Bağlan

View Full Version : A_NOMAD / Balkon, ev

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

A_NOMAD
12-10-2016, 20:38
..."Bunca yıl" orada olduğuna nasıl kanaat getirdiniz ki?...
...sitenin tüm aktif üyeleri bu konuyu öğrendi sayenizde :)...

Ben de ömrünü bilmiyorum ama birkaç yıldır saksılara dokunmadığımı (toprak değişimi, toprak ya da gübre ilavesi açısından yani :rolleyes:) biliyorum, ondan demiştim :)

Hepsi haberdar olmuş mudur dersiniz? Eyvah, rezil olduk :D :D

Jezebel
12-10-2016, 21:04
Dana burnunun resmini 100 civarında kişi görmüş olabilir :)
Daha fazla rezil olmayalım, yıllarca toprak değişimi yapmamak da övünülecek bir şey değil çünkü:D
Ama çok tatlı anlatıyorsunuz, kusurumuza bakmazlar sanırım:p;):D
Hem eğleniyoruz. İyi geceler.

A_NOMAD
12-10-2016, 21:16
Sormayın, saksılar büyük olunca apartman hayatında zor oluyor toprak değişimi, tabii ki bu ertelemenin %85'i tamamen benim hımbıllığımdan (yani aslında içinden köstebek bile çıkabilirdi mazallah :D) ama aramızda kalsın :D

Bakmasınlar kusurumuza, ne güzel gülüyoruz işte hep beraber ;) :p

akçabardak
12-10-2016, 21:57
ama aramızda kalsın :D

...Biz hiç bir şey görmedik, duymadık ta :D

Bana kalırsa o danaburnu uçarak oraya tesadüfen düşmüş olabilir, gündüzleri toprak altında dinlenirmiş, akşamları ise uçabiliyorlar, özellikle sokak lambalarının ışıklarına geliyorlar.

Neyse çok geçmiş olsun.

A_NOMAD
12-10-2016, 22:10
...akşamları ise uçabiliyorlar, özellikle sokak lambalarının ışıklarına geliyorlar...

Ne, o kadar uçabiliyorlar mıymış?! :( :mad:
Ben sadece kısa mesafe uçabildiklerini sanıyordum, gerçi yeterince geniş açılan kanatları var aslında ama bu zırhlı ve ürkütücü yaratıkların uçmamalarını tercih ederim, tabii ki bana tercih hakkı veren yok da olsaydı yani... :D

akçabardak
12-10-2016, 22:26
Seneler evvel Adapazarı'nda bir nişana gitmiştim :) Nişan töreni evin bahçesinde yapıldı, gece boyunca sokak lambalarının etrafında uçuşuyorlardı.
Ben tabi ne olduklarını bilmiyordum ta ki önümüze bir tanesi pat diye düşünce aklımı oynatacaktım :( (anlatırken bile şu an tüylerim diken diken) nasıl korktum anlatamam... İşte o zaman dana burnu olduğunu öğrendim :(

Meğer yakın bahçelerde iri hayvan gübresi yığınları varmış, oradan çıkıyorlarmış.

A_NOMAD
12-10-2016, 22:53
...ta ki önümüze bir tanesi pat diye düşünce aklımı oynatacaktım :( (anlatırken bile şu an tüylerim diken diken) nasıl korktum anlatamam...

İçim bir hoş oldu yeminle :(
Bir daha asla yaz akşamlarında kendimi güvende hissedemeyeceğim, fazla heybetli ve ürkütücüler, uçmasalardı iyiydi :( Şimdi yazarken bir yandan da elimde olmadan 'ya o yakaladığım yaratık uçarak evin içine girseydi' diye zihnimde canlanıyor, korkunç!!!

Ben neyse, ödüm patlasa da soğuk kanlıymışım/hiç etkilenmiyormuşum gibi davranabiliyorum (serde yiğitlik mi vardır nedir) ama eşim küçük bir sinekten bile kaçacak yer arar (bu da aramızda kalsın :D) onun hali ne olurdu düşünemiyorum :D :D

A_NOMAD
19-10-2016, 13:14
Sevgili Sûz-i Dilârâ'nın balkonunda yaptığım ukalalık (http://www.agaclar.net/forum/1482625-post465.htm)üzerine hop diye 2 adet ylang ylang tohumu kapımı çalıverdi, umarım rezil rüsva olmadan bu ufaklıkları çimlendirip annelerine teslim edebilirim :rolleyes: Gelir gelmez onlara gözdağı vermek için kafalarını suya daldırdım :D
(İnşallah gelişmelerini paylaşmak da kısmet olur, şaka bir yana bu öneriyi yaparken öyle içimden gelerek yapmıştım ki çimleneceklerine olan inancım aslında ukalalıktan ziyade buradan geliyor...)

Ufaklıklar suda balık misali :D

630658

Mavi kelebeğim tomurcuklarını büyütüyor, mevsim pek umurunda değil maşallah ;)

630659

E.milii gözümde günden güne daha bir güzelleşiyor, çiçeksiz/tomurcuksuz dalı kalmadı neredeyse ve belli ki bu saksı da çok yakında dar gelecek :rolleyes:

630660

Mor menekşem güzel çiçeklerini cömertçe sergiliyor, biz de doya doya seyrediyoruz ;)

630661

Evimizin şu sıralar en renkli köşesi ise elbette yılbaşı köşesi ;)

630662

akçabardak
19-10-2016, 13:50
Hepsi de çok sağlıklı ve güzeller, Maşallah diyorum. Ufaklıkları ben de sabırsızlıkla çimlenmelerini bekliyor olacağım... takipteyim... sağlıkla sevgiyle yeşermelerini içten diliyorum sevgili A_NOMAD

A_NOMAD
20-10-2016, 10:50
...sağlıkla sevgiyle yeşermelerini içten diliyorum sevgili A_NOMAD

Çok teşekkür ederim sevgili akçabardak, manevi desteğiniz güç veriyor ;)
Az önce tohumları toprakla buluşturdum, muhtemelen uzun bir bekleyiş olacak ama inşallah netice yüzümüzü güldürür :rolleyes:

A_NOMAD
23-10-2016, 12:41
Çiçeğin içinden çıkan çiçeklerin arasından çıkan çiçeğin içinden çıkan tomurcuklar :D

630901

Bir çiçekten 6 çiçek, ikisi henüz tomurcuk ama olsun ;) ;)

Bu menekşem de ben tomurcuk beklerken, yaprak aralarından mini mini yapraklar çıkartıyor :rolleyes:

630902

A_NOMAD
24-10-2016, 13:23
'En sevimli arsız' bence nakkaş sarmaşığı! Baksanıza -yetişkin bitki(ler) ölürken kendiliğinden çimlenen- şu bebişlerin şirinliğine, bütün saksıyı pıtır pıtır işgal etmişler ;)

630951

yalper
29-10-2016, 01:03
Benim miliim çiçek tomurcuklarını döküyor devamlı. ışık,besin, sulama sıklığı, miktarı konusunda kendi uygulamanızı anlatırsanız faydalı olacak

A_NOMAD
29-10-2016, 11:16
Benim miliim çiçek tomurcuklarını döküyor devamlı. ışık,besin, sulama sıklığı, miktarı konusunda kendi uygulamanızı anlatırsanız faydalı olacak

Pek iyi tanıdığım bir bitki sayılmaz kendisi, annemin emrivakisi üzerine sahip olmuştum zaten ve bakımında onun önerileri doğrultusunda hareket ettim.

Benim milii tüm gün güneş alan mutfak penceresinde duruyor, besin olarak yaklaşık 6-7 sulamada bir NPK 10-52-10 verdim şimdiye kadar. Sulama sıklığım ise biraz fazla çünkü toprağı çok süzek bir toprak ve hızlı kuruyor, toprak üst yüzeyi tamamen kurudukça bol suyla suluyorum.

Saksısı küçük gelmeye başladığı dönem çiçekleri çok küçülmüştü, büyük saksıya geçtikten bir süre sonra rahatladı. Büyük saksı seviyor sanırım :rolleyes:

Umarım yardımcı olabilmişimdir...

A_NOMAD
02-11-2016, 12:53
Euphorbia milii altılı çiçeğini tamamladı ;)

631750

Bu da genel görüntümüz...

631751

Sevgili eneskrky'den gelen ebruli menekşem yaz sıcaklarında kök çürümesi yaşadı, epey hırpalanmış olsa da şükür ki kurtarabildim ve şimdi, 'yolunmuş tavuk gibi' görünmesine aldırmadan tomurcuklanmaya başlayarak beni sevindirdi ;)

631757

Emektar mor menekşem ise büyük saksıyı bulunca büyümelere doyamadı, artık pencere önüne sığmakta zorlanıyor maşallah :D

631758

Sûz-i Dilârâ
03-11-2016, 07:29
Menekşe deyince aklıma ilk "mor" menekşe gelir. Senin bu mor menekşen bana Van'dayken yetiştirdiğim menekşelerimi hatırlatıyor, ilk aldığım mor menekşeydi. Çok da dayanıklı, diğer renkler daha nazlı sanki.

Neyse menekşeni ilk gördüğümde bizim evde menekşe olmasa da bir saksıcık mor menekşem olsun diye menekşe bakınmıştım.
Serada görünce alsam mı almasam mı, en iyisi bir yaprak bulup minik bir saksıda yetiştireyim diye karar aldım o an. Sonra arkamı dönünce de yerde atılı menekşe yapraklarını gördüm.
Satıcı arkadaş, demincek budamış menekşeleri, yaprakları da çöpe atmış. Bu yapraklardan birkaç tane alabilir miyim dedim, olur dedi. Renklerini mor diye tahmin ettiğim birkaç yaprak aldım eve dönünce de bardaklara diktim. Balkonda gölgede duruyorlardı, fırtına yaprakların ikisini söküp götürmüş, elimde bir yaprakla kaldım. Ondan süren yavrular da balkon sayfamda fotoğrafları mevcut.
Bugünlerde çiçek hevesine düştüm. Senin fotoğraflarından içim açılıyor. Ben de istiyorum çiçekli menekşe:D

A_NOMAD
03-11-2016, 09:33
Ay teşekkür ederim, pek gururlandım şimdi :D

Bu mor menekşenin anacı eşimin bana aldığı ilk çiçekti ama maalesef o öldü, bu arkadaşı onun yaprağından yetiştirmiştim. O nedenle ölmüş gibi değil de aynı menekşe olarak görüyorum, iyi ki yedeklemişim o vakit. Ayrıca bu arkadaş, yapraktan yetiştirdiğim ilk menekşe ünvanına da sahip... :rolleyes:

Senin yavruları gördüm balkon sayfanda, umarım çabucak büyüyüp bir sürü çiçek açarlar ve içlerinden en az biri mor renkli çıkar. Menekşe denince benim de zihnimde ilk canlanan hep mor menekşedir ;)

yalper
06-11-2016, 09:24
NPK 10-52-10 u nereden temin ediyorsunuz, fiyatı makul mü?

A_NOMAD
06-11-2016, 12:39
NPK 10-52-10 u nereden temin ediyorsunuz, fiyatı makul mü?

İnternetten temin edebilirsiniz. Ben elimde 10-52-10 zaten bulunduğu için onu kullanıyorum, belki dengeli bir besin (mesela NPK 20-20-20) kullanmanız bu bitki için daha iyi olabilir. Güncel fiyatı konusunda bilgim yok ama çok pahalı olmasa gerek...

A_NOMAD
06-11-2016, 19:45
Sarı ve beyaz yılbaşılarımın bu son çiçekleri pek pembeleşti (sağ arkada görünen çiçek aslında beyazdı ve sol öndeki de sarı :D) her çiçekte farklı renk tonları görmek de hoş oluyormuş böyle... ;)

632291

Hayata tutunan ebruli menekşem mini mini bir çiçekle kutlama yapmaya başladı, ne de olsa ölümden döndükten sonra ilk çiçeği, minik bile olsa onu görmek içimi ferahlattı ;)

632292

A_NOMAD
16-11-2016, 13:27
İstanbul'a artık kış soğukları geldiği için atlaslarımı bugün içeri aldım, kısmetse bahara kadar burada dinlenecekler.
Kışlık odalarını ısıtmıyoruz, bolca havalandırabiliyorum ve balkondaki kadar aydınlıkta oluyorlar, böylece kışı uyuklayarak geçirebilecekler.

Kış için onları destekleyecek olan potasyum fosfatlarını da bugün verdim, aklınızda bulunsun kış dinlenmesi öncesi azotsuz ama potasyum ve fosfor içeren gübre/besin vermemiz kış boyunca bitkilerimizi destekler, dayanıklılıklarını arttırır.

633386

Artık sulamayı minimum düzeye indiriyorum yani kış boyunca sadece köklerin tamamen kurumasına mani olacak kadar az ve seyrek su alacaklar.

Güzel güzel uyusun da büyüsün kızçelerim ;)

akçabardak
16-11-2016, 17:06
Onlara iyi uyuklamalar dilerim. Bu dediğiniz Potasyum ve fosfor besin bütün sukulentler için de geçerli midir, ve nereden temin edeceğiz bu besini? Biraz cahilce bir soru ama bizim buralarda bu tür besinleri pek bulamıyorum.

A_NOMAD
16-11-2016, 17:44
...Bu dediğiniz Potasyum ve fosfor besin bütün sukulentler için de geçerli midir, ve nereden temin edeceğiz bu besini?...

Teşekkürler sevgili akçabardak ;)

Estağfurullah cahilce ne demek, ben de evvelki sene öğrenmiştim bu bilgiyi ve geçen sene bu sayede -8 derecelere balkonda maruz kalmalarına rağmen atlaslarım hasar görmeden kurtulmuşlardı. :rolleyes:

Özellikle kışı dışarıda geçirecek tüm bitkiler için kullanabilirsiniz. Ben internet üzerinden almıştım, mono potasyum fosfat ya da MKP yazarak arama yapabilirsiniz ama eğer elinizde potasyum varsa sadece onu da kullanabilirsiniz, hiç olmamasından iyidir, önemli olan kış öncesi azot vermemek...

Hatta yanlış aklımda kalmadıysa don öncesi deniz yosunu verilmesi, kısa süreli de olsa (sanırım 24-36 saat kadardı) bir nevi antifiriz gibi etki göstererek ekstra koruma sağlıyordu...

akçabardak
16-11-2016, 18:01
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD, elimde hiç birisi yok, hemen araştırıp en kısa zamanda temin edeyim ;) çok sağ olun verdiğiniz bilgiler için. Sevgiyle kalın.

İsmail Kuzucu
16-11-2016, 22:03
@Galip Kuzucu al sana gübre konusu işte. :)

Galip Kuzucu
16-11-2016, 22:56
@Galip Kuzucu al sana gübre konusu işte. :)

Sayın:A_NOMAD'ın verdiği bilgiler ışığında bende sukulentleri gübrelemeyi düşünüyorum. İnşallah herkes kış aylarını sağsalim çiçeklerine zarar gelmeden bakabilirler :)

A_NOMAD
18-11-2016, 10:04
Benim emektar mor menekşem, aslı yalın kat olduğu halde bu sefer katmerli çiçekler açmak istemiş ;)

633628

(Bunlardan önceki son çiçeklerini bu (http://www.agaclar.net/forum/1482933-post759.htm) ve bu (http://www.agaclar.net/forum/1484325-post766.htm) mesajda görebilirsiniz.)

Sevgi Durul
18-11-2016, 13:49
Çok güzel, A_NOMAD'cım. En çok mor menekşeleri seviyorum.

Bazen böyle sürpriz yapabiliyor yaramazlar.;)

A_NOMAD
20-11-2016, 09:59
Aman da aman, benim cici soğanlılarım uyanmaya başlamış, sevsinler ;)

633795

Sûz-i Dilârâ
20-11-2016, 10:28
Ne olduklarını da yazsaydın ya, ben bir sümbül bir de nergis hatırlıyorum o saksıda. Geri kalanlar ne?

Ayrıca soğanlıların bu uyanış anlarına bayılıyorum, topraklarını çatlata çatlata... :)

A_NOMAD
20-11-2016, 10:34
Ne olduklarını da yazsaydın ya, ben bir sümbül bir de nergis hatırlıyorum o saksıda. Geri kalanlar ne?...

Doğru hatırlıyorsun sümbül ve nergis vardı, daha sonradan annemin getirdiği bir kardelen soğanı da eklendi aralarına ama uyananların içinde kardelen yok gibi, en azından şimdilik...

akçabardak
20-11-2016, 11:02
Kardelen için biraz daha erken, benim kardelenlerimde de uyanma yok ama eli kulağındadır.

A_NOMAD
20-11-2016, 21:03
Kardelen için biraz daha erken...

Buna sevindim ;)

Az önce annemle konuştum, onun bahçedekiler de henüz uyanmaya başlamamış zaten. Annemin dediğine göre hızlı yavruluyormuş kardelenler, bendeki tek soğanın 2-3 yavru ile uyanacağına inanıyor, ben ise ''hele sağ-salim bir uyansın da'' diyorum :D

akçabardak
20-11-2016, 21:43
Annemin dediğine göre hızlı yavruluyormuş kardelenler, bendeki tek soğanın 2-3 yavru ile uyanacağına inanıyor, ben ise ''hele sağ-salim bir uyansın da'' diyorum :D

Anneniz doğru söylemiş :) bir tane soğan 2-3 yavrusuyla geliyor.

A_NOMAD
20-11-2016, 22:09
Oh oh, yaşadık öyleyse :D :D
(Yani inşallah uyanırsa tabii ki :rolleyes:)

YeniGine
20-11-2016, 22:29
Çimlenenlerden sümbülü görebildim de diğerini görememiş idim sevgili A_NOMAD, nergis imiş...

633880

A_NOMAD
20-11-2016, 22:35
YeniGinem evet her ne kadar yüklediğim fotoğrafta pek seçilemeseler de (halka içine almama rağmen) sümbüller ve nergisler uyanmaya başlayarak beni sevindirdiler, sen yine iyi görmüşsün-demek ki maşallah gözlerin sağlam ;)

YeniGine
20-11-2016, 22:46
:) Laf aramızda yakın gözlüğüm var benim sevgili A-NOMAD'ım.

A_NOMAD
22-11-2016, 10:13
Laf aramızda...

Ben kimseye söylemem, söz :p

Ebruli menekşem mini mini çiçekler açmaya devam ediyor, hal böyle olunca da elimde olmadan bebek muamelesi yapıyorum kendisine ;) :D

633928

A_NOMAD
10-12-2016, 09:52
Bu sıralar neredeyse bütün bitkilerim dinlenmeye çekildiği için çok sıkılıyorum, atlaslarımı kışlık odalarında biraz fazla ziyaret etsem eşim 'bari uykularında rahat bırak şu çocukları' diye olaya müdahale ediyor :rolleyes:

Neyse ki salon penceresindeki menekşelerim ve mutfak penceresindeki e.milii çiçeksiz bırakmıyor ;) Hem onlar zaten yaşam alanlarımızda ikamet ettiklerinden, yanlarına sık gitmem eşimin gözüne batmıyor :D

635200

635201

Uyanan soğanlıları seyretmek de oldukça keyifli, bugün fark ettim ki sümbüllerim tomurcuklanmaya başlamış bile ;)

635202

Mavi kelebeğim tomurcuklarını dökmüştü, şu sıralar cool takılıyor :rolleyes:

635204

Bunlar da evimizin komikleri :D Kopan tek boğumları kıyamayıp rastgele daldırmıştım, onlardan 4 tanesi köklendikten sonra tomurcuklandı. Nasılsa tomurcukları besleyemezler diyerek umursamamıştım ama azmedip tomurcuklarını büyüttüler, sanırım yakında çiçek bile açacaklar! :D

635205

(Hatta dikkatli bakınca fark ediliyor ki fotoğrafta sağdaki saksıda-tam karşıda görünen ufaklık da diğerlerine özenmiş, o da tomurcuk çıkartmaya çalışıyor)

A_NOMAD
12-12-2016, 13:12
Uyanan soğanlıların hepsi bu kadar (http://www.agaclar.net/forum/1486870-post780.htm) diye düşünmüştüm ama meğer devamı varmış, bir sürü yeni uyanan soğanlım oldu, yaşasın çok sevinçliyim! :D

En solda 2 kök kardelen, ortadakiler sümbül, sağ tarafa yayılmış olanlar nergisler ;)

635345

Nakkaş sarmaşığının kuru dallarından oluşan örtüyü yırtarak çıkıyorlar, çok güzeller ;)

Bu karanlık günlerde ne zaman boğulacak gibi olsam bitkilerime sığınarak ferahlıyorum...

Sûz-i Dilârâ
12-12-2016, 17:40
Soğanlılarının uyanışı muhteşem. ;) Kuru, soğuk kırlarına baharı getirmişsin (nakkaşın kurumuş otlarını kastediyorum). :rolleyes:

Neden böyle oluyor bilmiyorum meğer ne kadar etkilermiş insanın çocukluğu. Psikologlar "çocukluğuna inelim" diye boşuna demiyorlarmış.;)
Şu saksın bana nisan ayında köyde, hani üstten güneş ısıtır, bembeyaz sulu karın altından minik ırmaklar akar ya o görüntüleri hatırlattı. Çünkü o karların erimesiyle toprak kurudu mu saksına çok benzeyen manzaralarla karşılaşırdım.

İsmini buradan öğrendiğim comosumlar, çiğdemler, irisler, minik mavi-beyazlarım, "sordum sarı çiçeğe" (ismini böyle koydum)'ler arz-ı endam ederdi.

A_NOMAD
12-12-2016, 18:46
O saksı benim minyatür bahçem zaten ;) Uzaktan bakınca balkonda yapayalnız bir saksı ama yaklaşınca kocaman bir bahçe görüyor insan ya da ben öyle görüyorum diyeyim, bu daha doğru olur.

