View Full Version : Biber
GothiCat
22-05-2015, 01:17
Off gerçekten iyi para ben bedavaya almışım demek 10 tl biberler aslında uzun sürmüyor düzgün ekilen ve sağlam tohumlar 10 gün içinde çıkıyor
Bir de viyolsüz olan bir benzerini buldum 21 TL o da.Araştırmaya devam ediyorum :rolleyes: Benim size başka sorum olacak.Biberleri çimlendirirken ne sıklıkla suladınız? Fısfıslama ile mi yoksa normal sulama mı yaptınız? Ben toprak nemli kalacak şekilde fısfıslayarak suluyorum.Acaba yanlış mı yapıyorum?
erkanbey
22-05-2015, 08:11
Ben serayı viyolsüz aldım içindeli 1 tl lik viyolden seraya göre kestim koydum içine.çimlendirirken sulamıyorum tohumları ekip suluyorum daha çimlenene kadar sulamıyorum gerekte kalmıyor zaten nem kaybolmuyor ki zaten çimlenmeden sulamak tohumları çürütebiliyormuş bununla ilgili forumda konular mevcut çimlendirme ile ilgili.
mazda_ozan
22-05-2015, 09:31
bibere aspirin vermeden çıkmaz mı peki?? 10 günü geçti tık yok..
Arkadaşlar Biber,Hıyar, ve Domates diktim çiçek verdiklerinde azota ihtiyac duyuyolarmış bunun için güvercin pisliği bir avuç kadar diplerıne bırakılırsa sulamayla beraber azar azar bu ihtiyacı karşılar dediler. Biraz araştırdım kökleride yakabiliyormuş bununla ilgili deneyimi olan bilgisi olanlar yardımcı olabilirmi nasıl bir yöntem uygulayım en faydalısı nasıl olur ?
Merhabalar. İmkanlar dahilinde saksıda çeri domates bakmaya başladım iki saksım var. Ek olarak biberde almak istiyorum. Domatesi meyveye dönmüş vaziyette bulmak mümkün ancak biberi genelde hep fide olarak satıyorlar. Merak ettiğim şeyse fide olarak aldığım biberler günde 4 5 saat tam güneş alacak şekilde yerleştirdiğim saksılarda yaklaşık olarak ne zaman meyve verir?
Arkadaşlar Biber,Hıyar, ve Domates diktim çiçek verdiklerinde azota ihtiyac duyuyolarmış bunun için güvercin pisliği bir avuç kadar diplerıne bırakılırsa sulamayla beraber azar azar bu ihtiyacı karşılar dediler. Biraz araştırdım kökleride yakabiliyormuş bununla ilgili deneyimi olan bilgisi olanlar yardımcı olabilirmi nasıl bir yöntem uygulayım en faydalısı nasıl olur ?
Annemin söylediği güvercin gübresi yakarmış
Bir ara konuşulanlardan Hatırlıyorum bir tanıdığımız gübre yapmak Amacıyla güvercin dışkısını sulandırıp kola şişesine doldurmuş ve açtığında bomba gibi patlamış kesin kararlıysanız da dikkatli olun bence
Annemin söylediği güvercin gübresi yakarmış
Bir ara konuşulanlardan Hatırlıyorum bir tanıdığımız gübre yapmak Amacıyla güvercin dışkısını sulandırıp kola şişesine doldurmuş ve açtığında bomba gibi patlamış kesin kararlıysanız da dikkatli olun bence
Yok kardeşim normalde internette satılan paket halinde kullanım talimatı olan ürünlerden alcaktım takviye için bunun daha faydalı olduğunu söylediler ama kullanımı zor heralde riske girmeyecem heralde
aydemiraydın
22-05-2015, 14:28
Merhabalar. İmkanlar dahilinde saksıda çeri domates bakmaya başladım iki saksım var. Ek olarak biberde almak istiyorum. Domatesi meyveye dönmüş vaziyette bulmak mümkün ancak biberi genelde hep fide olarak satıyorlar. Merak ettiğim şeyse fide olarak aldığım biberler günde 4 5 saat tam güneş alacak şekilde yerleştirdiğim saksılarda yaklaşık olarak ne zaman meyve verir?
fidenin büyüklüğüne göre değişir. en geç 2 ay içinde meyvesini yersiniz.
GothiCat
22-05-2015, 15:27
Ben serayı viyolsüz aldım içindeli 1 tl lik viyolden seraya göre kestim koydum içine.çimlendirirken sulamıyorum tohumları ekip suluyorum daha çimlenene kadar sulamıyorum gerekte kalmıyor zaten nem kaybolmuyor ki zaten çimlenmeden sulamak tohumları çürütebiliyormuş bununla ilgili forumda konular mevcut çimlendirme ile ilgili.
Bence de en mantıklısını yapmışsınız.Fiyatları karşılaştırırken baktım boyut aynı,yeşil yerlerinin renginin farklı olması dışında tamamen aynı sera.Kendi kendine soruyor insan "bu viyoller altından mı kardeşim?" :D Ben habire nemli kalsın diye fısfıslıyorum biberleri ektiğimden beri,daha çıkan olmadı.İzmir çok sıcak oldu yine,toprak anında kuruyor.Ne olur ne olmaz nemli durmalarını sağlama alayım dedim ama tabii suya boğmuyorum.Sadece serinletme anlamında...Bakalım bekleyip görelim :)
GothiCat
22-05-2015, 15:38
Merhaba leooel,güvercin pisliğini gerçekten tavsiye ederim.Fakat gömerek kullanmanı tavsiye etmem.Diğer gübreler gibi onun da yakabileceğini söyleyenlere katılıyorum bu noktada.Ben sulandırarak ara ara kullanmıştım,çok faydasını gördüm.Şöyle yapıyorum:Bir miktar güvercin pisliğini sıcak suda iyice eritiyorum.Sonra bırakıyorum karışım soğusun.Daha sonra da ara ara bu karışımla suluyorum bitkimi...Bir de ben bu karışıma Supradyn vitamin ilacı da eklemiştim eskiden.Gerçekten gözle görülür fark yarattı.Aynı şekilde hazırlamıştım:Sıcak suda güvercin pisliği & Supradyn'i tamamen erittim,sonra soğuttum,sonra da arada bu besinden verdim bitkiye.Fakat dikkat etmen gereken şey sürekli bu karışımla sulamamak.O zaman yarardan ziyade zarar olacağına inanıyorum.Ayda 1 **** 2 kere az az yeterli olacaktır bence.Öyle çok çok miktarlarda kullanmamıştım ben ama oldukça yeterli gelmiş görünüyordu.Özellikle eğer Supradyn de eklemeyi düşünürsen fazla vermekten kaçınmanı öneririm.Neticede insan için yapılmış bir vitamin ilacı.Her bitkinin ihtiyacı da farklı.İçerisinde bitkine yararlı şeyler kadar istemediği şeyler de olabilir.Bu yüzden az ve ara ara vermeni öneririm.Bu şekilde bitki sevmediği şeyleri tolere edebilir ama ihtiyacı olanı da az az almış olur.
Merhaba leooel,güvercin pisliğini gerçekten tavsiye ederim.Fakat gömerek kullanmanı tavsiye etmem.Diğer gübreler gibi onun da yakabileceğini söyleyenlere katılıyorum bu noktada.Ben sulandırarak ara ara kullanmıştım,çok faydasını gördüm.Şöyle yapıyorum:Bir miktar güvercin pisliğini sıcak suda iyice eritiyorum.Sonra bırakıyorum karışım soğusun.Daha sonra da ara ara bu karışımla suluyorum bitkimi...Bir de ben bu karışıma Supradyn vitamin ilacı da eklemiştim eskiden.Gerçekten gözle görülür fark yarattı.Aynı şekilde hazırlamıştım:Sıcak suda güvercin pisliği & Supradyn'i tamamen erittim,sonra soğuttum,sonra da arada bu besinden verdim bitkiye.Fakat dikkat etmen gereken şey sürekli bu karışımla sulamamak.O zaman yarardan ziyade zarar olacağına inanıyorum.Ayda 1 **** 2 kere az az yeterli olacaktır bence.Öyle çok çok miktarlarda kullanmamıştım ben ama oldukça yeterli gelmiş görünüyordu.Özellikle eğer Supradyn de eklemeyi düşünürsen fazla vermekten kaçınmanı öneririm.Neticede insan için yapılmış bir vitamin ilacı.Her bitkinin ihtiyacı da farklı.İçerisinde bitkine yararlı şeyler kadar istemediği şeyler de olabilir.Bu yüzden az ve ara ara vermeni öneririm.Bu şekilde bitki sevmediği şeyleri tolere edebilir ama ihtiyacı olanı da az az almış olur.
Araştırıken şu şekilde bir bilgi edimdim,
500ml su petin içine 1 cm güvercin pisliği 24 saat bekletip 5lt suyla karıştırıp 15 günde bir bitkiye vermek boyle yapan arkadaş çok faydalı olduğunu söylüyor deneyecem bakalım ne olcak
GothiCat
22-05-2015, 16:53
Mantıklı.Su miktarı fazla,gübre miktarı az.Ara ara da verirsen zarar görmeden beslenmiş olur bitkin.
Arkadaşlar,
Bahçeme tatlı biber fidesi alıp diktim daha iyi verim ve gelişimi için hangi gübreleri kullanmalıyım? Suni veya organik olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.
benim biberlerde problem var en sağdaki tek saksıda olan biberde tomurcuk olup büyümeden hemen soluyor dallar yapraklar gelişiyor çiçek açmıyor. ondan daha küçük belki yarısı kadar olan uzun saksıdaki bir kökte ise tomurcuk çıktı çiçek açtı şimdi 2-3 tane daha küçük tomurcuk geliyor toprak aynı toprak tür aynı tür problem nerede anlayamadım yanlış bir şey mi yapıyorum acaba?
GothiCat
23-05-2015, 19:51
Daha deneyimli arkadaşların yardımcı olması daha iyi olur sizin için.Fakat bana çok suya boğulmuş,fazla ıslak geldi en sağdakinin toprağı ve bu bitkileri strese sokan,çürüten birşey.Bilemiyorum belki bana öyle geldi :I
İsmail Kuzucu
23-05-2015, 20:17
Çiçekler meyve tutana kadar sulamayı iyice azaltın. Siz sulama yaptıkça bitki boya gitmeye çalışacaktır. Su az olursa kök iyi çalışmaya ve çiçek tutmaya geçer.
erkanbey
23-05-2015, 21:30
benim biberlerde problem var en sağdaki tek saksıda olan biberde tomurcuk olup büyümeden hemen soluyor dallar yapraklar gelişiyor çiçek açmıyor. ondan daha küçük belki yarısı kadar olan uzun saksıdaki bir kökte ise tomurcuk çıktı çiçek açtı şimdi 2-3 tane daha küçük tomurcuk geliyor toprak aynı toprak tür aynı tür problem nerede anlayamadım yanlış bir şey mi yapıyorum acaba?
O kaplar biberler için yeterli olacakmı acaba benim gözümü korkuttular saksı hedeflerimi yükselttim bende illaki verim alırsınız şahsen geçen sene bende o boylarda saksılara dikmiştim iyide biberlerim oldu ama acaba daha büyük saksı daha çok ürün almamızı sağlarmı acaba diye düşünüyorum.Geçen seneki saksılarımın resimleri altta
Merhba arkadaşlar geçen sene ektiğim turuncu habanero biberlerimden hiç verim alamamıştım sadece çok iri yaprak olmuştu tomurcuk açmış sonrada saplarından sarıp dökmüştü bu yıl tekrar yeşerdi yaprakları daha küçük pek çok tomurcuk var çiçek açıyor birkaç gün sonra çiçekleri geçen yıl gibi saplarından sararıp kahverengine dönüp soluyor bir saksı içerisinde iki fidem var yaklaşık 25 cm boyundalar gün aşrı az suluyorum aradada su içerisinde sebze desteği için gübre aldım onu veriyorum ne yapmalıyım bir türlü çözemedim teşekkürler
GothiCat
25-05-2015, 15:49
Erkan bey en alt resimdeki beyaz saksının aynısı bende var.Bende fide olsun o saksıya almayı düşünüyordum :) Benim biberler çimlendi,kendini gösterdi ama daha şaşırtmalık boyda değil,dün farkettim çıktıklarını.Az daha büyüsünler resim koyarım buraya :)
erkanbey
25-05-2015, 17:33
Erkan bey en alt resimdeki beyaz saksının aynısı bende var.Bende fide olsun o saksıya almayı düşünüyordum :) Benim biberler çimlendi,kendini gösterdi ama daha şaşırtmalık boyda değil,dün farkettim çıktıklarını.Az daha büyüsünler resim koyarım buraya :)
Sayın gothicat ben komşulardan utanmasam elimde telefonun flaşı açık balkonda yatacam acaba ne kadar büyüyorlar diye :) sabırsızlıktan toprağın üstüne çıkanı kapıp görkemli bir saksıya alıyorum aslında fazla kurcalamamak gerek ama bu biberlere çok heves ettim onlar çimlendikçe çocuk gibi seviniyorum.
İnanırmısınız elimde cımbız toprağın içinde kabuğundan sıyrılamamış olan tohumları incitmeden yaprağından kurtarıyorum biraz abartmışım olayı deil mi?inşallah isveçli satıcı kardeşim aldatmadıysa bizi dünyanın en kral biberlerine sahip olmama az kaldı.Ayrıca saksı konusunda forumda baya büyük saksı tavsiye ediyorlar o beyaz dediğiniz saksı çoookkk küçük dediklerine göre.
GothiCat
25-05-2015, 18:06
Gerçekten abartmış mısınız ne biraz sanki? :)))
Evet,o saksı önerilerine ben de göz attım.Elimdeki en büyük saksı şuan o beyaz saksı, okuduklarımdan sonra ya yetmezse diyordum ama bence yetmiş,sizin biberleriniz ne güzel olmuşlar.Yani biraz da abartılıyor saksı olayı diye düşünmüyor değilim.Benim dedem yıllardır biber yetiştirmeyi sever.Hiç öyle abartılı büyük saksılara diktiğini görmedim ama hep de verimli,sağlıklı,güzel biberleri olur.Beni de o özendirdi zaten :) Acıyı da seviyorum biraz.Eh bakalım deneyeceğim...Öyle her saksıyı kocaman tutarsak ne yetiştirebiliriz ki zaten kısıtlı balkonlarımızda? :)
@GothiCat, @İsmail Kuzucu
söylediğiniz gibi suyu azalttım yapraklar iyice kuruduk öldük diyene kadar su vermeyeceğim bir de bu şekilde deneyelim.
@erkanbey
fazla yerim olmadığından saksılar da bu şekilde yeterli. çok büyük bir hedefim yok zaten bana 3-5 biber verdiklerini bir göreyim önce :)
erkanbey
26-05-2015, 08:48
Bu sulama konusu harbiden sıkıntı bir iş ,ne zaman cihazla ölçsem toprağım ıslak çıkıyor su konusunda fazla cömertiz galiba.
GothiCat
26-05-2015, 17:23
@GothiCat, @İsmail Kuzucu
söylediğiniz gibi suyu azalttım yapraklar iyice kuruduk öldük diyene kadar su vermeyeceğim bir de bu şekilde deneyelim.
