View Full Version : Lonicera / Bahçe (avlu)
Lonicera
28-02-2017, 14:17
Aslında çok önceden açmam gereken bir sayfaydı...Hep bir ''bahçem olsun da bahçe sayfasını öyle açarım''deyip durdum. Baktım bahçe mahçe olacağı yok, yaş da ilerliyor. ''Bu çiçeğin de adı neydi yav'' aşamasına gelmeden kıyıdan köşeden bir giriş yapayım dedim. Şimdiye kadar tüm bitkilerimi söz konusu bitkilerin başlığı altında anlattım, resimledim. Böylece daha derli toplu olur herhalde.
Sayfanız hayırlı olsun Sayın Lonicera...
Öncelikle tohum cimlendirmeden baslarsanız bir kac tüyo da sizden kapmıs oluruz:)
Kolay gelsin...
Sayfanız hayırlı olsun. Paylaşımlarınızı, deneyimlerinizi nihayet topluca görebileceğiz.
Lonicera
28-02-2017, 16:39
Sn Zekoş, teşekkür ederim. Tohum çimlendirme konusunda üstatlar varken bize söz söylemek pek düşmez. Ama elimden geldiğince, dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.
Lonicera
28-02-2017, 16:43
Sayfanız hayırlı olsun. Paylaşımlarınızı, deneyimlerinizi nihayet topluca görebileceğiz.
Aynen dediğiniz gibi sevgili Muda, her şey daha derli toplu olur böylece. Neredeyse tüm bitki sayfalarına iyi kötü bir şeyler yazıp resim eklemiştim. Onları bulmak neredeyse imkansız hale gelmişti artık.
Lonicera
28-02-2017, 17:12
Hadi bakalım ilk bergamut ile başlayalım. Turuncu renk almasına en az 1 ay daha var. O zaman kokusu en yoğun halini alacak. Kabuğunu rendeleyip çaya , keke koydunuz mu tadına doyum olmuyor. Hele reçelinin tadını ailecek çok seviyoruz. Unutmazsam zamanı geldiğinde resimlerim reçelini.
Sn ahmeter' in tavsiyeleri ile edinmiştim bilmem kaç yıl önce. 50 litrelik saksıda düzenli sulama, gübreleme ve budama ile hiç aksatmadan ürün veriyor.
Lonicera
28-02-2017, 17:24
Bunlarda çimlenmesini en çok istediğim ve çimlenme bilgilerinin en fazla araştırıp titizlendiğim tohumlar.( Aronia ve Amalanchier) 14.12.2016 tarihinde nemli vermikulit içerisine koyup( içerisine az miktarda fungisit de ekleyerek) ara ara açıp havalandırıp kontrol edip yeniden buzdolabının sebzeliğine (+4/5 derece aralığında) yerleştiriyordum. Bugün vermiculitten temizleyip bir güzel yıkayıp arındırdım. Ardından 1 ppm lik giberellic acit (https://tr.wikipedia.org/wiki/Giberellin) 'i saf suda eritip tohumları içine koydum, 24 saat boyunca bu sıvıda bekleyecek. Sonra elenmiş ince perlit ve elenmiş cocopeat ile karıştırıp zip poşetlere konacak. Katlama 15 Mart (aronia için) ve 15 Nisan (saskatoon için) sonlanmış olacak.
Sn Zekoş, bu tohumlar biraz özel oldukları için özel muameleyi hak ediyorlar. Belki sizin de işinize yarayabilir.
Tesekkür ederim Sayın Lonicera;) soguk katlamayı duymustum bazı bitkilerin cimlenebilmesi icin bu yonteme ihtiyacı varmis bu sene dogal olarak yapıyım dedim ve basta karayemis olmak üzere birkac tohum dikip dogal soguk karlı ortama bıraktım hic ümidim yok ama ya tutarsa:)) Açıkcası Sayın Lonicera bu tur isler bilgi basta olmak üzere tecrübe ve sabır gerektiriyor...yani hic benlik degil;)Burada sormak istedigim asitli ortamda bekletmekteki amac nedir? Şart mı?
Soguk katlama yaptıgınız meyveleri de ilk defa duyuyorum arastıracagım..
Sayın Lonicera; sayfanız hayırlı olsun sizlerden öğrenecek çok şeyimiz var ^^
Sn Lonicera. Sayfanız hayırlı olsun. :D
ParlakYıldızlar
28-02-2017, 23:32
Syn,Lonicera,Sayfanız hayırlı olsun.
Lonicera
01-03-2017, 05:24
Sn Zekoş, çimlenme engeli bulunan tohumları bazı işlemlerden (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2977.htm) geçirmek suretiyle çimlenme ihtimalini ve yüzdesini artırabiliyoruz. Tohumları giberrelline tabi tutma da bu işlemlerden sadece birisi. Şart değil ama araşırmalar bu asitin tohumdaki dormansiyi kırdığı yönünde olumlu sonuçlar verdiği yönünde. Bunun yanında farklı pek çok yöntem daha var.
Aronia (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/8586.htm) ve Amalanchier (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/27051.htm) yetiştirmeye değer iki süper bitki, eliniz altında olmasını tavsiye ederim.
Lonicera
01-03-2017, 05:26
Sn dongyul, Sn saleri ve Sn ParlakYıldızlar çok teşekkür ederim.
Resulgur
01-03-2017, 08:04
Sn. Lonicera daha önce sayfanız var mı diye bakmıştım , hayırlı olsun. Sizin gibi tecrübeli üyeden çok güzel şeyler öğreneceğiz eminim. Detaylı paylaşımlarınızı bekliyoruz, kolay gelsin .
Lonicera
01-03-2017, 11:36
Sn Resulgur, teşekkür ederim. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Ben de sizleri elimden geldiğince, yaşım da elverdiğince takip etmeye çalışıyorum:))
Lonicera
01-03-2017, 11:44
Nerede kalmıştık? Geçen sene çeliklediğim altın çilek fideleri içeride kışı atlattı, bu yıl bol meyve bekliyorum. 4-5 yıldır bu şekilde yetiştiriyorum yer kirazlarını. Tohumdan ekildiğinde gelişimini sezon sonuna doğru tamamlayıp meyve bağlıyor ama bir türlü olgunlaşamadan soğuklara yenik düşüyordu.
Ben de tohumdan yetiştirdiklerimi ilk yıl sezon sonu içeriye alıp erkenden dışarıya çıkarıyorum. O zaman havalar cıv cıv sıcaklara yakalanmadan çiçek meyve bağlayıp olgunlaşıyordu. Hem de ilk yılına göre daha fazla meyve vererek. Daha sonra tohum işini tamamen bırakıp sezon ortasında çelikleme ile çoğaltma yolunu tercih ettim. Her yıl bol bol ürün alabiliyorum bu şekilde.
639771
Gün güzeli soğanları öyle coşkulu sürgün verdiler ki...Bakalım çiçeklenme nasıl olacak. Bu yıl saksı değişimi yapmadım, yavrular çoğalmıştır içinde.
639772
Kayısı üzerine aşıladığım kırmızı katonya erik çiçeklendi.
639773
Cinsini bilmediğim honeyberry ' nin bendeki 2.yılı. Uçlarında çiçek tomurcukları var. Tozlanıp meyve tutması için başka bir türe daha ihtiyacı varmış. Bende başka yok, çiçekle idare edeceğiz artık:))
639774
Geçen yıldan kalma pembe zıpçıktıların saksısını büyüttüm. Yavruları ayırdım ve yaprakları biraz kesip yeniden diktim. 7-8 adet soğana kurt girip çürütmüş:mad:
Lonicera
01-03-2017, 12:54
Bu yılki etkinlikte de paylaşıp , büyük tüplerde yetiştirmeye çalıştığım belçika endivyeler sıcağı görünce atak yaptılar. Biraz daha ısınırsa acılaşma artacak.
639776
Yine 2 yıl önce tohumunu paylaştığım ege turp otları iyice gelişti. Bununla 3.kez salata yapmış olacağız. Daha sonra Urla, Karaburun dağlarına kendimizi vurup bahtımıza ne çıkarsa toplarız artık. Şimdilerde tilkişen, sarmaşık, radika vb. başlamıştır çıkmaya.
639777
15 litrelik saksıda 3 kök olarak yetiştirdiğim kalıcı ıspanağın 2.yılı. Biraz salyangozlar daha fazlasını tabii ki de biz tükettik, çiçeklenmesini bekliyoruz artık.
639778
Geçen yıldan kalma, tohumluk olarak ayırdığım brokoli yakında çiçeklenecek gibi duruyor. Yan dallanması çok fazla olan ve artık gübresinden mi havasından mı, suyundan mı bilemediğimiz çok lezzetli bir türmüş. Neredeyse alt yapraklarına kadar yedik:))) Urlanın köyünden bir teyze vermişti, cinsini bilmiyorum. Tohum için gözüm gibi sakındığım bitkilerden biri.
639779
Geçen yıl sonlarında güç bela bulduğumuz sakız enginar oldukça gelişti. Fazla baş yaparsa tadına da bakarız ama esas tohum için uğraşıyoruz.
Lonicera
01-03-2017, 13:05
Biraz da üretimlere bakalım.
Geçen yıl tohumdan ektiğim murayyaların gelişimi gayet iyi. Kışı İzmir'de dışarıda atlattılar. 2 anacım var Antalya' da. Üzeri meyve dolu, bir aksilik olmaz ise bu yılki paylaşım etkinliği için toplayacağım. Tohumdan iyi bir bakımla 3.yılında kesinlikle çiçeklerini görüp koklamak mümkün.
639781
Arkadaşlarımın öve öve bitiremedikleri dikenli loganberry' i yurt dışından getirttim. Uç daldırması ile 4 tane daha fidem oldu. Bu yıl tadına bakabilirsek ne mutlu bize.
639782
Bu da nefis reçeli olan dikensiz loganberry. Yan dallarından kesip çelik yapmıştım. Birkaç tanesi uyanmaya başlamış. Bakalım köklenme ne düzeyde olacak?
akçabardak
01-03-2017, 19:48
Sayfanız hayırlı uğurlu olsun sevgili Lonicera. Bereketi bol, her şey gönlünüzce olsun.
Sayfaniz hayirli,ugurlu ve bereketli olsun
Dutlubahçe
01-03-2017, 22:15
Sayfanız hayırlı olsun. Epey istifade edeceğime inanıyorum.
Kaleminize, objektifinize ve en önemlisi yüreğinize sağlık.
Lonicera
02-03-2017, 11:39
Sevgili akçabardak, güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim.
Lonicera
02-03-2017, 11:40
Sn sonkez çok teşekkür ederim, umarım hepimiz için bereketli bir sezon olur.
Lonicera
02-03-2017, 11:41
Sn Dutlubahçe, çok teşekkür ederim. Ben de sizlerden her gün yeni bir şeyler öğreniyorum. Hele o hevesli, heyecanlı çabalarınız görülmeye değer.
Lonicera
03-03-2017, 11:54
Bugün de sert kabuklu ahududu tohumlarını ekmek için ön işlem yaptım. Bu yöntemi daha önce de kullanmıştım, işe yarıyor. Bunlardan ilki mekanik aşındırma yöntemlerinden biri olan tohum çizme yöntemi. Burada tohum dış kabuğunu aşındırabilecek malzeme gerekiyor. İster küçük cam parçacıkları(ben pek önermiyorum çünkü hem camları ufalarken hem kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor. Göze sıçrama ihtimali de yüksek) ister dişli dere kumu, ister keskin kenarları olan çakıl taşı, pomza vb. kullanabiliriz.
Önce tohumdan biraz büyük olmak kaydıyla seçtiğimiz malzemeyi ve tohumları ağzı kapaklı bir kavanoza koyuyoruz. Sonra 3 dakika kadar yorulana kadar bu kavonozu şiddetli şekilde çalkalıyoruz. Daha sonra tohumları kullandığımız malzemeden ayırıyoruz. Burada eski zamanlarda pirinç ayıklayanların doğal olarak bizden çok daha başarılı olup kısa sürede ayıklayacağı su götürmez:)))Üşenirseniz aynı malzemeyle beraber( cam kırığı hariç) tohumlarınızı ekebilirsiniz. Burada amaç sert tohum kabuğunu aşındırıp kolayca nemlenmesini sağlayıp tohumun şişmesini sağlamak. Genellikle hünnap, döngel, kuşburnu vb. gibi çok sert kabuklu tohumlarda kullanılıyor.
639950
639951
Bir başka mekanik aşındırma yöntemi ise çok ince, ıslatılmış dere kumunda tohumları çizmek. Öncelikle steril bir dere kumu alacağız. Çok ince gözlü bir elekle yaklaşık üç yemek kaşığı kadar kumu eleyeceğiz. Altta kalan çok ince kumla tohumları karıştırıp ardından bunu ıslatacağız. Daha sonra bu harcı avucumuzun içine alıp iki elimizin arasında birbirine sürteceğiz.
Bu işlemi yaparken alta büyük bir kap koyalım ki dökülen kum ve tohumlar burada biriksin, etraf batmasın. Yoksa hanımın fırçaları nedeniyle oluşan stresten böbreğinizde veya safra kesenizde mevcut taş kum vb. varsa bunları da döküp mekanik aşındırma malzemesi olarak kullanabilirsiniz:))
Daha sonra bu kaptaki harcı ilk kullandığımız çok ince gözlü eleğe koyup üstten yıkayacağız. Kumlar gözlerden suyla beraber giderken tohumlarımız üstte kalacak. Artık bundan sonra ister hemen ekim yapın ister ılık suda bekletip daha sonra ekin.
