Bağlan

View Full Version : Biber

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

Emre İlhan
17-08-2010, 23:27
;)Sevgili SDurul,ben sizin yerinizde olsam hiç bozmam.Saksınız süs biberleri için yeterli zaten kafanızı takmayın.

Selamlar.

Aslaner
10-10-2010, 23:01
Merhabalar bu gün yeni üye oldum sitenize tesadüfen rastladim ve inceledigimde gercekten mükemmel bi site ve tüm konuyu okudum sizlere bir kac sorum olacak temmuz ayinda kendi kuruttum biber tohumlarimi ekmisdim temmuz ayi sonunda cimlenmeye henüz yeni baslamisdiki tatile gitmek zorunda kaldim ve komsuya birakmak zorunda kaldim... sasirtma fln hic birsey yapmadim ve döndügümde baya bi büyümüsdü ama kökleri biraz disarda gibiydi o halinin resmini ekliyeyim önce..

http://img814.imageshack.us/img814/5397/140920102015.jpg

sora 8 tane fidanimi farkli bi yogurt kovasina sasirttim 8 tane birden hepsini ekdim bilmiyordum cünki...
o resmide ekliyeyim.

http://img177.imageshack.us/img177/326/170920102072.jpg

bu haldeyken 1 ay gibi bi zaman sürecinde büyüdüler ve asagidaki resimdeki halini aldilar.

http://img337.imageshack.us/img337/2383/091020102107.jpg

apartiman bahcemizden aldigim toprak ile yetisdirdim bu biber fidelerimi fakat bu zamana kadar hic gübre fln kullanmadim yapraklari gayet saglikli gözüküyor. torf toprak kullanmami ve 8 fiyeti ayirmami önerdiler bana genis bi saksida 3er tane olsa yeterli dediler. bende bu gün cicekciden aldigim torf toprakla ayirdim 2 saksi olarak torf toprakla kirmizi topragi karisdirip ayirdim. ( kirmizi toprak torf topraga göre azinlikda)

simdiki hallerinin fotograflarini yükleyip asil soruma gelmek istiyorum.

1.
http://img839.imageshack.us/img839/3073/101020102114.jpg

2.
http://img543.imageshack.us/img543/3659/101020102112.jpg

biberlerim bu zamana kadar cicek acmadi acaba simdi saglikli yetirsirmi ? hic cicekde acmadi saglikli yetisip mevyesini yiyebilmem icin ne yapmam lazim yardimlarinizi bekliyorum arkadaslar. kaloriferli evde oturuyorum ve sabah günesinde güneslendirip havalandiriyorum sora iceri aldigimda isik gören bi yere koyuyorum yardimlarinizi bekliyorum arkadaslar bide bu günden sora sulama seklim sizce nasil olmali ?

Aslaner
11-10-2010, 14:01
Yardim edecek yokmu arkadaslar?

MeyveliTepe
11-10-2010, 14:11
Orada güneş görüyor mu?

Aslaner
11-10-2010, 15:32
Evet günes görüyor ben sabahlari öglenden önce veya aksama dogru günese birakiyorum balkonda havalandiriyorum fakat günesde cok fazla kalamiyorlar 20 dakka bi sürecde bakiyorum ki yapraklari kendini sali vermis ve soluk gibi boyunlarini büküyorlar iceri aldigimda geri kendilerini toparliyorlar meyvelerini yemeyi cok istiyorum yardimci olun lütfen.. :(

MeyveliTepe
11-10-2010, 16:08
Biber normalde bol güneş sever ve başka bir eksiği yok ise güneşte çiçek açar, arılar ve başka tozlayıcılar yarafından tozlanarak meyve verir. Keşke hep balkonda durmaya alıştırsaydınız.

Aslaner
11-10-2010, 16:53
peki simdi ne yapmam lazim acaba bilmiyorum bilen biri yokmu ? bu baslik altinda görmüsdüm birisinin daha cicekleri günesde durunca soluyo gibi oluyormus.. köklerinin isinmasindan dolayidir diye cevap vermisler.

suanda torf toprakla kirmizi topragi karisdirip yeni saksilara ekdim ayirip yalniz torf toprak daha fazla kirmizi toprakdan 3 günde bir sulama yapmayi düsünüyorum daha baska eksigi ne olabilir ki ? ne yapmam lazim fazla bilgiye sahip degilim.

Emre İlhan
11-10-2010, 19:30
;)Sayın,Aslaner öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Biber konusunda size bir önerim var.Gündüzleri biberlerinizi balkona aldığınızda güneşten solunca balkonun gölge bir yerine çekin.Hatta mümkünse biraz solsunlar güneşte sadece yanmamalarına dikkat edin o kadar.Biraz susuzluğu görünce biberler tohuma yatar ve çiçek açmaya başlarlar.Ben Haziran 15'de şaşırttım biberleri ve hep balkonda kalıp o ortama alıştılar.Şimdi hava soğuk olmasına rağmen balkonda duruyorlar ve keyifleri gayet yerinde gibi görünüyor:)).Ama sizinkiler rahata alıştıkları için :)) biraz daha özen göstermelisiniz.Şimdi dediğim gibi yapacağınız şey biberden verim almak istiyorsanız olabildiğince açık havaya çıkartın.Gölgeye alacağınız zamanda gene balkonda kalsınlar.Sadece akşamları alın içeriye ve bu düzene alışsınlar.Akşam içeriye aldığınız yerle gündüz balkona koyduğunuz yerleri belirleyin hep aynı olsun.Unutmayın çünkü,herhangi bir bitkiden ne olduğu önemli değil verim almak istiyorsanız olabildiğince tabiyattaki ortamını sağlamaya çalışın,yani yeri olabildiğince sabit olsun.

Selamlar.

Aslaner
18-10-2010, 20:02
Hosbulduk Sayin Emre Ilhan Kusura Bakmayin (: Anca girebildim nete.. Dediklerinizin hepsini yapiyorum ztn ama ne bilim olmadi halen :)) birakdim bende cani ne zaman isterse artikk...

Emre İlhan
18-10-2010, 20:16
;)Sayın,Aslaner merak etmeyin mutlaka meyvesini yiyeceksiniz,tabi ki bi aksilik olmazsa.Bir söz var bende biber yetiştirmeye ilk başladığımda sizin gibi sabırsızlanırken bana bu sözü söylemişlerdi.Biber,gölge ve sabır ister.:))

Selamlar.

Gülbeşeker
18-10-2010, 21:56
antep gibi sıcak yerde yaşıyorsunuz biberinizin içeride durmasına sebep dışarıda üşümesi olamaz herhalde

tohumkolik
19-10-2010, 09:44
arkadaşlar buğday çimini her sabah suyunu çıkarıp içince bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş,bende hiç işlem görmemiş buğday aldım,bahçe toprağı ile turuf karıştırdım bahçe toprağı daha çok turufu üzerine serpiştirdim suladım buğdaylar inanılmaz bir şekilde 2 3 günde çimlendi bahçe toprağından olsa gerek öyle güçlü öyle güzellerdiki (bir dahaki denemede resimde ekleyeceğim) 10 15 günde cidi şekilde uzadılar, bende bunların başlarını kestim, yarım çay bardağı su ekleyerek minik mikser robotta çektim su olmaz ise mikser çekmiyor bu işlemler için amerikada özel mikser varmış ama ben buralarda bulamadım,bulan olursa banada söylesin,çektiğim çim suyunu küçük süzgeçten bardağa döktüm toplam bir fincan çim suyu oluyor bunu her sabah aç karnına içmek gerekiyor,bize lazım olan bardaklı mikser ve küçük tel süzgeç,iki dakikada bu işlem bitiyor, şimdi asıl güzel haber, bu çim suyunun tadı müthiş, neye benziyorderseniz bana doğayı ve varlığımı hissettirdi,mucize gibi bir şey daha önce böyle bir tat görmedim,ilk başta ot, toprak ,çeşitli minerallerin tadını düşünüyorsun sonra sana verdiği his doğa oluyor,tohumuna ve toprağına göre bu tat değişirmi bilemem........şimdi kötü haber ben bunları çimlendirdim sorun yok ama çimler 10 cm olunca toprağın üzeri pamukçuk oldu tarlada 'da böyle oluyormu bilemem( nerede hata yapıyorum acaba)toprakmı ,sumu , havalandırma'mı saksılar kaplı ama pencere açık balkon 'da duruyor,hangisi yanlış iki defa denedim aynısı oldu köklerine baktım saksının dibine inmişler yüze yüzeydehiç kök yoktu,bu çimin toprak yüzeyinde olan pamukçuk hakkında bilgisi olan varsa lütfen yazınız bu küçük sorunuda bitirmek istiyorum, şimdiden teşekkürler........

Aslaner
20-10-2010, 22:05
Tsk ederim Emre Bey... evet sabir isteyen bir is :) ins. cikarsa kismetse yeriz. Gülbeseker tabi ki disarda duruyordu her zaman ama simdi bu aylarda hava geceleri soguk oldugu icin bu aralarda aliyorum. :)) disarda durmasi deqildi sorunum günesde durunca solmasiydi ;)

Saygilar.

Aslaner
13-11-2010, 20:14
Arkadaslar gecen ayin 23ünde kibrisa gittim ve daha dün geldim annem bakiyordu biberlerime geldigimde bakdim büssürü cicek acmis biber fidelerim ve üzerlerinde 2 3 tane kücük biberler bulunmakta fakat yapraklari sarariyo dökülüyor balkonda degil fidelerim evin icinde evimizde kaloriferli günesde görüyor ne yapmam lazim ? yardimci olabilirmisiniz rica etsem .

Emre İlhan
13-11-2010, 20:28
;)Sevgili Aslaner,biberlerinizin çiçek açıp meyve tutmasına sevindim.Büyük ihtimalle o 2-3 tane küçük biberleri büyütüp yapraklarını dökücektir malesef.Malum artık sonbaharıda geçtik kış geldi sayılır.Keşke daha önce ekseydiniz biberlerinizi.Ama üzülmeyin üzerindeki biberler kendi halinde kızarsınlar onları saklayın tohum olarak.Baharda yani Martta ekin o tohumları bakın görün hiç zorluk çekmeyeceksiniz.Balkondaki ortamlarınada alışacaklar ve güneştende solmayacaklar.Ben zamanı gelince size tohumları ekmeniz gerektiğini hatırlatırım mesajla.Ama siz yeterki tohumları almayı unutmayın.Bu arada bende balkondaki biberlerimi söktüm artık bırakmışlardı kendilerini.

Selamlar.

Aslaner
13-11-2010, 22:26
;)Sevgili Aslaner,biberlerinizin çiçek açıp meyve tutmasına sevindim.Büyük ihtimalle o 2-3 tane küçük biberleri büyütüp yapraklarını dökücektir malesef.Malum artık sonbaharıda geçtik kış geldi sayılır.Keşke daha önce ekseydiniz biberlerinizi.Ama üzülmeyin üzerindeki biberler kendi halinde kızarsınlar onları saklayın tohum olarak.Baharda yani Martta ekin o tohumları bakın görün hiç zorluk çekmeyeceksiniz.Balkondaki ortamlarınada alışacaklar ve güneştende solmayacaklar.Ben zamanı gelince size tohumları ekmeniz gerektiğini hatırlatırım mesajla.Ama siz yeterki tohumları almayı unutmayın.Bu arada bende balkondaki biberlerimi söktüm artık bırakmışlardı kendilerini.

Selamlar.

bende cok sevindim gercekden :) bütün yapraklari sari deqil ama sararip düsenler oluyor kisi alattigimizda eski halini alacakmidir peki emre bey? hem evin ici sogukda deqil sicak neden böyle bi durum söz konusu hava ve günesde aliyor gündüzleri :s üzerindeki biberlere dokunmadim 3 tane var ztn tohumlarini saklamicam farkli bi biber ekicem emre bey.benim suanda yeni cimlenmis biberlerim var o kadar cokki resmini cekip eklicegim buraya onlari kizgin güneste birakiyorum hic birsey olmuyor hersey icin tsk ederim

saygilar.

Emre İlhan
14-11-2010, 10:29
;)Sevgili Aslaner.Aslında biber tek yıllık gibi yetiştirilsede çok yıllık bir bitkidir,yani kışı atlattığında baharda yeniden yaprak verecektir,meyvede verecektir fakat bitki yaşlandıkça meyve vermesi azalıyor bunu farkettim ben.

Selamlar.

Aslaner
14-11-2010, 20:14
Yardimlariniz icin tsk ederim emre bey. yasadigi kadar yasasin egerki ölürse yenisini dikecegim suan ztn böle kücük fidelerim var onun resimlerini ekliyorum görmeniz icin.

saygi ve selamlar

http://img841.imageshack.us/img841/6420/141120102215.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/1313/141120102202.jpg

taha99
20-11-2010, 17:25
Çalışmalarınız için teşekkür ederim. Umarım fideleriniz kısa sürede büyür.

nariçi
20-11-2010, 18:18
Serada ki biberler verim ve gelişimini durdurdu, bende seradan çıkardım.

Saksıda sera içinde kışın biber yetiştirmek için ne yapmalı?

Emre İlhan
20-11-2010, 19:29
;)Sevgili Aslaner umarım biberleriniz iyi yetişirler.Bu arada fideleriniz yavaş yavaş şaşırtılacak kıvama gelmeye başlamışlar,yavaş yavaş yerlerini hazırlamaya başlarsanız ileride sorun yaşamazsınız.Fotoğraflar için teşekkür ederim. :))

Selamlar.

Emre İlhan
20-11-2010, 19:32
;)Sevgili nariçi,serada biber yetiştirme konusunda pek bir bilgim yok.Fakat biberlerin gelişimi için açık havanın önemli olduğunu biliyorum,yani seranın havalandırmasına çok dikkat etmenizi önerim bol bol havalandırın fırsat oldukça.Serada biber yetiştiriciliği ile ilgili bir sayfa buldum bir incelerseniz size yararlı olacağını düşünüyorum.

Selamlar.

http://forum.saraytarim.gov.tr/?part=forum&gorev=oku&id=1312&cat=6&title=SERADA%20B%DDBER%20YET%DD%DET%DDR%DDC%DDL%DD %D0%DD

nariçi
20-11-2010, 19:53
Sevgili Emre İlhan teşekkür ederim.

Havalandırma önemli ama serada başka bitkiler (örnek :muz) de olduğundan nem durumunun mevcut olması gerekiyor. Ancak sera içinde küflenme yok, daha önce de biberler bu sera içinde büyüdü gelişti ve ürün verdiler.
Ne olduysa son kasım başından itibaren duraklama başladı. Acaba yeniden fide yetiştirsem olur mu diye düşünüyorum.