@erkanbey
fazla yerim olmadığından saksılar da bu şekilde yeterli. çok büyük bir hedefim yok zaten bana 3-5 biber verdiklerini bir göreyim önce :)
Aman vur dedik diye öldürmeyin bibercikleri :D Şımarmasınlar,az azar yeter.Kovayla sulamayı kesip,fısfısla serinletmeye başladım benimkileri hemen "imdat çok sıcak!" deyip çıkıverdiler gün yüzüne.Yine öyle az az fısfısla devam ediyorum,az daha büyüsünler de koyayım fotoğraflarını :rolleyes:
Aman vur dedik diye öldürmeyin bibercikleri :D Şımarmasınlar,az azar yeter.Kovayla sulamayı kesip,fısfısla serinletmeye başladım benimkileri hemen "imdat çok sıcak!" deyip çıkıverdiler gün yüzüne.Yine öyle az az fısfısla devam ediyorum,az daha büyüsünler de koyayım fotoğraflarını :rolleyes:
ben de normalde çamur içinde bırakmıyorum kurudukça 2 günde filan su veriyordum ama biraz daha zorlamak lazımmış demek. şu anda yaprakları bekliyorum bayılır gibi olurlarsa azar azar devam edeceğim.
Bu sulama konusu harbiden sıkıntı bir iş ,ne zaman cihazla ölçsem toprağım ıslak çıkıyor su konusunda fazla cömertiz galiba.
bizde sizin gibi nem ölçen cihazlar filan yok siz iyice aşmışsınız konuyu :) yetiştirdiğiniz ürünlerden de belli oluyor
erkanbey
27-05-2015, 12:53
Yok yahu ph ve nem ölçer bi hevesle aldım çok nadir kullanıyorum boru düzeneğinde onu kullanamıyorum mesela ama bi saksının üstünü kuru görünce basıyoruz su makina orda ikilimde kaldığımızda yardımcı oluyor hoş aslında yaprakları takip etsek kafi ama ne kullanırsan kullan zararlılar üşüşüyor hemen bu sene balkon sefası yapalım dedik hıyar,domates,biber,çilek hepsinden ektik bir karış olmadan sağolsunlar kırmızı örümcekler kurtcuklar ne varsa yiyeceklerimize ortak oldular evde sebze yetiştirmek gerçekten çok zor iş.
mazda_ozan
28-05-2015, 09:48
O kaplar biberler için yeterli olacakmı acaba benim gözümü korkuttular saksı hedeflerimi yükselttim bende illaki verim alırsınız şahsen geçen sene bende o boylarda saksılara dikmiştim iyide biberlerim oldu ama acaba daha büyük saksı daha çok ürün almamızı sağlarmı acaba diye düşünüyorum.Geçen seneki saksılarımın resimleri altta
Maşşallah demek istedim bir an.. Nazar değmesin :D O kırmızılarda ne acıdır varya..
erkanbey
28-05-2015, 11:40
Maşşallah demek istedim bir an.. Nazar değmesin :D O kırmızılarda ne acıdır varya..
Evet acılar hatta kuruttum onları yemeklere atıyoruz birer tane ama sonuçta yerli biber acılığı bir yere kadar esas bu senekiler sağlam acı olacak inşallah hem ev yapımı ilaçlarda acı biberle yapılan karışımlar var onlar için on mumara okacak.
GothiCat
28-05-2015, 19:08
Böceklerin ağzına kırmızı biber süreceksiniz yani? :)) Yalnız dikkat edin benim çiçekler öldü ev yapımı karışımdan.İnternetteki her ev yapımı ilaç da demek ki doğru değil...
erkanbey
28-05-2015, 20:00
Çiçeğiniz hassas bir çiçekmiydi acaba ondan olabilirmi gerçi öle veya böyle sonuçda bitkinin işini bitiriyorlar.Bugün neemazal adlı ilaçtan sipariş verdim organik ilaç ondan memnun kalırsak bibere gerek kalmaz😀 deneyelim bakalım.
GothiCat
29-05-2015, 00:40
Hint Karanfili idi ölen çiçeğim Erkan bey...Ben sizin seraları araştırmaya devam ediyorum,mini sera olursa ilaçlama da yapabileceğim.Şuan hazır ilaçları kullanmak imkansız benim için kedilerimden dolayı,ev yapımı ilaç ile o deneyimi yaşayınca da tekrar denemekten korktum :( Biraz güvercin gübresi topladım,yarın Supradyn ve güvercin gübresi vereceğim bibere.Elbette hemen şeffaf poşetle bir tür sera yapmam gerekecek ama biberlerim hala ilk çıktıkları gibi küçükler,bu karışımı biberde denemek istiyorum.Etkisini burada paylaşırım...Buarada reklam gibi olmasın ama İkea'nın mini seraları çok cici ;) Madem yaklaşık aynı fiyattalar bari cici olan olsun diyeceğim sanırım sonunda :p
erkanbey
29-05-2015, 10:03
Benim biberlerde yeni yeni canlanmaya başladı bundan sonra hızlanacaklar artık gerçek yaprakları görmeye başladık elimde baya bir fide oldu.Samsunda ikamet edipte bana zehir gibi biber lazım diyenlere duyrulur biraz daha büyüyecekler ama.Tabi şunuda belirtelim tohumların kaynağı ben değilim içinden civciv çıkma şansıda var 😀
Sera konusuna gelince artık alın bir tane biberler büyüyecek sera gelene kadar tabi cici görüneni almanız mantıkl insan aldığı şeyi sevemedikten sonra anlamı yok.
HBiraz güvercin gübresi topladım,yarın Supradyn ve güvercin gübresi vereceğim bibere. :p
Güvercin gübresi çok kuvvetli bir gübredir. Hangi gübre olursa olsun en az bir yıl bekletmeden kullanmayınız. Yeterli sulama olmayınca yanmamış gübre büyük ağaçları bile öldürebiliyor.
Supradayn yanlış anlamadı isem insanlarda kullanılan vitamin. Bitkiler için olan vitaminlerden kullanmanız daha iyi olur sanırım.
GothiCat
30-05-2015, 21:46
@Muda
Uyarınız için çok teşekkürler.Fakat ben daha önce bu karışımı uygulamıştım,faydasını da görmüştüm.Elbette bol su ile karıştırarak ve az dozda,arada veriyorum.Yoksa elbette haklısınız zararlı olabilir.
@Erkan Bey
Hiç sormayın,sera konusunda karar veremedim gitti.Biberler değil de ilaçlama için istiyorum sera.Örümcekler,karıncalar bela oldu bir süredir...
erkanbey
30-05-2015, 21:56
@Muda
Uyarınız için çok teşekkürler.Fakat ben daha önce bu karışımı uygulamıştım,faydasını da görmüştüm.Elbette bol su ile karıştırarak ve az dozda,arada veriyorum.Yoksa elbette haklısınız zararlı olabilir.
@Erkan Bey
Hiç sormayın,sera konusunda karar veremedim gitti.Biberler değil de ilaçlama için istiyorum sera.Örümcekler,karıncalar bela oldu bir süredir...
Siz yanılmıyorsam kediniz için daha doğrusu hem kedinizi ilaçtan hem bitkinizi kediden korumak istiyorsunuz.
Eğer ilaçtan kediyi korumak içinse ev yapımı ilaçlar bölümündeki ilaçlardan kullanmayı düşündünüzmü kimyasal kullanıyorsanız şayet veya neemazal gibi organik bir ilaç.
Bu neemazalıda herkese tavsiye ediyoruz da bi kullanamadık ilaç geleli 2 gün oldu bir müsait olamadım yarın kullanıcam ama, benimde çileklerde kırmızı örümcekler var.
Biberim ilk iki çiçeğini çok manidar şekilde bugün (Gezi ve dolayısıyla biber gazlarının bugün ikinci yıldönümü) açtı... Zehir gibi acı olacak sanırım :rolleyes:
556324
biberlerimde ve bazı domates fidelerimde yapraklarında bozulma görüyorum. çiçekleri de dökülmek üzere. saksıda yetiştiriyorum. torf ve bahçe toprağı karışımı. bir defa yarasa gübresi verdim su ile karıştırarak. iki hafta önce. ama yinede hastalandıklarını düşünüyorum. ne olduğu hakkında bilgisi oan varmı.
böcek göremedim. fakat fidenin birinde en alttaki resimdekinde üzerinde böcek gezinmiş gibi parlak yol gördüm. ama diğerlerinde yok. sanırım fidelerde farklı farklı problemler var
arkadaşlar mesaj kimseye ulaşmadı galiba, ziraatçiye ancak hafta içi gideceğim. eğer evde yapacağım bişeylerle sorunumu çözebilirsem daha iyi olacak.
flying dragon
02-06-2015, 14:48
arkadaşlar mesaj kimseye ulaşmadı galiba, ziraatçiye ancak hafta içi gideceğim. eğer evde yapacağım bişeylerle sorunumu çözebilirsem daha iyi olacak.
Sayin blume13,
hastalik ilk evrelerinde oldugundan resimlerden ne oldugu pek anlasilmiyor. Bacterial canker gibi bakteriyel hastaliklar veya tutun mozaik virusu gibi viral bir hastalik olmadigi surece, yasadigim butun problemlerin yuzde doksan dokuzunu cozdugum tek yontem var;
1 cay kasigi bulasik deterjani
5-6 damla yuzde yuz saf tatli portakal yagi
1 litre su
Tek zor bulunan madde tatli portakal yagi, ben ebay'den siparis ettim. 100ml lik bir sise baya yetecektir ama dedigim gibi yuzde yuz saf ve dogal portakal yagi olmasi gerekli, yan urun degil. Uc bes gun icinde mantar/kuf, orumceksiler ve benzeri hastaliklarin tumu kaybolacaktir. Bunun yanisira verdiginiz su miktarini azaltmanizi ve hastalikli yapraklari bitkiden ayirip yakmanizi oneririm. Bitkinin yeterince ruzgar almasi da mantari hastaliklari onlemek icin cok onemli.
Iz elementlerinin eksik olmasi da bazen benzeri yaprak deformasyonlarina neden olabilir. Iyilesme olmazsa, yaprak gubresi uygulayarak eksik olan iz elementlerini takviye edebilirsiniz.
Eger sorunu cozemezseniz tutun mozaik hastaligi gibi viral hastaliklari veya bacterial canker gibi bakteriyel hastaliklari karsilastirabilirsiniz. Eger bu tur bir hastalik varsa malesef sadece hastaligin bulasmadigi bitkileri korumaniz mumkun.
Ozellikle tutun mozaik hastaliginin biberlere sigara dumani veya sigara tutan ellerle tasinir. Biber yetistiren bir kimse bu konuya cok dikkat etmelidir.
çok teşekkürederim sayın flying dragon. az sonra gidip portakal yağı alacağım. antalyadayım ben buralarda kolaylıkla bulunabilir sanırım. orjinal olmasına da dikkat ederim. bende birkaç defa neem yağı püskürttüm. oda bitti zaten. şimdi bununla devam edeyim. bakalım nasıl olacak.
Forumda biraz dolaşınca internetten alınan tohumların farklı çıktığı konularına denk geldim.
Bunlar gerçek midir elimizdeki bu verilerle değerlendirebilir miyiz? en azından birinin gerçekten acı bir biber olmasını umut ediyorum. daha önce bu biberlerden yetiştiren olduğu için belki görüntülerden bişeyler çıkartılabilir. aliexpressten aldığım red habanero ve bhut jolokia tohumları çimlendi büyüdü ve resimdeki hale geldi. 2 yogurt kabına ekili biberler ayrı ayrı biri habanero biri bhut jolokia hanginin hangisi olduğunu unuttum ama biri daha büyük yapraklı gövdeyi ayırmadan çıkıyor tomurcukları yeni çıkıyor daha hiç açmadı. Diğeri ise yaprakları küçük ve sayı olarak fazla, önce gövde ikiye ayrıldı şimdi yine ayrılmaya devam ediyor, daha erken tomurcuklandı ve diğer resimde göreceğiniz gibi etrafı mor gibi rengi olan çiçek de açtı.
http://www.hizliresimyukle.com/images/2015/06/03/IMG_20150602_075433.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2015/06/03/IMG_20150524_102950.jpg
bunlarda benim biberciklerim arkadaşlar :) sakskıya alayım mı, biraz daha büyüsünler mi ?
tohumdan ekeli tam 3 ay oldu. henüz biberleri göremedim, 2 cinsten birinin çiçekleri epey açtı sonrasında kuruyup düşüyor. Diğer tür de ilk çiçeği geçen gün açtı 3-5 açacak tomurcuk daha var. Çiçeklerin içini kulak pamuğuyla kurcalıyorum fakat şu ana kadar sonuç alamadım inşallah önümüzdeki 1 ay içinde biberler çıkmaya başlar artık.
Sayın odunq.
Bitkilerin bulunduğu yeri ve ne kadar güneş aldığını yazarsan
daha çok cevap alırsın.
Sayın odunq.
Bitkilerin bulunduğu yeri ve ne kadar güneş aldığını yazarsan
daha çok cevap alırsın.
bitkiler balkon camının dış mermerinde bulunuyor bir tanesi de balkonda duvarda, sabah güneşi alıyor 7-8 saat güneş gören balkonda.
tomurcuk hiç çıkmazken suyu azaltmak işe yaradı açmaya başladılar bakalım çiçekten sonrası da gelecek mi
İsmail Kuzucu
15-06-2015, 22:37
Alt yapraklar sararmaya başlamış, azot eksiliği (hayvansal gübre) veya fazla sulama yapıyor musunuz?
Alt yapraklar sararmaya başlamış, azot eksiliği (hayvansal gübre) veya fazla sulama yapıyor musunuz?
fazla sulamayı kestim 3-4 haftadır az suluyorum öylece tomurcuklar çıkmaya başladı zaten. fakat su dışında şimdiye kadar toprağa herhangi bir şey vermedim gübre vs gerekebilir doğrudur bu konuda çok bilgim olmadığından bilemiyorum.
aydemiraydın
16-06-2015, 10:20
biber bitkisi fazla sulamadan kök sorunlarına açıktır. biz arazide bu sıcaklarda 15-20 gün su vermiyoruz. bitki cayır cayır yanıyor. daha sonra normal sulamaya geçiyoruz ve hızla büyüme başlıyor.
GothiCat
17-06-2015, 19:42
Biberlerim büyümeye başladı.Geç diktiğim için,havalar ısındı diyerek,şaşırtma yapmadan saksıya alsam diyorum.Sıkıntı olur mu?Bir de yaprakların üzerinde beneklenme var.Böcek sorunu gibi değil de azot,fosfor vs gibi şeylerin eksikliğinden gibi sanki.Neden olmuş olabilir sizce?Sulamayı az yapıyorum.Balkonda,güneş görüyor...
@Erkan bey
Evet,kedilerim zehirlenmesin diye düşündüğümden.Fakat ev yapımı ilaçlara güvenim sıfırlandı çiçeklerim ölünce.Bitkilerim için hazır ilaçlar en iyisi diye düşünüyorum,kedilerim söz konusu olunca da bitki ölürse ölecek artık demek zorunda kalıyorum :/ En iyi fikir kapalı sera gibi geldi...
erkanbey
17-06-2015, 20:12
Biberlerim büyümeye başladı.Geç diktiğim için,havalar ısındı diyerek,şaşırtma yapmadan saksıya alsam diyorum.Sıkıntı olur mu?Bir de yaprakların üzerinde beneklenme var.Böcek sorunu gibi değil de azot,fosfor vs gibi şeylerin eksikliğinden gibi sanki.Neden olmuş olabilir sizce?Sulamayı az yapıyorum.Balkonda,güneş görüyor...
