View Full Version : Lonicera / Bahçe (avlu)
Lonicera
04-02-2018, 18:40
Baş yapan (Napa tipi lahana olarak da geçer) lahanaysa, baş yapmayan bitkilerden tohum almanızı tavsiye etmem.
Bizim iklimde baş yapmayacağına eminim. 2 yıl önce alabaş da denilen kohlrabi de yumru yapmamıştı buralarda. Soğuk,serin iklim bitkileri bizim kuşakta zorlanıyorlar.
Tadı fena değil, yaprak olarak tek tük tüketeceğimiz için baş yapmaması pek sorun olmayacak bizim için. Tere ya da roka gibi ekip tüketiriz herhalde.
Lonicera
04-02-2018, 18:42
Yine mi .. :D Bi şey demeycem gari...
Salatasını görünce canım çekti, epeydir yemiyordum.
Bölgemizde ilk görev yaptığım yerde teyzenin biri baktım bir kucak ot getirmiş. 'Teyze bu ne' derken öğrendik ve çok hoşumuza gitti. Bunu öğrenen bütün teyzeler zamanı gelince dağda bayırda ne kadar turpotu varsa getirir oldular. Eşimle bıktık artık, haftanın üç günü turpotu mu yenir. ;)
Valla söz konusu turp otuysa her gün bile yenir:)))Hele hele sizin oralarda kendiliğinden yer etmiş otları toplayıp getiriyorlardır. Bir de böreği yapılsaydı var ya o zaman tam katmerlisi olurdu artık.
Lonicera
08-02-2018, 11:31
Bu sabah ta Mersin' den sevgili kardeşimin(Sûz-i Dilârâ) benim için hazırladığı kargoyu aldım. İçindekiler koca bir leğeni doldurdu. Balkonu boşaltmış resmen. Yavru olarak üretmesini istediğim bazı bitkilerin hem yavrularını hem anaçlarını söküp söküp paketlemiş.:eek:
Pek çoğunu biliyorum ama bilmediğim bitkiler de var. İki anaç hoya ve yanında yavrular, en az 2 yaşında selluka, değişik renklerde bir sürü köklendirilmiş menekşeler. Gloxinya, yavruları yetmemiş anaçlarını da koymuş. Karışık renklerde allium soğanları. Pembe sümbülteberler... Bir sürü maviş fidesi. İsimlerini bilemediğim sukulentler, kaktüs, tohumlar....Enginar çanağına benzeyen çiçek yumruları..
Ellerine emeklerine sağlık ; gönlü, eli bol güzel insan.
665883
(Bu arada kargo paketine de imza atar gibi koyduğun uyarı yazısı da gözümüzden kaçmadı ):p
665884
sevgihoca
08-02-2018, 20:38
O bir Suz-i Dilara.Ellerinize sağlık.Siz de güle güle büyütün Lonicera.
akçabardak
09-02-2018, 08:30
Güle güle büyütün sevgili Lonicera, gönderenin de ellerine emeklerine sağlık.
Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 08:34
Hepsini güle güle büyüt değerli ağabeyim. ;) Senin iksirlerinle hepsinden güzel sonuçlar alacağından eminim. :D
Adını bilmediğin kaktüs cereus peruvanis sukulentlerin olduğu şişede de bir tane yavrusu var. Televizyon, bilgisayar gibi cihazların olduğu yerde bakarsan faydasını çok göreceksiniz ailecek. Baş ağrısı, uyuşukluk vs. gibi ortamdaki elektro manyetikten kaynaklanan sıkıntılara çok iyi geliyor. Ben tecrübe ettim çok da faydasını görüyorum. Kesinlikle herkese de tavsiye ederim.
Gloksinyaları hemen dikmen gerekiyor biliyorsun artık uyanıp aşağıda kök oluşturmaya başlamaları lazım.
Bu arada sayın TCM duymasın ama şu turp otundan öyle bahsettin ki biz de yarın komşularla ebegümeci toplamaya çıkacağız. :D
Lonicera
09-02-2018, 11:20
Sevgili akçabardak ve sevgihoca, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Lonicera
09-02-2018, 11:23
Sevgili Sûz-i Dilârâ kardeşim, her şey için teşekkür ederim tekrardan. Kargoyu aldıktan sonra 1 saat içinde tohumlar hariç diğerlerinin tamamını saksıladım. Bir sorum olacak, gelen ceylan çelikleri tek renk mi yoksa farklı farklı mı?
Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 11:45
Sevgili Sûz-i Dilârâ kardeşim, her şey için teşekkür ederim tekrardan. Kargoyu aldıktan sonra 1 saat içinde tohumlar hariç diğerlerinin tamamını saksıladım. Bir sorum olacak, gelen ceylan çelikleri tek renk mi yoksa farklı farklı mı?
Hepsi farklı renklerde, bordo, koyu kırmızı etrafı beyaz haleli, açık pembe, menekşe renkli.
Son iki renkten ya ikisi de vardır ya da birinden biri. Çelik dört taneyse bu renklerin hepsi vardır. Biraz karışık oldu ama:cool:
Lonicera
10-02-2018, 11:54
Neredeyse 10 gündür saksıları değiştirip gübre, harç hazırlama vb. işlerle uğraşıyordum. Bugün yağmur yağınca biraz ara vereyim dedim.
Sevgili Mücevherçalısı' nın tohum paylaşım etkinliğinde dağıtımını yaptığı aşk mercanı sarmaşığı' nın saksısını da büyüteyim dedim. Saksıyı boşalttığımda diptenteki yumruları görünce epey şaşırdım. Toplam 21 adet yumru oluşmuş.
Kendine has hoş bir kokusu var. Koku deyince aklıma Sûz-i Dilârâ geldi. Keşke 1 ay önce saksı değişimi yapsaymışım da....:D:D:D
Sûz-i Dilârâ
10-02-2018, 17:58
Günler çuvala girmedi ya:D Allah sağlık versin yeter ki, bir sonraki sezonun suyu çıkmadı daha:D
Lonicera
10-02-2018, 19:00
Günler çuvala girmedi ya:D Allah sağlık versin yeter ki, bir sonraki sezonun suyu çıkmadı daha:D
O zaman bu yumrulara gözüm gibi bakayım, ne olur ne olmaz.(Meksika da hem yumrularının hem yaprak ve dallarının da gıda olarak tüketildiği yazıyordu bir yerlerde de o yüzden:D:D)
Sûz-i Dilârâ
11-02-2018, 09:04
...(Meksika da hem yumrularının hem yaprak ve dallarının da gıda olarak tüketildiği yazıyordu bir yerlerde de o yüzden:D:D)
Kesin gelecek gözüyle beklemeyim o zaman kutudan çıkarsa sürpriz olur, hem sana da bir açık kapı bırakmış olalım, arada bir iki tanesini söküp götürebilirsin, bakıp bakıp yutkunmaktansa:D:D
Lonicera
11-02-2018, 11:09
Bugün de hiç ara vermeden yağan yağmur yüzünden hiç bir şey yapamadık. O kadar çok iş var ki bekleyen. İlk öncelik 3 asmanın budanmasında. Bu üç asma da yerden iki balkona kadar yükselen biri de demir profillerle desteklenen kocaman asmalar. Daha sonra çok az miktardaki bahçe toprağı bellenecek. Ben de hırsımı marullardan çıkardım. Ne yapayım kızgın olduğumda boğaz yollarım daha da açılıyor galiba:D:D:D
Bunlar sn telato (http://www.agaclar.net/forum/1488334-post17.htm)' dan etkinlikte gelen canavar marullar. Biraz acımsı tadı sevdiğimiz için tam bize göre. Kokusu için aynı şeyleri söyleyemem ama, biraz nahoş.
666050
666051
Sn birnefestoprak' tan gelen benim de geçen yılki etkinlikte paylaştığım beyaz belçika endive. Yapraklarını alttan kopara kopara dımdızlak kaldı. Tohuma bırakacağız.
666052
Nefis tadıyla her daim favorimiz kuzu ıspanaklar. Bir kaç kök tohumluk ayıracağız mecburen.
666053
Her yıl böğürtlenlerde uyguladığım bu yıl da sırf meraktan ahududularda da denediğim uç daldırmasıyla yeni oluşan yavru filizler....:p
666054
Lonicera
15-02-2018, 14:51
İzmir bu yıl yağmura erken doydu gibi. Bitkiler uyanmadan dünya yağmur yağdı, bugün de geceden beri devam ediyor. Dün yağmur arasında gelen dolu yaklaşık 7 dakika kadar sürdü. Pek çok erik çiçekleri dumura uğramış durumda. Bir çok bitkinin uyanmamış olması da işin iyi yanı. Bizimkisi hobi amaçlı üç beş bitki ama geçimini tarımdan sağlayanın işi gerçekten çok zor.
666307
666308
Şiddetli doludan yaprakları sayesinde kendini kurtaran 3-5 adet kış hanımeli meyvesinden biri...
Sayın Lonicera; Telato'nun canavar marulları aslında yaprakları yenen cins değil. Çinli arkadaşımdan öğrendiğime göre onların gövdelerini tüketiyorlarmış sote tarzında ^^
Lonicera
16-02-2018, 03:55
Sayın Lonicera; Telato'nun canavar marulları aslında yaprakları yenen cins değil. Çinli arkadaşımdan öğrendiğime göre onların gövdelerini tüketiyorlarmış sote tarzında ^^
Belki biz endiveyi de taze tüketmeye çok alışkın olduğumuz için garipsemedik acılığını. Hatta kokusu hariç tazeliği, çıtırlığı endivenin aynısı diyebiliriz. Tabii bu durumda egeli oluşumuzun da katkısı yok değil hani. Ot deyince akan sular durur, ot olarak ne bulursak yeriz tabiri caizse:)))
Vermediniz ki bir sote tarifi, deneyelim:)))
Sayın Lonicera, bahçenizin çeşitliliği ve güzelliği karşısında hayran kalmamak mümkün değil. Ellerinize gönlünüze sağlık, bizlere göz zevki yaşattığınız için teşekkürler. Sizlere kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Lonicera
16-02-2018, 10:59
Sayın Lonicera, bahçenizin çeşitliliği ve güzelliği karşısında hayran kalmamak mümkün değil. Ellerinize gönlünüze sağlık, bizlere göz zevki yaşattığınız için teşekkürler. Sizlere kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Sn İSAK, bizim avlu diğer arkadaşlarımızın bahçesi yanında ne ki. Elimizden geldiğince saksı bahçeciliği yapmaya çalışıyoruz işte. Güzel temennileriniz için teşekkür ederim, size de kolay gelsin.
Selma_321
18-02-2018, 07:39
Sayın Lonicera, size bir sorum olacaktı.. Bahçenizdeki kokulu bitkileri bir karşılaştırma yaparsanız(birazda nazsız olanlar) en güzel bitki hangisi.
En çok kıyasını merak ettiğimde parfüm kutusu ve hanımeli.
Lonicera
18-02-2018, 11:35
Sayın Lonicera, size bir sorum olacaktı.. Bahçenizdeki kokulu bitkileri bir karşılaştırma yaparsanız(birazda nazsız olanlar) en güzel bitki hangisi.
En çok kıyasını merak ettiğimde parfüm kutusu ve hanımeli.
Değerlendirme tamamen bana göre olur ama bilginiz olsun. Örneğin parfüm çalısı(melissa) bitkisi süper kokulu bir bitki ama içinde benim de dahil olduğum pek çok kişi tarafından da mide bulandıracak kadar ağır bir kokuya sahip.
Bana göre en nefis koku sıralaması şöyle( kendi bahçemdeki bitkiler için)
Belki şansımız yaver giderse 2 bitki daha sıraya girecek(ylang ylang ve kış tatlısı)
--- Gardenya
--- Murraya
--- quisqualis indica
--- Madagaskar yasemin
--- Osmanthus
--- Parfüm kutusu
--- Kış hanımelisi
--- Yıldız yasemin
--- İzmir yasemini
--- Nergis
--- Sümbül
--- Hanımeli
--- Filbahri
--- Melek borazanı(sarı)
--- Kuşburnu
Sûz-i Dilârâ
18-02-2018, 12:14
Ben ylang ylang kokusunu attardan aldığım şişeden kokladım. Parfümlerden bildiğim bir koku, ağırlıklı olarak erkek parfümlerinde kullanılıyormuş :( yani daha odunsu :)
Selma_321
18-02-2018, 12:45
Çok teşekkür ederim sayın Lonicera.. Parfüm kutusu bende aldım gelen bitki sapsarı,bakalım yaşarsa artık.. Gardenyam var tomurcuğu aylardır var ama açmıyor. Fena kızıyorum.Saydığınız türlerden edinmeye çalışacağım.
Bu arada unutmuşum, umarım ylang ylang ve kış tatlısı çiçeklerinizde tutup, mutlu eder sizi.
nanemolla
18-02-2018, 13:29
Sn lonicera mesaj olarak sadece e posta adresiniz varmış.uygun bir zamanınızda bir bakarmısınız bitki konusunda bir şey danışmıştım size.
Lonicera
18-02-2018, 16:43
Sn lonicera mesaj olarak sadece e posta adresiniz varmış.uygun bir zamanınızda bir bakarmısınız bitki konusunda bir şey danışmıştım size.
Sn nanemolla, e-posta adresimi kontrol ettim ama herhangi bir mesajınızı göremedim.
Lonicera
18-02-2018, 16:56
Ben ylang ylang kokusunu attardan aldığım şişeden kokladım. Parfümlerden bildiğim bir koku, ağırlıklı olarak erkek parfümlerinde kullanılıyormuş :( yani daha odunsu :)
Yani tohum sürpriz yapıp da çimlenirse seni pas geçebiliriz mi demek bu odunumsu koku:))))
nanemolla
18-02-2018, 17:06
Hım.gonderebildigimi düşünüyordum ama becerememişim demekki.sayfanızı işgal etmemek ve kolaya kaçma mantığıyla oraya yazmıştım.neyse bitkinin başlığında sorarım artık.;)
Kolay gelsin.
Selma_321
18-02-2018, 18:21
Sayın Lonicera merak ettim ylang ylang ve kış tatlısı tohumunu hangi siteden aldınız.
Lonicera
19-02-2018, 04:48
Her iki tohumu da firmadan değil bir arkadaşımdan aldım.
Sûz-i Dilârâ
19-02-2018, 08:16
Yani tohum sürpriz yapıp da çimlenirse seni pas geçebiliriz mi demek bu odunumsu koku:))))
:D Yeter ki çimlensinler kimde kaldığı önemli değil, ömrümü yediler:D
Sûz-i Dilârâ
19-02-2018, 08:17
Sayın Lonicera merak ettim ylang ylang ve kış tatlısı tohumunu hangi siteden aldınız.
Ylang ylang tohumunu zengarden ve gittigidiyor satıyor. Zengarden'dan defalarca aldığım halde çimlenmedi, şimdi şansımı gittigidiyordan aldığım tohumlarda kullanıyorum. ;)
Lonicera
22-02-2018, 12:38
Dün geceden beri devam eden yağmur sabah dindi. Azıcık da güneş yüzünü gösterince içerideki begonvilleri dışarı çıkardım. Biraz budama yapıp artıklardan çelik aldım. Hadi gardenyaya da el atayım derken bazı arkadaşlara gönderemediğim tayberry ' yi de çelikledim. 2 adet anaç kalmış elimde, bir şekilde çoğaltmam lazım. Gözler uyanmadan çelik alınırsa köklenme yüzdesi iyi oluyor.
666778
666779
Lonicera
22-02-2018, 12:41
Parfüm çalısı son açışını da yapıp etrafı parfüme boğdu. Bundan sonrası meyve tutumu olacak nasipse.
666781
Çin lahanası geçen hafta tomurcuklanmıştı, açmış:))
666782
Merhaba Sayın Lonicera; size mesaj göndermeye çalıştım ama başaramadım buradan yazmak durumunda kaldım... Size sorum şeker pancarı tohumlarını ne zaman ekmeliyim sizce? ve nasıl bir ortama fidelemeliyim?
Lonicera
23-02-2018, 05:26
Merhaba Sayın Lonicera; size mesaj göndermeye çalıştım ama başaramadım buradan yazmak durumunda kaldım... Size sorum şeker pancarı tohumlarını ne zaman ekmeliyim sizce? ve nasıl bir ortama fidelemeliyim?
Sn dongyul, ben şeker pancarını değil ama şeker kamışı tohumlarını havalar ısınmadan ekmiyorum:))) Soğuğa oldukça hassas bir bitki. Nisan ayını bekleyin derim ama belli olmaz, belki Mart ayı da çok sıcak olabilir. Fide yapmaya hiç gerek duymadan direkt yerlerine ekebilirsiniz.
Ama ihtiyatlı olayım diyorsanız 5/10 adet tohumu 2 şer adet olmak üzre viyollere ekip oradan gerçek yerine aktarın dilerseniz.
Sn dongyul, ben şeker pancarını değil ama şeker kamışı tohumlarını havalar ısınmadan ekmiyorum:))) Soğuğa oldukça hassas bir bitki. Nisan ayını bekleyin derim ama belli olmaz, belki Mart ayı da çok sıcak olabilir. Fide yapmaya hiç gerek duymadan direkt yerlerine ekebilirsiniz.
Ama ihtiyatlı olayım diyorsanız 5/10 adet tohumu 2 şer adet olmak üzre viyollere ekip oradan gerçek yerine aktarın dilerseniz.
Çok teşekkür ederim şeker pancarı nerden çıktıysa :D sanırım otomatik klavye kurbanı olmuşum. Çok teşekkür ederim bilgi için ^_^
nanemolla
23-02-2018, 06:59
Sn lonicera bende birşey danışayım.benim şimdilik süs bitkilerim var saksılarda.Siz bu havalı gübre sıvısını hazırladığınızda kaça kaç oranında veriyorsunuz bitkilerinize?
Ve kaç dolu kaç boş şeklinde yıl boyu devam ediyorsunuz acaba?
Eğer bitkiden bitkiye değişir derseniz o zaman genel anlamda saksı süs bitkileri için ayda bir yeterli olurmu bitkilere?
