PDA

View Full Version : Lithops

Sayfalar : 1 2 [3] 4

İlkin
15-05-2009, 10:56
Teşekkür ederim. Bu resimi geçen sene sonbahar'da çekmiştim.
O kabuklardan çıktılar çoğaldılar bile. :)

saydemir
15-05-2009, 17:13
Sayın Saydemir öncelikle tohumdan çıkan yavrularınız çok güzel başarınızı tebrik ederim.
Yavrular kaç aylık(veya yıllık)?
Ekimden itibaren bu süreci kısaca anlatmanız mümkün mü? (kullandığınız toprak karışımı, sulama, havalandırma, ısı, kullandınız ise mantar ilacı vs...)
Tam olarak ektikten ne kadar zaman sonra üzerindeki (streç folyo veya saklama kabı kapağı gibi) nem kaybolmaması için kullandığınız şeyi kaldırdınız?
Biraz bilgi verirseniz sevinirim..

Teşekkürler.
Tohumları 4 eylülde ektim. Saksı harcı olarak kum, torf ve kaktus toprağı kullandım. Şeffaf saklama kaplarında çimlendirdim. Toprak kurudukça fısfısladım, ara sıra da üstten suladım. Yaklaşık 2 ay kapak üzerinde idi. Ama ilk ay hergün havalandırıldı, son bir ay kapak yarı açık kaldı. Mantar ilacı olarak özel birşey yapmadım. Sadece toprak yüzeyi yosunlaşmaya başladıktan sonra havalandırma miktarını daha fazla arttırdım. Baya sıkışık vaziyette büyümeye devam ettiler. Mart sonu gibi saklama kabından yeni saksılarına geçirdim.
Cono ve lithopsları aynı saksıya aldım. Artık çiçeklerini beklemeye başladım.

nevsune
15-05-2009, 17:35
İlkin'ciğim biran ben de lithops mu değil mi bir ikirciklik yaşadım ama çiçekleri hemen hemen aynı gibi ondan aldandım. Şu bahar-yaz çiçeklerinin ekim dikimleri bir bitsin, biraz da bunlara takılayım artık. Bunlar mucize gibi, o doğumları, çiçekleri. Çok keyifli bitkiler. Hoş bunları neden size anlatıyorum ki, zaten işin öncülerindensiniz:)

Çiçeğinin rengi gerçekten çok güzelmiş. Güle güle büyütün.

Şimdi biraz bakayım dedim bu conophytumlara, eyvah bunlar adamı fena baştan çıkartır;)

Nariel
16-05-2009, 23:14
Bunlar da benim lithoplarım. Altı delik olmayan güveç kabına diktim, çok az sulayacağım için deliğe gerek olmayacağını düşündüm. Bir süredir gölgede durdukları için biraz deforme oldular ama düzelirler heralde.

Şu an Eminönü çiçek pazarında bu lithoplardan makul bir fiyata satılıyor, almak isteyenler alsın derim. Bir dahaki seneye kadar yenilerini getirmeyeceklermiş. Gerçekten de kışın ellerinde olmuyor, olan 1-2 taneye de uçuk fiyat koyuyorlar.

AizoaceaeFAN
18-05-2009, 10:21
Teşekkürler.
Tohumları 4 eylülde ektim. Saksı harcı olarak kum, torf ve kaktus toprağı kullandım. Şeffaf saklama kaplarında çimlendirdim. Toprak kurudukça fısfısladım, ara sıra da üstten suladım. Yaklaşık 2 ay kapak üzerinde idi. Ama ilk ay hergün havalandırıldı, son bir ay kapak yarı açık kaldı. Mantar ilacı olarak özel birşey yapmadım. Sadece toprak yüzeyi yosunlaşmaya başladıktan sonra havalandırma miktarını daha fazla arttırdım. Baya sıkışık vaziyette büyümeye devam ettiler. Mart sonu gibi saklama kabından yeni saksılarına geçirdim.
Cono ve lithopsları aynı saksıya aldım. Artık çiçeklerini beklemeye başladım.

Teşekkürler sayın Saydemir.
Sıcaklığı nasıl ayarladınız ? Yani pencere önünde mi yoksa kalorifer peteğine yakın mı kaldı?

saydemir
18-05-2009, 13:45
Teşekkürler sayın Saydemir.
Sıcaklığı nasıl ayarladınız ? Yani pencere önünde mi yoksa kalorifer peteğine yakın mı kaldı?

Kalorifer peteğinin yanında değildi aydınlık güneş ışığını direk almayan bir cam kenarındaydı tohumdan cıkan fideler. Ama şu anda gün içinde 4-5 saat direk gün ışığı alabilecekleri bir cam kenarında duruyorlar.

Carlos_Cortes
25-05-2009, 00:52
Herkese selamlar,

Sizlerle Lithops'larımın fotoğraflarını paylaşıp tavsiyelerinizi isteyeceğim. Kısaca birkaç soru soracağım.

1. Lithops'ları İstanbul'da nerede bulabilirim? (Eminönü'nde bugün itibariyle 3-5 tane var ve onlar da malesef ölmek üzereler. İçerenköy Bauhaus'da yoktu. Ayrıca Cevahir Koçtaş'da bugün baktım ve yoktu.)

2. Fotoğrafında da görebileceğiniz; büzüşmekte ve ölmekte olan lithops'um için yapabileceğim bir şey var mı? Onunla aynı şartlarda baktığım (öğlen 2'den gün batana kadar direk güneş ışığı görüyor ve sularını aynı zamannda veriyorum) ve aynı cins olan lithops'um ise sağlıklı bir şekilde yaşıyor. İkisini de Eminönü'nden almıştım.

3. Bugün aldığım Salicola cinsim için (fotoğrafları mevcut) yaklaşık bir hafta su vermeyi ve direk güneş ışığına çıkartmayı düşünmüyorum. Şuan için çok sağlıklı gözüküyor. Bir hafta sonra su verip saat 2'den gün batımına kadar güneş gören diğer iki lithops'umun yanına koyacağım. Ne dersiniz?

4. Bugün aldığım salicola Lithops'umun kabukları tamamen kurumuş fakat benim 1 yıldan fazladır baktığım dorothea lithops'umun kabuklarındaki su yeni yeni çekiliyor. Bu farklılık neden kaynaklanır? Acaba ikisine de nasıl farklı su miktarı mı vermem gerek. Yani salicola'ya daha fazla mu su vermeliyim?

5. Lithops'larımı sadece içme suyu ile suluyorum. Daha fazla besin almalarını sağlamak için ne yapabilirim. Kaktüs besini gibi besinler kullanmanın zararı **** yararı olur mu? Sizlerin kullandığı özel bir besin (ev yapımı da olabilir) var mı?

6. Lithops'ların saksılarını ne zaman değiştirmek onlara en az zararı verir? Ben değiştireceğim zaman 2 ölçek torf, 2 ölçek dere kumu ve 1 ölçek küçük taşlar koymayı düşünüyorum karışımıma. Ne dersiniz? Son olarak da yeni saksıya geçirirken lithops'ların toprağını tamamen temizleyip mi geçirmek gerek yoksa köklerine yapışık olan toprakla mı geçirmek gerek?

Sorularımı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Cevaplarınızı bekliyorum.

optimus
25-05-2009, 07:19
karınca70 in satışa çıkardığı tohumlardan lithops almak istiyorum ama tohumdan çimlendireniniz var mı? ne kdaar sürede çimleniyor?

İlkin
25-05-2009, 11:25
Sayın carlos bildiğimi düşündüğüm bilgiler ile madde madde olmadan bir cevaplamaya çalışayım sorularınızı. Lithopslarınızdan birisi hariç diğerleri gayet sağlıklı duruyor. Lithopslar birbirlerinize çok benzeseler de kendi içlerinde de su ihtiyaçları ve sulama zamanları değişmektedir. Mesela lithops optica rubra yazın en az sulanması gereken türdür. Su ayarını biraz kaçırdınız mı hemen ölüverir. Ben tüm türleri tanımadığım için hepsine yaz zamanı hafifçe buruşmaya başladıkları zaman azar azar su takviyesi tapıyorum. Bolca sulamıyorum. Lithopsların içi zaten su dolu olduğu için en son ihtiyaç duyacakları şey bol su. Adana sıcağında hepsi sabah güneşini görüyor ve yazın inanılmaz bunaltıcı bir hava olmasına rağmen dayanıyorlar. Sulamayı da sabah saatlerinde yapmanızı öneririm, üstlerine güneş henüz gelmiyorken yapmak hem suyun buharlaşması için, hem de lithopsunuzun üstünde su damlacıkları kalıp da güneş üstlerine geldiği zaman mercek görevi yapmadan uçması için idealdir. Kışın ise dinlenme dönemine girmeleri gerekiyor. Işık alan bir yerde hafif de soğuk bir ortamda 4 ay bahar gelene kadar sulanmamalıdır. Gübreleme ise bahar zamanı 2 haftada bir, yazın da ayda bir kere olmak koşulu ile sıvı gübre kullanmaktayım. Hazır marketlerde satılan kaktüs gübresi de olur bence, ben bir ara doğal gübre almıştım onu kullanıyorum. Saksı değişimini ise kökleri çok zedelemeden, bitki çiçek açmıyorken ya da yeni yaprak çıkartmıyorken yapmak en güzelidir ama ben her zaman mevsim farkı gözetmeden, çiçek çıkartma, kabuk değiştirme zamanlarında da saksı değişimi yaptığımı bilirim. Bu arada zannedersem ölmekte olan lithopsunuz, lithops dorothea. Onu ben yazın suluyorum ve çok aşırıya kaçmadıktan sonra birşey olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer sulama konusunda kendinize çok güvenemiyorsanız bence bol bol küçük boyasız taşlarla saksıyı doldurun, çok sulasanız bile bitkiyi çürümekten kurtarabilirsiniz. Ölen o lithopsları saksıdan çıkartıp bir süre kuru bir yerde bekletin bence. Tabii bu işlemi içlerinden yeni lithopslar gelmiyorsa ve gerçekten de çürüdüklerini düşünüyorsanız uygulayın. Fotoğraflardan ne olduğu her zaman anlaşılamayabilir. Belki lithopsunuz çok susuz kalmış ve kuruyor da olabilir. Bunu anlamak için topraktan bir çıkartıp bakın eğer kök kısmından gövdeye doğru bir yumuşama varsa çürüyor demektir, yok eğer kupkuru ise ve çürüme yoksa bitkiniz kuruyordur. O zaman da aşırıya kaçmadan sulamanız gerekiyor. Umarım kurtarırsınız. Kolay gelsin.

İnceefe
25-05-2009, 15:41
Sayın Carlos Cortes,
1. sorunuza yanıt olarak www.kaktus.web.tr adresine girerseniz Türkiye'de bulunan en fazla çeşide sahip bir sera karşınıza çıkar. Sahibi Taner ANGAY beydir. Türkiye'nin her yerine istenilen kaktüs ve sukkulentleri kargo ile problemsiz olarak göndermektedir.

Diğer sorularınıza da İlkin Hanım çok net cevaplar vermiş.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ

AizoaceaeFAN
29-05-2009, 09:15
Benim lithopslarla ilgili bir problemim var bazılarının büyüme şeklinden dolayı toprağa sürünen kısımları içeriye doğru yumuşayıp inceliyor acaba toprak sulu kaldığı anda bu bitkiler hemen etkilenip bozuluyor ondan mı yoksa bir hastalık mı var?
Tecrübesi olanalardan öneri ve çözüm rica ediyorum..
Ayrıca hastalıklı ya da yumuşama olan yerin üstünden kesipte tekrardan köklendireniniz var mı? Varsa nasıl bir yol izlemeliyim (yani köklenmesi için) ?

nevsune
29-05-2009, 09:40
Lithopslarınızı doğrudan toprakta gördüğüm için şaşırmıştım hatırlar mısınız. Çünkü nerede gördüysem çakıllar içindelerdi ve sanıyorum doğada da böyleler. Toprak, sudan etkilenmelerine neden olmuş olabilir. Çakıllar suyu geçirdiği için korunaklı olabilirler.

Yine de benimki tamamen bir varsayım. Bu konuda çok daha ilgili ve bilgili arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.

AizoaceaeFAN
29-05-2009, 09:59
Lithopslarınızı doğrudan toprakta gördüğüm için şaşırmıştım hatırlar mısınız. Çünkü nerede gördüysem çakıllar içindelerdi ve sanıyorum doğada da böyleler. Toprak, sudan etkilenmelerine neden olmuş olabilir. Çakıllar suyu geçirdiği için korunaklı olabilirler.

Yine de benimki tamamen bir varsayım. Bu konuda çok daha ilgili ve bilgili arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.

Teşekkürler.
Yalnızca birkaçı böyle çok şükür diğerleri sağlam..
O fotoğraflarda topraktaydılar ama artık toprağı üstten azaltıp çakılla doldurdum Taner beyden tavsiyelerle tabii..

Başka önerisi olan ve hastalıklı yerden kestikten sonra sağlıklı bir lithops köklendireniniz var mı?

AizoaceaeFAN
30-05-2009, 10:12
Arkadaşlar merhaba, lithopsu çelik yöntemiyle köklendiren veya hastalanmış kısmı kesip sağlam yerinden kurutup köklendireniniz yok mu?

kemut_kemut
30-05-2009, 14:31
Ben denedim olmuştu ama iki tane saglıklı olanı yapmanız gerekir.
iyi günler

selenn
30-05-2009, 23:15
Benimki malesef bitkiyi kaybetmekle sonuçlanmıştı.

Carlos_Cortes
03-06-2009, 23:39
Arkadaşlar benim Nisan 2008 tarihinde aldığım bir lithops'um vardı. Kendisi çok canlı ve güzel gözüküyordu. Diğer lithops'umun yanına hemen çöreklendi. Fakat ikisi de aynı cins olmasına rağmen yeni aldığım büyük lithops'um küçük lithops'umun yanında büzüşmeye ve küçülmeye başladı. İkisine de hemen hemen aynı miktarda su veriyordum oysa ki. Aynı ortamda da bakıyordum üstelik.

Neyse, aradan bir yıldan da fazla bir zaman geçtikten sonra ve artık küçülmekten küçülecek hali kalmamışken, onun için ölümün yakın olduğunu düşündüm. Son çare olarak ve kaybedeceğim hiçbir şeyin de olmadığını hesaplayarak, azar azar su vermek yerine; saksısının üstünden su vermeye başladım ta ki saksının dibinden su çıkana kadar. Daha sonra lithops'umu diğerlerinin yanına bıraktım. Gün geçtikçe düzelmeye başladı. Şuan arada 10 gün geçti. Ve hala düzelmeye devam ediyor. Hatta yeni yapraklarını içinde bekletiyormuş resmen. Şimdi yeni yapraklar gelişiyor ve eski yapraklar iyice ayrılmaya başlıyor.

Sonuç olarak bu durum lithops'ların suya karşı dayanıklılığını son derece başarılı açıklıyor bence. Uzun süren susuzluklara dayanmakta onların üstüne yok. Ama su verileceği zaman da suyu bol bol vermek lazım ki kökler suyu yakalayabilsin.

Fotografları da paylaşıyorum; sırasıyla ilk aldığımda, almamdan 13 ay sonra ve bugün :)

AizoaceaeFAN
08-06-2009, 11:33
Herkese merhaba ...
Nedense kimse artık bu başlık altında yazışmıyor..

Birkaç yeni resim ekleyerek konuyu canlandırmak istedim..
Sizlerde yeni yapraklarını vermiş lithops ve diğer mesembslerinizin fotoğraflarını paylaşırsanız eminim bu başlık unutulmaya yüz tutmaz...

ilk resim yeni ektiğim L.villetii, L.leslei, L.helmutii, L.schwantesii tohumları..
diğerleri 5 aylık mix lithops yavruları..

AizoaceaeFAN
08-06-2009, 11:44
Evimin bir odasını kaktüs ve sukulentlerime ayırdım.. daha tam dizayn etmedim çünkü bu yaz Taner beyin serasına gidip koleksiyonumun eksiklerini tamamlamak istiyorum ama yine bu haliyle de olsa sizlerle paylaşmak istedim.. yeni kaktüs ve sukulentler aldıkça sizlerle paylaşırım..
Sevgilerimle...

Carlos_Cortes
08-06-2009, 23:23
Arkadaşlar;
"Bu sukulentin adı nedir?" bölümüne birkaç lithops fotografı ekledim. Cinsleri bilen arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

AizoaceaeFAN
09-06-2009, 10:04
Sayın AizoaceaeFAN;

Valla koleksiyonunuz buradan mükemmel gözüküyor. Hele evinizin bir odasını sadece onlara ayrmak mükemmel bir fikir olmuş.

Belki vardır ama ben göremediğim için söylüyorum; sizin yerinizde olsam tavana da askı saksılarla birkaç sarmaşık türü bitki koyardım :) Bugüne bugün koskoca bir odaları var değil mi :)

Sonuç olarak; nazar değmesin...

Çok teşekkür ederim...
Daha iyilerini Allah sizlerede nasip eder..
Dediğim gibi şimdilik böyle dizayn ettim daha ekleyeceğim bitkilerle belki farklı konseptler oluşturabilirim hatta odanın altının belli yerlerini fayansla kapatıp etrafını büyük taşlarla çevirip içine de bitkileri ekebilirim...
Değişiklikleri sizlerle paylaşırım..

AizoaceaeFAN
09-06-2009, 10:14
Sayın AizoaceaeFAN,

Koleksiyonunuz çok hoş, Lithopslarınız çok sağlıklı gözüküyor maşallah. Eminim bu oda kısa süre sonra size yetmez hale de gelecek, önlem olarak duvarlara bir raf sistemi kurabilirsiniz belki. Tüm kaktüs ve sukulentlerinizi güle güle büyütmenizi temenni ederim.