Sen böyle çocukluğunu anımsayıp paylaştıkça ben ellerimin çimen kokusunu bile duyabiliyorum, çamurlu dizlerimi, bahçemizi baharla birlikte sıkça ziyaret eden çizgili kelebekleri görüyorum. Burnumun gerisinde ince bir sızı başlıyor, hani koyversem gözlerimden yaş süzülecek ama yiğitliğe laf getirmiyor ve birkaç derin nefes alarak gerçeklik çizgisinden -hiç istemeyerek de olsa- bir adım atıp şimdiki zamana dönüyorum. Mücadelemi eşim fark ediyor aslında ama tanımlayamıyor :)

Bir filmdeydi sanırım, karakterlerden biri ''mutlu çocuklar çocukken bisiklete binmişlerdir'' diyordu ya da buna benzer bir şeydi... Benim hiç bisikletim olmadı, bisiklete binmeyi hiç öğrenmedim (istemedim de çünkü bisiklet denen şey bana hiç güven vermiyor, neyse bu konumuzun dışında :D) ama şu yaşımda daha iyi algılayabiliyorum ki mutlu bir çocukluk geçirmişim. Anılar, görüntüye dönüştüğünde burunda o sızı beliriyorsa bence güzel günlere, özlenen günlere dairdir...

Yaşlanıyor muyuz ne :rolleyes:

mmanager
13-12-2016, 11:13
Teşekkürler sevgili akçabardak ;)

Estağfurullah cahilce ne demek, ben de evvelki sene öğrenmiştim bu bilgiyi ve geçen sene bu sayede -8 derecelere balkonda maruz kalmalarına rağmen atlaslarım hasar görmeden kurtulmuşlardı. :rolleyes:

Özellikle kışı dışarıda geçirecek tüm bitkiler için kullanabilirsiniz. Ben internet üzerinden almıştım, mono potasyum fosfat ya da MKP yazarak arama yapabilirsiniz ama eğer elinizde potasyum varsa sadece onu da kullanabilirsiniz, hiç olmamasından iyidir, önemli olan kış öncesi azot vermemek...

Hatta yanlış aklımda kalmadıysa don öncesi deniz yosunu verilmesi, kısa süreli de olsa (sanırım 24-36 saat kadardı) bir nevi antifiriz gibi etki göstererek ekstra koruma sağlıyordu...
Bu bilgiyi öğrendiğime çok sevindim A NOMAD bende kış gelince kaktüsler sukkulentlere ne olacak diye kara kara düşünüyordum.Aslında burada fazla düşmüyor ama sıcaklıklar eksilere düştüğü zamanları aklıma getirip kara kara düşünüyordum.Deniz yosunu gübresi nasıl verilecek acaba monopotasyum fosfat ne ölçüde olacak biraz daha açıklama yapar mısınız.Ablama verdiğim bir atlas çiçeği hava geçen yıl çok soğuduğunda bile balkonda durmuş bir şey olmamış.Bu da -2 -3 derecelere bile dayanabildiğini gösterir aslında.Kaktüslere azot oranı çok düşük gübreler vermek gerektiğini söylüyorlar.Acaba bu durum atlas çiçekleri için de geçerli mi.Çünkü atlas çiçeğinin diğre adı da yaprak kaktüs oluyor ya bu yüzden merak ettim.Şimdiden çok teşekkür ederim.

A_NOMAD
13-12-2016, 13:57
Sayın mmanager ben MKP verirken 1 litre suya-1çay kaşığı (yaklaşık 5 gram) sulandırarak uyguluyorum. Deniz yosunu (toz şeklinde) gübresinin ise sulandırma ölçüsü bildiğim kadarıyla 10 litre suya-1 çay kaşığı, suyun tamamı siyaha boyanıverecek korkmayın :D

Bir de aklınızda bulunsun kupkuru toprağa besin vermek pek doğru değilmiş. Ben besin uygulamadan bir gün önce hafifçe suluyorum saksıları, ertesi gün de besinlerini veriyorum.

Atlaslar, yılbaşı çiçekleri, hatta paskalyalar gerçek kaktüslerdir ve düşük azot isteği onlar için de geçerlidir, evet.

Atlaslar eksi 3-4 ya da daha sert donlara dayanabilirler belki ama bu onlar için ciddi hayati tehdit demektir, kışı artı 7-10 derece arasında geçirmeleri en uygun olanı. Dayanabiliyorlar diye garipleri fazladan üşütmeye lüzum yok, değil mi :rolleyes:

Ben bu mesajı yazarken burada bu senenin ilk kar yağışı başladı, hepimize sorunsuz bir kış diliyorum... ;)

Aysel Yavuz
16-12-2016, 21:26
Sevgili A nomad. Öncelikle selamlar. Epeydir yokum biliyorsun. Ama çiçekleri bırakmış değilim. Yeni bir ağaçlar.net çi yetiştiriyorum. Bir kaç gündür uğrayabiliyorum buraya. Bir şey dikkatimi çekti ve sormak istedim. Sen atlas ve bir gecelik gelinleri almışsın dinlenmeye ne güzel uyuyorlar. Benim bir gecelik gelin neden hala habire tomurcuk çıkarıyor olabilir. Kapalı balkonda soğukta tutuyorum oysa.

A_NOMAD
16-12-2016, 22:51
...Benim bir gecelik gelin neden hala habire tomurcuk çıkarıyor olabilir. Kapalı balkonda soğukta tutuyorum oysa.

Uyutamamışsın canım, azıcık ninni söylemeni istiyor sanırım :D

Şaka bir yana ya soğuğu algılamadı (kış için soğuklama aralığı 7-10 derece arası) yani balkonun sandığın kadar soğuk değil ya da sulama ve besin takviyesini kesmedin. Yok eğer tüm bunlara dikkat ettiğin halde tomurcuklanıyorsa yapacak bir şey yok, çok hevesli demek ki... :p

Ama hevesli de olsa bu mevsim en azından 1-2 ay uyuklaması lazım yoksa çok yorulur.

Gidişattan haberdar edersen sevinirim ;)

Küçük hanımdan haberdar olduğum için foruma girememeni anlıyorum ama eski arkadaşları özlüyor insan, seni gördüğüme sevindim ve umarım bundan sonra daha sık buralarda olabilirsin...

Aysel Yavuz
17-12-2016, 21:33
Aslında arayı bukadar uzatmazdım ama bizim minik bana kök söktürüyor resmen. Bazı çiçeklerimi hala kaybetmediğime dua ediyorum. Artık daha sık uğramayı düşünüyorum çünkü bende burayı çok özledim.
Bir gecelik geline gelince balkon yeterince soğuk ama sanırım ben kıyamayıp sulamayı kesmedim. Hiçmi su vermemeliyim acaba? Aynı kaktüsler gibi.. Yarın müsait olurda resmini çekebilirsem gösteririm sana minik dalları.

A_NOMAD
17-12-2016, 22:42
...Hiçmi su vermemeliyim acaba? Aynı kaktüsler gibi.. Yarın müsait olurda resmini çekebilirsem gösteririm sana minik dalları.

Şöyle söyleyeyim, sadece toprağının (daha doğrusu bitkinin köklerinin) tamamen kurumasına mani olacak kadar az miktarda ve çok seyrek olarak su vermelisin. Başlangıç olarak toprağının epeyce kurumasını bekle bence, geç kalmış sayılmazsın.

Minik dalları görmek önemli değil ama saksısını iyi görebileceğim şekilde fotoğrafını çekersen daha işe yarar olacaktır, bekliyorum ;)

Aysel Yavuz
18-12-2016, 11:56
Durum bu..

Aysel Yavuz
18-12-2016, 11:57
Yan oldu kusura bakma çeviremedim bunu bir türlü

A_NOMAD
18-12-2016, 12:29
Yan oldu kusura bakma çeviremedim bunu bir türlü

Ben çevirdim merak etme :D

635663

Toprak üstüne kesik çizgilerle işaretlediğim yerlerden az az su vermen yeterli olacaktır (az derken saksı büyüklüğüne göre toplamda bir çay fincanı suyu paylaştırarak, sadece işaretlediğim bölgelere dökmen yeterli olur).

Toprak yüzeyinin şu anki kuruluğu iyi görünüyor ama bu görüntü yanıltıcı olabilir, yani alt kısımlar hala yeterince nemli olabilir. Bundan emin olmak için bir kalem ya da onun gibi bir şey daldırarak kontrol edebilirsin. Dediğim gibi az az sulaman için toprağın üstten, saksı üzerine çizdiğim çizgi hizasına kadar (saksının yaklaşık üçte biri) kurumuş olması lazım. Tekrar hatırlatayım, ilkbahara kadar hiç besin vermiyoruz artık.

Maşallah kocaman olmuş, güzelce dinlenirse baharda daha da coşacaktır ;)

Umarım anlaşılır şekilde tarif edebilmişimdir. Bu dediklerimi birkaç kez uyguladıktan sonra elin alışacak, gözün alışacak ve hiç ölçüp biçmene gerek kalmadan zamanı gelince gereken miktarda suyunu vereceksin zaten.

Bu arada susuz bırakmaktan korkma, fazla su vermekten kork yani eğer sulamasını biraz geciktirirsen sorun olmaz ama fazla sularsan hiç acımaz çürüyüverir, aklında bulunsun :rolleyes:

Aysel Yavuz
18-12-2016, 14:25
Gerçekten çok yardımcı oldun Sevgili A nomad. Ara ara ziyaret edeceğim seni belli :) uzun süredir büyümüyordu bir gecelik gelin. Şimdi birden o dalı çıkardı. Bahara doğru seninki gibi boy atar inşallah. Atlasımı kurtaramadım ama bunu yaşatmak istiyorum. Tekrar teşekkürler

A_NOMAD
19-12-2016, 15:40
Yapraklarının arasından yavrulamaktan hoşlanan ama nedense çiçek açmayı prensiplerine aykırı bulan menekşemin en büyük yavrusu... :mad:

635758

Sarımsaklardan bazılarının kendilerini bize yedirmemek için örgütlenerek filizlendiğini görünce hallerine acıdım, bir süre özgürlüklerini yaşatıyorum ama kaçış yok, onları öyle ya da böyle yiyeceğiz :D

635759

(Saksının ortasında görünen yeşillik ise sarımsakların aklına uyup gaza gelen bir patatesin filizi, ''olduğu kadar'' diyerek küçücük saksıda bir çılgınlık yaptım :p Eskiden ''çılgınlık'' deyince bungee jumpingler falan aklıma gelirdi, şimdi ise böyle, yaşlanıyorum galiba :D :D)

sevgihoca
22-12-2016, 15:48
Patates çılgınlığınıza bayıldım,Sevgili NOMAD.Yukarıdaki uyarılarınız da çok hoşuma gitti.İlkbahara kadar besin yok.Bence siz arada bizi böyle uyarın.Teşekkürler.

A_NOMAD
07-01-2017, 11:56
Dün gece boyunca öyle çok kar yağdı ki (hala yağıyor bu arada) beyaza bürünmekle kalmadık, gömüldük de :D

Sabah uyandığımızda pencerelerimizin içeriden görüntüsü böyleydi :D

636973

636974

Kar yığıldığı için pencere ya da kapı açma şansım olmadığından çekimleri mecburen içeriden yaptım, bu görüntüleri kaçırmak istemedim.

Kaktüs saksım bu durumda:

636975

Hanımeli saksısı yani minik bahçem de karla kaplanmış:

636976

(Pet şişeden yapılma seranın altında budanmış melisa var.)

Bu da mutfak penceremizden görülen manzara ;)

636977

kelebek çalısı
07-01-2017, 12:01
Fantastik görüntüler yaratıyor kar bu denli yoğun yağdığı zaman. Keyifli seyirler olsun.

A_NOMAD
07-01-2017, 12:25
Evet fantastik ama hanımeli saksısının yan tarafında kar altında pembe bir şey var gibi görünüyor ya, çıkıp alamıyorum da deli oldum, muhtemelen bizim üst kattaki komşu bozuntuları yine bir şey atmış aşağıya :mad:

kelebek çalısı
07-01-2017, 12:32
Poşet ya da bez parçası gibi. Dün gece epey tipi formundaydı hava. Rüzgar da taşımış olabilir. Sil aklından üst katı, yok orada kimse :D koy fincana kahveni ve keyfine bak.

A_NOMAD
07-01-2017, 12:39
...Sil aklından üst katı, yok orada kimse :D koy fincana kahveni ve keyfine bak.

Peki :D :D

YeniGine
07-01-2017, 22:35
:D Ben de o pembe şeyi pet şişenin etiketi gibi gördüm sevgili A-NOMAD'ım...

A_NOMAD
08-01-2017, 10:51
Sevgili YeniGine yerdeki pembeliği kastetmiştim ben zira pet şişenin üstündeki pembe şey, fırtınada uçmasın diye pet şişeyi hanımelinin odunsu gövdesine bağladığım kurdele zaten :)

A_NOMAD
01-02-2017, 13:47
Hanımeli saksısında son durum: Kardelenim sonunda tomurcuklanmaya başladı (solda) hatta tomurcuğun beyaz rengi dışarıdan görülebiliyor artık ;)
Fotoğrafın sağında ise sümbüllerim mor mor göz kırpıyor ;)

638028

Hanımeliler de melisa da maalesef donlardan hasar gördü ama ben baharla birlikte uyanacaklarına inanıyorum :rolleyes:

h_dogan
02-02-2017, 14:42
Hanımeli saksısında son durum: Kardelenim sonunda tomurcuklanmaya başladı (solda) hatta tomurcuğun beyaz rengi dışarıdan görülebiliyor artık ;)

Saksıda kar olmadığına göre toprakdelen mi diyeceğiz şimdi? :D

A_NOMAD
02-02-2017, 14:48
Saksıda kar olmadığına göre toprakdelen mi diyeceğiz şimdi? :D

Burası İstanbul sağı-solu hiç belli olmaz, kardelen çiçek açana kadar bakarsınız yeniden kar yağar :p
Toprakdelen adını sevmedim, bana danaburnu denen o korkunç yaratığı çağrıştırdı :mad: Kar yağmazsa bu arkadaşa başka bir isim bulalım bence :D

h_dogan
02-02-2017, 14:50
Burası İstanbul sağı-solu hiç belli olmaz, kardelen çiçek açana kadar bakarsınız yeniden kar yağar :p
Toprakdelen adını sevmedim, bana danaburnu denen o korkunç yaratığı çağrıştırdı :mad: Kar yağmazsa bu arkadaşa başka bir isim bulalım bence :D

İsim için şıkları alalım o zaman. :D

akçabardak
02-02-2017, 14:55
Kar yağmazsa bu arkadaşa başka bir isim bulalım bence :D

O boynu bükük masumun başka bir adı var zaten ;) :) Akçabardak

A_NOMAD
02-02-2017, 14:55
İsim için şıkları alalım o zaman. :D

Ne diyem, mesela Mahmut mu diyem? :D :D :D

Ne diyem, mesela Mahmut mu diyem

h_dogan
02-02-2017, 14:57
O boynu bükük masumun başka bir adı var zaten ;) :) Akçabardak

Boynubükük. :D

A_NOMAD
04-02-2017, 16:10
E.milii neredeyse tamamen çıplak kaldı ama maşallah çiçek açmaktan hiç vazgeçmedi ;)

638221

Kardelen (ya da galanthus, akçabardak, boynubükük :D) de tomurcuğunu artık gizlemiyor, heyecanla bekliyorum :rolleyes:

638222

A_NOMAD
07-02-2017, 15:50
Mor menekşem kısa bir dinlenmeden sonra daha fazla sabredemedi ve bir tane de olsa çiçek açtı ;)

638372

E.milii kendisini övmemle gaza gelmiş olacak, coştu iyice...

638373

Görmemişin kardeleni olmuş, fotoğraflamalara doyamamış :D
Sabah hala başımız dik duruyorduk ama...

638374

...öğleden sonra boynumuz büküldü, minicik bir çiçek nasıl bu kadar güzel olabiliyor hayret... Annem sıkı sıkı tembihledi 'açınca mutlaka kokla, çok güzel kokuyor' diye, sabırsızlıkla bekliyorum açmasını, sanırım çok da bekletmeyecek ;)

638375

Bu arada sümbül tomurcuklarım yavaş yavaş gelişiyor, bugün nergislerimde de (tete a tete) tomurcukların gelmeye başladığını fark ettim, değmeyin keyfime :D

A_NOMAD
19-02-2017, 13:38
Bugün evimize ilk cemre düştü, kardelenim sonunda mübarek çiçeğini açtı ve beni çok şaşırtan kokusunu duyurmaya başladı ;)

639112

Sevgili Sûz-i Dilârâ senin için kokuyu tarif etmeye çalışayım :rolleyes:
Öncelikle minicik bir çiçekten bu kadar yoğun bir koku hiç beklemezdim, genzimi yaktı desem fazla abartmış olmam.

Hoya carnosa gibi başlayan ama hemen ardından 'yok yok portakal çiçeği bu' dedirten, 'hımm Lilium candidum esintileri de var' derken tüm bu karmaşanın üstüne birer tutam kakule, tarçın ve karanfil serpiştiriveren :D değişik, hoş, epey de yoğun bir kokuydu benim algıladığım... :p

Zihnime 'kardelen kokusu' olarak kaydı yapıldı ;)

Sûz-i Dilârâ
19-02-2017, 15:09
:D Tarife bak:D Ben de kendimi koku tarif ediyor sanırdım:D

Nesi farklı bu mübareğin bendekinin aynısı sanki, benimki niye kokmuyor? Ya da ben niye alamıyorum bu kokuyu:mad:

Şunu da merak ediyorum, saksıdaki sümbülün ikinci senesi sanırım ve balkonun da güneş almıyor. Önce maşallah diyelim de bu yıl da çiçek açacak. Önceki yılın çiçeğiyle zamanı gelince kıyaslama yapalım, çiçek sayısı açısından. Bir de Allah ömür verirse ve sen bu evde oturmaya devam edersen seneye bakalım :) nasıl olacak sümbülcük. :)

A_NOMAD
19-02-2017, 16:42
...Nesi farklı bu mübareğin bendekinin aynısı sanki, benimki niye kokmuyor?...

Şunu da merak ediyorum, saksıdaki sümbülün ikinci senesi sanırım ve balkonun da güneş almıyor. Önce maşallah diyelim de bu yıl da çiçek açacak. Önceki yılın çiçeğiyle zamanı gelince kıyaslama yapalım, çiçek sayısı açısından. Bir de Allah ömür verirse ve sen bu evde oturmaya devam edersen seneye bakalım :) nasıl olacak sümbülcük. :)

Belki alt türü farklıdır diyeceğim ama öyle olsa görüntüsünde de bir farklılık olurdu sanki, bilemedim... Eşim bile aldı kokusunu, gerçi pek beğenmedi çok ağırmış ona göre ama koku tarifime bakakaldı :D Bir de diyor ki sen bunca kokuyu nasıl hatırlayabiliyorsun :D

Sümbülü ve nergisi evvelki sene çiçekli halde satın almıştım, yani geçen sene bendeki ikinci yıllarıydı. Sümbül de nergis de bolca yavruladı ve şu an övünmek gibi olmasın sümbüllerin üçünde, nergislerin de yanlış saymadıysam beşinde tomurcuk var :cool:
(Geçen sene tek sümbül çiçeklendi, tek çiçek sapında toplam üç çiçeği vardı. Nergislerin de iki tanesi birer çiçek açmıştı.)

Kardelenin ise bendeki ilk senesi. Tek soğan olarak annem getirmişti, üç soğan olarak uyandı ama sadece biri çiçeklendi ;)

loveforlife
19-02-2017, 18:34
Nesi farklı bu mübareğin bendekinin aynısı sanki, benimki niye kokmuyor? Ya da ben niye alamıyorum bu kokuyu:mad:

Gece koklamayı dene Sevgili Sûz-i Dilârâ, mutlaka hissedersin. Gece daha yoğun kokuyor.

A_NOMAD
19-02-2017, 19:04
...Gece daha yoğun kokuyor.

Mesajını görür görmez hemen çıkıp kokladım ama gündüz o kadar yoğun olan koku şu an belli-belirsiz duyulabiliyor, o da ısrarlı şekilde koklayınca...
Zaten çiçekleri gündüzleri açık kalıyor ama akşamları kapanıyor, en azından bendeki bu şekilde. :rolleyes:

Durum senin yazdığınla çelişince annemi aradım ve telefonla canlı yayında bizim bahçedekileri koklattım ama o da gündüz buram buram kokan kardelenlerden şu an koku alamadığını söyledi, var bu işte bir iş... :D

İlave: Galanthus (kardelen) (https://tr.wikipedia.org/wiki/Kardelen) ailesine şöyle bir bakayım dedim de ülkemizde mevcut 14 türü varmış ve bunları dış görünüşlerine bakarak (bir ya da ikisi hariç) birbirlerinden ayırt etmek imkansız/aşırı derecede zor. Bunların hepsi kokulu olmayabilir ve/veya koku düzeyleri çok farklı olabilir, yani elimizdeki kardelenlerin birbirinden farklı türler olması muhtemel...

A_NOMAD
23-02-2017, 13:53
Hanımeli saksısı, minyatür bahçe olmanın hakkını veriyor ;)

639339

Uyanmaya başlayan hanımeliler, zemini kaplayan nakkaş sarmaşıkları, solda -biri çiçekli halde- kardelenler, ortada tomurcuklanan sümbüller, sağda tomurcuklanan nergisler...

Onlara baktıkça bahar havası alıyorum, haliyle atlasları kışlık odalarından balkona çıkarıveresim geliyor ama kendimi en azından mart ayına kadar frenlemem lazım. Sevgili arkadaşım kelebek çalısı da sağ olsun bu sıralar bana sık sık 'mart kapıdan baktırır' sözünü hatırlatıyor, garibim kıpırtımı sezdi ve beni durdurmaya çalışıyor sanırım :D ama mümkün değil, nisan ayına kadar sabredemem ben :D :D

A_NOMAD
28-02-2017, 14:26
Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) henüz uyanmamış olsa da diğer atlaslarım sabırsız davranarak erkenden uyanıverdiler :rolleyes:

Sarı atlasım Selen ilk tomurcuklarını göğsünü gere gere çıkartmaya başladı, maşallah kızıma ;)

639712

Güler atlas ve siklamen atlas Naciye (Epiphyllum Kalus Paetz) geçen sene danaburnu denen yaratık yüzünden ölmeselerdi (ana bitkiler biliyorsunuz maalesef öldü ama neyse ki ikisinden de ufak tefek birkaç çelik kurtarabildim, onlar ise hala hayata tutunmaya çalışıyorlar) muhtemelen onlar da güzel tomurcuklarla uyanacaklardı... :(

Tembel tenekelerim yani Süslü (Epiphyllum curio) ve Çiçi (Epiphyllum chi chi castenango) 'tembel teneke' ünvanını çok sevmiş olacaklar ki hala öylece suratıma bakıyorlar :mad:
Tamam anladık tembelsiniz yormayın kendinizi, öyle tomar tomar çiçek beklemiyorum zaten, sadece birer tane çiçek gösterin razıyım diyorum ama yok... :mad: :D

Kardelenimin çiçeği -taç yapraklar cansızlaşmaya başladı ama- hala üzerinde, bu kadar uzun süre çiçekli kalacağını sanmıyordum, doya doya seyretme ve koklama fırsatım olduğu için mutluyum.

