View Full Version : Lithops
Ayşe Yıldız
05-12-2012, 10:02
-5 C ye kadar dayanıyorlar.Hatta sisli havaları seviyorlar.Ama bir-iki hafta sonra kesinlikle iç mekana alınmaları gerekiyor.(ısıtılmayan mekana)
+5 Olmasın. Donmazlar mı?
Ayşe Yıldız
05-12-2012, 10:03
Teşekkür ederim sayın yamadorian. 17 C sıcaklıktaki odada ya da mutfakta durması problem olmaz sanırım.
Mutfak nemli olduğu için çok uygun değil bence ben iyi sonuç alamadım mutfakta duruyorken. Nem yüzünden geç yeniliyorlar kendilerini.
filizakkaya
08-12-2012, 10:43
Sn filizakkaya;
Daha 4-5 gün olmuş ;) Toprağınız çok ıslak olmasın ki çürümesinler, nemli olsa yeter. Bir de umarım düzenli olarak havalandırıyorsunuzdur. Streçi kapatıp öylece bırakmayın, arada bir açıp, biraz bekledikten sonra tekrar kapatın ki hava da alsınlar.
Umarım ilk denemenizde size hayal kırıklığı yaşatmaz minikler ;)
Sayın gülenmelek bugün itibarıyla 20 tohumdan 5 tane tohum filizlendi.strecle üzerini örtüyorum ama gündüzleri işyeri sıcak olduğundan açıyorum ve iş çıkışı tekrar streç ile kapatıyorum.umarım hepsi olmasa da büyük çoğunluğu filizlenir.kurşun kalem ucu kadar bile yoklar foto almaya çalıştım ama net çıkmıyor.ilerleyen günlerde paylaşırim artık:)çok mutluyum ama cook:)
filizakkaya
08-12-2012, 10:48
birde sadece camsil şişesine doldurduğum yağmur suyu ile suluyorum. Ama siz o sulama yetersiz derseniz sulamayı arttırabilirim
Dışarıda sıcaklık 0 C'ye yaklaştığı için içeri aldım. Ev içerisinde 18 C'den aşağı bir yer yok. Umarım geç kalmamışımdır
Mutfakta duran lithopsumun gövdesi küçülüp üstündeki yarık açılınca içine dikkatlice baktım. Yeni gövde geliyor hem de 4 parçalı :)
...nokta
11-02-2013, 00:15
Lithopsumda değişimler oluyor ilk gördüğüm an kalbime inecekti parçalandı sandım ama sonradan tamamen görünce durumun farkına varıp normale döndüm :)
368918
368919
n.yıldız
12-02-2013, 16:12
Arkadaşlar merhaba.
Sivas gibi soğuk bir memlekette lithops yetiştirebilir miyim? Eğer cevabınız evet olursa hemen bu minik yaratıklardan edinmeye çalışacağım. Sanırım Ankara'daki yapı marketlerde bulunur. Burada bulmam mümkün değil. Tohumdan yetiştirmeyi de göze alamıyorum. Çok yavaş büyüyorlar galiba.
Her konuda çok sabırlıyımdır ama çiçekler konusunda asla.
Artık Sivas'tan Ankara'ya yolu düşen bir arkadaşım olursa hemen fırsatı değerlendirmem lazım. Ya da Ankara'dan Sivas'a :)
yamadorian
20-02-2013, 21:18
Merhaba, kışın dondan koruduğunuz müddetçe yetiştirebilirsiniz.
n.yıldız
20-02-2013, 21:51
Cevap için teşekkürler. Şimdi hemen lithops arayışına girmem lazım.
meltemozhan
09-03-2013, 11:33
bende 3 ay önce internet sitesinden aldım iş yerimdeki arkadaşlarım sürekli çiçegim gelip oynuyorlardı baktım olmuyacak evıme goturdum hiç su vermedim int edindiğim bilgiler sayesinde ve çiçegim boy atı 3 cm kadar görünce çok mutlu oldum sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum :) :rolleyes:
Doğuran lithopslarım :))
http://www.agaclar.net/forum/1121831-post45.htm
[Güneş ışığını birebir taklit eden ampullerin altında büyüyorlar (fazla ısınmadan fazla kavrulmadan) .Asla güneş ışığını direkt almıyorlar . Bu tohumlar için yıkıcı olur. Belki bir yaşını geçtiklerinde alıştıra alıştıra güneşe çıkarabilirim.
Havalandırma ve sıcaklık ne fazla ne esik. Yani bir nevi Namibia ortamını taklit ediyorum.]
Sayın Sayın AizoaceaeFAN,
Mesajınızın üzerinden epeyce zaman gerçi ama, sakıncası yoksa alıntıda bahsettiğiniz ampullerin marka, model ve ne kadarlık alan için ne özellikte olduğunu öğrenebilir miyim?
Teşekkürler.
bugun itibariyle lithops ekimine baslamaya karar vermiş biriyim, burada yazılanlara sadece goz gezdirme fırsatım oldu ve cok degerli bir bilgi kaynagı oldugunu gordum. emek veren tum arkadaslara tesekkurler. bakalım ilerleyen günlerde başarabilecekmiyim..
bu arada merak ettiğim bir soru var bu canlı taş bitkisinin göze en çok hitap eden bir türü varmıdır?
Arkadaslar benim litopsun birtanesinin dis yapraklari curumus ve diger yapraklarda yumusamis nasil kurtarabilirim biranda oldu..
lithops juli min gövdesinde buruşma var. Sayfalrda okumuştum bu fazla **** az suladığımın göstergesiydi ama şimdi forumda nerde okuduğumu bulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Işte resmi..
kaktüsçüm
22-09-2013, 19:08
lithopslara bakamıyorum galiba..gelişimleri hiç iç açıcı değil
kaktüsçüm
22-09-2013, 19:09
1-2 tane çürüttüm sonra az sulamaya başladım..ama hiç büyümüyorlar, çiçekte düzgün açmadılar, ve içinden yeni lithops çıkarken daha küçük çıkıyor
449283
449285
449286
449287
449289
...nokta
24-10-2013, 11:04
Merhaba arkadaşlar aklıma takılan bir soru var da lithopslarımızı kaktüs coşturan tarzı bi ürünle sulasak zararı olur mu ki?
balurcaği
26-10-2013, 22:26
Merhaba Arkadaşlar
İnternetten satın aldığım 3 lithopsumu, bütün araştırma ve yardım taleplerime rağmen başka türlü bir yönlendirme olmadığından internetten sipariş ettiğim kaktüs toprağına ektim.
Ekimden biraz önce fısfısla hafiften nemlendirdim. Ekimden sonra herhangi bir sulama yapmadım. İki gün kadar sonra az bir sulama yapmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan bu sonuca varabildim.
Genelde toprak kullanılmaması, sadece taş kırıkları kullanılması gerektiği yönünde yönlendirme var. Ne yapmalıyım sizce? Daha dün ektim onları, bir hafta sonra söküp çakıla eksem zarar görürler mi? Bu su işini de bir türlü çözemedim. Su verip vermemem gerektiği konusunda bin türlü görüş var. Kışa yaklaşıyoruz, bu dönem lithopsların sulamasının kesilmesi gerektiği dönem. Fakat kargoda geldiler, kökleri açık şekilde. Biraz olsun sulamam gerekmez mi bir kaç gün sonra?
Lütfen birileri yardım etsin.
Sayın balurçaği, kesinlikle sulamayın, susuzluktan değil, toprağını ıslak veya nemli tuttuğunuz takdirde kaybedersiniz lithopslarınızı. Hel de bu mevsimde.. Mart sonuna kadar ne toprağını değiştirin ne de elleyin, bırakın uyusunlar, havaların ısınması ile birlikte çakıl karıştırdığınız toprağa alır ve sulamayı dikkatli ve iki üç hafta da bir yaparsanız iyi olur, güzel günlerde büyütün.. :)
balurcaği
27-10-2013, 08:48
sudenur çok teşekkür ederim. sulamayacağım. siparişlerim köklerinden sökülmüş şekilde topraksız geldikler. İlk ekimde toprağa tutunmak için biraz olsun su gerekir diye düşündüm eski alışkanlıklarla.
onları ekip tatile ailemin yanına geldim. iki gün sonra gittiğimde sanki kurumuş olacaklar diye korkuyorum:)
balurcaği
27-10-2013, 08:49
sudenur çok teşekkür ederim. sulamayacağım. siparişlerim köklerinden sökülmüş şekilde topraksız geldikler. İlk ekimde toprağa tutunmak için biraz olsun su gerekir diye düşündüm eski alışkanlıklarla.
onları ekip tatile ailemin yanına geldim. iki gün sonra gittiğimde sanki kurumuş olacaklar diye korkuyorum:)
İnanılmaz bir olay; lithopsumun saksısının dibinde birçok yavru vardı, gözlerime inanamadım..
Geçen seneki tohum kapsülünü saksısına bırakmış ve ben daha yeni farkettim... Hemen 777 attığım mesajdaki resimli haline baktım, meğerse o tarihte de varmış. Onları o kadar çok gözlemliyorum ki gözümden hiçbir şey kaçmaz zannederdim. Ben anlamadan büyümüşler bile.
450265
450266
450267
balurcaği
29-10-2013, 13:09
Nazar değmesin çok güzel görünüyorlar. Benim lithopslarım da iki gün önce böyle görünüyordu:(
tranquila
03-11-2013, 11:00
Benim de artık bir lithops'um var ;) cok sevimli değil mi? Dün aldım. Hiç sulamadım. Bu sonbahar çiçek açıp açmadığını bilmiyorum. Deneyimli arkadaslar yardımcı olabilir misiniz? Sulamalı miyim? Su an aydınlık bir yerde duruyor ama cam önünde mi alsam acaba?
3 . kez tohumunu ektim , umarım bu denemem olumlu olur . Sizlerinkilere bayıldım , ben çimlendiremedikçe bir daha deniyorum . Sabır sabır sabır !
Ellerinize sağlık .
tranquila
05-12-2013, 21:24
Bizde bir kıpırdanma var, kollarımızı açtık 😊
Çiçek mi beklemeliyim yoksa :eek:
tranquila
11-12-2013, 15:13
Daha önce lithopsu çiçek açan arkadaşlar bilgi verebilir misiniz? Lithops çiçek açarken böyle yaprakları açılıyor mu? Yoksa çiçek açmasıyla bir ilgisi yok mu? :rolleyes:
Seabert74
17-12-2013, 16:39
Sn tranguilla,
Ben de sukulent oldugunu düşünerek aldıgım bitkinin Pleiospilos nelii oldugunu öğrendim. Sizinki de biraz ona benziyor gibi.
Hakkında cok bilgim yok ama sanırım kış döneminde az da olsa arada sulamak gerekiyor.
agaclar.net üzerinde de aratırsanız bazı üyeler konuşmuş bu konuda. Çiçek açmış hallerini de netten bulabilirsiniz,
sevgiler
tranquila
17-12-2013, 19:41
Sevgili Seabert74, Pleiospilos nelii "royal flush"mış benimki de :)
ümitsiz olmaz
22-01-2014, 18:11
yanlış anlamadıysam sonbaharda çiçeklenme olmuş ama benimkisi tomurcuğunu şimdi çıkardı, ayrıca çok değil ama ara ara suladım bile. tür içi farklılıkta mı kaynaklanıyor acaba?
Buffovento
12-02-2014, 14:12
Benim lithopslarım ve bebek parmağım. Eylül ayında aldım. Bakalım kışı çıkartabilecekler mi? Çok az suluyorum. Sağ taraftaki yeşil olan aldıktan hemen sonra çiçek açmıştı. Henüz çatlayıp yeni yaprakları çıkartmadı.
n.yıldız
22-02-2014, 06:54
Arkadaşlar benim de artık bir lithopsum var. Umarım yaşatmayı becerebilirim.
Yalnız şöyle bir sorunum var: Torfa dikilmiş. Toprak değiştirmek için uygun zaman mıdır? Yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Dere kumu bulamıyorum ama kuvars ve lav taşım var. ( İnşaat kumu da var eğer olur derseniz) Bunların hangisini kullanayım?
Sizlerin yardım ve önerilerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.
n.yıldız
22-02-2014, 09:23
Maalesef araştırınca benimkinin lithops değil pleiospios olduğunu öğrendim. Bazı kişilerde benimle aynı hataya düşmüş zaten. Zor bela bulup lithops diye sevinmiştim. Taaaaa İstanbullardan aldırmıştım ben onu. Neyse sağlık olsun. Belki birgün lithopsum da olur:(
(Üst mesajdaki toprakla ilgili sorumu pleiospiose göre cevaplayabilen olursa sevinirim)
Seabert74
24-02-2014, 13:59
Sn tranguilla,
Ben de sukulent oldugunu düşünerek aldıgım bitkinin Pleiospilos nelii oldugunu öğrendim. Sizinki de biraz ona benziyor gibi.
