View Full Version : Lithops
Sayın İklimsiz; lithopsların özelliklerinden birisi hassas bitkiler olmasıydı birde sizin sayenizde çiçek açmakta da hızlı olduklarını öğrendik:). Oradaki lithopsların hepsi farklı türden değilmi. O zaman iki çiçek açan lithopsu bir biriyle tozlaştırarak yeni bir tür bitki tohumu elde edilebilir mi?
Bu sabah bana da bir sürpriz vardı:)
50692
Bakalım nasıl bir şey açacak, ben de ilk göreceğim.
Lithopslar coştu bu ara, bendeki türlerin de dün çiçeği yoktu, bu sabah baktığımda çiçek tomurcukları oluşmuştu. Onları seyretmek gerçekten de harika. ;)
Sizin gibi 2-3 ay kaybolanlar için :) en iyi bitki.
Kaktüslerim ve sukulentlerimi emanet bırakmıştım. Yerlerinden pek hoşlanmamış olsalar gerek ki geldiğimde hepsi çok cansız ve kötüydü ama şu son 1,5 ay içerisinde inanılmaz coştular. İyi ki beni beklemiş:)
Çiçek açacağı hiç aklıma bile gelmemişti. Sanırım iyi giden havalar aldattı. (Hani böyle bir şarkı mı ne vardı?)
Çiçeği açtıktan sonra suyunu iyice azaltıp, bahara kadar dinlenmeye alacağım.
İklimsiz
25-10-2008, 19:15
Açtı ;)
Artık suyunu kesme zamanı.
50864
tolgahann
25-10-2008, 19:30
Açtı ;)
Artık suyunu kesme zamanı.
50864
Sn iklimsiz lithopsunuzun çiçeklerini tozlayarak tohum elde edebilirsiniz diye okumuştum bir yerde.Acaba denedinizmi?
İklimsiz
25-10-2008, 23:21
Sevgili tolgahann, ben de bir yerde suluboya fırçasıyla tozlaşma yapılabileceğini okumuştum.
Denemedim. Tohum elde edilse bile, tohumdan lithops yetiştirmek zor ve uzun vadeli olduğu için denemeyi düşünmüyorum.
Merhabalar,
Benim tohumdan diktiğim lithopslarımı ne yazıkki toprakta oluşan sinek türü canlılar yedi.Toprakta sorun vardı herhalde.
Yetişmiş olan lithopsların bir zamanı varmı ve nerede satılıyor bilgi verecek bir arkadaşım varmıdır.İzmirdeki tüm yapı marketlere sordum yok yok.
Yetişmiş olarak satın almak istiyorum.
Teşekkürler......
İklimsiz
27-10-2008, 10:43
Birbiri ardına açıyorlar, coştular :)
51042
Sayın cemboa, 464 no'lu resminizdeki lithops'un o kadar büyümesi normal değil ;) Hiçbir lithops bu kadar büyümez, ancak bulunduğu ortamda yetersiz ışık vardır, garipler de ışığa ulaşabilsinler diye boylarını uzatırlar. Bendeki bir lithops da böyle olmuştu, kendini yenileyince düzeldi.
Merhaba lithops severler, benim minişler yatmaya başladı ne yapabilirim :confused: yoksa öylece kalsınlar mı :confused: (Resmi cep telefonu ile çektiğim için kalitesizdir üzgünüm:( )
tolgahann
29-10-2008, 14:09
Sn. Sergül yatan lithopsların dibine çok az toprak koyup destek yapabilirsiniz.
Işığın biraz daha fazla olduğu bir yere alabilirsiniz? Böylelikle fazlaca uzamazlar bence.
51300
Sırf bugün açabilir diye, bugünkü işimi iptal edip evde bekledim.
Saat 14.50 de bu haldeydi.
"Bugün açmayacak herhalde, keşke gitseydim" diyordum ki, yarım saat sonra başımı çevirince bunu gördüm. İyi ki beklemişim, kaçırılacak gibi değilmiş:)
51301
Darısı bütün lithopscuların başına.
Yukardaki fotoğraflari yüklerken iyice açmış.
denizakvaryumu
30-10-2008, 14:41
Tebrikler.
Bu çiçeğin kokulu olan türü var mı?
Teşekkür ederim:)
Siz sorunca kokladım. Hani kır çiçeklerinin vardır ya böyle hafif bir kokuları, belli belirsiz, işte öyle gibi.
Kokmasa da makbulum.
İklimsiz
30-10-2008, 17:55
Muhtemelen yarın, bir seyir de benim lithopslarımdan izleyeceksiniz :)
Bugün gittim geldim baktım ama tam açmadılar.
Çiçekler hafif kokulu, beyaz olanlar papatyaya benziyor. Tam olarak papatya gibi kokuyor da denemez, benziyorlar sadace.
Ve tüm lithops çiçekleri akşam kapanıp, öğlene doğru açıyorlar.
İklimsiz
31-10-2008, 14:23
Şaşmayan bir düzenleri var. Epey bir gözlem yaptıktan sonra ne zaman açacağını, hatta saat kaçta tam açacağını bilebiliyorsunuz;)
51447
51448
Ortadakinin bu yıl ikinci açışı olacak.
51449
berduray
13-11-2008, 12:19
İlk resim 24 haziran günü çekildi. ikinci resim de 5 ağustos günü.
Baya büyümüşler anlaşılan. ;)
44510
44511
Sayın İlkin , benim çimlendirebildiğim 6 lithops aynen bu şekilde kökler açıkta, siz nasıl bir yöntem uyguladınız, kökleri kapatmak için?
Bazı arkadaşlar köklerin etrafına kum , toprak eklemeyi önermiş ama daha çimlenme umudu taşıdığım başka tohumlar var, bu sefer onlar daha derinde kalıp yaşama şansını kaybedecekler...
Nazikçe kürdanla olduğu yerde minik çukurcuklar oluşturup nazikçe dibe itsem kaybeder miyim onları?
Ya da (hassas bitki çok iyi biliyorum) hiç ellemesem bu şekilde hayatlarına devam ederler mi?
Siz ne yaptınız? Son durum fotolarını eklermisiniz bu çimlendirdiklerinizin, rica etsem.
Sayın berduray şu andaki halleri ile kalsınlar sakın çukur açıp da içine itmeye kalkmayın, kesinlikle ölüyorlar, bırakın oldukları gibi kalsınlar. Ya da köklerin üzerine çok istiyorsanız biraz toprak ufalayın ama sakın ellemeyin... Bendekilerin durumu aynı 2. resimdeki gibi tek fark renkleri biraz daha koyulaştı.
berduray
13-11-2008, 16:18
Lütfen ne zaman kökü toprağa aldığınızı belirtin, sizin tecrübeniz bizden daha fazla, yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum.
Çimlendirebildiğim son tohumlar çünki...
berduray hanım ben tohumları ektim bıraktım, tohumdan çıkanlardan kökü dışarıda olanları ne zaman bulundukları yerden alıp başka bir yere aktardım o aldıklarımın hepsi zamanla öldü. Sağlam kalanlar hiç ellemediklerim, bazı kökü dışarıda kalanların yine dayanamadım köklerine biraz toprak ufaladım o kadar. Siz de panik yapmayın bırakın oldukları gibi kalsınlar çok aşırı sıcak ve soğuk yerde kalmasınlar, ılık bir ortamda tutmaya bakın. Kolay gelsin, başarılar...
Sn. Berduray, Sevgili İlkin'in dediği gibi sakın dışarıda kalan köklerle uğraşmayın. Hele kürdan veya kibrit çöpüyle çukur açıp yerleştirme işini hiç yapmayın. İnanın benimkilerden bir tane bile kurtulan olmadı.
Lithopsu tohumdan yetiştirenler biliyordur, tohumları bu uçtaki minik pirinç tanelerine benzeyen şeyler mi?
158 no'lu mesaja bir bakın isterseniz. Orada tohumların resimlerini çok net görebilirsiniz. Sizin lithops'unuzun çiçeği solmuş artık, belki tozlanma oldu ise kapsül içinde tohum bile yapmaya başlamıştır. Sakın ellemeyin ve su deydirmeyin.
Çiçekliyken, suluboya fırçası ile tozlanmayı sağlamaya çalışmıştım ama sonuç ne oldu bilmiyorum. O mesaja baktıktan sonra yanıldığımı düşünüyorum. Bunların kapsüle benzer tarafı yok, galiba tohum falan değil. Zaten o pirinç benzeri şeyler o kadar minik ki, o fotoğraftaki tohumların orada olması olanaksız.
Çiçekten sonra suyunu kestim, az ışıklı bir yere dinlenmeye aldım. Bahara kadar bir kaç kez damlalıkla su veririm artık.
Bunları yazdıktan sonra gördüm (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529) ki, tohum oluşabilmesi için 2 lithops bitkisine gerek varmış:(
Resimlerde görüldüğü gibi ama ****** 2 ayrı bitkinin tozlaşması gerekiyor.
Lithops tohumlarım ve 1 yaşındaki lithops lesliei "luteoviridis" im geldi. Pakedi açtığım gibi de başıma ne denli büyük bir dert aldığımı anladım:(. Tohumların olduğunu düşündüğüm zarflar şeffaftı. Baktım içleri bomboş, Allah allah dedim kendi kendime, adam boş zarflar için ne diye 2 euro posta parası ödesin:confused:.
Sonra bir de gördüm ki, torbaların içinde kalmış olabilecek tozlar sandığım şeyler tohummuş meğer. Bunlar nasıl tutulur, nasıl ekilir tam bir panik halindeyim.
Ayrıca bir yaşındaki bitki de bir fasulye tanesinden daha küçük ve kökü çıplak. Umarım öldürmeden bir yer bulup dikebilirim zavallıyı.
Sözünü ettiğim dev:p lithops. İnsan tutmaya bile korkuyor.
Bunlar da içinde tohum olduğu iddia edilen zarflar:D Daha çok un gibi görünüyorlar.
Arkadaşlar şu anda dere kumu ve toprak karışımı bulma şansım yok. En kötü ihtimalle torfa diksem de bir kaç gün sonra uygun toprak temin edip oraya aktarsam lithopsa bir şey olur mu?
Tohumları elinizle kurcalamayın eldeki sıvılar tohumu bozar, direk toprağa serpin tuz serper gibi bence. Torf ve minik akvaryum taşları vardır boyasız, karıştırın hepsini üstüne de tohumları serpin, bolca sulayın, saksı altı delik olsun...
1 yaşındaki lithops'a gelince, ben geçen sene baya bir Almanya'dan getirtmiştim. Hepsini toprak, torf ve minik taşların ekili olduğu saksıya dikmiştim, galeride var resimleri, hepsi de çok iyi, büyüdüler bile... Korkmayın yani, sulamaya dikkat edin. Başarılar...
Sayın İlkin uyarılarınız için çok teşekkür ederim. Neyse ki daha açmamıştım zarfları. Bir yaşındakini şimdilik hafifçe nemlendirdiğim torfa koysam sanırım bir süre için idare eder.
mehtap gürbüz
22-11-2008, 00:02
Merhabalar,
Kendi deneyimlerimi aktarmanın iyi olacağını düşünüyorum.
İlkbaharda seradan dışarı, çardak altına bir masa üzerine bıraktığım Lithopslar,
toprakları kurudukça sulandılar.Sonbaharda havalar iyi gittiğinden ve de keyifleri iyi olduğundan sera içine almadım. Harika çiçeklerini açtılar, tozlamalarınıda yaptım. Hala aynı yerlerinde duruyorlar, suyunuda kesmedim ama kurumadan vermedim, sabahları çiğ damlalarınada bayıldıklarını belli ediyorlardı. Şu anlarda bütün bu koşullarda tohum keseleri şişmeye başladı.
Tohumları büyütmesi için suya ihtiyaç duyuyor ve de kışın geldiğini hissetmesi gerekli.
Lithopların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarına dikkat edilirse sanırım bir çok sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Herkese selamlar.
Kürdanla yer açıp, elimle yerleştirdiğim minik lithopsların yok olduğunu görünce, vaz geçip kendi haline bıraktığım, yatarak büyümeye azmetmiş lithopslar.
Bunların büyümesini görmeye ömrüm yetmeyecek sanırım.:)
Bu kadar mı yavaş büyür.:(
53988
53989
Lapidaria ise, tüm yaz uyudu. Sonra bir gayret yavru verdi, yetmedi, yeni yavrunun ortasından bir yavru daha çıktı.:)
53990
Çiçekleri geçen Dinteri Frederici yavrulamaya başladı. Bir kısım lithopsum hala çiçek açmaya devam ederken, bir kısmı da yavrulama dönemine girdi.
53991
Bir de Zihni Sinir Projesi var kafamda.
Lithops ve diğer minik succulentlerime yer bulmakta zorlanıyorum artık.
Camın kenarlarına birer ayak gibi bir şey yaptırsam, sonra onların üstüne kaldırılabilir raflar koysam, üstlerine de succulentlerimi koysam diyorum.:)
Bu fikri, sevgili Taner Angay hocaya sorduğumda, "olabilir bir arkadaşım yaptı, gayet de hoş durdu" demişti.
Ben deneyeyim, olursa size de tavsiye ederim.:)
53995
Ha, yan tarafta görülen o tuhaf şey, bizim büfeden el koyduğum cips rafı.:)
Türkiye içerisinde Lithops temin edebileceğimiz kişi Antalya'da bulunan Taner ANGAY beydir. Kendisi kargo ile Türkiye'nin heryerine teslimat yapmaktadır. Sipariş listenizi latince isimleri ile gönderirseniz daha iyi olur. İletişim bilgileri aşağıdadır.
Taner Angay e-mail : tanerangay@ttmail.com
lithopscukları hergün havalandırıyorum, fısfıslayıp tekrar kapatıyorum bunarağmen iki tanesini kaybettim acaba hep açık mı bıraksam :confused: yoksa açtığımda fısfıslayıp sonra mı kapatayım :confused:
En son sayın karınca'dan aldığım tohumları da 1 hafta kadar önce ektim... Optica Rubra bir türlü çıkamadı tohumdan... En çok onun çıkmasını dört gözle bekliyorum. Ben ilk suyunu fazlası ile verdim tüm tohumların, akşamları evin içinde duruyor üstündeki camı yarım saat kadar açıyorum, sonra sabah'a kadar üstleri kapalı. Sabah da uyanınca açıyorum, evin içinde pencere önüne alıyorum, evden çıkana kadar üstleri açık kalıyor, giderken cam ile kapatıyorum yine... Akşam geldiğim zaman cam'da baya bir nem oluyor, 2 günde bir de spreyle fısfıslıyorum... Bir kayıp yok şimdilik...
İlkin nemli tutun ama islak kalmasın.Direk güneş ışığından sakının.Umarım torf kullanmışsınızdır.Toprağa gömmediğinizi varsayıyorum.Üstlerine bulabileceğiniz birkaç mm tane büyüklüğüne sahip akvaryum kumundan ince bir tabaka ile ürterseniz iyi olur.
Arkadaşlar merhaba...
İstanbul Eminönü'nde lithops var. Minnacık ve çok da hoş görüntüdeler. Bir hafta kadar önce görmüştüm. Fiyatları da 10 ve 20 ytl den başlıyordu. Birkaç tane almak isteyenler pazarlık yapabilir :)
berduray
15-12-2008, 20:53
Bugün yazdan beri gözüne baktığım, tohumdan güçlükle çimlendirdiğim 2 lithopsumu kaybettim, cam serada diye eve almamıştım, eğer sizinkiler de dışarıdaysa eve alın. Aman dikkat.
