View Full Version : Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee)
Sevgi Durul
22-10-2011, 23:51
bugün sabah sefasi tohumlari satin aldim simdi saksiya ekeyimmi yoksa bekleyip mart gibi direkt bahceye mi ekeyim?
Mart ayını bekleyin bence. :)
Sevgi Durul
22-10-2011, 23:54
Merhaba arkadaşlar;
Bu konuda bu kadar bilgi sahibi kişiyi görünce ben de size danışmak için hemen üye oldum.
Ben geçen mart ayınca vilmorin tohumları almıştım. Zamanı olduğunu düşünüp hemen ekmiştim ama filizlenmemişlerdi, ben de tohumlar tutmadı diye saksıdaki toprağı poşetleyip kaldırmıştım. Bu sene toprağı başka bir çiçekte kullanmak isterken, çiçeği ektikten 4 gün sonra ümidi kestiğim tohumların filizlendiğini gördüm ve inanamadım, çok sevindim. çok sevdiğim bir sarmaşık olduğu için çok heyecanlandım :) Çiçeği hemen söktüm ve bugün 7. gün tohumlarım bu şekilde.
http://c1110.hizliresim.com/q/r/3brn.jpg
Şimdi benim nasıl bir bakım uygulamam gerekiyor. Bahçem olmadığı için balkonda bakacağım sarmaşığıma inşallah büyürse. Kendi kendilerine çıktıkları için doğru bir ısıda diye düşündüm ama büyümeleri konusunda havalarında soğuyacağını dikkate alırsak tereddütlerim var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Zamansız bir çimlenme olmuş, fakat Antalya hava koşullarında yaşayabilir belki. Bekleyip görmek gerekir.
Mete Tiren
23-10-2011, 11:42
Eğer imkan var ise saksı büyütülüp içine bır sırık dikip günes gören bir cam kapnın ardında bakılabilir herhalde ama tohum isteniyorsa elle tozlaşma yapılacak yoksa sonu hüsran olur herhalde.
cottoncandy
23-10-2011, 13:14
Zamansız bir çimlenme olmuş, fakat Antalya hava koşullarında yaşayabilir belki. Bekleyip görmek gerekir.
evet zamansızlığına ben de çok şaşırdım, hiç aklımda yoktu sürpriz yaptılar. burası 20 derecenin altına düşmeyecek gibi uzun bir süre ve şu anda da sıcak. balkonum öğleden sonra iyi güneş alıyor, filizler kendilerini güneşe döndürüp duruyor. merakla bekliyorum bakalım ;)
cottoncandy
23-10-2011, 13:22
Eğer imkan var ise saksı büyütülüp içine bır sırık dikip günes gören bir cam kapnın ardında bakılabilir herhalde ama tohum isteniyorsa elle tozlaşma yapılacak yoksa sonu hüsran olur herhalde.
çok sıkışık gibi oldular zaten, hemen saksıyı büyütüp sırık dikeceğim Metetrn. daha iyi olur değil mi daha fazla toprak olması. peki şu durumda saksı derinliği ne olmalı?
bir de öğleden sonra iyi güneş alıyor balkonum. direk güneş ışığı mı yarı gölge bir alan mı daha iyi olur acaba?
hüsran olsun hiç istemiyorum :( en iyi şekilde bakmak istiyorum. yardımın için teşekkür ederim ;)
Mete Tiren
23-10-2011, 16:17
Saksı yerine büyük kova gibi bir kabın içine ekseniz ya da ortalama 50 ltlik bir saksı kullanın daha iyi olur daha hava soğumadıysa ve güneş görüyorsa dışarıda durabilir ama soğur diyorsanız içeride cam kapı ya da pencere yanında bir sırığa vs materyale sarılsın derim ben
gülenmelek
25-10-2011, 09:20
Saksının birinde kendiliğinden çıkan ve söküp atmaya kıyamadığım sabah sefasını, ben bunu içeride nereye sardıracağım diye düşündüğüm sırada sabah sürprizi yaptı kendileri. Bir sürü tomurcuğu ve açmak üzere olan bir tanesi var :D O kadar küçük ki daha :eek: Rengi ise şu anki merakım ;)
Bülent Baştürk
15-01-2012, 17:44
Aralık ayında ektim, salonda kalorifer peteği hizasında pencere önüne koydum. Güneşi de bulunca Ocak ayında çiçeklendi. Karla kaplı çatıların önünde hoş durdu. Filizlenmesi, büyümesi, çiçek açması o kadar kolay ki. Küçücük bir saksıda kışın pencere önünde dahi neredeyse tutmak imkansız. Üstelik kaç kaza geçirdi, küçük kız ara ara yapraklarını yoldu, pencere önünden düşüp yerde dağıldı.
zencefil cicegi
15-03-2012, 11:42
merhabalar
Tohumlarimi gecen hafta ekmistim 3 günde yeserdiler
bahceye yerlerine alayimmi yoksa biraz daha bekletmelimiyim bana fikir verirseniz memnun olurum
simdiden tesekkürler.
Bana biraz küçük gibi geldiler sanki..
Almanya'yı bilmiyorum ama buralar henüz çok soğuk hatta biraz önce kar serpiştirdi.
Dışarısı için erken ama ekmek için de aceleci davranmışsınız. Fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla uzamışlar ve cılız kalmışlar, Nisan ortalarında direkt yere ekseydiniz daha kuvvetli gelişirlerdi. Normalde bu iki yaprağın toprağın hemen üstünde çıkması gerekirdi ama olmuş artık ve olanı kurtarmak gerek. Şimdi üçüncü yaprakla beraber kalp şeklindeki esas yaprakları çıkmaya başlayacak. Toprağa geçirmek için fidelerin gövdesi biraz güçlendikten ve havalar bahar havası olana kadar beklemekte fayda var. Ayrıca kaptaki toprak veya torf az geldi gözüme. Kolay gelsin. :)
zencefil cicegi
15-03-2012, 17:47
Almanya'yı bilmiyorum ama buralar henüz çok soğuk hatta biraz önce kar serpiştirdi.
Dışarısı için erken ama ekmek için de aceleci davranmışsınız. Fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla uzamışlar ve cılız kalmışlar, Nisan ortalarında direkt yere ekseydiniz daha kuvvetli gelişirlerdi. Normalde bu iki yaprağın toprağın hemen üstünde çıkması gerekirdi ama olmuş artık ve olanı kurtarmak gerek. Şimdi üçüncü yaprakla beraber kalp şeklindeki esas yaprakları çıkmaya başlayacak. Toprağa geçirmek için fidelerin gövdesi biraz güçlendikten ve havalar bahar havası olana kadar beklemekte fayda var. Ayrıca kaptaki toprak veya torf az geldi gözüme. Kolay gelsin. :)
Sevgili limon
Almanya suan 14 derece sicaklik hatta bu hafta 19 lari bulacak diyorlar
genel olarak hava durumu son 15 gündür 5 derecenin altina düsmüyor.
Ekim zamanina gelince aldigim tohumun üzerinde mart ve nisan arasinda ekilmesi gerektigi yaziyordu
acikcasi bukadar cabuk yeserecegini hic düsünmemistim :)
Toprak
evet cok azdi
kök gelisimi olmamasindan korktum ve bugün hepsini büyük bir toprak saksiya aldim insallah ölmezler :(
Sayın Zencefil Çiçeği,
Bu çiçek üzerindeki tecrübelerime göre öncelikle gerçek yaprakları henüz çıkmamış. En az 4 gerçek yaprağı çıktıktan sonra birde gece sıcaklıkları 12-13 derecenin üzerine çıkınca dışarı alıp toprakla buluşturun.
Güzel çiçeklerini görmenizi temenni ederim.
selma doğan
16-03-2012, 21:17
akşam sefası çiçeği diye bildiğim ve halk arasında kahkaha çiçeği olarakta anıldığını biliyorum..arsız bi çiçektir güneşi gördüğünde kapanıp akşamları ve sabahın erken saatlerinde açan bir çiçektir..bakımı kolay,,insana huzur veren bir çiçektir...ben çok seviyorum bu çiçeği karanlığa açan bir çiçek olarak düşünün herkesin köşesine çekildiği sırada ortaya çıkan ve yüzünüzde tatlı bir tebessüm meydana getirir...umarım benim bahçemdede hep akşam sefaları olur...
selma doğan
16-03-2012, 21:20
sayın zencefil,,çok kısa sürede sonuç vermiş ben ektiğim tohumların üstünü toprakla çok kapattığımdanmı acaba sonuç vermedi siz nasıl yaptınız detaylı bilgi verirseniz sevinirim
zencefil cicegi
16-03-2012, 21:53
sayın zencefil,,çok kısa sürede sonuç vermiş ben ektiğim tohumların üstünü toprakla çok kapattığımdanmı acaba sonuç vermedi siz nasıl yaptınız detaylı bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba selma hanim inanin detayla anlatabilecegim birsey yok ama su var eltikten sonra uzerine poset gecirdim fisfisla hersabah suladim 4.gunde bu hale geldiler.
kelebek çalısı
16-03-2012, 23:07
merhabalar
Tohumlarimi gecen hafta ekmistim 3 günde yeserdiler
bahceye yerlerine alayimmi yoksa biraz daha bekletmelimiyim bana fikir verirseniz memnun olurum
simdiden tesekkürler.
Gerçek yapraklar çıktıktan sonra dikkatlice saksılara şaşırtın derim, rüzgardan etkilenmeyecek bir yerde olmalarına da dikkat edin. Boylanma yapmışlar artık bir kere, ama olsun, yaşamamaları için bir sebep olamaz. Şaşırtmayı yaptığınız saksılarda sarılabilecekleri bir destek olmalı. Bu şekilde gelişimlerini sürdürsünler. Bitki güçlenmeden ve hava koşulları iyice yumuşamadan bahçeye almayın derim.
Ben aynı durum ile daha önce karşılaştığımda bu şekilde çözdüm sorunu. Hatta şaşırtma yaptığım saksılarda çiçeklenme dahi yaptılar. Ama şaşırtmaları yaparken çok hassas ve kırılgan olacaklarından çok fazla dikkat ve özen göstermelisiniz. Rüzgar baş düşmanı, aman iyi koruyun.
Sayın Selma Doğan,
Sizin akşam sefası olarak bahsettiğiniz çiçek bizim burada konuştuğumuz sabah sefasından farklı bir tür olup. tohumları daha büyük ve serttir. Çimlenme süreside ortama bağlı olmakla beraber sabah sefasından daha geçtir.
kelebek çalısı
20-03-2012, 13:24
Hızlandırılmış bir video görüntüsü, benim hoşuma gitti paylaşmak istedim.
Sarmaşık Bitkisi izle (http://www.belgeselizle.org/belgeseller/Sarmasik-Bitkisi-1374.html)
gülenmelek
20-03-2012, 22:04
Sevgili kelebek çalısı, ben bayıldım görüntüye ;)
Tutunana kadar dönüp durdu zavallım, sonunda amacına da ulaştı.
Çok hoştu gerçekten, paylaştığınız için teşekkürler ;)
arnavut biberi
21-03-2012, 19:19
sn kelebek çalısı payaştığınız video güzelmiş. sabahsefaları biryere tutundularmı gerçekten hızlı büyüyebiliyorlar.
kelebek çalısı
21-03-2012, 22:51
Teşekkür ederim, Sn. gülenmelek ve Sn. arnavut biberi.
Benim bahçedeki sabah sefaları da tutunabilirlerse, hızlıca büyüyecekler umarım :)
zencefil cicegi
22-03-2012, 09:56
sabah sefalarimi büyük saksiya aldim kürdan sislerle desdek verdim :)
ama büyümeleri sanki yavasladi
**** ben hergün her dakika baktigimdan farketmiyorum büyümesini :)
kelebek çalısı
22-03-2012, 11:53
sabah sefalarimi büyük saksiya aldim kürdan sislerle desdek verdim :)
ama büyümeleri sanki yavasladi
**** ben hergün her dakika baktigimdan farketmiyorum büyümesini :)
Fideleriniz sağlıklı görünüyor. Çok güzel :)
zencefil cicegi,
kısa zamanda takip dahi edemeyeceksiniz. haftaya yeni yapraklar çıkmış olur, ondan sonra da hız kazanır. saksıda kaldıklarını düşünüyorum da cümbüş olurdu :-)
arnavut biberi
22-03-2012, 13:21
sn kelebek çalısı, sabah sefalarınızın sarılması için hazırladığınız demir destek güzelmiş. Tamamen sardığında çok güzel bir görüntüye sahip olucaksınız, eee artık bizimlede resimlerini paylaşırsınız :)
sn zencefil çiçeği sizinde filizleriniz sağlıklı görünüyor. Büyümedeki yavaşlamada geçicidir yeni yerlerine alışınca inanın hızlı büyüyorlar. Hele ardı ardına çiçeklenmeler başladımı izlemeye doyamıyacaksınız..
zencefil cicegi
22-03-2012, 14:03
zencefil cicegi,
kısa zamanda takip dahi edemeyeceksiniz. haftaya yeni yapraklar çıkmış olur, ondan sonra da hız kazanır. saksıda kaldıklarını düşünüyorum da cümbüş olurdu :-)
Sevgili moso
saksidan cikarmayi düsünmüyorum zaten bahcede ekecek yer kalmadi :D
cardagin direklerinin altina saksiyi koyup sardirmayi düsünüyorum.
kelebek çalısı
22-03-2012, 14:15
Sn. zencefil cicegi,
yapraklanmalar çoğaldıkça fidelerden güçlü olanların daha da sağlıklı gelişimlerini sağlamak amacıyla, güçsüz ve zayıf kalmış fideleri sökerek seyreltme yapmanız gerekecektir.