Hakkında cok bilgim yok ama sanırım kış döneminde az da olsa arada sulamak gerekiyor.
agaclar.net üzerinde de aratırsanız bazı üyeler konuşmuş bu konuda. Çiçek açmış hallerini de netten bulabilirsiniz,
sevgiler
Benim bu kızım (789.mesaj) İstanbul soguguna dayanamaz diye içeride duruyordu.
Dün baktım ki, dibinden yumuşamış ve çürüyor gibi.. Bu fotograf ilk aldıgımdaki durumu.. Sağdaki küçük olanın alttaki parçası elimde kaldı, yeniden diktim.. Bu sefer biraz da gübreli bir topraga diktim..
Az da olsa sulamıştım.. Ondan mı oldu acaba??
Bu dönemde hiç mi su vermiyorsunuz??
Şu havalarda içeride mi, dışarıda mı durmalı??
Lithops olarak mı değerlendirmeli, bilemedim, yardımcı olacaklara teşekkürler
Sayın Seabert74, 1.5-2 seneden beri Pleiospilos nelii sahibiyim. Ekimde suyunu kesip nisana kadarda vermiyorum. Geçen sene öyle yapmıştım. Şimdide yavrulama aşamasında. İlk aldığımda oldukça çokken şimdiki haline nasıl ne ara geldi bende anlayamadım ama yine de sağlıklı diyebilirim. Bildiğim kadarıyla suya karşı çok hassas. Isıtılmayan- bol ışık alan odada tutuyorum. Umarım Pleiospilos neliiniz düzelir...
Merhaba, ben de lithopslara merak saldım, çok güzel görünüyorlar. :)
Lithops tohumu almak istiyorum, olabildiğince fazla çeşidinden... İnternette seedrack.com'da oldukça ucuz (100 karışık tohum 3.84 dolar) ancak şu an stoklarında yok. Başka yerlerde de tek bir çeşit lithopsun 20-25 adet tohumuna 4 dolar civarı istiyorlar. Türkiye'de satılan tohumlar da az sayıda ve pahalı görünüyor.
Lithops tohumu satan yurtiçi veya yurtdışı uygun yerler varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim.
Bu minikleri yaklaşık 10 gün önce aldım. Üzerlerinde bu kapsüller var. Kurumuş görünüyor sanki ama tohum alınabilir mi bunlardan? Pek sanmıyorum ama ;)
n.yıldız
14-03-2014, 08:58
Taner Beyden 10 adet lithops aldım. Hepsini Taner Beyin gönderdiği topraklarına ektim. Hiç su vermedim.
Bu durumdayken direkt güneş ışığı almalarında bir sakınca olur mu? Ayrıca, ne zaman su vermem gerekir?
Bu konuda çok acemiyim, yardımlarınızı bekliyorum.
n.yıldız
16-03-2014, 13:39
Taner Beyden aldıklarım arasında 2 adet de conophytum vardı. Bugün con. meyeri puberulumda pörsüme farkettim. Geldiğinde gayet sağlıklıydı. Belki suya ihtiyacı vardır diye azıcık su verdim. Doğru mu yanlış mı bilemiyorum.
En son gönderdiğim 2 mesaja cevap verebilen olursa çok sevinirim.
Benim geçen yıl aldığım lithopsum var elimde. Yani ilk defa bir kışı benimle geçirdi. Ama ben hiç sulanmaması gerektiğini bilmiyordum. Arada kaktüslerime azıcık su verirken lithopsa da verdim.
Uzun süredir kabuk değiştirmeye çalışıyor ama hiçbir şey farketmedi. Acaba öldü mü bu niye kıpırtı yok diye 1 2 aydır tepesindeyim. Çürüme belirtisi de yok, gelişme de. Tahmini ne kadar sürüyor bu dönem ?
p.m.nihan
26-03-2014, 08:19
Selamlar, kaktüs & sukulent koleksiyonumda yerleri ayrı olan lithopslarımdan bazıları,
347106
347107
347108
Bu bir düzenleme çalışmam
347109
Bunlar üretme denemelerim.Tohumları,kendi lithopslarımdan elde ettim.
347110
Merhaba, bu hafta aldığım lithopslardan tohum elde edip çoğaltmak istiyorum. Bitikiyi çiçeklenmeye teşvik etmek için ne yapabilirim?
Bunlar da benim lithopslarım. 2 yıl önce 2 minik bitkiydi. Yarılmalar bitse de coğaldıkları net bir şekilde görülebilse.
Yaz kış içeride, güneye bakan pencere içinde duruyorlar. Kışın az da olsa suluyorum. Yarılmalar başlayınca dış kabuklar kuruyana dek hiç su vermiyorum dersem yeridir. Yanındaki bitkileri sularken lithops saksısının bitkiden uzak bir köşesine azıcık...
Bunlarda bir tuhaflık mı var nedir?:eek::eek::eek:
En dış kabuğun içinde bir lithops; onun içinde de tekrardan yavrular var. 3 nesil var gibi. Çok ilginç.
Neden bilmiyorum :) Sağdakinin en dış kabuğu bayağı buruştu. Sıcaklık artışıyla iyice kurur sanırım. Soldakini ikiz halde çıplak göremeden tomurcuk verip kabuk değiştirmeye başladı.
Seabert74
28-03-2014, 07:48
Arkadaşlar merhaba,
Bu mesajıma cevap alamadım, yardımcı olabilecek var mı aranızda acaba??
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/9529-2.htm#post1263900
teşekkürler
Seabert74
17-04-2014, 08:16
Ben sorumu sordum ama, buradan belki gören olur da yardım eder ??
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/9529-2.htm#post1271721
Cristat olmuş lithopslar.. Bana çok ilginç geldiler, paylaşmak istedim :)
487689
487690
elini verenin gönlünü kaptırdığı bir tür bu lithopslar, şirin dostlar
Bu forum için herkese teşekküler.sizce saksi değişimi gerekirmi
http://s23.postimg.org/w2k7fmhm3/IMG_20140517_125922.jpg
Merhaba drexa,
Lithopsunuz için saksı değişimine gerek yok fakat toprak seviyesi biraz düşük galiba. Yerinden çıkarıp toprak ekleyip yine aynı saksıya yerleştirilebilir.
Bir de sonraki fotoğrafları direk foruma yüklerseniz fotoğrafı daha düzgün bir boyutta, sayfa düzeni değişmeden görüntüleyebiliriz.
Selamlar
Merhaba drexa,
Lithopsunuz için saksı değişimine gerek yok fakat toprak seviyesi biraz düşük galiba. Yerinden çıkarıp toprak ekleyip yine aynı saksıya yerleştirilebilir.
Bir de sonraki fotoğrafları direk foruma yüklerseniz fotoğrafı daha düzgün bir boyutta, sayfa düzeni değişmeden görüntüleyebiliriz.
Selamlar
Bilgilendirme icin cok Teşekkürler. saksidan cikarmadan üstünden eklemenin bir sakincasi olurmu.eğer çıkarmak gerekliyse nelere dikkat etmeliyim.
Üstten toprak eklemeyi lithops çok fazla toprağa gömüleceği için uygun bulmuyorum. Zaten saksıdan çıkarmak çok kolay. Saksıdaki toprağın hafif nemli olması gerekli dağılmaması için. Üstteki taşları çıkarın ve saksıyı ters çevirip arkadan hafifçe vurun. Olduğu gibi çıkması lazım. Dibe biraz toprak ekleyip hiç bozmadan aynen yerine geri koyun. Basit ve pratik :)
Teşekkürler en kısa zamanda değişim yapip resmini koyacam.ilk lithopsum inşallah güzel olur.
501731***,fotograftaki lithopsuma ne olduğunu ve ne yapacağımı bilmiyorum.?
Beyaz yara dokusu oluşmuş, güneşin altında fazla mı bıraktınız? Yaradan dolayı da su kaybı fazla olmuş ve buruşmuşa benziyor. Onun önündeki lithopsta da aynı şekilde su ihtiyacı gözüküyor. Çok olmamak kaydıyla sulayın, 1-2 saat içinde buruşukluk gitmezse başka problem olup olmadığını anlamak için çıkarıp köküne bakarsınız.
Renkli camın arkasından güneş gördüler renkleri daha güzelleşti ama biraz buluştular.birde o ikisini bunları aldığım kişi köklerini yıkayııp 2 gün dışarıda bekletip daha sonra toprağa dikmemi söylemişti . O şekilde yapmıştım neyse ki sonra siz kök yıkamanıza gerek yok dediniz sayenizde diğerleri o şekilde olmadı Esin hanım ne kadar teşekkür etsem az.8 gün önce diktim artık hiç güneşe çıkarmıyorum.
Rica ederim fakat hiç güneşe çıkarmazsanız da olmaz, bu sefer de güneşsizlikten uzar da uzarlar sevgili Ritulan :) Ben direk güneş altında çok bırakmayın dedim, yani sadece öğlen güneşi fazla gelirse yanık oluşturabilir. Onun dışında lithopslar her zaman bol güneşli, çok aydınlık yerlerde yetiştirilmeli.
Tazyikli suyla kök yıkamak, 2 gün dışarda bekletmek falan, bunlar hem çok sert hem de pek anlamı olmayan uygulamalar. Kılcal kökleri öldürmüş oluyorsunuz. Bence siz sulama konusunda da gün hesaplarını boşverin. Elinizdeki lithopsa bakın, buruşmuşsa aşırıya kaçmadan sulayın. Buruşma yoksa su istemiyor demektir. Güneşli ortamda tutun ama sık sık gözlemleyin. Baktınız güneş fazla geldi, biraz daha korunaklı bir yere alın. iyi gözlem yaparsanız zaman içinde tüm bu ayarlamaları rahatça yapıyor duruma gelirsiniz zaten.
Sevgiler...
Sevgili Esin, en son saksı değişimlerini ayın 10 unda tamamladım 2 hafta aydınlık bir yerde hiç güneş görmeyecek ondan sonra güneşe çıkarmayı düşünüyorum çünkü güneş gördüğünde renkleri daha güzel oluyor.
Lithopsları satın aldığım kişi sanırım bu canlıları pek tanımıyor söylediklerini yapsam çoğu buruşmuş yasa ölmüş olacaktı.
Sulama konusunda tavsiyelerinizi dinleyeceğim zaten onlara bakmak çok hoşuma gittiği için sürekli gözlemliyorum:)
Esin hanım , daha önce bana sistemik bir fungusit ile sulayın demiştiniz ama bunun ne olduğunu bilmiyorum.nasıl temin edebilirim??
Fungusit, yani mantar ilacı. Zirai ilaçlar satan yerlerde bulabilirsiniz. Sistemik olduğunda ilaç bitkiye de nüfuz ediyor, yalnızca toprakta veya bitkinin üstünde kalmıyor. Suyla beraber bitki tarafından ilaç da alınmış oluyor. Böylelikle belli bir süre mantardan korunma sağlanabiliyor.
Bu buruşmalar yeni diktiğim için mi oluyor?503321
:(Birkaç gündür 28 sayfanın tamamını okuyorum beniml aynı sorunu yaşayanlar olabilir diye ama genelde ya tohumdan ekenler var **** yetişkin lithops sorunları benimkiler tam arada 2 yaprak kurutmalarından 2 yaşında olduklarını tahmin ediyorum sadece o kadar.sıvı kaktüs bitki besini verebilirmiyim ?bazı yerlerde Ağustos'a kadar verdim diyende var sadece Nisan Mayıs'ta verfdim diyen de ... artık yabancı bir yayın araştıracağım çünkü herkes kendine göre bir metod bulmuş lithopslarına o şekilde bakıyor ben doğrusu ne ise o şekilde yetiştirmek istiyorum.bu konuda tavsiyesi olan varsa sevinirim.
Bu yaprak değişimde geciken Lithopsumun gömleğini ben çıkarsam ne olur sitede bi yerde okumuştum birisi yapmış ama sonucunu yazmamış:p
Ben deneyeceğim çünkü yanında daha çok lithopsum var ya çürüyecek **** umarım birşey olmaz :(503322
Buruşmalar susuz kaldığı için oluyor sevgili Ritulan. Yer değiştirirken kökler de zarar görüyor. Sulayın ve mucizeyi görün derim ;)
Yabancı kaynaklarda da aynı şekilde fikir farklılıkları göreceksiniz. Sizin kendi ikliminize ve yetiştirme ortamınıza göre uyarlamalar yapmanız gerekiyor. Sıvı gübre konusu ise tüm dünyada tartışmalı. Bazı yetiştiriciler asla ve asla gübre verilmemesi gerektiğini savunuyorlar, bazıları ise belli dönemler gübre vermekten yana. Ancak şurası kesin ki hayvan gübresi veya katı gübre vermek lithops için adeta bir ölüm fermanı.
Bölünmesi gecikmiş lithopsu elle yardımlayabilirsiniz. Eski yaprakları ayırın ve bırakın, tamamen koparmaya çalışmayın.
