View Full Version : Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee)
Oyun Hamuru
15-07-2013, 14:00
Yeterince güneş almamış olabilir. Bir de o kadar badire atlatmış, anca toparlanıyordur. Merak etmeyin, çok yakın zamanda çiçeklerini görmeye başlarsınız. Tabii sabah erkenden kalkmak şartıyla...
Sırf o sebepten erken kalkıyorum :D
Uzun zamandır görmediğim bir dostumu görecek gibi bekliyorum o çiçekleri :D
aksamsefasi
18-07-2013, 12:07
benim sarmaşıklar iyice kudurdu üst kata saldırmak için taarruza kalktılar sanki :) hergün 100lerce yeni çiçek açıyorlar ama %90 ı tohuma dönüşmeden sararıp dökülüyorlar :( izmir çok sıcak ondan olabilirmi acaba? bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin
Sabah sefalarını çok seviyorum . Buda benim balkonumdaki sabah sefam. Seneye daha çok , rengarenk sabah sefaları yetiştirmek istiyorum, inşallah..
çok
güzel rengi varmış Sn Lalem,
bende karışık paket aldım üzerlnde ne renkler gösteriyordu ama sadece
düz mor ve pembe çıktı :) mavi ve beyazda çok güzel gösteriyor bu
çiçeği.
Bende bu cinsin karışık renklisinden 3 yıl önce almıştım , paket içerisinden beş tohum çıktı, bir tanesini yaşatabildim. Üç yıldırki aynı bitkiden aldığım tohumları ekiyorum. Şekli değişmeden aynısı çıkıyor.
3 kiloluk bir yoğurt kovasına kaç adet sabah sefası tohumu ekmeliyim? Dolu dolu görünsün istiyorum. Bide ekim yaptıktan sonra çimlenene dek iç mekanda mı kalsa daha iyi olur, yoksa doğrudan balkona mı koyayım?
mavisedir
07-04-2014, 14:49
Bahçenin tellerine her sene fasulye ekerdim, bu sene kararımı değiştirdim sabah sefası ektim. Tohumların yarısı açık renk yarısı koyu renkti. Açık renk olanlar yumuşaktı, sanırım olgunlaşmamış tohumlarıda koymuşlar. Ben onları da ektim :)
Sabah sefası uzadıkça alttan yaprak sarartıyor mu? Çünkü fasulyeden o yüzden vazgeçtim, zamanla çok çirkin bi görüntü oluyor birde devamlı yaprakları temizlemek gerekiyor.
Bahçenin etrafını kapatsın istiyorum, yan tarafımda çirkin bir görüntü var.
Sizce kapatır mı bu ihtiyacımı karşılar mı sabah sefası?
lenavita
10-04-2014, 17:44
ben de tohumlarını aldım 4 günde çıktılar dışarı inşallah hemen büyürler heyecanlıyım
aksamsefasi
10-04-2014, 18:53
bence acele ediyorsunuz,izmirde bile bazen geceleri soğuk oluyor
aksamsefasi
23-04-2014, 15:28
sezonu geliyor :) tohumlarından isteyen varsa özelden adresini gönderebilir
Geçen hafta içinde ektiğim sabah sefalarım topraktan çıkmışlar, bahçe tellerini rengarenk sarmalarını ne kadar istiyorum anlatamam. Hem bahçeye tohum atmıştım hemde plastik bardaklara ekmiştim aynı zamanda çimlendiler ama bahçedekiler daha güzel oldu. Evdekiler uzun uzun,leylek gibi fideler oldular:)
Merhabalar arkdaşlar..Benim geçen seneki renkli olanlar maalesef bu sene vermediler..
İki çeşit var..Zaten ekleyecem..Herkezde olanlar sonuçta..
yarenimex
26-07-2014, 08:27
sezonu geliyor :) tohumlarından isteyen varsa özelden adresini gönderebilir
Paylaştığınız sabah sefası tohumları artık çiçeklerini göstermeye başladılar..Tekrar teşekkürler sayın Akşamsefası..
Lonicera
04-08-2014, 09:06
Geçen yıl rengi daha farklıydı, galiba yabancı tozlaşmadan bu hale geldi. Ama yine de çok güzel...
kelebek çalısı
06-08-2014, 16:00
Bu sene sabah sefası tohumunu burada bulamamıştım. Geçen hafta İstanbul' da bir kaç çeşidini birden bulunca, diğer arzu ettiğim tohumlarla beraber kapıverdim. Seneye dek ekim dönemini beklemek sıkıcı olacak. Hastalığı, zararlısı pek çok oluyor ama seviyorum işte, illa ki ekeceğim tohumunu. Imperialis çeşidinden de buldum hem, bakalım ilk kez yetiştireceğim bu çeşidini.
Bunlarda benden... Bu sabahın.
