PDA

View Full Version : Lithops

Sayfalar : [1] 2 3 4

barracuda
06-04-2007, 19:27
Lithops hakkında herhangi açımış bir başlık bulamadım. Bu konuda paylaşımda bulunursanız sevinirim.

Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)

antikressam
10-04-2007, 12:38
Merhaba ben ferhat.

Elimde lithops hakında bu kadar bilgi var işine yararsa.

Çöllerde yaşayan ‘Lithops’ isimli bitkidir. Türkçede ‘taş öpen’, ‘taş emen’, ‘inek toynağı’, ‘yaşayan taş’, ‘çiçek açan taş’ veya ‘altıntaş’ gibi isimlerle ifade edilen bu bitki, bildiğimiz canlıların yaşamasının imkânsız olduğu Güney Afrika çöllerinde yetişmektedir. Kuru toprak, kum ve çakıllarla dolu olan bu yerlerde su yoktur.

Afrika’nın orta, güney ve kuzey bölgelerinde yaşıyan altıntaş bitkisi (Lithops), Mesambryanthemaceae ailesinin su depolama özelliği olan ve en çok bilinen çeşididir. Şu ana kadar 37 türü ve 93 çeşidi tespit edilen bu bitkinin tür ve çeşitleri; çiçeklerinin rengi, meyvelerinin şekli, tohumlarının yapısı, yapraklarının görünen kısımlarının rengi, deseni, şekli, boyu gibi birçok özelliğiyle birbirinden ayrılır. Hattâ oluşturdukları kolonideki bitki sayısı bile bu bitkinin türü hakkında bilgi verebilmektedir.
Bu bitkilerin yayılmasında en önemli faktör, su ve topraktır. Denizden yaklaşık 2.500 m yükseklikte bulunan bu bitkiler, çoğunlukla kurak iklimlerde; kireçli, kumlu, demirli ve taşlı topraklarda yaşar. Türlerine göre sıcaklığa dayanıklılıkları değişen bu bitkiler, genel olarak serin yerlerde yaşamasına rağmen, L. leslei 56 ºC’ye kadar dayanabilmektedir. Aynı bölgede bulunan L. turbiniformis ise 45 ºC’den sonra yaşayamamaktadır. Her iki tür de -10 ºC’de belli bir süre dayanabilmektedir. Yaprakları ters dönmüş ve birbirine bitişik iki koni şeklinde yaratılmış olan bu iki tür; gri, yeşilimsi gri, kırmızımsı ve pembe renklerde olabilmektedir.

antikressam
10-04-2007, 12:50
http://www.palmiyemerkezi.com/2005yili/aralik2005/Buyuk/Lithops-9.jpg

darla
10-04-2007, 13:16
Zor şartların bitkisi de diyebilirim.
Gerçektende doğaya uyum sağlamış.

ferdi binici
10-04-2007, 20:43
lithopların kışın yaşaması için keainlikle 3 ay boyunca su verilmemesi gerekiyor.bir kere bile verireniz ölürler.aman dikkat

gundam
30-05-2007, 03:56
seedrack ten tohumlarını getirip vermiculite-derekumu ve toprak karısımıa ekmiştim
kolay cimleniyorlar lakin mantara karsı cok duyarlılar
koctas bauhausta arada sırada bulunabiliyor bazı turleri tabi uzerine kuru cicek yapıstırılmıs olarak

İnceefe
30-05-2007, 08:54
Sevgili Gundam Aldigin Tohumlarin Hepsi Ayni Tur Mu Cikti Merak Ettim.

selenn
30-05-2007, 09:45
Merhaba arkadaşlar,

Çok araştırmış olmama rağmen bir türlü Lithops bulamadım. Koçtaş'da da hiç rastlamadım( hoş Bursa'da Koçtaş yeni açıldı). Satışı yapılan yerler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bu arada İstanbul Sarıyer'de Ünal Çiçekçilikte farklı bir türüne denk geldim ama benim asıl almak istediğim yukardaki resimde taş görünümlü olanları.

Sevgiler

İnceefe
30-05-2007, 10:02
Antalyada Taner Bey Var Iletişim Bilgileri Bende Mevcut Eğer Isterseniz Size Kargo Ile Gönderebilir Zannedersem Tabi Latince Isimlerine Göre Istemeniz Lazim

saydemir
30-05-2007, 16:55
İstanbulda eminönünde istanbul çiçekçilik sanırım adı. Orada var birkaç tür ve büyüklükte hatta. Fiyatlarıda 5 ytl den başlıyor. Geçenlerde ben bir tane ordan aldım.
Görüntüsü de yukardaki resme benziyor.

gundam
30-05-2007, 23:34
daha once ankaradada gormustum sakarya idi yanlış hatırlamıyorsam.
bu market ve superstore larda satılanlar genellikle kaktüs mix lerin aralarında oluyor ve üstüne silikonla kuru çiçek yapıştırılmış oluyor. bitki genellikle bu silikon değen taraftan bi sıvı balonu haline gelip çürüyor.

seedrack ten aldığım tohumlar malesef aynı ture ait deil di
ztn bitkilerimin çoğunu askerliğim suresince kaybettim henuz tam gelişme fırsatı bulamamışlardı.

İnceefe
31-05-2007, 08:04
Bu Kiş Zor şartlar Altinda Hayatta Kalma Mücadelesine Devam Eden Lithopslarimdan Bazilari

selenn
02-06-2007, 13:49
Sevgili arkadaşlar,

Öncelikle yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgili İnceefe ve Saydemir'e özelden mesaj yollayarak irtibat numarlarını rica ettim.
Sayenizde bu çok sevdiğim türe de sahip olacağım inşallah. Bu arada şunu da söylemeden geçemiyorum Gundam'ın da bahsettiği gibi silikonla yapıştırılan kağıt çiçekler beni sinir ediyor. Zavallı kaktüs ve sukulentlerin yanmalarına sebep oluyor. Bunu sözüm ona bitkilerin dikkat çekmesi için yapıyorlar ama zavallıların çürümelerine yol açıyor bu işlem. üzülmemek elde değil.

saydemir
02-06-2007, 16:50
Geçen aldığım bir kaktüsümün üerinden ne kadar dikkat edersem edeyim silikonları çıkarırken kaktüste zarar gördü. :mad: :( Taktıkları çiçekler zaten birşeye benzemiyor, kaktüs alanlarda o çiçekler yüzünden almıyorlardır sanırım ama ne mantık bilemiyorum??!!

Kagan
02-06-2007, 18:56
Bu silikonlar benim de canımı sıkıyor. Aldığım kaktüslerin silikonla yapıştırılmış yapay çiçeklerini mümkün olduğunca sökmeye çalıştım. Ama bazılarının (yapay çiçeklerini sökmeme karşın) silikonlarını sökemedim.

Acaba bu kalan silikonların kaktüslerime ne kadar zararı dokunur? Ayrıca zamanla dökülüp giderler mi?

selenn
02-06-2007, 21:44
Silikonları sökerken çiçekten tutup çekildiğinde hem kaktüs zarar görüyor hem de silikon parçaları bitki üzerinde kalıyor. Kaktüse yapışık olan silikon bölünden tutarak ayırmaya çalışılınca az zararla atlatmış oluyorsunuz. her ne kadar bu anlatmış olduğum yolla yaptıysam da kaktüslerimin üzeri siyah yanık izleri ile dolu. Bu nasıl bir zihniyet anlayamıyorum:(

bottistar
03-06-2007, 13:06
Ben cımbız ve bisturi kullanıyorum. Bazı çiçekler siz de rastlamışsınızdır silikonsuz ince sert çubuklarla(kürdanın ucu gibi) tutturuluyor. Cımbızla yavaşça söküp alıyorum. Silikonların inatçı olanlarında ise silikonu kaktüsün üzerinde bırakmaktansa bisturi ile nazikçe sökmeye çalışıyorum. Bu sırada tabi kaktüs de zarar görebiliyor. Fakat kaktüsün kalan zamanını sentetik bir maddeye yapışık geçirmesindense kendini onararak geçirmesini tercih ediyorum. Çok karakterli bitkiler.

Ama Kağan'ın merak ettiği şeyi ben de bilmiyorum, acaba üzerinde kalan silikonların zararı ne olur ?

bottistar
03-06-2007, 13:23
Lithopsları tohumdan üretmek konusunda tavsiyeleri olan var mıdır acaba ? Duyduğum kadarıyla tohumdan yetiştirmek, özellikle yetiştirirken ilk birkaç sene sağlıklı tutmak zormuş. Ben tohumdan kaktüs yetiştirmek konusunda yeniyim. Şu anda cam kapaklı yüksek nem hapsine tutulmuş akvaryum içinde deneylerime devam ediyorum :) Akvaryum içinde birkaç saksı da lithops var. Acaba belli bir zaman gelince diğer kaktüslerden daha farklı bir bakım yolu mu izlemem gerekiyor?

COYOTE
17-06-2007, 20:52
:( Dün eve gelen misafirleden birinin şirin! yavrusu küçücük lithopsumu saksısından çekmiş çıkarmış ben gözünün içine bakıyorum,zaten nanemollaydı sinir oldum tekrar diktim ama canlandırma adına ne yapabilirim?

İnceefe
18-06-2007, 12:50
Sevgili COYOTE hiç merak etme benim oğlumda en az 3 kere saksıdan düşürdü ama maşallahları var hatta bu sene yavru bile verdiler. Yukarı da resmi görülenler onalardan bazıları :))

İlkin
10-07-2007, 13:27
Merhaba, ben de kaktüs ve sukulent meraklısıyım. Zar zor 3 tane lithops bulabildim. Onlara da gözüm gibi bakıyorum. Ankara'dan aldım. Çayyolu-Ümitköy arasında 2 tane sera var. Oraya giderseniz kime sorsanız gösterir. İlk baştaki seracıda bulabilirsiniz lithopslardan. Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim...

Nehir kenarında alınmış kumla, toprak karışımı harmanlanmış toprağı seviyorlar. Kışın ekim başından mart sonuna kadar hiç sulanmayacak diyorlar. Yazın ise haftada 1 sulanabilir. Ama aşırıya kaçılmayacak, saksının dibinde su birikmeyecek. Yoksa nazik bitkimiz hemen yaşama hoşçakalın diyor. Her sene içinden bir tomurcuk yetişiyor. Yani her sene kendisini yeniliyor. Açtığı çiçeklerse muhteşem bence. Elinde lithops bakan varsa aman dikkat etsin. Öldürmesin :p

İlkin
12-07-2007, 09:58
Tekrar Merhaba 1. Lithopsum ölmeye başladı. Alt gövde 1-2 gün önce küflenip yumuşamaya başladı. Şimdi içinden çıkan yavruyu da bu yumuşama sardı. Kurtarılaması için ne yapılacağını bilen var mı acaba? Bunları alalı 1 ay oldu. Bir ay boyunca sadece bir kere suladım. Diğerleri sağlıklı ama 1. resimdeki Lithopsum ölüyor. :(

gundam
13-07-2007, 12:18
sayın ilkin in resimlerinden 1. ve 3. resimdeki türden bendede vardı ve dikkatli gözlere heryerde heran karşınıza çıkabilecek bir tür.
tohumdan yaklaşık 3-4 senedir lithops denemelerim oldu lakin tohumdan yetiştirilmesi imkansız gibi birşey.
adeta tek hücreliler gibi çürüyüp patlıyorlar.
istanbul veya yakınlarında çeşitli türlerinden görsem tekrar alırım.

İlkin
13-07-2007, 14:14
Ben çok zor buldum gerçekten. Bunların en büyük düşmanı su. Suyu ayarlayamadınız mı hemen ölüyorlar. Kesin tohumdan çıkartırken fazla sulamışsınızdır. Ondan ölmüşlerdir. Benim Lithops'um bugün öldü :( İçinden o kadar çok su çıktı ki şaştım kaldım. Umarım diğerleri böyle olmaz...

selenn
13-07-2007, 17:08
Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

İlkin
16-07-2007, 09:30
Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Merhaba Selenn, ışık konusunda bir sıkıntım yok. Baya aydınlık bir yerde tutuyorum. Lithopsların tek düşmanı su. Gram gram vermek lazım. Ben bunu anladım. Diğerleri sağlam şuanda. Umarım onlara birşey olmaz.

Teşekkür ederim ;)

COYOTE
20-07-2007, 20:21
Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

İlkin
21-07-2007, 09:19
Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

Teşekkür ederim bilgiler için. Not alacağım bunları :rolleyes:

2. resimdeki de baya boy attı, sağlığı da iyi çok şükür. 3. resimdekiler aynı duruyor. 1. resim ise hakkın rahmetine kavuştu malesef :(

uyar11
04-08-2007, 23:48
Sevgili ilkin,
Uzun zamandir forumda yoktum. Lithopslarinizin durumuna uzuldum. Size elinizdeki bitkilere benim eliminde deymis olabilecegini soylesem herhalde inanmazsiniz.
Neyse fotoya baktiginizda belki inandirici olabilir. Orasi benim calistigim ve bu forumun diger bolumlerinde daha degisik fotolarinda bulundugu yer.
Size ve diger lithops meraklilarina onerim; satin aldiginiz lithopslari saksisindan cikarin ve topragini silkeleyin ve tekrar ayni saksiya cok ince olmamak sarti ile derekumu koyup bitkinizi dikin ve birkacgun dinlenmeye birakin. Saksinizi suya batiip cikararak sulama islemi yapabilirsiniz, korkmayin islak kum sizi korkutmasin, asiri su hemen suzuleceginden ve kum tanecikleri arasindaki nem bitkinize yetecektir. Bu islemi sadece sicak havalarda yani islak kumun birkac saat icinde kolaylikla buharlasacagi ortamlarda yapaparsaniz ve kis boyunca hic su vermeden taki canlanma gorundugunde ayni islemi tekrarlayarak saglikli kalmalarini ve cicek acmalarini saglarsiniz.
Saygilarimla.

uyar11
05-08-2007, 18:29
Bir ust mesajda belirttigim sekilde, lithopslarinizi asagdaki fotoda goruldugu sekilde yeniden saklilarsaniz, sizinle beraber olma sureleri artar.

kürşad
28-08-2007, 12:16
Hayal meyal evde böyle bir bitkiyi hatırlıyorum.
Önce Living Stone olduğunu öğrendim, daha sonra da Lithops.
Rarexoticseeds sitesinde 100 lü karışık mevcut, ancak Bulk tabir edilen gram veya 1000 ler sözkonusu olunca sanırım tür seçme şansı doğacak ve birleşip daha çok tohumu daha uygun fiyata alabiliris. Tabii ki isteyen olursa.

Bu sitede 3 çeşidi var:
http://www.jlhudsonseeds.net/Supplement%202007%20L.htm
Lithops Bromfeldii
Lithops Dorothea
Lithops otzeniana Bu her 3 türün de çiçeklerinden bahsedilmiş.

