View Full Version : Biber
ahmetihsan
15-06-2011, 01:25
Biber fidelerinin büyümeleri, cinsine göre değişiyor. Balkonda 4-5 çeşit biber fidem var ve hepside aynı zamanda ekilmiş olmasına rağmen, boyları farklı farklı.
Tatlı kıl biberlerin meyvesini yemeye başladım. Kırmızı yağ biberleri çiçek açmak üzereler. Dolma biberler de daha çiçek bile yok. Süs biberleri ise hemen hemen hiç büyümediler.
Ekim zamanları eşit, toprakları aynı, güneş görme süreleri aynı ama biri meyve verirken diğeri hiç gelişme göstermedi.
Süs biberleri büyük bir ihtimal sonradan açılacak diye düşünüyorum.
Sayın Tuğcu; uç alma işlemini yanlış yaptım da acaba bu nedenden dolayı mı gelişmiyorlar diye düşünmüştüm. Sanırım hepsinin cinsi Demre biberi. Fide olarak diktim bir buçuk ay oldu çiçek ve meyve olmaması normal mi??? Sağlıklı görünüyorlar. Belkide gövdelerini geliştiriyorlar diye düşünüyorum. Çiçeklenmelerini gördüğümde fotoğrafını koyacağım ***.
ahmetihsan
15-06-2011, 01:27
İyi günler biberimin bulunduğu bu saksının boyu büyümesi için yeterlimidir?
Sayın Enes, arkadaşların tavsiyelerini uyguladınız mı?? Fotograflayabilir misiniz? Böylece bitkinizideki gelişmeleri gözlemleyerek birşeyler öğrenebiliriz. Teşekkürler.
handeninbalkonu
16-06-2011, 16:37
Merhaba,
Forumunuzda yeniyim ve gerçekten bu sorunun cevabını bulabilmek oldukça fazla konuyu okudum ama bulamadım. Sorum biberlerimdeki yeşil yaprak bitleriyle ilgili. İlk başta un gibi olanlardan vardı, onlardan kurtuldum şimdi de yeşiller var. Ama benim sorunum şu, ben bu forumu keşfetmeden önce gidip çiçekçiden ilaç almıştım ve 2 kere onu uygulamıştım. Ancak ben bu biberleri 2 yaşındaki kızım dalından koparıp yesin diye yetiştiriyorum. Şimdi o ilaç yüzünden biberlerim zehirli yani ilaçlı çıkar mı onu merak ediyorum. Ben ilacı uyguladığımda çiçek açmak üzere tomurcuklar vardı ve onların üzerine sıkmak durumunda kaldım çünkü bütün bitler ordaydı. Bitkileri sökmeli miyim? Hadi onları söktüm diyelim yeni biber ekerken toprağı da değiştirmeli miyim? Sonuçta toprağa da nüfuz etmiştir o ilaç. İlacın adını ne yazık ki veremiyorum çünkü üzerinde markası yazmıyor sadece sadece süs bitkileri için haşere sprayi yazıyor. (Çiçekçiye biber dedim ama bunu verdi yine de) Bildiğimiz sinek ilacı gibi kokuyor. Bi daha arap sabunundan şaşarsam 2 olsun! Eve giderken hemen arap sabunu alıcam 1 koli!
sebnem&mircan
17-06-2011, 11:19
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 Bu linkte size yardimci olabilecek bilgiler mevcuttur umarim sayin handaninbalkonu. Kolay gelsin
handeninbalkonu
17-06-2011, 15:04
teşekkür ederim, o forumu okumuştum zaten ama şimdi tekrar daha dikkatli okuyacağım :rolleyes:
Merhaba,
Forumunuzda yeniyim ve gerçekten bu sorunun cevabını bulabilmek oldukça fazla konuyu okudum ama bulamadım. Sorum biberlerimdeki yeşil yaprak bitleriyle ilgili. İlk başta un gibi olanlardan vardı, onlardan kurtuldum şimdi de yeşiller var. Ama benim sorunum şu, ben bu forumu keşfetmeden önce gidip çiçekçiden ilaç almıştım ve 2 kere onu uygulamıştım. Ancak ben bu biberleri 2 yaşındaki kızım dalından koparıp yesin diye yetiştiriyorum. Şimdi o ilaç yüzünden biberlerim zehirli yani ilaçlı çıkar mı onu merak ediyorum. Ben ilacı uyguladığımda çiçek açmak üzere tomurcuklar vardı ve onların üzerine sıkmak durumunda kaldım çünkü bütün bitler ordaydı. Bitkileri sökmeli miyim? Hadi onları söktüm diyelim yeni biber ekerken toprağı da değiştirmeli miyim? Sonuçta toprağa da nüfuz etmiştir o ilaç. İlacın adını ne yazık ki veremiyorum çünkü üzerinde markası yazmıyor sadece sadece süs bitkileri için haşere sprayi yazıyor. (Çiçekçiye biber dedim ama bunu verdi yine de) Bildiğimiz sinek ilacı gibi kokuyor. Bi daha arap sabunundan şaşarsam 2 olsun! Eve giderken hemen arap sabunu alıcam 1 koli!
Sayın handeninbalkonu, malesef ilacın etkileri belli süre meyvelerde kalıyor. Benim güller için kullandığım ilacın üzerinde, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreler yazıyor. Yani ilacı kullandıktan sonra belli bir süre hasat yapılmaması gerekiyor. Benim kullandığım ilaç kutusunda domatesler için 7 gün , elma için 14 gün diye uyarılar var. Fakat anladığım kadarıyla sizde meyve yok, sadece çiçekler var. Bu durumda bir zararı olmaz diye düşünüyorum ama tam olarak emin değilim. Bu konuda uzman bir arkadaş yardım ederse bizlerde bilgilenmiş oluruz.
Yaprak bitlerinize gelince, sadece arap sabunu hepsini öldürmeye yetiyor. Yarım litrelik bir şişeye, 1 çorba kaşığı arap sabunu koyup yaprak biti sarmış bitkinizin üstüne spreyle sıkın. Yaprakların altlarını atlamayın, çünkü büyük çoğunluğu buralarda bulunuyor. Sprey sıktıktan 1 saat sonra yaprak bitlerinin öldüğünü göreceksiniz.
handeninbalkonu
20-06-2011, 09:28
Sayın Tuğcu,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok aydınlatıcı oldu. Özellikle hasat sürelerini yazmanız çok iyi oldu, ne yazık ki benim aldığım ilacın üzerinde değil hasat süreleri markası bile yazmıyor. Sanırım bundan sonra daha bilinçli olmam lazım. Dediğiniz gibi bende daha biber yok ortada, onlar büyüyüp toplanacak hale gelene kadar o süre çoktan geçmiş olacaktır. Ama ben bir şekilde daha ayrıntılı bir bilgiye ulaşacak olursam sizleri de mutlaka bilgilendiririm. Tekrar teşekür ederim. :)
nazlı hilal
21-06-2011, 17:36
Gül biberi ya da çan biberi hakkında bilgi istiyorum,yemek ve salata süslemelerinde kullanmayı istiyorum,yenilebilir sanırım...
Emre İlhan
22-06-2011, 07:28
Sayın, handeninbalkonu. Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.:) Aldığınız ilaç toz mu? Yoksa sıvı formülasyon mu? Ayrıca ne renk olduğunu da yazarsanız belki tahmin yürütebiliriz. Ama unutmayın bu işler tahminle vs olmaz. İlacın kutusu, prospektüsü olmadan asla satın almamalıyız. Keşke kimyasal kullanmasanız. Ayrıca, toprağınızı filan değiştirmeye, bitkiyi söküp atmaya gerek yok. Yazık olur. Bekleyin bir tahmin yürütelim ona göre. Size şöyle söyleyiym piyasada, çiçekçiden vs... kolayca bulabileceğiniz en yüksek bekleme süreli ilaç yaklaşık 28-30 gündür(Parathion Methly vs...). Yani en kötü ihtimal bu kadar beklersiniz. Birde 2-3 ay etkili ilaçlarda var. Ama o kadar etkilisini bulabileceğinizi zannetmiyorum. Eğer bu ilaç yaprak bitlerine etki ettiyse ve şu anda bitkinizin üzerinde canlı yaprak bitleri varsa etkisi geçmiş, dalından koparıp iyice yıkayıp yiyebilirsiniz demek. Eğer herhangi canlı bir zararlı yoksa bitkinin üzerinde, emin olmadan tüketmeyin.:)
Herkese iyi günler biberlerimin yapraklarında bi sorun var biberlerim döktü ancak 1 haftadır yaprakları aşağı sarktı cansız duruyor sebebi nedir? Cevabınızı beklyorum...
macuroğlu
01-07-2011, 13:52
biber fideler hava şartlarından dolayı tam olarak gelişemedi:( buda son hali
macuroğlu
01-07-2011, 14:00
son çektiğim fotoğraf
limon_sever
02-07-2011, 11:29
Bu sene yağışların uzun sürmesi nedeniyle sebze fideleri çok iyi gelişemedi. Doludan yaprakları delik deşik olmuştu.
ahmetihsan
02-07-2011, 19:20
Biber fidelerim çok uzun zamanda gelişme kaydediyor. 6-7 gerçek yaprak olduğunda uç alma yapmıştım. Sanırım çiçek açacaklar. Fakat bu çiçeğin yanıbaşlarında minik minik yapraklar oluştu . Bunlarıda koparmalı mıyım?
Bir iki fidemdeki üst yapraklarda kıvrışıklıklar oluşmaya başladı. Sulama hatası mıdır? Kontrol ettiğim kadarıyla böceklenme görünmüyor. Aşırı güneşte kalmıyorlar. Yorumlarınız bekliyorum. Teşekkürler.
Terasta yaklaşık 20 kök süs biberi var.Fotoğrafta gördüğünüz biberler 3 günde bu hale geldi.Sorunun ne olduğunu anlayamıyorum.Diğerleri çok sağlıklı ama bunlar kendini bırakmış durumda.Sizce bunları sökmelimiyim.Saygılar.
macuroğlu
05-07-2011, 18:31
sayın bartunç tahminen biber fidelerinizi su kesmiş topraktan çıkardığınız zaman köklerinden beli olur
Biberlerimin son halleri .
Yaprak biti için ilaç kullanmıştım bazı çiçekleri kuruttu şimdi yenilendiler.
İlk meyveyi gördüğümde sevinçten çıldırdım.Ne güzel bir duygu bu.
Merhaba
Bahçeme 2 hafta önce biber fideleri diktim. Bol çiçek var fakat çiçekler bir süre sonra kuruyor. Daha önce yetiştirmedim ama bu durumun normal olmadığını düşünüyorum. Kuruyan çiçekler biber oluştururmu? kurumasının sebebi nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.
Bursa Gemlik de yaşıyorum çok sıcak olduğundan her akşam suluyorum fideleri.
serkan_istanbul
09-07-2011, 10:43
Resim yüklerseniz daha fazla yardımcı oluruz. Sevgiler
Biber fidelerim çok uzun zamanda gelişme kaydediyor. 6-7 gerçek yaprak olduğunda uç alma yapmıştım. Sanırım çiçek açacaklar. Fakat bu çiçeğin yanıbaşlarında minik minik yapraklar oluştu . Bunlarıda koparmalı mıyım?
Bir iki fidemdeki üst yapraklarda kıvrışıklıklar oluşmaya başladı. Sulama hatası mıdır? Kontrol ettiğim kadarıyla böceklenme görünmüyor. Aşırı güneşte kalmıyorlar. Yorumlarınız bekliyorum. Teşekkürler.
Ahmetihsan bey, sizde ki buruşma bende de var. Bilen biri yardım ederse sevinirim...
ahmetihsan
10-07-2011, 10:33
Sayın Himone; bekliyoruz inşaallah bir üstad yardımcı olur. :)
Emre İlhan
10-07-2011, 11:47
Bursa Gemlik de yaşıyorum çok sıcak olduğundan her akşam suluyorum fideleri.
;)Sevgili h999; işte sorunu siz bulmuşsunuz bile. Hava çok sıcak, yani sıcaklık 34-35 dereceye çıktığı zaman biberin meyve tutumu güçleşir. Ben Adana'da yaşıyorum. Güneybatı cephe bir balkona sahibim. Dolayısıyla hava o denli sıcak ki biberler bol bol çiçek açıp sürekli çiçeklerini döküyorlar. 7-8 tane biber fidelerim sadece 3-4 adet meyve tutabildiler. Süs biberlerim daha iyi meyve tutuyorlar fakat sivri biberlerim sıcaklardan çok olumsuz etkilendi. Bu durumda ya biberleri serin bir yere alacağız ya da hormon(bgd) kullanarak çiçekleri döktürtmeyip, döllenmeden meyve tutturacağız bitkilerimize. Başka yolu yok. Bu arada çiçeklenme döneminde meyve tutumu için suyu olabildiğince kısıtlı vermeye dikkât etmemiz gerekiyor. Sulamaya dikkât ettiğim halde bu sorunla karşılaşıyorum. Her ne kadar meteoroloji 32 derece gösterse de şu anda burada güneşte hava 36-37 derece. Balkonum akşama kadar güneş alıyor. Artık durumu siz düşünün. Tek bir çare var, o da hormon. Diğer bir dikkât etmemiz gereken nokta ise; biberlerin saksısı çok ısınmamalı. Eğer saksı çok ısınıyorsa bitki strese girip çiçeklerini döküyor. Bunun için saksılarımı doğrudan betonun üzerine koymaktansa saksı altlıklarını ters çevirip onun üzerine koyuyorum ve doğrudan güneş alan saksılarımı iki kat alüminyum folyo ile dışını kaplıyorum. Alüminyum folyo ışığı yansıtsın bir nebze de olsa ısıyı düşürsün diye. Kolay gelsin.:)
saksıda yetiştirdiğim biberlerimn yapraklarında basura oluştu bunu nasıl çözebiliriz? topraklarında da küçük karıncalar var.sizce bunun nedeni ne olabilir? biberlere zarar verir mi? yardımcı olabilirseniz teşekkür ederim:)
teşekkür ederim yardımınız için. Biberlerim bahçede dikili yerlerini değiştirmem mümkün değil. Sanırım şu an için yapılcak tek şey suyu azaltmak iki günde bir su veriyorum artık. Bir kaç çeşit biber fidelerim var umarım az da olsa yetişirler :)
Biberlerim için boş yere endişelenmişim :) kaç zamandır sorun var diye düşündüğümden umudumu yitirmiştim sedece suluyordum biberlerimi dün su verirken bir sürü biberin büyüdüğünü farkettim :) onca zaman tepelerinde biber aradım durdum ne ara büyüdüler anlamadım :) en kısa zamanda fotoğraflarını yüklerim.
loveflower
20-07-2011, 14:57
Süs biberim çiçeklenmeye başladı:)
235378
mrkamilk
28-07-2011, 13:03
" Süs biberim çiçeklenmeye başladı"
MAŞALLAHI VAR GERÇEKTEN
ahmetihsan
12-08-2011, 03:14
Süs biberim çiçeklenmeye başladı:)
235378
Sayın loveflower; gerçekten bitkinizin maşallahı var. Ürünlerinden yemek nasip olur inşallah.. Çok sağlıklı görünüyorlar..
