PDA

View Full Version : Domates

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

hizals
05-06-2007, 21:11
Arkadaslar selam ,
fuardan aldigim fideler boylandi poslandi ben istanbuldayken cicekler acti. Yanliz kafama takilan bir durum var. Cicekler actiktan sonra 3 4 gun icinde diplerindeki yesil yapraklara burunuyor ve asagiya dogru sarkiyor. Bazilarinda saplarindan kopup dusucekmis gibi goruntu var. Bu normal mi yoksa bakimsizlik gibi bir durummu var. Cicek actiklari doneme kadar sulamayi az yaptim. Bir de malum son gunlerde gunes alamiyorlar dogru duzgun havalardan. Yardimci olursaniz sevinirim.

Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 21:19
Resim yerleştirin bitki bize durumunu söyler sevgili hizals.

hizals
06-06-2007, 10:10
fotograf makinam yok uzgunum

hassoman
06-06-2007, 10:24
Resim yerleştirin bitki bize durumunu söyler sevgili hizals.
Sayın Selahattin Yılmaz,
Genç Ziraat Mühendisi arkadaşımıza mesleki bir kaç sözünüz olmayacak mı?:confused:

Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 11:25
Meslekdaşımın tarif ettiği durumdan bir sonuç çıkarabilmeyi başarabilseydim elbette bunu yapacaktım. Ama anladığım tek şey çiçek döktüğüdür fakat öyle olduğunuda sanmıyorum kısaca görmeden bir şey diyemiyorum sevgili hassoman...

hizals
06-06-2007, 16:29
benim tahminim su yonde Selahattin bey. dikdortgen bir saksiya yanyana 2 tane ektim gayet guzel boylanip dallanip budaklandilar 1 haftada cicekler acip dokulduler ve dikkatimi ceken bir durum cicek acan dallarin ortadan ikiye kopma durumu var. Oncelikle gunes eksigi olabilir cunku evde en cok gunes aldigini dusundugum balkon cok da fazla tepe gunesi alamiyor. Birde viyollerimde cimlendirdigim kavunlar ile ilgili ufak bir sorum olacak.
Kavunlardan 3 tanesi cimlendi. 2 tanesi isaret parmagimi gecicek sekilde boylandi 2 buyuk yapragin sonrasinda 2 kucuk yaprak verdiler ancak dunden itibaren bukulup yana devrildiler. sanki birsey eksik yine gunes olabilirmi yoksa saksiya mi almama lazim bunlari? henuz cimleneli 10 gun oluyor.

Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 19:36
Sevgili hizals domateslerinizin salkımlar sanki elle veya darbeyle yarılmış olabilir bildiğim bir yarılma durumu yok çünkü. Ancak yeni fideden büyüyen domateslerde çiçek atma durumu nomal olabilir. Ayrıca çiçek döküyorsa fosfor noksanlığı veya döllenememe gibi sorunlardan şüphelenilebilir. Sularken sakın çiçeklere doğru su püskürtmeyin ve mümkünse bitkilerinizi güneş gören bir yere taşıyınız.

Kavunlarınzıda ise yaprak biti var. Yaprakların altını kontrol edin eğer yaprağın herhangi bir noktasını yaprak bitleri geçici bir süre emse yapraklar bu şekile kıvrılır. Bunun için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığını okuyun derim. Gelişmeleri ve şartlarınızı zolayarak çekip buraya yerleştireceğiniz resimleri bekliyorum...

hizals
07-06-2007, 13:45
tesekkur ederim bilgiler icin dikkate alip uygulayacagim.

gesen
21-06-2007, 07:16
merhaba,

bahçemin aynı bölümünde 5 yıldır domates yetiştiriyorum (yaklaşık 40 kök).

her yıl domatesler kırmızılaştığında alt yarılarında çürüme oluyor. özellikle ilk kızaran domateslerde bu sorunu çok yaşıyorum.

şu anda domateslerim çiçek açmış durumda. dikimden hemen sonra diplerine koyun gübresi dökmüştüm.

bu yıl aynı sorunu yaşamamak için alabileceğim önlem nedir ?

gerek gübre ve gerekse ilaç olarak ne kullanabilirim ?

Sergüzen
21-06-2007, 08:13
Domates aynı yerde bu kadar üzen süre ekilmemeli.Domates topraktan çok fazla besin çeken bir sebze ve derin köklü bir bitki.Artık domatesi başka bir yerde yetiştirmenin zamanı gelmiş ve geçmiş.Bu konuda Selahattin Hocanı görüşlerini de alalım.

Bekir S.
21-06-2007, 08:41
Domates mildiyösü denen mantari bir hastalık var. Özellikle domateslerin altında toprağa değidiği yerde veya yere bakan kısımlarında beyazlıkla başlar çürümeyle son bulur. Bu hastalık için 15 günde bir koruyucu bakırlı ilaçlarla ilaçlamak gereklidir.
Ben sorduğumda hocam bu yanıtı vermişti. Affına sığınarak cevapladım. ****** ekleyeceği bilgiler vardır.

Selahattin Yılmaz
21-06-2007, 08:50
Domateslerinizde sevgili eyüp1'in de de diği gibi münavebe yani yer değişltirme yapmanız en iyisi. Ayrıca bahçenizde ve bitkilerinizde domates mildiyösü var, meyvelerin altlarının çürümeleri bundan. İlaçlayacaksanız eğer koruma amaçlı domates mildiyösü ismini söylerseniz ilaç bayisi uygun ilacı verecektir.

yildirim45
21-06-2007, 09:15
Hocam meyvenin altındaki yanıklık antraknozdanda olabilirmi?

gesen
21-06-2007, 10:57
hocam teşekkürler,
kendi kendime soruyorum "ben bu siteye neden daha önce farketmedim"
en güzeli de bilgiyi paylaşmak ...
ilgilenen herkese teşekkürler ...

cem bayman
22-06-2007, 14:40
Gesen arkadaşımızın sorununun çiçek burnu çürüklüğü oldugunu düşünüyorum sebebide kalsiyum eksikliğidir , bu nedenle kendisine tavsiyem piyasada bulabileceği kalsiyum nitrat damlama gübresini kullanması, ancak adı geçen gübre 25 kg.lık ambalajlarda satıldığı için fazla gelebilir, bu nedenle yaprak gübresi olarak satılan preparatlardanda yararlanabilirsiniz.Bir hafta arayla enaz 3 uygulama tavsiye ederim ancak belirtiyi görmeye başladıysanız ne yazıkki bir kaç salkımdaki meyvaları kaybedeceksiniz kullanacağınız preparat etkisini gösterene kadar.Size kolay gelsin diyorum , selamlar.

mirsat
22-06-2007, 15:34
ŞÖylede bir durum olabilir , domates çiçeğe durduğunda sulama kesilmelidir . Çiçekte iken su verilirse çiçeği atar ilk meyveler çıktıktan sonra sulama yapılabilir .

sdcrmn
22-06-2007, 16:28
Benim domateslerim çiçek açmaya başladı ama susuzluktan yaprakları büzüşüyor. Ne yapmalıyım? Suluyorum ama yanlış mı yapıyorum acaba? Selahattin Bey'in dediğine göre yaprakları susuzluktan solar gibi olunca suluyorum, bu çiçekleri atmasına mı neden olur?

Selahattin Yılmaz
22-06-2007, 16:57
Çiçeklenme başladıysa artık suyu artırabilirsiniz. Bolca sulayın ama suyunuz ortamda sürekli çamur halde kalmasın olur mu.

nevsune
24-06-2007, 08:48
Sn. Selahattin Bey

Size garip birşey göstermek istiyorum. 23 mayıs günü ektiğim pembe domates tohumlarının sonuncuları bunlar. Hepsi normal gelişimlerini sürdürürken, bir tanesi ilk yapraklarını ve gövdesini azmanlaştırıp, başka yaprak vermedi. Çok merak ettim, neden acaba?

Selahattin Yılmaz
24-06-2007, 14:55
Deforme tohumlardan arada oluyor böyle. Binde bir çıkar o da size rastlamış. Sadece iki yapraklı olanı sökün atın bir işe yaramaz...

nevsune
24-06-2007, 15:56
Piyango bileti alsam binde bir çıkmaz da, işe yaramayan domates tohumu binde bir bana çıkıyor:D

Selahattin Yılmaz
24-06-2007, 23:10
Bu bir tecrübe. Böyle bir şeye şahit olmak ve dikkatli bir biçimde böyle bir tecrübeyi görmek binde bir kişiye çıkıyor demek. Bu defa farkına varanlar kervanına bir kişi daha katılmış odu işte. Bu da yarı bir piyango sayılır.

nevsune
25-06-2007, 09:51
Çok doğru. Bardağın boş tarafına bakmak,yerine dolu tarafına bakmak gerekir. Biliyor musunuz ben bunu sökmeyeceğim. Bekleyeceğim bakalım neye dönüşecek.

Bir de balkonda yetiştirdiğimiz, sebze ve meyvelerde kullanacağımız organik gübre konusunda kafam çok karıştı. Ben humate 15 adında bir organik toprak düzenleyici(leonardit ve hümik, fulvik asit) kullanıyorum 15 günde bir. Şu anda (güvercinleri kovaladığımız için) evdeki kanaryamın gübresini :D şerbet olarak kullanmaya başladım. Yakında koyun gübresi kullanacağım (yoksa geç mi kaldım?). Bunun saksılar için nasıl, ne oranda kullanmam gerektiğini bilemiyorum. Biilgilendirirseniz çok sevinirim.

not: gübre konusu için yanlış yerde sormuş olabilirim belki ama domateslerim ile de ilgili.

Selahattin Yılmaz
25-06-2007, 10:24
Humik asidi ambalajının üzerinde yazan zaman dilimleri dışında ve dozunda kullanmayınız. Gübre konusunda da "Az verirsen huysuz, çok verirsen arsız edersin" diye (Yanlışta hatırlıyor olabilirim) bir atasözümüz var onu göz önünde tutarak verin olur mu? ;)

nevsune
25-06-2007, 11:08
"Az verirsen huysuz, çok verirsen arsız edersin"

Ah, o az, çok ayarını bir becerebilsem. Sayenizde domates fidelerime ne kadar su vereceğimi öğrendim (hani yarım çay bardağı). Bir de gübrelemede miktar ve zamanını öğrenirsem, yanınıza çırak diye iş başvurusunda bulunacağım.:)

habibe
25-06-2007, 11:14
Nevsune üzülme aynısından 1 tane de bende çıktı :)

nevsune
25-06-2007, 13:47
Habibe'ciğim, Selahattin Bey'in binde bir teorisinden sonra üzülmüyorum. Ne güzel, biz seçilmişlerden!! mişiz meğerse:D

Selahattin Yılmaz
25-06-2007, 14:11
Çürümüş organik gübrelerden istediğiniz kadar verebilirsiniz (Koyun gübresi, sığır gübresi torf gibi) hiç bir sorun teşekkül etmez ancak sıvı veya fabrikasyon gübre kullancaksanız o zamanda zaten üzerinde kullancağınız doz yazıyor.

gesen
27-06-2007, 08:08
merhaba,

domateslerin, özellikle sıcak ve kuru yaz günlerinde her gün sulanması gerektiğini söyleyenler var.

diğer yandan her gün sulanınca bitki boy atar ama yeterince meyveye dönmez diyenler de var.

ne yapılmalı ?

ilginize teşekkürler.

malina
27-06-2007, 08:20
Bitki yapraklarının susuzluktan etkilenmeye başladıklarını gördükçe sulamak en iyi yöntem diye düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz
27-06-2007, 09:30
...domateslerin, özellikle sıcak ve kuru yaz günlerinde her gün sulanması gerektiğini söyleyenler var.
diğer yandan her gün sulanınca bitki boy atar ama yeterince meyveye dönmez diyenler de var. Ne yapılmalı?...

Öncelikle bitkiyi susuz bırakmayın ve her gün sulayın. Bitki kendisini öyle ayarlar ki fide döneminde aşırı su verirseniz evet boy atar yeşil aksam yapar ancak çiçeklenme veya bitki meyve verme dönemine geçince arttık yeşil aksamı da meyveyide dengeli yapar siz sadece sulayın gerisine karışmayın. İşkembeden atanlarada fazla kanmayın. Eğer o söyleyenlerin söyledikleri doğru olsaydı memleket dolusu domates tarlaları suladıkça meyve değil yeşil aksam verirdi.

sdcrmn
27-06-2007, 15:27
Domatesimin boyu 1 metreye yaklaştı. Alt dallarında hiç çiçeklenme yok, üst dallarda var. Çiçeksiz alt dalları arada koparıyorum, yanlış mı yapıyorum acaba?
Hala koltuk budaması olayını da anlayamadım. Fotoğrafını çekip koysam, bana nereyi kesmem gerektiğini söyleyebilir misiniz Selahattin Bey? Benim anladığım ana gövdeden dalın çıktığı birleşme yerinden bir dal daha çıkarsa (üstünde çiçek olmamak kaydıyla) o dal kesilmeli. Doğru mudur?

Selahattin Yılmaz
27-06-2007, 17:02
Evet doğrudur. resmi koyun tarif edeyim ayrıca alt yaprakları koparmanız uygundur...

Belmas
29-06-2007, 13:42
Selahattin Hocam domatesimin çiçekleri kuruyup dökülmeye başladı. Suyunu az az veriyorum. Tam suya doymayacak kadar. Ondan mı acaba? Yaprakları tam dirilmiyor ama çok da solmuyor, böyle hafif aşağıya düşük duruyor (off bir fotoğraf makinem olsaydı...) Kısaca domates üç bardakla suya doyacaksa ben 1.5-2 bardak su veriyorum. Görünüşünde bir anormallik yok. Yapraklarını inceledim bir hastalık falan yok gibi. Sadece yapraklar biraz daha su istediğini söylüyor sanki. Çiçeklerin dökülmesi bundan olabilir mi?

Selahattin Yılmaz
29-06-2007, 15:49
Suyu bol vermeyi deneyin bakalım suyu verince çiçek dökülmesi yapacak mı.

Selahattin Yılmaz
29-06-2007, 15:53
Bakırlı ilaçlarla koruyucu ilaçlama yapabilirsiniz veya bu çürüklük bazen topraktaki kalsiyum noksanlıından da olabiliyor. Buna uygun gübreleme veya toprağa tarım kireci atmayı bir deneyebilirsiniz.

sdcrmn
02-07-2007, 14:19
Selahattin Bey, kesmeyi düşündüğüm dalları işaretledim. Doğru mu anlamışım? Eğer doğruysa ve üstünde çiçek yoksa o dalları keseceğim.

Selahattin Yılmaz
02-07-2007, 15:17
Gayet güzel, hiç vakit kaybetmeyin işaretlediğiniz yerleri kesin...

bahcevan0618
02-07-2007, 19:03
Merhabalar
Selahattin Yılmaz hocam.Bugün bodur chery domateslerin olgunlarını toplayıp tohumlarını çıkarttım,kuruttuktan sonra viyollere ekeceğim. Fideleri daha sonra saksılara dikeceğim.
Sene sonuna kadar yetişmezlerse seraya alırım diye düşünüyorum.Tavsiyeniz varmı ?

Oğuzhan
02-07-2007, 20:03
Domatesler çiçek açıyor.Ama meyve yok .Hergün suluyorum.Meyve için ne vermeliyim?
Aynı şekilde kavun da çiçek var ama meyve yok.

Selahattin Yılmaz
02-07-2007, 21:16
Sevgili elfogi sizde MAP kullanın. Az sabredin seze bir tutam göndereceğim ahududularla birlikte...

sdcrmn
03-07-2007, 08:03
Teşekkürler Selahattin Bey, geç anladım ama doğru anlamışım:)

Oğuzhan
03-07-2007, 10:28
Selahahttin Bey teşekkür ederim.:)

kayaayka
09-07-2007, 19:38
Ben biraz fazla budadım galiba. Üst dallarda çiçek ve domates var ama olmayan tüm dalları budadım. Bir sorun olur mu acaba? Birde bu domatesin cinsini bilmiyorum, İtalyan domatesine benziyor ama kayısı büyüklüğünü geçmiyor, oval şekilde. Sadece torf var hiç toprak olmaması sorun yaratırmı?

