View Full Version : Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee)
celalsungur
18-06-2009, 15:42
Saksıdaki kaç kök acaba. Sizce kaç kökü yanyana eksem duvarda daha dolu görüntü yapar. Birde duvardan aşağıya doğru da sarkıtılırsa nasıl olur? Teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=147176&postcount=59
10'ar cm. arayla dik istersen. Benim saksıdaki 3 kökmüş. (Sen sorunca gidip saydım.;)) Ancak 3. kökü henüz zayıf. Yani fotoğrafta görünen 5 cm. arayla dikilmiş 2 kök.
Yukardan aşağıya olurmu bilmiyorum. Uzun bir saksıda dene istersen. Ben forumda buna dair bir bilgi bulursam ilave ederim.
Aşağı sarkıyor az da olsa. ama tekrar kendine sarılıp yukarı çıkıyor:)
celalsungur
18-06-2009, 15:48
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=148279&postcount=64
Ne uğraşmışım bu çiçekle.
Duvar üstünde, yukarıya çıkacak yer olmadığı için mecburen aşağı-yukarı gidip gelir mi acaba?
Aşağıya doğru sarkmaları çok zor. Yukarı doğru uzama isteğinde bir bitki. Yani ne kadar aşağıya yönlendirirsen yönlendir onlar yine yukarıya doğru kol atacaklardır. İp ya da başka bir şeyle yönlendirmezsen bitki kendi kendine sarılıp, arapsaçına dönüyor. Tercrübelerimle sabit.:rolleyes:
91. mesaj.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=208814&postcount=93
ayşe gül
07-07-2009, 10:29
işte benimkiler.
ayşe gül
07-07-2009, 23:38
1 aylıklar acaba nezaman açarlar?
BenBen1967
08-07-2009, 22:15
Hala açmadılar ama açınca ispanyol eteğı gibi fırfırlı pembe açacak.
Merhaba,
Bunlar da ,benimkiler . Neden yaprakları bu kadar büyük?
Toprakta yetişenlerin yaprakları büyük oluyor sevgili jineop; zira benim pencerede saksıda yetiştirdiğim ipomeamın yaprakları küçücükken, apartmanın bahçesine ektiklerimin yaprakları neredeyse el kadar, ama seninkiler saksıda sanırım. Bu durumda neden bu kadar büyük olabilir bilemedim. Bilen varsa ve de açıklarsa ben de sevinirim.
Ayrıca; latinler de coşmuş. Eline sağlık.
Sevgili Malbman,
2 tanesi saksıda,1 tanesi hemen yanlarında . Ama yaprakları üçününde aynı. Aynı tohumlardan çıkan toprakta olan diğerleri daha küçük yapraklılar. Yaprak büyüklüğü ile çiçek büyüklüğünün bir ilişkisi yoktur sanırım.
Sevgili Jineop, büyük mavi çiçeklilerin yaprakları morlara göre daha büyük oluyor.
Bu sene dikkat ettim, bu sene ekilen tohumların fideleri büyüyor ama henüz çiçek yok, geçen sene ekilenler çiçek açmaya başladı. Yerlerinden memnunsanız yaz sonu sökmeyin, sadece kesin ama bunun her cins için geçerli olup olmadığını bilmiyorum, morlar için geçerli.
Benimkiler de bahçede, ama yaprakları küçük . Daha çiçek de açmadı.
Merhaba,
Bunlar da ,benimkiler . Neden yaprakları bu kadar büyük?
Sayın Jineop. Bu mesajdaki resimde sabah sefasının sağındaki sarmaşığın adını söyleye bilirmisiniz? Benim bahçemde de 1 tane var. Sanırım hediye gelen tohumların arasındaymış. Bitkiyi tanımadığım için, nasıl bakım yapacağımı da bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili Kiraz,
Koyu mor olduğunu hatırlıyorum. Sanki çok minik tomurcuklar çıkyor gibi.
Sevgili Zeferan,
Latin sarmaşığı.
Bu arada diğer bir adının Kahkahaçiçeği olduğunu biliyormuydunuz.
Birkaç resimde ben ekleyeyim
92644
92645
92646
92647
92648
Arkadaşlar Apartmanımızın bahcesinde
akşam sefası diye bildiğimiz bir çiçek var akşamları çok güzel kokuyor, ama burada gördüğüm akşam sefaları sarmaşık gibi, oysa bizim kiler yaklaşık 1 metre boyunda ve orman gibi. resmini aşağıya koyuyorum.
Sevgili Birol,
Bunlar sabah sizinkiler akşam sefası.)
ardabora
15-07-2009, 00:04
Arkadaşlar,
Bu resmi ayın 2'sinde çekmiştim,görüldüğü üzere.Bir iki delik vardı üzerlerinde ama dün eve geldiğimde tüm yaprakların yenmiş olduğunu gördüm.
Kim yer neden yer sabah sefalarını?:mad:
Nasıl bir önlem alabilirim bundan sonra?
Süzgece dönmüş sabah sefalarım,zaten çiçeklerini göremiyorum,akşam geldiğimde kapanmış oluyor, bir de yapraksız sabah sefası hiç çekilmiyor inanın...:(
Sebahattin Sargın
15-07-2009, 00:06
Büyük bir ihtimal tırtıllardır, yaprak altlarını kontrol edin Sevgili ardabora...
Tamam sevgili jineop
Burada herkes ben dahil sabah akşam sefası diye biliyoruz onun için sordum, anladımki konusu olan sadece sabah sefası bizinki akşam teşekkür ederim.
celalsungur
03-08-2009, 08:33
Gerektiğinde yerörtücü oluyor, gerekirse çıplak bir beton direği güzelleştiriyor.
Şu anda boyum yetişmiyor, terasta yakaladım mı uç filizini koparacağım.;)
Açmadan önce de çok güzel.
Tedaş'a baş vurdum, beton direk dikme konusunda zorluk çıkarıyorlar. Hozat'a ayırımcılık yapıyorsunuz dedim, tanımamazlıktan geliyorlar. Araya 1-2 tanıdık sokuncaya kadar ağaca sardıracağım.;)
Bir de resimlerin altına ayrı ayrı yazı nasıl ilave ediliyor, bilen varsa yazsın lütfen.
Haftanız güzel geçsin.;)
Celal Bey,
Bizim sitenin tek eksi puanı o koca direkler. Her üç evden birinin önüne rastlıyor, benimki biraz yana kaydığı için balkonu tam ortalamıyor.
Keşke tedaş bir torpil yapsa da onu önümden alsa.
Sabah sefasına gelince: Mor olanın çiçek rengi aynı ama, yapraklarıfarklı benimkiler parçalı (ne farkedecekse..)
Celal Bey, mavinin rengi harika ne olur ondan bana bir çelik ver, ben öyle tohum mohumla uğraşamıyorum .Ben kendi yöntemimle hallederim.
Bahçemden aldığım en son habere göre:
Bahçenin her yerini sabah ve akşam sefaları sarmış.
Sabah sefası direkten başka önüne hangi bitki geldiyse sarılıp kapatmış .Denetim altına almazssan böyle yapıyor.
Mavi renk isteğinde çok ciddiyim Ya bul , ya gönder.( ültümatom gibi olduysa da ...)
Sağlık ve sevgiyle kal
Benim bir tane sabah sefam var.Ancak bir sorun var.Çıkarttığı tomurcuklar kuruyor hemde açmadan bunun sebebi ne olabilir?
SN HOZAT Yalıkavakta tersaneye giderken sağ kolunuzda bir bahçenin duvarında Celal beyin mavi sabah sefasından bol miktarda var dilerseniz size ulaştırabilirim.
Sevgili Armasis,
İlgin için teşekkürler, çok mutlu olurum, ben yörsel ve yerli çiçekleri çok seviyorum. Bahçemde mavi renk çok az bunuda çok beğendim.( Hozat bahçe) bir ara bakarsan farkedersin.
şu an istanbuldayım ayın15 i gibi Bodruma geleceğim.
Sana nasıl ulaşacağımı özele yazarsan ararım
Madem Bodrum'dasın bir acı kahvemi içmeye beklerim.Ben turgut Reisteyim.
Sevgilerimle
SN HOZAT şimdi çelikten üretim için uygun bir zamanmı acaba.
kızılelma
04-08-2009, 10:15
Selam merhaba arkadaşlar bende şu an ıpoma tohumu var acaba bu şu an ( agustos 5 ) çimleme yapılabilirmi?Birde çimleme yapılacağı zaman tohumlar direk toprağamı vereceğiz yoksa belli bir müddet ılık suda bekletmemiz lazım mı? yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Selam merhaba arkadaşlar bende şu an ıpoma tohumu var acaba bu şu an ( agustos 5 ) çimleme yapılabilirmi?Birde çimleme yapılacağı zaman tohumlar direk toprağamı vereceğiz yoksa belli bir müddet ılık suda bekletmemiz lazım mı? yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Tecrübelerime göre bulunduğunuz yerde eylül ve ekim ayı sert geçmiyorsa tohumları direkt saksıya **** toprağa dikin her şey yolunda giderse Eylül ayının 10'dan sonra çiçekleri görmeye başlarsınız havalar iyice soğuyana kadarda çiçekli kalır tohumlarınıda alırsınız.
Birkaç resim daha ekleyeyim.
97224
97220
97221
97222
97223
kızılelma
10-08-2009, 10:10
tturt teşekkür ederim ilğinden dolayı.
Sayın tturt bunların tohumlarını paylaşmayı düşünüyormusun?
Eğer düşünürsen ilk talipli benim;)
Sayın Fatih,
Fuji cinsi olanlar henüz tohum bağlamadı fakat mor, beyaz, mavi, pembe olanlardan tohum aldım hatta geçen senenin tohumlarıda var. Fakat bu renkleri karışık olarak tutuyorum. Bu nedenle özel olarak şu renk deme şansım yok. İstiyorsanız gönderirim. Bu forum ücretsiz paylaşım olmadığından buradan yapmak çok uygun olmayacaktır. Özelden bilgilerinizi yazarsanız hafta sonu sapancaya gittiğimde tohumları alır, sizede önümüzdeki hafta gönderirim.
BenBen1967
21-08-2009, 19:32
buda benim sabah sefam
Bu yırtık yapraklıdan bende de var, rengi daha farklı.
BenBen1967
21-08-2009, 20:01
İspanyol etekli diyorum ben buna.
BenBen1967
21-08-2009, 20:02
Sabah erken açtığında yakalayabilsem o zaman daha alımlılar.;)
Arkadaşlar tohumları bol toplayın mümkünse eyer.
Çok güzeller.
Bu resimlerde benim camımdan.Merkezde oturduğum için cam önünü çok iyi değerlendirmek istedim.Resimleri sabah saat 5:30 gibi çektim.
celalsungur
22-08-2009, 10:51
Mavi sabah sefası tohumu isteyen arkadaşlar, celalsungur@gmail.com mail adresime posta adreslerini gönderebilirler.