639713

Nergislerimin tomurcukları artık açmak için gün sayıyor hatta bir tanesi açılmak üzere, sümbül tomurcukları ise bu sürecin tadını çıkarıyor, hiç acele etmiyorlar :D

639714

Gariban mavi kelebeğim (Clerodendrum ugandense) de uyanışta, umarım sağlıkla gelişip çiçeklenebilir. Avarel'i sebebini çözemeden ve aniden kaybettiğim için şimdi bu ufaklığın üstüne titriyorum...

639715

A_NOMAD
07-03-2017, 12:27
Üçüncü cemre düşerken bizim balkona beşibiryerde bırakmış :D

640238

Sümbüllerim sırada...

640239

Toplam üç çiçek sapı var ama tomurcuk sayılarını çok güzel ayarlamışlar. Boy sırasına göre en küçükte üç, ortancada dört, en büyüklerinde beş tomurcuk var. Sahibi avutma taktikleri bunlar, anlamıyoruz sanki :D :D

A_NOMAD
13-03-2017, 09:58
Sonunda sümbüllerim de çiçeklendi ;) Tek başlarına bir şeye benzemiyorlar (seyrek ve çelimsiz çiçekleri olduğu için) ama sarı sarı nergislerle birlikte güzel bir görüntü oluşuyor, kokuları henüz pek yoğun değil...

640706

Ozlem A
14-03-2017, 20:30
Sümbüllerinin rengi çok değişik, bayıldım hepsine. Güzel baharlar olsun :)

A_NOMAD
19-03-2017, 17:45
Benim saksı içine sıkıştırılmış kocaman bahçemde orman menekşesi (Viola odorata) bile var, iki tanecik de olsa çiçeklendi üstelik... ;)

641148

Burada birkaç gündür sürekli hava kapalı, haliyle ruhumuz daraldı. Bugün biraz kasvet dağıtmak adına, biraz da kokularını evimizin içinde duyabilmek için kesme çiçek yaptım. :rolleyes:

Sümbülleri, mis kokulu orman menekşelerini ve nergislerimin hala açık kalan iki çiçeğini kestim, iki bardağı iç içe geçirerek hazırladığım ev yapımı vazoda suya koydum.
Bu küçücük çiçek buketi evimizi ferahlatıp güzelleştirerek kapalı havanın kasvetini dağıtmaya yetti, belki de biz kasvet dağıtmaya bahane arıyorduk bilemem :D

641149

Bu arada o iki minicik menekşenin kokusu sümbüllerle yarışacak kadar yoğun, hatta zaman zaman üste bile çıkıyor ;)

okursan
19-03-2017, 18:50
Benim çiçeklerimin hiç kokusu yok. Bundan sonra kokulu çiçekler istiyorum :) Yoğun kokulu diye lavanta çeşidi aldı iki mini fide. Onlar bile henüz belli belirsiz kokulular. Güzel kokulu olduğu söylenen karanfillerimden de hiç koku belirtisi gelmiyor. Biri henüz çok minik. Öbürü de çiçeklenmedi daha. Bu perşembe A101'e sümbül gelecekmiş. Güzel kokuyorlarsa hepsini alayım bari.

A_NOMAD
19-03-2017, 19:23
...Güzel kokuyorlarsa hepsini alayım bari.

Sümbül güzel kokmaz mı, çok güzel kokar ama kokulu çiçek diyorsanız melisa ve hanımeliden daha yoğun kokulu çiçek yoktur sanırım, hatta melisanın koku yoğunluğu bazen rahatsız bile edebiliyor :D

zehra evin
19-03-2017, 20:34
O sümbülün rengine bayıldım.Çekimden mi öyle gerçekten rengi mi öyle çok tatlı.Menekşe ve nergisle de çok renk uyumu olmuş.

A_NOMAD
19-03-2017, 20:58
O sümbülün rengine bayıldım.Çekimden mi öyle gerçekten rengi mi öyle...

Gerçek rengi böyle, değişik koyu bir mor ;)

A_NOMAD
01-04-2017, 18:12
Bugün yine her zamanki gibi bol keyifli bir doğum günü toplantısı yaşadık, koyu bir sohbet arasında öğrendim ki sevgili dongyul meğer benim E.milii'yi pek beğenirmiş. ;)

Tabii ki eve gelir gelmez büyük keyifle hemen bir çelik hazırladım, sevgili dongyul yavrucuğunu görsün bir an evvel... ;)

642428

(Poz vermesi için gelecekteki saksısına daldırdım ama fotoğraf çekiminden sonra topraktan çıkarttım, önce kesik kısmının kurumasını bekleyeceğiz, daha sonra yine bu saksıya bu şekilde dikilecek)

lusoari
01-04-2017, 19:40
Ne kadar uzun zaman olmuş bu sayfaları gezmeyeli, beğeni yağmurunuda görünce umarım hoşuna gider Sevgili A_NOMAD :)

Böylesine güzel bir nostalji yaşamayı meğer ne çok özlemişim, kötü ve çok uzun bir kışdan, başımızdanda geçen tatsız olaylardan sonra minik bebeğimizde zamanımızın çoğunu kendisine harcamamızı istiyor, doğal olarakta yorgunluktan akşamı zor eder olduk ama önemli olan sağlık tabii ki de. Sağlıklı olunca insan herşeyi atlatabiliyor. Sizi ve güzel çiçeklerinizi özlemiştim. :)

A_NOMAD
01-04-2017, 20:02
Ne kadar uzun zaman olmuş bu sayfaları gezmeyeli, beğeni yağmurunuda görünce umarım hoşuna gider Sevgili A_NOMAD :)

Böylesine güzel bir nostalji yaşamayı meğer ne çok özlemişim, kötü ve çok uzun bir kışdan, başımızdanda geçen tatsız olaylardan sonra minik bebeğimizde zamanımızın çoğunu kendisine harcamamızı istiyor, doğal olarakta yorgunluktan akşamı zor eder olduk ama önemli olan sağlık tabii ki de. Sağlıklı olunca insan herşeyi atlatabiliyor. Sizi ve güzel çiçeklerinizi özlemiştim. :)

Beğenileri görünce ben (temsili sayılmaz) :D

642449

Çok teşekkür ederim sevgili lusoari, gerçekten çok mutlu oldum ;)

Sıkıntılarınız geçmiş-bitmiş olsun, umarım bundan sonra önünüzde çok mutlu, sağlıklı, güzel günler bekliyordur sizleri ve bebişinizi... ;)

dongyul
01-04-2017, 23:25
Sayın A_NOMAD; çok teşekkür ederim şimdi eve girdim mesajınızı gördüm...

Çok mutlu oldum gerçekten ^_^ görünümü çok hoş...

Ayrıca bugün çok güzel eğlenceli bir gündü sizlerle zaman geçirmek sohbet etmek paha biçilemezdi... İnsanın kafa dengi arkadaş çevresi olması kadar güzel bir şey yok ^^

İyi ki sizleri tanımışım iyi ki varsınız :cool:

A_NOMAD
01-04-2017, 23:36
...İyi ki sizleri tanımışım iyi ki varsınız :cool:

Yaşasın! Ben daha çok mutlu oldum beğenmenize ;)

Gerçekten keyif dolu bir gündü, iyi ki sizler de varsınız, dostlarla böyle uzun uzun sohbet etmek bir nevi hayata karşı doping oluyor ;)

YeniGine
01-04-2017, 23:50
Nerede buluştunuz ki?

A_NOMAD
01-04-2017, 23:54
Nerede buluştunuz ki?

Toplantımız vardı ya şekerim ;)

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/40718.htm

YeniGine
02-04-2017, 00:03
aaaa evet evet, ben unutmuşuum... Unutmuşum derken günün farkında değilim.

A_NOMAD
07-04-2017, 11:44
Sarı yılbaşıcık mevsimleri karıştırmış olacak ki böyle zamansız şekilde açıverdi ama bu kez renk çok değişik olmuş, pembeli sarı ya da sarılı pembe, öyle bir şey işte :D :D

Renk değişiminin ne kadar enteresan olduğunu göstermek isterim, sarı yılbaşının bendeki ilk çiçeklenmesi buradaki son fotoğrafta (http://www.agaclar.net/forum/1482933-post759.htm), ikinci çiçeklenmede pembeleşmiş görüntüsü burada (http://www.agaclar.net/forum/1484939-post771.htm), aşağıda ise şu anki yani -zamansız da olsa- üçüncü çiçeklenmesi ;)

643110

Nakkaş sarmaşığım da sezonun ilk çiçeklerini açmaya başladı, darısı diğerlerinin başına... ;)

643111

hozat
09-04-2017, 09:48
Bir filmdeydi sanırım, karakterlerden biri ''mutlu çocuklar çocukken bisiklete binmişlerdir'' diyordu ya da buna benzer bir şeydi... Benim hiç bisikletim olmadı, bisiklete binmeyi hiç öğrenmedim (istemedim de çünkü bisiklet denen şey bana hiç güven vermiyor, neyse bu konumuzun dışında ) ama şu yaşımda daha iyi algılayabiliyorum ki mutlu bir çocukluk geçirmişim. Anılar, görüntüye dönüştüğünde burunda o sızı beliriyorsa bence güzel günlere, özlenen günlere dairdir...

O KADAR DUYGULANDIM Kİ....BENİ ÇOCUKLUĞUMA VE YAŞADIĞIM O EN GÜZEL YILLARA GÖTÜRDÜĞÜN İÇİN SANA, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

not.Alıntı tapmayı da unutmuşum,onun için kopyala yapıştır yaptım,ifaden ve atlatım tarzın çok güzel kutlarım.

A_NOMAD
09-04-2017, 12:24
...O KADAR DUYGULANDIM Kİ....BENİ ÇOCUKLUĞUMA VE YAŞADIĞIM O EN GÜZEL YILLARA GÖTÜRDÜĞÜN İÇİN SANA, ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM...

Ruhunuza dokunabildiysem ne mutlu bana, güzel mesajınız için ben teşekkür ederim, sevgiler... ;)

A_NOMAD
13-04-2017, 16:46
Tohum paylaşım etkinliği içindeki lojistik merkezi çalışmaları esnasında sahipsiz/isimsiz gelen tohumlardan elime bir adet tespih otu (Coix lacryma) tohumu geçmişti.

Çok güzel bir boncuk görünümünde olduğu için anı olarak saklamak niyetindeydim zira bahçem olmadığından yetiştirmeyi aklımdan geçirmemiştim ama bir süre sonra içimdeki şey beni dürttü (şeytan demek istemiyorum çünkü bu harika zamanlamalarla beni dürten 'şey'i seviyorum :rolleyes:) ve küçük bir pet bardağa tohumu ekiverdim.

Hiç nazlanmadan (yaklaşık bir haftada) topraktan yükselen minik bir minare gibi esrarengiz şekilde çimlendi ve inanılmaz bir hızla büyüdü.

Pet bardaktan kurtarıp orta boy bir saksıya geçirdim, artık nasıl sevindiyse kısa sürede dallandı-budaklandı, büyüdü, yetmezmiş gibi ilk iki boncuğunu da gösterince 'bu kızçeyi ödüllendirmeliyim' diyerek hemen 10 litrelik bir pet şişeyi kestim ve ona kocaman bir saksı yaptım.
Bu arada sürekli ev içindeydi, yeni saksısıyla birlikte balkona yerleştirerek yani açık havaya çıkararak ödül dozunu da arttırmış oldum :rolleyes:

Bir sürü süslü boncuk yapmasını umuyorum, babama 33'lük tespih (http://www.agaclar.net/forum/1038980-post56.htm) yapacağım onlarla. 33 boncuk tespih için, bir tane imamesi için, bir tane de tohumluk... Yani bana en az 35 tane boncuk lazım. Bitkiyle pazarlık yapıp duruyorum böyle :D

Ben böyle 'ihtimaller üzerinden hayal kurmaya' kendimi kaptırdıkça annemin bıkmadan usanmadan hatırlattığı bir hikaye vardır, o geldi aklıma: Köylü adam karısıyla sohbet ederken demiş ki ''Hanım biraz paramız olsa da gebe bir keçi alsak, kısa sürede kocaman sürümüz olur, rahat ederiz''. Bunun üzerine karısı başlamış sızlanmaya ''O sürüye yer yapmak lazım-ben bahçede istemem, koca sürünün kılını kırpmak lazım-ben kırpmam, sütlerini sağmak lazım-ben sağmam, pisliğini temizlemek lazım-elimi bile sürmem,...''

Benim durumum da bu hesap, daha bismillah iki boncuk göründü, ben onlar bile ortada yokken başlamıştım hayal kurmaya/plan yapmaya :D

Mısıra benzeyen bu arkadaşı sizlerle tanıştırayım, kendisi tespih otu (Coix lacryma) biz de yeni tanıştık. Hakkında bildiklerim oldukça kısıtlı, suyu seviyormuş ve çok fazla güneş ışığı istemiyormuş. Bu kadarcık bilgiyle bu aşamaya kadar sağ salim geldik bakalım ;)

643918

Uç sürgünlerinin içinde toplam iki boncuk görünüyor, fotoğrafta pek anlaşılamasa da eklemek istedim. Elf gözlü arkadaşlar görebilir belki :D

643919

Hanımeli saksım ise artık bir ormana dönüştü, kalabalık bir aile görüntüsü veriyor, bayılıyorum ben ona ;)

643920

dongyul
13-04-2017, 19:45
Vallahi ilk gördüğümde mısır sandım ve uzun uzun okudum hemen araştırdım cidden öyleymiş, diğer adı göz yaşı otuymuş, buğdaygiller ailesinden şaşırtıcı ^^

A_NOMAD
13-04-2017, 20:12
...şaşırtıcı ^^

Boncuklarımız iyice görünür hale gelsin, asıl o zaman şaşırtacağız :D

A_NOMAD
14-04-2017, 14:38
Çevrede öyle çok inşaat var ki buralar şantiyeye döndü, haliyle üzerimize sürekli toz yağıyor. :mad:

Balkon ve balkon ahalisi her daim tozla kaplı (interstellar (http://www.imdb.com/title/tt0816692/) filmini izleyenler oradaki toz kabusunu hatırlar, durumumuz o sahnelerden hallice işte, en azından evin içine girmiyor şimdilik), mecburen kızlara düzenli olarak banyo (duruma göre bazen silme, bazen duş şeklinde) yaptırıyorum ama en fazla iki gün temiz kalabiliyorlar. :(

Hele balkon zemini rezalet!
Tozla kaplıyken haydi neyse, nispeten katlanılabilir bir görüntüsü var ama biraz su döküldü mü çamura dönüşüyor, temizlemek için de uzun uğraşlar gerekiyor ve ertesi gün onca temizlik hemen boşa gidiyor, aklıma mukayyet olmaya çalışıyorum :D

Bugün de yine mecburi banyo günümüzdü, temiz kız olmuşken Ayşecik'in (Senecio rowleyanus) bir fotoğrafını çektim ;)

644020

Kalabalık aile özlemi çektiğimden olsa gerek, bizdeki saksılar genelde kalabalık. Birkaç istisna dışında, öyle tek saksıda tek bitki olunca sanki yalnızlık çekecekmiş gibi geliyor.

(Bkz.: Empatinin nasıl suyu çıkarılır?) :D

A_NOMAD
15-04-2017, 14:06
Renk renk ve iştah açıcı görüntüleriyle, sezon boyu kullanılacak olan ev yapımı enzimlerimizin de büyük kısmı (olgunlaşması henüz tamamlanmamış olan bir enzimimiz kaldı, onun rengi ise canlı bir sarı :rolleyes:) kullanıma hazır hale geldi, yarasın kızlarıma... :cool: ;)

644172

kelebek çalısı
16-04-2017, 16:26
Renk renk ve iştah açıcı görüntüleriyle, sezon boyu kullanılacak olan ev yapımı enzimlerimizin de büyük kısmı (olgunlaşması henüz tamamlanmamış olan bir enzimimiz kaldı, onun rengi ise canlı bir sarı :rolleyes:) kullanıma hazır hale geldi, yarasın kızlarıma... :cool: ;)

644172

Söylemesen pembe greyfurt suyu diye bardağıma doldurup içerim rahat. :D

A_NOMAD
16-04-2017, 21:37
Söylemesen pembe greyfurt suyu diye bardağıma doldurup içerim rahat. :D

Şu mesajı bir an evvel cevaplayayım da bundan sonra ne oluruz (ölür müyüz-kalır mıyız, tutuklanır mıyız, sürgün mü ediliriz, başımız mı vurulur) belli değil artık malum. :mad::mad:

Can kardeşim, zaten neyimiz varsa ortak. Tadına bakarız birlikte, yani eğer tadım yapacak psikolojide olursak...

A_NOMAD
20-04-2017, 14:35
Birkaç gündür ara sıra düşünüyorum da biz mi evimizdeki çiçeklere bakıyoruz, yoksa onlar mı bize bakıyor?
Evet yer temini ve beslenme bizden ama ne zaman hayattan bunalsak onlara sığınıyoruz, onlar da istisnasız her seferinde sıkıntımızı hafifletiyor, bir nevi 'başımızı koyacak/ağlayacak' omuz oluyorlar bize. En azından benim için durum bu...

Tespih otum (Coix lacryma) üçüncü boncuğunu da gösterdi, geriye kaldı 32 boncuk :) Sonunda boncukların şu an neye benzediğini fotoğraflayabildim:

644887

Selen atlasımın tomurcukları düşündüğümden daha yavaş büyüyorlar, en büyükleri henüz sadece bu kadar oldu:

644888

Nakkaşım çiçek sayısını günden güne arttırıyor:

644889

Şu an burada kuvvetli bir lodos fırtınası var (neyse ki balkon kuzeye baktığı için zarar vermiyor, bizim balkonun tek iyi özelliği de bu sanırım, diğer bütün rüzgarlardan dayak yiyebiliyor ama lodos vurmuyor) hava da kapalı. Haliyle ruhum sıkıldı, gözümün önünde kızlarımın yeşilliği olmasa ne yapardım bilemiyorum.

Bu arada yılbaşı çeliklerimin (Schlumbergera truncata) birkaç tanesi daha tomurcuklanmış, havalar uzun süre kapalı ve serin gidince hangi baharın geldiğini ayırt edemediler bu sene, gariplerim mevsimi sonbahar sanıyor olmalı :)

A_NOMAD
25-04-2017, 12:16
Anacığım bağımızdaki muscarilerden benim için bir saksıya dikmiş sağ olsun, çiçeklenme döneminde elime geçemedi ama bonus olarak tohum kapsülleriyle geldi ;)

645643

Bu arkadaş da yine annemin elceğizleriyle benim için ayırıp diktiği bebek bir anthurium, umarım çabucak büyür ve o güzel çiçeğini gösterir ;)

645644

A_NOMAD
04-05-2017, 17:09
Bu sabah büyük sevinç içinde birkaç bitki sevdalısına kargo gönderdim ;)
Mutlu mesut geri dönerken her zaman önünden geçtiğim ve selamlaştığım ama daha önce hiç alışveriş yapmadığım çiçekçinin önünde, çiçeksiz olmasına rağmen çok gösterişli ve etrafı yavru dolu bir yelken çiçeği (Spathiphyllum) gördüm!

Saksının başında nasıl kalakaldıysam ve yavrulara nasıl yiyecek gibi baktıysam artık, adamcağız yanıma geldi ve 'vereyim mi yavrulardan birini' şeklinde, o an için dünyanın en muhteşem sorusunu sordu bana :D

Hani bir söz vardır, kediye 'ciğer sever misin' diye sormuşlar da gülmekten cevap verememiş :D
İşte o an, o kedi bendim :D

Sağ olsun, aceleyle bir yavru ayırdı. Gerçi üzerinde sadece bir ince kök çıkıntısıyla geldi ama ona da şükür... Sonra bizim çiçekçi hızını alamadı (benim mutluluğumu görünce o da mutlu oldu sanırım) ve içerideki daha küçük çiçekli bir spathi.den de bir yavru ayırmaya girişti ama ayrılan yavru maalesef bu kez köksüz geldi, yine de adamcağızı üzmemek için ses etmedim, 'köklenir o merak etmeyin' diyerek yavrucuklarımı alıp hoplaya zıplaya eve geldim ;)

Kök uzantısı mevcut olan yavruyu hemen bebek antoryumun yanına diktim ama köksüz yavruya ne yapacağımı bilemedim. Önce suya koydum, sonra dip kısmı suya değmeyecek şekilde tutmaya karar verdim. Asıl sıkıntı şu ki köksüz spathi. köklenebilir mi, bilmiyorum :(

Bu yönde bir bilgi de bulamadım, ilgili sayfadan yardım isteyeceğim, belki böyle bir durumu tecrübe etmiş olan üyelerimiz vardır...

Antoryumun yanına diktiğim, cılız da olsa bir tanecik kök uzantısı olan yavru spathi.nin fotoğrafı aşağıda:

646827

Köksüz yavrunun fotoğrafı ise ilgili sayfada. (http://www.agaclar.net/forum/1505742-post398.htm)

eneskrky
04-05-2017, 17:40
Nakkaş sarmaşığı ne güzel olmuş açmışta açmıl ablacım ellerine sağlık.Tehpih çiçeği biraz ben daha yeni diktim ben biraz geç kalmışım sanırım :)Neler olmuş bu sayfada :D herşey çok güzel ellerine sağlık A_NOMAD abla

A_NOMAD
04-05-2017, 20:00
...Tespih çiçeği ben daha yeni diktim ben biraz geç kalmışım sanırım...