Bakarmısınız ne kadar güzel renkleri varmış... Kırmızısını bile gördüm. Bendekiler tohum oluşturmuyor ne hikmetse:(
YeniGine
03-09-2014, 23:29
Ben kırmızısını ilk kez görüyorum sevgili hira... Tohum da oluşturmuşlarsa hazine bulmuşsun. :o Ben de isterim kırmızısından...
Tohum oluşturmuyorlar YeniGine ablacım:) Hem kırmızı yok ki bendee:)
Lonicera
04-09-2014, 14:17
Sanırım kırmızı olarak bahsettiğiniz tür ipomea scarlett o'hara.. Ben 2 yıl önce satın alıp yetiştirmiştim ama çiçekleri hiç de resimde göründüğü gibi değildi. Çiçeğin iç kısmındaki beyazlık oldukça fazla olunca kırmızı rengin bütünlüğü de bozulmuştu.
Bu da benim sabah sefam. Haziran sonu dikince yeni yeni çiçek açmaya başladı. Seneye daha erken ve daha çok renk ekip balkon korkuluğuna sardırmak istiyorum.
lenavita
24-09-2014, 09:12
benim sabah sefam hem saksıda hemde bahçede .saksı olarak uzun seçtim çünkü boyu uzun olan bitkilere uzun ve dar saksı iyi kökleri uzicak çünkü
Sevgili uyap,
Ben isterseniz size çeşit çeşit tohumlarından yollarım :))
sındırgılı
09-10-2014, 20:43
Havuzun oradaki erik agacina sardirmistim ;
oya ağacı
15-02-2015, 19:13
Mart yaklaşıyor, yavaş yavaş tohumları çıkartmak gerek.
Ben bugün ektim tohumlarımı:)
Elinde fazla tohumu olan var mı? Ben 2 paket aldım ama içlerinden yedişer tane tohum çıktı :( Onlarından yarısı tuttu tohumlar eskiymiş sanırım :(
Elinde fazla tohumu olan var
mı? Ben 2 paket aldım ama içlerinden yedişer tane tohum çıktı :(
Onlarından yarısı tuttu tohumlar eskiymiş sanırım :(
Merak etmeyin, yeterde artar bile kalanlar. Zaten sonbaharda küçük bir poşet tohum alırsınız onlardan :) Ben ilk kez geçen yaz bahçeye ekim yapmıştım, söylenilenlere göre bu sene tohum ekmeme gerek yokmuş, geçen sene dökülen tohumlar çimlenecekmiş. Ben şansa bırakmak istemiyorum, ekim yapacağım.
Merak etmeyin, yeterde artar bile kalanlar. Zaten sonbaharda küçük bir poşet tohum alırsınız onlardan :) Ben ilk kez geçen yaz bahçeye ekim yapmıştım, söylenilenlere göre bu sene tohum ekmeme gerek yokmuş, geçen sene dökülen tohumlar çimlenecekmiş. Ben şansa bırakmak istemiyorum, ekim yapacağım.
Gerçekten mi çok sevindim :) Küçük küçük çıktılar. Balkonda saksıya ekeceğim.
Tohumlar az gelir diye bauhaustan fide olarak sarmaşık almıştım :) Farklı bir türdü sanırım dalları kuru idi hep.
Sarmaşıkları derin saksıya ekersem daha çok mu verim alırım yoksa gerek yok mu?
*** resimdeki mavi sabah sefası çiçeği tohumundan istiyorum bana ulaştırma şansınız varmı tşkrlr.
Sabah sefalarım yavaş gidiyorlar. Çok küçükler daha
Son zamanlarda yenebilen bitkilere takınca bunu buldum - Ipomoea alba (http://davesgarden.com/guides/pf/go/893/#b)
568382
Çiçekleri dev gibi ve tomurcuk halini toplayıp yemek yapabiliyorsunuz.
568381
Tohumlar yeni geldi, yetiştirmeyi deneyeceğim.
Cumartesi ıslak kağıt havlu içine aldığım tohumlar bu gün böyle olmuşlardı.
568415
Hızlı bir tür, hadi hayırlısı :)
Yedi tanesini saksıya aldım. Diğer tembeller kağıt havluda kaldı:)
Gece açtığına göre belki adı "Gece sefası " olmalı
https://www.youtube.com/watch?v=QV3uDDnt_14
Lonicera
28-07-2015, 04:53
Sn Jezebel, 2013 yılında (http://www.agaclar.net/forum/1205360-post22.htm) bu bitkiyi yetiştirmeyi denemiştim. Oldukça iri ve güzel kokulu çiçekleri var. Bitkinin bence olumsuz yanı gün batımından sonra açması ve çok saldırgan şekilde sağa sola sarılması. Bu çok hızlı gelişimi kontrol altında tutabileceğiniz bir yer seçmenizi öneririm, en azından diğer bitkilere pek zarar vermez. Bu saldırgan gelişimi kötü görünümlü yerleri hızlı şekilde kapatma şeklinde avantaja da çevirebiliriz.
