Bağlan

View Full Version : Domates

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

banusemiha
20-07-2013, 00:25
Maşallah domatesleriniz gayet güzel görünüyor...

justice
25-07-2013, 15:48
benim domateslerimde satıcı köylü teyzenin hışmına uğradı bu sene.. bana köy domatesi diye verdi çeri çıktı..baktıkça onu hatırlıyorum....bu sene malesef geçen seneki gibi umduğumuzu bulamadık...

bunlarda hasattan..:(

acemi ciftci
28-07-2013, 09:56
Merhabalar,

Balkonumda rus tipi siyah domates yetiştirmeye çalışıyorum. Ama sürekli boyuna büyüyüp hiç çiçek açamıyorlar.

Acaba neyi yanlış yapıyorum?

limon_sever
28-07-2013, 11:03
Merhabalar,

Balkonumda rus tipi siyah domates yetiştirmeye çalışıyorum. Ama sürekli boyuna büyüyüp hiç çiçek açamıyorlar.

Acaba neyi yanlış yapıyorum?

Günlük ne kadar güneş görüyorlar?

acemi ciftci
28-07-2013, 12:00
Direk güneş ışığı almıyorlar ama tüm gün aydınlıktalar. Akşam belki direk ışık alıyorlardır ama çok uzun süreler değil. Balkon yüksek giriş olduğu ve yakınında binalar olduğu için zor.

Işık almadığı içinse yapacak bi şey yok. Ama saksı küçüktür, budamak gerekiyordur, elimden geleni yaparım:(

nkutsay
28-07-2013, 12:05
belki balkonun disari bakan tarafina koyabilirsiniz saksilari. maximum gunes alan yerine. saksilarin da en 20 litre, olmadi 10 litrelik olmasi gerekir.

acemi ciftci
28-07-2013, 13:10
O zaman saksıları büyütüyorum. Güneş için yapabileceğim bi şey pek yok. Bu şekilde büyüyeceklerini umabilirim ancak. Teşekkürler yardımlarınız için

antihistaminik
28-07-2013, 15:39
nkutsay a katılıyorum, saksılarınız küçük değil çok çok küçük. sırığa ya da iple bağlamaya da ihtiyaç var. ayrıca koltuk alma yapmadıysanız bunu yapmanızı öneririm. (forumda bilgi bulabilirsiniz)
keşke biraz da güneş görebilseler..

athena -asena
28-07-2013, 21:22
Bahçeden beyaz domates.

athena -asena
28-07-2013, 21:23
Bahçeden köy domatesi.

Orcn
29-07-2013, 16:19
Saksıda yetiştirdiğim Tiny Tim domatesler var, iki tanesini mecburen bahçedeki toprağa indirmek zorunda kalmıştım. Balkondaki saksılarda yetişen domatesler ile toprakta yetişenler arasında çok büyük fark var, toprakta yetişenler saksıdakilerin neredeyse 2-3 katı büyüklüğünde.

Az önce kıpkırmızı kocaman bir Tiny Tim domates kopardım bahçeden, bundan tohum alsam büyük ve kırmızı olmasının bir avantajı olur mu?

Emre İlhan
29-07-2013, 16:31
Aynı cinste malesef topraktaki kadar verim alamayabileceğinizi üzülerek söylemek isterim. Ama en büyük olandan deneyebilirsiniz isterseniz.

Geleneksel tohumlarda genelde ilk meyve saklanıyor, tohumlar erkenci çeşit olsun diye ama bu konuda işe yarayacağını pek sanmamakla birlikte, bilgim yok diyebilirim:)

h_dogan
29-07-2013, 16:46
Saksı ve yerde ekilen arasında fark olması gayet doğal. Ne kadar büyük saksıya ekerseniz bitkiniz o kadar sınırları zorlar büyümek için. Saksılık domates dedikleri saksıda da rahatlıkla meyve vermeleri nedeniye kullanılan bir tabir bence. Yani saksıda yetişenlerin hepsini yerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Tohum almaya gelince meyvelerin iri olması bitkinin gelişimi ile ilgili. Saksı çok küçük olunca meyveler çok tuttu mu fazla büyümüyorlar. Siz en sağlıklı görünen ve ilk olan meyvelerden tohum almayı deneyin.

efor
29-07-2013, 17:38
O zaman saksıları büyütüyorum. Güneş için yapabileceğim bi şey pek yok. Bu şekilde büyüyeceklerini umabilirim ancak. Teşekkürler yardımlarınız için
bitkileriniz direk güneş ışığı alamıyorsa açıkcası domateslerinizden yaprakları olan bir bitki olmasından fazlasını beklemeyin. bitkilerin beslenmesindeki temel olay fotosentezdir. fotosentez yaparak ancak gerekli besinleri oluşturabilir ve enerji alırlar. havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür.enerji alamayan ve beslenmesindeki temel faktör güneş olmadan bir bitki kendisi için ekstra enerji sarfiyatı gerektiren meyve verme işlemini yapamaz.

incirli
30-07-2013, 07:21
bitkileriniz direk güneş ışığı alamıyorsa açıkcası domateslerinizden yaprakları olan bir bitki olmasından fazlasını beklemeyin. bitkilerin beslenmesindeki temel olay fotosentezdir. fotosentez yaparak ancak gerekli besinleri oluşturabilir ve enerji alırlar. havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür.enerji alamayan ve beslenmesindeki temel faktör güneş olmadan bir bitki kendisi için ekstra enerji sarfiyatı gerektiren meyve verme işlemini yapamaz.

peki bu serada üretim yapanlar için nasıl sorun teşkil etmiyor?

alibaba
30-07-2013, 11:11
sebze meyve yetiştirilen seralarda güneş girer içeriye. Daha da fabrika usulü çalışıyorsa güneş ışığı etkisi yaratan lambalar var..peki bu serada üretim yapanlar için nasıl sorun teşkil etmiyor?

incirli
30-07-2013, 12:31
yani aslında sormak istediğim şu
mesela tül perde arkasından sızan ışık yeterli midir?illa direk güeş ışığı mı gelmeli?

emrelim
30-07-2013, 12:59
arkadaşlar 5 lt lık bıdonlarda domates yetıstırmek ıstıyorum yaklasık 50 fıde kadar verımlılık olabılırmı basara bılırmıyım bırde eger olursa 5 lt lık bıdona ne dakar seker gubresı koymam gerekıyor şimdiden teşekurler:o

efor
30-07-2013, 14:23
yani aslında sormak istediğim şu
mesela tül perde arkasından sızan ışık yeterli midir?illa direk güeş ışığı mı gelmeli?
kuvvetli ve direk gelen güneş ışığının önündeki tül perde sorun teşkil etmez. ama güneşlenme saati olan süre minimum 8 saat olmalı.

efor
30-07-2013, 14:33
arkadaşlar 5 lt lık bıdonlarda domates yetıstırmek ıstıyorum yaklasık 50 fıde kadar verımlılık olabılırmı basara bılırmıyım bırde eger olursa 5 lt lık bıdona ne dakar seker gubresı koymam gerekıyor şimdiden teşekurler:o

boşuna zahmet çektiğinizle kalırsınız. domates güçlü kökleri olan bir bitkidir. küçük saksıda kökler gelişemez. kök gelişmeyince toprak üstü kısmıda gelişmeyeceği için verim alamazsınız. fidelerinizin cinsini bilmiyorum ama sırık cinsiyse minimum 20 litrelik saksılarda, gübrelemeyle topraktaki kadar olmasa da verim alabilirsiniz. sırık domates saksı büyüdükçe verimini arttırır.

efor
30-07-2013, 14:35
peki bu serada üretim yapanlar için nasıl sorun teşkil etmiyor?
seraların dış yüzeyi cam ya da şeffaf naylon örtüdür. güneş ışığı buralardan geçebilir. güneş ışığı almadığını nerden çıkardınız?

incirli
30-07-2013, 15:37
sevgili efor cevaplar için teşekkürler

botanik83
31-07-2013, 10:29
Arkadaşlar seralarda öyle bir güneş emilimi ve alımı çok ki yaz döneminde o naylonların üstüne kireç bulama veya boya bulama bile yapıyorlar akdeniz bölgesinde....

emrelim
31-07-2013, 12:34
o zaman hıcbırsey yetişmeyecek balkonda 5 lt ne yatişiri çeri domates olurmu ?

nkutsay
31-07-2013, 12:39
neden yetismesin. 5 litrelik 4 saksi yerine 20 litrelik saksiya 1 fide tercih etmelisiniz sadece.

emrelim
31-07-2013, 12:57
arkadaşlar 10 kg buldum şansımı denıycem ınsallah olur ?

botanik83
31-07-2013, 14:11
arkadaşlar 10 kg buldum şansımı denıycem ınsallah olur ?

hadi bakim hayırlı olsun inşallah olur.... Ürünlerini de yersin.

antihistaminik
11-08-2013, 15:49
uzun tatile gidicem diye terastaki tüm olmuş domates biberler toplandi...konserve yapıldı. :)

432886
432885

antihistaminik
11-08-2013, 16:29
terasta yetişen domateslere söğüş lezzet testi;

adaylar : yalova pembe, tula siyah, panderosa red beefsteak, panderosa pembe.

and the winner is......

panderosa pembe ve tula siyah inanılmaz !!

http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/432889d1376230545-photoa.jpg

incirli
31-10-2013, 12:02
arkadaşlar doamteste çapraz tozlaşma olma olasılığı nedir?
biberdeki kadar yüksek midir?

candem
16-01-2014, 21:18
arkadaşlar domatesi ekmeye başlayabilir miyiz artık. geçen sene şubatta ekmiştim ağustos eylül de domates almıştım. vakti midir bilemedim =) acemi bir yetiştiriciyim hala =)

horanlı.66
16-01-2014, 21:31
yok canım daha neler :) bu zamanda ekilirmi hiç , şubat dahi erken sayılır , geçen yıl yetiştirmede bi hata olmuştur yoksa öyle geç olmazki domates, bi tavsiyede bulunayim solucan gübresi bulabilirsen onunla hazırlanmış tohum yatağına ekin, çok güzel gelişim sağlar

macuroğlu
16-01-2014, 21:58
Biz mart ayında ekiyoruz evde yetiştirdiğin fide dışrıya ekim yaptığında ölüyor onun için havalar ısınmaya başladığında tablelere ekiyoruz

İsmail Kuzucu
16-01-2014, 22:22
arkadaşlar domatesi ekmeye başlayabilir miyiz artık. geçen sene şubatta ekmiştim ağustos eylül de domates almıştım. vakti midir bilemedim =) acemi bir yetiştiriciyim hala =)

Eğer dışarıda seranız varsa şubat ayı ortasında ekim yapabilirsiniz. Serayı her gün havalandırırsanız fideler soğuk ortama da alışacaktır. Nisan ayının 3 veya 4. haftası dışarıya ekim yapabilirsiniz.

Eğer seranız yoksa ev için çok erken. Çünkü fideler güneş ışığına ihtiyaç duyar, yeterli güneş bulamazsa fide boya gider ve sıska kalır. Bu da üründen verim almanızı engeller.

Candem isminden yola çıkarak yazayım, candem tohum kaplama ürününü kullanırsanız tohum gelişimi çok daha iyi olacaktır :)

ggne
17-01-2014, 10:18
Merhaba

Samsunda yaşıyorum bahçemde tohumdan domates yetiştirmek istiyorum ama okadar çok çeşit varki seçim yapamıyorum
Benim gibi acemi yetiştiricilere bir rehber olması açısından bildiğiniz cinsleri lezzetine ve kullanım amacına göre (sofralık turşuluk vbç)sıralarsanız eminim çok yardımcı olacaktır Teşekkürler...

torkulu
05-02-2014, 19:32
tohum takas etkinliğinden gelen sub-arctic ve manzano domateslerim. deneme için dikmiştim ama maşallah baya büyüdüler

esgül73
17-02-2014, 12:42
tohum takas etkinliğinden gelen sub-arctic ve manzano domateslerim. deneme için dikmiştim ama maşallah baya büyüdüler

Sizlerde görünce heveslendim.Tohum takasdan gelen saksılık domatesi bugün toprağa ekeceğim.Sizin toprağınızda çok güzel gelişmiş.Toprak karışımını nasıl yaptınız?

torkulu
17-02-2014, 16:54
özel bir toprak değil. elimdeki bahçe toprağı perlit torf.... ne varsa karıştırmıştım. tam olarak ölçü veremeyeceğim. sadece biraz koyun gübresi ilavesi var...

ocak
24-02-2014, 23:57
bende küçük bir kutuya red robinlerden birkaçtane bu gün ektim daha sonra yerlerne alınacak

ocak
04-03-2014, 18:22
dün kafalarını çikarmaya başlamışlar

Orhank
05-03-2014, 13:41
maşallah çok güzel olmuşlar

fatitoo
05-03-2014, 14:24
Bunlar da benim Ayaş domateslerim...

Cemil B.
21-03-2014, 14:23
ben bu sene çeri , salkım ve tarla domateslerini saksıda büyütmeyi dusunuyorum,

tarla domatesi tohumu gecen seneden elimde mevcut,
siyah şeri domates ve sarı limon domates tohumlarımda az da olsa mevcut
fakat çeri ve salkım domates için hangi firmanın hangi domates çeşidini önerirsiniz?

birkac gun icinde geç kalmadan temin etmem gerekiyor sanırım,sezonu kacırmamak icin..

saygılarımla

antihistaminik
22-03-2014, 06:08
bu hafta sonu geçen sene topladığım tohumları ekmeye karar verdim. malum havalar bahardan da öte sıcak gidiyor. karar veremediğim şu; daha önceki seneler tohumdan başladığım zamanlar içeride çimlendirirdim.. acaba bu sene direkt dışarıda çimlendirmeyi denesem mi.. gözlemlediğim kadarıyla içeride, evin içinde odada pencere önünde vs, çimlendirmenin en büyük sorunu sonrasında dışarıya adapte olma süreci. (bi de kedimizdenden korumak:) geçen sene içeride çimlendirdikten sonra dışarıya alıştırma sürecinde belki 10 kökün 9 unu kaybetmiştim. sanırım bu sefer ilk 3-5 gün içeride tutup sonra dışarı alacağım.. hayırlısı.

nonstop
22-03-2014, 18:53
Ben de bu yıl ilk defa pet bardaklara domates çekirdeği ektim. Bulunduğum yerde perlit, torf, gübre vs. imkanı olmadığı için meşe ağaçlarının dibindeki torf benzeri toprağı sıyırıp kullandım.

bonjour40
25-03-2014, 14:44
Merhaba
Yurdısından aldigimi "Dana kalbi" domateslerim çimlendiler
Hergun azar azar suluyoruz, kaloriferin yanında duruyorlar. Sanki biraz fazla uzadilar ?
Şimdi ne yapmalıyız?

Selamlar

478412

fatitoo
25-03-2014, 14:51
Bence dışarıya, güneşe alın. Gerçek domates yapraklarını çıkarınca da büyükçe bir saksıya teker teker şaşırtın ama daha zaman var gibi...

