View Full Version : Çiğdem (Crocus)
Dağdaki çiğdemleri bu mevsimde nasıl bulmayı planlıyorsunuz sayın galanth?
Sayın Kharel,
Ben bu konuda tecrübeli değilim.
Sayın İbrahim37, bu aylarda dağ zirvelerinde crocus' ların tohum verebildiklerini söyledi.
Ama 1.000 m yukarı çıkıp ,çıplak kayalık zemine bakmalıymışız.
Tek başıma,biraz endişe ediyorum,.O sebeple Spil dağı için bir yandaş arıyorum
Saygılar,
ibrahim37
01-07-2010, 07:12
Sayın galant sadece bu iş için Spil'e çıkmak pek mantıklı değil. Doğa gezilerinden hoşlanıyorsanız bir zirve yapar dönersiniz. Ben mesela Altınolukta denize girdiğim plajın hemen gerisinde bile bazı allium türlerine rastladım. Ben şahsen doğa gezilerine bayılırım ve rastladığım her bitkiyi incelemeyi severim. Bir şey bulup bulmamak pek önemli değil!
Orkun Kırcı
01-12-2010, 18:56
Zeytinliğimizde geçen haftasonu çektiğim birkaç fotoyu ekliyorum. Tahminimce bunlar bir çeşit çiğdem. Aynı yerde bolca salep orkidesi ve az miktarda da daha büyük bir orkide türü yetişmekte.
ibrahim37
03-12-2010, 19:45
Orkun bey bunlar yırtık çiğdem. 'Merendera attica' Antalya ve Muğla taraflarında sonbaharda (Ekim, Kasım, Aralık) açmasına rağmen denizden uzak iç Ege ve iç Anadolu'da şubat martta açıyor. Çok ilginç benim bahçedeki tür doğada şubatta açmasına karşılık İstanbul şartalarında şu anda açıyorlar.
Bende iki gün önce fotoğrafını çekmiştim.
ibrahim37
03-12-2010, 20:28
Aynı durumda bir de çiğdem fotoğrafı ekliyorum. Doğal koşullarda (Orta torosların güneyinde) Şubatta çiçeklenen bu çiğdem benim bahçe koşullarında şu anda çiçek açmış durumda. Bu fotoğraflarıda iki gün önce çektim.
Crocus reticulatus subsp hittiticus / Hitit çiğdemi
Sayın Nariel'e bu vesileyle teşekkürler!...
Uzun saksıya ektiğim çiğdemlerim kendini gösterdi inşallah çiçeklerini de görürüm..
ibrahim37
08-01-2011, 00:21
Çiğdemleri doğada genellikle dağınık birerli veya ikişerli olarak görüyoruz. Bende genelde türünü ön planda tuttuğumdan daha çok bu şekilde fotoğraflıyorum fakat bu çiğdemlerin bir çoğu kültüre alındıktan sonra bol miktarda çiçek açıyorlar.
Bir kaç karede bu şekilde eklemek istiyorum.
Crocus graveolens
Sevgili ibrahim37, bu çiğdemlere bu kadar iyi baktığınız için teşekkür ediyorum. Sizin gibi yeri ve ortam koşulları müsait olan kişiler bunları bu şekilde kültüre alsa, endemik bitkilerimizin korunması adına daha çok yol katedileceğini düşünüyorum. Bir türü korumak, ona bulunduğu yerde ellememek değil, çoğaltıp yaymaktır.
Size katılıyorum ne de olsa kültüre alınan türler doğanın zor koşulları olmadan çok daha iyi gelişiyorlar
Toroslarda bu yıl görüntülediğim çiğdemler. Çok uğraşmama rağmen fotoğrafların çoğunu net çekemedim, flaş kullanmayı denedim ama yine de net görüntü alamadım.
Devamı da bunlar. Net olmayanlar var ama belki türü farklıdır diye yüklüyorum.
Yakın boş arsalardan açan çiğdemlerden söküp bahçeye diktim. Bir aydır çiçekleri üstünde, yeni çiçekler de açıyorlar.
ibrahim37
06-02-2011, 15:50
Sayın nariel hava açık olmadığı zaman benimde fotoğraflarım bu şekilde bulanık çıkıyor. Bunların hepsi aynı türden.
Crocus reticulatus subsp. hittiticus / Hitit çiğdemi paylaşım için çok teşekkür ederim.
Aslında ülkemizde bitkiler genel yayılış gösterirler, Birçokları da bulunduğu yöreye göre forum farklılığı gösterebilir.
Mesela nemrut dağındaki bir bitki (sığırdili) taşların arasına sığınırken, aynı bitkiyi marmariste bir metre bıyunda gördüm. Uludağda ki mavi çiçekli bir sümbül türü (arap sümbülü-Muscari negletum) misafirhanenin tablolarını süslerken oysa aynı bitki baharda bizim evin çevresinde de bitiyor.
Çiğdemleri yarın yüklemeye çalışırım.
ibrahim37
06-02-2011, 18:37
Sayın nariçi söylediklerinize genel olarak bende katılıyorum. Neredeyse bütün bitkiler lokasyonlar değiştikçe formlarındada bazı değişiklikler görülüyor. Yani şöyle diyelim dünyada insanların var olduğundan günümüze kadar 110 milyar civarında insan gelip geçmiş. Yakından incelersek birbirine tıpatıp benzeyen 2 insan bulunmaz. Bitkilerde bu şekildedir. İyi incelendiğinde hepsinin aralarında bazı farklılıklar görülmektedir. Sadece aynı soğandan üretilen yavrular tıpatıp aynı özellikleri gösterir.
Çiğdem soğanlarınızı sabırsızca bekleyeceğim:)
Otsular daha yaygın ve genel dağılım gösterirler de odunsu çalılar ve ağaçlar daha özel yayılış alanlarında bulunuyor. Onların belirli dağılım zonları var.
ibrahim37
06-02-2011, 21:04
Soğanlılarda çok özel dağılım gösteriyor. Özellikle çiğdemler tohumları daha ağır olduğundan rüzgarla dağılma imkanı yok. Ayrıca soğanlardanda yayılım gösterdiği için çeşitlenme çok fazla. Mesela size aşağıda iki kare ekliyorum. Her ikiside aynı türe ait olmasına rağmen biri tamamen lekesiz ve bej renginde diğeri ise mavi gri noktalı bir yapıdadır. Bu iki lokasyon arasında 50 km. bile yok ama inanılmaz bir değişim gösteriyor!
Mükemmel resimler. Gerçekten hangi tür olduğunu tanımlamak çok zor böyle tür içi varyasyonlar da varken.
Balkonumdaki çiğdemler nihayet yapraklanmış. Saksılar bomboştu, uzun süredir çıkmayınca öldüler sanmıştım. Ancak çiçek yok; oysa dağda yetişen aynı türden olanlar şu an çiçekli.
191771
Bu da limon fidanımın dibinde çıkan bir çiğdem. Nasıl oraya geldiğini bilmiyorum, kayıp olan bir tür çiğdemimin bu olmasını ümid ediyorum. Lakin nasıl burada çıktığı konusunda hiçbir fikir yürütemiyorum. Bunda da çiçek yok, şu mevsimde bir kürekle başka saksıya geçirsem uygun olur mu acaba?
191772
Köklere zarar vermeden yapabilirseniz birşey olmaz. Bu arda çiçek açamayacak kadar küçükler gibi geldi bana.
Aslında bu soğanlar 2 yıl önce çiçeklilerdi. Sonra iyice küçüldüler, ne kadar besin versem de büyümediler. Ve iklimi sevmediklerinden, çiçek açmıyorlar.
çiğdem soğanları her yıl kendini yeniler. hiçbir zaman bir önceki yılla sonraki yılın soğanı aynı değildir. eski soğan yeni olanlara besinini aktarır. bazı durumlarda fazla yeni soğan oluşur ve çiçek açamayacak ufak soğanlar ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. tabi sayın ibrahim37 daha doğru bilgi verebilir bu konuda.
ibrahim37
11-02-2011, 01:48
Sayın nariel sanırım sizin çiğdemlerin soğanları yeterince gelişmemiş görünüyor. Belkide bu sene açmayacaklar. Sebebi konusunda bir şey söylemek biraz zor ancak bu çiğdemler bir karasal iklim bitkisidir. Silifke gibi kışın hiç olmadığı yerlerde bunları yetiştirmek biraz zor. Bence bitkilerin yapraklı olduğu dönemde sulamayı biraz arttırın ve bitkileri daha fazla güneş gören bir noktaya konumlandırın yazında güneşten uzak bir yere koyun. Bu duruma yardımcı olması için ben genellikle taprak saksıları ve toprağın üzerine 2 cm civarında ince kırılmış mıcır taşları öneriyorum.
Yani en etkili yol doğayı taklit etmekten geçiyor. Bitkinin doğal ortamda yazı ve kışı nasıl geçirdiğine bakmak gerekiyor.
Yani benimde doğu karadeniden gelen bazı çiğdemlerim doğru düzgün bir türlü çiçek açmıyor. Ancak yinede büyük bir çoğunluğu gayet güzel çiçek açıyor. Benim şansım ise kısada olsa bahçemin bulunduğu yerde azıcık kış yaşanmakta.
Albino bir çiğdemin fotoğrafını ekliyorum. Tek bir soğan olarak bahçeye ekmiştim. (zaten albinolarda ikincisi yoktur) bu yıl 4. çiçek açışı gayet çok güzel çoğalıyor!!!
Benim çiğdemlerim de açmadı. Dört gözle bekliyordum ama soğan gibi yaprakları uzadı kaldı.
Seneye açarlarmı acaba? Ya da açmaları için yapabileceğim birşey varmı?
İki kez çiçek açan bitkiler için sıvı gübre verdim şimdiye kadar...
ibrahim37
11-02-2011, 14:09
Sayın livadi çiğdemlerinizi tam olarak nerede ve nasıl yetiştirdiğinizden biraz bahsederseniz belki nedenlerini anlayabiliriz!
Belki fotoğrafta ekleyebilirsiniz!
Yaklaşık aralık ayı başlarında, torf, bahçe toprağı ve dere kumu karışımı ile oluşturduğum saksı harcına ekim yaptım .Saksılar ilk günden beri balkonda duruyorlar. Çİğdemler çok da çabuk çimlendiler ama öyle kalakaldılar.
Fotoğraf şu anda elimde yok ama çekip eklemeye çalışırım.
İlginiz için çok teşekkürler...
Bahçemde çiğdemler açmaya başladı. Yine her zamanki gibi sarı çiğdemler ilk önce açmaya başladı.
ligustrum
13-02-2011, 17:01
Bu gün bir bahçede budama yapıyordum.
Güllerin altına ekilmiş olan " çiğdem"lerin üzerine basmak zorunda kaldım.
İyi ki toprak tavlı, pek etkilenmediler.
Siz siz olun; Çiğdem soğanlarını dikerken yerinin uygunluğunu hesap edin.
Budama ya ve çapalama ya engel olmayacak şekilde uygun bir yer olsun.
Bu da benim çiğdemim. Soğanlarını birkaç ay önce saksıya dikmiştim. Açmaya başladılar. İlk defa yetiştiriyorum. Zahmetsiz ve güzel bir çiçek.
