PDA

View Full Version : Domates

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

the_mc
09-05-2011, 12:56
3 ünün topragıda aynı değilmi digerlerinde olmadıgına göre toprakta hiç bir problem yok. tam bilemiyorum hangi dış etkenden dolayı oluyor. çiçek açması normal birde izmir gibi bir yerde ;) kuruyacak olan yaprakları temizle bakalım. sonuç değişecek mi?

h.ışık arkadaşın anlattıgı fazla dallanmadan ana hatların daha gelişmesi ve erken çiçeklenme saglaması zaten ana hatlar geliştigi zaman domatesin kuruması hastalanması daha zor olur.

perishte
09-05-2011, 13:42
3 ünün topragıda aynı değilmi digerlerinde olmadıgına göre toprakta hiç bir problem yok. tam bilemiyorum hangi dış etkenden dolayı oluyor. çiçek açması normal birde izmir gibi bir yerde ;) kuruyacak olan yaprakları temizle bakalım. sonuç değişecek mi?

h.ışık arkadaşın anlattıgı fazla dallanmadan ana hatların daha gelişmesi ve erken çiçeklenme saglaması zaten ana hatlar geliştigi zaman domatesin kuruması hastalanması daha zor olur.

the_mc çok teşekkür ederim. akşam ilk işim çirkinleşmiş yaprakları temizlemek olacak.

çiçeklenme için de içim rahatladı. hani ilk heves ilk heyecan ilk evham var ya bendeki durum da aynen o. ya erken çıkar da erginleşmeden bozulursa diye aklıma gelmişti.

h.ışık
09-05-2011, 22:59
Hocam işaretlediklerinin çoğu koltuk değil galiba. Çünkü fotoğrafta tam görünmese de tek yaprak olarak çıkıyorlar. Bir iki tanesi doğru, onlar da daha minik olduğu için koparmadım. 3-4 cm olmasını bekliyorum. Koltuk sürgünü denilenin, yaprakla gövde arasında çıkan fazladan olan dalcıklardır diye biliyorum.

O üç dallı domates için önerini deneyeceğim, inşallah tutar. Tutmazsa nasip değilmiştir ne yapalım:)

Sayın perishte,
Koltuk sürgünü nedir biliyorsunuz. bu konuda en ufak tereddüt yok.

İkinci resimde yapraklarını işaretlediklerim sanki koltuk gibi görünüyor. 90derece sol **** sağdan fotoğraf çekip ekleme şansınız varmı? Bu açıdan bakıldığında iki dal arasından çıkıyormuş gibi görünmekte.
Saygılar.

ugurtelefon
10-05-2011, 08:45
Herkese iyi günler dometes fidelerimi hala evde tutuyorum. İstanbul'da hava 14-15 derecede seyrediyor güneşte kendini az gösteriyor sizce domateslerimi balkonuma çıkarmalımıyım bir sorun olurmu? Cevabınızı bekliyorum

hava 25 derece olunca yetişecek diye birşey yok ki!
Don olayı veya şiddetli rüzgar olmadığı sürece 10-15cm'lık fidelere hiçbirşey olmaz.Sadece sıcakları görmedikçe bitki kendini uykuya alıyor,fazla büyümüyor.

ugurtelefon
10-05-2011, 08:48
Merhabalar:
1-2 Hafta önce 2 tane domates fidesi almıştım şu anda biri 14 cm diğeri 26cm gayet sağlıklı gözüküyorlar yaprakları falan dallı budaklı :p sormak istediğim şeyse şu 26cm olan bitkinin üzerinde 4 tane çiçek tomurcuğu var diğerinde ise 3 tane falan o tomurcukları koparmalımıyım yoksa gerek yokmu soruyu sormamın sebebi şu domatesler o meyveleri taşıyabilir mi?
Saygılarımla.

gübre tartışmaları sayesinde arada sorunuz kaynamış.
eğer hala koparmadıysanız,bence tomurcukları koparmayınız.Onlar meyveye dönüşecek.Hatta ilk çıkan meyveleri,eğer fideniz hibrit değilse,tohumluk olarak ayırabilirsiniz.

engin1981
10-05-2011, 11:41
arkadaşlar sırık çery domates tohumlarımı ektim çimlenmeye başladı. ama saksıda bir sürü fide var. be ise sadece 9 tohum ektim. hangisi çery nasıl anlıcam

the_mc
10-05-2011, 12:11
arkadaşlar sırık çery domates tohumlarımı ektim çimlenmeye başladı. ama saksıda bir sürü fide var. be ise sadece 9 tohum ektim. hangisi çery nasıl anlıcam

bekleyin ve domatesten gerçek domates yapragını cıkarassaya kadar belirli bir süre müdahale etmeyin. tam tersi olarak kotiledondan sonra gerçek yaprak çıkaran otları ayırt edebilirsiniz. ayıklarsınız.

perishte
10-05-2011, 12:13
Sayın perishte,
Koltuk sürgünü nedir biliyorsunuz. bu konuda en ufak tereddüt yok.

İkinci resimde yapraklarını işaretlediklerim sanki koltuk gibi görünüyor. 90derece sol **** sağdan fotoğraf çekip ekleme şansınız varmı? Bu açıdan bakıldığında iki dal arasından çıkıyormuş gibi görünmekte.
Saygılar.

gözlerinizin maşallahı var. onlardan biri daha dediğiniz gibi koltuk sürgünüymüş. akşam bakınca farkettim. hemen aldım. çay bardağına azıcık çiçek coşturan ile su doldurup içine koydum sürgünleri, bakalım kök salarsa dikeceğim. diğer bir işaretlediğiniz de koltuk ama iki üç gün daha bekleyeyim diyorum. çok küçükken koparılırsa tekrar çıkma huyu var diye biliyorum çünkü.

h.ışık
10-05-2011, 22:57
gözlerinizin maşallahı var. onlardan biri daha dediğiniz gibi koltuk sürgünüymüş. akşam bakınca farkettim. hemen aldım. çay bardağına azıcık çiçek coşturan ile su doldurup içine koydum sürgünleri, bakalım kök salarsa dikeceğim. diğer bir işaretlediğiniz de koltuk ama iki üç gün daha bekleyeyim diyorum. çok küçükken koparılırsa tekrar çıkma huyu var diye biliyorum çünkü.

Beni doğruladığınız için teşekür ederim. çabuk kökleneceğini düşünüyorum. güneş almayan aydınlık ortamda bekletin.

Kolay gelsin.

Domatesci
12-05-2011, 17:39
Merhabalar:
Benim domateslerim tomurcuk çıkardılar ve 1-2 haftadır aynı şekilde duruyorlar. Bir taneside daha önceden tam açma kıvamına gelmişti yani sarılıklar görünüyordu o da hala öyle duruyor daha açamadı sebebi nedendir acaba?
Saygılarımla.

ismail2776
12-05-2011, 23:10
Geçen hafta pazardan aldığım fideleri bahçeye ektim, diplerine de hayvan gübresi döktüm, bundan sonraki aşama nedir acaba? sulama işlemi nasıl olmalı, gerçi burada hava yağışlı 2 gündür.

perishte
13-05-2011, 17:54
Merhabalar:
Benim domateslerim tomurcuk çıkardılar ve 1-2 haftadır aynı şekilde duruyorlar. Bir taneside daha önceden tam açma kıvamına gelmişti yani sarılıklar görünüyordu o da hala öyle duruyor daha açamadı sebebi nedendir acaba?
Saygılarımla.

hocam sende gene sarı renk görünmüş, bende hala minicik tomurcuk halindeler;).

Domatesci
14-05-2011, 09:09
Merhabalar:
Benim birde tohumdan yetiştirdiğim var oturak domates (resimdeki küçük) şuan durduğu saksı 2. şaşırtıldığı yer bir sonraki şaşırtmada asıl yerine şaşırtacağım sorum şu: ben buna npk verebilirmiyim sanırım bir tane buna yeter değil mi?

TUĞCU
16-05-2011, 21:17
Selam bunlarda benim domatesler.

Tinny Tim
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01206.jpg

ILDI Domates
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01205.jpg

Purple Calabash
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01199.jpg

Dev Domates (Delicous)
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01196.jpg

Sarı Ampul domates
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01188.jpg

İtalyan Domates
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01191.jpg

Ortaya karışık oldu benim domatesler:)

h.ışık
16-05-2011, 21:34
Ne güzel ortaya karışık. Masallah.

h.ışık
18-05-2011, 13:24
Merhaba arkadaşlar,
domates fidelerine ya da yapraklarına bakarak türlerini belirleme gibi bir yöntem var mı?
Tinny-Tim, Red robin, Red befsteak, erkenci domates, armut domates ... vs türlerini belirleyebilirmiyiz?

TUĞCU
18-05-2011, 15:40
Merhaba arkadaşlar,
domates fidelerine ya da yapraklarına bakarak türlerini belirleme gibi bir yöntem var mı?
Tinny-Tim, Red robin, Red befsteak, erkenci domates, armut domates ... vs türlerini belirleyebilirmiyiz?

Aralarında az da olsa hem renk hemde şekil olarak farklılıklar var.Fakat bu dediğinizi yapmak için türler üzerinde uzman olmak gerekir.

Domatesci
18-05-2011, 15:58
Merhabalar:
Benim birde tohumdan yetiştirdiğim var oturak domates (resimdeki küçük) şuan durduğu saksı 2. şaşırtıldığı yer bir sonraki şaşırtmada asıl yerine şaşırtacağım sorum şu: ben buna npk verebilirmiyim sanırım bir tane buna yeter değil mi?
Benim soruma cevap verebilecek biri var mı?
Saygılarımla.

thempest
18-05-2011, 17:57
Benim cıcekler acıyor olgunlasma olusumu gerceklesıyor ama yerden dokumalesef tomurcukların oldugu yerden dokuluyor...:(

TUĞCU
18-05-2011, 20:42
Benim cıcekler acıyor olgunlasma olusumu gerceklesıyor ama yerden dokumalesef tomurcukların oldugu yerden dokuluyor...:(

Bunun birçok nedeni olabilir ama bence düzensiz giden hava koşullarından kaynaklanıyordur.

h.ışık
18-05-2011, 20:54
Benim soruma cevap verebilecek biri var mı?
Saygılarımla.

sayın domatesci , forumu biraz araştırsanız çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Buradan gübreleme (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799686&postcount=390) hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Buradan da tohumdan üretim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799686) hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

h.ışık
18-05-2011, 21:06
Aralarında az da olsa hem renk hemde şekil olarak farklılıklar var.Fakat bu dediğinizi yapmak için türler üzerinde uzman olmak gerekir.

Bu yazdıklarınızdan uzman olan kişiler bile tüm fideler aynı resimde olmadıkca biraz zorlanır gibi geldi. Şekil neyse de aynı resimde olmadıkca ton farkını ayırmak epey güç olur. Ortam aynı olsa bile farklı fotoğraflarda farklı ton farkı olur gibime geliyor.

thempest
19-05-2011, 16:16
[QUOTE=TUĞCU;806262]Bunun birçok nedeni olabilir ama bence düzensiz giden hava koşullarından kaynaklanıyordur.[/QİNı

İnşallah ondandır yoksa bır suru domatesım aynı kaderı paylasabılır.

KaraGölge
19-05-2011, 17:52
Yaklaşık 50 gün önce ektiğim sırık domates tohumlarının son hali.
Birçoğunu kaybettim. Sadece 3 tane kaldı. Artık fide alıp dikmek gerekiyor. Birde tohum ekimine Şubat ayı gibi başlamak gerekiyor sanırım. Fiderlerin dikim zamanları geldi ama hala küçücükler. Pazar günü dikeceğim inşallah.

Net D.
19-05-2011, 22:50
Bende yaklaşık iki yıldır 4 katlı apartmanın terasında birşeyler yapmaya çalışıyorum ama önüme çıkan orjinallikleri de resmetmeyi seviyorum. Bizlerin büyük emeklerle yetiştirmeye çalıştığımız bir kök gerek domates gerekse diğer sebzelere nisbet edercesine yetişmeye çalışan bir fide resmi gönderiyorum. Bunu sanayii sitesinde dolaşırken gördüm etrafını temizlemeden çektim asfalt yol ve bina duvarının arasında çıkmış.Düşünmeye değer bence sizler ne dersiniz? Rabbim sen nelere Kadirsin.

shaman_tr
19-05-2011, 23:16
Merhabalar,
Uzun zamandır balkonumda domates yetiştirme isteğim vardı ancak evim iyi güneş almadığı için maalesef bu güne kadar cesaret edip bu işe başlayamamıştım. Şu anda teraslı bir ev aldım ve daha taşınmadan hemen terasıma 3 kök normal domates (cinsini bilmiyorum), 3 kök de cherry cinsi ancak türünü yine bilmediğim domates fidesi alıp forumlardan öğrendiğim kadarıyla saksılara diktim. cherry domatesleri 6L'lik saksılara normal domatesleri de 14L'lik saksılara diktim. Ancak elimde bahçe toprağı ve koyun gübresi olmadığı için sadece torf kullandım. Sonradan torfun yeterli olmadığını yine formlardan öğrenerek bir fidancıdan bahçe toprağı bularak saksıların üzerine 2cm kadar ilave ettim. Fidancı toprağın gübreyle karıştırılmış olduğunu söyledi. Ayrıca fidancıda koyun gübresi de vardı ama cuvvalıydı miktar olarak 40kg'dı. çuvalları açamayacağını söylediği için onu almak istemedim.
Domateslerim den normal olanların 2 fidesini koçtaş'tan almıştım ve 1 ay içinde soldular, bir tanesi tamamen kurudu, diğeri ise hala 1 -2 yaprağı duruyor ancak 1 haftadır bir gelişme göstermedi.
Fideleri yaklaşık 45 gün önce aldım ve ilk etapta güneş gören kapalı bir balkonda 1 ay kadar yeni saksılarına alarak 1 ay kadar haftada bir kez suladım. son 15 gündür de (fidelerden 2 ikisi solunca) havalar ısındığı için terasa aldım. Bu gün üzerlerine 2cm kadar da bahçe toprağı ekledim ama saat geç olduğu için sulamadım. Fotoğraflarını ekliyorum. Yanlış bir uygulamam varsa ve beni uyarırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

shaman_tr
19-05-2011, 23:20
resimlerin devamı...

Normal domatesim de gelişme gayet iyi gitti diye düşünüyorum ancak bu gün en üstteki yapraklardan birinde bir sararma olduğunu fark ettim! Bunun sebebi ne olabilir? Bu sorunu halletmenin bir yolu var mı?

aslı1
20-05-2011, 02:51
Merhaba arkadaşlar,

merhabalar.çok bir bilgim yok ama kendi minik fidelerimden yola çıkarak tiny timlerin yaprakları bendeki diğer sırıklara göre daha yuvarlak kıvrımlı,daha geniş ,diğerleri daha keskin kıvrımlı.

TUĞCU
20-05-2011, 21:50
Merhabalar,
Uzun zamandır balkonumda domates yetiştirme isteğim vardı ancak evim iyi güneş almadığı için maalesef bu güne kadar cesaret edip bu işe başlayamamıştım. Şu anda teraslı bir ev aldım ve daha taşınmadan hemen terasıma 3 kök normal domates (cinsini bilmiyorum), 3 kök de cherry cinsi ancak türünü yine bilmediğim domates fidesi alıp forumlardan öğrendiğim kadarıyla saksılara diktim. cherry domatesleri 6L'lik saksılara normal domatesleri de 14L'lik saksılara diktim. Ancak elimde bahçe toprağı ve koyun gübresi olmadığı için sadece torf kullandım. Sonradan torfun yeterli olmadığını yine formlardan öğrenerek bir fidancıdan bahçe toprağı bularak saksıların üzerine 2cm kadar ilave ettim. Fidancı toprağın gübreyle karıştırılmış olduğunu söyledi. Ayrıca fidancıda koyun gübresi de vardı ama cuvvalıydı miktar olarak 40kg'dı. çuvalları açamayacağını söylediği için onu almak istemedim.
Domateslerim den normal olanların 2 fidesini koçtaş'tan almıştım ve 1 ay içinde soldular, bir tanesi tamamen kurudu, diğeri ise hala 1 -2 yaprağı duruyor ancak 1 haftadır bir gelişme göstermedi.
Fideleri yaklaşık 45 gün önce aldım ve ilk etapta güneş gören kapalı bir balkonda 1 ay kadar yeni saksılarına alarak 1 ay kadar haftada bir kez suladım. son 15 gündür de (fidelerden 2 ikisi solunca) havalar ısındığı için terasa aldım. Bu gün üzerlerine 2cm kadar da bahçe toprağı ekledim ama saat geç olduğu için sulamadım. Fotoğraflarını ekliyorum. Yanlış bir uygulamam varsa ve beni uyarırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Sayın shaman_tr,domates gübreyi seven bir bitkidir.Kulanmış olduğunuz torf domates için yeterli besini sağlayamaz.Yaprakların sararması solması besin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.Torf bünyesinde çok fazla sus tuttuğundan kökler havada alamıyor olabilir.Torf'un üstüne koyduğunuz toprak bir işe yaramayacaktır diye tahmin ediyorum.
Alttaki linkte , domates hastalıkları ve zararları ile ilgili nir konu var göz atmanızda fayda var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

shaman_tr
21-05-2011, 09:42
Sn. TUĞCU,
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Şu anki durumda bana önerebileceğiniz bir şey var mı? Yani topraklarını yenilesem domatesleri mi kurtarabilir miyim? Gübre şerbeti gibi birşeyler hazırlayıp kullansam işe yarar mı? Çiçekleri açmışken toprak değişimi doğru olur mu? İnanın bu konuda çok acemiyim... verebileceğiniz her türlü bilgi benim için çok değerli.