Emre İlhan
20-11-2010, 19:57
Yeniden fide yetiştirmeniz yaklaşık 45 günü alır.2 ay kadarda gelişim süresini eklersek çiçek açtırıp ürün almanız baharı bulur.Acaba bahardan sonra yazında ürün vermeye devam eder mi?Eğer eder diyorsanız hiç zaman kaybetmeden tohumları ekin.Bunu bir araştıralım daha önce hiç kışın biber yetiştirmemiştim.:))

ismail seyrek
21-11-2010, 16:55
Bu da saksıdaki biberim. Mayıstan bu yana biber vermeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde fırtınadan hırpalandı. Balkondan içeriye alınca çiçeklerini döktü. Üzerinde kalan biberlerin çoğu kızardı. şansına bıraktık. Çünkü bundan sonra balkon soğuk ve rüzgarlı olduğundan, salonda dekoratif ömrü ne kadar sürer bilemiyoruz.

Emre İlhan
21-11-2010, 21:26
;)Maşallah güzel gelişmiş biberleriniz.Salonda baharı çıkaracaklarını düşünüyorum,ama meyve vermeyebilirler.Kızaranlardan tohum almayı unutmayın.

Selamlar.

Sevgi Durul
25-11-2010, 22:32
Üç saksı biberim üçü de içeri alındı, bakalım yaşatabilecek miyim?

181647

aydın
26-11-2010, 15:31
Her zaman içerde durmasın, soldu benimkiler.:(

Sevgi Durul
21-02-2011, 21:27
Sayın malina'nın dört yıllık biberlerinden esinlenerek, korumaya aldığım süs biberlerimin, sadece bir saksısını içerde tutabildim. Ve bugünlerde yeniden çiçeklendiler.

193714

193715

iyibiriyim
21-02-2011, 22:15
Bunlarda benim biberlerimin 2 hafta öncesi.Blakonum kapalı olduğu için sera etkisinde kış boyu ürün aldım.2. resimdeki işaret parmağım kadar bir fide ve o da çiçek vermeye başladı :D.Çok garip yarın onunda fotoğrafını ekleyeceğim.

http://img814.imageshack.us/img814/7885/img5622d.jpg (http://img814.imageshack.us/i/img5622d.jpg/)

http://img80.imageshack.us/img80/9417/img5626ym.jpg (http://img80.imageshack.us/i/img5626ym.jpg/)

Domatesci
14-03-2011, 19:00
Müsadenizle birşey sormak istiyorum.
Yaklaşık bir hafta önce biber ektim bu gün küçücük yeşil yeşil toprağın üzerinden "n" şeklinde çıkıntılar olarak çıktılar bunları güneşe koymanın vakti geldi mi?
Saygılarımla.

aydın
14-03-2011, 19:24
Evet aksi takdirde boyları uzun, gövdeleri ince olur. Bu da istenmeyen bir durumdur.

arimayam
14-03-2011, 21:21
Müsadenizle birşey sormak istiyorum.
Yaklaşık bir hafta önce biber ektim bu gün küçücük yeşil yeşil toprağın üzerinden "n" şeklinde çıkıntılar olarak çıktılar bunları güneşe koymanın vakti geldi mi?
Saygılarımla.

bende ektim 10 gün önce ama nedense cimlenmeye dair hicbir emare yok,aslinda canli tohum görünüyorlardi..siz sanslisiniz bu konuda...

Domatesci
15-03-2011, 06:30
Ben aspirinli suda bekletip 1 gün hep aspirinli su ile suladım belki bir etkisi olmuştur.

arimayam
15-03-2011, 15:48
tmm bende eczaneden aspirin alip diger biber tohumlarini öyle deniyecegim

ilk ektiklerim türk marketinden aldigim sivri biber tohumlariydi,aksam topragi eseledim baktim malesef tohumlarin ici bosalmis,demekki kisir tohumlardi,siparis ettim hafta sonuna yeni tohumlar gelicek onlari aspirinli suyla denerim bu defa,tesekkürler bilgi icin...

seyma30
15-03-2011, 19:17
Ben de aspirinli suda beklettikten sonra ektim tohumlari.Simdi 5-6 cm kadar boylandilar.:rolleyes:

Domatesci
15-03-2011, 20:41
Benimkilerde bu gün tam anlamıyla başlarını topraktan çıkardılar :p ama görünürde belki 1 mm kadar gövde var gerisi yaprak sanki direk yaprak olarak çıkmışlar topraktan :p

arimayam
15-03-2011, 20:47
Bu gün bir cicekciye gittim hem cicek satiyorlar hemde sebze fidesi,onlar bana yeni attiklari tohumlari gösterdiler,tohumlar tamamen topragin üzerindeydiler üzerlerinde hic toprak yoktu,sebebini sordum
topragin icine gömüldüklerinde baslari asagi dogru olabiliyormus dediler,birde kaliteli toprakta üretim yapiyorlar ve hic gübre kullanmiyorlarmis...

siz gübre konusunda ne düsünüyorsunuz acaba?
ayrica bu sekilde topragin üzerine atilan tohum ekme bicimi dogru bir teknikmi?

arimayam
15-03-2011, 20:48
Ben de aspirinli suda beklettikten sonra ektim tohumlari.Simdi 5-6 cm kadar boylandilar.:rolleyes:

tohumlariniz türk biberimi almanlarin biberimi?ben ebaydan türk biber tohumlari sipris ettim,bekliyorum gelincede aspirinli suda bekletirim,aspirin miktarini nasil ayarladiniz ve dikeli kac gün ya da hafta oldu seyma hanim?

seyma30
17-03-2011, 22:15
Sn Arimayam ben sabah koyup aksama ektim tohumlari.Istanbul dan gecen yaz almistim tohumlari.Mart basi gibi dikmstim.Ben de Ebaydan habareno,tomatenbaum ve bana enteresan gelen tohumlari aliyorum.:)
sevgiler..

arimayam
17-03-2011, 22:25
bende seviyorum ,2 gün önce sari armut seklinde domates tohumlarimi ektim,bekliyorum cikmalarini,ayrica degisik chili biberini sipris edicem,evde saksilarda güzel olur.
tomatenbaum icin tadini bilmedigimden henüz bir fikrim yok,ama arastirmasini yapmistim gecenlerde...
snackpaprika ektim onlarda cikmaya basladilar...hmm ayrica cheryler degisik cinslerde ayri ayri ektim,dattel tomate eiertomate patlican marul maydonoz sarmisak ispanak ne varsa hepsini ektim ya bakalim ortaya nasil birseyler cikacak,Allah tan hayirlisi..
bu sene ilk defa bahce yapicam,insallah verdigim emegin karsiligini alirim..ebaydan kapya dolamlik sivri biberleri kuzukulagi fleischtomate ve yine türk patlicani siparis vermistim onlar gelince onlarida ekerim:))

seyma30
23-03-2011, 19:48
InsaAllah emeklerinizin karsiligini en verimli sekilde alirsiniz arimayam.Ben gecmis yillarda chery cinslerini cok yetistirdim ama toplamasi cok zahmetli oluyor.Artik marianne,pembe domates vs. iri domates dikiyorum.Hem lezzetli hem de kabuklari ince oluyor.
saygilar:p

kirazdomates
27-03-2011, 11:07
bende ilk defa bu sene tohumdan biber yetiştirmeye başladım, bakalım sonuç ne olacak

oznur
27-03-2011, 14:17
Arkadaslar hollandada yasiyorum bizim uzun biberlerden burada yok,ne tohumu nede yesil olarak bilmiyorlar.Bende Turk sebzecisinden aldigim yesil biberin icindeki tohumlari eksem olurmu? Kuru tohum bulmam imkansizda.

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 16:31
Merhabalar,
Siz değerli üstadlara bir sorum olacaktı, bugün plastik bardaklara sivri biber tohumları ektim. her bir bardağa 7-8 tohum. Şimdi 5.katta ki üstü açık terasımdalar. Bu forumda okudum da "yaprak biti" diye birşey varmış. Çıkar mı ki
bende de böceklerden çok korkarımda ben :(
Çıkmaması için alınabilecek bir önlem var mıdır?
Şimdiden teşekkürler. :)

limon_sever
27-03-2011, 17:35
Toz acı biberin yaprak bitlerini kaçırdığını duymuştum ama nasıl uygulanıyor bilmiyorum.

sebnem&mircan
27-03-2011, 18:09
Bende dun uc cesit biber tohumu ektim. Bakalim becerebilecekmiyim. Burada bi ardakastan duydugum kadariyla turk tohumlari yurt disindaki topraklarda pek verimli olmuyormus. Benim tohumlarin hepside turk tohumu oldugu icin paniklemedim desem yalan olur. Yurt disinda yasayan, ya da bu konuda bilgisi olan arkadaslar bana yardimci olurmusunuz lutfen

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 19:57
Bende dun uc cesit biber tohumu ektim. Bakalim becerebilecekmiyim. Burada bi ardakastan duydugum kadariyla turk tohumlari yurt disindaki topraklarda pek verimli olmuyormus. Benim tohumlarin hepside turk tohumu oldugu icin paniklemedim desem yalan olur. Yurt disinda yasayan, ya da bu konuda bilgisi olan arkadaslar bana yardimci olurmusunuz lutfen

İyi akşamlar :)
Ben de bugün biber tohumları ektim. Sizin yurt dışı farkı dediğiniz şeyi daha önce duydum desem yalan olur :rolleyes: Bir bilene sormak lazım.:confused:

seyyah53
27-03-2011, 20:00
Merhabalar,
Siz değerli üstadlara bir sorum olacaktı, bugün plastik bardaklara sivri biber tohumları ektim. her bir bardağa 7-8 tohum. Şimdi 5.katta ki üstü açık terasımdalar. Bu forumda okudum da "yaprak biti" diye birşey varmış. Çıkar mı ki
bende de böceklerden çok korkarımda ben :(
Çıkmaması için alınabilecek bir önlem var mıdır?
Şimdiden teşekkürler. :)

Korkmayın biberler yaprak bitine diğer sebzelere göre çok daha dayanıklı,

sarmısak ve arap sabunu tarifini 'ev yapımı ilaçlar ' başlığında bulabilirsiniz işe yarıyor...

daha da güzeli neemazal diye organik bir ilaç var oda işe yarıyor...bizzatt kullandım...

umutyolcusu
27-03-2011, 20:27
Benim geçen sezon yetiştirdiğim biberlerde yaprak biti oldu.Arapsabunlu karışıma başvurdum sürekli ama daha etkili olduğunu düşündüğüm neemazal ilacını nerelerden temin edebiliriz.(İnternet dışında)

yeşil sevdalısı
27-03-2011, 20:48
Korkmayın biberler yaprak bitine diğer sebzelere göre çok daha dayanıklı,

sarmısak ve arap sabunu tarifini 'ev yapımı ilaçlar ' başlığında bulabilirsiniz işe yarıyor...

daha da güzeli neemazal diye organik bir ilaç var oda işe yarıyor...bizzatt kullandım...

tavsiyeniz için çok teşekkür ederim
adını not aldım ilacın, bir gün karşılaşırsam bu sorunla alacağım ilacı, http

arimayam
27-03-2011, 22:32
Arkadaslar hollandada yasiyorum bizim uzun biberlerden burada yok,ne tohumu nede yesil olarak bilmiyorlar.Bende Turk sebzecisinden aldigim yesil biberin icindeki tohumlari eksem olurmu? Kuru tohum bulmam imkansizda.

bende aldim ektim fakat cikmadi,alman marketlerinden sari uzun sivri bbier almistim,cocuklar onu catir cutur yemeyi cok seviyorlar:p,tohumlariini ektim ve ciktilar,biraz daha büyüsünler sasirtma yapacagim...tavsiye ederim vakit kaybetmeden hemen degisik degisik alin ve deneyin:)

arimayam
27-03-2011, 22:33

ay degildir insallah,benimde ebay üzerinden aldigim cok cesitli türk tohumlarim var aman insallah öyle bir sey olmaz...ayy sonra yanariz alimallah:p

sebnem&mircan
28-03-2011, 06:01
İyi akşamlar :)
Ben de bugün biber tohumları ektim. Sizin yurt dışı farkı dediğiniz şeyi daha önce duydum desem yalan olur :rolleyes: Bir bilene sormak lazım.:confused:

Selam
Bende duydum desem yalan olur:( ilk defa duyuyuyorum :D

sebnem&mircan
28-03-2011, 06:10
ay degildir insallah,benimde ebay üzerinden aldigim cok cesitli türk tohumlarim var aman insallah öyle bir sey olmaz...ayy sonra yanariz alimallah:p

Bende oyle olmamasini umuyorum, yoksa cok uzulurum. Hevesim cok kirilir gercekten cunku asil amacim turk ve organik urunler yiyebilmek. Yoksa hic bir esprisi kalmiyorki benim icin. Merakla bekliyorum, bilen biri cikarda yuregime su serper diye. Off o kadar emegimin bosa gitmesi dusuncesi bile huzursuz olmama yetiyo :(

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 15:48
merhabalar :)
3 gün önce balkonda plastik bardaklara ektiğim sivri biberlerim hala çıkmadı.
üzerlerini herhangi birşeyle kapatmıyoum. hava sıcaklığı gündüz 17-18 derece geceleri 7-8 derece. sıcaklıktan dolayıysa içeri alayım? ya da daha zamanı var mı varsa ne zaman çimlenir.
şimdiden çok teşekkür ederim. ;)

h.ışık
29-03-2011, 16:20
merhabalar :)
3 gün önce balkonda plastik bardaklara ektiğim sivri biberlerim hala çıkmadı.
üzerlerini herhangi birşeyle kapatmıyoum. hava sıcaklığı gündüz 17-18 derece geceleri 7-8 derece. sıcaklıktan dolayıysa içeri alayım? ya da daha zamanı var mı varsa ne zaman çimlenir.
şimdiden çok teşekkür ederim. ;)

sayın yeşil sevdalısı ;
biber 3 günde çıkan bir sebze değil ben iki hafta beklediğim halde henüz çıkmayan tohumlar var, o nedenle daha çok çok erken olduğunu söylesem yeterli olur herhalde.