192498
bettyycim
16-02-2011, 08:57
Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.
ligustrum
16-02-2011, 10:28
Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.
sayın bettyycim:
1-Kuş kovar düzeneği hazırlayalım. "Bostan korkuluğu" "Eski CD, şişirilmiş balon, eski kaset bantları gibi hafif rüzgarda hareket eden nesneler asalım.
2-Ara ara "teneke çalalım"
3-Köpeğiniz varsa! karga, tekrar bahçeye geldiğinde " tut tut" şeklinde komut verirsek; köpek o kargaları bahçeye sokmaz.
ibrahim37
22-02-2011, 14:42
Çiğdemlerimin hepsi çok güzel açmışlar! İlgilenen arkadaşlar için fotoğraflarımdan bir kaç kare ekliyorum.
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=18096
C. olivieri olivieri x 2
C. x paulinea
C. candidus
C. biflorus pulchricolor
C. biflorus biflorus
C. abantensis
ibrahim37
22-02-2011, 14:44
C. biflorus biflorus
C. abantensis
Teşekkürler, bunlar nasıl güzelliktir. Rica etsem çiğdemleri yetiştirdiğiniz mekanın uzaktan genel görünümünü de gösterebilir misiniz? Bunlar için özel bir yer mi hazırladınız?(Toprak harcı, ışık durumu vb gibi).
...
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=18096
...
Sayın ibrahim37, çiğdemleriniz çok güzel. Ayrıca çok güzel bir katalog çalışması olmuş.
ligustrum
22-02-2011, 20:12
Sayın İbrahim37
Baharın ilk çiçekleri "çiğdem"ler ne güzel.
Çiğdemdeki " arı " daha da (duble) güzel.
Aa. Benim güzel arıcığım;
Çiğdemlerden aldığın nektar senin olsun,
topladığın polenin yarısı senin yarısı benim olsun.
Günlük bir diremi bana yeter,
kalanı kim isterse, onun ola.
Taze poleni kim bula,
Hayat boyu dik dura.
ibrahim37
22-02-2011, 20:28
Sayın Nariel bende zaten bu konuda daha geniş bilgi vermeyi düşünüyordum. Bu vesile ile konuya elimden geldiğince değinmeye çalışayım.
Toprak seçimim daha çok kumlu iyi geçirgen bir toprak kullanıyorum. Bazende zenginleştirmek için etraftaki orman altlarından humuslu toprak getirip karışıma ilave ediyorum. Yapışkan, killi geçirgen olmayan ve fazla gübreli toprakların uygun olmadığını düşünüyorum.
Şu an için iki boyda 13cm ve 22 cm. çapında iki boyda plastik file saksı kullanıyorum. Bazende geçici olarak ne bulursam onun içine ekiyorum.
İlk olarak saksıların fotoğrafını ekliyorum.
ibrahim37
22-02-2011, 20:33
Kullandığım plastik file saksılar küçük görünsede bitkilerin kökleri ihtiyaç duyarsa deliklerden dışarı ve yanlara doğru uzayıp gidiyor. Netice itibari ile saksının boyu pek birşey farketmez.
ibrahim37
22-02-2011, 20:53
Bahçenin en yüksek kesimine bordür taşları ile çevrili iki adet (200 + 200 saksı sığacak şekilde) özel ocak yaptım. Köstebeklerden korkuya ocaklarımın altını bile iki parmak kalınlığında ince betonla kapladım. Sadece belli noktalara delikler açtın ayrıca bordürlerin arasını özellikle suyun gitmesi için tamamen kapatmadım. Saksıları yerleştirmeden önce ocakların zeminine 3-4 parmak gibi humuslu birazda mıcır karışımı bir toprak serdim. Üzerinede saksılarımı aralarında boşluk kalacak şekilde dizdim. Saksıları dizdikten sonrada aralarını kum ve mıcırlarla iyice doldurdum. Dekorasyon maksatlıda aralara biraz büyük taşlar yerleştirdim. Özellikle tüm yüzeyide ayrıca ince mıcırla kapladım. Özellikle saksı ağızlarını özenle aynı ayarda tutmaya çalıştım.
Bunu anlatan bir kaç fotoğrafta ekliyorum.
ibrahim37
22-02-2011, 21:04
Birde ocakların son halindende bir kaç kare eklemek istiyorum. Şu anlık 400 saksı rahatlıkla sığıyor duruma göre gerekirse bir 400 lük daha genişletebilirim.
Ancak öncelikli olarak;
1 Ruzgar problemim var
2 Arılardan dolayı melezlenme problemim var.
3 Kuşlarda çiçeklerime bayılıyorlar.
Bu durumu çözmek için ocakların etrafına demir direkler dikip ince, seracıların kullandığı fileyle kaplamayı düşünüyorum.
ibrahim37
22-02-2011, 21:07
Umarın ilgilenenler için bir parça aydınlatıcı olmuştur!
Şu hali gerçekten güzel olmuş ellerinize sağlık. Keşke melezlenme veya virüs gibi problemler olmasa da bu haliyle kalsa.
ibrahim37
23-02-2011, 11:58
Evet arıların bölgede var olan virüsleri taşıyıp bulaştırma ihtimalide var.
Böylede yola devam edilebilir ancak bir miktar melezlenmeyi göze almak gerekir. Arılar hepsini arka arkaya ziyaret ediyor.:mad:
Bitkiler doğada tohumdan çoğalsada bu şekilde soğanlar her yıl en az ikiye katlanıyor hatta bazıları daha hızlı çoğalıyor. Bu durumda tohumlara çok özel tür ve durumlar haricinde ihtiyacım olmayacak gibi. Ancak ben tüm türlerimin % 100 saf kalmasından yanayım. Bu durumda anne örnekleri her zaman oluşacak olan yavru örneklerden ayrı tutmam kerekecek. Şimdilik arılara yasak koymaktan başka çare düşünemiyorum..
ibrahim37
23-02-2011, 13:35
Sayın İbrahim37
Baharın ilk çiçekleri "çiğdem"ler ne güzel.
Çiğdemdeki " arı " daha da (duble) güzel.
Aa. Benim güzel arıcığım;
Çiğdemlerden aldığın nektar senin olsun,
topladığın polenin yarısı senin yarısı benim olsun.
Günlük bir diremi bana yeter,
kalanı kim isterse, onun ola.
Taze poleni kim bula,
Hayat boyu dik dura.
Sayın hemşehirli ligustrum, O güzel şiiriniz için ayrıca teşekkür ederim.
Halil Solak
01-03-2011, 18:34
İbrahim bey, Crocus X Paulineae türüne dikkat çekmek istiyorum. ben bu doğal melezin abant çiğdemi ve ankara çiğdeminin melezi olduğunu ve dünyada sadece Abantta bulunduğunu daha önceden biliyordum. sadece isim olarak biliyordum resmini sayenizde görmüş olduk. bunun için ve diğer eklediğiniz türkiyemizin güzel çiğdemleri için size çok teşekkür ederim. beni üzen olay ise şu oldu, her iki tür de türkiyeye ait yani endemik yani bu melezde endemik oluyor. bu melezi oluşturan her iki türünde ismi türkçe kökenli daha doğrusu yetiştiği bölgelerin isimlerini almış. ancak bu melezi biz türkler farkedememişiz herhalde ki elinoğlu gelip türü almış beğendiği ismi koymuş. Paulineae- Pauline bir bayan ismi galiba ?
kabul bu da bir emektir gelmiş bulmuş (biz farketmemişiz) o bulup isimlendirmiş. ama endemik bir bitki nasıl yurt dışına cıkabiliyor ? doğadan sökülmesini yasaklayan kanunlar ne kadar yeterli olabiliyor? bizler birşeyler yapmazsak olacağı budur.
bunu niye size anlatıyorum bugün gördüğüm birşey benim moralimi bozdu biraz. geçen yıl sizinle doğal crocus chrysanthus lar üzerine görüşmüştük hatırlarsanız. bu türün alt türleri olamdığını söylemiştiniz. ancak bazı lokasyonlarda farklılıklar gözlediğinizi ve yeni alttür olmaya aday adayı olabileceklerini düşündüğünüzü yazmıştınız yanlış mı hatırlıyorum ?. bahsettiğiniz formlarda yaprak sayısı normalin üzerinde olan bir formda vardı.
bu gün gördüğüm şey şudur :
# Crocus chrysanthus Herb.
* Crocus chrysanthus subsp. chrysanthus
* Crocus chrysanthus subsp. multifolius Papan. & Zacharof
Halil Solak
01-03-2011, 18:41
Hala bu işi duygusallaştırdığımı düşünenler varsa, Üzgünüm ben onlar gibi ticari düşünemiyorum. bazı arkadaşlar gibi benim için de doğadaki her tür bir hazine taşı değerinde. ancak bazılarına göre ise çiçeği güzel değil ise para yapmıyor :S. bu gibi insanlar yüzünden türlerimizi elin oğulları gelip sahipleniyor bilim dünyasına adlarını yazdırıyor.........
ibrahim37
03-03-2011, 03:01
Halil bey Crocus chrysanthus' un C. biflorus gibi bir çok alt türü ortaya çıkacak. Bu yazıyı gördüğünüz linki ekleyebilirseniz bende bir göz atabilirim.
Bu benimde uzun zamandır bocaladığım bir konu. Benimde elimde bir çok yeni tür var ancak bunları yeni bir tür olarak yayınlamak farklı bir konu. Hangi hocayla görüşsem hemen getir diyor ancak gerisine karışma! Bilmem anlatabiliyormuyum. Anlayacağın her türün başında uzman uluslararası bir veya birkaç botanikçi var. İsminede yine bu kişiler karar veriyor.
Ayrıca C. x paulinea bu çiğdemi bulan kişide değil. Normal şartlarda bu melezleri yeni bir tür olarak değerlendirmiyoruz zira akraba bulunan ve aynı lokasyonu paylaşan bütün türlerde bu mevcut ancak onlar yeni bir tür olarak değerlendirilmiyor. Burada ise bu yeni bir tür gibi değerlendirilmiş. Yani dediğim gibi tepedeki ekip öyle karar vermiş. Bu isim bu bitkiyi dünyaya daha iyi tanıtması için verilmiş. Diana Paulin tanınmış bir bitki ressamı.
Halil Solak
03-03-2011, 13:33
C. x paulinea türünde (hernekedar tam tür değilsede) başındaki x melez oldıuğunu gösteriyor zaten. yukarıda dediğim gibi iki endemik çiğdemin melezi. ancak bu melez bitki sadece türkiyede olduğundan endemik olarak sayılamazmı ?.
isimlendirmeye gelince başka çiğdemlere biz isim vermişizde şimdimi veremiyoruz ?
* Prof. Dr. Asuman Baytop, Türk botanikçi
o Asuman çiğdemi : Crocus asumaniae (Asuman Baytop, 1973)
* Prof. Dr. Turhan Baytop, Türk farmakolog
o Baytop çiğdemi : Crocus baytopiorum
beki bir araştırmacı (ve ya canlı bitki koleksiyoncusu) yeni bir tür için Orjinal Deskripsiyon yazıp yayımlasa oluyormu illa bir hocanın yazmasımı gerekir? bir bitkiyi tüm dünyaya tanıtmak için orjinal deskripsiyon yeterli diye biliyorum ????????
