki bir kaç sene sonra gösterebilirim, saksıda köklediğimi ağaç şeklinde büyütmek ve erguvan taraftaki bahçeye dikmek istiyorum. Fırsat bulunca fotoğraf eklerim ama şu anda donda giden çiçeklerin yeri hâlâ boş, boşluklara diktiğim hercai menekşeler de salyangozların kurbanı oldu.
Teşekkürler Sn. Özbey, morsalkımı erken fotoğraflamışım, sonraki günlerde daha da çok açtılar. Üçüzler her koşulda çimleniyor ama sümüklüböcekler en büyük düşmanı, geceden işini halletmiştir.
Sn. Fikreteren güle güle büyütün. Daha önceki yazılarda belirtmiştim, üçüzlere şaşırtma yapıldığında boylar 50-60 cm kadar oluyor, şaşırtılmayanlar 90 cm kadar uzuyor, yerlerine geçirirken belki boylarını bilmek istersiniz. Önlerine kadife çiçekleri ya da canlı renki kısa boylu çiçekler dikerseniz çok daha güzel gözüküyor çünkü üçüzlerde üst uçlarda çiçeklenme oluyor.
Kiraz Hanım,
Bahçeniz keyiflenmeye başlamış şakayığınız çok güzel maşallah. Begonviller maalesef Sapanca bölgesinde de kışı geçiremediğinden bende bahçemize çok istediğim halde koyamıyorum. 15 Gün önce İzmirdeyken çiçek satan yerlerde begonvilleri gördüm içim gitti fakat alamadım. Mor salkımlarda çok güzel. Ellerinize sağlık.
Teşekkürler Sn. Tturt. Begonvilimin henüz açmayanı, dayanıklı dedikleri bodur ve dikenli türden. Yavaş yavaş alışır diye bir kaç kışı dışarıda geçirdi ama iki sene önce yaz ortasına kadar kurumuş halde kalınca, bir daha riske girmemeye karar vermiştim. Çiçek açan ise çok daha narin ve güzel, onu kesinlikle dışarıda bırakmam.
Sevgili Kiraz,
Bahçen gittikçe şenleniyor, izledikçe mutlu oluyorum.
Yer açelyesi sizden alıp çimlendirdiğim ilk denememdi, durmu gayet iyi.
Üçüzleri ektiğim yerde hiçbir hareket yok, yeri biraz gölgeydi.
Bir bölümünü güneş alan yere ektim bakalım ne olacak?
Kiraz, ben iki arada bir derede kaldım: Bodrum'da gölge alan, Şilede güneşli alan bulmakta zorlanıyorum, orta bir yol bulmaya çalışıyorum.
Sevgili Hozat, biz nereyi bulursak bulalım, daha iyisini istiyoruz işte:)
Üçüzler çok çabuk çimlenmiyor, tam hatırlamıyorum ama ısıya göre 2-3 haftayı bulabilir. İş yerine geçen sene yaza doğru attığım tohumlar sulanmadığı için çıkmamıştı, şimdi çimlendiler. Sümüklüböcek zarar vermezse gölgede de çimlenir ve büyür. İsterseniz arada bakın, ben de geçen sene bahçedekileri çimlenmedi sanmıştım ama çoğunu sümüklüböcekler yemiş.
Sizin gelincikler artık fotoğraf makinasının göreceği kadar büyüdü, fırsat bulunca fotoğraf ekleyeceğim. Minicik tohumlardan pek ümitsizdim ama şimdi fidelerini görüyorum.
Sevgili Hozat'ın güzel gelincikleri benim bahçede de kök salıyorlar. Tohumları görünce çimlendirebileceğimi hiç sanmamıştım. Geç kaldım, bakalım bu sene açacaklar mı?
