View Full Version : Çiğdem (Crocus)
hocam100
04-03-2009, 19:32
5cm yeterli idi siz kaç cm diktiniz.
Sayın hocam.
Sizden aldığım 5 adet çiğdem soğanından 4 çıktı. Sarı olanı çok sağlıklı şekilde açtı. 1o gün kadar oldu. Halan açmaya devam ediyor. Diğer 3 daha açmadı. Ama 1 tomurcuklu. 5 soğan çürüdümü diye merak ettim. Bugün toprağı eştim ve buldum.Soğan gayet sağlıklı. !0 cm gibi derinlikte idi.Ama hiç yeşerme yok. Az miktarda köklenme olmuş. Biraz daha yüzeye diktim. Sizce bu soğan yeşerirmi?
Zamanından çok geç, şubatta diktiğim 10 adet çiğdem soğanından 8 tanesi toprak yüzeyine çıkabildi. Ve bir tanesi açmayı denedi, ancak özürlü olarak açabildi. Çiçek taçyapraklarının kimisi uzun, kimisi kısa. Fotoğraftan görebilirsiniz:ben sonbaharda diktiklerim bile daha yeni yeni çıkıyor acaba önceden soğuklanmış mıydı kormları?
ibrahim37
05-03-2009, 02:06
sanırım bendeki güz çiğdemlerinde de tohum kapsülü oluşmuş
foto net olmadı ama sanırım anlaşılıyor yine de
Sayın Kharel, gözün aydın sizinde çiğdemleriniz tohum tutmuş. Sizin Nevsume konusundaki fikrinize katılıyorum. Muhtemelen muskari veya akyıldız olabilir. Bunlar doğada her yerde bulunan en yaygın iki soğanlı grubu. Nereden saksılarıma birmiktar toprak alsam mutlaka içinden çıkıverirler.
Herkesin çiğdemleri çok güzel açmış paylaşım için çok teşekkür ederim.
Hocam100'ün sarı çiğdemleri 'Crocus flavus' hibrit bir çiğdem ticari piyasalardaki ismi ise 'Yellow mammoth'
Koyu mavi, çizgili veya dış yaprakları açık renkli olanlar ise 'Crocus vernus'tur. Bunlar sarılara göre bir kaç hafta daha geç açarlar. Ayrıca İsviçre Alplerinden gelme olduğu için olabilir deniz seviyesine pek uyum sağlayamıyorlar ve sarılar gibi güzel yavruda vermiyorlar. Benim bahçenin yüksekliği sadece 84 metre. Ben her ikisindende ikişer soğan almıştım. Sarılar ona yaklaştı ancak maviler hala ikide sayıyor. Bilmem acaba deniz seviyesinden daha yükşeklerde yetiştiren arkadaş varsa belki onlar daha iyi sonuç almış olabilir. Her ikiside tohum tutmuyor.
Marketlerde yaygın olarak görülen bu iki türdür.
Sizin Nevsume konusundaki fikrinize katılıyorum. Muhtemelen muskari veya akyıldız olabilir. Bunlar doğada her yerde bulunan en yaygın iki soğanlı grubu. Nereden saksılarıma birmiktar toprak alsam mutlaka içinden çıkıverirler.
Sn. ibrahim37
Ne çıkarsa başım gözüm üste:) Eğer ki akyıldız çıkarsa çok daha fazla sevineceğim. Geçen yıl Nisan ayında Ayaş'ta gördüğüm akyıldızlar (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16737&catid=member&imageuser=14854) beni büyülemişti. Hatta bir kaç soğan köylüler kendileri söküp verdiler çünkü bıkmışlardı her yeri kaplamalarından (Ben talan falan yapmadım:( hani baştan yazayım da, yanlış anlaşılmasın). İşin kötü tarafı ben yazın evde olmadığımdan herşey birbirine karışmış. Zaten ben de soğanlıları çok iyi tanımıyorum. Ola ki bir yerlerde toprağınıza yine o akyıldızlardan karışan olursa, bana gönderebilir misiniz lütfen.
hocam100
05-03-2009, 10:14
Sayın hocam.
Sizden aldığım 5 adet çiğdem soğanından 4 çıktı. Sarı olanı çok sağlıklı şekilde açtı. 1o gün kadar oldu. Halan açmaya devam ediyor. Diğer 3 daha açmadı. Ama 1 tomurcuklu. 5 soğan çürüdümü diye merak ettim. Bugün toprağı eştim ve buldum.Soğan gayet sağlıklı. !0 cm gibi derinlikte idi.Ama hiç yeşerme yok. Az miktarda köklenme olmuş. Biraz daha yüzeye diktim. Sizce bu soğan yeşerirmi?
Çok derine ektiğinizde olmuş sanırım yeşerirler .
ibrahim37
05-03-2009, 14:17
Sn. ibrahim37
Ne çıkarsa başım gözüm üste:) Eğer ki akyıldız çıkarsa çok daha fazla sevineceğim. Geçen yıl Nisan ayında Ayaş'ta gördüğüm akyıldızlar (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16737&catid=member&imageuser=14854) beni büyülemişti. Hatta bir kaç soğan köylüler kendileri söküp verdiler çünkü bıkmışlardı her yeri kaplamalarından (Ben talan falan yapmadım:( hani baştan yazayım da, yanlış anlaşılmasın). İşin kötü tarafı ben yazın evde olmadığımdan herşey birbirine karışmış. Zaten ben de soğanlıları çok iyi tanımıyorum. Ola ki bir yerlerde toprağınıza yine o akyıldızlardan karışan olursa, bana gönderebilir misiniz lütfen.
Hiç sorun değil daha dün bahçenin bir kenarını kazmaya çalıştığımda bir kaç tane söküp atmıştım. Mayıs sonunda yaprakları kuruyunca sizede bir miktar gönderirim. Olaki unutursam bana hatırlatırsanız sevinirim.
çiğdem78
05-03-2009, 14:30
[QUOTE=Nariel;371869]Zamanından çok geç, şubatta diktiğim 10 adet çiğdem soğanından 8 tanesi toprak yüzeyine çıkabildi. Ve bir tanesi açmayı denedi, ancak özürlü olarak açabildi. Çiçek taçyapraklarının kimisi uzun, kimisi kısa. Fotoğraftan görebilirsiniz:
sayın noriel özürlüde doğmuş olsa bence hala güzeller :p
çiğdem78
05-03-2009, 14:34
Bilgiler için çok teşekkürler, ilk fırsatta trekkinge çıkmalıyım =)
sayın kharel bende bazı gruplarla trekking yapıyorum geçen haftalarda arkadaşlar bi kampta sarı çiğdemlerle karşılaşmışlar ben gidememiştim o etkinliğe ve ağladım resimleri görünce şimdi en yakın açmış çiğdemleri nerede bulabilirim bildiğiniz bi yer varmıdır gidip toplayabileceğim ve toplarken uygulamma gereken bi kaç şeyi bana anlatırmısınız mesela toprakla beraber almam gerekli ve çok sarsmamam gerekli başk ne yapmam gerektiğini sölerseniz bende bu hafta sonu çıkabilirim bir yerlere ve benimde çok güzel çiğdemlerim olabilir :D:D
trekking derken yanlış anlaşılmasın- profesyonel değilim amatörce doğa yürüyüşleri yapıyorum arkadaşlarımla. Zaten yürümeyi çok severim fırsat buldukça dağlara tepelere vuruyorum kendimi. Mesela bugün 2 ders arasında 1 saat gibi bir sürem vardı. Okul kampüsümüze yaklaşık 1-2 km uzaklıktaki bir tepeye çıktım turuncu renkte bir çiğdem çeşidiyle karşılaştım. Ancak yanımda sökebilmek için hiçbirşey olmadığından ne yazikki alamadım. Sadece anahtarım vardı ama onunla da soğanlarına ulaşamadım. Zaten ellerim de çamur olsun istemedim ne de olsa derse dönecektim. :D
Çiğdemler genelde kır olarak tabir edebileceğimiz yerlerde karşımıza çıkıyor. Eskişehir için konuşacak olursak hemen heryerde var sadece dikkatli bakmak gerek. Yaz hariç hemen her zaman görülebilirler. Kışın güz çiğdemleri çiçekleri geçsede yeşil olarak bulunuyor ama çiçeksiz tespit etmek zor tabi. Bir çakı vs yardımıyla soğanıyla beraber mümkün olduğunca toprağıyla sökerseniz bir sorunla karışalacağınızı sanmıyorum. Yer değişimi esnasında çiçekleri geçmesine rağmen soğanları hayatta kalıyor. Sonbaharda doğadan topladığım çiğdemlerin çiçekleri yer değiştirince öldü sanmıştım oysa bir kısmı döllenmeyi tamamladığı için geçmiş şu an kapsülleri var çok büyük surpriz oldu benim için =).
hatta yanılmıyorsam şu aralar tam ankara çiğdeminin zamanı. Ankara'da herhangi doğa yürüyüşünde keşin karşınıza çıkacağını düşünüyorum
çiğdem78
05-03-2009, 15:56
evet her gittiğimiz yerde olacağını düşünüyorum ama benim öyle sadece yürüyüş ve çiğdem toplama amaçlı trekkinglerim pek olamıyo birazdaha profosyonel oluyo 4 saat yamaç tırmanışı ve inişi yapıyoruz ve grubu durdrup öyle fotograf çekmeye **** çiğdem toplamaya pek vaktimiz olmuyo maalesef ama bende bu hafta sonu yakınımda yöremde gideileceğim tepeleri araştırmak istiyorum gidip toplamalıyım teşekkür ederim tekrar size :D
ibrahim37
05-03-2009, 16:09
Bunlarda benim dün bahçede çektiğim çiğdemlerim.
Sayın Hocan100'un türlerinin aynısı
-Crocus vernus
-Crocus flavus
Buradaki mor çiğdemlerde sanıyorum beyaz çizgiler yok... Ya da ben göremedim
ibrahim37
05-03-2009, 17:14
Sayın kaktüs 'Crocus vernus subsp. vernus' türünün bir çok renkte formları mevcut. Koyu mavi, çizgili, dış yaprakları açık renkli ve hatta beyaz renkliside oluyor. Burada çiçeğin tepe organlarına, çiçeğin yapraklarına ve hatta soğanlarına bakarsan hepsi aynıdır. Türü belirleyen sadece renk değildir.
Goncagül
05-03-2009, 18:14
14 tane çiğdem soğanımdan yalnızca 5 tanesi duruyor diğerleri çürüdü.:( 2 tanesi aynı renk açtı. Diğerleri açmadı.:( Açanın fotoğrafını yüklüyorum.
Emel Yılmaz
06-03-2009, 20:03
Allaha şükür 15 tane safranımdan sadece 2 tanesi açmadı. Onlarında soğanları sağlam neden açmadıklarını anlayamadım.
hocam100
06-03-2009, 20:58
Benim çiğdemlerin diğerleri de açtı.
ibrahim37
06-03-2009, 22:22
Bu safran çiçek açma konusunda çok inatçı banada iki sene önce 1 soğan hediye gelmişti şu anda oniki kök oldular ama henuz hiç açan olmadı seneye sanırım mutlaka açarlar:confused:
Açmayan safran ne işe yarar ki :D
ben sonbaharda diktiklerim bile daha yeni yeni çıkıyor acaba önceden soğuklanmış mıydı kormları?