Ben ahududu tohumları için üsttekini, kuşkonmaz tohumları için alttaki yöntemi kullandım. Gelişmeleri buradan aktarmaya çalışırım.
Lonicera
06-03-2017, 12:01
Honeyberry açtı açacak derken nihayet çiçeğini gösterdi. Kokusuz ve gösterişsiz bir çiçek ve bitki. Meyve tutması için farklı bir çeşide ihtiyaç duyuyormuş. Çiçeklenme bittikten sonra son duruma bakıp karar vereceğim. Büyük ihtimal Antalya' ya yolculuk yapacak. İzmir'deki bitkiler arasında tutmanın bir anlamı yok artık. Belki ileride farklı çeşitler edinirsek o zaman yine gündeme alırız kendilerini.
Lonicera
06-03-2017, 12:06
Russian Comfrey Bocking 14 çeşidi karakafesten ümidi kesmiştim ama yeniden coşarak gelmiş. Ne güçlü ve dayanıklı bir bitkiymiş bu. Keşke bu cinsi de tohum verseymiş. Bu yılki gübreleme için yeterli gelmeyecek gibi. Diğer çeşidinin tohumlarını ektim ama henüz çimlenme olmadı.
Lonicera
06-03-2017, 12:09
Tulameen cinsi ahududu dibinden bir sürü sürgünle baharı karşılayan bitkilerden biri. Meyvesi diğer ahududulara göre biraz daha küçük. Kim bilir belki ben tam manasıyla bakım yapamadım da o yüzden cılız kaldılar.
Lonicera
06-03-2017, 12:12
Dipten çok sert budadığım kırmızı frenk üzümü de erkenden sezona merhaba diyenlerden. Kuzeni bektaşi üzümü henüz hareketlenmedi.
Lonicera
07-03-2017, 12:33
Dipten budama sonucu naneler tam gaz yola devam...
640240
Çok az olan bahçe toprağına yeşil gübreleme için bakla ekmiştik. Çiçeğe durdular, yarın hepsini toprağın altına alacağız. Tabii her yanı istila eden kuş otlarıyla beraber:))
Lonicera
08-03-2017, 11:53
İzmir'de dün geceden başlayıp hiç ara vermeden hala yağan yağmur hiç kimseye iş güç yaptırmamıştır herhalde. Ben de biraz saksı harçlarınla oyalandım.
Benim için altın değerinde olan leaf mould (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18898.htm) 2010 yılında tesadüfen internette rastlayıp o günden beri aralıksız her yıl yapıp kullandığım bir malzeme haline geldi. Saksı harçlarına çaya çorbaya koyar gibi azar azar koyup sonuçlarını da görünce karakafes çayı gibi başucu malzemem oldu.
640309
Bu da her türlü organik atıklardan yaptığımız özellikle karakafes otu çayından sonra arta kalan yaprakları karıştırdığımız kompost. Elenmiş hali ile kaba malzemelerden oluşan bu harç saksı üstlerine malç olarak çok işe yarıyor. Elenmiş ince kısmı da saksı harcı malzemelerinden biri olarak yerini alıyor.
Kolay gelsin Sayın Lonicera,
Ve yine bana soru sorma fırsatı çıktı iyiki de acmıssiniz bu sayfayı:)
Sayın Lonicera benim de frenk üzümü var nerdeyse 5 yasında ..iki senedir de az da olsa meyvesini yiyoruz.Budandığını bilmiyordum ne zaman budamak gerekiyor acaba?
Lonicera
08-03-2017, 17:09
Sn Zekoş, sizin orada gözler uyanmamıştır herhalde. Gerçi uyanmış olsa bile yine de budayabilirsiniz. Sizin 5 yaşındaki frenk üzümünüzün meyveden yıkılıyor olması lazımdı. Tabii budama yapsaydınız:)))
Her yıl düzenli budama yapılırsa iyi verim oluyor. Özellikle kalın, eski anaç gövdeden çıkarılıp genç sürgünlerle devam edilmeli. Az da olsa şurada (http://bitkitohum.blogspot.com.tr/2013/07/frenk-uzumu-yetistiriciligi.html) bilgi vermiş, bir bakın isterseniz.
Yine bizlerden tecrübe etmiş arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/124753-post64.htm) da var. Biraz uzun olsa da daha çok bilgi için forumumuzu (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm) inceleyebilirsiniz.
Sayfayı açma konusundaki fikrime gelince, sanki yavaş yavaş değişiyor gibi:)))
Tesekkür ederim Sayın Lonicera insallah fikriniz iyi yönde degismeye baslamıstır ögrenmeye daha yeni basladım çünkü takipteyim ;)
Lonicera
09-03-2017, 13:24
Bu yılki etkinlikte paylaştığım yabani kuşkonmaz tohumlarının çok düzensiz ve en geç çimlenen tohumlardan biri olduğunu ilgili sayfada belirtmiştim. 2016 kışında ekmiş olduğum tohumlardan 2 tanesi 1ay içerisinde çimlenmiş diğerlerinden haber yoktu. Bugün haber geldi:)))Şaka gibi, bir yılı geçti tohumları ekeli. Tüp kenarlarında ve ortalarda dikkatlice bakılınca ince uzun filizlenmeler farkedilebiliyor. Benden tohumunu talep edip soğuklamaya alanlara, ekenlere veya ekeceklere duyurulur:))
Lonicera
09-03-2017, 13:28
Steviayı (şeker otu)geçen yıl çelikleyip köklenmesi için ana kökün etrafına dikmiştim. Epey tohum verip etkinlikte sahiplerini bulmuşlardı. Sonbahar sonlarında yaptığım bu çelikleme işlemi işe yaramış olmalı ki her birinin dibinden yavrular çıkmaya başlamış.
Lonicera
09-03-2017, 13:38
En lezzetli nektarin çeşitlerinden star red gold çiçeğini artık dökmek üzre. Bir dalını resimledim biraz yakın olsun diye. Mutlaka meyve seyreltmesi yapmak gerekiyor. Ceviz büyüklüğüne gelince seyreltme yapılıyor. Hatta İstanbul'a civar kent ve köylerden bu koparılmış şeftali çağlaları gönderilip( geçen yıl kilosu 20 lira idi) oldukça iyi para kazananlar bile olmuştu.
Lonicera
09-03-2017, 13:44
Üretimlere yeniden dönecek olursak,
sıfır dikenli kuşburnu çelikleri
640426
İri meyveli gojiberry çelikleri
640427
Kalikanthus çelikleri de uyanmaya başlamışlar....
640428
Sayın Lonicera, bigun frenk üzümüne baktım gözler yeni uyanıyordu.Meyveler genc dallarda oluyor diye okudum bu yüzden 10 kadar kahverengiye donusmus dalı dipten kestim..acaba bu dallardan üretiliyor mu?
Bir de dikensiz kuşburnu bende de vardı ikinci senesinde dikenler çıktı..Sayın Lonicera celikleme yaptiginiz bögürtlenleri ne zaman bahceye alıyorsunuz onu ögrenebilirmiyim? Simdiden tesekkurler;)
Lonicera
09-03-2017, 16:26
Sn Zekoş, frenk üzümünü taze sürgünlerden sonbahar ortalarında kesip hemen yarıya kadar bulunduğu yere saplasanız bile bahara kadar köklenmiş olurlar.
Dikensiz kuşburnunun bir resmini görsek, özellikle diken olarak bahsettiğiniz kısmının görüntüsünü. Neden soruyorum, rosa canina türü gül gibi kıvrık dikenli olur. Rosa rogusa ise ahududunun dikenlerine benzer, sert değildir. Avuç içiyle gövdeyi sıyırdığınızda ele pek batmaz yumuşaktır. Dikensiz dediğimiz tür ise rosa canina' dan türetilmiş. Meyveleri biraz uzunumsu ve sert olur. Diken belki bir veya iki adet belli belirsiz çıkabilir.
Böğürtlenleri genellikle uç daldırması ile üretiyorum. Loganberry bir melez, o yüzden çelikten denemek istedim. Ama her durumda iyice köklenmesini bekleyip ondan sonra her zaman toprağa alınabilir. Yeter ki çıplak köklü olmasın.
Cok tesekkür ediyorum Sayın Lonicera...telefondan girdigim icin resimleyemiyorum malesef..ama yarın onu da alıcı gözüyle inceleyecegim:)
Bögürtlen ve ahududuları sonbaharda celikden dikmistim daha yeni yesermeye baslamis..ben yine sonbaharda yerlerine alayim o zaman...
Balkon sayfanız hayırlı olsun..
Bilgilendirici, bir balkon sayfası olmuş. Hep böyle devam etmesini dilerim.
Takipteyim;)
Lonicera
10-03-2017, 06:37
Sn telato, çok teşekkür ederim. Sizin sayfanız yanında benimkinin lafı bile edilmez. Asıl ben sizi takipteyim ona göre:)))
serkan330
10-03-2017, 08:29
Tesekkür ederim Sayın Lonicera insallah fikriniz iyi yönde degismeye baslamıstır ögrenmeye daha yeni basladım çünkü takipteyim ;)
merhaba mesajınız dolmuş sanırım kontrol etseniz :)))
Lonicera
10-03-2017, 16:39
Güvem eriği( çakal eriği) saksıdan toprağa alındıktan sonra daha güzel gelişim gösterdi normal olarak. Mayıs sonu Haziran başı gibi şeftali çöğürüne bu erikten göz aşısı yaparak yedeklemek istiyorum.
Lonicera
10-03-2017, 16:43
Nihayet tadını en çok sevdiğim üzümsülerden kırmızı bektaşi üzümü de uyandı. Geçen yıl daldırma ile tek anaçtan iki bitki daha elde etmiştim. Bulabilirseniz tavsiye edeceğim bir üzümsü.
Lonicera
10-03-2017, 16:47
Yukarıda da değinmiştim, honeyberry yolcu diye. Kendisine bir şans daha vermek istedim:))) Ne yaptım? Kış hanımelisi de aynı zamanda çiçekli olduğu için onun çiçeğini tozlanması için elle honeyberry' nin çiçeklerine dokundurdum. İnşallah bu yöntemle meyve oluşur. Bakalım, bekleyip göreceğiz. Meyve bağlarsa kış hanımelisi satışı patlar artık:)) Bu arada kış hanımelisi de yine müthiş kokuyordu.
Lonicera
10-03-2017, 16:50
Reuben yediveren böğürtlen yine önden önden gidiyor. Logan' da da çiçek tomurcuğu yeni oluşuyor. Boysen, karaka ve tayberry aynı şimdilik.
Lonicera
10-03-2017, 16:56
Quisqualis indica' dan geçen yıl air layering yöntemi ile 2 bitki daha elde etmiştim. Bir tanesini komşuya verdik. Diğerini de İzmir kışında ne yapacak diye dışarıda bıraktık. Malum 10 günlük aşırı soğuklarda donmuş. Saksılar arasında gezinirken yaptığı sürpriz dünyalara bedel oldu:))Adamlar doğru söylüyormuş. Bitki kışın üst aksamını donarak kaybetse bile baharda dipten yeniden sürebiliyormuş.
Lonicera
10-03-2017, 16:58
Üretimde olan daha pek çok bitki var. Gözler uyandıkça ekliyorum:))) Ortancalar şimdilik iyi durumda. Fire pek olmayacak gibi.
Lonicera
13-03-2017, 13:52
Gözüm gibi baktığım saskatoonlar uyanmaya başladı artık. Çiçeklenmesinde sorun olacağını düşünüp enseyi karartmaya başlamıştım ki ilk bodur tür olan ovalis yüzümü güldürdü. Spicata da ondan geri durmayacak gibi ama henüz çiçek gözleri uyuyor. Lamarcii ise hiç oralı değil.
Toprak ph' ı yüksek yerler için önerilen tür ovalis imiş. Diğerlerine göre bodur olması, erkenci olması ve enfazla çiçeklenen türlerden biri olmasıyla öne çıkıyor benim nazarımda. Lamarcii ise hepsinden daha boylu olup iyi bir şekil budamasıyla ıslah edilebilecek bir tür diyorlar. Spicata' nın da aroması çok iyi. Daha adını bile bilmediğim o kadar fazla türü var ki. Kimbilir onların özellikleri nasıldır? Gelde hepsinden edinme şimdi:)))
Lonicera
13-03-2017, 13:55
Avustralya karadut da epey yüklü bu sezon:))
Lonicera
13-03-2017, 13:57
Defnenin çiçeği o kadar güzel kokuyor ki. Parfüm kutusu çiçeğine yakın bir esansı var. Bahçem olsa kesin birkaç tane dikerdim sırf kokusu için.
Sn Lonicera. Maşallah bahçeniz çok güzel. Bende bu sene çelik ile ortanca ve üzüm çeşitleri edindim. Çeliklerden gözleri uyananlar oldu. Sizin ortanca çelikleri gibi sıkı sıkı dikilmişler. Bunların henüz köklenip köklenmediğini bilmiyorum . Bu çelikleri ne zaman ve hangi şartlarda ayırıyoruz.? kasım aralık ayına kadar bu şekilde kalacaklar mı ?
Lonicera
13-03-2017, 14:48
Sn saleri, kısmet olursa ortanca çeliklerini Nisan ayı sonlarına doğru serin saatlerde saksıdan boşaltıp tüplere alacağım. Çok sıcaklarda sıkıntı oluyor.