Çiçek aksamının yendiğini ilk defa duydum, seneye tekrar deneyip tadına bakmak istiyorum.
Sn.Lonicera işyerinde çok çirkin bir örgü telimiz var.
Onu kamufle etmemiz lazım.
Bir kısmını Amerikan sarmaşığı ile yaptık ama daha çok paslı tel var kapatılacak.
Bir de kuraklığa dayanıklıymış madem İzmire de dayanır.
Kendi bahçemde saksıdan çıkarmayı düşünmüyorum ama tohumlar serpilebilir ona dikkat edeyim:)
Tomurcukken tüketirsek tohum derdimiz de olmamış olacak.:rolleyes:
Lonicera
28-07-2015, 12:09
Yaprakları da diğer ipomealara göre çok daha iri olduğu için kısa sürede kapatır orayı. Kuraklığa dayanıklı mı bilmiyorum ama suya bayılıyor. Zaten oldukça azametli bir bitki olduğu için suya çok ihtiyacı olacak diye düşünüyorum. Ben bir gün sulamasam tüm yapraklar pörsüyordu.
İlk tüketim sizden artık, yorumları bekleyeceğiz.
Bu videoda toplama ve pişirme konusunda bilgi var.
Tai dili bilsek daha iyi olurdu da...
https://www.youtube.com/watch?v=miHSkVbN3TI
Lonicera
15-08-2015, 12:06
Neredeyse 10 yılı aşkın bir birlikteliğimiz var bu güzelle. Vazgeçilmezlerimizin içinde kendileri:)))
Sevgi Durul
26-08-2015, 23:36
Bu yıl beyaz ağırlıklı açtılar.:)
572783
Böyle bir paket tohum aldım.
Bir kısmı 24 saatte çimlenirken diğerlerinde "tık" yok.
606047
İki rengin tohumları da baya farklı.
Batı Rüzgarı
17-08-2016, 17:08
sabah sefası güzel bir sarmaşık olabilirdi tabi çiçekleri yarım gün gitmeyeseydi...
Mücevher Çalısı
17-08-2016, 19:55
Sabah Sefası: Her sabahın neşesidir o, her sabah tazeler kendini, her sabah arınır eski günün ağırlığından:)
Benim bildiğim "Kahkaha Çiçeği" dir onun adı...
Lonicera
16-09-2016, 18:53
Havalar azıcık serinledi keyifleri yerine geldi ama tohumdan eser yok bu yıl:(
Merhaba arkadaşlar, mavi sabah Sefa'sı tohumu nerden bulabilirim **** gönderebilecek varmı?
Batı Rüzgarı
08-12-2016, 12:59
Son zamanlarda yenebilen bitkilere takınca bunu buldum - Ipomoea alba (http://davesgarden.com/guides/pf/go/893/#b)
568382
Çiçekleri dev gibi ve tomurcuk halini toplayıp yemek yapabiliyorsunuz.
568381
Tohumlar yeni geldi, yetiştirmeyi deneyeceğim.
bundan yetiştirmeyi düşünüyorum.sabah sefası yetiştirmiştim ve çiçekleri oldukça güzel fakat öğlen vakitlerini bile bulmayan zamanı yüzünden bu sene hiç tohum almadım.
şimdi bu bitkinin büyük çiçekleri ve kokusu için yetiştirmeyi düşünüyorum.sabah sefası kolay bir bitkiydi umarım bu da kolaydır çimlenmesi yetişmesi vs...
sındırgılı
08-12-2016, 20:04
Havuzun kenarinda yasli erik agacina sardirmistim. Dusen tohumlar her sene yeserip ciceklerini bizlere gosteriyordu. Ciceklerinin yendigini ilk defa isittim. Hafta sonu Buyukadaya Ormanda Kanlica mantari aramaya gidecegim. Sabah sefasinin tohumlari uzerinde kaldi ise toplamak sart oldu.
aksamsefasi
15-04-2017, 13:19
uzun bir aradan sonra tekrar ekeyim dedim ama 10gündür filizlenmedi :(
Benim bitki vahşi çıktı
699876
699877
699879
Boyu olsun, gövdesi olsun devasa.
Merhaba,
Sabah sefası tohumu aldım, ekeceğim. Terasıma duvarın dibinde geniş bir saksıya ekmeyi planlıyorum. Geniş bir duvarım var. Duvara sarınması için ip yeterli olur mu sizce? Eğer oluyorsa nasıl bir ip kullanmam gerek. Daha önce ip alan ve ürün önerisi olan var olur mu acaba?
Bu da fotografı.:)
Sabah sefası bitkiniz duruyor mu? Gelişimini çok merak ettim. Ben de yeni ektim 5 gün oldu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.