View Full Version : Lonicera / Bahçe (avlu)
Lonicera
19-05-2017, 06:48
Haseki küpeleri bu yıl sadece yaprak verecek. Ne yapalım mecburen bekleyeceğiz 2. yılını.
Lonicera
19-05-2017, 06:49
Saksıdaki avakado kör topal yola devam ediyor.
Lonicera
19-05-2017, 06:52
En sevdiğimiz gündüz sefası. Saymadım kaç yıl oldu, tek sıkıntısı çok az tohum vermesi. Bu yıl hem saksıya hem toprağa toplam 3 tane koyduk. Öyle ya da böyle, paylaşıma sokacağım seni kaçarı yok:)))
Sn.Lonicera merhaba,begonvil başta olmak üzere diğer çiçeklerinizinde yapraklarında bir beyazlık var acaba koruma amaçlı kaolin vb birşeymi kullanıyorsunuz acaba.Eğer kullanıyorsanız amacınızı merak etmiştim.Sağlıcakla kalın.
Lonicera
19-05-2017, 13:12
Efe Bey, merhaba. Bir kaç gün önce hafif yağmur çiselemişti. Tunus' tan çöl tozu da beraberinde gelince( haberlerde bildirilmişti) tüm bitkilerin yaprakları dalmaçyalı gibi oldu::))).
Lonicera
19-05-2017, 13:21
Keben narı diye bir tarihte satın almıştım. Bu yıl ilk çiçeğini gösterdi. Bakalım meyve tutacak mı?
Lonicera
19-05-2017, 13:24
Bir kaç sene öncesine kadar bu duvarı bodrum papatyası ile kapatmıştık. Şiddetli soğukların olduğu yıl bitkiyi yitirdik. Yerine ''yerli karanfil'' diye satılan çok hoş kokulu bu kırmızı karanfili koyduk. Hem çok çiçekleniyor hem güzel kokuyor. Tek sorun bodrum papatyası kadar çiçeklenmesi yok.
Lonicera
19-05-2017, 13:28
İki büyük ( 70 litrelik) saksıdaki enginarları sulamayı kesip dinlendirmek adına balkon altına çektik. Tam kurumasına izin vermeden çok az bir suyla nemli kalması için uğraşacağız. Daha sonra Ağustos ayında uyandırma suyu verilerek yeni sezona başlangıç yapacak.( bunları fideleri aldığımız kişiden öğrendik, yoksa bizim de enginarda ilk deneyimimiz olacak)
Lonicera
19-05-2017, 13:30
Şubat ayı başında çeliklediğimiz begonviller köklenmiş.
Lonicera
19-05-2017, 13:32
Yılbaşı çiçeği yapraklarını da Nisan başında köklendirme saksısına almıştım. 4 farklı renkten de var. Hepsi tutmuş maaşallah:))
Lonicera
19-05-2017, 13:43
El ile tozlamayı feijoa çiçeğinde göstermek istedim. İlgili sayfaya yüklemiştim ama buraya koyarsam daha hora geçeceğini düşündüm. İlk resimde mavi çizgi içindeki organ dişi organ. Zaten burası diğer polen taşıyan erkek organlardan daha uzun ve daha kalınca. Çiçek açtıktan sonra ilk gün tüm organlar aynı uzunlukta oluyor. İkinci günü meyve için tozlanması gerekli olan dişicik tepesi erkek organlardan daha fazla uzamış oluyor. İlk gün erkek organlar üzerindeki sporlar henüz tozlama aşamasında değiller, ikinci gün uçuşmaya başlıyorlar.
648570
İkinci resimde benim bitkide çiçek fazla olduğu için birini koparıp göstermek istedim. Sarı tozun dokunulduğunda uçuşması gerekiyor ama dikkat edin ki bu spor sapları diri olsun. 3. güne gelmiş olan erkek organın da sporları dökülüyor ama sporlar canlılığını yitirmiş olma olasılığı da yüksek olabilecektir
Çiçek miktarı az olan arkadaşlar veya tek çiçeğe bile kıyamayanlar:))) için küçük suluboya fırçası, kulak çubuğu vb. gibi (sporları üzerinde tutabilecek) herhangi bir materyalle önce sarı renkli sporları bu materyale bulaştırıp ardından bunu dişicik tepesine dokundurmalılar.
648571
Son resimde dişicik tepesinin sarı renk sporlarla kaplandığı görülebiliyor. Bu işlemi tüm çiçeklere uygulayabilirsek mutlaka bir kaç meyve görme şansımız olacaktır. En önemli husus çiçeklerin organları diri iken sabah erken saatlerde bu işlem yapılırsa daha başarılı sonuçlar alınabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin.
Lonicera
19-05-2017, 15:15
Bu ne hız...Daha bir kaç gün önce yaprak koltuğunda çiçek oluşturmaya çalışıyordu. Buyurun karşınızda '' benekli Gökova çiçeği''
Lonicera
19-05-2017, 15:17
Daha fazla acılaşmasına izin veremezdim. Şimdi yedik yedik, yoksa hepsi gübre olacak. Endivye mix hasadı yapıldı...
Lonicera
19-05-2017, 15:20
Bir kaç gün önce çiçek resimlerini yüklemiştim. Şimdi baklalarını resimledim. Edamame için ekmiştik ama bu soyalar epilasyona girmezse yemem ben bunları:)))Bu ne tüy, kıl kardeşim, tarantula bacağı gibi. Tövbe estağfurullah....:D
akçabardak
20-05-2017, 11:01
Bir zamanlar çalışırken soyayı filizi için çimlendirmiştim, (bir dönem soya filizi diye çok meşhurdu) salatalarda kullanmak için, ama meyvesini ilk defa görüyorum.
Gerçekten çok ilginçmiş, tarantula bacağı gibi deyince ilgimi çekti ve gülmeden edemedim.
Lonicera
20-05-2017, 12:56
Bir zamanlar çalışırken soyayı filizi için çimlendirmiştim, (bir dönem soya filizi diye çok meşhurdu) salatalarda kullanmak için, ama meyvesini ilk defa görüyorum.
Gerçekten çok ilginçmiş, tarantula bacağı gibi deyince ilgimi çekti ve gülmeden edemedim.
Ben de ilk defa yetiştiriyorum ve görünce şaşıp kaldım resmen. Belki GDO ' lu soyalar böyle değildir:))
Lonicera
20-05-2017, 12:59
Petunyalar bir harika, özellikle katmerli olanlarına hayran kalmamak ne mümkün...
Lonicera
20-05-2017, 13:03
Biz çiçekle böcekle uğraşırken çaktırmadan olgunlaşmış brokoli tohumları. Bir sürü de dibine dökülmüş, sözüm ona uyanık olup bu duruma izin vermeyecektik. Biraz toplayabildik, neyse ki hala olgunlaşacak olanlar var.
Lonicera
20-05-2017, 18:26
Çiçeği için bile yetiştirilebilir pepino. Yanılmıyorsam 4 yıl önce Antalya Kepez belediyesi bir parka onlarca pepino dikmişti. Orada gördüğümde çok şaşırmıştım. Hatta bir arkadaşımla beraberdim, O inatla pepino olmadığını savunmuş, ''belediyenin niye parka pepino diksin ki'' söylemiyle sonu pastanede tarafıma kaymaklı şöbiyet ısmarlamaya varan bir iddiaya kadar uzamıştı mesele:))
Lonicera
20-05-2017, 18:30
Boysenberry bu yıl çok geç kaldı. Mücevher gibi görüntüsü, nefis lezzetiyle favori böğürtlenlerimizden biri.
Lonicera
20-05-2017, 18:32
Spicata saskatoon ovalis cinsinden bir tık daha önde. Renk dönüşümü Haziran sonu gibi tamamlanır sanırım.
Lonicera
20-05-2017, 18:35
Selluka sıcaklarla daha da hızlandı. Pet bardağı ile beraber saksısına oturtmuştum. Yarın çıkarıp saksıyı da artık tam güneş gören bir yere alacağım.
Lonicera
20-05-2017, 18:40
''Kadın parmağı'' cinsi asmamızda salkımlar çiçek tablalarını dökmeye başladı. Bu yıl 1/1.5 kiloya varan hatta geçen salkımlar olacak gibi. Resimlediğim salkım yarım kol uzunluğunda.
Vakit bulabilirsem toz kükürt ve odun külü hazırlayıp, hanımdan da yürüteceğim bir tül çorap ile bu yıl ilaçlama işini sessiz sedasız halletmek istiyorum:)))
Lonicera
20-05-2017, 18:47
Her yıl yaptığım gibi bu yıl da sadece eşe dosta verilmek üzre ektiğim ''Red Robin '' domatesleri şaşırtma vakti geldi. Her birini bir saksıya koyup üzeri domates dolduğunda çocuklara götürüp sevinçlerini görmek büyük keyif...
Lonicera
21-05-2017, 06:00
Tohumdan üretim Amelanchier (saskatoon) ' ler yarı gölgeye alındı. Şimdiye kadar fosfor ağırlıklı besliyorduk, dengeli gübrelemeye geçeceğiz.
Lonicera
21-05-2017, 06:03
Yine tohumdan üretim sarcococca ( parfüm kutusu) 'lar da kızgın İzmir güneşinden uzaklaştırılacaklar arasında. Önümüzdeki hafta ortasına doğru gölgeleme tülünü de avluyu kaplayacak şekilde çekmeyi düşünüyoruz.
Lonicera
21-05-2017, 06:10
Hypoestes saksıyı tamamen kaplamış durumda. İyi ki çift rengi bir araya getirip ekmişiz tohumlarını. Bu yıl tohumu için özel önlem alıp kollayacağız. Saksı altında genişçe bir gazete, örtü vb. bir şey koymak lazım. Çiçeklenmek üzereyken uzunca sapa kalkıp ağırlığından yatıyor. O zaman tohumlar saksı dışına dökülüp gidiyor.
''Kadın parmağı'' cinsi asmamızda salkımlar çiçek tablalarını dökmeye başladı. Bu yıl 1/1.5 kiloya varan hatta geçen salkımlar olacak gibi. Resimlediğim salkım yarım kol uzunluğunda.
Vakit bulabilirsem toz kükürt ve odun külü hazırlayıp, hanımdan da yürüteceğim bir tül çorap ile bu yıl ilaçlama işini sessiz sedasız halletmek istiyorum:)))
Sayın Lonicera; bu çeşitin yaprakları yırtık yapraklımı? Ve çekirdeksiz mi?
Lonicera
21-05-2017, 13:49
Sayın Lonicera; bu çeşitin yaprakları yırtık yapraklımı? Ve çekirdeksiz mi?
''Hatun parmağı'', ''kadın parmağı '' üzümün hem yaprakları yırtık hem de çekirdekli:)))
Lonicera
21-05-2017, 13:58
Resimler bahçeden 15 dakika önce çıktı sıcak sıcak..Lantana camara' nın iki farklı rengi. Beyazı da vardı ama soğuktan yok olmuş. Bana kalsa bu çiçeğe ''mine çalısı'' yerine kelebek çalısı derdim. Üzerinde her daim kelebekler mevcut. Ben resimleyemedim ama yetiştirenler bilir mutlaka.
Lonicera
21-05-2017, 14:00
Beyaz renk katmerli brugmansia da çiçeklenmeye başladı. Ferahlık veren bir kokusu var.
Lonicera
21-05-2017, 14:03
Yeğenim geldi demiştim Antalya' dan. Geldiği nasıl da belli oluyor. Dili dursa eli durmuyor, nasıl güzel boyamış mı ortancayı:))
Lonicera
21-05-2017, 14:05
Katmerli sakız sardunyamız halinden çok memnun bu aralar...
Lonicera
21-05-2017, 14:08
4/5 yıl önce Çanakkale' den ne zorluklarla bulup getirttiğimiz tüysüz beyaz nektarin. Şimdi neredeyse tüm fidancılarda mevcut. Kulakları çınlasın, domat şeftali ve bu beyaz nektarin için ne uğraşmıştık sevgili denizakvaryumu' yla. Kim bilir o nerelerde şimdi, hey gidi günler hey.
Lonicera
23-05-2017, 12:51
Quisqualis indica' nın yeni sürgünleri balkon demirlerine gelip sarılmış bile. Bu yıl tohum için farklı düşüncelerim var. bakalım hayata geçirip başarabilecek miyim.
Lonicera
23-05-2017, 12:53
Feijoa kaymak ağacının her yanı çiçek doldu. Hangi birine tek tek dokunduracağız. El ile tozlamayı bıraktım mecburen:))
Lonicera
23-05-2017, 12:57
Sn TCM' nin etkinlikte paylaştığı çerezlik ayçiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1490265-post25.htm) şimdilik güzel gelişiyor.
Lonicera
23-05-2017, 12:59
Şİfalı deve dikeni tohumları kuleden izinsiz uçmaya kalkmışlar. Tabii hemen duruma el koyduk:))
Lonicera
23-05-2017, 13:01
Domates, biber, patlıcan vb. yediğimiz her şeyi bu kompost çayı ile gübreliyoruz. 4.gününde, yarın seyreltilip kullanılacak. Yayık ayranı gibi köpüklü:)) Bir de bunun içine hava bastığımız amca oğlu var, o da iç mekanda fokurdayıp duruyor. Şimdiden 3 şişe pekmez bitti bile.