Saygılarımla,

TUĞCU
21-05-2011, 10:50
Sn. TUĞCU,
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Şu anki durumda bana önerebileceğiniz bir şey var mı? Yani topraklarını yenilesem domatesleri mi kurtarabilir miyim? Gübre şerbeti gibi birşeyler hazırlayıp kullansam işe yarar mı? Çiçekleri açmışken toprak değişimi doğru olur mu? İnanın bu konuda çok acemiyim... verebileceğiniz her türlü bilgi benim için çok değerli.

Saygılarımla,

Rica ederim ne demek.
Toprağı yenilemenizde fayda var,ama belli bir boya erişmiş domateslerinizde bu nasıl olur bilemiyorum.Kökler saksıya yayılmıştır.Köklere zarar vermeden toprağı nasıl değiştireceksiniz orası soru işareti.Bu konuda deneyimi olan bir arkadaş yardımcı olursa iyi olur.Belkide size sıvı besin vermenizide önerebilirler.
Ben kum,torf,koyun gübresi,toprak karışımı kullanıyorum ve gayette memnunum.

shaman_tr
21-05-2011, 11:37
Sn. TUĞCu,
Ben 19 Mayısta bir fidanlıktan gübreli bir bahçe toprağı temin ettim ancak domatesleri çoktan saksılara ekmiştim, bu nedenle yerlerinden çıkarıp topraklarını değiştirmeye cesaret edemedim. Bu gün pazardan 1 - 2 kök cherry alıp bahçe toprağına dikmeyi düşünüyorum, ancak eski diktiklerim için eğer toprağını değiştirmeden yapabileceğim seçenek varsa tercih ederim. Umarım konuyla ilgili bilgisi olan birisi yardımcı olur.

tekrar teşekkürler

the_mc
21-05-2011, 12:08
hiç değiştirmeye kalkma hepsi kurur.

shaman_tr
21-05-2011, 12:17
hiç değiştirmeye kalkma hepsi kurur.

Uyarınız için teşekkürler, dikkate aldım. bu şekilde gittiği yere kadar gitsin o zaman...

zulu
21-05-2011, 15:44
Merhaba,
Balkonum sabahtan öğlene kadar güzel güneş alıyor. Geçen sene çeri domates fideleri alıp dikmiştim balkonumda saksılara. Çocuklar 1-2 koparıp yediler eğlence oldu onlara. Bu sene de dikelim dedik, 3 kök aldık, ancak havalardan mı bilmiyorum kendine gelemedi bir türlü.
Aldığımızda üzerinde çiçekleri ve meyvesi vardı. Hemen diktik eve gelince. Ancak sürekli çiçek açmasına rağmen meyve vermiyor. Çiçekler de kuruyup gidiyor. Olan domatesler de kızarmıyor.
Ayrıca bir de böceklendi. Yaprakları sapları her yeri küçük böceklerle dolu. Bunlar sinek oluyor sanırım. (Fotoğrafta sineğin birini kare içine aldım ama rüzgar olduğu için fotoğraf net çıkmadı.) Arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım. Köke yakın yaprakları da seyreltmek amacıyla kestim. Fotoğraflarını ekliyorum.
- Yapmam gereken başka bir şey var mı acaba?
- Bu domatesler adam olur mu yoksa vaz geçeyim mi?
- Arap sabunu daha sonra yerken sorun yaratırmı acaba? Kalıntısı kalır mı meyve de veya toprakta?

ATTACH]214701[/ATTACH]

214702

214703

214704

5yengec
25-05-2011, 09:22
benim dometeslerim ve son durumları ...
ekeli uzun olanlarda 2 hafta oldu,çerry cinsi olanlar yani bodurlar henüz 1 haftalık fakat ektiğimde beri hiç bir gelişme yok hatta kuruyor gibi :(

engin1981
25-05-2011, 17:47
Hayırlı akşamlar herkese. benim iki sorum olacak.yardımcı olursanız çok sevinirim.
sırık çery domateslerimin tohumları çimlendi.şaşırttım. gelecek hafta en son büyük saksılarına geçireceğim. evim muğla ortacada, ve güney cephe. saat 11.30 dan sonra sürekli güneş alıyor.maksimum kaç saat üneş altında kalırsa birşey olmaz domateslerime. diğer sorum ise balkonda kendi kendine döllenirmi yoksa bir arkadaşımızın yaptığı gibi titreşimli diş fırçasıyla falan mı yapayım.

teşekürler.

umutyolcusu
25-05-2011, 21:24
Yaz sebzeleri güneşi sever,merak etmeyin suyunu ihmal etmedikçe domatesleriniz bu şartlarda gayet güzel gelişir.Geçen yıl yetiştirdiğim domateslere hiç bir müdahale de bulunmadığım halde meyve verdiklerine göre kendi kendilerine (dış ortamda)döllenirler diyebilirim.Kolay gelsin.

mavikartal5
25-05-2011, 22:32
sayın engin1981
saksılarınız şayet balkonda ise, altlarına mutlaka tahta koyarak yükseltme sağlayın. diğer türlü hem aşırı güneş ve hem de alttan betonun güneşi mahvediyor.
saygılar

1999kartal
27-05-2011, 16:58
ben domatese güvercin gübresi attım kaç günde büyür

Yildirmaz
27-05-2011, 21:40
ben domatese güvercin gübresi attım kaç günde büyür

Bildiğim kadarı ile güvercin gübresi çok güçlü bir gübre. Direk olarak atmamak gerekiyor. Sulandırıp vermek lazım, eğer fazla gelirse yakar domatesi. Umarım buna dikkat etmişsinizdir.

nardane
30-05-2011, 23:11
Arkadaşlar benim domatesler öyle bir coştular ki tutabilene aşk olsun.;)
Sürekli yaprağa ve boya uzadılar.Çiçek henüz göründü.Fotolayınca ekleyeyim buraya.
Buradaki yazılanlardan çıkardım ki galiba aşırı sulamadan kaynaklandı.
Görmemişin birisi saksıya domates dikmiş ya bir heves bir heves hergün suladım.:o
Neyse artık hayatımız tecrübe değil mi zaten böyle böyle öğrenmiş olacağım inşallah.

Yildirmaz
31-05-2011, 08:44
merhaba. böyle yardımsever ve ilgilendirici bir forumun üyesi olmak sevindirdi beni. her ne kadar henüz yardım alan ve ilgilenilen konumda olsam da :)

1 hafta önce pazardan aldığım domates ve biber fidelerini aldığım saksılara diktim. Ve ilk sulamayı yaptım. Bugün tam bir hafta oluyor dikeli. Topraklar hala ıslak. Henüz bir sulama yapmadım. Sabah güneşi gören yerdeler ama balkonum tüm gün farklı açılardan güneş görüyor. Biberlerde alt yapraklarda sararma var ve üstteki yapraklarda da bitişiklik sözkonusu. Başlarına birşey gelmeden önce doğrusunu öğreneyim diye de fotoğraflarını ekliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler efendim :)

Domatesler için saksılarınız biraz küçük görünüyor. Domates fazla su isteyen bir bitki değildir. Çok sularsanız, boya verir. Ayrıca sırık dometes gibi görünüyor. İp çekerseniz iyi olur. Umarım bol meyve alırsınız :-)

Yildirmaz
31-05-2011, 08:46
Arkadaşlar benim domatesler öyle bir coştular ki tutabilene aşk olsun.;)
Sürekli yaprağa ve boya uzadılar.Çiçek henüz göründü.Fotolayınca ekleyeyim buraya.
Buradaki yazılanlardan çıkardım ki galiba aşırı sulamadan kaynaklandı.
Görmemişin birisi saksıya domates dikmiş ya bir heves bir heves hergün suladım.:o
Neyse artık hayatımız tecrübe değil mi zaten böyle böyle öğrenmiş olacağım inşallah.

Dediğiniz doğru, fazla sulamışsınız gibi görünüyor. Çiçekteyken özellikle sulamayın, su isteğini kendisi belli eder zaten.

perishte
01-06-2011, 11:31
evimizde balkon altına bir kırlangıç ailesi yuva yapmış. yuvanın altı beton olduğu için hatırı sayılır miktarda gübre biriktiriyorlar. bu gübre saksıda yetişen çiçeklenme dönemindeki domatese verilir mi ve miktarı nasıl olmalı?

faruk5525
01-06-2011, 19:28
arkadaşlar bugüne kadar en iyi verim aldıgınız domates tohumu hangisiniz adını yazarmısınız tohumunu almak istiyorum semt pazarlarında pakatlerde satıyorlar farkıl markaalrın 2 ytl acab ahangi cinsten almalıyım

perishte
02-06-2011, 18:39
arkadaşlar bugüne kadar en iyi verim aldıgınız domates tohumu hangisiniz adını yazarmısınız tohumunu almak istiyorum semt pazarlarında pakatlerde satıyorlar farkıl markaalrın 2 ytl acab ahangi cinsten almalıyım

verimden kastınız fazla meyve vermesiyse genel olarak hibrit tohumlardan elde edilmiş fideleri kullanabilirsiniz. ancak hobi amaçlıysa hibrit almayın derim. bu sayede ürettiğiniz bitkiden elde edeceğiniz çekirdeklerle her yıl tekrar dikip organik sebzenin keyfine varabilirsiniz.

sahin1412
02-06-2011, 20:19
Merhaba
domateslere ip tam olarak nasıl çekiliyor.
ben domatesin yanına çıta çakıp ona bağlıyorım. Oda fazla güzel gözükmüyor.
Birde bahçeye 1 ay önce koyun gübresi atmıştım. Şimdi güvercin güresini şerbet yapıp domateslerin dibine vermeyi düşünüyorum ama fazla gelip yakarmı ne zaman tekrar güre atmalıyım.

Yildirmaz
03-06-2011, 19:58
evimizde balkon altına bir kırlangıç ailesi yuva yapmış. yuvanın altı beton olduğu için hatırı sayılır miktarda gübre biriktiriyorlar. bu gübre saksıda yetişen çiçeklenme dönemindeki domatese verilir mi ve miktarı nasıl olmalı?

Tam miktarı bilmiyorum ancak her kök bitki için bir adet gübreyi suya katıyorum. Bir gün bekletiyorum. Karıştırıp, dağılmasını sağlıyorum. Kaç kök bitki var ise hepsine eşit miktarda dağıtıyorum.

Fazla verirsem bitkilerin yanma ihtimali var diye korkuyorum.

cllmn
07-06-2011, 12:16
bende yetiştirmeye çalışıyorum domates hatta nerdeyse boyu 1 metre oldu çiçekleri falan çıktı ama bazıları dokununca düştü bazılarıda duruyo neden yapar acaba :))

perishte
07-06-2011, 13:24
Tam miktarı bilmiyorum ancak her kök bitki için bir adet gübreyi suya katıyorum. Bir gün bekletiyorum. Karıştırıp, dağılmasını sağlıyorum. Kaç kök bitki var ise hepsine eşit miktarda dağıtıyorum.

Fazla verirsem bitkilerin yanma ihtimali var diye korkuyorum.

ben geçen hafta toparladım gübreleri yaklaşık yarım pet bardak kadardı hepsi. sonra içine su kattım dediğiniz gibi bir gün beklettim, 5 kök domates ile diğer birkaç küçük saksıdaki çiçeklere verdim hepsini. şimdiye dek bir yanma belirtisi yok. inşallah faydası olur zararı olmaz.

Yildirmaz
08-06-2011, 08:44
ben geçen hafta toparladım gübreleri yaklaşık yarım pet bardak kadardı hepsi. sonra içine su kattım dediğiniz gibi bir gün beklettim, 5 kök domates ile diğer birkaç küçük saksıdaki çiçeklere verdim hepsini. şimdiye dek bir yanma belirtisi yok. inşallah faydası olur zararı olmaz.

Umarım :o

perishte
10-06-2011, 19:14
Umarım :o

şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yok domateslerde. kırlangıç gübreleri zararlı olmadı yani:). faydası konusunda bir şey diyemem çünkü hepsine birden verdiğim için herhangi bir kıyaslama şansım yok.

dokmeci
11-06-2011, 02:19
Merhaba, koçtaş'tan aldığım domates tohumlarını torf'a ektim 3. günde filizlendiler ve uçlarında kırmızı tohumlarla birlikte torfun dışına çıkmaya başladılar :) bu kadar erken çıktığı için sevinmelimiyim bundan sonra nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

TUĞCU
14-06-2011, 16:34
Benim domateslerin son durumları.
Ampul domates.
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01281.jpg

Morsukabağı domates.
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01259.jpg

Ildı domates
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01282.jpg

Dev domates
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01284.jpg

RedRobin
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01287.jpg
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01289.jpg

yesimucer
14-06-2011, 20:15
merhaba sayın tugcu,
ampul domates dediğiniz cins acaba sarı olup 90 günde ürün verdiği söylenen mi?
ben de ekmiştim de merak ediyorum,
ayrıca çok güzel cinsler seçip büyütmüşsünüz, darısı niyet edenlerin başına inşallah..

Yildirmaz
14-06-2011, 21:26
Sayın Tuğcu, domatesleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Bol ürün alırsınız umarım :-)

TUĞCU
14-06-2011, 21:49
merhaba sayın tugcu,
ampul domates dediğiniz cins acaba sarı olup 90 günde ürün verdiği söylenen mi?
ben de ekmiştim de merak ediyorum,
ayrıca çok güzel cinsler seçip büyütmüşsünüz, darısı niyet edenlerin başına inşallah..