Burada da aynı stedeki tohumların 1 gram veya onsunda kaç adet tohum içerdiği ve fiyatı ancak lithops un listede hiçbirisi geçmemiş sebebini anlayamadım.
http://www.jlhudsonseeds.net/BulkSeed.htm

Yetiştirme ile ilgili biraz bilgi verilmiş.
Kabuk değiştirmiş halleri de var nasıl oluyorsa artık.
http://cacti.co.nz/cultivation.html
aucampiae
bella
dinteri
dorotheae
fulviceps
hookeri
karasmontana
lesliei
naureeniae
otzeniana
pseudotruncatella
ruschiorum
salicola
vallis-mariae
verruculosa
villettii
werneri türleri hakkında birer satır yazılmış.

kürşad
28-08-2007, 12:35
Lithops Bromfeldii (http://gardenbreizh.org/photos/gilda_mb/photo-25414.html)
Lithops Dorothea (http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=34422)
Lithops otzeniana (http://www.lithops.info/en/gallery/lithops_c128a.html)
Ve diğerleri
http://www.lithops.info/de/galerie/bilder.html
Hepsinin resimlerini buraya kopyalamak isterdim ama harcadıkları zaman ve emeği düşününca linke tıklayıp bakmak daha uygun olur.

kürşad
28-08-2007, 12:38
Burada da tohum satışları var: 100 adedi 1.20€ dan başlıyor.
http://www.cactusplaza.com/succulent-seeds-lithops-c-203_204_220.html

İlkin
28-08-2007, 13:31
Sayın Uyar bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Lithopsum sağlam hala ;) Diğer pleiospilos nelii olanların hepsi öldü malesef. Hiç su vermediğim halde öldüler, gram su verdim yine öldüler. :(

Lithopsum da baya bir boya gitti. Şimdi direk güneş ışığı almayan bol ışıklı bir camın önüne koydum onu. İlk fırsatta da üzerindeki toprağı silkeleyip dere kumu olan bir saksıya alacağım onu. Bu arada topraktan kuma geçirme olayını ilkbahar'a da bırakabilirim Eylül kapı da ne de olsa. Teşekkürler tekrar.

İlkin
28-08-2007, 16:09
Gerçekten çok ilginç Kagan Bey, demek bolca suluyorsunuz ve hiçbirşey olmuyor çok ilginç. Gerçi benim lithops'a da birşey olmadı diğer dediklerim öldü ama yine de korka korka su verir oldum. Belki de bolca sulama işini nehir kumu koyduktan sonra yapmakta fayda var. Dediklerinizi dikkate alacağım. Bana da kızgın güneş altında tutmayın demeleri çok mantıklı gelmiyordu, doğal ortamlarında dediğiniz gibi kızgın güneşin altında yaşıyorlar. Teşekkürler.

esen
04-09-2007, 18:32
Bolca (toprakları kuruyunca) suluyorum ama harçları çok geçirgen. Kaktüslerime kullandığım karışımdan (1 ölçü Mineflora toprağı + 1 ölçü kaba dere kumu) kullandım ama saksıya toprağı koyarken bir kat toprak koydum, üzerine çakıllar yerleştirdim, sonra çakıllar görünmeyene dek toprak koydum, sonra yine çakıllar yerleştirdim ve bu işlemi saksı dolana değin sürdürdüm.

Yani toprakları, tıpkı doğal ortamlarında olduğu gibi taşlı-çakıllı ve çok geçirgen. Bu yüzden su verdim mi bolca veriyorum.

Kagan Bey Bauhaus'ta poşet içinde hazır halde satılan kaktüs topraklarıyla ilgili bilginiz var mı? Benim İstanbul'da dere kumu, çakıl taşı bulma şansım pek yok ve bu toprakları kullanıp dekoratif taşlarla saksıların üzerini kaplıyorum. Kaktüslerim mutlu olur mu bu ortamda?

esen
04-09-2007, 21:13
Evet bir Alman firmasının toprağı, zaten bütün topraklar ithal. Avrupa'daki kaktüs derneklerini ve meraklılarını düşününce, topraklara da güvenmek istiyor insan.

İlkin
10-09-2007, 09:44
Lithopsum ben haftasonu yokken çiçeklenmeye niyetlenmiş :p Heyecanla bekliyorum bakalım çiçeği nasıl olacak? ;)

zeonka
11-09-2007, 10:29
Sevgili İlkin maşallah çok güzel görünüyor doğrusu çiçeğini bende çok merak ediyorum.En kısa zamanda bende edinmek istiyorum.Çiçek açınca resimlerini bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.İşallah biran evvel açar...

uyar11
11-09-2007, 11:53
Lithopsum ben haftasonu yokken çiçeklenmeye niyetlenmiş :p Heyecanla bekliyorum bakalım çiçeği nasıl olacak? ;)

Sevgili Ilkin,
Beklemene gerek yok, bak ben sana Lithopsunun cicegini actirdim;)

İlkin
11-09-2007, 12:21
Vay canına, benimki demek böyle açacak. Yaşasın. Gidip gidip bakıyorum daha açmadı :p Mucize bunlar gerçekten.

Teşekkürler sevgili Uyar ;)

Bu arada sizin 31. mesajınızdaki lithopsun adı ne?

uyar11
11-09-2007, 12:38
Galiba Lithops aucampiae:(

İlkin
11-09-2007, 12:46
Evet büyük ihtimalle o, intten bakınca onun resimleri çıkıyor. Çok güzel bir rengi varmış. Bakalım Taner Bey'de var mı? Ah ah görüp de bulamamak ne feci oluyor :p

Teşekkür ederim.

Bu arada burda gördüğüm lithopsun resmini b.sayarımda arıyorum ben, nerede nerede diye :o B.sayar ve burası birbirine girdi. ;) Burada bulunca rahatladım.

İlkin
11-09-2007, 17:25
Çiçek açan bir lithops'a daha çok su vermek gerekir mi acaba? **** yapraklarına su fısfıslamak :p

Kagan
11-09-2007, 19:19
Taşotları'nın (Lithops'lar) sulanması ile ilgili kaynaklarda şu bilgiler var:

"Sonbaharın ikinci yarısında sulama tümüyle kesilmelidir. Bitkiler sonbaharda çiçek açar."
http://www.palmiyemerkezi.com

"Sonbaharda çiçek açtıktan sonra Kasım-Aralık gibi bitkinin üzeri yumuşamaya başladığında sulama kesilir, ilkbaharda bitki üzerindeki yarıktan yeni bitki göründüğünde alıştıra alıştıra sulamaya başlanır. Kışın bir kez bile su verirseniz bitki büyük olasılıkla ölür."
http://www.kaktussergisi.com (Yazının altında "Angay Kaktüs Üretimi"ne teşekkür edildiğine göre bilgiler Taner Angay'dan alınmış.)

"Çok sıcak havalarda, bitkinin sağlıklı büyüme döneminde günde bir bile su verilebilir (deneyimlere göre akşam toprağını kontrol ettiğinizde tam kurumuşsa). Eylül ayından başlayarak sulama azaltılmaya başlanır, Kasım'dan başlayarak kış düzenine geçilir; yani su yok..."
http://groups.google.com/group/kaktusrehberi (Bir kullanıcı http://www.easycactus.co.uk/site/content/view/18/42 adresli siteden çeviri yapmış.)

"Yaz başından sonbahar sonlarına kadar bolca su verilir."
Nejat Ebcioğlu - Kaktüsler ve Diğer Etli (Sukulent) Bitkiler

Bu dört kaynaktaki bilgileri birleştirirsek şu sonuca varabiliriz:

Bitki yazın tam güneş altında ise, toprağı tam olarak kuruduğunda bolca sulanır. Bu tam kuruma bir günde de gerçekleşebilir, üç günde de, beş günde de; yani hava sıcaklığı, bitkinin güneş altında olup olmaması, havanın nem oranı ve buharlaşma bu konudaki etkenler...

Bitki güzün önce çiçek açıyor, Kasım-Aralık gibi üzeri yumuşamaya başlıyor. Demek ki çiçekliyken (tabi yine yukarıda sıraladığım etkenlere bağlı olarak) sulama uygulanıyor. Ama üzeri yumuşamaya başlayınca asla su yok...

Su püskürtme konusunda kendi deneyimlerinden örnek vereyim. Bu yaz bilindiği üzere havalar çok sıcaktı. Bu dönemde 2-3 kez sabahları kaktüslerimle birlikte Taşotları'ma da su püskürttüm. Yine çok sıcak havalarda sulamayı gece yaptım ve sulamayı yağmurlama şeklinde yaparak bitkileri yıkadım. Taşotları'nda da, kaktüslerde de bir sorun yaşamadım. Yalnız taşotlarının (zaten iki tane var) üzerlerinde çok küçük böcek ısırığı gibi çukurcuklar var. Bu bence böcek ısırığı. Bitkiler sağlıklı görünüyor.

Ancak geçenlerde hava oldukça soğukken, geceleyin sağanak yağmur başladı. Yağmurun farkına varıp da bitkileri eve alıncaya kadar bayağı yağmur yediler. Kaktüslerde bir terslik olmadı. Ancak taşotlarında büzüşme oluştu; bir gün sonra bu büzüşme de düzeldi.

mehtap gürbüz
11-09-2007, 20:08
Sayın kagan taşotlarına salyangozlar bayılıyor bildiğim kadar başka zararlısı yok. Bir tanesini özüne kadar yerken yakaladım iş işten geçmişti. Elimizde olan birkaç tane için etraflarını ilaçla çevirdik kalanlar şimdi emniyetteler.

İlkin
12-09-2007, 08:57
Bilgiler için teşekkür ederim Kagan Bey, baya faydalı anlattıklarınız. Ben hergün olmamakla birlikte çok az su fiskiyesi yapıyorum. Çiçek açımından sonra büzülme başlayana kadar da su oranını yavaş yavaş azaltacağım.

İlkin
17-09-2007, 11:56
Lithops Schwantesii çiçek açtı. ;)

Oğuzhan
17-09-2007, 12:07
Çok güzel koksu var mı?

İlkin
17-09-2007, 12:57
Gerçekten de çok güzel, seyrine doyum olmuyor ama kokusu yok ;) Bir de akşam üstüne doğru açıyor!

İlkin
18-09-2007, 12:01
Lithopslarımla ilgili bir konuda danışmak istiyorum. Onlar için 2 tane saksı aldım, toplam 12 lithopsumu bunlara taksim edeceğim. Kum ve minik taş ağırlıklı olmak üzere kompost toprak ve torf koyayım diyorum. Ama şöyle bir sorun var. Aldığım saksı seramik ve fırınlanmamış, bir bakayım su ne olacak dedim, içine biraz su döktüm bir süre bekleyince suyu çektiğini gördüm. Acaba bu avantaj mı dezavantaj mı? Toprakta fazla nem varsa çekmesi iyi mi olur? Elimi sürünce nem gelmiyor ama o kadar su nereye gitti anlamadım ;) Bir de delik açacağım saksılara matkapla. Bu konuda bir yardımcı olursanız sevinirim.

uyar11
19-09-2007, 03:41
Sevgili Ilkin,
Lithopslar icin en uygun saksilar ici ve disi sirli olmayan toprak saksilar, Nedeni ise; topraktaki asiri nemi emmeleri. Lithopslar kilcal koklere sahip olduklarindan, saksinin emmis oldugu bu nemi, bu kilcal kokleri sayesinde rahatlikla alabilirler. Bu yuzdendir, hic topraksiz, sadece kucuk cakil taslari ile, bu toprak saksinizi doldursaniz ve lithopslarinizi dikseniz bile, cakil taslari arasinda hapsolmus ve saksi tarafindan emilmis nem bile onlara yetecek, curume riski en aza indirgenmis olacaktir.
Akliniza su soru gelebilir; yetistiriciler neden plastik saksilarda ve toprak icinde yetistiriyor oyleyse!
Seralarda yetistirilen bu tur bitkiler, cok ozel sartlar altinda, kontrollu ve hizli bir sekilde yetistirildiklerinden dolayi sorun yasanmiyor. ( Aslinda yasaniyor, cok miktarlarda yetistirilen bu tur bitkilerde curume olmuyor degil ama kalan saglar bizimdir denip, sadece saglikli olanlar sizlere ulasiyor )
Satin aldiginiz boyle bir bitkiyi ayni saksisinda uzun sure yasatmaniz mumkun olmuyor, zira siz, hicbir zaman yetistigi yerdeki atmosferi saglayamiyorsunuz ve malesef sonu belli. Eger satin aldiginiz bitkinin ozelliklerini bilirseniz, gereksinimlerini de bilirsiniz demektir. Butun bitkiler seralarda yetistirilmelerine ragmen, normalde dogada, bazen cok zor sartlar altinda zaten varlar, onemli olan alismis olduklari ortamlari onlara saglamak.
Son olarak da sana buradan (http://www.cactus-art.biz/schede/LITHOPS/photo_gallery_lithops.htm) bir link gonderiyorum, doya doya seyret.
Saygilar.

İlkin
19-09-2007, 08:28
Sevgili Uyar Abi harika bilgiler verdin gerçekten. Dün saksılarıma matkapla delikler açtım. Bu yazımı yazdıktan sonra gidip gelip bakıyorum bir cevap yazmışmısınız diye Şimdi hemen gidip saksılara alabilirim gönül rahatlığı ile. Sonra resimlerini de eklerim. Gerçekten hep düşünürdüm bu lithopslar üretim yerlerinde büyüyorlar, çiçek açıp içinden tekrar yapraklar çıkartıyorlar da biz de niye sorun oluyor diye... Şimdi biliyorum artık. Verdiğiniz link de çok güzel.

Teşekkürler herşey için.

nevsune
19-09-2007, 08:45
İlkin'ciğim lithopsun çok güzel. Tembellik edip okuyamadım geçmiş mesajları ama yakındığına göre bakımı zor olmalı .

Zor olan her zaman daha anlamlı oluyor. Sana başarılar diliyorum. Senin geliştirmeni izleyerek yakında bir tane de ben edinebilirim.

İlkin
19-09-2007, 10:22
Teşekkürler Nevsune Hanım... Kesinlikle siz de almalısınız Lithopslardan.

Deminden beri lithopslarımı yeni saksılarına aktarmakla uğraşıyorum, her taraf taş kum oldu ama aldığım kum 2.kayık saksı için yetmedi :o O yüzden hafta sonu benim ayaklar yine çiçekçilerin yoluna götürür beni :p

Bakalım nasıl olmuşlar? Çok az da toprak koydum ama baya kum taş var içinde. Umarım köklerine zarar vermemişimdir; ip incecik kökleri varmış. İnşallah yaşarlar. :rolleyes:

mehtap gürbüz
19-09-2007, 19:43
Helal olsun sana. Sanatçı kişiliğini konuşturmuşsun.Yayınladığın bütün resimlerdeki, kaktüs ve çiçeklerin hepsi bakımlı çok güzel. Tebrikler. Hoşçakal.

esen
19-09-2007, 23:04
İlkin sanat eseri gibi olmuş. Lithops'lar özellikle bu tip saksılara çok yakışıyor, ben de aynı saksının dikdörtgen şeklinde olanına diktim (bakınız kaktüs kardeşliği)
Yalnız dibine koyduğunuz taşları bu kadar bol nereden buluyorsunuz, üstelik küçük küçük? Benim de yarın lithops'larım geliyor Taner Bey'den, bol bol taş karıştırayım diyorum yazılanları okuyunca. Ama İstanbul'da nereden bulacağım? dekoratif amaçlı satılanlar da çok büyük:(

İlkin
20-09-2007, 15:44
Bu yazılanları daha yeni görüyorum :p Teşekkürler Mehtap Hanım ve Esen Hanım ;)

Valla onlara acayip bir sevgi veriyorum. Bir görseniz gelen giden müşteriler, arkadaşlarım bir vitraylarıma bir kaktüslerime bakıyor. Kaktüsçü müyüm vitraycı mı belli değil :rolleyes:

Bu minik taşları ben praktikerden aldım. Akvaryumcularda da vardır. Aslında Uyar Abi toprak koyma dedi ama ben dayanamadım eski mantık işte biraz ekledim. Besin nereden alacaklar diye düşünüyorum sonra. Kullandığım saksı da nem çektiği için iyiymiş bilmeden aldım ama acemi şansı işte tuttu bu sefer. İçi dışı sırsız olacak.

