PDA

View Full Version : A_NOMAD / Balkon, ev

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

A_NOMAD
29-06-2015, 00:35
Bitkilerimi tek bir alanda toplama isteğim baskın geldi ve bu sayfayı açmaya karar verdim.
Az sayıda bitkim var, sadece vazgeçemeyeceğim bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum.
Bu sene mümkün olduğunca saksı sayımı azalttım, aranjman tarzında birlikte dikebileceğim bütün bitkilerimi birer aileye dönüştürdüm ve şükür ki bu kararımdan memnun olduklarını kısa süre içinde gösterdiler.

Maalesef balkonum güneş almadığı ve bol rüzgarlı olduğu için istediğim gibi kullanamıyorum ama özellikle atlaslarım için önümüzdeki günlerde balkon şartlarını denemeyi planlıyorum, sonuçlarından pek umutlu olmasam da...

ÖNEMLİ=> Sayfama yolu düşecek arkadaşlardan özellikle birkaç ricam olacak, lütfen aşağıdaki alıntıladığım konulara özen gösterelim:
...
-Sayfan hayırlı olsun türü mesajlardan kaçınınız...

-Bayram ve önemli gün kutlamaları da balkonlar yerine ilgili başlıkta yapmalıdır...

Ziyaretçilere Not:
Sadece beğeninizi dile getirecekseniz, bunu mesaj yazarak değil, Beğen butonuna tıklayarak belirtin.

Başlangıcı ilk göz ağrım olan, çekirdekten yetiştirdiğim limonumdan (şimdilik muhtemelen bir turunç fidanı ama büyüyünce limon olacak) bahsederek yapmak istiyorum.
Bir limon çekirdeği olarak başlayan yaşamı, nihai amacına uygun olarak devam eden şanslılardandır kendisi. Belki de en büyük şansı 'limonlu çay' olmak üzere benim elime geçmiş bir limonun çekirdeği olmaktı...

3 kardeş olarak orta boy bir saksıda, torf ortamında çimlendirildiler ve kardeşlerinden biri hayata 'bir albino' (http://www.agaclar.net/forum/1241505-post14.htm) olarak merhaba dedi.
Birkaç ay bu minik vampir tarafından sömürülerek yaşadıktan sonra vampirimiz ölümsüzlüğünden vazgeçti ve 2 yeşil kardeş, özgürlüğün tadını alınca rahat rahat büyümeye başladı.

İşte benim limonum, bu badireyi atlatan yeşil kardeşlerden biri (diğeri de annemde) ve henüz 1,5 yaşında. Balkonumun olumsuz şartlarına da uyum sağlayabilmiş olması şaşırtıcı olmasa gerek :)

5 litrelik pet şişeden yapılmış özensiz bir saksıda yaşıyor.
Toprak karışımı bahçe toprağı, torf, yarasa gübresi, dere kumu ve perlitten oluşuyor.
Yaz boyunca hemen hemen her gün yapraklarına su püskürtüyorum, bunu sevdiğini düşünüyorum.

Bol bol rüzgar aldığımız için oklava desteğimizle sarmaş dolaş yaşıyoruz :)

562816

A_NOMAD
29-06-2015, 01:03
Madem balkondan bir örnekle başladım, mecburen balkonda yaşayan ve aynı zamanda evimize en son katılan fertlerden olan hanımelimle devam edeyim.

Eşim tabiri caizse, hanımeli kokusuna aşık olduğu için hanımeli yetiştirme denemelerine başladım. Şansımıza yaşadığımız bölgede öyle çok hanımeli var ki ilk iş komşulardan birinin kapısını çaldık el ele, hanımeli çeliği istemek için :) Neyse ki pek paylaşımcı bir komşuya rast geldik de bir kucak hanımeli çeliğimiz oldu.

Ancak aylarca gözlerinin içine bakmama rağmen hiçbirini köklendiremedim, beceriksizlik işte…

Aynı komşumun hanımelisinin üstü tohum doluydu ve çelikleri aldığımız gün birkaç da tohum almış ve çimlendirme çalışmalarına da başlamıştım. Tam köklenmeyen çelikler yüzünden hüsrana uğrayacakken, işte o tohumlar çimlenmeye başladı :)
Hanımelilerin çiçeklenme dönemi de gelmek üzereydi ama benim elimdeki mini mini hanımeliciklerin bu dönemde çiçek açması (doğal olarak) söz konusu değildi.

Eşimin burun keyfi için evimize epey uzak bir fidanlıktan kocaman bir hanımeli aldım, üstü tomurcuk doluydu, kan ter içinde eve getirip balkona yerleştirdim.
Kocaman bir saksıya ve güzel bir toprak karışımına özene bezene yerleştirdim ama bizim balkonun rüzgarından peş peşe tokatları yiyince bütün tomurcuklu dalları soldu, neredeyse tamamen kurudu.

Çaresiz bütün dallarını budadım, sadece odunsu gövdesiyle kalakaldı ama birkaç gün içinde kendine geldi ve yeni filizler sürmeye başladı, bol bol da tomurcuklandı, çiçeklendi…

562829

Şimdi ise çiçekleri geçti, yeniden tomurcuklanır mı bilmiyorum ama dallarımız çiçeksiz kaldı.

562827

Bu arkadaş ise tohumdan yetişen hanımeliciğimin son durumu, sadece 4 aylık ama epey boylandı. Öyle ki kadraja sığdıramadım, kısmetse seneye çiçekleneceğiz :) Şimdilik pencere önünde ikamet ediyor...

562828

sonkez
29-06-2015, 03:50
Sevgili A Nomad nihayet geldiniz..Hoşgeldiniz..,Sayfaniz hayırlı ve bol çiçekli olsun.Hanımelinin kokusu buraya kadar geldi.Tohum yaptigini da ilk defa öğrenmiş oldum.Daha bakalım sayenizde neler öğrenmiş olacağız.

Tilki Mete
29-06-2015, 04:01
Sonunda buluşabilecek bir sayfa bulduk.. :D Hoşgeldiniz hanımeli ne kadar da güzel kıskandım :( ;) olsun yabancıda değil ya :o

Hani bu sayfanın sivri biberleri, tatlı acıları ?:confused::o:cool:

resimsel
29-06-2015, 07:59
Hanımelini ve kokusunu çok sevenlerden biri olarak; bu kadar güzel bir anlatımla
bu bitkiye extra değer katılacağını hissettirdiniz teşekkürler:)
(bu arada kuralları çiğnemiş gözüküyoruz af ola)

evdeçiçek
29-06-2015, 08:26
Sevgili A_NOMAD

Sayfanızı görünce sevindim. Hem bitkilerinizi göreceğiz, hemde sizin şiir vari anlatımlarınızı zevkle okuyacağız.

A_NOMAD
29-06-2015, 10:45
Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşlar ;)

Sevgili sonkez, hanımelinin tohum yaptığını ben de daha önce fark etmemiştim. Koyu renk ve yuvarlak bir boncuk şeklinde meyvesi oluyor, içinden de çörek otu tohumuna benzer 3-4 tohum çıkıyor :)

Sevgili Tilki Mete, bir tanecik biberim vardı o da üç beş meyve verdikten sonra kazaya kurban gitti maalesef ama üzülme ben senin ağzına sürmek için acı biberi bir şekilde bulurum :D

Sevgili resimsel, yazılmış mesajlarda bir kural ihlali yok dert etmeyin, olursa zaten sevgili malina devreye girer :)

Sevgili evdeçiçek, anlatımımla ilgili övgü aldıkça hem hoşuma gidiyor hem de (şımarma korkusuyla mıdır bilemiyorum) biraz utanıyorum :rolleyes: Umarım gönüllerinize dokunabilirim...

Bana geldiğinde bir parmak boyunda ve az da olsa köklenmiş olan 'Stapelia grandiflora', bendeki ismiyle 'Yıldız'ı tanıtmak istiyorum.

Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim benim bitkilerimin çoğunun özel isimleri var :D

Yıldız Hanım'ın iki derdi var, 'bir türlü saksıyı ortalayamaması' ve 'bir türlü tomurcuklarına sahip çıkamaması'...

Şimdiye kadar (sadece bu sezon) belki 5-6 tomurcuğunu kaybetti ve üstünde bir o kadar daha tomurcuğu var ama onları da kaybederse diye tedirginim.

Sulama isteğini karşılayamadığımı sanıyorum. Tomurcuklanma döneminde stapelialar az su isterlermiş, zaten çok az su veriyorum ama ne zaman su versem bir tomurcuk gidiyor.
Henüz birbirimizin lisanını tam olarak çözemedik yani...

562849

Bu arkadaş da (Red robin domates) pazarda karşımıza çıktı, üstündeki mini mini domatesleri pek şirindi. O şirin domatesler olgunlaştı ve onları yedik, sürekli çiçeklendi ve meyve tuttu sağ olsun. Yanılmıyorsam şu an üstündeki domatesler üçüncü tur meyveleri, hala tomurcuk çıkarıyor :)

562850

A_NOMAD
29-06-2015, 11:14
'Senecio rowleyanus', yani benim 'Ayşe' kızım...
Sevgili Güler Hanım 10.yıl toplantısında 'kopmuş birer tesbih parçası gibi görünen' o iki çeliği bana uzatana kadar, böyle bir bitkinin varlığından haberdar değildim. Çok güzel görünüyorlardı ve eve döner dönmez, tarif ettiği şekilde toprağa yatırıp fısfısla sulamaya başladım hemen...

Uzun bir süre öylece yan gelip yattıktan sonra, iyi ki tembellik etmişler dedirtecek bir hızla geliştiler ve saksılarından taşmaya başladılar. Takip eden sonbaharda o güzel çiçeklerini bile gösterdiler ;)

Mini mini çiçekler birleşip küçücük bir karanfil oluşturmuş ve bu minicik çiçek, karanfil-tarçın gibi kokuyor...

562857

Öyle geliştik büyüdük ki eşe dosta bebekler verdik, dağıttıkça serpildik ve şimdiki halimiz böyle ;)

562858

Laleci_03
29-06-2015, 11:18
A_NOMAD ablam, dün gece sayfanı gördüm hem çok şaşırdım hem de çok sevindim ama ilk mesajdaki rican sebebiyle, hayırlı olsun dememiştim baktım şimdi diyenler olmuş ben de çaktırmadan hayırlı olsuna geldim :p :D (Yine de kusur işlemişsem affola)
Nihayet senin de bir sayfanın var artık ne güzel ;) hanımelin benim de çok hoşuma gitti, diğerleri de pek güzeller...
Neyse haydi bakalım eğitici öğretici ağırlıklı bir sayfa bizleri bekliyor ;)

Jakin
29-06-2015, 11:31
Hanımeli'ne hayran biri olarak hep bahçede yetişmesi gerektiğini düşünürdüm. Sayenizde balkonda da yetişebileceğini görmüş oldum. Cesaret edebilir miyim bakalım? Yıldız hanıma maşallah. Ayşe kızınıza bayıldım.. Bu arada sayfanız hayırlı, bol çiçekli olsun.. ;)

A_NOMAD
29-06-2015, 11:36
En sevdiğim kaktüsler 'Echinopsis oxygona' ve 'Chamaecereus silvestrii'dir, bunların dışındakileri sadece seyirlik severim.

Echinopsislerimi (pembe ve beyaz çiçekli iki tür) aynı saksıda birleştirdim, merak ederseniz diye söyleyeyim ismi 'Gönül' ;)

562874

Silvestriimin ismi ise 'Cemile' ;)
Cemile benim rahmetli anneannemin kaktüsü, daha doğrusu o kaktüsün torunu...
Annem, annesinin kaktüsünden bir çelik alıp yetiştirmişti. Kocaman bir saksıyı doldurdu, hiç nazlanmadan her sene çiçeklerle kaplanan bir güzelliğe dönüştü ki anneannemdeki anaç kaktüs de öyleydi zaten.

İşte ben de annemdeki kaktüsten bir çelik aldım, henüz o kadar yoğun çiçeklenmeye başlamadık ama maneviyatının da etkisiyle olsa gerek, her haliyle seviyorum Cemilem'i...

562875

Bu arkadaş da bir 'Cereus peruvianus monstrosus', ortamdaki elektro-manyetik kalıntıları temizleme özelliğine sahipmiş ve gerçekten ailemize katıldığından beri kendimizi daha zinde hissediyoruz sanki. Yani gerçek ya da psikolojik, bir şekilde olumlu etkisi var ;)

562876

A_NOMAD
29-06-2015, 12:23
Kıymetli anaç menekşemi (http://www.agaclar.net/forum/1297834-post12430.htm) ne yazık ki kaybettim (hangi akla hizmet ederek yaptım bilmiyorum ama ana kökünü ve büyük yapraklarını budayarak aynı saksısına geri diktim, çok uzun süre hayata tutunmaya çalıştı ama maalesef toparlanamadı :(, mecbur kalmadıkça sakın böyle bir şey yapmayın derim) ama yapraklarından çoğalttığım yavrularından biri bendeydi, iyi ki yedeklemişim...

Yavru menekşem yavaş yavaş büyüyor, şimdilik sağlıklı görünüyor.

562884

Nakkaş sarmaşığım (Cymbalaria muralis)...
Bu bitki her eve lazım! Asla sizi çiçeksiz bırakmıyor ve öyle nazsız ki çok sulasanız da az sulasanız da, bol güneşte de gölgede de kendi kendine mutlu oluyor.

Çiçekleri çok sevimli, bir de kokulu olsaymış... Eşim ona bakıp bakıp 'böyle bol çiçeklenen ve çiçekleri de çok güzel olan bir bitki nasıl kokusuz olur, hayret' diye hayıflanır durur :D

Nakkaş sarmaşığı duvar diplerinde, taş aralarında falan coşkuyla yetişen yabani bir bitki aslında ama benim hayranlığım sayesinde nakkaş sarmaşığı sevgisini anneme bile aşılayabilmişim, bu benim için büyük başarı!

Çünkü annem, çocukluğu ve gençliğinin büyük kısmı köyde geçmiş olan bir kadın ve bahçe, tarla işlerinde çok çalışmış. Biraz 'bitkilerle fazla yüz-göz olmayla' alakalı olsa gerek, pek önemsemezdi bir tohumun çimlenmesini ya da bir bitkinin çiçek açmasını. Ona göre olağan şeylerdi bunlar ve fazladan bir heyecana lüzum yoktu...

İşte bu bakış açısına sahip annem, geçenlerde heyecanla beni arayıp 'bahçesinde nakkaş sarmaşığı bulduğunu, çok sevindiğini ve onu hemen güzel bir saksıya aldığını hatta üstünde birkaç çiçeğinin bile olduğunu' ballandıra ballandıra anlattı!

Hayretten ağzımın bir karışa yakın açık kalmasına engel olamayarak ve yüzüme kademeli olarak yayılan 'ne oluyor ya hu' sırıtışıyla annemi dinledim :D

Annemle yıllardır bir türlü 'yakalayacak doğru ucu bulamadığımız iletişimimize kulp oluşturduğu için' ekstradan seviyorum nakkaşımı ;)

562883

Biricik 'Vildanım'ı (Tradescantia fluminensis) da ekleyeyim, penceremin yeşil süsü...
Nakkaş ile yarışacak düzeyde nazsız ve gelişken ;)

562885

A_NOMAD
29-06-2015, 13:03
Şubat ayında bulduğum (http://www.agaclar.net/forum/1248788-post1229.htm) için ismini 'Şubat' (http://www.agaclar.net/forum/1250654-post1231.htm) koyduğum yılbaşı çiçeğim (Schlumbergera russelliana) geçtiğimiz kış güzel çiçeklerini cömertçe sergilemişti (http://www.agaclar.net/forum/1345267-post1313.htm).

Çiçeklenmesi ve sonrasındaki dinlenme süresi bittikten sonra, çok uzamış olan yorgun yapraklarını budamıştım. Şimdi bol bol yeni yaprak çıkartıyor, önümüzdeki kış yine çiçek şöleni yapacak inşallah ;)

562886

Aranjman haline getirdiğim, Şubat'tan farklı türde ve birbirlerinden farklı renk tonlarında yılbaşı çiçeği (Schlumbergera truncata) ailem de hızla yeni yapraklar çıkartıyor. İsmimiz 'Gülin' :)

562887

İki farklı tür paskalyam var, renkleri de birbirlerinden farklı. Büyük paskalyam 'Rhipsalidopsis gaertneri' kırmızı renkli, küçük çelik ise 'Rhipsalidopsis rosea' açık pembe...

Aslen yaprak yapıları birbirinden farklı olsa da asıl fark çiçek şeklinde ortaya çıkıyor. Rosea türünün çiçek yaprakları belirgin yuvarlak uçlara sahipken, gaertnerilerin çiçek yaprakları daha sivri uçlarla sonlanıyor.

İsmimiz 'Hediye' :)

562888

A_NOMAD
29-06-2015, 14:25
Ve ağır toplarım...

Gece bu sayfayı açtıktan sonra, içimde aniden patlayan bir itici güçle yerimden kalktım ve ağır toplarımı 'bismillah, bismillah' diyerek kucaklayıp teker teker balkona taşıdım :D Saksıları çok büyük, haliyle oldukça ağır. Hazır balkonumda rüzgar yokken bunu yapmam iyi oldu.

Eh, bir gecelik gelinim de çok şükür tomurcuk sahibi, ona taşındığını hissettirmemek için öyle yavaş hareket ederek taşıdım ki fıtıklı belim, haklı olarak isyan etti...