Crocus chysanthus a gelince aynı kişinin bu iki türü bulamdığını biliyorum sadece benzer olaylar diye ikisini bir mesajda yazdım.
k_donmez
03-03-2011, 21:54
Geçen yıldan kalan soğanlar bu yıl daha çok sayıda çiçekle kendilerini gösterdiler. Önce sarılar, sonra morlar açıyor. Bir kaç tane de karışık renkli vardı. Onların nereden çıkacağını merakla bekliyorum.
ibrahim37
03-03-2011, 22:06
Merak etmeyin sayın kdönmez diğerleri geç açan tür olduğu
için onlar daha sonra açarlar. Bendede durum aynı.
bize sürpriz yaparan çiğdemlerimiz,
evin inşaatı derken baya bi hırpalanan bahçemizi düzenledikden sonra gecen hafta çiğdemlerle karşılaştık.çok sevindim gördüğümde.........
bettyycim
07-03-2011, 09:26
İlk Çiğdemlerim açtı ;) umarım önümüzdeki bu soğuk dalgasından etkilenmezler :(
thisisme
17-03-2011, 15:21
İşte yılın en sevdiğim zamanı. Çiğdem zamanı...Balkondaki çiğdemler açıyor. Tabiattakileri göremedim henüz.
ayazkentli
22-03-2011, 13:23
Çiğdem'ler ne kadar küçük iken (gövde'leri) çiçek açıyormuş.
Bende'ki çiğdem'in gövdesi, henüz kirbit kutusu kadar bile olmadı ama çiçekleri açmaya başladı. Her halde böyle oluyor (ilk defa yetiştiriyorum). Sizinkilerin boyu posu daha gelişmiş.
Yerini'mi beğenmediler yoksa havalar oldukça ılık gittiği için'mi böyle cılız kaldılar bilemiyorum. Diğer soğanlılar ise çok iyi formlarda'lar.
Merhaba..bizim bahcede,kendiliginden cikan cigdem..
ibrahim37
06-04-2011, 05:25
Arkadaşlar merak ettimde bu çiğdemleri tohumdan eken varmı! Benim geçen ağustos ayında soğanlarla aynı zamanda ektiğim tohumlarım gayet güzel çimlenmişler ve sizlerle paylaşıyorum.
ibrahim37
06-04-2011, 05:30
Ayrıca çiğdemlerimin bir kısmıda gayet çok güzel tohum tutmuşlar:)
Bu çiğdemlerin türlerini bilen var mı?
Saygılar,
209470
ibrahim37
06-05-2011, 18:48
Sayın galanth sadece bir kareden teşhis etmek imkansız. Çiçeğin taç yapraklarının dış görünüşleri ve çiçeğin tepesinin daha net olması gerekiyor.
Ayrıca corm bilgileride gerekiyor. Bunlar olmadan sadece tahminde bulunabiliriz.
Fakat çiğdemlerin geldikleri yeri verebilirseniz o zaman iş kolaylaşır çünkü Türkiyedeki türlerin dağılımları hakkında oldukça geniş arşivim oluştu!.
Beyaz olan Crocus biflorus subsp. .... (alt türü için daha geniş bilye ihtiyaç var.
Sarı olan için pek birşey söyleyemiyorum. çiçeğin tepesi net değil! 3 parçalımı yoksa çok parçalımı? ...
Aslında bu soğanları Edirneden sayın Halil Solak yollamıştı.
Çoğu çıktı.
Belki Halil bey nereden topladığını hatırlayabilir zira bir kısmı karışıktı.
Saygılar,
İsmet
Ibrahim bey,benim cigdemlerin turu ne acaba? Cizgileri filan yok.Tamamen beyaz,ve icleri sari.Bulgaristan,Orta Kuzey bolgede bulunmaktayim.Ayrica yuksek bir rakim ve sogukca Balkanlik bir bolge.Olmaz ise de saglik olsun
ibrahim37
10-05-2011, 18:59
Sayın Sarıgöz sizin çiğdem bir Crocus biflorus tur. Bulgaristan' da bulunan tek biflorus türüde adamii dir. Yani tam ismi 'Crocus biflorus subsp. adamii' dir. Bu tür Bulgaristan'da ve Kırklareli taraflarında yaygın olarak bulunuyor. Çiçeklerin taç yapraklarının dışında belirli bir işaret bulunmaz. Bazen tamamen beyaz bazen taç yaprakların alt kısımları mavimsi lekeli, nadiren de ince çizgili olabiliyor. Çiçekleri biraz daha küçüktür ve ilkbaharda ilk bu çiğdem açmaya başlıyor.
Bulgaristan'da ilkbaharda ve sonbaharda açan daha başka çiğdemler de olması gerekiyor!
Halil Solak
14-05-2011, 23:51
Bu çiğdemlerin türlerini bilen var mı?
Saygılar,
sn. galanth, her iki tür de crocus chrysanthus melezidir.
beyaz olan Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'
sarı olan ise Crocus chrysanthus 'Romance'
Halil Solak
15-05-2011, 00:25
Ibrahim bey,benim cigdemlerin turu ne acaba? Cizgileri filan yok.Tamamen beyaz,ve icleri sari.Bulgaristan,Orta Kuzey bolgede bulunmaktayim.Ayrica yuksek bir rakim ve sogukca Balkanlik bir bolge.Olmaz ise de saglik olsun
sn. sarıgöz resimdeki çiğdemlerden sizin bahçenın dışında da gördünüzmü?
daha önce bahçenize ekilmiş olan bir hollanda çiğdemi olabilirmi?
İbrahim bey kesinlikle haklı crocus biflorus genleri taşıyor. genellikle hollanda çiğdemlerinin bir kısmı crocus biflorus ve crocus chrysanthus melezlerinden oluşur. benim halen yetiştirdiğim crocus chrysanthus 'Adr shenk' türü ile birebir aynı sadece ortasındaki turuncu kısım bazen açık renk ve uzun **** koyu renk ve kısa olarak değişiklik gösteriyor. çiçeğin dış kısmında toprağa yaklaştıkça mavimsi gri bir bölümü olması lazım. yani içindeki sarı kısım dışarıda mavimsi gri renkte.
crocuslar konusunda ibrahim bey benden çok çok daha tecrübelidir. sadece ben bu çeşidi iyi tanıdığım için yazdım.
ibrahim37
16-05-2011, 09:33
Halil bey bende aynı soruyu soracaktım ancak özellikle bölgeyi tarif edince bende doğal bir tür gibi düşündüm. Eğer sizin dediğiniz gibi etrafta hiç bir çiğdem yoksa ve bahçeyede birileri ekmiş ise tekrar bir düşünmek gerekliyor.
ibrahim37
16-05-2011, 09:43
Bu ara bende çiğdem tohumlarımı hasat etmeye başladım. Ben kapsüllerin tamamen kurumasını beklemeden, hafif çakır iken bir selpak mendil içine alıyorum iki günde mendil içinde kuruduktan sonra kum ile karıştırıp küçük plastik poşetlerde muhafaza ediyorum. Hatta bahçede fırsat bulup saksı ver ayarlamasını yapabilirsem ekmeyide düşünüyorum.
Ayrıca ben tüm topladığım tohumların birer de fotoğrafını çekiyorum buda bana tür tespitinde çok yardımcı oluyor.
Güngör Salman
18-05-2011, 15:43
Malatya'dan gelen bu çiğdemin türü nedir?
ibrahim37
18-05-2011, 23:41
Sayın Güngör salman bu kadar çiğdemi ne yapacaksınız? Yemeklerde falan kullanmak için değildir herhalde! Bunlar sanki özel yetiştirilmiş gibi görünüyor. Normalde daha eski kormların üzerinde daha bol miktarda tunik olması gerekiyor. Tunik yapısı örgülü olduğuna göre Crocus cancellatus olması gerekir ve bölgede bu gruptan sadece damascenus bulunuyor. Yani tam olarak 'Crocus cancellatus subsp. damascenus' tur.
Bir sorum daha olacaktı acaba cormların hepsinin tunikleri örgülümü?
Bir tavsiyemde üzerindeki tohumların hepsini toplayıp bir saksıya ekin veya kumla karıştırıp sonbara kadar serin bir yerde muhafaza edin. Eğer bir haftadan fazla bu şekilde kurutursanız tohumların tamamı çok fazla kuruyup gider. Veya uğraşmak istemiyorsanızda tohumlara talibim!
Güngör Salman
19-05-2011, 00:14
Sn. İbrahim37, bilgi için teşekkür ederim, özel yetiştirilen bir tür değil, yemeklerde kullanıldığını duymadım hiç ama çocukluğumuz da yerdik bu çiğdemin soğanlarını, yiyelim diye gönderdiler malatyadan ama ben yemeye kıyamadım ablamlara verdim, görünce siz aklıma geldiniz 3-4 tane soğan ve tohumları ayırdım sizin için.
ibrahim37
20-05-2011, 00:31
Sayın Güngör Salman, Size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum!.. Böylelikle çiğdemleri daha yakından inceleme şansım olur. Çiçeklendiği zamanda sizlerle paylaşırım.. Öyle ise bende hemen özelden adresimi veriyorum. Tohumlar çok fazla kurumadan elime geçerse harika olur.
bettyycim
20-05-2011, 08:10
Sevgili ibrahim37 bende de aksaray dılaylarından gelme çiğdem var, dışı palmiye ağacı lifi gibi, elimde çok yok 5 tane gönderebilirim arzu ederseniz ;)
ibrahim37
20-05-2011, 15:19
Sayın bettyycim bu teklife asla hayır diyemen! Tür konusunda, fotoğrafını görebilseydim belki bir şey söyleyebilirdim. Ancak elime geçince tam olarak ne olduğunu söylerim.
Ancak talibi iki arkadaş olunca bölüşelim derim! Bana sadece iki örnekte yeter. Size özelden adresimi veriyorum zira bu fırsatı kaçırmak istemem doğrusu.
Çak teşekkür ederim.
Bu bitki çiğdem olabilir mi?
ibrahim37
01-06-2011, 17:14
Boyutları ile bir çiğdeme benziyor ise de bu bir laledir.
Türü de 'Tulipa Sylvestris'
Bülent Baştürk
04-07-2011, 16:17
Merhaba. Kendi halinde, çiçek görmeyi seven ama yetiştirmeyi şimdiye kadar hiç düşünmemiş bir adamdım. Aralıkta kızım doğdu, eşimin ısrarıyla benim karşı oyuma rağmen oylama ile adı Çiğdem oldu. O zaman girdim internete, ilk defa olarak araştırdım nedir bu çiğdem diye. Özendim ocak ayında praktikerde rafta kalan son çiğdem soğanlarını aldım, yanında koca bir torba torf ve 3 saksı. Ektim. Kaloriferi yanmayan odada (ama ılık) bekledim. Bir kısmı hiç çıkmadı, 3 soğan çimen kadar çıktı ama o kadar. mayısta saksılarını boşaltırken içlerinde canlı kalan soğanlar gördüm, bu sefer balkonda tekrar torf+bahçe toprağı karışımına koydum, ordan 2 uç çıktı ama 2 cm de kaldı. Hemen uçları sarardı. 3 minik soğanı da buzdolabında 6 hafta toprakta tuttum, ara ara su verdim, malum internetten okuduk ya soğanlı çiçeklerin force edilmesi konusunu. Onlarda balkonda 4 haftadır saksıda ama hareket yok...