@Erkan bey
Evet,kedilerim zehirlenmesin diye düşündüğümden.Fakat ev yapımı ilaçlara güvenim sıfırlandı çiçeklerim ölünce.Bitkilerim için hazır ilaçlar en iyisi diye düşünüyorum,kedilerim söz konusu olunca da bitki ölürse ölecek artık demek zorunda kalıyorum :/ En iyi fikir kapalı sera gibi geldi...
Biberleriniz hakkında birşey diyemiyeceğim ama resim koysanız daha iyi yardımcı olurlar.Benim biberlerde sizinkilerle emsal sayılır geç olacaklar ama inşallah güç olmaz.Sizin biberlerin cinsi neydi?
İlaç konusuna gelince ben şahsen evimde artık kimyasal ilaç gübre hiç bir şey kullanmak istemiyorum.gübre ihtiyaçlarımı hayvansal gübrelerle ve organik gübrelerle gidereceğim. İlaç ihtiyaçlarımı ise Bir ara bahsetmiştim neemazal kullanıyorum kullanmaya da devam edeceğim kırmızı örümceklerde etkili oldu sonradan tekrar çıkıyorlar ama onlar çıktıkça ben ilaçlamaya devam edeceğim sonuç itibari ile zararsız organik etkili bir ilaç tavsiye ederim ne kedinize zararı olur ne de size .
aydemiraydın
18-06-2015, 09:17
@Erkan bey
biber bitkisinde kullanılacak iki temel ilaç , zararlılar için acetampirid kimyasalı. mantar içinde sıvı bakırlardır. detaylara girersek diğerlerinide yazarım.
yenal5353
18-06-2015, 14:14
merhaba arkadaslar bişey sormak istiyorum kapalı balkonumda bıber ve domates ekılı ayrı ayrı saksılarda bırbırlerıne hava yoluyla zararları olurmu birde biberleri ne sıklıkla sulamalıyım genelde her aksam ustu gunes batınca suluyorum toprak kuru ise genelde kuru oluyor bu dogru bı yontemmıdır bıde fazla suladıgımı veya az suladıgımı nasıl anlarım mesela az sularsak yapraklar burusur fazla sularsak baska bişey olur gibi bide şaşırtma yapmıstım bazılarına boyun buktuler kırılmadılar ama yapraklar topraga kapandı bu tutmadıklarındanmıdır tohumdan ilk cıktıklarından itibaren gunese koyuyorum bu doğru bi yolmudur (sabah gunesını 3 4 saat aksamıda 2 saat cıvarı goruyor) bide bazılarının yaprakları bükülmüş bunu neden yapar normalmidir şimdiden tesekkurler
GothiCat
18-06-2015, 22:55
Biberleriniz hakkında birşey diyemiyeceğim ama resim koysanız daha iyi yardımcı olurlar.Benim biberlerde sizinkilerle emsal sayılır geç olacaklar ama inşallah güç olmaz.Sizin biberlerin cinsi neydi?
İlaç konusuna gelince ben şahsen evimde artık kimyasal ilaç gübre hiç bir şey kullanmak istemiyorum.gübre ihtiyaçlarımı hayvansal gübrelerle ve organik gübrelerle gidereceğim. İlaç ihtiyaçlarımı ise Bir ara bahsetmiştim neemazal kullanıyorum kullanmaya da devam edeceğim kırmızı örümceklerde etkili oldu sonradan tekrar çıkıyorlar ama onlar çıktıkça ben ilaçlamaya devam edeceğim sonuç itibari ile zararsız organik etkili bir ilaç tavsiye ederim ne kedinize zararı olur ne de size .
Benim biberler Cin Biber diye geçiyor.Şuan sizinkilerle hemen hemen aynı boydalar.Yarın fotoğraf da yüklerim.Bu bahsettiğiniz ilaç tamamen organik ve hayvanlara zararsız yani öyle mi Erkan bey? Nereden temin edebilirim? Bahsettiğiniz gibi bir ilaçsa inanın hayatımı ne kadar kolaylaştıracağınızı anlatamam bile :)
GothiCat
18-06-2015, 22:59
biber bitkisinde kullanılacak iki temel ilaç , zararlılar için acetampirid kimyasalı. mantar içinde sıvı bakırlardır. detaylara girersek diğerlerinide yazarım.
Fakat olur da kedilerim yalarsa zararı olur herhalde değil mi? Kimyasal sonuçta...Bildiğiniz organik ilaç var mı acaba? Tabii ev yapımı olanlardan söz etmiyorum.Hazır temin edebileceğim,güvenilir bir ilaç.
Çok teşekkürler bilgilendirmeniz için.Öyle bir ilaç bulamaz sera yöntemini denemeye koyulursam aklımda olacaklar.
erkanbey
19-06-2015, 00:06
Benim biberler Cin Biber diye geçiyor.Şuan sizinkilerle hemen hemen aynı boydalar.Yarın fotoğraf da yüklerim.Bu bahsettiğiniz ilaç tamamen organik ve hayvanlara zararsız yani öyle mi Erkan bey? Nereden temin edebilirim? Bahsettiğiniz gibi bir ilaçsa inanın hayatımı ne kadar kolaylaştıracağınızı anlatamam bile :)
Sayın gothicat şurada satılıyor aynı sitede 50 cc olanıda var.
Neemazal Organik Bcek lac 100cc | Organik Bcek lalar | Hidroponik, Advanced Nutrients, Hesi, Canna, BioBizz, Bitki yetitirme lambalar, bitki yetitirme kabinleri - 2008'den beri.. (http://www.smoothgarden.com/?urun-567-neemazal-organik-bocek-ilaci-100cc)
Neemazal konusunun linkinide vereyim orada resimlerinide eklemiştim.Bu arada çileklerime kullanıp aynı gün yedim tecrübe edildi yani.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1621-4.htm
GothiCat
19-06-2015, 16:01
Çok teşekkürler Erkan bey,hemen kontrol edeceğim.Yalnız keşke riske atmasaydınız kendinizi öyle ilaçlı yiyerek :S Maazallah birşey olsa?
Bakın bunlar da benim bibercikler.Gördüğünüz gibi benek benek ama nedendir bilemiyorum...
http://i.hizliresim.com/ogW6B2.png
http://i.hizliresim.com/Oq6yQQ.png
erkanbey
19-06-2015, 16:09
Birinin kendini feda etmesi gerekiyordu bende bu göreve talip oldum :D
Benekler hakkında yardım edecek olan illaki olur ama biraz fazla sık değiller mi?Birer ikişer saksılara koysanızda rahat rahat gelişseler ya yaz bitiyor nerdeyse.
GothiCat
19-06-2015, 16:23
Aman feda etmeyin kendinizi.Siz bize lazımsınız :)
Birazdan alıyorum onları daha rahat edecekleri saksılara.Önce siteyi kontrol edeyim dedim :)
aydemiraydın
19-06-2015, 16:25
Çok teşekkürler Erkan bey,hemen kontrol edeceğim.Yalnız keşke riske atmasaydınız kendinizi öyle ilaçlı yiyerek :S Maazallah birşey olsa?
Bakın bunlar da benim bibercikler.Gördüğünüz gibi benek benek ama nedendir bilemiyorum...
http://i.hizliresim.com/ogW6B2.png
http://i.hizliresim.com/Oq6yQQ.png
külleme hastalığı, çok sık,rutubetli ve güneş görmeyen havasız ortamda olmalı.
en basiti kükürt kullanabilirsiniz.
...Neemazal konusunun linkinide vereyim orada resimlerinide eklemiştim.Bu arada çileklerime kullanıp aynı gün yedim tecrübe edildi yani...
@erkanbey, bu tip ilaç vb. şeyleri aldığınız anda, eğer aşırı miktarda almadıysanız zararını anlayamazsınız çoğu zaman. Kendinizi riske atmayın.
GothiCat
19-06-2015, 19:43
külleme hastalığı, çok sık,rutubetli ve güneş görmeyen havasız ortamda olmalı.
en basiti kükürt kullanabilirsiniz.
Saydıklarınızdan tek olasılık gerçekten çok sık dikilmiş olmaları idi.Dilerim düzelir ilerleyen günlerde...Çiçek coşturan sebzelerde de işe yarıyor mu bir bilginiz var mı?Az önce aklıma geldi niye hiç kullanmıyorum domates **** biberde dedim :rolleyes:
çiçekler olduktan sonra bitkinin sağına soluna bakarken bir türlü biber çıktığını göremiyordum dün birşey dikkatimi çekti çiçeğin bittiği yerden sanki biber çıkmaya başlıyor gibi daha önce yetiştirmediğim için cahilliğime verin bu şekilde mi çıkıyor biberler? eğer öyleyse ilk biberlerimiz olmaya başladı demek
mazda_ozan
22-06-2015, 15:53
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/22/48a61e1599decf739a116d148a09958f.jpg Yerliye geeell [emoji1]
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
mazda_ozan
23-06-2015, 09:07
Biber çok mu geç büyüyor yoksa rüzgar mı engelliyor bunu ? yukarıdaki resimdeki arkadaşlar 1 - 1 buçuk ayda böyle oldular.
erkanbey
23-06-2015, 15:12
O kadar sürede normal,asıl gelişim bundan sonra başlar.
aydemiraydın
23-06-2015, 16:42
bu yıl havalar çok kötü. hep yağmur, soğuk,rüzgar. bütün bitkiler streste.
gulizgul
23-06-2015, 18:26
Sayin blume13,
hastalik ilk evrelerinde oldugundan resimlerden ne oldugu pek anlasilmiyor. Bacterial canker gibi bakteriyel hastaliklar veya tutun mozaik virusu gibi viral bir hastalik olmadigi surece, yasadigim butun problemlerin yuzde doksan dokuzunu cozdugum tek yontem var;
1 cay kasigi bulasik deterjani
5-6 damla yuzde yuz saf tatli portakal yagi
1 litre su
Tek zor bulunan madde tatli portakal yagi, ben ebay'den siparis ettim. 100ml lik bir sise baya yetecektir ama dedigim gibi yuzde yuz saf ve dogal portakal yagi olmasi gerekli, yan urun degil. Uc bes gun icinde mantar/kuf, orumceksiler ve benzeri hastaliklarin tumu kaybolacaktir. Bunun yanisira verdiginiz su miktarini azaltmanizi ve hastalikli yapraklari bitkiden ayirip yakmanizi oneririm. Bitkinin yeterince ruzgar almasi da mantari hastaliklari onlemek icin cok onemli.
Iz elementlerinin eksik olmasi da bazen benzeri yaprak deformasyonlarina neden olabilir. Iyilesme olmazsa, yaprak gubresi uygulayarak eksik olan iz elementlerini takviye edebilirsiniz.
Eger sorunu cozemezseniz tutun mozaik hastaligi gibi viral hastaliklari veya bacterial canker gibi bakteriyel hastaliklari karsilastirabilirsiniz. Eger bu tur bir hastalik varsa malesef sadece hastaligin bulasmadigi bitkileri korumaniz mumkun.
Ozellikle tutun mozaik hastaliginin biberlere sigara dumani veya sigara tutan ellerle tasinir. Biber yetistiren bir kimse bu konuya cok dikkat etmelidir.
Sayın flying dragon acaba bu karışım böceklere de iyi gelirmi..?
flying dragon
25-06-2015, 00:23
Sayin gulizgul,
portakal yaginin kokusu bircok kurdu ve yumurta birakmak icin yer arayan bocegi uzak tutacaktir ve aktif yaprak bitlerini buyuk miktarda oldurecektir. eger bu karisima su yerine kaynatilmis aci biberin suyunu eklerseniz, mealy bug, powdery mildow, blister mite gibi yumusak vucutlu zararlilari aninda oldurur. kaynatilan biber suyuna lavanta yagi, sogan, sarmisak gibi kokulu, bocekleri uzaklastiran malzemeler eklerseniz sert kabuklu gelismis bocekleri de bitkiden uzak tutabilirsiniz ama buna yaprak bitlerini yiyen ugur bocekleri de dahil. o yuzden sert kabuklu gelismis boceklerden pek bir zarar gelmez. yapraklari tirtiklayip kacanlar da zaten ufak capta ekilmis bir bitkinin cevresinde kalip yerlesip cogalan turde bocekler degiller.
onur alevli
25-06-2015, 00:33
Abilerim ablalarım. ben trinidat scorpion. habereno. bhut . gidi aci biber türleri ektim SAKSIYA. tohumdan büyüdüler felan derken. bunlar ciceklenmeye başladılar. sonra okuduguma göre artık gübrelemek gerekiyormuş. biraz araştırma ile sıvı solucan gübresi aldım. ama bi cahillik edip kafama göre koydum gübreyi. yapraktan ve topraga aynı anda verdim ve sabah güneşinde kaldı bunlar. öglen olunca hepsi bi tuhaf olmuştu bende bunları içeri aldım ve boll boll su verdi. ertesi güne kadar büssürü yaprak döküldü hatta bazılarında yaprak hiç kalmadı. ama gövdesi diri ve canlı duruyor. büyük olan biberlerime pek bişi olmadı. şimdi sorum sunlar.
Bunlar tekrar canlanırmı. canlanırsa verim düşermi.
Yapmam gereken bişi varmı.
Tekrar gübre verecegim zaman oran ne olmalı ve nasıl verilmeli.
aklıma bukadar geldi ama hertürlü öneri ve fikire acıgım . sadece bu konuda deil . baska konular hakkında bikaç tiyo da verebilirsiniz. teşekkürler..
flying dragon
25-06-2015, 16:23
Sayin onur alevli,
eger kimyasal gubre kullanirsaniz kesinlikle tavsiye edilen dozun dortte ucu oraninda tatbik edin. Kisacasi az gubre vermek, cok vermekten daha iyidir her zaman.
Bunun yanisira, vereceginiz gubrenin cicegin gecirdigi evreye uyumlu olmasina dikkat edin (N buyume, P ciceklenme, K meyve verme). Biberler cefakardir ve soguk haric cabuk affederler, bu yuzden biberler kesinlikle canlanacaklardir.
Dogal olarak bu hata size urun bakimindan bir ay kadar gecikmeye mal olacak. Eger bitkiye yardimci olmak isterseniz, ise dinlendirilmis musluk suyu veya yagmur suyu vermek suretiyle topragini bol bol yikayarak baslayin, boylece hasarin ilerlemesini onleyebilirsiniz.
Sahsen, 15-20 litrelik bol humuslu bir saksi topragi ile hic gubre vermeden urun almak mumkun. Bahsettiginiz chile turler (habanero, cayenne vs de dahil) icin bitkide en fazla 10 adet yetismekte olan biber olmasi tavsiye edilir. Aksi takdirde biberler tam buyuklugune ve renge erisemez.
aydemiraydın
25-06-2015, 17:07
hobicilere bakıyorumda gübre olayını çok abartıyorlar. sonuçta ticaret yapmıyorsunuz gübrelemenin üzerine bu kadar düşmeyin.
illada bu gübre kullanacağım derseniz. ilaç bayilerinde bitkinin tüm ihtiyacını karşılayacak sıvı gübreler var. bunlarıda kullanırken sezon boyu dekara 1000 cc kullanıldığını düşünerek kullanın. sizler en iyisi birde şırınga bulundurun. ölçü için.
geçen hafta çektiğim fotoğraftaki biberler biraz daha büyüdü artık biber olduklarından eminim :) yalnız biri habanero biri bhut jolokia diye alındı ama öyle olduklarını pek sanmamaya başladım. Yine de biberler büyüyünce netleşecek beklemek gerek. Bir tanesi biberleri mor çıkartıyor ama hiç mor biber görmedim hastalıklı filan mıdır acaba ?
erkanbey
26-06-2015, 11:32
Banada değiller gibi geldi nerden almıştınız?Sonunda biberlerini görebildiğinize sevindim.
