PDA

View Full Version : Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee)

Sayfalar : [1] 2 3 4

zenfree
04-05-2007, 20:19
Volubilis Variee adıyla aldığım tohumların Türkçe açıklamalarında " gece sefası" yazıyor. Ama nette araştırdım " sabah sefası " olarak buldum. Bu ikisi aynı mı acaba?

Bizde bu başlıkta konu bulamadım. Bu nedenle yeni başlık açtım.

SABAH SEFASI (Ipomoea )

Sabah sefası çok sevilen bir mevsimlik sarmaşıktır. Kalp biçimi nazik yaprakları vardır. Borazan şeklindeki çiçekleri gündoğumu ile beraber açılır, öğlene doğru kapanır. Çiçekler pembe, beyaz, mor ve mavi renkte olur. Her tomurcuğun ömrü bir gündür ama her gün yenileri açar.
Bitkinin birkaç farklı cinsi vardır. Mavi çiçekli olanının çiçekleri daha büyüktür ve biraz daha geç kapanır. Hatta bulutlu havalarda gün boyu açık durabilir.Yaprakları fazla yoğun değildir. Pembe ve mor çiçekliler daha küçük çiçekli ve bol yapraklıdır.

Sabah sefası tohumları nisan sonunda iyi işlenmiş herhangi bir bahçe toprağında açılan çukurlara 3’er adet ekilir. Üzeri 1 cm. örtülür. Aşırı gübre verilirse yeşile kaçar ve çiçeği az olur. Bol güneş ve suyu sever.İri mavi çiçekli cinsi (ipomea tricolor) daha geç açar. Bu yüzden tohumlarının mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilip daha sonra dışarı ekilmesi iyi olur.
Bol tohum verir. Ertesi yıl çoğu zaman kendi kendine çıkar. Bitki sarmaşık şeklinde veya yerörtücü olarak yetiştirilebilir.

http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm

çiçeksever
05-05-2007, 12:17
biz küçükken sarmaşık derdik.Ben çok severim.Açık mavi olanları daha büyük çiçek açıyor.sabah sefası olarak geçiyor.

Todor
05-05-2007, 12:56
Sabah/gündüz sefaları hakkında Yıldız çadırı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2058) başlığında konuşulmuştu bir mikar.

zenfree
05-05-2007, 22:25
Teşekkürler Todor. Başlığı okudum. Ben tohumları bugün ektim. Biraz geç kaldım galiba.:(

Memet Latin çiçeğinin çabuk büyüdüğünü yazmıştı. Ondan cesaret aldım. Umarım bu yaz açarlar.

Ferda Ülkümen
05-05-2007, 22:56
Geç kalmış sayılmazsınız zenfree,Ipomoea çabuk ve kolay yetişen bir bitki.Güneşli bir yerde ,suyunu ihmal etmezseniz,sarılarak gelişir ve bol çiçek açıp ,bol tohum verir.

çiçeksever
07-05-2007, 15:22
bu çiçek çok arsız.Ben çardağın kenarına 2 senedir dikiyorum.Oğlum diğer çiçekleri engelliyor diye çıkan fideleri söküyor.Onlarda yine yine... çıkıyorlar.

zenfree
14-05-2007, 21:10
Sabah sefası tohumlarım 2 gün içinde çimlendiler. Hızla büyümeye başladılar.;)

Kapalı balkon mutfağımda çimlendirdim. Daha önce çimlendirdiğim tohumları bir kaç değişik yerde konumlandırmıştım. En iyi sonucu kapalı balkonda aldım. Sanırım sera etkisi oluyor. Mutfak olduğu için de tabi nemli. Bir de çayın her an ocakta olduğunu düşünürsek...:D

Fotoğrafı ekliyorum. Bu akşam üstü balkona aldım.Bakalım gelişmesi nasıl olacak.

obudak
15-05-2007, 08:21
Kokusuna bayıldığım bir çiçek. Ben de ismini bilmiyordum ama genelde güney ve ege sahillerinde gördüğüm ve sabah sabah insana ferahlık veren o güzel kokusuyla uykumuzu açan bu güzel çiçeğe bayılıyorum. Sanırım sıcak mevsim çiçeği, çünkü Ankara'da ve iç kesimlerde pek göremiyorum.
Eğer Ankara'da yetişiyorsa ben de hemen alacağım ;)

zenfree
15-05-2007, 11:21
Sevgili obudak koktuğunu bilmiyordum.:)) Ankara'da yetişip yetişmediğini bilen arkadaşlar cevaplayacaklardır.

Bu arada sitemize hoşgeldin.

Yeni gelen arkadaşlarımız aşağıda verdiğim linkte kendilerini tanıtıyorlar.:rolleyes:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&highlight=yeni

limon
15-05-2007, 11:27
Koktuğunu ben de bilmiyordum. Benimkiler açınca koklarım artık :)

pimpirim
20-05-2007, 14:58
Bu çiçeğin bir çok adı olduğunu biliyorum. Sabah sefası, akşam sefası, sabah-akşam sefası bir de gece sefası. Benim bahçemde bolca yetişiyor. Sadece bol güneş alan yerlerde değil aynı zamanda akşam üstü azıcık güneş alan yerlerde bile bolcana açıyor. Hem de yeşili fazla fazla oluyor. Tek farkı daha fazla su istiyor.
Çift renkli olanları bile var. Beyaz çiçeklerin kenarından geçen kırmızı çizgiler ya da yarısı kırmızı yarısı sarı olan çiçekler.
Nasıl yer örtücü olarak kullanılabilir? Benimkiler azman gibi büyüyorlar. Bildiğim kadarıyla yer örtücüler toprağa yakın, yayılarak gelişen bitkilerdir.

psycat
20-05-2007, 19:25
Ipomea nin yakın akrabası Argyrea acaba yetiştiren var mı?
Ipomea çoğu türleri heryerde yetişiyor.

zenfree
24-05-2007, 20:08
Sabah sefalarım büyümeye devam ediyor.;)

beyazbegonya
02-06-2007, 09:55
benim gece sefası bitkim kırmızı harika bir bitki kırmızı veya pembe çicek açıyor müthiş ötesi tohum rengi siyah 5 günde filizleniyor güneş altında bırakmayın ama aydınlık yere koyun sapı kırmızı ve pembe arası bir renk olacak yaprkaları yeşil sonra pembe veya kırmızı olur

zenfree
02-06-2007, 11:26
Bilgiler için teşekkürler beyazbegonya.

Benim ektiğim tohumlar siyah, kahverengi ve bej rengi idi. Sizin yazdıklarınızı okuyunca farkettim bazılarının dalları dediğiniz gibi pembemsi bir renk. Merakla ne renk açacaklarını beklemeye başladım.:)

zenfree
02-06-2007, 11:40
Bu da fotografı.:)

Billur Korkmaz
02-06-2007, 13:24
"Akşam Safası" diye bildiğim bu çabuk büyüyen sevimli çiçeklerinizin yanısıra saksılarınızın şirinliğine bayıldım.. Ah bir de açtığı zamanki şenliği seyreyleyiniz..
Hayırlı Olsun Sevgili Zenfree..

Sahi, bu satırları yazarken www.radyotsm.com'da harikulade şarkılar dinlemekteyim. Sayenizde müzik dinleyebileceğimiz adres portföyümüz genişliyor.. :cool:

Endülüste Raks...

beyazbegonya
03-06-2007, 09:34
öncelikle zenfree ye rica ediyorum bie bu çiçekler trabzonda akşam 21:00'dan sonra açıyor

zenfree
05-06-2007, 14:44
Sabah sefalarım uzamaya devam ediyor. :)

Şunu sormak istiyorum. Mutlaka ip ya da çıtalarla yukarı doğru uzamasını desteklemeli miyim? Yoksa kendi haline bırakırsam aşağıya doğru sarkarak gelişimini sürdür mü? Bilen arkdaşlardan yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Buket Aknar
05-06-2007, 15:38
Benim bahçemde geçen yıldan kalma, düşen tohumlardan yetişme sabah sefalarım çiçek açmaya başladılar. Ben bu çiçeğin yıllık olduğunu biliyordum ancak geçenlerde çok yıllık bir cinsi de olduğunu öğrendim ve iki kök edindim. Bakalım diğerleri ölürken onlar ne olacak? Söylenene göre yaz kış yeşilmiş ama çiçekleri yaz, kış açar mı bilmiyorum. Fotoğraflarını ( yıllık olanların) ekleyeceğim çünkü diğerleri henüz çiçek açmadı.

Meksika
05-06-2007, 16:21
Benim bahçemde geçen yıldan kalma, düşen tohumlardan yetişme sabah sefalarım çiçek açmaya başladılar. Ben bu çiçeğin yıllık olduğunu biliyordum ancak geçenlerde çok yıllık bir cinsi de olduğunu öğrendim ve iki kök edindim. Bakalım diğerleri ölürken onlar ne olacak? Söylenene göre yaz kış yeşilmiş ama çiçekleri yaz, kış açar mı bilmiyorum. Fotoğraflarını ( yıllık olanların) ekleyeceğim çünkü diğerleri henüz çiçek açmadı.

Eğer doğruysa ve yaz kış yeşil kalanı varsa lütfen ama lütfen benim için tohum alabilir misiniz? Ya da o köklerden edinmenin mümkün olup olmadığını söyleyebilir misiniz? 2 yıldır ekiyorum ama kışın, İzmir iklimi çok sert de olmamasına rağmen, yaşayamıyor. İpomea kadar hızlı gelişen bir sarmaşık yok sanırım.

Buket Aknar
12-06-2007, 05:25
Mesajınızı biraz geç gördüm. Eğer ben bunları yetiştirebilirsem mutlaka tohumlarından da alacağım. Kıbrıs ile bir bağlantınız varsa sizlere de ulaştırırım. Geçen yıldan dökülen sabah sefa tohumlarının yanına ektim ve takip ediyorum. Yaz sonu diğerleri kururken, bunların yeşil kalacağını ümit ediyorum.

limon
18-06-2007, 21:38
Arkadaşlar benimkiler dev yapraklı oldular. Her gün bir karış daha uzuyorlar da ne zaman açacaklar acaba? Hiç tohumu yok henüz. Durumları budur:
1395013951

zenfree
20-06-2007, 00:16
Ne kadar büyümüşler limon. :) Ne zaman ekmiştin?

Benimkiler de büyüyorlar ama henüz çiçek yok.

limon
20-06-2007, 19:13
Bugün gördüm çiçek tomurcuklarını. Bir haftaya kalmaz açarlar diye umuyorum.
Baharda ekmiştim tohumlarını. Pakette gölgeye 10'ar cm arayla üç üç ekin yazıyordu. Aynısını yaptım. Durum budur. Çiçeklerini merakla bekliyorum.

Ferda Ülkümen
20-06-2007, 23:49
Geçen sene dökülen tohumlardan çıkmış sabah sefaları.Onları en yakın ağaca sardırdım.