Hepberaber sevdiğiniz kaktüs ve sukulentlerle mutlu bir ömür diliyorum sizlere de ;)

Bu arada bir bakın çevrendeki akvaryumculara, mutlaka onlarda vardır. Bulamazsan eğer taş, ben sana alıp yollarım buradan...

esen
20-09-2007, 21:28
Sevgili İlkin akvaryumcularda görmüştüm, ama forumda bir ara onların mermer kırığı olabileceği ve bitkiye zarar verebileceği üzerine bir şeyler okumuştum o yüzden sildim o seçeneği beynimden. Ancak gerçek taşı ayırabilirim mermer kırığından ve İstanbul'da pek çok pet shop'ta gördüğümü de hatırlıyorum. Ben Taner Bey'den gelenleri diplerindeki topraklarla birlikte aktardım bu tip bir saksıya ve yan yana diktim. Yani hiç topraksız bırakmak bir yana sadece üsttekiler dışında içi kaktüs toprağı oldu. Azaltayım mı toprağı ben de?

zeonka
20-09-2007, 21:42
Sevgili İlkin gerçekten çok hoş görünüyorlar.Çiçeğini de ilk defa görüyorum çok güzelmiş acaba hepsi sarı renki açıyordur.

COYOTE
20-09-2007, 22:15
Esen hanım eminönünde çiçek pazarında o taşların her boyu çuvallarda kilo işi alınabiliyor.:)

İlkin
21-09-2007, 09:31
Esen Hanım sanırım lithopslarda hiç toprak olmasa bile oluyormuş ama ben dayanamadım ucundan azıcık yine de toprak verdim :p Kaktüs ve sukulentlerde bolca nehir kumu ile toprak olması gerekiyor. Sanırım siz lithopslarınıza toprak eklemiş, üstte kalan yere de taş koymuşsunuz. Eğer böyle ise hemen değiştirin. Suladıkça fazla nemden ölürler kesin. Kaktüslerinize böyle br yöntem uyguladı iseniz de bence yine sırf toprak olmasın, yine saksıya boşaltıp nehir kumu takviyesi yapın, minik taşlardan karıştırın. Üstünü de süslemek için taşlardan doldurun ;)

Bu işlerle uğraşa uğraşa ne çok bilir oldum değil mi? Ama o kadar çok şey var ki bilmem gereken... O da olur umarım.

Lithopslar sadece sarı çiçek açmıyor, beyaz, mor renk açanları da var bu arada. İnternetten araştırınca çıkıyor hepsi karşınıza :rolleyes:

nevsune
21-09-2007, 10:41
İlkin'ciğim, sanatçı kişiliğin lithops saksısında belli ediyor kendini. Arada vitraylar görünüyor kenardan, köşeden onlar da çok güzel.

Dün gece Coyote ile birlikte kaç saat lithops araştırdık internetten. İnsanın gözleri kamaşıyor. Hele bir lithops vardı, aynı fıstık ezmesi gibi duruyordu. Çiçek açmışı ayrı güzel, açmamışı ayrı.

İlkin
21-09-2007, 11:07
Çok teşekkürler Nevsune Hanım ;) O görünen camlar benim örnek numune camlarım, müşterilere yaptığım tasarımlar için cam türü ve renk beğendiriyorum.

Lithopslar gerçekten çok güzel bitkiler bir o kadar da narinler ama. Şimdi gidip su vereceğim. Onları dikeli 3 gün oldu, taşları kupkuru. Bakalım ne yapacaklar. ;)

Sizin baktığınız türün adı neydi acaba merak ettim :p Bak bak bitmiyor ama yakında evimin balkonunun duvarlarına raf monte edeceğim. Artık sığmayan türleri oraya koyacağım. Bu demektir ki daha fazla tür alabilirim :D

nevsune
21-09-2007, 11:18
Lithopsun fıstık ezmesine benzeyeni bromfildii,
vitray dediğim 29 nolu mesajdaki.

İlkin
21-09-2007, 11:37
Teşekkürler nevsune hanim, yaşasın ki o lithopstan bende var ;)

29 no'lu mesajıma baktım evet haklısınız araya bir tane füzyon vitray örneklerinden karışmış :p

esen
21-09-2007, 11:56
Teşekkürler İlkin. Neyseki hiç sulamamıştım, hemen tarifine uygun bir şekilde yenileyeceğim.

ataser
21-09-2007, 22:11
İlkin hanım benimle dalga geçiyordunuz ama sizde kontrolden çıktınız bakıyorum da :p
Raf işi mantıklı ama ben başka bir yol buldum.:D :D Bizim bakkalın elindeki cips satılan raflardan aldım, 5 katlı her kata da benim elimdeki saksılardan 12 tane sığıyor. Yerim kalmadı gene ama baya da bir saksımı sahiplendi, kışın da üzerine naylon gererek basit bir sera yapmayı düşünüyorum en azından dona karşı koruyucu olması adına. Tavsiye ederim :rolleyes:

kameram çalışmıyor yoksa ilk fırsatta resimleri ekleyeceğim.

nevsune
22-09-2007, 06:34
Ataser gerçekten iyi fikirmiş bu. Şu fotoğrafı bir ekleyin de çözümünüze bir bakalım.

Yakında bitkilerimiz evi sahiplenip, bizi atacaklar, az kaldı.

Arzu Kasapoğlu
22-09-2007, 14:09
Bende o rafların üç katlısı var.;) Beş yıldır kullanıyorum. Yeri kısıtlı olanlar için çok iyi bir çözüm. Hem de çiçekler açınca çok güzel görünüyor.:p

tiya
22-09-2007, 14:39
İlkin bu "taner abi" nerede?

nevsune
22-09-2007, 15:48
Bir fotoğraf koysanız da, görsek. Şimdilik durdukları yere zor sığıyorlar, yarın bir operasyon yapıp, aşıladıklarımı yeni saksılarına alacağım.Benim de acil çözüm bulmam gerek.

ataser
24-09-2007, 20:27
Bunlarda benden:)
Produced by TAner Angay:)
tekrar teşekkürler.

ataser
24-09-2007, 20:28
Ya bu arada rafın resimleri kardeşlikte.
Nerede konuştuğumuzu unutmuşumda:)

İlkin
26-09-2007, 09:55
Lithopslarla ilgili bir şey sormak istiyorum. Artık kış zamanı geliyor ve bu kış zamanı bildiğim kadarı ile lithopsların uyanma zamanı. Kışın suyu tamamen kesmemiz gerekiyor sanırım gelecek sonbaharda çiçek açmayacaklar yoksa değil mi? Kaktüsler gibi 10 derecelik serin bir yerde mi durmaları gerekiyor acaba?

Yani kaktüslerle aynı mantık mı diye düşünüyorum. Ama kaktüsler yazın çiçekleniyor, lithopslar sonbahar kış gibi çiçekleniyor. Bu konuyu bilen varsa açıklarsa çok sevinirim. Bir de lithopslara da sıvı gübre verilebilir mi? Ne zaman verilir? Teşekkürler.

selenn
26-09-2007, 12:47
Sevgili İlkin,

Elimdeki kaynakta Lithopsların kışın hiç sulanmaması gerektiği yazıyor. Çiçek açtıktan sonra sulama kesilmeli. Bir de sıvı gübre sadece ilkbaharda veriliyor, yazın verilmiyor.Aslında kaktüslere benzer bakımları var ama işte bazı nktalarda kaktüslerden farklılık gösteriyor.

İlkin
26-09-2007, 13:08
Hıım anladım ama ben hepsini aynı saksıya ektim. Çiçek açanı açmayanı. Ne olacak şimdi? Hay allah! :o

selenn
03-10-2007, 17:56
Sonunda ben de başardım. Taner Bey ile irtibata geçtim ve bugün Lithopslarım elime ulaştı. Çok sevimliler. Yolda zarar görmemişler Taner Bey'in güzel paketleme sistemi sayesinde. Artık dinlenme dönemleri diye su vermiyorum ve saksı değişimi yapmayı da açıkçası göze alamıyorum. Onca yoldan geldi cimcimeler ne de olsa. :p

22027

22028

22029

İlkin
04-10-2007, 08:39
Harikalar selen, maşallah hepsine. Şu en alttaki resimde sağ alt köşede olan lithopsun adı ne acaba. Merak ettim.

Ben hala sulamaya devam ediyorum bu arada. Haftada 1 defa ama. Çiçek açan var açmayan var. Yeni yapraklar vermeye başladığında suyu keseceğim. Bir tanesi de çiçek tomurcuğu verdi ama bir yanda da büzüştü. Anlamıyorum bana ne anlattığını :(

Bir de şunu merak ediyorum. Lithopsların da kaktüsler gibi yazın **** sonbahar çiçek açabilmesi için kışın soğuk bir yerde durması gerekiyor mu?

selenn
04-10-2007, 13:08
İlkinciğim en alttaki resimdeki sağ alt köşedeki Lithops dorothea. Sulamaya devam ediyorum demişsin mesajında ben açıkcası cesaret edemedim. Aslında şuanda çiçek açacak olan bir iki tür var ama sonbahara girdikten sonra su vermek konusunda tereddütte kaldım. Büzüşen kaktüsün acaba artık su istemiyor olabilir mi diye geldi aklıma.

Ben kaktüs ve lithopslarımı balkonda sevgili Ataser'in sunumunu yaptığı raf sistemine benzer bir şekilde muhafaza etmeyi düşünüyorum. Ev ortamında hem sıcak olumsuz etkileyecektir hem de yeterli ışık alamayabilirler.
Sevgiler.

İlkin
04-10-2007, 16:42
Selenciğim çok güzeller gerçekten. O tür bende yokmuş. Olanlar yeter ama şimdilik bana. Onlara iyi bakayım bir, değil mi? ;) Güle güle büyüt seninkileri. Sevgiler.

uyar11
26-10-2007, 22:25
Sevgili lithopsseverler,
Daha once, burada, 30 nolu mesajda anlattigim sekilde, lithopslarinizi topraksiz sekilde de yetistirebilirsiniz. Asagida gordugunuz fotoda, bitki, topragindan tamamen arindirilmis ve ince cakil icine dikilerek ciceklenmesi saglanmis, saglikli bir sekilde buyumesine de devam etmektedir. Sadece ilkbaharda sulama suyuna eklenecek birkac damla gubre ile topraga ihtiyac duymadan ve topragin sebep oldugu asiri nemlilik yuzunden olusan curumeler de ortadan kalkacaktir.
Saygilar.

İlkin
27-10-2007, 09:08
Gerçekten de harika görünüyor, maşallah.

Ben artık sulamayı bıraktım. Bazı lithopslar daha hiç çiçek açmadı. Acaba çiçek açacaklar mı? Yoksa çiçek açmadan içinden yeni yaprak mı verecekler?

nevsune
27-10-2007, 11:56
Hemen yavru lithopsun toprağını döküp, tamamen küçük çakıllara diktim. Son kez suladım. Artık bahara kadar su vermeyeceğim.

İlkin
07-12-2007, 16:19
Sevgili Gürbüz ailesinden gelen güzel lithops bakın nasıl oldu. ;)

Altar
16-12-2007, 23:08
Sayın Uyar11 lithopsları topraksız ortama geçirmek için herhangi bir zaman var mı? Baharı beklemeli miyiz?

nevsune
16-12-2007, 23:26
Ben yakın zamanda bir yavru lithopsumu çakıllara geçirdim. Şu ana dek herhangi bir sorun olmadı.

huzunperest
06-02-2008, 14:21
İlk kez bu bölümde tanıştığım lithopsları oldukça beğendim. Bulduğum ilk lithopsları satın alıp forumdaki tavsiyeler doğrultusunda toprağından temizleyip çakıl içerisine diktim. Bir kaç gündür hareketlenmeler gözlemliyordum. Acaba yanlış bir şey yapıp patlattım mı lithopslarımı derken bir de baktım ki yaprak veriyorlarmış.

http://img218.imageshack.us/img218/3420/img2898mi4.jpg

nevsune
07-02-2008, 13:04
Lithopsların yavrulama zamanı sanırım. Benimki de göbeğinden açılmaya başladı, büyüteçle bakınca içindekiler görünüyor. İyice açıldığında görüntüleyeceğim demiştim ama fotoğrafta belli oluyor açıldığı.

Sevgili Coyote'ninki de açılmaya başlamış. Fotoğraf makinesini eline geçirdiğinde kendisininkini görüntüleyecek:p

selenn
07-02-2008, 13:55
Merhaba Nevsune Hanım,

Lithopsunuz maşallah çok sağlıklı gözüküyor. Bendekilerde büzüşme var ki uzun zamandır su vermediğim için olduğunu zannediyorum. Açıkçası bahara kadar da sulamayı göze alamıyorum. Siz hiç su verdiniz mi ?

Sevgiler.

nevsune
07-02-2008, 14:00
Sevgili selenn

Hayır, Ekim ayından bu yana bir kez yaptığım yanlışlığın dışında hiç su vermedim. Bahara kadar da vermeyeceğim.

Bekleyin bakalım biraz daha, belki toparlar.

İlkin
07-02-2008, 16:36
Ben su veriyorum ayda 1-2 kere ama. Verilmesi gerek diye biliyorum hem de. Benimkinde toprak yok hiç, direk minik taşların içinde. Sadece yeni yaprak veren varsa o zaman vermiyorum.

selenn
07-02-2008, 16:44
Ben cesaret edemiyorum İlkinciğim açıkçası. Şuanda yeni yaprak oluşu da gözlemleyemiyorum. Daha fazla büzüşme olmadığı müddetçe beklesem mi acaba?