Banada değiller gibi geldi nerden almıştınız?Sonunda biberlerini görebildiğinize sevindim.
Çinden aliexpress den getirtmiştim. İkisini farklı satıcılardan aldım fakat ikisi de doğru cins değilmiş gibi görünüyor maalesef:( Yine de çıkmalarını bekleyip ne olduğuna bakalım o kadar mesai verdim onlara.
esclamazione
26-06-2015, 14:35
Merhabalar. Geçenlerde eBay'dan Carolina Reaper ve Jelepano biber tohumlarından sipariş ettim. Bugüne kadar hiç yetiştirme yapmaıdğım için hiç bir bilgiye sahip olmadan direk marketten toprak alıp evdeki saksıya doldurrak, bira da YouTube'dan gördüğüm kadarıyla toprağın 1cm altına koydum üzerini örttüm güneş tepede olduğu sürece sürekli güneşin altında tutmaya özen gösterdim..
Fakat bugün yine YouTube'da gezinirken pet bardaklarda tohum yetiştirildiğini gördüm, üzerlerini de streç film ile kapatıyorlardı eldeki tohumlardan dabir de öyle yaptım.
Fakat bugün bi kaç sitede ve YOuTube'da direk güneşe değil gölgeye konulması gerektiğini duyunca kafam iyice karıştı.
http://s21.postimg.org/l2xwqw5yf/20150626_120332.jpg
Kısacası ben bir bilenden basit bir şekilde ne yapmam gerekiğini duyarsam memnun olacağım.
Misal güneşi direk görmeli mi görmemeli mi, kaç günde bir sulamalıyım, bardakları streçlediğim gibi saksıyı da streçlemeli miyim, bardağın altı delinmeli mi, bir saksım leğene benzer bir şey onda da delik yok delinmeli mi?
erkanbey
26-06-2015, 17:20
Bende isveçden ebay dan aldım inşallah istediklerim çıkar iki üç haftaya belli olur ne oldukları.
@erkanbey benimkiler olmadı da sizinkiler olur inşallah. Doğru tohumlar çıkarsa seneye ben de aynı yerden sipariş veririm
erkanbey
26-06-2015, 20:15
Doğru çıkarsa seneye siparişleriniz benden olsun :) aslında bu sene bile verebilirim biberlerimin sayısı fazla ama ne çıkacağını bilemediğim için kimseyide ümitlendirmek istemiyorum.Ben fazlaca ümitlendim zaten gözünün içine bakıyorum büyüsünler diye az kaldı ama.
casperia
26-06-2015, 20:27
Doğru çıkarsa seneye siparişleriniz benden olsun :) aslında bu sene bile verebilirim biberlerimin sayısı fazla ama ne çıkacağını bilemediğim için kimseyide ümitlendirmek istemiyorum.Ben fazlaca ümitlendim zaten gözünün içine bakıyorum büyüsünler diye az kaldı ama.
Benim de ebayden aldığım carolina reaper tohumlarından sadece bi tanesi çıktı. şu an fide halinde.. Bende merak ile o küçük fidenin büyümesini bekliyorum.Eğer Carolina reaper ise bende sizlere tohumunu vermek isterim.
Kesinlikle güneş görmeli ve gün içinde arada streç filmleri 5-10 dakika kaldırıp havalandırma yapmalısın, sulama yapmayacağın için bardağın altını delmene gerek yok ama arada toprağın nemi giderse hafif spreyleme şeklinde sulama yapabilirsin. kolay gelsin.
mazda_ozan
30-06-2015, 16:48
çiçekler olduktan sonra bitkinin sağına soluna bakarken bir türlü biber çıktığını göremiyordum dün birşey dikkatimi çekti çiçeğin bittiği yerden sanki biber çıkmaya başlıyor gibi daha önce yetiştirmediğim için cahilliğime verin bu şekilde mi çıkıyor biberler? eğer öyleyse ilk biberlerimiz olmaya başladı demek
Ne kadar oldu ekeli ?
Dr - beyazzz
01-07-2015, 00:40
Arkadaslar ben biber cimlendiriyorum .evde yetiştiriyorum.tohum ekim ve cimlenme süreci sadece 5 günümü alıyor bir sorun yoktur sanırım
kerkenez
01-07-2015, 08:35
Arkadaslar ben biber cimlendiriyorum .evde yetiştiriyorum.tohum ekim ve cimlenme süreci sadece 5 günümü alıyor bir sorun yoktur sanırım
Biber normalde uzun sürede çimlenir. 5 günde çimlendirmeyi başarıyorsunuz ne kadar güzel. Özel bir yönteminiz var mı?
Ne kadar oldu ekeli ?
mart ayının ortalarına doğru ekmiştim 4 aya yakın bir zaman oldu neredeyse
mazda_ozan
01-07-2015, 08:51
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/30/a19805265c15261ed4bdd3e5aa3c6652.jpg
Hazziran başından itibaren bu kadar yapabildim, bol rüzgarlı bir balkonda yapacak başka birşey var mı ki.!!
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Dr - beyazzz
02-07-2015, 01:44
Biber normalde uzun sürede çimlenir. 5 günde çimlendirmeyi başarıyorsunuz ne kadar güzel. Özel bir yönteminiz var mı?
hayır yok.dikdörtgen bir yoğurt kabına delikler açtım ve sadece çimlenme süreci için kullandığım ucuza kaılmamış bir torfu sıkıştırmadan yarıya kadar kaba doldurdum. tohumlarımı bir yana biber bir yana domates olarak 2ser parmak aralıklarla serptim ve üzerlerini 0.5 cm yine torf ile kapattım.domateslerim 2. gün çimleniyor biberlerim ise 5.gün çimleniyor. üzerlerine kabın kendi şeffaf kapağını kapatıp sadece drenaj deliklerinden hava almasını sağlamak çok işe yarıyor sanırım
çimlenince ,kırık plastik bir şiş **** bitik bir kalem yardımıyla tek tek hazırladığım drenajlı pet su bardaklarına alıp yine üzerlerini streç film ile kapatıp hergün havalandırmak şartıyla köklendiriyorum. bardağın kenarına sarılan kökleri görmemle beraber artık önce delikler açarak sonrada tamamen açık bırakarak sulamadan gövdelerin güçlenmesi için bekliyorum fakat çok sıcak havada gölgede olmalarına rağmen kurumuşsa fıs fıs olarak nemlendiriyorum .tohumdan iyi üretim yapıyorum fakat hazır fide konusunda da becerksizim gibi geliyor bana .neyse ona da alışacağım zamanla...:D:D:D:D:D:D
GothiCat
03-07-2015, 04:15
Biberler,maydonozlar,dereotları canımı sıktı,siteye bakmaz oldum :( Galiba kök boğazı hastalığı mıdır nedir o var...Biberlerim büyüyor görünüyor ama yana yatıp duruyorlar (aynı sorun maydonoz ve dereotunda da vardı,öldüler) baktım ki toprakla birleştikleri yerde gövde incecik,kıl gibi.Fakat üst kısımlar hiç öyle değil :( Hep fısfısla nemli tutacak kadar suladım.Acaba neden olmuştur? Çaresi var mıdır? Korkarım ölecek benim biberler...
GothiCat
03-07-2015, 13:48
Bugün farkettiğim mini sinek yahut herneyse artık :(
http://i.hizliresim.com/EYokqZ.png (http://hizliresim.com/EYokqZ)
Dr - beyazzz
03-07-2015, 16:36
şimdi biber fide dikimi konusunda vermiş olduğunuz bilgiyle tohumun çimlenmesinden sonra yaptığım şaşırtmadan sonra,biber fideleri 15-20 santim olunca mı ikili **** 3lü dikilecek yardımcı olursanız sevinirim ismail hocam.
Safranlı
04-07-2015, 16:16
on beş yirmi santim olduğu zaman direk toprağa ayrı ayrı ekebilirsiniz
HAYKIRIS
07-07-2015, 15:37
Merhaba Arkadaşlar
Foruma yeni katıldım. Kaktüslere ve biberlere karşı ilgim var.
Bir alışveriş sitesinden 4 adet bhut jolokia yetiştirme kiti aldım.
Bugün özenle tohumları ekip suladım. İnşallah yetiştirebilirim bhut jolokia yetiştirmeyi çok istiyorum. Ekim konusunda çok geç kaldık ama evde yetiştirmeyi deneyeceğim.
İşte aldığım yetiştirme kiti
http://i.hizliresim.com/8gVmdn.jpg
Elinde cins biber tohumları bulunan arkadaşlardan tohum satın alabilirim.
Sayın Haykırış, agaclar.net'e hoşgeldiniz. Tohum talep ve isteklerinizi forumun alışveriş bölümünde yapabilirsiniz. İsterseniz bir de şuraya göz atın.
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
kerkenez
10-08-2015, 13:37
Bu yıl yetiştirdiğim sivri hatta kıl biberler lastik gibi oluyor. Neden olabilir bir şeyin eksikliği ya da fazlalığına mı delalettir.
Lonicera
22-10-2015, 12:19
Yaklaşık 7 yıldır sürekli ektiğim acı kıl biberin bugünkü hasadında karşılaştığım bir biberin şeklini görünce şaştım kaldım. Daha önceden çilek, şeftali, erik, kayısı ,domateste birbirine yapışık ikiz meyve görmüştüm ama biberde ilk defa rastlamış oldum.
kerkenez
23-10-2015, 08:50
Yaklaşık 7 yıldır sürekli ektiğim acı kıl biberin bugünkü hasadında karşılaştığım bir biberin şeklini görünce şaştım kaldım. Daha önceden çilek, şeftali, erik, kayısı ,domateste birbirine yapışık ikiz meyve görmüştüm ama biberde ilk defa rastlamış oldum.
Kendiniz yetiştirmemiş olsanız kesin hormonlu dersiniz. :D
aydemiraydın
23-10-2015, 09:25
arızalı biberin tohumlarından ekseniz acaba bunlar gibi mutasyonluların oranı ne kadar olur. yeni bir ırk mı olur?
Lonicera
23-10-2015, 11:37
Kendiniz yetiştirmemiş olsanız kesin hormonlu dersiniz. :D
Aynen:)))
Lonicera
23-10-2015, 11:45
arızalı biberin tohumlarından ekseniz acaba bunlar gibi mutasyonluların oranı ne kadar olur. yeni bir ırk mı olur?
Bence bu tip oluşumların pek çoğu döllenme sırasındaki koşulların uygunsuzluğundan kaynaklanıyor. Bu tip anomaliler hava sıcaklığının değişkenliği, tripsler vb. yüzünden de olabiliyormuş.
3 yıl önce dev gibi ikiz çilek görüp almıştım marketten sırf tohum için. Benzeri bir çilek hiç vermedi. Ama hava sıcaklığı çok düştüğünde hem aynı tohumdan yetişmiş hem beyaz renkli çileklerimden eciş bücüş şekilli pek çok çileğim oluyor.
Lonicera
17-11-2015, 14:29
Kasım ayını ortaladık hala biber topluyoruz. Havaların bu aralar anormal derecede sıcak gitmesi iyi hoş da inşallah kışın acısı çıkmaz.
bahtiyar02
17-11-2015, 19:58
Merhaba Arkadaşlar
Foruma yeni katıldım. Kaktüslere ve biberlere karşı ilgim var.
Bir alışveriş sitesinden 4 adet bhut jolokia yetiştirme kiti aldım.
Bugün özenle tohumları ekip suladım. İnşallah yetiştirebilirim bhut jolokia yetiştirmeyi çok istiyorum. Ekim konusunda çok geç kaldık ama evde yetiştirmeyi deneyeceğim.
İşte aldığım yetiştirme kiti
http://i.hizliresim.com/8gVmdn.jpg
Elinde cins biber tohumları bulunan arkadaşlardan tohum satın alabilirim.
Biber yetiştirmek için çok özel toprak gerektirmez. Humuslu toprak+ yanmış küçükbaş hayvan gübresi ile hazırladığınız toprak karışımı çok sağlıklı sonuçlar verir.
Merhaba,
Ben biber tohumlarımı değişik cinslerde burada okuduğum gibi bir gece aspirinli suda beklettim sonra internetten aldığım organik toprağa ektim bezelyeler baş verdi bamya ve kabaklarda patlamak üzere ekeli tam 7 gün oldu hiç hareket yok :( üzerine sera naylonu sermiştim bugün bahçeye indirdim hava güzel diye açtım üzerlerini spreyle suluyorum hatta spreye sebze coşturucu tozdan katıyorum :( kaç günde çıkar biber ve domateslerim
Orhan Özbilgiç
29-02-2016, 12:34
Merhaba,
Ben biber tohumlarımı değişik cinslerde burada okuduğum gibi bir gece aspirinli suda beklettim sonra internetten aldığım organik toprağa ektim bezelyeler baş verdi bamya ve kabaklarda patlamak üzere ekeli tam 7 gün oldu hiç hareket yok :( üzerine sera naylonu sermiştim bugün bahçeye indirdim hava güzel diye açtım üzerlerini spreyle suluyorum hatta spreye sebze coşturucu tozdan katıyorum :( kaç günde çıkar biber ve domateslerim
Toprağın sıcaklığına bağlı olarak biberler; toprak sıcaklığı25 derecelerde ise, 8-10 günde çimlenirler.
Daha soğuk ise, çimlenip toprak yüzünde görünmeleri, 21 güne kadar uzayabilir.
Domatesler, daha kısa sürede çimleneceklerdir.
Öncelikle hepinize merhaba Sevgili Ağaçlar.net üyeleri;
Bu sene heves edip saksılarda biber yetiştirmeye karar verdik.Saksı harçlarımızı ve gübrelerimizi hazırladık.Geçen sene pazardan aldığımız biberlerin tohumlarını saklamıştım.
Çimlendirme aşamalarımızı anlatayım:
Öncelikle biber tohumlarımızı geceden ıslatılmış bezlerin arasında sabaha kadar beklettik tohumların şişip daha rahat patlaması için.Köpük saksılara sıkıştırmadan tohumları ektik.Bu şekilde yaklaşık olarak 2.haftada tohumlar patlamaya başladı.Her zaman spreyleme yöntemi ile suluyoruz.Gündüzleri akşama kadar güneş görüyorlar,geceleri içeri alıyoruz.
Bu gün fidelerde yaptığım gözlemde çoğunun yaprakları sararmış gibi.Sanki soğuğa maruz kalıpta yanmış gibiler...
Size sormak istediğim bunun nedeni ne olabilir?Yolunda gitmeyen bir şeyler mi var acaba?