Bu sene sabah sefasının, sefasını hiç süremedim.
Kırmızı örümcek bu sarmaşığı çok seviyor, örümcek istila etti, ben budadım, bir keyifle açamadı garipler.
İnat ettim sökmedim de, hepsi defalarca derin derin budandı, şimdi örümceksiz bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.
Bazı arkadaşlara mor, beyaz, pembe, mavi renklerden oluşan karışık sabah sefası tohumu ile sadece mor reng sabah sefası tohumu gönderebilirim. İsteyen site severler özelden adres bilgilerini gönderebilirler.
Birkaç resim daha ilave edeyim.
99131
99133
99134
99135
99136
Çok güzellermiş, özellikle mor-beyaz çizgilisine bayıldım. Elinize sağlık.
Özel mesajla tohum talep eden arkadaşların kargolarını bugün gönderiyorum.
Kargo gönderdiğim arkadaşlara fiyat olarak 3,54 diye mesaj atmıştım. Yurtiçi kargonun hatası sonucu ücret 7,5 TL anlaşmasız ücret olmuş ben müdahale ettim. Fiyat 3,54 olacak farklı fiyat olursa lütfen itiraz edin, gönderi yapan yurtiçi kargo şubesi ile iletişime geçsinler.
Sayın tturt, uyarınız sonucunda, kargo az önce söylediğiniz fiyata çok yakın olarak bana teslim edildi.
Tohumlardan altı tanesini diktim. Bilgiler karışık olduğundan üçünü bir arada, üçünü de teker teker saksıya ektim(yeni ürün olduğunu düşünerek tohumları suda bekletmedim).
Sonucu bekleyip, göreceğiz. tekrar teşekkürler.
Bence tohumları ekmek için vakit çok geç, ya da çok erken. Tek yıllık bitki, kuruyacak, seneye tohumlarından tekrar çıkacak.
Mart ayında tohumları ekmek bence en uygun zaman.
Tohumlar bugün bana ulaştılar çok teşekkür ederim:))
Sayın tturt, uyarınız sonucunda, kargo az önce söylediğiniz fiyata çok yakın olarak bana teslim edildi.
Tohumlardan altı tanesini diktim. Bilgiler karışık olduğundan üçünü bir arada, üçünü de teker teker saksıya ektim(yeni ürün olduğunu düşünerek tohumları suda bekletmedim).
Sonucu bekleyip, göreceğiz. tekrar teşekkürler.
Tohumlar bu senenin tohumları şartlar uygunsa 1 haftaya kalmadan çimleneceklerdir.
İyi günlerde yetiştirin.
Bence tohumları ekmek için vakit çok geç, ya da çok erken. Tek yıllık bitki, kuruyacak, seneye tohumlarından tekrar çıkacak.
Mart ayında tohumları ekmek bence en uygun zaman.
İklimin daha sıcak seyrettiği ve havaların geç soğuduğu bölgelerde, Kasım ayına kadar çiçek verecektir. Geçen sene Ağustos ortasında sapancaya diktiğim tohumlar, Ekim aynının ortalarına kadar çiçek açmışlardı. Sapancanın iklimide genel olarak serttir. Yine nacizane tavsiyem havalar soğuk seyrettiği yörelerde, direk dışarıya 15-30 Nisan arası ekilmesidir. Farklı tecrübelerde olabilir ama benim tecrübem, sabah sefalarının tohumları, dikildiği yerden toprağa **** saksıya şaşırtma yapılırsa, kendilerini çok zor toparlıyorlar.
Bugün çektiğim bir kaç sabah sefası resminide sizlerle paylaşmak istedim.
100374
100378
100384
100388
100390
Lonicera
02-09-2009, 15:14
Sn tturt, resimlerini eklemiş olduğunuz gündüz sefalarından ( 289 no 'lu mesaj içerisindeki) mor- beyaz çizgili olan tohum bağlıyor mu? Aynısı bende de var ama bir türlü tohum vermedi. Küçük fırça ile tozlamayı da denedim ama nafile. Sizdeki de vermiyorsa o zaman tohumları ile oynanmış olabilir diye düşüneceğim.
Sn tturt, resimlerini eklemiş olduğunuz gündüz sefalarından ( 289 no 'lu mesaj içerisindeki) mor- beyaz çizgili olan tohum bağlıyor mu? Aynısı bende de var ama bir türlü tohum vermedi. Küçük fırça ile tozlamayı da denedim ama nafile. Sizdeki de vermiyorsa o zaman tohumları ile oynanmış olabilir diye düşüneceğim.
Sayın Lonicera,
Gördüğüm kadarı ile tohum bağladı diğer cinsler daha erken tohuma duruyor bu ve japon sabah sefaları hem tohum kesesi daha iri hemde daha geç olgunlaşıyor. Keseciğin etrafı henüz yeşil olduğu için bakamadım hafta sonu Sapancaya gittiğimde tekrar kontrol edeceğim, gelişmelerden sizi haberdar ederim.
Sayın Lonicera,
276 no'lu mesajdaki ilk resimde görülen sabah sefalarından bu hafta sonu beş'er adet tohum aldım. Şu anda tohuma durmuş olan en 7-8 tane daha kese mevcut daha fazlada olabilir 15-20 gün içinde aralıklarlarla tohumlarını alabileceğimi düşünüyorum.
Ekteki sabah sefası ilk olarak bu pazar açtı çukulata renginde sanıyorum ismi "Chocolate Rose Silk morning glory" farklı isimleride olabilir. İnşallah tohum bağlar ve tohumların olgunlaşması kısa sürer. Ek olarak mavi renkli sabah sefası.
101556
101557
Sayın tturt, tohumları paket olarak mı almıştınız?
Tohumların büyük kısmını sayın karınca70'den almıştım. Bir kısmınıda yine karınca70'in organize ettiği ortak japon sefası tohumları olarak Japonya'dan gelmişti.
Çok güzel hepiside tohumları olmuyormu.
Bir kısmı yeni tohum bağladı. Tohumların olgunlaşmasını bekliyorum.
Lonicera
07-09-2009, 18:08
Sn tturt, ilginize çok teşekkürler. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum tohumları. İnşallah birer tane bile olsa verirler de seneye de yetiştirmek nasip olur.
Bir kısmı yeni tohum bağladı. Tohumların olgunlaşmasını bekliyorum.
Sayın tturt, ektiğim tohumlarda "tık" yok. Hava çok sıcak ama güneş yön değiştirdi bizim eve uğramıyor. Kalan tohumları mevsiminde ekeceğim. Tekrar teşekkürler.
Sabah sefalarım hala bol bol açmaya devam ediyor, seneye karışık paketlerden alıp, sürprizlerinin tadını çıkarmayı planlıyorum.
Sayın tturt, ektiğim tohumlarda "tık" yok. Hava çok sıcak ama güneş yön değiştirdi bizim eve uğramıyor. Kalan tohumları mevsiminde ekeceğim. Tekrar teşekkürler.
Sayın Tiya,
Bence filizlenecekler biraz süresi uzayabilir.
Gözlemlerim direk toprağa ekilen tohumların çok çabuk geliştiği, dal sayısının fazla olduğu ve de daha bol ççek verdiği yönündedir.
Bana gelenlerden 8 tanesini ekmiştim, bir tanesi çıktı, şimdilik iki yaprağı var. Ama diğerleri ne alemde diye baktım toprağını karıştırıp, tohumları bile göremedim:)
Son çıkanlardan birkaç resim daha ilave edeyim.
103844
103847
103848
103849
103851
Adalet Yağcı
22-09-2009, 18:07
Maviler muhteşem, bahçelerde sıkça mor vardır ama maviler nadir oluyor.
Gerçekten çok güzeller ellerinize sağlık, sayın Tturt.
Ne kadar güzelmiş sabah sefaları ben bu hızla büyüdüklerini bilmiyordum!bahçenin tel örgüsüne sardırabilirim baharda ekip :) yakınlarda bi sabah sefası görmüştüm ama tohumları nasıl oluyor bilmiyorum çiçeğin içindemi oluyor,fotoğraf ekleyebilirseniz çok sevinirim
Bunlarda benim çelikle yetişip her tarafı saran sabah sefalarım.
105003
105004
Bunlarda benim çelikle yetişip her tarafı saran sabah sefalarım.
105003
105004
Sn.hozat fotoğraflar görünmüyor
Lonicera
29-09-2009, 18:57
Bu kadar değişik ve güzel bir gündüz sefası hiç görmedim. Elinde olan var mı acaba? Veya dışarıdan tohumunu getirtebilecek bir arkadaşımız?
( Picotee Blue Morning Glory)
Kaynak:http://www.amazon.com/Picotee-Blue-Morning-Glory-Seeds/dp/B0012YMHO0
Sevgili Lonicera, ortaklaşa getirmek istersen ben de katılırım.
Sevgili ankara
Bir gönderme hatası oldu sanırım. sabah sefalarını yeniden yükledim.
Bende açılıyor, bakalım gelecek mi?
105340
105341
105342
Şimdi görünüyor sevgili hozat :) çok güzeller en sevdiğim rengi :) daha öncede yazmıştım ama cevaplayan olmadı henüz,sabah sefalarının tohumları ne zaman ve nasıl oluyor fotoğraflama şansınız varsa çok sevinirim
Benim gördüklerim bu resimdeki gibi çiçek düştükten sonra çıkan çenek içinde oluyor, önce yeşil sonra siyaha dönüyor ve kuruyunca rüzgardan yere düşüyor. Gerçi bu bir akşam sefası (mirabilis jalapa) tohumu, ama nette tohumu açıkça gösteren resim bulamadım sabah sefasının, sabah sefasının tohumu da sanıyorum bu resme benzer şekilde olsa gerek.
Senor alakası yok.. Alttaki fotoyu webcam le çektim bu kadar oldu kusura bakmayın.. Aradaki farkı yan yana görün.. Sabah sefaları daha küçük..
Elinde fazla tohumcuğu bulunan varsa seve seve talibim. Karısık olursa daha çok sevinirim. Karışık renkli ektiklerinize bayıldım. Hepsi muhteşemler.. :)
Haklısın Selis. Akşam sefası bir kapsülde 1 adet iken sabah sefası birkaç adet imiş. Ama en azından kapsülde her ikisi de:D
Ben bu yakınlarda sabah sefası görmemişim demek; sokakta gördüklerim sabahları da çiçekleri açmış durumda olduklarından çok benzerler diye düşünmüştüm, oysa sabah sefası daha sarılıcı ve uzayan bir bitki. Sabah sefasının tohum kapsülü şuna benziyor imiş:
Sevgili senor ve selis fotoğraflar için teşekkürler bugün geçerken yakındaki binanın önündeki sabah sefalarına baktım tohuma benzer birşey yoktu daha oluşmadılar sanırım
Sevgili sabahseverler,
Ben şimdiye kadar sabah sefasını hiç tohumdan üretmedim ,çelikle yani uzun sarılıcı kollarını elinize sarıp torağa gömün asla fire vermeden tutuyor.
tohum çimlendirme derdiniz de olmuyor.