140732
Geçen sene "ha gayret" bir türlü büyüyemeyen gayret fideleri (soldakiler) bu sene hızla gelişiyorlar, tomurcuklar oluşmaya başladı, çiçeklerini çok merak ediyorum. Yanına da sevgili Yeşim'in gönderdiği tohumları ektim, onlar hibrit değilmiş. Sağda ise uyuzotu. Tek senelik diye almıştım ama köklerden çıkan yeni sürgünler, geçen seneninkinden (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=480601&postcount=375) çok daha kuvvetli. Geçen sene yoğun çiçeği olmadığı için ekip ekmemekte kararsızdım, sadece sebze bahçesi yakınına ekecektim ama bu sene daha güzel olacaklar herhalde.
140733
Bir yandan merdivene tırmanan gül açarken, kotonesin dalları kıştan beri kıpkırmızı.
140734
Yandaki bitmeyen inşaata inat, merdivenlerin diğer yanı süslü. Morsalkım artık çiçeklerini dökmeye başladı, hanımeli çok hızlı uzuyor, basamakların yarısını (60-70 cm) kapattı ama ellemiyorum. İki senedir mayısta en güzel zamanında külleme oluyordu, önlem için iki hafta önce kükürt attım, üzerindeki beyaz sinekler de gitti. Gül de hanımeliye tırmanıyor.
140743
Sevgili Güler Hn'dan hediye heuchera.
140744
Manolyanın bir kaç çiçeği kaldı ama arkadaki (komşuda pişer bize de düşer) erguvan hâlâ güzel.
140745
Bu sabah, perşembe günü gelen lisileri diktim. Üç renk istemiştim, renk sayısı fazla geldi ama zararı yok, mavi-mor-pembe ve beyazı buraya leylağın önüne, kırmızı ve şampanyayı da erguvanlı köşeye diktim.
140746
Sevgili Adalet Hn'ın hazeranlarından. Salyangozlardan son bir tane kurtuldu diyordum ama başka yerlerde de bir iki tane çimlenmiş buldum.
140747
Nergislerin yapraklarını sararana kadar kesmiyorum ama bunda o kadar çok vardı ki geçen gün kestim. Hale bakar mısınız, sanki salyangoz kapanı, yine buraya doluşmuşlar, akşam üzeri daha da kalabalıktı.
140753
Bunlar gidici değil,bahçeme ev bile yaptılar. Bugün doğum günüm diye sevgili komşum bana almış ama onlara yarayacak:)
140754
Yılmaz Yalçın
01-05-2010, 23:40
Sevgili Kiraz,
Eline sağlık gerçekten çok güzel bir bahçe ve mor salkımın kokularını hissettim:)Yıldız çadırına benzeyen bir çiçeğini görmüştüm geçen günlerde ve hayran kalmıştım:)Ne zaman diktiniz onu?
Kardinal sarmaşığını geçen sene ekmiştim, yerine bakıyorum şimdilik çıkan bir şey yok. Toplantıda tohumlarını dağıttım, kaldıysa yola (morsalkımın sarıldığı demirin yanına) ekeceğim.
Yılmaz Yalçın
01-05-2010, 23:52
Çok yıllık bitki değil mi?Öyle olsa bile son donlardan zarar görmüştür...Umarım size süpriz yapıp sürgün verir:)
Paketinde, "geç ekilirse sonraki sene açar" yazıyordu ama çıkar mı bilmiyorum.
Salyangoz evine bayıldım. :D
Çok manidar olmuş. :)
Doğum gününüz kutlu olsun sevgili Kiraz! :)
Kirazcığım, nice mutlu doğum günlerine...
Komşun da durumdan muzdarip demek ki çok güzel hediye seçmiş. ;)
Teşekkürler Limon, bükemediğimiz eli öpüyor muyuz ne?