Teşekkürler sayın selenn...
Lithopsların ve diğer mesembslerin tamamının köklerinin faza dallanmış kısımlarını temizleyip topraklarını değiştim bu benim birkaç haftamı aldı..İnşaallah bu sağlıklı hallerini devam ettirirler..Allah nazardan saklasın..
Söylediğiniz gibi raf sistemini ilerisi için düşünüyorum..
Sizlerde bu güzel bitkilere fazla fazla sahip olursunuz inşaallah..

AizoaceaeFAN
09-06-2009, 10:27
Yakın bir il olsaydı seve seve yürütmeye giderdim, sahi adres neydi sizin? :)

Allah bana da nasip etsin böyle bir cennet...

Benim için (ilk çimlendirme denememde sadece 4 ay yaşatabildiğim den) imkansız görünüyor.

Maşaallah, nazar değmesin, harika bir oda olmuş.

Çok teşekkürler..
Uzakta olsakta bu bitkileri hiç olmazsa resimlerden izlemek bile güzel..
O yüzden sizin ve diğer tüm mesembs severlerin resimler eklemelerini rica ediyorum..Bir tane daha kompozisyon veya tek başına bile olsa onları görmek eminim benim gibi sizleri de mutlu ediyordur..
Tohumdan yetiştirme olayında biraz tecrübe edindim birkaç yol daha deniyorum en iyi sonuç aldığım yöntemi ilerde sizlerle paylaşırım..
Daha iyi ve daha güzelleri sizlerin olması temennilerimle..

AizoaceaeFAN
09-06-2009, 15:24
Yakın çekim conophytum ve sevimli iki lithops (favorilerim)..

astop
10-06-2009, 15:57
Sayın Carlos Cortes, lithopsunuz çok iyi durumda gözüküyor. Dilerim zamanı geldiğinde, o güzel çiçeklerini de sizden esirgemesin.
Acaba yaz ve kış bakımlarını nasıl yaptığınızı anlatmanız mümkün mü? Örneğin, şu an yaz pozisyonu nasıl? İçeride mi yoksa dışarıda mı duruyor? Hangi saatler arası direkt güneşe maruz kalıyor? Ne kadar aralıklarla sulama yapıyorsunuz? Aynı sorular kış bakımı için de geçerli. Tecrübeleriniz, benim gibi lithopsunu kaybedenlere rehber olacaktır. Şimdiden teşekkürler.

Carlos_Cortes
12-06-2009, 01:05
Sayın Astop,

Aslına bakarsanız bu bahsi geçen lithops benim ikinci aldığım lithops'um. Zaten bahsettiğim gibi deneyimsizliğimden biraz da nasibini aldı. Neyse ki kurtuldu.Hatta şuan bütün buruşuklukları düzelmiş durumda ve kocaman oldu :)

Genel olarak çok çeşitli kaynaklardan bilgi toplayıp kendi methodumu uyguluyorum lithops'larıma bakarken.

Kışın (Aralık - Mart arası) her zaman camın önünde iç taraftalar. Kalorifer var yanında fakat pek bir etkisi olmuyor onlara. Ayda bir azar azar su veriyordum. Artık bunu da yapmayacağım.

Baharda (Mart - Haziran) yine camın önündeler aynı yerde. Ama havaların ısınmasıyla suyu 15 günde bir vermeye başlıyorum.

Yaz gelmesiyle beraber (Haziran - Eylül) onların camın önünden iç tarafa alıyorum. Çünkü onları evde en iyi kendi odamda bakabiliyorum fakat güneş saat 2'den batana kadar direk dik açıdan vuruyor. Bu da Lithops'ların buruşmasına neden oluyor. Camın önünde de sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkıyor perde kapatmak gerektiği için. Camın dışı da çok rüzgarlı ve saksılar düşebilir. O yüzden peerdenin iç tarafında fakat perdenin dibindeler. Bu da ortalama 25 - 30 derecelik bir sıcaklık sağlıyor onlar için. Ve güneş dik gelmese bile aydınlık oluyor. Ayrıca suyu 10 günde bir ve saksının dibinden su çıkacak kadar veriyorum. Yani bol bol. Bu arada evde olduğum saatlerde ortalama bir saat sürecek kadar direk güneş ışığı almalarını da sağlamaya çalışıyorum. Günün hangi saati olduğu önemli değil. Ama ben genelde akşam saat 7 gibi koyuyorum camın önüne ta ki güneş binaların arkasında batana kadar ortalama 1 saat...

Sonbaharda ise (Eylül - Aralık) suyu tekrar 15 günde bir'e düşürüyorum ve su miktarını da kısıyorum. Bunu havaların soğumasına göre de ayarlamak mümkün. Aynı şekilde havaların durumuna göre onları tekrar camın önüne alıyorum.

Kullandığım su bildiğimiz içme suyu. Fakat ortalama 1 gün dinendiriyorum suyu.

Herhangi bir gübre kullanmıyorum. Çünkü nasıl bir gübreyi ne oranlarda kullanacağım konusunda bilgim yok malesef. Bu konuda bende aydınlanmak isterim.

Not: Deneyimli arkadaşlarım eğer uygulamarımda bir hata görürlerse bildirmeleri beni mutlu edecektir :)

astop
12-06-2009, 07:53
Paylaşımlarınız için teşekkürler. Teorik bilgiler bana ne yazık ki yeterli gelmiyor. Çünkü toprak, güneşe maruz kalma saati gibi sulama periyodunu etkileyen bir kaç faktör var. Bu da ancak deneyimle sağlanabiliniyor. Şu ana kadar forumlarda ayrıntılı bakım bilgilerine rastlayamadım ne yazık ki. Bu yüzden detaylı bakım bilgilerimizi paylaşırsak başkaları için iyi bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Daha önce de belirttiğim gibi bir kaç aydır lithopslarıma sahibim. 20 gün öncesine kadar öğleden sonra güneş alan, biraz serince odada idiler. Ama nedense dış ortamın sıcaklığına ve belli saatlerde güneşe maruz kalmalarının onlar için daha iyi olacağını düşündüğümden 15:30'dan güneş batana kadar güneş alan camın önüne, dışarı koydum. Haftada bir de sulama yapıyorum. Ama ben de suyun tabağa çıkmamasına dikkat ediyordum. Sulamayı arttırmalımıyım bilemiyorum. Çünkü sizin yaptığınız gibi iyi güneş alan bir yerde bolca sulanabilir diye okumuştum bir forumda. Ama ben, her tür çiçeğimi genellikle aşırı sulamadan kaybettiğimden az sulamayı tercih ediyorum.

Lithopslarımı Taner Bey'den almıştım. Onun verdiği bilgiye göre lithopslarda gübrelemeye ilkbaharda başlanıp mayıs ayına kadar maksimum 3 kere yapılmalıymış. Fazlası yok. Yanlış hatırlamıyorsam bir forumda çiçek coşturan türü gübreleri tavsiye etmiyorlardı. Ben Taner Bey'in yolladığı beyaz ve yeşil renklerdeki toz gübreyi suya katarak kullandım. İlkbahara kadar da gübre yok artık.

polatuz
12-06-2009, 09:55
Şu ana kadar forumlarda ayrıntılı bakım bilgilerine rastlayamadım ne yazık ki. Bu yüzden detaylı bakım bilgilerimizi paylaşırsak başkaları için iyi bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Sn Astop,
Bu başlıkları incelediniz mi?
Lithops (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3956)
Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)

malina
12-06-2009, 10:32
Konuları birleştirdim, böylece arkadaş var olan bilgiye daha çabuk ulaşabilir :)

selcuk44
12-06-2009, 19:49
Bunlarda benim balkonumdaki lithops larım ve yeni gelen hoyalarım.

selcuk44
13-06-2009, 13:34
Sayın,Aizoaceaefan,Özellikle sizin lithopslar'ım hakkında görüşlerinize ihtiyacım vardı.Çünkü hepsini bir yere diktim ve sonradan fark ettim ki cinslere göre ayrı ayrı saksılara dikmek daha uygun olacakmış , bir kaktüs üreticisi dostum bana ayrı ayrı dikilirse yapılan hatalardan ve özellikle sulama hatalarından kaynaklanan kayıpların sınırlı olacağını da söyledi ama bun bu gördüğünüz şekilde dizayn etmiştim ve şimdi de ayırmayı riskli buluyorum bu konuda engin tecrübesi olan izmir'li dostlarımdan ve sizden görüşlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
fenesteria sizin koleksiyonıunuzda koksa hemen temin edip adresinize göndermekten keyif alacağımı ayrıca bilgilerinize sunarım .
Herkeze hobileri ile sağlıklı yaşam dilerim.

AizoaceaeFAN
13-06-2009, 16:43
Sayın,Aizoaceaefan,Özellikle sizin lithopslar'ım hakkında görüşlerinize ihtiyacım vardı.Çünkü hepsini bir yere diktim ve sonradan fark ettim ki cinslere göre ayrı ayrı saksılara dikmek daha uygun olacakmış , bir kaktüs üreticisi dostum bana ayrı ayrı dikilirse yapılan hatalardan ve özellikle sulama hatalarından kaynaklanan kayıpların sınırlı olacağını da söyledi ama bun bu gördüğünüz şekilde dizayn etmiştim ve şimdi de ayırmayı riskli buluyorum bu konuda engin tecrübesi olan izmir'li dostlarımdan ve sizden görüşlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
fenesteria sizin koleksiyonıunuzda koksa hemen temin edip adresinize göndermekten keyif alacağımı ayrıca bilgilerinize sunarım .
Herkeze hobileri ile sağlıklı yaşam dilerim.

Sayın Selçuk44 öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim, bence bu haliyle kalabilir lithopslarınız.
Size internetten Cactus & succulent National Show 2008 deki lithops kompozisyonlarını görmenizi şiddetle tavsiye ederim.. Bu kadar lithops bir arada olur mu diyenler için bence çok iyi örnekler.. Hepsi de ödüllü kompozisyonlar.. Avrupa aşmış, senelerdir kaktüs ve sukkulent yarışmaları hemen hemen her ülkenin ayrı ayrı düzenleniyor..
Bence örnek almamız gereken kompozisyonlar Avrupa'daki kaktüs ve sukkulent külüplerinin resmi sitelerinde var..
Sizin kompozisyonunuza gelince herbiri için üstlerinden püskürtme yoluyla toprağını fazla çamurlaştırmadan az az ve bir kaç günde bir (bu yaz ayları için geçerli) sularsanız onların çoğalmasıyla bence bir iki yıl içinde sizinde güzel ve sıkısıkıya dizilmiş harika bir lithops karışımı bir saksınız olacaktır..Bende güzel bir seramik saksı bulduğumda sizinkine benzer bir çalışma yapacağım..
Fenesteria ve Frithia'lara bayılıyorum ama yaşatmak çok zor, suyu ne çok ne az seviyorlar. Sulamalarındaki tutarsızlık yüzden iki Fenesteria ve bir de Frithia kaybettim. Şu an hiç Frithia'm yok. Fenesteriam 2tane var ama çok küçükler yukarıda bahsettiğim 2008 yılındaki yarışmadaki fenesteriaları bir görseniz bayılırsınız... Sizinki de fena büyümemiş..Temmuzda Taner beyin serasına uğrayacağım orada istediğim gibi bulamazsam sipariş için sizi rahatsız ederim artık...
Sevgi ve saygılarımla..

selcuk44
14-06-2009, 16:40
Sayın AizoaceaeFAN İnanın mesajınız beni rahatlattı,bu arada salı veya çarşamba günü çeşmeye gideceğim yol üstündeki kaktüs'çüden daha önce gördüğüm Frithia'yı sizin için alıp muhafaza edeceğim Eğer siz Taner Angay beyde bulamazsanız ben size gönderirim.
BU arada bütün lithops çeşitleri çok güzel ama gönlümde ''Obtica Rubrra ''nın ayrı bir yeri var belki gördünüz lithopsların içinde iki tane var ama biri çok küçük kaldı diğeri biraz daha gelişti.Sonradan sitemizden satın aldığım iki küçük rubrra' larada (beyaz daha küçük saksı içinde) gözüm gibi bakıyorum amacım rubrra lar için tek güzel bir saksı seçerek tek bir rubrra saksısı yapabilmek .
Sizin rubralara da bayıldım ve fotolarını tekrar yayınlarsanız inanın gözlerim bayram yapacak en az onların 3 yaşında olduğunu zannediyorum.
Tekrar iyi günler ve sağlıklar dilerim.

AizoaceaeFAN
15-06-2009, 08:54
Merhaba, sayın Selcuk44 benim için frithia alıp ayıracak olmanız beni çok mutlu etti çok teşekkürler..
Optica rubra benimde en sevdiğim lithopslardan ancak çok dayanıksız özellikle su konusunda çok dikkat edilmesi gerekiyor en dikkatli sulanması gereken lithops diye düşünüyorum..Çok çabuk çürüyor..Çok nadir bulunan bir tür o yüzden dikkatli büyütmek lazım..
Benim bir L.optica rubra'm var zannedersem sizin de dediğiniz gibi 3-4 yaşlarındadır. Şu ara yaprak tazeliyor biraz daha kendini toplayınca resimlerini eklerim..
Kaktüs ve sukulent (daha çok mesembs) konusunda naçizane amatör bilgilerimle forumdaki herkese olduğu gibi size de herzaman yardımcı olurum..
Tekrar teşekkür ederim..

Nail Sarı
16-06-2009, 22:12
Lithops ve titanopsis tohumlarımı çimlendirmeyi başardım. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için tavsiyeniz olacak mı?
Çimlenmiş hallerinin fotoğrafları blogumda.
http://nailsari.blogspot.com

AizoaceaeFAN
18-06-2009, 11:09
Lithops ve titanopsis tohumlarımı çimlendirmeyi başardım. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için tavsiyeniz olacak mı?
Çimlenmiş hallerinin fotoğrafları blogumda.
http://nailsari.blogspot.com

Tebrik ederim.
Çimlendirme onları yaşatmaktan çok çok kolay.
Hemen hevesinizi kırmak istemem ama benim çimlendirdiğim tohumlar 5 ayı geçti. ilk çıkan çimlenmiş hallerine oranla % 70 ini kaybettim.
Bunun bir kısmı doğal seleksiyon bir kısmı da sulama, havalandırma ve sıcaklık problemlerinden oldu.Ben sabah akşam hergün onlarla ilgilendiğim halde bu kadar zaiyat verdim..
Tavsiyem bir aylık oldukları zaman koyduğunuz kapalı kabın üstünde bir hava deliği açın suyu da azaltın (sabah akşam püskütme işini günde 1 defa sabah yapın). ikinci ay kapaktaki deliği büyütün sulamayı da iki günde bire düşürün diğer ayları da takiben bu uygulamaları devam ettirin..
İnşaallah yaşatırsınız..

Carlos_Cortes
22-06-2009, 15:40
Herkese selamlar,

Lithopslarınız için kullandığınız bitki gübrelerini ya da takviye ürünleri öğrenebilir miyim? Ben sadece içme suyu kullanıyorum ve bir süre sonra bitkilerimde yoksunluk baş gösterecek. Buna karşı önlem almak istiyorum.

Ayrıca bazı marketlerde ya da Koçtaş, Bauhaus gibi yerlerde satılan "Kaktüs Coşturan" ya da "Kaktüs Besini" gibi ürünleri lithopslara uygulamanın bir zararı olabilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...

duygumit
22-06-2009, 17:48
merhaba bende lithops tohumu aldım ve bugün ektim sabirla iniklerimi bekliyorum.güneş alan bir yerde duruyorlar. uygun mu acaba?88854

AizoaceaeFAN
23-06-2009, 09:23
Herkese selamlar,

Lithopslarınız için kullandığınız bitki gübrelerini ya da takviye ürünleri öğrenebilir miyim? Ben sadece içme suyu kullanıyorum ve bir süre sonra bitkilerimde yoksunluk baş gösterecek. Buna karşı önlem almak istiyorum.

Ayrıca bazı marketlerde ya da Koçtaş, Bauhaus gibi yerlerde satılan "Kaktüs Coşturan" ya da "Kaktüs Besini" gibi ürünleri lithopslara uygulamanın bir zararı olabilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Merhaba Carlos_Cortes,
Ben kendi koleksiyonuma 3 haftada bir (çiçekli bitkiler ve çiçek açan tüm salon süs bitkileri için hazır satılan) sıvı besinden 1 ölçek sulama suyuna katıp veriyorum.. Arada bir de sıvı kaktüs besini veriyorum..
Topraklarını da her yıl yeniliyorum (Toprak fakirleştiği için)..
Başka da yaptığım özel birşey yok..

AizoaceaeFAN
23-06-2009, 09:38
merhaba bende lithops tohumu aldım ve bugün ektim sabirla iniklerimi bekliyorum.güneş alan bir yerde duruyorlar. uygun mu acaba?88854

Sayın Duygumit öncelikle bol sabır diliyorum.Kaktüs tohumu yetiştirmek lithops tohumu yetiştirmekten çok çok kolay.. Defalarca kaktüs tohumu yetiştirdim
%90 başarı sağladım ve fazla bir ilgi istemeden büyüdüler ama lithopslarla bir hayli uğraşıyorum onları hayatta tutmak ve büyütmek için çok çaba sarfediyorum bu yüzden size sabır diledim yanlış anlamayın..
Ektiğiniz tohumlara gelince bol ışık alan fakat direkt güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde olmalı.. Sabah akşam (yeni ektiğiniz için) hem havalandırın hemde spreyle sulayın..
Bu başlık altındaki bilgileri de baştan itibaren okuyabilirseniz (belki de okumuşşunuzdur) çok daha başarılı olursunuz.
Umarım sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz...

duygumit
23-06-2009, 10:29
evet okudum. tohumları ekmeden önce bolca bilgi topladım. inşallah hepsi yakında doğar. cama yakın bir yerde duruyor. güneş isiği almıyor ama aydınlık bir yer.teşekkür ederim.