Sonuç kesinlikle başarı...
Sevgili sabahseverler,
Ben şimdiye kadar sabah sefasını hiç tohumdan üretmedim ,çelikle yani uzun sarılıcı kollarını elinize sarıp torağa gömün asla fire vermeden tutuyor.
tohum çimlendirme derdiniz de olmuyor.
Sonuç kesinlikle başarı...
sevgili hozat bunu hangi mevsimde yapmak gerekiyor?şimdi yapsak olurmu?
Sen şansını dene tutabilir. İsrersen önce saksıya dik tutarsa baharda toprağa geçirirsin.
Ferda Ülkümen
01-10-2009, 00:34
Sayın hozat,
Sizin sabah sefalarınız çok yıllıklar herhalde.
Tek yıllık olanların bu yöntemle çoğaltılması olamaz gibi geliyor bana.
Ferda Hanım,
Evet haklısınız, Yalıkavak'ta bir fırıncının duvarını sarmıştı ve çok yıllıktı sanıyorum.
Bana verirken öyle tarif etmişti aynısını uyguladım. Bendekiler şu anda beş yıllık oldular.
Bilglendirdiğiniz için teşekkürler, bundan sonraki mesajlara bu bilgiyi de eklerim.
sevgiler..
Ferda Ülkümen
01-10-2009, 01:23
Belki Bodrumun havasından, suyundandır:)
Orada rozet çiçekleri, hatta domatesler bile çok yıllık olabiliyor.
sn. Ferda Hanım,
Bu yıl rozetleri ve sabah sefalarını gördüğümde şaşkına dödüm. Denetimsiz kalınca bahçeyi istila etmişler bir de gazanyalar çimlerin arasını doldurmuşlar.
Bahçe sayfama fotoğraflarını koymuştum.Bazı çiçekleri Bodrum iklimi tetikliyor sanırım.
Hoşça kalın
Sen şansını dene tutabilir. İsrersen önce saksıya dik tutarsa baharda toprağa geçirirsin.
Denemekte yarar var :)
Sevgili hozat bugün dediğini yaptım mevsim dolayısıyla pek umutlu değilim ama inşallah benimde sabah sefalarım olur :)
lastmohikan
05-10-2009, 10:16
Bu ne şimdi ALLAH aşkınıza yani benim çiçeğim var sizin yok, meselesimi ,bumudur yani ,herkes kendine mi müslüman abilerim ablalarım. komşular millet çiçek büyütüyo bizede izlemek kalıyo ah yakın olsam çiçek hırsızlığı cazip bi meslek olacak bu gidişle :) :)
Bu kadar değişik ve güzel bir gündüz sefası hiç görmedim. Elinde olan var mı acaba? Veya dışarıdan tohumunu getirtebilecek bir arkadaşımız?
Bende var lonicera yalnız bu sene yer darlığı nedeni ile dikmedim elimdeki tohum sayısı yeterli olsa paylaşırdım. Size isterseniz Amerikadan bir site önerebilirim daha önce sipariş vermiştim 1 haftada normal posta ile geldi posta ücretide yanlış hatırlamıyorsam 3,50 USD.
Lonicera
06-10-2009, 07:32
Sn tturt, ilginiz için teşekkürler. Ben de farklı sitelerde araştırıyorum. Posta ücretleri sizin belirttiğiniz fiyatlardan başlıyor. Ürün de yeni olduğu için tohum fiyatları oldukça kabarık. Artık kısmetse seneye başka tohumlarla bunu da sipariş geçerim.
Bir süredir sayfayı takip etmemişim. Başka çiçekler için değil ama özellikle ilgi alanım olan sabah sefaları ile ilgili edindiğim bir kaç tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Sabah sefalarının tohumları çiçeğin rengine, cinsine göre farklılıklar gösteriyor bazı tohum kapsüllerinde bir adet olabildiği gibi bazılarında 6 adet olabiliyor. Kapsüllerin içi odacık şeklinde ve her odacıkta bir tohum yer alıyor. Tohumlar çok küçük olabildiği gibi fuji, japan Morning Glory gibi cinslerde tohumlar daha iri çekirdek şeklinde oluyor. Mor, beyaz, pembe gibi renklerdeki çiçeklerin tohumları ise genelde siyah ve yuvarlak oluyor. Yine tohum rengi genelde siyah olmakla birlikte beyaz, krem ve kahverengide olabiliyor. Çok yıllıklarda ben mor renk dışında renk görmedim gövde yapısı çalı formunda ve kalın oluyor. Çelikten yetiştirmeyi denememekle birlikte tek yıllıklarda çelik'ten yetiştirmenin zor olduğunu düşünüyorum, çok yıllıklarda olabilir. Yine tek yıllıkta çelik alırsak sürgün ve çiçek yapısı gereği çelik aldığımız çiçeğin uzamasının duracağını düşünüyorum. Tohumların serin geçen iklime sahip bölgelerde Nisan sonuna doğru dikilmesi daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat ev ortamında tohumları derin saksılarda şubat sonu gibi çimlendirip Nisan ayında da dışarıya almanız mümkün. Yine tohumu bir kapa ekip sonra şaşırtma yapmak çiçeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Derin saksılarda daha iyi sonuçlar veriyor. Direk toprağa ekilirse genelde çoşuyor ve tek tohumdan hızla bir kaç koldan sarabiliyor. Suyu geçirgen topraklarda daha hızlı gelişirken sert killi topraklarda ilk çiçek verme zamanı uzayabiliyor. Eğer cinsi minyatür sabah sefası değilse boyları genelde en az 4-6 metre arasında oluyor. Ben şu ana kadar beyaz renkte kokulu çeşidine rastladım. Başka renklerde kokulu çeşidi varmı bilmiyorum. Tohumlar genelde yurtdışından ithal edildiği için ülkemizde satış yapılan sitelerde adet'le poşet içersinde gönderiliyor ve ciddi rakamlara alıcı bulabiliyor.
Elimde henüz ekemediğim 50 çeşit sabah sefası tohumu mevcut. Bu konuda sitede en geniş tohum çeşidine Sayın Karınca70 sahip olduğunu düşünüyorum özel renkler için kendisi ile temasa geçebilirsiniz. Geçen sene Sayın Karınca70'in organize ettiği 4 site üyesinin ortak olduğu Japon sabah sefası tohum paylaşımı olmuştu. Sayın Karınca70 tohumları Japonya'dan getirtmişti. Belki önümüzdeki dönemde de tekrar ortak sipariş açabilir. Sorularınız olursa tecrübelerim ışığında sizlerle paylaşmaktan keyif duyarım. Üyelerin bahçeleri sayfasında yer alan sayfamda bu hafta içinde yetiştirdiğim sabah sefalarının fotoğraflarını koyacağım.
tasdelenmurat
09-10-2009, 22:18
blue morning glory tohumu bende var. hirtsgarden sitesinden 2 yıl önce aldım. 27 tohum kaldı elimde. 4 tanede yeni çıkacak olan tohum keseleri var. şu an bütün çiçekler ölmüş durumda. son 4 tohum kesesini bekliyorum. ortalama 3 tohum oluyor içinde her kesenin, elma çekirdeğine benziyor tohumları. genleriyle oynanmış değil. arılar bir güzel döllerse tohum veriyorlar yalnız bilesiniz.
bana şöyle çeşit çeşit sabah sefası gönderecek olanın hazinesine bende blue morning glory ve bir kaç sürpriz tohum göndererek katkıda bulunabilirim.
bu çiçeklerin tohumunu isteme nedenim ise. öğretmenlik yaptığım lisenin bahçesine dikme isteğimdir. kendi kişisel çıkarlarım değildir.
http://g-ec2.images-amazon.com/images/I/51HJ1k1ihnL.jpg
bu başlık altında da bu tohumdan dağıttımı çok çok önceleri bildirmişliğim vardır.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=4327&page=6
bu bitkiyle ilgili deneyimlerim
2-3 gün suda bekletin. Kan ısısı diye tabir edilen ılık-sıcak suyun içine atın. 2-3 gün bu suyu kapalı bir mekana koyun. Hemen köklenir. Saksı toprağına dikerseniz büyümesi dahada hızlı oluyor. 1 hafta içinde 2 yaprak olarak karşınızdadır. Martın ilk haftası dikersiniz haziran ayına yeteri kadar büyümüş ve çiçekli olarak yaza merhaba diyebilirsiniz.
Şu ana kadar baktığınız sabah sefalarının aksine yaprakları çiçeğe göre çok küçük kalmakta.
Her yaprağın dibinden bir adet çiçek vermektedir. Mevsimliktir. Kışa doğru odunsu bir gövdeye dönüşmekle birlikte yinede ölmektedir. Ben muglada yaşıyorum. Bu yüzden hala varlığını sürdürüyor. Bir öğretmen arkadaşı vermiştim. o hiç tohum alamadı. Arıların döllemesi gerekiyor anladığım kadarıyla (olaydan kişisel çıkarımımdır)
Şayet boyu 1 karış kadarken su vermeyi bırakırsanız anında çiçeğe yöneliyorki o durum bile çok muhteşem bir tablo yaratıyor. Şayet çok büyüyüp yayılmasını istemiyorsanız su vermeyi kesin.
Sarılıcı olmasına ragmen sarılmayı pek başaramıyor açıkcası, siz şekil vermesiniz sarılacağa yere, yani elle dolamazsınız kaderi yere doğru düşmek oluyor.
sozkonusu bitki sabah sefası yanı sarmasık turu olan bitki degil aksam sefasıdir
sozkonusu bitki sabah sefası yanı sarmasık turu olan bitki degil aksam sefasıdir
Sayın triple,
Sabah sefası sarılıcı bir bitki olup, akşam sefasının ise bu özelliği bildiğim kadarı yok.
tasdelenmurat
14-10-2009, 19:11
Arkadaşlar önceki mesajlarımda okulumun bahçesine "sarmaşık çağlayanı" uygulaması yapacağımdan bahsetmiştim. Kendi cebimden bayağı bir para çıkaracam bu iş için. Bağış gibi bişey olacak. Alacağım tohumların 3 de birine ortak arıyorum. Ortak olmak isteyen varsa bana ulaşırsa sevinirim. 21 çeşit sarmaşıkdan 34 tohum sahibi olacak. Maddi bir kar hiçbir şekilde düşünülmemektedir. Tohumun adedine düşen miktar ne ise o kadar meblag istenmektedir.
Bu başlık altında ortaklaşa tohum siparişi başlığında konunun detaylarını bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17696
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=108006&d=1255537985
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=108005&d=1255537985
Bu yazın sonunda ortaya çıkacak olan sarmaşık çağlayanın resimlerini buraya ekleyeceğim.
