PDA

View Full Version : Çiğdem (Crocus)

Sayfalar : [1] 2 3 4

Sebahattin Sargın
16-09-2007, 10:55
Çiğdemler aslen çayır ve ormanlarda yetişen doğal bir çiçektir. Melezleme yoluyla bir çok çeşidi üretilmiştir. Beyaz,sarı,mor ve çizgili çeşitleri cinsine göre ilkbahar veya sonbaharda çiçeklenir. Toprak açısından seçici değildir. Gölge ağaç altlarından çim alanlara kadar her yerde yetişir. Saksıya dikilirse tomurcuklandığı zaman içeri alınabilir.

Sonbaharda açanlar haziranda,ilkbaharda açanlar ise eylül-kasım arası dikilir.

Soğanları 7,5 cm. derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir.
Kaynak:http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm#cigdem

Bu sene soğanlı bitkilere ilgim başladı. Bu ilgiye yol açan çiçek çiğdem oldu. İnternette resimlerini önceden hep görürdüm ve hayran hayran bakardım ;). Bu sene yetiştirmeye karar verdim. Bir kaç arkadaşım bana ulaştıracağını söyleyince çiğdem ve çeşitli soğanları, o kadar sevindim ki anlatamam;). Daha önceden evinde veya bahçesinde çiğdem yetiştirmiş arkadaşların tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum...

İşte size bir kaç çiğdem türü...
20789

20790

20791

20792

GLCN
16-09-2007, 11:22
Bende soğanlı bitkilere gerçekten hayranım çocukken bahçemizde bu sarı olanlardan vardı ama artık her taraf bina apartman oldu ve artık onların açtığı yerlerde insaatlar var.Çok üzücü..Artık saksılarda yetiniyoruz..Teşekkürler bu güzellikleri hatırlattığın için sevgili Sebahattin..

Sebahattin Sargın
16-09-2007, 14:21
Ben teşekkür ederim Sevgili GLCN ;). Aramızda çiğdem yetiştiren arkadaşlarımız var mı acaba ? Bu arada Sevgili GLCN adım selehattin değil "Sebahattin". Düzeltirseniz sevinirim ;)

sempe
16-09-2007, 20:20
Ben de çok severim. Deneme amaçlı geçen yıl yetiştirdim. Kasım ayında soğan boyunun iki katı derinliğe gömdüm ve mart ayında çiğdemler karşımdaydı.:)

Bu yıl ne olacak bilmiyorum. Soğanları ektiğim bölgeler çok sulandı. Aklıma gelmişken ben yarın soğanların durumuna bir bakayım. Benim çiğdemler beyaz renkliydi.;)

Kudret
16-09-2007, 23:51
Bolu'daki köy evimizin önündeki büyük çayırda beyaz, sarı ve mor çiğdemler, ilkbaharda bütün güzellikleriyle beni karşılıyorlar. Birkaç sefer soğanlarını aldım ve Yalova'daki bahçeme ektim. Malesef sonuçlar hep kötü. Bütün soğanları çürüttüm.
Yinede çiğdemleri doğal ortamında görmekte çok güzel....

zavako
19-09-2007, 01:22
Bu da çiğdem türümü?

aysemelike
24-09-2007, 15:17
Sebahattin bey, güzel bir konu açmışsınız yine...

Zavako için yanıt mesajınızdaki çiçekler evet çiğdemler...

Çiğdemleri bir kez ektinizmi çıkarmanıza gerek yoktur, çoğalarak yerlerini doldururlar. Saksıda bakımaları daha zor çünkü kolayca çürüyebiliyorlar, çok sulamayın, toprak nemli kalsın ama çok ıslak olmasın, serin yerde bulunsun mutlaka....

Ben de benimkilerin fotoğrfalarını yollamaya çalışacağım... Sebahattin bey madem konu açtınız galeriyede aynı başlığı ekletelim ve fotoğraflarımızı oraya koyalım, böylece orası da zenginleşir....

Çiğdemler umut dolu çiçeklerdir. Kışın en soğuğunda buz gibi karın altından başları çıktımı bilisinizki yakında güneşli günler gelecek.....Nasıl bir sevinçtir, umuttur bu doğa için.....Doğanın bu umudunun yitmemesi dileği ile herkese sevgiler, selamlar....

Sebahattin Sargın
24-09-2007, 18:54
Ayşe Hanım yazınızı görünce çok sevindim ;)

Soğanlı bitkilere merakım başladı bu sene elime çiğdem, frezya ve lale soğanları geçeçek. Bu konularda sizin gibi engin tecrübeleri olan bir ustamın başını çok ağırtacağım ;)

Ayşe Hanım galeride "Süs Bitkileri" alt başığı altında soğanlı bitkiler bölümü var. Orada yayınlıyabiliriz resimleri. Merak içinde sizden gelecek resimleri bekliyorum ;)

aysemelike
25-09-2007, 09:31
Sebahattin bey,

Güzel sözlerinize teşekkür ederim ama kendimi usta olarak göremiyorum. İyice bir meraklı demek yeterli, belkide...
Sizin bu konudan çok zevk alacağınıza eminim, ömürleri göreceli kısa olsa da inanılmaz güzel bitkiler soğanlılar. Sadece lale sümbül değil ama dağ taş soğanlılarla dolu......Bakımları kolay, istekleri az, nazları az, eh daha ne olsun!!!
Ne zaman isterseniz yardıma hazırım, birkaç çiğdem resmi de yükledim bile galeriye...
Güle güle büyütün yeni soğanlarınızı. Yanlız kış değil yaz soğanlılarını da şiddetle tavsiye ederim.....

GLCN
25-09-2007, 10:24
Sevgili ayşemelike galerideki resimleriniz gerçekten harika sizin bahçenizdenmi?Vurulmamak elde değil...

aysemelike
25-09-2007, 13:03
evet benim bahçemden... beğendiğinize sevindim.
Bugün "ters lale" başlığındaki bir soruya cevap veririken de bir kaç foto ekledim, bir bakın bakalım hoşunuza gidecekler mi?

Sebahattin Sargın
25-09-2007, 13:11
Bütün fotoğraflar harika Ayşe Hanım, çok beğendim ;). Ayşe Hanım çiğdem soğanlarını saksıya ekeceğim, ne yazık ki bahçem yok. Nasıl bir saksı kullanmalıyım? Nasıl ekmeliyim? Sulamasını nasıl yapmalıyım? Ne kadar güneş görmeli? Yardımlarınızı bekliyorum ;)

aysemelike
25-09-2007, 14:00
Vallahi bütün resimler harikalar Ayşe Hanım, çok beğendim ;). Ayşe Hanım çiğdem soğanlarını saksıya ekeceğim, ne yazık ki bahçem yok. Nasıl bir saksı kullanmalıyım? Nasıl ekmeliyim? Sulamasını nasıl yapmalıyım? Ne kadar güneş görmeli? Yardımlarını bekliyorum efendim ;)

Ekeceğiniz soğan sayısına göre bir saksı seçmelisiniz. 10cm çapında ve 12-13 cm derinliğinde bir saksıya 5-6 adet crocus ekebilirsiniz. uçları görünecek şekilde ekilmeli, toprak daima nemli kalmalı ama ıslak olamamalı, ışık gören mutlaka serin bir yere koymalısınız. Benim tavsiyem nemini kontrol ederek don olmayan günler boyunca dışarıda tutun, don günleri saksıların üzerine bir gazete kağıdı koyun, ilk filizleri görünce serin pencere önüne içeriye alın... hızla çiçekleneceklerdir....
balkonda yetiştirecekseniz daha büyük ve derin bir saksı seçebilirsiniz ve daha çok soğanı birbirlerine 2-3cm mesafede kalacak şekilde kendi büyüklüklerinin 2-3 katı derinliğe sıkça ekebilirsiniz.Bu sıkça ekme işi size zengin, saksı dolusu çiğdem görüntüsü verecektir. saksınızı önce don almayan kuytu bir köşeye yerleştirin, donlar geçince güneşli balkon kısmına alın ve çiçeklenmesini bekleyin......

Küçük bir not: eğer elinizde bir kaç sümbül soğanı da varsa büyük bir saksıya ortaya sümbülleri, kenarlara çiğdemleri ekerek de değişik bir görüntü elde edebilirsiniz. Bu balkon için uygundur. Yine nergisler, laleler de ekleyerek, (uzunlar saksı ortasına, kısalar kenarlara), güzel ve uzun süreli çiçekli saksılar elde edebilirsiniz....

Kolay gelsin.......

Sebahattin Sargın
25-09-2007, 14:06
Ayşe Hanım;

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim ;)

Bir sorum daha olacak, neden 2-3 katı derinlik isteniyor. Bu çok olmuyormu acaba?

aysemelike
25-09-2007, 14:15
Ayşe Hanım;

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim ;)

Bir sorum daha olacak, neden 2-3 katı derinlik isteniyor. Bu çok olmuyormu acaba?

İç ortamda yetiştirilmedikleri zamanda donlardan korunup iyi bir köklenme ve akabinde çiçeklenme yapabilmeleri için soğanlı bitkiler daima kendi soğan büyüklüklerinin iki üç katı derinliğe ekilirler. Bu aslında ışık ile çimlenmeyen tüm tohumlar için de geçerli bir kuraldır. Örneğin çim tohumuda bu kuralla ekilir ama çok ince oldukları için üzerine ince kum-elenmiş gübre karışımı serpmek yeterlidir....Bunun gibi düşüneceksiniz....Sanırım soğan size büyük göründüğü için size derinlik çok gibi geldi. Daha yüzeye ekildiklerinde cılız çiçeklenme ve donlardan etkilenme çok oluyor......Daha sonra soğanın yavrulaması da yüzeyel ekimlerde pek mümkün olmuyor..

selamalrımla
Melike

aysemelike
25-09-2007, 14:29
Sebahattin bey,
ağaçlar.net dergisinin geçmiş sayılarından birinde de soğanlı bitkileri ve yetiştirilmelerini özetleyen bir yazım var ondan da yararlanabilirsiniz......

Penelophe
07-10-2007, 04:12
Bendeki çiğdem soğanlarının üzerinde ekim zamanı olarak, Mart-Nisan ayları görünüyor. Bu soğanlar şimdi ekilebilirler mi?

Teşekkürler..

aysemelike
08-10-2007, 08:53
sevgili penelophe,

Çiğdem (Crocus) soğanları genelde sonbahar ortasında ekilir ki karlar erirken çiçeklensin. Acaba seninkiler güz çiğdemi olmasın, ki bu farklı bir türdür. Eğer güvenilir bir marka iseler üzerinde ne yazıyorsa onu yapmak uygundur...

Yine de bence soğanları şöyle bir elinde sıkıştır sana biraz gevşek geliyorlarsa mutlaka ek bozulmasınlar. Yok eğer sıkı ve dolgunlarsa bekle üzerindeki tarih de ek....

Penelophe
08-10-2007, 11:55
Melike hanım, marka konusunda bir fikrim yok, ilk defa bu markayı kullanacağım fakat soğanlar son derece diri.
Fotoğraf ekliyorum, tecrübeleriniz doğrultusunda ne yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim.
Teşekkürler.:)

maycan bahçe
08-10-2007, 13:57
Yeşil olan kısım ekim zamanını gösteriyor bence.Yani Ağustos ortasından Aralık sonununa kadar ekebilirsiniz anlamına geliyor.Mart ve Nisanda çiçeklenmesi için.Ben de çiğdem soğanı aldım ve şu günlerde ekeceğim.

Penelophe
08-10-2007, 13:59
Hımm.. Genelde ekim zamanı kırmızı ile çiçeklenme **** derim zamanı da yeşil ile gösterilir diye biliyordum. Yanlış mı?

Sebahattin Sargın
08-10-2007, 15:10
Maycan bahçeye katılıyorum bence yeşil kısım ekim zamanını gösteriyor, çiçekli olan bölümde soğanların ne zaman çiçekleneceğini göstermekte....

Penelophe
08-10-2007, 15:14
Resme bir daha baktım da bende size katılıyorum. :o
Kocaman kürek resmi var orada, kör müsün derler adama.:D

aysemelike
09-10-2007, 07:52
Resme bir daha baktım da bende size katılıyorum. :o
Kocaman kürek resmi var orada, kör müsün derler adama.:D

Sorunuz cevaplanmış anladığım kadarı ile :rolleyes:güle güle ekin, tadını çıkarın. Unutmadan bunları saksıya ekecekseniz çok derine ekmeyin, kalabalık ve yoğun bir görüntü için de birer soğan çapı aralıkla ekin...

Selamlarımla...

Melike

zenfree
24-10-2007, 18:08
Çiğdem, frezya ve muscari soğanlarımı dün ektim.

15 cm. çap, 15 cm boyundaki sakslara diktim. Her saksıya 10 tane çiğdem soğanı düştü. Çiçeklerin aralarındaki boşluklar 2 cm. olmadı. Sanırım 1 cm. kadar. Umarım sorunuzsuz çıkarlar.

Frezyalarla muscarileri aynı saksıya diktim. Toplam 20 soğan. O sakının çapı 18 cm.Aynı zamanda çiçeklenirleneceklerini düşünüyorum.

