PDA

View Full Version : Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

envor
02-05-2009, 22:07
Çilek ağacınıda yapmaya başladım, sadece bir borunun deliklerini matkap ile açtım, içimdeki çalışma isteği gitti, bıraktım. Bu isteksizliğe Ağustos böceği sendromu diyoruz burada:D:D

Ama azimliyim, bu yıl kesin yapacağım :)

Sarıcan
02-05-2009, 22:19
Sevgili Envor,

Çilek ağacını pimaştan değilde yonca saksı ile yap istersen, delik delmekle uğraşmazsın. Hemde çok güzel olur, ilk deneyi sen yapmış olursun.

envor
02-05-2009, 22:43
Geç kaldınız sayın sarıcan, boruları aldım :) Artık sizde göreceğiz yeniliği :)

Sarıcan
02-05-2009, 22:47
Teklif var, ısrar yok. Keşke benimde hobi seram olsaydı. Bak nasıl seni kıskandıracak yenilikler yapardım, meyve vermeyen zıpırlar yetiştirirdim.

envor
02-05-2009, 23:07
Ben zaten sizi kıskandığım için verimsiz fideleri yolladım, meyve vermesin, koca bir sene onla uğraşsın dursun diye düşünmüştüm. Nasıl iyi düşünmüşmüyüm?

Yaşasın kötülük:D:D:D

süleyman bey
02-05-2009, 23:49
Sevgili Envor,
Ben de sizin kullandığınız pimaşdan kullanarak balkonda domates yetiştirmek istiyorum.
Gerçi balkona ancak 150 cm lik iki pimaş borusu sığıyor.Pimaşların birini 75 cm.yükseğe diğer pimaşıda 50 cm aşağıya kuracağım.
Üstelikte balkonum çok dar. Merdiven sistemin yüksek kısmına sırık ve benzeri domates yetiştirirken,alçak pimaşta oturak cinsi yetiştirmeyi düşünüyorum.
Sizce böyle bir sistem uygunmudur.Bu pimaş borulara ,çok pahalı olmayan akvaryum pompası ile su seviyesini yeterince yükseltebilirmiyim.Pimaş borularının ebatları kaçlık olmalı.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Bilgileriniz benim için çok değerli.
Başarılı işlerinizin devamını dilerim.

Sarıcan
03-05-2009, 09:26
Ben zaten bu işte bir iş var diye düşünmeye başlamıştım:mad:

envor
03-05-2009, 22:52
Sevgili Envor,
Ben de sizin kullandığınız pimaşdan kullanarak balkonda domates yetiştirmek istiyorum.
Gerçi balkona ancak 150 cm lik iki pimaş borusu sığıyor.Pimaşların birini 75 cm.yükseğe diğer pimaşıda 50 cm aşağıya kuracağım.
Üstelikte balkonum çok dar. Merdiven sistemin yüksek kısmına sırık ve benzeri domates yetiştirirken,alçak pimaşta oturak cinsi yetiştirmeyi düşünüyorum.
Sizce böyle bir sistem uygunmudur.Bu pimaş borulara ,çok pahalı olmayan akvaryum pompası ile su seviyesini yeterince yükseltebilirmiyim.Pimaş borularının ebatları kaçlık olmalı.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Bilgileriniz benim için çok değerli.
Başarılı işlerinizin devamını dilerim.

Süleyman bey, ben olsam yüksek boruda oturak domates, alçak boruda sırık domates yetiştirirdim, yüksek boruyuda dışarda kalacağından oturak domatesleriniz, yeterince güneş ışığından faydalanırdı. Sırık domates nasılsa kendisini kurtarır:D

Akvaryum pompası işinizi görür, redüksiyon takarak, boru içerisindeki suyun seviyesini istediğiniz yüksekliğe çıkartırsınız. Pimaş boruların ebatları mümkün oldukça büyük olmalı, mesela 160'lık. Ben 100'lük kullandım, daha bir ay oldu dikeli fideleri, şu an tıkanmış durumda, siz anlayın artık gerisini:p

Bende size başarılar diliyorum :)

jibuti
04-05-2009, 12:41
Sevgili enver senin serayı gördükten sonra (maşallah) benimde hevesim kalmadı kendi seramla ilgilenmeye buna da burda çekememezlik diyorlar :):)
Ellerine sağlık kardeş herşey mükemmel.

indomie
04-05-2009, 17:59
Sevgili enver senin serayı gördükten sonra (maşallah) benimde hevesim kalmadı kendi seramla ilgilenmeye buna da burda çekememezlik diyorlar :):)
Ellerine sağlık kardeş herşey mükemmel.

Bence tam tersi sayın jibuti. Lütfen hevesiniz kırılmasın.

Sevgili envor bizleri motive ediyor, topraksız tarım konusunda heveslendiriyor. Yardımlarını da esirgemiyor. Zaten ben özel cep telefonunu da elde ettim vırt-zırt kendisini olur-olmaz zamanda arayıp birşeyler soruyorum, ama henüz ortaya koyduğum birşey de yok.

Sayın tabiat'ın da hakkını yemeyelim. O ne güzel marullar öyle.

Her ikisinin de başladıkları noktayı görüyor, gelişmeleri takip ediyor ve sonunda imrenilecek bir başarıya ulaştıklarını görüyoruz.

İkisine de paylaşımları için sonsuz teşekkürler.

Topraksız tarımda başarıya ulaşamayan arkadaşlarımız sakın ola ki pes etmesinler. Ne yapalım bizler amatörüz ve dünyanın en pahalı yöntemini kullanıyoruz "deneme ve yanılma". Dedik ya biz amatörüz. Ne mutlu bize ki sitemizde yardımlarını esirgemeyen ustalarımız var.

Bizler ustalarımızın başarılı çalışmalarından birşeyler öğreneceğimiz gibi, birbirimizin başarısız çalışmalarından da dersler çıkaracağız.

Benim de, kuvvetle muhtemel başarısız, çalışmalarımı birkaç gün sonra ayrı bir başlık altında göreceksiniz. Yapmaya çalıştığım sistemi burada sizlerle paylaşacak, görüş ve önerilerinizi rica edeceğim.

Eminim ki sizler de benim başarısızlıklarımdan (çok) dersler çıkaracak ve benim yapmış olduğum yanlışları yapmayacaksınız. Fakat neticede hep birlikte, ustalarımızın da bitmez tükenmez bir sabır ile yaptıkları yardımlar sayesinde başarıya ulaşacağız.

Hepinize yaptığınız çalışmalarda başarılar diler, selam ve saygılar sunarım.

tarıMeraklısı
04-05-2009, 18:43
envor amca çok teşekkür ederim anlattığın konular için en yakın zamanda durgun su kültürünü deneyeceğim daha sonra belki akan su kültürünü de denerim

tarıMeraklısı
04-05-2009, 18:53
Su kültüründe yetiştirdiğiniz bitkilere ekstradan gündüzleri CO2 (karbondioksit) sağlamak verimi arttırabilir mi?
Bunun için benim önerim en kolay yolla cep sodasına sirke eklemek olur. Bu sayede CO2 çıkışı sağlanır. Eğer bunun için basit bir sistem isteyenler için de şunu ifade edebilirim;

Bir kaba bir miktar cep sodası konur. Bir pet şişenin de kapağına uygun bir delik açarak içine akvaryum hortumu sokulur. Pet şişeye sirkeyi koyduktan sonra sodanın olduğu kabın üstüne ters duracak şekilde asılır. Hortumun ucuna da ufak vanalardan konur. Tıpkı serum şişeleri gibi mantık aynı. Pet şişenin de dibine ufak bir iğne ile delik açılır. Vanadan sirkeyi damla damla akacak şekilde ayarlarsak eğer sürekli bir CO2 kaynağı elde etmiş oluruz.

Benim okuduklarımdan çıkardığım bol CO2 bitkilerin bol bol besin yapmasını ve büyümesini sağlar.

sayın lizard herhangi bi karbonat bileşiği bir asitle tepkimeye girerse CO2 verir,benim size tavsiyem sodyum karbonat(cep sodası) yerine kalsiyum karbonat(mermer) kullanmanız ayrıyetten asit olarak nitrik asit kullanırsanız su,CO2 ve kalsiyum nitrat elde edersiniz;)
Ayrıyetten;fotosentezin gerekenleri arasında bulunan CO2 yapılan araştırmalara göre verimi yüzde 50 artırır:)Bu arada sayın lizard'In düzeneği buna uyarlanabilir :)Söylemekte yarar var mümkünse CO2yi saat 11 12 gibi verin çünkü bitkiler geceleri oksijenli solunum yaparak yeterli co2yi kendilerine sağlarlar onun için sabah vermeye gerek yok :)aslında bulunması gereken ppm düzeyini öğrenebilirsek daha ayrıntılı olarak bir düzenek hazırlanabilir:)

envor
05-05-2009, 21:44
sayfa güncellensin maksat:D

76574
76575
76576

Bu da terbiyeli mikrop:p

76577
76578

Acarextt03
06-05-2009, 08:43
Neden bu kadar hızlı büyüyor...

envor
12-05-2009, 21:42
Üç gün önce yapmış olduğum, temiz borular operasyonunun resimleri :D:D:D

Suyun sürekli olarak fide deliklerinden taşması yüzünden, bir çare bulmak gerekiyordu, bende drenaj deliklerini tıkayan köklerden, resimde de gördüğünüz gibi keserek kurtuldum. Redüksiyonlarıda yukarı konumdan, aşağı konuma getirdim ki; Boru içerisinde suyun hızlı akmasını sağlamaktı, amacım. Başardım da. Bu bana 15 günlük bir zaman kazandıracak, sadece bu kadar :(

78097
78098
78099
78100
78101

malbman
13-05-2009, 08:11
Üç gün önce yapmış olduğum, temiz borular operasyonunun resimleri :D:D:D

Suyun sürekli olarak fide deliklerinden taşması yüzünden, bir çare bulmak gerekiyordu, bende drenaj deliklerini tıkayan köklerden, resimde de gördüğünüz gibi keserek kurtuldum. Redüksiyonlarıda yukarı konumdan, aşağı konuma getirdim ki; Boru içerisinde suyun hızlı akmasını sağlamaktı, amacım. Başardım da. Bu bana 15 günlük bir zaman kazandıracak, sadece bu kadar

O ne öyle birader Kökler para etse köşeyi dönmüştün çoktan

Sarp99
13-05-2009, 09:28
78101

Bu fotoğrafa bakınca içim acıdı. İnsan o güzelim köklere nasıl kıyar yahu? :rolleyes: Suç aleti de tam gözümüzün önüne konulmuş.

Bu arada, durgun suda pembe domates yetiştirmeyi deneyen var mı? 10 fide sipariş ettim. 8'i işyerinde toprağa, biri balkonda saksıya belki biri de durgunsuya diye düşünüyorum. Tabi durgunsu için içişleri bakanının iznini almamız gerekecek, sanırım bu fikrimi duyunca çalışma odasını 1. dereceden sit alanı ilan edecek. :eek:

Sarıcan
13-05-2009, 11:00
Büyük geçmiş olsun Sn. Sarp99,

Domuz gribi gibidir aman dikkatli olun:eek: Genellikle çilekle bulaşır. Dikkat edilmezse ölümcüldür:( Besin değişimlerinde sağa sola bulaştırırsanız İçişleri bakanı tarafından her an karantinaya alınabilirsiniz:mad:Tedavisi ve aşısı henüz keşfedilmedi:confused: Sakın ola ki balkonda sırık domatese bulaşmayasınız:p Pembe domates oturak cinsi ise belki onay alabilirsiniz;) Acil şifalar:rolleyes:

malbman
13-05-2009, 11:37
Pembe donates oturak cinsidir sarp kardeşim ve de dev gibi meyveler verir. Topraksız düzeneği ona gör kurmanda yarar var. Üzerimdeki uyuşukluğu atabilirsem ben de birazdan bir kaç tanesini toprağa, bir tanesini de durgun suya koyacağım.

Sarp99
14-05-2009, 07:43
Eskiden beri bitki yetiştirmeye zaten meraklıydım, bu siteyle tanışalı beri hastalık halini aldı. Son birkaç seneden beri lale ve sümbüllerimi soğandan yetiştirip duruyorum. Ana babamın tavsiyeleri ile çok güzel verim aldığımı sanıyordum. İki sene önce Bauhaus'tan iki adet kamelya almıştım. Geçen sene kamelyalarımdan biri üstündeki goncaları tamamen dökünce "Yahu ben bir yerde hata yapıyorum." diye düşünüp internete daldım ve malesef bu siteye düştüm. :p

Şu anda, balkonda, cücüklendiği için çöpe atılmış patatesleri hanımın "Manyak mısın len sen?" bakışları altında kurtardığım 2 saksı patates, uzun bir başka saksıda muhtelif sayıda Cheery Belle fındık turp ve bir kaç Rio Grande domates, bir başka saksıda da reyhan otları yetişiyor. Çalışma odasında durgunsuda 3 çilek fidesi, yolda bana doğru gelmekte olan 10 adet pembe domates fidesi var.

Banyoda topraksız tarım için bir 10 litrelik bir 5 litrelik eriyik dolu iki su bidonu, mutfakta sızma zeytinyağlarımın yanında 2 adet 2.5 litrelik şişelerde A ve B eriyikleri çalışma odasında Ph ve EC ölçerler var.

Tabiidir ki iş bu kadarla da bitmiyor. İki günde bir durgunsudan örnekler alınıp Ph ve EC ölçümleri yapılıyor, eğer Ph yüksek çıkarda elde yarım limon ile çalışma odasına gidilip durgunsuya bir kaç damla damlatılıyor. 10 günde bir eriyik değiştirilip, eski eriyikler patateslere verilmek üzere itina ile bir kenera alınıyor. Kahvaltı yapılırken kullanılan yumurtaların kabukları içişleri bakanına çaktırmadan yürütülüp güneşte kurutuluyor ve ezilerek toz haline getirilip domateslere kalsiyum olsun diye hazırlanıyor.

Bizde durum budur. Yakında Alan Parsons'un "Hidroponic Code" başlığına bir madde daha ekleyeceğim herhalde : İçişleri bakanına bir tek taş alına. :D

Kudret Tezel
14-05-2009, 09:25
Başka careniz yok sevgili sarp69, durumunuz vahim gözüküyor . Sizi tektaşta kurtaracağa benzemiyor.Allah kolaylık versin.

Acarextt03
14-05-2009, 10:33
Sevgili Sarp beni bilgisayar başında gülmekten kırdınız.
Allah da sizi güldürsün...
Ama bu kadarını başardıysanız eminim gerisi gelecektir...
Bizim içişleri şimdilik beni şaşkınlıkla izliyor...
Hele geçen gün EC yüksek çıkınca " Sisteme 5 litre su dök.. " dedim..
Garibim suyu dökerken eline EC li su sıçramış... Bana diyorki su zehirlimiydi..
Acaba bana birşey olurmu? Nede olsa köylü güzeli biraz yadırgıyor. Haliyle de korkuyor...
İnşallah bu kısımları okumaz... Yoksa akşama sıkı bir maç olacak gibi...

Sarıcan
15-05-2009, 21:50
Seranın son halini görmemiz için Antalya' ya mı gelmemiz gerekiyor? Merak içinde beklediğimizi biliyorsun. Kem gözle bakmayız söz.

envor
15-05-2009, 22:19
Son halinde herhangi bir değişiklik yok, iki gündür besinsiz yaşamaya çalışıyorlar. Bu sebeple kafaları inceldi, çileklerin sulanması için gelişi güzel bir sistem yaptım, oda 10 üzerinden / 1, :) , mikroplar zaten kendi kafalarına göre takılıyorlar (Bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar, ama ben darbe yapacağım)

İşler çok karışık sn. Sarıcan, çoook :)

envor
15-05-2009, 22:23
Bu fotoğrafa bakınca içim acıdı. İnsan o güzelim köklere nasıl kıyar yahu? :rolleyes: Suç aleti de tam gözümüzün önüne konulmuş.

Şimdi siz cerrah olsanız, kangren olmuş bir bacağı, :Dya bu ne güzel bir bacak:D, kesmeğe kıyamıyorum mu? derdiniz?

Cevabınız evetse; İyiki bir doktor olmamışsınız:D:p

akinselcuk
16-05-2009, 18:28
Sayın Envor,

Benden de asla iyi bir doktor olmazdı bacakları kesmeyeyim derken telef ederdim milleti. Bu arada bizim çimlenmeyen domates tohumları sizin kerbelaya hala ulaşmamış olabilirler mi ? sonradan aldıkların daha poşetini açar açmaz çimlendiler. : )

Sayın Erosm,

Boyamayın da dışını bir kağıtla kaplayın sonradan izlemek zevkli olabilir.

envor
16-05-2009, 21:13
Serada son durum. Antalyaya gelip görmek istemeyenler için :)

79016
79017
79018
79019
79020

Bu arada çeri domateslerime ben düştü :D (kızarıyorlar yani)

Sarıcan
16-05-2009, 21:53
Hayal kırıklığına uğradım.:( Ben resmi kırmızı hakim bir tonda bekliyordum. Yuvarlak yuvarlak... O yeşillikten bizde de çok. Çerilerin tek kelime ile harika. Benim çeride hyponicada büyümeye devam ediyor.

