View Full Version : Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)
odcy2000
13-08-2010, 06:27
daha önceden yani üye olmadan forma şöyle bir göz attım gerçekten çok güzel paylaşımlar var herkese verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim. formun 1.sayfasında gördüğüm kavonoz motor v.s. görünce meraklandım ve hemen çarşıya gidip gerekli tüm malzemeyi hazırladım. 1 adet de domates fidesi aldım aynen yaptım kavonoza çeşme suyu koyup aynı tarif edildiği gibi herşeyi eksiksiz yaptım. Ama hemen hemen 1,5 ay su motoru çalıştı inanınki çarşıdan aldığım domates fidesi bu 1,5 ay zaman içeresinde aynı kaldı yani ne büyüdü ne de çürüdü biryerde bir yanlış yaptım ama nerede yardımcı olursanız çok sevinirim acaba suyun içesirine bir madde mi konuluyor. Teşekkürler vereceğiniz bilgiler için
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz sayın odcy2000.
Ben doğru okudum sanırım çeşme suyu doldurmuşsunuz kavanoza ama bu imkansız eğer forumları tam incelemiş olsaydınız kavanozdaki veya herhangi topraksız tarım denemesinde su değilde besin eriyiği kullanıldığını mutlaka okurdunuz.
Yani kavanozda su değil besin eriyiği olmalıydı.
neslinesli
03-09-2010, 10:59
Sayın Envor. resimlerinizden birinde bıraktığınız filizin ilk salkımında kaşıma yapmanızın sebebini öğreneblirmiyim.ilk salkım sapının güçlü gelmesi gerekir.diktiginiz domatesin çeşitini öğrenebilirmiyim?
ibrahim doğan
14-12-2010, 10:55
sn. envor hocam....
Yaptığınız çalışmaları ilgi ile takip edİyorum eğer sizi sıkmazsam bir iki sorum olacak burda cevabını bulamadığım sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum..
1-torbaların altında drenaj deliği varmı varsa kaç adet delik açılacak...
2-torbada perlitmi var ve perlitse özelliği nedir? numarası filan varmı..
3-torbaların altındaki yatay çubuklar nedir bi özelliği varmı...
4-drenaj saçlarını nerden alabiliriz...
5-sizin kullandığınız perlit torbalarını nerden temin edebiliriz..
6-seranızda domates ve üst üste marullar var hepsini tek besin deposundanmı besliyorsunuz yoksa ikisini ayrı ayrı depolardanmı suluyorsunuz tek besin kaynağından sulansa olurmu?
7-damlama sulamada zamanla suyu tazelememiz gekiyormu,damlama sulama sistemini şematik olarak açıklarmısınız...şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim..... saygılarımla...
metinkaraman21
24-12-2010, 14:43
ben bu alanda denemeler yapmak istiyorum. sebze için gerekli besinleri nereden tedarik edebilirim. şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar. sizleri ilgilye izliyorum. kolay gelsin
çiftçibiben
26-12-2010, 23:55
Çok güzel ve sürükleyici bir konu olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler. Çalışmalarınızın ve başarınızın devamını dilerim.
ömer seven
27-12-2010, 11:58
sevgili envor arkadaş bitkileri sularken ne motoru kullandın ve ne kadar arlıklarla suladın fideleri yerleştirdikten sonra akan so direk diplerine temas edip akıyor dimi merakımı maruz gör bu konuda çok acemiyim bende böyle bişey yapmak istiyorum inşallah boş bi vaktimde başlıycam ama bi sorun var sistem kurmayı bilmiyorum ne motoru kullanıcağım gibi gerekli malzemeler neler onları öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim
sn. envor hocam....
Yaptığınız çalışmaları ilgi ile takip edİyorum eğer sizi sıkmazsam bir iki sorum olacak burda cevabını bulamadığım sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum..
1-torbaların altında drenaj deliği varmı varsa kaç adet delik açılacak...
2-torbada perlitmi var ve perlitse özelliği nedir? numarası filan varmı..
3-torbaların altındaki yatay çubuklar nedir bi özelliği varmı...
4-drenaj saçlarını nerden alabiliriz...
5-sizin kullandığınız perlit torbalarını nerden temin edebiliriz..
6-seranızda domates ve üst üste marullar var hepsini tek besin deposundanmı besliyorsunuz yoksa ikisini ayrı ayrı depolardanmı suluyorsunuz tek besin kaynağından sulansa olurmu?
7-damlama sulamada zamanla suyu tazelememiz gekiyormu,damlama sulama sistemini şematik olarak açıklarmısınız...şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim..... saygılarımla...
Sayın İbrahim Doğan;
1- Torbaların altında, torbanın boyunca çift sıra 10 cm'de bir delik var, bunda bir kriter yok, sadece amacı var. Amaç; torbalardaki fazlalık suyun hızlı bir şekilde drenaj olması.
2- Torbalarda iri tarım perliti kullandım, perlit ne kadar iri olursa o kadar iyidir. Tozlu perlit çok su tutar ve bu topraksız tarımda istenmeyen bir şeydir.
3- Torbaların altında ki yatay çubukların görevi, torbanın zemine tam olarak oturmaması için, torba zemine tam otursaydı eğer, içerisine verdiğimiz su ile çok ağırlaşacak ve de drenaj deliklerini kapatacak suyun poşetten çıkmasını engelleyecektir. Bu sebeple torbanın havada kalması gerekir.
4- Drenej saçlarını ben hurdadan almıştım, özel olarak bu tip saçlar yaptırılıyor, fakat profesyonel olarak bir sera yapacak olsam strafor ve plastikten olan bir drenaj yapardım. Daha ekonomik olurdu.
5- Poşetleri poşet imalatçılarından bulabilirsiniz. Dışı gri, içi siyah olması avantajdır.
6- Ben her iki sistemi de aynı besin eriyiğiyle besledim, ticari olarak ayrı ayrı beslemek daha doğru olur.
7- Sulama suyumuzu belli bir zaman sonra değiştirmek gereklidir. Hem bitki içerisinde ki besin kaynaklarını kullanır, hem de suyun buharlaşması sonrası aşırı tuzlanma olur ve EC yükselir. Şema pc başında şema çizmek beni aşan bir durum kusurabakmayın. Başarılar dilerim.
Saygılarımla.
sevgili envor arkadaş bitkileri sularken ne motoru kullandın ve ne kadar arlıklarla suladın fideleri yerleştirdikten sonra akan so direk diplerine temas edip akıyor dimi merakımı maruz gör bu konuda çok acemiyim bende böyle bişey yapmak istiyorum inşallah boş bi vaktimde başlıycam ama bi sorun var sistem kurmayı bilmiyorum ne motoru kullanıcağım gibi gerekli malzemeler neler onları öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim
Sayın Ömer Seven; benim kullandığım motorun debisi veya basıncının ne olduğu önemli değil, sizin nekadar bir yerde yetiştiricilik yapacağınız önemli. İhtiyacınız olan su ne kadar? Önce bunu kararlaştırın, planlayın ondan sonra ben bu sisteme bu suyu nasıl basarım diye hesap yapın. Ve ya burada çok kıymetli arkadaşlarla birlikte hesaplayalım.
Saygılarımla.
Size ulaşmak ne mümkün Sn. Envor, unuttunuz bizleri. Domatesle ilgili kime dert yanacağız biz.
Kudret Tezel
27-12-2010, 13:27
Hoşgeldin sevgili envor nerelerdesin. Görüştürene şükür. Hiç olmassa arada bir el sallada bizleri unutmadığını bilelim.
ibrahim doğan
27-12-2010, 19:20
envor bey verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim...ankara gölbaşında kullanılmayan bi sera var,yaklaşık 300 metrekare orayı kiralamak üzereyim,orda perlitte domates yetiştirmeyi düşünüyorum sizlerin desteği ile mutlaka başaracağım .... 1 mart dedimi başlayacağım resimlerinide burdan yayınlayacağım tekrar çok teşekkür ederim en derin saygılarımla.....
avni ocak
12-02-2011, 14:20
bır soru soracagım .gecenlerde okudum koklerı su ıcınde oldugunda curume olmuyor cunkı oksıjen verıyoruz yazmıısnız.sorum sudur? normal toprakta domates ekıldıgınde su ıcınde bıraksak bataklık varı yanı ama altına hortum takıp bu suyu oksıjenlesek bu durumda curume olmazmı yanı
Oksijeni köklere ulaştırabilirseniz ki bu mümkün değil çünkü toprakta kökler sürekli yer değiştirecekler onu kontrol altına alamazsınız. Aldığınızı farzedelim o zaman çürümez.
sulu tarım da domateslerin rengi canlı tatlarıda cok güzeldi,r
dikim için bir su kanalı yaptım boyu 3 metre genişlik ve derinlik 15 cm. Sizce bu yeterlimidir?
3 metre genişlik dediğiniz uzunluk herhalde domates ekecekseniz 25 cm derinlik 20 cm genişlik 8 metre uzunluk ben yapmıştım tıkanıklık olmadı yeterli olur.
ömer seven
15-02-2011, 11:24
merhabalar perlit torbalarının altındaki beyaz borular ne işe yarıyor ve perlitin ortasındaki siyah borularla damlama sulamamı yapılıyor ,damla sulama yapılıyorsa akan su bitkilerin dibinden nasıl tahliye oluyor
Alttaki borular drenaj boruları damlamadan akan sular o borulardan drene oluyor.
Burak Tümer
16-02-2011, 15:20
Merhabalar,
Durgun suda, balkonda, domates yetiştirmeyi planlıyorum ancak, balkonda priz olmadığı için hava motorunu çalıştıramıyorum. Ev birinci katta olduğu için camı kapıyı açık bırakma gibi bi şansım da yok.
Pilli hava motoru kullanmayı düşünüyorum, daha öncesinde kullanan var mı? Kullanışlı olur mu veya başka bi çözüm yolu önerebilir misiniz?
Sayın Burak Tümer, pille başa çıkamazsın. her gün pil değiştirmen, dolayısıyla da her gün pil masrafı yapman gerekir. Bunun yerine Antalya'daki seracılardan taksiyle bir kasa domates istemen daha ucuza gelir:p:p
Şaka bir yana da, gerçekten masraflı olur. Elin alet tutuyorsa, bir matkap edin ve evden balkona açacağın bir delikten kablo geçirip içerideki pirize bağlaman çok daha ucuza mal olur kanısındayım.
Kudret Tezel
16-02-2011, 17:26
Sayın burak tümer, balkonda aydınlatma yokmu. Mutlaka olduğunu düşünüyorum. Bir adet duy- piriz le halldebilirsiniz. Sayın malbman ında dediği gibi pille başa çıkamassınız.
Kudret hocam çok daha basitini önermiş. ben kulağı üçüncü kattan göstermişim:p:p
Burak Tümer
17-02-2011, 07:56
1 metre kare bi yer ve aydınlatma yok Kudret Bey, balkon demek ne kadar doğru o da ayrı konu:)
pili şarjlı düşünmüştüm ama o da çok uğraştıracak galiba,
Bana kalsa çoktan açtım deliği Sayın malbman - ki daha önce yapmadım böyle bişey, yan daireden çıkabilir matkabın ucu- ancak, eşim 'hayır' diye çok net bi tepki koydu, zor bi ihtimal:)
Teşekkürler önerileriniz için.
tugrulbaba
17-02-2011, 10:58
Kapı kasasının ya da pencere kasasının duvarla birleştiği köşe noktasından uzunca bir tornavida ile açabileceğiniz bir delik sizin işinizi rahatlıkla görür. Duvarı, kapıyı bacayı delmekle uğraşmazsınız. Matkabınız yoksa diye bu öneriyi getirdim. Ayrıca tam köşe noktası olduğu için sıkıntı da çıkartmaz ilerde tamir tadilat konusunda.
Ayrıca balkon duvarlarında hiç buat deliği yok mu? Kontrol edin. Varsa bunlardan da elektrik çekebilir, sıva üstü setlerle (izole kablo + kroşe+ sıvaüstü priz+ anahtar) işinizi halledersiniz.
thempest
17-02-2011, 12:55
Malıyetı nasıl olur bılmıyorum ama gunes enerjısı ıle calısan bır sıstem dusunun bence ızmır guzel gues alabılır.
Burak Tümer
17-02-2011, 13:49
sayın tuğrulbaba pencereler pimapen, olmaz sanırım.
Kışın güneş sorun olur gibi sayın thempest, ama araştırmak lazım...her ne kadar ticari olamasa da maliyet de önemli, sayın malbmanın diline düşmeyelim :D
Kuru aküler hakkında bilgisi olan var mı?
çok soru sordum galiba:o
Hakan Öncü
17-02-2011, 14:33
Kapı kasasının ya da pencere kasasının duvarla birleştiği köşe noktasından uzunca bir tornavida ile açabileceğiniz bir delik sizin işinizi rahatlıkla görür. Duvarı, kapıyı bacayı delmekle uğraşmazsınız. Matkabınız yoksa diye bu öneriyi getirdim. Ayrıca tam köşe noktası olduğu için sıkıntı da çıkartmaz ilerde tamir tadilat konusunda.
Ayrıca balkon duvarlarında hiç buat deliği yok mu? Kontrol edin. Varsa bunlardan da elektrik çekebilir, sıva üstü setlerle (izole kablo + kroşe+ sıvaüstü priz+ anahtar) işinizi halledersiniz.
Bukadar öneriye rağmen yinede elektrik bulamıyorsanız; Güneş enerjisi ile şarj olabilecek bir akü sistemi de düşünebilirsiniz. Masraflı ve uğraştırıcı olucaktır ama siz en iyisi eşinize bu sitedeki resimleri falan gösterin belki ikna edebilirsiniz.
gazeteci28
17-02-2011, 14:56
Ev halkını topraksız tarıma ikna etme yöntemi diye bir başlık vardı siz en iyisi o konuyu bir çalışın. linki burada tıklarsanız bulursunuz. Kolay gelsin.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14987
tugrulbaba
17-02-2011, 17:39
Sayın B. Tümer;
zaten kapı veya pencere kasasının kendini değil sıvalı kısmı deleceksiniz. Yalnız pvc kapı pencerede kör kasa tabir edilen, pvc malzemenin tutturulduğu sıva altı ekipman vardır. Profil demirinden imal edilmiştir. Eğer ondan varsa ki vardır büyük ihtimal, o zaman delme işlemi olmaz. Ya da daha zor bir hal alır.
Pvc pencerenin köşesinden sıcak tornavidayla kablonun geçebileceği bir delik ayarlayabilirsiniz, ileride mastik, np silikon veya normal silikon türevleri ile doldurabilirsiniz.
Ama illede herhangi bir zarara yol açmak istemem derseniz, balkon kapısının muhakkak mermer eşiği falan vardır. altından, kenarından bir boşluk oluşturabilirsiniz.
Bu da olmaz derseniz, güneş pili önerisini düşünebilirsiniz. Kuru akü durduğu yerde boşalan bir şey. Size daimi bir şey lazım. Bu tip çözümleri ileri dönük olarak hesap etmelisiniz.
Elbette herşey öneriden ibaret. Siz ne yapabileceğinizi aslında bizden daha iyi biliyorsunuz. Çünkü oturduğum yerden görebildiğim en net şey balkonda elektriğin olmadığı gerçeği. Çözüm üretmek, mekanın konumunu görmeden kör dövüşüne benziyor.
Aklıma yeni geldi. Güneş pilleri güneşi gördüğü vakit tam kapasite çalışır. Bunun dışında kapalı havalarda da az da olsa üretim yapma yetisine sahip.
Bu işi elektrik enerjisine gereksinim duymadan çift depo metodu yardımıyla damla sulama yöntemi ile halledeceksin. Zaten 1 m2 yer diyorsun, umarım güneş görüyordur. En fazla bir veya iki saksı yaparsın. Onuda bildiğimiz serum seti ile damla sulama yaparsın. Drenajda biriken suyu her gün üst depoya alırsın veya çok az ise evde başka çiçek falan varsa onları sularsın. Ben ilk başladığım sene çileğin tanesini 1 TL ye mal etmiştim. Ondan sonra masraf yapmaktan vazgeçtim. Çilek ağacı için derin kuyulara salınan dalgıç pompa kullanmıştım. Şimdi aklıma gelince gülüyorum. Fuzuli harcama olarak duruyor bir köşede.
Burak Tümer
18-02-2011, 07:53
Önerileriniz için teşekkürler,
Güneş görüyor sayın sarıcan, serum seti benim de aklımda, elektrik olayını makul şekilde çözemezsem o şekilde yapacağım.
*** syn büyüklerim
konuyu geçen sene takip ediyodum.uzun bi ara verdim ve bu arada bazı kararlar aldım.
gaziantepte ticari amaçlı suda dometes yetiştirmek istiyorum açıkçası pek fazla bilgi sahibi deilim
öncelikle durgun su yönteminimi yoksa akan su kültürümü tercih edilmeli?
hangisi daha pratik, enerji ihtiyacı düşük elektrik masrafı düşük olur
ec denilen besin eriyigi nereden nasıl temin edilir?
teşekür ederim
Sayın maydanoz,
Haddim olmayarak bir tavsiyede bulunmak isterim. Burada benden çok bilgili ve tecrübeleri hocalarım var fakat henüz cevap verilmediği için cevap yazmak istedim.