Cemil B.
25-03-2014, 20:24
Merhaba.
boy uzaması genellikle fazla sula.a ve gunes ( isik kaynagi ) zayif olmasindan kaynaklanıyor. Sulamayi azaltmali ve gunes isigi alacak yere konumlandirin.

Merhaba
Yurdısından aldigimi "inek kalbi" domateslerim çimlendiler
Hergun azar azar suluyoruz, aloriferin yanında duruyorlar. Sanki biraz fazla uzadilar ?
Şimdi ne yapmalıyız?

Selamlar

478412

TCM
26-03-2014, 10:00
Domatesin tohumunu ekiminden toprağa fidesini dikimine kadar geçen süre ne kadardır? Ona göre aşağıda tohumları ekip yaylaya dikmeyi düşünüyorum. İşin ticaretini yapanların kimisi bir ay kimisi 45-50 gün diyor, yukarıda kimi arkadaş şubat ortasında ek, nisanda dik demiş.

bahcedenn
26-03-2014, 11:24
Domatesin tohumunu ekiminden toprağa fidesini dikimine kadar geçen süre ne kadardır? Ona göre aşağıda tohumları ekip yaylaya dikmeyi düşünüyorum. İşin ticaretini yapanların kimisi bir ay kimisi 45-50 gün diyor, yukarıda kimi arkadaş şubat ortasında ek, nisanda dik demiş.

Domates tohumunun tohumdan fide olma süresi en aşağı 1 buçuk ay. Domates fidesini toprağa diktikten sonra meyveye kadar geçen süre ise tamamen o çeşidin özelliğine bağlıdır. Bu da erkenci, orta ve geççi çeşit olmasına bağlı olarak ortalama 70 ile 90 gün arasında değişir. Birkaç tane çeşit var mesela 50-60 gün gibi vakitte hasat edebileceğiniz. Ama bu çeşitlerden de vaktinde ürün alabilmek için bu ürünleri profesyonele yakın şartlarda yetiştiriyor olmanız gerekmektedir.

Lavanta_
28-03-2014, 23:46
Bunlar da benim domates fideciklerim. Ne düşünüyorsunuz? Sizce sağlıklılar mı ? Tohum ekiminden bu yana 10 gün geçti.

http://imageshack.com/a/img819/9200/mtl7.jpg

http://imageshack.com/a/img33/2271/1q67.jpg

http://imageshack.com/a/img28/4421/jsvg.jpg

MeyveliTepe
29-03-2014, 00:29
Işık az gelmiş. Boyları çok uzayanların durumu problemli.

Lavanta_
29-03-2014, 01:33
Işık az gelmiş. Boyları çok uzayanların durumu problemli.

Cevabınız için teşekkür ederim evin içinde malesef bu kadar ışık alıyor. Fakat benim merak ettiğim şu. Hava kapalı bile olsa balkonda aldığı gün ışığı yeterli olabilir mi ? Malum bu aralar havalar gitgelli.

MeyveliTepe
29-03-2014, 01:50
Evet, şayet balkon gün ışığına açık ise yeterli gelecektir. Isı bakımından şeffaf naylon ile derme çatma da olsa koruma altına almayı düşünebilirsiniz.

Cemil B.
29-03-2014, 18:44
Ortalama çeşidine göre ve ortamın hava ve iklim şartlarına göre 100 gün civarında.

edacan
01-04-2014, 07:04
sayıb fatito bende geçen yıl sizin gibi kovalarda balkonda domates biber salata yetiştirmeye çalıştım

bora55
01-04-2014, 21:51
Bu işlerde acemi biri olarak ve bu siteyi de yeni keşfetmiş birisi olarak paylaşımlardan çok fazla heveslendim ve bende bir iki resim koymak istedim. Yakınlarda ki ormandan çam ağaçlarının altından aldığım topraklar ve pazardan aldığım domates fidelerini pet şişelerde buluşturdum. Henüz 4-5 gündür topraktalar bayağı bir içleri geçmiş görünüyor umarım toparlanırlar. Şanşlıysam yazın güzel domateslerin sahibi olurum :) Tabi daha çok öğrenecemiz şeyler var. Önerilerinizi bekliyorum.
Buyrun benim domates fidelerimde bunlar :

cumartesi
02-04-2014, 09:20
Bu işlerde acemi biri olarak ve bu siteyi de yeni keşfetmiş birisi olarak paylaşımlardan çok fazla heveslendim ve bende bir iki resim koymak istedim. Yakınlarda ki ormandan çam ağaçlarının altından aldığım topraklar ve pazardan aldığım domates fidelerini pet şişelerde buluşturdum. Henüz 4-5 gündür topraktalar bayağı bir içleri geçmiş görünüyor umarım toparlanırlar. Şanşlıysam yazın güzel domateslerin sahibi olurum :) Tabi daha çok öğrenecemiz şeyler var. Önerilerinizi bekliyorum.
Buyrun benim domates fidelerimde bunlar :

Sayın bora55,

Hevesinizi kırmak istemem ama fidelerinizin durumu pek iç açıcı görünmüyor maalesef. Diktikten sonra can suyu verdiniz mi? Bir de çam ormanından toplanan toprak domates için uygun mudur bilemiyorum. Bu fotoğrafları fideleri diktikten hemen sonra mı çektiniz ya da kaç gün sonra çektiniz? Bu soruların yanıtlarına göre tecrübeli arkadaşlar daha ayrıntılı bilgi vereceklerdir.

Çalışmalarınızda başarılar, kolay gelsin.

bora55
02-04-2014, 15:46
Sayın bora55,

Hevesinizi kırmak istemem ama fidelerinizin durumu pek iç açıcı görünmüyor maalesef. Diktikten sonra can suyu verdiniz mi? Bir de çam ormanından toplanan toprak domates için uygun mudur bilemiyorum. Bu fotoğrafları fideleri diktikten hemen sonra mı çektiniz ya da kaç gün sonra çektiniz? Bu soruların yanıtlarına göre tecrübeli arkadaşlar daha ayrıntılı bilgi vereceklerdir.

Çalışmalarınızda başarılar, kolay gelsin.

doğru diyorsunuz fidelerin durumlarını bende beğenmiyorum. fidelerimi pazardan topraksız şekilde aldığım için akşama eve getirene kadar iyice bırakmışlardı kendilerini. fideleri diktikten sonra diplerini suladım. hergun aksam eve gidince gunes battıktan sonra sulama yapıyorum. bu resimler sanırım dikim yaptıktan 1-2 gün sonra çektim. şu an tam bir haftalıklar kimisi iyice bıraktı kendini ve yapraklarda kurudu. kimiside toparlanma aşamasındalar. acaba ek olarak birşey vermeli miyim biliyorum.

zebra
02-04-2014, 23:11
Merhaba tum agaclar.net uyeleri,

Uzun suredir aklima takilan bir soru var. Yerli, yabanci forum, kitap, pdf,... yani tum kaynaklarda, domatesin ayni yere dikilmemesi tavsiye ediliyor. Sebeplerini okuyarak ogrendim. Ama benim kayinpeder domateslerini her yil ayni yere dikiyor. On yillarca hep ayni yerde. Illa ki organik gubre ve diger takviyeler yapiyordur. Ama domatesleri sorunsuz sekilde buyuyor. Hatta 1,5kiloya kadar cikan bile oluyor. Verim deseniz, kac aileye yeticek kadar domates yetisiyor. Verim konusunda yillara gore degiskenlikte gozukmuyor. Kimyasal gubre kullanmadigini biliyorum.

Acaba sansliymis, sorunsuz buyuyor domatesleri mi demek lazim, yoksa bilimsel bir aciklamasi var mi acaba? Yoksa diktigi domates cinsinden midir acaba?

Benim de bahcemde yer darligi oldugu icin, acaba organik sivi ve kati gubre uygulamalari ile acaba ayni yere her yil domates diksem, sorunsuz yetisirler mi? Bu yil 3.yilim olacak, insallah sorunsuz buyurler.

Tum cevaplarini icin tesekkurler.

MeyveliTepe
02-04-2014, 23:50
Bunun iki temel sebebi var. Birincisi bitkinin topraktan aldığı besinler kendine göre olduğu için onlar tükenmiş olur. İkincisi o bitkiye (ve o aileye) özel hastalık etmenleri bilhassa bitkinin zayıfladığı sonbahar mevsiminde çoğalarak toprağa yerleşir. Bu patojenler yeni sezonda aynı aileden fide ekildiğinde hemen yeni dikilen fidelere yerleşir.

Bu sebeplerden birincisi dikkatli besin takviyesi ile önemsiz hale getirilebilir fakat ikincisini önlemek hayli güçtür.

zebra
03-04-2014, 00:08
Bunun iki temel sebebi var. Birincisi bitkinin topraktan aldığı besinler kendine göre olduğu için onlar tükenmiş olur. İkincisi o bitkiye (ve o aileye) özel hastalık etmenleri bilhassa bitkinin zayıfladığı sonbahar mevsiminde çoğalarak toprağa yerleşir. Bu patojenler yeni sezonda aynı aileden fide ekildiğinde hemen yeni dikilen fidelere yerleşir.

Bu sebeplerden birincisi dikkatli besin takviyesi ile önemsiz hale getirilebilir fakat ikincisini önlemek hayli güçtür.

Dediginiz gibi, benim gibi organik uretim yapan birisi icin ikinci sorun hayati onem tasiyor.

Kayinpeder sadece bordo bulamaci kullaniyor, koruyucu madde olarak. Acaba onun yillarca sorunsuz domates uretimi, sadece bordo bulamaci kullanmasi olabilir mi? Sonucta belki 20 yildan fazladir, fidelerin yerleri degismedi.

Orhank
03-04-2014, 15:42
Pazardan alnan domates oke etti - Hrriyet EKONOM (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26145150.asp)

Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir

zeyno82
05-04-2014, 09:33
Selamlar ben bu sene pet bardaklara oturak domates ektim ve çimlendiler bu cins domatesi ilk kez yetiştireceğim rica etsem bana uygun toprak ve saksı ebadı önerebilirmsiniz ?

cevapveriyorum
05-04-2014, 23:09
Merhabalar tohumdan bir şeyler yetiştirmeye karar verdiğimden beridir bu sitede yazdıklarınız;ı okuyorum çok güzel bilgiler paylaşılıyor. Tohumdan domates biber ve zinya ektim zinyalar çıktı ama domates ve biberi bir türlü beceremedim. Dedim ki o zaman fidelerini alayım. Ve pazardan sırık, chery ve biber fideleri aldım. Cherylerde bayağı bir çiçeklenme var iki tane çiçekten domates gelmek üzere :) sırıklarım da yeni yeni tomurcukllar çıkarıyor biraz daha geliştiklerinde resimlerini atarım.

ooksijen
06-04-2014, 12:44
Bu da benim tohumdan yetiştirdiğim domates fidem..:)

MeyveliTepe
06-04-2014, 15:18
Dediginiz gibi, benim gibi organik uretim yapan birisi icin ikinci sorun hayati onem tasiyor.

Kayinpeder sadece bordo bulamaci kullaniyor, koruyucu madde olarak. Acaba onun yillarca sorunsuz domates uretimi, sadece bordo bulamaci kullanmasi olabilir mi? Sonucta belki 20 yildan fazladir, fidelerin yerleri degismedi.

Bordo bulamacını nasıl kullanıyor? Toprağa mı veriyor?

zebra
06-04-2014, 20:09
Bordo bulamacını nasıl kullanıyor? Toprağa mı veriyor?

Yok, fidelerin ustune sIkIyor. Her zaman da yapmiyor, genellikle yagisli havalardan once (ya da yagmur yagdiktan sonra, tam hatirlamiyorum), hastalanmamalari icin. Hep ayni tip domates dikiyor. Herhalde 40 yildan fazladir ayni domatesi dikiyor. Belki domates direnc saglamistir, dikildigi bolgeye alisarak. Bilemiyorum.:o

sedoman34
08-04-2014, 12:19
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım, tecrübelerinizden faydalanmak ve paylaşmak adına. geçenlerde marketten edindiğim 60 cm uzunluğundaki 2 saksıya domates, kabak, biber tohumları attım (öncesinde nemlendirerek) ,10 gün içinde birşeyler çıkmaya başladı, bir numune de 2 yapraklı 2-3cm boyunda filizlenme birkaç tane de ip şeklinde büklüm duran 1cm yüksekliğinde ürün var hangisi nedir ,nerdedir :) bilmiyorum. bunları şu aşamada bilebilmek mümkün mü ?

zebra
08-04-2014, 15:25
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım, tecrübelerinizden faydalanmak ve paylaşmak adına. geçenlerde marketten edindiğim 60 cm uzunluğundaki 2 saksıya domates, kabak, biber tohumları attım (öncesinde nemlendirerek) ,10 gün içinde birşeyler çıkmaya başladı, bir numune de 2 yapraklı 2-3cm boyunda filizlenme birkaç tane de ip şeklinde büklüm duran 1cm yüksekliğinde ürün var hangisi nedir ,nerdedir :) bilmiyorum. bunları şu aşamada bilebilmek mümkün mü ?

Gormeden birsey demek neredeyse imkansiz. Ama biber, en zor cimlenen sebzelerden, buyuk ihtimalle domesttir.

birnefestoprak
08-04-2014, 15:32
Saydiginiz sebzelerin hepsi tipik olarak birbirinden farkli gorunume sahip. Dolayisiyla, sorunuzun yaniti evet ama resim cekip burda gostermelisiniz. Bir de soylediginizden herseyi birbirine cok yakin diktiginiz anlasiliyor.

eylülburak
08-04-2014, 18:51
Merhaba , bu gün domatesler için 80x30x30 ebatlarında plastik saksılar aldım. Saksıların altlarında delik açılmamış, ileride sorun olur mu?

Emre İlhan
08-04-2014, 20:19
Saksılarınızın altına drenaj deliklerini mutlaka açmalısınız. Fazla sulama yaptığınız takdirde, suyun süzülüp saksıdan akabileceği yol mutlaka olmalı. Aksi durumda, fazla sudan dolayı domateslerinizin kökleri çürüyebilir.

eylülburak
08-04-2014, 20:27
Saksılarınızın altına drenaj deliklerini mutlaka açmalısınız. Fazla sulama yaptığınız takdirde, suyun süzülüp saksıdan akabileceği yol mutlaka olmalı. Aksi durumda, fazla sudan dolayı domateslerinizin kökleri çürüyebilir.

Teşekkür ediyorum...Açayım o zaman...Biraz zor olacak gibi...