Evlerinin etrafına çakıl koydum, arkası zaten orman, yakında bahçe düzenlemesi için sizlerden fikir isterse şaşırmayın; dedim ya bunlar yerleşti, gidici değiller :)
Ben de onlarla uğraşmayı bırakıp, evlerinin yanına bir sebze adası yaparsam belki sınırlarda anlaşırız:)
Ne kadar kızsam da çok güzeller, keşke gerçekten anlaşabilsek...
ciceksever70
04-05-2010, 07:35
Sevgili Kiraz dogum gününüz kutlu olsun, bahce bu yil da muhtesem. Ben de hicbirseyden cekmiyorum salyangoz ve yesil bitlerden cektigim kadar. Bütün yaz mücadele halindeyim. Dogal olanlarin yani sira salyangoz ilacina da basvuruyorum o da besinlere zararli degil diye aldigim bir ilac. Size kolayliklar diliyorum, sevgiyle kalin.
Bu seneye kadar keyifsiz olan güllerim, bu sene sevindirdi. Hanımeli bugün ilk çiçeklerini açtı, birkaç güne kadar merdivenler mis gibi kokacak.
144602
144604
Şimdi de alt bahçe için Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım çardak gülün açmasını bekliyorum, yeni tomurcuklar oluşuyor.
Sebze adasının yanına diktiğim adaçayının çiçekleri çok güzeldi.
144605
Geçen sene kışa girerken budadığım yer kirazı hızla gelişen adaçayının altında kaldı.
144608
Sarmaşık ortanca tomurcukta ama henüz sarılmaya niyeti yok:) Bir dalını duvara yasladım, belki kolay tutunur.
144606
Sevgili Hüzün ve Çiçeksever70, teşekkür ederim, geç teşekkürüm için kusura bakmayın.
Adalet Yağcı
16-05-2010, 21:50
Doğum gününüzü atlamışım sevgili Kiraz, nice sağlıklı ve huzurlu yıllar dileyerek kutluyorum.
Güzel bahçeniz şenlenmiş iyice, salyangozlar için ürettiğiniz fikirlere hayran kaldım, demokraside çareler tükenmez :)
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Salyangozlar her engeli aşıyorlar (sebze adalarındaki OSB hariç), pes etmek üzereyim, nasıl olsa sıcaklar gelince sonbahara kadar beni üzemeyecekler.
Kiraz, Heucheramın keyfi bir kaç gündür birden kaçtı. Büyük yapraklar kuruyup büzüşüyor ama içten de bir sürü yeni yaprak geliyor. Seninki ne durumda? Olmazsa ben de saksıdan yere geçireyim?
Güllerin şahane açmış. Adaçayının çiçekleri ne güzelmiş. Benimki 2 yıldır çok büyüdü ama çiçek açmadı henüz. Onu da mı yere geçirsem? :)
nurcanaybay
17-05-2010, 12:20
Adaçayı'nın çiçek açtığını bilmiyordum ,üstelik rengi de çok güzelmiş.Sarmaşık ortanca'da gelişince çok güzel olacak.Onun altına normal ortanca dikmeyi düşünüyormusunuz ?
Bende de 2 yıldır adaçayı var ama hiç çiçek görmemiştim. Çok tatlı bir renk. :)
Sarmaşık ortancanın da yaprakları ne güzelmiş. Çiçeği bildiğimiz ortancayla aynı mı?
Limon, benim heuchera şimdi fotoğraftakinden daha sağlıklı. Belki seninki sıcaklardan etkilenmiştir, güneş alıyor muydu? Nemi sevdiğine göre toprağı saksıdan daha çok sevecektir.
Benimki, az öğlen güneşi alıyor.
Adaçayım üçüncü senesinde (geçen sene) ilk defa çiçek açtı. Başka yeşilliklerle karışık, adaçayı çiçeklerinden yapılan omlet yemiştim, az daha beklersem çiçekler gidecek deneyemeyeceğim (umarım benimki de yenen cinstir).
Sevgili Nurcanaybay, sarmaşık ortancanın altında diğer ortancalar için yer yok, önünde şimdilik filbahri, kala ve hüsnüyusuf gibi bitkiler var.