Bu uzun girişten sonra; şimdi hevesle yeni sezonu bekliyorum. e-fidancım linkine baktım ücret fena değil, bahçeye, saksıya, buzdolabına değişik tarihlerde bolca ekim yapıp bekleyeceğim (Yalova'da baba ocağında bahçe var, İstanbul'da ancak site bahçesi ve saksı). Yeni hüsranlarla karşılaşmamak için ne bulursam hatim ediyorum ama sırf okumakla olmuyor.
Merak ettiklerim:
1- Toprak... torf satılıyor her yerde ama ideal toprak karışımını nasıl elde ederim. Sırf torf kötü fikir galiba.
2- En iyi soğanlar nereden alınır? e-fidancımda geçen yılın fiyatları iyi. 1 paketinde 10 saksı için soğan 2.2 tl ise sudan ucuz. Peki kalitesi nasıl? Ben Praktiker'den ocak ayında 7 soğanlık paketini 7.5 TL ye aldım. Kaliteli ve makul fiyatla bolca ( 200-300 soğan) alma niyetindeyim. Yurt dışı sitelerinde daha bol çeşit var ama fiyat bize göre pahalı. İstanbul bahçe düzenleme satışı yapılan yerlerde ve Yalova kesme çiçekçilerinde de yok. Başka satın alma yolu var mı?
3- Buzdolabında force etmenin püf noktaları neler? Özellikle sorun su verme sıklığı ve miktarı? Toprağı kurumayacak kadar deniyor ama benim gibi acemiler daha açık, haftada şu sayıda, şu boy saksıya şu kadar ml şeklinde armut piş ağzıma düş arzusunda oluyor. Bir de İSKİ çeşme suyunun klor oranı problemli mi?
4-Daha bulurum zamanla...
hocam100
04-07-2011, 21:21
Mutriki bizim safranboluda yetişen safranlar bile çiğdemdir.Çiğdem hollandanın ürettiği crocus dediği soğanlı türdür.Dağlarımızda o kadar çok türü vardır ki şaşırıız.Soğan bulma konusunda endişe etmene gerek yok.Marketlerde eylül kasım arası bulunur.Dikim zamanı o aylardır.Ocak şubat aylarında da çieçk verir.Siz muhtemelen bozulmuş soğanları almışsınız onlar da tabi ki çıkmaz.Genelde raflarda kalan o aylardaki soğanlar bozulmuş olur.Benim favori çiçeğimdir çiğdem.Yerli firmalar bile üretiyorlar.Bulmama şansınız yok.
ibrahim37
15-09-2011, 05:12
Uzun bir aradan sonra sonbahar inceden inceden kapıyı aralamaya başladı. Bunu ilk olarak benim acı çiğdemlerim hissetmeye başladı.
İlk olarak eklemek istediğim benim en çok sevdiğim bir acı çiğdem!.
Colchicum bivonae; İri boyutlu, mozaik desenli bir acı çiğdem. Bu kültürel olarak en çok yetiştirilen ve sevilen bir tür. Kültürel olarak bulunan bir çok kültür formlarıda bundan üretilmiştir. Bu Balkanlarda, Trakya, Çanakkale ve Balıkesir taraflarında doğal olarak bulunmaktadır. Bu benim kolleksiyonda ilk olarak çiçek açan türlerden birisidir.
ardabora
28-10-2011, 15:44
Bilgisi olanlardan yardım istiyorum...
Bu türün ismini bilen var mı acaba?
Soğanları 9 ekimde diktim,21 günlük gelişimleri bu şekilde oldu...
Geçen yılki çiçek resmini de ekliyorum,resim biraz kötü,kusura bakmayın...Çiçekler çok minikti...Soğanları da fındık kadardı,keşke resmini çekseydim dikmeden önce...
ibrahim37
29-10-2011, 01:41
Sayın Ardabora,
Bu saksıdakiler Muskari'ye çok benziyorlar. Aşağıda çiçeğini eklediğiniz saksıda ise iki tür bitki var. O görünen beyaz çiçekler çiğdem (Crocus pestalozzae sadece İstanbul'un Asya tarafında bulunan bir tür.) Birde o yaprakları geniş olup henuz çiçek açmamış olan var oda akyıldız (Ornithogalum türü)
Bide bu fotoğraftaki çiğdemlerin bu sene fotoğraf açıp açmayacağını çok merak ediyorum.!!! Zira pek kolay yetişen bir türe benzemiyor.
ardabora
29-10-2011, 15:43
Sayın İbrahim bey,
Ben de muscari soğanı da vardı, dediğiniz doğru..Geçen yıl soğanları karman çorman paketledim,aceleye geldi.
Eski dosyalardan alttaki resmi buldum şimdi. Benzer iki saksı yan yana duruyor.
Söylediğiniz gibi öndeki (dışındaki boya dökülmüş olan) saksıda akyıldızlar var,içinde minik çiğdem de var bir iki tane. Arkadakinde de muscariler...
253142
Bu resimde saksıların yerini değiştirmişim. 10 nisanda muscariler açmış vaziyette,akyıldızlar tomurcukta,çiğdemlerin çiçekleri geçmiş.
253143
Bu da çiçekli halleri...Demek ki bizim minik çiğdemler akyıldız saksısında.
253144
Akyıldız saksısına bakmak lazım şimdi,farklı çimlenen bir soğan var mı diye..
Minik çiğdemleri teyzem Bulgaristan'dan getirmişti. Deliorman bölgesinden...Bunlardan tekrar istemek farz oldu...
ibrahim37
30-10-2011, 00:43
Sayın ardabora, ben o minik çiğdemleri İstanbul'da bulunan bir türe benzettim. Fotoğrafta biraz net gözükmüyor. Ama Bulgaristan'dan gelme ise ve bu şekilde tekrar getirtme imkanınız olursa bir iki tanede ben isterim!!.
ardabora
30-10-2011, 01:05
Elbette ki...Sizin gibi bir kolleksiyoncuya değişik bir tür kazandırmak beni mutlu eder...
maysan80
30-10-2011, 01:09
çiğdem çiçekleri kokulu mudur? yoksa sadece nergis e yöneleceğimde
ibrahim37
30-10-2011, 03:46
Sayın maysan80, çiğdemlerin bir kısmının harika bir kokusu var. Mesela safranın müthiş bir kokusu var. Dünyada 160 civarında bulunan çiğdem türlerinin herbirinin birbirinden farklı kokuları vardır. Bir kısmınında kokusu yoktur. Hatta kokusu kötü olanda vardır.
ibrahim37
30-10-2011, 03:51
Güz çiğdemleri her tarafları süslemeye başlamış iken bende bir kaç kareyi sizlerin beğenisine sunmak istiyorum.
Crocus pulchellus türünden kolleksiyonumda bulunan farklı formlardan bazılarını ekliyorum.
maysan80
30-10-2011, 22:42
anladığım kadarıyla 15 veya 20 cm derinliğinde olan bir saksıda yetiştirmek mümkün bu çiçeği. yanılıyorsam beni düzeltin lütfen
maysan 80, yanılmadığınız kesin.. :)
maysan80
31-10-2011, 19:16
hemen hemen her soğanlı bitkinin ortak özelliği bu herhalde. şuanda bir soğan edinsem toprağa dikmek için uygun zamanmıdır? örnek olarak lale ve sümbüller bu zamanlarda dikelebiliyor.
ibrahim37
01-11-2011, 05:26
Sayın maysan80,
Şu anda soğanlaı bitkilerin tam ekim zamanı. Ben en son olarak geçen hafta lalelerimi ektim. Sonbaharda çiçek açan türlerde eylül başında ekilmesi gerekir. İlkbaharda çiçeklenenler için ise şu an tam zamanı.
ibrahim37
01-11-2011, 05:34
Güz çiğdemlerimden fırsat buldukça fotoğraflayabildiklerimden bir kısmını sizlerle paylaşıyorum.
C. cancellatus subsp. lycicus (likya çiğdemi)
C. cancellatus subsp damascenus (şam çiğdemi 2 farklı formda)
C. cancellatus subsp. mazziaricus (2 farklı formda)
ibrahim37
01-11-2011, 05:35
Sığmadığı için devamını ekliyorum..
maysan80
01-11-2011, 21:08
harika bu çiçekler hayranlık uyandırıcı. hemen internetten sipariş veriyorum çiğdem soğanları için.
ibrahim37
25-11-2011, 02:36
Güz bitmedikçe, güz çiğdemleri de bitmeyecek!.
İlk olarak tohumdan yetiştirdiğim endemik bir güz çiğdemi. Tohumları 2009'un sonbaharında ekmiştim. Benim bahçede üçüncü yılına girerken çiçek açmaya başladılar.
Crocus asumaniae
ibrahim37
25-11-2011, 02:42
C. kotschyanus subsp. kotschyanus
C. pallasii subsp. pallasii x 2
ibrahim37
25-11-2011, 03:07
Yine çok sevilen ve nadir bir endemik güz çiğdemi. Ancak ne yazık ki ulaştığım farklı kaynaklarda doğadaki örneklerin % 90 ı bu şekilde virüs kapnış. Son iki karede görüldüğü gibi. Bu durum virüs konusunu ne kadar ciddiye almamı gösteriyor. Bende hemen bu örnekleri karantinaya alıp üzerini ikiye bölünmüş şeffaf bir su bidonu ile kapattım. Aksi halde arı ve diğer polinatörlerin bu virüsü diğer çiçekli bitkilere taşıması an meselesi. Ancak bildiğim kadarı ile bu virüsler toğumlardan genetik olarak devam etmiyor. Bu yüzden kendim elle polenize edip üzerini kapattım. Bu sene tohum tuttu tuttu, olmadı hemen imha edilecekler. Ancak virüslü örneklerde koklay kolay tohum tutmuyorlar! Bakalım deneyip tecrübe edeceğim.
Crocus nerimaniae
maysan80
25-11-2011, 18:29
çiğdemlerinize hayranım ibrahim bey. yoruma gerek yok.
ardabora
18-12-2011, 14:30
Geçen yıl böyle açmışlardı.
260169
Çiğdemlerimin gelişim evreleri...
Soğanları 9 ekimde diktim. Bir ay geçmeden toprağı deldiler...
260170
260171
260172
ibrahim37
20-12-2011, 10:13
Sayın ardabora çiğdemleriniz haraketlenmeye başlamışlar.
Benimde ilkbahar çiğdemlerimden ilki şu anda açmaya başladı bile.
Crocus biflorus subsp. nubigena (Çok erkenci bir form)
normal olarak şubat sonlarında açmaya başlıyorlar.