Teşekkür ederim canım, epeydir yoktun, özlettin kendini ;) Tespih otu için ben erken davrandım bence, yani normalde baharda çimlendiriliyor olsa gerek...

ilkermeric
04-05-2017, 20:39
Senecio rowleyanus değişikmiş. İlk kez gördüm. Hanımeli saksısı da harika olmuş. Maşallah...

A_NOMAD
04-05-2017, 20:51
...Hanımeli saksısı da harika olmuş. Maşallah...

Teşekkür ederim :rolleyes:

Buralarda komşu sayılabilecek bir esnaf var, kendisi duşakabin işi yapıyor ve dükkanının önünü boy boy duş teknelerinden oluşturduğu bahçelerle donatmış. Öyle güzel ki kaldırımın üstünde rengarenk bahçeler, bir de dolu dolular, biber-domates bile yetiştiriyor onlarda :D

Benim hanımeli saksısı da o hesap, betonlar arasında ve dar alanda küçücük bir bahçecik ;)

sardunya18
05-05-2017, 13:24
Yine çok güzeller çiçekleriniz .Harika bir anlatım roman gibi okuyorum .Senin küçük spati bence toprakta köklenir .Benim yeşil yapraklı agleonema ile aynı soydan sanırsam ben onun birini direk toprağa ,birini suya koymuştum .Sudaki öylece dururken topraktaki köklenmişti .Sen onu gidip gelip seversin oda köklenir büyür çiçek bile açar ablası ;). Bol çiçekli günler .

hilalpy
05-05-2017, 14:07
Çevrede öyle çok inşaat var ki buralar şantiyeye döndü, haliyle üzerimize sürekli toz yağıyor. :mad:

Balkon ve balkon ahalisi her daim tozla kaplı (interstellar (http://www.imdb.com/title/tt0816692/) filmini izleyenler oradaki toz kabusunu hatırlar, durumumuz o sahnelerden hallice işte, en azından evin içine girmiyor şimdilik), mecburen kızlara düzenli olarak banyo (duruma göre bazen silme, bazen duş şeklinde) yaptırıyorum ama en fazla iki gün temiz kalabiliyorlar. :(

Hele balkon zemini rezalet!
Tozla kaplıyken haydi neyse, nispeten katlanılabilir bir görüntüsü var ama biraz su döküldü mü çamura dönüşüyor, temizlemek için de uzun uğraşlar gerekiyor ve ertesi gün onca temizlik hemen boşa gidiyor, aklıma mukayyet olmaya çalışıyorum :D

Bugün de yine mecburi banyo günümüzdü, temiz kız olmuşken Ayşecik'in (Senecio rowleyanus) bir fotoğrafını çektim ;)

644020

Kalabalık aile özlemi çektiğimden olsa gerek, bizdeki saksılar genelde kalabalık. Birkaç istisna dışında, öyle tek saksıda tek bitki olunca sanki yalnızlık çekecekmiş gibi geliyor.

(Bkz.: Empatinin nasıl suyu çıkarılır?) :D

Bayıldım,benimkinin de durumu fena değildi. Gittikçe büyüyordu,ne güzel ne güzel derken kendi nazarım değdi galiba :p Artan sıcaklardan muhtemelen eski canlılığını kaybetti. Suluyorum fakat fazla sulamadan da korkuyorum önceki tecrübelerimden dolayı. İnşallah kurtarabilir,sizinkinin boyutlarına ulaştırabilirim.

A_NOMAD
05-05-2017, 16:52
...Senin küçük spati bence toprakta köklenir .Benim yeşil yapraklı agleonema ile aynı soydan sanırsam ben onun birini direk toprağa ,birini suya koymuştum .Sudaki öylece dururken topraktaki köklenmişti...

Teşekkür ederim sevgili sardunya18 ;)

Ben de zaten dün ilgili başlıkta sorumu sorduktan kısa süre sonra spathi.yi minik bir saksıda toprağa daldırdım, çünkü suda çürürmüş gibi bir izlenim verdi bana...
Artık gerisi ufaklığın azmine kaldı, umarım dediğiniz gibi köklenir de yüzümü güldürür :rolleyes:

Aglaonema'lar tipleri çok benzese de bildiğim kadarıyla Spathiphyllum'lar ile akraba değil ve evet, onlar çok kolay kökleniyor ama spathi.ler için hiçbir yerde köklendirme ile ilgili bir bilgi veya deneyim paylaşılmamış. Birlikte tecrübe edeceğiz bakalım...

...Artan sıcaklardan muhtemelen eski canlılığını kaybetti...

Teşekkürler sevgili hilalpy ;)

Senecio rowleyanus doğal ortamı her ne kadar Güney Afrika çölleri olarak geçse de aslında o çöllerdeki küçük çalıların gölgelerini mesken tutan sürünücü bitkilerdir, haliyle özellikle güneşten korunmaya ihtiyaçları var.

Zaten boncukların üzerindeki saydam bölgeler de direkt güneşe çıkacak dayanıklılıkları olmadığından, güvenli gölgelerde alabildikleri kısıtlı güneş ışığından mümkün olduğunca çok faydalanabilmeleri için sahip oldukları bir özellik...

Çok uzattım ama kısaca diyorum ki direkt güneşten olabildiğince korumanız iyi olacaktır ve yaz sıcaklarında uykuya geçeceklerini de hatırlatmak isterim. Uykudayken sulamayı azaltmanız gerekiyor, köklerinin kurumasına izin vermeyecek kadar sulamanız yeterli olacaktır.

Umarım bitkiniz bir an evvel canlanıp gelişerek sizi mutlu eder ;)

A_NOMAD
06-05-2017, 16:16
Dün geceden beri esen rüzgar Ayşecik'in saçlarını dağıtmış, bu hali de pek güzel göründü gözüme, saçaklı kızım benim ;)

647005

Hanımelim pıtır pıtır tomurcuklanmaya başladı, umarım bol bol çiçek açıp bize koku ziyafeti çekecek...

647006

Selen atlasımın tomurcukları da büyümeye hız verdi sonunda, bir an evvel çiçeklerini görmek ve kokusunu duymak için sabırsızlanıyorum :rolleyes:

647007

Yavru spathiphyllumlardan köklü olanın keyfi yerinde maşallah ama köksüz yavrucuk yapraklarını iyice yere eğdi, pek ümit verdiğini söyleyemesem de takibe devam...

647008

A_NOMAD
12-05-2017, 13:08
Ağaçlar net 12. doğum günü toplantısında sevgili Zafer İnandıklı'nın getirdiği atlas çeliklerini kendisiyle birlikte dağıtmıştık. Dağıtım sonunda elimizde kalan küçük iki atlas çeliğini (muhtemelen küçücük parçalar oldukları için beğenilmemişler ki kimseler almamış) 'çöpe gitmesinler bari, en azından anı olsun' diyerek ben almıştım.

Bunların biri küçük bir parça ''Epiphyllum anguliger'' yani balık kılçığı ya da zig-zag olarak bilinen atlas çeliğiydi, muhtemelen getirilen çeliklerden birinden kırılarak düşmüş bir parçaydı ve şu an aşağıda görüldüğü gibi bir sürü sürgünü var ;)

647778

Diğeri ise ismini bilmediğim, dar bir yelpaze görünümünde küçücük bir yapraktı, ben aldıktan sonra bir yaprak daha çıkardı sadece. Yavaş gelişen bir tür olduğunu düşünmeye başlamıştım ki vurucu hamle geldi, tomurcuk çıkardı! :D

İsmini, rengini, çiçeğinin yapısını bilmiyorum, yani tamamen sürpriz olacak ;)

647779

efeege
12-05-2017, 20:49
Sevgili A Nomad atlas çeliklerin,den çok kalınca bolca bende almıştım.
diktim bıraktım şehir dışına gitmiştik döndüğümüzde su ihtiyaçları nasıl diye baktığımda üçüncü haftasında kocaman filizleriyle karşılaştım ne zaman kök yaptı,da filiz verdi şaşırdım çok hamarat çıktı çelikler. hiç fire vermeden tuttular Zafer inandıklı beye teşekkürierimi sunarım.

A_NOMAD
12-05-2017, 21:07
...üçüncü haftasında kocaman filizleriyle karşılaştım ne zaman kök yaptı,da filiz verdi şaşırdım...

Maşallah, yerlerini de rahatsız edilmemeyi de sevmişler demek ki... İnşallah güzel çiçeklerini de görürsünüz ;)

A_NOMAD
23-05-2017, 19:41
Memleketten (kurutup kullanmak üzere) kesip getirdiğim adaçayı, nane ve biberiye dallarından birkaçını, daha uzun süre taze kalmaları için -içinde bir kök nakkaş sarmaşığı olan- bu küçük saksıya sokuşturmuştum. İhtiyaç oldukça taze taze kullanıyordum ama düşündüğümden uzun süre taze kalmakla yetinmeyip yeni sürgünler vermeye başladıklarında farkına vardım ki meğer bu arkadaşlar kalıcı olmaya karar vererek köklenmişler! :D

Yani artık mutfakta nakkaş sarmaşığı çiçekleriyle süslü minik bir baharat saksım var :D

649058

Bu da mutfak penceresinde yani ev içinde ikamet eden boncuklum, onun da saçları epeyce uzadı ;)

649059

Selen atlasımın en büyük tomurcuğu kocaman oldu, bakalım ne zaman açacak :rolleyes:

649060

A_NOMAD
25-05-2017, 12:56
Bol yağmurlu geçen dönem hanımelimin yapraklarında epey sorun yaşadık, tam iyileşiyor derken de üç gün üst üste fırtına vurunca garibim resmen yapraksız kaldı, çok hırpalandı. Hala da kendine gelebilmiş değil, perişan halde ama şükür ki en azından tomurcukları sağlam kaldı ve sonunda çiçeklenmeye başladık ;)

649247

melekv.
26-05-2017, 13:40
Yine hepsi birbirinden güzel :)

A_NOMAD
27-05-2017, 17:52
Pembiş menekşemi annem bana getireli neredeyse 2 yıl olacak. Geçen bahar ben çiçeklerini görmeyi ümit ederken, ısrarla yaprak aralarından yavrulamayı tercih etmişti ve şu an sayabildiğim kadarıyla aynı saksıda 3 menekşe oldular.
Artık çiçekten yana umudumu kesmiştim aslında ama az önce gördüm ki sonunda tomurcuklanmaya başlamış, ilk çiçeklerini açacak kısmetse ;)

649455

Mor menekşem de yanıbaşındaki bu pembiş arkadaşa baka baka huy değiştirdi, o da yavruladı ve şu an aynı saksıda 2 bitki haline geldi ama pembiş gibi uzun süre güzel tomurcuklarından mahrum bırakmadı neyse ki... :rolleyes:

649456

Selen atlasım ilk kez çiçeklenecek, heyecanla bekliyorum ama maalesef henüz küçük olan 5 tomurcuğunu döktü, sağlam 3 tomurcuğumuz kaldı sadece...
Buna da şükür diyorum, inşallah bu üç tomurcuk bari sağlıkla gelişip açabilir, tomurcuk kaybedince çok üzülüyorum :(

649457

Hanımelim perişan haline rağmen çiçeklenmeye devam ediyor, şuraya bir avuç mis kokulu hanımeli bırakayım da sayfama bahar kokusu bulaşsın :D

649458

Bizi hiç çiçeksiz bırakmayan ve seyrine doyamadığımız E.milii'nin fotoğrafını epeydir paylaşmamıştım, maşallahımız var ;)

649459

Köksüz spathi. ne yazık ki öldü ama şükür ki diğer yavru -henüz yeni yaprak çıkarmaya, yani gelişme göstermeye başlamamış olsa da- gayet canlı, bebek anthurium ise şu sıralar yeni yaprak çıkarıyor, Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) de tomurcuklanmaya başladı ;)

Bu güzel gelişmelerin yanında tatsız bir şey de oldu: Ebruli menekşem dipten çürümüş, bugün fark ettim ve hemen kurtarabildiğim pek minik kısımlarını çelikledim, umarım hayata tutunabilir...

sakdag
28-05-2017, 18:43
Açsın artık.... Merakla bekliyorum ben de A_Nomad'cım.
Süpriz renkli dediğinin tomurcuğu ne alemde, duruyor mu?

A_NOMAD
28-05-2017, 19:45
...Süpriz renkli dediğinin tomurcuğu ne alemde, duruyor mu?

Aynen bence de açsın artık :D

O ufaklığın tomurcuğu maalesef düştü canım, artık kısmetse seneye...

A_NOMAD
05-06-2017, 15:05
Selen atlasımın ilk tomurcukları 18 şubattan beri büyüyor, ayıptır söylemesi üç buçuk aydır ben bu tomurcukların çiçek açmasını bekliyorum :mad: :D

Sonunda ilk iki tomurcuk renklerini göstermeye başladı, bu aşamaya kadar geldiklerine göre artık açılma işini çok uzatmazlar diye umuyorum :rolleyes:

650493

650494

Jezebel
05-06-2017, 23:29
Gece gece sayenizde kahkahayı bastım.
Artık komşular ne der bilmem.
Sabrınıza değecek bir güzellik açacaktır sonunda:D

A_NOMAD
06-06-2017, 17:03
...Sabrınıza değecek bir güzellik açacaktır sonunda:D

Öyle sanıyorum ki sarı gelinler bu gece arz-ı endam edecekler, tomurcuklar iyice şişti, uzun bekleyişin sonunda kavuşacağız inşallah ;)

650696

sakdag
06-06-2017, 19:20
Nihayet...

Çok sarı... Sapsarı...

Çok güzel...:eek:

A_NOMAD
06-06-2017, 23:38
Sonunda sarı gelinlerimize kavuştuk ;)

Oldum olası atlas çiçeklerine hayranımdır ama sarı rengin bir çiçeğe bu kadar yakışabileceğini tahayyül edemezdim...

Akşam saatlerinde çiçeklerimiz aralanmaya başladı. İlk iş olarak eğilip kokladım ama hiç koku alamadım, 'herhalde aklımda yanlış kalmış kokulu olduğu' diye düşündüm.

650732

Fakat gece olunca çiçekler tamamen açıldı ve hafif bir koku duymaya başladım.

650733

Koku sürekli duyulmuyor, belirli aralıklarla salınıyor ve çok hafif, rendelenmiş limon/portakal kabuğu kokusu. Kokusunu çok beğendiğimizi söyleyemem ama çiçeğin görüntüsüne bayıldık ;)

650734

Hem bu eşsiz güzellik gözlerimizin önünde olsun hem de ara ara saldığı kokusunu duyabilelim diye, eşimin isteği üzerine çiçekleri kesip yanımıza aldık. Çiçekleri kesmeyi pek tasvip etmesem de sefasını süremeden balkonda kendi kendilerine geçip gitmelerini göze alamadık işte...

650735

YeniGine
06-06-2017, 23:43
Maşallaah, çok güzel açmış sevgili A-NOMAD ve sarısı da çok güzelmiş. Emeklerine sağlık.

A_NOMAD
17-06-2017, 13:18
Sonunda pembiş menekşem ilk çiçeğini gösterdi, bütün çiçeklerini açınca pembe-mor çok güzel görünecekler ;)

651960

Bebek anthurium ve spathiphyllum yapraklanıyor, daha büyüyüp kocaman olacaklar da çiçek bekleyeceğiz, herhalde bir sene sonra falan... :rolleyes:

651961

A_NOMAD
17-06-2017, 14:16
Fotoğraf çekmeye başlamışken devam edeyim dedim...

Ayşecik ve yanındaki yavrusu (Senecio rowleyanus) doya doya boncuklarını sergiliyor, ben de zevkle seyrediyorum. ;)

651963

Boncuk demişken, tespih otumuz (Coix lacryma) da atlattığı badirelerden sonra boncuk üretimine kaldığı yerden devam ediyor.

651964

Yıldız hanım (Stapelia grandiflora) sonunda tomurcuklanmaya başladı, mis kokulu (:D) çiçeklerine kavuşmak için sabırsızlanıyorum.

651965

Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) tomurcukta ama fotoğraflama sebebim bu değil, hanfendi artık bana tepeden bakıyor çünkü yeni sürgünleriyle boyu 190 cm.yi geçti maşallah... :rolleyes:

651966

A_NOMAD
24-06-2017, 12:36
Eskiden, yani ailemle yaşıyorken arefe günleri mutlaka banyo yapardık. ''Arefe suyu şifalıdır'' derdi 'rahmetli' demeye henüz alışamadığım (bu bayram O'nsuz ilk bayramımız olacak :() canım babaannem... Hala bu alışkanlığımı sürdürürüm ve arefe suyunun şifasına da inanırım, hurafeperest olduğum doğrudur.

Bugün arefe suyuyla kaktüslerim hariç (onları güneş çekilince yıkayıp sulayacağım) bütün bitkilerimi yıkadım ve azar azar da suladım, şifa olsun kızlarıma ;)

Bu sene böcek sayısında inanılmaz bir artış olduğunu gözlemledim, ilk kez bitkilerimden birine siyah yaprak bitleri musallat oldu :mad:
Şükür ki ev yapımı ilaçlar yardımıma koştu da bitlerden çabucak kurtulabildim.

Sıvı sabun+sarımsak+sıvı yağ+su karışımı kesin çözüm oldu, bu badireyi de atlattık.

Umarım tekrar böyle bir sorunla karşılaşmam, fazlasıyla rahatsız edici bir durummuş...

Aklınızda bulunsun, umarım yaşamazsınız ama eğer yaprak bitleriyle (ya da başka bitki zararlılarıyla) karşılaşırsanız gönül rahatlığıyla ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)dan faydalanabilirsiniz.

Pembiş menekşem -uzun zamandır beklediğim- çiçeklenmesini sürdürüyor, beklettiğine değdi. Şuraya bir tutam pembe ve mor koyup kenara çekileyim, herkese iyi bayramlar... ;)

652465

dongyul
24-06-2017, 13:43
Menekşelerin maşallahı var dik dik bakmadım bilerek bir şey olmasın diye ^^

A_NOMAD
01-07-2017, 13:53
Sıcaklarla başımız fena halde dertte ama şükür ki kızlarımın bu durumdan pek şikayetleri yok.

Gerçi bayram tatilinden döndüğümüzde yılbaşılarımın ve bebek atlaslarımın bazılarını epey hırpalanmış halde buldum ve yeniden çeliklemek zorunda kaldım lakin ölmediler ya buna da şükür...

Bu sabah sıcaktan fenalık geçirerek uyandığımızda eşim, yatak odasında ikamet eden mavi kelebek çiçeği (Clerodendrum ugandense) saksımızı işaret ederek 'bunlar bu sıcağa nasıl dayanıyorlar ya, neden hiç sızlanmıyorlar' diye bir feryat koyverdi, adamcağız nasıl bunaldıysa yazık :D

Aslında sadece birkaç gün evden uzaktık ama döndüğümüzde tomurcukları epey gelişmiş halde bulduk maşallah, gözümüzün önündeyken ne kadar hızlı büyüdüklerini fark edemiyormuşuz demek ki...

Biz yokken Yıldız (Stapelia grandiflora) tomurcuklarının birini kocaman yapmış!

653045

Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) sezon açılışını dört çiçekle yapmaya hazırlanıyor, o da yokluğumuzda tomurcuklarını hızla büyütmüş hatta hafiften kıvrılmaya dahi başlamışlar ;)

653046

Bebek anthurium ve spathiphyllum birlikte tatlı tatlı büyüyorlar, onlara baktıkça büyüdüklerini ve çiçeklendiklerini hayal etmekten kendimi alamıyorum :rolleyes:

653047

Menekşelerin maşallahı var dik dik bakmadım bilerek bir şey olmasın diye ^^

Pembiş menekşem, çiçeksiz geçirdiği yılların acısını çıkarıyor. Sevgili dongyul ben bol bol bakıyorum, sen de çekinme doya doya bak :D

653048

A_NOMAD
05-07-2017, 14:48
Yıldız'ın (Stapelia grandiflora) en büyük tomurcuğu yarın ya da sonraki sabah açacağa benziyor :rolleyes:

653271

Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) üç tomurcuğunu bu gece açacak, biri ise yarın geceye kalmış görünüyor...

Son sürgünleriyle boyu ikibuçuk metreyi geçip balkon tavanına değmeye başlamıştı. Bu haliyle hem tomurcuklarını beslemekte hem de dengede durmakta zorlandığını fark edince hemen o büyük sürgünleri budadım ama müdahalede geç kaldığım için maalesef epey tomurcuk kaybettik artı bu tomurcuklar da biraz küçük kaldı, yeterince iyi gelişemediler, yine de çok güzeller ;)

Benim kızçem ne zaman çiçek açmaya yeltense istisnasız rüzgar coşuyor, rüzgarı cezbeden bir tarafı var, artık bundan eminim :D

Günlerce sıcaktan yandık, esmiyor diye inledik, bunaldık, fenalıklar geçirdik, yaprak kıpırdamadı ama bugün Prensesim gelin olacak ya rüzgar bir coştu ki sormayın! Karşılıklı pencere bile açamıyoruz, o derece kuvvetli!
(Fotoğrafta göreceksiniz, penceredeki sinekliğimiz bile rüzgardan az evvel patladı :mad:)

Tamam serinledik, rahatladık, ferahladık şükür ama belli ki Prensesim'e rüzgarda savrulmadan, şöyle sakin bir gecede rahat rahat çiçek açmak nasip olmayacak. O gelinliklerin etekleri illa uçuşacak yani :D

Düğünümüze bekleriz efendim ;)

653272

A_NOMAD
05-07-2017, 23:16
Akşam saatlerinde çiçekler usulca aralanmaya ve büyüleyici kokularını duyurmaya başladı, bu kokuyu öyle özlemişim ki...