Öncelikle pek fazla bilgim yok diye belirtmişsiniz en önemli sorunlardan birisi bu çünkü ticari düşünüyorsunuz kaybınız çok olabilir.Bence küçük küçük denemeler yapmalısınız hem öğrenir hem eksiklerinizi giderebilir hem de kaybınızı minimuma indirebilirsiniz.Topraksız tarım ha deyince olacak bir iş değil.
Bunları şevkinizi kırmak için yazmıyorum ama ortada gerçekler var ben ve diğer bütün forum dostları göz göre göre zarar etmenizi istemeyiz.Dediğim gibi iyice inceleyin,okuyun ve şahsen küçük bir m2 de denemeler yaparak öğrenin.Son olarak sizin yerinizde olsam ticaride olsa amatörde olsa akan su ve ya durgun su ile başlamazdım,katı ortamda domates denerdim . Başarılar dilerim
estafurullah.Burada benim için hepiniz ayrı ayrı birer hocasınız.Paylatığınız bilgiler için teşekür ederim.
Benim düşüncemde başlangıcı amatörce yapmak.İşin inceligini ögrendikten sönra ticarete girmek.ancak dedigim gibi bilgim yetersiz başta syn kudret tezel ve syn envor olmak üzere birçok bilgi sahibi hocalarımın paylaşımlarını ayrı ayrı incelemeye çalıştım fakat bilgileri birleştiremedim.Katı ortam önermissiniz inanın bu konudada bilgim yok bana yön verirseniz inanın minnetar kalırım.Değerli hocalarımın yardımlarını bekliyor Teşekür ediyorum.
Kudret Tezel
21-02-2011, 09:57
Sevgili mydonoz, gerçekten jibuti arkadaşımıza büyük bir teşekkür borçluyuz. Daha önce yapmış olduğu çalışmalardan edindiği bilgileri nekadar güzel özetlemiş. Sevgili jibuti arkadaşımız bu işe ilk gönül verenlerden ve kendini geliştirerek ( konu komşudan aileden fırsat kalmamış ama :D)ticari manada küçükte olsa güzel başarılar elde etmiş, herzaman taktir ettiğimiz bir arkadaşımız. Burada tecrübe konuşuyor. Bende size ve sizin gibi bu işe gönül veren arkadaşlarıma ayni şeyleri tavsiye ederim. Topraksız tarım yapmak istiyorum ama hiç bir bilgim yok lafını bir an önce, topraksız tarım tekniğini biliyorum ama ticari manada yapmanın yollarını arıyorum lafıyla değiştirmeniz.
Topraksız tarım dünyanın yaptığı tarım. Artıları avantajları çok fazla ama....en büyük zorluğu teknik donanım ve bilgi istemesi.
jibuti arkadaşımıza tekrar teşekkür eder herkese başarılı çalışmalar dilerim.
Tavsiyelerinizi için çok teşekür ederim gerçekten düşüncerimi ciddi anlamda düzelti bu işe amatörce başlamak en iyisi
sormak istedigim bi husus var
Daha önceki paylaşımlarda 1.9 ec,2.2 ec
gibi terimler.tamam ec ne anlama geldigini biliyorum.1,9 ve 2,2 nedir neye göre belirlenir nasıl ayarlanır
Teşekür ederim
Sevgili kudret hocam övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim ama bu eser başta siz, enver ve diğer tüm arkadaşlarımızın sayesinde oldu.Asıl ben teşekkür ederim.
Kudret Tezel
22-02-2011, 15:58
Başarı sahibinindir sevgili jibuti, bizler katkıda bulunabildi isek ne mutlu.
Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyor, yeni sezon paylaşımlarınızı beliyoruz.
Sayın Gökhan Aydinli, ellerinize sağlık çalışmalarınız çok güzel.
sistemle yetişen ürünler hakikaten çok lezzetli bu başlıkta okuduğum " bitki toprakta ne bulursa onla basleniyor biz ihtiyacı olanı veriyoruz" yorum çok isabetli
herkese iyi akşamlar topraksız tarım işine yeni yeni başladım ve okulumda ar-ge klubü açabilmek için bir poreje sunarak ödenek sağlamam gerekiyor ve ben bu projenin topraksız tarım olabiliceğini düşünüyorum sizin gibi bu işin içinde olan bu işle ilgilenen abilerimden bu konuyla ilgili(sağladığı kolaylıklar,faydaları vs)gibi konularla ilgili yardım bekliyorum elinizde bu konuyla ilgili dökümanlar varsa lütfen bana yardımcı olun mail adresim:mstx130@hotmail.com şimdiden çok teşekkürler.
sayın envor kudret tezel sarıcan ... son günlerdeki topraksız tarım merakım önce bu siteye üye olmama sonra bu mesajı yazmam neden oldu 27 sayfayı son 2 saatir her satırını okudum :o ve şuan yapamasamda bunu mutlaka yapmak için acayip gaza geldim :D
ama bazı sorularımda yok değil,
sayın envor yaptığınız hobi serası kaç metrekareydi ve ne kadar harcadınız ?
tabi karşılığında ne kadar kazandınız çünkü bir aile için baya fazla bir üretim yapmışsınız gibi gözüküyor.
birde acaba bunu profesyonel eğitim alarak yapmak istesek hangi üniversitenin hangi bölümünde okumalıyız? ben şuan daha polis okuluna gitmemiş bir polis adayıyım önümüzdeki 10 senede 1 dönüm tarladan sizce milyarlar kaldırabilir miyiz ?
şimdiden cevaplayan herkese teşekkürler :cool:
sercan1969
06-04-2011, 19:40
Ege üniversitesi, Ziraat fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü bence en ideali olur...Tabi kazanabilirseniz....:rolleyes:
sercan1969
08-04-2011, 20:59
İlk akan su kültürü denemem...
Fotoğraftaki marullar funly cinsi ve 1 haftalık...
selamlar bende bugun itibariyle forumunuza üye olmus bulunmaktayım.
Biraz hızlı davranıp besin kitlerimide sipariş ettim.kovonoz benzeri bir ortamda havalandırmalı baslayacam insallah.
Bu güzel çalışmalar ve paylasımlarınıziçin tesekkurler.
sercan1969
10-04-2011, 13:35
Sülfirik asit gerçekten çok etkili bir ph düşürücü...Besin eriyiğine 2cc dökecekken 5cc nin tamamı dökülünce ph 1.6 ya kadar düştü...Bende hemen su takviyesi yaparak ph yı 6 ya kadar çıkarttım.Bunları yaparken 3 dakikalık bir zaman geçti...Bu süre içerisinde köklerde umarım tahribat olmamıştır. Yoksa herşey sil baştan...:(
Sulandırarak yapın mesala 1 lt 'ye asit ekleyin karıştırın (ısınacaktır,sıçrama yapabilir dikkat) ondan şiringayla alıp besin eriğinize ekleme yapın.
sercan1969
10-04-2011, 16:45
Marulları az önce kontrol ettim. Şu an her şey yolunda gözüküyor...
sercan1969
17-04-2011, 16:47
16 nisanda marulların son durumu....
alaiddin_57
17-04-2011, 21:16
domates fidesinin boyu çok uzadığında suyu değiştirmek zor olmazmı veya nasıl değiştirilir
alaiddin_57
17-04-2011, 21:19
EC terimi nedir ne anlama gelir
acilll
sercan1969
17-04-2011, 22:13
EC elektriksel iletkenliktir.Türkçe karşılığı....
Su içerisindeki besin elementi oranı arttıkça elektriksel iletkenlikte artar...
16 nisanda marulların son durumu....
Bence, demir ve mağnezyum az geliyor. Arttırılmasında fayda olabilir.
idris şenol
18-04-2011, 10:05
Sülfirik asit gerçekten çok etkili bir ph düşürücü...Besin eriyiğine 2cc dökecekken 5cc nin tamamı dökülünce ph 1.6 ya kadar düştü...Bende hemen su takviyesi yaparak ph yı 6 ya kadar çıkarttım.Bunları yaparken 3 dakikalık bir zaman geçti...Bu süre içerisinde köklerde umarım tahribat olmamıştır. Yoksa herşey sil baştan...:(
sülfirik asitle işim gereği çalışıyorum
sevgili arkadaşlar bu tür asitlerle çalışırken çok dikkat edin
göze asit kaçmasında hemen 15 dakka süreyle bol suyla yıkayın
bakın 15 dakka çok önemli bol suyla durmadan yıkayın!!!!
Birde ortalıklarda asit türevi maddeleri bulundurmayın
su şişesinin içersine daha doğrusu içeçek maddelerin bulunduğu kaplara kesinlikle asit koymayın
yaşanmış bir olay:
oto elektirikçide çalışan bir elaman ,masa üzerinde su şişesine konmuş
asit dolu şişeyi su sanıp içmiş!!!!!
sonuç maalesef ölüm olmuş,
çalışmalarınızı günlerden beri okuyorum
emeği geçen herkese teşekkür ediyorum
sercan1969
18-04-2011, 14:50
Magnezyum ve demiri arttırmak için bunları ayrıcamı ilave etmem gerekiyor ?
Not:Todor Bey, Çeşit funly yani piyasadaki en açık renkli marul çeşitlerinden biri... bu renk açıklığı sizi yanıltmasın....
HomeWork
18-04-2011, 15:52
Mg sülfat yerine Mg Oksit ilavesi aynı görevi görür mü?
volkan355
18-04-2011, 16:53
Akan su kültürü ile ilgili şemetik bir resim. Ben bunu oluşturmaya çalışıyorum. Yakında sistemin resimlerini toplam maaliyeti ile bereber göndereceğim.
Sn. Volkan355,
Ekteki linkte benzer bir çalışma 29 no' lu mesajdan itibaren bütün yapım aşamaları fotoğraflarla anlatılmıştır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12435
Ben iki yıldır kullanıyorum. Çok da memnunum. Ben hava motorunu kaldırdım. Drenaj delşğine yaptığım çok basit bir düzenekle de alt depodaki su seviyesini ve bitkilerin tükettiği su miktarını görsel olarak izliyorum. Besin takviyesi için yol gösterici oluyor. İncelemeni tavsiye ederim. Kolay gelsin.
volkan355
19-04-2011, 07:47
Sn. Sarıcan,
Gönderdiğiniz link için teşekkür ederim. Hava motorunu kaldırdığınızı belirtmişsiniz. Demek ki su pompasının su ile karışık verdiği hava yeterli oluyor. Benim hazırlamaya çalıştığım sistemin tekneleri, pompları ve bağlantı ekipmanları hazır. Hafta sonu montajını yapmaya çalışacağım. Sn. Kudret beyle temasa geçtim. Besin eriyiği temini için yardımcı olacak. Red robin cinsi domates yetiştirmeyi düşünüyorum. Yaptığım araştırmada bu cinsin daha çabuk ürün verdiğini, güneş ışığı olmayan yerlerde bile yetiştiğini ve lezzetli olduğunu öğrendim. Şu sıra bir yandanda red robin fidesini nereden bulabileceğimi araştırıyorum. Bu konuda belki sizin bir bilginiz vardır. Forumdaki yazışmaları okumaya devam ediyorum. EC, PH gibi bazı terimlerden bahsediliyor. Bunları öğrenmeye çalışacağım. Sizlerinde desteği ile acemilik dönemini umarım çabuk atlatırım.
Sn. Volkan355,
Hava karıştırma olayını sizin resimde musluk koyduğunuz yerde hallediyorum. Akvaryum kafa motorlarında suya hava karıştırmak için yapılan basit bir venturi tertibatı bu işi görüyor. Böylece hava pompasından kurtuluyorsunuz.
Ben geçen sene Red Robin yapmıştım, bu sene pembe domates yaptım. Red Robin çok verimli olmuştu. Semt pazarlarında ya da bauhaus gibi marketlerde saksıda satılan domates fidelerinin çoğu Red Robin' e benziyor. Ben tohumdan yetiştirmiştim ama süre çok uzun oluyor. Bu yüzden sezonda domates yiyememiştim. Tatilden döndüğümde de domatesler fidenin üzerinde çürümüştü.
Ben bu sistemi domates ağacı yapmak için düşünmüştüm ama tohum bulamadım. Yeriniz müsaitse her türlü domates fidesini rahatlıkla büyütebilirsiniz. Kudret Bey' den besin eriyiği ile birlikte EC metrede alabilirsin. Kullanımı ve bakımı en kolay cihaz o. pH için ya bir cihaz alacaksın ya da akvaryumcuların kullandığı damla metodlu test kitlerinden alacaksın. Kolay gelsin.
sercan1969
19-04-2011, 16:14
Bugün marul fidelerini su kültürü sistemine yerleştireli tam 20 gün oldu...Su tankındaki gübreli suyu boşalttım...Tekrar su ile doldurup Ph sını 7 ye Ec sini 1.25 e göre ayarladım...Tahminlerim beni yanıltmazsa 25 gün kadar sonra marullarla, şöyle bol sızma zeytin yağlı güzel bir salata yapacağım inşaallah...
Magnezyum ve demiri arttırmak için bunları ayrıcamı ilave etmem gerekiyor ?
Not:Todor Bey, Çeşit funly yani piyasadaki en açık renkli marul çeşitlerinden biri... bu renk açıklığı sizi yanıltmasın....
Renk tonundan ziyade renk desenine bakarak öyle dedim ama ışık yanıltıyor olabilir tabi. Yapraklarda sarı hareler var gibi algıladım.
sercan1969
22-04-2011, 06:18
Su kültüründe marullarımın son hali...dikim tarihleri 30 mart.....
Murat Garip
22-04-2011, 09:54
Merhaba arkadaşlar. sitede bilgi veren herkese çok teşekkürler. ben yeni üyeyim. bir çırpıda formu okudum ve malum hastalığa bende tutuldum:) denemelere başlamaya karar verdim. yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden sağolun
Böyle bir sistem durgun su kültürü icin uygunmudur?
akinselcuk
23-04-2011, 14:17
Uygundur Sayın Iced,
En azından sistemi mantıken kavramış olduğunuz anlaşılıyor. Fakat sistemi, kurarken büyüklüğünü ayarlamak ve o büyüklüğe uygun malzemeleri denkleştirmek ve besinli suyun berraklığını yitirmeden marulları sağlıklı şekilde büyütmek için epey çabalamanız gerekecek. Bunları deneyerek bulursunuz. Önce küçük bir sistem kurup elinizi alıştırın derim.
Sayın Akın,
Bu konuda cok bilgisizim aslında 5 gundur arastırıyorum marul deilde domates yetistiriyim demistim ama :) benim cizdigim sistemde strafor yeterlimidir? yani fideyi aldım kökün etrafında mevcut bir toprak olur onunla birlikte arasına sıkıstırıyoruz deilmi yoksa topragı elımızden geldıgınce temizliyormuyuz? Bi sorum daha olucak kutunun ici besinli suyla dolu olucak sadece deilmi? Biraz fazla soru sordum sanırım ama gercekten cok secenek var ama mantık bu sekilde galiba..Tesekkurler..
sercan1969
23-04-2011, 17:10
Topraksız tarımda fide toprakta yetişmişse sistemin hiç bir avantajı kalmaz...
Fidelerinizi, torf ve perlitte yetiştirmeyi deneyin....Toprak pek çok hastalık etmeni de içerdiğinde köklerin çürümesine yol açabilir...
akinselcuk
24-04-2011, 13:12
Sayın Akın,
Bu konuda cok bilgisizim aslında 5 gundur arastırıyorum marul deilde domates yetistiriyim demistim ama :) benim cizdigim sistemde strafor yeterlimidir? yani fideyi aldım kökün etrafında mevcut bir toprak olur onunla birlikte arasına sıkıstırıyoruz deilmi yoksa topragı elımızden geldıgınce temizliyormuyuz? Bi sorum daha olucak kutunun ici besinli suyla dolu olucak sadece deilmi? Biraz fazla soru sordum sanırım ama gercekten cok secenek var ama mantık bu sekilde galiba..Tesekkurler..
Çizdiğiniz sistemde marul çok güzel tutunur ve yetişebilir. Ama domates için bence uygun değil. Domatesin çok daha fazla kök sistemi var. Marul köküne göre çok daha hacimli.
Kökün etrafındaki toprağı ben olsam tamamen yıkar temizlerdim. Tamamen yıkamazsanız besin alımında bir sorun olmaz ama besinli suyu kirletmiş, pompadan toprak artıklarının dolaşıp kanatcıklara ince kum tanelerinin sıkışmasını sağlamış olursunuz. Pompa büyüktür sorun olmaz belki ama besinli suya bir çok bakteriyi de bu toprakla aşılamış olursunuz.
Fidelerin toprakla hiç temas etmeden perlitte veya bir parça süngerde yetiştirilmesi de oldukca doğru bir yaklaşım olur aslında. Çok daha hijyen bir fide olur. Fakat topraksız sistemlere yerleştirilen fidelerin büyük bir kısmı viyollerde torf ( organik maddece zengin organik maddesi kısmen çürütülmüş toprak - saksı toprağı) ) içinde geliştirilen fidelerdir. Büyük ticari seracılarda olduğu gibi. Tabi bahçeden alacağınız bir avuç toprak ile torf arasında da bir hijyen farkı vardır. Torf daki bakteriler bize zararlı değillerdir . Ama bahçeden gelen toprakta tüm bakterilere açığız.