Gelişmeleri fotoğraflarla beraber paylaşmaya devam ediniz lütfen.
Kolaylıklar dilerim. :)
Uzun bir aradan sonra herkese yeniden merhaba. Bende bu gun bu sabah sefalarından b ir hayli ektim. Heyecanla bekliyorum
merhaba bende yeni bir çiçeksever olarak aranıza bugün katıldım praktikerden aldığım üzerinde gündüz sefası yazan tohumlarımın bugün 4 **** 5. günü ilk alınca hemen suya atıp bir gün sonra bir kısmını sihili toprağa bir kısmınıda torf a ektim yeşillendiler ama istanbul yine soğumaya başladı bende içeri aldım bakalım neler olacak
zencefil cicegi
26-03-2012, 21:26
Sn. zencefil cicegi,
yapraklanmalar çoğaldıkça fidelerden güçlü olanların daha da sağlıklı gelişimlerini sağlamak amacıyla, güçsüz ve zayıf kalmış fideleri sökerek seyreltme yapmanız gerekecektir.
Gelişmeleri fotoğraflarla beraber paylaşmaya devam ediniz lütfen.
Kolaylıklar dilerim. :)
Adim adim paylasacagimdan emin olabilirsiniz
hergün bakiyorum onlara bir degisiklik varmi diye
ücüncü yapraklar büyümeye basladi
artik disarida birakiyorum alismalari icin 3 gecedir bahcedeler herhangi bir bozulma pörsüme olmadi cok sükür
gayet saglikliyiz
Cok tesekkür ederim ilginiz icin
saygilar...
kelebek çalısı
26-03-2012, 21:47
Sn. zencefil cicegi,
ne güzel haberler :) Benim dışarı aldıklarımdan, yani fotoğrafladığım gibi bahçe toprağına aldıklarımdan bir kaçı bozuldu ne yazık ki, fakat yedek olarak viyollerde tuttuğum sabah sefalarım aynı sizinkiler gibi yeni yapraklanmalarla meşguller.
Demek ki benim kesin olarak anladığım şudur ki, bahçe toprağına ekilmesi gereken sabah sefası tohumları için viyollere almak, sonrasında bahçe toprağına geçirmek biraz risk taşimakta. Bu şaşırtma işleminde başarı için ya iklim koşulları iyiden iyiye düzelmiş olacak, veya şaşırtma yerine direkt olarak toprağa ekecegiz tohumları.
Sizin gibi birazını bu sene ilk defa saksıda deneyip, geri kalanları yine bahçeye alacağım. Ama risk almamak için biraz daha bekleyeceğim. Rüzgara çok dikkat edelim.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler.
resim yükleyemiyorum hata veriyor neden acaba ?nerde yanlış yapıyorum
Glory Morning (sabah sefası) çiçeğine yeni gönül vermiş arkadaşlarımıza nacizane tavsiyem bu sayfaları 1. Mesajdan itibaren okumalarıdır. Bu sayfaya bir çok arkadaşımız yaşadıkları ile edindikleri tecrübeleri aktararak katkı sağlamışlardır, sağlamaya da devam ediyorlar.
Son dönemlerde yazılanlara istinaden 7-8 yıldır bu çiçeği her yıl onlarca çeşidini yetiştirmeye çalışan biri olarak bir kaç tecrübemi paylaşmak istiyorum. Bu yazdıklarımı okurken lütfen aklınızda bu çiçekleri Sapancada yetiştirdiğim bulunsun. Bunu niye söylüyorum farklı iklimlerde farklı sonuçlar alınabilecektir.
Öncelikle benim tecrübelerim bu bitkiyi viyollerde veya başka bir ortamda önce çimlendirip sonra kalıcı yerine aldığınızda ya fazla gelişmiyorlar ya da ölüyorlar. Bunun nedenini bilmiyorum. Buradan bu bitkinin şaşırtılacak bitkiler sınıfına girmediğini düşünüyorum. Tohumları direkt toprağa ya da saksıya ektiğinizde çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz.
Bu tohumları en azından Marmara bölgesinde ekmek için çok acele etmemek gerektiğini tecrübe ettim. Ne kadar erken eksenizde bir çok cinsinde çiçeklenmeye kolay kolay Temmuz ayından önce başlamıyor. Bu nedenle Mayıs başı gibi tohumlar rahatlıkla ekilebilir.
Tohumları saksıya veya toprağa ektiğinizde ne kadar fazla olsada seyreltme yapmanıza gerek yok zaten bazıları daha hızlı gelişirken bazıları daha yavaş gelişiyor. Eğer tohum çimlenmişse olağanüstü bir durum olmadığı sürece hepsi çiçeklerini sizlere sunuyor.
Japon Glory Morning türleri benim tecrübelerimde biraz daha geç çiçek açmaya başlıyor. Fakat bu türün katmerli olanları çok uzun süreli çiçekte kalabiliyorlar. Aralık ayına kadar çiçeklerini gördüğümü biliyorum.
Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor ve gölgede yoksa çiçeklerini 10-11 arası kapatmaya başlıyor. Sabah güneşi almayan yerdekilerle havanın kapalı olduğu zamanlarda çiçeklerin kapanması saat 15-16'yı bulabiliyor. Bazı cinslerinde 2-3 gün çiçekli kaldığı dönemler olabiliyor. Katmerli cinslerin çoğu bir günden fazla çiçekli kalıyor.
Hemen hemen hepsi tohum bağlıyor ve cinsine göre 1 ile 10 arasında tohum verebiliyor. Yine cinslerine göre tohum yapıları ve büyüklükleri farklılık gösteriyor.
Kol atmaya başladıktan sonra mutlaka çok hızlı gelişim gösteriyorlar. Gölge yerlerde önce yoğun yapraklanıyorlar sonra hızla çiçek yapmaya başlıyorlar. Gölge yerlerde bulunan sabah sefaları daha güneşli yerlerde bulunan sabah sefalarına göre daha geç çiçeklenip, çiçeklenme dönemide daha geç bitiyor. Boylanması 2 metreden başlayıp bazı cinslerde tutanacak yer bulması halinde 10 metreyi geçiyor.
Son olarak bu sene çapraz dölleme yapmaya çalışacağım tohum elde edersem seneye çimlendirip nasıl renkler ortaya çıkacak bakacağım.
kelebek çalısı
27-03-2012, 13:43
2009 yılında sabah sefasını ilk kez tohum paketinde satın aldığımda, hiç bilmediğim, görmediğim bu çiçeği önce çimlendirmiş, sonra şaşırtmıştım. Daha sonraki yıllarda ise hiç tohumlarını toplamadım, üzerinde bahar aylarına kadar kaldı, kimi yerlere saçıldı v.s.
Baharda toprak düzenlemesinde toprağa karışan tohumlar aynı yerde çimlenerek, metal obeliske sarıldılar. Bu sene ipomea dördüncü yılında yine aynı yerde çiçeklenmesine devam edecek, ekstradan ilk kez saksıda deneyeceğim. Bu sene yine viyolden taşıyorum. Toprağı hazır olan bahçeye eksin derim tabi, ama benim gibi toprağı geç hazır olacak aceleciler de dikkat ettikten sonra başarı oranı elde edebilirler.
İlk denemede viyolden şaşırtılan sabah sefalarını daha önce galeride paylaşmıştım, bir de burada paylaşayım. Güzelliklerini esirgemiyorlar :)
tohumları direkt bahçeye diksem sonuç alırmıyım
kelebek çalısı
27-03-2012, 14:07
tohumları direkt bahçeye diksem sonuç alırmıyım
Direkt ekin, başarı oranını katlamış olursunuz. Viyolde başarı için aşırı dikkat şart.
Sabah sefasi cicegi sevenlere bende katildim nihayetinde.
Kelebek calisi arkadasim,fotograftaki SABAH SEFASI nin turu ARLEKINO
Bende o turden tohum aldim,bulabildim daha dogrusu..Viyollere ektim,fakat simdilerde yeni ekeceklerim dogrudan topraga olacak..Ciktiklarinda bende fotograflayarak paylasirim..Kuzey bir bolgede bulundugumdan dolayi burdaki cicekler,maalesef cok gec aciyor,cicekleniyor yani....ama yapilacak birsey yok..Seviyorsak,bu mevsim olaylarina da katlanacagiz mecburen
kelebek çalısı
28-03-2012, 17:52
Benim sabah sefası tohumlarımın türü,
http://www.johnsons-seeds.com/seeds-plants-gardening/16031/morning-glory-skylark-mixed
Sayin arkadasim,kelebek calisi.Bende Polonya mensegi Sabah Sefasi cicegi tohumu paketinde yazdigi icin oyle aktardim.Fotograflayip ekleyecegim.
kelebek çalısı
28-03-2012, 18:04
Sayin arkadasim,kelebek calisi.Bende Polonya mensegi Sabah Sefasi cicegi tohumu paketinde yazdigi icin oyle aktardim.Fotograflayip ekleyecegim.
Rica ederim Sn. sarigoz,
sizi hatalı çıkarmak amacıyla değil, kendi bitkimin tohumlarının orijinini belirtme amaçlı olarak ekledim :)
Belki beğenen, bu renklerde arayan arkadaşlarımız olursa, tamamen yönlendirme amaçlı. Aldığım tohum markası da birebir aynı zaten.
Siz de güle güle büyütün sabah sefalarınızı, kolay gelsin.
Insallah arkadasim..hep beraber...
alperencsm
29-03-2012, 13:40
Selamlar agaclar.net ailesi.
Bir kaç gündür aşağıda da resmini verdiğim garajımızın batıya bakan ve öğlenden itibaren güneş gören ve envai çeşit bitki ile gölge yaptığımız alanı bir sarılıcı ile kaplamaya karar verdiğimden araştırma yaparken agaclar.net'de bu sayfada buldum kendimi.
http://img88.imageshack.us/img88/7569/290320122436.jpg
Hızlı büyüyen, hoş kokulu ve iri yapraklı oluşu tamda aradığım özellikler iken aklımda soru işaretleride var. Acaba bu sabah sefası kışın yapraklarını döküyor mu? Ve akdeniz iklimini seviyormu. Evimiz Mersin -Bozyazı'da. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler :)
Sevgili alperencsm, ben de sizin gibi yeni üyeyim. Aslında bu siteyi üye değilken sık sık ziyaret ediyordum, çok yararlı bir site burası.
Bildiğim kadarıyla sabah sefası pek iklim ayırt etmez, ancak kışa kalmaz bu çiçek. Sararır solar sonra da kurur. Ancak tohumlarını toplar seneye yine mart sonu gibi ekeriz ya da dökülenler havalar ısınınca yeniden çıkarlar.
Ayrıca o kapamak istediğiniz bölüme yoğun şekilde tohum atarsanız daha güzel, çokça çiçekli bir manzara elde edersiniz...
alperencsm
30-03-2012, 00:01
Cevap için teşekkürler.
Yani sabah sefası mevsimlik sarılıcı. Her yıl ekimini tekrarlamak gerekiyor. Doğru anladım değilmi?
evet mevsimlik sarmaşık. Her yıl yeniden ekilir ya da yere düşenler baharda tekrar canlanır büyür yeniden...:rolleyes:
alperencsm
31-03-2012, 09:56
Cevap için tekrar teşekkürler.
Peki çok yıllık, akdeniz iklimini seven, hoş kokulu çiçek açan, bakımı zor olmayan bir sarmaşık öneriniz var mı acaba?
Çokmu şey istiyorum yoksa :D
Alper bey,
Size onerim Mor Salkim,Clematis,Yasemin cesitleri olabilir..Onlar da sarici ve cok yillik..Burdaki siteyi gezerseniz,bence daha cok cesit kesfedersiniz..:p
Merhaba. Ben de ilk defa başladım çiçek yetiştirmeye. Heves geldi. ilk lalem oldu çok güzel şu anda capcanlı. bimden ipek çiçeği ve sabah sefası tohumu aldım 2 gün önce tohumları ektim. bir kaç sorum olacak ne zamana kadar çimlenirler acaba bir de tohumları ektikten sonra üstüne biraz fazla torf koydum sanırım yinede çimlenirler mi? balkonda gölgedeler şu anda. Ne kadar su koymak gerekir. çok su isterler mi? bu arada buralar daha yeni yeni ısınmaya başladı.
Sayin semra.
Google den baktigima gore 7-10 gunde cimlenir diye yaziyor..Ben gecen hafta ekmistim ve baslamislar cimlenmeye..Demek dogru..
Topragini kuru gordugunuz zaman az bos camsil sisesi icinde su koyup fisfis yapin..her kurudugunda,cimlene kadar..Ben en azindan oyle yapiyorum..
alperencsm,
sabah sefasının kışın yapraklarını dökmeyen cinsi de var. üstelik çiçekleri de daha büyük açyor mevsimlik olanına göre... bende var ordan biliyorum. hatta aynı yerden 2 çiçek açıyor, birisi mor birisi de mavi gibi.... antalya da yaşıyorum. bu çiçeğin istediiği 2 şey güneş ve su...
