View Full Version : Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)
Kudret Tezel
12-11-2008, 21:14
Sevgili envor ,ellerine sağlık sera bayağı güzel olmuş. Isırgan dedinde aklıma geldi. geçensene bir semiz ekelim dedik ,bir süre sonra bütün parkuru ısırgan bastı, Isırgan çok faydalı bir bitki ,topluyoruz kaynatıp içiyoruz ve maşaalah bayada bereketli topla topla bitmiyor. Tahmin ediyorum yeni sezona yani nisan mayısa bütün parkuru boşaltıp eleyip temizleyinceye kadar kurtuluş yok herhalde ne dersin. Kurtuluşun başka bir yolu varmı.
Yeni aereponik sistemin ne zaman devreye girecek. Bende balkon için bir sistem hazırlamaya çalışıyorum inşallah bir süre sonra paylaşacağım, bakalım nasıl olacak. Çalışmalarında başarılar dilerim.
Aps 5 günde,normal mektup 10 günde gelsede insan istediği zaman neler yapabiliyor hemde nerelerde ellerine sağlık sevgili envor.
Sağolun Kudret hocam, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, ama öyle matah bir şeyde değil yaptığımız.
Bizim evde, ayıptır söylemesi! Çok güzel yaparlar Isırgan pidesini, 15-20 güne başlar pide sezonu:p
Yanlış anlamadıysam parkurunuzda çıkan ısırgan otundan kurtulmak istiyorsunuz, tohum çıkartmadan yabancı ot ilacı atabilirsin mesela.
Kudret hocam, benimde şöyle evlerde kullanılmak üzere düşündüğüm "ev modeli aeroponik sistemi " aklımdan geçiyor, belki bende bir sistem sunabilirim :)
Saygılarımla... :)
Sağolasın jibuti, ama daha çok iş var serada, sulama sistemi üzerine çalışıyorum, daha çok işi var, birde besin tankını ayarlıyamadım, bir ton su alan bir şey düşünüyorum, bakalım, nasip artık;)
Bu konuda çok bilgim yok ama güneş enerjisi tankı işini görür belki.Ama soğuk su tankı olmalı.Gerçi plastik daha iyidir elbette nede ols galnavizli saç ama hazır olduğu ve bulması kolay olduğu için aklıma bu geldi umarım işine yarar.
Aeroponik sistemde yetiştireceğim bitkilerin son durumu;
Taze soğan,
53159
Roka,
53160
Tere,
53161
Isırgan otu,
53162
53163
Fideleri viyolden çıkartmadan mı sisteme sokacaksınız? Biraz erken bir soru oldu ama :o
Evet viyol ile koyacağım sisteme, büyüyen dalları makasla keseceğim ve kökleri beslemeye devam edeceğim. Bu sistem ve bu bitkilerden sürekli olarak yararlanmayı düşünüyorum.
Bende bu viyollerin 600 gözlü olanından var, bu viyolle durgun su roka denemesi yapmayı düşünüyordum, fideler çok mu sıkışık kalır?
600 gözlü viyol hiç görmediğim için bir şey diyemiyeceğim, viyolun eni, boyu kaç santimetre? Bir göz atlıyarakta ekile bilir tohumlar.
44x66 cm. boyutlar, gözün bir kenarı 2-2,2 cm arası sanırım. 20x30 göz.
Ellerine sağlık envor. O fideleri kendin mi yetiştirdin yoksa hazır mı alıyorsun? Bir de Lollo Rossa' ları ektin mi? Ektiysen ne alemdeler? Ben ikinci altmış taneyi de telef ettim de :(:( onun için soruyorum? Sevgili Şule68' in sisteminin birebir aynısını yaptım ama hala daha fide yetiştiremediğim için sistem balkonda kedilere su kasesi olarak hizmet veriyor :D:D. Ama yılmak yok. Elimde kalan tohumlarla yeniden deneyeceğim. Onlar da telef olursa yeni bir parti sipariş edeceğim. Bu yıl kırmızı marul yemeye kararlıyım.
Bu yıl kırmızı marul yemeye kararlıyım.
Tamam mesajı aldım. 45 gün sonra izmire bir kargom var:p
Yoksa sen bu gidişle biraz zor marul yiyeceksin:D:D
Telef eden boğa 2:p
Ayrıca fideleri kendim yetiştiriyorum, senin marullarda akansu sayfasında :)
44x66 cm. boyutlar, gözün bir kenarı 2-2,2 cm arası sanırım. 20x30 göz.
Çokta sık olmaz gibime geliyor, eğer sık olursada iyi olur, yapraklar ince yapılı olur, taze taze yersiniz :D
Tamam mesajı aldım. 45 gün sonra izmire bir kargom var:p
Yoksa sen bu gidişle biraz zor marul yiyeceksin:D:D
Telef eden boğa 2:p
İnan aklıma bile gelmemişti böyle bir mesaj vermek. Ama ağanın eli tutulmaz derler, kargo gelirse hayır demem tabii ki:D:D.
Telef eden boğa 2 espirisine de bayıldım. :p
Bu sefer işimi sağlama aldım :) Pülvizatör memesi taktım, köklere daha iyi su püskürtebileceğim.
53192
Aquaponik havuzumun içini sera plastiği ile kapladım.
53193
Fidelerimin köklenmesini teşfik etmek için, plastik üstüne aldım. Sulama suyu, plastik ve viol arasında birikince, bitkinin kökleride orada birikmiş suyun cazibesine kapılıyor vede mecburen köklerini uzatıyor.:p
53194
Sayın Envor, eline sağlık. Herşey böyle başlar çırqaklık olmadan kalfalık, kalfalık olmadan ustalık olmaz. Güzel çalışmalar.
ertugrula
19-11-2008, 02:21
Merhaba,
Bir buçuk ay kadar önce, siteye yeni üye olduğum günlerde, topraksız tarım ile ilgili birkaç mesaj okumuş ve daha sonra bakarım diye düşünmüştüm. Bu gece bu listedeki 270 mesajın hepsini okudum ve sadece okuduklarımın tümüne imrendim.
Sanırım önümüzdeki günlerde birkaç kavanoz ve belki bir akvaryum ile bende başlayacağım:) Şu anda sormak istediğim birçok soru var fakat bu konu ile ilgili birkaç liste daha olduğunu gördüm. Önce onları okuyacağım. Sanırım sorularımın bir kısmına orada cevap bulacağım. Ondan sonra kalanlarını da uygun listelerde sorarım.
Herkese kolay gelsin :)
Fidelerimin köklenmesini teşfik etmek için, plastik üstüne aldım. Sulama suyu, plastik ve viol arasında birikince, bitkinin kökleride orada birikmiş suyun cazibesine kapılıyor vede mecburen köklerini uzatıyor.:p
Mükemmel bir düşünce olmuş bence Aklına sağlık;)
Merhaba,
Bir buçuk ay kadar önce, siteye yeni üye olduğum günlerde, topraksız tarım ile ilgili birkaç mesaj okumuş ve daha sonra bakarım diye düşünmüştüm. Bu gece bu listedeki 270 mesajın hepsini okudum ve sadece okuduklarımın tümüne imrendim.
Sanırım önümüzdeki günlerde birkaç kavanoz ve belki bir akvaryum ile bende başlayacağım:) Şu anda sormak istediğim birçok soru var fakat bu konu ile ilgili birkaç liste daha olduğunu gördüm. Önce onları okuyacağım. Sanırım sorularımın bir kısmına orada cevap bulacağım. Ondan sonra kalanlarını da uygun listelerde sorarım.
Herkese kolay gelsin :)
Merhaba; Topraksız tarım kafilesine hoşgeldiniz:p Tüm konuları iyice okuyun, aklınıza takılan bir nokta olursa biz buradayız :)
Bilgimizin yettiği, dilimizin döndüğü kadar yanıtlarız.
Sevgili envor sen böyle yap yap devamet bakalım, birgün çıkarım aps den görürsün :)
Bugün aeroponik sistemini bitirdim, çokda güzel oldu bence :) Yeni bir aksilik çıkmazsa bitkileri sisteme yerleştireceğim, bol bolda resimleyeceğim.
Tamam tamam sevgili envor aps den çıkmayayım ben, neme lazım istemezsin birde aps ile geri dönmesi var.
Sistemini bitirmene sevindim ellerine sağlık.
53496
Malbman marullarım, büyümeye çalışıyor:p
53497
Bitkilerimin son durumu.
53498
Soğan cüküklerim:D Tohumdan yetiştirdiğim soğanlardan daha hızlı yetişecek gibi duruyorlar.
53499
Maydonozlar canımı sıkıyor, daha çıkmadılar, sistemde en fazla yeride onlara ayırmıştım, sistemin tüm görselliğini bozacak bu gelişme.
53500
Bunlarda elimde kalan domates fideleri, ihtiyacı olana gönderebilirim. Yanlız fide istemeden önce mesaj durumunuza bakın, 50 mesaja ulaşmamışsanız fide yok:D:p, birde bu mevsimde yetiştiremiyeceksenizde istemeyin:mad:, sayfayı kirletmemek için özelden isteyin lütfen, ödemeli kargo ile gönderebilirim :)
Hepsi muhteşem görünüyor envor. Ama marulların yeri ayrı tabii ki:D:D
Bu arada; yaptığım uyarıyı dikkate almayı unutma. Marulların bir kısmı yaprak, bir kısmı ise göbek marul oluyormuş.
Merakla bekliyoruz sistemin bitmiş halini Sn. Envor. Ben birşey merak ettim, yardımcı olursanız sevinirim. Yetiştirme aşamasında yaprak marul ile göbek marul için farklı uygulama mı gerekiyor? Göbek marul için ''göbek bağlama'' diye bir işlem okumuştum ama araştırınca başka bir yerde açıklama bulamadım. Böyle bir uygulama var mı? Varsa nasıl uygulanıyor? Kolay gelsin.
Bunlar da benim marullar envor. 18 Eylül' de durgun su kültürüne almıştım. O günden bu yana ancak bu kadar oldular. Yanlarındaki ise kekik. Marul besininde olur mu diye koydum ama pek bir yararı olduğunu sanmıyorum. Habire boy uzatıyor arkadaş.
Üçüncü resimdeki Indian gherkin, dördüncü de http://www.dobies.co.uk/p_438797_1.htm linkindeki tuhaf kabak.
Merakla bekliyoruz sistemin bitmiş halini Sn. Envor. Ben birşey merak ettim, yardımcı olursanız sevinirim. Yetiştirme aşamasında yaprak marul ile göbek marul için farklı uygulama mı gerekiyor? Göbek marul için ''göbek bağlama'' diye bir işlem okumuştum ama araştırınca başka bir yerde açıklama bulamadım. Böyle bir uygulama var mı? Varsa nasıl uygulanıyor? Kolay gelsin.
Farklı bir uygulama gerektirmiyor, o bitkinin genetik özelliğine bağlı, göbek yapan çeşit büyürken göbeğini (oda onun yaprağı) oluşturmaya çalışıyor, diğeri ise yaprağını, aslında ikiside aynı işlevi yapıyor :)
Bu arada; yaptığım uyarıyı dikkate almayı unutma. Marulların bir kısmı yaprak, bir kısmı ise göbek marul oluyormuş.
O fark şimdiden belli oluyor ;)
Malbman, senin marullar pek iştah açıcı gelmedi bana:( ışık yetersiz geliyor, gerçi sen sosyalmesaj veriyorsun, ben anlıyorum, ama merak etme verdiğim sözü tutacağım, marul göndereceğim:D:D
Eh be birader her laftan sosyal mesaj çıkarmayı nasıl beceriyorsun yaaa:D Vallaha ilgisi yok. Sadece ne olduğunu söyleyesin diye yayınladım fotoları.
Peki ben tüm bu bitkilere (marul, kabak ve gherkin) floresan ya da normal lamba ile ışık versem işe yarar mı? Yararsa da gündüz mü yoksa gece mi vermem gerekir?
Sadece florasan veya normal lamba yeterli olurmu bilmem, ama bildiğim gün içerisinde kullanman gerekir, gece bırak uyusun garipler:D zaten gün yüzümü gösterdin bu dünyada:D:p
Yazdıklarımı okuyunca aklımdan geçeni ifade edemediğimi gördüm. ''Göbek bağlama'' işleminden kastım Sn. Malbman'ın da marullarına yaptığı gibi pamuklu bir iplikle tüm yaprakları birbirine gevşekçe bağlamak, marulun baş yapmasını hızlandırmak ve açılmasını engellemek. Bu işlem marulun daha iyi göbek yapmasını sağlar mı?
O konu hakkında bir bilgim yok, maalesef :( Yanlız forumda bir yerlerde okumuştum böyle bir uygulamayı :)
izzeterisen
22-11-2008, 17:54
Yazdıklarımı okuyunca aklımdan geçeni ifade edemediğimi gördüm. ''Göbek bağlama'' işleminden kastım Sn. Malbman'ın da marullarına yaptığı gibi pamuklu bir iplikle tüm yaprakları birbirine gevşekçe bağlamak, marulun baş yapmasını hızlandırmak ve açılmasını engellemek. Bu işlem marulun daha iyi göbek yapmasını sağlar mı?
Bu iş için daha çok erken, bitkinin daha çok gelişmesi gerek. En azından sanıyorum 10-15 yapraktan sonra üstten lastikle bağlamak gerek. Şu an bağlanması durumunda çıkacak olan yapraklar bağlanan yapraklardan dışarı doğru fırlayacaklardır. Uygulamada böyle gördüm. Yanlış mıyım acaba? Bahçemde de aynı şekilde ve zamanda yaptım, olumlu sonuç aldım. Bir bilen var mı?
Benim gördüğüm uygulama da daha büyük bir düz marul içindi. Bir yerde gördüm uygulamayı ama araştırınca başka bir açıklama bulamadığım için tereddüte düşmüştüm. Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar. İzzet Bey uygulamada olumlu sonuç aldıysanız doğrudur, tecrübe önemli bir bilgi kaynağı bence.
Baştan beri okudum, özellikle Sayın Envor'un çalışmalarına hayranlıkla takıldım. Sayın kutret Beyin ustalık uyarıları da dikkatten kaçmadı. Elinize sağlık ama ben çırakta olamadım gözlemde de devam edemem. Perlit geldi, torfda aldım. Bizim bahçenin toprağı kumlu killi çaykara toprağı diyorlar metrede bile evsafı değişiyor. bazı yerde boz bir mil bazı yerde elenmiş yeşil kum, bazanda çağıltaşı karışık gibi. Yani işin özü su kültürlerini denemek. Bu çalışmalar tekrarlanacak mı.? Sayın Envor Fidelerinizden denemek için gönderirseniz memnun olurum. Şimdilik perlit-torf karışımında katı ortamda denemek için artı besin gerekiyor mu? Selam.