Bu arada dış peyzajcı varsa bu kadar rengi nasıl yan yana getireceğimle ilgili fikir alabilirim.
faruk5525
18-10-2009, 13:03
arkadaşlar komşumun telindeki sabah sefalarından tohum topladım bunlarmı acaba
tasdelenmurat
24-10-2009, 00:14
Satıugurtan'a çok teşekkür ederim. Bayağı bir tohum göndermiş. Bugün elime ulaştı. Bu yaza inşallah başaracam sarmaşık çağlayanı uygulamasını. Satı hanıma bende tohum göndercem. Bu kadar gönlünden tohum kopan insana benimde birşeyler hediye etmem lazım.
denizkedisi
24-11-2009, 22:30
Çok güzel,sımsıcak bir kare...
gordesli
12-02-2010, 20:56
Selam, ben geçen sene marketten bu sarmaşığın tohumunu almış ama dikmeyip buzdolabında saklamıştım, paketin üstünde ipome volubilis variee yazıyor. Tohum ekim tarihi şubat ayı, çimlenme zamanı ise mart ayı olarak geçiyor. Pakette ki bilgiler ışığında vakit kaybetmeden dün tohumları ektim, fakat sabah baktığımda çimlenmişlerdi:)
anladığım kadarıyla çok hızlı büyüyor, pakette 10cm boy atınca asıl yerine şaşırtılması gerektiği yazıyordu, bu hızla giderse 10 güne kadar 10cmye ulaşır diye tahmin ediyorum. çiçeğimi balkonda yetiştirmek istiyorum.
gerçi havalar güzel ama bir müddet ev içinde mi muhafaza etsem acaba?
faruk5525
13-02-2010, 13:55
bende toplamıştım tohumları komşumuzun bahçesinde ne zaman ekmeliyim bahçeye
ilksenozturk
16-02-2010, 08:03
Selam, ben geçen sene marketten bu sarmaşığın tohumunu almış ama dikmeyip buzdolabında saklamıştım, paketin üstünde ipome volubilis variee yazıyor. Tohum ekim tarihi şubat ayı, çimlenme zamanı ise mart ayı olarak geçiyor. Pakette ki bilgiler ışığında vakit kaybetmeden dün tohumları ektim, fakat sabah baktığımda çimlenmişlerdi:)
anladığım kadarıyla çok hızlı büyüyor, pakette 10cm boy atınca asıl yerine şaşırtılması gerektiği yazıyordu, bu hızla giderse 10 güne kadar 10cmye ulaşır diye tahmin ediyorum. çiçeğimi balkonda yetiştirmek istiyorum.
gerçi havalar güzel ama bir müddet ev içinde mi muhafaza etsem acaba?
sn gordesli, çok hızlı büyüyorlar.
iklim olarak şanslısınız ama soğuktan koruyun derim ben. geçen yıl iki tohumu deneme amaçlı eylül ayında birini ev içinde bir saksıya diğerini de balkona ekmiştim. birkaç haftaya ciddi bir boy artışı oldu, sonra da hemen çiçeklendiler, fakat dışarıdakini bu kış çok soğuk geçtiği için kaybettim. içerideki hala yaşıyor, çiçekleniyor ama o da bodur. yani şunu demeye çalışıyorum; bol güneş istiyorlar, güneş görmezlerse küçük ve seyrak yapraklı oluyorlar, öyle bir zamana denk getirmek lazım dışarıya alışınızı...
Bugün sabah sefalarının tohumlarını ektim, inşallah benimde bu güzelliklerden olur :) heyecanla bekliyorum
Bende dün ektim saksıya evde takip ediyorum ilk defa tohum ektim genelde anneme bırakıyordum bereketli ellerindenmidir nedir hep tutar ektikleri, ufak menekşe saksısına koydum tohumları bide melisa tohumu vardı onuda ektim bakalım hangileri çıkacak.
ayazkentli
02-03-2010, 16:15
Benim'de geçen yıl, bahçenimin farklı bir iki yerine ekip, büyüttüğüm sabah sefalarından saçılan tohumlar, şimdi nerdeyse bahçenin her yerinde çimlenmeye başladılar!
Geçen yıl aynı olayı, horoz ibiğinde'de yaşamıştım. Bir önceki yıl, bir tane horoz ibiği ekmiştim, geçen yıl tüm bahçeyi istila etmişlerdi, çapalamaktan bıkmıştım ama galiba esas bu yıl uğraştıracaklar beni. Çünki geçen sezon en az 20 adet'e yakın horoz ibiği, inatla yaşamayı başardı ve bu yıl, kimbilir kaç yüz tane tohum bıraktılar bahçeye!!
Üstüne üstlük bu yıl yalnızda değiller. Şimdiden onlarca sabah sefası, merhaba, biz geldik demeye başladır!
Benim bir sorum olacak.
Ben bu sabah sefalarını, bahçemin bir duvarını kapatsınlar diye, sık ve yan yana ekip, bir örtü oluşturmak istiyorum. Ancak tüm gün, üzerinde çiçekler görünsün istiyorum ama, bildiğiniz üzere s.sefalarının çiçekleri, saat 10-11'den sonra kapanıyor. Bende, yeşil örtü devamlı çiçekli olsun diye, aralarına suzan sarmaşığı ekmeği düşünüyorum. Suzan tohumlarım geldi ve 1-2 güne kadar çimlendirme çalışmalarına başlayacağım.
Sorum şu: Bu her iki sarmaşık türü, birbirleriyle aynı yerde yaşar'mı? Yoksa suzanları ayrı bir yere'mi ekeğim?
Suzan'lar sabah sefalarına göre çok narin ve çok daha kısa, sabah sefalarının arasında boğulup gidebilirler. Sabah sefalarının 30 cm kadar önüne bir destek yaparak, suzanları ön tarafa dikebilirsiniz.
Mavi de açtığını bilmiyordum. Çocukken baçemizde diğer renklerinden bolca vardı. Yapraklarından sarma yapardık, ben çok severdim. tavsiye ederim;)
Gülbeşeker
02-03-2010, 22:12
sabah sefalarının yaprakları yenebiliyormu sonra zehirlenmiyelim
Yılmaz Yalçın
02-03-2010, 22:53
Arkadaşlar,
Bu nadide çiçeğin beyaz rengi çoçukken hatırlıyorum Samsun'da her yerde inanılmaz yoğunlukta bulunuyordu ama değişik renklerini görünce daha çok sevdim özellikle mavi ve kırmızı karışımı epey hoş olurdu bahçemde:)benim bahçe yazları sadece öğleden sonra 13.00-16.00 arası güneş alıyor..Acaba uygunmu dur bahçem?Tohumlarını şimdi mi ekmeliyim bahçeme yoksa biraz daha mı bekliyim?
ayazkentli
03-03-2010, 13:31
Sn. Kiraz,
verdiğiniz bilgi için teşekür ederim. Önerdiğiniz gibi ekeceğim.
Sn. kubat, ben geçen yıl 15 mart gibi ekmiştim. Zaten bu hafta sonu hava sıcaklığı sanırım marmara bölgesinde, 7-8 dereceye kadar inip soğuyacak. 1-2 hafta sonra ekerseniz daha iyi olur. Çok çabuk çimlenip büyüyorlar.
Sn. Kubat İzmirli, maalesef bol güneş, özellikle sabah güneşi istiyorlar. Yine de denemek için bir kök ekin isterseniz, seneye kesin kararınızı vermiş olacaksınız.
Geçen sene yüksek bahçe duvarımın çabuk kapatılması için sabah sefaları ekmiştim. Hızla 5 m kadar uzadılar ama yaz sonuna doğru alttaki yapraklar sarı ve kötü durumda oldu, manzara hoş değildi. Üst kısımlar ise bol çiçekliydi ama çiçekler de yandaki inşaat demirini mutlu ettiler, bu sene ekmeyeceğim ama dökülen tohumlardan her yerden fışkıracak gibi.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8937&highlight=Kiraz%27%FDn+bah%E7esi&page=13) sayfada bol miktarda sabah sefası var (henüz bozulmadan).
sabah sefalarının yaprakları yenebiliyormu sonra zehirlenmiyelim
Sevgili Gülbeşeker,
Annem arta kalan içi de sarmak için bize bunun yapraklarından toplatırdı. öyle severdim ki iç artsın diye dua ederdim. O zamanlar küçük bir çocuktum ve hala yaşıyorum:p
Gülbeşeker
11-03-2010, 21:46
sevgili aygün yendiğini öğrendiğime sevindim artık yazın bende dolmasıbı yapıp sizi anarım
nazlı hilal
12-03-2010, 10:59
sevgili aygün yendiğini öğrendiğime sevindim artık yazın bende dolmasıbı yapıp sizi anarım
yaprağımı dolma oluyor bende bilmiyordum
İncecik bir yaprağa dönüşür, sarmadan önce sıcak sudan geçirdiğinizde....
merhaba,
yer örtücü olarak kullanmayı düşünüyorum sabah sefasını.... deneyen var mı acaba?
nazlı hilal
16-03-2010, 21:34
olabilirde kıyabilecekmisiniz çiçeklerine.
üzerine basılmayacak. çirkin görünen bir yeri örtüp göz ziyafetine çevirmesini istiyorum. çiçeklerine ne olabilir ki? netten araştırdım, doğal ortamlarında yerlerde bile var. çiçekli halde...
Yerörtücü gibi de olabilir ama yakınında tırmanacağı yer bulursa sizi dinlemez, tırmanır.
yalovaburaktarim
17-03-2010, 21:38
bende yapraklarından dolma yapıldıgını ilk defa ögrendim. yazın yaptırayım anneme, organiktir illaki faydaları vardır.güzel paylaşım. herkesin eline emeğine saglık.
Yerörtücü gibi de olabilir ama yakınında tırmanacağı yer bulursa sizi dinlemez, tırmanır.
Katılıyorum. :) Ne yapıp ne edip tırmanacak bir şey bulan bir bitki. 2 gün gözden kaçırmaya gelmez. Onun yerine Cezayir Menekşesi daha iyi olur gibi geliyor bana. Hem alacalı yapraklısı çiçeği geçse de göze hoş görünüyor.
Ne bulursa sarılır çok dikkatli olmalısın,benim japon güllerini istila etti.
130931
:) aslında güzel bir ikili olmuşlar.
çok az eğimi olan bir çatı var. oranın üzerini kaplamasını istiyorum.bir cafe düşünün ırmak kenarında 2. katta ve boydan boya cam duvar. aşağıdaki cafe de atermit levha ile gölgelenmiş ve yukardan bakıldığında göze hoş görünmüyor, işte sabah sefasının kaplamasını ietediğim kısım bu çatının üzeri. sabah sefaları eğer atermit çatının üzerini örterse ırmakla sabah sefaları göz ziyafeti sunacak 2. kattaki misafirlere...
Sevgili Moso,
Düşündüğün yer için sabah sefası uygun olacaktır.
Sana fikir vermesi bakımından faydalı olur. Benim bahçemde göze hoş gelmeyen beton bir elektrik direği var.