üzerlikotu
12-04-2012, 19:07
Merhaba,
75 litrelik büyük saksılarda gündüz sefası yetiştirmek istiyorum ancak onları yukarı doğru sardırmak yerine aşağıya doğru sarkıtmak niyetindeyim. Bu koşulda gelişim gösterirler mi? Üç koca saksım ve bol güneşli yerim var, zahmetsiz, sık çiçekli ve tüm saksıyı kaplayacak bir çiçek arayışındayım aklıma Gündüz Sefası geldi. Tecrübeli üyeler fikir bildirilerse hemen çalışmalara başlamak istiyorum ki bu yaz çiçeksiz kalmayayım:)
kelebek çalısı
12-04-2012, 19:35
Merhaba,
75 litrelik büyük saksılarda gündüz sefası yetiştirmek istiyorum ancak onları yukarı doğru sardırmak yerine aşağıya doğru sarkıtmak niyetindeyim. Bu koşulda gelişim gösterirler mi? Üç koca saksım ve bol güneşli yerim var, zahmetsiz, sık çiçekli ve tüm saksıyı kaplayacak bir çiçek arayışındayım aklıma Gündüz Sefası geldi. Tecrübeli üyeler fikir bildirilerse hemen çalışmalara başlamak istiyorum ki bu yaz çiçeksiz kalmayayım:)
Sn. üzerlikotu merhaba,
gündüz sefası kendi etrafında sarılarak yukarı doğru hareket etme karakterinde bir bitkidir. Sarılıcı özelliği gereği, sizin saksılarınızdan aşağı doğru sarkarak büyümek yerine, birbirleri üzerine kol atarak, kalın bir halat gibi birbirlerine dolanacaklardır. Deneyebilirsiniz tabi, ama hayal kırıklığı yaşamamanız ve uğraştığınıza değmeyebileceği riskini göze alırsanız deneyin derim.
üzerlikotu
13-04-2012, 15:39
Sn. Kelebek çalısı,
İlginize ve hızlı cevabınıza sonsuz teşekkürler, en iyisi bitkiyi doğasının dışında bir harekete zorlamamak sanırım. Biraz araştırdım, bir gündüz sefası türü olan "Convolvulus tricolor- Royal Ensign" adındaki cice gündüz sefası büyük saksılarda ya da bahçe bodürlerinde sarkıtılarak da kullanılabiliyormuş. Ben bir saksımda deniyorum başarılı olursam burada paylaşırım. Diğer saksılar içinse sardunyaya karar verdi,m, hem zahmetsiz hem de uzun süre çiçekli.
tatlı bezelye
17-04-2012, 21:28
Merhabalar,
Sitenin kaldırım kenarına gündüz sefası tohumu ekmiştim. Burada hedera ve amerikan sarmaşıkları da var.
İstanbul' a göre rakımdan dolayı nispeten serin ve batı cephe olduğundan çiçekler en azından sabahtan öğlene kadar kalır diye düşünüyorum.
Sanırım çimlenmeyi başarmışlar( diğer sarmaşıklar ile karıştırmıyorum değil mi, doğrulayabilirseniz sevirinim.)
Tellere doğru uzatmak için biraz uzayınca elimle mi biçim vermeliyim yoksa marketlerde satılan teller ile yol mu yapmalıyım sarılmaları için? Bir şekilde kaldırımın ters tarafından çıktılar. Fikir verebilirseniz çok sevinirim.
Selamlar.
kelebek çalısı
17-04-2012, 21:46
Sn. tatlıbezelye,
yaprak yapılarını sabah sefasına benzetemedim doğrusu. Yakın çekim yapsaydınız keşke.
Belki benim ektiğim sabah sefasından farklı bir türdür sizinki.
Fikrimi değiştirdim. Belki Ipomoea triloba olabilir sizin tohumlardan çıkan.
Sardırma konusunda ise, biraz uzak kalmış gibi haklısınız. Ağ türü bir sistem ile duvara bağlantısını sağlayabilirsiniz belki de. Bir kaç yerde böyle uygulamalar görmüştüm.
kelebek çalısı
17-04-2012, 22:11
Morning glory « Tokyo Green Space (http://tokyogreenspace.com/tag/morning-glory/)
Sabah sefasını sardırmak ve kullanım alanları ile ilgili çeşitli fotoğraflar ve fikirler elde edebilirsiniz. Apartman dairesi balkonuna sabah sefasından yeşil perde yapma fikri de enteresanmış.
tatlı bezelye
17-04-2012, 22:30
Merhaba,
Hızlı cevap için çok teşekkürler. Pakete baktığımda iri mavi çiçekli gündüz sefası yazıyor.
"Ipomea volubilis bleue" BU yüzden sanırım siz de triloba olabilir dediniz. Biraz daha net resim ekliyorum. Umalım da hedera veya amerikan sarmaşıkları ile karıştırıyor olmayayım. Tohumları serptiğim yerden çıkmadıkları için kuvvetli bir ihtimal bu:(
Selamlar.
kelebek çalısı
17-04-2012, 23:03
Yaprak yapısı convolvulus ailesinin yaprak yapısı. Gövde rengi bordo gibi görüyorum. Ben de merak ettim bilemediğim bu türü.
tatlı bezelye
18-04-2012, 08:02
Merhabalar,
Gönderdiğiniz linke bayıldım. Ben de böyle gösterişli bir sarmaşık çağlayanı hayal etmiştim. Bu yüzden sarılan ne bulduysam ektim. Planlı olmadı istediğim gibi. Belki bahsettiğiniz ağ ile daha organize ve yemyeşil bir görüntü yakalayabilirim.
Çok teşekkürler, selamlar.
Sabah sefasını balkon kenarında kafese sardırarak perde gibi kullanmayı üç yıl önce ben de denedim. Pek de güzel oldu, ancak bir şeyi hesaplayamamışım: Bütün çiçekleri ışığa doğru, yani balkonun dışına doğru açtığı için bütün yaz yan apt'dakiler keyfini çıkardılar, ben sırf yaprak seyrettim :-) Son iki yıldır balkonun iç tarafına dikiyorum ki, çiçeklerini görebileyim. Balkonda yetiştirmeyi düşünenlerin buna dikkat etmesini tavsiye ederim.
alperencsm
28-04-2012, 22:18
alperencsm,
sabah sefasının kışın yapraklarını dökmeyen cinsi de var. üstelik çiçekleri de daha büyük açyor mevsimlik olanına göre... bende var ordan biliyorum. hatta aynı yerden 2 çiçek açıyor, birisi mor birisi de mavi gibi.... antalya da yaşıyorum. bu çiçeğin istediiği 2 şey güneş ve su...
Cevabınızı malefes şimdi gördüm. Bende Mersin Bozyazı'dayım. Bahsettiğiniz türün adı nedir acaba, ve nerede bulabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.
çelik alıp köklendireyim yollarım size... garanti olsun köklendirip göndereyim.
alperencsm
30-04-2012, 14:58
çelik alıp köklendireyim yollarım size... garanti olsun köklendirip göndereyim.
Çok çok teşekkür ederim. Zaten bu konularda acemiyim, köklendirmeniz benim için çok daha iyi olacak. Buradan cevabınızı bekleyeceğim.
çeliklerinizi bugün sabah diktim. köklenince kargo ile yollarım...
[QUOTE=tatlı bezelye;948900]Merhaba,
"Ipomea volubilis bleue" BU yüzden sanırım siz de triloba olabilir dediniz. Biraz daha net resim ekliyorum. Umalım da hedera veya amerikan sarmaşıkları ile karıştırıyor olmayayım. Tohumları serptiğim yerden çıkmadıkları için kuvvetli bir ihtimal bu:(
QUOTE]
Tecrübelerim bu bitkinin sabah sefası olmadığı yönünde. Sanıyorum bir sarmaşık türü fakat tam cinsini bilemedim.
tatlı bezelye
04-05-2012, 14:28
Merhaba,
Bence haklısınız sayın tturt, çünkü olmadık yerlerden fışkırıyorlar. Ne olduklarını anlamadığım için henüz kıyamıyorum. Benim sarmaşıklarım çıkmazsa meydan onlara kalacak gibi görünüyor:)
Çok selamlar.
alperencsm
04-05-2012, 20:08
Çok çok teşekkürler. Beklemedeyim. :)
Sabah sefalarını bu sene sekiz farklı saksıya diktim. Bir saksıya da cardinal ve yıldız çadırı ektim. Tohumlar hızla çimlenmiş, yakında boy atmaya başlarlar.
Bu sene diktiğim sabah sefası tohumları şöyle.
1- Geçen senenin karışık toplanan tohumları, (ne çıkarsa bahtımıza)
2- Yine geçen senenin tohumlarından, beyaz, pembe, mavi renk sabah sefaları.
3- Geçen senenin tohumlarından Japan Mornin Glory (JMG)
4- Fuji No Beni Yaguruma (JMG)
5- Karışık renklerde Ipomoea nil
6- Karışık renklerde Ipomoea purpurea
7- Karışık renklerde Ipomoea tricolor
8- Karışık renklerde Fuji Shbori (JMG)
9- Hige Peppermint Twist (JMG)
10- Hot Pink (JMG)
11- Glory Kikyo Rainbow (JMG)
12- Mauve Fuji and Rosy (JMG)
13- Kikyosaki (JMG)
14- Çeşitli renklerde Fuji serisi (JMG)
15- Çeşitli renklerde Nil serisi
292247
292248
292249
292250
sabırsız0606
11-05-2012, 17:50
sabah sefam sağlıklı bir şekilde büyüyor:p
merhaba, bugün sarmaşık güllerinin arasına sabah sefası ektim. Acaba sarmaşık güllere bir zarar verir mi?
canannuman
14-05-2012, 13:46
fidanlar, çiçek tohumu, sarmaşık tohumu, bonsai, kaktüs tohumu, sebze tohumu, domates, biber, meyve fidesi, şifalı bitkiler, etobur bitki, lale soğanı, nergis soğanı, saksı, plastik saksı (http://www.zengardentr.com/Gunduz-sefasi-tohumu,LA_171-2.html)
Ben bu siteden değişik gündüz sefaları edindim.
Okuduklarımdan anladığım kadarı ile
1- Sabah sefaları var(Sadece sabah açılıyor öğlen gibi çiçeği gidiyor)
2- Gündüz sefaları var (sabah açıyor akşam güneş batana kadar devam ediyor.)
3- Mehtap sefaları var (sadece gece açıyor)
Ben okuduklarımdan öyle anladım. Yani gündüz sefası diye belirtilenler daha açık gün boyu çiçekli gibi.
Birde şimdiye kadar ektiğim sefaların tecrübesinden şunu çıkardım. İster şubatta ekin, ister martta ekin, ister mayısta ekin. Belli bir zaman gelmeden gelişmeleri hızlanmıyor.
Yani kimisini tohumunu üzerinde bıraktım istediği zaman düştü. Kiminide kendim değişik aylarda toprağa ektim. Sonuçta kayda değer bir fark yok hepsi örneğin o yılki hava ısısına bağlı olarak istedikleri zaman aşırı hızla birden büyüyorlar. Yani bekliyor bekliyor birden kendisi istediği zaman hepsi büyüyor. İster 1 ay önce ekin eğer canları Mayıs ayında boylanmak uzamak istiyorsa 1 ay öncekide 1 ay sonrakide ortalama aynı uzuyor.
Yer değiştirmeyi sevmiyor. Çıkacak yerde direkt ekmek daha iyi sanki. Ucunu kırarsanız, yer değiştirirseniz gelişmeyi kesiyor sanki. Değişik renkler veya türler biraz daha farklı zamanda gelişebiliyor çiçeklenmeler farklı olabiliyor ama ortalama anladığım okuduğum ve yetiştirdiğim kadarı ile karışık renk görülüyor.
Birde kendi aralarında melezlenmesinin kolay olduğunu, gece açan mehtap sefaları için ise gece tozlayıcısı olmadan tohum almak zor olduğunu filan belirtmişler.
Yaprakları farklı olanlar var.
Çok arsız çok yüzsüz. Dikkatimi çekti. Tohumlar kar yağdı, kış geçti. nasıl korunuyorsa kuru sapın üzerinde boncuk içinde kendini muhafaza etmiş elimle açıp geçen gün sap üzerinde kalanlarıda toprağa ekeledim.
Şimdilik bildiklerim hatırladıklarım izlenimlerim bu kadar. İnşallah bu yaz açanların fotolarını paylaşırım. Mehtap sefası edinemedim inşallah bu ay onu edinmek istiyorum sıraya soktum mehtap sefasını. Hiç gece açan sefa yetiştiren oldumu acaba? (akşam sefası değil o başka biliyorum)
merhaba, bugün sarmaşık güllerinin arasına sabah sefası ektim. Acaba sarmaşık güllere bir zarar verir mi?
istilacıdır, benim japon güllerini sarıp sarmaladı.
Yani çok geliştiği zaman başa çıkmak kolay olmuyor.
295522
teşekkürler cevabınız için...