Ortanca kolay köklenen bir bitki. Doğru zamanda alınırsa sorunsuzca kökleniyor. Bu yıl sonbahara doğru çiçek bile verebilir:))
Lonicera
15-03-2017, 21:01
Goumi yakında nefis kokulu çiçeklerini açar. Bu yıl meyve oluşacak diye umut ediyorum. Resimdeki tomurcuk kümelerinden yüzlerce var. Bitki yanlış hatırlamıyorsam 4 yaşında ve yaklaşık 2.5 metre boyunda.
Sayın Lonicera; gerçekten maşallah....
Siz çok yeteneklisiniz bu konularda size bir sorum olacak şuan ahududular yeşermiş durumda acaba 10 cm'lik çelikler alsam daldırma yöntemi ile köklendirme yapabilirmiyim?
Lonicera
16-03-2017, 05:45
Sn dongyul, keşke gözler uyanmadan yapabilseydiniz. Köklenme ihtimali çok zayıf bu saatten sonra. Şimdi çelik alıp meyvelerden de olmayın. Dip sürgünü için iyi besleme yapmaya çalışın, sezon sonu yeniden bakarız duruma.
Lonicera
16-03-2017, 12:49
Kırmızı japon elması çiçeklendi. Bir yerlerde görmüştüm, meyvesinden güzel turşu oluyor diye. Denemedim, taze tüketmekten turşuluk mu kalır. Kendine has hafif mayhoş bir lezzete sahip. Bahçe toprağında oldukça güzel form alıyor ve çiçekleniyor.
Lonicera
16-03-2017, 12:52
Sarımsak otu yine coştu bu aralar. Ne kadar dayanıklı çıktı bu bitki, anlatamam. Aşırı sıcaklarda bile hiç sorunsuz gelişip yaprak verdi. Tohumunu da paylaştım, yaprağını da tükettim. Daha ne olsun ki...
Lonicera
16-03-2017, 12:55
Yine üretimlerden Tayberry çeliklerini ocak ayı sonlarına doğru alıp saksıya koymuştum. Tutmakla kalmayıp dipten sürgün bile vermişler.
Lonicera
16-03-2017, 12:57
Dikenli logan da ondan geri durmuyor. Bu yıl meyvesini görebilir miyiz bilmiyorum. Dikensizin reçeli tarifsiz. Dikenli de çok lezzetli dediler, aldık. İnşallah dedikleri gibidir.
Lonicera
16-03-2017, 13:00
Gelişimleri şimdilik çok zayıf, sonrasında hızlanır mı bilmiyorum. Sevgili Muda' nın etkinlikte paylaştığı(2016) sarı kantaron soğuklama ihtiyacını giderdi herhalde ki çimlenmeye başlamışlar:))
Lonicera
17-03-2017, 15:32
Aronia melanocarpa, yer gök bu bitkiden bahsediyor kaç yıldır. Lezzet bizlerin damak tadına uymuyor. Ben alıştım, hatta zevkle yiyebiliyorum diyebilirim artık. Faydalarını yabancı sitelerde de okudukça bu ilacımsı tada daha katlanılabilinir gibi geliyor insana. Ya da en azından ben böyle düşünüyorum.
Hem ayva hem armut üzerine aşıladıklarımdan meyve alıyorum. Tohumdan yetişme olandan bu yıl meyve bekliyorum, bakalım vercek mi? Verse bile ebeveynlerinden çok mu farklı olacak merak içindeyim. Uyanmaya başlamışlar, yakında çiçek tomurcukları belirginleşir.
Geçen yıldan sakladığım tohumların soğuklamadan çıkıp çimlenme ortamına alınmasından bugüne 2 hafta kadar oldu. Hala hareket yok, ama ümidim çok:)))
Lonicera
17-03-2017, 15:38
Sn birnefestoprak' tan geçen yıl gelen mizunalar da çimlenmeye başladı. Lezzet farkı var mı göreceğiz. Mor-kirmizi olan Ruby Streaks, digeri Golden Frills. Rengi kırmızı olanı çok merak ediyorum. Nasip olursa her ikisinin de tohumları etkinliğe dahil olacak.
640983
640982
Lonicera
17-03-2017, 18:50
Geçtiğimiz Cumartesi günü ilk parti saskatoon tohumlarını (90 günlük katlama denemesi) ekmiştim. Kalan tohumları 120 günlük soğuk katlamaya göre ekeceğim. Hangi siteye baksam hep bu bitkinin tohumlarının kolay çimlenmediğini, çok az ve düzensiz çimlenme oluştuğu, soğuk katlama gerektiğini vb. gibi bir sürü heves kırıcı ifadelerle karşılaştım. Hele bir kaç sitede meyveden çıkan tohumların hiç kurutulmaya bırakmadan hemen nemli torfa konup o şekilde soğuk katlamaya kadar bekletilmesi gerektiği, ardından 3 veya 4 ay soğuk katlamanın ardından sıcak katlama da yapılması gerektiğinden bahsedildiğini görünce tüm neşem kaçmıştı. Ama ben de az yöntem denemedim hani. Soğuk katlamanın 90 gününü doldurduk, mekanik aşındırma yöntemini denedik ve son olarak giberrellic asitle muamele edip tohumları ektik. Hatta çok steril bir ortam olsun diye tohumları ince elekten geçirdiğim perlite ektim. Bakalım sonuç ne olacak.
Aronia tohumları da sadece soğuk katlama ve giberellic asit muamelesine tabi tutulup normal çimlendirme ortamına 2. parti olarak (ilki daha önceden ekilmişti) aynı zamanda ekildiler.
Lonicera
18-03-2017, 15:36
Brokolimde çok tohum oluşacak çoook:)))
Benim önceki sene bahçemdeki karnabaharları görecektiniz siz. :)
Lonicera
18-03-2017, 18:25
Ne yaparsınız işte, görmemişin brokolisi çiçek açmış tutmuş kesme çiçek diye vazoya koymuş misali bizimkisi:))
Lonicera
19-03-2017, 11:45
Hava puslu ve soğuk. Sabahtan beri güneşin yüzünü çok az görebildik. Bu kasvetli havaya veryansın ederken tohumların havalanması için üstünü açtığımda ne göreyim? Aronialar çimlenmeye başlamış. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Kaç yıldır deneye deneye divaneye dönmüştüm. Soğuk katlama ve giberellin uygulaması güzel sonuç vermiş.
641133
Hadi gelmişken bir de saskatoonları kontrol edeyim dedim. Perliti biraz kurcaladım ve sonuç....Başarmış mıyız ne:)))) Demek ki neymiş katlama,aşındırma,asit uygulama vb. yöntemlerle de yola çıkılabilirmiş. Çimlenenlerin hepsini bir cımbız marifetiyle tek tek harcı cocopeat/perlit karışımı olan viyollere koydum. 8/9 günde çimlenme oldukça yüksek oranda oldu. Gerçek yapraklarını çıkarınca yeniden resimlerim. Çok mutluyum çoook.....
Lonicera
19-03-2017, 11:49
Aronia ve amelanchier tohumlarının çimlenmesi bizi çok mutlu edince karakafesi unuttuk. Onu da ekleyelim de gücüne gitmesin bari:D Buyrun iki tane cimcime...
Benim çirkin karnabaharların resmini bulamadım :) Önceki sene bir tane karnabahar yiyememiştik, hepsi dallanıp budaklanıp tohuma kaçtılar, sanırım cinslerinde sorun vardı. Geçen sene öyle sorun olmamıştı mesela.
Lonicera
19-03-2017, 15:42
Benim çirkin karnabaharların resmini bulamadım :) Önceki sene bir tane karnabahar yiyememiştik, hepsi dallanıp budaklanıp tohuma kaçtılar, sanırım cinslerinde sorun vardı. Geçen sene öyle sorun olmamıştı mesela.
Hiç tohum alamadınız mı peki?
Hazır fide almıştım zaten, o yüzden tohum falan uğraşmadım.
Lonicera
21-03-2017, 12:23
Sn Deniz59' un bu yılki etkinliğinden gelen poy (çemen otu) tohumlarını ekeli 2 hafta kadar olmuştu. Çimlenme yüzdesi oldukça fazla, neredeyse tamamı çimlenmiş. Yeşil aksamı tüketiliyor mu bilmiyorum.
Lonicera
21-03-2017, 12:28
Hodan tohumları için Düzce' den bir arkadaşa rica etmiştik . Taze tohum olunca çabuk çimlendiler. Geçtiğimiz yıllarda yetiştirmiştim ama toprak ıslahı ve kompost için kullandım. Şimdiye kadar hiç tatmadık. İnternette pek çok ve farklı tarifleri var. Artık deneye deneye öğreneceğiz.
Lonicera
23-03-2017, 13:50
Aşılanmış olan aronilarda çiçek oluşumu:))
Lonicera
23-03-2017, 13:52
Yan dallarından kesip kesip suya koyduğum pepinolar. O kadar kolay kökleniyorlarki.
Lonicera
23-03-2017, 13:55
Geçtiğimiz yıl sonuna doğru kuvvetli fırtınada üst aksamı köke yakın yerden kırılan gojiberry' den bahar hamlesi:))
Lonicera
23-03-2017, 13:58
Sn SDurul' un 2016 etkinliğinde paylaştığı yabani bezelyeyi anca bu yıl ekebilme fırsatı bulduk. Taze olduğundan hemen çimlendiler.
Lonicera
23-03-2017, 14:03
Geçen yıl tohumunu elde ettiğimiz yemlik otunu deneme amaçlı ekmiştim. Bunun da tohumunu paylaşım için toplayacağım kısmetse.
Lonicera
23-03-2017, 14:04
Son olarak 2 hafta önce iç mekanda iki adet tatlı patetesi çil atması için suya koymuştum. Yavaş yavaş hareketlenme başlamış.
Son olarak 2 hafta önce iç mekanda iki adet tatlı patetesi çil atması için suya koymuştum. Yavaş yavaş hareketlenme başlamış.
Bu patatesler o kadar lezzetlidir ki pişirince içi polarize yapı halini alıyor ve kabukları bile kestane tadındadır...
Eğer yere ekerseniz dik boğaz çapası yapıp güzel bir gübreleme ile bol ürün alabilirsiniz...
ayrıca tohumluk patates alacaksanız yani küçük patatesler elde etmek isterseniz patlayan her gözü kesip ayrı ayrı ekebilirsiniz... Pişirmelik büyük patates elde etmek isterseniz bütün olarak ekmenizi tavsiye ederim...
Lonicera
25-03-2017, 06:19
Bu patatesler o kadar lezzetlidir ki pişirince içi polarize yapı halini alıyor ve kabukları bile kestane tadındadır...
Eğer yere ekerseniz dik boğaz çapası yapıp güzel bir gübreleme ile bol ürün alabilirsiniz...
ayrıca tohumluk patates alacaksanız yani küçük patatesler elde etmek isterseniz patlayan her gözü kesip ayrı ayrı ekebilirsiniz... Pişirmelik büyük patates elde etmek isterseniz bütün olarak ekmenizi tavsiye ederim...
Sn dongyul, verdiğiniz bilgiler çok değerli...Maalesef büyük saksı ile yetinmek zorundayım. Bir de dışı daha mor ince uzun olup içi beyaz olanı var. Onları haşlayıp tadına bakmıştık, onlar da çok güzeldi. Onu da yetiştirmek istiyorduk ama boğaz durmuyor ki, yedik hepsini:)))
Bu ilk deneyim olacak bizim için, suda filizlendirip filiz halini saksıda denemek istiyoruz. Tohumluk patetes değil ama çiçeklerinden tohuma yönelip etkinliğe sokmak niyetimiz var ama bu şekilde aslına uygun birey ortaya çıkar mı bilmiyorum. Deneyip göreceğiz inşallah.
Lonicera
25-03-2017, 13:28
Sn telato' nun son etkinlikte paylaştığı canavar marul çimlendi. Sonbahar mevsimi de ekeceğim için şimdilik bir kaç tohum ektim.
Lonicera
25-03-2017, 13:31
Vinca minor gölgede bile çiçek açabilen çok güzel renkli ve çok kanaatkar bir bitki. Tek olumsuz yanı( bana göre) invaziv olması. Sürgünü nereye dokunsa çok kuvvetli kök yapıp yayılıyor. İşlevsiz , terk edilmiş yarı gölgeli alanlar için yer örtücü olarak bulunmaz nimet. Çok yıllık olması da cabası:))
Lonicera
25-03-2017, 13:34
Tam bodur pink lady elma çiçeklendi ama tozlayıcısı olmadığı için sadece çiçekle yetineceğiz şimdilik.
Lonicera
25-03-2017, 13:37
Hava puslu ve soğuk. Sabahtan beri güneşin yüzünü çok az görebildik. Bu kasvetli havaya veryansın ederken tohumların havalanması için üstünü açtığımda ne göreyim? Aronialar çimlenmeye başlamış. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Kaç yıldır deneye deneye divaneye dönmüştüm. Soğuk katlama ve giberellin uygulaması güzel sonuç vermiş.
641133
Hadi gelmişken bir de saskatoonları kontrol edeyim dedim. Perliti biraz kurcaladım ve sonuç....Başarmış mıyız ne:)))) Demek ki neymiş katlama,aşındırma,asit uygulama vb. yöntemlerle de yola çıkılabilirmiş. Çimlenenlerin hepsini bir cımbız marifetiyle tek tek harcı cocopeat/perlit karışımı olan viyollere koydum. 8/9 günde çimlenme oldukça yüksek oranda oldu. Gerçek yapraklarını çıkarınca yeniden resimlerim. Çok mutluyum çoook.....