Efendim, bir gecelik gelinimin (Epiphyllum oxypetalum) ismi 'Prenses'. Yakın zamanda fotoğraflanmış halini buradan (http://www.agaclar.net/forum/1386430-post722.htm) görebilirsiniz, taze tomurcuğumuzun ilk fotoğrafı da burada (http://www.agaclar.net/forum/1391563-post730.htm) ;)

Total görüntüsünü almaya çalışmak yerine, bu sayfa için üst dallarının bir fotoğrafını çektim az önce. Balkondaki ilk fotoğrafımız ;)

562894

Prenses'in saksısı, günün ilk ışıklarıyla birlikte sapık ruhlu kumruların şiddetli saldırısına maruz kalmaya başlayınca apar topar ve saçma bir şekilde (toprağına yaklaşmaktan caydırıcı olsun diye birkaç şiş sokuşturarak) saksıyı kendimce korumaya aldım :D

Akşama doğru ya da yarın, bir parça gözenekli tül alıp toprağının üstüne örterek (kumruları bu kadar heyecanlandıran şey, toprağındaki perlitler ya da 'buraya ne güzel yuva kurulur' algısıdır diye düşünüyorum) daha mantıklı bir koruma uygulamayı planlıyorum.

Prenses'in dışında birkaç farklı atlasım daha var, onları da iki adet kocaman saksıya aranjman halinde yerleştirmiştim ve bunu sevdiler.

İlk atlas aranjmanımın ismi 'Güler', sebebini tahmin etmek zor olmasa gerek ;)
Güler atlas, Güler Hanım'ın sarı ve siklamen atlas çelikleri ile Zafer Bey'den gelen, türünden emin olamadığımız bir atlas çeliğinden oluşuyor. Henüz çiçek göremedik, kısmet...

(Kumrular bu saksıyı biraz karmaşık bulmuş olacaklar ki hiç rahatsız etmediler)

562892

İkinci atlas aranjmanım ise Zafer Bey'den gelen 2 türden oluşuyor (Epiphyllum curio ve Epiphyllum chi chi castenago), ismi de 'Süslü' ;)

Süslü püslüler ama henüz onlardan da çiçek yönünde bir kıpırtı görmedim. Süslü'nün arkasında hanımeli saksısı da görüntüye girmiş...

562893

Atlaslarım umduğumdan güzel gelişim gösterdiler, çiçeklenmelerini de paylaşmak dileğiyle...

Balkon konusunda çok endişeliyim ama atlasların ışık ihtiyacını karşılayabileceğine ikna olduğum için kızlarımı çıkartabildim.
Sabah güneşini 1-2 saat kadar, 'teğet geçmeye çok yakın' diye tanımlayabileceğim şekilde eğik bir açıdan alabiliyor balkonum ama tüm gün epey aydınlık. İnşallah kızlar orayı severler...

Atlaslarımın (aslında bütün bitkilerimin) toprak karışımları bol gözenekli ve süzek olmasına rağmen saksı altlarına ponza yatakları yaparak topraklarını doldurmuştum.
Hemen hemen her akşam fısfısla sisleme yapıyorum, nasıl seviniyorlar görmelisiniz :D

A_NOMAD
29-06-2015, 14:40
Son olarak minik siklamenciklerimi de ekleyeyim, hatırları kalmasın :D

Bir süre önce, nereden geldiğini bilmediğim bir siklamen çimlenivermişti bir toprak parçamda. Yaprağı açıldıkça pek güzel göründü gözüme ve sonrasında denk geldiğim birkaç siklamen tohumunu da ona arkadaş olarak çimlendirdim.

Toplamda 4 kök bebek siklamenim oldu, ne renk olacaklarını bilmiyorum, sürpriz olacak :)

562900

Azıcık bitkim var diyordum ama geceden beri yüklemelerimi bitirmeye çalışmak epey yordu beni, bütün ev halkını kısaca tanıtmış oldum, şimdi biraz dinlenme zamanı ;)

uyap
29-06-2015, 14:49
Ne güzel bir sayfa olmuş sevgili Nomad. Ayşe kızınız, Cemileniz, prensesiniz, süslünüz ve tabii ki Güleriniz hepsi birbirinden güzel. Ellerinize sağlık.

A_NOMAD
29-06-2015, 14:58
...hepsi birbirinden güzel...

Teşekkür ederim sevgili uyap, kızlarımı beğenmenize çok sevindim ;) Bütün günüm onlarla geçiyor, elden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum...

Prenses, Güler ve Süslü ev içindeydiler, onlara yeterli havalandırma/esinti sağlayabilmek için (bütün pencerelerin açık olmasına rağmen) karşılarında fan çalıştırıyordum.
Ortam yeterli neme sahip olsun diye az daha kendimiz de yeşerecektik, nem oranımızı %70'in altına düşürmemek için sürekli kontrol halindeydim mesela... :D

Şimdi inşallah balkonu beğenirlerse, benim için çok büyük rahatlık olacak. İlk haftayı geçirsinler, sonra kararlarını söylerler zaten ;)

A_NOMAD
29-06-2015, 16:30
...Nihayet senin de bir sayfanın var artık ne güzel ;) hanımelin benim de çok hoşuma gitti, diğerleri de pek güzeller...

Sevgili Laleci çok teşekkür ederim, bir anda verilmiş bir karar aslında ama benim için de bitkilerimin toplu halde olması iyi oldu. İlgili konu başlıklarını takip etmek daha zormuş meğer, onu anladım :)

Hanımeli'ne hayran biri olarak hep bahçede yetişmesi gerektiğini düşünürdüm. Sayenizde balkonda da yetişebileceğini görmüş oldum. ...

Sevgili Jakin, öncelikle teşekkür ederim.

Hanımeliyi saksıda yaşatmanın en zor tarafı (açık hava şartının dışında) kocaman bir saksıya, dolayısıyla çok miktarda toprağa ihtiyaç duyması bence... Apartman hayatında malumunuz eve toprak taşımak pek kolay olmuyor, hele dolu saksıları taşıma konusuna hiç girmeyeyim :D

Aslında bakımı çok kolay, uygun yere yerleştirdikten sonra (baştan trip atsa da) kısa sürede uyum sağlıyor, sonrasında tek istediği şey düzenli sulanmak.

Karşılığında aldığımız güzel çiçekleri ve enfes kokusunu düşününce ne kadar alçak gönüllü bir bitki değil mi? ;)

Jakin
29-06-2015, 18:09
Sevgili Jakin, öncelikle teşekkür ederim.

Hanımeliyi saksıda yaşatmanın en zor tarafı (açık hava şartının dışında) kocaman bir saksıya, dolayısıyla çok miktarda toprağa ihtiyaç duyması bence... Apartman hayatında malumunuz eve toprak taşımak pek kolay olmuyor, hele dolu saksıları taşıma konusuna hiç girmeyeyim :D

Aslında bakımı çok kolay, uygun yere yerleştirdikten sonra (baştan trip atsa da) kısa sürede uyum sağlıyor, sonrasında tek istediği şey düzenli sulanmak.

Karşılığında aldığımız güzel çiçekleri ve enfes kokusunu düşününce ne kadar alçak gönüllü bir bitki değil mi? ;)
Sevgili A_NOMAD, beni çocukluğuma götüren bitki o.. Sıkıntılara değer bir güzel.. Pek de zahmetli değil anlattıklarınıza bakılırsa.. En kısa zamanda yapılacaklar arasına kaydedildi.. Sevgiler..

Ozlem A
29-06-2015, 18:42
Ah A_NOMAD ne güzel balkon yapmışsın, ellerine sağlık. Yeşilin bol, elinin bereketi çok olsun. Hanımelini çimlendirmene çok sevindim. Keşke kokulu beyaz sıklamenlerimden de alsaymışsın..

Yasemin çeliği tuttu mu merak ettim. Hani annesini sardırdığım kuru ağaç gövdesi vardı ya maalesef dipten çürümüş, devrilecekken belediyeyi çağırıp birisinin başına devrilmeden söktürdük. Nazar değdi heralde, yasemini de kuşa çevirmek zorunda kaldık.

İsimler süper, limonun da adı var mı ;). Bende de epeyce bir aile oldular.

A_NOMAD
29-06-2015, 21:17
...Yasemin çeliği tuttu mu merak ettim...

...İsimler süper, limonun da adı var mı ;)...

Canım çok teşekkür ederim ;)

Bu konuyu hatırlattığın iyi oldu, ben çelik köklendiremiyorum artık eminim. Daha önce de lavantada ve hatta hederalarda bile başarısız olmuştum, en iyisi yasemin tohumu bulup çimlendireyim, ona daha yatkınım sanırım :)

Yasemin çelikleri büyüdü, filizler sürdü, parlak yapraklar çıkarttı... Daha birkaç gün öncesine kadar yapraklı, dallı-budaklıydılar ve bu hallerini gördükçe artık köklendiler diye düşünüyordum ama aniden solup kurudular, çıkarıp baktığımda tek bir kök bile çıkartmamış olduklarını gördüm!

Az değil 4 aydır topraktaydılar ve sürekli gelişerek beni kandırdılar, düşünebiliyor musun? Tek kök çıkartmadan yaşamışlar bunca zaman, hasılı benim yaseminler de artık yok...

Limonumun ismi yok, ona sadece 'Limon' diyorum :D

Ozlem A
29-06-2015, 21:34
O yaseminin tohumlarından saklamıştım, ayırıyorum sana :)

Mücevher Çalısı
29-06-2015, 21:53
Balkon sayfan hayırlı olsun sevgili A_NOMAD, saksıların çiçekle dolsun.

...

Prenses'in saksısı, günün ilk ışıklarıyla birlikte sapık ruhlu kumruların şiddetli saldırısına maruz kalmaya başlayınca apar topar ve saçma bir şekilde (toprağına yaklaşmaktan caydırıcı olsun diye birkaç şiş sokuşturarak) saksıyı kendimce korumaya aldım :D

Akşama doğru ya da yarın, bir parça gözenekli tül alıp toprağının üstüne örterek (kumruları bu kadar heyecanlandıran şey, toprağındaki perlitler ya da 'buraya ne güzel yuva kurulur' algısıdır diye düşünüyorum) daha mantıklı bir koruma uygulamayı planlıyorum.
...

Kumrularla maceran ilk günden başlamış, bu sene kumrulara bir arsızlık geldi, özellikle sukulentlere bayılıyorlar. Prensesine göz koymuştur onlar dikkatli ol :D

A_NOMAD
29-06-2015, 22:15
...Prensesine göz koymuştur onlar dikkatli ol :D

Çok teşekkür ederim sevgili Mücevher Çalısı...

Aklını alırım ben o kumruların! Prensesim'i korumak için gerekirse korkuluk bile dikebilecek psikolojideyim :D

Birkaç taciz denemesinden sonra gün boyunca bir daha uğramadılar bakalım. Seviyorum da kerataları ama atlaslarıma dokunmalarına izin veremem, hem sevimli hem arsızlar ;)

münevver48
30-06-2015, 08:47
sevgili A_NOMAD,sessizliğimi merakımın mağlubu olarak bozdum. eeeh! bozmuşken sayfanız da hayırlı olsun. asıl sormak istediğim, süslü de bir atlas olduğu belli ama bu bir gecelik gelin değil gibi geldi.çok dikkatli bakınca aynı saksı da değil destek verdiğiniz sopalar farklı.fakat yaprak formu çok benziyor. biraz atlas merakım olduğunu söyleyebilirim. süslünün türünün de ne olduğunu veya çiçekleri nasıl açacak yani kısaca ben bu süslüyü merak ettim. bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürlerimi iletirim. sevgiler.

A_NOMAD
30-06-2015, 14:06
...süslünün türünün de ne olduğunu veya çiçekleri nasıl açacak yani kısaca ben bu süslüyü merak ettim. bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim...

Çok teşekkürler sevgili münevver...

Süslü bana sevgili Zafer İnandıklı'dan gelmişti, türünü 'Epiphyllum curio' olarak biliyoruz ama bu isimde bir tür hakkında internette bilgi bulamadık ve aynı şekilde çiçeğinin nasıl olacağı konusunda da hiç fikrimiz yok :D

Yani evet o bir atlas, bir gecelik gelinden de farklı bir tür ve hibrit bir tür olsa gerek ama bütün bilgiler bu kadar...

A_NOMAD
30-06-2015, 21:59
Balkonun beni en zorlayacak tarafıyla tanıştım bugün!

Öğleden sonra havadaki nem oranı %68'lerden aniden %45'e düştü, ben daha ne yapacağıma odaklanamamışken düşüş hızla %38'lere kadar geriledi! Bu bizim için rahatlatıcı bir şey ama atlaslarım ortalama %70 nem oranında mutlu mutlu yaşamaya alışmışlardı, aldı beni bir panik...

Önce biraz fısfıs yaparak durumu kurtarmaya çalıştım ama yeterli olmadı, başladım balkona kova kova su dökmeye :)

Öğleden sonra 14:30 ile akşam üstü 18:00 arasında balkona yaklaşık 5 kova su dökerek ve atlaslarımı 3 kez fısfısla sisleyerek nem oranını ancak %53'lere kadar yükseltebildim...

Neyse ki akşam saatlerinde cihazda %65 nem oranını gördüm de biraz rahatladım, ev içinde nemli ortam sağlamak çok daha kolaydı. Böyle düşüşler devam ederse daha güçlü kaslara sahip olacağım, öyle görünüyor :D

Bu nem oranı düşüşü İstanbul şartları için de biraz garip tabii ki...

Sevgi Durul
30-06-2015, 22:15
'Senecio rowleyanus', yani benim 'Ayşe' kızım...

Hepsi çok güzel, ama ben en çok ''Ayşe'' kızı sevdim.:)

Bizim evde de adı boncuk çiçeği. Küçük kızın, aklına estikçe ''babaanne, boncuk çiçeğine bakalım mı?'' dediği, senecio rawleyanus.

Ama bizim boncuklar pek nazlı çıktı, bir türlü istediğim gibi olmadılar. Gerçi öldürmemem bile benim için büyük gelişme.:rolleyes: Sizin ki gibi olması için biraz tüyo istesem, Sevgili A_NOMAD.

Sevgiyle...

resimsel
30-06-2015, 22:16
Bu kadar bilinçli birinin balkonunda, atlas olası geliyor insanın.
Ben sadece suyuna bakıp gerisini Allah'a bırakanlardanım,
neyse ki buna rağmen çiçekler beni hiç üzmüyorlar:)

A_NOMAD
30-06-2015, 22:42
...Sizin ki gibi olması için biraz tüyo istesem, Sevgili A_NOMAD...

Bu senecioların her birinin ayrı huyu-suyu oluyor ama benimkinin huyundan biraz bahsedeyim...

Bol güneşten hoşlanmıyor, günün sadece 2-3 saatinde eğik güneş ışığı gelen noktayı çok beğendi.

Bol suyu da sevdiğini söyleyemem ama kesinlikle düzenli su istiyor.

Şöyle ki bizim ritmimiz, ilkbaharda ve sonbaharda iki haftada 1 su bardağı / yazın haftada 1 su bardağı su şeklinde. Kışın ise kürdanla kontrol edip, toprağı kurumaya başladığında ve çok az miktarda su veriyorum.
Bu sistem bozulmadığı sürece çok keyifli oluyor.

Bu arada bu boncuklu arkadaşlar yazın dinlenmeye giriyor ve gelişmeleri duruyor, endişelenmeyin bu normal döngüleri. Gelişme dönemleri ilkbahar ve sonbahar, dinlenme dönemleri ise yaz ve kış sonu.

Tabii ki ben bunları anlayana kadar zavallıyı bir müddet kızgın güneşte kavurdum, tam gölgede bunalttım, bol suyla içine fenalık getirdim, susuzluktan yalvarttım...

(Bir de gübre şerbeti sevdiğini pek çok yerde okudum ama ben sadece 2 sulamada bir enzimli su veriyorum, şimdilik hoşuna gittiğini düşünüyorum)

İsteklerini öğrenene kadar karşılıklı biraz çile çektik yani :)

...Ben sadece suyuna bakıp gerisini Allah'a bırakanlardanım,
neyse ki buna rağmen çiçekler beni hiç üzmüyorlar:)

Belki de en doğrusunu siz yapıyorsunuz, ben biraz fazla şımartıyor olabilirim :D

A_NOMAD
02-07-2015, 18:12
Prensesim(Epiphyllum oxypetalum)'i kumrulardan korumak için uyguladığım ilk ve saçma yöntem (saksısına rastgele şişler daldırmak) en işe yarayanı oldu, bu sayede artık saksıya yaklaşmayı denemiyorlar bile...

Ancak Prenses'in saksısına yaklaşamayınca diğer saksıları yuva olarak yoklamaya başladılar (kötü balkonuma neden kafayı taktıklarını bir anlayabilsem) ve bu kez de geçenlerde budamış olduğum nakkaş sarmaşığının saksısına göz koydular :mad:

Aslında bunu sorun etmezdim ama el kadar balkonumda bütün bitkilerim mecburen iç içe duruyorlar. Kumruların o saksıya gelip gidebilmek için atlaslarıma çarpmadan geçebilme şansları çok az, ayrıca ben çok sık balkona çıkıyorum (bu kadar insan hareketi olan balkona yuva yapmak için bu ısrar niyedir onu da bilemedim) ve kumru hayvanı kendi gölgesinden bile korkuyor, haliyle ben balkona çıktıkça da ürkeceklerdir...

Kumru düşmanı olmadan önce (ki buna ramak kalmıştı) bu soruna yapıcı bir çözüm bulmak adına harekete geçmeliydim.

Kullanmadığım malzemelerin arasında eski bir sepet gözüme ilişti, 'harika bir yuva' diye içimden çığlık attım (kumru gibi düşünmeye fazla kaptırmışım, kabul ediyorum :D) ve balkondaki (benim hareketlerimden ve atlaslarımdan) en uzak köşeye güzelce yerleştirdim.

Sabırsız kumru çiftimiz için 'içine biraz toprak koyup, üstüne de kurumuş nakkaş sarmaşığı dallarını yerleştirerek' ellerimle yuva hazırladım...

