View Full Version : Domates
Bunlarda benim domatesler..
Şimdi de Marmande cinsi olanları yüklemeye çalışıcam.Foruma ilk kez resim ekledim.:)
Selahattin Bey domates kaç günde kızarır?Benim domatesler 1,5 yumurta büyüklüğüne geldi ama toprağı malesef az olduğu için daha büyüyemiyorlar.İşin ilginç olanı ne çürüyorlar, bozuluyorlar, düşüyorlar ne de kızarıp olgunlaşıyorlar.Yaklaşık 1,5-2 haftadır aynı şekilde duruyorlar dalda.Acaba bu normal mi?Ne zaman kızaracaklar sizce? Suyunu hergün ya sabah erken ya da akşam veriyorum.Acaba daha çabuk kızarmaları için suyu daha mı bol vermeliyim?
denizakvaryumu
03-07-2008, 21:54
Yaklaşık 15 gündür saksıdaki ve bahçedeki çeşitli domates fidelerimdeki çiçekler meyva tutamadan dökülüyor.Malum hava çok sıcak.2 gün önce semt pazarında sürekli alışveriş yaptığım yaşlı bir teyze var,kendisi İZMİR-Bademler'de domates üretimi yapıyor.Bu durumu kendisine anlattım,bana hiç düşünmeden domates fidelerinin tüm yapraklarına serin havada bol toz kükürt serp dedi.Ben de aynen dediğini yaptım.Bakalım sonuçları ne olacak?Olumlu olumsuz gelişmeyi buradan aktaracağım.
Bu yönteme şimdiye kadar rastlamadım, kükürt mantar veya böcek varsa uygulanır...Çiçek dökülmesinde etkili olacağını zannetmiyorum ama eğer etkili olursa büyük bir sorun ortadan kalkmış olacak :)
Sizden haberleri bekliyoruz.
Lonicera
04-07-2008, 07:09
Ben de duyduğumda pek inananamadım ama o kadar net ve kendinden emin konuştu ki..kaybedecek çok bir şey olmadığı için denemekte bir sakınca görmedim.Sanırım uygulama sonucu 1 hafta içinde kendisini belli edecektir.İnşallah sonuç olumlu olur da , dediğiniz gibi büyük bir sorunu ortadan kaldırmış oluruz.
Selahattin Bey domates kaç günde kızarır?Benim domatesler 1,5 yumurta büyüklüğüne geldi ama toprağı malesef az olduğu için daha büyüyemiyorlar.İşin ilginç olanı ne çürüyorlar, bozuluyorlar, düşüyorlar ne de kızarıp olgunlaşıyorlar.Yaklaşık 1,5-2 haftadır aynı şekilde duruyorlar dalda.Acaba bu normal mi?Ne zaman kızaracaklar sizce? Suyunu hergün ya sabah erken ya da akşam veriyorum.Acaba daha çabuk kızarmaları için suyu daha mı bol vermeliyim?
Selahattin bey bu konuya cevap vermeden bence sakın bol su vermeyin. Özellikle ürün üstündeyken suyu fazla kacirinca saksıda her nasıl oluyorsa hastalık oluşabiliyor.
Benim domateslerimde de örnegin sarı ampul domatesim de yaklasık 2 haftadır sararma oluşmadı. Belki gelişimlerinin son dönemlerini yaşadıkları icin hala yeşildirler, ancak kırmızı domateslerde şu ana kadar yıllar icinde saksıda yetistirdiklerim kızarmaya başlayınca birden kızarıyorlar 3-4 gün icinde. Bu sebeple biraz daha sabırlı olmanızı öneririm. Sevgiler.
Sayın Ezo müthiş işler başarmışsınız, tebrikler şimdiden afiyet olsun.
Şimdi de Marmande cinsi olanları yüklemeye çalışıcam.Foruma ilk kez resim ekledim.:)
ezo hanım bize nispet yapar gibisiniz maşallah gerçekden tebrikler...
Ben domateslerimi diriltmek için hala çabalıyorum fakat bugün kök dalı ortadan kırılarak yere eğilmiş :( nerde hata yaptığımı bilmiyorum.
Selahattin bey bir tanıdıgım batı trakyadan domates fideleri getirtmiş. Söyledigine göre aşılı domateslermiş bunlar. Bizlere bu konuda bilgi vermeniz mümkün mü? Aşılı domateslerimizi çogaltma şansımız varmıdır? sevgiler.
Selahattin Yılmaz
04-07-2008, 20:54
Sevgili osman, kızarma mekanizması bitkide ztaen var ve onu beklemek zorundasınız sizin duruyor gibi gördüğünüz domates meyvesinin içirisinde kimbilir ne fizyolojik ne biyolojik olaylar cereyan ediyordur. Siz bolsa sulayın ve kök ortamının aşırı sınmasını engelleyin bitki domateslerini kızartacaktır. İlk meyvelerde genellikle şekil bozlukluğu geç kızarma gibi etkiler görülür endişe etmeyin.
Lonicera
05-07-2008, 13:09
Bugün çiçek dökülmesine karşı, Domates üreten teyzenin vermiş olduğu ''bol kükürt serp'' talimatını uygulayalı tam 5 gün oldu.Ne hikmetse çiçek dökümü olmadı hiç.Ancak meyvaya bağlanmış çiçek de görünmüyor şimdilik.Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem,fakat çiçek dökümü durmuş durumda.Bilimsel bir izahı var mıdır bilmiyorum.Başka etkenler mi buna neden oldu acaba diye düşünüyorum.Fakat hava sıcaklığı düşmek bir yana daha da artmış durumda o günden beri.Hele bir de meyveleri görebilsem.Üstadlarımız bu konuda ne derler bilmiyorum.Fakat olumlu etkileşim olursa süper olacak.
Domateslerin son durumu bu iyi gibi gözüküyorlar..
Sayın Opteron, bu domateslerin cinsini biliyor musunuz? Meyve boyu arasındaki fark için endişelenmeyin, geç döllenmiştir, geç olgunlaşır.
bazılarının cinslerini biliyorum pembe domates sırık var onları tanıyorum
Lonicera
07-07-2008, 15:26
Bugün çiçek dökülmesine karşı, Domates üreten teyzenin vermiş olduğu ''bol kükürt serp'' talimatını uygulayalı tam 5 gün oldu.Ne hikmetse çiçek dökümü olmadı hiç.Ancak meyvaya bağlanmış çiçek de görünmüyor şimdilik.Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem,fakat çiçek dökümü durmuş durumda.Bilimsel bir izahı var mıdır bilmiyorum.Başka etkenler mi buna neden oldu acaba diye düşünüyorum.Fakat hava sıcaklığı düşmek bir yana daha da artmış durumda o günden beri.Hele bir de meyveleri görebilsem.Üstadlarımız bu konuda ne derler bilmiyorum.Fakat olumlu etkileşim olursa süper olacak.
Sonuç maalesef değişmedi:(Ancak çiçek döküm hızında azalma olması da ilginç.Hergün fide diplerinde dökülen çiçekleri görünce,kükürt uygulamasına çok bel bağlamıştım.Şimdi tek tük çiçek dökülmesi devam ediyor.Ne yapalım canımız sağ olsun.
selsarac
07-07-2008, 20:39
Domateslerin çiçek dökümüne sıcak hava cereyanı etkili olmaktadır. Sıcak Rüzgar varsa bitkilerinizi başka bir yere taşımalısınız.
Malesef kurtaramadım domateslerim öldü :(
Lonicera
07-07-2008, 21:12
Domateslerin çiçek dökümüne sıcak hava cereyanı etkili olmaktadır. Sıcak Rüzgar varsa bitkilerinizi başka bir yere taşımalısınız.
Her yolu denedim,büyük kovada olanları yarı gölgeli yerlere taşıdım ama burada hava sıcaklığı gölgede 36-37..Taşınacak bir yer kalmadı yani:cool:
Kuzen38 ve Ayax yorumlarınız için çok teşekkürler. Ayax senin domatesin de inşallah sağlığına kavuşur.. Amacım nispet değildi. :) Ama sizlerle paylaşmak gerçekten çok güzel.
Arkadaşlar çok garip bi şey oldu benim domateslerim üzerindeki yapraklar ve dalların kurumuş olmasına rağmen domatesler kızarmaya durdu :) fakat çok çok küçükler chery olmasına rağmen küçükler yemek nasip olacak sanırım...
Arkadaşlar çok garip bi şey oldu benim domateslerim üzerindeki yapraklar ve dalların kurumuş olmasına rağmen domatesler kızarmaya durdu :) fakat çok çok küçükler chery olmasına rağmen küçükler yemek nasip olacak sanırım...
Valla çok anlıyormuş gibi her konuya birseyler yazıyorum ama buna da yazmam lazım:)
Bence sizin cherryler zaten çok ufaktı, kiraz cherry idi. Ve bende en son hatırladıgım o miniklerden ektigimde dallarda ve yapraklarda kuruma oluyodu meyva döneminde. yani belkide bu dogal sürecidir.
not: hakikaten cok ama cok ufaktırlar zaten, yani marketlerde satılanların yarısı gibidirler. sizinki onlardan olabilir.
evren1979
10-07-2008, 16:16
ben fide domates aldım önce çok güzel 4 tane çiçek açtı sonra da durduk yerde soldular yeni çiçek de açmadılar ne yapmam gerekiyor?kendinden gübreli toprak almıştım.
Selahattin Yılmaz
10-07-2008, 21:39
Kökler aşırı ısınan saksıdan etkilenmiş görünüyor sevgili evren1979, saksının aşırı ısınmasını engelleyecek önlemleri alın ve düzelene kadar bitkinizi gölge ve serin bir yerde bekletin. Sonra tedbirlerini de alınca ve bitki düzelince eski yerine alırsınız.
evren1979
11-07-2008, 09:19
aşırı ısıdan mı?:(ama şimdi benim kafam karıştı. bitkim balkonda duruyor ama sera ortamı gibi çünkü balkon camlı balkon ve biz camlarından birini çok az açık bırakıyoruz sadece.balkonum öğleden sonra güneş alıyor.
domates için güneş gerekmiyor mu?yani ideal ortam güneş mi gölge mi?
bitkinin canlanmasını nasıl sağlayacağım?
saksımın rengi kırmızı seramik. aşırı ısınmasını engelleyecek nasıl önlemler almalıyım sizce?
bu arada ben kendimi tanıtmayı unuttum. ben amatör bir bitkiseverim.
babamdan aldığım iki çiçek ve de büyük br marketten aldığım domates fidesiyle domates yetiştirmeye çalışıyorum.
babamdan aldığım sardunya bir iki aylık çabamdan sonra nihayet çiçek açmaya başladı.adını bilmediğim kauçuk yaprağı gibi kalın yapraklı bitkim ise sürekli yaprak açıyor çiçek vermeye hiç niyeti yok gibi.
domatesin akibeti de bu işte...
Valla çok anlıyormuş gibi her konuya birseyler yazıyorum ama buna da yazmam lazım:)
Bence sizin cherryler zaten çok ufaktı, kiraz cherry idi. Ve bende en son hatırladıgım o miniklerden ektigimde dallarda ve yapraklarda kuruma oluyodu meyva döneminde. yani belkide bu dogal sürecidir.
not: hakikaten cok ama cok ufaktırlar zaten, yani marketlerde satılanların yarısı gibidirler. sizinki onlardan olabilir.
evet kesinlikle dediğin boyutdalar fakat ben bunun doğal bir süreç olduğunu pek düşünmüyorum... kurumuş olmasının arkasında kesin bir tanı var.
evren1979
12-07-2008, 08:48
Selahattın bey bır suru soru sordum bılıyorum ama yardımlarınızı beklıyorum...
darkfriairs
12-07-2008, 08:49
Kalsiyum Noksanlığı olan domateslerde oluşan lekeleri gidermek için, şimdi gübreleme yapsak yeni çıkacak domatesleri kurtarabilir miyiz?
Birol Ketenci
13-07-2008, 11:04
Evren Hanım;
Domates çiçeklerinde döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC’nin altına düştüğünde meyve bağlama yüzdesi azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşur, kısmi döllenen şekilsiz meyveler meydana gelir. 40 ºC’nin üzerinde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz.
Kapalı balkonda rüzgarın ve arıların yapamadığını siz yapmalısınız açmış durumdaki çiçeklerin döllenebilmesine yardımcı olmak için fideleri hafif sallamak **** suluboya fırçasının ucuyla çiçeklerin iç kısımlarını gıdıklar gibi fırçalamak işe yarayacaktır. Fırçanın ucuna sarı çiçek tozlarının bulaşıp bulaşmadığını kontrol edin bulaşma yoksa toz keseleri patlamamıştır bir müddet daha bekleyip tekrar deneyebilirsiniz. Domates için güneş olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.
Toprak saksılar plastiklere oranla içlerini daha serin tutarlar.
bunlarda benimkiler :)
evren1979
13-07-2008, 13:33
hmmz:(ben de resimleri cekip gondereyim bir ara...bu arada adim evren ama cinsiyetim kadin.memnun oldum tanistigimiza:)
Birol Ketenci
15-07-2008, 14:37
:o Öncelikle sanırım bir özür borçluyum. Bende tanıştığımıza memnun oldum. Bu arada Bey'ide düzelttim. Resimleri görmek için sabırsızlanıyorum. Balkonlarda yetişen her domates fidesi beni ziyadesiyle memnun eder.
Sayın pdabirol sizin güzeller pembe mi yoksa kullanıcı adınızdaki pda nedeniyle kendimi öyle mi şartladım?
evren1979
15-07-2008, 18:28
bu akşam göndereyim hemen:)
evren1979
15-07-2008, 22:23
iste benim once acan sonra solan cicekleriyle yine de mis gibi kokan sevgili domates agacim:rolleyes:
Domates meyvelerinin boyutlarini büyütmek icin yapabilecegimiz bir sey var mi acaba.
Demek istedigim benim domatesimin cinsi büyük meyvalar veren bir cins, fakat benimkiler fazla büyümüyorlar nedense. Acaba benden mi kaynaklaniyor, yeterli beslenemiyor olabilirmi. Ne yapmam gerekli. Birde meyvalari cok gec kizarmaya basliyor, havanin etkisi olabilirmi. Bizim burda havalar serin gidiyor, yeterli isiyi alamiyor olabilirler mi. Domatesler yeterli büyüklüge geldikten yaklasik 2 hafta gibi bir sürede kizarma basliyor.
Domates meyvelerinin boyutlarini büyütmek icin yapabilecegimiz bir sey var mi acaba.
Demek istedigim benim domatesimin cinsi büyük meyvalar veren bir cins, fakat benimkiler fazla büyümüyorlar nedense. Acaba benden mi kaynaklaniyor, yeterli beslenemiyor olabilirmi. Ne yapmam gerekli. Birde meyvalari cok gec kizarmaya basliyor, havanin etkisi olabilirmi. Bizim burda havalar serin gidiyor, yeterli isiyi alamiyor olabilirler mi. Domatesler yeterli büyüklüge geldikten yaklasik 2 hafta gibi bir sürede kizarma basliyor.
Sayın Luna bence havanın sıcaklıgıya alakalıdır veya az su vermek de olabilir. Tabi şunuda söylemek gerekir ki istanbulda bile tarlalardan ayın 15 i itibriyle daha yeni verim alınmaya başlandı.