Lonicera
23-02-2018, 11:39
Sn lonicera bende birşey danışayım.benim şimdilik süs bitkilerim var saksılarda.Siz bu havalı gübre sıvısını hazırladığınızda kaça kaç oranında veriyorsunuz bitkilerinize?
Ve kaç dolu kaç boş şeklinde yıl boyu devam ediyorsunuz acaba?
Eğer bitkiden bitkiye değişir derseniz o zaman genel anlamda saksı süs bitkileri için ayda bir yeterli olurmu bitkilere?
Havalı gübre sıvısı derken?
nanemolla
23-02-2018, 12:52
İrfan çayından bahsediyorum hava verilerek yapılıyor ya.
Lonicera
23-02-2018, 12:58
İrfan çayından bahsediyorum hava verilerek yapılıyor ya.
Benim yaptığım comfrey(karakafes otu) çayı. Elde ettiğim sıvıyı süs bitkilerinde ve sebzelerde kullanıyorum. Temmuz ayı sıcakların kadar 3 sulamada bir kere(2 boş bir dolu) daha sonra 6/7 sulamada bir kere. Çayı da; 1 ölçü çay 5 ölçü su olacak şekilde seyreltip veriyorum. Elimde çok fazla miktarda çay olursa bu oran 1' ölçü çay 3 ölçü su olabiliyor.
nanemolla
23-02-2018, 13:26
Pardon kusura bakmayın.az önce telaşlıydım.havalı derken irfan çayında olduğu gibi yaptığınız düzeneği kastedmistim gubrenin içeriğini değil.karakafes sıvı gübresini uzun süredir kullandığınız için size sormuştum.zaten yazdınız.çok teşekkürler.Sağlıcakla kalın.
Lonicera
05-03-2018, 13:48
Sn TCM 'den paylaşımda gelen italian heirloom domateslerin yarısını ekmiştim. Garanti olsun diye diğer tohumları Nisan ayı başında ekeceğim. Çok nadir olan bu domatesin tohumu el altında mutlak olmalı diye düşünüyorum. Kim bilir belki bu yıl Italian heirloom ile Alakır etlisi ile bir melezleme çalışması da yapabilirim.
667051
Yine etkinlikte Sn MeyveliTepe' nin paylaştığı ravent tohumunu ekmiştim. Herhangi bir ısıtma olmadan kolayca çimlendiler. Tabii tohumlar taze ve sağlıklı olunca bu sonuç kaçınılmaz oluyor:))
Lonicera
05-03-2018, 13:53
Gövem eriğinin dallarının her yeri çiçeğe büründü.
667053
Bu beyaz sümbül gördüğüm en iri ve en beyaz renkli sümbül oldu, iyi ki almışım. Kokusu bildiğiniz gibi:))
667054
Sn Muda' nın daha önceki etkinlikte tohumlarını paylaştığı bilye kekik. Tamamen kuruyunca endişelenip yeniden tohum istemiştim. Ama öyle bir iştahla filizlendi ki şaşırmamak elde değil.
Lonicera
05-03-2018, 14:06
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu göl soğanı. O kadar masum bir görüntüsü var ki. Hafiften kakao kokusuyla, kırılgan görünümüyle başucu olmaya aday bir bitki. Ne işe yaradığını ve neslinin de tehlike altında olduğunu öğrenince üretim için ilk sıraya aldık bu cimcimeyi. (Kardeşim bu bitkiyle tanışmamıza vesile olduğun için çok teşekkür ederim)
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 14:16
Ooo çiçek mi açtı göl soğanları :) Bendekiler daha yaprak uzatmakla meşguller. Şanslılarmış senin eline geçtiler, büyüyecekler, çoğalacaklar inşallah.
Mum çiçeğini, sellukayı, mavişi nasıl sahiplenip yetiştirmeye çabalıyorsak bu bitkiden de çoğaltıp dağıtabiliriz inşallah, hem bizim coğrafyamıza ait bir bitki hem de nesli tehlike altında.
Lonicera
05-03-2018, 14:24
Ooo çiçek mi açtı göl soğanları :) Bendekiler daha yaprak uzatmakla meşguller. Şanslılarmış senin eline geçtiler, büyüyecekler, çoğalacaklar inşallah.
Mum çiçeğini, sellukayı, mavişi nasıl sahiplenip yetiştirmeye çabalıyorsak bu bitkiden de çoğaltıp dağıtabiliriz inşallah, hem bizim coğrafyamıza ait bir bitki hem de nesli tehlike altında.
Sendekiler şimdiye kadar hiç tohum verdiler mi? Tohumdan 3 yılda çiçeğe durduğunu, en fazla da Samsun' da yetiştiği bilgisi var nette. Tohumunu elde edip pek çok yere ulaştırabilirsek bir nebze katkımız olur belki de çoğalması için, kim bilir.
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 14:42
Bendekilerin de ikinci senesi, tohum geçen sene bekledim ama tohum kapsülü bir süre sonra çürüdü.
Yavru soğan konusunda ümitliyim biraz, sümbülteber gibi yavru azmanı değil ama ikişer üçer yavruluyor. Bu sene içinde ikişerden beş kişiye kadar yavru soğanlardan gönderebilinir. Ama nem isteği yüksek olduğu için sahil kesimlerde oturanlara gitmesi daha uygun olur, ya da dere, çay kenarında arazisi olanlar.;)
Tohum verirse kendim üretip veririm :) Tohumdan soğanlı çok zevkli bir süreç :)
Lonicera
05-03-2018, 14:50
Bendekilerin de ikinci senesi, tohum geçen sene bekledim ama tohum kapsülü bir süre sonra çürüdü.
Yavru soğan konusunda ümitliyim biraz, sümbülteber gibi yavru azmanı değil ama ikişer üçer yavruluyor. Bu sene içinde ikişerden beş kişiye kadar yavru soğanlardan gönderebilinir. Ama nem isteği yüksek olduğu için sahil kesimlerde oturanlara gitmesi daha uygun olur, ya da dere, çay kenarında arazisi olanlar.;)
Tohum verirse kendim üretip veririm :) Tohumdan soğanlı çok zevkli bir süreç :)
Keşke çok daha büyük bir saksıya ekseymişim:(.Neyse belki tohum bağlar. Ömrümüz de olursa zamanla çoğaltırız diye tahmin ediyorum.
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 14:56
Merak etme, karakafes çayın var senin :)) Yavrular da tohum da bağlar. Doğru görüyorsam şimdiden iki soğanın üç soğan olmuş bile :))
Şu an iki kişinin elinde soğan mevcut:) yeter ki sağlık olsun, sabırla ve azimle çoğaltırız, kıymet bilen ellere ulaştırırız.
Lonicera
05-03-2018, 15:05
Merak etme, karakafes çayın var senin:))
Nazar etme ne olur sende de var demle senin de olur. :D (bu cümleyi içimden bir kere daha tekrar edersem kafama huni takıp balkona çıkarım herhalde)
Lonicera
05-03-2018, 15:07
Doğru görüyorsam şimdiden iki soğanın üç soğan olmuş bile :))
Sen benim soğanlarımı mı sayıyorsun:))
Senin de belirttiğin gibi, yaparız biz bu işi.
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 15:29
Abi süpersin ya :) Bu sayfada çok eğleniyorum, yine güldürdün beni, huni ile düşündüm de bir an:))
Soğan saksısına şöyle bir yan gözle bakıvermiştim, sayıvermişim arada ne bilem :))
http://www.agaclar.net/forum/1532670-post703.htm
Selma_321
08-03-2018, 18:20
Sayın Lonicera, sizden hanımeli ve murraya tohumu talep etmiştim etkinlikte yollamışsınız. Çok çok teşekkür ederim.
Murraya ve hanımeli tohumunun çimlenmesi için yapmam gereken bir şey var mı?
Lonicera
09-03-2018, 05:10
Sayın Lonicera, sizden hanımeli ve murraya tohumu talep etmiştim etkinlikte yollamışsınız. Çok çok teşekkür ederim.
Murraya ve hanımeli tohumunun çimlenmesi için yapmam gereken bir şey var mı?
Rica ederim, güle güle ekip büyütün. Murraya tohumunu suda 1 gün bekletip ekebilirisiniz. Hanımeli tohumlarını da nemli torf,perlit,cocopeat,vermiculit vb. steril bir malzemenin içine koyup zip poşetle beraber 2 ay buzdolabı sebzeliğinde soğuklatmaya alın. Ara ara poşeti açıp küflenme var mı yok mu diye kontrol edin. Süre bitiminde normal ekiminizi yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Sendekiler şimdiye kadar hiç tohum verdiler mi? Tohumdan 3 yılda çiçeğe durduğunu, en fazla da Samsun' da yetiştiği bilgisi var nette. Tohumunu elde edip pek çok yere ulaştırabilirsek bir nebze katkımız olur belki de çoğalması için, kim bilir.
İsterim:)
Lonicera
09-03-2018, 14:32
Ranunculuslar bu yıl çok iştahlı. Bu arkadaşların yaşı 3 ve saksılarından hiç çıkmadılar.. Kırmızı ve somon renkte olanları çiçeklenmeden sonra çıkarıp karanlık ve serin yerde gazete içinde bekletip Aralık ayında dikmiştim, 2 yaşındalar ve henüz tomurcuktalar. Açınca resimlerim, unutmazsam:))
Lonicera
09-03-2018, 14:38
Gözleri uyanmadan çeliklediğim ve elimde sadece anacı kalan bana göre süper lezzetteki Tayberry'ler. Bu yıl bir aksilik olmaz da ( saksılardan birini kediler boğuşurken kırmışlardı)nasip olursa reubenlerle beraber yeni sahiplerine kavuşacaklar:))
Lonicera
10-03-2018, 14:15
Yine bir aksilik olmaz ise sezon sonu sahiplerine gönderilecek şu sıralar çok popüler olan reuben böğürtlen çeliklerinin viyoldeki son halleri...Önümüzdeki yılki tohum paylaşım etkinliğine tohumlarını da koyup pek çok kişiye göndermeyi düşünüyorum. Tat , aroma, irilik çok güzel. Yediveren özelliği mevcut, ayrıca dikenli böğürtlen grubunda en az dikenlilerden sayılabilir. İster ticari ister hobi amaçlı yetiştirilebilecek çeşit. Saksıda bile sorunsuzca meyve almak mümkün.
667528
Bu yıl kış olmadı buralarda. Geçen yıldan sapasağlam kalan latin çiçeği ne yapacağını şaşırmış, çiçek açmış. Bu sezon onun için çok uzun geçeceğe benzer. Ta Kasım ayına kadar çiçek açmak zorunda:)))
667529
Sûz-i Dilârâ
10-03-2018, 17:32
Ranunculuslar bu yıl çok iştahlı. Bu arkadaşların yaşı 3 ve saksılarından hiç çıkmadılar.. Kırmızı ve somon renkte olanları çiçeklenmeden sonra çıkarıp karanlık ve serin yerde gazete içinde bekletip Aralık ayında dikmiştim, 2 yaşındalar ve henüz tomurcuktalar. Açınca resimlerim, unutmazsam:))
Maşallah, aramın bozuk olduğu soğanlı, rizomlu, yumrulu grubundan biri de bu ranunculuslar. Bir türlü yaşatamadım.
Başarınızın sırrı yine karakafes çayı mıdır acaba:cool:
Yine bir aksilik olmaz ise sezon sonu sahiplerine gönderilecek şu sıralar çok popüler olan reuben böğürtlen çeliklerinin viyoldeki son halleri...
İzmir de mi bu arkadaşlar? :o
Lonicera
10-03-2018, 18:25
Maşallah, aramın bozuk olduğu soğanlı, rizomlu, yumrulu grubundan biri de bu ranunculuslar. Bir türlü yaşatamadım.
Başarınızın sırrı yine karakafes çayı mıdır acaba:cool:
Ben de bir zamanlar yaşatamıyordum bunları. Çözümü saksı harcında ve saksı boyutunda buldum. Karakafes çayı çiçek kafasını kocaman yapıp bol sürgün verdiriyor.
Suyu çok sevmesine rağmen su tutan malzeme iyi gelmiyor bu çiçeğe. Geçirgenliği süper olmalı harcın. Çiçekçilerde saksı harcı hep torf ve perlit karışımı. Böyle satın alıp evde yaşatmaya kalktığında sonuç hüsran. Saksı boyutu da etkili diye düşünüyorum. Yabancı kaynaklarda bile küçük saksı öneriliyor bu çiçeğe. Bense tam tersi uygulama ile çözebildim sorunu. Ne kadar küçük saksı o kadar sık sulama demek. O zaman büyük bir saksı yapıp daha az aralıklarla sulama yapmak iyi geldi. Tabii bunlar benim 4/5 yıllık edindiğim tecrübe, doğrusu budur demiyorum.
Çok yıllık bu bitkiyi çiçeklenmeden sonra sadece toprağının nemli bırakacak kadar sulayıp kuzeye bakan bir yere de saksısıyla kaldırdım. 2 tanesini de saksıdan çıkarıp gazeteye sarıp serin yere koydum. Hepsi hayatta şimdi:))
Lonicera
10-03-2018, 18:26
İzmir de mi bu arkadaşlar? :o
Hayır Antalya' da, sezon sonuna doğru İzmir' e göç ediyorlar. Aynen benim gibi :)))
Hayır Antalya' da, sezon sonuna doğru İzmir' e göç ediyorlar. Aynen benim gibi :)))
Gönderi listeniz oluşmadıysa Tayberry ve Reuben fideye, yoksa seneye tohumlarına talibim o zaman. ;)
Gönderi listeniz dolmadı ise ben de Tayberry ve Reuben fidelerine talibim. İyi günler.
Lonicera
11-03-2018, 04:31
Arkadaşlar fideleri paylaşacağım kişiler çok önceden belirlendi.(4 yıldır bu fide paylaşımını 10 kişiyle sınırlı olacak şekilde düzenli şekilde önceden gönderilecek arkadaşların haberi olmadan sessizce yapıyorum:))))
Dört yıldır bu anı bekliyordum zaten, teşekkür ederim. :cool:
Lonicera
11-03-2018, 15:20
Sadece bir kök kalan karakafesi (Russian comfrey bocking 14) 10 parçaya bölüp çoğaltmak için büyük saksıya koymuştum. Şimdilik bu kadar filiz vermiş. Bir bu kadar daha sağından solundan çıkar diye umut ediyorum.
Sn Lonicera
Sizden gelen "Orange jasmine" ve "Yıldız çiçekli yasemin" tohumlarının bir kısmını 17 şubatta ektim. Orange yasemin tohumundan toplamda 5 adet vardı ilkinde 2 adetini ekmiştim. daha sonra kalan 3 adetini de bir gece suda beklettikten sonra 04.03 tarihinde ektim. Dün tohumları kontrol ettiğimde herhangi bir bozulma görünmüyor ancak filizlenme de yok :(
Acaba eksik birşeyler mi yapıyorum yoksa çimlenmeleri uzun mu?
Lonicera
12-03-2018, 11:32
Sn Lonicera
Sizden gelen "Orange jasmine" ve "Yıldız çiçekli yasemin" tohumlarının bir kısmını 17 şubatta ektim. Orange yasemin tohumundan toplamda 5 adet vardı ilkinde 2 adetini ekmiştim. daha sonra kalan 3 adetini de bir gece suda beklettikten sonra 04.03 tarihinde ektim. Dün tohumları kontrol ettiğimde herhangi bir bozulma görünmüyor ancak filizlenme de yok :(
Acaba eksik birşeyler mi yapıyorum yoksa çimlenmeleri uzun mu?
Sn blick, şimdi ne desem boş olacak. Hangi şartlarda ekim yaptınız, tohumları her tohumda yapıldığı gibi suda beklettiniz mi? Çok sık mı suluyorsunuz veya susuz mu bıraktınız? Tohumu iç mekanda mı ektiniz? Bu bilgilere sadece siz sahipsiniz. Yıldız yasemin geç çimlenir ama murraya en kolay çimlenen tohumlardan. Benim viyollerde resimlediklerimi görmüşsünüzdür belki, çok kolay çimleniyor. Tohumlar sağlam diyorsunuz, belki yeterli nem ve ısı sağlanamamıştır.
Bence siz tüm tohumları ekmiş olduğunuz kaptan çıkarıp küf kontrolü yapın. Zaten çürüme varsa çok yumuşamışlardır. Eğer bir sorun yoksa her ikisi içinde torfu eleyip çok ince torf kullanın. Murraya tohumlarını suda bir gün bekletin. Hatta dış kabuğunu tırnağınızla hafifçe kaldırın.Sonra torfa ekin ve hafifçe bastırıp torfla temasını iyice sağlayın. Sulama yaptıktan sonra nem kaybını engellemek için kabın ağzına streç film veya kapak gibi bir şey geçirin ki nem hapsolsun. Ortam ısısı da 20 derece civarlarında olmalı. Daha düşük sıcaklıklarda çimlenme uzun sürer, bu durumda sulama çürüme riskini artırır. Ara ara kapağı açıp havalandırın ve sabredin:)) Kolay gelsin.
Geçen sene eşimin şok marketten aldığı biber fideleme kiti vardı. onun içinden çıkan torfu kullandım birazcıkta solucan gübresi ekledim. Kapaklı bir kap. Evin içinde bir köşede çimlensin diye bekletiyorum. Ara ara kontrol edip suluyorum. Bu ekimde 3 adet yıldız, 2 adet murraya ektim. Bunları suda bekletmeden ektim. Ekim tarihi 17 Şubat.
Geçen haftasonu diğer tohumları ekmek için cocopeat ve solucan gübresinden bir karışım yaptım. 3 tane viyole de bu karışımdan koyup murraya ektim. Yine evin içinde ve kuruduğunu gördükçe sulama yapıyorum. Diğer tohumlar (domates, biber, gojibery) filizlendi. En son dün biraz eşeleyip sağlamlar mı diye baktım problem yoktu. tohumları da bir gece suda bekletmiştim. Ekim tarihim 4 Mart
Akşama eve gidince de dış kabuğunu kaldırmaya çalışayım.