Tek tek viyollere cımbızla aktarmıştım. İlk yaprakları çıkarmaya başlayanlar var. Bir kısmı hala dışarı çıkma derdinde.
Lonicera
25-03-2017, 13:43
Honeyberry açtı açacak derken nihayet çiçeğini gösterdi. Kokusuz ve gösterişsiz bir çiçek ve bitki. Meyve tutması için farklı bir çeşide ihtiyaç duyuyormuş. Çiçeklenme bittikten sonra son duruma bakıp karar vereceğim. Büyük ihtimal Antalya' ya yolculuk yapacak. İzmir'deki bitkiler arasında tutmanın bir anlamı yok artık. Belki ileride farklı çeşitler edinirsek o zaman yine gündeme alırız kendilerini.
Kış hanımelisi ile kendisine son bir şans verdiğimiz ve tek tek elle tozladığımız honeyberry' nin son hali. Başardık mı ne...:D
İnşallah meyvelerini silkmez. Hem biz rezil olmayız hem kendisi göçebe olmaz böylece:))
Lonicera
25-03-2017, 13:46
Bu arada kış hanımelisi' nin de şeklini hiçbir şeye benzetemediğim meyvesi. Üzerinde bir sürü var. Her birinin içinden 3/4 adet tohum çıkıyor.
Tamam tamam, seni de sokarız paylaşıma merak etme:rolleyes:
Lonicera
29-03-2017, 13:25
Weigela (gelin tacı) nihayet açtı. Alaca yapraklısı da vardı ama sanırım kışı atlatamamış.:(
Lonicera
29-03-2017, 13:30
Turp otu havalar ısınır ısınmaz çiçeğe durdu, bazılarını tohumluk için ayıracağız.
Lonicera
01-04-2017, 18:08
Goumi yüzlerce çiçeği, mis gibi parfümsü kokusuyla şov yapıyor. Meyve oluşmazsa bu güzellik de onu pek kurtaramayacak artık.
642427
Goumideki çiçeklenmeden sonra Bluecrop cinsi likapayı bu kadar az çiçekle görünce insanın hevesi kırılıyor. Ne akar ne kokar misali, kendi bilir ne diyeyim:))
642426
Lonicera
05-04-2017, 14:03
10 gün önce çil attığını (http://www.agaclar.net/forum/1500071-post82.htm) haber ettiğim tatlı patatesi resimlediğim gün çil kısımları alta gelecek şekilde suya koymuştum. Uygulama bu şekilde midir bilmem, aklıma esti, denedim. Sonuç:D
Sûz-i Dilârâ
05-04-2017, 16:25
O patateslerin yemeklerinin fotoğrafını da isteriz zamanı gelince :)
Lonicera
05-04-2017, 17:35
O patateslerin yemeklerinin fotoğrafını da isteriz zamanı gelince :)
Patates verir mi , daha doğrusu becerebilir miyiz bu işi bilemiyorum. Büyük saksıda deneyeceğim bakalım, belki şimdilerde çok moda olan baby patateslerimiz olur, kim bilir. Sadece haşlamasının tadına bakmıştık, hasat yapabilirsek tüm tariflere açığım bilginize:))
Hemen şöyle bir göz attım da, bir sürü tarifi (http://www.agaclar.net/forum/1501723-post116.htm)varmış bu patatesin. Hangi birini denesek ki:)))))
Lonicera
06-04-2017, 14:15
Havalar iyice düzeldi sayılır buralarda. Dün fidancılarda bulabildiğimiz farklı çeşitlerdeki petunyalardan alıp sıraladık balkona.
642951
642952
642953
2.yılını dışarıda korunaklı bir yerde geçirip çiçeklenen petunyamız.
642957
Lonicera
06-04-2017, 14:20
Reuben böğürten çiçeklerini açtı.
642958
Dikensiz loganberry geri durur mu:)))
Bu arada kompost çayı ve gübre şerbeti ile beslediğimiz loganberry dipten çok iştahlı sürgün vermiş. Hiç bu kadar çok ve coşkulu görmemiştik sürgünleri.
Lonicera
06-04-2017, 14:24
Salatalıklar ve börülceler bir bir çimlendiler. Hatta etkinlikten gelen lolaz börülceler büyük tüplere aktarıldı bile.
Lonicera
06-04-2017, 14:28
Tohumluk olarak ayırdığımız meşhur karaburun baklası.
642965
Bu yıl Ağustos papazı erik meyveden yıkılıyor dersem abartmış olmam. Tek dalını resimledim.
sevgihoca
06-04-2017, 16:25
Eriklere maşallah,Sn.Lonicera.Sizin oradaki havalara diyecek yok.Güle güle yiyin.Tabii çiçekleriniz de kayda değer.Çoğunun adını bilmiyorum ama öğrenmiş oluyorum.Malum burası bir çeşit okul.Tohumlar vs.size kolay gelsin.Selamlar.
Lonicera
06-04-2017, 16:46
Teşekkür ederim Sn sevgihocam. İklimimiz gerçekten pek çok yere göre büyük avantaj sağlıyor. Size de kolay gelsin, bahçenizden yeni resimler bekliyoruz.
sevgihoca
06-04-2017, 17:13
Bahçeden resimler hazır akşama doğru yayınlarım inşallah.
sındırgılı
06-04-2017, 18:32
Erikler bayagi buyumus.
Bizimkiler da hala cicekteler...
Lonicera
07-04-2017, 12:22
Erikler bayagi buyumus.
Bizimkiler da hala cicekteler...
Bendeki katonya ve türünü bilmediğim erik de henüz çiçekte. Bu Ağustos papazı can erik gibi, çok erkenci bir tür. Lezzeti de dumanlı papaza yakın.
Lonicera
08-04-2017, 15:08
Balıkesir gönen' den bir arkadaş sağ olsun bizi kırmayıp bu kuzukulağının tohumunu göndermişti. 2.yılında yapmış olduğu yaprak orduyu doyuracak irilikte oldu. 52 cm, sap hariç. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Sap kısmını da soyup yeşil erik niyetine tüketiyoruz:))) Umarım bu yıl tohum elde ederiz.
Lonicera
08-04-2017, 15:11
Aronia yavaş yavaş çiçeklerini açıyor.
643293
Filbahri de açmaya başladı. Üzeri yüzlerce tomurcuk dolu. Çok zarif çiçeği var, kokusu da enfes ama çok hafif. Ancak dibine kadar gelip burnunuza dayadığınızda alıyorsunuz kokusunu.
eneskrky
09-04-2017, 18:44
Sayın Lonicera
Bitkilerinizin her biri şahane emeklerinize sağlık,Sayfanızı zevkle dolaştım.
Genellikle üzümsü meyveleri gördüm benimde ilgilendiğim türlerden o yüzden ayrı bir dikkatle inceledim.Meyveli hallerini de görmek dileğiyle bekliyoruz :))
Lonicera
10-04-2017, 06:31
Teşekkür ederim Sn eneskrky. İnşallah meyveleri de görmek, tatmak nasip olur. Resimleri de elimden geldiğince buraya aktarmaya çalışacağım.
Lonicera
11-04-2017, 13:55
Nakkaş sarmaşığının fayansların arasındaki şu haline ne demek lazım söz bulamadım:)))Saksıya tohumunu eksen bu kadar güzel olmaz.
643675
Star red gold cinsi nektarin meyve tutumuna başladı. Çok miktrada birbirine yapışık meyve yapmış, bunların tamamını kopardım. Bir yerlerde okumuştum, bu tip (birbirine yapışık)meyve oluşumunun en büyük nedeni uzun süren yüksek dereceli sıcaklıklarmış. Ne denli doğru bir bilgidir bilmiyorum.
Lonicera
11-04-2017, 14:00
Kış hanımelisi tohumunun ilk parti hasadı yapıldı. Toksik etkili olduğunu bilmeme rağmen tadına bakmamak için kendimi zor tutuyorum. Pis boğaz olunca böyle şeyler hissedebiliyorsunuz:))
643678
Nihayet honeyberry renk dönüşümüne başlamış. Bunun tadına kesin bakacağız, lamı cimi yok.
Lonicera
11-04-2017, 14:06
Washington navel çeşidi portakal oldukça fazla çiçek yaptı yine. Geçen yıl da aynı durum söz konusuydu. Meyve tutumu olmazsa bu güzellik de onu kurtaramayacak:))
643680
Sözde hercai menekşe tohumunu seyrek ekecektim. Elimizin ayarı yok ki. Hadi şimdi uğraş dur:))
Lonicera
14-04-2017, 14:35
Yanlış hatırlamıyorsam 4 veya 5 yıl önce tadını çok beğendiğim bir yeni dünya meyvesinin çekirdeğini çimlendirmiştim. Bu tip çekirdekten yetişme bitkilerin açılım gösterip ebeveynlerine benzemediklerini biliyorum bilmesine ama deneyeyim dedim. Fide 2 yaşına geldiğinde anaç ağaca aşısını yaptım. 3 yıldır süper ürün veriyor. Bire bir o meyve değil, ama onu aratmayacak kadar lezzetli bit çeşit oldu. Oldukça iri, ince kabuk, tek çekirdekli ve bol sulu. Tek sorunu ağacın aşı yaptığım bölümü kara leke hastalığına yakalanıp duruyor. Bu hastalık diğer tarafa da bulaşıyor ama şiddeti o kadar fazla değil.
Lonicera
14-04-2017, 14:40
Etkinlikten gelen üçüz çiçeği de çimlenenler arasında. Sn kirmacin ve Mücevher Çalısı' na yeniden teşekkür ederim.
Lonicera
14-04-2017, 14:44
Geçenlerde yabancı bir sitede gezinirken bidonların çilek için saksı olarak kullanıldığını görmüştüm. Belki birebir aynısı olmadı ama en azından bidon şimdilik çöpe gitmekten kurtulmuş oldu. Üstelik görenlein de epey hoşuna gitti. Çilekler olduğunda hanıma ''al sana bir bidon çilek'' demenin haklı gururu da cabası olacak:)))
Tek hatam bidona açtığım delikleri biraz daha küçük tutabilirmişim. Sulama sırasında toprak erozyonu fazla oluyor:)))
Lonicera
14-04-2017, 14:47
Avustralya karadut meyveden yıkılıyor. 50 litrelik saksıda bile bu denli ürün alabilmek mümkün. İki hafta sonra yemeğe başlarız .
Lonicera
14-04-2017, 14:53
Brokoli yüzlerce tohum kapsülü oluşturdu( toplam 3 kök var). Açılıp saçılmadan takip etmek lazım, yoksa tohumları bul bulabilirsen.
644026
İki farklı tür mizuna da kompost çayını içince coştukça coştu. Yavaş yavaş aralarından alıp seyrelteyim. Zaten havalar bu şekilde giderse 10 güne kalmaz çiçeğe kalkacaklardır.
Lonicera
14-04-2017, 14:56
Kalanchoe' lar da yavaştan açmaya başladılar. Bu yıl biraz geciktiler ama olsun. Pembe renkli olan hala tomurcukta.
Lonicera
21-04-2017, 17:57
Kartopumuz küçük bir ortanca misali. Saksıda bile olsa güzelliğini seyredebilmek mümkün.
Lonicera
21-04-2017, 17:58
Çardak gülümüz...
Lonicera
21-04-2017, 18:05
Reçellik İsparta gülümüz. Laf aramızda hanımdan habersiz reçelini yapayım dedim. Sonuç tam bir fiyasko. Meğer yaprakların dibe doğru beyazımsı kısmının alınması gerekiyormuş. Alınmazsa acımsı bir kekremsilik oluyormuş. Tabii her şeyi çok iyi biliyoruz ya. Sürpriz olsun dedik ama sonuç bize sürpriz oldu, hepsini döktüm. Hanımın haberi bile olmadı, etrafı toparlayıp bulaşığı da yıkadım ama kokuyu unuttuk:)) Artık gül suyu şişesi elimden düştü yere döküldü falan diye kıvırıp konuyu kapattık. Gül reçeli yapacaklara duyurulur:)))
Lonicera
21-04-2017, 18:12
Tadını çok beğenip bu yıl da yetiştirmeye karar verdiğimiz chufa yeni yeni filizlenmeye başladı. Keşke yerimiz olsa da daha fazla ekebilsek.
Lonicera
21-04-2017, 18:14
Filbahri gibi çiçeğiniz olsun, bundan daha güzel olsun inşallah:))
Lonicera
21-04-2017, 18:16
Murraya paniculata çiçekte.
Lonicera
21-04-2017, 18:19
Aronia melanocarpa ise meyvede...
Lonicera
21-04-2017, 18:22
30/35 cm. boyuyla yer kirazı (güvey feneri) şimdiden çiçek açmaya çalışıyor. Tabii bu erkencilik 2.yılında olmasının avantajı.
Lonicera
21-04-2017, 18:26
Sn MeyveliTepe' nin bu yılki etkinlikte paylaşmış olduğu Shirofumi Soya fasulyesi börülcelerle aynı zamanda ekildi ama çok daha hızlı gelişim gösterdiler. Kendisine yeniden teşekkür ederim.
Lonicera
21-04-2017, 18:28
Kalıcı ıspanak nihayet çiçeklenecek. Teşekkürler Sn bahcedenn....