Domatesleri photoshop la kapatmadın değil mi?:D

envor
16-05-2009, 22:11
Hayal kırıklığına uğradım.:( Ben resmi kırmızı hakim bir tonda bekliyordum. Yuvarlak yuvarlak... O yeşillikten bizde de çok.

Mesajınızı okudukdan sonra, kırmızı tonu, aynaya bakınca yüzümde görüyorum :D:D

Hemde photoshopsuz...:p:cool:

murat_104
29-05-2009, 16:22
Herkese merhaba.Siteye yeni üyeyim.Bende Hydroponics Domates tohumu aldım.Yetiştirmek istiyorum.Ama hangi malzemeler gerektiğini bilmiyorum.Suyla yetiştircem ama ne çeşit suyla ve suya neler ilave edileceğini de bilmiyorum.Yani tamamen yeni başlayacağım.Lütfen bu konuda yardımcı olun..Saygılarımla.....

malbman
29-05-2009, 17:01
Sevgili murat104. Sanırım aynı soruları bulabildiğin her başlıkta soracaksın. Bak burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=432310#post432310)cevap vermişiz. Eğer niyetin gerçekten proje hazırlamaksa, sana tavsiyem önce oradaki önerileri değerlendir.

Öyle her başlığa sormakla bir yere varamazsın.

envor
31-05-2009, 22:20
Antalya'ya gelip görmek istemeyenler için, güncel resimler:D:D:D

envor
31-05-2009, 22:26
Hergün yaşadığım sorunlardan sadece biri:(, kökler suyun boru içerisinde akmasını engelliyor. Bütün su fide deliklerinden taşıyor vede bütün gün domatlar susuz kalıyor.

:p Benim seraya bir büyük lazım, sözünü dinleyeceğim, bana akıl verecek:D:D O kendini biliyor

82788
82787

Kudret Tezel
31-05-2009, 22:31
Ellerine sağlık sevgili envor. İşte domates böyle yetiştirilir.
Sevgili envor merak ettiğim bir konu var ,onunda cevaplıyacak sen olabilirsin.Cevaplarsan memnun olurum. Yukarıdaki resimde gördüğümüz bu salkım domatesin cinsi nedir , ve kök başına verimi ortalama nekadardır.Ortalama kaç adet meyve verebilir.

envor
31-05-2009, 22:34
Çileklerde son durum; Sanırım onbeş güne yiyebileceğiz;)

82791
82792
82793
82794
82795

envor
31-05-2009, 22:50
Ellerine sağlık sevgili envor. İşte domates böyle yetiştirilir.
Sevgili envor merak ettiğim bir konu var ,onunda cevaplıyacak sen olabilirsin.Cevaplarsan memnun olurum. Yukarıdaki resimde gördüğümüz bu salkım domatesin cinsi nedir , ve kök başına verimi ortalama nekadardır.Ortalama kaç adet meyve verebilir.

Hocam cherryleri soruyorsunuz galiba, adı REDBUL F1, bir salkımda 25-80 arası domates olabiliyor. Kök başına verimi çıkartmak için şimdi, sezonda bir dönümden aldığımız tonajı, kök başına böldüm vede 6.8 kg gibi bir rakama ulaştım. Bu 11 aylık döneme ait.

Kudret Tezel
31-05-2009, 23:08
Teşekkürler envor, sağol. Yolladığın fideler arasında salkım vardır inşallah. Yoksa nasib olursa seneye benide yaz listeye. Bu domatesin tohumunu buradan bulabilirmiyim yolsa dışarıdanmı getirtmemiz lazım. Fide yetiştirmenin bukadar zevkli olduğunu bilmiyordum. Artık fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.

Sarıcan
31-05-2009, 23:22
Hayal kırıklığına uğradım. Sera çamurdan geçilmiyor. Üç tane domates yiyeceğim diye o çamurun kahrı çekilir mi her gün. Ben olsam söker atardım şimdi. Yanlış beslenme... Çileklerin zafiyet geçiriyor, bütün yemeği domateslere yedirmişsin.
82798
Çilekte nasıl yaprak olur numune olarak göndereyim istersen. Borunun görünmemesi lazımdı şimdi. Ama domates öz evlat ya, çilek üvey evlat gibi köşede kalmış.:mad:

Senin domates işinin seneye sezondaki çözümünü buldum da,:D:D:D
82797
çilek ağacını nasıl çözeriz bilemiyorum?:( Çınar ağacı gibi birşey yapmak lazım ki tıkanmasın düşey borular. Allahtan çatallar parça parça ayrılabiliyor. Yekpare iki metrelik boru içinden o kökler nasıl temizlenirdi bilemiyorum?

Senin bu seneki yapacağın tek şey balıkçıların giydiği tulum çizmeler 82799vardır ondan alacaksın, seraya girerken olta takımını da alıp öyle gireceksin. Bakarsın bir iki balıkta yakalarsın domates toplarsan. Izgarası ne güzel olur biliyor musun?

indomie
01-06-2009, 10:09
Anladım anladım, envor bizi özendirmek, hatta kıskandırmak için domateslere photoshop uygulamış.
:D :D :D

Bıraksam benim domateslerim de böyle üzüm salkımı gibi olurlar da... Ben 5-6 çiçekten sonrasını koparıyorum (yerseniz). :(

Sarıcan
01-06-2009, 10:22
Sevgili Envor,

Gece biraz şaka yapayım dedim. Umarım kırılmamışsındır. Seni yatay borulu sistemde bence en güzeli yağmur oluğu. Köşeli olanlar daha da güzel olabilir. Tıkanmalarda köklere müdahele kolay olur. Üste fidelerin yerleştirildiği yeri kapak gibi düşünmek lazım.

Bu kapak sistemi için biraz kafa yoralım istersen. Nasıl pratik ve kolay bir şey yapabiliriz? Aklıma elektrik tesisatlarında kullanılan plastik kablo kanalları geliyor ama kataloğunu bulup incelemek lazım. Onların üst kapağı kilitli kapaktır, olursa çok da güzel olur.

Fidelerin sıklığı bu deneyimi yaşadıktan sonra ne kadar olmalı sence. Çünki iki fidenin köklerinin birbirine dolaşmasıda büyük problem. Ben çilek ağacında bunu yaşadım. Üsteki kök alttaki fidenin köklerine karışmış, üsteki çatalı sökünce köklerin yarısından fazlasının aşağıdaki çatalda kaldığını gördüm.

Dünde şaka yollu yazdım ama senin çileklerin maşallahı var. Yaprak yapmadan meyveye durmuş. Olması gereken bu mudur? Geçen seraya gittiğimde tarladaki çileklerinden yaprakları bayağı çoktu. Belki benim ağaçtaki gibi değildi ama yinede daha çok yaprak olması gibime geliyor.

malbman
01-06-2009, 11:46
Birader salkımlara hayran oldum iyi mi. Benimkiler de bu hale gelebilecek mi acaba? Bir de, sanırım bana yanlışlıkla çeri fidesi yollamışsın. Zira hepsi küçük domat veriyor. Ama olsun. Bakarsın senin yukarıdaki fotoğraflardaki gibi olurlar.

Acarextt03
01-06-2009, 14:09
Sn envor harika görünüyorlar... Yakınlarda gelemesekte belki birileri tadımlık gönderir emeğini hakedercesine...

Bu arada benim domates fidelerimde tepe noktalarında renk açılması var...daha önce sanırım malbman da böyle bir şey mi vardı. yoksa srıcanda mı hatırlayamadım. sorun ve çözüm hakkında yardımcı olabilirmisiniz..

akya
01-06-2009, 16:15
Sayın Envor, yabancı internet sitelerinde gördüğüm hidroponik maruk sistemlerinin hemen hemen hepsi yatay olarak yapılmış. Bunlar hem ticarilerde hem de hobi olarak dizayn edilenlerde de böyle. Yani sayın tabiat'ın yapmış olduğu yatay sistemden.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz, yatay sistem katlı olan hidroponik marula göre daha mı avantajlı?

soilless
01-06-2009, 22:04
Sn Envor,

Çok ilginç bir durum ama Sn Indomie'nin photoshop esprisini bugün ben bizzat yaşadım. Sevgili Kudret abimiz bilir Düzceyi Akçakocayı. Buralarda fındık, bahçe sahibi arkadaşıma kendi yetiştirip ektiği fidelerin durumunu sordum. 15-20 cm civarında ağustosta toplarım dedi. Bendekilerin durumunu (balkondakilerin:) sorunca hem bendekilerin hem de forumdaki resimleri gösterdim. Yorumu şöyle : bunlar photoshop. Veriyorsunuz ilacı hormonu böyle oluyor!!!!! Gerçekten bu topraksız tarım yöntemi ile ilk kez karşılaşanlar inanamıyor.

Maşallah, nazar değmesin. Oğlum resimlerden tek bir salkımda 18 adet saydı.

soilless
01-06-2009, 22:06
Bunlar , borularda sıkıntı yarattığı için köklerini kesdiğiniz domatlarmı?

Sarıcan
01-06-2009, 22:14
Aynen öyle Sn. Soilless,

Ortalık çamur deryasına dönmüş baksanıza, sazan yetiştirecek yakında.:D:D:D Domateslerde photoshop inanma. Namı yürüsün diye bulduğunu yapıştırıyor salkıma.:p

soilless
01-06-2009, 22:15
Son bir soru, geçen resmini eklediğim, yapraklarını gün baryımında tamamen kapatan tek bir fide her bir salkımında hala çiçeğe gidiyor en son 12-14 çiçek saydım ama hala çiçek atıp meyveye dönüşmedi. Diğer fidelerde az sayıda çiçekle (4-6) meyveye dönüşmeye başladı. Yorumlarsanız sevinirim. Hepsi aynı durgun su kültüründe.

soilless
01-06-2009, 22:19
:p:p Sn Sarıcan,

Şaka bir yana harbiden burada bahçede tarlada yetiştirenler benimkilere inanmıyor. Bunları görünce "Komple, Komple" demek zorunda kalıyorlar. :D:D:D

envor
01-06-2009, 22:24
Hayal kırıklığına uğradım. Sera çamurdan geçilmiyor. Üç tane domates yiyeceğim diye o çamurun kahrı çekilir mi her gün. Ben olsam söker atardım şimdi. Yanlış beslenme... Çileklerin zafiyet geçiriyor, bütün yemeği domateslere yedirmişsin.

Siz öyle diyorsunuz ama bakın, çilekler nasılda çalışıyor. Domatese uygun gübre ile besledim, o da bana çileğin yanında domates de verdi:D:D:D

83046

Bu arada ben seramın sayın büyüğünüde bulmuş durumdayım:p

soilless
01-06-2009, 22:27
[QUOTE=envor;423431]Serada son durum. Antalyaya gelip görmek istemeyenler için :)

Önümüz yaz, tatil mevsimi, teğet meğet ama insan ister istemez şöyle çaktırmadan kapıdan bakmak istiyor. :p:p

Sarıcan
01-06-2009, 22:42
Siz öyle diyorsunuz ama bakın, çilekler nasılda çalışıyor. Domatese uygun gübre ile besledim, o da bana çileğin yanında domates de verdi:D:D:D

Vallahi senden korkulur bu photoshop falanda değil, benim böyle bir şey söyleyeceğimi baştan tahmin edip çilek ağacına tırmanıp domates mi koydun oraya.

envor
01-06-2009, 22:45
Fidelerin sıklığı bu deneyimi yaşadıktan sonra ne kadar olmalı sence.

Yaprak yapmadan meyveye durmuş. Olması gereken bu mudur?

Ben bunun böyle olacağını çok iyi biliyordum. Daha önce çok denemiştim. Hatta forumda bir yerlerde 100 lük boruda sıkıntı çekileceğini bile yazmıştım. Bu sizler için tecrübe oldu aslında;) 100lük boruda böyle bir işe kalkışmazsınız:D

Bu sistemde en iyi sonucu 160'lık borularda alırsınız. Ama oda çok pahalı bir malzeme:(

Forumda denemesini yaptığım vede resimlediğim işleri daha önce bir çokkez yaptım. Hemde profosyonelce, şimdiki yaptığım sadece hobi! Bu yüzden pekde ilgilenemiyorum. EC ve pH'yı ölcmeyeli ay oldu mesela:o Hergün saatlerce susuz kalıyorlar. Ama buna rağmen meyve vermeye çalışıyorlar. Nedeni ise; Domates arsız bir bitkidir de ondan:p

Çilek konusunda ise; Olması gereken sizin dediğiniz gibi, önce bitkinin büyümesi, sonra meyveye yatmasıdır. Ama dedim ya; Benimkisi hobi, bazen canımın sıkıldığında, aşırı yorulduğumda veyahutda kendimi kötü hissettiğimde sığındığım tek liman, hobi seram :) Orada geçirdiğim 10 dakika tüm stresimi alıp götürüyor.

yani; HOBİCİĞİZ, HOBİCİ:D

Sarıcan
01-06-2009, 22:46
Son bir soru, geçen resmini eklediğim, yapraklarını gün baryımında tamamen kapatan tek bir fide her bir salkımında hala çiçeğe gidiyor en son 12-14 çiçek saydım ama hala çiçek atıp meyveye dönüşmedi. Diğer fidelerde az sayıda çiçekle (4-6) meyveye dönüşmeye başladı. Yorumlarsanız sevinirim. Hepsi aynı durgun su kültüründe.

Çiçekleri titretiyorsunuz değil mi? "Titre ve meyveye dön!" talimi yaptırmanız lazım ara sıra

envor
01-06-2009, 22:49
Sn envor harika görünüyorlar... Yakınlarda gelemesekte belki birileri tadımlık gönderir emeğini hakedercesine...

Bu arada benim domates fidelerimde tepe noktalarında renk açılması var...daha önce sanırım malbman da böyle bir şey mi vardı. yoksa srıcanda mı hatırlayamadım. sorun ve çözüm hakkında yardımcı olabilirmisiniz..

Yardım edelim de, nasıl? Sadece tepelerde renk açılması var diyorsunuz.

envor
01-06-2009, 22:51
Aynen öyle Sn. Soilless,

Ortalık çamur deryasına dönmüş baksanıza, sazan yetiştirecek yakında.:D:D:D Domateslerde photoshop inanma. Namı yürüsün diye bulduğunu yapıştırıyor salkıma.:p

İşte buna çok güldüm, çok:D:D:D

Sarıcan
01-06-2009, 22:52
Bende 75' lik boruda çilek zor oluyor onu öğrendim.

Sarıcan
01-06-2009, 22:54
O domatesi oraya koyarken çamurdan ayağın kayıp düşmedin mi seranın ortasına.:D:D:D Hiç üşenmedin mi? Madem yüzme bilmezdin niye çıktın ağaca olmuş.

envor
01-06-2009, 22:55

O çok çiçeği olan fide sanırım çeri fidesi. 4-6 çiçek açanda sırık domates olabilir. Benim seradakilerin hepsi akşam oldumu yapraklarını kapatıyor.

envor
01-06-2009, 22:59
O domatesi oraya koyarken çamurdan ayağın kayıp düşmedin mi seranın ortasına. Hiç üşenmedin mi? Madem yüzme bilmezdin niye çıktın ağaca olmuş.

Dün resim çekerken aklıma gelmişti, Sayın Sarıcan yine bir şeyler yazar, cevap hakkımı kullanırken yüklerim diye resimi yüklememiştim. Bakın iyi de yapmışım:D:D

Ayrıca seranın içerisine bir kamyon kum döktürdüm, niye sandınız ki. Suyu çeksin diye:D Benim serada çamur mamur yok. :rolleyes:

Sarıcan
01-06-2009, 23:03
Hayır, bende zannettimki şu besin eriyiği yerine balık yetiştirip, balık gübresi ile mi üretim yapmaya başlayacaksın. Ne deniyordu o sisteme aquaponic mi?:D:D:D

Acarextt03
02-06-2009, 12:04
Evet tepedeki büyüme noktası 2 ton açık yeşil. Bahçedeki normal domatlarda görmediğim bir renk. Acaba sistemimde hangisi eksik. A şişesi mi yoksa B den mi biraz eklemeliyim. Kararsız kaldım.
Birde hazır sırasıyken benim bahçemdeki domatlar oturak cins. Bunlara da koltuk alması yapmalımıyız ? Bir an söylediklerinizden yapılmaması gerektiğini çıkardım... **** oturak cins için neler yapabiliriz...

envor
02-06-2009, 22:09
Evet tepedeki büyüme noktası 2 ton açık yeşil. Bahçedeki normal domatlarda görmediğim bir renk. Acaba sistemimde hangisi eksik. A şişesi mi yoksa B den mi biraz eklemeliyim. Kararsız kaldım.
Birde hazır sırasıyken benim bahçemdeki domatlar oturak cins. Bunlara da koltuk alması yapmalımıyız ? Bir an söylediklerinizden yapılmaması gerektiğini çıkardım... **** oturak cins için neler yapabiliriz...

Domateslerinizi yetiştirdiğiniz teknik hangisi?