Carlos_Cortes
07-07-2009, 15:52
Herkese selamlar,

Geçen tatilden döndüğümüzde, lithops'larımın hali beni çok şaşırttı ve biraz da üzdü. Tam 1 haftalık bir tatil yaptım ve tatile çıkmadan önce lithops'ları bir güzel suladım. Camın önünden salonun ortasındaki masaya aldım. Direk güneş ışığı alıp buruşmasın diye. Neyse tatile çıktım. Döndüğümde ise lthops'larımın boyları neredeyse 2 kat uzamıştı güneşsizlikten. Hele avatar fotografımda da bulunan dorothea cinsim; toprak üzerinde 1,5 cm iken 5,5 cm olmuştu. Hemen cam kenarına koydum tekrar. Suyu da biraz daha azalttım. Büyüme durdu ve lithopslar kendi rengine dönmeye başladılar (renkleri ayrıca yeşile dönmüştü). Lithops'ların güneş ihtiyacını bu şelikde tecrübeyle sabitledim :)

duygumit
07-07-2009, 23:10
merhaba arkadaşlar. lithops tohumlarımı ekeli 15 gün falan oldu. şu anda 3 küçük yeşil lithopsum var ama hiç büyümüyor gibiler. normal mi acaba?

Carlos_Cortes
08-07-2009, 13:19
Sayın duygumit;

Ani ve hızlı bir gelişme bekmemek gerek. Taner Angay'ın serasında gördüğüm 2 ve 3 aylık yavrular bile son derece küçüktü.

Hatice Tarhan
10-07-2009, 01:45
sayın duygumit taner beyin serasında görmüştüm eczacıların ilaç taşıdığı köpüklere ekmiş lithopsları mutlaka mantıklı bir açıklaması vardır taner bey tam bir lithops ve kaktüs ustası zira elinde 4000 bin çeşit kaktüs var müthiş bir yer yolunuz antalyaya düşerse uğramanızı tavsiye ederim üç yaşında dediği lithopslar nohut kadardı tam bir sabır işi ben o kadar sabredemem diye büyüklerden aldım fakat sulamasını diğer kaktüsler gibi yaptığım için bir tanesi öldü herkesin dediği gibi suya dikkat edin birde tohumdan yetiştirilen lithopsları taner bey çok sık ekmişti bir kutunun içine çakıl taşı dökülmüş gibi duruyordu

İlkin
11-07-2009, 09:13
Sakınılan göze çöp batar misali bu durum emin olun hepimizin başına geliyor. Üzülmeyin o yüzden. Hem tohumdan büyütmek baya zahmetli. Hele çiçeklerini görmek için epey beklemeniz gerekiyor. Ben geçen sene tohumdan çimlendirdim 30 tane minik yavru lithopsum var ama sabah akşam uğraşmanız gerekiyor onları büyütüp yaşatmak için. Bu yüzden hazır büyümüşlerini alıp bakmak daha az yorucu. :)

perili
11-07-2009, 11:13
Yazın hiç sulamamak gerekiyor bunları sanırım, diğer kaktüslerin tersine... Yaz dinlenme dönemleri..Bir de fazla güneşi hiç sevmiyorlar..Onu da dışarı koyduğum zaman pörsümelerinden anlamış bulunmaktayım maalesef:((

İlkin
13-07-2009, 10:05
Sayın perili bazı lithopslar hariç tüm lithops türleri yazın sulanır. Bütün gün güneş görse birşey olmaz. Tüm forumu bir baştan okuyun isterseniz. Benim lithopslar sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yerde, sabah erken saatlerde sulama yapıyorum. Bunu da eğer bitkinin üstünde hafiften büzülme emareleri görürsem uyguluyorum. Haftada bir kere sulasanız yeter zaten. Bir arkadaşıma da geçen aylarda lithops yollamıştım, onunkisi de öğleden akşama kadar güneş alan pencere önünde duruyor. Ankara'da yaşıyor. Hiçbirşey olmadı. Bu mevsimde sulamayı tamamen keserseniz o pörsümeler artar ve bitkiniz kuruyup ölür haberiniz olsun.

nuzel
13-07-2009, 10:20
Arkadaşlar büyümüş lithops nerden alınır?

Carlos_Cortes
14-07-2009, 10:55
Sayın Nuzel;

Büyük şehirlerde bazı çiçekçilerde ya da seralarda bulunuyor. Dönem dönem Koçtaş, Bauhaus gibi yapı marketlerin çiçek bölümüne de geliyormuş fakat ben İstanbul'da hiç denk gelmedim.

Sizin şehrinizde nerede bulunur hiç bilmiyorum. Büyük alış-veriş merkezlerinize ve Koçtaş, Bauhaus gibi yapı marketlerinize bakmanızda yarar var.

Sevilay
14-07-2009, 11:08
Lithopslarınızı Taner Angay'ın (http://www.kaktus.web.tr/)sitesinden seçerek de alabilirsiniz.
Taner hoca, Türkiye'nin her yerine yollayabiliyor.:)

AizoaceaeFAN
06-08-2009, 13:18
Evimden eczaneme taşıdığım lithopslarım.Bir tane saksı karışık ekilmiş (o karışık ekilenlerin içinde dikkat ettiyseniz sarı renkli üzeri nokta nokta siyah desenli bir lithops var tam ismini bulamıyorum belki de çaprazlamayla oluşturulmuş bir tür olduğu içindir ama en sevdiğim lithopsum...)
Diğeri de S.rowleyanus daha birkaç ay önce nerdeyse tek bir daldan ibaretti, sıcağı ve suyu çok seviyor.Yanındaki de bir kaç güne çiçeğinin açmasını beklediğim L.pseudotruncatella...

AizoaceaeFAN
13-08-2009, 11:02
L.pseudotruncatella çiçeğini açtı...

Carlos_Cortes
17-08-2009, 22:59
Bilgili arkadaşlara birkaç şey sormak istiyorum;

Yaklaşık 1 ay önce lithops tohumlarımı çimlendirmek üzere ektim. Daha doğrusu toprağın üzerine serpiştirip dipten suladım. Şimdi yaklaşık 30 tane kadar yavru lithops'um var. Küçük bir kasede çimlendirdim. Hala yavruların üstünü kapalı tutuyorum ve her gün havalandırıyorum. Ne zaman üstünü tamamen açık bırakmam gerek. B konuda bilgisi olan var mı?

Ayrıca lithops'larımın bazıları toprağa yatık duruyor. Herhangi bir müdahale yapmadım. Ama düzeleceğini pek sanmıyorum. Ne zaman müdahale etmem gerektiğini bilen var mı acaba? Sanırım en az 3-4 ay geçtikten sonra.

Bu arada en kısa zamanda fotograf yükleyeceğim. İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

İlkin
18-08-2009, 10:21
Bence biraz daha üstlerinin kapalı olmasında fayda var ama aynı zamanda bol bol da havalandırın kapağı açıp, güneş gelmeyecek şekilde de bol ışık alsınlar. Düşenleri pek ellemenizi tavsiye etmem hemen nem kapıp buharlaşabilirler. Çok kafaya takarsanır eğer, bir kürdan yardımı ile zarar gelmeyecek şekilde hafifçe kaldırıp altına çok minik akvaryum taşlarından serpebilirsiniz, böylelikle toprak harcından gelecek nemden dolayı da çürümeyi engelleyebilirsiniz. Köklere zarar vermeyeceğinizden çok eminseniz bunu yapın ama. Kolay gelsin, başarılar.

AizoaceaeFAN
18-08-2009, 12:32
Sayın Carloscortes umarım siz ve diğer arkadaşlar da Lithopslarınızın çiçeklerini görebilirsiniz. Gübre olmadan açmaları pek mümkün değil, mutlaka sıvı gübre gerekiyor. Özellikle nisan mayıs gibi gübreli su ile sulanmaları gerekiyor (ağustos sonuna kadar). Her sulama suyuna bu sıvı gübre katılmalı(sıvı besin de olabilir ama salon süs bitkileri için satılan toz halindeki gübreyi sulama suyuna katıp vermeyi tercih ederim). Gübre ağustosta kesilmeli...
Lithops tohumlarınıza gelince ilkin hanımın yorumlarına ek olarak sulama işini bence üstten sprey yardımıyla sisleme şeklinde yaparsanız daha iyi olur. Alttan su verme işi tohum çimleninceye kadar.
Kapağın üstünde bir delik açın (bir çivi veya tornavida yardımıyla) ama her gün kapağı yine açıp havalandırın. Maksat lithops yavruları dış ortama alışmaya başlasın. Bir sonraki ay bu deliği ya büyütün ya da ikinci bir delik daha açın.. Daha sonraki aylar da kapağı hafif aralı bırakın bu zaman zarfında da sulama işini iki günde bir veya üç günde bire düşürün.. Umarım onları büyütmeyi sizler de başarırsınız..

Mehmet Gurman
27-08-2009, 15:13
arkadaşlar Taner beyden iki tane kaktüs aldım biri lithops diğeri kaktüs fakat saksıları çok küçük resimde görürsünüz nasıl değiştirebilirim yoksa böyle kalsın mı nasıl bi toprak kullanmalıyım bide lithops bir tane bu çoğalır mı ?şimdiden teşekkürler.
http://http://img30.imageshack.us/img30/3535/snapshot20090826a.jpg

http://img30.imageshack.us/img30/3535/snapshot20090826a.jpg

99951

malina
27-08-2009, 15:44
Mehmet Gurman, fotoğrafları foruma yüklüyoruz. Sizinkini ben ekledim.

Nedenleri hakkında bilgiyi burada bulabilirsiniz.
agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)

zeynepdincer.k
28-08-2009, 08:59
hala cevap alamadım bilgilendirmek bu kadar mı zor sadece nasıl bir saksı ve nasıl saksı değiştireceğimi söylemeniz yeterli...

Mehmet bey merhaba. Sorunuzun cevapsız kaldığı hissine kapılmayın, biraz geç de olsa yanıt gelecektir. Fotolarınıza baktım. Bana kalırsa lithopsunuz ebat itibariyle daha büyük bir saksıya ihtiyacı yok. Hali hazırdaki toprağı da uygunsa rahatlıkla bir yılı bu saksıda geçirir. Yeter ki geçirken toprak olsun ve saksının altı delik olsun. Mammilaryanız için de aynı şeyi söylemek mümkün bana kalırsa bu ölçüdeki bir saksıda rahatlıkla gelişebilir. Malum önümüz sonbahar ve kış kaktüsler gelişme döneminden uyku dönemine girecek ve zaten çabuk gelişip serpilen bir doğaları yok. Ama toprak uygun değilse sadece toprağını değiştirin derim.
Selamlar
Zeynep

Not : Nasıl toprak kullanılacak sorusunun cevabı her ikisi de dere kumu karışımlı geçirgen toprak olmalı.

AizoaceaeFAN
28-08-2009, 10:44
[QUOTE=Mehmet Gurman;487503]arkadaşlar Taner beyden iki tane kaktüs aldım biri lithops diğeri kaktüs fakat saksıları çok küçük resimde görürsünüz nasıl değiştirebilirim yoksa böyle kalsın mı nasıl bi toprak kullanmalıyım bide lithops bir tane bu çoğalır mı ?şimdiden teşekkürler.
http://http://img30.imageshack.us/img30/3535/snapshot20090826a.jpg

http://img30.imageshack.us/img30/3535/snapshot20090826a.jpg

99951[/QUOTE

Öncelikle bir lithops hayranı ve koleksiyoneri olarak bu bikiyi alıp büyütmek bambaşka bir zevk..Tüm Türkiye'ye bu bitkiyi sevdirmek ve yaygınlaştırmak için çaba harcayan herkese (başta Taner bey olmak üzere) teşekkürler.

Sorunuza gelince Taner beyden aldıysanız torak değişimine gerek yok derim çünkü çok kaliteli torf ve lava karışımı kullanıyor. Zaten piyasada daha iyi torf bulupta saksı değişimi yapma ihtimaliniz yok denecek kadar az. Bitkilerinizin boyutları itibariyle de büyük saksıya almanıza gerek yok. Saksıya sığmama dercesine gelince saksısını değiştirmeniz gerekebilir.
Lithopsunuz iri bir halde ancak daha iki yaprağa ayrılmamış yani daha yavru sayılır. Muhtemelen kasım-aralık gibi iki yaprak çıkarmak için eski bedenini soyacaktır.
Lithopslar genellikle iki bazen dört çok nadir olarak ta üç yaprağa dönüşerek kendilerini çoğaltırlar. Bazı türler hariç genellikle her yıl sadece bir kez yaprak yenilerler. Yani bitkiniz yıldan yıla büyüme kateder. Toprağı çok kuruduysa az az sulayabilirsiniz ama ekim sonu-kasım başı gibi sulama işini bitirmelisiniz ta ki mart başına kadar..
Umarım sorunuz cevap bulmuştur..

Mehmet Gurman
28-08-2009, 11:11
cevaplar için teşekkürler fakat Mammilaryanın vücudu tamamen saksıyı kaplamış yani toğrağı göremedim değiştiriyim mi **** bu şekilde nasıl sularım?

AizoaceaeFAN
28-08-2009, 12:28
Mammi. dikenleri kanca gibi olduğundan saksı değişimi biraz zahmetli ama dediğiniz gibiyse değiştirebilirsiniz.
Bu şekilde kalırsa içi su dolu bir kabın içinde (saksı tamamen batmayacak) 1-2 dk bekletirseniz su ihtiyacını karşılamış olursunuz ama su işine dikkat suyu çok sevmeyen bir tür çabuk öldürebilirsiniz. Toprağı çok kurursa sulayın.

antmen
07-09-2009, 17:54
Bunlar da benim taş bitkilerim :)

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 14:31
Bu yıl içinde açan lithops ve lapidarialarımdan birkaç fotoğraf...
7-8 ay önce ektiğim lithopslarım gayet iyi durumda bir daha ki sefere onların resimlerini de eklerim..
Son olarak 1 ay önce ektiğim lithops lesliei ler...
Devamı gelecek...

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 14:32
devamı...

duygumit
28-09-2009, 15:11
çok sağlıklı görünüyorlar. nasıl bir bakım uyguluyorsunuz. yakında inşallah bende lithops sahibi olacağım. nasıl bir ortamda böyle sağlıklı oluyorlar. birkaç gün içinde lithopslarım elimde olacak ve kış geldiği için onları kaybetmekten korkuyorum. önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

köknar
28-09-2009, 15:25
Çok güzeller Maşallah. Lithops satın alırken özellikle dikkat etmemiz gereken belli başlı konular nedir acaba? Bu hafta içinde İstanbul' a gideceğim, Eminönünden kaktüs ve sukkulent almak istiyorum, püf noktalar konusunda yardımcı olur musunuz?

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 15:38
çok sağlıklı görünüyorlar. nasıl bir bakım uyguluyorsunuz. yakında inşallah bende lithops sahibi olacağım. nasıl bir ortamda böyle sağlıklı oluyorlar. birkaç gün içinde lithopslarım elimde olacak ve kış geldiği için onları kaybetmekten korkuyorum. önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Teşekkürler. Gerçekten ev için biraz zahmetliler zira benim gibi 500 ün üzerinde bitki evde yetiştirmiyorsanız sorun yok...
Su hususu en önemlisi. evde olduklarından yazın bile ayda bir verseniz en uygunu yoksa malesef zayi oluyorlar..
Oda sıcaklığındalar ama evde olduğum zaman ısıtıcı açıyorum. Zaten hepsi bir odadalar ve o oda yalnız onların..
Camdan aldıkları ışığın yanı sıra ayrıca üstten aydınlatan led ışıklı ayaklı lambaları var ve tabi bir de oda lambası. Genelde hepsi yanıyor..
Hersabah ve her akşam odayı iyice havalandırıyorum..
Genel olarak böyle..
Ayrıntılar forumda yazmıştım..
Suya dikkat tekrar diyeyim...
Saygılar....

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 15:44
Çok güzeller Maşallah. Lithops satın alırken özellikle dikkat etmemiz gereken belli başlı konular nedir acaba? Bu hafta içinde İstanbul' a gideceğim, Eminönünden kaktüs ve sukkulent almak istiyorum, püf noktalar konusunda yardımcı olur musunuz?

Çok sağolun kimsenin bitkisine nazar değmesin...
Önclikle bitkinin duruşu sağlamsa ve genel görünüm itibariyle dokunduğunuzda yumuşama yoksa alın derim ama fiyatlar eminönünde uçmuş durumda haberiniz olsun..Pazarlık yapmayı unutmayın..( ki bu aylardan itibaren lithopslar yumuşamaya ve içindeki yeni yaprağı çıkarmaya başlarlar. İçinden yeni yaprak görünüyor ve yumuşaksa korkmayın derim ama yeni yaprak yokken yumuşama varsa almamakta fayda var gerçi ben olsam alırım onu iyileştirmek için uğraşırım :))
Saygılar..

nur_sen
28-09-2009, 16:01
bu çiçeğin toprağı nedir acaba çok hoşlar ilk defa görüyorum....

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 16:09
Gayet başarılı bir şekilde yetiştirirsiniz inşallah..
Çabuk büyüsün diye aman suya çok dikkat edin gerisi kendiliğinden büyür..

AizoaceaeFAN
28-09-2009, 16:24
bu çiçeğin toprağı nedir acaba çok hoşlar ilk defa görüyorum....