Yuvanın yanından uzaklaşmamla birlikte incelemeye geldiler hemen, inşallah beğenirler de bizi rahat bırakırlar artık :)

563514

Küçücük ve pis balkonumun sıkışıklığını da göstereyim size... Birer de yumurta kabuğu taktım kızlarıma, pek nostaljik oldular ;)

563512

Bu da Süslü(Epiphyllum curio)'nün, balkona çıktıktan sonra serpilmeye başlayan yeni sürgünü yani benim için 'balkonu sevdiğinin ispatı' ;)

563513

Karena
02-07-2015, 18:25
Yaramazlar benimde balkonuma dadanıyorlar, benimde kullanmadığım hasır bir sepetim var. Onlarında işine yarasın ben de onların haylazlıklarından kurtulayım. Harika bir fikir oldu :) Teşekkürler.

kelebek çalısı
06-07-2015, 18:41
Sevgili A_NOMAD' cığım, senin hikayelerini ve maceralarını önceden bildiğim bitkilerini (hepsinin ismini burada tek tek saymıyorum ;) ) yine senin o keyifli anlatımın eşliğinde evinin balkonunda, pencerenin önünde arz-ı endam ederlerken görebilecek olmamız ne kadar da hoş oldu.

Her birine verdiğin değer ve gösterdiğin özenli bakımından artık daha detaylı bilgilere ulaşabileceğiz. Hem şu an bu forumda olan ve gelecekte olacak herkes de sayfandaki paylaşımlarından alabilecekleri yeni referanslar ile kendi bitkilerine bir çok katkıda bulunabilecekler. Ne harika bir gelişme. :)

Hepsi hayırlı olsun, yeni yerlerinde mutlu, bereketli, bol çiçekli, her daim yemyeşil olsunlar.

Bir gecelik gelinin tomurcuğunu yakından takip etmek, hanımeli ile başlayan yeni serüvenine tanık olacak olmak, bitki sarmak için kullandığın dantel şeridinden tut da kumrulara hazırladığın sepete, mini domateslerinin kızarmasını takip etmek ve daha nicesini okumak için ben de burada olacağım.

Ellerine, emeklerine sağlık. Harikasın! ;)

kelebek çalısı
06-07-2015, 18:46
Prensesim(Epiphyllum oxypetalum)'i kumrulardan korumak için uyguladığım ilk ve saçma yöntem (saksısına rastgele şişler daldırmak)...

... Birer de yumurta kabuğu taktım kızlarıma, pek nostaljik oldular ;)

563512

Şişler çok isabetli olmuş bu nadide prensesi korumak adına. :)

Ancak yumurta kabuğunun işlevsel bir yanı var galiba ama ben onu anlamadım doğrusu. :D

Mücevher Çalısı
06-07-2015, 19:43
Birer de yumurta kabuğu taktım kızlarıma, pek nostaljik oldular ;)

Sevgili A_NOMAD o yumurta kabukları benim için de nostaljik ama niçin asıldığını hatırlamıyorum. Sevgili kelebek çalısına katılıyorum işlevse olmalı. Sebebini sen hatırlıyorsan anlatabilir misin?

Son zamanlarda bu nostaljiye 2 oldu rastladım, yıllardır görmemiştim yoksa sadece algıda seçicilik mi bilmiyorum.

Bir de kumrular insanlardan pek korkmuyorlar. 3 yıldır bizim balkonun yarım metre kıyısındaki penceremize yuva yapıp bizi seyreden kumrularımız var :)

A_NOMAD
06-07-2015, 23:05
Canım arkadaşım kelebek çalısı, gönül okşayıcı yorumların için çok teşekkür ederim, öyle ki saçlarımı okşamış kadar oldun ;)

...Ancak yumurta kabuğunun işlevsel bir yanı var galiba ama ben onu anlamadım doğrusu. :D

Sevgili A_NOMAD o yumurta kabukları benim için de nostaljik ama niçin asıldığını hatırlamıyorum...

...Bir de kumrular insanlardan pek korkmuyorlar. 3 yıldır bizim balkonun yarım metre kıyısındaki penceremize yuva yapıp bizi seyreden kumrularımız var :)

Yumurta kabuklarına gelince... :D

Çocukluğumda bitkiler süslü saksılarda değil, yağ tenekelerinde olurlardı ve sahibinin en çok sevdiklerine / kıymetlilerine de birer yumurta kabuğu takılırdı.

O zamanlar yaşlı bir komşumuza ve babaanneme (çocuk aklımla bile şüpheci davranıyorum bakın, karşılaştırma yapabilmek için iki farklı kişiden yorum alıyorum :rolleyes:) sormuştum, yumurta kabuklarının neden takıldığını...

Birisi 'nazar için', diğeri 'böcek gelmesin diye' demişti.

Aslında o zaman bile hiç inandırıcı gelmemişti, anlamlı bir uygulama olduğunu sanmıyorum yani...
Buna rağmen bir süre yumurta kabuklarını takibe almış olsam da sonraları baktım ki bu konu benim için eski 'gizemli' halini kaybetti, ben de peşini bıraktım :D

Benim takma maksadım ise tamamen 'çocukluk anılarımdan bir görüntüyü yaşatma isteği'nden ibaret...

Kumrular...
Benim evin diğer cephesinde kuşlar için su kabı var, kışın kar ya da yağmur olduğu zamanlarda birer avuç da bulgur atıyorum.

İşte 'o cephede gördükleri ben'den korkmuyorlar hatta elimden bulgur çalmaya yeltendikleri oluyor ama balkonun bulunduğu tarafta hiç muhatap olmamıştık daha önce.

O nedenle 'balkon tarafında gördükleri ben'den epey korkuyorlar şimdilik, zeka küpleri :D

YeniGine
07-07-2015, 00:01
Yumurta kabuklarını ben de hatırlarım, hiç de merak etmemiştim ta ki sevgili A-NOMAD senin yumurta kabuklarını görene kadar ve de çok güzel görünüyorlar.
Araştırayım deyince de şöyle bir yoruma denk geldim.

'Çok eski bir gelenek. İlk kullanış amacı neydi bilmiyorum ama zamanla yumurtaların nazar boncuğu gibi kullanıldığına inanılmış. Peki acaba öyle miydi? Yoksa bitki bitlerini def edici etkisi mi var?
Osmanlı hatırası camilerde kocaman devekuşu yumurtaları görebilirsiniz. Süs için değilmiş. Örümcekler camide barınamasın, duvarlara ağ örmesin diye camilerde devekuşu yumurtası bulundururlarmış. Gerçekten işe yarıyormuş. Etkisi şimdiye kadar devam ediyor, o camilerde örümcek olmuyor.'

O güzel sepetinde de inşallah minik minik kumru yavrularını görürsün sevgili A-NOMAD.

A_NOMAD
07-07-2015, 00:19
...Yoksa bitki bitlerini def edici etkisi mi var?...

O güzel sepetinde de inşallah minik minik kumru yavrularını görürsün sevgili A-NOMAD.

Sevgili YeniGine, hiç ciddiye alıp araştırma gereği duymamıştım bu konuyu.
Ben yumurta kabuklarını da nazar boncuklarını da dekoratif olarak kullanıyorum ama eğer gerçekten böceklere karşı böyle bir etkisi varsa harika, bir nevi bonus olur benim için ;)
Malum, bitkilerim balkona çıkınca zararlılara karşı savunmasız kalmış oldular.

Kumrular henüz sepeti sahiplenmediler ama umarım bir an evvel yerleşmeye karar verirler. O kadar özene bezene yuva hazırladım, kullansınlar işte :D

A_NOMAD
07-07-2015, 14:00
Domateslerimiz pek güzeller, biraz da büyük olsalardı...

Aslında çok daha minik domatesleri oluyordu ama akıl küpü ben, bir şiş yardımıyla (buradan da anlayacağımız gibi bu 'şiş' denen gerecin çok fonksiyonu oluyor :D) çapa yapmaya başlayınca bundan çok hoşlandı ve domatesleri daha büyük, daha göz alıcı olmaya başladı ;)

564605

...Ve lezzetli, mis kokulu...

564606

Lezzet konusunda enzimin etkili olduğunu sanıyorum çünkü enzim vermeye başlamadan önceki domatesler (yine güzel kokuluydu ama) ekşiydi, enzimden sonraki domatesler ise oldukça tatlı ;)

Tilki Mete
07-07-2015, 14:27
Domateslerimiz pek güzeller, biraz da büyük olsalardı...

Aslında çok daha minik domatesleri oluyordu ama akıl küpü ben, bir şiş yardımıyla (buradan da anlayacağımız gibi bu 'şiş' denen gerecin çok fonksiyonu oluyor :D) çapa yapmaya başlayınca bundan çok hoşlandı ve domatesleri daha büyük, daha göz alıcı olmaya başladı ;)

564605

...Ve lezzetli, mis kokulu...

564606

Lezzet konusunda enzimin etkili olduğunu sanıyorum çünkü enzim vermeye başlamadan önceki domatesler (yine güzel kokuluydu ama) ekşiydi, enzimden sonraki domatesler ise oldukça tatlı ;)

Bence çapadan değildir o :D :D ( şişle tehdit etti )

Emineyyüp
07-07-2015, 14:35
Benim de tohumdan yetiştirdiğim 3 tanecik domatesim var ama daha çiçek bile vermediler.Ben de mi şişle tehdit etsem ne.:p:p

A_NOMAD
08-07-2015, 16:38
Atlaslarımı balkona çıkarırken 3 büyük endişem vardı: Yetersiz ışık, bol rüzgar ve zararlılar…

*Çok şükür zararlılarla şimdilik sorun yaşamadık / karşılaşmadık.

Hemen hemen her sulamalarında enzim kullanıyorum, ara sıra da yapraktan enzim uyguluyorum ve enzimin kesinlikle çok etkili olduğunu söyleyebilirim. Belki zararlılara karşı güçlenmelerine de yardım etmiş olabilir zira temizlikte kullanırken tecrübe ettim ki enzimin böcek kaçırıcı etkisi de var…

*Rüzgar da zannettiğimden daha az rahatsız etmiş gibi görünüyor, zarar vermemesine hayret etsem de bunun için günde çok kere şükürler ediyorum.

Balkonumun rüzgarla yaşadığı şiddetli bir aşk var, artık bundan eminim :D
Bütün şehirde yaprak kıpırdamazken bizim balkonda 'El Nino' hüküm sürüyor!

Atlaslarım sürekli sallanmayı / savrulmayı oyun gibi mi algıladılar bilemiyorum ama her ne sebeple olursa olsun, bundan kötü etkilenmemiş olmaları çok sevindirici.

*Işık konusu ise benim için tam bir sürpriz oldu. Şöyle ki, içerideyken bol güneşte yaşıyorlardı ve bu durumdan memnun görünüyorlardı ama balkona çıktıklarından beri gün boyu bol aydınlık olmasına rağmen güneşi sadece sabahları ve kısa süreliğine görebiliyorlar.

Görünümlerinde güneş ışığı eksikliğine işaret eden (renk tonunda değişiklikler, sürgünlerde anormal incelme ve uzamalar, cılızlaşmalar, yapraklarda yumuşama-incelme ya da şekil bozuklukları gibi) hiçbir şey olmaması bir tarafa, balkona çıktıklarından beri çok daha sağlıklı görünmeye ve daha güzel gelişmeye başladılar, güçlendiler. Elbette tamamen açık havada olmalarının katkısı da yadsınamaz.

''Az güneşi, bol güneşten çok daha fazla sevdiler'' diyebilirim yani…

**Tüm bu iyi gelişmelerin yanında canımı sıkan şeyler de oldu.

Prenses (Epiphyllum oxypetalum)’in ilk tomurcuğunun gelişmesi bir noktada durdu…
Tomurcuk hala canlı (umut tamamen bitmiş değil yani) ama büyümüyor ve gerçekçi olmak gerekirse büyük olasılıkla kısa süre içinde tutunmayı bırakıp düşecektir.

564795

Aslında bunu bekliyordum çünkü yaptığım hataların bilincindeyim.

-Tomurcuk çıkartmış olduğu halde Prenses’in yerini değiştirmem çok yanlıştı, bile bile bunu yaptım :mad:

-Tomurcuğa dokunmamak gerekiyor ama ben (tahmin edeceğiniz üzere) bunu da yaptım, bir kez de değil üstelik… :rolleyes:

-Balkona aldıktan sonraki ilk sulamayı biraz geciktirdim, toprağını her zamankinden daha fazla kuruttum yani…

Bu tamamen tecrübesizlikten (ilk tomurcuk sonuçta) kaynaklandı aslında, birçok bitki 'tomurcuklanma döneminde suyunun azaltılmasını istiyor' diye öyle davrandım.
Sonradan öğrendim ki bir gecelik gelinleri tomurcuklanma döneminde susuz bırakmamak gerekiyormuş, takip eden sulamalarını her zamanki düzeninde devam ettirdim ama olan olmuştu artık…

[Çocukluktan itibaren 'deneme-yanılma' yöntemiyle öğrenmeye programlanmış bir jenerasyona mensubum ve kanımca en etkili öğrenme yöntemi de budur.

Okuyarak, dinleyerek, görerek öğrendiklerimiz unutulabiliyor (aslında hiçbir şey unutulmaz, bilinç altına girip saklanırlar ve bazen saklandıkları yerden çıkartmak da çok zordur) ya da bu bilgileri bulabilmek için hafızamızın altını üstüne getirmemiz gerekebiliyor...

Oysa canımız yanarak öğrendiklerimizi asla unutmayız.

Bu şekilde edinilmiş bilgiler, bilinç altımıza doğru 'yan gözle bile' bakmazlar.

Örnek: Yanan sobanın sıcak olduğu bilgisi :D]

Elbette tomurcuğun gidişatında kontolüm dışında şeyler de etkili olmuş olabilir.

-Havalar bir türlü ısınmadığı için tomurcuğun gelişmesi durmuş ya da rüzgar nedeniyle tomurcuk etkilenmiş olabilir, bunlara müdahale şansım yok…

**Güzel sürprizlerle de karşılaştım: Birkaç yeni tomurcuğumuz daha geliyor!

''Şişleri tehdit olarak algılamış olabilir mi?'' diye aklımdan geçmedi değil :D
Bence çapadan değildir o :D ( şişle tehdit etti )

Biraz büyüsünler, fotoğraflarını o zaman ekleyeceğim. Makro çekim yapma şansım olsaydı (telefonumla fotoğraf çekiyorum, makinem yok) boy boy fotoğraflarını hemen paylaşırdım ama şartlarım gereği sabretmem gerekecek…

(!) Kendime hatırlatma: Yeni tomurcukların zarar görmemeleri için (rüzgar konusunda yapabileceğim tek şey dua etmek) ne yapıp edip kendimi frenlemeli, yeni tomurcukları sadece uzaktan sevmeliyim ve sulamayı aksatmamalıyım!

modelci
09-07-2015, 19:22
Ben ilk fotoda oklava gördum

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

A_NOMAD
09-07-2015, 19:37
Evet, oklavadan desteklerim var. :)

A_NOMAD
10-07-2015, 11:11
Farklı farklı başlıklarda hep görürdüm, bazı şanslı üyelerimizin 'bu sabah bir de ne göreyim, benim X bitkim meğer kocaman tomurcuk yapmış da bunca zaman benden saklamış' tarzı mesajlarını ve özenirdim, 'benimkiler de acaba bir gün bana böyle bir sürpriz yapar mı ki' diye içimden geçirirdim...

Bu sabah, o heveslisi olduğum hoş sürprizle bana günaydın diyen ''Yıldız (Stapelia grandiflora)'' oldu ;)

Onca tomurcuk kaybetti diye üzülüp duruyordum, hatta yardım almak için 'tomurcuk kaybı yaşamayan' üyelerimizden yardım istemeye de başlamıştım.

Her gün kontrol etmeme rağmen bu yaramaz, benim meraklı gözlerimden saklanmayı başarmış ama bu sabah yakalandı, inşallah açılmış halini de paylaşmak kısmet olur :)

Yıldız'ın yaşatabildiği 3 tomurcuktan biri ve epey büyümüş, her ne kadar hala 'tomurcuklanma döneminde yapılması gereken doğru sulamanın' ne şekilde olduğunu öğrenememiş olsam da onu gördüğüme çok sevindim...

565140

Yıldız Hanım'ın tomurcuklarıyla verdiği poz da hoşuma gitti.

565141

Ayşe (Senecio rowleyanus) ise güzellik uykusuna yattı, sonbaharda uyanıp süslenecek inşallah ;)

565142

evdeçiçek
10-07-2015, 11:38
Sevgili A_NOMAD,

Bendeki senecio rowleyanus (Ayşenin akrabası) uykuya falan geçmedi, uzayıp duruyor. Nisan ayında dikmiştim, o günden beri gelişimine devam ediyor. Sizden öğrendiğim bilgilere göre sonbaharda gelişmesi gerekiyor, acaba yanlış giden bir şey olabilir mi? Bitkimi kaybetmek istemiyorum.

A_NOMAD
10-07-2015, 11:47
Sevgili A_NOMAD,

Bendeki senecio rowleyanus (Ayşenin akrabası) uykuya falan geçmedi, uzayıp duruyor...

Sevgili evdeçiçek, Ayşe'nin bulunduğu yer sıcağı fazlasıyla hissettirdiği için bu günlerde uyumaya başladı ama senin bitkinin bulunduğu yer nispeten serinse henüz uyumaya yeltenmemesi normal.