Toprak bulaşığı hiç sorun çıkarmayadabilir, çıkaradabilir.
Evde hobi üretimi için bu kadar hassas düşünüp kendinizi boğmayın. İçinize doğduğu aklınıza uyduğu şekilde yapın. Toprak bulaşığı için ; Size bir şey olmaz gibi geliyorsa bir şey olmayacaktır.
Çizdiğiniz sistemde köklerin etrafında dolaşan içine hava verilen su tamamen besinli su olacak. Bu besinli suyu deponuzdan köklerin sarktığı tanka verecek oradan tekrar tanka geri dolaştıracaksınız. Bu devridaim sürekli yapılacak. Ben eğer kök tankı yeterince büyükse ayrıca bir depo kullanmamayı tercih ederim. Ama eğer büyük sistemleri taklit edeceksek bir depo olması gerekir. Evde yaptığımız için sistemi olabildiğince teferruattan kurtarmak benim yaklaşımım.
Mesela köklerin sarktığı kısmı daha küçük tutarsınız. Büyük bir depodan besinli suyu kök tankına gönderir ve kök tankının drenaj suyu diyebileceğimiz geri dönüş besinli suyunu bu depoya geri basabilirsiniz.
Bu durumda besinli su pH ve EC kontrollerine biraz daha hakim hale geliriz. Mesela %90 ı depoda olan besinli su ölçümleri sağlıklı şekilde yapılabilir. Ama Depo ve kök tankı yakın hacimlerde ise suya hakimiyetimizin bir kısmı tahminlere dayalı kalır. İşciliğimiz artar.
Bunlar deneme yanılma ile kolayca öğreniliyor. Bence önce küçük bir sistem kurun bir kaç marulluk. Şöyle kucağınıza sığacak büyüklükte bir şey. Besinli suya sudaki havaya ve marul gelişimine hakimiyet kurun. Besinli suyun bozulması ne demek ? Bazen bir den bire değişebilen pH dengesini bozabilen unsurlar neler ? Ne hacimde bir su için ne büyüklüktükte motorlar lazım ? Besinli su sıcaklığına nasıl kolayca hakimiyet kurabiliriz ?
Bu soruların hiçbirinin net ve kesin cevapları yok. her sistemde ve her ortamda değişik cevaplar oluşur. Siz kendi pencere önü veya balkonunuzun cevaplarını tespit edebilmek için denemeler yapmalısınız.
gündöndü
27-04-2011, 17:01
Aşağıdaki sistemi haziran başında okulumun kiraz festivalinde açacağı stand için hazırladım. Amacım Türkiye de henüz yaygınlaşmayan ve halkın korkuyla baktığı topraksız tarım hakkında ziyaretçileri bilgilendirmek.
İşe önce sırık F1 domates domates tohumlarını torf-perlit-vermikülit karışımına ekerek başladım. Büyüme sürecinin hızlanması için küçük bir sera yapıp fideleri sıcak ortamda tuttum.
Fideler gerekli büyüklüğe erişince çeşme suyunun ph seviyesini 6 ya sabitlemek için çalışmalar yaptım ama ph kağıdıyla tam başarıya ulaşamayacağımı anlayınca ph derecesi 5.9 olan merih marka sulardan kullanmaya karar verdim. İlerde bitkinin salgılarından dolayı ph seviyesinin bozulmasına karşı önlem olarakta seyreltik sülfürik asit çözeltisi hazırlayıp bir kenara koydum. Belirli aralıklarla ph ölçümü yapıp sonuca göre kaplara bu seyreltik çözeltiden ilave edeceğim. Dün besin eriyiğini hazırlayıp, bugün de büyüyen domateslerimi sisteme aktardım. Hava motorunu kısık seviyede 18 saat çalıştırmayı planlıyorum. Umarım haziran başına kadar sorunsuz devam ederim.
Her aşamada sorularıma bıkmadan cevap veren ve her konuda yardımını esirgemeyen Sn.Kudret Tezel'e birkez daha teşekkür ederim.
Sevgili gündöndü,
Bazı eksiklerini baştan düzeltelim ki fidelerin ölmesin. Sistemin güzel olmuş, iyi bakarsan epeyce domates yersin. Kiraz festivalinde okulun standına koyacağını söylüyorsun. O zaman fidelerin sarılması için sırık veya askı ipini kavanozla (bidonla) birlikte taşıyacağın bir sistemi şimdiden düşünüp hazırla. Çünki fidelerin inanılmaz bir hızla büyüyüp sarılacak yer isteyecekler senden. Kolay taşınabilir ve arabaya sığabilir bir şey yapmaya çalış.
Gelelim asıl meseleye. Kudret Bey' in anlattıklarını iyi dinlememişsin herhalde. Yazdıklarını okusa acaba yanlışmı anlattım diye üzülürdü. Sen çeşme suyunun pH' ını 6 ya sabitlemeyeceksin. Hele birde pH ı 5,9 olan merih marka su kullanırsan fidelerin kavrulur bilmiş ol.
Kudret Bey' den aldığın besin stoklarını hazırlamak için önce tarifine uygun (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023)olarak 2 Adet 2,5 litrelik Pet şişe ayarla ve bulabildiğin en yumuşak su, gerekirse distile su ile hazırla bu çözeltileri. Daha sonrada yine bulabildiğin en yumuşak suyu kavanozlarına doldurarak, hazırladığın bu A ve B stoklarından 60 ml' lik büyük enjektörle her 5 litre suya 50 ml A + 50 ml B stoku olacak şekilde ilave et. Bu stokları ilave ettiğin zaman elde ettiğin pH seviyesi 6 - 6,5 seviyesinde olması lazım. Yani çeşme suyunun değil, besin katılmış sıvının. Sen baştan pH seviyesi 5,9 olan suyla başlarsan yanlış olur. Birde pH' ı 5,9 olan şişe suyu olmaması lazım, bir yanlışın olmasın. Maden suyunun pH' ı ne kadardır bilmiyorum.
Birde sadece pH' ı ayarlamak yetmez. Bir EC metre yardımı ile ilk hazırladığın besin sıvısı EC değeri 2 - 2,5 mS olması lazım. Eksikse eşit miktarda A ve B stoku ilave etmen lazım. Her 10-15 günde birde kavanozlardaki suyu komple yenilemen lazım. Fakat şu Merih marka suya kafam takıldı. Bir yanlışlık yapma sakın. Fidelerini biraz zayıf gördüm. Mutlaka yeterli güneş almalarını sağla. Kolay gelsin.
sercan1969
28-04-2011, 08:28
Doğal kaynak sularının çoğunun ph sı 7-8 aralığında....Bende 5.9 gibi bir ph bana da tuhaf geldi...
gündöndü
28-04-2011, 17:19
Sn. Sarıcan öncelikle uyarınız için çok teşekkür ederim. Mesajınızı okuduktan sonra sistemdeki suyun Ph seviyesini ölçtüm. Ölçümlerimi dijital pH metreyle yapmadığım için çok hassas ölçümler değil ama pH kağıdının rengi 6-5 arası ancak 6 ya daha yakın değerlik gösteriyordu. Bunun üzerine sisteme biraz yemek sodası ilave ettim ve elde ettiğim ph seviyesi 6-7 arası ancak 6 ya daha yakın bir değerdi. Sanırım sorunu böylece çözmüş oldum. Umarım geç kalmamışımdır. Aslında bu konuda Sn. Kudret Tezel'de çok fazla açıklama yapmıştı ancak kısa sürede çok fazla kaynak okuyup anlamaya çalışmamdan olsa gerek yinede böyle önemli bir hata yaptım. Fidelere destek konusunda da önerinizi dikkate alarak yarın bitkiler için satılan yeşil plastik kaplamalı desteklerden edineceğim. Merih marka su şişesinin üzerindeki analiz raporunu aşağıya ekliyorum, suların pH dereceleri konusunda araştırma yaparken rastladığım en düşük pH seviyeine sahip su buydu. Diğer markaların Ph değerleri Sn. sercan 1969'unda dediği gibi 7-8 arası değişiyordu.
Sevgili gündöndü,
Merih suyun analiz raporunu okuyunca şaşırdım. Ama hemen unutmadan şunu söyliyeyim Kudret Bey' in hazırladığı reçete eritilirken ve sistem için besin eriyiği hazırlanırken nerede ise saf su sayılabilecek su dikkate alınarak elementler hesaplanmıştır. Buna ilave olarak birde Merih suyun içindeki mineraller ilave olursa besin eriyiğinin formülü çok değişir ve belki domatesin istemediği bir formül ortaya çıkabilir ve sen EC, pH kontrollerinde başarılı olamaz sürekli EC ve pH ayarlamak zorunda kalırsın.
Sana tavsiyem mesajında bahsettiğin pH' ı 7-8 olan ve EC değeri de 0,4 - 0,5 mS olan içme veya çeşme suyu kullan. Olayı sadece pH kontrolü ile götüremezsin, mutlaka EC kontrolüde yapman gerekir. Bu yeni su ile hazırladığın besin eriyiğini Kudret Bey' in önerdiği şekilde yaparsan domates için en uygun çalışma aralığı pH= 6 - 6,5 , EC=2,0 -2,5 arası olması lazım. Zaten tarife uygun karıştırırsan bu değerler çıkacaktır.
Merih Su piyasada soda diye satılan doğal mineralli suya benziyor ama 5 litreliğini ilk defa gördüm. Bu arada dersini iyi çalışmamışsın Kudret Bey duymasın. Kafanın takıldığı bir yer olursa sormaktan çekinme. Topraksız tarımın geleceği senin okuldaki yapacağın tanıtıma bağlı, bunu unutma. Sen başarısız olursan bir çok insanın gözü korkar. Başarılar.
sercan1969
28-04-2011, 19:45
Marullara destek amaçlı, ortası 15mm çaplı delik bulunan halka biraz yukarı kalkınca, marulun gövdesinin boğulmasına yol açtı....Aslında ben delikli saksıları
perlit ile doldurduğumdan bu parçaları kullanmam da gereksizdi bunu şimdi daha iyi anladım...Öğrenmenin yolu hata yapmaktan geçiyor galiba...:rolleyes:
Sistemi boş olarak görüntülemediğin için dışardan yorum yapmak çok zor. Delikli saksılarda hydroton daha verimli olabilir. Perlitin küçük taneleri deliklerden düşerek pompanın tıkanmasına yol açabilir. Kullandığın plastik kanallar kablo kanalı mı? Raflı sistem içinde çok güzel olurmuş. Çilek içinde çok uygun bir sistem. Tecrübe denilen şey yapılan hataların bileşkesi. Üzülme... Kolay gelsin.
http://www.yukleresim.com/images/31518459374441629077_thumb.jpg (http://www.yukleresim.com/viewer.php?file=31518459374441629077.jpg) Yukleresim.com (http://yukleresim.com)
ustamızın onayıyla:p
köklendirmeye bıraktığımız 5 papaya çeliğinin 3ünü snkudret beyin göderdiği pepino besinine diğer 2sini karsılastırma olması amacıyla toprağa dikeceğim.
kazamız mubarek ola:D
sercan1969
29-04-2011, 08:54
Marulların son hali ve gereksiz yere koyduğum kapağın başıma açtığı iş....
alaiddin_57
04-05-2011, 17:38
1.9 EC ile nasıl beslenir hidroponik sistem de domates ve nereden temin edilir
acill
şimdiden teşekkürler
idris şenol
04-05-2011, 18:21
1.9 EC ile nasıl beslenir hidroponik sistem de domates ve nereden temin edilir
acill
şimdiden teşekkürler
sevgili aladdin bu iş aceleye gelmez burda yazılan bütün konuları tek tek oku
sorduğunuz soru formun içersinde
benide sizin gibi topraksız tarım merakı sardı,ama inanın günlerden beri sn KUDRET TEZELLin yazıları araştırmaları ve formdaki diyer deyerli arkadaşların yazıları çalışmaları ile uğraşıyorum, şuğana kadar çok yol kat ettim ama yolun başındayım ,yakında bende topraksız çalışmalara başlıyacam :))
sercan1969
06-05-2011, 12:55
Su kültüründe bitkinin yetiştiği solüsyonun ph sı son derece önemli, başarıyı yakalayabilmek için...100 lerce dönümde bu işi yapan firmalar açısından düşünecek olursak, suyun ph sını kontrol etmek önemli bir maliyet oluşturuyor mu acaba arkadaşlar ne dersiniz?
Bu arada hasattan bir hafta önce marulların durumu....
2 aylık ön izlemeden sonra aranıza bugün katıldım .Öncelikle bu denli özverili ve paylaşımcı çabalarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.
Sayın sercan 1969 marullarınız çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. Köşeli borular ve kapakları da çok şık duruyor. Benim favorim borulu sistem zaten. Hem kapak hem epet fazla olmuş evet. Sepeti hiç kullamadan da olabilirmiş direkt suya.
volkan355
19-05-2011, 15:20
Sıcaklık değiştikçe EC değeride değişiyormuş. HANNA İnstruments firmasının laboratuvar ortamında yaptığı ölçümler aşağıdaki gibi. Lazım olabilir.
5 °C……. 896 µS
10 °C….. 1020 µS
15 °C….. 1147 µS
16 °C….. 1173 µS
17 °C….. 1199 µS
18 °C….. 1225 µS
19 °C….. 1251 µS
20 °C….. 1278 µS
21 °C….. 1305 µS
22 °C….. 1332 µS
23 °C….. 1359 µS
24 °C….. 1386 µS
25 °C….. 1413 µS
26 °C….. 1440 µS
27 °C….. 1467 µS
28 °C….. 1494 µS
29 °C….. 1521 µS
30 °C….. 1548 µS
31 °C….. 1575 µS
sercan1969
21-05-2011, 22:40
Ayaş domatesi fidelerini nerden temin edebiliriz acaba?
alaiddin_57
06-06-2011, 16:05
dometesler kaç günde meyvesini veriyor
alaiddin_57
06-06-2011, 16:07
şu an evde yenibir deneme yapıyorum suda bamya yetiştirmeye çalışıyorum
varakula
07-06-2011, 21:19
arkadaşlar aranıza yeni katıldım. kudret bey ile nasıl iletişime geçebiliriz?
Herkese merhaba.. Kudret bey size özel mesaj gönderemiyorum. Telefon ya da e-mail adresinizi bana iletir misiniz?
gündöndü
08-06-2011, 23:34
Dün ve bugün boyunca yukarıda bahsettiğim okulum adına üstlendiğim topraksız tarım projemi sundum. Gerçekten çok çok güzel tepkiler aldım. Sistemin başarıya ulaşması bana yardımcı olan herkesi utandırmadığım için beni de çok sevindirdi. Bugün aldığım tepkilerin içinde en ilginci Çorlu Anadolu Öğretmen lisesi öğretmenlerinden birinin projenin başına gelip fotoğrafları hep ağaçlar net ten alıntılamışsınız(bkz. 821 nolu mesaj) demesi oldu. Sonrasında ağaçlar.net ailesine üye olduğumu ve sunumdaki fotoğrafları da foruma benim yüklediğmi açıkladım. Aşağıya fotoğrafları ekliyorum son söz tabi ki sizlerin. Yorumlarıyla projeme yardımda bulunan herkese ve özellikle Sn. Kudret Tezel'e çok teşekkür ederim. Yarında gün boyunca tekirdağ sahilde projelerimizi sergileyeceğiz 211 nolu Muratlı anadolu lisesi çadırındayız Tekirdağ'daki üyelerimiz mutlaka bekliyoruz.Projelerimizi tanıtmaktan onur duyarız.
Tebrikler... Çok güzel bir çalışma olmuş. Umarım notlarına yansıması da iyi olmuştur. Sevgiler...
Sevgili gündöndü tebrik ederim. Çok başarılı bir çalışma ve sunum olmuş. Topraksız tarım çalışmalarını yalnızca okul sunumları düzeyinde bırakmayıp, daha da ileriye götürmeni dilerim.
Hakan Öncü
09-06-2011, 09:47
Projenizi tebrik ederim.
Topraksız tarımın duyurulması ve ülkemizde daha yaygın kullanılması için daha fazla çaba göstermeliyiz.
Tekrar tebrikler.
gündöndü
09-06-2011, 15:34
Teşekkür ederim bu projeyi sizlerin önerileri ve yazılarınızla başardım. Topraksız tarımı tanıttığım kişilerden aldığım ilk soru içinde hormon mu var oldu. Bence asıl sorun insanlarımızın topraksız tarıma büyük bir önyargıyla yaklaşıyor olması, öncelikle bu önyargıların kırılması gerek. İletişim kanalları içinde en yaygın kullanılan televizyon bu iş için biçilmiş kaftan. Umarım yetkililer bu konuda duyarsız kalmazlar.
volkan355
03-07-2011, 11:40
Merhaba arkadaşlar. Nisan ayındaki 808 no'lu yazıma (http://www.agaclar.net/forum/788059-post808.htm) biraz gecikmelide olasa buradan devam ediyorum. Özellikle bu işe yeni başlayacaklar için faydalı olmasını ümit ediyorum.