Lonicera
25-05-2017, 12:58
Nektarinler renk dönüşümünde. Olgunlaşmasına en az 2 hafta daha var.
Lonicera
25-05-2017, 13:00
Hodan otu çiçeğe durdu nihayet. Bu yıl tohumu fazla alabilirsem bahçenin kullanışsız her yerini doldurup gübre için kullanmak niyetindeyim.
Lonicera
25-05-2017, 13:02
Sevgili akçabardak' ın gümüş düğmesi...O kadar masum bir görüntüsü var ki..
Lonicera
25-05-2017, 13:03
Mix olarak ektiğim latin çiçeğinin biri alacalı çıktı:))
Lonicera
25-05-2017, 13:07
Stephanotis floribunda (madagaskar yasemini) filizlerini yeni çıkarmaya başladı. Şimdilik çok sağlıklı, yaprakları renk değişimi yapmıştı geçen sezon. Bakalım çiçeklerini de görmek mümkün olacak mı?
Lonicera
25-05-2017, 13:08
Ortancamız arka fonda '' hanım parmağı üzüm'' asması ile daha bir hoş göründü gözüme:))
Lonicera
27-05-2017, 18:09
ALOYSIA citriodora çiçeklerini açtı, her gün yanından gelip geçtikçe bir çiçekli dalını diğer bir çiçekli dalının üstünde hafifçe sallıyorum. Bakalım tozlaşma olup tohum verecek mi?
649463
Canavar marul çiçek oluşumu
649464
Yaprakları kırmızı renk, tohum versin diye bekleyip durduğum çıtır marul( resimde mor renk çıkmış)
649465
Lonicera
29-05-2017, 12:41
Pembe ezan çiçeği bu yıl gecikenlerden biri..Bir sürü yavru kökledim ama yine sağdan soldan çıkmaya devam ediyorlar. Gördüğüm en invaziv bitkilerden biri. Yer seçimini ona göre yapmak lazım, bir kere toprağa girdi mi ayrık otu gibi, kurtulmak zor.
Lonicera
29-05-2017, 12:42
Sarı ve beyazdan sonra pembe- kırmızı brugmansia eksik kalmıştı :)) Şimdi tamam oldu.
Lonicera
29-05-2017, 12:44
Tokaloğlu kayısı neredeyse elma büyüklüğünde. Roxana ' yı aratmaz irilikte. Hem çok tatlı hem çok iri kayısı arayanlara Roxana' dan başka bu çeşidi de öneririm.
Lonicera
30-05-2017, 13:54
Reuben böğürtlenler de olgunlaşmaya başladı...
649829
Lonicera
30-05-2017, 13:56
Ahududular bu yıl çok verimli. Büyük ihtimal zorlu bir kışlama geçirdiği için diye düşünüyorum.
Lonicera
30-05-2017, 13:59
Bedford giant' ta geçen yılki hastalık yeniden nüksetti. İnşallah virüs değildir. Aynı sıkıntıyı Sn Jezebel de yaşamıştı. Ama aynı böğürtlen miydi tam hatırlamıyorum.
Lonicera
30-05-2017, 14:02
Pepino meyveye yattı sonunda. Epeyce çiçeği elle kopardım. Hala çiçek vermeye devam ediyor. Bahçede olsa bunlardan başka meyve tutmasına izin verirdim ama bitki saksıda olunca ve fazla meyve olursa çok küçük oluyor.
muratcolak
30-05-2017, 14:03
hocam ellerine sağlık..
ben altın çilekleri bu sene ilkkez tohumdaan filizlendirdim ve hala toprağa alma seviyesine gelemediler.Muhtemelen meyve içinde geç kalacağız.Siz çelikle çoğaltma yoluna gitmişsiniz.Bize de anlatırmısınz.Hangi ay nasıl çelik alıp yapıyorsunuz.
Birde altın çilek çok yıllık değilmi en azında 2 yıl kökü kalıp baharda filiz vermezmi.aydınlatırsanız sevinirim.
Lonicera
30-05-2017, 14:06
Soya fasulyesi çakıldak gibi her tarafı bakla doldu. Acayip verimli bir bitki. Yakın zamanda edemame ' yi yapacak gibiyiz:)))
Lonicera
30-05-2017, 14:11
Bana Sn Mücevherçalısı' ndan etkinlikte gelen ,ilk olarak ise (yanlış bilmiyorsam) Sn birnefestoprak' ın paylaştığı benekli gökova çok güzel gelişim gösteriyor. Toplamda şimdilik 11 adet bakla yapmış. Her bir bakla içinde toplam 7 adet tane sayıyorum. Bu bir çeşit özelliği midir acaba? Seneye nasipse daha fazla ekmek isterim.
Lonicera
30-05-2017, 14:14
Saskatoon ( ovalis ) meyveleri olgunlaştı. Tadı lamarcki kadar olmasa da yabana atılmayacak lezzette. Seneye diğer türlerde çiçek göremezsem yola bununla devam edeceğiz. Küçücük boyunda bir sürü meyve var. İyi ki satın almışım bu bitkiyi.
Lonicera
30-05-2017, 14:17
Gardenya mükemmel bir çiçek. Keşke fotoğraf karesine kokusunu da hapsedip buraya yükleyebilsem. Üzerinde 11 tane çiçek saydım. Bir iki gün içinde hepsi açar. 4 tanesini el ile tozlayıp tohum bağlaması için feda edeceğim artık.
Selma_321
30-05-2017, 16:50
Gardenya mükemmel bir çiçek. Keşke fotoğraf karesine kokusunu da hapsedip buraya yükleyebilsem. Üzerinde 11 tane çiçek saydım. Bir iki gün içinde hepsi açar. 4 tanesini el ile tozlayıp tohum bağlaması için feda edeceğim artık.
Sayın lonicera maşallah gardenyanız çok güzel .Benimde iki saksı gardenyam var biri ne oldu ne öldü,öbürüde çiçek açar diye beklemekteyim.Acaba bakımında neler yapıyorsunuz ve saksıda mı?
Lonicera
30-05-2017, 17:26
Sayın lonicera maşallah gardenyanız çok güzel .Benimde iki saksı gardenyam var biri ne oldu ne öldü,öbürüde çiçek açar diye beklemekteyim.Acaba bakımında neler yapıyorsunuz ve saksıda mı?
Sn Selma_321, benim bitkilerin neredeyse tamamı saksıda. Gardenya' da saksıda. Bakımı için çok özel bir şey yapmıyorum. Sadece satın aldıktan sonra aktardığım kaba hazırladığım harca çok özen gösteriyorum. Gardenya sayfasında yeterince açıklamalar var zaten. Ben saksı olayında en fazla drenaja önem veriyorum. Saksısında 2 ölçü cocopeat, bir ölçü perlit, bir ölçü dişli dere kumu var. Harcın en üstünü de yaklaşık 2 cm. kalınlığında doğranmış kuru çam ibresi ile malçladım. Sulama suyuna da 3 boş bir dolu olacak şekilde 1 litre suya 2 nohut tanesi kadar limon tuzu eritip veriyorum. Bir dahaki dolu sırasında ise kompost çayı veriyorum. Şimdi farkettim de aslında baya da özel bakım yapıyormuşum:)))
akçabardak
30-05-2017, 18:07
Pembe ezan çiçeği bu yıl gecikenlerden biri..Bir sürü yavru kökledim ama yine sağdan soldan çıkmaya devam ediyorlar. Gördüğüm en invaziv bitkilerden biri. Yer seçimini ona göre yapmak lazım, bir kere toprağa girdi mi ayrık otu gibi, kurtulmak zor.
Alın benden de okadar... çiçeği çok güzel çok çekici ama kökleri pes artık dedirtiyor :D ben de ekmiştim ama başa çıkılacak gibi değildi, ikinci senesinde baharda bir baktım bütün bahçemi sarmışlardı, yol yol bitiremedim, ayrık otundan da betermiş, ne var ne yok hepsini temizledim ama yine de kıyamadım bir kök saksıya diktim, saksıyı da bahçenin dışına aldım :)
muratcolak
30-05-2017, 18:38
hocam ellerine sağlık..
ben altın çilekleri bu sene ilkkez tohumdaan filizlendirdim ve hala toprağa alma seviyesine gelemediler.Muhtemelen meyve içinde geç kalacağız.Siz çelikle çoğaltma yoluna gitmişsiniz.Bize de anlatırmısınz.Hangi ay nasıl çelik alıp yapıyorsunuz.
Birde altın çilek çok yıllık değilmi en azında 2 yıl kökü kalıp baharda filiz vermezmi.aydınlatırsanız sevinirim.
sanırım paylaşımlardan sorumu okuyamadınız :)
Lonicera
30-05-2017, 19:21
Alın benden de okadar... çiçeği çok güzel çok çekici ama kökleri pes artık dedirtiyor :D ben de ekmiştim ama başa çıkılacak gibi değildi, ikinci senesinde baharda bir baktım bütün bahçemi sarmışlardı, yol yol bitiremedim, ayrık otundan da betermiş, ne var ne yok hepsini temizledim ama yine de kıyamadım bir kök saksıya diktim, saksıyı da bahçenin dışına aldım :)
Vallahi sezon sonu bu pembelerin olduğu bölgeyi bel küreği ile komple alt üst edip iyice temizlemeyi düşünüyorum. Yanında çileklerde var ama olsun, nasılsa gençleştirmek için sökecektim onları da. Hepsini atmayayım da bir kaç kök saksıya bende alayım, iyi fikir:)))
Lonicera
30-05-2017, 19:36
sanırım paylaşımlardan sorumu okuyamadınız :)
Pardon, bu mesajınızı görmedim. Nereye yazmıştınız?
Şimdi altın çilek dediğiniz gibi çok yıllık bitki ama yerine göre. Örneğin ülkemizde Adana , Mersin, Antalya vb. gibi Akdeniz sahil kuşağında çok yıllık olarak yetiştirilebilir. Soğuklarla arası hiç yoktur. 10 derecenin altında bitki sarsıntı geçirir diyor kaynaklar. Ben İzmir' de kışın içeriye alarak ikinci yılını tamamlatabiliyorum. O zaman çok erken meyveye yatıyor.
Bitkiyi ilkbahar başı uyanmadan önce ve yaz sonuna doğru çelikleyip 2 göz perlit içinde kalacak şekilde saksılıyorum. İlkbahar başında çeliklediklerim çok kolay kökleniyor. Köklenme olduktan sonra kışı içeride atlatıyorlar.
Selma_321
30-05-2017, 20:18
Sn Selma_321, benim bitkilerin neredeyse tamamı saksıda. Gardenya' da saksıda. Bakımı için çok özel bir şey yapmıyorum. Sadece satın aldıktan sonra aktardığım kaba hazırladığım harca çok özen gösteriyorum. Gardenya sayfasında yeterince açıklamalar var zaten. Ben saksı olayında en fazla drenaja önem veriyorum. Saksısında 2 ölçü cocopeat, bir ölçü perlit, bir ölçü dişli dere kumu var. Harcın en üstünü de yaklaşık 2 cm. kalınlığında doğranmış kuru çam ibresi ile malçladım. Sulama suyuna da 3 boş bir dolu olacak şekilde 1 litre suya 2 nohut tanesi kadar limon tuzu eritip veriyorum. Bir dahaki dolu sırasında ise kompost çayı veriyorum. Şimdi farkettim de aslında baya da özel bakım yapıyormuşum:)))
Çok teşekkürler sayın Lonicera.Gerçektende bayağı özel bakım yapıyormuşsunuz.Gardenya sayfasını okudum bilmem neden ama okudukça kafam katışmıştı bende akışa bırakmıştım
muratcolak
31-05-2017, 02:27
Pardon, bu mesajınızı görmedim. Nereye yazmıştınız?
Şimdi altın çilek dediğiniz gibi çok yıllık bitki ama yerine göre. Örneğin ülkemizde Adana , Mersin, Antalya vb. gibi Akdeniz sahil kuşağında çok yıllık olarak yetiştirilebilir. Soğuklarla arası hiç yoktur. 10 derecenin altında bitki sarsıntı geçirir diyor kaynaklar. Ben İzmir' de kışın içeriye alarak ikinci yılını tamamlatabiliyorum. O zaman çok erken meyveye yatıyor.
Bitkiyi ilkbahar başı uyanmadan önce ve yaz sonuna doğru çelikleyip 2 göz perlit içinde kalacak şekilde saksılıyorum. İlkbahar başında çeliklediklerim çok kolay kökleniyor. Köklenme olduktan sonra kışı içeride atlatıyorlar.
Cok tesekkurler.Ozaman simdi daha toprakla bulusmayan fidelerini diksende gec kalmis gibiyiz.Ekimayi givi dediginiz ekilde celik alip iceriye almalio
Lonicera
31-05-2017, 12:17
Ye ye bitiremedik ...:))) Saksıda bile dünya meyve verdiği gibi irilikte( neredeyse parmak kadar) de bahçedekileri aratmaz.
Lonicera
31-05-2017, 12:22
Şubat ayında 2 adet çeliklediğim madagaskar yaseminlerden biri köklenmiş, diğeri de hala yeşil. Cocopeat ve perlit karışımı saksı harcına koyup poşet içine aldım. Dün haftası doldu, bugün poşetten alıp gün yüzü gösterdim. Bundan sonra gelişimi çok hızlı olacaktır.