Buket Aknar
24-06-2007, 00:45
Sürekli yeşil kalan sabah sefalarını incelediğimde yaprak yapısının daha farklı olduğunu gördüm. Ancak bunlara da "herdem yeşil sabah sefası" deniyor. Sabah Sefası konusundan iyi anlayan arkadaşlar çiçeği inceleyip daha ayrıntılı bilgi verebilirlerse sevineceğim. Bu cins yoksa başka bir bitki mi?

limon
28-06-2007, 12:40
Arkadaşlar çok güzel açmış sabah sefalarınız. Benim de duvar dibindekiler ilk defa dün açtı ama fotoğraflayadım. Bugün baktığımda hepsi solmuştu ama açmaya hazırlanan bol tomurcuğu var. Bunlar ise dev ve bol yapraklı oldular ve durmadan uzuyorlar. Köpeğime gölge yapsınlar diye ekmiştim tohumlarını. Doğrusu bu kadar kapatacağını düşünmemiştim. Yukarıdaki fotoğraftan sonraki gelişmeye bakar mısınız? (Ben şaşırdım fotoğrafı görünce, bu kadar büyüdüğünü farketmemişim)
14592
Bu arada sarmaşıklerın önüne horoz ibiklerinin tohumu atmıştım onlar da açmaya başladılar. (Pek sevmedim aslında seneye araziye ekicem tohumlarını)
Onların önünde de küçük yapraklı begonyaları diktim. Hayalimde boy boy dikersem çok güzel olur diye canlandırmıştım. Fena olmadı ama horoz ibikleri tohumun paketindeki fotoğraftaki gibi açmadılar. Fotoğrafta yere kadar kıpkırmızı uzuyordu çiçeği çok değişikti. Hayal kırıklığına uğrattı beni. Bu zamandan sonra da o kadar büyümez gibi geliyor çiçekleri. Hoş büyüse de gövdesi taşıyabilecek kadar kuvvetli değil ayakta zor duruyorlar.

zenfree
28-06-2007, 13:39
Limon gerçekten çok büyümüşler. Çiçekleri mor mu açıyor? Benimkiler de son hızla büyüyor ama henüz çiçek yok.
Horoz ibiklerini sopalara bağlasan çözüm olmaz mı acaba?

limon
28-06-2007, 20:25
Yarın çekerim fotoğrafını zenfree. İki üç çiçek açmıştı ama vallahi hatırlayamadım şu an. Maviydi sanki. Horoz ibikleri ıslatmazsam eğer şimdilik ayakta duruyorlar da, çiçekleri fotoğraftaki gibi yere doğru büyürse desteklemem gerekecek.

limon
02-07-2007, 13:15
Ben bu sabah sefası çiçeklerini hızına yetişip te fotoğraflayamıyorum bir türlü :)
Sabah köpeğimi gezdirip, yemeğini suyunu verip, ev ahalisine kahvaltısını hazırlayıp, keyif çayımı yudumlarken aklıma geliyor ki... Bir de ne göreyim? Ben sabah sefamı henüz yapacakken çiçeklerin sefası sona ermiş ;)
Buradan çıkarılacak sonuç: Sabah sefası çiçeklerinin ömrü çok kısa. Sabah saat 10.30'ta solmaya başlıyorlar.

Bu arada rengini gördüm :) Ferda Hanım'ın çiçeğiyle aynı.

zenfree
02-07-2007, 19:02
Benimkiler uzamaya devam ediyor...

Tomurcuk ve çiçek henüz yok.

Birkaç kök yan yana dikili. Birbirlerine sarıldılar arap saçına döndüler. :) Renklerini merakla bekliyorum.

Ferda Ülkümen
02-07-2007, 22:24
Benimkiler güneşi geç alan bir yerdeler,dün de hava bulutluydu resim çekme şansım oldu.

limon
03-07-2007, 15:29
Eğer tohum alabilirsem seneye ben de dışarıdaki büyük çam ağaçlarına sardırmaya karar verdim. Ferda Hanım'dan aldım fikri :)

Buket Aknar
03-07-2007, 16:17
Geçen gün yol üzerinde bir evin önündeki elektrik direğine sarılmış bir sabah sefası gördüm. Direk görünmüyordu. Sanki Sabah sefası ağacı gibi. Telleri görmesem direk olduğunu anlamayacaktım.

zenfree
03-07-2007, 22:11
Evet bu çiçek sarılmayı gerçekten çok seviyor.:rolleyes:

Bugün yan saksıdaki sardunyaya sarılmış. Zor ayırdım.:D

çiçeksever
12-07-2007, 11:11
buda benim bahçenin sabah sefalarının bir kısmı.Çardağın üzerine sarıldılar.Bir de büyük çiçekli açık mavi ektim.Daha açmadı.Açınca inşallah onun resmini ekleyeceğim

limon
16-07-2007, 00:11
Çok güzeller çiçeksever. Benimkiler de Amazon Ormanı gibi oldular da halen çiçek yok :) Diğer taraftaki cılız kalan tek kök her gün 10'ar 10'ar açıyor ama yeşili çok olan hiç çiçek açmadı henüz. 31 nolu fotoğraftakinin iki katı daha büyüdüler :)

zenfree
16-07-2007, 08:23
Benim sabah sefalarım tüm balkonu ele geçirecekler galiba. Çok büyüdüler. Henüz çiçek yok.

Sanırım toprağa almam gerekecek.

limon
26-07-2007, 21:30
Köpeğime gölge yapsın diye ektiğim sabah sefalarım halen açmadılar ama üzerinde çok bol tomurcuk var. İki üç güne açarlar sanıyorum. Sabah sefalarının önüne ektiğim Horoz İbiklerini beğenmediğimden ve tohum paketinin üzerindeki fotoğraftaki gibi olmasından ümidi kestiğimden bahsetmiştim ama çok yanılmışım. Çünkü muhteşem ötesi oldular. Boyları 2 metre uzadı ve 2 metreden hemen hemen yere kadar koyu pembe çiçekleri uzuyor. Sizlerle de paylaşmak istedim.
1671916720

Penelophe
26-07-2007, 21:40
Çok güzelmiş.
Ben çocukken bizim evin önünde vardı bu çiçekten.
Sabah sefası olduğunu şimdi öğrendim.;)
Hala geç kalmış sayılmazsam eğer bana tohum gönderebilecek bir arkadaş var mı?

limon
26-07-2007, 21:55
Karışıklık olmasın Penelophe. Arkadaki sarmaşık Sabah Sefası. Öndeki pembe açmış çiçek Horoz İbiği. İkisinin de tohumlarını seneye baharda ekmek gerek. Eğer tohum alabilirsem seve seve paylaşırım.

Penelophe
26-07-2007, 22:22
Sayfayı baştan sona okumuştum.;)
Ben horoz ibiği değil, sabah sefası istiyorum.:)
Şimdi ekilse olmaz mı ki?

limon
28-07-2007, 20:19
Penelophe, bugün tam kurumuş tohumları topladım. 6-7 çiçeğinki geçen sene aldığım paketin 2 katı kadar tohum verdi. Demek yaz sonu gibi hepsi kuruyunca kocaman bir kavanoz tohumum olacak :) Ben gönderirim sana ama bu sene olmaz artık bence. Seneye baharda ekelim ne dersin?
Bu arada bir türlü açmadı dediğim fotoğraftaki sabah sefalarım bu sabah açmışlardı. Mor ve Açık Pembe renklilerdi. Ama ben kabak çiçekleri kapanmadan toplayayım diye koşturup işimi hallettikten sonra sabah sefalarımın çiiçekleri yine kapanmışlardı :) Yetişemiyorum hızlarına...

Penelophe
28-07-2007, 20:22
Tamam.
Bu yıl açmaz diyorsan seneye ekeriz.;)

Arzu Kasapoğlu
28-07-2007, 21:12
Şu an dikilen tohumlar çimlenir ve büyür.Ben birkaç yıldır bu tohumları geç dikiyorum.Güneşin etkisi geçtiği için ve havalarda soğuduğu için çiçekler öğleden sonra da açık kalıyor.Yani tohum dikmek isteyen arkadaşlar geç kalmadı.

limon
29-07-2007, 12:27
Penelophe az çıktı ama hepsini gönderiyorum sana. Çanakkale'ye gidiyorum yarın sabah. Ordan postalarım daha çabuk gelir ;) Unutmadan çantama atayım hemen. Adresi bekliyorum.

çiçeksever
31-07-2007, 13:15
bunu büyük uğraşlar sonucu yetiştirebildim.Diğerlerinden daha büyük çiçek açıyor.

limon
06-08-2007, 11:50
Bunlar da bendeki renkler...
1800718008
1800918010

Penelophe
06-08-2007, 23:52
Limon çok güzeller.
Bana göndereceklerinde karışıklar değil mi?;)

limon
07-08-2007, 10:04
Genelde koyu mor olanlar ilk açıp ta kuruyan tohumlardı Penelophe. Ama dediğin tarihe kadar kuruyan oldukça topluyorum. Karışık olacak ama çoğu mor olacaktır :) Ama mor rengin çiçekleri diğerlerinin iki katı büyüklükte.

limon
23-08-2007, 23:42
Penelophe hepsi bir arada sana göz kırpıyorlar ;) Sağ taraftaki de köpeğimin kulübesini saran sabah sefalarımın son hali. Kulübe görünmüyor artık :)
1928519286

Penelophe
24-08-2007, 01:39
Çok güzel görünüyorlar. Kulübeyi kaplayan sabah sefaları kaç kök?
Baharda bende bütün balkonu kaplatsam mesela.:D

çiçeksever
24-08-2007, 11:26
benim bahçenin yarısını kapattılar,hatta komşu bahçelere dadandılar.Benim ve komşularımın ağaçlarının üstü çiçekten geçilmiyor.Fakat çiçeği dayanıklı değil. Sabah çok güzel.Güneşi gördü mü birkaç saaat içinde ölüyor.Açık mavi olanlar ise yaklaşık akşama kadar açık kalıyor.Daha önce resmini vermiştim.

limon
24-08-2007, 12:44
Penelophe 10-15 kök vardır sanırım. Aslında diplerine bakınca cılız gbi görünüyor ama üst tarafları çok dallanıp budaklanmış :) Bu sıralar hava sıcak olmasına rağmen çiçekleri öğle saatlerine kadar kalıyor sevgili çiçeksever.

sempe
28-08-2007, 08:28
Masmavi sabah sefaları:

ustunosman
28-08-2007, 08:41
*** osman ben sende biliyorsun ki türkçe isimler yöresel alışkanlıklara göre verilir. yani kimisi akşam bu çiçeğin kapanmasından dolayı akşam sefası derken kimiside gündüz açmasını kaynak göstererek sabah sefası der ikisi de aynı çiçektir aslında.