Oturak domates çeşitlerinde koltuk alma ve yaprak alma yapılmaz. Toprak tavındayken köklere zarar vermeden çapalyarak kök diplerini toprak ile doldurmalısınız. Açık alanda yetişdirdiğiniz domatesiniz hastalık vede zararlılara karşı, sera ortamına göre daha bir korumasızdır. Bunlara karşı önlem almalısınız mesela.

Acarextt03
03-06-2009, 11:47
domateslerinizi yetiştirdiğiniz teknik hangisi?

Oturak domates çeşitlerinde koltuk alma ve yaprak alma yapılmaz. Toprak tavındayken köklere zarar vermeden çapalyarak kök diplerini toprak ile doldurmalısınız. Açık alanda yetişdirdiğiniz domatesiniz hastalık vede zararlılara karşı, sera ortamına göre daha bir korumasızdır. Bunlara karşı önlem almalısınız mesela.

% 90 oranında annemin söylediği şeyler... Iki farklı olay...
1. Toprakta oturak domatlarım var onlar sağlıklı ve hallerin memnun görünüyorlar. Gövde kalınlıkları işaret parmağım kadar.
2. Fakat akan sudakilerim de bol ampül görünüyor. Daha çiçek açmadı... Renk açılmaları kaybolmuş. Ne oldu anlamadım..biraz besin ekledim. Ec 2,4 ph 5,5 civarı... Ph artırmalımıyım? (nasıl)

Maalesef bir sera ortamım yok. Bu arada bahçemde çok küçük beyaz sinekler oluştu. özellikle yaprak altlarında var. Bitkilere dokununca uçuşuyorlar... Birde bütün domatlarım yaprak üzerlerinde siyah sinekcikler var. Ilaçlama yapmadım. Bir zararı olur mu.

Sarp99
03-06-2009, 16:00
Çileklerde son durum; Sanırım onbeş güne yiyebileceğiz;)

Haha, bende gerçekten çilek göreceğiz sanıyordum. Çilek dediğin kendine güvenir uzun uzun dalları, koca koca yaprakları olur. Seninkiler pek bir çekingen duruyorlar. Benimkiler bu şekilde giderse onları etobur bitkiler yarışmasına sokacağım.

Peehhh çilekmiş. :D

nurdane
03-06-2009, 16:45
Çok teşekürler,sorduğum sorunun cevabını bu konu için kaynak ararken bu sayfada buldum.Teşekkürler.ama daha çok soracağım soru var sizi sıkmazsam .ben bu işi yapacağım herhalde ,buna inandım.soracağım sorulardan ve bu konudaki cahaletimden sıkılarak soruyorum . kavanoza koyduğunuz su çeşme suyumu.?ben ıstanbulda oturuyorum,domates fidesini nerden temin edebilirim?ph ve EC ,yi nerden temin edebilirim.GR majlarını neyle ölçebilirim. şimdilik sorularım bunlar.şimdiden teşekürler.Nur

çelebi
04-06-2009, 08:13
Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... başlığıyla başlarsan okumaya aradıklarınızı bulacaksınız.

meşepalamutu
16-06-2009, 17:03
Merhaba , ben tesadüfen sitenizi keşfettim ve çok ilgimi çekti çünkü bende balkonumda domates , biber yetiştirmeye çalışanlardanım ancak saksıda pek verimli olmuyor.Bu durgun su kültürü dediğiniz olay çok ilgimi çekti yanlız kullandığınız besin takviyesine nasıl sahip olabilirim karşım olarak hazır mı satılmakta bilgilendirirseniz sevinirim. Özür dilerim konuya daha çok yabancı ama meraklı biri olarak :) Bu arada evimde defne fidesi ve meşe fidesi var büyütüp bahçeye dikmeyi planlıyorum.Siteniz süper herkese teşekkürler..

meşepalamutu
16-06-2009, 17:57
Hidroponik=Durgun su kültürü;Durgun su kültüründe her türlü bitki yetiştirilebilir.Ben ilk olarak aşılı plazans cinsi salkım domates denedim.Bu deneme için gerekli malzemeler=1- domates fidanı, 2- cam kavanoz, 3- kapak yapmak için strafor, 4- akvaryum hava pompası, 5-içi siyah olan poşet(ışık kesinlikle girmeyecek)
29369

Straforu kavanozun ağzına göre kestim,straforun ortasına domates fidanımın kökünün yarısının geçeceği kadar bir delik açtım,bir delikte hava pompasının hortumunu geçirmek için açtım.Kavanozun içini (1.9 EC ,6.0 ph) suyla doldurdum,domatesin kökünü ve hava hortumunu strafordaki deliğe yerleştirdim.
29370

Şimdi sıra kavanozumuzun içindeki suyun ve domatesin kökünün kesinlikle ışıkla temas etmesini engellemeliyiz,yoksa suyumuzda yosunlanmanın önüne geçemeyiz.
29371
29372

Hidrponik denememizin kolay bölümünü bitirmiş olduk,şimdi domatesimizi sağlıklı bir şekilde büyütmeye geldi.Ben ilk zamanlar günde üç defa ikişer dakikalık aralar ile suya oksijen vermeye başladım,fakat birkaçgün fideyi takip ettikten sonra büyümenin yavaş olduğunu gördüm,daha sonra günde beşdefa on'ar dakika oksijen(hava)vermeye başladım,bu esnada bitkide gözle görülen bir değişme farkettim ve sürekli oksijen vermeye başladım.Sudaki oksijenin bol olmasından dolayı bitkim hızlı bir büyüme sürecine girdi.
İlk domatesimi kavanoza yerleştirdiğimde 1.9 EC ile beslemeye başladım,bitkim büyüdükçe gıdaya daha çok ihtiyaç duyacağı için periyodik olarak EC oranını zamanla yavaş yavaş yükselttim.
İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum.
29373

Bitkimden ilk çıkan filizide büyümeye bıraktım,şimdi ana gövdede 12. dölde,filizde 10. dölde,ana gövdedeki ilk üç salkım domatesi hasat ettim,görünüş olarak çok mükemmel bir domatestiler.ilk salkım 360gr,ikinci salkım 590gr,üçüncü salkım 540gr geldi.Filizdeki ilk domateste şuan kızarmak üzere.

düzenek yapması kolay görünüyor ancak kullanacağımız EC nasıl elde edebilirim ve bunun miktarını nasıl ölçücem örneğin ilk dikimde 1,9 demişsiniz birde ph nasıl ayarlıyorsunuz benim akvaryumum var akvaryum ph dengeleyicisi kullanabilirmiyim ?? acemi olmak ne zor sizlerin yanında ( ben balkonumda bir iki tane domates fidesi yetiştirmek istiyorum ):rolleyes:

akya
16-06-2009, 19:18
Besin eriyiklerini envor ve Kudret Tezel'den , ec ölçeri yine kudret beyden temin edebilirsin. Ph ı ayarlarım diyorsun, diğer ayrıntılar için forumun bütün başlıklarını sıkılmadan tek tek oku, kendin ne yapman gerektiğini zaten anlayacaksın...kolay gelsin

Delimus
27-06-2009, 07:29
Sisleme yönteminde
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=102
10 dk. 1 dk.. sulama sistemini çalıştırmışsınız peki gecede çalıştırmak gerekiyor mu ?
Besi eriğini normale göre daha yoğun mu hazırlıyacaz ?
Az su çok gübre,çok su az gübre olayı ?
Sonuçta bardak içinde perlit,torf karışımı olucak bu su emsede kökler sarkacak epey, gece kurur mu ? Gece Farklı bir aralıktamı suluyacaz ?
Birde kulladığınız memeucu hakkındada bilgi verirseniz.Tıkanmaması için ne uygulanmalı ?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

bitkikolik
27-06-2009, 10:50
sayın Envor;
yeni üye oldum. merakla takip ediyorum.terasımda topraksız tarım yapmak istiyorum. EC`yi nasıl temin edebilirim.Burdaki ziraatçılara soruyorum buralarda bulamıyorum.cevap verirseniz sevinirim

envor
27-06-2009, 12:23
Sisleme yönteminde
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=102
10 dk. 1 dk.. sulama sistemini çalıştırmışsınız peki gecede çalıştırmak gerekiyor mu ?
Besi eriğini normale göre daha yoğun mu hazırlıyacaz ?
Az su çok gübre,çok su az gübre olayı ?
Sonuçta bardak içinde perlit,torf karışımı olucak bu su emsede kökler sarkacak epey, gece kurur mu ? Gece Farklı bir aralıktamı suluyacaz ?
Birde kulladığınız memeucu hakkındada bilgi verirseniz.Tıkanmaması için ne uygulanmalı ?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

İlk başladığımda 10 dk, 1 dk sulama aralığı vardı, 10-15 gün sonra 3 dk, 1 dakika sulamaya başladım. Aeroponik yetiştiricilikde, kullanılan besinli su, diğer yetiştiriciliklerde kullanılan besinli sudan hiç bir farkı yok. EC ve pH değerleri aynı.

Yaz mevsiminde gece sulaması yapılmalı, yalnız gündüz suladığımız kadar sık olmamalı bu. Yine bölgeye göre değişir, ama saatte veya iki saatte bir olabilir. Bu yetiştiricilik yapılan bölgeye göre değişebilir, tartışılmalı ve irdelenmelidir.

Sistemde kullandığım sisleme aparatları, yanılmıyorsam, saatte 80 litre su püskürtme kapasitesinde olmalı, sislemelere takviye olarak, ilaç makinelerinde kullanılan pülvaziratörde eklemeli. Sistemin tıkanmaması için çok iyi bir filtreleme yapılması, sık sık temizlenebilmesi için sistem kurulurken, sislemeleri kolayca söküp takmak için bir düzenek hazırlanmalı.

envor
27-06-2009, 12:27
sayın Envor;
yeni üye oldum. merakla takip ediyorum.terasımda topraksız tarım yapmak istiyorum. EC`yi nasıl temin edebilirim.Burdaki ziraatçılara soruyorum buralarda bulamıyorum.cevap verirseniz sevinirim

Sayın bitkikolik, BURADA (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=205) Kudret hocamın ve benim temin etmeye çalışdığımız topraksız tarım besin eriyiklerine ulaşabilir vede şipariş edebilirsiniz.

Delimus
27-06-2009, 15:46
Envor saol , Fakat filtreleme nasıl olucak hocam, sonuçta hazırlanmış çözeltimizi filtrelersek sorun yaşamazmıyız.
Birde kök yıkama olayı var ? Ne sıklıkla normal su ile sulama yapalım ,2 haftada bir tankı yenileyeceğimizi düşünürsek, değiştirme safasında yapmamız 1 kez yeterli mi ?
Son olarak 1 dönüm Sisleme yöntemi için tahmini ne büyüklükte bir tank kullanalım ? 2 Ton yeterli olurmu sence ? Bunun bir hesaplama yöntemi varmı sonuçta gelen su tekrar tanka aktarılcak fakat 3dk. aralıkla 1dk. sulama için sanırım işler değişir.

envor
27-06-2009, 21:46
Envor saol , Fakat filtreleme nasıl olucak hocam, sonuçta hazırlanmış çözeltimizi filtrelersek sorun yaşamazmıyız.
Birde kök yıkama olayı var ? Ne sıklıkla normal su ile sulama yapalım ,2 haftada bir tankı yenileyeceğimizi düşünürsek, değiştirme safasında yapmamız 1 kez yeterli mi ?
Son olarak 1 dönüm Sisleme yöntemi için tahmini ne büyüklükte bir tank kullanalım ? 2 Ton yeterli olurmu sence ? Bunun bir hesaplama yöntemi varmı sonuçta gelen su tekrar tanka aktarılcak fakat 3dk. aralıkla 1dk. sulama için sanırım işler değişir.

Filtrenin hazırladığımız çözeltiye ne gibi zararı olabilir ki? Kullandığımız gübrelerin tamamı, suda tamamen eriyebilen gübre çeşitlerinden.

Kök yıkama olayı, besin eriyiğini yenilerken sadece bir veya iki defa besinsiz su ile sislememiz yeterli olacaktır. Hatta hiç yıkamasak bile olur. Ben hiç yıkatmadım mesela. Yalnız; Besini iki haftada bir değil de, haftada bir mutlaka değiştirmeliyiz.

Bir dönümde ne kadar su gerekli olduğuna, kullanacağımız sisleme adetine göre karar vermeliyiz. Siz ne yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Delimus
28-06-2009, 09:58
Filtre olayını tam çözmedim haklısınız tam çözülse bile kullanacağınız filtrede kalabilir bu kullanacağımız filtreye bağlı sanırım çok basit çökelti engelleyici bir filtre kullanıcaz veya Depoya alacağımız suyu filtreleyip ( +Uv 'de düşünmekteyim ) sonrasında çözelti hazırlanıp karıştırılarak verilecek.
Marulla başlamayı planlıyoruz ağustosta.

zufil
06-07-2009, 14:59
Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarimin Kollarindan biri olan ,Durgun su kulturu hakkinda biraz bilgi edinmek istiyorum Sitenin yazilarini arastirdim ve internette dolastim ama cok eski bir sistem olmasina ragmen cok ama cok az bilgiye ulasabildim ,acaba kati ortam kulturu ile kiyaslayinca hangi sistem daha kullanisli ve ekonomik olanidir.
1250m2 cam sera yaptiriyorum ve akan su kulturu benim icin cok pahaliya geldigini gordugum icin diger yollari denemeye karar verdim ama buarada ,siz uzman kisilerinde onerilerini almak istiyorum .
Saygilarimla

Delimus
06-07-2009, 19:24
Ne ekmeyi düşünüyorsunuz ?
Forumda 3 (durgun,akan,sisleme) sistem ve katı ortam içinde birçok resimli deneme var incemenizi tavsiye ederim.

Acarextt03
11-07-2009, 10:28
çok teşekürler,sorduğum sorunun cevabını bu konu için kaynak ararken bu sayfada buldum.teşekkürler.ama daha çok soracağım soru var sizi sıkmazsam .ben bu işi yapacağım herhalde ,buna inandım.soracağım sorulardan ve bu konudaki cahaletimden sıkılarak soruyorum . Kavanoza koyduğunuz su çeşme suyumu.?ben ıstanbulda oturuyorum,domates fidesini nerden temin edebilirim?ph ve ec ,yi nerden temin edebilirim.gr majlarını neyle ölçebilirim. şimdilik sorularım bunlar.şimdiden teşekürler.nur

Ben kısaca özetleyeyim...
1) Çeşme suyu
2) Eminönünde yeni camii arkasında bol bol mevsimine göre aradığınız birçok şeyi temin edebilirsiniz...
3) Ph ölçmek için çoğumuz ph kağıdı kullanıyoruz... Ec besin kitini Sn.Kudret bey ve Envor Beyden , suyun ec'sini ölçmede sn. Kudret beyin ec metre'sini piyasanın en uygun çözümü olarak şiddetle tavsiye ediyorum...

Gr majları derken... Eğer besin kitlerini yapmaktan bahsediyorsanız o apayrı başlı başına bir bilgi birikimi gerektirir ki, şimdilik bizim hobilerimizi aşıyor... Su ile ilgili ölçümler şimdilik amatörler için ph ve ec değerleridir.. Zaten bu ikisini dengede tutabilmek işin önemli bir kısmını teşkil ediyor...

Umarım anlatabilmişimdir... Yinede sitede topraksız tarım araştırması sizi genel bir fikir verecektir diye umut ediyorum..
Inşallah hayırlısı ile bu hastalıktan kurtulursunuz... Yoksa Sn.Sarıcan gibi gittiğiniz her yere sistemi götürür, AkınÇelik gibi acaba bunun portatifi olmaz mı diye kafa yorarsınız... :p

suzan7
11-07-2009, 23:30
Sayın envor,
Çalışmalarınız uzun zamandır izliyorum,kısmet olursa tatil dönüşü topraksız tarım denemesi yapmayı planlyorum.****** balkonda sizinkiler gibi bir hobi srası kurma imkanım yok.
Öğrenmek istedigim konu şu bir ekim hasat dönemi boyunca 8 kök bitki için her biri 5 litrelik kaplarda olsa yıl boyunca kaç litre ec ye ihtiyaç duyarım yani bunu yaklaşık 8 ay kullanacagımı varsayalım,kaç litre ec almam gerekiyor.Bilgi verirseniz memnun olurum.

piekaan
14-07-2009, 15:22
Sayın Envor ve Kudret Bey,

Siteyi elimden geldikçe incelemeye çalışıyorum ve izinizden gitmek üzere hazırlıklara başladım. Durgun su fide yetiştirmek için gerekli malzemelerim, Kudret Bey' den temin ettiğim malzeme ve besinler tamam.

Fakat zamanlama açısından sıkıntılı bir süreç olsa gerek fide bulmakta zorlanıyorum. 4 farklı çeşit fide yetiştirmek istiyorum. Pembe, cherry ve 2 farklı çeşit daha...

Fidelerin temini ve doğru başlangıç zamanı konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu işe gönül vermiş herkese başarılar ve saygılarımı iletirim.