Eminönü'den almıştım, bütün kış orada açık havadaydılar, yani soğuk ihtiyaçlarını almışlardı sanırım. Diker dikmez büyüdüler.
Benim çiğdemlerim coşmuş durumda. Hala içlerinde açmayanları var. Onlarda yakında açar. Bi bakın bakalım güzellerime :cool:
ibrahim37
07-03-2009, 17:21
Açmayan safran ne işe yarar ki :D
Sayın Arda seneye mutlaka açacak. Ama safran yetiştirenlerin çoğu aynı şeyi söylüyor. :D
İnşallah açar. En azından sayıları çok fazla açtığı zaman çok sayıda açacak. (pollyanna mode on)
çiğdem78
08-03-2009, 17:48
sayın susam cidden çok guzel çiğdrmleriniz:D
Teşekkür ederim sayın Çiğdem 78. Bu arada merak ettiğim bir durum var. Bunların çiçekleri solduktan sonra ne yapmamız lazım? Bilen arkadaşlar cevap verirse çok sevinirim.
yaprakları kuruyana kadar toprağı kurudukça sulayın.
Orkun Kırcı
09-03-2009, 20:39
Yarın öğrencim evlerinin yanından topladığı çiğdem soğanlarından getirecek. Kendisi bir hafta kadar önce birkaç tane dikmiş ve şimdi yaprakları çıkmaya başlamış. Buradaki hava şartlarını göz önüne alırsak bahara doğru açarlar diye düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum acaba?
şu aralar açmaya başladılar. bahar çiğdemleri sonbaharda dikilir.
Orkun Kırcı
09-03-2009, 23:31
Bayburtta yaklaşık iki ay geriden geliyor mevsimsel açıdan. Ben şansımı deneyeceğim. Çünkü henüz doğal ortamda da yapraklanmış değiller.
ibrahim37
09-03-2009, 23:59
Sayın orkunkırcı öğrenciniz bu çiğdemleri yenimi toplamış yoksa geçen yazdanmı?. Her halukarda hemen ekmeniz en doğrusu, Çiçek açmasada bitkiler yeşillenip canlılığını koruyacaklarını düşünüyorum.
Orkun Kırcı
10-03-2009, 15:21
İşte fotoları. Tutarlar mı bilemiyorum.
66445
66446
66447
merhaba, bunlarda benim çiğdemlerim,geçen yıl topraktan çıkarmamıştım.
ibrahim37
10-03-2009, 20:09
Sayın orkunkırcı gayet güzel hepsi tutar. Bence toprağın oturması için bir iki defa can suyu verin. Yanlız bunlar acı çiğdem.
Mavi saksılardan ikincisi ve cam olanlardan ikincisi 'Colchicum triphyllum' olması gerekir. Diğer ikisini ne olduklarını çıkaramıyorum ama onlarda acı çiğdem. çiğdemlerin yaprakları ince çimen yaprağı gibi olması gerekir ve içinden bir beyaz şerit geçiyor. Bunlardan sizin bulunduğunuz yerlerde mavi çiçek açanları olması gerekir. Kimbilir belkide sarı açanlarıda vardır.
Orkun Kırcı
10-03-2009, 20:29
Anladım İbrahim bey hemen birkaç tim öğrenci ayarlayıp yollayayım tepelere. Ayrıca bu bahsettiğiniz mavilerden geçen yıl bir yerde tarla gibi çok görmüştüm. Haftasonu hava iyi olursa biraz gezintiye çıkayım bari.
Bunlarda geçen yıl çimlerin içine dikip, yaz boyunca çimlerin içinde kalanlar.Aynı zamanda çimlerle birlikte tüm yaz sulandılar.
işte çimlerin içinde olanlar
Çiğdemler dün daha güzeldi. Yağmur yağınca mı nedir, yapraklarını indirmişler.
çiçeksever
12-03-2009, 13:27
Geçen sene pek çıkmamıştı.Bu sene bayağı güzel.
Ne kadar çok çeşidi, tipi var. Gördükçe insanda hepsinden olası geliyor :)))
İflah olmaz bir hastalık bu çiçekseverlik...
çiçeksever çimlerin arasından çıkanlara bayıldım. Sanırım yazın sökmüyorsunuz soğanlarını.
ibrahim37
14-03-2009, 15:21
Herkesin çiğdemleri çok güzel açmış. Bende geçen haftadan bahçede fotoğraflayabildiğim çiğdemlarimden bazılarının fotoğraflarını ekliyorum. Umarım beğenirsiniz.
C. biflorus subsp. biflorus noktalı
C. biflorus subsp. biflorus albino ( dikkat ederseniz çiçeğin merkezinde sarı yok!)
C. biflorus subsp. biflorus albino
C. flavus subsp. flavus
C. pestalozzae.
ibrahim37
14-03-2009, 15:28
Birkaç tane daha ilave ediyorum.
C. biflorus subsp. pulchricolor. (farklı bazı formları)
C. x paulinea
ibrahim37
14-03-2009, 15:31
Resimleri yüklüyorum.
Çiğdemlerin sadece güneşte açtığını bilmiyordum. İlk çıkanları bir iki gün açıkken görmüştüm. Şimdi saksıdakilerin hepsi çıktı ama hava kapalı diye çiçeklerinin hepsi kapalı, bu gidişle hafta sonuna kadar da açtıklarını göremeyeceğim.
Bahçede gölge yere dikmeyi düşünüyordum, bu durumda fikrimi değiştirdim, yoksa seneye açtıklarını hiç göremeyeceğim.
ibrahim37
15-03-2009, 23:51
Sayın nurbahar ******* çiğdemler için bahçenizin tam güneş alan köşeleri en ideali. Bunun yanında yaprakları dökülen ağaçlar altındada olabilir ancak yapraklarını dökmeyen çam ağaçları altına ise tavsiye etmiyorum.
Bu durum çiçeklerden ziyade bitkini gelecek yıl için besin depolaması içinde çok gerekli bir durum.
ismet şenad
16-03-2009, 22:54
Benimkilerin çoğu kayası ağacının altında ama belirli bir zaman güneş görüyorlar.
ibrahim37
16-03-2009, 23:55
İmet bey sizin çiğdemlerinizde çok güzel açmışlar.
Harika bunlar güle güle büyütün sevgili ibrahim :)
ibrahim37
17-03-2009, 19:27
Sevgili gurcooo çok teşekkür ederim beyendiğinize sevindim. Sizin çiğdem ve laleleriniz çok güzel. Akçayın içindemi oturuyorsunuz?
ismet şenad
17-03-2009, 20:11
İbrahim bey acı çiğdemlerin yaprakların ortasında beyaz çizgi oluyormu, ince bir çizgi, yaprağı da inceydi çiçekleri geçtiği için renk olarak birşey söyleyemem.
ibrahim37
17-03-2009, 20:24
İsmet bey açı çiğdemlerin yaprakları çok farklı ebatlarda olabiliyor ancak içinden beyaz şerit geçmez içinden beyaz şerit geçiyorsa çiğdem olması gerekir.
ismet şenad
17-03-2009, 20:40
Soğanların kabuk kısmı sonbaharda açan çiğdemlere benziyor.
ibrahim37
17-03-2009, 21:15
Fotoğraf ekleyebilirmisiniz? Yaprak, soğan veya soğan kabukları. Birde gördüğünüz yer konusunda bilgi verebilirmisiniz? (yer konusu çok detaylı söylemenize gerek yok)
ismet şenad
17-03-2009, 21:42
Yer yakın kullanılmayan tarla fotoğraf çekip en kısa zamanda yüklerim.
Ailem gezi yaparken torosların karlı tepelerinde bu çiğdemlere rastlamış ve birkaç tane alıp eve getirmiş.
Bir tanesi maviymiş sanırım ama çiçeği kurumuş bulduklarında, onun için hangi tür olduğunu bilmek zor sanırım.
Diğerleri ise beyaz, yaprak dipleri sarı.
ibrahim37
18-03-2009, 10:59
Evet sayın Nariel bunlar çiğdem! Ama türü konusunda bir şey söylemek çok kolay değil. Doğada bir türün bile oldukça farklı renkte formları olabiliyor.
Öncelikle hepsinin soğanları aynı mı? Bir ikinciside bitkilerin yaprak genişlikleri ve sayıları? Yani kısacası bitkilerin çiçeklerin olmadığını düşünürsek diğer aksamlar aynımı?
Benim fikrimi soracak olursan ilk iki fotoğraftakiler. 'Crocus biflorus subsp. tauri'
ye çok benziyorlar bunlar genellikle mavi tonlarda olması gerekir sizin fotoğrafınızda beyaza daha yakın duruyorlar. Türkiye dağılımı iç ve doğu Anadolu. Üçüncü fotoğraftaki ikisi ve mavi olandan pek emin değilim aynı türe ait olabilirde olmayabilirde.
Bence köklere zarar vermeden bir an önce bir saksıya ekin.
ibrahim37
18-03-2009, 18:00
Ayrıca Van üniversitesindede bu türe ait bilgi ve fotoğraf mevcut.
http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/famgenustur/ir/cr/ta/index.htm
-3. Leaves 4-9, 1.5-3.5 mm broad; flowers pale to mid lilac; bracts silvery-membranous (S., C, N, & N.E. Anatolia) j. subsp. tauri
Soğanların yapısını bilmiyorum çünkü ben orada değildim, soğanları topraklı getirmişlerdi ve hemen saksıya aldılar. Mavi olanla beyaz olanları birkaç metre arayla bulmuşlar sanırım.
Yaprak sayılarına bakmalarını isteyeceğim uygun bir vakitte.
Sevgili ibrahim bende çok teşekkür ederim. Akçayın güre tarafına doğru oturuyorum. Buraları bilirmisiniz bilmiyorum. :)
ibrahim37
18-03-2009, 23:42
Sayın gurcooo Güre'yi biliyorum geçen yaz oralardaydım. Sarıkız şenliklerine katılmıştım. Ayrıca kaz dağına ve sarıkız tepesine doğruda bir zirve yaptım.
Doğrusu sizin oralara hayran kalmıştım. Sanırım suyun biraz serin olmasından dolayı deniz cam gibi tertemizdi. Akşamlarıda kaplıca sefası yaptım.
Sizin resimleri görünce dayanamadım kışın başında diktigim çigdem soganlarından biri gerçi safran da diyorlar ama bir bakın bakalım :D
İbrahim bey çok haklısınız suyu biraz soğuktur. Sarıkız'dan körfezin manzarasıda harikadır. Kaplıcalara söyleyecek söz yok zaten. :)
Ben 25 adet bahçeye ektim, bazılarının yaprakları görünmeye başladı, bazıları hiç gözükmüyor, henüz çiçek yok.
Bu bahar pazarda satan olursa, yerli çiğdem soğanı alıp dikeceğim. Yemek için deste halinde pazarda bazan satılır.
Benim zamansız ektiğim 10 çiğdem soğanından sadece 3 tanesi hayatta kalabildi. İkisi kök salmış durumda saksıda, bir tanesi ise önce filizlendi, sonra kurudu, hemen söktüm, henüz çürümemiş.