Sıcakları hissetmeye başlayınca uyuyacak, en azından şekerleme yapacaktır, dert etme ;)

Sevgi Durul
10-07-2015, 11:52
Sevgili A_NOMAD, stapelialar dilini çözemediğim bitkilerden ve bende hep gelişememişler, tomurcuk yapıp açamamışlardır. Sizin tomurcuğu görünce kendiminmiş gibi sevindim.:)

En yakın zamanda çiçeğini görmek dileğiyle...

Biraz önce ben de, epeydendir açmasını beklediğim kaynana dilimin çiçeğini gördüm. Bir sevinç bir sevinç, görmelisiniz.:)

A_NOMAD
10-07-2015, 12:00
Sevgili A_NOMAD, stapelialar dilini çözemediğim bitkilerden ve bende hep gelişememişler, tomurcuk yapıp açamamışlardır...

Sevgili SDurul, aynı dertten muzdaripmişiz sizinle...

Umarım bu tomurcuklar bari açar da çiçek görebiliriz, dilleriyle ilgili bir ipucu bulursam ilk size haber edeceğim ki sizinkiler de çiçeklensin artık :)

Sevincimi paylaşmanız ve sevincinizi de paylaşmanız beni çok mutlu etti, hemen sizin kaynana dili çiçeklerinize bakmaya geliyorum (fotoğraflarını yüklemediyseniz, yüklemenizi beklerim artık), biraz gözüm-gönlüm açılsın ;)

A_NOMAD
10-07-2015, 12:23
Sevgili kelebek çalısı teyzeleri sağ olsun, balkondaki kızlarım için sinek/böcek tuzağı getirmişti dün...

Sabah tuzağı kontrol ettiğimde, vakit kaybetmeden çalışmaya başladığını gördüm, kendisine tekrar çok teşekkürler ;)

(Çift taraflı yapışkan, sarı bir levha, zehir içermiyor)

565153

Ben de gözüme, tohumla dolu birkaç 'Tespih ağacı (Melia azedarac)' kestirdim...

Tohumlarından bol bol toplayayım ki elimde tedbir (http://www.agaclar.net/forum/22249-post1.htm) bulunsun :)

A_NOMAD
20-07-2015, 23:28
Tatil dönüşü (yani tam olarak yarım saat önce :D) Yıldız'ın açmak üzere olan tomurcuğu ile karşılaşmak pek hoş oldu ;)

567197

resimsel
24-07-2015, 08:48
Bu süper bir görüntü, ben de tatilden döndüm ama hiç tomurcuk yok.
Darısı benimkinin başına:)

A_NOMAD
24-07-2015, 10:13
Çok sevinçliyim! Şükür kavuşturana...

Sabahtan beri 'sevgiliye mayhoş mayhoş bakan aşık modunda' bu kocaman güzelliği seyrediyorum ;)
Darısı başına sevgili arkadaşım resimsel ve bu çiçeğe kavuşmayı bekleyen herkes...

Bu arada burnunuzun dibine kadar yaklaştırmadıkça hiç kötü koku almıyorsunuz, illa kokusunu duymaya çalışmanızı da tavsiye etmiyorum :D

567825

uyap
24-07-2015, 10:28
Oy bu ne güzellik yirim :p ben onu. Yıldız hanımla size mutluluklar dilerim.

Ozlem A
24-07-2015, 13:07
Gerçekten başdöndürücü güzellikte.. Adıyla yaşasın :)

A_NOMAD
28-07-2015, 15:07
Çiçeğimiz açıldığı gün, akşama kadar yavaş yavaş şekil değiştirdi.

568550

Yapraklar geriye doğru iyice kıvrılarak çiçeğin göbek kısmını ön plana çıkardılar, bunun amacını tahmin etmek zor değil :)

568551

Yıldız'ın çiçeğini daha uzun süre seyredebilmek için (tozlaşma gerçekleşirse, çiçek artık görevini tamamladığı için hızla kapanıyor) ve tohum alma arzum da olmadığından içeride tutuyordum, sinekler ulaşamasın diye...

Ancak önceki gece büyük bir sinek, bir yolunu bulup eve girmiş :mad:
Dün sabah çiçeğimin üstünde dolaşan beyaz kurtçukları görünce (kurtlu halinin fotoğrafını çekmedim, çiçeğimi kirlenmiş hissettiğim için elim varmadı) kendi kendime 'ne kadar izole etmeye çalışsan da üreme döngüsünü kıramamışsın işte' dedim ve kısa süre içinde faili de bulup kapı dışarı ettim hemen :)

Tohum tutmuş mudur bilmiyorum ama bu sabah önce rengi soluklaşmaya, ardından da geriye kıvrılmış olan yapraklar öne doğru hareket etmeye başladı ve çiçeğimiz, 4 gün açık kaldıktan sonra yavaş yavaş kapandı.

Kapanırken bile havalıydı :rolleyes:

568552

Darısı yeni çiçeklere artık ;)

A_NOMAD
28-07-2015, 15:55
Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) bir yandan tomurcuklarını büyütmeye, bir yandan da gelişmeye uğraşıyor, pek çalışkan oldu maşallah ;)

Yeni bir gövde sürgünü, hızını almış gidiyor bakalım :rolleyes:

568558

A_NOMAD
18-08-2015, 10:49
Yıldız Hanım yeni tomurcuklarını büyütüyor ;)

Fotoğraf karesinin sağında görülen 2 dal, psikopat kumruların ısrarla üstüne konmaya çalışmaları nedeniyle eğildi ama kırılmadı neyse ki... Sivri sivri uçlara illa konmaya çalışmak neyin kafasıdır, ne sapık kuşlarmışsınız arkadaş! :mad:

Allahım al şu kumruları YeniGine'ye gönder yalvarırım :D

571718

resimsel
18-08-2015, 11:22
A_NOMAD;Yıldız Hanım yeni tomurcuklarını büyütüyor ;)

Maşallah, kıskanmamak elde mi? Bizimki seneye kaldı:)

A_NOMAD
18-08-2015, 11:26
Sizinki seneye de kalsa eminim öyle tek tek değil, üçer beşer çiçek verecek size, çok güzel dallanıp budaklanmış çünkü ;)

uyap
18-08-2015, 14:35
Gelip gidip resmine bakarken yıldız hanımın akrabalarından ben de aldım heyecanla kargoyu bekliyorum ;). Ayşe hanımda şimdi gözüm :D

A_NOMAD
18-08-2015, 15:14
Bir stapelia edinmenize vesile olmuşsam ne mutlu bana, Yıldız'a bunu söyleyeyim de iyice şımarsın :D

YeniGine
18-08-2015, 23:43
:) Bugün yine gittim baktım yavrulara ikisi de daha üst dallara konmuşlar. Ama çok tatlılar sevgili A-NOMAD. :(
İnşallah onlar için hazırladığın sepete gelip yuva yaparlar. :( Benim balkonumda da üreyemiyorlar artık karga ve saksağanlar yüzündün. Daha doğrusu biz insanlar yüzünden.

A_NOMAD
19-08-2015, 00:04
...İnşallah onlar için hazırladığın sepete gelip yuva yaparlar...

O yuvayı, sırf bitkilerimi rahat bırakmaları için koymuştum ama onların maksadı beni delirtmek olduğu için sürekli taciz halindeler, yuvaya dönüp bakan yok :mad:

Arızalı o kuşlar ya, sevimli görünüyor olabilirler ama safi zarar, çılgınca da çoğalıyorlar, demek ki benim saksılarıma ihtiyaçları yok.

Önceleri bir yandan kızsam da gülüp geçebiliyordum ama verdikleri zarar haddinden fazla oldu. Hele ki üstüne titrediğim tomurcuklardan birini didiklemelerinden sonra...

Yine sularını tazeliyorum, kışın kötü havalarda bulgur istihkaklarını vereceğim ama sevgi duygum ağır yara aldı.

Ciddi ciddi tiksinmeye başladım kendilerinden artık...

YeniGine
19-08-2015, 00:13
O halde şöyle oturabilecekleri kadar büyüklükte bir saksıya toprak koyup balkonunun bir köşesine koyuver bakalım sevgili A_NOMAD.
:) Kumrular için aptal, bir iki çöp koydukları zaman yuva yaptık sanırlar derler. Ve gerçekten görüyorum hiç olmayacak yerlere iki-üç çam yaprağı getirip koyuyorlar bir de yumurta yapıyorlar üzerine oturuyorlar; annenin ilk yuvayı terkedişinde yumurta hop aşşağıda. :( Ve ayrıca özellikle seni delirtmek için birşeyler yaptıklarını da sanmıyorum, demek ki sevdikleri, onları çeken birşeyler var orada ya da kendilerini güvende hissediyorlar... Mesela ben birkaç ağaca da yuva astım valla hiç gelen giden yok, demek ki güvenli hissetmiyorlar yuvaları.
:( Ah keşke benim buralarda da öyle çılgınca çoğalabilseler.

A_NOMAD
19-08-2015, 00:25
...Ah keşke benim buralarda da öyle çılgınca çoğalabilseler.

Ben de bu nedenle dua ediyorum, buradaki kumrular sana gelsin diye :D

YeniGine
19-08-2015, 00:27
:D Yakala yakala, ver kargoya gelsinler...

uyap
19-08-2015, 09:36
O kumrulardan birisi inatla benim balkon camımı wc olarak kullanıyor. En sevdiği de yeni silinmiş cam :mad:. İsabetsiz atışı da yok keratanın eğitimli midir nedir :dilli:.

Mücevher Çalısı
19-08-2015, 09:49
Sevgili A NOMAD bu da benden sana ışınlanma yoluyla gelsin :D.

571822

Belki ne kadar masum olduklarını hatırlarsın...

A_NOMAD
19-08-2015, 13:00
...Belki ne kadar masum olduklarını hatırlarsın...

Yavruyken masumlar, büyüdükçe pisleşiyorlar :D

Ozlem A
19-08-2015, 13:19
Katılmamak elde değil sana sevgili A_NOMAD! Yalova'da evi terketme noktasına geldim, balkona yaptıkları yavrularını büyütsünler diye perdeleri bile açmadık, evi kuş biti sardı, pisliğe gelen türlü böcek te cabası..

İstanbul'da da panjur kutusuna yumurtluyorlar, üzerinden kalkarken de cumburlop aşağıya düşürüveriyorlar.. Hadi bakalım saksılardan pencere önlerinden kırık yumurtaları topla. Çok seviyorum kuşları sevmesine de beraber yaşamak pek bi zor.

Mücevher Çalısı
19-08-2015, 13:54
Katılmamak elde değil sana sevgili A_NOMAD! Yalova'da evi terketme noktasına geldim, balkona yaptıkları yavrularını büyütsünler diye perdeleri bile açmadık, evi kuş biti sardı, pisliğe gelen türlü böcek te cabası..

İstanbul'da da panjur kutusuna yumurtluyorlar, üzerinden kalkarken de cumburlop aşağıya düşürüveriyorlar.. Hadi bakalım saksılardan pencere önlerinden kırık yumurtaları topla. Çok seviyorum kuşları sevmesine de beraber yaşamak pek bi zor.

Pisliklerinden ben de muzdaribim, burada (http://www.agaclar.net/forum/1384409-post218.htm) yazmıştım bir ara. İşi o kadar azıtmışlardı ki bizim balkonu arka arkaya 2-3 kere, bir 1 gecede metrelerce pislettikleri oldu. 2-3 kere çamaşır suyuyla yıkamak zorunda kaldım -kuş gribi zamanıydı-.

Ama yine de onlara fazla kızamıyorum. Çoğalan biziz, onlar değil diye biliyorum. Her şeye rağmen bakışları çok masum, duruşları ürkekçe, yavruları çok sevimli...

A_NOMAD
19-08-2015, 14:33
Prenses (Epiphyllum oxypetalum) ağaç olmaya çalışıyor sanırım ;)

Ana gövdemiz:

571844

YeniGine
19-08-2015, 23:25
:) Tamam kızlar anlaşıldı hepiniz kumrularınızı bana yollayın... Şimdiye kadar da hiç bitlenmek gelmemişti aklıma sevgili Özlem A.
Güzel verdiğiniz bilgilere göre de kumru nesli henüz tükenmeye yüz tutmamış, benim burada azaldıkça dertleniyordum kumruların nesli tükeniyor diye. Mutlu oldum...
Tamam kumru başlığına çevirdim nerede ise sevgili A-NOMAD'ın sayfasını. Kusuruma bakmayın. Ne yapayım onları çok seviyorum.

A_NOMAD
25-08-2015, 12:47
2 tomurcuğumuzu kuşlara, 1 tomurcuğumuzu güneşe kurban verdik ama kalan sağlar bizimdir, sağ kalan 3 tomurcuğumuz sağlam adımlarla ilerliyor.

Pek yakında... ;)

572524

A_NOMAD
25-08-2015, 17:18
Her zaman sevgili SDurul ya da akçabardak'ın yanına gidecek değil ya bu böcekler, bugün benim pencereme de ilginç bir kelebek kondu ;)

572554

(Sineklik arkasından ve optik zoom ile ancak bu kadar net görüntü alabildim)

A_NOMAD
25-08-2015, 17:47
Prenses (Epiphyllum oxypetalum) ile ilk üç tomurcuğunu kaybettiğimizde (birini benim dokunmam, diğer ikisini kumru saldırısı nedeniyle) anlaşma yapmıştık 'yeni tomurcuklar iyice şekillenmeden fotoğraf paylaşmak yok' diye ama az önce yalvara-yakara kendisinden izin aldım.

Tomurcuklarımız her ne kadar henüz yeterince şekillenmemiş/büyümemiş olsalar da artık uzaktan bile fark edilecek kadar belirginleştiler, paylaşmasam çatlardım :D

Biraz geç kalmış olsa da Prenses'im çok süslü bir gelin olmaya hazırlanıyor, sadece üç yapraktaki tomurcukların bir kısmı...
572558

Bu yaprağımız rüzgarda biraz hırpalandığı için hiç ümidim yoktu ama beni çok sevindirici şekilde yanılttı, böyle yanılmalara can kurban :)
572557

Bu ise en taze yaprağımız, en hevesli tomurcuğu taşıyor...
572559

Yağmur ertesi olduğu için yapraklarımız biraz lekeli ama o da nazar boncuğumuz olsun artık :D

uyap
25-08-2015, 18:12
Yok anladım siz beni çatlatmaya niyetlisiniz bu gün :(. Gideyim kahvede lithopslarımı ve sedumlarımı paylaşayım ben de :D

A_NOMAD
25-08-2015, 18:15
Yok anladım siz beni çatlatmaya niyetlisiniz bu gün...

Kelebeği görünce imrendiyseniz hemen göndereyim size, şöyle ellerinizde gezinsin biraz, biliyorum kendilerine bayılıyorsunuz(!) :p :D

uyap
25-08-2015, 18:29
Kelebeği görünce imrendiyseniz hemen göndereyim size, şöyle ellerinizde gezinsin biraz, biliyorum kendilerine bayılıyorsunuz(!) :p :D

Evet evet kelebeği kıskandım :D. Prenses de neymiş kelebek dururken sevilirmiymiş :p

A_NOMAD
28-08-2015, 16:41
Bu sene gerçekten iklim ciddi şekilde farklılaştı, en azından İstanbul için...

Yıllardır aynı yerde duran ve gayet sağlıklı gelişen kaktüslerim bu senenin güneşinde, üstelik 3 günde cayır cayır yandılar :(

Neye uğradığımı şaşırdım, hemen güneşten uzaklaştırdım ama kendilerine gelebilmeleri çok uzun sürdü, yeni yeni toparlanıyorlar...

Güneş yanığı geri dönüşsüz bir durum, yani bu lekeler kalacak ama hiç sorun değil, sonunda yeniden gelişmeye başladılar ya bu bana yeter.

Gönül'ün (Echinopsis oxygona) en büyük hasarı, güneşe dönük cephesi ve elbette yavrularında olmuştu. Şükür ki toparlanmaya başladık artık...
572959

Güneşe dönük olmayan tarafımız nispeten ucuz atlattı...
572960

Aslında en büyük hasarı Cemile (Chamaecereus silvestrii) aldı, neredeyse tamamı yandı güzelimin :(

Cemile'den kurtarabildiklerim aşağıda...
572961

Yanıklı yavrucaklarım benim :)

uyap
28-08-2015, 17:39
Sanırım sizin Cemile benim tıytılla akraba sevgili A_Nomad. Eğer Cemile yaşama tutunamazsa size tıytıllardan gönderebilirim ;)

A_NOMAD
28-08-2015, 18:24
...Eğer Cemile yaşama tutunamazsa size tıytıllardan gönderebilirim ;)

Kibar teklifiniz için çok teşekkür ederim ama şükür ki hayata tutundu, yine de aklımda olacaksınız ;)

a_fan_of_barca
28-08-2015, 18:49
...Yıllardır aynı yerde duran ve gayet sağlıklı gelişen kaktüslerim bu senenin güneşinde, üstelik 3 günde cayır cayır yandılar :(...

Sn. A_NOMAD, sayfanıza ilk kez yazıyorum, öncelikle, merhaba :) Problem güneşte değil, sıcaklıkta ve ya iklimde de değil diye düşünüyorum. Zamanla ozon tabakası zarar gördükçe ve havada olan karbondioksit miktarı arttıkça, güneşin zararlı ultraviyole ışınları yere daha rahat ulaşabiliyor. Bir çok güneş seven bitkinin beklenmedik şekilde güneşten zarar görmesinin gerçek nedeni, onların aslında yüksek miktarda ultraviyole ışınlarından zarar görmesidir. Çünkü ultraviyole ışınlar bitkilerde renk soluklaşmasına neden oluyor

A_NOMAD
28-08-2015, 19:13
...ozon tabakası zarar gördükçe ve havada olan karbondioksit miktarı arttıkça, güneşin zararlı ultraviyole ışınları yere daha rahat ulaşabiliyor...