İlkin
07-02-2008, 16:55
Bilemeyeceğim Selenciğim, bendekilerde geçen ay baya büzüştü su verdim şimdi düzeldiler, içlerinden yeni yaprak çıkmıyor henüz; Pek ışık alan bir yerde değil zannedersem onun için olsa gerek. Bu haftasonu yerlerini değiştireceğim. Ama ara ara su vermeye devam ediyorum ben, birşey de olmuyor. Yazın su verdiklerim öldü halbuki. Değişik bir bitki bu. ;)

COYOTE
09-02-2008, 21:53
Bu da benim lithops. Yavru veriyor bakalım ne zaman tam büyür.

binnazyagci
14-02-2008, 10:25
Merhaba iyi günler dilerim öncelikle.
Ben tohumdan lithops yetiştirmeyi düşünüyorum. Fakat daha önce hiç böyle bir deneyimim olmamıştı. Bunu başarmak çok zor mudur ve de belli bir ekim zamanı var mıdır ? Bu konuda beni bilgilendirirseneiz çok memnun olacağım.

İklimsiz
14-02-2008, 11:14
Sevgili binnazyagcı, siz de benim gibi zoru sevenlerdensiniz anlaşılan. Zor değil, sadece sabırla tohumdan lithops üretmeyi başarabilirsiniz.

2 kısım torf, 1 kısım bahçe toprağı, 1 kısım çakılsız dere kumu

Çok iyi karıştırılıp, alt kısıma olduğu gibi koyun. Üst kısıma bir parmak kalınlığında bir tabakaya eleyerek yayın ve tohumu atın. Tohum çok küçükse yalnızca bir tahtayla bastırıp, büyükse bastırdıktan sonra bir miktar elenmiş kumu üstüne serpiştirin.

Kolay gelsin;)

İklimsiz
14-02-2008, 23:58
Tohumları nerden edindiniz Binnaz hanım? Yurtdışından mı, gittigidiyordan mı?

Arjin
16-02-2008, 01:51
Merhaba,

Saniyorum Gitti gidiyordan temin ediliyor, ben de cok istiyorum ama cesaret edemiyorum:(Tohumdan yetistirmek zok zormus cunku.

binnazyagci
16-02-2008, 13:08
Bende gittigidiyordan temin edeceğim tohumları :)

Arjin
17-02-2008, 00:48
Okuduklarima gore tohumdan yetistirmek benim gibi acemiler icin nerdeyse imkansiz gorunuyor..Iklimsiz bu konuda ne diyor acaba :)

İklimsiz
17-02-2008, 01:14
10.02.2008 de ektiğim tohumlar ipince beyaz bir sap olarak 0,5 cm boydalar.

114 no.lu mesajdaki karışımda, ağzı kapalı peynir kutusunun içersindeler. Isıyı sabit tutabilmek için elektikli battaniyenin ılık ayarında. Isı 25 derece ve her gün kutunun kapağını açarak aşırı nemden etkilenmemeleri için bir süre havalandırıyorum.

COYOTE
03-03-2008, 08:50
Sevgili iklimsiz umarım güzel haberler verirsiniz. Benim lithopsun son durumu. Aslında o kadar minik ki saksısı 3cm boyunda.

İklimsiz
03-03-2008, 11:47
Tohumdan yetiştirmeyi denediğim lithopslar hala çok minik olmalarına rağmen, litops formunu almaya başladı. Resimlemeyi ve sizlere göstermeyi çok istiyorum fakat, resimde birşey belli olmuyor henüz:p

Kaktüs ve lithops tohumdan yetiştirmek, sabır dedikleri bu olsa gerek :D

Ben sevdim bu işi, yeni tohum siparişleri kapıda:p

nevsune
03-03-2008, 12:12
Şubat ayının başında yavrulamak için açılmaya başlayan lithops, daha hala açılmakta. İçindeki yavrusu artık çok güzel görünüyor.

Ben artık yavaştan su vermeye başladım.

huzunperest
03-03-2008, 13:30
Sevgili iklimsiz, Lithops tohumlarını sipariş ettiniz mi yoksa edecek misiniz? Eğer yeni sipariş verecekseniz size katılmayı düşünürüm. Tohumdan lithops üretiminiz oldukça özendirici oldu benim adıma:) ben de tohumdan yetiştirmek istiyorum:)

İklimsiz
03-03-2008, 18:33
Siparişi verdim sevgili huzunperest, beklemedeyim. Tohumlar geldiğinde benden haber bekleyiniz;) :p

minka
04-03-2008, 08:59
Günaydın ve merhaba,
Eni 1 cm olan lithops'um. Gelişimini yeni tamamlıyor. Mucip Bey'den gelmişti. Yardımları için tekrar teşekkür ederim. Beyaz çiçek açacak ama daha çok var. Lithops bella olduğunu düşünüyorum.

İklimsiz
12-03-2008, 19:01
Bugün gelen, satıcının 1 yaşında olduğunu yazdığı lithopslarım.

İklimsiz
12-03-2008, 19:02
Bunlar da 3 yaşındaymış :p

İklimsiz
12-03-2008, 19:06
Bebekler, biraz daha büyükler hepsi bir arada :p

Tohumdan da yetiştirdiğim düşünülürse, iki aylık mini mini bebişlerimin fotoğraf karelerinde görünememeleri gayet normal ;)

Sonuç: Lithopslar sabır törpüsü...

huzunperest
04-04-2008, 01:25
Sevgili iklimsiz, lithops tohumlarını 24.03.2008 de %50 torf, %50 dere kumu karışımının üzerine kibarca bırakıp bir cam parçasıyla hafifçe bastırdım. En üst kısma da yarım cm kalınlığında tekrar dere kumu serip, içine bir miktar mantar ilacı kattığım su ile suladım. Üzerini strec film ile kapatıp petek üzerinde aydınlık bir yerde bekletiyordum. Her gün havalandırıp
-acaba çimlenecekler mi? soruları içimi kemirirken bugün ilk tohumun bana yeşil yeşil merhaba dediğini görmek müthişti.:)Daha mini minnacık olduğu kum tanelerinin büyüklüğünden anlaşılıyordur ama yavaş yavaş büyüyecek :)
Çok teşekkürler.

Carlos_Cortes
30-04-2008, 00:09
Herkese selamlar.

Benim 2 ayri saksida bulunan Lithops'larim var. ikisi de tahminimce "dorotheae" cinsi. ilkini yaklasik 6-7 ay önce Eminonu'nden almistim. iki bas seklindeydi ve bir tanesi kis aylarini gecirirken kurudu. Suan o Lithops'um tek bas olarak yasiyor ve yeni yapraklar vermekte. Nazar degmesin son derece saglikli.

Diger aldigim Lithops ise biraz daha büyük bir saksinin icinde ve toplam 6 bas var (4 bas varmis ve yeni yapraklarla beraber 6 tane olmuslar).
Ve anladigim kadariyla ben almadan evvel cicek de acmislar.

Fotograflarini da gönderiyorum bu arada.

Acaba sizce su vermeye baslamalimiyim yoksa bir sure daha beklemelimiyim?

Aslinda kucuk Lithops'um icin biraz daha bekleyebilirim cunku hala yeni yapraklar tam olarak gelismedi ve eskileri de kurumadi. Buyuk saksidakilerde ise hafif büzüsmeler var yeni yapraklarda. Eskiler de cok az kaldi kurumaya. Tabi bu durum uygunsuz hava kosullarindan da olabilir mi diye sormadan edemiyorum cunku Eminonu'nden aldim ama bilmiyorum.

Anlayacaginiz uzere kafam cok karisik. Onlara zarar gelsin istemiyorum. Cevaplariniz icin simdiden tesekkür ederim...

İklimsiz
30-04-2008, 00:19
Lithopslarınız gayet sağlıklı görünüyor. Azar azar ve uzun aralarla su verebilirsiniz artık.

Bir kaynakta saksıyı olduğu gibi suya daldırın, toprağı iyice doyurun yazıyordu diye anımsıyorum ancak, ben, benimkilere cesaret edemedim. Etrafını gezdirerek çok az su verdim, şimdilik iyiler. Bir dahaki uygulamayı 20 gün sonra yapacağım.

Yarın resimlerim.

venus
30-04-2008, 02:47
Sevgili İklimsiz ,
tohum konusunda emin degilim halen ogreniyorum dogruyu.....Eger bir lithops almak istersem nereden alabilirim tohum olarak satısını buldum ama soyledigim gibi riske girmek istemem o son care olsun derim....;)
( yanlıs okumadıysam siz buyuk iken aldınız + tohum )Saygılar

İklimsiz
30-04-2008, 08:47
Tohumdan lithops yetiştirmek, ilk yeşil başları toprakta görünceye kadar çok heyecanlı:p Sonrasında, sabırla ve uzun bir bekleyiş gerekiyor.1 yaşındaki bir lithops 0,5 cm. boyda. Bizlerde bulunan sanırım 3-4 yaşlarındalar.

Sevgili İlkin'in önerisiyle, tohum ve lithopsları bu siteden satın aldım. Resimdeki lithopslar 3 yaşındalar ve alt resimdeki lithopslardan biri, bir kökte iki tane:p

http://www.conos-paradise.com/

badem
30-04-2008, 13:01
merhaba lithopsseverler nereden bulabilirim lithops yapı marketlerin hiç birinde yok yardımcı olursanız çok sevinirim

İlkin
30-04-2008, 15:37
Lithopslarınıza doğru sulama yaptığınız müddetçe sizlerle çok uzun zaman kalabilirler.
Ben kendiminkilerinin sulamasına ekimden itibaren dikkat ediyorum. Kasım'dan itibaren kışı atlatana kadar hiç su vermiyorum. Ana bitki büzüşmeye başlarsa su vermeye başlıyorum. İçinden çıkan yeni yapraklar tamamen görünmeye başladı mı suyu kesiyorum. Nisan'dan itibaren yavaş yavaş su vermek gerekiyor. Mayıs'tan ekim ortasına sonuna kadar 10 gün ara ile normal su veriyorum. Fazla suya alerjileri var hemen ölüyorlar, aman dikkat. Lithops bulabileceğiniz adresleri özelden yazacağım sayın neseakova. Bir de bol minik taşlı bir saksıya ekerseniz toprakta nem kalmasını da engellersiniz.

Carlos_Cortes
30-04-2008, 19:36
Tesekkür ederim yardimlariniz icin iklimsiz ve kagan.

Ben ilk lithops'uma sahip oldugumda bu bütün bilgileri hatmettim. Fakat tecrübem olmadigi icin yine de bir danismak istedim. Buyuk saksidaki lithops'larimda iyiden iyiye burusma basladi. Ama Eski yapraklar tam olarak kurumadigi icin de su vermek istemedim. Simdi ufak ufak sulamaya baslayacagim. Umarim duzelmeye baslar.

Not: Lithops'larim saat 2 civarindan 7-8 civarina kadar güzes gormektedir. Zaten ilk lithops'um da bu duruma alisik ve gelisim gosteriyor. Buyuk saksidakiler de kisa zamanda uyum saglar umarim. Belki bu durum yuzunden burusmuslardir.

Neyse kisacasi buyuk saksiya ufak ufak su verecegim. Kucuk saksi icin de Mayis sonuna kadar bekleyecegim...

İlkin
29-05-2008, 09:30
Herkeze selamlar,
Tohumlarin ulastigina sevindim, neredeyse umidi kesiyordum, zira biraz uzun surdu.
Malesef tohumlar sadece bir cinse ait ama su an tam hatirlamiyorum hangisi, buyuk sari cicekliydi herhalde.
Tohumlar gecen seneye ait ciceklerin yani daha tazeler. Paylasim isini nasil yaparsiniz bilemiyorum ama her isteyene 10 ar tohum dusse, herhalde yuzlerce kisiye yeter.
Herkeze simdiden basarilar diliyorum buradan ve saygilar sevgiler.

Tekrar çok teşekkürler uyar abi, ellerin dert görmesin. Liste yavaş yavaş oluşuyor, isteyenler azalsın tohum paylaşımını nasıl yapacağımıza ortak bir karar verip ona göre yollayacağım tohumları. Lithops tohumlarının dayanıklılığı ne kadar acaba, buzdolabına koysam mesela tohumların ömürleri uzar mı? Bir de nasıl bir çimlendirme yöntemi izlemeliyiz bilgisi olanlar da yazabilirse bu güzel tohumları heba etmeden biraz bilgi sahibi olarak büyütmeye çalışalım derim ben. ;)

uyar11
31-05-2008, 01:37
Sevgili Lithopseverler,
Tohumlarin ekim asamasi buradak (http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/sowing.htm)i sitede resimlerle anlatilmis, belki isinize yarayabilir. Daha onceden tecrubesi olan arkadaslar da burada bilgi ve tecrubelerini paylasmislardi. Yeni deneyimi olanlar varsa, diger arkadaslarla paylasirlarsa faydali olur sanirim.
Saygilar sevgiler,

meşepalamudu
03-06-2008, 15:02
Merhaba arkadaşlar, lithopslarınızı haziran ayı itibariyle ne sıklıkta sulamaya başladınız ??
Benimkiler diplerden buruşmaya başladı ama bu pek çiçek açma ibaresi gibi gelmiyo bana :(

İlkin
04-06-2008, 11:37
Merhaba arkadaşlar, lithopslarınızı haziran ayı itibariyle ne sıklıkta sulamaya başladınız ??
Benimkiler diplerden buruşmaya başladı ama bu pek çiçek açma ibaresi gibi gelmiyo bana :(

Büyük ihtimal baya bir zamandır sulamıyorsunuz onları. İçinden yeni yaprak verme dönemi de neredeyse bitti. Sulayın biraz biraz, toprağı da minik çakıllı kumlardan olsun. Su vermediğiniz için kuruyor olabilirler.

İnceefe
04-06-2008, 18:08
Arkadaşlar benden size tavsiye evde tohumdan lithops yetiştirecekler şimdiden tava yoğurdu yemeye başlasınlar. Detayları daha sonra sizlerle paylaşacağım.

İnceefe
05-06-2008, 09:48
LİTHOPS TOHUMDAN ÜRETİM

Lithopsların tohumdan üretimini 4 ana başlıkta incelemek gerekir.

1- Tohum
2- Toprak
3- Sulama
4- Işık

TOHUM

Tohumlarda bana göre dikkat edilecek en önemli husus en az bir kış geçirmesi. Yani dinlenme uyku dönemini yaşaması. Tohum yaşarmı demeyin çünkü eğer tohum canlı olmasaydı toprakla buluştuktan sonra devasa bir ağaca dönüşüp bize meyve ve çiçeklerini sunmazdı. Eğer dinlenme dönemi olmadı ise ve biz tohumları hemen ekmek istiyorsak soğuk şaşırtma yapabiliriz. Yani 1-2 gün buzdolabına serinletebiliriz tohumları. Dışarı çıkarınca uyanma moduna geçmiş olur tohumlarımız. Bu dinlenme dönemini geçirdikten sonra tazelik en önemli konu. Gerçi son toplantı da Taner Bey’in söylemiş oldukları hala kulağımda “bilhassa lithopsların tohumlarının yaşlandıkça tutma oranları daha da yükseliyormuş” ama tabi bazı araştırmacılara göre bu daha da değişiklik arz ediyor. Lithops tohumları oldukça küçük olduğundan çok hassas davranmalıyız. Eğer tohumları saklamak istiyorsak güneş görmeyen hafif serin bir yerde muhafaza etmeliyiz.

