PDA

View Full Version : A_NOMAD / Balkon, ev




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

A_NOMAD
19-12-2015, 15:51
Durum bilgisi not etmek lazım...

*Sevgili SDurul'un özene bezene hazırlayıp gönderdiği, kargo şirketinin gazabına uğramış olan menekşelerimin 2 tanesini maalesef kurtaramadım ama diğer 4 tanesi canlı ve hayata tutunmak için çaba sarf ediyorlar. Menekşe yaprak çeliklerine gelince, artık yoklar... Bir daha da menekşe yaprağı çeliklemeye çalışmayacağım, kesinlikle hiçbir şekilde (suya da koydum, toplu da diktim, tek tek pet bardaklarda denedim, yumurta kutusunda denedim, rastgele saksı kenarına sokuşturdum, üstelik toprak nemini de hep kontrol altında tuttum ama ne yaptıysam olmadı) beceremiyorum, olmuyor.

*Sevgili eneskrky'nin güzeller güzeli minik orkide hediyesi de (arkadaşlar yaprağının sararmasının normal olduğunu söylemişlerdi ama...) yaprak sarartmalara devam ediyor, eski çiçek sapları bile sararıp kurudu. Yeşil sadece 2 yaprak kaldı, umarım artık bu sararmalar bir son bulur. :(

*Sevgili SDurul'un gönderdiği güzellerden sedum sieboldii çelikleri ilk bakışta sağlam görünüyorlardı ama aslında onlar da epey hırpalanmış. Neyse, 4 çelikten 2 tanesi maalesef öldü ama sağlam kalan 2 çelik yavrulamaya başladı, minik yavrucuklarımız oldu. ;) Fotoğraflamayı denedim ama çok küçük olduklarından şimdilik net görüntü alamadım, inşallah biraz daha büyüdüklerinde paylaşırım...

*Yine sevgili SDurul'dan gelen atlas çeliklerim (kendisinin kıymetli ama nazlı kırmızı atlasının çelikleri) de epey buruşuk ve cansızlardı, artık yavaş da olsa canlanmaya başladılar çok şükür... Onların fotoğrafını paylaşmamıştım, biraz düzelmelerini bekledim ;)

589474


*Kazazede Şubatım, yaşadığı travma sonrası (biraz geç kalmış da olsa) kendini deli gibi tomurcuklanmaya adadı, maşallah diyeyim de nazarım değmesin :D

589473




Jakin
19-12-2015, 18:03
Sevgili A_NOMAD orkidenizin sararan yapraklarını-tamamı sararmışsa- dipten steril bir makasla kesin, aynı şekilde sararan çiçek sapını da dipten kesin.
Kesik yerlere az tarçın sürebilirsiniz. Tarçının fazlalıklarını da alın.
Hepsi de toparlar umarım.. Ne de olsa kış mevsiminde yer değişikliğine uğradılar, onlar da haklılar.. ;) Sevgiler..

A_NOMAD
19-12-2015, 18:51
Sevgili A_NOMAD orkidenizin sararan yapraklarını-tamamı sararmışsa- dipten steril bir makasla kesin, aynı şekilde sararan çiçek sapını da dipten kesin...

Aynen öyle yapıyorum, umarım toparlanır(lar), çok teşekkürler...
Diğerlerinin toparlanacağına dair oldukça ümitliyim de bu minik orkide çok korkutuyor beni :rolleyes:

A_NOMAD
19-12-2015, 20:03
Bismillah diyerek ani bir kararla kolları sıvadım, orkideciği saksısından çıkarttım. Saksı harcını oluşturan yosunları tamamen boşalttım, ağaç kabuğundan oluşan klasik orkide harcından bir miktar hazırladım (yeterli miktarda harcı alıp bir süre suda beklettim)...

Orkideciğin kökleri epey kötüydü, sarardığı için henüz kesmemiş olduğum bir çiçek sapını ve bozulmuş olan köklerin tamamını (alevden geçirdiğim keskin bir maket bıçağı ile) kestim. Kestiğim kısımlarla birlikte bütün kök bölgesini (3 parça küçük ve henüz bozulmamış kök yapısı kaldı sadece) oksijenli suyla yıkayıp peçete yardımıyla kuruladım ve bütün kesik yerlerine azıcık tarçın serptim.

Minik saksının 3/4 kadarını orkide harcı ile doldurup orkideciği harcın üstüne oturttum ve kalan kısmı yosunlarla tamamladım, yosunları da fısfısla nemlendirerek bitkiyi yerine yerleştirip dinlenmeye bıraktım.

İçime hafif bir rahatlama geldi, sanki biraz daha umutlandım gibi, yaptığım işi beğenmenin verdiği duygu da olabilir elbette :rolleyes:

Artık yapabileceğim sadece beklemek sanırım, inşallah iyileşir...

cengizildas
19-12-2015, 20:17
Sn. A-NOMAD, orkideler bazılarında sorunsuz yaşıyor, bazılarında ise (bizim gibi) sorunlu oluyor. Ben de çiçeklenme bittikten sonra tarif edildiği şekilde sapını kestim. O gün bu gündür çiçek alamadım. Ama sabırla bekliyorum. Çünkü, öğrendiğime göre orkideler mutlaka tekrar canlanıyorlarmış. Siz de elinizden geleni yapmışsınız, biraz sabır diyorum.

A_NOMAD
19-12-2015, 20:47
Sn. A-NOMAD, orkideler bazılarında sorunsuz yaşıyor, bazılarında ise (bizim gibi) sorunlu oluyor...

Haklısınız, bence de sahip seçiyorlar :D

Ben de benim gibi bir orkide acemisi için gayet başarılı bir iş çıkardığımı düşünüyorum ama bakalım küçük hanım insafa gelecek mi?

Desteğiniz için teşekkür ederim ;)

cengizildas
19-12-2015, 20:52
Bu arada, sizden atlas alan arkadaşlar da var. Ben mi yanlış anladım, yoksa sizde atlas kolleksiyonu mu var. Çünkü, atlas aramaya başladım. Ben aslında sukkulentleri pek düşünmüyordum. Ama, bu site insanı hasta ediyor. Şimdi o çiçekleri görünce ben de sukkulent biriktirsem diye düşünüyorum.

A_NOMAD
19-12-2015, 20:58
Bu arada, sizden atlas alan arkadaşlar da var...

Evet, asıl ilgi alanım atlaslar ama koleksiyon diyemeyiz, birkaç tür var elimde sadece... (Bu arada atlaslar sukulent değil, kaktüstür)

Büyük olasılıkla baharda atlas paylaşımları açılır, şimdi uykudalar. Eğer yeniden paylaşım açma imkanım olursa siz(ler)i haberdar ederim. ;)

(''Ücretsiz paylaşım ve takas'' bölümünü, özellikle de http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36288.htm başlığını takip etmenizi öneririm)

cengizildas
19-12-2015, 21:27
Atlasları görünce neden benin yok acaba diye düşündüm ve aramaya başladım. Sukulent konusunda Sn. Galip kardeşime de anlattım. Eskiden sukulent konusunda bilgim yoktu. Galip kardeşimin sayfasını takip ederken sanki bundan sonra da sukulent aramaya başlayacakmışım gibi geldi.

A_NOMAD
24-12-2015, 15:01
Dün akşam üstü sürpriz bir kargo teslim aldım, üstelik annemle babamdan geliyordu :D

Kocaman bir koli hazırlamışlar, güzelce de sarıp sarmalayarak güvenceye almışlar. Teslim aldım ama kaldırabilmem mümkün olmadığı için yerde sürükleyerek içeriye sokabildim ve hemen başına çöktüm.

Yavaş yavaş açarken önce gözlerim doluverdi, sonra resmen hıçkırıklara boğuldum. Ağlaya ağlaya açtım, içinden çıkan her şeyi öptüm öptüm ağladım...

Anacığım elleriyle sıcacık yelekler örmüş bize, babacığım elleriyle bahçemizin mis kokulu ada çayından kesmiş ki bütün evi taze ada çayının büyüleyici ve ferah kokusu doldurdu... Ellerimin ada çayı kokmasına bayılıyorum, gözlerimi kapatıp içime çeke çeke koklayınca memlekete gidip bahçemizde dolaşırken buluyorum kendimi...

Tamamı kendi bahçemizden ve annemin+babamın el emeği ile yapılmış enfes bir sürü kışlık (salça ve türevleri, kurutulmuş sebzeler, turşular, reçeller, zeytin, ıhlamur, tarhana, daha neler neler...) göndermişler, onlar yetmemiş birkaç da çiçek eklemişler ;)

Artık kesinlikle emin oldum ki bu yıl benim menekşelerle imtihanım var :D

Annem ve babamdan 2 güzel menekşe ve 1 bebek euphorbia milii (kendisi rahmetli anneannemin kıymetli çiçeğinin torunu oluyor) geldi!

Allahım, ben beceremedikçe gökten menekşe yağıyor :D

Yeni menekşelerim... Yolda birkaç yaprakları kırılmış ama onun dışında iyiler. Bu menekşeler annemin ilkbaharda çeliklediği yapraklardan gelişen yavrular, yani kocaman olduklarına bakmayın aslında henüz çok bebekler ;)
(İlk fotoğraftaki ufaklığın pespembe çok güzel çiçeği de üstündeydi ama yolda çiçek sapı da kırıldığı için maalesef şu an çiçeksiz)
590096
590097


E.milii... Annemdeki bitki yavrulayınca annem ''bu yavruyu kendi yavruma vereyim'' diyerek ayırmış ve yıllardır sahip olmamak için uğraştığım milii, anne emrivakisi sayesinde (o kadar sevinerek dikmiş ki reddetmeyi aklımdan bile geçiremedim) artık evimde...
Alıcı gözle bakınca da gözüme pek güzel göründü :rolleyes:
590098



Unutmuşum... Bir ada çayı dalını da suya koydum, köklenir belki ;)
590099

Jakin
24-12-2015, 15:17
Sevgili A_NOMAD beni de ağlattınız, sevgiler, güle güle büyütün güzellerinizi.. ;)

akçabardak
24-12-2015, 15:45
Sevgili A_NOMAD mesajınızı okurken gözlerim doldu taştı, Annecinizin Babanızın ellerine emeklerine sağlık, Allah onlara uzun ömürler, sağlık sıhhat, güç kuvvet versin.

Ördükleri örgüleri kışın soğunda sıcacık sıcacık giyinin, yiyeceklerinizi de ağız tadıyla yiyin, bitkilerinizi de güle güle büyütün.

sevgihoca
24-12-2015, 15:53
Sevgili anne ve babacığınızın ellerinden öperim.Sevgiler.

A_NOMAD
24-12-2015, 16:18
Sevgili Jakin ve sevgihoca çok teşekkürler...

...Annecinizin Babanızın ellerine emeklerine sağlık, Allah onlara uzun ömürler, sağlık sıhhat, güç kuvvet versin...

Bu çok içten dualarınıza ağız dolusu amin diyorum sevgili akçabardak, çok teşekkürler...

Keşke bir arada yaşayabilsek, böyle bir ömür gurbet ellerde geçince ve insan belli bir yaşa da gelince daha bir hasret çekiyor-daha duygusal oluyor işte, birbirimizin iyi olduğunu bilmekle teselli oluyoruz :(

Annemin menekşeleri harikadır, kadının menekşe perisi var sanırım ;)
Maşallah hiç özen göstermediği halde menekşeleri coştukça coşar, bakalım onun hatırı için bana da cömert davranacaklar mı? :rolleyes:

Sıkı sıkı tembihledi beni ''sakın saksılarına-topraklarına dokunma, bildikleri yerde kalsınlar ve toprakları kurudukça üstten sula'' diye, sözünü dinleyip annemi taklit edeceğim bakalım... :D

ibocandan
24-12-2015, 17:07
Ne kadar güzel büyüklerin kendi elleri ile yetiştirip size göndermeleri emeklerine sağlık.

aleydi
24-12-2015, 20:01
Evet çok duygusal olmuş. Kıyamam:(. Ne fedakarlar demi. Allah onlara uzun ömür versin başımızdan eksik etmesin.

Yelekleride görseydik:D

Güle güle iyi günlerde afiyetle tüketin arkadaşım.

A_NOMAD
24-12-2015, 20:08
Teşekkürler sevgili ibocandan ;)

...Allah onlara uzun ömür versin başımızdan eksik etmesin.

Yelekleride görseydik:D...

Amin canım, çok teşekkürler...

Yelekleri de yarın fotoğraflayıp ilgili başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/el-yapimi-urunler-hobilerimiz/36217.htm) paylaşırım seve seve ;)

YeniGine
24-12-2015, 23:53
Sevgili A-NOMAD'ım ben de çok duygulandım. Kıyamam işte sonuçta ana-baba yüreği. El emeklerinden tut, kışlık malzemene, çiçeğine kadar düşünmüşler. Sağolsunlar. Sen de inşallah güle güle büyüt, kullan, giyin.

A_NOMAD
25-12-2015, 00:06
...Sağolsunlar. Sen de inşallah güle güle büyüt, kullan, giyin.

Çok teşekkürler canım, yeme ve giyme kısmının hakkını veririz eminim de umarım çiçekleri de hakkıyla yetiştirebilirim :D

Salon pencerem iyice menekşe bahçesine dönüştü, hepsine iyi bakabilirsem orası rengarenk olacak inşallah...
Artık hiç boş alanım kalmadı, saksı konulabilecek her yeri doldurdum ;)

A_NOMAD
30-12-2015, 16:11
Bugün sonunda beklenen kar yağışı geldi, pencere önünde (örtü altında) yaşayan kaktüslerim kar sefası yapıyorlar ;)

590764


Balkondaki uyduruk serayı ise sürekli kontrol altında tutuyorum, atlaslarım şimdilik iyiler ama ısı düşüşüne göre her an onları içeri almak zorunda kalabilirim... :(

Ekleme: Az önce 10 litrelik plastik bir kavanoza kaynar su doldurarak (kapağı kapalı şekilde), sera içindeki 3 saksının ortasında kalan boşluğa oturttum.
Bu da çakma sera sobası olmuş oldu, inşallah işe yarar :D

sevgihoca
30-12-2015, 18:01
Soba fikrinizi beğendim A-NOMAD.Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.Bir yaşıma daha girdim.

A_NOMAD
30-12-2015, 18:42
Soba fikrinizi beğendim...

Teşekkürler ben de beğendim, bu sayede biraz içim rahatladı şükür ;)

Bu soba yönteminin dezavantajı ise gece boyunca birkaç kez yenilemek (ısı düşüşüne göre soğuma hızı değişiyor, takip etmek lazım) gerekiyor ki ben buna seve seve razıyım :rolleyes:

Sevgi Durul
30-12-2015, 18:57
Sevgili A_NOMAD, sera iyi fikir, soba da öyle. Ancak o su hemen soğur. Hava raporlarına bakarak hareket edin bence, ölmesin yavrucuklar.:)

Bizim burada kar yok fakat çok soğuk. Atlaslarımı ve diğer bazı bitkilerimi bugün çatıya taşıdım. Kaktüslerim hepsi dışarıda. Bu sene açmayan atlasım dahil ya çok açacaklar ya da hakkın rahmetine kavuşacaklar. Şaka şaka hiç kıyamam ben onlara.:p

A_NOMAD
30-12-2015, 19:06
...Ancak o su hemen soğur. Hava raporlarına bakarak hareket edin bence, ölmesin yavrucuklar.:)...

Uyarınız için çok teşekkürler, saat başı kontrol ediyorum :rolleyes:

Su henüz ılık ve sera içini 7 derece ölçtüm ki bu harika ;) (çünkü dışarısı -3 derece), 4 dereceye kadar sorun değil aslında ama düşse de düşmese de bir sonraki ölçümle birlikte sobayı yenileyeceğim, riske atamam kızlarımı :D

YeniGine
31-12-2015, 00:03
:) Rast gelsin inşallah sevgili A-NOMAD'ım...

:( Benim kaktüslerim ne kadar geriye çeksem de yine üzerlerine kar gelmiş.