Bu yaprak değişimde geciken Lithopsumun gömleğini ben çıkarsam ne olur sitede bi yerde okumuştum birisi yapmış ama sonucunu yazmamış:p
Ben deneyeceğim çünkü yanında daha çok lithopsum var ya çürüyecek **** umarım birşey olmaz :(503322
Endişe edecek bir sorun görünmüyor bence, kabuğu toprak seviyesine kadar jilet veya falçata ile yandan kesenleri okumuştum
Bende bu renklerden yok, aucampie miydi cinsi, çok güzeller nazar değmesin ;)
Cesaret verdiğiniz için teşekkürler Esin hanım,eski yaprakları ayırdım yarına kadar bişey olmazsa Yaşar herhalde :rolleyes
Alper bey üstteki renkli olanlar karasmontana türü alttaki lithops salicola ,hallii,juli karışık daha bir kaç çeşit var sanırım küçük oldukları için çok anlaşılmıyor.
Bu da aucampiae ..503392
kaktus12
20-06-2014, 12:30
Merhaba,
Yaklaşık 3 gün önce aldığım Lithops hakkında birkaç soru sormak istiyorum. Aldığım yerdeki kaktüs yetiştiricisinin bahsettiğine göre, önce bitkinin köklerini çıkarmam ve 1 hafta boyunca karanlık bir yerde bekletmem gerekiyormuş. Daha sonra da fotoğrafta göreceğiniz toprakları %60 (taş), %20(ilk aldığım saksıdaki toprak) ve %20 (torf) ölçülerini kullanarak bitkiyi yeni bir saksıya almam gerektiğini söyledi. Anladığım kadarıyla, 4 günde 1 toprağı hafif nemlendirerek sulamak yeterliymiş; ancak Kasım-Mart arası hiç sulamamak gerekiyormuş. Buradaki yorumlara da baktıkça doğru yolu izleyip izlemediğimden emin olmak istedim. Fotoğraftaki gördüğünüz saksının bir boy büyüğünü alıp Lithops'u ona ekmeyi düşünüyorum. Saksı boyutu, toprak seçimi ve saksı değişimi hakkında yorumlarınızı alabilir miyim?
Teşekkürler.
*** kaktüs 12 ,sanırım aynı yerden almışız lithopsları sadece sizinkinin türü farklı503620
Günlerce bu siteyi okudum aldığım kişi banada tazyikli su ile yıkamamı ve o şekilde bir hafta 10 gün bekletmemiş söyledi sadece 2 tanesine bu işlemi yaptım açıkcası zor kurtardım yapmak **** yapmamak size kalmış fotografı üstte sürekli buluşmalara ne yapabileceğimi sordum.
Ben aynı sizinkiler gibi kökleri ayırdım ,saksının altına toprak akıp gitmasin diye tül parçaları yerleştirdim bunu yapmayadabilirsiniz sonra lav taşı yerleştirdim 1 cm kadar, üzerinde lithops toprağı özel almıştım (perlit ,vermikülit ,dere kumu ,,lava taşı ve ital torf ,pomza taşı kırığı karışımı)yerleştirdim saksıyı üstte 1 cm kalana kadar doldurdum hafifçe bastırdım çok sıkıştırmadım toprağı sonra kalem yardımıyla delikler açtım kökler uzun malum açtığım deliklere kök kısmını yerleştirdim yanllız dikkat edin ,gövdenin 1/3 i toprağa girecek ,ben bir saksıya boyutuna göre 8 ila 17 tane yerleştirebildim.en üst 1 cm lik kısma da elinizde dere kumu varsa koyun yoksa lav taşı da olur.anlamadığınız yer olursa sorun .
Kolay gelsin ben çok uğraşmıştım:rolleyes:
Saksı boyutu demişsiniz lithopslar kazık köklü olduğu için 10 **** 12 cm yüksekliği olması gerekiyor .sulamaya gelince bunlar yetişkin lithopslar değiller ben 5 gün sonra tavsiye üzere suladım şimdi gayet iyiler.saksı boyutum çap 11 cm yükseklik 12 cm saksıyı 45 ml su verdim.kendinizinkiyle mukayese edebilin diye söylüyorum ikinci sulamayı 6 gün sonra yaptım.ben dikim yaparken havalar yağışlıydı biraz su konusunda pinti davrandım.ve en önemlisi 3 hafta boyunca aydınlık bir yerde olacaklar ama güneş ışığı almayacaklar ondan sonra öğleden sonra güneş alan bi pencerenize yerleştirirsiniz vede sulamalar sabah erken saatte ben 7 gibi suluyorum.bunlar yabancı sitelerden okuduklarım ve tavsiyeler ben bunları yaptım uygulayıp uygulamasak size kalmış .144 lithopsumdan sadece 1 i gitti oda gerçekten çok küçüktü önce kalemle açtığım çukura düştü toprağın içinde kayboldu sonra cımbızla onu arama girişiminde biraz hırpalamışım.
504108
504109
504110
504111
iyi akşamlar
az miktarda lithops satın alarak bakmaya başladım ama bir yerde yanlış var ne olduğunu tahmin edebiliyorum ama emin değilim.sanırım sulama hatası yapıyorum.ekte fotoğraflarını gönderiyorum.saptamalarınızı ve önerilerinizi rica ediyorum.
selam ve saygılarımla,
Ö.Faruk Güngör
Faruk Bey lithopslarınız yeterli güneş ışığı alamıyorlar, o yüzden boyları uzamış. Alıştıra alıştıra güneşe alırsanız uzamaları durur.
Merhaba
ilginize teşekkür ederim.pencereye yakın bir yerdeydi ve yarım gün güneş alıyordu dışındaki bölümler kurudu.bir tanesi de yumuşamaya başladı sanırım gidici.su bir ara fazla geldi.şimdide seyrek suluyorum.bir ölçü tutturamadım
yorumunuzu rica ederim.
Işık yeterli gelmemiş ne yazık ki, bu lithopsların boylarının uzamalarından ve ışığın yönüne doğru eğilmelerinden çok belli. Daha bol güneşli bir yere geçirin ama aniden direk güneş ışığına maruz kalan lithopslarda yanıklar oluşuyor. Bunu önlemek için ilk on gün gibi bir süre sabah erken saatlerde veya yakıcı öğlen güneşi geçtikten sonra güneşe koymaya başlayın. Gitgide güneşe maruz kaldığı süreyi uzatarak lithopsları yeni yerlerine alıştırabilirsiniz. Siz Antalya'daymışsınız, yarından itibaren sıcaklıklar 50 dereceye çıkacak deniyor, dikkat :)
Dış yaprakların kuruması lithopsların doğal yaşam döngüsü içinde normal bir durum. Her sene lithopslar gömlek değiştirir gibi yapraklarını tazeliyorlar. Eski yapraklar kuruyor. Sulama konusunda ise toprağın tamamen kurumasını bekleyip bir-iki gün de kuru bıraktıktan sonra sulamanız yeterli. Susuz kalmaktan dolayı lithopslar ölmez ama fazla sudan ölür. O yüzden sulamada cimri davranın. Yumuşama olan lithopsu kökünün başladığı yere kadar toprağını açıp çürüme başlayıp başlamadığını kontrol etmeniz iyi olur. Çürüme varsa derhal yerinden çıkarın, aynı saksı içindeki diğerlerini de etkileyebilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
ESİN HANIM
çok teşekkür ederim.
toprak yoğurt kabına ekmiştim.kökler için yeterli olmadığını anladım.değiştireceğim.hem kök çürümesini görürüm hemde hayvan gübresi vardı değişmiş olur.tekrar teşekkür ederim.
Bunlar yeni aldığım bebek lithopslar saksı değişimi yapacağım sırada bazılarının bu şekilde olduğunu farkettim bunun nedeni ne olabilir ve bunları nasıl saksılamalıyım:confused:505943
505944Eski yapraklarının altları bu şekilde olmuş
Merhaba arkadaşlar merakla okuyorum mesajlarınızı paylaştığınız tecrübeler bana öyle faydali oldu ki anlatamam
Teşekkür ederim tecrübeleriniz ile benim gibi bir acemiyi :o:o:o bilgilendirdiginiz için.
sizlerle yeni aldığım miniklerimin fotoğraflarını paylaşmak isterim:D
Merhaba dturkay,
Aramıza hoş geldiniz. Herkesin bir acemilik dönemi vardır, önemli olan kendini geliştirmek :) Yeni minikleriniz güzel gözüküyorlar, onları da seviyoruz fakat onlar titanopsis. :D
Merhaba arkadaşlar merakla okuyorum mesajlarınızı paylaştığınız tecrübeler bana öyle faydali oldu ki anlatamam
Teşekkür ederim tecrübeleriniz ile benim gibi bir acemiyi :o:o:o bilgilendirdiginiz için.
sizlerle yeni aldığım miniklerimin fotoğraflarını paylaşmak isterim:D
Sayın dturkay ,minikleriniz çok sağlıklı görünüyor nereden aldınız?
Sayın dturkay ,minikleriniz çok sağlıklı görünüyor nereden aldınız?
Taner Angay'ın sitesinden sipariş ettim
inşallah hep sağlıklı kalırlar zira üzücü deneyimlerim oldu:(:(:(
sulama konusunda artık daha temkinli davranıyorum ama bu sıcakta ben buharlaşacağım çiçeklerime su verememek :confused::confused::confused:
umarım dağru yapıyorumdur.
teşekkürler
Merhaba dturkay,
Aramıza hoş geldiniz. Herkesin bir acemilik dönemi vardır, önemli olan kendini geliştirmek :) Yeni minikleriniz güzel gözüküyorlar, onları da seviyoruz fakat onlar titanopsis. :D
:o:o:o:o:o
öğreneceğim inşallah
çiçeksever67
26-08-2014, 12:51
Arkadaşlar lithops toprağının içeriği nedir yardımcı olursanız sevinirim.
alperens
03-09-2014, 15:12
Arkadaşlar lithops toprağının içeriği nedir yardımcı olursanız sevinirim. :D :D COK SEVİNİRİM........
LİTHOPS YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak Karışımları
Saksılar
Uygun Bir Ortam
Sulama Ve Büyüme Döngüsü
Saksı Değiştirme
Haşere Ve Hastalıklar
Bitkilerin Polinatlamak
Tohumların Toplanması
Tohumların Ekilmesi
Yetişkin Lithopların Bakımı
Toprak Karışımları
Lithopunuzu yetiştirdiğiniz toprağın çeşidi oldukça önemlidir ve herkes kendi tarifini kullanma eğilimindedir. Toprak kolayca akaçlanmalı, temel olarak mineral bazlı olmalı ve çok fazla organik içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca iklim de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bitkileriniz nemli ve soğuk bir ortamda yetişiyorsa, akaçlama çok önemlidir. Çünkü su toprakta uzun süre kalmamalıdır. Eğer iklim kuru ve çok sıcaksa, toprak organik içerik bakımından daha zengin ve biraz daha fazla yoğun olabilir. Böylece su, bitkilerin suyu çekebileceği kadar uzun süre toprakta kalabilir. Karışımınıza komposto (bitki artıklarından yapılmış gübre) eklerken, bunun yeterince ayrışmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları ortadan kaldırmak için elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Kullandığınız toprak karışımının çeşidi, ayrıca sulama usulü ile de etkilenmektedir ve bu husus akıldan çıkarılmamalıdır. Eğer bitkilerinizi sık sık suluyorsanız, suyu çok üzün süre tutan bir toprak karışımı problem yaratabilir. Eğer bitkilerinizi zahmetsizce yetiştiriyorsanız, Lithoplar kuraklığa karşı dayanıklı olmalarına rağmen, neredeyse hiç su tutmayan bir toprak karışımı sorun yaratacaktır. Her toprak karışımı yaptığınızda aynı tarife bağlı kalmanızı öneririm çünkü böylece akaçlamanın sabit olur. Daha ziyade, bireysel cinslerin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi için sulama ve gübrelemeyi ayarlamalısınız. Lithopları yetiştirmek için en uygun toprak çeşidinden birisi ayrışmış granittir. Fakat bu toprağı elde etmek her zaman kolay olmaz. Çok fazla siltli ince kum sorun yaratabilir çünkü akaçlaması azdır. Eğer kumunuz inceyse, karışıma biraz iri taneli kum, ponza taşı ya da perlit eklemeniz gerekecektir. İnce kil bazlı toprak iyi bir fikir değildir çünkü mevcut yeterli hava bulunmamaktadır. Ayrıca kilin su molekülleriyle çok sıkı bir bağı olduğunu ve böylece bitkilerin kilden su almasının çok zor olduğunu okudum. Doğal ortamda topraklar oldukça incedir fakat yetiştiricilik yaparken ince topraklar aldatıcı olabilir. Daha fazla su vermek, suyu geri almaktan daha kolaydır.