TOPRAK

Lithopsların ekiminde kullanılacak çok steril ve fazla nemi tutmayan bir toprak türü olmalı. Saksımızın altı her zaman ki gibi delik olmalı. Ben bu işlemde tava yoğurt kutularını kullandım. Onların kapaklarıda tam bir mini bir sera oluşmasında faydalı oldu. Işığı geçiren ama sıkı sıkıya kapanan bir kapak.

Saksının en alt kısmına kalın pomza taşı (yaklaşık 1-1,5 cm çap) yerleştirdim. Su tahliyesi ve drenaj sağlasın diye. Bu pomzaların üstüne lithopsların köklerinin tutacağı türde toprak serdim. Ben burada torf kullanmadım daha ince bir toprak kullandım. Zaten lithopslar küçük kökleri de toprağa tutunmakta zorlanmasınlar diye gevşek bir toprak kullandım. En üste de hemen hemen tohumlarla aynı boyda bir kum kullandım. Bu kum bizim memleketten getirdiğim bir topraktı. Belki bilirsiniz Isparta’da Gölcük Krater Gölü vardır. Eski bir yanardağ zamanında patlamış ve şu anda gölet durumunda. En son oralara gittiğimde almıştım bu toprağı benim için çok değerli bir toprak türü. Bu toprağı da elekten geçirdikten sonra yeterli büyüklükte olanları En üst kısma serdim.

Lithops tohumları ışık görerek büyürler. Kesinlikle toprağın altında kalmaması gerekir. Bu yüzden en üstteki toprağın tane büyüklüğü çok önemlidir. Yani tohumları ekince saksının alt kısımlarına düşmemelidir. En son kat toprağıda serdikten sonra toprak yüzeyini düzleştirmemiz gerekir. Toprak seviyesi saksının her yerinde eşit olsun. Bu işlemi fazla bastırmadan yapmak gerek Eğer çok bastırırsak toprak sertleşebilir. En başında beri saksıya her kat toprağı dengeli serdiysek zaten bir problem olmayacaktır.

Evet şimdi 3 kat toprağımızı serdik. Alttan üste doğru;
1- Kalın pomza,
2- Köklerin tutunabileceği geçirgen bir toprak,
3- Tohumlarla aynı boyda olan son kat.

Şimdi ise ekim işine geçebiliriz. Elimizde bulunan tohumların adedini sayıp belirlememiz zordur biraz. Bunun için;
*Tohum ve saksı büyüklüğüne bakılarak,
*Bu saksıda yaklaşık 1 yıl gibi zaman geçireceklerini düşünerek,
*Lithopsların 1 sene sonra ne kadar büyüyeceğini tahmin ederek ekim işlemi yapılır.
Ben aralarında yaklaşık yarım santim olması için uğraştım ama biraz zor bu kısım. Toprağın üzerine tohumları yerleştirdikten sonra yine düz bir cisimle toprağın üs kısmına hafifce bastırıyoruz. Tohum ve toprak birbirine tam temas sağalasın diye. Tabi yine seviyeyi bozmadan hasas bir şekilde.

Yalnız burada şunu belirteyim tohumları toprakla buluşmasında önce tohumları ilaçlanması gerekirdi. Fakat ben mantar ilacı bulamadığımdan dolayı ilaçlama işlemi yapamadım. Bu ilaçlama işlemi daha sonraki sulamalarda yapılabilirmiş. Fakat en güzeli ekimden önce yapılan ilaçlama işlemi. Mantarlara karşı korucuyu olarak. (Fungisit mantar ilacı toz halinde %50 Captan ihtiva eden)

SULAMA:

Tohumlar toprakla buluştuktan sonra ilk sulama işlemi alttan yapılacaktır. Saksımızdan daha büyük bir kap bulup içini içme suyu ile doldurup saksımızı içine oturtuyoruz. Sürekli takip edip toprak en üst seviyede suyu emdiği anda çıkartıyoruz. Toprağın 3 katıda ıslanmış olacak tabi. Suyu alttan çektikten sonra saksımızı gölge bir yere alıyoruz.

Daha sonra üst kapağı kapatıyoruz. İşte burada tava yoğurdu kutusu benim çok işime yaradı. Eğer böyle bir kutu yoksa üzerini bir camla **** streç filmle örtebilirsiniz. Sera ortamı oluşturmak için üstün örtülmesi önemli. Ben daha sonra 1 sabah 1 akşam olmak üzere 2 kere spreyle sulama yaptım. Sulama esnasında toprağın tamamen ıslanmamasına dikkat ettim. Yani sadece toprağın yüzeyi ve uzaktan sprey. Çok yakından yapılınca tohumları yerinden oynatıp üstünü toprakla kapatabiliyor. Ayrıca gün boyunca da en az 5 saat aralıklarla havalandırma yaptım. Küf ve mantar oluşumunu havalandırma sayesinde önlemiş oldum. Bu işlem yaklaşık 1-1,5 ay sürdü. Zaman ilerledikçe verilen su miktarı azaldı havalandırma süresi uzatıldı.

IŞIK:

18 Mart 2008 tarihinde ekim işlemini yaptım. Lithops yavruları yaklaşık1,5 aylık olana kadar hiç direk güneş ışığı ile muhatap olmadılar. Ama bulundukları yer bol ışık alan bir yerdi. Evin salonunda güneş alan pencereye yakın bir bölümde gelişim gösterdiler. Ortam sıcaklığı ise 20-23 C arasında idi.

Lithops tohumları ışık görerek büyürler. Ama benim ektiklerim 2 kapsülden oluşan tohumlardı. Ekim işlemini yaptığım akşamın sabahında işe gitmiştim.Akşam eve geldiğimde ilk işim küçük seraya bakmak oldu. Ve bir an yıkıldım. Çünkü benim yakışıklı oğlum eline geçirdiği bir sopayla bütün saksıyı alt üst edip çorba karıştırır gibi karıştırmıştı. Dolayısıyla toprağın altında kalan tohumlar oldu . Hala daha yeni filizlenen tohumlar var. Ümidi kesmemek gerekir. İlk filizi 3. gün gördüm. Ardından diğerleri geldi.

Yaklaşık 2 aylık olduktan sonra yavaş yavaş güneşe (ama günde 2 saat gibi) çıkarmaya başladım. Güneşte iken kesinlikle sulama yapmamak lazım. Üst kısım daima kapalı oluyor güneşte iken de. Bir büyüteçle her zaman gelişimlerini kontrol etmek gerekiyor. Bir böcek varmı mantar **** başka bir zarar gelmiş mi diye.

Şimdilik sağlıkları yerinde bu gün itibariyle 72 günlükler. Rotring kalemlerin baş kısmı büyüklüğündeler. Tohumdan lithops üretmek gerçekten sabır isteyen bir süreç. İlk iki ay çok hızlı geçiyor çünkü büyümelerini daha rahat izleyebiliyorsunuz. Bakalım bu süreç bundan sonra nasıl seyredecek. Sabır sabır sabır…

NOT:
Yukarıda yazdıklarım tamamen şahsımın tecrübeleridir. Tohumdan lithops üretmek isteyen diğer arkadaşların bulundukları ortamın iklim şartlarına bağlı olarak değişiklikler arz edebilir. Bunu için lithops la ilgili değişik kaynaklardan faydalabilirler.

Ömer CANIZ
28/05/2008
İstanbul

İklimsiz
07-06-2008, 12:32
Doğrusu soğuk katlama olacak sanırım:p

İklimsiz
07-06-2008, 23:49
Sayın İnceefe lithops tohumları çimlendirmeyi en ince ayrıntılarına kadar anlatmış, kendisine teşekkürü borç biliriz.

4-5 ay kadar önce sayın Mucip Gürbüz beyin yönlendirmeleriyle tohumdan lithops yetiştirmeyi denemiş, başarılı da olmuştum. Fakat mevsim itibariyle havaların soğuk olması yüzünden sanırım, neredeyse yerinde saymışlardı. Şimdilerde gözle görülür bir ilerleme var.

Aynı karışıma kaktüs tohumları da ektim.

meşepalamudu
09-06-2008, 11:08
Sulama işe yaradı, gayet sağlıklı görünmeye başladılar, buruşukluklar baya açıldı. Tavsiyeniz için teşekkür ederim:)

kürşad
10-06-2008, 07:26
100 kadar bende de var. çimlendirmek için geç mi kaldık?
Bir de kışın passiflora lar ölmüştü banyoda, lithopslar da dayanır mı ölür mü?

İlkin
10-06-2008, 10:27
100 kadar bende de var. çimlendirmek için geç mi kaldık?
Bir de kışın passiflora lar ölmüştü banyoda, lithopslar da dayanır mı ölür mü?

Banyo mu? Bence onları ışık alan bir yere koyun, bitkiler gelişim için ışık ister... Yoksa hiç şansları yok.

fevziye
11-06-2008, 08:13
Soğuk katlama yaptınız mı?

İnceefe
11-06-2008, 08:24
Sevgili arkadaşlar,

Zannedersem ben sizlerin kafasını biraz karıştırdım. Bu soğuk katlama olayı bu gelen lithops tohumları için geçerli değildir kanaatindeyim. Zira bu tohumlar en az 1 kış geçirmiş tohumlardır. Yani olsa olsa geçen senenin tohumlarıdır. Çünkü bu sene daha tohum veren lithops yok hatta şu vakte kadar çiçek açan bile yok. Dolayısı ile soğuk katlama gibi bir olaya girmenize lüzum yoktur.

Yinede tohumların mazisini en iyi Uyar11 bilir ama benim kanaatim böyle.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ

İklimsiz
12-06-2008, 13:45
Tohumlara kavuştuğumuz bu günlerde, herkesin tatlı bir telaş içersinde olduğunu görür gibiyim;)

Ekteki resim motivasyon olması açısından:cool: İnşallah bizimkilerin de bu halini görürüz.

İklimsiz
12-06-2008, 14:45
Sizin oralarda inşaat yok mu sevgili cemo? İnşaatlarda kullanılan kum dere kumu. Bir-iki avuç alın, yıkayın ve kullanın :)

Gülşen
12-06-2008, 19:38
Dere kumu sorununu çözdükten sonra ( Dereden gidip alındı,yıkandı):p, sonunda lithopsları biraz önce ektim. Sadece dezenfekte yapamadım. İlk sulamada bu işlemi de gerçekleştireceğim:D Şimdi sıra beklemekte. Bakalım hangimizin bebişleri erken uyanacak:p Lithops operasyonunda, tüm emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ederim.Umarım hiç fire vermeden bu işi başarırız:p

soaplumps
14-06-2008, 00:43
merhaba,

ben de geçen hafta internet üzerinden lithops tohumları satın almıştım, buradaki tavsiyeler doğrultusunda ektim, gerçekten çok faydalı bir birikim olmuş emeği geçen herkese teşekkürler ;)

şimdi heyecanla bekliyorum bakalım nolcak... mantara karşı ilaç edinemedim, daha sonra verebilmeyi umuyorum.. umarım bi sorun olmaz:(

caretta
14-06-2008, 09:06
Tohumların illa üstünü örtmek gerekli mi..? Burası çok sıcak ve balkonda ıslanmayacakları bir alanda bırakacağım..Üstünü örtersem fazla gelir diye düşünüyorum..

İklimsiz
15-06-2008, 12:02
Önce, taa Hollanda'dan Adanaya, sonra da Giresun'a uzun bir yolculuk yapan lithops tohumlarından en güçlüsü, yeter bu kadar uyku deyip, dünyaya gözlerini açtı:cool:

Diğerleri de yakındır:p

wolkan
15-06-2008, 14:23
Sanırım bu sefer doğru teşhis.
Ne dersiniz???

fevziye
16-06-2008, 12:34
Güzel arkadaşlarım, bu tohumlar kaç günde çimleniyor ki, sizlerinkiler hemen çimlendi. Ben bana gelen tohumları ikiye ayırdım, bir kısmını karşı komşuma ektim, bakalım hangimizin ki önce çimlenecek. Ama şu yoğurt kovasının kapağını aç kapa bende bir stres yarattı, yanlış yapacağım diye ödüm kopuyor.

Gülşen
16-06-2008, 12:45
Benimde bir tane bebişim uyandı sanırım. Fakat o kadar minik ki :p Yarına belki biraz daha büyür resmini çekerim. Darısı bekleyen arkadaşların başına :p

Gülşen
16-06-2008, 16:38
Cemo; ben ektikten sonra bir daha sulamadım, çünkü kontrol ettiğimde kum nemli idi. İlkin ve Uyar 11 daha iyi biliyordur. Mantar ilacının adı fungosit. Ziraat ilaçları satılan yerlerde var. 6.00 ytl idi fiyatı. Köpeğiniz çok güzel, adı ne?

wolkan
19-06-2008, 13:45
Valla bir bir çıkıyorlar tohumlardan çok mutlu oldum ancak tohumları düzgün bir sıra ile değilde serperek ekmiştim bazıları birbirlerine çok yakınlar inşallah bir sorun çıkmaz

İlkin
19-06-2008, 15:12
Hiçbirşey olmaz, ben sordum araştırdım :) Sırt sırta büyüyebilirler...

venus
19-06-2008, 15:14
Benim lithopsları ekeli 5 gün oldu ancak üstüne kumsu taş atmıştım niyeyse..:( Şimdi çıkan varsa da göremiyorum.Kendime kızıp duruyorum :(

papatyam
19-06-2008, 15:54
Sevgili İlkin ve Sevgili Uyar11, ikinize de çok teşekkür ederim.

Tohumu dün istedim bu gün geldiler, kardeşim bu ara kaktüslere merak sardı lithops' u çok beğenmiş tohumların birazına el koyacağım :)
İlkin, kardeşim de ayrıca teşekkür etti.

Mil' de yetişir mi bilgisi olan var mı?

cybel
21-06-2008, 18:18
Bugün dayanamayıp bende ektim tohumlarımın bir kısmını. Bekleyiş başladı:) Sevgili cemo İnceefe arkadaşımız yazısında mantar ilacını "Fungisit mantar ilacı toz halinde %50 captan ihtiva eden" diye yazmış. Ben bu işacın adını aldım ve bulmaya çalışıcam. Kolay gelsin.

wolkan
23-06-2008, 16:48
Dalya dedi artık saymıyorum:)

İlkin
27-06-2008, 15:57
Benimkiler 3. 4. gün gibi tohumdan çıkmaya başladı. Hala çıkmaması çok ilginç gerçekten. Toprağın içine gömmediniz umarım tohumları, bol bol fısfıs yapıyorsunuzdur ve bol sıcak olacak ve bol ışık. Güneş görmeyecekler bildiğim kadarı ile. Umarım çıkarlar...

cemo
27-06-2008, 18:27
Arkadaşlar sulamaya ve aydınlık yerde tutmaya devam ediyoruz değil mi?Boyları yarım cm oldu.Bazıları yan yatmaya başladı benimkilerin,acaba neden?

wolkan
27-06-2008, 19:10
Ben ayın 12 sinde ektim galiba 5.gün ilk filizi gördüm sonra yavaş yavaş çıkmaya başladılar sabah akşam sprey ile sulama yapıyorum bol ışık alan bir yerde duruyor arasıra güneşe çıkarıyorum bir saat kadar ara sırada kapağı açıp havalandırma yapıyorum.
Yani anlayacağınız gözüm hep onlarda ve artık saymıyorum çünkü karışıyor.