Şimdilik perlit-torf karışımında katı ortamda denemek için artı besin gerekiyor mu?
Perlit ve torfu neden karıştırmak istiyorsunuz? Bir sebebi varmı? Ayrıca perlitin vede torfun hiç bir besin değeri yoktur, mutlaka bitkiyi beslemek gerekir :)
Bilmiyorum sadece perlitte olacak sa karıştırmam. Sanki formlardaki fotoğraflarda öyle gibi geldi. Perlitim de fazla yok, Bir çuval satan arkadaşlardan alsam iyi olacak. Sizi dinliyorum! Besin eriyiği için Sayın Kutret Bey'e sipariş verdim.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=7870&page=4
Bu sayfada bu konuları konuşmuştuk, iyice okuyun, perlitte sulama konusunu bir gözden geçirin. Böyle bir sulama rejimini hayata geçirebilirseniz başarılı olabilirsiniz.
Önce topraksız olarak, besin eriyiği ile oda içinde deneme yapacağım, daha sonra 6x3 m. hobi serası yaparak geliştirmek istiyorum. Nasıl yapacağıma herkesin yardımı gerekir. Siz ustaların yaptıklarını özenle okuyorum.
ertugrula
26-11-2008, 09:35
Bugün karar verdim ki bu iş okumakla olmayacak. Bu konuda okuduğum mesaj sayısı sanırım yedi yüzü geçti, belki de daha fazla. Fakat şimdi üşenmedim hesapladım, yanlış saymadıysam şu anda topraksız tarımla ilgili 49 başlık altında 2970 küsur mesaj var. Ve ben okudukça konuya hakim olacağıma daha fazla dağıldım.
Sanırım okumaya ara verip bir köşesinden başlamak gerekiyor. Çünkü gördüğüm kadarıyla tüm mesajları okusam da hala soracak sorularım olacak. [Bu arada tüm mesajları okuma fikrinden vaz geçmiş değilim]
Benim düşündüğüm, doğuya bakan bir penceresi olan 6 m2 lik bir odayı seraya çevirmek. Bu konuda "hidro" geçen sene benzer bir çalışmaya başlamış fakat daha sonra yazmaktan vazgeçmiş. Onunla özellikle aydınlatma sorunlarını tartışmak isterdim.
Şimdi yapılması gereken okuduğum bazı mesajları tekrar gözden geçirip, odayı öncelikle durgun su denemesi yapmak üzere hazırlamaya başlamak. Bir de Kudret Beyden besin sipariş etmek:)
Bakalım neler olacak...
Kolay gelsin, bende aynı aşamadayım. Bu okuduğunuz mesajların hepsi bu sitedemi. Ben çok okudum da saymadım.
bu iş okumakla olmayacak. ben okudukça konuya hakim olacağıma daha fazla dağıldım.
...
Forumda sürekli yazıştığımızdan, bu hatayı biz farkedemiyoruz, ama bir kirlilik var sanki forumda. Bilgiler kaybolup **** arada kaynayıp gidiyormu bilmiyorum.
Aeroponik sistemim çalışmaya başladı :) Dünden itibaren beslenmeyede başladılar ve gözle görülen bir büyüme başladı,
54066
54067
54068
Tere,
54069
Roka,
54070
Dereotu.
54071
ısırgan otlarım ısırmaya başladı.
54072
Soğan,
54073
Malbman marullarım :)
Selam, Çok güzel hayırlı olsun. Bunların 45 derece eğimde yerleştirmişsiniz- öyle görülüyor. topraksız mı besin eriyiğini hep birlikte nasıl alıyorlar. Eriyik suyu nasıl akıtılıyor? Bu tür ot sebzeleri için bu yöntemler ekonomik mi? Bulunduğunuz yörede açık alanda olmuyor mu!
Sayın nariçi, sorduğunuz soruların cevabını şu anda bulunduğunuz forum sayfasında bulabilirsiniz. İsterseniz önceki sayfaları bir gözden geçirin.
Okumadığım sayfa yok gibi. Öncekileri anladım da son koyduğunuz fotoğrafların su verilişini görüntülerden anlamadım. Su püskürtülmesi tekniğimi (sisleme)uyguladınız. Diğerleri uyguladıkça kapınızı çalacak duruma geldi.
Diğerleri uyguladıkça kapınızı çalacak duruma geldi.
Sayın nariçi, bu kelimeyi anlamadım, çok pardon. Ne demek istediniz?
Ben uygulamaya devam ederken takıldıklarımda başvurup rahatsız edeceğim, demek istemiştim.
sevgili envor yine yapmışsın yapacağını ellerine sağlık
ertugrula
28-11-2008, 04:34
Bu okuduğunuz mesajların hepsi bu sitedemi. Ben çok okudum da saymadım.
Evet tamamı bu sitede.
Forumda sürekli yazıştığımızdan, bu hatayı biz farkedemiyoruz, ama bir kirlilik var sanki forumda. Bilgiler kaybolup **** arada kaynayıp gidiyormu bilmiyorum.
Eğer ben de diğer herkes gibi siteyi bir yıldır takip ediyor ve düzenli okuyor olsaydım pek zorluk çekmeyebilirdim fakat herşeyi daha sonra okuyup öğrenmek isteyince işler karışıyor.
Bir listedeki mesajları okuyorum. Çeşitli sorulara karşılık, bu konuyu ileride konuşacağız deniyor. Listeyi okumaya devam ediyorum, kırk elli mesaj geçiyor. Bir yerde söylenenlerden anlıyorum ki o söz edilen konu konuşulmuş. Ama konuşulanlar burada değil. Başka bir yerde yeni başlık açılarak da konuşulmamış. Bu listede başlamış, daha sonra aradan ayıklanıp başka yere taşınmış. Böyle bir durumda ne kadar dikkat ederseniz edin bazı konuların başı bir yerde sonu başka bir yerde kalabiliyor.
Ya da konuyla ilgili tüm listeleri takip edenler yaklaşık aynı kişiler olduğu için bir listede başlayan bir konu, bir vesile ile başka bir listede devam edebiliyor. Siz bu iki listeyi yakalayıp peşpeşe okumadığınız sürece konu kafanızda bir açmaz olarak kalıyor.
Bir konu birkaç listede tüm detaylarıyla tekrar tekrar konuşulurken, konunun can alıcı bir noktası sadece bir listede birkaç cümle ile geçilmiş olabiliyor.
Böyle bir durum nasıl aşılır derseniz benim de aklıma bir yöntem gelmiyor. Fakat diğer yandan bakıyorum, tüm mesajları elediğinizde bir ders kitabını dolduracak kadar bilgi 49 başlık altında 3000 e yakın mesaj arasında dağılmış bekliyor.
Yeni okumaya başlayanlar için bence iki yöntem var önümüzde;
1. İmkanınız varsa okuduğunuz kadarıyla birşeylere başlamak, bu yöntem kontrolsüz olsa da çabuk öğrenmenizi sağlar.
2. Kendinize güven gelene kadar forumları takip etmek, bu da kontöllü olarak öğrenmenizi sağlar.
Tercih sizlere kalmış. Çokda kendinizi sıkmayın kafam karışıyor diye, küçük bir demo sizi rahatlatacaktır. Kolay gelsin.
ertugrula
28-11-2008, 18:21
Bu söylediğiniz, aynı konuda yedi yüzden çok, belki sekiz yüzden çok mesaj okuduktan sonra söylenecek şey değil :)
Ayrıca, dediğiniz gibi hemen başlasaydım, soracak bir çok sorum olacaktı, onları sormağa başladığımda da haklı olarak, forumları okusana kardeşim diyeceklerdi ve aynı noktaya gelecektik Ya da birşey demeyip cevap verecekler ve daha önce bazı konularda olduğu gibi bir tekrar daha yapılmış olacaktı.
Zor mesele, zor :)
ertugrula kafanı yorma bizim zorlanmamız önümüzün kışa gelmesi, zamanlama uygun değil geç farkettik taşın ser olduğunu ... Ama başaracağız çok güzel izahlar ve açıklamalar var. Selam.
ertugrula
29-11-2008, 00:31
Yok, yok. Çok da şikayetçi değilim. Mevsim dolayısıyla bol zamanımızın olduğunun farkındayım. Önce Kudret beyin bir yerde fotoğraflarını verdiği mini seraya benzer bişey yapacağım. Kendi tohumlarımı çimlendirmek için. Sonra fazla aceleye getirmeden alet edevat toplamaya başlamam lazım.
Bir tane zaman ayarlı priz, bir termostat, bir ph ölçer ve bir EC ölçer. Sonra küçük detaylar var. Kavanozun içi tamamen su ile dolacak mı, yoksa ağıza yakın biraz hava boşluğu kalacak mı? Fotoğraflarda belli olmuyor. Ayrıca akvaryum pompasının bastığı havanın dışarı çıkabilmesi için kapakta küçük bir hava deliği olması gerekir sanırım. Yine fideyi kavanozun ağzına yerleştirirken kullandığımız küçük bardak/saksının içine ne koyacağız. Toprak?, perlit? ya da sadece köpük mü? Bu saksının çapının küçük ya da büyük olmasının bir önemi var mı? Düşündükçe ne kadar çok soru geliyor insanın aklına:)
Sn. ertugrula; Kavanozun içi tamamen su ile dolacak, akvaryum pompasının bastığı hava fidenin kökünün yanından çıkacaktır zaten, ayrıca bir daliğe gerek kalmayacak.
Kavanozun ağzına strafor kesilip, stroforun ortasına fidenin kökünün geçeceği kadar bir delik açılıp, fide buraya sıkıştırılır.
55013
Resimde görüldüğü üzere, plastik viol gözünü makas ile altını kestim ve violu strafordaki yerine yerleştirdim.
55014
sayın envor, 11 ve 19 nolu mesajdaki domates türü nedir.? Diğer türler için ec değeri değişir mi?
11. ve 19. resimdeki domates çeşiti "plazanse" adlı bir çeşitti, EC isteği Bandita'ya göre farklıydı.
Aslında şöyle bir durumda söz konusu; Aynı çeşit domates fidanları bile, iklim, yükseklik vs. göre EC ihtiyaçları farklılık gösterebiliyor.
'plasiance' olacak,topraksız tarım için çok ideal bir çeşittir
55015
Tere,
55016
Roka,
55017
Dereotu,
55018
Taze soğan,
55019
Isırgan otu.
55023
55024
55025
55026
55027
'plasiance' olacak,topraksız tarım için çok ideal bir çeşittir
Belkide öyledir. Geçen yıl Antalya tarımdan gelen fidelerin kutularında "plazanse" yazıyordu. Belki orada yanlış yazılmış olabilir. Topraksız tarım ideal bir çeşit olması tartışmaya açık bir konu bence. Çok ideal olduğunu düşünmüyorum.
Sevgili envor senin bitkilere ne oldu böyle bu kadar kısa zamanda nasıl da büyümüşler yoksa benimkiler bana naz mı yapıyor anlamadım.Kolay gelsin.
ertugrula
06-12-2008, 06:33
Merhaba, Sn. Envor,
O viyolün altını kesince, içindeki toprak eriyip, kavanozdaki suya karışmayacak mı?
Böylece fide boşta kalıp sallanmaya başlamayacak mı?
Bu durum bir sorun değil mi?
Hangi konuda dezavantajları var acaba plasiance için?
Merhaba, Sn. Envor,
O viyolün altını kesince, içindeki toprak eriyip, kavanozdaki suya karışmayacak mı?
Böylece fide boşta kalıp sallanmaya başlamayacak mı?
Bu durum bir sorun değil mi?
Hayır, dediğinizin hiç biri olmayacak. Violün içindeki torf olduğundan, ıslanınca eriyip gitmeyecek, ayrıca violün alt kısmının birazını kesiyoruz, bitkinin kökünün yarısından fazlası violün içinde kalıyor. Bitki sadece kestiğimiz yerden kök atıyor.
Hangi konuda dezavantajları var acaba plasiance için?
Bence; Bandita, Durinta, Altes topraksız tarım için ideal.
Plasianceyi geçenyıl denemiştim. İyi bir ısıtma istiyor, kuzey rüzgarına karşı çok hassas, tohumumdan çıkan fidelerin en az %10'u çeşitin özelliğini yansıtmıyor, sarı kıvırcık virüsüne karşı çok hassastı, ilk meyveleri iri oluyor, kısa günlerde meyvelerde ovalleşme oldu, sarı kıvırcık virüsüne hassas olduğunu gördüm.
Siz nerede gördünüz plasianceyi, veya yetiştirdiniz? Antalyada yetiştireni hatırlamıyorum, sadece Çorluda bir serada vardı.
Sayın envor, çok güzel bir deneysel çalışma sonucu. Yakında bu konuda eğitim gören bölümler varsa inceleme gezisi yapabilirler. Bu durumun ekonomik durumu nedir ?Hesaplasanız asgari ne kadar yapmak gerekiyor ki ekonomik sonuç versin? Çalışmalarınızda başarılar.
Sayın nariçi, şimdilik ekonomik sonuçlarını hesaplamıyorum, sadece bitkiyi ne kadar hızlı büyütebilirim, onun derdindeyim :)
O halde normal eski sisteminize göre durum nedir? Hızlı üretimde bir avantaj sayılır.
Bence; Bandita, Durinta, Altes topraksız tarım için ideal.
Plasianceyi geçenyıl denemiştim. İyi bir ısıtma istiyor, kuzey rüzgarına karşı çok hassas, tohumumdan çıkan fidelerin en az %10'u çeşitin özelliğini yansıtmıyor, sarı kıvırcık virüsüne karşı çok hassastı, ilk meyveleri iri oluyor, kısa günlerde meyvelerde ovalleşme oldu, sarı kıvırcık virüsüne hassas olduğunu gördüm.
Siz nerede gördünüz plasianceyi, veya yetiştirdiniz? Antalyada yetiştireni hatırlamıyorum, sadece Çorluda bir serada vardı.
Isıtma konusunda haklısın, biraz fazla ısı istiyor. Ben Antalyada yetiştirdim,bu yıl yine diktik. İlk salkımlara hormon mu kullandınız? TYLC virüsüne hassasiyeti konusunda katılmıyorum şöyle;şu an serada en dayanıklı çeşit Plasiance görünüyor. Serada 5 çeşit var. Virüs var ama en az görünen çeşit.(kenar sıraya dikmiş iseniz belki beyaz sineğin giriş yerine tesadüf etmiş olabilir). Çeşidi temsil etmeme açısından %10 çok büyük bir rakam,kanuni oranı %1. Firmayla irtibat kurmuşmuydunuz?