Emre İlhan
08-04-2014, 20:28
Kızgın şiş gibi bir araçla yapmanız daha kolay olur:)

bora55
14-04-2014, 19:32
Yaklaşık 2 hafta önce bir heves diktiğim fidelerimi sizlerle paylaşmıştım. Şimdi o fidelere ilaveten aldığım yeni fideleri ve açmış oldukları çiçekleride sizinle paylaşmak istiyorum. Malum bu iş sınır tanımıyor. Fide üstüne fide alıyor insan. Artık onları koyacak kap kalmamıştı ki imdadıma bir market yetişti uygun fiyata güzel saksılar aldım. Üstüne tekrardan çam ağaçlarının altından güzel topraklar aldım ve elekten geçirdim. Üstüne birde köyden yanmış gübre ekledim bu toprağa. Buyrun resimleri ekleyeyim ki eleştirilerinizle bu ilk deneyimimde güzel sonuçlarla karşılaşayım... He bu arada domateslerime biber, salata, marul ve çilekte ekledim :D Resimle pek net değil boyutunu küçültürken netlikleri de bayağı gitmiş.

bora55
14-04-2014, 19:36
üsteki yazımın devamı :) umarım resimlerle boğmam sizleri.

Ozlem A
15-04-2014, 12:43
Geçen yaz zeytin fidanımın dibine cherrylerden tohum düşmüş sanırım, Ekim ayında minik bir domates filizlendi. Uygun bir yer arayıp bulamayınca, sökmeye kıyamayıp bırakmıştım. Bütün bir kışı sağ salim atlatıp son iki haftadır da yerinde iyice serpilince zeytinle yuvalarını ayırdım.. Bahçe toprağı koyun gübresi, vermikulit ve ponzalı bir karışıma diktim. Üzerinde minik çiçekler belirmiş bile..

wizardd
20-04-2014, 12:25
http://i.hizliresim.com/BXMkl9.jpg (http://hizliresim.com/BXMkl9)
http://i.hizliresim.com/XWv5O6.jpg (http://hizliresim.com/XWv5O6)
http://i.hizliresim.com/aq56kO.jpg (http://hizliresim.com/aq56kO)
Bunlarda benim balkonda yetiştirmek için diktiğim tohumlardan çıkan fideler. Gelişimleri hızlı ve güzel ancak geç mi kaldım ki başkalarının fideleri çiçeklenmiş bile benimkiler daha bu boyda.

O_R_C_A
21-04-2014, 18:14
Arkadaşlar linkde resmi bulunan olan domates yapraklarında görülen sorun hakkında bilsi olan varmı
http://www.agaclar.net/forum/domates/8767-30.htm

Darıca
29-04-2014, 23:51
Merhaba,

Balkonumda bodur çeri domates yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumdan başladım, plastik bardaktan pet şişeye şaşırtma yaptım, birazda gübre şerbeti verdim. Ancak yaprak çizgileri karardı, nedenini bilen var mı? Ne yapmam gerekir?

Emre İlhan
30-04-2014, 17:32
Pekii yaprakların alt renklerinde morarma var mı? Bunu kontrol edip yazabilir misiniz?

Karardı diye bahsettiğiniz, mor renk oluşumu mu?

Darıca
30-04-2014, 23:30
Evet, dediğiniz gibi yaprakların altı mor, resimler aşağıda, şu an 3-5 cm civarındalar

Emre İlhan
01-05-2014, 09:13
Bu durum, fosfor eksikliğinden kaynaklanıyor. Fidelerinizin, şaşırtılan yeni ortama uyum sağlamasını bekleyelim(yaklaşık on gün kadar). Daha sonra, uygun bir gübreyle gübrelemeye başladığımız zaman bu durum düzelecektir. Yeni şaşırtılan fidelerde, bu durumun oluşması normal, endişelenmemize gerek yok:)

Şimdilik yarı gölge bir yerde, on gün kadar durmaları uygun olur.

Gübre şerbeti kullandığınızı belirtmişsiniz, hangi gübrenin şerbetini kullanıyorsunuz?

Darıca
01-05-2014, 09:21
Önclikle yardım için teşekkürler :))
Güvercin gübresinden şerbet kullandım.
Şu an organik torfa ektim, gerçek saksıya alırken toprak ve torf harmanlamayı düşünüyorum, uygun olur mu?

Darıca
01-05-2014, 09:30
Bu seviyede nasıl sulama yapmak gerekiyor?

Emre İlhan
01-05-2014, 09:44
Evet, uygun olur. Saksıda domates için önerebileceğim saksı harcı; %30 torf + %10 çiftlik gübresi + %60 bahçe toprağı.

Çiftlik gübresinin iyi yanmış olmasına,

Bahçe toprağının süzek(su bakımından geçirgen), havadar ve dinlenmiş olmasına,

Mümkün ise torf satın alırken, humus(organik içerik) katkılı olmasına dikkât etmek; daha iyi sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Emre İlhan
01-05-2014, 09:50
Sulama konusunda bu dönemde özenli olmamız lazım. Islağa yakın ama çamur derecesinde olmayacak şekilde, on gün kadar suyunu eksik etmemeliyiz. Daha sonraki aşamaları beraber değerlendiririz:)

Geçmiş mesajları okumayı ihmâl etmeyin, bu bilgilerin çoğunu geçmişte konuşmuştuk. Size ışık tutacaktır:)

Darıca
01-05-2014, 09:56
Tamamdır teşekkürler :)) ilerde paylaşmaya devam ederim

bahcedenn
01-05-2014, 15:28
Bu durum, fosfor eksikliğinden kaynaklanıyor. Fidelerinizin, şaşırtılan yeni ortama uyum sağlamasını bekleyelim(yaklaşık on gün kadar). Daha sonra, uygun bir gübreyle gübrelemeye başladığımız zaman bu durum düzelecektir. Yeni şaşırtılan fidelerde, bu durumun oluşması normal, endişelenmemize gerek yok:)

Şimdilik yarı gölge bir yerde, on gün kadar durmaları uygun olur.

Gübre şerbeti kullandığınızı belirtmişsiniz, hangi gübrenin şerbetini kullanıyorsunuz?

Bu durumun fosfor eksikliği ile alakası olmaması lazım. Paylaşılan resme göre daha yeni yeni 3. ve 4. yapraklarını çıkaran 4-5 cm uzunluğundaki fidelerde fosfor eksikliğinin hissedileceğini zannetmiyorum. Bitki henüz bu aşamada gerekli besini kotiledon yapraklardan sağlıyor.

Ben de aynı dertten muzdaribim. Domates fidelerim gövde ve yaprak yapısı bakımından T şeklinde olması gerekirken benim fideler Y şeklinde duruyorlar. Aynı şekilde yaprak altları da mor reyhan rengindeler. Acaba şaşırtma yaparsam durum değişir mi diye tüm çeşitlerin bir miktarını viyollerden bardaklara aldım. Ama çok ta bi değişiklik yok şimdilik. Sabırsızlıkla kendine gelmelerini bekliyorum. Ben biraz da havaların durumundan şüpheleniyorum. Acaba gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasından mı gelişmiyorlar diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımız domatis yicekler ben hala fide yapamadım diye endişeliyim :)

limon_sever
01-05-2014, 15:59
Bu durumun fosfor eksikliği ile alakası olmaması lazım. Paylaşılan resme göre daha yeni yeni 3. ve 4. yapraklarını çıkaran 4-5 cm uzunluğundaki fidelerde fosfor eksikliğinin hissedileceğini zannetmiyorum. Bitki henüz bu aşamada gerekli besini kotiledon yapraklardan sağlıyor.

Ben de aynı dertten muzdaribim. Domates fidelerim gövde ve yaprak yapısı bakımından T şeklinde olması gerekirken benim fideler Y şeklinde duruyorlar. Aynı şekilde yaprak altları da mor reyhan rengindeler. Acaba şaşırtma yaparsam durum değişir mi diye tüm çeşitlerin bir miktarını viyollerden bardaklara aldım. Ama çok ta bi değişiklik yok şimdilik. Sabırsızlıkla kendine gelmelerini bekliyorum. Ben biraz da havaların durumundan şüpheleniyorum. Acaba gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasından mı gelişmiyorlar diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımız domatis yicekler ben hala fide yapamadım diye endişeliyim :)
Domatis'i görünce aklıma Şener Şen'in Züğürt Ağa filminde geçen domatis sahnesi aklıma geldi :)

Züğürt Ağa - Domates Sahnesi - Dailymotion video (http://www.dailymotion.com/video/x4ujbo_zugurt-aga-domates-sahnesi_fun)

İsmail Kuzucu
01-05-2014, 16:54
Bir fideyi katı ortama ekti iseniz en az 15-20 cm olana kadar güneş (ısı) ve sudan başka hiç birşey istemez. Bir de güvercin gübresi çok kuvvetli bir gübredir. Suda uzun süre bekletilip sonra kullanılması gerekli.

Asıl konunuza gelirsek renk değişimi çeşit özelliğinden olabilir. Yanlış hatırlamıyorsan serada alt yaprakları böyle olan bir çeşit vardı. Yarın bakıp dönüş yaparım.

TCM
01-05-2014, 19:08
Güvercin gübresini suyun içine koyup, o su dökülüyor şerbet olarak, yoksa suda bekletilen gübre kullanılmıyor. Yani ben böyle yapıyorum :)

İsmail Kuzucu
01-05-2014, 19:17
Güvercin gübresini suyun içine koyup, o su dökülüyor şerbet olarak, yoksa suda bekletilen gübre kullanılmıyor. Yani ben böyle yapıyorum :)

Kalan gübreyi kullanmak zaten biraz mantıksız olur :) Ben 25 kglık gübreyi 4 dönümde kullanmıştım. Yağlı kara toprakta hiç baş yapmayan kök kerevizler 500-750 gr baş yaptı :)

TCM
02-05-2014, 08:28
Kalan gübreyi kullanmak zaten biraz mantıksız olur :) Ben 25 kglık gübreyi 4 dönümde kullanmıştım. Yağlı kara toprakta hiç baş yapmayan kök kerevizler 500-750 gr baş yaptı :)

Ben iki-üç haftalık plastik bardaklara ektiğim domates fidelerine veriyorum. Bir gün bekletiyorum suyun içinde, iki lt. lik kullanılmış yoğurt kaplarının içinde. Aynı gübreyi 10 gün falan kullanıyorum, su eksilince üzerine koyuyorum tekrar. 10 cc.lik enjektörle her fideye yaklaşık 2-3 cc. gelecek şekilde veriyorum. Her gün versem az az sorun olur mu ki? Yoksa 4-5 günde bir mi vermeli.

Darıca
02-05-2014, 10:52
Benim bodur çeri domates fidelerimde de renk değişimi dışında sıkıntı bukunmuyor, yeni yapraklar gelişiyor. Tohumları Bandırma'dan bodur çeri domates diye aldım, umarım :))
Ben de havadan, balkona erken çıkarmış olabilirim (ama camekanlı balkona) ya da erken şaşırtma yaptığımdan şüpheleniyorum.
Güvercin gübresini şerbet olarak kullanıyorum ama biraz daha boy atana kadar vermeyeceğim, şaşırtmaya alışmasını bekleyeceğim.
Bu arada 10lt lik derin saksılar aldım, bodur çeri domates için yeterli olur sanırım.

Darıca
02-05-2014, 10:55

Merhaba Emre Bey,

Delik açmadan saksı dibine koyacağımız taşlar ile drenaj sağlayamaz mıyız?

İsmail Kuzucu
02-05-2014, 11:22
Ben iki-üç haftalık plastik bardaklara ektiğim domates fidelerine veriyorum. Bir gün bekletiyorum suyun içinde, iki lt. lik kullanılmış yoğurt kaplarının içinde. Aynı gübreyi 10 gün falan kullanıyorum, su eksilince üzerine koyuyorum tekrar. 10 cc.lik enjektörle her fideye yaklaşık 2-3 cc. gelecek şekilde veriyorum. Her gün versem az az sorun olur mu ki? Yoksa 4-5 günde bir mi vermeli.

Gubreyı 1 yıl bıle kullanabılırsınız sıkıntı yok. 1 kok ıcın gunde 1 gr yeterlı olacaktır. Ilerleyen donemlerde bu mıktarı 2-3 gr yapabılırsınız. Bırde baska ek gubre kullanırsanız bu gubreyı vermeyın.

Keske herkes cıcek costuran bıtkı ucuran yerıne dogal gubreler kullansa :)

İsmail Kuzucu
02-05-2014, 11:28
Benim bodur çeri domates fidelerimde de renk değişimi dışında sıkıntı bukunmuyor, yeni yapraklar gelişiyor. Tohumları Bandırma'dan bodur çeri domates diye aldım, umarım :))
Ben de havadan, balkona erken çıkarmış olabilirim (ama camekanlı balkona) ya da erken şaşırtma yaptığımdan şüpheleniyorum.
Güvercin gübresini şerbet olarak kullanıyorum ama biraz daha boy atana kadar vermeyeceğim, şaşırtmaya alışmasını bekleyeceğim.
Bu arada 10lt lik derin saksılar aldım, bodur çeri domates için yeterli olur sanırım.

Eger cınsı bodur ıse 3.3 ltlık saksılar bıle yeterlı olacaktır. Bende bodur cerı olarak tıny tım cesıdı var, bunları 1,2 lıtrelık saksılara ekıyorum, buyuduklerı zaman 3 ltlık saksılar yeterlı gelıyor.

zebra
02-05-2014, 15:27
Eger cınsı bodur ıse 3.3 ltlık saksılar bıle yeterlı olacaktır. Bende bodur cerı olarak tıny tım cesıdı var, bunları 1,2 lıtrelık saksılara ekıyorum, buyuduklerı zaman 3 ltlık saksılar yeterlı gelıyor.

Merhaba,

3litrelik saksiya 1 adet mi fide dikiyorsunuz yoksa birkac tane mi?

İsmail Kuzucu
02-05-2014, 16:46
Merhaba,

3litrelik saksiya 1 adet mi fide dikiyorsunuz yoksa birkac tane mi?

1 adet fıde ıle aynı fotograflardakı gıbı domates elde edılıyor. Suan bahcedeyım eve gıdınce fotograflarınıda yuklerım. Suan 500 kadar posetlı ve 100 kadarda kucuk saksılarda ekılı tıny tımler var.

yellow06
02-05-2014, 17:06
selam arkadaşlar benim gübre konusunda fazla bir bilgim yok. hayatımda gübre bile görmemişimdir hatta :) benim sorum güvercin gübresi yerine evde beslenen muhabbet kuşunun dışkısı gübre yerine kullanılabilir mi? kullanılırsa ne şekilde kullanılır. bu konuda bilgisi olan var mı ?

Darıca
02-05-2014, 23:26

Bu durumda baya büyük saksı almılım, küçükleriyle değitirsem iyi olur yerden ve topraktan kazanırım.

Emre İlhan
03-05-2014, 09:42

Sevgili bahcedenn;

Domates fidelerinin bu dönemde kotiledon yapraklardan beslendiği ve daha henüz yavaş yavaş topraktaki besin elementlerinden yararlanmaya başladığı doğru ancak fosfor eksikliğinin torfta ki fidede yarattığı bu durum, tecrübelerimle sabit. Bu durumda ki bir fide de gübreleme yapmadan beklediğim taktirde, aynı morluğun devam ettiğini ve fosfor oranı yüksek gübreyle gübreleme yapınca, düzeldiğini gözlemledim. Ne kadar ilginç değil mi?:)

Gerçekten torfta sebze fidesi yetiştirmek çok özen isteyen bir iş. Bir o kadar da zevkli. Daha önce ki mesajımda da belirttiğim gibi, on gün kadar fidenin kök sistemini yeniden oluşturmasını bekleyip gübrelemeye geçince, her şey yoluna girecektir. Doğal bir durum.