İnceleyip okuyan tüm forumdaşlara sevgilerimle...
http://i66.tinypic.com/a8dfm.jpg
http://i68.tinypic.com/n6f1cg.jpg
http://i65.tinypic.com/dywths.jpg
http://i63.tinypic.com/veahyo.jpg
http://i64.tinypic.com/rkr8m0.jpg
Greant64
08-03-2016, 21:48
Bence tahmininiz doğru soğuğa maruz kalıp bozulmuşlar. Benzeri benim de balkondaki rokalarımda olmuştu soğuktan yanıyorlar.
Bu arada pazardan aldığınız biberler fide haline gelir hatta büyürler ama muhtemeen kısır oldukları için ürün yani çiçek vermeyecekler.
Bence tahmininiz doğru soğuğa maruz kalıp bozulmuşlar. Benzeri benim de balkondaki rokalarımda olmuştu soğuktan yanıyorlar.
Bu arada pazardan aldığınız biberler fide haline gelir hatta büyürler ama muhtemeen kısır oldukları için ürün yani çiçek vermeyecekler.
Fideleri soğukta bırakmadık hiç. Akşamları hep içeride durdu.
Kısır olma ihtimaline karşı o zaman dışarıdan tohum mu almak gerekecek?
O kadar emek boşa gitmesin.
nightowl
19-03-2016, 21:17
Biber tohumlarım 12. gününde hiçbir belirti yok hala. Hızlı çimlensin diye 2 günde asprinli suda beklettim. Ne yapmalıyım?
Biber tohumlarım 12. gününde hiçbir belirti yok hala. Hızlı çimlensin diye 2 günde asprinli suda beklettim. Ne yapmalıyım?
-Toprak sıcaklığını arttırın.
-Tohumun yılı geçmiş olabilir.
nightowl
20-03-2016, 12:28
teşekkür ederim. Tohumları yeni aldım Bursa da bir firmadan. Oda sıcaklığıda 20 derece bana ilginç geldi 100 taneden bir tane bile çimlenmemesi. Hafataya kadar bekleyeyeyim. sonucu paylaşırım
kırmızıacıbiber
20-03-2016, 19:27
Herkese merhaba sevgili doğa sever dostlarım. 2 gün önce pazardan aldığım biber fidelerini diktim daha çok küçükler, ne kadar süre sonra ilk hasatımı yapabilirim?
Fatih_Soydemir
24-03-2016, 17:00
hava şartlarına bağlı bir durum nisan ayında dikilen bir fideden eğer hava sıcaklık değeri yüksek değil ise haziran ayını buluyor tam hasat ama akdeniz iklimine sahip yerlerde mayıs ayında alabilmek mümkün. geçen sene mayısın 2. haftası 10 tane biber toplamıştım en iyi hasadı ağustos alırsın saksıda yetiştiriyorsan. 3 kökten 4 kg biber aldım. diktiğin fidenin türüne göre bu dediklerim değişkenlik gösterebilir her tür biber aynı sürede gelişemez ve aynı verimi yoktur.
selimkuntay
16-05-2016, 19:42
Balkonda yetiştirmeye çalıştığım biber fidelerinin yapraklarında renk bozulmaları oluyor. Toprakta birşeyler eksik ya da fazla geliyor sanırım. Forumda bakmaya çalıştım ama benzer bir fotoğraf göremedim ya da anlamadım :) sorun hakkında tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.
612545
Balkonda yetiştirmeye çalıştığım biber fidelerinin yapraklarında renk bozulmaları oluyor. Toprakta birşeyler eksik ya da fazla geliyor sanırım. Forumda bakmaya çalıştım ama benzer bir fotoğraf göremedim ya da anlamadım :) sorun hakkında tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.
612545
Sayın Selim kuntay; toprağınız sanırım torf besin maddesi biber için yeterli değil.. O sararmaların bir çok nedeni olabilir calsium, azot ve fosfor eksikliğinden olabiliyor. Bence besin takviyesi yapın. Düzelme mutlaka olacaktır.
- Kimyasal olarak 20.20.20 toprak altı gübresi ve ya 8.8.8 sıvı gübre yapraktan uygulanabilir.
Eğer organik besin istiyorsanız, haşlama yaptığınız yumurtanın suyunu ve ya kabuklarını ezip toprağa karıştırabilirsiniz ve ona takviye olarak ısırgan özütü hazırlayıp sulama suyu olarak kullanabilirsiniz ^^
YeniGine
02-06-2016, 23:31
Biberlerimin yapraklarında bu şekilde bozulmalar mevcut. :( Yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürleer...
615939
615940
615941
615942
Sevgili YeniGine; ilk olarak biberlerinizi sümüklü böcek ya da kuşlar yapraklarına zarar vermiş sonrasında yaprak biti dadanmış ve sonuç bu tür yaprak bozukluğu ortaya çıkmış, son olarak da azot eksikliği baş göstermiş.
Yapmanız gereken biraz gübrelemek ve yaprak bitlerine karşı takip de olun eğer dikkatli baktığınızda halen yaprak biti mevcutsa organik ilaçlardan ve ev yapımı ilaçlardan yararlanabilirsiniz.
YeniGine
04-06-2016, 23:37
Sevgili dongyul, çok teşekkür ediyorum, sağolasın. :( Neler olmuş neler demek ki biberlerime.
:( Bu sene zaten gübre alamadım.
Arkadaşlar biberlerimizde küçük küçük bitler var.Bunlara karşı ne yapabiliriz?
Arkadaşlar biberlerimizde küçük küçük bitler var.Bunlara karşı ne yapabiliriz?
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Mine hanımın 5. tarifini uygulayabilirsiniz. Ben denedim işe yarıyor ancak her sulama sonrası tekrarda fayda var.
Lonicera
26-06-2016, 18:20
Sn İsmail Kuzucu' nun paylaşmış olduğu beyaz dolmalık biber meyve vermeye başladı. Tohum ekimine biraz geç başladık ve anormal sıcaklara yakalandık. 9 kök biber var, artık tek tek toplayıp biriktirip yemeklik çıkarmaya çalışacağız.
Elza-Ojalvo
29-06-2016, 11:47
Dostlar, saksıda biberlerim bu durumda. İki günde bir tazyikli su ile sadece yapraklarındaki o yeşil bit sürüsünü yıkayarak ve yapraklar iyice kuruduktan sonra da fısfıs ile homojen bir şekilde sirkeli su ile koruyorum. Ama yine iki günde doluyorlar. Ve gördüğünüz gibi yapraklar pek iyi durumda değil ve hala meyvelerini vermediler. Nasıl mücadele edebilirim (doğal yöntemlerle)?
Sevgiler teşekkürler..
http://i.hizliresim.com/qBNz0B.jpg
http://i.hizliresim.com/MJBjQk.jpg
flying dragon
30-06-2016, 22:44
Sayin Elza-Ojalvo,
yaprak bitleri icin en guzel ilac dinlendirilmis suya bi corba kasigi yag ile bir corba kasigi bulasik deterjani koyup, icindeki siviyi cok kucuk zerreler halinde dagitan bi sprey (fisfis da deniyor sanirim) yapraklara tatbikk etmektir. Bu karisim yumurtalari oldurmeyeceginden haftada bir tekrarlamak gerekir. Eger yumurtalari da oldurmek, ayrica yeni bitleri bitkiden uzak tutmak icin aci biberi ve sarmisagi suda kaynatip suzup, bu suya bulasik deterjani ve yag ekleyebilirsiniz. Biraz daha kulfetli olmasina ragmen, eger portakal yagi kullanirsaniz butun zararli hasereleri ve mantarlari da engelleyebilirsiniz. Portakal yagini ebayden 100 ml ini 15 euroya alabilirsiniz. bir iki damla takviye yeterli olacaktir. Ben aldigim portakal yagini iki senedir kullaniyorum ve daha dortte birine bile gelmedi. Diger etkili bir yontem de, lavanta gibi ugur boceklerini ve etcil kinkanatlilari ceken bitkileri bitten muzdarip bitkilerin yakinina ekmektir. Yaprak bitleri konuk olduklari bitki olunce veya olumsuz bi durum olunca, kanatli yavrular yaparlar ve bu yavrular yakindaki diger bitkilere sicrar. Buna da dikkat etmekte fayda var.
handegok
13-07-2016, 16:35
Herkese merhabalar,
Bir kaç yıldan beri evimin terasında çeşitli cinste biberler yetiştiriyorum. Bitkiler tüm gün boyunca güneş ışığı alıyorlar. Genelde cin biberi, jalapeno gibi türlerde biberler kararıyorlar. Meyveler siyahlaşıyor. Bunun nedeni nedir acaba?
Teşekkür ederim.
Kurtulmus
12-08-2016, 00:43
Çok guzel bilgiler 😊 Tesekkurler.
Fidesini bir arkadaştan aldığım gül biber, biber vermeye başladı yeşilken tatlı kırmızıya döndüğünde acılaşıyormuş..Ürün bol olacak gibi.. Oldukça tomurcuk var..:rolleyes:
selimkuntay
01-09-2016, 21:27
Nihayet bu sezon balkonda biberler yüzümü güldürdü. Tohumdan fidelediklerimin tamamı acı biber çıkınca yarıdan fazlasını söküp 15 temmuzda yeni fideleri dikmiştim. Bizim evin favorisi tatlı kıl biber :)
626749
birnefestoprak
16-09-2016, 20:03
Hasat edeceğiniz tohumların çimlenme oranını yüksek tutmak istiyorsanız, meyvenin olgunluk zamanındaki rengine dalında bütünüyle ulaşmasını beklemelisiniz. Biber, taze tüketim aşamasında tohumlarını olgunlaştıran bir bitki değil.
Çeşide bağlı olarak, tohum olgunlaşma aşamasında meyveler farklı renklere ulaşabilir. Bu, çoğu biber için kırmızıdır. Meyvenin dalda buruşmasını beklemenize gerek yok, meyve boylu boyunca kırmızıysa kopardıktan sonra tohumlarını çıkararak kurutabilirsiniz.
Sayın birnefestoprak bu konu baya önemli bunun hakkında biraz teferruatlı bir cevap yazabilirmisiniz?
Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı veya kızardıktan sonra dalında 10-15 gün mü kalmalı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı.
erkanbey
16-09-2016, 20:15
Hasat edeceğiniz tohumların çimlenme oranını yüksek tutmak istiyorsanız, meyvenin olgunluk zamanındaki rengine dalında bütünüyle ulaşmasını beklemelisiniz. Biber, taze tüketim aşamasında tohumlarını olgunlaştıran bir bitki değil.
Çeşide bağlı olarak, tohum olgunlaşma aşamasında meyveler farklı renklere ulaşabilir. Bu, çoğu biber için kırmızıdır. Meyvenin dalda buruşmasını beklemenize gerek yok, meyve boylu boyunca kırmızıysa kopardıktan sonra tohumlarını çıkararak kurutabilirsiniz.
Ben garanti olsun diye biber tam kızardığı halde bir aydır koparmıyordum.Demek ki biber tamamen kızardıktan sonra bir hafta sonra kessek,tohumları hemen içinden çıkarıp evin içinde gölge biryerde kurutsak olay hallolmuş oluyor yani.
Acaba bu mevsimde tohumlar çıkarıldıktan sonra ne kadar sürede kurumuş sayılır ki?
birnefestoprak
16-09-2016, 20:25
Ben "kızardıktan sonra bir hafta daha bekleyin" demedim, istiyorsanız bekleyebilirsiniz. Tohumları çıkardıktan sonra hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir kapta (örneğin cam tabakta), tohumları yayarak, topak topak birbirine tutunmalarının önüne mümkün olduğunca geçerek ve biberin et tortusu tohumlar üstünde kalmayacak şekilde bekletin.
Bazı şeyleri de kendiniz denemelisiniz. Hata yapsanız bile, tekrar ede ede kendiniz için en uygun yöntemi zaman içinde bulursunuz.
Ben garanti olsun diye biber tam kızardığı halde bir aydır koparmıyordum.Demek ki biber tamamen kızardıktan sonra bir hafta sonra kessek,tohumları hemen içinden çıkarıp evin içinde gölge biryerde kurutsak olay hallolmuş oluyor yani.
Acaba bu mevsimde tohumlar çıkarıldıktan sonra ne kadar sürede kurumuş sayılır ki?
erkanbey
16-09-2016, 20:28
Ben "kızardıktan sonra bir hafta daha bekleyin" demedim, istiyorsanız bekleyebilirsiniz. Tohumları çıkardıktan sonra hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir kapta (örneğin cam tabakta), tohumları yayarak, topak topak birbirine tutunmalarının önüne mümkün olduğunca geçerek ve biberin et tortusu tohumlar üstünde kalmayacak şekilde bekletin.
Bazı şeyleri de kendiniz denemelisiniz. Hata yapsanız bile, tekrar ede ede kendiniz için en uygun yöntemi zaman içinde bulursunuz.
Çok teşekkürler.
emcmuratçelik
29-09-2016, 20:44
Bu sene babamın iş yerinde yetiştirdiği biber tohumlarından terasımda bulunan bu kutulara dikdim ve sonucunda bunlar oldu vede çok güzellerdi. tam adı nedir bu biberlerin.
aynı zamanda orda çürümekde olan çilekleri toprağa parçalayıp gömdüm sonucu her yerden fırlayan çilekler. :)
http://i.hizliresim.com/1NazPp.jpg http://i.hizliresim.com/LQ89PG.jpg
http://i.hizliresim.com/rEXPLN.jpg
Biber fidanı yeni çiçek vermeye başladı fakat yaprakların alt kısımlarında beyaz oluşumlar oldu. Yapraklar beyaz küçük yuvarlaklar halinde kabarıyor. Kök oluşumu sağlıklı diğer kısımlarda bi problem yok. sebebi nedir? bilen varmı?
flying dragon
13-10-2016, 17:07
Biber fidanı yeni çiçek vermeye başladı fakat yaprakların alt kısımlarında beyaz oluşumlar oldu. Yapraklar beyaz küçük yuvarlaklar halinde kabarıyor. Kök oluşumu sağlıklı diğer kısımlarda bi problem yok. sebebi nedir? bilen varmı?
Sayin remus2,
biberlerinizin yapraklarindaki hasarin iki sebebi olabilir. 1 blister mite diye adlandirilan mite'lar (turkcesini bilmiyorum) 2 virus kaynakli hastaliklar (ozellikle sigara dumani ve sigara icen kimselerin yapraklara dokunmasi bu tip hastaliklarin en buyuk sebebi). Mite'lara karsi etkili bir sprey kullanin, gecmezse bitkiyi sokun ve topragi/saksiyi bir daha kullanmayin. Bitkiyi simdiden digerlerinden ayirmaniz iyi olur.
Sayin remus2,
biberlerinizin yapraklarindaki hasarin iki sebebi olabilir. 1 blister mite diye adlandirilan mite'lar (turkcesini bilmiyorum) 2 virus kaynakli hastaliklar (ozellikle sigara dumani ve sigara icen kimselerin yapraklara dokunmasi bu tip hastaliklarin en buyuk sebebi). Mite'lara karsi etkili bir sprey kullanin, gecmezse bitkiyi sokun ve topragi/saksiyi bir daha kullanmayin. Bitkiyi simdiden digerlerinden ayirmaniz iyi olur.
cevabınız için teşekkür ederim sigara ile alakamız yok 1. sı olsa gerek spreyi hemen alıp deneyeceğim.