Ferda Ülkümen
28-08-2007, 08:58
Sayın ustunosman
Sabah sefası ;Ipomee Volubilis
Akşam sefası ; Mirabilis jalapa

limon
28-08-2007, 20:03
Sempe çok güzel açmışlar :) Mavilerin çiçekleri diğer renklere göre daha dayanıklıymış öyle mi?

sempe
29-08-2007, 07:55
Hepsinin dayanıklı olduğunu düşünüyorum. Bunlar bizim arka sokakta bir duvarı tamamen kaplamış durumdalar. Tohumlarında bolca toplayacağım. İsteyen arkadaşlara gönderebilirim. Benim bahçemde de pembe ve eflatun var.

celalsungur
31-08-2007, 13:59
Izmir Dikilide 2 Yildir Mavi Akşam(sabah) Sefasi Yetiştirmeye çalişiyorum.2 Paket Vilmorin Harcadim.10-15 Cm Büyüyüp Kuruyorlar.siz Netice Alabildinizmi?

Fatma E.
31-08-2007, 14:18
Ben de önümüzdeki yıl balkonumda güneşlik niyetine bu çiçeklerden yetiştirmeyi düşünüyordum. Adını sarmaşık diye biliyordum, meğer sabah sefasıymış. Limon ve sempe mümkünse önümüzdeki yıl için bunların tohumlarından rica edebilir miyim?

limon
31-08-2007, 14:30
Kurudukça tohumlarını toplamaya çalışıyorum. Çok arsızlar, durmadan leylandileri sarmaya çalışıyorlar. Geçen gün o bölgedeki çimlerin arasından 20-30 kök kendi kendine yeşermiş sabah sefası söktüm. Hemen hemen her sarmaşık gibi bol suyu sevdiğini gözlemledim. Özel bir bakım uygulamıyorum. Tohumları direkt yetiştireceğim yere 3'er 3'er ekmiştim baharda. Saksıda yetişirse bu kadar uzayacağını ve gelişeceğini sanmıyorum.

zenfree
31-08-2007, 14:46
Arkadaşlar,

Ben tohumdan ektiğim sabah sefalarını ikiye ayırmıştım. Bir kısmını saksıda balkonda bıraktım. Bir kısmını da toprağa diktim.

Baklondakiler önce çok büyüdüler, diğer çiçeklere sarılmaya başladılar. :) Ben müdahale edince de küstüler ve açmadılar. Özellikle köklerine yakın kısımlarda cızılız kaldılar. Yaparkaları kurudu. Ben de sabah sefalarının saksıda yetiştirilmeye uygun olmadıklarına karar verdim.

Toprağa diktiklerimde sorun yok. Maviş maviş açtılar.

Saksıda yetiştirmek isteyenleri uyarıyorum. Tabi bu benim tek yıllık bir tecrübem. Bilimsel değil. :)

Fatma E.
31-08-2007, 15:01
Hay Allah, Ben balkonuma bana gölge yapması için bişeyler dikmek istiyorum seneye. Sarmaşık uygun olur diye düşünmüştüm. Madem buı olmuyor, ne önerirsiniz bana? Ben çocukken annem balkonda saksılarda sarmaşık yetiştirirdi. Bunlar farklı cins mi acaba? Balkonda yetiştirilebilenlerin adı nedir?

zenfree
31-08-2007, 15:13
Sevgili Fatma, belki sabah sefası da yetiştirilebiliyordur. Benim acemiliğime gelmiş olabilir. Bilen arkadaşlar vardır mutlaka. Senin hevesini kırmak istemem.

Fatma E.
31-08-2007, 15:19
Teşekkürler zenfree, bir bilen vardır mutlaka. Umarım yetiştiriliyodur.
Ya da bana gölge yapacak balkonda yetiştirilebilen bitki söyleseniz de olur. Seneye yeşillikler içinde oturmak istiyorum balkonda.

Arzu Kasapoğlu
31-08-2007, 18:52
Arkadaşlar, ben yıllardır balkonumda yetiştiriyorum.Önemli olan onlara sarılacakları ortamı hazırlamanız,sonra alıp başlarını gidiyorlar.

Fatma E.
01-09-2007, 11:08
Teşekkürler Arzu Hanım. Yetiştirilebildiğine sevindim. Bu durumda tohum sahibi arkadaşlardan tohum rica edebilirim mümkünse ;)

Arzu Kasapoğlu
01-09-2007, 16:06
Teşekkürler Arzu Hanım. Yetiştirilebildiğine sevindim. Bu durumda tohum sahibi arkadaşlardan tohum rica edebilirim mümkünse ;)

Bende sadece mor renkte olan var.Tohumlar olgunlaşınca isterseniz gönderirim.

sempe
02-09-2007, 16:44
Ben sabah sefasının çok arsız olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl bir bölgede çıkanları ne yaptıysam yok edemedim. Kendiliğinden dökülen tohumlardan çıkıyor. Saksıda gördüklerim çok cılızdı, bahçe toprağında daha iyi yetiştiği kesin. Herkese yetecek kadar tohum çıkar merak etmeyin.:)

Fatma E.
02-09-2007, 18:38
Sempe, mavi sabah sefası tohumlarına ben de talibim :)

sempe
03-09-2007, 16:31
Tohumlar olgunlaştıkça göndereceğim. Biraz önce baktım bir tek tohum bile yoktu :D

elizabet
03-09-2007, 22:31
Arkadaşlar bende akşam sefasını cok severim mis gibi kokusu ile güzellik saçar hiç konusu geçmedi veya ben bulamadım
sizinkiler sabah benim akşam sefası
saksıda balkonumun bir köşesinde küçük ağaç gibi olmuşlardı ama ev değiştirdim şu an yok mutlaka bu bahar olmasını istiyorum

Fatma E.
14-09-2007, 08:42
Sevgili elizabet biraz geç oldu belki sen de bulmuşsundur ama akşam sefası için şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5129&highlight=ak%FEam+sefas%FD) bir bak.

çiçeksever
14-09-2007, 13:08
sabah sefası pembe ve mor tohumlar oldu.isteyene verebilirim.Fakat mavi biraz geç tohum veriyor.Onları daha sonra verebilirim.

Arzu Kasapoğlu
14-09-2007, 14:20
Ben de sadece mor var, pembe ve maviden mümkünse isticem.Maviler oluncaya kadar bekleyebilirim.Çok teşekkürler.

ceviz ağacı
23-09-2007, 12:43
Sevgili çiçeksever
Mavinin tohumlarından bende alabilirmiyim ayrıca bende bol miktarda mor tohumu var isteyene yollayabilirim

vyssera
01-01-2008, 21:26
Trabzon'dan bir çiçek. Köyde bir fasülye çubuğuna sarılmış, pembe çiçekli bitki. Forumun başka bir kısmındaki sabah sefası çiçeğine benziyor.

27268

Ela
02-01-2008, 18:20
Evet, ucunda tohumları görülüyor.Ben bu yaz mor,açık ve koyu pembesini çam ağacına sardırmıştım.Çiçeklerini öğleden sonra 4 gibi kapatıyor ertesi sabah yenileri açiyor.Bütün renkleri açınca inanılmaz güzel bir görüntü ortaya çıkıyor.

Aziz Gerzeli
15-01-2008, 22:27
selam.bu çiçeğin tohumlarından isteyen varmı?

Buket Aknar
16-01-2008, 15:48
Bu çiçeğin mor renklisi bende var ama pembe veya başka renkli olanına sahip olmayı çok isterim.

sebnemm
21-02-2008, 15:02
Merhaba arkadaslar.Benim bir sorum olucakti.Ben gecen hafta yani ayin18 Subatta sabah sefasi tohumlari ektim.iki gün sonra hemen cimlendiler simdi cok güzel büyüyorlar.Hatta öglen baktigimda yeni cikiyordu böyle kurtcuk gibi sekli vardi,aksam bir baktim yapragi cikmis disari.Cok sasirdim ve cok sevindim.Simdi benim sorum : bunlar iyice cimlendikten sonra yani tamamen büyüdükten sonra baska büyük saksiya almak istiyorum.Nelere dikkat etmem lazim.Yani kücük saksidan büyük saksiya gecirirken nasil ekecegim.Yardim ederseniz sevinirim.

sebnemm
22-02-2008, 21:32
Arkadaslar yardim ederseniz sevinirim.Cicekler cabuk büyüyor ve ben onlari nasil baska bir saksiya alicagimi bilemiyorum.Yardimlarinizi bekliyorum.Cünkü müdahele edince yani topragi degistirince küsebiliyorlarmis.Öyle duymustum.

Sebahattin Sargın
22-02-2008, 22:20
Şebnem Hanım Merhaba;

Sabah sefalarının bulunduğu saksı yeterince büyük gözüküyor şimdilik. Direkt yakıcı güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde tutun, çok fazla sulamayın. Bu bitki aşırı bir ilgi istemez. Sıkmayın onu biraz kendi haline bırakırsanız iyi olur ;)

Sevgiler ;)

sebnemm
23-02-2008, 01:36
Ya cok sükür.
Sebahattin bey cok tesekkürler.Bir an önce cevap yazmaniz iyi oldu,cünkü bende sabahsefalarini direk günesin altina koymustum ve o minicik yapraklarin uclari kücücük kahverengi bir hal aldi.Yarin hemen gölgeye koyuyorum. Birde hergün suluyorum insallah bogulmazlar.Bu arada ayni tarihte birde aksamsefasi diktim oda iki gün önce yesillendi ve onada ayni seyi uyguladim,yani bol günes ve su.Herhalde buda yanlistir.Yoksa aksam sefalari bol günes ve sumu istiyor.Aslinda aksamsefasi basliginda birseyler yazmistim uzun zaman önce ama yeri gelmisken burda sorayim dedim hemen.Cevabiniz icin simdiden tesekkürler.
Peki saksi degisimi konusunda birsey önerebilirmisiniz? Neye dikkat etmeliyim.Tekrar tesekkürler.

limon
23-02-2008, 21:13
Şebnem Hanım, küçük küreği saksının kenarından en dibine daldırın ve hafifçe yukarı kaldırın. Köküne zarar vermeden bitkinizi aldığınız sürece hiç bir şey olmaz. Veya saksıyı 2-3 gün sulamayın. Avucunuzla iyice kavrayıp ters çevirin. Toprak kalıp halince çıkacaktır. Bitkiyi çıkarmadan önce dikeceğiniz yeri hazırlamayı unutmayın. Sabah sefası bahçe sarmaşığıdır aslında. Ama siz balkonunuzda yetiştirecekseniz şayet büyük bir saksıya geçirmenizde fayda var. Kolay gelsin...

sebnemm
24-02-2008, 16:06
Cok tesekkürler limon.Cevap yazan herkese tesekkürler.Simdi bekleyelim görelim bakalim daha ne kadar büyüyecekler?Yeni fotograflar koyuyorum hep beraber görelim nasil büyüyorlarmis.Sabah sefasinin yanindakide aksamsefasi.
Peki simdi gecirsem büyük saksiya olurmu yoksa daha kücükmü cicekler.Ne zaman yeni saksiya ekmeliyim.Tekrar tesekkürler...

limon
24-02-2008, 18:01
Şebnem Hanım acele etmeyin henüz çok küçükler.

zenfree
24-02-2008, 23:45
Şebnem Hanım, sabah sefaları çok çabuk boylanıyor. Şimdiden nereye sardıracağınızı tasarlayıp, iplerinizi hazırlarsanız iyi olur. Aksi durumda kontrolden çıkıyorlar, herşeye sarılıyorlar.;) Çok güzel çiçekleniyorlar.:)

sebnemm
25-02-2008, 00:12
Tesekkür ederim verdiginiz bilgiler icin.Ama zenfree ben ip olayini anlamadim.Iple ne yapacagim? Birde aklima baska bir soru takiliyor,ben sabah ve aksam sefalarimi balkonda yani saksida yetistirmeyi düsünüyorum.Simdi sorum,bunlar uzadikca asagi sarkicaklar ve ben 2. katta oturuyorum.Haliyle alt komsuya uzanicaklar (tabii insallah beceripte o kadar uzatabilirsem). Ben, cicekler uzadikca asagi dogru,onlari makasla kisaltsam olurmu,**** baska önerileriniz varmi.**** ne yapmam lazim?
Soru uzun oldu galiba,pardon :)

zenfree
25-02-2008, 22:45
Sevgili Sebnemm, sarılıcı bir bitki olduğundan desteğe gereksinimi var. Mutlaka bir yere sardırmalısın. Önceki sayfalarda örnek fotograflar var.