Sevgili İsmail Kuzucu'nun da söylediği gibi; bazı türlerde de bu durum gözleniyor. Yalnız, benim torf ortamında yaşadığım genelde fosfor eksikliğiydi. Saksıda koşullar malesef bizleri zorluyor. Geç kalmış olmanın endişesini ne yazık ki bende hep yaşıyorum:)

Y şeklinde ve bazen üzerlerine kapanık şekilde duran domates fidelerim, genelde fazla güneşe maruz kalanlar oluyor ve bazı domates cinslerinin böyle olduğunu düşünüyorum. Beni o kadar zorlamıştı ki fosfor oranı yüksek kimyasal gübre vermek zorunda kalmıştım. Sonuçta fideler düzelmiş ve gelişmeye başlamıştı ama ben baya bir geç kalmıştım. Güneşe dikkât.

Birde size birkaç sorum olacaktı. Şaşırtmayı kaç gün önce yaptınız? Fidelerde canlanma belirtisi gözlemlediniz mi ve saksı harcı nasıl bir ortam(torf mu)?

Emre İlhan
03-05-2014, 10:08
Merhaba Emre Bey,

Delik açmadan saksı dibine koyacağımız taşlar ile drenaj sağlayamaz mıyız?

Malesef bu mümkün değil, suyun akabileceği deliklerin olması lazım. İlaveten saksı harcının atına koyacağınız taşlar, drenajın daha kolay olmasını, suyun daha rahat süzülmesini sağlayacaktır:)

Emre İlhan
03-05-2014, 10:28
İsmail Bey;

3 lt'lik saksılarda domates yetişme konusunu ricâ etsem biraz daha açabilir misiniz? Saksı harcı, gübreleme vs. bakımından.

Ne yaptıysam "Red Robin" ve "Tumbling Tom Red" haricinde ki cherry domateslerime 5 lt'nin altında ki saksıda meyve verdiremedim. Sırık domateste en az 10 lt'lik, oturak domateste ise en az 5 lt'lik saksılarda meyve verdirebildim:)

Yalnız şurası kesin; yalnızca torf kullanınca, besin değeri olmadığı için doğal olarak saksının boyutunu büyütmek ve çok disiplinli gübreleme yapmak gerekiyor. Gübreleme ve sulama bakımından hatalarımızı, süzek bahçe toprağı da bulunan saksı harcı daha iyi tolere ediyor.

Darıca
03-05-2014, 18:46
Emre Bey,

Oturak ile bodur domates farklı mıdır?

İsmail Kuzucu
03-05-2014, 21:04
İsmail Bey;

3 lt'lik saksılarda domates yetişme konusunu ricâ etsem biraz daha açabilir misiniz? Saksı harcı, gübreleme vs. bakımından.

Ne yaptıysam "Red Robin" ve "Tumbling Tom Red" haricinde ki cherry domateslerime 5 lt'nin altında ki saksıda meyve verdiremedim. Sırık domateste en az 10 lt'lik, oturak domateste ise en az 5 lt'lik saksılarda meyve verdirebildim:)

Yalnız şurası kesin; yalnızca torf kullanınca, besin değeri olmadığı için doğal olarak saksının boyutunu büyütmek ve çok disiplinli gübreleme yapmak gerekiyor. Gübreleme ve sulama bakımından hatalarımızı, süzek bahçe toprağı da bulunan saksı harcı daha iyi tolere ediyor.

İlk üretimden itibaren sırasıyla yazayım.

Fideler 2-3 yaprak olunca ilk şaşırtma işlemi mini poşetlere yapılıyor. (9X11 cmlik siyah üretim poşetleri) Poşetlerde derekumu - keçi gübresi karışımı yer almaktadır.

Çiçeklenme başlayınca 2 hafta içinde poşetteki fideler 11lik (0.54 litre) plastik saksılara alınıyor. Saksı karışımı aynı şekilde. İsterseniz içerisine hindistan cevizi torfu ekleyebilirsiniz. Kök gelişi daha iyi olur.

Bu saksılarda meyvesi gözükene kadar veya kökler alttan çıkana kadar kalıyor. Daha sonra 3 litrelik saksıya alınıyor. Bu aşamadan sonra 250 litre suya 500 gr 20-20-20 npk gübre katılarak bu su ile sulama yapılıyor.

Eğer bitkiniz son aşamaya kadar iyi gelişmedi ise gübrelemeyi ilk saksıya aldığınız zamanda yapabilirsiniz.

489154

Büyük kalite fotoğraf:
www.ismailkuzucu.com.tr/resimler/saksi-yetistiriciligi.JPG

Fotoğraftaki ürünler ilk ekimde sattığımız ürünlere ait. Bunlarıda pazarda göstermelik olsun diye ektim. Poşetlemeden sonraki saksılama işleminde sadece hindistan cevizi kullandım. Şuan gelişme normal bir şekilde devam ediyor. Şimdiye kadar hiç bir gübreleme işlemi yapılmadı. Sulamayı ise toprağın nemi azalmaya başladığında yapıyorum. Sulama günü sıcak havalarda 2 günde bir, serin havalarda 5 günde 1 olacak şekilde denk gelebiliyor.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu..

bora55
07-05-2014, 11:30
Evet arkadaşlar domateslerdeki çiçeklerin kimisi soluyor kimiside daha yeni yeni açıyor. Ancak bu arkadaş hepsinden hızlı çıktı işte ilk yumuk sizlerle :D

bora55
15-05-2014, 20:34
Görmemişin domatesi olmuş tutmuş koparmış misalı en son yorum yapan benmişim ve aradan yaklaşık bir hafta geçmiş yine ben yorum yapıyorum :D Sizlere domateslerin son hallerinin fotoğraflarını göstermek istedim. Belki bu işin ustaları sizlerden öneriler gelir...

CATBALCA
22-05-2014, 13:28
Günde 5 saat güneş gören balkon (13.30 - 18.30 )
Nisan başı tohum ekimi. 10 LT .
Ankara Ayrancı
http://i.hizliresim.com/6RDmOk.jpg (http://hizliresim.com/6RDmOk)

efor
23-05-2014, 14:33
Günde 5 saat güneş gören balkon (13.30 - 18.30 )
Nisan başı tohum ekimi. 10 LT .
Ankara Ayrancı
cinsleri nedir fidelerinizin.? eğer sırık domates ise 10 lt lik kap yetmeyecektir.

bora55
23-05-2014, 19:56
Bir hafta daha geçmiş. ALLAH'ın izni ile bayağı bir gelişme kaydetti domteslerim :D
Ve yeni çiçeklerde ortaya çıkıverdi...
Belki takip eden vardır :) belki de heves eden olur diye hafta hafta elimden geldiğince paylaşıyorum :D

xxz
23-05-2014, 20:05
Ev domateslerinin şekli bozukken pazardaki domatesler neden kusursuz?

bora55
23-05-2014, 20:47
benim gözümde benim domtesler pek yakışıklı :)

Ozlem A
03-06-2014, 21:56
Geçen yaz zeytin fidanımın dibine cherrylerden tohum düşmüş sanırım, Ekim ayında minik bir domates filizlendi. Uygun bir yer arayıp bulamayınca, sökmeye kıyamayıp bırakmıştım. Bütün bir kışı sağ salim atlatıp son iki haftadır da yerinde iyice serpilince zeytinle yuvalarını ayırdım.. Bahçe toprağı koyun gübresi, vermikulit ve ponzalı bir karışıma diktim. Üzerinde minik çiçekler belirmiş bile..

Kahraman domates cherry değilmiş :). En irisi ceviz büyüklüğünde üçerli meyve salkımları var. Kalsiyum takviyesi için Sayın Meyvelitepe'nin sirkede yumurta kabuğu formülünü hazırladım, olmak üzere.

Fazla miktarda zararlı oluyor maalesef. Salyangozlardan kurtardım, etrafına bakır tel geçirdim. Ama beyaz sineklere çare bulamıyorum. Fesleğen ve kadife çiçeğini de ele geçirdiler, Neemazal da arapsabunlu zeytinyağlı biberli karışım da tamamen etkili olamadı.

Önerilerinizi beklerim.

Darıca
04-06-2014, 10:54
Merhaba,

Sinekler için zeytinyağı, kırmızı biber ve sarımsak formülünü uyguladım, şimdilik sinek yok, domatesler de iyi durumda.

Darıca
04-06-2014, 21:12
Merhaba,

Domates fidelerimin durumu aşağıdaki gibidir. Sadece kuruduğunda su veriyorum. Ancak oldukça amatörüm, sizce nasıl gözüküyorlar? Yapmam gereken bir şey var mı? Mesela en alt yaprakları budamam gerekir mi?

499580

499581

499582

499583

499584

Orcn
04-06-2014, 22:30
Merhaba,

Domates fidelerimin durumu aşağıdaki gibidir. Sadece kuruduğunda su veriyorum. Ancak oldukça amatörüm, sizce nasıl gözüküyorlar? Yapmam gereken bir şey var mı? Mesela en alt yaprakları budamam gerekir mi?

Merhaba, fideleriniz oldukça sağlıklı görünüyor... Bodur cherry olduklarını yazmışsınız, sadece sırık cinslerde budama ve koltuk alma yapılıyor bildiğim kadarıyla.

Darıca
04-06-2014, 22:44
Merhaba, fideleriniz oldukça sağlıklı görünüyor... Bodur cherry olduklarını yazmışsınız, sadece sırık cinslerde budama ve koltuk alma yapılıyor bildiğim kadarıyla.

Teşekkürler, evet bodur domateste budama olmayacağını okudum ancak bazı konularda toprağa değen yapraklar budansa iyi olur yazıyordu. O nedenle sordum.

Orcn
08-06-2014, 12:46
Forumdaki şu konudan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-satis/25971.htm) satın aldığım tohumlardan yetiştirdiğim gold nugget domatesler hem bahçede hem de balkondaki birkaç saksıda sürekli ürün vermeye devam ediyor.

Genel olarak izlenimlerim:

- Renkleri fotoğraftaki gibi sarı değil, olgunlaştıkça turuncuya dönüyor.
- Domatesler sulu, kabukları biraz kalın ve tatları hafif ekşi.
- En büyük domatesin çapı yaklaşık 2.5 santimetre civarındaydı.
- Aynı zamanda ektiğim A. Grappoli Corbarino (http://www.agaclar.net/forum/898439-post28.htm) (doğru ismi bu) ve diğer domates cinslerine göre en erken çiçek açan ve meyve veren cins bu oldu.

500603

500604

s.serdar
09-06-2014, 04:58

Topraksız tarım adı altında suyun içinde domates yetiştirenler var. Kökler neden çürümüyor?

su içinde domates yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/34673.htm)

seckinty
09-06-2014, 15:47
arkadaşlar merhaba

geçen sene migrostan aldığım minik domateslerin çekirdeklerini kurutmuştum bu sene mart gibi iç ortamda çimlendirdim, havaların 20 derece civarına çıkmasıyla saksılara geçirdim. Şu an boyları ortalama 50 cm civarı, ilk ektiğim fidede 4-5 çiçek açtı bile,

verim arttırıcı neler yapabilirim ?

(organik yanmış hayvan gübresi kullandım, bunu da ekimden önce toprağı harmanlama şekliyle yapmıştım) yeniden gübre verme konusunda tereddütlüyüm, geçen sene verdiğim gübre yüzünden domateslerim hep böceklenmişti (önce yaprak biti sonra kırmızı örümcek)
bu sene sadece beyaz sinek gördüm, ilaçlayınca düzelmişti

elimde bir sıvı bitki besini var, içeriği ile ilgili bilgileri fotograf olarak yarın ekleyeceğim

MeyveliTepe
09-06-2014, 17:27
Topraksız tarım adı altında suyun içinde domates yetiştirenler var. Kökler neden çürümüyor?

su içinde domates yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/34673.htm)

Oksijen yetersizliği köklerde çürümeye sebep olur. Bahsettiğiniz yetiştirme usulünde köklerin bulunduğu suya devamlı hava verilerek oksijen çözündürülüyor.

seckinty
10-06-2014, 14:50
yanlış yere göndermişim :)

benim domates fidelerinden ilk çiçek açanlar, bitkinin boyu 50 cm i geçti
ikinci çiçekler de yolda

http://i57.tinypic.com/2nspc8g.jpg

bora55
11-06-2014, 20:02
19-20 günlük aradan sonra tekrar balkondaki domateslerin fotoğraflarını paylaşmak istedim. Gelişmeleri hoşuma gitmekle berabar kimi domateslerimde yaralar çıkmaya başladı ve bunun ne olduğunu bilmiyorum. Bilen ve önerisi olacak arkadaş olursa çok memnun olurum. İşte yaralı ve sağlam domateslerimin fotoğrafları...
Bu arada domateslerin toprakları çam ağaçları altından ve dikenli çalıların altından alınmış olup, yanmış gübre ile karıştırılmıştır bunuda tekrardan hatırlatmak isterim...

bora55
11-06-2014, 20:03
Bunlarda şimdilik sağlıklı olan domateslerim :) biliyorum toprakları az ve kapları küçük olanlar var ancak şimdilik imkanlar bu kadar...

ozanemre
11-06-2014, 23:37
19-20 günlük aradan sonra tekrar balkondaki domateslerin fotoğraflarını paylaşmak istedim. Gelişmeleri hoşuma gitmekle berabar kimi domateslerimde yaralar çıkmaya başladı ve bunun ne olduğunu bilmiyorum. Bilen ve önerisi olacak arkadaş olursa çok memnun olurum. İşte yaralı ve sağlam domateslerimin fotoğrafları...
Bu arada domateslerin toprakları çam ağaçları altından ve dikenli çalıların altından alınmış olup, yanmış gübre ile karıştırılmıştır bunuda tekrardan hatırlatmak isterim...

Sayın bora55,

Aşağıda yer alan temin edeceğiniz ilaçları etken madde olarak belirttim.
Doğal bir yetiştiricilik yapıyorsanız mevcut hastalıklar için önceden önlem alabilmemiz gerekirdi.

