PDA

View Full Version : Dongyul / Bahçe

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

dongyul
11-11-2016, 22:00
Maşallah ben öğretmen oldum ama kafamın bir köşesinde hep bu tarz hayvan bitki ile ilgili bölümler vardı nasip kısmet..Sevdiğiniz işlerle alakalı okumanız kendinizi geliştirmeniz çok güzel.Zaten işin püf noktası bu herkes sevdiği işi yaparsa hem kendine hem topluma yararlı olur.Umarım ileride ülkemize çok güzel şeyler kazandırırsınız..

Sayın Aytekin045; güzel sözleriniz için teşekkür ederim mutlu oldum umarım hepimizin hayatı güzel ve istediklerimiz olur ^^

anarius
12-11-2016, 07:14
Selam dongyul. Bahçe tek kelimeyle muhteşem!

kerkenez'e yazdığım konuyu (http://www.agaclar.net/forum/1485705-post208.htm) sizinle de paylaşmak istiyorum.

Düşünürseniz bana ulaşın lütfen.

dongyul
12-11-2016, 09:20
Sayın Anarius, çok teşekkür ederim, özelden yazacağım ^^

dongyul
13-11-2016, 21:07
İşlerin biri bitiyor biri başlıyor...

- Çin lahanaları; çok güzel sulu sulu yaprakları olduğu için sümüklü böcek ve tırtıllar rahat bırakmadı... Bu sene daha fazla zarar verdiler...

633133

633134

- Geçen senelere ait Çin lahanalarım çok güzel yetişiyorlardı bu sene anlam veremediğim bir durum var tohumumu değiştirmiştim ancak göbek yapmıyorlar... Bir sıkıntı mevcut...

633127

633128

- İki gündür tüm enerjimi yoğun bir şekilde bağda ot temizliğine verdim...Yer açıyorum, açılan yerleri kazıyorum kuru baş yaptırmak için kırmızı, sarı ve beyaz soğan ve sarımsak ekmeği düşünüyorum, sizce erken mi?

akçabardak
13-11-2016, 22:23
[CENTER][B][COLOR="Red"]

- İki gündür tüm enerjimi yoğun bir şekilde bağda ot temizliğine verdim...Yer açıyorum, açılan yerleri kazıyorum kuru baş yaptırmak için kırmızı, sarı ve beyaz soğan ve sarımsak ekmeği düşünüyorum, sizce erken mi?

Soğan için tam olarak bilemem ama, sarımsak için bana kalırsa tam zamanı diyorum, yine de bu işlerle uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir. Annemler soğan ve sarımsakları bu dönemde ekerlerdi. Kolay gelsin.

heyyamola
13-11-2016, 22:34
Ben sarımsakları Kasım sonu gibi dikiyorum. Böylelikle kış dönemi boyunca kök sistemlerini geliştirip, Şubat sonu gibi filizlenmeye başlıyorlar ve yeşil aksam gelişimleri daha sağlıklı oluyor.

Sizin iklim daha mutedil olduğundan, havaların iyice soğuduğu zaman aralığını gözetip dikerseniz, erken filizlenip sonrasında stres yaşamazlar. Benim tecrübem böyle..

TCM
14-11-2016, 09:06
Üç yıldır sarımsak ekiyorum, bir türlü 'yumruk gibi' sarımsaklarım olmadı. Keçi-tavuk-koyun gübreleri, fenni gübre, leonardit vs. kullanıldı olmadı, ilk sene sık ekmişim, aralarını açtım olmadı. Geçen sene iyice açtım uçak değil ama helikopter indirsen olacak, çapası gübresi derken yine olmadı. Sanırım geçirgen yumuşak toprak olmalı gelişmesi için. Bizimki de fena değil ama anlamadım, ben de ekmeyecem artık.

Muda
14-11-2016, 12:12
Sh. TCM ;

Sarımsakların büyük olabilmesi için ilk şart diktiğiniz sarımsakların büyük olması gerekiyor. Gübreli yumuşak toprakta daha iyi gelişiyorlar. Arada çapalayıp toprağın hem hava almasını hem de gevşemesi sağlanıyor. Siz bir deneme daha yapın isterseniz.

dongyul
14-11-2016, 12:33
Soğan için tam olarak bilemem ama, sarımsak için bana kalırsa tam zamanı diyorum, yine de bu işlerle uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir. Annemler soğan ve sarımsakları bu dönemde ekerlerdi. Kolay gelsin.

Ben sarımsakları Kasım sonu gibi dikiyorum. Böylelikle kış dönemi boyunca kök sistemlerini geliştirip, Şubat sonu gibi filizlenmeye başlıyorlar ve yeşil aksam gelişimleri daha sağlıklı oluyor.

Sizin iklim daha mutedil olduğundan, havaların iyice soğuduğu zaman aralığını gözetip dikerseniz, erken filizlenip sonrasında stres yaşamazlar. Benim tecrübem böyle..

Sayın akçabardak ve heyyamola; çok teşekkür ederim, sarımsak için tam zamanıymış ancak soğan için biraz beklemem gerektiğini söylediler... Yağış çok alırsa soğan çürüyebiliyormuş..

Üç yıldır sarımsak ekiyorum, bir türlü 'yumruk gibi' sarımsaklarım olmadı. Keçi-tavuk-koyun gübreleri, fenni gübre, leonardit vs. kullanıldı olmadı, ilk sene sık ekmişim, aralarını açtım olmadı. Geçen sene iyice açtım uçak değil ama helikopter indirsen olacak, çapası gübresi derken yine olmadı. Sanırım geçirgen yumuşak toprak olmalı gelişmesi için. Bizimki de fena değil ama anlamadım, ben de ekmeyecem artık.

Sh. TCM ;

Sarımsakların büyük olabilmesi için ilk şart diktiğiniz sarımsakların büyük olması gerekiyor. Gübreli yumuşak toprakta daha iyi gelişiyorlar. Arada çapalayıp toprağın hem hava almasını hem de gevşemesi sağlanıyor. Siz bir deneme daha yapın isterseniz.

Sayın TCM; geçen sene benimde sarımsaklarımın başları ufak kaldı bende sinir oldum ancak Sayın Muda'ın dediği gibi geçirgen ve büyük iri dişlerin ekilmesi gerekiyormuş ^^

TCM
14-11-2016, 14:35
Geçen sene ektiğim sarımsakların iriliğini görmeniz lazımdı. Yok yok benden bu kadar.

anarius
15-11-2016, 09:11
Bu arada, Garden Pearl (orijinali Almanca Gartenperle) cinsi domates yetiştirdiniz mi hiç? Ben balkon korkuluğu saksısında yetiştirmiştim geçen yaz. Lezzet ve özellikle verim olarak beğeneceğinizden eminim.

dongyul
15-11-2016, 14:29
Bu arada, Garden Pearl (orijinali Almanca Gartenperle) cinsi domates yetiştirdiniz mi hiç? Ben balkon korkuluğu saksısında yetiştirmiştim geçen yaz. Lezzet ve özellikle verim olarak beğeneceğinizden eminim.

Sayın anarius; Garden Pearl cinsini yetiştirmedim ancak bunun benzerlerini yetiştirdim aslında cherry domatesi yerine bu yıl beaf, san marzano ve alakır etlisine yoğunlaşmak istiyorum....

Çok teşekkür ederim ^^

Taşlıbahçe
15-11-2016, 15:59
Sayın akçabardak ve heyyamola; çok teşekkür ederim, sarımsak için tam zamanıymış ancak soğan için biraz beklemem gerektiğini söylediler... Yağış çok alırsa soğan çürüyebiliyormuş..

Sayın TCM; geçen sene benimde sarımsaklarımın başları ufak kaldı bende sinir oldum ancak Sayın Muda'ın dediği gibi geçirgen ve büyük iri dişlerin ekilmesi gerekiyormuş ^^

Fazla verimli, güçlü topraklarda sarımsaklar yeşil aksama ağırlık veriyor. Killi topraklarda ise özellikle yağmurların bittiği dönemden hasada kadar geçen sürede başlar taşlaşan toprakta gelişemiyor. Yağmur zamanında da havasız, ağır yapı olumsuz etkiliyor. Sarımsakta çapa da bir dert, kökler çok yüzlek.

Velhasıl, toprağın süzek yapıda olması, gübrelemenin az olması veya birkaç ay önceden uygulanmış olması, seçilen baş ve dişlerin uygun büyüklükte olması (ne çok iri, ne de küçük) başarıyı arttırıyor. Ben önümüzdeki hafta sarımsak dişlerini toprakla buluşturacağım. Toprak çok güçlü ve zengin olduğu için gübreleme yapmayacağım.

dongyul
15-11-2016, 16:20
Fazla verimli, güçlü topraklarda sarımsaklar yeşil aksama ağırlık veriyor. Killi topraklarda ise özellikle yağmurların bittiği dönemden hasada kadar geçen sürede başlar taşlaşan toprakta gelişemiyor. Yağmur zamanında da havasız, ağır yapı olumsuz etkiliyor. Sarımsakta çapa da bir dert, kökler çok yüzlek.

Velhasıl, toprağın süzek yapıda olması, gübrelemenin az olması veya birkaç ay önceden uygulanmış olması, seçilen baş ve dişlerin uygun büyüklükte olması (ne çok iri, ne de küçük) başarıyı arttırıyor. Ben önümüzdeki hafta sarımsak dişlerini toprakla buluşturacağım. Toprak çok güçlü ve zengin olduğu için gübreleme yapmayacağım.

Sayın Taşlıbahçe; Çok teşekkür ederim çok güzel bilgiler bende yabancı sitelerden araştırdım okudum ve genelde sizin dediğiniz gibi bilgiler edindim ayrıca dayanamadım özelden mesaj yazarak irtibata geçtim ve şunu söyledi.... "sarımsak ekimi yaptıktan sonra üzerinden silindirle ve ya basılarak biraz derine sokulması gerektiğini yoksa yağmurlarla birlikte sarımsakların yüzeyde kalacağını ve yüzey kök sistemi oluşturacağını" söyledi...

Sizin dediğiniz gibi toprak hazırlığını çok önce yapılması gerektiği ve sarımsağın ihtiyaç duyduğu besin maddesinin toprağın alt katmanlarında bulunması gerektiğini ve bunun için besin materyallerini çok önceden ortamda bulunmasından da bahsetmiş...

dongyul
15-11-2016, 16:32
Brokoli ve Karnabaharlar

Büyük seradaki brokoliler kafa yapmaya tam gaz devam ediyorlar...

633321

633322

633323

Domates ektiğim kovalara öylesine ektiğim brokolilerde kafa oluşturdu...

633324

Karnabaharlar görünmeye başladılar... İki çeşit karnabaharım var birincisi erkenci olan ikincisi geç ve posta posta ekmenin faydası geçen seneki gibi bir anda olmaması için bu şekilde ekim yaptım şuanlık iyi gidiyorlar...

Erkenci olanlar boyut olarak daha küçük oluyor ancak lezzetli geç olanlar daha büyük yapıda ve erkencilere göre kat kat daha fazla lezzetli oluyor... Ancak geç olanların handikapı kar yağdığında kırılıyor ve zarar görüyorlar... O yüzden geç çeşitleri iki gruba ayırdım bir kısmını büyük seraya diktim bir kısmını dışarı diktim, seradakiler kardan zarar görmeyecekler ^^

Erkenci çeşitler;

633325

dongyul
18-11-2016, 20:31
Kışlık Ürünlerde Hasat ve Ekim işlemleri...

- Yoğun bir şekilde bağda çalışmalara devam ediyorum... Bugün bakla, araka (Bezelye), sarımsak ve soğan (beyaz, sarı, kırmızı) yerlerine ekildi... Mesele ekmek değil bu havalarda her yer nemli ve ıslak olduğu için bol bol her yer otlanıyor. Otu temizlemek kazmak en zor iş :(

150 ocak kadar bakla, 250-300 ocak araka (Bezelye) ekildi...

- Bağdaki ürünler de hasat edilmeye başlandı..

Trup

633657

Roka

633658

Galip Kuzucu
19-11-2016, 02:17
Maşallahınız var sayın:dongyul. Bütün sayfanızı baştan dolaştım. Domatesler, marullar, biberler salatalar... hepsi birbirinden harika :)

Bu arada 10.000. beğeni benden :D

dongyul
19-11-2016, 11:26
Maşallahınız var sayın:dongyul. Bütün sayfanızı baştan dolaştım. Domatesler, marullar, biberler salatalar... hepsi birbirinden harika :)

Bu arada 10.000. beğeni benden :D

Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^

Çok teşekkür ederim :D

anarius
19-11-2016, 12:44
Kestane Kebab

- Kestaneler olmaya başladı, ormanda pıtır pıtır diplerine düşüyorlar... Toplaması yorucu ancak eğlenceli :D sabahın ilk saatlerinde ormana gidip toplamak çok önemli yoksa el elde baş başta ormandan geri dönersiniz :cool:

629095

- Bu sene erken davranıp ilk seferde 50 küsür kilo topladık...

629096

- Kestane toplanması zor olsa da topladıktan sonra kendi çapında derdi var... En önemli husus kestanenin kurtlanmasını engellemek...

629098

- Kestaneler toplandıktan sonra büyük küçük, kurtlu kurtsuz ayrımı yapılır sonra su dolu kovalarda bekletilir kurtlu içleri kötü olanlar suyun yüzeyinde kalır ve bu sayede kötüleri ayırmış olursunuz...

- Elde edilen temiz kestanelerin irileri satılabilirse satılır, buzluğa atılır saklanır, ilk sırada ufakların tüketimi yapılır...

- Kestane kebabımız :cool: eminim kokusunu hissettiniz ^^

629097

Dipnot: Kestane ormanına gidip de kestane orman altı toprağından almadan gelmek olmaz... simsiyah miss kokulu orman altı toprağı ^^

Merhaba dongyul. Kestaneleri hangi ormandan topluyorsunuz?

dongyul
19-11-2016, 13:49
Merhaba dongyul. Kestaneleri hangi ormandan topluyorsunuz?

Kartepe (Eski ismi kel tepe....) bu dağ yamacındaki tüm bölgede kestane ormanları mevcut...

Yuvacık, Serindere'in üst taraflarından topluyoruz...