Koyu yeşil
16-07-2008, 10:12
Bu iyi işte. Ben de daha fındık kadar bir domatesi fidelerimde yeni gördüm. Çok geç meyve tutuyor diye üzülüyordum
evren1979
16-07-2008, 15:14
selahattin bey ve pdabirol resmini gönderdiğim domatesim hakkında görüşlerinizi bekliyorum...
Cevabiniz icin tesekkür ederim kuzen38. Birazda olsa icimi rahatlattiniz, bende üzülüyordum benimkiler cok gec olgunlasacak diye. Gerci ben havalara bagliyorum domatesler dogru düzgün günes göremez oldular bugünlerde.
Kuruyan domates fidemden arta kalan yeşil domateslerim güneşte kızardılar ve afiyetle yedim darısı başınıza! şimdi yeniden bir fide aldım ve bu kez kurutmadan onu yetiştirmek için inat ettim. gerekirse buzla serinletecem ve köklerin ısınmasını önleyecem.
bende de aynı dert var, bendeki domateslerin çiçekleri kuruyor ve saplarından kopup dökülüyor. bir arkadaşım döllenmeyenler dedi ama onlarca çiçek bu şekilde döküldü ve daha meyve veren çiçek yok. bir önerisi olan var mı?
Sıcakta sulamak bitkinin çiçek dökmesine yol açabilir. Mümkün olduğunca sabah ve akşam serinliğinde sulayın. Ayrıca saksılar plastik saksı ise direk güneş görmesin. Köklerdeki aşırı ısınmada çiçek dökümüne sebep olabilir.
izzeterisen
23-07-2008, 11:05
bende de aynı dert var, bendeki domateslerin çiçekleri kuruyor ve saplarından kopup dökülüyor. bir arkadaşım döllenmeyenler dedi ama onlarca çiçek bu şekilde döküldü ve daha meyve veren çiçek yok. bir önerisi olan var mı?
Domates çiçeğinde yüksek sıcaklıkta döllenme olmaz, bu nedenle meyve bağlamaz ve çiçeğini döker, eğer ille de domatesinizden meyve almak istiyorsanız bulunduğu ortamın sıcaklığını 26-27 derecelere düşürün, olmuyorsa hormon kullanmak gerekir.
elektronik.
24-07-2008, 23:00
Benimde çok sayıda saksıda domateslerim var.Domatesler oldukça irileşti ama bazıları kızarma aşamasına gelirken alttan çürümeye başlıyor.Acaba fazla sulamadanmı kaynaklanıyor?
Harun Parlak
24-07-2008, 23:19
Altdan çürümeye yani çiçek burnu çürüklüğü dediğimiz çürüme ise Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Ama resim yüklerseniz sorunuza daha net bir cevap alabilirsiniz.
Merhabalar;
benimde balkondaki bahçemde saksı içinde domateslerim var
Allaha şükür şu anda çok sağlıklılar. Başlarda meyva bağlama aşamasında bayağı sorunlar yaşadım ama sağolsun Sn SELAHATTİN YILMAZ beyefendi imdadıma yetiştide kurtardık
Gerçekten büyük bir mutluluk ben çoçuklarım dalında görsün tecrübe etsinler diye girişmiştim bu işe ama çok zevkliymiş. Hele birde o domatesi sabah dalından koparıpta o mis gibi kokusuyla kahvaltı masasında en baş köşeye yerleştirmek, en büyük keyif ve ****** o nefis lezzet anlatılmaz, bizzat yaşanır
Evet henüz bunu yaşamamış olan arkadaşlar darısı başınıza ve benim gibi yaşayan arkadaşlarıma da afiyet olsun
Sayın hocalarım ve arkadaşlarım, bir kaç sorum olacak. Öncelikle fotoğraftaki domatesim in diğer dallardakşi yaprakları dipdiri dururken, bu dalın yaprakları kendini saldı ve bayıldı. Bunun nedeni nedir acaba?
Bir de bu fotoğrafta da görüldüğü gibi hepsi aynı gün ekilmiş olan tohumlardan elde ettiğim domateslerin bir tanesi (sağdaki) neredeyse dev gibiyken soldaki garibim pişik kalmış. Bu neden olur acaba? Hepsi aynı besini, aynı miktarda alıyor. Güneş deseniz ha keza, hepsi aynı oranda güneşte kalıyor. Ama biri küçücük, diğeri ise dev gibi. Toplam on tane fideden dördü böyle küçük kaldı, geri kalan altı tane ise dev gibi oldu. Anlamadım gitti nedendir:(
Domateslerimin başına ne gelmiş sizce bilgisi olanlar benimle paylaşır ise sevinirim, çaresi varmıdır? Domateslerimi anadolu tohumculuk firmasından almış ve tohumdan kendim yetiştirmiştim :(
Sevgili özhan sanırım bu blossom end root denilen çiçek ucu çürüklüğü hastalığı. Forumda, adını yanlış hatırlamıyorsam "domates hastalık ve zararlıları" diye bir başlık olacaktı. Orada seninkilere benzer domates resimleri gördüğümü hatırlıyorum. Oraya bir göz atarsan daha detaylı bilgi edinebilirsin ama bu domatesler için yapacak bir şey kalmamış sanırım. Geçmiş olsun.
Şimdi gördüm: 301 nolu mesajda Sayın Tekin de aynı hastalıktan söz etmiş.
Benimde cherry lerin başına geldi...basra hastalığı deniyormuş sanırım...bugün ilaç ve pompa aldım...yarın ilaçlayacağım...umarım diğerlerini kurtarırım...
yazık olmuş emeklerinize, malasef banada bir kez olmuştu. özellikle istanbulda cok sık karsılasılan bir durum olmaya basladı.
ezgili dünyam
26-07-2008, 16:16
Aynısı bu sene benim domateslerin bazılarına olmuş. Bende çok şaşırdım görünce.
Domateste Hastalık ve Zararlılar (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767)
Bu başlığa bakabilirsiniz.
Selahattin Berk
26-07-2008, 20:13
Kalsiyum içeren yaprak gübresi domates çürümesini önler
Ben henüz bu hastalıkla karşılasmadım, karşılaşmamak icinde meyva tutmaya basladıkları andan sonra bir bardak sütü fısfısa koyup üzerine su ekleyip domateslere verdim. yapraklarına, domateslerin üstüne, köklerine fısfısladım.
Süt sinek, böcek yapmıyor mu?
berduray
27-07-2008, 16:36
Benim de bir sorum var, domates neden acılaşır?
O kadar suluyorum ama gergin pürüzsüz bir yüzeyi olmayıp,kurumak üzere gibi büzüşmüş duruyor ve tadı da acımsı olmuş.
Bodrum sıcağından olabilir mi?
Maalesef gölgelik yapamadım, direkt güneş altındalar.
Sn Todor ,
okuldayken domates hastalıklarında TMV için ,domatesten koltuk alırken arada bir elleri süt dolu bir kaba sokmaktan da bahsetmişlerdi...Enfekteli bitki olma ve işlem sırasında bulaştırma riskine karşın...
Süt sinek, böcek yapmıyor mu?
Bende hic olmadı. Allah muhafaza umarımda olmaz.Belkide sıvı organik gübrenin marifetidir bu durum.
Koyu yeşil
28-07-2008, 09:29
Sayın Todor ben de domateslerime süt verdim ve sütten kaynaklanan sinek sorunu yaşamadım. Sütün yağsız olmasını tercih etmek doğru olur. Ayda 2 kere sulandırılmış yağsız süt domatesleri mutlu ediyor.
serdarsom
29-07-2008, 14:34
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
Ben yetiştiricilik yaparken gördüm ki hobi amaçlıda olsa kendi sebzesini kendi yetiştirenler artıyor bu beni çok sevindiren bir durum. Her zaman savunduğum bir şeydir ki savaş görmeyen bir neslimiz yok ve ülkemiz sürekli savaş için gelgitlerle boğuşuyor. Ben insanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilecekleri bilgisiyle donanımlı bir ülkeyi savunuyorum. kendi yiyeceklerimizi yapmayı öğrenmek zorundayız. Yoksa yeme alışkanlığını lokantalara andeksleyen bir ülke savaşta ekmek yerine un hellesi, sebze meyve yerine o ağacın kabuğunu yerler. Kapitalizmin üretim mantığının güvencesi insanların kafasında öyle yer ediyor ki en ufak bir krizde hemen ülkede bir şeyler karaborsaya düşüyor. Elbette karamsar değilim ama tedbiri elden bırakmamaktan yanayım. Ekmek yapmayı bilmeliyiz, yoğurt yapmayı bilmeliyiz, gıdalaraın nasıl saklanacağını bilmeliyiz, yetiştirmeyi bilmeliyiz sebzelerden kendi tohumlarımızı almasını bilmeliyiz.
kesinlikle +1
serdarsom
30-07-2008, 06:31
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
Bir de domatesi bayağı bir budamam gerektiğini düşünüyorum. Koltuk altı budaması yapmışken kestiğim kısmı diksem o dalın köklenmesi mümkün müdür? Yani, kök çeliği yöntemini domatese uygulayabilir miyiz?
Selahattin Yılmaz
30-07-2008, 08:04
Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?
serdarsom
30-07-2008, 15:32
Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?
Altı da benden olmuş:) Doğrusu koltuk budama galiba :o
Bitkilerle pek bir yakınlığım yok aslında; domates yetiştirmeye heves edince internette bu siteyi buldum. Bir-iki gündür bu sitede okuduklarım dışında bir şey bildiğim yok, dolayısıyla böyle hatalarım ileride de olacaktır:eek:
Keşke sorularıma da cevap verseydiniz.:dilli:
osm_sahin54
31-07-2008, 10:08
merhabalar
bir kısmını buradaki dostlardan, bir kısmınıda kendim aldığım ve tohumdan yetiştirdiğim domatesleri paylaşmak istedim. öncelikle çok zevk aldığımı itiraf etmeliyim. tohumları paylaşan arkadaşlara ve büyüklerime teşekkür ederim.
salkım domates ve sarı domatesleri tohum olarak yine burada ki arzu eden kişilere göndereceğim. domateslerin gelişimini tekrar paylaşacağım.
arkadaşlar,geçenlerde bir arkadaşimın sebze bahçesini gezerken bir domates gördüm ve çok ilgimi çekti bunu sizlerle paylaşmak istedim.Birazda bilgi verirseniz sevinirim.Bana sanki genleriyle oynanmış gibi geldi:rolleyes:artık her şeyden huylanır olduk ya
Ampul domates değil mi bunlar? Bilen birileri vardır mutlaka kesin cevap verirler ben de tam öğrenirim
Macero II (http://www.reimerseeds.com/macero-ii-tomato.aspx) türüde bu sene benim ektiklerimden biri. Kalın kabuklu ama oldukça lezzetli bir tür.
teşekkürler arkadaşlar,her şeyi değiştiriyorlar ya acaba dedim.Neyse gönül rahatlığıla yiyebilirim her halde.
Ben henüz bu hastalıkla karşılasmadım, karşılaşmamak icinde meyva tutmaya basladıkları andan sonra bir bardak sütü fısfısa koyup üzerine su ekleyip domateslere verdim. yapraklarına, domateslerin üstüne, köklerine fısfısladım.
Acaba kullanmış olduğumuz yumurta kabuklarını iyice ezip domateslerin ekili olduğu toprakla karıştırmak azalan kalsiyum ihtiyacını karşılamaz mı? Ben bunu yapıyorum yanlış mı yapıyorum ne dersiniz, bir fikriniz var mı? kuzen38
Sayın mermaid, bitkiler hiç bir şeyi kendi alabilecekleri formun dışında alamazlar diye biliyorum. Yani bitkinin katı yumurta kabuklarını parçalayarak ( ya da eriterek ya da bir şekilde) kendine mal etmesi pek mümkün gibi görünmüyor bu durumda. Ama yine de hocalarımızın yorumlarını bekleyin isterseniz.
Lonicera
01-08-2008, 19:08
Acaba kullanmış olduğumuz yumurta kabuklarını iyice ezip domateslerin ekili olduğu toprakla karıştırmak azalan kalsiyum ihtiyacını karşılamaz mı? Ben bunu yapıyorum yanlış mı yapıyorum ne dersiniz, bir fikriniz var mı? kuzen38
http://www.mealis.k12.tr/cms/images/stories/Tubitak/yumurtadergi.htm
Sayın Mermaid,yukarıdaki linkte yumurta kabuğu ile ilgili bir çalışma yapılmış,bitkiler üzerindeki etkilerinden bahsediyor.İncelerseniz işinize yarayabilir.
izzeterisen
01-08-2008, 19:55
Sayın hocalarım ve arkadaşlarım, bir kaç sorum olacak. Öncelikle fotoğraftaki domatesim in diğer dallardakşi yaprakları dipdiri dururken, bu dalın yaprakları kendini saldı ve bayıldı. Bunun nedeni nedir acaba?
Sn .malbman bu sorunuza cevap aldınız mı?
İlk görüntü domates bakteriyel solgunluk hastalığı olabileceği anlaşılıyor.
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ( E.F. Smith) Jensen
Şu anki durumu nedir?
Benim şahsi fikrim işe yarayacagı yönünde. ayrıca bunu daha öncede duymuştum. süt ise daha kolay kullanılabilecegi icin ilk akla gelen yöntem bence. Yoksa topraga yogurt bile döksek neden işe yaramasın ki?:D
laf lafı açıyor soru soruyu getiriyor: ekşimiş yogurtları peynir yapamıyorsak topraga dökelim mi?
Selahattin Yılmaz
03-08-2008, 00:15
Kabukların topğrağa karışıp bitkinin alabileceği forma dönüşmesi 1-2 ay gibi oldukça uzun bir zaman alır buda sizin şu anki ürününüze bir faydası olmaz demek, en iyisi toprağı düzenleyici humik asitli gübreler veya kalsiyumlu gübreler kullanmanız hemen etkisini görmeniz açısından önemli.
Merhaba;
Sn. Selahattin Yılmaz hocam bende hemen bugün yapalım sonuç versin demedim ki, fideleri toprağa diktiğimden beri bu uygulamayı gerçekleştiriyorum.
Ayrıca haşlanmış yumurta ve patateslerin suyu ilede bitkilerinizi sulayabileceğimizi düşünüyorum. Tabi haşlama suyuna tuz koymamak kaydı ile. Yumurta kabuğundaki kalsiyum suya geçtiği düşünürsek bence azalan kalsiyum ihtiyacını da karşılamaya faydalı olabilir değil mi:confused:
Kısacası bir öneri.
Ben böyle yapıyorum diye, belki bitkilerim sanki daha sağlıklı **** beni çok seviyorlardır; kimbilir:rolleyes::rolleyes:
Sn .malbman bu sorunuza cevap aldınız mı?
İlk görüntü domates bakteriyel solgunluk hastalığı olabileceği anlaşılıyor.
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ( E.F. Smith) Jensen
Şu anki durumu nedir?
Sayın izzeterişen, maalesef sizden başka ilgilenen olmamıştı sorumla. Ama iki gün sonra domatesim eski sağlıklı haline döndü. Şu anda da son derece sağlıklı ve çıkardığı ilk salkımdaki sekiz adet domatesi ve açmaya başlayan diğer çiçeklerini büyütmekle meşgul. İlginiz için çok teşekkür ederim.
izzeterisen
04-08-2008, 22:49
Sayın izzeterişen, maalesef sizden başka ilgilenen olmamıştı sorumla. Ama iki gün sonra domatesim eski sağlıklı haline döndü. Şu anda da son derece sağlıklı ve çıkardığı ilk salkımdaki sekiz adet domatesi ve açmaya başlayan diğer çiçeklerini büyütmekle meşgul. İlginiz için çok teşekkür ederim.
Domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığında bitkide yapraklarda tek taraflı solmalar görülür. Veya bitkinin tek tarafındaki yaprakta . Buna sebep o taraftaki iletim demetlerinin tıkanmasındandır.
Sizdeki görüntü bu idi. Bitkiyi takip edin derim. İyi günler
Benimde 4 saksımda bulunan domateslerden ikisinde basra denilen hastalık ortaya çıktı...İlaçladım ve biraz suni gübre uyguladım...Şimdi yeni oluşan domatesler sağlıklı gibi...Diğer ikisi nazar değmesin çok iyiler...Kısmetse yarın ilk domatesimi yiyeceğim...Fotoğrafı ekliyorum;
http://img291.imageshack.us/img291/4154/grnt018mediumpn4.jpg
Domates çiçeklerini döllemek için parmağınızla çiçek sapına bir kaç kez vurmanız yeterli olacaktır, Bu titreşim çiçeklerin döllenmesini sağlıyacaktır. Bu işlem sabahın erken saatlerinde değilde öğlene doğru yapılmalı.
Bu yıl sadece 5 tane pembe domates tohumu çimlendirip fidelemiştim. Ful çiçeğine sık sık rendeledigim domatesin gözden kaçan çekirdekleri, ful saksısında sürekli fide oluşturuyordu. Öyle böyle değil özensem öyle kalın ve mor gövdeli fide olmaz yani. Kıyamadım bahçeye aldım bir kaçını. Bunlar o domatesler. Pembe domatesler henüz çiçekte.
Ne de güzel olmuşlar. Bol soğanlı bir çoban salatasına ne dersin sevgili habibe.
Sevgili habibe, valla imrendim. Yapraklarını bile yiyesi gelir insanın. Ne lezzetli salata olur onlardan . Afiyetle ye arkadaşım.
Sevgili Güler ve Cemo arkadaşım, buyrun beraber olsun.
Taze ekmekle suyuna da bandıra bandıra...
Kahvaltı için de pembe domatesleri bekliyorum. Sanırım acıktım.
Merhabalar ben daha önce hiç evimde domates yetiştirmedim ve bir saksıya en fazla kaç fide ideal olur onu oğrenmek istiyorum . Teşekkürler.
Merhabalar ben daha önce hiç evimde domates yetiştirmedim ve bir saksıya en fazla kaç fide ideal olur onu oğrenmek istiyorum . Teşekkürler.
Bir saksıya bir tane arkadaşım benim bildiğim. Tabi saksının boyutuda önemli
fbçekirge
14-08-2008, 19:33
arkadaşlar resmini gönderdiğim domateslerimdeki bu bozulmalar nedir?nasıl geçer?
Bir önceki sayfada bu konu yazılmıştı. Kalsiyum eksikliğinden ileri geliyormuş.
Arkadaşlar bundan önceki mesajlarınızı okudum,
domateslerdeki rahatsızlıkların hastalıkların çoğunun yanlış su olduğunu düşünüyorum, fazla su dometesi keser, durdurur. ****** ziraatcılarımız daha iyi bilir.
Ama ben yinede teçrübemi aktarmak isterim,
Tarlayı süreriz, toprağın yanma ve havalanmadan sonra karıkları çekeriz, karıklara suyu veririz, bu suyla beraber domatesleri ekeriz.
Domatesler canlanır, serbilir, gelişirler bu arada domatesler su istemeye başlar, renkleri koyu yeşil bir renk alır, çapası yapılır.
Çapası yapıldıktan bir hafta sonra bir su verilir, (hafif bir su ) Kana kana değil, çok su verirsen sizin bu yazdıklarınız olur.
Sudan sonra tekrar bir çapa yapılır, ve beklenir, domates su isteğini belli eder koyu yeşil bir renk alır, işte bu devre çiçek sonrası devredir, yine hafif bir su verirsin.
Bak domates oluyormu olmuyormu, Tabi bu arada haşere ilaçlamalarını yapıyorsunuz.
Sevgili fbçekirge, domateste hastalık ve zararlılar bölümünde bu konuya illişkin bilgiler var. Sanırım yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun
ezgili dünyam
15-08-2008, 09:04
Bunlarda benim bahçemin domatesleri. :p Aslında çok daha büyük bir domates olmuş, eşim görünce şaşırdım diyor. Bana göstermeden menemen yapıp yemiş.:(
fbçekirge
15-08-2008, 11:56
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürler
offf of... yaklasık 1 aydır pek ilgilenemiyorum sebzelerimle. Gözüm gibi baktıgım domateslerimden birini bu şekilde buldum bugün. nedeni nedir acaba, üstünde cizgi gibi birseyler oluşmuş...
Harun Parlak
15-08-2008, 19:51
Bu tür çatlaklar genelde dengesiz sulamadan kaynaklanıyor. Gce düşen çiğ de sebep olmuş olabilir.
sanırım öyle oldu tesekkür ederim sayın Tekin.
bende saksıda domates büyüyor.şuan bitki halinde ...
resimler aşagıda. ne zaman domates oluşmaya başlar..
http://img248.imagevenue.com/loc342/th_32157_DSC01071_122_342lo.JPG (http://img248.imagevenue.com/img.php?image=32157_DSC01071_122_342lo.JPG)
http://img176.imagevenue.com/loc561/th_32158_DSC01083_122_561lo.JPG (http://img176.imagevenue.com/img.php?image=32158_DSC01083_122_561lo.JPG)
http://img211.imagevenue.com/loc199/th_32159_DSC01084_122_199lo.JPG (http://img211.imagevenue.com/img.php?image=32159_DSC01084_122_199lo.JPG)
http://img173.imagevenue.com/loc1047/th_32160_DSC01085_122_1047lo.JPG (http://img173.imagevenue.com/img.php?image=32160_DSC01085_122_1047lo.JPG)
Domates (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627) başlığını gördünüz mü? Sorunuzu o başlıkta sorarsanız çok daha kolay cevap alırsınız. Ayrıca Dikkat: Fotoğrafları foruma yükleyin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257) ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlıklarını okumanızda cevap almanızı kolaylaştırır.
http://img248.imagevenue.com/loc342/th_32157_DSC01071_122_342lo.JPG (http://img248.imagevenue.com/img.php?image=32157_DSC01071_122_342lo.JPG)
http://img176.imagevenue.com/loc561/th_32158_DSC01083_122_561lo.JPG (http://img176.imagevenue.com/img.php?image=32158_DSC01083_122_561lo.JPG)
http://img211.imagevenue.com/loc199/th_32159_DSC01084_122_199lo.JPG (http://img211.imagevenue.com/img.php?image=32159_DSC01084_122_199lo.JPG)
http://img173.imagevenue.com/loc1047/th_32160_DSC01085_122_1047lo.JPG (http://img173.imagevenue.com/img.php?image=32160_DSC01085_122_1047lo.JPG)
Daha önce "domateste hastalık ve zararlılar bölümü"nde sormuştum ama herkesin domatesleri çok iyi durumda ve o bölüme kimse uğramıyor olmalı ki cevap alamadım.
Şile'deki bahçede domatesler son derece sağlıklı gelişiyor. Bol miktarda domates veriyor ve bunlar da büyüyor. Ama bu domatesler tam kızaracakken, morarıp çürüyor. Yapraklarda herhangi bir problem görünmüyor. Bu durumla daha önce karşılaşan oldu mu? Sizce sebep ne olabilir?
Teşekkürler.
Harun Parlak
18-08-2008, 23:37
Resim ekleme şansınız olursa daha iyi olur. Mororma hangi bölümde başlıyor yapraklarda poroplem olmadığına eminmisiniz. Bu durum tüm bitkilerinizdemi mevcut.
berduray
18-08-2008, 23:47
[QUOTE=seturk;269562]bende saksıda domates büyüyor.şuan bitki halinde ...
Daha çooook ekmek yemesi lazım derler ya...Sizin fidanın da çoook su içmesi lazım, henüz çok genç.
Daha önce "domateste hastalık ve zararlılar bölümü"nde sormuştum ama herkesin domatesleri çok iyi durumda ve o bölüme kimse uğramıyor olmalı ki cevap alamadım.
Şile'deki bahçede domatesler son derece sağlıklı gelişiyor. Bol miktarda domates veriyor ve bunlar da büyüyor. Ama bu domatesler tam kızaracakken, morarıp çürüyor. Yapraklarda herhangi bir problem görünmüyor. Bu durumla daha önce karşılaşan oldu mu? Sizce sebep ne olabilir?
Teşekkürler.
Resim ekleme şansınız olursa daha iyi olur. Mororma hangi bölümde başlıyor yapraklarda poroplem olmadığına eminmisiniz. Bu durum tüm bitkilerinizdemi mevcut.
Doğrusu bu durum benim değil ablamın bitkilerinde ortaya çıktı. O'na agaclar.net'i çok fazla överek anlattığımdan, panik içinde beni aradı ve durumu anlatıp forumdaşlarımdan yardım istememi istedi. Bulunduğu yerden İnternet erişimi olmadığından, ancak kendim gittiğimde fotoğraf çekip ekleyebilirim. Ama o zaman da çok geç olacak. Ama bana aktardığı, domateslerin sanki buzdolabında çok fazla beklemişler gibi çürüyüp bozulduğu.
Selahattin Yılmaz
19-08-2008, 02:10
Sevgili polatuz, bu durum tam emin olmamakla birlikte bi,tkinin aşırı sıcaklara verdiği bir tepki olabilir zira benşim pembe domateslerimde de resmen güneşten pişme var, haşlanmışlar sıcaktan.
izzeterisen
19-08-2008, 11:08
Teşekkürler.
Çürüyen domatesler toprağa değiyor mu?. Bir sorar mısınız?
güncel soru
Çürüyen domatesler toprağa değiyor mu?. Bir sorar mısınız?
Bitkilerin üzerindeki tüm domatesler aynı anda bozulmaya başlamış.
Selahattin Yılmaz
19-08-2008, 14:24
güncel soru
Saksınız çok küçük 1 veya 2 tane meyve almanız mümkün ama bir ya belki daha fazla beklemeniz gerekir ve eğer bu sıcaklrda öyle saksısyı aşırı ısınmasına yol açacak şekidle açıkta bırakırsanız çiçek açsa bile çiçeklerini dökecektir.
selahattin bey.
saksıyı nereye koymalıyım.balkon mu evin içinemi malum hava çok sıcak
Teşekkürler.
Civardaki bir çiftçi sabah çiğ yağdığı için bu hastalığın olduğunu söylemiş. Bu durumla karşılaşmamak için domatesler fide halindeyken bir ilaç uygulamak gerekiyormuş.
Selahattin Yılmaz
19-08-2008, 21:24
selahattin bey.
Mümkünse saksıyı kucak genişliğinde ağız genişliği olan beyaz renkli bir saksıya alın ve balkon zeminine yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Direkt güneş ışığı görmeli...
Merhabalar birşey sormak istiyorum.
Ben domatesi gazete üstünde bekletip çürütüp çekirdeklerini tohum yapıyorum baharda dikip yetiştiriyorum (yarısını saksıda, yarısını bahçede)
Yaşlı bir bey var tanıdıgımız, yıllardır bağ bahçeyle uğraşır. Geçenlerde domateslerimi görünce çok begendi fakat fidelerin 1 karış falan oldugunda asıl yerlerine dikeceğin zaman yan dik yani 45 derecelik bir açıyla dursun fidelerin dedi. Asıl en güzel verim o şekilde alınıyormuş.
Pek mantığıma yatmadı ama sizlerede bir danışayım istedim.http://http://bp3.blogger.com/_T3Qe0sVjLIg/SIBpW3eSC5I/AAAAAAAAAr8/pHPA9zilMBU/s1600-h/Resim+069.jpg
selahattin bey.
Kesinlikle Selahattin beyin söylediğine katılıyorum. Balkon zeminine kenar biyere koymalısınız. Cam önünde uzun süre kalan bitkiler güneş ışığının cama vurup tekrar bitkiye yansımasıyla yapraklar yanıyor. Doğru orantıda saksıda ısınınca bitki gelişimi olumsuz etkileniyor.
Balkon zemininde, açık havada ama günün yarısında direk güneş ışığı alabilen yerler bence en ideali.
benim de cherry domateslerim sanırım buyuzden kurudu..çünkü balkon küpeştesinin üzerinde koyu yeşil saksıda 3 adet domatesim vardı...önce yaprakları kurumaya başladı ve bianda hepsi gitti :( ,ama üzerindeki domateslerin bir kısmı hala duruyordu,sonra tabe onlarda fazla dayanamadılar..şimdi tohumunu kurutup seneye ekimini yapmayı planlıyorum,umarım başarırım..:)
Evet artık yaz bitti sıcaklıklar yavaş yavaş düşüyor. Benim de balkon bahçemin bu sezonluk sonu geldi gibi. Bu sene yaptığım en güzel ve heyecan verici şeydi diyebilirim. İlk kez birşeylerin büyüdüğüne tanık oldum onlar için heyecanlandım, üzüldüm.Sabah kalkar kalkmaz ilk yanlarına koşup durumlarına baktım. Ve artık bana birer ikişer veda ediyorlar. Bugün salatalık ve biberlerimden kuruyanlarını söktüm yerlerine maydanoz ve roka diktim(üstünü de streç filmle kapattım bakalım tutacak mı? Daha önce çok denedim ama maydanoz bir türlü yetiştiremedim. Tohumları değiştirdim, tekrar deniyorum. Domateslerime gelince ...
Bu sene bana en cömert davranan ve hiç nazlanmadan, hiç sızlanmadan az da olsa elinden gelen herşeyi yapıp domates vermeye çalışanlar onlar oldu. İlk denememdi ve birçok yanlışım oldu onlara karşı. Ama şu anda hala dimdik ayaktalar ve erik büyüklüğünde bile olsa hala domates vermeye çabalıyorlar. Biliyorum onların da benden ayrılmaları yaklaştı ve inanın bu benim için hepsinden çok daha zor olacak. Ama onlar bana çok şey öğrettiler.
1. Bir domatesi asla ve asla dört fide ile uzun bir çiçek saksısına dikme!Onlara büyük eziyet edersin.
2. Eğer organik gübre koyarsan etrafına minik sinekler üşüşebilir,hastalık diye sakın panik yapıp zehirli ilaçlarla zavallıları mahvetme!
3. Mutlaka onları sevdiğini bilmelerini sağla(ben konuşmuyordum çünkü komşu balkonlar çok yakın delirdiğimi sanabilirler ama her zaman üstlerine titredim)
4. Birşeyler ters gittiğinde asla Ağaçlar.net'e danışmadan hareket etme,özellikle de Selahattin Bey' e.(Ona sonsuz teşekkür borçluyum.Yıllar sonra dalından taze salatalık,biber,domates,çilek yiyebildiysem,bu onun ve onun doğru yönlendirmeleri sayesindedir)
5.Eğer birşeyde başarılı olamadıysan asla pes etme yeniden yeniden dene.
Bu sene kahvaltılarıma taze domates kokusu eşlik etti ya arkadaşlar, ben artık iflah olmam :)
Selahattin Yılmaz
04-09-2008, 08:26
Merhabalar birşey sormak istiyorum.
