View Full Version : Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)
Sevgili arkadaşlar;Topraksız tarımda su kültüründe deneme yapanlar,yapmak isteyenler,merak edenler, haydi şu konuyu bir irdeleyelim.
Hidroponik=Durgun su kültürü;Durgun su kültüründe her türlü bitki yetiştirilebilir.Ben ilk olarak aşılı plazans cinsi salkım domates denedim.Bu deneme için gerekli malzemeler=1- domates fidanı, 2- cam kavanoz, 3- kapak yapmak için strafor, 4- akvaryum hava pompası, 5-içi siyah olan poşet(ışık kesinlikle girmeyecek)
29369
Straforu kavanozun ağzına göre kestim,straforun ortasına domates fidanımın kökünün yarısının geçeceği kadar bir delik açtım,bir delikte hava pompasının hortumunu geçirmek için açtım.Kavanozun içini (1.9 EC ,6.0 ph) suyla doldurdum,domatesin kökünü ve hava hortumunu strafordaki deliğe yerleştirdim.
29370
Şimdi sıra kavanozumuzun içindeki suyun ve domatesin kökünün kesinlikle ışıkla temas etmesini engellemeliyiz,yoksa suyumuzda yosunlanmanın önüne geçemeyiz.
29371
29372
Hidrponik denememizin kolay bölümünü bitirmiş olduk,şimdi domatesimizi sağlıklı bir şekilde büyütmeye geldi.Ben ilk zamanlar günde üç defa ikişer dakikalık aralar ile suya oksijen vermeye başladım,fakat birkaçgün fideyi takip ettikten sonra büyümenin yavaş olduğunu gördüm,daha sonra günde beşdefa on'ar dakika oksijen(hava)vermeye başladım,bu esnada bitkide gözle görülen bir değişme farkettim ve sürekli oksijen vermeye başladım.Sudaki oksijenin bol olmasından dolayı bitkim hızlı bir büyüme sürecine girdi.
İlk domatesimi kavanoza yerleştirdiğimde 1.9 EC ile beslemeye başladım,bitkim büyüdükçe gıdaya daha çok ihtiyaç duyacağı için periyodik olarak EC oranını zamanla yavaş yavaş yükselttim.
İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum.
29373
Bitkimden ilk çıkan filizide büyümeye bıraktım,şimdi ana gövdede 12. dölde,filizde 10. dölde,ana gövdedeki ilk üç salkım domatesi hasat ettim,görünüş olarak çok mükemmel bir domatestiler.ilk salkım 360gr,ikinci salkım 590gr,üçüncü salkım 540gr geldi.Filizdeki ilk domateste şuan kızarmak üzere.
lerdemir
31-01-2008, 21:36
Envor;
Çalışmanızı ilgi ve merakla takip ediyorum.
Domateslerinizin boyutlarının yanında, lezzeti ve kokusu nasıl sizce?
Envor;
Çalışmanızı ilgi ve merakla takip ediyorum.
Domateslerinizin boyutlarının yanında, lezzeti ve kokusu nasıl sizce?
Merhaba sayın Ierdemir lezzeti ve kokusu hakkında söylenebilecek bir kelime arıyorsak bu herhalde Mükemmel olurdu.
Topraksız tarımda yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli hem daha dayanıklı oluyor,sebebi;Bitkinin istediği hertürlü besini gerektiği kadar gerektiği zaman veriyoruz,toprakta yetişen bitki istediğini değil bulduğu ile besleniyor.
Konuyu kendimce şöyle özetliye bilirim;bir çocuk doğduğu günden beri iyi beslenirse mesela hersabah kahvaltısını,öğle yemeğini,akşam yemeğini aynı saatte ve sağlığı için gerekli tüm gıdalarla beslenirse bu çoçuğun gelişimi güzel olur,okulunda va hayatında başarılı olur,birde düzensiz beslenen bir çocuk hayal edelim sütü ,balı ayda yılda bir gören kuru ekmekle beslenen bir çoçuk,hastalıklara karşı zayıf olmazmı?çabuk hastalanmazmı? Bence hastalanır okulunda ve hayattada pekde başarılı bir birey olamaz gibime geliyor.
Yani demem o'ki topraksız tarımda yetişen bitkiler bizim gözümüzden sakındığımız sevdiğimiz evladımız,zaten böyle bakmazsak olaya başarılı olamayız,çünkü topraksız tarım yapmak hata kaldırmaz ve özveri ister.
Saygılarımla...envor.
lerdemir
01-02-2008, 11:35
Çok hoş bir benzetme oldu. Teşekkürler envor.
Arkadaşlar ilk resim hidroponik denememin ikinci meyvesi,ikinici resim yeni yaptığımız hobby seramızın dışardan görünüşü.
29589
29590
denizakvaryumu
03-02-2008, 20:02
Durgun su kültüründe, kökler devamlı besin eriyiğinin içinde kaldığı halde, köklerde neden bir çürüme olmuyor?
Sonuçta domates bir pirinç değil...
Tarlada olsa suyu haftada bir veririz, fazla da sulamayız.
Durgun su kültüründe, kökler devamlı besin eriyiğinin içinde kaldığı halde, köklerde neden bir çürüme olmuyor?
Sonuçta domates bir pirinç değil...
Tarlada olsa suyu haftada bir veririz, fazla da sulamayız.
Sevgili denizakvaryumu, köklerin çürümesini suya verdiğimiz hava engelliyor, siyah poşet kullanmamız alg oluşumunun önüne geçiyor,s iyah poşetle besin eriyiğini kapatmazsak alg oluşur ve oda oksijen tüketeceğinden dolayı bitkinin köküyle mücadeleye girer.
Besin eriyiğini de arada değiştirmemiz lazım, çünkü bitki su içindeki besini kullandıkça geriye kalan tuzluluk bitkinizi zamanla zayıflatır ve öldürür.
Tarlada veya toprakta bitkiyi aşırı ve sık suladığımızda bitki büyümeye başlıyacağına daha kötüye gidebiliyor, sebebi de köklerin hava alamaması.
Ayrıca arkadaşlar biz besin eriyiği diye bir terim kullanmıyoruz kısaca EC diyoruz, burada da öyle diyebilirmiyiz? Ne dersiniz?:)
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN...
envor...
Akadaşlar akan su kültürü için malzemelerim bunlar.
29652
Bu şekilde takıla bilir.
29653
Eski bir karyola buldum hurdalıkta,biraz tadilat ettim,hem akan su kültürünü hemde yanındaki boşluğuda katı ortam kültürünü deneyeceğim.
29654
En son resimde görüyorsunuz borunun bir ucundan su göndereceğim,diğer ucundan tekrar kovaya dökülecek,akvaryum pompası sayesinde bu işlem gün boyu devam edecek.Su sirkilasyonu iklim,nem,sıcaklık derecelerine göre sabah başlama ve akşam bitiş saatlerini tespit edeceğiz.
Marul deneyecektim ama depoda bulduğum borular 70 inçlik,marul kökü için biraz küçük o yüzden bende ıspanak denemesi yapacağım.
Hobby seramız!
29655
29656
29657
29658
Boyu=18 mt
Eni=16 mt
oluk yüksekliği=4 mt
Cember yüksekliği=6 mt
İki tünelden oluşuyor,her tünelin çatısında havalandırması var.
Hidroponik denemesinde yüksek EC beslemesi yaptım ve bitkimin hali!
29800
Büyüme noktasında renk açılması,
29801
Yeni meyvelerde yavaş büyüme,
29802
Yeni çıkan yaprak boylarında kısalma,
29803
Olgunlaşmamış meyvelerde koyu renk,
Meyve saplarında anormal kalınlaşma,
Meyve boğum aralarının kısalması,
29804
Bitki köklerinde çürüme,zayıflama.:(
zooteknist
07-02-2008, 17:40
Sayın envor
Yukarıdaki resimde borular 100 'lük pimaş boru mu? Marul için nasıl bir boru gerekir? Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Selamlar.
Sayın envor
Yukarıdaki resimde borular 100 'lük pimaş boru mu? Marul için nasıl bir boru gerekir? Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Selamlar.
Yukarıdaki borular 70'lik,marul için en iyi seçim 110'luk gibime geliyor.Ben marul yetiştirmek istiyordum ama depomuzda uygun boru bulamadım,bende ıspanak yetiştireyim diye düşünüyorum.:)
zooteknist
07-02-2008, 19:13
Sayın envor
Marulun kalın ve uzun kökünü boruya nasıl hareket etmeyecek şekilde sabitliyorsunuz?Aslında ıspanağın yanında bir de marul örneğini açıklarsanız çok iyi olur. Selamlar.
Sayın envor
Marulun kalın ve uzun kökünü boruya nasıl hareket etmeyecek şekilde sabitliyorsunuz?Aslında ıspanağın yanında bir de marul örneğini açıklarsanız çok iyi olur. Selamlar.
Marul fidanlarını kahve fincanı kadar küçük olan plastik saksı içine dikip,yine küçük saksının çapı kadar pimaş boruya delik açıp,saksıları deliklere yerleştireceksin,saksılar bildiğiniz gibi konik olduğundan sıkışıp kalacaktır.(matkap ucuna takılan kesici aparat olursa zahmetsizce delebilirsin veya pratik bir yol bulabilirsin:confused:)Ben su kültüründe çilek ve marul yapacağım zaman detaylı fotoraf çeker burada yayınlarım.:)
zooteknist
07-02-2008, 20:58
Sayın envor
Bilgi için teşekkürler. Akan su kültüründe sirkülasyondaki suyu zamanla değiştirmek mi gerekir yoksa ph ve ec değerlerini ölçerek çözelti mi ilave etmek gerekir? Eriyik boruları dolaşıp pompaya gelmeden önce toplandığı yerde eriyik içine hava pompalamak gerekir mi? Akan su kültüründe su sürekli akacak mı yoksa belli zaman aralıklarıyla su verilecek mi? Selamlar
Sirkülasyondaki suyu zamanla değiştirmek gerekiyor.
Bitki EC'yi zamanla kullanır ve geri kalan sudaki besin elementlerinin hangisi kaldığını bilemezsiniz ve ayrıca tuzlanmanın arttığını da göz önüne alırsak suyu mümkün olduğunca değiştimek gerekir.
Gerçi marul bitkisi tuzluluğa dayanıklı bir bitki olduğundan akan su kültürü için iyi bir seçim yapılmış olur.
Suyu boruya göndermek için en pratik yol akvaryum devirdaim motoru bence hem az elektrik tüketiyor,hem sessiz, hem çalışırken zaten suya oksijen veriyor.Fiyatı 35 ytl.
Akan su kültürünü fasılalı ve fasılasız diye ikiye ayırabiliriz. Aslında ikisini de yapabilirsin, fasılalı yapacaksan zaman rolesi takman lazım.
30050
İşte böyleydi...
30051
30052
30053
Böyle oldu...
Tam beş katı oldu...
Hidroponik denememdeki yüksek EC'nin yaptığı tahribatın izleri siliniyor.
Hidroponik denememin 5.meyvesi
30054
Bıraktığım filizdeki ilk meyve,
30055
Bunlarda ana gövdedeki diğer meyveler...
30056
Innuendo
14-02-2008, 12:11
Sayın Envor sizin ve Kudret Bey' in verdiği bilgiler doğrultusunda ben de ilk durgun su kültürü denememi dün yaptım. Yaklaşık 2,8 litre kapasiteli bir yoğurt kabının kapağında 2 geniş yuvarlak açtım buralara uygun strafor kestim, straforun ortasını marul fidelerine göre deldim. Besin ortamına gelince daha önce Adana' da süs bitkilerim için bir abimizin benim için yaptığı makro elementlerden oluşan karışımdan yaklaşık 2,8 çay kaşığı ve buna ilave olarak Fetrilon combi2 yaprak gübresinden yarım çay kaşığı suda erittim ve akvaryum hava pompasının hortumunu da içine yerleştirdikten sonra marulları ektim. Burada Ec ölçüm cihazı olamadığı için deneme yanılma yolunu seçeceğim, ancak hemen yanımızda bulunan İlçe Tarım Müdürlüğünden bir ph metre bularak besin ortamını 6,67 ph olarak ölçtüm. Şu an bitkilerimde bir sorun yok ancak yaprak uçlarında yanma olabileceğini hissediyorum. Bulunduğum yerdeki dar imkanları göz önüne alarak tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sayın Innuendo merhaba;yoğurt kabı beyaz olduğu için içine ışık girebilir ve alg oluşabilir,onun için siyah poşetle kaplarsan daha başarılı olabilirsin gibime geliyor,ayrıca kullandığın makro elementler dediğin karışımın içeriğinin ne olduğunu biliyorsan,yazarsan daha çok yardım edebilirim.Yaprak gübresinin fazla faydası olmaz.Siirtte açık olarak alabileceğiniz gübre satıcısı varmı?Eğer varsa size bir reçete verebilirim.
Resim ekleyebilirseniz çok iyi olur.
Saygılarımla...envor...:)
Atomkkarınca
15-02-2008, 09:12
Sn. Innuendo
Ben de yazlığımda mevcut kıvırcıklardan iki adedini alıp su kültüründe denedim ve sn. Tezelden aldığım besin eriyiği ile besledim önceleri yaprak uçlarında yanma oldu daha sonra
Sn Tezel %100 eriyiğe su ilave ederek kullanmamı tavsiye etti ve o zaman kıvırcık düzeldi.
Sizin eriyikte kuvvetli geliyor olabilir..Sn Envor özür dilerim konuya bilgimden ötürü değil sadece pratikte bir tecrübe yaşadığım için belki faydası olur diye katıldım..sizin çalışmalarınızı da zevk ve merak ile izliyorum..
Sayın Atomkarınca özür dilemenize gerek yok bilhassa ben teşekkür ediyorum konuya katıldığınız için.Bilgim yok demişsiniz ama deneyim bilgi demektir,bence.
Konuya bilgi ve tecrübelerinizle katılmanızı isterim,bende ikiside yok derseniz bile yorum ve düşüncelerinizle katılın belki sizin bir kelimenizle gözümüzdeki sis perdesi aralanabilir.
Konuya katıldığınız için size tekrar teşekkür ediyorum.
Saygılar...envor...