Bu arada benim biberlerimdeki buruşmanın sulama hatası ve biber biti kaynaklı olduğunu söylemişlerdi. Gerçekten üzerlerinde minik hayvancıklar gördüm ve deterjanı su ile karıştırarak püskürttüm. Tam çiçeklenme dönemindeydiler bir kaç çiçek telef oldu ama bitlerden kurtuldum. Meyvalar oluşmaya başladı..
Merhabalar
Mayıs ayında ektiğim tohumlar büyüdü çiçek açtı. Nasıl bir biber çıkacak ortaya hiç bilmiyorum:) Merakla bekliyorum.
Bu arada çiçek açtığı bu dönemlerde nasıl bakım yapmalıyım, sulama nasıl olmalı bilgilendirirseniz sevinirim.
Bir de çiçek açan biberlerimin yapraklarında sararmalar oldu gibi, sebebi nedir acaba?
239974
239975
ahmetihsan
14-08-2011, 00:31
Sayın no_lina ; bu konuda yardımcı olabilecek ustalar sanırım forumda daha önce benzer sorulara cevaplar verildiğinden forumun iyi incelenmesine isteyerek cevap vermiyorlar. Ben forumdan öğrendiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım size :) Çiçeklenme başladığında fazla su vermiyorsunuz. Bitkinizin yapraklarının üstünde ve altında olabilecek küçük bitleri kontrol ediniz. Eğer varsalar onlara bir litre suya bir çorba kaşığı arap sabunu karıştırarak bolca püskürtme yapınız. Bitlerden kurtulursunuz. Ben denedim başarılı oldu. :) Yanlız o dönemdeki çiçekleri kaybediyorsunuz. Bitki kendini toparladığında yeniden çiçeklenme ve meyve oluşuyor. Sararmalar eğer zararlı böcek kaynaklı değilse sulama fazlalığından da oluşabiliyor. Hatalarım varsa lütfen usta arkadaşlar düzeltme yapsınlar.. Umarım bitkinizin bol bol meyvelerinden yersiniz. Kolay gelsin.
macuroğlu
14-08-2011, 00:48
Sayın no_lina biber saksısının dar olmasından birde havasızlıktan ve az güneş görmesinden sararma yapmış olabilir gördüğüm kadarıylada sizin biberler tek dal büyüme yapmış bunun nedeni fazla sulama olabilir biber sudan çok nemi sever saygılar
sayın ahmetihsan ve macuroğlu cevaplarınız için teşekkür ederim.
Biberleri hergün suluyorum, geçen gün bahsettiğiniz bitleri gördüm yapraklarda, şimdi okuyunca hazır çözümünü de yazmış olmanıza çok sevindim;) en kısa sürede dediğinizi uygulayacağım. Bit olan biberimde henüz çiçekler açmadı tomurcuk haldeler.
yarenimex
10-10-2011, 17:21
Acısos yapmak üzere topladığım biberlerim..
karamanliali
08-12-2011, 22:13
Merhabalar,
Ben Belcikada bahcemde kucuk bir tunel serede biber ve domates yetistirmek istedim.
Taze gubrelenmis siyah toprak getirttim. Biber ve domates fidanlarim kocaman oldu ama, ne biber nede tomates vermedi neden acaba?
Bu arada, bu simdiki mesele degil tabi yazin dikmistim bunlari.
bettyycim
08-12-2011, 22:47
Çiçek açtılar mı peki?
Selahattin Yılmaz
08-12-2011, 22:48
Sevgili karamanliali, çekilmiş bir resim varsa buraya yerleştirin daha iyi yardımcı olabiliriz. Ama ilk kanaatim tohumdan kaynaklanan bir sorun olduğu yönünde.
Mete Tiren
09-12-2011, 08:15
Sn karamanliali Sn Selahattin hocamın dediği yüksek ihtimal belkide çiçek aşamasına gelen bitkiler var ve çiçek açtılarsa döllenmede bir sıkıntı olmuş veya çiçekleri dökmüş olabilme ihtimalleri de aklıma geliyor. Resim yüklerseniz hocalarımız yardımcı olacaklardır Saygılar
benimde ilk ektiğim biber çok sulayınca kocaman bir ağaç gibi olmuştu, hiç meyve vermemişti,fidesini pazardan almıştım,sonra kilerde böyle bir problemle karşılaşmadım. ağaçlar nette yetiştirilmesiyle ilgili bilgileri okuyunca zamanla yetiştimeyi öğrendim belkide tohumla ilgili bir sorun yaşadınız.
karamanliali
09-12-2011, 16:43
Hepinizin cevaplarina tesekkur ederim, maalesef resim yok cunki dedigim gibi olay yazin olmustu.
Hepsi cicek acmisti, dediginiz gibi belkide tunel sera icinde olduklarindan dollenme problemi olabilir.
Tohum problemi oldugunu sanmiyorum cunki ayni tohumu baskalarida bahcelerine dikti ve iyi biberleri oldu.
Bilmem soylememe gerek varmi ama o seraya, o sene yeni gubreli toprak dokturmustum.
acaba yeni topragi bulunca azdilarmi ki?
merhaba,
yaklasik 2.5 ay once ektigim tohumlarim hem cimlendi, fakat bir turlu buyumediler. Asagida fotolarini gorebilirsiniz. Evde durduklarini icin bir sicaklik problemi olmuyor. Isik azdir diye yanlarina lamba koydum ve sivi gubre attim, yine de bir fayda vermediler.
Sorun sizce ne olabilir?
Bende 1 ocakta ince kıl biber tohumu ektim. Bakalım büyüme hızları ne olacak. İşte fotoğrafları.
http://img585.imageshack.us/img585/4995/16012012801.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/585/16012012801.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Size bol sanslar, maalesef benim biberlerim bodur olarak kaldilar, buyume ya da bozulma gostermiyorlar.
Size bol sanslar, maalesef benim biberlerim bodur olarak kaldilar, buyume ya da bozulma gostermiyorlar.
Toprağını değiştirmeniz mümkünse değiştirerek deneyin.
Eğer varsa evin güneyinde bütün gün güneş alan bir yere koymanız çok faydalı olur. 7-8 saat lamba yakarsanızda aynı etkiyi yaparsınız. Lambayı kaç saat açıyorsunuz?
Tesekkurler yardimlariniz icin.
Daha buyuk bir saksiya aldim bir kac tanesini ve kalorifer yakinina getirdim. Sonucta yeni bir dal ve iki yaprak actilar :)
macuroğlu
20-01-2012, 14:29
bu zamanda biber yetiştirmek ilginç çiçek açsa bile meyvesi olmaski
Neden olmuyor? Evde bakiyorum biberlere, gayet sicak bir ortamdalar.
Burada carliston ve sivri bulunmuyor maalesef, o yuzden Turkiye'den getirdigim birkac biberin tohumlarini cimlendirdim.
maysan80
21-01-2012, 01:26
daha zamanı var da o yüzden. sizin olduğunuz yer baz alınırsa bu durumu sizin adınıza güç duruma sokar. ürün almanız zor gibi duruyor. ama inşallah yanılırım.
alperfect
29-02-2012, 19:29
Geçen yazın biberi kışı evin içinde geçirdi ölmedi üstünde bıraktığım tohumluklar aynen duruyor şimdi de yeni çiçek açmaya hazırlanıyor :D
limon_sever
02-03-2012, 13:36
Geçen yazın biberi kışı evin içinde geçirdi ölmedi üstünde bıraktığım tohumluklar aynen duruyor şimdi de yeni çiçek açmaya hazırlanıyor :D
Benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.
Safranlı
02-03-2012, 14:33
benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.
sıcak ortamda bende altın çilek i ertesi yıla kadar ölmeden yaşatım
ancak baharda hızla buyusede verımlı olmadı
buradakı durum güneş ışıklarını alamamamsından dolayıdır
şu an itibariyle rutın bırakıp baharda güçlü bir gübreleme yapılır
sıcaklar bıraz arttımı verıme başlar
bu mevsımde yaşaması bile başarıdır
baharda ıyı bır gubreleme yapmayı unutmayınız
bır kaç sürgün verırse en alttakını bırakırsınız
limon_sever
02-03-2012, 16:38
Sayın Safranlı,
Biberi kurban bayramında çimlendirmiştim. 1 ay kadar öncede saksıya almıştım. Yani geçen yazdan kalma değil. Çok güzel tomurcuklar çıkıyor. Bende epey sevinmiştim. Bol bol biber yiyeceğiz diye. Ama ilk 3 çiçeğini döktü. 4. çiçeğinde de sararma belirtisi var. Cam önünde durduğu için güneşten epey etkilendi galiba ve alt kısımda kalorifer peteği olduğu için bir de saksı seramik olduğu için saksı ısısından dolayı çiçekleri dökülmüş olabilir diye düşünüyorum. Yaprakları da buruştu. Tamamen sıcaktan olduğunu düşünmeye başladım. Cam önünden çekip peteğe uzak bir yere koydum. Öğlen güneşi görüp görmeyeceğini bilmiyorum. Birde böyle deneyeyim diyorum.
272005
272006
kelebek çalısı
02-03-2012, 20:51
Merhaba,
yaklaşık bir ay kadar önce ektiğim cayenne biber tohumları yeni çimlendiler.
Bu arada geçen sene yaz başında bahçeye dikilen biberler(ne tür olduğunu bilmiyorum, fide olarak almıştım) ne durumdalar diye bugun bakarken bir de ne göreyim, üzerinde biberler var. İki gün önce Lefkoşa-Girne arası boğaz tabir edilen yere, ve de yüksek bölgelere kar yağışı oldu. O soğukların etkisi de fotoğrafta görülüyor, soğuk vurmuş yapraklarına, kararıp, kıvrılmışlar biraz.
Aşırı acı bir biber cinsi. Yenmeyecek kadar acı, zaten fazla tüketemedik. Ama bu sene daha iyice körpe iken koparıp tüketmeyi deneyeceğim bakalım.
İşte bu da kış biberi :rolleyes:
Çiçek açıyorlar ve meyvede tutuyorlar ama meyveler yaza göre çok yavaş büyüyor.
bahtiyar02
04-03-2012, 07:29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu
Gerekli şartlar ve ortam oluşturulursa özellikle sıcaklık biberler rahatlıkla kapalı ortamlarda yetiştirile bilir ve ürün alınır.
Saygılar
alperfect
13-03-2012, 21:07
Benim biber fidanı da çiçek açtıktan sonra kuruyor. Sizinkiler direkt güneş almıyor mu? Sanırım benimkiler güneşten kavruldu. O yüzden dökülüyor.
Çok fazla güneş almıyor zaten mutfak balkonunun içeri alınan kısmında yani biraz soğuk oluyor kış boyunca az az suladım yavaş yavaş suyu artırdım gece 0'ın altına düşmemeye başladığında balkona koyacağım
Ekrem Uslu
13-03-2012, 21:16
Çok fazla güneş almıyor zaten mutfak balkonunun içeri alınan kısmında yani biraz soğuk oluyor kış boyunca az az suladım yavaş yavaş suyu artırdım gece 0'ın altına düşmemeye başladığında balkona koyacağım
Bitkinizi saksı seviyesinin 10 cm üstünden budayıp taze sürgünlere teşvik etseniz,toprak seviyesinin hemen üstünden gelecek iki yeni sürgünü bırakıp diğerlerini budasanız ve saksıyı büyütseniz daha çok verim alırsınız.
Merhaba,
Biberlerim buyudu :), bazilari cicek bile verdiler. Maalesef bir problemim var.
Cicek acan dalin yan yapraklari beyaz lekeler olustu. Bocek/beyaz pire olduklarini sanmiyorum.
Yardimlarinizi bekliyorum :)
Ekrem Uslu
22-03-2012, 21:53
Biberinizde bakteriyel leke hastalığının başlangıcı var.
Bu link faydalı olur sanırım.http://www.bitkisagligi.net/Biber/ozellik.asp?patlatin=Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
Tesekkurler,
o siteyi onceden incelemistim, bakteriyel leke hastaliginda kahverengi lekeler gorulur deniliyor, fakat benim biberin yapraklarindaki lekeler beyaz.