Merhabalar sayın yesimucer. Ampul domatesler dediğiniz gibi sarı olanlardan. Diğer domateslere nazaran daha uzun ve çok daha fazla dallanma yaptı.Verim olarakda çok iyi.Şu anda üzerinde 30-40 domates var ve çok şirin gözüküyorlar.
Cins konusunda bu sene çeşit yaptım.Balkonu çeşit çeşit domateslerle doldurdum bakalım ne olacak.:)

TUĞCU
14-06-2011, 21:52
Sayın Tuğcu, domatesleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Bol ürün alırsınız umarım :-)

Sayın Yildirmaz, çok teşekkür ederim.

perishte
15-06-2011, 11:53
Merhabalar sayın yesimucer. Ampul domatesler dediğiniz gibi sarı olanlardan. Diğer domateslere nazaran daha uzun ve çok daha fazla dallanma yaptı.Verim olarakda çok iyi.Şu anda üzerinde 30-40 domates var ve çok şirin gözüküyorlar.
Cins konusunda bu sene çeşit yaptım.Balkonu çeşit çeşit domateslerle doldurdum bakalım ne olacak.:)

ben de sarı ampul domates diktim. tohumları mart sonu torfa ekmiştim fakat daha önce diktiğim kara prens cinsi domateslerden daha çok uzadı. çiçekler başlayalı çok oldu, artık yavaş yavaş domatesçikleri bekliyoruz.

perishte
15-06-2011, 11:57
bende yetiştirmeye çalışıyorum domates hatta nerdeyse boyu 1 metre oldu çiçekleri falan çıktı ama bazıları dokununca düştü bazılarıda duruyo neden yapar acaba :))

özellikle döllenmeyen çiçekler eklem yerinden itibaren kuruyup dökülüyor. sabahları su verirken sırıklarını hafifçe sallayarak titreştirirseniz çiçeklerin çoğunun döllenmesine faydası olur. vaktiniz varsa her bir çiçek dalına parmağınızın ucuyla titreşim vererek de yapabilirsiniz.

aliayas
15-06-2011, 17:04
Bahsettiğim domatezler bunlar

aliayas
15-06-2011, 17:08
Buda Domatezlerin tamamı

h.ışık
19-06-2011, 12:29
Merhaba, sevincimi paylaşmak istedim. Bu gün yaptığım incelemede Afrika togo domatesi fidesinde çiçeklenme başlıkları oluşmaya başlamış.
Bundan sonra sulamayı iyice azaltmalı mıyım ? önerileriniz nelerdir?

nardane
19-06-2011, 14:41
Merhabalar nihayet domateslerim tek tükte olsa çiçeklenmeye başladı.
Çeri domatesim meyveye durdu.Nasıl seviyorum bir bilseniz çocuklar gibi sevinçliyim.
Ancak bu yıl benim ilk denememdi.Hatalarımı gördüm , ne yapmam ne yapmamam gerektiğini tam olmasada anlamış oldum.
Çünkü deneme yanılma yoluyla tecrübeler edineceğiz.
Yaptığım daha doğrusu farkına vardığım hatalar şunlar.
1-Fideleri çok sık ekmişim.
2.Aşırı sulamış olmam.
3-Koltuk alma olayını geç öğrenmem .
İnşallah seneye daha bilinçli acemi bahçıvanlık yapmak nasip olur.
Bir türlü foto yüklenemiyor.Domatesimin meyveciğini gösterecektim.Olmuyor.

justice
19-06-2011, 15:25
bunlarda benim domateslerim..

h.ışık
19-06-2011, 20:43
Merhabalar nihayet domateslerim tek tükte olsa çiçeklenmeye başladı.
Çeri domatesim meyveye durdu.Nasıl seviyorum bir bilseniz çocuklar gibi sevinçliyim.
Ancak bu yıl benim ilk denememdi.Hatalarımı gördüm , ne yapmam ne yapmamam gerektiğini tam olmasada anlamış oldum.
Çünkü deneme yanılma yoluyla tecrübeler edineceğiz.
Yaptığım daha doğrusu farkına vardığım hatalar şunlar.
1-Fideleri çok sık ekmişim.
2.Aşırı sulamış olmam.
3-Koltuk alma olayını geç öğrenmem .
İnşallah seneye daha bilinçli acemi bahçıvanlık yapmak nasip olur.
Bir türlü foto yüklenemiyor.Domatesimin meyveciğini gösterecektim.Olmuyor.

fotograf yüklerken sorun yaşamanızın sebebi fotoğrafın çözünürlüğü çok yüksek olmasından dolayı dosya boyutunun fazla olmasından kaynaklanabilir. Herhangi bir resim düzenleyiciden yeniden yapılandırken % 30 - 40 lara düşürürseniz sorun olmayacaktır.
Kolay gelsin.

gulbirsen
21-06-2011, 14:29
sayın justice domates tohumlarınızı ne zaman toprakla buluşturdunuz?
kaç günde başlarını böyle gösterdiler?
çok heyecanlandım görünce kusura bakmayın.ben biraz geç kaldığımı düşünüyordum.

perishte
25-06-2011, 20:10
Merhaba, sevincimi paylaşmak istedim. Bu gün yaptığım incelemede Afrika togo domatesi fidesinde çiçeklenme başlıkları oluşmaya başlamış.
Bundan sonra sulamayı iyice azaltmalı mıyım ? önerileriniz nelerdir?

hocam şayet saksıda yetiştiriyorsan, toprağın süzekse, drenajın iyiyse ve bitkiler bolca güneş alıyorsa hiç suyu eksiltme derim. bu sene ilk defa black prince cinsi domates yetiştiriyorum. 16 lt lik saksılarda dört adet var.

ben de çiçeklenme dönemlerinde iki kez suyu azaltmaya kalkıştım. ilkinde bitkilerin ilk çiçekleriydi suyu eksilince boynunu büktü, yaprakları büzüştü. ikincisinde de alttakiler meyveye durmuştu üstteki çiçekler için suyu kıstım. çok değil hemen bir gün sonra akşam bir baktım domatesçikler buruşmuş. sonrada öğrendim ki; domates susuz kalınca meyvesinin kabuğu kalın olurmuş.

ben kendi tecrübelerimden şu kanıya vardım: boyu saksı yüzeyinden itibaren 0,50-1 mt ye kadar ise günde 1 lt, 1 mt den sonra günde (günün sıcaklığına göre değişiyor) 1,5-2 lt su verilmesi iyi oluyor.

h.ışık
25-06-2011, 20:35
sayın perishte,
saksı olarak 10 litrelik su kabını kullanıyorum. Diğer mesajımdan sonra spey ile toprağın üzeri ıslanacak kadar suluyorum. Toprak süzek bir toprak ancak biraz ağır galiba. Üçte bir yanmış gübre olduğu halde yinede kuruduğunda çatlamalar oluyor.
Türünü bilmediğim afrika togo domatesi salkım domates şeklinde tomurcuklanma yapıyor. Halen çiçek açmadılar ancak çiçek kapsülleri oluşmaya devam ediyor. Bir salkımında şimdilik 6-7 tane çiçek kapsülü var ancak çiçek yok. Çiçek açıp zamanla meyveye dönmesini bekliyorum.
saygılar.

ahmetihsan
06-07-2011, 00:19
Merhabalar; iki haftadır çiçeklenen domates fidemde hala meyve oluşmaya başlamadı. Çiçekler akşam kapanıyor. Gündüz olduğunda açılıyorlar. Fakat meyve oluşumu gözlemedim henüz. Sorun nedir acaba?? teşekkürler.

umutyolcusu
06-07-2011, 09:20
Benimde siyah ve mor dilimli domateslerim dediğiniz gibi çiçek aıp kapanıyor ve bir türlü meyveye dönüşemiyor.Hatta en sonunda kuruyup dökülüyor.Aynı yerdeki diğer domatesler de birden fazla domates salkımı oluştu ve büyüyorlar.Acaba cinsinden mi bilemedim.

h.ışık
06-07-2011, 21:24
Bir hafta önce başlayan çiçeklenme sonucunda bendeki durumda sizinle aynı. her ne kadar 4-5 gün evde olmasamda damlama sulamayla susuz bırakmadım.
çiçekler açılıp kapanıyor anak meyve görünmüyor.

perishte
08-07-2011, 21:42
sayın perishte,
saksı olarak 10 litrelik su kabını kullanıyorum. Diğer mesajımdan sonra spey ile toprağın üzeri ıslanacak kadar suluyorum. Toprak süzek bir toprak ancak biraz ağır galiba. Üçte bir yanmış gübre olduğu halde yinede kuruduğunda çatlamalar oluyor.
Türünü bilmediğim afrika togo domatesi salkım domates şeklinde tomurcuklanma yapıyor. Halen çiçek açmadılar ancak çiçek kapsülleri oluşmaya devam ediyor. Bir salkımında şimdilik 6-7 tane çiçek kapsülü var ancak çiçek yok. Çiçek açıp zamanla meyveye dönmesini bekliyorum.
saygılar.

iki haftadır kpss çalışmaları yüzünden nete girmiyordum; bugün nasıl olsa son gün bu saatten sonra çalışsan ne olacak" diye düşünüp bir gireyim dedim. o yüzden cevap verememiştim, yoksa ilgisizlikten değil, kusura bakmayın.

hocam çiçeklenme hâlâ meyveye durmadıysa tavsiyem sabah veya akşam üstü sularken ve de çiçekler açıkken parmağınızla titreşimler vererek tozlaşmasını sağlamanız. nasıl olsa yüzlerce çiçek yok; o yüzden her bir çiçeğe üç dört saniye kadar titretmek aşırı bir vakit almaz.

şayet tozlaşmayı sağlayamazsanız döllenmemiş herbir çiçek bir müddet sonra dirsek kısmından itibaren kuruyor.

inşallah verimli bir deneyim olur.

perishte
08-07-2011, 21:47
Merhabalar; iki haftadır çiçeklenen domates fidemde hala meyve oluşmaya başlamadı. Çiçekler akşam kapanıyor. Gündüz olduğunda açılıyorlar. Fakat meyve oluşumu gözlemedim henüz. Sorun nedir acaba?? teşekkürler.

hocam sorun tozlaşamama. bir önceki h.ışık'a da tavsiye ettiğim gibi elinizle veya domatesin bağlı olduğu sırığı sallamak suretiyle (ben birincisini tavsiye ederim) çiçeklerin döllenmesini sağlamanız gerekiyor. döllenen çiçeğin bir süre sonra sadece taç yaprak olan sarı kısmı kuruyup domatesçikler görünecektir. yoksa dirsek kısmından itibaren tamamen kuruyorlar.

ahmetihsan
08-07-2011, 23:05
hocam sorun tozlaşamama. bir önceki h.ışık'a da tavsiye ettiğim gibi elinizle veya domatesin bağlı olduğu sırığı sallamak suretiyle (ben birincisini tavsiye ederim) çiçeklerin döllenmesini sağlamanız gerekiyor. döllenen çiçeğin bir süre sonra sadece taç yaprak olan sarı kısmı kuruyup domatesçikler görünecektir. yoksa dirsek kısmından itibaren tamamen kuruyorlar.

Sayın Perishte; dediğinizi forumu incelerken sorunu yazdıktan sonra görmüştüm. Ve dediğiniz şekilde titreşim yaptırdım. Bu arada bir çiçek düştü. :( Geri kalanlarda henüz meyve oluşmadı. Başka ne sebebi olablir???

perishte
14-07-2011, 16:24
Sayın Perishte; dediğinizi forumu incelerken sorunu yazdıktan sonra görmüştüm. Ve dediğiniz şekilde titreşim yaptırdım. Bu arada bir çiçek düştü. :( Geri kalanlarda henüz meyve oluşmadı. Başka ne sebebi olablir???

Valla anlamadım ki ben de acemiyim hocam:rolleyes: Domatesçilik geçmişim 5 ay kadar benim de. Üstadlar şıp diye bütün ihtimalleri sıralayabilirdi ama onlar da uzun süredir uğramıyor galiba başlığa. Birini denk getirsem benim olgunlaşmış domateslerin neredeyse yarısında bulunan boydan boya çatlakları soracağım.

İnşallah diğer çiçekler dökülmez ama bana kalırsa siz çiçekleri yine arada bir "hanimiş amcasııı" diye parmağınızın ucuyla gıdıklamaya devam edin Ahmet Bey.

HuYSuz
14-07-2011, 18:25
Domatesler dışarıda duruyorsa döllenme için birşey yapmanıza gerek yok. Rüzgar bu işi yeterince yapıyor zaten. Çiçeklerin düşme sebebi de fazla sulamanızdan olabilir. Çiçek sapının olduğu yere bakın sararmışsa çok inceyse fazla sulamadan dolayı bir zaman sonra düşecektir. Meyve tuttuğunda bahsettiğim yerde kalınlaşma olur, meyve büyüdükçe de kalınlaşma domatesin ağırlığını taşımak için artar.

ahmetihsan
15-07-2011, 00:11
İnşallah diğer çiçekler dökülmez ama bana kalırsa siz çiçekleri yine arada bir "hanimiş amcasııı" diye parmağınızın ucuyla gıdıklamaya devam edin Ahmet Bey.
Sayın Perishte; dediğiniz gibi yapıyorum. Çok seviyorum onları,gıdıklıyorum ama tık yok daha!! Çiçeklerde düşmüyor!!!Meyve de oluşmuyor!!. Bir üst koldan başka çiçeklerde çıkmaya başladı :)) Bir komşu bunlar erkek fidedir bunlardan meyve alamazsın dedi. Ne kadar doğru bilmiyorum. Bekleyip göreceğiz heralde. :)
Sayın HuYSuz; domatesler balkonda duruyor zaman zaman rüzgarda alıyorlar. Tüm sineklere,arılara da izin veriyorum gezinsinler diye. Ama hala birşey yok. Titreştirmeden dolayı bir çiçek düşmüştü. Diğerleri duruyor. Geceleri kapanıp güneşi görünce açılıyorlar. Ama meyve yok!! :( Bakalım üstten daldan çıkan çiçekler ne olacak!! İlerde durumu sizlerle yine paylaşırım.

HuYSuz
15-07-2011, 10:07
Ahmet bey titreşimden dolayı çiçek düşmez kolay kolay. Onun zaten düşeceği varmış bu yüzden boşuna ben sebep oldum diye canınızı sıkmayın. Dışarıda duruyor ise döllenme için birşey yapmanızada gerek yok dediğim gibi. Rüzgarın hafif bir esinti bile onları yeterince sallayacaktır zaten.

Örneğin benim torf içerisinde yetiştirdiğim ve çok sağlıklı gelişmeyen domatesimin çiçeklerinde işaretlediğim yere bakarsanız.. Ben birşey yapsamda yapmasamda o bir süre sonra sararan yerlerden kendiliğinden kopup düşecek. Sulamaya dikkat edin, aşırı sulamayın..

Halil Önen
15-07-2011, 11:06
Domatesler dışarıda duruyorsa döllenme için birşey yapmanıza gerek yok. Rüzgar bu işi yeterince yapıyor zaten. Çiçeklerin düşme sebebi de fazla sulamanızdan olabilir. Çiçek sapının olduğu yere bakın sararmışsa çok inceyse fazla sulamadan dolayı bir zaman sonra düşecektir. Meyve tuttuğunda bahsettiğim yerde kalınlaşma olur, meyve büyüdükçe de kalınlaşma domatesin ağırlığını taşımak için artar.

demişsiniz;
doğrudur.

fazla sulamadan da domates çiçeklerini kırabilir.

Fazla budamadan (alttan yaprak alma, sırık domates için) da kırabilir.

Döllenme yoksa da çiçek kırabilir.

Ancak bu 3 neden çok az rastlanır.

Domates çiçeklerini _ genelde_ tripsi den kırar. Bunu bir çok üretici bile fark edemez.

Tripsi bazı domates çeşitlerinde _ ceri, minik uzun v.b_ daha az olur.

Tripsi hastalığını anlamanın yolu basittir.

234245

Çiçek demetlerin altına beyaz bir kağıt konur, çiçek salkımına üstten sertçe birkaç kere vurulur. (baş parmak ve orta parmağın bir yay gibi masa üstünde yabancı bir cisme vuru gibi:))

Beyaz kağıdın üzerine gözle görünen ( zor görünen) sarı sinek benzeri küçük böcekler düşür.

Bunlar tripsi zararlısıdır, çiçeklerin içinde yaşar ve emgi yolu ile çiçeklerden beslenir.
Çiçekler sapından bıçak gibi kesilmiştir. Dokununca dökülür.

234246

Bazen bir salkımda bir kaç domates tutar.

Tripsi salgın olursa alttan itibaren her çiçeği kırar ve sizi taa yukarılarda bir kaç küçük domatese talim ettirir.

Tripsi ilacı mutlaka el altında bulunmalı.

Saygılar

cukurovalı
15-07-2011, 11:12
''Tripsi ilacı mutlaka el altında bulunmalı''

Bize birde tripsi ilacı tavsiye ederseniz bu ders de hakkıyla ögrenilmiş olacak.

Teşekkürler.

Halil Önen
15-07-2011, 11:14
Ahmet bey titreşimden dolayı çiçek düşmez kolay kolay. Onun zaten düşeceği varmış bu yüzden boşuna ben sebep oldum diye canınızı sıkmayın. Dışarıda duruyor ise döllenme için birşey yapmanızada gerek yok dediğim gibi. Rüzgarın hafif bir esinti bile onları yeterince sallayacaktır zaten.

...

Sn. HuYSuz,

resimdeki domateste tripsi olabilir. Fazla etkin değilse bazı çiçekleri kırar, bazıları domatese yatar...

Saygılar

Halil Önen
15-07-2011, 11:16
''Tripsi ilacı mutlaka el altında bulunmalı''

Bize birde tripsi ilacı tavsiye ederseniz bu ders de hakkıyla ögrenilmiş olacak.