Akan su sistemi kurmaya çalıştım. Resimde görünen malzmeler 1 adet su pompası ve 1 adet hava pompası dahil 60-65 TL civarında tuttu. Kovanın yan tarafındaki su seviyesi kontrol hortumu çok kullanışlı oldu. Gözüm hergün onda. Alttaki mini vanayı hem boşaltma hem de numune alma vanası olarak kullandım.
volkan355
03-07-2011, 11:51
Şeffaf renkli leğene taşkan deliği açtım. Deliğe 1" - 3/4" sarı redüksiyonu monte edip silikonla sızdırmazlığını sağladım. Bir sonraki mesajda görünen resimdeki diş açılmış paslanmaz boruyu redüksiyona geçirdim. Bu şekilde şeffaf leğendeki su istenen seviyeye ayarlanabilir hale gelmiş oldu.
volkan355
03-07-2011, 11:59
Akvaryumcudan aldığım en küçük ebattaki su pompasını kahverengi renkli kovanın içine koydum. Hortumuda yine kahverengi kovaya monte ettiğim musluk düzeneğine bağladım. Plastik bardakları havya ile delikler açarak hazırladım. 3cm kalınlığındaki strafora bardakların en büyük ağız çapından biraz ufak olacak şekilde delikler açtım ve bardakları bu deliklere yerleştirdim. Sistemi çalıştırdığımda musluktan akan suyun strafor üzerinden yayıldığını görünce ince kauçuk lastikten delik etrafına suyun tamamının deliğe akması için bir set yaptım. Bu set daha sonralarıda su takviyesi yaparken huni görevi görerek işime çok yaradı.
volkan355
03-07-2011, 12:07
Bardakların içerisine hidroton koyarak 14/05/2011' de 4 adet domates fidesini diktim. Fideler cherry, salkım, pembe ve oturak cinslerinden oluşuyor. Eklediğim resimlere nasıl tarih koyacağımı henüz bilmiyorum. Resimler sırasıyla 14-15-17-19/05/2011 tarihlerinde çekildi.
volkan355
03-07-2011, 12:17
21 ve 22/05/2011 tarihli resimler. Sisteme yine akvaryumcudan temin ettiğim 1 adet hava pompası ilave ettim. Fideler biraz daha büyümüş. Durumları şimdilik iyi. Fakat kritik bir durum oluştu. Birkaç gün sonra tatil sebebiyle 2 hafta uzak kalacağımdan otomatik birşeyler hazırlama ihtiyacı doğdu. Sonraki mesaj bununla ilgili. (Bu arada resimdeki kırmızı kurdela dikkatinizi çekmiştir. Fidanlara bir güvercin dadandı. Dalın birisi kırılmıştı. Kurdela ile bağladım tutmadı. Güvercinler için google' a başvurdum. Ve en ucuz yöntemi denedim. Birkaç adet CD' yi ipe bağlıyarak tavandan sallandırdım. Sonuç başarılı.)
volkan355
03-07-2011, 12:32
1 adet 15-20 litrelik kapaklı bir kova, 1 adet mini su pompası ve birkaç fittings malzemesi aldım. Bir arkadaşımdan da dijital zaman ayarlı bir priz temin ettim. Resimdeki düzeneği kurdum. Mavi kovaya 2,5 EC ve 6,5 PH özelliğinde besin eriyiği hazırladım. Prizi hergün 1 dakika süreyle mavi kovadan kahverengi kovaya su basacak şekilde ayarladım. Öncesinde hortumun ucuna taktığım bir vanayla 1 dakikada yaklasık 200cc su basacak şekilde su miktarını ayarladım. Kahverengi kovaya bastığım suyun fazla gelmesi ihtimaline karşı da kahverengi kovanın uygun bir seviyesinden tekrar mavi kovaya akacak şekilde bir taşkan yaptım. Böylelikle 2 hafta boyunca EC ve PH seviyeleri kontrolsüz olan fakat fidanların hayatta kalmasına yetebilecek bir düzenek oluşmuş oldu. Tatil başladıktan sonra 2 haftalık heyecanlı bekleyiş te başlamış oldu. Sonraki mesaj tatil dönüşü.
volkan355
03-07-2011, 12:41
Ve tatil dönüşü. Tarih 06/06/2011. Fidanlar hayatta kalmış. Fakat yere doğru sarkmışlar ve birbiri içerisine girmişler. Bu hacimdeki (30lt) bir sistem için 4 adet fidanın fazla geldiğini öğrenmiş oldum. Aşağıdaki resim bir miktar toparladıktan sonraki halleri. İlk manzarayı herhalde tahmin edersiniz. Maalesef askıya alıp toparlarken çok sayıda çiçek, yaprak ve dal firesi verdim. Daha iyi bir sarımı zamana yaymaya karar verdim. Çünkü fidan taze olduğundan çabuk kırılıyor.
Bunun yanında otomatik dozlama sisteminin işe yaramış olması oldukça sevindirici. Domatesin ekim - hasat zaman aralığının tam da yaz tatilinin yapılacağı aralıkla kesişiyor olması, bu iş ile uğraşan bir çok kişinin aynı durumla karşılaşma ihtimalini arttırıyor.
Elektrik kesilmediği sürece bu basit sistemin, fidanları an az 2 hafta boyunca canlı tutabildiğini söyleyebiliriz.
volkan355
03-07-2011, 12:55
İşler yoluna girmeye başladı. Sarımı biraz daha iyileştirdim. Biraz budama yaptım. Fotoğraf çekimine biraz ara vermişim. Resimlerden ilki 09/06/2011 diğerleri 19/06/2011 tarihine ait. Bazı meyveler baş göstermeye başladı. Çok sayıda çiçek var. Uzunca bir süre 4 fidandan birinde meyve oluşurken diğerlerinde çiçekler meyve vermeden dökülüyordu. Sn Kudret Tezel beye durumu yazdım. Kendileri, bazı cinslerin kuru havayı sevmeyebileceğini, hergün sprey ile fidanları nemlendirme uygulaması yapmamı tavsiye etti. Sprey uygulamasından 1 hafta sonra hakikaten diğerlerindede meyveler oluştu. Kendisine durumu yazıp teşekkür ettim.
volkan355
03-07-2011, 13:03
25/06/2011 tarihli resimlerim. Meyva sayısında artış var. EC'yi 2,7 lere çıkardım. PH 6,4-6,5 arası. Sprey uygulamasına devam ediyorum. Geçen gün kendimi yeni baş gösteren minik meyvelerle konuşurken buldum. Etrafta kimse yoktu neyse ki. ;)
Özellikle Kullandığınız ekipman , kurulum , görünüş süper ...
Bol hasatlar ...
Vallahi ne diyeyim küçük bir grup için bu kadar detay bence kesinlikle süper.
Detaydan zarar gelmez bence, kınadığımı sakın sanmayın. Cümleyi sonra okuyunca belki kınadığımı sanarsınız gibi geldi kesinlikle öyle bir düşünce yok.
volkan355
05-07-2011, 09:50
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
Aşağıdaki resimler de dün tarihli. Tavana ulaşmalarına az kaldı. Üstlerinden budasam mı yoksa seğim verip aşağıya mı salsam şu an bilemiyorum.
volkan355
07-07-2011, 08:05
Bu da durgun su sistemine bir örnek. Plastik fıçıları ikiye bölerek 3 adet 100 litrelik tank oluşturduk. Tabanın merkezine delik açıp aşağıda resmi görünen disk tipi difüzörleri bağladık. 1 adet 0,25kw'lık mini blower ile üçünüde besledik. Böylelikle az enerjiyle yoğun havalandırma sağlanmış oldu.
volkan355
07-07-2011, 08:11
Tanklara ayrı ayrı biber, salatalık ve domates ektik. Birkaç günün sonunda salatalık ve domateslerde köklenme başladı fakat henüz biberlerde bir gelişme yok. Takip ediyoruz.
Emre İlhan
08-07-2011, 09:37
Kolay gelsin sevgili, volkan355. Umarım emeğinizin karşılığını bolca alırsınız. Sizleri görünce benim de sistem kurasım geliyor. Biber fideleri her ortamda domatese göre daha geç köklenir. Merak etmeyin. ;)
volkan355
11-07-2011, 10:47
Merhaba Sn. Emre İlhan,
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Durgun sudaki fideleri ekeli henüz 10 gün oldu. Çiçekler çıkmış bile. Eğer meyva oluşursa bu minik gövdeler taşıyabilir mi? Son fotoğraflar aşağıda.
hobicisalih
12-07-2011, 11:05
merhabalar bu forumu takip ederek çok bilgi edindim ve foruma üye oldum bende topraksız tarımıa ilgi duyuyorum kısmetse başlıyorum hobi olarak umarım burada çok iyi dostluklar kurarım herkese bol hasatlar
HomeWork
12-07-2011, 11:21
Hoş geldin aramıza.
volkan355
12-07-2011, 12:48
Hoş geldin.
Emre İlhan
25-07-2011, 20:29
Bitki eğer meyvelerini taşıyamayacak olursa desteklersiniz, hiç problem olmaz. Nasıl olsa kendi dengesini bulacaktır.:)
matrakmurat
26-07-2011, 15:22
Aeroponik dolmalik ve aci biber calismasi.
Okudugum bir magazinde ayni tip domates ayni ortamda biri perlite damlatma digeri aeroponik olarak yetistirilmekte.Damlatma sisteminden 6.2 kilo domates aeroponik sistemden 8.8 kg domates elde edildigi yaziyordu.****** bunu nasil becerdiler onu anlatmiyorlar.Bu sistemi ellerinde tutanlardan italya gibi.sir yok musteri var. Bak itlayan amcam serasinda sadece 1 kisi calisiyor.Sonuna kadar izleyin.
http://youtu.be/aCaZQA0ZYKI
Bu arada fogponik,kesikler,yeserme ve gelisme bakimindan aeroponikten az bir farkla iyi, ne zaman meyvelenmeye baslayinca fogponik aeroponige nazaran cok gerilere dusuyor.
Aeroponikte kokler daha saglikli ve hizli gelisen,patojenlerden uzak,tuz birikimesinden uzak.Ve daha az CF orani ornegin 30cm'lik perlitli saksida cf25 ile baslayip 4ncu yapraktan ciceklenme baslayana kadar cf40 toplamaya 3 hafta kala cf30 ve sonrasinda dengeleyip hasatin sonuna kadar cf25 te sabit en ideali iken aeroponikte cf10 arasi yani daha az besin tek sablon,yani bitkinin her asamasinda farkli,ornegin perlitli Saksida tohumdan 1nci cicege kadar npk 180-60-120 ppm) 1nciden ikinci cicege npk 110-60-160ppm 2nciden 3ncu cicege kadar npk 140-60-210ppm 3ncuden 4duncu cicege npk 180-60-280ppm olurken aeroponikte bunun bitkiyi gelistirme,uzatma asamasida yok.Denemedim edindigim bilgi.Cf sabit degismiyor.
Perlitli saksida Cf degeri yuksek oldukca domates daha kaliteli oluyor.Aeroponik bu kalityeyi yakaliyabilecekmi onu bizzat ben domates denememde deneyimini kaznicam umarim..
Sistem elektronik sensorler ve zamanlama devreleri,roleler ile destekli.(Ph,Ec, dosaj sistemleri haric(sera bekcisi))
matrakmurat
26-07-2011, 15:40
160'lik pvc boruda Aeroponik dolmalik ve aci biber calismasi.
HomeWork
26-07-2011, 17:47
Sn. Matrakmurat
CF yi anlayamadım açıklaya bilirmisiniz, Neyin kısaltması
CF= Conductivity Factor Yani bildiğimiz EC' nin başka bir deyişi. Birimi yine mili veya mikrosiemens.
matrakmurat
26-07-2011, 22:01
2Cf Conductivty Faktor.Iletkenlik faktoru. = 0.2ec Electrical Conducktivty(elektriksel iletkenlik.) Veya cf12=ec1.2
EC 0-5
CF 0-50 gibi.
PPM milyon basina dusen parcaciklar
ms/cm miliSiemens/cm.
USA 1 ms/cm (EC 1.0 veya CF 10) = 500 ppm
avrupa 1 ms/cm (EC 1.0 veya CF 10) = 640 ppm
Australya 1 ms/cm (EC 1.0 veya CF 10) = 700 ppm
2cf=0,2ec=(x500) 100ppm=(x700)140ppm (Bluelab Truncheon)
Bazi cihazlarda + sicaklik faktoru yok.Ve bu cihazlarla olcum yapilinca sicaklik faktorunu bulmali.Ornegin ayni besinli suyu farkli sicakliklarda olcup tolerans oranini gorebiliriz.
Sayın matrakmurat aeroponik sistemi ne şekilde yapıyorsunuz. Hangi aparatlarla?
matrakmurat
28-07-2011, 16:55
Duz tabanli (olursa daha iyi) pvc cati olugu ve oluktan biraz uzun 2 adet gri 13mm sanirim pvc su borusu 1 adet T 4 adet L dirsek baglanti.Olugun uzerine kapatilmasi icin plastik levha veya benzeri.Delikler icin 1 mm matkap ucu.Sistemi nft gibi calistir.
Sayın matrakmurat: foruma Glasgow dan degerli katkılarınızı ilgiyle izliyorum teşekkürler degerli paylaşımlarınız için.fogponic sistemin aeroponic sisteme göre özellikle başlangıç döneminde üstün sonrasında geri kaldıgını belirtmişsiniz bende incelemelerimde benzer izlenimler edindim. Bir çok çalışmada bu nedenle bu iki yöntemin birlikte kulanıldıgı - denendigini izledim. Fogponic için nebululizatör veya endüstriyel U-V soguk buhar makinalarını kullanabiliriz ,aeroponic içinse microsprayer,minipulvarizatör ..vb aparatlarla nem sıcaklık ölçer destekli sistemleri kurabiliriz . Nebulizatör , U-V soguk buhar kullanımına( fogponic için ) ek olarak microsprayer ,minipulvaziratör ,açıkhava serinletme aparatlarının (aeroponic için ) ve nem -ısı ölçer kontrolünün sistemle birlikte kullanımı için görüşünüz nedir ? ayrıca kullandıgınız aydınlatma sistemi ve/veya Türkiye gibi elektirigin çoook pahallı oldugu bir ülkede önerebileceginiz güneş aydınlatmasına ek /destek aydınlatma öneriniz varmıdır saygılarımla..
matrakmurat
30-07-2011, 08:37
Selam Degerli Fusion1
.......Bir çok çalışmada bu nedenle bu iki yöntemin birlikte kulanıldıgı - denendigini izledim. Fogponic için nebululizatör veya endüstriyel U-V soguk buhar makinalarını kullanabiliriz ..
Mumkun fakat cok pahaliya mal olur.
,aeroponic içinse microsprayer,minipulvarizatör ..vb aparatlarla nem sıcaklık ölçer destekli sistemleri kurabiliriz Nebulizatör , U-V soguk buhar kullanımına( fogponic için ) ek olarak microsprayer ,minipulvaziratör ,açıkhava serinletme aparatlarının (aeroponic için ) ve nem -ısı ölçer kontrolünün sistemle birlikte kullanımı için görüşünüz nedir ?. ..
Ornegin Sicak,soguk kontrol. http://www.ebay.co.uk/itm/Digital-Temperature-Controller-Thermostat-Incubator-99C-/130525330378?pt=UK_AudioElectronicsVideo_Video_Tel evisionSetTopBoxes&hash=item1e63ea7bca
Nem kontrol.http://www.ebay.co.uk/itm/Humidity-Controller-Meter-Air-Humidifier-Sensor-0-99-RH-/400230711749?pt=UK_AudioElectronicsVideo_Video_Tel evisionSetTopBoxes&hash=item5d2f9c01c5
Farkli sprayer kullandim (Resimlerde) Gri olani aeroponik icin en iyisi Sari olanlari roleli vana (solenoid valve ) ile konrtol edip basincli su kullandim su pompasi degil.Aeroponik ve fogponik arasi birsey oldu.En ucuzu.
Iki sistemi beraber kullanmak,yani aeroponigin yaninda fogponigi kullanmak gereksiz kanimca.
Fogponik yesillik(marul,maydonoz v.b) baharat vb. icin ideal kullanilabilir.
.......ayrıca kullandıgınız aydınlatma sistemi ve/veya Türkiye gibi elektirigin çoook pahallı oldugu bir ülkede önerebileceginiz güneş aydınlatmasına ek /destek aydınlatma öneriniz varmıdır saygılarımla..
Malum burda gunes herzaman kalin ve gri bulutlarin arkasinda.Yaz 2 hafta O yuzden Potasyumu fazla veremiyorum ve meyvelenme guzel olmuyor.Birde gri gunler cok uzun karanlik gece 23:30 ta basliyor.Isik kullanmak zorunda kaliyorum.Kontrolu daha kolay.Meyvelenme icin bulundugum yerde gerekli.