1.Domateslerimizde Bakteriyel Benek Hastalığı Mevcut
(Yapraktaki araz ile meyvedeki arazı karşılaştırarak tespitte bulunmaya çalıştım)
(% 50 Bakır oksiklorür temin edilecek. 1 L el pompasına 3 cc ilave.
Ya da % 21 Bakır kompleksi+% 20 Mancozeb 1 L el pompasına 3 cc ilave.
8 gün ara ile 3 tekerrür. Hasattan 14 gün önce ilacı kesin)

2.Thrips arazı belirtileri mevcut (Fotoğraf yanıltıcı olabilir. Büyüteç ile gözlem yapmamız gerekir)
(1 L el pompasına 1 cc ilave. Deltamethrin ya da aynı oranda Primicarb 2 tekerrürlü uygulayın)

3.Yavaş yavaş potasyum eksikliği meydana gelmekte. Lekeli dokular magnezyum ve kalsiyum oranlarının potasyumun etkinliğinde rol oynamadığını gösteriyor. Potasyum noksanlığında önce bitkilerde büyüme geriler, sonra sararma (kloroz) ve lekelenme (nekroz) oluşur. Potasyum noksanlık belirtileri genelde önce yaşlı yapraklarda görülür. Bitkide hareketli (mobil) olduğu için potasyum yaşlı yapraklardan genç yapraklara aktarılır. Noksanlık belirtileri çoğu bitkilerde yaprak kenarlarında ve uçlarında görülür. Yaprak kenarları önce sararır (domateste baskın değildir) daha sonra bu kısımlarda renk koyu kahverengine döner. Turgor basıncı düşer. Su noksanlığı ile ilgili stres durumunda bitkiler gevşek dokulu bir yapıya sahip olurlar. Çam ibresi kullanımı bazı bitkilere yüksek asit oranından dolayı toksik etki yaptığı için bilhassa çiçek fidesi yetiştiriciliğinde artık kullanılmamaktadır. Sıvı potaslı gübreden temin edin ve yapraktan uygulama yapınız.

Esen kalın.

seckinty
14-06-2014, 12:26
ilk domates göründü, darısı diğer çiçeklere

bu domatesin türü nedir acaba anlaşılırmı

http://i59.tinypic.com/2rr9hrr.jpg

seckinty
14-06-2014, 12:32
bauhaustan aldığım çeri domatesime bir ara beyaz sinek dadandı ve çiçeklerinin dökülmesine neden oldu, ilaçladım geçti ama gövdesinde resimdeki gibi bir durum söz konusu

bunun çaresi varmıdır acaba? yoksa o kısmı budamakmı gerekecek

http://i59.tinypic.com/2dt5dsk.jpg

kolcay
17-06-2014, 07:39
balkonumda 9 adet saksıda cherry domateslerim var. biraz geç ektiğim için yeni yeni büyümeye başladılar. sormak istediğim şey domatesler sabah 08:00 / 15:00 arası güneş görüyor. 7 saat güneş domatesler için yeterlimi.

limon_sever
17-06-2014, 09:38
balkonumda 9 adet saksıda cherry domateslerim var. biraz geç ektiğim için yeni yeni büyümeye başladılar. sormak istediğim şey domatesler sabah 08:00 / 15:00 arası güneş görüyor. 7 saat güneş domatesler için yeterlimi.

Yeterli bir süre.

kolcay
17-06-2014, 09:48
Yeterli bir süre.

cevap için teşekkür ederim.

mmtegr
22-06-2014, 15:04
Çirkin domateslerim.http://img.tapatalk.com/d/14/06/22/zuge3uqe.jpg

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İsmail Kuzucu
22-06-2014, 20:26
bauhaustan aldığım çeri domatesime bir ara beyaz sinek dadandı ve çiçeklerinin dökülmesine neden oldu, ilaçladım geçti ama gövdesinde resimdeki gibi bir durum söz konusu

bunun çaresi varmıdır acaba? yoksa o kısmı budamakmı gerekecek

http://i59.tinypic.com/2dt5dsk.jpg

Zaman geçmeden dipten budamasını yapın, ilerde bitki bu alandan kırılacaktır. En azından gelişim yan dallara hızlanır.

seckinty
23-06-2014, 09:24
Zaman geçmeden dipten budamasını yapın, ilerde bitki bu alandan kırılacaktır. En azından gelişim yan dallara hızlanır.

teşekkürler İsmail bey

budamasını yaptım, yan dallardan çiçek açacak neredeyse :)

combine
24-06-2014, 10:20
ismail bey,ben 11.katta oturuyorum çok geniş ve güneş alan balkonumda domates yetiştirmeye çalışıyorum....çok sağlıklı ve neşeli görünüyorlar çiçekleride var ama meyve tutmuyorlar...koyun gübreli toprak kullanmıştım aslında...koltuk altı denilen budamayı da yaptım neden meyveye durmuyorlar anlamıyorum:(:(

bora55
24-06-2014, 20:19
13 gün sonra tekrardan bir mesaj atmak istedim sizlere. Mesajımda mutlu son var :) Bir hevesle baktığım ve büyüttüğüm domateslerimden bir tanesini ve ilkini elime almış ve mideye indirmiş bulunmaktayım :D Balkonumda yetiştirdiğim çilek, nane , marul ve biberlerden sonra şimdi de domatesi hüplettim. Pek keyifli :D işte buyrun resimleri :p

bora55
27-06-2014, 20:41
3 günlük aradan sonra yeni resimler yayınlamak istedim :D
Ne de olsa son domatesimi yiyeli aradan biraz zaman geçti :)
Domatesler kızarmaya devam ediyooooor :p
Bu arada fotoğrafları hava kararmaya yakın çektiğimden biraz düşük kalitede oldular.

bora55
27-06-2014, 20:44
:D Domates ve Hıyar kardeşliği :D

combine
30-06-2014, 09:13
3 günlük aradan sonra yeni resimler yayınlamak istedim :D
Ne de olsa son domatesimi yiyeli aradan biraz zaman geçti :)
Domatesler kızarmaya devam ediyooooor :p
Bu arada fotoğrafları hava kararmaya yakın çektiğimden biraz düşük kalitede oldular.

nasıl güzeller ya....maşallah...benim domateslerde olacak mı böyle acaba:confused:

Ozlem A
30-06-2014, 17:19
Kahraman domates cherry değilmiş :). En irisi ceviz büyüklüğünde üçerli meyve salkımları var. Kalsiyum takviyesi için Sayın Meyvelitepe'nin sirkede yumurta kabuğu formülünü hazırladım, olmak üzere.

Fazla miktarda zararlı oluyor maalesef. Salyangozlardan kurtardım, etrafına bakır tel geçirdim. Ama beyaz sineklere çare bulamıyorum. Fesleğen ve kadife çiçeğini de ele geçirdiler, Neemazal da arapsabunlu zeytinyağlı biberli karışım da tamamen etkili olamadı.

Önerilerinizi beklerim.

Beyaz sinekleri için sarı yapışkan tuzak aldığım domates, beyaz sinekten kaçarken doluya tutuldu. Üzerinde irili ufaklı 10 meyve var. Pek fazla büyümediler.

sakagun
05-07-2014, 13:25
Domateslerim bir türlü kızaramadı. Internet'te bulduğum bir bilgiyi uygulayarak birkaç salkımı koparıp serin, nemli bir yere astım. Bakalım kızaracaklar mı?

bora55
05-07-2014, 19:08
nasıl güzeller ya....maşallah...benim domateslerde olacak mı böyle acaba:confused:

İnşaALLAH daha güzellerine sahip olursunuz ;)

bora55
05-07-2014, 19:10
Domateslerim bir türlü kızaramadı. Internet'te bulduğum bir bilgiyi uygulayarak birkaç salkımı koparıp serin, nemli bir yere astım. Bakalım kızaracaklar mı?

Bilgili olduğumdan değil ama kendi ufak tecrübemden şunu diyeyim domatesler güneşi bolca gördüğü anda kızarıyorlar.

bora55
05-07-2014, 19:13
7-8 gün sonra tekrardan ve yeniden resimler koymak istedim. Bunlar ilk toplu hasatım oldu :D ve salkım domatesin dallarında son durum. Bu arada salatalığı yiyeli çok oldu :D Resimler için de hadin buyrun :

rakoçi
08-07-2014, 12:33
domateslerim olgunlaşmaya başladı ama bunların koltuklarını almak gerekir mi sırık değil bunlar ama çok tuhaf uzuyor boyları.

boyları bazıları hep boyuna uzuyor sanki sırık gibi resimlerden anlaşılır mı bir de bazı resimlerde görülen yerlerde budanması gereken yerler mi varmı?

bu aradan çıkan dallarda da çiçek oluyor onlarda domates olurmu yoksa yalancı çiçek mi. budamak gerekir mi koltukları

507571

bu boyuna gidiyor sürekli yerin üzerine düştü sarmaşık gibi gidiyor hala ama bunları oturak domates diye aldım hatta satan kişi ayaş domatesi diye sattı
507572

bu domates tek kökten 3 dal şeklinde yeri kaplayacak şekilde uzuyor
507573

Burada aradan çıkan dallar sadece sırık domateste mi budanır burada budamaya gerek var mı?
507574

kolcay
08-07-2014, 14:59
cherry domateslerde koltuk budaması yapmak gerekiyormu.

Darıca
08-07-2014, 23:54
cherry domateslerde koltuk budaması yapmak gerekiyormu.

Forumlarda gerekmediği yazıyor ama ben toprağa yakın en alt dallarını, özellikle küçük olanları budamıştım. Bir zararını görmedim. Tabi benimki tamamen kişisel tercih, bilimsel bir dayanağım bulunmuyor.

Darıca
08-07-2014, 23:58
Domateslerimin son durumu aşağıdaki gibidir. Maşallah, bana göre iyi gidiyorlar. Sulama hatamdan dolayı (nerede hata yaptığımı da çok iyi bilmiyorum) biraz çiçek döktüler ama ilk denemem olduğu ve tohumdan doğal yollarla yetiştirdiğim için mutluyum. Süper bir hasat olmasa da keyfi yeter.

Aldığım en büyük ders tek saksıya tek ekim yapılması gerektiğidir. Büyük saksıdakiler çok yavaş gelişti.

Yorumlarınız varsa sevinirim.

ilk_nur
09-07-2014, 01:24
507745

Bunlarda benim domatezlerim, marketten aldığım salkım domateslerin çekirdeklerini saksıya direkt sıkarak üzerine toprak attım,hepsi çimlendi :) ve bu boya geldiler çok şükür, ama bu boya geldiler hala çiçeği yok orası normalmi bilemiyorum tabi :)

selim_50
10-07-2014, 12:31
sayın ilk_nur çok sık suluyorsun, sulama aralığını uzat

İsmail Kuzucu
10-07-2014, 13:39
507745

Bunlarda benim domatezlerim, marketten aldığım salkım domateslerin çekirdeklerini saksıya direkt sıkarak üzerine toprak attım,hepsi çimlendi :) ve bu boya geldiler çok şükür, ama bu boya geldiler hala çiçeği yok orası normalmi bilemiyorum tabi :)

Filizlerin uç kısımlarına bakın küçükte olsa tomurcuklanma başlamıştır :)

seckinty
10-07-2014, 14:10
benim domateslerin son hali

bu senede bazı dersler aldım, seneye daha iyi olacak inşallah :)

http://i57.tinypic.com/1z1elpg.jpg

http://i60.tinypic.com/dvitli.jpg

http://i62.tinypic.com/ekkqpe.jpg

Orhank
10-07-2014, 14:15
benim domateslerin son hali

bu senede bazı dersler aldım, seneye daha iyi olacak inşallah :)

Bahçe hobisi olan herkesin her sene söylediği bir cümledir:p

bora55
10-07-2014, 15:20
Benim aldığım en büyü ders : seneye saksılarım büyüyecek ve tek saksıda tek domates olacak.

5 litrelik ve 10 litrelik kestiğim pet şişelere 2 tane domates koymak hataymış. Çok şükür toprakları az olsa da domates verdiler ancak toprakları ve alanları geniş olsa demek ki kim bilir neler yapacaklarmış... :)

bora55
10-07-2014, 15:24
507745

Size şunu söylemek isterim ki , bitkilerinizin toprağı az ve bulundukları kaplar ufak. Bundan dolayı gelişimleri yavaş oluyor. Hele birde güneşi de az görüyorlarsa hepten yavaş gelişeceklerdir.
Bunları nereden mi biliyor ve söylüyorum ?
Bu sene yaptığım hatadan biliyorum :D
Ama korkmayın domatesleriniz illaki olacaktır ALLAH'ın izni ile ;)

serquat
11-07-2014, 13:32
merhaba,
chery domatesim iki ana dalda sebze verdi ilk daldaki meyve veren filizinden filizi koparmadan domatesleri topladım tuhaf şekilde ikinci dal kurudu onu dibinden kestim diğer dala zarar vermesin diye bu sefer diğer dalda da kuruma başladı.
Bunlar sebzesini dalıyla koparmadım tek tek topladım diye olmuş olabilir mi ? yoksa farklı bir neden mi olabilir

nariçi
11-07-2014, 16:18
Saksıya diktiğim domatesler kapalı serada bir metre boy yaptı çiçeklenme başlayacakken tepeleri küllenip kuruma yapıyor .

bonjour40
03-08-2014, 13:13
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1263204-post795.htm) Çimlendirdiğimiz "Dana kalbi" domateslerimiz büyüdüler ve domates verdiler :)

511828

bora55
14-08-2014, 12:25
İsmi de güzel kendi de güzel :)

birolcicek
16-09-2014, 21:04
Tohumların Anadolu tohumu .Gübre olarakta Koyun , Yarasa , Güvercin , Tavuk gübrelerini kullanıyorum.18 litrelik kovalarda 5 kürek toprakla istediğim verimi çok rahat alıyorum.Kimyasal ilaç ve gübre kesinlikle kullanmıyorum.Yakında resimlerini atacağım.Bahçemin kısa bi videosuda var.

Bahçe - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=aNXp7gjQkAE)

bora55
30-09-2014, 15:13
Ağustos ayında domateslerimi boşladım ve sulamadım bundan ötürü kurudular ve yaprakları kurudu çiçekleri döküldü. Halbuki o zamana kadar gayet iyiydiler. Kahvaltı da yedim hatta çorbasını bile yaptık. Gerçekten güzeldi...
Tekrardan sulamaya başladım ve sağolsunlar bana tekrardan cevap verdiler.
İşte domateslerimden sadece ufak bir kesit ve biberlerimde de... :D

arslanereli
03-10-2014, 20:07
arkadaşlar bende balkonda yaklaşık 150 kök domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum en çok zorlandığım suya vereceğim gübreyi hazırlamak. bana bu konuda yardım edebilecek var mı? fakat ben çok fazla kimyadan anlamam oldukça sade anlatırsanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.

bora55
20-10-2014, 10:36
Kurusalar da topraklarında ve saksılarına başka şeyler eksem (soğan-sarımsak ve patates) başka şeyler yapsam diye gözlerinin içine baktığım ama bunu onlara söyleyemediğim domateslerim sanırım bu düşüncemi anlamış olacaklar ki, bana inat çiçeklenmeye ve domates vermeye devam ediyorlar.
De hadi buyrun son halleri... :

oz26
12-11-2014, 14:34
Ablamın bir arkadaşı üç yıldır bahçesinde yetiştirdiği iki çeşitten birkaç domates gönderdi. Kendisi de bir arkadaşından almış. Çeşitlerin geçmişine dair bilgi edinemedim.
Bu çeşitler hakkında bilgisi olan var mı?