Ve bir hafta gecmesine ragmen yapraktaki lekelerde artma olmadi.
Tesadufen bu hastalikla ilgili birkac site buldum, adi edema, bazi bitkileri evde yetistirmekten ve asiri sulama yuzunden oldugu, bulasici ve oldurucu olmadigi yaziyor.
http://www.thehotpepper.com/topic/28174-edema/
http://extension.umass.edu/floriculture/fact-sheets/tips-managing-edema-spring-crops
yaklasik 2.5 ay 3 ay önce köyden temin ettigim biber tohumlarini ekti. biraz sIk ekmisim. 5 santim oldugunda sasirttim 20 santim civarindalar iki gün önce gercek saksilarina ektim. su an iyi durumdalar ve yan sürgünleri büyümekte. uc kirma islemi yapmadim. ne yapmaliyim... fotograflarini en kisa zamanda yükleyecegim...
Toprakhasreti
08-04-2012, 11:41
Iyi günler. Şubat'ın ortasında ektiğim Türkiye dolmalık biberlerim (acı) 20-25 cm oldular ve en üstte küçük "tohumcuklar" gelişiyor. Bunlar çiçek olacaklarsa, şimdiden kopartırsam bir zararı olurmu? 11cm'lik saksılardalar. Çiçeklenirseler devam büyürlermi? Niyetim Mayis'in en erken ortasında dışarıya, bahçeye ekmek.
Cevaplarınız için, şimdiden çok teşekkür ederim.
Emre İlhan
09-04-2012, 09:18
* Sevgili arveyu, asıl yerlerine diktikten sonra fideler canlanana kadar ki bu 7-15 günlük bir süredir. Suyunu eksik etmeyin, yani toprağın üzeri hep hafif nemli olsun fakat çamur etmeyin. 7-15 gün sonra fidelerin tuttuğunu canlanan gövdelerinden ve dirilen yapraklarından anlıyorsunuz zaten. Artık bu aşamadan sonra suyu çok sınırlı miktarda veriyoruz. Yapraklarını büzüştürdüğü zaman bilin ki susuz kalmıştır. Böyle olduğu zaman sadece tekrar dirilecek, hayatta kalacak kadar su veriyoruz. Ta ki ilk meyveleri fındık büyüklüğüne gelene kadar. Daha sonraki aşamaları hep beraber yaşayarak görürüz. Önceki sayfaları okursanız size çok iyi rehber olacaktır. Ben de her sene olduğu gibi bu sene de biber yetiştireceğim fakat bu sene tohumdan üretmedim, fide alacağım.:)
* Sevgili Toprakhasreti; Fidelerinizin çiçeklerini kopartırsanız ileride yeniden vereceklerdir. Burada dikkat etmeniz gereken dikim zamanına kadar fideleri çok sulayıp şimartmamanız. Yoksa bitkiler boya kaçar ve verimsiz olurlar. Ben sizin yerinizde olsam olanağım varsa dikerim ama oraların iklimi nasıl bilemiyorum. Hava kaç derece, dikim için uygun zaman değil mi?
Toprakhasreti
10-04-2012, 12:38
Bir gün güneşli, 20-23 °C olursa, ardından 1 hafta 8-10 °C (bu son 3 gün gibi), bulutlu geçiyor günler.
Sayın Emre bey, bu çiçek olacak tomurcukları koparmak, bitkilerin güçlenmelerine faydalı değilmi? Yani, çiçek üretirken'de enerji harcıyorlar, ama boşa galiba, çünki zaten meyve gelişimi için, klimatik şartlar elverişli değil galiba. Yani dikim zamanına kadar, güçlü bitkiler yetiştirmiş olurum düşüncüsündeyim, yanılyormuyum?
Dediğinizi yapıp, şımartmıyacağım. Teşekkür ederim.
Emre İlhan
10-04-2012, 20:23
Evet, dediğiniz gibi. Bitki gücünü gelişmeye verecektir. Hatta daha sonra ki vereceği çiçeklerin meyveleri daha güçlü olur. Dikim zamanı konusunda malesef size yardımcı olamıyorum, çünkü; oraların iklimi konusunda hiç bilgim yok. Çevrenizde ki sebze yetiştirenlerden fikir alabilirsiniz veya Almanya'da yaşayan üyelerimizden.
Toprakhasreti
10-04-2012, 23:24
Yeterince yardımcı oldunuz, sayın Emre bey. Soğukluğa dayanıksız sebzeler için, dikim zamanı buralarda Mayıs'ın ortasından itibaren tavsiye ediliyor. Bende en erken Mayıs'in başına kadar sabır etmek istiyorum. Hoşça kalın.
Emre İlhan
11-04-2012, 17:07
;)Rica ederim sevgili Toprakhasreti. Erken dikim zamanını beklemeniz en doğrusu olacaktır. Yardıma ihtiyacınız olursa doğa severler olarak hepimiz buradayız.:)
Biberin 3-4 yıl yaşadığı başlıkta yazıyordu..
Benimki geçen yıldan kalma.. Üzerindeki biberler bile çürümeden yeşillenmeye başlamış..
Toprakhasreti
12-04-2012, 00:47
Biberin 3-4 yıl yaşadığı başlıkta yazıyordu..
Benimki geçen yıldan kalma.. Üzerindeki biberler bile çürümeden yeşillenmeye başlamış..
Sayın selis bey, bilgisizliğimi lütfen hor görmeyin, ama demekki bu biberiniz kışın hiç don görmemiş, yanılyormuyum? Yoksa ölürdü galiba, değil'mi?
bilgisizliğimi lütfen hor görmeyin,
Siz de benimkini hor görmeyin o zaman.. Çünkü ben de bilmiyorum.. ;)
Zaten tek kök acı biberim vardı.. O da o.. Bu kış İzmir'e bir kere kar yağdı ciddi soğuklar oldu..
Mantıken, dona dayanıklı diyebiliriz :)))
Emre İlhan
12-04-2012, 13:51
Yeşil kısımları donsa bile, odunsu kısımlarının dona dayanıklı olduğunu düşünüyorum. Ama gel gelelim doğunun karına da dayanacağını hiç zannetmiyorum. Tabi ki deneyenler daha iyi bilirler.
Toprakhasreti
12-04-2012, 19:05
Siz de benimkini hor görmeyin o zaman.. Çünkü ben de bilmiyorum.. ;)
Zaten tek kök acı biberim vardı.. O da o.. Bu kış İzmir'e bir kere kar yağdı ciddi soğuklar oldu..
Mantıken, dona dayanıklı diyebiliriz :)))
Sayın selis ̶b̶̶e̶̶y̶ hanım :o, biberiniz kışı donlu veya donsuz geçirdiğini siz değilde kim bilecek?;)
limon_sever
28-04-2012, 13:30
Acı biberi tatlandırmak için toprağa ne dökmek gerekir. Sanki toprağa bir şey dökülünce biberlerin tatlandığını hatırlıyor gibiyim.
Emre İlhan
28-04-2012, 16:14
Biberin acılık derecesinin sulamayla alakası var. Ne kadar az sularsanız biberleriniz o kadar acı ürün verir. Fakat topraktan verilen bir tatlandırıcıyı hiç duymadım, belki de vardır.
limon_sever
28-04-2012, 19:23
Biberin acılık derecesinin sulamayla alakası var. Ne kadar az sularsanız biberleriniz o kadar acı ürün verir. Fakat topraktan verilen bir tatlandırıcıyı hiç duymadım, belki de vardır.
Peki bu mantıkla çok sularsak tatlanır mı? :)
Emre İlhan
28-04-2012, 19:28
Aslında nispeten öyle ama bu seferde çiçekleri döküyor ve kök çürümesi yapabiliyor. Miktarı çok iyi ayarlamak lazım. Sonuç; acı biber gene acıdır, sadece acılığı biraz hafifliyor. Zor iş bence.:)
limon_sever
28-04-2012, 19:34
Aslında nispeten öyle ama bu seferde çiçekleri döküyor ve kök çürümesi yapabiliyor. Miktarı çok iyi ayarlamak lazım. Sonuç; acı biber gene acıdır, sadece acılığı biraz hafifliyor. Zor iş bence.:)
Süs biberi diye yetiştirdiğim saksıdaki biber kıl biber gibi uzamaya başladı. Muhtemelende kıl biber olacak gibi. Kıl biberin acı cinsini hiç sevmiyorum. O yüzden bu girişimdeyim :)
Dolmalık biberlerim olmaya başladı. Tabii ki bu yılın fideleri değil;) geçen yıl kandil cinsi dolmalık biberlerim çok bereketliydi bardak gibi harikaydı. Sonbaharda sökmedim bu yıla kökü sağlam girdiler ben de az budadım. Çabucak yeşillenip çiçek açtılar ve...biberler gelmeye başladı.
Balkonda yeteri kadar yer olmadığından demir korkuluklara, köşeli su oluklarını teller yardımıyla asılı halde bırakıp içine hafif ve drenajı sağlam olsun diye;
torf+solucan kompostu+parçalanmış beyaz eşya straforu kullandım.
Biberlerin üzerinde çiçek tomurcukları açmaya başladı. 12 adet biber fidesinin balkonda ayaklarımıza dolanmadan büyümeleri gayet keyif verici :cool:
298571
298572
298573
298574
loveforlife
26-05-2012, 10:52
Biber fidelerim gayet keyifliydi. Çiçek açmaya da başladılar ama birkaç gündür taze çıkan yaprakları sanki kavrulmuşçasını buruşuyor. Bunun sebebi nedir, ne yapmalıyım?
Biber fidelerim gayet keyifliydi. Çiçek açmaya da başladılar ama birkaç gündür taze çıkan yaprakları sanki kavrulmuşçasını buruşuyor. Bunun sebebi nedir, ne yapmalıyım?
Bol sulamadan kaynaklanan hastalığa benziyor. Geçen sene buna benzer şekilde yaprak kıvrılmaları gözlemlemiştim. Daha sonra ise o yapraklardan yaprak bitleri çıktığını gördüm. Karıncalar ise yaprak bitlerinden beslenen parazitlere dönmüştü. ev yapımı ilaçlar bölümüne bakmanız iyi olur.
Ben gülleci bulamacı kullanmıştım.
Emre İlhan
27-05-2012, 08:28
Bir zararlı hasarına ve mildiyöye(mantari hastalığa) benziyor. Zararlı küçük ve taze yaprakları deforme ediyor. Büyüyünce de böyle şekil bozukluğu oluşuyor.
Bende ilk haftalarda yaprak biti için ilaçlama yapmadığımdan, az da olsa bazı yapraklar böyle olmuştu.
Daha sonra ilaçlama yapınca, yeni gelen yapraklar düzgün çıkmaya başladılar.
Zaten yaprak bitleri veya bu tarz zararlılar, bitkiden bitkiye mantari hastalıkları da taşırlar.
Bu sebeple, zararlı mücadelesiyle beraber mantar mücadelesi de yapmalısınız.
loveforlife
27-05-2012, 09:20
Bir zararlı hasarına ve mildiyöye(mantari hastalığa) benziyor. Zararlı küçük ve taze yaprakları deforme ediyor. Büyüyünce de böyle şekil bozukluğu oluşuyor.
Bende ilk haftalarda yaprak biti için ilaçlama yapmadığımdan, az da olsa bazı yapraklar böyle olmuştu.
Daha sonra ilaçlama yapınca, yeni gelen yapraklar düzgün çıkmaya başladılar.
Zaten yaprak bitleri veya bu tarz zararlılar, bitkiden bitkiye mantari hastalıkları da taşırlar.
Bu sebeple, zararlı mücadelesiyle beraber mantar mücadelesi de yapmalısınız.
Sulandırılabilir kükürt kullanmam mı gerekiyor bu durumda? Ben epey acemiyim sanırım. Bit ilacı da aldım, ikisini de akşam saatlerinde sıkmamı söyledi ilacı satan kişi. Doğru mudur?
Halil Önen
28-05-2012, 23:51
Sulandırılabilir kükürt kullanmam mı gerekiyor bu durumda? Ben epey acemiyim sanırım. Bit ilacı da aldım, ikisini de akşam saatlerinde sıkmamı söyledi ilacı satan kişi. Doğru mudur?
Kükürt ve sulandırılan kükürt yaprak bitlerine etkili değil. Yaprak bitleri için arap sabunu+zeytin yağı istenirse sarımsak suyu karışımı kullanılabilir.
Yaprak bitleri bulaşmış yapraklara ilacın ulaşması zordur. Çünkü içe kıvrılan yaprağın içinde yaşarlar.
Bu yapraklar koparılıp atılmalı, zaten gelişimi durmuştur. Yerine yeni sürgün yaprakları gelir. Bu yapraklar ilaçlama ile korunmalı...
Eğer bitkinizi kaybedilecek duruma gelirse kalıntı kontrollü için tavsiye edilen 'decis' kullanılabilir...
loveforlife
29-05-2012, 08:49
Kükürt ve sulandırılan kükürt yaprak bitlerine etkili değil. Yaprak bitleri için arap sabunu+zeytin yağı istenirse sarımsak suyu karışımı kullanılabilir.
Yaprak bitleri bulaşmış yapraklara ilacın ulaşması zordur. Çünkü içe kıvrılan yaprağın içinde yaşarlar.
Bu yapraklar koparılıp atılmalı, zaten gelişimi durmuştur. Yerine yeni sürgün yaprakları gelir. Bu yapraklar ilaçlama ile korunmalı...
Eğer bitkinizi kaybedilecek duruma gelirse kalıntı kontrollü için tavsiye edilen 'decis' kullanılabilir...
Yardımınız için çok teşekkür ederim Halil Bey...