YeniGine
23-10-2016, 23:45
Tohumu Yunanistan'dan gelmiş, bizim köy biberini andırıyor, fazla büyümüyormuş minik minikler, tadı tatlı ve de lezzetli imiş. Adını bilen var mıdır acaba?
630935
bahcedenn
24-10-2016, 02:05
Sayın YeniGine, çok büyük bir ihtimalle Golden Greek Pepperoncini olmalı. Kızartması ve turşusu güzel olur.
YeniGine
24-10-2016, 02:18
Sayın YeniGine, çok büyük bir ihtimalle Golden Greek Pepperoncini olmalı. Kızartması ve turşusu güzel olur.
Sayın Bahçedenn evet baktım, haklısınız. Teşekkür ediyorum. Bizim ailede tohumu var mıdır acaba?
Daha önce yeşil halini resimlediğim biberler kızardı..:D
Daha önce yeşil halini resimlediğim biberler kızardı..:D
Bu biber Carolina reaper a benziyor gül biberi olduğuna eminmisiniz
MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
konuyu biraz hareketlendirelim uzun süredir paylaşım olmamış :) Bunlarda benim biberlerim Bhut,red savina habanero, acı kıl biber ve süs biberi
arkadaşlar biberlerimin bazılarının yapraklarında nasıl tarif etsem çöküntü oluştu.Fotoğraflarını ekledim tam belli olmasa da anlaşılıyor.Sizce Bunun nedeni nedir.
brcparlakkaya
28-03-2017, 09:51
merhaba
kısa bir soru sorsam sizlere ?
Yerlitohum sitesinden bazı tohumların siparişini vereceğim. Ama bu işte acemiyim. Mesela biber tohumları için adet yazıyor. Ben meyvelitepenin yaptığı sistemle sebze yatakları şeklinde dikim yapacağım. Aslında bahçe 8 dönüm ama okadar ekim yapabileceğimi sanmıyorum. Ortalama bir dönüme yapacağım yataklar için ne kadar sipariş etmem gerekir. Tek bir yatakta karışık bitkilerde bulunacağından emin olamıyorum. Çok uzun olmazsa birde şunu sorsam. her tohum çimlenip fidelenirmi yoksa birkaç tohum mu bir tane fide verir? ****** şans onuda artık nasip diyeceğim
Musa Gündoğan
02-05-2017, 13:24
merhaba
kısa bir soru sorsam sizlere ?
Yerlitohum sitesinden bazı tohumların siparişini vereceğim. Ama bu işte acemiyim. Mesela biber tohumları için adet yazıyor. Ben meyvelitepenin yaptığı sistemle sebze yatakları şeklinde dikim yapacağım. Aslında bahçe 8 dönüm ama okadar ekim yapabileceğimi sanmıyorum. Ortalama bir dönüme yapacağım yataklar için ne kadar sipariş etmem gerekir. Tek bir yatakta karışık bitkilerde bulunacağından emin olamıyorum. Çok uzun olmazsa birde şunu sorsam. her tohum çimlenip fidelenirmi yoksa birkaç tohum mu bir tane fide verir? ****** şans onuda artık nasip diyeceğim
sayın brc mesajınızı önceden görmüş olsaydım size tam bilgi verirdim. almış olduğunuz biber tohumlarında %80-90 arası çimlenme olmakta. bu biberler için genel orandır. yerlitohum dan ben aldım ve aldıklarımda bu şekilde çimlendirler. sahibi engin bey çok samimi ne sorarsanız dürüstçe cevaplar bu konuda sorununuz olmasın. hatta benim domates tohumlarımdan 2 tanesinde çok fire olduğunu söyleyince tekrardan ücret almadan yenilerini gönderdi.
biberleri de ortalama 30-40 santim aralıklarla dikerseniz sık boğaz olmadan gelişirler. ben bu sene öyle diktim. çünkü daha önceki senelerde 20 30cm arası yapmıştım çok gelişememişlerdi. daha doğrusu bakım sorunu oluyor.
iyiarama
10-05-2017, 10:45
Bunlarda benim biberlerim
kursat210
10-05-2017, 11:49
Bende bir görüş isteyeyim;
1)) Damlama sisteminde can suyu verirken suyun ilk saatine Humik Asit + 15.15.15 taban gübresi vereceğim. Hümik asit ve taban gübresi karışımı fideyi olumsuz yönde etkiler mi?
2)) Tarlada geçen yıllarda sürekli kavak yetiştiriciliği yapılıyordu. Kavaklar kesilip tarla temizlendi. (Toprak Aşırı Humuslu, hatta torf olan yerleri bile var, torflu olan çoğu bölümüne karışım yaptık.O yüzden analiz yaptırmadık.) Bu nedenle gübre ihtiyacı min. düzeyde diye hesaplıyorum, verilen tavsiye gübrelemenin yarısı kadar uygulama yapsam yeterli gelir mi?
3)) Birde fidelerimiz viyolde değil, topraktan sökülecek. Bizim burada önce biberin dikileceği yerleri-arıkları suluyorlar, sonra dikimi yapılıyor. Ama ben açık köklü fideyi önce dikimini yapıp sonra can suyunu damlama ile yukarıdaki karışımla birlikte yapacağım. Hangi yöntem en doğrusu?
Bunlarda benim biberlerim
Çok güzeller ellerinize sağlık. ;)
Musa Gündoğan
13-05-2017, 08:19
Bende bir görüş isteyeyim;
1)) Damlama sisteminde can suyu verirken suyun ilk saatine Humik Asit + 15.15.15 taban gübresi vereceğim. Hümik asit ve taban gübresi karışımı fideyi olumsuz yönde etkiler mi?
2)) Tarlada geçen yıllarda sürekli kavak yetiştiriciliği yapılıyordu. Kavaklar kesilip tarla temizlendi. (Toprak Aşırı Humuslu, hatta torf olan yerleri bile var, torflu olan çoğu bölümüne karışım yaptık.O yüzden analiz yaptırmadık.) Bu nedenle gübre ihtiyacı min. düzeyde diye hesaplıyorum, verilen tavsiye gübrelemenin yarısı kadar uygulama yapsam yeterli gelir mi?
3)) Birde fidelerimiz viyolde değil, topraktan sökülecek. Bizim burada önce biberin dikileceği yerleri-arıkları suluyorlar, sonra dikimi yapılıyor. Ama ben açık köklü fideyi önce dikimini yapıp sonra can suyunu damlama ile yukarıdaki karışımla birlikte yapacağım. Hangi yöntem en doğrusu?
sayın kursat210 aynı düşünceye bende sahiptim. hangisi daha verimli olur diye. iki yöntemde hemen hemen aynı mantıkda. köylülerin yaptığı önce bol sulama sonrası dikim sonrasında 3-5 gün daha çok avantaj sağlıyor. onun dışında bir fark yok. aslına bakrsanız büyük fide yetiştircileri damlama sulamada da aynı mantıkla üretim yapıyor. damlama sulamaları açtıktan sonra yaklaşık 2 saat kadar toprakta fidenin geleceği yeri ıslıyorlar. sonrasında bir delici çubuk ile fideyi doğrudan çamurun içerisine koyup etrafını yine çubuk kapatıp öylece bırakıyorlar. mantık aynı ancak su tasarrufu önemli. sizin söylediğiniz sistem ise önce fide sonra cansuyu olur ancak hem yorucu hem de fidelerin üzerine su geldiğinde yatmalar **** etrafında çökmeler oluyor. o nedenle önce sulamak daha iyidir.
kursat210
23-05-2017, 12:30
Son bir şey daha sorayım, benim ekim yaptığım bölgede ağustos ayında geceleri bir serinleme(çiğ) meydana geliyormuş, bu nedenle biberler çok geç kızarıyor diyorlar...
Biberlerin kızarmasını erkenleştirecek doğal bir yöntem var mı? Kükürtleme filan yap diyorlar... Burdaki tecrübeli arkadaşlarında görüşünü alayım dedim...
muratcolak
25-05-2017, 02:36
Diktigimiz bazi tur biber fidelelerinin yapraklari gumusle kaplanmis gibi bir renk almaya basladi ve digerlelerinede yayiliyor.Sebebi ne olabilir acaba.
birnefestoprak
25-05-2017, 19:43
Resmini çekebilir misiniz?
Diktigimiz bazi tur biber fidelelerinin yapraklari gumusle kaplanmis gibi bir renk almaya basladi ve digerlelerinede yayiliyor.Sebebi ne olabilir acaba.
muratcolak
28-05-2017, 09:21
fidelerimiz bu halde..Burada tam belli mi bilmiyorum ama yaprakların sıkıntılı yerleri gümüş renginde.Bir grup başka bir yerden edindiklerimizde sorun yok....
erkanbey
28-05-2017, 17:15
fidelerimiz bu halde..Burada tam belli mi bilmiyorum ama yaprakların sıkıntılı yerleri gümüş renginde.Bir grup başka bir yerden edindiklerimizde sorun yok....
Güneş yanığına benziyor,ben ev ortamında çimlendirdiğim fideleri balkona çıkarttığım ilk günlerde aynen böyle oluyor.Dikkat edin yeni gelen yapraklar gayet yeşil ve sağlıklı olacaktır,sorun olduğunu düşünmüyorum yani.
iyiarama
30-05-2017, 17:51
Merhaba. Ben saksiya kıl tatlı biber diktim. Fakat yapraklari cok genis. Icime bir şüphe düstu. Ince biberin yapraklari sivri.dolmaliklarin ise daha tombul mu olur acaba. Yani sivri biber yerine dolmalik mi dikmis olabilirim.
Biberim yaprak tipi biber cinsini belirlermi
Merhaba. Ben saksiya kıl tatlı biber diktim. Fakat yapraklari cok genis. Icime bir şüphe düstu. Ince biberin yapraklari sivri.dolmaliklarin ise daha tombul mu olur acaba. Yani sivri biber yerine dolmalik mi dikmis olabilirim.
Biberim yaprak tipi biber cinsini belirlermi
Fotoğraf atarsanız iyi olur yazıya göre yorum yapmak çok zor
merhabalar balkonda yetiştirdiğim biber ve maydanozuma çekirgeler saldırmış durumda yapraklarını yiyerek gelişmesine ve ürün vermesine engel oluyor maydanozlarında yapraklarını yiyerek sadece dallarını bırakıyor doğal yöntemlerle bunları uzaklaştımak mümkün mü **** en son çare engelleyecek ilaç bilgsi olan varsa benimle paylaşabilir mi ?
fotoğraf eklemek istedim ama sanırım daha yeni olduğum için başaramadım :(
Son bir şey daha sorayım, benim ekim yaptığım bölgede ağustos ayında geceleri bir serinleme(çiğ) meydana geliyormuş, bu nedenle biberler çok geç kızarıyor diyorlar...
Biberlerin kızarmasını erkenleştirecek doğal bir yöntem var mı? Kükürtleme filan yap diyorlar... Burdaki tecrübeli arkadaşlarında görüşünü alayım dedim...
Humik asit uygulaması biberleri biraz daha erken ve renklerinin daha koyu olmasını sağlar , dekara 1 lt sıvı saf kükürt uygularsanız erkenciliğe katkı sağlar.
Ayfer Gönay
13-08-2017, 14:09
Merhaba
Ben de balkonumda köy biberi ektim. Tohumdan bu hale geldiler ancak halen çiçek yok. Aynı zamanda diktiğim domateslerim çoktan döktüler. Acaba biberlerim ne zaman çiçeklenir?
Lale Teyze
21-09-2017, 11:23
Yaz başında davetsiz bir konuğum oldu ama gelmekle beni çok mutlu etti.
657654
Fotoğraftaki biber, komşularımdan birinin. Her yıl altı-yedi ay boyunca yazlıktalar. Giderken sulanması için kapının önüne bırakmışlar. Böyleleri bana keyifleri istedi diye ev hayvanı edinip, sonra sokağa bırakanları anımsatıyor. Neyse, bir başka komşu da huysuzlandı attırmak istedi, ben de balkona aldım. Bu tür cin biberlerden saksıda yetiştirmiştim ama onların boyu küçüktü.
Belli ki bahçeden sökülmüş. Toprağı çamur, kökleri kalın ve çok uzun, kendisi cılız, saksısı dar. Yaşayacağından umutlu değildim sadece toprak ekleyip su verdim. O da bana acı biberler vermeye başladı, arkadaş olduk.Yapraklarında sararma, dökülme ve beneklenme vardı, forumda okuduklarımı uyguladım, geçti. Bazı biberler henüz yavruyken çürüyordu, durdu.
Besin, gübre gibi bir ihtiyacı mı var; yoksa böyle ince uzun olması doğal mı ? En kalın dalının çapı 1 cm. Saksıda kalması sağlıksız mı ? Bu kadar çok kök budanmalı mı ? Bir bahçem yok, "Kapılarının önüne koy gitsin." derseniz çok üzüleceğim. Minik kırmızı karanfiller gibiler.
Önerilerinizi diliyorum.
havlayanPapatya
10-10-2017, 13:11
biraz dal budama yapıp içeri alabilirsiniz, suyunu azaltıp onu kışa hazırlayın, içerde dinlenip mart gibi kendini tekrar toparlayacaktır.
Rahim İlker
17-03-2018, 18:06
668238 herkese merhaba 2 hafta önce saksıya şaşırttığım biberlerden biri boyu henüz 15 cm civarı olmasına rağmen çiçek verecek. Bu kadar küçük fide niye çiçek açar, neyi yanlış yapmış olabilirim? Mersindeyim. Bu çiçekleri koparmalı mıyım? Koparacaksam sürgüne zarar vermeden nasıl yapılabilirim? Ufak bir fide için çok oldu biliyorum ama ilerde bahçem olunca işimi güzel yapmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
birnefestoprak
18-03-2018, 00:43
Çiçekleri ufakça bir fide makasıyla koparabilirsiniz. Fide henüz yerini yapmamış olduğundan, meyveye durması için bence biraz erken. Yalnız yapraklarını yakından takip edin. Virüs hastalığına benzer kıvrılma gösteriyorlar (bir sorun olmayabilir de).
668238 herkese merhaba 2 hafta önce saksıya şaşırttığım biberlerden biri boyu henüz 15 cm civarı olmasına rağmen çiçek verecek. Bu kadar küçük fide niye çiçek açar, neyi yanlış yapmış olabilirim? Mersindeyim. Bu çiçekleri koparmalı mıyım? Koparacaksam sürgüne zarar vermeden nasıl yapılabilirim? Ufak bir fide için çok oldu biliyorum ama ilerde bahçem olunca işimi güzel yapmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Rahim İlker
18-03-2018, 15:25
Çiçekleri ufakça bir fide makasıyla koparabilirsiniz. Fide henüz yerini yapmamış olduğundan, meyveye durması için bence biraz erken. Yalnız yapraklarını yakından takip edin. Virüs hastalığına benzer kıvrılma gösteriyorlar (bir sorun olmayabilir de).
Teşekkür ederim Sn. birnefestoprak. Yapraklar konusunda haklı olabilirsiniz kıvrılma diğer fidelerde de var gibi.
birnefestoprak
18-03-2018, 17:31
Eğer virüs hastalığı söz konusuysa, hastalığın görüldüğü saksılardaki toprağı atıp saksıları sterilize etmenizi tavsiye ederim.