653290

Gece olup gelinler sahneye çıktığında, her ne kadar yine gözü dönmüş rüzgarla (kıskanıyor mudur nedir gelinlerimi :D) boğuşmak zorunda kalsak da bol parfümlü ve seyrine doyulmaz bir şölen başladı, şükür kavuşturana ;)

Gözlerimizin gördüğü güzelliği -gerek rüzgarın engellemeleri, gerekse içerinin aydınlatması nedeniyle- fotoğrafa bir türlü yansıtamasam da çekebildiğim en iyi fotoğrafı burada paylaşmak istiyorum.

653291

Daha karanlıkta ve kuytuda kaldığı için alt taraftaki çiçeği, yanındaki tomurcukla birlikte çok daha net fotoğraflayabildim.

653292

Gece yarısına kadar dişimizi sıktıktan sonra 'artık yeter bu işkence' diyerek (çünkü balkona çıkıp oturmak rüzgar yüzünden mümkün değildi, haliyle çiçekleri ne doya doya koklayabiliyor ne de seyredebiliyorduk, birkaç dakikada bir balkona çıkıp biraz seyredip-koklayıp içeri dönüyorduk :mad::() çiçekleri kesip yanımıza aldık :rolleyes:

653293

Ben yine iki bardağı iç içe geçirerek bir vazo yaptım ama çiçeklerimizin boynu baston gibi kıvrık olduğundan bir türlü yerleştiremedim. Nasıl etmeli diye düşünürken gözüm avizeye takıldı, tam üç çiçeği geçirebilecek kadar uygun yeri olduğunu görünce hemen yerleştirdim!

Sonuç: Bir gecelik de olsa, harika görünen ve sürekli parfüm kokusu yayan canlı bir avizemiz oldu :D

653294

Gül Batur
06-07-2017, 14:24
Kızım aklınla bin yaşa çok güzel olmuş.

A_NOMAD
06-07-2017, 14:58
Kızım aklınla bin yaşa çok güzel olmuş.

Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim ;)

Gönül isterdi ki çiçekleri kesmek zorunda kalmayalım ama sefasını sürebilmek için başka çaremiz yoktu.

greenmira
07-07-2017, 13:52
'Senecio rowleyanus', yani benim 'Ayşe' kızım...
Sevgili Güler Hanım 10.yıl toplantısında 'kopmuş birer tesbih parçası gibi görünen' o iki çeliği bana uzatana kadar, böyle bir bitkinin varlığından haberdar değildim. Çok güzel görünüyorlardı ve eve döner dönmez, tarif ettiği şekilde toprağa yatırıp fısfısla sulamaya başladım hemen...

Uzun bir süre öylece yan gelip yattıktan sonra, iyi ki tembellik etmişler dedirtecek bir hızla geliştiler ve saksılarından taşmaya başladılar. Takip eden sonbaharda o güzel çiçeklerini bile gösterdiler ;)

Mini mini çiçekler birleşip küçücük bir karanfil oluşturmuş ve bu minicik çiçek, karanfil-tarçın gibi kokuyor...

562857

Öyle geliştik büyüdük ki eşe dosta bebekler verdik, dağıttıkça serpildik ve şimdiki halimiz böyle ;)

562858

Okadar güzel gönüyüroki dönüp dönüp birdaha baktım. Emeğinize sağlık. Benimde var ancak birtürlü kendine gelemiyor. Once kaktüs toprağındaydı epeyce bir çoğaldı tam saksıdan taşmaya başlıyorduki bazı dallarında kuruma, bazı tomurcuklarda çürüme tespit ettim. Toprağı epey ıslaktı. Sonra epey bir süre su vermedim. Baktım olmadı bu defada sağlıklı olan dalları sıkıtrılmış hindistan cevizi toprağına aldım. şimdide hergün bakıyorum, ancak bir hafta olmasına rağmen gözle görülür bir iyileşme göstermiyor. Yaşatamayacağım diye çok korkuyorum:(

A_NOMAD
07-07-2017, 14:30
...bir hafta olmasına rağmen gözle görülür bir iyileşme göstermiyor. Yaşatamayacağım diye çok korkuyorum:(

Öncelikle beğeniniz için teşekkür ederim ;)

Toprak karışımınızın gözenekli ve geçirgen olması önemli, artı bu bitki düzenli sulanmayı seviyor. Düzenli sulama derken 'ne olursa olsun haftada bir, bir bardak su verilecek' şeklinde değil, toprağının yaklaşık üçte biri kurudukça saksı toprağının tümünü ıslatacak miktarda su verilecek ve bu rutin aksatılmayacak.

Yani 'toprak iyice kurudu ama birkaç gün geç sulayıvereyim' ya da tam tersi, 'toprağı da daha nemli ama elime suyu almışken sulayıvereyim' derseniz büyük olasılıkla bitkinizi kaybedersiniz.

Bir diğer konu besin takviyesi, gelişme dönemlerinde birkaç sulamada bir besin takviyesine ihtiyaç duyuyorlar. Takviye etmezseniz ölmezler ama cılız ve gösterişsiz kalırlar, artı olarak soğuk mevsimde açacakları çiçekleri oluşturamazlar.

Kısa bir özet geçtikten sonra şimdi hızlıca toparlayacağım :D

Bu söylediklerimin hepsi gelişme dönemleri için geçerli, yani ilkbahar ve sonbahar. Yaz mevsiminde bitkiniz uyuyacak, hiç gelişme göstermeyecektir. Yaz dinlenmesi sonbahara kadar sürer ve bu dönemde sulamayı minimum miktar+sıklığa indirmeniz, besin takviyesini ise tamamen kesmeniz gerekiyor.

Yaz, dinlenme dönemi olduğundan çelik köklendirmek için uygun değildir. Yazın köklendirmeye çalıştığınız çelikler -siz ne yaparsanız yapın- zerre kadar gelişme göstermeyecek ve sizi sinir edecektir ama aynı çelikler (eğer öldürmemeyi başardıysanız) sonbaharda coşkuyla gelişip sizi şaşırtabilirler.

O çelikleri yaz mevsiminde bol bol sularsanız, çok yüksek ihtimalle öleceklerdir.

Bitkinizi direkt güneşten alın. Toprağı kurumadan su vermeyin, su verdiğinizde de azıcık sulayın yani sadece köklere 'yok demeyecek kadar' su ulaşsın. Sonbahara kadar sabredin, nasıl coşkuyla uyandığını görüp sevineceksiniz ;)

A_NOMAD
07-07-2017, 17:16
Önceki senelerde olduğu gibi, Yıldız'ın (Stapelia grandiflora) çiçeğini sabah uyandığımda açılmış halde bulacağımı sanıyordum ama bu sefer -yine sabah saatlerinde açılmaya başlamasına rağmen- 'tam açık' hale gelmesi neredeyse akşamı buldu.
Bütün süreci sabırsızlıkla takip ettim :rolleyes:

Önce, balon gibi şişen kocaman tomurcuk yarıldı...

653419

Sonra taç yapraklar birer birer açılmaya başladı...

653420

Davetkar kokusu sayesinde henüz tam açılamadan bile yoğun ziyaretçi akınına uğramıştık ki çiçek açıldığında sinekler tam manasıyla hücum ettiler, hatta bir ara 'Allah Allah' nidalarını bile duyar gibi oldum :D
Bu parlak arkadaşı da iş üstünde yakaladım ama hiç istifini bozmadı pişkin şey :mad:

653421

Nihayetinde üstümüzde bir sürü sinek larvası (hatta sinek) bile olsa güzeliz ;) nazik burnunuzu yaklaştırmadığınız sürece tabii ki... :D

zynlby
10-07-2017, 10:33
çok ilginç gerçekten sinekler resmen istila ediyorlar ve fena bir koku... canlı görünce hak verdim. ama her şeye rağmen çiçek devasa ve çok güzel. ellerinize sağlık

A_NOMAD
11-07-2017, 19:03
Şu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/1503900-post856.htm) boncuklarının nasıl göründüğünü paylaşmış olduğum tespih otumdan (Coix lacryma) epeydir bahsetmemiştim.

Kendisi balkonda maruz kaldığı ilk fırtınada oldukça yıpranmıştı, yaprakları parçalandı ve pek çok boncuğunu kaybetti ama maşallah bunlara rağmen dimdik ayakta :cool:

O kötü deneyimden sonra o da (balkonun diğer sakinleri gibi) balkonun huyunu-suyunu öğrenmeye başlamış olacak ki hızla ortama adapte olmaya başladı. O zamandan beri yapraklarını eskisi gibi ince-uzun değil, daha kısa ve geniş olarak şekillendiriyor.

Bu önlem sayesinde artık fırtınalarda hasar görmüyor, doğa resmen mucizelerle dolu ;)

Ona hazırladığım 10 litrelik pet şişeden yapılma saksı dar geliyor ama buna rağmen azimle yavrulayarak çoğaldı, eminim yeri müsait olsaydı orada küçük bir orman oluşacaktı :D

Bu arada başlarda sayıp durduğum o yeşil boncuklar meğer tam manasıyla boncuk değillermiş, şu sıralar içlerinden böyle yeşil oluşumlar çıkıyor:

653620

Sonra o oluşumlar uzayıp püskül şeklinde, fotoğraftaki gibi çiçek açıyorlar:

653621

Yani aslında henüz hiç boncuğumuz yokmuş, inşallah ileride olacak :rolleyes:

Şöyle bir de boydan görüntüsünü paylaşayım ki adaptasyon olayını abartmadığımı siz de görün.

653622

Şuraya da henüz balkon şartlarına adapte olmadan önceki halinin bir görüntüsü (http://www.agaclar.net/forum/1502941-post849.htm)nü bırakıyorum, karşılaştırma açısından lazım olacak ;)

YeniGine
11-07-2017, 23:27
Sevgili A-NOMAD bu güzeli ilk sende gördüm ve ilk gördüğümde mısır sanmış idim. Maşallah çok güzel boncukların olacak inşallah!.. Emeklerine sağlık.

A_NOMAD
12-07-2017, 15:37
...çok güzel boncukların olacak inşallah!.. Emeklerine sağlık.

Teşekkürler şekerim, inşallah olur çünkü o boncuklar bana lazım, onlarla babama 33'lük tespih yapacağım :D

Sevgili YeniGine, şimdi paylaşacağım olaya senin için gidecek eminim ama ben sinirden gülme krizine girdim bilesin :D

Bilenler bilir, yıllardır kumru denen kuşlarla başım derttedir. Hatta kendilerinden bahsederken genellikle 'sapık' yakıştırmasını kullanırım ve illa ki birileri itiraz eder.

O itiraz edenlere bir selam çakarak, bugün yaşadığım saçma olayı anlatmak istiyorum...

Balkonuma (daha doğrusu balkondaki bitkilerime) günde birkaç kez kumru sortisine alışığım. Her ne kadar akıllarını bizim balkondan alamasalar da pencerenin arkasında görünmemden bile ürküp hızla kaçarlar genelde, o yüzden her seferinde balkona çıkmam gerekmez.

Birkaç kez gelirler, korkutulup kaçırılırlar ve uzun aralıklarla bir-iki deneme daha yapıp hala benim orada olduğumu görünce -en azından o gün için- balkonumdan ümidi keserler.

Lakin bugün sabahtan beri -gözü dönmüş şekilde- balkona sorti yapıp durdular, öyle ki kaçırmak için her seferinde pencereye yaklaşıp el-kol sallamaktan yoruldum. Hatta bir ara 'sıcak bunların da başına vurdu galiba, iyice azıttılar' diye bile düşündüm :D

Neyse, bu ısrarları biraz fazla uzayınca 'neden bugün iyice kafayı taktılar buraya acep' diyerek balkona çıktığımda gördüğüm manzarayı anlamlandırabilmek için biraz zamana ihtiyaç duydum.

Öylece kaldım bir süre, sonra jeton tıngır mıngır yuvarlanarak düşüverdi!

Meğer bu sapıklar benim atlas saksılarımdan birine yuva yapmaya çalışır dururlarmış :mad:

Yaprakların birbirine yakın olduğu bir noktayı gözlerine kestirip başlamışlar dal, ot vs. koyma çalışmalarına...
Belli ki öyle 5-10 denemede falan da oturtamamışlar zira yerlere saçılmış bir sürü dal ve kuru ot parçası vardı. Hal böyle olunca, akılsız başın cezasını kanatlar çekmiş ve birçok kez malzeme taşımak zorunda kalmışlar :D

Sapıklar işte!

Yuva yapma konusunda muhtemelen yeryüzünün en beceriksiz canlıları olmalarına rağmen nasıl bu kadar çoğalabiliyorlar bilmiyorum. Allah muhafaza, demek biraz becerikli olsalar dünyayı ele geçireceklerdi!

Muhitin tek yeşil alanı bizim balkon olsa neyse ama etrafımız yeşillik, bir sürü ağaç var. Benim atlasıma (üstelik beni pencerede sık sık görüp her seferinde ödünüz patladığı halde) bu kadar kafayı takmak nedendir?

İşte beni sinirden gülme krizine sokan o yuvanın üstten görüntüsü:

653706

Bu da atlas saksıma karşıdan bakış, bu fotoğrafta yuvanın saçmalığı daha net görülüyor:

653707

Siz söyleyin haksız mıyım, sapık değil mi şimdi bunlar? :mad: :D

YeniGine
12-07-2017, 23:36
:D Kıyamam yaaaa!.. Evet kumruların akıllı olmadığı söylenir. Halbuki saksının sağ tarafında boş toprak alan varmış; oraya koysalarmış ya getirdikleri çöpleri. Ne güzel iki tane yavru kumrun olurdu halbuki A_NOMAD'cım. ;)
Çoğalmalarına gelince; bizim burada azaldılar. 2-3 senedir benim balkona da gelmiyorlar artık. :( Sapıklar işte!..

A_NOMAD
12-07-2017, 23:41
...Ne güzel iki tane yavru kumrun olurdu...

Ya evet, ne güzel (!) olurdu sorma :D :D

Beni öyle bezdirdiler ki cidden imkan olsa hepsini toplayıp senin oralara gönderirdim hiç üşenmeden ama çaresiz balkon savunmasına devam edeceğiz...

Batı Rüzgarı
13-07-2017, 01:39
kumrular bence çok özel canlılar. ankarada çok azlar neredeyse hiç görmüyorum. ama kumru olmayınca rahatmıyım? hayır. karga gelir soğanlarımı çıkarır. serçeler gelir boş saksımda kum banyosu yapıp heryeri toprak yapar. eğitimsiz güvercinler tuvalet neresi bilmez.
kumruların özel bir yanı tek eşli olmaları. böyle karı koca gezerler genelde :) bildiğim kadarıyla eşlerden biri ölünce başka bir eş seçmezler insanların aksine! :))
yavrular sanırım hızlı büyüyorlar ve eş seçimi için uğraşılan bir yuva olmadığı için ihtiyacı kadar yapıp geçiyor işte :D

A_NOMAD
13-07-2017, 02:27
...ve eş seçimi için uğraşılan bir yuva olmadığı için ihtiyacı kadar yapıp geçiyor işte...

Çok güldüm ya gece gece, var olun :D

Haklısınız, 'özenmeye ne gerek var, beğenen beğenmiş nasılsa' mantığıyla hareket ediyor olmalılar :p

Sızlanıp duruyorum ama aslında kuşlar açısından çok şanslıyız, kumrular dışındaki kuşcanlarımız pek akıllı, pek terbiyeliler maşallah ;)

Hemen balkonumuzun karşısında kalabalık bir güvercin sürüsü yaşıyor, daha bir kez bile yan gözle bakmadılar saksılarıma ki bilirsiniz (güvercinlerle tanışıklığınız olduğuna göre bu özelliklerini de mutlaka fark etmişsinizdir) güvercinler kumrulardan daha ayarsızdır, totolarıyla dağ devirirler :D

Çok sayıda kargamız var, inanmayacaksınız ama en akıllıları da onlar, gerçi bir keresinde nefislerine yenilip koca koca atlas çeliklerimi -daldırdığım topraktan sökerek- çalmışlardı ama tek vukuatları o oldu.

Hele serçeler, öyle ürkekler ki su içmek için geldiklerinde bile (bakmayın kumrulara kızdığıma, evin diğer cephesinde-pencere önünde her daim dolu bir su kabı bulundururum kuşlar için) resmen panik atak geçiriyor gariplerim. Mahallenin telaşe müdürleri :p

Hasılı, ben kumrulara alıştım aslında ama bugünkü hamleleri ezberimi bozduğu için paylaşmak istedim. Atlas yapraklarına yuva yapmak nedir yahu :D :D

kelebek çalısı
13-07-2017, 09:58
Tek çözüm solar kuş kovucu. Yoksa insan ruh hastası olur bunlarla. Biliyorsun aynı sıkıntı benim ön balkonda da var. Ben arkadaki minnak balkona taşıdım bitkileri ama balkon boş olsa da gelmeye devam ediyorlar. Gün boyu panjurları kapalı tutmak zorunda kalıyorum iki kuş için. İşte bu kumru denilen zalım ağaca değil betona tüneyen bir tuhaf kuş...

A_NOMAD
13-07-2017, 12:08
Tek çözüm solar kuş kovucu. Yoksa insan ruh hastası olur bunlarla....

Sayfada mesajını görünce 'tamam' dedim, 'cancağızım sonunda dayanamayıp beni fırçalamaya geldi' zira senin kumruları gördükten sonra, benimkilere tek laf etmeye hakkım yok :rolleyes:

O kuş kovucu sana şart çünkü sendekiler kumrulukta epey level atlamışlar, öyle 'kışt'tan-'pışt'tan anlamıyorlar. Bir gün salonunda ikisini karşılıklı oturmuş kahve içerken bulursan hiç şaşırma yani :D
Omzuma, kafama neyin konmaya kalktılar ya! Hatırladıkça hala gülüyorum :D

A_NOMAD
16-07-2017, 10:41
Açmaya devam ediyoruz, gerçi tam manasıyla sürpriz oldu benim için, birkaç gün sonra ancak açar diyordum... ;)

653892

A_NOMAD
23-07-2017, 18:57
Beyaz çiçekli echinopsisim tomurcuklarını iyice büyüttü, belli ki sırada o var ;)

654325

A_NOMAD
25-07-2017, 17:28
Bir anda nasıl bu kadar büyüyebiliyorlar, hayret!

Bazen, ben arkamı dönünce parti veriyor ya da en azından kendi aralarında oyun oynuyor olabileceklerini düşünüyorum :D
Zira bu büyüme hızı, resmen 'gözle görülebilecek düzeyde hareket' anlamına geliyor.

654440

Bu gece çiçeklerimizin açılacağını sanıyorum, en kötü olasılıkla yarın gece...

İlave: Yer işgal etmemek için bu mesaja ilave yapıyorum, evet bu gece açtılar :D

654453

İki küçücük çiçek, yaşattıkları görsel şölen bir tarafa öyle yoğun kokuyorlar ki! Her seferinde hayran kalıyorum...

654455

Bir gecelik gelin kokusu ama çok daha yoğun! Öyle ki saksı mutfak penceresinin dış tarafında (bir gecelik gelinimiz salondan balkona açılan pencerenin önünde olmasına rağmen böyle bir koku yoğunluğunu ancak 8 çiçek birden açtığında sağlayabilmişti) ve mutfakla salon arasında genişçe bir antre var, maşallah ta oradan bütün salonu dolduruyor kokusu... ;)

654454

A_NOMAD
27-07-2017, 18:14
Çok büyük bir afet daha atlattık (yani hava biraz sakinleşti gibi, inşallah atlatmışızdır), benim devasa prensesim tam beş kere yere devrildi ama belirgin bir hasarı yok gibi çok şükür. Kaktüs saksım ise resmen göl oldu, küçük çelikler suyun üstünde yüzüyordu bir ara...

Yarın hava sakin olursa Prenses'in destekleri yenilenecek, kaktüs saksısının suyu drene edilecek, Prenses'in üstüne devrildiği atlas saksısındaki kırılanlar falan temizlenecek.

Bu kadarına şükür, ne diyelim, doğa elbette kendisine edilenlerin hesabını soracak...

Muda
27-07-2017, 19:12
Geçmiş olsun. Umarım çok fazla bir hasar meydana gelmemiştir.

A_NOMAD
27-07-2017, 19:34
Geçmiş olsun. Umarım çok fazla bir hasar meydana gelmemiştir.

Teşekkürler.

Bizde hasar yok çok şükür ama çevre binaların kiremitleri hatta koca koca çatıları gözümüzün önünde uçtu, dev boyutlu dolular park halindeki arabalara çokça hasar verdi, çevredeki ağaçlar bile paramparça oldu, çok korktuk :(

Allah beterinden korusun...

akçabardak
28-07-2017, 08:36
Büyük geçmiş olsun sevgili A-NOMAD, dün haberlerde izledim, dehşet bir durum umarım böyle bir şey yaşanmaz bir daha, hasar gören bitkileriniz en kısa zamanda toparlanırlar.

A_NOMAD
28-07-2017, 11:48
Büyük geçmiş olsun...

Çok teşekkürler sevgili akçabardak, inşallah tekrar yaşanmaz, Allah beterinden korusun herkesi...

Kaktüs saksısını epey toparladım, dün akşamki kadar olmasa da hala rüzgar kuvvetli (korkudan balkona çıkamıyorum çünkü akşam ben balkonda prensesimi ayakta tutmaya çalışırken üstümden kiremitler, koca koca çatı parçaları uçtu, ya kafama düşseydi demekten kendimi alamıyorum), rüzgarın şiddeti biraz hafifleyince balkona çıkıp prensesimin bütün desteklerini yenileyeceğim ve atlas saksısındaki hasarı değerlendirip müdahale edeceğim.

Fırtınada Prenses bir türlü ayakta duramayınca onu pencereden uzattığım kalın bir iple içerideki kanepenin ayağına bağladım, ne kadar şiddetli olduğunu düşünün! Koca koca ağaçlar devrilmiş, biz yine ucuz atlattık çok şükür...

*İlave: Bulduğum ilk fırsatta bismillah diyerek balkona çıktım ve ilk olarak eşimin yardımıyla prensesimin bütün desteklerini (emniyet kemeri niyetine yine içerideki kanepenin ayağına da bağladım, o bağı bir daha çözemem sanırım, bir daha devrilmesini göze alamam) yeniledim. Çok yoruldum ama değdi, nasıl rahatladım anlatamam...