Aşağıda benim kullandığım karışım bulunmaktadır:
4 Ölçek ince dere kumu
4 Ölçek iri taneli dere kumu
4 Ölçek elekten geçirilmiş komposto
1 Ölçek perlit
1 Ölçek vermikülit
1 Ölçek hindistancevizi lifi
Kaynak
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/9529.htm bu sayfaya bir göz atın
alperens
11-09-2014, 09:31
Çokkkkk Çoookkk ttteşekkür ederimm (RİTULAN) ÇOK SEVİNDİMMM :D
capsaicin
16-10-2014, 14:24
Arkadaşlar lithops için toprak gerekiyor mu mutlaka? Sadece kırık mermer, ya da kuvars içinde yetiştirilebilir mi?
Arkadaşlar lithops için toprak gerekiyor mu mutlaka? Sadece kırık mermer, ya da kuvars içinde yetiştirilebilir mi?
Lithopslar susuzluğa çok dayanıklı olduklarından uzunca bir süre topraksız ortamda da yaşayabilir ama gelişemez ve eninde sonunda ölür. Dolayısıyla önermem, lithopsu ekeceğiniz substrat içinde mutlaka toprak olmalı.
Hiç variegated lithops görmüş müydünüz? :eek:
527272
Merhaba antalyada yaşıyorum. . Zengardendan aldigim lithops tohumlarını 5 gün önce ekmistim.. ilk filizler gözükmeye başladı. . Gelişimlerini sizlerle paylasicam.. herkese bol çiçekli günler :)
aliakrep
28-03-2015, 19:42
Arkadaşlar Lithops (Mesemb) Canlı Taş Çiçeği edinmek istiyorum. Varmı forumda satış yapan ?
gökhan Arslan
31-03-2015, 21:42
Konu sessiz kalmış ;)
merhaba arkadaslar aliexpressten Lithops seeds tohumu aldım ve neredeyse hepse baska bir bitkinin tohumu cıktı, Lithops tohumu alabilecek **** gonderebilecek arkadaş varmı?
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Seneler önce lithops bakmıştım ama sonra nedense bıraktım ve şimdi tekrar başlıyorum. Benim de zengardendan aldığım tohumlar 5. günde filizlenmeye başladı ancak lithopslar dışında bir de yuvarlak oluşumlar var. Bunların ne olduğunu bilen var mıdır acaba?
çiçeksever
02-06-2015, 15:36
Şeyma çiçekçilikten aldığım lithopsum.
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Seneler önce lithops bakmıştım ama sonra nedense bıraktım ve şimdi tekrar başlıyorum. Benim de zengardendan aldığım tohumlar 5. günde filizlenmeye başladı ancak lithopslar dışında bir de yuvarlak oluşumlar var. Bunların ne olduğunu bilen var mıdır acaba?
Bu sanıyorum yavaş salınımlı gübre toprak karışımınızda var tohum değil bildiğim kadarıyla.
Merhaba.. Bugün ulaşan kargomla birlikte artık bende lithops sahibesi oldum :) bakımı konusunda sizlerden yardım istiyorum. Sayfayı epeydir takip ediyorum ancak gene de sormak istiyorum. Saksı değişimi yapmalı mıyım? Bu mevsimde uygun olur mu? Toprağa sıkı sıkıya bağlı değiller şuan biraz gevşek duruyorlar. Ne dersiniz kendi hallerine mi bırakmalıyım yoksa çok kararsızım.
erdoğan yılmaz
23-07-2015, 09:47
Arkadaşlar kütahya ya lithops göndere bilecek arkadaş arıyorum uzak doğudan tohum getitdirdim hiç biten olmadı ücret önemli değil
Merhaba.. Bugün ulaşan kargomla birlikte artık bende lithops sahibesi oldum :) bakımı konusunda sizlerden yardım istiyorum. Sayfayı epeydir takip ediyorum ancak gene de sormak istiyorum. Saksı değişimi yapmalı mıyım? Bu mevsimde uygun olur mu? Toprağa sıkı sıkıya bağlı değiller şuan biraz gevşek duruyorlar. Ne dersiniz kendi hallerine mi bırakmalıyım yoksa çok kararsızım.
Gülin Hanım Lithops larınızı nereden satın aldınız?
istanbul şeyma çiçekçilikten sipariş ettim. googlea yazarsanız çıkar :)
Lithops:****************************************** ****************************************
Lithops Afrikaya özgü bir sukkulent( succulent ) cinsidir.Özellikle güney Afrika'da Nambiya'nın Karoo bölgesinde bulunurlar. Lithops ismi yunancada kaya benzeri anlamına gelir, bundan dolayı taş bitkiler veya canlı taşlar olarakta bilinirler. Bu cins ilk kez 1811 yılında ingiliz botanikçi*William John Burchelltarafından tanımlanmıştır.
Bitki iki yuvarlak kısımdan oluşur ve gövdesi yok gibi görünür. Yapraklarının arasındaki kesik benzeri boşlukta meristem bulunur ve çiçek ve yeni yaprakların büyüdüğü yerdir. Yeni yapraklar çıktığında eski yapraklar ölür. Bitkinin geri kalan kısmı toprak altında gömülü haldedir, bu kuru ve sıcak bir iklimde yaşamak üzere gerçekleştirilmiş bir adaptasyondur.
Lithopsları ev bitkisi olarak bakanların sayısı dünya çapında hızla artmaktadır. Gerekli ışık sağlandığı ve çok fazla sulanmadıkları sürece Lithopslar oldukça hızlı ve kolay gelişirler. Kışları topraklarının tamamen kuru olması ve daha düşük ısılarda bulunmaları gerekir. Yazları ise nemi severler ancak su damlacıkları mercek etkisi yaparak bitkiye zarar verebilir.
Lithopsların çiçek açma mevsimi kuzey yarım kürede kışa rastlar. Bitkiyi sonbaharda alıp bekleme sürecini uzatarak **** dikmeyerek çiçek açma mevsini kuzey yarım küre yazına kaydırmak mümkündür.
Lithopslar en iyi iri taneli nemi alabilen ancak tutmayan kumlu topraklarda yaşarlar ve geniş ama çok derin olmayan saksıları severler. Ancak lithops ları üretmek çok kolay değildir, tohumları oldukça küçüktür ve büyümeleri çok uzun sürer,çelikleri ise çok hassastır ve kolaylıkla çürüyebilir.
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Aile: Aizoaceae
Cins: Lithops
Lithops (yaygın adıyla "çiçek açan taş" ya da "canlı taş") tam bir taklitçidir: biçimi, ebadı ve rengi doğal ortamındaki taşları andırır. Taşların arasına karışan bitkiler, bu şekilde korunur. Kuraklık döneminde nem almak için bitki yiyen hayvanlar, bu şekilde onları göremez. Uzmanlar bile bazen bu yanıltıcı kamuflaj yüzünden inceleyecekleri bitkiyi bulmakta zorlanır.
Doğal hayatta, Lithops Güney Afrika'nın geniş kurak düzlüklerinde yaşar. Bu bitkinin yetiştiği pek çok bölgeye yıl boyu, ayda 2mm den az yağmur düşer. Yağışın aşırı düşük olduğu durumlarda, en azından bir Lithops cinsi varlığını sürdürebilmek için sise ihtiyaç duyar*. Lithops, bulunduğu pek çok bölgede, su depolama kapasitesi olmasaydı yaşayamazdı. Aslında, neredeyse bitkinin tümü bu işlevi görür. Bitkinin gövdesi iki sukkulent yapraktan oluşur. Bitkinin tepesi, bu yaprakların ayrılma kısmıdır. Sapı yoktur, kök yaprakların hemen altındadır. Bitkinin yapısı içinde yaşadığı sert iklimi yansıtır:su kıtlığı genç bitkilerin sadece iki yaprak ve kökten ibaret olmasını gerektirir, daha fazlası su kaybına neden olacaktır. Yapraklar, bitkinin aylarca yağmursuz hayatta kalmasına yetecek kadar su biriktirmek için kalındır.Bitki, iklimin aşırı sıcağı ve ışığından az etkilenmek için küçüktür.
Yukarıdaki bilgi evde ya da serada Lithops yetiştirirken dikkate alınmalıdır. Düşük nem ve seyrek sulama istediğinden yeterli ışık ve uygun sulama ile ideal ev bitkileridir. Bol ve doğrudan ışık alan bir bölge semek gerekir, zira evrimi sırasında yoğun güneş ışığına adapte olmuştur. Günün erken saatlerinde 4-5 saat doğrudan güneş ışığı ve akşam üzeri kısmi gölge gerektirir. Güneye bakan pencereler, bitkiyi gün boyu tamamen güneş ışığına maruz bırakmadıkça, iyi bir seçimdir. Yeterince ışık alamadığında zayıflar, ışık alan tarafa doğru eğilir. Rengini yitirir ve yanları yeşilleşir. Bu belirtilere rağmen uygun ışıklandırma yapılmazsa ölür. Ancak güneş yanıklarından korumak için kış boyu az güeş alan yerlerde bahar ve yaz aylarında yoğun ve aşırı ışıktan korumak gerekir. Ani ve yoğun ısı ve ışık bitki üzerinde yara dokusu benzeri bir bölge oluşmasına sebep olur. Bu yüzden özellikle yeni alınmış bitkiyi yerine yavaş yavaş alıştırmakta fayda vardır.
Sulama bir diğer önemli konudur. Lithops'un yıllık belli bir büyüme periodu vardır. Periodun belli bölümlerinde sulamak, diğer bölümlerde ise toprağı kuru bırakmak gerekir. Bu perioda hakim olduğunuzda sulama zamanı ve miktarının aslında basit bir işlem olduğunu göreceksiniz.
Lithops her yıl iki yaprak verir. Yıldan yıla yaprak izleri çok az değişim gösterir, ve hiçbir bitkinin izleri bir diğerine benzemez. Lithops sonbaharda büyümeye başlar, kış ve baharda devam eder, yaz başında uykuya dalar. Doğada, yağmursuz ve aşırı sıcak uzun dönemde dinlenmek, hayatta kalması için gereklidir. Yaz sonuna kadar depolamış olduğu suyu kullanır. Daha serin ve daha kısa günlerin başlamasıyle, yeniden büyümeye başlar.
Yaz aylarında evlerde sert koşullar olmasa da Lithops uyur. Uyurken neredeyse hiç su istemezler, sık sulamak onları çabucak çürütür. Ancak görüntüde bir değişiklik olursa sıkı görünümüne kavuşması için yetecek kadar su verebilirsiniz. Azar azar sulayın, toprağın sadece üstteki bir santimlik kısmı ıslanmalıdır. Uykudaki bitkiyi hiçbir zaman derinlemesine kadar sulamayın.
Sonbaharda büyüme başlar. Yaprakların arasındaki aralığın büyümesinden de anlaşılabilir. İlerleyen günlerde sarı ya da beyaz bir çiçek açar. Baharatlı bir kokusu vardır. Çiçek açmamışsa henüz yeteri kadar büyümemiş demektir, genelde 3-5 yaşında çiçek açarlar. Büyürken, tek köke bağlı ikinci bir "gövde" yani iki adet yaprak oluşur. Bazen bir kökten 10 kadar bitki olabilir, ancak bu yıllar alır.
Doğada Lithops mevsim yağmurları ile büyümeye başlar. Yetiştirirken, sulama genelde Ağustos civarında başlamalıdır. Sulamalar arasında toprağın iyice kurumasını beklemekte fayda vardır. Toprak karışımı hızlı nemlenen ve çabuk kuruyan bir cins olmalıdır. Çiçeklenme döneminden sonra sulama dereceli olarak azaltılmalıdır. Eylül sonunda sulamayı tamemen durdurup soğuk kış aylarına hazırlanmasını sağlamak gerekir.
Kış aylarında bitkiler büyümeye devam eder, eski gövdeler büzüşürken yeniler gelişir. Kış boyu sulama yapılmamalıdır. Bitki ne kadar buruşursa buruşsun toprağın kaskatı kuruması gerekir. Yeni gövde, eskilerin içindeki suyu kullanarak gelişir, buruşan yaprakları koparmayın. 5°C den düşük ısıda bırakmayın. Don olduğunda bitki pencereye çok yakınsa oda sıcak dahi olsa bitki etkilenir, çok soğuklarda pencereden biraz uzaklaştırın.
Eski gövdeler kağıt kabuklar gibi olana kadar taze gövdeler besin ve sularını çekmeye devam eder. Bu kabuklar bitkinin etrafından kolayca ayıklanabilir, bu dönem ise bahara denk gelir, yeniden sulamaya başlamakta bir sakınca yoktur. Su miktarını yavaş yavaş artırın. Sıcak ve uzun yaz günlerinde sulamayı azaltın ki uykuya hazırlanabilsinler.