Kudret Tezel
15-02-2008, 22:19
Besin eriyiğinin EC değeri yani iletkenliği, bunu oluşturan etmen olaraktuzluluğu çok önemlidir.
Bunu tayin edebilmek ancak ve ancak elektrik kondüktivite ölçen EC metreyle veya TDS metreylemümkündür .TDS metrede tuzluluğu mg/l olarak ölçer. 700 mg/l tuz 1mS/cm ye tekabül eder. Besin eriyiğindeki tuz miktarı çok önemlidir.Bu bakımdan ölçme imkanımız yoksa bitkiyi gözlemek zorundayız.Besin eriyiği hazırlanan suyun kalitesi de çok önemlidir.Besin eriyiği herhangi bir su ile hazırlanamaz. suyun mutlaka içilebilir standartlarda veya ona çok yakın olması lazımdır.zira hazırlanan besin eriyiğinin EC değeri
kullanılan tuzların (kimyasal madelerin) meydana getirdikleri EC degeri ile kullandığımız suyun EC değerinin toplamına eşittir. Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez ,su miktarı artırılarak tuzluluk düşürülür.İşte Sayın Atomkarınca ya tavsiye ettiğim bu oldu. Arızanın tuzluluktan kaynaklandığını düşünerek su miktarını artırmalarını yavsiye ettim,galiba tavsiyemde netice vermiş sevindim.
BU konuyu uzun uzun anlatmamın sebebi besin eriyiği kullanacak arkadaşlara bir uyarı olması acısından faydalı olur diye düşündüm.
Bu gibi hallerde ,yani şüpheli durumlarda önce su miktarını biraz fazla tutmak ve bitkinin hal ve gidişatına göre hareket etmek faydalı olur.
Innuendo
16-02-2008, 11:08
Sayın Envor yoğurt kabının dışına siyah bir poşet geçirdim, üzerine de 6400 kelvinlik bir tasarruf lambası yerleştirdim. Makro element diye tabir ettiğim karışım, çuvallardaki Amonyum nitrat, Kalsiyum nitrat gibi gübrelere ek olarak fosfor, potasyum ve magnezyum içerikli olanların göz kararı olarak Ziraat mühendisi bir abimiz tarafından hazırlanmış şeklidir. Bunlara ilave olarak Fetrilon Combi2 hem demir hem de diğer iz elementleri içerdiği için ortama eklemeyi düşündüm. Marul fidelerini kontrol ettiğimde köklerde biraz uzama olduğunu farkettim, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Siirt' te gübre satıcısı olduğunu tahmin ediyorum ama ben Siirt' e 2 saat mesafede bulunan Pervari ilçesindeyim. Ancak bana yazacağınız reçeteyi memleketim olan Tarsus' tan temin edebilirim. Bu arada Sayın Atomkarınca' ya da teşekkür ederim söylediğiniz yöntemi uyguladım ve şu an yanma olayı durdu. Bu arada durgun su kültürü yöntemiyle yetiştirilen bitkilerin büyüme hızını da merak ediyorum acaba yeterli ışık, besin ve ısı şartlarını sağladığımızda marul fidelerini ne kadar sürede yetiştirebiliriz veya bir domates fidesinden ne kadar sürede meyve alabiliriz?
En kısa sürede resim eklemeye çalışacağım.Saygılar sunuyorum...
Sayın Innuendo sisteminiz güzel olmuş,elinize sağlık,hatta size domates fidanı göndermek isterim ama nasıl onu bilmiyorum.
Reçeteyi olduğu gibi yazayım diyorum ama ppm olarak yazacağıma yarın iki bidonda eriterek ve (mesela)1 litreye (enjektörle)ne kadar eriyik konulacağını ayarlayıp burada yayınlıyayım.Herkes oradan basit bir şekilde alır kullanır isterse.
Innuendo
17-02-2008, 17:20
Sayın Envor çok teşekkür ederim, böyle bir imkan olsaydı çok sevinirdim, ancak Mart ayı içerisinde bir kurs için Antalya' ya geleceğim. Fırsat olursa sizi de ziyaret etmek isterim.
Saygılar...
Sayın Innuendo Antalyaya geldiğinizde mutlaka beklerim.Sizi ve diğer ağaçlar.net üyelerini işletmemizde görmekten mutluluk duyarız.
Biraz kötü bir soru olacak ama acaba bu sıvı gübreler besin eriyiği olarak kullanılabilir mi? Bulunduğum yerde hiç bir şey bulamıyorum. Kimse beni dinlemiyor ve başlarından savıyorlar. Bütün konuları okudum ancak bu besin eriyiği konusunu nasıl halledeceğiz bir türlü aklımda bir cevap bulamadım. Çözüm olarak aklıma gelen büyük marketlerde satılan sıvı gübreler bunu kullanabilirmiyim? Bir formulasyon yapmam gerekir mi ? Cevabı forumda bulunuyorsa çok özür dilerim. Yazdığınız bilgiler için çok teşekkür ederim.(Affınıza sığınarak kimyasal formulasyonları bir türlü bulamıyorum. O yüzden bu şekil bir soru sordum.)
Arkadaşlar pazartesi günü çok acil bir işim çıktığı için izmire gitmek zorunda kaldım,yarın inşallah kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Saygılarımla...envor...
Hobby seramda drenaj kanallarını tamamladım.
30804İki straforu arası 10 cm olacak şekilde toprağa çivi ile sabitledim,65 cm eni olan sera naylonuylada kanalın içini kapladımki drenaj olan su seranın dışına kadar sorunsuzca çıkabilsin.
30805
Hobby seramda değişik sebze ve meyveleri değişik ortamlarda yetiştireceğim,ilk olarak dev kabak yetiştirmeye başladım,35-60 lt arası saksılarda %20 perlit,%80 cocopeat karışımı ortamda 1 EC, 5.5 ph'la yetiştirmeye başladım.
31167
31168
denizakvaryumu
02-03-2008, 21:12
Haydi hayırlısı, dev kabak ve topraksız tarım...
İnşallah başarılı olursunuz, sanki dev kabak topraksız tarımda olmaz gibi ben de bir ön yargı var.
Umarım 2008 dev bal kabağı yarışmasının 1.si siz olursunuz bu durumda topraksız tarım çok daha ilgi çeker.
Kudret Tezel
02-03-2008, 21:35
Sevgili Denizakvaryumu, bende tam tersini düşünüyorum.Birinci belli,ikinci kim olacak acaba.Envor arkadaşımıza başarılar diliyorum.Birinci olmaması için sebep yok bence.
denizakvaryumu
02-03-2008, 21:42
İnşallah, inşallah.
Sayın envor boş olduğunuz bir vakit --Topraksız tarım yöntemiyle frambuaz yetiştirmek--başlıklı bir konu açarsanız çok sevinirim.
Üzümsü bitki fanatiği olarak bu yöntemle de ahududu yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım.
Sevgili Denizakvaryumu, bende tam tersini düşünüyorum.Birinci belli,ikinci kim olacak acaba.Envor arkadaşımıza başarılar diliyorum.Birinci olmaması için sebep yok bence.
Sağolun ama Todor hocamız var birincilik bence tecrübeli olanın olur gibi geliyor bana,sayın Denizakvaryumu belkide haklı olabilir en küçük bir hata geri dönüşü olmayan sonuçlara sebepverebilir.Mahon67 nin yetiştirdiği küçük kabak tohumlarından alıp yetiştireyim diyorum,bari sondan birinci olurum.:D
İnşallah, inşallah.
Sayın envor boş olduğunuz bir vakit --Topraksız tarım yöntemiyle frambuaz yetiştirmek--başlıklı bir konu açarsanız çok sevinirim.
Üzümsü bitki fanatiği olarak bu yöntemle de ahududu yetiştirebilirsem çok mutlu olacağım.
****** açarız ama işte bazen yanlış anlaşılıyorum,**** anlatmak istediğimi anlatamıyorum,problem yaşanıyor.:D
denizakvaryumu
03-03-2008, 07:54
Sorun her zaman her yerde yaşanabilir, forum ortamında bir başka anlatımla nette anlaşılamama ya da yazılanları karşıdakinin yanlış anlaması sık rastlanan bir durum.
Dikensiz gül olmaz :)
Siz konuyu açın derim...Anlaşılamama olaylarını o kadar da kafaya takmayın.
Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Üzümsü bitki fanatiği olarak ...
Varmısınız birde topraksız olarak şaraplık üzüm asması yetiştirelim...:p
denizakvaryumu
04-03-2008, 22:20
Frambuaz yetiştirdiğinize göre asma neden olmasın :)
Ama önce biz Kudret Beyin hocalığı altında domates deneyelim , bu denemenin ben çok başarılı olacağına inanıyorum sonrasında kendi formüllerimizi hazırlamayı da öğrenirsek ...değmeyin keyfimize:)
Valla ben yapacağım bu işide,hafta sonu manisaya gideceğim oradan 2-3 çeşit kırmızı üzüm almayı ve 50 litrelik saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum.
denizakvaryumu
05-03-2008, 11:06
Kravatlı Çiftçiler, Topraksız Tarımla Domates Üretiyor
Sektörün önemli merkezlerinden Denizli'de 11 sanayici, topraksız tarım yöntemine dayalı sera kurdu. Gökşin Kimya ve Tekstil'in sahibi Zafer Gökşin de bunlardan biri. 1990 yılında kurduğu şirketine Gökşin Tarım'ı da ekleyen Gökşin, Denizli merkeze bağlı Aşağışamlı beldesinde 25 bin metrekarelik sera kurdu. 2 milyon Euro'ya mal olan serada 58 bin fidanda hormonsuz domates yetiştiriliyor. 3 ziraat mühendisi ve bir danışmanın kontrolünde gerçekleştirilen üretimlerde, herhangi bir hormon kullanılmıyor. Domateslerin oluşmasını sağlamak için bambus adı verilen arılar kullanılıyor. Serada 25 kişiye de istihdam sağlanıyor.
Tekstildeki darboğaz sebebiyle üç yıl önce alternatif sektör arayışına girdiğini belirten Zafer Gökşin, "18 yıllık tecrübemizi tarımda da kullanacağız." dedi. Domatesleri ihraç amaçlı üreten firma, ilk etapta İstanbul ve Ankara'ya satış gerçekleştirdi. Toprakta zehirli maddelerin barınabildiğine; ancak topraksız tarım sayesinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığına dikkat çeken Gökşin'in verdiği bilgilere göre,
"Topraksız tarımda, topraktan alınacak mineraller su ile verilir. Bu sayede topraktan ürüne kimyasal atık geçmiyor. Ayrıca topraklı tarımın bir dönümünde 13-15 ton, topraksız tarımda ise 30-40 ton ürün alınabiliyor. Domatesler, bambus arıları tarafından doğal dölleme yöntemiyle üretiliyor." Her arının bölgesinin farklı olduğunu anlatan Gökşin,
"Arılar, kovanların olduğu bölge dışına çıkmıyor. Arı döllediği ve hormon olmadığı için domateslerin sağlık üzerinde herhangi bir olumsuzluğu bulunmuyor." dedi. İşletme sorumlusu Onur Karademir ise ihracat için pazar araştırmalarının devam ettiğini ve kısa sürede yurtdışına açılacaklarını kaydetti.
Topraksız tarım nasıl yapılıyor?
Bitkiler, toprak yerine perlit maddesine kök salıyor. Bitkinin topraktan doğal olarak alması gereken bitki besin maddeleri, dünyada en son teknoloji olan bitki köküne doğrudan spagetti sulama (direkt bitki köküne su verme) yöntemiyle bilgisayar denetiminde veriliyor.
Bitkinin ihtiyaç duyduğu azot, fosfor, potasyum ve elementler doğadan saf olarak izole edilmiş kompoze şekilde, gerekli zaman ve miktarda veriliyor. Hastalıklara karşı kullanılan ilaçlar bitki tarafından özümsenecek veya süresi içinde bitki bünyesinden atılacak özellikler taşıyor. Erkek ve dişi polenlerin döllenmesine yardımcı olmak için hormon kullanılmıyor.
Domates çiçeklerinde bulunan dişi ve erkek polenler, serada kovanlar halinde barındırılan bambus arıları tarafından dölleniyor. Bambus arısı, hortumu diğer arılara göre uzun olan ve polenlerle beslenen bir tür.
Seranın içine bambus arısı bırakıldığında, uzun hortumu ile henüz açmamış olan erkek çiçeğin polenini alıyor ve dişiye taşıyor. Yani dişiyi gerçek erkek poleni ile döllüyor. Fısfısa gerek kalmadan dişi dölleniyor ve doğal olarak domates üretiyor.
Bambusun anavatanı Türkiye. Muğla'da toprakta yaşayan, yaprağın içinde üreyen bir arı türü. Ancak bu arı türünü yıllar önce Hollandalılar, Türkiye'den götürüp ıslah etmiş ve şimdi dünyaya satıyor.
Bal yapma özelliği yok. Kendi yiyeceğini kendi topluyor. 30-40 arıdan oluşan bir bambus arısı kovanının satış fiyatı 95 YTL.
http://www.gencmusiad.org.tr/GM/Icerik.aspx?VERSION=1&TIP=HBR&ALT_TIP=GNL&N=446
Bambusu da Hollanda'lılara kaptırmışız :)
denizakvaryumu
05-03-2008, 22:29
Kudret Bey,
banka no veya en iyi ödeme aracı olan posta çeki hesabınızı yazar mısınız?
Besinlerle birlikte kullanma talimatı yazacak mısınız?
Bir de besinler elimize geçince hazırlanan bu besinler için nasıl hazırlandığına dair
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6943&page=4
linkinde yer alan 8-10-11 mesajlardaki gibi bir açıklama yapar mısınız?
Kudret Tezel
22-03-2008, 14:29
Yazarız sayın denizakvaryumu ,daha paketini almayanlar var.onlarda alsın,gerisi kolay.
Torbaların teknik detaylarını verceğim merak etmeyin.Zaten besim kitlerinin kullanılması bölümünde ders başladı.