Simdi sorum,bunlar uzadikca asagi sarkicaklar ve ben 2. katta oturuyorum.Haliyle alt komsuya uzanicaklar (tabii insallah beceripte o kadar uzatabilirsem). Ben, cicekler uzadikca asagi dogru,onlari makasla kisaltsam olurmu,**** baska önerileriniz varmi.**** ne yapmam lazim?
Soru uzun oldu galiba,pardon :)

Aşağıya doğru sarkmaları çok zor. Yukarı doğru uzama isteğinde bir bitki. Yani ne kadar aşağıya yönlendirirsen yönlendir onlar yine yukarıya doğru kol atacaklardır. İp ya da başka bir şeyle yönlendirmezsen bitki kendi kendine sarılıp, arapsaçına dönüyor. Tercrübelerimle sabit.:rolleyes:

Buket Aknar
25-02-2008, 22:48
Sevgili Sebnemm, sarılıcı bir bitki olduğundan desteğe gereksinimi var. Mutlaka bir yere sardırmalısın. Önceki sayfalarda örnek fotograflar var.

Aşağıya doğru sarkmaları çok zor. Yukarı doğru uzama isteğinde bir bitki. Yani ne kadar aşağıya yönlendirirsen yönlendir onlar yine yukarıya doğru kol atacaklardır. İp ya da başka bir şeyle yönlendirmezsen bitki kendi kendine sarılıp, arapsaçına dönüyor. Tercrübelerimle sabit.:rolleyes:

Ben de Zenfree ile ayni fikirdeyim. Kendi edindiğim tecrübe ile en yakın dikey ne varsa ona sarılma eğilimi oldukça yüksek bir bitki. Saksısına bir çubuk dikerek yukarıya doğru bir ip gererseniz, veya saksının üzerine uzunca bir kaç çubuk dikerseniz onlar doğal olarak sarılacaktır.

sebnemm
28-02-2008, 13:52
ZENFREE ve BUKET AKNAR
cok tesekkürler.Bende cicekleri asagiya sarkitmayi düsünüyordum.Daha dogrusu öyle zannediyordum.Bir yanlistan daha döndürdünüz beni.
Peki dallari cok uzarsa ve balkonu sararsa (cünkü balkonum kücük) onlari nasil ve neyle kisaltmaliyim?
Tekrar tesekkürler.

zenfree
04-03-2008, 09:59
Sevgili sebnemm, istemediğin yerlere doğru uzamaya başladığında bu kısımları bahçe makasıyla budayabilirsin. İşin uzmanı değilim ama geçen yıl ben öyle yaptım.

limon
04-03-2008, 12:37
sebnemmm çok uzarsa iki günde bir budarsın. (O kadar çabuk büyüyor ki göreceksin)
Ben senin yerinde olsam büyük boy yuvarlak saksıya 3 tane fide dikerdim. Bahçede kökü oldukça derine inmişti geçen yaz. Yaz boyunca çok bul su verirdim. (Suyu çok seviyor tecrübelerime göre) İnanılmaz hızda büyüyor ve ne bulursa sarılıyor. Korku filmi gibi :)
Ben yaratık diyorum kendisine.

limon
04-03-2008, 12:44
Şimdi baktım da geçen sene Mayıs'ta ekmişiz galiba tohumları. Havayı güzel görünce hemen ektim ama erken mi davrandım acaba? Yoksa geçen sene geç mi kalmışım? :) Deneyip göreceğiz.

Penelophe
04-03-2008, 12:57
Bende ekeceğim. Balkon demirleri ve duvarlarını sarsın istiyorum.;) 11 litrelik yayvan saksılarda olur mu acep? Derinliği 12 cm felan.

limon
04-03-2008, 14:39
Bence derinliği az Penelophe. Olur ama cılız kalabilir. Balkonunun bir köşesine büyük boy yuvarlak saksıya eksen tohumları daha iyi olur. Bence.. :)

Penelophe
04-03-2008, 15:00
30 cm genişliğindeki ve 50 cm derinliğindeki bir saksıya en çok kaç tohum ekmeliyim?

limon
04-03-2008, 21:48
Ben olsam en fazla 3 tohum atardım. Ya çimlenmezse dersen 5 tane ek, baktın hepsi çıktı alırsın başka bir yere. Kolay gelsin :)

Penelophe
05-03-2008, 01:37
Hımm, buradan da anlaşılıyor ki, sabah sefaları bol toprak istiyor.;) Teşekkür ederim Limon.:)

çiğdem11
10-03-2008, 19:15
Merhaba,
Artık saksıya alabilirmiyim? 31911

zenfree
10-03-2008, 19:51
Sayın Çiğdem Nazlı, bence saksıya alabilirsiniz. Derin saksı tercih edin. Ancak fotografa bakınca sanki bitkiniz biraz susuz kalmış gibi.

çiğdem11
10-03-2008, 19:59
Her sabah su veriyorum ama pencere önündeler güneşten diye tahmin ediyorum.

sebnemm
14-03-2008, 10:02
Arkadaslar bu sabah farkettimki benim sabah sefasi nasil olmus maalesef göremedim ama aksamsefasina bir güzel sarilmis.Bu nasil olabilir.Aralarin da mesafe olmasina ragmen nasil oluyorda sabah sefasinin dallari aksam sefasina sarilabiliyor. O ani görmeyi cok isterdim.Yani nasil sarilmaya basladigini.
Simdi size bir soru: Sabah sefasini ayri bir saksiya alip balkona koyabilirmiyim artik.Ayni sey aksam sefasi icinde gecerli.Yoksa daha kücüklermi.? Birde balkona alirsam onlari, benim balkon bütün gün günes aliyor,yani direk günes isinlari balkonumda bu sefalarima bir zarar verirmi.
TESEKKÜRLER.

limon
14-03-2008, 13:04
Geçen sene benimkiler de hemen hemen tüm gün güneşli yerdeydi. Fakat Adana'nın daha sıcak olduğunu düşünürsek ne olur bilemiyorum. Bol suyu ihmal etmezseniz sorun yaşamaz belki. Bu arada henüz bu kadarken yanındakine sarılmış bir de büyüğünü düşünün. Boşuna yaratık demiyorum :) Her sabah ağaca sarılan kısmını buduyordum ertesi sabah yine sarılıp uzamış buluyordum. :)

sebnemm
14-03-2008, 13:43
Merhaba LIMON
Evet hakikaten yaratik gibi bisey.Ama cok sevimli.Ben yandim demektir.Kücücük balkonda bu yaratikla nasil basa cikarim simdiden onu düsünüyorum.Peki bu yaratiklarin :-) belirli bir boylari varmi yoksa SINIRSIZ uzama yeteneginemi sahipler.Hergün budasam bir sakincasi olurmu?
Bu arada ben Almanyada yasiyorum.Burasi genelde yagmurludur ama günes oluncada tam oluyor yani.Ama genelde soguk. 2-3 günde bir suluyorum.Burda okudugum bu.Yani az sulamak gerekiyormus.Insallah yanilmiyorumdur.

Penelophe
22-04-2008, 16:03
Bunlarda benim sabah sefalarımdan bazıları. Sürgün uçları bilmediğim bir nedenden kurumuşlar. Son yaprağın hemen yanından yeni sürgün vermeye uğraşıyor.;)

35376

Buket Aknar
22-04-2008, 19:51
Sevgili Penelophe; bana gönderdiğin sabah sefası tohumları'nn ne renk olduğunu biliyor musun?
Merakla bekliyorum da! Geçen yıldan beridir bende herdem yeşil sabah sefaları var ki onların rengi mor. Senden gelenlerin farklı renk olması için dua ediyorum.

limon
22-04-2008, 20:22
Penelophe oldukça uzamış senin sefan :) Benimki 3. yaprağını yeni verdi. Tepesinin kurumasına üzülme o uzamak için ne gerekiyorsa yapar :)

Penelophe
22-04-2008, 20:30
Buket, mor, pembe, beyaz karışık tohumlardı.;)

Penelophe
22-04-2008, 20:32
Limon, aynı zamanda ektiğim tohumlardan daha 3. yaprağını çıkarmaya üşenenler de var. :rolleyes: Bunlar hırslı olanları.:p

Penelophe
01-05-2008, 15:05
Eh artık iyice gelişmeye başladılar.;)

36111

36112

Penelophe
15-05-2008, 14:12
Sabah sefalarımda son durum. Çiçeklenmeye başladılar.:)

37351

Yağmur yağdığı için çiçekler biraz pörsüdü.:p

37346

Gölgede duranlar..

37347

Gölgede duranlar..

37349

Bunlar da bütün gün güneş alanlar..

Sormak istediğim şu, aynı zamanda ekilip, aynı zamanda saksılara alındıkları halde güneşde olanlar kısa kalıp çiçeklenirken, gölgede kalanlar, sürekli uzuyor ve çiçeklenme yok. Bu durumda, güneşte olanlarında hızlı gelişmeleri ve gölgede olanların çiçeklenmeleri için ne yapmam gerek?

limon
15-05-2008, 16:53
Bence hiç bir şey yapmana gerek yok. Birden bire öyle delice büyümeye başlıyorlar ki ne yapacağını şaşıyorsun. Ben yere dikmiştim, saksıda o kadar gelişmeyebilir. Bir iki tane de bahçeye atsaydın tohum, farkı gözlemlemek açısından. Daha benim fideler ufacık ama burda havalar serin gidiyor. Geçen yıl ilk açan çiçek rengi aynıydı(koyu mor), yazın ortasına doğru rengarenk açmaya başlamışlardı. Bakalım sendekiler nasıl olacak? Bu arada önceden yazmış mıydım bilmiyorum bol sulamak gerekiyor.