Sevgili Gilan, aldığımda ortancanın çiçekleri dökülmek üzereydi, sadece çevresinde çiçekleri açan ortancalar (ismini bilmiyorum) gibi çiçeği vardı, bu sene göreceğim. Çiçeklerinden çok yaprakları gösterişli olacak gibi.
Pembe sarmaşık gülünüz ne kadar güzel açmış, Hanımelinin kokusuna da doyum olmaz.
Sağlıkla keyfini sürün.
Teşekkür ederim Sn. Özbey.
Kışa girmeden ekilen kokulu bezelyeler 1 m'yi geçti.
145623
Geçen seneden beri "ha gayret ha gayret" diye diye,gayret çiçeği ilk çiçeğini açtı. Geçen sene gelişimleri çok yavaştı ama bu sene çok hızlılar. Bunu öğlende çektim ama akşam güneşinde daha da güzeldi.
145624
Adını yine unuttum ama en keyifli senesi. Demek ki çok güneşi sevmiyormuş.
145625
Geçen sene çimlenen lobelyalar çiçek açmaya başladı.
145630
Mıcır arasında çimlenen lobelya da kışı sağ çıkardı.
145632
Burası da geçen seneden yarım kalan, adam olacak köşe. Kışın hiç güneş almıyor, yazın 2 saat öğlen güneşi alıyor. Geçen sene toprak örtünsün diye kenarlara ortanca, orman menekşesi, ortalara cezayir menekşesi, fare kulağı, şimşir, sarı kantaron, astilbe,.. gibi elimde ne varsa dikmiştim.
Ortadaki kocaman saksıyı, çevirerek yer değiştirirken saksının altı çıkınca, acilen bahçeden toparladığım büyük taşlardan bir çemberimsi yaptım ve içine iyi toprak doldurdum. Böylece daha önceden düşündüğüm kaya bahçesine ilk adım atıldı. Ortada heuchera, kenarında lisantuslarla hediye gelen begonyaları diktim. Arka kısma doğru sarı kantaron ve bir iki bitki daha var. Taşların önünde solda hostalar var, çeşmeye doğru mügeler devam ediyor, arada astilbe var. Hosta ve mügelerin seneye daha gür çıkacağını tahmin ediyorum, ayrıca bu köşe sümüklüböcekler için çok iştah açıcı, rahat bırakmıyorlar. Hostaların önüne ise beyaz camgüzeli, aralara olmak üzere en öne de lobelya diktim.
Şu an dikilenler çok küçük, çiçekleri açmadı, ayrıca cezayir menekşesi ve farekulağı her yeri sardı, bunları azaltmam gerekecek.
Çeşmenin sağına da sonunda bulabildiğim bir ayı pençesi diktim, şimdi tomurcukta.
Çemberin arkasına sklamen saksılarını taşıdım, saksıdan çıkarıp toprağa gömeceğim.
Ortadaki alan ise şimdilik boş. Yazın en sıcak günlerinde burası az da olsa esiyor bir koltuk koyabilirim, hamak için seçebileceğim en kuytu köşe burası. Bu nedenle, mıcırların üzerine sereceğim çakıl taşlarından ortaya da serebileceğimi düşündüm.
Saksı kazası ile aceleyle başladığımdan içime pek sinmedi. Fikirlerinize, önerilerinize ihtiyacım olacak.
145634
Alçak duvarın önündeki ortanca ve akübanın önünde orman gülü var ama keyifsiz, yaşayacak mı bilmiyorum. Geçen sene mıcırlar arasında büyüyen çiçeklerim bu sene keyifsiz, canlanacak mı bilmiyorum.