Kaan

eryıl
16-07-2009, 21:16
Merhaba arkadaşlar. Sitemizde yeniyim. Umarım paylaşımlarımız daim olur.:rolleyes:

nftdugan
16-07-2009, 21:39
aradığım bilgi paylaşım sitesine bugün üye oldum. aslında yabancı kaynaklardan edindiğim suda yetiştiricilik çalışmalarının ülkemizde profesyonce yapılması büyük gurur veriyor. her paylaşım bir kat daha güçleneceğiz.

bioburcu
19-07-2009, 16:14
Merhaba,

topraksız tarımda kullanılacak suyun ideal degerleri hakkında bilgi verirmisiniz ??
şimdiden teşekkürler.

envor
19-07-2009, 20:41
:(geç cevap için özür:(
Sayın envor,
Çalışmalarınız uzun zamandır izliyorum,kısmet olursa tatil dönüşü topraksız tarım denemesi yapmayı planlyorum.****** balkonda sizinkiler gibi bir hobi srası kurma imkanım yok.
Öğrenmek istedigim konu şu bir ekim hasat dönemi boyunca 8 kök bitki için her biri 5 litrelik kaplarda olsa yıl boyunca kaç litre ec ye ihtiyaç duyarım yani bunu yaklaşık 8 ay kullanacagımı varsayalım,kaç litre ec almam gerekiyor.Bilgi verirseniz memnun olurum.

8 bitki X 5 litre dersek = 40 litre yapar haftada,
40 litre X 4 hafta var ayda dersek = 160 litre yapar ayda,
160 litre X 8 ay = 1280 litre yapar sezonda. Yani iki set size yeter gibi gözüküyor, hesaba bakınca. Ben haftada bir defa değiştirecekmişsiniz gibi düşündüm. Daha sık değiştirirseniz iki set yetmez.

Tabi ki bu değerler kullanacağınız ham suyun EC ve pH değerlerine göre değişir.

eryıl
25-07-2009, 11:50
Sayın Innuendo Antalyaya geldiğinizde mutlaka beklerim.Sizi ve diğer ağaçlar.net üyelerini işletmemizde görmekten mutluluk duyarız.

Envor bey merhaba,

Bende Antalya'da yaşıyorum. Sitemizdeki paylaşımlarınız gerçekten çok değerli. Bende eğer sorun olmazsa sizinle irtibata geçmek ve topraksız tarım ve seracılık hakkında bilgi almak ve sizinle tanışmak isterim.

KAR-DELEN
29-08-2009, 12:48
gerçekten çok ilginç ve güzel bir yöntem.Ürünün verimi topraklı tarıma göre nasıl değişiyor?Ya da aynı mı?

envor
08-09-2009, 17:15
Yeni sezonu hayırlısıyla açtık:D

Oda ve kapalı balkonlarında bitki yetiştirecek arkadaşlara tavsiyem, bu güneşi bol aylarda başlamalarıdır, bitki yetiştirmeye.

Bu yıl bana yardımcı olacak bir arkadaşımda (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=53510) var, inşallah size seyretmesi güzel, hoş görüntüler ve de değerli bilgiler sunmaya devam edeceğiz.

Seramızı temizledik, katı ortam kültüründe(perlit) domates yetiştireceğiz. Bu yıl sizlere topraklı tarım ve topraksız tarımda yapılan yetiştiriciliğin arasındaki farkı daha iyi görmenizi sağlamaya çalışacağız. Toprağa ve perlite aynı anda fideleri dikeceğiz ve büyümelerini an be an sizlerle paylaşacağız.

Saygılarımızla...:p
101778

envor
09-09-2009, 21:57
Bugün seranın tabanını malç ile kapattık, biriket tuğlalarını ve drenaj saçlarını yerleştirdik ve perlit poşetlerini doldurmaya başladık. Poşetlerin dikime hazırlanışınıda sizlerle paylaşacağız.

Hayta eğimi ayarlıyor :)
101985

101986

nariçi
09-09-2009, 22:09
Neden tabanı malçla kapattınız?

envor
09-09-2009, 22:18
Ot yolmaktan ve çamurdan bıktımda ondan :)

jibuti
10-09-2009, 00:02
Hayırlı olsun sevgili kardeşim emeğine, bileğine sağlık,haytaya selamlar(allah yardımcısı olsun:)))

malbman
10-09-2009, 09:14
envor kardeşim yeni sezon hayırlı olsun. Bol ürünlü bir sezon dilerim. Tabii mümkünse fırtınasız da olsun aynı zamanda:p

Kudret Tezel
10-09-2009, 15:50
Haydi hayırlısı olsun sevgili envor. Bol yeşilli bol ürünlü bir sezon dilerim.

Sarıcan
10-09-2009, 21:12
Umarım her şey gönlünüzce olur. Bol hasatlar...

tarıMeraklısı
10-09-2009, 21:33
Kışın hangi bitkiyi ekiyorsunuz,İstanbul şartlarına uygun şimdi ekilebilecek bir şey var mı?

envor
10-09-2009, 21:39
Hepinize teşekkürederim sevgili dostlarım, güzel ve yüreklendirici sözleriniz için.

Kış geliyor, bahçe sezonu bitti, bitecek. Evde ve kapalı balkonda yetiştiricilik yapacaksanız, bu aylarda başlamalısınız arkadaşlar, bitki bol ışıklı mevsimde kendini toplarsa kısa kış günlerinde sıkıntı çekmez.(Bir hatırlatma)

Hobi seramızda perlitte domates yetiştirecektik, ama bugün aldığımız ani kararla :) saman'da turp, havuç, biber, red robin, sarımsak ve marul da yetiştirmeye karar verdik.
Perlitte ise, domates, çilek, red robin, marul, biber yetiştireceğiz. Tabi ki akan su da marul olmazsa olmazımız :D

Şimdi'den özürdiliyoruz, sizleri paylaşacağımız resimlerle meşgul edeceğimizden dolayı:o

malbman
11-09-2009, 10:11
Şimdi'den özürdiliyoruz, sizleri paylaşacağımız resimlerle meşgul edeceğimizden dolayı:o

Böyle meşguliyete can kurban birader. Sen her gün yüz tane fotoğraf yükle, biz zevkle meşgul oluruz:p:p

Ülker
11-09-2009, 10:15
Bir de bu işe el atarsam, evden atılacağım.
Meşgul olmak için sabırsızlanıyoruz.:)

envor
11-09-2009, 14:17
Tabii mümkünse fırtınasız da olsun aynı zamanda:p

Dostum malbman; nasıl bir dua ettiysen artık:D:D, fırtına geliyormuş:p

Belediye sürekli anons ediyor...:D

malbman
11-09-2009, 22:53
Dostum malbman; nasıl bir dua ettiysen artık:D:D

Yuh diyorum kendime başka da bir şey demiyorum...Bastığım yerde ot bitmiyor.

indomie
11-09-2009, 23:49
Tam, nasıl olsa önümüz kış, açıkta topraksız tarım olmaz deyip bırakmak üzere iken yine içime kurt düşürdü. :(

Sonunda kurduracak bana 50-60 m²'lik bir sera. :(

Bol ürün dileğiyle. :D

hayta
13-09-2009, 18:36
Herkese merhaba ben mehmet ali hayta ziraat teknikeriyim, envor hocamla birlikte çalışıyorum, zaman zaman ben de burada deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.

Bugün hobi seramızda yaptığımız işleri resimleyerek sizinle paylaşmak istiyorum.
Bugün serada sulama hortumlarını, emitör ve dripleri yerleştirdik. Fidelerimizi dikeceğimiz günü bekliyoruz artık. resimler aşağıda.

Saygılarımla... hayta;)

102565

102566

102567

102568

eryıl
17-09-2009, 13:43
envor hocam nediyeyim ki, döktürmüşsün yine..

izindeyim..:)

Hayta dostum sende hoşgeldin.:)

Delimus
18-09-2009, 16:19
Çok düzenli ve güzel olmuş, ellerine sağlık envor hocam, devamını dört gözle bekliyoruz.

Murat Altan
22-09-2009, 00:55
Sevgili hayta,

ellerinize sağlık. Tablo gibi olmuş.

Kullandığınız torbaların herbirine bir fide ekeceğinizi varsayıyorum, doğru mudur?

Bir de o torbaların yuksekliğini ve hacmini merak ediyorum.

Uygulayacağınız sulama rejimini de zaman içinde göreceğiz tahmin ediyorum. Antalya taraflarından rüzgar esmese, forumda yaprak kıpırdamıyordu. Neşe getirdiniz.

Murat Altan
Balçova/İzmir
1971/0rh+

hayta
24-09-2009, 22:40
Kullandığınız torbaların herbirine bir fide ekeceğinizi varsayıyorum, doğru mudur?

Bir de o torbaların yuksekliğini ve hacmini merak ediyorum.

Sayın özen; perlit poşetlerine 4'er fide dikeceğiz, poşetlerimizin içinde 32 lt perlit bulunmaktadır.

Bir domates fidesinin ihtiyacı olan katı ortam kültürü 7 lt'dir. Fakat biz 8'er litreden doldurduk. Bundaki amacımız ise poşetlerin tam dolu olmasının, görselliğini artıracağını düşündük.

saygılarımla hayta...;)

Acarextt03
26-09-2009, 17:10
Enver bey gerçekten bizi kıskandırıyorsun...

Ben özellikle samanda turp ve diğer kışlıkları merak ediyorum...

Onları da foto. seviniriz...

Yeni sezon herkese kolaylık ve bol hasat diliyorum...

martı1
26-09-2009, 19:37
Sayın hayta hoş geldin, sistem pikaso tablosu gibi oluyor eline sağlık devamını merakla bekliyoruz. Serada asılan sarı plakalardanda bahsedersen seviniriz. Sanırsam sinek tuzakları yeterli oluyormu başka tedbir alıyormusunuz? Sizlere kolay gelsin.

hayta
01-10-2009, 22:05
Teşekkür ederim Sayın martı1 sarı plakalar dediğiniz gibi sinek tuzağı. Bunların yanı sıra da zirai ilaçla mücadele de yapıyoruz. Tuzaklar tek başına yeterli olmuyor.
Saygılarımla...

KaanUctug
02-10-2009, 00:03
Öncelikle herkese selamlar,

Dikey bahçe(Vertical Garden) düzenlemesinde bir deneme yapmak istiyorum ve konuyla ilgili direk bir başlık bulamadığım için bir süredir topraksız tarım alanındaki yazılarınızı takip ederek katı ortam kültürü hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum.

Yakın zamanda kapalı ortamda, bir prototip yapmayı hedefliyorum ama hangi katı ortamı seçmem gerektiği konusunda bir karara varamadım. Uygulanacak kültürün 2-3 sene dayanması gerektiğini düşünürsek bu konu hakkında ki tavsiyelerinizi ve görüşlerinizi rica ediyorum.

Ayrıca dikey bahçe konusunda fikir ve tecrübelerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler...

Sarıcan
02-10-2009, 10:06
Öncelikle herkese selamlar,

Dikey bahçe(Vertical Garden) düzenlemesinde bir deneme yapmak istiyorum ve konuyla ilgili direk bir başlık bulamadığım için bir süredir topraksız tarım alanındaki yazılarınızı takip ederek katı ortam kültürü hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum.
Yakın zamanda kapalı ortamda, bir prototip yapmayı hedefliyorum ama hangi katı ortamı seçmem gerektiği konusunda bir karara varamadım. Uygulanacak kültürün 2-3 sene dayanması gerektiğini düşünürsek bu konu hakkında ki tavsiyelerinizi ve görüşlerinizi rica ediyorum.

Ayrıca dikey bahçe konusunda fikir ve tecrübelerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler...

Sn. KaanUctug,

Öncelikle hoş geldiniz,

Ama her yeni başlayan arkadaş gibi konu başlıklarını dahi okumadan hazır reçete istiyorsunuz.

Konuyla ilgili başlıkları sizin için işaretledim. İki konu başlığında direkt dikey düzenekler diye belirtilmiş. Bana ait konu başlığın da ise benim yaptığım amatör çilek ağacının yanında Sn. alone35' e ait profesyonel sayılabilecek bir dikey çilek serasını göreceksiniz.

Size tavsiyem başlamadan önce yatay veya dikey konu başlıklarını mutlaka inceleyin ve okuyun. Özellikle topraksız tarımın temel taşı besin eriyiklerini ve kontrol metodlarını anlamaya çalışın.

Katı ortam konusundan önce hangi çapta bir çalışma yapmayı düşündüğünüzü ve ortam olarak imkanlarınızı belirtirseniz daha fazla yardım alacağınızdan eminim. Benim gibi balkonda amatör bir çilek ağacı düşünüyorsanız benim konu başlığımda epeyce bilgi bulacaksınız. Daha profesyonel bir çalışma için ise daha sıkı bir çalışma içine girmeniz gerekir diye düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15322

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=138

KaanUctug
02-10-2009, 14:57
Sevgili Sarıcan,

Göndermiş olduğunuz bilgi ve linkler için teşekkür ederim. Elimden geldiğince gereksiz sorular sormadan önce forum konularını takip ederk bilgi edinmeye çalışıyorum. Yazışmalar arasında sulama sistemi kurulumu ve besin eriyiklerinin hazırlanmması konusunda detaylı bilgilere ulaşabiliyorum; bu konular hakkında yeterli birikim yaptıkdan sonra kendi sorularımı sormayı hedefliyorum.

Sanırım yukarda ki sorumu detay vermeden sorduğum için biraz eksik kalmış. Benim amacım dikey bir bahçe denemesi yapmaz yani örneğin 1m * 2m lik bir plaka üzerinde çiçek ve bitkiler yetiştirmek, ilk etapda ürün almakdan ziyade görsel bir bahçe oluşturmayı denemek istiyorum. Bu sistemin örneğin bir dikey çilek yetiştirmekden farkı katı ortamın kullanım süresi olacaktır diye düşünüyorum çünkü bir hasat zamanı olmayacağı için kurulacak zemin en az 3 yıl dayanabilmeli diye düşünüyorum. Süre uzunluğunu göz önünde bulundurarak çürüme, bakteri üretme, koku yapma, parçalanma gibi faktörleri düşünürsek hani katı ortamı tavsiye edersiniz diye sormak istemiştim.

Sevgi ve saygılar...

malbman
02-10-2009, 15:57
Sayın KaanUctug, öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sevgili Sarıcan'a sormuşsunuz ama kendisinin affına sığınarak ben de fikrimi söylemek isterim. Yapmayı düşündüğünüz sistem stabil olacağı için kullanacağınız ortam da ona uygun, uzun süre kirlenmeden kalabilen bir malzeme olmalıdır.

Buna en uygun malzeme bildiğim kadarıyla Hydroton denilen malzeme. Çok uzun bir süre özelliğini yitimeden kaldığını biliyorum. Ayrıca şu (http://www.agromart.com.tr/hydroton.asp)linkten inceleyebileceğiniz gibi, durağan yapılarda kulanılmaya çok uygun özelliklere sahip.

Kolaylıklar dilerim.

Bir de; sorunuzu forumda yeni bir başlık açarak sorarsanız hem daha çok kişiye ulaşırsınız, hem de sevgili envor üstadın başlığını konusu dışında meşgul etmemiş oluruz.

Sarıcan
02-10-2009, 18:09
Sayın KaanUctug,

Katı ortam olarak ben hem Sevgili Malbman' ın söylediği Hydroton denilen malzemeyi, hemde perliti kullanmayı denedim. Hala da kullanıyorum.

Sisteminizin karkasına ve sulama sisteminize karar verdikten sonra katı ortam seçimini yaparsanız daha sağlıklı olur. Perlit nemi daha fazla tutuyor fakat geçirgenlik kabiliyeti hydrotona nazaran daha az.

Benim dikey çalışmamda sıvı debisini geçeirmekte zorlandığı için taşmalar olmuştu, çözümü hydrotona geçerek bulmuştum ama daha az debili bir damla sulama sisteminde perlitte uzun süreli kullanılabilir.

Yalnız perlitte ışık gören kısımlarda yosun oluşumu oluyor. Hydroton uzun süreli kullanım için daha ideal, defalarca yıkayıp dezenfekte ederek kullanma imkanınız var. Kirlenme ve yosun tutma daha az oluyor.

Ayrıca hydrotonun bir alternatifi ise pomza taşı. Istanbul' da büyük alışveriş merkezlerinin hollerinde büyük saksılar içindeki bitkilerin katı ortamını incelerseniz size bir fikir verebilir.

Kuracağınız sistemi hala gözümde canlandıramadım. Hem dikey olacak hem 1x2 m plaka üzerinde olacak, biraz detaylandırırsanız sevinirim.

KaanUctug
03-10-2009, 09:20
Sn. Malbman ve Sarıcan,

İlgi ve fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Konuyu yeni bir başlık altına taşıma fikrinize katılıyorum. Fırsat bulabilirsem bu haftasonu **** önümüzde ki haftasonu malzemelerimi alıp denemeye başlamayı planlıyorum. Konuyu fotoğraf ve şemalarla paylaşmak hepimiz için sanırım daha faydalı olacaktır. Hydroton ile ilgili sorunum dikey zeminde, özelliklede panel şeklindeki bir plakada sabit ve homojen tutabilmek, denememi sanırım taşyünü plaka kullanarak yapacağım, umarım onunda arası nem ve su ile iyidir.