526079

526080

526081

bora55
01-12-2014, 12:34
İyiden iyi domateslerim geçmeye başlıyor. Ancak iyi dayandılar hani...
Son halleri :

emrecan 79
26-05-2015, 18:53
Sel arkadaslar bende evrimin bahcesine yakladik 50 kok domates ektim.fakat domateslerinde ciceklerinde dokulmeler var yeri acik ruzgar normal.mersindeyim ve havalar normal yaklasik 7 8 gunde 1 suluyorum.koyun gubresi var muadil verolecek tam bi bilgi bulamadim.sordum ilac at dediler fakat ilac atmak istemiyorum.bilen arkadansalar cevaplarsa sevinirim
.fotograf atmaya calisacagim..tesekkur

Esila09
26-05-2015, 19:50
Merhaba bu yil ilk defa 5 kok cherry 5 kok pembe domates ektim. Arastirmalarimla her saksiya tek kok domates ve roka ve maydanoz tohumu ektim. Henuz 3 hafta olmasina ragmen bazilari buyudu bazilarinda cicek bile var. Her gun suluyorum gayet iyi gunes ve ruzgar aliyor. Gubre sartmi henuz cikip alamadim almam gerekiyorsa ne tavsiye edersiniz? Birde hergun sulamak dogrumu havaya gore az cok ayarliyorum topragini kurutmuyorum. 2 fidemde alt dallarda kahverengi lekelenmeler ve kuruma var. Aksamlari suluyorum. Tavsiye edeceginiz veya hata yaptigim bsy varsa yardimci olursaniz cok sevinirim

Esila09
18-06-2015, 07:47
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?

Dr - beyazzz
21-06-2015, 18:49
bahçemdeki 12 kök domatesin hepsini aynı gün ektim fakat kimi büyüdü kimi ektiğim gibi duruyor. 4 m2 bahçenin yarısına dağıtttım fideleri 45 günden fazla oldu hala çiçek açmadılar ne yapmalıyım lütfen yardım edin
:(:(:(:(:(

Muhsin Hanif
21-06-2015, 20:43
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?

Önceki mesajınızda her gün suladığınızı yazmışsınız, bence fazla. Özellikle domateste çiçek zamanı çok az su verilir.
Bir de saksıyı hazırlarken toprağına ne koydunuz , gübre veriyor musunuz ? Yeterli beslenmemişse meyve tutmuyor olabilir.

Muhsin Hanif
21-06-2015, 20:48
bahçemdeki 12 kök domatesin hepsini aynı gün ektim fakat kimi büyüdü kimi ektiğim gibi duruyor. 4 m2 bahçenin yarısına dağıtttım fideleri 45 günden fazla oldu hala çiçek açmadılar ne yapmalıyım lütfen yardım edin
:(:(:(:(:(

Fideleri dikmeden yerlerini, toprağını iyi hazırladınız mı? Yeterli kök salamadığı için bazıları büyümemiş olabilir.
Güneş alma durumu nedir?
Sulamayı ne kadar ne sıklıkla yapıyorsunuz?

mazda_ozan
01-07-2015, 11:00
http://i.hizliresim.com/WnmPq8.jpg
http://i.hizliresim.com/2gBlP2.jpg
http://i.hizliresim.com/NqmoGa.jpg
İlk defa çiçeklerini gördüm darısı meyvelerini toplamaya inşallah...
Uzman arkadaşlardan yorum bekliyorum sanki gelişmemiş gibi değiller mi? 17 Mayıstan bu zamana kadar anca böyle oldular.

mazda_ozan
01-07-2015, 11:01
resimlerin boyutu büyük olduğundan sağ taraftakiler sanırım görünmüyor !!

Dr - beyazzz
01-07-2015, 22:58
sanırım hatalı girişim yaptım .ayarı olmayan bir artezyen horhumu sulaması sonucu domateslerim kötü duruma yakın sanki üzerinde beyaz şeffaf çizgiler var bir böcek larvası galiba. ilaçladım (ev yapımı) kontrolle ne var ne yok temizledim. şimdi sağlama yakın iki kökü 20 şer ltlik saksılara ektim bahçe toprağında inanılmaz yabani ot ve bodur süs bitkisi yeniden belirdi umarım bundan sonra iki kök bari tutar .tutmazsada zaten kışın yapacağım kapalı tarım için fidelerim çimlendi

Dr - beyazzz
01-07-2015, 23:01
Ablamın bir arkadaşı üç yıldır bahçesinde yetiştirdiği iki çeşitten birkaç domates gönderdi. Kendisi de bir arkadaşından almış. Çeşitlerin geçmişine dair bilgi edinemedim.

526079

526080

526081

tukaş domates olması gerekiyor sanırım

mazda_ozan
01-07-2015, 23:14

526079

526080

526081

içleri neden beyaz normal mi ?

mazda_ozan
09-07-2015, 10:10
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/09/0504a3a73c90bb8d94b201b9baa9093b.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/09/a300b8147d342a9ff7efdc956bf57233.jpg

İlk defa kendi başıma yetiştirmeye çalıştığım domateslerimin ilk meyvelerini gördüm. Değerli ağaçlar.net ailesininde yardımları sayesinde bu seviyeye geldiler. Çocuğum olmuş gibi sevinçliyim valla [emoji1] Umarım zarar vermeden kızartabilirim.

Umarım bende Bora55, bonjour40 gibi domates alabilirim [emoji5]️

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

mazda_ozan
22-07-2015, 06:58
Çok beğendiğim pembe domatesin çekirdeklerini bugün eksem verim alabilirmiyim ?

sinbas
22-07-2015, 07:59
Çok beğendiğim pembe domatesin çekirdeklerini bugün eksem verim alabilirmiyim ?

Domatesler erkenci ve geççi çeşitleri ile ortalama 70-90 gün arasında hasata gelme durumu söz konusu olunca eğer başarabilirseniz en kötü ihtimalle turşuluk domatesinizi çıkarabilirsiniz.

Deneyin derim ama fide yoluna gitmeyin nerede hangi toprakta yetiştirecekseniz tohumlarınızı oraya dikin bu sıcaklarda şaşırtma işini önermem.
kolay gelsin.

mazda_ozan
22-07-2015, 08:12
Turşuluk olur anca yani [emoji1]

sinbas
22-07-2015, 08:20
Turşuluk olur anca yani [emoji1]

Turşuluk en son ihtimal dedim, sofralıkta olur. :)
Bilirsiniz kışa girmeden ilk kırağıya yakalanmadan ve donlar başlamadan tüm yeşil domatesleri ya tek tek veya kökü ile birlikte söker don tehlikesi bulunmayan bir ortama taşırız orada kendiliğinden erginleşmeye devam ederler.

mazda_ozan
22-07-2015, 14:06
Turşuluk en son ihtimal dedim, sofralıkta olur. :)
Bilirsiniz kışa girmeden ilk kırağıya yakalanmadan ve donlar başlamadan tüm yeşil domatesleri ya tek tek veya kökü ile birlikte söker don tehlikesi bulunmayan bir ortama taşırız orada kendiliğinden erginleşmeye devam ederler.

İnşallah hızlı bir şekilde çıkarlar :D Torfa ekmiştim napiyim alıyımmı oradan ?

sinbas
23-07-2015, 00:14
İnşallah hızlı bir şekilde çıkarlar :D Torfa ekmiştim napiyim alıyımmı oradan ?

Ekeli çok olmadı ise bahçe toprağı yanmış hayvan gübresi ve kum karışımı hazırlayın ve ona ekin, çimlenme başladı ise dokunmayın torfta 3. yaprağı çıkardıktan sonra yer değiştirirsiniz ve yeni yerine adapte olana kadar bol ışıklı tam güneş almayan yerde bir hafta kadar tutar sonra yavaş yavaş güneşe çıkarırsınız.

mazda_ozan
30-07-2015, 10:05
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/30/8f00a8a0489e9e087f9e614ad80b6333.jpg

Umarım en kısa zamanda büyür ve kızarır keretalar [emoji1] Havalar çok sıcak olduğundan akşamları 2-3 günde bir suluyorum, extra yine tabağınada su döküyorum ihtiyacı olursa oradan çeksin diye. Başka yapmam gereken birşey var mı acaba kızarmaları için?

sinbas
30-07-2015, 10:22
Umarım en kısa zamanda büyür ve kızarır keretalar [emoji1] Havalar çok sıcak olduğundan akşamları 2-3 günde bir suluyorum, extra yine tabağınada su döküyorum ihtiyacı olursa oradan çeksin diye. Başka yapmam gereken birşey var mı acaba kızarmaları için?

maaşallah demek lazım.
güneşin en yoğun olduğu saatlerden sonra aşırı bir solgunlaşma gözlemlenmiyorsa tabağına su bırakmanıza gerek yok, tabağa konan su buharlaşma neticesinde oluşacak nemden dolayı değişik hastalık ve zararlılara ortam oluşturabilir.

Bitkileriniz saksıda ise saksıların güneşe bakan yüzeylerini güneşin zararını engellemek için izole edebilirsiniz.

kolay gelsin.

yalniz kovboy
30-07-2015, 11:25
Merhaba. Havalar 37-38 dereceyi buluyor. Meyve vermis ama daha meyveleri kizarmamis domatesleri kac gunde bir sulamamiz uygun olur?

sinbas
30-07-2015, 13:07
Merhaba. Havalar 37-38 dereceyi buluyor. Meyve vermis ama daha meyveleri kizarmamis domatesleri kac gunde bir sulamamiz uygun olur?

Böyle bir sorunun cevabını verebilmemiz için domateslerin saksıda mı tarlada mı eğer tarlada ise toprak kumsal mı ağır toprak mı bunları bilmek gerekir.

Kestirme cevap toprağın nem durumuna göre ayarlanabilir.

toprağın 2-3 cm derinliğinden bir avuç toprak alın avucunuzda iyice sıkın bıraktığında dağılıyorsa sulayın yok dağılmıyor öylece kalıyorsa sulamayın.
kesin su ihtiyacını böyle anlarsınız.

coskun_Celik_
01-08-2015, 08:41
Arkadaşlar merhaba. Bu domates tohumlarını kendi evinde sebze yetiştiren bir teyzeden almıştım şu anki hali bu bunun çeşidi nedir acaba. Tohumluk bırakmayı düşünüyorum da.

flying dragon
13-06-2016, 23:36
Cok genel bir soru olmus ama baslangic icin cherry yani kiraz domatesleri onerebilirim. Kolay yetisirler ve cabuk urun verirler. Benim ektigim domates turleri genelde hastaliklara karsi dayaniksiz ve nazli heirloom turler ve baya bilgi ve bakim gerektiriyorlar acikcasi. Ornek vermem gerekirse Brandyboy, voyage, biftek domatesi, siyah kirim domatesi, ananas domatesi. Tursuluk domates genelde olgunlasmamis domatestir, ben sezon bittiginde gelismekte olan domatesleri tursu yapiyorum.

Emretekin
14-06-2016, 14:34
Merhaba arkadaşlar ben yaklaşık 2 ay önce balkonuma sebze ektim,ancak domateslerimde anormal bir durum var gibi sürekli uzama halindeler ancak tek bir meyve yok bundan 20 gün önce çiçekleri vardı sanırım soğuktan onları döktü ve şimdi ağaç olma yolunda hızla ilerliyor.simdi bu domatesler niye böyle olmustur ve bunları kurtarma ihtimalim varımidir konuya ilgili bilen bi arkadaş yardım ederse çok sevinirim

rainac
14-06-2016, 15:22
Bir kaç resim eklerseniz, yardımcı olabilecek arkadaşların oldukça işlerine yarayacaktır. Sulamayı abertıyorsanız bundan kaynaklanabilir

Emretekin
15-06-2016, 18:56
resimleri bi türlü ekleyemedim

Emretekin
15-06-2016, 20:32
sonunda yüklendi

dongyul
15-06-2016, 22:09
Çok fazla sulanmış ve boya kaçmışlar, ayrıca gölgelik bir yerde olduklarını düşünüyorum uzamanın nedeni güneşlenme yetersizliği olabilir, bir de çok sık oldukları için kendilerince yarışa geçmişler yani ortama daha iyi hakim olabilmek için boya ağırlık vermişler ^^

Emretekin
15-06-2016, 23:49
Çok fazla sulanmış ve boya kaçmışlar, ayrıca gölgelik bir yerde olduklarını düşünüyorum uzamanın nedeni güneşlenme yetersizliği olabilir, bir de çok sık oldukları için kendilerince yarışa geçmişler yani ortama daha iyi hakim olabilmek için boya ağırlık vermişler ^^

destek için çok tesekkür ederim bitkiler günde ortalama 8 saat güneş alıyolar benim şimdi ne yapmam lazım bu benim ilk denememdi bide artık bu domatesler meyve verir mi?

dongyul
16-06-2016, 02:20
destek için çok tesekkür ederim bitkiler günde ortalama 8 saat güneş alıyolar benim şimdi ne yapmam lazım bu benim ilk denememdi bide artık bu domatesler meyve verir mi?

Bence biraz seyretlemeye gidebilirsiniz, boya gittiği için domates ne zaman kendini mutlu hissetcek o zaman çiceklenmeye başlayacağını düşünüyorum ve suya ihtiyacı olduğunda sularsanız biraz olsun gereksiz uzama yavaşlar.

Emretekin
16-06-2016, 03:20
Yardım için çok teşekkür ederim

İsmail Kuzucu
16-06-2016, 04:54
8 saat güneş yeterli ama bitki büyüdükçe yapraklar birbirine girecek ve gölgeleme yapacak. Yapraklar güneş görmek bitkinin boyunu uzatacak. Ekim aralığını biraz daha seyrek yapabilirdiniz.

Birde saksının altlığını çıkarmayı unutmayın, burda biriken suya bitkiler kök salarsa aşırı sulamada kökler çürüyebilir.

Emretekin
16-06-2016, 14:47
8 saat güneş yeterli ama bitki büyüdükçe yapraklar birbirine girecek ve gölgeleme yapacak. Yapraklar güneş görmek bitkinin boyunu uzatacak. Ekim aralığını biraz daha seyrek yapabilirdiniz.

Birde saksının altlığını çıkarmayı unutmayın, burda biriken suya bitkiler kök salarsa aşırı sulamada kökler çürüyebilir.

Hocam teşekkür ederim yorum için bu benim ilk denememdi büyük şehirde hep bi özlem içindeyiz bişeyler yetiştirip üretmeye o toprağa dokunmaya ama işte acemilik başa bela zamanında yardım istediklerimde sanırım bana pek yardım edememiş herşeyi burdan baştan öğreniyorum ama şimdi ikilemde kaldım bu bitkiler meyve vermezse söksem mi kalsa mı ikilemde de kaldım sürekli yetiştirenler belki beni anlamaz ama hergün onların nasıl büyüdüğünü izledim ve şimdi gerçekten büyük hayal kırıklığı içindeyim

Lonicera
26-06-2016, 18:23
Sn TCM ' nin tohumlarını paylaştığı Heybetli domates...Aşırı sıcaklar, saksıda olması, tohumunun geç ekilmesi vb. bir sürü olumsuzluğa rağmen oldukça verimli görünüyor. 15 günde bir kalsiyum ihtiyacını göz ardı etmeden gideriyoruz. Çiçek burnu çürüklüğü en çok karşılaştığım sorunlardan biri.