Bülent Baştürk
26-12-2011, 13:05
ekimde bolca çiğdem ekmiştim, saksılardakiler habire filizleniyordu, daha aralıktayız ne diye dertliydim ama görüyorum ki sizlerde de erken hareketlenme var. o zaman ekim ayı dikim için erkendir diyebilirmiyiz. ya da oh ne ala ocakta çiğdemler açıyor işte deyip ekim ayında ekime devam mı? Yani akıbetleri ne olacak ocak-şubat İstanbul ayazında?
maysan80
29-12-2011, 22:00
bildiğim kadarı ile ayazdan çok etkilenmiyorlar ama gene de daha iyi bilen biri cevaplarsa makbule geçer.
ibrahim37
30-12-2011, 11:08
Sayın mutruki ben çiğdemlerimin hepsini ağustos sonunda ekiyorum. Bence de en uygun zaman eylül ekim aylarıdır. Daha geç ekerseniz yeterince köklenemedikleri için bitkiler iyi gelişmiyorlar. Hatta çiçek bile açmayabilirler. İstanbul soğukları ise çiğdemlere vız geliyor. Bu çiğdemler çok daha sert karasal iklim koşullarına göre evrimleşmişler. Saksılarınızı iç mekana almayın. Eğer iç mekana alırsanız o zamanda artan ısıya bağlı olarak ta zamansız olarak büyümeye başlıyorlar.
Ancak benim fotoğrafını eklediğim çiğdem türünün özelliği olarak erken çiçek açıyor. Ekimle hiçbir alakası yok ve daha bir çok çiğdemim var henuz hiç bir haraketlenme yok. Oysa ben bütün çiğdemlerimin hepsini aynı zamanda ağustos sonunda ektim.
Bülent Baştürk
30-12-2011, 13:37
Daha geç ekerseniz yeterince köklenemedikleri için bitkiler iyi gelişmiyorlar. Hatta çiçek bile açmayabilirler...Eğer iç mekana alırsanız o zamanda artan ısıya bağlı olarak ta zamansız olarak büyümeye başlıyorlar.
Geçen sene o hataları yaptım. Bu işlere tamamen uzak ve bilgisiz iken aralık doğumlu kızıma çiğdem adı konulduktan sonra markette rastladım, Ocak başında alıp saksıya ektim, iç mekanda tuttum, 1 ayda filizlenip çimen kadar büyüdü ve soldu. Bu 2. uygulamam. Ama bir hayli okuduktan sonra.[/QUOTE]
maysan80
28-01-2012, 21:38
çiğdem çiçeğini kesme çiçek gibi kullanabilir miyiz? çiçeklendikten sonra kesip vazoya alsak olur mu?
ibrahim37
07-02-2012, 03:57
çiğdem çiçeğini kesme çiçek gibi kullanabilir miyiz? çiçeklendikten sonra kesip vazoya alsak olur mu?
Sayın maysan80, malesef çiğdemler kesme çiçek olarak kullanılacak kadar iri boyutlu değil. Ancak çiğdem saksılarınız çiçeklenmeye başladığında saksınızı mutfak, salon veya oturduğunuz odanızın camının dış kısmına koyarak çiçeklerinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Çiçeklenme geçtikten sonra saksınızı tekrar bahçenizin daha fazla güneş gören herhangi bir köşesine koyabilirsiniz.
ibrahim37
07-02-2012, 04:21
Çiçeklerini kesme çiçek olarak kullanmasam da, kar soğuk demeden şu aralarda bahçemin her köşesini süslemeye başladılar bile!
Geçen hafta kar yağmadan önce çektiğim bir kaç kare.
Crocus biflorus subsp. alexandrii
Crocus ancyrensis
Crocus fauseri (aff. fauseri)
maysan80
08-02-2012, 21:13
harikalar. benimkiler de çıkmak üzereler. tek diktiğim soğanlardan bir iki baş fazladan çıktı. bu durum soğanlarının yavruladığına işaret midir?
ibrahim37
10-02-2012, 00:12
Evet soğanlar ilk önce toprak altından çatal veriyorlar. Daha sonrada bu her çataldan ayrıca yavru soğan da oluşturuyorlar.
furkan yıldız
10-02-2012, 08:20
İbrahim hocam fotoğraftakiler bir harika. Bu türleri nasıl bulabilirim ?
furkan yıldız
11-02-2012, 10:47
Merak ettiğim bir konu var. Safran üretiminde alınan dişi ve erkek organları fotoğrafla gösteren bir tanıtım var mıdır acaba ? Emeklilik için güzel bir iş olabilir diye düşünüyorum.
ibrahim37
11-02-2012, 16:44
Furkan bey sonbaharda tohumu satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Bu zamanda da çiçekçilerde bulabilirsiniz ancak bu zamanda almanızı tavsiye etmem. Ekim için çok geç olduğunu düşünüyorum,
Gerçek safrandan bir kare ekliyorum, safran üretimi için sadece çiçeğin bu tepesinde gördüğün kırmızı üç parça toplanıp kurutuluyor. Benim safranlar epey çoğaldılar. Yazın hatırlatırsanız size de örnek gönderebilirim.
Her şeyi emekliliğe bırakmamak gerekir.
furkan yıldız
13-02-2012, 11:52
Tam olarak emekliliğe bırakmak demeyelim de şimdilik hobi ve deneme amaçlı olarak küçük çapta düşünüyorum.
heroflera
23-02-2012, 11:59
Saksıda yetiştirmekten korkmayın...
74761
Crocus 'Tricolor' http://www.srgc.org.uk/discus/messages/141/26293.html
Böyle nasıl çiçeklendi sırrı nedir?
birtatlıhuzur
23-02-2012, 13:59
Merhaba
Ben üç gün önce diktim çiğdemlerimi. 3 tane küçük saksıya. Her sabah, toplamda üçünü neredeyse 1.5 su bardağı gibi bir su ile suluyorum. Ama ertesi güne toprak biraz ıslak kalıyor gibi. Daha önce lale ekmiştim başarısız oldum ve biraz korkuyorum. Bir de penceremin önünde tutuyorum (içeride) gayet güzel güneş alan bir yer. Ama ne kadar güneş sever ve ne kadar su sever hiç bilmiyorum. Yanlış bir şey yapmış mıyım sizce?
Halil Solak
23-02-2012, 23:35
Merhaba
Ben üç gün önce diktim çiğdemlerimi. 3 tane küçük saksıya. Her sabah, toplamda üçünü neredeyse 1.5 su bardağı gibi bir su ile suluyorum. Ama ertesi güne toprak biraz ıslak kalıyor gibi. Daha önce lale ekmiştim başarısız oldum ve biraz korkuyorum. Bir de penceremin önünde tutuyorum (içeride) gayet güzel güneş alan bir yer. Ama ne kadar güneş sever ve ne kadar su sever hiç bilmiyorum. Yanlış bir şey yapmış mıyım sizce?
Merhaba sn. birtatlıhuzur, hoşgeldiniz aramıza.
çiğdemler bol güneşli yerleri sever. eğer mümkünse de açık havada yetiştirin. toprakları suyu süzüyorsa iyi çiğdemler nemli topraklarda güzel gelişir. çok ıslak olursa çürüyebilir. bence siz sulamayı iki günde bir yapın hatta toprak nemini kontrol edip kurudukça sularsanız daha iyi olur. yanlız umudunuzu kırmış olmayayım ama çidemleri dikmek içinde biraz geç kalmışsınız. en geç aralık başlarında dikilmesi gerekir diye biliyorum.
penguenn
16-03-2012, 12:50
Kemeraltı çarşısı Hisarönünü'nden aldığım çiğdem soğanları şimdi böyle:)
Daha önce soğanlı bitki dikmemiştim. Açmak üzereyken her akşam iş dönüşü bugün mü açtı acaba diye beklemek bile çok keyifliydi.:)
ibrahim37
16-03-2012, 15:08
Sayın penguenn gözünüz aydın çiğdeminiz nakadar güzel açmış.
Bence toprağını biraz eksik koymuşsunuz. Birde toprağın üzerini bir kaç santim ince taşlarla kapatırsanız böylece nemini daha uzun süre korur zira çiğdemler çiçeklenme döneminde bol su istiyor. Bu durum çiğdeminizi yaz sıcaklardan korumak içinde yardımcı olacaktır.
penguenn
21-03-2012, 22:29
Çok teşekkür ederim. Haklısınız biraz susuz kaldılar sanırım.
Ben de sizlere çiğdemlerimden örnekler sunayım...
Çiğdemlerimden birkaç fotoğraf daha..
Bol çiçekli günler dilerim
ibrahim37
23-03-2012, 09:19
Sayın sagol,
Çiğdemleriniz ve fotoğraflarınız çok güzel. Hele fotoğraflarınızın arka fonu müthis olmuş sanki tüylü bir halının içinden çıkmışlar gibi duruyorlar. Doğal ortanda çekildiklerine inanmak zor. Bu arada kadrajda mükemmel..
Teşekkürler İbrahim Bey.
Fondaki uganda çimi kışı uykuda geçiriyor, Nisanda yeşillenir.
penguenn
24-03-2012, 14:04
Sayın sagol gerçekten de çiğdemler de fotoğrafları da çok güzeller. Elinize sağlık.
Teşekkürler sayın Penguenn.....
ardabora
25-03-2012, 21:34
Çiğdemlerim çok güzel çiçeklediler sağolsunlar...
276298
Sn.ibrahim37,
Bahsettiğim çiğdemler muscari saksısından çıktı :)
Fakat çiçekli haline yetişmedim,şu an solmak üzere...
276299
ibrahim37
26-03-2012, 09:21
Sayın ardabora,
Farklı bir çiğdem türüne benziyor. Bulgaristan'da bulunan doğal bir çiğdem türü olabilir ancak çiçeği solmuş ne olduğu konusunda fikrim yok. Doğal olduğundan emin iseniz yinede bir kaç tanesine talibim ki sizde de sadece 1 tane var gördüğüm kadarıyla!:p
Selamlar..
ibrahim37
26-03-2012, 10:35
Birkaç karede benim kolleksiyondan
Crocus candidus
Crocus olivieri subsp. olivieri
ardabora
26-03-2012, 17:28
Bu kadar harika çiğdem görselinin içinde benim tek saksı çiğdem resmi eklemem komik olmuş ha ,güldüm kendi kendime ama ne yapalım,bizde de bu kadarı var. :))
İbrahim Bey,doğal olduğundan eminim,teyzem getirdi 5-6 tane ama benim panayır misali bahçemde kaybolmaları çok normal. Aklımdasınız,o taraflardan gelen olursa soğan isteyeceğim.
İbrahim Bey, çiğdemleriniz çok güzelmiş, özellikle 1. fotoğraftaki beyazlara bayıldım.
Elinize sağlık
ibrahim37
26-03-2012, 21:36
Sayın ardabora,
Benim çiğdemlerde birer veya ikişer örnekten başlayıp birkaç sene sonra bu hale geliyorlar.
Mesela 2008 de tek bir soğan olarak başladığım bir çiğdemin şu anki halini ekliyorum. Ayrıca bundan birkaç tanede bir arkadaşa gönderdim.