Sn blick, şimdi ne desem boş olacak. Hangi şartlarda ekim yaptınız, tohumları her tohumda yapıldığı gibi suda beklettiniz mi? Çok sık mı suluyorsunuz veya susuz mu bıraktınız? Tohumu iç mekanda mı ektiniz? Bu bilgilere sadece siz sahipsiniz. Yıldız yasemin geç çimlenir ama murraya en kolay çimlenen tohumlardan. Benim viyollerde resimlediklerimi görmüşsünüzdür belki, çok kolay çimleniyor. Tohumlar sağlam diyorsunuz, belki yeterli nem ve ısı sağlanamamıştır.
Bence siz tüm tohumları ekmiş olduğunuz kaptan çıkarıp küf kontrolü yapın. Zaten çürüme varsa çok yumuşamışlardır. Eğer bir sorun yoksa her ikisi içinde torfu eleyip çok ince torf kullanın. Murraya tohumlarını suda bir gün bekletin. Hatta dış kabuğunu tırnağınızla hafifçe kaldırın.Sonra torfa ekin ve hafifçe bastırıp torfla temasını iyice sağlayın. Sulama yaptıktan sonra nem kaybını engellemek için kabın ağzına streç film veya kapak gibi bir şey geçirin ki nem hapsolsun. Ortam ısısı da 20 derece civarlarında olmalı. Daha düşük sıcaklıklarda çimlenme uzun sürer, bu durumda sulama çürüme riskini artırır. Ara ara kapağı açıp havalandırın ve sabredin:)) Kolay gelsin.
Lonicera
13-03-2018, 12:38
Vinca major..İki tanesini saksıya destek çubuğu bağlayıp sardırdım. Daha fazla güneş görsün bakalım ne olacak. Gölgede çok güzel gelişip çiçek de açıyor ama güneşteki tepkisini merak ettim. Bir tane çiçeğini göstermiş.
667741
Daha önce resmini çektiğim kuzu ıspanak tohuma erken çıktı bu yıl. Havalar böyle olunca her şeyi zamansız görebilmek mümkün artık.
667742
Korunaklı yere bayılan Kalanchoe daigremontiana... 3 kat çiçeklenmeden sonra bakalım daha fazla imar izni alabilecek mi:))( rüzgardan korunaklı ve en az 6 saat güneş gören köşe, suyu da kıskandırarak verilince böyle oldu)
667743
Lonicera
18-03-2018, 11:40
Geçen yıl bir siteden tohumunu aldığım karakafes otu yeni filizlenmeye başlamıştı ki iki tanesinde çiçeklenme baş göstermiş. Tohum için titizleniyoruz, bakalım sonuç ne olacak.
668264
668265
Yana yana aradığım iki renkli ( sarı-kırmızı) açan canna' yı nihayet bir arkadaşımdan edinebildim. İlk filizini ve bu filizin yaprağındaki lekeyi de görünce sevincimiz katmerlendi:))
668266
Lonicera
18-03-2018, 11:48
Bir yaşını yeni dolduran tohumdan yetiştirdiğimiz reuben böğürtlen sezon sonuna doğru çiçeklenip bizi şaşırtmıştı. Meyvesini de görebilir miyiz diye beklerken '' yok artık '' deyip çiçeğini silkeleyip bizi paylamıştı. Şimdi yeniden çiçeğe durup gizemli havalara girmiş gibi görünüyor.
668267
Yıllardır düzenli olarak yaptığımız , mahalle komşularının minik çocuklarına red robin domates fidesi yetiştirip meyve bağlayınca hediye etme işi neredeyse bir gelenek haline gelmiş durumda. Miniklerin yüzlerindeki şaşkın ve mutlu ifadeyi görmek ömre bedel.
Yarın bunları çıkarıp bir an evvel çiçeklenip gelişmesi için şaşırtma yapmak lazım.
668268
Lonicera
18-03-2018, 11:57
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu mor oxalis 2.kez çiçeklendi. Şiddetli doludan yaprakları deforme olmuş halde çıktı ama kısa sürede toparlandı.
668269
Yine sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu adını unuttuğum bu soğanlı çiçek de açmak üzre. Kendi etrafında o kadar çok yavru yapmış ki. Açınca resimleyecektim ama dayanamadım:))
668270
Yine kendisinden gelen Muskari çiçek açıp geçti ama resimlemeyi unuttum. Ters lale çiçek verir mi bilemiyorum, fırsat bulursam onu da resimlerim.
Red robinlerin daha gerçek yaprakları çıkmamış, şaşırtmak için az daha beklemeyelim mi?
Lonicera
18-03-2018, 12:42
Red robinlerin daha gerçek yaprakları çıkmamış, şaşırtmak için az daha beklemeyelim mi?
Toplamda 2 sefer şaşırtma yaptığım için ilk şaşırtmayı bu durumdayken yapıyorum. Gerçek yaprak çıktıktan sonra bir daha yapıp viyolden saksıya geçiriyorum. İki şaşırtma ile gelişim daha hızlı olup çiçeğe erken geçiyorlar. Ya da ne bileyim hep böyle yaptığım için bana böyle geliyor da olabilir:)))
Üçüncü şaşırtmanın toprağa olmasının domateste gelişimi olumlu etkilediği yönde yazılar var hep. Geçen @birnefestoprak ın tek şaşırtmada da gelişimin çok farketmediğine dair yazıyı okumuştum. Ben fazla zaman ayıramamaktan korktuğum için direk plastik büyük bardaklara ekiyorum :) Benim merak ettiğim sizin uygulamada; gerçek yapraklar çıkmadan yukarıdaki resimlediğiniz fidelerde tek kök vardır diye düşünüyorum ve o tek kök ün aktarımda tutmama ihtimali daha gelişmişe göre düşük olmaz mı?
Sûz-i Dilârâ
18-03-2018, 16:24
Yine sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu adını unuttuğum bu soğanlı çiçek de açmak üzre. Kendi etrafında o kadar çok yavru yapmış ki. Açınca resimleyecektim ama dayanamadım:))
Orman sümbülleri (Scilla campanulata) abicim onlar. Çiçeğini çok beğendiğim için senin kargona da katıvermiştim. ;)
birnefestoprak
18-03-2018, 17:39
Üçüncü şaşırtma bence en ideali. Domates, patlıcan ve bibere kıyasla daha çabuk şaşırtma aşamasına geldiği için ikinci aşamayı atlamak daha kolay ama çimlendirme toprağının mineralce zengin, bunun yanında yeni çimlenmiş tohumu yakmayacak seviyede gübre içermesi gerek. Biber ve patlıcanın ikinci aşamayı atlaması daha zor ama ben her üç bitki için de bu sene denedim. Şimdilik bir sorun yok.
Üçüncü şaşırtmanın toprağa olmasının domateste gelişimi olumlu etkilediği yönde yazılar var hep. Geçen @birnefestoprak ın tek şaşırtmada da gelişimin çok farketmediğine dair yazıyı okumuştum. Ben fazla zaman ayıramamaktan korktuğum için direk plastik büyük bardaklara ekiyorum :) Benim merak ettiğim sizin uygulamada; gerçek yapraklar çıkmadan yukarıdaki resimlediğiniz fidelerde tek kök vardır diye düşünüyorum ve o tek kök ün aktarımda tutmama ihtimali daha gelişmişe göre düşük olmaz mı?
Lonicera
18-03-2018, 17:59
Yarın şaşırtma yapmadan önce sizin için resimlerini çekeyim o zaman. Ben de şimdiye kadar hiç dikkat etmedim köklenme yoğunluğuna. Hep birlikte görmüş oluruz köklerin ne durumda olduklarını. Arada çok narin gövdeleri olduğu için bazıları ezilme sorunu yaşasalarda , ilginçtir şimdiye kadar biber, domates, patlıcan fidelerini hep iki yapraktayken şaşırttım, tutmayan olmadı dersem yalan olmaz...
Lonicera
19-03-2018, 11:28
Sabah çok erken kalkınca öğleye doğru epey kolaylamış oluyoruz işleri. Bir sürü saksıya gübre çayı verdim. Daha önceden verdiklerimin diplerini eşeleyip havalandırmaya aldık.
Nihayet red robin domates saksısını boşaltıp fidecikleri resimleyebildim. Sn TCM, fideciklerin çok az bir kısmı sizin belirttiğiniz gibi tek uzun köklenme yapmış. Çoğunluk 2/3 uzun ana kök yaparak doldurmuş saksıyı. Bu cinse mi aittir bu yapı bilemiyorum. Tam bir cüce olan red robin aynı aysberg misali, toprak altı aksamı kendi boyundan beklenmeyecek ölçüde güçlü gelişmiş.
Viyole geçirdikten sonra sulamasını yapıp dışarıda yarı gölge ortama aldım. Toplamda 27 adet fide şaşırttım. Bakalım 2.şaşırtmaya kaç fide ulaşabilecek.
Çok güzeller maşallah, elinize sağlık der kolaylıklar dilerim.
Fideleri görünce aklıma geldi, önceki gün ufak seramın içerisine koyduğum ve gerçek yaprakları hafiften çıkmaya başlayan biber fidesinin bir tanesini tam tepeden sanki kesilmiş gibi boynu aşağı sallanmış halde gördüm. Bugün bir tanesi daha aynı haldeydi. Etrafta yoğun olmamakla birlikte gezinen böcekler tek tük karıncalar var, onlar mı yaptı acaba. Şimdiye kadar hiç görmediğim bir olay. Peki bu fideler yaşamaya devam eder mi?
its_just_a_ride
19-03-2018, 23:28
Fideleri görünce aklıma geldi, önceki gün ufak seramın içerisine koyduğum ve gerçek yaprakları hafiften çıkmaya başlayan biber fidesinin bir tanesini tam tepeden sanki kesilmiş gibi boynu aşağı sallanmış halde gördüm. Bugün bir tanesi daha aynı haldeydi. Etrafta yoğun olmamakla birlikte gezinen böcekler tek tük karıncalar var, onlar mı yaptı acaba. Şimdiye kadar hiç görmediğim bir olay. Peki bu fideler yaşamaya devam eder mi?
Çökerten hastalığına işaret ediyor aktardığınız bilgiler. Gövdeyi toprak seviyesine kadar kontrol edin. İncelme varsa geri dönüşü yok maalesef. Kapalı sera çimlendirmesinde en büyük handikap mantar kaynaklı çökerten hastalığı. Çok defa yaşadım.
Lonicera
20-03-2018, 05:25
Bahsettiğiniz tepe kesimi olmuş fideler her ne kadar bir süre dip diri dursa da maalesef daha sonra kuruyacaklar. Keşke zeytin gibi hemen dibinden yeni sürgün verseydiler:))))
Çökerten hastalığına işaret ediyor aktardığınız bilgiler. Gövdeyi toprak seviyesine kadar kontrol edin. İncelme varsa geri dönüşü yok maalesef. Kapalı sera çimlendirmesinde en büyük handikap mantar kaynaklı çökerten hastalığı. Çok defa yaşadım.
Daha önce benim de başıma gelmişti, onlarda toprak seviyesinde incelme olur fideler belinden kırılır giderdi. Bunlarda yaprak çıkımına kadar dipdiri, tam yaprak çıkımında sanki biri mahsus yapmış gibi boğazları kesilmiş kafaları düşüvermiş :) Eğer hastalık ise muhtemelen artacaktır yine görürsem mantar için ilaçlama yapayım.
Lonicera
20-03-2018, 13:21
Bahçem olsa toprağa ilk geçireceğim bitkilerden biri kırmızı japon elması. Tüm dal uçları çiçeklenip meyve bağlıyor.
668429
Bir diğeri brugmansia. Daha Mart ayında böyle isen seni Haziran ayında hayal etmekte zorlanıyoruz:)))
668430
Lonicera
26-03-2018, 16:13
Brugmansia' nın altına girip , mis kokusuyla kendimden geçmeden zar zor resimleyebildim:)).
669004
Weigela nihayet açtı. Çok hafif kokusuyla oldukça narin bir çiçek.
669005
Primula Obconica ( onbiray çiçeği) yağmur altında hafif serin havayla şimdilik güzel çiçeklendi. Hava biraz ısınınca boyun büküp kuzey cephesinde yer isteyecek.
669006
669007
669008
Lonicera
26-03-2018, 16:22
2 yıl önce bir marketten karışık renkte aldığım frezyadan elimde sadece bu kaldı. Hoş kokusuyla , göz alıcı sarı rengiyle avlumuzdaki yeri kalıcı hale geldi.
669010
Papaz erikleri ağız sulandırmaya başladı. Taneler fındıktan az büyük şimdilik.
669011
Arkada melek borazanı fonu , önde Mor salkım. Borazanlara çaktırmadan mor salkımları kucaklayıp öyle kokluyoruz.:D:D
669012
Sûz-i Dilârâ
26-03-2018, 16:29
Maşallah mor salkıma;) Benim de tohumdan yetişme var daha bir yaşında minicik bir şey. Bahçeli ev sahibi olana kadar anca büyür diye düşünerek tohumdan çimlendirdim.;)
Lonicera
26-03-2018, 16:35
Maşallah mor salkıma;) Benim de tohumdan yetişme var daha bir yaşında minicik bir şey. Bahçeli ev sahibi olana kadar anca büyür diye düşünerek tohumdan çimlendirdim.;)
Büyümeye hızlı büyüyor ama tohumdan en az 5/7 sene geçmesi gerekiyormuş çiçeklenmesi için. O zamana kadar kiracıyız desene.:))
Selma_321
26-03-2018, 20:13
Maşallah yaaa, bunlar ne güzelliktir böyle... En sevdiğim bahçelerden biri. Ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık.Eriklerde süper gözüküyor.. Küçücük bir yerde muhteşem işler yapıyorsunuz... Gerçekten tebrik ederim.
Bu arada portakal yasemin tohumlarını çimlendiremedim.. :((((
Lonicera
27-03-2018, 07:05
Maşallah yaaa, bunlar ne güzelliktir böyle... En sevdiğim bahçelerden biri. Ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık.Eriklerde süper gözüküyor.. Küçücük bir yerde muhteşem işler yapıyorsunuz... Gerçekten tebrik ederim.
Bu arada portakal yasemin tohumlarını çimlendiremedim.. :((((
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Kendi etrafımızda dönüp duruyoruz işte...
Murraya tohumu çimlenme sorunu yaşamaz ama neden böyle oldu anlamadım. Sn blick de sorun yaşamış. Sizinkiler çürüdü mü yoksa aynı mı duruyor.?
Taze tohum oldukları için sorun olmaması lazım, ilginç.
Benimde tohumlardan hala tık yok :( ilk parti ektiğim tohumlara baktığımda çürümüşlerdi diğerlerini biraz daha bekleyeceğim bakalım.
Lonicera
27-03-2018, 12:03
Benimde tohumlardan hala tık yok :( ilk parti ektiğim tohumlara baktığımda çürümüşlerdi diğerlerini biraz daha bekleyeceğim bakalım.
Çürüme oluyorsa ortamda bir sıkıntı var büyük ihtimal. Bakalım diğerleri nasıl sonuçlanacak.
Bu yıl da bir aksilik olmadan tohum elde edebilirsem yeniden paylaşırım; moralimizi bozmayalım, tekrar deneriz arkadaşlar.;)
Lonicera
27-03-2018, 12:23
Geçen yıldan kalma somon renkli latin çiçeğinin heman arkasında sarı renklisi de çıkmış, ben somonun yan dallarından biridir diye düşünüyordum. Büyük sürpriz:)))
669066
Sn pria' nın etkinlikte paylaştığı tesbih ağacı kocaman oldu. Bu yıl da erkenden çiçeklerini gösterdi. Kendisine yeniden teşekkür ederim. Çiçeğinin çok güzel koktuğunu belirtmeden geçemeyeceğim:))
669067
Karakafes nihayet ilk çiçeklerini gösterdi. Tohum için daha korunaklı bir yere alacağım.
669068
Leylağımız...Rengi ayrı güzel kokusu ayrı.
669069
Lonicera
27-03-2018, 12:30
Sn Dutlubahçe' nin etkinlikte paylaştığı çemen otu çimlendi.
669079
Yine severek tükettiğimiz şevket-i bostan tohumları da çimlenenler arasında. Geçen yıl tohumlarının paylaşılmasını isteyen arkadaşlar olmuştu. İnşallah sorunsuzca tohum elde ederiz.
669080
Hodan otu tohumları da çimlenip boy gösterenlerden.
669081
Sûz-i Dilârâ
27-03-2018, 12:40
Çiçeğinin çok güzel koktuğunu belirtmeden geçemeyeceğim:))
:dilli::D
Valla bende anlamadım ki. diğer tohumlarım da neredeyse aynı ortamlarda onlar çimlendiler. Birşeyler yolunda gitmiyor ama ne :confused:
Acaba şansımızı çelikle mi denesek :cool:
Çürüme oluyorsa ortamda bir sıkıntı var büyük ihtimal. Bakalım diğerleri nasıl sonuçlanacak.
Bu yıl da bir aksilik olmadan tohum elde edebilirsem yeniden paylaşırım; moralimizi bozmayalım, tekrar deneriz arkadaşlar.;)
Selma_321
27-03-2018, 16:25
Sayın Lonicera, benim tohumlar çürüdü. Bilmiyorum nerde ne yanlış yaptım, kısmet değilmiş. Olsun siz, bol bol resimlerini korsunuz, biz seyreyleriz.Tohumlar için tekrar çok teşekkür ederim. Sizde bütün bitkilerinizi sağlıkla, mutlulukla büyütün.
Selma_321
27-03-2018, 19:10
Sayın Lonicera, bir sorum olacaktı. Murrayaların çiçekleri uzun süre duruyor mu, yoksa diğer yasemin çeşitleri gibi çiçek ömürleri kısa mı?
Lonicera
28-03-2018, 06:05
Sayın Lonicera, bir sorum olacaktı. Murrayaların çiçekleri uzun süre duruyor mu, yoksa diğer yasemin çeşitleri gibi çiçek ömürleri kısa mı?