Bunlar sadece Lithops büyüme döngüsüne bir giriştir, her cinsin büyüme evrelerini tamamlama takvimi farklıdır ve değişmez. Bazıları Temmuz'da bazıları Kasım'da açar. Tarif edilen yetiştirme yöntemi tüm cinsler için geçerli olsa da her birinin alışkanlıklarını fark ettikçe düzeni kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Lithops için ideal büyüme alanı çeşitli renk ve boyutlardaki yuvarlak taşlarla karışık bir çanak olabilir. Bitki, doğal taklit özelliğini göstererek neredeyse ilk bakışta taşlardan ayrılamayacak hale gelir. 10-15 cm derinlikteki saksılarda kökler rahatça gelişebilir. Saksının dibinde delikler olması önemlidir. Çabuk nemlenen toprak kullanın (kaktüs toprağı genelde 1 ölçü kuma 2 ölçü karma toprak şeklindedir). Bitkiyi gelişi güzel yerleştirin:toprakta delikler açıp kökü ve bitkinin alt kısmını yerleştirin, ¾'ü toprak üstünde kalsın ki nefes alabilsin. Bitkinin etrafındaki toprağı bir kalem yardımı ile dikkatlice kapatın. Aralarına taşlar serpiştirin, açıkta kalan toprağın üstüne de ince bir tabaka kum gezdirin. Lithops'u, aşırı nemden dolayı sırlı kaplara dikmeyin.
Örümcek yumurtaları Lithops'a saldıran bir zararlıdır. Küçük olduklarından çoğunluklar fark edilmezler, ancak verdikleri zarar bitkinin yüzeyinde beyaz küçük yara dokulu noktalar olarak göze çarpar. Etiketin üstündeki miktarda uygulanmak kaydıyla ev bitkilerinde kullanılan böcek ilaçları güvenlidir.
Son yıllarda zehirli ev bitkilerinin çocuklara zarar verdiği endişesi oluşmuşsa da, Lithops zehirli değildir. Afrikalı kabilelerde susuzluklarını gidermek için çocukların Lithops yediğine dair kayıtlar bile vardır. Ancak zehirsiz bitkiler bile böcek ilacı uygulandıktan bir süre sonra zehirli hale gelir.
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
masal_naz
03-09-2015, 09:30
ben de lithops siparişi verdim, zor bir bitkiymiş sayfaları okudum ama cesaretim kırıldı açıkçası.
ben de lithops siparişi verdim, zor bir bitkiymiş sayfaları okudum ama cesaretim kırıldı açıkçası.
Keşke fotoğraflasaydınız lithopslarınızı.
umutdunyasi
24-10-2015, 16:43
Buda benden olsun. Sayfayı biraz canlandıralım... ;)
Bunlarda benim miniklerim. :)
nefes1971
27-10-2015, 16:49
Selamlar, sonunda muradıma erdim. Lithopsum çiçek açtı.
Gözünüz aydın. Ne kadar zaman aldı çiçeklenmesi?
Ne mutlu. Çok güzel. Gelişmelerden bizi fotoğraflarla bilgilendirin lütfen. Bir de çeşitlerini yazarsanız iyi olur.
nefes1971
28-10-2015, 11:46
Teşekkür ederim. Çiçek açan Lithops 1 yıldır bende. Yani yetişmiş halde almıştım. Diğerlerini alalı 5 ay filan oldu.
Maalesef çeşitleri hakkında en ufak bir fikrim yok. Aslında yaptığım minyatür bahçe çalışmalarında kullanmak istiyordum ama baktım ki bulunduğum bölgede bu bitkinin kıymetini bilecek kimse yok, vazgeçtim.
Şimdi elimde yaklaşık 200 adet tohum var. Ekip, yetiştirip biraz tanıtmayı düşünüyorum.
arkadaşlar kaktüs ve sukulentlerimin yanında lithops yetiştirmek istiyorum.. paket halinde satılan tohumlar var deneyen oldumu acaba ... sizlerin yetiştirmek için öneriniz var mı ... ilgilenen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler
Bende tohumdan ekmiştim bir buçuk ay oldu galiba şeffaf kapaklı peynir kabında duruyorlar. Benim sorumda acaba kapağı ne zamana kadar tutmalıyım.Akşam eve gittiğimde resimlerini yüklerim.Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
bende 200 tohum sipariş ettim (yabancı bir siteden) tohumlar ulaştığında yetiştirmeye başlayacağım ... bu arada bulabildiğim her makale yayın resim video araştırıyorum ...
Bende burada okuduklarıma güvenip ekmiştim hatta tohumun üzerine birşey kumu serpin yazıyordu adını unuttum ondan bulamadıgım için turuncu ikeadan aldıgım dekor kumunu koymuştum. Yine de çıkan yavrucuklarım var tabi sabır işi hemen çimleniyor ama geç büyüyor.
İşte 14.09.2015 tarihinde ektiğim cüceler ;) ilk çıktıklarında ölü balık gibi kökleri dışarda toprak üzerine yatmışlardı kürdanla yerlerine aldım büyümelerini bekliyorum
Evet uzun bir süreç ama bu sizi yıldırmasın tohumdan üretmek çok eglenceli
sayın melekv. sizin deneyimleriniz bana öğretici ve yol gösterici olacak paylaşımlarınızı merakla takip ediyorum...
Çiçeklenen lithopslarım. :)
hani diyorlar ya "Bu mudur Budur" :D tebrikler size ve lithopslarınıza
umutdunyasi
14-11-2015, 15:08
Merhaba arkadaşlar bende tohumdan lithops yetiştirmek istiyorum tohumlar burada 0,25 kr sizce alsam bu mevsimde nasıl olur. :confused:
Karışık Etli Kaktüs Çiçeği Tohumu 10+ Tohum GittiGidiyor'da 192105345 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karisik-etli-kaktus-cicegi-tohumu-10-tohum-192105345)
Ben aliexpres den aldım 200 adet tohum 68 cent kargo bedava eğer bayat tohum değilse bende yetiştirmeye başlayacağım
umutdunyasi
17-11-2015, 08:04
Lithopslarımda değişimler başladı...
Lithops tohumlarını kargolamışlar merakla bekliyorum ... zengarden dan toprak ve kum seti aldım ... umarım başarılı olur da bende böyle güzellere sahip olurum ...
umutdunyasi
17-11-2015, 08:41
Bende 100 tohum sipariş verdim yoldalar suan bakalım başarabilecekmiyiz...
şu anda kafamda oluşturamadığım kısmı nasıl bir kapta yetiştirmem gerektiği ... toprak derinliği ve yüzey genişliği ne kadar olmalı ... görünen o ki uzun süre bu kapta kalması gerekecek uzun sürede büyüyorlar ve saksı değiştirmeye duyarlılar
umutdunyasi
17-11-2015, 08:58
araştırmalarıma göre küçük peynir kapları, şeffaf plastik bardak ya da köpük kaplar içine özel karışım toprak ve toprak üzerine ince dere kumu (akvaryum kumu) en üstünede tohumlar ekilirmiş. daha ayrıntılı bilgi zengarden sayfasında var... :rolleyes:
zengarden cicek sebze meyve tohumu fidesi fidani online satisi (http://www.zengardentr.com/Toz-tohumlarin-ekimi,DP-43.html)
Tohumları ebay üzerinden mi almıştınız ? Hangi satıcıdan aldığınızı yazabilir misiniz ? Sanırım tohumları çinli satıcılardan aldınız, ben baya araştırdım ama emin olamadım tazeliğine ve güvenirliliğine.
umutdunyasi
17-11-2015, 13:27
Merhaba, kalite konusunda bir şey söyleyemem ama fiyatı uygun diye ben gittigidiyordan sipariş verdim... Adresi Karışık Etli Kaktüs Çiçeği Tohumu 10+ Tohum GittiGidiyor'da 192105345 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karisik-etli-kaktus-cicegi-tohumu-10-tohum-192105345)
sayın azorka ben aliexpress den aldım ... benim içinde deneme olacak doğru tohum gelecekmi tazemi bayatmı bir sürü şeyi sırf ucuz olduğu için göze aldım henüz kargo aşamasında gelişmeleri ilerleyen süreçte paylaşırız ÜRÜNÜ BURADAN ALDIM (http://tr.aliexpress.com/item/100-PCS-Purple-Flower-Raw-Stone-Flower-pot-Seeds-Living-room-and-Office-Balcony-Planting-Succulents/32433189129.html)...
umutdunyasi
17-11-2015, 13:37
aliexpress ten benimde siparişlerim oldu ama malesef ürünlerin gelmesi 2 ayı buluyor çok geç geliyorlar...
aliexpress ten benimde siparişlerim oldu ama malesef ürünlerin gelmesi 2 ayı buluyor çok geç geliyorlar...
Haklısınız sayın umutdunyasi dediğim gibi çok fazla beklentim yok aslında ama bakalım eğer umduğum gibi olmazsa e-bay üzerinden portekiz veya italyan satıcılardan almayı düşünüyorum ...
umutdunyasi
17-11-2015, 14:28
Lithops Siparişlerim geldi 1 günde elime ulaştı inşallah kaliteli tohumlardır.
haydi hayırlısı bakalım umarım güzel güzel büyürler bende zengardendan aldığım birkaç birşeyin yanına ekledim tohum onlarla başlarız en azından ... gelişmeleri uygulamaları an an paylaşıyoruz değil mi ??
umutdunyasi
17-11-2015, 14:40
****** vakit buldukça tohumları ekerim ve potoğralarını paylaşırım ancak hediye tohumlarla beraber epey tohum geldi artık mevsimlerine göre toprak ile buluşturmak lazım şimdilik pazar günü lithops tohumlarının birazını ekerim.
Umarım hepsi istediğiniz gibi çıkar. Ebay' de 25 tür lithops satan bir satıcı vardı oradan almayı düşünüyorum, istediğiniz türü seçebiliyorsunuz numaralandırmışlar.
Şurada (http://www.ebay.com/itm/Seeds-Lithops-Seeds-Rare-Exotic-Bonsai-Succulents-Seeds-Potted-Plants-Seeds-/371230867253?var&hash=item566f157f35%3Am%3Ams61qa015YTas08DxD-y1gw)
umutdunyasi
30-11-2015, 09:35
Gece lambası gibi muhteşem :cool:
Tohumlarda hareket yok mu? :)
merhaba arkadaşlar.dün gelen lithopslarım. yetişkin olarak almıştım fakat çok küçük geldiler. birtanesi büyük oda yan tarafından çatlamış. bu çatlak sorun olurmu. lithopslar neden çatlar. bilgisi olan varmı. çünkü kazık yediğimi düşünmeye başladım. :) :D
merhaba arkadaşlar.dün gelen lithopslarım. yetişkin olarak almıştım fakat çok küçük geldiler. birtanesi büyük oda yan tarafından çatlamış. bu çatlak sorun olurmu. lithopslar neden çatlar. bilgisi olan varmı. çünkü kazık yediğimi düşünmeye başladım. :) :D
Kenarı çatlayan lithopsunuz oldukça gelişkin bir bitki. Bence problem yok gövdesinde bir yara olmasında. Onun dışında gayet sağlıklı gözüküyor. Zaten bu kış ölecek o hasarlı yapraklar yenileri gelişecek. Bence buyuk bir problem yok. İyi günler.
Lithopslar fazla sulandiklari ya da direk gunes isigina maruz kaldiklari zaman da catlayabiliyor ama govdesindeki daha çok yara gibi duruyor. Endişelenmeyin ve onu bol ışıklı bir pencere kenarına yerleştirin. Yeni yaprakların gelişimi tamamlanıp eski yapraklar tamamen kuruyana kadar hiç sulamayin. İyi gunler
peki ben bugün saksı değiştirmeyi düşünüyorum sizce değiştirmelimiyim. yani saksı değiştirsem bile hiç mi sulamayayım.
https://www.youtube.com/watch?v=5vfhkvDFBMM
umutdunyasi
15-03-2016, 11:00
Merhaba arkadaşlar lithopslarım büyüyor 4 aydır su vermedim artık vermelimiyim :confused:
Selçuk Boz
16-03-2016, 08:44
Merhaba arkadaşlar lithopslarım büyüyor 4 aydır su vermedim artık vermelimiyim :confused:
Eski yapraklar tamamen kuruyana kadar su vermeyin.
Yaprak içinde yaprak ilk defa görüyorum. Bu anormal oluşum, fazla gübreden olabilir mi?
umutdunyasi
17-03-2016, 07:44
Eski yapraklar tamamen kuruyana kadar su vermeyin.
Yaprak içinde yaprak ilk defa görüyorum. Bu anormal oluşum, fazla gübreden olabilir mi?
Merhaba sayın Selçuk Boz, bende anlamadım ilk defa lithops yetiştirdiğim halde banada bu durum ilginç geldi ;) Ekim ayında internetten almıştım sadece dış yaprakları vardı toprak değişimi ya da gübreleme yapmadım şimdi bu hale geldi.