Enver bey bende sizin gibi soğan dikmiştim çok hızlı büyüdüler hatta yemekte kullanacak kadar oldular ancak son zaman çürümeye başladılar atmak zorunda kaldım,sonra bunun nedeninin gövdesinin bir bölümününde su içinde olmasından kaynaklandığını düşündüm şuan yalnızca kökleri su içinde olan soğanlar yetiştiriyorum bakalım nasıl olacak,ayrıca soğanlar suyu çok fena kokuttular salata yaparken marullarınıza soğan katmanıza gerek yok sizinkilerde marullarla birlikte duruyor onlarda gıdasını almıştır.
56263
Malbman marulları :) Lollo rosa
56264
Malbman marulları, en sağdaki tek yeşil marul velvet:eek:
56265
Tereler ve rokalar.
56266
Isırganlar, arada semiz otu, içi marul dolu soğanlar.
56267
Dereotu.
56268
Isırgan otu.
56269
Heyt koçum benim be. Muhteşem diyorum başka da bir şey demiyorum.
Bu arada: malbman marulları ne güzel olmuş:D:D Adımın (daha doğrusu nick' imin) bir marula verileceğği aklıma bile gelmezdi. Tek suçum tohumları göndermiş olmak sanırım:p:p
:D Adımın (daha doğrusu nick' imin) bir marula verileceğği aklıma bile gelmezdi.
Vefa, sadece İstanbulda semt adı değil bizim için :p
56663
56664
Roka, tere, dereotunda hasata başladık :D
56665
56666
56667
Ellerine sağlık kardeşim. Hepsi harika görünüyor.
Bu sistem de köklerin durumunu görünce bizim kuyu içindeki kökleri hatırlıyorum. Ben bir kuyu yaptım, sarnıç gibi. 3x3 x 5 su toplama yeri üstüne tabliye yapıp tekrar 2 metre yapıp ikinci tabliye yi yapıp onun üstünede giriş ve motor kulubesi yaptım. altta-su üstündeki katta beton birleşme yerlerindeki boşluklardan çevredeki ağaçların kökleri nemli ve karanlık odada kendiliğinden topraksız olarak uzayıp duruyorlar.
57129
57130
Bunlarda değişik renkteki marullarım.
57131
Havuzdan genel görüntü.
57132
Soğanları hasat ettik :)
57133
elektronik.
25-12-2008, 19:27
Harika görünüyorlar. Afiyet olsun Sayın Envor.
Sayın elektronik, epeydir yoksunuz. Umarım kötü bir şey yoktur.
mor papatya
26-12-2008, 13:42
Hobby seramda değişik sebze ve meyveleri değişik ortamlarda yetiştireceğim,ilk olarak dev kabak yetiştirmeye başladım,35-60 lt arası saksılarda %20 perlit,%80 cocopeat karışımı ortamda 1 EC, 5.5 ph'la yetiştirmeye başladım.
31167
31168
acaba toprağın üzerindeki minik minik beyaz şeyler nedir :confused:
Renkli marullarımı havuzdaki yerini sevdi :)
58010
Sayın Envor,
Bir sorum var. Aynı sıvı ortamında çilek ve marul yanyana yapılabilir mi? Sizin havuzun minisi bir havuz üzerinde strafor ve marul fideleri. Aynı havuzdan beslenen çilek fideleri. Ne dersiniz?
Sizin yapmak istediğinizi bende yapacağım, sn SARICAN, ben akan su kültüründe yapmayı düşünüyorum. Aynı sistemde hem marul, hem çilek yetiştireceğim. Biz hobby olarak yaptığımızdan, EC isteklerini göz önünde bulundurma gibi lüksümüz yok çünkü. Bence olur.;)
Köşedekiler ise ağacın kökleri. Sende havuzunun köşelerine ağaç dikebilirsin
Nasıl yani? Ne ağacı dikeceksiniz?
Çilek ağacı, resmini akın selçuğun sayfasına göndermiştim. Sana daha önce bahsetmiştim.
Pardon:o Şimdi hatırladım. Evet iyi düşünmüşsünüz;)
akinselcuk
09-01-2009, 23:20
Besin tuzları arasında bazı farklılıklar var aslında ama olur büyük ihtimalle. Yani çileğin, marulun isteği biraz farklı ama ortalama bir şeyler olur.
58898
Renkli marullarımın on gün sonraki hali :)
58899
58900
Aquaponikdeki marullarım :)
Aeroponikteki bitkilerin köklerine bir bakın bakalım nasıl?
58901
58902
58903
58904
Seradaki tüm sistemlerin drenajı bu borulardan geçiyor. Dışarıdaki 220 litrelik bidonda toplanıyor. Bidondan tekrardan dinamo ile sisteme basıyoruz. Aeroponik sisteminin dinamosu ayrı.
elektronik.
14-01-2009, 19:34
Tamamen kendi özel işlerimden dolayı bir süre siteden uzak kaldım. Herhangi bir aksilik yok sayın Malbman. Bu arada Sayın Envorun çalışmalarını da takip ediyorum. Bu çalışmaları imrenmemek elde değil elinize sağlık Sayın Envor. Malum kış ayındayız bölgemizin de soğuk olmasından dolayı dışarıda bir çalışma yapamıyorum. Sadece deneme amaçlı birkaç saksı redrobin domatesi pencere önünde yetiştirmeye çalışıyorum. Şu anda yaklaşık 20cm kadar oldular sonucunu merakla bekliyorum. Topraksız tarımın tadını alan bir kişi herhalde bir daha bırakabileceğini sanmıyorum. Yazı sabırsızlıkla bekliyorum.
Sn Envor aerophonic ile hydroponic arasında karşılaştırma yapsanız ne söyleyebilirsiniz? Verim,emek tad bakımından,teşekkürler.
Sayın Derin, ikisi arasında verim ve lezzet bakımından bir fark göremiyorum, yanlız emek konusunda aeroponik çok daha zoruma gidiyor. Sislemelerin çok sık tıkanması beni bezdirmiş durumda. Her ne kadar filtre kullansamda, nasıl oluyorsa tıkanıyor. Her hafta temizliğini yapmak zorunda kalıyorum.
Tamamen kendi özel işlerimden dolayı bir süre siteden uzak kaldım. Herhangi bir aksilik yok sayın Malbman.
Bunu duyduğuma sevindim. Meraklanmıştık. RR' leri topraksız mı yetiştiriyorsunuz yoksa toprakta mı? Sayın Gürtunca' nın açtığı Red Robin Maceramız başlığına bir kaç fotoğraf ekleyebilir misiniz? Bir görelim hali pür melalini RR' lerinizin.
Envor ellerine sağlık, muhteşem görünüyorlar. Hasata gelecektim ama fileleri bulamadım:D
elektronik.
15-01-2009, 21:07
Redrobinleri torfa diktim topraksız besinle sulama yaptırıyorum. Ben geçen sezon burada perlit bulamamıştım.O yüzden hem torfta hem de durgun su kültürünü denemiştim. Oda içerisinde nekadar başaracağım onu merak ediyorum.
konunun çoğunu okudum ama bu Hidroponik denilen su nasıl bir su normal su mu yoksa nasıl bir su nasıl temin edilir
konunun çoğunu okudum ama bu Hidroponik denilen su nasıl bir su normal su mu yoksa nasıl bir su nasıl temin edilir
Sayın Cloud,
Hoş geldiniz. Sanırım az okumuşsunuz, benim gibi bir kaç gece uykusuz kalıp bu linkleride sonuna kadar okursanız daha faydalı olur ve aradığınız cevabı bulursunuz sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7413
Redrobinleri torfa diktim topraksız besinle sulama yaptırıyorum. Ben geçen sezon burada perlit bulamamıştım.O yüzden hem torfta hem de durgun su kültürünü denemiştim. Oda içerisinde nekadar başaracağım onu merak ediyorum.
Red Robinler biraz dikkatle ev içinde son derece iyi performans gösteriyorlar ama o "biraz dikkat" kısmını deneyerek öğreneceğiz sanırım.
Bir de, torfu biraz bahçe toprağıyla karıştırıp yine aynı besin suyu ile sulamayı deneyin isterseniz. Tabii bitkiyi rahatsız etmeden çıkarabileceğiniz zamanı geçmediyseniz.
elektronik.
17-01-2009, 12:06
Torfun içerisine biraz bahçe toprağı karıştırmıştım. Besin suyu ile sulamayı sürdürüyorum. Yerleri sıcak aç susuz değiller bulundukları yer de pencere önünde ışık da alıyorlar. Yine de ışığa doğru biraz yöneldiler. El bebek gül bebek bakıyorum bakalım meyvasını görebilecekmiyim.
konu hakkında aydınlatıcı bilgileri nasıl alabilirim acaba? konuyla alakalı bir ödevim var ve bu konu hakkında geniş bilgi almam lazım yardım edebilecek olan **** konuyla ilgili nasıl yapıldığı ve amaçlarını anlatan herhangi bir kitap veya kaynakça gösterebileceğim bir kaynak var mı? bilen arkadaslar varsa bana mail ile ulaşırlarsa minnettar olurum
kaanoz9@hotmail.com
Gereği düşünüldü...
Sera içerisindeki düzeni bozmaktan, durgun suda yaşamını sürdüren domateslerin, asılarak cezalandırılmasına karar verilmiştir....:D:D:D
ŞAKA ŞAKA :D:D
60705
60706
60707
60708
60709
Serada sağ kalan nadide bitkilerden...
Yenilenmiş sularınla son şanslarını kullanıyorlar :)
sevgili envor umarım şanları açık olur.Geçmiş olsun
selam arkadaşlar ben aeroponik kültür hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum ve bu konu üzerinde calısma yapan (hobi **** profesyonel) yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tesekkürler
akinselcuk
08-02-2009, 14:39
Yaklaşık bir ay kadar sonra aeroponik sistemler hakkında bu sitede daha canlı yazılara tanık olacaksınız. Mevsim itibariyle evde yetiştiricilik yapmak zor ve masraflı.
Sitede, balkon ve bahçede topraksız tarım başlığı altında aeroponik sistemler hakkında epey bilgi ve tecrübe var. Karanlık ortamda havada asılı duran köklere besinli suyun kurumaya müsade etmeden püskürtülmesi olarak açıklanabilecek aeroponik sistemler diğer sistemlere göre kurulumu bakımı ve işletilmesi biraz daha zor sistemler.
Selam envor plaisance yetiştirmek istiyorum nerden yetiştiricilik ile bilgi alabilirim
Merhaba sayın dalp. Plesianceyi nerede ve ne kadar yetiştirmeyi düşünüyorsunuz? Elimizden geldiğince yardımcı oluruz :)
yazılarınız ve yaptığın işleri hayranlıkla inceledim su kültürü marul yetiştiriciliği bile su anda cazip plaisance ile ilgileniyorum tat ve raf ömrü olarak cazip görünüyor, yaklaşık 1 dönüm bir deneme seram var bunu büyüteceğim ******, ama önce bir yaşamam gerekiyor .. bu çeşidi sizde bir değerlendirimisiniz hastalık dayanımı açısından bir de, su kültüründe %100 başarı verecek marul çeşidi sizce ne olabilir aşırı sıcaklarda ve soğuklarda dayanımı olan hastalıklara karşı güçlü teşekkürler
sayın dalp, plasiance F1 modern ısıtmalı seralar için sezonluk salkım domatestir. Sarı kıvırcık virüsüne toleranslı bir çeşit olarak satılıyor, yanlız benim denememde bu öyle olmamıştı. Meyve rengi, lezzeti ve sertliği çok iyiydi, raf ömrüde uzun.
su kültüründe %100 başarı verecek marul çeşidi sizce ne olabilir aşırı sıcaklarda ve soğuklarda dayanımı olan hastalıklara karşı güçlü
Yazdıklarımda, prensip olarak duyduklarıma, okuduklarıma göre değil, yaşadığım tecrübelere dayanarak yazıyorum, o yüzden marul konusunda bir şey diyemiyeceğim, halen daha çeşitleri deniyorum.
topraksız tarım denemelerim
http://www.tartes.com.tr/topraksiz.htm
Sn. tartes çalışmalarınızı inceledim gerçekten çok güzel iş çıkartmışsınız,şuan yaptığınız **** yapacağınız yeni projeniz var mı?Varsa nedir?
Tecrübelerinizden faydalanabilirmiyiz.
Teşekkür ederim.
68285
68286
Hobi seramda akan su da domates yetiştireceğim, 100'lük borular kullanacağım.
Boru aralarını seraya uydurmak için biraz dar tutmak zorunda kaldım.
(130 cm X 20 cm) 8 adet 3 metrelik boruları, 6'şar metre olacak şekilde 4 sıra döşedim. toplamda 120 adet domates fidesi yetiştireceğim.
68287
68288
68289
Hobi seramda fırtınadan kurtulabilen fideleri görüyorsunuz. Hiç bakamama rağmen, o meyveleriyle beni ödüllendiriyor.:p
Yeni sistem de muhteşem görünüyor birader. Hele bir de fideler de yerlerine yerleşsin. Asıl o zaman görmek lazım. Ellerine sağlık.
Kudret Tezel
22-03-2009, 21:10
Sevgili envor,imkanın var yapıyorsun , paylaşıyorsun insanı hasta ediyorsun.Bizlerde seni seyrederek avunuyoruz.Ellerinesağlık çok güzel .sevgili malbmanın dediği gibi birde fideler dikilince ne büyük zevk.
Bu arda birşey sormak istiyorum: bu sistemi domates fidesi yetiştirmek için yapıyorum diyorsun. 20 cm aralık biraz dar değilmi. Burada yetiştireceğin domatesin cinsi o 8-10 lik domateslerden olmayacak herhalde. bilgilendirirsen sevinirim.
İyi akşamlar,
Tek ranza 4 sıra yapana kadar çift ranza yanyana 3 sıra yapsaydın 6 sıra yerleştirir ve sanada yine aynı boşluklar kalırdı diye düşünüyorum. Tartesin linkinde bir benzeri var, daha fazla fide sığdırmak ve aynı rahatlıkta bakımını yapmak mümkün. Tereciye tere satmak gibi bir şey ama, sevildiğini bil diye söylemek zorunda hissettim kendimi. Bol hasatlı seralar diliyorum.
O resimde gösterdiğin benim fidelerin ikizleri ise benimkiler prematüre. Seninkiler azman olmuş. Bende ilk oluşan salkımda bazılarında bir, tesadüfen bazısında iki meyve var ve ceviz büyüklüğünü geçemediler bir türlü. Yeşil yeşil bakıyorlar öylece. Belkide yenilemem gerekecek fideleri. Bende akan suya döndüm, daha önce bahsetmiştim. Damacananın olduğu boş saksıdan her bir saksıya besin pompalıyorum. Eksilen veya buharlaşan yine damacanadan takviye oluyor ama bütün saksıların EC değeri aynı oluyor artık.
Kolay gelsin.