Crocus biflorus subsp. biflorus
zencefil cicegi
26-03-2012, 21:58
paylastiginiz resimler icin cok tesekkürler hepsi birbirinden güzel gercekten
Ismi gibi cok zarif ve güzelligiyle göz kamastiriyorlar
burada kafamizi nereye cevirsek mor bir tabaka kapli sanki topraklarin üzeri
seneye bende bahcemin heryerine ekicem insallah :)
Dün sabah güneş doğarken çiğdemleri uykuda yakalayıp birkaç kare çektim.
Bunlar da bahcemizdekiler..Gunes bir turlu acmak bilmiyor..Yagmur ve soguk dalga devam ettiginden acilamadilar :mad:
furkan yıldız
30-03-2012, 14:59
Bizimkilerin çiçeği geçti bile 1-2 hafta durup göçtüler.
İki yıldır bahçenin çeşitli yerlerde kendiliğinden bir çiğdem çıkmaya başladı. Birkaç yerde kazarak soğana ulaşmaya çalıştım, 15-20 cm bazıları daha derinde. Bir fotoğraf ilave ediyorum.
ibrahim37
31-03-2012, 20:00
Sayın sagol bu bir çiğdem değil akyıldız. Çokta arsız oluyorlar bahçenim her tarafında kendiliğinden çıkıyorlar.
hocam100
02-04-2012, 20:48
Benim ekmiş olduğum 3 renk çiğdem açıp geçti.
bu yıl çiğdemlerim;
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2ug.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2vg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2vp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bülent Baştürk
18-04-2012, 11:41
geçen senenin acemiliğini üzerimden atmış olarak bu yıl verimli bir çiğdem mevsimi geçirdim. farklı tarihlerde ekimler yaptım, o yüzden son çiğdemim dün filizlendi, açıyor. evet ömrü kısa, bu yüzden apartman balkonu gibi kısıtlı bir alanınız varsa aslında saksı için mantıklı değil. benimki özel bir inat. farklı tarihlerde ekmek suretiyle 3 aydır sürekli çiğdemler açıyor etrafımda. sırada çeşit artırımı ve buzdolabında force etme denemesi var
Araya serpiştirilmiş nergis diye aldığım ama hanımın bu nergis değil zerrin dediği koca çiçek, anemon, saksıya öylesine ekilmiş erik çekirdeğinden çıkmış, şimdi sökmeye kıyamadığım ama ne yapacağımı da bilemediğim sığıntı erik ağacım ve marketlerden topladığım mevsimlik çiçekler ile balkon işgal altında.
hocam100
18-04-2012, 12:20
Bu çiğdemi bilemedim arkadaşlar:
umutyolcusu
21-04-2012, 15:08
Geçen yıl soğanını alıp ektiğim soğanlar çiçek açıp geçince toprakta bırakmıştım.Bu yıl sayılarının çok fazla arttığını gördüm.Başka bir saksıya ektim.Yeşerdiler ama çiçeklenmediler,demekki yapraklar sararınca toprakta bırakmamak lazımmış:((
ibrahim37
24-04-2012, 20:59
Sayın hocam100 bu çiğdem değil bir lale.
Türünü tam olarak bende çıkaramıyorum ama Türkiye'de bulunan bir tür değil.
hocam100
24-04-2012, 21:13
Tam olarak laleye de benzetemedim çiğdem diğe düşündüm.Evet şimdi hatırladım bu bir tulipa tarda.Yıllar önce bende vardı kaybolup gitmişti.
maysan80
24-04-2012, 22:56
bunlar da benim çiğdemlerimden birkaç örnek..
maysan80
24-04-2012, 22:58
benim çiğdemlerimde şöyle bir durum oldu. ilk önce sarılar ardından beyazlar en son mor olanlar çiçeklendi. normal midir?
şuanda yaprakları sararmaya başladı normal sulamaya devam ediyorum. sararmalrı erken mi yoksa normal zamanı mı?
İbrahim Bey, Konunun tamamını yeni inceleyebildim. Emeğinize ve bilginize sağlık..
Yaklaşık 10 yıldır çimlerin arasına çiğdem soğanlarını yerleştiriyorum ama benimkilerin hepsi marketlerden aldığım çok bulunan cinsler, sizinkiler çok özel. Çimlerin arasında 1000 kadar ilkbaharda açan soğanım var ama sayfaya baktıkça özendim biraz da sonbaharda açan çeşitlerden dikmeye çalışacağım.
İyi çalışmalar dilerim.
TRABZON'A KIŞ GELDİ
Karadeniz’in yaylalarını, kışın habercisi olarak adlandırılan 'güz çiğdemi' süslemeye başladı http://e1209.hizliresim.com/11/t/dcltv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Karadeniz'in yaylalarını, kışın habercisi olarak adlandırılan 'güz çiğdemi' süslemeye başladı. Yörede, ‘vargit', ‘döngeri', ‘yıkılgit' ve ‘güzgülü' isimleri ile anılan bu çiçek, kışın habercisi olarak biliniyor ve yaylalardan göç etme zamanının geldiğini Haber veriyor. Bu çiçeklerin açması, yükseklere heran kar düşebileceği anlamına geliyor.
Karadeniz Bölgesi'nde yayla göçlerinin zamanlamasını göstermesi açısından ‘vargel' ve ‘vargit' çiçekleri (güz çiğdemi) büyük önem taşıyor. Beyaz ve mor renkleri ile Karadeniz yaylalarını donatan güz çiğdemi, ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez kendini gösteriyor. İlkbaharda yaylalara çıkma zamanını geldiğini gösterdiği gerekçesiyle yöre halka tarafından ‘vargel' olarak anılıyor. Eylül-Kasım aylarında yeniden açan güz çiğdemi, bu kez de yaylalardan göçün zamanı geldiğini bildiriyor. Bu mevsimde de yörede ‘vargit', ‘döngeri', ‘yıkılgit' ve ‘güzgülü' gibi isimlerle anılan bu çiçek, yaylacılara kışın kapıda olduğunu ve artık yaylalardan inmeleri gerektiğini Haber veriyor. Çünkü ‘vargit' çiçeklerinin açması yükseklere heran kar düşebileceğini gösteriyor. Bu gerçeği bilen yayla sakinleri de köylerine ve şehir merkezlerine göç ediyor.
GÜZÇİĞDEMİ
Güz çiğdemi (Colchicum Autumnale) yani ‘vargit' Liliaceae familyasından soğanlı, otsu ve gövdesiz bir bitki. Bir tür laleye benzeyen, yerden 15-20 santim uzunluğunda, sapının üzerinde mor ve beyaz yaprakları bulunuyor. 800 ila 2 bin rakımlarında orman açıklıklarında, çayır ve meralarda doğal olarak yetişiyor.
Sanırım dikim zamanı biraz geçti..
Bazı üyelerin sayfalarında çiçek açmış fotoğraflar bile var..
Mutlu Kutlu
30-09-2012, 10:39
Çiğdemlerin dikim zamanı yeni başlıyor, doğadaki çiçek açan güz çiğdemleri farklı.
Kültür çiğdemleri 15 eylül- 15 kasım arası dikilebilir. Mart - nisan gibi çiçeklenirler.Sanırım dikim zamanı biraz geçti..
Bazı üyelerin sayfalarında çiçek açmış fotoğraflar bile var..
ibrahim37
30-09-2012, 19:52
Evet şimdi çiğdemlerin tam ekim zamanı!
Benim çiğdem soğanları ise bazıları hariç yazı toprak altında geçiriyorlar. Bu ilk sonbahar yağmurlarının ardından güz çiğdemleri açmaya başlıyorlar.
Benim bu yıl ilk açan güz çiğdemim
Crocus pallasii subsp. turcicus
Bu çiğdemi bilemedim arkadaşlar:
sayın hocam sanırım bu bir lale türü olan Tulipa tarda
maysan80
30-09-2012, 21:59
ekim ayı ideal ekim ayıdır. tavsiyem ekim ayında dikilmesi yönünde
maysan80
30-09-2012, 21:59
bendeki çiğdemleri ben 15 ekim de dikeceğim
Bunlar güzün açan yabani çiğdemler.Bunlara "çiften" veya "vargit" diyoruz.Yayladan göçme zamanının geldiğini gösteriyor.
335550
335551
335552
ibrahim37
10-10-2012, 14:41
Bu hafta açmış olan çiğdemlere bir yenisi daha eklendi. Her yıl düzenli olarak bu tür açmaya başlıyor.
Crocus cancellatus subsp. damascenus ilk 2 kare
Crocus pallasii subsp. turcicus son 3 kare
ibrahim37
27-11-2012, 20:37
Sıcağı sıcağına yepyeni bir çiğdem fotoğrafı!
Nordic Jornal'da yeni yayına girmiş,
Oysa benim arşivde birkaç yıldır var ve incelenmeyi bekliyordu. Bana da şimdi sağlam bir masa bulmak kaldı.
Crocus demirizianus
fotoğraf 16/12/11
Tür ile ilgili daha detaylı bilgi için
aşağıdaki benim blog'u ziyaret edebilirsiniz.
The Country Of Crocuses: demirizianus (http://crocusmania.blogspot.com/search/label/demirizianus)
DÜn koçtaş'dan 20 tanesini 5.90'a aldığım çiğdemlerimi uzun saksıya diktim. Biraz küçükceydiler. 7 cm derinliğe gömdüm. Umarım yeterli olur.
ibrahim37
07-12-2012, 21:25
Evet 7 cm. lik derinlik harika merak etmeyin hepsi yeşillenip çiçek verecekler.
Zamanlama çok uygun....
Teşekkür ederim sayın ibrahim37. Pencere önünde duruyorlar. Bir kaç gündür şiddetli yağmur vardı. İhtiyaten üzerlerini örttüm. Bugün açtım. Sizce yağmurdan korumalı mıyım?
ibrahim37
09-12-2012, 17:41
Sayın polemos yağmurdan korumanıza gerek yok. Hatta bir kez iyice sulayın sadece sert donma ihtimali olduğu zamanlarda sulamayın.
Birde yazın kesinlikle sulanmazlar..
Selamlar..
Bunu öğrenmem iyi oldu. Bazı günler şehir dışında oluyorum. Yağmurdan korumam her zaman mümkün olmuyor. Artık gönül rahatlığıyla üstünü açık bırakabilirim. Teşekkür ederim sayın ibrahim37
çiğdemlerim bu yıl havaların sıcak gitmesi neden ile şimdiden açmaya başladı işte
ilk görüntüler üstadlarım yorum yapsın:
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2qs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2rt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Ektiğim çiğdemlerin bazıları toprak yüzeyine çıkmadı. Sebebi dormansi olabilir mi?
ibrahim37
05-02-2013, 18:59
Sayın polemos,
Çiğdemler bundan sonra çıkmaya başlıyor!.
Sizinkilerde pek yakında çıkmaya başlar. Bulunduğunuz yere, ektiğiniz zamana ve türe göre biraz değişebilir.
Sayın ibrahim37, nergis başlığına yazdığınız cevapta anlattığınız gibi çıkmayanlar ortadakiler, çıkanlar kenardakiler. Saksı plastik ve dikdörtgen şeklinde. Yarın bir resim koyacağım.
arkadaşlar sizlere çiğdemlerimin durumunu göstermek istedim.birde resimde işaretlediğim yer çiçek tomurcuğu sanıyorum ama kurumaya başladı gibi.bir sorun olur mu?bu normal bir şey mi?