Ben domatesi gazete üstünde bekletip çürütüp çekirdeklerini tohum yapıyorum baharda dikip yetiştiriyorum (yarısını saksıda, yarısını bahçede)
Yaşlı bir bey var tanıdıgımız, yıllardır bağ bahçeyle uğraşır. Geçenlerde domateslerimi görünce çok begendi fakat fidelerin 1 karış falan oldugunda asıl yerlerine dikeceğin zaman yan dik yani 45 derecelik bir açıyla dursun fidelerin dedi. Asıl en güzel verim o şekilde alınıyormuş.
Pek mantığıma yatmadı ama sizlerede bir danışayım istedim.
Domatesleri büyük parçalar halinde doğrayın ve sonrasınd abir kavanoza koyun bir gün beklesin bu şekilde salça olacak kıvama gelir eğer koyduğunuzda elle ezerde bekletirseniz ertesi gün suyu ayrılıyor ve posa üste çıkıyor (1 günden fazla bekletmeyin fazla beklerse çimlenme başlayabilir.) sonra bu posayı kevgirde eziyorsunuz ve domates suyu ayrılıyor çekirdek ve kabuklar kalıyor. Bu son osayı kavanoza koyuyorsunuz su ilave ediyorsunuz iyie karıştırın posa yukarı temiz tohumlar dibe çökecektir. devamlı üst kısmı süzerek veya dökerek ayırın bir kaç su ilavesinden sonra tertemiz tohumları elde edebilirsiniz. Tohumlarıda süzdükten sonra hemen kurumaya alın daha fazla suda beklemesinler çimlenebilir. Kurudktan sonra muhafaza edeceğiniz bir ortamda saklayınız.
Fidelerin yan yatmasına gelince böyle bir bilgiye sahip değilim ancak şunu söyleyebilirim ki fideyi siz eğri bile dikseniz fide kendisini dikleştirecektir. Fidede verim şu şekilde fazla olabilir gözvdeyi olabildiğince toprakla doldurur köklü bitki yüzeyini artıtırsınız besleyeceği kök fazla olunca bitkide verimi yüksek olacaktır. Bunun dışında her bitkinin bir verim potansiyeli vardır ve zaten optimum şartları sağladığınızda o verimi alırsınız.
ezgili dünyam
04-09-2008, 12:26
Bu sene beğendiğim domateslerin tohumlarını saklamak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerek. Dalında iyice olgunlaşıp hatta çürümeye başlayıncaya kadar beklemelimiyim. Ne derece olgunlaşmış olmalı.
Harun Parlak
04-09-2008, 12:41
Yediğiniz domateslerin çekirdeksiz de yiyebilirim diyorsanız çekirdeğini ayırın tohum yapın geri kalanıda ye çekirdekleri nezamaki nemli ortama atarsanız çimlenecekdir.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=272859&highlight=pembe+domates#post272859
Selahattin Yılmaz
04-09-2008, 12:50
Normalde hasat edilmiş domateslerin içindeki tohumlar olgunlaşmıştır eğer birazda iyice kızarmış veya yumuşamış domatesleri seçerseniz/kendiniz kızartırsanız ve bu domateslerden yukarıda bahsettiğim şekilde tohum alırsanız sorun olmayacaktır.
Bu sene, balkonda saksıya diktiğim oturak tipi domates fidesi yapraklandı büyüdü, bi tomar çiçeklendi ama sonrasında hep çiçekleri kurudu. İçlerinde toplu iğne başı şeklinde domates olacağını beklerken malesef bir süre sonra canlılıklarını yitirip kurudular. Hala da üzerinde bir tomar çiçek tomurcuğu var. Havalar da yavaştan soğumaya başladı. Bundan sonra domates verebileceğini sanmıyorum ama nerde hata yapmış olabilirim. Tekrar yapmamak için bilgilendirirseniz memnun olurum.
Selahattin Yılmaz
04-09-2008, 13:46
Saksınızı serin tutmanız gerekiyor. Bu yıl saksıların aşırı ısınması nedeniyle kökler aşırı sıcaktan etkilendiler ve stresten çiçek döktüler. Bundan sonra aşırı sıcakların saksıların ısınmasına izin vermeyiniz.
Saksınızı serin tutmanız gerekiyor. Bu yıl saksıların aşırı ısınması nedeniyle kökler aşırı sıcaktan etkilendiler ve stresten çiçek döktüler. Bundan sonra aşırı sıcakların saksıların ısınmasına izin vermeyiniz.
Çok teşekkürler, Askı saksıda balkon korkuluğundaydı. Keşke balkon zeminine yerleştirip saksıya direk güneş ışığını önleyebilseymişim. Tekrar teşekkürler :)
ezgili dünyam
05-09-2008, 21:39
Çok teşekkürler, umarım iyi tohumlar elde ederim.
Benim domatesler artık vedalaşmaya hazırlanıyorlar.
http://img114.imageshack.us/my.php?image=tmp6655tk6.jpg
merhaba
amatör balkon bahçeciliğimde geçirdiğim ikinci sezonumda 26 saksıdan iki adet domates ile bahçeyi birdahaki yaza kadar nadasa bıraktım, hatalarım ekimi geç yapmak, sıcak geçen bu yazda köklere güneşin gelmesi, sık ekim ,topragın suyu tutmaması (sert toprak suyu dışarı attı ve kökler dışarı çıktı) çiçek çok verdi ama çabuk kurudu inşallah seneye dersler çıkarıp daha başarılı olucam . kasayla satacağım!!
ne olursa olsun hayatımda yediğimen güzel domatesti
Kökler genelde sulama hatasından dışa çıkıyor. Suyu bitkinin tam dibine verdiğinizde oradaki toprak akıp gidiyor ve kökler dışarıya çıkıyor. Bu durumda kök bilgesine toprak doldurmanız gerekiyor. Ama en güzel çözüm, karıklar açarak suyu o karıklara vermekten geçiyor. İlk başta fideleri ekerken sırasının düzgün olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çok büyüyeceğini hatırlayarak sık dikmemek gerekiyor. Fideler belli bir büyüklüğe gelince bitkilerin arasına düzgün karıklar açılmalı ve su oradan verilmeli. Deneye yanıla en doğrunun bu olduğunu gördüm. :)
Bunlarda benim kuzularım :)
Bunlarda köydeki bahçemizden bu sabah gelenler.
Bu sene domatesler için yeterince organize olamamışım. İlk başlarda çok iyiydi, Sevgili Limon'un dediği gibi domatesleri sıralı diktim, daha sonraki çapalarda arasına karık açtım, çubukları karşılıklı iki domates biraraya gelecek şekilde bağladım ve en sonra bütün sıradaki çubukları üstten tek bir yatay çubukla sabitledim.
Bol ürün aldım, çok az sulama yaptım, hiç hastalıkla karşılaşmadım. Buraya kadar herşey iyiydi ama... Domateslerin dalları tahminimden çok uzun oldu, çubuklar yetmedi, uzayanları üstteki yatay çubuğa sardım, domatesler irileşince çubuklar tartmadı, hepsi birbirine dolandı. Hele minik domatesler felaketti, uzun çubuk kullandım ama boyları 2 m kadar uzayınca fazlalarını bahçenin kenarına yaptığım tel kafesin üzerine uzattım, kafes yükü taşıyamadı bazı yerleri çöktü ve onlar da birbirine dolaştı. Bu karmaşa içinde biberler güneş görmedi, ürün alamadım. Domateslerin bir kısmını ortancaların, bir kısmını da minik elma ağacının dallarından toplamak zorunda kaldım.
Neyse, son bir iki haftadır domatesleri topladıkça ürün olmayan dalları kesiyorum. Hele bugün öyle bir traşladım ki bahçenin şekli ortaya çıktı. Hala üzerlerinde bol yeşil ve kırmızı domates var. Biberlerin de üst dallarından artık ürün alabiliyorum.
Sonuç olarak seneye, alanımı büyütmem, dikeceğim domateslerin boyunu önceden öğrenmem, buna göre sağlam ve uzun çubuklar almam gerekecek.
Bu sabahki hasılat:46878
İki üç hafta önce bahçeden aldığım domateslerden, iyi kızarmamışları güneşe koymuştum. Bugün kızaranlardan birini kesince içindeki tohumların çimlendiğini gördüm.
Normal mi? Neden olabilir? Hazır fide aldığım için tohumların ne tür olduğunu bilemiyorum.
49499
Orkun Kırcı
02-11-2008, 21:18
Bir öğrencim ailesinin yetiştirdiği domateslerin tepelerinden kesip getirmişti. Daha önce hiç böyle bir dikim duymadığım için açıkçası tutacağına ihtimal vermiyordum. Şimdi hepsi de acayip sağlıklı ve çok çiçeklendi bende buruştukça suluyorum. Sınıfta oldukları için haftasonları biraz fazla soluyorlar ama pazartesi olunca hemen diriliyorlar. Umarım çiçekler domatese dönüşür bende ilk sebzelerimi yetiştirmiş olurum. Bir de yanlarına birkaç siyah fasulye ekmiştim inşallah bir zarar olmaz birbirlerine.
51643
evimin balkonunda saksıda domates yetiştirmeye çalıştım iyi verim alamadım. Bu konuda fikri olan arkadaşlar yazarlarsa memnun olurum..
Sayın kandaz merhaba, ev ve balkonda domates yetiştirmek zordur. Yetiştiricilik için bazı kriterleri yerine getirmek lazımdır. Bunlardan birini veya bir kaçını tam olarak yerine getirmezseniz, tam manasıyla başarılı olamazsınız. Bitkinizin ihtiyacı olan güneş ışığını alamamış olabilir, yeterince besleyememiş olabilirsiniz, az sulamış veya fazla sulamış olabilirsiniz, bitkiniz hastalanmış olabir vs. vs.
Ben sizin yerinizde olsam; Balkon bahçeciliği ve topraksız tarım başlıklarını iyice okurdum, orada üyelerin yetiştiricilik tecrübelerinden faydalanırdım, okuyup, ama aklıma takılan soruları uygun sayfalarda sorardım.:p;)
Özellikle red robin domatesinide tavsiye ederim, bende yeni yetiştiriyorum, ama ev ortamı için ideal bir çeşit.
TuruncuHis
28-04-2009, 16:22
Selahattin bey,
Tüm değerli bilgilerinizi takip ederek, çok şey öğrendim. Ama hala sorum var.
9 nisanda oturak çeşidi olduğunu sandığım bir domates fidesi hediye edildi bana. Boyu kısacık ama üzerinde bolca çiçeği vardı. İlk önce toprak üstü aksam ile kök oranına göre 20 cm derinlikte bir saksıya aldım. Direkt büyük saksıya alsam köke gidecek, meyveyi unutacak diye bir mantık uydurmuşum.
Şimdi büyük bir saksı satın aldım domatesim için ama çiçekler fındıktan küçük meyveye dönmüş. Meyve vermeye durmuşken saksı değiştirmeli miyim?
Tüm bilgileri taradım ama bu aşamadaki yer değişikliği için bir cevap bulamadım kendime.
Selahattin Yılmaz
01-05-2009, 20:37
Domates için saksı değiştirmek sorun olmayacaktır hatta faydasını bile görürsünüz, eğer bahçe toprağı+koyun gübresi ile karışık geniş bir saksıya dikerseniz çok güzel lezzetli ve bol meyveleri olacaktır. Sonuçta yaptığınız şey bir anlamda boğaz doldurmak gibi bir şey. Sadece şöyle yapın saskı değişimini günün serin saatlerinde yapın çünki saksıdaki kökler saksının dış kenarlarına sarılır ve gözle görünür eğer siz sıcak saatlerde saksıdan çıkartıp dikerseniz diğer eklediğiniz ortamdaki sıcak ve kuru olması muhtemel toprak kökleri ya kuruluğndan dolayı ya da sıcak olabileceğinden dolayı haşlar ve bitkinin yeni kök oluşturmasınqa neden olur bu süreci yaşatmamak için serin saatlerde ve haiffi nemli ortama dikim yapın yeterli.
Ayrıca İzmir'desiniz bu nedenle yeni dikim yaptığınız saksının aşırı ısınmaması için çevresel olarak strofor köpükle sarın, beyaza boyayın, beyaz sakısı kullanın veya jelatin sarın ki aşırı ısnmasın zira 40ºC nin üzerindeki sıcaklıklarda bitkide çiçek dökülmeleri görülmeye başlar veya döl tutmama sorunları görülür. Geçen yıl bu sorunları çok yaşadık. Yarı gölge bir yerde yetiştirmek en iyisidir ancak saksının aşırı ısınmasından bir şekilde bitkinizi korumalısınız.
günebakan
02-05-2009, 19:58
Bunlar benim tohumdan yetiştirmeye çalıştığım Tumbiling tom ve Yellow cruent fidelerim gelişimi nasıl sizce boyları fazlamı uzadı acaba:)
75943
75944
aydinovunc
04-05-2009, 09:38
İki üç hafta önce bahçeden aldığım domateslerden, iyi kızarmamışları güneşe koymuştum. Bugün kızaranlardan birini kesince içindeki tohumların çimlendiğini gördüm.
Normal mi? Neden olabilir? Hazır fide aldığım için tohumların ne tür olduğunu bilemiyorum.
49499
Bu nasıl olur acaba? Hani bekleyince cücüklenen patatesler gibimi olmuş, hormon mu, yoksa genetiğiyle mi ilgili ben anlam veremedim ve çok merak ettim.
homeopati
04-05-2009, 10:15
Selahattin bey,
Tüm değerli bilgilerinizi takip ederek, çok şey öğrendim. Ama hala sorum var.
9 nisanda oturak çeşidi olduğunu sandığım bir domates fidesi hediye edildi bana. Boyu kısacık ama üzerinde bolca çiçeği vardı. İlk önce toprak üstü aksam ile kök oranına göre 20 cm derinlikte bir saksıya aldım. Direkt büyük saksıya alsam köke gidecek, meyveyi unutacak diye bir mantık uydurmuşum.
Şimdi büyük bir saksı satın aldım domatesim için ama çiçekler fındıktan küçük meyveye dönmüş. Meyve vermeye durmuşken saksı değiştirmeli miyim?
Tüm bilgileri taradım ama bu aşamadaki yer değişikliği için bir cevap bulamadım kendime.
sayın turuncu his .....yıllardır balkonumda çeşitli sebze ıtırlı mutfak bitkileri yetiştiriyorum .....domateslerin üzerinde meyve varken bile saksı değiştirmek mümkün.....bir konuya daha değinmek istiyorum .....şayet köke gitmemesini istiyorsanız sık aralıklarla sulayın ki çiçek açabilsin sık sulama çiçeklenme ve meyve süreci için çok gerekli.... domates köklerini güçlendirmek isterseniz tam tersi uygulamayı yapın seyrek aralıklarla domatesi sulayın ...hatta domatesin yaprakları biraz susuzluktan pörsüsün yaprak üzeri tüylenme artsın (bitki bu durumda yeterli suyu edinebilmek için kılcal kökler geliştirip derine salar köklerini)..gövdesi cılız az gelişen tüm domateslerimde ben bu uygulamayı yaparım vede çok güzel verim alırım .... tüm arkadaşlarla deneyimlerimi paylaşabilirim ....bu konuda soru sormak isteyenler özel mesaj atabilir...
lerdemir
04-05-2009, 13:48
Sn. homeopati,
Balkonunuzda domatesleri tam olarak ne ölçüde saksılarda/ortamlarda yetiştiriyorsunuz?
ugurtelefon
04-05-2009, 15:16
Bende terasımda domates ve değişik sebzeler yetiştiriyorum.