20 cm aralık biraz dar değilmi
Kudret bey, fidenin birisi sağa, diğeri sola doğru yatacağı için aynı yöndeki iki fidenin arası 40 cm olacak. Yukarıda her borunun üzerinde iki plastik tel bulunuyor, fideler ip ile buraya asılacak. İki plastik telin arası da 40 cm.
Tek ranza 4 sıra yapana kadar çift ranza yanyana 3 sıra yapsaydın 6 sıra yerleştirir ve sanada yine aynı boşluklar kalırdı diye düşünüyorum.
Domatesde sizin dediğiniz gibi çift ranzada yetiştiricilik yapmak mümkün değil, domates fideleri büyüdüğünde bir birine girer ve birbirinin ışığını keser. Fideler büyüdüğünde daha iyi anlaşılır olacak. ****** büyürse :)
Ama sen bizi kandırıyorsun.:mad: Altta tek ranza üste iki tel, biri sağa yatacak, biri sola yatacak diyorsun. Başında söylesene, bizde ahkam kesmeyelim.:o O zaman çift ranza olmaz tabi ki. :( Dedim ya bizimkisi tereciye tere satmak.:D:D Merakla bekliyoruz artık.:confused:
Ama sen bizi kandırıyorsun.
insanı hasta ediyorsun
Sayın hocalarım, neler oluyor. Valla kötü bir niyetim yok...:D:D:p
Sn Envor böyle giderse bana Ankara ya bi sera kurduracaksın bakmayım diyorum ama dayanamıyorum :)
Elinize sağlık,
Bu işin vazgeçilmez şartı ışık ve ısı, önce bunu sağlamak gerekiyor. Benim gibi beceremeyenlerin temel yanlışı, klimatik ortamı oluşturamamak.
Sn. tartes çalışmalarınızı inceledim gerçekten çok güzel iş çıkartmışsınız,şuan yaptığınız **** yapacağınız yeni projeniz var mı?Varsa nedir?
Tecrübelerinizden faydalanabilirmiyiz.
Teşekkür ederim.
Sayın derin,
Bu yıl içerisinde yapay ışıkla oda içerisinde 1 m2 alanda sıcaklık, nem, karbondioksit, pH ve EC kontrollu NFT sistemi oluşturmayı planlıyorum.
Herhangi bir sorunuz olursa bildiğim kadarı ile cevaplamaya çalışırım.
soilless
24-03-2009, 22:04
Herkese merhaba,
pazar günü gazete de okudum. pzt biraz araştırayım dedim. birkaç site ve forum derken sn envorun, seradaki domates üzüm karışımı salkımları ve onları yavrularım diye sevmesi çok dikkat çekiciydi. geçmiş forum yazılarını inceledikçe sn tezel gibi aniden hastalandım. salı bugün çok ciddi bir araştırmaya girdim. yabancı sitelere dahi baktım ne oluyor böyle diye. iki danışmanlık sitesi ve nihayetinde abd tarım bakanlığı topraksız tarım detay bilgi kataloğuna ulaştım. sıfırdan ani bir ivmelenme ile ec, ph derken kendimi bu foruma attım.
tekrar merhaba, çok sıkı geliyorum:))) sevgilerimle
çok sıkı geliyorum:)))
Geleceğiniz varsa:p, emin olun daha çok göreceğiniz şeyler var...:D:D
Neyse, hoşgeldiniz aramıza.:p
ABD sitelerine kadar gittiyseniz, sizin de oralardan gördüklerinizi paylaşmanız faydalı olur.
Hoşgeldiniz Sn. Soilless,
Geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum:D:D:D. Tahlil sonuçlarınızı ve size konulan teşhisi ve size verilen tedavi yöntemlerini bizimle paylaşırsanız aynı hastalıktan muzdarip olan bizler de kendimize bir çare buluruz belki.
Ben bu hastalığın çaresini biliyorum, Ankara' da nasıl bilemiyorum? Ama Istanbul' da 15 milyonla kıyaslarsanız çok şanslı bir avuç kişinin dışında çare bulmak bulmak çok zor. Gerçi avatarınızı "Soilless" olarak seçmişsiniz ama kaç m2 "soil" iniz var bilemiyorum? Bu hastalık bir kaç m2 balkonla geçmiyor, minimum 100 m2 soil lazım.
Onun üzerinde isterseniz soilless olarak takılabilirsiniz, yoksa allah korusun onulmaz bir hastalığın pençesinde kıvranıp durursunuz:( Tekrar acil şifalar diliyorum.
akinselcuk
26-03-2009, 07:54
Sayın Soillees,
Bisiklete binmeyi öğrenmek gibi. Bence çok sıkmayın. Biraz daha rahat bırakarak gelin. Başlarda umduğunuzdan daha zor. Dengeleri hissedene kadar bitki sizinle dalgasını geçebiliyor. Ama hakimiyeti sağladıktan sonra siz bitkilerle dalganızı geçersiniz. Kışın ortasında sera kurmaya kalkmıştım. Dikerim biter diye düşünmüştüm. Teknik kısmı zaten çocuk oyuncağı demiştim. Ama sonra daha biraz daha sabırlı olmaya karar verdim. Gerçekten bir marul tohumu ile 2 ay uğraştıktan sonra ne istediklerini anlayabildim.
İşin içinde bitki yetiştirmek sonuçta ürün almak var. Elektronik var, otomasyon var, mekanik var, kimya var. Aşırı zevkli gerçekten de ama bitkinin hızı ayarında bir sabır gerekli bence.
Acarextt03
26-03-2009, 13:27
Ben bütün topraksız tarım bölümlerini okudum...
Syn envor'un çalışmalarını takdir ediyorum...
Nasipse bu ay başında çalışmalara başlayıp hali hazırda bekleyen kıvırcık fidelerimi büyütmeye başlayacağım... Fakat anlamadığım bir şey var...
Örneğin 100 lük pimaşı delip ve içine plastik pet bardağa delikleri açıp içine perlit koydum, içine bitkiyi yerleştirdim. Sistemin içine su bastığımda suyun seviyesi
1) Bardağın tabanının 1 cm altında mı olmalı?
2) Bardağın tabanına eşit seviyede mi olmalı?
3) Bardak suyun içine 1 -2 cm batmalı mı?
Yani su seviyesinde bir problemim var. Sonuç olarak bu sisteme verdiğim su çıkışın üstüne çıkamayacaktır. ve PVC nin içinde kalan su seviyesi ne olmalıdır..
Sn. Envor yardımcı olursanız sevinirim...
akinselcuk
26-03-2009, 14:20
Besinli su köke değmelidir. Bardağın 1 cm altında kalırsa bitkilerinizin büyümesi çok enteresan olur. : )
Çıkışın seviyesini, su, bardaklara 2 - 3 cm değecek şekilde değiştirin. Perlit su ile çok az temas ederse yukarı çıkamayabilir.
Bitkiniz büyüdükçe seviyeyi aşağı çekersiniz.
Kolay gelsin.
akinselcuk
26-03-2009, 14:24
Sayın derin,
Bu yıl içerisinde yapay ışıkla oda içerisinde 1 m2 alanda sıcaklık, nem, karbondioksit, pH ve EC kontrollu NFT sistemi oluşturmayı planlıyorum.
Herhangi bir sorunuz olursa bildiğim kadarı ile cevaplamaya çalışırım.
Işıklandırmayı led ile mi yapacaksınız. Tam deneme yapmaya hazırlandığım bir konu.
150 W halojen lamba 3 desimetrekare alan içindeki marul çimlerini 20 cm yukarıdan hiç etkileyemedi. Bu durumu çok enteresan buldum. Halojen lambada ışığın bütün gördüğümüz ve göremediğimiz geniş bir tayfının olduğunu düşünüyordum. Ama marul çimleri ışık yok muamelesi yaptılar.
Acarextt03
26-03-2009, 14:43
Yani su herhalükarda perlitin içine 2-3 cm girecek. Peki kök devamlı suyun içinde kalırsa hava ihtiyacını nasıl ayarlayacağız... Problem olmaz mı?
akinselcuk
26-03-2009, 14:58
Bardak tamamen suda değilse üst kökler havalanma işini yapacak. Ayrıca suyunuzda ya şakırdayarak akacak **** hava motorları ile hava vereceksiniz içinde erimiş oksijen olacak.
Kök yeterince büyükse mesela bardağın içini dolduracak kadarsa pet bardak ve perliti boş verin.
Çocukların sosis diye alıp denize girdiği strafor çubuklardan bulun. Pet bardağın ağzı kadar bir çapta yuvarlak strafor sünger gibi bir malzeme. Bunu 4 cm lik dilimlere kesin. kenardan ortasına kadar maket bıçağıyla kesip yarın. Ortasınada bitki sıkışmasın diye biraz oyuk açın. Pet bardağı koyacağınız deliğe bunu oturtun. kökler açıkta nefes alsın yarısına kadar da suya batsın.
Akan suda nur yüzlü dede sakalı gibi bir kök elde etmeniz bu şekilde pek mümkün olur kanaatindeyim.
Acarextt03
26-03-2009, 16:34
Valla süper anlattınız çok teşekkür ediyorum...
İlk resimde görüldüğü gibi, marul sistemini seranın kör noktasına kurdum. Böylece serada yer kaybı yaşamadık.
3., 4., 5. resimlerde de redüksiyonları 50'lik dirsek ile drenaj borusuna takılışını resimledim. Bu şekilde takmamın sebebi de, mümkün olduğunca buharlaşma ile su kaybının önüne geçmek.
69189
69190
69191
69192
69193
Sistemin su girişini tek 32'lik boru ile sera içerisine soktum, biri marul sistemine uzandı, diğeride domates sistemine. Domates sistemine gelen boruyu da ikiye musluk ile ayırdım, ikiye ayrılmış boruyuda ikiye ayırıp, uçlarına plastik musluk takıp, hortumların ucunuda pvc boruya taktım. Böylece boruya gelen su basıncını kedi isteğime göre ayarlıyabileceğim. Seranın tüm işleri bitmiş durumda, sadece dışarıdaki kötü hava şartlarının düzelmesini bekliyorum. Havaların düzelmesi ile fideleri seradaki yerlerine koyacağım.
69194
69195
69196
Arkadaşlar; 387 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=387552&postcount=387) nolu mesaj da benim gördüğümü sizde görüyormusunuz?
Şöylede sorabilirim: 387 nolu mesajda ne görüyorsunuz?
Sevgili Envor,
Sisteme koyacağın fidelerin büyüklüğü ve kök yapısı ne kadar olacak, yine viyolle mi koyacaksın? Eğer kökleri serbest olarak boru içine salındırabilirsen sana bir tavsiyem olacak.
Kökler aşağı salındığında boru tabanına temas edecek şekilde uzamış olarak konulabiliyorsa (Bunu viyolsüz daha kolay ayarlayabilirsin), o zaman yatay boruların içinde besin sıvısını biriktirip sistemi ağırlaştırmak ve depodaki besini borulara doldurmanın bir anlamı yok bence.
Boru tabanından akan su her köke gelince kökün oluşturduğu baraj nedeni ile bir miktar birikecek ve sonra taşıp veya aralardan sızarak yoluna devam edecek. O zaman boru ucundaki adaptörün konumunu yatay boruda su biriktirecek gibi ayarlamaya gerek yok.
Boru içinde biriken atıl besin sıvısının pH ve EC' sini kontrol etmen zor olacak. Bence su tabandan kendi mecrası içinde aksın ve köklere temasla yetinsin, köklerin etrafında aşırı sıvı biriktirmeye gerek yok bence. Böylece besin sıvısını daha ekonomik ve kontrol edilebilir olarak kullanabilirsin.
Kolay gelsin.
soilless
26-03-2009, 21:08
Herkese 2 gün aradan sonra tekrar merhaba,
mesajımı 4 aşamada iletmek istiyorum,
1- selam diyen, hoşgeldin diyen, gel de neler neler gör diyen, demeye fırsat bulamayan herkese heyecanla çokca selam
2- 44 yaşında, dış ticaret uzmanlığında, emekliliğine 7 yıl olan, her nekadar ankara içerikli email adresimde olsa şu an KDZ. Ereğli'de ikamet eden, emekliliğinde ege bölgesinde çiftlik, toprak, arı bal, 3-5 süt hayvanı hayali kuran, (ceo'ların emekliliğinde yaptığı şeyi yapmak isteyen:)))) ) organik tarım lafı edip daha sağlıklı bir doğal yaşam isteyen, hobi, sonra ticari ama zevkle bu işleri yaparak stress elektrik yüklerini toprağa vermek isteyen, bir kuşak öncesinin toprakla uğraşanların çocukları olarak bu özlemle yoğrulan biri olarak aniden aranıza katıldım. (negatif yükleri siz alırsınız artık:))))
3- soilless gibi çok iddalı bir kullanıcı adını burada çok emeği geçen arkadaşların hakkettiğine inanıyorum ancak bu adı almamın tek nedeni haikaten şahsıma ait şu anda 1 mt2 toprağım olmaması. ama şu anda.
4- ilk mesajımda da belirttiğim gibi haftasonu gazetede okudum, o andan sonra burayı keşfettim. harbiden 5-6 gündür topraksız tarım alt konu başlıklarını 2007-2008, 2008-2009 mümkün olan tüm detaylarını , fotoğraf, şema, resim, uygulama örnekleri, münazara, her detayı ile okudum. kopyaladım (izninizle) inceledim. Bu kadar özverili, samimi, ticari, kar kaygısı gütmeden, içten, saygılı bir paylaşım olabileceğini hiç ama hiç tahmin edemezdim. Toprağın her an her şeyi veremediğini, bitkinin ihtiyacı olanı zevkle, sistemle, severek, onları yeni doğan bebek gibi algılayarak verildiğini, başarmanın, önermenin hazzının yaşandığını ibret ve zevkle okuyarak, görerek keşfettim.
İlk mesajımda biraz ukalalık ederek başladığımın farkındayım. Ama bu bilinçli bir başlangıçtı çünkü toprağın gel de al diyerek verebildiğini ec ile nasıl coşturuyorsanız, hafif bir beyaz ukalalığın da forumu coşturacağı düşüncesinde idim.
Buradan edindiğim ve edineceğim bilgilerle en kısa zamanda balkon ve arkadaş bahçesinde uygulamaya başlayacağım. Sn Envor ve Sn Kudret Tezel'e zahmetim olacak sanırım.
Uygulamamı ,
Her aşamasını resimlerle, 5-7 günlük periodik gözlem notları ile ve durgun su, katı ortam (perlit+torf) çeşidi ile ve kapalı balkon, açık arazi çeşitlemesi şeklinde yapmayı ve yabncı kaynaklı bilgileri de sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.