Buraya böyle yazınca çok kolay bir işlemmiş gibi duruyor lakin yaklaşık bir saat sürdü bunu yapmak, eşim yardım etmese hala uğraşıyor olurdum, sağ olsun ;)

Ardından atlas saksılarımı kontrol ettim, neyse ki önemli bir hasar almamışlar. Kırılan birkaç dal ve yerinden sökülmüş birkaç çelik vardı, onları da toparladım hemen.

Şimdi birer yorgunluk kahvesi içeceğiz, hak ettik sanırım :rolleyes:

A_NOMAD
29-07-2017, 12:31
O korkunç afetten sonra yaralarımızı sardık ve yıkılmadık, ayaktayız hatta tekrar gelin olmak üzereyiz maşallah ;)

654624

Beni çok korkuttu ama şükürler olsun ki keyfi yerinde...

654623

Sonunda mavi kelebeğim de (Clerodendrum ugandense) uzun bir hayata tutunma sürecinin ardından tomurcuklanmaya başladı, evimizde kelebeklerin uçuşmasını heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz :rolleyes:

654625

A_NOMAD
31-07-2017, 21:29
(Prensesim'in bu sezon beşinci çiçeklenmesi, aslında bu kez de buraya eklemeyecektim ama son atlattığımız badireden, fırtınada defalarca yere devrilmesinden sonra kazasız belasız çiçeklenebilmesi şerefine paylaşmak istedim...)

Dün akşam bakkala 'fırtına geliyor, bak bu gece olmazsa yarın öğleden sonra kopacak ve hatta yarın gece boyunca da devam edecek ama ertesi sabaha durulur' dedim. (Bizim bakkalı canımız sıkıldıkça oyuncak niyetine kullanırız böyle işleterek, pek sevmediğimiz bir şahıstır kendisi :D)

Adam şaşkın şaşkın (dün ve önceki gün yaprak kıpırdamıyordu, haliyle fırtına iddiası pek tuhaf gelmiş olsa gerek) yüzüme bakarak 'hayırdır, müneccimliğe mi başladın' diye sorunca da 'martılar yüksek uçmaya başladı, oradan anladım' diye kıvırdım. :D

Bugün öğleden sonra -tam söylediğim gibi- fırtına koptu, şu an da devam ediyor. :rolleyes:

Nereden mi biliyordum?

Çünkü dün akşama doğru, gelinlerimin bu gece açılacağı belli olmuştu ve benim gelinlerim ne zaman çiçek açacak olsa mutlaka fırtına kopar. (Rahmetli Kemal Sunal'ın Üç Kağıtçı (http://www.imdb.com/title/tt0254001/) filminde canlandırdığı 'Rıfkı' karakteri gibi oldu biraz :D)
Şöyle sakin bir gecede gelinlik giymek kısmet olmadı hiç kızçeme...

Uçuşan etekleriyle beşibiryerde gelinlerim:

654801

654804

Bakkalı bugün görmedim, bakalım yarın bana 'ermiş' muamelesi yapacak mı? :D :D

akçabardak
01-08-2017, 10:41
Maşallah...

654820

sonkez
01-08-2017, 16:48
Masallah gelinlerine ne güzel gelinlik giymis.Darisi benimkinin basina.Koskoca esek kadar oldu bir gelinlik giyemedi ��

A_NOMAD
02-08-2017, 17:26
Aslında ne kadar çok benziyoruz, hepimiz dalımızdan kopup savrulduğumuzda/düştüğümüzde bir şekilde tutunup ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Tomurcuk oluyor, çiçek açıyor, sonra soluyoruz ve çiçek açtığımız dönem (gençlik, güzellik) öyle kısa ki çabucak geçiveriyor.

Tüm güzelliğiyle açılmış çiçeği sevmek kolay, asıl mesele tomurcukları da solmuş çiçekleri de aynı iç titremesiyle sevebilmek...

Koca bir ömür 'çiçek' olarak geçmiyor ne de olsa, değil mi?

654883

zynlby
04-08-2017, 13:46
hocam ne yaptınız, ne de güzel söylediniz...
hayat bu...

A_NOMAD
12-08-2017, 16:16
Bebek flamingo (Anthurium) sakin sakin büyüyor, şimdiden dört yaprağımız oldu ;)

655414

Bebek yelken (Spathiphyllum) ise büyüme konusunda anthuriumdan daha hızlı çıktı, altıncı yaprağının ucunu da gösterdi maşallah ;)

655415

Annemin hediyesi beyaz menekşem sanırım yerine alıştı artık. Kırılan bir yaprağını da yanına sokuşturuvermiştim, anaç yaprak kendinden emin bir şekilde ayağa kalkınca 'köklenmeye başlamış olsa gerek' diye düşündüm ama arkadaş köklenmekle kalmamış, yavrulamış bile! :cool:

655416

Yıldız hanım (Stapelia grandiflora) bu sabah bir çiçek daha açtı, arkada Prenses'in (Epiphyllum oxypetalum) yarın gece açacak olan tomurcuğu ve henüz yaz dinlenmesinden uyanmamış olan Ayşecik ile yavrusu (Senecio rowleyanus) birlikte görülüyor...

Yıldız'ın yanıbaşındaki kahverengi saksıda ise canım babaannemin mezarından alıp getirdiğim bir avuç toprak ve çocukluk yıllarımda bahçemize kendi elleriyle diktiği, en sevdiği renge sahip/en sevdiği çiçek olan göç çiğdemi (Sternbergia lutea) soğanlarından var. Şu an uykudalar, inşallah sonbaharda sarı sarı açtıklarında burada paylaşırım.

Okumak isteyen olursa, babaannemin ardından yazdığım: Sarı Oyalı Yazma (https://www.gamyun.net/bloglar/116476/sari-oyali-yazma.html) :(

655417

Mavi kelebeğim (Clerodendrum ugandense) usulca tomurcuklarını büyütüyor, onun hiç acelesi yok ama ben sabırsızlanıyorum :rolleyes:

655418

A_NOMAD
21-08-2017, 10:12
İsteklerini, rahatsızlıklarını anlamakta en zorlandığım (ama şu sıralar anlaşılamama konusunda mavi kelebeğim onu solladı maalesef) bitkiydi.

Başlarda ne çok tomurcuk kaybediyordu, kesin sulamasını yanlış yapıyorum diye düşünüyordum ama sorun sadece güneşmiş, meğer garibim güneşten rahatsız oluyormuş.

Bunu keşfettikten sonra dahi onu -sabah güneşini kısa süre görebilen- balkonuma alırken çok tereddüt ettim, ya bu sefer de güneş az gelir ve çiçeklenemezse, dalları cılız cılız uzarsa diye...

Oysa onun istediği tam olarak böyle bir yermiş! Çok sevdi, sevdikçe yayıldı, yayıldıkça çiçeklendi maşallah ;)

655879

Darısı mavi kelebeğimin başına, onu da mı balkona çıkarsam acep? :mad:

A_NOMAD
21-08-2017, 12:20
Arkadaş fotoğrafının çekilmesiyle gaza gelip çiçeğini açıverdi, şimdi bu kadar hevesle açmışken paylaşmamak olmaz :D

655887

Kapladığım alan boşa gitmesin, bebek menekşelerimin son durumunu da ekleyeyim şuraya, yeşil mantarlara benziyorlar, çok şekerler ;)

655888

A_NOMAD
21-08-2017, 18:15
Artık emin oldum ki benim kızlar bugün sözleşmiş, kimden bahsetsem heyecanlanıp çiçek açıveriyor :D

Mavi kelebeğim bu saatte ilk çiçeğini açtı ;)

655899

Fotoğrafta sağlıklı göründüğüne bakmayın, bu hizadan aşağıda yaprağı kalmadı, kelaynağa döndü kızçem :(

akçabardak
21-08-2017, 18:47
Hadi gözünüz aydın olsun, bu gün mutlusunuz, darısı benim kelebeğimle yıldızıma inşallah.
Yıldızımda bir kaç tomurcuk görünüyor (tabi düşürmez ise) ama kelebeğim bir türlü gelişemiyor zavallım.

A_NOMAD
21-08-2017, 19:13
...Yıldızımda bir kaç tomurcuk görünüyor (tabi düşürmez ise) ama kelebeğim bir türlü gelişemiyor zavallım.

Evet bugün sürprizli bir gün oldu benim için, darısı başınıza ;)

İlk başlarda Yıldız beni zorlamıştı ama tesadüflerle de olsa huyunu-suyunu öğrendikten sonra bakımı çok kolay hale geldi. Bitki güneşteyse tomurcuklarını kaybediyor, güneşten uzaklaştırmak önemli, en azından ben böyle kurtardım.

Bir de özellikle yaz sıcaklarında ve tomurcuktayken susuz bırakmamak gerekiyor.

Benim gözlemleyebildiğim, daha doğrusu bitkimi rahatlatan püf noktaları bunlar oldu. Tomurcuk kaybetmenin ne kadar can sıkıcı olduğunu gayet iyi biliyorum, umarım kayıplarınız bir an evvel son bulur.

Mavi kelebeğe gelince, abartısız söylüyorum beni en zorlayan bitki oldu :(

Oysa bahsi geçen her yerde 'yetiştirmesi çok kolay bir bitki' olduğu vurgulanıyor ki ilk başlarda ben de öyle düşünmüştüm ama ilk bitkimi (siz hatırlarsınız, rahmetli Avarel :() aniden kaybettikten sonra işler içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Çelik olarak köklendirmek kolay, belli bir boya gelene kadar da sıkıntı olmuyor ama tam çiçeklenme zamanı yaklaşırken sorunlar başlıyor ve sanki zincirleme reaksiyona girmiş gibi, ne yapsam durduramıyorum.

Şu anki bitkim Avarel'in yavrusu, yanıbaşında da kırılan dalından köklendirdiğim kendi yavrusu var, aynı saksıda/aynı şartlarda yaşamalarına rağmen yavruda sorun yok ama büyük bitkinin üstünde yaprak kalmadı. Bu da ölüverecek diye korkuyorum. Dilini de derdini de çözemedim bir türlü :(

a_fan_of_barca
26-08-2017, 12:12
...Şu anki bitkim Avarel'in yavrusu, yanıbaşında da kırılan dalından köklendirdiğim kendi yavrusu var, aynı saksıda/aynı şartlarda yaşamalarına rağmen yavruda sorun yok ama büyük bitkinin üstünde yaprak kalmadı...

Acaba ev içinde havasız kalmış olabilir mi? O da değilse, belki de bitkinin doğasında vardır çiçek açma zamanı geldiğinde eskilerden başlayarak yaprakların dökülmesi. Mesela kolyoz türlerinde öyle oluyor (şimdi aklıma geldi, neden bu kadar güzel bitkinin arasında hiç kolyoz görmedim ben?:D).

Bir de yanlış hatırlamıyorsam, sizde bir keresinde kaktüs yanığı vakası olmuştu. Sormak istediğim soru, acaba kaktüsler güneşi camdan mı alıyorlardı, yoksa direk olarak mı? Cam ultraviyole ışınların zararlı kısmını bloke eder de o yüzden aklıma geldi bu olay, belki de cam olmadığı için öyle olmuştur diye düşündüm.

A_NOMAD
26-08-2017, 12:56
Acaba ev içinde havasız kalmış olabilir mi? O da değilse, belki de bitkinin doğasında vardır çiçek açma zamanı geldiğinde eskilerden başlayarak yaprakların dökülmesi. Mesela kolyoz türlerinde öyle oluyor (şimdi aklıma geldi, neden bu kadar güzel bitkinin arasında hiç kolyoz görmedim ben?:D).

Bir de yanlış hatırlamıyorsam, sizde bir keresinde kaktüs yanığı vakası olmuştu. Sormak istediğim soru, acaba kaktüsler güneşi camdan mı alıyorlardı, yoksa direk olarak mı? Cam ultraviyole ışınların zararlı kısmını bloke eder de o yüzden aklıma geldi bu olay, belki de cam olmadığı için öyle olmuştur diye düşündüm.

Öncelikle sayfama yağdırdığınız beğeniler için teşekkür ederim ;)

Kelebeğin içeride havasız kalması pek olası değil çünkü yaşadığı yerdeki pencereler sürekli açık, elbette balkon kadar havadar olamaz ama ev içine göre oldukça havadar bir yer.

Zaten sanırım derdini sonunda anladım, yapraklarına dokunmamdan rahatsız oluyor serseri :mad: Daha dün gece ilgili sayfaya yazmıştım bu konuda...
(http://www.agaclar.net/forum/1516359-post579.htm)
Bitkinin doğasında olsaydı herkesin bitkisinde böyle olurdu ama ben böyle bir şikayete hiç rastlamadım. Şu ara daha iyi gibi, uzaktan sevmeyi öğreniyorum, o da sakin sakin çiçeklerini açıyor ;)

656106

Kolyoz sevmiyorum bu arada... :rolleyes:

Kaktüslerim açık havada güneşten yanmışlardı ama eminim yandıkları sene farklı bir şey olmuştu, çünkü kaktüslerim hala aynı yerde yaşıyor olmalarına rağmen bir daha hiç güneşle ilgili sorun yaşamadılar.

İlginiz için teşekkür ederim ;)

A_NOMAD
04-09-2017, 19:37
Sonunda melisam da (Cestrum nocturnum) ilk çiçeklerini açtı! Çiçeklerinin bir albenisi yok ama koku inanılmaz yoğun ;)

656623

A_NOMAD
06-09-2017, 15:19
Şu sıralar heyecanla Prensesim'in (Epiphyllum oxypetalum) sezon kapanışını bekliyoruz, fotoğrafta hepsi görünmüyor olsa da üstünde hayal ettiğimden bile fazla tomurcuğu var maşallah :cool:
Hepsini aynı gün açamayacak-kapanışı birkaç güne yayacak ama olsun...

İsminin hakkını veriyor Prensesim, ne de olsa kendisi 'Ana kraliçe' (http://www.agaclar.net/forum/1317350-post698.htm)nin kızı ;)

656733

Babaannemin yadigarı sarı çiğdemlerimden (Sternbergia lutea) biri uyanıp tomurcuklandı. Bunu babaannemden gelen bir selam olarak algıladığımdan olsa gerek, çok mutlu oldum ;)

656734

Mavi kelebeğim (Clerodendrum ugandense) bu sene dolu dolu çiçeklenemese de tek-tük uçurduğu kelebeklerle seviniyoruz, buna da şükür :rolleyes:

656735

A_NOMAD
09-09-2017, 11:56
Babaannemin sarı çiğdemi (Sternbergia lutea) çiçeklendi, karşısından bakınca kanat çırpan sarı kafalı bir kuş gibi görünüyor :p

656879

Güneş ışığı biraz yetersiz geldiği için boyu uzadı, bu nedenle yandan bakınca da sarı laleye benziyor :rolleyes:

656880

Her haliyle güzel ;)

A_NOMAD
11-09-2017, 15:13
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1517060-post927.htm) paylaştığım fotoğrafta üzerinde çok fazla tomurcuk vardı ama geçen zaman içinde pek çoğunu (şu an üstünde kalanlardan fazlasını) besleyemeyeceğine kanaat getirerek döktü.
Hepsini büyütüp açıverse diye epey heves etmiş olsam da kızçem çok yorgun düşecek diye endişeleniyordum, yani tomurcuk dökmesine hiç şaşırmadım (ve aslında üzülmedim de hatta tam aksine resmen rahatladım) bu sefer...

Fotoğrafını mecburen sağdan ya da soldan ve kareye alabildiğim kadar çekebiliyorum çünkü balkonum daracık. Hal böyle olunca asla istediğim görüntüyü yakalayamıyorum.

Ahh şöyle geniş bir balkonum ya da bahçem olacaktı ki fotoğrafları tam karşısından çekiverecektim, bütün tomurcukları/çiçekleri ve yaprakları aynı kareye sığacaktı...

Açmak üzere olan ve olmayan tomurcuklarımızın tek kareye sığabilen kısmı, yani yine 'olduğu kadar' bir fotoğraf:

657012

Karar verdim, çiçeklenmesi bittikten sonra ya da bahar başında en alttaki yapraklarını komple budayacağım çünkü altlarda oluşan çiçekler kelimenin tam anlamıyla ziyan oluyorlar, hem oralarda çok sıkışıyorlar hem de biz seyredemiyoruz :rolleyes:

(Tanıştırayım: Fotoğrafın sağ alt köşesini kaplayan beyazlık, daracık balkonumun dış duvarı oluyor. İşte ben o duvarın üstüne değişik şekillerde eğilerek/yatarak çekiyorum bu fotoğrafları... :mad:)

A_NOMAD
11-09-2017, 19:31
Mor menekşemin adetidir, kendisi yalın kat olduğu halde mutlaka senede bir kez katmerli çiçekler açar. Gelenek bozulmadı, bu senenin katmerli mor çiçekleri de geldi ;)

657029

Beyaz menekşem ilk tomurcuklarını büyütüyor, inşallah o da çiçeklenince salon penceremiz menekşelerle rengarenk olacak...

657030

Bir de toplu poz alalım, gülümseyin kızlar! :D

657031

A_NOMAD
12-09-2017, 22:35
İki tomurcuk hariç (onlar henüz küçük, kısmetse ancak haftaya açabilirler) diğerlerinin hepsi bu gece açarak bir 'sezon sonu şöleni' yapacaklar diye umuyordum ama üç tomurcuk yarına kaldı, gerçi bu halimizle de göz doldurmuyor değiliz, maşallah kızıma... :cool:

İlk olarak -daha önce bahsettiğim- alt yapraklardan açan çiçeklerin acınası halini paylaşayım, yerlerde sürünüyorlar:

657101

Sonra da üstteki çiçeklerin rahatlığını:

657097

Şu boy fotoğrafını çekebilmek için şekilden şekile girdim ama ancak bu kadar görüntü alabildim:

657098

Artık bir an evvel çiçeklenmeyi bitirip dinlenmeye geçmesini istiyorum, bu sene çok fazla yoruldu, yan gelip yatarak kış için enerji depolaması lazım ;) ;)

münevver48
13-09-2017, 09:07
:) Sevgili A_MOMAD;gelinlerinizi hayranlıkla izliyorum. bu günlerde, ilk kez gelin olmaya hazırlanan kızçelerim,benim de heyecanımı tavan yapmış durumda. sizin o masal tadındaki yorumlarınızı okurken, sabrım nasıl zorluyorlar, bir an önce gelin hallerini görmek için. tabi ki kokularını da sevgilerimle :).....

A_NOMAD
13-09-2017, 14:57
Öncelikle sevgili lusoari söylemeden geçemeyeceğim, sayfama yine beğeni yağdırmışsın teşekürler, seni rahatlayıp geri dönmüş görmek çok güzel ;)

...yorumlarınızı okurken, sabrım nasıl zorluyorlar, bir an önce gelin hallerini görmek için...

Çok teşekkürler sevgili münevver ;)

Sabrınızı gıdıklayabildiysem ne mutlu bana! Ben kocaman bir sabırsızlık abidesi olduğum için herkes benim gibi sabırsız olsun istiyorum :D

Umarım tez vakitte kızınız gelinlik giyer de siz de bu mutluluğu tadarsınız.

Önceki gün 'çiçeklenme bitiminde ya da bahar başında prensesimin alttaki yapraklarını budamaya' karar vermiştim ya hani, yine sabırsızlık ettim (Şaşırdık mı? Tabii ki hayır :D) ve az önce -sanki birileri dürtmüş de irkilmişim gibi- bir anda yerimden kalktım, gidip hepsini budayıp rahatladım :D

Budanan alt yapraklar:

657145

Çıplak kalan alt kısım:

657146

Budama işlemi hiç kolay olmadı, en yaşlı yapraklar oldukları için iyice ağaçlaşmışlar ama bir şekilde üstesinden geldim. Tabii ki işlem öncesi kızçeme ne yapacağımı-neden yapacağımı güzel güzel açıklamayı da ihmal etmedim :rolleyes:

Dün gecenin kullanılmış gelinlikleri askılarında sallanırken, bu gecenin gelinleri de düğün için son hazırlıklarını yapıyorlar ;)

657147

A_NOMAD
17-09-2017, 11:36
Allahım sana şükürler olsun! Sevinçten yerimde duramıyorum! ;)

Tembel tenekem Süslü (Epiphyllum curio) iki tomurcuk çıkarmış da biraz büyütmüş bile ve ben bunu az önce balkon ahalisine fısfıs yaparken fark ettim! :eek:

657393

Geçenlerde sevgili dostum kelebek çalısı ile konuşuyorduk, demiştim ki: ''Curio çiçek açarsa pasta kesip mum üfleyeceğim'' Bu fikir mi aklını çeldi acep? :D

Çok heyecanlıyım, nasıl açacak, ne renk açacak? ;)

Sûz-i Dilârâ
17-09-2017, 12:22
Curio'nun çiçeklerini de pastasını da mumunu da buradan paylaşırsın artık. Pasta kestaneli olabilir mi:D En çok sevdiğimdir de tabi bulabilirsen:D

A_NOMAD
17-09-2017, 12:26
...Pasta kestaneli olabilir mi:D...

Paylaşmaz mıyım, benim tembel tenekem çiçek açacak ya davul bile çalabilecek psikolojideyim! :D
(Kestaneli pasta benim de en sevdiklerimden, mevsim itibariyle bulamayabilirim ama deneyeceğim ;))

Şu an halimi bir görsen, bir türlü ağzımı toplayamıyorum, oturup oturup kalkıyorum, 'dans mı etsem-zıplasam mı' derken saçma sapan hareketler yapıyorum... :D

Bu kadar sevinince benim devreler yandı sanırım :D

A_NOMAD
19-09-2017, 14:27
Ben bu kadar 'pis' sevinince Süslü (Epiphyllum curio) ya korkmuş ya da benden tiksinmiş olacak ki kıymetli tomurcuklarımız sararmaya başladı :( :(

657537

A_NOMAD
19-09-2017, 21:14
Günün birinde Prensesim'e (Epiohyllum oxypetalum) 'yeter kızım, çiçek açma artık ne olur' diyebileceğimi birileri söyleseydi asla ihtimal vermezdim ama maşallah kendisi bu sene beni bu kıvama getirdi.