TCM
19-11-2016, 17:44
Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^

Çok teşekkür ederim :D

238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..

ihsaniye
19-11-2016, 18:49
Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.

dongyul
19-11-2016, 19:41
238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..

Sayın TCM; 10.000 o anlamda demedi, 10.000 'inci beğeniyi ben yaptım anlamında dedi...

Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.

Sayın ihsaniye; Çok teşekkür ederim mutlu oldum ^^

TCM
20-11-2016, 01:17
10.000 inci de değil, takipteyim @ Galip Kuzucu dan önce ben beğenecem :)

dongyul
22-11-2016, 18:36
Nostalji zamanı

Bugün şans eseri fotoğrafların içinde buldum... Çok mutlu oldum :D

633969

Bana diyorlar; "kaç yıldır bahçe ile uğraşıyorsun."

bende söylüyorum "kendimi bildim bileli.." İşte kanıtım...

Evet ben çok küçük yaştan beri toprak ile uğraşıyorum kimse öğretmedi tamamen deneme yanılma şeklinde öğrenmiştim...

Tohumları hep oradan buradan toplama vasıtasıyla edinirdim... Ekim zamanını tamamen iç güdülerimle belirlerdim... O çok güzel günleri geride bırakmışım :(

dongyul
24-11-2016, 15:11
Kumkuat

634191

634190

anarius
24-11-2016, 15:28
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi :)

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?

dongyul
24-11-2016, 19:44
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi :)

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?

Sayın anarius; çok teşekkür ederim... Hiç bir şey kullanmadım açıkçası bende düşünüyorum bir şeyler ters gidiyor eksiklik var bu eksiklik azot olabilir....

dongyul
26-11-2016, 16:29
Bu Mevsimde Frambuaz

- İklimler değişiyor mevsimler farklılaşıyor... Kışlar kuru soğuk ve az yağışlı, ilk bahar ve yazlar yağışlı geçiyor iklimimiz sanırım tropikleşiyor... Yakında buğday yerine pirinç ekersek şaşırmayın... Bu değişim rüzgarına uyum sağlayan toplumlar sanırım hayatta kalacaklar...

- Mevsim kış aylardan kasım sonu ancak yağış yok gündüzleri güneşli akşamları kuru soğuk, haberler yağmurlar gelmeden karın geleceğini söylüyor...

634283

634284

dongyul
26-11-2016, 16:47
Kışlık ürünlere devam..

Kıvırcıklar hasat ediliyor, yerlerine hemen yenileri dikiliyor.

634285

634286

Parçalı yapraklı kıvırcık (İsmini bilmiyorum.)

634287

Dere otu

634288

Iceberg

634292

brs_murat
27-11-2016, 19:41
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.

dongyul
27-11-2016, 20:40
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.

Sayın brs_murat; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim çok mutlu oldum...

Bizde sizin bahçenizi tecrübelerinizi görmek çok isteriz ^^

dongyul
28-11-2016, 22:09
Sabah sakinliği

Sabahın ilk saatleri, sessizlik eşliğinde huzur, hava buz gibi de olsa ilk iş sıcak yataktan çıkarak evlatlarıma gitmek...

O hayat kargaşasının gürültüsünden uzakta, bu saatlerde bahçede olmaktan o kadar mutlu oluyorum ki... Sebzelerin o büyürken çıkarttıkları sesi bile duyabiliyorsunuz....

Beklenen bereket başlamış bahçe neşelenmiş hepsi mutluluktan uçuyor...

634497

Brokoliler tam gaz devam ediyor bu sene rekor denemesi amaçlıyorum kocaman bir brokoli elde etmek istiyorum o yüzden sonuna kadar bekleyeceğim... Fotoğraf da belli değil ancak büyük bir baş oluşturdu tahmini 2 - 2.5 kiloyu geçecektir diye düşünüyorum..Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?

634498

Karalahanaların üzerindeki yağmur damlaları o kadar mutlu görünüyorlar ki...

Karadenizlilerin bahçesinde karalahana eksik olmazmış çok tuhaf bir sebze ilginçtir, taze yaprakları dolma, küçük parçalanmış alt yapraklarından mısır unlu çorbası, kart yapraklarından barbunyalı yemeği, düz sert yaprakları ekmeğin altında yapışmasın diye kullanılıyor, çiçek açtığında soğanla kavurması yapılıyor, yaprak sapları ile aynı şekilde diplesi yapılıyor... Daha ne olsun diceksiniz, kökü ve gövdesi de kompost oluyor... Eminim daha neler neler yapılıyordur...

Bu 5. kırım yapılıyor yani 5. kez topluyorum... Her topladığımda 20'li yapraklı bağlar yapıyorum, en az 5-6 bağ çıkıyor... Bağın tanesi 2.5 - 3 lira...

Aşırı emek istemez sıcak günlerde belki tırtıl zarar verir ancak kendini tekrar toparlar... Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği ilaçla bir ilaçlama yaptım yetti de arttı bile.. Yaprakları görebiliyorsunuzdur çıtır çıtır ve deliksiz... Tam anlamıyla dolmalık kaliteli ürün ^^

YeniGine
28-11-2016, 22:14
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...

Mücevher Çalısı
29-11-2016, 09:25
...Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?...

Benim bi fikrim var:p

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız:)

dongyul
29-11-2016, 09:48
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ^^

Benim bi fikrim var:p

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız:)

Sayın Mücevher Çalısı; ne demek istediğinizi anladım aslında durum biraz farklı bir brokolinin başı 1 kilo gelebilir ve rahat rahat satışını yapabilirsiniz buna talep vardır ancak standart tohumdan elde ettiğiniz baş 100 gr civarında olabilir... Bir kök brokoliden 100 gr ürün alacağınıza hibrit ekip daha fazla ürün alınabilir brokoli baş yapması için en az 3 4 ay geçmesi gerekir yani bu uzun süre sonunda elde ettiğiniz 100 grlık ürün beni asla mutlu etmez ve gelecek seneler asla ekmem...

Hibrit konusuna gelirsek eğer hibrit tohumdan yeni nesil bireyler elde edebiliriz şaşırıcaksınız belki ama hibrit tohumlardan elde ettiğim yetiştirdiğim ürünler ilk hibretten bile bazen daha güzel tatlı ve verimli bireyler elde ettim.....

Lahanagillerde yani brokoli, karnabahar, beyaz lahanadan tohum elde etmek çok zor aslında nedeni çicek açım zamanında tozlaşma nedeni ile hibritlenme meydana geliyor yani başka ürünlerden etkileniyor ve elde ettiğiniz tohum o etkilendiği bitkiden genler taşıyor sonuç olarak da gelecek yıllarda iyi bireyler gelmeyebiliyor...

Sizin demek istediğiniz elimizde var olan yamuk yumuk ürünlerden mutlu olabilmeliyiz demek ise... ben buna katılmıyorum bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki... Yerim az olduğu için yüksek verim elde etmek istemem çok doğal...

Birazcık dolaylı da olsa anlatmaya çalıştım...

Mücevher Çalısı
29-11-2016, 10:19
bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki

Dünya da bunu istiyor, hep yüksek verim, derli toplu sebzeler olsun istiyor ve örnek; pazardaki domateslerimiz. Lakin biz mutlu muyuz?

(Belirtmek isterim, ben çözüm sunmuyorum. Sadece fikir yürütüyorum...)

kerkenez
29-11-2016, 10:56
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.

dongyul
29-11-2016, 15:09
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.

Sayın Kerkenez; dediğiniz gibi problemliler ancak bunun tohumunu elde edenler kesinlikle bir yolunu biliyorlardır..

Detaylı bir araştırma yaptım. Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş... Benim bahçem ufak olduğu için ve bu sebzeler aynı dönemde çiçeklenme yaptıkları için olasılığı çapraz tozlaşma olasılığı artıyormuş... Bir yazıda bir birinden çok uzak bölgelerde tohuma bırakılmalıymış....

Mücevher Çalısı
29-11-2016, 17:41
Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş.

Hıımmm, benim gözümden kaçan bi durum, bu Lahanagillerin hepsinin kardeş olmasıymış yaaa:o (Brassica oleracea var. da var.:p) Dediğiniz gibi tabii birbirleri ile yakın ekilirse kendi içlerinde tozlaşacaklar, haklarıdır:D Siz ve Sayın kerkenez açıklayınca farkettim, bana da bugünün vurgusu bu oldu, güzel;)

Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Kolay gelsin...

dongyul
29-11-2016, 20:49
Hıımmm, benim gözümden kaçan bi durum, bu Lahanagillerin hepsinin kardeş olmasıymış yaaa:o (Brassica oleracea var. da var.:p) Dediğiniz gibi tabii birbirleri ile yakın ekilirse kendi içlerinde tozlaşacaklar, haklarıdır:D Siz ve Sayın kerkenez açıklayınca farkettim, bana da bugünün vurgusu bu oldu, güzel;)

Sayın Mücevher Çalısı; takipte kalın sizi diğer arkadaşları sayfamda görmek beni mutlu ediyor ^^

aslama1994
29-11-2016, 21:58

Oluşan tohumlar kısır olabilir mi ( hibrit) ? At ile eşek birleşiminden olan katır kısır mesela

dongyul
29-11-2016, 22:03
Her zaman olduğu gibi merakıma yenik düştüm :D

634594

Kaçıncı posta olduğunu artık unuttuğum kıvırcık fidelerinden lollo rossolar asıl yerlerine dikildiler. Bunları bahar aylarında tüketmek için tohumunu ekim sonu ektiğim fideler.

634593

Galip Kuzucu
29-11-2016, 22:34
Sayın:dongyul o merak edipte çıkarttığınız havuçları suya koysanız gelişmeye devam etmezlermi acaba :D

kerkenez
30-11-2016, 07:42
Çapraz tozlaşmayı engellemek için ben biber ve patlıcanda tül keseler kullanıyorum ama lahanagillerin çiçekleri uzun olduğu için bu biraz zor olur. Geçen yıl kese yoktu elimde sağ olsun kayınvalideme resimdeki tülden korumaları diktirmiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1401517-post27.htm

Bunlar lahanagillerde kullanılabilir. Çiçek açmadan önce bitkiyi sararsan çapraz tozlaşmayı engelleyecektir. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahanagiller kendi kendine tozlaşmazmış dolayısıyla her bir türün kesesini ayrı ayrı iki üç gün açık bırakılırsa bu sorunda hallolur diye düşünüyorum.

Ya da her sene tek bir türden 2-3 bitkiyi tohuma bırakmak. Tohumları 5 yıl çimlenme özelliğini kaybetmez deniyor. Dolayısıyla sırayla tohumlar alınabilir.

dongyul
30-11-2016, 09:27
Sayın:dongyul o merak edipte çıkarttığınız havuçları suya koysanız gelişmeye devam etmezlermi acaba :D

Bence suda gelişimine devam etmez diye düşünüyorum aramızda kalsın :cool: ben onları yedim :p

Çapraz tozlaşmayı engellemek için ben biber ve patlıcanda tül keseler kullanıyorum ama lahanagillerin çiçekleri uzun olduğu için bu biraz zor olur. Geçen yıl kese yoktu elimde sağ olsun kayınvalideme resimdeki tülden korumaları diktirmiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1401517-post27.htm

Bunlar lahanagillerde kullanılabilir. Çiçek açmadan önce bitkiyi sararsan çapraz tozlaşmayı engelleyecektir. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahanagiller kendi kendine tozlaşmazmış dolayısıyla her bir türün kesesini ayrı ayrı iki üç gün açık bırakılırsa bu sorunda hallolur diye düşünüyorum.

Ya da her sene tek bir türden 2-3 bitkiyi tohuma bırakmak. Tohumları 5 yıl çimlenme özelliğini kaybetmez deniyor. Dolayısıyla sırayla tohumlar alınabilir.

Sayın kerkenez; gerçekten güzel fikir bu sene deneyeceğim bu işi çözeceğim ^^

dongyul
05-12-2016, 14:43
Dikenli Kabak; uzun zamandır bende yetiştirmek istiyordum en sonunda arkadaşım bulmuş ve bana hediye etti...

635011

Turplarımız tüm hızıyla oluyor, tatlı sulu sulular...

635012

En son dikilen kıvırcıklar; bir sıra kıvırcık (Bu çeşit biraz farklı Belçika'dan geldi tohumu bizim kıvırcıklara benzemiyor ileri ki dönemde sizlere tanıtacağım..) bir sıra lollo rosso şeklinde dikildiler. Büyüdüklerinde görsel olarak da güzel görünecekler ^^

635014

635015

Kasımpatılar; her ne kadar kasım geçse de burada daha yeni yeni açıyorlar...

635013

dongyul
12-12-2016, 12:41
Hayat her şeye rağmen devam ediyor...

635338

Yaz dedik, son bahar dedik geldi, geçtiler elimizde kalan sebze meyve bitki artıkları tekrar toprak olma yolunda ilerliyor...

Yapraklar döküldü, evsel artıklar da daha fazla sebze meyve artıkları artmaya başladı... Bunlar birer aslında hazine, yapraklar toplanıp iki ayrı yaptığım depoya doldurulup sıkıca bastırıldılar, ilk zamanlar kuru oldukları için biraz ıslatıldı sonrasında üzeri naylon ile kapatıldı amaç nemin korunması..

Solucanlar, sümüklü böcekler, mikroorganizmalar yardımıyla kısa sürede humus olmaya başladılar..

Aslında amacım direk humus oluşturmak değil, amacım mikroorganizma solucan gibi canlılarla birlikte bu yaşayan yapıyı sebzelerin kök sisteminin ulaşabileceği yerlerde bulundurarak bu mineral dolu artık yapıyı bitkilerin kullanmasını sağlamak.

635339

Bu yöntemi bir Japon bahçıvandan öğrendim ilk zamanlar saçma gelse de aslında bu yöntemin çok başarılı olduğunu keşfettim.

Geçen sene ilk deneme fırsatım oldu ve bu artıkları toplayıp ilk baharda domates, salatalıkların ve bir kısım fasulye ekeceğim alanlara sıra sıra 40-50 derinlikte olacak şekilde gömdüm. Daha sonra bitkilerin bu artıkları gömdüğüm sıraların üzerine gelmeyecek şekilde ekim yaptım.