GLCN
24-10-2007, 18:40
Pazara giderken bir kapının önündeki toprağa ekilmiş sarı çiğdemleri gördüm yapraklar yoktu ama sarı sarı o kadar güzel açmışlarki hayran oldum bende istiyorum artk çiğdem hemen marketleri arasam iyi olur...

sselvi2000
29-10-2007, 10:50
Latince ismi Crocus pulchellus olan bu çiçek Iridaceae familyasından kormuslu(yeraltı gövdesi olan bir geofit) bir türdür. Türkiye'nin batısında ekim-aralık aylarında mavi tepalli hoş görünümlü bir çiçektir.Çiçekler solmaya başlar başlamaz paralel şeklinde 3-5 arasında değişen yaprakları ortaya çıkar.

burçak
29-10-2007, 14:38
aRKADAŞLAR ÇİĞDEM ÇİÇEĞİNİ ŞİMDİ EKSEM OLUR MU?AYRICA TOHUM OLARAK MI YOKSA FİDE OLARAK MI TEMİN EDEBİLİRİM..TEŞEKKÜR EDERİM..

Ophrys
29-10-2007, 14:47
Sevgili burçak öncelikle buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669&page=21) uğrayın lütfen.

handanhanım
29-10-2007, 18:20
Güz çiğdemlerim açtı bahçede sabahları bir kahveyle seyrine doyum olmuyor. Hazır soğanlar genellikle steril çıkıyorlar bu yüzden çok şikayetçiyim. Ama benim yabani çiğdemlerim her sene çoğalarak yeniden açıyorlar.

Tavsiyem, çok sulamayın, çiçekleri solduktan sonra daha da az sulayın ve suyunu giderek kesin. Ancak o zaman yeni yumrular veriyorlar.

GLCN
30-10-2007, 09:50
bende gittigidiyorda buldum 40 lık olarak satıyorlar fakat sizin dediğiniz gibi seneye açmazlar diye yabani falan arıyorum...

aysemelike
31-10-2007, 09:34
aslında soğanlı olan güz çiğdemidir.Crocus familyasına dahil turler genelde toprak altı gövdesi özelliği gösterir,tıpkı resimdeki safran gibi.dikime gelince ben daha 2 gün önce dikimi tamamladın ve yaklaşık olarak 1.5,2 aya kalmadan yetişmelerini bekliyorum.normalde ekim-kasım aylarında dikimi yapılıyor fakat kasımmın 1. haftası dolmadan dikilir ise çok daha iyi olur

sevgili glcn'ın pazara giderken gördükleri güz çiğdemi, kambium'un belirttiği gibi soğanlılar. Ama ben burada kambium'un mesajından ilham alarak "soğanlı" terimini açmak ve "soğanlılar" ile ilgilenen için birkaç ufak açıklama yapmak istiyorum.
İngilizcede geofitler "bulbous" bitkiler olarak adlandırılıyor bu nedenle de toprak altı gövdelyi "bulb" olarak simlendiriyorlar. Bulb türkçede soğan demek. İşte kargaşa burada başlıyor biz soğanlı dediğimizde yemeklik soğana benzer toprak altı gövdeyi kastediyoruz... Yabancı kaynaklarsa toprak altı gövdelilerin tümünü. Bu nedenle merak edenler için agaclar.net dergisinde yazdığım soğanlı bitkiler hakkındaki yazıda şekilleri ve açıklamaları ile "soğanlı bitkileri" tanımlamamız önemli.
Bunu neden önemsediğime gelince burada hepimiz (aramızda profesyoneller olsa bile) amatörüz ve bence terimleri doğru öğrenip kullanmamız önemli.....Sevgili kambium haklı olarak en doğru halini yazıyor ama amatörler ve bilmeyenler "bizim ektiğimiz çiğdemler, anemonlar, irisler soğanlı değilmiş" diyebililer....Belki doğrusu toprak altı gövdeli demek ama bu bizi aşan bir olay, bitki biliminde genel terminolojide geofit karşılığı basitçe soğanlı bitkiler olarak geçiyor bunu bilmek yetecektir herhalde....

Bir ikinci nokta da ekim zamanı ile ilgili. Ekim zamanı bulunduğunuz iklime göre 1-2 ay değişiklik gösterebilir. Örneğin ters laleller için doğuda ekim zamanı çoktannnn geçti ama benim için Denizli'de hala erken çünkü havalar hala çok sıcak....
Toprağın nemli ama serin olması çürümelerin engellenmesi çin baharda çiçeklenen soğanlıların ekimi için önemli....Egede aralık başı hatta bazen ortasına kadar bile ekmenizde bir sakınca yoktur.....

kambium034
08-11-2007, 22:19
sn Melike Şahiner;
Hiçte o kadar kafa karıştıracak bir durum değil.Tabi ki demek istediğinizi anlıyorum ve beni muhatap aldığınız için de teşekkür ediyorum.
İlk olarak; bikere ben bu konun bu kadar uzayacağını hiçte tahmin etmemiştim.yumru derken gerçekten de yumrulu bilkileri kastetmiştim.Örneğin;sizlerin çiğdem diye formum başından beri bahsettiğiniz safran bitkisi (ki resimleri bu formda bolca bulunmaktadır ve aynılarını ekliyeceğim.) ile patates.Şimdi safran ne çiğdem ne diyenler de olacak umarım.İkiside uzaktan akrabadırlar.Biri Crocus familyasından diğeri ise Sternbergia familyasındandır.Fakat halk arasındaki deyimleri ile güz çiğdemi veya sarı çiğdem veya ÇİĞDEM veya kurbağa çiçeği olarak bilinen bilimsel adı ise Sternbergia lutea olan bitki eylül-kasım aylarında çiçek açar.Tabi yöreden yöreye iklimden iklime fark etmekle birlikte...Eğer ki şansınız var ise şu an bile açmış olan çiğdemleri göre birirsiniz , evet evet şimdi şu an bile.İşte safran ile çiğdemin 1. farkı bu.
2.olarak çiğdem genelde 20-1000m rakımlı tarla kenarlarında yabani olarak yetişir.20. yüz yıla kadar bek bir ekonomik değeri yok idi.Fakat içinde bulunduğumuz yüz yılda artık kanser tedaviinde kemo terapi ilaçlarının ham maddesi olarak kullanıldığını biliyoruz.Yenmesi zehirli olduğundan ötürü halk arasında hemen hemen hiç yetiştirilmez bile.Safran ise ekonomik değeri yüzyıllardır artan ve insan oğlunun vaz geçemediği yumrulu bir bitkidir.Bir diğer mevzu girişte de belirttiğim konu;YUMRULU BİTKİLER:SAFRAN,PATATES
SOĞANLI BİTKİLER:lale,sümbül,ÇİĞDEM
YASSI VEYA TOPRAK ALTI GÖVDELİLER:KIVIRCIK...
.
.
.
Tüm bu sıraladıklarım sn. Melike Şahinerin'de dediği gibi gövdesi toprağın altında anlamına gelen geofit familyasında yer alır.
EN ÖNEMLİSİ İSE BU İKİ TÜR BİTKİDEKİ ÜREME ŞEKLİDİR
Kısaca ondanda şöyle bahsedeyim ;
safran (Crocus sativus) ile çiğdem (Sternbergia lutea ) ikiside ve vejetatif yol ile yani eşeysiz olarak ürer.Fakat soğanlılar istisna.Onlar eşeyli olarakta üreye bilir.Yani soğanlı bitkilerin bir çoğunu tohumla üretmek mümkündür.Fakat yumrulular da bu yöntem tercih edilmez.Formun başından beri safran ile patatesten aynı gurupta bahsediyorum.Sizce neden?.Patatesin nasıl üretildiğini az çok hepimiz biliriz.İri YUMRULAR alınır 4-5 ve hatta 6 parçaya bölmek süreti ile dikilir.Böyle bir yöntemi soğanlı bitkilerde bir denediğimizi düşünsenize.Tam bir felaket.
Onun içindir ki yumru ile soğan çok farklı terimlerdir hala bile yumru ilr soğanı tam olarak açıklamış olduğuma inanmıyorum.İster inanın isterseniz inanmayın bukadar şeye ramen hala ve hala soğanla yumru arasında bir yığın fark var.Enzimatik reaksiyonlardan tutun da çiçeklenme sürelerine kadar.Fakat bu yazı ile yinede kafa karıştırdım ise gerçekten herkesten af diliyorum.ŞİMDİDEN HERKESE KOLAY GELE

NOT :ÇİĞDEM VE SAFRANIN LATİNCE ADLARINI YAZDIĞIMDAN DOLAYI RESİM EKLEMEYİ GEREKLİ GÖRMEDİM LATİNCE ADLARINI GOOGLE DA ARAYARAK BULA BİLİRSİNİZ.
safran (Crocus sativus) ile çiğdem (Sternbergia lutea )

herbaryum
08-11-2007, 22:56
Sayın kambium034,

Yanlışlarınızı sıralıyorum.

1.Crocus, Sternbergia ve Geofit diye familya isimleri yoktur.
2.Safran ve Çiğdemi ayrı şeyler olarak söylüyorsunuz. Crocus (Iridaceae) Süsengiller familyasından yumrulu bir bitkidir ve genel olarak Çiğdem olarak bilinir. Safran Crocus sativus bitkisinin dişi organlarından elde edilen boyar maddenin adıdır ve aynı zamanda bitkisine de Safran denmektedir.
3.Sternbergia (Amaryllidaceae) yumrulu bir bitkidir ve Tavuk çiçeği veya Kurbağa çiçeği olarak bilinir.
4.Yukarıdaki bitkiler asla Patates bitkisi ile akraba değillerdir.
5.Yukarıdaki her iki bitki de sonbaharda çiçek açarlar, asla yöreden yöreye ve iklimden iklime fark etmez.
6.Çiğdem yalnızca tarla kenarlarında yabani olarak yetişmez, uygun habitatlarında bulunur.
7.Çiğdem yani Crocus türleri 20. yüzyıldan çok daha önceleri bile ekonomik öneme haizdiler.
8.Yassı ve toprak altı gövdelere örnek "Kıvırcık" ????. Kıvırcık Asteraceae familyasından yaprakları yenen bir cins (Lactuca)
9. Crocus ve Sternbergia hem vejetatif hem de tohumdan ürerler.
10. Soğanlı bitkiler de soğanlarının küçük parçalara ayrılması ile çoğaltılabilirler. Siz olmadığı deneyerek mi tespit ettiniz?
11.Yumru ve soğan arasında bir yığın fark olduğunu söylemişsiniz. Zaten ikisinin aynı olduğu kanısında olan mı var? Ancak arasında fark olarak gösterdiğiniz enzimatik reaksiyonlar ve çiçeklenme süreleri bu iki yapı arasında kullanılacak farklılıklar değil.

aysemelike
15-11-2007, 09:49
Sayın herbaryum,
Mesajınızı yeni gördüm, hislerime tercüman olduğunuz ve yanlışları düzelttiğiniz için teşekkür ederim.
Melike

celalsungur
15-11-2007, 11:14
Sebo, bak neler buldum.

Sebahattin Sargın
15-11-2007, 16:23
Zaten markete gittim mi hemen soğanlı bitkiler bölümüne atlıyorum ;). Güler Hanımdan aldığım çiğdemlerden bir tanesi "Merhaba" dedi, bir kaçıda toprağı kabartmışlar. Çok sevinçliyim çok ;)

celalsungur
15-11-2007, 16:41
Zaten markete gittim mi hemen soğanlı bitkiler bölümüne atlıyorum ;). Güler Hanımdan aldığım çiğdemlerden bir tanesi "Merhaba" dedi, bir kaçıda toprağı kabartmışlar. Çok sevinçliyim çok ;)
Ben de Güler hanım'dan 3 tane almıştım. Küçük saksıya diktiklerim çifter, çifter uç verdi, bekliyoruz. Maycanbahçe neden artık yazmıyor, onu özledik. Bursa toplantısındaki hepinizin ev sahipliğinizi unutabilmek mümkün değil. Bizleri dostluğunuzun konforuna alıştırdınız, lütfen bu iyi alışkanlığımızdan bizi mahrum bırakmayın. Hepinizi çok seviyoruz. Selamlar.

Sebahattin Sargın
15-11-2007, 17:13
Sevgili Maycan Bahçe sanırım şu aralar yoğun, o nedenle foruma yazamıyor. Bizde sizin gibi değerli üyelerimizi seviyoruz ;). Güzel sözleriniz içinde ayrıca teşekkür ederim...

Penelophe
17-12-2007, 00:05
Çiğdemlerim büyümeye başladı.;) Bazılarında 3 ayrı sürgün var.:)

26599

ibrahim37
07-01-2008, 02:12
Arkadaşlar kusura bakmayın bu köşeyi yeni fark ettim. Bende bir çiğdem tutkunuyum. Çiğdem yetiştiren arkadaşlar olarak edindiğimiz tecrübeleri burada paylaşmak gerçekten çok iyi bir fikir. Bundan böyle bu köşeyi kaçırmadan takip etmeye çalışacağım.
Dün gördüğüm küçük bir ayrıntıyı anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi İstanbul'da bir kaç gecedir havalar eksileri gösteriyor. Benimde camda bulunan iki çiğdem saksısı vardı. Donmasınlar diye korkudan içeri mutfağa aldım. Bir de ne göreyim
sadece iki gecede hemen toprağı kabartmışlar. Bu gece bitkiler yanılmasın diye tekrar dısarı çıkardım. Bu gece hava biraz daha iyi gibi görünüyor umarım yanılmam.
Demek istediğim şu, bu bitkiler inanılmaz derecede ısıya ve ışığa karşı duyarlıdırlar. Bu çiğdemlere hayran kalmamak imkansız.
Benim gibi çiğdem yetiştiren arkadaşların olduğunu duymak gerçekten harika..
Herkese iyi seneler diliyorum...

ibrahim SÖZEN.