Domates bitkisinden alınacak en yüksek verim,bolca toprağı olabilen saksılardır.
Bol kök,bolca ürün demek.
Tarlada ekili domateslerde fazlaca uygulanan bir yöntem vardır.Bitki belirli bir boya ulaştığında yatırılıp,yere değen bedeni toprağa gömerler.O beden kısmından tekrardan domates kök oluşturur.Ama bu kez çok daha fazla ürün alınır.
Buda demek oluyorki,domates bitkisi bol toprak isteyen bir bitkidir.Fide ne kadar derine dikilirse o kadar çok kök oluşur,bir okadar da ürün verir.
Benim kanımca domates için en az saksı boyutu 30X30 **** 10 Litrelik olursa iyi olur.Daha fazla büyüğüne de hayır diyeceğini sanmıyorum:p
kadiray27
04-05-2009, 16:36
Benim Red current ve Tumbling tom red lerde sorun var alt yaprakları sararmaya başladı. 1 tane ped bardağa 2 tane dikmiştim. Acaba ped pardakda yeri darmı geliyor diye 1 er bardağa çektim. Ama araştırmaları göre demir eksikliğinden kaynaknıyormuş. Bizim evin ordaki inşaat biraz demir alıp dibine koysam nasıl olur acaba :D
ayazkentli
11-05-2009, 18:26
Bu benim çeri domates fidesi. 18 gün önce manavdan aldığım domatesin çekirdeklerinden ürettim. 1-2 gün sonra asıl yerine dikeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77783&stc=1&d=1242058914
ayazkentli
11-05-2009, 18:31
Bu ise sırık domates fidelerimden ilk önce çıkanı. 1 ayda bu kadar büyüdü. Ben büyük tenekelere diktim. Yazın sıcaktan korumak için tenekenin etrafını, köpüklerle çevirip ısı yalıtımı yapıyorum, oldukça faydası var.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77784&stc=1&d=1242059244
Merhabalar,
Ben foruma yeni üye oldum eskiden beri meraklı olduğum fakat zaman bulupda yapamadıgım saksıda sebze yetiştiriciliğine kısa bir süre önce başlamış bulunuyorum, sorum şu ki forumu incelediğimde domates,biber ve salatalık fidelerinin nasıl göründüğünü öğrenmiş bulunuyorum fakat benim domates ve biber fidelerim sanki başka bişeymiş gibi geldi bana çünkü bunları forumdaki domates ve biberlere benzetemedim tanıyan arkadaslar warsa yardımcı olabılırlermı,
Fikrileriniz ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
Da fotoları ekleyemdim:)
:)
MeyveliTepe
11-05-2009, 20:37
Bunların domates ve biber olmadıkları kesin. İkinci resimde soldaki kaptakiler salatalığa benziyor. Bazıları da patlıcana. Haydi hayırlısı.
yapma ya, ya ben bunları salatalık,domates ve acı biber olarak aldıydım adamdan, bu kadarıda pes dogrusu fakat tohumları ekerkern dikkat ettim domates cekirdeğine benziyordu. yuh ya bu işe başladık ama nasıl ne oldugunu bilmedigim sebzelerle...
salatalıklar dogru sol baştakiler, ortadakileri domates en sagdakılerıde biber dige dikmiştim :)
Ne yazık ki fotoğraftakilerin hiçbiri domates bitkisine ait değil. Bu saatten sonra fidesini alıp yetiştirmenizi tavsiye ederim.
MeyveliTepe
11-05-2009, 21:29
Bence devam edin. Çok sağlıklı görünüyorlar.
ok devam edeceğim de,
ama ne olduklarıda benım ıcın onemlı dedıgım gıbı en bastakı salatalık diğer fotolarla karsılastırdıgıma gore , ortadakı ve en soldakıler muamma, ya adam nasıl bu kadar hatalı verır bende anlamadım :) walla cok buyuk supriz olacak bu gıdısle ...
ugurtelefon
12-05-2009, 08:37
Orada patlıcanda yok sanki.Bende 2 çeşit patlıcan var.Her ikisinde de yapraklar kadifemsi yapıda.
Bence domates yetiştirmek istiyorsan yaz sıcakları girmeden fideleri toprağa almalısın,yani tohumla uğraşma,pazarda bulabildiğin en büyük fideleri al.
ugurtelefon
12-05-2009, 08:41
Bu benim çeri domates fidesi. 18 gün önce manavdan aldığım domatesin çekirdeklerinden ürettim.1-2 gün sonra asıl yerine dikeceğim.
Pazarda satılan çeri domatesler genelde hibrit domatestir.Büyük ihtimalle sizin aldılarınızda öyle.Dolayısiyle hibrit sebzelerin tohumlarında çıkan fideler ya verimsiz olur,**** ürün vermez.
Hibrit olmamış olmasını temenni ediyorum:(
ayazkentli
12-05-2009, 11:30
Uğur kardeş, umarım dediğin gibi değildir. 2-3 ay sonra belli olacak, çıkarsa resimleri paylaşırım. Eğer ürün vermezse, tüm arkadaşlara tecrübe olmuş olur. Bu arada 12 gün önce bir arkadaşım pembe domates tohumu vermişti, 5 tanesini ektim hala çıkmadılar. Oysa domates fideleri 1 haftada çıkıyordu. Arkadaşımınkiler çıkmış. Derine de ekmedim ama olmadılar. Bu sabah yine 3 adet tohum ektim, onlarda çıkmazsa diğer tohumları önümüzdeki yıl kullanacağım.
merhabalar;
Bende dün domates fidelerimi diktim,beraberinde biber,çilek,nane ve maydanoz var,balkonum iyi güneş alıyor ama çok rüzgarlı umarım bi sakıncası olmaz...
maviyeşil
13-05-2009, 07:56
Benim yaşadığım yer de acayip rüzgarlı. Fideler biraz dağılsalarda sonra topluyorlar kendilerini. Fidelerinizi kırılmamaları için gövdelerini de toprakla kapatın.(Boğaz doldurma) Özellikle domateslerinizi. Kolay gelsin.
Sevgili Maviyeşil;
dediğiniz şekilde boğaz doldurma işlemini yaptım,şu an sağlıklı gidiyorlar,domateslerim çiçek açmak üzere,fazla sulamıyorum,çiçeklenince suyu arttıracam
Selahattin Bey merhaba,
Pembe domates fidelerim var. çiçek açtılar ama daha sonra çiçekler dökülmeye başladı. Bu konuda sizden yardım istiyorum. Resimlerini ekledim. Bulundukları yer ile ilgili de bilgi vermek isterim. Antalyada yaşıyorum. Domateslerim terasta sabah 10 ile 16 arası güneş görüyor. Bulundukları kovalar 19 lt lik büyük plastik kovalar. Gün aşırı yarım litre su veriyorum. Ayrıca bir süredir dalların üzerinde ve çiçeklerin kenarında siyah sinek gibi kanatlı küçük canlılar var. Bir fidede yaklaşık 15 tane buldum. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum saygılarımla. Umarım resimleri ekleyebildim. Cüneyt
ServetAydoğan
05-06-2009, 09:56
Sayın lovejoy;
Selahattin Bey'e sormuşsunuz ama bir tecrübemi aktarmak istiyorum. Eğer saksılarınız direkt olarak güneş alıyorsa veya terasta zemine temas ediyorsa toprağın ve dolayısıyla köklerin aşırı ısınması sonucu çiçek dökülmesi oluyor.
Kolay gelsin.
Servet bey çok sevinirim yorumlarınıza teşekkür ederim. yarın sabahtan hemen kovaların zeminle temasını keserek onları tahta paletlerin üstüne alacağım. Sineklerim konusundada yardımcı olabilecekseniz çok sevinirim. iyi akşamlar
ServetAydoğan
08-06-2009, 13:25
Sayın lovejoy;
Bu sene benim balkondaki domateslerde de siyah küçük sinekler var ama şu ana kadar olumsuz bir etkisini görmedim. İlla sinekler olmasın diyorsanız ev yapımı ilaçlar başlığında tarifini bulabileceğiniz arap sabunu, sıvı yağ ve sarımsak ile yapılan karışımı kullanmak işinize yarayacaktır diye düşünüyorum.
Saksıları palet üzerine almak iyi fikir, aynı zamanda saksı yüzeylerinin de direkt güneş görmesini engellemeniz gerekebilir. Bitki ve toprak güneş görecek ama saksı görmeyecek şekilde bir düzenleme yapılabilir. Ben geçen sene saksıların önüne tahta sandıklar koyarak bunu sağlamıştım, bu sene ise balkondaki konumlarını buna göre düzenledim.
Kolay gelsin.
ersinsen
08-06-2009, 13:46
Sn. Selahattin bey anladığım kadarıyla domates yetiştirme konusunda oldukça bilgilisiniz ve benim bu konuda fazla deneyimim yok ama balkonumda 8 tane domates fidesi var burada sormak istediğim soru ise şu : domateslerim çiçek açtılar fakat çiçekler oldukça küçük bu durumun sebebi nedir acaba? Birde uzun süre açmış halde duran çiçeklerim uzun süredirde kapalı bekliyorlar ve domates namına bişey görünmüyor bu konudada fikirlerinizi alırsam sevinirim..Birde domates fidelerimden birinin boyu oldukça kısa kaldı gayet güçlü görünmesine rağmen ne dal atıyor nede uzama gibi bi gelişim göstermiyor koyu yeşil ve sert yapraklara sahip olan bu fidede koltuklar çıkaıyor başka hareketlilik yok ama bugun farkettiğim kadarıyla gövdenin oldukça dip kısmından bir dal atmış o kadar dipten ki toprak altından çıktı yan dal bu durumun sebebi ne olabilir acaba..şimdiden ilginize teşekkür ederim
ersinsen
08-06-2009, 13:54
bide eklemek istediğim şey şu ben domateslerimi hergün suluyorum öyle özel bi yöntemimde yok şişeye doldur suyu dök dibine mantığıyla..çiçek de açtılar acaba yanlış yapıyor olabilirmiyim?..ve birkez şeker gübresi kullandım bunuda değerlendirmenizde yardımcı olabilir die eklemek istedim
rapido34
16-07-2009, 14:48
sayın ersin bende her gün suluyordum pembe domateslerimi(3 kök var 1 de babama verdim) benimkiler çiçeklerini döktüler babam ise 3 4 günde bir suluyormuş 5 6 domates olmuş birisi yumruğu kadar olmuş neredeyse ve bir sürüde çiçek varmış. benim tahminim sulamayı az tutmak ve eğer saksıdaysa saksınn güneş alması sağlanmalı ama yerden 30 40 cm yukarıda tutarak ısınmadan dolayı köklerinde yanması engellenmeli yüksekliği sağlamak içinse ben meyve kasası kullanıyorum
Birol Ketenci
16-07-2009, 22:54
ok devam edeceğim de,
ama ne olduklarıda benım ıcın onemlı dedıgım gıbı en bastakı salatalık diğer fotolarla karsılastırdıgıma gore , ortadakı ve en soldakıler muamma, ya adam nasıl bu kadar hatalı verır bende anlamadım :) walla cok buyuk supriz olacak bu gıdısle ...
Dikkatli bakınca domates ve biber olması gerek dediğiniz saksılarda yeni çimlenen tohumlar mevcut. Ne olduğunu bilemediğim bitkilerin olduğu saksıda sanki domates ve diğer marula benzeyen bitkilerin olduğu saksıda da biberler çimleniyor gibi. Siz yazalı 6 gün kadar olmuş, herhalde şimdiye kadar ne olduklarını belli etmişlerdir.
ciceksever70
18-07-2009, 20:38
Konuyu bastan sona okudum ancak tepe budamasi ile ilgili aradigim bilgiyi bulamadim. Benim sirik domateslerim nerdeyse 2 metreye ulasti üzerlerinde oldukca da fazla domates var ancak cok uzadiklarini düsünüyorum ve artik baglamakta da güclük cekiyorum. Simdi üstten budama yapmak icin gec mi kaldim?
izzeterisen
18-07-2009, 20:57
Tepe budamasını üretime son vermek istediğiniz tarihten 2 ay kadar öncesinde yapmalısınız. (seralarda böyledir) Bu tabii mevsime göre değişir. Yazın bu 1,5 ay olabilir. Bu işlemi yaptıktan sonra koltukları sürekli koparmalısınız ki salkımlardaki meyveler gelişsin.
ciceksever70
18-07-2009, 21:17
Bizim buranin iklimine göre Eylül basindan sonra sebze bahcesinden hasat yapabilecegimi sanmiyorum. Buna göre tepe budamasini simdi yapmali miyim? Tesekkürler.
deryadeniz
19-07-2009, 00:38
hepinize çok teşekkür ediyorum gerçekten çok faydalı bilgiler aldım sizlerden.bende saksıda sebze yetiştirmeye bayılıyorum salata için aldığım domateslerin çekirdeklerini diktim çıktılar neredeyse 2 karış olacak boyu ama çiçek vermiyorlar çok üzülüyorum fotolarınıda ekleyeceğim sulamamıda sizlerin dediği gibi yapacağım inşallah olur.ayrıca yapmam gereken birşey varmı yardımcı olursanız çook sevinirim.
Hala çiçek açmayan domateslerimin fotoları. Fotolarda bazı domates yapraklarının üzerinde toz var, sizi yanıltmasın, marangoz çalışmıştı, örtüyü bahçeye sirkelerken yapraklara da geldi. Birde, domatesin çok su istemediğini, hatta ilk çiçeklerini verene dek sulamamak gerektiğini biliyorum. Buradaki köylülerden ve çoğu siteden okuduklarım kadarıyla. Ama geçenlerde bi kaç sitede domates ile ilgili bilgilerde, domatesin suyu sevdiğini, az sulanırsa köklerinin ve gövdesinin geliştiğini, çok sulanırsa da gelişmenin durup çiçek ve meyve verdiğini belirrtmiş. Sizce, domates hangi aralıklarla sulanmalı, ben az suladığımdanmı bir türlü çiçeklenmeyip hep boya ve yapraklara gitti domateslerim.
Selahattin Bey ve domates yetiştiren tüm arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Biber bölümünde bahsettiğim gibi, (bu sene domates yemeye yemin ettim, inatla çalışmalarımı sürdüyorum) 15 gün önce ektiğim domates tohumlarım büyüdü, balkon oldukça sıcak orada büyütmeyi düşünüyorum. Geç kaldım sanırım ama, bburadaki bilgiler ışığında bunlar belki meyve verir.
Bunlarda domateslerimin yeni filizleri, yakından görüntüledim.
Buradaki ilk fotodaki yaprak biraz hastalıklı gibi, ama tek domates yaprağı bu şekilde diğerleri çok sağlıklı.
Selahattin Yılmaz
21-07-2009, 10:26
Sevgili gülce78, domates bitkileriniz oldukça sağlıklı görünüyor sadece biraz zayıf gelişmişler o kadar, o da sanırım ışıklanma ve toprağın çiğliği ile alakalı. Yapraklarınızda yazcıcı böcekler var gibi görünüyor aşırı zarar vermediği sürece sorun teşkil etmez. Çiçek konusunda ise daha çok budama hatasını hatırlatan koltuk budaması yaparken çiçeklerinde koparılması gibi bir sorun algıladım ancak daha önce dediğim gibi hibrit bozması tohumlardan fide üretilmişte olabilir yine de kesin sonuç için bitkiyi bırakabildiğiniz kadar susuz bırakın sadece yaprakları solduğunda hafif susuzluk ihtiyacını giderecek kadar su verin ve bu şekilde çiçeklenme mekanizmasını tetikleyin derim ayrıca bitkide çiçek görene kadar budama yapmayın. 10 gün sonra tekrar resim yollayın birde o zaman görelim. Yine bitkilerinizde yanlış koltuk budaması hatalarıda görüyorum.