Ona sardırdım bir yıla kalmadan çok hoş bir görüntü oldu.Orada sarılacak başka bir alan olmadığı için kendi kollarına sarılarak yoğunlaştı ve çıplak betonu seyredilir hale getirdi.
Görmek istersen "hozat bahçe" sayfa 1 mesaj 1 ile sayfa 5 mesaj 122 sana bir fikir verecektir.
Benim de ilk gördüğüm yer Yalıkavak'ta bir fırının duvar ve çatısıydı.
Sevgiler
Sayın hozat,
Önceliklebahçenize hayran kaldığımı yazmak isterim. Elinize sağlık. Aklıma ilk gelen şeylerden birisi de yaz sıcağında elinizden hiç hortumu düşürmediğiniz ihtimali oldu:)... Antalya da yazın çok sıkıntı çekiyorum bu konuda...
Sabah sefası resimlerinizi de gördüm. Teşekkür ederim ilginiz için. Sabah yeni bir çiçeğin sizde uynadırdığı duyguyu(hiçbirşeye değişmem), hayatınızın her alanında hissetmeniz dileğiyle...
Geçen sene elma ağacının altında sabah sefası çıktı, bir kısmı yanındaki gülü, bir kısmı da uç dallarına kadar elma ağacını sardı, oradan setin üzerindeki ortancalara uzanıp sarmaya devam etti...Bir de oya ağacını sarmıştı.
Önceki sene yakınındaki filbahriyi çok sıkı sardı, zavallı filbahrinin dalları büklüm büklüm oldu (bonsaideki telleme gibi), aynı şekilde leylak ve manolya da sarıldı.
Önceleri dalların sarılması hoşuma gitti, sabahları çiçeklerini açarken de güzel ama yaz sonu yaprakları kuruyunca hoş gözükmüyor ve dalları kırmadan sökeceğim diye uğraşıyorum.
Yılmaz Yalçın
19-03-2010, 18:22
Arkadaşlar,
Bu gün sabah Koçtaş'tan karışık renkli vilmorin marka sefası tohumları aldım bir paket..Yarın sabah güney cephede bulunan bahçeme direk ekmek istiyorum.Sizce erken mi bahçeye ekmek ki başka çarem yok mecburen bahçeye ekeceğim:(Bahçeye dikerken 3 adet tohumu kaç cm derine gömmeliyim toprakta ve bu akşamdan suyamı koysam tohumları?
çay tabağına alıp bir gün suda bekletiyorum, tohumlar çatlamış oluyor ve 2 güne filiz veriyor. kardeşim istanbul da, havalar biraz soğuk dedi ama sorun olmaz sanırım.
İstanbul için biraz daha beklerseniz daha garanti olur. Doğrudan bahçeye dikmeniz doğru, şaşırtmayı sevmiyor, saksıda az gelişirken, bahçede çok gelişiyor.
Arkadaşlar,
Bu gün sabah Koçtaş'tan karışık renkli vilmorin marka sefası tohumları aldım bir paket..Yarın sabah güney cephede bulunan bahçeme direk ekmek istiyorum.Sizce erken mi bahçeye ekmek ki başka çarem yok mecburen bahçeye ekeceğim:(Bahçeye dikerken 3 adet tohumu kaç cm derine gömmeliyim toprakta ve bu akşamdan suyamı koysam tohumları?
Daha erken bahçe için beklesen iyi olur birde derine ekme toprağa koyduktan sonra üzerine biraz toprak serp yeter
Yılmaz Yalçın
19-03-2010, 18:44
Sayın Kiraz,
Sayın Moso,
İlginiz için çok teşekkür ederim.. 1-2 hafta daha bekleyeyim:)Tohumun ölmesini de istemem..Nisan başı gibi havaların durumuna göre direk bahçeye ekebilirim
antalya da yaşamama rağmen saksılara ektim tohumları... cuma günü suya koyup cumartesi ekmiştim. bugün 2 şer adet yaprakları var. içerde daha çabuk toparlanıyor. 20 cm yi bulduktan sonra bahçeye direk toprağa alacağım. bekleyecek kadar sabırlı değilim:) şimdiden filizleri görmek istedim.
bugün farkettim geçen sene dökülen tohumlar da 10 cm yi bulmuş:)
celalsungur
19-03-2010, 21:07
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=484680&postcount=285
Bir arkadaşımız saksıda sabah sefasının gelişimini sormuş.
Geçen sene büyükçe bir saksıdaki sabah sefamın Ağustos ayındaki hali bu. Biraz geç ekmiştim. Bu günlerde ekilirse daha iyi gelişecektir. Yerde dikili sabah sefalarıyla aralarında gelişme bakımından bir fark görmedim.
Cevabı bu sütunlardan veriyorum, belki bu bilgi başka arkadaşların da işine yarar.
saksıda sabah sefalarının gelişimini soran arkadaş benim:) çok teşekkkür ederim Celal Bey...
Yeni çimlenen sabah sefalarım. Mor, pembe, pembe-beyaz ve mavi renklerim var.
nazlı hilal
01-04-2010, 10:51
Elinize sağlık Almira çiçeklerinide görün.
füsunANK
06-04-2010, 11:46
Ben de 24 martta saksıya ektim. Ektiğim tohumlardan sadece 2 tanesi çıktı şimdilik. Bakalım başarılı olabilecek miyim. Çok sevdiğim bir bitki.
querelle
09-04-2010, 17:50
http://www.missouriplants.com/Redalt/Ipomoea_quamoclit_plant.jpg
Arkadaşlar sabah sefasının bu Yıldız Çadırı denen türünden yetiştiren var mı ?
Ben tohum paketini almıştım. 1 gün suda beklettim ve üstü streç filmle kapalı torf+perlite ektim. Hepsi çimlendi.
Hepsinin çimleneceğini düşünemediğimden şimdi yer bulma telaşı başladı :eek:
Bu bitkiye has tecrübeleriniz varsa almak isterim.
hüsnüyusuf
09-04-2010, 19:00
Sayın querelle,
yıldız çadırı ile ilgili başlık forumda mevcut zaten. Orada daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2058&highlight=y%FDld%FDz+%E7ad%FDr%FD
querelle
09-04-2010, 19:03
Ayrı bir başlığı olacağı hiç aklıma gelmemişti, teşekkürler yönlendirme için :)
Benim geçen sene karınca70'den aldığım sarmaşık sabah sefalarımı ekeli bir ayı geçti. Boyları çok hızlı uzuyor. Birkaç kök tomurcuk dolu. Yakında açacaklar.:p
Bir de Cemo'dan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=542000&postcount=192) ve ttutr'dan gelen tohumlar var, onlar da çok sağlıklı büyüyorlar.
Açınca da böyle (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=440802&postcount=238)olacak.
135271
Sabah sefalarında dikkatimi çeken bir nokta yerli olanların yaprakları tüysüz ve daha yuvarlak, ithal olanlarınki ise tüylü ve dilimli .
k_donmez
10-04-2010, 20:51
Buradan öğrenince hoşuma giden ve tohumlarını ektiğim sabah sefaları çimlenmeye başladı. Yanındaki lavatere ile birlikte duvarlar neşelenecek.
Sn.k donmez benim ektiğim sabah sefası tohumlarınan da sadece bir tanesi çimlendi,aynı sizinki gibi,burda hep çok hızlı geliştiğini döylemişler ama benimki çok yavaş büyüyor ya da ben mi çok aceleciyim??havalar soğuk ondan mı acaba sabırsızlanıyorum
k_donmez
11-04-2010, 00:30
Sn.k donmez benim ektiğim sabah sefası tohumlarınan da sadece bir tanesi çimlendi,aynı sizinki gibi,burda hep çok hızlı geliştiğini döylemişler ama benimki çok yavaş büyüyor ya da ben mi çok aceleciyim??havalar soğuk ondan mı acaba sabırsızlanıyorum
Sayın Ankara
Birkaç gün daha sabredin. Bu ayın onbeşinden sonra gece ve gündüz ısıları hissedilir şekilde artacak. O zaman bahçelerde şenlik başlayacak. :p
:) inşallah bekliyoruz bir türlü ısınamadı havalar
arnavut biberi
11-04-2010, 02:39
valla arkadaşlar istanbulda havalar bu ara gündüz ısınıyo gece soğumaya başlıyo ama ben fazla beklemek istemedim ve stokladığım birkaç tohumu önce birkaç saat suda beklettim sonrada plastik bardakta az bir torf içinde evde nisbeten sıcak biryerde çimlenmeye bıraktım. bakalım çiçekleri nezaman görücez?
celalsungur
11-04-2010, 15:29
evde nisbeten sıcak biryerde çimlenmeye bıraktım. Ev içinde sıcak bir yerde hemen çimlenir.
arnavut biberi
11-04-2010, 23:39
arkadaşlar şimdi bunların arasında bazıları dev çiçekli diye geçiyor ? hangileri dev çiçekli ve normalle dev arasındaki fark ne kadar oluyor? hangi renkler dev?
Fuji diye satılanlar dev çiçekli oluyor diye biliyorum. Benim geçen sene yetiştirdiğim fuji pembe beyaz çizgili ve mavi sabah sefaları iri çiçekliydi. Yapraklar tüylü oluyor, yaprak şekli dilimli gibi, diğer türler yüysüz ve yuvarlakca yaprağa sahip. Çiçek boyutu da 8-10 cm kadar.
Bu arada benim geçen sene tohumlarını toplayıp geçenlerde ektiğim sabah sefası (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=440802&postcount=238) bu sabah açtı. Halen plastik bardakta ve boyu 1 metre oldu. Her yanı tomurcuk dolu. Havalar biraz daha ısınıca balkona alacağım.
arnavut biberi
20-04-2010, 16:53
sn uzman16 cevabınız için teşekkürler bu arada çiçek baya güzel gözüküyor bende mavi renk olanından bulmaya çalışıyorum fuji diye arıycam daha sağlıklı olur şimdilik elimde pembe türvar ama boyutlarını açınca görücem, umarım sizinkide baya çok çiçek açar. sevgilerle...
nazlı hilal
27-04-2010, 08:53
Bende koçtaştan aldığım tohumları dün ektim ama enterasan içinde siyah beyaz tohumlar karışıktı,ilk defa beyaz sabah sefası tohumu gördüm ve çok şaşırdım çiçeğini çok merak ettim doğrusu,farklı bişey açarsa burayada resimlerini eklerim zaten,ben çok seviyorum bu çiçeği...