Sanırım Antalya da oturuyorsunuz eğer öyleyse şehrinizde adeta bir kaktüs cenneti sera var. Varsak ta Düden şelalesinden biraz ilerde.
Taner beyin serasına giderseniz bu bitkileri ve toprağı rahatlıkla temin edebilirsiniz..
Toprak olarak ithal torf ve lava taşı karışımı var.

duygumit
28-09-2009, 22:38
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. odanızı hatırladım. merakla bakmıştım. zamanla bakımına alışırım diye düşünüyorum. gelen lithopslarım sağlıklı görünüyordu. diğer kaktüslerim balkonda fakat onları çıkartmayacağım. havalar soğuyor ama balkonum da 5 ya da 6 saat güneş alıyor. sizce ne yapmalıyım. malum zonguldak nemli bir havaya sahip.

AizoaceaeFAN
29-09-2009, 09:45
Balkon kapalı ise sorun yok ama açık ise nemli havanın ayazı çok keskin olur bu duruma kaktüsler uyum sağlar mı bilemem. Ben koymaya cesaret edemezdim açıkçası..
Kışın soğukta olmaları iyi ama eksi sıcaklık onlara faydadan çok zarar getirir..
Saygılar..

duygumit
29-09-2009, 17:28
balkonlarımın hepsi açık. lithopslarımı cam önüne koyarım odanın içine. *** sağlıklı bir biçimde büyürler.

praecox
02-10-2009, 09:54
Bana hediye verilen Pleiospilos'umu açtırtmayı başardım sanırım.

105737

105738

105739

AizoaceaeFAN
02-10-2009, 14:54
Bunlar da işyerimdeki çiçek açan lithopslarımdan bazıları..
L. dorothea,L.hookeri.

selenn
02-10-2009, 15:53
Almanya Grugapark'ta yılda 2 kere yapılan kaktüs fuarını malesef kaçırdım fakat eşim benim yerime fuara gitti ve birkaç kare fotoğraf çekip bana maille yollamıştı. Bu kareyi görünce bu fuarı kaçırmanın üzüntüsünü bir kez daha yaşadım. Şunların güzelliğine bakar mısınız;

105873

muhikan
03-10-2009, 22:16
Sanki abajur gibiler..;)

nevsune
05-10-2009, 16:07
AizoaceaeFAN yine yapmışsınız yapacağınızı:) Harika olmuşlar.

Geçen yıl Ekim ayının 24'ünde benim ilk göz ağrım tomurcuğunu çıkartmıştı, bu yıl biraz erken davrandı. Kışın ikiz yavrulayan bu lithopsumun ikizlerinden biri diğerine nazaran daha iyi gelişti, diğerinde çiçek belirtisi yok. O da açabilecek mi meraktayım.
106325

Bu lithopsu da bu bahar almıştım. Boyutuna bakınca bu yıl çiçek verecek umudundaydım ama şimdilik görünen birşey yok.
106326

AizoaceaeFAN
05-10-2009, 17:10
Teşekkürler. Emek, bakım ve sabır birleşince bu güzellikler ortaya çıkıyor.
Daha birçoğu tomurcukta açsınlar hepsinin resmini ekleyeceğim.
Saygılar.

duygumit
08-10-2009, 08:09
merhaba arkadaşlar. ben de 1 hafta önce kağan adlı üyemizden aldığım lithopslarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
1107024

2107025

3107026

4107027

5107028

duygumit
08-10-2009, 08:14
6107029

7107030

6. resimdeki lithopsumda bozulma mı var? sanki üzerinde catlağa benzer bir ley var. bozuluyor mu? ne yapmalıyım. kaybetmek istemiyorum.su mu vermem gerekiyor?

7. resimdeki lithopsumda bir gelişme gözlemliyorum. yenileniyor mu acaba?

AizoaceaeFAN
08-10-2009, 09:25
Sayın duygumit, lithopslarınız gayet iyi durumda. Üzerinde kesik oluşsa da her bitkide olduğu gibi kendi üzerinde açılan bir kesiyi düzeltebilirler. O kesilen yer zaten onarılmış. Korkulacak birşey yok sadece görsel olarak rahatsız edebilir o kadar. Ayrıca bunun adı lithops meyeri ve suyu en az seven lithopslardan biri.
Suyunu az verin. Zaten bitki bu aylarda yumuşayıp yeni yaprak verme dönemine girmek üzere.

7.resimde ise lithopsun çiçek tomurcuğu gözükmekte yani bir gelişme değil. Sanırım bir hafta veya 10 gün içinde çiçeğini açacaktır.
Güle güle büyütün.
Saygılar.

duygumit
08-10-2009, 13:16
teşekkür ederim. ama lithops meyerimde yumuşama da var. yeni yaprak verecek gibi de görünmüyor. endişeleniyorum.umarım birşey olmaz

duygumit
09-10-2009, 12:48
arkadaşlar sanırım lithops meyerim ölecek. sulamam mı gerekiyor. diperlerini sulamıyorum onlarda hiç bir sorun yok. neden böyle olmuş olabilir. yardımcı olur musunuz?

107222

107223

107224

AizoaceaeFAN
09-10-2009, 17:05
arkadaşlar sanırım lithops meyerim ölecek. sulamam mı gerekiyor. diperlerini sulamıyorum onlarda hiç bir sorun yok. neden böyle olmuş olabilir. yardımcı olur musunuz?

107222

107223

107224

Sayın duygumit, daha önce de söylemiştim bitkiniz gayet iyi. İçiniz rahat olsun. Siz yine de su vermek istiyorsanız çok az verin ama bitki yüzeyindeki buruşmalar sizi endişelendirmesin. Vereceğiniz bu az su buruşukluğunu giderir. Lithopsların neredeyse su ihtiyaçları birbirine benzer ama benzemeyen birçok tür mevcut tıpkı L. Meyeri gibi. Bu tür daha az su ile yaşayabilir.
Zannedersem siz bitkinin sürekli gergin durmasını istiyorsunuz ama bitkilerin doğası gereği bu halleri çok normal.
Verdiğim bilgilerle içiniz rahat etmediyse forumdaki diğer arkadaşların da yorumlarını değerlendirebilirsiniz.
Saygılar..

duygumit
09-10-2009, 18:13
çok teşekkür ederim. ilk defa lithopslarım oldu. bu endişem tabi ki onlardan 1 tanesini bile kaybetmemek için. bütün bilgileri itina ile okudum. fakat ölecek gibi geldi.teşekkür ederim. bu akşam çok az su vereceğim. tekrar teşekkürler.

Sevilay
09-10-2009, 18:19
Sayın duygumit, lithopsunuz gayet sağlıklı.:)

Eğer su verecekseniz, akşam değil sabah verin.

duygumit
09-10-2009, 18:21
çok teşekkür ederim bilgin için. lithopslarıma öğlen güneşi vuruyor. güneşle birlikte mi vereyim?

AizoaceaeFAN
10-10-2009, 14:43
çok teşekkür ederim bilgin için. lithopslarıma öğlen güneşi vuruyor. güneşle birlikte mi vereyim?

Sabahleyin verseniz daha iyi olur ayrıca bitkinin üzerinde su damlacıkları kalmasın (mercek etkisi yapar) öğlen güneşi yakabilir..
Hava güneşsiz iken sulamayın derim..
Suyunu çok az verin zaten yazdan çıktık su istekleri bu bitkilerin nisana kadar yok..Kasım ayının ortalarından itibaren suyu kesin olarak vermeyin. Yoksa onları kaybedersiniz, tek sefer su verseniz bile büyük ihtimalle kaybedebilirsiniz.
Şu an 300 e yakın lithopsum var ve gayet sağlıklılar ,10-15 tanesini su yüzünden kaybettim. Bu sebeple su işini bence unutun derim tecrübelerimden..
Saygılar.

Carlos_Cortes
13-10-2009, 18:47
Herkese selamlar,

Uzun süredir siteye girememiştim. Şimdi fırsat buldum ve ilgilendiğim konulara daldım. Benim için en önemli bölüm olan lithops'larda da bir şeyler yazmak istedim.

Lithops'larımı batı cephesine bakan penceremin önünde bakıyorum. Haziran sonu gibi lithops'larım buruşmaya başladı. Bunu engellemek için cama beyaz bir kağıt yapıştırdım. Bu kağıt lithops'larıma gölge sağladı. Sadece öğle 2 - 3 arası güneş gördüler bu sayede. Geri kalan güneşin batışına kadar sıcak ama gölgedelerdi. Bu durum onların buruşmalarını engelledi. Ama gölgede kalan lithops'ların boy atması gibi bir duruma da neden olmadı. Dengeli bir ortam sağladı onlara yani :) 10 günde bir su verdim ve 5 günde bir fıs-fıs yaptım. Eylül ortasında da kağıdı çıkarttım. Şimdi gelişmelerini takip ediyorum.

Su vermemden ötürü yeni yapraklarını veren 2 lithops'umun hala eski yaprakları canlı. Ama bu ters bir duruma neden olmuyor. Zaten amacım onları İstanbul'un koşullarına alıştırmak. Kasım ortasına doğru suyu tamamen keseceğim. İlkbaharda hepsinin aynı hızda ve gelişme seviyesinde olacağına inanıyorum (4 tanesini farklı, 5 tanesini farklı ve 2 tandesini farklı zamanda almıştım. Aralarında gelişme bakımından seviye farkı vardı).

Taner Bey'in serasından aldığım iki lithops'umda çiçek gelişimi gözlemliyorum. Umarım seneye hepsi çiçek verir. O iki lithops'un çiçeklerini kendime değil Taner Bey'e bağlıyorum çünkü :)

Ayrıca merak ettiğim diğer bir konu saksı değişimini ne zaman yapmam gerektiği. Çünkü aldığım 2 lithops'um gerçekten büyük ve onları bir büyük boy saksıya almak istiyorum. Kullandığınız toprak ve diğer melzemeleri de yazarsanız sevinirim.

Sevilay
13-10-2009, 19:56
Ayrıca merak ettiğim diğer bir konu saksı değişimini ne zaman yapmam gerektiği. Çünkü aldığım 2 lithops'um gerçekten büyük ve onları bir büyük boy saksıya almak istiyorum. Kullandığınız toprak ve diğer melzemeleri de yazarsanız sevinirim.

Bakın burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=138272&postcount=31) böyle bir bilgi var. Ayrıca bu konunun ilk mesajındaki çevirisi yapılmış linke (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529) tıklarsanız da yeteri kadar bilgi edinebilirsiniz.:)

Engin
13-10-2009, 21:29
........

nevsune
16-10-2009, 17:57
Bu yıl çiçeği biraz daha minik açtı ama sanırım bitkinin bu yıl ikiz oluşumundan dolayı kendi de küçük kaldığındandır.

muhikan
16-10-2009, 19:06
Kagan Bey'den aldığım lithopslar yavaştan çiçeklerini gösterdiler. Takip ediyorsa teşekkür edeyim kendisine.

eminetirsi
18-10-2009, 19:14
bu lithops lar çok asil ve güzel çiçekler fakat çok pahalılar. Geçen hafta eminönünde sordum, almak niyetindeydim,misket kadar şeyden 15 tl istediler.
açıkcası alamadım....

Carlos_Cortes
23-10-2009, 10:17
Selamlar. Benim çiçeklerim hala oluşum aşamasındalar. Tomurcuğu görmemden bu yana 2 hafta geçti. Her gün "Bu gün açacak sanırım" diye uyanır uyanmaz onlara bakıyorum :) Çiçeklerini açtıklarında fotografları sizlerle paylaşacağım.

Sayın eminetirsi;
Ben 2 hafta kadar önce Eminönü'ne gitmiştim. Orada lithops satan tek Tamer Bey var diye biliyorum. Gittiğimde de elinde lithops yoktu. Hatta yaklaşık 2 aydır elinde lithops yoktu. Sanırım yeni gelmiş olmalı. Ama fiyatlar genelde o civarlarda oluyor malesef :(

AizoaceaeFAN
23-10-2009, 17:19
Lithops lesliei ve Lithops salicola larım...

AizoaceaeFAN
11-11-2009, 13:22
Selamlar herkese,
İşyerimde Mesemb. koleksiyonumun son hallerini paylaşmak istedim...

AizoaceaeFAN
11-11-2009, 13:24
Devamı...

AizoaceaeFAN
11-11-2009, 13:25
Argyroderma...

astop
13-11-2009, 09:30
Sayın AizoaceaeFAN'ın koleksiyonu yanında bizim lithopslar cılız kalıyor ama, ne yapalım bizde elimizdekilerle kendimizi avutmaya çalışıyoruz. Gerçekten bu kadar lithopsla başa çıkmak müthiş bir beceri.
Geçen sene ilk lithopsumu almıştım ve aynı sene içinde ne yazık ki öldü. Bu nisan ayı sonunda Taner Bey'den 7 farklı türde lithops aldım. Kasım başına kadar öğlene kadar güneş alan bir yere, cam dışına koydum. Başlangıçta sadece nisan-mayıs aylarında gübreleme yapılacağından 15 günde sulamayla gübreleme yaptım. Hazirandan sonra ekim başına kadar haftada bir, ekimde 15 günde bir ve en son kasım başında sulamayı yapıp sulamayı kestim. Ve dışarıdan alınıp, uyku dönemini geçirecekleri serince, cam önü bir iç mekanda yerlerini aldılar. Sizlerle çiçek açan lithopslarımın fotoğraflarını paylaşmak istedim.

astop
13-11-2009, 09:32
Bu fotoğraflar da lithopslarımın ilk ve son hallerini gösteriyor.

AizoaceaeFAN
13-11-2009, 10:19
Sayın astop ben bunlarla uğraşmazsam rahat edemem. Her birinin gelişimi farklı, tıpkı sizin öncesi ve sonrası diye çektiğiniz resimlerde olduğu gibi. O yüzden bu kadar çok olmasının sebebi de bir bakıma her birinin gelişimini ayrı ayrı izlemek, bu benim için büyük bir keyif. Gerek çiçeklerini gerekse yaprak değişimini..
Bu arada bitkileriniz gayet sağlıklı ve ilk hallerine göre gelişmişler. Tebrikler..

zeynepdincer.k
17-11-2009, 13:00
.114398

114399

114400

114401

Faruk
17-11-2009, 18:03
Arkadaşlar lithops u Kocaeli ve civarı ya da İstanbul ve civarı nerelerde bulabilirim??? Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...

duygumit
18-11-2009, 08:03
merhaba arkadaşlar. lithops meyerim bu güneşli günlerle birlikte bana hediye veriyor. çiçek açıyor. fakat benim lithopslarımın çiçekleri birlikte açmadı. resimde de göreceksiniz. ayrıca meyerim hala kötüye gidiyor. çok yumuşadı ama buna rağmen çiçeğini açıyor. bundan sağlıklı olduğu anlaşlıyor mu?

114464

nevsune
18-11-2009, 16:29
merhaba arkadaşlar. lithops meyerim bu güneşli günlerle birlikte bana hediye veriyor. çiçek açıyor. fakat benim lithopslarımın çiçekleri birlikte açmadı. resimde de göreceksiniz. ayrıca meyerim hala kötüye gidiyor. çok yumuşadı ama buna rağmen çiçeğini açıyor. bundan sağlıklı olduğu anlaşlıyor mu?

114464Yumuşamaya başladı dediğinize göre lithopsunuzda bir sorun var ama çok mu sulama yaptınız yoksa az mı anlayamadım. Çiçek açması iyi elbette ama son bir gayret olmaz umarım.

Bakım konusunda geçmiş sayfalara bakıp yanlışınızı anlayabilirsiniz belki.

Benim pembeli de bugünlerde bir hazırlığa girdi. Çiçek mi açacak, doğum hazırlığı mı pek anlayamadım. Diğeri Nisan ayında yavrulamıştı geçenlerde de çiçek açmıştı, bakalım bu ne yapacak.

Bir de lithopslara baktım ama bu cinsin adını bulamadım bir türlü, bilen varsa sevineceğim.

AizoaceaeFAN
18-11-2009, 16:49
Sayın nevsune bitkiniz Lithops villetii deboeri.
Lithopslar bu mevsimde çiçek açtıkları için bitkiniz yakında çiçeğini açacak..

nevsune
18-11-2009, 16:57
Sevgili AizoaceaeFAN çok teşekkür ederim.

Aslında bu zamanda çiçek açması gerekir diye düşünmüştüm ben de ama iyice bakınca sanki içerdekini tomurcuktan biraz daha büyük gibi gördüğümden çelişkide kalmıştım.

duygumit
18-11-2009, 18:31
lithopslarımı aldığımda zaten sulama zamanları hemen hemen bitmek üzereydi. ekim de sadece 1 lere suladım sadece. ama az miktarda. diğer lithopslarım sağlıklı görünüyor. bazılarında yumuşama var ama bunun normal olduğunu öğrenmiştim. ortama alışamadığını düşünüyorum. umarım onu kaybetmem. teşekkür ederim.

cigdemsi
19-11-2009, 14:49
Herkese merhaba siteye üye olali biraz oluyor.Yazdiklarinizi takip etmeye calisiyorum.Iki gün önce bende heveslenip bir Liphops aldim.Görüntüsü asagida.Benim merak ettigim ben aldigimda su icinde gördügünüz minik 5,5 cmlik plastik saksidaydi.Hala da öyle.Üzerinde pleiospilos adi ile satiliyor.Simdi benim bunun saksisini degistirmem dogru olmaz galiba,mevsim itibariyle.Ayrica acemi oldugum icin bakimini buradaki cevaplardan takip etmeye calisiyorum.Pencere önüne aldim ve hic su vermemem gerektigini anladim en azindan nisan-mayis ayina kadar.Bunlar ne zaman cicek veriyor?Ve benimkinin cicek verecek gibi bir hali var mi?Görüslerinizi bekliyorum.Simdiden tesekkürler...