Selahattin Yılmaz
09-07-2007, 21:15
Evet bayağı ciddi budamışsınız budadıkça da bitkinin boyu uzamış. Ama sorun teşkil etmez. Artık koltuk dışında bir şeyi budamayın. Torfta olsada üst kısma iyi bahçe toprağı serip karıştırmanızı tavsiye ederim. Gerçi meyve almışsınız ama yine de besin ihtiyacı açısından toprak karıştırmalısınız.

Sergüzen
09-07-2007, 21:22
Dometes bitkilerimin bir kısmı. Şeri domateslerim de çok meyva var. Pembe domateslerimde de mahsul oldukça iyi. Sırık domateslerim boylandılar, ama meyveleri fazla değil.
Sarı renkli tabela sinek kapanı.Üzerinde binlerce sinek yapışmış vaziyette.Faydası çok oldu. Organik tarımda sinek kıran olarak kullandım.Bir de Mayıs ayı başlarında çevreden uç uç böceği(Uğur böceği) toplayıp bitkilerimin üzerine bıraktım. Onlarda yaprak bitlerini hallettiler.

limon
09-07-2007, 21:24
Cumartesi günü MAP almaya gittim köydeki Ziraai İlaç Bayisine. MAP yerine bana kendi bahçesinde kullandığı (adına yarın bakarım) tuza benzeyen bir ürün hediye etti. Cumartesi akşamı tarif üzerine, her domates köküne bir çay kaşığı koydum ve bol suladım. İki günde bu kadar etki olur mu şaşırdım kaldım bu akşam sebze bahçeme bakınca. Tüm çiçekler domatese dönmüş. Şimdi benim domateslerimin doğallığı bozulmuş mudur? :)

Selahattin Yılmaz
09-07-2007, 21:55
Doğallığın bozulması söz konusu değil sadacae yaptığınız bir etkiyle bitki besleme yaptınız ve bitkideki doğal mekanizmaları tetklediniz. Eğer hormon kullansaydınız doğallık bozulmuş olacaktı ******. Yine kullandığınız gübresyi öğrenin derim ben...

Sergüzen
09-07-2007, 22:25
Organik tarımda suni gübre yok.Hayvan gübresi evet.

kayaayka
09-07-2007, 23:10
Selahattin Bey teşekkürler cevabınız için. Budamayı durdurdum. Bahçe toprağı derken dışardan herhangi bir toprakmı? Kusura bakmayın burdada bu konuda da yeniyim ve balkonda yetiştiriyorum. Gübrede kullanmadım. Birde domatesin cinsi konusunda bilgi verebilirmisiniz..Daha fazla büyümezlermi?(Bütün domatesler kayısı boyunda kaldılar daha fazla büyüyemiyorlar..)

nevsune
10-07-2007, 06:43
Cumartesi günü MAP almaya gittim köydeki Ziraai İlaç Bayisine. MAP yerine bana kendi bahçesinde kullandığı (adına yarın bakarım) tuza benzeyen bir ürün hediye etti. Cumartesi akşamı tarif üzerine, her domates köküne bir çay kaşığı koydum ve bol suladım. İki günde bu kadar etki olur mu şaşırdım kaldım bu akşam sebze bahçeme bakınca. Tüm çiçekler domatese dönmüş. Şimdi benim domateslerimin doğallığı bozulmuş mudur? :)

Selahattin Bey MAP ile ilgili bir şey sormak istiyordum.
Şu anda balkonda bulunan bitkilerimden sebzeleri ve limon, kazüzümü, pepino yer elması gibi meyve fidanlarını 15 günde bir hümik asit ve yine 15 günde bir gübre şerbeti ile besliyorum. Bu MAP meyvelendirme konusunda oldukça ilgimi çekti. Şu anda bir domatesimin dışında hiç birinde değil meyve çiçeklenme bile yok. Benim yaptıklarım yeterli olur mu yoksa MAP ilavesi de yapayım mı? Bir de MAP organik mi kimyasal mı?

limon
10-07-2007, 12:18
Selahattin Bey teşekkürler cevabınız için. Budamayı durdurdum. Bahçe toprağı derken dışardan herhangi bir toprakmı? Kusura bakmayın burdada bu konuda da yeniyim ve balkonda yetiştiriyorum. Gübrede kullanmadım. Birde domatesin cinsi konusunda bilgi verebilirmisiniz..Daha fazla büyümezlermi?(Bütün domatesler kayısı boyunda kaldılar daha fazla büyüyemiyorlar..)

Fidanlıklardan kocaman bir çuval toprağı 5 YTL'ye alabilirsiniz. Toprak,kum, yanmış hayvan gübresi, torf karışından elde ediyorlar. Sebzelerim için derseniz en uygununu verirler.

limon
10-07-2007, 12:29
Selahattin Bey 20-20-20 + TE(ME) TOUBON NPK GÜBRESİ (Harmanlanmış)
Toprağa eksik olan mineralleri veriyor sanırım. İçinde %20 Azot, %4 Nitrat Azotu, %13,3 Üre Azotu, Suda çözünür Fosfat Penta Oksit, Bor, Bakır, Mangan, Molibden ve Çinko var.
Bir sene domates ekilen yere bir daha ekilmezmiş fakat benim küçücük bir sebze bahçem var. Mecburen aynı yerde yetiştiriyorum. Kış başında bir karık başına bir çuval yanmış koyun gübresi koyup bellemiştim toprağı. Baharda aynı yerde kıvırcık, marul yetiştirmiştim. Demek ki hayvan gübresi yetersiz kalıyor.
Meyve ağaçlarında da kullanabilir miyim bu gübreyi ne dersiniz?
Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

sdcrmn
10-07-2007, 12:59
Cidden bu MAP nedir? Zararsızsa ve işe yarıyorsa hemen yapalım:) Salatalığa, bibere de yapılır mı acaba?

Oğuzhan
10-07-2007, 17:07
Domates gölgede olur mu?Benim garibanlar tüm gün güneş altında çiçekler kuruyor.

Sergüzen
10-07-2007, 17:18
Bol bol sulayın.

Mine Pakkaner
10-07-2007, 18:10
Cidden bu MAP nedir?...

MAP kimyasal bir gübredir. Mono amonyum fosfat da açılımı. Düşük azot, yüksek fosfor içerir.

Selahattin Yılmaz
10-07-2007, 20:39
Selahattin Bey 20-20-20 + TE(ME) TOUBON NPK GÜBRESİ (Harmanlanmış)
Toprağa eksik olan mineralleri veriyor sanırım. İçinde %20 Azot, %4 Nitrat Azotu, %13,3 Üre Azotu, Suda çözünür Fosfat Penta Oksit, Bor, Bakır, Mangan, Molibden ve Çinko var.
Bir sene domates ekilen yere bir daha ekilmezmiş fakat benim küçücük bir sebze bahçem var. Mecburen aynı yerde yetiştiriyorum. Kış başında bir karık başına bir çuval yanmış koyun gübresi koyup bellemiştim toprağı. Baharda aynı yerde kıvırcık, marul yetiştirmiştim. Demek ki hayvan gübresi yetersiz kalıyor.
Meyve ağaçlarında da kullanabilir miyim bu gübreyi ne dersiniz?
Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Elinizeki gübre şelatlı tarzda hazır suni bir gübre. Bitkilerinize verdiğinizde elbette etkisini görürsünüz ama suni gübre ile gübrelemiş olursunuz. Organik olmasada doğallıktan biraz uzaklaşmış olursunuz ama mademki bitkilerinizde besin noksanlığı algılıyorsunuz zararını da görmezsiniz. Zira gübreler ilaç kalıntısı gibi değildir, bitki ihtiyacı kadarını alır. Üzerinde yazan tarife ve bitki türüne göre kulanın...

limon
10-07-2007, 20:53
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Bir daha domateslere vermeyi düşünmüyorum zaten. Ama çiçeklerin bazılarında deneyebilirim :)

sdcrmn
11-07-2007, 08:19
MAP kimyasal bir gübredir. Mono amonyum fosfat da açılımı. Düşük azot, yüksek fosfor içerir.
Peki MAP doğal mıdır Mine Hanım? Yani kullanılmasında sakınca yok mudur?

sdcrmn
11-07-2007, 08:24
Domates gölgede olur mu?Benim garibanlar tüm gün güneş altında çiçekler kuruyor.

Aynı problemi ben de yaşıyorum, salatalıklarımın haşlanması gibi domatesler de haşlanacak diye korkuyorum. Akşam eve gittiğimde saksıları yanıyor resmen. Toprak çok ısınmış oluyor. Neredeyse sabah akşam suluyorum ama eve gittiğimde yaprakları büzüşmüş oluyor, su verince canlanıyor. Bugün saksıları sadece bitkilerin üstü direk güneş alacak şekilde yerleştirdim balkona, saksılar direk güneşe maruz kalmayacak şekilde. Bakalım işe yarayacak mı...

denizakvaryumu
12-07-2007, 21:54
http://www.nellystomaten.com/tomateninpotbasket.htm

"Saksıda domates olmaz " diyenler linke bir göz atsın lütfen...

limon
13-07-2007, 11:52
Çok güzel fotoğraflar. Bu sene anneme hediye hazırlamıştım saksıya. Çok ta bol domates oldu üzerlerinde. Seneye çiçeklerle aranjman yapıcam bu fotoğraflardan sonra :)

ceviz
14-07-2007, 16:06
Bu da benim domatesim. Henüz üç haftalık ve gayet sağlıklı. İki gün önce çiçek açtı. Bu yüzden şu sıralar çok fazla sulamıyorum. Bu arada çekim kalitesi için özür dilerim. ;) Sanırım bitkiyi bir sopayla destekleme zamanı geldi.

nevsune
14-07-2007, 16:14
Merhaba Ceviz

Saksınız küçük mü, bana mı öyle geldi? Benim bildiğim domatesin en az 40-50 cm. derinliği olan hatta büyük boy tenekelerden hoşlandığıdır:)

AtakanKaraman
14-07-2007, 20:12
Benzer büyüklükte bir saksıda bende yetiştiriyorum. En büyük sıkıntı yer yetersizliğinden olsa gerek bir tane domates oldu üstünde.

Haftaiçi onu kopardık şimdi bir tane daha domates var üstünde onu bekliyoruz.

Saygılar

durustsahtekar
16-07-2007, 11:36
Evet. domatesin kokleri dar alanlardan pekte hoşlanmaz.ayrıca uzerındekı tek domateste de sanırım cicek ucu curuklugu var.ama yanılıyorda olabılırım?
varsa kalsıyum takvıyesı yapmak gerekebılır.nerden bulabılırızkı dersenızde yumurta kabuklarını topragına ufalıyabılırsınız.belkı hemen olmaz ama ılerde faydasını gorursunuz.

sdcrmn
16-07-2007, 14:07
Hangisi olduğunu karıştırdım ama ilk resimde soldaki cherry diğeri normal domates sanırım. Cherryde irili ufaklı 40 tane meyve var. Ama boyu çok uzadı ve çok fazla dalı vardı dayanamadım budadım:) Bu budanmış hali. Yan dallardan üzerinde çiçek olmayanları kestim, yanlış mı yaptım acaba? Eğer yanlış yapmadıysam 2. resimdeki normal domatesimi de budamayı düşünüyorum, sizce de çok yeşile kaçmışlar mı? Onu da budasam biraz:o Bunun üstünde 5-6 tane domates var, bu boyuta göre normal mi, yoksa besini yapraklara mı harcıyor sizce?

sdcrmn
17-07-2007, 08:24
Selahattin Bey lütfen nolur bir el atın domateslerime:D Dayanamıyorum budayacağım hepsini:p

Selahattin Yılmaz
17-07-2007, 08:44
Sevgili sdcrmn, bitkilerinizle çok fazla uğraşıyorsunuz. O kadar ki artık onlara zarar verdiğinizi düşünüyorum. Oysa sadece dengeli olarak su vereceksiniz, varsa koltuk budaması yapacaksınız ve yine eğer bitki sizin boyunuzu geçmişse tepe sürgününü keseceksiniz ve artık bitki büyümeyip üzerindekileri büyütüp çiçek açacak. Hepsi bu kadar. :)

sdcrmn
17-07-2007, 09:44
Evet biraz fazla sardım galiba:)

Penelophe
17-07-2007, 11:19
Selahattin bey, benim cheery domateslerde bol biktarda meyve var. (bahçede olanlar, yaprakları yanmıştı aşırı gübreden hatırlarsanız)
Sorun şu, bu meyveler çok küçük.:(
En irisi misket kadar en küçüğü nohut.:(
Bunun nedeni nedir?

durustsahtekar
17-07-2007, 11:41
cinsi öylee:)

durustsahtekar
17-07-2007, 11:44
Bu arada domatesleri budarken salkımın altında bir yaprak kalacak sekılde olmasına ozen gosterınız.ayrıca fazla salkımlarıda seyreltebilirsiniz.boylelıkle bıtkı meyvesını daha kısa zamanda olgunlastırabılır.bunun yanında govde ve yan dalların bırlesım yerlerınden dala benzer cıkıntılarda olacaktır ki bunları temızlemenızıde tavsıye ederım.hiç bir işe yaramazlar.artık gerisi sizlere kalmış :)

Hakan KINACI
23-07-2007, 09:06
http://img299.imageshack.us/img299/2500/dsc01228yc2.jpg

Resimde görünen domatesimi dün akşam bu halde oldunu fark ettim. Aceba neden böyle oldu?

malina
23-07-2007, 10:02
http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html

Temmuz sayısındaki domates hastalıklarına bakabilirsiniz...

Hakan KINACI
23-07-2007, 10:24
http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html

Temmuz sayısındaki domates hastalıklarına bakabilirsiniz...

Sn.Manila,
Sizin vermiş oldunuz linke baktım ve tek tek inceledim ancak bendeki hastalıkmıdır bilmem ancak incelediğim kadarı ile de sorunumu çözmüş değilim maalesef....
Saygılar,

MSaygin
23-07-2007, 10:34
Resimde görünen domatesimi dün akşam bu halde oldunu fark ettim. Aceba neden böyle oldu?

Hakan Bey, sanırım probleminiz Domates Mildiyösü, şurada detaylı bilgi var (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Phytophthora_infestans.htm)

Benim domateslerimi de mahvetti bu sene :) Çözüm olarak Bordo Bulamacı öneriliyor, zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz.

denizakvaryumu
23-07-2007, 10:50
Bordo bulamacı sanırım fideyken atılmalı...sonrası için yani domates olgunlaşınca ve hastalığa yakalanınca etkili olmuyor.

Yine sağlam domatesler üzerine bordo bulamacı püskürtülürse insan sağlığına zararlı diye biliyorum.

Selahattin Yılmaz
23-07-2007, 12:15
Bordo bulamacı (Bakır sülfat) koruyucu ilaçlama yapar yani bitkinin veya meyvenin yüzeyine yapışır sistemik olmadığından bitkinin bünyesine geçmez. Kısaca sevgili denizakvaryumu, olayı yanlış biliyorsunuz. Bitkide koruyucu ilaçlama hasat boyunca devam ettiğinden bitkiden verim alındığı sürece koruyucu ilaçlama devam etmelidir. Sadece bordo bulamacından başka bir fungusitle alternatifli atılmalı ki hastalık bağışıklık geliştirmesin. Yani bir ilaçlamada birisi diğerinde birisi atılmalı.

denizakvaryumu
23-07-2007, 12:46
Peki bordo bulamacı atıldıktan kaç gün sonra hasat yapılmalı?