Kesinlikle katılıyorum, aynı fikirdeyim ama sanırım bu sene ozona verdiğimiz zarar orantısal olarak daha fazla oldu.
Atmosferimize zarar veriyoruz, iklim düzenini bozuyoruz, eminim dinozorların kemikleri sızlıyordur :)

Yakında sıfır filtre ile hep beraber kızartma olabiliriz :D

A_NOMAD
29-08-2015, 14:46
Yıldız Hanım bu sabah çiçeğini açmış ama ben bugün biraz miskinlik yaptığım için geç uyandım. Uyandığımda çiçek geriye doğru iyice kıvrılmıştı, diğer tomurcuklarımız da sırada...
573134

Bir poz da güneş ışığında alayım dedim ;)
573135

Ve çok kısa sürede kaçamak yapacak bir sinek buldu :mad:
573136

Jakin
29-08-2015, 15:45
Sn. A_NOMAD ikinci fotoğrafa hayran kaldım, nasıl bir güzellik bu!.. Yeşil ve morun tonu, saksı seçiminiz, ışık ve gölgeler.. Tek kelimeyle harika..

uyap
29-08-2015, 16:32
Yıldız hanımın her hali bir başka güzel

A_NOMAD
29-08-2015, 16:59
Aslında çok özensiz fotoğraflar oldu bu kez çünkü uyanır uyanmaz, daha yüzümü bile yıkamadan (ne acelem vardıysa :D) fotoğrafladım. Buna rağmen beğenmeniz beni sevindirdi ;)

2-3 tomurcuk birden açılsaydı eminim enfes bir görüntü (ve enfes olmayan bir koku... :D) ortaya çıkardı ama şimdilik böyle tek tek idare ediyoruz işte :)

salih66
29-08-2015, 17:41
Maşallah yıldız hanımın çiçegi muhteşem görünüyor...

kelebek çalısı
30-08-2015, 14:33
Sevgili kelebek çalısı teyzeleri sağ olsun, balkondaki kızlarım için sinek/böcek tuzağı getirmişti dün...

Sabah tuzağı kontrol ettiğimde, vakit kaybetmeden çalışmaya başladığını gördüm, kendisine tekrar çok teşekkürler ;)

(Çift taraflı yapışkan, sarı bir levha, zehir içermiyor)

565153

Yapışkanlı sinek tuzağının işe yaramasına çok sevindim. ;) Bir tane de sevgili Ozlem A için getirmiştim ama hala kendisine ulaştırma fırsatım olmadı..:(

Bu arada hala kendi balkonuma alıp koyacağım, o da üşengeçliğim ve tembelliğim bittiğinde olur sanırım.:D

Önce canım arkadaşlarım.:D

A_NOMAD
30-08-2015, 17:29
Süslü'nün (Epiphyllum curio ve saksı komşusu olan Epiphyllum chi chi castenago) gösterdiği gelişim inanılmaz! İyi ki diyorum bu kış bol bol enzim yapmışım;)

Süslü'nün saksısına yakın bakış:
573226

Uzamaya doyamayan güzel sürgünlerimiz:
573227

Alabildiğim kadar genel bir görüntüsü, kumru önlemi cd de yere düşmüş :D
573228

Güler atlaslar da coştu:
573229

Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) kıskanmasın ;)
573230

A_NOMAD
30-08-2015, 17:46
Prenses'in tomurcuklarından biri atağa kalktı, kısmetse ilk çiçeğimizi o gösterecek bize ;)

25 Ağustos 2015 tarihinde çekip burada paylaştığım fotoğraftaki halini işaretledim:
573233

Bugün, yani sadece 5 gün sonra ise bu kadar oldu:
573232

Çok heyecanlıyım :D

A_NOMAD
06-09-2015, 17:04
Yıldız hanım, son iki çiçeğini birlikte sergileyerek final yapıyor ;)

574065

574066

resimsel
06-09-2015, 17:12
Yıldız hanıma duyurulur, kardeşinde henüz siftah yok:)

A_NOMAD
06-09-2015, 17:16
Biz buradan okuyup üfleyelim o kardeşe, elini çabuk tutsun :D

(Yıldız diyor ki: resimsel abime söyle, bu kış azıcık enzim yapsın kardeşim için ;))

A_NOMAD
08-09-2015, 16:02
Yıldızın bir tarafa fazlaca meyillenmesi nedeniyle dik durmakta epeydir zorlanır halde olan saksısı bugün artık isyan etti ve ayakta durmayı çok kesin bir dille reddetti, zamansız da olsa mecburen büyük saksıya taşındık.

574334

Prenses ise sadece tek tomurcuğuna sahip çıkabildi, buna da şükür... Onlarca tomurcuğunu kaybetmiş olsa da hala yeni tomurcuklar çıkarma hevesinde ama sezon bitiyor, yetiştirebileceğini sanmıyorum. Garibim meğer ne hevesliymiş çiçek açmaya, ne kadar çırpındı...

İnşallah gelişme sürecini sağlıkla tamamlar, çiçek açtığını da paylaşmak (görmek, koklamak) kısmet olur.

Epey büyüdük artık, maşallah :)

574335

akçabardak
08-09-2015, 16:18
Öncelikle Yıldızın yeni mekanı hayırlı olsun, eminim çok sevinmiştir ve yeni yerinde çok daha rahat edecektir ve size teşekkür edecektir.

Prensese gelince eh biraz kıskanmadım dersem yalan olur :o ama öyle içten değil, yalancıktan kıskandım... şimdi benim gelinim de sağ olsaydı o da açardı :( açmasa da olurdu tek yaşasaydı.

Sizin adınıza ben de çok mutlu oldum, maşallah diyeyim :) en kısa zamanda çiçeğinin açtığını görmeniz dileğimle.

A_NOMAD
08-09-2015, 16:32
Çok teşekkür ederim sevgili akçabardak, saksı değişimi mecburiyetten ve çok zamansız olduğundan aslında endişeleniyorum da ama umarım dediğiniz gibi mutlu olur.

Prenses konusunda, kala kala tek tomurcuk kaldığı için gözünün içine bakıyoruz desem yeridir. Eşim bile gün sayıyor, hevesle beklemedeyiz :)

Gelininizi kaybetmenize çok üzüldüm, umarım bu muhteşem bitkiye tekrar kavuşabilirsiniz.

Güzel dilekleriniz ve mutluluğuma ortak olduğunuz için tekrar çok teşekkürler...

A_NOMAD
13-09-2015, 19:30
Tohumdan yetiştirdiğim hanımelim artık bir azman oldu :D bu ay budamayı planlıyorum...

574862

A_NOMAD
15-09-2015, 13:22
Narin başımızı kaldırmaya başladık, vakit yaklaşıyor... ;)

577487

A_NOMAD
18-09-2015, 23:13
Bu akşam, biricik tomurcuğumuzun açılmaya başladığını fark etmemle birlikte evimizde tatlı bir heyecan dalgası başladı, hemen eşimle birlikte Prensesimizi kucaklayıp salonun baş köşesine yerleştirdik :)

Akşam yemeğimizi bile onun gölgesinde yedik, bu keyif kaçmazdı :D

Çiçek açılmaya başladığında pek net olmayan kokusu, tam açık hale geldiğinde bütün evi doldurdu. İkimiz de mest olmuş haldeyiz, kokuyu mu içimize çeksek, bu güzelliği seyre mi dalıp gitsek, hangisine odaklanacağımızı bilemiyoruz :D
Hislerimi tam olarak tarif edemiyorum, yaşamak lazım, çok mutluyum...

Kokusu bana çok eski bir kadın parfümünü anımsattı ama öyle üzerinize hücum eden bir koku değil, yavaş ve sürekli yayılarak her yeri kaplıyor.

Saf güzellik budur, çok şükür biz de kavuştuk, darısı başınıza ;)

İyi seyirler...

578074

578075

578076

578078

578077

akçabardak
18-09-2015, 23:40
Gözünüz aydın, Uzun bekleyiş nihayet görselliği ile en güzel bir şekilde finalini başarıyla tamamladığını gördüm.

A_NOMAD
18-09-2015, 23:44
Çok teşekkürler sevgili akçabardak darısı başınıza, gerçekten muhteşem bir şey ;)

YeniGine
19-09-2015, 00:01
Sevgili A-NOMAD maşallah çok güzel açmış, beklediğimize değmiş yani. Ben kokusunu bilmiyorum fakat çok güzel koktuğunu duydum.

A_NOMAD
19-09-2015, 00:15
Teşekkürler sevgili YeniGine ;)

Parfüm gibi, çok hoş ve farklı bir kokusu var, inşallah koklamak kısmet olur sana da...

YeniGine
19-09-2015, 00:18
:) İnşallah!.. Şimdiye kadar manolya da koklamamıştım, bugün çiçekçiye gittiğimde vardı kokladım, manolyanın kokusu da çok güzelmiş.

Aliyye
19-09-2015, 10:08
Gözünüz aydın A_NOMAD,nice çiçeklerini görürsünüz inşallah.Benim gelin kızım açmayacak herhalde.Üzerinde hiç bir ibare yok.
Mutluluğunuz daim olsun..

A_NOMAD
19-09-2015, 13:48
Gelin hanım gece 02:35'ten itibaren yavaş yavaş toparlanmaya başladı, sabahın ilk ışıklarıyla da gelinliğini çıkarıp askısına astı ve tüm vakarıyla sessizce gitti...

578157

İçimiz burkularak el salladık ardından...

akçabardak
19-09-2015, 16:14
Günlerce gelin gelecek diye bekliyoruz... ben bile hüzünlendim, keşke biraz daha kalsaydı ya... ne yazacağımı bilemedim. Biz yine de Balayına gittiğini düşünelim.

Ozlem A
20-09-2015, 13:03
O şanslı bir çiçekmiş, kökü sende daha nicelerini aynı keyifle izlemeni diliyorum arkadaşım.

sakdag
21-09-2015, 12:52
Sevgili A_Nomad'cım bir gecelik gelinin çiçeklerini (çiçeğini yazmak istemedim inşallah devamı gelsin diye:)) görebildiğine çok sevindim. Hatta kendi çiçeğim açmış kadar sevindim. ;)

A_NOMAD
21-09-2015, 19:50
Sevincimi, mutluluğumu, heyecanımı paylaştığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Sizler olmasaydınız eksik kalırdım, iyi ki varsınız ;)

Bu arada kızları biraz budadım ve bismillah diyerek ilk genel paylaşımımı az önce açtım, umarım birkaç kişinin sevinmesine vesile olabilirim...

Atlas çeliği paylaşımım burada. (http://www.agaclar.net/forum/1411339-post95.htm)

aleydi
21-09-2015, 20:17
Tam bir gecelik gelin ne kadar güzelmiş derken, paylaşmını gördüm:). Harika bir görüntü.Emeğinize sağlık .

A_NOMAD
30-09-2015, 14:15
Dün inanılmaz bir fırtına vardı, mecburen balkonun bir köşesine çift katlı sera naylonuyla alelacele ve derme-çatma bir sera kurdum.
İdare eder hale getirene kadar fırtınadan öyle çok dayak yedim ki her hamlemde şak diye sera naylonu vasıtasıyla atılan okkalı tokatlarla... :D

Oldukça zor ve yorucu oldu ama kızları içeri yerleştirince bu uğraşmaya değdiğine kanaat getirdim. Açık olan kısmını artık daha sonra kapatırım, kışa hemen girmeyiz herhalde.

Konumu nedeniyle tamamını görüntüye sığdıramadım ama neticede nasıl bir şeyin ortaya çıktığı anlaşılır diye düşünüyorum, bu arada fırtına hala devam ediyor...

Kışlık saray yapayım dedim, kulübe oldu :D

579401

YeniGine
01-10-2015, 00:39
:) Gönlüne, emeklerine sağlık sevgili A-NOMAD gayet güzel olmuş, sayende üşümeyecekler inşallah!..

resimsel
06-10-2015, 10:45
Yıldız hanımın anne tarafından akrabası PRENSES.
Yakında ardı ardına 6 adet çiçek açacak:)

A_NOMAD
06-10-2015, 11:19
Yıldız hanımın anne tarafından akrabası PRENSES...

Hey maşallah! Tomurcuklar nasıl da yakışmış, çiçek şovu başlamak üzere!

Ne kadar güzel bir duygu bu, bebek halde evlat edindirdiğimiz bitkilerin büyüyüp dünya güzellerine dönüştüklerini görmek... Böyle güzel tomurcuklarla, çiçeklerle donanmış görünce ise adeta mürüvvetlerini görmüş gibi hissediyor insan. Bakmaya doyamadım. :rolleyes:

Bu tatlı ziyaretiniz beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim ve gözünüz aydın, nihayet siz de bu güzelin çiçeklerine kavuşuyorsunuz artık. ;)

Cumhur Tonba
06-10-2015, 11:24
Sayın A:NOMAD,
Sizler ne fırtınaları geride bırakmışsınızdır. (İtiraf edeyim, atlatmışsınızdır diye yazmıştım. Kırmızı çizgi çıktı hemen atlatma kelimesinde. 10 dakikadır de doğrusu nasıl yazılır arıyorum bir netice alamadım.)

Tüm arkadaşlar da bura da. Hepinize selamlar, saygılar.
Kulübe de hayırlı olsun A.NOMAD.

Vicia Ervilia
06-10-2015, 11:26
Benimkilerden mi acaba o gün resimsel de mi almıştı toplantıdan? Hatta acaba resimsel mi getirmişti bana?

A_NOMAD
06-10-2015, 11:46
Benimkilerden mi acaba...

Evet, sizinkilerden ;)

Ankara toplantısına kim getirdi bilmiyorum ama sevgili resimsel'in prensesi, benim bitkimin kardeşi olur. Bir yıl kadar önce paylaşmıştık :)

A_NOMAD
06-10-2015, 12:33
...(İtiraf edeyim, atlatmışsınızdır diye yazmıştım. Kırmızı çizgi çıktı hemen atlatma kelimesinde. 10 dakikadır de doğrusu nasıl yazılır arıyorum bir netice alamadım.)...

Sevgili Tonba

O kırmızı çizgiler her zaman doğru yönlendirmiyor, siz doğru yazmışsınız aslında. ''Atlatmışsınızdır'' ifadesi, altında kırmızı çizgi çıksa da doğru bir yazım şeklidir, otomatik yönlendirme bazen insana kendinden şüphe ettiriyor :)

Kulübemiz de inşallah işe yarar, teşekkürler ;)

A_NOMAD
10-10-2015, 13:09
Bana bugünün sürprizi minik menekşemden geldi! Henüz 1 yaşında bile değil, yaprak çeliğinden yetiştirmiştim onu. Daha sonraları anaç menekşemi kaybedince de ''iyi ki yedeklemişim'' diye avutmuştum kendimi...

Az önce yakından bakayım diye elime alınca gördüm sürprizleri, benim ufaklık minicik boyuna bakmadan ilk çiçeklerini açmaya niyetlenmiş, 2 tane çiçek sapı oluşturmuş şimdiden, maşallah benim miniğime ;)

580629

Kendisi henüz bu kadarcık ;)

580628

resimsel
14-10-2015, 11:32
Prenses hala çiçeklerini göstermedi..

A_NOMAD
14-10-2015, 14:36
Prenses hala çiçeklerini göstermedi..

Sağdaki tomurcuk muhtemelen yarın sabah açılır, diğeri de ertesi güne yetişir gibi geldi bana. Balon balon tomurcuklarını sevsinler ;)

A_NOMAD
14-10-2015, 20:35
Yanıklı yavru echinopsislerimden düzelme göstermeyen birkaçını söküp, yanmış tepe noktalarını keserek ayrı bir saksıya dikmiştim.

Bugün yanlışlıkla Şubattan (Schlumbergera russelliana) bir boğum koparınca aklımda minik minik şimşekler çaktı :)

O güzel boğumu en heybetli yavru kaktüse aşıladım, inşallah bu ilk ''kaktüse yılbaşı çiçeği aşılama denemem'' başarılı olur zira tam da bugüne rast gelmesi benim için ayrı bir anlam da taşıyor olacak...

Bu yeni ufaklığın ismi ''Uğur'' oldu, inşallah uğurlu gelir ;)
581047

A_NOMAD
15-10-2015, 12:42
Dünya güzeli Şubatım (Schlumbergera russelliana) günlerin kısaldığını ve havanın serinlediğini hissetmeye başladığından beri her gün güzelliğine güzellik katıyor ;)

581075

Ayşem (Senecio rowleyanus) de Şubatla güzelleşme yarışına girdi, ben aralarında derecelendirme yapamıyorum, ikisi de birbirinden güzeller ;)

581073

Bu minicik Schlumbergera truncata çeliği ise ablalarının güzelliğini mi kıskandı bilinmez, boyuna-posuna bakmadan, erkenden minik tomurcuklar çıkartmış bile!
Bugünün sürprizi de bu oldu :rolleyes:

581074

Sevgi Durul
15-10-2015, 12:58
Sevgili A_NOMAD,

Şubat ve Ayşe güzelliklerine güzellik katmışlar. Boş yer var mı, benimkileri size yoğun bakıma mı göndersem acaba?:rolleyes:

Maşallah, ellerinize emeklerinize sağlık. Sevgiyle...

A_NOMAD
15-10-2015, 13:18
...benimkileri size yoğun bakıma mı göndersem acaba?:rolleyes:...

Beğenmenize çok sevindim ;)

Kendinize haksızlık etmeyin bence, birbirinizin huyuna-suyuna alışınca göreceksiniz ortada hiç sorun kalmayacak ama yine de ''toparlanana kadar sen bakıver'' derseniz, güzellerinize gerekirse başımın üstünde yer bulurum ben :rolleyes:

h_dogan
15-10-2015, 13:55
Çok çirkinler yahu bunlar. :)

Senecio bütün gün ışık alıyor mu?