114738

114739

AizoaceaeFAN
20-11-2009, 10:17
Sayın çigdemsi bitkiniz hayırlı olsun öncelikle, bu bir lithops değil. Pleiospilos nelii isimli aizoaceae familyasından bir bitki. Saksısı onun için yeterli ama toprağı çok dökülmüş tamamlamanız gerekir. Kış boyunca su vermeyin. Işık gören bir yerde nisana kadar sudan kaçının. Çiçeğini ekim kasım gibi açar ama bu bitki büyük bir ihtimalle yapı marketten alınmış yani sağlıksız bir ortamdan geldiği için bu yıl çiçeğini açmayabilir..

cigdemsi
20-11-2009, 11:33
Cok tesekkür ederim cevabiniz icin AizoaceaeFan...Cicekciden aldim.Diyelim ki ben bunu öldürmeden yasattim.Bu bitki mevsimlik midir?Yoksa her sene kendini yenileyebilen bir bitki midir?

AizoaceaeFAN
20-11-2009, 13:19
Bu bitkiler çok yıllıktır. İyi bir bakımla içinden sürekli yeni yapraklar verecektir her yıl. Büyümesi saksıya yayılma şeklindedir. Nitekim doğadaki formlarına bakrsanız kümeler halindedirler.

ninina84
28-11-2009, 11:10
Bu benim 2 ay kadar önce Bauhaus'tan lithops diye aldığım bitkinin aynısı sanırım :) Sonunda buldum diye ne kadar sevinmiştim. Aldığımda en alttaki parçaları yumuşamıştı. Sulanmaması gerektiğini bilmediğim için geldiğinden beri haftada bir bazen çok kuruduğunda iki kere suluyorum. Hem alttaki yapraklar düzeldi hem de içinden yenileri çıktı. Herhangi bir ölme belirtisi de göstermiyor. Aksine en içtekiler hızla büyüyor.
Büyümeleri saksıya yayılma şeklinde olur demişsiniz. Ben de içinden yavru verip sürekli kat çıkacak diye düşünüyordum :))) Bu durumda saksısını büyütmem gerekmiyor mu? Fazlasıyla bilgisizim bu konuda.

kaybol.2008
28-11-2009, 15:26
AizoaceaeFAN,
944 numaralı mesajda son fotoğraf (hani şu baloncuk baloncuk olan) ismi nedir acaba?
Temin edilebilecek firma önerebilir misiniz? Kolay gelsin. Nazar değmesin.

cigdemsi
28-11-2009, 20:33
Bu benim 2 ay kadar önce Bauhaus'tan lithops diye aldığım bitkinin aynısı sanırım :) Sonunda buldum diye ne kadar sevinmiştim. Aldığımda en alttaki parçaları yumuşamıştı. Sulanmaması gerektiğini bilmediğim için geldiğinden beri haftada bir bazen çok kuruduğunda iki kere suluyorum. Hem alttaki yapraklar düzeldi hem de içinden yenileri çıktı. Herhangi bir ölme belirtisi de göstermiyor. Aksine en içtekiler hızla büyüyor.
Büyümeleri saksıya yayılma şeklinde olur demişsiniz. Ben de içinden yavru verip sürekli kat çıkacak diye düşünüyordum :))) Bu durumda saksısını büyütmem gerekmiyor mu? Fazlasıyla bilgisizim bu konuda.

Evet sanirim ciceklerimizin türü ayni.Yalniz ben aldigimdan beri sulamadim gerci 11 gün falan oldu.Sulamamak gerekiyormus kisin.Senin ciceginin en alt katindaki yapraklar zannedersem ölü yapraklar.Cicekci benimkini cikarip sadece dis yüzeyini birakmis olmali.Bende icinden yavru verip kat cikacagini düsünüyorum tipki su an senin en alttaki katlarinin yerine yeni katlar cikmasi gibi.Her sene böyle tekrarlanacak galiba.Yani saksida daima tek yeni nelii olacak,cogalmayacak.

esen
28-11-2009, 22:37
O türün adı senecio, ben size gönderebilirim

ninina84
28-11-2009, 23:31
Evet sanirim ciceklerimizin türü ayni.Yalniz ben aldigimdan beri sulamadim gerci 11 gün falan oldu.Sulamamak gerekiyormus kisin.Senin ciceginin en alt katindaki yapraklar zannedersem ölü yapraklar.Cicekci benimkini cikarip sadece dis yüzeyini birakmis olmali.Bende icinden yavru verip kat cikacagini düsünüyorum tipki su an senin en alttaki katlarinin yerine yeni katlar cikmasi gibi.Her sene böyle tekrarlanacak galiba.Yani saksida daima tek yeni nelii olacak,cogalmayacak.

Anladım. Yani benim en alttaki kurtuldu diye sevinmem boşuna. Her türlü ölecek o :) Pek ölüye de benzemiyorlar gerçi gayet sertler. Üstündeki kahverengi lekeler aldığımda da vardı. Bauhaus'ta artık başına ne geldiyse en dipte de üstündeki parçada da bir delik var. Biri tırnaklamış gibi.
Sulamayı da keseyim bari. Şu ana kadar bir zararını görmedim ama sulamamak gerekiyorsa mecbur sulamayacağım.
Bir bu eksikti zaten balkonda o da tamam oldu. :D

Carlos_Cortes
30-11-2009, 15:17
Herkese selamlar,

Lithops'larım bu yıl beni çok sevindirdiler. Toplam 13 çiçek gördüm ve hemen hemen hepsi açtı. Açmayan 2 tane lithops oldu sadece. Açıkçası bu yıl hiç beklemiyordum. Bir iki derken hepsi birden coştu.

Beni en çok mutlu eden ise, avatar'ımda fotografı olan, 3 yıldır baktığım lithops'um da çiçek açtı. O kadar şaşırdım ki. Çünkü o benim acemilik lithops'umdu ve bu işi onunla beraber öğrendim. O kadar zorlamıştım ki onu; açmasını hiç beklemiyordum.

Size bir bilgi paylaşmak istiyorum sulama ile ilgili. Bu tamamen benim kişisel görüşümdür. Herkes lithops'unu aynı ortamda bakmıyor o yüzden benim için doğru olan bir başkası için yanlış olabilir.

Güney cephesine bakan, saat 2'den gün batımına kadar güneş gören bir yerde bakıyorum lithops'larıma. Yazın güneş o kadar dik geliyordu ki; lithops'larım buruşmaya başlamışlardı. O nedenle cama beyaz bir kağıt koyup onlara gölgelik bile yapmıştım. Ama yazın çok sıcak bir ortamda bakmıştım onlara. Sonbaharda da kaldırmıştım bu kağıdı. Önümüzdeki yaz da bu uygulamayı uygulayabilirim.

Sulama olarak da Nisan ortasından itibaren sulamaya başladım; 15 günde bir. Haziranda sulamayı 10 günde bir'e indirdim ta ki Ekim'e kadar. Aralık'a kadar da 15 günde bir suladım. Aralık - Nisan arası da dinlenme dönemi. Mayıs itibari ile Eylül'e kadar azar azar sıvı gübre kullandım. Ayrıca, özellikle yazın, sulama sırasında bol bol su verdim. Hatta öncesinde ve sonrasında bile öyle yaptım diyebilirim. Üstten verdiğim su dipten çıkacak kadar bol suladım yani. Ve bunun bir zararını görmedim hatta ölmek üzere olan lithops'larım bile tekrar canlandı.

Ama dediğim gibi ben çok sıcak bir ortamda bakıyorum lithops'larıma. Eğer sizlerde sıcak bir ortamda bakıyorsanız, bol bol su vermekten çekinmeyin. Lithops'larınızın daha güçlü ce canlı olduğunu fark edeceksiniz.

İyi günler dilerim...

nevsune
01-12-2009, 13:52
Pek bir nazlı geliyor bunun çiçeği. Dilerim beyaz açar:)
115862

Çiçeği açana dek sulamaya devam etsem mi, ne dersiniz?

ninina84
03-12-2009, 20:16
Herkese selamlar,

.

Size bir bilgi paylaşmak istiyorum sulama ile ilgili. Bu tamamen benim kişisel görüşümdür. Herkes lithops'unu aynı ortamda bakmıyor o yüzden benim için doğru olan bir başkası için yanlış olabilir.

Güney cephesine bakan, saat 2'den gün batımına kadar güneş gören bir yerde bakıyorum lithops'larıma. Yazın güneş o kadar dik geliyordu ki; lithops'larım buruşmaya başlamışlardı. O nedenle cama beyaz bir kağıt koyup onlara gölgelik bile yapmıştım. Ama yazın çok sıcak bir ortamda bakmıştım onlara. Sonbaharda da kaldırmıştım bu kağıdı. Önümüzdeki yaz da bu uygulamayı uygulayabilirim.

Sulama olarak da Nisan ortasından itibaren sulamaya başladım; 15 günde bir. Haziranda sulamayı 10 günde bir'e indirdim ta ki Ekim'e kadar. Aralık'a kadar da 15 günde bir suladım. Aralık - Nisan arası da dinlenme dönemi. Mayıs itibari ile Eylül'e kadar azar azar sıvı gübre kullandım. Ayrıca, özellikle yazın, sulama sırasında bol bol su verdim. Hatta öncesinde ve sonrasında bile öyle yaptım diyebilirim. Üstten verdiğim su dipten çıkacak kadar bol suladım yani. Ve bunun bir zararını görmedim hatta ölmek üzere olan lithops'larım bile tekrar canlandı.

Ama dediğim gibi ben çok sıcak bir ortamda bakıyorum lithops'larıma. Eğer sizlerde sıcak bir ortamda bakıyorsanız, bol bol su vermekten çekinmeyin. Lithops'larınızın daha güçlü ce canlı olduğunu fark edeceksiniz.

İyi günler dilerim...

Benim bitkilerim da güneye bakan kapalı bir balkonda duruyor ve kışın bile güneş vurduğunda sıcak oluyor. Sulamamın o yüzden bir zararı olmadı belki de. Ben de sizin sulama reçetenize uyayım bari.

AizoaceaeFAN
23-12-2009, 14:14
Herkese merhaba, son halini verdiğim mesemb ve sukulentlerim...

nevsune
24-12-2009, 08:52
Sevgili AizoaceaeFAN yine dost çatlatmışsınız:) Ellerinize sağlık bütün aile çok sağlıklı görünüyor.

Viletii deboerim çiçeğini ağır ağır büyüttü. Meğer beyaz çiçeğini bana yeni yıl hediyesi olsun diye bekletiyormuş. Bundan sonraki pozu artık galeride yerini alır.

skaraca
24-12-2009, 09:50
Merhaba arkadaşlar,

Eskişehir'de lithops bulunmuyor. Hatta kaktüs ve sukulent çeşitlerini dahi bulmak mümkün değil. Koçtaş ile migros ve tansaş ın birer mağazasında kaktüs bulunuyor. Onlarda bir sefer geldi. Satış süresince bakımsız kalıyor, çeşit bulunmuyor. Belki ilk geldiğinde denk gelebilirseniz (ki çok zor) daha iyi seçim yapmak mümkün olabiliyor.

Bu nedenle sormak istiyorum. Çiçek açan lithopslarından tohum alabilen oldu mu acaba? Tohum alıp, elinde fazla tohumu bulunan arkadaşlar paylaşmayı düşünürler mi?

Selam ve sevgilerimle...

nevsune
24-12-2009, 10:12
Sn. skaraca, tohumdan yetiştirmek bayağı bir zahmetli gördüğüm kadarıyla. Tohum almak da biraz zor sanırım. Aynı cins yanyana açacak da, tozlayacaksınız da vs.vs..

Hazır bitki düşünürseniz, buraya (http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&kaktus=Ürünlerimiz) bakmanızı öneririm. Büyük yapımarketlere de genellikle Taner bey veriyor zaten.

Yalnız aman dikkat, kendinizi kaybedebilirsiniz:)

AizoaceaeFAN
24-12-2009, 10:22
Son resimde en öndekiler ilk tohum deneyimlerim yaklaşık 8-9 aylıklar.
Şimdilerde 30 ayrı kabın içinde 100 den fazla türün tohumunu çimlendirdim. Biraz daha büyüsünler onların resmini de eklerim..

Lithopsella
25-12-2009, 14:34
Çok teşekkürler Sevilay.

Lithopsella
25-12-2009, 14:41
Bu da yandan çekimleri

Sevilay
25-12-2009, 15:19
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)da yetiştiricilikle ilgili bilgiler var.:)

Bir ara göz atarsınız.:)

skaraca
26-12-2009, 13:50
Sn. skaraca, tohumdan yetiştirmek bayağı bir zahmetli gördüğüm kadarıyla. Tohum almak da biraz zor sanırım. Aynı cins yanyana açacak da, tozlayacaksınız da vs.vs..

Hazır bitki düşünürseniz, buraya bakmanızı öneririm. Büyük yapımarketlere de genellikle Taner bey veriyor zaten.

Sayın Nevsune,

Tohumdan yetiştirmenin güçlüğünü biliyorum. Başlık altında bu konuda deneme yapan arkadaşların yazdıklarını da okudum. Hani tohumu ekersiniz, gider gelir bakarsınız, ha çıktı ha çıkacak beklersiniz ve sonunda ilk tohum çimi başını gösterir. Ben o duyguları yaşamak istiyorum. Belki çimlenen tohumlar yaşamayacak, üzülsemde o anları yaşamayı düşünüyorum.

Taner beyin sitesini ise ziyaret ettim. Ayrıca Taner beyin serasını gezen arkadaşların ekledikleri fotoğraflarıda gördüm. Aslında bu yaz Taner beyin serasına 500 metre kadar yaklaşmışım ama o tarihte siteye üye olmadığım için Taner beyin ismini de bilmiyordum. Belki bu yaz sonu yine Antalya yapma durumum olursa serayı ziyaret ederim. 18-19 Ocak'ta Antalya'da olacağım ama mesleki seminer için gideceğimden zamanım olmaz sanırım.

Teşekkürlerimle...

AizoaceaeFAN
26-12-2009, 19:31
Sayın Lithopsella, lithopslarınızı başarılı bir şekilde büyütmenizi dilerim.Yanlış anlamazsanız kişisel tecrübelerimle sabit naçizane bir tavsiyem olacak; bu bitkiler güneye bakan pencere kenarı, kapalı balkonların en aydınlık kısmında ya da hava ve iklim koşulları uygunsa dış ortamda daha sağlıklı büyürler. Son ihtimal Türkiye şartları için gerçekten kısıtlı (eğer akdeniz veya egede seranız yoksa tabi). Bitkileriniz tahminen 2 ay içinde bulundukları ortamdaki ışığın yönüne göre hem eğilecek hemde boyları sağlıksız bir şekilde uzayacaktır. Dolayısıyla görünüşlerindeki form bozukluğu yaprak değişme dönemine giren bitkilerinizin ne yazık ki ölmesine sebep olacaktır. Bu bitkiler kenarda köşede inanın büyümüyorlar. Ne kadar dekoratif görünseler de ışığı çok seviyorlar.
Bu arada pencere kenarına koysanız bile 3-4 günde bir kendi etrafında 180 derece döndürürmelisiniz ki herhengi bir tarafa doğru eğilmesin.
Saygılar..

nevsune
30-12-2009, 17:37
Lithopsum bekledi bekledi ve tam yılbaşında çiçeğini (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33261&catid=member&imageuser=14854) açtı.

İlk lithopsum sarı çiçek açmıştı, bunun beyaz çiçekli olmasına çok sevindim.

Sevilay
05-01-2010, 00:05
Benimle ikinci kışları.:)
Bütün yaz, kırmızı örümcekle mücadele ettiler.
Bir kısmı mantar oldu, ne yapacağımı şaşırdım.
Ama başardılar..:)

120704

120705

120706

120707

Sevilay
05-01-2010, 00:08
Devam edelim :)
Sanırım sağlıklı olduklarında, kışın açıyor titanopsis ve aloinopsisler.

120708

120709

120710

120711

Sevilay
05-01-2010, 00:16
Lithopslar da kırmızı örümcek ve mantarla çok mücadele ettiler.
Şimdi hepsi kapalı balkonda, serin bir ortamda yaza hazırlanıyorlar.

352831

AizoaceaeFAN
05-01-2010, 08:29
Sayın Sevilay hanım bitkilerinizi güle güle büyütmenizi dilerim. Gerçekten çok hoş türler var. Aloinopsis ve titanopsisleriniz çok sağlıklı ve çiçekleri de tam formunda sizi tebrik ederim. Yalnız lithopslarınız için biraz endişeliyim çünkü ışık gelen pencereye uzaklar dolayısıyla hem uzamışlar hem de ışığa doğru eğilmişler. Size tavsiyem bir an önce ışık olan pencere önü veya balkonun en önüne almanız yoksa yaprak değişimi sırasında büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu durumlarında bile kaybedecekleriniz var gibi gözüküyor ama inşallah olmaz.
Elimdeki yabancı kaynaklardan ve de kendi tecrübelerimden bunu iletmek istedim.
Saygılar...

Sevilay
05-01-2010, 11:04
Lithopslar aslında yeteri kadar ışık alıyorlar.:)
Böyle olmalarının nedeni, tamamen başka bir macera.:)

Geçen sene, Eylül ayı gibi, çiçeklenmeden sonra sulamayı kesmiştim.
Onlar da, yavaş yavaş benim deyimimle doğurmaya başladılar.

Ve Mayıs başında, "hadi artık sulama zamanı başladı" diye spreylemeye ve arada sulamaya başladım.

Ne büyük hata yaptığımı sonradan fark ettim.

120748

Bu durumdan azıcık daha ilerideydi doğurma halleri ve ben sprey yapmaya başlamıştım.

Zamanla alttan yumuşayıp ölmeye başladılar.
Sağ kalanlar ise dış kabuktan çıkmak için uzadıkça uzadılar.