Aslında zor değil.Ekimin ortalarında çimlendirdiğim lithopslarım bir miktar yol aldılar.Hatta enteresandır ki 3 tane tohum yeni çimlendi.Ama son çimlenenleri beklemiyordum.Uygun ortamda kolay çimleniyorlar.
herkese *** ben yeni lithops aldım topragını degıstırecem ınsaat kumuyla ufak tasları karıstırsam uygun mu acaba **** nasıl yapmam lazım toprakları
bir ne nasıl sulamam lazım bir bilgi verirseniz sevinirim
S M X İstersen toprağı değiştirmek için martı bekle.Söylediğin karışıma az miktarda toprakda karıştırabilirsin.Sulamayı marta kadar hiç yapma.Marttan itibaren **** kendi görüşüm olarak havaların kıştan bahara dönüştüğü tarihlerde (zira bazı bölgelerde mart ayıda kış olarak geçiyor )alıştırarak sulamaya başalayabilirsin.
zeynepdincer.k
18-12-2008, 13:56
Herkese merhabalar. Bir süredir buraya üyeyim bugüne kadar yazışmalara aktif katılamasamda yazılanları bilgi amaçlı okumaktaydım. Koleksiyonum ve ilgi alanım sukulentler üstüne. Son dönemlerde ise daha çok aizoaceae denen mesem ailesi ile ilgiliyim. Elimde de bir kaç saksı lithopsum var. Benim bildiğim ve çok gübendiğim bir kaynaktan lithopslarda sulama ile ilgili bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.
Sevgi ve saygılar
Zeynep
İstanbul
EKİM sonu OCAK ortasi:
sulama azaltilacak.KASİM basinda sulama durdurulacak.
OCAK sonuna kadar devam,ancakorta yariktan yeni surgun gorunurse veya ana bitki cok burusursa cokazsu veya spray.NİSAN ortasi- sonu kisitli sulama.Bitkinin tombullasmasi gerekli.MAYİS-EKİM arasi 8-10 gunde bir normal sulama.Yaz sonu EYLUL , erken sonbahar cicege kalkmadan evvel bolca su...
zeynepdincer.k
20-12-2008, 19:07
İlk defa bir foto ekliyorum.Teşekkürler Cybel
Bir adet Lithops ve Titanopsis
56773
56774
kemut_kemut
04-01-2009, 19:14
bende de iki tane lithops var ama umarım bu kısı öldürmeden geciririm.bunların cogaltımı sadece tohumdan mı oluyor acaba
Genelde çoğaltma işi tohumdan oluyor ama 1 tane ile başladığınız lithops'a sağlıklıca bakarsanız 5 sene sonra 7-8 adet olabilir. Biraz sabırlı olmak gerekiyor bu yöntem için.
Lithops tohumlarını torfa serpip üzerilerini incecik bir tabaka kumla örtersem ve fısfısla ıslatırsam çimlendirebilir miyim?
İklimsiz
06-01-2009, 11:32
Burada (Burada) ve burada (burada) sorunuza cevap daha önce yazılmıştı.
zeynepdincer.k
07-01-2009, 21:34
Lithops tohumlarını torfa serpip üzerilerini incecik bir tabaka kumla örtersem ve fısfısla ıslatırsam çimlendirebilir miyim?
Merhaba Malbman,
Ben sizin denemek istediğiniz yöntemi deniyorum. Yaklaşık iki ay önce lithopsumdaki kapsülden minicik tohumları önce ince bir tabaka torfa serpiştirdim. Salonda pencere önüne koydum. Gün aşırı spreyledim. Baktım bir ay sonra iğne başından küçük baş vermişler. Biraz daha irileşince başladım toprağa kum ilave etmeye. İnce dere kumumu genişçe çay süzgecinden üstlerine eleyerek serptim. İkinci ay biraz daha belirgin hale geldiler. Böylelikle gelişebildiklerini anladım. Kum ilavesini adım adım izleyeceğim. Taki köklenmenin daha yoğun ve sağlam olduğu noktaya kadar. Halen aynı konumda aynı bakımla devam ediyorum. Şu anda yeşil kafalar iğne başı büyüklüğünde seçilebiliyorlar. Yavaş büyümekteler ama inanılmaz zevkli. Bakalım sonunu getirebilecekmiyim.
berduray
07-01-2009, 21:43
Çimlenme süresi epey uzayabiliyor, cesaretiniz kırılmasın arkadaşlar, yaz sonuna doğru çimlendirdiğim birkaç lithopsu kontrol ederken dün bir tane daha çimlenmiş olduğunu gördüm.
Yani ilk çimlenme ve şimdilik son çimlenme arasında 3-4ay fark var.
Demek ki uygun ısıya ve neme yeni ulaşmış.
johnny guitar
10-01-2009, 21:29
selamlar aşağıdaki linkte lithops satşı ve tohum satışı linki var ben şahsi olarak tohum aldım ilgilenen arkadaşlar vardır diye link bilgi vereyim dedim
saygılar
http://urun.gittigidiyor.com/LITHOPS-Yasayan-tas-tohumu_W0QQidZZ15021064
http://urun.gittigidiyor.com/Lithops-Yasayan-tas_W0QQidZZ15019593
zeynepdincer.k
15-01-2009, 00:53
selamlar aşağıdaki linkte lithops satşı ve tohum satışı linki var ben şahsi olarak tohum aldım ilgilenen arkadaşlar vardır diye link bilgi vereyim dedim
saygılar
http://urun.gittigidiyor.com/LITHOPS-Yasayan-tas-tohumu_W0QQidZZ15021064
http://urun.gittigidiyor.com/Lithops-Yasayan-tas_W0QQidZZ15019593
Merhaba...
Paylaşım için teşekkürler..
Gönderdiğiniz linke baktım ama bu linkin stili nedeniyle detay göremedim. Bir kaç sorum olacak..tabi cevaplayabilirseniz.
Siz de bu kanallamı tohum edindiniz? 14 adetten bir adetin anlamı ne olabilir?
Tohumları ektinizmi, eğer ektinizse başarılımıdır?
Teşekkürler
İklimsiz
15-01-2009, 00:59
Verilen linteki satıcıya tohumların hangi türlere ait olduğunu sordum.
Bilmediklerini söyledi.
Çok daha uygun fiyata, üstelik tür isimleriyle burada (burada) bulabilirsiniz.
johnny guitar
15-01-2009, 16:59
Merhaba...
Paylaşım için teşekkürler..
Gönderdiğiniz linke baktım ama bu linkin stili nedeniyle detay göremedim. Bir kaç sorum olacak..tabi cevaplayabilirseniz.
Siz de bu kanallamı tohum edindiniz? 14 adetten bir adetin anlamı ne olabilir?
Tohumları ektinizmi, eğer ektinizse başarılımıdır?
Teşekkürler
selamlar tür hakkında bilginin sadece karışık olduğu söylendi.benimde elime şimdi geçti tohumlar yarın ekmeyi planladım aslında mart sonu ekiliyor ama benim bulunduğum ortamda zaten sıcaklık ve nem i ayarlıya biliyorsunuz.daha önce bu siteden kaktüs tohumu almıştım kendisi zaten sera ile ilgileniyor kasım ayında ekmeme ve ilk deneyimim olmasına nazaran 50 adet te 12 adet mısır tanesi büyüklüğüne eriştirebildim.gündüz 28 akşamda 25 derece ortam sıcaklığı
linkini verdiğim aynı kişinin yetişmiş lithops ta satıyor diğer ilanlarında almak tercihe kalmış.youtube de ise nasıl ekildiği hakkında video lar var.onları indirip yarın ekmeyi düşünüyorum
saygılar.
Tohumdan yetiştirdiğim lithopslarımdan biri ortasındaki yarıktan çatladı yeni yaprak çıkarmaya hazırlanıyor.
Arkadaşlar arkamdan ammada konuşmuşsunuz.:D
Toplu alımlarda indirim varmı ? Bu lithopsların menşei hakkında bilgi verebilir misiniz acaba?
Merhaba Malbman,
Ben sizin denemek istediğiniz yöntemi deniyorum. Yaklaşık iki ay önce lithopsumdaki kapsülden minicik tohumları önce ince bir tabaka torfa serpiştirdim. Salonda pencere önüne koydum. Gün aşırı spreyledim. Baktım bir ay sonra iğne başından küçük baş vermişler. Biraz daha irileşince başladım toprağa kum ilave etmeye. İnce dere kumumu genişçe çay süzgecinden üstlerine eleyerek serptim. İkinci ay biraz daha belirgin hale geldiler. Böylelikle gelişebildiklerini anladım. Kum ilavesini adım adım izleyeceğim. Taki köklenmenin daha yoğun ve sağlam olduğu noktaya kadar. Halen aynı konumda aynı bakımla devam ediyorum. Şu anda yeşil kafalar iğne başı büyüklüğünde seçilebiliyorlar. Yavaş büyümekteler ama inanılmaz zevkli. Bakalım sonunu getirebilecekmiyim.
Sayın zeynepdinçer, mesajınızı gözden kaçırmışım sanırım. Şimdi fark ettim. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Kum ilavesini ne kadar yapıyorsunuz? Üzerlerini tamamen örtecek kadar mı? Birazdan ben de sizin dediğiniz yöntemi uygulamaya başlayacağım. Yanlış anlamadıysam, tohumlar ilk çimlenene kadar yalnızca ince bir torf tabakasında duruyor değil mi?
Tohumdan yetiştirdiğim lithopslarımdan biri ortasındaki yarıktan çatladı yeni yaprak çıkarmaya hazırlanıyor.
Tebrikler, benimkiler de kendilerini yeniliyor yavaş yavaş... Bazıları da tamamen yeniledi ilk hallerine göre baya büyüdüler bile... ;)
Toplu alımlarda indirim varmı ? Bu lithopsların menşei hakkında bilgi verebilir misiniz acaba?
Toplu alımlarda % 10 indirim yaparım.Oda bu siteye özel.Menşei Güney Afrika.
kemut_kemut
19-01-2009, 17:10
lithops tohumu nerde satılıyor????
Lithops'u tohumdan yetiştirmek tam deli işi. Daha ekerken bile saç baş yoldurtuyor. Deli çıktım tohumlarını ekinceye kadar. Ama yaklaşık 40 dakikada tamamladım.
Peynir kutusuna ince bir tabaka torf serip, tohumları torfun üzerine tuzluktan serper gibi serptim, kürdan ucuyla tek tek attım, çay kaşığıyla toplu şekilde attım vs. ve bir parça camla üzerlerine bastırdım. Sonra da torfun üzerini kapatacak şekilde tuz serptim üstlerine.
Bakalım başarabilecek miyim.
Sayın kemut, cemboa satıyor mu bilmiyorum. Ben bu (http://www.conos-paradise.com/en/adwords.php5)siteden almıştım.
İşte size kanıt. :rolleyes:
ben satıyorum.
İklimsiz
19-01-2009, 17:50
Hah, şimdi oldu :)
İsmi, cismi, menşei ne bunun?
İklimsiz
19-01-2009, 18:14
Büyüyünce Lithops aucampiae olacaklar, bu gördüğünüz henüz taslak:)
59471
Hah, şimdi oldu :)
İsmi, cismi, menşei ne bunun?
Bu tohumun isim ve cismini söyleyebilirdim.Fakat ucuz tarife karışık tohum olarak geldiği için sanırım desenler belli olana kadar bilemeyeceğiz.Menşei G.Afrika.
johnny guitar
19-01-2009, 20:13
lithops resimleri alfabetik ve numaralarına göre hazırlanmıştır.Resim sitelerinde linkler kısa süreli olduğu için rapidshare ye yükledim.Bu sitede süresiz olarak kalacaktır.resimler sitelerden alıntıdır,sayfalar, isimler ve düzenlemeler kendime aittir.414 adet lithops resmi var
saygılar.
http://rapidshare.com/files/186154868/lithops.rar
Peynir kutusuna ince bir tabaka torf serip, tohumları torfun üzerine tuzluktan serper gibi serptim, kürdan ucuyla tek tek attım, çay kaşığıyla toplu şekilde attım vs. ve bir parça camla üzerlerine bastırdım. Sonra da torfun üzerini kapatacak şekilde tuz serptim üstlerine. .
Üzerlerine neden tuz serptiniz?
Sevilay arkadaşımız burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=257156&postcount=5)o şekilde tarif etmiş. Ne işe yaradığını anlatmamış ama sanırım bir işlevi vardır.
johnny guitar
19-01-2009, 20:51
Sevilay arkadaşımız burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=257156&postcount=5)o şekilde tarif etmiş. Ne işe yaradığını anlatmamış ama sanırım bir işlevi vardır.
Üst tabakada mantarlaşmayı önlemek için kullanılıyor.19.01.2009 tarik itibari ile bende lithops tohumu ektim ,ben tuz yerine 50 ec fungusit kullandım.Mantarlaşmayı önlemek için,önümüzdeki hafta sonuç belli olur.
saygılar
johnny guitar
22-01-2009, 21:02
İlk lithops larım çimlenme gösterdi
16.01.2009 da ekmiştim.Torak Özel kaktüs toprağı ile %40 karıştırılmış 2 mm yıkanmış ve fırınlanmış akvaryum kumu (tatlı su)tohumlar bu karışımın üstüne sepildikten sonra(20 edet deniliyordu etikette)hafiften yuvarlak saksı çapında bir plastik madde ile(ptfe özel yaptığım)bastırarak en üst tabakaya 3 mm akvaryum kumu(tatlı su)yıkanmış ve sterelize edilmiş kum ve onun üst kısmına 50 ec fungusit (mantar ilacı)aslında sterelize edilmiş kum için buna gerek yoktu ama ben yinede koydum.Saksının üstüne cam ile kapattım.Hergün 5 kere 10 ar dakikalık havalandırma yaptım saksıyı hafifçe kumu kaldırmadan üfledim.Güneş ışığı almayan ama normal ışık alan bir yere koydum.Gündüz 27 ve akşam 25 derecede ısınan ve nem olmayan bir ortamda cumartesi günü nü saymazsak 5. günde ilk çimlenmiş lithops yavrusu göründü.İnternet ortamında yani türkiyedeki kişilerden tohum alıyorsanız bunun % 20 sinin çimleneceğini göze alarak sipariş verin.
tüm lithops sevenlere saygılarımla.
İlk lithops larım çimlenme gösterdi
16.01.2009 da ekmiştim.Torak Özel kaktüs toprağı ile %40 karıştırılmış 2 mm yıkanmış ve fırınlanmış akvaryum kumu (tatlı su)tohumlar bu karışımın üstüne sepildikten sonra(20 edet deniliyordu etikette)hafiften yuvarlak saksı çapında bir plastik madde ile(ptfe özel yaptığım)bastırarak en üst tabakaya 3 mm akvaryum kumu(tatlı su)yıkanmış ve sterelize edilmiş kum ve onun üst kısmına 50 ec fungusit (mantar ilacı)aslında sterelize edilmiş kum için buna gerek yoktu ama ben yinede koydum.Saksının üstüne cam ile kapattım.Hergün 5 kere 10 ar dakikalık havalandırma yaptım saksıyı hafifçe kumu kaldırmadan üfledim.Güneş ışığı almayan ama normal ışık alan bir yere koydum.Gündüz 27 ve akşam 25 derecede ısınan ve nem olmayan bir ortamda cumartesi günü nü saymazsak 5. günde ilk çimlenmiş lithops yavrusu göründü.İnternet ortamında yani türkiyedeki kişilerden tohum alıyorsanız bunun % 20 sinin çimleneceğini göze alarak sipariş verin.
tüm lithops sevenlere saygılarımla.