Cemo yan yatma olayına gelince şu an kökleri tam gelişmediği için toprağa fazla tutunamıyorlar sprey ile sulama yaparken tazyik yüzünde bazılarının yan yattığını gördüm ve spreyleme işini uzaktan yapmaya başladım ama tekrar düzeliyorlar merak etme

berduray
27-06-2008, 22:35
Benimkiler 3. 4. gün gibi tohumdan çıkmaya başladı. Hala çıkmaması çok ilginç gerçekten. Toprağın içine gömmediniz umarım tohumları, bol bol fısfıs yapıyorsunuzdur ve bol sıcak olacak ve bol ışık. Güneş görmeyecekler bildiğim kadarı ile. Umarım çıkarlar...

Aynen forumda okuduklarımı tatbik ediyorum Sayın İlkin, yetmiyor PALMİYE MERKEZİ, KAKTÜS REHBERİ'ni de takip ediyorum.

Hatta Sevgili Gülnar Önay Ablamın yazdığı kitapları da okuyorum.

Ama lithopslar beni üzüyor.

Asla derinde de değiller, fısfıslıyorum da?

fevziye
28-06-2008, 18:48
Giderken yoğurt kabımı karşı komşuma bırakmıştım, biraz önce aldım, benim minişler 53 tane olmuşlar. Kendime ektiklerimin hepsi çimlenmiş, geri kalanlar komşumda onunkileri daha görmedim. Artık yoğurt kabının üstünü örtmüyoruz değil mi?

fevziye
28-06-2008, 18:49
Yukarıdı wolkan'ın yazdıklarını okudum, sanırım hala kapak kapanacak.

cemo
29-06-2008, 14:35
wolkan,toprağa yapışan lithopslar sanırım orda çürüyecekler:(Doğrulmak gibi bir emare yok arkadaşım.Ne yapsam acaba?

cybel
29-06-2008, 14:45
Arkadaşlar acaba tohumlarımız tek bir türden miydi yoksa hepsi farklı farklı lithopslaramı aitti. Sanırım bunu öğrenmek için bayağa bekliycez:) Benim üç tane filiz aynen duruyor. Dün fısfıslarken birtanesini yerinden çıkartmışım yanlışlıkla sonra onu tırnak ucuyla toprağa itip yanlarına toprak takviyesi yaptım bekliyorum umarım birşey olmaz.

İlkin
29-06-2008, 16:09
Forumda yazmıştı Uyar Abi hepsi aynı tür...

Bende de yerinden çıkan birkaç filizlenmiş lithops vardı. Pressel ile toprağa çok küçük bir delik açıp, yine pressel ile filizleri hafifçe tutup toprağın içine koydum. Derine değil ama, birşey de olmadı gayet yerinde keyifleri.

wolkan
30-06-2008, 08:44
Forumda yazmıştı Uyar Abi hepsi aynı tür...

Bende de yerinden çıkan birkaç filizlenmiş lithops vardı. Pressel ile toprağa çok küçük bir delik açıp, yine pressel ile filizleri hafifçe tutup toprağın içine koydum. Derine değil ama, birşey de olmadı gayet yerinde keyifleri.

evet cemo aynen ilkin'in dediği gibi yapabilirsin bende birkaç tanesini bu şekilde düzelttim hatta yerini bile değiştirdim bazılarının:D

Gülşen
30-06-2008, 12:06
Ben nerde yanlış yaptım acaba:confused: Hala üç:(

Yanlışım az sulamakmış:( Şimdi 35 tane oldu lithopslar :D

wolkan
01-07-2008, 12:59
Yanlışım az sulamakmış:( Şimdi 35 tane oldu lithopslar :D
evet sabah akşam fısfıs unutmayalım ancak bu şekilde çimleniyorlar
Sanırım bendekilerin hepsi çıktı artık bundan sonrası daha önemli sanırım

İnceefe
02-07-2008, 11:50
Arkadaşlar fıs fısa devam ediyoruz. Ama bu aralar hatta kışa kadar güneş yüzü göstermeyin. Çünkü şu anda ülke genelinde sıcaklıklar bir hayli arttı. Çimlenen o lithopslarımızı bu kavurucu sıcaklarda yakmayalım. Hepimiz üzülürüz sonra. Birde üst kapakları açık kalsın artık dediğim gibi sıcaktan bunalırlar. Gölge şart ama bol ışıklı gölge. Ara sıra bir büyüteçle kontrol edin bitkilerinizi.

Ayrıca fısfıs yaparken yana yatmalar olduğu hakkında bazı şikayetlerimiz var. Bunu kontrol altına almak istiyorsanız perlit tavsiye ederim. Küçük taneli perlit (lithopsların başları kadar yani) temin edebilirseniz bitkilerin diplerine doğru onları destekleyecek şekilde kabın yüzeyine serpebilirsiz. Bu hem nemi tutmayı sağlar hemde sağa sola yatmaları engellemiş olursunuz. Ayrıca yana yatmalardan dolayı kökler dışarıda kalmış olabilir bu sayede kökleride korumuş oluruz.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ
İstanbul

caretta
04-07-2008, 12:59
2 tane lithops filizi var :)) 28 haziranda tohumları ekmiştim.. 6 günde yeşillendiler :)

cemo
09-07-2008, 12:34
Sanki büyüme yavaşladı gibi wolkan:(üstünü açtım, ışık alan cam önüne yerleştırdim.Arada yan yatanlar oluyor hala,kürdan yardımıyla düzeltiyorum.Captan verdim dün,mantar olmasınlar diye.Su fısfıslamaya devam ediyorum.Minik akvaryum taşlarıyla(perlit büyüklüğünde) destekliyorum bir yandan da.Durum bu benimkilerde

Gülşen
09-07-2008, 13:50
Benim lithopslarda aynı Cemo'nun anlattığı gibi:) Sağdan soldan destekliyorum ve büyüme çok yavaşladı.

Sevilay
09-07-2008, 20:35
Ben de, bana lithops sevgisini aşılayan sevgili İlkin ve sevgili İklimsiz'e teşekkür ederim.:)

42666

42667

malina
09-07-2008, 20:35
Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)

Ayrı bir başlığa taşıdım. İlk mesaja eklenmeyecek kadar uzun çünkü...

Teşekkür ederiz :)

Sevilay
26-07-2008, 01:49
Çiçek açıyor bu minikler.:)
Biraz erken değil mi?
İkinci fotoğraftaki Lithops Fredericinin yanyana dördünün içinde tomurcuk var.

43844

43845

İnceefe
26-07-2008, 16:47
Sevilay Hanım, lithopslarınıza çok iyi baktığınız belli oluyor. Tüm güzelliklerini sizlere çiçeklerini göstererek belirtiyorlar. Sizden ricam çiçek açma döneminde saksının yerini hiç oynatmamanız. Ve ayrıca cole koduna açma tarihlerini ve sürelerini not etmeniz.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ
İstanbul

Sevilay
26-07-2008, 17:19
Sevgili İlkin, İklimsiz ve Ömer bey,
Biliyorum, çok başınızı ağrıttım doğruyu bulacağım diye.:)

Sonunda bir çeviri bile yaptırdım hepimizin faydalanması için.

Yaptığım iş ne olursa olsun, hakkını vererek yapmak gibi bir huyum var.

Bu konuda daha öğrenci olduğumu, öğrenmem gereken daha çok bilgi olduğunu biliyorum.

Ömer bey, uyarınızı dikkate alacak, çiçek açma tarihi ve sürelerini mutlaka not alacağım.:)

fevziye
05-08-2008, 14:10
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir siteye giremiyorum, çoğunlukla burada olmama rağmen bilgisayarı açmaya fırsatım olmuyor.

Minik lithopslarınız ne alemde acaba.?
Neden sorduğuma gelince... Ben büyük çoğunluğunu kaybettim. O kadar dikkat etmeye çalışmama rağmen sabah olunca bakıyorum birkaçı yok olmuş, ertesi gün bakıyorum yine azalmışlar. Nedenini hala bulamadım. Çok üzgünüm. Acaba beceriksizler sıralamasında başımı çekiyorum? Sabah akşam fısfıslamama rağmen neden böyle oldu acaba?

İlkin
05-08-2008, 16:45
Belki de bu sefer çok sulandığı için çürüyüp gittiler. Ben sadece akşamları biraz spreyle suluyorum artık, bende bir kapsülden birsürü filiz çıktı arada benim de kaybettiklerim oldu ama şuanda o ince hallerine göre baya bir büyüdüler ve bir sürüler. Ölmezlerse bir kısmını seve seve paylaşırım isteyenlerle...

İlkin
05-08-2008, 16:46
Arkadaşlar lithops tohumları siparişleri vermeye başlamışlar, ama ben cesaret edemiyorum. Ya onları da yok edersem diye korkuyorum.

Tohumlardan çok almak istiyorsan eğer alırsan sonbahar gibi ek bence. Ben öyle yapacağım bu sıcaklarda ayarlarını dengelmek biraz zor oluyor bizim gibi acemiler için. ;)

cemo
05-08-2008, 17:58
Sevgili ilkin, resimlersen senin lithopsları , bize fikir olurdu. Benimkiler çok küçükler.Güneşe ne zaman çıkaracağız bu bebeleri?

wolkan
05-08-2008, 19:03
Arkadaşlar benimkiler hala sapasağlam hiç bir şey yok kapağı atalıda çok oldu artık üstlerini kapatmıyorum hatta birkaçını alıp saksıya ektim bakalım ne olacak diye eğer bu saksı işi tutarsa hepsini saksılamayı düşünüyorum minik saksılar bile hazır:)) tabi biraz büyütüp dağıtmayı düşünüyorum çünkü 100 ün üstünde filiz var ikişer üçer ekersem bayağı saksı yapıyor hepsini nereye koyarım sonra

İlkin
06-08-2008, 09:05
İlk resim 24 haziran günü çekildi. ikinci resim de 5 ağustos günü.
Baya büyümüşler anlaşılan. ;)

44510

44511

İlkin
06-08-2008, 10:12
Benimkiler bol ışık alıyor, haftada 1-2 kere de güneşe çıkartıyorum 2-3 saat güneş alıyorlar. Akşamları da spreyle fısfıslıyorum, bazı günler 2 günde bir fısfıslıyorum. Yaptığım çok özel birşey yok. Umarım sizinkiler de gelişir güzelce.

Gülşen
06-08-2008, 14:33
İlkin senin lithopslar gerçekten tombiş tombiş olmuşlar. Toprak mı ekledin üstüne? Lithopsları, sitede önerildiği gibi kum ağırlıklı karışıma ekmiştim. Arada sıvı gübre veriyorum yine de çok küçükler :(

İlkin
06-08-2008, 15:09
Benimkiler kaktüs toprağı karışımındalar, dere kumu, torf, bahçe toprağı var çokca da minik taş var. Geçenlerde kökler biraz dışarıda kaldı diye köklerin üstüne yine kaktüs toprağı karışımından döktüm. Yaptığım özel birşey yok yani.

cemo
06-08-2008, 19:09
Gülşen, biz kum ve bahçe toprağına ektik. Sulaya sulaya beton oldu toprak:)) Eee beton olan toprakta nasıl kök salsınlar.

caretta
07-08-2008, 09:06
Benimkiler resmen kumlu toprakta ama kala kala dün bir baktım bir tane kalmış..Sanki beş tane havaya uçmuş.. Kuşlar yemiş olabilir mi acaba ? 2-3 gündür üstü açıktı.

cybel
09-08-2008, 23:58
Sizlerden özenip bende hemen dikmiştim 10-15 kadar tohumu ama ordan oraya giderken hepsi birer birer eridi. Şimdi sabırsızlanmadan sakince yerleşik hayata geçtiğimde:) tekrar deniycem bakalım. İlkininkiler kadar olurlarmı bilmem ama:) Maşallah İlkin tebrik ederim. Sonbaharda hani sulama bitiyordu ya tohumları ekmek için mevsim fark eder mi?

İlkin
11-08-2008, 09:44
Tohumları ekmek için aslında en uygun zaman sonbahar diyor uzmanlar, karınca'dan aldığım tohumları ben de Eylül başı gibi ekeceğim, ekmeden önce de 1 hafta kadar buzdolabına koyacağım. Bu ektiğim tohumları öyle yapmıştım, baya da verimli oldu tohumdan çıkmaları için.

Kasım'dan itibaren sulama kesiliyor normalde lithopslarda 2 ay bence gelişimleri ve uyku dönemine girmeleri için yeter. Tabii filizlendirip 2 ay boyunca iyi bakabilirsem. Eğer havalar çok sıcak giderse aralıkta bile suyu kesebilirsiniz.

caretta
11-08-2008, 13:24
Bende tohumların yarısını kullanmıştım.. Şimdi diğer yarısını da eylülde deneyeyim o zaman. Çünkü elimde hiç kalmadı, hepsi eridi gitti. Bir yandan da diyorum ki o kadar sıcak ki buralar, yeni yetişme evresindeki herşey bozulabilir. Bu mevsim -en azından Fethiye- aslında kaktüsler için uygun değil. Sonbaharda deneyeceğim.

wolkan
11-08-2008, 16:14
Arkadaşlar hani birkaç tene filizi ayırıp başka bir saksıya ektim demiştim ya sakın ayırmayın resmen uçmuşlar hiç iyi bir fikir değilmiş

cemo
11-08-2008, 16:38
Ben de ayrı kaba almıştım hepsini. Çürüme yok şimdilik ama rengi baya koyulaştı. Hani nerdeyse karayeşil:) Sanırsam yaşatamıyacağım. Neyseki tohumların hepsini ekmemiştim.

İklimsiz
18-08-2008, 08:50
Sanırım çiçekleniyoruz;)

Sevgili İlkin ve Sevilay hanım, daha önce çiçek görenler olarak tecrübelerinizi konuşturun bakalım:p

İlkin
18-08-2008, 11:03
Evet çiçekler yolda gözünüz aydın sevgili iklimsiz ;)
Benim de conoslardan ve lithopslardan çiçeklenmek üzere olanlar var. Yakalayabilirsem resimlerini çekeceğim.

wolkan
18-08-2008, 15:42
Arkadaşlar yoğun sıcaklar nedeni ile yoğurt kabına ektiğimiz lithops filizlerinin üst kapaklarını açmıştık ancak tespitlerime göre bu iyi bir fikir değil neden derseniz sıska ve kara yeşil bir görünüm almışlardı ve eksilmeye başladıklarını fark ettim gerçi çok fazla bir eksilme olmadı ama fark ettim sonra sera etkisine devam etme kararı aldım kendimce çünkü halleri hiç hoşuma gitmemişti ancak kapağı tam kapatmadım öylece üstüne yerleştirdim ve hergün sprey ile suladım.
Sonuç: Renkler düzeldi , filizler tombullaştı , ayrıca ışıl ışıl parlak bir görünüm aldılar ve çok sağlıklı görünüyorlar.
Umarım bu kadar uğraş verdikten sonra sağlıklı olarak yaşatmayı başarabiliriz ölür giderlerse çok üzülürüm çünkü hiç bir şey için bu kadar uğraşmamıştım.