Hatam, bana göre şöyleydi;
Dış yaprak tam kurumadan, içteki yavru, dış yaprağın suyunu tam kullanıp, onu kurutamadan sprey ve sulama yapmıştım.

İçteki yavru su ihtiyacını benim spreylerden sağladığı için, dıştaki yaprak da kurumayınca, sprey yaptığımda, ikisinin arasından içe sızan su zamanla mantar yaptı.

Bunu fark ettiğimde, hepsini doğurttum resmen.
Ya batacağız, ya çıkacağız diyerek, gözümü kararttım ve tüm dış yaprakları içteki yavrudan ayırdım.
Köke kadar sıyırıp kestim.

İçte kalıp, o dış yapraktan kurtulmak için uzadıkça uzayanlar da şimdi bu halde.:)
Tabii bir de kırmızı örümcekle mücadele ettiler.:)

Sevilay
05-01-2010, 16:17
Faucarialar da açmaya başladı.

Günün belli bir saatinde açıp, daha sonra kapanıyor çiçekler.

120802

120803

johnny guitar
10-01-2010, 12:57
Selamlar
Geçen yıl mart ayında lithops tohumlarını çimlendirmeye başlamıştık.Bize katılan bir kaç arkadaş vardı ama kimse yaptıklarından hiç bahsetmediler.Şubat ve mart ayında ekilen tohumlar çok yavaş bir şekilde gelişmelerine devam ediyorlar.Hatta ilk kabuk değişimine başladılar bile.Diğer arkadaşlar ne durumdalar.
Saygılar

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 10:28
Elimdeki çok özel birkaç lithopsun bugünkü halleri..

Lithops Fulviceps C220
Lithops Verruculosa C198
Lithops Lesliei ssp. lesliei v. venteri (syn. maraisii)

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 10:31
Devamı...

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 10:34
Devam...

Lithops coleorum C196
Lithops lesliei
ve türü belli olmayan lithopsum!

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 10:35
1 yıllık tohumlarım...

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:40
Geçtiğimiz mart ayından itibaren birkaç hafta arayla ektiğim Lithops (onlarca farklı tür), conophytum (40 tür) ve diğer mesembler...

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:42
Devamı...

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:45
Devam ediyor...

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:46
Diğerleri..

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:48
Devamı..

AizoaceaeFAN
22-01-2010, 12:49
Ve son...

sevim4
27-01-2010, 08:49
Bu kadar bir kaktüsü bir arada görmemiştim, emeklerinize sağlik.

nevsune
27-01-2010, 09:44
Tam bir başarı, ellerinize kollarınıza sağlık sevgili AizoaceaeFAN. Yalnız artık sizin lithopslar için özel bir mekana ihtiyacınız var gibi görünüyor:)

AizoaceaeFAN
27-01-2010, 09:45
Bukadar bir kaktüsü bir arada görmeiştim emekelerinize salik.

Sayın sevim4 ilginize teşekkürler ama bunlar kaktüs değil tamamen farklı bir bitki familyası olan Mesembryanthemaceae (Aizoaceae) bitkileri ve tohumları.
Kısacası Mesembs denilen bitkiler.

AizoaceaeFAN
27-01-2010, 09:51
Tam bir başarı, ellerinize kollarınıza sağlık sevgili AizoaceaeFAN. Yalnız artık sizin lithopslar için özel bir mekana ihtiyacınız var gibi görünüyor:)

Teşekkür ederim eksik olmayın, haklısınız küçükte olsa bir bahçeye ve onun içine de mini bir seraya ihtiyacım var ama Erzurum şartları için o seranın ekipmanı o kadar fazla olur ki malzemelerini tamamlamak çok zor. Bir kere sıcaklığı sabit tutmak için ısıtıcı (yoksa -20 de hepsini dondururum), hava sirkülasyonu için fan vs.
Aklımda bunu yapmak var ama biraz zaman alacak gibi hem masraflı hem zahmetli..

AizoaceaeFAN
29-03-2010, 15:07
Herkese selam.
Bu başlık haftalardır sessiz, kimse fotoğraflamıyor artık lithopslarını.
Biraz canlandımak istedim..
Tabiri caizse dormancy dönemini yaşayan lithopslarım..

AizoaceaeFAN
29-03-2010, 15:09
Birkaç lithopsumun yakın çekimi..

AizoaceaeFAN
29-03-2010, 15:12
Bunlar da 2 ay önce resimlediğim fidelerimin bu günkü halleri...

Lithops mix tohumları...

AizoaceaeFAN
29-03-2010, 15:15
Fenestraria, pleiospilos, avonia ve titanopsis türleri ( yaklaşık 8-9 aylıklar).

AizoaceaeFAN
29-03-2010, 15:17
Bunlarda diğer karışık lithops yavruları...

fevziye
29-03-2010, 15:31
Tebrikler Sn. AizoaceaeFAN
Ben geçen yıl lithops tohumlarından yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım. Siz nasıl yapabiliyorsunuz?

k_donmez
29-03-2010, 17:25
Kutlarım. Çok güzeller. Hepsinden önemlisi bu bitkiyi Erzurum'daki iklim koşullarında çimlendirmektir. Ellerinize sağlık. Tohumları nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?

berduray
29-03-2010, 21:40
Bizim bir dönem çimlendirmeye çalıştığımız tohumlar yan gelip yatarak:) kök uzantıları yana doğru gitmiş, dolayısiyle bir günde balon gibi sönmüşlerdi.

Biz de kürdanla kökünü toprağa sokmaya çalışmış, kah üzerine ince kum serperek kökleri kapatmaya çalışmıştık.

Sizinkiler çakılmış çivi gibi..bunu nasıl başardınız?

Acaba bir tekniği vardı da biz çaylaklığımızdan mı bilemedik doğru yöntemi?

Bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz?

Hepsi de çok sağlıklı görünüyor maşaallah.

AizoaceaeFAN
30-03-2010, 09:22
Hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Yorumlarınızdaki sorulara gelince tohumların bir kısmını yurtdışından kendim bizzat sipariş verdim. İçlerinde pahalı ender çaprazlama tohumları da vardı. Diğer bir kısmını da iki arkadaş vasıtasıyla yine yurtdışından ayrı ayrı ikisinden temin ettim.
Lithops üretmeye gelince daha bu işin acemiliğinden yeni sıyrılmış durumdayım,tohumları kazasız belasız fide haline getirebildim fakat onları yaşatmak ve büyütmek asıl mesele. Bunu da bir iki yıl sonra inşallah başarılı bir şekilde görürüm. O zaman üretmeye başladım diyebilirim.
Erzurum da bunu yetiştirmek gerçekten zor ama şartları sağladıktan sonra heryerde yetiştirilebilir.
Güneş ışığını birebir taklit eden ampullerin altında büyüyorlar (fazla ısınmadan fazla kavrulmadan) .Asla güneş ışığını direkt almıyorlar . Bu tohumlar için yıkıcı olur. Belki bir yaşını geçtiklerinde alıştıra alıştıra güneşe çıkarabilirim.
Havalandırma ve sıcaklık ne fazla ne esik. Yani bir nevi Namibia ortamını taklit ediyorum.
Tohum ektiğim kaplar daha önceki resimlerimde var. Yine aynı kaptalar fakat serpme yöntemiyle tohumları ektiğim için heryerden hatta birbirlerinin üstünden çıkanlar vardı ve toprakları biraz azdı , kök gelişimleri daha iyi olsun diye hepsinin tek tek aralarını ayırdım toprak ekledim.
Çivi gibi toprakta sağlam durmaları ise; ta tohumdan çimlendikleri zamandan itibaren hergün düzenli bakımlarını yaptım kökü dışarda olan veya yan yatmış lithopsum hiç olmadı. Bunu yaparken çok dikkat etmeye çalıştım çünkü çok hassaslar ve bir yerlerine küçük bir zarar gelse mutlaka ölürler. Özen fazla gösterdim açıkçası.
Saatlerce günlerce uğraştığım oldu, bir sürü yabancı kaynaktan çeviri yaptım kendimce ve onları çok dikkatli uyguladım sonuç başarılı oldu.

berduray
30-03-2010, 12:53
Emek verdiğiniz o kadar açık ki...elleriniz dert görmesin.

Biz acemilikten bilemedik, sonra da sakın ellemeyin dediler.

Bir daha elimize tohum geçer de tekrar o heyecanı yaşamak istersek; sizin bilgilerinizin bizlere de ışık olması bakımından...toprağa ektiğiniz andan itibaren yaptığınız tüm işlemleri madde madde , özellikle foto ekleyerek , bakımları vs...yani lithops üretimi hakkında herşeyi bizlere belgesel olarak sunmayı düşünür müsünüz?

AizoaceaeFAN
30-03-2010, 13:01
İnanın bana dediklerinizi yapmam için zaman lazım ama malesef o kadar zamanım yok ayrıca her merhaleyi fotoğraflamadım, yine de vaktimi ayarlayabilirsem seve seve yazarım.

Carlos_Cortes
01-04-2010, 00:22
Herkese selamlar,

@ AizoaceaeFAN;

Yavrularınız muhteşem gözüküyorlar. Sizi içtenlikle tebrik ediyorum. Bende tohumdan üretim yapmaya kalkıştım fakat pek başarılı olamadım malesef. Benim yavrular çimlendikten sonra biraz büyüdüler ve yana yatmaya başladılar. Sonra da teker teker çürüdüler. Kürdanla yumuşak davranarak düzeltmeye çalıştım fakat hangisine el sürsem 3 güne çürüdü. Yaklaşık 40-50 kadar yavru çimlendi fakat şuan elimde 4 tane kaldı. 3 tanesi zaten hala yatık duyuyor. Bir tanesi dik bir şekilde ama o da saksının köşesinde çimlendiği için. Sizce bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler...

AizoaceaeFAN
01-04-2010, 17:35
Fazla sulama çürümenin asıl sebebidir, mutlaka bir düzen dahilinde yapılması gerekir. Aynı zamanda sulama sıklığı çimlenen tohumlar için gereklidir ancak çimlenen tohumların toprağı kurumadan tekrar sularsanız malesef ki ölürler, toprak tam kurumadan suyu vermeyiniz, tam kuruması için ise mutlaka hava sirkülasyonu olan yerde büyütmelisiniz veya onlar için bir fan alıp tohum kabına yakın bir yerde onu çalışır vaziyette tutmalısınız. Böylece sulama yaptığınızda hava akımı sayesinde bir-iki günde toprak tekrar kuruyacak ve siz de tekrar sulama yapabileceksiniz.
Sulamayı üstten ve fazla basınçlı olmayan spreylerle püskürterek yapmalısınız. Asla normal bitki sular gibi su vermeyiniz. Bu sayede çimlenen tohumların yana yatma olasılığını da en aza indirmiş ve her sulamada tohumun yerini değiştirmemiş olursunuz.
Kürdanla yana yatmış lithops yavrularını doğrultmak pekte iyi bir çözüm değil zira en baştan düzgün spreyleme yapıldığı takdirde bu sorun zaten olmayacaktır. Doğrultulmaları gerekiyorsa da kürdanın ucunu körelttikten sonra gövde ve köküne zarar vermeden yapabilirsiniz. Unutmayın ki çimlenen tohumların kökleri dışarda kalırsa ( gün ışığı değerse) zarar görüp hiç başka sebep yokken bile ölebilirler.
Bir diğer sorun mantar konusu. Eğer tohumlarınızı ekmeden bir mantar ilacıyla toprağınızı ıslatmadıysanız veya tohum ektikten sonra ilk sulamayı mantar ilacı katıp yapmadıysanız tohumlar çimlendiklerinde onlara mantar bulaşma olasılığı çok yüksek. Öncelikle ekim yapmadan böyle bir ilaç kullanmalısınız ve devamlı kabınızı havalandırmalısınız. Havalandırmanın sebebi; tohumlar çimlendikten sonra normal hava ve nem şartlarına alıştırılmaları gerektiğidir. Tohum kabının kapağını yarım açık bırakmak veya kapak üzerinde delik açıp ve zamanla delik sayısını artırmak bu sorunu giderecektir.
Tohum ekmeye başlamadan önce kullanılacak toprak karışımı kalitesi de çimlenme ve sonrası için başarı oranını artıracaktır. İthal ve kaliteli bir torf + kırık lava taşı veya kırık pomza veya quartz karışımı tercih edilmelidir. ( ki ben öyle yapıyorum hatta araya çok az perlit ve vermikülit de ekliyorum )
Sıradan bir torf veya gübreli bir torf veya bahçe toprağı tercih etmeyin derim.
Şimdilik bu kadar cevaplayabildim. Tekrar sorularınız olursa cevaplarım.
Hepinizin ilgisine teşekkür ederim.

duygumit
14-04-2010, 12:04
merhaba bu yavrular çok güzeller. benm de tohumdan üretme calışmam oldu ama. malesef sonu gelmedi. benm ki sadec sanssızlıktı. ama elimde 6 çeşit yetişkin lithopsum var sulamaya başladınız mı acaba.ben daha hiç sulamadım kıştan beri

AizoaceaeFAN
14-04-2010, 12:10
Eski yaprakları tamamen çekilmişse 2 haftada bir su vermeye başlayabilirsiniz, çiçek açmasını istiyorsanız mayıs sonuna kadar ki sulamalarınızı çok az gübre ekleyerek yapabilirsiniz.

duygumit
14-04-2010, 12:30
hayır eski yapraklarında hiç çekilme olmadı. bazısında içten yenileri geliyor gibi ama görünmüyorlar bile. acaba az mı güneş alıyorlar

AizoaceaeFAN
26-04-2010, 13:12
Öncelikle teşekkür ederim ilginize, şu an elimde 10.000 den fazla çimlenmiş lithops ve mesemb var ama daha fazlasını üretmem lazım. Amatör bir uğraş olarak yaptığım bu işi elbette profesyönelliğe dökmek için çabalarım var. Yakın bir zamanda olmasada siz ve sizin gibi yaşayan taşlara ilgisi olan herkese hitap edecek hatta koleksiyonerlerin arayıpta bulamadığı mesemb bitkileri de üretmeyi düşünüyorum.
Bu hayalimi gerçekleştirdiğim zaman mutlaka sizin ve diğer bitki severlerin haberi olacaktır...

berduray
26-04-2010, 15:20
Direkt güneş mi? Cam arkası mı daha ideal?

Carlos_Cortes
08-06-2010, 19:18
İstanbul'dan lithops arayanlara ufak bir bilgi;

Haftasonu Eminönü'ndeydim. Tamer Bey'in tezgahının yeerinde yeller esiyordu. Kendisi oradaydı ama tezgahının olduğu yerde başka başka bitkiler vardı. Malesef kendisiyle görüşme fırsatım olamadı. Belki tezgahını taşıdı da ben göremedim.

Ayrıca Beşiktaş meydanında, hareket amirliğinin arka tarafında hediyelik eşya ve çeşitli bitkiler satan kişinin elinde 8 tane kadar lithops bulunmakta. 2 gündür kendimi durdurmaya çalışıyordum ama dayanamayıp bugün 1 tane daha kattım benimkilerin arasına :) Tanesini 5 TL'den satıyor kendisi :)

pegasus79
23-09-2010, 18:22
Merhaba
lithopsumu alali 1 hafta oldu ama biraz yumusadi gibi hissediyorum neyi yanlis yapiyorum acaba? Cok az 2 kere su verdim, sabah 7 den 11 bucuga kadar camin kenarinda gunes aliyor.

Ayşe Yıldız
23-09-2010, 21:00
1haftada iki kere su fazla gelmiş olmasın???

pegasus79
28-09-2010, 13:09
1haftada iki kere su fazla gelmiş olmasın???

evet olabilir ama suyu korktugumdan cok cok az verdim acaba sadece topragin uzeri mi islandi dedim. Ama hala ayni vaziyette kotuye gitme yok belki toparlar.

şenol dalkıran
07-10-2010, 16:32
Sayın AizoaceaeFAN tohumların için kullandığınız mantar ilaçı için önerebileceğiniz bir isim varmı,elimde çok az tohum var onları ilerde ekmeyi düşünüyorum.

AizoaceaeFAN
08-10-2010, 16:53
Sayın AizoaceaeFAN tohumların için kullandığınız mantar ilaçı için önerebileceğiniz bir isim varmı,elimde çok az tohum var onları ilerde ekmeyi düşünüyorum.

Sayın şenol dalkıran, 'captan' öneriyorum. Benzerleri bu bitkilere zarar verebilir. Bu marka bu bitkilerde sorunsuz kullanılabilir.

ninina84
20-10-2010, 18:45
Merhabalar,
Bunlar da benim taşlarım. Son resimdeki conophytumu Taner Bey'den almıştım. Sitesinde Lithops ve Conophytum bakımının birbirinden farklı olduğu yazıyor. İlk iki resimdekilerin ne tür olduğunu bilmiyorum. Yani nasıl bakmam gerektiğini de bilmiyorum =) Korkudan sulayamıyorum ikisini de. Üçüncü resimdeki "Pleiospilos nelii"yi geçen sene almıştım. Bir mucize eseri hala yaşıyor. Kışın az da olsa sulamıştım onu galiba.

pegasus79
21-10-2010, 19:33
Merhabalar,
Bunlar da benim taşlarım. Son resimdeki conophytumu Taner Bey'den almıştım. Sitesinde Lithops ve Conophytum bakımının birbirinden farklı olduğu yazıyor. İlk iki resimdekilerin ne tür olduğunu bilmiyorum. Yani nasıl bakmam gerektiğini de bilmiyorum =) Korkudan sulayamıyorum ikisini de. Üçüncü resimdeki "Pleiospilos nelii"yi geçen sene almıştım. Bir mucize eseri hala yaşıyor. Kışın az da olsa sulamıştım onu galiba.