Güler
07-01-2008, 07:27
Sevgili ibrahim37, bence çiğdeminizi içeri almayın. Onlar serin yer severler. Bırakın çiçeklenmelerini yavaş yavaş yapsınlar daha ilkbahara zaman var.
Bahçedeki çiğdemlerimin üzerinde kar var, ama yine de yavaş yavaş toprağı patlatıyorlar.

ibrahim37
07-01-2008, 22:19
Sayın güler! sizinkiler bahçede ise içiniz rahat ancak benim bahsettiğim saksılar beşinci katta ve camda. Ciddi bir don durumunda saksı tamamen buza dönüşebilir ve ben saksıdaki türlerimi asla kaybetmeyi göze alamam.

Sebahattin Sargın
07-01-2008, 22:38
Benim çiğdemlerim kapalı balkondalar gerçi balkonda ve mutfakta içeriyi ısıtacak herhangi bir materyal yok. Ama hepsi çoktan "Merhaba" dediler, sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Şimdi bir kısmı yapraklarını açmaya başladılar. Çiğdem seven arkadaşlarımızın artması gerçekten çok sevindirici ;). Bu arada arkadaşlar farklı çiğdem soğanlarını nasıl bulabilirim? İlkbaharda Uludağa çıkmayı düşünüyorum belki orada çiğdemlere rastlayabilirim.

Sevgiler ;)

ibrahim37
07-01-2008, 22:54
Sevgili sebo senin balkon ışık alıyormu? Mesela günde kaç saat güneş görüyor? İyi güneş görüyorsa senin yerin çok uygun.
Ben bu nisanda uludağa mutlaka gideceğim. Uludağda çok güzel çiğdemler olduğunu biliyorum. Ağaçların bittiği yerde çiğdemler başlar;)

Sebahattin Sargın
07-01-2008, 22:58
Balkonum gün boyunca aydınlık fakat yoğun güneş ışığını öğlene kadar alıyor. Bu aralar sınavlarım olduğu için onlarla ilgilenemedim, bir kısmı ışık almamış. Bakalım bu olumsuz bir etki yapacakmı. İbrahim Bey bakarsınız Nisan ayında Uludağa bir treeking yaparız siteden arkadaşlar ile, hep birlikte görmüş oluruz o canım çiğdemleri ;)

ibrahim37
07-01-2008, 23:18
Bu miktarda ışık yeterli olması gerekir. Özellikle yapraklı oldukları zaman mümkün mertebe ışık alsınlarki gelecek yılın yumruları bu dönemde oluşuyor.
Yumrular ne kadar iri ve sağlıklı olursa gelecek yılın çiçekleride okadar sağlıklı olacak demektir. Diğer zamanlarda ışığın önemi yok.
Gerçi senin tecrüben vardır.
Treekingmi!! Ben bayılırım. Tek sorun boş zaman bulmak.

Sevgiler..

Sebahattin Sargın
07-01-2008, 23:29
Demek ki Nisan ayı için bir treeking planlamız lazım şimdiden ;). Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim ben bu sene çiğdem yetiştirmeye başladım. Anlıyacağınız tecrübe edinmeye bu sene başlıyorum. Bunları söylemeniz iyi oldu onları ışıklı bir yere alayım ben.

Sevgiler ;)

Güler
08-01-2008, 08:33
Sevgili sebo, değişik çiğdemlerden neyi kastediyorsun? Renk olarak mı? Tür olarak mı?
Eğer renk dersen bende bol bol var. Sarı, beyaz, mor, morbeyaz çizgili. Seneye sana soğanlarından verebilirim. Veya Mayıs'ta sen Manyas'a gelebilirsen kendin topraktan çıkartabilirsin.

Sebahattin Sargın
08-01-2008, 17:30
Güler Hanımcığım;

Değişik renk ve türdeki çiğdemleri kastedmiştim. Mayısta sizi ziyarete gelirim o zaman kendim alırım soğanlardan, sizi yormayalım birde ;). Zaten bu seneki çiğdem soğanlarıda sizin hediyelerinizdi size ne kadar teşekkür etsem azdır. Soğanlı çiçek yetiştirmeye ilk sizin soğanlarınız ile başladım, uğur getirdiler ;)

Sevgiler ;)

tolgahan83
08-01-2008, 17:46
herkese merhaba..

ben foruma uye olalı baya oldu ama sürekli okumaktan yazmaya fırsatım olmamıştı..

ben 3 4 yıldır çiğdem yetiştiriyorum. ama geçen seneye kadar yetiştirdiklerim doğadan topladığım güzçidemleriydi..

ancak gecensene ilk defa marketten 10lu paket içinde satılan çiğdemlerden aldım, gayet güzel açtılar sonra soganları mayıs hazırana dogru topraktan çıkardım. ekim kasım ayında tekrar ektim..

şuan tekrar çimlendiler ama sanki geçen seneki kadar güçlü gözükmüyorlar, yaprakları daha ince. benim merak ettiğim handanhanım'ın dediği gibi bu soğanlar sadece 1 kerelikmi çiçek açıyorlar.. eğer öyleyse birdaha almayı düşünmüyorum..

ibrahim37
08-01-2008, 19:25
Güler hanım çiğdemlerinizi doğrusu bende çok merak ediyorum. Çiçekli hali varsa buraya eklerseniz çok sevinirim. Ve türleri hakkında yorum yapabiliriz.
Sayın Tolgahan öncelikle hoş geldiniz. Sizinde çiğdem yetiştirdiğinizi bilmek çok güzel. Çiğdemler kesinlikle bir defaya mahsus değil sürekli her yıl çoğalarak
daha güçlü bir şekilde çiçek açarlar. Çiğdemleriniz satın alma ise bunların tamamı hollanda'dan gelme ve melezdir ve tohum tutmazlar ancak yer altından çok güzel yavru verirler. Yabani türler ise saf ve orijinal türler olduğu için çok güzel tohum tutar ve aynı zamanda toprak altındanda yavru verirler.
Aynı zamanda satın aldığınız türler ilkbaharda açan türlerdir. Bunlar daha yeni yeni toprak altından burunlarını göstermeye başladılar. Eminim bu yılda çok güzel çiçek açacaklar. Çiğdemlerinizi ektiğiniz yer ve toprak uygun ise mutlaka çiçek açarlar.
Bence vaz geçmeyin, zor olan işler bana her zaman keyif vermiştir.

Sevgiler.. Saygılar..

ibrahim37
08-01-2008, 19:40
Bunlarda benim geçen yıl saksıda ektiğim iki tür çiğdemlerim.
Bunlarda Hollanda'dan gelme çok güzel çiçek açtılar ama her ikiside tohum tutmadı ancak toprak altından yavru verdiler. Bu kış onları bahçeye ektim. Bu seneki durumlarını çiçek açtıklarında buraya ekleyebilirim.
Çiçekçilerden alınan türlerin tamamına yakını bu ikisinden ibaret.

Crocus flavus (yellow mammoth deuch)
Crocus vernus ssp. vernus (deuch)

tolgahan83
08-01-2008, 20:14
bu hızlı cevabınız için çok teşekkürler ibrahim bey..

evet satın aldığım türler ilk baharda açan crocus.. aynen dediğiniz dibi tohum tutmadılar ancak bol bol toprağın altından yeni küçük soğanlar verdiler..

büyük ihtimalle o küçük soğanlar bu yıl çiçek açmaz ve soğanını büyütür diye düşünüyorum..

bir sorum daha var.. o küçük soğanlar kac yıl sonra çiçek açacak kadar büyürler??

ibrahim37
08-01-2008, 20:30
Sayın tolgahan soğanların hepsi küçük boyutta ise küçük olanlar bu sene açmayabilir. Ancak içlerinden bazılarının boyutları ilk aldığınız gibi büyük olması gerekir. Büyük olanlar bu sene açar küçük olanlar gelişmeye bağlı olarak seneye açar. Eğer hiç büyük soğanınız yoksa. Muhtemelen geçen sene yaprakların yeşil olduğu dönemde susuz kalmış veya ihtiyacı olan ışığı alamamıştır. Bu sene sadece bu iki noktaya dikkat ederseniz kesinlikle uzun yıllar size bol bol çiçek vermeye devam edecekler.

saygılar...

Güler
08-01-2008, 21:14
Sayın ibrahim37, benim crocus soğanlarımın bir kısmı saksıda, bir kısmı ise bahçede. Çiçekleri de aynen sizinkiler gibi, renkleri sari, mor, beyaz, morbeyaz çizgili. Saksıda olanlar henüz toprağı çatlattılar, bahçedekilerde daha ses seda yok. Önümüzdeki Hafta sonu Manyas'a gittiğimde resimlerini çekmeye çalışırım. Ama daha çiçeğe geçmelerine vakit var tabii.

Penelophe
09-02-2008, 13:57
Arkadaşlar çiğdemleriniz ne durumda? Benim çiğdemlerimin yapraklarında oluşan bu kırıkımsı oluşumlar normal mi?

29887

29888

Sebahattin Sargın
09-02-2008, 15:42
Çok şaşırdım o kadar çiğdem resmi gördüm hiç bu şekilde yapraklara rastlamamıştım. Benimkiler gayet sağlıklılar yaprak çıkartıyorlar henüz çiçeklerini görmedim. Penelophe İbrahim Bey belki bu konuya bir açıklık getirebilir.

Sevgiler ;)

Oyaman
09-02-2008, 18:21
Benim çiğdemlermin de yaprakları dümdüz , sanki yapraklar birbirine girmiş gibi !

fatmadundar
09-02-2008, 19:00
Çok hoş Penelophe :D Nasıl başardın bunu:confused: Eğer yaprakları böyleyse çiçekleri kimbilir nasıl kıvırcık ve gösterişli olur :rolleyes:
Hakikaten nasıl oldu, yanlız biri mi yoksa çoğu mu? Sanırım çıkmakta güçlük çekmiş.Toprağın üstü kabuk mu bağlamışti acaba?

Penelophe
09-02-2008, 19:46
:D Fatma hanım, toprağın kabuk bağlamasına pek olanak yoktu çünkü hemen hemen soğanlar görünüyordu diktiğimde. Çıkarken pek sorun yaşamadılar.

bengi_su
11-02-2008, 18:45
Benimde bi tane geçen ilk baharın ekmiştim bi tane sarı renkli çiğdemim var halamdan getirmiştim her sonbahar sonları çicek açar bahçesinde resmen bi çiğdem bahçesi var ve inanılmaz güzel bi koku tüm bahçeyi sarıyor.

ibrahim37
19-02-2008, 13:16
Sayın pelelophe! Yaprakları kıvrık olan çiğdeminiz çok istisnai bir durumdur. Ben daha önce kıvrılıp katlanmış yapraklar gördüm ancap bu kadarıda pes doğrusu.
Öncelikle şunu belirtmeliyim çiğdemlerde soğanların çimlenmesinden ve yaprakların sağlıklı bir şekilde toprak yüzeyine çıkıncaya kadarki dönemde, yaprakları koruyan katafil (cataphyll) denilen zarımsı özel bir kılıf mevcuttur. Normal şartlarda yapraklar toprak yüzeyine ulaştığında bu kılıfı patlatır. Ancak sizin çiğdeminizde katafil daha sert olduğu için yapraklar alt taraftan büyümesine rağmen sürekli iç içe katlanmış. Yani koruyucu kılkıfı delmek için çok uğraşmış.
Sizin çiğdeminizin herhangi bir sağlık problemi yok ve çiçekleri gayet normal bir şekilde açacaklar.
Ben çiğdemlerinizi biraz daha derine ekmenizi öneririm. Ben doğada üç parmaktan başlayıp bir karış cıvarında derinlikte olan çiğdem soğanları gördüm.
Derin olanlar genellikle daha iri ve sağlıklı oluyorlar. Yani derindekiler doğanın çetin şarlarına karşı daha avantajlıdır. (istenmeyen yaz yağmurları, kışın dondurucu soğukları, ani iklim değişiklikleri, vs...). Yüzeye yakın soğanlar bu şartlardan kolaylıkla zarar görebilir.
Bence sizin çiğdeminiz yüzeye yakın olduğu için koruyucu kılıfı kuruyup sertleşmiş ve alttan gelen yapraklar sürekli üst üste katlanmış..

selamlar... saygılar...

Penelophe
19-02-2008, 13:25
Hımm, çok teşekkür ederim İbrahim bey. Zaten benim çiğdemler istisnai olmasalar şaşardım.:D Pek çoğu aynı durumdalar. Seneye daha derine dikerim artık..

Selamlar..

ibrahim37
19-02-2008, 13:38
Benim bahçedeki çiğdemlerim fena görünmüyorlar. Geçen hafta resmini çekebildiğim birkaçının resnimi eklemeye çalışacağım.