Gülşen
18-08-2008, 15:57
Wolkan, keşke lithopsları sonbaharda ekseydik diye düşünüyorum. Bu sıcakları, atlatmaları zor gibi geliyor bana.

İklimsiz
20-08-2008, 12:25
Lithops çiçeğinin dün ve bugünkü hali. Çiçeğimizin beyaz açacağı aşikar.

Çelişkide kaldığım bir konu var arkadaşlar. Bugün lithopsları sulama günüm. Çiçeğe durmuş iki tanesine de su verecek miyim?

İlkin
20-08-2008, 13:04
Sevgili iklimsiz bildiğim kadarı ile çiçeklenme döneminde de sulanıyorlar, eğer korkuyorsanız çiçeğe doğru değil de gövdeye doğru fisfis yapabilirsiniz, çiçeklenmeden sonra yavaş yavaş suyu azaltıp kışa hazırlamak lazım lithopsları.

İklimsiz
20-08-2008, 22:03
Çok çabuk açtı (açtı), papatyaya benziyor. Güneş batınca kendini kapattı.

smiy
26-08-2008, 22:13
Sevgili İlkin, ben sizlerden daha geç ekmiştim belkide ondan ama benim litohpscuklar şimdilik sağlam. Umarım öylede kalırlar. Ama çok küçükler ve sanki büyümeye niyetleri yok gibi.
45848

Gülşen
27-08-2008, 12:28
Lithopslarımdan kalanların fotoğrafı burda. Yeşil rengi değişenlerde sönenler.

wolkan
27-08-2008, 14:49
Evet arkadaşlar bu sıcaklar lithopslara iyi gelmedi şu ana kadar çok iyi gidiyordu ancak p.tesi günü fark ettim ki yoğun bir kayıp söz konusu tahminen filizlerin yarısı buharlaşmış görünce şok oldum sanırım bunları yaşatamayacağım

İlkin
27-08-2008, 15:28
Benimkiler dayanıyor hala ama sıcaklardan ölüyorlar gerçekten de.

İlkin
01-09-2008, 14:39
Bendeki bu ara çiçeklenen lithops ve conoslardan bir ikisi... ;)

46190

46191

46192

46193

İlkin
03-09-2008, 11:37
Çok teşekkürler inceefe, conosların çiçeklerini yakından görmeniz gerekir, pıtır pıtırlar çok şirinler. Bir de hafif tarçın kokulular... ;)

Sizin lithposlar ne durumda bu arada benim tohumdan çıkanların bazılarını kaybettim 40 civarı kaldı şimdilik...

bitkiseli
04-09-2008, 19:15
Genelde kaktüs ve sukulentlerin saksılarında küçük taşlar görüyorum, görsel olarak mı konuyor, yoksa bitkiye bir faydası var mı?

pegasus79
04-09-2008, 19:49
arkadaşlar merhaba,

Bir sorum olacak, ben amatörüm ve tohumdan lithops yetiştirmek istiyorum ikii ayrı kişiye sordum birisi özel kaktüs toprağı uygu olur dedi. Diğeri de vermikülit dedi. Siz nasıl toprak kullanıyorsunuz acaba??

Sevilay
04-09-2008, 21:44
Bu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=244621&postcount=196)okursanız, tohumlarınızın geleceği için ayrıntılı bilgiye ulaşmış olursunuz.:)

Bir de buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)bir göz atın dilerseniz.

pegasus79
05-09-2008, 13:37
Sevgili Sevilay hanım, kaynak için çok teşekkürler. Ancak halen endişelendiğin konu tam olarak nasıl bir toprak kullanacağım. Arkadaşların hepsi kolaylıkla ekebilmiş görünüyorlar(toprak konusunda), ama bu ölçekli çeşitli kum ve toprak bulması biraz zor gibi?

deniz-
07-09-2008, 12:16
Sevgili pegasus79 ben inşaat kumunu yıkadım ve yoğut kabına aldım....Tohumları septim ve üstlerini birkaç milim toprakla örttüm... Kabın altını birkaç yerden deldim...Fıs fısla tohumları biraz suladım....Kabın ağzını kapatıp sıcak ama güneşi direk almayacağı bir yere koydum...Mantarlar için bir ilaç alıp fıs fısla tohumlara sıkacağım.. Şimdilik beklemedeyim.Umarım iklimsiz arkadaşımız bu yazdıklarımı okur..Çünki bu işte en başarılımız o...Bir yanlışım varsa uyarırsa sevinirim...Sana da kolay gelsin sevgili pegasus79....

amalia
20-09-2008, 23:48
çok canım sıkıldı..Gözünün içine baktıgım tüm bitkiler mutlaka can çekişiyor.Yeni aldıgım lithopsu evdekilerle birlikte güzel bir seramik kaba geçirdim,malzemesini güzelce koydum,üstüne gittim rengarenk taslar buldum, hoş bir görüntü yarattım derken yanlardan sulanmış oldugunu gördüm.

Suladıgım zaman üzerindeki büzüşme kayboluyor ,bir gun sonra tekrar büzüşüyor..sanırım suyunu kaçırdım ama çay kaşıgıyla koydum..Taşlardan dolayı havasız kalmış olma ihtimali olabilirmi acaba ? su anda sulanmış ve yapış yapış olmuş ve çirkin bir kokusu var suyun ..

İklimsiz
21-09-2008, 00:08
Keşke resimleseydiniz. Buruşmanın üstte mi, dipte mi olduğunu anlardık.

Suladığınız zaman üzerindeki buruşma kayboluyor dediğinize göre üst kısımda.

Her durumda, lithopsunuza aşırı su verdiğinizi düşünüyorum. Susuz bırakırsanız belki düzelebilir. Ama yapış yapış ve kokulu sıvıdan söz ediyorsunuz ya, sanırım kaybediyorsunuz. Bu aşamaya gelmeden suyu kesseydiniz keşke.

amalia
21-09-2008, 23:52
Keşke resimleseydiniz. Buruşmanın üstte mi, dipte mi olduğunu anlardık.

Suladığınız zaman üzerindeki buruşma kayboluyor dediğinize göre üst kısımda.

Her durumda, lithopsunuza aşırı su verdiğinizi düşünüyorum. Susuz bırakırsanız belki düzelebilir. Ama yapış yapış ve kokulu sıvıdan söz ediyorsunuz ya, sanırım kaybediyorsunuz. Bu aşamaya gelmeden suyu kesseydiniz keşke.

kesinlikle kaybetmişim birde gece yagan yagmur iyice ıslatınca zaten çürümüş olan kök iyice su içinde kalmış ve dahada beter olmuş. Bugun bir operasyon yapıp çürüyen tarafı aldım ,kabı tamamıyla boşaltıp kuru malzeme ile doldurup tekrar diktim saglam tarafını.Umarım tutar...cevabınız için teşekkür ederim iklimsiz..

İklimsiz
22-09-2008, 00:07
Lithopsunuzu yağmur altında mı bıraktınız?

Kaybınız için üzgünüm. Bari ayırdığınız bölümü sudan koruyun.

Bu bitkinin bakım ve yetiştirme şartlarını tekrar okuyun e mi :)

İlkin
22-09-2008, 09:08
:( Lithopsları asla yağmur altında bırakmayın arkadaşlar, zaten içi su dolu olan bu bitkiye fazlaca su verirseniz ölürler. Hele artık kış zamanı geliyor vereceğiniz suyu da yavaş yavaş azaltmalı hafif serin bir yerlere almalısınız.

amalia
22-09-2008, 22:12
evde saksıları koydugum bölümü temizlemek için tum bitkileri dısarı çıkarmıştım,akşam saatlerindede hadi biraz kalsınlar alırım diyerek rahattan almıştım ****** unutmuşum..sabah satlerinde öyle bir yagmur başlamış kii ben bitkileri dısarıda unuttugumu da unutmuşum..haliyle durum bu..sanki biraz toparlanmış gibi..eski lithopslarda bir şey yok ama yeni aldıgım sanırım daha topragına bile uyum saglayamadı..ayırdım çürüyen bölümü şimdilik iyi gözüküyor.resimlemeye çalışıcam..

kedidelisi
25-09-2008, 23:44
kaktüsleri ve succulentleri çok seviyorum
Geçen hafta ablamın gittigidiyordan çiçek tohumu siparişi bana ihale olunca hemen kaktüs kısmını açtım ve orada lithops tohumları olduğunu gördüm. Kısa sürede tohumlar hediyesiyle elime geçti (lithops c200b-c016 ile c85 hediye). içine ingilizce bir talimatname koymuşlar. Okudum ama genel olarak lithopslar hakkında bilgi verilmiş. Tohumdan yetiştiricilik hakkında tek bir bilgi yok. Şu ara çok yoğun olduğum bir dönem. Gördüğüm kadarıyla yüksek ısı isteyen bitkiler. Ben de şu ara çok yoğun olduğum ve becerip beceremeyeceğimden emin olamadığım için dikmeye henüz cesaret edemedim açıkçası. Şu kadar yazıya emeğe hakaret gibi olacak ama şimdiden 1.5 saati sörf yaparak kaybettim :( lithops tohumdan nasıl yetiştirilir? önerileriniz nelerdir? sanırım dışardan bir ısıtma yapmak gerekecek bu küçüklere. Bir de bahsettiğiniz nehir kumu inşaatlarda kullanılan kum mudur? ya da inşaat kumunu bu amaçla kullanabilir miyiz? bir başka sorum da perlitli kedi kumlarını kaktüs ve succulenler için kullanmamız mümkün müdür?

İklimsiz
26-09-2008, 00:00
Burayı (Burayı), madem zamanınız yok özellikle bu mesajı okuyunuz:)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=257156&postcount=5

cemboa
27-09-2008, 20:12
Arkadaşlar lithops tohumları ekmiştim.Burayı iyice inceleyerek bir ekim yaptım.Tava yoğurdu kabına koyduğum toprağın üzerine küçük dişli ince bir kat kum serdim ve tohumları üzerine serptim.Streç filimlede kapatarak bir nevi sera yaptım.Pencere önüne koydum.İçi nemli ama eylül ayı umduğum gibi geçmiyor.Ekeli 10 günü geçti.Bundan sonrası için ne yorum yaparsınız?Tohumlardan ümit kesmem gerekirmi?Sanırım mart ayında da çimlendirme yapan vardı.

mel-i
29-09-2008, 00:41
Selam, arkadaşlar bende karınca70 den aldığım lithops tohumlarını forumda okuduğum gibi diktim.Şu anda minnacık 6 adet lithopsum oldu.Sabırla büyümelerini bekliyorum.
Genelde saksılarda taşlar görüyorum bunları ne zaman koymam gerekiyor toprağın üstüne yardımcı olursanız sevinirim.
Yakında fotoğraflarınıda ekleyeceğim.
Teşekkürler....

kedidelisi
30-09-2008, 02:17
Burayı (Burayı), madem zamanınız yok özellikle bu mesajı okuyunuz:)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=257156&postcount=5

Sayın İKLİMSİZ ilginize teşekkür ederim. o gece işi gücü br kenara bırakıp 5 tane tohumu saysıya ektim ama bende şans mı var o günden beri havalar aşırı soğudu ve güneş güzünü pek göstermiyor. sırf tohumlar için dış ısı ve ışık kaynağı olur diye gittim kocaman bir el feneri aldım, o da aldığımın 2. günü bozuldu. şimdi çaydanlığın üstüne koyup ısıtmaya falan çalışıyorum ama umudum kalmadı. zaten eve aldığım kedi de gelip gidip diğer kaktüsleri harcumerç ediyor. emekli olana kadar beklesem mi kaktüs sevdası için bilemedim:)))

cemboa
01-10-2008, 21:03
kedidelisi yukarda benim umutsuz bir yazım vardı.Bu yazıyı yazdığımın ertesi günü ilk lithopslarımı görmeye başladım.Şimdi söliyceğim şey için gülmeye hazırlanın.Bu kadar endişeyle bekleyip lithopslarımın çıktığını görünce sabah güneşin evin içine girdiği yerden başlıyorum, saksıyı saatler ilerledikçe güneşin eve girdiği yerleri takip ederek akşama kadar saksıyı güneş ışığında gezdiriyorum.Ne biliyim işte 2-3 günü yağmursuz geçireceksek yeni çıkan lithopsları biraz geliştireyim dedim.Mümkün oldukça evinizde en çok ışık gören yerde tutun.Ben saksının üstünü streçle kapatarak içinin oldukça nemli kalmaısını sağladım.toprağın üstündeki ince kum tabakasını kurutmamak gerektiğini anladım.Lithopslarımla beraber başka saksıdaki sukkulentlerimde çıkmaya başladı.Onlardada aynı tip bir saksı hazırladım.
Bu arada alerjik astımım olduğu için 2 kedimi hayvan barınağına bırakmak zorunda kalacağım.

cemboa
01-10-2008, 22:58
Selenn sıvı gübrelemeden bahsetmiş.Bir kaynakta lithopsların sadece nisan ve mayıs aylarında GÜBRELENMESİ gerektiği yazıyor.Sanırım kaktüs gübresi kullanmamız gerekicek.Acaba kullanım miktarı ve periyodunu satın alınacak kaktüs gübresinin kullanma talimatına göremi yapmalıyız yoksa lithopslara farklı bir uygulamamı gerekli?

cemboa
01-10-2008, 23:25
14 sayfa içerisinde gözümden kaçmış olabilir ama lithopslarla ilgili enteresan bir bilgi buldum;
Lithops için ideal büyüme alanı çeşitli renk ve boyutlardaki yuvarlak taşlarla karışık bir çanak olabilir. Bitki, doğal taklit özelliğini göstererek neredeyse ilk bakışta taşlardan ayrılamayacak hale gelir.

sakagun
03-10-2008, 21:03
Bu da benim bebek lithops'um. Karınca70'ten aldığım tohumları karışık ektim. Bu hangi cins bilmiyorum.

kedidelisi
04-10-2008, 02:58
kedidelisi yukarda benim umutsuz bir yazım vardı.Bu yazıyı yazdığımın ertesi günü ilk lithopslarımı görmeye başladım.Şimdi söliyceğim şey için gülmeye hazırlanın.Bu kadar endişeyle bekleyip lithopslarımın çıktığını görünce sabah güneşin evin içine girdiği yerden başlıyorum, saksıyı saatler ilerledikçe güneşin eve girdiği yerleri takip ederek akşama kadar saksıyı güneş ışığında gezdiriyorum.Ne biliyim işte 2-3 günü yağmursuz geçireceksek yeni çıkan lithopsları biraz geliştireyim dedim.Mümkün oldukça evinizde en çok ışık gören yerde tutun.Ben saksının üstünü streçle kapatarak içinin oldukça nemli kalmaısını sağladım.toprağın üstündeki ince kum tabakasını kurutmamak gerektiğini anladım.Lithopslarımla beraber başka saksıdaki sukkulentlerimde çıkmaya başladı.Onlardada aynı tip bir saksı hazırladım.
Bu arada alerjik astımım olduğu için 2 kedimi hayvan barınağına bırakmak zorunda kalacağım.