A_NOMAD
31-12-2015, 00:11
Sevgili YeniGine teşekkür ederim.
Benim kaktüslerin üzerine sera naylonu örtmüştüm, sen de en azından şeffaf bir poşet örterek yağışlardan koruyabilirsin, sana da rast gelsin ;)

YeniGine
31-12-2015, 00:17
Hep diyorum ya komşum rahmetli olunca resmen sokakta kaldık. Geçen sene çok kayıplarım oldu, bu sene de olursa bitkilerime de bana da yazık. Yani yerim yok, yurdum yok ben çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. :( Yazın farklı, kışın farklı sorunlar. E bu sorunların içinde ben ne yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum?
Yine sana dertlendim sevgili A-NOMAD...

A_NOMAD
31-12-2015, 00:30
Rica ederim, elbette birbirimizle dertleşeceğiz. Zor şartlarda iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz, elimizden geldiği kadar... İmkan ve olanaklarımızın izin verdiği kadar bitki edin(ebil)sek keşke ama dayanamıyoruz işte, ben kendimi frenlemeyi epey öğrendim, darısı başına :D

Benim kızlar bu sene ilk kez kışı dışarıda geçiriyorlar, o nedenle sürekli diken üstündeyim, neyse ki zaten erken yatan biri değildim de rahat rahat kontrol edip durabiliyorum :D

İnşallah hepimiz bu kışı kayıp vermeden atlatabiliriz...

A_NOMAD
31-12-2015, 04:28
Don korkusu da sera macerası da (yani atlaslarımın kışı dışarıda geçirebilmeleri umudu) an itibariyle sona erdi.

Şiddetli fırtına, benim serayı balkon kapısına yapıştıracak kadar kuvvet uygulayarak tabiri caizse ''patlatınca'' bu saatte mecburen kızları kullanılmayan odamıza aldık. Canım kocam sağ olsun, onları içeriye taşıdı benim için ;)

Dışarıda dondurucu bir soğuk var, şiddetli fırtına sayesinde tipiye dönüşen kar yağışı da cabası... Meteoroloji ısrarla -2 derece diyor olsa da kendi ölçümlerimde en son -7 dereceyi gördüm. Çakma sera sobam da çok iyi iş çıkarıyordu aslında ama kısmet işte, böylesi daha iyi oldu, kaygılanmaktan kurtuldum :rolleyes:

İnşallah herkes bu kışı kayıpsız atlatır, gerçekten çetin bir kış olacağa benziyor. Başlangıcı böyle olduğuna göre...

blume13
31-12-2015, 09:32
geçmiş olsun. neyseki çiçeklerinize birşey olmamış. iyiki erken farkettiniz. ben antalyadayım burda hava 10 derece şu anda ve çok soğuk. donuyoruz :)

A_NOMAD
31-12-2015, 15:18
...ben antalyadayım burda hava 10 derece şu anda ve çok soğuk. donuyoruz :)

Teşekkür ederim, gerçekten ucuz atlattık ;)

10 derecede donuyorsanız çok afedersiniz ama lütfen şu köşeye (http://www.agaclar.net/forum/1430289-post1137.htm) geçip bir müddet sessizce kendinizden utanın :mad: :D
Kar yağışı da şiddetli rüzgar da hala devam ediyor, sıcaklık gündüz dahi sıfırın altında burada...


Hanımeli saksım balkonda ve tamamen karla kaplı, sümbüller ve nergisler de aynı saksıda, bakalım kurtulabilecekler mi?

590932

Galip Kuzucu
31-12-2015, 17:10
Teşekkür ederim, gerçekten ucuz atlattık ;)

10 derecede donuyorsanız çok afedersiniz ama lütfen şu köşeye (http://www.agaclar.net/forum/1430289-post1137.htm) geçip bir müddet sessizce kendinizden utanın :mad: :D
Kar yağışı da şiddetli rüzgar da hala devam ediyor, sıcaklık gündüz dahi sıfırın altında burada...


Hanımeli saksım balkonda ve tamamen karla kaplı, sümbüller ve nergisler de aynı saksıda, bakalım kurtulabilecekler mi?

590932

Bizim evin önünde bir hanımeli ekili yazkış bir şey olmadı bence sizinkine de bir şey olmaz sayın:A_NOMAD :D Nergisler ve sümbüllere zaten hiç birşey olmaz onlar kışın soğanlı çiçekleri zaten soğuğu yiyince daha da güzel açıyorlar neşeleniyorlar :D

A_NOMAD
31-12-2015, 17:22
...soğuğu yiyince daha da güzel açıyorlar neşeleniyorlar :D

Bahara bol bol çiçek gelecek desenize :D

Hanımeli direkt topraktaysa soğuğa, dona hiç aldırmıyor ama benimki saksıda olduğu için biraz tedirgin oldum haliyle... Kar kalkınca bakalım ortaya nasıl bir durum çıkacak, göreceğiz :rolleyes:

Galip Kuzucu
31-12-2015, 17:33
Bahara bol bol çiçek gelecek desenize :D

Hanımeli direkt topraktaysa soğuğa, dona hiç aldırmıyor ama benimki saksıda olduğu için biraz tedirgin oldum haliyle... Kar kalkınca bakalım ortaya nasıl bir durum çıkacak, göreceğiz :rolleyes:

İnşallah birşey olmaz sayın:A_NOMAD :)

A_NOMAD
04-01-2016, 15:38
Bugün, balkonumuzu kaplayan kar sonunda tamamen kalktı. 5 gündür kar altında kalmış, üstelik -9 derecelere maruz kalmış olan bitkilerim ''zafer kazanmış komutan edasıyla'' gülümsüyorlardı :rolleyes:

Hanımeli, sümbül, nergis, sempervivumlar falan sürpriz olmadı da dayanamayacağından emin olduğum 'senecio rowleyanus' beni çok sevindirdi ;) Sanırım üstünü tamamen örten kar sayesinde kurtuldu...

İşte muzaffer saksılarım:

591356

591358

591357

akçabardak
04-01-2016, 15:49
Hanımelinin arkasında bir bitki daha görünüyor sopanın yanında ki, -9 u atlatan o bitkiyi merak ettim, testten geçtiğine göre bizlerin de bilmemizde fayda vardır diye düşündüm, hangi bitki acaba?:)

A_NOMAD
04-01-2016, 15:53
Hanımelinin arkasında bir bitki daha görünüyor sopanın yanında ki, -9 u atlatan o bitkiyi merak ettim, testten geçtiğine göre bizlerin de bilmemizde fayda vardır diye düşündüm, hangi bitki acaba?:)

Cotyledon orbiculata olur kendileri, ben de yeni tanıştım ;)

akçabardak
04-01-2016, 16:01
Cotyledon orbiculata olur kendileri, ben de yeni tanıştım ;)

Ona benzeyen bende de var o yüzden sormuştum, sanırım aynısı üşür diye içeriye almıştım, Teşekkür ederim.

Sevgi Durul
04-01-2016, 16:08
Arkadaşlar, buraya (http://davesgarden.com/guides/pf/go/54625/#b) göre -3,8 dereceye dayanıklı olarak görülüyor. Sanırım A_NOMAD'ın bitkisi tamamen karla kaplı oluşundan korunmuş.

Ben içeri almıştım.:)

akçabardak
04-01-2016, 16:24
Ozaman içeriye almakla iyi etmişim öyleyse, teşekkürler sevgili SDurul;)

A_NOMAD
04-01-2016, 16:31
...Sanırım A_NOMAD'ın bitkisi tamamen karla kaplı oluşundan korunmuş.

Ben içeri almıştım.:)

Doğrudur, fotoğrafladığım saksıların hepsi tepeleme kar ile örtülüydü :rolleyes:

Sizden gelen sempervivumları ve diğer sukulentleri başlangıçta içeride tuttum biliyorsunuz ama baktım ki içeride hiç mutlu değiller, hepsini balkona çıkarttım ve gerçekten bundan çok hoşlandılar.
Kar aniden bastırınca üstleri kısa sürede kar ile örtüldü, o halde içeri alırsam çürüyeceklerini düşünerek yerlerinde bıraktım.

Cotyledon'u ise zaten hanımeli saksısına yerleştirdiğim için içeri alma ihtimalim söz konusu olmadı çünkü yoğun tipide o saksıya erişemedik...

Dediğiniz gibi muhtemelen karla örtülmüş olmaları onları kurtardı, seneciolarım bile sapasağlam kalmışlar, şaşkın ve sevinçliyim ;)

evdeçiçek
04-01-2016, 17:02
Buradan okuduğum tecrübelere dayanarak hemen eve koşup senecio rowleyanusu kapıya atasım geldi. Soğukta ölür diye evin en serin yerine aldık. Ama yeni sürgünleri kurumaya başladı. Dışarı atsam mı acaba?

A_NOMAD
04-01-2016, 17:14
...Dışarı atsam mı acaba?

Canım arkadaşım dışarıda çok daha mutlu oldukları kesin ama ev içinde yeterli havalandırabiliyorsan bahara kadar hiç dokunma derim.
Yok eğer yeterince havalandıramıyorum diyorsan dışarı alabilirsin elbette ama don konusunda tetikte olmak lazım.

Benimkiler karla kaplandıkları için bu donlardan sağ çıkabildiler, üstlerinde kar olmasaydı muhtemelen dayanamazlardı.

Sevgi Durul
04-01-2016, 18:38
Sizden gelen sempervivumları ve diğer sukulentleri başlangıçta içeride tuttum biliyorsunuz ama baktım ki içeride hiç mutlu değiller, hepsini balkona çıkarttım ve gerçekten bundan çok hoşlandılar.
Kar aniden bastırınca üstleri kısa sürede kar ile örtüldü, o halde içeri alırsam çürüyeceklerini düşünerek yerlerinde bıraktım.

Sevgili A_NOMAD, içeri almamakla iyi etmişsiniz. Size sempervivumlar dışında ne gönderdim, hatırlamıyorum fakat sempervivumlar için bakınız.

Sempervivum archnoideum (http://davesgarden.com/guides/pf/go/53928/#b) -28,8 derece gibi anladım ben.
Sempervivum tectorum (http://davesgarden.com/guides/pf/go/637/#b) -37,2 derece. Bu çok daha düşük sıcaklıklara dayanıklıymış.:)

Yaz-kış dışarıda, koruma derdi yok, bu yüzden seviyorum kendilerini.:rolleyes: Sedumlar da öyle.:rolleyes:

sevgihoca
04-01-2016, 19:07
Haberiniz olsun konuşulanları dinliyorum:mad:Ben de seviyorum o soğuktan donmayan şeyleri.:p

Galip Kuzucu
04-01-2016, 19:30
Bu soğuklara dayanma konusunda benimde bir fikrim var abilerim ablarım :)
Kışın normal plastik saksılarda duran çiçekler soğuğa o kadar fazla dayanamıyor ama çiçekleri toprak(çömlek) saksılara ekince kökleri soğuktan daha az etkileniyor ve çiçekler kışın dayanabiliyor :D

A_NOMAD
04-01-2016, 20:35
...çiçekleri toprak(çömlek) saksılara ekince...

Haklısın ama benim plastik saksıları bile yerden kaldırmak yürek istiyorken, koca koca çömlek saksıları düşününce dehşete düşmemek elimde değil sevgili Galip :D

Galip Kuzucu
04-01-2016, 22:01
Kocaman saksılar degilde küçük saksılar için ideal bir yöntem gibi geldi bana :D
Kocamanlarıda muşamba çuval gibi şeylerle mi sarsak acaba belki daha sıcak olurlar kökler donmaz :D

A_NOMAD
04-01-2016, 22:18
Kocaman saksılar degilde küçük saksılar için...

Saksı denilince aklıma ilk gelen, benim atlas saksıları gibi kocaman olanlar oluyor nedense :D

Ben bu eve taşındıktan sonra (http://www.agaclar.net/forum/1318182-post1.htm) bitki yetiştirmeye başlayabildim, daha öncesinde yaşadığımız ev hiç uygun değildi.
Haliyle ilk işim saksı temin etmek oldu ve ilk olarak çömlek saksılar aradım ama bir türlü bulamadım. Daha doğrusu tek bir yerde bulabildim ancak öyle pahalılardı ki mecburen çok kolay ulaşabildiğim ve çok daha uygun fiyatlı olan plastik saksılara yöneldim.

Hatırlıyorum da çocukluğumda plastik saksılar çok pahalıydı ve kolay bulunmuyordu. Bu nedenle de evlerdeki saksılar genellikle ya çömlek ya da yağ tenekesinden yapılma olurdu...
İşler şimdi tersine dönmüş :rolleyes:

YeniGine
04-01-2016, 23:14
:) Oh çok şükür sevgili A-NOMAD'ım güzellere bir şey olmamış. Maşallah gayet sağlıklı görünüyorlar.

Benim dışarıda kalanlar ne durumda bilmiyorum, bilmek de istemiyorum. Zira korkuyorum...

A_NOMAD
04-01-2016, 23:32
...Zira korkuyorum...

Teşekkür ederim, şükür bu ilk dalgayı sağ-salim atlattık.
Dışarıda kalanların sağlam olmalarına çok sevindim elbette ama asıl o sabaha karşı seranın tahrip olduğunu duyarak atlaslarımı içeri taşıyabildiğimize şükrediyorum, resmen şans eseri kurtuldular :rolleyes:

Üzerlerini kar kapladıysa seninkiler de sağlam kalmış olabilir, bence kontrol etmelisin. İnşallah iyidirler ;)

A_NOMAD
06-01-2016, 14:11
Orkideciğe uyguladığım bakım (http://www.agaclar.net/forum/1427447-post254.htm) işe yaradı sanırım, şükür ki daha iyiyiz artık ;)

591519

aleydi
06-01-2016, 14:50
Eline sağlık, süper olmuş. Bu tarçın ne mucizevi bir şey. Balın üzerine ekip yemiştim mide ağrılarımı sonsuza kadar dindirdi:D.

Geldiğindeki haline baktımda.Çok işe yaramış.Bu bilgiyi orkide giriş sayfasına taşımalı.http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/588151d1449581498-orkide.jpg

A_NOMAD
06-01-2016, 15:28
...Geldiğindeki haline baktımda.Çok işe yaramış.Bu bilgiyi orkide giriş sayfasına taşımalı....

Teşekkür ederim, ben çok ümitli değildim açıkçası ama işe yaradı ve çok sevindim ;)

Kökleri de fotoğraflamış olsaydım ilgili sayfaya taşımak daha anlamlı olabilirdi ama yine de ekledim (http://www.agaclar.net/forum/1431475-post2417.htm), belki motive edici bir örnek olabilir, haklısın :rolleyes:

(Alıntıladığın fotoğraf geldiğindeki hali değil, bana geldikten bir süre sonraki sararıp solmuş hali :D O fotoğraftaki sarı yapraktan sonra tam karşısındaki alt yaprağı da sararmıştı)

A_NOMAD
06-01-2016, 15:50
Bugün biraz hanımeli saksımı inceledim, pet şişeden yaptığım mini sera altında duran sümbüllerimi özgür bıraktım. İyi ki yapmışım çünkü serayı açtığımda ana soğanın biraz yumuşamış olduğunu fark ettim.

591524


Neyse ki serayı çıkardıktan birkaç saat sonra, hemen hemen eski diriliğine kavuştu :rolleyes:

591525


Saksıda bir tane de nakkaş sarmaşığı çimlenmiş. Eh, herkes hayata devam etme çabası içinde :D

591526

eneskrky
06-01-2016, 17:03
Görmeyeli çoğalan sümbüllermi görüyorum ne :D

A_NOMAD
06-01-2016, 17:04
Evet abisi, sümbül ailesi oldular artık :D

eneskrky
06-01-2016, 17:08
Oww :D şahane şeneyede çiçeklerini görürüz inşallah

Mücevher Çalısı
03-02-2016, 13:37
594387

NOMAD bak Nakkaş dede oldu sen nerelerdesin?

Bir ay olmuş neredeyse, uğramamışsın buralara...