Ben % 50 yi yakaladım ki bu bile düşük oran.%80 i bulmamız lazım.
johnny guitar
23-01-2009, 17:53
Bu ayda ancak bu kadar olur.Ya nisan başı **** eylül ayında ekilmesi lazım.Küçük bir şehirde olmakta dezavantaj ,aradığınız kaktüs toprağı sterilize kum perlit ve diğer malzemelerde internet ortamında şansınıza ne çıkarsa.Profesyoneller ancak %80 bulabilir oda tohumları kendi ürettikleri için.Bu işin kitaplarını yazan Profesörler bile piyasadan alınan tohumların %80 inin çıkacağını söylüyorlar.
Bir amatör olarak 5 günde 1 lithpos fidesini bile görmek bana bir mucize gibi geldi.Bir fikirde bu akşam geldi aklıma.akvaryumda bitki geliştirmek için gralux bitki lambası kullanıyordum.Yarınki ilk işim bunu lithopslarıma uygulamak olacak gündüz lamba ışığı uyguluyacağım.zaten tohumlar karışık olduğu için zannedersem diğerleride ekim tarihinden 21 gün sonra çıkması lazım.Çıkmazsada canları sağolsun nisan başında diğer tohumlara devam.
saygı ve sevgilerimle
johnny guitar
23-01-2009, 17:55
Bu arada sizin ilk lithopslarınız kaç günde ve sonuncusu arasındaki zaman sürecini merak ettim.
saygılar Sümer
Valla şaşırtıcı ama ekimden 3 ay sonra bile çıkan oldu ama geneli 10 gün ile 2 hafta arası çıkıyor.
johnny guitar
24-01-2009, 19:01
Selamlar daha önce alfabatik olarak hazırlayıp resimleri sunmuştum.Şimdi numaralarına göre resim ve isimleri olarak uzun bir süreç sonucu hazırladım.Değişik sitelerden yardım alarak kendim hepsi bir arada anlaşılması kolay bir biçimde hazırladım.Umarım beğenirsiniz
http://rapidshare.com/files/188815627/lithops_numaralara_goere_resim_ve_fihrist.rar
Merhaba arkadaşlar.
Sayın Cemboa'dan lithops siparişi vermiştim. Bölümü okudum ama tam olarak karar veremedim. Lithopsları toprak **** torf karıştırmadan, tamamen inşaat kumu ve akvaryum taşı olan bir harca mı ekmeliyim, yoksa en alta biraz torf **** toprak koymalı mıyım? Bir yerde tamamen kum olmalı, bir yerde de alta torf üstüne de inşaat kumu ve akvaryum kumu konulur deniliyor. Aklım karıştı. Yardımcı olabilir misiniz?
Sulamayı ayarlayamazsınız da çürütürsünüz diye genelde minik taşların içine ekin deniyor. Bende saksı harcı olarak her türlüsü var ama yine de fazla sulamam, çürütmem de diyorsanız; torf, toprak ve bolca da minik boyasız taşın olduğu bir harcı hazırlayıp, karıştırıp ekin derim.
johnny guitar
07-02-2009, 20:20
Değerli lithops dostları
Kendi toprak karışım ve ekme metodlarım,çimlenme süreleri.
Özel kaktüs toprağını 3 mm 2 mm 1.5 mm elekten bu toprağı geçirerek sınıflara ayırdım.3mm olanı en alt kısımda 2 mm olanı orta kısma 1.5 mm olanıda tohumla beraber katılacak olan karışım olarak kaplara ayırdım.karışım:%60 özel kaktüs toprağı %10 perlit %10 Coco paet %20 kum.
3 mm alt kısım toprağa aynı kalınlığında elekten geçmiş perlit,Coco paet 3 mm akvaryum kumu(steril edilmiş)bunları karıştırarak alt kısım harcımı tamamladım.diğer aşamada 2 mm kum ile aynı kalınlıkta özel kaktüs toprağını karıştırdım başka bir şey katmadım.karışım oranı %70 özel kaktüs karışımı %40 kum.Ayrıca ekilecek kabın tabanına filitre görevi görecek 5mm veya daha kalın akvaryum çakılı veya lavalit(lavtaşı)Bu maddelerin iyice yıkanmış ve steril edilmiş olması lazım.Lithopslar bakteriye karşı çok duyarlıdırlar.Sterile etmeyi ister fırında isterse bunları yıkarken akvaryumcuların kullandığı sterilizasyon maddesi ismi şimdi aklıma gelmedi eczanelerde satılıyor.Sonunda çok iyi durulanması lazım vede kurutulması.
Ben peynir kabı ve yoğurt kapları kullandım ekim işerimde.Bütün bu işlemleri iş yerinde yapıyorum mekan çok müsait ve sıcaklığı istediğiniz şekilde ayarlıyorsunuz.
Ekme işlemi;Yoğurt kabının dip kısımlarını su akacak şekilde 5 mm çapında 6 adet delik açtım .Ççekçilerden 0.5 mm kalınlığında toprağın suyla akmaması için nylon elek yerleştirdim onun üstüne çakıl ve lav taşını yerleştirdim.Kabın yarısına kadar 3mm kalınlığında olan malzememden koydum.Kabın toplam yüksekliğini 10 cm olatak kabül edersek,5cm kadar bu karışımla doldurdum.2 cm kalınlığında ise 2 mm malzememizden döktüm.Ektiğim kavı yere vurarak malzemelerin yerleşmesine yardımcı oldum.Tohumlarımızla aynı kalınlıkta olan son karışımızdan 0.5 cm üst tabakaya yerleştirdim.Tahta yardımı ile toprağın düz olmasına yardımcı oldum ama fazla bastırmadım.Tohumlarımı gelişigüzel üzerine yerleştirdikten sonra üstüne 2mm kalınlığında tohumla aynı büyüklükte olan karışımımdan düzgün bir şekilde septim.kare bir kaba su koyarak ekim kabımı içinde 5 dakika bektetim ve üst kısma buzdolabı strecini kabın kenarlarını örtecek kadar kestikten sonra paket lastiği yardımıyla gergin bir şekilde güneş görmeyen ışık alan bir yerde bıraktım.Kabın üst kısmında 2.5 cm kadar boşluk bıraktım bunu sebebi ise 1 günlük havanlanma sürecini tamamlayacak zaman.Bu tecrübeler benim 1 aylık bir ekim tecrübem.İnternet ortamında bir ay kadar bir araştırma yaptım çoğunu Türkçeye çevirdim sonuç olarak bir birinin aynı gibi gözüküyorlar hatta video cliplerden gördüğüm profesyonel yabancı seracılar tamamen kum karışımı perlit ve ismini araştırdığım ve bu malzemelere yabancı olduğum için bulamadığım malzemeler.
Diyeceksiniz bu metoduda denediniz mi evet toplam 8 metod denedim hepsi fiyasko.Yani 20/2 , 4/0 ,5/0
Ama uzun uzun anlattığım formülle şeytan kulağına kurşum 4/4, 5/4 en son aldığım 60 kadar tohumuda büyük bir yoğurt kabına tamamını bugün ektim.Bu arada sıcaklık 23 ile 27 derece. Nem ise %10
Çimlenme süreleri ilk 6 gün son olanı 10 gün cinsine göre değişiklik gösterebilir.Çimlendiremediklerimin nedeni ekim metodları ve malzeme eksikliklerinden ve tohumların kalitesinden kaynaklanıyor olabilir.
Aldığım lithops haricinde ki tohumlar tamamına yakın bir sürede çimlenmiştir.
Wavy cactüs:çimlenme süresi .4 ile 6 gün 4/4 çimlenme
Mammillaria mix 6 gün(bir arkadaş sormuştu ama sayfasını ve yerini bulamadım) 5/4 çimlenme
Echinofossulocactus Echinocactus: 10 ile 14 gün 10/6 çimlenme
TURBINICARPUS PSEUDOPECTINATUS:14 ile 20 gün. 5/3 çimlenme
Birde şunu ekliyeyim kesinlikle inşaat kumu kullanmanızı tercih etmem dere yerine deniz kumu veya kırma kum kullnabilirler baktari ve istenmeyen sonuçlar alınabilir.İlk ekimde fungusit kullanmıştım çıkan tohumlar bir hafta sonta öldüler.Sonraki ekimlerinde kesinlikle kullanmıyorum.Tuz da eklemedim ekimlerimde.Havalandırmayı günde 2 kere yapıyorum oda üst kısmı ku ise fısfısla uzaktan sisleyerek nemlendiriyorum ve tekrar kapatıyorum.Tohumlar çıktıktan sonra üstlerini kapatmıyorum.
Biraz uzun oldu ama inşallah yardımcı olur.
Saygı ve sevgilerimle
Johnny Guitar
johnny guitar
14-02-2009, 16:48
03.02.2009 da ektiğim 4 adet lithops C072 tohumundan ilk çillenme bugün meydana geldi.Darısı diğer arkadaşların başına.
johnny guitar
14-02-2009, 22:19
Sağlıkla büyürler inşallah, ben bir ay daha beklemek istiyorum tohumlarımı ekmek için. Verdiğiniz bilgilerin büyük faydası olacak, teşekkürler.
İsabet olur sayın selenn ben sadece deneyim için 10 değişik yöntemle ekim yapıp bunların hangisinin başarılı olduğunu tespit etmeye çalışıyorum.Net ortamında bir sürü yazılar var hepsi yabancı sitelerden çevrilerek yapılmış.Bunların orjinallerini üreten tekil kişiler değiller hepsi profesyonel üretim teknikleri uygulayan ve büyük bir alanlarda üretim yapan kişiler ve kurumlar.Tohumlarınıda zaten kendileri dölleyerek alıyorlar sonuç % 90 oluyor tabiiki.Bizler ise amatör ve bu işe yeni başlamış kişileriz.Tohumlarında çimlenme oranları hakkında bir bilgi yok tohumun ticaretini yapanlarda çimlendirme konusunda internet ortamında olan bilgileri ingilizce olarak gönderiyorlar.Değişik sitelerdeki yazan yazılar da bunların türkçeye çevrilmişi.Doğanın gelişimine göre çimlendirme yaparsak başarımız yüzde elli olur.Dediğim gibi tohum çimlenme kalitesi bilinmiyorsa 4 tohumdan verim almanız zor gibi gözüküyor ben lithopslarda 1 ve 2 yi geçemedim.Diğer türlerde %100 u bulduğumda oldu.WAVY CACTUS (Stenocactus phyllacanthus) 4 tohum çıkan 4 adet,LIVING STONES (Titanopsis primosii) 4 tohum çıkan 3
LIVING STONES (Titanopsis primosii) 4 tohum çıkan 2 daha onlarca kaplarda var çıkmasını bekliyorum.Ayın 9 unda ekmiştim önümüzdeki hafta çıkarlar zannediyorum.tüm tohumların ekm ve çimlenme zamanları sevdikleri karışımları ve hangi karışımda daha fazla, çimlenme verimleri daha fazla diye bunların notlarını ve resimlerini hazırlıyorum.Şu anda bir yıl taırılmış fındık tozu torfu ile uğraşıyorum menekşelerde büyük oranda verim aldım analize verdim cuma günü analize verdim bu torfu kaktüs işindede kullanacağım tabiiki değerler göre.
saygılarımla
johnny guitar
14-02-2009, 22:34
merhabalar;
elimde cemboa dan aldığım 2 adet lithopsum ve postasını beklediğim 20 adette tohumum var. her ne kadar burada yazmasamda uzun zamandır yazıları baştan sona okumakta ve kendimce tecrübe edinmeye çalışmakyım.
özelikle sümer abimin yazıları, önerileri ve tecrübeleri çok hoşuma gitmekte merakla takip etmekteyim.
ileriki zamanlarda yina görüşmek üzere.
İsterseniz tecrübe için bu 20 tohumu ekin 10 ile 15 gün bekleyin bakalım kaç adet çimlenecek bu mevsim ortamında.5 adet çıkarsa büyük başarı olur.Ben ocak ayından itibaren deneyim ve tecrübe için 200 civarında tohum ektim hedefim %20 idi ve tüm malzemeleri temin ettim .Bu çimlenme işini iş yerinde yaptığım için ortam müsait bakteri üremesi çok zor ısınma basınçlı buhar siteminle olduğundan sıcaklık ve nem sorunu yok güneş ışığı yetersiz geldiği zamanlarda takviye ışıkla aydınlama yaptım.Herhangi bir sorunla karşılaştığımda o işin uzmanı arkadaşlarda elimin altında mevcut yabancı dil sorunu yok rusça ve japon ca da bile tercüme kolay oluyor.Çoğu bulduğum bilgileri çevirisini yaptırdım.Bu ortamda bile ortalama %50 tüm kaktüs türlerinde başarım oldu.Önümüzdeki ayda son cemre düştükten sonra çimlendirme işine başlarsak sonucun %80 lere ulaşacağını tahmin ediyorum.
saygı ve sevgilerimle
19 Ocak'da peynir kabına yaklaşık 60 kadar tohum ekmiştim. Umudumu neredeyse tamamen kesmiştim ama sabah sabah muhteşem bir sürprizle karşılaştım.
Dedim ya umudumu kesmiştim, bu yüzden havalandırmak için peynir kabının kapağını bile 3-4 günde bir açıyordum. Bu sabah da "hadi biraz açayım da havalansın zavallılar deyip kapağı açtığımda bir de ne göreyim. Beş tane minik yeşil baş torftan çıkmış, sevimli sevimli gülümsüyor. Nasıl sevindiğimi anlatamam.
Bu fotoğraflarda pek belirgin olarak görünmüyorlar. Daha net (makro çekim) olanları makinedeki anlamadığım (makine benim değil) bir belirsizlik nedeni ile aktaramadım bilgisayara. En kısa sürede nasıl aktarılacağını öğrenip diğer resimleri de koyacağım buraya.
selcuk44
16-02-2009, 13:36
Sevgili Malbman,İnanın bu habere çok sevindim .Artık bebelerin gelişme süreçlerinin fotolarını merakla bekliyeceğiz.Hatta kim bilir belki içlerinde çok miktarda ''Obtıca Rubra''da çıkar
Tekrar hayırlı olsun.
Sevgili selçuk44, size özel mesajla bildirecektim lithopsların çimlendiğini ama aceleyle çıkmak zorunda kaldım ve eve henüz girdim. Yine size mesaj atma niyetiyle bilgisayarımı açtım ki siz zaten görmüşsünüz.
Ne yazık ki miniklerden hiç biri optica rubra değil. Zira tohumları aldığım yerde (burada (http://www.conos-paradise.com/)) optica rubra tohum olarak değil, 1 ve 3 yaşında bitki olarak satılıyordu. Ben de açıkçası tohumdan yetiştirmek istediğim için, hazır bitki olarak almadım.
Başka kaynaklardan araştırıyorum. Eğer tohum olarak bulursam optica rubra tohumu da alacağım ama henüz bir yerde rastlamadım. Ama umarım miniklerin bir çoğu can bulur ve canlı kalır da, olanları paylaşırız.