145635
145644
145645
Orhan Özbilgiç
20-05-2010, 20:30
Sayın Kiraz;
Bana armağanınız olan Ağaç Şakayığı' nı, bahçeme diktim. Öylesine duruyor! Yaz boyunca birçok bitki ,gelişir, serpilir. O da serpilecek mi? Yoksa artık uykuya mı yatacak?:)
Bu arada, bahçeniz son derece gözalıcı. Şu Gayret çiçeğide çok güzel. Sizin bahçenize yakışıyor. Valla, bulup bulup çıkarıyorsunuz güzellikleri.;)
Orhan Bey, şakayık bu yaz pek gelişmez, hatta belki biraz erkenden kurur gibi olur ama seneye bahara tekrar canlanır.
Gayret çiçeğinin methini çok duydum, bakalım nasıl olacak?
Vildan Sönmez
20-05-2010, 23:11
Sevgili Kiraz, hepsi de büyüyecek ve çiçekleriyle gönlünüzü ve bahçenizi, bizimde gözümüzü şenlendirecek. Havalar daha yeni yeni düzeliyor.
Orhan Özbilgiç
21-05-2010, 04:36
[QUOTE=Kiraz;642417]Orhan Bey, şakayık bu yaz pek gelişmez, hatta belki biraz erkenden kurur gibi olur ama seneye bahara tekrar canlanır.
Sağolun, içimi rahatlattınız. Aynen dediğiniz gibi. Sanki erkenden kuruyacak gibi.;)
Artık; ''Olsun! Nasıl olsa yumrusu yerde.'' diyebileceğimi öğrendim ya! O bana yeter.:D
Sevgili Kiraz, Adalet Hanım'ın Hazeranlarının yanında bir çok çörekotu çiçeğinin açmak üzere olduklarını fark ettim, bana büyük sürpriz oldu, merak ediyordum bu çiçeği, çok sevindim. 2 güne açarlar sanıyorum. Demek tohumları toplarken onlar da karışmış araya, çok ta iyi olmuş. :)
Senin salyangozlar hazeranları bitirip, çörekotunu bırakmışlar demek aradan.
Evet Limon, hazeranları tamamen bitirmişler. Geçen gün, Adalet Hanım'ın hazeranlarının tohumlarından bulup hemen satın aldım, bahçeye yeni ektim, kısacası önümüzdeki seneyi bekleyemedim:)
Çörekotu çiçekleri gerçekten güzel, kurumuş tohumları da saplarıyla vazoya koyabilirsin, benimkiler geçen seneden bu yana bozulmadılar. Bir iyi yanı da seneye kendiliğinden çıkıyorlar.
İlk yaban asmam açtı. Dorothy Walton, çiçep çapı 12-13 cm. İlk defa bu sene bol tomurcuklu görüyorum, geçen seneler çiçek sayısı azdı. Yarı gölge yere aldım, sanırım yerini sevdi. Bir de bir dalını pasifloraya, diğerini güle sardı, arkadaşlarını da sevdi.
146978
146979
Pasiflora açıyor, bu sene bol tomurcuklu.
146983
Çeşme papatyaları neden çabuk çiçeklerini döktü diyordum ama dikkatli bakınca beyaz yaprakların dökülmediğini, yendiğini gördüm (biri suçüstü yakalandı). Beş küçük kök var ama bir tane çiçek kalmamış, üstelik sarıların etrafını yaldızlamışlar da.
146984
Bunlar da soğuk kışı mı sevdi ne? Bu sene çok keyifliler.
146985
Çileğin tadına bakacağız.
146986
Hanımeli iki senedir tam çiçek açacakken külleme olup kısa zamanda bütün yapraklarını döküyordu. Bu sene sıcaklar başlamak üzereyken kükürt attım, merdivene uzanan dalları, iç kısmının hava alması için budadım. O da kokusunu yola kadar salarak teşekkür ediyor.
146987
Maşallah çok güzel hepsi.
Kirazcığım pasiflora bildiğin gibi hızla büyür, yayılır. Bence Clematis'i ona sardırma, sonra baş edemezsin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.