Ikinci resimdekini sulamadiginiz belli oluyor cok burusmus bence biraz su vermelisiniz

pegasus79
26-10-2010, 13:40
Bu arada bilen arkadaslardan rica ediyorum lithopsu ekerken mantar ilaci koymasak ama sonradan eklesek sorun cikar mi su an elimde olmadigindan soruyorum.
Bir sorum da Kasim da sulamayi kesiyoruz biliyorum (yetiskin bitkiler icin) ama hala burusan lithoplarim var az da olsa sulayabilir miyim?

lionstone
13-12-2010, 10:39
Lithops optica rubra'ma dün itibariyle kavuştum...
çiçeğinin rengi hakkında bilgisi olan var mı?

Sayın AizoaceFAN ve tabi diğer arkadaşlar :) Banada 1 hafta önce yurtdışından 1 yaşında nohut kadar optica rubra geldi, hemen toprağına diktim çektiğim fotğraflarda kendisi çok küçük olduğundan belli olmuyor ama ince ince buruşukluklar var. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama rubranın kışın biraz suya ihtiyaç duyabileceği yazıyordu. Sizce bu ufaklığı sulamalı mıyım ?

mrmusti
13-12-2010, 11:35
Lithopslar Kasım-Aralık aylarında hiç sulanmazlar...
Sakın su vermeyin. Hepsinide öldürürsünüz.

Bu arada bilen arkadaslardan rica ediyorum lithopsu ekerken mantar ilaci koymasak ama sonradan eklesek sorun cikar mi su an elimde olmadigindan soruyorum.
Bir sorum da Kasim da sulamayi kesiyoruz biliyorum (yetiskin bitkiler icin) ama hala burusan lithoplarim var az da olsa sulayabilir miyim?

AizoaceaeFAN
13-12-2010, 12:53
Sayın AizoaceFAN ve tabi diğer arkadaşlar :) Banada 1 hafta önce yurtdışından 1 yaşında nohut kadar optica rubra geldi, hemen toprağına diktim çektiğim fotğraflarda kendisi çok küçük olduğundan belli olmuyor ama ince ince buruşukluklar var. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama rubranın kışın biraz suya ihtiyaç duyabileceği yazıyordu. Sizce bu ufaklığı sulamalı mıyım ?

Tüm lithops fidelerini yaz-kış sulayabilirsiniz. Tabi sıcak yerde tutuyorsanız ve 20 dereceden daha fazla sıcak olmamalı böylece ayda bir su verilebilir. Yetişkin lithopslar kışın sulanmazlar. Tohumdan çıkan ve 2 yaşına kadar olan tüm lithopslar ( türlere göre sulama sıklığı değişir yani her türün sulama periyodu farklıdır. Benim okuduklarım ve tecrübelerime göre tohumdan büyüyenlere türüne göre su veriyorum.) mevsime göre su azalsa da devamlı sulanabilirler. Optica rubra suya en hassas olan lithops diyebilirim. Suyu çok sevmiyor ama spreyle köküne su ulaşsın yeter. Buruşukluğu düzelecektir.

verdoque
13-12-2010, 16:15
Ben geçen sene Kasım'da lithopsuma su vermeyi kestim. O sırada eski yaprakları atıp yenisini çıkarıyordu. Çürür korkusuyla geçtiğimiz haftaya (neredeyse 1 yıl) kadar hiç su vermedim. Buna rağmen hala eski yapraklar tam kurumadı. Artık bişey olacaksa olsun dedim az su verdim. Ne olacak diye beklerken kedim lithopsun saksısını devirip darmadağın etmiş. Şu anda topraksız bir lithopsum var. Karışım hazırlayıp tekrar dikmem lazım.

Bu kadar zaman eski yaprakların kurumamasının sebebi ne olabilir?

selis
12-01-2011, 09:40
Yaklaşık 20 gün önce karışık tohumlarımı ektim ve 2 tanesi çimlendi.. Çok okuyorum ve her şeyi doğru yaptığıma inanıyorum.. Tohumların cinsine göre çimlenme süresi değişiyor mu? Aralarında bu kadar uzun zaman olmamalı ya da çimlenmeyecekler..

AizoaceaeFAN
12-01-2011, 12:20
Sayın selis, bu mevsimde lithops tohumu ekmek için yeterli sıcaklığı (18-22 derece) sağlayamazsanız çimlenme gerçekleşmez. Ayrıca bol ışık ve havalandırma ile desteklenmeliler. Daha düşük ve daha yüksek sıcaklıklarda çimlenme yüzdesi düşer. İlk bir haftada çimlenme olması gerekir. Ekeli 20 gün geçmişsse şanslısınız ki çıkan 2 tane lithops fideniz var. Onları büyütmek çimlendirmekten daha zor. Kolaylıklar diliyorum.

sevgice
13-01-2011, 00:18
Benım 20 aylık bebegım var ev ısısı 20 derecenın altına dusmuyor o yuzden. dıyelımkı lıthops tohumunu ekdık bu oda sıcaklıgında gereklı ortam saglanırsa buyumezmı dersınız gene de.
**** nısan hazıran aylarını mı beklemelıyız hava ısı dogal olarak artıcagı ıcın.bende bu taslardan olmasını cok ıstıyorum yanı cıceklerden ama tohumdan yetıstırcem kısmetse

esmasalim
13-01-2011, 08:29
Sayın selis, bu mevsimde lithops tohumu ekmek için yeterli sıcaklığı (18-22 derece) sağlayamazsanız çimlenme gerçekleşmez. Ayrıca bol ışık ve havalandırma ile desteklenmeliler. Daha düşük ve daha yüksek sıcaklıklarda çimlenme yüzdesi düşer. İlk bir haftada çimlenme olması gerekir. Ekeli 20 gün geçmişsse şanslısınız ki çıkan 2 tane lithops fideniz var. Onları büyütmek çimlendirmekten daha zor. Kolaylıklar diliyorum.

sayın AizoaceaeFAN, ben 1-2 hafta önce kaktüs ve lithops tohumları ektim. şuanda 5 tane lithopsum çimlendi :) büyütmek çimlendirmekten daha zor demişsiniz ya, büyümezlermi dersiniz? nelere dikkat etmem lazım acaba??

AizoaceaeFAN
13-01-2011, 09:28
Sayın sevgice1981, sıcaklık uygun yalnız bu sıcaklığın bol ışık alan bir cam kenarı veya balkonda olması lazım. Oda içinde herhangi bir yerde tohum büyümez. Ayrıca tohumu ekseniz, çimlenme sağlasanız, yıllarca öldürmeden baksanız bile çiçek açacak boya gelmesi 4-5 yılı bulacaktır. Ben lithopsları ekmek isteyenlere size vereceğim cevap vesilesiyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle yetişkin bir bitki alıp onu en az 1 yıl yetiştirebildikten sonra (formu kaybolmadan) tohumdan büyütmelerini öneriyorum. Lithopsların bir yılda ne değişim geçirdiklerini görmek, sulama peryotlarını ayarlamak ve nasıl bir ortam istediklerini anlamak için öncelikle yetişkin bitki bence şart. Çünkü tohumla uğraştığınız zamanın onda birini harcarsınız yetişkin bitki için (yani tohum işi uğraştırıcı,yorucu ve çok sabır isteyen bir iş.). Ayrıca lithopsu tohumdan yetiştirmeyi herhangi bir sukulent tohumu ekmek gibi düşünmeyin, ekim şartları ve sulama periyotları çok farklı. Zaten ender bulunan tohumları var. Aldığınız bir kaç paket tohumu tecrübelerimden yararlanarak söylüyorum ki heba etmeyin. Öncelikli olarak yetişkin bitkiden başlamanızı tavsiye ederim. Yine de sizlerden isteyen ekebilir, yetiştirebilir ama en azından bu lithops konu başlığını başından itibaren lütfen okusun. Ben de aynen böyle başladım. Yıllardır uğraştığım halde dilinden anlamadığım lithops türleri var. Yani lithops tohumu deyip geçmeyin,dayanıklı olanı var çok hassas olanı var, suya toleransı yüksek olanı var, çok düşük olanı var. Sonuçta hepsi lithops ama her bir tür kendince özel şartlar istiyor. Çiçek açma zamanları bile farklı. Güney Afrika' daki habitatta bulunan lithops ile Namibia'daki lithopslar farklı türler ve dolayısıyla bakımları farklı şartlar gerektiriyor. Yıllar sonra daha o karmaşayı yeni yeni çözmeye başladım. Sözün kısası (tecrübelerim ve yabancı kaynaklardaki araştırmalarım doğrultusunda) yetişkin bitkiyle bu zevki almak ve bitkiyi gözlemlemek daha sonra da tohum işine girmek sizlere önerimdir.
Sayın esmasalim, Sayın ayse_afyonlu'nun da dediği gibi ama öncelikle lithops konu başlığındaki birçok lithops severin paylaşımlarından, sonra da kendi sayfamdaki görüş ve tecrübelerimden yararlanabilirsiniz.

feyruz
19-01-2011, 19:25
herkese merhaba..
ben sitenin yeni üyelerindenim. araştırma için sık sık ziyaret ediyordum, bugün üye oldum. benim de bir lithopsum var. hatta şu günlerde ortası yarılıp, aradan yavru vermeye başladı :)
elimde lithops tohumları var. onları dikmek için araştırmalar yapıyorum. en sağlıklı bilgiye ulaştığıma kanaat getirdiğimde dikime başlayacağım inşallah.
forumumuzda bu konunun ilmini okumuş insanlar olduğuna inanıyorum. bu nedenle bana en sağlıklı dikme yöntemlerini açıklayabilecek üyeler olursa sevinirim.

selis
21-01-2011, 12:17
feyruz bu konuda acemisiniz sanırım ve sağlıklı çimlenme için yazı bekleyin lütfen.. Acemi halimle aynı hatayı ben yaptım ve 30 tohumdan 2 tanesi çimlendi.. Okuyarak çok şey öğrendiğimizi sanıyoruz ama uygulamada tepe taklak geliyoruz.. İşinizi garantiye alın ve yazı bekleyin.. Ustaların da söylemi bu.. Bkz: AizoaceaeFAN

esmasalim
01-02-2011, 10:03
çimlenen lithopslarım bir kaç aylık oldular. ama hala minnacıklar. üstünden fısfısla sulama yapıyorum günde bir kez. sulamayı ne zaman bırakmalıyım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi? ölmelerini istemiyorum....

MaviKan
16-03-2011, 21:47
Evet arkadaşlar internette araştırmama rağmen tohumdan yeni çıkmış bir lithops'un fotoğrafını bulamadım bende size ilk lithops tohumdan yetiştirme denememin fotoğraflarını göndericem :) (Resimler çok büyüktü o yüzden buraya yükleyemedim.)

http://img220.imageshack.us/i/img2267b.jpg
http://img825.imageshack.us/i/img2268m.jpg
http://img263.imageshack.us/i/img2269p.jpg
http://img851.imageshack.us/i/img2272.jpg
http://img18.imageshack.us/i/img2273ry.jpg
http://img23.imageshack.us/i/img2274tf.jpg

AizoaceaeFAN
17-03-2011, 09:39
Sayın mavikan tebrik ederim, ancak bu konu başlığına baştan itibaren bakacak olursanız benim ve diğer arkadaşların tohumdan çıkan lithopslara ait resimlerini bulabilirsiniz.

ezo
24-04-2011, 16:49
Merhaba; dün Baumax ta kaktüslerin arasında lithops görünce dayanamayıp aldım. Küçük bir lithops. Şimdi burada okuduklarımdan bunu sadece kum-çakıl taşı karışımına ekmem gerekiyor. Ama kafamı kurcalayan nokta (herhalde mantığım kabul etmiyor) hiç mi toprak kullanmayacağım...

ggebit
30-04-2011, 14:41
Sayın AizoaceaeFAN selamlar.

Tekrar cesaretimi toplayarak tohumdan lithops yetiştirme sürecine başladım. Afacanlar ucunu göstermeye başladı bile.
Daha önceki denemelerimde tohumlar #661 numaralı mesajınızdaki kıvama geldikten sonra aniden sönmeye geldikleri hızla kaybolmaya başlamıştı.

Yavrular yaklaşık 2-2,5 aylık olana kadar problem yok ancak daha sonra birşeyleri yanlış ya da eksik yaptığımız aşikar...

Sevgi de veriyoruz ama bu işin farklı bir sırrı var gibi. Ne zaman kabın kapağını çıkartmalı, günde ne kadar havalandırılmalı, ne zaman fısfıslamalı, güneş görmeli mi, su ne kadar vermeli, gübre verilmeli mi, toprak değiştirilmeli mi (sanki fazla fısfıstan toprak beton etkisi yaratıyor), gece nerde durmalı,ışık ister mi, vantilatör takviyesi ne zaman kaç dakika gerekir, kaç haftalıkken neler yapılmalı...

Tüm tohum türlerinin bakımı farklılıklar gösterse de genel olarak tecrübelerinizi adım-adım, ay-ay özetleyecek bir rehberi, zaman bulduğunuz ölçüde, forumda özetleyebilir misiniz.

Daha önce tecrübeler paylaşılmış olsa da özellikle çimlenme ve ilk gelişme sonrasındaki safhaları detaylıca paylaşmanızı sadece kendim değil 80-100 yeni lithopsçuk ve forumdaki diğer mini lithops katilleri adına rica edebilir miyim.
Şimdiden teşekkürler, Saygılar...

ezo
12-05-2011, 09:32
Arkadaşlar, lithops tohumu almak istiyorum. Forumda sipariş verebileceğim bir kişi varmı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Vildan Sönmez
12-05-2011, 19:47
Forumda yok sanırım.Zen garden'den sipariş verebilirsiniz...

http://www.zengardentr.com

ezo
02-06-2011, 12:32
Arkadaşlar; zengarden dan aldığım tohumlar 3 gün içinde çimlenmeye başladı. ve çok güzel gelişiyorlardı. Şu an 10 günlükler bazılarının üzerinde topluiğne başı kadar kahverengilikler var. Nedir ne yapmam gerekiyor bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

AizoaceaeFAN
02-06-2011, 16:04
Sayın ezo, çimlenen lithopsun boş kapsülü olmasın?

ezo
02-06-2011, 18:20
sayın AizoaceaeFAN; Keşke öyle olsa ama ilk çimlendiklerinde böyle birşey yoktu. 20 tane tohumdan 18 tanesi çimlendi. 2 gündür 4 tanesinde bu değişikliği gözlemledim. Büyüteçle baktığım için önceki hallerinide biliyorum. Kapsül olduğunu zannetmiyorum. Net bir resim çekebilirsem yüklüyeceğim. İlginiz için teşekkürler.

ezo
03-06-2011, 08:15
Lithopslarım gayet sağlıklı :) Üzerlerindeki kahverengi lekeler ben fısfıs yaparken topraktan sıçrayan küçücük taneciklermiş. Çok sevindim. Kendi kendime de çok güldüm.

gülenmelek
12-09-2011, 19:11
Bu da benim sevimli Lithops'um. Adını bilmiyorum ama çiçek açacak diye ve çok severek aldım onu. Eve gelir gelmez saksısını ve toprağını değiştirdim. Yaklaşık 1,5 haftadır hiç hareket yok ama :( Beklemedeyim ;)

AizoaceaeFAN
14-09-2011, 16:41
Bu da benim sevimli Lithops'um. Adını bilmiyorum ama çiçek açacak diye ve çok severek aldım onu. Eve gelir gelmez saksısını ve toprağını değiştirdim. Yaklaşık 1,5 haftadır hiç hareket yok ama :( Beklemedeyim ;)

Sayın gülenmelek hayırlı olsun lithopsunuz.
İsmi Lithops pseudotruncatella.
Saksısını keşke değiştirmeseydiniz. Sebebi de küçük saksı lithopslar için çok daha uygun hem de çiçeklenme mevsiminde saksı değişimi yapmanız çiçeğin açmamasına sebep olur. Zaten L. pseudotruncatella lar ağustos sonu eylül başı gibi açarlar. Tüm lithopslar içinde en erken çiçek açan türdür.
İnşaallah çiçeğini açar ama tahminim o tomurcuk açmayabilir. Malesef bir yıl daha beklemeniz gerekecek.

gülenmelek
14-09-2011, 19:53
Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN (Adınızı kopyala-yapıştır yaptım, biraz karışık geldi de ;) Ama araştırdım, ne anlama geldiğini buldum ;) ) Lithopsun adını hemen kaydediyorum. Neden bilmem bu canlıları aldıktan hemen sonra o daracık saksılardan kurtarma isteğime engel olamıyorum. Büyük bir hata biliyorum. Zaten bu garibanda da hiç hareket olmayınca anladım bir aksilik olduğunu. Yeter ki ölmesin, çiçeğini seneye görsem de olur.

Müsade ederseniz bir şey sorayım, kaktüs ve ya lithopslar direkt güneş ışığı mı görmeliler. Benim tüm bitkilerim dışarıda değil camın iç tarafındalar. Yaklaşık 6-7 saat güneş görüyorlar ama cam arkasından. Güneş aynı etkiyi vermez değil mi? Gündüz dışarı çıkarıp gece içeri mi alsam acaba ? (Elimi verdim kolumu alamıyorum gibi olmasın ama, bilgisi olan kişilerden yardım almayı da seviyorum ;) )
Saygılar.

AizoaceaeFAN
15-09-2011, 17:13
Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN (Adınızı kopyala-yapıştır yaptım, biraz karışık geldi de ;) Ama araştırdım, ne anlama geldiğini buldum ;) ) Lithopsun adını hemen kaydediyorum. Neden bilmem bu canlıları aldıktan hemen sonra o daracık saksılardan kurtarma isteğime engel olamıyorum. Büyük bir hata biliyorum. Zaten bu garibanda da hiç hareket olmayınca anladım bir aksilik olduğunu. Yeter ki ölmesin, çiçeğini seneye görsem de olur.