Sevgilerimle
johnny guitar
16-02-2009, 20:01
19 Ocak'da peynir kabına yaklaşık 60 kadar tohum ekmiştim. Umudumu neredeyse tamamen kesmiştim ama sabah sabah muhteşem bir sürprizle karşılaştım.
Dedim ya umudumu kesmiştim, bu yüzden havalandırmak için peynir kabının kapağını bile 3-4 günde bir açıyordum. Bu sabah da "hadi biraz açayım da havalansın zavallılar deyip kapağı açtığımda bir de ne göreyim. Beş tane minik yeşil baş torftan çıkmış, sevimli sevimli gülümsüyor. Nasıl sevindiğimi anlatamam.
Bu fotoğraflarda pek belirgin olarak görünmüyorlar. Daha net (makro çekim) olanları makinedeki anlamadığım (makine benim değil) bir belirsizlik nedeni ile aktaramadım bilgisayara. En kısa sürede nasıl aktarılacağını öğrenip diğer resimleri de koyacağım buraya.
Tohumlarınızın çimlendiğine sevindim sayın malbman bugün işyerinde bir kaç lithopsumunda çimlendiğini gördüm ve karışımın üst kısmı hayli kabarmış miniklerde çıkamaya devam edecek sanırım.Birde sorum olacak size o çakıl parçalarını tohumları ekerken mi kullandınız sonradan üstüne mi koydunuz merak ettim.
Saygılarımla Sümer
Ne kadar güzel minik bebekler topraktan başlarını çıkarmışlar bile. Ben de bu resimleri görüdükçe tohumlarımın başlarında buluyorum kendimi sonra "hadi biraz daha bekleyeyim" diyerek vazgeçiyorum.
Sayın malbman bunlar tuz serptiğiniz lithopslar değil mi?
Tohumlarınızın çimlendiğine sevindim sayın malbman bugün işyerinde bir kaç lithopsumunda çimlendiğini gördüm ve karışımın üst kısmı hayli kabarmış miniklerde çıkamaya devam edecek sanırım.Birde sorum olacak size o çakıl parçalarını tohumları ekerken mi kullandınız sonradan üstüne mi koydunuz merak ettim.
Saygılarımla Sümer
Sizin lithopslarınızın çimlenmesine de sevindim saynı johnny guitar. Ama sanırım en önemli olanı, bundan sonra bu miniklerin hayatta kalmasını sağlamak. Bu aşamada neler yapmak gerektiği hakkında kısaca bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.
Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem.
Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur.
Ne kadar güzel minik bebekler topraktan başlarını çıkarmışlar bile. Ben de bu resimleri görüdükçe tohumlarımın başlarında buluyorum kendimi sonra "hadi biraz daha bekleyeyim" diyerek vazgeçiyorum.
Sayın malbman bunlar tuz serptiğiniz lithopslar değil mi?
Evet sevgili selenn, bunlar kokmasın:D:D diye tuzladığım lithopslar.
johnny guitar
17-02-2009, 16:53
Sizin lithopslarınızın çimlenmesine de sevindim saynı johnny guitar. Ama sanırım en önemli olanı, bundan sonra bu miniklerin hayatta kalmasını sağlamak. Bu aşamada neler yapmak gerektiği hakkında kısaca bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.
Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem.
Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur.
Selamlar Sayın malbman
Sulama işini kendi tecrübelerime göre tarif edeyim:Üst kısım kurumaya başlayınca sisleme yöntemi ile fıs fıs kullanlıyorum bu süreci günde 2 kere tekrarlıyorum ben.Ama bu sistem ortamın nem oranına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.Kalorifer sistemle benim bulunduğum ortamın ısıtma sistemi farklı olduğu için bende nem oranı yok.Dolayısı ile kuruma üstü streçle kaplı olmasına rağmen fazla oluyor.Sürekli olarakta havalandırıyorum.
Çakıl olayına gelince ben değişik ekim metodlarını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.Şimdi bu oranları detaylı bir şekilde bir araya toplamaya çalışıyorum.
Benim elde ettiğim en iyi sonuç en üst kısımda sadece 1 ve 1.5 mm olarak elenmiş kaliteli torf ve tatlı su kumu çok az oranda ise aynı elekten geçirilmiş cocapeat karışımı.Tohumarı ektikten sonra üzerlerinede 1 veya en fazla 2 mm yükseklikte bu karışımdan koydum ve en iyi çimlenme oranını bu karışımdan aldım.Lithopslar veya diğer kaktüs ler belli bir büyüklüğe geldiğinde üzerlerine 2 veya 3 mm kalınlığında quartz kum veya lavalit(lavtaşı)yerleştirdim ama fidelerime zarar vermeyecek şekilde.
AyhanMoran
18-02-2009, 18:54
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?
johnny guitar
18-02-2009, 19:23
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?
Selamlar biz ilk aşama olan çimlenme konusunu çözme aşamasındayız.Siz bunları çömüşsünüz ve yetişkin saksısız lithops almışsınız.Satan arkadaşın dediklerini birebir yaptığınız sürece lithopsunuza bir şey olmaz .Önceki mesajlarımda toprak karışımı hakkında kendi tecrübelerimi yazmıştım.Forumda araştırma yaparak diğer arkadaşların değerli bilgilerine ulaşırsınız diye düşünüyorum.Kış döneminde hiç sulanmayan bir bitki eğer karışıma ekmeyi düşünüyorsanız karışımı kurutmanızı tavsiye ederim.bahçe toprağını kullanmayın derim daha yumuşak ve geçirgen bir toprağı akvaryum kumu varsa perlit ve cocapeat vermikulit bunlarla harmanlayıp içinde nem olmayacak şekilde kurutup ekin lithopslarınıza hiçbirşey olmayacaktır ortam sıcaklığıda yüksek olmasın ve güneşe göstermeyin ilk cemre düştü güneş bağzen aşırı derecede olabiliyor.Lithoplarınız şu anda kabuk değiştiriyorsa zaten eski kabuktaki nem onlara yeter.Lithopların sulaması hakkında çok yazılar var ama deneyen varmı bilemiyorum.Belki diğer tecrübeli arkadaşlarda size yardımcı olabilirler.
Saygılarımla
AyhanMoran
18-02-2009, 19:56
sn.johnny şu an sadece akvaryum kumu var sadece ona diksem yeterli olurmu yoksa yarın alayımmı.Birde martın kaçına kadar bu toprakda duracak.
ayhan abicim merhabalar;
bende cemboa dan litops aldım ve yaklaşık 1 aydır bendeler, ben uyku modunda marta kadar bekleyeceğini duydum ve akvaryum kumuna (aslında kumda değil biraz daha irice) koydum mart ayını beklerken iki litopsumda ortadan ayrıldı ikisiniz içindende yenileri gelmekte ve gün günü izlemekteyim her gün de gelişimini belli etmekteler.
ne su, ne başka bir eklenti yaptım beta balığım için aldığım kadehe kumu koyup litopsları gömdüm ;) günlük izliyorum.
johnny guitar saolsun bana marta kadar bkelememi içindeki suyun kendini idare edeceğini belirtti hala bekliyorum. :p
AyhanMoran
18-02-2009, 20:09
Teşekkürler mkrz38.Bende öyle yapıyim bari peki martta nasıl bir toprağa dikmeyi düşünüyorsun.
valla martta içine biraz daha dere kumuna benzer bi kumekleyecem 1/3 oranında ölece şansımı deneyecem, çünkü resimlerden incelediğim kadarıyla zor şartların bitkisi bu kayada, taşta yetişiyor bizde aman aman deyince küsebilir :)
johnny guitar
18-02-2009, 20:22
sn.johnny şu an sadece akvaryum kumu var sadece ona diksem yeterli olurmu yoksa yarın alayımmı.Birde martın kaçına kadar bu toprakda duracak.
Kumunuz kalın olursa nemi daha az tutar.Genel olarak toprağa ekim zamanını mart ayının son haftası olduğu yazıyor ben denemedim sadece daha önce ekenlerin yazılarını size aktarıyorum.Bende yetişkin lithops almayı düşünüyordum fakat tohumdan ekmeyi ve diğer bitkilerdeki deneyimimi bununla pekiştirerek ve bu aradaki zamanda gelişim hastalık gübre sulama gibi konularıda araştırarak daha iyi tecrübe edinirim düşüncesi ile bu yola başvurdum.Şu ana kadar çimlenmiş ve gelişmeye çalışan 30 kadar lithopsum oldu.Çimlenme aşamasında ise bir okadar daha var.Asıl çimlendirmeyi mart ayının son haftasında başlıyacağız arkadaşlarla.
Crocus Şen
20-02-2009, 11:15
Merhabalar;
Bugün sabah Migros'ta alışveriş yaparken uzaktan beni al :(der gibi bakan bir lithops gördüm.Maalesef bir tane kalmıştı ve bana göre oldukça perişan halde,resimlerde de görüleceği gibi yüzeyinde aşınmalar mevcut!Zavallıcığı nasıl iyileştirebilirim,toprağı çok kuru geldi,sanıyorum özel bir toprak almalıyım:confused:Bu konuda deneyimli arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum..:))
İklimsiz
20-02-2009, 12:02
Bu bir conophytum.
Nisan-Mayısa kadar evinizin en serin yerinde tutun ve sakın tek damla dahi su vermeyin.
Toprak değişimi de yapmayın.
Bitkinizin lobları kuruyacak, pörsüyecek ve içinden taptaze yeni oluşum çıkaracak.
Görünüşünden secak ortamda tutulduğu (siz satın almadan) az da olsa sulandığı belli oluyor. Bu tarihe kadar loblarda kuruma başlamış olmalıydı.
Susuz ve serin ortamda tutmayı bitkinin çiçeklenmesi amacıyla yapıyoruz.
İklimsiz
20-02-2009, 12:14
4 aydan beri tek damla dahi sulanmadı.
Mayıs ortasına kadar da böyle kalacak.
63685
63686
berduray
20-02-2009, 15:24
3-4 aylık lithopslarımı arka arkaya hızla kaybettim, nerde yanlış yaptım?
Sobalı odada hava sıcak nasılsa diye fısfıslıyordum, son 1 haftaya dek sorun yoktu.
Şimdi neden birdenbire ölmeye başladılar?
Soğuk odaya koymadım hava serin diye , bilemedim?
Crocus Şen
20-02-2009, 16:17
Sevgili Iklimsiz yardimlariniz icin cok tesekkurler!Sormak istedigim baska birsey daha var,evde serin bir alan yok maalesef!Ya evin icinde serin alan cam kenari var orasida 18 derece civari oluyor,**** ev disinda acik balkon oldukca serin oluyor,yagmur almayacagi bir kisma koysam sorun olustururmu??
İklimsiz
20-02-2009, 16:48
Açık balkona koymayın, şoka girmesin bitkiniz.
Cam kenarı uygun.
Başlıktaki yazışmaları da baştan itibaren okursanız genel olarak lithops bakımı hakkında içiniz rahatlar.
Kolay gelsin.
Hiç su vermedim.
İki tanesi bu durum da; gayet memnun görünüyorlar
63786
Diğer ikisi bu halde,dokunamıyorum bile korkudan :(
63787
berduray
21-02-2009, 12:21
Sanırım ben bu boya getiremeyeceğim, benimkiler yeşil tombişler şeklindeydi ama şu an renkleri açık yeşile dönüyor, cılız zayıf duruyor ve ertesi güne patlamış balon gibi pörsümüş bir halde saksıda buluyorum.
:(
Sevgili Berduray çok üzüldüm tohumdan çimlendirmeyi becerdim ama malesef benimde yaşatma şansım olmadı. Bu yüzden yaz gelene kadar yeni bir çimlendirme denemesi yapmayacağım. Tohumları kaybedince onların yaşam şansını ellerinden aldığım için çok üzülüyorum. Sanırım ben sulama konusunda hata yaptım.
Sn. Cemboadan almış olduğum minikler. Cemboa'nın yönlendirmesi doğtultusunda yetiştirmeye çalışacağım. Dilerim sizinkilerde sağlık bir şekilde büyür.
işte benim miniklerim (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23791&c=585)
johnny guitar
22-02-2009, 15:45
:(
Sevgili Berduray çok üzüldüm tohumdan çimlendirmeyi becerdim ama malesef benimde yaşatma şansım olmadı. Bu yüzden yaz gelene kadar yeni bir çimlendirme denemesi yapmayacağım. Tohumları kaybedince onların yaşam şansını ellerinden aldığım için çok üzülüyorum. Sanırım ben sulama konusunda hata yaptım.
Sn. Cemboadan almış olduğum minikler. Cemboa'nın yönlendirmesi doğtultusunda yetiştirmeye çalışacağım. Dilerim sizinkilerde sağlık bir şekilde büyür.
işte benim mimiklerim (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23791&c=585)
Sayın mermaid lithopslarınız çok güzel .Sizden aldığım tohumları çimlendirdim minikler daha.Birde size bir önerim olacak(affınıza sığınarak) kullandığınız kum kırılmış kuartz çakıldan elde edilmiştir.Kuartz kumu filitreleme sistemlerinde kullanıyoruz doğal çaplarda olanları sorun yaratmaz ama kırılmış olanları bitkilerinize zarar verebilir.Bilindiği üzere kuartz (ben türkçesini yazıyorum)elmas tan daha keskin bir maddedir.Kendisi aşınmaz karşısındakini aşındıran bir meteryaldir.Dolayısı ile bitkinizi siz farkında olmadan kesikler meydana getirebilirsiniz.Genellikle kırılmış değilde doğal kalınlıkta olan kumlar(kırılmış olmayan) veya lavalit(lavtaşı) da kullanabilirsiniz.Lavalit suyun ph değerini ayarlayan bir maddedir biz akvaryumlarda kullanıyoruz.Hem birkinizin üzerinden spreyleme yaptığınızda torfa inen su ph oranı ayarlanmış ve yumuşatılmış şekilde olur.
Saygılarımla
Sevgili johnny guitar ben akvaryum kumu istedim ve bunu verdiler. yarın hemen değiştirim. onlara bişey olsun istemem. Umarım çok geç kalmamışımdır.
Çok teşekkürederim.
Bunlar da benim minikler. Toplam yedi tane oldular. Umarım başlarına bir iş getirmeden büyütebilirim.
johnny guitar
26-02-2009, 20:45
Bunlar da benim minikler. Toplam yedi tane oldular. Umarım başlarına bir iş getirmeden büyütebilirim.
Büyürler inşallah nede şirin gözüküyorlar.Benim küçük seram işyerinde bugün gidemedim tek sorunum nem aranının olmaması hemen karışımın üst kısımı aşırı kuruma yapıyor .Yarın fotolarını çekip buraya yüklerim.Buarada çimlendirme yapacağımız arkadaşlara acemi lithopscu notlarınıda bitirmiş olup buraya eklerim.Bu arada diğer lithops eken arkadaşlar tecrübelerini yazarlarsa daha çok fikir sahibi olmuş oluruz.Değerli bir arkadaşımızda lithops mix tohumları gönderdi bu haftada onları ekeceğim çıkarlarsa koyacak yer bulabilecekmiyim evde hepsine meçhul.