Arkadaşlar, 29 Nisan' da ektiğim domates tohumları bu hale geldi. Ben de bir tanesini alıp durgun su kültürüne yatırdım. Bakalım ne olacak. Değerli görüşlerinizi bekliyorum. Saygılarımla
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36785&stc=1&d=1210433223
Durgun su kültürü.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36786&stc=1&d=1210433223
Durgunsu domates.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36787&stc=1&d=1210433223
Domates fide.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36788&stc=1&d=1210433223
Domates fide2.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36789&stc=1&d=1210433223
Fide.jpg
Forum ilk kez fotoğraf yüklüyorum. Ayrıca fotoğraf makinemi arabamdan çaldırdığım için cep telefonuyla çektim bu fotoğrafları. O yüzden görüntü kalitesinden çok emin değilim. Fidelerim iyi mi sizce? Asıl yerlerine almak için daha ne kadar durmaları gerekiyor?Sorular fazla oldu biraz ama hevesli bir acemi olduğumu göz önüne almanızı rica ederim:p
Özür dilerim. Bir tanesini yatırdım dedim ama iki tane var ve biri domates, diğeri de marul. Sanırım marul için zamanlamam yanlış ama artık tohumları ekmiş bulundum.
Sayın İklimsiz, başarı dilekleriniz için teşekkürler.
Sayın Kudret Tezel, belediye başkanı adayı olduğunuzda oylar size:D:D:D
Sn. Malbman fideleriniz biraz daha büyük olsaydı iyi olurdu* ayrıca marul fideniz çok ince kendini zor toparlar*,Diğer fideleride topraksızmı yetiştireceksiniz?
Sn egome o hastalıktan kurtulmanız çok zor,hemde çoook,:eek:
Sn. Kudret bey seçime kadar kütüğümü istanbula aldırırım,sırf size oy vermek için...:p
Sayın Envor, sizin de belirttiğiniz gibi maruldan hiç umudum yok ama çıkarmaya da içim elvermiyor. En azından bir şans tanımış olmak için tutuyorum. Evet, diğer tüm fideleri de topraksız yetiştireceğim.Tüm malzemem hazır. Bir hafta, on gün içinde yazlığın bahçesine kuracağım sisteme aktaracağım hepsini.Sanırım bu süre içinde fideler de biraz daha büyür. Ya da ben bir süre daha beklerim.
denizakvaryumu
11-05-2008, 11:31
Çatısız ev ve yeşil çatılar için bir oy da benden Kudret Beye.
Su kültüründe yetiştirdiğiniz bitkilere ekstradan gündüzleri CO2 (karbondioksit) sağlamak verimi arttırabilir mi?
Bunun için benim önerim en kolay yolla cep sodasına sirke eklemek olur. Bu sayede CO2 çıkışı sağlanır. Eğer bunun için basit bir sistem isteyenler için de şunu ifade edebilirim;
Bir kaba bir miktar cep sodası konur. Bir pet şişenin de kapağına uygun bir delik açarak içine akvaryum hortumu sokulur. Pet şişeye sirkeyi koyduktan sonra sodanın olduğu kabın üstüne ters duracak şekilde asılır. Hortumun ucuna da ufak vanalardan konur. Tıpkı serum şişeleri gibi mantık aynı. Pet şişenin de dibine ufak bir iğne ile delik açılır. Vanadan sirkeyi damla damla akacak şekilde ayarlarsak eğer sürekli bir CO2 kaynağı elde etmiş oluruz.
Benim okuduklarımdan çıkardığım bol CO2 bitkilerin bol bol besin yapmasını ve büyümesini sağlar.
Evet bitki için gerekli,ama sizin sisteminizde çok güzel,ilkokulda yangın söndürme tüpü yapmıştım sirke ve cep sodasıyla:D bunu hobby de deneyeceğim zamanı gelince,Teşekkürler...;)
gokhan aydinli
13-05-2008, 11:23
Tüm bitki, calı dostlarına merhaba öncelikle...
Torf, cocopeat gibi ürünlerle katı ortam kültürüyle şu zamana kadar bir çok bitki yetiştirdim, kendi imkanlarımla elimden geldiğince (sivribiber,maydonoz,domates,çilek ve envai çeşit süs bitkisi )..
PH ve EC değerlerini ölçmedim bu deneyimlerim sırasında ama dinlenmiş su ve sıvı likit besinler, azot için gerekli hayvansal gübreyide sulandırarak belirli peryodlarla kullandım ve kullanıyorum.
Organik ürünlere toprak gibi davrandım neredeyse ve hiç bir bitkim ölmedi **** bana küsmedi.. Torf kullanarak bitki yetiştirmek zor değil açıkçası, iş suyu ve besini bitkiye ihtiyacı kadar, gerektiği zamanda vermek..
Biliyorumki topraksız tarımın esası bu değil..Yetiştirilmek istenen bitkiye özel uygun şartların min. maliyet ve alan içersinde zahmetsizce (hastalık,zararlılarla mücadele,nadas yapılmadan), sağlanıp max verim sağlamak... İşte burda devreye suyun yapısı, iz elementler, mineraller,iletkenlik,oranlar, bazı formüller, kimya devreye giriyor, işte buda seracılık demek, ben kendi cabamla bu yolda ilerletiyorum hobimi. Tüm yardımcı olacak arkadaşlara bildiği herşeyi paylaşmaktan çekinmeyen yüreklere, teşekkürler ...
gokhan aydinli
13-05-2008, 12:15
Bazı bitkilerim Torf ve içine mixerde straforları parçalayıp mix ettiğim ortamda yetişiyorlar..
gokhan aydinli
13-05-2008, 12:30
Torfta Yetişen diğer bitkilerim bu arada evim çok fazla güneş almıyor..Cfls dediğimiz florasanlarlada çimlendirme ve sağlıklı fideler üretmeye çalışıyorum...Bu arada çok fotograf gönderdim galiba..
Kudret Tezel
13-05-2008, 19:05
Ellerinize sağlık Sayın Gökhan Aydinli,nekadar güzel çiçekler bunlar,bu çiçekleri su kültüründe yetiştirmeyi düşündünüzmü. başarılarınızın devamını dilerim.
gokhan aydinli
13-05-2008, 21:11
Ellerinize sağlık Sayın Gökhan Aydinli,nekadar güzel çiçekler bunlar,bu çiçekleri su kültüründe yetiştirmeyi düşündünüzmü. başarılarınızın devamını dilerim.
Teşekkürler Kudret bey, öncelikle yazılarınızdan hepimiz faydalanıyoruz, birşeyler öğrenip kendimizi geliştiriyoruz, su kültürü ve işin kimyasıyla ilgili, gerek bu site olsun gerek diğer kaynaklarla, gerek yazılarınızla kendimi geliştirmeye çalışıyorum vakit buldukça..
Kesinlikle herkez kendi sistemini kendi imkanlarıyla kurup başarılıda olacaktır buna inanıyorum ama eriyik hazırlama oranlar, işin asıl kısmını oluşturuyor. Bu hobicilikten bilinçli yetiştirici olma yolunda adım atmaktır.. Bu noktada sizlerinde bilgi ve tecrübelerinizi bizle paylaşacağınızı bilmek ayrı bir mutluluk..
Sn.Gökhan Aydınlı ellerinize sağlık,başarılı bir hobby olmuş,Tebrikler...
Saygılarımla...envor...:)
sabri zeki
13-05-2008, 23:37
Sayın envor hidroponik sisteminizi ilgi ile izliyorum boruların içindeki eriyik devamlı dolaşıyormu? Boru içerisindeki eriyik seviyesi kaç santim .Köklerin tamamı eriyigin içindemi olmalı kullandıgınız borular yosun yapıyormu Su pompası kaç at **** gücü ne kadar aynı sistemi kuruyorum malzemeleri toparlıyorum saygılar
gokhan aydinli
13-05-2008, 23:56
Sn.Gökhan Aydınlı ellerinize sağlık,başarılı bir hobby olmuş,Tebrikler...
Saygılarımla...envor...:)
Saygılar envor, başarılı çalışmalarınızı ve hoby seranıza imrenerek takip ediyorum...
Sn. Envor,
Yaptığınız çalışma çok ilgi çekici. Dikkatle okudum yazdıklarınızı.
Çok öğretici olmuş. Kolay gelsin.
Çok Sağolun Sn.Uzman16;Forumda küçük bir faydam olduysa,Benden mutlusu yok...:):o
ozturk.kerim
03-06-2008, 14:49
İlk domatesimi kavanoza yerleştirdiğimde 1.9 EC ile beslemeye başladım,bitkim büyüdükçe gıdaya daha çok ihtiyaç duyacağı için periyodik olarak EC oranını zamanla yavaş yavaş yükselttim.
İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum.
ben ilk defa siteyi inceledim ve ilgimi çekti denemek istiyorum yukarıdaki formülü tam olarak anlayamadım bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
ozturk.kerim@hotmail.com
ozturk.kerim
03-06-2008, 16:30
Ben amatörce kendi bahçemde sebze yetiştirmeye çalışıyorum.
İzmit te evimin arka bahçesi 1 dönüm kadar burada toprakta domates biber vs. sebze yetiştirmeye çalışıyorum topraga bulduğum zaman hayvan gübreleri atıyorum başka bir şey kullanmıyorum.
Sitedeki suda fidecilikle ilgili arkadaşların yazılarını okudum ilgimi çekti.
Ancak ben ilk defa suda yetiştiricilik yapmayı deneyeceğim için bazı terimleri anlayamadım.
Bu konuda ec nedir suya fideyi nasıl dikecegim fideyi nasıl yapacağım negibi ilaçlar kullanacağım anlayamadım bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim
Sizi takip etmeye devam edeceğim
Siteye yeni üye oldum
Bundan sonra çalışmalarınzı takip etmeye çalışacağım
Kerim öztürk
ozturk.kerim
04-06-2008, 09:32
bahçeme geçen sene 5 adet kivi fidesi dikmiştim fakat birtürlü gelişmediler hatta iki tanesi kurumak üzere ne yapmalıyım
sucuyusuf
04-06-2008, 12:44
merhaba, saksılara ne bulduysam ektim (23 çeşit sebze ve yeşillik) gelişmelerini izlemekten büyük zevk alıyorum, bildiklerimi sizlerden öğrendim ve öğreniyorum, envor bey ve kudret bey durgun su kültürüne başlamak için yardımınıza ihtiyacım var, bana ec temin etmemde yardımcı olabilirmisiniz.
ozturk.kerim
19-06-2008, 11:47
sn sucuyusuf
kocaelinin neresinde çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz
Evet Arkadaşlar,Bu konuyu açarken Hidroponik-Aeroponik olarak açmıştık ya!
Hidroponik denememizi yapmıştık,Şimdi artık Aeroponik denemesi yapma zamanımız geldi gibi geliyor bana,Ne dersiniz?Geldimi?...:)
44360
44361
Bunlar sephalarımız...:)
Kudret Tezel
03-08-2008, 16:02
Hoşgeldin sevgili Envor seni tekrar aramızda görmek negüzel.Aeroponik çalışmalarında başarılar diler sevgiyle kucaklarım, görüşmek üzere.
Hoşbulduk sayın Hocam;Bende tekrardan aranızda olmaktan çok ama;çok mutluyum.:)
Aeroponik denememde bana yorum ve önerilerinizle destek olursanız çok daha mutlu olacağımdan emin olabilirsiniz,****** bu istek diğer üyelerimiz içinde geçerli...:)
Saygılarımla...:);)
Kudret Tezel
03-08-2008, 23:36
İnşalah envorcum elimizden ne gelebilirse seve seve paylaşırız, tekrar hoş geldin
Sevgili envor aramıza döndüğünü görmek çok güzel. Tekrar hoşgeldin ve geçmiş olsun. Aeroponik denemende başarılar dilerim.
elektronik.
04-08-2008, 16:10
Hoşgeldiniz sayın Envor,çalışmalarınızın takipçisiyiz.
Hoşbulduk arkadaşlar,Denemelerimize devam! :)
Resimlerin devamını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu arada hoş geldin... :)
eczadolabi
05-08-2008, 18:54
Hocam resimler bir parmak bal gibi olmuş ağzımıza çalınan...
"Azzz sonra" durumları seziyorum.
Az sonra durumları yok :D:D Sadece resimleri bayağı önce çekmiştim, Rahatsızlığım dolayısı ile denemeye başlayamamıştım, Var olan resimleri yüklüyeyim öyleysede bir parmak bal daha çalayım o zaman :D O resimleri gördüğünüz yer Antalyanın Kaş ilçesinde, Bende bir iki gün içinde orada olacağım inşallah o zaman denememiz hızlı bir şekilde başlayacak ;)
Yapmış olduğum büyük sephada marul ve maydonoz, vs. deneyeceğim, Küçük olandasa domates deneyeceğim.
44490 Bu resimde; Yapmış olduğum sephanın yanlarına çıta çakmıştım, Sebebi sephanın altına drenaj naylonu gereceğimden naylonu kolayca sabitleyeceğin bir ortam oluşturmak.
44491 Bu resimde; Fideler için Platform oluşturacağım straforların sabitce durması için palet şeridini gerdiriyorum.
44492 Şimdilik sephamızın yarısını hazırlamış bulunuyoruz.
44493 Bu resimde Bitki Deliliğimizin ispatı olsun! Bitkilerimize verdiğimiz suyu tekrardan gübre tankına nasıl alacağımızı düşündük, Düşünük bulamadık, Çünkü küçük sephamızın drenaj kanalını Domates köklerin çok uzayacağını düşünüp yere sıfır yapmıştık, Böyle olunca gübre tankının drenaj kanalından aşağıda olması gerekiyordu, Bizde ikinçi katta bu işi yaptığımızdan tek çare bir usta bulup alt katta bulunacak gübre tankımıza drenaj deliği açtırtmaktı ******. :D:p
44498
Betonu deldik, Bu seferde demirler çıktı karşımıza, Ama demirde o andan sonra öğrendiki; Bitki Delilerinin önünde durulmaz :D:D:D
Envor helal olsun vallahi. Ferhat bile senin yanında solda sıfır kalır:D:D.İki kök domates için tavan-taban delen bir başkası daha yoktur herhalde.Bence bu bitki deliliğinden çok daha fazla bir şey:p:p
Daha DURRR ! Eğer istediğimiz gibi yapay güneş ışığı yapamazsak sen o zaman gör tavanı komple indirip, Odayı nasıl seraya çevirdiğimi ...:D:p
44567
Sephanın drenaj naylonunu görüyorsunuz, Küçük sephanın drenaj naylonu böyle değil ******, O yere kadar uzanıyor...:)
44568
Sephaların alt tarafını siyah malçla kapattımki drenaj naylonu ve kökler ışık görmesin...:)
Başka resim kalmafı malesef! Yarın Aydın - Fethiye üzerinden Kaş'a gideceğim, Yeni resimleri yüklerim artık :)
envor bey teşekkür ederim çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum.
merhaba
siteye yeni üye oldum sayın envor ama resimlerinizin devamını görememek hevesimi kursağımda bıraktı harika bir filmin ortasında elektirk kesilmesi gibi birşey bu merakla bekliyorum sevgiler...
iyi çalışmalar
Elektrikler geldi ! :D
45909
45910
Kökleri bu sislemeler ile besliyeceğiz.