çiçeksever
16-05-2012, 16:08
Benimkiler yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki elma ağacına sarılarak onun boyunu geçmişti.
ağaç sanırım benkamin türü biri bi ağaç... üzerindeki ise çok yıllık sabah sefası
http://f1205.hizliresim.com/x/r/6jusl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
her çukura 4 adet tohum attım ve 2-3 tanesi çıktı. sizce seyrekleştirmem lazım mı? Yoksa hiç ellemeyim mi?
kelebek çalısı
23-05-2012, 22:57
her çukura 4 adet tohum attım ve 2-3 tanesi çıktı. sizce seyrekleştirmem lazım mı? Yoksa hiç ellemeyim mi?
Bence bir süre takip edin, daha sonra en kuvvetlilerini seçerek dilerseniz seyreltme yoluna gidebilirsiniz. Zaten seyreltmezseniz, onlar kendi etraflarında dönerek, er geç birbirine dolanarak tek bir bitki gibi hareket edeceklerdir. Deneyimlerime dayanarak bunu söyleyebilirim.
Bence bir süre takip edin, daha sonra en kuvvetlilerini seçerek dilerseniz seyreltme yoluna gidebilirsiniz. Zaten seyreltmezseniz, onlar kendi etraflarında dönerek, er geç birbirine dolanarak tek bir bitki gibi hareket edeceklerdir. Deneyimlerime dayanarak bunu söyleyebilirim.
Teşekkürler cevabınız için...
blackrider
25-05-2012, 17:04
arkadaşlar henüz 1 metreyi yeni bulmuş sabah sefamın uzayan ucu kırılıp koptu :( balkonda rüzgarda sallanıyordu sanırım başka saksının arasına sıkışmış ve kopmuş. uzaması duracak mı sabah sefasının yapabileceğim herhangi birşey varmı acaba?
çok üzüldüm gözüm gibi bakıyordum.
syn blackrider,
endişelenmenize gerek yok. yaprakların dip kısımlarından yeni sürgünler verir, sabah sefanız daha gürleşmiş şekilde uzamaya devam eder. gürleşmesi ve 3-4 dal olması için budama olarak düşünün :-)
blackrider
25-05-2012, 17:38
sn moso çok teşekkür ederim bitkilerle ilgim çok yeni babam korkuttu beni sabah sabah artık büyümez diyip. içimi rahatlattınız teşekkürler :)
bol su ve bol güneş... sabah sefasının istedikleri :-)
Yillik sabah sefasi yetistiriyorum , cok rengini denedim ama sadece mor olani yasayabiliyor ,bizim bahcemizde her yere yayiliyor . Acaba dlger renkler asiri sicaktanmi gelisemeden soluyor ? Simdi yazarken fark ettim genelde mor cicek acan ne kadar bitki varsa bahcemizde cok guzel sonuclar aliyoruz ama diger renkli bitkilerin bir cogu bizi veya bahcemizi sevmiyor ( hele petunyalar )
Sevgi Durul
31-05-2012, 22:10
Yılın ilk çiçeği mor açtı.
302992
tatlı bezelye
03-06-2012, 11:04
Merhaba,
Sabah sefaları hala dört-beş yaprak beklemede. Planları ne acaba, merak ediyorum :)
Selamlar.
Rana+miraç
03-06-2012, 11:16
Merhaba... Benim de iki saksıda 5 kök sabah sefam var. Üç tanesinin planları sizinkilerle aynı olmalı, üç dört yaprak öylece su benden ,bol ışık güneşten tembelce balkon kenarından parkta oynayan çocuklara bakıp oyalanıyorlar. Diğer ikisi galiba çalışkanlar sınıfı üyelerindenmiş bilmeden başka saksıya ekmişim .Uzadılar iki karışı geçtiler. Uzayanların saksılarında sarılabilecekleri bir çubuk dikmiştim .Acaba sarılabilecek bir yer bulunca mı şevke gelip çalışıyorlar diye düşünmekteyim .Tembel saksısında sarılabilecek bir şey yok. Onlar içinde bir güzellik düşünsem belki faydası olur.
selam;iki ay önce ektiğim sabah sefalarım 1 metre olmuştu. balkonda iplere astım. şimdi yaprakların kenarları sanki sakız çiğnenmişte, yavaş yavaş çürüyorlar gibi. neden acaba. bende sinirlendim hem mantar ilacını hemde böcek ilacını aynı anda bastım. bakalım ne olacak. bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen..bu bir hastalıkmı dır.
kelebek çalısı
18-06-2012, 14:39
Sabah sefası bitkisini yıllardır bahçeme ektiğimde en sık karşılaştığım sorun yaprak bitlerinin yaptığı ataklar oluyor. Sıklıkla yaprak altlarına ve çiçek tomurcuklarına dadanıyorlar. Zararlılarla kimyasal mücadeleyi sürekli yapmayı da sevmediğim için bir zaman sonra bitkiyi kendi haline bırakıyorum.
Yapraklarda deformasyon benim bitkimde de oluyor fakat bitkinin genel durumunu aşırı etkilemediğinden bu durumu da doğal akışına bırakıyorum.
Bitkiler sanki çiçek fuarından fırlamış gibi dursun diyerek yoğun bir kimyasal mücadele yapmak yerine mevsimlik çiçeklerimin yapraklarını yemelerine veya deforme etmelerine göz yumuyorum.
üzerlikotu
19-06-2012, 12:35
Merhaba,
bahçede toprağa ektiğim sabah sefaları büyük saksılara ektiklerim kadar gelişmedi ancak saksıdaki bitki çok sağlıklı uzamasına ve güçlü dallar geliştirmesine rağmen yaprakları hızla sararıyor. Herhangi bir zararlıya rastlamadım. Saksının konumu güney, bol güneşli ve sıcak. Başlangıçta hergün bol su veriyordum, sararmanın bundan olabileceğini düşünerek suyu azalttım yine de bir değişiklik yaşanmadı. Son olarak bir miktar hayvan gübresi ve çok az da "çiçek coşturan" takviyesi yaptım. Şu anki halleri fotoğraftakinden daha da kötülemiş durumda.Nerede hata yaptığımı anlamış değilim. Konuya dair tecrübesi olanlardan yardım rica ediyorum.
Dilek Sarıkaya
22-06-2012, 12:24
Benim sabah sefalarım ufakken iyilerdi, büyüdükçe yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Uzaması devam ediyor, üstten ve alttan yeni sürgünler veriyor fakat bir süre sonra yapraklarda sararma başlıyor. Baktım yaratık falan yok yapraklarında. Sebebini bulamadım. Uzun yapraksız sabah sefalarım var yani
alperencsm
29-06-2012, 09:21
moso hanım büyük zahmet vererek bana çelikleri gönderdi ve elime ulaştı. Sağ olsun. İnşallah çelikler tutarda bende başkalarına gönderirim.
Şöyle ulaştı elime:
http://img407.imageshack.us/img407/7581/dsc09030l.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/407/dsc09030l.jpg/)
Hemen gübreleyip yumşak topraklaklı yere diktik.
http://img269.imageshack.us/img269/5112/dsc09032g.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/269/dsc09032g.jpg/)
3 çelik idi inşallah en azından bir tanesi tutar...
Moso hanıma çok çok teşekkürler :)
kargoda o kadar bekleyince çok yıpranmışlar. 10 gün de ulaşmaz mı kargo. Antalya'dan Mersin'e gitti altı üstü... Adını da veriyorum MNG kargo... yemyeşil yapraklı hatta uzamış sabah sefalarıydı onlar...
çok arsız bir bitki belki bi umut yaşarlar. ama olmazsa da yeniden gönderirim. bu sefer başka bir yol deneriz.
kökleri sağlam mıydı?
organikcadı
29-06-2012, 09:53
alperencsm senin için çok üzüldüm :(
bende yaklaşık elli adet tohum ektim 2 küçük saksıya çimlenip şaşırtma yapılacak duruma geldiğinde yarım metrelik pvc boru enlemesine kestirdim birleştirip altından delikler açtım ve sabah sefalarımın yarısını pvc ye aktardım. yaklaşık bir hafta oldu,büyümelerini ve balkonuma sarılmalarını dört gözle bekliyorum en kısa zamanda fotoğraflarınıda sizlerle paylaşmak isterim.
2.saksı hala şaşırtma yapılmayı bekliyor onlar daha hızlı büyüdü 4.yaprak açmaya başladı haftasonu onunda saksısını değiştirmem gerek daha gecikmeden...
alperencsm
29-06-2012, 09:57
kargoda o kadar bekleyince çok yıpranmışlar. 10 gün de ulaşmaz mı kargo. Antalya'dan Mersin'e gitti altı üstü... Adını da veriyorum MNG kargo... yemyeşil yapraklı hatta uzamış sabah sefalarıydı onlar...
çok arsız bir bitki belki bi umut yaşarlar. ama olmazsa da yeniden gönderirim. bu sefer başka bir yol deneriz.
kökleri sağlam mıydı?
İnanın yeşil yaprak adına hiçbirşey yoktu, üstüne üst kılcal kökde gözükmüyordu :( ben acaba böylemi oluyor diye düşünmüştüm... kötü şans işde...
bir müddet takip edelim, arsız bir bitki olduğu için belki canlanabilir...
Şuan üzerine gölge yaptık toprağın ve toprağını kuru bırakmamaya çalışıyoruz...
Dilek Sarıkaya
29-06-2012, 11:22
geçmiş olsun alperencsm, sabah sefalarınız umarım tutarlar.
Dilek Sarıkaya
29-06-2012, 11:23
kökleri sağlam mıydı?
Sevgili moso, sabah sefası çeliği yollarsanız, bende talip olabilir miyim?
Sevgi Durul
29-06-2012, 22:24
Sevgili moso, sabah sefası çeliği yollarsanız, bende talip olabilir miyim?
Çelik ya da köklü fide bu sıcaklarda yola dayanmaz. Tohumdan çok daha kolay yetiştirebilirsiniz.:)
Dilek Sarıkaya
30-06-2012, 00:03
Çelik ya da köklü fide bu sıcaklarda yola dayanmaz. Tohumdan çok daha kolay yetiştirebilirsiniz.:)
Teşekkür ederim SDurul, ben tohum olarak ektim de, çok yıllık olduğu için istemiştim. Tohumunu beklerim artık
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 19:43
Sabah sefalarımın son halleri. Hiç istediğim gibi değiller. Anlayan biri yardım edebilir mi acaba?
314454
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 23:50
Sarmaşıklarım bu haldeler. Ne yapmam lazım? İlaç mı almalıyım. Gördükçe üzülüyorum. Acele cevap bekliyorum.
314527
314528
314529
314530
314531
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 23:52
Umarım resimler yardımcı olur.
314532
314533
314534
314535
Sevgi Durul
02-07-2012, 00:07
Bana kırmızı örümcek zararlısı var gibi geldi. Geçen sene benimkiler de böyle olmuştu.
Bu sene önlem olarak çiçekçimin verdiği bir ilacı kullanıyorum.
Bitkinizde örümcek ağı var mı? Bir bakın isterseniz.
kelebek çalısı
02-07-2012, 01:37
Yaprakların sararmasında etkili olabilecek diğer sebepler arasında uygun ve yeterli derecede ışık alamama,örneğin bitkiyi aniden güneşten alarak gölgeye veya gölgeden güneşe taşımak, toprakta meydana gelen ani nem değişiklikleri bitki köklerinin zarar görmesine veya ölmesine yol açabilir, bitkinin ihtiyacı olan minerallerin eksikliği ki daha yoğun olarak eski ve alt kısımdaki yapraklarda yoğunlaşan bir sararma nitrojen ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Diğer yandan yeni çıkan yapraklardaki sararma demir eksikliğine işaret eder.
Toprak içeriğindeki iz elementlerin oranları, toprağın ph durumu gibi diğer faktörlere de dikkat edilmelidir.
Başka bir seçenek de toksinlerdir ki bunlar arasında boya, yağ, kimyasal solventler, havayla taşınan herbisitler veya pestisitler bunlara örnek olarak sıralanabilir. Bunlar yapraklarda sararmaya ve bitki ölmeden önce koyu kahverengileşmesine yol açarlar.
Büyük ihtimalle kırmızı örümcek. Değilse de başka bir zararlı. Yaprakların altına dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz.
Forumdaki Ev yapımı ilaçlar bölümüne bir göz atın isterseniz. Arap sabunlu, acı biberli tarifler işe yarayabilir.
kelebek çalısı
02-07-2012, 02:13
Kırmızı örümcek dadanmış bir sabah sefası ile ilgili görüntüler için buraya (http://www.friday.com/bbum/2006/10/07/red-spider-mite-infestation/) göz atabilirsiniz. Ekstrem bir örnek olduğunu vurgulayalım. Bahçelerden, bitkilerden uzak olsun, kabus gibi :eek:.
Bu sene tohumdan çimlenen sabah sefalarından ilk açan Lavender Moon Vine (Ipomoea muricata) oldu.
314601
Sevgi Durul
02-07-2012, 10:59
Sabah sefalarımdan açmaya başlıyanlar.
314627
314628
Dilek Sarıkaya
02-07-2012, 13:25
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Çok baktım ama örümcek yok. Sarmaşıklarım hep aynı yerdeler, yerlerini hiç değiştirmedim. Şimdi çıkıp acı biberli ilacı yapacağım. Bakalım ne olacak.