Tam diyorum 'bu sefer bu çiçekler sondur, kesin sezon kapanışıdır' ama bir de bakıyorum ki sezonun kapandığı-kapanacağı yok, benim kızçe yeni tomurcuklar çıkarıyor!
Bu durumdan aslında hiç şikayetim yok ama bu sene beni korkutacak kadar çok çiçeklendi (tam bu noktada bir kez daha maşallah diyesim geldi ;)) yorgun düşüverecek diye aklım gidiyor...

Gündüz Süslü'nün (Epiphyllum curio) tomurcuklarında sararma görünce çok canım sıkılmıştı, sonrasında bu gece düğün olacağı aklımdan çıkmış zira bunun dışında da bugün pek keyifli bir gün geçirdiğimi söyleyemem.
Bir karış suratla, sıkkın sıkkın otururken birdenbire o enfes parfüm kokusunu duymaya başlamamla aklım başıma geldi ve hemen balkona koştum :rolleyes:

657558

Sadece iki çiçek ama sıkkın olduğumu sezdikleri için mi bu sefer bu kadar yoğun kokuyorlar, yoksa ruh halim yüzünden algı ayarlarımda istemsiz değişiklikler olduğu için ben mi çok yoğun algılıyorum çözemesem de evin içini-dışını enfes kokularıyla doldurdular ;)

657559

A_NOMAD
20-09-2017, 17:42
Şubatım'dan (Schlumbergera russelliana) kalan yavrucukların bir kısmı ve diğer yılbaşıcıklar (Schlumbergera truncata) hep birlikte bu 'yılbaşı ormanı'nda yaşıyorlar, yaz uykusundan yeni uyandılar ama bence biraz daha uyusalar iyi olurdu zira yazın pek gidesi yok gibi...

657637

Ayşecik (Senecio rowleyanus) ve yanındaki Şubat yavruları da yaz uykusundan yeni uyandılar. Umarım seneciolarım da shlumbergeralarım da güzel güzel büyüyüp çiçeklenebilirler, onların çiçek zamanı yaklaşıyor ne de olsa... ;)

657638

Beyaz menekşem mini mini ilk çiçeğini açtı bugün, çok parlak bir beyaz :cool:

657639

Anthurium ve spathiphillum birlikte istikrarlı şekilde büyüyorlar, umarım güzel çiçeklerini de eş zamanlı gösterirler :rolleyes:
(Anthuriumu annemdeki kardeşinin yanından ayırarak getirmiştim ve annemdeki ikiz kardeşi şu sıralar ilk çiçeğini açıyor. Hal böyle olunca ben de 'ben çiçek isterem' moduna girdim :D)

657640

Maalesef Süslü'nün (Epiphyllum curio) iki tomurcuğu da iyice sarardı, yakında dökülürler. Buna da şükür, en azından denedi...

657641

Duru
30-09-2017, 17:52
Ayşecik'e bayıldım.Maşallah diyelim çiçeklerini de görelim inşallah[emoji5] Çok güzeller

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

A_NOMAD
10-10-2017, 12:53
Dün gece bir anda aklıma (bana göre harika) bir fikir geldi: Balkonumuzun sol duvarına, yani sabah güneşini en güzel gören ama bir türlü faydalanamadığım kısmına Yıldız'ı (Stapelia grandiflora) ve Ayşecik'i (Senecio rowleyanus) yerleştirebileceğim bir askı/raf sistemi yapmak!

Bu sayede hem Yıldız ve Ayşecik biraz daha fazla ışık alabilecekti hem de salon penceremdeki menekşelerimin önü Yıldız tarafından kapatılmayacaktı, yani onlar da daha fazla ışık alabileceklerdi. Artı olarak misafir odası penceresinde ikamet etmekte olan yılbaşılarımı, hem daha aydınlık hem de haliyle çok daha havadar olan balkon penceresine alabilecektim...

Hemen kullanılmayan eşyaları eşelemeye başladım, tam da istediğim gibi eski bir kot pantolon bulunca aldım elime 'neresinden nasıl faydalanabilirim' diye bir süre inceledikten sonra bacak kısımlarını beğendim :D

Kestiğim iki bacağı birbirine eklemekle işe başladım, üstten -çamaşır ipleri için- duvara monte edilmiş olan demire bağlayacaktım, o kısmın dayanıklılığını arttırmak için elimde bulunan tel kafesten kestiğim iki parçadan faydalandım.

658756

Saksıların ölçülerini alarak kotun üstüne işaretledim. Saksı kenarlarını kavrayabilmesi için, oluşturduğum ceplerin kenarlarına ipleri geçirdim (bu biraz zor oldu çünkü önce iğne-iplik ile başladım ve parmaklarım çok acıdı, ne zormuş kota iğne batırmak :D ama sonra ipleri geçireceğim yerleri bir şiş yardımıyla delmek aklıma geldi, bunu keşke baştan akıl etseydim) ve yapımına dün gece başladığım askı sistemim bugün kabaca hazır hale gelmiş oldu, büyük bir heyecanla planladığım yere sabitledim.

658757

İlk saksıyı yerleştirmek oldukça zor oldu ama yerleştirince, çıkardığım işi beğendim :cool:

658758

Sonra ikinci saksıyı da yerleştirdim, etrafından sarkan ipleri toparladım ve geçip karşısına keyifle seyrettim :rolleyes:

658751

Askıya yerleştirdiğim saksılardan boşalan yere de yılbaşı ormanımı yerleştirdim, gerçi yılbaşıların rüzgarla araları pek iyi değildir ama şiddetli rüzgarlarda içeri alabilirim ya da en kötü olasılıkla eski yerlerine geri dönerler diye düşündüm. Sonuç itibariyle bu yeni yerleşim planı beni çok tatmin etti, onlar mutlu-ben mutlu... ;)

658752

Tabii ki ben tüm bunlarla uğraşırken, ne yaptığıma bir türlü anlam veremeyen eşimin 'deli mi ne' bakışlarıyla beni izlediğinden bahsetmeme lüzum yoktur sanırım :D

Sûz-i Dilârâ
10-10-2017, 13:27
Ne güzel olmuş işte:D evdeki malzemeden. İnsan böyle eviyle, bitkileriyle uğraşınca rahatlıyor.

Bitkilerin de bu değişiklikten hoşlanır umuyorum:p

A_NOMAD
10-10-2017, 13:43
...Bitkilerin de bu değişiklikten hoşlanır umuyorum:p

Teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim ;)

İnşallah hoşlanırlar, önceliğimiz bu ne de olsa... Bu arada bitmiş halini eşim de çok beğendi, beğenildikçe seviniyorum, parmaklarımın oyulmasına değmiş olması acımı hafifletiyor :rolleyes:

YeniGine
10-10-2017, 23:06
Emeğine sağlık sevgili A-NOMAD'cım, çok güzel olmuş maşallah!..

A_NOMAD
11-10-2017, 00:01
Emeğine sağlık sevgili A-NOMAD'cım, çok güzel olmuş maşallah!..

Teşekkür ederim YeniGinem ;)
Seni göremez olduk artık, iyisindir umarım...

nanemolla
11-10-2017, 14:05
Sn A NOMAD emeğinize sağlık gerçekten.Gözlerim bayram etti(birazda ağrıdı ekrana bakmaktan: ) )Tüm sayfaları gezinip çocuklar elverdigince okudum.Bende çok çeşit istiyorum evimde ama hepsini alamadığım için böyle balkonlarda gezinip doya doya seyrediyorum bi hevesle.bu kadarı bile bana ohhhh gözüm gönlüm açıldı dedirtiyor.: ) sanırım sizi kumrular beni de örümcek bitleri delirtti.Ama çocuğumun bütün zahmetini çekipde bi gülümseyişiyle hepsini unuttuğum gibi çiçeklerin nazları hastalık ve zararlılarıyla savaş verip yorgun düşmeme rağmen çiçek tomurcuklarının görünmesiyle birlikte kendime değdi ama deyip ferahliyorum resmen.

A_NOMAD
11-10-2017, 15:09
Sn A NOMAD emeğinize sağlık gerçekten...

Beğenileriniz için teşekkür ederim ;)
Elbette gönül bir sürü bitki istiyor ama maalesef apartman daireleri genellikle buna izin vermiyor, en azından bende durum bu...

Hal böyle olunca da eldeki alanı verimli kullanmaktan başka çare kalmıyor.

Ben bu balkon duvarlarına kafayı taktım birkaç gündür :D
Bugün de küçük boncukluma (Senecio rowleyanus) uygun gördüğüm balkon duvarını değerlendirdim, basit ama hoşuma giden bir çalışma oldu, artık ufaklığın boncukları da özgürce salınabiliyor... :rolleyes:

658826

(Elbette bu uygulamaları ancak -koca ilkbahar-yaz geçip gittikten, kış kapıya dayandıktan sonra- akıl edebilmiş olmam da fazlasıyla dalga geçilesi bir durum... :D)

celalim01
11-10-2017, 15:56
Önemli olan mantıklı bir şeyi bulup uygulamış olmanızdır.

nanemolla
11-10-2017, 16:14
Ben bile boncuklunuzun askılıgını görünce aklıma hemen benim balkonuma ne şekil birşey yapsam diye hesap yaptım.normalde duvarlar için 4 raf taktırdim başka birşey yapmam diyordum ama bu boncuklunuzdan bende edinmek istediğim için asılı bir yerde çok güzel durur düşüncesiyle bende bi askılık modeli planlamalıyim.

A_NOMAD
11-10-2017, 16:34
...asılı bir yerde çok güzel durur düşüncesiyle bende bi askılık modeli planlamalıyim.

Haklısınız, rahatça sarkabildikleri yerlerde çok daha güzel görünüyorlar. Ben balkonumun durumuna göre (ev kira olduğu için çivi çakma şansımız bile yok malum) eldeki malzemelerle bir şeyler yapmaya çalıştım, yani maliyet sıfır :D

Siz de önce asabileceğiniz yeri/yerleri belirleyerek, elinizdeki malzemelerle (mesela ben küçük boncuklunun askısında eski bir çoraptan faydalandım) pekala bir şeyler yapabilirsiniz ;)

A_NOMAD
12-10-2017, 17:48
Yıldız hanım (Stapelia grandiflora) bugün 'neredeyse siyah diyebileceğim renkte' bir çiçek açtı, hava soğuduğu için mi bu kadar koyu renk oldu bilemiyorum çünkü daha önce hiç bu mevsimde çiçek açmamıştı ama beğendim ;)

658983

Beyaz menekşem seyrek ama parlak beyaz çiçekler açıyor...

658984

Euphorbia milii saksısı küçük geldiği için surat assa da şirin çiçeklerini esirgemiyor :rolleyes:

658985

Bu durumdan ben de rahatsızım, saksısını büyütemediğim için yüzüne bakmaya utanıyorum ama saksı büyütmek sorun değil, asıl sorun onu koyacak yer bulmak... Maalesef şimdilik katlanması gerekiyor.

sardunya18
15-10-2017, 16:49
Merhaba anomadcım yine masalsı bir anlatım harika bir gecelik gelin çiçekleri ve kokusunu hiç bilmediğim halde burnuna gelen kokusu .Maşallah çiçeklerinin keyfi yerinde bence yıldız hanım yerini beğenmiş sana teşekkür etmek istemiş .Eline sağlık askın çok güzel şu boncuklu ayşecik ten bende istiyorum bulursam kaçırmıcam .Bol çiçekli günler

A_NOMAD
15-10-2017, 20:52
...kokusunu hiç bilmediğim halde burnuna gelen kokusu...

Bunu başarabilmişsem ne mutlu bana ;)

Beğenilerin için teşekkür ederim sevgili sardunya, umarım senin de güzel boncukların olur :rolleyes:
Yıldız hanım gerçekten yerini sevdi, askı sayesinde balkona tepeden de bakıyor oldu ya 'buraların hakimi benim' dercesine yaydı kendini, sanırsın Hürrem Sultan :D

A_NOMAD
17-10-2017, 13:50
İlk kez bu yaz başında eşim karşılaştı onunla ve özellikle küçük canlılardan çok tedirgin olan biri olduğu için bana bu karşılaşmayı müjdelemesi oldukça dehşet verici oldu, bana seslenişini duysaydınız banyoda en azından bir T-rex ile falan karşılaştığını düşünürdünüz :D

659343

Korkunç T-rex'ten kocamı kurtarmak için koşup banyoya gittiğimde eliyle duvarın köşesini işaret ederek 'ne bu, böcek falan mı, baksana şurada işte, pembe gibi ama elleri de var' diyordu...

Onu fark edebilmek için gözlerimi odaklamam gerekti ve karşımda çok güzel, çok ürkek, çok minnoş ve çok pembiş 'albino (https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjOquKdwPfWAhUpD5oKHYAbDzEQFghNMAk&url=https%3A%2F%2Feksisozluk.com%2Falbino--34614&usg=AOvVaw1TNPEOBtXcj0hR2Mt-6KmH)' olduğunu düşündüğüm bir süleymancık (https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-6-vewPfWAhXKBZoKHWJPCM0QFghdMAw&url=https%3A%2F%2Fwww.uludagsozluk.com%2Fk%2Fs%25C 3%25BCleymanc%25C4%25B1k%2F&usg=AOvVaw2CyDuJM2uKy0duQATi2TJT) duruyordu! :eek:

Bizim ona baktığımızı fark edince çabuk çabuk yürüyerek gözden kayboldu. Eşime onun zararsız ve çok şeker bir hayvancık olduğunu anlatınca biraz rahatladı.

O günden sonra bu arkadaş bizim banyoya yerleşti ve bizimle aynı evde ama pek de yüz-göz olmayarak yaşamayı tercih etti, hiç gitmedi, biz de ev arkadaşları olarak bizi seçmiş olmasından onur duyduk.
Muhtemelen albino olduğu için dış dünyadaki tehlikelere -diğer süleymancıklara nazaran- daha açık olduğunun farkındaydı, banyomuzda düşmanı yoktu, beslenmesine rahatlıkla yetecek kadar sinek/böcek de bulabiliyordu, üstelik havalandırma penceresinin çerçevesinde 'yuva' olarak kullanabileceği bir açıklık da bulmuştu, daha ne olsundu :rolleyes:

Sonrasında eşimle sık sık karşılaştılar, eşim de ona alıştı ama bana onu görmek nadiren kısmet oluyordu. Bu arada her ne kadar kendisi bilmiyor olsa da ismini 'Kanuni' koyduk :p

Dün gece bizim Kanuni beslenirken banyoya girmiş bulundum hatta bir sineği ışık hızıyla mideye indirmesine bile tanık oldum! Mest olmuş halde onu seyrederken benimle göz göze geldi ve aceleyle saklandı!

Öyle güzel saklanmıştı(!) ki hemen 'koş koş, bunu mutlaka görmelisin' diye seslenerek eşimi çağırdım, ikimiz de bakıp bakıp kahkahalara boğulduk zira kafasını ve ellerini yuvasına soktu ama popiş dışarıda kalmıştı :D
Beni görmeyince, benim de onu göremediğimi sanıyor herhalde, gece komiği seni! :D

Bu anın fotoğrafını çekmeliyim diyerek telefonumu kapıp geri döndüğümde ortadan kaybolmuştu, temsili çizim yaparak ölümsüzleştirmek zorunda kaldım...

Karşınızda 'saklambaç oynamayı pek de beceremeyen' ev arkadaşımız Kanuni ve onun minnoş popişi (-nin kara kalem karalaması) :p

659344

Sûz-i Dilârâ
17-10-2017, 16:54
Yerim ben o albinoyu:D Öyle tatlı anlatmışsın ki sizin banyoda izlemiş kadar oldum. Görselin de süper olmuş, gerçeğini aratmamış:))

Benim balkonumda çooookkk:p Küçüklü büyüklü hem de...

Geçen yılın yazında balkona çiçeklerime bakmaya çıktım, cehennem sıcağı olduğu için hemen oradan savuşma derdindeydim ama yerde yatan süleymancığı görünce sıcağı unuttum.

Kımıldamadan yatıyordu. Normalde onlar gece çıkarlar, öğlen öğlen ne işi var diye düşünürken elime aldım ve belki ölmüştür dedim üzülerek.

Çöpe atamam ben ölmüş böcekleri, arıları saksı diplerine bırakırım, üzerine bir yaprak gelecek şekilde. Ona da aynısını yaptım. Orada durmuş bitkiyi izlerken kımıldanmaya başladı:D meğer sıcaktan bayılmış, gölgeye bırakınca kendine geldi:D Ben ayağa kalkınca o da telaşlı telaşlı kendini saklama derdine düştü.;)

O gülümseyen suratlarına hastayım. Muziplik peşindeki afacanlar gibi:D

A_NOMAD
17-10-2017, 17:46
...meğer sıcaktan bayılmış...

Hani gerçek hayatta pek tanık olmasak da çizgi filmlerde ve karikatürlerde sıkça rastladığımız 'iki eliyle göbeğini tutarak kahkaha atan' karakterler vardır ya, heh işte aynen onlar gibi iştahla güldüm :D Sıcaktan bayılmış, he mi :D :D

Yanlış aklımda kalmamışsa evvelki yazdı, sivri suratlı küçük yeşil kertenkelelerden biri, muhtemelen benim pencere önüne kuşlar için koyduğum su kabından su içmeye çalışırken içine düşmüş.

Onu öyle suyun içinde ters dönmüş halde görünce 'eyvah' dedim, kuşlara iyilik yapmaya çalışırken bu hayvancağızın ölümüne sebep olmuşum! :(

Yine de sağlıkçı içgüdüsüyle hemen sudan çıkarıp önce baş aşağı çevirerek ciğerlerindeki suyun çıkmasını sağlamış, sonra da serçe parmağımın ucuyla ve fazla bastırmamaya da çalışarak (malum minicik gövde, serçe parmak bile olsa benim gücüme nasıl dayansın) kendimce kalp masajı/göğüs basısı yapmaya girişmiştim.

Beni yaklaşık 20 dakika uğraştırdıktan sonra çok şükür masaj işe yaramış ve hızlı hızlı nefes alıp vermeye, kalbi deli gibi atmaya başlamıştı!
Sonra evde bir bayram havası, rahatlayan vicdanlar falan derken kertenkelecik kademeli olarak kendine gelebilmişti ;) Mesajını okuyunca onu hatırladım.

Yani vaktiyle kertenkelenin boğulmuşuna rastlamıştım ama sıcaktan bayılmışını hiç duymamıştım, senin süleymancık şanslıymış ki direkt gömmemişsin :D

A_NOMAD
20-10-2017, 14:19
Sevgili ParlakYıldızlar içinden gelmiş ve benim için 'el emeği-göz nuru' harika bir saksılık hazırlamış, az önce elime geçti, ba-yıl-dım ;);)

659492

Çok teşekkür ederim ;)

celalim01
20-10-2017, 16:01
Maşallah mücadele ve güzelliklere devam.

Sûz-i Dilârâ
20-10-2017, 18:02
Hayırlı olsun:) İçine hangi bitkini yerleştirdin?

A_NOMAD
20-10-2017, 19:00
Hayırlı olsun:) İçine hangi bitkini yerleştirdin?

Teşekkürler ;)

İçine 'sadece fotoğraf çekmek için mankenlik yapmak üzere' ayı patisi yerleştirildi, kalıcı sahibine henüz karar vermedim :rolleyes:

A_NOMAD
24-10-2017, 13:30
Bu sıralar sadece Euphorbia milii ile...

659777

...menekşelerimin ikisi çiçekli ama...

659778

...maşallah yılbaşılarım da -yeni yerlerini sevdiklerini göstermek istercesine- tomurcuklanmaya başladılar çok şükür ;)

659779

Seneciolarımda ise henüz tomurcuk yok, inşallah onlar da yeni yerlerini sevdiklerini göstererek sevindirirler :rolleyes:

659817

Bu askıları yaptıktan sonra balkonun bu tarafına bakmaya doyamaz oldum, haliyle paylaşmaya da doyamıyorum :p

659818

Aysel Yavuz
24-10-2017, 17:49
Sevgili A nomad senin sayfanı ziyaret etmeden olmuyor. Tecrübelerine güvenerek sana iki soru sormak isterim. Yılbaşı çiçeği tomurcuktayken olduğu yerde mi kalmalı. Iki yılbaşım var biri içerde biri dışarda ikiside tomurcukta. Dışarda ki çok soğuklarda donarmi diye tereddütteyim. Seninkiler kışın nerde duruyor çok güzeller..
Ikıncı sorumda tek gecelik gelini kışın soğuklarda kapalı balkona mi almalıyım..
Araştırabilirdim sana sordum biliyorum çünkü seninkiler gerçekten çok güzel...

A_NOMAD
24-10-2017, 18:22
...Yılbaşı çiçeği tomurcuktayken olduğu yerde mi kalmalı. Iki yılbaşım var biri içerde biri dışarda ikiside tomurcukta. Dışarda ki çok soğuklarda donarmi diye tereddütteyim. Seninkiler kışın nerde duruyor çok güzeller..
Ikıncı sorumda tek gecelik gelini kışın soğuklarda kapalı balkona mi almalıyım...

Teşekkür ederim.

Yılbaşı çiçeği tomurcuklandıktan sonra, çiçek açana kadar kesinlikle yerinden oynatmamak gerekiyor, aksi halde bütün tomurcuklarını döküverir.
Eğer yerini değiştirmek istiyorsak bunu ya tomurcuklanma başlamadan önce ya da çiçekler açıldıktan sonra yapmak lazım.

Yani çiçeklenene kadar mecburen dışarıda kalacaklar ama eğer bu zaman içinde don olursa, tomurcukları gözden çıkarıp bitkiyi içeri almaktan başka çare yok. Ben de ilk donlarda mecburen içeri alacağım ama yüksek olasılıkla o zamana kadar çiçeklenmiş olacaklardır.

Bir gecelik gelini kışın kapalı balkona alabilirsin, ben ilk donlarla birlikte ısıtılmayan odamıza alıyorum ve özellikle gündüzleri mümkün olduğunca odanın camlarını açarak içeriyi havalandırıyorum. Yılbaşılar da kışın aynı odaya alınacaklar, inşallah en azından kasım sonuna kadar hepsini dışarıda tutabiliriz.