YeniGine
22-02-2013, 01:45
Ben de; bütün soğanlı çiçekleri çok seviyorum. Bütün soğanlılarım bahçe toprağında idi, fakat bu sene kaldırım çalışmaları dolayısı ile saksı topraklarına diktim yeni soğanları. Sanki bahçe toprağında daha güzel gelişmişler idi. Şimdi bakıyorum saksılara çok da sağlıklı büyümüyorlar gibi. Hatta bir saksıda diktiğim 5 soğandan birisi çürümüş gibi şu anki izlenimlerimde.
Ama yine de bir umut işte, mart sonu - nisanı bekliyorum. Ne olacaklar?
İzlemesi ayrı, kokusu ayrı güzel K.maraş güzelleri
Sayin YeniGine arkadasim,
Cigdemlerin saksida pek gelisemediginden dolayi,buyumedigine kanaatindeyim.
Gercegi denemedim,lakin cogalmasi zor olur.Toprakta ise istedikleri gibi cogalabilirler.Saksi dar gelir gibilerinden
Umuyorum umdugunuz gibi gelisirler.guzel dileklerimle:p
YeniGine
28-02-2013, 23:44
Sevgili sarıgöz bir kez yerlerinden oynadılar ben de mecburen saksılara dikmek zorunda kaldım, 10-15 gün sonra da tekrar saksıdan alıp toprağa dikmeye cesaret edemedim. :( Mecburen kaldılar saksılarda.
Teşekkür ediyorum.
Benim çiğdemlerim de açıyor, sabahları tam açılmadan önceki halleri daha hoşuma gidiyor. Bu sene geçen seneye göre daha fazla çiğdem açıyor iklimle ilgili olabilir mi diye merak ediyorum.
İyi çalışmalar dilerim..
Merhabalar arkadaşlar, dün baumax ta filizlenmiş çiğdem soğanları vardı. Filizler 10 cm kadar uzamışlar ve yaprak uçları vermeye başlamıştı. Indirimdeydi ama güvenip almadım. Bende olmayan bir renk vardı alsam saksıya diksem çiçek açarmı acaba?
ibrahim37
01-03-2013, 20:15
Sayın Sevgi,
bence artık çok geç oldu. Şu anda alıp ekerseniz çiçek açmalarını beklemeyin. Benim çiğdemlerin bir çoğunun çiçekleri geçmeye başladı bile.
ibrahim37
01-03-2013, 20:20
Sayın İlkazra,
Çiğdemlerinize bayıldım doğrusu. Beni doğada çekilmiş çiğdemler kadar hiçbir şey heyecanlandırmaz!!! Burada paylaştığınız için çok teşekkür ederim..
Bu sene ilk kez soğanlı bitki yetiştiriyorum. Aralığın ortasında soğan ekimini yaptığım çiğdemlerimin son halini fotoğrafladım. Biraz geç mi kaldik ekim tarihinde bilmiyorum, yoksa İstanbul ikliminde gelişimleri normal mi?
Aralık ortasında saksıya ektiğim soğanlarım bu şekilde. 2 hafta sonra da yaklaşık 20 çiğdem soğanını doğrudan toprağa diktim. Aralarında 2 hafta olduğu için onların gelişimi biraz daha geriden geliyor. Umuyorum çiçeklerini de lütfederler yakında bana..
Tohumcu Nılgun
06-03-2013, 18:22
Arkadaslar, dun parkta cektigim Cigdem fotograflari.
Tohumcu Nılgun
06-03-2013, 18:24
'''
Bugun eve dondugumde ilk cicegin actigini gordum.
benim miniklerin güzellik şovları:
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gwg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gxm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1303.hizliresim.com/17/g/l1h18.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1h1s.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1303.hizliresim.com/17/g/l1h1x.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Tohumcu Nılgun
20-03-2013, 12:41
Arkadaslar, buradaki Cigdemler iyice costular.
Tohumcu Nılgun
20-03-2013, 12:43
'''
Tohumcu Nılgun
20-03-2013, 12:45
...
Tohumcu Nılgun
20-03-2013, 14:35
,,,
Tohumcu Nılgun
21-03-2013, 12:19
Arkadaslar, gecen sene cicek acan balkondaki cigdemlerim, bu sene hic acmadi. Nedeni ne olabilir acaba?
. Benim çiğdemlerin bir çoğunun çiçekleri geçmeye başladı bile.
Sayın İbrahim37 nin yorucu fakat güzel bir yolculukla crocus gözlem ve tespitinde bulunduğunu öğrenmiş durumdayım. Bu konudaki görüşlerini bizimle 'Türkçe' paylaşmasını bekliyorum.
Hani derler ya, isteyenin bir yüzü kara..Hoş görüleceği umuduyla.
Bülent Baştürk
30-04-2013, 13:11
Arkadaslar, gecen sene cicek acan balkondaki cigdemlerim, bu sene hic acmadi. Nedeni ne olabilir acaba?
3 yıldır çiğdem ekiyorum, balkona, bahçeye... saksıda, hele ki derin değilse o saksı, ilk yıl kolayca açan çiğdemler (para verip aldığımız besili soğanlar bunlar!) o mevsim bitiminde yeterince köklenip ertesi yıla kalacak ana soğanı ve yavruları besleyemiyor. ertesi yıl güzel uygun bir bahçeye ekmek, o sene aynı keyfi tekrarlamak için tekrar soğan almak gerekiyor. bahçeye ektikleriniz ertesi yıla açacaktır, doğru yere ekip doğru zaman ve miktarda suladıysanız.
Sordum sarı çiğdeme......
Şu çılgın çiğdemler.(Turgut Özakman ve Tuncel Kurtiz'in değerli anılarına )Baharda açmadılar diye depoya atmıştım. Klorofilsiz patates deneyi gibi tomurcuklandıklarını görünce apartman bahçesine çıkardım. 3 gün sonra sürpriiiz!Daha yeni tomurcuklar da yolda.Kışlama nasıl olacak bilemedim.
450047
Bunu doğada telefonla çektim. :)
hocam100
27-10-2013, 18:12
Sordum sarı çiğdeme......
Çiçeğiniz çiğdem değil maalesef, bu bir göç göç çiçeği.Stenberg lutea.
450047
Bunu doğada telefonla çektim. :)
Sizin fotoğrafırınızdaki de colchicum bivonae sanırım.(bivonae mi emin değilim ama kesinlikle colchicum yani acı çiğdem)
Bugün saatler harcadım ancak yalnızca 1 tane bulabildim ben de doğada. Geçen ay aramadığıma pişmanım.
Sizin fotoğrafırınızdaki de colchicum bivonae sanırım.(bivonae mi emin değilim ama kesinlikle colchicum yani acı çiğdem)
Bugün saatler harcadım ancak yalnızca 1 tane bulabildim ben de doğada. Geçen ay aramadığıma pişmanım.
Bu ayın 13'ünde gördüm 15 gün olmuş.
Çiçekleri epey büyük ve güzel,
işin güzel tarafı ulaşması zor olan başka bir yerde daha rastladım ve popülasyon yüzlerce :)
iyi bir fotoğraf makinesi ile yeniden gitmek isterim.
Tanım için teşekkürler..
Çiçeğiniz çiğdem değil maalesef, bu bir göç göç çiçeği.Stenberg lutea.
Sayın hocam100, uyarınız için teşekkürler. Bu başlıkta kaldı artık. Seneye öbür başlığa koyarım fotoğrafını:)
merhabalar..
sitemin bahçesine bir iki tane çiğdem çiçeğinden ekmek istiyorum. ancak ne çiğdem hakkında, ne de ekim hakkında en ufak bir bilgim dahi yok. bir sürü sorum var ve bunları burada sormaya kalksam konu epeyce kirlenecek. bu sebepten bilgili bir arkadaş, bana pm yolu ile ulaşabilirse çok çok mutlu olacağım..
teşekkürler..
kimse pm atmadı, günler de hızla geçiyor buraya yazayım. benim için en önemli soru şu, hemen yarın çiğdemleri eksem mart nisan gibi çiçek açarlar mı ?
tkorkunckaya
26-12-2013, 20:11
merhabalar..
sitemin bahçesine bir iki tane çiğdem çiçeğinden ekmek istiyorum. ancak ne çiğdem hakkında, ne de ekim hakkında en ufak bir bilgim dahi yok. bir sürü sorum var ve bunları burada sormaya kalksam konu epeyce kirlenecek. bu sebepten bilgili bir arkadaş, bana pm yolu ile ulaşabilirse çok çok mutlu olacağım..
teşekkürler..
Merhabalar crocust,
Çiğdem hakkında sorduğunuz soruların cevapları bu başlığın ilk sayfasında mevcut. İlk beş sayfayı okusanız başka soru sormanıza gerek kalmayacak. Üstelik inanılmaz güzel fotoğraflar yüklenmiş. Forumda en azından başlıkların ilk sayfalarını atlamadan okuyup sorularınızı en sona sorabilirsiniz. Buna kirlilik değil paylaşım diyoruz ;)
Sorunuza gelince, evet bu ay çiğdem soğanlarını dikebilirsiniz, tohum ekmiyorsunuz. Doğru işlemleri yaparsanız, mart-mayıs arasında bir zamanda açarlar.
çok teşekkür ederim cevabınız için. peki ben çiğdem soğanını nereden bulabilirim ? istanbul da oturuyorum.
çok teşekkür ederim cevabınız için. peki ben çiğdem soğanını nereden bulabilirim ? istanbul da oturuyorum.
Tabi ki Eminönü'nden rahatlıkla bulabilirsiniz soğanları;)
463239
Kgursan ve pria hocalarım, burada yaptığım bir yanlışlık var mı ?
@hira. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
Ocak in 4unde sitemin bahcesine yaklasik 20 25 tane cigdem sogani ektim. Ancak halan topragin ustune cikmis bir sey yok. Bu normal midir ? Ne zaman ektigim cigdem i topragin yuzeyinde gozlemleme firsati bulacagim ?
çiçeksever
31-01-2014, 13:28
Biraz geç ekmişsiniz.Bence Ekim-Kasım gibi ekseydiniz bu sene için bu aralar çiçeğini görürdünüz.Kışın sert geçtiği yerlerde veya sezonda Mart-Nisan gibi çiçek açıyor.
Laleci_03
07-02-2014, 16:35
Benim bir sorum olacaktı değerli arkadaşlar... Dün A101'den paket halinde sümbül, nergis ve çiğdem soğanları aldım dikim zamanı geçti ama dayanamadım işte:rolleyes: Hala gelişip çiçek açma şansları var mıdır acaba? (Hepside başını çıkarmış vaziyete.)
Biraz geç ekmişsiniz.Bence Ekim-Kasım gibi ekseydiniz bu sene için bu aralar çiçeğini görürdünüz.Kışın sert geçtiği yerlerde veya sezonda Mart-Nisan gibi çiçek açıyor.
paketinde yazdığına göre ekim zamanını kaçırmadım diye düşünüyorum. son durum böyle. açacaklar, ümitliyim;)
paketinde yazdığına göre ekim zamanını kaçırmadım diye düşünüyorum. son durum böyle. açacaklar, ümitliyim;)
İnanılmaz..Ocak'ta ektiniz ve tomurcuk halde..Çok şanslısınız, çook..