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 16:23
sayın yeşil sevdalısı ;
biber 3 günde çıkan bir sebze değil ben iki hafta beklediğim halde henüz çıkmayan tohumlar var, o nedenle daha çok çok erken olduğunu söylesem yeterli olur herhalde.

peki balkonda durması sakıncalı mıdır, ben şimdi bir kısmını kalorifer üzerine cam kenarına koydum. iki tanesini de balkonda bıraktım ne olur ne olmaz diye.
cevabınız için çok teşekkür ederim.
bu arada kusura bakmayın pamuk arasında fasulye yetiştirmekten başka deneyimi olmayan biri olarak saniye başı çıkmış mıdır diye bakıyorum :D

h.ışık
29-03-2011, 16:27
bende sizden farklı sayılmam, forumdaki konuları abartmak gibi olmasın bazılarını 2 bazılarını 3 kez okudum. bence okumakla daha çok bilgi ediniliyor.

seyyah53
29-03-2011, 16:36
Dostlar...

Biberlerde ilk defa bu sene aspirinli suyu denedim...

suda eriyen aspirinlere biberleri koydum 6 güb beklediler...ve sonra torfa ektim...bugün bir tanesi çimlendi ...

yani ektikten 5 gün sonra çimlenmiş oldu...diğerlerini bakacağız...

geçen sene aynı tohum(çarliston) ları ektiğimde ortalama 20 günde çimlenmişlerdi...

arimayam
29-03-2011, 16:55
ben en fazla 3 gün beklettim aspirinli suda keske daha fazla bekletseymisim ....

sebnem&mircan
29-03-2011, 20:46
sicaklik 18-20 derece arasi diyor bu link'te. Bi goz atarsan sayin Zeki beyden guzel bilgiler bulursun sevgili ariyamam. Benim ev 21 -22
derecede ayarli.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363

KaraGölge
29-03-2011, 23:59
selam arkadaşlar edindiğim bilgilere göre tohumu ektikten sonra rutubetli ortam yaratılması için ektiğiniz kabın üzerini naylon poşet ile kapatırsanız çimlenme işlemini hızlandırmış olursunuz. ara sıra fısfıs ile sulamaktada fayda varmış. çimlenme olduktan sonra naylonun sökülmesi gerekiyor tabi.

macuroğlu
30-03-2011, 00:04
tohum ekerken çay posası kulanmanızı tavsiye ederim biz senelerdir ekiyoruz tohumun çimlenmesi bir hafta bile sürmüyor saygılar

sebnem&mircan
30-03-2011, 04:27
Daha neler ogrenecegiz bakalim :eek: Cok enteresan olmakla birlikte denenmis yontemleri hep tercih etmisimdir. Bir dahaki cimlendirmede cay da demliyim bari. Hem icer hemde tohum ekerim :cool:

Suna
30-03-2011, 07:08
tohum ekerken çay posası kulanmanızı tavsiye ederim biz senelerdir ekiyoruz tohumun çimlenmesi bir hafta bile sürmüyor saygılar
Selamlar çay posasının küflenmemesi için ne yapıyorsunuz. ben bahçede toprak üstüne döktüm küflendi acaba karıştırmakmı lazım. Birde balkonda nasıl muhafaza edebiliriz.

arimayam
30-03-2011, 13:55
sicaklik 18-20 derece arasi diyor bu link'te. Bi goz atarsan sayin zeki beyden guzel bilgiler bulursun sevgili ariyamam. Benim ev 21 -22
derecede ayarli.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363

tesekkür ederım canım;)okudukca bılgıler bazen karısıyor;zaman lazım heralde bırseylerın oturması ıcın;)

Emre İlhan
30-03-2011, 14:12
Mart başında ekmiş olduğum Demre Sivrisi biberler henüz yeni çimlenmeye başladılar. Üzerlerini akşam örtüyordum ama Adana'da bir ara soğuk ve yamurlu hava olunca bu sene tohum kaybım olduğunu düşünüyorum ama bakalım artık. Ne olur, ne olmaz diye haftasonu tekrar tohum ektim. Ama bu sefer çimlendirme saksısını içeriye koydum. :)

199447

yeşil sevdalısı
30-03-2011, 19:18
Mart başında ekmiş olduğum Demre Sivrisi biberler henüz yeni çimlenmeye başladılar. Üzerlerini akşam örtüyordum ama Adana'da bir ara soğuk ve yamurlu hava olunca bu sene tohum kaybım olduğunu düşünüyorum ama bakalım artık. Ne olur, ne olmaz diye haftasonu tekrar tohum ektim. Ama bu sefer çimlendirme saksısını içeriye koydum. :)

199447

ne kadar güzel çimlenmişler, biberlerini yemekte nasip olur inşallah. :)
hayıflanıyordum 5 gündür biberlerim çıkmadı diye ama bir ay sürüyormuş içime su serptiğiniz için ayrıca teşekkür etmeliyim. :)

bilgeen
30-03-2011, 20:05
merhaba ben de buradan görüp :) biber tohumlarımı 2 gün aspirinli suda beklettim.. geçen forumun bir yerinde çimlendirmek için en zor yer topraktır diye okumuştum. daha önce hiç bir şey denememiştim,onun için bende suda beklettiğim tohumları özenle ağzı kapalı plastik bir kapta pamuklara sardım... :) inşallah çimlenirler :) iyi yapmış mıyım acaba? hmm birde kaloriferin üstüne koydum üşümesinler diye :)

macuroğlu
30-03-2011, 22:17
evet çay posasını torfla beraber karıştırıyoruz en iyi verim alabilmek için saygılar

h.ışık
30-03-2011, 22:19

199447

Tebrikler emre ;
Sabrına da hayranım Allah zeval vermesin. ben 2 hafta sonra çıkmadıkları için kurcalamıştım ve 5 tohumdan 3 tanesini bulabilmiştim. Onlarda da hiçbir belirti yoktu. Tekrar ektim. Ya çıkarsa diye ama hala bir ses seda yok. Bu sefer Ektiğim tohumların bir kısmını şimdilik dışarıda bırakıyorum. Dışarıda hava 10 derece civarında. İçerideki ve dışarıdakilerin nemlerini kontrole devam ediyorum. 2 ay zaman verdim ya çimlenecekler yoksa ben yapacağımı bilirim... :D Nasrettin hoca misali.

KaraGölge
30-03-2011, 23:32
Merhaba arkadaşlar,
Biber tohumlarını akşam yastıklara ektim.
Üzerlerine hafifçe fısfıs ile su sıktım ve streç film ile kapladım. Karanlık bir yere koydum. Bakalım ne zaman çimlenecek.

Emre İlhan
31-03-2011, 11:51
Tebrikler emre ;
Sabrına da hayranım Allah zeval vermesin. ben 2 hafta sonra çıkmadıkları için kurcalamıştım ve 5 tohumdan 3 tanesini bulabilmiştim. Onlarda da hiçbir belirti yoktu. Tekrar ektim. Ya çıkarsa diye ama hala bir ses seda yok. Bu sefer Ektiğim tohumların bir kısmını şimdilik dışarıda bırakıyorum. Dışarıda hava 10 derece civarında. İçerideki ve dışarıdakilerin nemlerini kontrole devam ediyorum. 2 ay zaman verdim ya çimlenecekler yoksa ben yapacağımı bilirim... :D Nasrettin hoca misali.

;)Amin, Hüseyin abi. Aman dikkat et derim ben. 10 derece biber tohumu çimlendirmek için çok düşük. Rahat çimlenmelerini istiyorsan 20 derece ideâl. Dışarıdakilerden fazla umutlanma, içeridekilere gözün gibi bak bence. Bitkiler konusunda sabırlı olmak gerektiğini yıllar içerisinde deneye deneye öğrendim. :)

Hakan_
31-03-2011, 14:52
Pazarlarda satılan ipe dizili kuru biberlerin tohumlarını eksek çimlendirebilir miyiz acaba ?

h.ışık
31-03-2011, 15:05
Pazarlarda satılan ipe dizili kuru biberlerin tohumlarını eksek çimlendirebilir miyiz acaba ?

Sayın hakan ;
Tohumlar yeterince olgunluğa eriştikten sonra toplanmışsa çimlendirilebilir. Çünki onlarıda gölgede kurutuyorlar o nedenle tohum olgunlaşmışsa neden çimlenmesin gerekli şartları bulunca çimlenecektir bence.

Hakan_
31-03-2011, 15:32
Cevap için teşekkürler, geçen hafta deneme amaçlı ektim, umarım çimlenir.

Emre İlhan
31-03-2011, 15:36

Hibrit tohum olayına dikkat edin. Eğer; pazardan aldığınız, kurutulmuş biberlerin bitkisi hibrit tohumdan üretilmiş ise yetiştireceğiniz fideler verimsiz olabilir. Çünkü; hibrit tohumların 2.dölünde açılma olur. Ama deneyebilirsiniz. Kısacası şans işi.:)

aydın
31-03-2011, 17:40
Hibrit tohum olayına dikkat edin. Eğer; pazardan aldığınız, kurutulmuş biberlerin bitkisi hibrit tohumdan üretilmiş ise yetiştireceğiniz fideler verimsiz olabilir. Çünkü; hibrit tohumların 2.dölünde açılma olur. Ama deneyebilirsiniz. Kısacası şans işi.:)

Sn. Emre İlhan
Geçen sene deneme maksatlı annemin pazardan aldığı salkım domateslerin tohumunu bu yıl çimlendirdim. Çokta güzel büyüdüler. Bakalım verimi nasıl olacak...

sebnem&mircan
31-03-2011, 17:51
Benim tohumlardami bi gariplik var anlamadim. Aylar haftalar diyorsunuz 26 mart'ta ektigim yaglik biber tohumlarindan bir tanesi dun aksam cimlenmisti. Aspirinli suda bekletmedim direk topraga ektim. Ya bi gariplik var ya da benimkilerin cok acelesi var :D

h.ışık
31-03-2011, 18:53
Benim tohumlardami bi gariplik var anlamadim. Aylar haftalar diyorsunuz 26 mart'ta ektigim yaglik biber tohumlarindan bir tanesi dun aksam cimlenmisti. Aspirinli suda bekletmedim direk topraga ektim. Ya bi gariplik var ya da benimkilerin cok acelesi var :D

Ya senin biberlerin acelesi var ya da bizimkiler hâlâ kış uykusunda. Uyandırmak için silkelemek gerek, ya da yüzüne bir bardak suyu boca etmek. :D

sebnem&mircan
31-03-2011, 19:42
Galiba aynen oyle,aceleci tohumlarim var. Ama hizli giden atin arkasindan nal mih toplanirmis benimkilerde oyle olmasin ? Aceleyle buyuyolar ama devami nasil olur bilmem.

aydın
01-04-2011, 00:02
Değerli arkadaşlar;

15 şubat' ta ektiğim biberler küçük viyollerin içinde ve 4 yaprakta kaldılar. Şaşırtma vakitleri mi geldi ne :D

İşyerinin çatısına göz diktim. Bu sene yerim bol. Yaklaşık 50' ye yakın biber fidem var. Ve hala tohum ekesim geliyor.

Amatör aç gözlü olurmuş :p

ayazkentli
01-04-2011, 14:23
Biber bitkisi'nin, hava koşullarının uygun gitmesi durumun'da, ertesi yıl tekrar canlandığının güzel bir örneği var (4 yıl boyunca sebze verebiliyorlar).

İşyerimin karşısında'ki kahveci arkadaşımın, geçen sezon'dan kalan biberleri tekrar filizlenmeye başladı (kahvenin önünde duruyorlar).

Bu yıl buralar'da, 0 (sıfır) civarı çok soğuk olmadığı için biberler bozulmamış. Bunlar'dan ikisi, küçük süs biberleri, ikisi ise bildiğimiz sarı uzun yemeklik biberler.

Havaların böyle olacağını bilseydim, evde'ki biberleri hiç sökmezdim:(:(

aydın
01-04-2011, 15:02
Keşke bende sökmeseydim. Bu sene burada da öyle çok soğuklar olmadı. :)

yeşil sevdalısı
01-04-2011, 17:04
Merhaba arkadaşlar, 26 Mart Pazar günü ektiğim biber tohumlarının bardaklarından birşeyler çıktı. Ne olduğu konusunda tam bir fikrim yok.
Biber midir acaba, yoksa herhangi bir şekilde bitmiş bir ot mu?
Resimini ekliyorum :)

aydın
01-04-2011, 17:32
Sn. yeşil sevdalısı;

Çok net değil fotolar. Ama bibere benzetemedim. üzülerek söylüyorum ki çembere aldığınız yeşillik büyük ihtimalle ot. Bardaktaki toprağı sanki dağılmış gibi..

Nemini kaybetmesine mani olun en geç bir haftaya kadar çimlenir tohumlarınız...

yeşil sevdalısı
01-04-2011, 17:39
Sn. yeşil sevdalısı;

Çok net değil fotolar. Ama bibere benzetemedim. üzülerek söylüyorum ki çembere aldığınız yeşillik büyük ihtimalle ot. Bardaktaki toprağı sanki dağılmış gibi..

Nemini kaybetmesine mani olun en geç bir haftaya kadar çimlenir tohumlarınız...

teşekkür ederim :(
umarım çimlenirler.. :(

Lilinin bahcesi
01-04-2011, 19:09
Merhaba arkadaşlar, 26 Mart Pazar günü ektiğim biber tohumlarının bardaklarından birşeyler çıktı. Ne olduğu konusunda tam bir fikrim yok.
Biber midir acaba, yoksa herhangi bir şekilde bitmiş bir ot mu?
Resimini ekliyorum :)

Sayin yesil sevdalisi, o bardaklarda "birseyler" in bile cikmasi sizin acinizdan basari. Bardaklarinizdaki toprak ne durumda anlamadim. Sanki icine atilmis gibi. Tohumlariniz yuzeyde ve ustlerini ortmemissiniz. Toprak ayrica kuru gozukuyor. Bir arkadas tohumlariniz bir haftaya cimlenir demis ama bu haliyle ben hic oyle dusunmuyorum.
Saygilarimla

sebnem&mircan
02-04-2011, 04:40
Merhaba arkadaslar.
Biberler gec cikiyor diye okuyorum cogunlukla, ama benim biberler gercekten cok hizli cimleniyor. Artik cidden suphelenmeye basladim. Bu hayra alametmidir yoksa degilmidir anlamadim.

sebnem&mircan
03-04-2011, 04:17
Tatli kil biber. 12 ekim 6 cimlenme
Yaglik biber. 12 ekim 10 cimlenme
Sari ve yesil bagci biberi. 13 ekim 12 cimlenme. Ekim tarihleri 26 mart

sebnem&mircan
03-04-2011, 04:30
Uyuyan guzellerin hayata gozlerini acmasi gibi, ne kadar harika bir goruntu degil mi ? Bazende dans eden balerinler gibi goruyorum onlari :D

KaraGölge
03-04-2011, 12:03
Gerçekten de çok güzel görünüyorlar.
Benim biberlerde sanırım 2-3 gün sonra çimlenmeye başlar.

yeşil sevdalısı
03-04-2011, 12:05
Gerçekten de çok güzel görünüyorlar.
Benim biberlerde sanırım 2-3 gün sonra çimlenmeye başlar.

ne zaman ekmiştiniz siz?
benim bir hafta oldu biberlerim hala ses seda yok. :o

KaraGölge
03-04-2011, 12:23
ne zaman ekmiştiniz siz?
benim bir hafta oldu biberlerim hala ses seda yok. :o

30 Mart'ta ekmiştim. 6-7 günde çimlenir deniliyor. Bugün 4. gün.

Hakan_
03-04-2011, 12:34
Benim kuru biberden çıkardığım tohumlar 8 günde çimlendi, yarın fotoğraflarını ekleyeceğim.

sebnem&mircan
03-04-2011, 21:08
30 Mart'ta ekmiştim. 6-7 günde çimlenir deniliyor. Bugün 4. gün.