Kedi Tırnağı
19-05-2010, 06:04
Geçen sene Taksim' de çalışırken, bir ablamız bu sarmaşıkların çok güzel olduğunu söyledi ve aynı sokaktaki bir esnafın dükkanı dibindeki toprağa ektiği sarmaşıklardan minnacık 2 fideyi alıp, 5. kattaki ofisimizin terasında betondan yapılan saksılardan birine dikti. Çok geniş bir alan değildi dikilen yer. Kısa zamanda serpilip yayıldı. Yazın güneşten duramadığımız bir teras, sözkonusu olan yer. Sonra, kuruyan çiçeklerden çıkan siyah iri tohumlardan( ki çok sayıda çıkıyor) biraz alıp kağıda sardım ve eve getirdim. Sanırım ilk kez bir çiçekten tohum toplamıştım. Bizim sarmaşığın rengi koyu mavi, mor arası bir renkti yanlış hatırlamıyorsam. Nisan ayında ve kalanları da mayısta ektim. Balkonda güneşte tutuyorum. 6 santim filan uzamış durumdalar. Bir kısmını salonun fransız balkonunda köşeye koyacağım 5 litrelik yağ tenekesine dikmeyi düşünüyorum. Hem az yer kaplar hem de derin olur diye düşündüm. 6 santim boydaki filiz çok küçük diyebilirsiniz belki ama geçen sene ofisin terasına ektiklerimiz de ancak bu kadardı. Tutar diye düşünüyorum. Duvara da çivi çakıp ip bağlayarak sardırmayı planlıyorum. Yetiştirdiğim filizlerin bir kısmını da apartmanın bahçesine ekeceğim. Bir aksilik olmazsa bu sene tonla tohum çıkacak. Ağaçlar.net üyeleri için de depolayacağım:)
Merhaba koçtaşdan akşam sefası diye aldığım vilmorin marka poşetten sabah sefası çıktı. Çok sevdiğim için değiştirmedim ektim.İçindeki tohumlardan bazıları çok açık kahverengi gibiydi.Daha önce siyah renk tohumdan başka görmemiştim. Acaba açık kahverengi tohumlardan ne renk çiçek açtığını bilen var mı?
Bunlarda benim sabah sefalarım,ilk defa yetiştiriyorum çiçeklerinide görürüm inşallah :)
145293
Kedi Tırnağı
21-05-2010, 00:26
Bugün, 2 yıldır taşındığımızdan beri boş duran, apartmanın ön bahçesini belledim. Giriş merdiveninin altına yakın bir bölümü de güzelce çapaladım. Bu kısım aşırı güneş almıyor. Dayanamadım ve 3. yaprağı yeni çıkan 2 fideyi(viyolde yan yana ekiliydi) önceden iyice suladığım bu alana diktim. Havalar çok ısınmadan ekeyim dedim. Geçen sene terasa ekilen atası da anca bu kadardı. Arsızlığına güveniyorum artık. Diğer fideleri de bahçenin ayrı köşelerine dikeyim diyorum artık. 4 koldan büyüyüp bahçe demirini sarsınlar bir an önce. Gerçi şimdiden düşünmeye başladım. Binlerce tohum kuruyup dökülünce seneye bahçeyi istila edecekler sanırım. Gelecek sene fideleri çıkınca, bu sene ekeceğim diğer çiçeklerin filizleriyle karıştırmam umarım. Daha iri ve belirgin yaprakları oluyor gerçi.
Ben de Vilmorin'in sabah sefası tohumlarını ekmiştim, iki renk tohum çıkmıştı içinden, krem ve siyah. Büyüyüp açınca kocaman koyu mavi, uçuk mavi ve koyu-açık mavi ebruli şeklinde çeşitler çıkmıştı. Açık renk tohumların bu uçuk mavi renktekiler olduğunu düşünüyorum. Daha önceki sayfalarda fotoğrafları var.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=50823&d=1224934095
Bu linkte dediğim mavi çeşitlemesi var, iki sene öncesinin çiçekleri.
Sevgi Durul
21-05-2010, 00:40
Ektiğim sabah sefası tohumlarından çıkan fidelerin yaprakları sabah sefasına benzemiyor. Sizce ne olabilir?
145872
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=50823&d=1224934095
Bu linkte dediğim mavi çeşitlemesi var, iki sene öncesinin çiçekleri.
Cevap için teşekkürler nariel Biraz değişikmiş ebruli falan Ben hep tek renk görmüştüm
drhegeli
23-05-2010, 11:27
Bodrum 24 Nisan 2010 : Tüm yamacı sarmış...
Yaprakları değişikmiş Genelde benim bildiklerim tam hayali kalp şekli gibi ama çiçekler aynı
Sabah sefalarımın bugünkü durumu
148423
Sevgi Durul
31-05-2010, 13:06
Ektiğim sabah sefası tohumlarından çıkan fidelerin yaprakları sabah sefasına benzemiyor. Sizce ne olabilir?
145872
Benimkiler sabah sefası değil galiba, yaprakları sayın Ankara'nın sabah sefalarına benzemiyor.
Benimkiler sabah sefası değil galiba, yaprakları sayın Ankara'nın sabah sefalarına benzemiyor.
Sn.sdurul evet benimkilere benzemiyor ama bu konuda çok bilgi sahibi değilim.Sabah sefasının çok fazla çeşidi var,belki onlardan biridir :)
145872
Sevgili SDurul sizinkiler Akşam sefası (Mirabilis Jalapa) sanırım.
Bence onlar akşam sefası da değil
erensifiralti
03-06-2010, 21:13
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Bende bir çok arkadaş gibi sabah sefası tohumlarını karınca70 den aldım :)
Tohum poşetlerinde "Bir gece suda beklettikten sonra ekilmelidir" şeklinde bir not var. Tohumları söylenilen gibi suyun içerisine koydum 4-5 saat geçti tohumların tamamı çatlamış parçalanacak gibi duruyor. Bu doğal bir durummudur acaba.
evet doğal bir durumdur. çatlayan tohumlar daha çabuk çimlenir.
145872
Sizin fideler kesinlikle akşam sefası da değil sabah sefası da. Ne olduğunu çözemedim ancak labadagillerden bir bitkinin yaprağına benzemiş:p
149283
Bugünkü halleri.Çok çabuk büyüyorlar,araya iki tane akşam sefası karışmış :)
Sayın ankara, akşam sefalarını bir an önce oradan sökmenizi tavsiye ederim. Zira çok istilacı bir bitki ve bir süre sonra sabah sefalarınızı boğmaya başlayacaklar.
Sayın ankara, akşam sefalarını bir an önce oradan sökmenizi tavsiye ederim. Zira çok istilacı bir bitki ve bir süre sonra sabah sefalarınızı boğmaya başlayacaklar.
Sn.malbman yarın söküp bahçeye dikmeyi düşünüyorum,zarar vermeden ayırabilirim inşallah.
Bu da benim sabah sefam. Ancak, yaklaşık 20 çeşit ektiğim ve bir karışıklık sonucu adlarının yazılı olduğu listeyi kaybettiğim için adının ne olduğunu bilmiyorum.
Bir uzun saksı içinde yıldız çadırları, diğer bir kaç farklı sabah sefası çeşidi ve kırmızı süs ayçiçeği ile birlikte büyüyorlar.
149798
149799
Bunlar da ışık oyunu sonucu farklıymış gibi görünen, ama aynı çiçekler.
149795
149796
149797
Sn.malbman benimkiler ne zaman çiçeklenir acaba çok mu beklemem gerekiyor?Çok güzelmiş çiçeği,tohum toplarsanız almak isterim :)
Sayın ankara sanırım çiçeklenmeleri ısı ve ışıkla doğrudan ilgili. Zira benim sabah sefalarım sabah gün doğmundan öğleye kadar doğrudan güneş altında. Boyu henüz 10 cm kadar olduğu halde çiçeklenmesini buna borçlu diye tahmin ediyorum.
Yetiştirdiğim her bitkide olduğu gibi, bunlarda da tohum alıp paylaşmayı istiyorum.
Sayın ankara sanırım çiçeklenmeleri ısı ve ışıkla doğrudan ilgili. Zira benim sabah sefalarım sabah gün doğmundan öğleye kadar doğrudan güneş altında. Boyu henüz 10 cm kadar olduğu halde çiçeklenmesini buna borçlu diye tahmin ediyorum.
Yetiştirdiğim her bitkide olduğu gibi, bunlarda da tohum alıp paylaşmayı istiyorum.
Benimkilerde öğleden sonra güneş alıyorlar anca boya verdiler :) tohumlarım karışıktı bir kısmı vilmorin bir kısmınıda Sn.tturt göndermişti.sabah sefaları çok hoşuma gidiyor tüm çeşitlerinden olsun istiyorum bende tohum paylaşmayı seviyorum.
Gülbeşeker
06-06-2010, 21:11
sayın durul sizinkiler turp fidesine benziyor
doguladini
07-06-2010, 11:56
Benim de var bahçede, şu anda çiçekleri kapalı o yüzden fotoğrafını çekmedim. Kokusuz, mor-pembe arası bir rengi var sizin fotodakiler gibi, daha sık ve kalın yapraklı ve yaprakları dökülmeyen hoş görünüşlü sarmaşıklar araştırıyorum. Maksadım hoş görünsün bir de duvar gibi set olsun. Var mı sizin aklınıza gelen ??
k_donmez
10-06-2010, 18:46
Bahçedeki bir boşluğu saksılarla doldurmak isteyince, aklıma sabah sefası geldi. Yanına birkaç lavatere ektim. Birkaç tane de hazeran. Duvar tarafı tamam oldu. Önlerine ise sırasıyla frezya, glayöl ve zambak soğanları diktim. Biraz karışık oldu ancak soğanlıların zamanı geçince geriye arkadakiler kalacak. Birkaç iple de sabah sefalarını bağlayınca görüntü iyi oldu.
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 19:07
Bahçedeki bir boşluğu saksılarla doldurmak isteyince, aklıma sabah sefası geldi. Yanına birkaç lavatere ektim. Birkaç tane de hazeran. Duvar tarafı tamam oldu. Önlerine ise sırasıyla frezya, glayöl ve zambak soğanları diktim. Biraz karışık oldu ancak soğanlıların zamanı geçince geriye arkadakiler kalacak. Birkaç iple de sabah sefalarını bağlayınca görüntü iyi oldu.
sabah sefaları ne zaman çiçek açıyor?
k_donmez
10-06-2010, 19:24
İstanbul'da haziran sonunda açmaya başlıyormuş. Sayın Limon'un aktardığı bilgi.
athena -asena
10-06-2010, 23:09
sabah sefaları ne zaman çiçek açıyor?
sayın yılmaz benimkiler bugün açmaya başladılar.
Benim sabah sefaları balkonda ve 2 metreye doğru gidiyolar 1-1,5 haftadır da hergün bikaç tane çiçek açıyorlar Şuan açanların hepsi aynı renk mor gibi ...
füsunANK
18-06-2010, 22:57
Bende minik saksıya dikmiştim. Biraz geç büyüyor nedense . Bu sabah ilk çiçeğini verdi.
154159
Ne güzel sabah sefaları çiçeklenmeye başlamış. Bu sene yaklaşık 80 çeşit sabah sefası tohumu ekmiştim. Cardinal ve yıldız cadırları hariç. 3 Sefer yoğun yağmur ve doluya tutuldular bulundukları yer itibariyle oldukça hasar gördüler. Bu yetmedi bir de sümüklüböcek istilasına uğradılar. Son kalan tohumlarımı geçen hafta ekmiştim onlarda çimlendi. Cardinaller dışında çiçek oluşumu yok. Umarım şu an büyümekte olanlar çok özel türlerdir. Sabah sefalarının son durumlarından bir fotoğraf. Haftaya daha bol fotoğraf eklerim.