C. biflorus ssp. biflorus
C. biflorus ssp. adamii
C. chrysanthus

Penelophe
19-02-2008, 14:02
Harika görünüyorlar. Umarım benimkilerde açarlar.:( Son durumları aşağıdaki gibi, siz söyledikten sonra gittim kurtulamayanları katafillerinden kurtardım.:D

30559

30560

30561

ibrahim37
19-02-2008, 14:41
Sn. penelophe hiç üzülmenize gerek yok bence çiğdemlerinizin çiçek açmasında herhangi bir sorun yok. Spreyle bir miktar su sıkarsanız faydası olabilir ve birazda canlanmış olurlar.
Geçen sonbaharda bir haftasonu gezisinden gelirken camdaki saksım için bir miktar toprak almıştım. Eve gelince bir baktım ve içinde birtakım soğanlar vardı. Hemen bir başka saksı ayarlayıp camın dışına koydum. Geçen hafta bir tanesi çiçek açtı bile.
Değişik tür bir çiğdem. 'C. biflorus pulchricolor' Bu tür Uludağ İzmit. Bolu cıvarlarında dağılım gösterir. Genellikle bu tür koyu mavi renkte çiçek açar. Ancak benim elimdeki oldukça pastel renkte açtı.

Sebahattin Sargın
22-02-2008, 22:06
Benim çiğdemlerim açtı, iki tane mosmor :D Ama fotoğraf çekme imkanım yok, çok sevindim vallahi ;) Bu arada İbrahim Bey, size fazla sözüm yok zaten. Yakında beni çatlatacaksınız o olacak, çok güzeller vallahi içim kaldı :D

Sevgiler ;)

zenfree
24-02-2008, 20:21
İlk çiğdemim çiçek açtı.:cool:

GLCN
25-02-2008, 10:09
Çok güzel sevgili zenfree..Benimkilerde yapraklandı ama daha çiçek yok yeri konusunda çok kararsızım sizin saksı güneşi ne zaman görüyor **** yönü nerde?Dün mezarlığa anneannemin mezarına gittiğimde ordakiler ufacık olmasına rağmen actıklarını gördüm ve çok şaşrdım çünkü oraya biz çiğdem ekmemiştik kimbilir nerden geldiler ve ufakta olsa açtılar ama evdekilere rahat iyi geliyor herhalde ki daha kıpırtı yok...

zenfree
25-02-2008, 11:11
Benimkiler öğleden sonra güneş alıyor. Daha doğrusu filizlenirken tamamen gölgedeyiler. Kar yağdığında karın altında kaldılar. 3-4 günden beri güneşli alana taşıdım. Hemen tomurcuklanmaya başladılar.

GLCN
25-02-2008, 11:41
Teşekkürler..Ozaman hemen hemen aynı yerdeler benim balkonumda öğleden sonra güneş alıyorlar ama güneşe çekmedim onları sadece aydınlıktalar güneşe alsam iyi olacak galiba..

Penelophe
01-03-2008, 15:41
İbrahim bey, su ile fıs fıs yapmak kesinlikle işe yaradı.;)
31149

31150

31151

31152

31153

ibrahim37
01-03-2008, 21:51
Sayın penelophe işe yaramış olmasına çok sevindim gayet güzel açmışlar.
Bende geçenlerde bahçede çektiğim bazı çiğdermlerimi ilave etmeye çalışacağım.

ibrahim37
01-03-2008, 22:00
Bir kaç resim daha.

GLCN
04-03-2008, 20:42
Benimde çiğdemlerim açıyor bu ilk diğerleri daha yeni başlarını çıkarıyor bunda 3 tane var...:D

ekin97
05-03-2008, 08:17
sevgili Penolope kesinlikle emeklerine değmiş, ne güzel renkler açmış öyle:)

pelikannn
05-03-2008, 10:16
bakın bu güzellere

zenfree
05-03-2008, 23:06
Bunlar da benim balkonmudakilerden.

Güler
06-03-2008, 06:52
Sevgili penelophe, çiçeklerin çok güzel. 67 numaralı mesajındaki resimler dikkatimi çekti, neden yaprakları öyle, cinsi mi değişik?

BenBen1967
06-03-2008, 07:23
Saksıya dikmişim soğanları bakıyorum bakıyorum bunlar ne soğanı diyorum .Çiğdem diyeceğim önceden büyüttüğüm çiğdem yapraklarına benzemiyor.Meğerse onlarda çiğdemmiş demek almışım ekmişim ama ne olduklarını unutmuşum .;)Allah bana akıl fikir ihsan etsin.
İyiki peneophe'nin resimlerini gördüm ,bendekinin birinin yapraklarıda kıvırcık olmaya başladı.Sanırım yaprak çıkarken zarfın içinde sıkışıyor,bir anda zarfı yırtıp çıkıncada öyle kıvırcık kalıyor;)

Penelophe
06-03-2008, 09:08
Sevgili Güler, hayır cinsi değişik değil aksine senin gönderdiğin çiğdemler.;) Sevgili Benben1967'nin de söylediği gibi, katafillerinden kurtulamayan yapraklar kıvrımlı bir yapıya sahip oldu. Bendeki çiğdemlerin %70 inin yaprakları böyle.:p Tek değişiğin kendim olduğunu sanıyordum, iyiki Benben1967 var.:D

Güler
06-03-2008, 10:07
Desene, kendime ayırdıklarım daha güzelmiş, sana defolular kalmış!!!!!

limon
06-03-2008, 17:25
Güldürdünüz beni :)

Çok güzel çiğdem fotoğrafları ellerinize sağlık. Bence galeriye de ekleyin, benim gibi sayfayı farketmeyenler olabilir.

zenfree
08-03-2008, 23:33
Bunlar da ebruli çiğdemlerim. Diğer çiğdemlere göre daha iriler.

Galerideki:http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15042&c=608

Buket Aknar
09-03-2008, 15:49
Arkadaşlar, çiğdemleriniz çok güzel. Ellerinize sağlık.
Benimkilerde halen hareket yok. Sadece cılız yapraklar var. Umarım benimkiler de çiçeklenir de buradan sizinle paylaşırım.

NİDA
17-03-2008, 13:23
bunlar benim çiğdemlerim

NİDA
17-03-2008, 13:25
bir diğeri

ibrahim37
17-03-2008, 16:18
Sevgili nida çiğdemleriniz çok güzeller!!
Çimler arasında çiğdem yetiştirmek gerçekten çok güzel. Çimleri sökmediğiniz sürece onlar orada uzun yıllar size dostluğunu gösterecekler.

limon
18-03-2008, 11:35
Çimlerimizin arasına dağınık şekilde bodur olan türde çiğdem diksek sorun yaratır mı?
Yazın çimlerin düzenli sulandığını gözönüne alırsak soğanlar çürür mü?
Sitemizin boş arazisinde şu anda çimlerin arasında üzüm sümbülleri, beyaz çiğdemler, sarı-beyaz papatyalar şahane görünüyorlar. Şahsen bahçemin de bu mevsimde, dümdüz yeşil çim yerine öyle rengarenk olmasını isterdim.

NİDA
18-03-2008, 12:31
Teşekkür ederim İbrahim37. Bu çeşit çiğdemler baharda açtığı için çimi renklendirip hareketlendirdiler. En azından bana öyle geliyor. Çim biçme zamanı gelinceye kadar çiçekleride bitecektir. Bu yıl ilk yılları umarım önümüzdeki yılda aynı canlılıkta kalırlar.

ibrahim37
18-03-2008, 13:24
Kesinlikle çimenlerin üzerinde çiğdemler çok güzel yetişebilirler. Yanlız çim biçme işini çiğdemlerin yaprakları sarardıktan sonra yapmak daha doğru olur. Veya en azından çiğdemlerin bulunduğu yeri.
Sulamadan dolayı ise zarar göreceğini sanmıyorum. Çünkü soğanlar çim tabakasının altında olduğundan su bu tabakanın altına çok kolay geçmez. Çiğdemlerin tamamı ilkbaharda açıyorsa şubata kadar çimleri biçmekte sorun olmaz.
Tanıdığım bazı arkadaşlar çiğdemleri bu şekilde yetiştiriyor.
Bir resim ilave ediyorum kararı artık siz verirsiniz. Bu resim Thomas Hubert'e aittir. (srgc froumdam tam bir çiğdem çılgını)

Buket Aknar
18-03-2008, 15:04
Sevgili Nida çiğdemlerin çok güzel. Ellerine sağlık.
İşte benim çiğdemlerim. Gördüğünüz gibi sadece bir kaç cılız yaprak.

limon
18-03-2008, 17:55
Ben bu çimlerin arasındaki çiğdem çiçeklerine bayıldım. Seneye denemek istiyorum bu yöntemi. Bakar mısınız fotoğrafa? Keşke geçen sene akıl etseydim...
32461

32462

Buket Aknar
18-03-2008, 18:12
Yaz boyu sulandığında, çiğdem soğanları erimez mi?

NİDA
19-03-2008, 13:40
Çok teşekkür ederim Buket Hanım. Umarım sizinkilerde toparlar ve çok güzel çiçekler açarlar. Bende yaz boyu soğanların zarar göreceğini düşünmüyorum İbrahim37. Bakalım bu yaz deneyeceğim. Önümüzdeki bahara nasıl olacaklar hep beraber görelim.Resimlerde gerçekten müthiş Limon ve Brahim37.

dah-lia
24-03-2008, 11:45
33040sarılar açtı ama mor ve beyazlar açmadı33022

dah-lia
02-04-2008, 13:36
nihayet mor çiğdemimde açtı33871

ibrahim37
03-04-2008, 23:42
Sayın dah-lia çiğdemleriniz çok güzel. Yerlerinide çok sevmiş görünüyorlar.
Bence yerlerini hiç ellemeyin.
Sizi kolay kolay üzeceklerini sanmıyorum.

çiçeksever
04-04-2008, 14:00
Bizimkilerde görüntü yok.BİM den alıp kışa yakın dikmiştim.

GLCN
04-04-2008, 15:13
Görüntü yok derken neyi kastediyorsunuz çıkmadılarmı **** açmadılarmı?Bende bimden almıstım çok güzel açtılar ama artık sararıyorlar ne yazıkki benim nergislerim açmadı öyle heveslede almıştım ki sormayın..

Penelophe
04-04-2008, 15:32
Çiçeksever, eğer yaprakları çıktıysa ve çiçek açmadılarsa fotoğraf ekler misiniz lütfen?

Buket Aknar
04-04-2008, 17:40
Benimkilerde de henüz çiçek yok.

çiçeksever
08-04-2008, 13:41
görüntü yok derken bitki yok demek istemiştim.Diktiğim mevkide birkaç yaprak çıkmaya başladı.İlk defa çiğdem yetiştirdiğimden bilemiyorum.Yarın resim eklerim.İşte fotoğrafı.

çiçeksever
24-04-2008, 13:28
Çiğdemlerin biri açtı.Diğerleri çiçek vermediler.Mesajın birinde vardı.Yaprakları kırılmış gibi oldu benimkiler de.

Penelophe
24-04-2008, 16:32
Evet, bu kırıklıklar kuruyup yaprağın içinden çıkmasını engelleyen katafillere ait.;) Spreyle nemlendirme yapmak gerekiyor oluşmamaları için.;)

cybel
29-04-2008, 18:42
merhaba bende sitenize yeni üye oldum aslında uzun zamandır takip ediyordum ama.şu an aranızdayım.
çiğdemlerle ilgili; fidanlıktan aldığım çiğdemler için satıcı her sene birçok yavru verdiklerini söyledi.yani açma mevsimi geçmiş ama ben yinede almak istedim seneye hazırlık için.şuan yaprakları sararıyor ve hazirana kadar topraktan çıkartmamamı söyledilerşu an yavru yapıyormuş doğrumudur acaba.:confused:

zenfree
29-04-2008, 21:40
Evet doğru. Dergimizin Haziran 2007 sayısında soğanlı bitkilerle ilgili bir yazı var. İlginizi çekebilir.
http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html

cybel
29-04-2008, 22:10
çok teşekkür ederim zenfree soğanlı bitkilerle ilgi tüm bilgiyi bir arada bulmak çok iyi oldu. Melike hanımanında bilgisine ve emeğine sağlık.sanırım kendiside denizlideymiş belki tanışma şansımız olur.
tekrar teşekkür ederim
saygılar

fsuzen
13-05-2008, 14:26
Bunlarda Ankara'nın çiğdemleri.

Marketten alıp diktiğm çiğdemler 2 senede bir çiçekleniyor.Sebebini anlayamadım.

ibrahim37
14-05-2008, 01:26
Sayın fsuzen Ankara'nın çiğdemlerini çok güzel fotoğraflamışsınız. Bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Marketten aldığınız çiğdemler ise ilginç. Normalde her yıl açmaları gerekir.
Nasıl yetiştirdiğinizden biraz bahsederseniz belki yardımcı olabiliriz.

fsuzen
14-05-2008, 09:08
Bahçemde kuşburnu bitkisinin altında dış mekan dış mekan toprağı olarak satılan karışım ve doğal gübre ile doldurduğum küçük alana lale soğanları ile birlikte yaklaşık 5 cm derine diktim.Laleler her sene açıyor.Çiğdemler her sene yapraklanıyor ama 2 senede bir açıyor.Daha doğrusu lalelerden önce yapraklanırsa çicek açıyor.

Teşekkür ederim.:)

Kharel
07-09-2008, 17:56
Bugün bahçemize gittim. Annem bahar ayında kapı girişinde mor bir çiğdem çıktığını söylemişti. Ben de merak edip o bölgeyi kazdım ve soğanını buldum. Ancak hasar verdiğimden korkuyorum. Fotoğrafını ekleyeceğim soğanın. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygılar.