Emre İlhan
29-05-2012, 11:38
Sevgili loveforlife;
Öncelikle kusura bakmayın, başlığı gözden kaçırdığım için cevap yazamadım size.
Sağolsun, Halil hocam yardımcı olmuş:)
Aldığınız bit ilacının ismini yazabilirseniz sevinirim.
Ben, acetamiprit kullanıyorum. Mavi toz(SP) formülünde:)
benim de başım bu bitlerle dertte .çiçeklerin içine doluyorlar .arap sabunu denedim ama baş edemiyorum. şimdi bir avuç kırmızı biberi bir litre suda bir gece beklettim ve suyunu püskürtüyorum inşallah etkili olur.çok hızlı çoğalıyorlar..her gün büyüteç elimde onları takipteyim..
loveforlife
31-05-2012, 05:34
Sevgili loveforlife;
Öncelikle kusura bakmayın, başlığı gözden kaçırdığım için cevap yazamadım size.
Sağolsun, Halil hocam yardımcı olmuş:)
Aldığınız bit ilacının ismini yazabilirseniz sevinirim.
Ben, acetamiprit kullanıyorum. Mavi toz(SP) formülünde:)
Merhaba Emre Bey,
Duyarlılığınız için çok teşekkür ederim öncelikle. Kusura bakar mıyım hiç aksine buradaki yardımseverlik beni çok mutlu ediyor. Hele ki benim gibi acemi olunca!
Goldben 20 SP isimli ilacı verdiler zirai ilaçlar satan bayiden. Benimki de mavi toz. Onu kullandım. Kıvrılmış olan yaprakları da kopartıp uzaklaştırdım. İnşallah çare olur.
Güzelliklerle kalın...
Emre İlhan
31-05-2012, 11:30
Ricâ ederim:)
Evet, aynı ilaç. Etken maddesi acetamiprit. Yani bu ilaç sistemik.
İlaçlama yaptıktan sonra bitkinin özsuyuna geçiyor ve yaprak bitleri de bitkinin özsuyuyla beslendiği için, hepsi ölüyor, ben çok memnunum. Size de bunu önerecektim ki zaten kullanıyormuşsunuz:)
Bekleme süresi 3 gün ama ben genede 1 hafta bekliyorum.
loveforlife
04-06-2012, 09:35
Ricâ ederim:)
Evet, aynı ilaç. Etken maddesi acetamiprit. Yani bu ilaç sistemik.
İlaçlama yaptıktan sonra bitkinin özsuyuna geçiyor ve yaprak bitleri de bitkinin özsuyuyla beslendiği için, hepsi ölüyor, ben çok memnunum. Size de bunu önerecektim ki zaten kullanıyormuşsunuz:)
Bekleme süresi 3 gün ama ben genede 1 hafta bekliyorum.
Merhaba Emre Bey,
Benim biberler iflah olmadı:( İşin kötüsü diğer bitkilere de geçmeye başladı sorun. Salatalıkların yaprakları bir garip olmaya başladı. Şebboylar kıtır yenmiş. Haseki küpelerinin yaprakları delik deşik. Latinler ona keza... Baktım olmuyor, söküp attım fideleri. Şimdi yeni fide alacağım, onları hastalık gelmeden ilaçlayacağım ki yine üzülmeyeyim...
Emre İlhan
04-06-2012, 10:00
Geçmiş olsun, çok üzüldüm.
Tecrübe kazanmış olarak düşünün. Hastalık veya zararlı gelmeden önleminin alınması gerektiğini, yaşayarak görmüş oldunuz.
06ugur06
04-06-2012, 11:03
iyi günler.ben yeni üyeyim biber hakkında sorun yaşıyorum.ben biber domates ve salatalık fidelerimi 1buçuk ay önce aldım.fakat domates ve salatalık fidelerim tuttu çüçek açtı fakat biber fidelerimin boyları aynı.1 veya en fazla 2 cm boy atmışlar.süs biberim de sürekli yaprak çıkarıyor.boyları hemen hemene ilk aldığım zamanki boyları gibi.ne yapmam gerekir?ve şimdiye kadar böyle olmaları normal mi?
islam_joker
16-06-2012, 14:07
ben eminönünden 2 fide almıştım vede şimdi ikiside üzeridelrinde 15 kadar çiçeklenme yaptı hatta biber çıkartanda oldu benim diyeceğim bir fidanımın boyu 12 15 cm civarı ama üzerinde yeni yeşeren 18 kadar çiçek var yine bir diğer fidanda ise 12 kadar çiçek var buda 23 cm civarlarında vede ikiside 2,5 lt bidonlara gömülü acaba bu kadar küçük fidelerden bu kadar çok biber almak ne sakınca doğuracak acaba sizce
zekkayseri
17-06-2012, 22:37
arkadaşlar benim merak ettiğim bir konu var. Bu yaprak bitleri nerden geliyorlar. Topraktan mı çıkıyor. Sineklerin ayaklarında mı geliyor. Var mı bu konuda bilgisi olan.
islam_joker
24-06-2012, 13:27
biberde koltuk alma yapılıyormuyu acaba bende 35 cm bir biber var çiçeklenmeler mevcut vede 40 kadar yaprak var üzerinde bunda da domates gibi yaprak koparma yapılıyor mu acaba
islam_joker
29-06-2012, 13:52
ya biberlerin boy atması durdu eminönünden tatlı biber diye verdikleri dolmalık biber çıktı vede şimdi 2,5 lt lik kola şişesinde duruyor boy atmıyor çiçekler açtı şu an 3 4 tane dolmalık biberde fışkırdı acaba şişedeki toprak az geldi diyemi boy atmadı bendeki 35 cm üyksekliğinde bir biber fidesi, yine domateste mevcut vede oda 3 lt kova içinde oda domates veriyor 2 tane şimdi üzerinde yine 6 kadar çiçek daha var onunda boy atması durdu bu boy atmalar niye durur bir bilginiz var mı acaba
Herkese merhaba :) acemi bir sebze yetiştiricisi olarak bir kaç sorum olacak sizlere. yaklaşık bir ay önce saksıda domates ve biber aldım. Gayet güzel büyüdüler. Yalnız iş çiçek açmaya gelince domateste hala bir hareketlenme olmazken biberim beyaz çiçekler açarak beni çok sevindirdi. ancak açan çiçekler sararıp büzüldü ve kupkuru oldu :( acaba sebei nedir ? sebzelerimi her akşam suluyorum balkonum da güneşli tüm gün güneş vuruyor üzerilerine acaba neden çiçekler kuruyor? yardımcı olursanız sevinirim . Teşekkürler
maysan80
29-06-2012, 19:55
benim de ufak bir sorum olacaktı. bu sene diktiğim biber fidelerini, sezon sonunda sökmem gerekir mi? sökmesem de seneye de bekletsem, yine sebze veriri mi?
islam_joker
30-06-2012, 11:39
maysan80; biberler 2 yıl yaşayabiliyor diye okumuştum galiba yanılmıyorsamfakat dondurucu soğuklarda içeride olması daha iyi olabilir genede daha detaylı cevapların gelmesini bekliyoruz buradan
likaba; biber ççekleri kurumadan zaten bber vermiyor onu dile getireyim domatesler için ise ben 2 tane aldım eminönünden biri kurudu diğeri domates yaptı ama 2 tane şimdilik ama bodur kaldılar bunlarda nedenini tam bilmiyorum, su ihtiyacını yapraklara bakarak su verin derim bol sulamada iyi olmıyabilir ama domates için başkalarının yorumunu bekliyoruz daha çok
limon_sever
07-07-2012, 14:25
Saksıda yetiştirdiğim çok verimli kıl biberini çoğaltmak istiyorum. Ama annemin sürekli söylediği bir şey var. İlk çiçek açan meyveden tohum alındığı zaman en dipten itibaren verir, ama çok çok sonra tohumluk bırakırsan tohumdan yetiştireceğin biberler epey bir süre çiçek vermez diyor. Ben bu biberi nasıl çoğaltacağım? Üstünde bir sürü çiçek oluşturuyor ve neredeyse hepsi meyveye dönüyor. Ben bu biberi çok sevdim ve 3 tohumdan sadece bu çimlenmişti. Süs biberi yetiştirdiğimi sandığım biber kıl biber olmuştu. Ağaçlar.net'ten kim verdi hatırlamıyorum ama çok verimli. Videosunu çektim. Ama video sitelerine yükleyemedim. Email adresine videoyu gönderebileceğim ve video sitelerine yükleyebilecek bir üye arkadaş arıyorum. Videoyu gördükten sonra neden çoğaltmak istediğimi daha iyi anlatmış olurum :)
ahmetihsan
08-07-2012, 20:22
Sayın limon sever. Size bu konuda yardımcı olabilirim.
macuroğlu
08-07-2012, 20:36
Sayın limon sever. tohumlık biber dalında kurursa ondan güzel tohumluk olur ilk biberi **** son biberi fark etmez yeterki dalında olgunlaşsın
Emre İlhan
08-07-2012, 22:41
Doğru, ilk biber ya da son biber farkemez de ince bir ayrıntısı var ama.
Eğer ilk biberi tohumluk yaparsanız, o tohumlardan yetiştirdiğiniz biber fideleri daha erkenci olurlar:)
limon_sever
09-07-2012, 09:49
Doğru, ilk biber ya da son biber farkemez de ince bir ayrıntısı var ama.
Eğer ilk biberi tohumluk yaparsanız, o tohumlardan yetiştirdiğiniz biber fideleri daha erkenci olurlar:)
Ne kadar erkenci olur? Veya şimdi bırakacağım biber ne zaman sonra geç çıkar? (Nisandan beri çiçek oluşturan bir biberde şimdi tohumluk bıraksam biber fide olduktan sonra 3.5 ay sonra mı meyve verecek yani? :) )
Emre İlhan
09-07-2012, 11:36
Erkencilikten kastettiğim, biberin daha çabuk meyve vermesiydi. Yoksa, çimlenme zamanının farklı olcacağını zannetmiyorum.
Daha önce çimlenme açısından denemedim ama ilk biberden tohum aldım. Ertesi senekiler sanki daha verimli gibiydi.
Birde, 1 hafta-10 gün gibi daha erken verdiğini görmüştüm... Malesef mucize derecesinde olmuyor. Çok heveslenmiştim ama hayâl kırıklığına uğramıştım:)
Halk arasında, bilir kişilerin tavsiyeleri genelde bu yönde. Bu durumda, çimlenme açısından deneme yapmak size düşüyor galiba:)
Ben bu sene biberleri hazır fide şeklinde aldım. Birde, farklı cins biberlerim var. Onun için tohumların sağlıklı olmadığını düşünerek ilk biberleri turşu yaptım:) Gerçi onu da pek becerebildiğim söylenemez :D
limon_sever
09-07-2012, 11:52
Sayın Emre İlhan,
Ben çimlenme değilde ne kadar sürede meyve vereceğinden bahsetmiştim :) Ufak bir anlatım bozukluğu yapmışım :)
limon_sever
09-07-2012, 11:53
Sayın limon sever. Size bu konuda yardımcı olabilirim.
Sayın ahmetihsan,
Mailinize videoyu yükledim.
Bilginize.
ahmetihsan
09-07-2012, 12:22
Sayın ahmetihsan,
Mailinize videoyu yükledim.
Bilginize.
Videounuzu Youtube de yayınladım. Aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz. ağaçlar net den limon_sever e ait biber fidesi görüntüsü biber.mp4- YouTube (http://youtu.be/DKRjE4-NRBo)
limon_sever
09-07-2012, 13:59
Sayın ahmetihsan,
Çok teşekkür ederim.
ağaçlar net den limon_sever e ait biber fidesi görüntüsü biber.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=DKRjE4-NRBo)
ahmetihsan
09-07-2012, 14:31
Rica ederim sayın limon_sever.
mahmutdila
12-07-2012, 16:05
Acil Yardım...
Merhaba arkadaşlar ben adanadan mahmut elimde çok güzel biber tohumları vardı biyerden gelmişti özel ve güzel bir süsbiberiydi saklıyordum geçen hafta marketten sandık aldım çay posasıyla toprağı karıştırıp samdığa döktüm tohumlarıda serpiştirdim hiçumudum yoktu çıkaccağından ve 1 haftada hızlarına yetişemiyorum 100-150taneden fazla fide verdi 1haftada bana yardım edin ne yapacağım arkadaşlar baş edemiyorum hergün dahada büyüyüp yenileri çıkıyor topraktan sizlere sorum ben şaşırtma yapmadan bu şekilde buyuseler biber veririmi yoksa saksılara gücüm yetmicek okadar saksıyı bulmam imkansız yardım edin hocalarım..resimler 1haftada böle oldu hergün yenileri çıkıyor acil yardım..
ayazkentli
12-07-2012, 16:39
Hepsini dikmek zorunda değilsiniz'ki. Ne kadar fide olsun istiyorsanız, o kadarını dikin. Bir kaç tane de yedek bırakın. Tutmayanların yerine dikersiniz.
Bir de, fotoğrafların boyutunu biraz düşürün. 550-600 piksel arasında yapıp, tekrar yükleyin. Tabii, bunlardan ziyade, daha net çekilmiş fotoğraflar olsun.
Fotoğraf yükleme ile ilgili bilgileri buradan okuyabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm
mahmutdila
12-07-2012, 16:58
Teşekkür ederim ama 640-480 oluyor 550-600 olmuyor yeni resımlerde uygularım fakat ben bu fideleri ne zaman saksılara koymam gerek bırde yazık hepsini ekmem gerek içim el vermez ölsün istemiyorum diğerleri nasıl saklıcam bu şekilde meyve vermezler diilmi saksılara koymadan teşekkürler şimdiden.
ayazkentli
12-07-2012, 17:07
Benim biberlerimde ilginç bir durum yaşanıyorum.