Keske Turkiyede olsam Gunesi kullansam daha randimanli olurdu.
Bence Lambalar Buyuk seralarda kullanilirsa parasini geri odeyecektir.Hollanda bunu basariyor.
Saygilar.
Her iki sistemi birlikte kullanabilme istegim birisinin açıgını digerinin kapatabilmesi umuduyla idi. Benim bu sistemlerin tek tek başarılı çalışabildigini gözlemlememiş olmamdan ve ulaşabildigim ,bulabildigim aparat sistem saglayıcalarının; sera , bitki besleme ,fogponic,aeroponic gibi konularda deneyimsiz ,bilgisiz olmasdından kaylanmakta.evde,balkon, teras ve deney amaçlı kullanabilecegimiz sis(fog) saglayıcı soguk buhar makineleri ,nebulizatörler TÜRKİYEDE 50-100 TL arasında saatte 2-4litre veren nem kontrolü saglayan sanayi tipi U-V nemlendiriciler içinse 1000-1400 TL aralıgında fiyat aldım . Aeroponic sistemlerde kullanabilecegimiz açık havakliması ve benzeri sistemlerde 100 sprayer için 3000 TL gibi tabi bu sistemler bizlerin gereksinimi ve talepleri uyarınca projenlendirilip fiyatlanıyor . Aşagıda ulaşabildigim bazı linkleri yazıyorum bu ve benzer firmalar ile iletişimimde konunun uygulanabilirligini fakat deneyim eksikliklerinin oldugunu gözlemledim . Saygılarımla.. http://www.arasticaret.tr.com.tr/default.asp?pid=0&lng= http://www.yavas.com.tr/ http://www.genfog.com/turkish/tu.html http://www.kar-el.com.tr/detail.aspx?id=141
Sayın Matrakmurat ;içten dostça katkı ve paylaşımlar için sagolun iyiki siz ve diger benzer forumdaşlar varsınız paylaşımlarınızdan her ayrı forumdaşın faydalandıgından haberdarsınız . Evet güneşi bol bir ülkedeyiz fakat Glasgow,Dublin,Hollanda domates yetiştirirken bizler İstanbulda ANTALYA domatesi, biberi yemek istemiyoruz ve ek aydınlatma ile Trabzon ,Erzurum İstanbul,Diyarbakırda kış güneşinde yapabilirmiyiz derdindeyiz. Katkıllarınız ile artan giderin geri dönebilecegini ögrendim . Bu tespit bile masraf agırlıklı degil geridönebilen kaliteli üretrim sürecini başlatabilmek için çok önemli ...Saygılarımla
matrakmurat
31-07-2011, 11:28
Selam
Kesinlikle degerli Fusion1.
Eger seralara lambalar girerse haliyle karbodioksit sistemlerin kullanimi daha kolay ve randimanli olacak.
Dusunun..! Lamblar %30-40 ,ek olarak karbondioksit %20 buyume sagliyor.
Ornek verelim; Domateste Kisin veya bulutlu havalarda potasyumu yaza nazaran daha cok verilmeli eger yeterli isik yoksa ve Pot. nitrat kullanilmissa nitrat meyvenin acidini yukseltiyor.Lamblar sadece foto olayini zamansal 12/12 16/8 olarak uzatmak amacli.Yoksa lambalari butun gun acmak biraz yuklu olur.Kisin aydinlik 8 de basladi aksam 5 veya 4 ten sonra lambalari yakip aksam 8 veya 9'a kadar acik tutuyorsun.(ek karbondioksit onemli)yani lambalar 3 ile 5 saat calsiyor.(butun gun degil)
(30 cm Saksi perlite domateste)Lambalar ilk hasadin toplanmasindan ve N yukseltilmesinden ve demir ayarindan sonra isiklarla fotosal mevsim yani kisin ortasinda bahari geri getirip meyvelenme devam ederken ciceklenmeye hiz veriyorsun.Bu lambalar isi bakimindan idealde.yani HID Lamblar elektrik enerjisini ortalama %35 ini isik diger enerji isi olarak disa vurulmakta.Isi ve isik guzel bir planin uyumlu bir eki olabilir.
Saygilar.
matrakmurat
31-07-2011, 12:08
Degerli fusion1 su an kullandigin aeroponik veya fogponik bir sistemin varmi ?
Besin degerleri digerlerine nazaran farklimi ?
Ve Ec,Ph degerini kacta tutuyorsun.
Su sicakligi kac derce arasi ?
Calisma zamanlari nasil,(su devirdaimi dahil) ?
Selametle.
Degerli Matrakmurat; topraksız tarımla 6 aydır ilgileniyorum. Son 3 ay balkon,teras denemelerim oldu.Durgunsu akansu nft benzer deneyimler. Sn. Kudret Tezel Sn.Sarıcan ile görüşme bilgi,katkı edinebilme olanagım oldu . Denemelerimin hemen hepsi oldukça başarılıydı . 3-5 m2 balkonda domates ,biber,salatalık ,roka ,kıvırcık ,dereotu,maydanoz,ıspanak yetiştirebildim ve tadabildim. Bu Sn KUDRET Hocadan temin ettigim besin eriyikleri ve E-C metre sayesinde gerçekleşti . Bu fırsatla agaçlar net ailesine, burada degerli zaman ve emeklerini bizlerle paylaşan tüm bilgi, deneyim, gözlemlerini aktaran USTA lara şükranlarımı iletmek isterim.
Henüz aeroponic.fogponic denemem olmadı. Araştırma inceleme sürecindeyim O nedenle katkılarınız bizler için çok önemli . Yakın bir zamanda bu sistemleri de deneyecegim ve paylaşacagım. Aydılatma konusunda led sistemleri inceliyorum oldukça ekonomik gibiler i(lk kurulum maliyeti 25 m2 için 150-300 dolar dışında ) sanırım gerektigi ölçüde sisteme eklenmeli Karbondioksit -sogutma için kuru buz ideal görünmekte Saygılarımla.. led growligth örnek linkler ....... http://www.alibaba.com/product-gs/438660541/90w_UFO_Led_Grow_Light.html http://www.bilgiustam.com/led-sungrowlight-gunisigi-aydinlatma-sistemlerinin-kullanimi/ http://hkhaomai.en.made-in-china.com/product/bMwmNpVclqhD/China-LED-Grow-Light-HM-G90W-A-UFO-.html
Kuru buz
Kuru buz (veya karbondioksit karı), katı karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla depolanır. Daha sonra birden basınç düşürülünce, madde, alması gereken ısıyı geri alamaz ve buz halinde kalır.
Oda koşullarında (~1 atm) kuru buzda katı-gaz faz geçişi, süblimleşme olur. Adının kuru buz olmasının sebebi de budur. Kuru buz, ılık veya sıcak suya konulursa, havada sisli bir ortam elde edebilebilir. Bunun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır. Bu, hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey, sıvı azot için de geçerlidir.
Kuru buz elde etmek için yapılması gereken ilk iş, CO2 gazını sıvı hale dönüştürmektir. Bunun için de yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerekir. Bir tüp içinde sıvı halde bulunan CO2, tüp eğilerek dışarı döküldüğünde, gürültü ile etrafa dağılır ve sıvı halden gaz haline geçer. Bu değişim için gerekli enerjinin tamamını dışarıdan alamaz (olay çok hızlı cereyan eder) ve bir miktarını kendi içinden alır. Böylece gaz halindeki CO2 kendini soğutarak donar. Buna karbondioksit karı denir... kaynak wikipedi
[QUOTE=matrakmurat;842464]Degerli fusion1 su an kullandigin aeroponik veya fogponik bir sistemin varmi ?
Besin degerleri digerlerine nazaran farklimi ?
Ve Ec,Ph degerini kacta tutuyorsun.
Su sicakligi kac derce arasi ?
Calisma zamanlari nasil,(su devirdaimi dahil) ?
Aeroponic i köklere istenen , gerekli EC -PH Aralıgında gerekli nem oranına uygun vermeyi planlıyorum. Sisleme( fogponic) sisteme ek olarak gereksinimle göre kök ve yapraklara evoporation( ile olası kayıpları karşılama amaçlı mümkünse 0 ec ile olacak ) ilaçlama serinletme gereksinimleri için kullanılacak . Çalışma zamanları ortam nem -ısı gereksinimlerine göre otomatik saglanacak .. Saygılarımla ...
matrakmurat
31-07-2011, 18:24
Kuru buz
Kuru buz (veya karbondioksit karı), katı karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla depolanır. Daha sonra birden basınç düşürülünce, madde, alması gereken ısıyı geri alamaz ve buz halinde kalır.
Oda koşullarında (~1 atm) kuru buzda katı-gaz faz geçişi, süblimleşme olur. Adının kuru buz olmasının sebebi de budur. Kuru buz, ılık veya sıcak suya konulursa, havada sisli bir ortam elde edebilebilir. Bunun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır. Bu, hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey, sıvı azot için de geçerlidir.
Kuru buz elde etmek için yapılması gereken ilk iş, CO2 gazını sıvı hale dönüştürmektir. Bunun için de yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerekir. Bir tüp içinde sıvı halde bulunan CO2, tüp eğilerek dışarı döküldüğünde, gürültü ile etrafa dağılır ve sıvı halden gaz haline geçer. Bu değişim için gerekli enerjinin tamamını dışarıdan alamaz (olay çok hızlı cereyan eder) ve bir miktarını kendi içinden alır. Böylece gaz halindeki CO2 kendini soğutarak donar. Buna karbondioksit karı denir... kaynak wikipedi
Co2 yi fotosentez baslayinca tuplerde (Co2) gaz kontrolu ve Co2 sensor kontrol sistemi serada bulunan Co2 oranini havada,dogadaki normalinden 3 veya 4 kati uzerinde tutmak icin ayarli ve randimanli.
Kuru buz,kucuk ortam ve kucuk seralara uygun olabilir.Kuru buz ile istenilen (gaz enjekte) dengeyi sabit tutabilirmiyiz.Ileride,Buyuk seralarda ayni randimani alabilmek sorunlu olabilir.
Haklısınız gerekli dönemlerde ve ticari projelerde tüplerle co2 takviyesi hakkında. Fakat amatör deneyim ,küçük sera ve sogutma problemi olan çalışmalarda kuru buz önerim . Deneyim ve önerilerinizi paylaşmanız inanın önümüzü aydınlatıypr olası ise bu ve benzeri konuları bizler için hep aydınlatın. Sevgiyle ,Yeşille kalın ...
matrakmurat
31-07-2011, 19:46
Benim deneyimlerimde Aeroponic fideden cicek-meyve baslangicina kadar EC 0.8 te tuttum.Besin eriginde nitrojen hafif yuksek ve ilk cicege kadar nitrat olmali.Ph 5.5 ile 6.1 arasi ph yukselince microplar yol aliyor.Organik degil,Tuz kullaniyorum.Hazir Sivilar a-b ideal ama istedigim oranlarda degil.Tuz ileriye donuk ekonomikte.
Suyun devri nem oranina ayarli.Nem yukselince ayni oranda su,uzun araliklarla stop.Nem dusuk olunca.Ayni oranda su,kisa araliklarla stop.Suyun alt koklerde bekleme suresi.v.b.Cok kontrol.
Aslinda bu sorunu Bu cihaz cozmekte http://www.biocontrols.com/leafsensor.html.
Fogponic gereksiz bir sistem degil kesinlikle dediginiz gibide kullanilabilir.Sistemlere ek destekler yapilmali Hydroponic
sistemler ne kadar kaliteli olursa daha fazla gelir ve kalite getirmekte.Zarar riskide azaliyor.
Degerli Envor öncelikle 2008 de bu başlıgı açıp bizlerle; zaman , deneyim, emeginizi sundugunuz için teşekkür ederim .Sanırım bu önemli konu başlıgında sorun var veya ben yanlış yapıyorum . '' Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) '' Başlık oysaki hidroponic sadece durgun su kültürü degil; aeroponic de akan su kültürü degil tanımlar farklı olmalı Bunlar Hidroponik tanımınin alt başlıkları 1- durgun su yöntemi 2-akan su yöntemi 3-aeroponik sistemler 4-fogponik sistemler gibi Saygılarımla ...
Degerli Matrakmurat ; haklısınız ülkemizin özel bazı yöreleri tarım için uygun. Fakat diger bir çok yöre destek, katkı, bilimsel bakış, proje, yönlendirme gereksinimleri ile kavruluyor. Topraksız Tarım GEREGİNCE SUNULABİLİRSE kullanılabilirse; ısıtma mı giderli sogutmamı , aydınatmamı giderli iklim kontrolümü, nemlendirmemi önemli CO2 mi,E-C mi önemli PH mı nın ötesinde tüm bu gereksinimleri optimum düzeyde nasıl saglarızı tartışabiliriz .Sorun gerekli tüm parametreleri bir bir optimize edebilmek ve sonra nerde geri kaldık tartışmasında . Yoksa un da var yagda ülkemizde .YETERKİ helva YAPABİLEN BEYİNLER birleşebilsin BİLGİ PAYLAŞILABİLSİN .. saygı sevgi dileklerimle..
Degerli Matrakmurat bizlerin çok zor araştırılarıyla bulabildigimiz gözlenimleriniz inanın benimle birlikde bir çok forumdaşa katkı bilgi sunmakda belli bitkilerin hangi gelişme dönemlerinde nasıl beslenmeleri gerektigine i,lişkin sunum, degerlendirmeleriniz önümüzü aydınlatacak . Teşekkürler
matrakmurat
11-08-2011, 21:52
Pencere Onu Aeroponik Domates (F1 Shirley)
Aeroponik Perlite nazaran hemen hemen 3 kat hizli gelismekte.
4ncu yapraktan ilk cicege kadar kullanilan besin degerleri.
1.5 litre A ve B
N 96
P 60
K 120
Ca 120
Mg 36
Fe 3
S 66
Aeroponik mikro elemetlerle sorun yasamakta ilk olarak Demir sorunu B (Demir ve kalsiyum nitrat) Karisimini A karisimina nazaran 2 ml. fazla ekledim. duzelme gosterdi.
Mono Amonyum fosfor Kullanmiyorum.Amonyak zehirlenmesine karsi.(Nitrat baz/Amonyum baz 90/10).
Aeroponigin diger kolayligi bitki etkilendigi zaman mudahale edildiginde etki sorun olmaktan hizli bir sekilde kaldirilabiliyor.
Son 8 gundur bulutlu oldugu icin Nitrojeni dusuk kullaniyorum.Potasyum normalde birakiyorum.Gunesli havalardam ilk cicege kadar N 110 ve K 160 a cekiyorum.
Randimanli Hidroponik sistem iyi konsantrasyon ve ilgiye degil,dogru besin degerlerinin bitkinin istedigi sekilde ve ortamlarda verilmesine baglidir.
Saygilar.
Degerli Modaratör dostlar ;Topraksız tarım özel bir başlık gerektirmekde : konu ile ilgili alt başlık lar; literatürde mevcut hidroponnic, aeroponic,fogponic, yoksa kavram tanımlama betimleme karmaşında yüzmeye devam edcecegiz SAYGILARIMLA...
matrakmurat
01-09-2011, 20:49
Aero/nft
Ph 6.0 ile 6.2,
Ec 1.2 ,
ilk cicekten, ikinci cicege kadar verilen besin degerleri.
N 120
P 55
K 160
Ca 120
Mg 36
Fe 4
S 118
Ph 6.0 ile 6.2,
Ec 1.4,ile 1.6
ikinci cicekten itibaren verilen besin degerleri.
N 130+5
P 55
K 300
Ca 150
Mg 36
Fe 4
S 115
Mn 0.8
Bitki digerlerine nazaran hizli bir sekilde gelismekte.digerlerinin 1 toprak+1perlite cok yavas gelismekte.
Perlitte olan domatese ayni degerde besin erigini Ec 2.1 ile 2.5 PH.5.8 ile 6.0 arasi olarak veriyorum.
Geceleri havanin soguk +10 olmasina baglantili olarak gelismeleri cok yavas ilerlemekte.
Aero/nft doamtesler diger domateslerle ayni ortami paylasmasina nazaran gelisme normal bir sekilde ilerlemekte.Ust yapraklar assagiya dogru kivrilmakta nedenini koklerin islak olmasina bagliyorum.
Kullandigim sistem ornek veriyorum nemin 65 sicakligin 20 derece oldugu ortamda 1saat:35 dakkia sistem calismiyor,zaman dolunca pompa suyu 5 saniye spreyledikten sonra duruyor.bunu 5 tekrardan sonra pompa 6 nci seferde 3 dakika calisiyor.Koklerdeki tuz badanasini silmek-dengelemek icin.Nem ve sicaklik degisirse pompanin calisma zamanida degismekte
Ornegin nem ve sicaklik sensorlerinin adapte edildigi mikrokontrollu bir plc elektronik devreye belli nem ve sicaklik aralarinda pompanin ne kadar oranda calismasini ogretir ve uygulatirsaniz bu sistem daha randmanli olur dusuncesindeyim.Veya kaba taslak/tahmini zamani siz ayarlar ayni tempoda sistemi goturebilirsiniz.''Sensorler gelcegin kolayligini hissetiren araclardir.''