Insallah meyvesinide tez zamanda yersiniz. Benim biberlerde 4 ya da 5 gun sonra cikti. Not almamisim unuttum :D
Sevgili yesil sevdalisi sabirla beklemeye devam et, insallah sende sabrinin karsiligini alirsin ;)

arimayam
04-04-2011, 06:43
sevgili sebnemmircan ve diger yesil sevdallilari ben ekeli uzun zaman oldu cikmak bilmiyor biberlerim,üstelik aspirinlisudada beklettim,siz ne yaptinizda böyle cabuk cimleniyorlar,kiskandim yani:)))

h.ışık
04-04-2011, 09:07
sevgili sebnemmircan ve diger yesil sevdallilari ben ekeli uzun zaman oldu cikmak bilmiyor biberlerim,üstelik aspirinlisudada beklettim,siz ne yaptinizda böyle cabuk cimleniyorlar,kiskandim yani:)))

sayın arımayam, bende senin durumundayım, tohumlar çıktılar dedim ama olmadı tohum kabuğuyla (şapka) :D beraber çıktı. 10 günden fazla bekledim ama yine şapka atmak yerine havlu attı. :eek:

aydın
04-04-2011, 16:49
.Tohumun taze olması.
.Sera etkisi oluşturma.
.seranın günde en az 2 saat hava alması
.çay posalarıyla tohum yatağı oluşturma
.fısfıs ile 2 günde bir sulama
.ve en önemlisi gün boyu güneş alması

Bu şartlardan başka bir özel iş yaptığımı hatırlamıyorum. Çimlendiremediğim bir tek bu yıl altınçilek tohumları var. Bakalım onlar kaç günde çimlenecekler...

Biber domatese göre daha zor çimlendiğini de söylemek lazım. Herkese kolay gelsin.... ;)

yeşil sevdalısı
04-04-2011, 19:20
Domateslerim 6 günde çimlendiler ama biberlerimden hiç bir ses yok, 9 gün oldu normal midir?

dermana
04-04-2011, 21:18
Domateslerim 6 günde çimlendiler ama biberlerimden hiç bir ses yok, 9 gün oldu normal midir?

daha sıcak bir ortama alın. gerekirse üzerini bez ile örtün.

arimayam
04-04-2011, 22:36
sayın arımayam, bende senin durumundayım, tohumlar çıktılar dedim ama olmadı tohum kabuğuyla (şapka) :D beraber çıktı. 10 günden fazla bekledim ama yine şapka atmak yerine havlu attı. :eek:

:D:D insallah bir gün fidelerimizin ciceklerinin bibere dönüstügünüde görürürz..

arimayam
04-04-2011, 22:38
.Tohumun taze olması.
.Sera etkisi oluşturma.

Bu şartlardan başka bir özel iş yaptığımı hatırlamıyorum. Çimlendiremediğim bir tek bu yıl altınçilek tohumları var. Bakalım onlar kaç günde çimlenecekler...

Biber domatese göre daha zor çimlendiğini de söylemek lazım. Herkese kolay gelsin.... ;)

sayin aydin,bende ektim altin cilekleri,1 hafta oldu,hic hareketlenme yok,ne kadar daha sürer tahminen cimlenmesi

üzerini strecle kapattigimiz tohumlarimizida hergün acip havalandirmakmi lazim,o kadar fazla kap varki tohum ekilmis,onlari acmak tekrar kapamak cok zaman alacak:D

arimayam
04-04-2011, 22:39
daha sıcak bir ortama alın. gerekirse üzerini bez ile örtün.

bez örtün dediniz sayin dermana,acaba bu bezler hem hava almasi hemde ortami sicak tutmasi icinmidir?

h.ışık
04-04-2011, 22:40
.Tohumun taze olması.
.Sera etkisi oluşturma.

Aslında gojibery leri tohumdan çimlendirmiştim. Hatta Ekim ya da Kasım ayında çimlendirtikten sonra bu zamana kadar büyüttüm şimdi 3-7 cm aralığında büyüdüler.
Çimlendiremediklerim ya da çimlendiripte telef ettiklerimi - olanların tohumlarını internetten siparişle almıştım. Bir biber tohumu gayet köklü büyüyordu fakat o da kabuğunu atamadı ve yan yatarak pes ettiğini belirten havluyu attı.
Ancak hala Ankara için tohum çimlendirmekte geç kalmadığımı düşünüyorum.

Hakan_
05-04-2011, 15:03
Çimleneceklerinden pek umudum yoktu ama beni sevindirdiler.

Pamplona
05-04-2011, 16:00
Bu pazardan aldığımız biberlerin tohumunu eksek uygun şartlarda, çimlenir mi?

Hakan_
05-04-2011, 16:06
Ben pazardan aldığım kurutulmuş küçük biberlerin tohumunu ektim, çimlendi.

h.ışık
05-04-2011, 19:03
Sayın Hakan;
Torfun yüzeyi çok parlak, sulamayı yeni yapmışsanız sorun yok ama yeni değilse biberleri azdırıısınız. Çabucak boya uzar. Böyle sulamaya devam ederseniz ilk yaprakları göremeyebilirsiniz. Bence biraz suyunu azaltın.

sebnem&mircan
05-04-2011, 19:39

Ozel hic bir sey yapmadim. Jiffy cimlendirme kaplarinda organik topraga ektim tohumlari. Resimdeki gibi 20-22 derece oda sicakliginda kapali durdu. Ara sira kapagini acip havalandirdim. Hava karardiginda ustlerini siyah ortuyle kapattim sokak lambasina uzanipta boya gitmesinler diye :D
Sabahlari fisfisla birer gun arayla suladim. Tohumlarinda etkisi buyuk tabi ki.

h.ışık
05-04-2011, 20:08
Ozel hic bir sey yapmadim. Jiffy cimlendirme kaplarinda organik topraga ektim tohumlari. Resimdeki gibi 20-22 derece oda sicakliginda kapali durdu. Ara sira kapagini acip havalandirdim. Hava karardiginda ustlerini siyah ortuyle kapattim sokak lambasina uzanipta boya gitmesinler diye :D
Sabahlari fisfisla birer gun arayla suladim. Tohumlarinda etkisi buyuk tabi ki.

Çok güzel bitişmişler. Kendilerinden emin büyüyorlar. Maşallah diyelim nazar değmesin.

sebnem&mircan
05-04-2011, 20:20
Tesekkur ederim sn h.isik. Domates ve uc cesit biber kardes kardes buyuyolar burda :)
Darisi sizinkilerin basina

Hakan_
06-04-2011, 02:31
sayın h.ışık;

Yeni sulamıştım, o yüzden parlak görünebilir, fazla su vermiyorum.

Şanlı
06-04-2011, 14:39
Merhaba arkadaşlar,
Bende gecen cuma ilk defa acı biber ve domates tohumlarımı (arkadaşımdan aldım) sitede önerilen şekilde ektim ve yapmam gerekenleri yaparak bekliyorum inşallah çimlenir :) bu site çok yararlı oldu benim için çok teşekkürler herkeze ilk defa tohumdan başladım bu sefer önceden pazardan vs. yerden aldıgım fidelerle balkonda biber yetiştirdim şimdi işin mutfağına indim. İnşallah herkezin tohumları çimlenir fidelenir selamlar...

KaraGölge
06-04-2011, 21:01
Merhaba arkadaşlar,
Bende gecen cuma ilk defa acı biber ve domates tohumlarımı (arkadaşımdan aldım) sitede önerilen şekilde ektim ve yapmam gerekenleri yaparak bekliyorum inşallah çimlenir :) bu site çok yararlı oldu benim için çok teşekkürler herkeze ilk defa tohumdan başladım bu sefer önceden pazardan vs. yerden aldıgım fidelerle balkonda biber yetiştirdim şimdi işin mutfağına indim. İnşallah herkezin tohumları çimlenir fidelenir selamlar...

Siteye hoşgeldiniz. Umarım başarılı olursunuz.

KaraGölge
06-04-2011, 21:02
sebnem&mircan, inşallah boy atmazlar kardeş kardeş büyürler.

sebnem&mircan
08-04-2011, 03:09
Biberler kardes kardes buyuyorlar da, domatesler pek kardes canlisi degil. Pek keyifsizler bu siralar. Yogun ilgi simartti galiba :)

arimayam
08-04-2011, 10:12
benim tohumdan ektimlerim cikmyaacak bugidisle,ümidi kestim
lakin taze biberin icinden alip ektigim tohumlar simdilik güzel gelisiyor..

Nilüfer
08-04-2011, 10:51
Akşam ben de bir sürprizle karşılaştım. Kamer bey'den aldığım biber tohumları çimlensin diye beklerken, bir de baktım ki, geçen sene toprağıyla birlikte üst üste poşete koyup ağzını bağlayıp terasta beklettiğim saksılarda biber tohumları çimlenmiş.Yeşeren fidelerin köklerini zedelememeye dikkat ederek pet bardaklara taşıdım. Burada daha iyi büyürler diye düşündüm. Umarım ölmezler. Sonra da asıl yerlerine şaşırtırım :) onları.
Taşınan komşumun verdiği biber saksılarıydı. Hangi tür bilmiyorum ama muhtemelen küçük acı olan biberlerden. Ben bardaklara Şefiye abla biberi yazdım. Teşekkürler Şefiye ablacım.

seyma30
08-04-2011, 13:32
Benim de 350 scoville habanerolarin gayet saglikli gelisiyorlar.Onlari bahcede degil terasta saksida yetistirmeyi düsünüyorum.Sürekli gözümün önünde olsunlar:D

sebnem&mircan
08-04-2011, 15:40
Sayin nlfr, boyle surpriz samda kaysi. Meyvesinide yemek nasip olur insallah.

KaraGölge
08-04-2011, 17:55
Biberlerim 9. günde çimlendiler.

h.ışık
08-04-2011, 22:15
ben o kadar biber ektim, domates ektim, diğer sebze ve ağaç tohumlarından ektim hiç birisi çıkmadı. hala da bekliyorum.

denemediğim yöntem kalmadı.
torf + toprak karışımına ektim, olmadı.
torf + gübre karışımına ektim, olmadı.
torf + toprak + gübre karışımıa ektim bu karışımda da olmadı. Forumda başka bir topicte sorunun aldığım torftan kaynaklı olabileceği yönünde bir varsayımda / tahminde bulundu sayın Mine hanım. artık yarın bauhause dan yeni kaliteli torf ve viyol alarak tekrar başlayacağım çimlendirme işine.
bu zamana kadar hiçbir gelişme göstermeyen tohumlarda gelişirlerse o zamanda eşe dosta fide hediye ederim. ne yapayım. onlarda sevinsinler. :D Biraz zorla olacak ama ne yapalım.

arimayam
08-04-2011, 22:21
bende kendi ektiklerimden ümit kestigimden,esten dostan biber fidesi topluyorum:)))

h.ışık
08-04-2011, 22:54
Dediğim gibi sizide sevindirmek isteriz. Ama Ankara'dan tohumusaksıya atıp göndersek Almanya'ya geldiğinde sebzeye yatmış olur. :) Fena da olmaz hani.

macuroğlu
08-04-2011, 23:00
Sayın h.ışık hangi torfu denersen dene hangi topra ekersen ek doğru ekim yapmadıktan sonra olmuyor sana tavsiyem tohumun üstüne çok az toprak koyman 1 veya 2 santim bide çay posasını dene

h.ışık
08-04-2011, 23:10
Buforumu yaklasık bir buçuk yıldır okuyorum. Üyelik tarihimden 6 ay öce başladım okumaya. Okumakla bitmiyor. Hayat dersi almak lazım. Tecrübe etmek lazım. Bir tecrübe yeter. Toumların üstünü 1-2 mm ancak örtüyorum belkide daha ince bir örtü yapıyorum. Tohum üretimiyle bir çok yazılar okudum hepsini de uyguladım. Önce çimlenen 3-5 tohumum oldu ama onlarda güneş göremedikleri için boylanarak yine toprak oldu. bu işin benim atladığım bir püfü mutlaka var.

macuroğlu
08-04-2011, 23:19
Ben 18 yaşındayım doğdum doğalı toprakla uğraşıyorum benim dedemden kalma meslek çim yetiştirmek biz tohumu ektikten sonra bolca suluyoruz 5 gün içersinde çimlenir ama zamanı çok önemli bide sık ektiğin zaman daha güzel çıkıyor

arimayam
09-04-2011, 09:58
Dediğim gibi sizide sevindirmek isteriz. Ama Ankara'dan tohumusaksıya atıp göndersek Almanya'ya geldiğinde sebzeye yatmış olur. :) Fena da olmaz hani.

valla öyle:))
seneye o zaman cok erkenmi ekmek gerek tohumlari,yoksa hersene böyle ciktiydi cikmadiydi diye dertmi edicez...

TUĞCU
09-04-2011, 10:15
Buforumu yaklasık bir buçuk yıldır okuyorum. Üyelik tarihimden 6 ay öce başladım okumaya. Okumakla bitmiyor. Hayat dersi almak lazım. Tecrübe etmek lazım. Bir tecrübe yeter. Toumların üstünü 1-2 mm ancak örtüyorum belkide daha ince bir örtü yapıyorum. Tohum üretimiyle bir çok yazılar okudum hepsini de uyguladım. Önce çimlenen 3-5 tohumum oldu ama onlarda güneş göremedikleri için boylanarak yine toprak oldu. bu işin benim atladığım bir püfü mutlaka var.