Kharel
07-09-2008, 18:02
Üstü sağlıklı duruyor ama alt kısmında sanki bir gariplik var gibi geldi. Kendim kök kısmını sökmedim sanırım kendi anatomik bozukluğu.

ibrahim37
08-09-2008, 01:23
Sayın Kharel bu bir çiğdem soğanına benziyor. Ayrıca resimden göründüğüne göre sağlıklı duruyor. Ancak soğanın kabukları soyulmuş olduğundan dolayı herhangi birşey söylemek imkansız. Soğanın kabukları elinizdeyse onlarıda gösterebilirseniz belki birşeyler söyleyebiliriz.
Bence çiğdem soğanlarının kabuklarının bu şekilde soyulması doğru değil. Eski kaba saba olan zarların alınması faydalı olabilir ancak bu kadarıda fazla.
Eğer o soğanı ekerseniz yinede kurtarma şansınız var.

Ayrıca elinde sonbaharda çiçek açan çiğdem türleri olan arkadaşlar varsa bir an önce ekmelerini öneririm. Zira benim sonbaharda açan bazı çiğdem soğanlarım kök vermeye ve tomurcuklanmaya başlamış. İlk baharda çiçek açan türleri ise bir veya iki ay sonrada ekebilirsiniz. (İstanbul bölgesi için)

Kharel
08-09-2008, 09:49
Teşekkürler ibrahim37.
Kabuklarını ben soydum çünkü nerdeyse parçalanmıştı kabuklarının tamamı lif lif dağılmış saçak gibi olmuştu.
Soğan kabuklarını çiğdemi tanımlamak için mi istiyorsunuz?

ibrahim37
08-09-2008, 15:12
Evet kabukları olsaydı türünü tanımak kolaylaşırdı. Her türün kabukları değişik oluyor. Mesela benim Bilecik tarafında gördüğüm bir Antalya çiğdemi kabukları sizin tarif ettiğiniz gibi. Ancak bu bozulduğundan değil kabuklarının normal yapısı böyle. Tabi bu soğanın buraya nereden geldiğide önemli. Bence soğanınız sağlıklı direnajı yüksek bol kumlu ve ince çakıllı bir toprağa ekin. Yanlız hemen su dökmeyin. Bırakın mevsimi geldiğinde sonbahar yağmurları zamanı geldiğinde onları sulamaya başlar.
Çiçekleri açınca fotoğralarını eklerseniz ne olduklarına karar veririz.

Kharel
08-09-2008, 15:17
Teşekkürler sayın ibrahim37. Annem mora yakın bir renkte bahar aylarında açtığını söylemişti.
Şimdilik serin ve karanlık bir yerde sakladım, ay sonu gibi bahçemizde belli bir noktaya ekmeyi düşünüyorum. Saygılar.

ibrahim37
13-10-2008, 13:57
Arkadaşlar bu günlerde güz çiğdemleri her tarafta boy göstermeye başlamışlar.
Bunlarda benim dün çatalcada çektiğim çiğdem resimleri.
Crocus pulchellus

fsuzen
17-10-2008, 14:59
Safran bitkisi ile sarı çiğdem aynı bitki midir?

Saygılarımla:)

ibrahim37
17-10-2008, 15:32
Safran'ın latince ismi 'Crocus sativus'tur.
Dünyada 120 civarında bulunan Crocus türünden birisi. Yani safran çiğdemin kültürü yapılan tek türüdür. Hindistan'dan İspanya'ya kadar olan her ülkede üretimi yüz yıllardan beri yapılmasına karşın doğada bulunmaz ve nereden geldiğide bilinmemektedir. Bizde bu iki isim bazen birbirine karıştırılıyor.
Safran Leylak ve mor renklerde olur ve sonbaharda açar. Başka rengide yoktur.

fsuzen
20-10-2008, 09:25
Safran'ın latince ismi 'Crocus sativus'tur.
Dünyada 120 civarında bulunan Crocus türünden birisi. Yani safran çiğdemin kültürü yapılan tek türüdür. Hindistan'dan İspanya'ya kadar olan her ülkede üretimi yüz yıllardan beri yapılmasına karşın doğada bulunmaz ve nereden geldiğide bilinmemektedir. Bizde bu iki isim bazen birbirine karıştırılıyor.
Safran Leylak ve mor renklerde olur ve sonbaharda açar. Başka rengide yoktur.

Teşekkür ederim. Dağlar görmemiz pek mümkün değil anlaşılan.

keçi boynuzu
20-10-2008, 09:54
İşte bu değil mi?

fsuzen
20-10-2008, 14:05
Çİğdem'den farkı çiçeklerin içerisindeki kırmızı çizgiler mi?

keçi boynuzu
20-10-2008, 16:04
O kırmızı çizgiler kendi ağırlığının 100000 katına kadar sarıya boyuyormuş. Hani pek pahalı safran baharatı var ya şifalı. İşte o bu kırmızı çizgiler. Kilosu 15000 dolarmış o çizgilerin.

ibrahim37
20-10-2008, 16:29
Evet keçi boynuzu'nun resmi gerçek bir safran. Benimkiler açınca bende bir resmini ilave ederim. En belirgin özelliği çok uzun kırmızı üç adet tepesinin olması. Zaten safranında kullanılan tek bölümü bu kırmızı tepecikler.
Yani çiğdemlerle aralarındaki fark;
Biri Ankara armudu, diğeride ahlat,

denizakvaryumu
20-10-2008, 17:03
Dünya çapında çeşitli safran kültivarları üretilmektedir.

'Spanish Superior' ve 'Creme' ticari adlarını taşıyan İspanyol varyeteleri genel olarak daha yumuşak bir renk, tad ve kokuya sahiptir, ve hükümetin belirlediği standartlara göre sınıflandırılır. İtalyan varyeteleri daha güçlü olsa da en yoğun varyeteler Yunanistan’ın Makedonya bölgesinde, İran’da ve Keşmir’de yetişir.

İran ve Hindistan safranının batı ülkelerine ulaşması çok zordur. Amerika Birleşik Devletleri İran safranının ithalatını yasakladığı gibi, Hindistan da üst sınıf safranın ihracatını yasaklamıştır. Bunların dışında Yeni Zelanda, Fransa, İsviçre, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden de az miktarlarda safran alınabilir.

Tüketiciler bazı kültivarları en üst kalite sınıfından olarak görür. İtalya’nın Abruzzo bölgesinde, L’Aquila yakınlarında Navelli Vadisi’nde sekiz hektarlık bir alanda yetiştirilen "Aquila" safranı (zafferano dell'Aquila), oldukça yüksek oranda safranal ve krosin içerir, kendine has şekli, sıradışı keskin kokusu ve yoğun rengiyle en üst kalite safrandan sayılır.

İtalya’ya İspanyol Engizisyonu’ndan kaçan Dominiken bir keşiş tarafından getirilmiştir. İtalya’da hem miktar hem de kalite açısından en önemli safran üretimi Sardunya adasında San Gavino Monreale’de 40 hektarlık bir alanda yapılır. İtalya genelindeki safran üretiminin %60’ı bu bölgeden sağlanır.

Diğer bir varyete, tüketicilerin kolaylıkla ulaşamadığı Keşmir "Mongra" ya da "Lacha" safranıdır (Crocus sativus 'Cashmirianus'). Keşmir’de süregelen kuraklıklar, hastalıklar ve mahsül alamama nedeniyle ve Hindistan’ın ihracat yasağı nedeniyle bu safranın fiyatı oldukça yüksektir.

Keşmir safranın dünyanın en koyu renkli safranları arasındadır ve koyu kestane rengi-mor rengiyle tanınır. Koyu renk safranın güçlü aromasını, tadını ve renklendirme etkisini gösterir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Safran

hypnoposion
09-11-2008, 22:28
Tüm grup üyelerine merhaba diyerek başlamak istiyorum.Benim de çiğdem merakım bu yaz sonu başladı ve ekim ayında soluğu yine Praktiker'in bahçe reyonunda aldım.Renginde karar kılmakta zorlandığım çiğdem soğanlarından resimde görmüş olduğunuzu seçtim, ne var ki dikim aşamasından sonra soğuk görmesi gerektiğine göre sizce hala erkenmi sormak istedim.İlk kez yetiştireceğim bir çiçek olduğu için açıkçası endişeliyim ve hata yapmak istemiyorum.Bu soğanlar ekim-aralık arası dikilen güz soğanlarındanmış ve malum Ankara'da havalar resmen bahar sıcaklığında.Fikirlerinizi bekliyorum,saygılarımla...

ibrahim37
10-11-2008, 06:16
Sayın hypnoposion aramıza hoş geldiniz. Ankara'da tam anlamıyla bir karasal iklim olduğunu düşünürsek gündüz sıcakta olsa akşamları İstanbul'dan daha serindir. Ben hali hazırda çiğdemlerimi ektim. Sizde şu anda ekebilirsiniz.
Sizin çiğdeminiz botanikçiler arasında 'Picwik' olarak bilinir.
Aslında o 'Crocus vernus subsp. vernus' türünün bir formudur.
Anavatanı Alp'lerdir. Yani isviçre, Avusturya, İtalya'nın kuzeyi ve Alp'lerin Balkanlar'daki devamıdır. Bu bölgede kış çok uzun geçer. Bu tür oldukça uzun kışları sever. Benim bahçeyi çok sevmesede yaşamını sürdürüyor.
Sevgiler....

fsuzen
10-11-2008, 08:36
Sayın hypnoposion

Çiğdem dikimi için tam zamanı. Toprağın içindekiler sürgünlerini verdi bile. Benim diktiklerim her sene yapraklanıyor, 2 senede bir çiçekleniyor. Sebebini anlayamadım.

hypnoposion
10-11-2008, 08:57
Sayın "İbrahim37" ve "fsuzen",verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum demekki doğru zamandayız.Biran önce çiğdemlerimi ekip ilkbaharı beklemeye başlamalı,umarım sonuç sevindirici olur.Sağlıkla kalınız...

hocam100
13-11-2008, 08:06
Çiğdemlerim büyümeye başladı.;) Bazılarında 3 ayrı sürgün var.:)

26599

çiğdemleri biraz derine dikseydiniz daha iyi olurdu.

muhikan
13-11-2008, 09:35
Tüm grup üyelerine merhaba diyerek başlamak istiyorum.Benim de çiğdem merakım bu yaz sonu başladı ve ekim ayında soluğu yine Praktiker'in bahçe reyonunda aldım.Renginde karar kılmakta zorlandığım çiğdem soğanlarından resimde görmüş olduğunuzu seçtim, ne var ki dikim aşamasından sonra soğuk görmesi gerektiğine göre sizce hala erkenmi sormak istedim.İlk kez yetiştireceğim bir çiçek olduğu için açıkçası endişeliyim ve hata yapmak istemiyorum.Bu soğanlar ekim-aralık arası dikilen güz soğanlarındanmış ve malum Ankara'da havalar resmen bahar sıcaklığında.Fikirlerinizi bekliyorum,saygılarımla...

Aynı cinsten yaklaşık 15 gün önce diktim. Bakalım nasıl olacak, inşallah resimlerini paylaşabilirim.

hypnoposion
13-11-2008, 16:17
Ben de aynı temenni içerisindeyim sizinle @muhikan.Tohumdan diktiğim ilk çiçek olması ve de çiğdem çiçeği olması bende heyecan verici bir bekleyiş süreci oluşturdu.Tabii sizinkiler benimkilerden önce çıkacak zira ben soğanlarımı dikeli henüz 2 gün oldu.

Mine
10-01-2009, 18:28
İzmir'in güneşi benim çiğdemlerden birini şaşkına çevirdi sanırım :) Bu sabah bir baktım açmış, soğanın sağlığını etkilemez inşallah bu erken açış....Birde içinden 2 çiçek çıkmış, bunlar bozulunca başka çiçek verecek mi acaba, yoksa diğer soğanlıların çoğu gibi başka çiçek vermez mi?

hocam100
10-01-2009, 19:56
Mine hanım bu çiğdem sizin ki mi.

Mine
10-01-2009, 20:45
Evet Sayın hocam :)

ibrahim37
10-01-2009, 23:02
Mine hanım gözünüz aydın çiğdeminiz açmış keyfini çıkarmaya bakın. Çiğdemler bulundukları yere ve iklime göre bazen aldanabilirler. İlkbaharda açması gereken çiğdem yanılarak sonbaharda bile açabiliyor. Bu bahçe koşullarında sık rastlanan bir durum olsada doğada pek rastlanmaz. Bunun soğanın gelişmesine herhangi bir zararı yok. Çiçek sayısı ise soğanların iriliğine ve türüne göre bir soğandan 1 ila 15 arasında değişebilir.

Mine
10-01-2009, 23:33
Teşekkür ederim bilgiler için ibrahim bey, inşallah 15 çiçek açar :D

Minem
16-01-2009, 11:04
Tam bir ay önce ektiğim çiğdem soğanları şimdi bu boylarda oldu :) Bir an önce çiçeklerini ve kokusunu duymak istiyorum :)

59024

Minem
23-01-2009, 12:11
Bugün çğdemimin bir tanesi mor mor gülümsüyor bana :)
Bu dünkü fotoğrafı
59971

Bu da bu sabah ki:)

59972

ibrahim37
23-01-2009, 22:39
Mine hanım gözünüz aydın çiğdemleriniz açmaya başlamış. Güle güle keyfini çıkarın.