Popma durduktan sonra koklerde kalan son suyun bekleme sureside onemli rol oynuyor.(Kok/nem sensoru)
Ust yapraklarin kivrilmasi domatesde sulfur eksikligi etkisi dusuncesindeyim,ilk baslarda demir eksikligi gibi gosterdi yeni cikan yapraklarda yaprak sapindan yaprak ucuna dogru aciklik/sararma bu butun bitkide olursa demir eksikligi sadece ust yapraklarda olusunca ust yapraklarin kivrilmasida dahil sulfur eksikligi yasanmakta, demir eksikligine denk effekt vermekte,farki butun bitkiyi acik yesil bir elbiseye burumesi nedeni sulfur ve nitrojen uyusmazligi derken sorunu koklerin uzun sureli islakligina bagliyorum.herneyse..!]
Simdiki hedef gunesin, bulutlarin arkasina aylarca saklandigi bu diyarda fosfor demir ve kalsiyum goz onune alarak ciceklenmede,cicekleri dusurmeden domatesleri gorebilmek.
Saygilar.
matrakmurat
20-09-2011, 21:04
Aeroponik domates son hali meyvelenme basladi.
Selamlar herkeze kolay gelsin ve başarılar.Bende bişey sormak istiyorum sanırım su motorunda bazı arkadaşlar sıkıntıda benim aklıma bişey geldi ama acaba olur mu ? bende hurda çamaşır makinası su pombası olur mu die düşündüm hem ucuz hemde güçlü.
Çamaşır makinasının motoru olabilir. Dün gece eski halı yıkama makinasının su motorunu kullandım. Harika su bastığını gördüm. :o
konunun yeri burası olmadığını biliyorum ama adanalı bir arkadasımız yanlıs hatırlamıyorsam, konusunu bulamadığım için buraya yazıyorum.
Konu:marul üretimi
sorun:su ve marullar agır gelip destek noktaları hariç pimaş borularda eğrilmeler
(ticari sera)
1 seneden beri arastırmalarımda ilk defa böyle bir sey gördüm paylaşmak istedim
(ticari sera düşündüğümden)
Chesapeake Greenhouse hydroponic lettuce - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=eSlpBeDCBt4&feature=related)
ekim dikim hasat nasıl olur acaba bu sistemde
tüm topraksız tarım müdavinlerine saygılar.
arkadaslar bende topraksız tarım denemesi yapıcam ama bu bitki besinlerini nerden temin edicem yardım cı olursanız sevinişrim
fatihburak95
04-11-2011, 18:19
Arkadaşlar benim de bu topraksız tarım hakkında bir projem var...
Fen liselerinde okul bitirme projesi olarak bilinir ve benim konum topraksız ortamda bitki yetiştirmek...
Bu konuda yardımcı olabilir misisinz?
karapotinli
08-11-2011, 11:09
Increased Yields with Hydroponic Systems by Greenhouse Sensations (http://www.nvsuk.org.uk/growing_show_vegetables_1/hydroponic-growing-greenhouse.php)
http://www.nvsuk.org.uk/growing_show_vegetables_1/assets/banana-hydroponic.jpg
http://www.stockphotopro.com/photo-thumbs-2/BA4PAJ.jpg
abi buda topraksız muz başka bişey demeye gerek yok heralde iklimi musait olan arkadaşlara duyurulur..
mehmetdeveci
02-12-2011, 19:42
bende yakında başlayacam inşallah motive olmaya çalışıyorum
Degerli Envor öncelikle 2008 de bu başlıgı açıp bizlerle; zaman , deneyim, emeginizi sundugunuz için teşekkür ederim .Sanırım bu önemli konu başlıgında sorun var veya ben yanlış yapıyorum . '' Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) '' Başlık oysaki hidroponic sadece durgun su kültürü degil; aeroponic de akan su kültürü degil tanımlar farklı olmalı Bunlar Hidroponik tanımınin alt başlıkları 1- durgun su yöntemi 2-akan su yöntemi 3-aeroponik sistemler 4-fogponik sistemler gibi Saygılarımla ...
Sayın fusion1, dediğiniz gibi de olabilirdi, böylede olur. Başlığa takılmamak gerekli diye düşünüyorum. Mühim olan içeriği :), içerisinde ki konular veya yazılanlar, okuyanlara bir şey katıyorsa, konu amacına ulaşmış demektir. Diye düşünüyorum.
Saygılarımla... envor;)
bende yakında başlayacam inşallah motive olmaya çalışıyorum
Hayırlı olur inşallah :)
Volkan355 rumuzlu arkadaşımızı da canı gönülden tebrik ediyorum, çok harika bir sistem kurmuş.
merhaba enver hocam size birkaç sorum olacak merak ettigim konulara çözüm getirmek için 1.ankarada 1500 rakımlı bir bölgede 3 dekar alana açık alanda domates dikmek istiyorum. yani sera degil açık alanda topraksız tarım olurmu? 2. 3 dekara ne kadar fide giderim olur ve besin maddesi perlit ve ekipmanlar kabaca bir hesapla ? birde merak ettigim enver bey 90lı yıllardan beri bu işin içindesiniz. küçük çaplıda olsa kendiniz bu işin ticaretini yapmayı düşündünüzmü. ( yoksa uzaktan davulun sesi bize hoşmu geliyor aceba? ) saglıcakla kalın .
idris şenol
18-12-2011, 17:20
Volkan355 rumuzlu arkadaşımızı da canı gönülden tebrik ediyorum, çok harika bir sistem kurmuş.
sn :ENVOR a
sn envor sizin yazılarınız ve çalışmalarınızı çok beğendim
elinize emeğinize sağlık eksik olmayın
çalışmalarınızın devamını dilerim
kalın sağlıcakla
merhaba enver hocam size birkaç sorum olacak merak ettigim konulara çözüm getirmek için 1.ankarada 1500 rakımlı bir bölgede 3 dekar alana açık alanda domates dikmek istiyorum. yani sera degil açık alanda topraksız tarım olurmu? 2. 3 dekara ne kadar fide giderim olur ve besin maddesi perlit ve ekipmanlar kabaca bir hesapla ? birde merak ettigim enver bey 90lı yıllardan beri bu işin içindesiniz. küçük çaplıda olsa kendiniz bu işin ticaretini yapmayı düşündünüzmü. ( yoksa uzaktan davulun sesi bize hoşmu geliyor aceba? ) saglıcakla kalın .
Sayın tcbdf, açık alanda topraksız tarım yapılabilir, ama bence 3 dönüm için uğraşmayın derim. Rakım 1500 diyorsunuz, yaz oraya ne zaman gelir? Gündüz ve gece sıcaklık farkı çok olur. Açık alanda risk çok fazla olabilir.
Sanırım sorunuzda, sera yapmayı düşünürmüsünüz demek istediniz? Kendi seramı yapmam için, kendi başıma hareket edebilecek bir sistem kurabileceğimi anladığım zaman yaparım. Ne demek bu; ürettiğim ürünü, yurt dışına kendi başıma pazarlıyabileceğim kadar sera yapabilecek olsam yapardım. Yani her hasatta bir tır domates kesebilsem, ki bu en az 20 dönüm sera yapar, o da yaklaşık en az 2.000.000 TL sermaye yapar. O parada bende yok. Yani kısaca, davulun sesi, buradan da hoş geliyor.:o
Yoksa bir miktar domates üretip, hiç bir üretimin değeri olmayan ülkemizde, tüccara, kabzımala mal satmaya çalışmak, sattığın malın parasını almak vs. vs. vs.
Aman arkadaşım; ben almıyayım. Böyle çok huzurluyum, sevdiğim işi yapıyorum, mutluyum... Varsın patron olmıyayım :)
Saygılarımla...
Sayın İdris Şenol, çalışmalarımı artık BURADAN (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/18895.htm) takip edeceksin. Artık ilgi alanım bonsai.
Teşekkürler & Saygılar...
volkan355
08-01-2012, 12:36
Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra yeni sezonun hazırlıklarıda başlamış oldu. Geçen sezonki saksıda akan su sistemi (http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/7407-29.htm) denemesinden sonra bu sefer biraz daha gelişmiş bir sistem denemeyi planlıyorum. Sistem PVC boru ve ek parçalarından oluşacak. Şimdilik 30 adet çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. Sistemin benzeri uygulamalarıda forumda mevcut. Henüz malzemeler tedarik aşamasında. Önümüzdeki günlerde montaja başlarım. Hava şartlarınada bağlı olarak mart gibi fide ekimine başlamayı düşünüyorum. Fotoğrafları sizlerle paylaşacağım.
Bu işe yeni merak salanlar için aşağıdaki şematik resmin yardımcı olmasını ümit ediyorum.
volkan355
08-01-2012, 12:40
Sayın envor,
İltifatınız için teşekkür ederim. Tecrübeleriniz ile ilham kaynağımızsınız.
mber2012
08-01-2012, 18:16
bende bunun gibi sistem kurdum ama besin maddelerini bulamadım nerde temin edebilirim telefonunu verirseniz sevinirim
volkan355
09-01-2012, 07:06
Ben sn. Kudret Tezel beyden temin ediyorum. Emin değilim ama, sanıyorum sn. Envor da sağlayabiliyor. Her ikisinede özel mesaj atarak ulaşabilirsin.
mber2012
09-01-2012, 18:51
besin eriyiklerim tamam fakat domates fidesi lazım ben karaman dayım yardımcı olabilen arkadaşlardan ALLAHrazı olsun
idris şenol
09-01-2012, 20:09
ilgi ile takip edicem,hayırlı olsun
thunder_bird_1
09-01-2012, 21:41
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım topraksız tarim ile ilgileniyorum siz degerli arkadaslarıma bazı sorularım olucak ilerliyen zamanlarda simdiden tesekkurler..
thunder_bird_1
09-01-2012, 21:41
tesekkurler...
thunder_bird_1
09-01-2012, 21:42
tesekkurler,,
thunder_bird_1
09-01-2012, 21:42
tesekkurler....
farukmagat
09-01-2012, 22:36
Bu ne biçim bir mesajlaşma şekli!..
thunder_bird_1
10-01-2012, 00:05
selam arkadaşlar bende forumunuza 12 saatlik bir gezinti sonunda üye oldum çok yardımsever arkadaşlar var okudugum kadarı ile topraksız tarım ile ilgileniyorum bilgi edinme aşamasındayım henüz ilerliyen zamanalrda sorularımla eger yardımcı olursanız ****** sizleri rahatsız edicem herkezin emegine saglık diyorum.
thunder_bird_1
10-01-2012, 00:06
yukarıdaki tesekkürler yazım icin özür dilerim baska bir yere yazıyordum lakin ust uste sayfa yenilenmis özur dilerim..
Selamlar.Yeni üye oldum.Forum kullanmaktanda pek anlamıyorum.japonyada yaşıyorum.japonyada ハイポニカ(hayponika)isimli sistem ve aynı isimdeki nutrientle yapacağım durgun suda çilek ve küçük domates (cherry tomato) yetiştiriciliğiyle ilgili bilgileri paylaşmak isterim.hadi bana kolay gelsin:)
mber2012
10-01-2012, 14:39
herkese selamlar seracı arkadaşlar lütfen 10 kök domates fidesi lütfen
mber2012
14-01-2012, 15:18
sayın kudret bey herşey için teşekkürler ALLAH yardımcınız olsun.
saki1saki
15-01-2012, 06:58
Arkadaşlar niyetine girdim, burdan yapacağım çalışmaları sizlerlede paylaşacağım. umarım başarılı oluruz....
şimdi malum daha sadece niyet kısmındayım yani maksimum amatör....
acaba borulardan oluşan sistemle direk akan su kültüründemi işlem yapsam (ki bana cazip geliyor böylece yerden tasarruf ederek özellikle çilek ve marulda balkonda şık bir görüntü alabilirim)
http://4.bp.blogspot.com/_OexGqzHDRBE/S_I7fp-5LMI/AAAAAAAAAc4/8uyLFpX1Gjk/s320/dikey-torba01.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_OexGqzHDRBE/S-xiJIAWE4I/AAAAAAAAAWg/vLg8g3CzwlM/s320/dikeytorba1.JPG
**** tam suda değilde damlama vs. ile yapılan yöntemlerimi tercih etsem..
http://1.bp.blogspot.com/_OexGqzHDRBE/S_I8UFYAEMI/AAAAAAAAAfY/_eGCReg0VW0/s320/kat%C4%B1ortam.jpg
hangisinde daha kolay sonuç alırım?
şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...
saki1saki
15-01-2012, 07:02
Sanırım kendi sorumun cevabını kendim vereceğim....
Şimdi balkon kenarına damlama yöntemi ile % 60 torf, %20 vermikülit ve %20 perlitten oluşan karışım koyarak piyasada satılan balkon kenarı saksıları kullanacağım.
bu kısma tere, maydanoz, dereotu
balkonun yan duvarlarına ise 100 lük pvc boru ile çilek ve marul denemesi yapacağım...
bakalım nasıl olacak, bugün malzemeleri alıp imalata başlarım diye düşünüyorum.
imalat aşamalarını fotolayıp paylaşıcam....
mber2012
17-01-2012, 19:13
bende bugun yetiştirme başladım 20 cm fidelerle başladım suyun zaman ayarınıda yarı saat durrup 15 dk çalışmasına ayarladım kokler 3 cm suyun içinde
borunun içine ışık girerse sorun olurmu ve ayrıca suyun biriktiği kovanın ağzını kapatmalımıyım
volkan355
18-01-2012, 08:14
bende bugun yetiştirme başladım 20 cm fidelerle başladım suyun zaman ayarınıda yarı saat durrup 15 dk çalışmasına ayarladım kokler 3 cm suyun içinde
borunun içine ışık girerse sorun olurmu ve ayrıca suyun biriktiği kovanın ağzını kapatmalımıyım
Kökler güneş ışığı ile buluşursa yosun oluşabilir. Bu da köklerin besini yeterli alamamasına neden olabilir.
mber2012
24-01-2012, 19:06
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-resim_004_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41286&c=member&imageuser=123805)
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-urudu_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41285&c=member&imageuser=123805)
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-noluyo_bunlara_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41284&c=member&imageuser=123805)
bu yapraklar neden sarrdı? neden olduğunu blemedik kudret hocaın gönderdiği besin eriyiklerinden 20 litre suya 50 cc a ve b eriyiklerinden koyduk suyu yarım saat duruyor 15 dk devirdaym yapıyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
baykal_77
24-01-2012, 19:44
böyle bi sistemde besin eriyinin olması şartmı olmsada olurmu
üstelik besin eriyinin tam olarak bitkiye ne gibi yararı oluyor
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-resim_004_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41286&c=member&imageuser=123805)
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-urudu_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41285&c=member&imageuser=123805)
http://www.agaclar.net/galeri/files/123805-noluyo_bunlara_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41284&c=member&imageuser=123805)
bu yapraklar neden sarrdı? neden olduğunu blemedik kudret hocaın gönderdiği besin eriyiklerinden 20 litre suya 50 cc a ve b eriyiklerinden koyduk suyu yarım saat duruyor 15 dk devirdaym yapıyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
mber2012 , yapraklarınızın sararmasının nedeni besin eksikliği olmalı.20 litre suya 50cc a ve 50cc b koyduğunuzu söylüyorsunuz.20 litre için 200cc a ve 200cc b kullanmanız lazım.
böyle bi sistemde besin eriyinin olması şartmı olmsada olurmu
üstelik besin eriyinin tam olarak bitkiye ne gibi yararı oluyor
Sorunuzun cevabı forumda defalarca cevaplandı.biraz araştırırsanız göreceksiniz.Kısaca bitkinin ihtiyacı olan elementlerin , bitkinin alabileceği formda verilebilmesini sağlıyor diyebilirim.
mber2012
25-01-2012, 18:39
arkadaşlar benim sorunum çözüldü ilgilenen arkadaşlarave tezel beye çok saygılar sunarım
dispaser
01-02-2012, 15:03
adı geçmişken bir teşekkür de ben ediyorum kendisine..
Kudret Tezel
01-02-2012, 17:36
Sevgili arkadaşlarım hepinize teşekkür ederim. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Elimizden geleni. bildiklerimizi paylaşmaya çalışıyorum. Sağolun Varolun.
mber2012
05-02-2012, 13:45
kudret hocam s.o.s imdat benim yapraklar kurumaya başladı 8 kök domates fidesi var 10 litre su A eriğinden 100 cc B eriğinden 100 cc suyuda 45 dakika durup 15 dakika çalışacak şekilde ayarladım ne yapmalıyım. bütün arkadaşlara saygılar selamlar.
Kudret Tezel
05-02-2012, 15:30
sayın mber2012 fidelerinizin boyları şuanda nekadar?
Besin eriyiğini en son nezeman değiştidiniz.
Besin eriyiğine en son nezaman takfiye yaptınız.