Lonicera
31-05-2017, 12:25
'' Hatun parmağı'' cinsi üzümde taneler iyice belirginleşip çiçek tablalarını döktüler. Bu da bize filiz kırma zamanının geldiğini haber vermiş oldu. Bir kısmını bugün merdiven üzerinde dans ederek iyi kötü kırdım, yarın da devam edip sultaniye üzüme geçeceğim.
649923
649924
Lonicera
31-05-2017, 12:28
İri beyaz murt çiçeklerini açıyor artık. Kendine has güzel bir kokusu var. Arılar bayılıyor bu çiçeğe.
serkan330
01-06-2017, 09:23
Ye ye bitiremedik ...:))) Saksıda bile dünya meyve verdiği gibi irilikte( neredeyse parmak kadar) de bahçedekileri aratmaz.
ne bu :)
aydemiraydın
01-06-2017, 10:08
Kış hanımelisi tohumunun ilk parti hasadı yapıldı. Toksik etkili olduğunu bilmeme rağmen tadına bakmamak için kendimi zor tutuyorum. Pis boğaz olunca böyle şeyler hissedebiliyorsunuz:))
643678
Nihayet honeyberry renk dönüşümüne başlamış. Bunun tadına kesin bakacağız, lamı cimi yok.
honeyberynin tozlayıcıya değil destekleyiciye ihtiyacı oluyor. benim yabancı forumlardan edindiğim bilgi bu yönde. çünkü bu yıl benim bir tanesi çiçek açıp meyve tuttu diğerlerinde çiçek yoktu.
Lonicera
01-06-2017, 12:16
Bendeki honeyberry sanırım göze geldi:))) Yapraklarda kuruma başladı, tam gölgeye alacağım gerekirse. Bir hafta içinde inanılmaz derecede sıcaklık artışı var burada. Yaşarsa önümüzdeki sene el ile tozlama yapmayacağım zaten. Yine meyve tutarsa sorun yok. Başka çeşitlerden de almak niyetindeyim.
Lonicera
01-06-2017, 12:16
ne bu :)
Tabii ki de Avustralya karadut' u:)))
serkan330
01-06-2017, 12:56
peki özel bir cinsi varmı saksıda falan önereceğiniz bir yer varmıdır
Lonicera
01-06-2017, 13:07
Bildiğim kadarıyla özel başka bir cinsi yok. Avustralya karadut olarak geçiyor ortalıkta. Satış yapan yer konusunda herhangi bir önerim yok maalesef. Bir ara bizim forumda satışını yapan arkadaşlar vardı. Onlardan da pek ses çıkmıyor uzun zamandır.
Lonicera
01-06-2017, 13:17
Yıldızlar gizli saklı açmaya başlamış brugmansiların altında.:))
Lonicera
01-06-2017, 13:19
Sn dongyul' ün etkinlikte paylaştığı uzun japon hıyarı pek iştahlı değil gibi. Havalar iyice ısınmaya başladı. İnşallah çiçeklenmesi aşırı sıcaklara denk gelip silkmez.
aydemiraydın
01-06-2017, 16:05
tropikmeyvecide bodur amerikan dutu var. saksıya uygun. ben araziye diktim boyu kısa verimi yüksek fakat meyvesi iri değil.
aydemiraydın
01-06-2017, 16:08
Bendeki honeyberry sanırım göze geldi:))) Yapraklarda kuruma başladı, tam gölgeye alacağım gerekirse. Bir hafta içinde inanılmaz derecede sıcaklık artışı var burada. Yaşarsa önümüzdeki sene el ile tozlama yapmayacağım zaten. Yine meyve tutarsa sorun yok. Başka çeşitlerden de almak niyetindeyim.
yazın kuruyor baharda tekrar yeşeriyor. bu yazı arazide atlatırlarsa çoğaltıp bi köşe oluşturacağım. şimdilik elimde 5 adet 3 yaşlı fidanım var.
Lonicera
02-06-2017, 15:30
Hünnap' ta meyve tutumu başlamak üzre. Sanki bu yıl daha fazla meyve olacak gibi.
Lonicera
02-06-2017, 15:34
Kayısı ağacında geçen hafta gövde üzerinde küçük delik görmüştüm. Bir çöp ile karıştırıp içinden çıkan minik parçalanmış larvanın cesedini bir şeye benzetememiş ve delik yere ilaçlı macun sıvarız deyip bugüne ertelemiştik. Ağaç bizi bekler mi, o çoktan sıvamış bile:)) Delik ağzı beton gibi sert zamkla dolmuş.
Lonicera
03-06-2017, 13:05
Gölgeleme tülünü çektik...15 dakika sonra boynu bükük bir tane saksı bitkisi kalmadı:))
% 55 ' lik gölgeleme tülü çok güzel sonuç veriyor. Kesinlikle tavsiye edebilirim bu ürünü. Neredeyse 5 yıldır kullanıyorum. Kedimiz üzerine çıkıp hamak muamelesi yapmasaydı tek tük yırtılmalar da olmayacaktı.
Lonicera
03-06-2017, 13:15
Gün güzeli bu yıl biraz keyifsiz. 3 yıldır kovayı boşaltıp yavru ayırmıyorum, bir ihtimal bu yüzden çiçek az. Hele yaprakları sararsın da sezon sonuna doğru ayırırım artık.
Lonicera
03-06-2017, 13:17
Lolaz börülceden çiçek hamlesi beklerken yarı gölgedeki arşın börülceden geldi. Bakalım ne kadar uzun olacak?
Lonicera
03-06-2017, 13:26
Dün gölgeleme tülünü gerdik şükür. Antalya' da Mayıs 15' ten sonra biten cicim ayları İzmir' de de Haziran itibarıyla sona ermiş bulunuyor. Çiçekti, böcekti resimliyoruz ama bu işin mutfak kısmı çok yorucu çok:))Hele yaş ilerlediyse bir de hava sıcaksa kimse elleşmesin. Bu sabah sulamanın dolu günüydü. Seyreltilmiş kompost çayını hiç bir saksıyı pas geçmeden bir güzel içirdik. İçinde 2 yıldır kendi yaptığım deniz yosunu kompost çayı da var. Toplamda 20 litrelik kovalarla 27 kova , taşı babam taşı:))
Lonicera
04-06-2017, 15:38
Havalardaki hızlı ısınma ile birlikte Quisqualis indica çiçeğe durmuş. Her yanı çiçek tomurcuğu dolu. Geçmiş yıllarda el ile tozlanmasına yardım edip tohum için çok uğraşmıştım ama sonuç alamamıştım. Bu yıl da başka başka yöntemlere yönelip ''pes diyene'' ya da ''pes dedirtene''kadar devam edeceğim:))
Lonicera
04-06-2017, 15:41
Tokaloğlu kayısının bir tanesi rüzgarda yere düşmüş. Çok iyi bir bakımla irilikte roxana ' yı sollar diye düşünüyorum:))) Tat zaten mükemmel.
Lonicera
04-06-2017, 15:44
Stevia' nın ilk hasadını yaptık, nane gibi iyice dipten biçtik. Şimdi sağlı sollu her yanından taze filiz atacaktır. Geçen yıllarda bir yılda 3.kez hasadı zorlamıştık. Yaprak iriliği sona doğru iyice azalmıştı ama bu değerler bahçe için değil saksı için geçerli.
Lonicera
04-06-2017, 15:46
Karaka böğürtlenler ...Uzun saksının hava alacak yeri kalmamış. Her yanı onlarca filiz dolu:)))
Lonicera
05-06-2017, 13:33
Osmanthus geçen yıl çok az açıp mis kokusunu iyi kötü bize duyurmuştu. Bu yıl dipten de dahil olmak üzre epey sürgün verdi. Dip sürgünlerini kesip çelikledim. Bu arada bazı yaprakların maymuncuk böceği tarafından nasıl yendiğini de göstermiş olalım:)))
Lonicera
05-06-2017, 13:36
En sevdiğim çiçeklerden biri...Mavi yasemin (Plumbago Auriculataa). Yakın zamanda her yanı çiçekle dolup taşar. Mavisi o kadar rahatlatıcı bir tona sahip ki...
Lonicera
05-06-2017, 13:38
Madagaskar yasemin çok sağlıklı maaşallah bu yıl. Çiçeğe geçmek üzre. Ne yapıp edip tohum vermesini sağlamam lazım:))
Lonicera
05-06-2017, 13:46
Saskatoon ovalis...Hasadı bitirdik. Bu yıl etkinlikte bunların tohumlarını paylaşmak istiyorum. Tohumdan yetiştirince belki biraz geç meyve alırız, olsun. Bu bitkinin tohumlarının çimlenme yüzdesinin düşmemesi için ekim zamanına kadar nemli durması, kurumaması gerek. Meyveleri yedikten sonra tohumları nemli şekilde muhafaza etmek çok zor. Her an küflenme ihtimali var. Buzdolabına koysak soğuklama süresi dolunca kendiliğinden çimlenebilir. En iyisi ben bunları yemeyeyim ve bu şekilde muhafaza edeyim diye düşündüm. Aynı kuru üzüm gibi. Gölge bir yerde bu şekilde kurutabilirsem en azından et dokusu sayesinde tohumlar nemini muhafaza edecektir. Paylaşım zamanı da bir aksilik olmaz ise kuru meyve olarak göndereyim diyorum. Böylece hem meyvenin tadına az da olsa bakabiliriz hem tohumlara sağlam şekilde ulaşmamız mümkün olur. Bu arada herhangi bir iltimas iddiası sözkonusu olmasın diye topu topu 5 adet sipicata çeşidini de ovalisle beraber kurutup öyle paylaşıma sokacağım:))
Resulgur
05-06-2017, 21:42
Gölgeleme tülünü çektik...15 dakika sonra boynu bükük bir tane saksı bitkisi kalmadı:))
% 55 ' lik gölgeleme tülü çok güzel sonuç veriyor. Kesinlikle tavsiye edebilirim bu ürünü. Neredeyse 5 yıldır kullanıyorum. Kedimiz üzerine çıkıp hamak muamelesi yapmasaydı tek tük yırtılmalar da olmayacaktı.
Sn. Lonicera bende bu yıl ilk defa %30 luk gölgeleme tülü kullandım ve çok memnun kaldım, herkese tavsiye ederim. ;)
Tülün düzgün bir şekilde durmasını nasıl sağladınız kaça kaç örtü ?
Lonicera
06-06-2017, 07:05
Sn. Lonicera bende bu yıl ilk defa %30 luk gölgeleme tülü kullandım ve çok memnun kaldım, herkese tavsiye ederim. ;)
Tülün düzgün bir şekilde durmasını nasıl sağladınız kaça kaç örtü ?
Bizdeki gölgeleme tülünün eni 2 metre boy 4 metre olacak şekilde 2 parçadan ibaret. İnternetten almıştım, satıcıya ölçüleri verip iki parçayı birbirine dikmesini de tembihleyip her bir yanına küçük metal halkalardan bağlama yuvası dikmesini da belirttik. Her halkadan olmasa da 40' ar cm lik aralarla ip bağlayıp bu iplerin diğer uçlarını da bulabildiğimiz, erişebildiğimiz her yere bağlayıp gergin bir şekilde durmasını sağlıyoruz.
Lonicera
07-06-2017, 14:59
Reuben yediveren böğürtlenin, normalde önümüzdeki yıl meyve vermesi gereken yeni sürgünü üzerinde çiçek oluşumu. Yıl boyunca sürekli çiçek açıp meyve veriyor. Ticari olarak böğürtlen yetiştirmeyi düşünen varsa kayda değer bir cins...Tat, aroma, irilik hepsi yerinde:)))
Lonicera
07-06-2017, 15:02
Soldaki boysenberry, sağdaki reuben. Meyve üzerindeki minik tanecikler diğerinden daha tombulca. En iri çeşitler arasında Reuben...Tabii karaka ' dan sonra:)))
Lonicera
07-06-2017, 15:05
Topraktaki russian bocking 14 comfrey' in bulunduğu yeri yeni yavruları işgal etmiş durumda. Bu yıl gübreye para mara yok:)))
Lonicera
07-06-2017, 15:08
Bu da russian bocking 14 comfrey' in saksıdaki amca oğlu ...Bu yıl satın alıp ektik, şimdilik 3 tanesi yola devam ediyor. Artık ölmezse tohumlar seneye paylaşımda, ama belli de olmaz. Belki sonbahara doğru çiçekleneceği tutar, kim bilir.
Lonicera
07-06-2017, 15:14
Peygamber devesi geçen yıl sezon sonuna doğru Quisqualis indica gövdesi üzerine yumurta bırakıp ölmüştü. Bu yıl tam takip edemedik, yumurtadan çıkıp yuvayı terketmişler. Çok da uzağa gidememişler, hemen altındaki gümüş düğmesi çiçeklerinin üzerinde bir sürü yavruyu pusuda yakaladım.
Lonicera
09-06-2017, 14:00
2 gün önce sabah serin saatlerde 3 çeşit şeftaliden aldığım gözleri tek bir şeftali çöğürüne sürgün göz aşısı olarak yaptım. Kısmetse pazar günü de erikleri tamamlamak niyetindeyim.