10 gün kadar önce burada (http://www.agaclar.net/forum/1434949-post42.htm) biraz rahatsız olduğunu yazmıştın:(

Merak ettim nasılsın?

A_NOMAD
03-02-2016, 21:48
...Merak ettim nasılsın?

Teşekkür ederim, daha iyiyim. Bitkilerim halen uykuda olduğu için sayfamda pek hareket olmuyor, baharı bekliyoruz :)

A_NOMAD
04-02-2016, 14:08
Ana soğanda tık yokken yavru sümbüllerden biri tomurcuklanmış:

594517



Mini mini nergislerimde de tomurcuklar gelmeye başlamış:

594518

Mücevher Çalısı
04-02-2016, 14:33
Ana soğanda tık yokken yavru sümbüllerden biri tomurcuklanmış:

594517



Fedakâr anne Dünya bu işte anneler yavruları için varını yoğunu harcıyor, hırpalanıyor. Sonra da biz onlardan çiçek açmasını bekliyoruz Belli olmaz A_NOMAD, biraz geçsin belki anne soğan da atağa geçer;)

A_NOMAD
04-02-2016, 15:09
Anne sümbül yapraklanmaya başladığı dönem donlara maruz kaldı ve yeni yeni çıkmaya çalışan yaprakların uçları epey hasar gördü, sanırım bu nedenle zorlanıyor. Açıkçası yavrulardan bu sene çiçek hiç beklemiyordum, sürpriz oldu :D

Mini nergislerim geçen sene ne çiçek açtılar ne de uyudular, bu nedenle onlardan da çiçek beklentim yoktu ama belli ki gönülleri razı gelmemiş, beni sevindirmek istemişler ;)

Uyuyan arkadaşlar aslında uyanmak için sabırsızlanıyor gibi görünüyorlar ama bu ayı da atlatmadan uyandırmayı düşünmüyorum. Bu kış epey soğuk yemiş oldular, umarım bol çiçekli bir sezon olur :rolleyes:

A_NOMAD
06-02-2016, 12:55
Orkidecik sonunda yeni yaprak çıkartıyor, gelişme göstermesi içimi rahatlattı...

594731



Red robin domatesimden geçen sene sadece 3 tohum alabilmiştim ve üçü de çimlendi.

594732



İpek çiçeği tohumlarım da pek sevimli şekilde çimlendiler :)

594734



Cereus peruvianus monstrosus türü kaktüsüme yılbaşı kaktüsü aşıları yaptım. Sol üstteki ilk aşı için Şubat ayını bekleyememiştim, oldukça solgun görünüyor ama yeni yaptığım aşılardan umutluyum, inşallah başarılı olurum :rolleyes:

594735

Sağ tarafta ikili aşı görünen kısım, küçük bir kaza sonucu fazladan kesik açılınca biraz mecburiyetten bu şekilde düzenlendi, sonuçları görmek için zaman gerekecek...

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 14:22
Ben şu çimlendirdiğiniz hanımelileri merak ediyorum, hâlâ yaşıyorlar mı ve yaşıyorlarsa kaç adetler:D

Not: İpekler pek çıtı pıtı çimlenmişler:)

A_NOMAD
06-02-2016, 14:40
Ben şu çimlendirdiğiniz hanımelileri merak ediyorum, hâlâ yaşıyorlar mı ve yaşıyorlarsa kaç adetler...


3 tane çimlendirmiştim, üçü de hala yaşıyor ve kısmetse bu sene çiçek açabilecek durumdalar ancak bu yavrucukların sadece biri bende, diğerlerini memlekete-bahçeye diktik.

Bendeki ufaklık hala saksıda yaşıyor, bonsai adayı olabilir bakalım :)
Çok fazla uzamış ve dallanmıştı (http://www.agaclar.net/forum/1407445-post100.htm), sonbaharda derin bir budama yaptım ve mesajınızı görünce şu anki halini hemen sizin için fotoğrafladım ;)


594753

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 14:48
İnanamıyorum maşaallah:D Bu o bebek mi;) çok şirin çok tatlı, çiçek açarsa misler gibi kokacak. Eşiniz çok seviyordu sanırım hanımeli kokusunu öyle hatırlıyorum, gelip gidip koklasın artık:D Sizin de ellerinize sağlık, tohumdan çimlendirip bu boya getirmek güzel. İlk defa hanımeliyi tohumdan yetiştireni gördüm, çelik kolay olduğu için genellikle tercih edilir.

Köye gidenlerin ikisine değil de birine üzüldüm :)

A_NOMAD
06-02-2016, 15:05
...çelik kolay olduğu için genellikle tercih edilir...

...birine üzüldüm :)

Ah ah, ne uğraştım ben çelikten yetiştirmek için... Hiç kolay olduğunu düşünmüyorum, onlarca denememin hepsi başarısız oldu ama tohumlar beni hiç zorlamadılar, belki sadece şanstı bilemiyorum ;)

Doğru hatırlıyorsunuz eşim bayılır hanımeli kokusuna, inşallah çiçeklenirse eminim onu burnundan uzaklaştırmak istemeyecektir :D

Üzüleceğinizi bilseydim sadece birini götürürdüm ama komşumun hanımelisi yine meyve dolu, şansınıza birkaç tohum deneyeyim :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 15:36
Çiçek rengi nedir bu hanımelinin bildiğimiz sarı-beyaz tür mü? Yaprakları biraz farklı geldi.

A_NOMAD
06-02-2016, 15:44
Evet klasik sarı-beyaz çiçekli, saksıda olduğu için yaprakları dışarıdakilere nazaran biraz küçük ;)

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 15:52
Anladım, sizde daha önceden saksılı bir sarı-beyaz vardı, balkonda büyük saksıda duran hani. Bunun rengi farklıdır diye düşünmüştüm bu yüzden sordum :) Teklifiniz için teşekkür ederim hiç zahmet etmeyin önümüzdeki ay seradan saksılı almayı planlıyorum. Kokusuna ben de hastayım bu çiçeğin, arka balkonda iç taraftaki çamaşır demirlerine, çelik çamaşır ipleriyle çardak yapacağım :) 65 lt lik bir saksıya aldım kırmızı-sarı-beyaz çiçekli hanımelimi :) bol bol çiçek açsın diye.

A_NOMAD
06-02-2016, 16:07
...sizde daha önceden saksılı bir sarı-beyaz vardı, balkonda büyük saksıda duran hani. Bunun rengi farklıdır diye düşünmüştüm bu yüzden sordum :)...

Balkondaki hanımeli de aynı renk evet, baharda hemen çiçeklerini koklayabilelim diye (daha doğrusu eşim doya doya koklayabilsin diye) onu yetişkin olarak almıştım :D

Bu tür kadar yoğun kokulu hanımeli yok bildiğim kadarıyla, farklı renklerde olanlar genelde seyirlik oluyor, kokuları çok hafif...

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 16:15
Bendekinin kokusu da aynı yoğunlukta sayılır. Bir de Tatar hanımeli denen tür var yoğun kokulu diye geçiyor. Çimlendirmeyi denedim olmadı, soğuk katlama istiyor. Sanırım tohumları taze değildi, internetten satın almıştım, buralarda denk gelemedim. Ne zaman internetten para ödeyip bitki satın alsam birkaç gün sonra Tarsus'ta bir yerde aynı bitki önüme çıkıyor hem de sürüyle :)

A_NOMAD
06-02-2016, 16:43
Sizdeki hanımeliyi (kırmızı-beyaz-sarı), tatar hanımeliyi (pembe), mercan hanımeliyi (kırmızı), bir de türünden emin olmadığım turuncu hanımeliyi koklamışlığım var ve (eğer benim koku reseptörlerim anormal çalışmıyorsa) hiçbirinden klasik sarı-beyaz hanımeli gibi büyüleyici ve yoğun koku alamamıştım.
Elbette çiçek yoğunluğu arttıkça ister-istemez koku yoğunluğu da artıyor/artacaktır.

Mesela çok bol çiçeklenen bir turuncu ya da kırmızı-sarı-beyaz hanımeli, az çiçeklenmiş sarı-beyaz hanımeliden daha fazla koku salacaktır... :rolleyes:

Siz şanslısınız ki iki türe de sahip olacaksınız, balkonda koku cümbüşü... ;)
Hangisi daha yoğun kokuyor, kimin umurunda? :D

A_NOMAD
17-02-2016, 15:28
Nergis (tete a tete) tomucuklarımız açmak üzere ;)


596123


Sümbül tomurcuklarımızın nergislerden daha çabuk açacağını düşünmüştüm ama sanırım beni yanıltacaklar...


596124


Mini mini domateslerimiz (Red robin) pek şekerler ;)


596125


Şubatım (Schlumbergera russelliana) yaşadığı travmadan sonra bolca tomurcuklanmıştı ancak o tomurcukların hepsini kaybetti, aslında bu beklediğim bir durumdu ama beni hayrete düşüren, illa çiçek açacağım diye kafaya takıp tekrardan tomurcuklanması oldu :rolleyes:


596126

A_NOMAD
17-02-2016, 15:39
Güneş yanıklı kaktüslerim (savaş yaraları hala üzerlerinde olsa da) epey toparlandılar. Gönül (Echinopsis oxygona) kalın yara kabuklarından, gövdesi büyüdükçe yavaş yavaş kurtuluyor.

596127



Cemile (Chamaecereus silvestrii) ise sanki hiç yara almamış gibi, tamamen iyileşti çok şükür...

596128



Annemden gelen menekşenin kırılan yapraklarını çeliklemiştim (bu konuda hiç başarılı olamasam da yaprak kopunca atmaya kıyamadığım için ''bir umut'' diyerek çelikliyorum), işte o yapraklardan biri bana güzel bir sürpriz yaparak yavruladı ;)


596129

YeniGine
17-02-2016, 23:36
Sevgili A-NOMAD maşallah balkonuna bahar gelmiş, gelişmeler harika görünüyor. Domateslerine de bayıldım maşallah, meyvelerini de bol bol yersin inşallah...

A_NOMAD
20-02-2016, 11:35
Artık kendi çapında küçük bir bahçeye dönüşen hanımeli saksım, açmak üzere olan nergislerim ve sümbülümle gözüme pek hoş görünüyor ;)


596528



Üç minik ipek çiçeğini de bu bahçeciğe yerleştirdim, olmuşken tam olsun dedim :D
Minikler çok güzel saçak kök yapmışlar, hoşuma gitti :rolleyes:


596529

A_NOMAD
23-02-2016, 14:40
Minik sümbülüm bugün çiçeklerini açtı! Bakmayın sadece 3 çiçeği olduğuna, öyle güzel kokuyor ki... ;)

597038



Nergisim ise kıymetli tomurcuğunu açmak için, durumun tadını yeterince çıkarmayı bekliyor sanırım :cool:

597039

(Bakınız: Narsisizm (https://tr.wikipedia.org/wiki/Narsisizm), Narkissos (https://tr.wikipedia.org/wiki/Narkissos_(mitoloji)), Narcissus (https://tr.wikipedia.org/wiki/Narcissus)) :D

akçabardak
23-02-2016, 16:18
Sümbülün rengine bayıldım, çok tatlı.

A_NOMAD
24-02-2016, 15:28
Nergisimiz de bugün güzel çiçeğini sergilemeyi lütfetti bizlere... :cool:


597171

597172


;)

akçabardak
24-02-2016, 18:57
Sevgili A_NOMAD sizin nergisinizin adı nedir acabaa? Bilmecede kine benziyor ama çok az bir değişiklik var sanki, Sizin nergis kalem etek gibi, Sn. Telatonun nergisi ise kloş etekli:D

Sizi biraz güldüreyim dedim, bu günlerde biraz sanki dugunsunuz gibi.

A_NOMAD
24-02-2016, 19:34
Sevgili akçabardak çok teşekkür ederim. Evet biraz durgunluk var ama yavaş yavaş açılıyorum... ;)

Benim nergisim ''Tete a tete'', minyatür bir çeşit. O fotoğraftaki çiçek işaret parmağımın ucu kadar var-yok, telato'nun nergisinin miniği de denebilir.

Kokusu yok, normalde çoklu açıyorlar ama benimki ilk çiçeğini tek açtı, arkadan gelen çiçek sapında sanırım 2 tomurcuk var.

Sadece 2 çiçek sapı çıkardı, normalde çok kızardım ama ilk çiçekleri diye bu sene ses etmiyorum :p :D

A_NOMAD
25-02-2016, 02:14
Ben Mart ortalarında uyandırmayı düşünürken, bu geceki sulu sulu yağmur kaktüslerimin uyandırma sulamasını yapıverdi :D

597243

A_NOMAD
27-02-2016, 14:02
Görmemişin nergisi açmış, her pozunu paylaşmış :D :D

597489

akçabardak
27-02-2016, 14:10
Öyle demeyin yaa, ne güzel poz vermişler hanımeli de yeni sürgünler vermiş daha ne olsun.

Sevgi Durul
27-02-2016, 14:22
Görmemişin nergisi açmış, her pozunu paylaşmış :D :D

Bir bitki görmemişi olarak hiç yadırgamadım, yadırgayan olacağını da zannetmiyorum.

Çünkü en son Kafkas gülümü tomurcuğundan başlayarak her (http://www.agaclar.net/forum/1442395-post3849.htm) bir (http://www.agaclar.net/forum/1437284-post454.htm) çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1441174-post460.htm) açtıkça bilumum sayfalarımda paylaştım.:rolleyes:

Son halini de çekmiştim, bendeniz görmemişin Kafkas gülü sana gelsin.:) Sevgilerimle...

597491

Daha sonra bu mesajı ve fotoğrafı silerim.

A_NOMAD
27-02-2016, 14:38
...bendeniz görmemişin Kafkas gülü sana gelsin...

Mis gibi kokusunu duymuş kadar oldum, bence silmeyin kalsın burada. Teşekkürler çok çok... ;)


Sevgili akçabardak, evet hanımeli de uyandı bakalım... Nergislerime bakmaya doyamadığım için bol bol paylaşıyorum, çiçeklenen başka bitkim yok henüz, ben de bunlarla idare ediyorum işte :D :p

A_NOMAD
02-03-2016, 15:28
Domateslerimi şaşırttım, fotoğraftaki arkadaş 2.sırada çimlenmişti. Kısmetine en küçük saksı düşmesine rağmen diğerlerine göre daha iyi gelişiyor, hırs mı yaptı bilmem :D

598153



E.milii bücür haliyle tomurcuklanmaya çalışıyor, sevsinler ;)

598154



Menekşe yavrucuklarım pek şeker ve kalabalıklar, tek sıkıntı çok yavaş büyüyor oluşları...

598155



Güler atlasımın hemen her dalında fotoğraftaki oluşumlardan bolca var. Bakıp bakıp ''tomurcuk mu onlar'' demekten kendimi alamıyorum, şimdilik ne oldukları anlaşılamıyor ama beni heyecanlandırmaya yettikleri ortada :rolleyes:

598156

A_NOMAD
02-03-2016, 15:48
Çıtı pıtı ipek çiçeklerimi hem şaşırttım hem de birazcık seyrelttim, saksılardan en kalabalık olanı aşağıda:

598161



Hanımelim bahar filizlerini uzatmaya başladı, o filizlerden pıtır pıtır tomurcuklar fışkıracak inşallah ;)

598162

A_NOMAD
02-03-2016, 18:51
Bir haftada (http://www.agaclar.net/forum/1442646-post334.htm) üçüncü kez kaktüslerimin üstüne sulu sulu yağmur yağıyor şu an, korkarım bu gidişle kısa süre içinde yüzmeyi öğrenecekler :mad: :D

A_NOMAD
03-03-2016, 12:37
Kışın ortasında kendiliğinden çimleniveren nakkaş sarmaşığım şimdi kocaman oldu. Bu saksı (hanımeli saksısı) sonbahardan beri hiç sulanmadı, o işi yağmur hallediyor :D

598319

h_dogan
03-03-2016, 12:46
Ne kadar da çirkinler. :D

loveforlife
03-03-2016, 18:48
Biz daha uyandırsak mı endişesi yaşarken bazı kişilerinkiler uyanmış da tomurcuğa durmuş. Yağmur suyu yarasın inşallah. Benim de bir kısmı yağmur
suyuyla tanıştı.