Sayın h.ışık,ben tohumları sadece torf a ekiyorum.Tohumların üstüne 0,5-1 cm elenmiş torf ekliyorum hafif bir şekilde bastırıyorum.Torf u elemek için makarna süzgeci **** evdeki süzgeçlerden kullanabilirsiniz.Hanım evde yokken makarna süzgeci iyi iş görüyor:).Ekimi yaptıktan sonra tek yapacağınız iş torf un kurumaması, bunun içinde sabah akşam fısfısla su püskürtüyorum.Sulamada dikkat edeceğiniz torfun üstünde su birikmesin sadece nemli olsun yeter.Çok fazla su olursa tohumlar çürür.Bundan sonrası zamana kalıyor.

h.ışık
09-04-2011, 10:21
Benim bu sene edindiğim tecrübe "Bir iş yapıyorsan iyi malzeme kullanacaksın" yoksa emeklerde boşa gider, malzemede.

h.ışık
09-04-2011, 10:40
Sayın h.ışık,ben tohumları sadece torf a ekiyorum.Tohumların üstüne 0,5-1 cm elenmiş torf ekliyorum hafif bir şekilde bastırıyorum.Torf u elemek için makarna süzgeci **** evdeki süzgeçlerden kullanabilirsiniz.Hanım evde yokken makarna süzgeci iyi iş görüyor:).Ekimi yaptıktan sonra tek yapacağınız iş torf un kurumaması, bunun içinde sabah akşam fısfısla su püskürtüyorum.Sulamada dikkat edeceğiniz torfun üstünde su birikmesin sadece nemli olsun yeter.Çok fazla su olursa tohumlar çürür.Bundan sonrası zamana kalıyor.

Bu anlattıklarınız benim yaptıklarıma üş aşağı beş yukarı aynı bende yaptıklarımı bire bir yazayım belki atladığım bir şey vardırda uzman arkadaşlar bana hatırlatır.

Tohumları ekmek için mika bardaklardan aldım. Bardakların altların yarım santim çapında olacak şekilde delik açtım. Farklı şekillerde ektim. direk torfa, torf+gübre , torf+toprak ve torf+toprak+gübre karışımları kullandım. Karışımı bardak ve ya saksılara koyduktan sonra düzerlerini düzeltmek için toprağa gelen yeri düz bir tahtayla çok az bastırarak düzeltiyorum. Alt deliklerden su çıkana kadar suluyorum. Güzelce tohumları yerleştirdikten sonra üstlerini 1-2 mm kadar daha karışımla kapatıyorum. Üste eklediğim kapak kuru olduğu için kapak materyalinide fısfısla 1-2 kez nemlendiriyorum. hatta bazen alt torftan nemleniyor. Bu aşamadan 1 gün sonra üstlerini streçle kapatıyorum ve gün aşırı streçleri açarak 3-4 saat havalandırıyorum. nem durumuna bakıp kuruma başlamışsa nemlendirerek tekrar kapatıyorum. Yaptıklarımı bu şekilde özetleyebilirim.
Ancak geçen sene altığım torftan emin değilim. Çünkü 25 kg luk paketine 5 TL vermiştim. Kalitesiz olabilir.

seyma30
09-04-2011, 10:56

:))))

TUĞCU
09-04-2011, 10:59
Bu anlattıklarınız benim yaptıklarıma üş aşağı beş yukarı aynı bende yaptıklarımı bire bir yazayım belki atladığım bir şey vardırda uzman arkadaşlar bana hatırlatır.

Tohumları ekmek için mika bardaklardan aldım. Bardakların altların yarım santim çapında olacak şekilde delik açtım. Farklı şekillerde ektim. direk torfa, torf+gübre , torf+toprak ve torf+toprak+gübre karışımları kullandım. Karışımı bardak ve ya saksılara koyduktan sonra düzerlerini düzeltmek için toprağa gelen yeri düz bir tahtayla çok az bastırarak düzeltiyorum. Alt deliklerden su çıkana kadar suluyorum. Güzelce tohumları yerleştirdikten sonra üstlerini 1-2 mm kadar daha karışımla kapatıyorum. Üste eklediğim kapak kuru olduğu için kapak materyalinide fısfısla 1-2 kez nemlendiriyorum. hatta bazen alt torftan nemleniyor. Bu aşamadan 1 gün sonra üstlerini streçle kapatıyorum ve gün aşırı streçleri açarak 3-4 saat havalandırıyorum. nem durumuna bakıp kuruma başlamışsa nemlendirerek tekrar kapatıyorum. Yaptıklarımı bu şekilde özetleyebilirim.
Ancak geçen sene altığım torftan emin değilim. Çünkü 25 kg luk paketine 5 TL vermiştim. Kalitesiz olabilir.

Bu anlattıklarınızda gözüme ilk çarpan nokta,bardağın altından su çıkana kadar sulamanız oldu.Torf çok fazla su tutar ,zaten paketinden çıkarttığınızda torf nemlidir birde alttan su çıkana kadar bu torf u sularsanız,tohumları çürütürsünüz.Bence bu noktada hata yapıyorsunuz.Ayrıca pet bardak yerine yoğurt kaplarını kullanabilirsiniz.Birde söylemeyi unuttuğum nokta ,çimlenme için ortam ısısı çok önemli , benim evde ısı 22-23 derece civarlarında.Isının düşük olması **** çok yüksek olması çimlenme süresini uzatır.

h.ışık
09-04-2011, 12:08
Bu anlattıklarınızda gözüme ilk çarpan nokta,bardağın altından su çıkana kadar sulamanız oldu.Torf çok fazla su tutar ,zaten paketinden çıkarttığınızda torf nemlidir birde alttan su çıkana kadar bu torf u sularsanız,tohumları çürütürsünüz.Bence bu noktada hata yapıyorsunuz.Ayrıca pet bardak yerine yoğurt kaplarını kullanabilirsiniz.Birde söylemeyi unuttuğum nokta ,çimlenme için ortam ısısı çok önemli , benim evde ısı 22-23 derece civarlarında.Isının düşük olması **** çok yüksek olması çimlenme süresini uzatır.

Sayın tuğcu, torfu yeni almadım. gecen sene şubat gibi almıştım. torf zaten kuru o nedenle alttan çıkana kadar suluyorum. ortam ısısı da içeridekiler için 19 21 derece arası, dışarıdakilere diyecek lafım yok onları bekliyorum. onlariçin erken. ama içeridekiler için hiç mi bir değişiklik olmaz ?

TUĞCU
09-04-2011, 12:47
Sayın tuğcu, torfu yeni almadım. gecen sene şubat gibi almıştım. torf zaten kuru o nedenle alttan çıkana kadar suluyorum. ortam ısısı da içeridekiler için 19 21 derece arası, dışarıdakilere diyecek lafım yok onları bekliyorum. onlariçin erken. ama içeridekiler için hiç mi bir değişiklik olmaz ?
Sayın h.ışık kuru torf kullanmanızı tavsiye etmem,zira torf kuruduktan sonra özelliğini yitirir diye biliyorum.Siz bence yeni bir torba torf alıp onda denemelisiniz.
İçerdeki tohumlarınızı sormuşssunuz,ama bence onlar fazla sudan çürümüş olabilirler ,eğer ekeli uzun süre olduysa üzerindeki torfu biraz kaldırıp tohumlara bakın derim.
Siz biran önce bir paket torf temin edin ve tohumlarınızı ona ekin.

aydın
09-04-2011, 13:14
Torf+dere kumunun size bir çok faydası dokunabilir. Tuğcunun bahsettiği gibi torfun en önemli belirgin özelliği su tutma kapasitesi. Ayrıca bardaklarda tohumlarınızı çimlendiriyorsanız drenaj çok çok iyi olmalıdır.

timlemeci
09-04-2011, 13:28
Fazla sigara dumanına maruz kalmış tohumlara aspirin bile fayda etmiyor

bahtiyar02
09-04-2011, 14:22
ben o kadar biber ektim, domates ektim, diğer sebze ve ağaç tohumlarından ektim hiç birisi çıkmadı. hala da bekliyorum.

denemediğim yöntem kalmadı.
torf + toprak karışımına ektim, olmadı.
torf + gübre karışımına ektim, olmadı.
torf + toprak + gübre karışımıa ektim bu karışımda da olmadı. Forumda başka bir topicte sorunun aldığım torftan kaynaklı olabileceği yönünde bir varsayımda / tahminde bulundu sayın Mine hanım. artık yarın bauhause dan yeni kaliteli torf ve viyol alarak tekrar başlayacağım çimlendirme işine.
bu zamana kadar hiçbir gelişme göstermeyen tohumlarda gelişirlerse o zamanda eşe dosta fide hediye ederim. ne yapayım. onlarda sevinsinler. :D Biraz zorla olacak ama ne yapalım.

Sevgili h.ışık; Birincisi tohumların kalitesi çimlenmede önem arz eder. Ortam ısısı tohumların çimlenmesi için 19 - 21 derece arası çok iyi.Bana göre torfu aşırı sulamanızdan kaylaklanan tohumların çürümesi sonucu çimlenme olmamıştır.Benim uyguladığım yöntemi size anlatmaya çalışıyım ben faydasını gördüm. Yapacağınız bu ısı ortamında kullandığınız torfu iyice elinizle karıştırıp havalandırdıktan sonra şayet ince kum tedarik edebiliyorsanız bir miktar torfla karıştırınız.Kum bulamazsanızda önemli değil.Pet bardak dışında daha geniş bir saksı veya kaba, viyollere hazırladığınız torfu yerleştirin. Kapalı kaplarda suyun fazlasının süzülmesi için oran olarak pet bardaklarda 3 delik kurşun kalem kalınlığı ebatında bardakların altını delin tohumlarınızı bardağa resimdeki gibi ekin. Torfu bir kez tam sulayın. Daha sonra oda sıcaklığına ve toprağın nemine bağlı olarak günde bir kez fıs fısla toprağı nemlendirin. Tohumlar yaklaşık ısı sabit kaldığı sürece 8-10 gün içinde çimlenir.
Saygılar

KaraGölge
11-04-2011, 18:51
Biberlerim son hali

Lilinin bahcesi
11-04-2011, 19:19
Biberlerim son hali

Hayirli olsun ..

KaraGölge
11-04-2011, 21:19
Hayirli olsun ..

Teşekkürler

Nilüfer
11-04-2011, 22:08
Akşam ben de bir sürprizle karşılaştım. Kamer bey'den aldığım biber tohumları çimlensin diye beklerken, bir de baktım ki, geçen sene toprağıyla birlikte üst üste poşete koyup ağzını bağlayıp terasta beklettiğim saksılarda biber tohumları çimlenmiş.Yeşeren fidelerin köklerini zedelememeye dikkat ederek pet bardaklara taşıdım. Burada daha iyi büyürler diye düşündüm. Umarım ölmezler. Sonra da asıl yerlerine şaşırtırım :) onları.
Taşınan komşumun verdiği biber saksılarıydı. Hangi tür bilmiyorum ama muhtemelen küçük acı olan biberlerden. Ben bardaklara Şefiye abla biberi yazdım. Teşekkürler Şefiye ablacım.

İşte boş saksıda kendiliğinden çimlenen sürpriz biberlerim..

sebnem&mircan
11-04-2011, 22:22

Meyvesinide yersiniz insallah. Hayirli olsun surpriz biberleriniz ;)

sebnem&mircan
11-04-2011, 22:24
Biberlerim son hali

:p Bol hasatlar dilerim.

Nilüfer
11-04-2011, 22:30
Meyvesinide yersiniz insallah. Hayirli olsun surpriz biberleriniz ;)

Teşekkür ederim sevgili sebnem&mircan. İnşallah meyvesini de görebilirim.

Lilinin bahcesi
11-04-2011, 22:47

Sayin nlfr, filizler cok kucuk oldugundan secemiyorum ama bazilari sanirim biber degil. Biberin ilk yapraklarinin uclari sivri oluyor oradakiler daha yuvarlak formda gibime geldi. Yaniliyor da olabilirim cunku resimde oldukca kucuk , isterseniz siz bir daha kontrol edin.

Nilüfer
11-04-2011, 22:58
Sayin nlfr, filizler cok kucuk oldugundan secemiyorum ama bazilari sanirim biber degil. Biberin ilk yapraklarinin uclari sivri oluyor oradakiler daha yuvarlak formda gibime geldi. Yaniliyor da olabilirim cunku resimde oldukca kucuk , isterseniz siz bir daha kontrol edin.

Merhaba lilinin bahcesi,

Bunların çimlendiği saksıda komşumun minik acı biberi vardı. Ben saksıyı kurumuş olan biberin gövdesi ile birlikte poşete geçirip terasa koymuştum, sırf toprağını kullanırım bahara diye.. Bu saksıda yeşeren tohumlar da olsa olsa biberdir diye düşündüm. Bir de daha önce annemden görmüştüm biber tohumlarını ve çimlendiğinde nasıl olduğunu.
Biraz daha büyüyünce daha net anlaşılır zaten. Biber olmasa da sürpriz olacağı kesin değil mi ama :)

İyi akşamlar diliyorum herkese..;)

sebnem&mircan
13-04-2011, 04:52
Biberlerimin 17. gunleri.
26 Mart ekim tarihi, ilk cimlenme 30 mart. Dalindan koparip citir cutur yiyecegim gunu sabirsizlikla bekliyorum :D Boyle az gorundugune bakmayin uc ayri cesit toplamda 28 biber fidecigi var. Ilk cimlenen yaglik biber, ardindan bagci en tembeli kil biber oldu.

arimayam
13-04-2011, 08:13
masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?

arimayam
13-04-2011, 08:14
benimde sabirsizlikla bekledigim kapya biberlerimden ilk filizler cikti,ayrica snack paprika cinslerimde cok iyi gelisiyorlar,yine masallah diyeyim kendim nazar etmiyeyim:)

sebnem&mircan
13-04-2011, 08:35
masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?