Lonicera
09-06-2017, 14:02
Murraya paniculata 3.kez çiçeklenmeye hazırlanıyor.
Lonicera
09-06-2017, 14:04
Ankara armuduna aşıladığım nero cinsi aronia hem daha iri hem erkenci:))) Diğeri aşısız olan nero.
Lonicera
10-06-2017, 13:48
Sezonun ilk altın çileği sararıp olgunlaştı. Sıradakileri de dört gözle bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bir kere eritilmiş çikolataya bulayıp tüketmiştik. Şöyle 15/20 tane yeterli olacak yapmak için. Özellikle % 60 kakao içeren bitter çikolata ile oldu mu tadına doyulmuyor.
Lonicera
12-06-2017, 18:02
Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) bu yıl sanki biraz erkenci gibi. Geçen yıl toprak hizasından üst kısmı tamamen donup kurumuştu. Telaşlı telaşlı son hızla yeni sürgünler verip çiçeğe geçmiş. Acelesi neyse artık:))
Lonicera
12-06-2017, 18:06
Bir firmadan katmerli gelincik ( Papaver Paeoniflorum) diye aldığımız tohumlardan çıkan yalın kat gelincik, güzelliği ile bizi büyüleyip yediğimiz kazığı şimdiden unutturdu bile:))
Lonicera
13-06-2017, 14:46
Haftası gelen göz aşılarında son durum. Tüm gözlerdeki kısa yaprak sapları hafif temasla hemen düştü...Hemen üst kısımdan tepe kesimini yaptım. Tabii aşıcıların tabir ettikleri nefes dalını da bırakarak.
Lonicera
15-06-2017, 12:17
Feijoa çiçeklerini el ile tozlamak (http://www.agaclar.net/forum/1507585-post264.htm) yine olumlu sonuç vermiş. Bu yıl meyveleri kuşlara kaptırmazsak tohumunu paylaşmak niyetindeyim. Tohumdan yetişen fidanın 3 yıl sonra meyvesini görebilmek mümkün.
Lonicera
15-06-2017, 12:28
Pazar günü İzmir kekiği toplamak için Urla' ya rotayı çevirdik ama bizden önce epey ziyaretçisi olmuş herhalde. Tüm keyfimiz kaçmış iken daha önce yerini belirlediğimiz turp otunu (http://www.agaclar.net/forum/1507183-post215.htm) bıraktığımız gibi sapasağlam bulduk. Tek kök bitkiden hazır olarak satılan plastik çay bardağı dolusu tohumu da elde edince keyfimiz de yerine geldi:))
Lonicera
18-06-2017, 17:08
Koyun gözünün bu rengini yeni edindik. Yarı gölgede zar zor nefes alan çiçek, güneşi görmeden yüzünü göstermiyor.
652048
Canna da ilk çiçeğini yeni çıkardı. Katmerli olması, sürekli yeni çiçek üretmesi çok güzel yönlerinden bir kaçı...
652049
Lonicera
18-06-2017, 19:00
Zinnia (kirli hanım) koskocaman çiçek başı ile göz dolduruyor. Çiçek geçmeye yakın tohum ihtiyacınız yoksa hiç bekletmeden koparın ki sürekli yaprak koltuğundan yeni dal ve bu dal üzerinde çiçek üretebilsin. Sırf bu özelliği nedeniyle İngilizlerin bu çiçeğe '' kes gelsin'' dediklerini de geçenlerde bir yerlerde okuyunca öğrendim.
652052
Bir süredir karıncalar nektarinin meyvelerine dadanmıştı. Daha tam olgunlaşmadıkları için biz de koparmıyorduk. Meyvenin alt kısımlarının daha yumuşak olduğunu bir şekilde keşfetmişler ki ( belki hep biliyorlardı da biz bunu bildiklerini yeni keşfettik:)) oradan girip oyuyorlar, içine çörekleniyorlardı. Ben de bu meyveleri koparıp girdikleri yeri kesip o şekilde tüketiyordum. Ama o meyve kopunca bir başkasını hedef alıyor bu sefer ona giriyorlardı. Böyle böyle derken 4/5 meyveyi bu şekilde hallettiler. Ben de çözümü girdikleri meyveyi koparmayıp onlara bırakmakta buldum. Bir meyve için yaklaşık 1 hafta uğraşıp tam bir mumya haline getirdiler. Şimdi buradan bir meyveye daha girerler, o bitene kadar da hasat zamanı gelir, biz ağacı komple toplamış oluruz.:))))
Lonicera
21-06-2017, 14:09
Kara gözlü suzan beyaz...Turuncunun pek çiçek açma niyeti yok gibi. Biraz besin takviyesi yapmak lazım herhalde.
652215
Pepino' da mor çizgi belirginleşmeye başladı. Bundan sonra ahır gübresi şerbetini daha sık vereceğim, geçen yıl da bu zamanlarda başlamıştım. Sonuç tatlı bir pepino...
652216
Kokulu İtalyan eriğinin tek bir dalındaki meyve yükü.. Bu yıl akdeniz meyve sineği pek yok gibi( dilimi ısırayım da ne olur ne olmaz)
652217
Quisqualis indica nihayet çiçeğini açtı. Sabahları balkondan ayrılmak istemiyoruz, o kadar nefis bir kokusu var ki....
652218
Sûz-i Dilârâ
21-06-2017, 16:48
Quisqualis indica'yı benim yerime de koklayın lütfen. Van'da bulunduğumuz yıllarda zengarden tohum satışını yapıyordu, aldım, çimlendirdim, 2 sene sonra Tarsus'a kadar yarı canlı getirmeyi başardım, tam iklimine geldim artık yaşar diyordum ki ölüverdi.
Benim için o kadar değerliydi ki ölü bitkiyi atmaya kıyamadım, saksısı lazım olunca cansız bitkiyi alıp başka bir saksıya geçirdim (iki kere) en son selluka saksısının dibine gömdüm. Tam 8 ay sonra ne göreyim bitki minicik bir filiz vermiş. Düğün bayram ettim hatta balkon sayfamda paylaştım bu hortlama olayını. :) Ancak bir altı ay yaşadıktan sonra öldü. Bir daha da canlanmadı.
Lonicera
21-06-2017, 17:46
Quisqualis indica'yı benim yerime de koklayın lütfen. Van'da bulunduğumuz yıllarda zengarden tohum satışını yapıyordu, aldım, çimlendirdim, 2 sene sonra Tarsus'a kadar yarı canlı getirmeyi başardım, tam iklimine geldim artık yaşar diyordum ki ölüverdi.
Benim için o kadar değerliydi ki ölü bitkiyi atmaya kıyamadım, saksısı lazım olunca cansız bitkiyi alıp başka bir saksıya geçirdim (iki kere) en son selluka saksısının dibine gömdüm. Tam 8 ay sonra ne göreyim bitki minicik bir filiz vermiş. Düğün bayram ettim hatta balkon sayfamda paylaştım bu hortlama olayını. :) Ancak bir altı ay yaşadıktan sonra öldü. Bir daha da canlanmadı.
Hislerinizi anlayabiliyorum. Benim de çok değer verdiğim bir kaç bitki ellerimin arasından giderken aynen sizin gibi çok üzülmüştüm. Bazen yapacak bir şey olmuyor ne yazık ki...
Lonicera
22-06-2017, 12:42
Öyle ya da böyle, bu yıl mutlaka tohumunu toparlayacağım senin. Tamamı saksılarda olmak üzere toplam 4 kök var. Zaten topu topu 5 tohum vermişti geçn yıl.
Lonicera
22-06-2017, 12:47
Tam 15 gün önce yaptığım erken sürgün göz aşısı (http://www.agaclar.net/forum/1510286-post355.htm) sürmeye başladı. Bayram sonuna doğru aşı bağlarını da gevşeteceğim.
Erikleri de tek çöğürde topladım, onlar da yakında sürecektir. Nasipse Eylül ayında turunçgillerde durgun göz aşısı ile bu yılki aşı çalışması sonlanmış olacak.
Lonicera
24-06-2017, 12:47
Akşam sefaları...Birbirlerinden etkilenip renk değiştiriyorlar herhalde. Üzüm üzüme baka baka misali...
Lonicera
24-06-2017, 12:49
Murraya tohumlarının test çimlendirmesi başarıyla sonuçlandı...Bunlar eşe dosta gidecek, gönderilecek. Kalan tohumlar nasipse paylaşıma konulacak.
Lonicera
24-06-2017, 12:51
Gardenya neredeyse 1 aydır durmak bilmedi. Hala üzerinde açılmayı bekleyen tomurcuklar var. Tozlama işi şimdilik başarısız..
Selma_321
24-06-2017, 15:18
Maşallah çok güzel bahçeniz/avlunuz var.Sayenizde ne kadar bitki cahili olduğumu anladım.Bilmediğim ,görmediğim bitkileri görüp öğreniyorum.Ayrıca teşekkür ederim ve tabikide tebrik ederim.
Söylemeden geçemeyeceğim murraya fidelerinizi görünce nedir diye google a baktım vee bende murraya tohum **** fidenize bende talibim.)))(olabilir miyim ****)
Gardenyayı unutuyordum maşallahı var eve gittiğimde sitemlerimi sunucam gardenya hanımlarıma
Lonicera
24-06-2017, 16:20
Maşallah çok güzel bahçeniz/avlunuz var.Sayenizde ne kadar bitki cahili olduğumu anladım.Bilmediğim ,görmediğim bitkileri görüp öğreniyorum.Ayrıca teşekkür ederim ve tabikide tebrik ederim.
Söylemeden geçemeyeceğim murraya fidelerinizi görünce nedir diye google a baktım vee bende murraya tohum **** fidenize bende talibim.)))(olabilir miyim ****)
Gardenyayı unutuyordum maşallahı var eve gittiğimde sitemlerimi sunucam gardenya hanımlarıma
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Zamanla pek çok şey öğreniyor insan. Daha bilmediğimiz, görmediğimiz ne bitkiler vardır kim bilir.
Bir aksilik olmaz ise bu yılki tohum paylaşım etkinliğine murraya dahil daha pek çok nadir bitki tohumlarını dahil etmeyi düşünüyorum. Lütfen forumda kalıp sıkı takip ediniz:)))
Lonicera
26-06-2017, 13:51
''Deve bastı'' ya da '' Domat'' şeftali çoktan manavlarda yerini almış. Bizim saksıdaki de geri durmaz elbet.
Lonicera
26-06-2017, 13:54
Pek çok çiçek gibi lilium da gecikenlerden. İyi ki de gecikmiş diyoruz, bayramımıza renk katmak içinmiş...
Lonicera
26-06-2017, 13:56
Madagaskar yasemini roketleri fırlatmaya hazır. Bugün yarın açar, tohum için sabah serinliğe denk getirip el ile tozlamak lazım.
Lonicera
01-07-2017, 12:30
Aronia hasadı yakınlaştı. 5/6 tanesini koparıp tadına baktık. En az 2 hafta daha ister sanki.
Lonicera
01-07-2017, 12:33
Geçtiğimiz yıllarda tohumunu paylaştığım japon nil serisinden ipomea...
Lonicera
01-07-2017, 12:35
Viyol içine öylesine kesip sokuşturduğum stevia çelikleri de köklenmiş.
Lonicera
01-07-2017, 12:36
Keza Avustralya karadut çelikleri de köklendi. Hatta boyuna bakmadan meyveye duran bile olmuş:))
Lonicera
01-07-2017, 12:38
Cape' nin ilk meyvesinin tohumları alındı. Önümüzdeki yıl erkenciliği sağlamak için hemen ekildi. 1 haftada çimlenen fidecikler nasipse kışa içeriye alınacak.
Lonicera
01-07-2017, 12:41
Mis üzümü bu yıl geçen yıla göre daha erken olgunlaşacak gibi. Nasıl olgunlaşmasın, şu an ülkenin pek çok yeri gibi İzmir de kavruluyor. Hem de ne kavrulma, gece bile sıcaklık 30 derecelerin üzerinde.
Lonicera
03-07-2017, 14:02
Hawai orman gülü (Argyreia Nervosa (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/26706.htm)), dev yaprağıyla yola devam ediyor. Üstelik bu bitki 7 litrelik toprak saksıda. Bir de geçirgen bahçe toprağındaki yaprak iriliğini varın siz tahmin edin artık.
Üzerine biraz fazla titriyoruz ama çiçek ve tohum için tüm çabamız. Görüntüsünü beğenmediğiniz bir yeri kısa zamanda azman yaprakları ile yemyeşil hale getirebiliyorsunuz. Üstelik küçük eflatun çiçekleri de cabası...
Lonicera
03-07-2017, 14:05
Full grand duke...Ne muhteşem kokun var senin öyle. Çelikten üretilmesi de çok kolay bitkilerden biri. Biraz yarı gölge bir yerde, hafif asidik toprak ile değmeyin keyfine...
aydemiraydın
03-07-2017, 14:37
''Deve bastı'' ya da '' Domat'' şeftali çoktan manavlarda yerini almış. Bizim saksıdaki de geri durmaz elbet.
domat çeşidinin tadı nasıl? bir fidanda ben edindim.
Lonicera
03-07-2017, 17:06
domat çeşidinin tadı nasıl? bir fidanda ben edindim.