Merhaba sayın Selçuk Boz, bende anlamadım ilk defa lithops yetiştirdiğim halde banada bu durum ilginç geldi ;) Ekim ayında internetten almıştım sadece dış yaprakları vardı toprak değişimi ya da gübreleme yapmadım şimdi bu hale geldi.
Yaprak icinde yaprak görüntüsü önceden fazla suya maruz kalma belirtisi diye biliyorum. Siz dış yapraklar tamamen kuruyana kadar sulamayin. İyi gunler
https://www.youtube.com/watch?v=5vfhkvDFBMM
umutdunyasi
22-03-2016, 15:24
Yaprak icinde yaprak görüntüsü önceden fazla suya maruz kalma belirtisi diye biliyorum. Siz dış yapraklar tamamen kuruyana kadar sulamayin. İyi gunler
Teşekkürler sayın muslu
canberkay
23-03-2016, 13:18
Yaklaşık 2 ay önce çinden 2 çeşit lithops türü olmak üzere toplam 40 adet tohum sipariş ettim. 1 ay önce silis kumun yüzeyine tohumları duzenli bir şekilde serptim. 2 hafta öncede çimlendiler. 2 şeffaf kap içinde ve üzerleri streç folyo ile kaplı (arada havalandırılmak şartıyla) şimdilik nemli tutuyorum. Direkt olmamak kaydı ile güneş alıyorlar. Toplam 14-15 adet lithops çimlendi yaklaşık 2-3 mm boyutuna ulaştılar. Çimlenmeyen çok fazla tohum var, hatta bazı küflenmiş tohumlara rastladım ve hemen ayırdım. Şuana kadar 3 defa nemlendirme yaptım. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim? Çimlenmeyen tohumlar için ne yapmalı, çimlenenler için nasıl bir sulama izlenmeli?
Şimdiden teşekkürler.
Yakın zamanda fotograflar ekleyecegım.
umutdunyasi
13-04-2016, 11:02
Lithopsun son durumu yeni yavru geldi :p
Lithopsun son durumu yeni yavru geldi :p
çok güzel hemde hızlı büyüyor. elinize sağlık
umutdunyasi
15-04-2016, 10:11
çok güzel hemde hızlı büyüyor. elinize sağlık
Teşekkürler pekte hızlı sayılmaz 5 ayda bu hale geldi :p
Merhaba,
Ben geçen hafta lithops tohumları sipariş vermiştim. Tohumlar geldikten sonra çimlendirdim, fakat bana pek lithops gibi gözükmedi :( Fikri olan var mı?
Anladığım kadarı ile forum eskisi kadar aktif değil... Üzücü...:(
bence hiç benzemiyor bir de benim ektiğim tohumlar kumun için de geliyordu o kadar minikler ki var mı yok mu belli olmuyordu böyle sırayla dizmek benim için imkansızdı. tohumları nereden almıştınız acaba en azından sonra sipariş vermek isteyenlere bilgi olur
Gittigidiyor'da tohumdiyari adlı satıcıdan almıştım. Kendisine de fotoğrafları göndereli neredeyse 1 hafta oldu. Fakat geri dönüş yok. Alış-veriş yapacakların aklında bulunsun.
Erdal Hoca
05-05-2017, 23:12
Arkadaşımın verdiği kaktüs türünün adının Lithops olduğunu bile buradan öğrendim. Yaz kış balkondaki barbekünün içinde durdu 2 yıldır. Bu forumda aktif olmaya başladıktan sonra ha bugün ha yarın araştırayım diyordum. Balkondayken tekrar gözüme çarptı bugün akşamüstü. :p
2 yıl önce 1 cm genişliğinde 3 cm uzunluğunda bir şeydi. Hep kendi halindeydi. Suyu sevmez dediler ama hem suladım hem de tepesinden su döktüm. :( Ama cefakar çıktı ve dayandı. Bu yıl önce çiçek açtı. Sonra mitoz bölünmeye uğramış gibi :D ortasından bölünüp çoğalmaya başladı.
Saksını değiştirip daha estetik bir saksıda daha da rahat edebileceği bir ortama almak istiyorum. Bunun zamanı ve dikkat edilmesi gereken noktalarını öğrenmek istiyor ve yardımlarınızı bekliyorum. ;)
Fotoğraflar aşağıda :
Bunları yeni aldım bakalım ne olacaklar
Merhaba, 14 Haziranda Yalova yol kenarındaki seralardan birinden 10 Tl.ye aldığım Lithopslarım (isimlerini araştırıyorum :) ).
Aynı gün (14,06) sulamışlar. Yerlerine alışsınlar diye henüz dokunmadım, saksı değişmedim, tabii toprağı da aynı geldiği gibi (Evde Combo Sana kullanıyorum).
Forumu, başlıkları inceledim. Ancak sol öndekinde bugün fark ettiğim ve daha önce olmayan buruşukluğun nedeni konusunda tereddüte düştüm. Doğal süreçse acemi paniği, sorun ise de erken teşhis diyelim.
Sorun "susuzluk" ise su verirsem diğerleri ne olacak? Bu dönemde tümünü ayırıp ayrı saksılara ve topraklara aktarabilir miyim? Yavrulama ise tabii ki dokunmayacağım.
Tüm dostlara sevgiler sunar , sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla
Maalesef ufaklığı kurtaramadık, sabah kaybettik. :( Diğerleri için de beklemekten başka çare yok sanırım.
verdoque
21-06-2017, 14:44
Muhtemelen fazla sulanmış. Lithopsları sularken çok dikkatli olmak lazım. Çok uzun aralıklarla damlalar seviyesinde sulamak yeterli.
Maalesef ufaklığı kurtaramadık, sabah kaybettik. :( Diğerleri için de beklemekten başka çare yok sanırım.
Benim lithops uzamaya başladı ve yanında kabarcıklar çıktı uzama az ışık aldığından mı oluyor ? Yanında çıkanlar nedir yardımcı olursanız sevinirim :rolleyes:
Herceptin
20-10-2017, 17:27
Merhabalar,
Üzerlerine titrediğim lithopslarım,
659513
659514
659515
659516
659517
İzmir’ de yaşıyorum. Sulamayı sizce ne zaman kesmeliyim ?
Merhabalar,
Üzerlerine titrediğim lithopslarım,
659513
659514
659515
659516
659517
İzmir’ de yaşıyorum. Sulamayı sizce ne zaman kesmeliyim ?
Harika görünüyorlar sulamayı kesmek için henüz erken. :) İlk baştakinin biraz suya ihtiyacı var. Zaten onlar çatlakları oluştuğunda belirtiyorlar su ihtiyaçları geldiğini.
Herceptin
02-11-2017, 22:47
Harika görünüyorlar sulamayı kesmek için henüz erken. :) İlk baştakinin biraz suya ihtiyacı var. Zaten onlar çatlakları oluştuğunda belirtiyorlar su ihtiyaçları geldiğini.
Teşekkür ederim.
Attığım fotoğraflardan birkaç gün sonra 2 lithops çiçek açtı ve tamamladı. O dönem yani Ekim ayı ortalarında son olmak üzere sulama yaptım. Odam da üzerlerinde günde yaklaşık 4-5 saat masa lambası yanmak koşuluyla kendi hallerine bıraktım. Sırada yeni bebekleri beklemek var.
Artık olmayan çiçekler,;)
660240
660241
Herceptin
06-12-2017, 21:18
Merhaba,
Artık havaların soğumasıyla iyiden iyiye uykuya geçen lithopslar bölümünde şaşırtıcı şeyler oluyor ☺
Bu zamanda bu çiçek açmaya çalışmakta ne demek ?
Herceptin
15-12-2017, 19:57
Kimsenin umrunda da olmasak, biz mutluyuz ve gelişip büyümeye devam ediyoruz..
Herceptin
24-03-2018, 08:27
İsimlerinin hak ettiğini vermek istedim:)
668711
668712
668713
Lithopscuk
02-01-2019, 11:06
Merhaba bugün lithops tohumlarımı ektim 40 nadir tür olarak aldım bakalım ne kadarı çıkıcak çok heyecanlıyım. 32 sayfanın tamamını okudum ama sanırım son zamanlarda kimse yazmıyor.
Lithops larınız be durumda fotoğraf atın sayfayı canlandıralım.
Lithopscuk
02-01-2019, 11:47
Bugün diktim bakalım nasıl olacak??
Lithopscuk
04-01-2019, 16:39
Kum sipariş etmiştim dayanamadım minik çakıl lara ektim ne dersiniz tutar mı
arkadaşlar herkese merhaba. çok acil yazıyorum bu mesajı. umarım hala aktif birileri vardır ve yardımcı olur.
https://i.hizliresim.com/NnkWON.jpg (https://hizliresim.com/NnkWON)
sizce lithops uma ne olmuş ve kurtarmak için ne yapabilirim :(
Kum sipariş etmiştim dayanamadım minik çakıl lara ektim ne dersiniz tutar mı
Merhaba;
Bende de 40 tür lithops tohumu paketi var ama henüz ekim yapmadım. Sera etkisi yarattınız mı ekim yaparken? O şekilde çimlenmeleri daha garanti oluyormuş. Ben şimdi sukulent ve kaktüs ekimi yaptım sera etkisi ile. Lithopsları da aynı şekilde ekmeyi planlıyorum. Sizin tohumlarda bir hareketlenme oldu mu?
GuvBul06
11-01-2019, 07:53
nemsiz ve kuru gibi görünoy arkadaşım bence nemlendirmeyi ihmal etme
GuvBul06
11-01-2019, 08:15
ben bu tür bitkileri pek sevemedim ama tutkunları çok gerçekten sabır işi
muhittin01
11-01-2019, 12:20
arkadaşlar herkese merhaba. çok acil yazıyorum bu mesajı. umarım hala aktif birileri vardır ve yardımcı olur.
https://i.hizliresim.com/NnkWON.jpg (https://hizliresim.com/NnkWON)
sizce lithops uma ne olmuş ve kurtarmak için ne yapabilirim :(
Merhaba
Öncelikle resimde gösterdiğim yerden kes at . Kürdan yardımıyla kökü topraktan arındır nazikçe.
Eczaneden İngiliz karbonatı al ( marketten değil )
Kaynamış ve soğumuş bir yemek kaşığı suya çay kaşığının yarısı ( tepeleme değil silme şeklinde )
dök ve karıştır iyice erisin . Sonra sulu boya fırçası ile yara gibi görünen yerin 360 derece çevresini incitmeden bu su ile fircala
En son kalan su ile tüm kökü fırçayla temizle 24 saat serin bir yerde kurut sonrasında hazirlayacagin saksıya ekimini yap toprak kuru olsun .
İnşaAllah düzelir .
muhittin01
11-01-2019, 15:26
Merhaba;
Bende de 40 tür lithops tohumu paketi var ama henüz ekim yapmadım. Sera etkisi yarattınız mı ekim yaparken? O şekilde çimlenmeleri daha garanti oluyormuş. Ben şimdi sukulent ve kaktüs ekimi yaptım sera etkisi ile. Lithopsları da aynı şekilde ekmeyi planlıyorum. Sizin tohumlarda bir hareketlenme oldu mu?
Merhaba ,
Bu benim Ekim yöntemim pamuğa fasülye ,nohut ekmişsindir aynı sistem sen daha büyük saklama kabı kullanabilirsin kapağı şeffaf olanlardan . Sıcaklık ve ışık dengesini yakala çimlendiklerinde sonrasını anlatırım . Öyle sanıldığı ve abartıldıgı gibi zor değil sonuç itibariyle tohum önemli olan çimlenmesi değil çimlenmeden sonraki süreçtir. Uygun ortam sağlandığı müddetçe tohum çimlenir .
GuvBul06
11-01-2019, 16:26
ameliyat yapılır gibi anlatmışsınız tebrik ederim inşallah düzelir arkadaşın bitkisi
muhittin01
11-01-2019, 18:16
ameliyat yapılır gibi anlatmışsınız tebrik ederim inşallah düzelir arkadaşın bitkisi
İnşaAllah temennimiz iyileşmesi yönünde .
Biz elimizden geleni yapalım takdir Allah'ın.
Bir konuyu da bu sayede dile getirmiş olalım
Tüm tohumları hangisi olduğu önemli değil Eczaneden alınan sodyum bikarbonatlı ( NahHCO3 ) su içerisinde 60 dkk beklettikten sonra Ekim yapılmalı.