Minem
23-01-2009, 22:45
Teşekkür ederim İbrahim Bey :) Diğerleri de açmaya başlıyor.

Nariel
23-01-2009, 23:52
Resmin boyutunu küçültemediğim için galeriye ekleyemiyorum, şimdilik buraya ekleyeyim, çiğdemseverlerin beğenisine..

Toroslarda çekildi.

ibrahim37
24-01-2009, 05:21
Sayın Nariel Torosların çiğdemleride bir başka oluyor. Belki bir gün bu güzelleri yakından görmek bizlerede kısmet olur!. Sanırım bunlar yeni çekilmiş. Çiğdemlerin üstten görünüşünün fotoğrafları varsa eklerseniz hangi tür olduğunuda öğrenebiliriz.
Selamlar...

Nariel
24-01-2009, 12:11
Malesef üstten çekmemişim, bir dahaki sefere çiğdemler durursa yerinde çekerim.

Orkun Kırcı
24-01-2009, 12:28
Toroslarda olur da Ege'de olmaz mı :) Buda bizim zeytinliktekilerden bir foto. Aslında çok daha güzel görünen bir fotom vardı ama silmişim sanırım:(

60072

Hakkı Şen
24-01-2009, 12:47
Sayın Minem bu ne güzelliktir maşallah nazar değmesin çok güzel görünüyor. Rengi de harika

Minem
24-01-2009, 15:18
Hakkı bey çok teşekkür ederim. Diğerleri de yakında gelecek gibi bana göz kırpıyorlar :)

ibrahim37
24-01-2009, 22:54
Sayın Orkınkırcı elbette Egeninde güzel çiğdemleri var. Sizin bu güzel çiğdeminizin ismi
'Merendere attica' Yırtık çiğdem olarak bilinir. Benimde Bilecik cıvarlarımda çektiğim aynı tür olması gerekir.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14996&catid=searchresults&searchid=8081

Nariel
24-01-2009, 23:18
İstanbul'da çektiğim bir çiğdem vardı, daha önce gösterildi sanırım aynısının fotoğrafı. Çiçek sapı oldukça uzun oluyor.

Nariel
24-01-2009, 23:23
Yolladığım çizgili çiğdemin ne olduğunu buldum sanırım, galeride gösterilmiş. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22110&c=

ibrahim37
25-01-2009, 03:36
Evet sayın Nariel sizinkilerin aynısı. Yanlız griler bunlardan değil.

ibrahim37
31-01-2009, 01:52
Bu salı günü çektiğim fotoğrafların bazılarnı çiğdem severlerle paylaşmak istemiştim.
-Crocus ancyrensis

ibrahim37
31-01-2009, 01:57
Tek defada yükleyeceğinden emin olmadığım için parça parça yüklemeye çalışacağım.
-Crocus biflorus subsp. adamii

ibrahim37
31-01-2009, 02:05
Şimdi anladım fotoğrafları kendisi küçültüp sıkıştırıyor. Bende yüklemeye devam ediyorum. Umarım keyif alısınız.
-Crocus biflorus subsp. biflorus
-Crocus flavus subsp. dissectus
-Crocus candidus
-Crocus candidus

Kharel
01-02-2009, 21:57
çiğdem olduğunu düşündüğüm bazı bitkilerin fotoğraflarını ekliyorum. yanılıyorsam lütfen düzeltin. çünkü soğanı normal çiğdemden biraz değişik gelmişti.

Nariel
01-02-2009, 22:20
Sayın ibrahim37, fotoğrafladığınız çiğdemler muhteşem.. Doğadan mı yoksa bahçenizden mi?

Ben de soğanlı birçok bitki buldum ama çiçekli değillerdi, bir tanesi bu:

61127 Bu çiğdem mi acaba?

hocam100
01-02-2009, 22:28
Nariel hanım bu bitki muscari dir. Mor çiçek açar şu an böyle yapraklıdır.

Nariel
01-02-2009, 22:34
Teşekkür ederim sayın hocam100, bulduğum her soğanlı, ince yapraklı bitkiyi çiğdem sanmaya başladım;)

hocam100
01-02-2009, 22:37
Çiğdemin de yaprakları böyledir ama yaprakları biraz geniş ve içe bakan tarafı beyaz olur.

ibrahim37
02-02-2009, 14:53
Sayın Kharel sizin fotoğrafladığınız çiçek bizim bildiğimiz çiğdem değil. Ancak halk arasında bu dönemde açan her çiçeği çiğdem veya kardelen olarak biliyor. Yöresel ismi ise her bölgede farklı farklı.
Bunun adı 'Merendera attica' türkçe adı ise yırtık çiğdem. Yani çiğdemlerin altında bulunan pipet şeklinde bir sapı var bunlarda ise böyle birşey yok. Çiçekler tamamen yere oturmuş şekilde duruyor. Soğanı ise hurma çekirdeği gibi ince uzun. Bu zambakgiller familyasına ait. Ben bunu daha önce Bilecik Bozuyük taraflarında çekmiştim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14996&catid=searchresults&searchid=8169
Ama yinede farklı birşeyler yetiştirmek herzaman keyif vericidir.

ibrahim37
02-02-2009, 15:12
Sayın Nariel fotoğraflarını eklediğim çiğdemlerin tamamı benim bahçemden. Hepsi safkan yerli türlerden. Yani hepsi organik ve hormonsuz.
Hacam100'ün dediği gibi, çiğdemlerin yaprakları çok farklıdır ve doğada farketmek çok kolay. Çam yaprakları gibi dik ve düzgün içinden beyaz bir şerit geçiyor. Türüne göre sayıları 2 -10 adet ve genişliği 1 - 10 mm. arasında olabilir. Ekilip dikilmeye müsait olmayan her kayalık alanlarda görmek mümkün.

hocam100
03-02-2009, 19:41
Çiğdemlerimi içeri aldım hemen büyümeğe başladışlar. Sanırım haftaya açarlar.

Emel Yılmaz
04-02-2009, 16:56
Hocam benimkiler dışarda ve mor olan 3 tane açtı bile. Ama ne yazıkki diğer renklerden ses seda yok daha:(:confused:

hocam100
04-02-2009, 17:03
Diğerleri biraz geç açarlar.

Nariel
05-02-2009, 21:45
Bugün çiğdem soğanı da aldım. Bir pakette 10 adet soğan, 5 lira. Bahar çiğdemi olduğu için sonbaharda dikilmeli diyor, şimdi diksem ne olur acaba? Dışarıda satıldıkları için ve kış boyu soğuk hava yedikleri için soğuklanma ihtiyaçlarını almışlardır diye düşünüyorum. Çok olmamakla birlikte filizlenme başlamış.

ibrahim37
05-02-2009, 22:40
Ben doğrusu biraz geç olduğunu düşünüyorum. Ancak aldığınıza göre hemen ekin belki bazılarını kaybedebilirsiniz. :(

hocam100
05-02-2009, 22:42
Ben de hemen ekin derim ama bazıları çıkmayabilir ve çiçekleri ufak olacaktır.

Nariel
05-02-2009, 22:47
Ucuz gibime geldi, oralarda heba olacağına bende heba olsun düşüncesiyle hareket ettim galiba.. Yaşamsal faaliyetlerini sürdürsünler ve seneye kadar dayansınlar da, bu sene çiçeğinde gözüm yok..

sezgin53
05-02-2009, 23:03
Arkadaşlar kırlarda yetişen beyaz çiğdemler yeniyormu ?

hocam100
05-02-2009, 23:17
Yenen cinsi var ama hepsi için bir şey diyemem.

sezgin53
05-02-2009, 23:27
Yenen cinsi var ama hepsi için bir şey diyemem.

Karadenizde soğanla kavrulup, yumurtalı olarak pişiriliyor. Fındık bahcelerınde kırlarda oldukça çok yetişiyor. Temızlemesi zorda olsa yemesi güzel,hemde bedava. Teşekkürler, hocam 100.

Nariel
05-02-2009, 23:33
Sayın sezgin53, isterseniz şu sayfaya bir bakın:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11533

sezgin53
05-02-2009, 23:46
Sevgili Nariel, teşekkür ederim.

Mine
06-02-2009, 21:38
Sevgili hocam100 den aldığım sarı çiğdemler :)

Mine
06-02-2009, 21:42
Bunlar da asya laleden aldığım beyaz çiğdemler.

denizakvaryumu
06-02-2009, 22:33
Sn.hocam100

çiğdem soğanı değil de safran soğanı üretiyor musunuz?

http://www.easytogrowbulbs.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=652

Linkte Crocus Sativus (Saffron Crocus) yani safran crocus satılıyor.

hocam100
06-02-2009, 23:27
Sn.hocam100

çiğdem soğanı değil de safran soğanı üretiyor musunuz?

http://www.easytogrowbulbs.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=652

Linkte Crocus Sativus (Saffron Crocus) yani safran crocus satılıyor.

Bu konuda bilgi ilanda yazdım.Yine yazayım safran deneme amaçlı diktim.Eğer iklimi uygun olursa üreteceğim.

susam
07-02-2009, 11:14
Safranın ne kokusunu biliyorum, ne de kendini gördüm. Eylül ayında çiçek soğanları alırken dikkatimi çekti. Birkaç paket alıp diktim. Birkaç gün önce yaprakları göründü. Ne kadar zamanda gelişip açarlar bilmiyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.
İşte safranlarım:

Penelophe
09-02-2009, 18:34
Bir aya kalmaz açarlar.:)

susam
10-02-2009, 07:44
Teşekkürler Penelophe. O kadar hızlı gelişiyorlar ki, sanırım dediğiniz gibi olacak.

Lalezar78
10-02-2009, 08:42
Bence bir haftaya kalmaz açarlar. Yapraklar çok büyümeden açıyorlar. Benimkiler açtı soldu bile:(

gurcooo
11-02-2009, 20:46
Benim çiğdemlerde açmaya başladı :)

altinediz
14-02-2009, 00:57
Bunlarda benim bu sene sattığım Çiğdem (Crocus)lerin aynıları. Çok sağlıklı bir şekilde açmaya başladılar.

http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-i_dem__crocus__1.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23600&c=608)

http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-i_dem__crocus__3.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23602&c=608)

http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-i_dem__crocus__2.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23601&c=608)

susam
16-02-2009, 17:34
Ve nihayet açmaya başladılar. Çok güzel görünüyorlar. Bakın:

muhikan
16-02-2009, 18:09
Beninkiler biraz nazlı! Kaç gündür tomurcuk halde duruyor..

muhikan
16-02-2009, 19:11
Son halleri bunlar..

susam
17-02-2009, 13:54
Çiğdeme naz yakışır :). İki güne kalmaz açarlar.

feriha
17-02-2009, 19:06
Arkadaşlar bugün Ankara Çubuk ta kırlardan çiğdem toplamış Sıhhıyede Dil Tarih Coğrafya Fakültesinin önünde satmaya çalışan birinden resimdeki çiğdemleri aldım. Mis gibi kokuyorlar. Soğuk sevdiğini bildiğimden yarın saksıya dikip dışarı koymayı düşünüyorum. Bu şekilde çiçekli sökülen çiğdem yaşatılabilir mi? Deneyen arkadaşım var mı?
63149

Crocus Şen
17-02-2009, 22:30
Bu kadar guzel bir adim oldugu icin cok sansliyim..:) Arkadaslar Cigdemleriniz bir harika.!Bu guzel zamanlarda bol bol keyfini cikartin:))

Kharel
17-02-2009, 22:37
Arkadaşlar bugün Ankara Çubuk ta kırlardan çiğdem toplamış Sıhhıyede Dil Tarih Coğrafya Fakültesinin önünde satmaya çalışan birinden resimdeki çiğdemleri aldım. Mis gibi kokuyorlar. Soğuk sevdiğini bildiğimden yarın saksıya dikip dışarı koymayı düşünüyorum. Bu şekilde çiçekli sökülen çiğdem yaşatılabilir mi? Deneyen arkadaşım var mı?
63149
evet yaşıyorlar ancak çiçekleri adaptasyon aşamasında soluyor. ama ana bitkiye bir zarar gelmiyor

starter
17-02-2009, 23:56
Ben de geçen ay ektiğim soğanlarda bir hareket bekliyorum ama henüz yok. Antalyada balkonda saksıya ektim. Ya çok derine ektim ya da biraz fazla sabırsızım :)

ibrahim37
18-02-2009, 09:19
Sayın feriha ******* onları hemen ekin. Ektikten sonrada biraz sulayın. Çiçekler birkaç günde solsada bitkiler gayet güzel bir şekilde yaşamaya devam edecek. Bu arada pembe olanlar hepsi ikişer yapraklımı yoksa üçermi?

feriha
18-02-2009, 15:37
Sn. İbrahim37 siz sorana kadar yapraklarını farketmemiştim. Daha doğrusu farklı sayılarda olduklarını bilmiyordum. Pembe-lila mis kokulu çiğdemler üç yapraklı, sarı çiğdemler 5 yapraklı. Bu konuda beni geliştirdiğiniz için teşekkürler.:o
63256

ibrahim37
19-02-2009, 08:20
Sn. feriha,
Pembe olanlar 'Colchicum szovitsii' (acı çiğdem)
Sarılarda 'Crocus ancyrensis' (Ankara çiğdemi)
Yeterli yeriniz yoksa pembelerin bir kısmına ev sahipliği yapabilirim.;)

feriha
19-02-2009, 08:35
Çiğdemlere tutkunuzu biliyorum bu çeşidiniz yoksa severek paylaşırım.;)

denizakvaryumu
19-02-2009, 08:43
Sn. feriha,
Pembe olanlar 'Colchicum szovitsii' (acı çiğdem)
Sarılarda 'Crocus ancyrensis' (Ankara çiğdemi)

Colchicum szovitsii,

http://alpineenthusiast.atspace.com/BP05.htm

bu linkte yer alan Colchicum szovitsii ye benzemiyor.