Convolvulus tricolor (cüce sabah sefası) keyifle açmaya devam ediyor.
314694
314695
Sarmaşıklarım bu haldeler. Ne yapmam lazım? İlaç mı almalıyım. Gördükçe üzülüyorum. Acele cevap bekliyorum.
314527
314528
314529
314530
314531
Sayın Dilek Sarıkaya,
bitkilerinize düzenli olarak kükürt kullanırsanız bu hale gelmezler veya yapraklardan numune alarak bulunduğunuz yerdeki Tarım teşkilatına başvurunuz yakından inceleyerek yardımcı olmak daha kolay olacaktır.
Birde önlem olarak hastalıklı yaprakları bitki üzerinden biran önce uzaklaştırınız.
Dilek Sarıkaya
02-07-2012, 18:21
Sayın Dilek Sarıkaya,
bitkilerinize düzenli olarak kükürt kullanırsanız bu hale gelmezler veya yapraklardan numune alarak bulunduğunuz yerdeki Tarım teşkilatına başvurunuz yakından inceleyerek yardımcı olmak daha kolay olacaktır.
Birde önlem olarak hastalıklı yaprakları bitki üzerinden biran önce uzaklaştırınız.
Kükürtü nerden bulabilirim acaba? ve nasıl kullanmalıyım? Yapraklarını kopararsam çok çıplak kalacaklar, çünkü hemen hemen hepsi öyle. Komple dibinden kessem olur mu? yani yeniden büyür mü?
Kükürtü nerden bulabilirim acaba? ve nasıl kullanmalıyım? Yapraklarını kopararsam çok çıplak kalacaklar, çünkü hemen hemen hepsi öyle. Komple dibinden kessem olur mu? yani yeniden büyür mü?
Sayın Dilek Sarıkaya,
Kükürtü zirai ilaç satan yerlerden veya netten araştırıp alabilirsin.
Yapraklarını tamamen koparınız zira o yapraklar bitki üzerinde kaldıkça bitkiniz daha çok zarar görecektir. Kökten keserseniz yeni sürgün vermeyebilir. Siz eniyisi size en yakaın yerdeki tarım teşkilatına başvurunuz.
Dilek Sarıkaya
06-07-2012, 10:42
Sayın smunal, hastalıklı yaprakların hepsini koparttım, arap sabunlu karışımı fısfısladım, eşim dün suda eriyen kükürt almış. Onuda uyguladık. Sonucu bekleyip göreceğiz. Emin olun hiç bir bitki için bu kadar uğraşmadık. Açtığı günleri de görürsem benden mutlusu olmaz galiba.
Sayın smunal, hastalıklı yaprakların hepsini koparttım, arap sabunlu karışımı fısfısladım, eşim dün suda eriyen kükürt almış. Onuda uyguladık. Sonucu bekleyip göreceğiz. Emin olun hiç bir bitki için bu kadar uğraşmadık. Açtığı günleri de görürsem benden mutlusu olmaz galiba.
Sayın Dilek Sarıkaya,
sizin uğraştığınız bitki yetiştirmesi belkide en kolay olan bitki biz ekeceğiz diye uğraşmıyoruz dökülen tohumlardan kendiliğinden bitiyor.
Yaptığınız uygulamayı bir hafta sonra tekrarlayın umarım bitkileriniz çok çabuk sağlıklarına kavuşurlar.
Dilek Sarıkaya
07-07-2012, 10:59
Tecrübesizliğim ve acemiliğim ne boyutlarda belli oldu sanırım smunal. Gerisini siz düşünün artık. En kolay bitki, tohumdan kendiliğinden yetişiyor; ben en çok onunla uğraşıyorum.
Merhaba Sabah Sefasi sevenler..Benimkisinin keyfine diyecek yok..
Baska cicekler de var,fakat daha acmadilar..Malum Kuzey de olmamiz biraz ciceklerin gec acmasi demek..:rolleyes:
ya size inanamiyorum.bu sarmasik dimi.benim sebze ve meyva bahcemi sarmis durumda binlerce yeni fidan olusdurdu,ne kadar cabaladik ama bir turlu kokunu kesemedik.keske yakin olsaydikta kim ne kadar istiyorsa verseydim.cok komik ya.birde 3-4 rengi birden var.galiba bahce komsumuz tohumunu bahceye dokmus.birde babam yurtdisindan ayni bitkiyi yollamasinmi.cok gulduk valla
Rana+miraç
07-07-2012, 21:57
Sevgili Türkan haklısınız ben çocukkende her yerde sabah sefaları çıkar, yabani ot muamelesi görürdü. Tohumları toplar oyun oynardık. Ama artık eski zamanların değer verilmeyen her şeyine hasretle sarılıyorum. Her yer taş bina oldu.Çocukluğumuzun yeşil bahçeleri hatıralarda kaldı. Sabah sefasını para verip tohum alıp ,çimlendirip çıktı mı diye merakla bekleyip büyüdüğünde açmasını bekleyip, ilk çiçeğinin açmasını kaçırınca üzüleceğimi söyleseler güler geçerdim.
Neyse ki bugün ikinci çiçeği yakaladım. Biz ne değer biçersek asıl değeri odur bir çok şeyin
keske yakin olsaydikta sana binlerce tohum rengareng sabah sefasi fidani verbilseydim
Sevgi Durul
11-07-2012, 14:51
Renkler karışmış.
317342
317343
317344
317345
arapsabunu
11-07-2012, 17:35
Benim sabah sefamın yapraklarının altında mini minnacık siyah böcekler var, yaprakların ön yüzünde de çok hafif, belli belirsiz sararmalar var. Önerisi olan var mı acaba? Kükürt benim de işime yarar mı ki?
kelebek çalısı
11-07-2012, 18:46
Benim sabah sefamın yapraklarının altında mini minnacık siyah böcekler var, yaprakların ön yüzünde de çok hafif, belli belirsiz sararmalar var. Önerisi olan var mı acaba? Kükürt benim de işime yarar mı ki?
Siyah böcekler yönünden, fotoğraf olmadan ne olduğunu tahmin etmek gerekirse, yaprak biti olabilir. Uygun insektisit ile etkisiz hale getirebilirsiniz.
Sararma konusunda ise aynı dertten muzdarip olduğumu belirteyim, fakat bu sararmalar bitkinin genel durumunu etkilemediği için çok fazla üzerinde durmuyorum.
Mümkün olursa fotoğraf ekleyiniz.
arapsabunu
12-07-2012, 13:19
Sayın kelebek çalısı,
Fotoğraf çekmeye çalıştım, ancak bu siyah böcekler çok minik ve pek de belli olmuyorlar fotoğrafta. Sadece yaprağın arkasında bulunuyorlar. İki yapraktan çelikle ürettiğim sabah sefamı kaybetmek istemiyorum,şu anda balkonun tavanına doğru hızla uzamakta. Çok sevdim kendisini:) İnşallah sorunsuz atlatır yazı. 317632
kelebek çalısı
12-07-2012, 18:03
Sn. arapsabunu,
çok ufak siyah noktacıklar halinde görülen bu zararlılara karşı elinizin altında varsa yaprak bitlerine karşı etkili olan bir insektisit ile uygulama yapabilirsiniz. Benim bitkimde mayıs ayı sonunda, yaprak altları ve yeni sürgünlerde çok yoğundular. Yaprak bitine, karşı kullanılabilen insektisitlerden birini uyguladım ve hepsi gittiler.
317746
317747
Yaprak sararmaları bu aralar benim bitkimde daha net izlenmekte ama diğer yandan da gelişimini sürdürüyor. Bir yandan yeni yapraklar verirken bir yandan sararan yaprakları döküyor. Kolay kolay ölecek bir sarmaşık olmadığını düşünüyorum.
arapsabunu
13-07-2012, 10:04
Çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda temin etmeye çalışacağım.
Dilek Sarıkaya
13-07-2012, 16:47
Benimkiler de sararıyordu, buradan öğrendiğim kadarıyla hem kükürt uyguladım, hem arap sabunlu karışımı yaptım. Hastalıklı yaprakları koparınca sadece dal kaldığı halde; bir haftaya kalmadı her yeri yemyeşil yaprak oldu, hem de yanılmıyorsam çiçek de açacak.
Sevgi Durul
20-07-2012, 12:02
Geçen sene kırmızı örümcek zararlısından kaybettiğim için, ancak bir iki tohum alabildiğim sabah sefası açtı. Umarım bu yıl çok tohum alabilirim.
319617
SDurul arkadasim,Masallah..cok guzelmis..Benimkisi de acanlardan...
Merhabalar arkadaslar,bu da diger sabah guzeli..
Komşumun hediyesi sabah sefam bir tek çiçek açtı ama bütün çiçek bahçemi renklendirdi.
Malabar ıspanağı ve armut fidanını görünmez kılan sadece 1 kök olan sabah sefamız çiçeklerini sergilemeye devam ediyor.
loveforlife
16-08-2012, 18:38
Sabah erkenden balkona atıyorum kendimi onların sayesinde. Bu güzelliği ne kadar görsek kardır değil mi? Topu topu 4 kök sabah sefası balkon gider borusunu kamufle ederek 3 kat tırmandı. Bir ara beyaz sinekler canını sıktı ama şükür ki kolay atlattı. Yeşili zaten güzeldi, çiçekleri bir başka güzel...
Sevgi Durul
21-08-2012, 21:18
Sabah sefalarım, daha açacak değişik çeşitler var.:)
326514
326515
326516
326517
1,5 Ay olmuş fotoğraf eklemeyeli bir kaç fotoğrafta ben ekleyeyim.
326545
326546
326547
326548
326549
Sabah sefalarına devam edelim.
326550
326551
326552
326553
326554
326555
326556
326557
326558
326559
326564
326565
326566
326567
326568
Son sabah sefası fotoğrafları.
326573
326574
326575
326576
326577
Eklediğim fotoğrafların isimlerini merak eden arkadaşlarımız olmuş burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17476-77.htm) bir çoğunun ismini yazdım.
Rana+miraç
23-08-2012, 21:36
Sabah safalarının özellikle alacalı renkli olanlarına bayıldım.Benimkiler 5 kök ve sadece iki tane çiçek açtı.Habire uzuyor yaprakları yeşil ama açmıyor. Acaba suyu sevmiyor mu ?her gün suluyorum öğleden sonra güneş alıyor,acaba daha çok güneş mi istiyor ? Sizinkileri görünce hevesim kaçtı seneye galiba başka sarmaşıklarda şansımı deneyeceğim.
merhabalar.bahcedeki sefalar iyicene cogaldilar.hatta deli gibi.ben ne kadar attim o yinede cogaldi sanki benimle kafa tutuyor inadima cogaldi buyudu ve butun seti kapladi.simdi mor pembe ve beyaz rengi var.hic sulama yapmiyorum.hicbir bakim yapmiyorum.ama gorseniz yemyesil.ustu cicekten gecilmiyor. sizin yorumlarinizi okurken hayretler icinde kaliyorum.bu duruma hitap eden bir soz var.hatta hani nasil derler cuk oturan bir soz.sakinan goze cop batar.ben hicbir bakim yapmiyorum cok saglikli.siz gozunuz gibi bakiyorsunuz ama yinede hastalik sariyor,cicek acmiyor ,cogalmiyor.hayret))
Sayın Rana+miraç,
Sabah sefası tecrübelerimden yola çıkarak size şunları söyleyebilirim. Sabah sefaları yeterli güneş alamazsa devamlı boya gidiyorlar ve çiçeklenmeleri daha geç oluyor. Yalnız çiçeklenmeye başladıktan sonra mevsimi geçene, kuruyana kadar çiçek açarlar. Genelde suyu severler bildiğim kadarı ile sarmaşık türleri genelde suyu sever.
Toprakta saksıdan daha çok gelişiyorlar. Ben dağıtmama rağmen elimde kalan tohumları karşımızda bulunan boş alana atıyorum (ekmiyorum resmen savuruyorum) sonra bir bakıyorum bütün sabah sefalarından önce onlar açmış, yağmur yağdıkça su ihtiyacını karşılıyor başka sulama olmuyor. Yerde sarılacak bir yer bulamadan yayılıp gidiyorlar.
Sayın Türkan'ın da söylediği gibi bazen sakındığımız göze çöp batabiliyor.
Siz moralinizi bozmayın, seneye sabah güneşini alan bir yere ekin daha uzun süre güneş alan bir yerde olsun mutlaka sizi sevindirecektir.
kelebek çalısı
24-08-2012, 11:52
Benimkiler de sararıyordu, buradan öğrendiğim kadarıyla hem kükürt uyguladım, hem arap sabunlu karışımı yaptım. Hastalıklı yaprakları koparınca sadece dal kaldığı halde; bir haftaya kalmadı her yeri yemyeşil yaprak oldu, hem de yanılmıyorsam çiçek de açacak.
Sn. Dilek Sarıkaya,
Sabah sefanızın durumu nasıl oldu? Tedavi amaçlı uygulamalardan olumlu sonuç aldığınızı belirtmenizin ardından fotoğraf eklememişsiniz. Akıbetini merak ettim açıkçası. Umuyorum ki bitkiniz sağlıkla çiçeklenme yaparak sizi de sevindirmiştir.