Lithopscuk
11-01-2019, 19:32
Merhaba;
Evet dondurma kabının kapağını kapatıyorum ve spreyliyorum ara ara. Kalorifer peteği ne yakın bir yere koydum oranı düşük olsada bir kaç tane çıktı hergün takip ediyorum benimde 40 tohumum vardı henüz ekmediyseniz mart ayını bekleyin derim ben
lithops-Sukulen
12-01-2019, 00:25
Merhabalar yeni üye oldum. Büyüklerimin bilgilerine ihtiyacım var. Bir amatörlük edip son bir ay içinde 64 adet; kaktüs, sukuent ve fazlaca lithops aldım. Evimiz kuzey cephe ve bitkilerin bulunduğu oda güneş almıyor,lakin yeterince aydınlık. Bitkilerimi odamdaki pencere önüne sırasıyla dizdim ve pencere altındaki kalorifer peteğine de havlu örttüm ki sıcaktan etkilenmesinler diye. Öğleden sonra da 2-3 saat güneş alan evimizin diğer balkonuna çıkartıyorum. Şimdi sorularım söyle:
1.Bitkileri hiç yerlerinden taşımamalı mıyım ?
2.Kölorifer üstündeki pencerenin önüne koymuş olmam sorun oluşturu mu ?
3.Kayseri'de yaşıyorum ve şuan hava -10 civarında. Güneş alan balkonumuzda kapalı. Bikilerimi yaz kış orada tutsam sorun olur mu ?
4. İnternette, "yeni alınan bitkilerin topraklarını değiştirin yoksa ölür", deniliyor. Şu ayda toprak değişimi yapsam uygun olur mu ?
-- Tüm bu soruları bir kaç bitkim ve özellikle de lithops'um öldükten sonra yazıyorum. Hepsinin ölmesinden korkuyorum. İlgi gösterip cevaplayan arkadaşlarıma, büyüklerime çok teşekkür ediyorum :)
muhittin01
12-01-2019, 16:41
Merhabalar yeni üye oldum. Büyüklerimin bilgilerine ihtiyacım var. Bir amatörlük edip son bir ay içinde 64 adet; kaktüs, sukuent ve fazlaca lithops aldım. Evimiz kuzey cephe ve bitkilerin bulunduğu oda güneş almıyor,lakin yeterince aydınlık. Bitkilerimi odamdaki pencere önüne sırasıyla dizdim ve pencere altındaki kalorifer peteğine de havlu örttüm ki sıcaktan etkilenmesinler diye. Öğleden sonra da 2-3 saat güneş alan evimizin diğer balkonuna çıkartıyorum. Şimdi sorularım söyle:
1.Bitkileri hiç yerlerinden taşımamalı mıyım ?
2.Kölorifer üstündeki pencerenin önüne koymuş olmam sorun oluşturu mu ?
3.Kayseri'de yaşıyorum ve şuan hava -10 civarında. Güneş alan balkonumuzda kapalı. Bikilerimi yaz kış orada tutsam sorun olur mu ?
4. İnternette, "yeni alınan bitkilerin topraklarını değiştirin yoksa ölür", deniliyor. Şu ayda toprak değişimi yapsam uygun olur mu ?
-- Tüm bu soruları bir kaç bitkim ve özellikle de lithops'um öldükten sonra yazıyorum. Hepsinin ölmesinden korkuyorum. İlgi gösterip cevaplayan arkadaşlarıma, büyüklerime çok teşekkür ediyorum :)
1: Doğal yaşam alanlarında da sıcaklık,nem,basınç vb. Faktörler sürekli değişir günlük 2-3 saat güneş görmeleri aksine iyidir. Yalnız bitkileri koyduğum alanda güneş camdan geçip bitkilere ulaşmasın ! Ziraa mercek etkisi ile sonları olur.
2 : Peteğe havlu örtmüşsun zaten herhangi bir sorun yok . Tek sorun senin D.gaz yakıp ısınamıyor olman olur.
3 : Balkonun sıcaklığı Sabaha karşı 4-5 / Öğle 12-13 gibi kaç derece bunu ölçmek gerek ölçünce gün içi ortalama sıcaklık değeri bulunur ona göre uygun olup olmadığına karar verilir . Öncelikle bu ölçümleri yapmalısın yapınca konuşalım
4 : Toprak değişimini -10 derece de yapmayı düşünmüyorsun dur şakadır eminim :) . 20 Mart - 10 Nisan arasında yapmamı tavsiye ederim.
Yeni alınan cep telefonu degilki 12 saat şarj da bekletip batarya kalibrasyonu yapasın . Aldırma bu tür safsatalara
Toprakta sorun olması bitkinin en fazla 3. Gün yokolması demektir . Sendekilerde böyle bir durum söz konusu değilse ki değildir bence takmamalısın .
Kolay gelsin.
muhittin01
12-01-2019, 16:51
Bak mesela bu benim lithops lardan bir kısmı sadece karton ve şerit LED kullanarak yaptığım kışı geçirdikleri basit bir düzenek sorun yok gayet mutlular .
Merhaba ,
Bu benim Ekim yöntemim pamuğa fasülye ,nohut ekmişsindir aynı sistem sen daha büyük saklama kabı kullanabilirsin kapağı şeffaf olanlardan . Sıcaklık ve ışık dengesini yakala çimlendiklerinde sonrasını anlatırım . Öyle sanıldığı ve abartıldıgı gibi zor değil sonuç itibariyle tohum önemli olan çimlenmesi değil çimlenmeden sonraki süreçtir. Uygun ortam sağlandığı müddetçe tohum çimlenir .
Merhaba;
Evet bu şekilde ekmiştik ilkokuldayken. Lithopsları bu şekilde deneyeceğim o halde. Fakat çimlendikten sonra toprağa almak gerekmez mi?
Evet dondurma kabının kapağını kapatıyorum ve spreyliyorum ara ara. Kalorifer peteği ne yakın bir yere koydum oranı düşük olsada bir kaç tane çıktı hergün takip ediyorum benimde 40 tohumum vardı henüz ekmediyseniz mart ayını bekleyin derim ben
Henüz ekmedim ama meraktan ekmek istiyorum :) Çimlenme oranını yükseltmenin bir yolu olsa keşke.
Lithopscuk
14-01-2019, 10:06
Ne kadar evde kalorifer yanında tutsakta tohum ekmek için mart ayının beklemesi doğru olacak diye düşünüyorum.
muhittin01
14-01-2019, 15:43
Merhaba;
Evet bu şekilde ekmiştik ilkokuldayken. Lithopsları bu şekilde deneyeceğim o halde. Fakat çimlendikten sonra toprağa almak gerekmez mi?
Tekrar merhaba,
****** çimlendikten sonra toprağa aktarılacak ama önce sabır edelim ve çimlendirmeğe odaklanalım sonrasını anlatacağım .
Lithopscuk
15-01-2019, 10:00
Peki çimdendirdikten sonra ne kadar daha fıs fıs yapacağız
Merhaba ,
Hocam akşam ekeceğim şimdi bu şekilde iki üç tane tohum deneme maksatlı. Yalnız bu pamuklar çok aşırı sulu değil mi? Böyle sulu mu olması gerek? Bir de makyaj pamuğuna eksem fark eder mi ki acaba? Yuvarlak yuvarlak oluyor.
muhittin01
16-01-2019, 10:43
Peki çimdendirdikten sonra ne kadar daha fıs fıs yapacağız
Çimlenme sonrası
1- pamuk ekimi yapıldıysa çimlenmenin 10. Günü toprağa aktarılacak - Torak ekimi yapıldıysa
Her iki yöntem içinde aynı olmak üzere 24 saatte 14 saat ışık alması sağlanıp 2 ay kadar toprak tamamen kuruyunca su drenaj dan alana kadar sulanıp tekrar toprak kuruyana kadar sulanmayacak .
Ben fıs fıs sulamaya karşıyım nedenine gelince fısfıs sulamada sadece toprak yüzeyi sulandığından yetiştricide pisikolojik olarak yüzeyin kuru olduğunu gördüğünde sulama ihtiyacı duyuyor . Sonrasında da yüzeyde yoğunlaşma ve mantar baş gösteriyor akabinde üzüntü ****** .
Yinede tercih sizlerin .
muhittin01
16-01-2019, 10:50
Hocam akşam ekeceğim şimdi bu şekilde iki üç tane tohum deneme maksatlı. Yalnız bu pamuklar çok aşırı sulu değil mi? Böyle sulu mu olması gerek? Bir de makyaj pamuğuna eksem fark eder mi ki acaba? Yuvarlak yuvarlak oluyor.
Makyaj pamuğun içeriğini ve özelliğini bilmiyorum
Aşırı sulu değil zaten damla şeklinde ıslatıyoruz pamuğu
Kapak kapalı kalacağından sürekli nemli olacak ve çok sulama ihtiyacı olmayacak
Resimdeki şişe ile damla damla veriyorum
muhittin01
16-01-2019, 10:52
Sebebini anlayamadım ama resim yukleyemiyorum.
Makyaj pamuğun içeriğini ve özelliğini bilmiyorum
Aşırı sulu değil zaten damla şeklinde ıslatıyoruz pamuğu
Kapak kapalı kalacağından sürekli nemli olacak ve çok sulama ihtiyacı olmayacak
Resimdeki şişe ile damla damla veriyorum
Makyaj pamuğu normal pamuk gibi. Dün akşam sizin yöntemi denemek için tohum karışımından iki adet tohumu, pamuğu ıslatıp üzerine koydum. Yalnız saklama kabının kapağı şeffaf değildi, ben de streçfilm ile kapattım. Ev biraz soğuk o yüzden kaloriferin üzerine bir kaç bir şey koyup kapla olan doğrudan bağlantısını keserek kabı kaloriferin üzerine koydum. Işık düzeneğim maalesef henüz yok. Ne tarz bir ampül kullanıyorsunuz, bir de aplik olarak ne kullanıyorsunuz. Normal masa lambası uygun mu? Işıklandırmada biraz sıkıntı yaşayabiliriz çünkü 12 saatten fazla süre evde olamıyoruz. Ben sanırım normal gün ışığı ile devam edeceğim.
muhittin01
16-01-2019, 13:50
Makyaj pamuğu normal pamuk gibi. Dün akşam sizin yöntemi denemek için tohum karışımından iki adet tohumu, pamuğu ıslatıp üzerine koydum. Yalnız saklama kabının kapağı şeffaf değildi, ben de streçfilm ile kapattım. Ev biraz soğuk o yüzden kaloriferin üzerine bir kaç bir şey koyup kapla olan doğrudan bağlantısını keserek kabı kaloriferin üzerine koydum. Işık düzeneğim maalesef henüz yok. Ne tarz bir ampül kullanıyorsunuz, bir de aplik olarak ne kullanıyorsunuz. Normal masa lambası uygun mu? Işıklandırmada biraz sıkıntı yaşayabiliriz çünkü 12 saatten fazla süre evde olamıyoruz. Ben sanırım normal gün ışığı ile devam edeceğim.
Evet normal masa lambası uygun olur .
Yaptığım duzenek çok basit ayakkabı kuşu ve şerit LED lamba özel bir düzenek değil . Pamukta kuruma görürseniz damla damla su ekleyin
Lithopscuk
16-01-2019, 20:57
Çimlenme sonrası
1- pamuk ekimi yapıldıysa çimlenmenin 10. Günü toprağa aktarılacak - Torak ekimi yapıldıysa
Her iki yöntem içinde aynı olmak üzere 24 saatte 14 saat ışık alması sağlanıp 2 ay kadar toprak tamamen kuruyunca su drenaj dan alana kadar sulanıp tekrar toprak kuruyana kadar sulanmayacak .
Ben fıs fıs sulamaya karşıyım nedenine gelince fısfıs sulamada sadece toprak yüzeyi sulandığından yetiştricide pisikolojik olarak yüzeyin kuru olduğunu gördüğünde sulama ihtiyacı duyuyor . Sonrasında da yüzeyde yoğunlaşma ve mantar baş gösteriyor akabinde üzüntü ****** .
Yinede tercih sizlerin .
Teşekkür ederim bakalım akıbetleri ne olacak
Dediğinize katılıyorum sürekli bi fıs fıs yapma isteği oluyor
Lithopscuk
04-02-2019, 12:22
Merhaba lithops um bölünme aşamasında toprağını değiştirebilir miyim
muhittin01
06-02-2019, 19:21
Merhaba ,
****** degistrebilirsin yalnız karışımı hazırladıgın toprağı şayet imkanın varsa mikrodalga fırında 2'5 - 3 dakika sterilize edebilirsen çok iyi olur . Bir diğer dikkat edeceğin nokta toprak ıslak olmasın kuru olması gerek ve aktarım yapıldıktan sonrada asla su verme bir damla bile . Tavsiye sadece .
Ayrıca ben pamuk çimlendirmeyi başardım ACEMİ 25 neyaptı acaba hiç ses yok
muhittin01
12-02-2019, 09:06
Birkaç gün içinde aktarma yapılacak
Merhaba ,
****** degistrebilirsin yalnız karışımı hazırladıgın toprağı şayet imkanın varsa mikrodalga fırında 2'5 - 3 dakika sterilize edebilirsen çok iyi olur . Bir diğer dikkat edeceğin nokta toprak ıslak olmasın kuru olması gerek ve aktarım yapıldıktan sonrada asla su verme bir damla bile . Tavsiye sadece .