Hepinize tekrar teşekkür ediyorum ve yakında görüşmek dileğiyle,

Kaan

Delimus
03-10-2009, 11:12
Yalnız perlitte ışık gören kısımlarda yosun oluşumu oluyor. Hydroton uzun süreli kullanım için daha ideal, defalarca yıkayıp dezenfekte ederek kullanma imkanınız var. Kirlenme ve yosun tutma daha az oluyor.
.

Perlitin üzerine çok ince torf dökülmesi yosunlanmayı engellemez mi ?

Aldığım notlarda volkanif kül veya Hydroton/Genleşmiş Kil ince katman haline perlitin üzerine döküldüğünde yosunlanmaya engel olduğunu belirtmişim.
Ticari kullanımda perlit daha uygun olduğu düşüncesindeyim.Perlittede dezenfekte ve devamlı kullanım şansımız var.Türkiyede çok olması fiyat açısından uygun olmasına etmen.

Tolga Kurt
03-10-2009, 15:03
Resimlerini koymuş olduğunuz bitkiler hem fide, hem de gelişmiş halleriyle o kadar güzel görünüyor ki, hem insanı motive ediyor, hem de moralini bozuyor (çünkü ben öyle yapamıyorum bir türlü:)

envor
03-10-2009, 19:37
Sayın Tolga kurt; hiç moralinizi bozmayın, sizde yapabilirsiniz. Doğru zamanda, doğru bitkiyi doğru besinle besleyin yeter...

envor
03-10-2009, 19:47
Bugün saman balyesine havuç tohumu ektik... İnşallah çıkar:D:D

Saman balyesinin üzerine tohum ekemiyeceğimiz için, ilk önce tohum yatağı hazırlıyoruz. Bu işlemide saman balyesinin üzerine ince bir torf kaplaması yapıyoruz.

106085

Kapladığımız torf'u elimizle her tarafına eşit gelecek şekilde yayıyoruz.

106086

Eşit aralıklarla tohumlarımızı torf'a atıyoruz.

106087

envor
03-10-2009, 19:53
Tohumlarımızın üzerini kapatacak şekilde ince bir kapak atıyoruz.

106090

Tohumların sıkışması için elimizle torf'u hafifçe bastırıyoruz.

106091

Son olarakta yeteri kadar suluyoruz ve işlemimiz bitiyor .

106092

Delimus
04-10-2009, 11:10
Envor hocam hayırlı olsun , Saman balyalarına dezenfekte uygulaması yaptınız mı ?

envor
04-10-2009, 12:19
Dezenfekte yapmadık, aceleye geldi biraz. Kışlık sebze yetiştireceğimizden pek de gerek duymadık. Hata mı yaptık onu ilerde anlayacağız artık :)

Delimus
04-10-2009, 16:04
Havuç için özellikle güzel bir yatak olacağını düşünüyorum samanın gelişmeleri bekliyoruz hocam.

envor
04-10-2009, 18:57
Havuç için özellikle güzel bir yatak olacağını düşünüyorum samanın gelişmeleri bekliyoruz hocam.

Bende güzel bir yatak olacağını düşünüyorum. Bugün fındık turp'da ektik, sarımsağı da yarın dikeriz herhalde :) Domatesleride ayın 8'inde dikmeyi düşünüyoruz. Resimleyeceğiz & paylaşacağız...

ALESTA
06-10-2009, 20:33
Yeni resimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden başarılar dilerim.;)

indomie
06-10-2009, 20:53
İşin içinde envor hoca olunca orada biraz duracaksın.

Havuçlar yetişmesine yetişecek de, altındaki samanlar da yeşerirse hiç şaşmam. :D

envor
09-10-2009, 22:17
Havuçlar yetişmesine yetişecek de, altındaki samanlar da yeşerirse hiç şaşmam. :D

Havuç ve turplar ve de buğdaylar çıkıyor:D:D

rencberdede
09-10-2009, 23:03
Hani ??? Biz de görelim ;)

Başlangıç besini için EC değeri ne olacak? Benim turplarım da filizlenmeye başladı, eksik ya da fazla besin vermek istemiyorum, sizden kopya çekeyim.

Domatesleri ektiniz mi?

hayta
11-10-2009, 18:50
Merhaba

Turp
107543

Havuç
107544

Domates/09-10-2009 (dikim tarihi)
107545

Marul/ 11-10-2009
107546

envor
11-10-2009, 19:29
Hani ??? Biz de görelim ;)

Başlangıç besini için EC değeri ne olacak? Benim turplarım da filizlenmeye başladı, eksik ya da fazla besin vermek istemiyorum, sizden kopya çekeyim.

Domatesleri ektiniz mi?

Turplara özel EC ayarlayamıyoruz malesef, domateslerin besininden kullanıyorlar. EC 2.0 diye tahmin ediyoruz, çünkü pH&EC metreleri kalibre edemedik, tam olarak değerleri bilmiyoruz. Göz kararı ayarlıyoruz:D:D

KozanDağı
12-10-2009, 15:10
Tablo gibi olmuş! Tebrik ederim

seazone
12-10-2009, 20:43
Enver bey tebrikler her tarafıyla beraber mükemmel olmuş. Bu arada başka bir soru sorayım size sizden etkilendiğim kadarıyla bizim burda mantar üretim çiftliği var. Onlarında atık çürümüş samanları var onlara ne gibi bir şey ekebilirim. Kolay gelsin.

envor
13-10-2009, 20:24
bizim burda mantar üretim çiftliği var. Onlarında atık çürümüş samanları var onlara ne gibi bir şey ekebilirim.

Dezenfekte ettikten sonra istediğiniz her türlü sebze ve meyveyi dikebilirsiniz. Sınır yok:p, hayal gücünüze bağlı;)

AEvren
14-10-2009, 21:33
Herkese merhabalar,
Yaklaşık 10 gün önce keşfettim forumu. Aklımda topraksız tarım ile ilgilenmek vardı sayenizde bişeyler yapmazsam duramaz duruma geldim :)

Sarıcan
17-10-2009, 22:34
Geçmiş olsun Sn. AEvren,

Geçer geçer, geçen sene bende sizin gibi hastalanmıştım. Sabah akşam tok karnına bir çorba kaşığı EC alırsanız hiç bir şeyiniz kalmaz:p

Yalnız forumda gezinirken Sevgili Envor' un sayfalarında maskesiz dolaşmayın. Hemen kaparsınız domates mikrobunu. Bir çok arkadaş bu hastalığı ondan kaptı.

Şimdi birde mikrop çeşidi çoğaldı. Turp, havuç vs. vs. Nerede? Hangi balkonda yapacaksak.

cobaindyg
23-10-2009, 10:48
Merhabalar,
Sizin yazılarınızı sürekli takip ediyorum,topraksız tarım benimde ilgimi çekmeye başladı.

Benim sormak istediğim çekirdekten yetiştirdiğim limon fidelerim var.Boyları 15 cm oldu,bunlarıda acaba durgun su dediğiniz şekilde yetiştirebilirmiyim.
Eğer olursa suyuna eklenmesi için alınması gereken maddeler pahalımıdır,bana kısaca bilgi verirseniz sevinirim,çok teşekkürler.

ALESTA
23-10-2009, 13:06
Yalnız forumda gezinirken Sevgili Envor' un sayfalarında maskesiz dolaşmayın. Hemen kaparsınız domates mikrobunu. Bir çok arkadaş bu hastalığı ondan kaptı.:D

Sayın, Sarıcan'a katılıyorum.;)
Enver Bey, resim de okla işaretlediğim yerde oluşan yeşil şeyler nedir:confused:

Bu arada Dometesler gayet neşeli görünüyor, Maşallah-Maşallah :D nazar değmesin inşallah :)

envor
23-10-2009, 19:11
resim de okla işaretlediğim yerde oluşan yeşil şeyler nedir:confused:

Made in YOSUN:D:D:p

envor
23-10-2009, 19:23
Merhabalar,
Sizin yazılarınızı sürekli takip ediyorum,topraksız tarım benimde ilgimi çekmeye başladı.

Benim sormak istediğim çekirdekten yetiştirdiğim limon fidelerim var.Boyları 15 cm oldu,bunlarıda acaba durgun su dediğiniz şekilde yetiştirebilirmiyim.
Eğer olursa suyuna eklenmesi için alınması gereken maddeler pahalımıdır,bana kısaca bilgi verirseniz sevinirim,çok teşekkürler.

Teori olarak bakılırsa yetiştirilmesi mümkündür, olaya pratik olarak bakarsak, pek de mümkün değil:eek:

Limon fideniz, şu an fide, durgun su da yetiştirmeye başlarsanız, sanırım bir veya iki yıl içerisinde koca bir ağaç olacaktır. O zaman ağacın durgun suda durması mümkün olmayacaktır veya çok zor olacaktır. Hevesim vardı! diyorsanız bir müddet limon fidenizi durgun suda yetiştire bilirsiniz, ileride saksıya veya toprağa dikebilirsiniz.

Durgun su için gerekli besin eriyiğinin fiyatının pahalı olup olmadığını siz söyleyeceksiniz, kullanacağınız ham suyun EC'sine göre değişir ama minimum 500 ila maksimum 800 litrelik suya karışacak tüm gübrelerin karışımı olan seti 15 tl'ye üyelerimize ulaştırıyorum. Sizce pahalımı?

cobaindyg
23-10-2009, 20:50
yanıtınız için çok teşekkür ederim,gerçekten uygunmuş fiyatı.Yapıcağım zaman siteden temin ederim artık.

cobaindyg
23-10-2009, 23:42
bu ph metreyi nerden temin edebiliriz

malbman
24-10-2009, 23:23
EC metre için bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15889)linkten Kudret hocamıza baş vurabilirsiniz.

Delimus
25-10-2009, 07:39
Envor Hocam Sulama Sıklığınız nedir ?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=107546&d=1255279375

Elle Sulama yapsak,Besi eriğimizi tankta hazırlayıp üstten sulamamız sorun olur mu ?
Ben fidelerimi bardaklara yerleştirdikten sonra 20-25 gün üstten sulamayı içinde kök gelişimini tamamlamasını, alttan kökleri gözüküncede Pvc Borulara aktarmayı planlıyorum.
Sulamayıda omuz pompasıyla sabah akşam günde 2 kez düşünüyorum.Besin eriği içeriğide normal formülü kullanıcam.
Cevabını dört gözle bekliyorum.

canerman
25-10-2009, 13:36
yusuftarımm eğer müsaitsen bir kac soru osrmak isterim
yeri burası mıdır forumda bilmiyorum ama?!.

topraksız tarımda ürettiğin güllerin satışını nasıl yaptıgını ve seracılık hakında genel bilgiler almak isterim, bu iş için yatırım yapmak istiyorum ama bilgim çok az yardımcı olup atıları ve eksilerini yazarsan sevinirim.

Sarıcan
25-10-2009, 13:45
Sn. yusuftarımm,

Her satırı ayrı bir mesaj gibi yazarsanız en fazla okunan bu konu başlığını mesaj kirililiğine uğratırsınız. Yazdıklarınızın tamamını bir mesajda toplamaya ne dersiniz. Diğerlerini silerseniz sayfa dolmamış olur.

tabiat
25-10-2009, 14:31
gübre maliyetleri bize göre çok çok daha az biz nerdeyse gübreciyle ortak çalışıyoruz

Topraksız tarım yapıyorsanız sizinde gübre maliyetlerinizin çok düşük olması gerekmez mi? Anlamadım.

yusuftarımm
25-10-2009, 14:46
sayın tabiat bizim topraksız tarım tamamı bazalt,ta yetiştiriyoruz su tutma kapastesi çok az geri dönüşüm yok aylık gübre maliyetim 4.5 bin tl benimde ilgimi çeken su kültürü gübre maliyeti yok denecek kadar az

yusuftarımm
25-10-2009, 14:53
****** biz koparatife kayıtlıyız tüm malımız türkıye genelinde şubelerimizde satılyor ihale usülü tavsiye edermiyim diye sorarsan bu yıl tekkelımeyle mahfolduk ürünlerimiz para etmedi malum kriz ilk olarak bizi etkiliyor benim türkiye genelinde yıllık 1.5 milyon dal gül üretim kapasitem var yani türkiyede yerli üreti olarak ben ilk sıradayım buna rağmen zor günler geçiriyoruz arayış içindeyim su kültüründe marol dikkatimi çekti kafama yattı gibi birkaç şey dışında

canerman
25-10-2009, 15:47
****** biz koparatife kayıtlıyız tüm malımız türkıye genelinde şubelerimizde satılyor ihale usülü tavsiye edermiyim diye sorarsan bu yıl tekkelımeyle mahfolduk ürünlerimiz para etmedi malum kriz ilk olarak bizi etkiliyor benim türkiye genelinde yıllık 1.5 milyon dal gül üretim kapasitem var yani türkiyede yerli üreti olarak ben ilk sıradayım buna rağmen zor günler geçiriyoruz arayış içindeyim su kültüründe marol dikkatimi çekti kafama yattı gibi birkaç şey dışında

Domates üretimi çok fazla galiba topraksızda, marul ise su yüzeyinde yetişiyor hangisinin yatırımı daha azdır acaba? ya da daha karlıdır.

tabiat
26-10-2009, 11:04
Sayın yusuftarımm,
Bu bölümde topraksız gül tetiştiriciğine dair bir başlık açar ve deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz. Hele bir de resimlerle desteklerseniz güzel güllerle gözümüz gönlümüz açılır.

envor
28-10-2009, 19:48
Envor Hocam Sulama Sıklığınız nedir ?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=107546&d=1255279375

Elle Sulama yapsak,Besi eriğimizi tankta hazırlayıp üstten sulamamız sorun olur mu ?
Ben fidelerimi bardaklara yerleştirdikten sonra 20-25 gün üstten sulamayı içinde kök gelişimini tamamlamasını, alttan kökleri gözüküncede Pvc Borulara aktarmayı planlıyorum.
Sulamayıda omuz pompasıyla sabah akşam günde 2 kez düşünüyorum.Besin eriği içeriğide normal formülü kullanıcam.
Cevabını dört gözle bekliyorum.

Elle sulama yapabilirsin, fideleri bardaklara mı yerleştireceksin? :confused: Tohumlarımı bardaklara mı ekeceksin? Onu anlamadım...

Delimus
30-10-2009, 00:32
Önce viyollere ekicem ardından bardaklara fideleri dikicem sebebi maliyeti :)
Normal günde 1 kez suluyorum ozaman envor hocam.

envor
30-10-2009, 18:22
Önce viyollere ekicem ardından bardaklara fideleri dikicem sebebi maliyeti :)
Normal günde 1 kez suluyorum ozaman envor hocam.

Pek anlayamadım, kusura bakma:eek: Sanki sağ elinle, sol kulağını tutmaya çalışıyormuşsun gibi geldi bana :)

envor
30-10-2009, 18:43
Dünkü çektiğim resimler bunlar, sormak istediğiniz soru varsa hayta'ya sorun, ben emekli oldum :)

Havuç.

112247

Marullar.

112248
112249

jibuti çileği :D:p

112250

Domates...

112251

ALESTA
30-10-2009, 19:35
Dünkü çektiğim resimler bunlar, sormak istediğiniz soru varsa hayta'ya sorun, ben emekli oldum :)

Hayrola nereye gidiyon:confused:

Domesteslerin maşallahı var,
Çilekler dersen cetvel gibi sırada.:D:p

Benim dometesler daha emeklemiyor bile:dilli:

şehnaz
30-10-2009, 21:07
merhaba benim bir sorum olacak eğer daha önce konu burda ele alınd ise özür dilerim . benim ağustos ayında satın alınmış biber ve patlıcan fidelerim var terasımız aşırı rüzgarlı ve güneşli olduğu için bunlar 25 santimde kaldı şimdi havalarda soğuyunca onları evde kışı atlatsınlarda bahara hazır olsunlar diye korumaya alacaktım fakat bu topraksız tarım çok hoşuma gitti akan su sistemi yapmam mümkün değil onun için durgun su ile başlamak istiyorum . fark ettimki genelde domates üzerinde cok tecrübe edinilmiş . benim sorumda bu olacak ,acaba evin içinde (5 saat güneş gören bir odada) patlıcan ve biber fidanlarımı durgun suda yetiştirme imkanım olurmu .

hayta
01-11-2009, 19:41
benim sorumda bu olacak ,acaba evin içinde (5 saat güneş gören bir odada) patlıcan ve biber fidanlarımı durgun suda yetiştirme imkanım olurmu .

Merhaba sayın şehnaz odanızın havalandırmasını iyi yapmalısınız ayrıca 5 saat güneş yeterli olur, ışınları tam alıyorsa fotosentezde bir sorun yaşamaz bitkileriniz.

taskinov
01-11-2009, 20:16
Merhabalar ben daha yeniyim çalışmalarınızı merakla takip ediyorum. Bende denemek istiyorum.

hayta
07-11-2009, 19:49
Turp (bugün tadına baktım gerçekten muhteşem)
113190

Marul (zeytin yağlı salatası tam ağza layık)

113191

Domates

113192

Patlıcan

113193

hayta
10-11-2009, 18:33
Fındık turp; değerli arkadaşlar turplarımız bitmiştir. Bunlar sonuncularıydı..