Penelophe
15-05-2008, 17:55
Limon, önerinlerin için teşekkür ederim. Aynı fidelerden bahçeye de dikmiştim fakat bahçedekilerde balkonda bulunup güneş alanlarla aynı kaderi paylaşıyor, uzamıyorlar.. Daha şimdiden gün aşırı suluyorum sıcaklar iyice bastırınca ne yapacaksam artık..

Arzu Kırlangıç
18-05-2008, 20:49
Tohumları karışık almıştık ama hiç bu kadar sürpriz renk alternatifleriyle karşılaşacağımı düşünmemiştim gerçektende çok hızlı bir şekilde büyüdüler ve büyümeyede devam ediyorlar. Her sabah farklı renklerdeki çiçeklerinin toplu halde açtığını görmek çok hoş oluyor..

Arzu Kırlangıç
18-05-2008, 20:57
şimdiden bir sürü tohumları var, olgunlaştıkları zaman hepsini toplayıp seneye yine kullanacağım

hüsnüyusuf
19-05-2008, 10:16
Sn. ErtanGM, sabah sefalarınız çok güzel olmuşlar.İnsanın içini açıyor.Benimkiler de böyle olur inşallah, boyları henüz bir karış kadar. Burada havalar biraz soğuk gittiği için gelişemediler.Sizin çiçekleriniz ne kadar sürede bu duruma geldiler merak ettim doğrusu. Bol çiçekli günler..

limon
19-05-2008, 20:35
Arzu Hanım çok güzeller. Acemi bitkiseverler muhakkak bu sarmaşığı diksinler. Sizi üzmeyecektir...

Buket Aknar
19-05-2008, 20:48
Sn ErtanGM; sabah sefalarınız çok güzeller, ellerinize sağlık. Benim herdem sabah sefalarım oldukça coştu. ( Bütün kış yeşil kaldıktan sonra yaklaşık bir-bir buçuk aydır bol bol çiçeklidirler) Sevgili Peneophe'un gönderdikleri de henüz minicikler, sizinkileri görünce ayni şekilde saksıya almaya karar verdim. İnşallah böyle renkli açarlar.
Yarına inşallah diğerlerinin fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

limon
19-05-2008, 21:01
Buket Hanım herdem yeşil olan sabah sefası İstanbul'da da yaşar mı acaba? Bu yaz benim için tohumundan toplar mısınız?

Buket Aknar
19-05-2008, 21:11
Çok üzgünüm ama hiç tohum vermedi. Geçen yaz öyle çok "belki tohum oluşturur diye" kontrol ettim ki ama nafile hiç tohum oluşturmadı. Diğerleri tohumlarını her tarafa döktü bunda bir tane bile oluşmadı. Şu anda uzattığı dalları yere gömerek çoğaltmayı deniyorum. Başarılı olursam yaza istanbul'a gelirken size getiririm.

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 00:05
Sn. ErtanGM, sabah sefalarınız çok güzel olmuşlar.İnsanın içini açıyor.Benimkiler de böyle olur inşallah, boyları henüz bir karış kadar. Burada havalar biraz soğuk gittiği için gelişemediler.Sizin çiçekleriniz ne kadar sürede bu duruma geldiler merak ettim doğrusu. Bol çiçekli günler..

Teşekkür ederim. Umarım sizinkilerde istediğiniz gibi olur. Ben tohumları 9 martta ektim. İlk çiçeğinide 19 nisanda gördüm. İlerleyen günlerde de hızla gelişip rengarenk çiçekler açtı.

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 00:15
Sn ErtanGM; sabah sefalarınız çok güzeller, ellerinize sağlık. Benim herdem sabah sefalarım oldukça coştu. ( Bütün kış yeşil kaldıktan sonra yaklaşık bir-bir buçuk aydır bol bol çiçeklidirler) Sevgili Peneophe'un gönderdikleri de henüz minicikler, sizinkileri görünce ayni şekilde saksıya almaya karar verdim. İnşallah böyle renkli açarlar.
Yarına inşallah diğerlerinin fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

Sn Buket teşekkür ederim.Sefalarınız şu an nerede duruyorlar

Buket Aknar
20-05-2008, 13:42
Bahçemin en alt kısmında tel boyuna diktim, tele sarıldıları. Sanırım seneye teli boydan boya kaplayacaklar.

LuNa
21-05-2008, 00:10
Merhaba arkadaslar

Ben de bu cumartesi sabah sefasi tohumlarindan ekmistim kücük bir saksiya. Cok gec kaldigimin farkindayim ama ben gec farkettim tohumlarini. Rastgele bir markette buldum cuma günü, ertesi gün hemen ektim bende. Iki günde cimlendiler bile, simdi neredeyse bir karisa yakinlar. Cok hizli büyüdüklerini yaziyordu pakette gercektende öyleymis, bukadarini tahmin etmemistim. Umarim bir ay icinde iyice gelisirler, büyük saksilara alip balkonuma koymak icin sabirsizlaniyorum.

Buket Aknar
21-05-2008, 16:43
İşte benim sabah sefalarımın fotoğrafları.

limon
21-05-2008, 19:48
Çok güzeller. Bunların yaprakları farklı bizimkilerden. Çiçekleri de sanki daha büyük. Şahaneler gerçekten.

Buket Aknar
21-05-2008, 20:09
Sevgili Limon; ben de ayni konuyu farkettim. Mevsimliklerin yaprakları tek parça olmasına rağmen bunlar parçalı bir forumda. Dediğim gibi eğer başarır da köklendirirsem o güzel bahçene bu sarmaşıktan da dikeceksin.

zenfree
21-05-2008, 23:02
Buketciğim harika görünüyorlar. Yaprakları biraz farklı. Daha estetik.:)

seyma_molla
13-07-2008, 22:20
bu çiçek sarmaşık çiçeğidir benzer bir türü kahkaha çiçeği gündüz sefasıda deniyor sanırım trabzonda bolca var

Günüm
14-07-2008, 14:09
Bu çiçeğin mor renklisi bende var ama pembe veya başka renkli olanına sahip olmayı çok isterim.

Sevgili Buket Aknar,
Bende birkaç tane taze tohum var.Sayısı çok değil ama isterseniz paylaşabiliriz.
Ipomoea x imperialis sunrise serenade
Diğerlerine göre çiçekleri daha dayanıklı diye okudum internette.

Ferda Ülkümen
24-07-2008, 20:52
Karınca70 den aldığım jmg'ler ilk çiçeklerini verdi;

Nariel
31-07-2008, 19:53
İyi akşamlar,
Sabah sefası tohumu aldım daha yeni ve tereddütteyim, acaba şimdi eksem mi? Silifke bu mevsim aşırı sıcak ancak gölge bir balkonumuz var, şimdi eksem sonbahara büyüyüp açar mı? Bu sıcakta fidecikler ölür mü? İstanbul'da taa nisanda yabani olarak beyazları açmıştı, serinlik mi istiyorlar?

çiçeksever
01-08-2008, 16:05
Olması lazım.Ben de geçen sene toprağa dökülen tohumlar hala çıkıyor.Biberlerin arasında çıktığı için yolmak zorunda kalıyorum.Ben bu kadar dayanıklı ve arsız başka çiçek tanımıyorum.

Emel Yılmaz
01-08-2008, 20:15
Arkadaşlar şu yaprakları iplik gibi olan akşam sefasının tohumlarından varsa biri bana gönderebilirmi.;);) Ve bunları ne zaman ekmeliyim.

teno07
31-08-2008, 11:08
arkadaşlar birkaç ay önce bu bitkiyi tanıyor musunuz başlığında kendiliğinden çıkan bu bitkinin ot mu yoksa çiçekli birşey mi olduğunu sormuştum. Sağolsun arkadaşlar bunun bir sabah ,gündüz,gece artık ne derseniz ondan olduğunu fark etmişti. kendisi her gün 3-5 cm uzuyor herhalde:) sırığa sardım, sarıla sarıla uzuyor, saa sola doğru da dallar vermeye başladı, bu gidişle bu biraz daha büyüyünce beni de yer gibi :D

Ya bu kadar zaman geçti boyu bir metreyi de geçti ama hala çiçek açmadı. bir de bulunduğu yer güneşli bol ışıklı, e diğer çiçekleri gübrelerken onu da mahrum etmiyorum neden açmıyor ki?

Bir de son zamanlarda bir problem yaşıyorum, sebebini bilen varsa lütfen bana yardımcı olsun. yaprakları yanık yanık oluyor. neden olduğunu anlayamadım. acaba yaprağa su değince mi etkileniyor biln var mı?

Nariel
31-08-2008, 12:37
Sayın teno07, güneşten ve sıcaktan oluyor bahsettiğiniz durum. Gölge bir yere alın.

Buket Aknar
31-08-2008, 21:19
Arkadaşlar, benim de bahçemde sabah sefalarım var edindiğim tecrüeye göre güneşli ortamda daha güzel çiçek açıyor. Böyle bir tecrübeyi nasıl edindim derseniz; geçen yıl iki sabah sefasından biri doğrudan güneş görürken diğeri gölgedeydi, gölgede olan 2-3 çiçek açarken diğeri yaz boyu bol bol çiçek açmıştı.

teno07
01-09-2008, 22:19
Sayın teno07, güneşten ve sıcaktan oluyor bahsettiğiniz durum. Gölge bir yere alın.

çok teşekkürler nariel. hemen dediğinizi yapıyorum. biraz da gölgede dursunlar.

Kiraz
02-09-2008, 07:32
Sayın Teno07, ben de bu sene yetiştirmeye başladım. Bol güneş sevdiklerini biliyorum. Ekimi biraz geç yapmıştım, çiçeklenme de geç oldu. Şu an boyları 3-6 m çiçeklenmenin en bol olduğu dönem sanırm.

Güler
02-09-2008, 09:11
Evet Nurbahar, şuan en çiçekli dönemde benimkilerde. Güneşli yerde olduklarından bol bol çiçek verdiler. Ama ben bir yere sarsın istemediğimden tutturmadım, böyle olunca da uzantıları hep birbirine dolandı. Ayırmakta çok zorlanacağım belli. Koskoca bahçede neyi nereye sardıracağıma karar veremedim. Bu yüzden eşim arada bir bana takılıyor '' aşağıdaki bahçeyi de satın alayım mı'' diye. Ama onu koyduğum yerde; sadece yaprağı kullanılan asma kütüğü, mor salkım, filbahri, hanımeli, sandavilla var. İpomea ne yapsın, ona yer kalmadı.

Kiraz
02-09-2008, 11:50
Güler Hanım, ben de bu kadar büyüyeceğini bilmiyordum. Ağaçlarım zaten ufak, bir de onlara sardırdım. Yapraksız manolya ve nar bu sene çiçek açmadı, belki bu çiçekler yakışır diye düşündüm. Zavallı ağaçlar şu an nefes alamıyorlar, kuruyan sabah sefalarını yavaş yavaş kesmeye ve sarılanları çözmeye başladım. Manolyanın uç yaprakları kurumaya başladı, sabah sefalarından şüpheleniyorum.

Seneye bir yere sardırmadan yumak halinde yapmayı düşünüyordum, anladığım kadarı ile o da iyi bir çözüm değil.