Filiz çıkarıp, büyüyemeden kuruyanların hepsinin soğanı çürümüş.
Şimdi ben bu topraktan çıkardığım çiğdemi nasıl muhafaza edeyim:(?
67809
Bunlar çürümüş olanlar:
67810
Bu da miniminnacık bir çiğdem soğanı. Ana soğan çürümüş. Sizce bu nasıl muhafaza edilmeli? Yaşama ihtimali var mı?
67811
bir kere filizlendimi toprakla buluşması gerek sayın Nariel. Başka bir toprağa yeniden dikin derim.
Bunlar da benim bahçemdeki çeşitlerden birer örnek.
Güngör Salman
22-03-2009, 00:14
Buda benim çiğdemim zaten bitanecik;)
Arkadaşlar yetiştirdiğiniz çiğdemler harika,
Doğayı o kadar çok seviyorumki,
İnanın çiğdemin içerisinde ki "arı" olmak isterdim.
Sağlıcakla kalınız.
yüzünüzden gülücükler eksilmesin.
ibrahim37
22-03-2009, 19:06
Sayın sakagün merak ettimde çiğdemlerinin yapraklarındaki beyaz noktalar nedir? Çiğdemlerinize ilaçmı attınız yoksa sıvı besinmi?
ibrahim37
22-03-2009, 19:18
Sayın Nariel çürüyen çiğdemlerinizi görünce üzüldüm. Zamansızdan kastınız çok geçmi ektiniz? Bir ikinciside sizin bahçeniz silifke'demi? Silifke'nin iklimi oldukça ılıman geçiyor belkide kışın hiç kar yağmıyordur!.
Ağaçlarıma göz taşı attırmıştım. Çiğdemlere de gitmiş İbrahim Bey.
Koçtaştan aldığım çiğdemler açmak üzere.
Bugün çiğdem soğanı da aldım. Bir pakette 10 adet soğan, 5 lira. Bahar çiğdemi olduğu için sonbaharda dikilmeli diyor, şimdi diksem ne olur acaba? Dışarıda satıldıkları için ve kış boyu soğuk hava yedikleri için soğuklanma ihtiyaçlarını almışlardır diye düşünüyorum. Çok olmamakla birlikte filizlenme başlamış.
Bu mesajı 5 şubatta yollamışım Sayın ibrahim37, buna göre çok çok geç ekmişim çiğdemleri. Bunları İstanbul'da iç mekanda yetiştirmeye çalışıyordum, önce çok güzel filizlendiler ama meğer hiç kök yapmamışlar ve çürümüşler.
Olsun, zaten yaşamayabileceğini bilerek almıştım, belki kurtarırım diye..
Bu arada, benim malesef bir bahçem yok, bitki sevgimi balkonlara sığdırmaya çalışıyorum.. Silifke'de hiç kar yağmaz, kışın bahar gibidir hep.
ibrahim37
23-03-2009, 10:18
Teşekkürler sayın Nariel, siz çok geç ekmişsiniz. Yaşayıp yaşamamaları tamamen şansa kalmış.
Çiğdemlerinizi Silifke gibi kışı hiç olmayan yerde yetiştirmek hiç kolay olmasa gerek. İstanbul'da ise azda olsa kış oluyor. Karasal iklime oranla daha zor olsada yetiştirmek mümkün.
Ancak her zaman istenmeyen can sıkı olaylarla karşılaşmak olası. Mesela ben ilk ektiğimde çiğdemlerimi bahçenin üç farklı noktasına ekmiştim. Hepsi çok güzel gelişti ancak bir noktadakilerin tamamı köstebeklere kurban gitti. Ardından toprak saksılara ektim çok güzel gelişti ancak bu saksıları taşımak, değiştirmek çok zor ve bazen kırılıp çatlıyorlar. Bu sene tamamını plastik saksılara ektim bakalım yazın sorun çıkarmı?. Şu andada bir salyangoz sorunum var hiç sorma. Sanki onlar için ekmişim gibi başında bekliyorlar. Topraktan yukarıya burnunu gösteren çiğdem, lale, ters lale veya açı çiğdem hiç fark etmez hemen tepesini yiyorlar. Bende onlar gibi başında bekleyip anında müdahale edemiyorum. Ben ancak izinli olduğum veya hafta sonlarında bahçeye gidebiliyorum. Bir ikinci problemim var çözüm bekleyen oda rüzgar bahçe kuzey doğuya açık ne eksem yaprakları rüzgardan sararıp kuruyor.
Tanıdığım bir İsrail'li arkadaş var bunları buz dolabında yetiştiriyor. Yani marketin peynir reyonu gibi hemde yüzlercesi.
Bir başka tanıdığım var oda İngiltere'nin kuzey batısında bir adada yaşıyor. Kendi cümleleri ile söylüyorum 2007 senesinde bulunduğu yerde yağmurun yağmadığı gün sayısı 18 ve 500 den fazla çiğdem saksısı var.
Yani bu arkadaşlar bu çiğdemelri yetiştirebiliyorsa ben çok daha kolay bir şekilde yetiştiririm. Kaldıki bu bitkilerin anavatanı Türkiye'dir. Dünyada var olan çiğdemlerin yarısı Türkiye kökenlidir.
Yani birileri bunları yetiştiriyorsa elbette bunu başkalarıda yapabilir.
Aşağıda bir bir başka yabancı forum adresini ekliyorum. Eğer ilgilenen arkadaş olursa buradan takip edebilir. Bu forumda görünen çiğdemlerin yarısı Türkiye kökenli!
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=3139.300
erdenaycincin
29-03-2009, 20:14
sevgili dostlarım 1 ay önce istanbuldan 16 adet farklı renkte açan çiğdem soğanı aldım ve diktim sadece ikitanesi çimlendi ama daha açmadılar.diyerleride çimlenirmi **** çimlenenler açarmı özelbirşey yapmalımıyım?inanın çok üzülüyorum bir bileniniz varsa önerilerinizi en kısa zamanda beklerim.selam ve sevgilerimle.
hocam100
29-03-2009, 20:32
Bence geç diktiğiniz için çimlenme sorunu yaşamışsınız.
erdenaycincin
29-03-2009, 23:47
ya hayallah neyse yapıcak birşey yok artık ama çimlenenler açar inşallah **** en azından seneye çiçeklerini görürüm belki
uzun bekleyiş sona erdi :D
http://img27.imageshack.us/img27/5404/2903091247.jpg
çiğdem78
30-03-2009, 14:41
arkadaşalr merhaba ben dün çiğdem topladım bunları ne zaman dikmem gerek bekleteyimmi şimdi diksem seneye tutarmı bana yardımcı olurmusunuz
ibrahim37
30-03-2009, 15:57
Sayın çiğdem78 Istanbul bölgesindeki şartlara göre düşünürsek bu ısınan havalardan sonra ekmek pek doğru gözükmüyor. Kendi halinde kurumaya bırakıp, soğanlar kuruyunca yaz uykusu için kuru bir kumun içine ve yağmur almayan gölge veya serin bir yere konabilir. Ekip sulamaya devam etsekte yeni kökler verip büyümeye devam etmez. Yapraklar hızla sararmaya başlar.
Ankara'da kış şartlarının daha uzun olduğunu düşünerek, köklerini fazla hırpalamadan hemen ekin. Yinede yavaş yavaş yapraklar sararıp kurumaya devam edecek. Yapraklar sararıp kuruyunca soğanları çıkarıp yaz uykusu için kuma gömün. Her iki seçenektede soğanlar biraz zarar görebilir.
ibrahim37
30-03-2009, 16:13
Sayın Kharel gözünüz aydın sizin çiğdemlerinizde açmış. Bu mavi olan genellikle daha geç açıyor.
Birde acı çiğdemlerimden birisinin son halini ekliyorum. Acı çiğdemleri genellikle çiğdemlerle karıştırsakta aslında yapraklarına dikkatli olarak bakarsak aralarında hiçbir benzerlik yok.
evet sadece çiçekleri benziyor soğan ve yaprakları farklı
Bir de benim resimdeki çiğdemim aslında eflatuna daha yakın ve çizgili sanırım hybrid bir tür paketinde latince değil de takma ismi vardı
ibrahim37
31-03-2009, 05:26
Sayın Kharel sizin çiğdeminizin Türü Crocus vernus 'Pickwick' (takma adı Pickwick'tir.)
Bir diğer ismide Crocus vernus 'King of the Stripes' tir.
çiğdem78
31-03-2009, 09:55
sayın ibrahim 37 şimdi diktim ve dışarıda şuan çiğdemlerim biraz soldular sulamayım değilmi ve tohumlar kuruduktan sonra kuma göm demişsiniz yaz uykusu için kuma derken saksı dışında bi yere bahçe gibi bi kumamı gömmem gerekiyo
Sayın Kharel sizin çiğdeminizin Türü Crocus vernus 'Pickwick' (takma adı Pickwick'tir.)
Bir diğer ismide Crocus vernus 'King of the Stripes' tir.yani doğal bir tür mü?!
öyleyse çok mutlu olacağım da :D
Arkadaşlar biraz geç olsada ben de çiğdemlerimin resimlerini paylasmak istiyorum. Bu kadar güzel resimleri görünce dayanamadım.
ibrahim37
01-04-2009, 10:38
sayın ibrahim 37 şimdi diktim ve dışarıda şuan çiğdemlerim biraz soldular sulamayım değilmi ve tohumlar kuruduktan sonra kuma göm demişsiniz yaz uykusu için kuma derken saksı dışında bi yere bahçe gibi bi kumamı gömmem gerekiyo
Sayın çiğdem78 bir kaç kez sulayın belki bir müddet daha yeşil kalırlar. Yaprak uçları sararmaya başlayınca sulamayı kesin. İyice kuruduktan sonrada soğanları çıkarıp kum dolu küçük bir saksının içine koyun ve bu saksıyıda güneş görmeyen serin bir yere koyun veya evinizin kullanmadığınız bir köşesine koyun taki eylül sonuna kadar. O zaman çıkarır tekrar normal saksılara ekersiniz. Bunu önermemin sebebide şu. Bu zamanda yer değiştirilen çiğdemler bir miktar zarar görür soğanlarda normalden daha küçük kalır ve soğanın geçen yıldan kalan zarımsı kabukları bol gelir. Bu durumda soğan ile kabuk arasında belli boşluklar oluşur ve soğanlar daha hızlı bir biçimde küçülüp yok olma ihtimali var.
Ancak sonbaharda ektiğiniz ve bütün kışı aynı saksıda geçirenler aynı saksı içinde kalsalarda herhangi bir sorun olmaz. Sadece yaz boyunca saksıyu su almayan bir yere koymak yeterli olur.
Orkun Kırcı
01-04-2009, 21:58
Öğrencimin getirdiği mavi çiğdemleri dikmeyi unutmuşum. Birkaç gün bekledi biraz büzüşmüş gibi olmuşlar ama yinede ektim. En azından bir şansımı deneyeyim dedim.