45911
Sislemeler çalışırken !
45912
Domatesleri diktim, Biraz sık bir dikim oldu ama inşallah iyi olur.;)
Domateslerin cinsi Bandita, pH: 6.0, EC: 1.80 ile başladım beslemeye :cool:
Straforu bitkinin kökü kadar deldim, Bitki kökünüde alt tarafını kestiğim violün içine yerleştirip yerine taktım.
Sislemeyi saat başı 1 dakika kadar çalıştırıp kapatıyorum, Zaman saati takana kadar böyle kullanacağım.
45914
Bu sistemin daha küçüğünü evde yapacağım. Hanım evden atmazsa iyi. Ama becerir de domates yetiştirebilirsem evde yaşamaya devam edebilirim sanırım:D:D
sevgili envor ellerinize sağlık kolay gelsin ve teşekkürler paylaşım için
veee elbette yeni resimleri ve anlatımlarınızı bekliyor olacağım çok acemiyim ama azimliyimde çok hoş ve heyecan verici bir uğraş
ve sayın envor kullandığınız fidanlardan ve sizin tabirinizle EC satın alabilirmiyim cevaplarsanız sevinirim. Besin eriyiklerini sizden temin edemezsem bana yardımcı olabilir misiniz bu konuda yani yaşadığım yerde nerden daha rahat temin edebilirim eğer sizden temin edebilirsem sorun yok teşekkürler
elektronik.
28-08-2008, 19:22
Sayın Envor, besin köklere püskürtülerek mi verilecek.
Sayın jibuti, Besin eriyiğini Kudret Tezel beyden temin edebilirsiniz, Fidanı ileriki günlerde belki ayarlıyabilirim.(BELKİ)
Sayın elektronik evet besini köklere püskürterek vereceğiz, Zaten bu denemeyi forumdaki topraksız tarım denemelerindeki sulamaların abartıldığını göstermek için yapıyorum, Ne kadar su ile yetiştiğini hep birlikte göreceğiz... :)
Sayin Envor sisleme basliklarini ve pompa hakkinda da bilgi verebilirmisiniz.
Saat basi 1dk acaba kokleri kurutmazmi.
Prof. Dr. Ayten Sevgican in kitabinda fasilali uygulama sekliyle 2-3 dk birkac sn puskurtme yapilir deniyor.Ne dersiniz?
Şu an için bitkinin kökü torf içinde olduğundan torf ıslaklığını koruduğundan bu sulama yetiyor, İlerleyen günlerde ****** bu sulama fazlalılacak ama birkaç saniye veremeyiz, Teknik olarak bu mümkündeğil.
Ayten hanımın kitabı bende okudum, Aslında olması gereken o, Yani az ve sık olarak sulamak en doğrusu, İleriki günlerde köklerin uzamaya başlamasıyla birlikte sulama aralığınıda kısaltacağım, 10 dakikada 1 dakika gibi. :)
sayın enor cevabınız için teşekkürler.Umarım fide işe (belki) olur.Olmazsada canınız sağolsun.Eğer sizden tem,n edemezsem aramam için isimlerini verirmisiniz teşekkürler
eczadolabi
12-09-2008, 12:45
Envor hocam,
10 dakika da bir, bir dakika
60 dakikada 6 dakika yapar
bu sulama şeklide neredeyse bizimki kadar bol sulamaya denk gelmez mi.
bizde ilk uygulamada 60 dakikada bir 15 dakika
son uygulamada 120 dakikada bir 15 dakika şeklinde suluyorduk.
bu su işi beni yavaş yavaş delirtecek galiba...
yok delirtmez merak etme :D
Bende bilmediğim konularda sonradan bilgi edindiğimde, Birşeyler öğrendiğim zaman ikna olmadığım oluyor, Ama seninki kadar uzun sürmüyor ;):p
Kudret hocama göre mantık, Bana göre teknik olan bu konu, Yetiştiricilik yapılan ortama göre değişiklik gösteriyor.
Şu an 3 dk. / 1 dk. su veriyorum, ****** böyle olunca 60 dk. / 15 dk. sulamış oluyorum, Şimdi siz, eee hani çok sulamıyacaktık, dergibi geliyor bana !
İşte baştan beri anlatmak istediğim buydu, Yetiştiricilik tekniği farklı, Birisi çok su tutabilen bir ortam olan perlit, Diğeri hiç su tutmayan Domates kökü !:eek:
Kudret Tezel
12-09-2008, 17:09
Bravo sevgili envor , olay bu bu işin mantığıda tekniğide ortamına has.su tutan ortamda biraz yüksek EC aralıklı sulama , su tutmayan ortamda düşük EC ama sık sulama .Yanlış hesap bağdattan döner demiş atalarımız . Yanlışlık kendini gösteriyor zaten
bitki söylüyor doğru veya yanlış yaptığını.
47099
domatesin kökleri uzamaya başladı, Işık olsa daha çok uzayacaktı :(
47100
Patlıcan ve sivri biberimde var.
47101
Domatesleri dik durmaları için askıya aldım.
47102
Kapya biberim çiçek açtı :)
47103
Genel görüntü.
47104
Sislemeler çalışıyorken.
47105
Marulları dikemedim daha, Yarın bitkileri seraya taşıyacağım, Bu belkide bitkilerin sonu olacak, Kırmadan taşıya bilecekmiyiz bakalım...
Az sonra ...:D
Bravo sevgili envor , olay bu bu işin mantığıda tekniğide ortamına has.su tutan ortamda biraz yüksek EC aralıklı sulama , su tutmayan ortamda düşük EC ama sık sulama .Yanlış hesap bağdattan döner demiş atalarımız . Yanlışlık kendini gösteriyor zaten
bitki söylüyor doğru veya yanlış yaptığını.
Evet hocam doğru diyorsunuz :)
Doğru söze ne denir ? ;)
Sayın envor harika görünüyorlar, ellerinize sağlık muhteşem olmuşlar
eczadolabi
17-09-2008, 07:39
Bildiğim herşeyi unutmak zorundayım galiba :o
Kimi domatesin kökü suyun içinde yüzüyor kimi çok sulanmaktan şikayet ediyor.
Ben artık mantığımı bir kenara bırakmaya karar verdim.
Yeni fotoğraflar eklenince çok daha net olmuş herşey Envor, ellerine sağlık.
Kudret Hocam, telef eden boğa:D:D burada. İstersen sınıfı tek tek yakalayıp içeriye almaya başla.
47491
Straforu kızgın demir ile deldik ve marulları buralara yerleştirdik :)
47490
47492
47499
Ty Ty kokteyl domatesim ilk çiçeğini açtı :)
47500
Kapya biberim büyümeye başladı, ama diğer çiçeklerim sera sıcağına kurban gitti :(
47501
Domates kökleri şimdilik iyi uzuyor :)
47502
Sulama dinamosu ve 3 dakikada 1 dakika çalışmasını sağlayan düzenek.
Bu düzeneği benim için uğraşıp yapan sn. meeteine' ye ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum :)
Kudret Tezel
17-09-2008, 23:02
Sevgili malbman ,sınıfı toplıyalım diyorsun ama ortalıkta kimse yok. galiba herkes bayram tatili yapıyorlar, ama envor arkadaşımız arı gibi çalışıyor maşallah. Gel şunu bayram sonrasına bırakalım, nedersin.
Bayramdan sonra önce bir geçmiş dersleri hatırlarız, sonrada şu otamatik ec metreden bahsederiz . Umuyorum ki bu otomatik ec metreyi herkes sevecek.Ayrıca envor hoçanın serasındaki aeroponic sistemi balkonumuzda nasıl tatbik edebiliriz nasıl çalıştırırız ondan bahsederiz
Sayın kudret hocam merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum.Derslerin tekrarı çok iyi olur enazından benim gibi yeni başlayan ve forumları okuyanlar için tekrar ve bilgi pekiştirmesi olacak bayramdan sonrası hoş olacak anlaşılan
Aslında en makul olanı sizin de dediğiniz gibi bayram sonrasına bırakmak.Ama benim korkum o zamana kadar 20 gün daha kaybetmiş olacağız. Ben en azından marulları ekmeye başlayacağım. O zamana kadar sanırım bir kaç santim olurlar.
denizakvaryumu
18-09-2008, 07:43
Ayrıca envor hocanın serasındaki aeroponic sistemi balkonumuzda nasıl tatbik edebiliriz nasıl çalıştırırız ondan bahsederiz
Kudret Hocam,
Torf-kum-perlit-hava motoru vs. derdi olmadan topraksız tarım yapmak sanırım bizim gibi 5-6 kök bitkiyle uğraşanlar için de en iyi yöntem olacak.
Fıs fıs yöntemini Sn. envor gibi değil de, daha basite indirgemek için yani evinde bu işi 5-6 kökle yapmak isteyenler için nasıl bir yöntem izleneceği konusunu merakla bekliyorum.
Bayramdan sonra derse başlamak en iyisi, ben şimdiden zaten tatil havasına girdim :)
Sayın malbman bende marul etiştireceğim tabi tohum vea fide bulabilirsem.Sizde var mı acaba satın alabilirim **** beni bu konuda yönlendirir misiniz teşekkürler
Sayın jibuti, ben marul tohumlarını geçen yıl alıp yaklaşık yarısını kullandım. Dolayısıyla paylaşacak kadar çok tohumum yok.Bunun için çok üzgünüm. Ama Koçtaş ya da bahçe bölümü olan diğer büyük marketlerde hemen hemen her türlü tohumu rahatlıkla bulabilirsiniz. Ben tohumları aşağıdaki linkten sipariş vererek almıştım. Böyle bir alternatif de var eğer kullanırsanız.http://www.dobies.co.uk/pd_439522_Lettuce_Falbala.htm
Sayın malbman cevap vermeniz ve linki göndermeniz büyük incelik lütfen üzülmeyin çok teşekkürler yardımınız için.
kahyanur
20-09-2008, 11:27
sn Envor;
çok iyi bir eğitmensiniz..benim gibi konuya yeni girmeye çalışanlar için çok aydınlatıcı bir çalışma..biraz daha öğreneyim sanırım size ve Kudret Tezel bey'e bir sürü sorum olacak..ama şimdi bu konuda yazılan her şeyi okumadan ve iyice anlamaya çalışmadan soru yöneltmek istemiyorum..olaki zaten bulurum cevabını ve sizleri boş yere meşgul etmiş olurum.. ikinize de çok teşekkür ediyorum..
Denemelerim için dün ve bugün çok zor geçti :(
İki gündür yanlarına uğrayamıyorum, seranın çok ısınmasından dolayı suyun pH'sı 9.0' du bugünkü ölçümümde, sabahki şiddetli yağmurdan dolayı elektriklerde kesildi, öğlen sıcağında susuz kaldılar ve zayıf fideler malesef dayanamadı :(
47904
47905
47906
Sağlam kalan fidelerin gelişimi güzel, yalnız pH'nın yükselmesi makro ve mikro besin elementlerinin alımını güçleştirdiği için renklerinde açılma var.
Domatesin köklerinde kararma var, oda yüksek pH'dan nasibini aldı. Büyüme noktasında renk açılması var.
47914
Kapya biberim zaten seraya ilk aldığım andaki yaşadığı şokun ardından, bu yediği ikinçi şok onu dahada sarstı, ama o umutla meyvesini büyütmeye çalışıyor :eek: / sakın yılma kapya, herzaman arkandayız /:D:D
47915
Sivri biberimde bir neşe, bir neşeki sormayın gitsin, sanki o başka bir dünyada yaşıyor :D:D Garip olan o neden etkilenmedi bu olumsuzluluktan... /Biraz gamsız gördüm ben onu /:D:D
47916
aylakadam
23-09-2008, 08:04
Herkese merhaba,
bu foruma yeni üye olmuş biri olarak böylesi guzel bir paylaşımın olduğunu görmek mutluluk verici. benim de topraksız tarım kültürü hakkımda kimi sorularım olacak. Bilgisi olan birileri özellikle sayın envor bey beni aydınlatırsa sevinirim. ben sera kurup hidroponik ortamda domates yetiştirmeyi planlıyorum. ama cevabını bulamadığım kimi sorular var. sorular birbirinden biraz bağımsız görünse de aslında hepsi ilişkil :)
1-)Domates ya da diğer sebzeler için tohumu önce karanlık ve sulu bir ortamda çimlendirip daha sonra süngere sararak plastik kutulardaki hoagland solüsyonuna almak uygulaması pratik bir yönetm mi? yani bunlarin tohumlari önce çimlendirilip sonra herhangi katı bir desteğe sarılıp (sünger gibi) hydroponic ortama alınıyor? Yoksa fide alıp onu solüsyona koymak ta aynı işi daha pratik bir şekilde görmemi sağlar mı?
2-)Domates topraklı tarım yapılınca yılda kaç kez ürün veriyor? Ve eğer topraksız tarıma geçilirse verimde artma oluyor mu? Ayrıca büyüme zamanı da daha kısa oluyor diye okumuştum topraksız tarımda. Hele hidroponik ortamda büyütmenin en uygun olduğu perlit ya da torf ile kıyaslanınca daha verimli olduğu söyleniyor. Bunun bir aslı astarı var mıdır?
3-)hidroponik ortamda birden fazla dönemde sebze yetiştirebilir miyim? (örneğimiz domates olduğu için onun üzerinden gidelim yine) bir bitkinin her hafta bir salkım verdiğini de yine bir forumda okumuştum. aynı bitkiden kaç ay boyunca böylesi bir ürün elde ediliyor?