Çiçeği koparılmış düşüncesi veren bir resim var onuda görün:
94120
Selahattin Bey,
Bitkide kopardığım kısımlar oldukça büyümüş yapraklardı, artık yan dalları taşıyamayacak hale gelmişti ana dal. Ben da aşırı derecede büyümüş yaprakları 2 gün önce kopardım. Gördüğünüz kesik ona ait. 20 günden fazladırda koltuk almıyorum. Önerileriniz doğrultusunda hareket edip, 10 gün sonra yeni fotoları ekleyeceğim, çok teşekkür ederim.
Bu arada bir sorum daha vardı, sulama konusunda, tohumdan itibaren domates hep azmı sulanmalı.
Birol Ketenci
25-07-2009, 20:46
Bizim buranin iklimine göre Eylül basindan sonra sebze bahcesinden hasat yapabilecegimi sanmiyorum. Buna göre tepe budamasini simdi yapmali miyim? Tesekkürler.
Tepe alma sezon bitiminden 6-7 hafta önce yapılıyor bildiğim kadarıyla. İklim dediğiniz gibi eylül başından sonra domateslerin gelişmesine engel olacaksa şu sıralar sizin için tam tepe alma zamanı.
bunyaminorhan
30-07-2009, 09:37
benim bahçede yetiştirdiğim domates köklerinde eflatun renkli çiçek açan beyaz bir bitki yetişiyor oda domatesleri kurutuyor. Bana önerebileceğiniz ilaç veya çözüm varmı.
arkadaşlar merhaba.mayıs ayının sonunda ektiğim sırık domatesler büyüdü ve çiçek açtı.ama açan çiçekler bir süre sonra sararıp dökülüyor.resimde işaretlediğim yerlerde sararma oluyor.acaba bir hastalık mı yoksa bu durum normal mi?:confused:ilgilenirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
******* susuzluk sorunu yaşamış bu bitki
gübre eksiliğide olabilir
zehra uslu
04-01-2010, 23:07
möğerhaba beni oğlum yeni kayıt etti.ve bilgi sayarı yeni öğrendim .bende sizlerden birşeyler öğmek istiyorum ve kendi yaptıklarımıda buraya yazacağım .küçük peynir kabın içine biber tohumu ektim kapağını kapattım kalirüferin üzerine koydum sıcktan ongün içinde filizlendi daha taç yaprakları yeni oluşuyor
merhabalar, daha önce akdeniz ikliminde bahcede domates yetiştirmiştim. su an ankarada yasıyorum. birkaç gun öncesinde büyük bir süpermarkette saksı içerisinde domatesler gördüm, bir iki tanesi de çıkmaya başlamıştı. acaba alsam içeride mi bulundurmak iyi olur yoka dısarıda sogukta mı? bu konuda cok kararsızım. nasıl sulamalıyım? teşekkürler
Halil Önen
08-01-2010, 18:02
merhabalar, daha önce akdeniz ikliminde bahcede domates yetiştirmiştim.
su an ankarada yasıyorum. birkaç gun öncesinde büyük bir süpermarkette saksı içerisinde domatesler gördüm, bir iki tanesi de çıkmaya başlamıştı.
acaba alsam içeride mi bulundurmak iyi olur yoka dısarıda sogukta mı? bu konuda cok kararsızım. nasıl sulamalıyım? teşekkürler
Sn. olea, hoşgeldiniz.
Kış aylarında domatesi sera koşullarında yetiştirmelisiniz.
Birçok arkadaş balkonlarında bu koşulları yaratıp yetiştiriyorlar.
Domates su isteyince su veriniz. Bunu görürsünüz. Biraz solar, su ister o zaman vermelisin yoksa kocaman olur ve üstüne üstlük çiçeklerini de döker, meyve vermez.
çok teşekkür ederim. sanırım sera ortamı sağlamam şu an için mümkün değil. başka bir çözüm buluncaya dek domates yetiştirme isteğim kursağımda kalacak. tekrar teşekkürler
Domates için su çok önemli olmalı, benim birkaç saksı örtü altında idi, soldular saksının yüzeyi yaş gibi gözüküyor ama derinde kuruma oluyor. Birkaç tanesini çektim bayağı kuruydu.
Bu solan ve kurumaya yüz tutmuş domateslerden bazılarının köke yakın gövdeleri sağlıklı ve yeni sürgün veriyor. Bunların üst bölümünü kessek kışı atlatıp baharda yeniden işe yarar mı?
salihsns
18-01-2010, 20:45
merhaba,
bende evimde domates tohumlarından ektim yaklaşık 2 hafta oldu,
yeşillendirdiler ama şimdi boyunlarını bükmeye başladılar,
acaba çok sık oldukları içinmi cansızlaşmaya başladılar,
yani yeni yerlerine almalımıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
rapido34
19-02-2010, 11:53
salihsns cevap vermek için geçiktik sanırım ama fidelerinizin durumunu merak ettim. inşallah dışarıya dikmemişsinizdir bu ssoğukta
Douglas Fir
19-02-2010, 18:25
Sayın salihsns,
Sanırım sorun kök çökerten hastalığı. Eğer çok suladıysanız toprakta mantarlanma olmuştur ve bu da domates filizlerin tam toprağa girdi yerde çürüme yapar. Filizler 1-2 saat içinde devrilirler. Ölen filizlerin tam toprağa girdi yeri kontrol edin. Çürüme var mı acaba? Eğer sorun bu ise "captan" içeren bir mantar ilacını sulama suyuna katın (1 litreye 2 gr.).
Merhabalar,
Ben bu sene balkonumda domates yetiştirmek istiyorum. Bunun için tohum aldım ve paket de yazdığı şekilde pet bardaklara ektim.5-6 günde çıkmaya başladılar. Biraz büyüyünce damacanadan kestiğim saksılara geçirmeyi düşünüyorum. Bu saksılara cocopeat koysam olur mu? Ya da torf+cocopeat karışımı uygun mudur domates için? Gitti gidiyor da cocopeat ilanında başta domates,biber vs üretiminde diye bir ifade geçiyor ama güvenemediğim için tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.
Şimdiden teşekkürler
alperen55
01-04-2010, 22:09
Merhabalar,
Ben bu sene balkonumda domates yetiştirmek istiyorum. Bunun için tohum aldım ve paket de yazdığı şekilde pet bardaklara ektim.5-6 günde çıkmaya başladılar. Biraz büyüyünce damacanadan kestiğim saksılara geçirmeyi düşünüyorum. Bu saksılara cocopeat koysam olur mu? Ya da torf+cocopeat karışımı uygun mudur domates için? Gitti gidiyor da cocopeat ilanında başta domates,biber vs üretiminde diye bir ifade geçiyor ama güvenemediğim için tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.
Şimdiden teşekkürler
a1919 öncelikle şimdiden bol mahsüller diliyorum ... ben gecen sene ilk defa sırık domatesi diktim ve mükemmel bir mahsül aldımsayıyorum kendimi sonra hakkında baya bir arastırma da yapmıstım bu sene tekrar yapıp arastırmamı baya bir çok fide için tohum aldım bu tohumlarınpaketi irbittir irbit tohumlar ge dolu tohumlar değillerdir . şimdi sizlerinde bir kaç şeye dikkatinizi cekmeye calışıyorum birincisi bu tohumunpaketi samsunda tohumcularda 120.00 tl dir bilindik paketler gibi 3.50 tl değildir.ikicisi fidelerimizi yetişridiğimizde tane 15 **** 20 cm bulunca yerlerine 15 nisandan sonra olmak sartı ile dikmeye başlarken güvercin gübresi ile ben dikmiştim gene aynı gübre kulanacam cok güzel oluyorlar .bula bilirsenin eşten dostan şimdiden güvercin gübresi bulsunlar bulamayanlar mutlaka hayvan gübresi kullansın sarktır. dikimi şu şekildeyapa bilirsniz 40 cm + 40 cm bir cukur acın her fide için bir tane araları ise 50 santim oolsun actınız cukura iki avucumuz dolusu hayvan gübresinde atalım üzerine 2 cm toprak atıp fidemizi yerleştiriyoruz ve sonra fidemizin kök kısmının kapanacağı toprağıda gübre ile karıstırıp kökünü **** fidenin sapını kırmıcak sekilde bastırarak fideyi dikmiş oluyoruz her fidemiz cukurda dikli bir sekilde kalıyor . bu dikiş şeklimiz tüplerde büyütülen fideler içindir tohumlarınızı kırkbeşlik fide viyollerinde yetiştirin ve toprayla beraber fidelemeye calışın unutmayınki viyollarde büyütülen fideler hep çok ürün verir hemde erken ürün alırsınız şimdiden her keze bol ürünlü yıllar diliyorum...
Merhaba, gecenlerde domatesin içindeki tohumları dikkatimi çekmişti. Tohumları iki gün kurutup nemli elyaf içinde beklettim bir hafta içinde çimlendiler. Şuanda ufak bir saksı içinde 7 adet domates fidesi yaklaşık 4cm boylarındalar. Türlerini bilmiyorum ama boyutları yumurta kadar ve mis gibi domates kokuyorlardı :) Fideleri biraz daha büyüdüklerinde 5 litrelik saksılara ekmeyi düşünüyorum.
Sorum ise, bunlar camın önünde içeride duruyor tüm gün çok ışık alıyor ama direk güneş ışığı denk gelmiyor. Gelişimlerini bu etkiler mi? ve domateslerin kızarması için direk güneş ışığına ihtiyaç var mı? :)
Merhaba, gecenlerde domatesin içindeki tohumları dikkatimi çekmişti. Tohumları iki gün kurutup nemli elyaf içinde beklettim bir hafta içinde çimlendiler. Şuanda ufak bir saksı içinde 7 adet domates fidesi yaklaşık 4cm boylarındalar. Türlerini bilmiyorum ama boyutları yumurta kadar ve mis gibi domates kokuyorlardı :) Fideleri biraz daha büyüdüklerinde 5 litrelik saksılara ekmeyi düşünüyorum.
Sorum ise, bunlar camın önünde içeride duruyor tüm gün çok ışık alıyor ama direk güneş ışığı denk gelmiyor. Gelişimlerini bu etkiler mi? ve domateslerin kızarması için direk güneş ışığına ihtiyaç var mı? :)
Ben de sizin gibi amator bir yetistiriciyim. Az once butun bu basliktaki gonderileri teker teker usenmeden okudum. Sizin sordugunuz soruya da bu bilgiler dahilinde cevap verebilecegimi dusunuyorum.
Caminiz eger cift cam ise ultraviole isinlarin gecisini engellediginden dolayi bitkinizin gelismesinde engel teskil edebilir. Tek cam ise pek sorun yok. Domatesler icin gunes isigi elzemdir. Kizarmasi icin de bitkinin saglikli olup meyve verecek konuma gelmesinde de etkin rol oynar.
Bendeki fideler de sizin dediginiz boydalar hemen hemen. Ben direk olarak buyuk kaplara sasirtmayi dusunmuyorum. Ancak olmaz da demiyorum. Ben bu iki kap arasina ikisinin ortasi buyuklukte bir kap daha alip ilave sasirtma yapmayi planliyorum. Bu hafta sonu butun isim bunu yapmak olacak.
Mesajlardan okudugum kadari ile sulama ve saksinin gunesle etkilesimi de cok onemli rol oynuyor. Sulama cok az yapilmali, bitkinin yapraklari sari renge donusurken az az verilmeliymis. Benim gibi bir kova suyu boca etmeyin :)
Bitkiniz kesinlikle gorebildigi kadar gunes gorsun ancak saksiniz gunesten olabildigince uzak dursun. Bunun icin beyaz saksi ya da aluminyum folyo sarabilirsiniz. Ya da direk onune bir engel koyun ve gunes isinlari saksinizi isitmasin.
Okuduklarimin ozeti budur. Hepbirlikte yetistirip ogrenelim. Siz de gelismelerden bizleri haberdar ediniz. Resim gonderiniz.
Saygilar.
Teşekkürler cevap için, yakın zamanda ekleyeceğim fotograflarını :)
pufidika
29-04-2010, 16:25
Hibrit domateslerden tohum alınarak yetiştirmek mümkün değil bunu sizlerin yazdıklarından öğrendim, ancak bu domateslerin koltuklarından köklendirme yaparsam meyve alabilirmiyim acaba !?
Bunlarda benim balkonumda yetiştirmeye çalıştığım domates fideçiklerim.
msafacetin
04-04-2011, 08:46
benim aldığım fidelerden birinin en alt iki yaprağı yere doğru sarkmaya başladı renkleri biraz sarardı bende kopardım
yeşil sevdalısı
12-04-2011, 17:39
Bunlarda benim güzel fideciklerim, yazamadım bir süredir :(
2. ve 3.Resimdeki büyük çiçeğin türünü söyleyeyim "şekergiller familyasından bir eşeksi" :D
KaraGölge
12-04-2011, 18:33
2. ve 3.Resimdeki büyük çiçeğin türünü söyleyeyim "şekergiller familyasından bir eşeksi" :D
Sayın yeşil sevdalısı, maşallah fideleriniz çok iyi görünüyor.
Çocuğunuzuda Allah sizlere bağışlasın.
yeşil sevdalısı
12-04-2011, 19:18
Sayın yeşil sevdalısı, maşallah fideleriniz çok iyi görünüyor.
Çocuğunuzuda Allah sizlere bağışlasın.
Teşekkür ederim, cümlemizinkini :)
Fideleriniz çok güzel gözüküyor maşallahı var.Şekergillerden familyasından bir eşşekside bende var:p,Allah bağışlasın.
Ama dikkat ettiğim fidelerin şaşırtma zamanları gelmişte geçmiş gibi gözüküyor,onları pet bardaklara tek tek aktarırsanız çok daha iyi gelişirler.
merhaba,
az önce pazardan salatalık ve domates fideleri aldım.
hemen saksıya(daha doğrusu 10 litrelik petlerden yapacağım saksıya) dikmeli miyim?
seyyah53
15-04-2011, 13:54
merhaba,
az önce pazardan salatalık ve domates fideleri aldım.
hemen saksıya(daha doğrusu 10 litrelik petlerden yapacağım saksıya) dikmeli miyim?
Bildiğim kadari ile ankara hala soğuk...eğer 10 lt lik saksılarınıza dikip te balkona koyarsanız zarar göreceklerdir ...
yok ben evin içine ışık ve güneş gören bir yere koyacağım derseniz hemen dikin..
.olmadı havalar biraz daha ısınana kadar fideler oldukları yerde kalsınlar...fazla su vermeden bol ışık alan bir yerde evin içinde kalsınlar...
Bildiğim kadari ile ankara hala soğuk...eğer 10 lt lik saksılarınıza dikip te balkona koyarsanız zarar göreceklerdir ...
yok ben evin içine ışık ve güneş gören bir yere koyacağım derseniz hemen dikin..
.olmadı havalar biraz daha ısınana kadar fideler oldukları yerde kalsınlar...fazla su vermeden bol ışık alan bir yerde evin içinde kalsınlar...