Teşekkürler.

Nimsk 4.5 etkili ve biraz da pahalı bir ilaçtır.
Doğaldır. Neem ( bir çeşit tesbih ağacı) tohumunun yağından elde edilir.

HuYSuz
15-07-2011, 14:12
Sn. Halil Önen, tripsiyi hiç duymamıştım sayenizde yeni birşey daha öğrenmiş oldum.

Mesajınızı okuyunca eğer bende varsa fotoğraflayıp yazarım düşüncesiyle kağıt alıp söylediğiniz gibi (okul yıllarında para ile oynadığımız oyunda paraya vurmamız gibi) 4 ayrı kökte toplam 7-8 salkıma bir kaç kere vurarak denedim. Neyseki hiç birinden çok az çiçek tozu haricinde dökülen birşey olmadı ama ben ve benim gibi tripsiyi duymayan arkadaşlar yeni birşey öğrenmiş olduk sayenizde.. teşekkür ederim.

Fotoğrafdaki domatesler benim deneme tahtam gibi birşey oldu. Gelişiminin kötü olması ve çiçek dökmesinde ki en büyük neden benim yani aslında.

ahmetihsan
16-07-2011, 00:49
Teşekkürler Sayın Halil Bey; şu an il dışında olduğumdan verdiğiniz bilgileri uygulama imkanım olmayacak. Balkon bitkilerim komşuya emanet edilmiş durumda. Döndüğümde uygulamayı yapıp, sizlerle paylaşırım.
Sayın huYSuz; canımı sıkmam olur mu hiç!! Asla!! Sizlerin yorumlarınızla birçok şey öğreniyorum. Teşekkürler..

Basar Bolukbas
20-07-2011, 11:12
Arkadaslar;
Ben boyları oldukça uzayan domateslerimi şaşırttım. Ancak saksıya sadece torf koydum. Satıcı ısrarla, torfun, topraktan daha iyi ve sebzeler icin yararlı olduğunu, hatta torf kullanırsam ayrıca gübre kullanmama gerek kalmayacağını söyledi. Bu doğru bir yaklaşım mı? Domateslerim torf içinde de büyümeye devam edebilir, meyve verirler mi?
Teşekkürler.

h.ışık
20-07-2011, 12:02
Arkadaslar;
Ben boyları oldukça uzayan domateslerimi şaşırttım. Ancak saksıya sadece torf koydum. Satıcı ısrarla, torfun, topraktan daha iyi ve sebzeler icin yararlı olduğunu, hatta torf kullanırsam ayrıca gübre kullanmama gerek kalmayacağını söyledi. Bu doğru bir yaklaşım mı? Domateslerim torf içinde de büyümeye devam edebilir, meyve verirler mi?
Teşekkürler.

Böyle satıcıları Ulus meydanında sallandıracaksın. Olurmu öyle şey. Torf hakkında biraz araştırma yaparsanız şu bilgiye ulaşırsınız.

Nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yerlerde bataklık vb altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, yosunların, sazlarının su dibinde çökerek kısmen çürümesi, yıllarca çürümesiyle oluşur.

Bitki için faydalanacakları element ve mineraller yoktur ve ya çok azdır. Torf içerisinde domates fidelerinizin büyümeleri için onlara sıvı bitki besini vermelisiniz. Bu besinin de dozajını iyi ayarlamalısınız. Az verirseniz iyi gelişemez, çok verirseniz bitkiyi kurutabilirsiniz. Domates fidelerinizi yaşatabilirseniz meyve görebilme ihtimaliniz de var.

Kolay gelsin.

Basar Bolukbas
26-07-2011, 10:58
Ilgilendiginiz icin cok tesekkur ederim. Acaba bu sivi besinleri ile ilgili biraz bilgi verir misiniz? Hangi marka iyidir? Nasil kullanilir? Bu besinleri katarak domatesleri organik olmaktan cikarmis olur muyum? Saygilarimla.

Halil Önen
27-07-2011, 21:49
Ilgilendiginiz icin cok tesekkur ederim. Acaba bu sivi besinleri ile ilgili biraz bilgi verir misiniz? Hangi marka iyidir? Nasil kullanilir? Bu besinleri katarak domatesleri organik olmaktan cikarmis olur muyum? Saygilarimla.

Torf dolu saksının _ eğer saksı 3 lt. ise_ etrafını açarak,

bir çay bardağı solucan gübresi koyun, yayın.

Yarım lt. suya bir yemek kaşığı emek gübre (alg) karıştırın ve sulayın.
Bunu her on gün tekrarlayın.

Bir ay sonra yine iki çay bardağı solucan gübresi koyun. Yukarıdaki alg' lı sulama işlemine devam edin.

Alg ın ( emek gübre) fazlası zararlı değil.

Basar Bolukbas
28-07-2011, 06:50
Halil Bey cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin. Saygilar.

Basar Bolukbas
05-08-2011, 12:22
Merhaba Arkadaslar

Torfun icinde yetistirmeye calistigim Domateslerim buyuduler. Cok saglikli gorunuyorlar ve surekli gelisim icindeler.

Hatta bir cok cicek de olusmaya basladi. Dun bir kac cicegin kurudugunu ve ciceklerin saplarindaki o kucuk siskinlikten (bogum gibi olan yer) koptuklarini gordum.

Acmis olan bir cicege parmagimin ucu ile inanilmaz hafif bir sekilde dokundum, o da ayni bogumdan pıt diye koptu.

Sizce bu durum neden olabilir? Tum cicekler boyle kopup dusecekler mi?

Bir yerlerde bir problemin olduguna isaret midir bu durum?

En yakin zamanda resim ekleyecegim.

Cevap verebilirseniz cok sevinirim. Saygilarimla.

evren_17
14-08-2011, 13:16
sulama ile ilgili olabilir

ligustrum
14-08-2011, 13:34
Evet olabilir. Soğuk su vermiyelim. Her akşam ılık dinlenmiş suyu deneyelim.

Suna
14-08-2011, 19:44
eğlencelik

h.ışık
14-08-2011, 20:53
sayın suna;

Domateslerle muhteşem bir şölen yapmışsınız. Tebrikler.

inebolu
14-08-2011, 21:59
Domateslerimizin ağaçları gayet sağlam. Meyve verimi de iyi. Yalnız domatesler kızarmaya baslamadan kurtlanıyor ve çürüyor bunun nedeni ne olabilir ve nasıl önleyebiliriz.

thempest
15-08-2011, 12:08
gubre ısteyen olur ıse benım yaptıgım sıstem damlama sulama yapın gubreyı ıse bu forumda balkonda bahcede topr.tarı.bazlıgında kudret bey´den temın edebılırsınız.

Halil Önen
15-08-2011, 12:46
Domateslerimizin ağaçları gayet sağlam. Meyve verimi de iyi. Yalnız domatesler kızarmaya baslamadan kurtlanıyor ve çürüyor bunun nedeni ne olabilir ve nasıl önleyebiliriz.

Domates yeşil kurdu bunu yapar.

Delfin WG kullanın.

Gübre olarak kalsiyum _ yapraktan_ vermelisiniz.

m.şimşek
19-08-2011, 14:57
Benim balkonumdaki domatesler meyve vermeye başladı fakat uzun süredir yeşil duruyorlar ve bir taneside çok küçük bir haldeyken kızardı,her gün sulama yapıyorum ve ayda bir kere bitkisel destek kullanıyorum ama istediğim verimi alamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Halil Önen
19-08-2011, 21:09
Benim balkonumdaki domatesler meyve vermeye başladı fakat uzun süredir yeşil duruyorlar ve bir taneside çok küçük bir haldeyken kızardı,her gün sulama yapıyorum ve ayda bir kere bitkisel destek kullanıyorum ama istediğim verimi alamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Tam gün güneş görmeli ve ortam sıcaklığı 26 C üzeri olmalı.

Basar Bolukbas
22-08-2011, 13:54
Merhabalar,
Domatesler meyve verdikten sonra her gun sulamali miyiz? Yoksa suyu iyice kesmeli miyiz?
Tesekkur ederim.

Halil Önen
23-08-2011, 01:06
Merhabalar,
Domatesler meyve verdikten sonra her gun sulamali miyiz? Yoksa suyu iyice kesmeli miyiz?
Tesekkur ederim.

Domates ister çiçekte olsun ister meyvede ne her gün sulanmalı ne tamamen kesilmeli.

Domatesin su ihtiyacı, toprağa, sıcaklığa, bakıma v.b göre değişir.

Kural şu;

domates su istediğinde su verilmeli. Bu 3 ya da 4 günde bir olabilir.

Bunu yapraklarından _ bir az solar_ anlarsınız.

Her gün su bitkinin _ ya da çok su_ kök hastalıklarına yakalanmasına yol açar.

Basar Bolukbas
23-08-2011, 10:44
Halil Bey bilgiler icin cok tesekkurler....

PROGMEMO
21-11-2011, 13:30
eğer elinde fazla domates tohumu olan arkadaşımız varsa banada yollayabilirlermi acaba.
Sizlerin ürettiği domatesleri görmek gerçektende çokgüzel. Ben alışveriş merkezlerinde satılan tohumlardan almak istemiyorum ücreti ne ise öderim sizlerinki gibi sağlıklı domateslerimin olmasını istiyorum.
İlgilenen arkadaşlar bana özelden mesaj atarsa şimdiden teşşekkür ederim

huseyinunal
09-10-2012, 12:56
selahattin bey.benim seramda domateslerin çiçekleri sapından kuruyup döküldü.nedeni ne olabilir?

Halil Önen
09-10-2012, 13:36
selahattin bey.benim seramda domateslerin çiçekleri sapından kuruyup döküldü.nedeni ne olabilir?

çiçek tripsi (http://www.agaclar.net/forum/836806-post581.htm)olabilir...

Müjgan Yılmaz
09-10-2012, 15:11
Sevgili Halil Önen in ,eğitimleri sonucun da bu yıl,hastalıksız,bol verimli domates yetiştirdim.
Hala üzerleri kocaman yeşil domateslerle dolu,don vurmadığı sürece kasım da da domates yiyebileceğiz.Teşekkürler,büyük usta:))))

hevesli meraklı
09-10-2012, 15:17
çiçek tripsi (http://www.agaclar.net/forum/836806-post581.htm)olabilir...

Merhaba,
Halil bey bizim domateslerden birinde de böyle birşey oldu. Üstündeki domatesler kızarırken, oluşan çiçek tomurcukları, nerdeyse hiç açamadı diyeceğim bir durumda siyahlaşıp kurudular. Bazı çiçekler de açtılar ama, domatese dönüşemeden kurudular. Aynı anda üstünde kocaman domateslerde kızarmaya yüz tutmuşlardı, tatları da bayağı güzeldi. Daha sonra baktım olmuyor kuruyan kısımları keseyim, çirkin görünmesi dedim; ama kestiğim yeri kuru gördükçe kesmeye devam ettim. Sonuç: Ortada fide kalmadı, köke kadar gitmiş meğerse:(
24 lt lik büyük uzun saksıda 3 fide idi, diğer ikisinde birşey olmadı.
Çiçek tripsi mi bu durum? (resim çekmiştim ama bulamadım)

Halil Önen
09-10-2012, 22:29
..domatesler ...24 lt lik büyük uzun saksıda 3 fide idi, diğer ikisinde birşey olmadı.
Çiçek tripsi mi bu durum? (resim çekmiştim ama bulamadım)

Sn.hevesli meraklı,

tripsi değil...

Ancak bir saksıda 3 fide olması yetersiz beslenmeye bağlı olabilir...

sen_sen
10-10-2012, 13:27
Hrkeze selamlar.. Bndee on dönüm cam serada domates yetistriyorum. Ziraat muhendistliginde son yilim..bnde bazi sorularimi sizinle paylasmak isyerim.. Oncelikle bitkiye fazla ca verilmesi durumunda meyveyi buyutmeme gibi bi sorun yaratcagini duydum sizin fikirlerinizi de ogrenmek isterm

Tura
10-10-2012, 15:27
Hrkeze selamlar.. Bndee on dönüm cam serada domates yetistriyorum. Ziraat muhendistliginde son yilim..bnde bazi sorularimi sizinle paylasmak isyerim.. Oncelikle bitkiye fazla ca verilmesi durumunda meyveyi buyutmeme gibi bi sorun yaratcagini duydum sizin fikirlerinizi de ogrenmek isterm

Sn. sen_sen. Neyi öğrenmek istiyorsunuz ? Sorunuz eksik kalmış.

Güzel bir Türkçe ile, tam bir soru,cevap bulacaktır.

Halil Önen
10-10-2012, 15:55
... Öncelikle bitkiye fazlaca su verilmesi durumunda meyveyi büyütmeme gibi bir sorun yaratacağını duydum sizin fikirlerinizi de öğrenmek isterim

Domatese meyve bağlamaya yakın ya da çiçekte fazla su verilmesi meyveyi değil kendini beslemesine yol açar, boya sürgüne gider,meyveye pek yatmaz...

Domates su istediğinde _ k bu yapraklarından anlaşılır_ verilmelidir.

Domates veya bir çok bitki, bazı dönemler susuz bırakılırsa _ölüyorum zanneder ve genlerini korumak için_ meyveye ( tohuma) yatar...

sen_sen
10-10-2012, 19:18
Sn_tura.. Domatesler meyve bagladiktan sonra ve belli bir büyüklüge ulastiginda belirli araliklarla kalsiyum gübrelemesi yapmak gerekiyor. Yapilan kalsiyum gübresi miktarinin fazlaligi meyvelerin büyümesinde sorun teskil eder mi ?

Tura
11-10-2012, 07:15
Sn_tura.. Domatesler meyve bagladiktan sonra ve belli bir büyüklüge ulastiginda belirli araliklarla kalsiyum gübrelemesi yapmak gerekiyor. Yapilan kalsiyum gübresi miktarinin fazlaligi meyvelerin büyümesinde sorun teskil eder mi ?

Sayın sen_sen.

Ben Enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) yaparken, enzim içerisine, 15 gün sirkede beklemiş ve yumuşamış yumurta kabuklarını havanda döğerek, un ufak yapıp katıyorum.
Her 15 günde yaptığım sulamalara bu enzimden 1000/1 oranında katıyorum.
Ayrıca sebze adalarıma hazırlarken bir avuç kemik tozu koymuştum Sebze adası hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978-21.htm)

Bu sayfada, 93 nolu (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/15320-4.htm) mesajdaki gibi 746 gr. domateslerim oluyor

Önemli olan kimyasal hiç bir girdi kullanmadan toprağınızda N P ve K oranlarını dengede tutmanızdır.
Sebze adaları bölümünü incelerseniz, eminim size yardımcı bir şok bilgiyi bulacaksınız.

Sn.sen_sen Bu bölüme de (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) uğrayarak kendinizi tanıtır mısınız.

sen_sen
12-10-2012, 15:05
sn tura teşekkürler..
Hemen uygulamayı denemeye karar verdim. Yumurta kabuğu ile hazırladığınız enzimin domatese uygulamaya başladığınız belli bir tarih var mı ? birde, ne kadar kabuk **** kaç gramı kaç dönüme tekabül ediyor bilgilendirirseniz çok memnun olurum.benim domatesler şuanda 3. dölü meyve bağladı..

Tura
12-10-2012, 15:54
İlk şaşırtmadan itibaren enzimle beslenirler.

Enzim olmadımı boyunlarını büküyorlar gibime geliyor.

Bu kış çeşitli enzimleri hazırlayın.

Yaza hazırlıklı girin.

Mutfaktaki çöplerinizi değerlendirmiş olursunuz. Seranız da gübresine kavuşur.

Hamsili enzimi unutmayın...balık enzimi.

Kolay gelsin.

aligurbuz
30-04-2013, 14:14
İnternetten aldığım kraliçe domates tohumları benim bitki yetiştirmedeki son umudumdu :)

Çünkü ya yapraklar kurur ya çimlenme olmaz v.s.

Domates çekirdeklerini nemlendirip ektim. Her gün suladım v.s. Baktım hareket yok " Bundan sonra bitki işi benim için bitmiştir" deyip kendi haline bıraktım tohumları. 5-6 Gün sonra son umutla bir bakayım derken minik minik filizlenmeleri görünce Şokk oldum ... Sonra yeniden umutlanan isteğimle sulama v.s devam ettim. Yeteri kadar büyüdüklerini düşündüğüm için sizlerden öğrendiğim şekilde yeni kasasına yeni torf döküp güzelce yerleştirdim. biraz daha büyüyünce iki kasaya paylaştırmayı düşünüyorum... Bundan sonrası için önerileri olan varsa bilmek isterim...