Bisikletle ilk denememde direk özenle kesilmiş bakımlı bir yeşil çite girmiştim. Bu yüzden Düşüşüm nispeten yumuşak olmuştu. :))) Yıllar sonra aynı şeyi bir kez daha yaşayacağım sanırım. Ama sayenizde düşüşüm yumuşak olacak gibi:)))
Saygı ve sevgilerimle
Kudret Tezel
26-03-2009, 21:38
Hoşgeldiniz sayın soilless, gelişiniz biraz hızlı olmuş ama gidişiniz biraz zor olacak. Bu amansız hastalıktan iyileşerek kurtulana rastlamadık. Burası ilk hastalığın kapıldığı kovuş.
Çokları geldi geçti. Şimdi başka başka yerlerde kendi kendilerine tedavi olmaya çalışıyorlar. Siz adresinizi verinde yolumuz ereğliye düşerse ziyaretinize geliriz.
Sevgili Envor,
Sisteme koyacağın fidelerin büyüklüğü ve kök yapısı ne kadar olacak, yine viyolle mi koyacaksın? Eğer kökleri serbest olarak boru içine salındırabilirsen sana bir tavsiyem olacak.
Kökler aşağı salındığında boru tabanına temas edecek şekilde uzamış olarak konulabiliyorsa (Bunu viyolsüz daha kolay ayarlayabilirsin), o zaman yatay boruların içinde besin sıvısını biriktirip sistemi ağırlaştırmak ve depodaki besini borulara doldurmanın bir anlamı yok bence.
Boru tabanından akan su her köke gelince kökün oluşturduğu baraj nedeni ile bir miktar birikecek ve sonra taşıp veya aralardan sızarak yoluna devam edecek. O zaman boru ucundaki adaptörün konumunu yatay boruda su biriktirecek gibi ayarlamaya gerek yok.
Boru içinde biriken atıl besin sıvısının pH ve EC' sini kontrol etmen zor olacak. Bence su tabandan kendi mecrası içinde aksın ve köklere temasla yetinsin, köklerin etrafında aşırı sıvı biriktirmeye gerek yok bence. Böylece besin sıvısını daha ekonomik ve kontrol edilebilir olarak kullanabilirsin.
Kolay gelsin.
Sayın Sarıcan, önerileriniz için teşekkürler. Domatesleri sisteme viol ile koymayı düşünüyorum, kök ve fide yapısı boru içine salınacak durumda değil zaten, daha çok küçükler :) Boru içinin tam olarak dolu olmasının faydalarıda var aslında, elektrik kesintilerinden fazla etkilenmeyecektir, boru içerisinde bol oksijenli su hem fidenin susuzluktan strese girmesini önleyecek, hemde suyun fazla olması nedeniyle domatesin kökleri fazlalaşacaktır. Kök ne kadar fazla olursa, sudaki elementlerden de o kadar fazla faydalanacaklardır, diye düşünüyorum :)
Sayın Soilless tekrardan merhaba! Kudret hocamın dediği gibi, bu hastalıktan kurtulmak imkansızdır. Ne diyelim; Allah şifa versin:D:D
soilless
26-03-2009, 22:26
Sn Tezel,
Teşekkür ederim. Hastalığıma çareyi şırıngalı ec ile gidermenizi bekliyorum sizlerden :))) İnanın şu ana kadar hiç bir konuda hiç bir forum paylaşımlarına girmedim. Bu yüzden özele gönderileri (adresler sanırım özele gönderiliyor forumda!!!!) v.s. kısa zamanda halledeceğim. Aslında profesyonel anlamda, ticari anlamda, tutkulu hobi uygulaması yapma anlamında, bilgili ve tecrübeli arkadaşları burada Ereğli'de görmek, ağırlamak aklımdan geçen ama az biraz zamana ihtiyaç duyduğum bir açılım. Çünkü en azından bir örnek olarak Padişahlar için buralardan istanbula getirilen EREĞLİ'nin Osmanlı Çileği ni sanırım duymuşunuzdur. Ayrıca topraklı da olsa seracılık hakkında biraz bilgi alırım amacıyla bu bölgede 5-6 günde yaptığım ufak bir araştırmada yaklaşık 50-70 km sınır içerisinde profesyonel anlamda ticari bir sera işletmeciliğinin olmadığını öğrendim. Hemen tümü örtü altı uygulaması. Ben Burada 160 üyesi olan, üyeleri işletme, ekonomi, idari bilimler, hukuk, istatistik, halkla ilişkler, v.s gibi bölüm mezunlarının oluşturduğu bir derneğin yönetimindeyim. Bir STK olarak bölge ve ülke yararına olacak panel, seminer düzenlemekteyiz. Özetle az biraz daha uygulamalı örneğimle örnek olmayı, sonrasında eğer uygun görürseniz buraya çokca emeği geçen en az 3-4 arkadaşı böyle bir paylaşıma davet etmek düşüncelerim arasında.
Sizleri buraya davet etmek zevk olacaktır.
soilless
26-03-2009, 22:29
Sn Envor,
Şifa sizlerden. Şırıngamı hazırlıyorum. doldurur gönderirsiniz umarım.
:)))
Sn Envor,
Şifa sizlerden. Şırıngamı hazırlıyorum. doldurur gönderirsiniz umarım.
:)))
Şırınga, hap, serum, vs. ne tedavi gerekirese yapacağız artık. Taaa... ameliyata kadar yolu var :D:D:D
soilless
26-03-2009, 22:40
Teşekkür ederim.
saygı ve sevgilerimle
Arkadaşlar; 387 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=387552&postcount=387) nolu mesaj da benim gördüğümü sizde görüyormusunuz?
387 nolu mesajın neresinde ne görmemiz gerekiyor birader? Mesajda bir sürü fotoğraf var.
Bu arada, muhteşem olmuş kardeşim. Ellerine sağlık. Fideler geldi mi?
Resimdeki rakip seranın bir ajanı mı? :eek::D:D
Bunun hariricinde güzel bir sera içi kurulum çalışması görüyoruz.;)
250' lik borularda da kavun, karpuz yapacağım de de, bende burda düşüp bayılayım. Makaraya mı sarıyorsun, yoksa fotoğraf makinanın kılıfını kaybettin de onumu arıyorsun? Eti bisküvi reklamı yapacaksan bilmece sormana gerek de yoktur, biz senin domateslerinin ne kadar muhteşem olduğunu biliyoruz zaten. Boş kasaları söylüyorsan hiç işimiz olmaz. Seranın dışındaki silüeti de burdan tanımak çok zor. Kum tanelerinin arasını da tek tek arattırma bizi. Haydi söyle...
Acarextt03
27-03-2009, 09:33
Ben dışarıdan içeriye kaçamak bakan bir genç gördüm. alternatif olarak...
Kudret Tezel
27-03-2009, 19:44
Ben şaşkın şaşkın seranın kumuna bakıyorum.Burada birtorba kum için 1 km gitmek birde taksi parası vermek zorundasın. Seranın üstüne kat çıkacaksın anlaşılan sevgili envor, su tesisatını tavandan yapmışsın. Doğrumu gördüm.
Evet Kudret hocam, su tesisatını üstten döşedim. Elime ayağıma dolaşmasın diye öyle yaptım. Bugün sistemi sadece su ile denedim, sorunsuz çalışıyor, yarın fideleri dikmeyi düşünüyorum. Yarın akşam yeni resimler ile sizi bilgilendiririm. İnşallah :)
Arkadaşlar; 387 nolu mesaj da benim gördüğümü sizde görüyormusunuz?
Sanırım benim gördüğümü siz göremediniz :) Nasıl bir dünyam varsa artık :D:p
Bu resimde benim gördüğüm; Borudan yukarıdaki tele kadar uzanmış domates ağaçları görüyorum, hemde üzeri üzüm salkımını andıran domateslerle:o;)
250' lik borularda da kavun, karpuz yapacağım de de, bende burda düşüp bayılayım. Makaraya mı sarıyorsun, yoksa fotoğraf makinanın kılıfını kaybettin de onumu arıyorsun? Eti bisküvi reklamı yapacaksan bilmece sormana gerek de yoktur, biz senin domateslerinin ne kadar muhteşem olduğunu biliyoruz zaten. Boş kasaları söylüyorsan hiç işimiz olmaz. Seranın dışındaki silüeti de burdan tanımak çok zor. Kum tanelerinin arasını da tek tek arattırma bizi. Haydi söyle...
Sayın Sarıcan, arada bir iki yüz ifadesi yerleştirinde kelimeler arasına,;) kızıyormusunuz, şakamı yapıyorsunuz anlayayım...:D:D
Böyle yanlış, manlış anlamayayım...:p
Saygılar :)
Sevgili Envor,
Sen ya bir göz doktoruna git, **** gözlüğün varsa camlarını temizle:D:D:D
Bizi boş hayaller peşinde koşturma:mad: Sonunda Istanbul' da sera kurdurtacaksın bana:rolleyes: Sen hala fideleri dikeceğim diye uğraş, ben yakında hasata başlıyorum:eek:
Hahahahaha. Bu çok iyi olmuş işte:p:p
Ahaaa! o ne ya:D:D
Sayın Sarıcan valla bravo, siz hasat'a başlamışsınız :p, ben daha bugün diktim fidanları, 55 günden öncede kesin hasat edemem.:o
Tecrübe bu olmalı...:eek:
Peki görüntüsü güzelde, tadı nasıl domateslerinizin?:D:D Biraz anlatırmısınız?
Hayallerinize bir nebze çözüm oldu ise o yeter:D:D:D Lezzetine senin fideler büyüdüğü zaman bakarız. Bize de gönderirsin herhalde:cool:
69442
69443
Fırtına yüzünden meyvelerde çizikler oluştu ama yinede güzel gözüküyorlar. Değilmi?:p
Seradaki sistem şimdilik kusursuz çalışıyor, kem gözle bakılmaması tavsiye olunur...:D:D:p
69449
69450
69451
69452
69453
Penelophe
28-03-2009, 19:11
Bakanlar mı var. :D
Her şeyin çaresi var. Allah nazardan saklasın. "Kahyanur duymasın."
Birde merak ettim o kadar küçük bir viyolde fide o kadar nasıl büyüyebilmiş, görünürde kökte yok. Ben jiffy saksıda büyüteyim dedim biraz büyüyünce fidenin ayakta durması zorlaşıyor.
Teşekkürler sn. Sarıcan, valla süper olmuş. Neden benim aklıma gelmemişti bu.:D:D
Tecrübe bu işte...:eek:
Kazasız, belasız, fırtınasız bol hasatlı günler diliyoruz.
Kudret Tezel
28-03-2009, 22:57
Sevgili envor, sayın sarıcanın iyi dileklerine aynen katılıyorum. Allah emeklerini zai etmesin.Kem gözlerden korusun. Bol ürünlü hasatlar nasib etsin.Başarılar dilerim.
Sn Sarıcan, sn Kudret hocam; İyi dilekleriniz için teşekkürler, bir kazaya daha göğüs gerebilecek gücüm kalmadı.:p
69541
69542
Su pompası ve besin tankı, şu an besin tankının üstü betonpan parçasıyla kapatılmış durumda.
69548
69549
69550
69551
69552
sn. Envor yeniden başlamanıza sevindim,baharı bu yüzden çok seviyorum insanlara sıfırdan başlamaları gerektiğini gösteriyor.Bol hasatlı günler diliyorum.Hoşçakalın
Sevgili enver kardeşim hayırlı başlangıçlar, hayırlı neticeler, fırtınasız günler dilerim :)
Sn derin ve sn. jibuti, iyi dilekleriniz için teşekkürler.
Sevgili arkadaşlarım, sistemdeki su çok ısınıyor, ne yapmam lazım, hadi; Beyin fırtınanızı göreyim :)
Alan Parsons
29-03-2009, 20:26
sistem içerisinden başka bir -kapalı devre-akan su sistemi kurarasanız, heralde olur?
sistem içerisinden başka bir -kapalı devre-akan su sistemi kurarasanız, heralde olur?
Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım. Nasıl bir kapalı sistem?
Alan Parsons
29-03-2009, 22:29
Sayın envor bey aslında kapalı devreden kastım şudur;
akan su sisteminin boru sistemi içerisinden, ince bir bahçe hortumu veya başka bir-çok daha küçük-pvc boru ile bir diğer sıvı sirkülasyonu sağlamak, sanırım burada da soğutma yüzeyinin önemi ortaya çıkıyor,o nedenle bahçe hortumu gibi bükülebilen esnek bir malzeme daha uygun olur.
Bu iki ayrı sistemin birbirleri arasında sıvı transferi olmayacak olması nedeniyle kapalı devre terimini kullandım.
akinselcuk
29-03-2009, 23:05
Sistemdeki suyu ısıtan ne ? Hava durumu, güneş, ısıtıyorsa boruya yansıtıcı folyo kaplamak belki çözüm olabilir.
Pompa motoru ısıtıyorsa pompanın dışına soğutma yapılabilir. Motorun dışına bakır buzdolabı borusu sarılıp içinden yavaş yavaş su akıtılır.
Ya da Alan Parsons un dediği gibi, pvc boru içinden bahce hortumu geçirilir. Bahçe hortumundan soğuk su akıtılır. Devridaim ettirilir.
Fakat serin bir su kaynağı yoksa durum kötü. Ne motoru nede akan suyu soğutmak mümkün olmaz.
Sevgili Envor,
Sera örtüsü altındaki ortam sıcaklığı ne kadar? Sera dışında sıcaklık kaç derece? Su sıcaklığı besin deposunda kaç derece? Sistemden depoya tam dönerken seradan hemen çıkışta sıvı sıcaklığı kaç derece? Yani sıvı sisteme girerken kaç derece, çıkışta kaç derece? Bu değerleri verirsen daha mantıklı çözümler önerebiliriz.
Ama ilk acil önlem sera örtü altında PVC boruların ısınmasını önlemek için güneş ışığı ile temasını kesmek lazım. Aklıma güneş ışığını yansıtmak geliyor, yani parlak bir cisimle izole etmek lazım. Mesela mutfakta kullandığımız alüminyum folyo gibi. Daha iyisi alüminyum folyo zırhlı cam yünü ile izole etmek ve sera içi ısısı ile teması azaltmak.
Birde dışardaki besin deposunun üzerine bir gölgelik yapıp güneşle temasını kesmek lazım. Ayrıca deponun içine ahşap meyve sandıklarının tahtalarından panjur detayında bir ızgara yapıp sistemden gelen suyun depoya dökülmeden bu ızgaranın üzerine dökülmesini sağlayıp hem havalanmasını artırmak hemde ğerr mümkünse bir vantilatör ile bu ahşap ızgaranın üzerine hava üflemek lazım. Bu sisteme plastik enjeksiyon makinası çalıştıran sanayi sitelerinde soğutma kulesi diye rastlayabilirsin.