İnanılmaz..Ocak'ta ektiniz ve tomurcuk halde..Çok şanslısınız, çook..
Teşekkürler:p Ocak değilde aralık ayının ortalarına doğru ektim yanlış hatırlamıyorsam.
YeniGine
22-02-2014, 23:40
Sevgili hira tomurcuktalar geliyorlar, açıyorlar inşallah!..
Sevgili hira tomurcuktalar geliyorlar, açıyorlar inşallah!..
İnşallah YeniGine ablacım:) Glayöl ve zambaklardan yana, aldım ağzımın payını, bari çiğdemlerden güleyim:)
İnşallah YeniGine ablacım:) Glayöl ve zambaklardan yana, aldım ağzımın payını, bari çiğdemlerden güleyim:)
Affınıza sığınarak, nasıl aksilikler yaşadınız, paylaşır mısınız? Glayöl son derece kolaydır..Zambak dediğiniz lilium mu, iris mi?
Affınıza sığınarak, nasıl aksilikler yaşadınız, paylaşır mısınız? Glayöl son derece kolaydır..Zambak dediğiniz lilium mu, iris mi?
Glayöl soğanlarını biraz derine ekmem gerekirken, yarıları dışarda kalacak şekilde ekmişim;) liliumları ise tomurcuklu halde almıştım, sanıyorumki ışık yetersizliğinden tüm tomurcuklar döküldü maalesef.
Benim güzellerim açtı bile!eski teflon tenceremi onlar için saksı yaptım
Maşallah diyelim de öncelikle;) sonrada sorumuzu yöneltelim; ne zaman ektiniz soğanları?
Kasım başı gibi diktim hatırlıyorum sayın hira
YeniGine
01-03-2014, 00:21
Sevgili hira gerçekten çok güzel, maşallah o sarı güzele...
yusuf bahçıvan
13-03-2014, 10:12
:) bunu bi doğal parkta çektim bi kaç tanede söküp saksıma diktim
475660
bunlar da benım cıgdemlerım. ocak basında ekmeme ragmen dısarı cıktılar, bir ara ümidimi yitirmiştim :) simdi ne zaman cicek acacaklar bunlar, cok sabırsızım :) bu arada hepınızın cıgdemlerı cok guzeller :)
475707
475708
475709
çiğdem soğanlarının çiçek sonrası bakımı nasıl olmalı?
Bence en kolay soğanlı çiçek, çiğdem...
Bakarmısınız ben bile (!) açtırabildim:D
Bu sene amaryllisbahcesinden aldığım soğanlar yanında hediye olarak geldiler.
Çok güzel açtılar. Baharı müjdelercesine...
476233
476234
476235
476236
heyyamola
01-04-2014, 23:17
23 Mart 2014' den
3 sene önce dikip, hiç dokunmadığımız çiğdemlerimiz;
480159
Her sene bahar başlangıcında,
480160
Güzelliklerini sergileyip,
480161
15 günlüğüne de olsa,
480162
İçimizi ferahlatıyor.
480163
Merhabalar..Geç de olsa..Bahçemizin güzelleri..
söğütsalkım
30-09-2014, 18:50
güz çiğdemlerim çıkıyor haydi hayırlısı
Serap Elmacı
29-10-2014, 17:38
Çiğdemler aslen çayır ve ormanlarda yetişen doğal bir çiçektir. Melezleme yoluyla bir çok çeşidi üretilmiştir. Beyaz,sarı,mor ve çizgili çeşitleri cinsine göre ilkbahar veya sonbaharda çiçeklenir. Toprak açısından seçici değildir. Gölge ağaç altlarından çim alanlara kadar her yerde yetişir. Saksıya dikilirse tomurcuklandığı zaman içeri alınabilir.
Sonbaharda açanlar haziranda,ilkbaharda açanlar ise eylül-kasım arası dikilir.
Soğanları 7,5 cm. derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir.
Kaynak:humeyraozdamar.net (http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm#cigdem)
Bu sene soğanlı bitkilere ilgim başladı. Bu ilgiye yol açan çiçek çiğdem oldu. İnternette resimlerini önceden hep görürdüm ve hayran hayran bakardım ;). Bu sene yetiştirmeye karar verdim. Bir kaç arkadaşım bana ulaştıracağını söyleyince çiğdem ve çeşitli soğanları, o kadar sevindim ki anlatamam;). Daha önceden evinde veya bahçesinde çiğdem yetiştirmiş arkadaşların tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum...
İşte size bir kaç çiğdem türü...
20789
20790
20791
20792
Merhabalar bugün A101'e gelmişti çiğdem bitkisi görünce çok hoşuma gitti hemen karışık renkli olanı satın aldım. Filenin içinde 7 adet tohum var. Bahçem olmadığı için orta boylu bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. Ancak 7 soğanıda aynı saksıya eksem bir sorun olur mu bilemedim. Lütfen yardımcı olurmusunuz.
Elimde 2 adet saksı var şuan boşta. Ben istiyorum ki bunlar renkli oldukları için hepsi bir saksıda toplu halde güzel güzel dursunlar :D
Crocus mathewii, Antalya 29,10,2014
Hem bahçemde hem de etrafımda görebildiğim Crocusları resimledim.
Crocus mathewii menekşe rengi boğazı ile muhteşem bir güzellik..
Crocus asumanie, saf beyaz..Turhan Baytop eşi Asuman Baytop adını taşıyan güzellik..
Sternbergia clusiana ile C. asumanie kardeşliği..
Geçen yıl soğanları saksıdan çıkartmamıştım, ekim ayında saksı degisimi yapmak icin toprağı açınca 4 tane soğan kaldıgını görüp nergislerin yanına ektim. Bakalım çiçek açacaklarmı. Bu sene bir paket daha soğan alıp ektim ama saksıları küçük oldu sanırım..
Geçen yıl soğanları saksıdan çıkartmamıştım, ekim ayında saksı degisimi yapmak icin toprağı açınca 4 tane soğan kaldıgını görüp nergislerin yanına ektim. Bakalım çiçek açacaklarmı. Bu sene bir paket daha soğan alıp ektim ama saksıları küçük oldu sanırım..
Soğanlı bitkilerin büyük çoğunluğu, buna Crocus, çiğdem dahil, birbirlerine yakın olmaktan hoşlanıyor. Ayrıca saksıda birbirlerine yakın olunca, çiçeklendiğinde daha güzel görüntü veriyorlar. Eğer besin ihtiyaçlarını karşılarsanız, size bol çiçekle sevgilerini sunacaklarından eminim. Kolay gelsin.
eneskrky
30-12-2014, 23:06
merhabalar çiğdemlerim daha yeni çıkmaya başlamışlardı 2-3 cm oldular, şu anda üstlerine kar yağdı neyapmalıyım acill cevap lütfen ..
merhabalar çiğdemlerim daha yeni çıkmaya başlamışlardı 2-3 cm oldular, şu anda üstlerine kar yağdı neyapmalıyım acill cevap lütfen ..
Hiçbir şey yapmaya gerek yok. Olduğu gibi bırakın. Normal olarak çiğdemler köklenip yapraklarını acarak bir nevi uykuda baharın gelmesini bekliyorlar. İlkbaharda ise ilk açan çiçeklerden oluyorlar. Bazı türler arkadaşlarda olduğu gibi sonbaharda çiçekleniyorlar. Benim bulunduğum yerde de beyaz bir tür muhtemelen sayın tabus'un bahsettiği Crocus asumanie biraz da havaların iyi gitmesi nedeni ile çok fazla açtı. Benzerlerinin ilkbaharda da açtığını görüyordum. Doğal olarak bulundukları için hiç bir şey yapmıyorum. Onlar kendi zamanlarını biliyorlar.
eneskrky
31-12-2014, 10:10
saolun sayın muda teşekkürler :) karın altında bırakmak istemiyodum ama kalsınlar madem iyi olacak
gökhan Arslan
04-02-2015, 12:13
Açtı bile 😄
gökhan Arslan
05-02-2015, 20:26
Bugün çok daha güzeller :)) sineğin de payı var tabi :)))
barisyildirim
06-02-2015, 18:35
Herkesin maşallah çiğdemleri çok güzel. Sonbaharda çiçek açacak çiğdem soğanlarını ne zaman ekmek gerekir?
Geçen hafta resmini çektiğim çiğdemler. Şimdi oldukça fazla kar altındalar. Doğal halde kendiliğinden çıkıyorlar.
536639
536640
536642
536643
536644
Bunlar da aynı yerdeler. İlk karlar yağmadan önce çok daha fazla idiler. Sarı çiğdemler yoktu. Şimdi bunlar azaldı. Sarı çiğdemler çoğaldı.
536645
536646
Bunlar da aynı yerdeler. İlk karlar yağmadan önce çok daha fazla idiler. Sarı çiğdemler yoktu. Şimdi bunlar azaldı. Sarı çiğdemler çoğaldı.
536645
536646
Sonbaharda ortaya çıktı iseler ve yanılmıyorsam, bunlar 'Colcichum sp.' Pembe renkli olanlar çoğunlukta olup zamanla daha açık renge dönüyorlarsa, Colchicum autumnale olması büyük ihtimal.
Sayın Tabus;
Pembe renkli olarak görmedim. Tam beyaz da değiller. Biraz sıkıntılı rüzgarlı zamanda resimlerini çektim. Şimdi yarım metre kar vardır üzerlerinde. Daha önce de o kadar kar vardı. Güneş gören güney taraflarında olanlar açıyor. Daha sonra daha soğuk olan yerler de açanlar oluyor. Zaman içinde biraz daha fazla resimlerini eklerim.
Başka bir yerde de buna benzer çiğdemleri ilkbaharda topluca görmüştüm. Resimlerini bulabilirsem eklerim.
İlk paylaştığım sarı çiğdemlerde çiçeklerin dışındaki koyu çizgiler dikkatimi çekti. Bunlar soğuk nedeni ile mi oluyor. Yoksa aslı mı o. Şimdiye kadar başka yerdeki çiğdemlerde böyle bir renk görmedim. Tabi dikkat etmediğimiz için farkedememiş de olabiliriz.
zeytin32
12-02-2015, 19:59
Bugün çok daha güzeller :)) sineğin de payı var tabi :)))
İşte aradığım tür. Bu çiğdemin soğanını nereden bulabilirim? ve şimdi eksem baharda açar mı?
gökhan Arslan
22-02-2015, 11:08
İşte aradığım tür. Bu çiğdemin soğanını nereden bulabilirim? ve şimdi eksem baharda açar mı?
Sayın Zeytin32 çiğdem soğanlarını a101 mağazasından almıştım ürün Asyalale'ye ait. Şu anda bulabileceğinizi zannetmem gelecek yılı beklemek zorundasınız ( ekim-kasım ). Sonbaharda açan çiğdemler de var bulabilirseniz eğer bu aylarda ektiğiniz taktirde sonbaharda güzelliklerini görebilirsiniz ;).
gökhan Arslan
24-02-2015, 20:38
Açmaya devam ediyorlar :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.