Şimdiden çok teşekkür ederim
İyi çalışmalar
Merhaba aylakadam; Aramıza hoşgeldin !
Hemen sorularına geçiyorum;
1. Hazır yetişmiş fideyi, hemen hidroponik ortama alman daha pratik bir yol, fide yetiştirmek apayrı zahmetli bir iş,
2.Domates; Güzlük ve sezonluk olarak yetiştiriliyor, kışların sert geçtiği ve ısıtma masrafından kaçmak için, seçilen bir yöntem, ama Antalya gibi kışı ılık geçen, iklimlerde sezonluk dikim revaçta.
Güzlük dikim, şubat-mart ayında dikilir, kış gelene kadar sürdürülür. ****** bu dikim zamanı iklim şartlarına göre değişebiliyor.
Sezonluk dikimde, Ağustos ayının ortalarında veya Eylül ayında dikimi yapılır ve Haziran ayının, son haftasına kadar sürdürülür.
Bu her iki yetiştiricilikte, topraklı ve topraksız tarımdada uygulanabilir. Genelde topraksız tarım yapılan seralar, teknolojik seralar olduğundan, iyi ısıtılabildiğinden sezonluk yetiştiricilik yapılır.
Topraksız tarım, topraklı tarıma göre daha verimlidir, sebebide topraksız tarım, toprağın yerini tutan kapalı ortamlardan dolayıdır, ortam kapalı olduğundan domatesin başka yerden beslenme imkanı yoktur, siz ona ne verirseniz, o onu kullanmak zorundadır. Bu, abartısız, bir hükmetmektir !
Topraklı tarımda bunu yapma lüksünüz yoktur, bitki kökünü nereye atsa, o an için ona yetecek besini bulacaktır, az veya çok !
Topraksız tarımda, yapılan hata veya başarı kendini 3 gün içinde göstermektedir, topraklı tarımda ise bu bir hafta ile onbeş günü bulabiliyor.
Hal böyle iken, ****** topraksız tarımda bitkiler, topraklı tarıma göre çok daha hızlı büyüyor, bitkinin ihtiyacını tam olarak karşıladığımızda, bitkide bize çok vede lezzetli meyveler veriyor.
Topraksız tarımda, sorunuzda sorduğunuz gibi, değişik tekniklere sahip, bence* topraksız tarımda en verimli yetiştiricilik hidroponik tekniğidir. Denemelerimde katı ortam kültürüne göre, hidroponik kültüründe daha çabuk ve daha çok ürün almıştım.
Su kültüründe yetişmiş bitkilerin meyveleri, katı ortam kültüründeki yetişmiş meyvelerden daha dayanıklı olduğunu gözlemledim.
Fakat profosyonel olarak yapılan yetiştiricilikte, hidroponik kültürü pek rağbet edilmez, çünkü bitkilerin her hangi birindeki hastalık, su ile diğerlerine çok çabuk bulaşabilir ve seranın tamamını kaybedebilirsiniz.
3. Hidroponik ortamda, ilk sorunuza verdiğim cevapdaki gibi güzlük veya sezonluk yetiştiricilik yapılabilir, seranızı ısıtabiliyorsanız sezonluk yetiştiriciliği tercih etmeniz daha iyi olacaktır, çünkü bir fideden daha çok faydalanmış olursunuz.
Domates bitkisi uygun sıcaklık, nem, ışık ve yeteri kadar besin-su alabilirse ayda dört çiçek salkımı veriyor, buda haftada bir çiçek demektir. Fakat ben kışları (aralık,ocak,şubat) hiç dört çiçek alamadım.
Umarım sorularına tatminkar cevap vermişimdir :)
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR
aylakadam
24-09-2008, 11:57
Sevgili envor bey,
size cok teşekkür ederim; vaktinizi ayırdığınız için. gerçekten fazlasıyla aydınlanmış durumdayım. :)
profesyonel sercılıkta rağbet katı kültür ortamında demişsiniz ve benim hiç de aklıma gelmeyen bir sebebi de ortaya koymuşsunuz. Gerçekten de olası bir hastalık senaryosunda hastalık hidroponik ortamda çok hızlı yayılacaktır.fakat gezindigim uluslararası sitelerde eğilimin sanki hep hidroponik üretime kaydığına dair bir izlenim edindim. hem hobi seraları için hem de profesyonel seralr için. (çok kişisel bir izlenim, doğru olmaya da bilir) aklıma şu soru takılıyor, biz türkler çok mu fazla sağlamcıyız, yoksa yabancı üreticilerin bildiği bir şeyi gozden mi kaçırıyoruz?
tekrar teşekkür ederim
kolaylıklar diliyorum
Sevgili aylakadam; Aslında biz fazla sağlamcılığımızdan değil bu, teknolojiyi hemen benimsemiyoruz, topraksız tarımın ülkemizde yapılması topu topu 10 yıl olmuştur, zaten Dizayn grup bu açığı kapatmak için girişime başladı, eminim 10 yıl içinde, bizde teknolojiyi yakalamış olacağız.
48104
48105
Marulların bugünkü hali, işi çok amatörce yapmama rağmen büyümeye devam ediyorlar :)
Konuyu takip eden arkadaşlardan, ilk yüklediğim resime bakmalarını ve tekrardan bugünkü resme bakıp, yorum yapmalarını rica ediyorum :)
48106
48107
Domates resmine iyi bakarsanız ilk çiçeklerin domatese dönüştüğünü göreceksiniz, ikinci çiçeklerde tam olarak açmış durumda, iki - üç gün sonra üçüncü çiçekte açıcak :)
Sivri biberimde üç meyve var ve bir sürüde tomurcuk var :))
48108
48109
Kapya biberi çok hızlı büyüyor, aslında onu kopartmam lazımda ama kıyamadım, okadar çok işkence çektirttimki ona, hala ayakta olmasından, yaşamayı hak ettiğini düşünüyorum :)
Patlıcanda ilk çiçeğini gösterdi :)
48110
48111
Eh be birader, bu kadar da gözümüze sokmak zorunda mısın yani. Şurda balkon bile yokken bir saksıda neler yaparız diye kara kara düşünürken nispet mi yani bu şimdi:D:D:D Şaka bir yana sevgili envor, gerçekten muhteşem oldular. Eline emeğine sağlık. Bir de sorum olacak. Gerçi burası yeri değil diye her an silinebilir ama olsun: şu topraksız tarım kursu işinde bir gelişme var mı? Gelip serada bir kaç gün öğrenim görebilecek miyiz?
Sevgili malbman; Topraksız tarım kursu projesinde gelişme yok, olasılık düştü, bayram sonra bu konu hakkında gündem oluşturacağız, Tek yorum sen yaptığına göre, tek sen ilgileniyorsun, izliyorsun galiba, sağolun :)
Valla kim isterse gelmesin, eğer bu iş olursa ben mutlaka orada olacağım. Tek başıma olsam bile.
Sayın malbman size yol arkadaşı ki bu biraz zor sanırım ben adana siz izmir, olmadı kurs arkadaşı olurum merak etmeyin tek bırakmam sizi ve enver beyi
Sayın envor 17/09/2008 tarihinde yerlerine yerleştirdiğiniz marullarınız o zaman 2-3 yapraklıydı ama şimdi yani 24/09/2008 tarihinde yüklediğiniz resimlerde hepsi 6-7 yapraklılar.Sadece 7 günde bu kadar değişim müthiş birşey vede çok sağlıklı görünüyorlar yemyeşiller amatörce böyle söylemem gerek sanırım.Toprakda bu imkansız olurdu bence.Veee işin çıldırtan yanı ise bende daha marul fidesi bile yok :) sağlık olsun ellerinize sağlık
Yorumunuz benim için çok değerli sayın jibuti, sağolun :)
lerdemir
25-09-2008, 19:19
Helal diyorum sadece!!!
Hayranlık ve gururla takip ediyorum.
aylakadam
25-09-2008, 20:59
sevgili envor bey, bir iş amatörce böyle yapılırsa, profesyonelce yapıldığında kim bilir ne sonuçlar çıkar :) Açıkcası benim akan su kültüründen bitki büyütme şevkimi artırdı bu resimler. ellerinize sağlık gerçekten. lakin yine kafama bir şey takıldı; marulları belli bir açıyla dikey olarak büyütüyo olmanızın sebebi, kullandığınız yöntemle mi ilgili yoksa sadece yer kazanmak için yaptığınız ufak bir modifikasyon mu? yani mesela aynı su kültürü ortamında domates yetiştirmeyi planlayan (hayal eden, isteyen :) biri olarak; domatesin dikini büyümesini hesab edersek sizin dikey yerleştirmeniz bana uymamış olacak. Akan su kültüründe suyun dolaşımını sağlamak için böylesi bir sistem her zaman şart mı? tekrar elinize sağlık
bir şey daha; bir kurs heyulası dolaşıyor ortalıkta, ben de katılmak isterim ben de..
Sevgili aylakadam, kafanız karışmasın, siz akan su kültürü yapmayı düşünüyorsunuz, benim bu yaptığım aeroponik, bitki köküne sisleme ile fasılalı besin eriyiği göndermek, siz bir önceki sayfalara bakarsanız domates fidelerinin başka bir platformda olduğunu göreceksiniz :)
Sevgili lerdemir, fazla abartmışsınız :o , yazdım bunu bir yere:p
Sayın envor çok teşekkürler,aslında sizin yaptıklarınız ve paylaşımlarınız çok önemli.Kibirsiz, böbürlenmeden bir bilgi ancak bu kadar verilir bence teşekkürler
Sayın jibuti, benim istediğim, herkes bildiğini ortaya koysun, her kim, ne bilgi istiyorsa alsın ama oda bildiğini ortaya koysun, bu illa bitki olacak demek değil, çiçek böcek ot çöp her neyse, her neyi biliyorsa, bilgi bir tohumdur bence ve 1'e 100 verir :)
Bu eşsiz paylaşım sitesi için, Lütfen herkes bir tohum eksin !
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR
Haklısın sayın envor,aslında işin aslıda bu bence.Küçük tohumlar ekmek.İlla sizin sera konusunda **** yetiştirmede değil, en basiti diğer forumda hayali sera kuruyoruz ve pompa ve suyun debisini bilmek gerek.Sera hakkında bilgisi olmayabilir (benim gibi) ama diğer konularda yorum yapar ve paylaşırlarsa bütün yük bir kaç kişinin üstüne bizmez.Kendisini de sadece tüketen değil,üreten ve destek veren bir konumda görmek mutlu edecektir diye düşünüyorum
lerdemir
27-09-2008, 15:07
"Sn. envor" dedikçe, bu konudaki ustalığından ve paylaşımından ötürü, bir an içimden "senyor" diyesim geldi envor'a...
Bence harika ve çok da yerinde bir benzetme:p Cuk oturmuş.
powersleep
04-10-2008, 14:20
Merhaba arkadaşlar,
Ben de hidroponik tarıma merakı olan bir vatandaşım ve forumu yeni keşfettim.Hayran kalmadım desem yalan olur:) Herkes çok güzel bir şekilde paylaşım içinde.Ben de bundan sonra umarım bu paylaşıma müdahil olurum.
İlk sorumu enron beye yöneltmek istiyorum.#104 numaralı mesajın ilk resminde domates köklerini gördüğümde aklımda bir soru oluştu.Bilmiyorum belki de alakasız bir teoridir ama ben yinede sorayım.Bu bitkiler baş aşağı duracak şekilde konumlansaydı yerçekiminin de etkisiyle bitkinin gövde ve meyve gelişiminde daha iyi bir randıman alınabilir miydi?
Teşekkürler.görüşmek üzere bir üyeniz daha oldu hayırlı olsun:)
Hoşgeldiniz sn. powersleep; Umarım hayırlı olursunuz :)
Bitkiler baş aşağı şekildede büyürler, ama aeroponik yetiştirme tekniğinde bu imkansız, ayrıca başaşağı yetiştiricilikte dediğiniz gibi ürün artışı olmaz, aksine kayıp olur :)
Saygılarımla... envor :)
Uzun bir bayram tatilinden sonra, üzerimdeki rehaveti anında atmama yardımcı olan görüntüyü sizinle paylaşayım :eek:
48832
48833
48834
48835
Elektriklerin sürekli kesilmesi,:mad:
Sislemelerin sürekli tıkanması,:rolleyes:
Projenin çok amatörce yapılması,:o
Sonuç= Fiyasko :eek:
Tüh, o kadar emek boşa mı gitti yani? Neyse, en azından sekiz on tanesiyle bir salata yapılır sanırım:D:D
kahyanur
05-10-2008, 19:00
çokta kötü görünmüyorlar..siz onları diriltirsiniz..
Biberlerde bu olumsuzluklardan nasibini aldı:(
48868
48869
Domates meyveleri baya büyümüş, biz tatildeyken o çalışmış,:p
48870
Domatesler 3. çiçeklerini çıkarttı,(çıkartmıştı:()
48871
eczadolabi
05-10-2008, 21:32
Çok sulamadan olabilir :)
Ya da az sulamadan.
bu konuyu tam çözemedim zira...
Üstadım kızma...
Şaka...
Herkesin geçmiş bayramını kutlarım bu vesile ile.
Çok sulamadan olabilir :)
Ya da az sulamadan.
bu konuyu tam çözemedim zira...
Üstadım kızma...
Şaka...
Herkesin geçmiş bayramını kutlarım bu vesile ile.
Sevgili eczadolabı, niye kızalım canım, kızmadım, ama siz bana çok kızmışsınız, şakalarınızdan bu çok belli oluyor :D
Evet doğru teşhis, az sulama, nasılda anladınız bir bakışta, valla bravo:p
Yeniden toparlayacaklarına eminim. Belki hasat bir ik gün gecikir. Burada alınması gereken dersler var;
- Bir kaç gün bile olsa evden uzak kalacaksanız bu sistem risk taşıyor.
- Böyle hassas sistemlerde şebeke elektiriğine güvenmemeli. Enerji kesildiğinde otomatik olarak devreye girecek alternatif kurulmalı. Belki sisteme bir UPS (http://www.akakce.com/kesintisiz-guc-kaynagi,1,pr,a.html) eklemek tüm riski yok edebilir.