Birkaç fotoğraf daha ekleyeyim.
329902
329903
329904
329905
329906
Bir kaç fotoğraf daha.
329910
329911
329912
329913
329914
Sevgi Durul
17-09-2012, 18:52
Bir kaç fotoğraf daha.
329910
329911
329912
329913
329914
Sayın tturt, sabah sefalarınızın hepsi tohum yapıyor mu?
Bu ve bir kaç rengi şimdilik tohum yapmadı, sizinkilerin durumunu merak ettim.
332135
Benim sabah sefalarım temmuz başına dğru çimlenmeye başlıyor.Sonra hızla büyüyor.Önüne çıkan her şeye sarıldıktan sonra-tarladaki mısırlara bile sarılıyor- rengarenk çiçekler açıyor.Kendim tohum falan serpmiyorum.Onlar keyiflerine göre yayılıp büyüyorlar.
Sayın SDurul,
Sabah sefalarının hepsi tohum yapıyor. Yalnız şöyle bir durum var bazılarında 6 adet'e kadar tohum oluşumu olurken bazılarında 1 adet oluyor. Bazı türlerde açan her çiçek tohum bağlarken bazı türlerde de açan her çiçek tohum bağlamayıp bazıları tohum bağlıyor.
Bu sene elimde çok çeşitli ve çok fazla sabah sefası tohumu vardı. Her cinsi ve rengide sabırsızlıkla görmek istiyordum. Yer darlığıda olunca tohumları saksılara karışık şekilde ektim. Tohum alma zamanı hangi tohum hangi çiçeğindi ayırt etmek çok zor olmaya başladı. Bende JMG grubunu ve diğerlerini iki ayrı grup olarak saklamaya başladım.
Seneye yerimiz musait olursa ayrı ayrı gruplar halinde ekmeyi düşünüyordum, tohumları bu şekilde karışık toplayınca seneyede aynı durumla karşılaşmam kaçınılmaz olacak.
Yapabilirsem bazı ilginç türleri çiçekliyken etiketleyip bundan sonra oluşacak tohumlarını ayrı almaya çalışacağım.
Sevgi Durul
18-09-2012, 07:51
Teşekkür ederim, sayın tturt. Tohum bağlamadığını tesbit ettiğim iki renk var, dilerim bundan sonra açanlardan tohum elde edebilirim.
Aynı saksıda değişik renklerin oluşu, hangi tohumun hangi renge ait olduğu konusunda karışıklık yaratıyor. Aynı durum bende de söz konusu.
Bir kaç fotoğraf
332385
332386
332387
332388
332389
332391
332392
332393
332394
332395
kartal124
23-09-2012, 16:11
Arkadaşlar,
Sabah sefaları'nın sarıldıkları bitkilere zarar verdiklerine dair bir gözleminiz oldu mu?Yoksa bırakalım canları neye istiyorsa sarılsınlar mı?
[Sayın tturt yine en güzelleri sizde.:D
Sayın tturt 655-656 daki sabah sefalaı çok güzel.Önceki resimlerdekilerden bende var.Bu mesajdaki renkleri ilk kez gördüm.
Yeşile_Özlem
27-09-2012, 21:12
Bahçemdeki sürpriz misafirim:p
http://i47.tinypic.com/5o7c48.jpg
Dün sabah işe gitmek için uyandığımda, her zaman yaptığım gibi pencereden bahçeme baktım. Biberin dibinde bir çiçek açmıştı, müthiş bir güzellik. Güneşin altında pırıl pırıl, mücevher gibi parlıyordu. Tohumu nasıl,nereden geldi bilmiyorum ama çiçeği görünce çok sevindim. Bahçede,bir-iki tane değişik bitkinin filizlendiğini görmüştüm ancak ne olduğunu bilmiyordum. Bu güzelliğin adının sabah sefası olduğunu öğrendim. Akşam işten döndüğümde ise çiçek kapanmıştı. Şimdi diğerlerinin açmasını bekliyorum.:o
ipektuğçe
27-09-2012, 22:27
Buda bendeki sabah sefası,çiçeğinden çok yaprağına bayılıyorum.:) Çiçekleri henüz tohum yapmadı,inşallah bundan sonra açacak olanlar 1-2 tohum yaparda seneye tekrar bu güzelliği görürüm.:rolleyes:
YeniGine
27-09-2012, 23:54
Bunlar da benim Sabah Sefalarım; artıık sararmaya yüz tuttular tabi.
334858
YeniGine
27-09-2012, 23:56
334862
Kırmızı örümcek dadanmamış, yemyeşil, pırıl pırıl yapraklı tüm sarmaşıkları çok ama çok beğeniyorum. ;)
Sevgi Durul
09-10-2012, 19:37
Pembeli...
337803
ipektuğçe
09-10-2012, 21:23
Sn.SDurul,sizin bu pembenin tonu muhteşemmiş,bayıldım.Onun yeşil yaprakları da alacalımı?yanında başka bir bitkimi var?Bendeki tohum yapmadı,sizin bu güzel tohum oluşturuyor mu? Tekrar emeklerinize sağlık...
Sevgi Durul
11-10-2012, 22:17
Sn.SDurul,sizin bu pembenin tonu muhteşemmiş,bayıldım.Onun yeşil yaprakları da alacalımı?yanında başka bir bitkimi var?Bendeki tohum yapmadı,sizin bu güzel tohum oluşturuyor mu? Tekrar emeklerinize sağlık...
Sayın ipektuğçe, bir kaç değişik renk aynı saksıda. Bazıları tohum yapmadı, bir birleriyle karıştıkları için hangisi tohum yaptı anlayamadım. Alacalı yapraklıyı da öyle.
gokcegokce
19-02-2013, 20:59
Merhabalar ben de sonbaharda ektiğim tohumlardan sabah sefası yetiştirdim. Henüz küçük bir fide. Tomurcuğu da açamadan soluyor. Sebebi nedir acaba fazla mı suluyorum yoksa ışığı mı yetersiz geliyor?
Merhabalar ben de sonbaharda ektiğim tohumlardan sabah sefası yetiştirdim. Henüz küçük bir fide. Tomurcuğu da açamadan soluyor. Sebebi nedir acaba fazla mı suluyorum yoksa ışığı mı yetersiz geliyor?
Sn.gokcegokce; sabah sefalarınız nerede duruyorlar. Sabah sefaları için iklim henüz çok erken. Hem sıcaklık hem de toprak yetersiz gelmiş olabilir. Eğer içeride ise güneş alan yere koyabilirsiniz. Ama direk güneş ışığı zayıf bitkiye zarar verebilir. Direk güneşte bırakmayın yavaş yavaş alıştırın.:)
gokcegokce
19-02-2013, 22:20
Karsta hala kar var dondan korumak için şu an içeride ve sabah güneşi alan bir pencere kenarında perdede ardında duruyor.
Karsta hala kar var dondan korumak için şu an içeride ve sabah güneşi alan bir pencere kenarında perdede ardında duruyor.
Sn. gokcegokce; saksısına gübre koyabilirsiniz. Sabah sefası gübreli toprağı sever. Yanmış gübre verip birazda güneşlendirin. Sabah sefası arsız bir bitkidir. Baharda tohumu nereye atarsanız hemen çıkıp gelişim gösterecektir.
gokcegokce
20-02-2013, 10:49
Teşekkürler sn. Sevgi. Dediklerinizi yapacağım ve bitkime biraz zaman vereceğim buralara henüz bahar uğramadı ne de olsa. Sevgiler...
limon1115
17-03-2013, 17:09
Benim ektiğim sabah sefası tohumları da ertesi gün çimlendi. Şuan sürekli boyları uzuyor ama henüz ikinci yapraklarını vermediler. Çiçekleri çizgili karışık tohum almıştım. Merakla bekliyorum bakalım..
379360
ipektuğçe
17-03-2013, 18:54
Sn.limon1115, bitkinizin ışığa ihtiyacı var, yeterince ışık alamadığı için boyunu uzatıyor. Bir pencere kenarına, bol ışık alan yere koyarsanız zamanla kendini toparlar. Sulamayı da toprağı kurudukça yapın, fazla sulamada boyunun uzamasına nedendir.
limon1115
17-03-2013, 21:47
Sn.limon1115, bitkinizin ışığa ihtiyacı var, yeterince ışık alamadığı için boyunu uzatıyor. Bir pencere kenarına, bol ışık alan yere koyarsanız zamanla kendini toparlar. Sulamayı da toprağı kurudukça yapın, fazla sulamada boyunun uzamasına nedendir.
Sn. ipektuğçe, yardımınız için teşekkür ederim.Elimden geldiği kadar uygulamaya çalışacağım. Şansıma birkaç gündür İstanbul'a kış geldi. Güneşi pek göremiyoruz. Acaba sabah mı yoksa öğleden sonra mı güneş alan yere koymalıyım. Teşekkür ederim.
ipektuğçe
18-03-2013, 22:11
Sn.limon1115, güneş yakıcı olmadıktan sonra sorun olmaz. Güneş olmasa da, pencere kenarında ışık alacağı için boyları uzamayacaktır. Bu fidelerin boyu oldukça uzamış ve çok zayıf köke sahip, birde sıcak güneşi görürse yan yatıp, ölebilir. :(
mandalinleerik
18-03-2013, 22:22
Sabah sefalarını dikme vakti geldi mi?. Geçen seneden aldığım tohumları dikmek için bekletiyorum.
limon1115
19-03-2013, 10:43
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Çiçekler aslında pencere kenarında duruyorlar. Pencere doğuya bakıyor. Acaba güneye bakan tarafa alsam daha mı iyi olur? Toprağın üzeri tamamen kuruduktan sonra 2 fısfıs yapıyorum. Sulama işlemi normal mi sizce? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
ipektuğçe
19-03-2013, 12:00
Sn.limon1115, o zaman güney pencerenize alın ama kontrolü bırakmayın. Sulamayı da, ben fideler çıktıktan sonra fısfısla sulama yapmıyorum, toprağı iyice kurumuşmu diye toprağı kürdanla kontrol edip, normal su veriyorum. Alt tabakta fazla su olursa onuda döküyorum. Tekrar toprak iyice kuruyuncaya kadar sulamıyorum.;) Kolay gelsin.
ipektuğçe
19-03-2013, 12:01
Sabah sefalarını dikme vakti geldi mi?. Geçen seneden aldığım tohumları dikmek için bekletiyorum.
Bence ekebilirsiniz, bende birkaçgüne kadar tohumlarımı ekeceğim. ;)
limon1115
01-04-2013, 21:38
Benim ektiğim sabah sefası tohumları da ertesi gün çimlendi. Şuan sürekli boyları uzuyor ama henüz ikinci yapraklarını vermediler. Çiçekleri çizgili karışık tohum almıştım. Merakla bekliyorum bakalım..
379360
Sabah sefalarımı kurtardım sanırım :eek:
Torftan çıkararak, torf, toprak ve gübre karışımına gövdeleri de içinde kalacak şekilde tekrar ektim. Baya kendilerine geldiler.
384466
384465
martın 14'ü gibi tohumunu bi gece suda bekletip diktiğim sabah sefası 5. yaprağını göstermeye başladı sonunda ;) 6. yaprak oluşmaya başladığında kalıcı saksısına almam gerekiyor sanırım. çiçeklerini dört gözle bekliyorum
Oyun Hamuru
27-04-2013, 14:32
Ben de ilk defa bu sene bir şeyler ekmeye başladım. Yıldız çadırı diye aldığım tohumlar sabah sefasıymış buradan bir arkadaş öyle dedi. Resimlere bakınca ben de öyle olduğunu anladım :D
Tecrübesizlikten dolayı bazılarını kaybettim çok hızlı büyüdüler ve sonuç olarak kırıldılar. Ancak daha yavaş büyüyenler şuan sağlıklı gibi duruyorlar :)
Oyun Hamuru
27-04-2013, 20:37
Şahsen ilk defa çiçek eken biri olarak tohum almayı becerebilirsem ben de paylaşacağım :D
sabah sefacığımız boynunu uzatıp demirlere sarınmaya başladı, bahtiyarız :D
yabancı sitelerden de okuduğum kadarıyla bir defa dikildi mi uzun yıllar heryerden çıkmaya devam eden inatçı bir sarmaşık kendisi. hem bu yüzden, hem de yoğun köklenmesi yüzünden onu diğer çiçeklerimizden ayrı, münferit bi saksıya dikmeye karar verdik. ama ilk fırsatta yanına kardeş sabah sefaları eklemeyi umuyoruz. malum kimse yalnızlık sevmez ;)
kendisini verimlice büyütüp tohum alabilirsek ben de paylaşmak isterim :)
İlk çimlendirdiklerim dondular , şimdi ikinci posta çimlenenleri bekliyorum , bu sabah sefalarının arsızlığı iklim ile çok alakalıdır .
Özellikle karasal iklim kuşağında yetiştiren arkadaşların tohumları mutlaka toplamaları önemlidir .
Bitki kendi istediği şekilde büyüyormuş gibi görünse de ; don olayının olduğu yerlerde dikkat edilmesi gerekir , çabucak etkileniyor .