Bu işlemi yapınca ilk önce pişman oldum bitki köklerinin 50 cm derinlikteki bölgeye ulaşamayacağını düşündüm... Yanılmışım ki gömdüğüm bölgeleri kontrol ettiğimde artıkların tamamında beyaz kök sisteminin yayıldığını gördüm... Sonuç olarak hedefime ulaşmıştım gübre maliyetini azaltarak elimdeki yaprak, sebze ve meyve artıklarını kullanarak bitkileri yaz boyu besleyecek düzeyde toprak altında depo oluşturmuş oldum...

Bu yöntemin diğer güzel yanı toprağı nemli tuturak bitkinin su ihtiyacını minimum düzeye düşürüyor.

635340

Taşlıbahçe
12-12-2016, 16:24
Hayat her şeye rağmen devam ediyor...

635338

Yaz dedik, son bahar dedik geldi, geçtiler elimizde kalan sebze meyve bitki artıkları tekrar toprak olma yolunda ilerliyor...

Yapraklar döküldü, evsel artıklar da daha fazla sebze meyve artıkları artmaya başladı... Bunlar birer aslında hazine, yapraklar toplanıp iki ayrı yaptığım depoya doldurulup sıkıca bastırıldılar, ilk zamanlar kuru oldukları için biraz ıslatıldı sonrasında üzeri naylon ile kapatıldı amaç nemin korunması..

Solucanlar, sümüklü böcekler, mikroorganizmalar yardımıyla kısa sürede humus olmaya başladılar..

Aslında amacım direk humus oluşturmak değil, amacım mikroorganizma solucan gibi canlılarla birlikte bu yaşayan yapıyı sebzelerin kök sisteminin ulaşabileceği yerlerde bulundurarak bu mineral dolu artık yapıyı bitkilerin kullanmasını sağlamak.

635339

Bu yöntemi bir Japon bahçıvandan öğrendim ilk zamanlar saçma gelse de aslında bu yöntemin çok başarılı olduğunu keşfettim.

Geçen sene ilk deneme fırsatım oldu ve bu artıkları toplayıp ilk baharda domates, salatalıkların ve bir kısım fasulye ekeceğim alanlara sıra sıra 40-50 derinlikte olacak şekilde gömdüm. Daha sonra bitkilerin bu artıkları gömdüğüm sıraların üzerine gelmeyecek şekilde ekim yaptım.

Bu işlemi yapınca ilk önce pişman oldum bitki köklerinin 50 cm derinlikteki bölgeye ulaşamayacağını düşündüm... Yanılmışım ki gömdüğüm bölgeleri kontrol ettiğimde artıkların tamamında beyaz kök sisteminin yayıldığını gördüm... Sonuç olarak hedefime ulaşmıştım gübre maliyetini azaltarak elimdeki yaprak, sebze ve meyve artıklarını kullanarak bitkileri yaz boyu besleyecek düzeyde toprak altında depo oluşturmuş oldum...

Bu yöntemin diğer güzel yanı toprağı nemli tuturak bitkinin su ihtiyacını minimum düzeye düşürüyor.

635340

Farklı yapıdaki ve farklı ayrışma aşamalarındaki türlü türlü organik maddeyi ben de bahçede alabildiğine kullanıyorum ama hepsinin yeri, zamanı farklı. Şimdi müsadenle biraz bilmiş bilmiş yazayım :)

Henüz ayrışmamış organik maddeler (karbon veya azot ağırlıklı olsun farketmez) çok yoğun bir şekilde -en çok- bakterilerin hücumuna uğrar. Beslenirler ve hızlıca ürerler, bu esnada da oradaki azotun büyük bölümünü kullanırlar. Toprağın PH dengesi de bir süre için bozulur. Bu ayrışmamış takviyeyle aynı zamanda dikilmiş, ekilmiş bitkiler varsa ihtiyaçları olan azotu teminde zorlanırlar. Bu duruma da "azot kilitlenmesi" deniyor. Bu durumdan bilhassa bol azot tüketen bitkiler olumsuz etkileniyor, kimileriyse pek aldırmıyor. Neyse, zaman içinde her şey yoluna giriyor zaten. Bakterilerin beslendiği malzemenin azalması, ortamın ilk başta asidik olması, sonra değişmesi ve bu esnada farklı mikroorganizmaların çoğalıp yok olması, bakterilerle beslenen protozoalar sayesinde bakterilerin bünyesindeki azotun çoğunun toprağa dönmesi derken her şey bu toprakta kök salacak bitkiler lehine dengeleniyor.

Bu nedenle ben, ilkbahar ve yaz sezonunda, ayrışmış ve bitkilerin alımına uygun halde bulunan, negatif etkisi olmayan malzemelerle takviye yaparken sonbaharda, ayrışmamış malzemeyi gömüp üzerlerine de kendi aklımca kendi azotunu temin edebilecek olan bakla gibi bir baklagil ekiyorum.

Bahara kadar onlar büyüyor, çiçeklenme döneminde biçip, parçalayıp toprağa karıştırıyorum, üç-dört hafta sonra da yazlık fideleri dikiyorum. Havaların da ısınıyor olması toprağa karıştırılan bu yeşil malzemenin bir aya kalmadan aynı süreçlerden geçerek erimesini sağlıyor. Ama, sonbaharda eklenen malzemenin miktarı bunun hayli üzerinde oluyor ve bu süreçleri aşması soğukların da etkisiyle çok daha fazla zaman alıyor.

Uzun lafın kısası: Ayrışmamış ancak zamanla toprağı canlandıracak nitelikteki malzemenin sonbaharda kullanılmasını tavsiye ederim.

Bahsettiğin Japon bahçivanın yöntemi de uygun ancak bitkilerden biraz daha uzağa eklenirse ve sonraki yıl bitkiler bu yığının gömüldüğü yere ekilirken, geçilen sezonda büyüdükleri yere de yine böyle bir gömü yapılırsa sistem daha iyi işler. Belki o da öyle yapıyordur. Bu arada ismi ne japon üstadın?

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar :)

dongyul
12-12-2016, 17:09
Farklı yapıdaki ve farklı ayrışma aşamalarındaki türlü türlü organik maddeyi ben de bahçede alabildiğine kullanıyorum ama hepsinin yeri, zamanı farklı. Şimdi müsadenle biraz bilmiş bilmiş yazayım :)

Bahsettiğin Japon bahçivanın yöntemi de uygun ancak bitkilerden biraz daha uzağa eklenirse ve sonraki yıl bitkiler bu yığının gömüldüğü yere ekilirken, geçilen sezonda büyüdükleri yere de yine böyle bir gömü yapılırsa sistem daha iyi işler. Belki o da öyle yapıyordur. Bu arada ismi ne japon üstadın?

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar :)

Sayın Taşlıbahçe; olur mu öyle şey bilmiş olun istediğinizi yazın sizin sayenizde bir çok bilgi öğreniyoruz :cool: bilgi için teşekkür ederim ^^

İlk olarak ben bu biriktirdiğim malzemeleri gömmüyorum depo yaptığım yığınlarda en az 4 5 bazen 6 ay bekletiyorum yaprak ve bitki artıkları dekomposite oluyor ve sonrasında gömüyorum... Eğer direk olarak dekomposite olmadan gömmek hastalığa ve zarara neden olabileceğini az çok kestiriyorum. Sadece balık iç organlarını direk olarak gömüyorum onun dışında direk gömme işlemi yapmıyorum.

Japon amcama gelecek olursak kendisi yaban mersini yetiştiriciliği ve her türlü sebze yetiştiriciliği yapıyor. Çok yetenekli eğer sayfalarını inceleyecek olursanız Japon bahçeciliği ve becerikli oluşlarını göreceksiniz...

Resmi sayfası;
T&F fukuberry.com (http://www.fukuberry.com/)

Youtube kanalıda çok popüler;

https://www.youtube.com/user/f104ryo/featured

saleri
14-12-2016, 06:52
Sn Dongyul

Japoncam türkçem kadar iyi değil :)

Bu japon amca tohumların kafalarına niye tokmakla vuruyor ?

dongyul
14-12-2016, 12:24
Sayın Saleri; Japonya'da olsun genel olarak uzak doğuda toprak yapısı çok fazla kumul rüzgarla yağmurla birlikte toprak aşınıp gidiyor.

Videolarda görmüşsünüzdür zaten her zaman siyah malç naylonu kullanıyorlar bunun amacı çok fazla yağış olduğu için yabancı ot çıkımını engellemek ayrıca yağmurlarla topraktaki mineralin topraktan kaçıp gitmesini engellemek ayrıca diğer nedeni de fazla sıcaklarda topraktaki su buharının kaçıp gitmesini engellemek...

Şimdi gelelim sizin sorunuza tohumlar kumul toprakta rüzgar ve yağmurla birlikte yüzeyde kalmasını engellemek için toprağı sıkıştırıyor...

Bu uygulamayı bizim topraklarda yapacak olursak tohum sıkışıp kalır çıkım düzeyleri çok düşük olur...

Bu japonlardan tarım konusunda bilgi öğreneceksek yapmamız gereken bize yararlı olanları almak geri kalanını bırakmak... Aslında aldığımız bilgileride geliştirmek ve kendi topraklarımızda uygulamak olması gerekir.

Taşlıbahçe
14-12-2016, 18:47
Sayın Saleri; Japonya'da olsun genel olarak uzak doğuda toprak yapısı çok fazla kumul rüzgarla yağmurla birlikte toprak aşınıp gidiyor.

Videolarda görmüşsünüzdür zaten her zaman siyah malç naylonu kullanıyorlar bunun amacı çok fazla yağış olduğu için yabancı ot çıkımını engellemek ayrıca yağmurlarla topraktaki mineralin topraktan kaçıp gitmesini engellemek ayrıca diğer nedeni de fazla sıcaklarda topraktaki su buharının kaçıp gitmesini engellemek...

Şimdi gelelim sizin sorunuza tohumlar kumul toprakta rüzgar ve yağmurla birlikte yüzeyde kalmasını engellemek için toprağı sıkıştırıyor...

Bu uygulamayı bizim topraklarda yapacak olursak tohum sıkışıp kalır çıkım düzeyleri çok düşük olur...

Bu japonlardan tarım konusunda bilgi öğreneceksek yapmamız gereken bize yararlı olanları almak geri kalanını bırakmak... Aslında aldığımız bilgileride geliştirmek ve kendi topraklarımızda uygulamak olması gerekir.

"Bu japonlardan tarım konusunda bilgi öğreneceksek yapmamız gereken bize yararlı olanları almak geri kalanını bırakmak... Aslında aldığımız bilgileride geliştirmek ve kendi topraklarımızda uygulamak olması gerekir."

Doğru söze ne hacet. Tabii ki yalnızca Japonlar'la ilgili değil ama söz oradan açılmışken: Masanobu Fuku Oka. Büyük üstad, pirim desem yeridir, tam olarak izinden gittiğim için değil, gitmek istediğim için.

2004 yılında arkadaşım bize elinde beş on sayfa bir yazıyla gelip yeni çevirdiği kitaptan bahsetti. Kitabın ismi "Ekin Sapı Devrimi" veya "Tek Saplık Devrim" olacakmış. Fuku Oka'nın felsefesi ve öğretisiymiş. İlk bölümü çevirdim deyip bıraktı. Okumaya başladıkça içim açıldı, içimde kapılar, pencereler açıldı.

Çevirdikçe getirdi, getirdikçe okudum. Aradan zaman geçti, 2 yıl sonra kitap basıldı (sonra ikinci kitap da basıldı "Doğal Tarımın Felsefesi"). Kitabın basılmasından sonra olan oldu. Anadolu topraklarında olduklarını unutan pek çok kişi orada anlatılanları harfiyen uygulamaya çalıştı. Sonra şöyle şeyler duydum sağda solda: Fuku Oka olmuyo!

Fuku Oka'nın felsefesi tüm insanlar ve dünyanın her yeri için geçerli, kesinlikle böyle ama geliştirdiği yöntemin "detayları" büyük ölçüde yaşadığı yerle ilgiliydi. Muson yağmurlarıyla sulanan bir adada geliştirilen yöntemlerin zaman dizgisi de oraya göreydi. O sazdan şapkasıyla yağmurdan korunurken damla susuz bir yazda şapkasıyla güneşten korunan adam aynı yöntemleri uyguladı, uyguladılar. Sonra da "Fuku Oka olmuyo!"

Tabii ki yöntemin detayları bölgeye, iklime, toprak yapısına uyarlanırsa, bunu yapabilecek yeteneğe, öngörüye, bilgiye sahip isek "Fuku Oka oluyor" diyebiliriz.

Fuku Oka'nın olmamasından bir süre sonra da daha başka ve daha çok, çok daha çok kişi bu kez "permakültür"e koştu, öğrendi, uyguladı ve "permakültür olmuyo!" dedi. Bu kader değilse nedir? Biliyorum kader değil ama nedir?

Permakültür ne bir din, ne bir mezhep... İncelendiğinde öğeleri ilişkilendirmeye dayalı, mantıklı bir bilgi örüntüsü olduğu açık. Tabii ki bir kutsal kitap değil ve tüm koşullara hazır bir cevabı yok. Ama, problem çözmeye yönelik bir formülü var.

Örnekler çoğaltılabilir. Ne diyordum, evet, doğru söylemişsin diyordum:)

Sevgiler...

dongyul
14-12-2016, 20:10
Sayın Taşlıbahçe; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim öyle bir gün gelsin ki yüz yüze bunları konuşalım çok güzel olur...

Biz insanların en büyük hatalarının aslında okusa bile okuduğuna hemen inanmak oluyor her yazılanın doğru olduğunun yanılgısına kapılıyor... Ben her yazılana inanmıyorum kendim yapıp göreceğim bunun sonucunda onun doğruluğunu hakkında konuşabilirim... Bilim öyle bir duruma gelmiş ki para ile bilim yapan büyük şirketlerin yalan yanlış programlarını destekler olmuş...

Bizim en büyük hatamız yazılanların doğruluğundan emin olmak ve hemen işe koyulmak onlar yapmış bizde yaparız alt yapı olmadan işe koyuluyoruz sonra Fukuoka işe yaramıyor... Bizim insanımız maddi olarak bu ülkeye sıkışmış kalmış durumda gidip o ülkeleri göremiyor ve kendi ülkemiz ile kıyaslayamıyor gelişmişlikten tutun iklime eğitime daha bir çok konuda kıyaslama fırsatı yakalayamıyor. Sonuç olarakta onların yaşam tarzını görmeden işe koyulursak sonuç fiyasko... Ve en büyük hatamız atalarımızın biriktirmiş olduğu bilgileri silip atmak ya da yaptıkları hataları halen sürdürmek....