A_NOMAD
15-10-2015, 14:09
Sormayın, çok çirkinler :p

Senecio yaklaşık bu saatlere kadar eğik şekilde güneş ışığı alıyor ama güneş üstünden çekildikten sonra da bulunduğu yer aydınlık oluyor.

sevgihoca
15-10-2015, 20:09
Sevgili A-NOMAD,çiçekleriniz için enzimden bahsetmişsiniz.Ben de yaptım olmak üzere.Önümüzdeki günlerde kullanacağım.Sizinkini merak ettim.Yapımı kolay mı,bilgi verirseniz sevinirim.Ayrıca sayfanızı zevkle gezdim.Sevgiler.

A_NOMAD
15-10-2015, 20:32
...Sizinkini merak ettim.Yapımı kolay mı,bilgi verirseniz sevinirim...

Bu mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/1340147-post1843.htm) itibaren enzim sayfasında (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) epey eğlenerek hep beraber yapmıştık enzimlerimizi...

Benim kullandığım enzimin içeriğini kast ettiyseniz muz, patates, yumurta kabuğu, nar, biraz turunçgil kabuğu, maydanoz, roka, salatalık, elma vs. ile (elbette yoğurt suyu ve pekmezle aktifleyerek) yapmıştım ve bitkilerim çok beğendi, haliyle ben de çok beğendim ;)

Kısmetse bu kış yine hazırlayacağım kuzucuklarıma... Herkese ısrarla tavsiye ediyorum mutfak atıklarınızdan enzim yapın, hem bitkileriniz hem de temizlik için kullanın...

http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/37068.htm

sevgihoca
15-10-2015, 21:09
Teşekkür ederim A-NOMAD,ben de elma,patates,yeşil biber,yumurta kabuğu,ekmek içi ve pekmezle suyu karıştırıp yapmıştım.Henüz denemedim.Siz kullandığınıza göre ben de gönül rahatlığıyla kullanabilirim.Biraz endişelenmiştim.Birazdan dediğiniz sayfayı da okuyacağım.Görüşmek üzere.

A_NOMAD
15-10-2015, 21:18
Maya ya da yoğurt suyu yani enzim için bize gereken bakterileri eklememişsiniz, ekmek içi yeterli gelmemiş olabilir...

Enzim sayfasını okuyacaksınız zaten, ona göre elinizdeki enzimin(?) bitkilere kullanılabilir olup olmadığına kendiniz karar verirsiniz ama bence zaten önümüz kış yani bitkilere enzim verme dönemi değil, siz onu temizlikte kullanın ve başka bir enzim yapın, bahara hazır olacak şekilde...

sevgihoca
15-10-2015, 21:33
Anladım,iyi ki yazdınız.Yarın tuvalet ve lavabo temizliğinde kullanayım bari,boşa gitmesin.:p Bir de çok memnun kalıyormuşum,deterjan masrafına son.İşin şakası tabii.Teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.

A_NOMAD
15-10-2015, 21:51
...Bir de çok memnun kalıyormuşum,deterjan masrafına son.İşin şakası tabii...

Niye şaka olsun? Bizde epeydir bu gibi işlerde deterjan kullanılmıyor, epey memnun kalacaksınız ;)

Mücevher Çalısı
15-10-2015, 21:53
...
... önümüz kış yani bitkilere enzim verme dönemi değil ...

Kışın büyüyen, çiçeklenen bitkiler de var, onlar için kullanılabilir o fitamin deposu:) Sevgili A_NOMAD soğanlı bitkiniz yok mu sizin?

A_NOMAD
15-10-2015, 22:01
...Sevgili A_NOMAD soğanlı bitkiniz yok mu sizin?

Evet bendekiler hep kışın uyuklayangillerden :D

(Olmasalardı da kışın bitkilere besin takviyesi verilmesini pek doğru bulmuyorum, doğaya aykırı... Soğanlılar/yumrulular zaten bir önceki bahar aldıkları besinle gelecek senenin çiçek taslağını oluşturuyorlar, bla bla bla...)

Mücevher Çalısı
15-10-2015, 22:06
Evet bendekiler hep kışın uyuklayangillerden :D

Bu sene Frezya (delisiyim:)) deneyebilirsiniz o zaman, çok tatlıdır kendileri...

A_NOMAD
15-10-2015, 22:17
Ah ah, yer sıkıntım olmasa neler deneyeceğim de şimdilik elimdekilere iyi bakabileyim yeter diyorum sevgili Mücevher Çalısı... Önerinizi dikkate almamak için de kendimle mücadele halindeyim, almamalıyım :D

En azından ''kokulu çiçek'' diye meleyen eşim bu önerinizin kokulu bir çiçeğe ait olduğunu öğrenmemeli :D :D

Mücevher Çalısı
15-10-2015, 22:30
Kokusu berbat bir şey ve alerjiyi de depreştiriyor bu Frezya:dilli: almayalım arkadaşım böyle şeyleri:mad: Bizimkisi de hastalık, biri bizi durdurmalı, nereye varacak bu işin sonu...

İyi geceler, Sevgiler...

A_NOMAD
16-10-2015, 15:16
Güneşte kızartılmış organik kaktüslerim için artık 'paçayı kurtardılar' diyebilirim çok şükür :)

Cemile'den (Chamaecereus silvestrii) kurtulan birkaç parçamız toparlandı ve yavrulamaya başladı.

581199

Gönül'de (Echinopsis oxygona) ise tepe noktaları artık iyileşti ve gövdedeki kalın yara kabukları yavaş yavaş kalkarak altlarındaki sağlam dokuyu göstermeye başladı :)

581200

581201

Son 2 fotoğraftan da anlaşılacağı üzere, yaşadığımız acı tecrübeden sonra haliyle artık sultanlar gibi cibinlik altında tutuluyorlar :D

A_NOMAD
26-10-2015, 12:01
Nakkaş sarmaşığım mevsimle inatlaşıyor :D

582620

Mücevher Çalısı
26-10-2015, 13:34
Nakkaş sarmaşığım mevsimle inatlaşıyor :D

582620

Nakkaşın tam zamanı canım, serin havaya bayılır kendileri...

A_NOMAD
26-10-2015, 14:18
İlkbahar ve yaz boyunca çiçeklenip sonbahardan itibaren yavaş yavaş sahneyi terk eder nakkaşlar hep buralarda, belki sıcak bölgelerde daha farklı davranıyor olabilirler ama bu sonbahar bir soğuk-bir sıcak derken benimki de dengesizleşti iyice, bu durumdan aşırı derecede memnunum tabii ki :D

Mücevher Çalısı
26-10-2015, 14:27
Potasyum ağırlıklı enzim vermiş olabilir misin?!!

A_NOMAD
26-10-2015, 14:50
Potasyum ağırlıklı enzim vermiş olabilir misin?!!

Evet ya! Sulamalardan artan enzimli sular hep buncağıza gitmişti, yaramış :D

sevgihoca
26-10-2015, 15:33
Allahım, müneccim gibi nereden bildiniz şıp diye enzim verdiğini.:eek:Gerçekten süpersiniz Mücevher Çalısı.:p

A_NOMAD
06-11-2015, 12:48
Mini mini tomurcuklarımız artık büyüdü, açılmaları sabırsızlıkla bekleniyor ;)

584109

aleydi
06-11-2015, 16:25
Mor gibi sanki:).Beş yapraklı,katmerli değil:). Ortası sarı da olabilir. kendi renginden de:).

Ben hala enzim yapamadım. İstanbul!a gitmem lazım benim:)

A_NOMAD
06-11-2015, 17:17
Mor gibi sanki:)...

Sürpriz olmayacak sevgili aleydi, evet mor-yalınkat ve ortası sarı... Yapraktan çoğalttığım için annesiyle aynı açacak ama ilk çiçekleri olması heyecan verici işte ;)

Buyrun gelin :)

aleydi
06-11-2015, 17:32
Sürpriz olmayacak sevgili aleydi, evet mor-yalınkat ve ortası sarı... Yapraktan çoğalttığım için annesiyle aynı açacak ama ilk çiçekleri olması heyecan verici işte ;)

Buyrun gelin :)

Ben gerçekten atmıştım yalnız:).

Tabi ki heyecan verici. Benim aynı anda çeliklediğim menekşelerden birisi minyatür açtı, diğeri normal. Farklılıklar da olabiliyor anaçla, form değişiklikleri gibi. En heyecanlı tarafı da o zaten. Dediğim gibi tamamen falcılık yaptım. Sevgilerimle.

eneskrky
06-11-2015, 18:15
A_NOMAD Ablacım ; küçük yerde çok büyük işler başarmışsın :))
Harika türler mükemmel form almışlar bakımı da iyi belli :)
Özellikle nazar için yumurta çok hoşuma gitti :D

A_NOMAD
06-11-2015, 18:33
...Özellikle nazar için yumurta çok hoşuma gitti :D

Aşk olsun, oklavalarımı ve şişlerimi beğenmedin mi yani? :D

Aslında o yumurta kabuklarını tamamen göz zevkim için (nostaljik görüntüler hoşuma gidiyor) kullanıyorum ama eğer gerçekten nazarla ilgili bir fonksiyonları da varsa bonus olur benim için :)

Beğenmene sevindim, küçücük apartman dairesinde elimden gelenin en iyisi bu diyebilirim, ben de hallerinden genel olarak memnunum ama gönül geniş geniş yetiştirebilmeyi isterdi tabii ki... :rolleyes:

eneskrky
06-11-2015, 18:47
Aa onlarda var tabi :D harika görünüyorlar ayrı bir hava katıyor bence abla
-Anneannem hep işe yarar derdi heryerde olurdu bunlardan ama ben hiç denemedim.
Dediğiniz gibi çok hoş durduğunu söyleye bilirim ama :))

yeriniz olursa hayal edebiliyorum aslında :D bu kadar küçük alanda çoşmuş saksılar çok güzeller . Ama en önemlisi sizi rahatlatıp mutluluk hissi uyandırıyor mu bu varsa ,ha küçük bir saksı ha bir dönüm tarla :)) Ama inşallah bir bahçeniz olur ablacım

A_NOMAD
10-11-2015, 12:30
Mor gibi sanki... Ortası sarı da olabilir...

Minik menekşem usulca ilk tomurcuğunu açmaya başladı, sarı sarı da dil çıkartıyor :D

584740

A_NOMAD
12-11-2015, 13:40
Sonunda ilk çiçeğimizi bugün açtık!

Çiçeğimizde yaprak boyutlarımız çeşit çeşit, polen keselerimiz birbirinden farklı, katmer yapmaya niyetlenmişiz ama o da yarı yolda kalmış... :D

Buna da şükür, anomalilerimize rağmen yine de çok güzeliz ;)

585052

A_NOMAD
12-11-2015, 22:05
Bu akşamüstü sakarlığım epey canımı yaktı, öyle ki ellerimin titremesi yeni yeni geçti diyebilirim...

Şubat (schlumbergera russelliana) ve Ayşe (senecio rowleyanus), tek hareketimle (ve o lanet olası harekete verdiğim, sözümona savunma refleksiyle :mad:) uçmayı ve yere çakılmayı çok hızlı şekilde öğrendiler maalesef :(

Gariplerim yeni yeni tomurcuklanmaya başlamışlardı, güzelim dalları kırılarak ve ezilerek telef oldu. Hasarlı bölgeleri mecburen (ve elimde olmadan ağlayarak) budadım, kuş gibi kaldılar...

Bu kazanın üstüne kendilerini toparlamaları korkarım uzun sürecek, kışı bol çiçekli geçirme beklentim de haliyle suya düşmüş oldu :(

Mücevher Çalısı
12-11-2015, 22:21
Geçmiş olsun Sevgili A_NOMAD, umarım Şubat ve Ayşe yaralarını çabuk sararlar. Çocuklar düşe kalka derler ya bitkiler de biraz öyle, sıkmayın canınızı...

A_NOMAD
12-11-2015, 23:18
Çok teşekkürler sevgili Mücevher Çalısı...

Bir gram hevesim de yüzlerine bakacak yüzüm de kalmadı desem hiç abartmış olmam, umarım dediğiniz gibi hızlı toparlanırlar.

Zaten kapıları bile insan gibi ortalayıp geçemiyorum illa bir yerlerimi çarpıyorum sağa sola, oramın buramın morarmasını sorun etmiyordum ama bu gerçekten çok kötü oldu...

YeniGine
13-11-2015, 00:03
Geçmiş olsun sevgili A-NOMAD, inanıyorum ki bundan sonra senin sevgin onları daha da coşturacaktır... İnşallah!..

A_NOMAD
13-11-2015, 00:11
...sevgin onları daha da coşturacaktır...

Teşekkür ederim, inşallah öyle olur ama bu kışı benim yüzümden iyileşmeye çalışmakla geçirecekler...

Şubat en azından formunu çok çok fazla kaybetmedi ama Ayşeyi görsen, saçları gelişigüzel kırpılmış yetim kız çocuklarına döndü zavallım :(

YeniGine
13-11-2015, 00:24
:( Fotoğraflamaya da gönlün razı gelmedi sanırım...

Geçen sene donan çiçeklerimi ben de fotoğraflayamamıştım, fakat baktım aile fertleri paylaşıyor cesaret alıp ben de paylaşmış idim.

A_NOMAD
13-11-2015, 00:31
Akşamüstü oldu olay ve sakinleşmem biraz uzun sürdü, o nedenle fotoğraflayamadım ama yarın gündüz gözüyle çeker yüklerim, görürsün ne hale geldiklerini...

Jakin
13-11-2015, 04:59
Geçmiş olsun sevgili A_NOMAD. Belki de budanmaya ihtiyaçları vardı, daha güzel olurlar umarım..

pınar59
13-11-2015, 10:48
Sayın A NOMAD sakarlık denince üzerime kimse tanımam ama tecrübelerimde oldu kaza atlatan bitkiler yok olma korkusuyla hemen toparlar hızla büyür yine bizlere güzelliklerini sergiler kolay gelsin. Sağlıcakla.

A_NOMAD
13-11-2015, 14:54
Sevgili Jakin ve pınar59 teşekkür ederim, umarım hepiniz haklı çıkarsınız...

Şubat dün akşam cansız cansız aşağı sarkıttığı dallarını bugün dik tutmayı başardı, seyrek saçlı halini içim acıyarak da olsa fotoğrafladım. En azından Ayşe kadar hasar görmedi ve dallarını tekrar kaldırabildi diyerek kendimi teselli ediyorum.

585241

Ayşem ise kırpılmış saçlarıyla gerçekten acınacak halde, tabii ki ne kadar kötü göründüğünü ona çaktırmamaya çalışıyorum, buna da şükür...

585242

Sevgi Durul
13-11-2015, 15:27
Üzüldüğünüze değmemiş, sevgili A_NOMAD. Durumları iyi görünüyor, en azından senecio benimkinden çok çok iyi.:rolleyes:

Ben de nazar değdi diyecektim, kem gözle bakmadım ama benim nazarım değdi, diye üzülmüştüm. Siz de kendinizi üzmeyin o kadar, çabuk toparlanırlar.:)

Sevgiyle...

A_NOMAD
13-11-2015, 15:34
Üzüldüğünüze değmemiş, sevgili A_NOMAD. Durumları iyi görünüyor...

...kem gözle bakmadım ama benim nazarım değdi, diye üzülmüştüm. Siz de kendinizi üzmeyin o kadar, çabuk toparlanırlar.:)...

Demek ki sadece benim gözüme kötü görünüyorlar, buna sevindim :)

Nazar söz konusu ise olsa olsa benim nazarım değmiştir merak etmeyin :rolleyes: inşallah dediğiniz gibi çabuk toparlanırlar, çok teşekkür ederim...;)

evdeçiçek
13-11-2015, 16:35
Bence de çok kötü görünmüyorlar. Üzüldüğüne değmemiş. En kısa zamanda daha da iyi olacaklardır.

NMel
13-11-2015, 16:47
Geçmiş olsun Sn. A_NOMAD. Fotoğrafları görene kadar epey bir hasar gördüklerini düşünmüştüm ancak, bence de gayet iyi durumdalar.

A_NOMAD
13-11-2015, 16:58
Sevgili evdeçiçek ve NMel çok teşekkür ederim, yorumlarınız içime su serpti.

...epey bir hasar gördüklerini düşünmüştüm ancak, bence de gayet iyi durumdalar.

Budamak zorunda kaldığım dalların ezikliğini (düşünün onca daldan tek bir çeliklenebilecek parça çıkmadı) ve miktarını görseydiniz eminim sizin de gözleriniz dolardı, hele Şubatın bütün dallarını ölü gibi salıvermesi vardı ki... :(

Ama evet bugünkü canlı halleri ve sizlerin olumlu yorumları sayesinde ben de umutlanmaya başladım, eksik olmayın ;)

ibocandan
13-11-2015, 17:01
Bizde bir iki dal kaldı zannettik hiç üzülmeye değecek bir durum yok gayet güzeller maşallah çiçeklerini de görürüz inşallah.

eneskrky
13-11-2015, 17:10
Abla geçmiş olsun ..Ama herkesinde dediği gibi bitkilerin sağlıklı görünüyor inşallah bir daha olmaz .Nazardan mı ne acaba çok güzel yetiştirmişsin çünkü abla :) bence bir yumurtada onların başına koy :o şaka bir yana abla ,bitkilere bu kadar değer vermene hayran kaldım bu duyguyu biliyorum .Bak göreceksin eski neşesine girecek hepsi

YeniGine
14-11-2015, 00:22
:) Kıyamam...
Maşallah maşallah gayet güzel görünüyorlar, bak gör daha da nasıl güzelleşecekler...