70175
çiğdem78
02-04-2009, 07:54
benim çiğdemlerimde şu an bu durumda ama ben diktikten sonra bu hali aldılar umarım ibrahim 37 nin anlattıklarını uyguluyorum umarım seneye çıkacakalr
Yaprakları iyi durumda görünüyor sanki. Çiçekleri zaten kolayca hasar görüp büzüşüyorlar.
ibrahim37
02-04-2009, 16:39
Sayın Orkun Kırcı bahsettiğim mavi çiğdemler bunlar!!! Türünün ne olduğunu bu haldeyken söylemep kolay değil ancak bölgesel kayıtlara göre.
'Crocus biflorus subsp. tauri' olabilir ancak emin değilim.
Selam
Bunlarda benim yeni yeni acan cidemlerim :cool:
Orkun Kırcı
05-04-2009, 23:13
Mavişlerim:
70997
ibrahim37
06-04-2009, 00:14
Aman hocam mavişlere çok iyi bakın ;)
Orkun Kırcı
06-04-2009, 08:48
En geç yarın yenileri gelecek inşallah. Bakalım öğrencilerim bulabildiler mi?
Orkun Kırcı
07-04-2009, 21:39
Bunlar da bugün İbrahim beye yolladığım çiğdemlerin yola çıkmadan önceki son fotoları. Umarım işini görürler.
71376
71377
Benim diktiğim çiğdem soğanları çiçek açmadılar.
ibrahim37
08-04-2009, 10:25
Orkun bey hepsi çok harika görünüyorlar. Aralarına karışmış başka tür varmı bilemiyorum ancak bunlarların hepsi 'Crocus biflorus subsp. tauri' gibi duruyor.
http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/famgenustur/ir/cr/ta/index.htm
Orkun Kırcı
08-04-2009, 17:31
İbrahim beye yoladıklarımdan arda kalanları da bugün diktim. en sonunda beni de çiğdemci yapacaksınız yahuu:)
71530
ibrahim37
24-04-2009, 12:23
Geçen cumartesi günü Abant'ta çektiğim bazı çiğdem fotoğraflarımı sizlerde paylaşmak istiyorum.
Bu endemikl bir Abant çiğdemi ve sadece Abant gölü çevresinde bulunur.
Crocus abantensis
ibrahim37
24-04-2009, 12:26
Birkaç kare daha ilave ediyorum. Umarım sizlerde keyif alırsınız.
Crocus abantensis
Crocus olivieri subsp. olivieri
geophyte
24-04-2009, 18:32
İbrahim Bey;
Bir şey merak ettim. Bu tür teşhisini neye göre yapıyorsunuz acaba? Öğrenelim de bize de faydası olur ilerde.
ibrahim37
25-04-2009, 10:23
Sayın geophyte bu çok geniş ve karmaşık bir konu. Konuyla ilgili uluslararası tüm uzmanların hemfikir olduğu tür teşhis anahtarları var. Yani bir takım farklılıklara göre tüm soğanlı bitkiler sınıflandırılmış. Bendede Crocus'ların tamamının Colchicum'ların sadece Türkiye'de bulunan türlerini teşhis edebilecek bilgi ve arşiv mevcut. Bunun yanında Tübitak'ın sitesinde bazı eksikler dışında Türkiye'de bulunan türlerin tamamı mevcut.
Tübives'tede dağılımları ile ilgili bilgi var. Anlayacağın bunların tamamından ve kendi deneyimlerimden oluşmuş çok geniş bir arşivim mevcum.
Bu aşağıdaki sitde bu konuyla ilgili çok güzel bilgiler mevcut.
http://www.thealpinehouse.fsnet.co.uk/crocus%20pages/
Ancak buradaki bilgilerde son yıllarda yapılan çalışmaları içermiyor ve bazı eksiklikler mevcut.
geophyte
25-04-2009, 11:59
Teşekkür ederim. Doğada çok rastlıyoruz çiğdemlere. Benim rastladıklarımın da fotoğrafını göndersem bir ara bana da yardımcı olur musunuz? Bunlardan bahçemde yetiştirmek istiyorum da.
ibrahim37
25-04-2009, 16:03
Sayın geophyte fotoğraflarınızı buradan paylaşırsanız seve seve yardımcı olmaya çalışırım. Benimde favorilerim yerli türler. Abartısız söylüyorum çiğdemlerin anavatanı Türkiye olduğuna göre yetişmemesi diye bir durum söz konusu olamaz. Bu konuda kafanıza takılan bir durum olusa bana özeldende yazabilirsiniz.
ninina84
26-04-2009, 00:57
Sn. İbrahim37 çiçekleri parlak koyu sarı içleri de siyah olan bir çiğdem türü var mı? Eylül-Ekim gibi çiçeklendikleri için resim ekleyemiyorum. Yaprakları düz yeşil ve şerit şeklinde. Çoğu resimde gördüğüm çiğdem yapraklarının ortasında açık renk bir çizgi var. Çiçekler de çiğdem gibi yukarı değil de kardelen gibi aşağı bakıyor. Bahçeden kardelen niyetiyle sökmüştüm soğanları ama sonbaharda açan çiğdem türleri olduğunu öğrenince iyice kafam karıştı.
denizakvaryumu
26-04-2009, 01:11
Saksıda yetiştirmekten korkmayın...
74761
Crocus 'Tricolor' http://www.srgc.org.uk/discus/messages/141/26293.html
ibrahim37
26-04-2009, 16:29
Sayın ninina84 sizin tarifinize uyan bir çiğdem yok.
Crocus'lardan sonbaharda çiçek açan tek sarı çiğdem 'Crocus scharojanii'dir.
Sadece Rize ve Kaçkarlarda bulunur ve çiçeğin merkezi siyah değil.
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.srgc.org.uk/bulblog/log2006/090806/Crocus%2520scharojanii%2520tepals.jpg&imgrefurl=http://www.srgc.org.uk/bulblog/log2006/090806/log.html&usg=__0syEO3n5pwgLrniD1jqJnjMiNlg=&h=500&w=666&sz=48&hl=tr&start=17&um=1&tbnid=8wjKBrXaPJOxRM:&tbnh=104&tbnw=138&prev=/images%3Fq%3Dcrocus%2Bscharojanii%26hl%3Dtr%26sa%3 DN%26um%3D1
bu sayfada bu çiçeğin güzel bir örneği var.
İkinci ihtimal olarak sarı olupta sonbaharda çiçek açan 'Sternbergia'lar var.
Bunlarında hepsi sarı ve sonbaharda açıyorlar ancak bunlarında ortasında siyah birşey yok. Aşağıdaki linkte bunlardanda bazı örnekler görebilirsiniz.
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.pottertons.co.uk/pott/uploads/Sternbergia-lutea.jpg&imgrefurl=http://www.pottertons.co.uk/pott/browse.php%3Ffolder%3D238&usg=__s76rNQ6dK8-dEQSz1JqqaUJeOiU=&h=436&w=440&sz=37&hl=tr&start=15&tbnid=ifTAQvL926Zh7M:&tbnh=126&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dsternbergia%26gbv%3D2%26hl%3Dtr
Ama siz yinede şu anda çekilmiş çiçeksizde olsa resmini ekleyebilirseniz ne olduğu konusunda yinede yardımcı olabiliriz.
ardabora
27-04-2009, 18:42
Merhaba,
Ben de bir heves bu yıl,gittim bir paket çiğdem aldım,gözüm gibi baktım onlara ama beni hüsrana uğrattılar. Çiçekleri sadece 3-4 gün canlı kaldı ve solup gittiler.Bu normal mi yoksa benim soğanlarda bir gariplik mi vardı?
Orkun Kırcı
27-04-2009, 19:09
Çiğdemleriniz torfta mı dikili acaba?
metin çeşme
27-04-2009, 19:14
arkadaşım bende çidem yetiştiriyom ben bunların hastasıyım herrengini yetiştiriyom açınca çok guzel oluyorlar balkonda her kez hayran kalıyo kardelen lerde var
ardabora
27-04-2009, 20:42
Çiğdemleriniz torfta mı dikili acaba?
Saksının sadece üst toprağı torftu,artan torfu sepelemiştim.Ama içindeki toprak bahçe toprağı...
çiçekler sıcakta daha çabuk bozulur belki de oda sıcaklığına dayanamamışlardır.
tabi bu benim amatöryorumum uzman kişiler daha iyi yorumlayacaklardır.
ardabora
28-04-2009, 17:43
Yok saksı hep dışardaydı,resim çekmek için içeri almıştım sadece.
metin çeşme
29-04-2009, 19:38
arkadaşım saksıyı içeri alman hata sıçagı gören çiçekler hemen bozuluyo dışarı 5dakka sonra çıkarsan fayda etmez
ardabora
30-04-2009, 00:09
Çok ilginç..Heba ettim güzelim çiğdemleri yani,bilmiyordum bunu...:(
Sağolun..
Arkadaşlar. Benim çiğdemlerim çok güzel açmışlardı. Çiçekleri geçtikten sonra canlı bir şekilde yapraklanmaya başladılar. Şu anda uzun ve çok sağlıklı yaprakları var. Ve gün geçtikçe çoğalıyor gibiler. Oldukları gibi toprakta bırakayım mı? Yoksa soğanlarını çıkarmam gerekirmi? Kuruyacak gibi görünmüyorlar. Ne yapmalıyım? Bir bilen akıl verse...
metin çeşme
01-05-2009, 20:48
onları tektek çıkar onların yavrularını ayır öyle dik bırak hersene acar
hypnoposion
01-05-2009, 23:11
Sitedeki arkadaşların açan çiğdemlerini gördükçe en az onlar kadar seviniyorum,ancak benim soğanlarım ne yazık ki toprağın içinde öylece kalakaldılar :(
Artık büyük marketlerden çiğdem soğanı almayı düşünmüyorum,dağda bayırda gezip oralardan edindiğim çiğdemleri büyüteceğim.Halbuki kenarlarından patlamış olmaları beni çok sevindirmişti ama ne yazıkki filiz aşamasına geçemediler,sağlık olsun...
büyük markalardan alınan soğanlarda genelde problem olmuyor acaba siz dikim şartlarında hata yapmış olabilir misiniz.
hypnoposion
02-05-2009, 09:49
Dikimde hata olması benim açımdan teselli verici bir durum olurdu inanın sayın @Kharel ancak dikim harfi harfine forumlarda anlatıldığı üzere gerçekleştirildi.Sulama suyu,herdaim damacana suyuyla yapıldı.Ortam ısısı,don olayı nedeniyle zaman zaman beni tereddüte düşürse de olumsuz bir etken değildi düşüncesindeyim.Belliki biryerlerde bir eksik var ama bunu deneyip görmek için ne yazıkki sonbaharı beklemem gerekecek :(
metin çeşme
02-05-2009, 18:07
sen yinede bir bagusa ugra derim belkide dondan etkilendi soganlar belkide bozuk sogan aldın alırkenaz yeserme olsun toprahadik 2günde su ver zamanı gecti bidaki sene işalah
Merhaba
Ben çiğdemlerimi Koçtaştan almıştım,ilk kez çiğdem ekmiştim ,sorunsuz hepsi çıktılar. Şu an yeşil yaprak tarzındalar.Sevgiler
onları tektek çıkar onların yavrularını ayır öyle dik bırak hersene acar
Sevgili Metin Çeşme. Söylediğinizi hemen yaptım. Ve gözlerime inanamadım. Eylül ayında 15 soğan dikmiştim. O kadar güzel yavru soğanlar vermişler ki, sayıları 84 e çıkmış. Çok mutlu oldum. Seneye inşallah bol bol çiğdem açacak balkonumda. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
metin çeşme
09-05-2009, 21:08
çigdemlerşuanda yesildirben hersene yeşil yaprakları kesiyom dahada kuvetli çıkıyorlar yeşil yapraklar sovanın gücünü alıyo keserseniz sogan ertesi seneye daha güçlüdaha güzel acıyo
yeşil yaprak niye gücünü alsın ki? aksine soğana güç vermez mi?