Uzakdoğuda Fukooka gibi insanlarla dolu... İlk kabak aşısının Güney Kore'de 1300'lerde (Tarihden emin olamadım bir seminerde duymuştum.) yapılmış olması beni çok şaşırtmıştı. Toprağı nasıl işleyebileceklerini, doğa ile nasıl uyum içinde yaşama anlayışı olduğunu gördüm o insanlarda...
Örneğin; yılda iki defa patates ekilebileceğini, kabakgiller tohumlarının cıtlatma yöntemi ile ekildiğini, crysantemden ilaç yapıldığını, bioenzim çalışmaları gibi bir çok konuda onlardan öğrendim.

Keşke öyle bir imkanım olsa da her lise öğrencisini Uzakdoğuya götürsek ve o at gözlükleri ile dünyaya bakmayı bıraksalar.

Biraz derin konulara girdim ^^

anarius
15-12-2016, 09:32
Masanobu ve Permakültür yaklaşımlarına ilgi duyan ve denemek isteyen birisi olarak merak ettiğim şey, bu "felsefelerin" Türkiye topraklarında uygulanabilir olması için ne gibi değişiklikler yapılmalı, fikir verebilir misiniz? Çok bir şey ifade etmedi çünkü bende. Peşinen teşekkürler. :)

dongyul
15-12-2016, 19:27
Masanobu ve Permakültür yaklaşımlarına ilgi duyan ve denemek isteyen birisi olarak merak ettiğim şey, bu "felsefelerin" Türkiye topraklarında uygulanabilir olması için ne gibi değişiklikler yapılmalı, fikir verebilir misiniz? Çok bir şey ifade etmedi çünkü bende. Peşinen teşekkürler. :)

Sayın anarius; başka ülkelerde yapılan çalışmalar bizim ülkemizde de aynıları yapılabilir ancak başarı oranı düşüktür bunun nedeni oradaki iklim, toprak yapısı, sulama şekli, yağmur döngüleri bizim ülkemizdekilerden farklıdır... Eğer dünyanın her yerinde aynı tür iklim aynı özellikler sergilenseydi sıradan olurduk.... Konu o kadar geniş ki toplayıpda yazabilecek baba yiğit olmalı...

Şimdi size azda olsa açıklamaya çalışayım... İlk olarak Taşlıbahçenin resmi bloğunu takip etmenizi yapılan çalışmaları dikkatli okuyup anlamanızı öneririm..

Taşlıbahçenin yapmış olduğu çalışmadan örnek veriyorum; Permakültürde genelde sebze yatakları hazırlanır ve bu yataklar toprak tabanından yüksekte yapılır amaç aşırı yağmur suyundan sebze yataklarını korumaktır ve kök sistemini geliştirmektir.. Bu sebze yataklarını yükseltirken odun ağaç dal artıkları filan kullanılır. Bu permakültürün çıkış yeri avrupadır.. Avrupa yağışlı bir bölge olduğu için bu sebze adalarını yükseltmek işe yaramış görünüyor.

Gelelim bizim sevgili ülkemize işler nasıl ilerliyor bu sebze adalarını yapılan çalışmaları Taşlıbahçede bizim ülkemize uyarlamış sebze yataklarını yükseltmek yerine derin çukur bölgeler oluşturarak o odun ağaç dallarını çukurlara gömmüş ve sebze adalarını yükseltmeden oluşturmuş olmuş.. Kesinlikle bu bir buluş... Böyle yapmasının neden bizim ülkemizdeki yağışların avrupadan uygulanan permakültürdeki bölgeden az olması....

Taşlıbahçenin yaşadığı bölge Çanakkale... Onun yaşadığı bölge için o sebze adalarını yükseltmek yerine yapmış olduğu çalışma işe yaramış gibi görülüyor.. Ancak Taşlıbahçe karadeniz bölgesinde yaşıyor olsaydı yağışın fazla olması onu sebze yataklarını yükseltmeye itecekti....

Yani yapılan çalışmalar onların ülkeleri için işlevsel olabilir ancak bizim ülkemizde işlevsel olmayabilir... Bunu gözlem yaparak bizim ülkemizdeki ve onların ülkelerindeki alt yapıyı bilmek şart...

Anlatabildim mi?

Taşlıbahçe
15-12-2016, 21:40

Fuku Oka'nın felsefesini Türkiye topraklarında uygulamak için noktasını da virgülünü de değiştirmemek lazım. Gereken değişiklikler felsefeyle ilgili değil, yöntemle, pratik uygulamayla ilgili. Dongyul'un, sağolsun, bloğumdan verdiği örnek basit bir uyarlama. Aslında permakültür de de kurak koşullar için bu yöntem öneriliyor; yalnızca yüzeysel olarak, detaylandırılmadan geçilen bir öneri. Benim yaptığım birkaç yöntemi birleştirmek, uyarlamak ve denemek oldu yalnızca.

Bunun gibi daha pek çok şey var. Özellikle buğdaygillerle ilgili son yıllarda yapılan bazı çalışmalar konunun üzerine çok güzel gidiyor. "Anıza ekim" sözcükleriyle konuyu araştırabilirsiniz. Bazı denemeler yapılmaya başlandı, sonuçlar gözlemlenerek geliştirileceği umudundayım. Ancak bu yöntemler, yani işin pratiği maalesef felsefenin önüne geçme eğiliminde. Fuku Oka'yla başlayan bu eğilim daha en başında anıza ekim yöntemine uygun makineleşmenin teşvikine döndü. İşte bu nokta Fuku Oka'nın kemiklerinin sızladığı noktadır.

kerkenez
16-12-2016, 07:35
Fukuoka' nın dediği gibi hiç bir şey yapmayın. Nasıl olacaksa? :cool:

Dutlubahçe
16-12-2016, 11:47
Sayın dongyul, bu japon amca, toprağa gömdüğü bitki artıklarının üzerine birşeyler serpiyor. Toprağa ayrıca siyah bir toz karıştırıyor. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını yazabilir misiniz?

Bir sorum daha olacaktı, mandalina portakal gibi narenciye artıklarını da kompost yapımında kullanabilir miyiz?

dongyul
16-12-2016, 13:50
Sayın dongyul, bu japon amca, toprağa gömdüğü bitki artıklarının üzerine birşeyler serpiyor. Toprağa ayrıca siyah bir toz karıştırıyor. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını yazabilir misiniz?

Bir sorum daha olacaktı, mandalina portakal gibi narenciye artıklarını da kompost yapımında kullanabilir miyiz?

Sayın Dutlubahçe; Artıkları gömdükten sonra çok kısa sürede elimine olmaları için enzim kullanıyor...

O siyah toz; pirinç kabuğu gibi artıkları ateşsiz yakmadan o siyah hale getiriyor ve sonrasında toprağa katıyor (bunu detaylı öğrenmek isterseniz youtube üzerinden araştırın derim..) Ayrıca leonardit kullanıyor bazen belki onuda görmüş olabilirsiniz. Uzakdoğuda toprak çok fakirdir yağış fazla olduğu için mineraller akıp gider o yüzden o Japon amca ekim yapmadan önce hep toprağa bir şeyler ilave ediyor çünkü toprağın sürekli yıkandığını biliyor. Bazen kemik unu kullanıyor...

Komposta narenciye ürünleri kullanmamayı söylüyorlar ancak ben kullanıyorum... Örneğin domates içinde asitli kullanılmamalı deniyor ama gözlemlediğim kadarıyla domatesleri solucanlar severek tüketiyor... Burada yapılması gereken aşırıya kaçmamak..

Zekoş
16-12-2016, 20:08
Sayın Dongyul,sayfanızın son kısmında yazılanları okudum yoruldum bahcede calıssam bu kadar yorulmazdım:))Gübreydi tozlasmaydı kafam cok karıstı bir sebze yetistirmek bu kadar zor olmamalı diyorum.Merak ettigim sebze artıklarıyla yapılan kompost gübre diger gübrelere göre daha iyi oldugundan mı yoksa alternatif olarak mı yapılıyor?Bizim buralarda yanmıs koyun gübresi varsa yeterlidir.
Tozlasma konusunda da aynı tür bitki aralarına süpürge otu ekilirse tozlasmayi önleyecegini okumustum..ne kadar dogrudur bilemiyorum.

dongyul
16-12-2016, 21:08
Sayın Dongyul,sayfanızın son kısmında yazılanları okudum yoruldum bahcede calıssam bu kadar yorulmazdım:))Gübreydi tozlasmaydı kafam cok karıstı bir sebze yetistirmek bu kadar zor olmamalı diyorum.Merak ettigim sebze artıklarıyla yapılan kompost gübre diger gübrelere göre daha iyi oldugundan mı yoksa alternatif olarak mı yapılıyor?Bizim buralarda yanmıs koyun gübresi varsa yeterlidir.
Tozlasma konusunda da aynı tür bitki aralarına süpürge otu ekilirse tozlasmayi önleyecegini okumustum..ne kadar dogrudur bilemiyorum.

Sayın Zekoş; bence de sebze yetiştirmek çok zor değil tamamen bilgi alt yapı şart.

Komposta gelecek olursak tamamen alternatif olarak kullanıyorum... Koyun gübresinin daha işlevsel olabileceğini tahmin ediyorum...

Tozlaşma konusunda biraz araştırma yaptım az çok onu çözdüm sayılır ^^

dongyul
17-12-2016, 19:32
Kışlık ürünlerde hasat

Beyaz lahanalar olgunlaşmaya başladı, en lezzetli lahanalar şuan ki lahanalardır çünkü kar ve soğuğu yediler... Kendileri 1,650 gr geldi.

635624

Karnabaharlar beyaz altınlarını oluşturmaya başladı... Şuanlık 40-45 adet karnabaharım mevcut umarım kar yağdığında bozulmazlar.

635625

635626

635627

anarius
18-12-2016, 09:24
Sayın dongyul ve Taşlıbahçe, dönüşleriniz için teşekkür ettim, aydınlattınız.

Lahana ve karnabaharın da maşallahı var :)

dongyul
18-12-2016, 12:21
Sonunda Hurmalar Kurudu.

Geçen sene hurmaları Japonlar gibi çok kurutmuştum ancak pek hoşuma gitmemişti ancak bu sene Sayın Meyvelitepe'de gördüğüm gibi aşırı kurumadan iplerden aldım, yıkadıktan sonra vakumlu poşetlerde saklamaya aldım. (Yıkamamın amacı dışarıda tozlanmış olabileceklerini düşünmem.) Ancak saklamak istemiştim ki biz bu hurmaların lezzetine bayıldık saklayamadan bittiler neredeyse...

Gelen geçen herkese tadımlık tattırdım, tattırırken de nasıl kurutulduğunu anlattım ki sadece tüketen taraf değil gelecek yıllarda onlarda üreten taraf olmaları için... Herkes tadını çok beğendi ve şaşırdılar. Çoğunun ağzından hurma nasıl kurur lafları oldu. Türk kahvesinin yanında ikramlık olarak küçük kurumuş hurmalardan ikram etmek çok güzel oldu. Kahve lokum çiftinin yerini alabilir...

Hurmalar kurumaya başlayınca üzerilerinde beyaz şeker kristalleri oluşuyor...

635661

635660

635662

Dutlubahçe
18-12-2016, 12:43
Sayın dongyul, karnabaharların yaprakları da çok güzel görünüyor. Onları değerlendirebiliyor musunuz?

dongyul
18-12-2016, 13:39
Sayın dongyul, karnabaharların yaprakları da çok güzel görünüyor. Onları değerlendirebiliyor musunuz?

Sayın Dutlubahçe; Aslında brokoli, karnabahar ve beyaz lahananın dış yaprakları tüketilebiliyor ama karalahana gibi dolması olmuyor çünkü sert ve damarlı... Ancak o yapraklardan dible dedikleri yemeği çok güzel olur ve lezzetlidir biz tüketiyoruz.

Ancak hepsini tüketmek zor o yüzden bir kısmını karnabaharın yapraklarını kopmposta atıyorum...

brs_murat
19-12-2016, 18:54
merhaba Sayın dongyul;
tohumları çimlendirmeden önce aspirinli suda bekletmişdiniz,burdan yola çıkarak,
-tohumları fısfısla çimlemeye veya yaprakları çıkdıkdan sonra söğüt ağacının suyu ile seyrelterek sulamaya devam etsek sizce etkisi nasıl olur.

dongyul
19-12-2016, 21:25
merhaba Sayın dongyul;
tohumları çimlendirmeden önce aspirinli suda bekletmişdiniz,burdan yola çıkarak,
-tohumları fısfısla çimlemeye veya yaprakları çıkdıkdan sonra söğüt ağacının suyu ile seyrelterek sulamaya devam etsek sizce etkisi nasıl olur.

Sayın brs_murat; her tohum için aspirinle çimlendirme yöntemi işe yaramıyor örneğin biber için kısa sürede çimlendirmeyi sağlıyor ancak salatalık gibi tohumlarda çimlenmeyi baskıladı... Yani detaylı araştırılıp denenmesi gerekiyor... Her tohum için denenmeli..

Bir kaç yıl önce Tübitak proje önerisi okurken karşılaşmıştım Lise öğrencileri söğüt yapraklarından elde ettikleri suyla domates yetiştirmişler ve kontrol grubundaki domateslerden daha verimli ve daha uzun boylu bireyler meydana gelmişti.. Yani sizde böyle bir çalışma yaparsanız olumlu şeyler olacağını düşünüyorum...

Ancak her tohumu çimlendirme de aspirin işe yaramadığını söyleyebilirim.

brs_murat
20-12-2016, 19:10
Sayın dongyul;geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim,
nisanda sebze tohumlarından bir kaç tanesini,çimlendirip yerine dikene kadar söğüt suyuyla suluyayım, merak ettim sonuç ne olucak.

dongyul
01-01-2017, 15:02
Bizim buralara da sonunda kar yağdı geçti...

Kar yağdı geçti ama karnabaharlar, brokoliler devrildi neyse ki toparlandılar.... Tünel serayı kapatamadım o yüzden biraz kar zarar verdi...