- Belki sisleme başlığı sayısını arttırıp tıkanma riskine karşı önlem almak gerekebilir. Biri tıkansa bile, müdahele edilene kadar, bitki yakındaki bir diğer sislemeden faydalanarak sağlıklı kalacaktır.
sevgili envor bu sistem ve resimler için yorum istemiştiniz, bende kndimce yorumlamıştım ve mükemmel olmuş demiştim ama kendi şansszılığımı size de bulaştırdım sanırım :( benim iyi dediğim 3 gün yaşamıyor :)
Yinede tekrar eski hallerine döneceklerine inanıyorum.Şanssızlığı gidermek için de hımm evet çok kötü bunlar çok kötü olmuş(hadi hayırlısı) kolay gelsin
Nazara gelmiş yavrucaklar, nazar boncuğu takmak lazım. Benim marul ve domatesler ayılıp bayılırken sizinkileri imrenerek seyretmiştim. Kem gözle bakmamıştım aslında ama..
Eminim nazardan daha bilimsel bir açıklaması vardır. Zaten siz de sebeplerini açıklamışsınız ama iyi bir bakımla canlanırlar bence ( çok anlarım ya). Topraksız tarım ile ilgili sistemleri incelerken en zor, masraflı ve problemli sistem aeroponik gibi gelmişti; pek haksız da değilmişim sanırım. Sizin gibi profesyonel biri için sorunlara müdahale daha kolay belki ama amatörler için riskli gibi.
Ben sizin başardığınızı düşünüyorum çünkü bayram öncesi herşey çok iyiydi. Sizin dışınızda gelişen sorunlardan dolayı bunlar olmuş. Herşey güzel olacak.. Kolay gelsin..
Şu andan itibaren sorun kalmadı, bu akşam lezzetli bir salata yiyeceğim kesin:D
Bol zeytin yağlı ve nar ekşili:p
Tüh, ben de topraksız tarım kursuna geldiğimizde tam kıvamına gelmiş olurlar da, bol bol salata yeriz diye heveslenmiştim:p:p. Bu arada, kurs işi ne alemde sevgili envor? Yapılabilecek gibi mi?
Güzel haber çok sevindim ee bizede afiyet olsun demek düşüyor.
kurs işi ne alemde sevgili envor?
:eek::eek:
Sayın envor bitkilerin durumu nasıl şimdi merak ediyorum.Kurs işinde bir gelişme varmı.
Envor bey domates için enazından sizden öğrendiğim sık sulamanın iyi olmadığı 30 dk 2 dk gibi sulanması gerektiğini öğrendim fakat ne kadar su yeterli olacak yani sizin seranızda kullandığınız pompaların gücü ile benimki aynı olmayacak elbette sizinki kadar uzun ve adet olarak çok bitki olmayacak ama kafama takıldı normalde kaç litre olmalı verdiğimiz sulama suyu.Bunu sordukdan sonra tekrar aaştırdım ve mesajı düzeltiyorum normalde 1.3 lt yetiyor ama sıcaklık ve büyümeyide katarsak 2,2-2,4 gibi diye diğer forumlarda verdiğiniz bilgileri okudum teşekkürler bilgiler için.
O zaman ben yine sorayım size:p Serama örtü için hangi muşambadan almalıyım uv filtreli olanlar daha iyi gibi ama bilmiyorum.Bu muşambalar çiften deniyor ben açıp tek olarak kullanmak istiyorum bu doğru olur mu?
enginnaz
23-10-2008, 19:36
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..
Benim durgun su kültürü soğanlarım yetişti çok hızlı köklenip hemen boy atmaya başladılar, bir süre sonunda bazı dalları çok uzayıp yana yatmaya başladılar dalların diplerine baktım çok ince gözüktüler gözüme,sistemin durduğu yer çok az güneş görüyor(2 saat tam güneş, diğer durumlarda aydınlık) birde besin eriyiğinden şüpheleniyorum neye versem boyu anormal uzuyor sizce sebebi ne olabilir teşekkürler.
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..
Sevgili enginnaz, topraksız tarımda kullanılan besin eriyiklerinin hormonla ilgisi yok. Hormon denilen şey bitki gelişimini düzenleyici maddelerdir ve bitkinin döllenmediği durumlarda kullanılır. Bizim kullandığımız maddeler tamamen bitkinin topraktan aldığı (hatta bir çoğunu bulup da alamadığı) maddeler. Dolayısıyla hormon değil. Normal yollardan beslenemeyen bir hastaya serum verdiğinizi düşünün. Biz de bitkinin toprakta bulamayıp alamadığı maddeleri damardan serum ile veriyoruz.
hannibal
29-10-2008, 09:40
Sayın envor çalışmalarınızda başarılar dillerim öncelikle. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Bende hobi amaçlı olarak topraksız tarım yapmak istiorum. İlk olarak aklımdan geçen domates. Forumun başında bahsettiğiniz besin eriğinin içeriği nedir. Bildiğimiz hazır gübrelerden meydana gelen bi karışımı acaba bu. Tarım konusunda pek bilgim yok. Mesleğim makina mühendisi. Hazırladığınız kavanoz düzeneğinin bi benzerini evimde kurmayı düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok teşekür ederim. İyi günler.
Arkadaşlar hepinize merhaba !
Sevgili jibuti; Dediğin gibi yap sera plastiğini,(Gerçi çok uzun zaman olmuş, ama kızma :p)
Sayın enginnaz; Sizin sorunuzun cevabı sevgili malbman vermiş, (sağolasın malbman, iyi yorum, biz damarcıyız:D)
Sevgili derin; Fotoraf yükleseydiniz çok iyi olurdu, yanlız büyük bir ihtimalle güneşsizliktendir diye düşünüyorum (yetersiz ışık), besin eriyiğinin içeriği hakkında bilgi verirmisin, düşük EC dende olabilir, EC kaç?
Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz :)
Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz :)
Sevgili envor seramı acemice de olsa yaptım.İlgin için teşekkürler evet geç oldu ama yine de burdasın.Hazır yakalamışken sorularımı sıralayım.
Bir firmadan tarım perliti adı altında perlit aldım acaba bunlara fide ekmeden yıkamalıyım nedeni çok tozlu olması evet iri daneli ama ıslandığında tozlar kalın bir tortu oluşturuyor,bunu akansu sistemimdeki marulları koyduğum bardaklarda farketim sizce normal mi?
kahyanur
31-10-2008, 02:43
Arkadaşlar hepinize merhaba !
Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz :)
Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz :)
Değerli envor;
Bu reçetede neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz. Yaptığım araştırmalarda bir çok yayında potasyum klorürün tuzlanmaya neden olduğunu ve ayrıca sebzeler klora hassas oldukları için potasyum klorür kullanılmadığını okudum.
Örnek : Toros tarım sitesinden aldığım paragraf ve ilgili link aşağıda.
Bilgilerinize.
- Potasyum Klorür (KCL)
Bu gübre ülkemizde bayiler tarafından üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir. Beyaz veya değişik renklerde (kiremit kırmızısı-mavi) üretilen ve tuz kristali iriliğinde bir gübredir. Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için ve sebzelerin, meyvelerin, patatesin ve tütünün klora karşı hassas olması nedeni ile potasyum klorür gübresi doğrudan gübre olarak kullanılmayıp (şekerpancarı-çeltik hariç) üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır. GOLD-15-15-15 ve SÜPER GOLD-10-20-20+ Zn+ 6 S kompoze gübreleri hariç diğer üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. Potasyum klorür gübresinin % 50 K2O ihtiva eden tipinde % 2 kadar % 60 K2O ihtiva eden tipinde ise % 0.5-1 oranında sodyum klorür (NaCl yemek tuzu) bulunmaktadır.
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp
neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz? Yaptığım araştırmalarda sebzeler klora hassas oldukları
Bilgilerinize.
- Potasyum Klorür (KCL)
üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir.
Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için
doğrudan gübre olarak kullanılmayıp
üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır.
üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. sodyum klorür
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp
Sevgili kahyanur; Sizin baktığınız link zeytin yetiştiriciliği ile ilgili, aynı zamanda toprakda yapılan bir yetiştiricilik, ben zaten bu gübre recetesini verirken vede konu başlığıda zaten topraksız tarım, topraktaki bitkilere verilmesi için yazmadım, topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinde potasyum klorura ihtiyac var, onun için oraya ekledim, sebebide domatesin renginde ve tadında istediğim etkiyi kazanması içindi, hatta bu yetmemiş gibi bakın birde sodyum molibdat eklemişim:D
Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir :)
Saygılarımla... envor :)
Not: Bazı sorulara amatör yetiştiricilik yapan arkadaşlara yetecek kadar cevap veriyor ve detaya girmiyorum, bunun sebebide verdiğim cevabın amatör yetiştiricilik yapanlara yeterli olduğuna inandığım içindir.
kahyanur
31-10-2008, 16:46
Sevgili envor;
Öncelikle size sevgi ve saygı duyduğumu belirtmek isterim. Verdiğiniz bilgiler hepimiz için çok önemli. Ama sizde kusuruma bakmayın lütfen. Eğer bu soruyu sormasaydım neden KCL kullanıldığınıda anlayamayacaktım. Öte yandan okuduğum bazı yayınlarda (örnek: hasat yayıncılık topraksız tarım teknikleri) domates besin çözeltisi hazırlamada KCL tercih edilmiyor. Ama tabii ki bu konuda çok fazla yayın yok. Ve topraksız tarım konusu Türkiyede yeni uygulanmaya başlanan bir alan. Kafamdaki soru işareti tam olarak kalkmadı. Bu konuyu araştırmaya devam edeceğim. Sodyum molibdat tabii ki kullanacaksınız. İz element olarak:) Size soru sormak çok faydalı oluyor. Umarım sıkılmazsınız:)
Saygılarımla.
Sevgili kahyanur, yukarıdada belirtmişsiniz, topraksız tarım teknikleri diye, bu benim tekniğim, yani ben böyle yoğurt yiyorum :)
Bazı domates çeşitlerinde kullanılmıyor potasyum klorur (Altes, clarena, vs.), belki inanmıyacaksınız topraksız tarım yapılan seralarda bu tip hiç bir bilgiyi alamazsınız, bir bilgi kıskançlığı var, size ne EC'nin değerini verirler, nede kullandıkları receteyi, ama ben burada verilmesi gerekeni vermeye çalşıyorum, ama bazı püf noktalarınında bende kalması gerktiğini savunuyorum, sonuçta profosyonel olarak bu işi yapıyorum, burada yinede her soruya cevap vermeye çalışıyorum, çalışacağım, ama bazı sorularınıza cevap vermessemde beni hoş karşılayın :)
İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım :)
kahyanur
31-10-2008, 17:44
İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım :)
Değerli envor;
Eğer sodyum molibdat miktarı (0.060 gr) çok düşük olmasaydı fazla 'amonyum azotu' kullanmak istemediğinizi düşünürdüm. Ama miktar çok düşük. Öte yandan domatesin meyvalanma döneminde ölçülü bir tuz stresine tabi tutularak verim ve kalitenin arttırılması söz konusu imiş. Hatta besin çözeltisine ölçülü miktarda sodyum klorür katılıyormuş. Sodyum molibdat ve potasyum klorür kullanmanızın bu konu ile ilgisi olabilir mi acaba?
Siz bizi bilginizle dövdünüz:D:D Tamam, tamam pes:D
Kimbilir? Belkide etkisi vardır.
İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım :)
Ben yoğurdumu sodyum molibdatlı yerim aga:D:D:p:p
kahyanur
31-10-2008, 19:49
Siz bizi bilginizle dövdünüz:D:D Tamam, tamam pes:D
Kimbilir? Belkide etkisi vardır.
Sevgili envor;
Derdim kimseyi bilgi kırıntıcıklarımla dövmek değil. Sadece ektiğim tohumcuklarım fide olmadan onları besleyebileceğim en iyi besin çözeltisinin formülünü bulabilmek. Domates çeşitleri, marul, salatalık, fındık turp, süs biberi ektiğim çeşitler. Daha sırada tere, roka, dereotu hatta ıspanak var.
Sevgili envor seramı acemice de olsa yaptım.İlgin için teşekkürler evet geç oldu ama yine de burdasın.Hazır yakalamışken sorularımı sıralayım.
Bir firmadan tarım perliti adı altında perlit aldım acaba bunlara fide ekmeden yıkamalıyım nedeni çok tozlu olması evet iri daneli ama ıslandığında tozlar kalın bir tortu oluşturuyor,bunu akansu sistemimdeki marulları koyduğum bardaklarda farketim sizce normal mi?
Perlit katı ortam kültürü olarak kullanılıyor, ama siz her halde pet bardaklara koyup marul ekdiniz, ıslandığında kalın bir tabaka oluşturmasının kötü bir yanı yok, yalnız katı ortam kültüründe yetiştiricilik yapıyor olsaydınız, size sulama rejimine dikkat etmenizi tavsiye ederdim, toz halindeki perlit, tanecik halindeki perlitten daha çok su tutma kapasitesi vardır. Bu yüzden daha az sulamak gerekir :)
Ben yoğurdumu sodyum molibdatlı yerim aga:D:D:p:p
Bende! bende!:D:D:p
Teşekkürler sevgili envor.Evet bardaklarda marul deniyorum ancak katı ortamda da domates deneyeceğim.Uyarınız için teşekkürler.
Bu arada bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.Söylediğiniz gibi başka bir seracıya bu konuları sorsanız cevap dahi alamazsınız(ki ben alamadım toprakta yaptığı halde).Ancak ben de amatör olarak uğraş verip çaba harcayıp tam profesyonel olmasada kendime yetecek kadar yarı profesyonel olmaya çalışıyorum.Evet daha işin en başındayım ve amatörün a'sıyım ama çalışıyorum.Siz ve sizin gibilerrin yardımı,bilgisi,tecrübesi ile yarı profesyonel olabilir ve kendi kendime yater hale gelebilirim diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz sevgili envor?