Hakan KINACI
23-07-2007, 13:26
Burada sadece bakır sülfat denilmiş ama verilen linkte bir kaç tane ilaç isimi yazılı kafam karıştı eğer sadece bakır sülfal ise elimde toz halinde mevcut bunu sulandırarak fıs fısla tüm domatesleri ve biberlerimi ıslatacakmıyım yoksa toz halinde serpecekmiyim sadece bakır sülfatı yoksa zirai ilaç satanlardan Bordo bulamacı olarak satın alıp bunu mu uygulayacağım anlayamadım...
Saygılar,

Selahattin Yılmaz
23-07-2007, 13:45
Bakırlı ilaçların tamamı ister bordo bulamacı olsun, ister göztaşı olsun ister ıslanabilir toz olsun koruyucu ilaçlama yapar. Ne kadar önce **** ne kadar zaman sonra hasat yapacağınız önemli değildir (yinede ambalaj üzerindeki kriterlere uyunuz) zira meyveyi hasat ettikten sonra güzelce yıkayın yiyin yeterlidir. Ancak kafayı çalıştıracak olursanız önce hasat yapıp hemen ardından ilaçlama yaparsanız daha mantıklıdır diye düşünüyorum sonuçta meyveyi boşuna bakırla yıkamanın alnamı ne olaki. Mücadelemiz fungusla yiyerek imha edeceğimiz meyveyle değil. Birde genelde 2 ilaçlama arasındaki süre genelde 15 gündür buda ilaçtan ilaca tavsiye dozuna göre değişebilir.

sdcrmn
24-07-2007, 14:30
Bir domatesimin ve biberimin toprağında sanki küflenmiş gibi beyazlık var, fazla değil ama normal midir?

Selahattin Yılmaz
24-07-2007, 17:12
Normaldir. Toprağınızın asit karakterde olduğunu gösterir. Eğer o renk beyazsa asit, maviye çalan bir renkteyse alkali toprağınız var damektir.

nevsune
17-12-2007, 20:10
Tekin Bey'in elindeki domates tohumları Malinaya ulaşabilirse hepsi bir seferde gönderilebilir sanırım.

Bu kadar farklı türde dometes tohumunu kaçırmak istemem.;)

Yalnız bu konuda dikkat edilmesi gereken bir şey var. PDA, pembe domateslerin saflığının korunması ve melezleşmemesi adına farklı türlerin bir arada yetiştirilmesini doğru bulmuyor. Benim geçen yıl Mersin Kazanlı beldesi menşeli domates tohumlarından olanlarla, bu yıl denemek istediğim başka yöreye ait domatesleri bir arada yetiştirmemem rica edildi.

Örneğin Arzu'cuğum sen aldığın farklı türlerdeki domatesleri aynı yerde yetiştirmeye kalkarsan, bir süre sonra birbirlerinden etkilenip genlerinde değişim yaşayabiliyorlarmış. Hani aynı birbirlerinden etkilenmeleri için yanyana bıraktığımız farklı renklerdeki menekşe, sardunya ve petunya örneklerinde olduğu gibi.

Bu konuda Mine Hanım ve Selahattin Bey de bize daha geniş bilgi verirler sanırım.

Selahattin Yılmaz
17-12-2007, 20:38
Domateslerde izolasyon mesafesi 0 m dir. Yani iki ayrı domates çeşidi arasındaki mesafe sıfır metredir. Kendine döllenen bir bitki olduğu için yabancı tozlaşma oranı çok düşük rakamlardadır.

Eskiden bu mesafe 50 m idi ancak ıslah tecrübeleri bu mesafeyi sıfırlamıştır. Kısaca tarlanın bir ucunda bir çeşit domates diğer ucunda başka bir domates yetiştirmenin hiç bir mahsuru yoktur. PDA deyince sanki domatesin safiyetini sağlayan bir mekanizaymış gibi algılanıyor. Oysa saflığı koruyan bir oluşumun en azından ıslah bilgileriyle de kendilerini yenileyip bu işin genetik mekanizmasını da birbirlerine tavsiye etmeliler.

PDA'yı bir zaman takip ettim. Hatta üye de olmaya çalıştım. Ancak kendileri oluşturdukları kuralları gereği üye olma yeterliliğine ulaşamadım bu anlamda bana göre ya ben onlara göre yeterli değilim veya onların insanlarda aradıkları yeterliliklere üye olmak konusunda iyi cevap veremedim. Elinde 250 pembe domates tohumu olup her tohumu kendisi elleriyle ayırmış olan birisi için acaba ben mi kaybettim onlar mı bilemiyorum.

Pembe domates hakkında dergimizin Temmuz (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) sayısında ülkemizin 25 yıllık yerli sebze tohum üreten firması Bursa Tohum'dan aldığım bilgilerden derlemeler bulunmaktadır. O yıllarda ticari değerinden dolayı ülkemize girmiş olan bu çeşit ki pembe domates olarak adı "marmande" dir hatta Bursa Tohum firmasının ortaklarından Sevgili Ali ERKMEN ağabeyimden aldığım bilgiler bu işin ticari boyutlarını da içermektedir.

Ayrıca o yazımda pembe domatesden nasıl tohum alınır değindiğim gibi dergimizin sonraki aylarında sebzelerden tohum alınması konusuyla da özellkle domatesden nasıl tohum alınır açıkladım.

Arzu Kasapoğlu
17-12-2007, 20:52
Bilgilendirme için teşekkür ederim Nevsune Hanım, Selahattin Bey.

Selahattin Yılmaz
17-12-2007, 21:21
İzolasyon mesafesi demek iki aynı çeşit bitki arasındaki mesafe demektir ıslahçılar tedbir için 50 metre mesafe komuşlar ancak çiçeğin ve bitkinin yapısı tanındıkça bu mesafye gerek olmadığı anlaşılmış. Örneğin biberde durum böyle değildir hala 250 metre izolasyon mesafesi biberlerde korunuyor. Böcekler ve rüzgar bu tür bitkilerde (Kendinde döllenen bitkiler) tozlaşmada etkili değildir zira dişi organın etrafını erkek organlar örtmüştür ve dışardan toz gelmeden erkek toz direkt dişicik tepesini döller.

Resimde bir domates çiçeğini görüyorsunuz. Dişicik tepesi uzamış ve erkek çiçeğin üzerine çıkıp ileriye doğru gitmiş. Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir.

26631

Yine aşağıda Olgunlaşmamış bir domates çiçeğinde erkek organların dişicik etrafında nasıl sarılı olduğunu ve dişiciği nasıl kapattığını görebilirsiniz. Çiçek olgunlaştıkça dişicik uzar ve ortamndan dışarı çıkarken döllenir. Bu esnada böcek gelse bile **** rüzgar dişcik bulamadığı için tozlar döllemede yapamaz. Hibritleme yaparken işte o saran erkek organlar olgunlaşmadan yani tozlama olmadan alınır ve başka bir çeşidin çiçekleriyle elle döllenir. Burada (http://www.avrdc.org/LC/tomato/hybrid/08emasc.html) ayrıca bu işlemi görebilirsiniz.

26635

Oyaman
18-12-2007, 19:44
Selahattin Bey , verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
18-12-2007, 20:44
Ben yetiştiricilik yaparken gördüm ki hobi amaçlıda olsa kendi sebzesini kendi yetiştirenler artıyor bu beni çok sevindiren bir durum. Her zaman savunduğum bir şeydir ki savaş görmeyen bir neslimiz yok ve ülkemiz sürekli savaş için gelgitlerle boğuşuyor. Ben insanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilecekleri bilgisiyle donanımlı bir ülkeyi savunuyorum. Kendi yiyeceklerimizi yapmayı öğrenmek zorundayız. Yoksa yeme alışkanlığını lokantalara andeksleyen bir ülke savaşta ekmek yerine un bulamacı, sebze meyve yerine o ağacın kabuğunu yerler. Kapitalizmin üretim mantığının güvencesi insanların kafasında öyle yer ediyor ki en ufak bir krizde hemen ülkede bir şeyler karaborsaya düşüyor. Elbette karamsar değilim ama tedbiri elden bırakmamaktan yanayım. Ekmek yapmayı bilmeliyiz, yoğurt yapmayı bilmeliyiz, gıdaların nasıl saklanacağını bilmeliyiz, yetiştirmeyi bilmeliyiz sebzelerden kendi tohumlarımızı almasını bilmeliyiz.

Süha Şendoğan
12-02-2008, 12:59
Ben yetiştiricilik yaparken gördüm ki hobi amaçlıda olsa kendi sebzesini kendi yetiştirenler artıyor bu beni çok sevindiren bir durum. Her zaman savunduğum bir şeydir ki savaş görmeyen bir neslimiz yok ve ülkemiz sürekli savaş için gelgitlerle boğuşuyor. Ben insanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilecekleri bilgisiyle donanımlı bir ülkeyi savunuyorum. kendi yiyeceklerimizi yapmayı öğrenmek zorundayız. Yoksa yeme alışkanlığını lokantalara andeksleyen bir ülke savaşta ekmek yerine un hellesi, sebze meyve yerine o ağacın kabuğunu yerler. Kapitalizmin üretim mantığının güvencesi insanların kafasında öyle yer ediyor ki en ufak bir krizde hemen ülkede bir şeyler karaborsaya düşüyor. Elbette karamsar değilim ama tedbiri elden bırakmamaktan yanayım. Ekmek yapmayı bilmeliyiz, yoğurt yapmayı bilmeliyiz, gıdalaraın nasıl saklanacağını bilmeliyiz, yetiştirmeyi bilmeliyiz sebzelerden kendi tohumlarımızı almasını bilmeliyiz.

Selahattin hocam,
Ne kadar doğru yazmışsın bu tür yazılarını zevkle okuyoruz.
Saygılar..

berduray
12-02-2008, 13:36
Ben de sayın Turco'ya katılıyorum.Selahattin Bey'in tespitleri çok doğru.

Tüket, tüket nereye kadar?, yok ki birkaç sömürgemiz oradan idare edelim.İngiltere misali!!!

Bu arada "UN HELLESİ" ne olaki acep?

bahtiyar02
17-02-2008, 22:33
http://www.resimekle.gen.tr/files/o47li8bkk61mm3uqnnt5.jpg
www.resimekle.gen.tr/files/5prjhf1u3idtinzs3d5c.jpg (http://www.resimekle.gen.tr/files/5prjhf1u3idtinzs3d5c.jpg)

Dostlar aldığım domates ve mor dolmalık biberlerimin tohumlarını ormanda çam dibinden aldığım toprağı kullandım.ilk ektiğim tohumları banyoya aldım.suladım ve 6 gün sonunda tohumlar çimlendi.

saksıyı salona pencere kenarına aldım.salonumda büyük bir akvaryumum var.evim kaloriferli.çimlenme bitti gibi.şimdi renkleri yeşillendi ancak, filizler uzadı zayıf gibi sizce ne yapmam lazım?

Ayrıca kapalı bir balkonumu sera yapmıştım içinde akvaryum var tüm kapalı cam sistemi gece sıcaklık 12-13 derece gündüz ise 16-17 derece arası akvaryumdan dolayı ısı ve nem sabit gibi.tamamen ışık alıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=19713&d=1188419702

balkonumun resimleri burda var.çimlenen sebzeleri balkon serayamı alsam veya salonda mı bırakmam daha uygun olur.cevaplarsanız sevinirim.saygılar

şükran ünal
18-02-2008, 11:50
Sayın Bahtiyar02, eğer balkonunuz ışık alıyor ama direk güneş ışığı almıyorsa maalesef boyunlarını uzatıyorlar. Ben denemelerimden bunu öğrendim ve mart ortalarını bekleyeceğim. Balkon sıcaklığınız yeterli sayılabilir ama 15-20 derecede daha verimli olacaktır. Acele etmeyiniz ya da güneş alan bir pencere önünde bir ay kadar daha tutunuz. Yinede Selahattin hocam daha sağlıklı bilgiyi verecektir.

bahtiyar02
18-02-2008, 13:01
Sayın Şükran hanım çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için saygılar

Atomkkarınca
18-02-2008, 13:44
Şükran Hanım;özür dileyerek katılıyorum..Pencere önü derken şayet ısı cam yani çift cam ise o da UV yi kesiyor ve güneş ışığının bir yararı olmuyor..

Hakan KINACI
18-02-2008, 14:30
Bu da pencere önü bu senenin fidesi. İstenirse pencere önünde de çift cam olması hiç önemli olmuyor, yeterki ısı ve ışık uygun olsun.
Sabah güneşini alıyor.
30502

Atomkkarınca
18-02-2008, 15:01
Tebrikler Sn. Hakan Kınacı ben teorik olarak pek faydası olmayacağını vurgulamıştım...keşke aynı fidenizin direkt güneş ışığında yetişenide yanında olsaydı da farkı görebilseydik..

denizakvaryumu
18-02-2008, 15:10
Saksıda yetişen domatesle-tarlada yetişen domatesi

Saksıda tüm gün güneş gören yerdeki domatesle- saksıda öğleden sonra güneş gören yerdeki domatesi karşılaştırmamak lazım.

Güneş ışığı domates için belirleyici bir faktör.

Yine domates bazı ufak türler hariç dış ortam yani hava akımı isteyen bir bitkidir bu durumda cam arkası domateslerin hastalıklara daha açık olduğu unutulmamalıdır.

Hakan KINACI
18-02-2008, 15:41
Teşekkür ederim :) Atomkarınca,
Direkt güneş ışığı alan yerde zaten, dışarıda yetşen derseniz bu mevsimde dışarıda veya balkonsa ne çimlenir ne de bu şekilde fideye dönüşür.Burada hava sıcaklığı geceleri -10 derceye düşüyor ki böyle bir fidenin yetişmesi imkansızdır.
Aslında şuan bulunduğu yer (pencere önü) fidenin sabah güneşi aldığı bölüm ve öğleden sonra gölgeye kalıyor, pencerenin tam oratasına koyarsam saksıyı tüm gün güneş alma imkanı var.Ancak, yaında bir çok saksı olduğu için şuan en uygun yer olarak orada durmakta.

şükran ünal
18-02-2008, 15:56
Arkadaşlar, bizim pencerelerde çift cam. inanın güneş alan pencere önü ile almayan pencere önü arasında ki fide bir haftada farkını bariz bir şekilde gösteriyor. Şu an elimde konacak resim ne yazık ki yok.henüz ekmedim. ama bunu diğer bitkilerimde ve daha önceki fidelerimde yaşadım. Özellikle Deniz akvaryumu nun da dediği gibi güneş belirleyici faktör, bunu domates ve biber fidesinde yoğun görebilirsiniz.

BurcuBurcu
18-02-2008, 20:56
Ben de bu yaz domates için domates yetiştirmek istiyorum fakat çimlenme aşamasında hastalık veya sineğe neden olmasından özellikle de böyle bir durumda salondaki bitkilerimin zarar görmesinden korkuyorum.

şükran ünal
19-02-2008, 08:49
Sevgili Burcu,sen bir ucundan başla,daha sonra çok basit hazırlanabilecek ev yapımı ilaçlarımız var o aşamada eğer hastalık olursa zaten burada yardım alabileceğin ilgili bir çok bölüm var.Anlayacağın bitkilerimize ,çiçeklerimize her branşta yardımcı olacak süper dokrorlarımız var ve seve seve yardıma koşarlar. Daha şimdiden ekmediğin fidedeki sineği böceği düşünürsen birşey yetiştiremezsin ve buradaki güzellikleri yaşayamazsın. Sevgiler...

Atomkkarınca
19-02-2008, 09:01
Benim yazdığım yani söylemek istediğim çift cam ile tek cam arasındaki geçirgenlik farkı.. mukayese edelim dediğim de aynı güneş ortamını gören çift cam ile tek cam önünde yetişen fideler arasındaki fark..selamlar

Hakan KINACI
19-02-2008, 09:38
Sn.Atomkarınca,
Size katılıyorum bu konuda elbette tek camda çok daha verimli olabilir, hatta dışarıda direkt güneş ışında fideler çok daha da verimli oluyorlar (geçen yaz denedim) ancak, kışın yetiştirilen fidenin tek camla ve/veya dışarıya bırakmamız fide açısından sakıncalı görüyorum sebebi ise soğuklar malum :) tek cam arkasında akşamları ve gece ısı çok daha fazla düşer fakat, ısıcamda bu bir avantaj olarak duruyor. :) Sizce yanılıyormuyum?