Lonicera
21-04-2017, 18:33
Bir siteden satın aldığım selluka tohumu çimlendi. Önce bardakta çimlendirdim ardından büyük kovaya aktardım. Güneş batmadan önce fanus görevi gören su bidonu ile üzerini kapatıyorum. Yani başına bir şey gelmesin diye çok özen gösteriyoruz bu sefer.
Lonicera
22-04-2017, 14:48
Alaca yapraklı hedera ilk defa değişik bir oluşum içinde. Neredeyse 6 yılı aşkın zamandır tüm duvarımızı kaplayan hederamız iki dalını albino olarak çıkardı. Nedenini araştırdım ama bir bilgiye rastlamadım. Rengi de fena değilmiş hani:))
Lonicera
22-04-2017, 14:53
Reuben cinsi yediveren böğürtlenin taze sürgünü geçen yıldan kalma ana meyve dalının neredeyse 3 katı kalınlığında. ( elimle dokunduğum ana dal )O kadar obur gelişiyor ki, tam bir besin sömürücü. Meyve iriliği de jumbo böğürtlenden fazla oluyor mecburen:))
Lonicera
22-04-2017, 14:56
Honeyberry hasadı yaklaşıyor.''Nasıl duruyorsun koparmadan''diye aklınıza soru gelmesin,
o işi çoktan yaptık:))) Lakin ekşiydi. İyice yumuşayana kadar dalında bekleteceğiz.
Lonicera
22-04-2017, 14:59
Russian Comfrey Bocking 14 Cultivar cinsi karakafes otu çiçeğe yönelmeye başladı. Maalesef tohum bağlamayan bir cins bu.
Lonicera
22-04-2017, 15:02
Güvem eriği beklediğimden daha az meyve tutmuş. Toplasan 35/40 adet var yok:(
Lonicera
22-04-2017, 15:05
Tam bodur pink lady elma çiçeklendi ama tozlayıcısı olmadığı için sadece çiçekle yetineceğiz şimdilik.
Demişiz ama iki adet meyve tutmaya çalışıp bizi utandıracak gibi. Yanında kırmızı japon elmasından mı tozlandı bilemiyorum.
Lonicera
22-04-2017, 15:09
Beyaz murt kışın soğuklardan epey etkilenince korkutmuştu bizi. Dip tarafından ve gövdenin toprağa yakın kısmından epey filiz vermiş.
Lonicera
22-04-2017, 15:14
Feijoa (kaymak ağacı) kaçıncı yılını dolduracak hatırlamıyorum. İki adet var. Tohumdan yetişme oldukları için minicik meyveleri var. Tadını beğeniyoruz beğenmesine ama meyvelerinin küçüklüğü ve tozlaşma sorunu nedeniyle çoktan gözden çıkardığımız bitkilerden. Çiçek tomurcuklarını göstermeye başlamış.
Bu bitkiden edinmek isteyen varsa kesinlikle aşılanmış olan cinslerden edinmelerini tavsiye ederim.
ParlakYıldızlar
22-04-2017, 17:29
Syn:Lonicera,bol bereketli hasatlar dilerim,Maşallah. Birde hedera sarmasiginizin Albino olan dallari tamamen altta kalıp güneş almiyorsa eger,benim de kemerburgaz yol kenarlarında gözüme çarpmisti,güneş görmeyen kısımlarda olduğunu dusunuyorum.
Sayın Lonicera; vallahi cennet bahçesi oluşturmuşsunuz yok yok... İçim acılıyor gördükçe..
Bu arada sizden gelen şeker otlarından 6 7 tane çimlendi nasıl mutlu oldum görmeniz gerekiyor...
Benim merak ettiğim şeker kamışı yetiştirdiniz mi bu sene?
Lonicera
23-04-2017, 06:25
Syn:Lonicera,bol bereketli hasatlar dilerim,Maşallah. Birde hedera sarmasiginizin Albino olan dallari tamamen altta kalıp güneş almiyorsa eger,benim de kemerburgaz yol kenarlarında gözüme çarpmisti,güneş görmeyen kısımlarda olduğunu dusunuyorum.
Tespitinizde doğruluk payı yüksek olabilir. Dediğiniz gibi bu iki dal altta ve iki büyük saksı arasından çıkmıştı. Teşekkür ederim.
Lonicera
23-04-2017, 06:33
Sayın Lonicera; vallahi cennet bahçesi oluşturmuşsunuz yok yok... İçim acılıyor gördükçe..
Bu arada sizden gelen şeker otlarından 6 7 tane çimlendi nasıl mutlu oldum görmeniz gerekiyor...
Benim merak ettiğim şeker kamışı yetiştirdiniz mi bu sene?
Öncelikle tebrik ederim, en zor çimlenen tohumlardan biri stevia tohumu. Sizin kadar ben de çok sevindim.
Daha resimlemediğim o kadar çok bitki var ki, sırası geldikçe ekleyeceğim nasipse.
Henüz şeker kamışı tohumu ekmedim. Geçen yıldan kalma, saksı içerisinde beklettiğim iki adet şeker kamışı kökünü aktardım geçenlerde bir köşeye. Onlardan bir ses çıkmaz ise eldeki tohumlardan yeniden ekeceğim. Ama havaların ısınması lazım, soğukları hiç mi hiç sevmiyor bu bitki.
Lonicera
23-04-2017, 15:45
Cim-bom-bom 'lu çardak gülümüz ...
Lonicera
23-04-2017, 15:56
Aydın' dan yıllar önce getirttiğim domat şeftali.
645404
Müthiş tadıyla Tokaloğlu kayısı. İzmir'de soğuklamasını tam alamadığı için meyve tutumu çok az oluyor. İriliği de cabası. En erkenci cinslerden biri. Şekerpare' den 2/3 hafta önce çiçeklendi. Şimdi bunları gören bahçem var sanır. Şekerpare, tokaloğlu kayısı ve katonya erik hepsi aşı ile tek bir zerdali ağacında:))) Domat şeftalinin diğer dalı tüysüz beyaz nektarin. Bu ikisi de çekirdekten yetiştirdiğim şeftaliye aşıladım. Avluya sığabilmek için yerden tasarruf etmek benim için elzem...
Lonicera
23-04-2017, 16:00
Solanum rantonnetii...hem moru hem çift renklisi(mor-beyaz) şölene başlamışlar.
Lonicera
23-04-2017, 16:01
Aronia'lar tam gaz büyümeye devam..
Lonicera
23-04-2017, 16:04
Hanımeli püfür püfür parfüm savurmaya devam ediyor. Geçen yıldan 40 kadar tohumunu biriktirmiştim. Bu yılda biraz toparlayabilirsem etkinliğe koymak istiyorum.
Lonicera
23-04-2017, 16:07
Son olarak dikensiz logan' ı da ekleyeyim de hak geçmesin. Keşke 4/5 kök daha dikip reçel için hazır etseymişim. 150' den fazla saksı, kova, siyah fidan tüpü vb. olunca neyi nereye nasıl yerleştireceğiz şaşırıyor, dolayısıyla pek çok şeyi de atlıyor veya unutuyoruz.
Lonicera
25-04-2017, 13:01
Çok derin budamadan sonra daha yapraklanmadan çiçeğe durdu:eek:. Toplamda 13 çiçek oluşturmuş. Bir tanesini sabah açmış, o kadar hoş bir kokusu var ki...
Lonicera
30-04-2017, 16:16
Bu sezon ikinci defa topladık karakafes otu yapraklarını. İlkini 50 litrelik suya hazırlamıştık. Hem çiçeklere hem sebzelere her sulamada verdik diyebilirim. Bu gübreyi tüm çiçeklerimiz çok sevdiler. Neredeyse 3 yıldır sadece karakafes otu çayı ile besliyoruz bitkilerimizi. 20 litrelik su dolu kovaya doğradığımız yapraklar çay haline gelip yaklaşık 1 hafta sonra kullanıma hazır olacak.
Lonicera
30-04-2017, 16:25
Bu sardunyalar sözde bodur türmüş. Bunlar çok değerli( çünkü valide sultanın) Karakafes otu çayı vere vere çiçekler o kadar irileşti ki ağırlıktan gövdeleri yatmaya başladı. Valide her ne kadar bu kadar iri çiçeklere bayılsa da gövde yatıyor diye sadece memnuniyetsizliğini belirtip söylenip durdu;). Birer destek çubuğu bağlayacağız el mahkum.
Sayın Lonicera,
Bir iki gündür konu başlıklarını incelerken,birazda bahçelere bakayım dedim.
Kullanıcı adınız ilgimi çekti,İtalyanca bir kelimeyi çağrıştırıyor. " FELİCİTA"gibi.
İyi ki, ilgimi çekmiş,sevgiyle sulanıp, bilgiyle beslenen usta ellerin emeğine şapka çıkardım.
Önce son sayfalara baktım,ilerledikçe: tecrübe deneyim ve bir bilgi hazinesine düştüğümü anlayıp derhal ilk sayfanıza döndüm.
Beni ilgilendiren konuların yanı sıra, anlatım biçiminiz,bilgilendirmeniz ve hiç üşenmeden her mesaja cevap verme nezaketiniz de, dikkatimden kaçmadı.
Uzun sözün kısası, budan sonra ayak izlerinizi takip edeceğim.Beni doğru bir hedefe götüreceklerinden eminim.
Şimdilik hoşça kalın. Emekli öğretmenim ama, küçük sözü dinlerim.Sizden öğrenecek çok şeyim var.Bu öğrenci çok soru soracak size, şimdiden söyleyeyim.
,
Lonicera
01-05-2017, 12:02
Sayın Lonicera,
Bir iki gündür konu başlıklarını incelerken,birazda bahçelere bakayım dedim.
Kullanıcı adınız ilgimi çekti,İtalyanca bir kelimeyi çağrıştırıyor. " FELİCİTA"gibi.
İyi ki, ilgimi çekmiş,sevgiyle sulanıp, bilgiyle beslenen usta ellerin emeğine şapka çıkardım.
Önce son sayfalara baktım,ilerledikçe: tecrübe deneyim ve bir bilgi hazinesine düştüğümü anlayıp derhal ilk sayfanıza döndüm.
Beni ilgilendiren konuların yanı sıra, anlatım biçiminiz,bilgilendirmeniz ve hiç üşenmeden her mesaja cevap verme nezaketiniz de, dikkatimden kaçmadı.
Uzun sözün kısası, budan sonra ayak izlerinizi takip edeceğim.Beni doğru bir hedefe götüreceklerinden eminim.
Şimdilik hoşça kalın. Emekli öğretmenim ama, küçük sözü dinlerim.Sizden öğrenecek çok şeyim var.Bu öğrenci çok soru soracak size, şimdiden söyleyeyim.
,
Sn öğretmenim, öncelikle övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi bir duayenden bu tarz övgüler alınca şımarmadan durmak çok zor:)))
Bilgi ve tecrübe demişsiniz ama ben bu bilgi , tecrübe, sevgi ve hoşgörü dolu forumda en arka sıralarda oturan haylaz çocuklara benzetiyorum kendimi. O kadar başarılı arkadaşlarımız var ki....
Ben de emekliyim, sizden yaşça küçük veya büyük olabilirim bilmiyorum( yaş 53) ama her halükarda elinizi öpmekten onur duyarım sn hocam.
Ömrümüz yettiği sürece hepimizin birbirinden öğreneceği o kadar çok şey var ki..
Dilediğiniz , aklınıza takılan , merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz, elimden geldiğince bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılarımla...
Lonicera
02-05-2017, 17:24
En sevdiğim gülüm...
Lonicera
02-05-2017, 17:33
Benim merak ettiğim şeker kamışı yetiştirdiniz mi bu sene?
Geçen yıldan toprakta kalanları bugün kontrol ettiğimde tamamının kurumuş olduğunu gördüm. İzmir ikliminde dahi 2.yılını çıkaramayacak kadar soğuklara hassas bir bitki bu. Elimde son kalan tohumları suya koydum, yarın ekeceğim nasipse. Bu yıl böceklenme gibi şeylerle tohumları kaybetmek istemiyorum. Zamanı geldiğinde gerekli önlemleri almak lazım.
Lonicera
02-05-2017, 17:36
Murraya nihayet açmaya başladı. Ne muazzam bir kokusu var arkadaş. Ben az da olsa parfüm kutusu bitkisine de benzetiyorum bu kokuyu. Bakalım Antalya 'da 6 yaşındaki bitkimizin üzerindeki tohumları yok olmadan toplayıp etkinlikte paylaşabilecek miyiz?
Lonicera
03-05-2017, 13:13
Sn heyyamola (http://www.agaclar.net/forum/1482174-post5.htm)' nın etkinlikte paylaşmış olduğu latin çiçeği tohumlarının (çok taze olduğu için )neredeyse tamamı çimlenip serpildi. Bir tanesinin yaprakları alacalı. Belki açık somon rengi çıkar. Kendisine yeniden teşekkür ederim.
Lonicera
03-05-2017, 13:17
Kırmızı Bektaşi üzümü yarı gölge yeri ve kompost çayı besini ile '' değmeyin benim keyfime''der gibi...