Bahçenin 4-5 yüksekliğindeki duvar diplerine hedera dikmiştim. Hederaya sarılanlar çok güzel oldu, dallar duvarı aşıp yandaki inşaata girmeye başladı. Çiçekler de hedera üzerinde güzel duruyor. Hederanın da bundan rahatsız olmayacağını düşünüyorum(?). Belki bu sonbaharda hepsini duvar dibine taşırım.

Nariel
02-09-2008, 12:07
Sabah sefalarım hızla büyüyor, alüminyum telden onlara sarılacak yer yapmaya çalıştım:

46262

Annem anlatır, eskiden onlar bu çiçeğe "sarılan cefa" derlermiş..

Kiraz
02-09-2008, 12:13
Sevgili Nariel, önceden önlem alınmayınca "sarılan cefa" oluyormuş gerçekten. Çok sıkı bir şekilde bulunduğu yere dolanıyor. Bazen iplere yönlendirdiğim dallar, iştahsız çocuğun kaşıktan uzaklaşması gibi yön değiştirip etraftaki başka dallara tutunuyor. Bu arada leylandilerimin tepeleri de sabah çiçek açmış oluyor.

Umarım metodunuz işe yarar ama fotoğraftaki kısımdan çok daha yukarıya yakın zamanda çıkmak isteyecekler.

Nariel
02-09-2008, 12:25
Sevgili Nurbahar, istediğim yere sarılmayan bitkilerimi istediğim pozisyona getirip, iple sabitliyorum.. Çok büyümelerine izin vermeyeceğim diyorum ama iştahla, sağlıkla büyürlerse (yani gözüme güzel gözükürlerse), daha sarılacak yerler bulurum ben onlara.. ;)

Kiraz
02-09-2008, 14:28
Saksıda olduğu için kontrol etmen kolay olacak. Saksıya diktiklerim 1 m civarında kaldı ama duvar dibinde toprağa diktiklerime merdivenle bile ulaşamam.

Güler
02-09-2008, 14:41
Eğer duvar müsait ise, oraya marketlerde satılan plastik kafeslerden sabitleyin ve ona sardırın. Emin olun çok güzel olacaklar. Ben yaseminlerimi müştemilatın duvarına öyle sardırdım, şimdi ise bütün duvar yasemin içinde. Resmini bahçeme yüklemiştim. (sayfa 8, mesaj 221)

Kiraz
02-09-2008, 14:46
Evet Güler Hanım, o fotoğrafı görmüştüm ve seneye aradaki boşluğa koymaya karar vermiştim, teşekkürler.

umut2007
04-09-2008, 00:26
Merhabalar...Sabah sefası yetiştirmek istiyorum ama saksıda ve evin içinde..Bulunduğumuz ay içinde bunu yapabilirmiyim.Yıllar önce oturduğum evin bahçesinde yetiştirmiştim.Ektiğim yerde domateste yetiştiriyordum,onlara verdiğim gübreden olacak herhalde sarmaşığın çiçekleri aynı karanfil gibi açmaya başladı...Mahallede gören tohumunu aldı ama yetiştirenler maalesef benimkiler gibi çiçek açtıramadı.Bu senede aynı şekilde yetiştirmeyi düşünüyorum umarım başarılı olur ve resimlerini yollarım....

Kiraz
04-09-2008, 07:07
Arsız bir çiçek olduğu için evde yetişeceğini sanıyorum ama çiçek açmayabilir. Siz tohumlarınızın hepsini kullanmadan belki deneyebilirsiniz.

Ferda Ülkümen
17-09-2008, 20:35
Bu yaz en gözde çiçeklerim karinca70 ile beraber aldığımız Japon sabah sefaları idi.

Her gün yeni şekil ve renkleriyle bahçemi şenlendirdiler,

Sizlerle fotoğraflarını paylaşmak istedim;

Bunlar, Mt.Fuji serisi:
47506

47507
Bu Tie Die serisinden:

47508

Ferda Ülkümen
17-09-2008, 20:40
Bu seri Sun smile;

Günüm
17-09-2008, 20:44
Ferda Hanım,
Sun Smile serisi tohum verirse, gönderirseniz çok sevinirim..

Ferda Ülkümen
17-09-2008, 20:48
Bu çeşidini ilk defa gördüm, çok şirinler; Playtycodon serisi

Ferda Ülkümen
17-09-2008, 20:56
İpomoea Nil;

Ferda Ülkümen
17-09-2008, 20:59
Ve çok yıllık olan İpomoea carnea

Kiraz
18-09-2008, 07:35
Sn. Feda Ülkümen, İpomoea Nil cinsi bende de var. Tek yıllık olduğunu söylemeyin ne olur, çok yıllık mı? Diğerlerinden bol tohum almama rağmen bu cins hiç tohum vermiyor.

Sebahattin Sargın
18-09-2008, 16:00
Ferda Hanım gerçekten çok harika gözüküyorlar, çiçeklenme süreleri ne kadar sürüyor?

Ferda Ülkümen
18-09-2008, 16:31
Sn. Feda Ülkümen, İpomoea Nil cinsi bende de var. Tek yıllık olduğunu öylemeyin ne olur, çok yıllık mı? Diğerlerinden bol tohum almama rağmen bu cins hiç tohum vermiyor.

Ne yazıkki tek yıllıklar sevgili Nurbahar.

18 gün önce acil İstanbula döndüğümden durumlarını bilmiyorum, en yakın zamanda gidip bakacağım.

Sevgili Sebo
Bütün yaz hergün yeni çiçekler açıyorlar, çiçekleri akşamüstüne kadar açık kalıyor.

heross
20-09-2008, 11:37
sabah sefası buysa,akşam sefası hangisi oluyo acep..
buarada herkee merhabalar,ben yeni üye oldum ve bu ilk msjım..

Nariel
05-10-2008, 19:32
Ferda Hanım, bu sabah sefalarının hepsi sizin mi? Harikalar! :)
Ben de ipomea'larımı çok geç ekmiş olmama rağmen dün birçok tomurcuğunu gördüm, çok sevindim:

zenfree
05-10-2008, 21:19
Ferda Hanım çiçeklerimizi yeni gördüm. Hepsi çok güzeller. Özellikle playtycodon serisi harika. Siz de çok iyi bakmışsınız tebrikler.

limon
06-10-2008, 18:39
Ferda Hanım, ben de yeni gördüm güzel fotoğraflarınızı. İpomoea carnea, çok yıllık sarmaşığınızın tohumunu bu bahar mı ekmiştiniz? Şayet tohum verdiyse bana ayırır mısınız?

Arjin
06-10-2008, 21:58
Ellerinize saglik Ferda hanim, gercekten harika gorunuyorlar.Tohum elde ederseniz bende talibim:) Cizgili olana bayildim:)

Ferda Ülkümen
06-10-2008, 22:13
Tohumları toplamak için yazlığa gittim ama daha olgunlaşmamışlar, 10 - 15 gün sona tekrar gideceğim.

cemo
06-10-2008, 22:42
Toplayacağınız tohumlardan, mümkünse bana da yollayabilirmisiniz , Ferda hanım.

Nariel
17-10-2008, 10:35
Sabah sefam nihayet açmış, şu güzelliğe bakar mısınız? Balkonumda yetişiyor ve daha bir sürü tomurcuğu var..

günebakan
17-10-2008, 22:13
Ferda hanım sabah sefalarınız gerçekten çok güzel tohumları topladığınız zaman bir iki tanede bana düşerse çok sevinirim:)

Nariel
21-10-2008, 19:05
Oh oh evden gelen fotoğraflara bakın ;) Her sabah ev halkı kalkıp balkona koşuyormuş bugün kaç tane açtı acaba diye ;) Tohum tutsa da yeniden eksem ve dağıtsam..

Nariel
21-10-2008, 19:17
Umarım.. Bitkinin yaprakları gelişemedi, küçük ve cansız kaldılar, sarardılar. Ama sonra kendini çiçeğe verdi :p

5 adet tohum ekmiştim ve zannedersem hepsi çıkıp büyüdü, saksıları çok küçük. Büyüme aşamasında toprak da azdı, iyi gelişemediler, bayramda eve gittiğimde keçi gübresi ve toprak eklemesi yaptım. Şimdi bu haldeler..

Yabani olarak yetişen beyaz ve kocaman sabah sefasına rastlayabilsem keşke de tohum toplasam, balkonda o da hoş olur..

limon
21-10-2008, 21:37
Yabani beyaz çiçeklilerden burada bu yıl kuruyan dere yatağında çok çok fazla çıkmışlardı, muazzam güzellerdi. Yarın hava güzel olursa gidip bakacağım, bizimkiler gibi tohum vermişler mi? (siz aklıma düşürdünüz ;) )

Nariel
21-10-2008, 21:51
Sayın limon, beyazlardan bulabilirseniz rica etsem bana gönderir misiniz?

limon
21-10-2008, 21:57
Hepsi kocaman beyaz çiçekliydi. Alacağınız olsun, gece yarısı "sabah sefası" nı düşürdünüz aklıma :) Eğer tohumları varsa seneye hiç renklilerden ekmem ben hepsinin bembeyaz çiçekli olmasını tercih ederim. Size de gönderirim tabii ;)

Nariel
21-10-2008, 22:03
Tamam alacağım olsun :p Teşekkür ederim:) Renklilerin de hakkını yememek lazım ama bembeyaz kocaman sefalar (üstelik de doğada kendiliğinden yetişiyor) bahçe ve balkonlara çok yakışır..

limon
22-10-2008, 15:10
Bugün gidemedim. (sitenin kapısı kilitliydi) Toplayınca haber vereceğim.

Nariel
22-10-2008, 21:43
Sağolun sevgili limon.. Ben de bir iki yer keşfettim yabani sabah sefası bulunan ama her gördüğümde sadece yeşillikten ibaret oluyor. Çiçek vermemiş henüz.

Nariel
25-10-2008, 13:28
Gittikçe artan sayılarda açıyorlar. Ama saksılarına ve gövdelerinin cılızlığına bakar mısınız?

Kiraz
25-10-2008, 13:38
Yine de çok güzeller Nariel. Benim de saksıya ektiklerim cılız oldu. Toprağa ektiklerimin ise yaprakları çok ve büyük ama çiçek sayısı yaprağa oranla o kadar çok değil tabii ki. Mevsimi kısa sürecek sanmıştım ama şu an daha da keyifli ve çiçekliler.

Arzu Kasapoğlu
25-10-2008, 17:07
Çok güzel görüyor Nariel. Sabah sefası bu mevsimde daha güzel açıyor. Çiçekler yazın olduğu gibi hemen kapanmıyor.

günebakan
17-11-2008, 18:18
Buda benim yeni çimlenen sabah sefam bir şey sormak istiyorum önce uzadı şimdide boynunu büktü neden acaba?