Saygılarımla
Sevgili dostum, küçük seranızın yanına basit bir nemlendirici koysanız nasıl olur? Bu linkteki (http://urun.gittigidiyor.com/NEMBUG-HAVA-NEMLENDIRICI-SICAK-BUHAR-MAKINASI_W0QQidZZ15989756) aleti ben kullanıyorum ve çok da iyi geliyor. İstersen bir incele.
johnny guitar
26-02-2009, 21:31
Sevgili dostum, küçük seranızın yanına basit bir nemlendirici koysanız nasıl olur? Bu linkteki (http://urun.gittigidiyor.com/NEMBUG-HAVA-NEMLENDIRICI-SICAK-BUHAR-MAKINASI_W0QQidZZ15989756) aleti ben kullanıyorum ve çok da iyi geliyor. İstersen bir incele.İlginize teşekkürler bulunduğum ortama bundan 100 adet koysam bile nafile.Fabrika olduğu için yüksek basınçlı buharın yüksek sıcaklıkta sistemde dolaşmasısı ile ısınıyoruz (yüksek basınçlı buhar)peteğin üzerine akşamdan 5 lt su bırakıyorum sabah buharlaşmış olarak buluyorum.Zaten 1 ay sonra eve taşıyacağım tadilat varda sırf kaktüs ve succulent için cam balkon yaptırıyorum hastalık işte.Şimdiden nereye hangi bitkiyi yerleştirecek planı hazırladım bile.Menekşe ve açelyalarıma yer kalmadı şimdiden.
Saygılar
Sevgili uyar11 in yolladığı lithops tohumlarından çıkan 60 kadar filizcikten , maalesef 3 tane kaldı. Ama onlardan da umudu kestim:(
Mehtap hanım dan aldığım ise, açık balkonda gayet sağlıklı.
Sn johnny guitar, açelyalara yer yoksa, bana emanet edebilirsiniz:))
johnny guitar
27-02-2009, 20:22
Acemi lithopscudan çimlendirme notları
http://rapidshare.com/files/207219725/LITHOPS_YET__304___350_T__304_RME_NOTLARI.htm.html
Resimdekiler de yeni çimlenenler
Bugün ektiğim tohularda yakında çimlenirler herhalde aşama aşama resimlerini yüklerim.Daha ekileceklerde mevcut.Onlarıda arkadaşlarla beraber ekeceğiz.
Saygılarımla
johnny guitar
28-02-2009, 18:49
bende de o kadar tecrübe oldu ki kulaktan duyma, ptt ye takılan tohumlarım gelse bakın neler yapacam ama sanırım kaynadı gitti :(
Sayın mkrz38 lithops çimlendirmek hazır yetişkin lithos bakmaya benzemez.Bende ilk çimlendirmede sizin gibi düşünmedim %20 yi hedefleyerek başladım.Kullandığım malzemeler kaliteli çimlendirme ortamı ise lithops şartlarına uyumlu idi.Sonuç fiyasko 20/1 aradan 2 ay geçti kendi tecrübelerimle şu anda %50 yi ancak buldum daha yolun başındayım bakalım yaz sonuna kadar bunun kaçını büyütebileceğim.Bu arada 8 değişik kişiden aldğım 200 kadar tohumun çoğu yöntem belirleme için heba oldu.Tohumları çimlenebilir özellikler en önemlisi bu sizin başarınızı artırır.Aysonu 250 kadar değişik formlarda tohum için hazırlıklarımı tamamladım .İsterseniz bu çimlendirmeye sizde katılın.Mart ayının son haftası diyelim.
Saygılar.
Geçen sene sevgili uyar11'in yolladığı lithops tohumlarından çıkan bebek lithopslar 2-3 ay sonra 1 yaşına basacak . İyice dış kabukları kurudu yeni yapraklar oluştu. Olması gereken renkler belirginleşti. ;)
johnny guitar
06-03-2009, 16:50
Selamlar sitedeki değerli bir hanımefendi ablamızdan hediye gelen lithops mix leri 27.02.2009 tarihinde ektim.4.günde çimlenme başladı ,bende şaşırdım saksının üst kısmında minik 4 ile 5 tane fideler vardı.6.Gün baktığımda 15 ile 20 adet kadardılar bugün itibari ile baktığımda 8. gün 50 ye kadar sayabildim dahada çıkıyorlar.Elimde kalan diğer tohumları haftaya cuma günü ekim yapmak isteyen arkadaşlarla beraber gerçekleştirmeyi düşünüyorum.Bu konuda çimlendirme yapmak isteyen arkadaşlar ne düşünüyorlar.
Sayın İlkin hanım lithopslarınız mükemmel görünüyorlar.Darısı bizlerin başına
Saygılarımla
Sevgili johnny guitar tebrikler. Ben 19 Ocak'ta ektiğim 60 kadar tohumdan hala daha 8 tanesini ancak çimlendirebildim.
Bu yeni partide ne tür bir karışım kullandığını söyleyebilir misin? Mart'ın on beşi gibi elimdeki diğer tohumları da ekmek istiyorum. Bu defa senin karışımı deneyeyim.
johnny guitar
06-03-2009, 17:28
Sevgili johnny guitar tebrikler. Ben 19 Ocak'ta ektiğim 60 kadar tohumdan hala daha 8 tanesini ancak çimlendirebildim.
Bu yeni partide ne tür bir karışım kullandığını söyleyebilir misin? Mart'ın on beşi gibi elimdeki diğer tohumları da ekmek istiyorum. Bu defa senin karışımı deneyeyim.
Sayın malbman çimlendirmede en önemlisi tohum kalitesidir.Tohumların çimlenebilirlik yüzdesine göre sizinde başarınız aynı orantıda oluyor.Aşağıdaki linkte çimlendirme notlarım yazılı.Üst sayfalarda vardı gözünüzden kaçmış galiba.En son çimlendirme başarım %80 civarlarında çünkü tohum adedini bilmiyorum hediye gelmişti.Birde 5 adet tohumları çimlendirmek yerine en az 10 ar ve 20 şer adet ekmek gerekiyor.Dha sonraki dönemleride göz önüne alırsak bayağı bir fire veriri.Ben ilk başladığım çimlendirmede %20 ile başlamıştım.10 kadar değişik çimlendirme metodu ile başarımı artırdım.Çevirim yapılmış notlarıda pek kaale almadım.Şimdi ise çimlendirme sonrası araştırmalarım devam ediyor.Yardımcı olabildiysem ne mutlu
Saygılarımla.
http://rapidshare.com/files/207219725/LITHOPS_YET__304___350_T__304_RME_NOTLARI.htm.html
gerçekten bu heberleri almak mutluluk veriyor, bende kendi litopslarımı inceliyorum inanın akşamdan sabaha değişikliği görebiliyorum. sizi tebrik ederim.
10-15 gün sonra da taşlardan çıkarıp kumlu karışıma alıp sulamaya başlayacağım, çünkü hiç su vermediğim halde ortadan çatlayıp yenileri içinden geldi ve 1.5 cm boy attılar sanırım bundan sonra suya ihtiyaçları olacak.:p
Crocus Şen
08-03-2009, 19:51
Sevgili lithops sevenler,bugün yaklaşık 25-30 adet farklı cinslerden lithops siparişi vedim,daha önce hiç yetiştirmedim daha ilk deneyimim olacak,nasıl toprak kullanacağım,burda okuduğum kadarıyla dere kumlu,çakıllı toprak deniliyor ,onları nerelerden temin edebilirim?Elimde bulunan torf perlit karışımlı toprak kullansam sonuç alırmıyım?Kısacası sağlıklı çimlendirme için ne yapalıyım?
(Bu arada evim güneş görmüyor,bol ışık alıyor yetişmesinde sorun olabilir mi?)
Teşekkürler,Sevgiler..
Praktikerde ya da akvaryumcularda minik boyasız taşlar oluyor, buna torf, toprak karıştırırsanız bence yeter. Tabii kum bulabilirseniz ondan da ekleyin. Sulamayı fazla kaçırmayasınız diye bu kadar geçirgen toprak hazırlatılıyor. Uyar Abi sadece taşların içine bile lithops ekiyordu. Çürüme sorunu en aza indirgenir diyordu. Ben şuanda toprak, torf ve o minik taşların olduğu bir karışımda bakıyorum lithopslarıma. Lithopslar geldikten sonra 1 hafta 10 gün kadar çok ışık almayan bir yerde tutun bence, kapalı kutuda gelecekleri için ışığa alıştırırsınız onları. Daha sonra bol ışık alan bir yere koyabilirsiniz.
Bu arada sayın mkrz38 hani bu işte uzaman değilim ama yeni yavruları bence yerlerinden çok fazla kıpraştırmayın derim. Biraz daha kalsınlar bence yerlerinde... Şöyle 2 yaşına gelene kadar.
Lithops tohumlarından sipariş verdim. Önümde uzun bir yol olmasına karşı lithopsların çiçeklenme sürelerini hakkında pek bilgi bulamadım. Yani açan bir çiçek kaç gün çiçekli kalıyor.
İklimsiz
09-03-2009, 18:04
Sayın egome, lithops çiçekleri öğlene doğru açıp, akşam kapanmak suretiyle bir hafta **** 10 gün kadar diri kalabiliyorlar.
johnny guitar
09-03-2009, 18:13
İlkinciğim bebek Lithopslara maşallah valla çıkmışlar meydana. Emeklerinin neticesi olan bu ufaklıklar ne kadar kıymetli değil mi? Çiçeklerini de görürüz inşallah.
Sevgili Johnny Guitar haftaya cuma günü başlıyor muyuz artık şu hummalı çimlendirme çalışmasına? Hadi arkadaşlar hep birlikte biz de Sevgili İlkin'in bebek Lithopslarını arkadaşsız bırakmayalım:)
Sayın Selen hanım 20 mart olarak belirliyoruz çimlendirme gününü.Sizin içinde müsait ise 20 mart cuma günü başlıyoruz.
Dip not:Kaloriferli ortamda streç film altında olan lithopslar daha önce(1 ay)ekilenlerden daha çabuk büyüme gösteriyorlar.
Saygılarımla
johnny guitar
11-03-2009, 19:34
Hediye gelen lithopslar daha çabuk büyüyor galiba.Abileri ve ablalarını geçtiler.
En son 8.günlükken fotosunu yüklemiştim.Şimdi 13.gününde lithopslar.
Bu arada Sayın Cemo hanımefendi açelyelarımın saksılarını ve meteryal değişimlerini yaparken bir kaçtane kök ayrımı yaptım sağlık durumlarına şu anda iyi.Hepsi çiçekteler çiçeklenme bittikten sonra budamasını ve gübrelemesini yaptıktan sonra bir tanesi yeni yuvasını bekliyor olacak.
Saygı ve sevgilerimle.
kemut_kemut
14-03-2009, 13:14
bnim lithopslarım biraz minkler ....
Tohumdan lithops yetiştiren arkadaşlar, tohum ektikten sonra üzerini örttünüzmü? Tohumlar çok ufak üzerine toprak serpmedim..
johnny guitar
14-03-2009, 20:34
Tohumdan lithops yetiştiren arkadaşlar, tohum ektikten sonra üzerini örttünüzmü? Tohumlar çok ufak üzerine toprak serpmedim..
Sayın egome
644 üncü mesajdaki linki açıp dosyayı indirirseniz tüm notlar yazılı.Orada size yardımcı olabilecek notlar olduğunu zannediyorum.
Saygılar
binnazyagci
15-03-2009, 00:47
Merhaba.
Ben mart ayının ilk haftasında lithops ve Pleiospilos almıştım. Pleiospilos in eski etli yaprakları çekildi orta kısım baya büyüdü. Fakat eski sol yaprağının içi dışı bembeyaz pamuk gibi oldu. O kısımda destek olmadığı için bitki sola doğru yattı. Ne yapabilirim acaba?
Crocus Şen
15-03-2009, 12:17
Lithops tohumlarım geldi,şimdi dikeceğim ve çok heyecanlıyım,umarım çimlendirme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştiririm...
johnny guitar
15-03-2009, 12:21
Lithops tohumlarım geldi,şimdi dikeceğim ve çok heyecanlıyım,umarım çimlendirme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştiririm...
Sayın Crocus Şen ışık ve ısı yeterli ise ekim yapın biz diğer arkadaşlarla mart 20olarak tarih belirledik.O tarihte kocakarı soğukları bitmiş ve güneş ışığı daha uzun süreli olur.Yinede siz bilirsiniz.
Saygılar
Crocus Şen
15-03-2009, 14:43
Sayın Crocus Şen ışık ve ısı yeterli ise ekim yapın biz diğer arkadaşlarla mart 20olarak tarih belirledik.O tarihte kocakarı soğukları bitmiş ve güneş ışığı daha uzun süreli olur.Yinede siz bilirsiniz.
Saygılar
Verdiğiniz tavsiye için çok teşekkür ederim..Ama ben dayanamayarak yarısını ektim:( Yarısınıda daha sonra düşünüyorum ama sizlerle aynı zamanda başlayabilirim..Umarım başarılı olurum,ilk denemem ve çok korkuyorum:(
johnny guitar
20-03-2009, 16:29
Değerli Lithops dostları mart ayının 20.gününde tohumları çimlendirme kararı alamıştık.Ben tohumları bugün çimlendirme işlemini başlattım.Havada güneşli idi sanki baharın habercisi gibi. Aylardır yağmur yağıyordu ve ısı seviyesi düşüktü.Hava sanki bizim çimlendirme yapacağımızı haber almış gibiydi.
Diğer çimlendirme yapan arkadaşlar notlarını ve düşüncelerini paylaşırlarsa birbirimize yardımcı oluruz diye düşünüyorum.Yarın fotoları çekip yüklerim.Saygı ve sevgilerimle.
Sevgili Johnny guitar, ortak çimlendirme faaliyetine katılacağımı bildirmeme karşın, tohumlarımı kaybettiğim için katılamadım.
Evet yanlış duymadınız; tohum pakedimi kaybettim. Çok üzgünüm. tohumlarımın yok olduğunu bu sabah farkettim ve yeni tohumlar sipariş ettim ama nereden baksanız bir ay falan geçer.
Üzgünüm:(:(
johnny guitar
20-03-2009, 18:02
Sevgili Johnny guitar, ortak çimlendirme faaliyetine katılacağımı bildirmeme karşın, tohumlarımı kaybettiğim için katılamadım.
Evet yanlış duymadınız; tohum pakedimi kaybettim. Çok üzgünüm. tohumlarımın yok olduğunu bu sabah farkettim ve yeni tohumlar sipariş ettim ama nereden baksanız bir ay falan geçer.
Üzgünüm:(:(
Değerli malbman bir tohum için üzülmeyiniz.Yenileri gelmese bile bizdeki çimlenenleri paylaşırız sorun değil.Çimlendirme işini çözdük sıra ileriki safhalarda onlarıda yetiştirenler yardımcı olurlar her halde.
Saygılarımla
johnny guitar
21-03-2009, 18:55
Selamlar
Lithops çimlendirmede sayın malbman harici bir ses çıkmadı.Önemli değil ben çimlendirme işlemini yaptım ve fotolarını yüklüyorum.
Sağlıcakla kalınız.
Crocus Şen
21-03-2009, 19:30
Sayın Johnny Guitar,üzerlerine köpük mü koydunuz acaba?
johnny guitar
21-03-2009, 19:58
Sayın Johnny Guitar,üzerlerine köpük mü koydunuz acaba?