Aynı cins biber ve aynı toprak karışımında ve aynı gün ekilip-şaşırtılan, aynı yerde duran ve aynı gün sulanan biberlerimden bir saksıda'ki devasa boyuta ulaşırken, diğer saksıda'ki pek küçük kaldı. Saksı ebatları da hemen hemen aynı.
Devasa boyuta ulaşanını, 2 kere uç alma yapmama rağmen durduramıyorum. Diğerinden henüz uç bile almadım oysa.
ayazkentli
12-07-2012, 17:16
Kullandığınız fotoğraf düzenleme programında, fotoğraf boyutu bölümünde'ki 640 yazan yeri tıklayıp, 640 rakamlarını silip, 550, 580 ya da 600 yazın ve öyle kaydedin. Otomatik olarak ayarlanacaktır. Yüklediğim üstte'ki fotoğrafları picasa programında 580 yazıp, dışa aktar sekmesi ile kaydediyorum ve tam ayarında oluyor.
Fidelere kıyamayacaksanız, eşinize dostunuza dağıtabilirsiniz. Süs biberleri zaten çok verimlidir. 5 ile 10 arası fide, size fazlası ile yeter. Henüz çok küçük oldukları için, biraz daha büyümelerini bekleyin. Ondan sonra şaşırtırsınız.
Emre İlhan
12-07-2012, 18:11
Acil Yardım...
Merhaba arkadaşlar ben adanadan mahmut elimde çok güzel biber tohumları vardı biyerden gelmişti özel ve güzel bir süsbiberiydi saklıyordum geçen hafta marketten sandık aldım çay posasıyla toprağı karıştırıp samdığa döktüm tohumlarıda serpiştirdim hiçumudum yoktu çıkaccağından ve 1 haftada hızlarına yetişemiyorum 100-150taneden fazla fide verdi 1haftada bana yardım edin ne yapacağım arkadaşlar baş edemiyorum hergün dahada büyüyüp yenileri çıkıyor topraktan sizlere sorum ben şaşırtma yapmadan bu şekilde buyuseler biber veririmi yoksa saksılara gücüm yetmicek okadar saksıyı bulmam imkansız yardım edin hocalarım..resimler 1haftada böle oldu hergün yenileri çıkıyor acil yardım..
Sevgili, ayazkentli'nin dediği gibi; hepsini dikmek zorunda değilsiniz. Fazla olanları kendinize yedek alıp, eşe, dosta dağıtabilirsiniz.
Fidelerin 2 gerçek yaprakları geliştiği zaman, şaşırtma yapabilirsiniz:)
Bu yaklaşık 20 günlük bir süreçtir...
Bkz; Fideler, bu (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890-8.htm#post659226) mesajdakiler kadar olunca, şaşırtma yapabilirsiniz...
Bkz (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/10285.htm), bkz (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/12517.htm)
limon_sever
12-07-2012, 20:15
Benim biberlerimde ilginç bir durum yaşanıyorum.
Aynı cins biber ve aynı toprak karışımında ve aynı gün ekilip-şaşırtılan, aynı yerde duran ve aynı gün sulanan biberlerimden bir saksıda'ki devasa boyuta ulaşırken, diğer saksıda'ki pek küçük kaldı. Saksı ebatları da hemen hemen aynı.
Devasa boyuta ulaşanını, 2 kere uç alma yapmama rağmen durduramıyorum. Diğerinden henüz uç bile almadım oysa.
Bu biberler üçburun biber mi? Benimde böyle çok iri 2-3 tane üçburun biberim. Bir hayli büyükler. Eğer sizinkilerde aynı cinsse üçburun biberin genetik özelliğinden diye düşünüyorum.
ayazkentli
12-07-2012, 23:04
Hazır fide almıştım. Satıcı, ince koyu yeşil uzun ve tatlı olan biber cinsi, diye vermişti.
Hatta, tezgahta fidelerin yanında kendi cinsinden olan biber meyveleri de vardı (örnek olsun diye koymuş). İlk yıl, bu biberlerden yetiştirmiş ve bahçe sayfama koymuştum. Yalnız bahsettiğim tür ince kıl biber değil.
Koyu yeşil, acı biberler var ya, işte onların tatlı olanı. Cinslerini bilmiyorum. Enterasan olan, bu iki saksıda'ki biber de aynı cins. Biri büyüyor, diğeri daha küçük kaldı. Genetik yapıdan olsa, her ikiside büyük olur du. Şaşırdığım nokta da bu zaten.
Emre İlhan
12-07-2012, 23:32
Pekii, iki saksı arasında bir fark var mı? Yani; saksı harcı, gübreleme, bitki koruma vs...
limon_sever
13-07-2012, 11:31
Farkın büyük bir ihtimal neden kaynaklandığını, dün yazmayı unutmuşum :) Büyük bibere dikkat edersek demir kovada. Biberler genelde demiri seviyorlar. Ve iyi gelişiyorlar.
ayazkentli
13-07-2012, 13:30
Limon sever,
bu dediğin olabilir. Çünkü, aynı cinsin diğer fidelerinin hepsinin saksıları plastik. Yalnızca bu teneke de. Plastik saksılarda'ki bir kaç fideyi, tenekelere aktarayım. Eğer neden bu ise, çabucak büyürler ve emin oluruz böylece.
Emre,
toprak karışımı, sulama, dikme, güneş görüp-görmeme, besin.. gibi tüm etkenler aynı.
antihistaminik
13-07-2012, 22:58
merhabalar,
2 ay once fideden ektigim yağ biberlerimde şöyle bir derdim var. internette biraz araştirdim. güneş yanigina benziyor gibi geldi. emin olmak icin size sorayim dedim. yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
cüneyt26
18-07-2012, 10:53
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım,hatam olursa bu yüzden kusura bakmayın.ufak bir problemim var. evde yetiştirmeye çalıştığım biberlerim üç gün önce çiçek açmaya başlamışlardı. yalnız dün akşam eve döndüğümde çiçeklerden birinin toprağa düştüğünü fark ettim, beyaz yaprakları tek parça halinde düşmüş. acaba biber oluşması durur mu?Bilgilendiriseniz çok sevinirim.
Halil Önen
18-07-2012, 23:17
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım,hatam olursa bu yüzden kusura bakmayın.ufak bir problemim var. evde yetiştirmeye çalıştığım biberlerim üç gün önce çiçek açmaya başlamışlardı. yalnız dün akşam eve döndüğümde çiçeklerden birinin toprağa düştüğünü fark ettim, beyaz yaprakları tek parça halinde düşmüş. acaba biber oluşması durur mu?Bilgilendiriseniz çok sevinirim.
Çiçeklerin hepsi tutmaz bazıları dökülecektir; su ve hava sıcaklığı stresine girmedilerse eğer...
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
hoş geldiniz sevgili cüneyt26...;)
cüneyt26
19-07-2012, 07:46
Hoşbuldum Halil Bey. Çok teşekkür ederim. Peki çaresi nedir acaba? havalar malum bugünlerde 40 dereceleri bile bulabiliyor. cam balkonumda yetiştirmeye çalışıyorum biberlerimi. 8 saat direk güneş ışığı alıyorlar.Zararı olurmu acaba? Yoksa evin içine mi almalıyım ortalama 28 derece oluyor evin içi.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 19:55
bir kaç gün önce bahçeden biber topladım,bir tanesinin şekli tıpkı yılana benziyordu.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 19:56
kimse yemeye yanaşmadı.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 19:58
eski üyeydim ama şifremi unutmuşum, yeni üyelik yaptım ama 5 mesaj sonrası resim ekleyebilirim.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 19:58
çok özür son iki mesaj.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 19:59
evet resim ekliyorum.
sibelin bahcesi
30-07-2012, 20:06
sanırım olmadı
sibelin bahcesi
30-07-2012, 20:08
pardon,pardon olmuş. evet bu biberlere ne yorum yaparsınız. bizim evde kimse yemedi herkes korktu valla,eşim ikiye böldü attı.
Halil Önen
30-07-2012, 21:20
pardon,pardon olmuş. evet bu biberlere ne yorum yaparsınız. bizim evde kimse yemedi herkes korktu valla,eşim ikiye böldü attı.
Yılana benzediğinden olmalı...:)
Sadece şekil bozukluğu fena halde yılana bezemiş...
Afiyet olsun...
ahmetihsan
31-07-2012, 00:13
Keşke dondurup saklasaydınız!!! Gerçekten yılan figürü oluşmuş. Tadına hiç bakmadınız mı?? Belki de çok acıydı :))
sibelin bahcesi
31-07-2012, 12:20
tüm çabalarıma rağmen eşimin koparmasına mani olamadım.tadına bakmadım evdekilerde yemek istemedi.
antihistaminik
31-07-2012, 19:19
dikkat edin zehirli olmasin
ahmetihsan
02-08-2012, 17:50
[QUOTE=ahmetihsan;996139]Rica ederim sayın limon_sever.[/QUOTE
Sayın Limon sever, çuvalda patates videonuzu yayınladım. Bu adresten izleyebilir ve izletebilirsiniz. ÇUVALDE PATATES - YouTube (http://youtu.be/Arf_n3rA4Ss)
limon_sever
02-08-2012, 20:17
[QUOTE=ahmetihsan;996139]Rica ederim sayın limon_sever.[/QUOTE
Sayın Limon sever, çuvalda patates videonuzu yayınladım. Bu adresten izleyebilir ve izletebilirsiniz. ÇUVALDE PATATES - YouTube (http://youtu.be/Arf_n3rA4Ss)
Sayın ahmetihsan çok teşekkür ederim.
limon_sever
08-08-2012, 10:57
Üçburun biber fidelerinden biri
324138
Lezzet on numara. Etli harika bir biber. Verimi güzel.
sibelbozo
08-08-2012, 14:46
merhaba limon sever üç burun biber fide veya tohumu nerden temin etmiştiniz. paylaşırsanız sevinirim
limon_sever
08-08-2012, 15:57
merhaba limon sever üç burun biber fide veya tohumu nerden temin etmiştiniz. paylaşırsanız sevinirim
Merhaba sayın sibelbozo,
Tohumunu çok aradığım ve bulamadığım bir biber çeşidiydi. Tesadüf eseri yonca tohumu almak için gittiğim yerde gördüm ve hemen satın aldım.
Tohum satışını yapan firma (http://www.arzumantohum.com) ve ürünü (http://www.arzumantohum.com/urun_detay.php?urun_id=220&dil=tr).
İnternetteki diğer web siteleri çok az sayıda tohumu satışa sunarken, bu firmanın paketinde yüzlerce tohum mevcut.
gungor43
09-08-2012, 14:52
afiyet olsun
Yeşile_Özlem
04-09-2012, 18:12
Bu sene balkonda, saksıda biber yetiştirmeye çalıştım. Ne yazık ki yaprak bitlerinden kurtaramadım fidelerimi. Ben de çözümü fideleri bahçeye taşımakta buldum. Bahçede yaprak bitlerinden eser kalmadı.
Aşağıdaki resimdeki biberler ise pazardan aldığım fidelerden. Bu sene iyi biber yedim diyebilirim.;) Hala da çiçek açmaya devam ediyorlar.
http://i49.tinypic.com/2ujt7ys.jpg
Tohumdan yetirdiğim köy biberlerim ise çok nazlı çıktı.Kaç aydır oldukları yerde sayıyorlardı. Bugün ilk defa bir tane biber koparıp yiyebildim. Ya tohum almada ya da çimlendirmede bir hata yaptım ki, gelişmeleri çok geç oldu :(
Balkonumda yetiştirdiğim biberler...
antihistaminik
08-09-2012, 15:26
bunlar da benden...
Murat Öz
17-09-2012, 09:50
Balkonumda ki Meksika Biberi sonunda meyveye durdu.
Geçen hafta hırpalayacağım dediğimde Halil ağabey, " Hırpalada da tozlaşsın " diye yazdıkları gerçekleşti.
Biberin boyu 52 cm.'e ulaştı. Üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var.
Kışlık biberlerim yolda yani.
Halil Önen
17-09-2012, 10:11
Balkonumda ki Meksika Biberi sonunda meyveye durdu.
Geçen hafta hırpalayacağım dediğimde Halil ağabey, " Hırpalada da tozlaşsın " diye yazdıkları gerçekleşti.
Biberin boyu 52 cm.'e ulaştı. Üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var.
Kışlık biberlerim yolda yani.
Artık hastalıklar _tripsi, külleme vb._ günleri geçti daha kolay meyve bağlayacaktır.
120 günden beri yağmur düşmüyor, ilk yağmurlarda _sanırım çarşamba günü deniyor_ hava sıcaklığı özellikle geceleri birden düşebilir. Yağmurla beraber güçlü rüzgar da olabilir, balkonlarda yetişenler için dikkat etmek gerekiyor...
Kolay gelsin...
Murat Öz
17-09-2012, 10:15
Balkon sahanlığına indiririm. Hem rüzgardan korunur hem daha fazla güneş görür.
Bulunduğu yer ve açı sebebi ile Sabahları 2 saat güneş alıyor
limon_sever
25-09-2012, 17:44
Bir kapya biber klasiği...
334317
Murat Öz
27-09-2012, 16:54
Merhaba Arkadaşlar,
Marketten küçük saksısı ile aldığım Meksika Biber tohumunu mayıs ayı sonunda ekmiştim.
2 Kez yer değiştirme yaptırmış olduğum biberlerimin görsellerini ilginize sunuyorum.
Daha hiç bir meyvesini (biberini) yemiş değilim. Gelecek sene için üzerinde tohumluk meyve bırakacağım.