Aysel Yavuz
24-10-2017, 19:05
Çok teşekkür ederim vakit ayırıp yazdığın için.. Sevgiler..

A_NOMAD
28-10-2017, 12:59
Bugün Prensesim'in (Epiphyllum oxypetalum) artık çiçek açamayacak, yeni sürgün veremeyecek durumda olan yapraklarını/dallarını (budanan yaprakların hepsi bütün gözlerinden daha önce çiçek verdiği için o gözler artık çiçek de sürgün de veremeyecekti, bitkinin özelliği bu, kullanılmış gözler iptal oluyor) ağlaya ağlaya budadım :(
Her ne kadar onun iyiliği için bunu yapmış olsam da insan o güzelim yaprakları kesmeye kıyamıyor, budama bitince bir kucak yaprak çıktı, umarım buna değer...

659990

Yolunmuş tavuk gibi kaldı yavrucuğum, o yaprakları boşuna beslemesi gerekmeyecek artık, tazelenecek ama insanın içi fena burkuluyor işte :(

659991

A_NOMAD
05-11-2017, 15:11
Bugün -hanımeli saksımı iyiden iyiye ele geçirmiş olan- nakkaş sarmaşıklarını seyreltirken, bir kardelen ve bir sümbülün uyanmış olduklarını gördüm ;)

Uyanmalarına şaşırmadım da bu kardelen arkadaşlar saksıda kafalarına göre geziyorlar galiba, normalde saksının sol kenarında ikamet ediyorlardı ama şu an -en azından bir tanesi- saksının orta kısmına gelmiş, şakacı şey :D
(Sağdaki kardelen)

660343

Yılbaşılarımın (S.truncata) tomurcukları büyüyor, henüz S.russelliana olanlar tomurcuklanmaya başlamadı, kısmetse bu ayın sonlarına doğru onlardan ve seneciolardan da tomurcuk görmeye başlarız.

660345

Mavi kelebeğim ve melisam iyi geçiniyorlar, çok şükür keyifleri yerinde.
Melisam boyuna bakmadan bu yaz çiçeklenmişti, şimdi dallanma faaliyetlerine odaklandı, inşallah seneye daha çok çiçeklenecek.
Kelebeğim ise bu yaz çiçek vermedi (çiçek vermiş olan öldü gitti malum) ama yaşadığına şükrediyorum, şimdilerde boy atıyor bakalım :rolleyes:

660344

ParlakYıldızlar
05-11-2017, 16:35
Merhaba,Sevgili A.Nomad,sizin prensese veliaht geliyor :) peki şimdi ne yapmalıyım, normal surecte uyku dönemine girmesi gerekirdi ancak yeni sürgün verdiğinden bioritmi falan bozulurmu,size sormak istedim.Fotoğraf yukleyemedim maalesef,bir yaprağın önünden küçük bir sürgün veriyor.

A_NOMAD
05-11-2017, 20:08
Merhaba,Sevgili A.Nomad,sizin prensese veliaht geliyor :) peki şimdi ne yapmalıyım, normal surecte uyku dönemine girmesi gerekirdi ancak yeni sürgün verdiğinden bioritmi falan bozulurmu,size sormak istedim.Fotoğraf yukleyemedim maalesef,bir yaprağın önünden küçük bir sürgün veriyor.

Gözünüz aydın, çok sevindim ;)

Kış uykusuna müdahale etmeyin, vakti gelince uyusun. O sürgün bozulmaz, baharda uyanınca kaldığı yerden gelişimine devam edecektir merak etmeyin ;)

ParlakYıldızlar
05-11-2017, 20:40
Peki öyleyse bırakayım uyusun,sayenizde bende bu güzelliğe sahip oldum çok teşekkürler.

A_NOMAD
05-11-2017, 21:44
...çok teşekkürler.

Rica ederim, inşallah tez vakitte muhteşem çiçekleriyle de tanışırsınız ;)

Sevgiler...

Melisa16
08-11-2017, 12:17
Merhaba Sayın A_NOMAD, Yıldız Hanım'ın kış bakımını nasıl yapıyorsunuz? Donlardan, soğuklardan etkilenme ölçütü nedir? Soğuklama ihtiyacı var mıdır yoksa ev içerisine mi alınmalı? Bütün bu soruların cevabını engin tecrübelerinize güvenerek bekliyorum ;) Teşekkürler

A_NOMAD
08-11-2017, 14:46
Merhaba Sayın A_NOMAD, Yıldız Hanım'ın kış bakımını nasıl yapıyorsunuz? Donlardan, soğuklardan etkilenme ölçütü nedir? Soğuklama ihtiyacı var mıdır yoksa ev içerisine mi alınmalı?...

Aman efendim 'engin tecrübe' demeyelim de 'naçizane tecrübe'lerimi seve seve paylaşırım :rolleyes:

Yıldız Hanım'ı (Stapelia grandiflora) bu vakitlerden itibaren ve kış boyunca pek sulamıyorum, toprağı iyice kurudukça az miktarda su veriyorum sadece. Haliyle besin takviyesi de almıyor ama ben kışa girerken bitkilerime bir kez MKP veriyorum, bu konudan bahsettiğim mesajlar burada (http://www.agaclar.net/forum/1486310-post772.htm) ve burada, (http://www.agaclar.net/forum/1486357-post774.htm) bir tane de burada (http://www.agaclar.net/forum/1489518-post796.htm) varmış :)

Başlarda, yani daha küçükken kış gelince (donlar başlayınca) içeri (ısıtılmayan odaya) alıyordum ama son iki senedir kışı dışarıda geçiriyor, şiddetli donlarda üstüne poşet geçiriyorum, bir sorun yaşamadık.

Ancak sizinki henüz bebek olduğu için bence kışın içeri almanız daha güvenli olacaktır, ısıtılmayan bir oda ya da kapalı balkon falan olabilir, sıcak bir yer olmasın ve yeterli ışık alabilsin. Çünkü her ne kadar şiddetli donlardan korumak gerekse de soğuklama ihtiyaçları var bu arkadaşların :rolleyes:

Umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

Melisa16
09-11-2017, 08:09
Bu talimatlar bana koca bir kış yeter artık :D
Yardımcı oldunuz çok teşekkür ederim Sn. A_NOMAD

su perisi
09-11-2017, 11:40
Merhaba bende de bir tane sukulent var. Yeni aldım ama adını bilmiyorum. Nasıl fotoğraf yükleme yapacağım. Yardım edebilir misiniz? Size fotoğrafını göndermek istiyorum.

A_NOMAD
09-11-2017, 12:04
Merhaba bende de bir tane sukulent var. Yeni aldım ama adını bilmiyorum. Nasıl fotoğraf yükleme yapacağım. Yardım edebilir misiniz? Size fotoğrafını göndermek istiyorum.

Merhaba.

Sukulentinizin fotoğrafını benim sayfamda paylaşmak yerine aşağıdaki başlıkta ne olduğunu sorabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm

Fotoğraf yükleme konusunda yardımcı olacak başlığın ve kılavuzun linkini de veriyorum:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

su perisi
09-11-2017, 12:10
Çok teşekkür ederim. Fotoğrafı ekleyince sizde yorum yaparsanız sevinirim.

A_NOMAD
29-11-2017, 15:08
Özellikle benim gibi sınırlı sayıda çeşide sahip olanlar için durgun bir dönemdeyiz, bu dönem schlumbergera ve seneciolardan tomurcuk bekliyordum ancak maalesef görünen o ki seneciolarımın hiç öyle bir niyetleri yok.

Gerçi nasıl oldu anlamadım ama ilk kez yaprak bitleriyle tanıştılar, hem de bu mevsimde! Bir de onlarla mücadele ettik, şimdilik başarılı olmuşa benziyoruz, umarım devamı gelmez. Tomurcuklanmalarına o namıssız yaprak bitleri mani oldu muhtemelen, bu vakitten sonra da tomurcuklanabilirler mi, bilemiyorum...

Menekşelerin çiçekleriyle oyalanıyorum ben de mecburen :rolleyes:

Pembe menekşem çiçekleri geçtikten sonra normal olarak dinlendi, bu istirahatten sonra tomurcuklarla uyanmasını beklerken bizimki yine yaprak aralarından yavrulamaya geçti! Doymadı, doyamadı bir türlü :mad: :D

661841

En azından mor menekşem onun aklına uymayarak tomurcuklarla uyandı :rolleyes:

661842

Beyaz menekşemin çiçek yapısı değişik, diğerleri gibi derli-toplu çiçeklenmiyor ama maşallah çiçeklenmeyi sevmiş olmalı ki hiç dinlenmeden sürekli tomurcuklu/çiçekli ;)

661843

Bu arada soğanlılarım güzel güzel uyanıyorlar, onları takip etmek oldukça keyifli...

661844

Schlumbergeralarım da yavaş yavaş tomurcuklarını büyütüyorlar, gösterişli çiçeklerine kavuşmak için sabırsızlanıyorum :rolleyes:

661845

Melisa16
30-11-2017, 15:13
Açan menekşeler, yeni yeni uyanan soğanlılar, bol tomurcuklu yılbaşı çiçeklekleri.. Hepsine maşallah. :rolleyes:
Gelelim sebeb-i ziyaretimize ;) Sanırım biz yavruluyoruz çok sevindik haber verelim dedik ;)

A_NOMAD
30-11-2017, 16:01
...Sanırım biz yavruluyoruz çok sevindik haber verelim dedik ;)

Maşallah yerine alışmış da yavrulamaya başlamış, ellerinize sağlık. Kısmetse önümüzdeki yaz çiçeklerini gösterecektir size ;)

Melisa16
01-12-2017, 16:57
Maşallah yerine alışmış da yavrulamaya başlamış, ellerinize sağlık. Kısmetse önümüzdeki yaz çiçeklerini gösterecektir size ;)

Gerçekten mi? :eek: İnşallah dediğiniz gibi olur Sn. A_NOMAD sağolun ;)

A_NOMAD
07-12-2017, 18:21
Sarı çiğdem (Sternbergia lutea) saksımda meğer akyıldız (Ornithogalum umbellatum) soğanı da varmış, zaten çoktan uyanmış ve yapraklarını uzatmıştı da ben ancak tomurcuk çıkarınca ne olduğundan emin olabildim. Aynı saksıda uyanan başka soğanlılar da oldu ama ne olduklarını bilmiyorum, eğer tomurcuklanabilirlerse onların da ne olduklarını anlarız ;)

662242

Önceki gün sevgili Gül Batur'un kaktüs sayfasında yaptığı paylaşım (http://www.agaclar.net/forum/1524412-post764.htm)dan sonra yılbaşı kaktüsü (Schlumbergera) aşılama isteğim depreşti zira önceki yıllarda elimdeki kaktüslere aşı yapmayı birçok kez denemiş ama başarılı olamamıştım.

Dün sevgili evdeçiçek, sakdag ve eneskrky'nin verdiği cesaretle -bu sefer son budamadan elimde kalmış olan bir gecelik gelin (Epiphyllum oxypetalum) dal çeliklerine- aşı yaptım, inşallah başarılı olabilirim :D

662243

Bugün 'artık zamanıdır' diyerek atlaslarımı içeriye aldım, kışlık mekanlarına yerleştiler. Aslında henüz donlar başlamadı ama yakındır ve son anda aceleyle içeri almaktansa sakin sakin yerleştirmek daha cazip geldi, zaten henüz buralara gelmemiş olsa da İstanbul'da bazı bölgelere kar düşmeye başlamış :rolleyes:

662244

A_NOMAD
09-12-2017, 17:48
Kaktüs saksım için pet şişelerden bir koruyucu yaptım :rolleyes:

Kış uykusu için yerlerini değiştirmek zorunda kalıyordum çünkü bulundukları yerin üstü açık ama yeni koruyucumuz sayesinde bu kış altları kuru-keyifleri yerinde uyuyacaklar inşallah :D

662357

A_NOMAD
11-12-2017, 19:49
Yalınkat bir menekşe ne kadar katmerli açabilir, sınırlarını test ediyor :D

662461

A_NOMAD
12-12-2017, 10:39
Akyıldızım (Ornithogalum umbellatum) bu sabah naif çiçeklerini gösterdi ;)

662508

Mahmut Tebir
12-12-2017, 11:25
menekşelere özel birşey yapıyorumusun. (gübre falan) benimkiler fazla çiçeklenmiyorlar. şu an içerdeler. İçeri alınca başındaki birkaç çiçekte yok oldu.

A_NOMAD
12-12-2017, 11:45
menekşelere özel birşey yapıyorumusun. (gübre falan) benimkiler fazla çiçeklenmiyorlar. şu an içerdeler. İçeri alınca başındaki birkaç çiçekte yok oldu.

Menekşelere sadece enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) veriyorum, sürekli içerideler ve yerlerini hiç değiştirmiyorum.

A_NOMAD
15-12-2017, 14:22
Eskiden sarıydı... :mad:

Buradaki son fotoğrafta (http://www.agaclar.net/forum/1482933-post759.htm) sarı rengi net olarak görülüyor ama artık böyle değişik, tropik bir renk aldı. Henüz tam açık hale gelmese de buraya eklemek istedim:

662669

662670

Bakalım eskiden beyaz olanlar ne renk açacak, merakla bekliyorum.

Sûz-i Dilârâ
15-12-2017, 15:00
Rengarenk, papağana benzemiş:D

A_NOMAD
16-12-2017, 10:46
Rengarenk, papağana benzemiş:D

Tamamen açıldı artık, bana daha çok 'alev' izlenimi veriyor, bu hali de çok hoş ama sarı açmasını tercih ederdim :rolleyes:

662720

On gün önce 'bir gecelik gelin dal çelikleri'nin üzerine yaptığım yılbaşı aşılarım tutmuş gibi görünüyor, umarım yanılmıyorumdur ;)

662721

wakan
16-12-2017, 11:07
Tamamen açıldı artık, bana daha çok 'alev' izlenimi veriyor, bu hali de çok hoş ama sarı açmasını tercih ederdim :rolleyes:

Yanlış hatırlamıyorsam çiçeklerin rengi sıcaklık ve toprağın ph değerine göre değişebiliyor. 14 derecenin altında sıcaklıklarda pembe tonlarında açıyorlar. Daha yüksek sıcaklıklarda ise beyaz ve sarı tonları olabiliyor. İyice bir araştırmak lazım tabi.

A_NOMAD
16-12-2017, 11:13
Yanlış hatırlamıyorsam çiçeklerin rengi sıcaklık ve toprağın ph değerine göre değişebiliyor. 14 derecenin altında sıcaklıklarda pembe tonlarında açıyorlar. Daha yüksek sıcaklıklarda ise beyaz ve sarı tonları olabiliyor. İyice bir araştırmak lazım tabi.

İşte aradığım cevap!

Ben de sıcaklıkla alakası olabileceğini düşünmüştüm ama herhangi bir dayanağım yoktu, çok teşekkürler ;)

Bu durumda tomurcuklanmadan evvel bu arkadaşları içeri almak işe yarayabilir :rolleyes:
Besin vermek de yok önümüzdeki sene, sade suya talim etsinler :D

A_NOMAD
11-01-2018, 10:56
Bu sene bir türlü kış gelemedi, havalar hep ılık gitti ve hala da öyle devam ediyor.

Şükür ki kaktüsleri ve atlasları bir şekilde uyutabildim ama o arada seneciolarımı yaprak biti sardı, ne yaptıysam kurtulamadım ve sonunda hepsini söküp atarak temiz birkaç çeliği yeniden köklendirmeye aldım...

664170

664171

Menekşelerim iyice dallanmıştı, birkaç gün önce de onları ayırdım, dolu-dolu güzel görünüyorlardı ama gövdeler iyice ağaçlaşıp uzamıştı, biraz rahatlasınlar dedim.

Ana gövdeler kendi saksılarına dikildi.

664172

Ayırdığım yancıları ise kare bir saksıya birlikte diktim :rolleyes:

664173

Hanımeli saksımdaki soğanlılarım uyandılar ama sümbüllerim maalesef bu sene çiçek veremeyecek kadar cılız, kısmetse diğerlerinin çiçekleriyle avunacağız...

664183

A_NOMAD
11-01-2018, 11:16
E.milii kocaman oldu, artık saksısı dar geliyor ama maalesef bir süre daha bu saksıda kalacak, durumdan rahatsız da olsa güzelliğini esirgemiyor maşallah.

664178

Spathiphyllum çok güzel büyüdü hatta dipten bir minik yavru bile yaptı, yakında çiçeğini de gösterir diye ümit ediyorum. Anthurium ise biraz daha yavaş gelişiyor, ilk büyük yaprağını yakın zamanda çıkardı, sanırım ondan çiçek beklemek için biraz erken...

664179

Bu yılbaşı çiçeğini kendime doğum günü hediyesi olarak almıştım, aldığımda tomurcukları çok küçüktü ve çok farklı bir renk olacakmış gibi duruyordu ama tomurcuklar irileştikçe fark ettim ki pembeden kaçış yok :rolleyes:

664180

Yılbaşı ormanımda tek tük çiçeklenmeler sürüyor, hayal ettiğim gibi bir çiçeklenme göstermediler ama buna da şükür...

664181

nanemolla
13-01-2018, 21:00
Hepsi çok güzeller.senecionuza üzüldüm.bende edindim bu bitkiden ama çok minik geldi.bazen uclarda kararma oluyor geri düzeliyor içim gidiyor birşey olacak diye çünkü çok küçük.umarım sizinkilerde hemen köklenir

A_NOMAD
19-01-2018, 15:18
Teşekkürler nanemolla, umarım sizin seneciolarınız da serpilip kocaman olur ;)

...Bu yılbaşı çiçeğini kendime doğum günü hediyesi olarak almıştım, aldığımda tomurcukları çok küçüktü ve çok farklı bir renk olacakmış gibi duruyordu ama tomurcuklar irileştikçe fark ettim ki pembeden kaçış yok :rolleyes:

664180...

Alıntıda bahsettiğim yılbaşı sonunda ilk çiçeğini gösterdi, rengi beyazlı pembeli, değişik de denebilir yani ama sonuçta pembeli işte :D

664548

Gariban kardelenlerim kış bitti zannederek beyaz beyaz tomurcuklarını göstermeye başladılar, oysa kış hiç gel(e)medi ki bu sene :(

664549

Sümbüller ve nergisler ise bu sene çiçeklenebilecek gibi görünmüyorlar, belli ki rahat uyutamamışım, artık kısmetse seneye...

A_NOMAD
25-01-2018, 11:15
Pembeleşen sarı yılbaşılardan sonra, haliyle beyaz yılbaşılarım da pembeleşerek açtı :rolleyes:

664838

Bu iki arkadaşın gövdeleri topu topu ikişer lobdan ibaret ama onlar illa çiçek açacağız diye tutturdular...

Biri henüz tomurcukta, diğeri ise açtı, ancak bu kadar açabildi gülmeyin :D :D

664839

A_NOMAD
03-02-2018, 10:02
Mayıs 2017'de ailemize katılarak beni mutlu eden minik spathiphyllum (http://www.agaclar.net/forum/1505741-post858.htm) artık büyüdü, yetişkin oldu ve ilk tomurcuğunu gösterdi bile maşallah ;)

665402

*Gereksiz yer işgal etmemek için buraya ilave edeyim dedim: Kardelenlerim de mis kokulu zarif çiçeklerini açtılar :rolleyes:

665409

kelebek çalısı
03-02-2018, 19:48
Hiç kardelen koklamadım. İsterdim kokusunu duymayı doğrusu. Pardon bunlar toprakdelene evrilmişlerdi değil mi ?:p

A_NOMAD
03-02-2018, 20:09
Hiç kardelen koklamadım. İsterdim kokusunu duymayı doğrusu. Pardon bunlar toprakdelene evrilmişlerdi değil mi ?:p

Kokusu çok güzel de tek sıkıntı, arkadaşlar yere yakın olduklarından koklamak için 'ördek yürüyüşü' pozisyonu almak gerekiyor :D :D

:D Ördek yürüyüşü pozisyonu:

665430

Sorma bu sene 'kar'a hasret kaldı gariplerim, artık onlara 'toprakdelen' diyeceğiz mecbur... :D

A_NOMAD
20-02-2018, 15:43
Sarı çiğdem (Sternbergia lutea) saksımda meğer akyıldız (Ornithogalum umbellatum) soğanı da varmış, zaten çoktan uyanmış ve yapraklarını uzatmıştı da ben ancak tomurcuk çıkarınca ne olduğundan emin olabildim. Aynı saksıda uyanan başka soğanlılar da oldu ama ne olduklarını bilmiyorum, eğer tomurcuklanabilirlerse onların da ne olduklarını anlarız ;)

662242...

Aynı toprakta uyanan soğanlılardan biri daha kimliğini açık etti :D
Sarı yıldız (Gagea bohemica) çiçek sapında iki tomurcuk çıkardı...

666632

...ama şimdilik tek çiçeğini açabildi ;)

666633

Hanımeli saksım yemyeşil, sorun da bu zaten: Yemyeşil :mad:
Sarılar morlar nerede?
Bu sene maalesef sadece kardelenlerimden çiçek görebildik, orman menekşeleri de tomurcuklanıyor sanırım ama sümbülsüz, nergissiz bir sezon oldu, muscarilerde de tomurcuk yok, olursa o zaman seviniriz, şimdilik sevinecek bir durum yok :rolleyes:

666634

Spathiphyllum yüzümü güldürdü, zarif tomurcuğunu seyretmek bile mutluluk veriyor, yakında çiçeğimiz açacak, heyecanla bekliyoruz ;)

666635

Şu kıvrımın güzelliği mesela, krema gibi ;)

666636

kelebek çalısı
20-02-2018, 15:54
Hepsi harika. Şu beton yığını apartman dairelerimizde yüzümüzü nasıl da güldürüyor değil mi bu güzellikler. Minicik de açsa, zamansız da olsa, hatta açmasa sadece yapraklı da kalsa olsun diyorum, hiç bir şey doğanın kendisi kadar ilham verici değil şu hayatta. ;)