Lonicera
03-05-2017, 13:19
Stevia( şeker otu) onlardan geri kalır mı? Kalsa şaşarım zaten:))
Lonicera
03-05-2017, 13:23
Pembe yoncamız yine her yanı sardı. Bunları duvar kenarının çirkin görüntüsünü gizlesin diye akşam sefaları ile beraber ekip diktik. Çiçekleri geçip yaprakları da solunca akşam sefaları çıkıp çiçekleniyor. Neredeyse 7-8 ay boyunca yeşil ve çiçekli oluyor bulunduğu yer. Buna benzer yeri olana tavsiye ederim. En büyük avantajı da bakım istememesi. Ne su, ne gübre ne ilaç. Daha ne olsun:)))
Lonicera
03-05-2017, 13:25
Ortancamız biraz gecikti bu yıl. verdiğim asitli gübreler ile maviye yakın olur diye tahmin ediyordum ama her zamanki gibi bildiğini okuyor....
Lonicera
03-05-2017, 13:28
Ranunculus (düğün çiçeği) mix olarak satılıyordu, alıp ekmiştim. Beyaz ve sarı rengi sanırım çürümüş, somon ve kırmızı kalmış. Neyse bunları yaşatabilirsem seneye yanlarına takviye yaparız artık.
Lonicera
03-05-2017, 13:40
İnternette öyle bilgi kirliliği var ki. Bir şey aratıyorsun, birbirinden farklı şeyler çıkıyor karşına. Ne nedir ne değildir bilinmiyor. Yani at izi it izine karışmış durumda. Bu bilgilerden biri de limon otu...Bu kelimeyi yazıp motora ara komutu verdiğinizde acayip acayip otlar geliyor ekrana. Ben de buna burada haddim olmayarak müdahale edip kısa bir açıklama getirmek istedim. En azından derli toplu olarak bulunur da birilerinin işine yarar.
Bu üç bitki de internette limon otu olarak anılıyor. Ben hem resim ekleyip hem gerçek isimlerini yazayım. ( resimler kendi bitkilerime aittir) Biz bu bitkilerin hepsinden çay yapıp tüketiyoruz.
Lemon grass (Cymbopogon citratus)
646662
Melissa oğul otu ( Melissa officinalis)
646663
ALOYSIA citriodora, Çalı Melisa, Limon melisa
646664
birgecelikgelin
03-05-2017, 23:05
Sayın Lonicera merhabalar bu sizin verdiğiniz güzel bilgiler benimde ilgimi çekti karakafes denilen bitki nasıl bir bitkidir benim memleketimde yetişen kalabak otuna benzettim ama sizin bitkinin yaprakları daha ufak duruyor beni bilgilendirirseniz memnun olurum Saygılarımla ,
Lonicera
04-05-2017, 07:00
Sn birgecelikgelin, sizin bahsttiğiniz ot kabalak otu sanırım. Eğer oysa karakafesle pek alakası yok. Karakafes otu yenildiğinde toksik etkili. Biz sadece kompost veya çay olarak hazırlayıp bitkilere kullanıyoruz. Sonuçları da çok etkili ve güzel.
Benim resmini eklediğim yaprakların boyu en az 50 cm. Yanına ölçü olarak bir nesne koymadığım için yanıltabiliyor insanı. Ama şu resim (http://www.agaclar.net/forum/1300889-post19.htm) yaprak büyüklüğü hakkında az çok bir tahmin verebilir.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/4498.htm) da oldukça fazla bilgi mevcut, bir inceleyin dilerseniz.
Sayın Lonicera,
153 NOLU mesajda çok sorularım olacağını belirtmiştim.Sizden olumlu cevap geldi.cesaretim ondandır...
1)Bana hayatımın en güzel yıllarını hatırlattığı için...,bahçemde görmek istediğim bir çalı olduğu için.....elde edersem dedemin bahçesini hep anacağım için...beni KUŞBURNU bitkisiyle buluşturun lütfen.(bizim yörede bu çalıya MASUL derdik.)
2)Çok soran olmuş ama, bir de ben sorayım.
Bu karakafes otunu bahçeye nası taşıyacağım.Çünkü ben, bitkilere ne bir ilaç, ne vitamin,ne de,kimyasal gübre kullanmıyorum. Kendi gayretleriyle yaşayıp gidiyorlar
Ama, bu sene anladım ki, onlar da benim gibi yorgunlar,bir desteğe ihtiyaçları var.El atayım dedim.
3)GÜL konusuna sonra geleceğim,bu günlük bu kadar olsun.
sevgiler saygılar..(.yaş konusunda büyük ablanız oluyorum)
Lonicera
04-05-2017, 18:14
Sn hozat hocam, karakafes otu tohumuna veya rizomuna ulaşmanız lazım önce. Bildiğim kadarıyla şimdilik sadece burada (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-276821522) tohum satışı var. Rizom sadece yurt dışında satılıyor. Biz forumdan bir kaç arkadaşla alıp çimlendirdik bile.
Niyetim elimdeki bitkiden tohum alabilmek ama şimdilik bu ihtimal biraz uzak gibi görünüyor. Bir başka çeşidi daha var ki, sadece rizom ile üretilebiliyor. Sn MeyveliTepe bir etkinlikte az da olsa paylaşmıştı bu değerli bitki rizomunu. Bende de var ama henüz çoğalmış değiller. Aslında çoğalmıştı ama sanırım sulamadan kaynaklı bir kısmını çürüttüm. Çoğaldığında veya diğer türünün tohumunu elde ettiğimde mutlaka etkinliğe sokmak istiyorum.
Selamlar...
Sayın Lonicera
KUŞ BURNU bitkisi ile ilgili bir öneriniz var mı? o karakafes otundan daha önemli benim için, onu nasıl yetiştirebilirim zahmet verdim size de
teşekkürler..
Lonicera
04-05-2017, 19:10
Sn hozat, kuşburnu çok kanaatkar bir bitki. Gül gibi nazlanmaz. Ayrıca güle göre çok ama çok daha dayanıklıdır. Tek sevdiği bol güneş. Suya da fazla düşkün değil. Fidan temin ettiğinizde derin bir çukur açıp içine eskimiş ahır gübresi ile toprağı karıştırıp dikin. Dipten sürgünü bol verir.
Bazı çeşitleri tozlayıcı ister. Rosa canina' nın dikenli ve dikensiz türlerini öneririm. Çiçeğini zaten biliyorsunuzdur, hiç bir gül kuşburnu çiçeği kadar yoğun ve güzel kokamaz. Rosa rogusa türü çok güzel çiçek verir ama meyve vermesi için tozlayıcı ister.
Aktarlarda satılan ısıl işlem görmemiş uzunumsu kuşburnundan alıp içindeki tohumlardan dahi çimlendirip fidanını elde edebilirsiniz. Bu şekilde yetiştiriseniz 3.yılında meyvesini görebilirsiniz. Tabii tohumu ekmeden önce 90 gün soğuklama ihtiyacını giderip ekeceksiniz.
Zahmet ne demek hocam, inşallah yardımcı olabilmişimdir.
birgecelikgelin
04-05-2017, 23:14
Sayın Lonicera karakafes otunla yazdığınız bilgileri okudum çok güzel anlatmışsınız bende bitkilere kullanmak amacıyla sormuştum teşekkür ederim Saygılarımla .
Lonicera
07-05-2017, 16:11
İlk renk dönüşümü loganberry ' de oldu. Dolayısıyla bulunduğu şartlarda en erkenci olarak en tepedeki yerini aldı.
Lonicera
07-05-2017, 16:13
Şifalı deve dikeni de tohuma geçmek üzre. Bazen çiçek tablası çok olunca dikenlerine rağmen soyup enginar niyetine çiğden de yiyoruz.
Lonicera
07-05-2017, 16:16
Sümbülteber yavrularını anaçtan ayırıp ayrı saksıya ekmiştim. Büyüme hızı anaçlardan daha fazla olmuş. Ne de olsa ''serde gençlik var'' tabii.:))
Lonicera
07-05-2017, 16:26
Sn birnefestoprak' ın göndermiş olduğu Ruby Streaks ve Golden Frills çeşidi mizunalar sıcağı görünce oldukça hızlı geliştiler. Hatta kırmızı renk olan ruby streaks çiçeğe bile durdu. Diğerinde çiçeklenme belirtisi yok henüz.
Ve ilginçtir ruby streaks' taki belirgin kırmızı renk çiçeğe durmaya yakın yok olmuş durumda. Belli belirsiz şekilde alt yapraklarda hafif kırmızılık kaldı.
Her iki cinsin de tadı daha önceki yıllarda yetiştirip etkinlikte de tohum dağıtımını yaptığım mizunadan daha baharlı tada sahipler.
Lonicera
07-05-2017, 16:34
Yine bir arkadaşımızdan edindiğimiz atadan kalma şifalı selam otu(LOVEAGE Levisticum officinalis). Taze tohum olunca sorunsuz çimlendi. Bitki hakkında internette sınırlı ve birbirini tekrarı olan bilgiler mevcut. Çok yıllık olan bu bitki maydanozun atası.
''İdrar söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, mikrop öldürücüdür. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır. İdrar yollarındaki iltihapları önlediği bilinmektedir. Böbrek kumlarını ve kanı temizlediğinden de oldukça değerli şifalı bir bitkidir.'' deniyor. Bilinen en eski salata yeşilliklerinden biri imiş. Çok yıllık olması, soğuklara dayanması da cazibesini artırıyor hani.
Lonicera
10-05-2017, 13:40
Ay sarmaşığı, (moon flower, Ipomoea Alba) öyle çoşkulu ve güçlü çimleniyor ki... Sanki viyolü ters düz edecek gibi:))))
Lonicera
10-05-2017, 13:42
İkinci yılı olunca meyvesi erkenden kendini gösterdi. Her ihtimale karşı bu meyve tohumluk olarak ayrılacak.
Lonicera
10-05-2017, 13:44
5 gündür her gün küçük bir kase topluyoruz. Neredeyse parmak büyüklüğünde. 50 litrelik saksıda olmasına rağmen oldukça fazla meyve var. Tahminim 3-4 gün daha toplarız.
Lonicera
12-05-2017, 16:40
Peony coştu iyice. Karışık renkli olarak satın almıştım tohumunu. Çiçeklerinin birbirini tozlayıp bir yıl sonra da o çiçeklerin tohumlarının çok farklı renklerde çiçek açacağını öğrenince daha bir ilgi duydum bu peony' e.
Lonicera
12-05-2017, 16:50
Pandora yasemini bu sezon çiçek açmada biraz geç kalsa da üzerinde onlarca tomurcukla açığı kapatacak gibi görünüyor. Bu yılki etkinlikte tohumunu paylaşmayı düşünmüyorum. O sebeple çiçeklenme biter bitmez neredeyse 6 metreye varan boyu 1 metreye kadar indirip yan dalları da keseceğim. Hava sirkülasyonu için bulunduğu yeri biraz açmamız gerekiyor.
Lonicera
12-05-2017, 16:59
Bu yıl bu köşeyi Sn Zekoş' tan da gelen yıldız yumrusu da dahil olmak üzre değişik renklerde bezedik. Çürütmediysek en az 6 farklı renk olması gerekiyor.
Lonicera
12-05-2017, 17:01
Yılan kaktüs tek dalında 3-5 çiçekle kendince show yapıyor:)))
Lonicera
12-05-2017, 17:05
Honeyberry meyveleri hasat edilip tadına bakıldı. Tadı bence güzel, yaban mersinine çok benziyor. İnşallah bitkiyi öldürmeyiz. İlk işim bitkiyi yarı gölgeye taşımak olacak. Yarından sonra hava sıcaklığı (bir kaç gün) gölgede 35 derece olacakmış.
Yine bir arkadaşımızdan edindiğimiz atadan kalma şifalı selam otu(LOVEAGE Levisticum officinalis). Taze tohum olunca sorunsuz çimlendi. Bitki hakkında internette sınırlı ve birbirini tekrarı olan bilgiler mevcut. Çok yıllık olan bu bitki maydanozun atası.
''İdrar söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, mikrop öldürücüdür. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır. İdrar yollarındaki iltihapları önlediği bilinmektedir. Böbrek kumlarını ve kanı temizlediğinden de oldukça değerli şifalı bir bitkidir.'' deniyor. Bilinen en eski salata yeşilliklerinden biri imiş. Çok yıllık olması, soğuklara dayanması da cazibesini artırıyor hani.
Sayın Lonicera , öncelikle bu kadar bitkinin bakımına nasıl yetisiyorsunuz maşallah size:)
Ve sizden ricam bu kıymetli otu cogaltıp paylasıma sunmanız;) Ben gecen sene tohumunu aldim cimlendirememistim.
Lonicera
13-05-2017, 06:55
Sayın Lonicera , öncelikle bu kadar bitkinin bakımına nasıl yetisiyorsunuz maşallah size:)
Ve sizden ricam bu kıymetli otu cogaltıp paylasıma sunmanız;) Ben gecen sene tohumunu aldim cimlendirememistim.
Gerçekten de çok zor oluyor bakım işleri.'' O '' da olsun '' bu '' da olsun deyince bir bakmışsınız yüzlerce bitki elinize bakmaya başlıyor. Yorucu da olsa çok güzel ve dinlendirici bir uğraş bildiğiniz gibi.
Selam otu şimdilik yarı gölgede. Biraz daha boylanınca direkt güneşe alacağım. İnşallah tohum elde edebiliriz. Nadir bulunduğu için tohumunu paylaşmayı ben de çok isterim.
Sayın Lonicera,
Bu sabah ben de bahçenizi dolaştım ve yeni güzellikler gördüm yine.Elinize sağlık.