636690

Brüksel lahanaları oluşturduğu başları büyümemeye başladı ilk önce havaların soğuk gitmesinden dolayı düşündüm sonra ticari üretim yapan Amerika'daki bir çiftliğe sordum onlarda en üst başlarını kesmem gerektiğini söylediler ve kestikten sonra büyümeye başladılar.

636691

Kumkuatlar; reçeli olmak üzere toplandılar.

636692

Brokoliler kardan sonra gerçekten lezzetlenmişler...

636693

636694

dongyul
11-01-2017, 19:56
Karlar düşer... düşer düşer ağlarım...

- Uzun zamandan sonra tekrar yazabildim... Bir süredir bahçemden uzakta kaldım sonunda bir süreliğine bahçemi görebildim...

Kar taneleri her düştüğünde acaba bahçem ne oldu... Mandalinam soğuk yedi mi? Karnabaharlar soğuktan yandı mı? Tünel seramı kapatamadım gibi deli sorular sonunda son buldu...

Ben yokken tabi ki de kimse bahçemle ilgilenmemiş tünel serayı kapatan olmamış mandalinalarım dallarında kar yemiş... Küçük tünel seralarım kar yüzünden zarar görmüş...

Gelelim bahçemize...

Mandalinaların son durumu bazıları dallarında bozulmuş, soğuk yemiş... Her sene soğuktan etkilenmesin diye bol samanlı gübre ile kök kısmını kapatırdım bu sene yapamadım ama zarar fazla görmemiş gibi...

637189

Tünel seralar kardan etkilenmiş, normalde kar yağdığı geceler çıkıp tünel seraların üstünü temizliyordum ancak bu sene yapamadım...Sonuç ortada :(

637190

Kar erimeye başlayınca yorgun argın halimle bir gazla tünel seranın üstünü örtmeye kalktım ve başardım... Amacım ilk bahar ekimini erken yapmak ve bu sayede ürünleri erken yetiştirmek bunu yapmak içinde kuru toprağa sahip olmak gerekiyor ıslak toprakta hiç bir şey yapılmaz kazılmaz kazsanız bile hep büyük toprak parçaları oluşturursunuz toprağı sıkarsınız bir nevi.. ama toprak kuru olursa işlemesi kolay olur ve ayrıca tünel seraların işlevsel olması için en önemli husus içeride su buharının ve suyun olmamasıdır bu sayede tünel seralarda sağlıklı bitkiler yetiştirirsiniz.

637191

637193

Sonunda seradaki brokolileri toplamaya başladık.... Bir daha seraya brokoli dikermiyim asla dikmem... Çünkü lahanagiller kar yemeden lezzetlenmiyor. Bol yoğurtlu salatası yapıldı...

637192

Zekoş
12-01-2017, 08:40
Sayın Dongyul bu sene bende brüksel lahanası ve brokoli denemeyi düsünüyorum.Sizden ekim zamanını ögrenebilirmiyim? Yaptığım en büyük hatalardan biri de bu..
Kamkat fidanı bende almıstım .Saksıda birkac ay yasadı bir daha denemeye korkuyorum açıkcası..

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dongyul
12-01-2017, 11:29
Sayın Dongyul bu sene bende brüksel lahanası ve brokoli denemeyi düsünüyorum.Sizden ekim zamanını ögrenebilirmiyim? Yaptığım en büyük hatalardan biri de bu..
Kamkat fidanı bende almıstım .Saksıda birkac ay yasadı bir daha denemeye korkuyorum açıkcası..

Sayın Zekoş; ilk olarak brüseksel lahanasını ekiyorum çünkü kendisi en geç olgunlaşan (ortalama 180 günde).... Sonrasında beyaz lahana, mor lahana, karnabahar ve brokoli ekimlerini yapıyorum.....

Bazı tohumlar erkenci bazıları orta erkenci bazıları geç çeşitler... Elinizdeki tohum nasılsa o şekilde ekim yapmalısınız...

Örneğin; Brüksel lahanasını haziran sonu gibi ekiyorum... Diğerlerini de temmuzun ilk haftası tohumlarını ekmeye başlıyorum... 1 ay sürede fide haline geliyorlar ve sonrasında asıl yerlerine dikim işlemlerini yapıyorum...

Lahanagilleri yetiştirmenin püf noktası kesinlikle tırtıllarla mücadele....

Zekoş
12-01-2017, 12:11
Sayın Dongyul haziran ve temmuz ayları gec degil mi? Burada havalar nisanda ısınmaya basliyor ekim ayında bile kıragı yağdığı oluyor.Bu sebzeler dondan etkilenmez dersen sorun yok ****** de..Biz bütün sebzeleri soguklara kalmaması ve tohum almak icin nisan mayıs aylarında mutlaka ekeriz..

Zekoş
12-01-2017, 12:12
Bu arada lahanayı denedim gayet güzel oluyor ama gercekten tırtıllar başa bela oluyor..

dongyul
12-01-2017, 12:20
Sayın Dongyul haziran ve temmuz ayları gec degil mi? Burada havalar nisanda ısınmaya basliyor ekim ayında bile kıragı yağdığı oluyor.Bu sebzeler dondan etkilenmez dersen sorun yok ****** de..Biz bütün sebzeleri soguklara kalmaması ve tohum almak icin nisan mayıs aylarında mutlaka ekeriz..

Sizin oraların iklimini çok iyi bilmediğim için ben kendi ekim dikim yaptığım zamanı size söyledim... Sizin kafanıza ne hangi tarihler arası yatıyorsa o zaman ekim yapabilirsiniz. Ben kendi bölgemdeki kendimin uyguladığı ekim tarihini söyledim..

Zekoş
12-01-2017, 15:50
Tesekkürler Sayın Dongyul...buranin iklimi cok fark ediyor...deneyerek ögrenecez artık..

anarius
23-01-2017, 21:05
yok mu yeni haber/foto? bağımlısı olduk :)

dongyul
23-01-2017, 23:20
yok mu yeni haber/foto? bağımlısı olduk :)

Sayın anarius; Çok teşekkür ederim bir süredir sağlık problemi yaşıyorum umarım en yakın zamanda bahçelerde olacağım...

Bende bu sitenin bağımlısı oldum, herkesin paylaştığını okumak çok güzel ve bilgilendirici ^^

dongyul
24-01-2017, 15:45
Bağda son durumlar...

Havaların soğuk ve kapalı gitmesi ürünlerin kalitesinde bozulma ve gelişiminde yavaşlama söz konusu...

Baş oluşturması için ekilen arpacık soğanlar yeşermeye başlamış kar yedikten sonra daha güzel geliştiler sanki..

637678

637679

Bezelyeler çıkmaya başlamış.

637680

Baklalar da bezelyeleri takip ediyor.

637681

Üçüncü posta ekilen karnabaharlar baş oluşturmaya başlamışlar.

637682

dongyul
24-01-2017, 21:22
Hasat Zamanı

Yedikule Marul

637690

Roka

637686

Çin Turpu (Laçin Turpu); Dışı beyaz içi bu şekilde mor halkalar oluşturuyor, bizim turplara göre biraz daha aromalı.

637687

Turplar; beyaz ve kırmızı turplar

637689

Bazıları görüldüğü gibi kök kısımlarından çatlamalar yapıyor.

637688

dongyul
27-01-2017, 20:13
Bir kısım tohumların çimlendirilme işlemleri başlamış bulunmakta :cool:

Bu yılın bu zamanları içimi bir heyecan kaplar sonuç erkenden tohumları çimlendirmek olur...

Çeşit çeşit biberler, domatesler sıcak pamuk aralarına yerleştirildiler :rolleyes:

637825

Bu sene yetiştirmeyi düşündüğüm domates ve biber çeşitleri, şuan elimde olanları çimlendirmeye başlamış bulunmaktayım :D

637826

İsmail Kuzucu
27-01-2017, 22:52
Bereketli olsun. Bu sene dikkatli olmak gerekli, havalar hiç dengeli gitmiyor. Dün kapalı hava varken, bugün yazdan kalma güneşli hava vardı.

dongyul
27-01-2017, 23:39
Bereketli olsun. Bu sene dikkatli olmak gerekli, havalar hiç dengeli gitmiyor. Dün kapalı hava varken, bugün yazdan kalma güneşli hava vardı.

Sayın İsmail Kuzucu; Evet kesinlikle öyle iklim o kadar dengesizleşti ki ayrıca bahar aylarında gelen erken bir anda sıcaklar şuan çimlendirme başlamama neden oluyor...

saleri
28-01-2017, 08:16
Bu senede bereketiniz bol olsun. Allah zararlı börtü böcekleri bahçenizden uzak tutsun. Bol bol resimli paylaşım bekliyoruz

akçabardak
28-01-2017, 08:58
Şimdiden kolay gelsin, sağlıklı bereketi bol bir sezon olsun.

dongyul
28-01-2017, 11:01
Bu senede bereketiniz bol olsun. Allah zararlı börtü böcekleri bahçenizden uzak tutsun. Bol bol resimli paylaşım bekliyoruz

Sayın Saleri; çok teşekkür ederim umarım çok erken davranmamışımdır tereddüt ettim ama bir anda ısınan hava seralarda çok güzel yetiştirme imkanı sağlıyor, hayırlısı...

Şimdiden kolay gelsin, sağlıklı bereketi bol bir sezon olsun.

Sayın akçabardak; çok teşekkür ederim geçen sene etkinlikten sizden gelen tohumların bir kısmını bu senede ekeceğim ^^

dongyul
31-01-2017, 11:45
Günlük Hasılat

Biraz brüksel lahanası

637988

Bir baş beyaz lahana ve brokoli

637989

Beyaz lahanalar sıkı baş yapısına sahip ve 1 kilogram civarı geliyor.

637991

İkinci posta ektiğim beyaz lahanalar yetişiyor bunları aslında böylede toplayıp kara lahana yemeği şeklinde yemeğini yapıyoruz çok daha lezzetli oluyor...

637990

Dutlubahçe
31-01-2017, 18:17
Sayın dongyul, bunlar bahçede mi yoksa serada mı?

dongyul
31-01-2017, 18:49
Sayın dongyul, bunlar bahçede mi yoksa serada mı?

Sayın Dutlubahçe; Bugün paylaştıklarımın tümü dışarıda yetiştiler hemen hemen iki haftadadır üstlerini örttüm toprağın kuruması için... amacım topraktan suyu uzaklaştırarak ilk bahar ekimlerini öne çekmek ^^

Bugün topladıklarımın içinde bulunduğu tünel sera... En alttaki beyaz lahanada aşağıdaki fotoğraftaki soldaki beyaz lahanalardan bir tanesi;

638004

Dutlubahçe
31-01-2017, 19:31
Bereket ve mutluluk içinde bir sezon geçirmenizi diliyorum.

Bu örtü sera naylonundan çok sanki brandaya benziyor. Yoksa yanılıyor muyum?

dongyul
31-01-2017, 19:39
Bereket ve mutluluk içinde bir sezon geçirmenizi diliyorum.

Bu örtü sera naylonundan çok sanki brandaya benziyor. Yoksa yanılıyor muyum?

Sayın Dutlubahçe; Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için mutlu oldum ^^

Branda değil branda olsa ışık geçirimi olmaz... Normal naylon (Sera naylonu değil) ama ışığı geçiriyor...

İsmail Kuzucu
01-02-2017, 22:00
Şu karnabahar nedense marmara bölgesinde tam kendini kapatmıyor. Oysa Bursa taraflarında çok güzel kapanma sağlıyor. Bu sene değişik cinslerle deneme yapacağım. Yerli çeşit tohumda aldım. Bakalım sonuç ne olacak.

Arzuman tohum için biber, domates, lahana, karnabar, kereviz, marul, mor havuç vb tohumlar var. Paket alma ben ayarların burdan.

dongyul
01-02-2017, 22:16
Şu karnabahar nedense marmara bölgesinde tam kendini kapatmıyor. Oysa Bursa taraflarında çok güzel kapanma sağlıyor. Bu sene değişik cinslerle deneme yapacağım. Yerli çeşit tohumda aldım. Bakalım sonuç ne olacak.

Arzuman tohum için biber, domates, lahana, karnabar, kereviz, marul, mor havuç vb tohumlar var. Paket alma ben ayarların burdan.

Sayın İsmail Kuzucu; karnabaharlar bu sene soğuktan çok etkilendiler sanırım biraz geç diktim....

Çok teşekkür ederim ^^

Resulgur
01-02-2017, 23:50
Bir kısım tohumların çimlendirilme işlemleri başlamış bulunmakta :cool:

Bu yılın bu zamanları içimi bir heyecan kaplar sonuç erkenden tohumları çimlendirmek olur...

Çeşit çeşit biberler, domatesler sıcak pamuk aralarına yerleştirildiler :rolleyes:

637825

Bu sene yetiştirmeyi düşündüğüm domates ve biber çeşitleri, şuan elimde olanları çimlendirmeye başlamış bulunmaktayım :D

637826

Sn dongyul çeşidi bol tutmuşsunuz maşallah .. O küçücük yerde bu kadar çok çeşit nasıl yetişecek çok merak ettim şimdiden :D

Çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Kolaylıklar dilerim.

dongyul
02-02-2017, 11:13
Sn dongyul çeşidi bol tutmuşsunuz maşallah .. O küçücük yerde bu kadar çok çeşit nasıl yetişecek çok merak ettim şimdiden :D

Çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Kolaylıklar dilerim.

Sayın Resulgur; altında küçük ama değeri büyük benim bahçemde küçük ama marifetleri büyük önemli olan planlamayı doğru yapmak ^^ elbet yetiştireceğiz bir kısmı bahçeye bir kısmı çatıdaki kovalara bir kısmı bağa ekilecek bakalım

Bu arada daha bu bahçeye bir kaç çeşit fasulye, börülce, salatalık çeşitleri ekilecek ^^

dongyul
06-02-2017, 17:50
2017'in ilkleri

Bu sene maceraya erken başladım... İlk olarak domatesler çimlendi ve dünyaya merhaba dediler...

Ancak bu sene çok üzüldüğüm nokta yeni çıkan biber çeşitlerimi fare yedi :( Bildiğiniz çekirdek çitler gibi çitlemiş... Tekrar çimlendirilmeye başladım...