Oyun Hamuru
04-05-2013, 16:43
Benimkiler henüz sarılmaya başlamadılar :D
Ne zaman başlarlar acaba merakla beklemekteyim :D
Şuan her biri üçer yaprağa sahipler. Sarılmalarını dört gözle bekliyorum :D
ebrulim77
05-05-2013, 22:15
bende üçer beşer bahçemde toprağa ektiklerimin hepsi yapraklandı ama boyları toprağa çoook yakın..ne uzuyor ne sarılıyor.gün aşırı suluyorum güneşli bir yerdeler...ama boy uzaması yok.:(
Emin olun uzayacaklardır , toprak besini az ise geç büyüyorlar bilginize :)
Oyun Hamuru
09-05-2013, 14:48
Arkadaşlar sabah sefalarımın bazılarında ilk açan yapraklar kurumaya başladı. Ne yapmalıyım?
Birkaç fotoğrafta ben ekleyeyim. Saksılar toprak bir çok yerden sabah sefası çıkıyor.
Yakında gelişmiş ve çiçekli hallerini de eklemeye başlarım.
401824
401825
401826
401827
sn. tturt, şaşırtma yapmayacakmısınız? çok sıkışık olmaz mı böyle?
Cymbelina
09-05-2013, 23:55
Arkadaşlar sabah sefalarımın bazılarında ilk açan yapraklar kurumaya başladı. Ne yapmalıyım?
Sayın Oyun Hamuru, ilk yapraklara kotiledon deniyordu sanırım, ben de forumdan öğrendim. İlk yaprak dedikleriniz onlar olmalı, onların işlevi sona erdiği ve gerçek yaprakları çıktığı için kurumaları normal. Bu tohumdan ektiğimiz bütün çiçeklerde oluyor, korkmayın. Ancak gene de emin olmak için, garantiye alalım, imkanınız varsa bir resmini çekip buraya ekleyin.
Oyun Hamuru
10-05-2013, 00:43
Sayın Oyun Hamuru, ilk yapraklara kotiledon deniyordu sanırım, ben de forumdan öğrendim. İlk yaprak dedikleriniz onlar olmalı, onların işlevi sona erdiği ve gerçek yaprakları çıktığı için kurumaları normal. Bu tohumdan ektiğimiz bütün çiçeklerde oluyor, korkmayın. Ancak gene de emin olmak için, garantiye alalım, imkanınız varsa bir resmini çekip buraya ekleyin.
Tamamdır. Şuan karanlık olduğundan sabah çekip atayım resimlerini. İlk yapraklardan sonra çıkanlar daha farklı duruyor şekil olarak zaten.
2. yapraklar kalp kalp oluyor:) çok hoş
YeniGine
10-05-2013, 01:36
Sayın tturt; maşallah çok güzel çimlenmiş sabah sefalarınız ellerinize sağlık. İnşallah darısı başıma. :( Fakat benimkiler tek renk sizde kimbilir kaç rengi vardır?
sn. tturt, şaşırtma yapmayacakmısınız? çok sıkışık olmaz mı böyle?
Haklısınız biraz sıkışık oluyor. Fakat bu bitki benim tecrübelerime göre şaşırtmayı pek sevmiyor. Geçmiş senelerde de bu şekilde bol çiçeklenme sağlayabildim.
Sayın tturt; maşallah çok güzel çimlenmiş sabah sefalarınız ellerinize sağlık. İnşallah darısı başıma. :( Fakat benimkiler tek renk sizde kimbilir kaç rengi vardır?
Sayın Yeni Gine,
Pazar günü unutmazsam tohumlara bakayım size karışık renk ve cins tohumlardan getireyim. Siz hemen dikin zaten çiçeklenme genelde Temmuz ayı gibi başlıyor. Çok rahat ekebilirsiniz.
Oyun Hamuru
10-05-2013, 17:33
İşte yaprakları kuruyan sabah sefalarım :/
Cymbelina
10-05-2013, 20:22
Şahsen fotoğraftan çok net anlayamadım ama kuruyan yaprak kotiledon denilen yapraktan ziyade normal ilk yaprağa benziyor. Ben gene de yanlış yönlendirmek istemem, çok daha tecrübeli arkadaşlarımız da yardımcı olurlar umarım.
Ama bu kuruyan ilk gerçek yaprak ise ve onların ardından 2. yeni yapraklar geliyor ise, minik de olsa 2. yeni yapraklar görünüyor ise sorun olmayabilir de.
Herhangi bir zararlı var mı diye de yapraklara ve yaprak altlarına da göz atabilirsiniz. Ne olur, ne olmaz;)
Oyun Hamuru
10-05-2013, 21:11
Herangi bir zararlıya rastlayamadım baktığımda. Ancak bunlar kururken yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor bahsettiğiniz buysa eğer
Cymbelina
10-05-2013, 21:30
Evet, aynı şeyden bahsediyoruz. Yeni yaprak oluşumu devam ediyorsa sorun olmayabilir de.
Biraz sıkışık gibi duruyorlar, belki de aynı saksıda çok fazla fide olunca, 2. yeni yapraklara daha fazla güç- enerji gitmesi için 1. yapraklar ömrünü tamamlamıştır, bu da bir ihtimal.
Ben, bir soru sorulduğunda işin uzmanı olmayan kişilerin çok keskin, "Kesin şu şöyledir" diye cevap vermelerinden yana değilim o yüzden yüzde yüz emin olunmadığı durumlarda daha temkinli ve açık kapı bırakarak konuşulmasından yanayım. Çünkü öbür türlü, bazen sırf kulaktan dolma şeylerle yanlış uygulamalara da gidilebiliyor, bitki ölebiliyor.
Ben de resminizden anladığım kadarını aktardım. Belki başka arkadaşlarımız da fikir verir.
Cymbelina
11-05-2013, 18:38
Sayın Oyun Hamuru, hemen bir düzeltme yapayım: 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, çimlendi çok şükür onlar da. Bu ilk yaprak meselesi üzerine bugün kontrol ettim.
Sizin resminizde görülen kuruyan yapraklar kotiledon yani ilk çıkan yapraklar. Sabah sefasında bu ilk yapraklar tıpkı resimdeki gibi hafiften ortadan ikiye ayrık gibi bir görüntüde oluyor. Benimkilerin birinde hala bu kotiledon yaprak var. Diğerinde ise kotiledonun ardından gerçek ilk yaprakları çıkmış, onlar ise kalp biçiminde yapraklar.
Mesajınızda bu kuruyan yaprakların ardından süren yaprak oluşumu olduğunu söylemiştiniz, bu durumda sanırım çok korkulacak bir durum yok gibi.
Oyun Hamuru
11-05-2013, 18:44
Teşekkür ediyorum görüşleriniz için. İçim rahatladı sayenizde.
mustafa_1162
12-05-2013, 12:43
Benim aynı bitkide yapraklarda sarı noktalar halinde yayılan bir hastalık var. Ne yapmalıyım çok kötü oldular :(
Fotoğrafını ister misiniz ?
Cymbelina
12-05-2013, 17:56
Benim bildiklerim sınırlı o yüzden bir şey demem yanlış olur. Siz gene de resmini ekleyin isterseniz. Başka arkadaşlarımız yardımcı olur herhalde. Bir de zararlılar ile ilgili sayfaları da inceleyebilirsiniz.
mustafa_1162
12-05-2013, 18:50
http://m1305.hizliresim.com/19/d/n04sn.png
http://j1305.hizliresim.com/19/d/n04tx.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/d/n04v1.jpg
Yeni yapraklar sağlıklı; fakat onlarda sararıyor :(
Cymbelina
12-05-2013, 19:11
Maaşallah, aslında ne güzel büyümüş çiçeğiniz. Ben de bilemiyorum maalesef. Bu çiçeğin tohumunu ilk kez geçen yıl ektim ben de. Aynen sizinki gibi bu boylara gelince buna benzer birşeyler oldu benim saksıda da, ben de en nihayetinde atmak zorunda kaldım, çaresini bilemediğim için:( Bu yıl da gene hevesle 2 tanecik tohum ektim, daha küçükler henüz. Gene bu sorunu yaşayabilirim gibi geliyor. Tahmini olarak konuşuyorum ama bence bu bir hastalık, zararlıdan ziyade. Ama gene de zararlı var mı diye biraz bakın yapraklara ve altlarına, ben yanlış yönlendirmeyeyim. İnşallah bilen, tecrübeli bir arkadaşımız yardımcı olur.
Siz gene de çaresini bulana kadar bunu diğer saksılardan ayrı bir yere almaya çalışın bence, ne olur ne olmaz.
Bir de şuralardan bir şey çıkar mı bilmem:
Genel bitki koruma - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
mustafa_1162
12-05-2013, 19:40
Benim pek ümidim kalmadı. Yenilerini mi diksem ?
loveforlife
12-05-2013, 20:53
http://m1305.hizliresim.com/19/d/n04sn.png
http://j1305.hizliresim.com/19/d/n04tx.jpg
http://o1305.hizliresim.com/19/d/n04v1.jpg
Yeni yapraklar sağlıklı; fakat onlarda sararıyor :(
Çiçeğinizde kırmızı örümcek var Sayın mustafa_1162. Sabah sefası tohumlarını tekrar ekmek için geç kalmış sayılmazsınız. Bence biran önce ondan kurtulun ki, başka bitkileriniz de zarar görmesin. Kırmızı örümcek bu kadar zarar verdikten sonra düzelmesi mümkün değil. Sonra ektiklerinizde de koruyucu amaçlı ilaçlama yapmayı ihmal etmeyin. Sabah sefalarını pek seviyor kırmızı örümcekler...
mustafa_1162
12-05-2013, 22:03
Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim Cymbelina ve loveforlife.
Fakat bir sorum daha olacak. Ben geçen sene sarıcı tür bir bitki dikmiştim aynı hastalığı gördüm. İlaçlamaları yapıyorum. Sizce bu sabah sefalarım gelişimine devam edip sağlıklı olur mu?
Cymbelina
13-05-2013, 00:20
O halde şöyle yapmayı deneyebilirsiniz: Bu saksınızı diğer saksılardan ayrı bir yere alın öncelikle. Yapacağınız ilaçlamaya bir müddet devam edin, duruma göre hareket edersiniz.
Ayrıca eğer bu resimdeki saksınızda 1den fazla kök sabah sefası varsa, diyelim baştan 2 fide diktiniz, denemek maksatlı bitkilerden birini epey kısa kalacak şekilde budayabilirsiniz, bir ihtimal yeni yaprak ve sürgünler verebilir veya vermeyebilir de. Benim tecrübem ve bilgim sınırlı, o yüzden kesin işe yarar bu diyemem. Ama bunu deneyebilirdim. Hatta budayacağınız sabah sefasını, diğerinden ayrı bir saksıya da dikmek olabilir. Benim başka bir bitkimde kışın bir zararlı dadandı, artık ilaç fayda etmeyecek durumdaydı, üstelik ilk kez yetiştirdiğim bir çiçek, ya nasip deyip budadım. Şu an çok minik de olsa yeni yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Gene de size kalmış, budayıp da yeni yaprak sürmeme durumu da olabilir.
Yapacağınız ilaçlama forumda anlatılan ev yapımı ilaçlardan mı yoksa ziraatçilerden aldığınız bir ilaç mı bilemiyorum. Dışarıdan hiç ilaç kullanmadım ben.
Resimdeki sorun kesin olarak kırmızı örümcek ise (ben bilemediğim için net bir şey diyemiyorum) forumdaki ev yapımı ilaçlar başlığına bakabilirsiniz, ayrıca kırmızı örümcek ile ilgili ayrı bir başlık da vardı, ona da bakabilirsiniz. Tüm zararlılarda olduğu gibi bu örümcekten de kurtulmak çok zor, benim limon fidelerimde de oldu.
Dediğim gibi, buna benzer bir şey geçen yaz benim sabah sefasında da oldu ama ben kırmızı örümcek göremedim üzerlerinde. Belki başka bir hastalıktı benimkisi. Ancak kırmızı örümcek çok çok minik zor görülüyor, tekrar edeyim yaprakların altları da dahil çok iyi inceleyin. Dışarıdan ilaç alacaksanız bu resimi gösterebilirsiniz, bir iki numune hasta yaprağı da götürüp gösterebilirsiniz.
Elinizde tohum varsa, bir iki tane yeniden deneyebilirsiniz de.
Bu arada bir önceki mesajda ilettiğim ana başlıkların alt başlıklarına bakmanızda fayda olabilir.
mustafa_1162
13-05-2013, 02:09
Yapraklarda kırmızı örümcek olduğunu tespit etmek için beyaz bir defter yaprağına örümcekleri düşürdüm. Sonra büyüteç ile inceledim, bunlar internetteki kırmızı örümceklerin birebir aynısı. Yarın ilk işim sizin yönteminizi denemek ve forumdaki ilaç yöntemleri denemek olacak.
Sayın Tturt bu sene bende sabah sefası tohumlarından saksıya ektim, ama denemek için olduğundan biraz az oldu, resimlerini ekleyeceğim, ne zaman bir ipe sarılmaya ihtiyaç duyacaklar? hemen hemen sizinkilerle aynı boydalar.
Sayın Ayhat,
Son fotoğrafları paylaşıyorum. Sanırım size bir fikir verir. Ben cubukları diktim havalara bağlı olarak bu hafta içinde sarılmaya başlarlar diye düşünüyorum.