Sayın Cemboa hala bir gelişme yok. ben de sizin yaptığınız gibi güneş kovaladım bir süre. yağmur azıcık kesilip yüzünü gösterince maymun gibi camdan cama maymun gibi atladım durdum:) en son kedim de kuma ilgi gösterip üstünü eşeleyince anlaşıldı dedim yaza kadar lithopsları bekleyeceksin:)

belki size katkısı olur bana gelen tohumlarla birlikte bir de ingilizce açıklama metni olduğunu söylemiştim. içinde işinie yarayabilecek şu bilgiler var
orda:

20-20-20 olan bitki besininden (1/4 oranında seyreltilerek) ayda 1 (kesinlikle daha fazla değil) verilebilir diyor. sonbahar sonu kış başından itibaren yeni üremeler şekillenene kadar kesinlikle gübre vermeyin (sıvı gübre çiçek besini kastedilen sanırım).

cemboa
09-10-2008, 21:46
Sanırım diğer arkadaşlarda aynı sorunu yaşadı.Lithopsu tohumdan çimlendiren arkadaşlar güneş kovalayalım derken günde birkaç saatten fazla güneşte bırakmayın **** üzerine beyaz poşet örtüp güneşin ışığını hafifletin.Yoksa renkleri soluk yeşile dönüp dünyaya veda ediyorlar.

sakagun
11-10-2008, 05:46
2 kırmızı 5 yeşil lithopsum çimlendi. Yeşillerden biri vefat etti. Sanırım Cemboa'nın söylediği nedenden :(

cybel
11-10-2008, 09:41
arkadaşlar bende 11 gün önce lithops tohumlarımı ekmiştim.Ama hala bir gelişme yok toprağını nemli tutuyorum ve güneş kovalıyorum .Sn cemboa inşallah sonum sizin gibi olur:)

Sayın Tolgahan benim tohumlarım 3-4 günde çimlendiler. Şu an yaklaşık bir aylıklar. Ben evde sadece aydınlık bir pencere önüne koydum güneş görmüyordu ilk başlarda iki haftalık olana kadarda güneş göstermedim. Şimdilerde üzerindeki kapağı kaldırmadan güneş görmelerine izin veriyorum. Umarım şimdiye çimlenmiştir tohumlarınız.
Not: fotoğraf gönderemiyorum makinada problem varda.

cemboa
11-10-2008, 10:39
Tolgahann tohumların üstünü örtmediniz değilmi.Yani kum **** toprakla.Birde ektiğiniz kabın üzerine bir streç filmle kapattınızmı ?ortamın havasınında nemli olması gerek.

tolgahann
11-10-2008, 16:55
Tolgahann tohumların üstünü örtmediniz değilmi.Yani kum **** toprakla.Birde ektiğiniz kabın üzerine bir streç filmle kapattınızmı ?ortamın havasınında nemli olması gerek.

sn. cemboa üstlerine çok ince bi tabaka (değdi değmedi) torf serptim. üzerinide streçle örtüm az az sprey sulama yaptım sorun nedir bu arada hala çimlenme yok:(

Mermaid
11-10-2008, 17:02
Merhaba Sayın Tolgahann;
Sizin çimlendirme çabalarınız okuyunca doğrusu gözüm korktu. Ben herşeyi hazırladım bir tohumları toprağa serpmem kaldı ama cesaretim de kalmadı açıkçası.:( İki gündür tohumlar bana bakıyor ben onlara toprağım bile hazır.
Belki tohumlarda bi sorun vardır. Olamaz mı:confused:

cemboa
11-10-2008, 20:16
Tolgahann sanırım üstlerini örtmen problem olmuş.Benim burdan edindiğim bilgiye ve kendi çimlendirme tecrübeme göre lithops ışık görerek çimleniyor.Tespit ettiğim en önemli noktalardan biri toprak üzerine çok ince olmayan hafif dişli kum serilecek ve tohumlar buranın üzerine serpilecek, kum oldukça nemli olacak ve tohumların üstü kapalı olacak (streç filim gibi bir malzemeyle kabın üzeri) ki içeride oldukça nemli bir hava oluşsun ve tohumlar bu sayede çimlensin, günde birkaç saatten fazla güneş ışığı görmeyecek güneş ışığını filtrelemek için ya renksiz beyaz bir poşet **** koyu renkli bir kilotlu çorap koymalısınız.İçinde bulunduğumuz günlerde buna çok gerek kalmayabilir havalar kapalı gidiyor.
Bunlar sağlandığında büyük olasılıkla çimlenir.

tolgahann
11-10-2008, 20:27
Merhaba Sayın Tolgahann;
Sizin çimlendirme çabalarınız okuyunca doğrusu gözüm korktu. Ben herşeyi hazırladım bir tohumları toprağa serpmem kaldı ama cesaretim de kalmadı açıkçası.:( İki gündür tohumlar bana bakıyor ben onlara toprağım bile hazır.
Belki tohumlarda bi sorun vardır. Olamaz mı:confused:

sn.mermaid tohumların çimlenme özelliğini kaybetmiş olmasına hiç ihtimal vermiyorum.çünkü tohumları karınca70'ten aldım ve gelirgelmez ektim.bende sizin gibi saksılarımı önceden önceden hazırlamıştım, lithopslar için dekoratif saksılar almıştım ama olmadı anlaşılan. bide cemboa'nın tavsiye ettiği gibi denicem olmassa bidaha denice yani pes etmeye niyetim yok bakalım lithopslarmı yaman benmi.

SİZE TAVSİYEM CESARETİNİZİ TOPLAMANIZ VE ÇİMLENDİRMEYİ BAŞARAN ARKADAŞLARIN YOLUNU İZLEMENİZ:)

cybel
11-10-2008, 21:42
Benim lithopslarım küçük bir kabın içinde üstleri koyu renk plastik kapakla kapalı. Arada sırada yani iki günde bir açıyorum üstlerini dört saat kadar açık kalıyor ve tekrar kapatıyorum sağlıkları çok iyi. Öyle **** böyle yetiştiler. Umarım herkesin çabaları böyle sonuç bulur. Yılmayın arkadaşlar. Mermaid tohumlarınızı ekin korkmayın o **** bu şekilde çimleneceklerdir. Kolay gelsin. Saygılar.

Mermaid
11-10-2008, 22:06
sevgili Cybel ve Tolgahann;

Az önce toprak ile buluşturdum tohumlarımı üstlerine de biraz su püskürttüm ve üzerini bir güzel kapatıp camın kenarına yetleştirdim. Bakalım kısmet artık:)

cemboa
14-10-2008, 10:01
İlkin hanım lithops filizlerimden çoğunu kaybettim.Hatamın fazla nemli tutmaktan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.Siz tohumların üzerini çimlendirirken örttünüzmü ve örtmeyi bıraktıysanız ne zaman bıraktınız.

İlkin
14-10-2008, 10:47
Sayın cemboa, bu ara fazla nemlendirmek iyi değil ben haftada bir fısfıslıyorum artık. İlk tohumları ektiğimde yazdı zaten, filizler çıkana kadar üstünü şeffaf cam ile örttüm, saksının altında da delikler vardı, oradan da toprak hava aldı. Filizler iyice çıkmaya başlayınca saksının üstündeki şeffaf camı kaldırdım. O ara sabah akşam fısfıs yapıyordum, günde 2 kere de camı kaldırıp havalandırıyordum. Baya bir kayıp verdim ama 30 kadar lithops yaşıyor hala.

cemboa
14-10-2008, 11:30
İlkin hanım teşekkür ederim.Şunuda öğrenmem gerekiyor 343 nolu mesajınızdaki 24 haziranda görüntülediğiniz ilk resimde saksının üzerindeki camı kaldırmışmıydınız?Bunu sormamın sebebi üzerlerini ne zaman açmam gerektiğini filizlerin boyuna göre tespit edebilmek.

İlkin
14-10-2008, 12:30
Rica ederim. Saksının üstünü kapatmadaki mantık, nem ve ısıyı fazlası ile sağlamak için. Adana'da olduğum için burası zaten yeterince sıcak ve bol nem var, o yüzden ben filizler biraz çıkınca kaldırdım saksının üstündeki camı. Havalar biraz daha serin olsa idi bu kadar erken kaldırmaz ısı ve nem sağlasın diye üstünde bırakırdım. Umarım mantığını anlatabilmişimdir.

cemboa
14-10-2008, 17:14
****** haklısınız ısıyı ve nemi tutmak amaçlı üzerini örtüyoruz.Ben yakaladığınız zamanlamayı öğrenmek istedim çoğunun kalabilmesini sağlıyacak zaman olarak.Umarım şu an ev içi 22-23 dereceler yeterli gelir.

cemboa
15-10-2008, 23:10
Arkadaşlar lithops direk güneş ışığı sevmiyormuş.Birde tohumdan çimlendirirken nemli kalsın diye üstünü örtüyoruz ama iyi havalandırmak gerekiyormuş.Belki üzerine örttüğümüz streç filme bir kaç delik açmakta fayda var.

Sergül
15-10-2008, 23:31
Sonunda başardım :D çimlendiremediğim lipos tohumlarının bir kısmını ayırmıştım tekrar ektim ve bu sabah altı bebiş bana günaydın dediler. İnanılmaz bir mutluluk inşallah yaşatmayı başarırım, sanırım bundan sonrası daha zor.:) :)
Bilgisi olan arkadaşlar,biz acemilerin öneri ve yardımlarınıza ihtiyacımız var.

Sevilay
16-10-2008, 10:06
Lithopslardan haberler;

Bir sabah fark ettim ki, bu lithopsun ortasındaki parça,bisturiyle temiz bir şekilde kesilmiş gibiydi.
Tuhaftı..Yara da temizdi..
Şimdi o kesik yerde bir oluşum var..Yavru geliyor sanki.:)

Acaba, böyle keserek de,lithops üretile bilinir mi?

49940

Kesilen parçayı diktim tabii..Durumu iyi..Köklendi sanırım.:)

49938

Schwantesii beni en uğraştıran tür..İnanılmaz nazlı..Öldürmeyi başardığım bir kardeşi oldu ama bu azimli ufaklık da yavruluyor sanırım..

49937

Yaz ortası gibi ektiğim tohumlar,kendilerini karpuz sanıyor olup,yatarak büyümeyi tercih ediyorlar..
Bunlar dik duracaklar mı diye merak etmiyor değilim doğrusu..:)

49942

İlkin
16-10-2008, 10:22
Sevilay Hanımcığım ilk resimde yeni yavru geliyor dediğiniz, hani dümdüz bir şekilde kopup kafası düşen lithops sanırım, değil mi? Bence kökleri sağlam olduğu için içindeki yeni yavru oluşumu gün yüzüne çıkmaya başlamış. Kafası düşeni de kurtarmış görüyorsunuz, ona ne olur bilemiyorum ama büyük ihtimal köklenmeye devam eder, gelecek sene kendisini yeniler. ;)

cybel
18-10-2008, 16:40
Açıkçası ben hiç sıcaklık ölçmedim ama 20-25 derece arası normal değerler diye biliyorum. Siz üstünü açıp biraz havalandırın isterseniz. Anladığım kadarıyla daha çimlenme gerçekleşmedi. O yüzden beklemeye devam edin. Umarım en kısa zamanda çimlenirler.

berduray
19-10-2008, 00:02
Normalde öğle sıcağı bastırınca açıp havalandırıyordum ama davetsiz misafirler aniden bastırınca, maalesef o telaşta aklıma gelmedi, tohumlarımın pişmiş olmasından korkuyorum.

cybel
19-10-2008, 09:46
Normalde öğle sıcağı bastırınca açıp havalandırıyordum ama davetsiz misafirler aniden bastırınca, maalesef o telaşta aklıma gelmedi, tohumlarımın pişmiş olmasından korkuyorum.

Sayın Berduray en azından bir tanesine kumu biraz kaldırıp bakın ne durumda. Belkide çimlenmeye başlamışlardır. Benim ektiklerimden bazıları üç gün içinde çıktı daha sonra çimlenme on güne kadar devam etti. Yani on gün içinde yeni yeni çimlenenler oldu. Sayın Mermaid sizede tavsiyem biraz daha bekleyin. Tohumlar yüzünüzü güldürecekler:)

sakagun
19-10-2008, 10:02
Benimkiler de geç çimlenmişti. Ben baya derine ekmiştim. Toprağını da iyi hazırlayamamıştım.
Bu aralar gelişmeleri durdu. Birinin tepesinde hala tohumu var :)

cybel
19-10-2008, 10:43
Sayın Sakagun; tohumları derine ekmeninde geç çimlenmeye katkısı büyük. Ben tohumları serpip üstünede hafifçe bastırarak toprağa yerleşmelerini sağladım. Kumun derinine doğru itmedim. Tohum ekerken bazı tohumlar için tohum büyüklüğüne göre yani tohum iki milim ise iki milim derinliğe ekmek gerek. Lithops tohumlarıda toplu iğne başından küçük nerdeyse.

Sergül
20-10-2008, 16:51
Liposcuklar 16 oldu. Fısfıslayıp havalandırıyorum, yatmamaları için destek mi koymalıyım :confused:

İlkin
20-10-2008, 17:17
Tohumdan çıkan lithopsları hiç ellemeyin bence, hemen nem kapıp küsebiliyorlar, bırakın oldukları gibi kalsınlar.

Mermaid
22-10-2008, 08:53
İnanamıyorum. Başardım arkadaşlar çimlenmişler kırmızı kırmızı minnacık:D:
Ayyy nasıl mutluyum anlatamam. Şimdi ne yapmalıyım üstlerini açayım mı nedersiniz?
Darısı tüm bekleyenlerin başına :):):)
En kısa zaman da fotograflarını yükleyeceğim.

cemboa
22-10-2008, 20:26
Sipariş verdiğim 2 çeşit kaktüs tohumlarını garanti çıksın diye buzdolabına koydum.1 haftaları dolunca çıkarıp ekicem.Tohum miktarı az.Risksiz işlem yapmam gerekiyor.

cybel
23-10-2008, 06:40
Mermaid tecrübeyi daha edinemedim. Mesela buzdolabında bekleteyim mi bekletmiyim mi diye düşündüm. Buzdolabında bekletmeden ektim. Buzdolabında bekletenler ile bekletmeyenlerin çimlenme durumlarına bakıp hep beraber tecrübe edicez sanırım. Sayın Cemboa haklısınız tohum sayısı az riske etmemek gerekiyordu ama. Umarım benimkilerde çıkar.

cemboa
23-10-2008, 18:45
Buzdolabında bekletmedende çıkıyor.Ben çimlenme yüzdesini arttırmak amaçlı koydum.

Bu arada yetişkin lithops sahipleri acaba açan çiçeklerden hiç tohum elde edebildilermi.**** tozlaşmaları ellemi yapmak gerekicek?

İklimsiz
23-10-2008, 23:57
Dün gece böyle değildi;)

50679