Resmini gördüğünüz fideyi, aslında kış fidesi olarak dikmedim. Tamamen tesadüfi bir şekilde büyüdü Fullüm ölmak üzere idi forumda ki arkadaşlar sulu domates koymamı önerdi, ben de domatesi ezerek toprağa koydum sineklenmemesi için de üzerini toprakla örttüm, bir gün bir baktım bir şeyler yeşillenmiş, minik bir fide çıkıyor, ben de koparmadım bakalım ne çıkacak diye, tabii büyüyünce anladım ki bir domates fidem oldu ben de farklı bir saksıya aldım ki, bakalım meyve de verecekmi? yoksa sadece fide olarak mı? kalacak.Bunu da zaman gösterecek artık... :)

Atomkkarınca
19-02-2008, 10:11
Anlaştık sn. Hakan Kınacı.. Selamlar

Harun Parlak
16-03-2008, 16:37
Erkenci domateslerim çimlendi.

limon
16-03-2008, 18:52
Çok güzel görünüyorlar Tekin Bey, ellerinize sağlık. Bunlar bahsettiğiniz lezzetli olanlar mı? :)

Harun Parlak
16-03-2008, 18:54
Bunlar CARMEN ve ÇERİ evet lezetlidirler ince kabuk.

Özhan
26-03-2008, 13:32
Herkese Selamlar...

Hayatımda ilk olarak başlamış olduğum domates yetiştiriciliğinin görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim. Tohumdan daha önce hiçbir bitki yetiştirmediğimden E-Dergi deki yazıları (Selahattin YILMAZ) takip ederek uygulamaya çalıştım.

Selahattin Yılmaz
26-03-2008, 14:33
Fideleriniz gayet güzel sevgili Karaçalı bu şekilde yetiştirmeye devam edin

Özcan2007
30-03-2008, 18:00
Domates renklendirici ilacının ismini bilen varmı?

İklimsiz
30-03-2008, 21:17
Böyle bir ilaç mı varmış, varsa bile kullanmayı mı düşünüyorsunuz, kullandınız diyelim, o domatesleri kendiniz yer misiniz?

Güneş ne güne duruyor :)

Koyu yeşil
01-04-2008, 15:51
Pembe domates fideciklerimi takdimimdir...

denizakvaryumu
01-04-2008, 18:11
Domates renklendirici ilacının ismini bilen varmı?

http://www.kirlangictarim.com/urunler.php

potasyum enzim için linke bakınız.

seyitcakir
02-04-2008, 12:45
Selamlar,

Aranıza yeni katıldım, hızlıca yazılanlara göz attım.
Bende balkonda domates, fasülye vb bitki yetiştirme arzusundayım. Bu amaçla geçen ayın 24 ünde pazardan :) aldığım cırtlak-cherry domateslerden çıkardığım çekirdekleri ve ayşe kadın fasülyeleri "Ya tutarsa :) " diyerek toprağa diktim. Evde pencere önünde bir hafta beklediler. İki günde bir suladım, demli çay ikram ettim :) . 30 mart günü filizlenmeye başladılar. Önce fasulyeler çıkacak derken domatesler hızlı davranıp boy gösterdiler. En son bu sabah baktığımda fasulyelerin tamamı boy atarak domatesleri geçti. 50 kadar domates tohumu dikmiştim, bunlardan dün akşam itibarı ile 40 tanesi boy gösterdi. Şimdi bunlara güzel bir saksı bulmam gerekecek. 10 kg'lık büyük yoğurt kabları acaba işimi görür mü? En az 10 tane domates kökü yetiştirmeyi düşünüyorum... Yoksa daha büyük bir şey mi bulmam lazım?

Selamlarımla,
Seyit ÇAKIR

fgumus72
09-04-2008, 12:35
Selahattin Bey 1 ay önce çimlenen domateslerim yaklaşık 10 cm ve iki üç gerçek yaprağı var bana biraz yavaş büyüyor gibi geldi bir sıkıntımı var acaba asıl yerlerine ekmek için erkenmi? Teşekkürler.

Koyu yeşil
09-04-2008, 14:06
Sayın Seyitçakır, 10 tane domates fidesini tek bir saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsunuz yanlış anlamadıysam. Bu şekilde sağlıklı fideler yetiştiremezsiniz. Domatesleri en çok iki tanesi birarada ekmeniz daha doğru olacaktır. Daha detaylı bilgileri domatesiniz pembe olmasa da aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. :)

http://pembedomatesagi.blogspot.com/

seyitcakir
10-04-2008, 16:43
Sayın Koyu yeşil,

Şimdilik fide oldukları için resilerde gördüğünüz gibi bir tek kapta, güneye bakan bir penceremin iç kısmında duruyorlar. İstanbulda güneş olursa bol bol alıyorlar, her 2-3 günde birde sularını veriyorum. Şu an fideciklerim 3-4 cm boya ulaştılar, 3. yaprakları çıkmakta. Bende hergün sabah akşam onları merakla gözlüyorum..
Bu kadar çok tutacaklarını hiç ummadığım için bir göze 4-5 tohum koymuştum. Ama onlar bana süpriz yapıp, 20 bölmeden 19 unda 3'er-5'er tanesi tutarak fidecik oldular, yaklaşık 60 tanesi tuttu. Bunların bir kısmını malesef öldürerek :=( her bölmede 2 şer tane bıracağım. Sonrada 19 tane bölmedeki fideleri 19 tane 0,5 lt lik geçici kablara aktaracağım. Daha sonrada orada iyice boylandıklarında da tekrar esas 10 lt lik saksılara aktarıp saksı başına tek fide bırakmayı planlıyorum. Bir kısmını da arkaşım istedi ona vereceğim..
Umarım bu cıtlak-chery domateslere 10 litrelik saksılar meyve vermeleri için yeterli olur.
Domateslerle birlikte diktiğim 10 tane ayşekadın fasulye fidelerimi ise 1 lt lik geçici saksılara geçen hafta sonu aktardım. Onlar balkonda büyümeye devam ediyorlar..
Yazın balkonumda 20 tane 10ar lt'lik saksılarda, toplam 200 litre toprak olacak :))

Selamlarımla,
Seyit ÇAKIR

Lezzetaşkı
11-04-2008, 08:59
Arkadaşlar yeni başlayacağımı yazmıştım dün. YArın Bauhaus a gidip tohum, saksı,gübre gibi gerekli malzemeleri alacağım. Cherry domatesi tohum olarak ekersem ne kadar sürede domates yetişir. Ve cherry domates kışın da balkonda domates vermeye devam eder mi? Eğer domates verme süresi 50-60 günse yazın pek domates alamayacağız demektir. Peki kışın domates alabilir miyiz bu tohumları şimdi ekersem? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler...::rolleyes:

Penelophe
11-04-2008, 09:25
Yaklaşık 2 ay içinde domates alırsınız. Domates alma sürenizde 2 ay sürer.Kışa kadar kalacağını pek sanmam.

Lezzetaşkı
11-04-2008, 09:56
Yani şimdi tohumları eksem Haziran da mahsül alabilirim. Eylül-Ekim e kadar devam eder herhalde :) Teşekkür ederim PEnelope :)

Süha Şendoğan
11-04-2008, 10:23
Yani şimdi tohumları eksem Haziran da mahsül alabilirim. Eylül-Ekim e kadar devam eder herhalde :) Teşekkür ederim PEnelope :)

Merhaba
Domates tohumlarını hazır paketlerden alıp yetiştirmektense üyelerden temin etmeğe çalışırsan daha isabetli olur hazır paketleri sana önermiyorum çoğu aradığın domates olmayabilir.Bence cherry ve bulabilirsen pembe domates ile başla bulamazsan bende az miktarda cherry ve pembe tohumları var sana iletebilirim.

Selahattin Yılmaz
11-04-2008, 10:26
Mayıs ayının ilk haftası fidelerinizi bahçenize dikseniz fidelerin erkencilik durumlarına göre Haziran sonu Temmuz ortası gibi domates alabilirsiniz.

fgumus72
11-04-2008, 13:57
Selahattin Bey 1 ay önce çimlenen domateslerim yaklaşık 10 cm ve iki üç gerçek yaprağı var bana biraz yavaş büyüyor gibi geldi bir sıkıntımı var acaba asıl yerlerine ekmek için erkenmi? Teşekkürler.

Lezzetaşkı
11-04-2008, 14:06
Merhaba
Domates tohumlarını hazır paketlerden alıp yetiştirmektense üyelerden temin etmeğe çalışırsan daha isabetli olur hazır paketleri sana önermiyorum çoğu aradığın domates olmayabilir.Bence cherry ve bulabilirsen pembe domates ile başla bulamazsan bende az miktarda cherry ve pembe tohumları var sana iletebilirim.

Zaten ben de cherry domates tohumu almayı düşünüyorum. Eğer yarın bulamzsam fide arayacağım bu sefer. Nazik teklifiniz için teşekkür ederim. Yarınki duruma bağlı olarak karar vericem. Hiç bulamazsam sizden alırım.

Lezzetaşkı
11-04-2008, 14:52
Bİr domates fidesi 1 saksıya dikiliyor yanlış anlamadıysam. Peki bu saksının boyutları ne olacak. Yarın hangi boyutlarda bir saksı almalıyım acaba?

dilekagaci
13-04-2008, 16:51
merhaba kafama takılan bir soru var:

aldıgım domates tohumlarının üzerinde "thiram" ile ilaçlıdır gıda olarak kullanılmaz yazıyor.
dikkat ilaçlı tohum , yiyecek olarak kullanılmaz yazıyor...
bu ne anlama geliyor. ektim bu tohumları, şimdi bir kürdan boyu fidecikler oldular
yenmeyen domates midir bu?
istanbul tohumculuk markası domates sc 2121

http://img134.imageshack.us/img134/7942/resim005yx7.jpg

Özhan
13-04-2008, 17:02
Merhabalar dilekağacı.

Sorunuzu görünce hemen kendi ektiğim tohumlarımın paketlerine baktım. Benim tohumlar Anadolu firmasının tohumları ondada aynı uyarı var . Sanırım bu bütün tohumlarda olan bir zirayi tedbir olarak yapılmış bir uygulama kanısındayım. Formdada önceki yazılarda bundan bahsedilmişti diye hatırlıyorum. Selamlar

Özhan
13-04-2008, 17:21
Domateslerimin gelişimini resmedip paylaşmak istedim.
Fotoğraflar yaklaşık 10 gün arayla çekilmiştir

dilekagaci
13-04-2008, 17:26
Domateslerimin gelişimini resmedip paylaşmak istedim.
Fotoğraflar yaklaşık 10 gün arayla çekilmiştir

çok saglıklı görünüyorlar...daha sonra nereye dikeceksiniz? bahçeniz var mı?

http://img134.imageshack.us/img134/7942/resim005yx7.jpg

bunlar de benim filizlerim

Özhan
13-04-2008, 17:34
İlk başlarda sadece balkonumda bakabileceğim 3-4 saksıda yetiştirme girişimimde bulundum fakat tohum paketindeki bütün tohumlan çimlenince sanırım en güzel 3-4 fideyi ayırıp yazlık evimim bahçesini götürme durumumda kalıcam.

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 20:30
...aldıgım domates tohumlarının üzerinde "thiram" ile ilaçlıdır gıda olarak kullanılmaz yazıyor.
dikkat ilaçlı tohum , yiyecek olarak kullanılmaz yazıyor...
bu ne anlama geliyor...

Tohumlar tohum yoluyla bulaşan tohum/fide/bitki hastalıklarına karşı ilaçlanır. Bazı sebze tohumları da yenebildiği için veya meraklı yetiştiriciler tohum yeme denemeleri yapabildikleri için bu uyarı paketlerinin üzrine yazılıyor. Endişe edecek bir şey yok bu tohumları sadece ekmeniz yeterli. Çimlendiğinde sizin için asla sorun teşkil etmeyecektir.

İklimsiz
13-04-2008, 20:37
Hocam, tohum yoluyla bulaşan hastalıklar derken, tohumdan tohuma bulaşabilecek hastalıklar mı?

fgumus72
26-04-2008, 09:01
Arkadaşlar domates fidelerinin bir iki yaprağında küçük kahverengi lekeler oluştu. Kahverengi lekeler yavaş yavaş kuruyor. Fideler için ne yapmalıyım. Fotoğraf koyamadım. Teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 10:20
Sevgili iklimsiz, sorunuzu geç gördüm kusura bakmayın. Hastalıkların tohuma sirayet ettiği durumlar vardır konukjçu **** ara devre olarak, orada yaşayıp bitki büyüdsüğünde bitkiye zarar vermeye devam ediyorlar ordan tohuma bulaşıp bitkiye geçme serüveni ile hastalığın kökü hiç kesilmez. İlaçlama o zinciri kırmak için.

Sevgili fgumus, domates fidelerinizie yaprak lekesi hastalığına benziyor ama belirttiğiniz semptommlarla buradaki linki (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Septoria_Hastalik_Etmenleri.htm) bir karşılaştırın olmadı daha geniş çerçevede buraya bir bakın (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Hastaliklari.htm) olur mu.

fgumus72
26-04-2008, 11:02
Teşekkürler Selahattin bey. Bir sorum daha olacak. Cehry dometeslerim bol şekilde çiçek açtı. Çiçekler açtıktan sonra yavaş yavaş kurumaya başlıyor ve sonra dökülüyor. Koptuğu kısımda küçük bir domates var ama iki hafta önce dükülen çiçekteki domates hiç büyümedi. Havalar biraz serin gidiyor etkisi olurmu sulama nasıl olmalı teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 15:47
Çiçek tutumunda genelde gübre olarak fosfor etkilidir. Bunun dışında aşırı soğuk (>10ºC)ve aşırı sıcak (<35ºC) çiçek tutmunu engeller. Yine dölllenmesi gerçekleşen meyveler bir süre minik kalır sonra gelişir. Bunda gece ve gündüz sıcaklıklarının etkisi olduğu kadar toprağındaki besinde etkili. Havalar ısınınca coşacaktır.

eczadolabi
26-04-2008, 15:59
İzolasyon mesafesi demek iki aynı çeşit bitki arasındaki mesafe demektir ıslahçılar tedbir için 50 metre mesafe komuşlar ancak çiçeğin ve bitkinin yapısı tanındıkça bu mesafye gerek olmadığı anlaşılmış. Örneğin biberde durum böyle değildir hala 250 metre izolasyon mesafesi biberlerde korunuyor. Böcekler ve rüzgar bu tür bitkilerde (Kendinde döllenen bitkiler) tozlaşmada etkili değildir zira dişi organın etrafını erkek organlar örtmüştür ve dışardan toz gelmeden erkek toz direkt dişicik tepesini döller.

Resimde bir domates çiçeğini görüyorsunuz. Dişicik tepesi uzamış ve erkek çiçeğin üzerine çıkıp ileriye doğru gitmiş. Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir.

26631

Yine aşağıda Olgunlaşmamış bir domates çiçeğinde erkek organların dişicik etrafında nasıl sarılı olduğunu ve dişiciği nasıl kapattığını görebilirsiniz. Çiçek olgunlaştıkça dişicik uzar ve ortamndan dışarı çıkarken döllenir. Bu esnada böcek gelse bile **** rüzgar dişcik bulamadığı için tozlar döllemede yapamaz. Hibritleme yaparken işte o saran erkek organlar olgunlaşmadan yani tozlama olmadan alınır ve başka bir çeşidin çiçekleriyle elle döllenir. Burada (http://www.avrdc.org/LC/tomato/hybrid/08emasc.html) ayrıca bu işlemi görebilirsiniz.

26635

Merhaba Selahattin Bey
Ben domatesleri kapalı terasımda yetiştirmek istiyorum, fakat döllenme ile ilgili kuşkularım vardı. Zira rüzgar ve arı-böcek gibi taşıyıcılardan izole bir ortam.
Bu mesajınızdan çıkartmam gereken sonuç;
döllenme oluşmaması gibi kuşkularımdan kurtulmam mı olmalıdır?