Müsade ederseniz bir şey sorayım, kaktüs ve ya lithopslar direkt güneş ışığı mı görmeliler. Benim tüm bitkilerim dışarıda değil camın iç tarafındalar. Yaklaşık 6-7 saat güneş görüyorlar ama cam arkasından. Güneş aynı etkiyi vermez değil mi? Gündüz dışarı çıkarıp gece içeri mi alsam acaba ? (Elimi verdim kolumu alamıyorum gibi olmasın ama, bilgisi olan kişilerden yardım almayı da seviyorum ;) )
Saygılar.

Öğle güneşi hariç direkt güneş ışığı daha iyidir. Camın içi dışı farketmez yeterki camın içinde kaldıkları zaman da havalandırması iyi olsun. Dışarı çıkarıp içeri almanız sizi bıktırmayacaksa böylesi daha güzel ama bu sefer de dışardan kaynaklı çok küçük böcekler ve unlu bitler bitkinize rüzgarla taşınabilir. Bir zaman sonra bitkinizi böcekler sarmış olarak görebilirsiniz.

ezo
30-09-2011, 18:06
Tohumdan ürettiğim şu anda 4,5 aylık olan lithopslarımın bazılarının rengi tamamen beyaz oldu sabah hiç bir şey yoktu akşam eve geldiğimde 12 tane yavru lithopsdan 5 tanesinin rengi bembeyaz olmuştu. Genel görünüş olarak (bu renk değişiminden başka) gayet sağlıklı görünüyorlar. Maalesef resim ekliyemiyorum. Fikirlerinizi bekliyorum...

gülenmelek
25-10-2011, 09:52
Lithops pseudotruncatella'da bir hareketlenme var ama o kadar ağır oluyor ki, yani sabır taşı çatlayacak neredeyse ;) Dıştaki iki minicik herhalde yaprak demem lazım, bilmiyorum, açıldı. Altından ne geleceğini sabırla bekliyorum.

zafer1326
25-10-2011, 13:22
Sayın Gülenmelek, Lithops'unuzun sizi bu kadar bekletiyor olması üzücü. Uzman arkadaşlar daha iyi yanıtlarlar ancak yeteri kadar güneş alamıyor sanırım. Bendeki Lithopslar, çiçek tomucuğu görüldüğünden itibaren açması bir hafta sürmüyor. Birde güneş alan bir yere yerleştirin bitkinizi derim ben.

gülenmelek
25-10-2011, 15:14
Geldiğinden itibaren güney cephe oluyor galiba, sabah güneşin doğuşundan öğleden sonra 2'ye kadar alıyor güneşi. Yukarıda da yazmıştım, alır almaz saksısını değiştirdim, belki anca toparlayacak ;)

aburcuburs
17-11-2011, 08:44
Bir süredir beğendiğim fakat yetiştirme konusunda tedirgin olduğum lithopsu geçen pazar günü yapımarkette görünce hemen aldım. İlk işim bu konuda paylaşım yapan sizlerin yazılarınızı okumak oldu :))

Aldığım notlar neticesinde hemen sırsız tabak bir de eşim için mini toprak saksı aldım :)) akvaryumcudan da dere kumu aldım :))

Biraz torfu, derekumu ve ince taneli akvaryum kumlarıyla karıştırıp bana ait olan 4 tane lithopsu; topraktan saksı altlığı olarak satılan ama benim elimde lithopslarımın yuvası olan saksıma yerleştirdim. Eşimin 1 adet lithopsunu da mini saksısına koydum. ve Kasım ayında olduğumuzdan dolayı hiç sulamadım.

Şimdi İMDATTT!! lithopslarım doğuya bakan camın önünde kalorifer peteğinin üzerinde duruyordu. Bu sabah bir baktım dipten renkleri açık yeşil olmuş ve yumuşamaya başlamış.
acilen yardımlarınızı bekliyorum ne yapayım :((

johnny guitar
03-12-2011, 22:27
Kasım ayında açan bir kaç lithops resmi.Kendi yetiştirdiklerim seneye açaçak galiba

ezo
05-12-2011, 15:28
Sayın johnny guitar kendi yetiştirdiğiniz lithopslar kaç yaşında ve onlarında resimlerini görebilseydik ne güzel olurdu.

johnny guitar
05-12-2011, 21:17
Sayın johnny guitar kendi yetiştirdiğiniz lithopslar kaç yaşında ve onlarında resimlerini görebilseydik ne güzel olurdu.
Sayın ezo ocak 2009 da ekmiştim .Baş sayfalarda ilk resimleri mevcut.İş yerinden yarın fotolarını çekip yüklerim.Saygılarımla

gülenmelek
20-12-2011, 12:49
Şu tohumları çimlendirebildiğim gibi bir de yaşatabilsem :(
Bunlar titanopsis galiba. Aynı anda çimlenip büyümüyorlar ki. Biri önce biri sonra.
Şimdi su vermiyoruz lithopslara ama bunlar çok küçücük. Dayanabilirler mi ki?
Ben her gün üstleri açık olduğu için toprak çok çabuk kuruyor diye her birinin dibine 4-5 damla su veriyorum. Sakıncası olur mu?
Bu sorularımla aslında yardıma ihtiyacım var diyorum ;) İnşallah okuyan olur mesajımı ;)

meh12
26-12-2011, 19:48
Bunlar titanopsis galiba. Aynı anda çimlenip büyümüyorlar ki. Biri önce biri sonra.
Ben her gün üstleri açık olduğu için toprak çok çabuk kuruyor diye her birinin dibine 4-5 damla su veriyorum. Sakıncası olur mu?
Bu sorularımla aslında yardıma ihtiyacım var diyorum ;) İnşallah okuyan olur mesajımı ;)

Çimlendirmek ayrı bir zevk benimkilerden 4-5 tane çıktı ama onları da kaybettim.Suyu fazla verdim galiba susuzluğu dayanıyor da çok suya dayanamıyor galiba

gülenmelek
26-12-2011, 21:32
Bazen kuruyor toğrağı, azıcık sula diyorum, sonra sabret diyorum kendi kendime. Sanki ölüvereceklermiş gibi geliyor bize ama suyu gerçekten ayarlamamız lazım, nasıl olacaksa işte. Şimdilik iyi gidiyorlar, 2 tanesi çok minikti onlar gidici galiba. Azıcık sabır lazım bunlara ;)

AizoaceaeFAN
01-01-2012, 00:25

Sayın gülenmelek, titanopsis bu çıkan yavrular. Mümkünse üzeri kapalı kalsa daha iyi olur çünkü daha çok küçük olanlar var. onlar normal kuru havada çabuk kuruyup giderler.
Tohumdan mesemb ve diğer sukulentleri yetiştirmek oldukça sabır ve emek işi. Suyu o kadar iyi ayarlamalısınız ki ne onları çok sulayıp öldürün ne de susuzluktan kurutun. Size tavsiyem çok küçük delikler açtığınız kapalı bir şeffaf kap içinde bir ay daha kalmaları. Bu arada da azar azar spreylemelisiniz.

gülenmelek
01-01-2012, 12:24
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum Sayın AizoaceaeFAN ;)
Aslında bu saksı ortasına büyükçe bir delik açılmış şeffaf bir poşette idi. Ama bir tanesi küflenince üzerlerini açmam gerektiğini düşünmüştüm. Şimdi öneriniz üzerine büyükçe bir pet şişenin etrafına minik delikler açarak saksının üzerine kapatayım. Gidici dediğim 2 tanesini zaten kaybettim ama bunlar duraklama dönemine girdiler gibime gelse de şimdilik iyi durumdalar.

gülenmelek
06-04-2012, 22:40
Bunları neredeyse tutup ortalarından ben ayıracağım, yoksa onlar halinden memnun galiba. :(

Sudenur
17-04-2012, 15:10
Merhaba gülenmelek,

Tanışmışlığımızı baz alarak "Sayın" diye hitap etmedim, sakıncası yoktur umarım? :o

Adının lithops olduğunu öğrendiğim çiçeğimi yapı markette görüp almıştım geçtiğimiz Ekim ayında. Görevli bayan üç ay hiç su vermememi, sonrasında ise ayda bir kez sulamamı tembihlediği için aynen uyguladım söylediklerini ama aldığım gibi duruyor, hiç bir gelişme göstermedi. Doğru bir uygulamamıdır yaptığım? Normal bir durum mu bu?

İki yaprak açılacak ve ortasından bir öbek daha çıkacak demişti ama benim çiçeğim aynısı gibi duruyor. :(

Öğlen güneşi alan aydınlık bir ortamda tutuyorum, herhangi bir besin maddesi veya gübreyle desteklemem gerekli mi, bir bilginiz var mı?

Ve bir şey daha var fikrinizi almak istediğim, saksısı dekoratif dursun diye minik çakıl taşlarıyla süslemiştim toprağını sakıncası olmaz değil mi? Nacizane fikrinizi almak istedim. Sevgiler.. saygılar.. ;)

gülenmelek
17-04-2012, 20:35
Sevgili sudenurnur kesinlikle sakıncası yok, aksine sevinirim ;)
Bu konuda inan ben de acemiyim. Ama şunu söyleyebilirim ki; ölmeyip hala yaşadığına göre bazı şeyler için zamanı var demek ki. Bu türlerde sulamanın çok önemli olduğunu ve oldukça cimri davranılması gerektiğini de biliyorum.
Fotoğraf ekleme şansın varsa daha iyi bilen üyelerimiz mutlaka cevap verecektir.
Lithops konusunda, bu işin artık profeserü olmuş diyebileceğimiz Sayın AizoaceaeFAN (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/21141.htm) var.
Boş zamanlarda, paylaştıklarını inceleme fırsatı bulursan eğer, kazançlı çıkacağını düşünüyorum ;)
Sevgiler.

gülenmelek
05-05-2012, 07:21
Sarı çiçeğini görüyorum ama içinde ;) Bu nasıl olacak, yani nasıl açacak anlayamadım.
Bir de dış kabuklar hala taze gibiler, kuruma, ayrılma pek yok. Ben onlara 1 kere su verdim, artık düzenli sulamaya geçsem mi, yoksa yavruların çıkmasını mı beklemeliyim? (ki bu uzun sürecek zannedersem, bu arada susuz mu kalsınlar?)

AizoaceaeFAN
07-05-2012, 11:01
Sarı çiçeğini görüyorum ama içinde ;) Bu nasıl olacak, yani nasıl açacak anlayamadım.
Bir de dış kabuklar hala taze gibiler, kuruma, ayrılma pek yok. Ben onlara 1 kere su verdim, artık düzenli sulamaya geçsem mi, yoksa yavruların çıkmasını mı beklemeliyim? (ki bu uzun sürecek zannedersem, bu arada susuz mu kalsınlar?)

Sayın gülenmelek, lithopasların çiçek açma mevsimi eyül-kasım arasıdır. Malesef o çiçek açmayacak. Geçen yılın olgunlaşmamaış bir çiçeği. Muhtemelen çok az güneş görmüş ya da gübresiz ve susuz kalmış ki çiçeğini çıkaramamış. Üzülmeyin, bu sene açar inşaallah. Dış yapraklar tamamen kurumadan su vermeyin. Sizin lithops biraz geç kalmış yapraklarını kurutmada. Bu da büyük ihtimal büyüttüğünüz yer ile alakalı. Tamamen çekilene kadar bol güneşli bir yerde büyütmenizi tavsiye ederim. Direkt güneş değmeli.

gülenmelek
07-05-2012, 12:16
Çiçek konusunda 2. hayal kırıklığı olacak o zaman :( Tavsiyeniz üzerine hemen dış tarafa alıyorum Sayın AizoaceaeFAN. İçeridelerdi çünkü. Tekrar teşekkürler ;)

kartal124
07-05-2012, 15:50
Arkadaşlar,
Benim lithops'un dış kabuğu kurudu,yok oldu, içinden yeni bir bitki çıktı.Gelişimi şu şekilde fotoğrafladım.
http://www.agaclar.net/forum/938374-post62.htm
Geçen gün saksısına baktığımda 2 tane yuvarlak topçuk buldum.Bunlar acaba kuruyan dış kısmın içinden çıkan tohum ya da başka birşey olabilir mi?Çünkü ikisi de birbirine benziyordu, dış ortamdan da birşey gelmesi mümkün değil, kapalı bir yerde duruyor.
Selamlarımla.

yamadorian
18-11-2012, 20:58
Selamlar, kaktüs & sukulent koleksiyonumda yerleri ayrı olan lithopslarımdan bazıları,

347106

347107

347108

Bu bir düzenleme çalışmam
347109

Bunlar üretme denemelerim.Tohumları,kendi lithopslarımdan elde ettim.
347110

yamadorian
18-11-2012, 21:01
Diğer lithopslarım,

347111

347112

347113

347114

347115

yamadorian
18-11-2012, 21:04
347116

347117

347118

347119

347120

sakdag
18-11-2012, 21:09
1118. mesaj 4. resimdeki düzenlemeniz harika görünüyor. Saksısı, taşların uyumu, lithopsun konumu dönüp dünüp baktırdı kendine. Elinize sağlık...

Kum sadece üst yüzeyde görsel amaçlı mı kullanıldı acaba?

yamadorian
19-11-2012, 09:38
Teşekkürler yorumunuz için.Evet, kumu sadece yüzeyde görsel amaçlı kullandım.

yamadorian
20-11-2012, 20:02
Açmak üzere olan bir lithop
347704

yamadorian
20-11-2012, 21:45
347717

347718

347719

347720

347721

filizakkaya
29-11-2012, 11:37
merhaba ,
bende bu cicilerden istesem çokmu yüzsüz olurum:)
arkadaşlar tohum konusunda bana yardımcı olur musunuz?
bende bu güzel taşlardan yetiştirmek istiyorum.Fakat bu konuda acemiyim.İşyerimde masamın üzerinde her zaman bu cicilere yer var.

drhegeli
29-11-2012, 12:02
Tohum Takas Etkinliği'nde (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-calismalari/28540.htm) lithops tohumu dağıtımı yapılıyor.

Selçuk Boz
29-11-2012, 14:53
Ya da buradan (http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l2632&_nkw=lithops&_sacat=159912&_from=R40) veya şuradan (http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=lithops) temin edebilirsiniz.

filizakkaya
29-11-2012, 18:08
bırsey sormak ıstıyorum tohumu ekıp yetıstırmek kolaymıdır kı bu mucızelerı?Ben evde tohumunu eksem yetıstırebılırmıyım ?

selenn
29-11-2012, 18:53
Sayın filizakkaya, size bu başlığı baştan okumanızı tavsiye ederim. Tohumdan Lithops yetiştirmek biraz emek ve sabır isteyen ama aynı zamanda çok keyifli bir uğraştır.

Bu başlığı baştan incelerseniz sadece değerli bilgiler edinmekle kalmaz, bu konuda çok güzel üretimler yapan, koleksiyon sahibi üyelerimizin bitkilerini ve önerilerini de görebilirsiniz.

Bu arada mesajlarınızda imla kurallarına dikkat ederseniz sevinirim. Hoşgeldiniz.

filizakkaya
30-11-2012, 20:53
sayın selen ,baslığı tepeden tırnağa okudum.Üşenmedim tohumlarıda aldım.Bu iş soğandan çiçek yetiştirmeye benzemiyor ama bende burdaki değerli bilgilerle bu işi başarıcam.

tohumların ekim tarihi 30 kasım 2012 :)

...nokta
03-12-2012, 19:13
Merhaba arkadaşlar lithopsun çiçeği solduktan sonra ordasındaki yeri koparıp almak gerekiyor mu ya da durmasında bi sakınca var mı?

351246

filizakkaya
03-12-2012, 19:20
Arkadaşlar henüz bir gelişme yok.Ekim saksısı camın önünde öğle güneşi görüyor.ayrıca üzerine streç film çektim.Ama malum gündüzleri hava en yüksek 17 derece .Önerebileceğiniz birşeyler varsa ne olur yazın.Tohumlar çürümüş olabilir mi?

gülenmelek
04-12-2012, 08:46
Sn filizakkaya;
Daha 4-5 gün olmuş ;) Toprağınız çok ıslak olmasın ki çürümesinler, nemli olsa yeter. Bir de umarım düzenli olarak havalandırıyorsunuzdur. Streçi kapatıp öylece bırakmayın, arada bir açıp, biraz bekledikten sonra tekrar kapatın ki hava da alsınlar.
Umarım ilk denemenizde size hayal kırıklığı yaşatmaz minikler ;)

Tika
04-12-2012, 09:12
Sayın ...nokta,
Benim de Lithopsum şu an aynı sizinki gibi;ama ellemenin iyi olmayacağı kanısındayım.

Ayşe Yıldız
04-12-2012, 11:18
Merhaba arkadaşlar lithopsun çiçeği solduktan sonra ordasındaki yeri koparıp almak gerekiyor mu ya da durmasında bi sakınca var mı?

351246

Kalsın kopartmayın. Bitkiniz kendisini yenilediğinde düşecektir.

polemos
04-12-2012, 11:22
İstanbul'da hava 5 C dereceye kadar düştü. Dışarda kalması problem olur mu sizce yetişkin bir lithopsun?

yamadorian
04-12-2012, 23:51
İstanbul'da hava 5 C dereceye kadar düştü. Dışarda kalması problem olur mu sizce yetişkin bir lithopsun?

-5 C ye kadar dayanıyorlar.Hatta sisli havaları seviyorlar.Ama bir-iki hafta sonra kesinlikle iç mekana alınmaları gerekiyor.(ısıtılmayan mekana)

polemos
04-12-2012, 23:53
Teşekkür ederim sayın yamadorian. 17 C sıcaklıktaki odada ya da mutfakta durması problem olmaz sanırım.