üçüncü önerinizi uygulamaya karar verdim, teşekkürler.
Afrika domatesi olarak etiketlediğim bardakta bir tohum yeşermiş. Ancak yapraklar görüleceği üzere domates değil biber yaprağını andırıyor. Sizce bu ilk yapraklar domates mi yoksa biber mi?
Ek : Birde yanda köpük bardakta kabuğunu atamamış bir köy domatesi daha var. Tecrübelerime göre tohumları ektikten sonra üstüne örtülen kapak toprağı az olursa kabugu ayrılmıyor.
yeşil sevdalısı
17-04-2011, 20:09
Afrika domatesi olarak etiketlediğim bardakta bir tohum yeşermiş. Ancak yapraklar görüleceği üzere domates değil biber yaprağını andırıyor. Sizce bu ilk yapraklar domates mi yoksa biber mi?
Ek : Birde yanda köpük bardakta kabuğunu atamamış bir köy domatesi daha var. Tecrübelerime göre tohumları ektikten sonra üstüne örtülen kapak toprağı az olursa kabugu ayrılmıyor.
Pet bardağı bilemiyorum ama, köpük bardakta olan için; benim domateslerimin asıl yaprakları çıktı, ilk yapraklarından birinde hala kabuk var :)
Bir de burada hava 8 derece fidelerim henüz yeni çıkardılar gerçek yapraklarını, şu anda balkonda saksıdalar içeriye almalı mıyım acaba..
şimdiden teşekkür ederim.
Evet almanızda fayda var. Hele şu aralar İstanbul gayet soğuk ve yağışlı. :(
yeşil sevdalısı
22-04-2011, 16:56
Bugün çok gamlıyım arkadaşlar :(
Son zamanlarda (3-5) gündür domateslerimin ilk yapraklarında (kotiledondu herhalde) sararmalar vardı asıl yapraklar iyiydi. Bende ev ortamındadır dedim, havalar da ısındı diyerek balkona çıkardım. Bugün gittiğimde kotiledon yaprakları morarmış, sarkmış halde buldum ama asıl yapraklar sağlam, fideler 4-5 cm, ve asıl yaprakları çıktı çıkalı ben uzama görmüyorum. Hazır torfa ekmiştim, gübre falan mı gerekiyor acaba, şimdiden çook teşekkür ederim. Saygı ve Sevgilerimle.
Herkese iyi günler aldığım dometes fidelerinin yapraklarında bir kuruma sararma var acaba sorunu nedir? ve domateslerimde bir eğrilme söz konusu :( Cevabınızı bekliyorum.
arimayam
22-04-2011, 17:35
benimde yunanistandan getirttigim sari armut domateslerimde böyle bir sorun var,cinsindemidir yoksa yerinden yurdundanmidir,hic neseli degiller,memleketlerinimi özlüyorlar ne:)
insallah düzelirler hepsimi böyle küskün sizinkilerin...
Ben 2 çeridomates,2 domates ve 2 biber fidesi ektim. Bir çeri domatesim ve biberlerim sağlıklı ancak domateslerim ve bir çeri domatesimde bu sorunlar çıktı fideleri ekeli 1 hafta oldu ve çok uzamadılarda.
Forumdaki herkeze merhabalar.yaklaşık 1 ay önce 6 kök domates ektim.Terasım öğlen 12 den batana kadar güneş görüyor.herşey gayet normal giderken hatta çiçeğe durmuşken yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı.sararma ve çürüme yok ama neyin ters gittiğini anlayamıyorum.saygılar..
nuribulduk
27-04-2011, 04:50
domateslerim altları çürüyor maalesef önüne geçemedim
lalebruli
27-04-2011, 15:19
Domates fidelerinizin mi yoksa domates meyvelerinizin mi?
lalebruli
27-04-2011, 15:20
Herkese iyi günler aldığım dometes fidelerinin yapraklarında bir kuruma sararma var acaba sorunu nedir? ve domateslerimde bir eğrilme söz konusu :( Cevabınızı bekliyorum.
Uzman degilim ama suyu azaltirsaniz duzelme gorebilirsiniz, hem topragi hem de bitkisi cok islak gozukuyor fotograflardan...
KaraGölge
27-04-2011, 21:39
Ben 2 çeridomates,2 domates ve 2 biber fidesi ektim. Bir çeri domatesim ve biberlerim sağlıklı ancak domateslerim ve bir çeri domatesimde bu sorunlar çıktı fideleri ekeli 1 hafta oldu ve çok uzamadılarda.
Sayın enes bey ukalalık olarak algılamayın, bilgilendirmek için söylüyorum;
fide ekilmez tohum ekilir, fide ise dikilir.
KaraGölge
27-04-2011, 21:40
Sayın lalebruli ye katılıyorum. Geçen yıl aynı sorun benim başımada geldi fazla sulamaktan (3 günde bir) domateslerimin altları siyahlaşıp çürüyorlardı.
Forumdaki herkeze merhabalar.yaklaşık 1 ay önce 6 kök domates ektim.Terasım öğlen 12 den batana kadar güneş görüyor.herşey gayet normal giderken hatta çiçeğe durmuşken yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı.sararma ve çürüme yok ama neyin ters gittiğini anlayamıyorum.saygılar..
Benimde domates fidelerim ,gübreli toprak gelecek ,eilmeyi bekliyor.
Ekince fotolarını eklerim.
lalebruli
27-04-2011, 23:54
Maalesef benim 30 fidemin 4 tanesinde aynisi oldu. Birini sokup attim acaba virus falan midir , bulasir mi diye. Geri kalan iki tanesine de NPK dengeli bir fertilizer koydum. Bir tanesi toparladi digeri hala kendine gelmedi. Simdi bir tane daha var yeni bu hale gelen, ciceklerinin hepsini dokmus. Ona dokunmadim, kendi halinde gecip gecmeyecegini gorecegim.
Sebebi cok cesitli oluyormus, mozaik virusunden tutun da cimlerdeki genis yaprakli otlarinin olmesi icin atilan ilaclarin bitkiye erismesine kadar.
Genel olarak
Cok sulamak
Nitrojeni yuksek fertilizer kullanmak
cok budamak (kol almak)
birden bire sicaga maruz kalmasi
Eger virus bulasmamissa (ki sizin resimlerden oyle duruyor) kendi kendine gecer.
Benim tavsiyem 1-2 tanesinin hem saksisini , ( yeni topraga alarak, sasirtma yapmadan hem de yerini degistirip) bekleyin.
Ebru
bu sorunlar klorlu sulardan da kaynaklanabilir.
Domatesci
29-04-2011, 19:57
Yeni (sayılır) diktiğim aşılı domates ve biber fidelerim var her biri ayrı saksıda bunları kaç günde bir nekadar sulamalıyım?
Saygılarımla.
lalebruli
29-04-2011, 22:40
Yeni (sayılır) diktiğim aşılı domates ve biber fidelerim var her biri ayrı saksıda bunları kaç günde bir nekadar sulamalıyım?
Saygılarımla.
Forumda bu konudaki genel cevaplar " yapraklarini susuzluktan sarkitincaya kadar bekle" seklinde.
Benim ogrendigim (ve uyguladigim) ise bitki susuzluk cekmeden sulamak gerektigidir. Birinci sebebi bitkiyi stress altina sokmamak, ikinci sebebi de meyveye durduklarinda "blossom end rot" denen dip curumesini onlemek. (yani bitkinin duzensiz beslenmesini onlemek).
Ben parmagimla topragin birazcik altini yoklayip bakiyorum, kurumus veya cok az nemliyse suluyorum. Cok sicak havalarda 2-3 gunde bir, ilik havalarda ise hafta bir yeterli olmasi gerekir.
Yeni ogrendigim bir baska yontem ise saksinin buyuklugune gore kalin bir kuru cubugu icine gomup sulama zamani cikarip bakmak. Eger dip kismi islaksa sulamamak, dip kismi kurumaya yuz tutmussa sulamak gerekir (mis). Daha uygulamadim, o yuzden garanti vermeyeyim.
Kolay gelsin
Ebru
Maalesef benim 30 fidemin 4 tanesinde aynisi oldu. Birini sokup attim acaba virus falan midir , bulasir mi diye. Geri kalan iki tanesine de NPK dengeli bir fertilizer koydum. Bir tanesi toparladi digeri hala kendine gelmedi. Simdi bir tane daha var yeni bu hale gelen, ciceklerinin hepsini dokmus. Ona dokunmadim, kendi halinde gecip gecmeyecegini gorecegim.
Sebebi cok cesitli oluyormus, mozaik virusunden tutun da cimlerdeki genis yaprakli otlarinin olmesi icin atilan ilaclarin bitkiye erismesine kadar.
Genel olarak
Cok sulamak
Nitrojeni yuksek fertilizer kullanmak
cok budamak (kol almak)
birden bire sicaga maruz kalmasi
Eger virus bulasmamissa (ki sizin resimlerden oyle duruyor) kendi kendine gecer.
Benim tavsiyem 1-2 tanesinin hem saksisini , ( yeni topraga alarak, sasirtma yapmadan hem de yerini degistirip) bekleyin.
Ebru
fertilizer: kimyasal gübre
lalebruli Türkçe yazarsan herkes için güzel olucağına inanıyorum.
soruna gelirsek çok sulama çok kimyasal gübre köklerin oksijen yetersizlik çekmesi. en önemlisi topragınızın çeşidi nasıl?
lalebruli
01-05-2011, 15:54
fertilizer: kimyasal gübre
lalebruli Türkçe yazarsan herkes için güzel olucağına inanıyorum.
soruna gelirsek çok sulama çok kimyasal gübre köklerin oksijen yetersizlik çekmesi. en önemlisi topragınızın çeşidi nasıl?
Bir de Turkce karsiligini hatirlayabilsem:)))
Lilinin bahcesi
01-05-2011, 16:18
Bir de Turkce karsiligini hatirlayabilsem:)))
Turkcesini bilmediginiz kelimeleri google daki cevirmenden bulabilirsiniz.
lalebruli
01-05-2011, 16:53
Fertilizer kelimesinin Turkce sozluk (Google dahil) karsiligi : gubre VEYA suni gubre olaraktir ki bu benim yazmak istedigimin disinda. Gubrenin Ingilizcesi "Manure" olarak gecer, fertilizer degil.
Ingilizce tanimi organik ( gubre, kompost) veya inorganik (sentetik, kimyasal ) bitki besinidir. Bitki besini diye birsey henuz Turkce olarak bir yerde okumadim benim tanimdan anladigim buna karsilik geliyor, yanlis anlamis ve cevirmis olmak istemedim.
Ingilizce tanimini da link olarak veriyorum daha genis bilgi icin...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fertilizer
Benim kullandigim urunlerin tamami organik, en azindan etiketlerinde oyle diyor. Caresiz kaldigimda, yok kemiktozu, yok kantozu, yok kukurt derken kendi capimda birseyler yapiyorum.
Ceviri konusunda ozellikle de her iki dilde kavram kargasi yasanan terimleri cevirmek (hele ki uzmanlik alaninizda degilse) her zaman mumkun olmuyor.
Dogru terimlerle yanitlanirsa ben de yeni birseyler ogrenmis olurum. Su ana kadar "koltuk alma, geleneksel tohum ..." gibi terimleri (Turkce'lerini) ben buradan ogrendim, benim icin de yararli oluyor.
Fertilizer kimyasal anlamı taşıyor.
Manure organik dışkı anlamı taşıyor.
ha illa ingilizce bilmek için İngilterede olmak gerekmez. ilk önce sen benim demek istedigimi baştan anlamamışsın. benim bile ingilizce ile yazmak içimden bile gelmiyor ki nabarsın biliyoruz işte ingilizceyi ucundan kıyısından. hangisi kolayın gelirse öyle yaz. terimleri zamanla ögrenirsin.
Domatesci
01-05-2011, 17:49
Merhabalar:
1-2 Hafta önce 2 tane domates fidesi almıştım şu anda biri 14 cm diğeri 26cm gayet sağlıklı gözüküyorlar yaprakları falan dallı budaklı :p sormak istediğim şeyse şu 26cm olan bitkinin üzerinde 4 tane çiçek tomurcuğu var diğerinde ise 3 tane falan o tomurcukları koparmalımıyım yoksa gerek yokmu soruyu sormamın sebebi şu domatesler o meyveleri taşıyabilir mi?
Saygılarımla.
lalebruli
01-05-2011, 18:21
Fertilizer kimyasal anlamı taşıyor.
Manure organik dışkı anlamı taşıyor.
ha illa ingilizce bilmek için İngilterede olmak gerekmez. ilk önce sen benim demek istedigimi baştan anlamamışsın. benim bile ingilizce ile yazmak içimden bile gelmiyor ki nabarsın biliyoruz işte ingilizceyi ucundan kıyısından. hangisi kolayın gelirse öyle yaz. terimleri zamanla ögrenirsin.
Yazim sekliniz son derece kaba, bence hic polemige girmeyelim, ne siz benim yazdiklarimi okuyun, ne de ben sizin. Link bile gonderdim ama ona dahi acip bakmadan cevap aldigim cok belli. Gonderdigim linki okursaniz (veya google'da arama yaparsaniz) belki ne demek istedigimi anlarsiniz.
Sen'li Ben'li atismalar icin lutfen baska birini seciniz...
Lilinin bahcesi
01-05-2011, 19:36
Yazim sekliniz son derece kaba, bence hic polemige girmeyelim, ne siz benim yazdiklarimi okuyun, ne de ben sizin. Link bile gonderdim ama ona dahi acip bakmadan cevap aldigim cok belli. Gonderdigim linki okursaniz (veya google'da arama yaparsaniz) belki ne demek istedigimi anlarsiniz.
Sen'li Ben'li atismalar icin lutfen baska birini seciniz...
Sayin lalebruli, the_mc arkadasimiza gereksiz yere cikistiginizi dusunuyorum. Sonucta bu terimlerin Turkce karsiliklarini bilmiyorsaniz ogrendikce kullanmaya baslarsiniz diyor size. Benim yazdiklarimi okumayin bende sizinkileri okumayacagim yaklasiminiz bana cok cocukca geldi. Bu site tum uyeleri icin aciktir ve tum uyeler istedikleri yorumlari ve paylasilanlari okumakta serbesttirler.
Kök Sistemi : Domatesde ana kök sistemi 1-1.50 m derinliğe kadar gider ancak köklerin büyük bir kısmı (%70) 0-20 cm toprak derinliğinde bulunur. Fidelikten şaşırtılan bitkilerde kök sistemi daha çok yüzeysel gelişir. Hafif ve kumsal topraklar ise köklerin derine doğru gelişmesini sağlar.
Gelişme : Domates gelişmesinde (büyüme şekli) 2 ana form vardır:
a) Determinate (oturak) Gelişme: Ana ve yan dallar belli bir çiçeklenme sayısından sonra durur. Bu çeşitlerin kök sistemi daha çok yüzeyseldir.
b) Indeterminate (Sırık) Gelişme : Yan ve ana dallar gelişmeye devam eder. Sera çeşitleri indeterminate çeşitlerdir.
c) Semi-determinate (Yarı sırık) Gelişme : Yan ve ana dallardaki gelişme bu çeşitlerde daha ileri safhada durur.
Meyve Tutumu ve Olumu : Meyve tutumundan oluma kadar yaklaşık 7-9 haftalık süre geçer. Sanayi domatesi için ise 100-150 günlük bir gelişme süresi gereklidir.