53095

Kiraz
17-11-2008, 18:27
Günebakan, çiçeğinin ışığı çok az, bu çiçek bol güneş sever. Elinde tohum varsa, baharda denemeni tavsiye ederim.

günebakan
17-11-2008, 18:32
Teşekkür ederim Nurbahar aslında güneş alıyor ama kış güneşi yeterli olmuyor demekki:)

Orkun Kırcı
18-11-2008, 22:50
Beinm kolyozumun dibinden de bir davetsiz misafir çıkmıştı. Yaprakları açılınca anladım ki sabah sefasıymış. Kışta geldi bakalım büyüyebilecek mi.

günebakan
19-11-2008, 09:57
Nariel sabah sefaların çok güzel gözüküyor sanki duvara boyanmış çiçek resimleri gibi seyretmek çok zevkli olmalı güle güle büyüt:)

günebakan
27-11-2008, 11:02
Benimki hala direniyor bir küçük yaprak daha vermiş:)

54030

Nariel
27-11-2008, 13:56
Sevgili günebakan, bence bitkinizi destek alabileceği birşeyin yanına götürün ya da dibine ince uzun birşey dikin. Dik dursun.

hulya10
18-01-2009, 19:39
Sanırım resimlerimdeki çiçeklerin adı bu.Aradan görünenlerin adı selinsu .Bundan eminim .Ama çiçeğimin adında yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Buket Aknar
19-01-2009, 19:39
Evet bunlar sabah sefası.

sdk
13-02-2009, 14:30
Bugün bende aldım.Aldığım paketin üzerinde gündüz sefası olarak yazıyor.Ekim tarihi mart ayı yazıyor.Ekmemek için kendimi zor tutuyorum.Biran önce mart gelsede eksem.Balkonum çok güneş aldığı için gölge yapması amacı ile aldım.Yaza kadar büyürmü acaba?

kaktüs
06-03-2009, 12:42
Bende sadece moru var bu sabah sefasının... Rahmetli anneannem görüntüsünü kahkaha atan birine benzettiği için kahkaha çiçeği derdi ve her sene balkondaki saksısında mutlaka bir tane olurdu. Bana onu hatırlattığı için ben de bir bahçede sarılmış olan sabah sefalarının tohumlarından alıp ekmiştim.

Bu kadar renk çeşidi olduğunu bilmiyordum. Nereden buldunuz bu kadar çeşidini :)

çiçeksever
06-03-2009, 14:54
Benim bildiğim ençok bulunan veya belki de orjinali mor ve pembe.Daha sonra çalışmalarla diğer renkleri üretilmiş olabilir.Mesela;Ben de açık mavi vardı.Diğerlerine göre çiçeği büyüktü.

Günüm
06-03-2009, 15:40
Ben 15 gün önce aşağıdaki gündüz sefasından ektim. Başlarını çıkarıp, uzamaya başladılar. Bugünde mavi-beyaz karışık olanından aldım. Ama bunun paketinde Mart-Nisan yazıyor. Oysa diğeri Ocak-Mart idi. Değişiyor demek ki dikim zamanları.

ufuk1255
21-03-2009, 19:14
bu çiçegin tohumunu nerden bulabilkirim

yiit
28-03-2009, 04:23
merhabalar.

bitki yetiştirme konusunda hiç bir bilgi sahibi değilim. bir kaç gündür bu forumu okuyorum. bu çiçek hakkında bir konuda size danışmak istedim.

bir marketten bu çiçeğin karışık renkte tohumlarını aldım. denemek için ufak sayılabilecek bir saksıya aynı marketten aldığım çiçek torfuyla birlikte ektim. 2-3 gün içerisinde bitki kendini göstermeye başladı. şu anda bu aşamadayım.

bu bitkiyi yaklaşık 3mlik bir beton duvarı kapatmak için kullanmak istiyorum. beton duvarın önünde 50cmlik bir türünü bilmediğim bir toprak zemin var. şu anda elimdeki tohumlardan buraya eksem, bu bitki duvara yapışarak büyür mü? ne gibi şartlarda ekmeliyim? toprağı değiştirme şansım maalesef yok, ama üzerine biraz ekleme yapabilirim.

aynı duvarın tepesinde de ekebileceğim alan var. hem aşağıdan hem yukarıdan eksem, yukarıda ektiklerim sorunsuzca sarkıp aşağıdakilerle birleşebilir mi?

teşekkürler.

Orkun Kırcı
28-03-2009, 08:46
Toprak eklerseniz iyi olur. Yukarıdan aşağıya ince bir ip sarkıtırsanız sorunsuzca bu ipe sarar. Ancak bildiğim kadarıyla duvara yapışma özelliği yok. Bir de yukarıdan aşağıya sarkıttıklarınız biraz sarktıktan sonra kendine sarılarak yukarı tırmanmaya başlar :) yani sarkıcı değil sarılıcı bir tür.

moso
09-04-2009, 12:21
Rastantı sonucu dün sabah sefası tohumları buldum... Gökte ararken yerde buldum derler ya aynen öyle:)
Çocukluğumda bu çiçeklerden çok vardı bizim köyde. Aklımda kalan farklı renkler birbirine yakın olursa aşılandığı ve ortaya farklı renkte ve çizgili çiçeklerin çıktığı.
Hemen tohumları diktim. Bakalım kaç güne çimlenecek. Diktiklerimden tohum alabilirim değil mi? Melezlenme olacak sa eğer ben gidip bikaç paket kalan sabah sefası tohumlarını da alayım.

malbman
09-04-2009, 14:12
Tohum paylaşımı sırasında bir kaç çeşit tohumla birlikte gelen sabah sefalarım. Kimin yolladığını bulamadım ama en kısa zamanda tohum paylaşım başlığını tarayıp tespit edecek ve kendisine teşekkür edeceğim.

Balkonum olmadığı için yatak odamın pencere demirleri sayesinde kazandığım alana koydum saksıyı. Sabah sefasını demirlere sardıracağım. Böylece hem demirlerin o sevimsiz görüntüsü kapanacak, hem de sabah uyanır uyanmaz karşımda bu güzelliği göreceğim.

Orkun Kırcı
22-04-2009, 15:15
Benim sabah sefam minicik boyuna bakmadan açtı bile. Darısı sizinkinin başına Sayın Malbman. :) Tabii birde komşusu japon fenerinin başına....

74051

malbman
22-04-2009, 15:57
Helal olsun size sevgili Orkun Kırcı. Demek ki Bayburt'ta ya da İzmir'de olmak o kadar da fark etmiyor. Önemli olan gerçekten de bitkilerimizin istedikleri ilgiyi, sevgiyi vermek.

Benimki hala daha demirlere sarılmaya çalışıyor. Bir metreyi bile bulmadı boyu.Sanırım ilgi eksikliği çekiyor.

Orkun Kırcı
22-04-2009, 16:05
Teşekkür ederim. Aslında bende Aydın'da ektiğim sabah sefalaarımda böyle erken açana şahit olmadım hiç. Bu istisnai bir durum olsa gerek, boyu henüz 45-50 cm ve daha 4-5 tomurcuk ta var üzerinde :) Pencerenize sarılmasını tamamlayıp açmaya başladığında süper olacağından şüpheniz olmasın. Ben memlekette genelde komşunun bizim tarafa sarkan mandalin ağacına sardırıyorum çaktırmadan. Sabahları mor bir mandalin gerçekten çok hoş görünüyor.

moso
23-04-2009, 17:01
Bir gece suda bekletilip sonra dikilen tohumlar bir günde çıkıyorlar. Sabaha zaten tohumlar çatlamış oluyorlar. Direk toprağa diktiğim tohumlardan daha erken çıktılar.

Merak ettiğim ilk çiçeklerini ne zaman görebilirim.

uzman16
23-04-2009, 23:00
Karınca70'den aldığım fotoğraftaki tohumları 3 Nisanda ekmiştim.

74243

Bugünkü durumları. 5 tohumdan 4 tanesi çimlendi. 20 günde boyları 10 -11cm. kadar oldu.

74244

moso
24-04-2009, 08:47
teşekkür ederim. Resimdeki tohumlardan karınca70 ten ben de aldım. Çok güzel görünüyolar

Nariel
03-05-2009, 22:28
Bizim bu seneki sabah sefaları bol bol açmaya başladı bile;) Yanlarında çok çeşitli bitkiler de çıkması gerekiyordu ama sanırım bunlar hepsini bastırdı. Aralarında açık mavi olanlar da olması lazım, bir arada açacakları günleri heyecanla bekliyorum.

malbman
08-05-2009, 19:55
Bizim arkadaş da aynı şekilde aceleci çıktı. Daha bir metre bile olmadan ikinci çiçeğini açtı. Eh sevinmedim mi? Tabii sevindim. Hem de nasıl:p:p

malbman
09-05-2009, 09:22
Arkadaşlar çok cahilce gelebilir ama yine de bir şey sormak istiyorum. Bu sabah sefalarının bir gün önce kapanan çiçekleri ertesi gün yeniden mi açıyor? Fotoğraftaki kırmızı daire içinde kapalı duran arkadaş bu sabah yine bütün güzelliği ile açmış da:confused:

malbman
09-05-2009, 09:42
Bunlar da bu günkü hali. İlk gördüğümde başka bir çiçek sandım. Ama arayıp dün solan çiçağin kapsülünü göremeyince meraklandım. Dün yüklediğim fotoğrafları kontrol edince aynı çiçek olduğunu gördüm.

77319

77320

Lütfen biri bana bunun normal bir durum olduğunu söylesin. Zira psikopat bir çiçekle uğraşmaya cesaret edemem:D:D

kaktüs
12-05-2009, 09:47
Bazen (havalar çok sıcak değilse) aynı çiçeğin iki kez açtığına ben de bizim yazlıktaki mor sabah sefalarında rastlamıştım.

uzman16
12-05-2009, 12:15
Sabah sefalarımı balkondaki saksılara aldım.

Çiçeklenme süresi hakkında bilgisi olan var mı?

moso
19-05-2009, 16:37
Başlarda büyümesi biraz zor gibiydi. Ama şimdi öyle bir uzamaya başladılar ki. Ölçmedim ama sanırım günde 5-6 cm uzuyorlar. Daha önce hiçbir çiçekte bu kadar hızlı büyüme görememiştim. Haftaya çiçek de açarlarsa şaşırmam:) Orkun Kırcı 50 cm lik sabah sefalarında tomurcuk olduğunu söylemişti....

Nariel
20-05-2009, 19:07
Buyrun bakalım :p

zenfree
20-05-2009, 20:45
Harikalar. Maviler açmış.:)

günebakan
20-05-2009, 20:55
Çok güzel görünüyorlar sn Nariel maviler tohum verirce bir kaçtane gönderirseniz çok sevinirim:)

moso
21-05-2009, 08:00
Çok güzeller... Boyları ne kadar olunca çiçeklenmeye başladılar? Ben de sabırsızlıkla çiçek açmalarını bekliyorum da.

Nariel
21-05-2009, 11:07
Mavilerden çok ekmiştik bu sene ama galiba çok azı çıktı. Hiç çıkmayacak sanıyorduk ama sürpriz yaptılar ;) Renklerini karıştırmadan tohumları toplayabilirsem dağıtacağım tabii ki..