A_NOMAD
03-03-2016, 19:41
Teşekkür ederim sevgili loveforlife ;)

Sorma, ben de o erkenden uyanıp tomurcuğa duran kaktüsleri hayretle izliyorum. Biz mi fazla titizleniyoruz acaba?

Aslına bakarsan yağmur suyu içmeleri hoşuma gitti ama denk geldikleri yağmurlar yoğun ve kısa aralıklarla olduğu için ister istemez biraz endişelendim işte :rolleyes:

Dediğin gibi, inşallah löp löp tomurcuk-pıt pıt çiçek olsun bu yağmur suları kaktüslerimize :D

YeniGine
03-03-2016, 23:21
:( İyi de ben neden göremiyorum tomurcuklanan kaktüsleri...

A_NOMAD
04-03-2016, 00:05
:( İyi de ben neden göremiyorum tomurcuklanan kaktüsleri...

Kıyamam...
Görme de zaten, insan görünce çok kıskanıyor :D

YeniGine
04-03-2016, 00:11
:D Olsun sevgili A-NOMAD kıskansam da bilirsin maşallah demeden geçmem...

A_NOMAD
17-03-2016, 15:20
Baharın ''geliyorum'' demesiyle heyecandan kıpır kıpır olan kızlarımın güzel fotoğraflarını paylaşmak istiyorum ama nedense bir türlü istediğim/gözümle gördüğüm netlikte fotoğraflar çekemiyorum, bunda cep telefonum ile çekim yapıyor olmamın payı büyük elbette...

Biraz sabredip bekleyebilsem, tomurcuklar biraz büyüse, telefonumla da netliği daha iyi olan fotoğraflar çekebilirdim aslında ama dayanamadım işte :rolleyes:

İki gece önce çok şiddetli bir fırtına vardı, sabah uyandığımda Prensesimi (Epiphyllum oxypetalum) yerde yatarken bulduğumda ciddi ciddi elim-ayağım boşaldı. Güler atlas saksısının üstüne doğru yıkılmış, o kocaman saksıyı devirebilecek kadar şiddetli esmiş mübarek...

Hemen balkona çıkıp yerden kaldırdım, çok şükür korktuğum kadar hasar almamış. Sadece taze çıkan sürgünlerinin uçları tamamen ezilmişti, mecburen hasarlı kısımları budadım, yaşadığı şoka rağmen keyifli görünüyor maşallah.

600613



Güler atlasımda -henüz pek mini mini olsalar da- epey tomurcuk var. Fırtınalı gece o da bir şok yaşadı (üstüne kocaman Prenses devrildi, kolay değil) tomurcuklarını kaybedecek diye çok korktum ama şükür ki onun da keyfi yerinde gibi görünüyor.

Güler atlasımdan genel bir görüntü:

600614

(Fırtınadan sonra saksıların sağına-soluna onar litrelik su dolu pet şişeler koydum destek olarak, bir kere ağzım yandı malum... Yola bakan ve bol rüzgarlı balkonum zaten ne kadar yıkasam-temizlesem de sürekli pis oluyor, dün gece yine yağmur yağdığı için şu an her zamankinden daha pis durumda :()


Tomurcuklu dallardan birine yakından bakalım:

600615



Kaktüslerim geçen yaz yaşadıkları güneş yanıklarına rağmen pek canlı görünüyorlar ama şimdilik Cemile (Chamaecereus silvestrii) de Gönül (Echinopsis oxygona) de tomurcuklanmaya başlamadı.

600616



Gönül ile aynı saksıdaki beyaz çiçekli yavru echinopsisim ise hiç beklemediğim halde (kendisi henüz pek küçük) bir sürü tomurcuk çıkarıyor, fotoğrafta pek seçilemiyor henüz ama yine de ekliyorum.

600617

A_NOMAD
17-03-2016, 15:51
Annemden gelen yavru (annemdeki yetişkin bitkinin dipten verdiği yavru kendisi, köklenmiş çelik değil) Euphorbia milii, minicik olmasına rağmen tomurcuklandı.

Sanırım bana kendini sevdirmeye çalışıyor, itiraf ediyorum amacı buysa başarılı oldu :D

600637



Domateslerimden (Red robin) biri fazla hevesli çıktı, hem hızlı gelişti hem de (elbette yine fotoğrafta seçilebilmesi çok zor ama) şimdiden tepe kısmında 3 tane tomurcuk çıkarmış :cool:

600641



Hımbıl paskalyam epey yaprak düşürdü, neden rahatsız olduğunu çözemedim ama buna rağmen kendini sıkıp tomurcuklanmaya başladı. Bu çabasını takdir ediyor olsam da yine geçen seneki gibi tek çiçekle sezonu kapatmaya yeltenirse bozuşacağız.
Takla yok-yem de yok :D

600639



Mini mini ipek çiçeklerimden biri de çabucak abla olmak istiyor, sadece 1-1,5 cm olan boyuna rağmen o da tomurcuklandı ;)
(Sağdaki açık renk yapraklı olan)
600640

A_NOMAD
17-03-2016, 15:59
Annemden gelen menekşenin kırılan yaprağını çeliklemiştim ve 1,5 ayda yavru vermişti. Şimdi bol bol yavrumuz var, yavaş da olsa büyüyorlar...

600642



Bu başarılı deneyimden sonra cesaretlenerek sevgili eneskrky'den gelmiş olan kocaman menekşemin hasarlı bir yaprağını kesip çeliklemeye karar verdim ama o yaprağı keserken, sağlam yapraklardan biri de kırılıverdi.

İki yaprağı da çelikledim, yaklaşık bir ay sonra ikisi de yavruladı ;) Sanırım bahar döneminde daha kolay tutuyorlar...

600643

600644

Şimdilik bahar kıpırtılarımız bu kadar, inşallah devamı da gelir ;)

eurosat55
17-03-2016, 16:36
Sn A_NOMAD, MaşAllah,Red Robin çok güzel gelişmiş,inşAllah meyvelerinide görürsünüz,biraz bol resimleyin zahmet olmassa,

A_NOMAD
17-03-2016, 17:26
Sn A_NOMAD, MaşAllah,Red Robin çok güzel gelişmiş,inşAllah meyvelerinide görürsünüz,biraz bol resimleyin zahmet olmassa,

Teşekkür ederim. Zahmet ne demek, en sevdiğim şey bitkilerimin boy boy fotoğraflarını paylaşmak :D Hele biraz daha güzelleşsin, onun da diğer kardeşinin de fotoğraflarını tekrar paylaşırım seve seve...

Red robinlerim 3 taneydi ama (annem ve babam evimizi şenlendirmişti bir haftadır, dün gittiler) annem ufaklıkları çok beğenince fidanların birini ona verdim, bende sadece ikisi kaldı.

Bu tomurcuklanmış olan küçük saksıda olmasına rağmen, büyük saksıda olan diğer kardeşinden çok daha hızlı gelişiyor. Bu farkın sebebini bilmiyorum ama şikayetçi değilim ;)

YeniGine
17-03-2016, 23:46
:) Maşallah maşallah sevgili A-NOMAD'ım gelişmeler harikaa, emeklerine sağlık.

:( Tabi ben yine tomurcukları göremedim...

A_NOMAD
17-03-2016, 23:54
...Tabi ben yine tomurcukları göremedim...

Canım teşekkür ederim. Birkaç güne kadar daha belirginleşirler sanıyorum, o zaman sana özel olarak tomurcukları yeniden fotoğraflayacağım ve paint kullanarak da işaretlerim.

Anlaştık mı? ;)

YeniGine
18-03-2016, 00:03
:) Tamam inşallah; teşekkürler...

A_NOMAD
21-03-2016, 15:20
...:( Tabi ben yine tomurcukları göremedim...

...Birkaç güne kadar daha belirginleşirler sanıyorum, o zaman sana özel olarak tomurcukları yeniden fotoğraflayacağım ve paint kullanarak da işaretlerim...


Kaktüsümün tomurcukları (ben tomurcuk olduklarını düşünüyorum ama bakalım ne çıkacak :D) hala fotoğrafta görülebilecek kadar belirginleşmedi, atlastaki tomurcuklar da yavaş büyüdükleri için hemen hemen aynı durumdalar. Onları fotoğraflamadım.

Euphorbia milii ilk çiçek sapındaki 2 tomurcuğu yavaş yavaş aralamaya başlamış. Koyu pembe çiçekli annenin yavrusu ama tomurcuklarına bakınca şu an tamamen farklı renkte gibi, tüm gün de güneş altında, tam açıldıklarında rengimiz ancak netleşecek sanırım ;)

Sevgili YeniGine için paint ile tomurcukları işaretlediğim fotoğraf:

601259



Bu da açılmaya başlamış olan tomurcuklara farklı açıdan bir bakış:

601260



İpekçiklerimden tomurcuk çıkaran bücür, yine tomurcuk kısmını paint ile işaretledim, sanırım daha fark edilir halde artık:

601261



Tomurcuklanan red robincik, erken davrandığını düşünsem de ilk tomurcukları koparmaya elim varmadı...

Benim görebildiğim kadarıyla biri açılmak üzere toplam 3 tomurcuk var, paint ile işaretledim:

601262

601263

A_NOMAD
21-03-2016, 15:22
Paskalyanın tek (:mad:) tomurcuğu işaretlemeden de seçilebiliyor:

601264

eurosat55
21-03-2016, 16:58
Sayın A_NOMAD,Red Robin bende çok büyük bir tutku haline geldi,şuan 9 adet çimlendirebildim,(ilk red robin tecrüben oldugu için çimlendirmede çok sıkıntı çektim),şuan daha minicikler,sizin red robinleri zevkle takip ediyorum,maşAllah.Yalnız büyüme süreleri gerçekten çok yavaş ,nekadar zamanda o boyuta ulaştı sizin red ler..?

A_NOMAD
21-03-2016, 17:15
...nekadar zamanda o boyuta ulaştı sizin red ler..?

İlginiz ve beğeniniz için teşekkürler ;)

Yanlış hatırlamıyorsam 3-6 şubat arası tohumlarımın üçü de çimlenmişti, yani yaklaşık birbuçuk aylık oldular artık.

Çok yavaş büyüyorlar, bu fotoğraflarını ekleyip durduğum ufaklık diğerine göre daha hızlı gelişiyor üstelik, ona rağmen ancak bu kadar büyüyebildi. Yetişkin halleri de bodur olduğundan olsa gerek :D

Az gelişen diğer fidemin fotoğrafını da ekleyeyim sizin için, mesajı yazarken taze taze çektim:

601276


(İlk sayfalarda bu tohumları aldığım anaç bitkimin ve meyvelerinin fotoğrafları (http://www.agaclar.net/forum/1394080-post39.htm) da var)

eurosat55
21-03-2016, 17:45
Çok güzeller maşAllah,resim içinde ayrıca teşekkür ederim.Şimdi baktım benim cücüklerin ilki 20 subatta çimlenmiş ve 1 hafta önceki hali bu.Daha bir fırın ekmek yemesi lazım Sayın A_NOMAD..:(

A_NOMAD
21-03-2016, 17:50
Benim gözlemleyebildiğime göre ne kadar çok güneş görürlerse o kadar iyi gelişiyorlar, sizin cücük de gayet iyi görünüyor maşallah...

eurosat55
21-03-2016, 17:55
Domates=Isı+Işık tecrübeyle sabitlendi.Çok teşekkür ederim Sayın A_NOMAD,hayırlı akşamlar..

YeniGine
22-03-2016, 00:49
:) Sevgili A-NOMAD'ım bütün tomurcuklarını görebildim. Maşallah maşallah hepsi harika. İnşallah hep birlikte açmış hallerini de görürüz...

A_NOMAD
22-03-2016, 01:12
...İnşallah hep birlikte açmış hallerini de görürüz...

Amin canım, böyle çiçek yolu gözlemek sabır zorlayıcı oluyor (en azından benim için), açıversinler çabucak :D

YeniGine
22-03-2016, 01:15
:) Ya ben ne yapayım nerede ise 3 ay olacak, açelyamın tomurcukları açacaklar inşallah!..

A_NOMAD
24-03-2016, 14:18
Biz ilk çiçeklerimizi açtık, çok da şekeriz ;)
Üstelik rengimiz (ya da renklerimiz) tamamen sürpriz oldu.

601636

eneskrky
24-03-2016, 20:23
Atlaslar coşmuş menekşeler çoğalmış milli açmış herşey şahane ilerliyor A-NOMAD ablacım :)

A_NOMAD
24-03-2016, 20:37
...menekşeler çoğalmış...

Teşekkür ederim canım ;)

Menekşeler yavrulayınca sen de genç yaşta torun sahibi olmuş oldun, dede olmak nasıl bir duygu? :D :D

eneskrky
24-03-2016, 20:43
Benim torunlarım mı :D :D yok artık gerçektenmi ?

A_NOMAD
24-03-2016, 21:22
Evet yavrulayan 2 yaprak senin menekşeden, yani dede oldun :D

eneskrky
25-03-2016, 10:44
Vay be :D bu yaşta ha.. :D
-Güle güle büyüt ablacım :))

A_NOMAD
25-03-2016, 14:08
Daha önce hiç ilgi duymadığım bir tür, haliyle huyunu-suyunu da bilmiyorum. Çiçek açtığı için şu sıralar en çok onu inceliyorum, mesela bugün renklerimiz daha canlı sanki... :rolleyes:

601789

(Bıktırana kadar fotoğraf eklememeliyim, biliyorum :D)

A_NOMAD
27-03-2016, 13:56
İstemeye istemeye de olsa bugün domatesimin ilk tomurcuklarını koparttım, inşallah bu sayede güçlenecek-miş... :(

602116



Tohumdan yetiştirdiğim hanımeliciğimi de özellikle sevgili Sûz-i Dilârâ teyzesi için fotoğrafladım, 'bak ben bu kadar büyüdüm' diyerek kollarını açıp poz verdi :D

Çekim yaptığımız alanı mini mini yapraklar serpiştirerek süsledik :p

602117





Bir de yakın çekim:

602118

;)

Sûz-i Dilârâ
27-03-2016, 21:14
Benden de ona kocaman bir kucak ve öpücük;) Ben onu severim çitileye çitileye:D

Çiçeklerini de görürüz hep beraber inşallah. ;)

A_NOMAD
03-04-2016, 13:40
Bu sabah minik ipekçiğim ilk çiçeğini açıvermiş, pek mini mini ama bir o kadar da güzel. Bu güzelleri benimle buluşturan sevgili SDurul'a bir kez daha teşekkürler ;)

603369



Dün agaclar.net 12.yıl buluşmamız vardı, haliyle oradan eli boş dönmek pek mümkün olmuyor :D Sağ olsun sevgili Zafer İnandıklı abim, sevgili Jezebel ve sevgili eneskrky kardeşim de benim ellerimi doldurdular :cool:

Sevgili Zafer İnandıklı'nın benim için yetiştirdiği plumeria ;)

603370



Sevgili eneskrky benim için (daha doğrusu kokulu çiçek seven eşim BirAdam için :D) toplantıya gelirken sürpriz yaparak hem mis kokulu hem de enfes renklerde 2 saksı şebboy ve yine mis kokulu çiçeklenecek olan bir orkide (Dendrobium nobile) getirmiş. :rolleyes:

Dendrobium nobile:

603374



Şebboylarımız:

603371



Şebboyların saksılarına da kullanıcı adımı süslü süslü yazmayı ihmal etmemiş, bu da ayrı bir şıklık oldu ;)

603372

A_NOMAD
03-04-2016, 13:42
Sevgili Jezebel ta İzmir'den benim için mavi kelebek çiçeği çelikleri getirdi toplantıya gelirken, öyle kıymetliler ki benim için, anlatamam ;)

Kendisinin önerisine uygun olarak (aslında renkli cam önermişti ama eldeki imkanlarla bu şekilde hallettim) aluminyum folyo ile kapladığım bir cam kavanozda suya koydum kıymetlilerimi :rolleyes:

603375

eneskrky
03-04-2016, 16:20
Beğendiğine sevindim ablacım :D Saksıya kaligrafi yapmak zordu elimden bu kadar geldi :D :D bir daha kine daha düzgün şaşalı yaparım :D
-Nice çiçeklerini göresin ablam :)

NMel
03-04-2016, 16:38
Hepsi birbirinden güzel Sn.A_NOMAD. Güle güle büyütün. 😊

A_NOMAD
06-04-2016, 13:21
Güler atlasımın tomurcuklarından birkaç kesit eklemek istedim. Yavaş büyüyorlar ama olsun, şölen işareti verdiler ya seve seve bekleriz ;)

603819

603820

603821



Minik domatesim güneşten rahatsız oldu, yapraklarında renk değişimleri başladı...