Ayrıca biberimi de balkondan içeri alıp soğuklardan koruyacağım.
Umarım gelecek sene yaz mevsiminde tekrar meyve verir ve tohumlarından yetişen torunlarını da görebilir.;)
Murat Öz
27-09-2012, 17:02
25 Eylül akşamı durumu.
Ellerinde Tohum olan arkadaşlarımız
2012 - 2013 Dönemi Tohum Takas Etkinliğine katılmayı unutmasınlar lütfen.
İlgili Sayfamız;
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/28540.htm#post1024296
mavi eylul
27-09-2012, 21:11
biberleri ve özelliklede o güzelim yapraklarını gördükçe içim gidiyor şimdi ne güzel turşusu olur o canım yaprakların...
Halil Önen
27-09-2012, 21:14
biberleri ve özelliklede o güzelim yapraklarını gördükçe içim gidiyor şimdi ne güzel turşusu olur o canım yaprakların...
Yani sadece biber yapraklarından oluyor mu turşu?..
mavi eylul
27-09-2012, 22:24
Yani sadece biber yapraklarından oluyor mu turşu?..
evet oluyor içine acı olmayan biberde katılır tabi acı biberde isteğe bağlı olarakta pezik(pazı) katılılır...
lütfen sayın mavi eylül tarifini bizimle paylaşın böyle bişey varsa bizim biberlerin yaprakları boşa gidiyor demektir ;)
mavi eylul
29-09-2012, 21:51
ben yapıcı değilim yiyiciyim sadece ;) ama annem yapar tarifide biber yapraklarını topladıktan sonra kaynayan suyun içine atıp bir taşım kaynatılır çok çabuk haşlandığı için erimemesine dikkat edilmelidir. sonra tatlı biberleride ortalarından delip haşlanır eğer isterseniz pezik(pazı) doğranıp haşlanır. hepsi soğduktan sonra birbirleriyle karıştırılıp sarımsaği ve tuzu eklenir çok az birşeyde sikrke konur bidonuna yerleştirilir...
acı seviyorsanız acıbiberde katılabilir
biz soğanlı yine kavurmasını seviyorum...bizde turşu denince çoğunlukla soğanla kavrulur **** sade yine tereyağında kavrulur..;)
Yeşile_Özlem
20-10-2012, 22:47
Önce saksıda yetiştirmeyi deneyip, yaprak bitlerinden kurtaramadığım biberlerimi bahçeye taşımıştım. İçlerinde 9 kök acı biber vardı. Bir kaç tanesi çok cılızdı, kuruyacaklar sanmıştım ama onlar da büyüdüler.;)
Ben çok acı biber seven biri değilim. Biberleri tüketmek için küçük bir kavanoza turşu yaptım, birazını kuruttum. Gene de bitiremedim. Geçtiğimiz cuma toplayıp okula götürdüm, bir arkadaşa verdim biberleri, turşu yapacakmış. Onda biberleri gören diğer arkadaşlar şimdi beni arıyor. Biberlerim popüler oldu, isteyen isteyene :p
münevver
05-11-2012, 13:02
Hala yaşadıklarını, fotoğrafların yeni olduğunu göstermek için, güncel bir şeyle fotoğraflamak doğru olur diye düşündüm :)
164806
Sn Malina,
Bu biberlerinizi hala hayattalar mı?
Yeşile_Özlem
09-11-2012, 22:28
Gözüm gibi baktığım köy biberlerime yaprak bitleri dadandı:( Onları bahçeye ekeli 6 aydan fazla oldu, bir şey olmamıştı. Bir haftadır üstlerinde yaprak bitlerini görmeye başladım. Yarın ilk işim arap sabunu almak olacak. Forumda okuduğum kadarıyla, yaprak bitlerine karşı arap sabunu etkili oluyormuş.
Birde acı biber sosunu deneyin sayın yeşile özlem acı biberiniz varsa elinizde haşlayın soğuyunca bitlerin üzerine fıs fıslayın bakalım ne olacak birçok bitkide işe yarıyor umarım sizin köy biberin de de işe yarar
Yeşile_Özlem
10-11-2012, 23:05
Sayın tuya, bahçede 9 kök acı biberim var. Ben acı biber fazla yiyemiyorum, o yüzden biberleri toplayıp, iş yerimdeki arkadaşlara dağıtıyorum. Bugün baktığımda acı biberlerimin yeni yapraklar çıkardığını gördüm ve üzerinde bol miktarda biber var. Peki ne kadar biber haşlamam gerekiyor ? Bahçede 20 kök köy biberim var, bitler nerdeyse yarısına bulaşmış durumda :(
Sayın yeşile özlem hiç ölçü kullanmadım inanın ama yarım litre suya 8-9 adet acı biberi parçalayıp haşlayın soğuyunca süzün ve bitlerin üzerine püskürtün inşallah etkili olur sonuçtan bizi de haberdar edin :rolleyes:
Bu işlenleri yaparken mümkünse elinize bir eldiven takın yoksa elinize bulaşan acıyı kazara yüzünüze gözünüze sürersiniz Allah muhafaza :dilli:
şimdiden kolay gelsin :rolleyes:
Sayın Tuya,
Bunu daha öncede okudum sitede. Merak ettiğim konu şudur? SEbzelerin veya meyvelerin çiçeklerine bu acı su zarar verir mi?
Yeşile_Özlem
17-11-2012, 23:17
Birde acı biber sosunu deneyin sayın yeşile özlem acı biberiniz varsa elinizde haşlayın soğuyunca bitlerin üzerine fıs fıslayın bakalım ne olacak birçok bitkide işe yarıyor umarım sizin köy biberin de de işe yarar
Sayın tuya, önerdiğiniz gibi, bugün biraz acı biber haşlayıp, suyunu püskürtücüye koydum. Biberlerime püskürttüm ama ne kadar etkili olacak bilemiyorum. Çok fazla yaprak biti var ve karıncalar da onlara eşlik ediyordu. Karıncaları öldürmek istemiyorum.:( Yarın etkili olup olmadığına bakacağım.
Sayın tuya, önerdiğiniz gibi, bugün biraz acı biber haşlayıp, suyunu püskürtücüye koydum. Biberlerime püskürttüm ama ne kadar etkili olacak bilemiyorum. Çok fazla yaprak biti var ve karıncalar da onlara eşlik ediyordu. Karıncaları öldürmek istemiyorum.:( Yarın etkili olup olmadığına bakacağım.
sayın yeşile özlem sonucu merakla bekliyorum benim bir çok bitkimde faydası oldu ama dilerim sizin biberlerdede işe yarar sonucu bizlerle paylaşın lütfen iyi günler diliyorum
Sayın Tuya,
Bunu daha öncede okudum sitede. Merak ettiğim konu şudur? SEbzelerin veya meyvelerin çiçeklerine bu acı su zarar verir mi?
sayın saiın ben çiçekli bitkilerimde kullandım bir zararı olmadı bir zarar vermez diye düşünüyorum ama siz yinede temkinli yaklaşıp önce çiçeğin birinde deneyin eğer etkilenmesse diğer taraflarada uygularsınız sonucu bizimlede paylaşın lütfen kolay gelsin
Yeşile_Özlem
16-12-2012, 22:13
sayın yeşile özlem sonucu merakla bekliyorum benim bir çok bitkimde faydası oldu ama dilerim sizin biberlerdede işe yarar sonucu bizlerle paylaşın lütfen iyi günler diliyorum
Acı biber sosu yaprak bitlerine karşı etkili olmuştu sayın tuya. Epey azalmışlardı, yaprak üstlerinde kararan bitleri görebiliyordum. Bundan sonra yaprak bitlerine karşı bu yöntemi deneyeceğim.
Geçtiğimiz cuma gecesi hava çok soğuktu. Cumartesi sabahı bahçeye baktığımda biberlerimin soğuktan etkilenmiş olduğunu gördüm. Üstlerindeki bir kaç biber de donmuş. Biberlerim devrini kapadı. Seneye nasip artık.;)
Arkadaslar dolmalik, sivri biberlerimin tohumlarini voyellere koyali 4 hafta oldu ve sadece 1 tanesi fide verdi. Acaba torfu acip bir bakayim mi? Torf, ozel cimlendirme torfu. Sicaklik devamli 20-23 derece arasi. Topragin su orani normal, islak degil (sonucta simdiye kadar 100 yakin tohum cimlendi).
Sn zebra,
Biber tohumları göreceli olarak diğer türlere göre geç çimlenirler.
Konuyu baştan sonra tararsanız, sorunuza daha detaylı (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890-11.htm#post776764)cevapları bulacaksınızdır :)
Sabredip diğerlerinin de çimlenmesini bekleyin derim.
Sn zebra,
Biber tohumları göreceli olarak diğer türlere göre geç çimlenirler.
Konuyu baştan sonra tararsanız, sorunuza daha detaylı (http://www.agaclar.net/forum/776764-post318.htm)cevapları bulacaksınızdır :)
Sabredip diğerlerinin de çimlenmesini bekleyin derim.
Hakikaten bu cimlendirme ve sebze yetistirme olayi sabir isteyen bir is bizim gibi amator ruhlar icin. Hadi iki hafta daha bekleyelim, tavsiyenize uyarak.
Hibrit tohum olayına dikkat edin. Eğer; pazardan aldığınız, kurutulmuş biberlerin bitkisi hibrit tohumdan üretilmiş ise yetiştireceğiniz fideler verimsiz olabilir. Çünkü; hibrit tohumların 2.dölünde açılma olur. Ama deneyebilirsiniz. Kısacası şans işi.:)
Ikinci dolunde acilma oluyor ne demek oluyor acaba? Bir de eski sayfalarda, 7-9 yapraktan sonra tepe alma bahsi gecmis. Acaba fidenin tepe kismini mi kesiyoruz?
Arkadaslar dolmalik, sivri biberlerimin tohumlarini voyellere koyali 4 hafta oldu ve sadece 1 tanesi fide verdi. Acaba torfu acip bir bakayim mi? Torf, ozel cimlendirme torfu. Sicaklik devamli 20-23 derece arasi. Topragin su orani normal, islak degil (sonucta simdiye kadar 100 yakin tohum cimlendi).
Tohumlarınız taze mi?
Tohumlarınız taze mi?
Bazisi 2011'den digerleri 2012 yaz mahsulu. 2011'den olandan 1 tane fide cikti, digerleri hala cimlenmedi. Cok uykucu ciktilar :)
Dediğiniz sıcaklıkta en fazla 20 günde çıkmaları gerekirdi. Sorunu merak ettim şimdi. Tohumlarınız da eski değilmiş.
Dediğiniz sıcaklıkta en fazla 20 günde çıkmaları gerekirdi. Sorunu merak ettim şimdi. Tohumlarınız da eski değilmiş.
Birazini kayinpedere verdim(tecrubeli bahcivan :D) ve onda da gecen haftaya kadar cikan olmamisti. Ama simdi onda durum nedir bilemiyorum.
Bugun carliston dedigimiz (sweet banane pepper) tipi biberi ektim, bakalim onlar ne tepki verecek bu ortamda :) 2 gun icinde de dolmalik kirmizi biber ekecegim. Cikana kadar ekecegim :p
bende 8 martta kırmızı biber tohumları ektim ses seda yok bakalım:) onlar cıkmadıkca hep yenilerini ekiyorum, masanın üzerine gazete serim sıraladım ev sera gibi :) bardakların hesabı yok:)
sertug guray
20-03-2013, 23:04
arkadaşlar bu mevsim tam tohum ekme mevsimi.Bu mevsimi kaçırmayıp yaz boyu taze taze biberlerimizi yemek lazım :)
Ben de tam sizin gibi düşündüm; acı, tatlı ve dolmalık olmak üzere 5 çeşit biber tohumu ektim.
Hemen hemen aynı sürede çimleneceği yazıyor diye boş kalan yerlere de 3 çeşit patlıcan ektim;)
380145
hanımeli
22-03-2013, 14:18
Merhaba,
bende 12 mart ta domates ve biber tohumlarımı ekmiştim,deneysel bir ekim oldu.
1. grupta tüm tohumları poşetten çıkarıp torfa 12 mart ta ektim
2. grupta domates ve biber tohumlarını 12 mart ta aspirinli suya yatırdım.
14 mart ta ektim.
1. gruptaki domatesler 4. gün çıktı biberlerde ses seda yok
2. gruptaki domatesler 2. günde çıktı,biberlerde ses seda yok
1. gruptaki biberler 8. gün çıkmaya başladı,
2. gruptaki biberler 6. gün çıkmaya başladı.
aspirinli suda bekleyen tohumlar diğerlerinden çok farklı bir gelişim göstermedi,aksine hala çıkmayan tohumlar var.
şuanda iki gruptaki domates ve biberlerin boyları nerdeyse eşit.
Sizin adiniza sevindim Hanimeli. Benim biberlerden ses soluk yok. Ne hayaller kurmustum oysa ki:) Herhalde kayinpederin biberlerine sulanacagim eger fazladan varsa :)
evet ne kadar guzel cikmislar kisa surede bende 5.03 ektim.