154770
Sayın Malbman,
Sanıyorum açan sabah sefanız nil serisinden.
Hakkı Şen
21-06-2010, 16:09
Birkaç gündür aşırı sıcaklar yüzünden sabah 1-2 saat açık kalan bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=659164&postcount=225) sabah sefalarım sonrasında hemen soluyor.
ilksenozturk
23-06-2010, 09:40
Aşırı sıcaklar yüzünden benimkilerin yaprakları da yanık gibi oluyor. Buna karşın onlar inatla büyümeye, kol verip önlerine ne geliyorsa dolanmaya ve tomurcuklanmaya çalışıyorlar.
Babah sefası sabırsız olanlar için çok güzel bir bitki, çünkü çok hızlı büyüyor.
Ben martta küçük pet bardaklara diktim ve mayısta şaşırtıp balkona aldım. Gerçekten de bir müddet şaşkın şaşkın donup kaldılar:)
Benim renklerini bilmeden ektiğim sabah sefam mavi-mor açtı, resmini kendi balkon sayfamda paylaştım, onlarca tomurcuk ta yolda:)
arnavut biberi
24-06-2010, 13:52
benimde elimde mavi renkli sabah sefası vardı. baya bir ektim ama yagan yağmurlardan heralde daha çıkmadan çoğu toprakta çürüdü heralde enson gene saksıya ektim ve yağmurdan etkilenmeyecek birşekilde apartmanın girişine yerleştirdim gerçi bu seferde sokak kedileri toprağı eşip taze filizleri kırıcaklardiye endişeliyim ama inşallah fazla zaiyat vermemde hemen büyürler.
k_donmez
28-06-2010, 20:13
433 nolu mesajdaki sabah sefalarının son hali. Güzel geliştiler. Buna karşın çiçek sayısı çok az. Bol çiçek görebilecek miyim? Mevcut çiçekler lilyum, glayöl ve lavaterelerin.
Bence saksının içinde başka şeyler de olduğu için az bile gelişmişler
Benim sabah sefalarım hala çiçek vermedi :(
Sayın tturt'un yolladığı kahkaha çiçeklerini(bizim burada adı bu) zamanında ektim. Hepsi çıkmadı ama bir tanesi hemen çiçeklendi arkasından tohum verdi. Çiçek renginin mor olduğunu çok zor görebildim. Görmemle kaybolması bir oldu sanki. Yeni çıkan tohumları saklamadan hemen ektim. Bakalım ne olacak?
Siyah tohumulu mor renkli çiçek açanlar 1 aydır hergün devamlı açıyorlar Ama dışarıdan paketle satın aldığım beyaz renkli tohumları olanlar daha büyük yapraklı daha kalın gövdeli olanlar her koltukdan ayrı dallar verip onlarda anaç gibi uzamalarına rağmen hiç tomurcuk dahi vermediler
Emre İlhan
01-07-2010, 23:50
;)Pembe sabah sefalarım 1 haftada çimlendi:
ilksenozturk
02-07-2010, 08:20
Benim kocaman olan sabah sefalarım sararmaya başladı. Kaybediyorum sanki onları :(
Emre İlhan
02-07-2010, 09:28
Benim kocaman olan sabah sefalarım sararmaya başladı. Kaybediyorum sanki onları :(
Ne sıklıkta suluyorsunuz.Çok suluyorsanız yaprakları sararıp dökülüyor.Geçen sene hergün iyice suluyordum ben suyu çok kaçırmışım yapraklarının çoğu sararıp dökülmüştü.
Saygılarımla.
Ne sıklıkta suluyorsunuz.Çok suluyorsanız yaprakları sararıp dökülüyor.Geçen sene hergün iyice suluyordum ben suyu çok kaçırmışım yapraklarının çoğu sararıp dökülmüştü.
Saygılarımla.
Benimkilerde sararıyor ama ben tam tersine az suladığım için sarardığını düşünüp daha çok su vermeye başlamıştım.
Sabah sefalarım çok uzadı ama hala hiç çiçek vermedi neden acaba?158506
ilksenozturk
08-07-2010, 07:14
Saygılarımla.
direk güneş alıyorlar balkonumda, toprakları hemen kuruyor ve hemen büzüşüyorlar. o yüzden gün aşırı az az veya 3 günde 1 suluyorum.
Elimdeki tüm sabah sefası tohumlarını bahçemin bir köşesine serpmiştim. Sadece bu iki renk açtı.
Kedi Tırnağı
04-08-2010, 23:43
164270
Bu sene tohumdan yetiştirdiğim sabah sefam. Geçen yaz işyerimizdeki terasta yetişenden topladığım tohumlardan büyüttüm. Salonun fransız balkonunun bir köşesine sardırıyorum. Sabahları açıyor ve ben öğlen uyandığım için açmış halini 2 kez görebildim henüz:D Bir gece uyumadan bekledim ve bu muhteşem manzarayı gördüm. Bahçeye de diktim bu fidelerden ama henüz pek gelişmediler.
Yalnız ciddi bir sorunum var. Bu bitkimin yaprakları sarararak alt kısımlardan sürekli dökülüyor. 5 litrelik yağ tenekesine, killi bahçe toprağı, kum ve kompost tavuk gübresi karışımına 4 kök dikmiştim. hergün veya gün aşırı suluyorum. Fazla yapraklanmadı ama sürekli çiçek açıyor. Yukardan aşağı gerdirdiğim ipe tırmanıyor. Yaprakların sararma nedeni ne olabilir? 1 kez arapsabunu-zeytinyağı karışımını diğer bitkilerle birlikte buna da uygulamıştım.
Kedi Tırnağı
04-08-2010, 23:53
164273
Bunlar ise mutfak balkonumdaki minnacık saksıda bir avuç torfta 5-6 kök epey geliştiler. Yaprakları üstteki bitkime nazaran gayet sağlıklı. Sararma da yok pek. bunlar çiçek açmadılar ama henüz. Sabah güneşi alıyorlar öğleden sonra da aydınlık. Biraz köşede kaldığı için güneşi doğrudan fazla almadığından mı çiçeklenmediler acaba?
Bana göre saksıda oldukları için mevsimleri geçiyor sanırım Bahçedekiler çok fazla geliştiği için sararan dökülen yaprak oranı düşük kalıyor Benim balkondakiler de epey büyüyüp hergün onlarca çiçek açtılar Şimdi ise bol bol tohum verip alttan başlayarak yapraklar sararıp dökülüyorlar Acaba diğerleri tamamen çıplak kaldığında yerlerini alsınlar diye diplerine yenilerini mi ekmeliyiz?
Emre İlhan
05-08-2010, 16:35
;)Sabah sefalarının suyuna çok dikkat etmek gerekiyor.Eğer susuz bırakıp yaprakları büzüştüğü zaman suluyorsanız bitki çok sarsılıyor.Suyu çok seviyor fakat ölçülü olmak şartıyla.Suyu fazla seviyor diye suyada boğmamak lazım.Benim balkondakiler torf,perlit,yanmış koyun gübresi karışımında 5 Lt lik yoğurt kabının içindeler.Yaprakları çok sağlıklıydı.Fakat 4 günlük şehirdışına çıktım.Döndüğümde yapraklarını büzmüşler,susuz kalmışlar.Hemen suladım.Ama düzeni bozulduğu için alt yapraklarından bir kısmını döktüler.Size şöyle bir ölçü verebilirim.Gün aşırı yarım litre su 5 Lt lik bir saksı için uygun.Eğer hava çok sıcak olur bu sulama yetmezse.750 ml ye çıkarabilirsiniz suyu.Gübre ihtiyacı fazla olmayan bir bitki.Killi veya ekimden önce gübrelenmiş toprakta iyi gelişiyorlar.Saf torfun içerisindeyse çok seyreltilmiş gübre şerbeti verebilirsiniz.Çiçeğe yatıcaktır.Birde ben Roa kullanıyorum.Roa'yı sabah sefalarımada uyguladım.Hem yapraktan hemde sulama suyuna.Geçtiğimiz senelere göre daha hızlı geliştiğini ve yapraklarının daha geniş olduğunu gözlemledim.En kısa sürede fotoğraflarını çekip ekleyeceğim.
Selamlar.
Emre İlhan
06-08-2010, 13:12
;)Bugün sabah sefalarımın fotoğraflarını çektim.
Sabah sefalarımın son halleri:
Yılmaz Yalçın
06-08-2010, 16:00
;)Bugün sabah sefalarımın fotoğraflarını çektim.
Sabah sefalarımın son halleri:
Sevgili Emre İlhan,
Hiç çiçek açtı mı sizinkiler?
Emre İlhan
06-08-2010, 22:01
Hayır Yılmaz Bey.Henüz açmadılar daha 2 haftaları var diye düşünüyorum.Şu anda dertleri ipi boylamak gibi duruyor;).
Yılmaz Yalçın
06-08-2010, 22:39
İstanbul'da olupta benimki gibi sabah sefaları henüz açmayan arkadaş var mı:)
Sevgi Durul
06-08-2010, 22:42
Sayın Yılmaz Yalçın, sabah sefalarınız güneş görmüyor mu? Açmamaları güneş görmediğinden olabilir.
Yılmaz Yalçın
07-08-2010, 10:41
Sayın Yılmaz Yalçın, sabah sefalarınız güneş görmüyor mu? Açmamaları güneş görmediğinden olabilir.
Sevgili Sdurul,
Bahçe öğleden sonra 3-4 saat güneş alıyor direk.Bir tanesi bol miktarda açtı ama hemen yanındakilerse sürekli boya gidiyor.
Yılmaz Yalçın
07-08-2010, 12:21
Diktiğim sabah sefalarından sadece bir tanesi bol çiçekli ama çiçeğinin açmış halini hiç göremedim:)Sabah erken bakıyorum açmamış,öğlen bakıyorum yine açmamış acaba ne zamanlar çiçeği açılıyor?
Emre İlhan
07-08-2010, 12:41
;)Yılmaz Bey,Sabah ezanında şafak sökerken açıyor.Saat sabah 10 olduğundada kapanmış oluyor.Ama serin bölgelerde güneş alana kadar açık kalıyor.Fakat sizin ve benim gibi sıcak bölgelerdeki sabah sefaları en geç saat 10 a kadar kapanıyor.
Selamlar.
Yılmaz Yalçın
07-08-2010, 14:20
;)Yılmaz Bey,Sabah ezanında şafak sökerken açıyor.Saat sabah 10 olduğundada kapanmış oluyor.Ama serin bölgelerde güneş alana kadar açık kalıyor.Fakat sizin ve benim gibi sıcak bölgelerdeki sabah sefaları en geç saat 10 a kadar kapanıyor.