Hayır sayın Crocus Şen üzerine koyduğum akvaryum kumu(quartz) 2 mm kalınlığında.Sebebi ise tohumlar yüzeye yakın olduğundan büyümeye başladığında deforme olmammaları için.
ilk aldığım günden bu yana litopslarım :cool:
ama en alttaki ortada olacaktı beceremedim
AizoaceaeFAN
23-03-2009, 12:07
Yeni üye oldum, formu uzun zamandır takip ediyorum.bende bir hobi olarak aizoaceae familyası bitkileriyle ilgileniyorum. forumda lithops dışında diğer türlere sahip olanları hiç göremedim varsa resimlerini paylaşırsanız sevinirim ( conophytum sp, frithia sp, fenesteria sp,faucaria sp, aloinopsis sp, gibbaeum sp... vb.) ayrıca tohumdan lithops yetiştiriciliği hakkında benimde amatör tecrübem var. iki ay önce ektiğim lithopslarımın resimlerini paylaşmak isterdim ama foruma eklenecek fotoğraflarda 70kb sınır var. resimlerimin çoğu 1MB üstünde.o yüzden yükleyemedim yardımcı olursanız sevinirim.
http://picasa.google.com/
Bu programı tavsiye ederim, resimlerin boyutunu rahatlıkla küçültebilirsiniz.
AizoaceaeFAN
23-03-2009, 15:32
resimleri beğenirsiniz umarım..
AizoaceaeFAN
23-03-2009, 15:38
resimlerin devamı... dahasıda var beğenirseniz eklerim.
AizoaceaeFAN
23-03-2009, 16:19
Rica ederim... Sonuçlar fevkalade başarılı, tebrik ederim. Bu işi biliyorsunuz.
çok zamandır bir sürü yabancı siteden bilgi topluyordum karşılığını almak ****** sevindiriyor beni. hele Erzurum şartlarında ocak sonu ektiğim karışık lithops tohumlarından verim almam daha bi güzel. sağlıklı olarak büyüyecekler mi bekleyip göreceğim.
çok zamandır bir sürü yabancı siteden bilgi topluyordum karşılığını almak ****** sevindiriyor beni. hele Erzurum şartlarında ocak sonu ektiğim karışık lithops tohumlarından verim almam daha bi güzel. sağlıklı olarak büyüyecekler mi bekleyip göreceğim.
Sayın AizoaceaeFAN, tecrübelerinizi ilk günden başlayarak bizimle paylaşırsanız seviniriz. Örneğin toprak hazırlığı, ekim şekli, ekim sonrası bakım, sulama, gübre, kullandığınız agregat vs gibi konularda bilgi verebilirseniz, biz de kendi bildiklerimizle karşılaştırır/harmanlarız. Böylece geniş bir veri tabanı oluşturabiliriz sanırım.
berduray
23-03-2009, 17:33
Aynen böyle büyüdüler, 4 ay sonra vedalaştık, çok dikkat. Başarılar.
Coyote'ciğim erkenden yavrulamaya başlamış bunlar. Şimdi dinlenme dönemimde olması gerekirdi. Benim tembel daha uyuyor:)
Sen ne yapıp da becerdin bu mevsimde, bir anlatsana lütfen.
Aa öyle mi? Hiç valla özel bir şey yapmadım kışın kapalı balkonda durdular,sulamayı hiç kesmedim buruş buruş oluyolar yoksa sadece azalttım. Hepsi bu
AizoaceaeFAN
25-03-2009, 10:58
AizoaceaeFAN Erzurum gibi gayet soğuk bir iklimde lithopsları çimlendirmen takdire şayan. Mükemmel görünüyor hepsi başarılarının devamını dilerim.
sağol inceefe burada asıl olan bu işi severek yapmak; özen ve itina göstermek ve tabi bir de tohumların kalitesi, iyi bir torf ve toprak karışımı, pencere önü(bol ışık) ve kalorifer peteği arasında olmaları(malum Erzurum soğuk olduğu için), sabah akşam havalandırılmaları ve de en az günde bir defa sulanmaları olarak özetleyebilirim..
AizoaceaeFAN
25-03-2009, 16:46
Merhaba.
Ben mart ayının ilk haftasında lithops ve Pleiospilos almıştım. Pleiospilos in eski etli yaprakları çekildi orta kısım baya büyüdü. Fakat eski sol yaprağının içi dışı bembeyaz pamuk gibi oldu. O kısımda destek olmadığı için bitki sola doğru yattı. Ne yapabilirim acaba?
sayın binnazyagci bana kalırsa o pleiopsis e mantar bulaşmış, yakında kalan sağ kısmada bulaşacaktır. benimde bir sürü lithops, dintherantus ve lapidaria'm aynı dertten gitti. fark edemiyorsunuz ettiğinizde ise zaten bitkiyi içten içe bitirmiş oluyor.. kalanları sağlıklı büyütürsünüz umarım..
binnazyagci
26-03-2009, 10:36
sayın binnazyagci bana kalırsa o pleiopsis e mantar bulaşmış, yakında kalan sağ kısmada bulaşacaktır. benimde bir sürü lithops, dintherantus ve lapidaria'm aynı dertten gitti. fark edemiyorsunuz ettiğinizde ise zaten bitkiyi içten içe bitirmiş oluyor.. kalanları sağlıklı büyütürsünüz umarım..
Sevgili AizoaceaeFAN nitekim dediğiniz gibi oldu bir haftada yavaş yavaş öldü. Diğer lithopsum sağlıklı halen umarım ona bir şey olmaz. Mantar önleme yolları yok mu acaba ? Mantarlanma belirtileri göründüğünde dış kabuğunun o kısmını kesseydim kurtarabilirmiydim ?
AizoaceaeFAN
26-03-2009, 12:10
sanırım topraklarında sorun olanlarda bu mantarlar oluyor. uygun ısı ve ışık altında mantar sporları olgunlaşıp bitkiyi bir anda sarıyor.küçük bir başlangıcını görseniz bile mantarlı kısmı bitkiden ayırsanızda pek umut yok gibi. hastalanmadan ilaçlamak lazım ama bitkiler için satılan spreyler lithopsların yapraklarını çürütüyor. daha iyi bir tavsiyesi olan bilgi verirse sevinirim.
İklimsiz
28-03-2009, 14:06
20 Mart ekimi tohumlar:cool:
69419
Sevgili selçuk44'ün hediye ettiği lithopsum. Sanırım ortasındaki tohum kapsülü. Dış kabukları kurumaya başladı ve içinden dört parça halinde yeni gövde geliyor.
İyi günler sevgili lithops dostları.
Bu yılki ektiğim tohumlardan çıkan lithopsum ve geçen yılki lithopsum. Bu kışı atlattım artık yaz var umarım lithopsum forma girer.
http://img22.imageshack.us/img22/9679/lithops.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=lithops.jpg)
Arkadaşlar yeni aldığım lithopsları kum+ponza+hindistancevizi torfu karışımına ektim
toprak karışımı ektiğimde biraz ıslaktı şimdi kuruyor.Su vermelimiyim acaba vereceksem nekadar vermeliyim?
AizoaceaeFAN
08-04-2009, 10:06
Sayın AizoaceaeFAN;
Lithopslarınızın son halini çok merak ediyorum,ne durumdalar acaba??
çok iyi durumdalar hiçbir bozulma ve çürüme yok aksine irileşiyorlar.
yakın zamanda son hallerinin de fotoğraflarını yollarım
diğer tohum eken arkadaşların şu anda lithopsları ne halde merak ediyorum..
Crocus Şen
08-04-2009, 10:11
Öncelikle ben bahsedeyim,benim ilk tecrüben olduğu için henüz 2 tanesi dışarı çıktı,onun dışındakilerde bir faaliyet yok,umarım diğerleride çıkar..Tek sıkıntım toprağının ertesi gün kuruması!Bu konuda bir hata yapmak istemiyorum,siz hergün suluyorsunuz sanırım.Resimlerde oldukça ıslak görünüyorlardı..
Fotoğraf makinemde bir sorun olduğu için çekemiyorum ama tamirden sonra en kısa zamanda resimleri göndereceğim..
İklimsiz
08-04-2009, 11:48
20 Mart tarihli ekimde çimlenen tohumları daha önce fotoğraflamıştım.
Hafta sonu 4 günlüğüne evden ayrılırken, dönüşümde formlarının biraz bozulmuş olacağına kendimi alıştırmıştım.
Gayet sağlıklılar hatta canavar gibiler:D
71452
71453
İklimsiz
08-04-2009, 11:59
Geçen yaz ekimi lithops aucampiae bunlar da.
Saksı harcı tamamen dere kumu ve ince çakıl karışımı.
71462
İklimsiz Sen bu konuda oldukça tecrübe sahibisin.Ne kadar sürede bir ne kadar su veriyorsun?Çakıl koymak gelişimleri için şartmı?
Geçen yaz ekimi lithops aucampiae bunlar da.
Saksı harcı tamamen dere kumu ve ince çakıl karışımı.
71462
Sevgili İklimsiz, aucampie'leri doğrudan bu karışıma mı ekmiştin yoksa çimlendikten sonra mı şaşırttın. Eğer bu karışıma ektiysen ekim uygulaması hakkında (hatırkayabildiğin kadarıyla) bilgi verebilir misin?
Teşekkürler.
İklimsiz
08-04-2009, 16:30
Sevgili nuzel, sulamayı yeni çimlenen tohumlar için soruyorsanız, sabah akşam spreyliyorum.
Yok, aucampiae için soruyorsanız Ekim ayı sonundan beri tek damla dahi su vermedim. Dikkat ederseniz yeni yavru vermeye çalışıyor. Dış kabuğu iyice büzüşüp kurumadan da su vermeyeceğim.
Çakıl koymak gelişimleri için bir yerde şart;)
Fotoğrafını gördüğünüz minik saksı tamamiyle dere kumu ve çakıl karışımı. Normalde yetişmesine uygun toprağa ekip, saksının sadece üst kısmına toprağı kaplayacak kadar çakıl koyuyoruz.
Sevgili uyar11, bu başlıkta bir yerde lithopsların tek başına çakıl içersinde bile yetişebileceklerini yazmıştı. Deneme amaçlı bu uygulamayı yaptım.
Sevgili malbman, tohumları klasik lithops çimlendirme toprağında çimlendirip daha sonra çakıl içersine aldım.
Çakıl içersinde de çimlenme sağlanacağını düşünüyorum. Fakat su tutma kapasitesi neredeyse sıfır olduğu için oldukça sık spreylemek gerek.
selcuk44
08-04-2009, 20:24
Sevgili Malbman,Lithos'u şaallah iyi günlerde büyütürsünüz.
Bu gün bir ay önce yurt dışında bir siteye Sayın Malbman'nın yardımı ile verdiğimiz siparişler( 8 adet lithops) elimize geçti,Hemen bir saksıya iri taşlı dere kumu,çok az kum ağırlıklı toprak ilave edip diktim ancak şimdi sulamadım iki gün sonra şırınga ile çok az sulamayı düşünüyorum.
Lithops lar biraz kendilerine geldiğinde resimlerini beğenilerinize sunacağım
Sevgili Selçuk bey, çok teşekkür ederim. Siz de yeni güzellerinizi güle güle büyütün. Özellikle de rubralarınızı.
Bunlar da lithopsumun bu günkü hali. Bitkiye dış kabukları kuruyuncaya kadar kesinlikle su verilmeyecek diye biliyorum. Deneyimli arkadaşlar bu bilgiyi teyit edebilir mi rica etsem.
Ama anlayamadığım bir şey var. Lithops ilk geldiğinde gövdesi iki parçadan oluşuyordu. Şimdi ise içinden dört parça çıktı. Bu nasıl bir iştir, kafam karıştı.
Bu durum normal malbman... Arada böyle güzel sürprizler yaparlar. Bir de o iki yeni lithopsun arasında tohum kapsülü var gibi haberiniz olsun... Heba etmeyin içi dolu ise. :)
Dörtlünün ortasındaki yıldız şeklindeki kapsülü kastediyorsan, içindeki tohumları çoktan paylaştık bile sevgili İlkin. Paylaştık dediysem hepsini değil. Size de kalır tohum.
Ama kapsülü oradan nasıl çıkaracağımı bilemedim. Sabah kürdanla biraz dürteyim dedim ama çok sağlam duruyor. Lithopsa zarar veririm korkusuyla vaz geçtim.
Zarar vermeden nasıl çıkarılacağını siz biliyorsunuzdur.
İklimsiz
09-04-2009, 12:47
Sivri uçlu bir makasla kesebilirsiniz.
Mart başı gibi, Taner hocadan aldığım lithopsların da üzerinde bol miktarda tohum kapsülü vardı. Elle koparmak gerçekten çok zor.
Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla sizinki iyice kurumuş. Tam ekim kıvamında yani:)
malbman, sevgili iklimsiz gayet güzel anlatmış nasıl olacağını, keserken lithopslara dikkat et ama onları da kesme. :) Ben tohum istemiyorum sağolasın, bendeki lithopslar yeter gari bana. Bir eksiğim optica rubra onu da ekeceğim tohumlardan çıkartırım umarım. ;)
Optica rubra tohumunu nereden buldun İlkin? Ben Conos Paradise'den alıyorum tohumlarımı ama orası yalnızca 1 ve 3 yaşında satıyor rubra opticayı. Tohumu yok yani. Farklı bir yerse linkini verebilir misin? Ben de tohum getirteyim.
Sevgili İklimsiz çok teşekkür ederim ama ben lithopsa dokunmaya korkuyorum. Nasıl makası alır da keserim o kapsülü?
AizoaceaeFAN
09-04-2009, 15:21
Öncelikle ben bahsedeyim,benim ilk tecrüben olduğu için henüz 2 tanesi dışarı çıktı,onun dışındakilerde bir faaliyet yok,umarım diğerleride çıkar..Tek sıkıntım toprağının ertesi gün kuruması!Bu konuda bir hata yapmak istemiyorum,siz hergün suluyorsunuz sanırım.Resimlerde oldukça ıslak görünüyorlardı..
Fotoğraf makinemde bir sorun olduğu için çekemiyorum ama tamirden sonra en kısa zamanda resimleri göndereceğim..
Ektiğiniz şeyin üzerini kapalı tutmuyorsunuz heralde. Bu yüzden toprağı kurur.
Ben sulama yaptıktan sonra hemen kapatıyorum üzerini böylece toprak nemini kaybetmiyor. Tohumlar mutlak neme ihtiyaç duyar. onları büyüyene kadar nemli tutmak gerekir.
Bazı arkadaşlar tohumlarını sadece taş ve kum karışımına ekmişler ama ben Taner bey den aldığım lithops için kullandığı toprak ile ithal torf karışımına ektim.
Benim kanaatim bu bitkinin ana vatanı Namibia da bile köklerinin tutunduğu bir toprak tabakası var (her ne kadar üzeri çöl kumuyla kaplı bile olsa).
Kökü toprağa değmeyen bitki sağlıklı gelişemez; büyüyemez..
İklimsiz
09-04-2009, 15:22
Optica Rubra tohumlarını bir dönem sayın karinca70 satışa sunmuştu.
Kuşların söylediğine göre yakında cemboa arkadaşımız satışa başlayacak:)
Ben de takipteyim.
Evet sevgili iklimsiz'in dediği gibi karınca70'den gelmişti!
Ne güzel bir manzara. Umarım bir benzerini de kısa bir süre sonra ben yapabilirim. Sevgili Kagan bunları tohumdan mı yetiştirdin?