113620

jibuti
12-11-2009, 09:43
Sevgili dostum envor sonunda benimde ismime bir çilek oldu çok teşekkürler umarım çileğin bahtı bana benzemez :D:D

badesu uslu
12-11-2009, 23:30
ilk defa böyle bişey görüyorum çok şaşırdım tebrik ederim

envor
15-11-2009, 18:35
ilk defa böyle bişey görüyorum çok şaşırdım tebrik ederim

Haytanın bir kök patlıcan fidesi var, onu görseniz tam şaşıracaksınız. 15 cm boyunda bir bitki ve üzerinde 10 cm'lik bir patlıcan var.:D:D İlginç, çok ilginç:p

cosbalans
20-11-2009, 14:18
Merhabalar ben bir süredir siteyi takip ediyorum. Aeroponik sistemle ilgili bir proje ödevim var. Hemen hemen bütün bilgileri buradan edindim, ama bir sorumun cevabını bulamıyorum =( Bana aeroponikle ilgili yardımcı olabilecek birini arıyorum. Sayın envor ya da sayın hayta sanırım size çok ihtiyacım var =)

envor
20-11-2009, 15:54
ama bir sorumun cevabını bulamıyorummm =(

Soru ne? Sor bakalım :)

cosbalans
21-11-2009, 02:25
küçük bir proje için gerekli olan püskürtmenin motor düzeneğini çözemiyorum bir türlü.kendi cebimden olacağı için biraz masrafsız olmasını tercih ediyorum.panel biraz ağır geliyor bana.=)

akinselcuk
21-11-2009, 21:18
Sayın Cosbalans,

Küçük bir proje ise önerim şunlar.

Eczaneden otrivine burun spreyi alırsınız. (Pediatrik olanını yani çocuklar için )Ucu çıkarılır bir şey fiyatı 3 lira. Ucuna akvaryum hortumu girer. Motor olarak da cam silecek suyunu basan 12 Volt motorlar var. Bu motorun hortum takılabilen bir modeli var bulabilirseniz. Vertex marka seim tipi silecek motoru diye arayacaksınız. 12 volt olanını alacaksınız çünkü 24 volt olanları da var. 10 lira fiyatı var.

Bir de 1000mA 12volt adaptör alacaksınız. Bu da en çok 10 liradır.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12288

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14675

Motorun, adaptörün ve nozül için burun spreyinin resimleri bu başlıklarda var.

akinselcuk
21-11-2009, 21:29
Ben bu nozüllerden 7 adedini 1 adet bu motordan kullanarak domates köklerini spreyledim geçen sene. Motorun bir tanesini 500 mA adaptör ilede çalıştırabilirsiniz ama basıncı az olur bir motora bir nozül takacaksanız kurtarır.

envor
21-11-2009, 21:52
Sayın akinselcuk, nozüllerin püskürttüğü su miktarını ölçebildiniz mi? Yani; 1 dakikada kaç cc su veriyor? Acaba?

akinselcuk
22-11-2009, 07:52
Böyle bir ölçüm yapmadım. Fakat tek motorla, 1amperlik adaptörle tek nozül besleseydik, 1 dakikada bu nozülden 500 - 600 cc bir suyun ancak geçeceğini sanıyorum.

cosbalans
23-11-2009, 19:00
çok teşekkür ederim ilginiz için.geciktim farkındayım ama projemi tamamladım =) tabi sorunlar hala boy gösteriyo.bu seferde çözeltim (hoagland) problem çıkarıyo =(

ahmetshur
10-12-2009, 15:44
Ne güzel gidiyordu. Hani çok beğenerek ve dalarak okuduğunuz bir roman olurda hiç bitmessin diye dau edersiniz ya, hani çok güzel bir filmi seyreder de keşke bu film biraz daha devam etseydi diye kendi kendinize söylenirsiniz ya. İşte bugün bana da öyle oldu. Aslında epey bir zamandır dünyanın en güzel sitesine üyeyim, ama bu konuyu bu sabah fark ettim. Ve size şunu itiraf ediyorum. Ben bir esnaf olarak belkide yıllardır saat 7 de kepenklerimi açarım. Ve ufak tefek temizliğimi yaptıktan sonra ilk iş olarak bilgisayarımın başına oturur, tek tek gazeteleri okumaya başlardım. Ama bugün bizde güneş çoktan batmış ve ben daha bu sayfayı ancak bitirebildim. Daha gazetelere de bakmadım. Bu konu anca bu kadar güzel analtılır diyorum. Bunun için, keşke hiç bitmesseydi diyorum.
Son söz olarak emeği geçen bütün arkadaşlar ve özellikle envor ile kudret hocalarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kendi adıma sizin için ne desem az olur diye düşünüyorum. Kesin cennettlik insanlarsınız. Ve hakkaten sizleri orda görmessem mümkün değil kabul etmem........

derinname
05-01-2010, 02:27
Son söz olarak emeği geçen bütün arkadaşlar ve özellikle envor ile kudret hocalarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kendi adıma sizin için ne desem az olur diye düşünüyorum. Kesin cennettlik insanlarsınız. Ve hakkaten sizleri orda görmessem mümkün değil kabul etmem........[/QUOTE]

Aynı duygular içindeyim.Allah razı olsun!

Sarıcan
05-01-2010, 08:42
Günaydın Sn. ahmetsur ve Sn. derinname,

Sabah sabah beni güldürdünüz, iyi dileklerinizi ve cennete gönderme dileklerinizi arkadaşlarıma ileteceğim. Bu yaşta pek gitmek isteyeceklerini zannetmiyorum ama benim asıl kafama takılan sizin durumunuz.

Bu kadar garanti konuştuğunuza göre vardır bir bildiğiniz. Rezervasyon garanti zannederim. Bende rica edebilir miyim? Kudret Bey ve sevgili Envor' un cennete gidebileceklerini bende tahmin ediyorum ama siz oraya gitmeyi nasıl garantiye aldınız. "Sizleri orada görmezsem mümkün değil kabul etmem." diyebildiğinize göre sizin yeriniz hazır herhalde.:D:D:D Bende isterim, bana da bir yer ayırtın lütfen.

Tabii ki yukarda yazdıklarımın hepsi şaka. Sevgili ahmetsur duygularını o kadar saf ve temiz dile getiriyorki takılmadan edemedim. Aramıza katıldığı günden beri bütün forum sayfalarını aynı temiz duygularla okuduğunu gözlemliyorum. Sn. ahmetsur cennetlikler kervanına hoş geldin, haydi sende bir ucundan başla şu işede senin resimleri de paylaşalım artık. Sevgiyle kalın.

yolcu8264
05-01-2010, 09:26
Sn cosbalans, sitemizde de reklamı bulunan sitede online nozül satılıyor.
balkon ve bahçede topraksız tarım kısmına girdiğinizde yukarda üstte toprak ve su diye bir site var ordan bakın isterseniz bir. 360 derece püskürten nozül 1,06tl, 180 derece 0,78tl. Neden link vermiyorum. Çünkü siteden tıklarsanız siteye katkısı olur ve sitemiz daha uzun yaşar. Bu arada Sn Akınselçuk sizden daha ucuz bir aparat bulduğuma inanamıyorum. :D. Maliyetler konusunda sizin görüşleriniz her zaman aydınlatıcı oluyor. Sn Sarıcan'a katılıyorum ve bir bilet de bana lütfen.:D

derinname
05-01-2010, 17:32

Sabah sabah beni güldürdünüz, iyi dileklerinizi ve cennete gönderme dileklerinizi arkadaşlarıma ileteceğim. Bu yaşta pek gitmek isteyeceklerini zannetmiyorum ama benim asıl kafama takılan sizin durumunuz.

Bu kadar garanti konuştuğunuza göre vardır bir bildiğiniz. Rezervasyon garanti zannederim. Bende rica edebilir miyim? Kudret Bey ve sevgili Envor' un cennete gidebileceklerini bende tahmin ediyorum ama siz oraya gitmeyi nasıl garantiye aldınız. "Sizleri orada görmezsem mümkün değil kabul etmem." diyebildiğinize göre sizin yeriniz hazır herhalde.:D:D:D Bende isterim, bana da bir yer ayırtın lütfen.

Tabii ki yukarda yazdıklarımın hepsi şaka. Sevgili ahmetsur duygularını o kadar saf ve temiz dile getiriyorki takılmadan edemedim. Aramıza katıldığı günden beri bütün forum sayfalarını aynı temiz duygularla okuduğunu gözlemliyorum. Sn. ahmetsur cennetlikler kervanına hoş geldin, haydi sende bir ucundan başla şu işede senin resimleri de paylaşalım artık. Sevgiyle kalın.

sabahın üçünde sadece şükranlarımı iletmek istemiştim...:D
sizler de sevgiyle kalın.

Kudret Tezel
05-01-2010, 19:48
Sitenin adını değiştirsekmi acaba , cennete .net diye. hepiniz var olun , cennetlik olun inşallah.Orada buluşmak üzere.:D:D:D

ahmetshur
07-01-2010, 10:47

Sn Sarıcan teşekkürler. Hayatımda hiç bir kervana bu kadar mutlu bir şekilde katılmamıştım. Varsın bu kervan nereye giderse gitsin. İçinde bu kadar güzel insanlar olduktan sonra, gideceği yerde aslında bellidir.

Sn Sarıcan sizinde tahmin edeceğiniz gibi yakında başlamayı bende düşünmüyor değilim. Ama bu ay çok yoğunum. Bu ay kendi arazime (40 Dk) nar dikmeyi düşünüyorum. Ocak ayınin içinde naları bitirip birde serayı aradan çıkarırsam Şubatta başlamayı düşünüyorum.

Bu konuda bütün arkadaşların önerilerinede açık olduğumu belirtmek isterim.
Sevgi dolu güzel bir dünya dileğiyle...

envor
16-01-2010, 19:13
Uzun zamandır hobi serasına gidemiyordum, yolum bugün o tarafa düştü, size bir iki resim çektim.

122138
122139
122140

indomie
16-01-2010, 19:34
Uzun zamandır hobi serasına gidemiyordum, yolum bugün o tarafa düştü, size bir iki resim çektim.

At bakalım havanı, hakkındır. Elbet benim de bir gün hobi seram olur. :mad:

Tebriklerimle birlikte sevgiler.

Sarıcan
16-01-2010, 20:14
Sevgili ahmetsur,

Mesajını yeni farkettiğim için sana 10 günlük bir hoşgeldin borçluyum. HOŞ GELDİN. Gelişin o kadar sıcak oldu ki sanki 40 yıldır tanıyormuş Sevgili Envor ve Kudret ağabeye yaptığın cennet dileğine bende isterim diye seni zora soktum:D:D Belki sadece iki kişilik bileti vardı.

Ama yine de bu kervana ayrı bir güzellik getirdin. Yapacağın narlardan bizede yemek kısmet olur umarım. Nar konusunda keşke sana yardımcı olabilseydim. Forumun
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=361 bu başlığında nar ile ilgili bir çok bilgi bulabilirsin. Konu ile ilgili arkadaşlar yardımcı olurlar kanısındayım.

Sevgiler

Sarıcan
16-01-2010, 20:19
At bakalım havanı, hakkındır. Elbet benim de bir gün hobi seram olur. :mad:

Tebriklerimle birlikte sevgiler.

Sn. İndomie,

Bir kök domates, iki kök marulla hava atılıyorsa bende atarım öyle havayı. Seranın panoramik görüntüsünü özledik. Ama yinede çilekleri kıskandım.

envor
17-01-2010, 18:58
Sayın Sarıcan aman kıskanmayın, buyrun size bir marul :D:D Hem de çok çok büyük.:p

Aşağıda ki resim de yeni hobi seramız. Bir kımını bonsailerim için ayıracağım, geri kalanı da resimde gördüğünüz meslektaşlarım denemeler yapacaklar. Yeni mezun arkadaşlarıma mesleği öğreteceğim, inşallah, kendileri de agaçlar.net üyesi zaten, daha yazmaya başlamadılar ama tecrübelerini paylaşacaklarından şüphem yok.

Nickleri sırayla;
tarrega,
avcıtürk07,
YAHYO.

122273

122274
122275
122276
122277

sadocan
17-01-2010, 20:05
Değerli bilgi ve birikim kazanmış olan arkadaşlar şimdi sormak istediğim şu örneğin 100 lük bir boru düşünelim ve 1 metre boy olarak kabul edelim bu borunun içi su ile dolduğu takdirde ne kadar su alır örneğin 1 kg, veya 2 kg olarak açıklayabilirmiyiz bundan amacım 150 metrelik bir boru tesisatında akan su kültüründe marul yetiştirmeyi planlıyorum seram hazır fidelerim hazır, hem maaliyet hem besin eriyiği ile ilgili masraf çıkartmaya çalışıyorum yardımlarınızı bekliyorum.

Sarıcan
17-01-2010, 20:39
Değerli bilgi ve birikim kazanmış olan arkadaşlar şimdi sormak istediğim şu örneğin 100 lük bir boru düşünelim ve 1 metre boy olarak kabul edelim bu borunun içi su ile dolduğu takdirde ne kadar su alır örneğin 1 kg, veya 2 kg olarak açıklayabilirmiyiz bundan amacım 150 metrelik bir boru tesisatında akan su kültüründe marul yetiştirmeyi planlıyorum seram hazır fidelerim hazır, hem maaliyet hem besin eriyiği ile ilgili masraf çıkartmaya çalışıyorum yardımlarınızı bekliyorum.

Sayın Sadocan,

1 metre 100 lük boruya en fazla 3 litre su ancak koyabilirsiniz, 150 metreye 450 m3 koyasanız bir 50 litrelikte depo yapsanız toplam 500 litre su yapar. Zaten besin kitleride hatırladığım kadarıyla Kudret bey' inki 250 litre, Envor' unki 500 litre su içindi. Çok büyük bir maliyet değil anlayacağınız gibi. Bir an önce başlayın bence. Kolay gelsin.

İlk suyu doldururken kontrollü doldurmaya dikkat edin. Depo her zaman pompa bir şekilde durduğu zaman borulardan gelecek dönüş suyunu alacak kadar üste boşluk yeri olmalı. Depoyu ağzına kadar doldurursanız, bakım için bile olsa pompayı durdurduğunuzda borudan gelen dönüş suyu depoyu doldurup taşmasın. Buna mutlaka dikkat edin, yoksa serada her yeri su basar.

Sarıcan
17-01-2010, 20:45
Sayın Sarıcan aman kıskanmayın, buyrun size bir marul :D:D Hem de çok çok büyük.:p

Sevgili Envor,

Tek kök diye beni kandırmıyorsun değil mi? Göbekli marul dedikleri bu olsa gerek. Göndersene bir kaç kök, gözümüz gönlümüz açılsın. Şaka, şaka... Gözümüz yok ama niye bizimde öyle marullarımız olmasın dimi. Tohum cinsi ne idi bunun.

Yeni arkadaşların hepsi de hoş gelmiş. Bu kervana onlar da katılsın bakalım. Yeni beyinlerden öğrenecek çok şeyler olmalı.

sadocan
17-01-2010, 21:17
Değerli Sarıcan bilgilendirmeniz için teşekürler inanın bende o kadar sabırsızlanıyorumki bir an evvel denemelere başlayabilmek için ama şu an mevsim itibari ile cesaret edip bir türlü işbaşı yapamıyorum geceleri eksi 10 lara kadar düştüğü oluyor onun için biraz yavaştan alıyorum hem daha geniş bilgi toplayabilmek açısından hemde biraz havaların soğuk olmasından dolayı ama şunubelirteyimki ilk başlamamdan hasat sezonuna kadar adım adım sizlerle paylaşacağımdan hiç kuşkunuz olmasın birde şöyle hesap edelim o zaman bir marul 2 ayda yetiştiğini hesaplarsak ortalama 15 gündede bir besin yenilemesi yaparsak sezonda 4 defa besin yenilemesi olacak buda demek oluyorki 150metrelik boruda yaklaşık 600 adet marul olsa bize gereken besin eriyiği, 8 adet 250şerlik hazır eriyiklerden 8 adet gerekli heralde hesaplamalarımda bir yanlışlık yok değilmi? varsada gerekli hesaplamaları birdaha sizlerle yapabiliriz.

Sarıcan
17-01-2010, 21:51
Onu bir iki denemeden sonra bulacaksın, belki buharlaşma ve bitkilerin içtiği suyu günlük takviye etmek zorunda kalacaksın, komple su değişimine ihtiyacın kalmayacak.

ahmetshur
18-01-2010, 15:29
Sevgili ahmetsur,

Mesajını yeni farkettiğim için sana 10 günlük bir hoşgeldin borçluyum. HOŞ GELDİN. Gelişin o kadar sıcak oldu ki sanki 40 yıldır tanıyormuş Sevgili Envor ve Kudret ağabeye yaptığın cennet dileğine bende isterim diye seni zora soktum:D:D Belki sadece iki kişilik bileti vardı.

Ama yine de bu kervana ayrı bir güzellik getirdin. Yapacağın narlardan bizede yemek kısmet olur umarım. Nar konusunda keşke sana yardımcı olabilseydim. Forumun
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=361 bu başlığında nar ile ilgili bir çok bilgi bulabilirsin. Konu ile ilgili arkadaşlar yardımcı olurlar kanısındayım.