Bazı arkadaşlara erken gelebilir ancak artık iklim değişiyor ve sera ortamına ekeceğim için hiçte erken değil... Etkinlikten gelecek olan tohumları iple çekiyorum...

638292

638293

YeniGine
06-02-2017, 22:48
Maşallah maşallah sevgili Dongyul, harika görünüyorlar; rastgelsin inşallah!..

dongyul
07-02-2017, 18:12
Maşallah maşallah sevgili Dongyul, harika görünüyorlar; rastgelsin inşallah!..

Sayın YeniGine; Çok teşekkür ederim ^^

ketenhelva
10-02-2017, 06:33
Sn dongyul, bahçeniz harika görünüyor, kolaylıklar dilerim, veriminiz ve agız tadınız bol olsun..

Querqus
10-02-2017, 06:56
Sn. Dongyul umarım emekleriniz zayii olmaz. Tekirdağ'da son 4 yıldır 0 altı derece gün sayılıydı. Bu yıl kışın %90 ı eksilerde. Kocaeli bizden daha sert iklime sahip. Umarım siz haklı çıkarsınız. Bereketli bir sezon geçirmenizi temenni ederim.

dongyul
10-02-2017, 09:04
Sn dongyul, bahçeniz harika görünüyor, kolaylıklar dilerim, veriminiz ve agız tadınız bol olsun..

Sayın ketenhelva; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim ^^

Sn. Dongyul umarım emekleriniz zayii olmaz. Tekirdağ'da son 4 yıldır 0 altı derece gün sayılıydı. Bu yıl kışın %90 ı eksilerde. Kocaeli bizden daha sert iklime sahip. Umarım siz haklı çıkarsınız. Bereketli bir sezon geçirmenizi temenni ederim.

Sayın Querqus; Çok teşekkür ederim her şeyin hayırlısı olması dileğiyle ^^

dongyul
12-02-2017, 11:16
Sağlıklı Fideler

Sağlıklı fideler yetişme konusunda bende bir kaç yıl önce acı tecrübeler edinerek öğrendim... Halende öğrenmeye devam ediyorum. Benim sağlıklı fideler elde etme konusunda izlediğim yolu sizlerle paylaşmak istedim..

İlk basamak; tohumları ıslak pamukların içinde çimlendirerek başlıyorum... Burada en önemli husus ısının korunması ve sabit olması bu sayede erken çimlendirme sağlayabiliriz. Örneğin ben peteklerin üstünde çimlendiriyorum.

638677

İkinci basamak; çimlenen tohumları zarar görmeden pens yardımıyla hepsini aynı saksıya aktarıyorum. Bu saksılarda tohumlar dünyaya merhaba diyorlar... Bu saksılarda 1.5 - 2 haftalık bir gelişme gösteriyorlar ve kök yapıları gelişiyor... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı...

638678

Üçüncü basamak; Saksılarda toplu halde gelişen fideler ayrı ayrı tek tek küçük viyollere aktarılıyor... Buradaki amaç şaşırtma yaparak kök yapısının daha fazla gelişimini sağlamak... 1.5 - 2 hafta süre zarfında fideler diğer basamağa geçiyor. En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur..

638679

Dördüncü basamak; Küçük viyoller de kök yapısı gelişen fideleri daha büyük viyollere aktararak hem kök yapısını hemde toprak üstü yapılarının çok hızlı gelişimini sağlamak... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur..

638680

Beşinci basamak; Artık son basamak elde ettiğimiz sağlıklı güçlü fideleri asıl yerlerine aktarabiliriz... Bu şekilde o kadar iyi gelişim gösteren fideler oluyor ki bazıları çiçek bile açmış olabiliyor... Kök yapıları mükemmel gelişiyor ve gövde yapısı iri yapıda olabiliyor. Ayrıca bu şaşırtma sayesinde güçlü bireyler elde ediyorum...

638681

Not: Fideler hiç bir zaman direk rüzgara maruz kalmamalı ve eğer çok fazla çeşit ekimi yapılıyorsa etiketleme işine önem verilmeli...

anarius
12-02-2017, 15:41
İkinci basamaktan üçüncüye geçişte iç içe geçmiş minik fide köklerini ayırma, yeniden dikme sonucu fidecikler strese maruz kalıyorlar.

İkinci basamağı atlayıp, 1'den direk 3'e geçmenin dezavantajı nedir?

dongyul
12-02-2017, 16:05
İkinci basamaktan üçüncüye geçişte iç içe geçmiş minik fide köklerini ayırma, yeniden dikme sonucu fidecikler strese maruz kalıyorlar.

İkinci basamağı atlayıp, 1'den direk 3'e geçmenin dezavantajı nedir?

Sayın anarius; İkinci basamakta amaç fideleri küçük formdayken ayırıp viyollere alarak fidelerin mantar hastalığını engellemek.. Eğer fideler 2. basamakta uzun süre kalırsa iç içe olması nedeniyle havasızlık sonucu mantari hastalıklara neden olur...

Üçüncü basamakta fideler direk kök oluşumunu sağlıyoruz evet stres yaşadıkları doğru ama şu bir gerçek öldürmeyen her şey güçlendirir stres yaşasalar bile göreceksiniz fideler daha dayanıklı olacak ve kök, gövde gelişimi daha iyi oluyor...

Ayrıca biraz bende düzen konusunda hasasasım.. birinci basamakta tohumlar çimleniyor ve direk çimlenen tohumları viyollere ekersem bazı tohumlar çimlense bile topraktan çıkım olmuyor bazen çürüyor bazen çıkım meydana gelmiyor sonuç olarak viyollerin bazıları boş kalıyor ve boş çıkmayan viyoller benim gözüme hiç hoş gelmiyor...

Bu şekilde viyoller dolu dolu güzel görünüyor... Benim bu tarz bir yaklaşımım var..

YeniGine
12-02-2017, 22:29
Sevgili Dongyul, maşallah, ellerine sağlık. 2. ve 3.'cü basamaklarda toprak yapın nasıl oluyor?

mimarCI
13-02-2017, 09:02
2. basamaktan 3. basamağa geçerken fidelerin kökünü koparmadan taşımayı nasıl yapıyorsunuz? Saksıdaki tüm toprağı dağıtarak mı?

TCM
13-02-2017, 09:04
Katkı yapmak, tebrik etmek ve bilgi almak amacıyla yazmaya başlıyayım.

Düzen, aşk müthiş..

Benim uygulamam (http://www.agaclar.net/forum/1449533-post693.htm)..

Devamı sonra, işler yoğun. Sabahtan beri üst tarafı anca yazdım :)

dongyul
13-02-2017, 10:56
Sevgili Dongyul, maşallah, ellerine sağlık. 2. ve 3.'cü basamaklarda toprak yapın nasıl oluyor?

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim...

Geçen yıl 2. ve 3. aşamada torf kullandım ancak bu yıl 2. ve 3. aşamada torf ve cocopeat karışımı kullandım...

4. aşamada ise

Bahçe toprağı 3 ölçek
Dere kumu 1 ölçek
Koyun ve keçi gübresi karışımı 2 ölçek
Solucan gübresi 1/2 ölçek (kendi yaptığım)
Torf 1 ölçek

Bu şekilde karışım yapıyorum...

2. basamaktan 3. basamağa geçerken fidelerin kökünü koparmadan taşımayı nasıl yapıyorsunuz? Saksıdaki tüm toprağı dağıtarak mı?

Sayın mimarCI; hafif fısfısla ıslatıyorum ve saksının tüm toprağını dağıtarak köklere zarar gelmeden pens yardımıyla çekip alıyorum... Ayrıca bazen aşırı uzun kökleri ana kök zarar gelmeden koparabiliyorum...

Katkı yapmak, tebrik etmek ve bilgi almak amacıyla yazmaya başlıyayım.

Düzen, aşk müthiş..

Benim uygulamam (http://www.agaclar.net/forum/1449533-post693.htm)..

Devamı sonra, işler yoğun. Sabahtan beri üst tarafı anca yazdım :)

Sayın TCM; teşekkür ederim sizin de yaptığınız güzel bir uygulama ancak ben şeffaf plastik bardakları tercih etmiyorum çünkü köklerin ışıktan hoşlanmadığını düşünüyorum o yüzden tercih etmiyorum...

İkinci sorun şeffaf bardaklar çok fazla büyük ve toprak çok fazla kullanılması gerekiyor, eğer sizin yaptığınız gibi üçte ikisine kadar toprak doldurulduğunda bitkiler o bardağın izasını geçme eğiliminde oluyorlar direk ışığa ulaşmak amacıyla sonuç olarak da fark etmeden bitkiler boya gidiyor.... Bu da kaliteli bireylerin oluşmasını engelliyor..

dongyul
13-02-2017, 20:23
Günlük Hasılat

Tünel seraların faydalarından biride kar kış kıyamet demeden her zaman tüketime hazır sebzeniz oluyor... Tünel seraları açıyorsunuz istediğiniz kadar sebzeyi toplayıp kapatıyorsunuz...

Brüksel lahanaları salata oldu bile gördüğüm en lezzetli salataydı...

638793

dongyul
15-02-2017, 19:17
Sıralı Ekim

Geçen seneler yaptığım en büyük hataların başında ürünleri aynı anda ekmem ve sonuç olarak da ürünlerin aynı anda olması sonucunda bir anda bolluk yaşamamıza... bu da ürünü yeterince tüketemeden bir anda elden çıkartmamıza neden oluyordu . Bu yüzden sıralı 15-20 gün arayla ekerek bu olayı ortadan kaldırdım....

Bu sene 3 posta karnabahar ve brokoli dikimi yaptım...

İlk postayı tükettik...

İkinci postalar tüketime hazırlar..

638872

638873

Üçüncü posta diktiklerim de kafa oluşturmaya başlamışlar....

638874

638875

Son posta diktiğim brokoliler de tüketime hazırlanıyorlar...

638876

Dutlubahçe
15-02-2017, 20:47
(Günlük Hasılat

Tünel seraların faydalarından biride kar kış kıyamet demeden her zaman tüketime hazır sebzeniz oluyor... Tünel seraları açıyorsunuz istediğiniz kadar sebzeyi toplayıp kapatıyorsunuz... )

Sayın dongyul, tünel seraları pratik olarak nasıl açıp kapatıyorsunuz? Resimli olarak paylaşabilir misiniz?

dongyul
15-02-2017, 21:51
Sayın Dutlubahçe; kendimce bir çözüm buldum dersem yalan olur aslında Japon çiftçilerden gördüm bize uyarladım...

İlk olarak serayı kurunca sera naylonunu örtme işlemini yapıyorum ve sera naylonu uçmaması için seranın iskeletini oluşturan ayaklarına seranın naylonunu sıkıca tutması için iple seranın üst kasnağı boyunca 2 şerit halinde bağlıyorum... Bu sayede hem rüzgarda naylon uçmuyor gergin oluyor ayrıca naylonu yanlardan yukarı doğru sıyırarak açma kapatma işlemini yapıyorum... Çok pratik bir işlem oldu...

Şimdi fotoğraflı olarak anlatmak gerekirse...

İlk olarak küçük tünel seraları göstereyim...

Fotoğrafta işaretli kısımlarda iki taraflı ip çekili...

638907

İp sayesinde bu şekilde yukarı doğru sıyırarak açabiliyorsunuz...

638908

Diğer tünel serada da iskeleti oluşturan kasnak kısımlarda işaretlediğim yerlerde gördüğünüz gibi ipler mevcut ve yukarı sıyırarak açıp kapatıyorum...

638909

Burada da işaretlediğim yerlerden gördüğünüz gibi yukarı katlayıp açabiliyorum... Havalandırmada böyle sağlayabiliyorsunuz...

638910

Umarım açık anlatabilmişimdir ^^

dongyul
15-02-2017, 22:26
Diğer büyük seramı da size ve diğer üye arkadaşlara örnek olması için açıp kapatma işlemini nasıl yaptığımı anlatayım.

İlk olarak büyük tünel serada kışın kullanmak için bir giriş kapısı mevcut ancak yazın daha kullanılabilir ve havalandırma yapmak için yanları açıyorum... Bunu şu şekilde sağladım...

Tünel seranın iskeletini oluşturan demir ayakları bir arada tutması için pvc boru monte ettim ayrıca seranın çatısını pvc borulardan yaptığım kasnaklarla yaptım.

638913

İlk olarak bu sera naylonunu iki parçadan oluşturdum ilk kısmı çatıyı örten kısım bu naylon gerçek sera naylonu ve 3 yıllık yani güneş yanmalarına karşı dayanıklı ama çok pahalı.... Ancak seranın yanları daha ucuz olan normal naylon ile yaptım çünkü yanlar yazın çoğu zamanı açık olduğu için güneşe maruz kalmıyor ve daha ucuz olması... ayrıca yan kısımlarda naylon yırtılması filan çok olduğu için yanları normal ucuz naylon kullandım...

Üst naylon ile alt kısımdaki naylonu pvc boru ve tutturucu sayesinde birleştirdim...

Kışa girerken kapatıyorum...

638911

Yazın açıyorum...

638912

Dutlubahçe
16-02-2017, 06:05
Sayın dongyul, emek ve zaman harcayarak verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Sağolun.

okursan
16-02-2017, 07:53
Tebrikler. Sisteminiz harika doğrusu. Emeğiniz takdire şayan.

TCM
16-02-2017, 09:19
...
Sayın TCM; teşekkür ederim sizin de yaptığınız güzel bir uygulama ancak ben şeffaf plastik bardakları tercih etmiyorum çünkü köklerin ışıktan hoşlanmadığını düşünüyorum o yüzden tercih etmiyorum...

İkinci sorun şeffaf bardaklar çok fazla büyük ve toprak çok fazla kullanılması gerekiyor, eğer sizin yaptığınız gibi üçte ikisine kadar toprak doldurulduğunda bitkiler o bardağın izasını geçme eğiliminde oluyorlar direk ışığa ulaşmak amacıyla sonuç olarak da fark etmeden bitkiler boya gidiyor.... Bu da kaliteli bireylerin oluşmasını engelliyor..