403657
403658
403659
403660
403661
sabah sefalarım parmaklıklara dolanmaya başlamış:) ne kadar mutluyum anlatamam:)
Cymbelina
14-05-2013, 18:16
Benim de bir sorum olacak:
Bahsettiğim gibi 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, yakında şaşırtmam gerekiyor sanırım çünkü ilk gerçek yapraklarını çıkardılar. (Bir tanesinin kotiledon yaprakları tamamen sarardı hatta).
Şaşırtma yapacağım zaman normal bir saksıya mı dikmeliyim yoksa 1,5 litrelik pet şişeye mi dikeyim? Bu bitkinin kök yapısını bilemiyorum ancak tahmin yürütecek olursam sanki çok derin bir saksı ister gibime geliyor - yanılıyor da olabilirim (bahçem yok). Dolayısıyla 1,5 litrelik bir şişeye dikmiş olsam yeterince derinlik sağlamış olurum (muyum:confused:) ancak çapı dar olacak. Bunun bir sakıncası olur mu?
1,5 litrelik pet şişe mi yoksa çapı daha geniş ama derinliği daha az olan saksı mı? Ne dersiniz? Bu bitkiyi daha önce yetiştirmiş ve tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.
bay tömürcek
15-05-2013, 22:27
Benim de bir sorum olacak:
Bahsettiğim gibi 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, yakında şaşırtmam gerekiyor sanırım çünkü ilk gerçek yapraklarını çıkardılar. (Bir tanesinin kotiledon yaprakları tamamen sarardı hatta).
Şaşırtma yapacağım zaman normal bir saksıya mı dikmeliyim yoksa 1,5 litrelik pet şişeye mi dikeyim? Bu bitkinin kök yapısını bilemiyorum ancak tahmin yürütecek olursam sanki çok derin bir saksı ister gibime geliyor - yanılıyor da olabilirim (bahçem yok). Dolayısıyla 1,5 litrelik bir şişeye dikmiş olsam yeterince derinlik sağlamış olurum (muyum:confused:) ancak çapı dar olacak. Bunun bir sakıncası olur mu?
1,5 litrelik pet şişe mi yoksa çapı daha geniş ama derinliği daha az olan saksı mı? Ne dersiniz? Bu bitkiyi daha önce yetiştirmiş ve tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.
Ben ben ben yetiştirdim :D Ablacım ben bahçeye ekerim bunları çok ta severim kendisini. Neyse bir sene heves edip 5 litrelik peynir tenekesine ektim tohumları, balkonun kenarına bağladım tenekeyi, sonra tohumları ektim baya çıktılar ama 4 kök bıraktım sık olmasın diye.
Teneke büyüktü ama çiçekte yer çiçeği diye büyük kullanmak istedim aslında aşırı bir kökü yok hatta az denecek kadar kökü var bunun, belki o pet şişe çok dar olur ama bana kalırsa 7 numara saksı o iki kök için de ideal olur gayet güzel gelişirler.
Şu ayrıntı çok önemli toprağı kurutmamaya özen göster ablacım yani şöyle söyleyeyim benim tenekedeki toprak çabuk kuruyordu sonra yapraklar hemencik buruşuyordu hatta dökülüyordu altları, en son artık sulaya sulaya açtırmıştım balkonda. Ama yerdeki gibi güzel gelişip çiçek açmadı açıkçası.
Cymbelina
16-05-2013, 14:48
Aslında doğru söylüyorsun, saksıda yetişenle direkt bahçeye dikilen çiçekler bir olmuyor maalesef. Bahçedekiler daha güzel gelişiyor her açıdan.
7 numara saksı yerine 2250 grlık yoğurt kovası olur mu?;) 2 tane sabah sefası fidesi böyle bir yoğurt kabında çok mu sıkışık olurlar acaba?
bay tömürcek
16-05-2013, 16:50
Aslında doğru söylüyorsun, saksıda yetişenle direkt bahçeye dikilen çiçekler bir olmuyor maalesef. Bahçedekiler daha güzel gelişiyor her açıdan.
7 numara saksı yerine 2250 grlık yoğurt kovası olur mu?;) 2 tane sabah sefası fidesi böyle bir yoğurt kabında çok mu sıkışık olurlar acaba?
Bence çok sıkışık olmazlar zaten yukarıya tırmanıyorlar ya oyüzden ;) Yani yoğurt kovası ideal cymbelina ablacım :p
Sn.Tturt bunlarda benim sabah sefalarım
ebrulim77
27-05-2013, 12:42
ortancalarımın yanına ektiğim ve büyümeye başlayan sabah sefalarım bahçıvanın gazabına uğradı..neyseki kendi bahçemdekiler büyümeye devam ediyor...
aksamsefasi
13-06-2013, 22:40
sabah sefasının açılmasına hiç tanık oldunuzmu? olmadıysanız izleyin derim :rolleyes:
günaydın çiçek - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ke0jXcy0C50)
açtığı anda tanık olmadım ama şuan 2 tane çiçeğinin açtığını görünce gözlerime inanamadım:D bunlar benim ilk sabah sefalarım, ilk gözağrılarım:) delicesine mutluyum şuan;(
Merhabalar,ilk sabah sefam sonunda acti..
Oyun Hamuru
25-06-2013, 23:57
Arkadaşlar benim sabah sefamın yaprakları aşırı bir şekilde sararmaya başladı. Yeni yaprak veriyor ve sürekli uzuyor ancak sararıyor da. Sebebi nedir acaba?
Oyun Hamuru
26-06-2013, 12:39
Resimle anlatmak gerekirse
loveforlife
26-06-2013, 14:23
Resimle anlatmak gerekirse
Kırmızı örümcek sorunuyla karşı karşıyasınız Sayın Oyun Hamuru. Acilen ilaçlama yapın, aksi durumda önlemini alamazsınız. (Yaprağı beyaz bir kağıdın üzerine silkelerseniz minicik kırmızı canavarları göreceksiniz:()
Oyun Hamuru
26-06-2013, 15:40
Kırmızı örümcek sorunuyla karşı karşıyasınız Sayın Oyun Hamuru. Acilen ilaçlama yapın, aksi durumda önlemini alamazsınız. (Yaprağı beyaz bir kağıdın üzerine silkelerseniz minicik kırmızı canavarları göreceksiniz:()
Neyle ilaçlama yapmamı önerirsiniz?
loveforlife
26-06-2013, 23:52
Neyle ilaçlama yapmamı önerirsiniz?
Bence bir ziraatçıdan sorununuzu söyleyerek akarisit alıp uygulamanız gerekiyor.
Oyun Hamuru
27-06-2013, 09:57
Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Gidip hemen bulayım şu ilacı.
aksamsefasi
28-06-2013, 19:36
balkonumda yetiştiriyorum,aynı anda yüzlerce çiçek birden açıyor çok muhteşem ama çiçek kapandıktan sonra tohuma dönüşmeden sararıp düşüveriyorlar ,neden olur acaba bileniniz varsa lütfen yardımcı olsun
mandalinleerik
28-06-2013, 19:44
balkonumda yetiştiriyorum,aynı anda yüzlerce çiçek birden açıyor çok muhteşem ama çiçek kapandıktan sonra tohuma dönüşmeden sararıp düşüveriyorlar ,neden olur acaba bileniniz varsa lütfen yardımcı olsun
Tüm çiçekler tohum bağlayacak diye bir şey yok siz asıl tohumu mevsimi geçince görün, muhakkak olacaktır. Olmasa bile bende epey var size yardımcı olurum.
bu hafta içinde son kalan tüm ipomea tohumlarını ektim, hemen çimlendiler fakat bundan sonra ne olur bilemiyorum zamansız ektim çünkü. fikri olan varmı?
YeniGine
28-06-2013, 23:33
Ellerine sağlık sevgili hira; çok da güzel olurlar.
mandalinleerik
28-06-2013, 23:34
bu hafta içinde son kalan tüm ipomea tohumlarını ektim, hemen çimlendiler fakat bundan sonra ne olur bilemiyorum zamansız ektim çünkü. fikri olan varmı?
İpomea derken Sabah Sefası demek istedin sanırım. Ne güzel Sabah Sefası denmiş :)
Bundan sonrası sana kalmış. Bence olur. Belki de olmaz çok geç kalmışsın.
YeniGine
28-06-2013, 23:44
Geçen sene ben de tohumlarını oldukça geç dikmiştim yanılmıyorsam temmuz başı gibi kurumuş akasya ağacı idi, çok da güzel gelişmişti. :( Fakat sağolsun bina görevlisi sarmaşığımla birlikte ağacı kökünden kesince. Çok kızmıştım, hâlâ da kızgınım. Gitti benim sabah sefası saracak ağacım... :(
421638
teşekkür ederim ablacım:) başka bir ağaç bulursun sen, vazgeçmek yakışmaz sana gerçekten:) mandalinleerik, ipomea yazmış adamlar paketin üzerine,napayım:D
mandalinleerik
28-06-2013, 23:50
teşekkür ederim ablacım:) başka bir ağaç bulursun sen, vazgeçmek yakışmaz sana gerçekten:) mandalinleerik, ipomea yazmış adamlar paketin üzerine,napayım:D
Ah be ablam bu ne başına gelenler böyle. Başka bir ağaç bul onu da kessinler, sen hira'yı hiç dinleme bence. Uzun kargı bul yere sapla dik 3-4 tane fide diplerine olsun sana kocaman sabah sefası. O görevliyi de gönder buraya :)
YeniGine
28-06-2013, 23:54
Bu sabah sefamda geçen seneden yuvarlak tarlamın yanında her sene çıkıyor idi, bu sene de çıktı ve 3-4 gün sonra farkettim ki filizi koparılmış. :( Bu da gitti.
421639
YeniGine
28-06-2013, 23:55
:) Sevgili hira'nın dediği gibi başka bir ağaç buldum; bakalım ne olacak?..
YeniGine
28-06-2013, 23:57
Sayın mandalinleerik evet onu da düşündüm tabi; fakat bahçede çim değil ot olduğu için biçiliyor, onları da biçerler diye korkuma vazgeçtim o düşüncemden...
mandalinleerik
28-06-2013, 23:58
:) Sevgili hira'nın dediği gibi başka bir ağaç buldum; bakalım ne olacak?..
Şimdi bulduğun ağacın dibine dikeceksin Sabah Sefalarını sonra ağacı sarıp kurutacaklar ( küçük ağaçsa tabi ki) sonra tekrar üzüleceksin :)
YeniGine
29-06-2013, 00:04
:) Evet hep öyle derler sarmaşık ağaca sarılmaz zaten dibine diktiğim ağaç yine akasya ve bizim buradaki akasyalar maşallah öyle bir budanıyor ki garibimler hâlâ nasıl yeşeriyorlar anlamıyorum. Ve nerede ise kurumaya yüz tutmuş yine bir akasya ya orman sarmaşığı kendiliğinden sarmış onun da fotoğrafı var sayfamda; ağaç kurumak üzere idi ve bu sene maşallah o ağaç bir coştu ki sormayın Sayın mandalinleerik. Ben bitkileri suladıkça ağaçlar da kendine geliyorlar çok şükür...
mandalinleerik
29-06-2013, 16:32
Tohumları ne zaman toplamalıyız ? Benimkilerde tohum kapsülleri kurumuş, kahverengi renkte.
Tamamen kuruyacaklar, hatta içinde siyah tohum görünecek. Zaten fazlasıyla tohum veriyor. Mevsim sonunda elinizde epey tohum olur.
aksamsefasi
30-06-2013, 08:13
elimde tohumu olmamasına rağmen bir de böyle beyaz açan çıktı,sizlerle de paylaşayım istedim :)
sn.akşamsefasi, o zaman güzel bir sürpriz olmuş sizin için:D
Ne hoş bu rengini hiç görmedim.
aksamsefasi
30-06-2013, 16:26
Ne hoş bu rengini hiç görmedim.
ben de görmemiştim. muhtemelen bir kromozom faciasıyla karşı karşıyayız :D
limon1115
12-07-2013, 11:44
Benim martta ektiğim sabah sefaları tohum tuttu. Geçen hafta neredeyse 1 avuç tohum topladım. Henüz erken değil mi tohum için?
Oyun Hamuru
15-07-2013, 11:49
Sabah sefama kırmızı örümcek bulaşmıştı. ondan kurtuldu derken yaprak biti musalalt oldu. şimdi onlardan da kurtuldum. yemyeşil yapraklara sahip ve her yere sarılıyor. üst kattaki komşunun balkonuna doğru yol almakta kendisi. Ancak hala çiçek açmış değil. Sebebi nedir acaba?
loveforlife
15-07-2013, 13:09
Sabah sefama kırmızı örümcek bulaşmıştı. ondan kurtuldu derken yaprak biti musalalt oldu. şimdi onlardan da kurtuldum. yemyeşil yapraklara sahip ve her yere sarılıyor. üst kattaki komşunun balkonuna doğru yol almakta kendisi. Ancak hala çiçek açmış değil. Sebebi nedir acaba?
Yeterince güneş almamış olabilir. Bir de o kadar badire atlatmış, anca toparlanıyordur. Merak etmeyin, çok yakın zamanda çiçeklerini görmeye başlarsınız. Tabii sabah erkenden kalkmak şartıyla...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.