Başka bir tür olmasın?

feriha
19-02-2009, 09:16
Bana bahar çiğdeminin ablino türü gibi geldi ama tam bir çiğdemleri ayırdedebileceğim veritabanına erişemedim.
63402

ibrahim37
19-02-2009, 10:08
İlk baklışta yaprakları bana daha geniş gibi gelmişti. Ayrıca bir kökte 3-4 tane çiçek olması beni biraz şaşırtmıştı. Biraz daha yakından bakınca 'Colchicum triphyllum' olduğu anlaşılıyor. Buda Ankara cıvarlarında bulunuyor.
Ben bunu Abant'ta görmüştüm. Sayın feriha hanım size mail atttım teklifim hala geçerlidir.

ibrahim37
19-02-2009, 10:17
Bunlarda benim geçen ilkbaharda Abant'ta çektiğim.
'Colchicum triphyllum' fotoğrafım ve aynı çiğdemin kormları. Genellikle benim gördüklerim hepsi birer çiçekliydi. Bu çiğdemin en belirgin özelliğide adından anlaşılacağı gibi üç yapraklı olmasıdır.

ibrahim37
19-02-2009, 10:23
Aşağıdaki forumdada çok güzel bir örneği mevcut.
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=2812.150

feriha
19-02-2009, 10:31
Çiğdemleri dikmeden soğanlarından cinsini biliyorsunuz diye resimlemiştim.
63410

ibrahim37
19-02-2009, 17:10
Bu çiğdemlerin ısı ve ışığa karşı ne kadar duyarlı olduğunu göstermek açısından birkaç kare eklemek istiyorum. Dolayası ile bulundukları mekan çiçeklenme ve gelişme açısından oldukça etkin bir rol oynamaktadır.
Bir kaç günden önce açmayacağını düşündüğüm bir çiğdemimi fotoğraf çekmek için içeri almıştım. Makinemi almaya meydan vermeden açmaya başladı.
Crocus abantensis
Sırası ile çektiğim kareler.
11:18
11:23
11:27
11:29

Zeferan
19-02-2009, 19:33
Benim kızım :)

ibrahim37
20-02-2009, 23:32
Bunlarda kolleksiyonumun en değerli parçalarından iki kare. Fotoğrafı çekerken hava çok kapalı ve yağışlı olduğu için makine bir türlü netleyemedi.
C. x paulineae
C. biflorus subsp. adamii

Nariel
21-02-2009, 17:24
Bugün yine toroslarda görüntülediğim sarı çiğdemler. Tam açmaya başladıklarında don vurmuş sanırım, çünkü çiçeklerin çoğu donmuş halde yere yatıktı.

İki çeşit olduğunu sanıyorum, biri sarı üzerine siyah çizgili, diğeri ise sadece sarı.

Nariel
21-02-2009, 17:25
Bu, donmuş bir çiğdem:

ibrahim37
21-02-2009, 21:38
Sayın Nariel Toroslarda pek çok çiğdem türleri mevcut. Hatta sizin o taraflarda hir efsane çiğdem var. 150 Yıl önce bir rus gezgin sizin bulunduğunuz bölgeyi gezmiş ve bir çiğdem örneği almış. Çiğdemler konusunda uzman olan bir isviçreli botanikçi bunun bir farklı tür olduğunu anlar ve bu örneyi kendi herbaryumunda saklar. Şu anda bu örnek İsviçre'de olmasına karşılık bu gün doğada hala tespit edilememiştir. İsviçredeki herbaryum kayıtlarında yer olarak cennet cehennem çukurunun bulunduğu yeri tasvir ediyor.
Yani anlayacağın Toroslar başlı başına bir doğa hazinesi!
Bu kez eklediğiniz sarı çiğdem 'Crocus chrysanthus' tur.
Çizgili olanlar ise bu sarı ile bir başka çizgili çiğdemdem oluşan melezlerdir.
'Crocus chrysanthus x biflorus subsp. isauricus' sanırım aynı bölgede birde beyaz-lilak çizgili bir çiğdem daha olması gerekir. ( elbette bunlar daha önce eklediğiniz fotoğrafların haricindeki türler).
Bu güzel fotoğrafları burada paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

ibrahim37
21-02-2009, 21:56
Arkadaşlar buda bana geçen kasımda çiçekleri kurumuş olarak hediye gelen bir güz çiğdemi. Gördüğünüz gibi çok güzel bir şekilde tohum tutmuşlar. Zira Eminönü'den aldığım hiçbir çiğdem bu şekilde tohum tutmuyor.

ismet şenad
21-02-2009, 22:08
Sayın İbrahim 37:Tohum tutuyor dediğiniz, açan çiçeklerin gövdeye birleştiği yerde soğan yumrusu oluşuyor ,o mu? yoksa ayrıca tohum mu? yapıyor.

Nariel
21-02-2009, 22:29
Cennet-Cehennem obruğunu bilirim, acaba dediğiniz efsane çiğdem hangi mevsimde açar ve görünümü nasıldır biliyor musunuz? Bunları bilerek orada bir araştırma yapmak isterim.

Bu çiğdemlerin olduğu yerde daha pek çok çiçeksiz çiğdem vardı, belki onlar da daha ılık havalarda açan farklı çeşitlerdir. Oralara gitmek için bir sonraki fırsatı heyecanla bekliyorum.

Peki fotoğrafını koyduğum şu bitkiler nedir? Çiğdem olmasa gerek..

ibrahim37
22-02-2009, 00:22
Evet bunlar akyıldız çiğdem değil. Ancak halk arasında bu dönemde açan çiçeklerin çoğuna çiğdem kardelen diyorlar. Latince ismi 'Ornithogalum' Alt türünden emin değilim. 'Ornithogalum montanum' olabilir.

Benim efsane olarak bahsettiğim çiğdem Beyaz ve ilkbaharda açan bir tür. En önemli özelliği Filamentin boyu antherlerin boyunun iki katından fazla olmasıdır. Oysaki bilinen çiğdemlerin tamamında bulunan antherler filamentin iki katıdır.
İsviçredeki herbaryumda bulunan 150 yıllık örneği ve farkı kıyaslayabilmek içinde normal bir çiğdemin antherlerini ekliyorum.

Crocus boissieri
Crocus biflorus subsp. adamii

Nariel
22-02-2009, 00:33
Anter dediğiniz polenleri taşıyanlar mı yoksa ortadaki kısım mı? Herbaryumda bulunandakilerin boy farkını ayırt edemiyorum. Rica etsem müsait bir vaktinizde basit bir çizimle ya da fotoğraf üstünde işaretleyerek gösterebilir misiniz?
Bir de hangi ayda açtığını biliyor musunuz?

ibrahim37
22-02-2009, 14:10
Evet anther dediğim polenleri taşıyan sarı kısım. Ancak bu kısım her ikisindede aynı ancak bu kısımı taşıyan sap çok farklı. Bilinen çiğdemlerin tamamında neredeyse yok gibi. Oysa herbaryumdaki örnekte çok çok uzun buda çiğdeme çok farklı bir görünüm veriyor olması gerekir. Ben kırmızıyla işaretlemeye çalıştım. Çiçeğin boyutlarında ise bir fark yok. Diğer çiğdemlerle aynı boyutlarda olması gerekir. Çiçek açma dönemi ise bulunan yüksekliğe göre değişebilir. Alçak kesimlerde ocakta açarken zirvelerde nisan veya mayıstada açabilir. Ben genel olarak çiğdemleri iki bölüme ayırıyorum sonbaharda açanlar ve ilkbaharda açanlar. Ancak yer konusunda şunu belirteyim rus gezgin kitabında kitabında geniş olarak Cennet Cehennem çukurundan bahsediyor bundan dolayı bu örnek burdan alındığı düşünülüyor. Ancak bu bölge çiğdemler için çok uygun gözükmüyor. Buralara yakın başka bir yerlerden olma ihtimalide var.

ibrahim37
22-02-2009, 14:13
Fotoğrafları işaretleyip tekrar ekliyorum

ibrahim37
22-02-2009, 14:50
Sayın İbrahim 37:Tohum tutuyor dediğiniz, açan çiçeklerin gövdeye birleştiği yerde soğan yumrusu oluşuyor ,o mu? yoksa ayrıca tohum mu? yapıyor.

İsmet bey soğan yavrusundan bahsetmiyorum. Çiçekler kuruduktan sonra çiçek saplarının alt kısımlarında boncuk şeklinde tohum kapsülü oluşuyor. Bu kapsül kuruyunca içinde çok sayıda tohum oluşuyor. Benim fotoğrafta gayet çok güzel görünüyor.

ibrahim37
25-02-2009, 10:56
Sayın Nariel sarı çiğdemleriniz konusunda yanılmışım. Sizin ilave ettiğiniz fotoğraflarda çiçeğin tepesi gözükmüyor. Ben o bölgede yaygın bulunan ve bir melez çiğdem olduğunu düşünmüştüm. Oysa yakından bakınca bunların farklı olduğunu gördüm. Bunlar 'Crocus graveolens' tir.
Bu türün özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz. Tepe çok parçalı, (benim önceki söylediklerim sadece üç parçalı olması gerekirdi) Çiçek rengi sarı, dış yüzü çizgili, noktalı veya düz, ve çiçeğin kokusunun nahoş olduğu belirtiliyor.
Herşey için çok teşekkürler.:)

Nariel
25-02-2009, 15:59
Hava yağmurlu-karlı olduğundan çiğdemler açmamış haldeydi, eve getirdiklerim sıcağı görünce açtılar. Soğanlar açıktayken tüm evi kaplayan tuhaf bir koku yayılmıştı ama çizğili olan birçiçeği kokladığımda güzel bir parfüm kokusu almıştım.

Toroslar bitki örtüsü bakımından muhteşem, kim bilir daha ne tür bitkiler göreceğiz..

limon
25-02-2009, 17:53
Çiğdemlerim açmaya hazırlanıyorlar.
64368
Bahçedeki yürüme yolundaki taşların arasına ektiğim beyaz çiçekli bulabildiğim en kısa boylu çiğdemler de açmaya hazırlanıyorlar. Buradaki çimleri makasla biraz daha uzun biçiyorum.
64369

Kharel
26-02-2009, 12:59
yol kenarında cidden çok hoş durmuşlar =)

limon
26-02-2009, 18:48
Teşekkür ederim Kharel. Tam açtıklarında daha güzel olacaklar ama havalar çok soğuk ve kapalı gittiğinden açamadılar bir türlü.

Aslında bu yol kenarına çiğdem soğanlarını ekmem deneme amaçlıydı. Bahçedeki tüm çim alana tıpkı doğadaki gibi bu mevsimde açacak soğanlı bitkilerden ekme amacındayım. Çimleri en yüksek seviyede biçince çiğdemlerin hiç zarar görmeyeceğini gördüm. Eğer yaz boyunca sulanacak alanda soğanlar zarar görmeden kalıp (soğanları çıkarmayacağım) seneye yeniden çiçeklenirlerse, gelecek senelerde tüm bahçeyi mor ve beyaz renkte soğanlılarla çiçeklendirmeyi düşünüyorum. Şimdiden sonbaharı heyecanla beklemeye başladım :)

Kharel
26-02-2009, 18:53
Aynı şeyi ben de düşünmüştüm ancak çim olayı benim için hayal gibi çünkü bahçeye yazın haftada 2-3 kez gidebiliyoruz sulama çok büyük problem. Ben de yol kenarına kekik dikmeyi planlıyorum bu ay çimlendireceğim bakalım.

Ayrıca endemik türlerle ilgili soru sormak istiyorum. Bahar çiğdemlerinden eskişehir ve etrafında bulunan kaç tür vardır? Aramaya değer mi? Sadece 2 tane bulabildim şimdilik.

kaktüs
26-02-2009, 21:29
Sayın ibrahim37

Çiğdemler konusundaki bilgileriniz muhteşem. Nefes bile alamadan okudum... Özellikle de onları çok ama çok güzel görüntülemişsiniz muhteşem olmuşlar.

Ben her sene baharı lale ve sümbül ikilisi ile karşılarken bu sene çiğdem ve nergis denemelerine başladım. Yerli çiğdemlere nereden ulaşacağımı bilemediğimden (ki her zaman yerli bitkiler tercihim olur) şimdilik yapı marketlerde satılan soğanlar ile başladım. Bol ışık alan kapalı bir terastalar, yeşillendiler ama henüz çiçeklerini göremedim... Heyecanla bekliyorum...

sayın limon... Taşların arasında çiğdem fikri süper, çimlerin sulanmasından sorun yaşanmıyorsa ben de denemek isterim, hayali bile süper yeşilin içinden çıkacak olan renk şöleni... Bir de konuyla alakasız olacak ama avatarınızdaki alman çoban köpeği süpermiş. Sizin köpeğiniz mi yoksa

ismet şenad
27-02-2009, 22:13
Havaların biraz soğuması çiğdemlerin açık kalmasını uzatacak. Tam fotoğraflarını çekerken bahçenin hanım sultanı tekir pozunu verdi.

nevsune
27-02-2009, 22:53
Fotoğrafları işaretleyip tekrar ekliyorum

Sn ibrahim37, Feriha hanımın eflatun çiğdemlerinden ben de nasibimi almıştım;) O çiğdemlerin dip kısımlarında da fotoğraftaki tombulluklar var. Yalnız bitkiler sarsıldıkları için çiçekleri tam olarak açamadan soluyorlar. Bunlardan tohum alabilecek miyim dersiniz?