Ama bisey yok sizinkiler icerdemi sayin hanimeli benim ektiklerim bahcede
Kucuk cam seradalar ama hava iyi deyil. Sanirim ondan.)))
biber fideleme
ekim tarihi 1 mart
çimlenme tarihi 13 mart
380738
380739
bu mevsimde dışarıda çimlenme süresi oldukça uzar, gece sıcaklığı düşük olmaması gerekir
biber fideleme
ekim tarihi 1 mart
çimlenme tarihi 13 mart
380738
380739
Masallah, ne guzel fotograflar. Neredeyse ye beni dercesine ;)
hanımeli
22-03-2013, 16:18
benimkiler içeride kullanmadığım bir odanın camının önünde,
akşamları kaloriferi açıyorum,hala soğuklar bitmedi çünki,
odanın isisi sabit 22-24 derece arası.akşam 6 dan sonra 11 wat lık 2 küçük florasanla ışık takviyesi yapıyorum saat 10 akadar,
şimdilik iyi gidiyor,yaptığım herşeyi bu siteden öğrendim
umarım bol bol sebze yeriz bu sene.
bu mevsimde dışarıda çimlenme süresi oldukça uzar, gece sıcaklığı düşük olmaması gerekir
tamam o halde en kisa zamanda bende bide evde denerim
disardakiler dediginiz gibi sogut oldugu icin gec cikacaktir.
Sizin tohumlarda cok guzel cikmislar . Elinize saglik .)))
benimkiler içeride kullanmadığım bir odanın camının önünde,
akşamları kaloriferi açıyorum,hala soğuklar bitmedi çünki,
odanın isisi sabit 22-24 derece arası.akşam 6 dan sonra 11 wat lık 2 küçük florasanla ışık takviyesi yapıyorum saat 10 akadar,
şimdilik iyi gidiyor,yaptığım herşeyi bu siteden öğrendim
umarım bol bol sebze yeriz bu sene.
tamm bende sizler gibi deneyim bakalim . Sonuc nasil olacak
belki yarin ekebilirim tohumlari. insallah yeriz bol bol
hemen hemen bol bol oluyor bakalim bu yil nasil olacak.)))
naturefan
22-03-2013, 18:59
380805
naturefan
22-03-2013, 19:32
Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını budayıp, diksem köklenir mi?
Gazi Barış
22-03-2013, 19:50
Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını kesip, diksem köklenir mi?
Domates olsa küçük taze sürgünler olabilir ama biber ve patlıcana şahsen hiç şans vermiyorum.
birnefestoprak
22-03-2013, 21:09
Biber icin hayvanlar tarafindan sokulen fidelerime cok yaptigim birsey, mumkun. Bitkilerinizin gelisme seviyesini bilmiyorum ama ciceklendilerse cicekleri koparip genc surgunlerle (iyi drene olan bir toprak iyice sulanarak ve kaplar golgeye konularak) deneyebilirsiniz.
Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını kesip, diksem köklenir mi?
naturefan
23-03-2013, 18:44
Domates sürgünleri kökleniyor, biliyorum; ancak biber ve patlıcanı bilmiyorum. Bu sene deneyeceğim. Sonucunu bir ay sonra burada paylaşırım.
Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını budayıp, diksem köklenir mi?
Sayın naturefan,
Patlıcanı bilmiyorum ama biberi köklerine fazla zarar vermeden toprağa dikerseniz yeniden biber veriyor. Biber donmadığı takdirde iki yıl ürün veren bitkilerden.
Patlıcanı da bir yerde okuduğumu çok iyi hatırlıyorum. Ustalarımızdan biri, sert budamayla iki yıl ürün alınabileceğini yazmıştı. Budamanın nasıl yapılacağını da tarif ediyordu. Ama maalesef ne ustamızın adını ne de yazdığı siteyi hatırlıyamıyorum.
Bana kalırsa siz patlıcanı da dikin. Kaybedeceğiniz bir şey yok ama kazanılacak eşsiz bir deneyim olur.
Kolay gelsin, saygılar.
hanımeli
28-03-2013, 13:52
şimdi biberlerin filizlerini şaşırtma vakti geldi,şaşırtma toprağına ne koymalıyız
ya da elimde iyi yanmış tavuk gübresi var biraz onu şaşırtma toprağına karıştırsam olurmu yoksa fideleri yakarmı
arkadaşlar kaç günde çimlenme başlıyor. 8 gün oldu ama pek bir şey yok. domatesler 8 günde baya iyi gelişti ama biberlerden hiç ses çıkmıyor...
arkadaşlar kaç günde çimlenme başlıyor. 8 gün oldu ama pek bir şey yok. domatesler 8 günde baya iyi gelişti ama biberlerden hiç ses çıkmıyor...
Biberler domateslere göre geç filizlenir sabırlı olun. ;)
şimdi biberlerin filizlerini şaşırtma vakti geldi,şaşırtma toprağına ne koymalıyız
ya da elimde iyi yanmış tavuk gübresi var biraz onu şaşırtma toprağına karıştırsam olurmu yoksa fideleri yakarmı
Tavuk gübresi koymadan şaşırtın. Hiç tavuk gübresiyle denemedim ama topraksız çıkaracağınız için sorun olabilir diye düşünüyorum.
hanımeli
29-03-2013, 20:08
forum sayesinde bende bayağı bilgi sahibi oldum. biberler diğer sebzelere göre daha yüksek ısıyı seviyorlarmış,domates 15-18 derecede filizlenebilirken biber 22-24 derece ısı ihtayacı duyuyor,tohumlarınız kapalı balkonda ya da
kalorifer önünde olsun.ve ya bulundukları ortamın ısıssını bir şekilde arttırn
ama gece gündüz ısı farkı olmasın buna dikkat edin.
daha fazla bilgi almak için forumda arama kısmuna biber yazın.çıkan konuları okuyun.
hanımeli
29-03-2013, 20:14
Tavuk gübresi koymadan şaşırtın. Hiç tavuk gübresiyle denemedim ama topraksız çıkaracağınız için sorun olabilir diye düşünüyorum.
sn h-doğan bugün şaşırtmalarımı yaptım şaşırtma toprağımı şunlarla hazırladım
elenmiş bahçe toprağı+ ithal torf+ pomza+ perlit+ organik toprak düzenleyici+ solucan gübresi+ iyi yanmış,resmen kokusu olmayan toprakla karışmış tavuk gübresi çok az ekledim (aslında koyun,keçi gübresi aradım ama bulamadım komşu bahçesinden geçen senelerden kalma tavuk toprağından verdi biraz).bakalım denedik umarım başarılı oluruzda fidelerimiz tutar bizi utandırmaz.
sn h-doğan bugün şaşırtmalarımı yaptım şaşırtma toprağımı şunlarla hazırladım
elenmiş bahçe toprağı+ ithal torf+ pomza+ perlit+ organik toprak düzenleyici+ solucan gübresi+ iyi yanmış,resmen kokusu olmayan toprakla karışmış tavuk gübresi çok az ekledim (aslında koyun,keçi gübresi aradım ama bulamadım komşu bahçesinden geçen senelerden kalma tavuk toprağından verdi biraz).bakalım denedik umarım başarılı oluruzda fidelerimiz tutar bizi utandırmaz.
Amanın. :)
Ne yalan söyleyeyim ben sizin kadar özensem acaba nasıl olur benim bitkilerim bilmiyorum. Ben sadece bahçe toprağı ve benim yarım yamalak yaptığım komposttan bir kısım karıştırıp ekmiştim tohumlarımı.
Sizin karışım bence ekstra olmuş. Başka bir gübre vermeyin uzun bir süre. Tavuk gübreli toprağın geçen seneden olması iyi asitliği biraz gitmiştir, yakıcılığı olmaz en azından.
İyi olur merak etmeyin ama çok da özenmeyin en azından üzülmezsiniz ben öyle yapıyorum. Çok ilgilenip de olmayınca canım sıkılır benim. :rolleyes:
hanımeli
30-03-2013, 14:02
kimin canı sıkılmaz ki ama çok hırs yaptım galiba,umarım sebzelerim ilgi budalası olmazlar.
kimin canı sıkılmaz ki ama çok hırs yaptım galiba,umarım sebzelerim ilgi budalası olmazlar.
Olmazlar herhalde biz insanlar gibi, bu sene deneyip gorecegiz :D
Benim çok ilgilendim bitkiler nedense ters tepiyor. Hiç ilgilenmediklerim fışkırıyor adeta onun için fazla ilgi yok. ;)
Biberlerim bugün bahçede yerlerini aldı . Darısı biber vermelerine .
hanımeli
02-04-2013, 18:34
evet malesef ilgi budalası olma yolundalar acele ve heyecandan bir kısmını şaşırttığım biberlerim malesef sizlere ömür,diğerlerine ellemiyorum hala torf içinde ve mutlular gerçek yaprak sayısı 4 e çıkınca şaşırtacağım. sanırım kökleri daha hassas.
merhaba arkadaslar ben çok tecrübesiz biri olarak ilk defa biber tohumları ektım şubatta 100 tane tohum attım 20 tane ancak filizlendı ama hep içerde kaldı çok ınceler daha ıkı yaprakları var bu gunde bır markette aldıgım tohumları serptım sansımı deneyecegım bu gun gittiğim bir yerde bbiberleri gördüm hem biberlerı ektıklerı saksıya naylon bır torba giydirildiğini gördüm ama onlar dısarda bırakıyorlar saksıyı daha cabuk çıkıyormus günes olunca üstünü açıyorlar aksam ustu kapatıyorlar
hanımeli
04-04-2013, 12:38
açık çası biber tecrübem fazla değil.bende bu sene tohumdan deniyorum ama gelişimleri malesef yavaş.benim biberlerim 14 mart ta ektim hala gerçek yaprak çıkarmayanlar var.
ööyyle bekliyoruz bakalım nezaman büyücekte sebze vercek diye.
Bunlar da benim biberlerim. 17 şubatta şaşırtma yaptım.
Sanki daha da büyümeleri gerekiyordu. Led ışık altında tuttum.
iyi havalarda da dışarı çıkardım.
http://img138.imageshack.us/img138/8346/img0061aa.jpg
açık çası biber tecrübem fazla değil.bende bu sene tohumdan deniyorum ama gelişimleri malesef yavaş.benim biberlerim 14 mart ta ektim hala gerçek yaprak çıkarmayanlar var.
20 günde gerçek yaprak çıkarmaması normal biberlerin. Biber domates ve patlıcana göre daha geç çıkar.
Bunlar da benim biberlerim. 17 şubatta şaşırtma yaptım.
Sanki daha da büyümeleri gerekiyordu. Led ışık altında tuttum.
iyi havalarda da dışarı çıkardım.
http://img138.imageshack.us/img138/8346/img0061aa.jpg
Optimum koşulları sağlamazsanız soğuk havalarda yavaş büyümesi normal.
merhaba arkadaslar ben çok tecrübesiz biri olarak ilk defa biber tohumları ektım şubatta 100 tane tohum attım 20 tane ancak filizlendı ama hep içerde kaldı çok ınceler daha ıkı yaprakları var bu gunde bır markette aldıgım tohumları serptım sansımı deneyecegım bu gun gittiğim bir yerde bbiberleri gördüm hem biberlerı ektıklerı saksıya naylon bır torba giydirildiğini gördüm ama onlar dısarda bırakıyorlar saksıyı daha cabuk çıkıyormus günes olunca üstünü açıyorlar aksam ustu kapatıyorlar
Yetersiz ışıklanma ve biraz fazla sulamadan dolayı zayıf kalmış ve de tohumlarınız çürümüş olabilir. Fazla sulamayın ve yeterince ışık almasını sağlayın.
Sizinkiler yine iyi, cimlenmisler. Benimkilerin cimlenme orani yuzde 10 bile degil. Domates, cicekler, altincilek hepsi 1 haftaya kalmadan cimlendi, biberler cok nazli cikti. Seneye artik aspirinle sasirtacam :D, neye ugradiklarini anlayamacaklar :)
ben bugun attim biberleri yenilerini ektim. domatesler sasirdi biberler gercek yaprak bile cikarmadi. ilk yapraklar da inceldi. kotu kaplara ekmistim.
umarim bu yenileri basarili olur.
Safranlı
04-04-2013, 14:00
Sizinkiler yine iyi, cimlenmisler. Benimkilerin cimlenme orani yuzde 10 bile degil. Domates, cicekler, altincilek hepsi 1 haftaya kalmadan cimlendi, biberler cok nazli cikti. Seneye artik aspirinle sasirtacam :D, neye ugradiklarini anlayamacaklar :)
toprak ve doga aşkı insana en çok ta sabrı ögretir
sabırlı ve dingin olmak
her şevin vaktinin ve şartlarının olgunlaşmasını beklemek gerekiyor
vakti gelince vazifesini fazlasıyla yapacaktır
toprak ve doga aşkı insana en çok ta sabrı ögretir
sabırlı ve dingin olmak
her şevin vaktinin ve şartlarının olgunlaşmasını beklemek gerekiyor
vakti gelince vazifesini fazlasıyla yapacaktır
Dogru soyluyorsunuz ama bence bu sabirla alakali degil gibime geliyor. Cogu kisiye gore daha fazla sabirliyimdir ama 23 subatta ektigim biber tohumlari cimlenmedi. Ortam domateslerle ayni ortam, tohumlar eski degil. Toprak desem, cimlenmeye ozel aldigim toprak. Artik seneye dolmalik biber hayalim :D
Safranlı
04-04-2013, 15:18
Tamda bu günlerde çıkacaktır
ortalama 45 günde çıkar
merak etmeyiniz
en nazlısı her zaman biberdir
benimkilerde aynı gün ekildi ve yan yana
domatesler asıl yapraklarını verdi
biberler
hala mahsende saklanıyorlar
ucunu gördük göreceğiz
beklemedeyiz....