Çiçekler bizim burada yılda yaklaşık 4-5 defa çiçekleniyor. Bu çiçekler de 1 hafta kadar bitki üzerinde duruyor.
Lonicera
30-03-2018, 16:23
Kalanchoe' ların tam zamanı şimdi. Sarı ve beyaz da vardı ama yok olmuşlar nedense:(
Lonicera
30-03-2018, 16:27
Orman sümbülü hafif kokusuyla , sevimli görüntüsüyle yeni tanıştığımız bitkilerden.
669420
Gala çiçeğinin tüm yaprakları salyangoz saldırısına uğrayıp delik deşik olmuş, ama çiçek sapasağlam.:o
669421
Pink lady cinsi elma saksıda da olsa 2-3 meyve veriyor her sene.
669422
Lonicera
02-04-2018, 12:37
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu Amaryllis' i hemen ekmiştim. Bir süre sonra yapraklarında sararma görünce şüphelenip saksıdan çıkardım. Soğan içerisinde 3 tane kurt buldum(keşke resimleseymişim) Soğanın içini dışını delik deşik etmişlerdi. Bir tel ile açtıkları deliklerden 3' ünü de çıkardım. Ama soğan soğanlıktan çıkmıştı. Daha sonra seyreltilmiş çamaşır suyunda bir gün bekletip steril bir harca yeniden diktim. Yanındaki tek yavruyu da ayırıp yanına dikmiştim.
Çok şükür bu arbedeyi de atlattık. 2 ay sonra durum bu halde. O çiçeğini göstermek, biz de bir an evvel görebilmek için sabırsızlanıyoruz:)))
669679
Orman sümbülünü resimlemiştim ama bu sonuncusu farklı renk çıktı. Sevgili Sûz-i Dilârâ, senin elinde bu renk var mıydı yoksa değişime mi uğradı?
669680
Geçen yıl WASHINGTON NAVEL portakalımız meyve tutuyor gibi yapıp yine atmıştı üzerinden. Bu yıl da aynı şeyi yaparsa kesin yolcu olacak:)))
669681
Sûz-i Dilârâ
02-04-2018, 19:07
Amaryllis soğanları gerçekten çok dayanıklı, öldürmek için de ayrı bir yetenek gerekiyor:D Kurt istilasına rağmen hayatta kalabilmesi de sağlamlığına sağlam bir delil olmuş:p
Steril şartlarda değil de bahçede ya da bakımsız ortamlarda yetişenleri daha da dişli oluyor.
Sendeki soğanlarla beraber birkaç tane de kendim için sökmüştüm yan komşumun bahçesinden, öyle derbeder bir yerde yaşıyorlar ki içler acısı. Buna rağmen de her sene çiçek açar, soğanlar çürümeden ya da herhangi bir böcek saldırısı olmadan yaşar, gider üstüne de yavrular.:D
Sağ kolum Hatice teyzem taşındı, bahçedeki kalan soğanları da almamı tembihledi, bırakır mıyım hiç:cool: Gün güzelleri de var, yeni dünya ağacının altında hiç gün görmeseler de onlar da sökülecek.
Lonicera
02-04-2018, 19:10
Yanlış yazmışım, düzeltiyorum. Orman sümbülü olacaktı. Bir üst resimdekilerden farklı çıktı bu.
Sûz-i Dilârâ
02-04-2018, 19:13
O zaman iş değişir, bende iki renk orman sümbülü vardı geçen yıl pembe ve mavi. Şimdi hatırlıyorum renklerine göre ayırmadığımdan paketleri hazırlarken inşallah iki renkten de çıkar diye dua ettiğimi hatırlıyorum. Görünüşe göre duam kabul olmuş :D
Lonicera
03-04-2018, 12:30
Bu bitkinin adı nedir başlığına koyduğum bitkinin araştırmam sonucu Sedum rupestre 'angelina' olduğuna kanaat getirdim. Tam emin olamadığım için o başlıktan kaldırdım. Belki daha farklı bir türüdür ama resimlerde neredeyse bire bir aynısı.
2 yıl önce satın aldığım petunya fidesinin dibinde tek dal olarak geldi. Atmaya kıyamadık, eşim kedi tırnağı dedi ama değilmiş. Çiçek açmadığı gibi acayip şekilde yayılıp bulunduğu yeri kaplıyor. Kır kır dik, tutmaması söz konusu değil. Çok hoş örtücü, yayılıcı, sarkıcı yani her yola gelen bir bitkiymiş bu:)))
@ Lonicera; teşhis doğru bence de. Bir kaç yıl önce küçük saksıda almıştım, sanırım tam köklenmeden yaylaya diktiğim için yaşamadı. Geçen ay iş yerine getirdi biri, küçük bir saksıyı doldurmuş, ancak çok nazik koluna kanadına dokunmaya gelmiyor kırılıveriyor hemen.
Lonicera
04-04-2018, 06:55
@ Lonicera; teşhis doğru bence de. Bir kaç yıl önce küçük saksıda almıştım, sanırım tam köklenmeden yaylaya diktiğim için yaşamadı. Geçen ay iş yerine getirdi biri, küçük bir saksıyı doldurmuş, ancak çok nazik koluna kanadına dokunmaya gelmiyor kırılıveriyor hemen.
Dediğiniz gibi çok kırılgan bir bitki. Avlunun bir köşesindeki toprak parçasına kapatsın diye yabani dağ çileği koymuştum. Bunlardan bir kısmını söküp bu sedumlardan koyup deneyeyim diyorum. Başarısız olur ise en azından yarısı çilek olur da dımdızlak kalmaz.
Bu kış tam kışlığını yapmadığı için soğuğa dayanımı konusunda bilgim yok, inşallah dayanıyordur. Bazı bitkilerimi 70 litrelik gibi koca saksılarda yetiştirdiğim için bu saksı diplerinin toprak görünmesindense bu güzellikle kaplı olmasını tercih ederim doğrusu.
sevgihoca
04-04-2018, 11:24
Sevgili Lonicera Sedum angelina,baharda çok güzel çiçek açar.Açması yakındır merak etmeyin.Ayrıca -45 e kadar dayanıklıdır.Nerde bilmiyorum ama kışı balkonda da geçirebilir.
Lonicera
04-04-2018, 11:53
Sevgili Lonicera Sedum angelina,baharda çok güzel çiçek açar.Açması yakındır merak etmeyin.Ayrıca -45 e kadar dayanıklıdır.Nerde bilmiyorum ama kışı balkonda da geçirebilir.
Hem soğuğa dayanıklı hem çiçeği de mi varmış? Yer örtüp, yayılıcı, sarkıcı, her dem yeşil...Hepsi bu kadar mıymış:)))
Çiçekten sonra tohum da bağlasa ya. :dilli::dilli::dilli:
Bilgiler için teşekkür ederim.
Lonicera
09-04-2018, 14:42
Hava sabahtan güzel olunca erkenden işi gücü halledip çiçeklerin yanına koştuk. Bu güzellikler karşısında sabah kahvemizi de içip bir kaç da resim çekelim dedik.
Geçen yıldan kalma latin çiçeğinden sonra bu yıl da ektiklerimiz çiçeklendi. Toplam 5 farklı renge sahipmişiz:)))
Lonicera
09-04-2018, 14:50
Sarı pon pon gülümüz iyice coşmuş durumda. Çiçeklenme biter bitmez sert budamaya girecek.
670343
Çardak gülümüz bu sene erkenci. 2 hafta sonra çiçeği biter. Biraz karakafes otu çayı biraz da magnezyum sülfat takviyesi ile Eylül ayında 2. çiçeklenmeyi yaptırabiliyoruz.
670344
Solanum rantonettii tamamen çiçeklenmiş durumda. Beyazını da çekmiştim ama flu çıkmış, eklemedim.
670345
Av.Karadut ilk meyvesini olgunlaştırmış...
670346
Gövem eriği bu yıl reçel yaptıracak inşallah...
670347
Lonicera
09-04-2018, 14:57
Etkinlikten gelen balkabakları, ginseng, gojiberry bir bir çimleniyor...
670353
670354
670355
Parfüm kutusu anacı bu yıl çok keyifli.
670356
Bunlar da yavruları, yeni sahiplerine kavuşacaklar nasipse:))
670357
Lonicera
09-04-2018, 15:05
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu maviş ve bardak menekşe. Maviş şimdilik iyi gelişiyor, bu yıl çiçek beklemiyorum. Bitki gelişip kendini kurtarsın yeter.
670363
Bu da ilk yapraklanan bardak menekşe. Bakalım ne renk açacak:))
670364
Feijoa ilk çiçeğini gösterdi.
670365
Yeni dünya aşılandıktan sonra iki kat büyüklükte meyve vermeye başladı.
670366
Son olarak, Madagaskar yasemininden iki çelik almıştım ikisi de tuttu.
670367
Sayın Lonicera
Çiçeklerinizin maşallahı var çeşit çeşit renk renk :D
bu yavruların gideceği yerler bellidir eminim eğer fazladan kalırsa diye ismimi listeye yazdırmak istiyorum :o
Bunlar da yavruları, yeni sahiplerine kavuşacaklar nasipse:))
670357
Selma_321
09-04-2018, 16:14
Maşallah, yine bahçeniz bir harika sayın Lonicera
Lonicera
09-04-2018, 16:17
Sayın Lonicera
Çiçeklerinizin maşallahı var çeşit çeşit renk renk :D
bu yavruların gideceği yerler bellidir eminim eğer fazladan kalırsa diye ismimi listeye yazdırmak istiyorum :o
Haklısınız, fazladan elimde yok; gideceği yerleri çok öncesinden( en az 1/2 yıl) belirliyorum. Bu belirleme de taleplere göre olmuyor maalesef. Tükendikçe her yıl yeniden üretip sezon sonu yeni yuvalarına kavuşuyorlar.
Lonicera
09-04-2018, 16:18
Maşallah, yine bahçeniz bir harika sayın Lonicera
Teşekkür ederim, darısı başınıza:))
Lonicera
10-04-2018, 14:48
Bahçeniz olmayınca mecburen saksı sebze ve meyveciliği yapıyorsunuz. Haliyle güç bela elde edebildiğiniz ürünler de doyumluk değil tadımlık oluyor. Neredeyse 12 yıldır bu şekilde uğraş veriyoruz. Bahçemiz olaydı iyiydi ama ne yapalım, eldeki kuş daldaki kuştan yeğdir deyip devam diyoruz. Bizim durumda olanlar hiç enseyi karartmayın, üç olsun beş olsun bizim olsun misali...Neredeyse saksıda ürün alamayacağınız bitki, göremeyeceğiniz çiçek yok gibi.
20 litrelik siyah tüplerin içine ektiğimiz maydanoz
670471
Yine aynı ortamda kalıcı ıspanak( seyreltme zamanı gelmiş bile)
670472
Çilekte 3-5 çiçek gördük ama hemen kopardık ki kök iyice güçlensin.
670473
Kırmızı frenk üzümü çiçeklendi, sonbahara doğru yeniden üretim için sert budanacak.
670474
Döngel az da olsa her yıl düzenli meyvesini veriyor. Bu yıl sayı 18, geçen yıl rekor kırmıştı( 21):D:D
670475
Sevgi Durul
10-04-2018, 14:53
Emeklerinize sağlık, Sayın Lonicera, her şey pek bir bereketli. :)
Parfüm kutusu ilgimi çekti, araştırdım, nette satışı da var fakat zor bir bitkiymiş. :(
Lonicera
10-04-2018, 14:59
Tokaloğlu kayısının en iri meyvesini yakaladım. Olgunlaşmaya yakın bu büyüklük abartısız 4-5 katına çıkıyor.
670476
Valensia çeşidi portakalı üç yaprak üzerine göz aşısı olarak aşılamıştım. Uyanıp sürgün vermeye başlamış. 5-6 cm. üstünden kestim, daha hızlı büyür artık.
670477
Filbahri ilk çiçeklerini gösterdi. Bir hafta sonra yaprağı görünmez çiçekten. Kokusu ise hafif ama mest edecek kadar güzel.
670478
Bu hosta 3 yaşında. Boyu en fazla 10 cm.dir. 3 yıl önce mix tohum paketini almıştım. İlk çimlendiği zaman 7-8 adet kurudu, bir bu kaldı elimde. Kendini unutturan, oldukça dayanıklı çıktı bu bitki.
670479
Tadına ama en çok da kokusuna doyamadığımız reçellik gülümüz.
670480
Lonicera
10-04-2018, 15:05
Yine üretimden bir resim. Karışık cinsler halinde saskatoonberry 'ler( Amelanchier)
670481
Nihayet evde paylaşılamayan chuffa..( tigernut)
670482
Lonicera
10-04-2018, 15:29
Emeklerinize sağlık, Sayın Lonicera, her şey pek bir bereketli. :)
Parfüm kutusu ilgimi çekti, araştırdım, nette satışı da var fakat zor bir bitkiymiş. :(
Çok teşekkür ederim Sn SDurul, parfüm kutusunun neresi zormuş çok merak ettim. Hatta biraz da abartayım, gördüğüm en sorunsuz bitkilerden biri. Sadece yazın cıvcıv sıcakta güneş altında kalmasın yeter. Zor bitki yorumunu neye dayanarak söylemişler hala düşünüyorum....
Tamam buldum, bu bitkinin zor tarafı sadece adıydı. SARCOCOCCA( buyrun söyleyin bakalım):D:D:D
Gerisi laf-ı güzaf..
its_just_a_ride
10-04-2018, 17:15
Kırmızı frenk üzümü çiçeklendi, sonbahara doğru yeniden üretim için sert budanacak.
Bilinen adıyla "Red Currant" bu, değil mi ? Çelikle çoğalıyor diye biliyorum. Şayet öyleyse sonbahardaki budama artıklarınıza talibim :)
Nihayet evde paylaşılamayan chuffa..( tigernut)
Kaç günde çimlendiler? Bizim arkadaşlarda 9 gündür çıt yok.
Lonicera
10-04-2018, 17:39
Bilinen adıyla "Red Currant" bu, değil mi ? Çelikle çoğalıyor diye biliyorum. Şayet öyleyse sonbahardaki budama artıklarınıza talibim :)
Kaç günde çimlendiler? Bizim arkadaşlarda 9 gündür çıt yok.
Evet, red currant.
Chuffa' yı bir gece ılık suda beklettikten sonra ekim işini yaptım. Yaklaşık 3 hafta içinde sürgün vermeye başladılar. Geçen yılda yetiştirmiştim, yumrularda düzensiz çimlenme söz konusu.
its_just_a_ride
10-04-2018, 22:32
Chuffa' yı bir gece ılık suda beklettikten sonra ekim işini yaptım. Yaklaşık 3 hafta içinde sürgün vermeye başladılar. Geçen yılda yetiştirmiştim, yumrularda düzensiz çimlenme söz konusu.
O zaman sıkıntı edecek bir durum yok şimdilik. Karakafes otlarınız ne durumda? Saksıda mı her ikisi de ?
İlknur44
10-04-2018, 23:07
Merhaba Sayın Lonicera maşallah sayfanıza çiçekleriniz , meyveleriniz hepsi çok güzeller.İnşallah ilerde büyük bir bahçeniz olur.Rabbim Gönlünüze göre versin inşallah .Böyle küçük bahçelerde bukadar çeşit ağaç ve çiçekler yetiştirdiğinize göre büyük bahçede hayal edemiyorum.
Sağlıcakla kalın.
Lonicera
11-04-2018, 06:18
O zaman sıkıntı edecek bir durum yok şimdilik. Karakafes otlarınız ne durumda? Saksıda mı her ikisi de ?
Bence de sıkıntı yoktur. Neredeyse tüm tohum çimlendirme işlemlerini dış mekanda yaptığım için bahsettiğim 3 haftalık süre bu durum göz önüne alınarak değerlendirilmeli. Chuffalarınız İç mekanda ise eli kulağındadır.
Karakafeslerin anacını bölerek derin saksıya dikmiştim. 10 gün önce en büyük parçayı yine eski yerine( bahçedeki armut ağacını sökerek açtığımız yere) taşıdım. Saksıdakiler çok güzel geliştiler, sezon sonu yeni sahiplerine gidecek. Tabii o zamana kadar etinden, sütünden, kılından ,tüyünden faydalanmak lazım değil mi))))
Lonicera
11-04-2018, 06:24
Merhaba Sayın Lonicera maşallah sayfanıza çiçekleriniz , meyveleriniz hepsi çok güzeller.İnşallah ilerde büyük bir bahçeniz olur.Rabbim Gönlünüze göre versin inşallah .Böyle küçük bahçelerde bukadar çeşit ağaç ve çiçekler yetiştirdiğinize göre büyük bahçede hayal edemiyorum.
Sağlıcakla kalın.
Güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Allah herkesin kalbine göre versin.
Bir bahçe hep hayalimiz ama bazen düşünüyoruz da biz küçücük avluda , bu kadar bitkiyle zar zor baş edebiliyoruz. Bahçemiz olsa iş yükü kaç kat artacak acaba diye endişe de duymuyor değiliz. Serde gençlik olmadığı için gözümüz korkuyor. Ama bundan 30 yıl önce olsaydı gözümüzü karartıp dalardık içine.( senin gençliğini de bilirdik diyor hanım yandan:dilli::dilli:)
Selma_321
11-04-2018, 09:14
Güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Allah herkesin kalbine göre versin.
Bir bahçe hep hayalimiz ama bazen düşünüyoruz da biz küçücük avluda , bu kadar bitkiyle zar zor baş edebiliyoruz. Bahçemiz olsa iş yükü kaç kat artacak acaba diye endişe de duymuyor değiliz. Serde gençlik olmadığı için gözümüz korkuyor. Ama bundan 30 yıl önce olsaydı gözümüzü karartıp dalardık içine.( senin gençliğini de bilirdik diyor hanım yandan:dilli::dilli:)
Çok güldüm eşinizin şirin esprisine.. Hakikaten maşallahınız var sayın Lonicera, muhteşem bir bahçe oluşturmuşssunuz. Elinize, emeğinize sağlık.