Sevgili moso, 1 metreye ulaşmadan bile tek tük açanlar olmuştu. İlk önce pembeler açtı, sonra birkaç tane beyaz; sonra morlar devreye girdi ve en son kocaman maviler açtı..

uzman16
22-05-2009, 14:26
Nariel elinize sağlık. Hem çiçekler hem de sarılmaları için hazırladığınız düzenek çok güzel. Mavilere bayıldım.

zenfree
24-05-2009, 00:38
Nariel bana mavi sabah sefası tohumu göndermişti. Ektim ama bir türlü çıkmadılar. Daha sonra ektiğim kaba sardunya tohumları ekmiştim. Sardunyaların yanında yeni bir fide belirdi. Bu sabah sefası olabilir mi? İki ay sonra çimlenmesi mümkün mü?

Arzu Kasapoğlu
24-05-2009, 11:01
Sardunyanın yanındaki sabah sefası Zenfree :)

Nariel
24-05-2009, 11:20
Sevgili zenfree, bu kesinlikle sabahsefası;) Bunca zaman sonra çimlenmesi çok garip, ne diyeceğimi bilemedim; tebrikler :p

Bizimkilerde farklı bir renk daha çıktı; şeker pembe. Karışık bir sarmaşık paketi vardı, birkaç da sabah sefası tohumu vardı içinde. Başka hiçbir bitki çıkmadı. Diğer renkler de geçen seneki mavi çiçekli sefamdan ve sokaktan topladığım (rengini bilmediğim) tohumlardan.

celalsungur
24-05-2009, 11:48
Sevgili zenfree, bu kesinlikle sabahsefası;) Bunca zaman sonra çimlenmesi çok garip, ne diyeceğimi bilemedim.Ansızın gelir, ansızın gider, sabah sefasının yaptığı hiçbirşey şaşırtmıyor artık beni.;)

zenfree
24-05-2009, 12:09
Çok sevindim. :) Ve hayret ettim. O kadar uzun süre toprakta kaldıktan sonra çimlenmesi inanılır gibi değil.

Narinel seninkiler harika görünüyor.:)

çiğdem11
01-06-2009, 11:48
Aynı olay benim başmada geldi sabah sefası ve selluka tohumlarını pet bardaklara şubat ayı sonunda diktim nisan ayı sonuna kadar ilgilendim hiç gelişme olmadı iki gün önce temizlik yapıp atıcaktım bi baktım sellukada sabah sefasıda kocaman olmuşlar üstelik neredeyse 1 ay hiç su vermedim.

tturt
01-06-2009, 22:42
Sayın Nariel Harika gözüküyorlar,
Bu sene havaların etkisinden sanırım benim diktiğim sabah sefaları zor çimlendi zor gelişiyorlar sanırım gündüz gece ısı farkı etkiliyor gündüz sıcaklık 30 dereceyi bulurken gece 10 dereceye düşüyor. Oysa iç mekanda diktiğim bir tohumcuk iş yerinde 20 gündür bol bol açıyor. herhalde ilk çiçekleri görmek için 15-20 gün daha beklemem gerekecek çiçek açtığında buraya resimlerini koyarım. Hafta sonu çektiğim aşağıdaki resimlere bakınca sanırım hak vereceksiniz.

83047

83048

83049

83050

83051

günebakan
01-06-2009, 23:04
Bunda benim çimlendirdiğim sabah sefam bahçedeki kiraz ağacına sardırmaya çalışıyorum :)

83071

ayşe gül
02-06-2009, 06:50
merhaba arkadaşlar akşamdan ıslak bir bezin arasına koyduğum tohumlarım sabah baktığımda çimlenmiş. onları saksıya aldım üzerlerini 1 santim toprakla kapattım ertesi sabah baktığımda topraktan çıkmışlar fideler biraz büyüyünce 7.5 santim arayla başka saksılara alıcam gelişmeleri yazarım:D

ayşe gül
02-06-2009, 14:07
inanmıyorum öğlene kadar büyümüşler.

Lonicera
02-06-2009, 16:59
Katmerli olan gündüz sefası ilk çiçeğini verdi.

malbman
02-06-2009, 17:07
Sevgili Lonicera, katmerlinin tohumlarından gelecek yıl için iki-üç tane rica edebilir miyim?

Lonicera
02-06-2009, 17:09
Ne demek kardeşim. Dükkan senin olsun:))

celalsungur
03-06-2009, 18:47
merhaba arkadaşlar akşamdan ıslak bir bezin arasına koyduğum tohumlarım sabah baktığımda çimlenmiş. onları saksıya aldım üzerlerini 1 santim toprakla kapattım ertesi sabah baktığımda topraktan çıkmışlar fideler biraz büyüyünce 7.5 santim arayla başka saksılara alıcam gelişmeleri yazarım:DNerede bizde o şans;) Maşallah, güle güle büyütün. Mavi çiçek açarsa, tohumundan isterim.

celalsungur
03-06-2009, 18:48
Ne demek kardeşim. Dükkan senin olsun:))

Tükan ne tarafta, biz de uğrasaydık.;)

Lonicera
03-06-2009, 18:51
Siz tohum zamanı kapıyı tıklayın yeter, Sn celalsungur:)

celalsungur
03-06-2009, 18:53
Siz tohum zamanı kapıyı tıklayın yeter, Sn celalsungur:)Çok teşekkür ederim, sağolun.;)

Nariel
04-06-2009, 16:37
Benim sabah sefalarına nazar değdi galiba. Ölmek üzereler, tüm yaprakları sarktı ve sarardı.. Kırmızı örümcek sarmış her yanını, artık çiçek de açmıyorlar:( Üzerinde bol tohum var olgunlaşmaya başlayan ama sanırım mavilerden yok, sadece pembe ve mor var..

ayşe gül
04-06-2009, 18:54
Nariel bana mavi sabah sefası tohumu göndermişti. Ektim ama bir türlü çıkmadılar. Daha sonra ektiğim kaba sardunya tohumları ekmiştim. Sardunyaların yanında yeni bir fide belirdi. Bu sabah sefası olabilir mi? İki ay sonra çimlenmesi mümkün mü?

- merhaba zenfree evet sabah sefası ayrıca tohumları ıslatmadan direkt toprağa diktiyseniz geç çıkabilirler toprağına ve bulunduğu ortama göre değişir.:)

celalsungur
08-06-2009, 18:45
Bol güneş ve suyu sever. İri mavi çiçekli cinsi (ipomea tricolor) daha geç açar. Bu yüzden tohumlarının mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilip daha sonra dışarı ekilmesi iyi olur.
Bu yıl treni kaçırmışız.

Nariel
08-06-2009, 18:54
Sabah sefaları bence her daim ekilebilir, geçen sene çok geç ekmiştik ve bizi sevindirmişlerdi. İzmir'de gölgede kalan bir yere ekin derim.

celalsungur
08-06-2009, 19:33
Sabah sefaları bence her daim ekilebilir, geçen sene çok geç ekmiştik ve bizi sevindirmişlerdi. İzmir'de gölgede kalan bir yere ekin derim.
Geç diktiğinizde, çiçekler hangi ayda açtı ve ne zamana kadar açmaya devam ettiler.?

uzman16
09-06-2009, 00:04
Karınca 70'den aldığım tohumlardan yetiştirdiğim 4 fideden birisi açtı. Boyu 15 cm. kadar, çiçek harika. Diğerleri de farklı açar umarım.

Arzu Kasapoğlu
09-06-2009, 10:36
Çok güzelmiş uzman16, diğerleride aynı renk mi?

hozat
09-06-2009, 13:01
Yıllar önce Yalıkavak,ta meydandaki fırıncının damını süslüyordu (şimdi yok) yerinde kafe varGörünce istemiştim,sarılıcı saplarından 3 tane kopardı,ip gibi eline sar toprağa göm dedi.

dediğini yaptım (aylardan temmuz) ilk sene nazlandı cılız yapraklar tek tük çiçek..6 yıldır bende, bahçde sarmadığı yer yok.Kökünden söküyorsun başka yerden çıyor.

Bahçemin en dertsiz çiçeği, denetim altında tutarsanız,size senelerce güzellik sunuyor.

hozat
09-06-2009, 13:09
Gerektiğinde yerörtücü oluyor, gerekirse çıplak bir beton direği güzelleştiriyor.

85185

hiç tohum kullanmadan ,isteyenler bu yöntemle yetiştirdiler.

uzman16
09-06-2009, 16:07
Arzu Hanım, karışık renkli 5 tohum almıştım. 4 tanesi çimlendi. İlk açan bu oldu. Diğerleri de tomurcuklanmaya çalışıyor. Yakında açarlar, o zaman fotoğraflarını paylaşırım. Satış sırasında Karınca70 bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=406097&postcount=202) fotoğrafı kullanmıştı.

Hozat Yıllar önce Yalıkavak,ta meydandaki fırıncının damını süslüyordu (şimdi yok) yerinde kafe varGörünce istemiştim,sarılıcı saplarından 3 tane kopardı,ip gibi eline sar toprağa göm dedi.

dediğini yaptım (aylardan temmuz) ilk sene nazlandı cılız yapraklar tek tük çiçek..6 yıldır bende, bahçde sarmadığı yer yok.Kökünden söküyorsun başka yerden çıyor.

Bahçemin en dertsiz çiçeği, denetim altında tutarsanız,size senelerce güzellik sunuyor.

Bu bilgi çok ilginç. Acaba diğer sarılıcılar için de geçerli midir? İp gibi sarıp ektiğimizde diğerleri de aynı sonucu veriyorsa süper olur.

Nariel
13-06-2009, 18:24
Geç diktiğinizde, çiçekler hangi ayda açtı ve ne zamana kadar açmaya devam ettiler.?

Sayın celalsungur, ağustos ortası gibi ekmiştim geç ektiğimde ve sorun çıkarmamışlardı.

Geçenlerde ölmek üzere olan ve hiç açmayan sefalara arap sabunlu-zeytinyağlı su püskürttüm ve hemen toparlandılar; bir hafta içinde yeniden açmaya başladılar.

İki arada bir derede de melezlenmişler, masmavi sefalarımın bazıları pembeyle alacalanmış:p

Nariel
13-06-2009, 18:29
Pembe ve morlar çok fazla tohum yaptı, isteyene yollayacağım. Ancak maviler tohum yapmadı. Onların tohum keseleri daha farklı oluyor ve sadece birkaç tane olgunlaşmamış kese gördüm mavilerden.

celalsungur
18-06-2009, 11:01
Beni mahçup ettiler.;)

jineop
18-06-2009, 14:16
Sevgili Celal Abi,
Çok güzeller. Saksıdaki kaç kök acaba. Benim geçen ay ektiğim sabah sefalarının çoğu çimlendi. Yalnız bir kökün ne yoğunlukta olacağını bilmediğim için onları yerleştirmek te zorlanıyorum. Sizce kaç kökü yanyana eksem duvarda daha dolu görüntü yapar. Birde duvardan aşağıya doğru da sarkıtılırsa nasıl olur? Teşekkürler