EC ve PH ölçüyormusunuz.
duvartarimi
05-02-2012, 22:41
selam arkadaşlar durgun su kültürünü araştırıken şöyle birşey denedim akvaryum hava pompası suyu oksijen bakımından zenginleştiriyor bitkiye faydalı ve çürümesini önlüyor yine aynı metod akvaryumdaki balıkların yaşamasını sağlıyor
peki bu sistem biz insanlara faydası olabilirmi 5 gündür normal çeşme suyuna aynı metodu uyguladım yani içeceğim suyu pompa yardımı ile oksijen veriyorum inanın bende gözle görünür bir faydasını gördüm çabuk yorulmama gibi birde bu suyla çay demleyin billur gibi oluyor bence bir bakıma memba suyu oluşuyor
farukmagat
06-02-2012, 05:44
Enteresan. :)
mber2012
08-02-2012, 12:23
EC ve PH ölçü chazım yok suyu yapraklar sararmaya başladığında değiştirdim boyları ortalama 25 cm. ölçü cihazının tahmini fiyatı nedir nerden temin edebilirim. saygılar arkadaşlara kolay gelsin
devrim1919
08-02-2012, 22:34
Merhabalar bu konu ve uygulamalar benim çok ilgimi çekti zaten bende akvaryum bitkileriyle uğraşıyorum merak ettiğim çok şey var bu yöntemlerle ilgili fakat ilk öğrenmek istediğim bu uygulama ec metre olmadan yapılabiliyormu.Yapılabiliniyorsa nasıl vereceğiz besin dozajlarını.
cemiloguz
10-02-2012, 23:18
bu forumu ve topraksız tarımla ilgili diğer forumu(reklam vermek istemediğimden yazmıyorum) uzun süredir takip ediyordum ama tüm samimiyetimle söylemek isterimki geçtiğimiz 2 yılda kudret tezel ve envor abimden çok şeyler öğrendim.foruma yeni üye oldum ilk yorumumu teşekküre ayırmak istedim.ayrıca ankara izraat fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim
mber2012
13-02-2012, 11:29
mber2012 , yapraklarınızın sararmasının nedeni besin eksikliği olmalı.20 litre suya 50cc a ve 50cc b koyduğunuzu söylüyorsunuz.20 litre için 200cc a ve 200cc b kullanmanız lazım.
sayın nicea şimdi 10 litre suya 100 cc a ve b koydum ama yine alt yapraklar kurumaya başladı
besin eksikliği şıkkını elediyseniz hastalık olasılığını düşünebilirsiniz.domatese uygun fungusit(mantar ilacı) deneyebilirsiniz.çevrenizde danışabileceğiniz biri(ziraat mühendisi) varsa göstermenizi tavsiye ederim.ya da fotoğraflarını çekip agaçlar.net domates bölümünede sorabilirsiniz.
melihtumer
17-02-2012, 07:43
Merhaba arkadaşlar, uzun zamandan beri sayfanızı inceliyorum,2 yıllık seracılık mezunu olduğum için bu konulara hiçde yabancı sayılmam.Şu anda okuğum bölümle ilgisi olmayan bir iş kolunda çalışmakdayım.
Sizlere sormak istediğim bir nokta var;durgun su kültüründe hava motoru yerine oksijen tabletleri kullansak nası olur? Evimde bitkili akvaryumum var onda ve balıklarımın nakliyesinde kullanıyorum,ama hic tarım alanında kullanıldığını görmedim ve duymadım.Dah önce deneyen **** bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum
Otuz.com » Akvaryum » OTUZCOM » Akvaryum Katkıları » Tatlısu Katkıları » O2 - Oksijen Takviyeleri » JBL OxyTabs Oksijen Tableti 50 Tablet (http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=29305)
Bu benim kullandığım tabletlerden
mber2012
22-02-2012, 17:13
herkese selamlar arkadaşlar benim domates fideleri 45 cm oldular bende çok seviniyorum inanın bende günün yorgunluğunu alıyor hobi amaçlı başladım ama bunu başarırsam ticaretini düşünüyorum. tezel hocama ayrıca saygılarımı sunarım
mber2012
23-02-2012, 18:25
270456
mber2012
23-02-2012, 18:28
boyları 45 50 cm anlamıyorum alt yapraklar kuruyor
10 litre suya 100 cc A 100cc B besin eriği koydum suyu 45 dk da 15 dk devir daim yapıyor bu konuda yardım
birsen.a
29-02-2012, 10:27
Bu sistemi sıkça gördüm ancak merak ettiğim bir şey var: Daha önce (kusura bakmayın kim olduğunu hatırlamıyorum) forumda bir üye domates kökleri için 7-8lt alana ihtiyaç olduğunu yazmıştı. PVC borulardaki alan domates kökleri için dar değil mi? Bu sistem ilgimi çekse de bu noktaya takıldım.
farukmagat
29-02-2012, 10:48
Domatesin 7 lt katı ortama ihtiyaç duyduğunu söyleyen kişin sanırım Sayın envor idi.
Akan suda kökler birarada duracağı için olsa gerek ve doğrudan besinle temas ettiği için daha dar ortamlar da yeterli gelir sanırım.
Merhaba
Uzun zamandır formu takip etmekteyim ve bu form insanı topraksız tarıma özendiriyor bende bu özenenler arasında olarak ufakta olsa bir çalışma yapmak istiyorum.Durgun su kültüründe marul yetiştirmek istiyorum ama birkaç sorum olacak formlardan anladığım kadarı ile gerekli malzemeler.Bir strafor büyüklüğünde havuz hazırlıyorum 25 cm derinlikte daha sonra resimleri yükleyeceğim Sn:Kudret bey, marul için besin eriği gerekli yardımlarınızı rica ediyorum mümkünse
hava pompası
ph ölçer
ec metre
besin eriği
-çimlendirmeyi nasıl yapmalıyım torfta çimlendirip perlitemi alınmalı?
-hava sürekli verilmelimi?
-plastik bardaklar kaç cm su içinde olmalı?
-ph kaç olacak
-ec metre nerden temin edebilirim
iyi çalışmalar...
t_ozurul
29-02-2012, 16:00
Kudret bey merhabalar,öncelikle şunu söylemek isterim böyle bir site olduğu için vebu sitede dostça arkadaşça paylaşımlar olduğu için tüm site üyelerine teşekkür ederim.
Ben istanbul da ikamet ediyorum fakat Bursada 20 dönüm arazimiz var (armut ağaçları dikili) topraksız tarımı önce hobby olarak denemek isterim fakat tam yetrli bilgiye sahip değilim lütfen yardımcı olun,a ve b eriği nedir,nereden temin edilir,ec ve ph ölçüm cihazları nereden temin edilir ve ölçüleri nedir,lütfe bilgi verin,şimdiden teşekkür ederim.
Sayın tute82 eğer sadece marulsa ama 5 cm de derinlik yeter 25 cm gerek yok hem 5 cm daha rahat kökler biraz büyünce hava alır. Straforu biraz yukarı kaldırırsınız çözümlenir.
mber2012
15-03-2012, 15:31
burdaki ilgilenen arkadaşlar benim domatesler 1 metreye ulaştılar vede çiçek açtılar yakın da ilk domatesi yeceğiz ALLAH nasib ederse herkese saygılar.
farukmagat
15-03-2012, 15:44
Nisbet mi yapıyorsunuz Sayın mber2012!.. :D
mber2012
17-03-2012, 20:44
herkese saygılar bu hafta çiçek açtılar fakat tekrar çiçekler kurudu sanırım havaların yağmurlu olmasından güneşli havada iyi olacak inşallah. tezel beye ayrıca selamlar yardımlarından dolayı.
sayın mbr2012
gördüklerimi naçizane paylaşmak istedim..
bitkilerde yaprak yok.. bırakın biraz yapraklansınlar... alt yaprakları çok fazla almışsınız..
açan çiçeklerin tepesine çok hafif pıt pıt yapmalısınız ki tozlansın meyve tutsun..
perde açıktır gün içinde sanıyorum ki.. ancak bitki hem boya gitmiş hemde yaprak rengi çok açık.. yani ışık az geliyor gün içinde.. besin çözeltisinde azotu bi parça azaltır demiri artırırsanız rengi dengelersiniz..
idris şenol
19-03-2012, 19:21
Merhaba arkadaşlar, uzun zamandan beri sayfanızı inceliyorum,2 yıllık seracılık mezunu olduğum için bu konulara hiçde yabancı sayılmam.Şu anda okuğum bölümle ilgisi olmayan bir iş kolunda çalışmakdayım.
Sizlere sormak istediğim bir nokta var;durgun su kültüründe hava motoru yerine oksijen tabletleri kullansak nası olur? Evimde bitkili akvaryumum var onda ve balıklarımın nakliyesinde kullanıyorum,ama hic tarım alanında kullanıldığını görmedim ve duymadım.Dah önce deneyen **** bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum
Otuz.com » Akvaryum » OTUZCOM » Akvaryum Katkıları » Tatlısu Katkıları » O2 - Oksijen Takviyeleri » JBL OxyTabs Oksijen Tableti 50 Tablet (http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=29305)
Bu benim kullandığım tabletlerden
bence ekonomik olmaz
onun yerine zaman rolesi ve hava motoru alıp çok daha düzgün havalandırma
sağlanabilir
kıvırcık denemelerimde sudaki oksijen oranına bağlı olarak marulların diplerinde kararma olduğu anlaşıldı
sayın idris bey ,
bende kıvırcık yetiştirmeye başlayacağım şimdilik tohumlarım 5 cm boyunda fide olunca iki adet 3m lik 100 lük pimaşlara alacağım.su devamlı akacak besin tankına hava taşıyla hava vereceğim 200 cc lik bardaklarda cocopeath içerinde yetiştirmeye çalışacağım.Kıvırcık denemelerinizde köklerde kararma oldu diyorsunuz fazla oksijenden mi ?ne kadar aralıklarla hava verilmeli kıstas ne olmalı havalandırma yaparken?tohumları ne zaman bardaklara almalıyım sizce?su seviyesi boruda ne kadar olmalı ?şimdiden teşekkürler
farukmagat
19-03-2012, 20:50
Köklerdeki kararma oksijen yetersizliğinden olsa gerek.
mber2012
20-03-2012, 16:04
sayın olea inanın verdiğin bilgiler bani ziyadesiyle memnun etti çok sevindim saygılarımı sunarım
daha geliştik sıra resimleri atacağım hataları bildirirsen sevinirim
iyi günler kolay gelsin;
uzun zamandır forumun bu bölümünü takip ediyorum. sayenizde çok şey öğrendim. öğrendiklerimi pratiğe dökmek için harekete geçtim. dometes tohumu buldum, hava motoru aldım, file saksı, hydroton, sıvı gübre aldım, ph düşürücü de aldım( ne kadar da görgüsüzüm :) ama aklımda bir sorun var. suyun ph ını 5.5 yapmam gerekiyor. bunun için b5b isimli bir ürün aldım. suya belirtilen renge ulaşana kadar b5b koyuyoruz. iyi güzel de su köpürüyor. köpük 2 gün gitmiyor. rengi de değişiyo tabi. aslında ilaçlama suyuna katılıyormuş. ben hidroponikte kullanmaya çalışıyorum. acaba bitkiye bir zararı olur mu? ilaçlarla etkileşimi yoktur diyor, güvenle kullan diyor ama neticede kul yapısı. Böyle bir ürün kullanan var mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkür ederim.
idris şenol
22-03-2012, 15:14
iyi günler kolay gelsin;
uzun zamandır forumun bu bölümünü takip ediyorum. sayenizde çok şey öğrendim. öğrendiklerimi pratiğe dökmek için harekete geçtim. dometes tohumu buldum, hava motoru aldım, file saksı, hydroton, sıvı gübre aldım, ph düşürücü de aldım( ne kadar da görgüsüzüm :) ama aklımda bir sorun var. suyun ph ını 5.5 yapmam gerekiyor. bunun için b5b isimli bir ürün aldım. suya belirtilen renge ulaşana kadar b5b koyuyoruz. iyi güzel de su köpürüyor. köpük 2 gün gitmiyor. rengi de değişiyo tabi. aslında ilaçlama suyuna katılıyormuş. ben hidroponikte kullanmaya çalışıyorum. acaba bitkiye bir zararı olur mu? ilaçlarla etkileşimi yoktur diyor, güvenle kullan diyor ama neticede kul yapısı. Böyle bir ürün kullanan var mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkür ederim.
tesadüflerle yapılan topraksız tarım ,topraksız tarım olmaz
topraksız tarım, ölçüye formüle,dikkate dayanır hatayı kabul etmez
bitki yetiştirmek için 16 elemente ihtiyacımız var dahasonraki b5b veya diyer sıvı mikrobiel gübreler araştırmalar sonunda kullanması gerekli ,yarardan çok zarara uğramayalım
kabarma ,köpürme, kararma vs belirtiler reaksiyon olabileceğine düşünmeli
toprasız tarım çalışmalrını iyi okuyup öyle çalışmaya başlayın derim
idris şenol
22-03-2012, 15:53
sayın idris bey ,
bende kıvırcık yetiştirmeye başlayacağım şimdilik tohumlarım 5 cm boyunda fide olunca iki adet 3m lik 100 lük pimaşlara alacağım.su devamlı akacak besin tankına hava taşıyla hava vereceğim 200 cc lik bardaklarda cocopeath içerinde yetiştirmeye çalışacağım.Kıvırcık denemelerinizde köklerde kararma oldu diyorsunuz fazla oksijenden mi ?ne kadar aralıklarla hava verilmeli kıstas ne olmalı havalandırma yaparken?tohumları ne zaman bardaklara almalıyım sizce?su seviyesi boruda ne kadar olmalı ?şimdiden teşekkürler
kıvırcıkları viyolelere ekip orda birkaç yaprak olunca
o şekilde pimaşta açılan de
liklere yereleştirelecek
fazla oksijenden karama olmaz aksine daha beyaz olur
kökler büydükçe kıvırcığın dip kısmını biraz havaya kaldırın
pimaşın en üst kısmından besin erğikli suyu verin
en altta depoda biriken suyu sürekli hava vererek oksijen seviyesini arttırın
önceleri bitkin çok oksijene ihtiyacı olmayabilir ama bitki geliştikçe ihtiyaç duyacaktır
suyu hava vrmesek ne olur ,:mevsim ve hava şartlarına göre zaman rölesi ile yapabiliriz,ama sürekli bitkileri takip edelim
devir daim :bitki sıklığı veya boyutunla orantılıdır
sürekli devir daim ve hava en idaali,tecrübe kazandıkça aşama aşama azaltmak ekoneiye çevirmeli,yoksa baştan hüsran herşeyin sonu olur:)
sayın İdris bey,
marul tohumlarını viyole ektim ama cılız ve uzun saplar şeklini aldılar.daha yaprak yapmadılar.7 gün oldu çimlendirmeye alalı.(tekrar cımlendirme yapsam mı ?yaprak yapar mı?) sistemi kurdum 3 m lik 2 adet 100 lük pimaşta 20 şer cm ara ile delikler deldim bardaklara uygun .su seviyesini redüksiyonla ayarlıyorum su dönüşü yukardan depoya 50 lik boruyla dökülüyor su havalanıyor ama genede hava motoru kullansan mı?Besin eriyiklerini Sayın Kudret Hocam dan aldım sağolsun.
idris şenol
23-03-2012, 08:41
sayın İdris bey,
marul tohumlarını viyole ektim ama cılız ve uzun saplar şeklini aldılar.daha yaprak yapmadılar.7 gün oldu çimlendirmeye alalı.(tekrar cımlendirme yapsam mı ?yaprak yapar mı?) sistemi kurdum 3 m lik 2 adet 100 lük pimaşta 20 şer cm ara ile delikler deldim bardaklara uygun .su seviyesini redüksiyonla ayarlıyorum su dönüşü yukardan depoya 50 lik boruyla dökülüyor su havalanıyor ama genede hava motoru kullansan mı?Besin eriyiklerini Sayın Kudret Hocam dan aldım sağolsun.
malesef kıvırcık yetiştirme ortamınız karanlık olduğu için formu bozulmuş
yenisini ekme durumunuz varsa hemen dikin veya küçük çapta fide kıvırcık bulabilerseniz zaman kazanırsın
ilk etapta hava motoruna ihtiyaç olmaya bilir ,belkide su havalanması uygunsa hiçte ihtiyaç duymasun
balıkcı_80
27-03-2012, 22:30
*** arkadaşlar evimin önünde 5 dönüm bahcem var biraz acelelikle gittim 100 lük boru aldım pet barda salatalık çetili aldım ve başladım çalışmaya herşey çok güzel oldu sistemi çeşme suyuyla günlük devirdayım yaptırıyorum biraz büyüme var renkleride fena deyil ama teksorun besin galiba.açık gübre satan yer çok fakat ne alacagım nasıl kullanacagım yazdıklarınızı okuyorum ama bişe anlamıyorum.benim gibi bi cahilin anlayacagı dilden yardımcı olursanız çok sevinecegim.marketlerde sıvı gübreler var ama olurmu.yorumlar için şimdiden teşekürler herkese.
Kafalioglu
28-03-2012, 13:58
Envor hocam maaşallah, süper. Umarım bizde başarırız, deneme yapmak için sizi formda oldukça takip ediyoruz..