Benim pandora yasemin ilk yıllarda çok güzel açardı son iki senedir hiç keyfi yok
sebebini anlar gibiyim.Eşim sağına soluna onun alanını kısıtlayan bitkiler dikince hava sirikülsyonu olmuyor galiba,bitkinin nefes alamadığını fark ettim teşekkürler.
Lonicera
13-05-2017, 14:27
Brokoli tohum kapsülleri yavaş yavaş renk değiştirmeye başlamış. Bir iki hafta sonra iyice sıcaklar basar, tohumlar olgunlaşır. Tohum paylaşım etkinliğine koymak istiyorum ama tohumun köken konusu belirsiz olunca sıkıntı oluyor. Ben de bu yüzden karasızım, hele o gün bir gelsin de...Bakarız artık bir hal çaresine.
Lonicera
13-05-2017, 14:33
Etkinlikte Sn MeyveliTepe' nin paylaşmış olduğu soya fasulyesi küçücük boyu ile çiçek vermiş( biz boşuna ipe almışız demek ki). Çiçeği de öyle minik ve sevimli ki... Belli belirsiz bir şey, çiçek demeye bin şahit ister. Ama soya fasulyesi için söylenen bir söz kesin doğru galiba. O da soya fasulyesinin sebze grubu içerisinde en verimli bitkiler sıralamasında ilk üçte yer aldığı. Her yaprak koltuğunda yan dal...Her yan dal üzerinde bir sürü çiçek. Bu kadar çiçeğin yarısı bakla yapsa ....diye uzar gider bu hesap:))
Lonicera
13-05-2017, 14:35
Ovalis saskatoon...Üzeri meyve dolu, tek dalında bu kadar meyve..Ve saksıda..
Lonicera
13-05-2017, 14:42
Aronia melanocarpa meyveleri irileşiyor. Niyetim hem saskatoon hem de aronia tohumlarını bir şekilde muhafaza edip paylaşıma sokmak.( hemen ekilmeyecekse kurumalarına müsaade edilmemeli, hafif nemli bir ortam ayarlayacağım)
Ne yapayım, nadir tür bitki tohumlarını paylaşmak da benim tarzım oldu. Şimdi ''tarz deyılsın '' diyen de olur ne yapalım '' elin ağzı torba değil ki büzesin'':))
Lonicera
13-05-2017, 14:49
Önce tohumunu 24 saat suda bekletip( tabii ön aşındırma işleminden sonra) sonra kurutup, sonra yeniden ıslatıp zip poşet içerisinde güç bela çimlendirebildiğim gözüm gibi baktığım ''hawai orman gülü'' (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/26706.htm)(Argyreia Nervosa) Tohumunu elde edebilirsem bunu da etkinliğe sokacağım. Herhangi bir saldırıya karşı 7/24 üzerinde ızgaralı sebze kasası var.:))
Lonicera
14-05-2017, 12:59
Feijoa , kaymak ağacı çiçekleri bir bir açmaya başladı. Yan yana iki bitkim var ama ben garanti olsun diye el ile tozlama da yapıyorum.
Lonicera
14-05-2017, 13:01
Ortanca bir el büyüklüğünü geçti. Bunun gibi 7 tane daha iri çiçeği var. Yakında başlar aşağı doğru sarkmaya.
Lonicera
14-05-2017, 13:03
Pepino da bugün yarın açar. Bu yıl fide sayısını 3 ' e çıkardık. Her biri 20 litrelik saksılarda. Ve sadece compost çayı ile beslenecekler. Ancak bu şekilde lezzeti tavan yapıyor. Hele biraz da güvercin gübresi bulabilirsem çok iyi olacak.
Lonicera
14-05-2017, 13:06
Zıpçıktı başladı zıp zıp çıkmaya:)) Beyaz olanı soğuklarda yitirdik büyük ihtimal, ses seda yok saksısında.
Lonicera
15-05-2017, 13:06
Bidonda çilek (http://www.agaclar.net/forum/1503088-post117.htm) uygulamasının ilk meyveleri:))) Tamamı tohumdan yetişme 3 farklı çeşit. Mükemmel kokuyorlar..
Lonicera
15-05-2017, 13:14
Loganberry hasadının ilk partisi...Sanki tüm meyvelerin üstüne özellikle toz atılmış gibi bir görünüme sahip. Hafif mayhoş, tam reçellik yani.
Lonicera
15-05-2017, 13:16
Biz logan en erkenci diye ahkam keserken tayberry' nin bu ilk meyvesi sardunyanın yaprakları arasına gizlenmiş.
Lonicera
15-05-2017, 13:18
Heritage cinsi ahududu da olgunlaşmaya başladı. Meyveleri biraz küçük ama tadı çok güzel.
Lonicera
15-05-2017, 13:20
Tulameen yediveren ahududulardan biri. İlk meyveleri İzmir şartlarında bu zamanlarda olgunlaşırken ikinci meyveler yaz sonuna doğru kendini gösteriyor. Tadı süper...
akçabardak
15-05-2017, 13:51
Sn. Lonicera, ellerinize emeklerinize sağlık, çok değişik türlerde bitki ve meyveler yetiştiriyorsunuz, hayranlıkla takip ediyorum, nasıl başarabiliyorsunuz bu kadar hiç görmediğim, duymadığım bitki ve meyveler sunuyorsunuz bizlere.
Frenk üzümü ve franboğaz yetiştirmeye kalktım ama başarılı olamadım, bildiğim kadarıyla sıcak iklimleri sevmiyorlar, o yüzden başarılı olamadığımı düşünüyorum fakat sizin bulunduğunuz bölge de sıcak iklim, bunun sırrı nedir? :) özellikle ahududu çok seviyorum ki Ankara'da çok rahat yetiştiriyordum ama burada 4-5 defa denememe rağmen olmadı, bir de kirazı yetiştiremedim.
Acaba yanlış çeşitler mi yetiştirmeye çalışıyorum onu da anlamış değilim, sıcak, soğuk iklimlere dayanıklı çeşitler mi var... bizi aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Hepsi de biri birinde güzel çeşitler, ağız tadıyla tüketin, sevgiler.
Lonicera
15-05-2017, 14:34
Sevgili akçabardak, öncelikle iyi dilekleriniz ve övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.
Yıllar yılı ben de o kadar çok bitkiyi yitirdim ki. Bunun bir çok nedeni vardı, saymaya kalksam sayfalar dolar.
Benim hep yakındığım şey bir bahçemin olmaması. Bahçem olmayınca evin dış avlusunu saksı bahçesi haline getirerek bir nebze olsun bu arzumu törpülemiş oldum. Avlu da en fazla 50-60 metrekare bir yer tutar. Yüzü aşkın bitki çeşidine sahibim hala. Çok sıcak olan İzmir' de güneşi gölgeleme tülü ve sulama sıklığı ile engellemeye çalışıyorum. Neredeyse tüm saksı harçlarımın tamamını en iyi drenaja sahip harçlardan oluşturdum. Sulama sıklığı ile gelebilecek kök çürüklüğü de bu şekilde minimum düzeyde tutulmuş oldu. Ortanca, gardenya, honeyberry vb. adını şimdi sayamayacağım ama genel özelliği serin yer seven tüm bitkilerimi haziran ayı başlarında kuzey cephesine taşıyorum. Tam tersi durumda olan yani soğuk sevmeyen bitkilerimizi de evin alt katına. Orada kiracı yok.( depo olarak düşünülmüş tek göz oda + tuvalet) Bugün yarın imar geldi gelecek derken neredeyse 7-8 yıldır boş. Bu durum benim de işime geldi, soğuk sevmeyen bitkilerimi kiracı olarak buraya aldım:))Soğuk sorununu da bu şekilde çözdük. Bahçemin olmadığına hayıflanırken bunu avantaja çevirmiş ve bu sayede pek çok bitkiyi hayatta tutmuş olduk. Bahçem olsaydı bu bitkilerin pek çoğunu ben de yitirmiştim.
Yani bitkilerimizle göçebe hayatı yaşıyoruz.:))
Elbette belirttiğiniz gibi sıcak ve soğuk iklimlere göre aynı bitkinin değişik varyeteleri var. Ama inanın ben de bunlara hiç dikkat etmeden alıyorum bitkiyi. Aslında bu özelliğine bakmak lazım, çünkü aksi halde randıman alamıyor veya bitkiyi kaybediyorsunuz. Ben bitkileri öldüre öldüre dillerini çözdüm diyebilirim.
Hemen aklıma gelen ve en sık verdiğim örneği vereyim. Şimdiye kadar abartısız en az 20 tane likapayı kaybettim. İşi öğrendikten sonra( asitli ortam, yarı gölge, kuzey cephesi vb) yaklaşık 4 yıldır bluecrop cinsini sorunsuz yaşatmayı başardım. Bir de sabahtan akşama kadar değnekçi gibi bitkilerimin arasında dolaşıp kontrol ediyorum hep. Gözden kaçırdıklarım mutlaka oluyor ama herhangi bir hastalık başlangıcı veya besin eksikliğine hemen müdahale edebiliyorum. Böyle böyle bir sürü bitkiyi yaşatabildim ama ben yaşlanmışım haberim olmadı:)))
Lonicera
15-05-2017, 14:46
Neredeyse tüm narenciyelerin aşılık anacı olan Poncirus trifoliata.. Toplamda 7 adet fidanım var. Bunları yarım santim boylarındayken sevgili redbullah' tan almıştım. Şimdi kocaman oldular. Dikenleri serçe parmağım boyuna geldi. Bu yıl bunları aksilik olmaz ise elimdeki washington portakal ve kumkuat ' la aşılamak niyetindeyim. Böylece iyice bodur tür bitkilerim olacak.
Lonicera
15-05-2017, 14:49
Yıldız çiçekli yasemin aşağıdan yukarıdaki balkona kadar çıkıp oradan da çatıya kadar çıktı. Alaca yapraklısı o kadar hızlı büyümüyor. Ama koku olarak her ikisi de balkonumuzun değişmez ikilisi.
Lonicera
15-05-2017, 14:52
Etkinlikte Sn mücevher çalısı 'ından gelen aşk mercanı sarmaşığının 5 tohumundan 4 tanesi çimlendi. Bu yıl saksıda iyice pişkinleşsin, sonra bahçe toprağının bir kenarına koyacağım.
Lonicera
15-05-2017, 14:57
Geçen yıl yapraklarından ürettiğim bardak menekşelerden sadece 2 tanesi kalmış. Toplamda 7 rizom olmuştu, saksıyı boşalttığımda 2 rizom ve bir de faili olarak 4 tane ''tel kurdu'' na rastladım. Artık yola bunlarla devam edeceğiz. Ta ki Haziran ayı ortasına kadar. O zaman en az 20 rizom hedefim olacak:)) Tel kurtlarının da beni tüm kalpleriyle desteklediklerini şimdiden duyar gibiyim.
Lonicera
15-05-2017, 14:59
Ocak ayı sonunda çeliklediğim bluecrop cinsi likapaların 2 tanesi köklenmiş. Diğerlerinden de köklenme olacağını tahmin ettiğim için şimdilik ( sonbahara kadar) saksısına dokunmayacağım.
akçabardak
15-05-2017, 19:09
Sevgili akçabardak, öncelikle iyi dilekleriniz ve övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.
Elbette belirttiğiniz gibi sıcak ve soğuk iklimlere göre aynı bitkinin değişik varyeteleri var. Ama inanın ben de bunlara hiç dikkat etmeden alıyorum bitkiyi. Aslında bu özelliğine bakmak lazım, çünkü aksi halde randıman alamıyor veya bitkiyi kaybediyorsunuz. Ben bitkileri öldüre öldüre dillerini çözdüm diyebilirim.
Bir de sabahtan akşama kadar değnekçi gibi bitkilerimin arasında dolaşıp kontrol ediyorum hep. Gözden kaçırdıklarım mutlaka oluyor ama herhangi bir hastalık başlangıcı veya besin eksikliğine hemen müdahale edebiliyorum. Böyle böyle bir sürü bitkiyi yaşatabildim ama ben yaşlanmışım haberim olmadı:)))
Sevgili Lonicera, ilginiz için çok teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi böyle böyle bir çok bitkiyi öldürdük orada size katılıyorum ama yaşlanmışım haberim olmadı cümlenize katılmıyorum :) daha durun bakalım bilmediğimiz bir çok bitkiler var, daha onları edinip öldüreceğiz :D :D
Şaka bir yana gerçekten seneler nasıl da hızlı geçmiş ben de bu hayattan bir şey anlayamadım :)
Lonicera
16-05-2017, 07:04
daha durun bakalım bilmediğimiz bir çok bitkiler var, daha onları edinip öldüreceğiz :D :D
Ne güldüm sabah sabah, siz çok yaşayın e mi...İçime su serptiniz.
Lonicera
16-05-2017, 07:08
Şeker kamışı tohumu taze olunca 1 hafta içerisinde son hızla çimlenmişler.. Nasipse bu sene tohumunu bitki üzerindeyken tül kese içerisine alıp güveden koruyacağım. Geçen yıl paylaşamayınca bekleyen arkadaşları üzmüş kendim de bu yüzden çok üzülmüştüm.
Lonicera
16-05-2017, 07:13
Washington navel portakal mesajı (http://www.agaclar.net/forum/1502607-post114.htm)almış olmalı ...Korku dağları beklermiş:)))
Lonicera
16-05-2017, 07:19
Sn telato' dan gelen canavar marul aldı başını göğe çıkardı. 1 hafta sonra çiçek için sapa kalkacak sanırım.