603822


Çözümü, ona özel perde yaparak buldum :D

603823

A_NOMAD
06-04-2016, 13:32
Euphorbia milii ilk çiçeklerini hala taşıyor, ikinci çiçek sapı da onlara yetişti ;)

603824



İpeklerim büyüme ve tomurcuklanma yarışına girdiler, çok şekerler ;)

603825



Menekşe yavrucuklarımın anaç yapraklarını kestim (anaç yapraklar elime takılıp duruyordu :D) ama ayırmak için biraz daha büyümelerini bekleyeceğim.

603826

603827



Hımbıl paskalyam yegane tomurcuğunu hala büyütmeye çalışıyor :mad:

603828

abk
06-04-2016, 15:00
O minik domates biraz şımartılmış sanki. :)

A_NOMAD
06-04-2016, 15:40
O minik domates biraz şımartılmış sanki. :)

Biraz :D

Ama bizde şımartılan çok... Mesela aşağıdaki düzenek, kaktüslerimi güneşten korumak için (tel-şiş-tül-saç tokası-kurdele kullanılarak) pencere önüne elceğizlerimle kuruldu :D :D

603856

YeniGine
06-04-2016, 23:43
Emeklerine, elceğizlerine sağlık sevgili A-NOMAD'ım maşallah türler çoğalıyor, çiçekleniyorlar... Rastgelsin inşallah!..
Kaktüslere yaptığın düzeneği görünce bana bir sorun daha çıktı demek ki :( geçen kış tam bina önündeki çam ağacı fazla kardan yıkılınca kestiler şimdi benim kaktüs ve diğer çiçeklerim saat 13.00 - 15.00 arası tamamen güneş altında kalacaklar. :( Onlar da yandı, ben de yandım.
Bir de yılbaşım 1 aydır susuz artık su vereceğim yapmam gereken başka bir şey var mıdır acaba? Sabah güneşini alacak bir yere konuldu saksısı...

A_NOMAD
07-04-2016, 13:42
Teşekkür ederim sevgili YeniGine

Geçen yaz kaktüslerim güneşten yandığı için bu sene böyle bir önlem aldım ve işe yarıyor, yani güneşin yakıcılığını azaltıyor. Görüntüsü pek şık olmasa da... :)

Yılbaşına azar azar su vermeye başlayabilirsin, birkaç kez böyle suladıktan sonra normal sulama sistemine geçersin. Saksısının yeri gayet iyiymiş, sabah güneşi en sevdiğim şey ;) Başka bir şey yapmana gerek yok, kendi haline bırak.

Kaktüslerin için bir şekilde önlem almalısın, söylediğin saatler arasında güneş en yakıcı halde oluyor, belki başka bir yere taşıyabilirsin...

eurosat55
07-04-2016, 16:22
Minik domatesim güneşten rahatsız oldu, yapraklarında renk değişimleri başladı...

603822


Çözümü, ona özel perde yaparak buldum :D

603823

Sayın A_NOMAD, daha bundan meyve resimleri göreceğiz,sakın küstürmeyin miniği..

A_NOMAD
10-04-2016, 11:41
İpeklerim her seferinde farklı renkler sergiliyorlar, bugünün rengi turuncu (ya da koyu sarı) ;)


604547

A_NOMAD
10-04-2016, 13:29
İlk tomurcuklarını koparttığım domatesimin saksısını da büyüttüm, rahatlayınca yeniden tomurcuklanmaya başladı, kısmetse yakında ilk meyveler geliyor ;)



604565

A_NOMAD
12-04-2016, 10:36
Şebboylarımı büyük saksıda birleştirdim.

605062



Açık çiçekleri geçti, şimdi yeni tomurcuklar yavaş yavaş açılmaya başlıyor.

605064



Katmerli mor şebboyum tek gövdeli, herhangi bir anormalliğe sahip değil ama lila rengi olan ve tek kökten 2 gövdeli gelişmiş olan şebboyumun enfes bir anomalisi var! Bir gövdesi katmerli, diğeri yalın kat ;)

605063



Kocaman orkidemi (Dendrobium nobile) de büyük saksıya aldım. Bu türün şeffaf saksı gereksinimi yokmuş, bu durumu sevdim. Saksı değiştirirken köklerinin sağlıklı olduğunu görmek keyfimi yerine getirdi ;)

605065

Dibindeki minyatür phal. ise kısa bir süre için misafirliğe geldi, ona bakıp bakıp kendinden yeterince utandığında asıl saksısına geri dönecek :D

A_NOMAD
12-04-2016, 11:17
Eşim tüylü şeftali yiyemeyengillerden olup nektarin çeşitleriyle tanışmam onun sayesinde gerçekleşmiştir, yoksa ben gayet tüylü tüylü şeftalileri yiyebiliyorum :D

Tüysüzlerden en keyifli tükettiğim ise erikten hallice olan, yeşilimsi renkteki sevimli arkadaşlardır. Eşimin favorisi ise kırmızı renkli, tüylü şeftalinin çakması kıvamındakilerdir. Tüylüyü yiyemiyor ya kendini böyle avutuyor sanırım :D

Her neyse, geçen yaz semt pazarında tek bir tezgahta ve sadece 10-15 tane kocaman kayısı gördük. Ben o dev kayısıları çocukluktan beri çok sevdiğimden ve haliyle artık çok daha seyrek karşılaşır olduğumdan hemen tezgaha yanaştık.

Ben: Kayısının fiyatı ne kadar?
Satıcı: Abla onlar nektarin, fiyatı da şu kadar.
Ben: Yok canım onlar büyük kayısılardan ya işte!
Satıcı: Ablacım tüysüz şeftali onlar.
Ben: Kayısı
Satıcı: Şeftali
Ben: Tamam, dediğin gibi olsun, cık cık cık...

Hani kocaman kayısılar vardır, neredeyse şeftali kadar ve normalden daha az tüylü, çok çok lezzetli olurlar işte aynen onlara benziyorlardı. Hepsini aldık ama kayısı niyetiyle ve ben eve kadar 'adam daha sattığı meyvenin ne olduğunu bilmiyor' diye söylenip durdum.

Eve gelince anladık ki meğer adam haklıymış, onlar tüysüz şeftaliymiş!
Altın sarısı, tüysüz, kocaman bir kayısı görünümünde, dokusu-kokusu-tadı enfes ötesi bir şeftali! Aşık olduk desem yeridir ve o aldıklarımızı bir oturuşta bitirdik :D Hayatımda ilk ve tek o zaman rastladım bu meyveye, eşim de öyle ve tadı hala damağımızda...

İşte onların çekirdeklerinden birini hanımeli saksısına sokuşturmuştum, şeftali türleri genelde aşıya ihtiyaç duymuyor ya oradan umutlanarak... İşte o kıymetli çekirdek filizlenmiş! Hemen ayrı saksıya aldım, yeterince büyüdüğünde annemlerin bahçeye dikilecek.

İnşallah o harika meyvelerin aynısından verir de doya doya tüketiriz yeniden ;)

605066



Annem 2 yıl önce sedef çiçeği ile tanıştı ve çok sevdi, bana da yetiştirmem için ısrar eder dururdu ama hep geçiştirirdim. Geçen ay geldiklerinde minicik bir sedef fidesi getirmiş bana, hanımeli saksısına dikerim diye... Ne bilsin hanımeli saksısını tıklım tıklım bir bahçe haline getirdiğimi :D
Yine de annemi kırmayıp oraya diktim, yerini de sevmiş olacak ki büyüyor bakalım...

605067



Hanımeli saksısında kendiliğinden çimlenmiş olan nakkaş sarmaşığım ilk çiçekle sezonun açılışını yaptı ;)

605068



Red robinlerim sadece birer gün arayla çimlenmişlerdi ama aralarında inanılmaz bir fark var. İlk çimlenen minicik ve çok daha yavaş gelişirken, son çimlenen arkadaş depara kalktı gidiyor maşallah :D

Aralarındaki farkı daha net göstermek istedim:

605069

605070

İlk şaşırtmalarında birisi tüm gün güneş alan yerde kalırken, diğerini yarı gölgeye almıştım. Yarı gölgede kalan fide gelişemeyince bir süre sonra onu da kardeşinin yanına aldım ama sanırım o zamanların etkisini üstünden atamadı hala...

A_NOMAD
12-04-2016, 11:40
Şubat (Schlumbergera russelliana) yeni yapraklar çıkarıyor, gelişimini seyretmek çok keyifli ;)

605071



Beyaz çiçekli echinopsisimin tomurcukları da artık fotoğrafta az-çok anlaşılabilecek kadar büyüdüler, oxygona ve silvestriide ise şimdilik tık yok...

605072



Mutfak pencerem milii ve ipek çiçekleri sayesinde renklendi :rolleyes: Her yere ipek çiçeği doldurasım var, renk renk ve sürekli açıyorlar :D

605073



Bu arada maalesef plumeriam öldü. Gövdesinin içi boşalmış, kökü de yok olmuş... Paskalyam da zaten yaprak düşürüp duruyordu ama tek tomurcuğunun açılmasını bekliyordum. Bu sabah tomurcuklu lob dahil, kalan bütün loblarını (zaten toplamda köklü gövde dışında 2 lobu kalmıştı) yerde buldum. Ne düşen yapraklarda ne de kökte bir sorun vardı ama belli ki ben paskalyalarla pek anlaşamıyorum. Bir lobu tekrar çeliklemek üzere bekletiyorum, kısmet artık...

eurosat55
13-04-2016, 09:02
Sayın A_NOMAD,Sizin Red Robinler MaşAllah hedefe doğru hızla ilerliyorlar.Sanırım o ilk paylaştıgınız Red yavaş yavaş toparlanmaya başlamış.Tomurcuklanma varmı şuan..?
Yalnız dikkat ettiğim birşey var,benim çimlenen 11 adet Red Robin den 4 tanesi diğerlerine nedense hiç benzemiyor.

605225

Tek ve cok sert bir yaprak şekliyle neredeyse büyümesi bile durdu diyebileceğim durumda.Digerleri aynı sizinkiler gibi.Bunlar büyüyüp meyva verecekmi diye şüpheye düşüyorum...

A_NOMAD
13-04-2016, 10:50
...Tomurcuklanma varmı şuan..?...

...Tek ve cok sert bir yaprak şekliyle...

Teşekkürler, tomurcuklanmaya başladık, çiçek görmemiz çok uzun sürmez sanıyorum ;)

605259



Tek yapraklı fidelerinizin durumu çok enteresan. Belki embriyoları problemliydi bilemiyorum ama benim fikrimi sorarsanız, diğerlerine nazaran yavaş da olsa -yaprak verdiklerine göre- bir şekilde büyüyeceklerdir. Elbette bu sadece benim fikrim, inşallah yanılmıyorumdur...

eurosat55
13-04-2016, 12:28
Sayın A_NOMAD güneşini bol olsun,yakındır çiçekleri görmeniz,çok sevindim..

YeniGine
13-04-2016, 23:53
Sevgili A-NOMAD maşallah herşey gayet güzel gidiyor, ben hep yerim dar oynayamıyorum diyorum fakat sana baktıkça da kendime kızıyorum açıkçası; upuzun bir balkonum var fakat işte hiç güneş görmüyor. Ah az biraz güneş görsek valla seni örnek alarak hiç oraya buraya dolaşmama gerek kalmayacak. Senin gönlüne, emeklerine sağlık...

A_NOMAD
14-04-2016, 16:23
...upuzun bir balkonum var fakat işte hiç güneş görmüyor...

Canım, kendimi başarılı hissettiren sözlerin için teşekkürler ;)

Benim balkonum da güneş görmüyor ve daracık. Şöyle ki iki zayıf insan -sarmaş dolaş olmamışlarsa- yan yana duramıyor, eni o derece dar, ben saksıların yanından eğrilip-bükülerek geçebiliyorum :D

Tüm gün aydınlık olsa da direkt güneş hiç almıyor, sabah güneşi bahar-yaz döneminde oldukça çapraz şekilde yaklaşık bir saat kadar yalayıp geçiyor balkonumu. Akşam güneşi ise balkonuma hiç uğramadan, tam önünden geçiyor. Üstelik kuzey yönüyle alakalı bütün rüzgarları olanca şiddetiyle alıyor maalesef...

Tüm bu olumsuz şartlara rağmen atlaslarım ve hanımelim balkonda mutlu, neden seninkiler de sevmesin? En azından direkt güneşten hoşlanmayan bitkilerini balkonuna yerleştirebilirsin diye düşünüyorum :rolleyes:

YeniGine
14-04-2016, 23:36
Bir sene küpeli ve iki mavişimi aldım balkona; küpelim bitlendi kurudu gitti, mavişlerin yaprakları solmaya başladı. O zamandan beri balkona bitki koymuyorum, güneş görmüyor esinti de yok... :(

A_NOMAD
14-04-2016, 23:59
Onların huyunu-suyunu bilmem ama ben atlaslarını kast ederek önermiştim, elbette mevcut koşullarının uygun olup olmadığını en iyi sen biliyorsun, keşke kullanabilseydin...

Zaten bu şehirde binaların cephe seçimleri çok sıkıntılı, çizimler yönlere göre değil de yollara göre yapıldığı için olsa gerek :mad:

A_NOMAD
17-04-2016, 14:10
İpeklerim ve miliiciğim sayesinde mutfak pencerem renklendi. Euphorbia milii hiç ummadığım şekilde bol bol dallandı, minik bir çalıya dönüştü şimdiden... Bu renkli şirinlere renksiz ama boncuklarıyla fazlasıyla göz dolduran senecio rowleyanus de eklenince pencere önü seyretmeye doyulmaz oldu :rolleyes:

606053

606054

606055



Balkonu ilk renklendiren ise elbette cömert nakkaş sarmaşığı ;)

606062

606063

A_NOMAD
17-04-2016, 15:08
Cemile (Chamaecereus silvestrii) ve Gönül'de (Echinopsis oxygona) tık yok ama...

606064

606065



...maşallah beyaz çiçekli echinopsis tomurcuklarını gururla büyütüyor ;)

606066





Hanımeli saksısında kıpkırmızı kalın gövdeli, kalp şeklinde ve üstü desenli ilginç tohum kapsülünü hala başının üstünde taşıyan, ne olduğu hakkında en ufak fikre sahip olmadığım bir bitki çimlenmiş.

Muhtemelen kuşların taşımacılığı sayesinde gelmiş olan bu tuhaf arkadaş gözüme pek enteresan göründü, sıradan bir ot olmayabileceğini düşündüğüm için onu pet bardağa taşıdım. Kökleri oldukça kuvvetli birkaç dal halinde yanlara doğru açılmıştı, bu görüntü daha da ilgimi çekti.

Meraktan çatlıyorum, bakalım ne çıkacak :D

606067

Mücevher Çalısı
17-04-2016, 16:11
...

Hanımeli saksısında kıpkırmızı kalın gövdeli, kalp şeklinde ve üstü desenli ilginç tohum kapsülünü hala başının üstünde taşıyan, ne olduğu hakkında en ufak fikre sahip olmadığım bir bitki çimlenmiş.