Gerçi bu buharlaşma ile su kaybını hızlandırabilir ama sistemin sıvısını soğutmanın en basit ve ucuz yoludur. Buda çözüm olmazsa besin deposunun içine yerden ısıtma borularının esnekliğinden faydalanarak spiral şeklinde bir boru demeti daldırmak ve bu borunun içinden soğuk su geçirerek depo içindeki besin sıvısını soğutmaktır. Bu sistem biraz daha teknik detay gerektirir. Gerekirse prensip şemasını bir çizimle gönderebilirim. Ama önce en ucuz ve basitini denemek lazım.
sevgili enver sistemdeki suyun ısınması sanırım besin tankınızın güneşe maruz kalması ve çok sığ olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Benim akansu kültüründeki su ısınmıyor,hemde gündüz sera içi sıcaklığı 40 dereceyi bulmasına rağmen.Ben besin tankımı toprak yüzeyinin 1 mt aşağısına yerleştirdim ve besin tankımıda mavi varillerden kullandım sanırım tankımın toprak yüzeyinin altında olması ve kalın mavi varillerinde etkisiyle su hiç ısınmıyor.Belkide ben yanlış düşünüyorum.Ama köylerde yazın peynir yağ gibi maddeleri toprağın altına gömerek muhafaza ettiklerini biliyorum :))
Sanırım tesisatın yukarıda olması direk güneş ışığıyla birlikte borulardan geçen suyu ısıtıyor. Bu boruları ve besin tankını güneş ışığından korumanız gerekli gibi. Aluminyum folyo veya kırtasiyelerde satılan, folyo ile aynı renkli defter/kitap kaplama malzemesi(daha ucuz olabilir) işinize yarayabilir.
omer.tuncer
30-03-2009, 11:11
+ jibuti bulmuş teknolojiyi. Günümüz sürdürüle bilir enerji kaynaklarında da, kışın ısıtma yazın soğutmaya bu yöntem uygulanıyor.
Demek ki atalarımız teknolojiyi bizden iyi biliyorlarmış.:)
akinselcuk
30-03-2009, 12:23
Ben de 100 metre bahçe hortumunu 1 metre toprağın altına göm suyu oradan geçir diyecektim ki tavsiye edilmiş.
Fakat serada üssten dolaşan su tesisatı yapıp sonra da suyu toprağın altından geçirmeye çalışıp soğumasını beklemek pek uygun bir iş değil.
En iyisi üstte dolaşan su tesisatını iptal edip yere indirilmesi hatta tabanda 20 - 30 cm gömülmesi.
Sn. envor bir kaç fabrikada ucuz çözüm olarak su soğutması şu şekilde yapılıyordu
Yüksek bir kule kulenin tepesinden düşen su 1 metre kadar aşağıda bir tel kafes var buraya çarpıyor.Tam bu kafesin olduğu hizada karşılıklı iki pencere bu pencereler hava akımı sağlıyor
burada tele çarparak dağılan su yaklaşık 8m yüksekten aşağı düşüyordu size bahsettiğim bu sistemde 40 derece hava sıcaklığında 21 derecelik soğuk su eldesi yapılabiliyordu ayrıca sistemden gelen su 40 derece olmasına rağmen buradaki ısınarak buharlaşan su sisteme yeniden kazandırılıyordu.
Pompanız var benzer bir sistemi sizde kurabilirsiniz.
akinselcuk
30-03-2009, 12:31
Envorun kurduğu sistemler çok fazla detaya inmiyor. İnce ayrıntılarla zaman kaybetmeyi sevmiyor. En kısa yoldan kurulacak bir sistemden en kısa sürede güçlü sağlıklı bitkiler almayı hedefliyor. Tam olark amacına hizmet ediyor.
Bizler ise işin tesisat görselliği ve hobi kısmıyla daha ilgiliyiz.
Bence Envor a daha pratik çözümler üretmek gerek. : )
Envor birader, Jibuti'nin dediği gibi besin tankını derinleştir ve toprağa göm. Başka bir şeye ihtiyacın kalmaz.
Bu arada: sera muhteşem olmuş. Ama domatlar ne zaman büyüdü de çiçek bile açmaya başladı onu anlayamadım. Bir gotoğrafta fideleri dikiyorsun. Üçüncü fotoğrafta diktiğin fideler çiçek vermiş:p:p Şu işin sırrını versen (diyeceğim ama vermezsin sanırım).:D
Yarında benim şakacıktan yaptığım gibi domates ağaçları ile dolmuş bir sera görürsen şaşırma:eek: Parmağını soksa avuç içinde domates bitecek adamın:D Birde kıskandırmak için kırmızı kırmızı domates resimlerini koyuyor:mad: Aynı fideler bize gelince küsüyor:(
Arkadaşlar, çok değerli fikir ve yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Sistemdeki suyun ısınma nedeni, seranın içerisinin çok ısınmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sıcaklık ve nem ölçer termometre daha alamadığımdan sera içinin kaç derece olduğunu ölçemedim, ama dün çok sıcaktı. Hatta sera içerisindeki bitkilerimin yaprakları dahi etkilendi bu sıcaklıktan. Hem sera içerisini biraz serinletmek, hem de fideleri direkt güneş ışığından korumak için, seranın üzerini gölge ağı ile kapattım. İlk tedbirim buydu, bugün hava parçalı bulutlu olduğundan mı, yoksa gölgeleme ağının faydasımı halen daha anlayamadım, yanlız sistemdeki su fazla ısınmadı. Bu arada besin tankımda 220 litrelik ve tamamı da toprağa gömülü, üzeride güneş ışığı geçmeyecek kadar korunaklı.
Eğer sistemdeki su ısınırsa, önerdiğiniz gibi boruları yansıtıcı folyo ile kaplamayı düşünüyorum. Sisteme su basan boruları kuma gömmek de dün aklıma gelmişti, fakat sn. akinselcuk'un dediği gibi, en kolay yolu seçmek bende sabitlenmiş durumda :) Şimdi o boruları söküp, kuma gömmek çok zor bir işmiş gibi geliyor bana, hele hele işlerimin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde.
Bir diğer düşüncem de, sera içerisine zaman saatli bir sisleme mekanizması kurmak. Şimdi diyeceksiniz ki; Boruları kuma gömmekten üşenen biri, nasıl olacak da sisleme kuracak.:D:D İşte onu bende anlamıyorum, ilk defa kurulacak sistemin işi beni hiç korkutmuyor ve zoruma gitmiyor.:p Ama kurulmuş bir sistemi, tekrardan kurmak çok zor... Bu işten bir mana çıkarabilen varsa hemen söylesin, hiç olmazsa benimde kendimi anlayabilmeme yardımcı olacaksınız...:p
69748
69749
69750
69751
69752
Gölgeleme ağını M2'sini 70 kuruşa aldım, 150 M2 = 100 tl. Bu kriz zamanında ne kadar tasarruf etmeye çalışıyorsamda, sürekli bir yerlerden masraf edeceğim şeyler çıkıyor.:D Ama sanırım işe yaradı. Sn. jibuti, sizde önlem alsanız iyi olacak, sıcak bitkinizi bozmasın. :)
Yarında benim şakacıktan yaptığım gibi domates ağaçları ile dolmuş bir sera görürsen şaşırma:eek: Parmağını soksa avuç içinde domates bitecek adamın Birde kıskandırmak için kırmızı kırmızı domates resimlerini koyuyor Aynı fideler bize gelince küsüyor
Sayın Sarıcan; Nazarlıyacaksınız bizi, sonra bastığımız yerde ot bitmeyecek.:eek::D Domates kardeşimde meyve vermeyecek.:p
Ekmeğimizle oynuyorsunuz...:D:D
Kudret Tezel
30-03-2009, 20:25
Çözüm yok değil sevgili arkadaşlar var tabii.Gerekiyorsa su cebri olarak soğutulur. Bunun için çeşitli yöntemler uygulana bilir. Ancak öncelikle sevgili jibutinin öneresi, depoyu toprağa gömmek ve sevgili akın selcuk un tavandan döşenen boruların iptal edilmesi fikrine katılıyorum.
Soğutma kuleleri buharlaşmayı hızlandıracağı için eriyiğin ec değerini fazlasıyla etkiler ve su takfiyesi hususunda sıkıntı yaratabilir belki.
Sevgili sarıcan ın sorduğu soruların cevaplanması , yani ortam sıcaklığı, giriş çıkış sıcaklığı debi stok hacmi gibi doneler bilinirse cebri soğutmanın ekonomik boyutu ve gerekli techizat hesaplana bilir. Bu tür bir ortamda en pratik yöntemlerden biride tankın etrafına bir çuval sarmak ,çuvalı biraz ıslatmak, vantilatör veya rüzgar yardımıyla suyun buharlaşma ısısından
istifade ederek suyu soğutmaktır. Sırsız testilerin suyu soğuttuğu gibi.
Sevgili enver, öneriniz için teşekkürler sanırım yarın telde bu işi sizle konuşuyor olucam ee napalım siz soktunuz aklımıza :)
Biz önlemimizi aldık, nazar boncuğunu da taktık:eek: Bundan sonra bir şey olmaz:p Keyif içinde domates ağaçlarını bekleyebilirsin ama sende kıskandırma bizi:D:mad::( Öyle uzaktan kırmızı kırmızı domatesleri gösterip :mad:
Zeytinci
30-03-2009, 21:17
Buradaki arkadaşlar börtü-böcek, bitki-çiçeği aşmış. Başarılar arkadaşlar.
Serada, bodurlar için, dikine alan kullanımı iyi fikir. Birim hacime **** alana düşen bitki miktarı sınırı var mıdır acaba?
Belki de vardır. Okumam gerek.:)
ama sende kıskandırma bizi:D:mad::( Öyle uzaktan kırmızı kırmızı domatesleri gösterip :mad:
Tamam öyleyse. Biraz da kızarmamış domates resmi ekliyeyim :D:D Kıskanmazsınız :eek:
69763
69764
Yeni seranın mahsulleri mi bunlar? Ben ne dedim? "Parmağını soksa avuç içinde domates biter." Ben adamımı tanırım, bak avuç içine!
Deniz Abi
01-04-2009, 06:04
Herkese merhaba,
Evde pencere önünde saksılarda yıllardır biber, domates yetiştiren birine bu forum aracılığı ile hayli bol miktarda teşvik edici materyali sunup, bitki yetiştiriciliğine yeni bir bakış açısı kazandıran, tabiri caizse bir "Topraksız Tarım Ansiklopedisi" hazırlayan tüm dostların eline, emeğine, yüreğine sağlık.
Aranıza katılışımın 3ncü, sizlere seslenmemin ilk gününde bana sağladığınız bilgi birikimleri için teşekkürlerimi kabul edin, haklarınızı helal edin ;)
Malum, evinde kendi çapında birkaç domates ve biber dalı ile avunup, haftada bir kez sabah kahvaltısında birkaç eşsiz lezzetli biber yiyebilen sayısız insandan biri olan ben; sizlerden öğrendiğim bilgilerle öncelikle yer sıkıntısından, sonrasında yetiştirme noksanlıklarından hızlı bir şekilde kurtulup, yıllardır özlediğim bol verimli ve fazla sayıdaki sebze-meyvelerimle daha keyifli günler yaşayacağım galiba :rolleyes:
Tüm geceyi bilgisayar başında okumak ve öğrenmekle geçirdiğim için, ayrıca mesaime yetişmek zorunda olduğum için iş dönüşünde sizlerle kendi çapımda yaptığım nacizane sistemimi resimlerle paylaşacağım.
Aslında o zamana kadar bekleyip, ilk mesajımı sistemimi sizlere sunarak göndermek istemiştim ama hissettiğim heyecanı eminim burdaki herkes ilk başlarda hissetmiştir. Ben de heyecanıma hakim olamadım ve işte burdayım :rolleyes:
Tekrar görüşene kadar sağlıcakla kalın :rolleyes:
Hoş geldiniz Deniz Bey,
Avatarınıza kanıp abi diyecek kadar yaşlı mısınız? Çok amansız bir hastalığa yakalanmışsınız. Daha çok geceler bilgisayar başında uykusuz geçecek bilginiz olsun. Yeni uğraşınızda kolaylıklar diliyorum.
Bahar gelince hasta sayısı epey arttı. Allah hepimize şifa versin :D:D
Sevgili Deniz Abi, aramıza hoş geldiniz. Ankaralı dostlarımıza (doğal olarak da Topraksız tarım hastalığından muzdariplere) bir kişi daha eklendi sayenizde. Gerçekten çok yararlı bir uğraş seçmişsiniz kendinize. Mesleğinizin ne kadar stresli olduğunu düşünürsek, bu uğraş sizin için gerçek bir terapi olacaktır. Bunun yanında mesajınızda da belirttiğiniz gibi kendi üretiminiz olan son derece lezzetli ürünler yemek de cabası.
Sisteminizin fotoğraflarını merakla bekliyoruz. Ayrıca aklınıza takılıp da cevaplayamadığınız sorularınızı da (tabii öncelikle forumda araştırmanızı tavsiye ederim) hiç çekinmeden sorun. Mutlaka birileri yardımcı olacaktır.
Çalışmalarınızda başarılar.
Deniz Abi
01-04-2009, 22:15
Sayın Sarıcan, Sayın Malbman, öncelikle hoşbulduk, çok teşekkür ediyorum. Eve gelir gelmez nacizane sistemimin fotoğraflarını çektim. Yorumlarınızı almak için sabırsızlanıyorum. ;)
Ayrıca Sayın Sarıcan, yaş konusunda pek iddialı olabilecek bir durumda değilim ama yolun yarısı tabir edilen yerlerdeyim. :rolleyes: Fakat eğer bu topraksız tarım konusu yaklaşık 1 haftadır hissettirdiği heyecan ve mutluluğu halet-i ruhiyeme aşılamaya devam edecek olursa galiba gitgide gençleşeceğim ;)
Kurduğum minik sistemimde 9 adet, her biri çay bardağı büyüklüğünde küçük saksıcıklar var. Bunların altında ve alta yakın yan kenarlarında delikler açtım.
70182
Sonrada bunlara cocpeat-perlit karışımından oluşan agregat doldurarak domates, salatalık ve deneme amaçlı olarak karpuz ve kavun tohumlarını ektim. Çimlenmeleri için nemli bir ortamda bekletiyorum.
70183
Sistemde akvaryum malzemeleri temin eden bir yerden aldığım hava ve su motorlarını kullanacağım.