İklimsiz
17-04-2009, 11:23
20 Mart ekimi tohumlar yavaş da olsa büyüyor.
Sizde durumlar nasıl?
73144
73145
johnny guitar
17-04-2009, 17:47
20 mart ta ektiğim lithops tohumları daha yeni çimlenmeye başladı 70 tohum ekmiştim.Sadece 7 adet çimlendi.14 nisan da ektiğim optanica rubba lar ise çimlenmeye başladı.Şimdilik 3 adet çıktı 10 adet ekmiştim.Bir yerlerde bir sorun var ama daha çözemedim.Benim şartlarıma göre minumun %40 çimlenme oranı olması lazım.Malesef %30 lardayım sadece hediye olarak gelen tohumlarda % 80 başarı sağladım.Ocak ayında ektiklerim 3 ila 4 mm çapında oldular.
Saygılarımla.
muyurdakul
20-04-2009, 17:46
Herkese Merhaba;
4 Nisan tarihinde çok değerli arkadaşım Derya ile ektiğimiz lithops tohumlarının durumu resimdeki gibidir. Şunu diyebilirim ki ilk etmen tohum kalitesi. Bu nasıl belirleniyor bilmiyorum ama bizim gibi amatör alıcılar için tamamen şans. Ben tohumlarımızı ocak ayında satın almıştım. O zamandan beri oda sıcaklığında kitaplığımda beklediler (özel birşey yapmadım). Ekim işlemlerine gelince ekimi Derya arkadaşımızın satın almış olduğu lithops toprağı üzerine yaptık. İri kısımları yüzeyden uzaklaştırdık ve çok minik olan lithops tohumlarını ince toprakla karıştırıp ekim yüzeyine serpiştirdik üzerine de ekim tabağının bir boy küçüğüyle minik minik bir kaç kez bastırdık buradaki amaç tohumu toprağa deydirebilmek ama daha sonra anladım ki neredeyse havada duran tohumlar bile yan olsa dahi çimlenmeye başlamışlar. Zannedersem zamanlamamız iyiydi zira havalar ısınmaya başladı Eskişehir'de. Öte yandan ısı problemi bizi çok korkutmuştu zira tam ekip de beklerken ardı ardına 4 gün çok soğuk havalar oldu ve güneş kayboldu ama tohumcuklarımız bundan da etkilenmedi. Ekim toprağının üzerine mutfakta kullanılan şeffaf streçlerden gerdik ben ilk günden itibaren sürekli üstten fısfıslama yöntemi ile (:)) sulama yaptım. Dayanamayıp sabah ve akşam fısfıslama yapıyordum. Burada dikkat edilmesi gereken husus fısfısın basınçlı etkisinin tohumları kıpırdatmaması ve çok fazla su verilerek yüzeyde oluşan su birikintisinde tohumun toprakla bağının koparılmaması. Bunun dışında her akşam streçi açıp havalandırdık. Derya ise fısfıslama yerine alttan sulama yaptı yani viyole yerleştirdiği tohum kabını daha büyük bir kap içerisinde bekletti, yüzeyde ıslaklık belirene kadar su emdirme işine devam etti. O da gayet başarılı oldu. Tohumlar benim penceremin önünde çimlendi ve neredeyse direkt güneş ışığına maruz kaldılar bu da tohumlarda olumlu etki yapmış gibi. Belki de herhangi bir etkisi yoktur bilmiyorum. Bunun dışında herşey güzel. Çimlenme oranı tohumları tek tek saydığım için söylüyorum %92. Şu anda tohumlar çok sık ve birbirlerine yakın duruyorlar onları da ayırmayı düşünmüyorum. İnternette dip dibe ekilmiş saksılar gördüm biraz daha büyüyünce durumları ne olur bilmiyorum ama bu saksıyı değiştirmeyi düşünmüyorum. Sık kökler birbirlerini boğar gibi birşeyler duydum internette çok araştırdım ama böyle birşey yok gibi. Şimdilik ilk izlenimlerim bunlar.
Tüm güzel paylaşımlarından dolayı Johnny Guitar'a, İlklimsize
ve
Değerli dostum Derya'ya teşekkürederim:)
Not: Arkadaşlar bu agaclar.net sitemizde resimlerini yayımladığım tüm çiçeklerim ya kurudu ya da kurumak üzere ben nazara çok inanıyorum lütfen resimleri görenler maşallah desin:)
Selam ile..
muyurdakul
20-04-2009, 17:52
http://img411.imageshack.us/img411/1599/img2908.jpg
muyurdakul
20-04-2009, 17:53
http://img411.imageshack.us/img411/2161/img2909t.jpg
muyurdakul
20-04-2009, 17:54
http://img411.imageshack.us/img411/3792/img2910.jpg
johnny guitar
20-04-2009, 21:41
Maşallah sayın Yurdakul tohum kalitesi yüksek olunca oranlar yüksek oluyor vede çimlenme süreleri kısalıyor.Benim tohumlar çok geç çıktı .Daha öncekiler 6 günü geçmemişti.Birde örtü altı ve örtü üstü olarakta ayrı çimlendirme yapmıştım.Örtü altı olanlar diğerlerinin neredeyse 2 katı ve renkleri daha parlak.Ben akşam 16 dan sonra güneş ışığına maruz bırakıyorum daha iyi gelişiyorlar.Yeni ektiğim 10 adet optanica rubba ise bugün ki ile çimlenme 7 adet oldu.Bu arada tohumları serptikten sonra aralıklı kalın çakıl koysaydınız sulama ve çimlendikten sonra ki kendilerini dengelemeleri daha kolay olurdu diye düşünüyorum.
benimkilerin fotoları
Lithopsum gömleğini neredeyse tamamen değiştirdi:p Arkadaşlar bu aşamada hiç su vermedim bu vatandaşa. Doğru yapıyorum değil mi? Aynı zamanda da güneşte duruyor. Tabii güneşi bulabildiği zamanlar:D
Sevgili Kagan çok teşekkür ederim.
Ben 15-20 gündür su veriyorum. İçinden yavrularını çıkartmaya başladı. Mutlu mesut, suya bir itirazı yok.
Malbman bence su vermeye başlamanın bir sakıncası yok artık, başla istersen. Hele İzmir neredeyse yaza girecek.
Yeni gelişen gençler susuzluk emareleri vermeye başlamadan sulamayı düşünmüyorum ablam. Bana sorarsan sen de pek sulama. Zira bilgi ararken bulduğum interne sitelerinde de Kagan'ın dediği gibi, eski gövde zar gibi oluncaya dek su vermeyin, zira "bitki eski yapraktaki suyu ve solayısıyla besini alamaz" diyordu.
muyurdakul
21-04-2009, 23:01
Malbman; su için gruptaki arkadaşlar çok güzel şeyler yazmışlar anladığın üzre sulamak için biraz daha zamanın var ancak gördüğüm kadarıyla lithopslar bir yöne doğru eğilmişler (ışığın geldiği tarafa doğru) sadece; 3-4 günde bir kere saksıyı kendi ekseni etrafında 360 derece döndürerek daha simetrik bir görünüme sahip olabilirsin benim de nacizane tavsiyem bu olacak..selam ile..
Değerli uyarın için çok teşekkür ederim sevgili muyurdakul ama o eğiklik güneşe dönmekten değil, süper makro çekim yapmak isterken makinenin objektifini zavallı bitkiye çarptıran ben kazma yüzünden:p:p
Çekimden sonra farkedip düzelttim. Yoksa dediğin gibi güneşe doğru çeviriyorum kendisini.
Yeni gelişen gençler susuzluk emareleri vermeye başlamadan sulamayı düşünmüyorum ablam. Bana sorarsan sen de pek sulama. Zira bilgi ararken bulduğum interne sitelerinde de Kagan'ın dediği gibi, eski gövde zar gibi oluncaya dek su vermeyin, zira "bitki eski yapraktaki suyu ve solayısıyla besini alamaz" diyordu.
Su veriyorum dediysem, öyle foşur foşur sulamıyorum, suyu püskürtüyorum sadece;) İlk sulamaya başladığımda yavrulama yoktu daha. Hatta hala geçen yıldan kalan çiçeğin kalıntıları duruyordu. Sonra bir de baktım, yarılıp içinden yeniler çıktı. Demek suya bir itirazı yok diye düşündüm. Ben de şimdi haftada 1-2 kez püskürtüyorum.
73973
Aslında geçen yıl ben Nisan başında su vermeye başlamıştım (itiraf edeyim ki kışın su verilmeyeceğini geç bir zamanda öğrenmiş ve forumda görene dek bayağı bir zaman da sulamayı sürdürmüştüm). Gelişiminde ters bir şey olmadı. Yazın çok güzel bir çiçek açmıştı, kalıntısı hala duran o çiçek. Ondan da nasıl kurtulacak bilemiyorum. Yani sonuç olarak pek sudan korktuğunu sanmıyorum.
Ama siz bana uymayın, doğrusunu yapın:)
Sn Cemboa'dan aldığım 3 adet lithops/taşotu:
Geçen hafta taşotlarımı koymak için kale dibinde ki testiciden sırsız bir güveç almıştım:D içine koyarım diye ancak çok büyük geleceği için onu kaktüslerim için ayırıp elde ki başka bir saksı kullanıma girdi. Ancak altını delemedim. Bu sebeple altına iri çakıl taşları koydum. Taşların üzerine de çeviride ki dere kumu, vermikülit ve hindistan cevizi lifini bulamadığım için arkadaşların yaptıklarından esinlenerek (balık malzemeleri satan bir yerden) boyasız kırık beyaz taşlar ve kırık midye parçaları aldım. 3-5 seraya sordum dere kumu bulamadım, ancak biri bana mil kumu önerdi onuda aldım. Eve geldim göz kararı tüm malzemeden ve azıcıkda evde ki bitki toprağımdan koyup hepsini iyice karıştırdım.
Geçen hafta yapı marketlerden birinde köşeye atılmış ve beni al diye bana el eden taşotum.
Acaba kurtulur mu diye onuda bu karışıma koydum. Ancak kimse duymasın bozulmuş olan kısmını nazikçe kestim. Bakalım ne olacak.
Sabah olduğunda azıcık su verip güneş görebileceği bir yere koydum.
Su veriyorum dediysem, öyle foşur foşur sulamıyorum, suyu püskürtüyorum sadece;) İlk sulamaya başladığımda yavrulama yoktu daha. Hatta hala geçen yıldan kalan çiçeğin kalıntıları duruyordu. Sonra bir de baktım, yarılıp içinden yeniler çıktı. Demek suya bir itirazı yok diye düşündüm. Ben de şimdi haftada 1-2 kez püskürtüyorum.
73973
Aslında geçen yıl ben Nisan başında su vermeye başlamıştım (itiraf edeyim ki kışın su verilmeyeceğini geç bir zamanda öğrenmiş ve forumda görene dek bayağı bir zaman da sulamayı sürdürmüştüm). Gelişiminde ters bir şey olmadı. Yazın çok güzel bir çiçek açmıştı, kalıntısı hala duran o çiçek. Ondan da nasıl kurtulacak bilemiyorum. Yani sonuç olarak pek sudan korktuğunu sanmıyorum.
Ama siz bana uymayın, doğrusunu yapın:)
Nevsune sakın o çiçekten kurtulmaya kalkma. Onun içinde her bir tanesina avuçla para döküp Almanya'dan, Güney Afrika'dan getirtmeye çalıştığımız tohumlar var. Aman ha, elleme sakın. Çiçek kendi kendine kuruyup tohum kapsülü oluşturacak.
Ve şimdi olacakları bekliyorum. Ama özellikle sizlerin önerilerinizi bekliyorum çünkü bizim gibi yeni başlayanlar için önerileriniz önemli.:)
Sayın MSema Lithopslarınız çok güzel ama keşke saksı harcına midye kabuğu karıştırmasaydınız. Zira ne kadar gözeneksiz gibi de dursalar onlar da mikroskobik gözeneklere sahip ve bu gözeneklerinde tuttukları deniz suyunu bulundukları ortama yıllar boyu salabiliyorlar.
Yani denizden çıkan bu tür malzemelerin tuzdan tamamen arınmış olmasının söz konusu olmadığını duymuştum. umarım doğru değildir:p
Bir de; bozulan yerini kestiğiniz bitki Lithops değil sanırım. Yine mesemb ailesinden ama cinsi farklı. Sanırım bir Conophytum olacak. Yine de bir araştırın isterseniz. Bu linkte (http://www.mesembs.com/) geniş bilgi bulabilirsiniz.
Nevsune sakın o çiçekten kurtulmaya kalkma. Onun içinde her bir tanesina avuçla para döküp Almanya'dan, Güney Afrika'dan getirtmeye çalıştığımız tohumlar var. Aman ha, elleme sakın. Çiçek kendi kendine kuruyup tohum kapsülü oluşturacak.
Yaaa sen öyle sanıyorsun:rolleyes: Ne yazık ki bunda tohum kapsülü yok. Çünkü buncağızım 1 tane. Döllenebilmesi için 2. bir çiçeğe gerek duyarmış. Ben de bunu bilmeden, "aman bu ne güzel birşey, birini bana versene" diyen bir arkadaşıma diğer lithopsumu hediye etme gafletinde bulunmuştum.
Bu yıl sebze-meyveden fırsat bulursam, lithopsuma yeni arkadaşlar alacağım. O zaman o tohum kapsülünden elde ederim artık:)
Acaba kurtulur mu diye onuda bu karışıma koydum. Ancak kimse duymasın bozulmuş olan kısmını nazikçe kestim. Bakalım ne olacak.
Keşke onu ayrı yere dikseydiniz. Ayrı türlerin birarada olmaması gerektiğini okumuştum önceki sayfalarda. Şimdi o mesajı aramaya aramaya üşendim, kusura bakmayın:p Zamanınız varsa geçmiş sayfalara bir bakın isterseniz.
[QUOTE=nevsune;405051]Keşke onu ayrı yere dikseydiniz. Ayrı türlerin birarada olmaması gerektiğini okumuştum önceki sayfalarda.
Ama o ayrı yerde zaten. Resimde ki dikdörtgen saksının yanında duran yuvarlak saksıda.
Crocus Şen
22-04-2009, 19:48
Merhabalar,yaklaşık 2ay önce marketten aldığım lithopsum ölüyor:(
Kurtarabilmek için ne yapmalıyım??
kemut_kemut
22-04-2009, 20:22
Geçmiş olsun ama bence sulamayı ilk önce kesin düzelme olmazsa kurtulmaz zaten ama siz yine de bakın belki gelişme olur.
Merhabalar,yaklaşık 2ay önce marketten aldığım lithopsum ölüyor:(
Kurtarabilmek için ne yapmalıyım??
Sayın Crocus Şen,
Öncelikle bitkiniz lithops değil Pleiospilos nelii ismi verilen bir mesemb türü. Aynı türün Pleiospilos simulans ve Pleiospilos bolusi gibi diğer türleride mevcuttur.
Elinizdeki bitki muhtemelen m..ros tan alınmış ve Sera E...van tarafından ithal edilmiş bir bitki gibi görüküyor. Saksıda bulunan torfta kökleri baya sıkıp azalmışa benziyor.
Bitkinizi toprağını köklerden tamamen arındırarak kuru bir yerde 1 gün beklettikten sonra sadece kırık taşlardan oluşan bir karışıma dikerek kurtarma ihtimaliniz var.