Mustapha_66
04-05-2013, 14:38
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır beklediğim ve sonunda yavaş yavaş yoluna giren domateslerimi burada sizinle paylaşabildiğim için çok mutluyum. Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin gelişimi oldukça iyi ilerliyor. Sizinde fikirleriniz ve paylaşımlarınız olursa sevinirim.

candem
04-05-2013, 15:09
sayın Mustapha_66
yetiştirdiğimiz domatesleri burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832-55.htm) paylaşıp üzerinde yorumlar yapıp yardımlaşıyoruz..
balkonda domates içinde bir bölüm var ona da buradan (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/4627-21.htm)bakabilirisiniz.
herhalde görmediniz...

saygılarımla bol hasatlar..

Rahat
04-05-2013, 20:54
Merhaba, Halil abi son zamanlarda sorulara cevap vermeye çalışmışsın, o yüzden doğrudan sana sormak istiyorum. Tabii ki, cevap vermek isteyen diğer arkadaşlar da yardımcı olmak isterlerse her türlü yoruma açığım...

Domates fidelerimi takastan gelen tohumlar ve kendi tohumlarımla yapıyorum. Henüz çok büyümediler, yerlerine alınacak durumda değiller, umarım iki haftaya kadar büyürler de takas yoluyla edindiğim tohumların meyvesinden yiyebilirim :)

Kardeş bitkiler yöntemini deneyeceğim, yani domatesle birlikte yaşayabilecek ve birbirlerine faydalı olacak kadife çiçeği ve fesleğenlerle birlikte yetiştireceğim. Damla sulama sistemi kuruyorum, tek kanallı bir sulama sistemi olacak, şehir şebekesine bağlı, zamanlayıcılı... Domatesi yerien ektiğimde 5 günde bir, 1 saat (2lt/h) sulamayla başlamayı planlıyorum, bakacağım. Duruma göre sıklık ve miktarı ayarlayacağım. Ancak kadife çiçeği ve fesleğen ne olacak onu bilemiyorum.

Diğer yatakta salatalık, dereotu gibi birbiriyle uyumlu bitkileri, diğerinde biber, kekik, fesleğeni, bezelye ve kabağı aynı sırada yetiştirmeyi planlıyorum.

Bütün bu bitkiler için sulama ihtiyacı birbirinden farklı olduğundan sanırım zamanlayıcı pek de kullanabileceğim bir şey olmayacak, zamanlayıcı ben olacağım.

Sorum şu: amatör biri için 3-5 kanallı zamanlayıcı kurma imkanım olmadığından, çok su isteyenlerin bulunduğu yerdeki sulama borularına T ile girerek bir kaç damlalık daha eklesem ve 5 günde bir sulama yapmaya devam etsem mantıklı bir yöntem olur mu ? :) Yoksa gerçekten çok kuvvetli bir saçmalama kapasitem mi var :)

Ya da çok fazla su isteyen bitkilerin bulunduğu yerde sağlam bir malçlama ile suyun daha uzun süre kalmasını mı sağlasam?

Saygılar ve sevgilerimle...

antihistaminik
04-05-2013, 21:04
Sorum şu: amatör biri için 3-5 kanallı zamanlayıcı kurma imkanım olmadığından, çok su isteyenlerin bulunduğu yerdeki sulama borularına T ile girerek bir kaç damlalık daha eklesem ve 5 günde bir sulama yapmaya devam etsem mantıklı bir yöntem olur mu ?

ben de terasta ayni ise soyunuyorum..
kararsiz kaldigim nokta da ortak; farkli su gereksinimleri.. uzerine bir de saksi buyukluk farkliliklari eklenince, deliksiz damlama borusu ve ayarli damlaticilar yoluna yonelsem mi diye dusunur oldum..

Rahat
04-05-2013, 21:08
Ben de boruları alırken önce ayarlı damlalıklara yönelmiştim, satıcı fikrimi değiştirdi :@ Gerçi baktım damlalıklara pek de pratik ayarlanabilecek gibi değildi. Hem 2 günde bir sulanacaklarla 5 günde bir sulanacakları bir kanaldan beslemeyi zamanlı damlalıklar da çözmüyor...

MeyveliTepe
04-05-2013, 21:48
Ne büyüklükte bir yeri sulayacaksınız? Bir fotoğraf var mı?

arascan
04-05-2013, 22:02
ŞÖylede bir durum olabilir , domates çiçeğe durduğunda sulama kesilmelidir . Çiçekte iken su verilirse çiçeği atar ilk meyveler çıktıktan sonra sulama yapılabilir .
asıl çiçekteyken çok sulanır :)

Rahat
04-05-2013, 22:17
100 metrekare kadar bir alan.

MeyveliTepe
04-05-2013, 22:25
Toprakta kil yoğunluğu bir hayli fazla gibi görünüyor, doğru mu? Yastıkları öylece mi bırakıyorsunuz? Zaman içinde kanallara akmazlar mı?

MeyveliTepe
04-05-2013, 22:43
Sulama konusunda ilk akla gelen, damlama borularını kadife ve fesleğenlerden geçirin, kadife ve fesleğenler sulandıkça yayılan nemden domatesler de yararlansın. Kökler neme doğru ilerleyeceği için domatesin kökleri damlamaya doğru gelir. Zamanlayıcıyı da iki günde bir sulayacak şekilde ayarlarsınız.

Salatalık ve patlıcan çok su ister ve zaten ayrı ayrı yastıklarda olmalı.

Kabağı bu yastıklara ekerseniz, tek bir kabak bir yastığın en az yarısını işgal eder.

Rahat
04-05-2013, 22:49
Toprakta kil yoğunluğu bir hayli fazla gibi görünüyor, doğru mu? Yastıkları öylece mi bırakıyorsunuz? Zaman içinde kanallara akmazlar mı?

Evet, bir hayli killi bir yapısı var toprağın. Yastıkların bir kısmı aksın istedim, çünkü yüksek gibi gelmişti bana. Sonrasında etrafına ahşap destek yapacağım.

Kabakları apayrı bir yer düşünüyorum, bahçenin etrafında dolaşan çitin yanına ekmeyi düşünüyorum. Kuyudan havuza basılan su var, onunla sulayacağım o kısımları da...

Kadife Çiçeği Domates Fesleğen Domates Kadife Çiçeği sırası düşünüyorum. Sanırım doğru düşünmüşüm.

İlginiz için teşekkür ederim...

Rahat
04-05-2013, 22:52
damlama borularını kadife ve fesleğenlerden geçirin, kadife ve fesleğenler sulandıkça yayılan nemden domatesler de yararlansın.

Kökler neme doğru ilerleyeceği için domatesin kökleri damlamaya doğru gelir.

Zamanlayıcıyı da iki günde bir sulayacak şekilde ayarlarsınız.

Çok mantıklı görünüyor, kesinlikle dikkate alacağım.

nkutsay
04-05-2013, 23:10
100 m2'lik balkon ha :))

antihistaminik
04-05-2013, 23:52
valla onu bilmem de benim teras gercekten yaklasik 120 m2 ... :)

Rahat
05-05-2013, 23:19

Gerçekten sorunumu burada paylaşmam saçma ve komik olmuş :) Maalesef dikkatsizliğimden kaynaklanmış, kusura bakmayın...

fındıkçı74
06-05-2013, 09:49
Selamlar serada hobi olarak yetiştirmiş olduğum sırık domateslerimde aniden bayılmalar var tepesinden boynunu büküyor bitki kendini bırakıyor bunun sebebi ne olabilir dikimde humik asit organik biofarm ve yanmış ahır gübresi +tsp kullanmıştım fideleri dikerken sim derma uyguladım şuan fideler 60cm civarında sağlıklı görünüyor ama aniden bayılmalara anlam veremedim sulamayı damlama ile iki günde bir yapıyorum sorunuma cevap yazacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum saygılar selamlar.

MeyveliTepe
06-05-2013, 11:08
Sulayınca düzeliyor mu, öyle kalıyor mu?

solucan17
06-05-2013, 12:24
Sayın fındıkçı en zayıflardan bir tanesini sökerek köküne bir bakın herhangi bir böcek kurt varmı hava sıcaklığını bilmeyerek konuşuyorum 60cm boy var ise hergün sulama yapmanız gerekmiyormu? Çünkü serada bildiğim kadar ile sık az sulama daha verimli oluyor diye biliyorum.

Selçuk Boz
06-05-2013, 14:56
Selamlar serada hobi olarak yetiştirmiş olduğum sırık domateslerimde aniden bayılmalar var tepesinden boynunu büküyor bitki kendini bırakıyor bunun sebebi ne olabilir dikimde humik asit organik biofarm ve yanmış ahır gübresi +tsp kullanmıştım fideleri dikerken sim derma uyguladım şuan fideler 60cm civarında sağlıklı görünüyor ama aniden bayılmalara anlam veremedim sulamayı damlama ile iki günde bir yapıyorum sorunuma cevap yazacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum saygılar selamlar.

Sn. fındıkçı74, bu durum genellikle sulamadan kaynaklanır. Sulamayı sabah erken saatte ve hergün yaparsanız, bu sorunu bertaraf edersiniz.

fındıkçı74
06-05-2013, 16:56
Sulayınca düzeliyor mu, öyle kalıyor mu?

Sayın meyvelitepe sulama yaptığım akşamın sabahında bile böyle bayılmalar gördüm dipleri çok kabarık biraz sıkıştırınca düzelir gibi oluyor ama eskisi gibi sağlılı görünmüyorlar sulamayı hergünmü yapsam acaba .

fındıkçı74
06-05-2013, 16:59
Sayın fındıkçı en zayıflardan bir tanesini sökerek köküne bir bakın herhangi bir böcek kurt varmı hava sıcaklığını bilmeyerek konuşuyorum 60cm boy var ise hergün sulama yapmanız gerekmiyormu? Çünkü serada bildiğim kadar ile sık az sulama daha verimli oluyor diye biliyorum.
Sayın solucan17 bizim Bartın da yaklaşık 10 gündür yoğun sis var o yüzden hava biraz serin sıcaklık 20 derece civarında gün aşırı sulama yeterli gelmezmi acaba

fındıkçı74
06-05-2013, 17:01
[QUOTE=Selçuk Boz;1150005]Sn. fındıkçı74, bu durum genellikle sulamadan kaynaklanır. Sulamayı sabah erken saatte ve hergün yaparsanız, bu sorunu bertaraf edersiniz.[/QUOTE sayın selçuk boz burlarda havalar biraz serin diplerine bakıyorum nemi iyi bu bayılmalara bir türlü anlam veremedim

MeyveliTepe
06-05-2013, 19:31
Bakteriyel Solgunluk (bacterial wilt) hastalığına (http://www.tomatodirt.com/bacterial-wilt.html)benziyor.

Burada (http://plantpath.ifas.ufl.edu/rsol/Trainingmodules/BWTomato_Module.html)biraz daha detay var.

bahcedenn
06-05-2013, 20:20
Bakteriyel Solgunluk (bacterial wilt) hastalığına (http://www.tomatodirt.com/bacterial-wilt.html)benziyor.

Burada (http://plantpath.ifas.ufl.edu/rsol/Trainingmodules/BWTomato_Module.html)biraz daha detay var.

Peki bu hastalığın tedavisi var mı?

MeyveliTepe
06-05-2013, 20:42
Açıkçası hastalığın tedavisi yok gibi bir şey. Bakırlı bileşikler bakteriye etkili ama bakteri dokulara nüfuz etmiş olduğunda yapılacak bir şey de yok. Bitkiyi söküp yakmak gerekiyor.

Öncelikle teşhisten emin olmak gerekir. Her solgunluk bu hastalığın varlığı anlamına gelmez. Verdiğim ikinci linkte bazı basit test usülleri anlatılıyor. Onları uygulamaka fayda var.

Hastalığı tedavi etmekten çok hastalığa sebep olabilecek şartları baştan engellemek daha önemli. Bunlardan en önemlisi rotasyon. DOmates ekili bir yere en az dört dönem sonra tekrar domates ekilebilir. Aksi halde mikrop toprakta kalıyor.

bahcedenn
06-05-2013, 20:58
Hastalığı tedavi etmekten çok hastalığa sebep olabilecek şartları baştan engellemek daha önemli. Bunlardan en önemlisi rotasyon. Domates ekili bir yere en az dört dönem sonra tekrar domates ekilebilir. Aksi halde mikrop toprakta kalıyor.

Peki daha evvel bu hastalığın belirtilerini hiç yaşamamışsak ve gayet sağlıklı domatesler yetiştirmişsek gene de en az 4 dönem rotasyon uygulamamız gerekir mi?

MeyveliTepe
06-05-2013, 21:06
Evet, rotasyona dikkat etmenin başka bir çok sebebi var.

Bu arada, sn.fındıkçı74, bayılan fidelerden birini kök ve gövdeyi zedelemeden çıkarıp inceleyin. Kök boğazında veya toprak altında kalan kısımda kesik, kemirilmiş vb. bir yer var mı? Taze fidelerde toprak zararlıları da böyle zararlar yaparlar.

fındıkçı74
08-05-2013, 10:51
Evet, rotasyona dikkat etmenin başka bir çok sebebi var.

Bu arada, sn.fındıkçı74, bayılan fidelerden birini kök ve gövdeyi zedelemeden çıkarıp inceleyin. Kök boğazında veya toprak altında kalan kısımda kesik, kemirilmiş vb. bir yer var mı? Taze fidelerde toprak zararlıları da böyle zararlar yaparlar.

Merhaba sayın meyvelitepe önerdiğiniz şekilde bayılan fidelerden birini zedelemeden söktüm alttan karınca sürüsü çıktı karınca neden kök boğazına gelmiş olabilr kendi yapmış olduğum enzimden kullanmıştım enzim pekmez içerikli olduğu için karınca bu yüzden üşüşmüş olabilir kökte herhangi bir kemirilme söz konusu değil karıncaları nasıl bertaraf edebilirim naftalin falan koysam faydası olurmu acaba saygılar selamlar.

solucan17
08-05-2013, 13:01
Sayın fındıkçı emin olmamak ile birlikte göztaşı aklıma geliyor sulandırıp dökmek yararlı olabilir ama emin değilim :-(

MeyveliTepe
08-05-2013, 15:12
Merhaba sayın meyvelitepe önerdiğiniz şekilde bayılan fidelerden birini zedelemeden söktüm alttan karınca sürüsü çıktı karınca neden kök boğazına gelmiş olabilr kendi yapmış olduğum enzimden kullanmıştım enzim pekmez içerikli olduğu için karınca bu yüzden üşüşmüş olabilir kökte herhangi bir kemirilme söz konusu değil karıncaları nasıl bertaraf edebilirim naftalin falan koysam faydası olurmu acaba saygılar selamlar.

Susuzluktan değil ise, kök, kök boğazı ve toprak altı gövdede bir zararlı hasarı yok ise geriye hastalık seçeneği kalıyor.

Bu arada toprağa göztaşı vb. dökülmesini tavsiye edemiyorum. Göztaşı bakırlı bir toksik malzemedir ve toprağa dökülür ise orada kalır.

solucan17
09-05-2013, 08:30
Sayın meyvelitepe bizim köyde ihtiyarların baş ilacıydı bu hatta yanlış hatırlamıyorsam fide yeri kazıldığında biraz göztaşı atılır öyle ekilirdi Oradan aklımda kalmış emin olmadığım kısmını siz aydınlattınız teşekkürler bilmemek ayıp değil daha doğrusu nu bilene saygı göstermemek ayıp :-)

candem
10-05-2013, 14:36
balkonda saksıda olan domateslerine şuan yağmur yağıyor. bir sorun olmaz demi arkadaşlar.
dun aksamda sulamayı unutmuşum iyi olur gibi geldi bana

yagmur
10-05-2013, 16:03
balkonda saksıda olan domateslerine şuan yağmur yağıyor. bir sorun olmaz demi arkadaşlar.