70184
70185
Su motorundan dağıtımı ise serum setleri ve üç yollu musluklarla yapacağım. Meslek icabı iş yerinde sık sık muhattap olduğum bu sevimsiz malzemelerin şu sıralar hayatımın en zevkli uğraşısının içinde yer alması çok farklı bir duygu :rolleyes:
70186
Deniz Abi
01-04-2009, 22:18
Sistemin su dağıtım şeması şu şekilde:
70190
Sistem ise şöyle bir şey:
70192
70191
Plastikten yapılmış dekoratif bir malzeme kutusunun kapağına deldiğim dokuz deliğe, yakında çimlenmesini beklediğim sebze meyvelerimi yerleştirip keyifle gelişimlerini izleyeceğim. :rolleyes:
Sistemi sürekli çalışır vaziyette tutmayı planlıyorum. Umarım fazla besleme yapmış olmam.
Sevgili deniz Abi, öncelikle avatarınızın altında yazan "Şehir: akara" yazısını Ankara olarak düzeltir misiniz:p:p Güzel. Çok teşekkür ederim.
Şimdi de lütfen 448 numaralı mesajdaki ikinci fotoğraftaki Canderel'in ne işe yaradığını söyler misiniz? Sistemde şeker hasatası tohumlar falan mı var, yoksa sulama için kullandığınız (meslek icabı iş yerinde sık sık muhattap olduğunuz) diğer sevimsiz aparatlardan bir tanesi de bu mu?:D:D
Şaka bir yana; naçizane fikrimi soracak olursanız, sizin sistemde karpuz ve kavun olmaz. Zira o bardaklar bu iki bitkinin köklerine bile yer sağlayamaz. Bu nedenle karpuz ve kavunlar için bahçede yer aramaya başlasanız iyi olur:p:p
Yalnız ben işin en önemli kısmını çıkaramadım. Sisteminiz durgun su kültürü mü yoksa akan su kültürü mü olacak. Zira o dekoratif kutunun içindeki hortum kalabalığının ne iş yapacağını pek anlayamadım. Sistemi sürekli çalışır vaziyette tutacağınız yazmışsınız. Bunu biraz açar mısınız? Sanırım burada bir belirsizlik var.
Deniz Abi
01-04-2009, 23:09
Sayın Malbman, şehir bilgisi düzeltilmiştir, hatırlattığınız için teşekkür ederim ;)
Diğer konuya gelince, günde 50 bardaktan fazla çay içen ve şeker tutkusundan vazgeçemeyen biri olarak en sık kullandığım malzeme olan yapay tatlandırıcım yanlışlıkla o fotoğrafa da girmiş, gözüm o kadar alışmış ki ona, siz söylediğinizde farkettim :D
Benim küçük sistemimde karpuz kavun olmayacağı aslında aklıma gelmişti. Ancak köklerinin büyüklüğü açısından değil de, nisbeten kurak veya çorak arazide yetiştirdiğimizden dolayı, akan su sisteminde tutmayacağını düşünmüş, yine de bir deneme yapmak istemiştim. Sizin bahsettiğiniz konu da diğer bir handikap galiba.
Tasarladığım kutu bir akan su kültürü. Kutunun içindeki borucuklar serum setlerinin boylarını kısaltamayışımdan kaynaklanıyor. Suyun içinde bulunmalarının sorun çıkarmayacağını düşünüyorum, neticede inert maddelerden imal edilmişler. Üç yollu musluklarla hazırladığım besleme hatlarından çıkan dokuz hortum, her saksının içine damlama şeklinde sulama yapacak. Sürekli çalışmasından kastım ise, sisteme fideleri koyduktan sonra hiç kapatmadan çalıştırmak. Gece şartlarında ise gerekirse bir suni ışık kaynağı ile ışıklandırma yapmayı düşünüyorum.
Sevgili Deniz Abi, yaptığınız sistem akan su kültürü olmaz. Zira gördüğüm kadarıyla kutunun altı besin tankı olacak ve sizin saksı niyetine kullanacağınız bardaklar da besin tankındaki besin eriyiğinin içinde duracağı için, bardaklara damlama sulama yapmanıza gerek yok.
Sizin tek yapacağınız akvaryum hava motoruyla besin eriyiğine hava vermek olmalı. Gördüğüm kadarıyla yapabildiğim yorum bu. Umarım yanlış anlamamışımdır. MAlum bu saatte çoktan yatmış, dinlenmeye çekilmiş olması gereken bir beyni kullanıyorum:p:p
günde 50 bardaktan fazla çay içen
50 bardak mı?:eek::eek:
Deniz Abi
01-04-2009, 23:45
Sayın Malbman, kutunun derinliği fotoğrafta pek belli olmuyor ama köklerin suya değmesi biraz zor gibime geliyor, ya da şöyle söyleyim, kökler suya değene kadar epey büyümeleri gerekiyor. O zamana kadar da suyu devridaim ettirmek gerekecek galiba.
Bu sistem aslında, torpaksız tarım işinin alfabesinin ilk harfini eğri büğrü bir şekilde yazmaya çalışmaktan ibaret benim için. Ülkemizde henüz el değmemiş olarak tabir edilecek kadar yeni konular bunlar. Ve sizler sayesinde muhtemelen birçok cesur yürek çıkacak memlekette. Emeğinize sağlık. Kimbilir, belki yakın bir sürede bir arkadaşın kurduğu entegre topraksız tarım ürünleri üretim tesislerinin fotoğraflarını görürüz forumda :rolleyes:
Sevgili Deniz Abi, kutuya besin eriyiği dolduracaksanız, bardakların suyun içinde kalacağı şekilde doldurabilirsiniz. Kökler suya değene kadar epey büyümesi gerekecek demişsiniz ama bardaklar suya deydiği ve bardaklardaki agregat suyu tuttuğu sürece, bitkileriniz köklerini en aşağıya kadar uzatacaktır.
Deniz Abi
02-04-2009, 00:14
Sayın Malbman, haklısınız. Bilgiyi sadece öğrenmek yetmiyor, öğrenileni analiz edip yorumlamak, anlam katmak gerekiyor. Bunları da sizin sayenide yapabiliyorum, teşekkür ederim ;) Henüz bu maceranın başında biri olarak, ufkumu açtığınız için minnettarım ;) Sistemimi hemen modifiye ediyorum, durgun su kültürüne geçiyorum, böyle olunca da elimde kullanılmayı bekleyen bir su pompası kalıyor. Forumda geçen "acemi açgözlü olur" sözüne istinaden yarın iş çıkışı bir yapı markete giderek su borusu, vs. alarak akan su kültürüne bir adım atıyorum. ****** desteklerinize güvenerek. :rolleyes:
Sevgili Deniz Abi, öncelikle bizim sayemizde bir şey yapmadığınızı belirtmek isterim. Zira her kes yaptığı her şeyi kendi sayesinde (ama forumdaki engin bilgi kaynaklarından öğrendiklerini özümsediği ve kendi bilgileri ile kaynaştırdığı için) yapıyor. Bu nedenle yalnızca kendinize minnettarsınız.
****** desteklerinize güvenerek
Demişsiniz.
Bu forumdaki her kes, her an yardımınıza koşmaya hazırdır. Bu yüzden aklınıza takılan ve forumda cevabını bulamadığınız (ya da cevabını bulup da aklınıza yatmayan ya da daha ayrıntı istediğiniz) sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
Deniz Abi
02-04-2009, 05:13
Sayın Malbman, desteğiniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince öğrenmeye ve mümkün olduğunca da katkıda bulunmaya çalışacağım bundan böyle.
Akabinde bir soru sormak istiyorum. Elimde bir yapı marketten aldığım kaliteli bri yeşil yapraklı bitki besini vardı. Bunun içeriğinde şöyle yazıyor:
Engrais CE - İzelement katkılı NPK gübre çözeltisi 6.4.5
Toplam Azot (N) %6
-Nitrat Azotu (N) % 2.9
-Amonyak Azotu (N) % 2.6
Suda çözünür Fosforpentaoksit (P2O5) %4
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) %5
Suda çözünür Bor (B) %0,013
Suda çözünür Bakır (Cu) %0,003
EDTA ile şelatlı, Suda çözünür Demir (Fe) %0,021
Suda çözünür Mangan (Mn) %0,011
Suda çözünür Molibden (Mo) %0,0011
Suda çözünür Çinko (Zn) %0,0058
2 litre suya 10 ml katılarak kullanılıyor. Sizce bu solüsyonun su kültüründe besin ortamı maksatlı olarak kullanım ihtimali ve muhtemel başarısı nedir?
Bu konu Kudret hocamın ya da envor'un uzmanlık alanına giriyor. Bu yüzden onların cevaplaması daha uygun olacaktır.
Deniz Bey,
Yapmaya çalıştığınız sistem linkteki aeroponic sistemin benzeridir. Pompadan bastığınız besin sıvısını kökler üzerine püskürtsenizde yeter. Köklerin depodaki sıvıya değmesine gerek yoktur. Çokta başarılı olacağınız kanısındayım. Elinizdeki besin kiti toprakta üretilen bitkiler için takviye sulama besinidir. Topraksız tarımda element yoğunluğunun biraz daha fazla olması gerekir. Başarılar
http://www.futuregarden.com/hydroponics/systems_aerospring.html
Acarextt03
02-04-2009, 09:07
Valla siz çok hızlısınız Deniz Bey...
Ben 1 aydır okuyorum. İnceliyorum. Planlar çizip, fizibilite hazırlıyorum.
Siz bir akşam üye olup ertesi gün sistem hazır. Süpersiniz.
Ama bu siteden anladığım kadarıyla Elinizdeki bitki besini bu sistemlerde pek de yeterli olmuyor. Sayın Enver ve Kudret beyin EC lerini şiddetle tavsiye ediyorum..
Onlara da sorarsanız size güzel fikirler vereceklerdir. İhtiyacınız olan birçok şeyi bu siteden bulabilirsiniz... Size şimdiden başarılar diliyorum. İyi Günler...
Deniz Abi
03-04-2009, 03:28
Sayın Sarıcan teşekkür ederim, linkteki sistemi inceledim, kendi sistemimi modifikasyon hazırlıklarına giriştim ;)
Sayın Acarextt03, iyi veya kötü farketmez, bir sistem kurup işe başlamak gerekiyordu. Her ne kadar kıymetli dostlarımızdan öğrendiklerimiz hatırı sayılır bir bilgi birikimi sağlasa da, kendi hatalarımızı görmeden ilerlemek mümkün değil. Bu işi profesyonel anlamda yapmayı planladığımı düşününce fazla da hızlı görmüyorum kendimi aslında :rolleyes: Ben de size çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Saygı ile...
Deniz Abi, aramıza hoşgeldiniz! Yapmış olduğunuz sistemi ilgi ile izliyor vede başarılar diliyorum. Elinizde mevcut olan gübre, topraksız tarım için bence yeterli değil. İz element olarak belki yeter ama N.P.K + ca, olarak yetersiz görünüyor.
Engrais CE - İzelement katkılı NPK gübre çözeltisi 6.4.5
Toplam Azot (N) %6
-Nitrat Azotu (N) % 2.9
-Amonyak Azotu (N) % 2.6
Suda çözünür Fosforpentaoksit (P2O5) %4
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) %5
Suda çözünür Bor (B) %0,013
Suda çözünür Bakır (Cu) %0,003
EDTA ile şelatlı, Suda çözünür Demir (Fe) %0,021
Suda çözünür Mangan (Mn) %0,011
Suda çözünür Molibden (Mo) %0,0011
Suda çözünür Çinko (Zn) %0,0058
Akan su kültürü pvc boruda yetiştiricilik denemesi :)
70901
Çiçek yoğunluğunu görünce, bombus arısını da yerleştirdim seraya:D:D
70903
70904
Birader hemen ne ara bu kadar köklendi bunlar yav? Maşallah. Bu defa sera tam fonksiyonlu çalışacak anlaşılan. Bambu arısı falan...:p:p
Ben boncuğu hazır tutayım da, ne olur ne olmaz:D:D:D
70918
Sayın envor, hayırlı olsun, seranızın tabanı neden kumlu? Özellikle kum koyulması mı gerekiyor.
Bu boncuğa benim gözler bile bir şey yapamaz.:D Boncuk Kahyanur' dan mı?:D:D
Sayın envor, hayırlı olsun, seranızın tabanı neden kumlu? Özellikle kum koyulması mı gerekiyor.
Sayın nariçi, özellikle konulması gerekmiyor, biraz pis bir yerdi, ne kadarda temizlesem de, toprağın içinden naylon, tel, tahta vs. parcaları vardı, bende kamyonla kum getirttim ve serdim, tamamen estetiklik:D
soilless
06-04-2009, 16:07
Herkese merhaba,
Hızlı giriş yaptıktan sonra suskun kaldım gibi görünüyor ancak hem iş yoğunluğu hem buralarda hava inanılmaz sisli, puslu soğuk olunca durdum. Ancak forumu izlemeye devam ediyorum. Ayrıca burada tarım satış, fideleri 15 nisanda satışa çıkaracak. Bu yüzden sistemi kurmak ve sizlerle paylaşmak için biraz daha zamanım var. Açık balkon ve bahçede yapacağım için o zamana kadar sanırım havalar daha iyi olur.
Kudret Tezel
06-04-2009, 22:24
Sevgili Deniz Abi.... Özür dilerim bu hitabet hiç olmadı. Kendimi bayağı genç hissettim, oysa genç olan sizsiniz. Bunu sevgili Deniz Kardeşim olarak değiştirmek istiyorum müsaade ederseniz. Aramıza hoşgeldiniz.Yapmış olduğunuz cevirilerle bizleri bilgilendirdiniz,size teşekkür borçluyuz. Yakalandığınız bu amansız topraksız tarım hastalığından dolayı geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum ama nafile ,denedik geçmiyor.
Ben işin teknik kısımlarını seviyorum,hesap kitap sistem ve çeşitli besin eriyikleri hazırlamak gibi. 457 numaralı mesajda bahsettiğiniz 6 4 5 +iz element gübresinin kuracağınız sistemde kullanılıp kullanılamayacağı hakkında etraflıca tartışıp gübre konusundaki bilgilerimizi yinelemek ve yenilerini katmak istiyorum. Zira bu konu teknik bir konudur varsayımlarla karar verilemez. Arayanlara kolaylık olması açısından konuyu besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında tartışırsak iyi olur kanaatindeyim, arkadaşilarımın yorumlarını bekliyorum. Tekrar hoş geldiniz çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Mikrop domatım kendisini sarmaşık zannediyor:D Bunu bana malbman hatırlattı:D Kendisiyle konuşurken, "mikrop domatım kendisini sarmaşık zannediyor" deyince, anladım ki bunlarda bu his genetik :))))
Madem öyle yapacak iki iş var, ya pikolağa götüreceğiz, ki bu imkansız. Düşünsenize; Pisikoloğa gidiyorum, "efendim domatesim kendisini sarmaşık zannediyor" dediğimde, pisikolag domatesimi hastası kabul edecek, yok sa benimi:eek:
Ya da; Mikrop'a sarmaşıkmış gibi davranmak. Bende öyle yaptım, sarmaşık gibi yaşaması için yüksek bir yere astım, bir yere veya şey'e sarılamayacak ama, sarmaşık gibi uzayıp gidecek. Artık mutludur her halde.:D
71425
71426
****** asınca drenaj sorunu çıkıyor ortaya, onuda plastik bir huni ile aştım, huninin ucuna hortum takıp, domates borusuna drenaj edeceğim suyu.