Bildiğimiz şeftaliye bire bir benzemiyor.
Kendine has bir aroması ve tadı var. Fakat başka bir meyve değil de yine şeftali yediğinizi biliyorsunuz. Ama öyle normal şeftali gibi çok bol sulu,yerken ağzınızdan ellerinizden akacak şekilde değil. Olgunlaştığında bal gibi tatlanır. Başta biz olmak üzre müptelası olan çok var. Manav ve pazarlarda da şeftalinin çok üstünde fiyata satılıyor. Tam olgunlaştıktan sonra yenmeli. Bende yaklaşık 7-8 yıldır var. Meyve ya sap kısmından ya da arka kısmından yarılma yapıyor. O yüzden börtü böceği eksik olmaz. Tadını beğeneceğinize eminim.
Selma_321
03-07-2017, 19:21
Full grand duke...Ne muhteşem kokun var senin öyle. Çelikten üretilmesi de çok kolay bitkilerden biri. Biraz yarı gölge bir yerde, hafif asidik toprak ile değmeyin keyfine...
Çok güzel gerçekten benimde var .Merak ettiğim çeliğini nasıl hazırlıyorsunuz ve ne zaman?Ben denemiştim ama çeliğim köklenmemişti
Lonicera
03-07-2017, 19:47
Üretim için çelik alarak köklendirme (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm) başlığımızda detaylı ve pek çok bilgi mevcut, bir göz atın isterseniz.
Ben çelikleri genellikle bitki uyanmaya yakın zamanda alıp uygun harç ortamına koyuyorum( çoğunlukla perlit) Bunu neredeyse tüm bitkilerde bu şekilde ve zamanda uyguluyorum, köklenme yüzdesi daha fazla oluyor.
Selma_321
03-07-2017, 22:54
Teşekkür ederim sayın Lonicera
Lonicera
04-07-2017, 13:20
Sn TCM' nin etkinlikte paylaştığı çerezlik ayçiçeği çiçek açmak üzre.
Lonicera
04-07-2017, 13:21
Kumkuat çiçeklenme evresine girdi nihayet. Çiçeğinin kokusu benim diyen parfüme taş çıkartır.
Lonicera
04-07-2017, 13:23
Nihayet çiçek açtığını görmek, mis kokusunu doyasıya koklamak nasip oldu...Madagaskar yasemini.
Lonicera
09-07-2017, 13:58
Natal plum... Ne akar ne kokar misali diyeceğim ama diyemem çünkü çiçeği çok güzel kokuyor. Bilmem kaç yıldır bizimle. Bir dönem ilgi odağı iken şimdilerde unutulmaya yüz tutan yasemin kokulu , dikenli kendi halinde bir bitki.
Lonicera
09-07-2017, 14:01
Yine bilmem kaç yıldır bizimle olan sarı guava. Tohumdan yetiştirdiğimiz bu bitkinin meyvelerini görmek nasip olmuştu. Ardından dışarıda kışı atlatabildi ama büyük hasarla. Anaç öldü, geriye bu yavruyu bıraktı. O da bir garipsedi yerini, havasını, suyunu. Ne gelişti ne kurudu. Ağır aksak bu da yola devam ediyor.
Lonicera
09-07-2017, 14:02
Meksika petunyası mix halinde yerini sevip gelişenlerden. Bu yıl çiçeklenir mi bilemiyorum.
Lonicera
11-07-2017, 11:51
Kudüs kirazı meyveleri olgunlaşmak üzre. Keşke yenebilen meyveleri olsaymış:))
Lonicera
11-07-2017, 11:59
Nisan ayı ortalarında tohumlarını ektiğim Zülf-ü aruz(Vigna caracalla) yani selluka, Temmuz ayı ortasında çiçeklenmeye başladı. Normalde Ağustos sonuna doğru çiçeklenmesi lazımdı. Yıllardır deneye deneye sonunda epey deneyim sahibi olduk:)))
Resimler nedense biraz kötü çıkmış, artık tam açtığında yeniden resimlerim. İlk resim yeni sürgünün diğer ikisi ise çiçek oluşumunun başlangıcı.
653605
653606
653607
Lonicera
24-07-2017, 15:24
Bergamut bu yıl biraz keyifsiz gibi. Üzerinde meyvesi de eskiye göre daha az. Biliyorum onun derdini ama elden bir şey gelmiyor ne yapalım. Şimdi girse kökü mis gibi bir bahçe toprağına. Daracık saksısından çıkıp ferah ferah yerde gelişse ne güzel olurdu değil mi. Vallahi biz de bir sürü şey istiyoruz ama olmayınca olmuyor. Katlanacak bu duruma şimdilik.( şimdilik deyince insan ne güzel kendini de kandırabiliyor :dilli:)
Lonicera
24-07-2017, 15:28
Yer kirazında 3.parti hasadı da tamamladık. Bir kaç tanesini tohum için dalında bıraktık.
Kaliteli bir bitter çikolata ile enfes oluyor, hele o meyvesinin kendine has mis gibi kokusu yok mu:))))
muratcolak
24-07-2017, 19:46
Buneki
birnefestoprak
24-07-2017, 21:40
Burda yapan çiftçi arkadaşlar var. Onlar her sene bir kere uygulamalı gösteriyorlar. Bir dahaki uygulamada gidip resim çekerim.
Sn birnefestoprak, kendimiz için değil ama bitkilerimiz, enzim ve kompost çayı için yapmayı düşünmüştüm. Fakat miktar olarak fazlaca elde edemeyince deneyemedik. Bu yıl biraz daha fazla tohum ektik, bir aksilik olmaz ise bu sezon denemek isterim. Becerebilirsem şuradaki yöntemi (http://www.bilgiustam.com/seker-kamisindan-seker-uretimi/)biraz da kendimize uyarlayıp deneyebiliriz diye düşünüyorum. Bildiğiniz daha basit bir yöntem varsa şimdiden öğrenmek isterim.
Lonicera
25-07-2017, 06:17
Buneki
Tat ve koku konusunda ahkam keserken adını yazmayı unutmuşuz. Yer kirazı...
muratcolak
25-07-2017, 06:20
Altin cilek..cok sanslisnz..Benimkiler daha yeni cickteler
akçabardak
25-07-2017, 08:14
Tat ve koku konusunda ahkam keserken adını yazmayı unutmuşuz. Yer kirazı...
İlahi sevgili Lonicera siz çok yaşayın emi... o meyvelere uzun uzun baktım bunlar ne meyvesi böyle diye, dönüp yukarıda ki mesajlara baktım belki daha önce yeşil halleri var mı diye ama göremedim :D hiç bir şeye benzetememiştim.
Kendi kendime şöyle mırıldandım... Lonicera bu, kim bilir hiç duymadığımız bir meyve olsa gerek, hiç böyle kahverengi sarı bir meyve görmemiştim dedim, ve sayfanızdan ayrıldım.
Hiç aklımın köşesinden bile geçmedi ki yer kirazı olacağı, bittere batırıp böyle bir sunum olacağı :D
Yer kirazında 3.parti hasadı da tamamladık. Bir kaç tanesini tohum için dalında bıraktık.
Kaliteli bir bitter çikolata ile enfes oluyor, hele o meyvesinin kendine has mis gibi kokusu yok mu:))))
Yetiştirmesi sizin deneyimlerinize göre kolay mı sayın lonicera? İlk kez balayında tatmış idik ve ayıla bayıla sepetteki tüm altın çilekleri bitirdik :)
Mümkün olursa kendi bahçemde yetiştirmeyi çok isterim.
Lonicera
25-07-2017, 12:24
Altin cilek..cok sanslisnz..Benimkiler daha yeni cickteler
Sizin gibi ben de tohumunu sezon başında ekseydim ben de meyvesini bu yıl zor görürdüm. Cape aynı yıl çiçeklense bile sezon sonuna doğru meyve bağladığı için olgunlaşmasına fırsat kalmadan soğuklardan etkileniyor.
Bendeki bitkiler bir yıl öncesinden yetiştirdiklerim. Bitkiyi saksıda yetiştirdiğim için kışın dondan korumak için içeriye alıyorum. Dışarıya çıkarma zamanı geldiğine hemen çiçeğe dönüp meyve tutuyorlar.
İşin sırrını çözdüğümden beri kaç yıldır bu şekilde üretiyorum. Sayfamı takip ettiyseniz bir kaç mesaj yukarılarda yeni tohum ektiğimden bahsetmiştim. Bu yeni fidecikler kışın içeriye alınıp önümüzdeki sezon erkenci şekilde ürün verecekler. Yeriniz müsaitse bu şekilde bir deneyin derim.
muratcolak
25-07-2017, 12:31
Yer musaitte.kisin iceri alsakta evevalamayacagimz icin bag evinde soguktan etkilenmezleemi.Bir tanesini iceri alirim diye saksida buyutuum.Ciceklenmis artik onu alacagim oceri..Tohumlarida seneye yilbasindan itibaren evde dikip fideleri buyutecegim
Lonicera
25-07-2017, 12:32
İlahi sevgili Lonicera siz çok yaşayın emi... o meyvelere uzun uzun baktım bunlar ne meyvesi böyle diye, dönüp yukarıda ki mesajlara baktım belki daha önce yeşil halleri var mı diye ama göremedim :D hiç bir şeye benzetememiştim.
Kendi kendime şöyle mırıldandım... Lonicera bu, kim bilir hiç duymadığımız bir meyve olsa gerek, hiç böyle kahverengi sarı bir meyve görmemiştim dedim, ve sayfanızdan ayrıldım.
Hiç aklımın köşesinden bile geçmedi ki yer kirazı olacağı, bittere batırıp böyle bir sunum olacağı :D
Sevgili akçabardak, sormayın ben de kaptırmış gidiyorum hep. Hiç aklımın ucundan geçmedi bitkinin ismini yazmak. Sanki hep beraber buradaymışız, avludaki tüm bitkileri her gün kontrol ediyormuşuz gibi. Üstüne üstlük meyveleri hanımın misafirlere ikram için hazırladığı browni için erittiği bitter çikolataya çaktırmadan bandırdığımda, sanki hepimiz bu suçun ortağıymışız hissiyatıyla hareket etmişim ki ne olduğunu belirtme gereği duymamışım sanki...:D:D:D
Lonicera
25-07-2017, 12:40
Yer musaitte.kisin iceri alsakta evevalamayacagimz icin bag evinde soguktan etkilenmezleemi.Bir tanesini iceri alirim diye saksida buyutuum.Ciceklenmis artik onu alacagim oceri..Tohumlarida seneye yilbasindan itibaren evde dikip fideleri buyutecegim
Bağ eviniz ısıtılmadığı için ha içerisi ha dışarısı aynı olur galiba. Şöyle yapabilir misiniz, şimdiden tohumları ekip küçük saksılara şaşırtın. Bu küçük saksıları eve alın.
Ben öyle yapıyordum ilk zamanlar. Büyük saksı olunca hanımın fırçaları da büyük oluyordu. Shrek filmindeki çizmeli kedinin bakışıyla bakmaya çalıştımsa da( ne de çok benzemişimdir ya ona) bu durum değişmedi. Ben de işi çok küçük ve çok sevimli renkli saksılarla çözdüm. Hanımın zaafını keşfettim de diyebiliriz. Daha sonra bu işi defalarca tekrarlayıp sonra işi iyice arsızlığa vurup büyük saksıları da içeriye almayı başardım.:p
muratcolak
25-07-2017, 12:41
Peki ufak saksilar.seneye nisana kadar ufak gelmememzmi
Lonicera
25-07-2017, 12:47
Yetiştirmesi sizin deneyimlerinize göre kolay mı sayın lonicera? İlk kez balayında tatmış idik ve ayıla bayıla sepetteki tüm altın çilekleri bitirdik :)
Mümkün olursa kendi bahçemde yetiştirmeyi çok isterim.
Bizim burası için çok kolay. Antalya' da ise en kolayı. Orada kışın da dışarıda dayanabiliyorlar. İzmir'de ben ya iç mekanda Ocak ayı gibi tohum ekiyorum ya da normal şekilde sezon başında ekip bu bitkileri kışın içeriye alıp bir sonraki sezonda erknden çiçeklenmesini sağlıyorum. Bence yetiştirmesi çok kolay bir bitki. Neredeyse en verimsiz toprakta bile yetişiyor. Yeter ki su ve gübreyi fazla verip arsız yapmayın. O zaman sürekli boy yapıp çiçeğe geç duruyor. Gecikince de meyve tutsa bile soğuklara yakalanıyorlar. Bence deneyin, tadını da sevdiyseniz hiç durmayın. Özellikle bodur varyetelerinin tohumunu edinmeye çalışın.