Bir de, tohum oluştuğu nasıl anlaşılır?

çiğdem78
28-02-2009, 22:54
merhabalar ben bu siteye daha dün üye oldum bu kadar çok çiğdem hayranı oldugunu görmek beni şaşırttı doğrusu :D ne kadar çok bilgiye sahip arkadaşlar var. bende bu bilgilerinizden yararlanmak isterim bu büyük marketlerde satılan çiğdem tohumlarından yetiştirmiştim ama 2. yıl çıkmadılar. bende bakamadığımı düşünüp üzülmğştğm meğersem bu ıslah edilen cinslermiş ve 1 yıl çıkarmış burdada bazı arkadaşlarımızda yabani çiğdem oldugunu okudum bahçesinde **** saksıda yetiştiriyorlarmış, ben sadece zirve tırmanışlarında görüyorum ne köylerde kaldı nede şehirlerde kıyıp alamadım gittigimiz zirvelerde bu tohumlardan bulabilirmiyim **** bi zirve yaptıgımda o yabani çiğdemleri nasıl toplayabilirim bana bilgi verirmisiniz

nuzel
02-03-2009, 10:33
Çiğdemlerim bahçede açmışlar, bende üşümesinler diye sepete koyup içeri aldım.

çiğdem78
02-03-2009, 13:21
arkadaşlar tekrar merhaba bu güzeller güzeli çiğdemleri nereden buldunuz bende ekmek istiyorum :D

nuzel
02-03-2009, 14:02
Tekir sultan da en az çiğdemler kadar güzel maşallah İsmet Şenad

ismet şenad
02-03-2009, 18:52
Sormayın sayın Nuzel hanım yavruları olunca bahçenin halini düşünmek bile istemiyorum.Ama bahçede gezmek, oynamak onlarında hakkı.Bunlarda yeni yavrular.

ibrahim37
03-03-2009, 21:32
Teşekkür ederim Kharel. Tam açtıklarında daha güzel olacaklar ama havalar çok soğuk ve kapalı gittiğinden açamadılar bir türlü.

Aslında bu yol kenarına çiğdem soğanlarını ekmem deneme amaçlıydı. Bahçedeki tüm çim alana tıpkı doğadaki gibi bu mevsimde açacak soğanlı bitkilerden ekme amacındayım. Çimleri en yüksek seviyede biçince çiğdemlerin hiç zarar görmeyeceğini gördüm. Eğer yaz boyunca sulanacak alanda soğanlar zarar görmeden kalıp (soğanları çıkarmayacağım) seneye yeniden çiçeklenirlerse, gelecek senelerde tüm bahçeyi mor ve beyaz renkte soğanlılarla çiçeklendirmeyi düşünüyorum. Şimdiden sonbaharı heyecanla beklemeye başladım :)

Sayın limon çimlerinizi mayıs ayının sonuna doğru, çiğdemlerin yaprakları sararmaya başladığı zaman sorunsuzca biçebilirsiniz. Sonbaharda çiçek açan türleriniz yoksa taki ilk çiğdeminizi görene kadar ( ocak - şubat ) sorun olmaz.
Ancak çiğdemlerin yeşil yaprakları çimlerle birlikte keserseniz soğanlar çok iyi gelişmez. Sulama konusunda bazı türlerde sorun çıkmaz. Çimin çok sık bir yapısı var ne kadar sulansada su üstten kayar gider yinede çimlerin alt kısımları kolay kolay çok fazla su çekmez.

ibrahim37
03-03-2009, 22:08
Aynı şeyi ben de düşünmüştüm ancak çim olayı benim için hayal gibi çünkü bahçeye yazın haftada 2-3 kez gidebiliyoruz sulama çok büyük problem. Ben de yol kenarına kekik dikmeyi planlıyorum bu ay çimlendireceğim bakalım.

Ayrıca endemik türlerle ilgili soru sormak istiyorum. Bahar çiğdemlerinden eskişehir ve etrafında bulunan kaç tür vardır? Aramaya değer mi? Sadece 2 tane bulabildim şimdilik.

Sayın Kharel ben bir haftalık çiğdem turundan yeni döndüm. Epey çiğdem türleri gördüm ancak şansıma hava gittiğim yerlerde kapalı olduğu için bir kısmını fotoğraflayamadım. Sararan yaprak uçları ise, saksılarınız fazla rüzgar alıyor olabilir. Ama yinede sulama yaptığınızda suyun saksıların altından aktığından emin olmalısınız. Şunu söyleyebilirimki bu çiğdemler soğuk hava şartlarında asla sudan dolayı zarar görmezler. Sorun sıcak havalardaki sulamalar. Yani şöyle diyelim bir turşu buz dolabında asla bozulmazken oda sıcaklığında bir hafta bile dayanamaz. Bir komşunun saksısının fotoğrafını ekliyorum. Saksının dibi bile delinmemiş ve saksı adeda buz kalıbına dönmüş ve bu şartlarda bile çiğdemler zarar görmemiş.
Yani bu çiğdemler gerçekten çetin şartların bitkisidir.
Ayrıca Eskişehir'de buluna çiğdem türleri;
Crocus danfordiae*
Crocus flavus subsp. dissectus*
Crocus olivieri subsp. olivieri
Crocus pallasii subsp. pallasii
Yıldızlı olanlar endemiktir. Elbette bu türlerin hepsi aynı yerde olmayabilir.
Ben gelirken sizin o taraflar çok karlıydı. Bazı çiğdemler açmış ve üzerlerini karlar kapatmıştı.

ibrahim37
03-03-2009, 22:24
Sn ibrahim37, Feriha hanımın eflatun çiğdemlerinden ben de nasibimi almıştım;) O çiğdemlerin dip kısımlarında da fotoğraftaki tombulluklar var. Yalnız bitkiler sarsıldıkları için çiçekleri tam olarak açamadan soluyorlar. Bunlardan tohum alabilecek miyim dersiniz?

Bir de, tohum oluştuğu nasıl anlaşılır?

Sayın nevsume bir kısmı tohum tutacaktır. Bunu havalar ısınmaya başladığında üç yaprağın ortasında boncuk şeklinde oluşan tohum kapsülüllerinden fark edeceksiniz. Ancak tohum tutmasalarda tüm soğanlılar gibi çiğdem ve acı çiğdemlerde alttan yavru verirler.

Kharel
03-03-2009, 22:42
Bilgiler için çok teşekkürler, ilk fırsatta trekkinge çıkmalıyım =)

ibrahim37
03-03-2009, 22:49
merhabalar ben bu siteye daha dün üye oldum bu kadar çok çiğdem hayranı oldugunu görmek beni şaşırttı doğrusu :D ne kadar çok bilgiye sahip arkadaşlar var. bende bu bilgilerinizden yararlanmak isterim bu büyük marketlerde satılan çiğdem tohumlarından yetiştirmiştim ama 2. yıl çıkmadılar. bende bakamadığımı düşünüp üzülmğştğm meğersem bu ıslah edilen cinslermiş ve 1 yıl çıkarmış burdada bazı arkadaşlarımızda yabani çiğdem oldugunu okudum bahçesinde **** saksıda yetiştiriyorlarmış, ben sadece zirve tırmanışlarında görüyorum ne köylerde kaldı nede şehirlerde kıyıp alamadım gittigimiz zirvelerde bu tohumlardan bulabilirmiyim **** bi zirve yaptıgımda o yabani çiğdemleri nasıl toplayabilirim bana bilgi verirmisiniz

Sayın çiğdem78 önce aramıza hoş geldiniz. Bir arkadaş daha sormuştu neden Hollanda orijinli soğanları bahçene sokmuyorsun diye yeri gelmişke söyleyeyim tanıdığım birçok yabancı botanikçi var aynı sorunla karşı karşıya kalmış. Soğanlılara ilk başlayanların hepsi ben dahil bu çiğdemlerle başlıyoruz. Bu soğanların büyük bir kısmının genetikleri ile oynuyorlar. Bunlar Hollanda'da sadece ticari amaçlar göz önünde bulundurularak üretiliyorlar. Çoğu ilk yıl çok güzel çiçek açıyor diğer yılllarda asla bu şekilde açmaz. Çağunda gizli virüs mevcut. Şöyle açıklamaya çalışayım benim ağabeyim hibrit fasülye tohumu almış ilk yıl toplamaya yetiştiremedi. Ertesi yıl tarlanın tamamını aynı fasülyeden ekti. Sonuç hüsran ne fasülye yaptılar nede olan fasülyeler kılçığından yendi. Ancak benim için en kötü olanı türlerin hiçbirisi saf değil. Yani türünün özelliklerini asla göstermez. Bana göre bu bir Van kedisi ile sokak kedisini karşılaştırmak gibidir.

gurcooo
03-03-2009, 23:26
Sonunda çiğdemlerim açtı... :D

Kharel
04-03-2009, 11:38
Sanırım melez türlerden biri bu
değil mi?

nevsune
04-03-2009, 12:57
Bir komşunun saksısının fotoğrafını ekliyorum. Saksının dibi bile delinmemiş ve saksı adeda buz kalıbına dönmüş ve bu şartlarda bile çiğdemler zarar görmemiş.

Sn. ibrahim37 komşunuzun çiğdemini görünce sormak istedim. Görüntüsünü benzettiğim yapraklara bir bakmanızı rica edeceğim. Geçen yıl bir arkadaş "ben de ne soğanları olduğunu bilmiyorum" diye bazı soğanlar vermişti. Geçen yıl hiçbiri çıkmamıştı. Bu soğan da beyaz ve küçük bir soğandı. Yaprakları sizin saksıda görüntülediğiniz çiğdemin yapraklarına benzettim. Bunun çiğdem olma olasılığı var mı?

Kharel
04-03-2009, 13:05
ben yapraklarını pek benzetemedim ama sayın ibrahim37 uzman bu konuda
soğanı acaba ince uzun muydu yoksa basık mıydı?
http://www.srgc.org.uk/bulblog/log2007/080807/Old%20corms%20removed.jpg

nevsune
04-03-2009, 13:12
Ben soğanlılara bu yıl ilgi duydum, bu yüzden bu konuda tam bir cahilim. Netten araştırsam da daha önce yetiştirmediğim için okuduklarım yeterli olmuyor.

Sözettiğim arkadaşım irili ufaklı çeşitli soğanlar vermişti ama geçen yıl bunların çoğu çıkamadılar bile. Bu sonbahar onları saksıların içinden bulup yeniden diktim. Bu da onlardan biriydi. Tam hatırlayamayabilirim ama sağdan ortadaki soğana benziyordu sanki.

Kharel
04-03-2009, 13:13
sanırım bendeki güz çiğdemlerinde de tohum kapsülü oluşmuş
foto net olmadı ama sanırım anlaşılıyor yine de

Kharel
04-03-2009, 13:16
Ben soğanlılara bu yıl ilgi duydum, bu yüzden bu konuda tam bir cahilim. Netten araştırsam da daha önce yetiştirmediğim için okuduklarım yeterli olmuyor.

Sözettiğim arkadaşım irili ufaklı çeşitli soğanlar vermişti ama geçen yıl bunların çoğu çıkamadılar bile. Bu sonbahar onları saksıların içinden bulup yeniden diktim. Bu da onlardan biriydi. Tam hatırlayamayabilirim ama sağdan ortadaki soğana benziyordu sanki.
Muscari olabilir sanırım
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Liliaceae_-_Muscari_botryoides.jpg
saksınızdaki diğer bitkiler lale de bundan emin olamadım doğrusu

nevsune
04-03-2009, 13:22
Teşekkür ederim. Evet diğerleri lale, bunun soğanı lale soğanlarından daha küçüktü. Yersizlikten oraya dikmiştim.

Sürpriz, bakalım ne çıkacak. Ne çıksa başım üste:)

Kharel
04-03-2009, 13:57
soğanı küçük olmadığı sürece yani çiçek acabilecek ebattaysa çiğdemde o boyda yapraklar olduğunda çiçeğinin de olması gerekirdi. bi de yaprakları çiğdem için fazla etli gibi geldi.

Nariel
04-03-2009, 16:22
Zamanından çok geç, şubatta diktiğim 10 adet çiğdem soğanından 8 tanesi toprak yüzeyine çıkabildi. Ve bir tanesi açmayı denedi, ancak özürlü olarak açabildi. Çiçek taçyapraklarının kimisi uzun, kimisi kısa. Fotoğraftan görebilirsiniz:

hocam100
04-03-2009, 18:10
Benimkile dışarıda dikili idi bu hafta içinde açtılar.Resimledim siznle payalşıyorum.

nuzel
04-03-2009, 18:44
çok güzeller maşallah.

hocam100
04-03-2009, 19:10
Nuzel hanım çiğdemler sıcağı sevmiyor.Bunlar dışarda olanlar.

nariçi
04-03-2009, 19:13
Benim diktiğim çiğdenler derine mi dikildi acaba, daha görünmüyorlar.