Kucucuk bir yer vardi bahcede orasi icin ev sahibinden izin aldim. Bir kismini oraya bir kismini saksilara on ve arka balkona yerlestirmeyi dusunuyorum. Daha salatalik, domates, kadife ve feslegen (domateslerin arasina dkmek icin) reyhan ve melissa var. Acgozlulugunde bu kadari :D Feslegen ve reyhan ayni bitkilermis, bilmedigim icin ikisinide ektim ama sonradan ogrendim ki aynilarmis :p

arimayam
13-04-2011, 08:41
bende ev sahibimden izin aldim 20metre karelik bahcenin arka kalan bölümünde bir yer vardi,yoldanda görünmüyor oldugundan kolayylikla izin verdi...
ilk defa ugrasiyorum bahceyle.cimenini kaldirdik,belledik simdide capalamaya sira geldi..

biberlerimi oraya dikecegim günü ve onlarin büyüyüp cicekten bibere dönüstükleri günü bende sabirsizlikla bekliyorum....

sebnem&mircan
13-04-2011, 09:00
Sanirim nasip olurda meyvelerini yersek yaninda birde bonus olarak sabretmesini de ogrenmis olacagiz :)
Belemek, capa daha ogrenecegim seyler arasinda. Bu konuda da hic bir fikrim yok. Sifirdan baslamak bu olsa gerek.

arimayam
13-04-2011, 12:09
daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..

kuzen38
13-04-2011, 14:56
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.

kuzen38
13-04-2011, 15:06
Bu resimdekide kilisten gecen sene elime geçen acı salçalık biberden aldığım tohumla yetiştirdim biberim. Gecen sene tohumlarını aldıktan sonra elimi yüzüme sürmem sonucu ayvayı yediğimide belirtmek isterim:D

malasef kalan tohumlarımı kaybettim, ve bu bierin o olup olmadıgına da emin degilim. Umarım o dur yoksa başka tohum bulmam biraz zor olacak. Bu biberi kızarttıgınızda içindeki sarı damarları güzelce çıkartmak lazım, aksi takdirde ağız burun birbirine karışır. Sarı damarları çıkartınca ise inanılmaz güzel bir lezzet sizi bekliyor.

Umarım bu biberim de ufak kalmaz, zaten biber tutumunda çok zorlandım, 10 larca cicek döküldü. kısacası neyi nereye ektiğimi hatırmadıgım sadece sıkıntıdan ektiğim için başka bir biber çıkmasından korkuyorum.

sebnem&mircan
13-04-2011, 17:02
Hani derler ya sahne tozunu yutan bir daha sahneleri birakamaz diye, bizimkisi de oyle bir sey galiba. Bende bu sene ilk defa toprak isleriyle ugrasiyorum daha yolun basinda olmama ragmen buldugumu ekmemek icin kendimi zor tutuyorum. Tohum reyonlarinda bahce cicek reyonlarinda gezinip duruyorum :)) Bu gidisle elimi verdim kolumu alamiyacagim galiba.

sebnem&mircan
13-04-2011, 17:09
daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..

Tam bilmemekle beraber daha bahce isleri icin hava uygun degil sanirim. Birde hepsinden once bellemek, capa ne ise yarar niye yapilir nasil yapilir onlari bir arastirayim burda o zamana kadarda vakit tamam olur yaparim insallah. Takvim olarak buradaki evlerin bahcesini gozlemem gerekiyor :D Tohum ekmek icin Tutkiye'yi baz alarak (tabi ki acemice bir hata) bir ay once basladim en azindan artik nisan ortalari-haziran basi gibi tohum ekildigini ogrendim burada :))

arimayam
13-04-2011, 19:12
o zaman sizde sonbaharda gec gelyiordur,biz burda hasati bitince siz yine yemeye devam ederek acisini cikarirsiniz...

keske ama bende ocak ayi itibariyle tohumlarimi ekseymisim....cikmayan tohumlarima zamaninda olmasi gereken boyutta olamayan fidelrime cok üzüldüm...

arimayam
13-04-2011, 19:14
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.

bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

kuzen38
13-04-2011, 22:24
bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

yok bunlar jalepano. tohumun cimlenmesi ise yaklaşık 10 gün. ben kendi tohumlarımdan yetiştirdim bu sene, ama boyları cüce kaldı. yazın bakalım belki uzarlar yeni ekeceklerim.

Emre İlhan
16-04-2011, 12:48
Biber fidelerimin son halleri; :)

Demre sivrisi;

203541

203546

Cin biberi;

203543

203547

sebnem&mircan
16-04-2011, 16:11
Ne zaman ekmistiniz biberlerinizi sayin Emre Ilhan

Emre İlhan
16-04-2011, 16:33
2. ve 3. fotoğraftakiler 12 Martta, 1. ve 4. fotoğraftakiler Nisan başında ekildi.:)

sebnem&mircan
16-04-2011, 16:41
Cok guzeller. Cinsler arasinda cimlenme, buyume farkliligi oluyor degil mi. Ayni zamanda uc cesit biber ektim ama hepside farkli farkli gelismekte.

Emre İlhan
16-04-2011, 16:44
Evet, diğer bitkilerde de olduğu gibi cinsler arasında çimlenme zamanı farkı oluyor. Ama aşağı yukarı aynı zamanda çimleniyorlar. Gelişme hızı da cinsten cinse değişiyor.:)

efgalipdo
16-04-2011, 16:52
arkadaşlar ben de domates fidelerini dikeceğim toprağa yumurta kabuğu ve kurumuş muz kabuğu karıştırdım ,acaba faydası olurmu

sebnem&mircan
16-04-2011, 17:01
Konusunda uzman arkadaslar cevap yazacaktir ama siz bide domates basligina bi goz atin orada faydali bilgiler bulabilirsiniz sayin efgalipdo

bahtiyar02
16-04-2011, 17:47
arkadaşlar ben de domates fidelerini dikeceğim toprağa yumurta kabuğu ve kurumuş muz kabuğu karıştırdım ,acaba faydası olurmu

Yumurta kabuğu ve muz kabuğu nerden aklınıza geldi veye neye istinaden toprağa kattınız anlamış değilim.:confused: Yumurta calsiyum ağırlıklı muz ise nişasta yoğunluğu bulunur. Şayet domates fidanlarınızı ekecek bir toprak soruyorsanız K.K.T.C Lefkoşede biraderimi ziyaret ettiğimde görmüştüm toprak domates yetiştirmeye gayet uygun bir toprak.Yanmış hayvan gübresi takviyesi yeterli bence.
Saygılar

Emre İlhan
16-04-2011, 18:37
Kalsiyumun sulama suyunda yeterli miktarda olduğunu düşünüyorum. Eğer suda (CO3) fazlaysa kalsiyum ve CO3 bileşimi kireç demek. Bitkilerde kireçten hiç hoşlanmıyor. Çünkü; toprağı alkalileştiriyor. Eğer toprak kalsiyum açısından çok çok fakir değilse, bence müdahale etmeye gerek yok. Kısacası bence de yanmış hayvan gübresi tarzında dengeli gübreler yeterli.:)

h.ışık
16-04-2011, 18:56
Arkadaşlar, muzda potasyum oranı epey fazla diye biliyorum. Ancak muzda bulunan potasyumu bitkiler direk kullanabilir mi? sorusuna cevap veremiyorum.

sebnem&mircan
16-04-2011, 19:29
Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz

TUĞCU
16-04-2011, 20:23
Yumurta ve muz kabuğunu bilmem ama ,Bursa da şu fırtına bir dinip havalar ısınsa da, çimlenen biberlerimi saksılara alabilsem.
Biberler,pet bardaklarda meyveye dönecek nerdeyse :).

Lilinin bahcesi
16-04-2011, 20:41
Tavuk gubresi kullanmak fazla iyi degil o zaman. Calsium agirlikli diye biliyorum. Topragin ne agirlikli veya neye ihtiyaci oldugunu nerden bilecegiz

Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.

h.ışık
16-04-2011, 21:01
Toprak tahlili nasıl yaptırılıyor. bunu sorarken bahcenin farklı 4-5 bölgesinden toprak alınıp götürülüyor. nerede yaptırılıyor. Ücreti nedir? Ücretsiz yaptırmak gibi bir yontem var mı? merak ediyorum.

KaraGölge
16-04-2011, 22:04
Sevgili arkadaşlar;
Bu fideleri ne zamana kadar torf içinde tutacağız?
Sayın malbman bir yazısında torfta fazla besin maddesi olmadığını yazmıştı.
Fideler yavaş yavaş gerçek yapraklarını çıkarmaya başladırlar. Viyollerden alıp içinde elenmiş toprak ve yanmış gübre karışımı olan btiki yetiştirme kaplarına şaşırtsam olurmu? Viyollerin içine gübre veya başka bir besin maddesi koymamız gerkir mi ?
Sulamasını nasıl yapmalıyım? Her sabah 6-7 fıs fıs sıkıyorum. Sizce yeterlimidir?
Bu sorularım domates ve hıyar içinde geçerildir. Aynı soruları birde o forumlara yazıpta kalabalık etmeyeyim.

Kusura bakmayın çok soru sordum galiba.

sebnem&mircan
17-04-2011, 19:36
Toprak tahlili yaptirirsaniz neye ihtiyac oldugu belli olur.

Cok tesekkur ederim sayin Lilinin bahcesi ama nerde nasil yaparim bilmiyorum ki. Buralarin bu konularin yabancisiyim;)
Hazir evde yapabilecegim sekilde bir yontem alet varsa tavsiye edebileceginiz onu yapmaya calisayim.

sebnem&mircan
17-04-2011, 20:01
Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi :( birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim:p

Lilinin bahcesi
17-04-2011, 20:48
Sayin sebnem&mircan benim her zaman kullandigim ve TUGCU ile anladigim kadariyla mutabik oldugumuz sasirtma seklinde (domates, biber, patlican icin) sasirtma yapilacak fideyi torftan cikardiktan sonra silkeleyip kokleri temizliyorum. Akabinde ozellikle uzun olan kokleri makasla uclarindan kirpiyorum. Bu 1/3 veya yarisi kadar olabilir. Daha sonra tercihen gubreli suda bekletiyorum. Yarim veya bir gun sonra sasirtma yapacagim yere dikip gunes gormeyen bir yerde birkac gun bekletiyorum. Bu yontemi ilk toprakla ugrasmaya basladigim yillarda gostermislerdi ve suana kadar bir sakincasini gormedim. Teknige uygunmudur derseniz onu bilemem ama hic fide kaybi yasamiyorum.
Sasirtma ile ilgili sorunuzda ise sasirtma dikilecek yere alinmadan once yapilan yer degisikligidir. Eger direk topraga aktariyorsaniz bu sasirtma olmaz bence.

sebnem&mircan
17-04-2011, 21:13
Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?

Lilinin bahcesi
17-04-2011, 21:19
Cok iyi anladim sayin Lilinin bahcesi. Salataligi yazmadiginiza gore bu islem salatalikta uygulanmiyor. Salatalikta ne gibi bir uygulama soz konusu ?

Salataliga sasirtma yapmiyorsunuz.

sebnem&mircan
17-04-2011, 21:28
Ilk ektigimiz yerden, dogruca asil yerine dikiyoruz yani. Sora sora ogrenirken insallah sizleride bunaltmiyorumdur.

nuray222ay
21-04-2011, 10:24
hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..204812

h.ışık
21-04-2011, 10:36
hazır fide olarak aldığım biberlerim evde cam kenarındaa güzelce büyürken sabah üzerlerinde yeşil böcekcikler olduğunu farkettim..bunlar zararlımı ve ne yapmam gerekli..birde yanyana saksılarda domates ve maydanozlar var onlarada geçermi..yardımınızı bekliyorum..204812

Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.

nuray222ay
21-04-2011, 12:20
Yeşil böcek zararlıdır. Çevresine de yayılır. Bitkinin içerisindeki suyunu emerler. İlk olarak fiziksel mücadele edin. yani sayıca azlarsa tek tek ayırarak öldürün. yoksa forum sayfalarında ev yapımı ilaçlar başlığını okuyun.
Kolay gelsin.

şimdi elimle ayırmaya çalıştım ama en yakın zamanda, okuduğum ve en çok önerilen arap sabunlu karışımı uygulayacağım..öneriniz için teşekkürler..ins. biberlerime zarar vermeden kurtulurum..

birde bu hazır fidelerin yanı sıra tohumdan acı biber ve tatlı kıl biber ekmiştim 10 gün oldu ama hala kıpırtı yok normalmidir..hemen hemen aynı zamanlarda ve koşullarda ektiğim domateslerin 3. yaprakları çıkınca artık çıkmayacaklarını düşünmeye başladım..:confused:

TUĞCU
21-04-2011, 12:33
Sayin TUGCU

Zeki bey'in sayfasinda sasirtma islemi hakkinda yazdiginiz yaziyi okudum. Yer degistirme ve sasirtma ayri seyler demissiniz. Sasirtma fidelerin en son yerine mi yapilir ? Yer degistirme ise mesela bir kapta uc bes domates tohumu ekiyorsun biraz buyuyunce baska yere aliyosun. Sasirtma yaparken kokte hic toprak torf kalmiyacak demissiniz ama sizin tarif ettiginiz sasirtmada topraktan ya da torftan temizlenmemis gibi geldi bana. Kafam karisti acikcasi :( birde burda yazarmisiniz su isin dogrusunu bende ogrenmek istiyorum. Ve dogru olan neyse onu yapmayi. Zeki bey cicek ekim dikim hakkinda bilgi veriyor siz ise sebze. Anladigim kadariyla ikiside farkli islemler
O sayfayida severek takip ediyorum cimlendirme hakkinda faydali ve guzel bilgiler var. Ama ilgi alanim sebze oldugu icin en dogrusunu ogrenmek istiyorum. Sanirim sayin Lilinin bahcesi'de ayni yontemi kullaniyor. Buda demek oluyorki dogru iz ustundeyim:p

Sayın sebnem&mircan

Sayın Lilinin bahçesi ile yaptığımız şaşırtma temel olarak aynı.Şaşırtmadaki amaç bitkinin toprağa daha iyi kök salması için bitkiyi biraz zorlamak.Şaşırtma yaparken yani bitkinin yapraklarından tutup çekerken, bitkinin kazık köklerinde kopmalar meydana gelir.Daha doğrusu fidenin ilk çıkan kotiledon yapraklarının arasında 3. yaprak belirene kadar bitkinin saçak kökleri henüz oluşmaz.Bu esnada yapılan bir şaşırtmada bitkinin sadece kazık kökü vardır.Kazık kök bitkiyi ayakta tutmaya yarar ama esas bitkiyi besleyen saçak köklerdir.Biz şaşırtma yaparken kazık kökteki kopmalar bitkiyi saçak kök yapmaya zorlar bu da bizim istediğimiz durumdur.
Eğer biz şaşırtma yaparken toprağı ile birlikte yerinden söküp başka bir yere ekersek bu şaşırtma olmaz.Buna yer değiştirme denir.
İşin içine espiri katarsak ,bitkiyi yerinden sökerken vereceğimiz zararla ,bitki diyecekki ,toprağa iyi kök salmamışım bu nedenle yerimden yurdumdan oldum bir dahaki sefere daha iyi kök salayımda topraktan olmayayım :p

Siz şaşırtma yapmadan önce iyice bir fideleri sulayın.Daha sonra kotiledon yapraklarından tutarak çekin.Eğer toprağınız çok sert ise sivri uçlu bir malzeme ile toprağı biraz eşeleyin sonra tekrar deneyin.