Saygılarımla,
Ömer CANIZ
İstanbul
Crocus Şen
23-04-2009, 11:03
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için aldığımdan bu yana hiç sulamadım,aldığım gibi duruyor birkaç gün evde değildim bu halde görünce şok oldum..Hemen çalışmalara başlayayım..
Yaaa sen öyle sanıyorsun:rolleyes: Ne yazık ki bunda tohum kapsülü yok. Çünkü buncağızım 1 tane. Döllenebilmesi için 2. bir çiçeğe gerek duyarmış. Ben de bunu bilmeden, "aman bu ne güzel birşey, birini bana versene" diyen bir arkadaşıma diğer lithopsumu hediye etme gafletinde bulunmuştum.
Bu yıl sebze-meyveden fırsat bulursam, lithopsuma yeni arkadaşlar alacağım. O zaman o tohum kapsülünden elde ederim artık:)
Peki bunlar aynı zamanda çiçek açmazlarsa ne olacak?
Nereden bulursun bu soruları:D Şimdi ben nereden bileyim. Zaten tek lithopsla idare etmeye çalışıyorum. Geçen yaz cümlemizin lithopsları aynı zamanlarda açmıştı. Zamanlamayı yapsınlar artık ben karışmam o kadarına:p
Ama doğrusun, biri solarken diğeri açarsa ne olacak değil mi:rolleyes:
Bu yıl lithopsum bir sürpriz yaptı ve ikiz yavruladı. Geçen yazdan kalan çiçek kalıntısı tam ortadan ikiye bölmüş. Demek orada kalmasının hikmeti de buymuş:) Üzülüyordum lithopsum tek diye, şimdi ikileştiler.
74791
Yeni yavrular bayağı küçük görünüyorlar. Bu yıl çiçek açamayabilirler.
Umarım açarlar; hem de aynı anda açarlar:p:p
Evet ya, ne müthiş olur değil mi?
Bol tohumlarımız olur. Hem de halis muhlis yerli tohumlar:p
Yani sevgili malbman görülen o ki, azıcık fısfıslanmaktan hoşlanmış bile galiba.
kemut_kemut
26-04-2009, 16:23
Arkadaşlar
Lithops tohumları ne kadar dayanıyor bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim
Diğer lithopslarım, bir yaprağın içerisinden iki yeni yaprak çıkararak, bana göre normal büyümelerine devam ederken, Lithops Dinteri frederici çılgın gibi,her çıkardığı yaprağın içinden yenilerini çıkarmaya devam ediyor.:)
75328
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 10:40
yaklaşık bir aydır formu takip edemedim biraz resim ekleyerek herkese tekrar merhaba demek isterim..
evimdeki aizoaceae (mesembs.) familyasının bazı üyelerinin resimleri..
ayrıca hepsinin tek tek resimleri de var. isteyen olursa o resimleride eklerim.
tohumlarımın da son halini ekleyeceğim..
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 10:44
resimler...
Resimler harika... :)
Ben de optica rubra tohumları ile uğraşıyorum ekeli bir hafta oldu hala çıkamadılar...
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 10:45
devamı..
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 15:00
Bunlarda eczanemin bir köşesinden..
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 15:48
Bir tane lithopsumu koyacak yer bulamıyorum. Utandım sizinkileri görünce:)
Muhteşemler ve de topraktalar;)
Sağolun benimki biraz hobiyi aştı koleksiyon haline dönüştü...
Toprakta daha iyi gelişiyorlar lakin sulamaya dikkat etmek lazım..
Crocus Şen
29-04-2009, 16:18
Harika bir kolleksiyona sahipsiniz!Bence kocaman bir nazar boncugu koymalisiniz.Bu arada kaktuslerin sulamasinda nelere dikkat ediyorsunuz?
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 16:38
Harika bir kolleksiyona sahipsiniz!Bence kocaman bir nazar boncugu koymalisiniz.Bu arada kaktuslerin sulamasinda nelere dikkat ediyorsunuz?
Sayın Crocus Şen öncelikle teşekkürler, herbirine nazar boncuğu taksam yeridir heralde..
Kaktüslerimi Kayseri Ali Dağı eteklerinden getirdiğim çok harika kaliteli toprak ile ithal torf karışımına ekmiştim öyle taşlı çakıllı kumlu şeyler de içine karıştırmadım (forumda bazılarının özellikle öyle şeyler içine ektiklerini bildiğim için söylüyorum)...
ekimden nisan sonuna kadar su vermedim ve Erzurum soğuğunda kaldılar. geceleri combiyi kapatsamda eczanemde hiç bozulmadan kaldılar. yeni yeni alıştırarak su veriyorum. hazirana kadar da 10 günde bir su vereceğim sonra heralde toprağı kurudukça sularım...
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 17:13
Sayın AizoaceaeFAN...
Bir kaktüs ve taşotu tutkunu olarak, fotoğraflarınızı seyretmek bana büyük keyif verdi. Tekrar maşallah, tekrar emeğinize sağlık...
teşekkürler..
yaklaşık 300 mesembs ve 200e yakın da kaktüs koleksiyonum var bunların tek tek resimlerini de paylaşırım isterseniz ama bir seferde 5 fotoğraf yükleniyor en fazla..
hepsini birden sayfalarca yükleyip forumdaki diğer arkadaşların yazı ve resimlerine saygısızlık etmek istemem ara ara yüklerim..
AizoaceaeFAN resimler insanın aklını başından alıyor. Evet dediğiniz gibi siz aşmışsınız.En önemlisi bitkilerin gelişebilecekleri sağlıklı ortamı yaratmak.Bu açıdan eczanenizin resimdeki yeri oldukça iyi.Çoğunlukla evlerde pencerelerden geriye doğrı 1m den sonrası bitkiler için ışık yeterli olmuyor.
Bu arada sevilay hanımında bitkileri güzel.İyi bakmış görünüyor.
Orkun Kırcı
29-04-2009, 19:47
Sağolun benimki biraz hobiyi aştı koleksiyon haline dönüştü...
Toprakta daha iyi gelişiyorlar lakin sulamaya dikkat etmek lazım..
Öncelikle tebrikler. Bu sulama işini nasıl yapıyorsunuz hangi aralıklarla yani birde ortam ışığı biraz zayıf gibi geldi bana normalde de öyle mi? Yavaştan bu türlere ilgim kaymaya başladı. (Ah İKLİMSİZ abla nerden getirdin o güzelim sukulentleri artık onlara kardeş bulmak farz oldu bana:p) Ayrıca sevgili AizoaceaeFAN şu eczanenizin yerinide yazında Erzurum'a geldiğimizde bir uğrayalım değil mi ama :)
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 20:09
AizoaceaeFAN resimler insanın aklını başından alıyor. Evet dediğiniz gibi siz aşmışsınız.En önemlisi bitkilerin gelişebilecekleri sağlıklı ortamı yaratmak.Bu açıdan eczanenizin resimdeki yeri oldukça iyi.Çoğunlukla evlerde pencerelerden geriye doğrı 1m den sonrası bitkiler için ışık yeterli olmuyor.
Bu arada sevilay hanımında bitkileri güzel.İyi bakmış görünüyor.
evet biraz abarttım galiba..
ama büyük bi zevk bunlara bakmak..
eczanemde öğleden sonra 3-4 saat ışık alıyorlar..
asıl koleksiyon evde..
onlardan ayrı kalmayayım diye birkısmını eczaneme koydum.
AizoaceaeFAN
29-04-2009, 20:15
Öncelikle tebrikler. Bu sulama işini nasıl yapıyorsunuz hangi aralıklarla yani birde ortam ışığı biraz zayıf gibi geldi bana normalde de öyle mi? Yavaştan bu türlere ilgim kaymaya başladı. (Ah İKLİMSİZ abla nerden getirdin o güzelim sukulentleri artık onlara kardeş bulmak farz oldu bana:p) Ayrıca sevgili AizoaceaeFAN şu eczanenizin yerinide yazında Erzurum'a geldiğimizde bir uğrayalım değil mi ama :)
teşekkürler..
öncelikle fotoğrafların çoğu gece floresan ışıkta çekildi. o yüzden ışığı az zannetmeyin.. toprakları tamamen kurumadan su vermiyorum.. verince de yeterli miktarda..
Carlos_Cortes
01-05-2009, 22:02
Herkese selamlar. Lithops'lara su verme işlemini nasıl yapmak gerektiğini birisi açıklayabilir mi? Yani şu dönem hiç su verme, şu dönem ayda 1 ver, şu dönem de 10 günde 1 ver gibi. Çünkü hala bu konuda tam bir fikre sahip değilim malesef ve forumda tam olarak aradığım bilgilere sahip olamadım. Şimdiden teşekkürler.
AizoaceaeFAN
04-05-2009, 11:10
Herkese selamlar. Lithops'lara su verme işlemini nasıl yapmak gerektiğini birisi açıklayabilir mi? Yani şu dönem hiç su verme, şu dönem ayda 1 ver, şu dönem de 10 günde 1 ver gibi. Çünkü hala bu konuda tam bir fikre sahip değilim malesef ve forumda tam olarak aradığım bilgilere sahip olamadım. Şimdiden teşekkürler.
Benim tecrübelerime göre Lithops ların ekim ayı sonu kasım ayı ortası gibi sulama dönemi biter (şehrinizin iklimine göre kasım sonunu bulabilir ama ben Erzurum da olduğum için ekim başı bitiriyorum sulamayı) conophytum lar biraz daha suyu seviyorlar lithopslara göre sulama süresi 1-2 hafta uzatılabilir. Dinteranthus, pleiopsis ve lapidaria lar ise çok daha az su istiyorlar ve bunların sulaması da lithopslara göre bir ay önceden bitirilmeli sulamaları da lithops ve conophytum lara göre çok daha az ve uzun aralıklarla olmalı yoksa bitki çürüyor..
Sulamalarına yine şehrinizin havasına ve bitkinin eski yapraklarındaki suyun tamamen çekilmesiyle başlanır.(Tahmini nisan ayı)
Sulamaları az ve toprakları tamamen kurudukça olmalıdır.
suyu az az verirseniz toprağın kuruması da kısa sürede olur yani sık sık ve kısa zaman aralıklarında su vermiş olursunuz bu ve diğer tüm bitkiler için de ideal olan sulama yöntemi kanaatimce..
AizoaceaeFAN
05-05-2009, 10:29
Adromiscus ve Gibbaeum...
AizoaceaeFAN
06-05-2009, 09:33
öncesi ve sonrası...
AizoaceaeFAN
06-05-2009, 10:01
önce ve sonra...
AizoaceaeFAN
06-05-2009, 10:03
aloinopsis ve haworthia..
Bauhausdan yeni aldığım bu lithopsumun adını ve ne renk açabileceğini bilen var mı acaba?
78260
Bu da eski lithopsum, bunun da adını bilmiyorum.
78261
Bitkinin içindeki renklerle çiçek renginin bir bağlantısı var mı dersiniz? Eski lithopsumun yeşil tonları sarıya kaçıyordu ve sarı çiçek açmıştı. Bu yenisi pembe dokunuşlu, pembe çiçek açma olasılığı var mı?
Efendim buyurunuz burdan (http://www.lithops.info/en/gallery/images.html) yakıştırınız.(şaşı olmayınız tabi)
Güle güle bakın lithoplarınıza. Lithops çiçekleri ya beyaz ya da sarı renkli çiçek açıyor. Kırmızı renkte açan bir lithops görmüştüm, kitaptandı o da. Satan var mı derseniz... imkansıza yakın sanırım. :)
AizoaceaeFAN
14-05-2009, 11:51
Lithops optica rubra'ma dün itibariyle kavuştum...
çiçeğinin rengi hakkında bilgisi olan var mı?
Beyaz renkli pıtırcık sevimli bir çiçek açıyor. Su olayına dikkat edin ama yazın çok suyu sevmiyor. Umarım yaşar sonsuza kadar. Ben de arıyorum bu türden. Bulur bulmaz alacağım. :) Güle güle bakın siz de...
Güle güle bakın lithoplarınıza. Lithops çiçekleri ya beyaz ya da sarı renkli çiçek açıyor. Kırmızı renkte açan bir lithops görmüştüm, kitaptandı o da. Satan var mı derseniz... imkansıza yakın sanırım. :)
Teşekkür ederim, iyi bakmaya çalışacağım:). Bu yüzden dün gece lithops başlığını yeniden okuyup, ona göre gecenin bir vakti toprak değişimi yaptım. Gözümden kaçmış, meğer ben taşları da toprağın içine karıştırmışım. Sabahı bile bekleyemedim, hemen hallettim. Oysa benim eskisi o halde bile hem yavrulayıp, hem de açıyordu:)
Ben Taner beyin listesinde pembe çiçek görmüştüm sanki, yanlış hatırlamıyorsam. Bir de AizoaceaeFAN'ın avatarındaki de pembe açmış. Bir umut eğer pembe açarsa sevinirim, başka renk açarsa yine sevinirim.
saydemir
14-05-2009, 18:09
Bunlarda benim lithopslarım. Yaz gelince yeni giysilerini giymeye başladılar. Ben lithopslarımı marttan beri az miktarda da olsa suluyorum. Geçen sene ortadaki ikilinin çiçeklerini görmüştüm, bakalım bu sene hangileri çiçeklenecek. Yavrularda ilk kabuklarını atıyorlar.
kemut_kemut
14-05-2009, 18:12
Arkadaşlar tohumlardan hepsi aynı mı cıkıyor biraz bilgi verir misiniz?
AizoaceaeFAN
15-05-2009, 09:19
Bunlarda benim lithopslarım. Yaz gelince yeni giysilerini giymeye başladılar. Ben lithopslarımı marttan beri az miktarda da olsa suluyorum. Geçen sene ortadaki ikilinin çiçeklerini görmüştüm, bakalım bu sene hangileri çiçeklenecek. Yavrularda ilk kabuklarını atıyorlar.
Sayın Saydemir öncelikle tohumdan çıkan yavrularınız çok güzel başarınızı tebrik ederim.
Yavrular kaç aylık(veya yıllık)?
Ekimden itibaren bu süreci kısaca anlatmanız mümkün mü? (kullandığınız toprak karışımı, sulama, havalandırma, ısı, kullandınız ise mantar ilacı vs...)
Tam olarak ektikten ne kadar zaman sonra üzerindeki (streç folyo veya saklama kabı kapağı gibi) nem kaybolmaması için kullandığınız şeyi kaldırdınız?
Biraz bilgi verirseniz sevinirim..
Sevgili nevsune lithopslarda pembe tonlarını bulman çok zor.
Conoslarda ise bazen çıkabiliyor mor ve pembe tonları. Bu da bendeki Conophytum auriflorum x velutinum...
78615
78616
AizoaceaeFAN
15-05-2009, 10:09
Sevgili nevsune lithopslarda pembe tonlarını bulman çok zor.
Conoslarda ise bazen çıkabiliyor mor ve pembe tonları. Bu da bendeki Conophytum auriflorum x velutinum...
78615
78616
Çok güzel güle güle büyütün...Bi tavsiye conophytumlar eski yapraklarını kendileri tam atamıyor sizin gönderdiğiniz resimdeki gibi, eğer tam kurumuşsa bitkiye zarar vermeden bir cımbız yardımıyla onları alabilirsiniz .
bu bitkinin daha rahat fotosentez yapmasına olanak verir...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.