Sevgiler

Sn Sarıcan teşkekkürler.
İnan bende bir kaçgündür yoğunum. Onun için düzenli messajları kontrol edemiyorum. Kontrol ettiğim zamanda yoğunluktan yazamıyorum.
Sağolasın, ilk mesajındaki gibi yine güldürdün. Sanırım sana bir bilet ayırmadan bize rahat yok. Biletini cebinde bil....
Nar konusunda da teşekkürler. İlgilenmen yeter.
Saygılar...

ahmetshur
18-01-2010, 15:37

122138
122139
122140

Envor hocam fotoğraflar mükemmel. Bereketin devamını diliyorum. Herhalde hayatımda gördüğüm en güzel marul bu olsa gerek. Ve herhalde bir marul için bu kadar sevineceğimi hiç tahmin etmiyordum.
Yeni seranızda hayırlı olsun.
Hep başarılı olmanız dileğiyle saygılar...

kaptankartal
22-01-2010, 14:01
Sayın Kudret Tezel, Sayın Envor, Sayın Sarıcan ve tüm bitki doğa sever site sakinleri,
hepinize merhaba diyerek nihayet bende yazmaya başladım. Sitenin uzun zamandır üyesi olmama ve sık sık ziyaret etmeme rağmen ancak yazma imkanım oldu. Maalesef şimdilik sizlerin üretimlerini, güzel çalışmalarını izleyerek öğrenme ve heveslenme aşamasındayım. Bir çok dostuma siteyi ve sizlerin topraksız tarım ile neler yaptığınızı anlata anlata bitiremiyorum. Sağolun varolun. Çok kıymetli bilgiler ediniyoruz. İnşallah bir gün bende bu işlere kalkışacak imkan ve vakti bulurum. Saygılar, sevgiler kolay gelsin hepinize.

yesil417
15-02-2010, 19:14
Tüm site sakinleri merhaba sitedeki konuları epeyce okuduktan sonra bende sizlerin desteği ile balkonumda topraksız tarım yapmaya karar verdim. Ancak hangisini Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) veya her iki sistemide bir arada mı yapacağıma karar veremedim.Durgun su kültürü için 100x40 cm lik 2 adet büyük saksım var bunların alt drenaj deliklerini bir şekilde kapatıp durgun su kültürüne uygun hale getirebilirim sanırım akan su kültürü içinde 4 m iki boru alıp üzerlerinden delikler açarak biber domates salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum şimdiden tüm sitede emeği geçen dostlara teşekkür ediyorum.

seazone
16-02-2010, 17:19
Yesil417 ilk önce hoşgeldin durgun ve katı ortamlı yetiştirme teknikleri için hiç bir fikir veremem ama ben sürekli akar su deniyorum süper zevkli kesinlikle akar su denemeni tavsiye ederim.

yesil417
16-02-2010, 18:19
tavsiyenize teşekkür ederim bende 1.50cm lik çilek ağacı da düşünüyorum heriki sistemide tek motor kaldırırmı bilmiyorum

seazone
16-02-2010, 19:55
Motor olarak ne kullanacağınıza bağlı çok büyük kapasiteli motora gerek yok.

privaters
25-03-2010, 21:33
Sayın Envor, taze meraklı olarak henüz sistemleri inceliyor ve sizleri gıpta ile takip ediyorum. Müsadenizle bir sorum olacak.
"ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum." demişsiniz, ben de bunu merak ediyordum tam ki sizin yazınızı gördüm. Değiştirmekten kastınız eski eriyiği atmak değil , değil mi. herhalde yeniden ayarlamalarını yapıp kullanıyorsunuz, yoksa tamamen atık mı ? şimdiden teşekkür ederim

dede34
26-03-2010, 20:58
Sayın site sakinleri hepinize merhaba.Ben eski izleyici yeni üye "dede34".Nasıl özeniyor,imreniyorum.Çok yakında ufakta olsa düzenimi kuracağım.Veeee o zaman başınızı çok ağrıtacağım.Saygılar...

envor
27-03-2010, 10:29
Sayın Envor, taze meraklı olarak henüz sistemleri inceliyor ve sizleri gıpta ile takip ediyorum. Müsadenizle bir sorum olacak.
"ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum." demişsiniz, ben de bunu merak ediyordum tam ki sizin yazınızı gördüm. Değiştirmekten kastınız eski eriyiği atmak değil , değil mi. herhalde yeniden ayarlamalarını yapıp kullanıyorsunuz, yoksa tamamen atık mı ? şimdiden teşekkür ederim
Sayın privarters;
Suyu komple değiştirmekten bahsediyorum. Eski suya yeni ayarlama yapmak mümkün değil, içerisindeki kullanılan ve kalan elementleri bilmediğimizden, değiştirmeye mecburuz. :)

envor
27-03-2010, 10:34
Sayın site sakinleri hepinize merhaba.Ben eski izleyici yeni üye "dede34".Nasıl özeniyor,imreniyorum.Çok yakında ufakta olsa düzenimi kuracağım.Veeee o zaman başınızı çok ağrıtacağım.Saygılar...

Hadi hayırlısı olsun, sayın dede34, :)

İlk başlayacak arkadaşlara durgun su tekniğini tavsiye ediyorum, en basit başarıya giden yol bu, riskleri yok. Evinizde İyi ışık alan ve korunaklı bir yerininiz varsa, başarısızlık mümkün değil. İlk denemesinde başarılı olamayan, ikinci denemeye cesaret edip başlayamıyor, bu genelde böyle. Bu yüzden Ki; ilk denemede başarılı olmak çok önemli...

Saygılar...

dede34
28-03-2010, 10:30
Sayın Envor sizden böyle bir yanıt almaktan mutlu oldum.Tavsiyenize teşekkür ederim.Aynı yönde malzeme teminimi yaptım.Domates tohumu aldım.Çimlendirme işlemi aklımı karıştırdı.Sayın Kudret hocamın bir yazısında çimlenme sırasında güneş ışığının zararlı olacağından söz etmişti.Bir başka üye yoğun güneş tavsiye ediyor.(****** hocamı dinlicem de yinede karıştım.

envor
28-03-2010, 10:47
Sayın Envor sizden böyle bir yanıt almaktan mutlu oldum.Tavsiyenize teşekkür ederim.Aynı yönde malzeme teminimi yaptım.Domates tohumu aldım.Çimlendirme işlemi aklımı karıştırdı.Sayın Kudret hocamın bir yazısında çimlenme sırasında güneş ışığının zararlı olacağından söz etmişti.Bir başka üye yoğun güneş tavsiye ediyor.(yine de hocamı dinlicem de yinede karıştım.

Domates tohumunu ektikten sonra karanlık ve sıcak&nemli bir yerde bekletmek, (23C & % 90 nem: 24 saat) tohumlar şiştikten sonra(çatladıktan sonra) iyi güneş alan bir yerde çıkmalarını beklemek gerekiyor. Tohumlar çıkmadan hemen bol ışıklı bir ortama çıkarmamız lazım. İyi güneş alan yerde çıkmasını beklemizdeki gaye; çıkan fidelerin iyi ışık alması, ışığı aramak için gereksiz yere uzamaması, sağa ve ya sola yatmaması açısından önemli. Tabiri caiz olmazsa, pişkin fide elde etmiş oluruz :)
Fide viollerini sularken her viol gözünü eşit miktarda sularsak, fidelerimizin çıkışıda eşit olur, dengesiz sularsak, fidelerde dalgalı büyümeye başlar. Her tohumu aynı derinlikde ekmemizde bu konuda çok önemli.

dede34
28-03-2010, 11:39
Sayın Envor bilgi için teşekkür ederim.Aynen uygulayacağım.Tohum fideye dönüşene kadar su ve besin takviyesi hakkında ne önerirsiniz? Yaptığım aramalarda değişik bilgiler var da..

envor
28-03-2010, 21:49
Fideler 1 cm uzunluğuna gelene kadar musluk suyu ile sulaya bilirsiniz, daha sonra fideyi beslerseniz sağlıklı ve güçlü fideler elde edersiniz. Sağlıklı fide ile başlamanız, daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Fideliklerde 1.4 EC ile besleme yapıyorlar, genelde bu böyle.

dede34
29-03-2010, 07:57
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Saygılar

seyyah16
08-04-2010, 13:21
Sayın Envor,akan su kültüründe yapılacak bi deneme için iki set besin eriyiği kaç tane bitkiye ve ne kadar ( kaç litre ) eriyik hazırlamaya yeter? Yapılacak sistem 11 saksılı sistemin benzeri olacak...

aliosmankuresir
14-04-2010, 19:58
merhaba bir kaç gündür akın ve envor beyin resimlerinden etkilenip topraksız tarıma merak saldım daha önce kocaelide tarımsal işletme pazarlama okurkene topraksız çilek üretimi yapmıştık. o zaman ders olduğu için hiç ilgimi çekmezdi :D
sizlerden ufak bi ricada bulunmak istiyorum ben zaten köyde yaşayan ve çiftçilik yapan biriyim bitki besini hariç diğer bütün aksesuarlar elimde mevcut. hatta tesadüf evdeki bahçem için yediveren çilek almıştım 30 tate ve bi dünya çiçek asrmasık tohumu. şimdi ben bı çilekleri topraksızda yapmak istiyorum. bütün bu düzenekleri kurmak benim bi saatimi alır fakat besin eirğine hiç aklım çalışmıyor bunu hazır tedarik etmek istiyorum yardımcı olursanız ben ve çilek fidelerim size minnettar kalacaktır... saygılarımla ali osman küreşir.

okay-55
15-04-2010, 08:20
merhaba bir kaç gündür akın ve envor beyin resimlerinden etkilenip topraksız tarıma merak saldım daha önce kocaelide tarımsal işletme pazarlama okurkene topraksız çilek üretimi yapmıştık. o zaman ders olduğu için hiç ilgimi çekmezdi :D
sizlerden ufak bi ricada bulunmak istiyorum ben zaten köyde yaşayan ve çiftçilik yapan biriyim bitki besini hariç diğer bütün aksesuarlar elimde mevcut. hatta tesadüf evdeki bahçem için yediveren çilek almıştım 30 tate ve bi dünya çiçek asrmasık tohumu. şimdi ben bı çilekleri topraksızda yapmak istiyorum. bütün bu düzenekleri kurmak benim bi saatimi alır fakat besin eirğine hiç aklım çalışmıyor bunu hazır tedarik etmek istiyorum yardımcı olursanız ben ve çilek fidelerim size minnettar kalacaktır... saygılarımla ali osman küreşir.

Sayın kuresir forum u okursan satış bölümünde aradığın eriyikleri bulabilirsin

ascona
15-04-2010, 14:24
bu siteye envor ustanın dometeslerini görünce ayrılamaz oldum içimde tarım merakını keşfetmeme neden oldu yapılanları zevkle ve merakla takip ediyorum saygılar

ozturk.kerim
16-04-2010, 08:34
sayın envor hocam
ben sizden salkım domates tohumu,salatalık ve biber tohumu rica edecektim
tabi besin kitinede ihtiyacım var elinizde hazırda varsa istiyorum sizin için sakıncası yoksa şimdiden teşekkürler

Mete
16-04-2010, 11:48
Sayın jibuti, benim istediğim, herkes bildiğini ortaya koysun, her kim, ne bilgi istiyorsa alsın ama oda bildiğini ortaya koysun, bu illa bitki olacak demek değil, çiçek böcek ot çöp her neyse, her neyi biliyorsa, bilgi bir tohumdur bence ve 1'e 100 verir :)

Bu eşsiz paylaşım sitesi için, Lütfen herkes bir tohum eksin !

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR

marketten aldığım domates tohumlarını 30 adet olmak uzere torf toprak karışımı ıkı saksıya ektim sistem konusunda henüz bir sey planlayamadım
fideler olgunlasa kadar bir yontemle baslayacağım kısmetse forum sayfalarını okumaya buyuk bir zevkle devam ediyorum.Emeği katkısı bulunan herkese ozellikle ustad envor ve kudret hocama tesekkur ediyorum

aliosmankuresir
16-04-2010, 21:57
40 adet çilek için yapılan yatay pvc düzenekde ki besin tankına koyacağım hava üreteci ne kadar büyüğklükte olmalı acaba arkadaşlar

malbman
17-04-2010, 08:07
Hava üreteci derken besin eriyiğini sisteme basacak pompayı kast ediyorsanız, normal güçte bir akvaryum kafa motoru yeterlidir.

Eğer besin eriyiğine hava vereceğiniz pompadan söz ediyorsanız, onun da normal bir akvaryum hava motoru olması yeterlidir.

aliosmankuresir
17-04-2010, 09:59
teşekkürler sayın malbman. oksijen için sormuştum ama diğer motorda önemli tabi. benim aklıma suyu dolaştırmak için başka bi alternatif geliyor ama nasıl olur bilmiyorum. bu kalorifer kazanlarında boyutuna göre değişken bir devirdaim motoru bulunur. muhtelif boylarda olanı da var ve bu pompalar oldukça sessiz ve sürekli de çalışabilir. elektirik sarfiyatıda 100w civar larında olanları var. bana acemi olarak olur gibi geldi ama siz üstadların başka bildiğiniz olmaz dediğiniz bir yanı varsa bilemem tabi. görüşlerinizi bekliyorum

Sarıcan
17-04-2010, 10:16
Hobi üretiminde 100 W enerji bile büyük enerji masrafı. Akvaryum pompası 10-30 W civarındadır. Bu pompalarda sessizdir ve susuz kalmadıktan sonra sürekli olarak çalışırlar, su içinde çalıştıkları için susuz ortamda kalmamasına dikkat etmek gerekir. Bende başlangıçta çilek ağacı yapıp, düşey sistemde suyu yukarı basmak için basınç gerektiği için dalgıç pompa almıştım. Ama sonunda enerji masrafları ile birlikte diğer giderleri de hesapladığında bir adet çileği neredeyse 1 kg çilek fiyatına yediğini hesaplıyorsun. Bu yüzden en ekonomik çözümü bulmak gerekli.

malbman
17-04-2010, 11:37
Sayınaliosmankuresir. Sevgili Sarıcan haklı. Siz belki elinizde mevcut olanı değerlendirmeyi düşündünüz ama 100 watt enerji gerçekten büyük masraf.

Hobi üretiminizi 7-8 TL civarında basit bir akvaryum kafa motoru ile çok daha ucuz enerji kullanarak ekonomik bir şekilde yapabilirsiniz. Yoksa forumda bir arkadaşımızın dediği gibi, Florida'ya gidip bir kilo çilek alıp gelmeye eş değer bir masraf çıkıyor karşımıza:p:p

aliosmankuresir
17-04-2010, 12:52
evet sizi anlıyorum akvaryum motorunun o kadar az olduğunu bilmiyordum.
benim yapmak istediğim sistemi size anlatmak istiyorum bakalım burası olmaz diyeceğiniz bir yeri var mı

3 mt 100 pvc boruyu pancla 15 cm aralıkla deliyoruz (3 adet pvc boru)
100 dirseklerle birbirlerine altalta olacak şekilde irtibatlıyoruz.
bir adet 18 lt su damacanayı besin tankı yapıyoruz.
bir adet akvaryum motoru bir adet akvaryum hava motoru tedarik ediyoruz. pet bardakları deliyoruz. perlit koyuyoruz.

bu sisteme domates biber salatalık çilek patlıcan kavun karpuz marul fasulye bitkilerinden hangilerini aynı besin maddesiyle besleyebilirim **** aynı besinle bunları beslersem ne olur bu konu en çok kafamı karıştırıyor arkadaslar.

Sarıcan
17-04-2010, 13:24
Problemi dokuz bilinmeyenli sormuşsunuz, matematik ilmi bile bu problemi çözmeye yetmez. Kudret Bey olsaydı "Amatör aç gözlü olur" diye kestirmeden açıklardı bu problemin sonucunu. Dokuz ayrı bitkiyi tek besinle beslerseniz bitkiler canı istediği kadar verimli olur herhalde. Belki bazısı da hiç verim vermez.

Yaptığınız sistemde boruları 100 lük dirseklerle alt alta olacak şekilde irtibatlıyoruz diyorsunuz. Sistemi tam tarif edemediniz herhalde. Üst üste dizilen boruları aynı çap dirseklerle birbirine bağlayamazsınız. Mutlaka redüksiyonla çap düşürüp 50 lik dirsekle bir alttaki boruya giriş yapmanız lazım. Yoksa sisteminiz çalışmaz. Aynı çap dirsekle birleşim yapabilmeniz için boruların yatayda yan yana durması gerekir.(sn. Malbman' ınki gibi).