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın bu aralar işler yoğun anca cevap verebildim.

arimayam
21-04-2011, 15:37
süper bir anlatim sayin tugcu cok tesekkür ederiz..

sebnem&mircan
21-04-2011, 19:10
Sana katiliyorum Melek, sayin Tugcu cok guzel bir anlatim yapmis. Hem guldum, hem okudum. Cok tesekkurler Tugcu. Kendimide soyle demekten alikoyamadim , bak sen su toprak davasindaki kok'e

TUĞCU
21-04-2011, 20:03
Sayın sebnem&mircan ve arimayam rica ederim ne demek.Biraz faydam dokunduysa ne mutlu bana.
Birde sayın sebnem&mircan'ın bir sorusunu atlamışım.
Domates tohumlarını ektiniz ve fideler çıktı.Bu yan yana duran fideleri yerinden söküp tek tek ayrı kaplara almaya şaşırtma denir.Kökte toprak olmayacak.
Daha sonra bu ayrı kaplara aldığımız fideler ,esas ekim yerlerine ekilecek büyüklüğe geldiğinde yani 4-5 yaprak olduğunda.Köklerini topraktan ayırmadan saksıya ya da bahçeye ekmeyede yer değiştirme denir.
Ben bu iş için plastik çay pardaklarını kullanıyorum.Saksıya alacağım zaman bitkiyi suluyorum, burada amaç plastik bardağı kesince toprak dağılmasın.Daha sonra pet bardağın plastik kısmını keserek toprağı dağıtmadan saksıya alıyorum.
Bunada yer değiştirme deniyor.

sebnem&mircan
21-04-2011, 21:46
Bunu da cok guzel,yani anlayabilecegim sekilde anlattiniz tesekkur ederim. 4 5yaprak derken gercek yapraklardan bahsediyorsunuz degil mi? Peki o zaman gercek yerlerine almassak gelisimleri yavaslar mi? 8 mart'ta ektigim salataliklar sanki birden bire dondu kaldi. Olduler desem degil, yasiyor desem hic buyumuyor. Ustunde bir suru tomurcuklar var ama onlarda nicedir ayni buyumuyor. Bu neden olabilir acaba?

sebnem&mircan
21-04-2011, 21:52
Ayrica bu gune kadar hep yanlis sasirtma yapmisim, tevekkeli degil fideler o yuzden hic sasmadi yer degisikligine :)) Fidelerin kokunde hep toprak biraktim. Ama bundan sonra hep sizin yontemle sasirtacagim.

arimayam
21-04-2011, 21:56
Sana katiliyorum Melek, sayin Tugcu cok guzel bir anlatim yapmis. Hem guldum, hem okudum. Cok tesekkurler Tugcu. Kendimide soyle demekten alikoyamadim , bak sen su toprak davasindaki kok'e

bende sasirttim zannediyordum ama sasmamis meger:)
sasiran bizmisiz.;)

ide
22-04-2011, 01:38
Sevgili Tuğcu, ne yazık ki ben de şaşırtma olayını yalnış yapıyormuşum;), bilgilendirmeniz için çok teşekkürler...

yesimucer
22-04-2011, 02:13
ben de şaşırtmayı yanlış yapıyormuşum, 8 çeşit domatesin yerini değiştirdim:)
ama artık öğrendim inşallah, bir şey sormak istiyorum, biberleri son yerine ekmeden yani tohumları çimlendi, plastik bardağa aldım, sonrasında daha büyük saksıya ya da yerine toprağa mı ekeceğim
yoksa başka bir saksıda daha büyümelerini mi beklemem lazım?

TUĞCU
22-04-2011, 12:15
ben de şaşırtmayı yanlış yapıyormuşum, 8 çeşit domatesin yerini değiştirdim:)
ama artık öğrendim inşallah, bir şey sormak istiyorum, biberleri son yerine ekmeden yani tohumları çimlendi, plastik bardağa aldım, sonrasında daha büyük saksıya ya da yerine toprağa mı ekeceğim
yoksa başka bir saksıda daha büyümelerini mi beklemem lazım?

Plastik bardakta geliştikten sonra ,6-7 yaprak olduklarında esas yerlerine dikebilirsiniz.Büyümeleri için ayrı bir saksıya ekmenize gerek yok.
Gerçi benim evdekiler pet bardaklarda 10-12 yaprak oldular.Havalar soğuk olduğundan dolayı hala balkondaki saksılara alamadım.

Birde biberden uç alma var onu yaparsanız daha fazla ürün alırsınız.Uç alma için fide 7-8 yaprak olduğunda en üstteki minik yaprakları elinizle koparıyorsunuz.Bitki bu sefer yanlardan yeni sürgünler çıkararak dal sayısı artıyor,ideal olan 3-4 ana daldır.Uç alma yapmazssanız biber tek dal üzerinde uzayıp gider.Çiçek ve meyve tutumu azalır.

arimayam
22-04-2011, 13:15
ee bizde sasira sasira ögrenecegiz,n`apalim :D

arimayam
22-04-2011, 13:18
sayin tugcu domatesi tek dal büyütüyorduk biberide dallandira budaklandira büyütecegiz yani...
o kadar cok sey varmis ki,ögren ögren sonu yok:))
yeterki dogru yapalim,iyisini yapalimda.
iyiki sizler varsinizda bizde faydalaniyoruz burda,yoksa benim tohumum neden cimlenmedi neden fidanim öldü,neden soldu diye yillarca hayiflanip duracaktik.
en azindan sorunu bilince caresinide bulmak daha kolay oldu bizim icin..

emeginizden dolayi cok tesekkür ederiz.tüm agaclar dahil..

arimayam
22-04-2011, 14:30
artik havalar ilindi,gündüz sicakliklari önümzdeki 10 günlük hava raporunda 13-25 arasi en düsükte 5dereceye kadar..

sizce biber fidelerimi artik balkona alma vakti gelmismidir,evde artik yer kalmadi,hem daha günes alirlar.....ne dersiniz ?

sebnem&mircan
22-04-2011, 15:59
Biz fideleri sasirtalim derken sayin Tugcu hepimizi birden sasirtti:p Iyi oldu acikcasi kendime geldim, toparlandim toprak sebze islerine iyicene kazik kok saldim. Bir kac gun sonra biberlerim bir aylik olucak. O zaman resimlerini cekecegim bakalim o gun bu gun gelismeleri nasilmis.

sebnem&mircan
22-04-2011, 16:02
Senin fideleri ne zaman gorecegiz Melek? Anladim gelismeleri cok guzel nazar deymesin diye gostermiyorsun sakliyorsun bizden :))

arimayam
22-04-2011, 16:54
ah sorma Sebnem cim ben bir türlü yapamadim bu foto isini...
gercekten cok isterdim göstermeyi..

yok yok o kadar fazla degil gelismeleri ama fenada sayilmaz,.

gecenlerde tomurcuk zannettigim salatalik meger yaprakmis :Deh acemilik basa bela naparsin,ama bugün gercek salataliklari gördüm budefa,cok minicikler cok tatlilar,ay bakmaya kiyamiyor insan nasil yiycez bakalim :)

arimayam
22-04-2011, 17:05
BİBER YETİŞTİRMEK

1- Biber tohumları domates tohumlarına göre biraz daha geç çimlenir. Biber tohumlarınızı dikmeden önce tohum sayınıza bağlı olarak bir kaba ihtiyacınız var. Saksı almak istemiyorsanız size ufak bir tiyo verebilirim. Manavınızdan meyve kasası alınız ve içersine çöp torbasını yerleştiriniz bir kaç delik açınız. Toprağınızıda içine koydunuzmu saksınız kullanıma hazırdır. bu genişlikte bir saksı ihtiyacınızdan fazla biber fidesi yapmak için idealdir.

toprağın yarım cm altına tohumlarınızı dikiniz. her tohum arasında yaklaşık 3 cm mesafe bırakmayı unutmayınız... Toprağınızı sürekli olarak hafif nemli tutmanız çimlenme sürecinde çok öenmlidir.

Saksıları iyi ışık alan sıcaklığın 26,6- 29,4 C olduğu yerde tutmanız zamanında çimlenme için kaçınılmazıdr. Bu imkanlar yoksa bir ışık kaynağı ile sıcaklık ve ışık elde edebilirsiniz.
Tohumların kurumasını önlemek için toprağını nemli tutun ama aşırı ıslatmayın, iyi hava sirkülasyonu olması gerektiinide unutmayın. Havasız bir ortamda bitki gerekli oksijeni alamaz.

2- Yaklaşık 5 cm olan biber fideleriniz eğer sık ekilmişsse seyreltme yapılmadır. bu işlemi yaparken zayıf ve cılız kalmış olanları elimine etmelisiniz.
1-2 hafta sonra 10-12 cm olan fidelerinizi artık toprağı ile buluşturabilirsiniz.

3- Balkon bahçeciliği yapanlar için her bir fideye derinliği ve genişliği uygun saksıları öneriyorum.

Derin ve geniş saksılar fidenin boya gitmesini engeller. Boya kaçan bir fidenin meyvesi az olur.

Köklerden yeterli besini alan fide gövdesini genişletir. Damar sayısıda o derece artar. Ve köklerden taşınan vitamin ve minareller bitkinin meyvesine daha çok damardan taşınır.

Geniş saksısı olan bir bitkinin toprağıda fazla olur. Topraktaki minerallerde bitkiye yetecek kadardır diyebiliriz.

4- aslında bunu şöyle açıklasam daha iyi olur... 15 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan günlük kalsiyumu karşılaması için günlük tüketmesi gereken bir süt miktarı vardır. bir çay fincanı sütle bir su bardağı süt arasında kalsiyum mikarı arasında fark gibi...

Saksımızı ve toprağımızıda bitkimizin ihtiyacı olan miktara göre ayarlamalıyız. kökün derine gitmesi için derin saksıya gövdesinin genişlemesi içinde geniş saksıya ihtiyacımız olduğunu unutmayın.

kök derine indikce bitkimiz kuvvetlenir. sonucta meyve verecek ve ağırlaşacak. köklerde gövdede dengeyi sağlayacaktir. Yüzeyde olan kökler en ufak bir rüzgarda **** agırlıkta bitkimizin kırılmasına veya yan yatmasına müsaittir.

5- Biber bitkisi güneşi sever, ve zengin mineralli bir toprak ister. ( humuslu toprak-yanmış gübre ) ve ****** toprakta iyi bir drenaj.

6- Biberleriniz dikim yaptıktan sonra çiçek vermeye başladıysa 1 hafta boyunda çiçeklerinizi kopartınız. Bu bitkinizin enerjisinin yapraklara ve köklere gitmesini sağlayacaktır.

7- Bitkinizin alt kısmına saman veya kuru yapraklar koyunuz. Bu biber bitkinizin etrafında ot çıkmasını engelleyecektir aynı zamandada toprağınızı nemli tutacaktır.

tesekkürler..

arimayam
22-04-2011, 17:07
ayrıca belirtmek istediğim herhangi bir yerden alacağınız fidenin üzerinde çiçek veya meyvesi varsa bu fideyi almayınız. Bitki yeni toprağına alışması zaman alacaktır , enerjisini aynı anda çiçeklenmeye- meyveye ve köklenmeye -gelişmeye harcayacaktır.

boyu kısa gövdesi kurşun kalem çapında kalınlaşmış rengi koyu yeşil olan üzerinde çiçek ve meyvesi olmayan fideleri alınız...

bende özellikle cicege dönmüs olanlari seciyordum:Dne kadar cok yanlisimiz var ..

sebnem&mircan
22-04-2011, 19:06
ah sorma Sebnem cim ben bir türlü yapamadim bu foto isini...
gercekten cok isterdim göstermeyi..

yok yok o kadar fazla degil gelismeleri ama fenada sayilmaz,.

gecenlerde tomurcuk zannettigim salatalik meger yaprakmis :Deh acemilik basa bela naparsin,ama bugün gercek salataliklari gördüm budefa,cok minicikler cok tatlilar,ay bakmaya kikyamiyor insan nasil yiycez bakalim :)

Hadi gozun aydin ilk meyveni gormussun, yemekte nasip olur insallah. Ben hala beklemedeyim. Havalar bir turlu duzelmediki, gerci su an 4 gercek yapraktalar ama sabirlizlaniyorum iste.

TUĞCU
22-04-2011, 22:25
Sayın arimayam,biberin iyi gelişmesi için gece sıcaklığının en az 12 derece olması gerektiğini okumuştum.Domateste sorun yok 0 derece ye kadar dayanıyor ama biber o kadar dayanıklı değil.Bursa'da havalar okadar değişkenki ,bir gece 14 derece oluyor ertesi gün 0 derece oluyor.Bu yüzden balkona alamıyorum biberleri.Fakat elimdeki tatlı kıl biberler çok büyüdü ,onları yarın saksılara alacağım.

Birde uç alma ilgili fotoğraflar çektim belki yardımcı olur.

Bu fotoğrafta ucu alınmamış biber fidesi var.Bitkinin en ucundaki ufak yaprakları elinizle koparın.Kırmızı ile işaretledim.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/ualma.jpg

Bu fotoğrafta da ucu alınmış ve yeni sürgün veren dalları gözüküyor.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/ualma2.jpg

Ayrıca bana değil forumda tecrübelerini ve bilgilerini aktaran diğer arkadaşlara teşekkür etmek lazım, 2-3 sene öncesine kadar benimde sebze ile ilgili bilgim fazla yoktu.

KaraGölge
22-04-2011, 22:41
Benim biberler yerinde sayıyor. 1-2 haftaya 10-12 cm olur denmiş ama henüz 2 cm oldular. Çok yavaş büyüyorlar. Neden acaba? Tohum ekiminden itibaren 22 gün oldu.

14. sayfanın ilk mesajında 11 gün önceki hali var

arimayam
23-04-2011, 00:01
sayin Tugcu yine mükemmel bir anlatim ve gösterimle bizi aydinlattiniz...

arimayam
23-04-2011, 00:02
Hadi gozun aydin ilk meyveni gormussun, yemekte nasip olur insallah. Ben hala beklemedeyim. Havalar bir turlu duzelmediki, gerci su an 4 gercek yapraktalar ama sabirlizlaniyorum iste.

bugün ben biberleri sasitttim umarim sabaha saskin uyanmazlar:))

sebnem&mircan
23-04-2011, 01:50
Ne kadar saskinlik, o kadar verim :)) Bende bir iki yaprak daha olsun yer degisikligi yapacagim.

sebnem&mircan
23-04-2011, 01:52
Gercek yapraklarin kac tane olmasi gerekiyor bu uc alma islemini yapmak icin ?