Arkadaşlar. Soğanlarım çoğalmış diye sevinirken kısa sürede o güzelim yapraklar sararıp soldular. Bu olağan bir şeymi? Yoksa soğanlarım ölüyor mu :(.
metin çeşme
10-05-2009, 19:23
yeşilyapraklara güc yüklediginden sogana güç veremiyo sogan suyu devamlı yapraklara variyo ben hersene kesiyom daha çok daha güçlü çiçek leniyo. kharel
metin çeşme
10-05-2009, 19:40
susam kardeşim çidemlerin zamanı gecti artık aynı yerde kalsın bidaki sene çıkaçaklar korkma sezon kapandı
ibrahim37
10-05-2009, 20:34
yeşilyapraklara güc yüklediginden sogana güç veremiyo sogan suyu devamlı yapraklara variyo ben hersene kesiyom daha çok daha güçlü çiçek leniyo. kharel
Sayın metin çeşme bende size katılmıyorum. Yapraklar pilleri şarz eden güneş panelleri gibidir. Onlar olmadan bitki soğanına besin depolayamaz. Siz birde yapraklarını kesmeden deneyin farkı göreceksiniz. Üstelik yaprakları çıkar çıkmaz keserseniz soğanlar çürüyebilirde!
Arkadaşlar. Soğanlarım çoğalmış diye sevinirken kısa sürede o güzelim yapraklar sararıp soldular. Bu olağan bir şeymi? Yoksa soğanlarım ölüyor mu :(.güz çiğdemiyse yapraklarının solması normal ama bahar çiğdemlerinin yeşil yaprakları henüz solmamalı sanırsam.
ibrahim37
11-05-2009, 07:46
Arkadaşlar. Soğanlarım çoğalmış diye sevinirken kısa sürede o güzelim yapraklar sararıp soldular. Bu olağan bir şeymi? Yoksa soğanlarım ölüyor mu :(.
Geçen hafta Üniversitenin bahçesini ziyaret etmiştim çiğdemlerin birkaçı hariç tamamının yaptakları kurumuş ve tohum kapsülleri bile patlayıp etrafa saçılmışlardı. Bu durum bulunduğunuz yere ve yüksekliğe bağlı olarak değişebilir.
Güz ve ilkbahar çiğdemi olarak herhangi bir değişiklik fark etmez hepsi ısının armasıyla kurumaya başlar.
Ancak Sayın Susam soğanları saydığına göre, toprağını açıp soğanlarına baktıklarını tekrar ektiyse bunlar daha çabuk kuruyabilir. Ama yinede bu durum sorun yaratmaz genel olarak şu anda yüksek zirveler hariç her yerde çiğdemler kurumaya başladı. Israrla tekrar yeşerecek diyerek sulamaya devam etmezseniz daha iyi olur.
metin çeşme
11-05-2009, 17:05
ibrahim kardeşim kaç senedir bu işi yapıyon ben bu işi 10 senedir yapıyom ama sen diyorsan buişi benbiliyom ozaman sen nasıl bili yorsan öyle yap
ibrahim37
12-05-2009, 13:35
Sayın Metin çeşme niyetim asla bilgelik taslamak değildi. Öyle anlaşıldıysam özür dilerim.
Bu cumartesi günü Uludağ'da yaptığım bir çiğdem sefasından bazı kareleri çiğdem sever arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. Ben gerçekten çok keyif aldım umarım sizde keyifle seyredersiniz.
İlk olarak Türkiye'ye endemik olan ve çok beğenilen bir çiğdemin fotoğraflarını ekliyorum. Bu tür; Ankara, Kocaeli ve Bursa üçgeninde yer alan kısımlarda görülür. Genellikle mavi ve koyu mavi renlerde açan bir çiğdem türüdür.
-Crocus biflorus subsp. pulchricolor
ibrahim37
12-05-2009, 13:38
Ayni türe ait birkaç kare daha yüklemek istiyorum.
-Crocus biflorus subsp. pulchricolor
ibrahim37
12-05-2009, 13:50
Uludağ'da ratladığım bir ikinci çiğdem türü daha var bu endemik bir tür değil. Türkiye'nin batısında bulunan illerin tamamında görülmesi muhtemel. Ayrıca Balkanlar'da bulunuyor. Kultüre alınmış en yaygın türde budur. Nedenine gelince fotoğraflara bakınca kolaylıkla anlaşılıyor. Çok güzel çoğalıp yavru veriyor. Aynı zamanda iyi gelişmiş bir soğandan inanılmaz sayıda çiçek veriyor.
-Crocus chrysanthus
ibrahim37
12-05-2009, 14:05
Bu fotoğraflarını eklediğim mavi ve sarı çiğdem genetik olarak aynı seri içinde yer aldığından aralarında çaprazlama melezler oluşturabiliyor. Bu genellikle bahçelerde farklı türler yanyana ekilince çok sık rastlanan bir durumdur. Doğada ise ancak akraba türler aynı bölgeyi paylaşıyorsa bu durum oluşuyor. Bu durumda birbirinden farklı birçok melez çiğdemler oluşuyor neredeyse hiçbirisi renk ve görünüş olarak birbirine benzemiyor. Uludağ'da bu melez çiğdemlerede rastlamak mümkün.
-Crocus biflorus subsp. pulchricolor x chrysanthus
77963
77964
77965
ibrahim37
12-05-2009, 14:24
Melez olanları saymazsak Uludağ'da bir üçüncü tür daha var. Buda sadece Uluda'ğa endemiktir. Bu bölgenin dışında hiçbir yerde görülmez. Yukarıda eklediğim ve Ankara çiğdemine görünüş olarak benzesede yumurta sarısı şeklinde parlak bir rengi var. Kök ve soğan çekli ise her iki çiğdemden farklıdır. Patates gibi kök uçlarından yavru verebiliyor. Bu başka hiçbir çiğdemde rastlamnayan bir durumdur.
-Crocus gargaricus subsp. herbertii
ibrahim37
12-05-2009, 14:30
Aynı sarı çiğdemdem bir kaç kare daha ilave ediyorum.
-Crocus gargaricus subsp. herbertii
-Uludağ zirvelerinden
ibrahim abi müthiş müthiş müthiş :)
keşke imkanım olsa da ben de çiğdem tutkunu olarak gezebilsem.
ismet şenad
13-05-2009, 20:48
İbrahim kardeş: Allah vücuduna sağlık, sıhhat ayaklarına daim kuvvet versin, bu güzellikleri bize seyrettirdiğin için, teşekkürler.
metin çeşme
13-05-2009, 21:42
vala diyeçek birşey bulamıyom çok güzeller ben daha önçe hiç görmedigim benekli çigdemi kayış dagında gördüm müttüş birseydi melezdi galiba
ibrahim37
29-05-2009, 04:57
Arkadaşlar ben çiğdem ve diğer tüm tohumlarımı genellikle çok küçük poşetlere koyup bir miktarda kuru kum ilave ediyorum.
82223
82224
Ayrıca her ihtimale karşı iğneylede bir veya iki delik açıyorum. Herhangi bir çekmece veya evin en serin köşesinde ekim zamanı gelinceye kadar kolayca muhafaza ediyorum. Bence bu tohumları sağlıklı tutmak için çok iyi bir yöntem.
Elbette poşetlerin üzerine isim tür veya kolay tanımak için kullandığım seri numarasını yazıyorum. Aksi halde türler karışırsa bir daha ayırmak hiç kolay olmuyor.
ben peçeteye sarıp karanlık bir yere koydum
gunay001
19-08-2009, 02:12
Merhaba cigdemin bu tarihte acmasi normalmi?
ibrahim37
19-08-2009, 19:24
Sayın Günay şu anda çiğdemlerin ve acı çiğdemlerin açmaya başlaması gayet normal. Geçen sene bende İstanbul bölgesinde doğal ortamında bu tarihlerde açmaya başlamış acı çiğdemlere rastladım. Sizin bulunduğunuz yeride göz önünde tutarsak sonbaharda çiçeklenen türlerin açmaya başlaması doğaldır.
Ancak ilkbaharda açan türlerimi ben daha henüs ekmedim bile!
sonbahar çiğdemlerimizi yavaş yavaş ekelimmi o zaman?
ibrahim37
29-08-2009, 05:45
Sayın Kharel güz çiğdemlerini ekebilirsiniz. Ancak yinde ektikten sonra sulamayınız. Bırakın ilk sulamayı mevsimin ilk yağmurları yapsın. Böylece çiğdemler yanılmadan gerçek zamanında uyanacaklar.
Teşekkürler ibrahim abi öyle yapayım mağdem
yesim ozgun
29-08-2009, 15:43
Hay allah, ben dün akşam çiğdemleri yerlerinden çıkartıp farklı bir yere aldım. Çok fazla yavrulamıştı ve artık toprak dışına çıkıyordu soğanlar. yerlerine yerleştirdikten sonra da suladım:( çok üzüldüm şimdi. Umarım soğanları kaybetmem. 30 a yakın soğan var çünkü:((
kaybetmezsiniz panik yapmayın. sadece tekrar sulamayın.
Güngör Salman
30-08-2009, 00:27
Frankfurtta bir ormanda açmış çiğdemler gördüm 3-4 tane alıp getirdim türlerini bilmiyorum umarım yaşatırım.
Satı Uğurtan
30-08-2009, 00:52
Aynen bende geçen hafta soğanlarımı ektim .Ve suladım bari daha sulamayayım .
ibrahim37
30-08-2009, 14:57
Sayın Güngör Salman yaşamamaları için hiç bir neden yok. Üzerindeki eski soğan zarlarını temizleyip ekin. Hiçbir sorun çıkmaz. Şansınız varsa aynı sene içinde tohumda tutabilirler. Tam türünü bilmiyorum ama Türkiye'de bulunmayan bir acı çiğdem türü. 'Colchicum sp. '
Güle güle büyütünüz.
Güngör Salman
30-08-2009, 17:05
Sayın İbrahim37 dediğiniz gibi yaptım çok teşekkürler.