Çilek için 15 cm fide aralığı yeterli ama aynı sisteme domates koyarsanız fideler arası en az 40-50 cm olacak şekilde seyrek dikim yapınız. Bence sistemi yapmadan önce resimlemeye çalışıp paylaşıma açarsanız daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.

aliosmankuresir
17-04-2010, 13:54
anladım teşekkür ederim en kısa zamanda resimlendirip paylaşırım. sanırım sadece çilek olacak.

aliosmankuresir
17-04-2010, 14:46
sanırımişimize yarayacak ve iki aleti bir yapan bişi buldum bu pompa hem hava basıp hem su basıyo bence fiyatta makul bunu almayı düşünüyorum

bu da linki
http://www.hepsiburada.com/atman-104-fiskiye-motoru/ProductDetails.aspx?productId=ptar8690286563300&categoryId=562129

malbman
17-04-2010, 15:05
Sayın aliosmankuresir, tam size lazım olan motor. Hatta hepsi buradadan almadan önce etrafınızdaki akvaryumculara sorarsanız aynı motoru daha bile ucuza bulma şansınız olabilir.

aliosmankuresir
17-04-2010, 19:00
pazartesi bakcam artık malbman. panç seti vs de almam gerekiyor e ne de olsa virüs bulaştı artık saracak benliğimizi:))

malbman
17-04-2010, 20:17
Allah şifa versin ne diyelim ama iflah olmaz bir dert bu:p:p

Mete
20-04-2010, 15:53
Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)
başlıgı altındaki tum forum mesajları okuduktan sonra ustad envor un biz acemilere tavsiye ettiği üzere durgun su kulturunde çalısmaya başlayacağım.Tekrar emeği geçen katkısı olan herkese tesekkür ediyorum

aliosmankuresir
21-04-2010, 19:25
arkadaşlar atman 104 ve 105 modellerinin hangi yüksekliğe bastığını bilen varmı yardımcı olursanız sevinirim

Sarıcan
21-04-2010, 21:00
Kutusunun üzerinde yazar. Kutusunun bir yüzeyinde grafik çizim vardır, orada maximum ne yüksekliğğe yazacağı bellidir.

aliosmankuresir
21-04-2010, 22:06
sayın sarıcan benim olduğum ilçede bulamadım atman marka bu yüzden internetten bakıyorum fakat metre belirtilmiyor akvaryum için olduğu için. geçen gün 25w bi pompa aldım 60 cmden sonra suyu tamemen cılızlaşıyor.

hasan kocan
21-04-2010, 22:22
sevgili envor, sevgili arkadaşlar
tek tek tüm yazılanları okudum. herşey tamam. ama şu EC yok mu?
EC yi nerden temin edebiliriz.
kendimiz yapabilir miyiz? sürekli su değişimi gerektiği için
epey edinmemiz lazım gibi.
Ph ı nasıl gereken seviyede tutabiliriz.
ve ec nin suya karışımı nasıl olmalıdır.
normal çeşme suyu kullanabilir miyiz?
kışın böyle domates yetiştirebilirmiyiz?
cevaplarınız bekliyorum.

şimdiden sağolun.

aliosmankuresir
25-04-2010, 16:39
Sayın envor

Konunun başında aquaponic sistemle sebze yetiştirimiyle ilgili pek bilgi geçmiyor bir kaç şey aklıma takıldı, bu sistemde besin eriğiyerine canlı balık mı kullanılıyor. balıkla sebze yetiştirilsin hiç aklıma gelmezdi hala muallaktayım nasıl olur diye. Bu konu da bildiklerinizi anlatabilirseniz sevinirim.

fagu03
01-05-2010, 01:32
Saat 23.30 civarinda topraksiz tarimla ilgili google amcadan bilgi edinme gafletinde bulundum. agaclar.net. teki enver hocanin serasi ile basladim ve bu TT yani topraksiz tarim deneme isine yarin baslamaya karar verdim. 1 mayis tatil ama olsun deneyecegim.

Mete
02-05-2010, 11:51
Saat 23.30 civarinda topraksiz tarimla ilgili google amcadan bilgi edinme gafletinde bulundum. agaclar.net. teki enver hocanin serasi ile basladim ve bu TT yani topraksiz tarim deneme isine yarin baslamaya karar verdim. 1 mayis tatil ama olsun deneyecegim.

Hayırlı olsun.Umarım içerisinde sıcak su kaynağı da olan bir araziniz de vardır.İşte o zaman tadına doyum olmaz bu hobinizin.Şehir Afyon olunca

saygılı26
03-05-2010, 00:13
Enver Bey; fidelerimin yeterli olgunluğa erişmesini sanırım bekleyemedim ve aeroponik sistemimi bu gece devreye aldım. Köklerini suya girecek şekilde yerleştirdim. Cinsini bilmediğim , annemin geçen sene yetiştirdiği chery tipi domatesten aldığı tohumlardan ürettiğim fideleri kullandım. 5 W'lık hava motorunu 15 dakikada bir 15 dakika devreye girecek şekilde ayarladım. Göndermiş olduğunuz besin eriyiğinden, 5 litrelik 2 adet pet şişelerin herbirine 10'ar cc A ve B eriyiğinden olmak üzere karışımı hazırladım. Sistemi, evin güney cephesinde, günün büyük bir bölümü güneş alan pencerenin arkasına yerleştirdim. (Laf aramızda burası benim çalışma odam. Meraklı bir insanım ve odamda her çeşit bilimsel çalışma yapılmaktadır. Eşim artık odanın kapısına ''GİRİLMEZ'' yazacağını söyledi:p). EC değerini 140 cm'lik serum hortumuna karışımı doldurup 5.8 V'luk adaptörle gerilim düşümünü 2 V olarak ölçtüm. İlerleyen zamanlarda EC değerini bu referans ile ayarlayabileceğimi düşünüyorum. 2 V = 2 EC ise besin eriyiği arttıkça voltaj, dolayısı ile EC değeri yükseliyor. Bunu yaptığım denemeler desteklemektedir. Bu konuda düşüncelerinizi almak isterim. PH ise, şehir şebekesi değerlerini araştırdım ve 6.5 civarında olduğunu öğrendim. Sanırım sorun olmayacaktır. Sizin ve diğer arkadaşların yardım ve yorumlarını bekler herkese güzel günler dilerim. Foruma resim yüklemede malesef sorun yaşıyorum. Yapabilirsem resimleri paylaşacağım.

nbugay
03-05-2010, 08:22
EC değerini 140 cm'lik serum hortumuna karışımı doldurup 5.8 V'luk adaptörle gerilim düşümünü 2 V olarak ölçtüm. İlerleyen zamanlarda EC değerini bu referans ile ayarlayabileceğimi düşünüyorum. 2 V = 2 EC ise besin eriyiği arttıkça voltaj, dolayısı ile EC değeri yükseliyor. Bunu yaptığım denemeler desteklemektedir.

EC ölçümünü Multimetre ile mi yapıyorsunuz? Konuyu biraz daha açabilirmisiniz?
Ben de Multimetre ile ölçüm yapma düşüncesindeyim ancak doğru sonuçlar verip veremeyeceği konusunda tereddütlerim var..

saygılı26
03-05-2010, 19:31
Sayın nbugay;
EC değerini referans olarak değerlendirmek için, multimetre kullandım. Sayın Envor'un önerdiği 2 EC değerini,(5 L.'ye 10'ar cc) referans olarak kabul ettim. 140 cm. şeffaf serum hortumu karışımla dolduruldu. Adaptör gerilimi boşta 5.84 V. ölçüldü.Serum içindeki karışım devreye seri olarak uygulanarak ölçüldüğünde potansiyel farkın 2.00 V. olduğu görüldü. (Aslında bu denemeyi elimde bulunan 20, 20, 20 NPK+TE toz gübrenin karışım oranını ayarlamak için yapmıştım). Aynı denemeyi, 5 L'ye 15'er cc besin eriyiği kullanarak yaptığımda, potansiyel farkı 2.10 V. olarak okudum. Besin eriyiği miktarı arttıkça potansiyel fark artacak, azaldıkça düşecektir. Sayın Envor, bu karışımın (5 L'ye 15'er cc ) EC 'sini söyleyebilirse onuda referans olarak kabul edip değerlendirebiliriz. Sonuçta bu sistemle gerçek bir EC değeri okunamayacaktır. Ancak referans bir değer elde edilip fikir verebilir. En azından karışımdaki besin miktarının azaldığı bu yol ile tespit edilebilir düşüncesindeyim. EC metre ile ilgili devre gözüme ilişmişti forumda ama vakit bulup uğraşamadığımdan bu yol mantıklı geldi ve sizinle paylaşmak istedim. EC değeri için, ECmetre kullanmak gerekir.

saygılı26
03-05-2010, 19:46
Sorun çözülmüş, yavruların resimlerini ekledim. Yorumlarınızı bekliyorum.

malbman
03-05-2010, 20:11
Emeğinize sağlık ama yarın kökler uzayıp salkım saçak olduğunda, besin eriyiğini değiştirmek için çıkarıp tekrar şişeye yerleştirmek zor olacak gibi görünüyor.

saygılı26
03-05-2010, 20:44
Haklısınız, bu hastalık insanda sabır bırakmıyor. Şimdilik böyle idare edecek, zamanı geldiğinde şişenin ağzı kesilerek genişletilecek. Teşekkür ederim.

nbugay
04-05-2010, 14:37
Sayın nbugay;
EC değerini referans olarak değerlendirmek için, multimetre kullandım. Sayın Envor'un önerdiği 2 EC değerini,(5 L.'ye 10'ar cc) referans olarak kabul ettim. 140 cm. şeffaf serum hortumu karışımla dolduruldu. ................................... EC değeri için, ECmetre kullanmak gerekir.

Teşekkürler Sn. saygılı26.. Bu yöntemi deneyeceğim ama en sağlamı ucuz yollu bi EC metre temin etmek olacak sanırım.

Bu arada kurduğunuz sistem yakında sizi tatmin etmeyecek gibi görünüyor. :rolleyes: Forumda yapılan çalışmaları gördükten sonra insan daha fazlasını istiyor..
Çalışmalarınızda başarılar..

diana
04-05-2010, 21:50
merhaba,
yıllardır ilk defa yüreklerini koymuş bunca insanı birarada tek vücut görmek beni çok ama çok etkiledi ve de yazılanları okudukça (en az 3 er kez ) dehşete kapıldım ve çok heyecanlandım ve anında zehirlendim.
sevgiler ve saygılar

duchmaster
05-05-2010, 05:44
evt , hepimiz birimiz ,birimiz hepimiz icin

raroba
06-05-2010, 19:02
Selam arkadaşlar,

Durgun su sistemindeki domateslerim büyümeye başladılar. İki adet (cinsini bilmiyorum) büyük ve iki adet red robin domateslerin fotolarını ekledim. Sadece alt yapraklarda sararmalar ve kurumalar var. Tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımızdan yardımları bekliyorum.

Teşekkürler.

elturcool
15-05-2010, 16:49
merhaba arkadaslar ben kazakistandan ayhan.sizlerden bir ricam olacaktı,ben alma-ata-da yasıyorum burda seracılık uzerine eğilmek istiyorum.buranın iklimi bir hayli sert kısın -35 kadar dusuyor.burda hangi sera tipi musait olur ,bilgilendirirseniz cok sevinirim.

Mete
06-06-2010, 01:12
Sayın Elturcol Turkıye sartları dusunuldugunde -35 de sera mı olur denılebılır Ancak ısıtma bedava veya bedavaya yakınsa kı Kazakıstan da sanırım oyle bu durumda ısı degıl ruzgar esas faktor olacaktır cam yapı sera saglam kalabılecek ıklıme sahıp mısınız

elturcool
06-06-2010, 13:42
merhaba sayın mete burda cam seralar var.kesme cıcek seraları,bu arada ben jeotermel olan yer buldum.70 derece sıcaklıgı var.nasipse orayı satın almayı dusunuyorum

Mete
07-06-2010, 12:38
merhaba sayın mete burda cam seralar var.kesme cıcek seraları,bu arada ben jeotermel olan yer buldum.70 derece sıcaklıgı var.nasipse orayı satın almayı dusunuyorum

Hayırlısı olsun.Gelişmelerden haberdar ederseniz memnun oluruz.

elturcool
08-06-2010, 13:37
tesekkurler 30 donum 40.000 bin dolar diyorlar.nasipse alıcaz

vedson
07-07-2010, 10:37
Arkadaşlar merhaba,
Ben Adapazarından Vedat,
Bizde bi abimizde amotörce yapılmış durgun suda yetiştirilen domates gördük ve bu işe baya bi merak saldık,
Öncelikle evimizde eski bir banyo küveti vardı onun sırdırmazlığını sağlıyarak 7 kök domates fidesi diktik,
Bir adet akvaryum hava pompası ile suya oksijen veriyoruz,
Her türlü kötü koşullara rağmen bitkilerimiz yaşamaya devam ediyor,

O kadar kötü koşullara rağmen o bitkiler yaşamaya devam ettiği için biz de bu işi biraz daha ii şartlarda yapmaya karar verdik ve evin arka bahçesine 6mt. x 12mt. uzunluğunda 72 m2 taban alanında 4 adet 0,60mt. x 10mt. (6 m2'lik) uzunluğunda 0,45mt. derinliğinde havuzlar yaptık.

Sera örtüsü için yan kenarları 4mt. orta noktası 5mt. yüksekliğinde bir demir karkas projelendirdik, şu anda demir doğramacının demir karkası bitirmesini bekliyoruz. Demir karkasın bitmesinin ardından 0,35mm kalınlığında aldıımız sera örtüsü ile kaplıyacaz.

Bi ayrıntıyı yazmayı unutmuşum, havuzların yapımı için öncelikle tabi zemini yaklaşık 0,50mt. kazdık ve kazdığımız zemine 10 cm. tüvenen malzeme serdik, tüvenenin üzerine 5cm. x 25cm. x 50cm. büyüklüğündeki ytonglarla havuzları oluşturduk.

Allah nasip ederse bu hafta sonu dometes fidelerini yerlerine yerleştireceğiz.

Bu arada havuzlardaki suyun EC ve PH değerlerini ölçmek için bir alet alacağız, ancak benim takıldığım bi nokta var ve siz değerli üstadlardan görüş almak istedim.

Havuzlardaki suyu 4 adet akvaryum devirdaim motoru ile sirkülaşyonunu sağlıyacağız. Bu motorlar aynı zamanda devirdaim yaparken suya oksijen de veriyor imiş. Ancak bunun yani sudaki oksijenin yeterli olduğunu nasıl anlıyacağız. Yani yapmış olduğumuz 0,60mt genişliğinde 10 mt. uzunluğunda 0,45mt derinliğindeki havuzlarımıza 0,40mt. su doldurduğumuzda 2,4 ton suyumuz olacak. Havuzlara koyacağımız devirdaim pompaları da 2,7 ton suyu devirdaim edecek kapasitede olacak.
Bizim hazırladımız bir havuz da 50 kök domates fidesi olacak, yani 2,4 ton suda 50 kök domates fidesi olacak. Bu 50 kök domates fidesinden iyi bir verim alabilmemiz için 2,4 ton suyun içindeki oksijen miktarı önemlimidir. Şayet önemli ise bu oksijen miktarının ne olması gerekir.

Konu biraz uzun oldu kusura bakmayın,

En kısa zamanda fotoğraf ekliyeceğim,

Son parağraftaki soruma cevap verebilirseniz çok sevinirim,

Her kese iyi çalışmalar dileklerimle,

Vedat SÖNMEZ

akya
08-07-2010, 08:47
Oldukça uğraşmışsınız, tebrikler. Ama bu çalışmayı 160 ya da 200 lük borularla akan su kültürü olarak yapsaydınız daha kolay olurdu. 500 litre ya da 1000 lt lik bir depo işinizi görürdü. Depoya da bir tane akvaryum motoruyla oksijen vererek hallederdiniz.

Her havuzda yaklaşık 2500 lt su olacak . Öncelikle 1 ya da 2 haftada bir her havuzun suyunu ayrı ayrı değiştirmeniz gerekecek. Tahliye için bir şey düşündünüz mü?Suyu değiştirmeniz zor olacaktır. Ayrıca dediğiniz akvaryum devirdaim motorlarının oksijen vermesi yetersiz kalır.Hava motoru almanız gerekir. Her havuz için ayrı motor koymak yerine 40 metrelik uzun bir hava taşı tasarlayıp bir tane büyük air blowerla daha iyi oksijen sağlayabilirsiniz.

http://www.evcilal.com/Resun-MPQ-905-DC-Hava-Motoru,PR-3024.html

vedson
08-07-2010, 09:43
Oldukça uğraşmışsınız, tebrikler. Ama bu çalışmayı 160 ya da 200 lük borularla akan su kültürü olarak yapsaydınız daha kolay olurdu. 500 litre ya da 1000 lt lik bir depo işinizi görürdü. Depoya da bir tane akvaryum motoruyla oksijen vererek hallederdiniz.

Her havuzda yaklaşık 2500 lt su olacak . Öncelikle 1 ya da 2 haftada bir her havuzun suyunu ayrı ayrı değiştirmeniz gerekecek. Tahliye için bir şey düşündünüz mü?Suyu değiştirmeniz zor olacaktır. Ayrıca dediğiniz akvaryum devirdaim motorlarının oksijen vermesi yetersiz kalır.Hava motoru almanız gerekir. Her havuz için ayrı motor koymak yerine 40 metrelik uzun bir hava taşı tasarlayıp bir tane büyük air blowerla daha iyi oksijen sağlayabilirsiniz.

http://www.evcilal.com/Resun-MPQ-905-DC-Hava-Motoru,PR-3024.html
Çok teşekkür ederim,

İyi çalışmalar dileklerimle.

odcy2000
13-08-2010, 06:23
Selam arkadaşlar sitenize yeni üye oldum.