Tuba
26-04-2008, 16:04
Selahattin bey çiçek tutumunda en önemli etken fosfor demişsiniz. NPK verecek olursak fidelere özellikle çiçeklenme döneminde 20-20-20 gibi eşit ağırlıklı olanlarından mı vermek lazım. Yoksa fosfor ağırlıklı mı? Eşit ağırlıklı bir NPK nın bitkiye zararı olur mu?

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 16:06
Eşit ağırlıklı gübre vermek meyve dönemindeki bitkiler için daha iyidir.

Tuba
26-04-2008, 17:27
Tamam teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
26-04-2008, 19:55
[QUOTE=eczadolabi;229211...döllenme ile ilgili kuşkularım vardı. Zira rüzgar ve arı-böcek gibi taşıyıcılardan izole bir ortam. Bu mesajınızdan çıkartmam gereken sonuç; döllenme oluşmaması gibi kuşkularımdan kurtulmam mı olmalıdır?[/QUOTE]

Evet aynen öyle...

Lezzetaşkı
29-04-2008, 12:59
Domates ve biber tohumlarını daha ilk deneyimim olduğu için her bir pet bardağa kaçar tane ekeceğimi bilemediğimden 3 er tane ektim. Şİmdi tüm pet bardaklar tıka basa fide oldu. Boyları yaklaşık 5 santim.Üstelik 3.ve 4.yapraklar da çıkmaya başladı domateslerden. Ölecekler diye korkuyorum.

1-Acaba her bir pet bardağı kesip, fideleri toprağıyla beraber asıl yerlerine şaşırtma yapsam olur mu?

2-Elimde kalan fazla tohumları da ufak bir leğene ekmiştim.Resimde de göreceğiniz gibi bütün leğen fideyle doldu hala da fide çıkmaya devam ediyor. BOyları yaklaşık 5 cm. Şaşırtmayı zarar vermeden nasıl yaparım. Leğenden nasıl çıkarmam gerekiyor bu fideleri? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler...

Not: 5 cm şaşırtma için yeterli midir?

Tuba
29-04-2008, 13:27
Merhaba,

Kökleri henüz çok yayılmamıştır. Düz saplı bir çaykaşığının sapıyla birbirinden ayırabilirsiniz. Ban karısa toprak biraz kuruyunca elinizle pet bardağı hafif hafif sıkıştırıp bırakın. Toprak bardaktan ayrılınca parmaklarınızla toprak yüzeyinden tutarak bardağı dikkatlice ters çevirin ve toprağıyla beraber masanın üstüne koyun. Elinizde bardak şeklinde toprak ve fideler kalır. Çay kaşığı sapı yardımıyla toprağı birbirinden ayırıp her bir fide 1 bardağa olacak şekilde dikkatlice ekin. Filizler fide olunca asıl yerlerine alırsınız.
Çok fideniz var. Hepsini kullanmayacaksanız çok uzamış veya zayıf görünenleri söküp atabilirsiniz. Benim gibi kıyamayanlardansanız bulabildiğiniz tüm pet bardaklara 1 fide olacak şekilde dağıtın. Kırmızı kurdale bağlayıp eşe dosta hediye edin ;)
Yakın zamanda ayırmazsanız özellikle leğendekiler oraman gibi olur uğraşamazsınız. Yakın zamanda bardaklara alın. 4-6 yapraklı olunca Ankara'da balokonda gece kalabiliyorlar. Zannederim İstanbul'da daha iyi olur hava nemli olduğundan.
Boyları çok uzamış. Yeni bardaklara alırken boynunu 1-2 cm açıkta kalacak şekilde gömerseniz daha uzun ömürlü olurlar. Bütün kış öldürdüğüm onlarca filizden sonra öğrendim bu yöntemi, çok işime yaradı.

Son bir şey: Domatesle ilgili konu var zaten oraya yazsaydınız daha iyi olurdu. Hem orada geniş bilgi de var. Bu sorunuzun cevabı da var.

İyi günler, iyi çalışmalar...

Lezzetaşkı
29-04-2008, 22:34
Tuba çok teşekkürler... Çok yardımı oldu bu dedikleriin. Telaştan konuyu nereye yazacağımı bile düşünemedim...Sevgiler

sakayık
01-05-2008, 13:08
domates fideleri aldım ancak güneş gören bir yeremi yoksa gölgelik bir yeremi ekeceğime karar veremedim bahçemde güneş almayan tek yer asmamın altı diğer yerlerde direkt güneş ışığı alıyor forma ilkkez yazıyorum domatesle ilgili olan tüm yazıları okudum fakat kafam çok karıştı.toprağımızı nisan başında gübreledik fideleri ekerken tekrar gübre gerekiyormu.aydınlatırsanız çok sevineceğim çünkü bahçe sebzeciliğinde soğandan başka tecrübem yok şimdiden çok teşekkürler.

envor
01-05-2008, 13:18
Güneş gören yere dikin sayın Sakayık,Güneş gören yere...

fgumus72
03-05-2008, 09:37
Arkadaşlar domateslerimin döllenip döllenmediğini nasıl anlarım. Evdeki cherry domateslerim çiçek açıyor sonra yavaş yavaş kuruyup dökülüyor. Çiçeğin dibinde küçük bir dometes var gibi. Ama 15-20 gün önce dökülen çiçeğin dibindeki domates hiç büyümüyor. Havalar soğuk gidiyor etkisi olurmu balkonda içeri alayımmı? Teşekkürler.

saira
03-05-2008, 10:24
Selahattin Bey,
Bu sorumu balkonda sebze yetiştirme başlığında da sormuştum.Ama konu domates olunca belki de doğru yer burasıdır diye düşündüm:)
Domatesler için 1 tek fidenin kaç litrelik bir saksıya ihtiyacı vardır?12 numaralı bir saksıya 3 fide ektim.Ama acaba çok mu sıkışık oldular?Ayrıca biber için de geçerlidir sorum.

Teşekkür ederim.

Süha Şendoğan
03-05-2008, 12:29
Arkadaşlar domateslerimin döllenip döllenmediğini nasıl anlarım. Evdeki cherry domateslerim çiçek açıyor sonra yavaş yavaş kuruyup dökülüyor. Çiçeğin dibinde küçük bir dometes var gibi. Ama 15-20 gün önce dökülen çiçeğin dibindeki domates hiç büyümüyor. Havalar soğuk gidiyor etkisi olurmu balkonda içeri alayımmı? Teşekkürler.

Bence saksınız balkondaysa geceleri poşet örtün havalar hala normale girmedi gündüz sıcak geceleri soğuk oluyor buda meyva oluşumunu engelliyor.Bende halen geceleri poşette tutuyorum.

Özhan
03-05-2008, 15:51
Selahattin Bey,
Bu sorumu balkonda sebze yetiştirme başlığında da sormuştum.Ama konu domates olunca belki de doğru yer burasıdır diye düşündüm:)
Domatesler için 1 tek fidenin kaç litrelik bir saksıya ihtiyacı vardır?12 numaralı bir saksıya 3 fide ektim.Ama acaba çok mu sıkışık oldular?Ayrıca biber için de geçerlidir sorum.

Teşekkür ederim.

1 domates fidesine 7-10 nolu saksılar ideal diye biliyorum. **** 15-20 lt gibi de yorumlanır. Sekiz nolu bir saksı 17 litreye denk geliyor.

Selahattin Yılmaz
08-05-2008, 11:06
Koltukları almanız uygundur, küçükken almak daha mantıklı bitki boşuna o sürgünü beselemz. Aynı zamanda saksınızı da büyütün, resimdeki en büyük saskınız bile o bitkiyi zor idare eder.

fgumus72
08-05-2008, 12:54
Selahattin bey teşekkürler. Saksılar fide yetiştirmek için haftaya asıl saksılara alacam.

aspava35
08-05-2008, 14:33
123Selahattin Bey,

Teşekkür ederim.

MSaygin
08-05-2008, 14:53
Selahattin bey yeni çıkan sürgünlerimi kesecez. Üst dalların dibindede yeni sürgün çıkıyor. sadece altta çıkan yenisürgünleri kesersek kafimidir? Teşekkürler

Ben ilk başta bir kaç tanesinin tepe sürgününü alacağım diye tepesini kopartıp cüce bırakmıştım bilgileri, aman tepeye dikkat :)

antireis
08-05-2008, 17:13
sayın selahattin hocam forumu baştan aşağı inceledim ancak iyiden iyiye kafam karıştı benim birkaç sorum olacak dikkate alıp cevaplarsanız beni gerçekten çok mutlu edersiniz;
1-manavdan domates ve salatalık fidesi aldım ve dün itibariyle hacimce büyük bir kasaya diktim ve bolca su verdim ancak bugün baktımki domates fidelerinin en alttaki yaprakları sararmış bir sıkıntı olabilirmi aceba,ayrıca havalar soğuk diye içeri aldım bu doğru bir davranışmıdır,bu salatalık ve domates fidelerini kaç günde bir ne kadar sulamam lazım.
2-yine kasada roka ve tere yetiştirmeye çalışıyorum 10 gün içerisinde 3-4 cm boya ulaştılar ve birkaç gündür hiçbir hareket yok roka ve terelerim içinde kaç günde bir sulama yapmam gerektiğini bir izah edebilirseniz çok sevinirim.ayrıca bahsi geçen bitki ve sebzeler için ben acemi kardeşinize faydası olacak ek bilgiler verebilirseniz çok çok mutlu olacağım....saygılar

ffunda
09-05-2008, 23:10
Merhaba herkese,

ben tohumdan domates fidesi yetiştirmeye çalışıyorum. Fidelerim önce çok sağlklıydılar, 10-15 cm olduktan sonra saksılara ektim. 3 tane saksıya torf kullandım. saksılardan birindeki fidelerim çok sağlıklı büyüyorlar ancak diğerlerinin yaprakları solup kuruyor, ilk başta rüzgardan olduğunu sandım, hatta kuruyan yaprakları kestim, ama sadece 1 saksıdaki 3 fidem sağlıklı görünüyor, aslında ilk başta onda da yapraklarında kuruma vardı. sonra o fideler hızlıca büyüdüler ama diğerleri aynı boyda aynı gövdede kaldılar, çıkan yapraklarıda kuruyor, ben de onları sanırım fazlaca kestim sadece tepelerde yaprak kaldı, bu daha kötü oldu sanırım. aynı tohum aynı toprak aynı gübre ama diğerleri neden büyümedi anlamadım:confused:

lizard
13-05-2008, 13:55
Merhaba;
tohumdan çıkan domates fidelerimin 4 tanesinde yaprakları üzerinde ufak benekler farkettim. Bugün de fidelerin üstünde 1 - 2 küçük sirke sineği benzeri sinek gördüm. Bir de yaprak altında 1 tane ufacık açık kahverengimsi kurtçuk gibisinden bir yaratık gördüm. Elimle uzaklaştırayım derken uçtu kaçtı.

Şimdilik ne olur ne olmaz diye bu fideleri diğerlerinin yanından uzaklaştırdım. Acaba bunlarla ilgili ne yapılabilir? Yaklaşık 25 fidem daha var. Uğraşmaya değmez derseniz eğer bunları atıp diğerlerine koruyucu ilaçlama mı yapmalı?

seyma30
13-05-2008, 23:11
Merhabalar .Benim gecen hafta diktigim domates fidelerimin en üst yapraklarini ortadaki kalin kisim degil ama yanlizca dallardaki yapraklari bir yaratik yemis,nedir bu sizce arkadaslar.Cok üzülüyorum yaa

lizard
21-05-2008, 12:23
Domatesler meyve vermeye başladıktan sonra ne kadar sürede kızarırlar?

Tuba
21-05-2008, 12:42
Bunlar'da Sn. Envor'dan gelen domates fideleri. 4 tane domates ve bisürü çiçek var. Topraksız kültür içindi bunlar da ama nasip olmadı. Bakalım artık bu arkadaşların tohumlarına nasip olur belki...

LuNa
21-05-2008, 23:42
Selam arkadaslar

Ben bu sene ilk defa balkonumda domates yetistiriyorum. Bu konuda da biraz acemiyim. Domateslerim cok boylandilar, durumlarida gayet iyi görünüyor. Cicege basladilar bile, ama cicekleri dökülmeye basladi bu neyden kaynaklaniyor olabilir. Cicekler baslayana kadar fazla su vermedim, cicekler baslayinca suyunu arttirdim acaba hatami yaptim ki neden döküyor anlamadim. Acayip panikledim, ne yapcami sasirdim. Halbuki ben nekadar hevesliydim cicekler basladi yakinda domatese dönerler diye :( Yaklasik 4-5 gündür havalar biraz sogudu burda, bende domatesler soka girmesin diye üstlerini büyük bir posetle kapattim üsümesinler diye. hatami ettim acaba.

38095

38096

38097

38098

muhikan
22-05-2008, 08:25
Cicekler baslayana kadar fazla su vermedim, cicekler baslayinca suyunu arttirdim acaba hatami yaptim ki neden döküyor anlamadim.

merhaba herkese, ben de soru olarak bunu sormak istiyorum, çiçeklenme döneminde sulamayı nasıl yapmalıyız? ayrıca benim domatesler biraz güçsüz kaldılar ama çiçek açtılar yine de, çiçekleri koparıp bitki güçlenmesine yönelse nasıl olur?

caretta
22-05-2008, 14:51
Bunlar benim bahçede ve saksı içinde burada yetiştirdiğim ilk domatesler..Tohumdan çıktı, eşim seyreltip saksılara aldı..Şimdi de üzerinde minik domatesler var :)

Tuba
22-05-2008, 15:26
Sn.Muhikan,
Güçsüz derken zayıf demek mi istiyorsunuz? Zayıfsa boğazlama yapıp yarım bardak yağsız sütün üstünü suyla tamamlayıp 20 günde bir verebilirsiniz. İyi geliyor.Geçen sene çok çelimsiz olan pembe domatesimde tavsiye üzerine kullanmıştım iyi gelmişti.Bir de destek yapın zamanla toparlar. Hocalarımız daha iyi bilir ama bırakın hep beraber büyüsünler.

muhikan
22-05-2008, 22:01
teşekkürler Tuba hanım, deneyeceğim söylediğiniz şeyleri, ama boğazlama yapmak için fazla yer bırakmamışım, ilk yılın acemiliği işte:p

LuNa
23-05-2008, 00:44
Peki cicekleri neden dökülüyor olabilir

hassoman
23-05-2008, 01:37
Sıcaklık 15 derecenin altına düşünce verim de düşüyor elbette. Bu sıcaklık değişikliği domatesinizi strese sokmuş anlaşılan. Sulamayı sık yapmayın. Ama susuz da bırakmayın. Domates böyledir işte nem sever ama sık sulanmayı sevmez. Üst toprak kurumaya başlayınca ikinci suyu verin. Domates zaten susuzluğunu yapraklarını düşürerek hemen belli eden bir bitkidir. Balkonunuz rüzgar alıyor mu bilmiyorum. Çünkü rüzgardan da hoşlanmaz… Ama gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar…

Mavi saksıda olanları ayırmanız gerekecek. Çünkü o saksı iki kök için yetersiz… (Petunyada da aynı hatayı yapmıştınız sanırım) . Saksıyı suladıktan sonra kökü topraktan ayırmadan, blok halde taşıyın. Toprağın dağılmaması için bir poşete sararak çıkardıktan sonra başka bir saksıya dikebilirsiniz...

Bir de domates hakkında bu sitede yazılanların hepsini okuyun. Çok önemli bilgiler var.