Vakit bulabildim sonunda;

Plastik bardak sisteminin güzel tarafı; sizin ilk iki aşamayı birleştirmiş oluyoruz. Üçte ikisine toprak koymaya gerek yok, yükseklik olarak yarısına kadar koyunca hacim olarak bardağın yarıdan azını doldurmuş oluyoruz. İşlem evin içerisinde gerçekleştiği ve bardakların üzerine cam koyduğum için ısı farkı, nem eksikliği gibi sorunlar olmuyor, etraf fazla kirlenmiyor. Ayrıca çimleneni camın altından aldığımız için viyollerdeki gibi çimlenmenin olmadığı viyol gözlerindeki eksik görüntü olmuyor. Viyolün üzerini örttüğünüzde cam vb. ile erken çimlenenlerden dolayı bir müddet sonra örtüyü almanız gerekiyor, bu durumda da nem kaybından dolayı çıkmayanların çimlenmesinde sorun oluyor. Örtüyü kaldırmazsan çıkanların boyu örtüye çarpılıyor veya mantara çabuk yakalanıyorlar. Yani çimlenmeyi viyolde başlatmak için sera lazım..

Sizin dediklerinize gelecek olursam;
Köklerin ışıktan zarar göreceği hiç aklıma gelmemişti ancak oldukça mantıklı, bulabilirsem şeffaf plastik yerine beyaz plastik bardak kullanmak gerekecek.

Çimlenen tohumların bardağın boyunu geçme isteğini ise aklıma yatmadı, bardak nasılsa şeffaf, ışığı nasıl engelleyecek, beyaz plastik olsa gelen ışıkları odaklayacağı için faydası bile olabilir.

Geçen sene plastik bardaklardaki biber domates vs. fideleri yaylaya götürmüştüm dikim öncesi hazırlık için, yağmur vs. derken dikim yer yer sekteye uğradı ve cam ile çevirdiğimiz balkonda bir ka hafta bekletmek zorunda kaldım. Ortam sera etkisi yapınca aşağıda haftalardır gelişmeyen özellikle biber fideleri birden atağa kalkmıştı. Sonuç; sera ortamı çok önemli.
Ben bu yıl apartmanda balkon yerine fide büyütme işini çatıda yapmak istiyorum, in çık zor olsa da ortalığı kirletmediğim için hanımın çenesinden kurtulacağımı düşünüyorum :) Niyetim çatıda seramsı bir ortam hazırlamak. Çok büyük olmasına gerek yok, bunu pratik hazırlamak için önerileriniz olursa memnun olurum.

Bir kaç şey daha kaldı onları da sonra yazayım hepsi silinecek yoksa..

dongyul
16-02-2017, 11:10
Sayın dongyul, emek ve zaman harcayarak verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Sağolun.

Sayın Dutlubahçe; her zaman elimden geldiğince yardım etmek isterim yeter ki güzel şeyler olsun....

Tebrikler. Sisteminiz harika doğrusu. Emeğiniz takdire şayan.

Sayın Okursan; güzel gözleriniz için teşekkür ederim...

Sayın TCM; vallahi benim gözlemlerim bunlar ve bu yüzden ben plastik bardak tercih etmiyorum... Sizin görüşünüze de saygım var....

Resulgur
16-02-2017, 20:33
Diğer büyük seramı da size ve diğer üye arkadaşlara örnek olması için açıp kapatma işlemini nasıl yaptığımı anlatayım.

İlk olarak büyük tünel serada kışın kullanmak için bir giriş kapısı mevcut ancak yazın daha kullanılabilir ve havalandırma yapmak için yanları açıyorum... Bunu şu şekilde sağladım...

Tünel seranın iskeletini oluşturan demir ayakları bir arada tutması için pvc boru monte ettim ayrıca seranın çatısını pvc borulardan yaptığım kasnaklarla yaptım.

638913

İlk olarak bu sera naylonunu iki parçadan oluşturdum ilk kısmı çatıyı örten kısım bu naylon gerçek sera naylonu ve 3 yıllık yani güneş yanmalarına karşı dayanıklı ama çok pahalı.... Ancak seranın yanları daha ucuz olan normal naylon ile yaptım çünkü yanlar yazın çoğu zamanı açık olduğu için güneşe maruz kalmıyor ve daha ucuz olması... ayrıca yan kısımlarda naylon yırtılması filan çok olduğu için yanları normal ucuz naylon kullandım...

Üst naylon ile alt kısımdaki naylonu pvc boru ve tutturucu sayesinde birleştirdim...

Kışa girerken kapatıyorum...

638911

Yazın açıyorum...

638912

Sn. dongyul emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Vermiş olduğunuz bilgilerden faydalanarak yapacak olduğum serada bir kaç değişiklik yapmayı düşünüyorum. Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyoruz sayenizde çok şey öğrendik . Çok teşekkürler. ;)

dongyul
16-02-2017, 21:04
Sn. dongyul emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Vermiş olduğunuz bilgilerden faydalanarak yapacak olduğum serada bir kaç değişiklik yapmayı düşünüyorum. Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyoruz sayenizde çok şey öğrendik . Çok teşekkürler. ;)

Sayın Resulgur; çok teşekkür ederim sizin çalışmalarınızı dört gözle bekliyorum ^^

kaktüs
16-02-2017, 22:56
ben bu sayfaya bayiliyorum.... cok yararli bilgiler ediniyorum kendi adima.. bahce konusunda cok acemi biri olarak bilgiye acim.... tesekkurler paylastiginiz bilgiler icin.

bu tunel seralar cok ilginc geldi denemek isterim.

dongyul
21-02-2017, 14:40
Az olsun öz olsun...

Bu yılın fideleri viyollere aktarıldı...Geçen seneden ders çıkarttım ve artık fideleme işini abartmamaya çalışıyorum... Sonra fideleri ne yapacağımı şaşırıyorum :(

Abartmamamış halim gene 100 küsür tane domates.... 100'e yakın biber fidesi :D Geçen sene bu sayı 400-500'lerdeydi şükür azalttım ^^

639220

639221

639222

okursan
21-02-2017, 15:29
Maşallah maşallah :D kaç kilo domates verirler acaba ;) :confused:

dongyul
21-02-2017, 20:19
Maşallah maşallah :D kaç kilo domates verirler acaba ;) :confused:

Sayın Okursan; şuan için bir şey söyleyemem umarım bol bol verir.. Ama geçen senenin domates istatistikleri bu sayfada görebilirsiniz...

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36544-32.htm

dongyul
23-02-2017, 14:59
Artık kaçıncı posta olduğunu unuttuğum kıvırcık ve akdeniz kıvırcıkları...

Bunlar son kıvırcıklar bu yıllık yeter bunlar bittikten sonra yerlerine ikinci posta salatalık ekilecek...

639340

639341

639342

anarius
25-02-2017, 21:42
Dikenli kabakla ilgili detay paylaşabilir misiniz?

dongyul
25-02-2017, 21:46
Son Durumlar

Kışlık ürünler bitiyor yazlık ürünlere merhaba demeye hazırlanıyoruz.

Son posta ekilen beyaz lahanalar tüketime hazırlar :cool: Aralarına ektiğim rokalar da tohuma kalkmadan çıtır çıtır tüketmeye çalışıyoruz.

639537

Son posta ekilen karnabaharlar gülcemallerini gösterdiler...

639538

Bu yıl ilk defa deneyeceğim dikenli kabağım yeşermeye başlamış bulunmakta...

639539

Fidelerim de havaların güzel gitmesiyle gelişmeye başladılar üçüncü ve dördüncü yapraklarını oluşturmaya başlamışlar... pek yakında onları da koyacağım...

dongyul
25-02-2017, 21:54
Dikenli kabakla ilgili detay paylaşabilir misiniz?

Sayın Anarius; benimde çok bilgim yok aslında antioksidan deposu denildiği için bir ziraatçı ablam bana hediye etti. O sayede edindim... Daha önce ne yetiştirdim ne de tadına bakma fırsatım oldu bu sene deneyeceğim... Ancak dikenli kabak kısmında bir çok bilgi mevcut...

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2945.htm

Zekoş
26-02-2017, 08:13
Bu sene bana da bir adet kabak hediye edildi aynı sekilde cimlenmeye basladı geldiginde üzerinde hic dikenleri yoktu ama...Sayın Dongyul bende sizin gibi ilk defa deneyecem ama hic ümidim yok cunku meyve vermesi ekime yani erken donlarin baslamasına denk geliyor.Korumak da mümkün olmaz sanırım:(

dongyul
26-02-2017, 10:59
Bu sene bana da bir adet kabak hediye edildi aynı sekilde cimlenmeye basladı geldiginde üzerinde hic dikenleri yoktu ama...Sayın Dongyul bende sizin gibi ilk defa deneyecem ama hic ümidim yok cunku meyve vermesi ekime yani erken donlarin baslamasına denk geliyor.Korumak da mümkün olmaz sanırım:(

Sayın Zekoş; bende aynı durumdan muzdaribim umarım donlardan zarar görmeden yetiştirebiliriz. Bu yüzden büyük seraya salatalıkların içine ekmeyi düşünüyorum... Umarım olur..

mhmet_do
27-02-2017, 15:30
Yaşadığınız yerde dongyul'unki kadar da olsa bir bahçe olmalı. Köyde 3.5 dönüm bahçemiz de olsa bu kadar verim alamıyoruz.(tabi ki büyük bölümü meyve ağacı). Ben de balkonu işgal etmiş durumdayım özellikle yaz aylarında. Annem sağ olsun sesini çıkartmıyor.:)

Bu arada tebrikler, az alanda çok bakım, merak ve emeğin sonucu ortada :)

mhmet_do
27-02-2017, 15:34
Yaşadığınız yerde dongyul'unki kadar da olsa bir bahçe olmalı. Köyde 3.5 dönüm bahçemiz de olsa bu kadar verim alamıyoruz.(tabi ki büyük bölümü meyve ağacı). Ben de balkonu işgal etmiş durumdayım özellikle yaz aylarında. Annem sağ olsun sesini çıkartmıyor.:)

dongyul
27-02-2017, 16:03

Sayın mhmet_do; çok teşekkür ederim...

dongyul
04-03-2017, 21:59
Çatı katı balkonu...

Yazın biber dikip kilolarca biber aldığım saksılar kışın kışlık ürünler vermeye devam ediyor.. Her boş alanımızı değerlendiriyoruz... Aç gözlü olduğum söyleniyor, varsın söylesinler... Bizim toprağa, üretmeye, üreten insanlara ihtiyacımız var... Laf söyleyenlere değil :D

Çatı katındaki boş balkonda ürettiğim kışlıklar bize kış boyu yetti de arttı bile... Kovalarda toprak, evsel atıklar, gübreden oluşan karışım mevcut kıvırcık yapraklarının koyu yeşil tonları ve soğanların yapraklarındaki renk anlatıyor her şeyi..

Sizde mevcut yerlerinizde sebze yetiştirebilirsiniz... 3 adet taze soğanı bir araya getirip 4-5 liraya satanlara inat kendi sağlıklı yeşil soğan gibi kolay yetişen sebzelerinizi kendiniz üretin lütfen...

640052

okursan
04-03-2017, 22:46
Sağlık ve canlılık fışkırıyor adeta fotoğraflarınızdan. Nazar değmesin, veriminiz bol olsun diyelim.

anarius
05-03-2017, 06:23
Çatı katı balkonu...

Yazın biber dikip kilolarca biber aldığım saksılar kışın kışlık ürünler vermeye devam ediyor.. Her boş alanımızı değerlendiriyoruz... Aç gözlü olduğum söyleniyor, varsın söylesinler... Bizim toprağa, üretmeye, üreten insanlara ihtiyacımız var... Laf söyleyenlere değil :D

Çatı katındaki boş balkonda ürettiğim kışlıklar bize kış boyu yetti de arttı bile... Kovalarda toprak, evsel atıklar, gübreden oluşan karışım mevcut kıvırcık yapraklarının koyu yeşil tonları ve soğanların yapraklarındaki renk anlatıyor her şeyi..

Sizde mevcut yerlerinizde sebze yetiştirebilirsiniz... 3 adet taze soğanı bir araya getirip 4-5 liraya satanlara inat kendi sağlıklı yeşil soğan gibi kolay yetişen sebzelerinizi kendiniz üretin lütfen...

640052
Müthiş! İlham kaynağısınız. :)

Saksıları, derinliklerini vb. görebileceğimiz başka fotolar da var mıdır?

dongyul
05-03-2017, 21:51
Sağlık ve canlılık fışkırıyor adeta fotoğraflarınızdan. Nazar değmesin, veriminiz bol olsun diyelim.

Sayın Okursan; teşekkür ederim güzel dilekleriniz için ^_^

Müthiş! İlham kaynağısınız. :)

Saksıları, derinliklerini vb. görebileceğimiz başka fotolar da var mıdır?

Sayın anarius; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için... şuan elimde kovaların fotoğrafı yok ancak daha önce biber yetiştirmiş olduğum kovalara ekililer... önceki mesajlardan buldum sizin için 960. mesajda görebilirsiniz..

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36544-32.htm

Ömer Bey
06-03-2017, 06:21
Sn.dongyul günaydın,
1120 nolu mesajınızın bir bölümünde ''Üst naylon ile alt kısımdaki naylonu pvc boru ve tutturucu sayesinde birleştirdim'' demişsiniz.Üst tarafa serdiğiniz sera naylonunu alt tarafa serdiğiniz daha ucuz olan sera naylonun kenarları ile nasıl bir tutturucu ile birleştirdiğinizi merak ettim.Şimdiden teşekkür ederim.

dongyul
06-03-2017, 07:34
Sn.dongyul günaydın,
1120 nolu mesajınızın bir bölümünde ''Üst naylon ile alt kısımdaki naylonu pvc boru ve tutturucu sayesinde birleştirdim'' demişsiniz.Üst tarafa serdiğiniz sera naylonunu alt tarafa serdiğiniz daha ucuz olan sera naylonun kenarları ile nasıl bir tutturucu ile birleştirdiğinizi merak ettim.Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın Ömer Bey; kenar dediğiniz kısmı tam anlayamadım ama giriş çıkış kısımlarını diyorsanız oraları sadece kışın kapattığım için geçici olarak klips ve çıtayla çakarak yapıyorum.

dongyul
06-03-2017, 15:04
Buzdolabından üretim alanına...

Bu sene gerçekten maydanozların tadı, rengi, albenisi mükemmel düzeyde güzel ^_^

Maydanozların ilk çıkım zamanlarıdan;

640170

Kışın soğuklardan korumak için tünel sera yapıldı ayrıca kedi girmemesi için tül çekildi çok şükür rahatları iyi...