Teşekkür ederim Sn. birnefestoprak. Yapraklar konusunda haklı olabilirsiniz kıvrılma diğer fidelerde de var gibi.
orhanyilmaz
07-05-2018, 11:25
Merhaba, Singapur'da yasiyorum, forumu uzun zamandir takip ediyorum, sanirim burasi sorumu sormak icin uygun bolum. 3 burunlu biber ektim 5 cm olmalari 1 ay aldi, baktim yavas buyuyorlar disari aldim, balkonda fidelerim dis ortami gorunce costu su an 7. yapraklarini cikariyorlar 15 cm oldular ; tepe alinmasi gerekiyor mu? Kiyamiyorum da :)
ikinci sorum ise : Domates icin 40 cm capinda 40x40 cm saksi almistim, biberler erken cikinca 2 tane biberi bir saksiya diktim, bu bir sakinca olusturur mu ?
Biberde tepeyi almaya gerek yok, saksı çapları uygun, iki biberi o büyüklükte bir saksıya rahatlıkla dikebilirsiniz.
orhanyilmaz
08-05-2018, 05:37
Biberde tepeyi almaya gerek yok, saksı çapları uygun, iki biberi o büyüklükte bir saksıya rahatlıkla dikebilirsiniz.
Cok tesekkur ederim.
dincersaral
27-05-2018, 14:23
Biberde tepe aldıktan sonra gövdede bir sürü sürgün çıktı. Hangilerini kesmek lazım? En alttakilerini mi ?
Emre İlhan
27-05-2018, 17:56
Bitkiye uygun bir form verecek şekilde ve yaralamamaya dikkat ederek alttaki sürgünlerden başlayıp kuvvetine göre sağlıklı sürgünleri bırakmak uygun olacaktır.
Yalnız bu işlemi neden yaptığınızı pek anlayamadım. Acaba biberleriniz yaşlı mı? Yani daha önceki sezonlarda ekilmiş ya da dikilmiş mi?
dincersaral
28-05-2018, 20:18
Bitkiye uygun bir form verecek şekilde ve yaralamamaya dikkat ederek alttaki sürgünlerden başlayıp kuvvetine göre sağlıklı sürgünleri bırakmak uygun olacaktır.
Yalnız bu işlemi neden yaptığınızı pek anlayamadım. Acaba biberleriniz yaşlı mı? Yani daha önceki sezonlarda ekilmiş ya da dikilmiş mi?
Hayır Emre Bey, biberleri tohumdan yetiştirdik. Şu an yaklaşık 20-25 cm boylarındalar ve 10-15 civarı yaprakları var
Fotoğraf atarsanız iyi olur yazıya göre yorum yapmak çok zor
Biber fideleri yaprağından %80 tanınıyor örneğin biberiye Arnavut biberi gül biberi kıl biber
Emre İlhan
29-05-2018, 15:13
Sevgili dincersaral; ethem44'ün de alıntısına katılarak fotoğraf yüklemenizi rica etsem iyi olacak. Bitkiyi görüp ona göre yönlendirmek istiyorum sizi.
Anlattığınıza göre şuan tepe alma işleminden sonra uygun formda olduklarını tahmin ediyorum ancak görmeden yorum yapmak oldukça güç.
dincersaral
30-05-2018, 10:02
Sevgili dincersaral; ethem44'ün de alıntısına katılarak fotoğraf yüklemenizi rica etsem iyi olacak. Bitkiyi görüp ona göre yönlendirmek istiyorum sizi.
Anlattığınıza göre şuan tepe alma işleminden sonra uygun formda olduklarını tahmin ediyorum ancak görmeden yorum yapmak oldukça güç.
biberlerin son hali budur
Emre İlhan
01-06-2018, 16:26
Saksıdaki biber fideleriniz gayet sağlıklı görünüyorlar. Herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.
Torfta dikili oldukları için gübreleme işlemine özen göstermelisiniz. Bunun için Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/) kategorisindeki biber başlıklarını gezinmenizi öneririm. Geçmiş zamanlarda yeterince konuşmuştuk bu konuyu.
Fotoğraflarınız yan görüntülendiği için yüklerken zorluk yaşadığınızı düşünüyorum. Bunun için http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığını ziyaret edebilirsiniz. Aramıza hoşgeldiniz:)
Unutmadan; biber fidelerinizin cinsini biliyor musunuz?
dincersaral
01-06-2018, 18:40
Emre Bey yanıtınız için teşekkür ediyorum. Şu an yalnızca solucan gübresi ile destekliyoruz. Önerinizi dikkate alacağım. Ben de fideleri anneanneden aldım o da sadece acı biber diye biliyor:) Meyve vermeye başladığında fotoğraf atarım size de.
orhanyilmaz
07-06-2018, 07:51
Merhaba,
Cekirdekten 2 ayda buyuttugum biber fidelerim 15-20 cm boya ulasti , cicekler gorundu derken yapraklari burusturan akarlar (veya bocekler) dadandi ve gelisim yavasladi.. Ev yapimi ilaclardan yaptim ancak fazla kuvvetli geldi sanirim geriye topraga saplanmis cubuklar kaldi :)
Beyaz sinekler sorun oldu diye sari yapiskan asmistim ama akarlar 20-30 fideyi yok etti.. Daha once basiniza geldi mi , hangi ev tipi ilaci tavsiye edersiniz ?
Emre İlhan
07-06-2018, 14:15
Ev yapımı ilaçlardan arapsabunlu olanı ya da başka herhangi bir preparatı denediniz mi?
Akarlar olarak adlandırdığınız zararlıyı daha yakından ve net fotoğraflama olanağınız var mı?
orhanyilmaz
08-06-2018, 07:49
Ev yapımı ilaçlardan arapsabunlu olanı ya da başka herhangi bir preparatı denediniz mi?
Akarlar olarak adlandırdığınız zararlıyı daha yakından ve net fotoğraflama olanağınız var mı?
Emre Bey, fotograf cekecek yaprak da kalmadigindan ancak tarif edeyim, cok ufak, gozle dahi zor gorulen kahverengimsi bir bocek gordum, bocekten ziyade etkisini anlatsam sanirim anlarsiniz, internette akar demisler yapraklari burusturup nihayetinde gelisimi durduruyor, sadece en ustteki taze yapraklara dadaniyor.
ilac olarak : kirmizi biber, nikotin, yag , arap sabunu ve aspirin karisimini fisfis ile uyguladim , sanki ateste yanmis gibi ertesi gun yaprak dahi kalmadi..hersey dokuldu.. simdilik ortalik sakin , yeniden ektigim veya daha ufak fidelere ilerde bulasirsa diye korkuyorum. Ekte grupta buldugum benzer bir fotoyu ekliyorum, tesekkurler yardimlariniz icin.
its_just_a_ride
08-06-2018, 12:36
Emre Bey, fotograf cekecek yaprak da kalmadigindan ancak tarif edeyim, cok ufak, gozle dahi zor gorulen kahverengimsi bir bocek gordum, bocekten ziyade etkisini anlatsam sanirim anlarsiniz, internette akar demisler yapraklari burusturup nihayetinde gelisimi durduruyor, sadece en ustteki taze yapraklara dadaniyor.
ilac olarak : kirmizi biber, nikotin, yag , arap sabunu ve aspirin karisimini fisfis ile uyguladim , sanki ateste yanmis gibi ertesi gun yaprak dahi kalmadi..hersey dokuldu.. simdilik ortalik sakin , yeniden ektigim veya daha ufak fidelere ilerde bulasirsa diye korkuyorum. Ekte grupta buldugum benzer bir fotoyu ekliyorum, tesekkurler yardimlariniz icin.
Sanırım tarif ettiğiniz şey aphid (yaprak biti). Kullandığınız solüsyon ağır gelmiş fidelere. Neemazal alıp seyreltip kullanabilirsiniz. Havalar ısındıkça bu sorunlar büyük ölçüde minimize oluyor.
acemi ciftci
08-06-2018, 20:36
Bir suredir balkonumda biber yetistirmeye calisiyorum. Ancak biber tohumdan da yetisse, fide de alsam belli bir buyuklukten sonra buyumuyor. Yapraklari kurumaya basliyor. Beyaz bir bocek gordum bugun ustune. Fasulyede de vardi. Neyi yanlis yapiyorum?
its_just_a_ride
08-06-2018, 21:38
Gübreyi azaltıp elinizden geldiği kadar steril toprak kullanmaya çalışın. Organik ilaç kullanacaksanız da neemazal deneyebilirsiniz. Mevcut zararlının avcısı balkonunuzda bulunmadığından -haliyle- popülasyonu hızla artıyor.
Emre İlhan
08-06-2018, 23:55
Sevgili orhanyilmaz; malesef ki problem akarlar olduğu zaman, akarisit denilen bir grup ilaca muhtaç kalıyoruz ki ilacın zararlı istilasını kontrol altına alması da sınırlı oluyor. Ancak ümidinizi kaybetmeyin. Şuan için biberlerinizi uygun bir biçimde gübrelemeye özen gösterin. Yapraklar yenilensin, bitki toparlanabilecek besini topraktan bulabilsin. Yeni süren yaprakları görelim.
Tohumdan yeni çıkan biberlerinizi şaşırtma yoluyla yeni kaplara alarak hastalıklı biber fidelerinden uzaklaştırma yoluna gidebilirsiniz. Durumu takip edelim, eğer istila devam ederse güçlü yöntemlere başvurmak durumunda kalabiliriz.
Sevgili acemi_ciftci; probleminiz beyaz sinekler. Öncelikle beyaz sinekler ile mücadele edip, başka mantari bir hastalığı diğer bitkilerden getirip, sizin temiz bitkilerinize enfekte etme döngüsünü durdurmak gerekli. Forumda beyaz sinekler ile ilgili yazıları okumanızı tavsiye ederim.
acemi ciftci
09-06-2018, 08:46
Sevgili acemi_ciftci; probleminiz beyaz sinekler. Öncelikle beyaz sinekler ile mücadele edip, başka mantari bir hastalığı diğer bitkilerden getirip, sizin temiz bitkilerinize enfekte etme döngüsünü durdurmak gerekli. Forumda beyaz sinekler ile ilgili yazıları okumanızı tavsiye ederim.
Dun Neemazal siktim. Sanirim tam olarak dediginiz gibi hem kirmizi orumcek hem buna bagli olarak mantar hastaliklari mevcut. Neemazal belki kirmizi orumcegi, beyaz sinegi durdurur. Mantar icin ne yapmak lazim acaba.
Emre İlhan
10-06-2018, 14:37
Neemazal ile ilaçlamayı, dört güne bir olacak şekilde rutine koymanızı öneririm. Mantarlar için ise ev yapımı ilaçlardan, antifungal(karbonatlı) olanı denemek, ilk etapta kimyasala başvurmaktan iyi olacaktır.
Yalnız, neemazal ile karbonatlı mücadelenin pek geçimli olduğunu söyleyemeyeceğim. Onun için, neemazalın etkisinin geçtiği dört gün sonralarında karbonatlı ilaçlamayı yapmak uygun olacaktır.
Şuan için ilk hedefimiz; mantarlar yerine beyaz sinek ya da kırmızı örümcek istilasını kırmak olmalı.
acemi ciftci
14-06-2018, 09:16
Biber biraz daha toparlamis gorunuyor. Yeni yapraklar cikartiyor ve rengi daha canli. Sanirim ise yariyor.
orhanyilmaz
20-06-2018, 10:10
[QUOTE=Emre İlhan;1542582]Sevgili orhanyilmaz; malesef ki problem akarlar olduğu zaman, akarisit denilen bir grup ilaca muhtaç kalıyoruz ki ilacın zararlı istilasını kontrol altına alması da sınırlı oluyor. Ancak ümidinizi kaybetmeyin. Şuan için biberlerinizi uygun bir biçimde gübrelemeye özen gösterin. Yapraklar yenilensin, bitki toparlanabilecek besini topraktan bulabilsin. Yeni süren yaprakları görelim.
- Cok tesekkur ederim, yeni cikan yapraklar fena degil, boylar uzadi , hersey yolunda gibi. Tesekkurler.
orhanyilmaz
26-06-2018, 10:02
Merhaba,
Ekteki resimlerde de gorulecegi uzere nisan ortasinda ektigim (cekirdekten) biberler 40-50 cm e ulasti , yaprak boylari normal ancak ne cicek ne de biber ortada yok :) singapurda havanin nemi 80% ve gunes sadece 1-2 saat gorunuyor, sicaklik 30-32 derece .. acaba asiri sicaklardan dolayi mi biberler olusmuyor ? arada elimle hallettigim 3-5 beyaz sinek disinda bir problem yok aslinda.. ama gubre ve toprak yiyip buyuyorlar urun vermiyorlar.. Toprak PH 7 civarinda killi toprak ve siyah solucan gubresi karisimi (arada keci gubresi de veriyorum) suyu hic sevmiyorlar , kasikla diplerini karistirinca 4-5 gun suyun halen topragi nemli tuttugunu gordum, haftada bir suluyorum.. buna gore ahvalim nedir merak ediyorum, degerli yardimlariniz lutfen.
*resimdeki sari yapiskanlar epey bi beyaz sinek halletti ama arada ari haric baska sinekleri de hallediyor..
orhanyilmaz
26-06-2018, 10:11
Sayin Grup uyeleri, belki yeri burasi degil ama sorum basit oldugu icin sansimi denemek istedim.
Cekirdekten ektigim kavunlar super hizla buyuduler heryer cicek oldu ancak bir numara yok, cikan bir kavun gormedim 2 haftadir. Tozlasma olmadigindan mi yoksa saksida bu is olmayacagindan mi sormak istedim.
sorun nerede acaba?
its_just_a_ride
26-06-2018, 16:51
Merhaba,
Ekteki resimlerde de gorulecegi uzere nisan ortasinda ektigim (cekirdekten) biberler 40-50 cm e ulasti , yaprak boylari normal ancak ne cicek ne de biber ortada yok :) singapurda havanin nemi 80% ve gunes sadece 1-2 saat gorunuyor, sicaklik 30-32 derece .. acaba asiri sicaklardan dolayi mi biberler olusmuyor ? arada elimle hallettigim 3-5 beyaz sinek disinda bir problem yok aslinda.. ama gubre ve toprak yiyip buyuyorlar urun vermiyorlar.. Toprak PH 7 civarinda killi toprak ve siyah solucan gubresi karisimi (arada keci gubresi de veriyorum) suyu hic sevmiyorlar , kasikla diplerini karistirinca 4-5 gun suyun halen topragi nemli tuttugunu gordum, haftada bir suluyorum.. buna gore ahvalim nedir merak ediyorum, degerli yardimlariniz lutfen.
*resimdeki sari yapiskanlar epey bi beyaz sinek halletti ama arada ari haric baska sinekleri de hallediyor..
Biberler oldukça cılız, güneş yetersizliğinden boya gitmiş görünüyorlar. Meyve oluşumu için en az 6 saat bol güneş ışığı lazım.
orhanyilmaz
27-06-2018, 06:48
Biberler oldukça cılız, güneş yetersizliğinden boya gitmiş görünüyorlar. Meyve oluşumu için en az 6 saat bol güneş ışığı lazım.