Domates fazla suyu sevmiyor hele yapraklarindan
Gecen yil burda araliksiz 15 gun yagmur yagdi
Sonuc butun domatesler curudu . domatesiyle birlikte
ara sira yagarsada bisey olmaz tabi iyi bile geliyor.)))

alibaba
10-05-2013, 17:40

En güzel su zaten yağmur suyu ama hergün su mu veriyorsunuz gerçekten?

solucan17
11-05-2013, 12:59
http://r1305.hizliresim.com/19/c/myjq7.jpghttp://r1305.hizliresim.com/19/c/myjrf.jpg

Eh bizim domateslerde bayağı kendini göstermeye başladı bu sene ilk denemem (teras şartlarında).Bayağı bir çeşit ektim beyazı kirazı red robini timytimi vs bakalım gerektiğinde gölgelemesi hazır, rüzgar etkisi minimum seviyelere indirildi.Bu şartlarda en güzel hanginden verim alırsam seneye tektip ekeceğim :)

candem
11-05-2013, 18:26
En güzel su zaten yağmur suyu ama hergün su mu veriyorsunuz gerçekten?

evet hergün ya da 2 günde 1 çok olmamak şartıyla suluyorum. mesela bir fideye bir çaybardağı..
çünkü aldığım toprak o kadar kuru ki mecbur kalıyorum
1 gün sulamayım toprak çatlıyor üzeri bembeyaz oluyor. toprağın altı belki nemlidir diye eşeliyorum ama maalesef kupkuru..

bir sorum olacak. fidelerim büyümüyor sebebi sulama olabilir mi? son aldığım toprağıma marulları ektim. toprak çok güzel çıktı. domateslerin topraklarını değiiştirmeli miyim acaba?
not: güneş görünce yaprakları düşüyor o yüzden gölgede tutuyorum.

solucan17
11-05-2013, 20:47
Ben sulama konusunda domatesin kendine bıraktım onlar bana söylüyorlar ne zaman ihtiyacı olsalar. Mesela dört gün önce yağan yağmurdan sonra hava sıcak olmasına rağmen bugün su verdim. Birde bilmiyorum çok ciddi sıcaklıklar olmadığı sürece ben domates e suyu mümkün olduğu kadar az veriyorum..Sanki çok fazla sudan hoşlanmıyorlar..Benim eskiden beri alışkanlığımdır önce kök gelişimi o yüzden ara ara üç veya dört gün su vermediğim dönemler olur tabii ürün vermeye başlamadan önce doğruda yapıyor olabilirim yanlışta ama uzun süredir iyi verim aldım genelde :) teras bahçeçiliğnde ilk senem bakalım saksı içinde bu uygulamam nasıl olacak :)

MeyveliTepe
11-05-2013, 21:22
Domates fidelerini yerine dikerken bolca can suyu verip, sonrasında bariz bir şekilde su isteyinceye kadar hiç su vermemek (bazen bir, bir buçuk hafta kadar), fidenin yeni dikildiği toprakta hızla kök geliştirmesini sağlıyor. Can suyundan kısa süre sonra tekrar sulanırsa bitki kök büyütme gereği duymuyor, bu da bitkinin cılız kalmasına sebep olabiliyor.

solucan17
11-05-2013, 22:17
Sayın meyvelitepe ben bunu bitki çiçek vermeden önce sık sık yapıyorum bir, bir buçuk hafta olarak değilde üç dört gün vermeme şeklinde. Bu uygulama bitki ve kök için yararlımı yoksa sadece can suyundan sonra bu işlemi yapmak yeterlimi ? Su olayını biliyorum belki defalarca sorulmuştur ama birde ben sorsam kızmazsınız değilmi? Ürün çiçeklenme dönemine gelene kadar yapraklar ben su istiyorum diyene kadar su vermemekmi daha iyi sonuç verir yoksa düzenli günlük sulamamı ? Şimdiden sağolun

MeyveliTepe
11-05-2013, 22:43
Fideler yeterli kök oluşturduktan sonra bitkileri ikide bir su stresine sokmanın çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden çiçek açtı, meyveye yattı vs. demeden gereken sulamayı düzenli olarak sağlıyorum. Yalnız şöyle bir şeyi göz önünde bulundurmak gerekir. Söz gelimi domateste kökün nereye kadar yayıldığını tahmin edip sulamayı kökün tam üzerine değil, daima biraz açığına yapacak şekilde ayarlıyorum. Böylece kılcal köklerin nem aramak üzere uzak mesafelere gitmesini teşvik etmiş oluyorum.

solucan17
11-05-2013, 22:51
Teşekkürler sayın MeyveliTepe bu ayrıntıyı göz ardı etmeyeceğim yeni bir şey daha öğrenmiş oldum çok sağolun

fatitoo
13-05-2013, 08:26
Benim domatesciklerim de çok geç gelişiyor. Havalar biraz düzelince daha büyük ana saksılarına ve balkona güneşe almayı düşünüyorum.

fındıkçı74
13-05-2013, 16:41
damla sulamayı hergün yapmaya başladım bayılan bitkiler düzeldiler şuan gayet çok sağlıklı görünüyorlar boyları 1 metreye yaklaştı meyve tutumuda çok iyi dikerken tsp humik asit organik biofarm +yanmış ahır gübresi verdim dikimde fideleri sim dermalı suya bandırdım 10 günde bir kendi yaptığım enzimden veriyorum başka hiç bir kimyasal gübre ilaç vs kullanmadım .

antihistaminik
17-05-2013, 00:56
benimkiler de burada ...
http://www.agaclar.net/forum/1156174-post1371.htm

solucan17
18-05-2013, 00:12
Evet bugün itibari ile geçte olsa tüm domates çeşitlerimi yerlerine şaşırttım haydi herkese bol bereketli sezonlar :)Bir kısmının fotoğraflarını koyuyorum..

http://r1305.hizliresim.com/19/l/n5k6b.jpg
http://m1305.hizliresim.com/19/l/n5k81.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/l/n5k8n.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/l/n5k9j.jpg
http://r1305.hizliresim.com/19/l/n5kb2.jpg

Terasta ilk deneme senem olduğu için hem saksılarda hem domateslerde çeşit yaptım Benim gözlemlerime göre ALMAN GARTENPERLE en erken çiçek vericek gibi duruyor tiny tim ve red robinlerde iyi, saksı seçimi olarakta bana göre en iyi dikdörtgen büyük saksılar oldu 10 litrelik pet şişelerde sulama problemim oldu alt tabakada büyük büyük delik açmama rağmen bayağı çamur yapmışım alta doğru toprağını.Deneme yanılma senesi dedim notlarımı aldım.Bol mahsüllü bahçeler balkonlar arkadaşlar :)

s-kaptanoglu
20-05-2013, 11:29
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın . Çok yazılar okudum ama yanıt bulamadım sorularıma .
Toprak karışımım normal bahçe toprağı ponza taşı ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımı ve birde selahattin bey demişti toprağa ekşimiş yoğurdu sulandırıp toprağı suladım.
Domatesleri fideden ektim sırık domates diye almıştım gayet sağlıklıydı aldıklarımda.
koltukları düzenli şekilde aldım sulamayı en erken 3 günde bir yaptım toprak kuramadan hiç yapmadım

1.resim saksım 60 lt 90 cm 35 cm derinliğinde 5 fide ektim çok mu acaba

2.resim arkadan çiçeklenme başladı ve aynı dalın önünde yapraklanma oldu neden acaba birde sarık domates olup olmadığımı nereden anlarız.

3.resim sadece 1 yaprakta oldu ama bu yaprak siyah şekilde çürüdü ve bu hale geldi hastalığımı var acaba.

4.resim ve 5. resimde aşırı bir tüylenme ve ana gövdede siyah noktalar var bir acayip çiçeklenme dallanma ve bir o kadarda çok yapraklandı hangilerini budayacağım karar veremedim acaba bunlar sırık domates değilmi yoksa.

uzun oldu kusura bakmayın çok taktım ben bu olaya geçen senede diktim balkona ama hiç bir şey olmadı ama bırakmadım yine ektim şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler .

antihistaminik
21-05-2013, 15:14
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın ...
http://www.agaclar.net/forum/1157802-post1707.htm

fatitoo
09-06-2013, 21:21
Arkadaşlar,
Domateslerim nihayet çiçek açtı ancak yaprakları dışa doğru dönmeye başladı. Sebebi nedir acaba.Sabah 3-4 saat kadar güneş görüyor...Domateslerime birşey olmasın:(

i.göz_71
10-06-2013, 14:20
Merhaba arkadaşlar, ben bu sitenin yeni üyesiyim. bu benim ilk mesajım. Ben 500 m2 bir arsa aldım ve boş durmasın diye elime ne geçtiyse ektim. Sıkıntı çektiğin çok konu var ama en büyük sıkıntı arsanın bana uzaklığı. Yaklaşık 15 km uzaklıkta. bu yüzden her zaman gidemiyorum. Haftada 1 gidebiliyorum. İlk ektiğim domatesler çiçek açmış. Cinsini bilmiyorum.Bu sene böyle bir tecrübe edip seneye biraz daha bilgilenmiş bir şekilde bu işi yapmak istiyorum. Bahçe yeni olduğu için çok boş kaldı. ne kadar eksende boş gibi duruyor. Tohumdan anlamadığım için ve bulamadığı için pazardan fide aldım. Seneye tohumdan yetiştirmek istiyorum. Bana tohum temin etme konusunda yardım edebilecek arkadaş varsa teşekkür ederim. Önceki mesajları okuyup bilgileniyorum. Bu bilgilerden dolayı herkese teşekkür ederim.

fatitoo
10-06-2013, 15:30
Sayın i.göz 71,
Sitenin alışveriş bölümünde tohum satışı yapan arkadaşlarımız var. Ben tohumlarımı sitede amatör hobici den almıştım. Gayet memnun kaldım..

i.göz_71
11-06-2013, 08:15
Sayın fatitoo teşekkür ederim. İnşallah bende faydalanabilirim.

Mustapha_66
11-06-2013, 20:40
Arkadaşlar herkese kolay gelsin sorum çok olacak ama kusura bakmayın . Çok yazılar okudum ama yanıt bulamadım sorularıma .
Toprak karışımım normal bahçe toprağı ponza taşı ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımı ve birde selahattin bey demişti toprağa ekşimiş yoğurdu sulandırıp toprağı suladım.
Domatesleri fideden ektim sırık domates diye almıştım gayet sağlıklıydı aldıklarımda.
koltukları düzenli şekilde aldım sulamayı en erken 3 günde bir yaptım toprak kuramadan hiç yapmadım

1.resim saksım 60 lt 90 cm 35 cm derinliğinde 5 fide ektim çok mu acaba

2.resim arkadan çiçeklenme başladı ve aynı dalın önünde yapraklanma oldu neden acaba birde sarık domates olup olmadığımı nereden anlarız.

3.resim sadece 1 yaprakta oldu ama bu yaprak siyah şekilde çürüdü ve bu hale geldi hastalığımı var acaba.

4.resim ve 5. resimde aşırı bir tüylenme ve ana gövdede siyah noktalar var bir acayip çiçeklenme dallanma ve bir o kadarda çok yapraklandı hangilerini budayacağım karar veremedim acaba bunlar sırık domates değilmi yoksa.

uzun oldu kusura bakmayın çok taktım ben bu olaya geçen senede diktim balkona ama hiç bir şey olmadı ama bırakmadım yine ektim şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler .

Merhaba,

Saksın 5 domates fidesi için çok küçük. Ben aynı tip ve boy 2 saksıya 5 tane diktim. İleride çok dağılıp yer kaplıyorlar. Fidelerinizin gelişimi iyi olmaz.

Sırık domates olup olmadığı konusunda tek bildiğim boylarının uzun olması. Bu konuda pek bir bilgim yok.

Eğer tek yaprakta olduysa sorun yok bende de bir kaç yaprakta böyle olmuştu.

Tüylenme ve siyah noktacıklar gayet normal, çok yapraklanmaya gelince, resimden gördüğüm kadarıyla koltuk alma işlemini yapmamışsınız. Boylarının yavaş uzama sebebi bu nedenle de olabilir.

h.ışık
13-06-2013, 10:20
Merhaba arkadaşlar, ben bu sitenin yeni üyesiyim. bu benim ilk mesajım. Ben 500 m2 bir arsa aldım ve boş durmasın diye elime ne geçtiyse ektim. Sıkıntı çektiğin çok konu var ama en büyük sıkıntı arsanın bana uzaklığı. Yaklaşık 15 km uzaklıkta. bu yüzden her zaman gidemiyorum. Haftada 1 gidebiliyorum. İlk ektiğim domatesler çiçek açmış. Cinsini bilmiyorum.Bu sene böyle bir tecrübe edip seneye biraz daha bilgilenmiş bir şekilde bu işi yapmak istiyorum. Bahçe yeni olduğu için çok boş kaldı. ne kadar eksende boş gibi duruyor. Tohumdan anlamadığım için ve bulamadığı için pazardan fide aldım. Seneye tohumdan yetiştirmek istiyorum. Bana tohum temin etme konusunda yardım edebilecek arkadaş varsa teşekkür ederim. Önceki mesajları okuyup bilgileniyorum. Bu bilgilerden dolayı herkese teşekkür ederim.

Merhaba i.göz_71 tohumları bu sene diktiğiniz fidelerden oluşan domateslerden ayırarak kendi tohumunuzu elde edebilirsiniz. Tohum alma hakkında sitede gerekli bilgi var. kolaylıklar dilerim.

duvartarimi
15-06-2013, 01:25
bende domates biber başladım

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/31394.htm resimleriyayınlıyorum domateste budama derken tek dal olarakmı çıkması uygun alt yapraklarda budancakmı bu diğer sebzeler için geçerlimi ayrıca çileklerde bir kısım çiçekler dallarıyla kuruyor

ser77
15-06-2013, 14:57
merhaba ben pazardan domates fidesi aldım 10 lt saksıya 5 adt olacak şekilde ektim çiçeklenme başladı bazı yapraklar sararmaya başladı neden olabilir acaba

ser77
15-06-2013, 15:37
resimleri burada

ser77
15-06-2013, 15:41
çok mu sık dikildi acaba

solucan17
15-06-2013, 16:25
Sayın ser77 çok değil çok çok fazla dikmişsiniz bu yüzden sağlıklı gelişmeyecekler. Eğer cheryy domates ise belki idare eder ama normal domatesse çok zor

solucan17
15-06-2013, 16:36
Bunlarda benim domatesler şimdilik rüzgar kırması benim kız ve oğlanın darbeleri sonucu kaybettiklerim hariç gayet iyi durumdalar :)

http://o1306.hizliresim.com/1b/h/p68wz.jpg
http://j1306.hizliresim.com/1b/h/p690b.jpg
http://o1306.hizliresim.com/1b/h/p6931.jpg
http://p1306.hizliresim.com/1b/h/p694u.jpg
http://p1306.hizliresim.com/1b/h/p696n.jpg

solucan17
15-06-2013, 16:42
Bunlarda diğerleri :)

http://j1306.hizliresim.com/1b/h/p699b.jpg
http://j1306.hizliresim.com/1b/h/p69cj.jpg
http://j1306.hizliresim.com/1b/h/p69fn.jpg
http://j1306.hizliresim.com/1b/h/p69hk.jpg

ser77
16-06-2013, 13:57
başka saksıya alsam olur mu acaba

solucan17
16-06-2013, 16:01
Sayın ser77 tutmama ihtimali olabilir fideleriniz bayağı büyük o yüzden gözünüze en küçük gelenleri mümkün olduğunca toprağı ile birlikte taşırsanız olabilir ben domatesi üstünde iken fideyi taşımıştım bu yöntemle ama tutmama ihtimalini göz ardı etmeyin...

asduskun
16-06-2013, 20:21
benim de domatesle alakalı bi sorum var ama sanırım buraya bi mesaj yazmadan konu acamıcam :)

asduskun
16-06-2013, 20:33
merhaba,

ben bu domatesleri dün aksam ektim ancak saksı derin oldugundan ve ben de sadece delik acabilmek icin sadece bi su bardagı su dokup, topragı yumusatmak icin sadece , domatesleri oyle ekip balkona koydugumdan, ve sabah güneş vurup domatesler başlarını resimdeki gibi eğdiğinden, bunların yasayıp yasamaması konusunda suphelerim var, gerci sonradan baya su doktum sabahtan ama aksam olmasına ragmen hala basları yerde canlanma ihtimalleri var mıdır acaba?http://img854.imageshack.us/img854/8227/xzf.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/3108/f18p.jpg

idris şenol
16-06-2013, 20:37
dometeslerde :külleme,yaprak biti ve kırmızı örümcek ciddi sorun oluşturur
çok su azdırır verim olmaz ve hastalık oluşur

asduskun
17-06-2013, 13:06
yok benim demek istedigim can suyunu vermeden ektim bi 12 saat kadar gec verdigim icin boyle oldu simdi gec verdigim suyla bunlar yasar mı?

fatitoo
17-06-2013, 13:54
12 saat susuz kaldıysa zor gibi...