Benden kara çiğdem (Sternbergia lutea) soğanı alan arkadaşlar soğanları dikiniz, cansuyu gibi sulayınız. Böylece Kök yaptırınız. Sanıyorum Ekim ayında çiçeklenecektir. Yeni dikilen soğanlı bitkileri sulamadan bırakırsanız kök oluşturması güç olabilir. Çünkü doğal yağmurların ne zaman yağacağı belli olmaz.
acemifüsun
09-09-2009, 21:53
Sn kgursan dikeceğim tüm soğanların (çiğdem, frezya, siklamen, nergiz, lale, lilium)topraklarını dikimden önce mantari hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlasam, ne dersiniz?
finduk52
09-09-2009, 23:53
Bende bugün 100 tane paket halinde aldığım çiğdem soğanlarımı direk bahçeye diktim . Çıktıkları zaman resimlerini çeker paylaşırız bu güzelliklerin .
ibrahim37
14-09-2009, 22:18
Bu cumartesi günü bahçemde sonbahar çiğdemlerinin açmaya başladığını gördüm. Sezonu güzel bir acı çiğdemle açıyorum. Bu bana geçen sene bu zamanlarda tek bir soğan olarak gelmişti. Bu yaz baktığımda 2 tane olmuşlardı seneyede 4 tane olurlar herhalde. Çikleri çok güzel gösterişli ve koyu pembe mozaik desenli. Ancak hava bulutlu ve kapalı olduğu için fotoğraflar tam olarak istediğim kalitede değil.
Bu Trakya, Çanakkale ve Balıkesir taraflarında doğal olarak bulunan bir tür.
Colchicum bivonae
Bu cumartesi günü bahçemde sonbahar çiğdemlerinin açmaya başladığını gördüm. Sezonu güzel bir acı çiğdemle açıyorum.
Bu Trakya, Çanakkale ve Balıkesir taraflarında doğal olarak bulunan bir tür.
Colchicum bivonae
İbrahim bey, müthiş bir güzellik bu. Hava bulutlu bile olsa güzellikleri göz alıyor gerçekten. Ellerinize sağlık.
Benim de sevgili kgursan'dan aldığım 5 Güz çiğdemimden (Sternbergia lutea) biri topraktan dışarıya çıkmaya başladı, biri de çıkmaya hazırlanıyor. Sulama ve drenaja çok dikkat etmeye çalışıyorum.
Soğanlılarla pek aram yok gibi ama bakalım bunları açtırmayı becerebilecek miyim.
Sn kgursan dikeceğim tüm soğanların (çiğdem, frezya, siklamen, nergiz, lale, lilium)topraklarını dikimden önce mantari hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlasam, ne dersiniz?
Sn füsun., Sorunuzu geç gördüm. Toprağı ilaçlayacaksanız ne ile ve neye karşı ilaçlayacağınızı bilmek gerek. Bu nedenle bence ilaçla vs. uğraşmayın derim. Sadece iyi işlenmiş ve DRENAJ ı sağlayın yeter. Yani su birikmesin diktiğiniz soğanların olduğu bölgede. Kolay gelsin.
Merhaba,
İlkbahar çiğdemlerini şimdi diksem olur mu acaba? Silifke'de gündüz sıcaklıklar hala 30 derecenin üstünde. Ve çiğdem tohumlarını ne zaman ekeyim? Soğanlarla aynı zamanda mı?
Benim güz çiğdemlerimden (Sternbergia lutea) biri ve saksıdaki arkadaşları . Çok erkenci çıktılar , İzmire güz daha gelmedi ki ;)
acemifüsun
26-09-2009, 16:38
Sn. kgursan teşekkürler, sulamaya dikkat ediyorum, saksı sabah güneşi alan yerde, çiğdemler topraktan uçlarını göstermeye başladılar:)
Sevgili Volare ne güzel açmışlar:) Benimkiler ne renk açacak merak ediyorum.
ibrahim37
26-09-2009, 16:39
Bu kara çiğdemler buralardada her tarafta boy göstermeye başladılar. Çok güzelde çoğalıyor. Yanlız fazla gölge olan yerleri sevmiyorlar. Hafif güneş gören yerlerde çok daha güzel gelişiyorlar.
Sayın Naiel ilkbahar çiğdemlerimi bende henuz ekmedim önümüzdeki hafta içinde ekmeyi düşünüyorum. Çiğdem tohumlarımıda aynı zamanda ekeceğim. Bizim buralarda sonbahar kendini hissettirmeye başladığı için ekimden sonra bir güzelce sulayıp, canlanmaları için ilk sinyali vermeyi düşünüyorum.
Bence sizde ekmeye başlayabilirsiniz. Çiğdem soğanlarının ve tohumlarının toprak altında daha emin olduklarını düşünüyorum. Havalar çok sıcak ise sulamaya bir iki hafta sonra başlayabilirsiniz.
Benimkileri 2 ay önce ekmiştim , daha doğrusu elimde olan tüm yumru ve soğanları ektim . Drenajı iyi olan bir toprakta çürüme olmamalı diye düşündüm .
Toprakları kurudukça diğer çiçeklerle birlikte suladım .
Sonuç ortada erkenden açtılar , çok güzel kokuyorlar .
Aldığım yerde bu çiğdem soğanları yıllardır hiç yerinden çıkarılmamıştı ,
çürümemişlerdi ama , içiçe sıkış tepiş olmuşlardı , şimdi ferah ferah , kocaman açtılar .
Benim de ekilmeyi bekleyen çiğdemlerim var. Havanın biraz daha serinlemesini bekliyorum. On-onbeş gün sonra, hava iyiden sonbahara dönünce, ekmem iyi olur diye düşünüyorum.
Benim güz çiğdemlerinin üç günlük serüveni:
Cumartesi: 104818
Pazar: 104819
Pazartesi: 104820
Topraktan çıkmayagörsünler bir kere, bana rağmen:p bu kadar hızlı büyüyen bir soğanlı daha görmedim.
Yalnız ne işse benimkilerin yaprakları yok, çıplak çıkıyorlar:) Sevgili kgursan nerde bunların yaprakları:rolleyes:
Nevsune çok derine diktiklerim sizinki gibi yapraksız açtılar.. Biraz yukarıda olanlar yaprak çıkarıyorlar.. Sizinkilerin ekim derinliği nasıl?
Şimdi tam hatırlayamıyorum ama fazla derine dikmedim sanırım. Yalnız iki tanesi hala toprağın üstüne çıkamadılar. Elimle şöyle bir yoklayayım dedim uçları sertleşmiş gibi.
Bir de merak ettim, çiçekler böyle tek tek mi açacak acaba yoksa bir soğandan aynı andan birkaç çiçek birden çıkabilecek mi? Şimdi daha fazla almadığıma pişman oldum. Daha sık dikmek gösteriş açısından daha iyi olacaktı. Neyse gelecek yıla çoğalır belki.
Çok güzel olmuşlar. Çiçek yaprak hepsi tamamlanınca görüntü muhteşem. Ellerinize sağlık.
Bahçedeki bitkiler başka birşey görüldüğü gibi. Biz balkonda saksıda ne yapsak böyle görüntülere ulaşamıyoruz:(
Havanın yeterince serinlediğine karar verip (sabırsızlıktan değil ha;)), çiğdem ve Chionodoxa (Karyıldızı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3419&highlight=chionodoxa) soğanlarını ektim/diktim. (Hangisi doğru?).
Tarihi unutmayım diye buraya not düşeyim dedim.
acemifüsun
05-10-2009, 20:23
Benim güz çiğdemleri 8/8 filizlendi, bir tanesi hariç hepsi açtı, şimdilik bazı soğanlar birden fazla çiçekli:) Benimkiler neden kokmuyor aceba?
Merhaba. Silifke'de henüz çiğdem ekim dönemi gelmedi ama ben İstanbul'a okul için geldiğimden, burada devam ettiriyorum çiğdem sevdamı.
Cevahir Migros'ta çeşit çeşit kış soğanı mevcut. Almak isteyenler kaçırmasın, zamanı geçince hiç kış soğanı getirmiyorlar diye ağlayıp sızlanıyoruz:p
İki paket bahar çiğdemi aldım, biri karışık paket, diğeri krem-sarı çiçekli paket. Saksılara bunları sıkış tepiş ektim. Kuzeydoğuya bakan serin bir odada bakacağım, pencere neredeyse gün boyu sürekli açık. Henüz kalorifer yanmıyor, yanmaya başlayana kadar 2 hafta geçer. Sonrasında ne olacak, Allah kerim..
Bu cins soğanlar çok iri ve etrafı file benzeri kabukla kaplı:
106428
106429
Bu cinslerin ise dışı bildiğimiz soğan kabuğu gibi düz bir kabukla kaplı:
106430
106431
Çiğdem tohumlarımı da ektim. Kapların altı delik değil, üstten fısfısla kontrollü olarak nemlendirmeyi düşünüyorum.
ibrahim37
06-10-2009, 00:16
Sayin Nariel bence çimlendirme için derin kapları tercih etmenizi öneririm. Yani arkadaki kapların daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ayrıca toprağınıza %30 cıvarında kum eklemenizi öneririm.
İyi şanslar!!!
ibrahim37
06-10-2009, 00:29
Geçen hafta bahçedeki çiğdemlerimden birkaç kare.
Geçen sene bir arkadaştan hediye olarak gelmişlerdi.
Sevgili ibrahim37, sizin çiğdemler insanı imrendiriyor.
İlk kez bu yıl yetiştirmeyi deniyorum. Çiğdemler için hazırldığım toprak karışımı bahçe toprağı, torf ve bol miktarda kumdan oluşuyor. Bakalım benimkiler nasıl olacak. :)
ibrahim37
06-10-2009, 22:20
Sayın Defne hn. Çiğdemlerimi beğendiğinize çok sevindim. Belirttiğiniz toprak ölçüleri çiğdemler için çok uygun. İnşallah sizinde çiğdemleriniz çok güzel açar.
Acı çiğdemlerimden bir kaç kare daha..
Colchicum turcicum
Colchicum micranthum
Sayın ibrahim37, çiğdemleriniz ve onlar için hazırladığınız ortam çok güzel. Gübre ya da sıvı besin veriyor musunuz?
ibrahim37
07-10-2009, 19:55
Sayın Nariel görüntüdeki kum ve çakıllar sizi yanıltmasın. Bu çakıl ve kum karışımı sadece saksıların üzerinde 2 cm. Saksıların aralarındaki tüm boşlukların tamamı bunlarla dolu. Hatta bir miktar daha küçük boyda kayalar kullanarak saksıların etraflarını tamamen kapatıp dekore etmeyi düşünüyorum. Ancak saksılarımın içi orman toprağı ve bir miktar kum karışımı ile dolu. Ayrıca benim saksılarımın tamamı çok ince delikli file şeklinde. Kökler saksıdan dışarıya çıkarken dışardan içeriye en ufak bir böcek bile giremiyor.
Herhangi bir kimyasal gübre kullanmıyorum. Geçen sene iki kez spreyle organik sıvı gübre çiçekler geçtikten sonra yapraklarına sıktım. Faydası oldumu derseniz bilemiyorum ancak herhangi bir zararını görmedim. Bende organik gübre kullanmayı düşünüyorum.
Deneme yanılma en iyisini bulmaya çalışıyorum!!
İbrahim Bey çok güzeller. Çakıl taşlarının arasından çıkmış gibi bir görüntü oluşturmuşsunuz, ellerinize sağlık.