Selamlar.
Desenize çiçeklerini hiç göremeyeceğim:)Ama bir gün özel olarak erken kalkıp çiçeklerini görmeye çalışacağım:)
Yılmaz Yalçın
22-08-2010, 17:16
Arkadaşlar,
Sabah sefalarım bildiğiniz gibi sürekli sürgündeydi ve bir türlü çiçeklenmiyordu.Ama bir kaç gündür iri çiçekler vermeye başladılar.Üstelik bir sürü de tomurcuk oluşuyor:)
acemifüsun
22-08-2010, 18:17
Gözün aydın kardeşim, geç ektiğin için anca çiçeğe geçtiler demekki:)
Yılmaz Yalçın
22-08-2010, 18:44
Gözün aydın kardeşim, geç ektiğin için anca çiçeğe geçtiler demeki:)
Sevgili Füsun Abla,
Hem öyle hem de çok özenle baktım 15 günde bir sıvı gübreler verdim,suyunu ihmal etmedim nazlandılar:)Bahçenin her tarafını istila ettiler:)Resmen canavar gibi uzuyor ve her yere sarılıyorlar:)
Bahçemizdeki sabah sefaları.
Sevgili Ülkü çok güzel bir sabah sefası fidesi hediye etmişti. Bahçe hazırlığından dolayı yerine geç dikmiştim. Uzun bir ölüm kalım savaşındn sonra tüm güzelliğini sergiledi. Teşekkürler Ülkücüğüm.
Tek kelimeyle nefismiş, ellerinize sağlık. Katmerli olanını ilk defa görüyorum, çok güzelmiş.
Emre İlhan
18-10-2010, 16:55
;)Maşallah Sayın,almira çok güzel açmışlar.Benim sabah sefaları kırmızı örümcek saldırısına uğradı.Çok da hızlı ürüyorlar meretler.Tamda tatil zamanı dadanmış baya ilerlemişler.Neyseki Roa Natura kullandım kırmızı örümceği yok etti.Tabi ki ben ilaçlamada geç kaldığım için tamamen yapraklarını döktü ve çoğu kurudu sabah sefalarının.Daha sonra 3 tanesi yukarıdan tekrar sürgün verdi ve canlandı şu anda istikrarlı bir şekilde sarılıyorlar:)).Fotoğraflarını çekip yüklerim en kısa zamanda.Ama ben bu olaydan şunu anladım her zaman kuvvetli bitki hastalıklara karşı daha dayanıklı oluyor.Çünkü bu tekrar süren 3 tane sabah sefam aralarından en kuvvetli gelişenleriydi. :))
Sevgili Fatoş, sevgili Emre İlhan; güzel sözlerinizden dolayı teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Pembe-beyaz ve katmerli sabah sefasını ben de ilk defa görüyor ve yetiştiriyorum. Her ikisini de çok beğendim. Diğerlerine göre tohum vermekte direniyorlar. Pembe beyazdan çok az tohum alabildim. Katmerlide tohum oluşumları var ama henüz alamadım. İnşallah tohumlarını alabilirim. Seneye tekrar yetiştirmek istiyorum.
Sevgili Emre; sabah sefalarının fotoğraflarını merakla bekliyorum. Diğer bitkilere göre sabah sefaları oldukça dirençli ve arsız. Bir anda her yeri kaplayıveriyorlar. Keşke çiçekleri bütün gün sürse. Adı gibi güzeliklerini sadece sabahları sergiliyorlar. Neyse ki uzun süre bol çiçek açarak kendilerini affettiriyorlar.
merhaba,
2 hafta kadar önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeydim. Çok yıllık sabah sefalarından çelik almıştım, tutmuş... Güzel olan tarafı dalın iki tarafında birer adet çiçek olması ve bu çiçeklerden birinin mavi açarken, diğerinin mor açması... fotoğraf çekmeyi unutmuşum... Artık çiçek açınca resim paylaşırım...
Çelikle üretildiğini bilmiyordum.
çok yıllık olanları çelikle üretiliyor diye duymuştum, ben de denedim. yaklaşık 40 cm uzunluğundaki çeliği, ip dolar gibi elimde doladım ve toprağın 1 cm altında kalacak kadar toprağa gömdüm. 2 haftaya filiz verdi... çok yıllık olanlar eğer toprak üzerindeyse, yaprak diplerinden saçak oluşturuyor. sanırım bu şekilde çoğalıyorlar, çünkü o kadar aramama rağmen, çiçeğin üzerinde tohum bulamadım.
maysan80
12-12-2010, 21:57
sabah sefasının tohumunu yollayabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum lütfen.
bir de genel bir soru olacak ama çiçeklerden tohum nasıl alırız?
alırken neye dikkat etmek lazım.
arnavut biberi
12-12-2010, 23:55
sn maysan80 valla çiçeklerden genel olarak tohum almak çok kolay sadece tozlaşmalarına yardımcı olursunuz yani erkek organdan polenleri parmak ucu ya da küçük bir fırça yardımıyla alıp dişi organa sürersiniz yalnız dişi organların tozlaştırılacağı dönem uç kısmının hafif açılıp yapışkan bir salgı oluşturmaya başladığı dönemdir. Genel olarak bu şekilde kolaylıkla tohum elde edersiniz.Sabah sefalarında ise bu işe neredeyse hiç gerek yok zaten hemen her çiçek kendiliğinden tozlaşma işlemini gerçekleştirir ve bolca tohum kesesi oluşturur.Tohumları çiçekten alıcagınız zaman tohum keselerinin kendiliğinden kurumaya başlamış olması tohumun olgunlaştığı anlamına gelir eğer tohum kesesi yeşilken kopartırsanız büyük ihtimal tohum henüz olgunlaşmadığından o tohumdan ürün elde edemiyebilirsiniz.
celalsungur
13-12-2010, 09:21
sabah sefasının tohumunu yollayabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum lütfen.
Kipa, Migros, Carrefour, Koçtaş gibi büyük marketlerde sabah sefası tohumu satılıyor. Oralardan temin edemezseniz ben gönderirim.
İlgili olan arkadaşlar için ortak siparişlerde Ortak Japon Sabah Sefası (Japanese Morning Glories) Siparişi açtım.
İyi günler Mor Sabah Sefalarım 5 gün önce ekmiştim çabuk çimlendiler ev içinde gölge bir yerde duruyorlar acaba güneşemi çıkartmalıyım?
Sayın esracer bolca ışık alacakları bir yere koyun zira boyları uzamaya başlamış. Bir süre sonra kendilerini taşıyamaz hale gelirler ışıksızlıktan
Yılmaz Yalçın
12-03-2011, 15:25
Sabah sefalarının dış ortamda İstanbul'da direk bahçeye ekim zamanı nedir?
arnavut biberi
12-03-2011, 23:40
Bence nisan uygundur yılmaz bey havaların birazdaha yumuşamasında fayda var... Bu mevsimde havalar henüz soğuk sayılır hem yağmurda çok alırsa tohumların çürüme riski var...
Merhaba
Bu gun aldigim pakette IPOMOEA Convulvus tohumu aldim.Burdaki adi ile Gramofon cicegi.Paket arkasinda ekilmeden once bir iki saat ilik suda bekletilmesi ve ondan sonra ekilsin diye not dusulmus. 2 haftada cimlendigini de ayrica eklenmis.
Renk olarak nasil cikacagini bilmiyorum.Benim icin de surpriz olacak.
Bu tur de sanirim Sabah Sefasi..
Sabah sefası çiçeğini ilk defa bu yıl yetiştireceğim.Kipada almış olduğum tohumları Mart ayında saksılara ekmiştim.Galiba acele ettim bahçeye geçirmeden açmaya başladılar :confused:
202909
inşallah bahçeye geçirdiğimde sorun yaşamazlar
202910
202911
2 yıldır bahçemin gözdesi diyebilirim nerdeyse başka çiçek yok şuan hem yer örtücü hemde bahçe kearlarına sardırdım biraz yeşersin paylaşıcam resimlerini
orhan123
23-05-2011, 18:20
Geçen sene babannemin bahçesinden aldığım mor sabah sefası tohumlarını
mart sonu gibi ekdim biraz geç çimlendi ama fazla büyümeden çiçek vermeye başladı şimdi duvara doğru bir iple sardırmaya başladım en yakın zamanda fotoğraflarını ekliycem
(büyümemesinin nedeni saracak bir yer bulamamalarıymış sanırım yanına saraçağı bir kaç çubuk taktım hemen uzamaya başladılar :d)
Selamlar buda benim sabah sefam
orhan123
30-05-2011, 15:23
çok güzeller maşşallah :D
arda pembe gördüm bi tane
Teşekkürler sayın orhan123 sabah sefası çiçeğimi her renginden ektim çok güzeller ip boyu sardılar.
Sevgi Durul
05-08-2011, 21:20
Sevgili Uzman16, gönderdiğiniz sabah sefası tohumlarından, ilk açan pembeli oldu. Diğerleri açtıkça paylaşırım. Tekrar teşekkürler... Sevgiler....
238652
Sevgili SDurul rengi çok güzelmiş bayıldım...
athena -asena
09-09-2011, 22:19
Bahçemdeki sabah sefaları çoştular
çok güzelmiş sabah sefalarınız, sefasınızı sürmeniz dileğiyle.
ardabora
11-09-2011, 22:25
245237
Bu resimdeki paketten firesiz tüm tohumlar çimlendi ama sadece 3 renk çiçek açtı,diğerlerinde tomurcuk bile yok.
245234
245235
245236
zencefil cicegi
06-10-2011, 23:47
bugün sabah sefasi tohumlari satin aldim simdi saksiya ekeyimmi yoksa bekleyip mart gibi direkt bahceye mi ekeyim?
cottoncandy
22-10-2011, 23:21
Merhaba arkadaşlar;
Bu konuda bu kadar bilgi sahibi kişiyi görünce ben de size danışmak için hemen üye oldum.
Ben geçen mart ayınca vilmorin tohumları almıştım. Zamanı olduğunu düşünüp hemen ekmiştim ama filizlenmemişlerdi, ben de tohumlar tutmadı diye saksıdaki toprağı poşetleyip kaldırmıştım. Bu sene toprağı başka bir çiçekte kullanmak isterken, çiçeği ektikten 4 gün sonra ümidi kestiğim tohumların filizlendiğini gördüm ve inanamadım, çok sevindim. çok sevdiğim bir sarmaşık olduğu için çok heyecanlandım :) Çiçeği hemen söktüm ve bugün 7. gün tohumlarım bu şekilde.
http://c1110.hizliresim.com/q/r/3brn.jpg
Şimdi benim nasıl bir bakım uygulamam gerekiyor. Bahçem olmadığı için balkonda bakacağım sarmaşığıma inşallah büyürse. Kendi kendilerine çıktıkları için doğru bir ısıda diye düşündüm ama büyümeleri konusunda havalarında soğuyacağını dikkate alırsak tereddütlerim var. Yardımcı olursanız sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.