Muhtemelen kuşların taşımacılığı sayesinde gelmiş olan bu tuhaf arkadaş gözüme pek enteresan göründü, sıradan bir ot olmayabileceğini düşündüğüm için onu pet bardağa taşıdım. Kökleri oldukça kuvvetli birkaç dal halinde yanlara doğru açılmıştı, bu görüntü daha da ilgimi çekti.

Meraktan çatlıyorum, bakalım ne çıkacak :D

606067

Akasya olabilir:rolleyes:

Gülibrişim olsa daha güzel;)

A_NOMAD
17-04-2016, 16:22
Akasya olabilir:rolleyes:

Gülibrişim olsa daha güzel;)

Her ikisinin tohumlarını da yakından tanıyorum ve hiçbiri değil, bu tohumun boyutu yaklaşık olarak bir kırmızı mercimek tanesi kadar sadece ve kalp şeklinde :rolleyes:

Mücevher Çalısı
17-04-2016, 16:30
...kalp şeklinde :rolleyes:

Güzelmiş;)

Bekleyelim bakalım ne çıkacak?

YeniGine
18-04-2016, 00:24
Ben de merak ettim acaba ne? Erguvan olabilir mi?

A_NOMAD
18-04-2016, 00:44
Erguvan da olmasa gerek canım, tohum çok küçük :)

abk
18-04-2016, 02:36
Kalp şeklindeki tohumdan guzel bir bitki cikar herhalde. :)

A_NOMAD
19-04-2016, 12:31
Gizemli tohum, kalp şeklinde ve bir yüzü kendinden nakışlı idi. Fide bu sabahtan beri tohum kılıfını atıp kotiledonlarını açmaya çalışıyor, yarı yarıya da başardı şimdilik. Sevgili dostum kelebek çalısı'nın ifadesi ile 'kuşların bana getirdiği hediye' birkaç gündür heyecan dalgası yarattı ama biraz önce tesadüfen ne olduğunu öğrendim ve hoşlandığımı söyleyemem :(


Kalp şeklindeki tohumdan guzel bir bitki cikar herhalde. :)


Güzellik göreceli, birçok kişinin sevdiği bir bitki ama ben hem kendisinden pek hoşlanmam hem de zaten onu yetiştirebilecek alana sahip değilim. O güzellikte bir tohumdan daha başka bir bitki çıkmasını ummuştum ama kısmet işte, kuşlar bunu uygun görmüş :D

Amerikan sarmaşığı (Parthenocissus quinquefolia) tohum fotoğrafları. (https://www.google.com.tr/search?q=Parthenocissus+quinquefolia+seeds&biw=1366&bih=677&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi7p5f7r5rMAhXBjywKHRa_DRUQ_AUIBigB)

Kotiledonlarını açtığında ve gerçek yapraklarını çıkardığında fotoğraflayıp paylaşacağım...




İpek çiçeklerimden (sarı/turuncu ve fuşyadan sonra) ilk kırmızı çiçek bugün geldi.

606576



E.milii ipek çiçekleri ile yarış halinde...

606577



Her gün renkleri değişen mutfak penceresi manzaramız ;)

606578




Tohumdan yetiştirdiğim hanımeliciğim büyüyor, sırtını yaslaması için destek de eklendi:

606579




Günden güne büyüyen atlas tomurcuklarıma bakmaya da maşallah demeye de doyamıyorum :rolleyes:

606580

A_NOMAD
19-04-2016, 12:36
Dendrobium nobile sanırım yerine alıştı...

606582



İki günden beri işaretlediğim yumrucuklar belirdi, belli ki oralardan bir şeyler çıkacak. Artık ne çıkarsa bahtımıza :p

606583

akçabardak
19-04-2016, 15:04
Hepsi de çok şirinler maşallah, o tohumu ben de çok merak etmiştim ne çıkacak diye, kendi kendime inşallah güzel bir şeydir demiştim ama dediğiniz gibi kuşlar onu uygun görmüşler :)

Benim en çok beğendiğim fikir açısından hanımelinin sırt desteği, iyi fikir aklımda bulunsun, güle güle büyütün hepsini, atlasınıza da maşallah diyeyim.

Benim kiler de daha tık yok tembel tembel ha bire yavru doğuruyorlar, kızıp duruyorum hep, herkesin kileri açıyor da siz ne gününü bekliyorsunuz diye :D

A_NOMAD
19-04-2016, 15:27
...Benim kiler de daha tık yok tembel tembel ha bire yavru doğuruyorlar, kızıp duruyorum hep, herkesin kileri açıyor da siz ne gününü bekliyorsunuz diye :D

Çok teşekkür ederim ;)

Anneme yıllar evvel 3 tane lale soğanı vermiştim, çok sevinerek hemen bahçeye dikti ve her bahar çiçek yolu gözledi ama maalesef hiç çiçek açmadılar. Bu sene ''artık yeter'' diyerek gidip toprağı eşelemiş -acaba soğanlar orada duruyor mu diye bakmış- meğer bizim 3 tane soğan çoğalıp 7 tane olmuş...

Annem bu durumu görünce tembelliklerine daha çok kızmış, almış eline kazmayı gitmiş başlarına ''hele bu sene de bir açmayın, bu kazmayla hepinizi söküp atacağım'' diyerek kazmayla dürtmüş soğanları :p

Bana anlattığında çok güldüm ama korkutmak yine işe yaramış ki birkaç gün önce sapsarı çok güzel bir lale açmış. Tek çiçek ama olsun, hiç yoktan iyidir :rolleyes:

Sizin tembel tenekeler için bu yöntem de aklınızda bulunsun bence :D

eneskrky
19-04-2016, 16:44
Dendrobium nobile sanırım yerine alıştı...

606582

606583
A_NOMAD ablacım gözün aydın çiçek tomurcukları çıkartıyor :D güle güle büyüt
Çiçeklerin şahane coşmuşlar emeklerine sağlık :D :D

A_NOMAD
19-04-2016, 17:33
A_NOMAD ablacım gözün aydın çiçek tomurcukları çıkartıyor :D...

Gerçekten mi? Şok şok şok! :D
Yaşasın, çok sevindim! Bu güzel haber için çok teşekkürler, çok güzel haberler alasın sen de... ;)

eneskrky
19-04-2016, 18:56
Demek ki çok iyi bakmışsın ablacım :D Aşırı sevgi de var bide :D
Ne demek ablacım iyi dileklerin için ben teşekkür ederim :))

A_NOMAD
22-04-2016, 17:00
...Kotiledonlarını açtığında ve gerçek yapraklarını çıkardığında fotoğraflayıp paylaşacağım...

Kuşların hediyesi olan Amerikan sarmaşığı kotiledonlarını açtı, henüz gerçek yapraklar çıkmaya başlamadı.

607282



Bu ufaklığı söküp atmalıydım ama yapamadım, onunla ilgili enfes planlarım var! Biraz büyütüp sevmediğim birinin (mesela vaktiyle benden bir boğum paskalyayı bile esirgemiş olan o 'sözümona' komşunun) evinin duvar dibine dikebilirim, uğraşsın dursun :D

Yaşasın kötülük :D :D

A_NOMAD
26-04-2016, 11:25
Red robin domatesimin ilk çiçeği ;)

608206



Euphorbia milii durduk yerde kendince farklı şekillere giriyor. Normalde dallanmaya meyilli olmayan bir türün yavrusu olmasına rağmen hiç müdahalesiz bolca dallandı, şimdi de açılmış çiçeğinin içinden 2 tane tomurcuk çıkarttı :D

608207

A_NOMAD
26-04-2016, 12:52
Şu sıralar -çok şükür- sadece esinti haline gelmiş olsa da bugün çok şiddetli bir lodos fırtınası vardı, fırtınanın arasında o şiddette dolu geçişleri de oldu ve ne kadar korumaya çalışsam da tomurcuklu echinopsisim özellikle dolulardan epey nasiplendi :(

608227

608228

Gözle görülen -ıslak olmaları dışında- bir sorun yok ama inşallah tomurcuklar hasar görmemiştir, çok üzülürüm...

A_NOMAD
29-04-2016, 15:24
Red robin çiçekte, tozlaşma için her sabah ufak ufak fiskelerle sarsıntı sağlıyorum, inşallah mini mini domatesler de görünmeye başlar :rolleyes:

608852



Kocaman menekşem tekrar tomurcuklandı, darısı tembellik eden diğerlerinin başına...

608853



Dendrobium nobile tomurcukları belirginleşmeye başladı, sabırsızlıkla çiçekleri bekliyoruz ;)

608854



Nakkaşımın çıtır çiçekleri ;)

608855


(Dışarı çıkınca yolumun üstünde, bir duvar dibinde yaşayan nakkaşları fotoğraflayıp karşılaştırma için buraya ekleyeceğim. Onlar duvar dibinde besin de doğru düzgün su da olmadan çılgınca çiçeklenirken, benim nakkaş bol besin ve bol bakıma rağmen öyle coşkulu çiçeklenemedi henüz.)

A_NOMAD
29-04-2016, 15:27
Güler atlasımın bakmaya doyamadığım tomurcukları:

608856



Bir de genel görüntümüzü ekleyeyim, lütfen içinizden maşallah demeyi esirgemeyin ;)

608857

Mücevher Çalısı
29-04-2016, 16:17
...
Nakkaşımın çıtır çiçekleri ;)

608855


(Dışarı çıkınca yolumun üstünde, bir duvar dibinde yaşayan nakkaşları fotoğraflayıp karşılaştırma için buraya ekleyeceğim. Onlar duvar dibinde besin de doğru düzgün su da olmadan çılgınca çiçeklenirken, benim nakkaş bol besin ve bol bakıma rağmen öyle coşkulu çiçeklenemedi henüz.)

Ne kadar rahat yaşam olanakları bulunursa o kadar çiçeklenmede azalma yaşanır doğal hayatta:) Bitki dallanır budaklanır, sarar sarmalar dört bir tarafı, daha bir canlı daha bir heyecanlıdır:p 3-5 tane çiçek açar geyiğinden:D Zorlukları görünce de üreme ile neslin devamını sağlamak için çiçek patlaması yaşar. Biz de "ne güzel çiçekleniyoooor" diyerek neşeleniriz:)

kelebek çalısı
29-04-2016, 16:19
Atlas tomurcukların muhteşem ötesi. Darısı başıma. Atlaslara senden kopya çekerek bakmaya çalışıyorum ben de malum.;)

Güzel gönlünün yansıması hepsi. Maşallah.

A_NOMAD
29-04-2016, 17:07
Ne kadar rahat yaşam olanakları bulunursa o kadar çiçeklenmede azalma yaşanır doğal hayatta...

O saksıdaki soğanlıların yaprakları iyice sararsın hele, bu rahatlığı mumla arayacak, az kaldı :D :D



...Darısı başıma...

Canım benim, çok teşekkür ederim, inşallah tez zamanda darısı başına... ;)

Benim Güler atlas 2 yaşında ve ancak çiçek açmaya karar verdi biliyorsun. Annemin komşusuna bu sonbahar köklendirip gönderdiğim bir çelik ise geçtiğimiz günlerde bir tane de olsa çiçek açıvermiş!
Ben bu kadar uğraşmaya 2. sene ancak çiçek görebilecekken, üstelik henüz sadece tomurcuk görebilmişken... :mad:

Kadın şanslı çıktı, yapacak bir şey yok :D

A_NOMAD
30-04-2016, 13:11
Sonradan huy değiştiren miliiciğim, ilgiyi sürekli kendi üstünde tutmak için gayet iyi bir yöntem kullanıyor: Çiçek içinden çıkan çiçekler... :D

609068

609069

kelebek çalısı
30-04-2016, 16:41
A_NOMAD cım, Hanımeli nasıl, tomurcuk yapmaya başladı mı?

A_NOMAD
30-04-2016, 17:22
A_NOMAD cım, Hanımeli nasıl, tomurcuk yapmaya başladı mı?

Büyük hanımeli her an tomurcuklanmaya başlayabilir diye gözünün içine bakıyorum canım, çünkü komşuların hanımelileri çoktan tomurcuklandı. Bendeki daha az güneş görebildiği için olsa gerek...

Tohumdan yetiştirdiğim hanımelinin de bu sene çiçeklenebileceğini düşünüyorum ama şimdilik onda da tık yok, bekliyoruz :rolleyes:

abk
30-04-2016, 18:07
Üç yıldır bahçemde olan hanımeli galiba çiçeklenecek. Tohumdan bu yıl yetiştirip çiçeğini gördüm derseniz, kıskanırım vallahi. :)

A_NOMAD
30-04-2016, 18:21
Tohumdan bu yıl değil, geçen yıl yetiştirdim sevgili abk ama bu yıl çiçeğini görmeyi bekliyorum açıkçası, umarım beni yanıltmaz. Sizi kıskandırmak istemesem de... :D :D

A_NOMAD
30-04-2016, 19:35
Büyük hanımelim uzadı, çamaşır iplerine sarıldı ve uzamaya devam ediyor ama dediğim gibi henüz tomurcuk yok...

609107

609108




Tohumdan yetişen ufaklık da sırt desteğiyle epey kaynaştı, hatta sarıp sarmaladı onu :D Bakalım çiçek gösterecek mi, göreceğiz :rolleyes:

609109


Bahisleri geçmişken fotoğraflarını da ekleyeyim dedim ;)

kelebek çalısı
30-04-2016, 21:40
Kim der ki tohumdan bu kadar başarılı bir hanımeli bitkisi yetiştirilir. A_NOMAD ın eli değmişse yetiştirilir. Çok sağlıklı gerçekten ikisi de, emeklerine sağlık.

Biliyorsun ben balkon çiçekçiliğinde yeniyim. Apartmana geldim geleli çok da ilgilenemediğim balkonumun durumunu sen biliyorsun, senden feyz alıp, ben de heveslenip bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Özellikle benimle paylaştığın çelik ve bitkilerin başımın tacı.
Bu arada sarı yapışkan kağıtların bitti mi, hemen temin edeyim. ;)


Bol çiçekli bir sezon olsun, balkonundan evinin içine mis gibi hanımeli kokuları dolsun.;)

A_NOMAD
30-04-2016, 22:15
...A_NOMAD ın eli değmişse yetiştirilir...

Ay söyleme öyle şeyler :D

609147

Elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum işte :rolleyes:

...ben de heveslenip bir şeyler yapmaya çalışıyorum...
...Bu arada sarı yapışkan kağıtların bitti mi, hemen temin edeyim. ;)...

Sen de çok güzel şeyler yapıyorsun, çiçeklerinin güzelliğini ve onlara gösterdiğin özeni biliyorum. Mütevazılığın lüzumu yok yani, senin de ellerine sağlık ;)

Sarı yapışkanlar gerçekten hayat kurtarıyor! Öyle bonkör davranmışsın ki geçen sezon boyunca kullandım ve bu sezonu da rahat rahat çıkaracak kadar var elimde... Onlar sayesinde böceksiz bir sezon geçirdik, açık hava olmasına rağmen geçit vermiyorlar.

...Bol çiçekli bir sezon olsun, balkonundan evinin içine mis gibi hanımeli kokuları dolsun.;)

Amin... Bu ne güzel temenni böyle :eek:

Büyük hanımeli rüştünü ispatlamıştı zaten, geç de olsa çiçeklenecektir ama bakalım ufaklık beklentilerimi haklı çıkaracak mı? Saksısı küçük olduğu için çiçeklenmeye davranır diye düşünüyorum, 'sıkıntıya giren bitkilerin üreme dürtüleri'nden yola çıkarsak gayet mantıklı bir yaklaşım :D



Bu güzel mesajının her satırı için ayrı ayrı teşekkür ederim, güzel yürekli can arkadaşım...

YeniGine
30-04-2016, 23:13
Sevgili A-NOMAD ne zamandır hep aklımda seninle paylaşayım istiyordum. Sevgili Nurcanaybay'ın hanımelisi, benim çok hoşuma gitmiş idi...

609159

A_NOMAD
30-04-2016, 23:19
Sevgili A-NOMAD ne zamandır hep aklımda seninle paylaşayım istiyordum...

Çok güzel bonsai olmuş!