Gazi Barış
17-06-2013, 14:39
yok benim demek istedigim can suyunu vermeden ektim bi 12 saat kadar gec verdigim icin boyle oldu simdi gec verdigim suyla bunlar yasar mı?

Domates tutumda çok nazik bir bitki değildir, gördüğüm kadarıyla şöyle bir sorun var sanırım bu domatesleriniz topraksız olarak açık köklü ekilmiş. Bu şekilde ekim için biraz fazla büyümüşler, bu domatesleri tüm hatlarıyla ayağa kalırıp yaşatmanız zor çünkü o kökler o bitkileri beslemekte yetersiz kalacaktır. Fakat en alttaki iki yapraktan oluşan çatalın biraz üzerinden keser de yeter miktarda sularsanız o iki yaprak koltuklarından en kısa zamanda yeni taze sürgünler sürecektir, bu şekilde yaparsanız yaşayacaklarının garantisini verebilirim.
Resimde görüldüğü şekliyle sulamaya devam etseniz de domateslerinizi yaşatabilirsiniz fakat her halükarda o tepe kısımları kuruyup yine dediğim gibi o alt yaprak koltuklarından sürgün verecektir.
Kolay Gelsin.

asduskun
17-06-2013, 14:53
Domates tutumda çok nazik bir bitki değildir, gördüğüm kadarıyla şöyle bir sorun var sanırım bu domatesleriniz topraksız olarak açık köklü ekilmiş. Bu şekilde ekim için biraz fazla büyümüşler, bu domatesleri tüm hatlarıyla ayağa kalırıp yaşatmanız zor çünkü o kökler o bitkileri beslemekte yetersiz kalacaktır. Fakat en alttaki iki yapraktan oluşan çatalın biraz üzerinden keser de yeter miktarda sularsanız o iki yaprak koltuklarından en kısa zamanda yeni taze sürgünler sürecektir, bu şekilde yaparsanız yaşayacaklarının garantisini verebilirim.
Resimde görüldüğü şekliyle sulamaya devam etseniz de domateslerinizi yaşatabilirsiniz fakat her halükarda o tepe kısımları kuruyup yine dediğim gibi o alt yaprak koltuklarından sürgün verecektir.
Kolay Gelsin.

çok teşekkür ederim, aslında şöyle: bu domatesleri biz birinden istedik o da almış baya iki tane de bize verdi, sanırım pazardan almış. Onun icin nasıl yetistirildiklerini bilemiyorum ama dediginiz gibi yapıp catalda bi keseyim, tekrar tesekkürler

asduskun
17-06-2013, 14:54
bi de unutmadan sulama islemini cok fazla yapmayı tavsiye etmiyolar domateste bunun ölçüsü ne olmalı? mesela domatesler yapraklarını eğince mi sulamalı?

fatitoo
17-06-2013, 17:39
Benim domatesler çiçeklendi fakat domatescikler görünmüyor. Çiçekler kurudu ortada domates yok...Neden acaba? Döllenme mi olamadı? Arı falan yok etrafta:)

aysenim
17-06-2013, 18:16
bende daha dün çeri domates ektim kaç ayda olur merak ediyorum :)

Orcn
17-06-2013, 20:10
Benim domatesler çiçeklendi fakat domatescikler görünmüyor. Çiçekler kurudu ortada domates yok...Neden acaba? Döllenme mi olamadı? Arı falan yok etrafta:)

Tamamen kuruyup düşen çiçek yok gibi görünüyor fotoğraflarınızda, çok küçük de olsa domatesleri vardır diye düşünüyorum. İki senedir gözlemlediğim kadarıyla sizin fotoğraflarınızdaki gibi olduktan sonra bir süre geçiyor ve ondan sonra domatesler görünmeye başlıyor.

Gazi Barış
17-06-2013, 20:59
bi de unutmadan sulama islemini cok fazla yapmayı tavsiye etmiyolar domateste bunun ölçüsü ne olmalı? mesela domatesler yapraklarını eğince mi sulamalı?

Yapraklarını eğmiş olması sizin sulamada geç kaldığınızı gösterir, abartmadan gerektikçe sulayın. Güneşlenme süresi bunu belirleyen en büyük etken, su ve güneş domates için vazgeçilmezdir, unutmayın. Mümkünse akşamları sulama yapın.

Gazi Barış
17-06-2013, 21:02

Domatesler ve çiçekleri çok sağlıklı gözüküyor, az sabırlı olun ;)

efor
18-06-2013, 06:49
domates bitkisine çiçeklenmeye erken gitmesi için az su verilir. az su derken bitkiyi su stresine sokmayacak kadar olan sudan bahsediyorum. çiçekler meyveye dönüşünce normal sulamaya geçilir. Aslında en iyi ölçü toprağının tav durumuna bakmaktır. Çamur olmadığı gibi kupkuru da olmayan nemli toprak en iyisidir.

incirli
20-06-2013, 08:58
4 domatesim var.baya büyüdü, çiçek açtı hatta ufaktan büyümeye de başladıllar.gayet sağlıklı gözüküyolar.sadece alt yapraklar ufaktan sararmaya başlıyo.bu normal midir?

nesli60
21-06-2013, 01:09
selahattin bey ben bu konularda acemi oldugumdan size danışmak istedim.domateste koltuk alma işlemini yeni duydum ve malesef hiç almadım bu bir sorun teşkil edermiş domateslerimin resmini ekleyim bi bakın şimdiden *** ederim..iyiki sizin gibi insanlar var ALLAH razı olsun bizleri aydınlatıyorsunuz.. :)

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1003428_151248148393740_1385181188_n.jpg

pares
21-06-2013, 09:13
Çok düzenli görünüyor domates bahceniz, ellerinize sağlık

pares
21-06-2013, 09:17
bende daha dün çeri domates ektim kaç ayda olur merak ediyorum :)

Bende seninle aynı tarihte ektim, bir kaç güne çimlenir diye tahmin ediyorum.

nesli60
21-06-2013, 10:52
cok teşekkür ederim arkadasım saol :)

Safranlı
21-06-2013, 11:14
değeri arkadaşım....
resmin sağ alt köşesinde görünen domateste alt yan dalı hemen alınız
az yukarısında ki küçük yan filizide alınız
sadece ve sadece tek gövde kalması gerekir

antihistaminik
21-06-2013, 16:02
benim domateslerin son hali..

419697

ama şu küçük sinekler sinir ediyor..

419698
419699

Mustapha_66
22-06-2013, 09:55
selahattin bey ben bu konularda acemi oldugumdan size danışmak istedim.domateste koltuk alma işlemini yeni duydum ve malesef hiç almadım bu bir sorun teşkil edermiş domateslerimin resmini ekleyim bi bakın şimdiden *** ederim..iyiki sizin gibi insanlar var ALLAH razı olsun bizleri aydınlatıyorsunuz.. :)

Merhaba,

Domates bahçeniz gerçekten çok güzel görünüyor. Koltuk alma işlemine gelince, koltuk alma ana gövde ile yaprak arasından çıkan sürgünün alınmasıdır. Bu sürgün alınmaz ise domateslerin gelişimi hem yavaş hemde verimli olmuyormuş. Bende bu sene öğrendim. Bu saatten sonra alınır mı bilmiyorum ama, bende çiçek açmaya yakın almıştım, bir sıkıntı yaşamadım. Bilen birisinin cevap vermesi daha iyi olur.

nesli60
22-06-2013, 12:58
cok teşekkür ediyorum artık ALLAHa kaldı bize ne nasip ederse onla yetiniriz yapcak bişi yok :) dün domateslere bakarken ufak bir domates oldugumu gördüm cok mutlu oldum sizlerle paylaşmak istiyorum :)

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1012645_153884998130055_1245126790_n.jpg

Gazi Barış
22-06-2013, 14:00
Koltuk alma işleminin sırık domateslerde önemli olduğunu, oturak cinslerde bu sıkıntının olmadığını belirtelim ki yeterli bilgi sahibi olmayanları yanıltmasın.

Mustapha_66
22-06-2013, 15:02
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Benim domateslerim de cherry domates boyları bayağı uzun oldu. Cherry domateslerin ayrı ayrı sırık ve oturak olan cinsleri de var mı acaba.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2737-37.htm#post1169756

esarikan
23-06-2013, 15:25
Merhaba Arkadaşlar
Benimde balkonumda 5-6 kök domatesim ve 10-15 kök biberim var
keyifleri iyi
ama 1-2 sorunum var size danışmak istiyorum.
1. Domateslerim üzerinde 15-20 gün önce 4-5 tane domates oldu ancak bunlar bir türlü kızarmıyor. Sebebi ne olabilir çözümü nedir? bu arada üzerilerindeki domates sayısı hızla artıyor. saymadım ama 20 tane olmuştur.
2. domateslerimin alt dalları sararıyor üst kısımlarından ise yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Bu sararmış dalları koparmalı mıyım?
3. Biberlerimden ise mahsül alıyorum ancak yaprak bitleri ile başım dertte yaprakları kıvır kıvır oluyor. Ne önerirsiniz? acı biber suyu denedim ama pek işe yaramadı
teşekkür ederim

Gazi Barış
23-06-2013, 16:52
Merhaba Arkadaşlar
Benimde balkonumda 5-6 kök domatesim ve 10-15 kök biberim var
keyifleri iyi
ama 1-2 sorunum var size danışmak istiyorum.
1. Domateslerim üzerinde 15-20 gün önce 4-5 tane domates oldu ancak bunlar bir türlü kızarmıyor. Sebebi ne olabilir çözümü nedir? bu arada üzerilerindeki domates sayısı hızla artıyor. saymadım ama 20 tane olmuştur.
2. domateslerimin alt dalları sararıyor üst kısımlarından ise yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Bu sararmış dalları koparmalı mıyım?
3. Biberlerimden ise mahsül alıyorum ancak yaprak bitleri ile başım dertte yaprakları kıvır kıvır oluyor. Ne önerirsiniz? acı biber suyu denedim ama pek işe yaramadı
teşekkür ederim

O kızaracağı zamanı bilir dert etmeyin, iyice sararmışlarsa koparabilirsiniz, koparmasanızda gereksizse bitki zağten gerekeni yapar.
Aşırı ilgi öldürür, unutmayalım. (Nedense tekrardan yazmak geldi içimden)

esarikan
23-06-2013, 23:10
Teşekkür ederim Gazi Bey cevabınız ve ilginiz için
Ama sararma da olmuyor işte sorun bu öylece kaldılar
sararan dallar için ne dersiniz
hemen anlamışsınız ilgi gösterdiğimi :)

polimusti2000
30-06-2013, 18:24
Merhaba , ben 2 ay önce balkona 20 lt petlere tohumdan domates diktim. Şu anda çiçekte açtılar ama çiçekler kuruyup dökülüyor. Forumdan baktım genelde aşırı sıcaktan dolayı diyor. Bende iskenderundayım aşırı sıcak oluyor ama bunun çözümü yok mu çiçekler böyle kuruyup gidecekmi. Teşekkürler cvp için

fatitoo
02-07-2013, 18:58
Sayın Orcn nin dediği gibi çiçeler yeni yeni domatese durdular:)

hira
03-07-2013, 19:28
çocuklar top oynarken domateslerimden birini kırmışlar:( hemde tam üst, çiçekli kısmını:( sanırım artık o domatesten hayır gelmez saksıdan söksem mi arkadaşlar

Gazi Barış
03-07-2013, 22:56
çocuklar top oynarken domateslerimden birini kırmışlar:( hemde tam üst, çiçekli kısmını:( sanırım artık o domatesten hayır gelmez saksıdan söksem mi arkadaşlar

Yok yahu niye sökesiniz ki, domates bu kırılan kısım bitkiden ayrılmadı ise ayırıverin, kök sağlam olduktan sonra en kısa zamanda yeni sürgünler verecektir.

antihistaminik
04-07-2013, 20:09
tiny tim..
keske pembeler de boyle dertsiz olsa..

423454
423455

bu da domates ziyaretçim.. evcillestirmeyi düsünüyorum..:)

423452

hira
04-07-2013, 21:09
Teşekkür ederim Gazi Barış, daha önce domates yetiştirmedim hiç, o yüzden bilemedim ne olacağını.

unalorkun
08-07-2013, 14:29
Merhaba. üç yıldır balkonumda saksıda domates yetiştiriyorum. ilk yıl bir facia, ikinci yıl eh işte, bu sene ise domatesin 5tl ye dayandığı bir sezonda domatese doyduk diyebilirim. bu sene değişiklik olsun diye sırık cherry domates dikmeye karar verdim. sorunsuz bir gelişim ve aldığım verim beni çok memnun etti. deneyimlerimi sizlerede aktarmak istedim.

1. tohum ekimi; tohumları hazır paket olarak aldım. 15 nisan da ekimini yaptım.

2. toprak hazırlığı; toprağı %100 torf çiçek toprağı olarak seçtim. artıları yabancı madde ve ot olasılığı az. eksileri ise;
-çökme yapması (15 günde bir toprak takviseyi zorunluluğu)
-su tutumunun az olması (günde en az iki kere sulamak gerekiyor)
-besin değerinin az olması.
-toprağı (40lt), yarım su bardağı kireç, bir kahve fincanı toz kükürt ile harmanladım.

saksı olarak 10lt su kaplarını kullandım, dışlarını gazete kağıdı ile kapattım.(yosunlanma olmasın diye)

şaşırtma; bitkilerim 10cm olduğunda 4 kulak, şaşırtma dikimlerini yaptım.

gübreleme; İşte can alıcı nokta da burası. Çünkü domates kısıtlı bir toprakda yetiştirilidiği için ciddi bir besin eksikliği olmakta ve dışarıdan bu besinleri mutlaka takviye etmeniz gerekmektedir. ilk iki sene imkanım olduğundan yanık organik gübre kullandım ve en büyük hatayı da burada yaptım. hayvan gübresinde ne yazık ki çok miktarda zararlı bulunmakta idi. özellikle KIRMIZI ÖRÜMCEK. her ne kadar ikinci sene gübreye ilaçlama yapsamda ne yazkikki bu örümceklerden kurtulamadım ve bütün domateslerim kurudu. domatesle profesyonel olarak uğraşanlar bilir. domatesin en büyük düşmanı ve en zor mücadele eden zararlısı kırmızı örümcektir.

peki organik gübre kullanamıyorsak besin ihtiyacını nasıl karşılayacağız. bunun için pratik bir yol olan, her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz ÇİÇEKSİZ BİTKİLER İÇİN SIVI GÜBRE kullandım. kullanım miktarı ve periyodum; 4 sulamada bir 2,5lt kola şişesine 20ml. olarak yaptım. aldığım sonuç mükemmel. gübreleme işlemine ilk çiçekten itibaren başladım. bundan önceki dönemde topraktaki besin gelişim için yeterli geldi.

ilaçlama; haşere olmadığı için ilaç kullanmadım ki amaç da zaten organik ilaçsız doğal domates yiyebilmek. fakat küllenme hastalığı için 20 günde bir ziraatcılarda bulabileceğiniz hazır SIVI KÜKÜRT kullanıyorum. 20 günde bir olmasını sebebi yeni sürgünler için kullanmam. neden toz değilde sıvı kükürt?; toz kükürtün hem uygulanması zor hemde suda çözünen bir madde değil. o yüzden toz kükürt dü suya karıştırıp kullanırım derseniz çok uğraşırsınız. sıvı kükürt kullanım ölçülerim; camsil 750ml kutusuna 5ml. kükürt. kalanı dökmenize gerek yok tekrar kullanmadan önce iyice çalkalayın.

sonuç olarak; yukarıda ki uygulamadan çok iyi sonuçlar aldım. şu an kızarmayı bekleyen 200 ün üstünde domatesim var. 100 kadarda hasat edip mideye indirdiğim .