A_NOMAD
14-11-2015, 00:31
Sevgili ibocandan, eneskrky, YeniGine moral verici yorumlarınız için çok teşekkürler... ;)

...bence bir yumurtada onların başına koy :o...
Onların başına yumurta koymaktan ziyade kendi elimi kolumu bağlasam sanırım daha faydalı olacak :D

sevgihoca
14-11-2015, 10:12
:p:p:p

Jakin
14-11-2015, 11:06
Gayet iyi görünüyorlar sevgili A_NOMAD.. Benim yerime de sevin onları.. :))

A_NOMAD
14-11-2015, 11:11
...Benim yerime de sevin onları.. :))

Teşekkürler, severim tabii ki ama ben yaklaşırken sanki ''bizim dengesiz yine geliyor eyvah'' diye çığlık attıklarını duyar gibiyim :D o nedenle şimdilik uzaktan seviyorum :rolleyes:

A_NOMAD
19-11-2015, 15:19
Bugün öyle güzel bir gün ki!

Sevgili kardeşim eneskrky'den mutluluk dolu bir kargo aldım, sevinçten havalara uçtum, hala da yere inebilmiş değilim :D

Böyle harika çiçekli ve besili, güzeller güzeli bir menekşe... :eek:
(Kargocu abileri biraz hoplatıp-zıplatmış olduğu için azıcık yorulmuş ve hoppidi oyunu oynarken biraz da kirlenmiş ama olsun :D)
586064

Bir kucak dolusu gösterişli yaprak çeliği :cool:
586065

Ve mini mini, gülümseyen bir orkide (phalaenopsis) :rolleyes:
586066

Ne kadar teşekkür etsem azdır, bu mutluluğa paha biçilemez, tekrar çok teşekkürler sevgili eneskrky ;)

eneskrky
19-11-2015, 15:27
Beğenmene çok sevindim ablacım ,nice çiçeklerini göresin inşallah ;)

Sevgi Durul
19-11-2015, 15:36
Sevgili A_NOMAD, güle güle büyütün güzellerinizi. Çok güzel bir kargo bu, sevgili eneskrky'ı tebrik ederim.:p

Ama ben de kargo bekliyorum yine.:) Kafkas gülüm gelecek, dünden beri Salihli'ye kadar gelmiş ta Trabzon'lardan, yarın bana ulaşır sanırım.;)

Ah bu bitki kargoları var ya, her türlü hediyeden daha değerli ve paha biçilmez.:)

A_NOMAD
19-11-2015, 16:24
...Ah bu bitki kargoları var ya, her türlü hediyeden daha değerli ve paha biçilmez.:)

Kesinlikle öyle! Bir an önce kargonuz gelsin, siz de çok sevinin inşallah, insan bu sevinçle resmen 10 yaş falan gençleşiveriyor birden ;)

Şimdi benim bir sürü işim var, bu durgun dönem için harika oldu ;)

Onlarca menekşe yaprağı dikilecek, her gün ve günde 67 sefer falan her birinin başına gidip 'acaba bir gelişme görür müyüm' umuduyla pür dikkat bakılacak, mayhoş mayhoş çiçekli menekşe seyredilecek, kendi menekşem yeni kardeşi kıskanmasın diye ona da türlü iltifatlar düzülecek, phalaenopsis ile ilgili tüm konular didik didik incelenecek... :D

NMel
19-11-2015, 16:32
Ne mutlu size..Güle güle büyütün inşallah. [emoji4] Ve eneskrky ı da bu sürpriz için, ayrıca kutluyorum. [emoji122]

YeniGine
20-11-2015, 00:15
:) Siteye ilk üye olduğum zamanlar bir üyeye kargo geliyor aman aman aman uçuyorlar havaya, seviniyorlar, mutlu oluyorlar. Ben de söyleniyorum ara ara bazı sayfalarda 'Bana da kargo gelse, ben de sevinsem, mutlu olsam.' Sonra sonra tabi ben de hayallerime kavuştum, bana da kargo geldi ve gerçekten o mutluluk, sevinç harika bir duygu. Çok şükür benim de kargolarım oldu.
Sevgili A-NOMAD'ım kargon hayrlı olsun, inşallah bol bol çiçeklerini göresin... Rastgelsiin...

A_NOMAD
20-11-2015, 12:57
Sevgili NMel ve YeniGine, güzel dilekleriniz ve sevincimi paylaştığınız için çok teşekkürler...

Yeni gelen menekşemi, mevcut menekşemin yanına yerleştirince komik bir tablo ortaya çıktı: Yeni kardeşle yan yana gelince benim ufaklık minyatür gibi kaldı :D
586156

Yaprak çeliklerimiz toplu halde toprakla buluşturuldu, hepsi tutarsa burada bir menekşe ormanı oluşacak :D
586157

Minyatür orkidem yol yorgunluğunu attı gibi ;)
586158

Sevgili eneskrky, tekrar çok teşekkürler...

NMel
20-11-2015, 13:01
Yeni kardeşin de Maşallah'ı varmış yani ;)

A_NOMAD
20-11-2015, 13:05
Aynen öyle, eski sahibi nasıl beslediyse artık :p

sevgihoca
20-11-2015, 17:39
Çiçekleriniz hayırlı olsun ,güle güle büyütün Sevgili A-NOMAD.Eneskrky'ın yaşı genç ama maşallah aklı ve gönlü kocaman.Sırf siz değil,bız de menekşelerin ormana dönüşmesini merakla bekliyoruz.Sevgiler.

A_NOMAD
20-11-2015, 17:46
Teşekkür ederim sevgili sevgihoca...

Ben de ormana dönüşmelerini ummakla birlikte, orman yapayım derken hepsini birer küçümene (benim minik menekşem gibi) dönüştürmekten de çok korkuyorum :D

aleydi
20-11-2015, 18:14
Olmaz ki öyle Sevgili Nomad:D. Keşke hiç olmazsa plastik bardaklara ikişer üçer dikseydin. Böyle karman karışık olacaklar:). Büyüdüklerinde ayırması da sıkıntı olur.
Güle güle büyüt hepsini ;) Sevgiler.

Galip Kuzucu
20-11-2015, 18:27
Bir sorum olabilirmi sayın:A NOMAD :D Afrika menekşeleri ne kadar zamanda tutuyor ??

A_NOMAD
20-11-2015, 18:38
...Keşke hiç olmazsa plastik bardaklara ikişer üçer dikseydin. Böyle karman karışık olacaklar:)...

Hiç zaiyatsız köklenip yavru verdiler de karışık olmaları sıkıntı sadece, öyle mi? :p

Hepsini tutturabileceğimden emin olman özgüvenimi kıpırdatmış olsa da onları birlikte tutacağım, benimle muhatap olacakları süreçte en azından yanlarında konuşabilecek arkadaşları olsun yavrucakların :D

Şaka bir yana tek tek daha önceleri çok zorlandım ve pek başarılı olduğum da söylenemez. Birkaç yerde böyle benim yaptığım gibi yayvan bir saksıya sıkış-tepiş dikip, iddialarına göre çok daha başarılı sonuç alanları gördüm ve aklıma da yattı.

Takip ve kontrol açısından tek saksı olması benim için büyük avantaj, bakalım sonuçlar müşkülpesentliğimi haklı çıkaracak mı?

Asıl büyük endişem eneskrky'ye rezil olmak :D

...Afrika menekşeleri ne kadar zamanda tutuyor ??

Daha önceki denemelerimde en erken 2 ayda sonuç alabilmiştim ama sorunuzun tam cevabını ben de bilmiyorum, göreceğiz bakalım :rolleyes:

eneskrky
20-11-2015, 20:33
Ablacım mesajları okuyorum okuyorum ne yazsam ne desem diyorum :D Seni bukadar sevindirmek doğrusu beni de çok mutlu etti ablacım :) senin ellerinde dahada güzel olacaklar inşallah ,şimdiden gülümsemeleri başlamış güle güle büyüt tekrardan :)
En çokta taze incir kahvesideki diyaloğunuza çok güldüm beni baya mutlu ettiniz bende size teşekkür ederim ;)

A_NOMAD
20-11-2015, 20:47
...senin ellerinde dahada güzel olacaklar inşallah ,şimdiden gülümsemeleri başlamış...

Teşekkürler canım, senin de mutlu olmana çok sevindim, inşallah onlara senin kadar iyi bakabilirim. Benim için sağlam bir menekşe deneyimi olacak, orkide konusunda ise tam bir kara cahilim :rolleyes:

İlgili sayfaları parça parça okumaya başladım, dersimi çalışıyorum yani :D

(Sen bir de benim paketi açarkenki yüz ifadelerimi ve o bahsettiğin diyalog esnasında eşimin bakışlarını görseydin emin ol daha çok gülerdin :D)

A_NOMAD
24-11-2015, 11:57
Evimizin yeni üyesi yerine alışmış gibi görünüyor, yeni evinde açtığı ilk çiçekleri ;)
586585

Bu sabah kışlık kulübemize birkaç telaşlı serçe girmiş, ne maksatla girdiklerini bilmiyorum (yanlışlıkla, bir yırtıcıdan saklanmak için, keşif maksatlı ya da biraz dinlenmek için belki) ama beni fark edince çok korktular hatta panikten çıkışı bulmakta da epey zorlandılar, çok güldüm :D

Elbette bu olayı fotoğraflayabilmem olası değildi ama kulübe sakinlerimizin bir görüntüsünü eklemek istiyorum.
(Su dolu pet şişeler sera naylonunun tabanına ağırlık olarak yerleştirildi, şimdilik -çok şükür- rüzgara direnç gösterebildi, umarım kışı da sağlam çıkaracaktır...)
586586

Bu günün sürprizi: Geçen sene yol üstü satıcılarının birinden mor sümbül almıştım. Çiçeklenmesi geçtikten sonra/yaz sıcaklarıyla birlikte dinlenmeye çekildi, ben de o uykudayken soğanı topraktan çıkarttım çünkü saksısına göz dikmiştim :D

Bir-bir buçuk ay kadar önce, soğanın sağlam durduğunu görünce de onu hanımeli saksısına diktim. Yeniden uyanacağına dair en ufak umudum yoktu nedense. Üstelik soğanı yeterince toprağa gömememişim, düzeltmeye niyetlendiğimde ise köklenmiş olduğunu fark ettim ve müdahale edemedim haliyle...

Kış soğuklarına bu şekilde dayanamaz diyerek üstüne pet şişeden bir sera ayarladım. Epeydir yakından kontrol etmemiştim ama son baktığımda en ufak kıpırtı yoktu.

Bu sabah serçeler balkonuma biraz heyecan kattıktan sonra çıkıp yakından bakayım dedim ve...

Benim sümbül soğanım 4 yerinden sürgün vermiş! Çok sevindim, iyi ki ona da sera yapmışım ;)

Sümbül soğanımın serası:
586587

Fışkıran sürgünler:
586588

;)

akçabardak
24-11-2015, 12:34
Seneye 1 anne 3 yavrunuz olacak sevgili A-NOMAD güle güle büyütün bebeklerinizi, anne soğanın da çiçeğini görmeniz dileğimle sevgiler.

akçabardak
24-11-2015, 12:42
Unutmuşum, menekşe de çok tatlı onu es geçersem darılır bana, rengine bayıldım maşallah.

A_NOMAD
24-11-2015, 18:09
Çok teşekkürler sevgili akçabardak ;)

İlk kez sümbül yetiştireceğim, bakalım anlaşabilecek miyiz?

Menekşemin renkleri pek alengirli maşallah. Bazı çiçekler neredeyse tamamen beyaz, bazılarında ise farklı yoğunluklarda beyaz üzerine mor lekeler var. Uzaktan bakınca sanki parlıyormuş gibi, ben de çok sevdim ;)

aleydi
24-11-2015, 22:20
Bak bu sera fikri benim çok işime yarar:).Süper fikir;).

YeniGine
24-11-2015, 23:11
:) Sümbüle maşallah, bayıldım bayıldım sevgili A-NOMAD.

:( Benim sümbüllerim (sağ kalanlar) neden yavrulamıyorlar??? :mad:

A_NOMAD
24-11-2015, 23:49
...bu sera fikri benim çok işime yarar...

Hangisi? Kulübe mi, yoksa pet şişeden bozma olanı mı? :D

...Benim sümbüllerim (sağ kalanlar) neden yavrulamıyorlar?

Teşekkürler arkadaşım, inan bu konuda en ufak fikre sahip değilim, benimki tamamen şans oldu :rolleyes:

aleydi
25-11-2015, 16:57
Pet şişe:). Soğanlıları,soğuktan korumak için iyi bir çözüm.. Hem yerleri yurtları belli olur:).

Galip Kuzucu
25-11-2015, 17:33
Ben bir çiçek yetiştirme kitabında okumuştum burada amaç soğuktan korumaktan ziyade çiçeklerin daha erken açmasını sağlamak için sıcak ortamlarda bakılıyormuş soğanlı çiçekler özellikle soğanlı çiçek ticaretinde

A_NOMAD
26-11-2015, 13:32
Benim miniğim ikinci çiçeğini ilkinden daha minik açtı, komik şey :D

586751

586752

EAkpınar
26-11-2015, 15:41
Biraz sabret annesi bikaç gün sonra o da büyür maşallah.

A_NOMAD
27-11-2015, 11:58
Seneye 1 anne 3 yavrunuz olacak...

Sevgili akçabardak, az önce tekrar baktım da sanırım yavru sayımız 5 olmuş (anne soğanın yanlarından 2 tane yeni filizlenme daha var) ;)

Saksıda koloni kurmaya niyetlenmiş bunlar, işgal altındayız :D

akçabardak
27-11-2015, 12:42
Sevgili akçabardak, az önce tekrar baktım da sanırım yavru sayımız 5 olmuş (anne soğanın yanlarından 2 tane yeni filizlenme daha var) ;)

Saksıda koloni kurmaya niyetlenmiş bunlar, işgal altındayız :D

Oh oh ne güzel kursunlar, biz müsaitiz ;) gelsin yavrular :D Sevgili A-NOMAD sümbül soğanları çok çabuk çoğalıyor, ben 3 sene önce her renkten birer tane açmış çiçeklerini görerek almıştım, şimdi o bir tane soğandan uzun dikdörtgen saksılardan bir tanesi sadece tek renk olarak dolmuş vaziyette.

Bazı renkler daha baskın çıkıyor sanırım ve çoğalmaya eğilimli, mesela bende ki pembe en çok çoğalanlardan, onu takip eden beyaz olmuştu.

A_NOMAD
27-11-2015, 13:10
Oh oh ne güzel kursunlar, biz müsaitiz ;) gelsin yavrular :D...

...şimdi o bir tane soğandan uzun dikdörtgen saksılardan bir tanesi sadece tek renk olarak dolmuş vaziyette...

...Bazı renkler daha baskın çıkıyor sanırım ve çoğalmaya eğilimli, mesela bende ki pembe en çok çoğalanlardan, onu takip eden beyaz olmuştu.

Kesinlikle size katılıyorum, gelsin yavrular :D

İnşallah bizimki de saksıyı doldurur, ne güzel olur ;)
Bendeki sümbül epey koyu mor renkli, demek o da çoğalmak için can atanlardanmış, bir sürü yavru sümbülüm oldu şimdiden ;)

A_NOMAD
28-11-2015, 11:41
Ayşe (senecio rowleyanus) henüz kendine gelemedi ama annem için yetiştirdiğim yavrusu sürpriz bir atak yaparak tomurcuklandı, beni çiçeksiz bırakmaya gönlü razı olmadı belli ki... ;)

586898

sevgihoca
28-11-2015, 18:02
Sevgili A-NOMAD,tesbih çiçeğinden arıyorum,arayan bulurmuş diyorum,ola ki bulamazsam tesbih tanelerinizden isteyeceğim:(.Ona iyi bakın lütfen.Öyle çarpıp marmıp düşürmeyin oldu mu?.:pSevgilerimle.

A_NOMAD
28-11-2015, 18:14
...Öyle çarpıp marmıp düşürmeyin oldu mu?.:p

Ben çocukken ayaklarıma ip gibi şeyler bağlayıp, bir takım dualar okuyarak kestiklerini anımsıyorum. Bu ritüele de 'kuşak kesmek' diyorlardı, benim gibi sakar çocukların sözümona düzelmesi için yapıyorlardı ihtiyarlar ama bana en ufak tesiri olmadı :D

En son kazadan sonra bitkilerime güvenli mesafeden fazla yaklaş(a)mıyorum zaten, merak etmeyin :D

(Bana hanımeli çeliği veren cici komşuma ben de senecio rowleyanus yetiştirip hediye etmiştim, çok sevinmişti. Bugün ona uğradım ve seneciosunun üstünün komple tomurcuklarla kaplandığını gördüm ;) nasıl göğsüm kabardı anlatamam, harika bir duygu, herkes yaşamalı...)

Galip Kuzucu
28-11-2015, 20:33
Ayşe (senecio rowleyanus) henüz kendine gelemedi ama annem için yetiştirdiğim yavrusu sürpriz bir atak yaparak tomurcuklandı, beni çiçeksiz bırakmaya gönlü razı olmadı belli ki... ;)

586898

Ne güzel, harika vede mükemmel bir çiçek sayın:A NOMAD bayıldım :D

A_NOMAD
07-12-2015, 16:59
Pencereye tünemiş muhabbet kuşu edasıyla günlerdir heyecanla beklediğim kargo aracı sokağın köşesinde göründü nihayet, çok sevinçliyim! ;)

587992

Kargomu teslim almak için kapıyı çalmalarını bekleyemeden, benim için şu sıralar çok zor da olsa (bir süredir bel fıtığım coştuğu için rahat yürüyemiyorum) aşağı inerek karşıladım kargo görevlisini :D

Ve işte (her ne kadar acele çektiğim fotoğrafa yansımamış olsa da) kargo görevlisinin ''deliye mi çattık ne'' gülüşü eşliğinde kıymetli paketimi teslim alıyorum :D

587993

O paketten dünyalar çıktı! Allahım, mutluluktan diş etlerim bile karıncalandı! Kucak kucak güzellik göndermiş sevgili SDurul ;) Her birini itina ile hazırlamış, paketleri açarken ellerinin sıcacıklığını hissettim, elleri-yüreği dert görmesin...