Aslında benim büyük hanımelinin nebarisi de bonsaiye uygun ama ben uzayıp gitmesini seviyorum, imkanım olsa her yeri kaplamasına izin verirdim. Ne kadar çok dal-o kadar çok çiçek ve o kadar çok koku :D :D

kelebek çalısı
01-05-2016, 11:32
Bonsai hanımeli olsa acaba linkteki mor salkım gibi çiçeklenir mi? Usta ellerin mahareti neler yaratıyor ;) Görünce vurulmamak elde değil.

http://www.agaclar.net/forum/1455302-post13.htm

Mücevher Çalısı
01-05-2016, 13:45
Bonsai hanımeli olsa acaba linkteki mor salkım gibi çiçeklenir mi? Usta ellerin mahareti neler yaratıyor ;) Görünce vurulmamak elde değil.

http://www.agaclar.net/forum/1455302-post13.htm

Hanımeli Bonsai olsa da çiçeklenir:) Annem her kış budama yapıyor, kuşa benzetiyor hanımelisini:p Belki çiçeklenmesini bile teşvik ediyor olabilir bilemiyorum, her sene Hanımelisi çiçek dolu (aman nazar değmesin:));)

A_NOMAD
01-05-2016, 14:03
Hanımeli derin budanmayı sever, zaten tomurcuklar genç filizlerde oluştuğu için her sene sonbaharda derin budanması iyi oluyor. Bu nedenle bonsai formunda da rahat çiçeklenir, üstelik hızlı gelişen bir bitki olduğu için bence bonsai için iyi bir tercih de olur ama ustalar genellikle daha zor olanlarla çalışmayı seviyor ;)

A_NOMAD
01-05-2016, 14:55
İpek çiçeklerim ilk kez bu kadar çok çiçeği aynı anda açtı ;)

609260

A_NOMAD
01-05-2016, 16:57
Red robin domatesim ev içinde yaşamını sürdürdüğü için doğal şartlarda tozlaşmasını sağlayamıyor, her sabah minik fiskelerle sarsarak tozlaşmasını sağlamaya çalışıyorum. Bugün ilk çiçekte başarılı olduğumu gördüm ve çok sevindim, umarım bütün çiçekler güzel domateslere dönüşür...

İlk domatesim göz kırpıyor ;)

609292

YeniGine
01-05-2016, 23:09
Oku takip et ve o güzelliği gör; harika... Maşallah sevgili A-NOMAD emeklerine sağlık...

A_NOMAD
03-05-2016, 15:30
Güler atlasım tomurcuklarıyla şov yaparken:

609600



Biraz yakından:

609601



Üstten:

609602




Sağdan, soldan, üstten, alttan derken başına geçip 29 tane fotoğrafını çekmişim ki sadece 3 tanesini burada paylaşmam çok olmaz sanırım...
:D :D :D

A_NOMAD
03-05-2016, 18:42
Mavi kelebek çiçeği (Clerodendrum ugandense) çeliklerimden burada (http://www.agaclar.net/forum/1451501-post377.htm) bahsetmiştim.

Çeliklerin köklenme sürecini ise http://www.agaclar.net/forum/calilar/12528.htm başlığında haftalık olarak paylaştım, paylaşmaya devam edeceğim.

O çeliklerin 3 tanesi köklendi, hala cam şişede-suyun içinde yaşıyorlar çünkü saksılarına/toprağa alabilmem için köklerinin biraz daha uzaması gerekiyor...

609617



Bana geldiğinde tomurcuklanmaya başlamış olan çelik, o tomurcuklu çiçek saplarını uzun süre muhafaza etti ve daha 3 gün önce döktü ama yeni tomurcuklar çıkarmaya da devam ediyor. ;)

609618



Saksılarına almak için sabırsızlanıyorum! Bunlar da hazır vaziyette bekleyen saksıları:

609623


:D :D :D

uyap
03-05-2016, 18:43
Oklavayı görünce mi bu kadar çok tomurcuk yaptılar acaba :D:D.

A_NOMAD
03-05-2016, 18:49
Oklavayı görünce mi bu kadar çok tomurcuk yaptılar acaba :D:D.

İki oklavayı birden görünce belki etkili olmuş olabilir, bilemeyeceğim :D :D

Bence sizin bitli pandoraya çiçek açtırmak için düşünülebilecek çözüm yolları arasına oklava gönül rahatlığıyla not edilebilir, ucuna da bir yumurta kabuğu (bitleri korkutmak için)... :D

tanerege
03-05-2016, 18:59
Bende kulağını çekerim genelde :)))

A_NOMAD
03-05-2016, 19:41
Bende kulağını çekerim genelde :)))

Ben fiziksel şiddet uygulamıyorum, psikolojik çalışıyorum :D Mesela benim bir gecelik geline çiçek açtırabilmek için 2 ay küs kalmıştım :D :D

tanerege
03-05-2016, 19:47
Zarif öğretmen cezaları bende de :)) özel düşünülmüş :))

uyap
03-05-2016, 20:04
İki oklavayı birden görünce belki etkili olmuş olabilir, bilemeyeceğim :D :D

Bence sizin bitli pandoraya çiçek açtırmak için düşünülebilecek çözüm yolları arasına oklava gönül rahatlığıyla not edilebilir, ucuna da bir yumurta kabuğu (bitleri korkutmak için)... :D

Çelik merdane var benim bitliyi ancak o keser :D. Yumurta kabuğu mu bitler gidecekse değil kabuğu omlet yapar tepesine asarım :p. O kadar azdılar ki arap sabununu sıkarken neredeyse sırtlarını dönüp apla bi kese atsana diyecekler :dilli:

A_NOMAD
03-05-2016, 20:17
...O kadar azdılar ki arap sabununu sıkarken neredeyse sırtlarını dönüp apla bi kese atsana diyecekler :dilli:

O derece arsızlığı ele aldılarsa bence ilaçlanmayı hak etmişler, neemazal onları tertemiz eder.

Bir de buralarda bir yerde okumuştum, bitli bitkiyi bahçeye ya da banyoya alıp bir güzel duş aldırıyormuşsun klorlu suyla... Bence böyle bir duş ve ardından neemazal ya da etkili başka bir ilaç onların kökünü kazıyabilir.

Yumurta kabuğunun etkisini tam bilmiyorum ama böceklere ''burada menüsünde yer aldığınız büyük kuşlar yaşıyor'' mesajı vermesi mantıklı geliyor, benim balkondakilere geçen sene uğramaya cesaret edemediler.
Sevgili kelebek çalısı'nın getirdiği sarı yapışkan sinek tuzağı ve benim saksılara taktığım yumurta kabukları dışında hiçbir önlem yoktu üstelik...

Maşallah diyeyim de :D

A_NOMAD
10-05-2016, 14:55
Kuşların hediyesi olan Amerikan sarmaşığı (http://www.agaclar.net/forum/1456132-post414.htm) artık gerçek yapraklarını açmaya başladı, birkaç gün içinde hain planımı uygulayarak daha önce bahsettiğim sevgili (!) komşuma hediye edeceğim :D :D :D

611042




Domateslerim görünmeye başladı, bir de kızarsalar değmeyin keyfime ;)

611043



Atlasımın tomurcuğu tadını çıkara çıkara, öyle yavaş açılıyor ki... :rolleyes:

611044

eurosat55
11-05-2016, 11:54
Sayın A_NOMAD,maşAllah,Red lerin keyfi gayet iyi,tek kökmü yetiştiriyorsunuz.?

A_NOMAD
11-05-2016, 13:20
...tek kök mü yetiştiriyorsunuz.?

Teşekkür ederim, 2 kök vardı hatırlarsınız ancak diğeri hiç büyümeden öylece kaldı ve sanırım geçen haftaydı, tamamen kurudu.

Köklerini kontrol ettiğimde köklerin neredeyse taşlaşmış olduğunu gördüm, aslında ikisi arasında toprak ya da sulama, bakım, güneş vs. açısından hiç farklı bir uygulama yoktu ama böyle oldu...

resimsel
11-05-2016, 17:21
Sevgili NOMAD, mavi kelebek çiçeği ile mavi kelebek çalısının bir ilgisi yok değil mi?

Ankara soğuğuna dayandığını okudum ve mavi benim favorim:)

A_NOMAD
11-05-2016, 17:47
Sevgili NOMAD, mavi kelebek çiçeği ile mavi kelebek çalısının bir ilgisi yok değil mi?

Ankara soğuğuna dayandığını okudum ve mavi benim favorim:)

http://www.agaclar.net/forum/calilar/12528.htm kelebek çalılarından tamamen farklı bir bitki ;)

eurosat55
12-05-2016, 08:11
Teşekkür ederim, 2 kök vardı hatırlarsınız ancak diğeri hiç büyümeden öylece kaldı ve sanırım geçen haftaydı, tamamen kurudu.

Köklerini kontrol ettiğimde köklerin neredeyse taşlaşmış olduğunu gördüm, aslında ikisi arasında toprak ya da sulama, bakım, güneş vs. açısından hiç farklı bir uygulama yoktu ama böyle oldu...

Nedense benimde 5 adet kalınlaşmış 2 yaprak olarak kalmıştı bende sonlandırmıştım,demek normal bi durum,meyvaları oluşmuş sizinde ,inşAllah olgunlaşmış hallerinide görürsünüz.

A_NOMAD
12-05-2016, 17:12
Nakkaş sarmaşığım meydanı boş bulunca ve alıştığı bolluk içindeki hayatına ara verince (soğanlıları çıkardım artık ve biraz doğal şartlara bıraktım, yani suyu-besini eksildi) coştu :D

611420



Ayşe (Senecio rowleyanus) atlattığı badirelerden sonra biraz uzun süre sıkıntı çekse de şükür ki artık rahatlamaya başladı...

611418



...yavrusu Ayşecik (:D) de gittikçe güzelleşiyor ;)

611419

A_NOMAD
12-05-2016, 17:19
Mavi kelebeklerim artık -hepsinin kökleri yeterince geliştiği için- cici saksılarına geçtiler ve çok şükür şimdilik iyi görünüyorlar, inşallah çabucak yerlerine alışıp serpilecekler. Tomurcuklarımız hala sağlam olduğu için çiçek görebilme ümidi taşıyorum ;)

611421


611422



Güzel atlasımın son halinin fotoğrafını da paylaşmadan edemedim ;)

611423

Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 11:23
Kuşların hediyesi olan Amerikan sarmaşığı (http://www.agaclar.net/forum/1456132-post414.htm) artık gerçek yapraklarını açmaya başladı, birkaç gün içinde hain planımı uygulayarak daha önce bahsettiğim sevgili (!) komşuma hediye edeceğim :D

611042

Bu konuyla ilgili ne zamandır yazmak istiyordum. Kendi anıma geçmeden önce sizin başınıza gelenle ilgili üzüntülerimi bildirerek başlamak istiyorum. İnsan çok bozuluyor değil mi bir lobcuk versen n'olur cimri, ne kıymetli bitkin varmış:D

Okuyunca beterin beteri varmış diyeceksiniz. Van'da yaşadığım ve bitkilerin acemisi sayılabileceğim bir dönemde afrika menekşelerim vardı. Mutfakta bakıyordum nemi seviyorlar diye ama onlara güneş aldıracak geniş bir pencere önüm ve tül ardım yoktu maalesef.

Üst kat komşum balkonunu kapattırıp tül perdeyi de çekince "hah" dedim. İşte menekşelerime benden iyi bakacak biri. Kendisi de çiçek delisi olur aynı zamanda. Benimle tanışmadan önce çok çiçek öldürmüş birisi ama.

Saksılarıyla birlikte menekşelerimi komşuma hediye ettim. Ondan sonra da çok bitkiler verdim saksısıyla. Bu arada lâzım olduğunda, toprak, gübre, torf elimde olanlardan da vermeye devam ettim. Menekşeleri yaşlanıp gençleşme budamasını da yaptıktan sonra bardaklara yaprakları -yine benim toprağıma- diktik.

Gel zaman git zaman o yapraklar büyüdü, yavruları ayırdık, onları başka bardaklara şaşırttık. Balkonun konumu ve güneşi öyle güzeldi ki menekşelerin üstü çiçekten dolup taşıyordu dört mevsim:( Ben de haliyle heveslendim ve bir pet bardaktaki menekşeyi istedim.
Kadın hayır veremem demesin mi:eek: Neye uğradığımı şaşırdım. Dilimin ucuna gelen onca kötü lafı bir güzel yuttum. Ve o günden sonra ona bir yaprakla, bir zerre toprak bile koklatmadım. :D Hayretler içindeyim hâlâ ama böyle insanlar da var. Emdikleri süt nasıl bir şeyse artık...

O yüzden "kendi" bitkisini sizden kıskanan komşunuza pek zalim davranmayın bence. Bırakın Allahından bulsun:D:D

Son tahlilde karar sizin...

A_NOMAD
13-05-2016, 11:49
Ah sevgili Sûz-i Dilârâ, sizin yaşadığınız durum benden kat kat daha rahatsız ediciymiş, içimden geçirdiklerimi buraya yazamıyorum bu konuda ama eminim az-çok tahmin edebiliyorsunuzdur...

Ben bir gece yarısı operasyonuyla o komşunun duvarının dibine diktim sarmaşığı, yine gece yarılarında gidip suluyorum gizlice :D

Öyle ah geçmiş ki içimden, o lobu benden esirgedikten sonra kısa süre içinde bütün çiçekleri adeta yanmış gibi öldü gitti, içten içe sevinçle -ki bu hissi yaşamış olmaktan da rahatsız oldum ama elimde değildi sevinmemek- ellerinin boş kalışını seyrettim. Birçok kez karşısına geçip içimdekileri söylemek istedim ama zor da olsa kendimi durdurdum.

Hala içimde yaradır o tavrı ve muhtemelen çok yıllar geçse de onu hiç unutmayacağım, hep tiksintiyle anacağım kendisini...

Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 11:54
Neyse olan olmuş, :) dikmişsiniz bir kere. Biz şöyle bakalım yeşil yeşildir, amerikan sarmaşığı da olsa.

Artık komşunuz düşünsün. :)

Keşke her intikam da böyle hayırlı olsa demeden alamayacağım kendimi :)

A_NOMAD
13-05-2016, 13:11
...Artık komşunuz düşünsün...

Şu evden ilham almıştım, penceremden sadece sol kanadı görüldüğü için ön cepheyi çekemedim, asıl o kısımda harikalar yaratmış bu arsız sarmaşık :D

611727




Bu arada hazır bir şeyler yazmışken yeniden çiçeklenmeye başlayan menekşemin de bir fotoğrafını eklemeden edemeyeceğim ;)

611728

A_NOMAD
14-05-2016, 11:22
Nakkaşım dünden-bugüne hızlı bir gelişim gösterdi, onun çıtır çıtır çiçeklerine bayılıyorum, muhtemelen sayfamda sıkça yer alacaktır ;) Gönül isterdi ki bir bahçem olsun, bahçe duvarını nakkaş sarmaşıkları istila ederek 'çiçek duvarı' haline getirsin ama şimdilik saksıyla idare etmek zorundayım.

Aynı saksıdaki sedef çiçeği de yavaş yavaş büyüyor, çiçeklenmesine daha epey vakit var...

611956



Bu menekşe adeta bir sanat eseri, bütün tomurcuklar açılınca kavuşacağı görüntüyü hayal etmeye çalışmak bile insanı gülümsetiyor ;)

611957



Dendrobium nobile tomurcuklarını büyütüyor. Bir taraftaki oluşum iki adet tomurcuğa dönüştü, diğer taraftaki ise tek parça halinde büyüyor. Bu arada garibimin alt kısımları çıplak kaldı çünkü bir çok yaprağını döktü ama kalan sağlar bizimle, en azından bir süredir rahatlamış görünüyor, buna da şükür...

611958



Prensesim (Epiphyllum oxypetalum) havalar ısınınca hemen tomurcuklanmaya başladı, maşallahımız var! İnşallah bütün tomurcuklar sağlıkla büyüyüp güzel çiçeklere dönüşecek ;)
Prensesimin tomurcuklarını görmek benim için çok büyük bir keyif ve heyecan, şükürler olsun...