Lonicera
12-07-2016, 15:02
2014/2015 etkinliğinde Sn siğacik ' ın paylaşmış olduğu çeşme pembe domates; cherry' lerden sonra en erken olgunlaşan domates oldu. Yeterli tohum alabilirsem bu yılki paylaşım etkinliğine koymayı düşünüyorum. Domatesler yaklaşık 250/300 gr ağırlığındalar. Ağırlığı yanıltmasın, yetişme ortamının saksı olduğunu da belirtmek isterim. İyi bir bahçe toprağında kiloyu görebilir diye tahmin ediyorum.

Lonicera
14-07-2016, 14:31
Red robin o kadar verimli ki bodur bitkiye meyveden yatmaması için destek bağlamak zorunda kaldım:)))

TCM
14-07-2016, 15:53
Desteğin de maşallahı var, beyzbol sopasının biraz incesi.

Lonicera
14-07-2016, 17:40
Foto hilesi:))) Aslında kurşun kalemden biraz kalınca. Ama bel küreğinin sapı gibi çıkmış:))

gulnagme
15-07-2016, 17:34
İyi günler bir yakınım dededen kalma domates tohumundan büyüttügü fidelerden bana verdi ve diktim.
Bunun tohumunu sakin kaybetme dedi bana
Ona tamam dedim ama domates i fermantasyon harici nasıl tohumlatabilirim
Yardımcı olursanız ayrıntılı anlatabilirseniz çok sevinirim

TCM
15-07-2016, 20:57
İyi günler bir yakınım dededen kalma domates tohumundan büyüttügü fidelerden bana verdi ve diktim.
Bunun tohumunu sakin kaybetme dedi bana
Ona tamam dedim ama domates i fermantasyon harici nasıl tohumlatabilirim
Yardımcı olursanız ayrıntılı anlatabilirseniz çok sevinirim

İlk olgunlaşan domateslerden en güzel olanını ayırın, hafiften yumuşayıp pörsüyünce süzgünün içerisine içini alıp suyuyla beraber bir kapta üzeri bozuluncaya kadar bekler sonra tohumları ayıklar iyice kuruduktan sonra serin kuru bir yerde biraz odun külü ile sarıp sarmalayabilirsiniz. O kadar uğraşmam derseniz direk içini çıkarıp süzgü ile çekirdeklerini ayırıp dediğim gibi saklayabilirsiniz.

Lonicera
23-07-2016, 11:37
Heybetli nihayet hasat edildi. Mükemmel lezzeti varmış gerçekten de.

Erdinç Tümer
23-07-2016, 21:10
Sn.Lonicera selamlar.red robin domateslerin en fazla boy uzunluğu ne kadar oluyor.Bu çeşit den memnunmusunuz.Ben akan su denemesinde yüksek sıcaklık ile başım dertte.Seneye bu cinsi denemek istiyorum.Deneyimlerinizi paylaşırmısınız lütfen.Teşekkür ederim.

Lonicera
24-07-2016, 13:10
Sn Erdinç, RR oldukça kanaatkar ve güçlü kök yapısına sahip bodur bir cherry türü. Boyunu şimdiye kadar ölçmedim ama en boylusu olsa olsa 35-40 cm. i geçmez diye tahmin ediyorum. Aslında forumumuzda RR ' ci bir hayli arkadaşımız var. Özellikle malbman nickli üyemiz RR' nin üzerinde fasikül çıkaracak kadar deneyim sahibi olmuştu:)))

Ben şahsen yeri olan olmayan herkese RR yi tavsiye ederim. Biraz kalın kabuklu olması dışında olumsuz herhangi bir yönüne rastlamış değilim. Geç sezona kadar, hatta kış mevsiminde az sıcaklık görse bile çiçeklenip meyve bağlayabilen bir güzelliktir RR.

selimkuntay
24-07-2016, 14:34
Misket domates deyince minik bir bitki olacak diye balkon saksılarına diktiğim domatesler aldı başını gitti. Kökleri toprağa sıkışıp kaldı. Bu kadar olumsuz yaşam koşullarına göre yine de bizi memnun edecek meyveleri verebildi. Seneye balkon saksılarında Robin Red denemek daha uygun olacak herhalde.

622816

rainac
24-07-2016, 14:54
çok iyi büyümüşler :) Takviye besin kullandınızmı ?

Erdinç Tümer
24-07-2016, 19:53
Sn Erdinç, RR oldukça kanaatkar ve güçlü kök yapısına sahip bodur bir cherry türü. Boyunu şimdiye kadar ölçmedim ama en boylusu olsa olsa 35-40 cm. i geçmez diye tahmin ediyorum. Aslında forumumuzda RR ' ci bir hayli arkadaşımız var. Özellikle malbman nickli üyemiz RR' nin üzerinde fasikül çıkaracak kadar deneyim sahibi olmuştu:)))

Ben şahsen yeri olan olmayan herkese RR yi tavsiye ederim. Biraz kalın kabuklu olması dışında olumsuz herhangi bir yönüne rastlamış değilim. Geç sezona kadar, hatta kış mevsiminde az sıcaklık görse bile çiçeklenip meyve bağlayabilen bir güzelliktir RR.

Cevabınız için teşekkr ederim sn Lonicera.

Lonicera
25-07-2016, 12:35
2014/2015 etkinliğinde Sn sıgacık ' ın paylaşmış olduğu çeşme pembe domates; cherry' lerden sonra en erken olgunlaşan domates oldu. Yeterli tohum alabilirsem bu yılki paylaşım etkinliğine koymayı düşünüyorum. Domatesler yaklaşık 250/300 gr ağırlığındalar. Ağırlığı yanıltmasın, yetişme ortamının saksı olduğunu da belirtmek isterim. İyi bir bahçe toprağında kiloyu görebilir diye tahmin ediyorum.

Dünkü hasattan sonra garip bir durumla karşılaştım. 6 adet domatesin hepsi aynı ve düzgün şekilde çıktı. Bir pembe domatese göre oldukça kalın bir kabuk ve ekşi bir tada sahip. Tohumu paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. Üzerinde 3 meyvesi daha var ve birebir aynı şekilde. Sadece ilk hasattaki en büyük olan azıcık plili olmuştu. Yerel domatesten çok ticari olarak bir kaç yıldır pazarlarda boy gösteren pembe domateslere benziyor.

birnefestoprak
25-07-2016, 21:21
Her pembe domates ince kabuklu ve tatli olmayabilir. Cesit, polimorfiktir (meyve sekli bir ornek olmayabilir). Bence tohumunu paylasmanizda bir sorun yok.

Dünkü hasattan sonra garip bir durumla karşılaştım. 6 adet domatesin hepsi aynı ve düzgün şekilde çıktı. Bir pembe domatese göre oldukça kalın bir kabuk ve ekşi bir tada sahip. Tohumu paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. Üzerinde 3 meyvesi daha var ve birebir aynı şekilde. Sadece ilk hasattaki en büyük olan azıcık plili olmuştu. Yerel domatesten çok ticari olarak bir kaç yıldır pazarlarda boy gösteren pembe domateslere benziyor.

kaknus
21-08-2016, 23:27
Her yıl çeşit çeşit çeşit domates ekerim .İlaçlama yapmadığım için emeklerim ziyan olup giderdi. Baktım olmuyor bu yıl ilaç kullandım. Şu anda 9 çeşit domates yemek nasip oldu.Tohumların bir kısmı benim elimdeki tohumlar, bazıları bu yıl ve geçen yıllardaki tohum paylaşımlarından gelenler, iki tanesi de internetten aldıklarım.
625694
625696

Meltemoznr
11-04-2018, 20:37
Konuyu yanlıs yere actıysam özür dilerim.
Domateslerimi viyollere aldım suan iki gün oldu. Ama pek cansız görünüyorlar. Sizce nasıl. Yapmam gerekenler nedir
https://i.hizliresim.com/dOVVgn.jpg (https://hizliresim.com/dOVVgn)

its_just_a_ride
11-04-2018, 23:12
Eğer bu boyda şaşırttıysanız biraz erken olmuş. Kökler bu denli zayıfken şoka girmiş olabilirler. Ama toparlarlar muhtemelen. Kurumadan su vermeyin.

Meltemoznr
11-04-2018, 23:28
Eğer bu boyda şaşırttıysanız biraz erken olmuş. Kökler bu denli zayıfken şoka girmiş olabilirler. Ama toparlarlar muhtemelen. Kurumadan su vermeyin.

Cok kararsız kaldım. Bayagı arastırdım genellikle ilk yapraklarını cıkarsıktan sonra seyreltin demisler. Bende ona göre yaptım ama galiba erken oldu. Umarım zarar gelmez

Portakal Rengi
12-04-2018, 03:05
Cok kararsız kaldım. Bayagı arastırdım genellikle ilk yapraklarını cıkarsıktan sonra seyreltin demisler. Bende ona göre yaptım ama galiba erken oldu. Umarım zarar gelmez

Acemilikte sizden bir adım öndeyim sanırım. Erken davranmışsınız. Gördüğümüz büyük yapraklar kotiledon. Onların arasından ürettiğiniz bitki yaprakları çıkıyor. (Bazılarında çıkmış.) O yapraklar büyüdüğü zaman şaşırtma öneriliyor. Boylarına bakılırsa nem ayarı iyi olmuş. (Uzamadan yapraklanmışlar) Benimkiler daha uzun olmuştu. Tek tek ektiğiniz için, kendi yaprakları çıkıp, büyük hale gelinceye kadar şaşırtmadan bekleyebilirdiniz. (Forumda Zeki Yağlı Bey'in anlatımı var.)
Büyük olasılık yaşayacaklar. Yaptığım hataları paylaşayım. Viyollerin her gözüne iki üç tohum ektim. Şaşırtırken, torf kökleri sardığı için, birbirlerinden kolay ayrılmadılar. Kökler toprağın sınırlarına dayanıp, birbirlerine karışıyor. Dolayısıyla, ayırırken kök kaybı oluyor. Benimkiler, bu hatama karşın büyüyorlar. :D Sizin ektikleriniz tek kök. Paniğe kapılmayın.
Benim gibi sizde farkedeceksiniz. Viyol hiç pratik değil. (Bir daha kullanmam) Herhangi bir sorun olduğunda her şey riske giriyor. Taşımaya kalkarsanız yamuluyor. Toprak değişiminde zorluyor. Forumda plastik bardak önerdiler. Denedim. Çok iyi. Plastik bardağı dıştan kesiyorsunuz, herşey elinizde. :eek:
Fideleriniz toprağa dikilecek boya gelinceye kadar viyoldeki toprak yetersiz kalabilir, kökler yeterince gelişmeyebilir. (Domates yetiştiriciliği bölümü var, forumda) Domates, derin kök oluşturabiliyor.
Büyüdükçe dışarı içeri almanız gerekecek. Viyol yine sorun oluyor. Çünkü bitki sağa sola yatıyor. Öyle kalıyor. Viyolun altına mdf gibi ahşap taşıyıcı işe yarayabilir.
Araştırmaya denemeye devam. Zeki Bey'i okuyarak başladım. Geçen yıl çok başarılı değildim ama işe yaradı. Bu yıl, ilk fidelerimi toprakla buluşturmama az kaldı. İkinci gurup için hazırlanıyorum. Bu forumdan çok şey öğreniyorum ve işe yarıyor. :p

Kayrum38
12-04-2018, 07:17
Şaşırtmak her zaman iyidir.Bu boydayken sadece biraz yerinden oynatıp şaşırtmak daha mantıklıdır.

mimarCI
12-04-2018, 08:30
Şu aşamada dolaylı güneş ışığına ihtiyacı var bol bol

Meltemoznr
12-04-2018, 12:19
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Biraz erken davrandım . kayseri günesli gidiyordu ben sasırtmayı yaptıgımdan beri günes yüzü görmüyoruz :) sürekli rüzgar esiyor. Domatesleri odama aldım pencerenin önünde duruyorlar balkona koyamıyorum rüzgardan dolayı. Bi kac tanesi dayanamadı malesef :(

its_just_a_ride
12-04-2018, 13:44
Viyollerin her gözüne iki üç tohum ektim. Şaşırtırken, torf kökleri sardığı için, birbirlerinden kolay ayrılmadılar. Kökler toprağın sınırlarına dayanıp, birbirlerine karışıyor. Dolayısıyla, ayırırken kök kaybı oluyor. Benimkiler, bu hatama karşın büyüyorlar. Sizin ektikleriniz tek kök. Paniğe kapılmayın.

Domateste viyol başına 3 tohumu geçmemek kaydıyla fazla ekmekte zarar yok. Hem tohumu yedeklemiş olursunuz hem de 3'ü birden çıkarsa fazlasını birine hediye edersiniz. 3 fideyi ayırırken hassas davranılırsa sorun olmuyor şaşırtma esnasında. Bir sonraki şaşırtmanız için 175 cc'lik köpük bardakları tavsiye edebilirim. hem ekonomik hem de oldukça iş görüyorlar.

Tolga Özmeral
12-04-2018, 15:08
Çimlendirme aşaması için ben köpük viyollerden çok memnunum. Her göze 1 tohum ekiyorum. Hem göz sayısı (216) fazla, hem de diğer plastik viyoller gibi taşırken eğilip bükülmüyor. Palazlanınca da bardağa alıyorum;

670677

Portakal Rengi
12-04-2018, 19:23
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Biraz erken davrandım . kayseri günesli gidiyordu ben sasırtmayı yaptıgımdan beri günes yüzü görmüyoruz :) sürekli rüzgar esiyor. Domatesleri odama aldım pencerenin önünde duruyorlar balkona koyamıyorum rüzgardan dolayı. Bi kac tanesi dayanamadı malesef :(

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
Bu linkte tohumdan fideye geçiş aşamaları dersi var. Dikkatle okumanızı öneririm. Sizin fidelerin güneşle karşılaşmasına uzun zaman var. Şimdilik yalnızca parlak aydınlık. Balkon yasak :eek:
Pencere önü doğru yer. Sıcaklık 18-20 derece. Pencere önünde iken de güneş görmemeli. Asıl yapraklar açılıp, büyüdükten sonra o aşamalar. Fidelerinize yazık edersiniz.
Okuyarak, yapabileceğimiz hataları azaltabiliriz. Forum ilk sayfasında "Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler" ana başlığını bulun Altındaki konularda "Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)" konusu var. Buna tıklarsanız tohum konuları var. Zeki Yağlı bey'in açtıklarına bakarsanız, sonradan yaşayacağınız sorunların da yanıtlarını bulacaksınız.
"Bitki dünyası" başlığının altında ise "sebzeler" var. Tıklarsanız "domates" bölümü var. Orada da faydalı bilgiler var. Kolay gelsin.

its_just_a_ride
12-04-2018, 21:17
Çimlendirme aşaması için ben köpük viyollerden çok memnunum. Her göze 1 tohum ekiyorum. Hem göz sayısı (216) fazla, hem de diğer plastik viyoller gibi taşırken eğilip bükülmüyor. Palazlanınca da bardağa alıyorum;

670677

Tekrar kullanımlarda hijyen sıkıntısı olmuyor mu?