Emre İlhan
23-04-2011, 08:30
Biber = Sabır ve gölge ister. Çok acele ediyorsunuz bence. :)

arimayam
23-04-2011, 09:18
sayin Emre ilhan gölge derken gölgedemi yetistirmek gerek?

sebnem&mircan
23-04-2011, 18:31
Biber = Sabır ve gölge ister. Çok acele ediyorsunuz bence. :)

Golge elimizde mevcut ta, sizde fazla sabir varsa bir fincan verirmisiniz;)
Dediginiz gibi olsun o zaman biraz daha bekliyeyim ben.

Emre İlhan
23-04-2011, 23:05
Gölgeden kasıt, aşırı sıcak - yakıcı güneşi sevmez.:) Sevgili şebnem&mircan, ne demek tabi ki. Bir fincan sabrın lafı mı olur? :D

nardane
09-05-2011, 18:38
Bunlarda benim dikileli bir hafta olan biberlerim.

nardane
09-05-2011, 18:43
Maalesef yüklenmedi arkadaşlar ,yükleme hatası veriyor.
Sonra yine deneyeyim.

Aslaner
12-05-2011, 23:43
Merhabalar Yaklasik 1 bucuk senelik büyük saksida olan biberime 1 avuc kadari ile hazir gübre attim bilmeden ve köklerini yakti galiba :( biberim soldu indirdim bahceye dikdim hala bi gelisme göstermedi, ağaclasmaya baslamisdi artik ve cok verimli bir biberdi... :( size sorum o gübre attigim topragin üzerinden 1 hafta kadar gecdi ve toprağa bol bol her gün su dökdüm icindeki gübrenin kalintilarini atmismidir ? o topragi bir daha kullanmalimiyim, kullanirsam egerki dikdigim yeni bitkime zarar verirmi o toprak ? ve suanda pet sisede suyun icinde dikilmeyi bekleyen büyük biberlerim var hemen ekmek istiyorum bilgi verirseniz cok makbule gecer simdiden tesekkür ediyorum..

limon_sever
13-05-2011, 09:36
Suni gübreyse vay ki ne vay!!! 1-2 tane atmak yeterli olurduki onu da suda eritip az az vermekte fayda vardı. Eğer ümidi kesilmiş kadar solduysa toprağını güzelce temizleyin yeni bir toprakla saksıya tekrar dikin. Allah'tan ümit kesilmez.

ugurtelefon
13-05-2011, 11:43
Merhabalar Yaklasik 1 bucuk senelik büyük saksida olan biberime 1 avuc kadari ile hazir gübre attim bilmeden ve köklerini yakti galiba :( biberim soldu indirdim bahceye dikdim hala bi gelisme göstermedi, ağaclasmaya baslamisdi artik ve cok verimli bir biberdi... :( size sorum o gübre attigim topragin üzerinden 1 hafta kadar gecdi ve toprağa bol bol her gün su dökdüm icindeki gübrenin kalintilarini atmismidir ? o topragi bir daha kullanmalimiyim, kullanirsam egerki dikdigim yeni bitkime zarar verirmi o toprak ? ve suanda pet sisede suyun icinde dikilmeyi bekleyen büyük biberlerim var hemen ekmek istiyorum bilgi verirseniz cok makbule gecer simdiden tesekkür ediyorum..

o bahsettiğiniz toprağın 10-15 kat büyüklüğünde taze toprakla harmanlamanız gerekir.Böylece gübre iyice seyreltilmiş olur.Bu karışımı yeni fidelerde kullanabilirsiniz.
Zarar gören biber fidenizide topraklarından arındırıp,köklerini 1-2 gün suda serin bir yerde bekletirseniz belki şansı olabilir.
Kolay gelsin,birdaha da şeker gübre denilen illeti kullanmayın derim.Özellikle saksı bitkilerinde dozajı ayarlaması çok zor.bunun yerine hazır karışım organik sıvı gübre kullanın.Üzerindeki talimatları birkaç kez okuyup uygulayın.
İyi günler..

Aslaner
13-05-2011, 21:36
Verdiqiniz cevaplardan ötürü cok tesekkür ederim... gübreli olan topragim büyük bi saksida bi onun kadarda torf topragim var ikisini karistirmam yeterlimi yoksa daha fazlami karisdirmam lazim ? bide pet sisede suda bekleyen fidelerim var zarar görürmü 1 kac gün daha beklerse ?

5yengec
25-05-2011, 10:54
resimdede görüldüğü gibi gövde ile dallarının birleştiği noktalarda kol kısımlarında kararmalar var ve bza yaprakları büzülüyor kıvrılıyor :( bunun nedeni ne olabilir?

Ferhat Ozdemir
25-05-2011, 20:46
Merhaba. Öncelikle konunun yeri burası değilse affola.
Mart ayında pvc bardaklara biber tohumu ekmiştim. O zamanlar havalar serin oldugundan bu biberler nisan ayında tamamen yeşerdi. Bir süre sonra 2-4 arası asıl yapraklar çıktı. Fakat o yapraklar çıktığından beri hiç bir gelişme yok. Sanki olduğu gibi dondurulmuş. Susuz biraktigimda soluyor, tekrar suladığımda canlanıyor ama hic bir gelişme olmuyor. Bir kısmını şaşırtmak için bahçeye ektim ama bana mısın demedi. Bir kısmı halen bardakta ama bir türlü gelişmiyor.

Bunun sebebi ne olabilir? Tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.
Gelişmesi için her hangi bir gübre ilac vs vermem gerekir mi ?

Bilgi : Ben Gaziantep'teyim. Hava sıcaklığı gündüz, 25-30 gece ise 20-24 derece.
Toprak olarak, tohum çimlendirmek için torf kullandım. Fakat kullandığım torf sazlık torfu imiş sonradan öğrendim. Bahçe toprağım ise kırmızı toprak ve kuruyunca çok sert olduğundan, kum+yanmış gübre+toprak karıştırıp ekim yaptım.

Domatesci
27-05-2011, 14:57
resimdede görüldüğü gibi gövde ile dallarının birleştiği noktalarda kol kısımlarında kararmalar var ve bza yaprakları büzülüyor kıvrılıyor :( bunun nedeni ne olabilir?

Aynı sorun bendede var bunun sebebi nedir ve çözümü vardımıdır. Bende bir ek sorun daha var biber topraktan çıktığı yerden çizik çizik odunsu bir dokuya sahip olmaya başladı.
Saygılarımla.

1999kartal
28-05-2011, 12:49
bedede kırmız biber tohumu var:D:D

TUĞCU
04-06-2011, 15:13
Benim biberlerin ilk meyveleri gözükmeye başladı.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/251286_10150203350514370_769104369_7363223_7348649 _n.jpg

momend
05-06-2011, 21:56
benim beberlerimin yapraklarında yeşil yapış yapış böcekler oluştu çözümü ne dir bunların biilen varmı arkadaşlar...

srkn_demirbilek
05-06-2011, 22:23
benim biberlerimde yerinde sayıyor
sadece sabah güneşi alan yerde ve 2 günde 3 günde 1 su veriyorum fakat çiçeklenir çiçeklenmez çiçekleri kuruyor. daha sebze alamadım. saksılar fazla derin değil nedenini çözemedim.

sebnem&mircan
06-06-2011, 04:36
Sayin tugcu siz meyvelerini nerdeyse yiyeceksiniz bizim biberler icin zaman durmus gibi. Bahceye aldigim halde hala aynilar. Bir tanesini balkonda biraktim oda gidim gidim buyuyor gibi. Uc alma isleminin nasil oldugunu sormustum ama cvp yazmadiniz

Cumhur Tonba
06-06-2011, 04:43
Mesaj 457,

Sayın sebnem&mircan,
Sayın Tuğcunun anılan mesajda uç alma ile ilgili fotoğrafı var.
Belki de sizin için yararlı olabilir.

sebnem&mircan
06-06-2011, 05:39
Soylediginiz mesaji daha once okumustum sn Cumhur Tonba sorum yanlis olmus. Dogrusu gercek yapraklar kac tane olmali uc alma islemi icin olacakti. Ozur dilerim

TUĞCU
06-06-2011, 10:57
Soylediginiz mesaji daha once okumustum sn Cumhur Tonba sorum yanlis olmus. Dogrusu gercek yapraklar kac tane olmali uc alma islemi icin olacakti. Ozur dilerim

Sayın sebnem&mircan, 7-8 gerçek yaprak olduğunda uç alma işlemini yapabilirsiniz.

Benim bu resimdeki biberim tatlı kıl biber.Hem erken çimlendi hem de erken meyve verdi. Aynı zamanda ektiğim kırmızı yağ biberi ve siyah dolma biberi sizin dediğiniz gibi çok yavaş gelişiyorlar. Hele dolma biberi hiç gelişmedi gibi birşey.

TUĞCU
06-06-2011, 11:11
benim beberlerimin yapraklarında yeşil yapış yapış böcekler oluştu çözümü ne dir bunların biilen varmı arkadaşlar...

Benim bir biber fidemde, aynı problem vardı. Sitede ev yapımı ilaçlar var. Fakat ben çoğu malzemeyi bulamadığımdan ve akşam vakti farkedip panik yaptığımdan, sıvı el sabunu kullandım ve bu böceklerden kurtuldum.
1 tatlı kaşığı sıvı sabunu (bulaşık deterjanıda olur.işyerindeki güllere kullandım), yarım litrelik suyla karıştırıp, sprey yardımı ile biberin yapraklarının altını üstünü bir güzel ıslattım.Hatta biberin yaprakları bembeyaz oldu köpükten:). Sabaha kadar böceklerin hepsi ölmüştü.Bir fırça yardımı ile bu leşleri yapraklardan uzaklaştırdım, ardından temiz su ile yaprakları bir güzel duruladım.2 haftadan beride bitkide herhangi bir böceğe rastlamadım. Biber fidesinin de neşesi hala yerinde.

TUĞCU
06-06-2011, 11:23
benim biberlerimde yerinde sayıyor
sadece sabah güneşi alan yerde ve 2 günde 3 günde 1 su veriyorum fakat çiçeklenir çiçeklenmez çiçekleri kuruyor. daha sebze alamadım. saksılar fazla derin değil nedenini çözemedim.

Sayın srkn_demirbilek, çiçeklenme olduktan sonra suyu kesin. 2-3 gün su vermeyin. Çiçeklerin meyveye döndüğünü göreceksiniz.

sebnem&mircan
06-06-2011, 15:16
Cok tesekkurler sevgili tugcu. Dediklerinizi bahceye diktigim biberlerim icin uygulayacagim.

h.ışık
08-06-2011, 22:07
Tohumdan üretmiş olduğum domates ve biber fidelerinin son durumu.
Fotoğrafı dün biberleri şaşırttıktan sonra çektim. Domatesler şaşırtılalı bir haftaya yaklaşıyor.

sebnem&mircan
08-06-2011, 22:30
Korktugum uc alma islemini yaptiktan sonra biberimdeki degisiklik gozle gorunur derecede oldu. Zavallilar sanki bunu bekliyormus :)

h.ışık
08-06-2011, 22:34
sebnem hn. biberler 6-7 gerçek yaprak olduğunda uç aldınız ve biberlerin gelişmesi bundan sonra arttı mı?

sebnem&mircan
08-06-2011, 22:38
Aslinda 6-7 gercek yaprak olduktan sonra yapilirmis ama ben net cvp alamadigim icin korkup yapamamistim. 9 yapraktan sonra yaptim ama yediden sonraki yapraklarin gelisimleri nerdeyse durmus gibiydi. Uc alma islemini yaptigimdan beri de diger yapraklar buyudu ve kucuk olanlarinda hizla buyuduklerini gordum.

h.ışık
08-06-2011, 22:47
o zaman yarın sabah gerçek yaprak sayımına başlayayım. Her ne kadar yeni şaşırtmış olsamda birde uç sürgünü kaybıyla sanırım gaza gelerek çok çabuk büyür.

sebnem&mircan
08-06-2011, 22:50
Uzman degilim ama 6-7 yapraksa hemen uc al derim

_enes_
09-06-2011, 11:17
İyi günler biberimin bulunduğu bu saksının boyu büyümesi için yeterlimidir?

dermana
09-06-2011, 11:24
süs biberi ise yetrlidir. ama ışıktan izole etmelisiniz, mesela etrafını aluminyum folyo ile sarın.

h.ışık
09-06-2011, 21:26
Malesef henüz 4 gerçek yapraktalar. Biraz daha büyümeri gerekiyor.

dokmeci
10-06-2011, 00:17
Merhaba ben Antalya'dan kayınpederimin bana vermiş olduğu tohumları 1 hafta önce torf'a ektim ilk defa bir şey yetiştireceğim ve süs biberiyle başladım inanılmaz acıydı biberler umarım tohumlardanda aynı biberlerden çıkar :) kokusu bile 5 dakika öksürmeme neden olmuştu.
Sorun şu ki salça kabına ektim ve ufacık alanda 20 tanesi filizlendi be 5 er cm oldular ve bi kaçı birbirine neredeyse yapışık fotolarınada paylaşacağım birazdan ne yapmam gerekir sizce?

srkn_demirbilek
11-06-2011, 00:02
Teşekkürler..

loveflower
13-06-2011, 16:10
Uç alma işlemini süs biberi fidesinde de uygulamamız gerekiyor mu?

ahmetihsan
13-06-2011, 20:33
Merhabalar; forumdan öğrendiğime göre biber fidelerimi 7 yaprak olduklarında uç alma işlemini birkaçında deneme maksatlı yaptım. Güvercin gübresini sulandırarak az miktar verdim. Hiç bir gelişme göremiyorum. Büyümeleride durdu!!! Sık dikim yaptıklarım daha çok boya gitti. İki günde bir suluyorum. Çiçek açmalarını bekliyorum. Çiçek açtıklarında iki üç gün sulamayı keseceğım (bunu forumdan öğrendim) Nerede yanlış yaptım acaba??? Resimlerini gönderiyorum. Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

TUĞCU
14-06-2011, 12:17
Biber fidelerinin büyümeleri, cinsine göre değişiyor. Balkonda 4-5 çeşit biber fidem var ve hepside aynı zamanda ekilmiş olmasına rağmen, boyları farklı farklı.
Tatlı kıl biberlerin meyvesini yemeye başladım. Kırmızı yağ biberleri çiçek açmak üzereler. Dolma biberler de daha çiçek bile yok. Süs biberleri ise hemen hemen hiç büyümediler.
Ekim zamanları eşit, toprakları aynı, güneş görme süreleri aynı ama biri meyve verirken diğeri hiç gelişme göstermedi.
Süs biberleri büyük bir ihtimal sonradan açılacak diye düşünüyorum.