( Not: Üzerlerini örtmeniz hata değil…)

Tuba
23-05-2008, 10:03
Boğazlama için yer yoksa yer yapın. Şöyleki, 5 lt yağ tenekesinin altını ve üstünü kesin. 4 yanını da birbirinden ayırın. Kestiğiniz kenarlardan üstte ve yanda kalacak olanlar elinizi kesmesin diye minicik içe kıvırıp çekiçle iyice dövün. Saksını iç kısmına bükerek çevreleyin. Sonra üstte kalan kısmı parmaklarınızı incitmesin diye ya silikonlayın silikon yoksa da (**** kullanmayı bilmiyorsanız benim gibi) koli bandı ile çevreleyin. Hem plakalar ilk etapta birbirinde ayrılmaz hem de eliniz incinmez/çizilmez. 15-20 cm kadar yeriniz olur. Bunu 2 yağ tenekesiyle yaparsanız yan plakaları dik kullanırsınız 35 cm kadar yer olur ama o kadarına ihtiyacınız olurmu bilmiyorum ;) :cool:

Hadi kolay gelsin ;)

Çiçekler hakkında da bir bilgim yok ama zaten Sn.Hasosman cevaplamış :rolleyes:

LuNa
24-05-2008, 00:17
Cevabiniz icin cok tesekkür ederim hassoman. Bu benim ilk kez evimde sebze yetistirmem, biraz acemiyim evet, ama cok arastirdim aldiktan sonra. Domastesle ilgili de pek cok sayfada bilgi edindim. Ama yinede basima gelince panik yaptim :) Aslinda saksim cokta kücük sayilmaz ama yerince de büyük degil dogru :) Resimde ki gibi kücük göründügüne aldanmayin o aslinda bir plastik kasa :) Ilk baslardan baya yerleri vardi, büyüdükcede 2 kere bogazlama yaptim ama hala büyüyorlar 3. bogazlamaya yer kalmadi ama tuba hanimin yazdigi gibi bir bogazlama daha yapabilirim. Domateslerim evin encok günes alan ve rüzgar almayan arka balkonumdalar. Öglen 1.30 kadar günes aliyorlar acaba domatesler icin yeterlimi.

hassoman
24-05-2008, 17:58
Sevgili LuNa,
Bu istek ve çaba ile acemiliğiniz fazla uzun sürmeyecek gibi. Yakında bilgili ve deneyimli biri olarak karşımızda sizi göreceğiz demektir.:) Sizi kutlarım.

Domateslerinizden ötürü bence kaygılanmanıza gerek yok. Dediğim gibi çok sağlıklı görünüyorlar. Yalnız o saksı ikisine dar gelecek. Yakında itişmeye başlayacaklar, size gösteri yapmak için rol çalmak için yorgun düşecekler. :D Bu da verimlerini düşürecek; bunu bilin.

Gördüğüm kadarıyla koltuk almaları başarıyla uygulamışsınız...
Güneş bence uygun...
Bekleyelim bakalım, size ne gibi sürpriz hazırlığı içindeler:) İnşallah burada izleriz...
Kolay gelsin...

LuNa
27-05-2008, 23:09
Cevabiniz icin cok tesekkürler hassoman. Evet cok hirsli ve azimliyim bu konuda. Acemeligime kurban vermek istemedim ilk sebze fidelerimi. Saksi konusunda cok haklisiniz yerleri biraz az. Aldigimda elimde yeterli saksi yoktu bende kücük kasalara sigarlar diye onlara ekmistim, tabi bukadar büyüceklerini bilmiyordum :) Suanda domatesler cicekteler onlari ayirip yeni saksilara diksem zarar vermis olmazmiyim peki, ciceklerini döksünlerde istemiyorum kiyaman. En uygun zaman ne zaman olur.
Bu arada koltuk alma isini hic aksatmadim. Hergün baslarinda bekledim biraz daha büyümüsler mi alincak gibilermi diye :) Bütün koltuklari topladim :)
Bu arada bugün domates ciceklerinden birinin domatese döndügünü farkettim :) Gördügümde okadar sevindim ki, iki haftadir ciceklerin domatese dönmesini bekliyordum ama cogunu döktü malesef. Bir tanesi azmetmis ve minicik domates olmus.

berduray
27-05-2008, 23:45
Çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılan yumurta kabuğunun faydası var diye duymuştum, o gün bu gündür yumurta kabuklarını atmam.

Ama bu yaptığımın bilimsel bir açıklaması var mı?, bu uygulamanın bitkiye hakikaten bir faydası olabilir mi?

Ben kalsiyum takviyesi olarak düşündüm ama tabi uzman değilim.

Bilgisiyle aydınlatana şükranlar.

hassoman
28-05-2008, 00:25
..... Suanda domatesler cicekteler onlari ayirip yeni saksilara diksem zarar vermis olmazmiyim peki, ciceklerini döksünlerde istemiyorum kiyamam...

Peki siz bilirsiniz; ama unutmayın, bu sayfaya taşınan domatesler sizin olduğu kadar bizimdir de:D Onlara iyi bakmanız bizleri mutlu ediyor. Paylaşmak bu değil midir zaten:)

izzeterisen
28-05-2008, 08:41
Çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılan yumurta kabuğunun faydası var diye duymuştum, o gün bu gündür yumurta kabuklarını atmam.

Ama bu yaptığımın bilimsel bir açıklaması var mı?, bu uygulamanın bitkiye hakikaten bir faydası olabilir mi?

Merhaba

Hiç sanmam, çünkü bitkilere verilen besin maddelerinin toprakta çözünebilir, bitkiler tarafından alınabilir formda olması veya bu forma dönüşebilir olması gerekir. konuyu bu açıdan düşünmek gerekir.

üzüm
28-05-2008, 09:06

Bildiğim kadarıyla:
"Blossom end rot" (Türkçe karşılığını bilmiyorum) domates meyve gelişiminin ilk başlarında ortaya çıkan, meyvenin alt kısmından kahverengi doku oluşumuyla başlayan fizyolojik bir hastalıktır. Bu hastalık kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Düzensiz sulama, topraktaki yüksek tuz oranı gibi bazı olaylarda bu hastalığı artırır.

Yumurta kabuğu organik bahçecilikte bu hastalık için kullanılan bir yöntemdir. Fakat yumurta kabuğu geç çözündüğü için (süresinden emin olmamakla beraber domates ekilecek yere sonbaharda ufalanmış yumurta kabuklarının atılması gerekir) hastalık göründüğü zaman yumurta kabuğu kullanmak sorunu hemen çözmez. Eğer bu hastalık görünürse, hastalıklı domatesler toplanıp, (boşuna bitkiyi yormasın diye) dibine bir miktar kireç konulur.

Benim bildiklerim bunlar, umarım yanlış bir şey söylememişimdir.

Sonbaharda yerini hazırlamadığım için ve toprağımda kireç eksikliği olduğunu bildiğimden her bir domatesin dibine 1 yemek kaşığı kadar kireç atacaktım. Unutmuştum. Sizin yazınızı görünce hatırladım; bugün, yarın yaparım. Teşekkürler.

eczadolabi
28-05-2008, 09:44
Topraksız yetiştiricilikte biz sürekli su veriyoruz.
Bu mantıkla verimin düşük olması beklenir.
Peki Sayın Envor bunu nasıl çözmüş.
Topraksız olunca bitkinin davranışları mı değişiyor?

izzeterisen
28-05-2008, 11:38
Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Bitkilerde kalsiyum noksanlığına bağlı belirtiler kalsiyum içerikleri yüksek olan çoğu mineral topraklarda nadiren görülür. Ancak başta asit tepkimeli topraklar olmak üzere çeşitli nedenlerle yeterli düzeyde kalsiyum alımının gerçekleşemediği topraklarda kalsiyum noksanlığı belirtileri bitkilerde yaygın ve belirgin şekilde günümüzde ortaya çıkmaktadır. Bitkilerde kalsiyum noksanlığının tipik belirtisi meristematik dokulardaki gelişme gerilemesidir. Noksanlık belirtileri önce büyüme noktalarında ve genç yapraklarda görülür. büyüme yerleri çoğunlukla öldüğünden bitkide yeni sürgünler oluşmaz. Genç yapraklarda sararma ve şekil bozulmaları olur. noksanlığın ileri aşamalarında ise yaprak kenarlarında siyah ve kahverengi nekrozlar oluşur. noksanlıktan zarar gören dokular, hücre duvarları eridiğinden yumuşak bir yapı kazanır.
Kalsiyum noksanlığı asit tepkimeli topraklarda yetişen çay bitkisinde çok sık ve yaygın şekilde görülür. Çay bitkisi kalsiyum noksanlığında bodur gelişme gösterir ve 3-3,5 ay içerisinde yapraklarda noksanlık belirtileri ortaya çıkar. Yapraklarda kalsiyum noksanlığının görünen ilk işareti orta damar boyunca yaprağın kıvrılmasıdır. Aynı zamanda yaprak ayası kayık şeklini alır. Yapraklar kalınlaşır ve gevşek bir yapı gösterir. Kalsiyum noksanlığının en belirgin işareti genç yaprakların alt kısımlarında fazla sayıda yarı şeffaf lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler giderek büyüyüp belirginleşir ve nekrotik alanları oluşturur. En sonunda bu alanlar kuruyarak yaşamını yitirir.
Kalsiyumun bitkilere yarayışlı şekli Ca2+ 'dır. Bitki dokularında Ca2+ iyonları ksilem iletim borularında su ile birlikte yukarı doğru taşınır. Ksilem suyunda Ca2+ iyonları konsantrasyonu düşük ise meyvelere ulaşan Ca2+ iyonları miktarı yetersiz kalır ve meyvelerde noksanlık belirtileri görülür. Toprakta su yetersizliği , NH4-N beslenmesi ve yüksek tuz konsantrasyonu ksilem suyundaki Ca2+ iyonları miktarını azaltır. Bunu bir sonucu olarak meyvelerde kalsiyum noksanlığı belirtileri ortaya çıkar.
Toprak çözeltisinden Ca2+'un alınması kök uçlarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle yeni köklerin oluşumunu engelleyen düşük sıcaklık, yetersiz havalanma vb. etmenler Ca2+ alımını engelleyerek noksanlığa neden olur. Flöem dokularında bulunan Ca2+ immobildir. Bu nedenle daha önce absorbe edilmiş olan kalsiyumun meyve olumu döneminde flöeme taşınarak meyveye ulaşması güçtür. Meyve olumu evresinde topraktan yeterli miktarda Ca absorbe edilerek ksilem yoluyla meyveye ulaşamadığı durumda meyvelerde Ca noksanlığı belirtileri görülür.
Yeterli düzeyde kalsiyum bulunmaması durumunda meyveler zamanından önce olgunlaşır. Dokuları gevşek olan bu meyveler depo edilmek için uygun değildir. Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir. toprakta aşırı su, düşük pH, aşırı amonyumlu gübre uygulaması kalsiyum noksanlığına neden olur. Yüksek potasyum ve fosfor beslenmesi kalsiyum noksanlığına neden olur. kurak yöre toprakları tekstürleri ne olursa olsun kalsiyumca varsıldırlar.
Domateste Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Yaprakta: Önce genç yapraklar deforme olur, genç yaprak kenarlarında kloroz, esmer lekeler ve kurumalar, nekrotik lekeler görülür. Yaprak kenarları düzenli olmayan bir tarzda kıvrılır. Yapraklar küçük ve dardır. Yaprak kenarları önce sarı-yeşil, sarı, sonra kahverengine döner. Sonuçta yaprak ölür. Yaşlı yapraklarda damar aralarında kloroz gelişir ve dağınık nekrotik lekeler görülür. Bu yapraklar en sonunda ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder. Bitkinin orta yerindeki yapraklarda, yapraklar kurumadan önce, yaprak kenarlarından başlayıp ortasına doğru yayılan sarımsı kızıl renkte lokal renk değişmeleri görülür. Önceleri yeşil rengini koruyan fakat çoğunlukla cılız kalan yaprak sapları, daha sonra canlılıklarını yitirmekte ve yapraklar dallara yapışık gibi bükülürler.
Çiçek ve meyvede; Meyveler küçük kalır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü, dairevi meyve ucundan yukarıya doğru ilerleyen kahverengi çürümeler görülür. (çiçek burnu çürüklüğü = blossom end rot ) Vaktinden önce kızaran meyveler yumuşak bir hal alıp dökülür. Çiçek oluşumu azalır. Salkım ucundaki çiçek salkımları ölür. Meyvede % 0,08'den daha az Ca içeren meyveler çiçek burnu çürüklüğüne yakalanır. Fazla amonyumlu azotla beslenme durumunda yapraklarda Ca içeriği azalır, yapraklarda Ca içeriği azaldıkça çiçek burnu çürüklüğü oranı artar.
Kök, gövde ve sürgünde; Önce yaprak kenarları gibi kök uçlarında da yani genç dokular zarar görür. Kökler zayıf gelişir ve kahverengileşir. Bitki boyu kısalır. Vegetasyon noktası, sürgün ucu kurumaya başlar ve ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder.
Amonyumlu gübrelerin kullanımı, toprakta su yetersizliği, yüksek tuz konstrasyonu ksilem suyundaki Ca+2 iyonları miktarını azaltır. Topraktan kalsiyum en iyi pH: 6,5-9 arasında bitkiler tarafından alınır.
Bazı kimyasal gübrelerin kalsiyum içerikleri (%)
Gübreler Ca ( % )
Kalsiyum nitrat 19,4
Kireçli amonyum nitrat 8,2
Kalsiyum siyanamid 38,5
Jips 22,3
Ham fosfat 33,1
Normal süperfosfat 19,6
Tripl süperfosfat 14,3

Domateste Kalsiyum Fazlalığının Belirtileri :
Tipik demir (Fe) klorozu görülür. Kalsiyum suyun absorbsiyonunu azaltır, transpirasyonu teşvik eder. Yüksek kalsiyum konsantrasyonu Potasyum ve Magnezyum elementleri arasındaki ilişkiyi etkileyerek potasyum veya magnezyum eksikliğine yol açar, bu durumda ilk etkilenecek olan element magnezyumdur. Yüksek kalsiyum bunun yanında mangan, demir, fosfor, bor, çinko noksanlığına neden olur.

Kaynaklar :
•B.KACAR,A.VAHAP KATKAT ,1998.Bitki Besleme.Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127
•H.Çınar AYBAK,Domates Yetiştiriciliğinde besin Maddeleri,Hasad Dergisi Sayı:219, Agustos 2003
•B.ÇOKUYSAL,EÜZF Toprak Bölümü.Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Eğitim Semineri Proğramı. 29.01.2001-02.02.2001 Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Besin Elementleri Noksanlıkları.
•Ü.ERTEKİN, Seracılık ve Örtüaltı "Biber,domates,hıyar,patlıcan" Yetiştiriciliği, Antalya 2002

Güler
28-05-2008, 13:49
Biz sebze bahçemizi sürerken toprağı bellediğimizde birmiktar toz kireç atıyor, toprakla iyice karıştırıyoruz. Danaburnu'na da faydası oluyor.

berduray
28-05-2008, 14:19
Ben yumurta kabuklarını bir kapta biriktirip güneşte kurutuyorum, daha sonra havanda dövüyorum, incecik oluyor, fidelerin dibine azar azar veriyorum.

LuNa
28-05-2008, 14:45
Yumurta kabuklarinin domateslere iyi geldigini bende biryerde okumustum simdi hatirlamiyorum cok oldu. Fideleri ilk dikerken yumurta kabuklarini karistirmistim, nekadar faylasini gördüler bilemiyorum.

doğahayattır
29-05-2008, 14:01
allah rızası için söyleyin şu domatesleri çiçek açtıklarında her gün sulayalım mı. çiçeklerini dökmesin diye iyice kökleri kuruyunca mı sulayalım.

Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 14:58
Çiçek açtıklarında değilde çiçekler minik minik meyveye döndüğünda artık toprağı hiç nemsiz kalmasın. İlk meyveler bir süre minik kalabilir o nedenle endişe etmeyin siz sulamaya devam edersiniz.

lizard
29-05-2008, 20:20
Bir yerlerde okumuştum domates için mayıs ayında 10 gün arayla 4 sulama yapılır diye yazıyordu. Fakat bu bilgi sanırım tarla şartlarında geçerli. Çünkü ben tohumdan yetiştirdiğim domatesleri pet bardaklarda tutuyorum henüz ve 3-4 gün susuz kalınca hemen yapraklar aşağı bükülüyor. Suladığımda tekrar dikiliyorlar. Bardaklardaki fideler cocopeat içinde. Bunlara sulamayı böyle her yapraklarını sarkıttıkları zaman mı sulamalı yoksa buna fırsat vermemeli mi?

eskimo
30-05-2008, 10:52
Ben domateslerimin yanına gidiyorum.
Hiç bir şeyi doğru yapmıyormuşum.
Saldım çayıra mevlam kayıra :))

radem63
31-05-2008, 18:58
Ben yumurta kabuklarını bir kapta biriktirip güneşte kurutuyorum, daha sonra havanda dövüyorum, incecik oluyor, fidelerin dibine azar azar veriyorum.