611959



Güler atlasımın en büyük tomurcuğu artık iyice aralandı, heyecan dorukta :D

611960

Sevgi Durul
14-05-2016, 15:06
Ay ben neler kaçırmışım. Menekşenin güzelliği, Güler atlasın rengi, gelinin tomurcukları. Sevinç kaynaklarınız bizim de sevinç kaynağımız oldu.:)

Şu anda temizlik yapıyorum, arada bakıp kaçıyorum, aynı anda kargo bekliyorum. Günüm çok hareketli. İçimdeki enerjiye güzelleriniz iyi geldi, Sevgili A_NOMAD. Teşekkürler...

Zili duymam diye süpürgeyi de çalıştıramıyorum, şu kargo bir an önce gelse.

akçabardak
14-05-2016, 15:23
Güler atlasın rengine bayıldım, çok güzel bir kırmızı ve ucunda ki beyaz da sanki bir inci tanesi gibi duruyor. Menekşenin rengi de güzelmiş, ayrıca gelinin tomurcuklanmasına ben de sevindim, darısı benim gelinime inşallah.

A_NOMAD
14-05-2016, 15:28
...Sevinç kaynaklarınız bizim de sevinç kaynağımız oldu.:)...


...Zili duymam diye süpürgeyi de çalıştıramıyorum, şu kargo bir an önce gelse.

Sevincimi paylaşmanız beni daha da sevindirdi sevgili SDurul, çok teşekkür ederim ;)
Kesinlikle zil daha önemli, süpürge bekleyebilir :D :D

Güler atlasın rengine bayıldım, çok güzel bir kırmızı ve ucunda ki beyaz da sanki bir inci tanesi gibi duruyor...

...darısı benim gelinime inşallah.

Malumunuz Güler atlas somon renk bilinir ama bu gördüğüm renk bence de bildiğimiz kırmızı işte :D

Darısı başınıza sevgili akçabardak, Kısmet'in gelin olduğunu görmeyi ben de çok istiyorum, inşallah tez zamanda görürüz ;)

dongyul
14-05-2016, 15:49
Şu evden ilham almıştım, penceremden sadece sol kanadı görüldüğü için ön cepheyi çekemedim, asıl o kısımda harikalar yaratmış bu arsız sarmaşık :D

611727




- Bu tarz sarmaşık olan evler de yaşayanlara özenmişimdir. Çok güzel görünüyor ayrıca yazın evi serin, kışında sıcak tutar ^^

Tek dert böcek, kertenkele gibi canlıların yoğun yaşaması insanı tedirgin eder ^^

A_NOMAD
14-05-2016, 17:00
...Tek dert böcek, kertenkele gibi canlıların yoğun yaşaması insanı tedirgin eder ^^

Sanırım binaya da zarar veriyormuş, kendisiyle ilgili asıl sıkıntı o oluyormuş... :)

eneskrky
14-05-2016, 17:35
Neler olmuş neler :D Bi kayboluyorum neler değişiyor bu sayfada ablacım :))
Menekşeler ,nakkaş sarmaşığı ATLASLAR şahanee!! orkide tomurcukta ,çelikler köklenmiş :D Adına sevindim ablacım her şey güzelliğini göstermeye başlamış emeklerine sağlık :))

A_NOMAD
14-05-2016, 17:51
...Bi kayboluyorum neler değişiyor bu sayfada ablacım :))...

Canım çok teşekkür ederim, gidişattan ben de memnunum çok şükür ama yine de sen ortadan kaybolmayı alışkanlık haline getirme ;)

Nakkaşlarımın az önce verdiği ''Aaaa Enes Abi değil mi o? Evet evet, sonunda gelmiş! Ne demiş bizim için, tam duyamadım!'' pozu :D :D

612016



Atlasımın tomurcuğu an itibariyle atağa geçti, kısmetse yarın tam açılmış çiçeğimizin fotoğrafını paylaşabileceğim ;)

612017


612018

uyap
14-05-2016, 18:33
Paylaş paylaş biz de ortamizdan çatlayalım :(. Medinillam gelsin en büyük fotoğrafını senin sayfana koyucam işte :D

A_NOMAD
14-05-2016, 18:52
Paylaş paylaş biz de ortamizdan çatlayalım...

Ben de deminden beri 'kimin nazarı değdi acep' diye düşünüp duruyordum, demek sendin :D :D Boşuna kendimi suçlamışım, ohh :D

Belki inanmazsın ama bugün sayfamda çiçeğin 3 fotoğrafını paylaştım ve ardından az önce bir avuç kadar tomurcuğu (nispeten küçük olanlardan) dökülüverdi, şükür ki bu kayıpları gözardı edebiliyorum çünkü büyümüş tomurcuklarımızın bolluğu yeterli.
Hemen maşallah diyeyim de n'olur-n'olmaz... :p :D

Taze taze, dökülen tomurcukları (:() da göstereyim:

612030

sevgihoca
14-05-2016, 19:12
Amanın,ben daha yeni gördüm,ne olmuş o tomurcuklara A-NOMAD:eek:.Benim nazarımın değmediği kesin de.Siz çarpmış filan olmayasınız.:p

Ya şaka bir yana üzüldüm.Maşallah,maşallah.

A_NOMAD
14-05-2016, 19:57
...Benim nazarımın değmediği kesin de.Siz çarpmış filan olmayasınız.:p...

Siz bakmayın uyap'a takıldığıma, açıkçası ben nazar etme konusunda kendimden şüpheleniyorum :p

Çarpma falan yok, eneskrky'ye cevap yazarken eklemek üzere fotoğraf çektim ve içeri girip fotoğrafları yükledim. Aradan 15-20 dakika geçti-geçmedi, çiçeğime tekrar bakmak için balkona çıktım ki şok!
O fotoğrafta gördüğünüz tomurcukların hepsi yerdeydi. Üstelik bugün hiç rüzgar bile yok, vaziyeti görünce şaşakaldım haliyle...

Tam bu durumun üstüne de sevgili uyap çatlamaktan bahsedince 'heh' dedim, işte günah keçim kendi ayağıyla çıkıp geldi :D :D :D

sonkez
14-05-2016, 21:10
Çok üzüldüm,InsAllah yeni tomurcuklarla sizi sevindirirler

sevgihoca
14-05-2016, 21:29
Sulamayla alakalı olabilir mi acaba?Bende zaten bir tomurcuk var,o da dökülürse üzülürüm.

A_NOMAD
14-05-2016, 21:52
Çok üzüldüm,InsAllah yeni tomurcuklarla sizi sevindirirler

Teşekkür ederim. Yeni tomurcuklar gelir mi bilmem ama çok şükür üstünde bir sürü sağlam tomurcuk var, onlar sağlıklı gelişip çiçek açabilseler daha ne isterim ;)


Sulamayla alakalı olabilir mi acaba?...

Sulamayla alakalı olduğunu düşündürecek bir şey olmadı zira sulama rejiminde bir değişiklik yapmadım. Her neyse, dökülecekleri varmış diyelim :rolleyes:

Size önerebileceğim en can alıcı şey: Aman yerinden oynatmayın.

İnşallah sizin çiçeğinizin güzelliğini de hep beraber keyifle seyredebiliriz ;)

sevgihoca
14-05-2016, 22:12
İnşallah,Sevgili Nomad.Sizinkileri de inşallah izlemek nasip olur. Ben toprağı kurudukça biraz suluyorum,yani saksıdan dışarı taşmıyor.Başka yapılması gereken bir şey var mı acaba?Yerinden oynatmam merak etmeyin.

A_NOMAD
14-05-2016, 22:23
...Ben toprağı kurudukça biraz suluyorum,yani saksıdan dışarı taşmıyor...

Sulamalarınızı mutlaka 'saksının altından su akıp gidecek şekilde' yapın (köklenme sürecinde iken olsa yaptığınız uygun derdim ama artık köklendiler, bu nedenle yetişkin muamelesi yapmak lazım :D) ve toprağın tamamen kurumasını beklemeyin, saksı toprağının yaklaşık üçte biri kuruduğunda sulayın.

İnşallah hepimiz bol çiçekler görürüz ;)

sevgihoca
14-05-2016, 22:30
Teşekkür ederim,Sevgili NOMAD.Bilgi aldığım iyi oldu.Sevgiler.

YeniGine
15-05-2016, 00:27
Ayşe ile Ayşecik'e maşallah, nakkaşın çiçekleri aslanağzına benziyor, Güler atlasın ilk açanına, rengine maşallah derkeen; ne oldu böyle birden bire tomurcuklar dökülüvermiş. :( E ben fazlaca bir şey bilmediğim için ilk aklıma yerini mi oynattı acaba dedim. :( İnşallah kalan sağlar senin olur sevgili A-NOMAD.

A_NOMAD
15-05-2016, 00:43
...ilk aklıma yerini mi oynattı acaba dedim. :( İnşallah kalan sağlar senin olur sevgili A-NOMAD.

Canım mantıklı hiçbir açıklama yok maalesef, ne yerinden oynadı ne de her zamankinden farklı herhangi bir şeyle karşılaştı... Atlasım, benim ağzımın bir karış açık halini görmek istedi sanırım :D :D

Olsun, dediğin gibi kalan sağlar bizimdir, inşallah onların keyfini sürebiliriz ;)

Jakin
15-05-2016, 08:03
Sevgili A_NOMAD dökülen tomurcuklara üzüldüm, atlasın muhteşem rengine bakıp onları unutuverin..
Bu arada nakkaş sarmaşığının çiçekleri ne kadar güzelmiş, mini orkidelere benziyorlar..
Menekşenin çiçekleri de bir ressamın fırçasından çıkmışçasına güzel.. Doya doya seyredin.. ;)

uyap
15-05-2016, 10:57
Vaaay bende de ne göz varmış :eek:. Gözlüksüz dolaşmayayım bundan sonra :cool: süpermen gibi hissettim kendimi :D.

cengizildas
15-05-2016, 11:16
Sn. A_NOMAD, bilgisayarı alıp bizim atlasın yanına götüreceğim. Sizin atlasın açmış olan o güzelim çiçeklerini görür de kıskanır mı acaba? Sn. Jakin'den aldığım günden bu yana açacak diye gözünün içine bakıyorum ama, nafile.

sevgihoca
15-05-2016, 12:15
Bence atlasın tomurcukları fazla olunca döküldüler Nomad.Böyle olunca da daha verimli açacaklardır.Nasıl yorumladım ama.:D

A_NOMAD
15-05-2016, 13:16
Teşekkür ederim sevgili Jakin ;)

...süpermen gibi hissettim kendimi

Aramızda bir süpermen var dikkat edin arkadaşlar :D :D


...Nasıl yorumladım ama

Bakış açınıza bayıldım, bence de böyle yorumlayalım ;)


...Sizin atlasın açmış olan o güzelim çiçeklerini görür de kıskanır mı acaba?...

Gösterelim bakalım, belki işe yarar :D


Çok şükür bugün kavuştuk, bakmaya doyamadığım bir güzellik bu maşallah ;)

612191

612177

612178



Genel görünüşümüz de böyle:

612190

sevgihoca
15-05-2016, 17:17
Ben maşallah dedim.

A_NOMAD
17-05-2016, 12:22
Lütfedip tomurcuklanan tek kaktüsüm (echinopsis) tomurcuklarını büyütüyor, çiçek sapları uzamaya başladı, kısmetse beyaz çiçekler açacak ;)

612704



Biraz daha yakından bakalım :D

612705



Geçen gece yağan şiddetli doluda en büyük tomurcuğumuzun tüyleri soyuldu ama şükür ki bu kadar hasarla atlattık, inşallah tekrar böyle bir şeye maruz kalmazlar...

612706

A_NOMAD
20-05-2016, 14:43
Menekşem, atlas ile yarışa girdi :D

613433



Bu güzeli seyretmeye yürek mi dayanır ;) ;)

613431

613432


Maşallah kızlarıma ;)

h_dogan
20-05-2016, 17:14
Bu güzeli seyretmeye yürek mi dayanır ;) ;)


Ne yani bizim de mi yüreğimize indireceksiniz? :D

A_NOMAD
20-05-2016, 17:43
Ne yani bizim de mi yüreğimize indireceksiniz? :D

Tek başıma seyrederek bencillik etmeyeyim dedim, yüreklerinize hiçbir kastım yoktur efenim... :p :D

sevgihoca
20-05-2016, 18:42
Allaha şükür kazasız belasız açmışlar.:pYani yüreğimiz ağzımızdaydı.

akçabardak
20-05-2016, 19:07
41 kere maşallah, hem menekşeye hem de atlasa.

Jakin
20-05-2016, 19:33
Maşallahları var!... Keyifle seyredin, bizlere de böyle izletin.. Emeklerinize sağlık..

A_NOMAD
20-05-2016, 20:43
Hepinize çok teşekkürler arkadaşlar ;)
Bu manzaraya kavuşmak gerçekten çok büyük bir haz veriyor, darısı hepinizin başına ;)

Bir gecelik gelinimden de bu sene böyle yüksek bir performans bekliyorum, umarım beni yanıltmaz :D

YeniGine
21-05-2016, 00:06
Maşallah, maşallah sevgili A-NOMAD'ım atlas harika açmış. Darısı inşallah benim atlasıma olsun...

h_dogan
21-05-2016, 08:41
Bir gecelik gelinimden de bu sene böyle yüksek bir performans bekliyorum, umarım beni yanıltmaz :D

Atlasın yanına koyun feyz alsın. :D

A_NOMAD
21-05-2016, 13:42
Atlasın yanına koyun feyz alsın. :D

Yanında duruyor zaten, etkisini hep beraber göreceğiz :p

613545

A_NOMAD
21-05-2016, 15:17
Büyük orkideme (Dendrobium nobile) bir haller oldu. O iki yumru için sevgili eneskrky 'tomurcuk' demişti, gerçekten de o yumrulardan birinden 2 adet tomurcuk çıktı ama diğer yumru dal gibi gelişiyor...

613565



Tomurcuklar iyice belirginleşti ve büyüyorlar ancak tomurcukların alt kısmından bir kök çıktı, ne yapmaya çalışıyor anlamadım :D

613566



Bu da diğer yumrunun son hali, tomurcuk çıkacak diye beklerken sanki bir dal büyütüyor gibi görünüyor :rolleyes:

613567

A_NOMAD
21-05-2016, 15:42
Echinopsisimin tomurcukları da çiçek niyetine girdi bakalım ;)

613573

eneskrky
21-05-2016, 18:11
A_NOMAD ablacım gözün aydın tomurcuğun büyümüş çiçeğe az kalmış :))
Bu Dendrobium türünde keiki oluşumu çok görülüyor yavru vermiş o sürgünden :))
Aslında tomurcuk gözleri kök çıkartmaz ama köküne bir bakalım eğer kökü az ise dışarıya kök çıkarmıştır ya da kökü sağlamdır ama dışarıdaki nem fazladır o yüzden kök çıkarmış olabilir .
Ama bitki gayet sağlıklı gözüküyor ablacım ellerine sağlık çok iyi bakmışsın :D
Çiçeklenme geçince hızlıca yavrulamaya çoğalmaya geçecektir ,bu dönemde biraz gübre leme ihtiyacı olacak. Birde tomurcukların tam güzelleşmesi için ışık alması şart :)
Keikiye gelince oradan kökler çıkmaya başlıyınca 10-15cm kökleri oluştuktan sonra bölüp cocopeat orkide toprağı ve yosun karışımına dike bilirsin ablacım :D aslında keiki kök çıkarmalıymış ama tomurcuk çıkarmış bu garipmiş biraz :D

A_NOMAD
21-05-2016, 18:34
...aslında keiki kök çıkarmalıymış ama tomurcuk çıkarmış bu garipmiş biraz :D

Bİlgilendirme için çok teşekkürler sevgili eneskrky, garipliklerin beni bulmasına pek şaşırmadım açıkçası :D

eneskrky
21-05-2016, 19:05
Ne demek ablacım :) bu arada Atlasın şahane maşallah :D menekşen ve kaynana topuzunda mükemmel :D