Tolga Özmeral
12-04-2018, 21:26
Tekrar kullanımlarda hijyen sıkıntısı olmuyor mu?

Ben yaşamadım. Ancak çok ucuz bir malzeme. Çoğu zaman ücret bile almıyorlar. İsteğe bağlı bir sonraki sezon için yenisi temin edilebilir.

its_just_a_ride
12-04-2018, 21:34
Ben yaşamadım. Ancak çok ucuz bir malzeme. Çoğu zaman ücret bile almıyorlar. İsteğe bağlı bir sonraki sezon için yenisi temin edilebilir.

Kesinlikle maliyet konusunda haklısınız. Ancak herhangi bir sezonda mantar hastalığı yaşarsanız bence diğer sezonda kullanmayın. Strafora nüfuz etme ihtimali yüksek. Öte yandan çoklu göz olması da büyük avantaj. Ben de olsam aynı riski alırdım zaten.

Yurtdışındaki bahçeciler çimlendirme ve şaşırtma ekipmanlarını her sezonda çamaşır suyuyla dezenfekte edip üstüne üstlük videoya bile çekiyorlar :).

Tolga Özmeral
12-04-2018, 21:42
Ancak herhangi bir sezonda mantar hastalığı yaşarsanız bence diğer sezonda kullanmayın. Strafora nüfuz etme ihtimali yüksek.

Tamamdır Sayın its_just_a_ride.
Kulağıma küpe yaptım.
Teşekkürler.

mirzaramiz
04-06-2018, 12:50
Dün pazardan domates fidesi aldık fideler uzun olduğundan veya toprağı derin kazanmadığı mızdan boyun büktüler.Dün suladık bugün daha kalkmadılar ne yapabiliriz.

Musa Gündoğan
04-06-2018, 13:38
Dün pazardan domates fidesi aldık fideler uzun olduğundan veya toprağı derin kazanmadığı mızdan boyun büktüler.Dün suladık bugün daha kalkmadılar ne yapabiliriz.

domates fideleri genelde dayanıklıdır bir iki gün daha sulayın büyüyemezlerse mecburen değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

mirzaramiz
16-06-2018, 22:46
domates fideleri genelde dayanıklıdır bir iki gün daha sulayın büyüyemezlerse mecburen değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Teşekkürler Musa bey suladık pek çoğu büyüdü

Ledfox
05-08-2018, 13:20
Merhaba Arkadaşlar;
Domates yetiştiriciliği konusunda bir çalışma hazırlığı içindeyim. biraz araştırma yaptığımda hasart miktarının arttırılması ile ilgili olarak özel bir protein sayesinde hasat miktarının %50 oranında arttırıldığını okudum. Bu konuda fikirlerinizi almak istedim.
Okuduğum haber (https://www.teknoekip.com/ozel-bir-protein-sayesinde-bitkilerin-hasat-miktari-artiyor-24890.html)i ise burada bulabilirsiniz.
Özellikle merak ettiğim bu uygulamanın ürünün doğal yapısında bir bozulmaya neden olup olmayacağı.

madeagle93
06-09-2018, 12:54
Merhabalar,

Aranıza yeni katıldım. Konu hakkında hiç bilgim yok. Tohum aldım ektim ve çimlendi. İnternetten bilgi edinmeye çalışıyorum. Sanırım fideleri çok sık ektim. Sizce bu fideleri ayırıp yanına fesleğen veya eksem sorun olur mu? Sitede bir konuda domates yanına bunların ekilebildiğini okudum. Özellikle fesleğen böcekleri uzak tutuyormuş. Doğru mudur? Tavsiye verir misiniz? Teşekkürler.

havlayanPapatya
12-09-2018, 13:15
sayın madeagle, domatesleriniz hayırlı olsun. iki noktada uyarılarımı belirteyim:

o saksıya bir başta bir sonda iki domates fidesi sığabilir, hatta bir tane olsa daha iyi olur.

havalar serinlemeye, günler kısalmaya başladı, istanbul'da 15-20 gün sonra geceleri domatesler üşümeye başlar, onlara sıcak ve bol ışıklı, havadar bir yer sağlamanız gerekmekte.

fesleğen ve domates kardeş bitki olarak güzel anlaşıyorlar, domateslerin yanına fesleğen ekmeniz böceklere, sineklere karşı da iyi olacaktır.

madeagle93
12-09-2018, 13:23
sayın madeagle, domatesleriniz hayırlı olsun. iki noktada uyarılarımı belirteyim:

o saksıya bir başta bir sonda iki domates fidesi sığabilir, hatta bir tane olsa daha iyi olur.

havalar serinlemeye, günler kısalmaya başladı, istanbul'da 15-20 gün sonra geceleri domatesler üşümeye başlar, onlara sıcak ve bol ışıklı, havadar bir yer sağlamanız gerekmekte.

fesleğen ve domates kardeş bitki olarak güzel anlaşıyorlar, domateslerin yanına fesleğen ekmeniz böceklere, sineklere karşı da iyi olacaktır.Öncelikle önerileriniz için teşekkürler. Yeni olduğum için bu tarz tavsiyelere ihtiyacım var. Doğru anladıysam bu saksıya 3 adet fide olur diyorsunuz? Ben o fidelerin yerini değiştirdim eşit aralıkta dağıttım saksıya. Sizce farklı saksılara alsam büyür mü yoksa bu fideler büyüyemeden ölür mü? Çünkü içeri alma şansım yok balkonda kalacaklar ancak şuan bu resmi çektiğim yerden farklı bir yere koydum yine balkonda ama köşe tarafta duvar dibinde yani daha az rüzgar alan bir yerde. Sizce büyümeye devam eder mi ölür mü? Eğer büyüyecekse fideleri diğer saksılara dağıtacağım.

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

zoobe
27-09-2018, 11:30
Daha saksı değişimini yapamadan, yarım pet bardaktaki, bir karıştan 4 cm uzun olan domatesim tomurcuk verdi. çeşitli nedenlerden dolayı domateslerimin saksı değişimini yapamadım ama daha 60. günü bile görmedik. yarım pet bardakta şu an. saksı değişimi işini şimdi yapsam mı yapmasam mı bilemedim. beni aydınlatacak biri var mı?

spdial
28-09-2018, 10:44
domateslerimi ekeli 3 hafta oldu resimde ki seviyedeler ilk kez tohum ekiyorum. Bu aşamada ne yapabilirim, boyları büyümesi iyimi ? karanlık yerde çimlendirdim karanlık yerde kalmaya devam mı etsinler?
teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

resimler

TCM
28-09-2018, 11:01
@ spdial, aramıza hoşgeldiniz, sürekli anlatılmasına rağmen pek çok kişinin başına gelen sıkıntıyla siz de karşı karşıya kalmışsınız. Tohumlar topraktan çıktığı anda ışık ister. Yeterli ışığı alamazlar ise onu bulmak için boylarını uzatırlar. Sizin fidecikler de epey uzamış, bu aşamadan sonra düzelmeleri hayli zor. Ayrıca ışık derken doğrudan güneş ışığı görmemeleri gerek, fazla sulama da boylarında uzamaya sebep olur. Tohum çimlendirme ile ilgili pek çok bilgilendirme mevcut sayfalarda, yeni denemen öncesi göz gezdirmeniz iyi olur.

madeagle93
28-09-2018, 11:40
Arkadaşlar bende ekeli 1 ay oldu. Fidelerim baya büyüdü. Balkonda kalacaklar. Havalar soğumaya başladı. Kışın meyve vermese de önümüzdeki yaza yaşarlar mı ? Yoksa yazın yeniden tohum ekmem mi gerekir?

spdial
28-09-2018, 12:33
@ spdial, aramıza hoşgeldiniz, sürekli anlatılmasına rağmen pek çok kişinin başına gelen sıkıntıyla siz de karşı karşıya kalmışsınız. Tohumlar topraktan çıktığı anda ışık ister. Yeterli ışığı alamazlar ise onu bulmak için boylarını uzatırlar. Sizin fidecikler de epey uzamış, bu aşamadan sonra düzelmeleri hayli zor. Ayrıca ışık derken doğrudan güneş ışığı görmemeleri gerek, fazla sulama da boylarında uzamaya sebep olur. Tohum çimlendirme ile ilgili pek çok bilgilendirme mevcut sayfalarda, yeni denemen öncesi göz gezdirmeniz iyi olur.

@ TCM Bilgi için çok teşekkür ederim.
Yeniden elimde ki diğer tohumları ekeceğim.
Yapacaklarım;

1- Pet bardağı koyduğum toprağa bir tohum atacağım ardından üzerine 1 cm'lik toprak koyacağım.
2- Karanlık bir ortama pet bardakları koyacağım.
3- 2 günde bir sulama yaparım.
4- Çimlenmeye başladığı andan itibaren ışık alan bir ortama koyarım.

Yukarıda yazdıklarım şekliyle yapsam nasıl olur. Bilgi için teşekkür ederim.

TCM
28-09-2018, 12:50
http://www.agaclar.net/forum/domates/23731.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm

Üstteki başlıkları okuyun, bir müsibet bin nasihattan iyidir :) yine de yanlışlarınız olacak. İlle karanlık olmasına gerek yok, iki günde bir sulamak yerine nemini kaybettirmeyecek derecede üzerine spreyle su sıkın, bir cm. e gerek yok yarım cm. yeterli. bardağın altını fazlalık su tahliye olacak şekilde delmeyi unutmayın. Çimlenme sonrası ışığı unutmayın.

Muda
28-09-2018, 13:01
domateslerimi ekeli 3 hafta oldu resimde ki seviyedeler ilk kez tohum ekiyorum. Bu aşamada ne yapabilirim, boyları büyümesi iyimi ? karanlık yerde çimlendirdim karanlık yerde kalmaya devam mı etsinler?
teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

resimler

Sn. spdial;

Canlıların mutlaka gerekli ihtiyaçları vardır. Domates mantar türlerinden olmadığı için güneş ışığı gereklidir. Kış döneminde çimlendirme yapan arkadaşların fideleri de aynı sizin domatesler gibi uzayıp gitmekte ve daha sonra ölmekteler. Sizin domatesler de dayanamayıp ölecekler. Yeniden dış ortama ekimi ilkbaharda yapabilirsiniz. Kışın sıkıntı olmaz derseniz yeni tohum ekmek en güzeli. Bunları kurtarayım derseniz güneş görmeyen sürekli gölge bir yere minik yapraklarına kadar gömerseniz belki kurtulur.

spdial
28-09-2018, 13:55
http://www.agaclar.net/forum/domates/23731.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm

Üstteki başlıkları okuyun, bir müsibet bin nasihattan iyidir :) yine de yanlışlarınız olacak. İlle karanlık olmasına gerek yok, iki günde bir sulamak yerine nemini kaybettirmeyecek derecede üzerine spreyle su sıkın, bir cm. e gerek yok yarım cm. yeterli. bardağın altını fazlalık su tahliye olacak şekilde delmeyi unutmayın. Çimlenme sonrası ışığı unutmayın.

Bilgi için teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linklere bakıyorum.
Hocam ayrıca dün akşam tohumları suya ıslamıştım sanırım bir gün suda beklemesi gerekiyor. Sudan çıkardıktan sonra kuruması için bir gün daha bekletip tohumları öyle ekmem nasıl olur?

İyi çalışmalar.

spdial
28-09-2018, 13:58
Sn. spdial;

Canlıların mutlaka gerekli ihtiyaçları vardır. Domates mantar türlerinden olmadığı için güneş ışığı gereklidir. Kış döneminde çimlendirme yapan arkadaşların fideleri de aynı sizin domatesler gibi uzayıp gitmekte ve daha sonra ölmekteler. Sizin domatesler de dayanamayıp ölecekler. Yeniden dış ortama ekimi ilkbaharda yapabilirsiniz. Kışın sıkıntı olmaz derseniz yeni tohum ekmek en güzeli. Bunları kurtarayım derseniz güneş görmeyen sürekli gölge bir yere minik yapraklarına kadar gömerseniz belki kurtulur.

Bilgi için teşekkür ederim. Çimlendikten sonra ışık alan bir yere almam gerektiğini bilmiyordum. Dediğiniz gibi minik yapraklarına kadar pet bardağa gömüp gölge bir yere koyacağım.

Kışın çok sıkıntı olacağını sanmıyorum çukurovada yaşıyorum, devamlı sıcak ve güneş hiç eksik olmuyor.

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

TCM
29-09-2018, 10:58
Bilgi için teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linklere bakıyorum.
Hocam ayrıca dün akşam tohumları suya ıslamıştım sanırım bir gün suda beklemesi gerekiyor. Sudan çıkardıktan sonra kuruması için bir gün daha bekletip tohumları öyle ekmem nasıl olur?

İyi çalışmalar.

Niye kurutuyorsunuz tekrar, çimlenmesi için nem gerekli, bir gün bekletin suda, sudan çıkarıp çimlendireceğiniz yere aktarın.

spdial
04-10-2018, 07:44
Niye kurutuyorsunuz tekrar, çimlenmesi için nem gerekli, bir gün bekletin suda, sudan çıkarıp çimlendireceğiniz yere aktarın.

Söylediklerinizi yapmaya çalıştım. Çimlenen tohumu minik yaprakları görünür görünmez gölge bir yere aldım bu yeri kapıyı açarak da ara ara havalandırdım.
Sulama işini de her gün sabah damla şeklinde az suladım.

1. resimdeki yaklaşık 10 gün oldu ama devamlı boya veriyor ve boyunu büküyor.
2. resimde ki 3 gün oldu bu da boynunu bükmüş.

sizce şu an ki aşama nasıl?

devrann
04-10-2018, 09:26
Söylediklerinizi yapmaya çalıştım. Çimlenen tohumu minik yaprakları görünür görünmez gölge bir yere aldım bu yeri kapıyı açarak da ara ara havalandırdım.
Sulama işini de her gün sabah damla şeklinde az suladım.

1. resimdeki yaklaşık 10 gün oldu ama devamlı boya veriyor ve boyunu büküyor.
2. resimde ki 3 gün oldu bu da boynunu bükmüş.

sizce şu an ki aşama nasıl?

Selam
Boyunlarını bükmelerinin ve boylanmalarının sebebi ışığa yönelmelerinden,daha çok ışık alan bir yere koymalısınız ikisinide...çok fazla su vermeyin ışık alan bir yere koyun biraz kalınlayacaklardır ilkinin içine biraz torf koyun dipten eğilip kopabilir.