Sevgili envor bir soru da ben sormak istiyorum. Az önce viyollere 30 adet ithal tohum Lettuce Lollo Rosso (Kırmızı marul-kıvırcık karışımı bir şey) ve 30 tane de Paris Island marul tohumu ektim. Bunları senin daha önceki hobi seranda yaptığın sistemde yapacağım. Ancak bir farkla: benim sistem balkonda olacak ve doğal olarak her türlü hava koşuluna maruz kalacak. Ama İzmir' in iklim şartlarını göz önüne alırsak çok da kutup soğuklarına maruz kalacakları söylenemez. Bu durumda marulların şansı sence nedir? Çok şansları yok dersen şanslarını artırmak için balkonda alabileceğim türden basit önlemler önerebilir misin? Sevgilerimle
Sn. Malbman;
o yazdığınız marul tohumlarını nereden aldığınızı ve kaça aldığınızı öğrenmem mümkün mü acaba? Çünkü ben burada fide, tohum falan aldığım bir zirai malzeme satan kişiye sordum. ''Abla onlar çok pahalı 10gr'ı 110 ytl ve 10gr dan az satmıyoruz'' dedi. Zaten ben ne zaman gitsem bıyık altından gülüyor gibi geliyordu benim çabalarıma . Aldığım küçük meblağlı şeylerden sıkılıp beni başından savdığını düşünüyorum. Haklı olup olmadığımı öğrenmek için bu soruyu soruyorum ve tabi bu tohumları bulmayı da çok istiyorum. Vakit ayırıp cevaplarsanız sevinirim. Kolay gelsin.
http://www.reimerseeds.com/lettuce_582.aspx linkinden giderseniz
http://www.reimerseeds.com/looseleaf-lettuce_579.aspx sayfasında kırmızı yapraklı kıvırcık marullar var. 100 adet tohum 2.5$ + kargo. Ben daha önce bu siteden alışveriş yaptım, ne tohumlarda, ne çimlenmede herhangi bir problem yaşamadım. Dünyanın en acı biberi başlığında konuşulan Habanero Hot Peppers (Red Savina™) PVP - Guinness World Record (http://www.reimerseeds.com/habanero-hot-peppers-red-savina-pvp-guinness-world-record.aspx) biberini buradan almıştık.
Sayın Şule68 sayın todor' un verdiği linkten de bulabilirsiniz. Ben www.dobies.co.uk sitesinden almıştım. En azından fiyatları karşılaştırabilmeniz için elinizde ikinci bir seçenek olur. Yanlız Paris Island olanı yerli, Yaprak tohumculuk diye bir firmanın. Siz bıyık altından müstehzi müstehzi gülenlere aldırmayın. Bşardığınız işleri bir görseler, bırakın gülmeyi, eminim girecek delik ararlar utançlarından. Hiç aldırmayın.
Sevgili envor bir soru da ben sormak istiyorum. Az önce viyollere 30 adet ithal tohum Lettuce Lollo Rosso (Kırmızı marul-kıvırcık karışımı bir şey) ve 30 tane de Paris Island marul tohumu ektim. Bunları senin daha önceki hobi seranda yaptığın sistemde yapacağım. Ancak bir farkla: benim sistem balkonda olacak ve doğal olarak her türlü hava koşuluna maruz kalacak. Ama İzmir' in iklim şartlarını göz önüne alırsak çok da kutup soğuklarına maruz kalacakları söylenemez. Bu durumda marulların şansı sence nedir? Çok şansları yok dersen şanslarını artırmak için balkonda alabileceğim türden basit önlemler önerebilir misin? Sevgilerimle
Sevgili malbman; Kesinlikle bu işe girme, başarısız olursun, ama tohumlarıda almışsın boşa gitmesin, hemen bana gönderebilirsin, ne yapalım arkadaşız, senin hatırına ben yetiştiririm artık.
Not: Hatır için çiğ tavuk bile yerim:D
Teşekkür ederim arkadaşlar;
ben marulu pazarda görmüştüm ama adını bilmediğim için tohumcuya kırmızı kıvırcık diye sormuştum. Adını bilmediğimden de nette arama yapamamıştım. Bu gün arama yaptım ve Antalya'da bulduğum bir tohum bayini telefonla aradım. Aslında gerçekten pahalı bir tohummuş. 5000 adet lollo rosso için 150 ytl dediler. Ve az miktarda satmıyorlarmış.
Gönderdiğiniz linkleri inceleyeceğim, sağolasınız. Bu sitelerden sipariş vermek daha karlı olacak gibi. Yine sorularım olacak bu sitelerden siparişte kargo ne tutuyor ve kaç günde geliyor?
Sn. Malbman yüreklendirici sözleriniz için teşekkürler. İmkanlarımız dahilinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Birilerine komik gelse de biz gayet ciddiye alıyoruz.
Sn. Şule68 siz kimsenin alaycı tavırlarına bakmayın, çok muhteşem bir iş çıkartığınızı biz biliyoruz. Aslında benim durumuma görede şanslısınız, insanlar topraksız tarım fikrine alıştılar, siz birde benim 1991 yılında köyde derme çatma:eek: ekipmanlarla topraksız tarım denemeleri yapmaya çalıştığımı vede 350 hanelik bir köyün, neredeyse tüm hanelerinin:eek:, topraksız tarımmı olur?:o deyip gelip bakmalarını ve beni tefe koyup çalmalarını :D gözünüzün önüne getirirseniz, bir zamanki durumumu anlamış olursunuz vede şimdi ne kadar şanslı olduğunuzu anlarsınız ;)
Sevgili malbman; Kesinlikle bu işe girme, başarısız olursun, ama tohumlarıda almışsın boşa gitmesin, hemen bana gönderebilirsin, ne yapalım arkadaşız, senin hatırına ben yetiştiririm artık.
Not: Hatır için çiğ tavuk bile yerim:D
Ne diyon len sen:D:D:D:D
Sevgili envor "umarım şakamı yanlış anlamamışsındır" demeyeceğim zira aramızda en azından bu kadarcık bir hukuk olduğuna inandığım için böyle bir espri yaptım. Ama ben tohumları ektim. Dolayısıyla ektiğim tohumlar için akıl istiyorum. Kalanları yani çiğ tavukları:p hemen P.tesi kargoya vereyim Ama adresini ver önce.:p:p
1991'deki halinizi gözümün önüne getirdim ve çok güldüm. Ama ne demişler, son gülen iyi güler ve son gülen sizsiniz. Meslektaşlarınızın çoğundan birkaç adım öndesiniz.
Biz gerçekten şanslıyız, hele Antalya'da topraksız tarımı bilmeyen çok az. Ama terasda yapan? İnsanlar beşinci katta serayı görünce pek aklı başında insanlar olduğumuzu düşünmüyorlar zaten. O yüzden adımız çıkmış dokuza sekize inse de olur inmese de.
bu sitelerden siparişte kargo ne tutuyor ve kaç günde geliyor?
Sayın Şule68 yanlış bilgi verdiğim için özür dilerim. Ben dobies.co adresinden aldığım tohumları İngiltere' de yaşayan ve yaz tatili için İzmir' e gelen bir arkadaşıma getirtmiştim;çünkü bu site Türkiye' ye sipariş göndermiyordu. http://www.suttons.co.uk/pl_S-VEG.htm diye kardeş bir siteleri var ama benim sözünü ettiğim Lollo Rosso' yu burada bulamamış bu nedenle arkadaşıma rica etmiştim. İsterseniz bir de bu siteye göz atın. Saygılarım ve özürlerimle
Reimerseeds firmasında ise kargo ücreti sipariş anında hesaplanıyor. Teslimat 15 gün kadar sürüyor.
Kalanları yani çiğ tavukları:p hemen P.tesi kargoya vereyim .:p:p
Renkli marul yoksa, çiğ tavukda kalsın:D Şimdi yiyecek durumum yok :p
İzmirin havasını iyi bilirim, zannediyorum kötü bir etkisi olmaz diye düşünüyorum, yanlız kuzeye bakıyorsa balkonun, sert kuzey rüzgarından nasıl etkilenir bitkiler kestiremiyorum.
Marul zaten serin havayı seviyor, sadece don olayında ve derece sıfırın altına düşerse, sistemdeki suda donacağından bitkilerin ölümü kaçınılmaz bir son olur, gerçi şimdilerde olma tehlikesi yok ama göz önünde bulundur, ayrıca açık havada seradaki kadar kısa sürede yetişmiyedebilir, dene vede bizimlede paylaş lütfen.;)
Sevgili envor balkonum güney- güneybatı yönünde. Yani ikisinin arası. 15 yıldır burada oturuyorum ve çok sert rüzgarlar görmedim. Geceleri don çok nadiren oluyordu, o da son üç dört yıldır yok. Eğer havalar o kadar soğursa önlem olarak sistemi bir süreliğine içeri alırım. Sanırım sorun kalmaz. Gelişmeleri gün gün fotoğraflayıp, açacağım başlıkta paylaşacağım. Çok teşekkür ederim envor. Ayrıca kırmızı marul tohumlarından cidden istiyorsan adresini ver hemen göndereyim. Elimde epey var.
eczadolabi
01-11-2008, 22:07
Biri bedava tohum mu dağıtıyor?
:)
Ayrıca kırmızı marul tohumlarından cidden istiyorsan adresini ver hemen göndereyim. Elimde epey var.
Şaka dedim şaka:D
Not: Her şakada bir gerçek payı vardır:p
Biri bedava tohum mu dağıtıyor?
:)
Hop hop! Kuyruğa kaynak yapmıyalım BEYLERRR.:D:D:p:p
Amanin kimi görüyorum. Telef eden boğa yeniden aramızda. Kardeşim özlettin kendini ya. Evet envor' a bedava Lollo Rosso (Kırmızı marul) tohumu teklif ettim ama adresini vermediği sürece altında gerçek payı yatan o şaka, şaka olarak kalmaya devam edecek:D:D Tabii sevgili telef eden boğaya da telef etmesi için bir kaç tohum gönderebilirim:p:p (Birader dilimize düşmeyecektin. Büyük hata ettin:D:D)
Yapsın yapsın, tohum çok. İkinize de yeter. Hem zaten telef eden boğa, adı üstünde telef ediyo.
eczadolabi
01-11-2008, 22:21
Zor bir sezon geçirdim, üstüme gelmeyin :)
Ben toprağa geri döndüm.
Size de tavsiye ederim :)
En azından fazla da sulasan akıp gidiyo...
Ciddi olamazsın:eek::eek: Buna ihanet denmez de ne denir a dostlar siz söyleyin. Benim artık telef eden boğa gibi bir kardeşim yok:(:( Topraksız tarım başlığında topraklı tarımı övüyor bir de.
Ceza yokmu? ceza.:D:D
Hani ceza?:D:p
Olmaz mı. Pazartesi günü elimdeki kırmızı marul tohumlarının bir kısmını gönderiyorum. Arkadaş hemen dört adet 110x100 gri pis su borusu, altı adet dirsek, iki adet kör tapa, bir adet redüksiyon alıp sistemi kuruyor. Eğer elinde marul besini yoksa tarafımdan takviye edilip yeniden doğru yola döndürülmek üzere terapiye başlanıyor. Bundan büyük ceza mı olur topraklı tarım yapmak isteyen birisine.
eczadolabi
01-11-2008, 22:32
Terasda bir tadilat işi çıktı.
Bütün tası tarağı toplamak gerekiyordu.
Domateslerdende ümidim kalmamıştı, onlarında benden...
Ötenazi haklarını kullanmak istediler. Fişini çektim.
Ne olsa beğenirsiniz?
Suzuz kalan domatesler meyvaya durdular.
Bir avuç yavru domatesi toplayıp bir tabağa koydum.
Hem pörsüdüler hem kızardılar.
Demekki neymiş?
Çok sulamayacaksın, acı çekecekler.
Akşam akşam itiraf edeyim dedim.
eczadolabi
01-11-2008, 22:39
Sizce ben akıllanır mıyım ?
Heheheheheheheheh:D:D:D:D:D Envor sana bir şey söylemişti hatırladın mı kardeşim. "Keşke ikna olsaydın" mealinde bir şeydi sanırım:p:p
Amanin ben mesaj yazarken sen göndermişsin. Acilen seyrelt onları. Ayrıca ne bunlar, cinsleri ne, bir adları var mı, varsa bilmek bizim de hakkımız değil mi? Yine ayrıca bunlar her neyse bu kadar sık olmaz ve bu defa seni beyaz sayfa da kurtaramaz ona göre.
Ve de ayrıca sağdan ve soldan birinci sıralar neden boş. Yoksa oradakiler de mi fazla sulama kurbanı?:p
eczadolabi
01-11-2008, 22:45
Anadolu marka marul,iceberg ve turp.
Turp topraksız olmaz herhalde ne dersiniz :)
Bütün paketi de dökmedim ama coştular.
Seyrelteceğim de biraz büyüsünler diye bekliyorum.
eczadolabi
01-11-2008, 22:46
Kabak ve karnabahar var oralarda.
Geç çimlenecekler herhalde.
Beklemedeyim. Tamam.
Bütün paketi de dökmedim ama coştular.
Bi de bütün pakedi dökseydin. O ne öyle be orman gibi her göz:p
Bu arada, turp neden topraksız olamıyormuş? Büyüttüğün fidelerden bir kaç tane bana yolla. Sisteme bir koyayım, olur mu olmaz mı görürüz;)
Bu arada kırmızı marul tohumu göndereceğim ama topraksız tarımda yetiştirilmek üzere. Adresini verirsen sevinirim ve en önemlisi nereye göndereceğimi bilirim:D
eczadolabi
01-11-2008, 22:59
Yollamam mı...
Ama sende büyütüp geri bana yollayacaksın :)
Hehehee. Salata halinde mi istersin yoksa söğüş mü?:D:D:p:p
elektronik.
02-11-2008, 00:17
Muhabbetiniz bol olsun arkadaşlar. Demek kırmızı marul da oluyormuş ben kırmızı marulun adını dahi yeni duydum.Bu da her halde teknolojinin nimetleri olsa gerek.:D:D:D
Sevgili elektronik, hoş geldiniz. Özlemişiz görüşmeyeli.
elektronik.
02-11-2008, 15:13
Teşekkür ederim sevgili malbman.Ben aslında kış sezonunda ne yapabilirim diye düşünürken baktımki arkadaşlarda boş durmuyorlar.