Sayın berduray;
sadece domates fidelerinizdemi yumurta kabuğu kullanıyorsunuz?
diğer sebze fidelerindede kullanabilirmiyiz?

berduray
01-06-2008, 12:55
Ben yettiğince heryere koymaya çalışıyorum, çünki benim bahçe toprağım çok verimsiz, onu adam etmeye uğraşıyorum.

Kompost, doğal gübre ne bulursam dolduruyorum.

Dört senedir inşaat artığı, beton ve taş ayıklamaktan bu kırmızı çorak toprağı derleyip toparlamaktan anam ağladı resmen.

Zaten toz haline getirince azıcık kalıyor, şahsen ben bulduğum yere koyuyorum.

LuNa
01-06-2008, 23:34
Domateslerin Kalsiyum ihtiyacini karsilamak icin süt takviyeside yapiliyormus. Ayni ölcülerde (örnegin, 1 bardak yagsiz süt 1 bardak su) su ile karistirip domatesler sulaniyormus. Ben birkac kez yapmistim hic zaririni görmedim.

çiçeğim
02-06-2008, 13:46
Benimde domateslerim var, ama hala çiçekleri yok. Çok hızlı büyüdüler fakat şu an büyümeleri durdu gibi, fide haline gelince saksılarını değiştim acaba toprakmı az geliyor. Resimlere bakıp bana yardımcı olabilirmisiniz. Ben çok fazla su vermiyorum saksılar küçük diye acaba yanlışmı yapıyorum. Biraz inek gübresi karıştırmıştım toprağına bir kez daha koymam gerekirmi? Bu domatesler yediğimizde çok iri yamuk yumuk pembe domateslerdi tohumlarını almıştım, bunların cinsi uzunmu kısamı dır? Daha büyük bir saksımı gerekir,sırığa ihtiyaç olacakmı? bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler.;)

Süha Şendoğan
02-06-2008, 13:55
Fideleri çok sık dikmişsiniz her fideyi ayrı geniş bir saksı veya bol topraklı bir bidona dikebilirsiniz hiç çiçek vermemesi garip acaba azmı güneş görüyorlar domates bol güneş istiyor ve ayrıca çok sık sulamayın ancak ihtiyacı kadar verin.Pembe domates konusunda Selahattin hocanın E-Dergide yayınlanan geçen seneki yazılarını okumanızı öneririm.

çiçeğim
02-06-2008, 14:08
Çok teşekkürler hemen saksılar alacağım.Gübre konusunda ne yapmalıyım?

Süha Şendoğan
02-06-2008, 14:12
Organik gübre öneririm bilmediğiniz gübre kullanmanız sakıncalı olabilir.Güle güle büyütün..

çiçeğim
02-06-2008, 14:21
Ben inek gübresi kullanmıştım daha önce ne gibi sakıncası vardır korktum şimdi,aslında amacım organik tohumlarıma suni hibirşey deymemesiydi.

Süha Şendoğan
02-06-2008, 14:29
Yanmış çiftlik gübresinin sakıncası yok ama taze gübre olursa çeşitli organizmalar barındırabiliyor birde taze gübre fidelere yararı olmuyor.Bence organik gübre kullanmak daha emniyetli .Mısır çarşısında organik gübre bulabilirsin daha da ucuza gelir.

malbman
03-06-2008, 16:47
Sevgili dostlar, 29 Nisan' da tohumdan ektiğim domateslerimi ekliyorum. Yalnız en çok gelişen fidemin yapraklarının uçları sararmaya başladı.Bir de küçük olan bir tanesine de (forumdan öğrendiğim kadarıyla) galeri sinekleri dadanmış galiba.Bir göz atıp fikirlerinizi aktarabiliseniz minnettar olurum.

the
08-06-2008, 15:13
Merhaba,

Bir sabah, saksıda kayınvalidemin bana bıraktığı 3 domates fidesiyle başbaşa kaldım.

Domatesi sadece yemesini bilen biri olarak paniğe kapılıp, internetten ne yapacağımı araştırdım. Çiçek verene kadar her gün 2 kere sulama yapın yazıyordu yaptım.

Sonra, "hayır hayır, çiçek verdikten sonra hergün sulayın, fide halindeyken değil "dediler, sulamayı kestim.

Araştırdığım ve öğrendiğim çoğu şeyin yanlış olduğunu öğrendim.

Galiba doğru yaptığım tek şey, saksı seçimi...

Sulama yanlış, toprak eksik sadece torf var, ben kendi kendime yiyeceğim domatesin hayalini kuruyorum!

Ekte fotoğrafları var. Bu arada kayınvalidemin küçük fideyi bırakıp gittiği saksıda fesleğenler yatıyomuş! Şimdi domateslerin dibinden büyümeye başladılar , napıcam onları??

:o

Selahattin Yılmaz
08-06-2008, 15:26
Sevgili malbman, domatesinizde potasyum noksanlığı var gibi görünüyor.

Nihal
10-06-2008, 20:55
Domatesteki ilaç söylentilerinden sonra evde yetiştirdiğimiz domateslere daha çok ihtiyacımız olacak gibi.En azından nasıl yetiştiğini biliyoruz:)

selejj
10-06-2008, 23:46
sevgili arkadaşlar bende balkonumda domates yetiştirmeye çalışıyorum,ama iki ay oldu sadece çiçek açıyorlar bir türlü dometese dönmediler.şimdide çiçekleri dökülüyor ne yapabilirim.Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim

malbman
11-06-2008, 02:55
Selahattin hocam cevabınız gözümden kaçmış, şimdi farkettim.İlginize teşekkür ederim.Ama tüm fidelerim aynı besin eriyiğinde duruyor.Hatta bu arkadaş bir kapta tek başına dururken, diğerleri üçlü gruplar halinde ama onlarda böyle bir şey yok.Başka bir şey olabilir mi?

nuran berna
11-06-2008, 07:07
Arkadaşlar bendeki domatesin gövde kısmında beyaz beyaz sivilce gibi bir şeyler çıktı.Öncelikle sadece alt kısımlardaydı.Şimdi bütün gövdeyi sarmaya başladı.Acaba bu oluşumlar doğal mı yoksa bir şeyin belirtisi mi?Sevgiyle kalın.

Tuba
11-06-2008, 11:00
İlk domateslerimizi yedik:D Daha mı lezzetliydi ne???

malbman
11-06-2008, 11:49
Benim en büyük fidem daha otuz üç santimetre boyunda.Nasıl fesatlandım şimdi sorma Tuba. Benim domatlar Ağustos sonuna yetişseler iyi. haset, haset, haset. :(:(

Tuba
11-06-2008, 12:07
Benim fide de o kadar ancak var ama domates kızarır kızarmaz yedik :D İçimde kalmasın gitmeden yiyeyim diyordum Allah nasip etti:D Bir tek pembe kaldı içimde. Olacağını bilsem fidelerden birinide sıkıştırıcam bavula da deli zannederler gümrükten çevirirler diye korkuyorum. Haset etmeyin sn.Malbman, Ankara'ya gelen birileri varsa ayın 28inden evvel fidelerimden birini alabilirsiniz. Hatta chhery de verebilirim:D Onlar de meyve verdi söylemesi ayıp:D Gerçi tadına bakmalık olmadı ama neyse...

malbman
11-06-2008, 12:53
Tuba hem haset etme diyorsun hem de cheryler bile meyve verdi diyorsun. Oldu mu şimdi. Fesat, fesat, fesat. :(:(Şaka bir yana çok teşekkür ederim ama ne yazık ki Ankara' ya yolu düşecek kimse yok. Halbuki ne iyi olurdu.:D

seyma30
16-06-2008, 10:31
Merhaba arkadaslar ben bir konuda cok kararsiz kaldim.Bu domateslerden koltuk aliyorum ama nezamana kadar bu isleme devam edecegim.Ve de en üstteki dallardanda koltuk alacakmiyim.Sanki yukaridaki dallarindan koltuk alacagim diye meyveye duracak filizleri kopariyormusum gibi bir ikileme düstüm.Lütfen bilenler cevap yazabilirmi.

malbman
18-06-2008, 03:18
Ne mutlu sevgili cemo.Böyle giderse toptancı halindeki komisyoncular satın almak içim sıraya girecekler:D:D Umarım bütün yaz lezzetli domatesler yersiniz. (Haset, haset, haset).:p:p

seyma30
18-06-2008, 13:26
Cemo domateslerine maasallah.Türkiye sicaginda domatesler kizarmistir bile diye düsünüyordum.Seninkiler yeni daha.Benimkiler kayisi büyüklügünde oldular ama kizarmadilar henüz.Benim yukaridaki sorumu cevaplayacak varmii.Bol mahsullü günler...

kuzen38
18-06-2008, 16:04
Merhaba arkadaslar ben bir konuda cok kararsiz kaldim.Bu domateslerden koltuk aliyorum ama nezamana kadar bu isleme devam edecegim.Ve de en üstteki dallardanda koltuk alacakmiyim.Sanki yukaridaki dallarindan koltuk alacagim diye meyveye duracak filizleri kopariyormusum gibi bir ikileme düstüm.Lütfen bilenler cevap yazabilirmi.

Üstten koltuk almanıza gerek yok benim bildigim. Altlardan almanız yeterlidir. bu arada gözünüze cılız, rengi soluk gözükenleride üst kısıma yakın olsalarda budamanız yararına olur bitkinin. Bu arada madem domatesleriniz büyüme aşamasında suyu aşırıya kaçmadan vermeyi ihmal etmeyin.

seyma30
19-06-2008, 07:45
Sevgili kuzen38 cevabin benim icin cok aciklayici oldu.Sagol bilgilendirdigin icin.SEVGILER

Emy
19-06-2008, 08:15
Arkadaşlar benimdomateslerden 2 tanesiokadar güzelkızardı ki anlatamam. Oğlum bu günüsabırsızlıkla bekliyormuş meğer 2 sinide kopartıp birgüzel yedi ben sadece kokusunu duyabildim ve içimden dedimkidomates kokusu duymayalı çokuzun yıllar olmuş. :)))))

izzeterisen
19-06-2008, 11:34

Eğer çeşidiniz sırık bir çeşit ise dallanmasına izin vermeyin,sürekli olarak filizleri alın. Seralarda salkım sayısı 30'lu sayılara kadar çıkar. Almazsanız bitkide çok dal, çok salkım oluşur, salkımlar ve meyveler zayıf olur.

Todor
19-06-2008, 17:49
Meyvelerin bir türlü kızarmamasının sebebi, az ışık almasından başka bir sebep olablir mi? Ben yeterince güneş gördüklerini düşünüyorum ama bir türlü kızarmıyorlar. Bitkinin üzeri meyve doldu, bir türlü toplayamadım.

izzeterisen
19-06-2008, 20:14
Meyvelerin bir türlü kızarmamasının sebebi, az ışık almasından başka bir sebep olablir mi? Ben yeterince güneş gördüklerini düşünüyorum ama bir türlü kızarmıyorlar. Bitkinin üzeri meyve doldu, bir türlü toplayamadım.

Bitkilerde meyve olgunlaşması dikim, ç,çeklenme tarihi ve iklim ile yakından ilgilidir. Azotlu gübrelemenin fazla yapılması meyvenin diğerlerinden daha yeşil, daha küçük olmasına neden olur. Domateste çiçek oluşumu meyve tutumu ile meyve kızarması arasında 2 ay vardır.Bu sürenin yazın kısalması gerekir.
Bu konuları yaptığınız uygulamalar ile birlikte değerlendirirseniz bir sonuca varmanız mümkün. Bizim de sonuçtan haberimiz olursa memnun oluruz.

popi
20-06-2008, 21:45
Merhaba; bir sorum olucak. İlk defa domates ektim. Fakat çiçekleri kurumaya ve dökülmeye başladı. Bir türlü meyveye dönmedi. Acaba bir şeyi eksik mi yapıyorum. 2günde bir suluyorum. Organik gübre takviyeside yaptım. Çiçekler neden dökülür? Bilen biri yardımcı olursa sevinirim.

Emy
20-06-2008, 21:58
Bende sebzeler konusunda daha çok yeniyim sevgili popi ama çiçeklerin dökülmeleri fazla sudan olabilir benim tek bildiğim bu valla sulamayı nasıl yapıyorsun?

kuzen38
21-06-2008, 00:27
Merhaba; bir sorum olucak. İlk defa domates ektim. Fakat çiçekleri kurumaya ve dökülmeye başladı. Bir türlü meyveye dönmedi. Acaba bir şeyi eksik mi yapıyorum. 2günde bir suluyorum. Organik gübre takviyeside yaptım. Çiçekler neden dökülür? Bilen biri yardımcı olursa sevinirim.

fazla su vermek veya hiç su vermemek denemelerim sırasında bu sorunlarla bende karşılaşmıştım. su oranınızı kontrol edin derim.

osmann
22-06-2008, 07:41
Merhaba,ben hayatımda ilk kez bahçemde sebze yetiştirdim bu sene. Önceden çiçek bile bakamazdım.Hatta öyle ki, kaktüs kurutmuşluğum var. Sorunum şu: mayıs ayında ektiğim sırık domates fideleri bu zamana kadar bana hiç zorluk çıkartmadan arada çiçek dökerek ama hemen kendini toparlayarak geliştiler. Şu anda üstlerinde kayısıdan biraz büyük domatesler var ve bir yandan da çiçek vermeye devam ediyorlar. Ancak üstlerinde minicik ve hafif uzun kanatlı sinekler görmeye başladım. Ve sayıları epey arttı. Bu arada da çiçekler kuruyup düşmeye başladı. Bu sinekler zararlı mı? Domateslerime birşey olur mu? Ve çiçeklerim neden kuruyup düşmeye başladı. İsterseniz fotoğraf çekip de ekleyebilirim. Çünkü onlara gözüm gibi bakıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Selahattin Yılmaz
22-06-2008, 10:01
Sevgili osmann forumda domates ve salatalıkla ilgili başlıkları incelerseniz sizin yaşadığınız sorunlar herkesin yaşadığını göreceksiniz. Bu anlamda sorularınızın cevaplarıda daha önce verilmişti. Ancak ben yine de tekrar edeyim:

Çiçek dökme nedenleri:

1-Aşırı sıcaklar
2-Saksının aşırı ısınması
3-Yetersiz saksı büyüklüğü
4-Verimsiz saksı toprağı
5-Fosfor noksanlığı
6-Döllenmeyi önlyecek derecede aşırı rüzgar
7-Döllenmemiş çiçeklerin dökülmesi

osmann
22-06-2008, 15:52
Selahattin Bey çok teşekkür ederim.Eğer yukarıda bahsettiğim sineklenme sorunuma da bir yanıt verirseniz çok memnun olurum. Bu sineklerin zararlı olmasından korkuyorum zira mütemadiyen artıyorlar.Eğer zararlı ise ne kullanmamı önerirsiniz.Tekrar teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
22-06-2008, 22:05
Zararlılar konusunda işin doğrusu ev yapımı ilaçlar başlığını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) ziyaret etmenizi tavsiye ederim ilaç tavsiye etmek istemiyorum ilaca vereceğiniz para ile (o bitkiyi atarsınız) yerine yeni ve sağlıklı bitki alır ve yetiştirirsiniz.

osmann
23-06-2008, 10:13
Ama şu anda o minik sinekler domateslerime bir zarar vermiyorlar gibi görünüyor.Benim endişem acaba sinekler zararlı olabilir mi ilerde.Çünkü fidelerim 75 cm i geçti ve üstlerinde de kayısı büyüklüğünde domatesler var. Ama bu minicik sinekler gözüme çarptı. Birden endişelendim. Ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor gibi geldi bana. Eğer zararlılarsa ve önceden önlem alınabiliyorsa (ilaçlama gibi) almak isterim çünkü domateslerimi söküp atmaya kıyamam. 1,5 aydır gözüm gibi bakıyorum onlara. Kaybetmek istemiyorum.