71427
Bu resimde de gördüğünüz, akan su kültüründeki domateslerin büyüdüğünden, ipe alma zamanımızın geldiğini anladık ve astık :)
Sayın Sarıcan, size anlatmak istediğimi, şimdi daha iyi anlayabilirsiniz.
71428
71429
Askı kancaları seralara özel mi? Çok fonksiyonel bir askıymış. Mikrop domatlar varendalar için biçilmiş kaftan. Tohumdan mı yetiştirmiştin?
Sayın malbman RRDA kurmaya karar vermiş, bütün kalbimle destekliyorum. Aslında biraz daha ileri gidip MDA olarak organize olsa daha da memnun olacağım.
Kurduğu ağa gönüllü olmak için gönderdiği RR leri çoğaltmaya çalışıyorum. Sende hem RR, hem mikrop desteği verirsin. Kim tutar MDA' yı. Kudret Bey' de pembe de var. Daha ne olsun.
Askı kancaları seralara özel mi? Çok fonksiyonel bir askıymış. Mikrop domatlar varendalar için biçilmiş kaftan. Tohumdan mı yetiştirmiştin?
.
Evet, askı kancası diye adlandırılıyor, seralar için özel yapılmış bir aparat. Tohumları yurt dışından getirttim, burada tohumunu üretmek istiyorum.
****** asınca drenaj sorunu çıkıyor ortaya, onuda plastik bir huni ile aştım, huninin ucuna hortum takıp, domates borusuna drenaj edeceğim suyu.
Huniyi de takınca senin mikroplar tam psikiyatristlik olmuş envor:p:p Sonları Manisa gibi görünüyor, haberin olsun:D:D
Huniyi de takınca senin mikroplar tam psikiyatristlik olmuş envor:p:p Sonları Manisa gibi görünüyor, haberin olsun:D:D
Bir tanesi zaten Manisada.:D:D
Işıklandırmayı led ile mi yapacaksınız. Tam deneme yapmaya hazırlandığım bir konu.
150 W halojen lamba 3 desimetrekare alan içindeki marul çimlerini 20 cm yukarıdan hiç etkileyemedi. Bu durumu çok enteresan buldum. Halojen lambada ışığın bütün gördüğümüz ve göremediğimiz geniş bir tayfının olduğunu düşünüyordum. Ama marul çimleri ışık yok muamelesi yaptılar.
evet, 90W led sistemi ile yapacağım
Cherryler...
72457
Salkımlar...
72458
72459
Maaşallah... Şiir gibi... Gönlün gibi hasadında zengin olsun. Fideye ip bağlamayı tarif edecektin. Yakın plan bir resim koyabilir misin? Birde fideler hangi boya gelince alt yapraklardan budama yapıyoruz onu bir tarif etsen sana zahmet. Koltuk alma dışında budama yapmak gerekli mi?
omer.tuncer
13-04-2009, 23:08
Askıya alma ve Budama
Domates 15-20 cm. boylanınca dip kısmından genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak ipe alınır ;ancak bitkinin gövde ve büyüme noktaları gevrek olduğundan ipe alma ve sarmada bitkinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Budama;Koltuk ve yaprak alma, tepe vurma şeklindedir. Koltuk alma;ana gövdeden çıkan yaprakların koltuğundaki yeni sürgünler 2-3 cm iken koparılır. Yaprak alma; en alt salkımda meyvelere ben düştüğü zaman salkım altındaki tüm yapraklar ve hastalıklı,yaşlanmış, kurumuş tüm yapraklar koparılır. Tepe kesimi; mevsim şartlarına ve meyve durumuna göre 4-8 salkımdan sonra iki yaprak bırakılarak vurulur. Meyve salkımı ucunda oluşan sürgünler koparılır.
Sayın Sarıcan haddim olmadan bahçesel forum dan alıntıyı buraya ekledim hata varsa af ola.
Acarextt03
14-04-2009, 10:15
askıya alma ve budama
domates 15-20 cm. Boylanınca dip kısmından genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak ipe alınır ;ancak bitkinin gövde ve büyüme noktaları gevrek olduğundan ipe alma ve sarmada bitkinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Budama;koltuk ve yaprak alma, tepe vurma şeklindedir. Koltuk alma;ana gövdeden çıkan yaprakların koltuğundaki yeni sürgünler 2-3 cm iken koparılır. yaprak alma; en alt salkımda meyvelere ben düştüğü zaman salkım altındaki tüm yapraklar ve hastalıklı,yaşlanmış, kurumuş tüm yapraklar koparılır. Tepe kesimi; mevsim şartlarına ve meyve durumuna göre 4-8 salkımdan sonra iki yaprak bırakılarak vurulur. Meyve salkımı ucunda oluşan sürgünler koparılır.
Sayın sarıcan haddim olmadan bahçesel forum dan alıntıyı buraya ekledim hata varsa af ola.
1 ) Enver beyde sürekli 10 cm den sonra alın diyor ?
2 ) Meyveye ben düşmek de ne demek anlayamadım ?
3 ) Tepe vurulmasında bir örnek resim rica ediyorum...
Teşekkürler
omer.tuncer
14-04-2009, 10:24
İşin aslına bakarsanız ben düşme nedir bende bilmiyorum. en altta yazdığım gibi alıntı
Maaşallah... Şiir gibi... Gönlün gibi hasadında zengin olsun. Fideye ip bağlamayı tarif edecektin. Yakın plan bir resim koyabilir misin? Birde fideler hangi boya gelince alt yapraklardan budama yapıyoruz onu bir tarif etsen sana zahmet. Koltuk alma dışında budama yapmak gerekli mi?
Sayın Sarıcan, ip bağlama açıklamasına buradan bakabilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=320405&postcount=144)
Fidelerin alt yapraklarının alınması yetiştirilen ortama göre değişiklik arz eder. Ama genel olarak düşünürsek alt meyvenin kızarmasıyla birlikte alınmaya başlanır. Yaprak alma abartılmamalıdır. Bitkinin her zaman üzerinde yeterince yaprak bulunmalıdır ki, bu fotosentez için çok önemlidir.
1 ) Enver beyde sürekli 10 cm den sonra alın diyor ?
2 ) Meyveye ben düşmek de ne demek anlayamadım ?
3 ) Tepe vurulmasında bir örnek resim rica ediyorum...
Teşekkürler
1:p Koltuk almayı 10 cm olsun öyle alın dememdeki sebeplerden; a) Filizin boyu kısayken bazen tam dibinden kopartılamıyor, bir parcası orada kalıyor ve tekrardan uzamaya başlıyor. b) Bitki yeni oluşan filizlerine bebek muamelesi yapıyor, kökleri yardımıyla, filizleri için topraktan veya her ne ortamdaysa, oradan daha fazla iz element almasından dolayı böyle söylüyorum. Ne kadar bebek, o kadar mama
2:p Meyveye ben düşmek; Domatesin meyvesinin altının penbeleşmesi, koyu yeşil renginin açılması ile, meyvenin kızarmasının belirtisine denir.
3:p Tamam:D
omer.tuncer
14-04-2009, 20:36
sağol Envor kurtardın beni.
Belki burası yeri değil, lütfen kusuruma bakmayın.
15 gündür araştırıyorum İzmir'de perlit alabileceğim bir yer bulamadım. Acaba nerede bulabilirim?
Envor kardeş bu sizin arazinize izinsiz girme gibi birşey oldu galiba :D
Nasılsa araziye izinsiz girdik bir kere, bir de soru sorayım bari. Akan su kültüründe suyun devamlı olarak devirdaim mi etmesi gerekiyor?
Sayın indomie, İnciraltı girişindeki seralarda tarım perliti diye sorarsanız verirler. Hem de çok ucuz. Bir yıl kadar önce tesadüfen geçerken fiyat sormuştum. Çuvalı (sanırım 70 litreydi) 17 TL demişti satıcı.
Ama seranın adını hatırlamıyorum. Zaten çok da gerekli değil. Oradaki seraların hepsinde vardır.
Teşekkürler Sayın Malbman,
Evet hakılısınız. Bugün Urla'daki zirai ilaçlar satan bir firma ile görüştüm. O da İnciraltı'nda "Kundak Tarım"'ın sattığını söyledi. Az önce internetten Kundak Tarım'ı buldum ve görüştüm. Ellerinde kalmamış, 2-3 güne kadar gelir, çuvalı 10 Tl. dedi.
Belki başkalarına da lazım olabilir. İnciraltı'ndaki Özdilek mağazasına giden ağaçlı yolun üzerinde imiş.
Selam ve saygılarımla.
Acarextt03
15-04-2009, 16:43
Belki burası yeri değil, lütfen kusuruma bakmayın.
15 gündür araştırıyorum İzmir'de perlit alabileceğim bir yer bulamadım. Acaba nerede bulabilirim?
Envor kardeş bu sizin arazinize izinsiz girme gibi birşey oldu galiba :D
Nasılsa araziye izinsiz girdik bir kere, bir de soru sorayım bari. Akan su kültüründe suyun devamlı olarak devirdaim mi etmesi gerekiyor?
Devamlı değil belli aralıklarla. Sanırım sn. nariçi çileklerde 1 saatte 15 dk ayar yapmış bu bile çileklerine zarar vermişti. 2 saatte 15 dk. deniyor.
Bizim aldığımız zaman saatinde 15 dk. ayarlar var. Şahsen ben kıvırcık deneyime sabah 09:00 dan akşam 19:00 kadar 15dk. çalış ve 15 dk dur ayarlamasını yapacağım. Domatesler için konunun uzmanı Enver beye danışalım ..
Hemşehri (hemşeri) dedik bağrımıza bastık, torpil geçer dedik ama Envor da bize yüz vermiyor ki... :D
2-3 adet Habanero Hot Pepper (Red Savina) PVP - World Record tohumu veya fidesi isteyeceğimden mi korkuyor ne :p
Hemşehri (hemşeri) dedik bağrımıza bastık, torpil geçer dedik ama Envor da bize yüz vermiyor ki... :D
2-3 adet Habanero Hot Pepper (Red Savina) PVP - World Record tohumu veya fidesi isteyeceğimden mi korkuyor ne :p
Hem birde habanero hot pepper ha!:D
Gel de yüz ver...:p
Devamlı değil belli aralıklarla. Sanırım sn. nariçi çileklerde 1 saatte 15 dk ayar yapmış bu bile çileklerine zarar vermişti. 2 saatte 15 dk. deniyor.
..
Sanırım yine bir yalnış anlama var, **** ben yalnış anlıyorum:D
Akan su kültüründe suyun devamlı sirkülasyon yapması, hiç bir şekilde bitkiye bir zarar vermez. Hatta bu faydalıdır. Gün içerisinde sirkülasyon yapılıp, gece yapılmaya bilir. Ben öyle yapıyorum ki, fazla enerji harcamayayım diye. Sn. nariçinin çileklerine zarar veren başka bir şeydi sanırım.
Ne yapalım biz de isot ile idare ederiz. ;)
Bitki kökleri devamlı olarak eriyik içerisinde durduğu için devamlı sirkülasyonun faydası vardır zararı yoktur herhalde, kökler bol oksijen almış olurlar.
Benim asıl öğrenmek istediğim, enerji tasarrufu yönünden, sirkülasyonun aralıklı olarak yapılmasının zararı olur mu? Örneğin; su pompasının 15 dakika çalıştırılıp 45 dakika dinlendirilmesi gibi.
Büyüme yavaş olur, ama bu bir zarar değildir.
Acarextt03
16-04-2009, 14:37
Sanırım yine bir yalnış anlama var, **** ben yalnış anlıyorum:D
Akan su kültüründe suyun devamlı sirkülasyon yapması, hiç bir şekilde bitkiye bir zarar vermez. Hatta bu faydalıdır. Gün içerisinde sirkülasyon yapılıp, gece yapılmaya bilir. Ben öyle yapıyorum ki, fazla enerji harcamayayım diye. Sn. nariçinin çileklerine zarar veren başka bir şeydi sanırım.
Hayır siz değil ben yanlış anlattım. Çilek kök boğazından fazlası suyun içinde kalmış.
Bu yüzden kök çürümüştü... Pardon...
Ama bu arada ben yeni birşeyler daha öğreniyorum...
Demek ki arada bir doğru bildiğimiz şeyleri sorgulamalıyız ki yanlışlarımız ayıklansın....
Teşekkürler...
tekrar merhaba bitkiyi kök hastalıklarına karşı nasıl koruyorsunuz enver bey .sonuçta %100 ıslak bir ortamda duruyor
Enver bey , birde iceberg denedinizmi
tekrar merhaba bitkiyi kök hastalıklarına karşı nasıl koruyorsunuz enver bey .sonuçta %100 ıslak bir ortamda duruyor
Gerektiğinde ilaçlıyorum, maxim veya previcur ile, sulama suyuna dozajında ilave ediyorum, bir müddet çalıştıktan sonra suyu değiştiriyorum.
28 mart akşamı fideleri dikmiştim, 34 günde Amazon ormanı gibi oldu benim sera:D:D Kısaca Sarıcanın balkon gibi:D
Resimde gördüğünüz fideler bir haftadır Allaha emanetti, bugün besinini yeniledim, EC 1.53' dü. Vah zavallı fidelerim vah!:(
Seranın içerisinde adım atacak yer kalmadı, ilk zamanlar besin eriyiğinin taşması sebebi ile seranın içerisindeki otların bir iştahı var ki, değmeyin keyiflerine:D
Benim bir ay önce yaptığım fotomontaj resimden esinlenip yapmadın değil mi? Allah nazardan saklasın, biz bunların bebekliklerini biliyoruz. Ne zaman büyüdüler, gelinlik kız olmuşlar maşallah. Kimisi de bıçkın delikanlı.
En sonunda Antalya' ya gelip bir ay seminere katılacağım. Söz besin değişimlerini ben yaparım, bezlerini ben değiştiririm bebeklerin. Bakalım nasıl büyüyorlar böyle? Yoksa Zati Sungur' la bir akrabalığın var da illüzyon mu yapıyorsun bize?:D:D:D
Alan Parsons
02-05-2009, 21:54
Tek kelimeyle muazzam, sayın envor ''tavşan atlet'' misali, motive edici nefis fotoğraflar. Maşallah
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.