Bu arada bende tohumunu alıp ektim karakafesleri. Üç tane çıktı. Bakalım bende vira bismillah dedim:D
Eşinizede sevgi ve selamlar
Lonicera
11-04-2018, 14:33
Bugün kompost çayı için malzemelerin bulunduğu yığına gidip biraz çalıştık. Her türlü bahçe bitki , mutfak artığını bu yığına koyup üstten suluyorum. Kullanacağım zaman toprakla birleştiği yeri hafifçe açıp kullanacağım miktarı alıyorum. Neredeyse 7-8 yıldır bu şekilde kompost yapıp kullanıyoruz. Kullanıldığı yerdeki bitkilerin mutluluğu, canlılığı o kadar belli oluyor ki.
670583
670584
Şimdi bu malzeme iri gözlü elekten geçecek. Üstte kalan iri parçalar bahçenin killi yerlerindeki 2 asmanın dibine konup karıştırılacak. Altta birikenler ise saksılara dişli dere kumu, bahçe toprağı ile karıştırılıp koyacağız. Ondan sonra seyreyle şenliği.
670585
Lonicera
11-04-2018, 14:39
Kartopu çiçeklendi...
670592
Osmanthus toprak ve saksı değişiminden sonra çok güzel gelişim gösterdi.
670593
Sn TCM' nin etkinlik kapsamında gönderdiği hatmi tohumları çimlenmeye başlamış..Bu yıl için çiçek beklemiyoruz, sağ kalsınlar yeter.
670594
Ortanca çeliklerimiz köklenmiş.
670595
Lonicera
11-04-2018, 14:45
Anacı bölerek çoğaltmaya aldığım Russian Comfrey Bocking 14 ( karakafes otu) şimdiden saksıyı doldurmuş bile.
670597
Bu da geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim karakafes. Çiçeklerin dibinde yeşil yeşil tohum oluşumları vardı. Renk dönüşümünü takip edip önlem alacağız. Bu yılki etkinliğe tohumunu koymak istiyorum. İnşallah tohumunu alıp yetiştiren diğer arkadaşlar da tohum elde ederler ve paylaşıma koyarlar da, daha fazla arkadaşı tanıştırırız bu süper bitkiyle.
670596
Selma_321
11-04-2018, 17:36
Sayın Lonicera, dediğim gibi bende karakafes tohumu alıp ektim. 3 tanecikler.. Onları şaşırtma yapacağımda, biraz büyüdükten sonra ekeceğim saksı büyüklüğü ne olmalı? .. Soruyu toparlamam ne zor oldu:)))))
Lonicera
11-04-2018, 18:48
Sn Selma_321, karakafes otu bahçede çok derin bölgelere kadar inip oradaki besini sömürecek, bu besinleri gövde ve yapraklarında depolayacak. Biz de bunları alıp kullanacağız. Yani toprağın çok derinliklerinde yer alan atıl durumdaki besinleri gün yüzüne çıkarma mantığı söz konusu. Saksıda yetiştirince bu durum ortadan kalkıyor, dolayısıyla saksı içeriğindeki besin değerleri saksı harcındakilerle sınırlı.
Ben sadece çoğaltma amaçlı saksıya koyuyorum. Anaç toprakta bulunuyor. Bu bitkinin yapraklarını kullanıyorum çay olarak.
Siz nihai olarak gübre amaçlı kullanacaksanız bir şekilde saksıda değil, bahçe, tarla vb. gibi derinlere kök salıp çoğalabileceği yer bulmalısınız. Hiç olmadı apartmanda bile oturuyor olsanız civarda bulunan boş bir yere dikin. Bir yıl sonra da yapraklarını kullanabilirsiniz.
Eğer çoğaltma amaçlı soruyorsanız saksı mümkün mertebe bulabildiğiniz en büyük saksılardan olursa iyi olur. Ben olsam çimlenmiş tohumları hiç sarsmadan toprağının hafifçe kurumasına izin verip kalıp şeklinde çıkarır, bu şekilde de bahçeye yoksa en az 20 litrelik bir saksıya aktarırdım. Zaten ilk yıl bu yaprakları kopartmak bitki gelişimini olumsuz etkiliyor diye belirtiliyor internet kaynaklarında.
Bugün kompost çayı için malzemelerin bulunduğu yığına gidip biraz çalıştık. Her türlü bahçe bitki , mutfak artığını bu yığına koyup üstten suluyorum. Kullanacağım zaman toprakla birleştiği yeri hafifçe açıp kullanacağım miktarı alıyorum. Neredeyse 7-8 yıldır bu şekilde kompost yapıp kullanıyoruz. Kullanıldığı yerdeki bitkilerin mutluluğu, canlılığı o kadar belli oluyor ki.
Şimdi bu malzeme iri gözlü elekten geçecek. Üstte kalan iri parçalar bahçenin killi yerlerindeki 2 asmanın dibine konup karıştırılacak. Altta birikenler ise saksılara dişli dere kumu, bahçe toprağı ile karıştırılıp koyacağız. Ondan sonra seyreyle şenliği.
Sn Lonicera . Bu yaptığınız soğuk kompost mu ? Yüksekliği ne kadar ? ne kadar sürede bir kompost hasat ediyorsunuz ?
Lonicera
11-04-2018, 22:23
Sn Lonicera . Bu yaptığınız soğuk kompost mu ? Yüksekliği ne kadar ? ne kadar sürede bir kompost hasat ediyorsunuz ?
Hayır, sıcak kompost. Yükseklik en fazla 60-70 cm' dir diye tahmin ediyorum. Süreç havaların da ısınmasıyla hızlanıyor. Kış başından beri biriken tüm malzeme yaklaşık 6 ayda hazır hale gelmiş oluyor. İşlem tamamlandığında tahminimce 5-6 çuval kompost çıkacaktır.
Kokusu tam toprak kokusu, içerisi eminim solucan gübresi doludur. Olgulaşan kısımda solucan kalmamış, biraz üst bölgede faaliyet gösteriyorlardır tahminimce.
Selma_321
11-04-2018, 23:39
Sayın Lonicera verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.. Bana yol göründü en kısa zamanda, memlekete gidip annemin bahçesine ekmek bu değerli bitkiyi
Lonicera
14-04-2018, 14:17
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın göndermiş olduğu frezya tohumlarını ekmiştim, tümü çimlendi ama sadece bir tanesi çiçek verecek olgunluğa erişebilmiş. Yalın kat, mis kokulu...Üstelik elimde olmayan bir renk.:)))
Lonicera
14-04-2018, 14:19
Haklıymışsınız , sarı sarı onlarca çiçek tomurcuğu var üzerinde. İlk açmış öncüleri resimledim. Çok hoşumuza gitti bu bitki.
Lonicera
18-04-2018, 16:25
Toplamda 6 farklı renk sardunyamız var, bunun yeri bambaşka. Rengine doyum olmuyor.
671211
Amaryllis açtı açacak dedik. İlk gün 2, bir gün sonra 4 ve sanırım yarın da 6 çiçek tamamlanmış olacak.
671212
671213
Lonicera
18-04-2018, 16:29
Hanımeli yine kokusuyla baş döndürüyor.
Bu gülümüz tüm güller içinde favorimiz.
Pembe yoncamız yine coştu. Sonbaharda yanına mor yapraklı olan da gelecek.
its_just_a_ride
18-04-2018, 21:38
Sn. Lonicera, karakafes çayını genç fidelerinize kullandığınız oldu mu acaba? Kullandıysanız seyreltme oranınızı ve gözlemlediğiniz sonuçları paylaşmanız mümkün müdür? Siz de anaerob çay yapıyordunuz diye hatırlıyorum. Kusura bakmayın, özel mesaj gönderilemediği için buradan paylaştım.
Lonicera
19-04-2018, 07:11
Sn. Lonicera, karakafes çayını genç fidelerinize kullandığınız oldu mu acaba? Kullandıysanız seyreltme oranınızı ve gözlemlediğiniz sonuçları paylaşmanız mümkün müdür? Siz de anaerob çay yapıyordunuz diye hatırlıyorum. Kusura bakmayın, özel mesaj gönderilemediği için buradan paylaştım.
Sn its_just_a_ride, ben hem anaerob hem aerob çay yapıyorum. Hatta aerob çayı daha fazla yapıyor ve kullanıyorum. Havalı sistemde yaptığım çayı genç fidelerde(domates,biber,çiçek) 1/5 oaranında kullanmıştım. Herhangi bir sıkıntı olmadı. Fideler biraz geliştikten sonra yarı yarıya bile kullandığım oldu. Havasız ortamda yaptığım çayı genç fidelerde kullanmadım hiç. Ama kullanacak olsam en az 1/10 ölçüsünü kullanırdım.
Sonuç olarak her ikisini de kullandıktan sonra birbirine karşı üstünlüklerini çıplak gözle görmüş değilim.
Comfrey çayını kullandıklarımda sağlıklı gelişimi farketmek mümkün. Sebzelerde meyve iriliği ve lezzet, çiçeklerde baş iriliği ilk gözlemleyebildiğim farklılıklar . Bitkinin yeşil aksamı ise mükemmel diyebilirim.
its_just_a_ride
19-04-2018, 13:11
Sn its_just_a_ride, ben hem anaerob hem aerob çay yapıyorum. Hatta aerob çayı daha fazla yapıyor ve kullanıyorum. Havalı sistemde yaptığım çayı genç fidelerde(domates,biber,çiçek) 1/5 oaranında kullanmıştım. Herhangi bir sıkıntı olmadı. Fideler biraz geliştikten sonra yarı yarıya bile kullandığım oldu. Havasız ortamda yaptığım çayı genç fidelerde kullanmadım hiç. Ama kullanacak olsam en az 1/10 ölçüsünü kullanırdım.
Sonuç olarak her ikisini de kullandıktan sonra birbirine karşı üstünlüklerini çıplak gözle görmüş değilim.
Comfrey çayını kullandıklarımda sağlıklı gelişimi farketmek mümkün. Sebzelerde meyve iriliği ve lezzet, çiçeklerde baş iriliği ilk gözlemleyebildiğim farklılıklar . Bitkinin yeşil aksamı ise mükemmel diyebilirim.
Teşekkürler bilgiler için. Seyreltilmiş halde 200 litreyi aşkın yakın gübre çayımız olacak. Bu sezon için fazlasıyla yeterli olacaktır muhtemelen. Kolaylıklar dilerim.
sevgihoca
19-04-2018, 13:20
Sevgili Lonicera,Sedum angelina açmaya başlamış.Bütün dalları açımca harika bir görünüm olur.Pembe yoncanıza diyecek yok maşallah.Bu bahar ben de yeni diktim.Fırtınada hatmi çiçeğim kırılmış,düşünün artık.Oxaliste kurumuş.Dipten verir diye düşünüyorum.Hepsini güle güle büyütün.
Lonicera
19-04-2018, 15:53
Teşekkürler bilgiler için. Seyreltilmiş halde 200 litreyi aşkın yakın gübre çayımız olacak. Bu sezon için fazlasıyla yeterli olacaktır muhtemelen. Kolaylıklar dilerim.
Tek seferde 200 litre mi elde edeceksiniz yoksa sezon boyunca tahmini üretiminiz mi bu kadar? Sormamın nedeni tek seferde elde edip sezon boyunca kullanmayı düşünüyorsanız bozulmadan nasıl depolayacaksınız merak ettim.
Havalı ya da havasız, en geç 1 hafta içinde tüketmeniz gerek diye biliyorum. Aklımda yanlış da kalmış olabilir. Bunun konsantresini yapıp uzun süre kullanabiliyorlarmış.
Lonicera
19-04-2018, 15:58
Sevgili Lonicera,Sedum angelina açmaya başlamış.Bütün dalları açımca harika bir görünüm olur.Pembe yoncanıza diyecek yok maşallah.Bu bahar ben de yeni diktim.Fırtınada hatmi çiçeğim kırılmış,düşünün artık.Oxaliste kurumuş.Dipten verir diye düşünüyorum.Hepsini güle güle büyütün.
Çok teşekkür ederim sevgili sevgihoca. Tamamının açmasını beklemeden bir kısmını kırıp hoşumuza gitmeyen bir köşeye çelik yaptım. Ama kırmış olduğumuz çeliklerdeki çiçek tomurcukları inadına açmış iyi mi:)) Tutarsa o köşe çok hoş olacak gibi.
Oxalis de mükemmel bir bitki. Benim istinat duvarı ile asfalt kenarında belediye işçilerine kavga dövüş bıraktırttığımız yarım metre genişlik on metre uzunlukta bir kıyı bölgesini komple oxalis ve akşam sefasıyla kapladık. Oxalis çiçeklenmesini tamamladıktan sonra akşam sefaları uyanıyor, 15-20 gün sonra onlar açmaya başlıyor. O kıyı bölgesi her zaman yeşil ve çiçekli oluyor.''Devir daim''e devam yani:)))
Lonicera
24-04-2018, 14:15
Dün avluda dolanırken karakafes otu tohumlarına şöyle bir baktım. İyi ki de bakmışım, bazılarında renk değişimi olmuş. Zaten tohum bağlayanlar şişmiş, diğerleri kuruyup dökülecek.
Akşam hanıma yalvar yakar işe yaramayan parça tül perdeden küçük keseler dikmesini istedim. Bana epey bir takla attırdıktan sonra sağ olsun halletti. Bugün sabahtan tohumları guruplar halinde keselere sokup ağızlarını bağladım. Neme lazım, hem çok değerliler hem sayıca da fazla miktarda değiller.
Sonuçta bitkimiz kına gecesinden çıkmış gelin adayı gibi olmuş, umarım konu komşudan gören olmaz. Zaten sabıkamız hayli kabarık:)))
Lonicera
24-04-2018, 14:18
Bunlar da paylaşım etkinliğinde Sn ceydoruk' un göndermiş olduğu selluka tohumlarının son hali. Toplam 26 adet tohumdan 2 fire ile 24 tanesi sorunsuzca çimlenmiş oldu. Bunların da bir kısmı bu sezon sonu yolcularından:)))
Sayın Lonicera, ellerinize sağlık. Gerçekten kınaya çekilmiş gelin gibi olmuş tek eksiği başındaki duvağı o da olsaydı tam olurdu. İzmir de hangi bölgedesiniz.
its_just_a_ride
25-04-2018, 00:09
Dün avluda dolanırken karakafes otu tohumlarına şöyle bir baktım. İyi ki de bakmışım, bazılarında renk değişimi olmuş. Zaten tohum bağlayanlar şişmiş, diğerleri kuruyup dökülecek.
Akşam hanıma yalvar yakar işe yaramayan parça tül perdeden küçük keseler dikmesini istedim. Bana epey bir takla attırdıktan sonra sağ olsun halletti. Bugün sabahtan tohumları guruplar halinde keselere sokup ağızlarını bağladım. Neme lazım, hem çok değerliler hem sayıca da fazla miktarda değiller.
Sonuçta bitkimiz kına gecesinden çıkmış gelin adayı gibi olmuş, umarım konu komşudan gören olmaz. Zaten sabıkamız hayli kabarık:)))
Geçtiğimiz sezonun kuruyan çiçekleri bunlar sanırım. Officinale'nin dondan etkilenmiyor olması güzel, öte yandan steril olmaması da ayrı sıkıntı. Açık alanda hodan gibi her yerde bitiveriyorlar. Gerçi bana kalsa açık kalmış her peyzajı karakafes ile doldururdum :D.
O ufaklığa bakım yapıyor musunuz arada? Saçak kökler çok tur atıyor mu saksı içerisinde ?
Lonicera
25-04-2018, 06:11
Geçtiğimiz sezonun kuruyan çiçekleri bunlar sanırım. Officinale'nin dondan etkilenmiyor olması güzel, öte yandan steril olmaması da ayrı sıkıntı. Açık alanda hodan gibi her yerde bitiveriyorlar. Gerçi bana kalsa açık kalmış her peyzajı karakafes ile doldururdum :D.
O ufaklığa bakım yapıyor musunuz arada? Saçak kökler çok tur atıyor mu saksı içerisinde ?
Hayır, çiçekler 18.03.2018 (http://www.agaclar.net/forum/1534288-post573.htm) tarihinde oluşan çiçeklenme. Ardından tohumlar oluştu.
Ufaklıktan kastınız bocking 14 çeşidi ise şimdilik kendi haline bıraktım. Sezon sonuna doğru anaç yeniden bölünüp çoğaltıma alınacak. Yeni yavruların akıbeti malum:)))
Tohum için yetiştirdiğimiz diğer çeşidi ise sezon sonu bocking 14 yanına bahçeye aktaracağım.
its_just_a_ride
25-04-2018, 13:52
Hayır, çiçekler 18.03.2018 (http://www.agaclar.net/forum/1534288-post573.htm) tarihinde oluşan çiçeklenme. Ardından tohumlar oluştu.
Ufaklıktan kastınız bocking 14 çeşidi ise şimdilik kendi haline bıraktım. Sezon sonuna doğru anaç yeniden bölünüp çoğaltıma alınacak. Yeni yavruların akıbeti malum:)))
Tohum için yetiştirdiğimiz diğer çeşidi ise sezon sonu bocking 14 yanına bahçeye aktaracağım.
Tamamen tohum veren varyete (symphytum officinale) üzerine konuşuyorum. Oldukça kısa sürede tohuma kalkmış diyeceğim ama kışın ölmediğini hatırladım sonra officinale'nin. Comfrey Bocking 14 (Symphytum uplandicum)üzerine düşündüğüm için aynı anda, kafa karışıklığı yaşıyorum o nedenle.
Yaklaşık bir ayda tohuma kalkmış oluyor bu durumda. Önemli bir bilgi oldu benim için de. Güzel bir sezon diliyorum size de.
Lonicera
25-04-2018, 16:15
Hazır comfreyden bahsetmişken, bu sezonun ilk karakafes otu çayı beslemelerinin resimlerini yükleyeyim. Latinlerde müthiş etki gösterdi. Potasyum fazla olunca çiçeklere etkisi de böyle oluyor. Hele biberlerde çok güzel sonuçlar aldım bir kaç yıldır. Bakalım bu yıl nasıl olacak.