2 saatlik gunese koyunca da yapraklar rulo gibi katlaniyor.. 6 satte yaprak sarma olur onlar ki oyle bir gunes yok , tropical iklim... uzuldum, ben birakayim bu isleri ... bocek falan derken 2 aydir heryeri toprakla doldurdum... emekler bu ciliz fideler icinmis.. :'(
its_just_a_ride
27-06-2018, 12:00
2 saatlik gunese koyunca da yapraklar rulo gibi katlaniyor.. 6 satte yaprak sarma olur onlar ki oyle bir gunes yok , tropical iklim... uzuldum, ben birakayim bu isleri ... bocek falan derken 2 aydir heryeri toprakla doldurdum... emekler bu ciliz fideler icinmis.. :'(
Neden bırakasınız ki? Mevcut bulunduğunuz yerin iklimine, güneş miktarına uygun bir bitki türü her zaman vardır. Gölge toleranslı (shade tolerant) denilen türleri araştırın. Niyetiniz sadece sebze yetiştirmekse orasına bir şey diyemem. Kaldı ki gölgede yetişen berry'ler dahi var.
Seçim sizin. Kolaylıklar dilerim.
orhanyilmaz
28-06-2018, 05:41
Neden bırakasınız ki? Mevcut bulunduğunuz yerin iklimine, güneş miktarına uygun bir bitki türü her zaman vardır. Gölge toleranslı (shade tolerant) denilen türleri araştırın. Niyetiniz sadece sebze yetiştirmekse orasına bir şey diyemem. Kaldı ki gölgede yetişen berry'ler dahi var.
Seçim sizin. Kolaylıklar dilerim.
Tesekkurler.
Papatyacı
04-07-2018, 09:45
Arkadaşlar duvar üstünde duran saksıdaki biberlerimi sürekli kuşlar ( karga - sığırcık ) kesmekte ( bazen yiyorlar ) nasıl bir önlem alarak kuşları uzaklaştırılabilirim teşekkür ederim.
balkonbahçe
06-07-2018, 15:50
Ben de ilk defa bu sene saksıda biber yetiştiriyorum gerçekten çok güzel bir dıygu
aliakrep
15-07-2018, 19:39
Arkadaşlar kırmızı olan biber ikinci yaşında olan tatlı fidenin tohumluk olan biberi.
Diğeride pazardan TATLI diye aldığımız ancak , ACI olduğunu tahmin ettiğim biber.
ikinci biberin cinsini bilen var ise yazabilir mi ?
https://i.hizliresim.com/2ar1Rj.jpg
https://i.hizliresim.com/BzrP1v.jpg
BUYUK RESIMLER
https://i.hizliresim.com/2ar14v.jpg
https://i.hizliresim.com/BzrPg9.jpg
Ben gül biber olarak biliyorum. Çan biberi olarak da biliniyor. Önce tatlı. Çekirdekleri acı.
Arzu gürül
30-07-2018, 22:18
Saksıya diktiğim kıl tatlı biberlerim neden sert ne yapabilirim
kursat210
02-08-2018, 11:08
Saksıya diktiğim kıl tatlı biberlerim neden sert ne yapabilirim
Ziraat Müh. değilim ama bahçe tecrübelerime dayanarak söylüyorum;
Bunun birden fazla sebebi olabilir. Biber susuz kaldığında sertleşir. Eğer suyu yeterli ise besin alımıyla ilgili sorun yaşıyordur. Saksıda yetiştirilen bitkiler için mutlaka besin takviyesi yapılmalıdır.
Arzu gürül
08-08-2018, 09:59
Kursat210 cevabınız için teşekkür ederim
Merhabalar forumda ve bitki konusunda da tamamen acemiyim ;
Salon bitkilerimi artık hayata tutabildigim için biber yetiştirmeye karar verdim.
Gelişmeleri burdan paylaşabilirim diye düşündüm :)
Elimde :
-biber menderes kıl (acı)
Ve
- süs biberi (acı)
Tohumları var hangisi saksı ve içeride yetiştirmeye daha uygundur ? Şimdiden teşekkür ederim
ayıldız23
08-09-2018, 14:32
Merhabalar forumda ilk mesajım, daha önce siteden çok faydalandım ama yazmak nasip olmadı.
Antalya/Belek'te evimizin ufak bahçesinde sebze yetiştirmeye çalışıyorum, biber ve patlıcan gayet iyi gitti başta ama son zamanlarda biberlerim yaprak kıvrılma ve bozulmalar, sararmalar oluştu. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ayrıca domates ve salatalıkta çok çok az ürün alabildim bu bölge de genel bir problem, galiba sürekli kimyasal kullanmak gerekiyor. Başka çözüm önerisi olan var mı?
Yasin Öcal
17-05-2019, 06:01
Herkese güzel günler. Güzel bir paylaşım olmuş gerçekten birçok bilgi mevcut. Benim sorum resimde görülen acı biberin alt yapraklarını koparmalımıyım? Yoksa dokunmamalımıyım? Farklı farklı yorumlara rastgeldim başka sitelerde. Bazı yerlerde bitki gücünü diğer yapraklara vermesi için koparılabilir deniyor. Bazı yerlerde de bitki tüm yapraklarıyla bir bütündür. İşe yaramayan yaprağını zaten kendi döker deniyor. Sizce ne yapmalıyım?
saksı da biberler normal meyve verirken birden yaprakları soldu. ve çok pis koku geliyor. aldığım bir sebze gübresi vermiştim bunun etkisi oldu herhalde ne yapıp kurtarabilirim
cmurderf
17-06-2019, 20:05
https://i.hizliresim.com/dLnZ5V.jpg
https://i.hizliresim.com/kMjLJA.jpg
https://i.hizliresim.com/kMjLJA.jpg
Mangan eksikliği var sizce, hangi gübreyi ne şekilde kullanmalıyım? Şimddiden teşekkürler.
mehmet0791
28-12-2019, 20:43
https://www.youtube.com/watch?v=zn2DT8cu-2M
Robinson Crusoe
30-05-2020, 11:56
Görünüşe göre biz de bitlendik :rolleyes:
709601
709600
Neemazal deneyeceğim, burada okuduklarıma göre en sağlıklı çözüm o gibi. Nedense hiç başıma geleceğini düşünmemiştim...
its_just_a_ride
30-05-2020, 16:01
Görünüşe göre biz de bitlendik :rolleyes:
709601
709600
Neemazal deneyeceğim, burada okuduklarıma göre en sağlıklı çözüm o gibi. Nedense hiç başıma geleceğini düşünmemiştim...
İlk önce tazyikli suyla fiziksel olarak uzaklaştırmayı deneyin. Neemazal sonraki aşama.
Robinson Crusoe
30-05-2020, 16:24
İlk önce tazyikli suyla fiziksel olarak uzaklaştırmayı deneyin. Neemazal sonraki aşama.
Sokağa çıkma yasağından dolayı bir şey alamıyorum zaten, içim elvermedi bitlerin yaprakların üzerinde kalmasına bahsettiğiniz şekilde tazyikli su ile uzaklaştırdım.
Yalnız bu canlılar çok da durağan değil sanki su gelince zıplıyorlar gibi. Umarım diğer bitkilere geçmelerine neden olmamışımdır.
İlaç pahalı ancak sürekli lazım olacaksa alayım dursun gibi bir düşüncem vardı. Okuduğum diğer yöntemler arap sabunu(forumdaki evde yapılan ilaçlar başlığında), sigara izmaritlerini suda bekletip püskürtmek, bulması zor gibi ama en doğalı da uğur böceği anladığım kadarıyla.
Bir şekilde halledeceğiz.
Edit: Bitlere tazyikli su saldırımdan 1 gün sonra yaprakların üzerinde beyaz beyaz yeni bir tür gördüm. Nasıl bir belaya çattık, bu sefer ne tür bir zararlıyla uğraşıyoruz diye fotoğraf çektim. Neyse ki bitlerin ölüleriymiş. Bugün arap sabunu alıp ilk müdahaleyi yapacağım.
709700
Biberdomates
02-06-2020, 01:06
merhaba foruma yeni üye oldum yüklendi mi resim bilmiyorum. Benim bi sorum olacaktı. yaklaşık 1 ay önce saksılara biber ektim ama saırım biraz küçükken ektim. İki tane gerçek yaprak çıkmışti ama tırnağının yarısı büyüklüğünde her biri.. 1 ay geçmesine rağmen hala ektiğim gibi duruyorlar. Bazıları büyüdü lakin onlarda oldukça yavaş büyüyorlar. Ne yapmam gerekir? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bu sabah, 3 tane biber fidesi ektim. Fideler pek bir kötü, verim alabileceğimi sanmıyorum ama yine de denemek istedim. Torf toprak kullandım, toprağa biraz da yumurta kabuğu karıştırdım.
https://i.hizliresim.com/aJZgsJ.jpg
Yapraklar şöyle, kötü durumda.
https://i.hizliresim.com/wBxDod.jpg
Bu arada yaprakların bu şekilde olması bir hastalık belirtisi olabilir mi? Diğer bitkilerime zarar verir mi bunlar? İyi bakılmadığı için bu halde olduğunu düşünmüştüm ama...
Bu sabah, 3 tane biber fidesi ektim. Fideler pek bir kötü, verim alabileceğimi sanmıyorum ama yine de denemek istedim. Torf toprak kullandım, toprağa biraz da yumurta kabuğu karıştırdım.
https://i.hizliresim.com/aJZgsJ.jpg
Yapraklar şöyle, kötü durumda.
https://i.hizliresim.com/wBxDod.jpg
Bu arada yaprakların bu şekilde olması bir hastalık belirtisi olabilir mi? Diğer bitkilerime zarar verir mi bunlar? İyi bakılmadığı için bu halde olduğunu düşünmüştüm ama...
Yaprakları sanki bir şey yemiş gibi görünüyor. Yaprak altlarını falan dikkatlice inceleyin. Eğer herhangi bir zararlı görürseniz, ilaçlarsınız. Ev yapımı ilaçlar başlığından faydalanabilirsiniz.
Fidelerin durumu çok kötü görünmüyor. Yakında güçlenecektir. Yeter ki bir zararlı olmasın.
Teşekkür ederim, çok yardımcı oluyorsunuz.
Gece_kondu
06-06-2020, 09:37
Arkadaşlar pazardan 10 adet biber 2 adet salatalık fidesi aldım.her birini (biberler çifter dikmek üzere) 8 kglik yoğurt kocalarına diktim.topraginda bahçe toprağı,biraz TORF ve her birine 2 avuç dağıtılmış NPK var.
Dün akşam diktim.suladim.bu sabah baktım ki hepsi baygın baygın olmuşlar.yaprak gövde yerlerde.bundan önce de fide aldığımda onlar da böyle olmuşlardı.sorun nerde arkadaşlar yardımcı olacak kimse varmı?
Portakal Rengi
06-06-2020, 16:48
Teşekkür ederim, çok yardımcı oluyorsunuz.
Domates bölümünde de sorunuz var. Yakın plan yaprak fotoğrafı (sadece yaprak görünsün) gerekli. İki konuyu kafamda birleştirdiğimde mantar veya yaprak biti olabilir gibi geliyor. İki bitkinizi de etkilemiş olabilir.
Domates bölümünde de sorunuz var. Yakın plan yaprak fotoğrafı (sadece yaprak görünsün) gerekli. İki konuyu kafamda birleştirdiğimde mantar veya yaprak biti olabilir gibi geliyor. İki bitkinizi de etkilemiş olabilir.
Sabah gün ışığında çekip atarım ama ikisinde benzer problemin olmadığını düşünüyorum. İyice inceledim, hiçbir şekilde bit bulunmuyor.
Biber fidelerinden hiç umudum yoktu. 2 gün iyi güneşi görünce, biraz toparlandılar. Tomurcuklar bile büyüdü neredeyse. Bit, böcek falan görmedim çok şükür. Birkaç kanatlı karınca gördüm o kadar.
https://i.hizliresim.com/bGUg7t.jpg
Arkadaşlar pazardan 10 adet biber 2 adet salatalık fidesi aldım.her birini (biberler çifter dikmek üzere) 8 kglik yoğurt kocalarına diktim.topraginda bahçe toprağı,biraz TORF ve her birine 2 avuç dağıtılmış NPK var.
Dün akşam diktim.suladim.bu sabah baktım ki hepsi baygın baygın olmuşlar.yaprak gövde yerlerde.bundan önce de fide aldığımda onlar da böyle olmuşlardı.sorun nerde arkadaşlar yardımcı olacak kimse varmı?
Fideler toprağa ekildiğinde, kökler toprağa tutunana kadar bir iki gün boynunu bükmesi normaldir.
Bugün çiçek açtılar.
https://i.hizliresim.com/9OqsU4.jpg
Lahmacun1500
11-10-2020, 11:42
https://hizliresim.com/XmqAts][img]
Biberimin yaprakları boyunlarını büktü neden olmuş ne yapmalıyım?
Lahmacun1500
11-10-2020, 11:45
https://hizliresim.com/XmqAts
feyzi_48
24-11-2020, 08:13
https://hizliresim.com/XmqAts][img]
Biberimin yaprakları boyunlarını büktü neden olmuş ne yapmalıyım?
Soğuktan olmuş
Dadaloğlu
25-10-2021, 12:35
Resimde bir aylık olan kapya biber fidesi görülüyor. Fasulye sadece sağlayacağı azot desteğini görmek için dikildi. Meyveye durmadan keseceğim. Biberin gelişimi hakkında yorum istiyorum. Teşekkürler
722431
Dadaloğlu
09-11-2021, 15:20
722632Maraş Biberi çok yavaş büyüyor sanki:confused:
Dostlar Bhut jolokia fidesinden bir arkadaşıma hediye etmiştim. Bitki kocaman oldu ancak iki senedir tomurcuk veriyor ancak çiçek açmadan kuruyup dökülüyormuş. Ne yapmak gerekir? Yardımcı olursanız memnun olurum? Fotoğraflar da aşağıda.
https://i.ibb.co/gTd2kCQ/Whats-App-Image-2022-04-05-at-21-00-21.jpg (https://ibb.co/gTd2kCQ)
https://i.ibb.co/f9z6CWF/Whats-App-Image-2022-04-05-at-21-00-34.jpg (https://ibb.co/f9z6CWF)
Renkli bahçem
25-03-2023, 21:17
Merhaba. Fotoğraftaki biber yapraklarının kıvırcıklığının sebebi nedir acaba? Bu sene bir çok çeşit biber ektim. Sadece bunda var. Tohumundan çıkarken böyle değişik çıktı. 3. Fotoğraf normal biberin yanında.
Fark anlaşılsın diye.
Bitlenmiş olabilir benim başıma gelmişti. Soğuk yiyen patlıcanlar da böyle kıvrılma oluyor ama biberde oluyormu bilmiyorum. Aşırı sulama ve aşırı ışık da sebeb olabiliyormuş. Şu sayfada
https://peppergeek.com/pepper-plant-leaves-curling/
Olası sebepler resimli olarak anlatılmış.
Renkli bahçem
27-03-2023, 20:06
Evet minik beyaz bit varmış nasıl faketmedim bilmiyorum. Çünkü her sene bahçeye ektikten sonra illa ki biberlerime musallat olurlar ve yaprakları kıvrılır. Büyümesi yavaşlar. Hiçbirinde olmadığı sadece bunda olduğu için sanırım bit olacağını düşünmedim. Elimle temizleyip neem yağı sıkacağım yaprağına ve toprağına. Diğerlerinide bir kontrol edeyim.Teşekkür ederim
Bütün tavsiyler için teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.