YETİŞME KOŞULLARI
Toprak : İyi drene olmuş topraklar yetiştirme için uygundur. Optimum toprak pH'sı
5.5 - 7.0 arasındadır.
a) Hafif Topraklar : Erkenci verim verir.
b) Ağır Topraklar : Verimde geçcilik gösterir ancak uzun bir üretim periyodu sağlar.
not: toprak seçimi domatesin büyüme hızını etkiler
Sıcaklık : Değişik gelişme devreleri için optimal sıcaklık istekleri :
Çimlenme : 16 - 29 °C
Gelişme : 21 - 24 °C
MeyveTutumu : 13 - 18 °C (gece) , 19 - 24 °C (gündüz)
Arkadaşlar tohumdan üretim sayfasına eklediğim ilk domates fidem. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=795861&postcount=358)
Güzel Ülke'm
01-05-2011, 22:04
Fertile(sıfat): Bereketli,verimli,doğurgan
Fertilize(fiil): Verimli kılmak,gübrelemek,döllemek
Fertilizer(isim): Bereketli kılan,verim artırıcı,dölleyici
Fertilizer,kimyasal(sanırım sentetik anlamında kullandınız) gübre anlamına gelmez.Gübre, verimi artırmak amacıyla kullanıldığına göre organik gübreler de birer fertilizerdir.
Zaten bu sitede bahçelerinde organik tarım yapan kişilerin(UBYİ gibi...)çalışmalarını izliyorsanız ne gibi organik fertilizerler kullandıklarını da görüyorsunuzdur.
Fertilizer genel bir tanımdır.
lalebruli
01-05-2011, 23:13
Fertile(sıfat): Bereketli,verimli,doğurgan
Fertilize(fiil): Verimli kılmak,gübrelemek,döllemek
Fertilizer(isim): Bereketli kılan,verim artırıcı,dölleyici
Fertilizer,kimyasal(sanırım sentetik anlamında kullandınız) gübre anlamına gelmez.Gübre, verimi artırmak amacıyla kullanıldığına göre organik gübreler de birer fertilizerdir.
Zaten bu sitede bahçelerinde organik tarım yapan kişilerin(UBYİ gibi...)çalışmalarını izliyorsanız ne gibi organik fertilizerler kullandıklarını da görüyorsunuzdur.
Fertilizer genel bir tanımdır.
Aciklamaniz icin cok tesekkur ederim.
sevgiler
Ebru
MeyveliTepe
01-05-2011, 23:32
"Fertilizer" genel anlamda Türkçe karşılığı gübredir. Sentetik, organik, ahır gübresi, yeşil gübre vs. hepsi bu tanımın içindedir. İçeriğine göre ayrıca özel isimleri olabilir.
Bu arada, domates söz konusu olduğunda "determinate"in karşılığı da "oturak"dır.
Bu arada, domates söz konusu olduğunda "determinate"in karşılığı da "oturak"dır.
alıntı yapmıştım düzelttim.
ağız alışkanlığıdır belki kimyasal gübrelere dediğmizdendir. ama ısrar etmiyorum. sonuçta bu konu gibi sonu da Fertilizer :)
Güzel Ülke'm
03-05-2011, 14:01
''fertilizer,kimyasal gübre anlamına gelmez'' derken, yazıma dikkat ederseniz (sadece) sentetik gübre anlamına gelmez gibi bir ifadem var.Zaten akabinde de ,organik ya da inorganik olsun tüm fertilizerlerin(verimi artırdığına göre) dolaylı olarak gübre anlamına geleceğini yazmışım.
Gelişmiş tıp fakültelerinin jinekoloji ABD da 'infertilite(kısırlık)' tedavisi veren bölümler vardır.Bu tedaviyi alan kişilere verilen ilaçlar da bire fertilizerdir.Bu nedenle 'fertilizer' ''genel bir tanımdır.'' diye yazdım.
Selamlar
perishte
03-05-2011, 19:01
Herkese merhaba forumdaki ilk mesajım bu olacak. Yeni evliyim ve canım anneciğimin daha önce beni bahçede gördüğünde "oğlum dükkanda duracağına tarlada dur bari" gibi iyi niyetli fakat heves kırıcı yorumlarından uzakta, eşimle birlikte balkonumuzda ne yapsak ne yetiştirsek derken domates dikmeye karar verdik.
İnternetten, kara prens isimli siyah meyve veren ve hibrit olmayan bir türün tohumlarını aldık. Şubat sonunda torfa ektiğimiz tohumlardan (15 adet falandı) 6 tanesi çimlendi, bunları; torf, yıllık sığır gübresi, kum ve bahçe toprağından yaptığımız bir karışıma şaşırttık. Onlarınn da 2 tanesini kaybettik, 4 adet kaldı. Geçen hafta öncekine yakın özelliklerde hazırladığımız toprakla dolu 16 litrelik saksılara -son duraklarına- yerleştirdik.
Forumda deneyim yazılarını okuduğumda ise benimkilerin yetişme hızlarının düşük olduğunu düşünmeye başladım.
Acaba sıvı çiçek coşturan gübrelerinden falan versem bir işe yarar mı?
Ya da NPK gübrelerden 20-20-20 değil de mesela şimdi gövde büyütücü olanından, çiçeklenmeden hemen önce çiçeklendirici olanından, çiçekler çıktıktan sonra da lezzet için olanından vermek gibi bir yöntem nasıl olur.
öncelikle hoş heldiniz sayın perishte,
ben her zaman toprak secimi işin ilk aşamasıdır diye düşünüyorum. bitki büyümesini en direk bu faktör ve akabinde güneşlenme süresi, ortamın ısı şeklinde sırayalabiliriz.
tohumları dikerken fungusit uylamadıysanız çürüme meydana gelir. şaşırtma işleminde geç kalınması veya şaşırtma işlemi uygulamalarını eksik yapmanız bitkilerinizi öldürebilir.
ek olarak saksıya gübre çok azar miktarlarda uygulana bilinir 5-10 gram kadar. çok aşırı veya sık sık bu işi yapmak benimde başıma gelen bir kaç bitki ölümü sonucunu getirir. zaten fazla gübreden öldügünü veya ölecegini anladıgınızda fazla sulayarak gübrenin topraktan ayrılarak suyla gitmesini saglaya bilirsiniz.
hızlı büyümesi için bir ip ucu daha saksıdaki topragın direnajı çok iyi olmalı fazla suyu süzüp aşagı akıtmalıdır. ayrıca iyi hava almasını saglayarak iyi bir kök sistemi oluşaçaktır. sağlıklı bir bitki güzel köklerle oluşur.
perishte
04-05-2011, 09:12
öncelikle hoş heldiniz sayın perishte,
ben her zaman toprak secimi işin ilk aşamasıdır diye düşünüyorum. bitki büyümesini en direk bu faktör ve akabinde güneşlenme süresi, ortamın ısı şeklinde sırayalabiliriz.
tohumları dikerken fungusit uylamadıysanız çürüme meydana gelir. şaşırtma işleminde geç kalınması veya şaşırtma işlemi uygulamalarını eksik yapmanız bitkilerinizi öldürebilir.
ek olarak saksıya gübre çok azar miktarlarda uygulana bilinir 5-10 gram kadar. çok aşırı veya sık sık bu işi yapmak benimde başıma gelen bir kaç bitki ölümü sonucunu getirir. zaten fazla gübreden öldügünü veya ölecegini anladıgınızda fazla sulayarak gübrenin topraktan ayrılarak suyla gitmesini saglaya bilirsiniz.
hızlı büyümesi için bir ip ucu daha saksıdaki topragın direnajı çok iyi olmalı fazla suyu süzüp aşagı akıtmalıdır. ayrıca iyi hava almasını saglayarak iyi bir kök sistemi oluşaçaktır. sağlıklı bir bitki güzel köklerle oluşur.
Hoşbulduk, ilginize teşekkür ederim. Bitkilerin amatör gözüyle bakıldığında bir problemi yok gibi görülüyor. Zaten henüz kimyasal gübre vermedim.
Toprak çok kurumadığı için iki üç günde bir az miktar su veriyorum.
Şaşırtma yaptığım toprak hakkında kabataslak bir bilgi vereyim. 3 kg lık yoğurt kabıyla hazırladığım karışımda tahmini;
3 ölçek bahçe toprağı -solucanların bulunduğu, kuruduğunda sert olan bir toprak-
2 ölçek yanmış sığır gübresi
1 ölçek dere kumu
1 ölçek torf
Sizce uygun bir karışım mı, ilave bir şeye gerek var mı? Perlit için tanıdık bir çiçekçiye sordum "o ne ya" dedi, zirai ilaç ve malzeme satan yine tanıdık birine sordum "strafor o ya para mı verilirmiş" dedi, alamadım. Perlit yok yani. İnşallah tereddütüm sadece evhamdır ve sonucu güzel olur.
2 ölçek iyi torf kullanırsan daha geçiren bir yapıya sahip olur.
geniş detaylı bilgi için aşagıdaki konuya bakınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146
perlit araken benim başıma neler geldi.... anlat anlat bitmez :D yok taşta domates yetişir mi? ince mucur var, burda şekilli taşlar var bahçeye süs için bunlardan beğen. daha da sayayım istersen :D
illa perlit lazım degil torfda aynı işi görüyor.
2 ölçek iyi torf kullanırsan daha geçiren bir yapıya sahip olur.
geniş detaylı bilgi için aşagıdaki konuya bakınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146
perlit araken benim başıma neler geldi.... anlat anlat bitmez :D yok taşta domates yetişir mi? ince mucur var, burda şekilli taşlar var bahçeye süs için bunlardan beğen. daha da sayayım istersen :D
illa perlit lazım degil torfda aynı işi görüyor.
The_mc; perlit bulma maceranız çok ilgimi çekti. Seri komedi filmi tadında anlatsanız süper olur. :D Giriş kısmı bile yüzümüzde tebessüm uyandırdı. :p
Selamlar.
Foruma üye olalı baya zaman geçti ama hiç yazmadım bu ilk denemem olacak. İnşallah bundan sonra çok sık görüşürüz. Geçen zaman zarfında bilgiler topladım ve deneyimler kazanmaya çalıştım. Gerçek manada bir doğa aşığıyım. Bacanağımın tavsiyesi üzerine 2 yıl önce 4. kat çatıda bitki yetiştirmeye çalışmakla başladım. Yaşımın ileri derecede olması haliyle hir takım rahatsızlıklarıda getiriyor ama inanın 2 ameliyat geçirmeme rağmen uğraşırken herşeyi unutuyorum.Harika bir şey hele küçücük tohumlarda meydana gelen mükemmeliyetleri görmek inanılmaz birşey Rabbime şükürler olsun. Çok ilginç fotoğraflar var elimde yetiştirmeye çalıştığım bitkilerle ilgili sizlerle paylaşmak bana zevk verecek. Görüşmek üzere İnşallah. Yazılarımda hata olursa affınıza sığınırım. Saygılarımla.
perishte
08-05-2011, 10:54
ilk iki resimdeki fotoğraflarda bulunan domatesin yapraklarındaki sorun besin mineral eksikliğinden mi kaynaklanmakta?
üçüncü fotoğraftaki domates ile ilgili de aklıma takılan bir şey var. normalde tek gövdede gitmesi için koltuk budama yapılıyor fakat bu toprağın altından üç gövde halinde çıkıyor. zayıf olanı budamam gerekir mi?
Sayın perishte , yaprakların durumuna bilmediğim için birşey diyecemeyeceğim.
koltuk alma işlemi de ikinci ve üçüncü fotoğrafta görebilgiklerimi işaretledim.
2. resimde ana gövde ile ön tarafa sarkan dalın ortasında çıkan sürgünü ve onun tam arkasında yapraklarını işaretlediğim sürgün koltuk sürgünü gibi geörünüyor.
3. resimde gövdeye paralel olanlar yan sürgün koltuk sürgünü değiller. Bir tane görebildim onuda resimde işaretledim.
Ben olsam tek dal üstünden büyütmek için yan sürgünleri kestiktek sonra ilk dalın olduğu yere kadar başka bir kapta toprağa daldırarak onları da fide yapardım.(direkt güneş almayan bol ışıklı bir yerde)
Herkese iyi günler dometes fidelerimi hala evde tutuyorum. İstanbul'da hava 14-15 derecede seyrediyor güneşte kendini az gösteriyor sizce domateslerimi balkonuma çıkarmalımıyım bir sorun olurmu? Cevabınızı bekliyorum
ilk iki resimdeki fotoğraflarda bulunan domatesin yapraklarındaki sorun besin mineral eksikliğinden mi kaynaklanmakta?
üçüncü fotoğraftaki domates ile ilgili de aklıma takılan bir şey var. normalde tek gövdede gitmesi için koltuk budama yapılıyor fakat bu toprağın altından üç gövde halinde çıkıyor. zayıf olanı budamam gerekir mi?
mineral değil dış etkenlerden oluşan anormallikler. rüzgar, böcek, insan vs.. bilemiyecek artık ama bulundugu yerden rahatsız sanırım.
perishte
09-05-2011, 11:12
Sayın perishte , yaprakların durumuna bilmediğim için birşey diyecemeyeceğim.
koltuk alma işlemi de ikinci ve üçüncü fotoğrafta görebilgiklerimi işaretledim.
2. resimde ana gövde ile ön tarafa sarkan dalın ortasında çıkan sürgünü ve onun tam arkasında yapraklarını işaretlediğim sürgün koltuk sürgünü gibi geörünüyor.
3. resimde gövdeye paralel olanlar yan sürgün koltuk sürgünü değiller. Bir tane görebildim onuda resimde işaretledim.
Ben olsam tek dal üstünden büyütmek için yan sürgünleri kestiktek sonra ilk dalın olduğu yere kadar başka bir kapta toprağa daldırarak onları da fide yapardım.(direkt güneş almayan bol ışıklı bir yerde)
Hocam işaretlediklerinin çoğu koltuk değil galiba. Çünkü fotoğrafta tam görünmese de tek yaprak olarak çıkıyorlar. Bir iki tanesi doğru, onlar da daha minik olduğu için koparmadım. 3-4 cm olmasını bekliyorum. Koltuk sürgünü denilenin, yaprakla gövde arasında çıkan fazladan olan dalcıklardır diye biliyorum.
O üç dallı domates için önerini deneyeceğim, inşallah tutar. Tutmazsa nasip değilmiştir ne yapalım:)
perishte
09-05-2011, 11:23
mineral değil dış etkenlerden oluşan anormallikler. rüzgar, böcek, insan vs.. bilemiyecek artık ama bulundugu yerden rahatsız sanırım.
Zannediyorum rüzgar olabilir, böcek -Allaha şükür- henüz karşılaşmadım. İnsan olarak da ben ve eşimden başka dokunan yok. Hatta eşim bile sulamaktan başka birşeye karışmıyor.
Üçüncü katta olmamız, balkonun batıya bakıyor olması, Ege deniziyle aramızdaki 60 km mesafade pek yükseklik bulunmaması nedeniyle akşam rüzgarını fazla mı alıyor ki acaba? Ama diğerlerinde öyle bir sıkıntı yok.
Bu arada bu sabah farkettim ikinci resimde bulunan domates çiçek tomurcuğu vermiş. Hatta dün farketmemişim fakat resimde başları görülüyor. Erken değil mi daha? Hem mevsim tam gelmedi hem de bitki henüz bodur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.