Lonicera
29-04-2018, 15:17
Yılan kaktüsü geçen yıl daha fazla çiçeklenmişti, belki yeni yerini sevemedi...
672120
Epey kökleyip kontrol altına almaya çalıştığım pembe ezan çiçeği. Şimdi 3-5 kök kaldı, böylesi daha iyi. Tohuma dönüşmeden dipten budamak lazım, yoksa tohumdan etrafa dökülenler her yeri kaplıyor.
672121
Begonvil çeliklerinin tamamına yakını köklenmiş. Hatta kristal olan hızını alamayıp çiçek bile çıkarmış:)))
672123
Çok alakasız bir yerde olacak ama hanımın gün için yaptığı ve benim kaşla göz arası arakladığım kuş yuvası kurabiye. Şekli çok hoş, o yüzden resimledim. İnşallah saymamıştır diye dua ettim bütün gece:))) Böreklerin resmini çekemedim ama yedim, kurabiyeyi de avluya çıkıp bastırsın diye üzerine kapak yaptım. Ne yapayım, hele de boğazlı olmasın insan:))
672124
akçabardak
29-04-2018, 17:06
Benim gibi sürekli diyette olanlara çok iştah açıcı görünüyor, yeme de yanında yat :) Eşinizin ellerine emeklerine sağlık, size de afiyetler olsun, bende olsam bende aşırırdım :)
Lonicera
30-04-2018, 14:20
Kaç yıldır yılmadan usanmadan kanatlı bezelye tohumu alıp yetiştiririm. Gel gör ki şimdiye kadar tek bir meyvesini göremedim. Sanırım bu bitkiye merak salan sitedeki diğer arkadaşlardan da ürün alan olmadı. Bu sezon sürekli tohum aldığım arkadaşıma rica ettim, yeni bir varyetesi olan Asparagus pea tohumları getirtti. Yumru yapmayan ve tek yıllık olan bu türü denemeye karar verdim. Çimlendirip 20 cm. boya getirince iyice umutlandım. Bu türü klasik türe göre çok daha küçük yapraklı ve bordo renk çiçekliymiş. Bitkinin tadı da asparagus yani kuşkonmaz lezzetinde olduğu için bu isim verilmiş. Umarım meyvesini görmek mümkün olur.
esemeral
01-05-2018, 13:45
Sayın Lonicera Müsadenizle sizi emek ve başarılarını ayakta alkışladığım (kendimce)değerli üyeler arasına alıp tebrik ediyorum.
yer örtücülerden obrizyayı araştırmak için foruma uğradım yolum solanum rantonneti sayfasında en son 2016 yılında yaptığınız paylaşım sonrası bitkinizin durumunu merak edip sayfanız varmı bakayım dedim. 2,5 saattir 2017 nisan ayı sonuna ancak gelebildim. adını duymadığım bitkilerde başarılarınız emekleriniz ve bunları aktarma diliniz bir harika.
yarın kesin devam edeceğim kaldığım yerden ancak iş yerindeyim ve kendimi frenlemem gerek.
sizler gibi değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşan çok değerli üyeler oldukça biz acemiler için öğretmen bulmuş gibi seviniyoruz.
Artık bende kendi evimdeyim çok şükür ve artık rahatlıkla bitkilere sevgimi verebileceğim ama önce bilgi birikimi şart.
bol çiçekli ve meyveli günler dilerim.
Lonicera
01-05-2018, 17:26
Sn esemeral, güzel söz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Forumumuza aktif olarak katılıp, takip ettiğimiz sürece bir sürü şey öğreniyoruz hep beraber. Daha yolun o kadar başındayız ki. Düşe kalka yolumuza devam edeceğiz inşallah.
Umarım sizin de hayalleriniz gerçek olur, evinizde sevdiklerinizle beraber sağlık ve huzur dolu bir yaşam dilerim.
Lonicera
01-05-2018, 17:45
Sarı melek borazanı üzerindeki tohum baklaları renk değiştirip olgunlaşmaya başlamış. Bir tanesini açtım, tohumlar kahverengi renk almış. Bir bu kadar bakla daha var bitki üzerinde.
672310
Aşk mercan sarmaşığının elde kalan rizomlarını saksıya koymuştum. Yavaş yavaş filizlenmeye başladılar. Bu yıl tahminim en az 50 rizom yapar saksıda. Bazı ülkelerde bu rizomları pişirip tüketiyorlarmış. Yenecek bir şey daha bulduk ya, ne gam:))):eek::eek::
Bir tanesine kıyıp tazeden yedim, fındık benzeri bir tadı var. Amman diyeyim siz bana bakıp da yemeye falan kalkmayın. Belki sizde allerjik veya toksik etki gösterir. Biz acı patlıcan olduğumuz için kırağı çalmaz.:dilli::
672311
Tül keselerden 3 tanesini açtım, yakalanan karakafes otu tohumları bunlar. 10 gün kadar gölge yerde kurutulacak ardından tazeliğini muhafaza için buzdolabunda yerini alacak. Bitki hala yeni çiçek oluşturmaya devam ediyor. Garibim bilmiyor ki kendi yapraklarının çayı ile besleniyor. ''Derenin kuşunu derenin taşı ile avlamak'' bu olsa gerek:))
672312
Lonicera
03-05-2018, 14:00
Lantana camara her yıl olduğu gibi, çok kanaatkar bir bitki. Arı , kelebek eksik olmuyor üzerinden.
672585
Oruç başlamadan yenen ne varsa koyayım da sonra ağız sulandırmayalım:))
Tayberry ilk olgunlaşan olacak...
672586
Yeni dünya lezzetine doyum olmuyor. İyi ki aşılamışım.
672587
esemeral
07-05-2018, 15:19
Sayın Lonicera emeğinize yüreğinize sevginize sağlık. Sonunda günümüze kadar gelebildim. Ama inanın hiç bitmesin istedim. Helal olsun size ve tabi ki değerli eşinize. sayfanızdaki emek ve çabanızı görüp saygı duymamak mümkün değil. En kısa sürede ilk hedefim karakafes otunu edinip (ön çalışma yapmak lazım diye düşündüğümden) Önce besin hazırlayıp büyük saksılar edinip sizlere öğrenci olarak ilerlemek istiyorum. Ardından 4 yıl da olsa 5 yılda olsa böğürtlen çeşidi çeliklerinizde sıraya girmek istiyorum.
Foruma sadece iş yerinden ve işlerden fırsat buldukça girebiliyorum(ayrıca yağmur suyunu boş çöp kovasına biriktirip evden getirdiğim pet şişelerle eve taşımaya başladım bile). Malum çalışan bayan olunca evde de işler bitmiyor. Fakat emekliliğe kadar mümkün olduğunca bilgi birikimi yapıp Allah Nasip ederse torunlarıma ve çevremdeki dostlarıma da (öncelikle eşime ki sizin sayfanızı öyle bir anlattım ki sizinle tanışmak bile istedi) bitkilerin değerini aşılamak istiyorum. Şimdilik içimde büyütüp bilgi birikimi yapmaya çalışıyorum siz değerli ustalardan.
Bol çiçekli ve meyveli günler dilerim.
its_just_a_ride
13-05-2018, 16:52
Tek seferde 200 litre mi elde edeceksiniz yoksa sezon boyunca tahmini üretiminiz mi bu kadar? Sormamın nedeni tek seferde elde edip sezon boyunca kullanmayı düşünüyorsanız bozulmadan nasıl depolayacaksınız merak ettim.
Havalı ya da havasız, en geç 1 hafta içinde tüketmeniz gerek diye biliyorum. Aklımda yanlış da kalmış olabilir. Bunun konsantresini yapıp uzun süre kullanabiliyorlarmış.
1:10 seyreltirsek tek seferde 200 litre. Bugünlerde 12 lt'lik kovayı silme dolduran karakafes yapraklarından konsantre çamur(slurry) üretimine başlayacağım. Hazırlayan ve kimi kullananlar 2 haftaya kadar depolayabildiklerini ifade etti. Susuz hazırlanıyor. Koku problemi de çok az oluyormuş bu sayede. Suyla seyreltildiği esnada koku oluyormuş sadece bir miktar.
Lonicera
27-05-2018, 14:01
3 hafta boyunca İzmir- Antalya arasında mekik dokuduk. Bu arada bitkileri de akraba ve dostlara emanet ettik. Bu sabah bitkilere kavuşunca evlada kavuşmuş kadar mutlu oldum. Uzun süre uzak kalınca tüm gelişimi daha net görebiliyorsunuz. Biraderin hakkını ödeyemem, dengeli sulama yapmış. Tüm bitkilerin sağlığı gayet yerinde.
Nerede kalmıştık:))
Gardenyamız açmış. En sevdiğim kokulu çiçeklerin başında geliyor kendileri.
674884
674885
Natal pulm, bendeki 7 veya 8.yılı herhalde. Meyve namına bir şey göremedik ama kokusu nefis bitkiler arasında.
674886
Zinnia mix olarak tohumdan ekmiştim, şimdilik bunlar açmış. Farklı renkleri de yolda.
674887
Lonicera
27-05-2018, 14:06
Pandora yasemin de başlamış açmaya.
674888
Beyaz lilium tam bir görsel şölen sunuyor.
674889
Ateş çiçeği saksıda bile sorunsuzca gelişiyor.
674890
Aşk mercan sarmaşığını yakında ipe almazsak yanında ne varsa sarılacaktır.
674891
Lonicera
27-05-2018, 14:13
Şevket-i bostan neredeyse çiçek açmak üzre. Tohum tazelemek lazım:))
674892
Yer bademi bu yıl kendinden geçti. Sihir karakafes çayında mıdır biraderin suyunda mıdır bilemiyorum artık.
674893
Samsun ormanlarından gelen yabani çilek tam bir yer örtücü. Meyvesinin kokusu baş döndürür ama çok küçük.
674894
Lonicera
27-05-2018, 14:32
Quisqualis indica gardenyanın pabucunu dama atıp kokuda ilk sıraya yerleşecek gibi görünüyor. Budamamıza rağmen boyu 5 metreden fazladır herhalde. Balkonu kokuya ve renk cümbüşüne boğmuş durumda. Kokusu tarifsiz. Gel gör ki ne tohumu ne de fidesi yok piyasada. Her evde her bahçede olması gereken bir bitki bence. Çelikten köklendirme denemeleri hep boşa çıktı. Sadece air layering ile köklendiebildim ama bu yöntemle çok sınırlı üretim yapabiliyorsunuz.
674895
Katmerli zakkum da bu yıl çok güzel. 2. kat balkona kadar uzamış:))
674896
Petunyalar önümüzdeki kışı atlatabilirler mi bilemiyorum, geçen kış kışlığını yapmayınca her şey çok farklı oldu.
674897
Mavi yasemini derin budamak olumlu sonuç veriyor.
674898
Lonicera
27-05-2018, 15:00
Bu canna avlumuzun baş tacı. Sezon sonuna kadar durmaksızın çiçekleniyor.
674900
Bu da yana yakıla arayıp bulduğum canna. Diğeri gibi tam açmasını bekleyemedim. Nasıl ama, aranacak kadar varmış değil mi:)))
674901
Belçika endivye çiçeğe durmuş bile.
674902
Lonicera
27-05-2018, 15:25
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1502159-post106.htm) Balıkesir Gönen' den bir arkadaşımızın gönderdiği kuzu kulağı demişiz ama yanlış demişiz. Doğrusunu , bitki 3.yılında çiçeklenip tohum bağlayınca kuzu kulağına benzetemediğimiz için arkadaşı arayıp bizzat sorduk. Meğerse tohumları karıştırmış, gelen meşhur labada imiş. Bu bitkiyi ilk '' Elveda Rumeli '' dizisinde görüp işitmiştim. Sabah akşam labada pişiyordu ocakta.
Ne tohum yapmış ama, nasipse paylaşıma koyacağım bu yıl.
674903
Bilyeli kekik de çiçek açmış, yakında tohum bağlar. O kadar küçük ki tohumları, artık sürekli kontrol edeceğiz kaybetmemek için.
674904
Bunlar da bitkilerimizin mutfağından. Hala çiçek açmaya devam eden karakafes otumuz
674905
Yerken tadını haşlanmış balığa benzettiğimiz (bu yüzden hanımın onayını alamayan) hodan otumuz. Hodanı da bitkileriniz için karakafesle beraber çok güzel çay yapabilirsiniz gübre olarak.
674906
akçabardak
27-05-2018, 18:37
Sevgili Lonicera maşallah hepsi de çok özel ve güzeller, sayfanızı imrenek okuyor adım adım takip ediyorum, verdiğiniz bilgiler keza ona göre. Gerçekten sihir sizin ellerinizde mi, karakafes otu çayında mi bilemiyorum :) Ellerinize emeklerinize sağlık.
Şevketi bostan bitkisini lezzet olarak çok sevdik, pazarlarda gördüğüm zaman hiç kaçırmam alırım , bahçelerimizde bu bitkiye benzer çok çıkıyor ama ş.bostan mı değil mi emin olamıyorum, çiçeğini çok merak ediyorum o yüzden sizin bitkinizi takipte olacağım.
Buradakiler yaklaşık 1 metre yükselip mavi çiçekler açıyor, çiçeğini hep merak etmiştim.
Labadayı (efelek, evelik) bizde çok tüketiriz, Balkanların meşhur yemeğidir, o yüzden Rumeli dizisinde çok pişerdi :) Ankara'daki bahçemde vardı ama burada nedense edinmemişim, Sevgiyle kalın.
Lonicera
27-05-2018, 21:18
Sevgili akçabardak, labadayı hiç pişirip yemedik. Taze olarak salatalara doğradık şimdiye dek. Pişirilerek yapılan lezzetli bir tarife hayır demem:))
Şevket-i bostanı biz de çok tüketiriz. Hatta kendi yetiştirdiğimizin bostanın körpe yapraklarını az miktarda olmak kaydıyla çiğden salataya da koyarız. Mavi renk açanı hiç bilmiyorum, hep sarı renklisini gördüm şimdiye kadar. Bendekiler (http://www.agaclar.net/forum/1381869-post39.htm)de sarı çiçek açıyor. Sevgiyle kalın.
Lonicera
27-05-2018, 21:23
Nasıl olsa top patladı çoktan. :))
Tokaloğlu....
674930
Siyah katonya....
674931
Çilli kırmızı....
674932
Lonicera
27-05-2018, 21:27
Kırmızı Japon süs elması...
674933
Red currant ( kırmızı frenk üzümü)...
674934
Dikensiz logan....
674935
Star red gold nektarin...
674936
Lonicera
27-05-2018, 21:29
Gövem eriği....
674937
Domat (deve bastı) şeftali...
674938
Şimdilik bu kadar boğazlık yeter sanırım:)))
Lonicera
27-05-2018, 21:33
Ortancanın keyfi gayet yerinde....
674939
Tabak ortanca da keza öyle...
674940
Melissanın ilk çiçek salkımı görünmüş bile...
674941
Lonicera
27-05-2018, 21:39
Fil sarmaşığı uyanmayacak diye endişe içindeydik. 2. yılında çiçeklendiği için bu yıl çok şey bekliyoruz kendisinden. Bir de tohum bağlarsa :)))
674942
Bir viyol komple selluka fidesi:)))
674943
Bardak menekşeler henüz tomurcuk göstermediler. Ne renkler çıkacak merak ediyoruz. Anaçlardan sadece 2 tanesi uyanamadı. Bir tanesi kurumuş, diğeri beklemede. Şimdilik toplam 14 saksı, bazı saksılarda 2-3 soğan var:))))
674944
Selma_321
27-05-2018, 21:53
Sayın Lonicera, maşallah maşallah diyorum. Bahçenize, emeğinize hayranım... Güle güle büyütün, keyifle hem büyütün meyvelerinizi hemde afiyetle ve sağlıkla yiyin. Çiçekleriniz... Muhteşem. Bahçenize cidden hayranım. Çok çeşitli bitkileriniz var, çokta ilginç. Sayenizde bilmediğim, tanımadığım bir çok bitkiyi tanıdım... Gardenyanızı kıskandım;), benim gardenyam iki tane ikisinde de tek tomurcuk var, kaç ay oldu hala açmadı.
Meyveler muhteşem gözüüyor..Melisadan beş tohum ekmiştim çıktı. Saksıya geçirince dördü üldü. Şuan bir tanesi yaşıyor. Oda bilmiyorum yaşar mı? Eğer birgün fide yaparsanız talibim bende :p:p
Lonicera
27-05-2018, 22:24
Sn Selma_321, güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.
Haklısınız, gerçekten de bitki çeşidimiz fazla. Kaybettiklerimiz hariç son saydığımızda 128 çeşit farklı bitki saydık:)))
Gardenya aslında sorunlu bir bitki değil. Bir kaç tane özel isteği var, karşılanmazsa küser. Bizdeki bitki üstünde saymadım ama tahminen 15-20 tomurcuk vardır herhalde:))))Tabii bu sonuca geçen sezon sonundan sonraki bakımla varabiliyoruz. Çiçeklenme sonrası budama, besleme vb.
Boşuna sıkmayın canınızı, yavaş yavaş, hatalar da yaparak ulaşıyoruz doğrulara. Bir süre sonra bitkiyi görür görmez beklentilerini, ihtiyaçlarını anlayacaksınız, merak etmeyin.
Selma_321
28-05-2018, 02:29
Maşallah çeşit çok.. Çokluğuda ayrı bir şeyde, yani değişik bir sürü bitkiniz olması da ayrı bir güzel. İnşallah yenilecek bitkileri afiyetle, sağlıkla yersiniz, seyirlik, kokulu bitkileride keyifle seyredip, kokusuyla mest olursunuz, umarım uzun yıllar.