Lonicera
25-07-2017, 12:50
Peki ufak saksilar.seneye nisana kadar ufak gelmememzmi
Gelmez, zaten derdimiz bitkiyi çok büyütmek meyve almak değil. Belli bir kök yapısını sağlasa ve hayatta kalsa bizim için yeterli. O zamana kadar tüm saksıyı kök doldurmuş olur bile. Zaten daha önce yetiştirdiniz mi bilmiyorum ama oldukça hızlı büyüyen bir bitkidir cape. Tek sorun sulamayı kontrol altında tutmak olur.
muratcolak
25-07-2017, 12:51
Ilkkez bu sene diktim..Aksam resimlerini atarim size .Tohumlati evde diktim mayis sonu gibi bahceye aldim O yuzden daha yeni cicek actilar .Bir tanesi saksida
muratcolak
25-07-2017, 12:51
Sulamayi nasil yapmali
Lonicera
25-07-2017, 12:55
Yazın normal sulama( saksı için), kışın iç mekanda toprak nemi kaybolmayacak şekilde. Bitkimiz çok miktarda kılcal ve yüzeysel kök yaptığı için bu durumu dikkate alarak hareket etmemiz lazım. Aşırı su ve havasız ortam kök çürüklüğüne davetiye çıkaracaktır.
Tadını beğenirseniz kolay kolay vazgeçemezsiniz ona göre:)))
muratcolak
25-07-2017, 19:39
Zaten cok hevevsle diktim.Peki simdi cicege durdugu icin daha ekim sonuna kdar 3 ay var bu surede hic meyve vermezmi acaba.
Lonicera
26-07-2017, 06:17
Zaten cok hevevsle diktim.Peki simdi cicege durdugu icin daha ekim sonuna kdar 3 ay var bu surede hic meyve vermezmi acaba.
Belki aşırı sıcaklar durulduğunda meyve tutar ama olgunlaşma için yeterli süre bulamayabilir. Zaten bu varsayımlar oluşmayıp meyvesini görüp tadına bakma fırsatı bulabilirseniz tüm bu angaryalar da ortadan kalkmış olur, normal zamanınında ekim dikim yaparsınız.
Daha ayrıntılı bilgi ve tecrübelerden yararlanmak için buraya (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/4944.htm) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2707.htm) bakmanızda fayda var.
muratcolak
26-07-2017, 06:28
Birde sunu sorayim bir baslkta okumustum.Ilk yil gelisen bitki ertesi yil kendiliginden bahceye yayilir diye.Biyle bir durururm varsa cok daha kolay isimiz.Ben onlem icin agustos sonu gibi cimlendirrcegim
Lonicera
26-07-2017, 12:20
Birde sunu sorayim bir baslkta okumustum.Ilk yil gelisen bitki ertesi yil kendiliginden bahceye yayilir diye.Biyle bir durururm varsa cok daha kolay isimiz.Ben onlem icin agustos sonu gibi cimlendirrcegim
Neredeyse tüm bitkilerimi saksıda yetiştirdiğim için cape' nin bahçe toprağında nasıl davranacağını bilmiyorum. Saksıda ise dipten sürgün verdiğini hiç gözlemlemedim.
Lonicera
28-07-2017, 13:39
Tamam kokun nefis, rengin çok hoş olabilir ama ne kadar güzel görünmeye çalışırsan çalış, meyve tutamadığın için hiç gözümde yoksun sen rosa rogusa...:mad:
Lonicera
28-07-2017, 13:42
El ile tozladığım feijoa meyveleri sanırım kompost çayı ile beslendiğinden daha iri oldu bu yıl. Nasipse tohumunu paylaşacağım bitkilerden biri olacak. bu yıl.
Lonicera
28-07-2017, 13:46
Begonvillerimiz de renk cümbüşü oluşturdu. Kiristal cinsi soğuklarda dayanamamış, seneye yerine yenisini alıp koymalı.
Lonicera
28-07-2017, 13:49
Kumkuat hem tutan meyvelerini büyütüyor, hem de çiçeklenmeye devam ediyor. Belki resimler tekrar oluyor ama suskun bir forum olmasındansa tekrara düşmeyi tercih ediyorum ne yapayım.:)))
Lonicera
28-07-2017, 13:52
Oya ağacı çiçeği saksıda da olsa performanslı bir bitki. Kaç yıldır bende, iyice dallanıp budaklandı. Sezon sonu çok derin bir budama yapma niyetim var.
Lonicera
28-07-2017, 13:57
Etkinlikte edindiğimizden beri ( Sn sigacik paylaşmıştı) vazgeçemediğimiz biber oldu çeşme biberi (http://www.agaclar.net/forum/1183016-post4.htm). Pek çok çeşit denedik ama böylesine şimdiye kadar hiç rastlamadık. Komşulara fideleyip verdim sonuç aynı. Tam not aldı herkesten.
Lonicera
28-07-2017, 13:59
Süs narımız bu yıl 7 meyvesiyle göz doldurdu. Gerçi saksısını büyütsek daha çok meyve yapardı ama küçük saksıyla daha sevimli duruyor.
Lonicera
28-07-2017, 14:01
11 kök sakız enginarın hepsi uykuya geçti çoktan. Bir bu uyanık çıktı içlerinden:)))Nereden su aldığını arayıp bulmamız lazım. Seneye enginar yapmazsa o zaman görüşeceğiz kendisiyle.
Lonicera
28-07-2017, 14:03
Biz istediğimiz kadar tohuma bırakmayıp havalansın, daha gelişsin diye sert budayalım. O bildiğini okuyor. Kaşla göz arasında bir baklayı olgunlaştırmış bile. Pandora yasemin...
akçabardak
28-07-2017, 16:20
Biz istediğimiz kadar tohuma bırakmayıp havalansın, daha gelişsin diye sert budayalım. O bildiğini okuyor. Kaşla göz arasında bir baklayı olgunlaştırmış bile. Pandora yasemin...
Eee onlarında kendilerine göre özgürlükleri var, bırakın özgürlüklerini doyasıya yaşasınlar :D :D
Lonicera
28-07-2017, 17:02
Eee onlarında kendilerine göre özgürlükleri var, bırakın özgürlüklerini doyasıya yaşasınlar :D :D
Pembe ezan ve çarkıfelek çiçeğinin her tarafa yayılmasından sonra bu düşüncenize imtinayla yaklaşırım. Ama garibim pandora için haklısınız:))
Lonicera
04-08-2017, 13:41
Sellukamızın ilk çiçeği enfes kokusu ile kendini nihayet gösterdi. Bu yıl tohum alabilir miyiz bilemiyorum.
Bu sezon gerek doğal gerekse zorlama ile tohum elde etme konusunda oldukça başarısız bir sezon geçiriyoruz. Aşırı sıcak havalardan olsa gerek. Sözüm ona bu yılki etkinliğe pek çok nadir bitki tohumuyla girmek istiyorduk ama bu gidişle etkinliğe bile koyacak tohum bulabilir miyiz merak ediyorum. Bu hafta İzmir için yine çok sıcak bir hafta olacakmış. Ne yapalım sağlık olsun artık.
Lonicera
04-08-2017, 13:42
Aronia' nın ilk parti hasadını yaptık. Bundan sonrası için meyvelerin iyice buruşmasını bekleyeceğiz.
Lonicera
07-08-2017, 14:02
Sultaniye üzümde külleme fazla olunca tüm salkımları kesip sirke için bidona basmıştık. Bugün 13.günü doldu. İçindeki tüm taneler artık dibe çökmüş durumda. Hafta sonu içindeki tüm posayı sıkıp, suyunu da süzüp ardından bir tatlı kaşığı kaya tuzunu da ekleyip, yaklaşık 45 gün ağzı kapalı şekilde serin ve karanlık bir köşeye konacak.
Lonicera
07-08-2017, 14:10
Pirinç suyundan laktik asit bakterisi eldesi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm) çalışmasına geçen hafta başladık. Malum zeytin ve turşu zamanı yaklaşıyor. Nasipse bu yıl hem yeşil zeytinimizi hem de turşumuzu kurarken bu sıvıyı kullanmak istiyoruz. Bugün 5.günü, dipteki azıcık tortu su yüzeyine çıkmış. Hafif bir ekşimsi koku alıyoruz. Aslında ağız kısmında tülbent bağlıydı, resim için daha düzgün çıksın diye çıkardık:)))
Perşembe günü de sütümüzü ekleyip bir hafta daha bekleteceğiz. Geçen haftadan ph kağıtlarımızı da ısmarladık, geldi. Umarım herhangi bir sorunla karşılaşmayız
Lonicera
10-08-2017, 12:18
Salı günü sütü ekledim, bugünkü hali( 2 gün). Hafif bir peynir suyu kokusu oluşmuş. Ph kontrolünden de alnımızın akıyla çıkabilirsek oldu bu iş:))))
Lonicera
10-08-2017, 12:20
Etkinlikten gelmişti üçüz çiçeği tohumu. Çok ama çok sevdik görüntüsünü. İnşallah tohum elde edebiliriz, elimizde geçen yıldan hiç tohum kalmadı çünkü.
Lonicera
04-09-2017, 16:38
Madagaskar yasemini 2.kez çiçekte. Ne yaptımsa tohum vermedi...
656611
Şeker kamışı tohum verecek gibi ama sayısı geçen yıla göre oldukça az...
656612
Murraya paniculata 4.kez yeniden..
656613
Keşke bu güzelliği yıllar önce fark edebilseydik...(üçüz çiçeği)
Lonicera
04-09-2017, 16:42
Edirne patlıcanı...
656616
Minnesota midget kavun...Paylaşım etkinliğinden gelen kavunlardan hiçbiri meyve bağlamadı, sadece sarmaşık gibi uzayıp gittiler.
656617
Sakata's sweet kavun
656618
Dutlubahçe
04-09-2017, 19:20
656613
Keşke bu güzelliği yıllar önce fark edebilseydik...(üçüz çiçeği)
Üçüz çiçeğinin kokusu var mı?
Lonicera
05-09-2017, 06:04
Maalesef yok. Varsa bile belli belirsizdir, ben koku alamadım.
Lonicera
09-09-2017, 14:44
Hava azıcık serinleyince hemen çiçeğini gösterenlerden biri...Kaç yıldır saksıda deniyorum, bir sonraki yıla kalmıyor bir türlü. Tohum versin de kendimizi garantiye alalım diye gözünün içine bakıyorum ama nafile. Kışın içeriye alıyorum yine aynı. Her yıl tohum peşinden koşmaktan bıkmadık, çünkü çok güzeller:))
Lonicera
13-09-2017, 15:27
Aronia melanocarpa meyveleri 6. ve son kez hasat ile bitti. Her seferinde bir çatal yardımıyla meyveler ezilip ardından suyu sıkılıp portakal suyuna eklendi. Bir litrelik cam şişelere 3 bardak portakal suyu, 1 bardak aronia suyu ve bir bardak da içme suyu ile son halini verdik. Kendi sayfasındaki şu yazıyı (http://www.agaclar.net/forum/262797-post10.htm) da her seferinde okumadan geçmiyorum.
Bu arada bu mevsimde portakal bulmak için bir sürü manav dolaştım, ama yine de buldum. Bu oranlarla tam içilebilecek kıvama geliyor. Hatta aronia' nın hafif kekremsi tadı hala hafiften de olsa hissedilebiliyor. Ailecek severek tüketiyoruz.
NOT: Tohumlara bir şey olmasın diye, meyveler blender kullanmadan çatal ve bilek gücü ile sıkılmıştır:)))
Ezdik ardından sıktık...
657152
Tohumları özenle yıkayıp ayırdık..
657153
Portakal suyu taze taze sıkıldı
657154
Bir su bardağı su ve bir su bardağı aronia suyu eklenip çalkalandı. Afiyet olsun, yarasın:)))
657155
Sn Lonicera afiyetle sağlıkla tüketin :)
Aronia tohumlarından paylaşmayı düşünürseniz ben talibim :D Ne kadar sürede meyve vermeye başlar bilmiyorum yoksa yetişmiş bir fidan mı alıp diksem kararsızım :confused:
Lonicera
13-09-2017, 19:23
Sn Lonicera afiyetle sağlıkla tüketin :)
Aronia tohumlarından paylaşmayı düşünürseniz ben talibim :D Ne kadar sürede meyve vermeye başlar bilmiyorum yoksa yetişmiş bir fidan mı alıp diksem kararsızım :confused:
Teşekkür ederim. Bir aksilik olmaz ise tohum etkinliğine diğer tohumlarla beraber katılmak istiyordum. İstiyordum diyorum çünkü istediğim miktarda ve çeşitte tohum elde edemedim bu yıl. Halbuki sezon başı ne kadar hevesliydim. Büyük ihtimal nazara geldik, göz var göz:))))
Şimdi kararsızım, bakalım ilerleyen günler ne getirecek. Katılsam bile çok az miktarla girebilirim.
Aronia tohumdan çok iyi bir bakımla 3.yılında meyvesini gösterebiliyor. İlk yıldan sonra aşı yaparsanız daha erken meyve alabilirsiniz.
Sûz-i Dilârâ
15-09-2017, 01:07
Sizin sayfanızda methini çok duyduğum karakafes otunun tohumunu arıyordum epeydir. Bugün buldum n11.com'da satışta. Stokta kalan son 4 ürün, diyordu hepsini aldım, az önce baktım "stokta kalan son 10 ürün" diyor:dilli: Bari siteden duyurayım dedim arayan eden varsa.
Tohum paylaşımını valla büyük hevesle bekliyorum bu sene. En çok da sizin kataloğunuz sebebiyle, hiç öyle bakalım makalım demeyin:D
its_just_a_ride
15-09-2017, 11:57
Sizin sayfanızda methini çok duyduğum karakafes otunun tohumunu arıyordum epeydir. Bugün buldum n11.com'da satışta. Stokta kalan son 4 ürün, diyordu hepsini aldım, az önce baktım "stokta kalan son 10 ürün" diyor:dilli: Bari siteden duyurayım dedim arayan eden varsa.