587994

Dünya güzeli ve yol yorgunu menekşeleri hemen alelacele pencereye dizdim, bu gece dinlensinler de yarın konforlarını sağlarım artık...

587995

Kuracağım hiçbir teşekkür cümlesi yaşadığım duyguların güzelliğini ifade edemeyecek, bu mutluluğa paha biçilemez!

Çok teşekkürler sevgili SDurul.
Güzellerinize sizin kadar olamasa da elimden geldiğince iyi bakmaya çalışacağım, Allah bana yaşattığınız mutluluğun çok daha fazlasını sonsuza kadar size yaşatsın, kucak dolusu sevgiler... ;)

akçabardak
07-12-2015, 17:17
Sevgili A_NOMAD mutluluğunuzu yazmış olduğunuz mesajları okuduğumda inanın sizin adınıza ben de sizin kadar mutlu oldum, kargo bekleme duygusunu bildiğim için kargo kamyonunu görünce aynı duyguyu ben de yaşadım.

Güle güle büyütün güzelliklerinizi, hayırlı olsun, gönlü zengin eli cömert arkadaşımız sevgili SDurul'un da emeklerine sağlık.

günebakan
07-12-2015, 18:19
Bir bitki severden bir diğer bitki severe hazine gitmiş ne kadar güzel ne kadar mutlu olduğunu ne kadar sevindiğini çok iyi anlaya biliyorum A_NOMAD güzellerini güle güle büyüt
( ayrıca hiçbirimize normal gözüyle bakmıyorlar emin olabilirsin)

telato
07-12-2015, 19:56
Sayın A_NOMAD; Kargonuzun gelişini hikaye diliyle anlatan sıcacık;) içten mesajınız çok hoşuma gitti doğrusu...

telato
07-12-2015, 19:58
Bir bitki severden bir diğer bitki severe hazine gitmiş ne kadar güzel ne kadar mutlu olduğunu ne kadar sevindiğini çok iyi anlaya biliyorum A_NOMAD güzellerini güle güle büyüt
( ayrıca hiçbirimize normal gözüyle bakmıyorlar emin olabilirsin)

Katılıyorum size...

aleydi
07-12-2015, 20:09
Kahve de hünnapları görünce, hemen koşturdum kargo sevincinizi paylaşmaya:D. Sevgili gönlü bol Sdurul ablacım,bana gelen kargodan biliyorum , her güzeliği hak ediyorsun sevgili Nomad çok sevindim. Güle güle büyüt çiçeklerini.

A_NOMAD
07-12-2015, 20:34
Kıymetli beğenileriniz ve sevincimi paylaştığınız için çok teşekkürler hepinize, umarım yeni kuzucukları hakkıyla yetiştirebilirim ;)

Bu arada birkaç gündür bu kargoyu bekleyişimi ve bugünkü kavuşmayı canlı olarak seyreden eşim, bir yandan benim sevincimi görmek hoşuna gitse de iyiden iyiye kargoları kıskanmaya başladı artık :D
İçine sığabileceği bir kutu bulmayı planlıyordu, sonrasında onu da saksılamaya kalkışacağımı düşününce şimdilik bu planını erteledi gibi bakalım :D

Resulgur
07-12-2015, 21:09
Sn. A_NOMAD bu nasıl bir sevinç böyle :D iŞte O an yüzünüzde kırmızı güller açtığını tahmin etmek hiç te zor değil ..

Mutluluğunuz daim çeçekleriniz bol olsun. Saygılar efendim

sevgihoca
07-12-2015, 21:12
Çiçek paketiniz harika,menekşeler pencereye çok yakışmış.Hepsini güle güle büyütün.Daha detaylı fotoğrafları bekleriz.

Sevgi Durul
07-12-2015, 21:16
Sevgili A_NOMAD, şu İstanbul kargolarını anlayamıyorum, dün erken saatte ulaştı, dağıtıma çıkarmaları 1,5 günü buldu. Bir de adreste bulunamadı yazmazlar mı, çok sinir.:mad:

Menekşeler epey hırpalanmış ama çabuk toparlanırlar, hele fitilli sulama ile devam ederlerse çabuk çabuk açarlar. Toprakta devam edecekseniz çok küçük saksı öneririm. Bu, çok sayıda menekşeyi kök çürümesinden kaybetmiş birinin tavsiyesidir.:)

Güle güle, güzel günlerde büyütmeniz dileklerimle... Sevgiler...

SambaMustafa
07-12-2015, 21:33
Kargo heyecanı öyle içten anlatmiski biz bile heyecanlandik

cengizildas
07-12-2015, 21:49
Allah, Sn. Sdurul gibi, gönlü zengin, kişiliği yüce arkadaşların yokluğunu vermesin. Ki, onların sayesinde sevinebilelim.

A_NOMAD
07-12-2015, 21:56
Teşekkürler arkadaşlar, benimle birlikte heyecanlandığınızı/sevindiğinizi hissedebiliyorum ve bu çok hoşuma gidiyor. Yüzümde açan gülleri bile görebilmişsiniz, ne mutlu bana ;)

Sevgili sevgihoca, inşallah yarından itibaren daha ayrıntılı paylaşımlar yapacağım. Penceremi güzelleştirdiler şimdiden :rolleyes:

Sevgili A_NOMAD, şu İstanbul kargolarını anlayamıyorum, dün erken saatte ulaştı, dağıtıma çıkarmaları 1,5 günü buldu. Bir de adreste bulunamadı yazmazlar mı, çok sinir.:mad:

Menekşeler epey hırpalanmış ama çabuk toparlanırlar, hele fitilli sulama ile devam ederlerse çabuk çabuk açarlar. Toprakta devam edecekseniz çok küçük saksı öneririm. Bu, çok sayıda menekşeyi kök çürümesinden kaybetmiş birinin tavsiyesidir.:)

Güle güle, güzel günlerde büyütmeniz dileklerimle... Sevgiler...

Sanırım hafta sonuna denk gelince işgüzarlık yaptılar, o nedenle bu gecikmeyi yaşadık. Evden çıkmadığım, hatta pencerelerde yollarını beklediğim halde adreste bulunamadı yazmalarına deli oldum ben de ama olsun, şükür ki artık geldiler ve biraz hırpalanmış olsalar da iyi durumdalar.

Menekşelere fitilli sulama ile devam etmek niyetindeyim, hazır fitilleri de üzerindeyken onları alıştıkları sistemden mahrum bırakmak olmaz. Bir menekşe acemisi olarak kıymetli tavsiyenizin başımın üstünde yeri var ;)

Tekrar teşekkürler ve sevgiler...

telato
07-12-2015, 22:10
Hangi kargo şirketiydi bu...

A_NOMAD
07-12-2015, 22:17
Hangi kargo şirketiydi bu...

Kimse okumasın, fısıltıyla yazıyorum :D

Yurt içi kargo

YeniGine
07-12-2015, 23:12
:) Maşallah maşallah çok güzel bir kargo gelmiş dolu dolu, gözün aydın sevgili A-NOMAD, yarın da yine bir güzellik dikilecekler inşallah... Güle güle büyüt sevgili A-NOMAD...

A_NOMAD
07-12-2015, 23:20
Teşekkür ederim sevgili YeniGine, gerçekten de dolu doluydu ;)
Kısmetse yarın bol bol yeni paylaşım yaparak herkesi bezdireceğim :D

YeniGine
07-12-2015, 23:32
:) Bezmek ne demek, haydi inşallah heyecanla yarın geceyi bekleyeceğim o güzelleri görebilmek için. Rastgelsin inşallah!..

Jakin
08-12-2015, 06:51
Gözünüz aydın sevgili A_NOMAD.. Bizler de böyle resimlerini görmekten bile mutlu oluyoruz, hakkımızda hayırlısı.. Güle güle büyütün çiçeklerinizi, dolup taşsınlar.. :))

SambaMustafa
08-12-2015, 07:29
Aslında aras kargo özelliklede mersin deki metropol şubesi bunu yapıyor 2 kez evde iken önce adres eksik deyip sonra kıvırıp adrese gelmiş evde yokmussunuz aramışlar acmamissiniz diyerek yalan söylediler tabi şikayet ettikten sonra her seferinde ozur dileselerde her seferinde aynısını yapıyorlar. Bence suç yurt içi kargoda değil işgüzar şubede.

A_NOMAD
08-12-2015, 14:05
...Bence suç yurt içi kargoda değil işgüzar şubede.

Kesinlikle haklısınız. Zaten maksadım x kargoyu hedef göstermek değildi, aslına bakarsanız maalesef genel olarak 'kargo şirketleri' pek sorumluluk sahibi değiller...

Cuma günü yola çıkıp, ta pazartesi akşamı ancak elime geçen yavrucukların ne kadar hırpalandıkları bugün daha net görünür oldu.

Akşam gerek heyecandan, gerek gün ışığında değerlendirme şansım olmadığından hasar tespitini gerçekçi yapamamışım.

En fazla zarar gören ne yazık ki güzelim menekşeler ve menekşe yaprak çelikleri olmuş. Sanki suyun içinde beklemiş gibi yaprakları erimiş gariplerin :(

Sukulentler ve ful çelikleri tamamen sağlamlar, atlas çelikleri epey buruşmuş ama onlardan yana çok tedirgin değilim, toparlanırlar...

Menekşeler bu halde olunca fitilli sulamaya geçmek için birkaç gün daha beklemeye karar verdim, şoku atlatmaları kısa sürmeyecek gibi görünüyor.

Sevgili SDurul bu görüntülere çok üzülecektir ama göbeklerinde minik sağlam yapraklar var hala, yani üzülmeyin yavaş da olsa iyileşeceklerini düşünüyorum ben.

Bu ufaklığın bütün çiçekleri ve yapraklarının bir kısmı etkilenmiş ama genel olarak en iyi durumda olanları:

588136

Birkaç yaprağının etkilenmesi ve formunun bozulması dışında bu da iyi durumda sayılır.

588137

İşte en büyük hasarı alan güzellik :( Görünürde hiç sağlam yeri kalmamış gibi ama göbek kısmından sağlam yaprak verebileceğini umuyorum.

588138

Bu arkadaşın hasarı da küçük sayılmaz ama göbeğimiz sağlam görünüyor :)

588139

A_NOMAD
08-12-2015, 14:11
Alaca yapraklı fıstık nispeten ucuz atlatmış :)

588140

Bu garibimin de bütün çiçekleri ve yapraklarının bir kısmı hasarlı ama göbek kısmı sağlam kalmış...

588141

Yaprak çeliklerimiz genel olarak benzer şekilde hasarlı olsalar da saplarında yumuşama olmayanları kurtarmaya çalışacağım. Bir yumurta kutusu bu konuda epey işime yaradı, bakalım bu kez başarılı olabilecek miyim zira maalesef sevgili eneskrky'den gelen yaprak çeliklerini kaybettim :(

588142

A_NOMAD
08-12-2015, 14:20
Sukulentlerin sapasağlam geldiklerini söylemiştim, bugün onları saksılarıyla buluşturdum. Saksıların derin olduğuna bakmayın altlarını straforla yükselterek topraklarını doldurdum, elbiseleri de kullanılmayan çoraplardan yapıldı ;)

Sempervivum bebeklerimiz:

588143

Graptopetalum, cotyledon ve adını bilmediğim (bir sedum türü olsa gerek) ufaklık:

588144
*Düzeltme: Adını bilmediğim arkadaş ''sedum nusbaumerianum'' imiş. Teşekkürler sevgili SDurul ;)

Sieboldiiler de yerleşti:

588145

Şöyle bir de toplu poz verelim dediler ;)

588146

Sevgi Durul
08-12-2015, 14:23
Sevgili A_NOMAD, üzüldüm gerçekten fakat telafisi mümkün. Kargoda uzun süre beklemesi, soğuktan etkilenmesin diye benim fazlaca sarıp sarmalamam sebep olmuş. Sağlık olsun.

Kötülemiş yaprak ve çiçekleri temizleyin, kökleri sağlamdır inşallah. Toprağı kuruyana kadar sulamayın, toparlanmalarını umalım. Olmazsa söylediğim gibi telafisi mümkün.

Sağlam yaprakları önce suda köklendirin derim ben, toprakta nem oranını ayarlayamadığımızda tutmuyor maalesef.

Sizi de strese soktum, üzgünüm.

Sukulentleri iyi görünce sevindim. Adını bilmediğiniz sedum nusbaumerianum. Sevgilerimle...

Mücevher Çalısı
08-12-2015, 14:26
...

Şöyle bir de toplu poz verelim dediler ;)

588146

Son pozları şok şeker olmuş, ellerinize sağlık;)

A_NOMAD
08-12-2015, 14:34
Sedum rubrotinctum ve burrito ise senecio çeliklerimin yanına yerleştirildi, birlikte tombiklik yarışı yapsınlar :D

588150

Dökülmüş olan sukulent yapraklarını atmaya kıyamadım, belki yavru verirler ;)

588147

Ful çelikleri suya kondu, mevsime rağmen umutla köklendirmeye çalışacağım.

588149

Atlas çeliklerini fotoğraflamayı unutmuşum, demek ki biraz toparlanıp öyle poz vermek istiyorlar :)

Sevgili eneskrky'den gelen ve beni çok mutlu eden orkideciği sanırım ben mutlu edemedim :( Orkidelerle (phal.) ilgili sayfaları da çalıştım ama ufaklık sararmaya devam ediyor...

588151

Kocaman menekşem ise şükür ki halinden memnun, yeni tomurcuklar çıkarıyoruz :)

588148

A_NOMAD
08-12-2015, 14:42
...Sizi de strese soktum, üzgünüm...

Yok strese girmiyorum gayet rahatım, siz de rahat olun. Ben toparlanacaklarına inanıyorum ;)

SambaMustafa
08-12-2015, 16:11
Toparasin yavrucaklarda bir mutluluk daha yasayalim

eneskrky
08-12-2015, 16:13
Öncelikle yeni kargonu kutlarım hayırlı olsun ablacım ,hep böyle sevinçli haberlerin olsun inşallah :))
-Phal'ciğe gelince kormayasın ablam yer değişikliğinde ortama alışana kadar yaprağı sararma yapar sorun yok :) şuan keyfi yerinde bi alışsın son durumu tartışırız :D

Jakin
08-12-2015, 16:25
Sevgili eneskrky'den gelen ve beni çok mutlu eden orkideciği sanırım ben mutlu edemedim :( Orkidelerle (phal.) ilgili sayfaları da çalıştım ama ufaklık sararmaya devam ediyor...

588151

Sevgili A_NOMAD orkidenizin alt yaprağının belli bir süre sonunda sararıp dökülmesi normal bir süreç, yeni yapraklar çıkarmaya devam ettikçe sorun olmaz.
Ömrünü tamamlamıştır, iyice sarardıktan sonra dibinden steril bir makasla kesip, kesik yerlere çok az tarçın sürebilirsiniz. Bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle, sevgiler.. :)

A_NOMAD
08-12-2015, 16:50
...yer değişikliğinde ortama alışana kadar yaprağı sararma yapar sorun yok :) şuan keyfi yerinde bi alışsın son durumu tartışırız :D

Sevgili A_NOMAD orkidenizin alt yaprağının belli bir süre sonunda sararıp dökülmesi normal bir süreç, yeni yapraklar çıkarmaya devam ettikçe sorun olmaz...

Oh ya... İçime sular fısfısladınız gerçekten, tatlı tatlı bir rahatlama geldi, çok teşekkürler ;)

duy-gu
08-12-2015, 16:54
Yeni çiçeklerinizi güle güle büyütün :) Ben de kargo yüzünden dökülen sukulent yapraklarını atmaya kıyamayıp sizin gibi yaptım. Ancak ben yaprağın kopan dip kısmını biraz toprağa batırdım. Bakalım tutacaklar mı heyecanla bekliyorum :) Sizin yönteminiz işe yararsa bir dahakine öyle yaparım. Sevgiler...

A_NOMAD
08-12-2015, 17:02
...Ancak ben yaprağın kopan dip kısmını biraz toprağa batırdım...

Teşekkürler, sukulent yapraklarını öylece toprağın üstüne bırakınca da hafif toprağa daldırınca da kolaylıkla köklendiklerini ve yavruladıklarını daha önceleri deneyimlemiştim.
O nedenle -gönül rahatlığıyla- öylece bırakıverdim, siz de elinizi korkak alıştırmayın bence ;)

sevgihoca
08-12-2015, 23:04
Menekşeleri öyle görünce canım sıkıldı vallahi.Hatta çok sinirlendim.Yani kargoya sinirlendim.İnşallah bakımınızla en kısa zamanda toparlanacaklardır.

YeniGine
08-12-2015, 23:10
:) Maşallah maşallah çok güzel olmuşlar sevgili A-NOMAD ellerine sağlık. Ve inanıyorum ki menekşelerin inşallah harika olacaklar... Rastgelsiin...

A_NOMAD
08-12-2015, 23:26
Menekşeleri öyle görünce canım sıkıldı vallahi.Hatta çok sinirlendim.Yani kargoya sinirlendim.İnşallah bakımınızla en kısa zamanda toparlanacaklardır.

Sormayın...

Neyse artık önümüze bakmak lazım. Ben ufaklıkların hasarlı yerlerini sevgili SDurul'un söylediği gibi keserek temizledim, dinlenip rahatlayacaklar.

Sevgili YeniGine gibi ben de iyileşeceklerine gönülden inanıyorum ;)