Kampüsümdeki güz çiğdemleri neden hala çıkmadı acaba diyordum. Geçen gece sabaha kadar yağan yağmur ve çakan şimşeklerden sonra çiğdem tarlam nihayet canlandı;) Fotoğraflarını çekip, biraz da çiçeklerinden topladım. Kitap arasında kurutacağım..
Zer0cool
22-10-2009, 16:35
İlk olarak merhaba ben buraya yeni üye oldum ve bu benim ilk mesajım :) . Bu mesajda kafama takılan bir soruyu soracağım çiğdem soğanlarını ters mi düz mü ektiğimi bi türlü anlayamadım ve 2-3 kez internetten baktım kimi yerde ters kimi yerde düz ben sivri tarafı yukarı gelecek şekilde diktim çoğu yerde öyle diyor ama bu fotoğrafı anlayamıyorumhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Crocus-angustifolius.jpg fotoğrafta gördüğünüz gibi kök salan tarafı aşşağı doğru yani sivri ucu (ya da en azından öyle görünüyor ) neyse lafı fazla uzatmadan yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
ibrahim37
23-10-2009, 18:58
Sayın Zer0cool sizin yaptığınız doğru ve bu fotoğraftada doğru gözüküyor. Yanlız sizin dikkat etmediğiniz kökler sivri tarafından değil düz veya çukur tarafından çıkar.
Sayın Nariel çiğdem fotoğrafları için çok teşekürler. Anlaşılan araziye çıkma zamanı gelmiş. Şimdi içim kıpır kıpır etmeye başladı :)
Zer0cool
23-10-2009, 20:47
Evet şimdi siz söyleyince fark ettim teşekkür ederim bu arada bir soğanı gereğinden az derinliğe ekmek fark edermi (mesela 15 cm diyor sümbüle fakat 8-9 cm e ektim) :)
acemifüsun
24-10-2009, 23:48
Sayın ZerOcool soğanların ayrı ayrı dikim derinliği var, ilgili başlıklarda bu bilgileri bulabilirsiniz:)
Zer0cool
25-10-2009, 10:28
Evet fakat benim sorduğum şey farklı benim sorduğum şey derinlik birkaç santimde olsa fark edermi :)
acemifüsun
25-10-2009, 20:25
Bir kaç santimle pek bir sorun olacağını sanmıyorum, en iyi bilgileri hocalarımızda alırsınız.
Benim tüm soğanlar ( 10 tane idi) filizlendi , çiçek verdi, yeşil yaprak vermeye devam ediyor. İlk kez çiğdem yetiştirdiğim için görünümü dekoratif olmadı. İnce, uzun bir saksıya aralıklarla dikmiştim. Seneye yuvarlak saksıya, daha sık olarak dikeceğim.
Merak ettiğim konu ise her soğan bir çiçek verip, çiçek sezonunu kapatır mı ?
Çiğdem tohumlarımı da ektim. Kapların altı delik değil, üstten fısfısla kontrollü olarak nemlendirmeyi düşünüyorum.
Çok yanlış:( Fazla su alttan çıkmayan kab da birşey yetişmez. Köklenir ama kökleri çürür. Fısfıs sulama her zaman yetmez.
Evet fakat benim sorduğum şey farklı benim sorduğum şey derinlik birkaç santimde olsa fark edermi :)
Sn zerocool., o kadar farketmez. Derinlik hesabları milimetrik yapılmaz ama kökleri oluşunca durgun suda kalmasın, yani verilen sulama suyunun fazlası mutlaka aksın (Drenaj). Kolay gelsin.
Zer0cool
26-10-2009, 12:01
Teşekkür ederim Sn Kgursan ve Sn acemifusun
hocam100 benim çiğdemler dışarıda ve çıkmaya başladılar .. hava iyi şu anda acaba soğuklandılarmı yoksa kışın don olacak çıkan kısımlarda donmaz mı
hocam100
07-11-2009, 07:44
Akon korkmayın soğuktan donmaz.
Sayın hocam100,
Çiğdemlerim çiçek açtı ve çiçekleri soldu ancak bol bol yaprak vermeye devam ediyor. Bir daha çiçek açacaklar mı? Ya da sulamayı azaltıp yaprakların kurumasını mı beklemeliyim?
İxia'lar da filizlenmeye başladı :)
Sayın hocam100,
Çiğdemlerim çiçek açtı ve çiçekleri soldu ancak bol bol yaprak vermeye devam ediyor. Bir daha çiçek açacaklar mı? Ya da sulamayı azaltıp yaprakların kurumasını mı beklemeliyim?
İxia'lar da filizlenmeye başladı :)
Sn maki 01., Bazı soğanlı çiçeklerde çiçekler önce açar. Sonra yapraklar gelişir, yapraklar besin yaparak yeni soğanı ve yeni soğanın içinde oluşacak olan gelecek yılın çiçek taslağını hazırlar ve besler.
Bu nedenle normal bakımını yapıp yapraklar kendiliğinden sararmaya başlayıncaya kadar susuz bırakmayın. Yapraklar sararmaya başlayınca suyunu kesin. Kolay gelsin.
Güz çiğdemlerimi topraktan çıkarmamayı düşünüyordum ama sabah bir de baktım 3 tanesi yavru vermiş. Şimdi ne yapacağıma karar veremedim. Yaprakları solunca çıkarıp ayırayım mı yoksa bu şekilde bırakayım mı?
merhaba arkadaşlar,
Bu tarz süs bitkilerini nereden alabiliriz,bende yetiştirmek istiyorum birçoğunu fakat nereden temin edebileceğimi bilmiyorum
yardımcı olabilirseniz sevinirim
sevgiler,
hocam100
19-11-2009, 15:09
Sitemizin satış kısmına uğramanızı öneririm bir çok ilanlar var orada.Bu kısım ise bilgilendirme amaçlı bölümüdür.
Sitemizin satış kısmına uğramanızı öneririm bir çok ilanlar var orada.Bu kısım ise bilgilendirme amaçlı bölümüdür.
uyarınız için teşekkürler
Salih Kanoğlu
22-11-2009, 20:11
Teşekkür ederim Sn Kgursan ve Sn acemifusun
Merhabalar,
Soğan dikimi yaparken eğer dikim derinliğini bilmiyorsanız,
gerçekten söylüyorum önemli değildir.
Sadece soğan seviyesine kadar toprakla doldursanız bile yeterlidir. yani soğanın büyüklüğü kadar bir çukur açıp soğanı dikin ve üzerini toprakla kapatın.
Soğan hangi derinliği istiyorsa kendini o derinliğe indirecektir.
Çünkü eğer soğan yüzeysel toprak seviyesi istiyorsa ve eğer siz o soğanı derine dikerseniz o soğan çürür.
Ama yüzeysel dikerseniz, soğan istediği derinliğe kendisini indirecek, derin istiyorsa derine gidecek, yüzeyde kalmak istiyorsa yüzeyde kalacaktır.
burda tek istisna cyclamen yumrularında ortaya çıkar, onları dikerken yaprakların ve çiçeklerin çıkacağı üst sürgün bölümü toprak seviyesinin 1-2 cm dışında olmalıdır.
İyi çalışmalar.
Zer0cool
23-11-2009, 17:00
Teşekkürler yardımlar için :)
Bir ay boyunca bekledim tam 1 ay oldu ama hala toprağın altında :( tabii ki ben çiçek açmasından bahsetmiyorum daha çok erken fakat toprak yüzeyine çıkmadı acaba çürüdümü çoğu zaman suyu fazla veriyorum (drenajdan su akmadığında az su koyduğumu düşünüp akana kadar dolduruyorum) ama drenajdan akıp gitsede çürüyebilir mi?
Elimdeki mor çiğdem soğanlarını birazdan ekeceğim. :) çok harika bir çiçek dağlarda yabani formlarıda var.
Güz çiğdemlerimi topraktan çıkarmamayı düşünüyordum ama sabah bir de baktım 3 tanesi yavru vermiş. Şimdi ne yapacağıma karar veremedim. Yaprakları solunca çıkarıp ayırayım mı yoksa bu şekilde bırakayım mı?
Bana kalırsa, yaprakları sararıncaya kadar azar azar sulayın, soğanlar irileşir. Yavruları da irilesir. Bu sene Anası-kuzusu bir arada kalsın seneye dağıtın derim. Saygılarımla.
10 cmlik bir saksıya ekmiştim 2 küçük soğan . 1 haftadır içeriye aldım bu haldeler şimdi. acma ihtimalleri var mı sizce?
http://img23.imageshack.us/img23/9804/010110152559.jpg (http://img23.imageshack.us/i/010110152559.jpg/)
Bana kalırsa, yaprakları sararıncaya kadar azar azar sulayın, soğanlar irileşir. Yavruları da irilesir. Bu sene Anası-kuzusu bir arada kalsın seneye dağıtın derim. Saygılarımla.
Sevgili kgursan, benim sternbergiaların yaprakları aynı yağmur ormanlarındaki bitkiler gibi azmanlaştılar.
120887
Onlar büyüdükçe ben de sulamaya ve arada az da olsa gübre şerbeti vermeye devam ediyorum. İyi mi yapıyorum dersiniz?
Benim de bahar çiğdemlerimin bol yaprakları çıktı, bakalım baharda açacak mı?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120896&d=1262769256
alibabaa
06-01-2010, 19:38
İzmir de dağlarda çok bol bulunan bir tür oldukları yerde daha güzeller o yüzden daha hiç soğan almıyorum doğadan.
emin olmamakla beraber sanırım bu bitki bir açıciğdem sayın alibabaa
alibabaa
07-01-2010, 22:49
ben de öyle biliyorum gerçekte çok daha güzeller cep tel ile çektiğimden gerçek güzelliği tam çıkmamış
Bahar çiğdemlerimden biri açtı;) Çiçek boyutu çok küçük (işaret parmağı tırnağı kadar), sanırım bunun sebebi soğanların leblebi kadar olması. Yazın topraktan çıkarıp gazete kağıdı içinde saklamıştım yeniden ekene kadar, o sırada iyice küçülmüş soğanlar. Acaba yazın topraktan çıkarmayıp ara ara sulamaya devam etsem soğanların gelişmesini sağlayabilir miyim?
ibrahim37
14-01-2010, 00:34
Sayın nariel hadi gözün aydın! çiğdemlerin açmış. Bir tanesi daha açacak. Çiçeklerin antherleri siyah ise hitit çiğdemi. 'Crocus reticulatus supsp. hittiticus'
Soğanların leblebi kadar küçük olası ilk senesi olduğu içindir. İlk sene soğanları canlı tutmak bile büyük başarıdır. Eğer saksınız yeteri kadar güneş alıyorsa seneye soğanların en az fındık kadar olur ve hepside çiçek açar. İmkanın varsa tam gün güneş alan bir köşeye yerleştir böylece soğanlarıda daha iyi gelişir.