Tohum paylaşımını valla büyük hevesle bekliyorum bu sene. En çok da sizin kataloğunuz sebebiyle, hiç öyle bakalım makalım demeyin:D
Asıl satış tohumdünyası üzerinden yapılıyor. Muhtemelen kendi stoğuna bakıp orayı güncelliyor sürekli. Yani elinde bir hayli olması lazım hala.
Lonicera
15-09-2017, 12:12
Sûz-i Dilârâ;
Vallahi bildiğim kadarıyla benim paylaşım kataloğumdaki hatta katalog dışındaki bitkilerin pek çoğu sizde mevcutmuş zaten. Hemde köklenmiş halde. O yüzden fazla heveslenmeyin derim.:D:D:D
Sûz-i Dilârâ
15-09-2017, 16:48
:D:D Öyle mi öyle mi? :D
(Özel mesaj gönderemiyorum size bir sorun mu var acaba?)
Lonicera
15-09-2017, 17:31
He he he eh...Yooo, bir sorun yok. Arkadaş listemdekilerin hepsi sorunsuz mesaj gönderebildiklerini söylüyorlar. Ben onların yalancısıyım.:dilli::dilli::D:D:D
Lonicera
15-09-2017, 18:08
Bu reuben böğürtlen kadar insanı şaşırtan az bitki vardır herhalde. Yedi değil on yedi veren böğürtlen sanki. Ne zaman çiçek açıp meyve verecek bilemiyorsunuz. Sürekli yeni sürgün ve çiçek çıkarıyor. Nazı da yok. Meyvesi tatlı ve çok iri.
Geçen sene soğuk katlamaya reubenin tohumlarından da koymuştum az miktarda. Sorunsuz çimlendiler. Bugün ne göreyim daha yılı dolmadan çiçek açıp meyveye durmaya çalışıyorlar. Kaç değişik farklı böğürtlen ve ahududu çimlendirdim böylesine rastlamadım. Şaka gibi bir şey.:eek::eek:
Lonicera
15-09-2017, 18:10
Meksika petunyası çok zarif bir çiçekmiş. Büyük de olsa tek saksıya 12 tohum koymakla hata yapmışım, bu kadar gelişebileceklerini bilmiyordum. Şimdilik sadece beyazı açtı. Seneye bunları 50 litrelik saksıya almak lazım.
Lonicera
15-09-2017, 18:11
Petunyalardan bunlar kaldı. Son bir hamle ile çiçeğe devam ediyorlar.
Lonicera
18-09-2017, 14:49
Bugün daha önceden meyve olarak kurutmaya aldığım amelanchier' lerin yer yer küflendiğini gördüm. Hemen suya koyup süzgeçte ezerek tohumları çıkardım. Sözde kurutulmuş üzüm gibi yapıp o şekilde paylaşacaktık. Zaten tohum da yeterince çıkmadı içinden. Üstüne üstlük telefon da bir haftadır arızalı. Bir açılıyor bir kapanıyor, foto modundan kendiliğinden çıkıyor. Bu nedenle resimsiz kalacağız bir süre. Ya da oğlanı hoş tutup suyuna gitmek lazım bu aralar. Anlat anlat nereye kadar:)))
Lonicera
14-10-2017, 13:32
Kara gözlü suzanlar serin havada epey coştu ama tohum zor bağlayacak gibi sanki.
Lonicera
14-10-2017, 13:35
Meksika petunyası beyazdan sonra eflatun da açtı. Pembeden ses seda yok. Sn Mücevherçalısı' na sevgilerle( neredeyse, kulakları çınlasın).
Lonicera
14-10-2017, 13:41
Yine Sn Mücevherçalısı' ndan aşk mercan sarmaşığı. Az da olsa ilk yıl çiçeklenmesi çok iyi oldu. Seneye yeri garanti, hafiften güzel bir kokusu da var.
659061
Beşinci kez çiçeklenen murrayamız. Parfüme boğdu etrafı. Serin havada esintiyle sanki ikiye katlamış durumda kokusunu. Bu arada kurnaz örümceğin biri de kokuya gelecek börtü böcek için hafiften ağ hazırlıklarına da başlamış hani:)))
659062
Lonicera
14-10-2017, 13:45
Murtlarımız da yavaştan renk değişiminde. Beyaz tatlanmış bile. Serçelere kaptırmadan korumaya almak lazım.
Lonicera
14-10-2017, 13:51
Heritage yediveren ahududu meyveye yattı. Yazında bol bol toplamıştık. Bakalım meyvede irilik farkı olacak mı yaz-sonbahar arasında.
659065
Sarımsak otu da sorunsuzca tohum bağlayanlardan.
659066
Minnesota midget kavunu , 3 hafta önce neredeyse koparacaktım bu vakitten sonra olgunlaşmaz diye. İki gündür her yanı kavun kokusu sarmış. Sanırım tatlanmak üzre.
659067
Lonicera
14-10-2017, 13:56
Parfüm kutusu ( Sarcococca) çiçek oluşumuna başladı. Saksısını büyütmeyi ihmal ettik bu yıl. İnşallah tohum verirken sıkıntı yaşatmaz.
659068
Etkinlikten gelen, seneye de yeri garanti olanlardan üçüz çiçeğinin tohumları olgunlaşmaya başladı.
Sn. Lonicera;
Üçüz çiçekleri tam tohum alınacak olgunluğa gelmişler. Biraz daha bekleyince patlayıp tohumlar etrafa saçılıyor.
Sarımsak otları da oldukça güzel tohum bağlamışlar. Bende saksıda olunca tohumlar da biraz küçük oldu sanırım. Onlarda da tohumlar dökülmeye başladı.
Lonicera
15-10-2017, 12:14
Sn. Lonicera;
Üçüz çiçekleri tam tohum alınacak olgunluğa gelmişler. Biraz daha bekleyince patlayıp tohumlar etrafa saçılıyor.
Sarımsak otları da oldukça güzel tohum bağlamışlar. Bende saksıda olunca tohumlar da biraz küçük oldu sanırım. Onlarda da tohumlar dökülmeye başladı.
Sn Muda, uyarınız için teşekkürler. Bugün biraz topladım, seneye yetecek kadar elimizin altında olsun yeter. Paylaşım için seneye daha fazla miktarda ekmeyi düşünüyorum.
Benim sarımsak otu da 20 litrelik saksıda, sanırım kompost çayı ile beslenince tohum ve dişler oldukça iri oldu. Tohumların olgunlaşmasına en az 3 hafta vardır diye tahmin ediyorum.
Lonicera
15-10-2017, 12:26
Brugmansialar artık sezonu kapatmaya hazırlanıyorlar. Pembe olan dev gibi oldu. Sarının kokusu da yabana atılacak gibi değil.
Lonicera
15-10-2017, 12:32
Bergamot yine her zamanki gibi. Bir iki sulama sonra daha da irileşir.
659214
Kumkuat bu yıl daha iri meyveli. Seneye 70 litrelik saksıya geçireceğim, bakalım nasıl bir gelişim gösterecek.
659215
Cüce süs narı olgunlaştı sayılır. Bir ay sonra toplanıp tohumları alınacak.
659216
Lonicera
15-10-2017, 12:37
Acı kıl biber tohuma bırakıldı.
659217
Meksika petunyası tohum kapsüllerini oluşturmuş. Hangi ara oldu bunlar bilmiyorum:))
659218
Enginar yağmurdan sonra sürgün vermeye başladı. Bir hafta sonra dibi açılıp çapa yapılacak.
659219
Lonicera
19-10-2017, 14:50
Sevgili Sûz-i Dilârâ' nın gönderdiği amaryllis ve nergis( türünü tam bilmiyorum)...Çok teşekkür ederim kendisine.
Lonicera
19-10-2017, 14:53
Havalar 28/29 derece civarında seyredince çiçekler de haliyle uyum sağlamaya çalışıyorlar:))Kirli hanım (zinnia) ve şeker otu (stevia).
Lonicera
19-10-2017, 14:54
Mayer limon bu sene jumbo limonla yarışacak boyda. (Gözünü seveyim kompost çayının:))
Lonicera
19-10-2017, 15:04
5 gün sonra yediveren heritage (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/659065d1508421703-wp_20170927_001.jpg?stc=1) cinsi ahududu bu halde:)))Sonbahar meyvesi yazdan çok daha iri oluyor.
659459
Feijoa olgunlaşma aşamasında. Bu yılki meyveler çok daha fazla ve iri oldu.
659460
Gövem eriğinin hafif mayhoşluğu ve kekremsi tadı reçele çok yakışacak bir lezzette. Ama saksıda olunca 15/20 adetten öteye gidemiyoruz maalesef.
659461
Sarı ulak zeytininin de eli kulağında. İriliği neredeyse kalamata zeytini kadar oldu. Zeytin yaprağındaki deformasyonlar da MAYMUNCUK. Otiorhynchus spp.' nin marifeti.
659462
Selma_321
19-10-2017, 17:08
5 gün sonra yediveren heritage (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/659065d1508421703-wp_20170927_001.jpg?stc=1) cinsi ahududu bu halde:)))Sonbahar meyvesi yazdan çok daha iri oluyor.
659459
Feijoa olgunlaşma aşamasında. Bu yılki meyveler çok daha fazla ve iri oldu.
659460
Gövem eriğinin hafif mayhoşluğu ve kekremsi tadı reçele çok yakışacak bir lezzette. Ama saksıda olunca 15/20 adetten öteye gidemiyoruz maalesef.
659461
Sarı ulak zeytininin de eli kulağında. İriliği neredeyse kalamata zeytini kadar oldu. Zeytin yaprağındaki deformasyonlar da MAYMUNCUK. Otiorhynchus spp.' nin marifeti.
659462
Maşallah harika bir bahçeniz var...Ellerinize ,emeğinize ve cesaretinize sağlık sayın Lonicera...Merak ettiğim zeytinağacınızda mı saksıda?
Lonicera
19-10-2017, 17:56
Maşallah harika bir bahçeniz var...Ellerinize ,emeğinize ve cesaretinize sağlık sayın Lonicera...Merak ettiğim zeytinağacınızda mı saksıda?
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sn Selma_321...Tüm bitkilerim saksıda ama sadece zeytin, asma ve kayısı ağacımız daracık bahçe toprağında. Saksıda olan zeytinlerim de var ama meyve çok az veriyor haliyle.
Lonicera
02-11-2017, 12:08
Brugmansialar soğuk havalara inat son hız çiçek üretiyorlar.
660194
660195
Mavi yasemin de onlardan geri kalmıyor.
Lonicera
02-11-2017, 12:12
Murraya son çiçeklenmenin ardından meyve tutumuna başlamış.
660197
Beyaz kara gözlü suzan da iyice çiçeklendi ama bir tane bile tohum yok
üzerinde. :(
660198
Şeker kamışı tohumu, dökülmeden toplanması gerek
660199
Lonicera
02-11-2017, 12:22
Kendiliğinden olgunlaşıp yere düşen feijo meyveleri 1 haftadır içeride bekledikten sonra tohum alma işlemi için ayıklandı.
Olgun feijoa meyvesi resimde de görüldüğü üzre jelimsi bir kıvamda ve hafif bal renginde oluyor. Aynen çok olgun bir armuda benziyor.
Yerken de aynen kabak oyar gibi bir kaşık yardımıyla iç kısmını kabuktan kazıyarak alıyoruz. Tadı nefis. Bir kaç meyveyi aynı anda yiyorsunuz sanki.
Lonicera
10-12-2017, 13:20
Heritage yediveren ahududunun kıymetini şimdiye kadar bilememişiz. Bundan sonra başucu bitkiler arasına sokacağız. Soğuktan hiç etkilenmeyip tüm meyvelerini hala olgunlaştırmaya devam ediyor. Tadı nefis...
662379
Baş döndüren kokusuyla kış hanımelisi. Biraz fazla tohum verse de paylaşıma soksak diye düşündük yıllardır ama nafile. Saksıda olunca 3-5 tohumdan öte gidemedi.
662380
Kumkuat yavaştan tatlanmaya başladı. Biraz daha soğuk yesin o zaman harika bir lezzeti oluyor.
662381
En kanaatkar bitkilerimizden biri bergamot. Büyük saksıda her yıl küçük bir kavanoz reçel çıkaracak kadar meyvesini verir. Keşke yerim olsa da bahçeye aktarabilsem.
662382
Dutlubahçe
10-12-2017, 15:55
En kanaatkar bitkilerimizden biri bergamot. Büyük saksıda her yıl küçük bir kavanoz reçel çıkaracak kadar meyvesini verir. Keşke yerim olsa da bahçeye aktarabilsem.
Bergamotu çekirdekten yetiştirmek mümkün müdür? Yetişen fidanın aşılanması gerekir mi?
Lonicera
10-12-2017, 17:59
Bergamotu çekirdekten yetiştirmek mümkün müdür? Yetişen fidanın aşılanması gerekir mi?
3 yıl önce tohumlarından ekip küçük fideler elde etmiştim. Ama hiçbiri bergamot değildi. Tamamında dikenlenme oluştu. Ben de bir kısmını aşı için anaç olarak kullandım.