Ben de geçen hafta salatalıklarımın fişini çektim.:( Son olarak domatesleri de bugün topladım. Sadece bir iki kök biberim var onları da besin eriği ile suluyorum. Halen biber vermeye devam ediyor. Onlarda üşümesin diye içeri cam kenarına aldım. Kıyamadım zavallılara. Bu sene topraksız tarımla yetiştirdiğim salatalık, biber ve domateslerin tadını alınca kış sezonun da da ne yapabilirim diye düşünce içerisindeydim. Kışın açık teras ta her halde birşey yapamayız. içeri cam kenarında ne derece verim olur bilemiyorum ama yine de bir kaç kök salatalık ve domates deneyeceğim. Sonucunu deneyip göreceğiz. Herkese iyi çalışmalar.
eczadolabi
02-11-2008, 22:59
Kış zamanı kış sebzeleri üzerinde yoğunlaşsak, birde ampuller ile lambalarla uğraşmasak...
Yok ışık azdı, yok ısı azdı.
Malbman turpları topraksız tarımda geliştirecek.
Merakla bekliyoruz.
Kış için Red Robin' i tavsiye ederim. 11 Eylül' de ektiğim tohumlardan elde ettiğim fidelerim tomurcuklandı bile.
Sevgili envor perlit ortamında domates için 1 adet fide için 7 litrelik poşetler hazırladım.Drenaj için altlarına 3-4cm çapında 1 adet delik açtım.Denedim sistemi deliklerden su çok iyi akıyor bu drenaj deliği yeterli olur mu sizce.Poşetlerin ebatı 20*20.Şimdiden teşekkürler.
Sevgili jibuti, evet yeterli olur, ters çevirip bir kalem yardımıyla beş, on delikte açabilirsin, ama senin yaptığın gibide olur, mühim olan dranajın iyice çıkması :)
elektronik.
03-11-2008, 18:36
Sayın Malbman redrobini hangi ortam da yetiştiriyorsunuz. Bu içeride pencere önünde yetiştirilebilir mi. sayın Eczadolabının da belirttiği gibi ben de ışıklandırma ile uğraşmak istemiyorum pencere önünde neler yetiştirebiliriz. Deneyen arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak isterim.
Aşağıda Sayın Denizakvaryumu'nun red robin cinsi için yaptığı açıklama var.
37538
Size evde-odada yetiştirilebilen ve yetiştirilmesi çok kolay olan bir çeri domatesi tanıtmak istiyorum.
RED ROBİN
-Kolaylıkla ev-oda içinde yetiştirilir.
-Diğer çeri domatesler gibi balkona veya pencere önüne yani ev dışına çıkarma zorunluluğu yoktur.Tamamen oda içinde yetiştirebilirsiniz.
-Ocak,Şubat ayında bile oda içinde domates alabilirsiniz.
-Tüm domatesler içinde --en düşük ışık-- isteği olan bir domatestir.Balkonu-penceresi-bahçesi zayıf ışık alanlar bile rahatlıkla yetiştirebilir.
-Oda içinde florosan lamba ile yetiştirenler var.(nette görebilirsiniz)
-Bu domatesin diğer çerilere göre çok lezzetli olduğu belirtiliyor.
-Bu domates hibrit yani melezleme tür değil , yani tohumlarından tekrar aynı tür domates alabilirsiniz.
-Heirloom denilen geleneksel-evladiyelik bir çeşit.
Evet! Ben bu domates tohumlarından istiyorum'da, nerden alacağız, nasıl alacağız, arkadaşlar !
elektronik.
03-11-2008, 20:47
Bu domates tohumlarını Sayın Malbman yurt dışından getirtti sanırım. Her halde yurt içinde satan bir yer yok.
kahyanur
03-11-2008, 21:09
Evet! Ben bu domates tohumlarından istiyorum'da, nerden alacağız, nasıl alacağız, arkadaşlar !
Ortak siparişler bölümünde sayın Karıca70 redrobin domates siparişi vermiş durumda. Rezerve ettirebilirsiniz.
Sağolun sayın kahyanur, sayenizde siparişimizi verebildik :)
kahyanur
03-11-2008, 22:15
Sağolun sayın kahyanur, sayenizde siparişimizi verebildik :)
Sayın envor;
Redrobini yetiştirirken de yoğurdunuzu sodyummolibdatlı mı yiyeceksiniz? :)
Neden sodyum molibdat? Neden amonyummolibdat değil? Hayır kafama takıldı cevabını bulamıyorum.. Yardımcı olsanız diyecektim:)
Sayın Malbman redrobini hangi ortam da yetiştiriyorsunuz. Bu içeride pencere önünde yetiştirilebilir mi. sayın Eczadolabının da belirttiği gibi ben de ışıklandırma ile uğraşmak istemiyorum pencere önünde neler yetiştirebiliriz. Deneyen arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak isterim.
Sayın elektronik, Red Robin' i durgun su kültüründe ve mutfak penceremin önünde yetiştiriyorum. Halinden son derece memnun görünüyor ki tomurcuklanmaya bile başladı. İkinci fotoğraf makinemi de kaybettim ve bu nedenle fotoğraf çekemiyorum.
Telefondan aktarmayı becerebilirsem (daha önce çektiğim fotoğrafları da bulabilirsem) yeni bir başlık açıp gelişmeleri paylaşacağım. Gördüğüm kadarıyla şu ana kadar Red Robin yetiştirip de bununla ilgili bir başlık açan yok. Bu nedenle nasıl bir şey olacağını ben de merak ediyorum.
denizakvaryumu
04-11-2008, 07:53
. Gördüğüm kadarıyla şu ana kadar Red Robin yetiştirip de bununla ilgili bir başlık açan yok. Bu nedenle nasıl bir şey olacağını ben de merak ediyorum.
Red robin başlığı altında devam ederseniz, bu domates hakkındaki açıklamalarla yetiştirme sonuçlarının birbirine uygun olup olmadığını görmüş oluruz.
Doğru söylüyorsunuz sayın denizakvaryumu. Zaten tohumların yeşerdiğini gösteren ilk fotoğrafları oraya koymuştum. Onun devamı olur.
elektronik.
04-11-2008, 16:48
Sayın Malbman. Hastalıklara karşı bir şey kullanmayı düşünüyormusunuz. Ben şimdiye kadar ilaç kullanmadım. Açıkcası çekindim. Ama zararsız ilaçlardan yararlanmak lazımdır diye düşünüyorum. Forumda ev yapımı ilaçlar var ama gördüğüm kadarıyla o kadar etkili değiller bazılarını denemiştim.
Sayın elektronik, ilaç kullanma konusu siz söyleyinceye kadar aklıma gelmemişti çünkü yazın açıkta yetiştirdiğim domateslerimde bile bir kaç beyaz sinek ve galeri sineği saldırısı ile ne olduğunu bilmediğim bir kaç yumurta dışında zararlı tehlikesi yaşamadım. Bu nedenle evin içinde çok fazla bir risk olduğunu düşünmüyorum. Ama belli olmaz. eğer öyle bir şeyle karşılaşırsam duruma göre yine ev yapımı ilaçlar kullanırım.
Zira evin içinde ya da dışında yetiştirdiğim bitkilere kimyasal ilaç atmak gibi bir düşüncem olamaz. Çünkü hem çok pahalı hem de son derece zararlı olduğuna inanıyorum. Onun yerine bitkiyi olduğu gibi atar, yeni bir bitki edinirim.
Arkadaşlar su kültürü denemelerim için şöyle küçük bir seracık yapmaya çalışıyorum bir kaç gündür, şu anki aşamasını sizinle paylaşmak istedim :)
51907
51908
Envor bu seranın ölçüleri nedir? Bir de bittikten sonra toplam maliyetini söyleyebilecek şekilde kayıt tutabilir misin? Ben de ufak çapta bir şey yapmak istiyorum da. Bu sayede bütçemin yeterli olup olmadığını ölçebilirim sanırım.
bende küçük bir sera yapmak istiyorum maliyeti çıkarırsanız benimde işime yarayabilir teşekkürler.
Arkadaşlar, seramın ölçüleri 10 metre boy, 5.5 metre en, 3 metre yükseklik, 530 ytl demirler tuttu, 150 ytl işçilik(demirci), 190 ytl plastik, 50 ytl işçilik(plastik çekenler)= 920 ytl şu an için, içine kuracağım sistem masrafları hariç. 55 m2'lik bir sera yani, ama umduğumdan çok tuttu.
Arkadaşlar kırmızı marul tohumlarınız elinize geçti mi?
Bir de; sevgil envor kullandığın demirler kaçlık, plastiğin ismi cismi bir adı var mı, yoksa sadece sera plastiği olarak mı geçiyor, kaç milimetre kalınlığında gibi teknik detaylarla canını sıkmazsam bunları da verebilir misin? Sevgiler.
sevgili envor cevap için teşekkürler.Seranızda başarılar
Arkadaşlar kırmızı marul tohumlarınız elinize geçti mi?
Bir de; sevgil envor kullandığın demirler kaçlık, plastiğin ismi cismi bir adı var mı, yoksa sadece sera plastiği olarak mı geçiyor, kaç milimetre kalınlığında gibi teknik detaylarla canını sıkmazsam bunları da verebilir misin? Sevgiler.
Sevgili malbman, malesef şu an için tohumlar gelmedi, ama gelir :p merak etme.
Sera plastiğini 2 yıllık olanından aldım, markasıda verim plastik, demirler L demir diye geçiyor, birde çatısı için eğmeç demir diye satılıyor, yalnız siz yaparken 27'lik yuvarlak profilden yaparsanız çatısı daha sağlam olur, ben burada bulamadım, küçük bir kasaba burası, seranın ayaklarınıda 8x8 yaparsanız daha sağlam bir seranız olur, benimkisi biraz dandik oldu:D:D
eczadolabi
06-11-2008, 16:51
Marulcuklar geldi Malbman.
Tekrar teşekkür.
İnşallah çimlendirmede bir problem yaşamam.
Slogan şu:
Az su az problem.
Yeni sloganını çok beğendim eczadolabı:D:D Çimlendirmede problem olacağını sanmıyorum ama geceleri soğukta bırakma yeni filizleri. Ertesi sabaha çıkmıyorlar. (Ben bu gün 60 adet defnettim ve altmış adet yeni tohum ekmek zorunda kaldım. Torbadan çıkarıp kapalı olan arka balkonda o şekilde bırakmıştım. Gece sıcaklık epey düşmüş sanırım. Sabah hepsi mefta olmuştu. :(
Sevgili envor yaptığım küçük seramda ismini verdiğiniz fide firmasından bandita fideleri yetiştirmeye çalışıyorum.Sisteme 2 gün önce diktim.Herbir fide için 7 litre perlit kullandım.Daha öncede size bahsetmiştim perlitlerim iri daneli fakat tozlu,bu tozlar su ile karıştığında çamurlaşıyorlar bu yüzden sizden aldığım cevap doğrultusunda 3 saatte 2 dk kadar besin eriyiği veriyorum.Şuan havalar sıcak olduğu için seramı hergün açıp gün batımından sonra kapatıyorum.
Besin eriyiği tankımda hava motoru yok fakat drenaj borum yüksekten besin tankına boşalıyor bu yeteri kadar oksijen sağlar mı?
Sevgili jibuti, öncelikle ne kadar tozlu perlitiniz, sizce %? kaç. Yani toz oranı %10 gibi ise bu oran pek önemli değil, yalnız yarı yarıya tozluysa perlitiniz o zaman biraz sorun yaşanabilir. Öncelikle sisteminizin resimlerini mümkünse görmek isterim, sulama düzeneğinide resimler ve bilgilendirirseniz iyi olur. ****** seranızında resim, bilgilerini paylaşın, mesela havalandırması nasıl? vs. vs.
Sevgil envor cevaplar için sonsuz teşekkürler. Bir de şu tohumları alsaydın.
Merak etme sevgili malbman, buraya Aps 5 günde, kargo 4 günde geliyorken, normal posta 10 günden önce gelmez, ben alıştım artık:D:D
Bu gidişle sende alışacaksın:D:D
İnsan postayı beklerken ihtiyarlar be:D:D
eczadolabi
07-11-2008, 20:10
Issız adada yaşıyorsunuz desenize üstad.:p
Arkadaşlar, seramın ölçüleri 10 metre boy, 5.5 metre en, 3 metre yükseklik, 530 ytl demirler tuttu, 150 ytl işçilik(demirci), 190 ytl plastik, 50 ytl işçilik(plastik çekenler)= 920 ytl şu an için, içine kuracağım sistem masrafları hariç. 55 m2'lik bir sera yani, ama umduğumdan çok tuttu.
2 torba çimento:?
1 kamyon kum: 150 ytl (seranın tabanına sermek için getirttim)
Teşekkürler jibuti, hemen acele ile alıp geldim, üzerimdede para yoktu, yaz tahtaya, öder sarı çizmeli mehmet ağa türünden bir şeyler mırıldandım, satıcıya :)
Oda iyi sevgili envor,günümüzde en çok sorun olan güven,küçük yerlerde hala bu devam ediyor en güzeli de bu,hala köydeki veya küçük yerleşim birimlerindeki insanlarımız bozulmadı.Buda bir umuttur.
Bir de şu tohumları alsaydın.
Sevgili malbman, tohumlarım geldiiiii:p
Yarın erkenden ekeceğim;)
Çok, çok teşekkürler :)
Çok şükür hepsi yerine ulaştı. Güle güle büyüt kardeşim.
Aeroponik platformunda biraz tadilat yaptım, ilk denemelerimde yapmış olduğum hataları bir daha yapmamam gerek:D
52673
Aquaponik denemesi yapmak için yapmış olduğum havuz( Biraz küçük ama :p)
52674
52675
Seranın son hali, şimdilik havalandırmalar, manuel!:D:D
52676
52677
Havuzu betonpan'dan yaptım, 2 adet betonpan aldım,(60 ytl)
52679
Seranın içinden bir görünüş, ilk iki platform aeroponik denemem, 3. platform aquaponik havuzum, 4. platformda hidroponik akan su denemem.
Sera içinde biraz daha yer var, oralarada bir şeyler bulup deneme yapacağım.;)
52680
Aeroponik sistemde büyüteceğim roka fideleri.
52681
Tere:D
52682
Isırgan otu:p Bu fideleri o gördüğünüz viole şaşırtırken, beni yol kenarlarında ısırgan fidelerini çay kaşığı ile kazıyıdığımı görenlerle aramdaki diyoloğları duysaydınız, eminim gülmekten kırılırdınız:D:D
52683
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.