unalorkun
08-07-2013, 14:31
devamı

nesli60
08-07-2013, 15:40
valla cogu komsum burda bahcede yetiştiremezken helal siz saksılarda harikalar yaratmıssınız..

unalorkun
08-07-2013, 16:35
teşekkür ederim. bu verimi alana kadar çok fidan kaybettim. araştırma ve tecrübe işin altın kuralları.

unalorkun
08-07-2013, 16:49
ben sararan alt dalları hastalık ve böcek yapmasın diye genelde koparırım. şimdiye kadar bir zararını görmedim. yaprak biti için benim uyguladığım yöntem şu. camsil kutusuna bir tatlı kaşığı arap sabunu, bir çay kaşığı en acısından toz biber ve 5-6 damla sıvı kükürt. iyice çalkalayıp yaprakların altından ve filizlere püskürt. tamamen benim uyguladığım bir yöntemdir, sorumluluk kabul etmem.

zeren-07
10-07-2013, 01:15
merhabalar bende balkonumda domates yetiştirmeye çalışıyorum ama istediğim verimi alamadım domateslerim döküyor fakat yaprakları alttan hep sararıyor uzadıkçada çiçek açmıyor. bu neden olabilir ? acaba vitamin eksikliğinden olabilirmi?

unalorkun
12-07-2013, 09:44
fotoğraf olsaydı daha net birşeyler söylenebirlirdi. yaprakların altında dikkatli baktığında örümcek ağı gibi birşeyler, küçü kırmızı hareket eden böcekler **** yeşil yapraklarda pamuğa benzeyen noktasal yapılar varmı? bunların hiçbiri yok ise besin yetersizliği olabilir. çiçekcilerde satılan çiçekler için sıvı gübreler var. ondan al 2,5lt kola kutusuna iyice çalkaladıktan sonra 20ml (bir şırında yardımıyla ölçebilirsin) dök, üstünü suyla tamamla. her 3-4 sulamada bir bu gübreli suyu ver.

polemos
12-07-2013, 16:04
Resimdeki domateslerimin cinsini bilmiyorum ama tohum paketinin üzerinde invictus yazıyordu. Koltuk alma işlemi yapılması gerekiyor mu?

justice
12-07-2013, 17:07
benim domateslerimde satıcı köylü teyzenin hışmına uğradı bu sene.. bana köy domatesi diye verdi çeri çıktı..baktıkça onu hatırlıyorum....bu sene malesef geçen seneki gibi umduğumuzu bulamadık...

unalorkun
16-07-2013, 13:38
Resimdeki domateslerimin cinsini bilmiyorum ama tohum paketinin üzerinde invictus yazıyordu. Koltuk alma işlemi yapılması gerekiyor mu?

sırık domateslerin hemen hepsinde koltuk alma yapılır diye biliyorum. oturak domateslerde buna gerek yoktur. yalnız sizin bitkiler biraz zayıf geldi gözüme :confused:

unalorkun
16-07-2013, 13:40
benim domateslerimde satıcı köylü teyzenin hışmına uğradı bu sene.. bana köy domatesi diye verdi çeri çıktı..baktıkça onu hatırlıyorum....bu sene malesef geçen seneki gibi umduğumuzu bulamadık...

bu tür süprizler yaşamamak için kendi bildiğim güvendiğim yerden tohum alırım hep :D

pasaportee
16-07-2013, 16:20
Merhaba,
Balkonda ektiğim armut domateslerin yapraklarında resimlerde görülen delikler olmaya başladı. Ayrıca nisan ayında çimlendirmeme rağmen şuanda sadece 4 meyve verdi. Acaba hastalık mı kapmıştır?
426881
426882
426883
426884
426885

Kiraz
16-07-2013, 21:44
Yapraklardaki delikler çekirge zararına benziyor. Benim bahçede de boyu 10 cm boya ulaşmış, zıplamaya hali olmayan (sanırım çok yaşlı) bir çekirge var, yapraklar aynı durumda. Çiçek salkımlarının bazılarında tek domates var, ben çekirgeye acıdım ellemedim ama onun domateslere de zarar verdiğini düşünüyorum.

unalorkun
17-07-2013, 08:34
Merhaba,
Balkonda ektiğim armut domateslerin yapraklarında resimlerde görülen delikler olmaya başladı. Ayrıca nisan ayında çimlendirmeme rağmen şuanda sadece 4 meyve verdi. Acaba hastalık mı kapmıştır?
426881
426882
426883
426884
426885

bir zararlı yapraklarını kemiriyor gibi görünüyor. imkanın varsa yapraklar arasında tarama yap belki zararlıyı bulup uzaklaştırabilirsin. garanti olsun istiyorsan bir ziraatciden sıvı kükürt al. sıvı kükürt kullanım ölçülerim; camsil 750ml kutusuna 5ml. kükürt kalanına su doldur ve iyice çalkala. kalanı dökmenize gerek yok tekrar kullanmadan önce iyice çalkalayın. buda işe yaramazsa, hazır meyve de yokken zirai ilaç yap(tabi bu en son seçenek).

sakdag
17-07-2013, 18:50
Saksıda yetiştirmeye çaılştığım San-marzino domateslerim, tam olgunlaşamaya başladıkları sırada dip çürüklüğü olarak dökülüyorlar. Dip çürüklüğünün tek nedeni toprağının pH'nın düşük olması mıdır? Gerçi toprak karışımı hazırlarken hayvan gübresi oranını biraz fazla kaçırdığımı düşünmüştüm.

efor
17-07-2013, 20:05
Saksıda yetiştirmeye çaılştığım San-marzino domateslerim, tam olgunlaşamaya başladıkları sırada dip çürüklüğü olarak dökülüyorlar. Dip çürüklüğünün tek nedeni toprağının pH'nın düşük olması mıdır? Gerçi toprak karışımı hazırlarken hayvan gübresi oranını biraz fazla kaçırdığımı düşünmüştüm.
dip çürüklüğünün en büyük sebebi kalsiyum eksikliğidir. saksı harcını hazırlarken yumurta kabuğu, az miktar kireç v.s. gibi şeyleri katarak ileride olabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz. şu aşamada ise yağsız sütü yarı yarıya sulandırıp yapraklardan ve kökten verebilir ya da iz element bulunduran gübreyle sulayabilirsiniz. bunlar mevcut domateslere bir fayda sağlamaz ancak bundan sonraki domateslerinizin dip çürümesini engeller.

balurcaği
18-07-2013, 10:18
Merhabalar,

Tohumdan yetiştirdiğim domateslerim. Şaşırtalı bir hafta olmadı. Eş zamanlı büyümediler. Acaba yeterince büyümüş olanları dikmeli miyim? Yoksa bir kez daha şaşırtma yapmam gerekir mi?

balurcaği
18-07-2013, 10:45
Bir de çok geç ektim tohumları (haziran gibi) meyve vermeme olasılığı var mı sizce?

kursun
18-07-2013, 12:33
Bildiğim kadarıyla domates fideyi toprağa ektikten sonra 65 günde meyva veriyor,
eylülün sonlarına doğru denk geliyor.
Havaların durumu ne olur, bilinmez? Yanlışım varsa uzman arkadaşlar düzeltirse sevinirim.

banusemiha
18-07-2013, 12:33
Kolay gelsin inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız..Size tavsiyem 20 lt.den ufak saksıya ekmeyin..Ve bol gübre kullanınız..Ektiğiniz yere alıştıktan sonra gübre kullanmanızı tavsiye ederim..

balurcaği
18-07-2013, 12:38
20 lt koca bir damacana yapar:( 4 tane büyük saksı aldım ama, tabi yeterli değil, kalanları 10 lt'lik su şişelerine dikip en son kalanları da hediye etmeyi düşünüyordum:)

şaşırtmadan ne kadar sonra dikim gerçekleştireyim sizce?

bu arada bu sabah domates yapraklarından (hala bazen fısfısla suluyorum) mis gibi domates kokusu geldi sularken. öyle mutlu oldum ki anlatamam.

balurcaği
18-07-2013, 12:40
Bu arada yanıt verip yardımcı olan banusemiha ve kursun. çok çok teşekkürler:)

banusemiha
18-07-2013, 13:37
20 lt koca bir damacana yapar:( 4 tane büyük saksı aldım ama, tabi yeterli değil, kalanları 10 lt'lik su şişelerine dikip en son kalanları da hediye etmeyi düşünüyordum:)

bu arada bu sabah domates yapraklarından (hala bazen fısfısla suluyorum) mis gibi domates kokusu geldi sularken. öyle mutlu oldum ki anlatamam.

Kökündeki toprağı hiç zedelemeden bence bir an önce kalıcı yerlerine ekin..En büyüklerini seçin..İnşallah başarılı olursunuz ben bu sene ne yaptımsa saksıda domates yetiştiriciliğinde meyve alamadım..Çok büyüdüler..Şimdi onları söktüm yerlerine Eminönü'nden bodur armut domates fidesi(inşallah dedikleri gibi çıkar) aldım..Son resimlerini buradan paylaşırım..

banusemiha
18-07-2013, 13:38
[QUOTE=balurcaği;1181219]Bu arada yanıt verip yardımcı olan banusemiha ve kursun. çok çok teşekkürler:)[/QUO

Bir şey değil..Yardımımız olsa keşke..

h_dogan
18-07-2013, 14:27
Neden domatesi iki kez şaşırtıyorsunuz anlamıyorum.
Tohumu ektiniz 4-5 gereçk yaprak olduktan sonra direk yerine alsanız hem kendinizi hem bitkiyi hırpalamamış olursunuz. Ne kadar büyük bitkiyi yerinden oynatırsanız bitki o kadar strese girer.
Sn. balurcağı ben olsam büyükleri seçip gerçek yerlerine alırım hemen. Bir de domatesler içeride mi dışarıda mı? Yeterince güneşi görmüyorlar gibi görünüyor.

balurcaği
18-07-2013, 15:04
sayın h_dogan bir deneyimim olduğundan değil, forumda öyle okuduğumdan öyle yaptım. domatesleri ekene kadar hayatımda domates bitkisi görsem muhtemelen tanıyamayacak kadar az bahçe deneyimim vardı. :)

ama yanlış bir şey yapıyorsam lütfen düzeltin. bu arada hafta sonu büyük olanlardan başlayacağım asıl yerlerine almaya.

güneşe gelince, fransız balkonlu bir evim var ve güneye bakıyor, herhangi bir balkondan (balkon demiri olmadığından) çok daha fazla güneş alıyor fakat ben onları güneşten korumaya çalışıyorum. yanlışsa lütfen söyleyin bunu da düzelteyim.

banusema, benim ilk denemem 22 çekirdekten 22 filiz aldım. meyve alamasam da üzülmem. bu bahçecilik sabır işi belli ki. olmadı seneye:)

antihistaminik
18-07-2013, 18:11
..Şimdi onları söktüm yerlerine Eminönü'nden bodur armut domates fidesi(inşallah dedikleri gibi çıkar) aldım...
eminönü'nde pembe domates fidesi var mıydı, sn banusemiha?

hgezginn
18-07-2013, 23:12

Şahsen bende sizin gibi acemi idim denemelerimde 20 lt ninde az olduğunu anladım mesela bu en uygun verimi veren saksım idi...
http://img94.imageshack.us/img94/9572/hr1l.jpg
60 lt saksı+20 lt damacanayı 3 e bölüp boğazlama yapınca yaklaşık 80 lt civarında oldu toplam hacim kök başına 27-30 lt felan yetiyor, her türlü domateste denedim,tamam 20 lt ve daha azıda oluyor ama meyve verimi düşük oluyor...Bu saksıdaki 3 kökte irili ufaklı 50 domates var...

banusemiha
19-07-2013, 00:22
eminönü'nde pembe domates fidesi var mıydı, sn banusemiha?

Pembe domates sormadım fakat kesin vardır..Pembe domatesi saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız hiç tavsiye etmem çok fazla büyüyorlar..Çok büyük saksı gerekiyor..Benim pembe domates yetiştirme tecrübem hayal kırıklığıyla sonuçlandı..**** ben beceremedim...

unalorkun
19-07-2013, 10:37
Şahsen bende sizin gibi acemi idim denemelerimde 20 lt ninde az olduğunu anladım mesela bu en uygun verimi veren saksım idi...
http://img94.imageshack.us/img94/9572/hr1l.jpg
60 lt saksı+20 lt damacanayı 3 e bölüp boğazlama yapınca yaklaşık 80 lt civarında oldu toplam hacim kök başına 27-30 lt felan yetiyor, her türlü domateste denedim,tamam 20 lt ve daha azıda oluyor ama meyve verimi düşük oluyor...Bu saksıdaki 3 kökte irili ufaklı 50 domates var...

domates de toprak miktarının çok da önemli olduğunu düşünmüyorum. dışarıdan besin takviyesi yapıldığı sürece kökler dışarda kalmıyacak miktarda toprak yeterli oluyor(tecrübelerimle sabit). ben 10lt su bidonu kullanıyorum genelde. aldığım verimde olumsuz bir şey görmedim. hatta bir ara suda domates olayına bile girmiştim fakat çok zahmetli diye bıraktım. toprak kökü kapatıp bitkinin tutunabileceği oranda olması yeterli.

unalorkun
19-07-2013, 10:40
Bir de çok geç ektim tohumları (haziran gibi) meyve vermeme olasılığı var mı sizce?

merhaba. tohumu geç ekmişsiniz. havalar güzel gidip güneş aldığı sürece meyve verecektir ama ilk soğukta hızlı bir çöküş yaşayabilirsin.

mavisedir
19-07-2013, 13:27
Domateslerim hâlâ kızarmadı. Biraz fazla yapraklandılar, güneş yeterli miktarda alamıyor mu acaba?
Kızarmasını hızlandırmak için bir yöntem var mı?

balurcaği
19-07-2013, 14:38
20 lt saksılara ektim, kokusu bile yetti bana. Domates verirse verir, vermezse canı sağolsun:)

sakdag
19-07-2013, 14:58
dip çürüklüğünün en büyük sebebi kalsiyum eksikliğidir. saksı harcını hazırlarken yumurta kabuğu, az miktar kireç v.s. gibi şeyleri katarak ileride olabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz. şu aşamada ise yağsız sütü yarı yarıya sulandırıp yapraklardan ve kökten verebilir ya da iz element bulunduran gübreyle sulayabilirsiniz. bunlar mevcut domateslere bir fayda sağlamaz ancak bundan sonraki domateslerinizin dip çürümesini engeller.

Dün, yağsız süt-su karışımlı uygulamayı yaptım, yapraklara bol bol püskürttüm, kalanını da bitkinin dibine döktüm. Üzerine mevcut dip çürüklüğü olan domatesleri de koparıp bitkiden uzaklaştırdım. Bakalım bundan sonra olacak domatesler ne sonuç verecek? ;) Sonuçları paylaşırım.

efor
19-07-2013, 17:28
Domateslerim hâlâ kızarmadı. Biraz fazla yapraklandılar, güneş yeterli miktarda alamıyor mu acaba?
Kızarmasını hızlandırmak için bir yöntem var mı?
acele etmenize gerek yok güneşi yeterli alıyorsa vakti gelince kızaracaktır. meyve ve sebzelerin olgunlaşma süresini kısaltma ve kalitesini arttırmada potasyum çok önemlidir. ama bu %100 suda eriyen potasyum ağırlıklı gübre olmalı. normalde potasyum çok yavaş eridiğinden taban gübresi olarak sebze dikilmeden önce toprağa verilir. suda eriyen potasyumlu gübre daha çabuk etki edip olgunlaşma süresini kısaltıp kaliteyi arttırır.saksılarınız azsa masraf etmeyip bekleyebilirsiniz. fazla ise potasyum oksitli hümik asitle gübrelemenizi öneririm. hümik asit doğal olduğu için sebzelerin tadı da sunni olmayacaktır.

alibaba
19-07-2013, 20:55
Maşallah çiçek sayısı baya fazla ama bakalım meyve tutumu nasıl olacak...
2-3 tane domatesimi rüzgarlarda kaybettim. ne kadar oturak olsalarda balkondaki rüzgara dayanamayıp yan yattılar :(
O yüzden cam balkon korumasına aldım ve bir çubuğa bağladım.. Elde kalanlara iyi bakmaya çalışıyorum..