Çekirdekten yetiştirseniz de bergamot'u elde etmek için aşılamak zorunda kalırsınız.
Sayın Lonicera; benimde size sorum olacaktı. Benim de 7 veren ahududum var şuan yapraklarını döktüler boyları 1.5-2 metre oldu bende onları yana doğru devirdim toprağa boylu boyunca kırmadan yatırdım ve üzerilerine toprak attım o kısımdan köklenme meydana gelir mi?
Ayrıca şimdi 20 cmlik çelikler alsam kumlu bir toprağa diksem şuan zamanlama olarak uygun olur mu? uygun değilse ne zaman yapayım?
Lonicera
11-12-2017, 04:04
Sayın Lonicera; benimde size sorum olacaktı. Benim de 7 veren ahududum var şuan yapraklarını döktüler boyları 1.5-2 metre oldu bende onları yana doğru devirdim toprağa boylu boyunca kırmadan yatırdım ve üzerilerine toprak attım o kısımdan köklenme meydana gelir mi?
Ayrıca şimdi 20 cmlik çelikler alsam kumlu bir toprağa diksem şuan zamanlama olarak uygun olur mu? uygun değilse ne zaman yapayım?
Sn dongyul, ahududuyu toprağa yatırma işini bahara yakın zamanda yapsanız daha iyi olur. Bu mevsimde hiç denemedim ama elinizde fazla miktarda fidan varsa bırakın kalsın, sonucu ben de merak ediyorum birlikte öğrenmiş oluruz..
Çelik alma işini de o zamana bırakın, yapraklanma oluşmadan önce olması lazım.(şubat sonu, mart başı gibi)
nanemolla
06-01-2018, 23:28
Sn lonicera sayfanıza diyecek söz yok önünüzde şapka cikartiyorum.Ben de hep bir meyve bahçem olsun isterdim.sağlık sorunumdan dolayı yiyebilecegim meyveler çok kısıtlı bari onları dikip doyasıya yiyeyim derdim ama olmadı.çiçeklere de en çok koku merakım yüzünden bulaştım.Hep en kokulularını ve çok büyüyemeyenleri seçmeye çalıştım yer sıkıntısından.ama bir kez bulaşınca ot bile olsa sevmeye başlıyor insan.
Size de Rabbim kolaylık versin.işiniz çok zor.selamlar
Lonicera
07-01-2018, 05:06
Sn lonicera sayfanıza diyecek söz yok önünüzde şapka cikartiyorum.Ben de hep bir meyve bahçem olsun isterdim.sağlık sorunumdan dolayı yiyebilecegim meyveler çok kısıtlı bari onları dikip doyasıya yiyeyim derdim ama olmadı.çiçeklere de en çok koku merakım yüzünden bulaştım.Hep en kokulularını ve çok büyüyemeyenleri seçmeye çalıştım yer sıkıntısından.ama bir kez bulaşınca ot bile olsa sevmeye başlıyor insan.
Size de Rabbim kolaylık versin.işiniz çok zor.selamlar
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah sizin de her şey gönlünüze göre olsun.
Lonicera
10-01-2018, 13:59
Çok şükür pazartesi günü son kargoyu da söz verdiğim arkadaşlara gecikmeli de olsa gönderdim. Büyük yük kalkmış oldu üstümden. Uzun süredir bahçeye, avluya da uğrayamamıştım. Bir sürü marul ekmiştim, hepsi çimlenmiş. Kamkatlar olmuş, brugmansia tohum bağlamış, bergamotlar sararmış. Aslında ara sıra uzak kalıp gelişimi daha net görmek hoş oluyor.
Marullar(seyreltmeye kıyamıyorum)
Lonicera
10-01-2018, 14:04
Çinlahanası
664090
Kamkat ( karakafes gübrelemesi sonucu soldaki iri meyveler oluştu. Lezzette bir fark yok şimdilik)
Lonicera
10-01-2018, 14:06
Sarı brugmansia, tohum bağlamış.
Lonicera
10-01-2018, 14:15
Rastgele turp otu ve ısırgan tohumunu serptiğim yerde boşluk kalmamış. 2 haftaya kadar toplarız.
nanemolla
10-01-2018, 19:48
Kocaman bir Masaalllaaahh diyelim başkada denecek birşey yok zaten:p
Marul ve Çin lahanalarını seyreltmezseniz uzamaya başlarlar, o yüzden acil olarak ayırın.
Lonicera
11-01-2018, 11:58
Marul ve Çin lahanalarını seyreltmezseniz uzamaya başlarlar, o yüzden acil olarak ayırın.
Hemen yarın seyreltme işini yapayım. Yer olmadığı için söktüklerimi salatada seyreltiriz artık, kalanlarla yola devam ederiz biz de.:)) Uyarı için teşekkürler.
nanemolla
30-01-2018, 18:47
Sn lonicera merhaba.Size birşey danışmak istiyorum.Ben yeni dünya fidesi almak istiyorum ama meyve veren yaşta olmasını istiyorum.iki sera aradım biri boyu ve gelişmesi diğeri yaşı önemli diyor ilk meyve verme zamanı olarak.
Bir de ben öyle bir fide bulsam bile sağlıklı olduğunu nasıl anlarım.Yapraklarına gövdeye bakarım ama kök çürüklügü,nametod,kök uru...vs onları nasıl anlarım bilemiyorum.
Birde böğürtlen fidesi almak istiyorum ama burdaki seralarda satan kişiler cinsini bilmiyorlar.sadece dikenli ,dikensiz ve iri diye tabirler kullaniyorlar.Hadi onunda internetten istediğim cinsini alabileceğimi varsayalım peki lezzet konusunda ne yapacağım.sizden cinsi hakkında yardım istiyorum.karaka lezzetli denmiş ama ya bulamazsam altarnatif olarak ne olabilir.sulu ve aroması,verimi,dayanıklılığı,iriligi.. hepsi birinde ve yaikisinde toplanmış cinsleri varmı acaba.kafam karışık doğru düzgün sorabildimmi onuda bilmiyorum şimdi.:confused:
Lonicera
31-01-2018, 07:18
Sn nanemolla, sormuş olduğunuz her iki soruyu da bence ilgili başlıklarında sorarsanız konuyla ilgili tecrübeli ve uzman arkadaşlar da yardımcı olacaklardır. Lezzet neyse de , hastalık konuları çok daha hassas bir konu.
Böğürtlen için yine ilgili sayfasında lezzet konusunda benim de dahil pek çok arkadaşımızın paylaşımları var. Damak tadı kişiden kişiye farklılık göstereceği için benim beğendiklerim size daha farklı gelebilecektir. Ama illa bir öneri istiyorsanız(sadece lezzet ölçüsünde) karakablack, tayberry ve boysenberry' i öneririm.
Ayrıca her bitkide olduğu gibi genetik özellikleri dışında yetiştirme koşulları da lezzet ve fiziksel özelliklerini birebir etkileyen faktörlerin başında geliyor. O yüzden herkese uygun bir reçete verebilmek mümkün değil anlayacağınız.
nanemolla
31-01-2018, 10:06
Kusura bakmayın lütfen.Aslında bir hafta kadar önce ikisininde başlıklarını baştan sona okumuştum neredeyse ama simdi unuttum.tekrar baştanmı okusam derken aklıma sizin hem meyvelerle hemde saksıda yetiştirmekle ilgili deneyimli olduğunuz aklıma geldi.Bir de bu meyvelerden siz de yetistirince hiç degilse fikir edinirim demiştim.Çünkü eğer mümkünse bu fidanları çok boyunu uzatmadan saksıda eğer mümkün degilse birini ve ya ikisini site bahçesinin bir köşesine dikerim diye düşündüm.İlgili başlıklarda yazmam daha mantıklı diye bende düşündüm ama dün biraz moralim bozuktu ve böyle durumlarda insan birşeyleri konuşurken tanıdık birileriyle fikirleşmeyi tercih ettiği gibi sanırım bende buralarda yeni olduğum için daha önce yazıştıgım kişileri tercih etmiştim.Söylediklerinizde haklısınız.
Kolay gelsin,sağlıcakla kalın.
Lonicera
31-01-2018, 11:45
Kusura bakmayın lütfen.Aslında bir hafta kadar önce ikisininde başlıklarını baştan sona okumuştum neredeyse ama simdi unuttum.tekrar baştanmı okusam derken aklıma sizin hem meyvelerle hemde saksıda yetiştirmekle ilgili deneyimli olduğunuz aklıma geldi.Bir de bu meyvelerden siz de yetistirince hiç degilse fikir edinirim demiştim.Çünkü eğer mümkünse bu fidanları çok boyunu uzatmadan saksıda eğer mümkün degilse birini ve ya ikisini site bahçesinin bir köşesine dikerim diye düşündüm.İlgili başlıklarda yazmam daha mantıklı diye bende düşündüm ama dün biraz moralim bozuktu ve böyle durumlarda insan birşeyleri konuşurken tanıdık birileriyle fikirleşmeyi tercih ettiği gibi sanırım bende buralarda yeni olduğum için daha önce yazıştıgım kişileri tercih etmiştim.Söylediklerinizde haklısınız.
Kolay gelsin,sağlıcakla kalın.
Ne kusura bakması, rica ederim. Bazen sayfalarca dolu yazıları okumak zor gelebiliyor, haklısınız.Ama siz yine de bol bol üşenmeden okuyun, özellikle ilgili başlıklarda ürün yetiştiren arkadaşların tecrübeleri paha biçilemez değerde önem taşıyor. Bu bilgilere ne bir yerde rastlayabilirsiniz ne de satın alabilirsiniz. Siz de sağlıcakla kalın, selamlar.
Lonicera
04-02-2018, 14:36
Sn h_dogan' ın uyarısıyla çin lahanasında (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/664090d1517754653-20180110_111203-min.jpg?stc=1) seyreltme yaptık. Boy uzaması durdu ama bu sefer çiçeğe yöneldi. Artık iki kök tohum için bırakıp gerisini salata için söktüm.
Lonicera
04-02-2018, 14:39
Reuben böğürtlen şaşırtmaya devam ediyor. Her şeyiyle sürekli meyve vermeye programlanmış sanki. Fırsatını bulmaya görsün hemen çiçeğe yöneliyor. Bu yıl bundan eşe dosta da epey üretmeyi düşünüyorum.
Lonicera
04-02-2018, 14:46
Yaklaşık yarım metrekarelik çok killi toprağa 5 adet ektiğim yer elması hasadını yaptık. 8,5 kilo ürün çıktı. En küçükleri tohumluk bırakıp biraz kendimize ayırıp konu komşuya verdik.
Karakafes otu çayı ile beslendi sadece. Bazıları bir el büyüklüğünde çıktı, hep söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim bu karakafes bitkisi her bahçede olmalı arkadaş:)))
Lonicera
04-02-2018, 14:49
Son olarak bahçenin ve boş saksıların kenarlarına ektiğimiz turp otlarının hasadını yaptık. Bir leğen ot yaptık iyi mi:p:p
Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 15:09
Turp otları ne şekilde tüketiliyor, çiğ mi yemek mi oluyor?
Lonicera
04-02-2018, 17:15
Ne çiğden, ne de yemek. Varsa yoksa salatası (http://www.egedentarifler.com/2010/12/turp-otu-salatas.html):))))
Yine mi .. :D Bi şey demeycem gari...
Ne çiğden, ne de yemek. Varsa yoksa salatası (http://www.egedentarifler.com/2010/12/turp-otu-salatas.html):))))
Salatasını görünce canım çekti, epeydir yemiyordum.
Bölgemizde ilk görev yaptığım yerde teyzenin biri baktım bir kucak ot getirmiş. 'Teyze bu ne' derken öğrendik ve çok hoşumuza gitti. Bunu öğrenen bütün teyzeler zamanı gelince dağda bayırda ne kadar turpotu varsa getirir oldular. Eşimle bıktık artık, haftanın üç günü turpotu mu yenir. ;)
Selma_321
04-02-2018, 18:06
Sn h_dogan' ın uyarısıyla çin lahanasında (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/664090d1517754653-20180110_111203-min.jpg?stc=1) seyreltme yaptık. Boy uzaması durdu ama bu sefer çiçeğe yöneldi. Artık iki kök tohum için bırakıp gerisini salata için söktüm.
Sayın Lonicera, çokkk hayret ettim sizin çin lahanası dediğiniz bitkiye biz hardal deyip yiyoruz ve çokta severiz.
birnefestoprak
04-02-2018, 18:13
Baş yapan (Napa tipi lahana olarak da geçer) lahanaysa, baş yapmayan bitkilerden tohum almanızı tavsiye etmem.
Lonicera
04-02-2018, 18:36
Sayın Lonicera, çokkk hayret ettim sizin çin lahanası dediğiniz bitkiye biz hardal deyip yiyoruz ve çokta severiz.
Sn Selma_321, çin lahanası ile hardal otu çok benzerlik gösterse de aynı bitki değil. Hardal otunun kendine has keskin bir tadı var, çin lahanası ise marul tadına çok benzeyen bir bitki. Büyük bir manavda birbirine iyice kenetlenmiş bir kaç tane görüp sormuştum. Manav '' çin marulu'' demişti, haksız da değil hani:))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.