Lonicera
16-05-2017, 07:23
Hodan otu gelişimine devam ediyor. Toplayıp pişirsek mi, tohuma mı bıraksak bilemiyorum. Keşke daha fazla tohum ekseymişiz:)) dedik ama bu sefer de kompost çayına da lazım deyip yine hayıflanırdık. Ne demiş atalar '' artmazsa yetmezmiş'' .
Lonicera
16-05-2017, 07:28
Urla kırsalından bir arkadaşımızın yazlığına yakın yerde turp otunun en lezzetli varyetelerinden birine rastlayınca yüreğimiz hop etti. Bu türün yaprakları yan tarafa doğru yayılıp sap içi dolgun oluyor. Daha önce dağıtımını yaptığım çeşit biraz boylanan , boy yaptığı dalın içi boş olandı. Hemen yerini belirleyip kerteriz aldık:))) Tahminime göre Haziran ayı sonuna doğru başına bir şey gelmezse yüzlerce tohumumuz olacak.
Lonicera
16-05-2017, 12:57
Sarı ulak cinsi zeytinimizin her yanı çiçekle dolu...
Lonicera
16-05-2017, 12:58
Aynı ağacımızın yarı gölgede olduğu için en az güneş gören dal uçlarında zeytin unlu biti de dolu:)))
Lonicera
16-05-2017, 13:00
Karışık çeşitleri birlikte ektiğimiz endiveler...Yakında çiçek verecek gibiler.
Lonicera
16-05-2017, 13:03
Bu yıl tohumunu paylaşmayı düşündüğüm yer elmaları tam gaz gelişime devam....
Lonicera
16-05-2017, 13:09
Veee, uzun süredir tohumlarını takipte olduğumuz murraya (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/5850.htm)' lar nihayet elimize ulaştı. Geçen hafta sonu Antalya' ya gidemedik, yeğenim sınav için İzmir' e geldi. Tembihlediğim şekilde kapsülünden çıkarmadan tüm olgunlaşmış tohumları toplayıp getirmiş. Bir bu kadar daha olgunlaşmayı bekleyen yeşil meyveler var bitki üzerinde. Bir aksilik olmaz ise bunlar da etkinlikte yerini alacak. Elimdeki murrayaların hepsi tohumdan yetişme ve iyi bir bakımla en geç 3.yılında çiçeklenme oluyor. Benimkilerden 2 tanesi 2.yılının sonunda çiçeğini göstermişti.
Sayın Lonicera,
Murraya'nın çiçeklenme süresi ne kadar oluyor?
Bendeki senede bir kere yoğun olarak açıyor ve 2 hafta sonra bitiyor çiçekleri.
Bu sene bende tohumlarını alacağım,hep üstünde kalıyordu.
Saygılar
birnefestoprak
16-05-2017, 16:52
Şurubunu yapmayı düşünüyor musunuz?
Şeker kamışı tohumu taze olunca 1 hafta içerisinde son hızla çimlenmişler.. Nasipse bu sene tohumunu bitki üzerindeyken tül kese içerisine alıp güveden koruyacağım. Geçen yıl paylaşamayınca bekleyen arkadaşları üzmüş kendim de bu yüzden çok üzülmüştüm.
Lonicera
16-05-2017, 17:00
Sayın Lonicera,
Murraya'nın çiçeklenme süresi ne kadar oluyor?
Bendeki senede bir kere yoğun olarak açıyor ve 2 hafta sonra bitiyor çiçekleri.
Bu sene bende tohumlarını alacağım,hep üstünde kalıyordu.
Saygılar
Sn hocam, İzmir' de çiçeklenme süresi sizinki gibi yaklaşık iki hafta kadar. Ama yıl boyunca 3/4 kere çiçekleniyorlar. Antalya' daki anaç ağacımız da en az 5 kere açıyordur bir sezonda. Fakat sonraki çiçeklenme öyle dolu dolu olmuyor, daha az . Bunun için de besin takviyesi yapıyoruz sıkça. Besin takviyesini yapraklanmadan önce yanmış ahır gübresi+kompost+ 3/15 şeklinde karıştırıp veriyoruz. Daha sonra farklı besinleri karıştırıp sulama suyuna katarak iki boş bir dolu şeklinde uyguluyoruz.
Lonicera
16-05-2017, 17:07
Şurubunu yapmayı düşünüyor musunuz?
Sn birnefestoprak, kendimiz için değil ama bitkilerimiz, enzim ve kompost çayı için yapmayı düşünmüştüm. Fakat miktar olarak fazlaca elde edemeyince deneyemedik. Bu yıl biraz daha fazla tohum ektik, bir aksilik olmaz ise bu sezon denemek isterim. Becerebilirsem şuradaki yöntemi (http://www.bilgiustam.com/seker-kamisindan-seker-uretimi/)biraz da kendimize uyarlayıp deneyebiliriz diye düşünüyorum. Bildiğiniz daha basit bir yöntem varsa şimdiden öğrenmek isterim.
Sayın Lonicera; gerçekten kıskanmamak elde değil sizin bu tutkunuza hayranım. Berrylerin gerçekten maşallahı var.
Sn telato' dan gelen canavar marul aldı başını göğe çıkardı. 1 hafta sonra çiçek için sapa kalkacak sanırım.
Bu marul Çin de yaprakları dışında gövdesi için yetiştiriliyor ve kuzu etli domuz eti ile sote yapılarak tüketildiğini biliyorum. Bu sene bende deneyeceğim.
Lonicera
17-05-2017, 06:11
Sn dongyul, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Canavar marulun gövdesinin de ayrıca değerlendirildiğini bilmiyordum. Biz normal marulların göbeklerini atmayıp severek tüketiriz ama bunlardan birini denedik oldukça acı geldi. Neredeyse endivye kadar acı. Sulama sıkıntısı mı oldu ondan mı acıdı, yoksa kendinde var olan bir acı mı yoksa aşırı sıcaklarda ortaya çıkan bir durum mu bilmiyorum.
Yapraklarının kendine has bir tadı var, maruldan farklı olarak. Biz sevdik kesin tohuma bırakacağız. Artık gövdesinin nasıl tüketildiğini de seneye sizden öğreneceğiz:)))
Lonicera
17-05-2017, 06:35
Sağ olsun Sn m-Mücevher Çalısı' nın( bu arada merak içindeyim kendisi nerelerde diye) etkinlikta göndermiş olduğu '' benekli gökova'' bezelye yaprak koltuklarından çiçek oluşumunu başlattı. Bir yemeklik çıkmaz bundan ama( toplam 3 kök) ama en azından tohum garanti olur elimizde.
Lonicera
17-05-2017, 06:39
Reuben böğürtlenlerin üzeri meyve dolu. Bu yıl da bunun tohumunu almak istiyorum. Yediveren özelliği, tadı , dayanıklılığı vb. ile ileriki yıllarda çok öne çıkacak gibi görünüyor.
Lonicera
17-05-2017, 06:42
Bir arkadaşımızdan çeşit adını bilmediğimiz, kendine verimli japon gurubu eriklerden aşılık kalem almıştım. Kırmızı yapraklı olan süs eriği üzerine geçen yıl Haziran ayında göz aşısı yapıp aşının gelişimini de takip etmiştik. Küçücük bir dalında 4 adet meyvesini görünce çok sevindik. Darısı diğer aşıcıların başına:)))
Lonicera
17-05-2017, 06:44
Gardenyanın her dal ucunda çiçek var. Bu yıl bir kaç tanesini feda edip tohum için tozlama maksadıyla kullanmak niyetindeyim.
Lonicera
17-05-2017, 17:53
Tadı o kadar nefis ki..Şimdiye kadar yediğim en güzel kırmızı marul çeşidi. Neredeyse göbekli marul kadar çıtır çıtır yaprak gevrekliği . Tohum için gözüne bakıyoruz ama hiç oralı değil ...
Lonicera
17-05-2017, 17:56
İri beyaz murt çiçek tomurcuğunu gösterdi. Bu yıl yapraklarını fazlaca kullandık çay için. 4/5 adet yaprak bile çaya çok etkili bir aroma veriyor. Yaprağının faydası saymakla bitmiyor.
Lonicera
17-05-2017, 17:58
Sevgili akçabardak' ın etkinlikte paylaşmış olduğu gümüş düğmesi nihayet çiçeklenmeye karar verdi. Bu bitki de şifalı bitkilere dahilmiş ama biz hiç kullanmadık. Çiçeğe geçmeden önce epey boy verdi. Tohumunu elde ettikten sonra iyice dipten budayacağım.
Lonicera
17-05-2017, 18:02
Bunlar da yediğimiz kumkuatın çimlenen çekirdekleri. 3/4 yıl önce bir kere daha denemiştim ama bitkide büyüme durunca ben de bakmayı durdurdum. Şimdi son kez denemeye karar verdim, bakalım nasıl bir sonuç alacağız.
YeniGine
18-05-2017, 00:10
Sayın Lonicera maşallah ne kadar değişik bitkileriniz var. Ben; az birazını evet, fakat çoğunu bilmiyorum. Farklı bir bahçe sayfası gibi geldi bana. Ama tabi ki herşey çok güzel emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
Lonicera
18-05-2017, 05:47
Sn YeniGine, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Lonicera
18-05-2017, 05:56
Sn Mücevher Çalısı' nın yine etkinlikte paylaştığı 3 farklı renk '' meksika petunyası'' çimlendiler ama beyaz renk olanı çok nazlı çıktı. Diğerlerinin çimlenme yüzdesi güzel.
Lonicera
18-05-2017, 06:20
Sıcaklar İzmir ve Antalya' da şimdiden 30 dereceleri zorladığı için neredeyse tüm yeşillik gurubu sebzeler ve pek çok çiçeğimiz tohum vermeye başladı. Roka da buna örneklerden biri.
Lonicera
18-05-2017, 06:22
Sevgili Muda' nın etkinlikte paylaştığı bilye kekik de keza öyle...
Lonicera
18-05-2017, 06:24
Saksıdaki mayer limonumuz her yıl olduğu gibi istikrarlı şekilde, toplamda 10/15 meyve verecek kadar hazırlıklara başlamış...
Lonicera
18-05-2017, 06:28
Jumbo hünnap da çiçeklendi. Bu yıl çok meyve verirse kurutmayı düşünüyoruz. Küçük meyvelilerin tadını daha çok beğeniyorum. Bizimki aşılı, amasya elması büyüklüğünde meyve veriyor:)))
Tadı o kadar nefis ki..Şimdiye kadar yediğim en güzel kırmızı marul çeşidi. Neredeyse göbekli marul kadar çıtır çıtır yaprak gevrekliği . Tohum için gözüne bakıyoruz ama hiç oralı değil ...
Tohum olursa, paylaşım listesinde ilk sıradayım.;)
Lonicera
18-05-2017, 12:47
Tohum olursa, paylaşım listesinde ilk sıradayım.;)
Dükkan sizin sayılır...Müşterisi çıktı ya, artık daha dikkatli takip etmemiz gerekiyor :)))
Lonicera
18-05-2017, 13:22
Saksıdaki parfüm çalısı soğuktan toprak hizasına kadar kurumuştu. Sonra yeniden sürgün verdi ve bugünkü hale geldi. Daha önce de başımıza gelmişti. Mayıs ayı sonuna kadar bitkilerin sürgünü beklenmeli, bu zamana kadar uyanmazsa o zaman sökülmeli diye düşünüyorum. Çünkü her an bir sürpriz yapabiliyorlar.
Lonicera
18-05-2017, 13:24
70 litrelik saksıda bilmem kaç yıldır bizimle yola devam eden meşhur ''bardacık inciri''...Minicik meyvelerini göstermeye başlamış.
Lonicera
18-05-2017, 13:26
Yer bademi sıcaklarla beraber iyice coşmuş durumda. Bir iki tanesi diğerlerinden daha kalın ve obur gidiyor. Belki çiçek açar, bilemiyorum. Daha sonra onları ayrıca resimleyeceğim.
Lonicera
18-05-2017, 13:29
ALOYSIA citriodora, Çalı Melisa, Limon melisa, çiçek oluşturmaya başlamış. Başka bir dalında çiçeğini gördüm ama o kadar küçük ki. El ile tozlamaya yardım etmek isterdim ama çok zor. Mikroskop altında belki:)))
Lonicera
18-05-2017, 13:30
Küpeyi asma çardağına astık..Pek havadar yerde oldu. Yarı gölge yerde, nasıl da mesut..
Heritage cinsi ahududu da olgunlaşmaya başladı. Meyveleri biraz küçük ama tadı çok güzel.
Gübresiz mi kaldı ki, bu kadar cılız olmaz ki bu:(:confused:
Lonicera
18-05-2017, 17:02
Gübresiz mi kaldı ki, bu kadar cılız olmaz ki bu:(:confused:
Hayır iyi beslendi ama saksısı çok küçüktü, büyük ihtimal bu yüzdendir. Üstüne üstlük dibinde de bir sürü yavrusu var:))
Lonicera
19-05-2017, 06:44
Alaca yapraklı begonvilimiz şimdilik çiçeksiz. Gerçi elimdeki diğer somon, fuşya, sarı, kristal ve katmerli mor renk olanlar da aynen bunun gibi. Bu yıl kış burada da uzayınca sonuç böyle oldu...
Lonicera
19-05-2017, 06:46
Kudüs kirazı bu yıl geçen yıla göre biraz daha keyifsiz gibi. Tahminime göre saksısını büyütmediğim için atar yapıyor bana...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.