Merhaba hocam ben burayı unuttum tamamen kusura bakmayın.
Benim tohumlar maalesef çimlenmedi, sanırım uygun koşulları sağlayamadık. Baharda tekrar deneyeceğim çimlendirme işini. Maşallah sizinkiler pek bir şahane olmuşlar.
muhittin01
14-02-2019, 14:14
Merhaba hocam ben burayı unuttum tamamen kusura bakmayın.
Benim tohumlar maalesef çimlenmedi, sanırım uygun koşulları sağlayamadık. Baharda tekrar deneyeceğim çimlendirme işini. Maşallah sizinkiler pek bir şahane olmuşlar.
Aynen ortam sıcaklığından kaynaklı olabilir. 20-25 Mart gibi tekrar dene çok geç kalma ama bu defada sıcakla başın belaya girer .
Hayırlısı olsun
Evet 5 tohumdan 4 çimlenme bu mevsimde çok iyi bir yüzde .
Kolay gelsin.
Aynen ortam sıcaklığından kaynaklı olabilir. 20-25 Mart gibi tekrar dene çok geç kalma ama bu defada sıcakla başın belaya girer .
Hayırlısı olsun
Evet 5 tohumdan 4 çimlenme bu mevsimde çok iyi bir yüzde .
Kolay gelsin.
Çok çok iyi bir yüzdeymiş. Büyümelerini de görün umarım. Ben de dediğiniz gibi Mart gibi tekrar denemeyi düşünüyorum. Zaten Erzurum'da çok sıcak olmuyor.
Merhaba ,
Muhittin Bey merhaba,
Benim ektiğim ikinci tohumlar çimlendi lithopslarım. On gün dolmak üzere ilk çimlenen tohumun. Nasıl toprağa alacağız? Hepsinin iyice çimlenmesini bekleyeyim mi yoksa hiç kabı açmayıp da?
muhittin01
25-02-2019, 19:35
Muhittin Bey merhaba,
Benim ektiğim ikinci tohumlar çimlendi lithopslarım. On gün dolmak üzere ilk çimlenen tohumun. Nasıl toprağa alacağız? Hepsinin iyice çimlenmesini bekleyeyim mi yoksa hiç kabı açmayıp da?
Merhaba.
Çok sevindim :)
Geç cevapladım özür dilerim evet mümkünse biraz bekleyip hepsinin cimlenmesini sağla
Sonra toprak karışımını hazırla ekimi yapacağın yerde iki parmak boşluk bırak direk pamukla birlikte al öylece toprağın üzerine koy . Sonra akvaryumcudan alacağın 1-2 mm silis kumunu uzerlerini kapatmayacak ama etrafını saracak şekilde serp fısfıs la iyice sula
Merhaba.
Çok sevindim :)
Geç cevapladım özür dilerim evet mümkünse biraz bekleyip hepsinin cimlenmesini sağla
Sonra toprak karışımını hazırla ekimi yapacağın yerde iki parmak boşluk bırak direk pamukla birlikte al öylece toprağın üzerine koy . Sonra akvaryumcudan alacağın 1-2 mm silis kumunu uzerlerini kapatmayacak ama etrafını saracak şekilde serp fısfıs la iyice sula
Teşekkür ederim pamukla alıyoruz öyle mi? Daha sonra pamuk sıkıntı çıkarmaz değil mi?
Silis kumu var evde, dediğiniz gibi yapayım. Teşekkür ederim.
Yalnız benimkiler biraz boyuna gittiler yetersiz güneş ışığından o üzücü oldu. epey de bi çimlendiler.
muhittin01
26-02-2019, 09:23
Teşekkür ederim pamukla alıyoruz öyle mi? Daha sonra pamuk sıkıntı çıkarmaz değil mi?
Silis kumu var evde, dediğiniz gibi yapayım. Teşekkür ederim.
Yalnız benimkiler biraz boyuna gittiler yetersiz güneş ışığından o üzücü oldu. epey de bi çimlendiler.
Merhaba ,
Aynen pamukla inriceğiz . Hayır pamuk bir zarar vermez bir müddet sonra çürüyecek .
Ama mutlaka suni de olsa ışık şart
Sûz-i Dilârâ
26-02-2019, 13:50
Kasım ortası ektiğim lithops tohumları bölünmeye başladılar. ;)
Merhaba ,
Aynen pamukla inriceğiz . Hayır pamuk bir zarar vermez bir müddet sonra çürüyecek .
Ama mutlaka suni de olsa ışık şart
Teşekkür ederim cevap için, ışığı ayarlamaya çalışacağım :( Yoksa dediğiniz gibi güzel bir yere doğru gitmiyor.
Kasım ortası ektiğim lithops tohumları bölünmeye başladılar. ;)
Ne kadar sevimli gözüküyorlar öyle :)
Ben hala daha çimlenen lithopslarımı geçiremedim toprağa ama epey bir çimlenen oldu:) Sizde durumlar nasıl?
Benim bebekler de bunlar nasıl toprağa alacaksam :)
Bebek lithopsları fısfısla sulamak ne kadar doğru acaba?
Herkese merhaba. Çok yoğun ve karışık günlerin ardından sizlere tekrar yazabilme fırsatını buldum. Muhittin bey, tavsiyeniz için çok çok teşekkür ediyorum. Dediklerinizi uyguladım lakin lithopsumu kurtaramadım. Ardından bir lithops daha kaybettim. şu anda iki tane tohumdan filizim var. burayı takip ederek onları büyütmeye çabalıyorum. Sizlere bir sorum olacak. Yetişkin lithops toprağı konusunda önerileriniz nedir? Çok farklı yerlerde farklı oranlar gördüm, siz ne kullanıyorsunuz? Yeni bir yetişkin almayı planlıyorum fakat bu sefer çok dikkatli olmak istiyorum. o yüzden önerilerinizi bekliyorum. hepinize iyi günler :)
https://i.hizliresim.com/mMvRD8.jpg (https://hizliresim.com/mMvRD8)
https://i.hizliresim.com/nQ1yDM.jpg (https://hizliresim.com/nQ1yDM)https://i.hizliresim.com/v6MyDA.jpg (https://hizliresim.com/v6MyDA)
Merhaba arkadaşlar. Fotoğraflardaki lithopslar bakmaya çalıştıklarım. 2. Fotoğraftan görebileceğiniz mor renkli pleiospilos nelii royal flush türü ve pleiospilos nelii türü yeşil llithopslarım bir süre sonra önce yumuşamaya başlayıp sonra da çürümeye benzer şekilde öldüler. 1 ve 3. fotoğraflardan görebileceğiniz lithopslarımda yumuşa yok ama onlarında boylarında gördüğünüz şekilde uzama var. Bu durumların sebebi hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
Merhaba; tecrübeli arkadaşlarım daha iyi bilirler ama altı drenajsız saksılarda fazla sudan çürümüş olabilirler. Boy uzaması da ışık eksikliği diye biliyorum.
Lithops konusu baya aşağılara düşmüş. Neredesiniz lithopscular?
Benim tohumdan yetiştirdiğim lithopslar yarılıp yenilendiler sanırım. Artık renkleri filan belli olmaya başladı hafiften. Yalnız ışığım az olduğundan biraz boya gidenler oldu :(
Sizler ne durumdasınız?
Sûz-i Dilârâ
02-10-2019, 14:03
Bir yaşında tohumdan yetişen lithopslarım :) Çok zevkli bir süreçti, tekrar eksem mi diyorum:D
699145
699146
BUnlar da büyükler, çiçek hazırlığındalar:)
699147
Merhaba bende lithops yetiştiriyorum.lithopslarımın alt gövdelerinde mantar gbi lekeler oluştu ve yumuşama da var sanırım onları kaybediyorum acil yardımınıZa ihtiyacım var çok fazla suladığım söylenemez sadece fıfıs yapıyorum 15-20günde bir. Günde 2-3 saat direkt güneş alıyorlar neyden kaynaklı böyle bir sorun olmuştur?
Mesut Temiz
02-11-2019, 17:13
Merhaba bende lithops yetiştiriyorum.lithopslarımın alt gövdelerinde mantar gbi lekeler oluştu ve yumuşama da var sanırım onları kaybediyorum acil yardımınıZa ihtiyacım var çok fazla suladığım söylenemez sadece fıfıs yapıyorum 15-20günde bir. Günde 2-3 saat direkt güneş alıyorlar neyden kaynaklı böyle bir sorun olmuştur?
Birkaç başarısız girişimden sonra lithops konusunda pes etmiş biri olarak çok şey bildiğimi söyleyemeyeceğim, ama lithops'ların su ve nem konusunda kaktüslerle kıyaslanamayacak kadar hassas olduklarını söyleyebilirim.. Kaktüslerim su içinde kalsa bile kolay kolay çürümezken, lithops'ların en küçük bir nem artışında çürümesi ya da mantar hastalıklarına yakalanıyorlardı... Lithops'ları kaybetmek çok kolay maalesef...
Bu bitki konusunda daha deneyimli arkadaşlar var, umarım onlardan biri görür ve kurtarmanız için önerilerde bulunabilirler...
birmucizeolsun
06-11-2020, 23:59
Merhaba,
lithopslarimi ne zaman sulasam mutlaka bir kac tanesi bu sekilde yumusayip çürüyor. Suyu mu fazla geliyor acaba? Bonsai saksisinda alttan sulama yapiyorum. Bu kaybettigim 5. Lithopsum olacak. Lithops bakmaya yeni basladim sanırım bir seyleri yanlış yaptim. Bu zamanlarda lithopslarinizi kac gunde bir ve nasil suluyorsunuz? Bulundugu ortam ne yazik ki gunes gormuyor fakat tum gun aydinlikta cam onundeler.
Tesekkurler
https://i.hizliresim.com/lV1zeK.jpg (https://hizliresim.com/lV1zeK)
Bende burada tohum çimlendirme serüvenimi paylaşmayı düşünüyorum.
kutunun en dibine lav taşı koydum, üstüne toprak koydum. iyicene suladım ve tohumlarımı üstüne serpiştirdim. onlarda suladım ve kutunun ağzını kapayıp streçledim. bakalım çıkacaklar mi acaba çok heyecanlıyım!
Güncelleme: 4. Gün ve çimlenme görmeye başladım. Ektiğim 50 tohumdan şu anda gözüme çarpan 15 civarı. 10. gün gibi streçi söküp kapağı açmayı planlıyorum böylece net çimlenme sayısını elde edebilirim. Bu yüzden fotoğrafını henüz çekmedim.
715230
Yedinci günün akşamında tohumlarımın hepsinin ciktigini gordum ve dayanamayıp acmaya karar verdim umarım bir sorun olmaz :D Dikkatimi çeken sanırım burada 50'den fazla tohum olması! Umarım hic birine sorun gelmeden büyütebilirim :p
Bilen biri sorumu cevaplarsa ayrıca çok mutlu olurum. Şimdi bunları ne kadar sıklıkla sulamam lazım? Bu toprak bayaği ıslak olduğu için sanki 1 ay böyle kalır gibi duruyor.
Cancan12
05-10-2024, 21:26
Lithopslarım buruşmaya başladı sadece o bölgede buruşma var güneş yanığı mı yoksa hastalık mı tedavisi nedir?
Mesut Temiz
06-10-2024, 19:03
Lithopslarım buruşmaya başladı sadece o bölgede buruşma var güneş yanığı mı yoksa hastalık mı tedavisi nedir?
Hastalık değil de güneş yanığı gibi görünüyor... Normalde biraz daha az güneş alacağı bir yere alıp güneşe yavaş yavaş alıştırmanız önerilir.. Ancak zaten sonbahara girdiğimizden güneş artık pek sorun olmayacaktır...
Cancan12
06-10-2024, 21:59
Cevap için teşekkürler.Kış öncesi son güneşlerini alsınlar diye içeriden balkona aldım ama yaramadı, şimdi suladım ve iyileştirmeye çalışacağım.
Cancan12
12-10-2024, 09:15
Maalesef lithopsum çürüdü ve öldü başka bir lithopsumda aynı problemi yaşadı(sulamadan önce buruşukluklar başladı güneş yanığı olacağını düşündüm) o da ölüyor topraklarını değiştireceğim inorganiklik oranını arttıracağım.
Mesut Temiz
14-10-2024, 15:12
Lithopslar kadar hassas hiçbir sukulent görmedim.. Çocukluğumdan bu yana her tür kaktüs ve sukulenti başarıyla yaşatım, büyüttüm, çoğalttım, bir tek lithopslarda başarılı olamadım... Aylarca iyi gidiyor, sonra şartlarında hiçbir değişiklik olmamasına rağmen bir anda çürüyebiliyor... Sırf ölmelerine yol açmamak için lithops almayı bıraktım... Gayet iyi bakabilen ve çoğaltabilenler var tabii, ama oran olarak az olduklarını söyleyebilirim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.