Yetersiz ışıklanma ve biraz fazla sulamadan dolayı zayıf kalmış ve de tohumlarınız çürümüş olabilir. Fazla sulamayın ve yeterince ışık almasını sağlayın.
cevabınız için teşekkur ederım. ışık alımı ıyı diye düsünüyorum ama sulamayı fazla yapmıs olabılırım gün aşırı yopragı nemlendırdım bugunde kırılmaya basladılar heralde beceremeyecegim.
biber ekim tarihi 1 mart
çimlenme tarihi 13 mart
şaşırtma tarihi 3 nisan
385728
biber yüksek sıcaklık istiyor çimlenmek için. geçen sene direk bahçeye çıkardığım saksılara ekmiştim. firesiz çimlendi. bu sene 19 derecede içerde kapalı ortamda bir haftadır ses seda yok.
oda sıcaklığında plastik peynir kabında sera yöntemiyle 1 aydır 8 tane tohumu bekliyorum. hala bi yeşerme yok. umudumu kestim.
işin garibi biri kırmızı digeri yeşil yediğim tatlı biberlerin çekirdeklerini kuruttum kendi kendime ektim ve onlar çimlendi. ama parayla aldığım acı biberler gelmiyor.. herşey para değil işte :D
aynen bende 1 ay once bende disari seraya ektim daha cikmadilar
Baktim curumede yok sonra bende koloriferin yanina ektim bi kutuya
sera seklinde belki 1 haftaya cikarlar disardakiler ne zaman cikarlar
Bilmiyorum hava soguk gunes yok suan 6.7 drece .
benim de üç burun köy biberimden ses seda yok. karıştırdım, aynen koyduğum gibi duruyor. acı süs biberi, sekiz tohumdan bir tanesi çoktı. üçüncü hafta doluyor.
Diğer beş çeşitte fire yok. hatta dün akşam şaşırttım.
sivri biberlerim çıktı ama ne dolmalık ne de süs biberim çıkmadı. sivri biberler ise yaklaşık 2 haftada çimlendi. aslında en kolay domates çimleniyor. 7 günde çimlenmişti.
hanımeli
07-04-2013, 12:50
:cool:benim bu tarihe kadar tohumdan çıkaramamış arkadaşlara tavsiyem hala tohumdan uğraşmasınlar bir kaç hafta sonra fide alıp diksinler çünkü tohumdan fideye dönmesi çok zor ve uzun zaman alıyor.benimde özenip aldığım dolmalık biberlerim çıkmadı,artık fidesini alıp dikeceğim.
14 mart ta tohumunu ektiğim biberlerim:dilli:
çok geç filizlendiler ve hala gerçek yapraklarını çıkarmadılar.
artık bahçede tutuyorum.hava ısısı 15 derece nin altına düşmüyor.
386633
386634
386635
bu gidişle yaz sonu yiyeceğiz biberleri:o
Fagus Sylvatica
07-04-2013, 16:02
Sayın himone, aynısını ben de yaşadım. Süs biberi ve dolmalık biberler çok az çıktı. Acaba bunun nedenini bilen bir arkadaş var mı?
Fotoğraf çok detaylı olmasa da biberlerimin durumları fena değil.
En sağdaki iki sıra renkli dolmalık biber sadece 2 tanesi çıkmadı, onun yanındaki iki sıra tatlı biber onda da 2 firem var. 3 çeşit acı biberden de 4'er tane ekmiştim, ilk çimlenenler Jalapenolar, sonra Serrano Tampiqueno, Santafe Grande Hot'ta ise hala tık yok bekliyorum çıkmalarını. Sol taraftaki boşluklar ise 3'er li ekilen patlıcanlar; Casper'dan tık yok, parmak patlıcanların sadece 1 tanesi çıktı, küçük top patlıcanların 3'ü de çıktı ama bir tanesi tohum kapsülünü atamadığı için yaprak geliştiremedi yaşar mı bilmiyorum.
389592
Ben de bastan ellemedim kapsulleri ama sonralari gordugumu siyirdim aldim. Tutmaya gerek yok bence.
benim ektiğim biberler çıkmadı. umudumu kestim ve topragınıda karıştırdım. yok hiçbir şey :(
şimdi gene birkaç tohumu aldım pamuğa doydum. çimlenene kadar dokunmayacağım. mevsimi geçti ama hala umudum var.
inşallah bu sefer başarabilirim..
Taylantom
13-04-2013, 13:59
İyi günler;
Bende hobi olarak ofisimin balkonunda biber yetiştiriyorum. Bu sene ektiğim tohumlar bir hayli nazlı davranıyorlar. Havalar soğuk gidiyor sanırım bunun etkisi büyük. Viyollere ektiğim tohumlarda henüz bir hareket yok. Ancak dondurma kabına ektiğim ve küçük çöp poşeti ile sera :dilli: ortamına çevirdiğim tohumların neredeyse tamamı filizlendi.
İşte filizlenen tohumlar
benim ektiğim biberler çıkmadı. umudumu kestim ve topragınıda karıştırdım. yok hiçbir şey :(
şimdi gene birkaç tohumu aldım pamuğa doydum. çimlenene kadar dokunmayacağım. mevsimi geçti ama hala umudum var.
inşallah bu sefer başarabilirim..
Keşke biraz daha bekleseydiniz sayın Candem. Sağlık olsun fideler satılmaya başladı ne de olsa:rolleyes:
Anlaşılan siz domateslerden, ben biberlerden yana şanslıyız bu sene:p
ıslattığım biber tohumlarından 3 tanesini koydum toprağa. inşallah bu sefer yüzümü karartmazlar..
Merhabalar, kolay gelsin herkese...
Ben de saksıda biber yetiştirmeyi deniyorum ama galiba tohum ekmeyi beceremedim. Geçen yıl fide olmaları sorun olmamıştı ama bu yıl sularken biber tohumları yüzeye çıkıyorlar sanki. Toprağı karıştırıp sıklaştırsam mı acaba? Üstlerine toprak attım yeniden ama hiç içime sinmedi :(
Sulamayı fısfısla yapmanızı öneririm o zaman çıkmayacaktır, yine çıkıyorsa zaten çok yüzeyde demektir tohum kalınlığı kadar daha toprak atın üzerine.
Sulamayı fısfısla yapmanızı öneririm o zaman çıkmayacaktır, yine çıkıyorsa zaten çok yüzeyde demektir tohum kalınlığı kadar daha toprak atın üzerine.
Teşekkürler, iyi fikir, deneyeyim bakalım. Toprak da attım üstlerine. Zaten hazır fide de alacağım ama bunları da çok seviyorum, bebekliklerini biliyorum olacak yani :)
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
Bu başlığı incelemenizi öneririm, sorularınızın çoğuna buradan cevap bulabilirsiniz.
15 gündür dışarı çıkardım soğuk hava biraz büyümelerini yavaşlattı
390778
390779
15 gündür dışarı çıkardım soğuk hava biraz büyümelerini yavaşlattı
Maşallah, çok iyi görünüyorlar. Benimkiler daha 10 günlük olmadı. Çok sabırsızım...
Biberlerin topraktan çıktığı yer biraz yüksekte olmalıymış galiba, bir yerde okumuştum, su doğrudan buraya gelmesin diye tümsekte olmalıymış biraz. Kök boğazı doldurma galiba işlemin adı yanlış hatırlamıyorsam. O günlere gelince araştırırım tekrar, bir çıksalar yeryüzüne... :)
Bu arada teşekkürler Revnak hanım... :)
hanımeli
15-04-2013, 19:47
çok rüzgarvar çok umarım fidelerim bu geceyi atlatır.
çok rüzgarvar çok umarım fidelerim bu geceyi atlatır.
Son durum nedir, merak ettim...
Ankara'da da nisan yağmurları başladı, rüzgar da var,benimkiler içerdeydi zaten ama salonun balkona açılan kapısı açıktı ve bol güneş alıyordu ordan. Şimdi kapıyı da kapattım. İncecik gövdeler hemen kapıya doğru uzanmışlar, yazık ya, acıdım... :rolleyes:
Umarım bir şey olmaz...;)
köylükadın
16-04-2013, 22:10
***.topragı karıştırmadan tohumların üstüne 2 cm kalınlıgında toprak kapatın eminim iyi olacaktır
Biberlerin çimlenmediğini söyleyen üyelerin genelde İç Anadolu bölgesinden olduklarını gördüm. Ankara'da havalar dolayısıyla toprak sıcaklığı şu anda tohum ekimi için yeterli değil. İsterseniz biberi kışın bile Ankara'da çimlendirebilirsiniz(Ev içerisinde uygun koşulları sağladığınız taktirde biber bile toplarsınız :) ).
Şu anda ekim yapanlar ya da yapacaklar için:
1- Aldığınız paket tohumları ekimden hemen önce açtıktan sonra 1 gün nemli bezde/bir bardak suda bekletin.
2-Ertesi gün viyole(yoksa evdeki yumurta aldığınız viyolü bile kullanabilirsiniz.) Önce viyolü torf ile doldurun. serçe parmağınızla ufak çukurlar(1-2cm) açın. Deliğin çevresinde kalan torf ile üzerini kapatın ve fısfıs ile sulama yapın. Evin içerisinde soğuk olmayan bir odada bir yere yerleştirin. 3-7 gün içerisinde çimlenmeye başlayacaklarını göreceksiniz diye düşünüyorum. (Dışarıda çimlendirme için Ankara şu an uygun değil. Gece sıcaklıkları düşük. Biber tohumu çimlenme için 15-18 derece sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. )
bunlarda benim evde cimlendirdiklerim
disarida olanlar yeni yeni cikmaya basladi daha soguk oldugu
Icin ne zaman buyuyecekler aceba.?
391309
Sayın Yağmur çok yakın ekim yapmışsınız. Eğer hepsini yetiştirmeyi düşünmüyorsanız çimlenenler arasında seyreltme(fideler arası mesafeleri genişletebilirsiniz, sağlıksız görünenleri çekip atarak. Ayrıca kökleri birbirine dolaşmadan birbirinden ayırsanız iyi olabilir.) yapmanızı tavsiye ederim. Hani ülke/şehir(büyüme sürelerini sorduğunuz için soruyorum)?
hanımeli
18-04-2013, 17:28
İZMİR DE HALA DELİ POYRAZ DEVAM EDİYOR,
bende mutfağa aldım fidelerimi,yoksa canları çıkacaktı dışarıda geceleri kalorifer bile yakmaya başladık,sanki kış özet geçiyor kaçıranlar için:D
bunlarda biberlerimin son durumu,çok yavaş büyüyorlar,yaza yetişemiceklermiş gibi geliyor.:(
391921
391922
391923
391924:confused:
İZMİR DE HALA DELİ POYRAZ DEVAM EDİYOR,
bende mutfağa aldım fidelerimi,yoksa canları çıkacaktı dışarıda geceleri kalorifer bile yakmaya başladık,sanki kış özet geçiyor kaçıranlar için:D
bunlarda biberlerimin son durumu,çok yavaş büyüyorlar,yaza yetişemiceklermiş gibi geliyor.:(
Güzel görünüyorlar. Belli olmaz, güneşi görür görmez coşabilirler de...
Ankara'da yağmur yok ama hava soğuk, rüzgar var. Benimkiler bu kadar bile değil daha ;)
Biber ve domates tohumlarını bundan bir hafta önce ekmiştim. Sıcaklıaı göre sonuçları resimlerde. Kaloriferin yanına aldıktan sonra çıkanlar yani büyük olanlar domates tohumları sanırım. 4 sıra tohum dikmiştim. 3 sıra biber tek sıra domates.Şu an iki sıra çıkabildi. Her gün sayıyorum yeni çıkan var mı diye:)
İlk resim bir gün öncesi,
Alttaki de kaloriferin yanına aldığım bir gün sonraki halleri.
Sıcağı görünce atağa geçtiler:)
Dondurma kaplarının altına delik açtınız değil mi? Bir kaç gün içerisinde diğerlerinin çoğu da çimlenecektir. Saf torf değil sanırım? Çok sıkı yapılı görünüyor. 3-4 yapraklı aşamaya geldiğinde şaşırtma yaparken kökleri zedelememeye özen gösterirseniz inşallah yaşayacaklardır ve güzelce büyüyeceklerdir diye tahmin ediyorum. :)
Biber ve domates tohumlarını bundan bir hafta önce ekmiştim. Sıcaklıaı göre sonuçları resimlerde. Kaloriferin yanına aldıktan sonra çıkanlar yani büyük olanlar domates tohumları sanırım. 4 sıra tohum dikmiştim. 3 sıra biber tek sıra domates.Şu an iki sıra çıkabildi. Her gün sayıyorum yeni çıkan var mı diye:)
İlk resim bir gün öncesi,
Alttaki de kaloriferin yanına aldığım bir gün sonraki halleri.
Sıcağı görünce atağa geçtiler:)
Evet kaba delik açtım birkaç tane. Fazla torfum yoktu,altı torf sadece tohumların üzerini kapattığım 1-2 cm. lik toprak bahçe toprağı:) İyice büyüyene kadar şaşırtma yapmayacağım. Köklerini sağlama alsınlar da sonra:)
:) 3-4 yapraklı olması yeterli şaşırtma yapmanız için. Ancak çok fazla da bekletmemenizi tavsiye ederim malum kökler üzerindeki emici tüyler(bitki beslenmesi için son derece önemli) şaşırtma sırasında zedelenebilir ve bu da fidelerinizi kaybetmenize yol açabilir. Bir daha ki sefere viyol kullanırsanız eminim daha kolay çimlendirip, büyüteceksinizdir. Şuanda piyasada 1-3tl arasında. Bir sonraki sezonda iyice temizledikten sonra kullanabilirsiniz. Kolay gelsin :)
Evet kaba delik açtım birkaç tane. Fazla torfum yoktu,altı torf sadece tohumların üzerini kapattığım 1-2 cm. lik toprak bahçe toprağı:) İyice büyüyene kadar şaşırtma yapmayacağım. Köklerini sağlama alsınlar da sonra:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.