Efendime söyleyimmm arada kaynamışta;):p, eğer hani birgün melisa fideniz olursa bende talip olayım(mı) dedim.. :p;)
Selma_321
28-05-2018, 02:38
Sayın Lonicera, birde Belçika endivesi, yeniyor mu, bizim oralarda ot diye kimse yüzüne bakmaz. Çiçeğinden tanıdım, mümkünse yapraklarının resmini de koyar mısınız? Azıcıkta bu konuda bilgi rica etsem;)çok mu şey istemiş olurum ;)
Lonicera
28-05-2018, 06:15
Melissa' yı şimdiye kadar pek üretime almadım, alırsam neden olmasın:))
Belçika beyaz endivye bildiğimiz hindiba' nın farklı bir varyetesi. Normal hindiba gibi acısına dayanabiliyorsanız çiğden veya haşlayarak zeytinyağlı, limonlu salatasını tüketebilirsiniz. Belçika endivyenin diğer varyetelerinden farkı kökünü hasat zamanı söküp uygun ortamda saklayıp, yine uygun ortamda yeniden filizlendirip tüketebiliyorsunuz. Fransız mutfağında çok yüksek fiyata kendine yer edinmiş.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1455532-post53.htm) benim yetiştirdiklerim , burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7086.htm) forumdaşların yorumları ve burada (https://sjefgardentips.wordpress.com/2012/05/16/24-growing-chicory-endive-belgian-endive-french-endive-witlof-witloof/)da adım adım üretimi var.
Selma_321
28-05-2018, 07:59
Çok şaşırdım, lila renkli olanı bizim oralarda bi dünyadır, kimsede bilmez. Yenilecek ne çok bitkimiz varmışta haberimiz yokmuş. Hindibanın çiçeği sarı oluyor, bildiğim. Öyle değil mi? Hodanda bizim oralarda oluyor, burdan öğrendim, yukarıda resmini gördüm. Sayenizde simaen tanıdığım bitkilerin ne olduğunu, ne işe yaradığını öğrendim. Teşekkürler üstat;)
Sevigli Lonicera, farkındasınızdır ara ara bahçe sayfanıza uğrayıp gözümü güzelliklerinize doyurup çıkıyorum. Adını ilk defa duyduğum bitki sayısı o kadar çok ki sayfanızda..
Bir şey farkettim; sanki her bir çeşit sizden ilgi bekleyen ilk okul talebesi ve sizde onların öğretmeni gibisiniz. İhtiyaçlarına, gelişimine, çoğaltılmasına o kadar hakimsiniz ki ileride bu yetkinliğe erişmeyi şahsım adına çok isterim.
akçabardak
28-05-2018, 10:28
Sevgili akçabardak, labadayı hiç pişirip yemedik. Taze olarak salatalara doğradık şimdiye dek. Pişirilerek yapılan lezzetli bir tarife hayır demem:))
Şevket-i bostanı biz de çok tüketiriz. Hatta kendi yetiştirdiğimizin bostanın körpe yapraklarını az miktarda olmak kaydıyla çiğden salataya da koyarız. Mavi renk açanı hiç bilmiyorum, hep sarı renklisini gördüm şimdiye kadar. Bendekiler (http://www.agaclar.net/forum/1381869-post39.htm)de sarı çiçek açıyor. Sevgiyle kalın.
Labadayı biz bulgurla ıspanak yemeği gibi pişirir üzerine sarımsaklı yoğurtla tüketirdik, birde sarmasını yapardık yine bulgur ağırlıklı. Labadanın yaprakları pişince ıspanağa göre daha yumuşak olduğu için biraz cıvık oluyor :) sevip sevmeyeceğiniz den emin değilim açıkçası :)
Şevketi bostanın çiçeğini ilk defa sizin paylaşımlarınızda gördüm bu gün, demek ki benim gördüklerim bam başka bir bitkiymiş, ben mavi diye yazdım ama aslında koyu pembe mor arası bir renk. Büyüklrimiz o bitkiye eşek dikeni derlerdi :D
Yine maşallah döktürmüşsünüz boğazlıkları, huzurla sağlıkla tüketin hepsini, çiçeklerinize de kocaman maşallah, hepside çok harika görünüyorlar, emeklerinize sağlık, sevgiler.
Lonicera
28-05-2018, 12:16
Sevigli Lonicera, farkındasınızdır ara ara bahçe sayfanıza uğrayıp gözümü güzelliklerinize doyurup çıkıyorum. Adını ilk defa duyduğum bitki sayısı o kadar çok ki sayfanızda..
Bir şey farkettim; sanki her bir çeşit sizden ilgi bekleyen ilk okul talebesi ve sizde onların öğretmeni gibisiniz. İhtiyaçlarına, gelişimine, çoğaltılmasına o kadar hakimsiniz ki ileride bu yetkinliğe erişmeyi şahsım adına çok isterim.
Arada sırada bahçemize kaçamak yapıp uğradığınızın farkındayız elbette:)))
Haklısınız, her birinin ihtiyacı farklı farklı bitkiler bunlar. Öğrenene kadar neler çektik neler. Hala öğrenmeye devam ediyoruz. Her biri evladımız gibi, en çok da tohumdan yetiştirdiklerimiz. Doğumundan büyümesine kadar aşama aşama her anlarına tanık olmak çok keyif verici. Allah kalbinize göre versin, yeter ki canımız sağ olsun. Sağlıcakla kalın.
Lonicera
28-05-2018, 12:22
Labadayı biz bulgurla ıspanak yemeği gibi pişirir üzerine sarımsaklı yoğurtla tüketirdik, birde sarmasını yapardık yine bulgur ağırlıklı. Labadanın yaprakları pişince ıspanağa göre daha yumuşak olduğu için biraz cıvık oluyor :) sevip sevmeyeceğiniz den emin değilim açıkçası :)
Şevketi bostanın çiçeğini ilk defa sizin paylaşımlarınızda gördüm bu gün, demek ki benim gördüklerim bam başka bir bitkiymiş, ben mavi diye yazdım ama aslında koyu pembe mor arası bir renk. Büyüklrimiz o bitkiye eşek dikeni derlerdi :D
Yine maşallah döktürmüşsünüz boğazlıkları, huzurla sağlıkla tüketin hepsini, çiçeklerinize de kocaman maşallah, hepside çok harika görünüyorlar, emeklerinize sağlık, sevgiler.
Dışı cıvık sarmayı hayal ettim bir an..:dilli::dilli::dilli: Bol yoğurtlu ıspanağa da hem oğlan hem ben bayılırız. Denersek bu şeklini deneyeceğiz. Çok teşekkür ederim.
Taze yaprak vermesini bekleyeceğiz artık, tohuma kalkınca yaprak üretimi durdu.
Güzel söz ve temennileriniz için ayrıca teşekkür ederim, sevgiler.
Selma_321
28-05-2018, 12:31
Sayın Lonicera, ben şiddetle tavsiye ederim labada sarmasını... Muhteşem oluyor. Onunda üzerine yoğurt dökebilirsiniz,öyle de çok güzel oluyor.
Bir kerecik labadanın sarmasını deneyin, ne çıkar ki, bir lezzet daha öğrenmiş olursunuz. Bizim oralarda ıspanak gibi yemeği değil hep sarması yapılır, belki de ondan çok seviyorumdur:rolleyes:
Kısa zamanda bende ıspanak gibi yemeğini deneyim. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı olmasın, ya da enuygun atasözü neyse o
Lonicera
28-05-2018, 12:36
Sayın Lonicera, ben şiddetle tavsiye ederim labada sarmasını... Muhteşem oluyor. Onunda üzerine yoğurt dökebilirsiniz,öyle de çok güzel oluyor.
Bir kerecik labadanın sarmasını deneyin, ne çıkar ki, bir lezzet daha öğrenmiş olursunuz. Bizim oralarda ıspanak gibi yemeği değil hep sarması yapılır, belki de ondan çok seviyorumdur:rolleyes:
Kısa zamanda bende ıspanak gibi yemeğini deneyim. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı olmasın, ya da enuygun atasözü neyse o
Şimdi bana labada yaprağı aratacaksınız ki nereden bulurum buralarda ,bilinmez. ;);)
Benim tohum bağlayan 3 yaşında tek bir anaç bitki. Bu tohumlardan bir köşeye serpiştireceğim artık ne yapalım. Hiç bir şeyini beğenmesek bile karakafes, hodan gibi çay yapımında kullanırız.:D
akçabardak
28-05-2018, 13:44
Dışı cıvık sarmayı hayal ettim bir an..:dilli::dilli::dilli: Bol yoğurtlu ıspanağa da hem oğlan hem ben bayılırız. Denersek bu şeklini deneyeceğiz. Çok teşekkür ederim.
Taze yaprak vermesini bekleyeceğiz artık, tohuma kalkınca yaprak üretimi durdu.
Güzel söz ve temennileriniz için ayrıca teşekkür ederim, sevgiler.
Sarması cıvık olmuyor, ben yemeğini kastetmiştim :) sarması aynı pazı sarması gibi oluyor, yaprakları kaynar suda hiç bekletmeden daldırıp çıkarılması gerekiyor hepsi bukadar, sonra sarılsın sarmalar, ister etlisi ister zeytinyağlısı :)
Bu gün labada konusunda çok fazla yazdım umarım sizi çok sıkmamışımdır :dilli: bu kadar yeter sanırım :) hoşça kalın.
Lonicera
28-05-2018, 13:52
Sarması cıvık olmuyor, ben yemeğini kastetmiştim :) sarması aynı pazı sarması gibi oluyor, yaprakları kaynar suda hiç bekletmeden daldırıp çıkarılması gerekiyor hepsi bukadar, sonra sarılsın sarmalar, ister etlisi ister zeytinyağlısı :)
Bu gün labada konusunda çok fazla yazdım umarım sizi çok sıkmamışımdır :dilli: bu kadar yeter sanırım :) hoşça kalın.
Yemekten sadece tıkınma kısmını anlayınca bu kadar oluyor işte, mazur görün lütfen...:cool::cool::cool:
esemeral
28-05-2018, 14:39
Selamlar siz labada yaprağı araya durun bende her gittiğim sulak yerde karakafes otu bakınıyorum. Bayramda memleketime giderken dağ yolundan gideceğiz inşallah Beydağ dağlarında doğal ortamda olduğunu birkaç yerde okuduğum hodan otuna rastlaya bilirim.
Bol çiçekli ve verimli günler dilerim.
Lonicera
28-05-2018, 15:36
Selamlar siz labada yaprağı araya durun bende her gittiğim sulak yerde karakafes otu bakınıyorum. Bayramda memleketime giderken dağ yolundan gideceğiz inşallah Beydağ dağlarında doğal ortamda olduğunu birkaç yerde okuduğum hodan otuna rastlaya bilirim.
Bol çiçekli ve verimli günler dilerim.
İnşallah denk gelirsiniz de en azından yerli tür karakafes görmüş oluruz sayenizde. Şimdiden bol şanslar dilerim.
its_just_a_ride
28-05-2018, 16:22
Şimdi bana labada yaprağı aratacaksınız ki nereden bulurum buralarda ,bilinmez. ;);)
Benim tohum bağlayan 3 yaşında tek bir anaç bitki. Bu tohumlardan bir köşeye serpiştireceğim artık ne yapalım. Hiç bir şeyini beğenmesek bile karakafes, hodan gibi çay yapımında kullanırız.:D
Gönderelim efenim. Yeni şaşırttık :).
675094
Lonicera
28-05-2018, 16:29
Gönderelim efenim. Yeni şaşırttık :).
675094
Nasıl da denk gelmiş ama...Hele bir etrafa bakınalım biz, olmadı çalacağız artık kapınızı:D
Selma_321
30-05-2018, 17:47
Sayın Lonicera, bir sorum olacaktı. Fulyaların çiçeği geçince çiçek yerinden budamalı mıyım, yoksa o kurumuş çiçek öylece kalmalı mı?
Lonicera
31-05-2018, 06:48
Sayın Lonicera, bir sorum olacaktı. Fulyaların çiçeği geçince çiçek yerinden budamalı mıyım, yoksa o kurumuş çiçek öylece kalmalı mı?
Form verme işi tamamen sizin zevkinize kalmış. Ben full' un çiçeği geçtikten sonra epey derin budama yapıp taze yan sürgün verdiriyorum. Aksi halde kamçı fidan dediğimiz, sadece boya giden uzun bir form oluşuyor. Bu durumda yan dal fazla olmayınca çiçek sayınız da az oluşuyor doğal olarak.
Selma_321
31-05-2018, 17:58
Tamda benim fulümü tarif etmişsiniz sayın Lonicera:D
Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için, çiçekler geçince bende bir derin budama yapayım. (Budamaya kıyamamıştım da daha önce, ustamdan teyit alınca mecbur:D)
Lonicera
31-05-2018, 19:34
Tamda benim fulümü tarif etmişsiniz sayın Lonicera:D
Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için, çiçekler geçince bende bir derin budama yapayım. (Budamaya kıyamamıştım da daha önce, ustamdan teyit alınca mecbur:D)
Estağfurullah, ustalık kim biz kim. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.
Lonicera
31-05-2018, 19:48
Hani sıralarlar ya '' Ölümden önce yapılması gerekenler'' veya sorarlar ya '' ölümden önce ne yapmak istersin '' diye. Bu soru bana gelse veya sıralamam istense kesinlikle akşam vakti çiçek açmış sarı renk brugmansia' nın yanında, kenarında, altında oturup demli bir çay içmek isteklerimden biri derdim.
Akşam vakti olduğu için resimleyemedim. Hoş resimlesem de kokusunu gönderemedikten sonra. Yok böyle nefis bir koku. 30-40 adet açmış sarı çiçeğin kokusunu tarif edebilmek mümkün değil. Bitkiye sahip olanlar anlar ancak. En iyi parfümlerle yarışır, o derece yani. Hep bahsederdim nefis kokuyor diye, olay taze olunca kendimi tutamadım ne yapayım.:o:o:o
Selma_321
31-05-2018, 20:01
Çok merak ettim, inşallah bir gün bende alırım kokusunu. Sağlıkla, keyifle seyredip koklayın, yanında, kenarında, altında afiyetle demli çayınızı yudumlayın inşallah.
Lonicera
16-06-2018, 19:29
Bu sabah hafif yağan yağmurdan sonra avluya indim, serinlikte çayımızı yudumlayıp resimlerimizi çektik.
Sn mahirbjk' nin tohum paylaşım etkinliğinde göndermiş olduğu medine çiçeği(Globe amaranthus)..Henüz gelişimini tamamlayamadı ama çiçeğe geçince resimlemek istedim. Kendisine yeniden teşekkür ederim.
676458
Yine etkinlikte Sn Musa Gündoğan' ın paylaşıma açtığı badem salatalık. Bunun turşusunun da çok leziz olacağı tipinden belli. Alt kısma doğru çekirdek yoğunluğu muazzam bir lezzet katmış. Kendisi yer demiş ama saksıda olunca mecburen sırığa aldık. 10-12 adet hasat etmişizdir , hiçbirinde acılaşma olmadı. Seneye yeri garanti...Teşekkürler...
676459
Kudret narının tohumunu geç ektik , pek umudumuz yoktu. Her yanı erkek çiçek sarmış derken bir tane cimcimeyi görünce pek mutlu olduk...
676460
Lonicera
16-06-2018, 19:36
Pandora yasemin salkım salkım açmaya devam ediyor.
676461
Nikotin çiçeğini farklı renklerde çıkar diye umut edip ektik, şimdilik sadece beyaz renk açtı. Kokusu çok hafif ama güzel...
676462
Şevket- i bostan çiçeğe durdu nihayet. Bakalım sorunsuzca tohum alabilecek miyiz...
676463
Lonicera
16-06-2018, 19:42
Büyük saksıdaki pink lady elmamız...Bu yıl 4 adette karar kıldı ne yapalım.
676464
Zinyanın çiçek başları oldukça irileşti. Yeterli tohum var elimizde. O yüzden çiçek geçer geçmez yeniden çiçeklenmesi için sürekli koparacağız.
676465
Yer bademi çiçek açacak. Geçen yılda açtı ama tohum alamamıştık.
676466
Lonicera
16-06-2018, 20:23
Yukarı bakan acı biber coşmuş..
676467
Süs narı epey çiçek açtı ama şimdilik 2 meyve tutmuş durumda. Sezon sonuna kadar bir kaç meyve daha görebiliriz diye umuyorum.
676468
Siyah petunya her zamanki gibi.
676469
Quisqualis indica ' nın bir kolunu komşunun yoğun baskı ve ricası üzerine onun balkonuna iple almıştık. İşte komşudaki yan dal bu. Kokusundan baygınlık geçirdiğini söylüyor, ben onun yalancısıyım.:D:D:D
Seneye tekrar isterlerse kiralamayı düşünebiliriz hani.:cool:
676471
Selma_321
17-06-2018, 01:06
Sayın Lonicera, eğer bir gün bu Quisqualis indica nızda fideler yaparsanız birinede ben talibim;);)
Lonicera
17-06-2018, 12:36
Sayın Lonicera, eğer bir gün bu Quisqualis indica nızda fideler yaparsanız birinede ben talibim;);)
Quisqualis indica 'yı 5 yıldır çelikten ve air layering yöntemiyle köklendirmeye çalıştım. Sadece 3 adet köklendirebildim. Onları da forumdan arkadaşlarla paylaştım.
Her yıl yılmadan deniyorum ama nafile. Köklenmeye bu kadar direnen bitki görmedim diyebilirim. Belki de bu yüzden bitkinin fiyatı çok yüksektir. Tohum desen bir dönem getirdiler, şimdi ara da bul. Ben yine yılmadan denemeye devam edeceğim. Buyurun size 8 adet havai köklendirme denemesinde Quisqualis indica...Artık sonuç ne olur bilemiyorum. Zaten sırada daha önceden söz verilmiş arkadaşlar da var, o nedenle söz veremiyorum.. :cool::cool::cool:
Selma_321
17-06-2018, 13:24
Olsun, genede çok teşekkürler. Önemli olan bu kadar güzel bir bitkiyi birileriyle paylaşabilmek. Bitki gibi yüreğinizde güzel sayın Lonicera. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Uzun ömürlü olsun bitkilerinizde inşallah.;)
Lonicera
17-06-2018, 16:53
Gojiberryler' i tohumdan çimlendikten sonra şaşırtmada geç kalmıştık. Dolayısıyla boy atmıyor ama kök saksı altından çıkmış, gövdeler kalınlaşmış. Artık sonbaharda tek tek şaşırtacağız mecburen.