Yaz süresi boyunca ise elbette soğanlar toprak içinde daha güvenlidirler. Saksıyı bu kezde gölge bir köşede rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Lonicera
15-01-2010, 13:29
Sn kgursan' dan almış olduğum çiğdemlerden biri 4 gün önce açtı. Bazen kapanıyor bazen açılıyor. Diğerleri de yolda:)
k_donmez
01-02-2010, 10:32
25 tane kadar crocusu sonbaharda toprağa bırakmıştım. Bugünlerde, Ankara'daki kar ve soğuğa rağmen görünmeye başladılar.:D
k_donmez
11-02-2010, 20:43
Ankara Çayyolu Tekzen'de küçük saksılarda 6 adet soğanlı Crocus satışı var. Çeşitli renklerde ve 1.90 TL. fiyatlı. Birkaç santim topraktan çıkmış durumda ve yakında çiçeklenecek durumdalar. Aynı yerde Nergis ve Sümbüllerde gördüm. Hepsi çok güzeller. Benim topraktakilerde nazenin bir biçimde uzamaya devam ediyorlar. İki renk çiçek bekliyorum. Bakalım ne zaman görünecekler.
ibrahim37
13-02-2010, 16:22
Dün bahçeye gidip çiğdemlerime baktım birçoğu açmıştı. Yağan yağmurlar çoğunu harab etmişti ardından bir kaç saatliğine güneş görününce bir çoğu tekrar çiçeklerini göstermeye başladı. Bazılarınıda sizlerle paylaşmak istedim.
ibrahim37
13-02-2010, 16:28
Bu arada tohumdan çiğdem eken arkadaşların tohumları ne durumda!
Benim ağustos sonunda ektiklerim çimlenmeye başlamışlar bile. Ancak türlere göre çimlenme oranlarında farklılıklar var!!
Fotoğrafları yeniden boyutlandırmak biraz zaman alıyor diğer çekimlerimide fırsat buldukça ekleyeceğim.
k_donmez
13-02-2010, 16:59
Sayın İbrahim37
Çiğdemler harika açmışlar. Kutlarım. Soğanlar kaç yıllık.
Fotoğrafları yeniden boyutlandırmak biraz zaman alıyor diğer çekimlerimide fırsat buldukça ekleyeceğim.
Bahar geliyor, çiğdem çeşitlerinizle gözüümüz gönlümüz doyacak yine.
İbrahim bey paint'le boyutlandırmayı denediniz mi? Diğer programlara göre çok daha basit. Ben uzun süre "faststone resizer" programıyla uğraştım durdum. Birgün bir arkadaş "paint" programını önerince denedim çok memnunum. İki saniyede halloluyor.
Merhaba,
Benim çiğdemlerim de açmak üzere. Ah şu kargalar, bir rahat bıraksa... Soganları çekip köklerini koparıyorlar. Çimlerin arasındaki solucanlara pike dalış yapıyorlar. Ve önlerine gelen çiğdem ve kardelenleri topraktan çıkarıyorlar. Kardelenleri yemezken , çiğdemlerin soğanlarını yarıdan fazlasını yemiş oluyorlar. Banada bu soğanları üzüntüyle toplamak kalıyor.
çiğdemler çok güzelde ömürleri çok az ya 2-3 gün sonra hemen soluyorlar
ibrahim37
18-02-2010, 15:42
Çiğdem çiçeklerinin ömürleri azda olsa benim için sorun değil. Her güneş çıktığında sürekli yenileri açıyor neredeyse bütün kış bahçede birşeyler görmek mümkün. Geçen hafta çektiğim bırkaç kareyi sizlerle paylaşmak istiyorum
ilk ikisi C. biflorus subsp. adamii (2 farklı formu)
diğerleri C. biflorus subsp. biflorus (3 farklı formda)
Marketten alıp ektiğim soğanlardan sadece biri çiçek açtı. Aslında bu bile imkansızı başardı bence çünkü ekildiklerinden itibaren çok sıcak, kaloriferli bir odadalar. Diğerleri de açacak mı acaba diye heyecanla bekliyorum.
İşte sırayla en taze ve yaşlanmış hali:
k_donmez
19-02-2010, 15:34
Bugün ilk tomurcuğu gördüm. Yarına açmış olacağını düşünüyorum. İlk çiçek çok güzel sarı tonda oldu.
Bu akşam ben de tekzendeki saksılardan aldım. Balkona pencere mermerinin üzerine koydum. Sizlerin çiğdemleri pek güzel açmış, darısı başıma diyeyim.
Goncagül
28-02-2010, 21:12
Çiğdemlerim açtı. Beyaz olanın duruşu çok hoş.
Eser İlhan
02-03-2010, 13:26
Geçen yıl da bahçeye çiğdem soğanları dikmiştim ama onlar çok küçük açtılardı. Bu sene Bauhaus'tan aldığım soğanlardan çok iri, nerdeyse lale boyutlarında çiğdemlerim oldu :))
Bugün bahçeye gittiğimde bir sürprizle karşılaştım. Çimlerin içinde de (diktiğimi unuttuğum) çiğdemler açmış...
Ne kadar sevindiğimi tahmin edebilirsiniz..
Yanımda saadece cep telefonu olduğundan resimler kalitesiz oldu, ama yine de sizlerle paylaşmadan edemedim.
k_donmez
07-03-2010, 14:10
Çiğdemler çiçeklendi ve bütün güzellikleri ile arzı endam ediyorlar. Bir çeşidi farklı yapraklı ve çiçeği de daha farklı gelişiyor.
Güngör Salman
07-03-2010, 15:10
Çiğdemler çiçeklendi ve bütün güzellikleri ile arzı endam ediyorlar. Bir çeşidi farklı yapraklı ve çiçeği de daha farklı gelişiyor.
farklı ve çiçeği çok değişik derken sanırım muscari'yi kasdettiniz.
k_donmez
07-03-2010, 15:19
Sayın Güngör Salman,
Muscari'yi hiç görmemiştim. Bu bitkiyi de çiğdemlerle birlikte aldım. Çiğdem olduğunu düşünüyordum. Muscari ise bu güzel bir haber. Artık bir de muscarim var.
Bunlar da benimkiler. Bahçede bu sene çok çalışma olacağından taşınabilir olmaları için tüm soğanlıları kasalara ektim.
Beyaz ve mor beyaz çiğdemleri geçen sene sökmeyi unutmuşum. Onlar yerde çıktılar.
benim saksıdaki çiğdem açtılar soldular . şimdi yapraklarıda soldu. bende soğanları çıkardım. iyi yapmış mıyım?
Burada doğal olarak beyaz çiçekli türü yetişiyor, öbek öbek çimlerin arasından fırlıyorlar;)
ibrahim37
14-03-2010, 15:24
Burada doğal olarak beyaz çiçekli türü yetişiyor, öbek öbek çimlerin arasından fırlıyorlar;)
Bir kare ekleyebilirseniz bizde bir miktar keyiflenirdik!!!
Bende de 20 kadar çiğdem soğanı var şimdi ekersem çıkarmı yoksa geç mi kaldım.
k_donmez
10-04-2010, 23:56
Sayın Utkuyz
Ekimi için çok çok geç ancak soğanlarınızı korumak için aşağıdaki başlığı bir inceleyin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10833
Seneye ekerim o zaman. Teşekkürler.
Arkadaşlar hepinize merhabalar! Hepinizinde bildiği gibi çiçek merakı bir başladı mı artık bu heyecanın önüne kimse geçemiyor. Ben bu yılbaşında marketten saksıda çimlenmiş şekilde çiğdem soğanları almıştım. Ve çok güzel açtılar. Daha dün üzerinde bir tomurcuk gördüm ve içini açıp baktığımda tohumlar gördüm. Hemen hava almayacak bir kaba koydum. Benim bu tohumları hangi ayda toprağa ekmem gerekir? Çiğdem soğanlarının topraktan çıkarılması gereklimidir? Ve çıkarılacaksa nasıl muhafaza etmeliyim? Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olacağım.Ayrıca bende balkonumda yetiştidiğim çiçeklerin resimlerini biriktiyorum en yakın zamanda yükleyeceğim. Şimdiden teşekkürler...
ibrahim37
03-05-2010, 13:32
Sayın gazania aramıza hoş geldiniz. Genelden marketten satın aldığımız çiğdemler tohum tutmaz demek oluyor ki şanslısınız. Benim marketten satın aldığım iki tür çiğdemim var 5-6 seneden beri içlerin biri ilk kez bu sene tohum tutmuş.
Bende geçen hafta tohumlarımı toplamıştım. Ben genellikle yapraklar sararmaya başlayınca tam olgunlaşmadan tohumları bir peçete kağıdının içine toplayıp kendi halinde kurumasını bekliyorum. Sizde bu şekilde herhangi bir çekmecede muhafaza edebilirsiniz. veya biraz kuru kumla karıştırıp bir kese kağıdında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Yanlız hava almayacak küçük bir kaba koymanız doğru olmaz. Aksi halde fazla nemden dolayı küflenip çürüyebilirler.
Ekme konusunda ise; sonbaharda ekebileceğiniz gibi hemen şimdide ekebilirsiniz. (hemen ekerseniz su dökmeyin tohumları kendi haline bırak 4-5 cm derinlik yeterli) Ben ağustos ayında yağmurlar başlamadan önce ekiyorum. Herhangi bir sorun çıkmadan hepsi şubat ayında çıkmaya başlıyorlar.
Soğanlara gelince toprakta iseler ve bulundukları yeri sık sık sulamıyorsanız hiç ellemeden kalabilir ve hatta bir kaç kez sulansa bile sorun olmaz. Veya soğanlarınız toprak saksıda ise sadece daha gölge bir yere alırsanız iyi olur ancak sürekli güneş alan bir noktada kalırsa toprak yüzeyine 3 cm. cıvarında ince taştan veya kumkan malç yapmak faydalı olur. Plastik saksılarda ise durum daha zor. Yazın sulama yapılır veya herhangi bir yağmurda saksıya su girerse çürüme kaçınılmaz. Yapraklar tamamen kuruduktan sonra hiç güneş almayan bir köşeye koyarsanız sorun çıkmayabilir. Ancak bu durumda güneş gördüğü sürece serinde olması gereken soğanlar tam aksine plastik saksılar içinde terleyip çürüyebilir.
Birde soğanları tamamen topraktan çıkararak muhafaza etmek mümkün. Ancak bu daha zor bir yol ortamın havasını ve nemini kontrol etmek gerekir. Bazen soğanlar çok fazla kuruyup küçülüyor veya gelecek yıl çiçek açmıyor.
Sayın İbrahim37 öncelikle hoşbulduk diyorum ve cevabınız için size çok teşekkür ediyorum. Dediklerinizi uygulayacağım.
İbrahim bey,
Kullandığınız delikli saksıları nereden bulabilirim.
Crocusları ekebileceğimiz toprağı nasıl hazırlıyorsunuz?
Son sorumda,Çiğdem soğanlarını nasıl edinebilirim.
Saygılar,
İsmet
Gelecek hafta İzmir'e geleceğim Sayın İbrahim37 den öğrendiğim kadarıyla Spil dağının 1000m yükseltisinde iki adet crocus türü bulunmaktaymış.
Spile çıkmak ve inmek için 6-8 saat harcayabilirm.
Sorun;Manisayı ve SPİL dağını hiç bilmemem,bana yol gösterecek veya rehberlik edecek veya benle birlikte çıkıp inebilecek bir doğaseverin yardımına ihtiyacım var.
İzmir de oturan Crocus sever dostların yardımına ihtiyacım var..
Saygılarımla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.