Selahattin Yılmaz
23-06-2008, 10:16
Domatesinizi daha az sulayın saksı toprağındaki torf onları cezbediyor olabilir.

titanik1970
24-06-2008, 11:57
Domatesinizi daha az sulayın saksı toprağındaki torf onları cezbediyor olabilir.

Merhaba ben siteye yeni üye oldum benim gibi meraklı insanları bir arada görmekten çok mutlu oldum ben kendi çabaları ile balkonunda sebze yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınızım bu yetiştirme olayına 1,5 ay önce erikliden aldığım domates biber ve salatalık fideleri ile başladım 1,5 ay önce aldığım 10 cm lik fideler şimdi baya büyüdüler ancak yerinde gitmeyen birşeyler olduğunu düşünüyorum domateslerin boyu 50 cm bulması ve çiçek açmasına rağmen hala meyve vermedi aynı şekilde salatalıkta öyle salatalığın boyu 40 cm üstünde üzerinde bir sürü çiçeği olmasına rağmen hala meyve vermedi biryelerde yanlış yapıyorum ama nerde olduğunu bulamadım sitede biraz araştırma yapmama rağmen tam karar veremedim sizlerle hem tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmak için bu mesajı attım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

titanik1970
24-06-2008, 12:00
Merhaba ben siteye yeni üye oldum benim gibi meraklı insanları bir arada görmekten çok mutlu oldum ben kendi çabaları ile balkonunda sebze yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınızım

bu yetiştirme olayına 1,5 ay önce erikliden aldığım domates biber ve salatalık fideleri ile başladım 1,5 ay önce aldığım 10 cm lik fideler şimdi baya büyüdüler

ancak yerinde gitmeyen birşeyler olduğunu düşünüyorum domateslerin boyu 50 cm bulması ve çiçek açmasına rağmen hala meyve vermedi biryelerde yanlış yapıyorum ama nerde olduğunu bulamadım

sitede biraz araştırma yapmama rağmen tam karar veremedim sizlerle hem tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmak için bu mesajı attım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum :confused:

Selahattin Yılmaz
24-06-2008, 13:08
Resim koyarmısınız bitkiyi görelim?

usoydal
24-06-2008, 18:55
Selehattin Hocam merhaba,

Amatör, kafası karışmış ve 3 saksı domates sahibi biri olarak şu konulara bir açıklık getirirseniz çok sevineceğim. İnanın burada yazılanları okuduktan sonra balkondaki domateslerime bir tuhaf bakar oldum :)

Öncelikle, forumda sulama konusunda birbiriyle çelişen çok bilgi var. Sizin şöyle bir mesajınız var;

"Öncelikle bitkiyi susuz bırakmayın ve her gün sulayın. Bitki kendisini öyle ayarlar ki fide döneminde aşırı su verirseniz evet boy atar yeşil aksam yapar ancak çiçeklenme veya bitki meyve verme dönemine geçince arttık yeşil aksamı da meyveyide dengeli yapar siz sadece sulayın gerisine karışmayın. İşkembeden atanlarada fazla kanmayın. Eğer o söyleyenlerin söyledikleri doğru olsaydı memleket dolusu domates tarlaları suladıkça meyve değil yeşil aksam verirdi."

Ayrıca forumda bitki çiçeklenene kadar hatta meyveye durana kadar sadece can suyuyla yetinilmesi söyleniyor. Bir de bu çiçeklenme dönemi nedir ne zaman başlar? Çiçek tomurcuklarının çıkması mıdır yoksa çiçeklerin açması mıdır? Bir tane bile çiçek açsa bitkiyi çiçeklenmiş mi sayacağız yoksa hatrı sayılır bir çiçeklenme bekleyecek miyiz?

İkinci konu döllenmeyle ilgili. Bir mesajınızda

"Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir. "
diyor. Başka bir mesajınızda
"6-Döllenmeyi önlyecek derecede aşırı rüzgar"
diyor.
Başka bir konuda Mine Pakkaner arıların domates döllenmesindeki önemini vurguluyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1973
Nedir bu işin doğrusu? Bir çiçeğin döllenmiş olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
MAP dediğimiz ürün sadece döllenmiş çiçekleri mi domatese dönüştürüyor? MAP yerine kullanılabilecek başka bir ürün var mıdır?

Sorduğum sorular saçmaysa kusura bakmayın. İnanın agaclar.net'te o kadar çok bilgi var ki okudukça bazen kafa karışıklığı yapıyor.

Şimdiden çok teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
24-06-2008, 20:36
Sevgili usoydal, çoğunlukla bize soruların iletiliş biçimiyle alakalıdır cevaplarımız. Zira balkonda domates yetiştirme ile bahçede veya tarlada yetiştirme apayrı şeyler bu nedenle bahçede yetiştirenlere sulamayın diyoruz çünki toprak aşağı kısımlarıdnan yukları doğru nem çeker susuz kalmaz fakat saksıdaki toprağa sadece sizin vereceğiniz su gireceğinden asla toprağı kuru bırakmıyoruz. Bu gibi nedenlerle tavsiyelerimiz arasında çelişkiler varmıi gibi görünebilir. Bunun dışında saksısını veya bahçesini az sulayan üye var ona yeri gelince çok sulayın diyoruz, çok sulayan üye var çamur haline getirmiş ona da yeri gelince az sulayın diyoruz çelişki değiniz bunlardır.

Genel olarak meyvesi yenen sebzeler toprak nemi korunacak şekilde ilk çiçek açıpta minik minik meyveler görünene kadar sulanır işte buna çiçeklenme dönemi diyoruz yani bitki döllenme olgunluğuan gelmiş ve neslini devam ettirmek üzere generasyona kaçmıştır önemli olanda bu tohuma kaçma yaklaşımı ve bütün susuz bırakma çiçeklenme mekanizmasını tetiklenme için saksıada da amacımız sadece çiçeklenene kadar nemi korumak.

Döllenme konusunda elbette arılar ve rüzgar çok etkilidir ancak aşırı rüzgar dişicik tepesini kurutur ve döllenme gerçekleşmez bu daha çok sizin döllenme biyolojisini bilmemenizle alakalıç Domates kendisine döllenebilen bir bitkidir yani arı olmasada döllenmesini gerçekleştirebilir ancak arı olursa döllenmeyi olası engelleyebilecek nedenler ortadan kaldırılmış olur hatta tavsiye de eder ama siz eğer arıyı ve aşırı rüzgar balkona sokarsanız o zaman komşularınızdan dayak yiyebilirsiniz dikkat edin. Bu arada döllenmiş her çiçek, çiçek sapının ucunda meyveyi gösterir.

MAP (Mono Amonyum Fosfat) dediğimiz ürün çiçeklenme mekanizmasında besin maddesi olarak çok etkili olan fosfor içermektedir bu nedenle bitki bünyesine daha fazla giren fosforun sağlıklı bir çiçek yapısı oluşturmak üzere bitkiye verilmesine dayanır yani olmazsa olmaz değildir bitki besleme dalının konusuna gire ve çiçeklenme sorunu yaşayan durum olumsuz şartlar dinlenip değerlendirmesinden sonra tavsiye edilen bir üründür. MAP yerine bitki beslemeden anlayan kişilerce veya biraz araştırma ile çiçeklenme mekanizmasını tetikleyen çok bilgiye ve materyale ulaşabilirsiniz.

usoydal
24-06-2008, 21:18
Sevgili hocam,

Çabuk cevabınız için teşekkür ederim. Tam olarak emin olmak için müsadenizle konuyu biraz özelleştirsem? Ekte benim afacanların resimleri var. Çiçek ya da tomurcuklar da o kadar. Şimdi benim sulama düzenim toprağı nemli tutacak kadar mı olmalı? Çiçeklenmeden sonra da değişmemeli mi (saksıda yetiştirdiğim için)?
Yoksa çiçekler açana kadar ve minik domatesler çıkana kadar nemli tutacak kadar sulayıp daha sonra normal sulamaya mı (toprağı doyuracak kadar) dönmeliyim?

Hocam sabrınız için de fikirleriniz için de şimdiden teşekkürler :)

Rapator
24-06-2008, 21:27
Merhaba usoydal...Bende saksıda domates yetiştiriyorum...Çiçekler olana kadar her akşam üstü suladım...Ondan sonra her iki günde bir sulamaya başladım...Domatese çiçekten sonra fazla su verilirse çiçeklerini dökermiş...Benim bildiğim bu...Bu sulama yöntemiyle şimdilik sağlıklı benim domatesler...

http://img108.imageshack.us/img108/9046/1004260mediumjm9.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/165/1004259mediumhu8.jpg

kuzen38
25-06-2008, 04:01
çiçeklerde dökülme var mı?

usoydal
25-06-2008, 23:31
Teşekkürler Rapator,

Bir seferde ne kadar su veriyorsun? Toprağı doyuracak kadar mı? Çiçeklenme için susuz bırakmadın mı?

Selahattin Yılmaz
26-06-2008, 08:27
...Ekte benim afacanların resimleri var. Çiçek ya da tomurcuklar da o kadar. Şimdi benim sulama düzenim toprağı nemli tutacak kadar mı olmalı? Çiçeklenmeden sonra da değişmemeli mi (saksıda yetiştirdiğim için)?
Yoksa çiçekler açana kadar ve minik domatesler çıkana kadar nemli tutacak kadar sulayıp daha sonra normal sulamaya mı (toprağı doyuracak kadar) dönmeliyim?

Saksı şartlarında saksıların dip kısımları delikse zaten fazla sulasanızda aşırı su süzülecektir o nedenle toprağın devamlı nemli kaldığı sulama şeklinize devam edin.

Opteron
29-06-2008, 23:23
Sırık domatesteki gelişmeyen domatesler var bir iki resim göndermek istiyorum bakarsanız sevinirim içlerinde biri gelişti digerleri çok minicik kaldı..nedendir bilmiyorum ..

Penelophe
30-06-2008, 19:02
42031

Selahattin bey, balkondaki pembe domateslerimde ve bahçedeki sofralık domateslerimde çiçek dökülmesi var. Bahçedeki 10 kök domatesin üzerlerinde onlarca çiçek vardı fakat hepsi döküldü, sadece bir tanesi meyveye durdu.

42032

Domateslerin genel görünüşü.

Bunun nedeni ne olabilir acaba?

Selahattin Yılmaz
30-06-2008, 20:24
Sırık domatesteki gelişmeyen domatesler var bir iki resim göndermek istiyorum bakarsanız sevinirim içlerinde biri gelişti digerleri çok minicik kaldı..nedendir bilmiyorum ..

Bitkileriniz çok zayıf görünüyor öyleki gölge ve toprak bakımındna zayıf bir ortamda şartlarını iyileştirin bence.

42031

Selahattin bey, balkondaki pembe domateslerimde ve bahçedeki sofralık domateslerimde çiçek dökülmesi var. Bahçedeki 10 kök domatesin üzerlerinde onlarca çiçek vardı fakat hepsi döküldü, sadece bir tanesi meyveye durdu.
Bunun nedeni ne olabilir acaba?

Bitkilerinizi gece geç saatlerde sulayın bence zira gündüz aşırı sıcağa maruz kalıp birde sulayınca şok oluyorlardır malum izmir sıcakları ve ayrıca toprağınızı nemli tutmaya çalışın bence çok kuru gözüküyor buda kök ortamının aşırı sındığı anlamına geliyor. Strese davetiye çıkmasın. :)

ayax
30-06-2008, 20:24
Acil önlem planı olan varmı? domateslerim 3 günde bu hale geldi onu nasıl kendine getirebilirim...

Selahattin Yılmaz
30-06-2008, 20:57
Bu domates susuzluk veya sıcak şoku yaşamış gibi görünüyor sanırım kökleri saksıda haşlanmış biraz. Serin bir yere alın ve tek gövde kalacak şekilde budama yapın kendisine gelecektir ve ayrıca saksının ısınmasını engelleyecek tedbirleri alın...

ayax
01-07-2008, 20:23
selahattin bey susuz kalmadı toprak nemliydi hemen hemen hergün suladım. sadece akşam güneşi alıyor yanma ihtimalinide düşündüm fakat pek mantıklı gelmedi. ben toprağın yetmediğini düşünüyorum kök salamamış olabilirmi acaba? genede ben söylediklerinizi uyguladım gölgeyede aldım bakalım canlanıcakmı ilginiz için teşekkür ettim...

Selahattin Yılmaz
01-07-2008, 20:50
Susuzluk değilse aşırı saksı ısınmasından kökler tahriş olmuştur gölgede serinde yeniden kök yapacaktır saksının ısınmasını mutlaka engellemelisiniz.

Penelophe
02-07-2008, 01:23
Selahattin bey, nedense fotoğrafta çok kuru çıkmış toprak ama görünüşe aldanmayın, neredeyse gün aşırı ve vakit olarak gece suluyorum, acaba fazla sulama çiçek dökülmesi yapar mı?

kuzen38
02-07-2008, 02:43
Acil önlem planı olan varmı? domateslerim 3 günde bu hale geldi onu nasıl kendine getirebilirim...

bu görüntü susus kaldıgında hep olan bir görüntüdür benim bildigim.

Harun Parlak
02-07-2008, 06:59
Bu domatesi kurtaramazsanız bile diğerlerine bulaştırmama adına diğer domateslerden uzak tutunuz büyük bir ihtimalle virüs kaynaklı hastalık olabilir.
Kök buağazzlarını kontrol eddin kök kısmında dolgun değil büzüşme varsa saksı dail atın.

eylems
02-07-2008, 07:17
Sayın Selahattin Yılmaz, geçen hafta pazardan aldığım domatesi dün akşam salata yapmak için buzdolabından çıkarıp kestiğimde içinde çimlenmiş 1 adet domates gördüm.Deneme amaçlı diktim.Bu çimlenme olayı bana enteresan geldi.Sizin yorumunuz nedir?Saygılarımla.

Selahattin Yılmaz
02-07-2008, 08:16
Domates tohumu kolay çimlenen bir bitki bazen çimlenme kabiliyetini kazanan tohumlr bu şekilde meyve içerisinde çimlenebiliyor gayet normal bir olay. BAzen bu işi hormona yorsalarda çevrenin etkisiyle de olabiliyor sonuçta tohumdan kaynaklanan bir mekanizma. Geçmiş yıllarda bu konular konuşulmuştu forumda bir arama yapın isterseniz.

ayax
03-07-2008, 15:32
Bu domatesi kurtaramazsanız bile diğerlerine bulaştırmama adına diğer domateslerden uzak tutunuz büyük bir ihtimalle virüs kaynaklı hastalık olabilir.
Kök buağazzlarını kontrol eddin kök kısmında dolgun değil büzüşme varsa saksı dail atın.

herhangi bir virüs söz konusu değil ayrıca toplam 1 saksı var.

ayax
03-07-2008, 15:45
arkadaşlar iki üç gündür hava sıcaklığı baya düştü ben genede en gölge yere çektim. saksı normal derecede sıcak değil ama herhangi bir değişiklik görülmüyor domatesler aynı bitkin görüntüsünde. toprak nemli görünüyor su problemide yok. anlayamadım bir türlü sebebi nedir.

Lonicera
03-07-2008, 19:21
Yaklaşık 15 gündür saksıdaki ve bahçedeki çeşitli domates fidelerimdeki çiçekler meyva tutamadan dökülüyor.Malum hava çok sıcak.2 gün önce semt pazarında sürekli alışveriş yaptığım yaşlı bir teyze var,kendisi İZMİR-Bademler'de domates üretimi yapıyor.Bu durumu kendisine anlattım,bana hiç düşünmeden domates fidelerinin tüm yapraklarına serin havada bol toz kükürt serp dedi.Ben de aynen dediğini yaptım.Bakalım sonuçları ne olacak?Olumlu olumsuz gelişmeyi buradan aktaracağım.