676529
Ortanca 2.kez çiçeklendi ilk defa. Son çiçek hepsinden iri oldu, şimdiye kadar rastlamadığım bir durum bu.
676530
Full yasemin yine her zamanki gibi enfes kokusuyla sergilemiş kendisini. Keşke sezon boyunca çiçek açan bir bitki olsaymış.
676531
Üçüz çiçeği yeni yeni renk değiştirmeye başladı.
676532
676533
Lonicera
17-06-2018, 17:08
Biraz da nostalji.. Kim bilir kaç yıldır bu tohumu(Yıldız Çadırı (Ipomea quamoclit))ekmemiştim. Beyaz renkli olanı da ektim ama henüz onda çiçek yok. Kırmızı ilk çiçeğini açmış, görünce dayanamadım resimledim. Hey gidi günler hey...:(
676534
Her yıl sıkılmadan ekiyoruz bu nil serisinden gelen güzide ipomea' yı. Tohum çok az veriyor, hep niyetleniyorum paylaşmayı ama maalesef şimdiye dek kısmet olmadı.
676535
Karakafes tohumlarını topladım, saymadım ama herhalde azar azar da olsa 10 kişiye yetecek kadar vardır. 2 hafta önce çimlenme testi için ekmiştim. Testi başarıyla geçmişler.
676536
15 papaya tohumundan sadece bir tanesi çimlendi. Meyve vermesi için erkek dişi gerekiyor falan diye bilgi var nette. Şimdi bu tek başına dımdızlak ne işe yarar diye kara kara düşünmeye başladık.
676537
Selma_321
24-06-2018, 13:09
Sayın Lonicera, sizden yeni resimler bekliyoruz. Güzel bitkilerinizin resimlerini artık paylaşın, lütfen:(
Yer bademi çiçek açacak. Geçen yılda açtı ama tohum alamamıştık.
676466
Bu püskül yer bademinin püskülü değil. Kirpi darı dediğimiz yabancı ot.
esemeral
25-06-2018, 10:14
Sayın Lonicera
Maşallah siz ve bitkileriniz bu sezonda da formunuzdasınız belli oluyor. Emeğinize sağlık. Sizin bitki çeşitliliğinize hayranım gerçekten helal olsun vallahi.
Karakafes otunu sizin sayfanız ile tanıştıktan sonra öğrendim ve o tarihten beri gezmeye gittiğim her yerde arıyordum. Dün Komşularımızla gittiğimiz bir piknik yerinde çiçeğinden tahmin ettiğim bir bitkinin yapraklarından (karakafes otu olma ihtimali ile) topladım. Emin olmadan köklemek istememişim. Yanımda o ara telefonum olmadığı için bitkinin fotoğrafını çekemedim ancak yapraklarının görüntünü iletsem nasıl olur.
umarım fotoğraf yüklemeyi başarabilirim.
Bol Verimli ve çiçekli günler dilerim.
Lonicera
25-06-2018, 11:42
Bu püskül yer bademinin püskülü değil. Kirpi darı dediğimiz yabancı ot.
O zaman araya karışmış olmalı. Yaprakları bile bire bir aynı. Uyardığınız iyi oldu.
Bu arada faydası olur diye netten gerçek çiçek resmini de koyalım bari.
Buyurun doğrusu buymuş;
677144
Lonicera
25-06-2018, 11:45
Sayın Lonicera
Maşallah siz ve bitkileriniz bu sezonda da formunuzdasınız belli oluyor. Emeğinize sağlık. Sizin bitki çeşitliliğinize hayranım gerçekten helal olsun vallahi.
Karakafes otunu sizin sayfanız ile tanıştıktan sonra öğrendim ve o tarihten beri gezmeye gittiğim her yerde arıyordum. Dün Komşularımızla gittiğimiz bir piknik yerinde çiçeğinden tahmin ettiğim bir bitkinin yapraklarından (karakafes otu olma ihtimali ile) topladım. Emin olmadan köklemek istememişim. Yanımda o ara telefonum olmadığı için bitkinin fotoğrafını çekemedim ancak yapraklarının görüntünü iletsem nasıl olur.
Yapraklar bizdeki russian ile diğer tür comfrey ile hiç benzerlik göstermiyor. Özellikle yaprak ana damar ve sap kısmındaki mor renk bizdekilerde yok. Ayrıca yaprak yapısı ve şekli de oldukça farklı. İşin doğrusu ben karakafes otuna pek benzetemedim hodan otuna daha çok benziyor sanki.
its_just_a_ride
25-06-2018, 12:30
Sayın Lonicera
Hodangillerden olduğu açık ancak karakafes türüne ait değil. Tohum veren varyeteyi (symphytum officinale) bir ihtimal bulabilirsiniz gittiğiniz yerlerde, nitekim steril değil. Ancak steril bocking türleri bulma ihtimaliniz düşük diye düşünüyorum. Çoğu İngiltere'de hibritlenmiş türler zamanında.
esemeral
25-06-2018, 12:40
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Ben arayışıma devam edeceğim o zaman.Siz Söyledikten sonra Hodan otunu nette araştırdım biraz gerçekten ona daha çok benziyor. Emin olmadığım için yaprakları kompostta kullanmak niyetindeyim şimdi. O şekilde bari değerlendireyim. En azından doğadan boşuna toplamış olmayayım.:)
Lonicera
04-07-2018, 15:07
Cannalar hiç durmaksızın çiçek açmaya devam ediyorlar. Suya bayılıyorlar. Saksı yerine bahçenin bir köşesine koyacaksın bunları, asıl o zaman seyredin cümbüşü.
Lonicera
04-07-2018, 15:10
Murraya...İlk göz ağrım. Kucaklayıp doyasıya koklayacaksın bu güzelliği. Bu yıl meyve verecek mi bakacağız artık.
Lonicera
04-07-2018, 15:13
Üzümlerimiz yavaş yavaş olgunlaşmaya başlıyor. Sırasıyla
Hatun parmağı
677618
Mis üzümü
677619
Sultaniye
677620
Lonicera
04-07-2018, 15:23
Bir zamanlar( en az 8-9 yıl önce) bu noni için ne mücadele vermiştik. Bir türlü çimlendiren olmadı o dönem. Sonra pek çok bitki gibi bunun da fiyakası söndü gitti. Söndü ya, 5 tohumdan ikisi çimlenmiş hemen:)))
Noni hint dutu( Morinda citrifolia)
677621
Bu da tohum çimlenme testini 9 gün gibi kısa bir sürede atlatan sarı renk burugmansia( melek borazanı)...Elimizde 500 adetten fazla tohum vardır herhalde:p
677622
677623
677624
Lonicera
04-07-2018, 15:27
Kudret narını geç ekince sadece bir adet meyvesini görürüz diye düşünürken (karakafes otu çayı sihri olsa gerek) coştu maaşallah.
Lonicera
04-07-2018, 15:33
Etkinlikten gelen salatalığın tadı hoşumuza gidince 2. meyvesini tohuma bırakmıştık.
677628
Yine etkinlikte paylaşılan hint ginsengi çiçeğe durdu. Bu zamana kadar her gün 3 er adet yaprak çay olarak demlenip tüketildi. Sezon sonu kök bölgesini çıkarıp kurutacağız. Artık kışın hem kök hem kuru yaprakla ara ara çayını demleriz.
677629
Lonicera
04-07-2018, 15:55
Nihayet resimlerin sonuna geldik. Bari altın vuruş ile noktalayalım:cool::cool::cool:
Quisqualis indica bilmem kaçıncı kez çiçeklenmeye devam ediyor. Ha bu arada nihayet tohum da vermiş:eek::eek::eek:
esemeral
04-07-2018, 16:25
Tohum Mu dediniz.. Hayırlı olsun cümleten.. Bir gün yüzümü kızartıp elinizdeki tüüümmm tohumlara talip olmayı planlıyorum arsızlık edip. Şimdiden ufak ufak yol edeyim bari sonbahar yaklaşmakta. Tohumlar oluşmakta.(vermeseniz de alınmam yapım gereği emek veren sizsiniz sonuçta)
Gerçekten bitki çeşitliliğinize hayran olmamak elde değil. Helal olsun emeğinize sağlık ne diyeyim Allah bizlere de nasip etsin İnşallah.
Bol bereketli günler dilerim.
Lonicera
04-07-2018, 16:47
Tohum Mu dediniz.. Hayırlı olsun cümleten.. Bir gün yüzümü kızartıp elinizdeki tüüümmm tohumlara talip olmayı planlıyorum arsızlık edip. Şimdiden ufak ufak yol edeyim bari sonbahar yaklaşmakta. Tohumlar oluşmakta.(vermeseniz de alınmam yapım gereği emek veren sizsiniz sonuçta)
Gerçekten bitki çeşitliliğinize hayran olmamak elde değil. Helal olsun emeğinize sağlık ne diyeyim Allah bizlere de nasip etsin İnşallah.
Bol bereketli günler dilerim.
O zaman tohum paylaşım etkinliğini çok sıkı takip edeceksiniz desenize. Çünkü sadece etkinlikte tohum paylaşımı yapıyorum. Ben de size berketli günler dilerim, sağlıcakla kalınız.
Selma_321
04-07-2018, 20:54
Murraya...İlk göz ağrım. Kucaklayıp doyasıya koklayacaksın bu güzelliği. Bu yıl meyve verecek mi bakacağız artık.
Hey maşallah... Harika gözüküyorlar. Benim murrayamda bi büyütse tomurcuklarını.. Offf of. Bi yandan parfüm kutusu, bi yandan murraya tomurcuklarını bekletiyor amaaaa fulüm yeniden tomurcuklandı, ben budayamadan:p:p
Lonicera
05-07-2018, 12:11
Aşılı hünnap şimdiden elma kadar oldu. Yakında yanak yapar. Lezzet olarak aşısız olanı tercih ederim şahsen.
Lonicera
05-07-2018, 12:14
Pepino da her zamanki gibi...
677683
Döngel yolu yarıladı sayılır...
677684
Son beyaz çileği tohumluk ayırdım....
677685
Lonicera
05-07-2018, 12:30
Çiçeklerden görüntüler...
Gardenya hala açmaya devam ediyor.
677686
Petunya...
677687
Ateş çiçeği...
677688
Lonicera
05-07-2018, 12:32
Devam
677689
677690
677691
677692
677693
Lonicera
05-07-2018, 12:37
Etkinlikte paylaşılan italyan heirloom domates...
677695
Yine etkinlikten gelen alakır etlisi..
677696
Bazen her şey yolunda gitmeyebiliyor...German johnson pembe...( hem yapraktan hem topraktan kalsiyum uygulaması yaptım, diğer meyvelerinde sorun yok şimdilik)
677697
Lonicera
05-07-2018, 12:42
Gojiberry çiçeklendi ama bu sıcaklarda meyve tutacağını sanmıyorum...
677698
Pink lady elmamız...
677699
Çilli kırmızı olgunlaştı sayılır..( cinsini arayıp bulamayınca adını böyle koydum, benden isim babası olmaz demiştim:o)
677700
Lonicera
05-07-2018, 12:53
Acı kıl biber tam gaz...
677708
Dişi kabak çiçeğinden eser yok, madem öyle deyip erkekleri toplayıp dolmasını yaptık.
677709
Kudüs kirazı...( ah bir de yense ne güzel olurdu:D)
677710
Lonicera
06-07-2018, 13:21
Kohleria aşırı sıcaklar yüzünden gelişimini durdurdu. Belki bir kaç çiçek açmak aklına gelir bu arada.
677747
Üçüz çiçeği yakında tohuma durur herhalde. Yaban arıları çok seviyor bu bitkiyi nedense.
677748
Karakafes hala çiçek açmaya devam ediyor.
677749
Lonicera
06-07-2018, 13:27
Mor oxalis hala çiçek açıyor. Mart ayının sonundan beri sürekli çiçek var üstünde, ne güzel.
677750
Natal plum nefis kokusuyla son çiçeklerini sergiliyor. Kaç yıldır bende, bir tane bile meyve görmek mümkün olmadı. Kokusu için tavsiye edilebilecek bir çiçek ama çok sert ve büyük dikenleri var.
677751
Bektaşi üzümü de ne akan ne kokanlardan...Seneye de çiçeklenmezse kendi bilir artık.
677752
Lonicera
06-07-2018, 13:35
Sonucunu merak ettiğim için tohumdan denediğim kamkatlar...Çok ağır büyüme gösteriyor şimdilik.
677753
Yeni sezonda yeni sahiplerine kavuşacak iki yavru madagaskar yasemini.
677754
Tohumdan yetişip 3. yaşına giren parfüm kutuları çiçeklenmeye başlamış. Sezon başında fidelerini gönderdiğim arkadaşlar da dikkatli bakarlarsa çiçek taslağı oluşmuş olabilir.
677755
Yine parfüm kutusu anacının tohumları olgunlaşmaya başlamış.
677756
Lonicera
23-07-2018, 13:01
25 litrelik yağ tenekelerinde iyi kötü yaşayan zeytinlerimiz.
Domat
678761
Sarı ulak
678762
Tirilye
678763
Lonicera
23-07-2018, 13:03
Gemlik
678764
Manzalin
678765
Lonicera
23-07-2018, 13:06
Bardak menekşelerimiz (gloxinya)çiçeklenmeye başladı. Bir yandan da üretime devam...
Lonicera
23-07-2018, 13:12
Tadına ayılıp bayıldığımız yer bademinin yaprakları yavaş yavaş sararıyor artık. Bir kardeşi kökledim, saksıda anca bu kadar( 3 adet) verebilmiş. Toplamda 3 saksımız var, 500 adetten fazla yumru oluşmuştur diye tahmin ediyorum.
Lonicera
23-07-2018, 13:23
Kudret narımız olgunlaştı. Toplamda 6 adet, yeter de artar bile. Narları küçük küçük doğrayıp zeytin yağına, kavanozu da güneşe koyduk. 3 ay sonra hazır. 5 yıldır düzenli yapıp tüketiyoruz.
678776
Kiwano tohumlarını viyole ekmiştik. Sonbahara doğru meyvelerini görürüz diye umut ediyoruz. Tabii boynuzlarını kesip turşuya koyacağız. Mükemmel turşusu oluyor ama olgunlaşmadan kütür kütürken toplanmalı.
678777
Karakafes saksıda sürekli sulandığı için devamlı yeni sürgün ve yaprak veriyor.
678778
Lonicera
23-07-2018, 13:27
Pepino'nun mor çizgileri olgunlaşma belirtisi..Renk de kreme döndüğünde işlem tamamdır.
678779
Çeşme alaçatındaki bir arkadaşımızdan rica minnet yoluyla aldığımız gerçek çeşme kavunu. Saksıda olduğu için cüce olacağı kesin. Ama lezzetini bilen bilir. Tohum da alırsak deymeyin keyfimize.
678780
Lonicera
23-07-2018, 13:31
Blue beauty domates gayet güzel gelişiyor şimdilik.
678786
Kırmızı japon elması yakında yenecek kıvama gelecek.
678787
Bu arkadaş da Kayseriden gelmişti. Mis üzümü diye gönderdiler ama koku falan hak getire.
678788
Lonicera
23-07-2018, 13:36
Hanım parmağında ilacı geciktirince hem mildiyö hem külleme hiç durmadı. Salkımlar da böyle oldu sonuç olarak.
678789
Quisqualis ' in ilk olgunlaşan tohumu....
678790
Sycas zamansız atak yaptı, vardır bir bildiği herhalde.
678791
Hint ginsengi de meyvelerini olgunlaştırdı. Birazını toplayıp tohum almak lazım.
678792
Dutlubahçe
23-07-2018, 13:54
Kudret narımız olgunlaştı. Toplamda 6 adet, yeter de artar bile. Narları küçük küçük doğrayıp zeytin yağına, kavanozu da güneşe koyduk. 3 ay sonra hazır. 5 yıldır düzenli yapıp tüketiyoruz.
Rica etsem, nasıl tükettiğinizi ve yararlarını da paylaşabilir misiniz?
Ek soru: Çekirdeklerini de kavanoza koyuyor musunuz?
Lonicera
23-07-2018, 14:18
Eşimin midesinde hep yanma , ekşime olurdu. Bu şifalı karışımı düzenli kullandığımızdan beri hiç problemi yok çok şükür. Biz denemedik ama yara ve yanıklara kullanıp çok iyi geldiğini söyleyenler de pek çok. Nette o kadar çok bilgi var ki. Hangisi doğru hangisi yanlış, abartılmış belli değil. Ama mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini bizzat deneyerek gördük.
Tüketimi de şu şekilde. Kudret narı oldukça acı bir bitki olduğu için bazı sitelerde balla tüketebilirsiniz şeklinde öneriler var. Biz aslına sadık kalıp zeytinyağı ile beraber denedik. Eşimle şu şekilde tükettik.;
Sabah aç karnına bir tatlı kaşığı, gece de yatmadan önce bir tatlı kaşığı içiyor. Sonra 15 dakika kadar sırt üstü uzanıyor, hepsi bu kadar. Kavanoz bitmeden yanma, ekşime vb. şikayetlerin hiç biri kalmıyor. Eşim sikayetleri çok önceden bitmiş olmasına rağmen koruma amaçlı içiyor bir kaç yıldır.
Çekirdekleri kavanoza koymuyoruz, ayırabilirseniz çekirdek üzerindeki jelimsi tabakayı da ekleyebilirsiniz.
Sûz-i Dilârâ
28-07-2018, 10:28
Son sayfayı tekrar tekrar inceledim, hem nadir bitkilerinin güzelliği hem hoş anlatımın:) Köyde olduğum için epeydir siteye bakamıyorum, haliyle çok da ozledim bu avlu-bahceyi. Hint dutuna ve bindallina çok sevindim :) Yeneceklere diyecek tek laf afiyet olsun çok güzel görünüyorlar. :)
Sayfan ilham kaynağım abicim, kolaylıklar diliyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.