Thracian
03-04-2012, 15:54
Arkadaslar merhaba,
1 hafta once seracılık hakkında bilgi sahibi olmak icin siteye goz attım, o sureden sonra once normal seracılık, topraksız seracılık, hidroponik ve aeroponik su kulterleri hakkında bilgi sahibi olmaya calıstım. Elimden geldigince yıllarca birikmis tecrubeleri okuyarak fikir sahibi olmaya calıstım, simdi teorik bilgileri pratige cevirmek istiyorum.
Antalya, kemer, beldibinde yasıyorum. Bu gun antalyadan 3 tane salkım domates fidesi aldım, yeterli kavanozum, straforum, ici siyah kargo posetim mevcut. Yarın akvaryum motoru alacagım. Teymin etmekte zorlandıgım kısım kullacagım suyun ph ve ec degerlerini belirlemek ve gerekli besin kimyasalları. Bu konuda yardımxı olmak isteyen arkadslarla hakkı ve ucreti karsılıgında teymin etmek isterim.
Yasadıgım bolgeye seracılık alanı kumluca yakın sayılır, fakat kimden ne teymin edecegimi bilemiyorum.
Cihan
volkan355
07-04-2012, 12:20
Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra yeni sezonun hazırlıklarıda başlamış oldu. Geçen sezonki saksıda akan su sistemi (http://www.agaclar.net/forum/balkon-ve-bahcede-topraksiz-tarim/7407-29.htm) denemesinden sonra bu sefer biraz daha gelişmiş bir sistem denemeyi planlıyorum. Sistem PVC boru ve ek parçalarından oluşacak. Şimdilik 30 adet çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. Sistemin benzeri uygulamalarıda forumda mevcut. Henüz malzemeler tedarik aşamasında. Önümüzdeki günlerde montaja başlarım. Hava şartlarınada bağlı olarak mart gibi fide ekimine başlamayı düşünüyorum. Fotoğrafları sizlerle paylaşacağım.
Bu işe yeni merak salanlar için aşağıdaki şematik resmin yardımcı olmasını ümit ediyorum.
Merhaba arkadaşlar.
907 no' lu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/896973-post907.htm) şematik resmi bulunan, pvc boruda akan su sistemi ile çilek denemesine geçen hafta itibariyle başlamış bulunuyorum. Resimler aşağıda:
volkan355
07-04-2012, 12:26
Raf malzemesi olarak 40'lık alüminyum sigma profil ve bağlantı elemanlarını kullandım. Pvc malzemeler ile ilgili bilgileri 907 no'lu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/896973-post907.htm) resimde belirttim.
Toplam 30 adet çilek fidesinden alt iki sıradaki 10 adedi osmanlı çileği, diğer 20 adedi de yediveren çileği.
Resimlere devam:
volkan355
07-04-2012, 12:42
Bu sistemde en çok pompa seçimi uğraştırdı. Eldeki mevcut akvaryum pompaları en çok 1 metreye basıyordu. Hem 2,5 metreye basan, hem yaklaşık 450-500 litre/saat debide, hem de az enerji harcayan pompayı sonunda (w w w.yatmalzemeleri.com) adresinden buldum.
Şu ana kadar çok başarılı. Fiyatı 16TL.
12V DC ile çalışıyor. Bunun için minik bir de trafo gerekiyor.
Eğer sistem başarılı olursa çileklerin gelişimini de sizlerle paylaşacağım.
bu pompanın fiyatı 24,40 tl sanırsam. internet sitesindeki fiyat farklı. talep çok olunca bir anda zam mı geldi acaba.
volkan355
08-04-2012, 09:19
http://www.yatmalzemeleri.com/12-Volt,PR-9255.html adresinden ulaşabilirsin.
yardımınız için teşekkür ederim
faradayn
10-04-2012, 16:12
Pompa gayet başarılı görünüyor. Debisi yüksek boyutuda çok iyi. Yalnız enaz 3A trafo kullanmalısınız.
serkanm54
15-04-2012, 09:52
sayın envor . Sakaryanın adapazarı ilçesinde oturuyorum. Öğrenciyim. neyse sadede geliyim.
2000 m2 kadar arazi var. Buraya sera yaptıracağım. topraksız tarımda marul yetiştirmeyi düşünüyorum. Sormak istediğim acaba hidroponik yöntemle mi veya aeroponik yöntemle mi yetiştirsem daha verimli olur. Veya başka bi öneriniz varsa onu da uygulayabiliriz. Birde siz demiştiniz ya akan su kültüründe 300 m2 lik arazide yılda 50.000 tl kazanabilirim diye onu da çok merak ettim nasıl diye. Bir sorum daha olacak. Sakarya da kışın malu m biraz sert geçiyor. Serada iyi ışıklandırma yapıp su sıcaklığını belli bi seviyede tutup sera ısıtması yapmasak marul yetiştiriciliği yapabilir miyiz. Yani sadece sıcak su ile demek istedim. Kusura bakmayın biraz fazla soru sordum. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Bu arada sayın envor diye yazdım ama bana yardım edebilecek abilerim varsa cevaplarını beklerim :)
Serkan kardesim
Oncelikle su 300 m2 den 50.000 tl meselesini bir kafandan cikar. Ben kocaelinde 320 m2 daha sera parasini cikaramadim. Benim tavsiyem sadece marul yetistirmek icin cok abarti bir yatirim yapma. Ilk once urunun icin bir pazar arastirmasi yap. Actigim konu basligini incelersen bazi fikirler elde edebilirsin mesele havada, karada yetistirmek degil satista. Sn/ todor ve delimus un yaptigi yatirimlarida incelersen fikir edinebilirsin. Kocaeline de yolun duserse benim sistemi gorebilirsin. Saygilar.
ismail 55
15-04-2012, 11:20
sayın my1981 sizin sisteminizi vaktim olursa
görebilirmiyim bu hafta sakaryada olacagım yaptıgım sistemlerin baglantılarını kuracagım kuracagım yer taraklı ilcesi nasıl ulaşabilirim size saygılarımla
temelfusion
21-04-2012, 21:11
Degerli Modaratör dostlar ;Topraksız tarım özel bir başlık gerektirmekde : konu ile ilgili alt başlık lar; literatürde mevcut hidroponnic, aeroponic,fogponic, yoksa kavram tanımlama betimleme karmaşında yüzmeye devam edcecegiz SAYGILARIMLA...
saygı sevgi algı süreci sanırım............
serkanm54
22-04-2012, 22:19
Bende marul üretmeyi planlıyorum. Acaba kurulum maliyeti ve marulların üretim maliyeti olarak hangi sistemi tavsiye edersiniz.
volkan355
29-04-2012, 08:36
Raf malzemesi olarak 40'lık alüminyum sigma profil ve bağlantı elemanlarını kullandım. Pvc malzemeler ile ilgili bilgileri 907 no'lu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/896973-post907.htm) resimde belirttim.
Toplam 30 adet çilek fidesinden alt iki sıradaki 10 adedi osmanlı çileği, diğer 20 adedi de yediveren çileği.
Resimlere devam:
Merhaba arkadaşlar,
4. hafta sonunda çileklerin son durumu aşağıdaki resimlerde göründüğü gibidir. Geçen yıl kullandığım sistemi de 2 adet pembe ve 1 adet red robin cinsi domates ile bu yılki çalışmama dahil ettim. Domateslere tohumdan itibaren başladım.
Havaların son birkaç hafta boyunca zaman zaman oldukça soğuk ve rüzgarlı geçmesinin gelişim hızlarına ve çiçek sayısına tesir etmiş olabileceğini tahmin ediyorum. Çileklerin besin değerlerini PH:6, İletkenlik:1800 ve domateslerinkini de PH:6-6,5, İletkenlik:2000-2500 arası olacak şekilde tutmaya çalışıyorum.
Resimler aşağıdaki gibidir:
volkan355
29-04-2012, 08:47
Bu da tohumdan itibaren yetiştirmeye çalıştığım toprakta çeşme suyu ile red robin çalışması. Su kültüründekinden 2 hafta önce ektim. Lezzet ve fiziksel gelişimini kıyaslayacağım.
volkan355
29-04-2012, 08:57
Dün besinleri tazelerken meraklı bir de misafirim vardı.
İleriki günlerde umarım sorun çıkarmaz. :rolleyes:
mber2012
01-05-2012, 15:07
selam arkadaşlar bende ilk denememde başarılı oldum ama bazı hatalarım var inşallah birdahakinde telafi edeceğim herkesin denemesini itavsiye ederim
merhabalar ben istanbuldan murat ay 3-4 gündür topraksız tarım televizyondan ögrendim . Ama tam bilmiyorum sadece suya ile mineral takviyesi yapılıyor. onlarında ne oldugunu( minerallarin )bilemiyorum yardım bekliyorum.kudret bey besinleri sizlerden nasıl temin edecegim nasıl ulaşabilirim selamlar
sayın Kudret agabey merhaba ben Murat ay istanbul avcılar da yapıştırıcı sektöründe imalat yapan ( japon yapıştırıcı) bir hayrannınızım.sizi bu ekranlarda seyrettim hayran oldum.
öncelikle size bu ülke için minnettarım. Naçizane bende 4 gündür topraksız tarımla ilgili öcelikle tv den sonra internetten gezindim. bu siteye üye oldum.Kayseriliyim annem yıllarca bahçesinde bir şeyler eker diker. ama bu sisteme her halde agzı açık kalır. durgun suylamı hareketlimi domates kıvırcık marul çilek yapacagım neler almam gerekiyor besin erigini nereden alacagım lütfen yardım edin sadece bu sitede gördüm pl astik boruda yapıyorlar yoksa saksıdamı şimdiden ellerinizden öpüyor saygılar diliyorum.
temelfusion
02-05-2012, 20:54
bu başlık yanlış eksik hatalıdır. Defalarca dillendirdim 1 yıl sonra Degerli envor lütfetdi yanıtladı. Başlıga takılma içerige bak ve benzeri yanıtını. Yok BAŞLIK akan su = aeroponik ise saçmadır acilen derhal düzeltilmelidir . Verilen bilgi tanım yanlıştır. düzeltin lütfen...........
temelfusion
02-05-2012, 20:56
YANLIŞ TANIMLAR insanları yanlış adreslere yöneltir . DOGRU OLAN ; DOGRU TANIMLAR ,KAVRAMLARLA YOLA ÇIKMAK....... Kısaca ne durgun su hidroponic nede akan su aeroponic .........
soilless
07-05-2012, 21:57
YANLIŞ TANIMLAR insanları yanlış adreslere yöneltir . DOGRU OLAN ; DOGRU TANIMLAR ,KAVRAMLARLA YOLA ÇIKMAK....... Kısaca ne durgun su hidroponic nede akan su aeroponic .........
Sn Temelfusion,
sizce doğru tanım, kavram ve konu başlığı nedir?
lale_devri
08-05-2012, 15:16
Merhaba,
Topraksız tarım olayını kısa bir süredir incelememe rağmen hayran olmamak elde değil. Bu gerçekten bir mucize. İşte benim de ilk topraksız tarım denemem ofiste salatalık bugün itibariyle hayata geçti... Yalandünya'nın katkılarıyla tabi...
soilless
09-05-2012, 20:23
selam arkadaşlar bende ilk denememde başarılı oldum ama bazı hatalarım var inşallah birdahakinde telafi edeceğim herkesin denemesini itavsiye ederim
Sn mber2012, ilk denemeniz olmasına rağmen başarılı olmanıza sevindim. Yaptığınız bazı hatalar nedir? Onları da paylaşırsanız deneyecek olan diğer arkadaşlar için faydalı bir ön uyarı olur.
Domateslerinizin son durumu nedir? Kökler geliştikçe PVC borularınız yeterli oldumu?
Teşekkürler
mber2012
10-05-2012, 12:10
Değerli arkadaşlar pvc borular küçük olduğu için ilk 5 fide çok güzel gelişti ama arkadakilier küçük kaldılar boru enaz 120 lik olmalı fidelerin arasıda 50 cm olmalı diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra birde 150_60_60 büyüklüğünde akvaryum var 1 haftalık yavru alıp büyütüyorum.15 , 20 cm olunca eşe dosta dağıtıyorum.
İnanın bişeyler yapmanın ve paylaşmanın tadına doyum olmuyor. Bütün arkadaşlara saygılar sunarım. Tezel beye tekrar selamlarımı yolluyorum.
Ferhat Berkman
10-05-2012, 13:43
merhaba arkadaşlar bende 4-5 yıldır balkonumda domates yetiştiriyordum. toprak konusu artık sıkıntı olmaya başlamıştı (bana değil hanıma) pisleniyo ortalık diyodu, tesadüfen sitede gezerken buldum topraksız tarımı. bu sene bende varım inşallah tohunlarımı 2 hafta önce dikmiştim şuan 3,4 cmlik oldular. kudret beyle görüşmelerim sonunda sistemimde biraz değişikliğe gidiyorum, açıkcası çok sabırsızlanıyorum bu arada volkan arkadaşım çileklerine bayıldım allah nazarlardan kem gözlerden esirgesin :))
karapotinli
10-05-2012, 22:53
süper görünüyorlar. maşallah .. bu arada bir yılı gecti forumdayım takip ediyorum.. küçük balkonum için en ideal sistem volkan arkadaşın sistemi ve birden o kadar çok hoşuma gittiki phmeter ec meter ve pompa siparişini hemen verdim. :) geriye sistemi kurmak KALDI ..
arkadaşlar bana domates ve çilek recetesi özelden atabilirseniz sevinirim birde eriyikleri nerden temin edebilirim.
volkan355
13-05-2012, 08:12
merhaba arkadaşlar bende 4-5 yıldır balkonumda domates yetiştiriyordum. toprak konusu artık sıkıntı olmaya başlamıştı (bana değil hanıma) pisleniyo ortalık diyodu, tesadüfen sitede gezerken buldum topraksız tarımı. bu sene bende varım inşallah tohunlarımı 2 hafta önce dikmiştim şuan 3,4 cmlik oldular. kudret beyle görüşmelerim sonunda sistemimde biraz değişikliğe gidiyorum, açıkcası çok sabırsızlanıyorum bu arada volkan arkadaşım çileklerine bayıldım allah nazarlardan kem gözlerden esirgesin :))
süper görünüyorlar. maşallah .. bu arada bir yılı gecti forumdayım takip ediyorum.. küçük balkonum için en ideal sistem volkan arkadaşın sistemi ve birden o kadar çok hoşuma gittiki phmeter ec meter ve pompa siparişini hemen verdim. :) geriye sistemi kurmak KALDI ..
arkadaşlar bana domates ve çilek recetesi özelden atabilirseniz sevinirim birde eriyikleri nerden temin edebilirim.
Birilerine bu konuda ilham kaynağı olmak güzel bir şey. Aynı şekilde bana da özellikle bu forumda ilham veren bir çok kişi oldu. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Ben besin eriyiklerini Kudret Tezel beyden temin ediyorum.
Sizlere başarılar ve verimli paylaşımlar dilerim.
çağdaş48
16-05-2012, 21:19
mükemmel paylaşımlar için teşekkürler
sıfır bilgi az ilgi ile dışarıdan takip etmeye başladığım forumunuzda
epeyce bir bilgi ve muazzam ilgimle sizlere katılıyorum
emeği geçen herkese teşekkürler
erkan.altintas
17-05-2012, 11:31
Yapmış olduğunuz çalışmaları ilgi ile bende izliyorum ve uygulamaya başlıyorum.İlk çalışmamın resimlerini bu mesaj dogru bir şekilde sitede görüntülenirse siteye yükleyeceğim.Bu arada Kudret Beye yardımlarından dolayı teşekkür ederim.
gürcan_keskin
20-05-2012, 23:25
saat 00:18
Dünden itibaren 8.30 saat bu sayfayı okudum.
Zaten uzun zamandır siteyi geziyor araştırıyorum.2 hafta önce besin kitlerini Kudret Tezel beyden tedarik ettim.malzemelerimi ayarlamakla uğraşıyorum.
Beni tutabilene aşk olsun :))
Sonra ''biri beni durdursun'' demeye başlarım heralde :))
Yakın zamanda topraksız tarım denemelerimle sizlerle olacağım.
Saygılar.
volkan355
21-05-2012, 13:22
Dün besinleri tazelerken meraklı bir de misafirim vardı.
İleriki günlerde umarım sorun çıkarmaz. :rolleyes:
Merhaba arkadaşlar.
Çilekler baş göstermeye başladı. Havaların çok değişken olması gelişimleri etkiliyor. Alt sıradaki 4 adet fidana bit gibi küçük böcekler hasıl oldu. Bir yerde arap sabunu eritilmiş suyu fıskiye ile uygulayınca faydası oluyormuş diye okudum. Dün denedim. Sunucunu paylaşırım. Domateslerde gelişim hızla devam ediyor.
Sıra Resimlerde:
volkan355
21-05-2012, 13:27
Bu da standart üretim toprakta çeşme suyu ile Red Robin çalışması. Sulu sistemdekinden 2 hafta büyük. Fena gözükmüyor. Demek ki toprakta ve çeşme suyunda tesadüfen bulunan besin miktarları şimdilik yeterli. Zannediyorum güneş fazla alamadığından boyu uzamaya devam ediyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.