640166

640167

640168

640169

Renklerinin bu derece güzel olmasını solucan gübresine ve komposta borçluyum.

kerkenez
08-03-2017, 07:27
Sayın Dongyul maydanozlar harika. Buzdolabında yetişen havuçların akıbeti ne oldu acaba?

dongyul
08-03-2017, 13:18
Sayın Dongyul maydanozlar harika. Buzdolabında yetişen havuçların akıbeti ne oldu acaba?

Sayın Kerkenez; havuçlar kök oluşturma oranları çok düşük olduğu için söküp attım artık havuç yetiştirmeme kararı aldım ^_^

dongyul
08-03-2017, 15:30
Fidelerin Coşkusu

Havaların iyi gitmesiyle birlikte fideler tam anlamıyla coştu...

Çeşit çeşit domatesler, biberler ve salatalıklar da son durum.

640325

640326

640327

640328

640329

kursun
08-03-2017, 18:30
Hepsi çok güzel, sayın dongyul. Bol ürünler.
Viyollerdeki fideleri üstten mi suluyorsun.
su yapraklarına geliyor mu? Yoksa farklı bir uygulama mı?

dongyul
08-03-2017, 21:44
Hepsi çok güzel, sayın dongyul. Bol ürünler.
Viyollerdeki fideleri üstten mi suluyorsun.
su yapraklarına geliyor mu? Yoksa farklı bir uygulama mı?

Sayın kursun; güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Fide halindeyken asla bitkileri üstten sulamıyorum yaprakların ıslanmasını istemiyorum eğer ıslanırsa mantar hastalığına davetiye çıkartmış oluruz.

Yarın fotoğraflayabilirsem sizlere gösteririm fidelerin yapraklarına su değmeyecek şekilde sulamamı sağlayan bir aparat geliştirdim...

dongyul
09-03-2017, 16:43
Fideleri Sulama Aparatı

Bir adet su şişesi

Bir adet cam sil fıs fıs borusu

640460

640461

640462

okursan
10-03-2017, 07:55
Sayın dongyul sulama suyunuz neden renkli? Kompost çayı tarzı bir su mu kullanıyorsunuz acaba?

dongyul
10-03-2017, 12:01
Sayın dongyul sulama suyunuz neden renkli? Kompost çayı tarzı bir su mu kullanıyorsunuz acaba?

Sayın Okursan; şişedeki sıvı su ve hümik asit karışımı.

dongyul
10-03-2017, 16:21
Bahçede son durumlar

Bu sene hem bağa hem de bahçeye patates ektim. İlk olarak bahçede bezelyelerin arasına ekmiştim onlar görünmeye başladı.

640536

Bağdakileri de bugün ekebildik.

640534

- Yorulduk mu?

evet yorulduk...

640535

Bezelyeleri iplere almaya başladık...

640532

Çapası yapıldı.

640533

Aytekin045
14-03-2017, 20:47
Merhaba Dongyul bahçen her zamanki gibi yine çok güzel. Fide yetiştirmek için nasıl bir toprak karışımı uyguluyorsun? buralar soğuk olduğundan yeni yeni ekeceğim tohumları bir de domatesleri ve biberleri ekmeden ısırgan otlu su ve aspirinli suda mı bekletiyordun?

dongyul
15-03-2017, 11:14
Merhaba Dongyul bahçen her zamanki gibi yine çok güzel. Fide yetiştirmek için nasıl bir toprak karışımı uyguluyorsun? buralar soğuk olduğundan yeni yeni ekeceğim tohumları bir de domatesleri ve biberleri ekmeden ısırgan otlu su ve aspirinli suda mı bekletiyordun?

Sayın Aytekin045; fide yetiştirmek için torf, cocopeat karışımı kullanıyorum gayet başarılı sonuçlar aldım. Fidenin ikinci aşamasında normal toprak, gübre, kum ve cocopeat karışımıyla devam ediyorum.

Ben geçen seneler biber tohumlarını aspirinli suda beklettim ancak ısırganlı suda bekletme işlemi yapmadım ancak yapan arkadaşlar gördüm .

dongyul
16-03-2017, 19:17
Çiçeklerden devam edelim...

640923

640924

640925

Benim çiçek anlayışım :cool:

640926

Aytekin045
16-03-2017, 19:49
Sayın Aytekin045; fide yetiştirmek için torf, cocopeat karışımı kullanıyorum gayet başarılı sonuçlar aldım. Fidenin ikinci aşamasında normal toprak, gübre, kum ve cocopeat karışımıyla devam ediyorum.

Ben geçen seneler biber tohumlarını aspirinli suda beklettim ancak ısırganlı suda bekletme işlemi yapmadım ancak yapan arkadaşlar gördüm .

Fide yetiştirmede karışımda oran olarak ne kullanıyorsunuz peki

dongyul
17-03-2017, 10:32
Fide yetiştirmede karışımda oran olarak ne kullanıyorsunuz peki

Sayın Aytekin045; genelde bahçe toprağını 2 katı fazla koyuyorum diğer karıştırdığım her şey birebir oranında kullanıyorum ^_^

TCM
17-03-2017, 10:50
Ben toprak koymadım bu sene; geçen sene bir yıllık olan koyun gübresine daha az oranda perlit, cocopeat ve torf karıştırıyorum, hem daha hafif oluyor, hayvan gübresi iki yıllık olduğu için fazla oranda olmasının zarar vereceğini sanmıyorum.

dongyul
17-03-2017, 19:42
Bahar geliyor derken kış geri geldi...

Bir kaç gündür hava kapalı ve soğuk hatta bugün bir ara bildiğiniz sulu kar bile yağdı. Bu tarz havaları hiç sevmiyorum bahçeye giremiyorsunuz yağmur çamur derken... Neyse ki seram varda yağmurdan korunarak iş yapabiliyorum... Ancak bugünün en kötü şeyi fideleri ısıtan ısıtıcının bozulması oldu :( :mad:

Büyük seradaki ürünler bitti... Derinlemesine kazıldı, iki şerit halinde 50 cm derinlikte çukur açılarak içleri yaş gübre ve kompostla doldurulup kapatıldı.

Damlaması çekildi...

120 litrelik yağmur suyu ve hümik asit karışımı ile sulandı... (120 litre suya 1 çay bardağı hümikasit)

Bu seraya 1 Nisanda salatalık fidesi dikilecek... Salatalıkların arasına geçen sene ki gibi fasulyede ekmeyi planlıyorum...

640992

Yabancı baharın etkisiyle domates fideleri çoştu... Umarım bir kaç gün olacak soğuk havadan etkilenmezler.

640993

Kökleri bile viyolden çıkıp saçak şeklinde oldular... En sonunda daha büyük viyollere aktarıldılar..

640994

dongyul
25-03-2017, 20:50
Tüketilmek için değil oturup seyretmek için...

Bu tarz ekimler, renk uyumu çok hoşuma gidiyor... Günde herhalde bir 15 dakikam onları izlemekle geçiyor... Yemeğe kıyamadıklarım...

641611

641612

zehra evin
25-03-2017, 21:04
Sayın dongyul,hakikaten tam seyretmelik olmuşlar.Bende balkondaki uzun saksılara diktim bu şekilde kıyamıyorum tamamen koparmaya dış yapraklarından koparıp devamlılık sağlıyorum.Kolay gelsin,ellerinize sağlık.

dongyul
27-03-2017, 12:32
Sayın Zehraevin; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

dongyul
27-03-2017, 12:51
Bahar tam hızıyla gelirken işler yoğunlaştı...

Bahçemi biraz düzene sokmamla birlikte sıra bağa geldi... Bağ kazıldı... Baş soğan olacakların otları temizlendi, araka ve baklaların otları temizlendi ve çapası yapıldı...

641932

641933

Daha önce patates ekilmiş olan setin yanına domates, biber, fasulye ve kabak için setler yapılmaya başlandı...

641931

Bakla, lale, soğan ve pakchoi ekilen alan tam anlamıyla renk cümbüşüne döndü... Laleler açmak üzere...

Sayın Bahcedenn den gelen pakchoilar çiçeklendi tohumu alınmak üzere tohuma bırakıldı... Aslında tohuma bırakılanlar daha fazlaydı ama nefsimize hakim olamadık ve tükettik :rolleyes:

641934

Oturak fasulye ve bamya ekilecek alan kazıldı gübresi atıldı tekrar kazılacak....

641935

Bu haftalık bağ macerası bu kadar :cool:

dongyul
29-03-2017, 20:14
Mutluluk sebeplerim

Ahududu baharı erken getirdi, yakında çiçeklerini meyvelerini görmek dileğiyle...

642121

Frenk üzümlerini görünce bir mutlu oldum sevinçten zıpladım... İlk defa bu kadar meyve tutumu oldu.. Kasımda çelik olarak batırdığım dallarda bile meyve tutumu olmuş ^^

642122

642123

dongyul
31-03-2017, 10:35
İlk dikimleri gerçekleştiriyoruz...

Büyük seraya salatalık dikimleri yapıldı... Salatalıkların arasına sırık fasulye ekmeyi düşünüyorum. Geçen sene oturak fasulye ekmiştim gayet başarılı sonuçlar elde etmiştim ^_^

642225

Küçük tünel seranın domates dikilecek kısmı kazıldı, gübresi atıldı, damlaması çekildi. Domatesler bu gün dikilecek aralarına oturak fasulye ekmeyi düşünüyorum...

642221

Ozlem A
04-04-2017, 08:52
Toplantıda bahsederken gözlerinizin parlamasından belliydi gerçekten de bahçeniz çok özenli, çok bereketli bir sezon olsun inşallah.

salih66
04-04-2017, 09:39
Sayın dongyul;galiba domates dikeceginiz bölümde kendinden delikli olmayan hortum kullanmışsınız kaç santim arayla taktınız damlama memelerini?,birde sıra arası kaç santim? Ben geçen sene kendinden delikli hortum kullandım çok sık olmuştu,bu sene delikli olmayan hortum kullanmayı düşünüyorum.

dongyul
04-04-2017, 10:25
Toplantıda bahsederken gözlerinizin parlamasından belliydi gerçekten de bahçeniz çok özenli, çok bereketli bir sezon olsun inşallah.

Sayın Ozlem A; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için mutlu oldum. Ürünler çıkmaya başladığında mutlaka size göndermek istiyorum.

Sayın dongyul;galiba domates dikeceginiz bölümde kendinden delikli olmayan hortum kullanmışsınız kaç santim arayla taktınız damlama memelerini?,birde sıra arası kaç santim? Ben geçen sene kendinden delikli hortum kullandım çok sık olmuştu,bu sene delikli olmayan hortum kullanmayı düşünüyorum.

Sayın Salih66; aslında dürüst olmam gerekirse damlama borularını geçen sene kullandım ve bu borular çıkma boruydu yani ikinci el damlama borusu... 15 cm arayla mevcut delikler vardı ama bir çogu tıkalıydı bende bu borulara 50 cm arayla damlama aparatları koydum ve sıra arasıda 40-50 cm arası şeklinde sıra yaptım... ancak benim yerim az o yüzden bu şekilde ekim yapabiliyorum geçen senelerde her zaman bu şekilde yapıyorum gayette verimli bir sezon geçiyor... sizin yeriniz varsa sıra aralarını daha geniş tutabilirsiniz ^_^

Delikli borulardan 40 cm arayla olanlardan deneyin deliksiz boru kullanmak ve bu aparatı kullanırsanız masraf artar...

salih66
04-04-2017, 11:01
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için sayın dongyul,benim elimdeki damlama borusu 25cm arayla delikli,bir delik atlayıp fideleri dikersem 50cm olur aralar ama ilk önce 40cm aralıklı olanlardan arayacağım bulamazsam son çare,bir boşluk bırakıp dikmek.

bahcedenn
04-04-2017, 15:33
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için sayın dongyul,benim elimdeki damlama borusu 25cm arayla delikli,bir delik atlayıp fideleri dikersem 50cm olur aralar ama ilk önce 40cm aralıklı olanlardan arayacağım bulamazsam son çare,bir boşluk bırakıp dikmek.

Ben de kurarken 40 cm mi yoksa 25 cm mi olsun diye tereddüt etmiştim. Sonra 25 cm de karar kıldık. 25 cm olanı kullanınca 25 cm de bir biber fidelerini de dikebiliyorsunuz, 75 ya da 100 cm ile domates fidelerini de. Bi taşla çok kuş vurabilmiştik. :)

dongyul
04-04-2017, 18:09
2017'in ilk domatesleri sahada yerlerini aldı...

Sonunda tünel seraya domatesler dikildi... Bu seneki domates tohumlarının bir kısmı Sayın Meyveli Tepeden aldım o yüzden kendisine çok teşekkür ederim...

Fideler bu sene biraz uğraştırdı sıcaklıkların düşük gitmesi güneşli gün sayısı azlığı sorun yarattı.. Ama çok şükür bahar geldi hepsi neşelenmeye başladı...

642805

642806

Fidelerin bazıları koltuk oluşturmuş bazıları çiçeklenmiş o yüzden ilk işim çiçek ve koltuklarını kopartmak oldu... Sonrasında asıl yerlerine dikildiler..

642807

642809

İlk sıra Zahide f1
İkinci sıra Pembe Beef domates
Üçüncü sıra San Marzano
Dördüncü sıra Meyveli Tepe Turuncusu ve Alakır etlisi

642808

Vatana millete hayırlı olsunlar :cool:

bahçeci35
04-04-2017, 20:01
sn dongyul öncelikle iyi akşamlar. dikmiş olduğunuz sebzeleri kısaca kaçar cm arayla diktiğini yazabilirmisiniz ona göre bende kendi bahçemi gözden geçireyim örneğin biber,domates,patlıcan,marul ve oturak fasulye.

anarius
04-04-2017, 20:03
Bağışlanacak bir arsam olsa ilk aday dongyul olur herhalde. :))

Hakkını veriyor adam bahçenin her santimetre karesinin. Ayakta alkışlıyorum.

dongyul
04-04-2017, 21:06
sn dongyul öncelikle iyi akşamlar. dikmiş olduğunuz sebzeleri kısaca kaçar cm arayla diktiğini yazabilirmisiniz ona göre bende kendi bahçemi gözden geçireyim örneğin biber,domates,patlıcan,marul ve oturak fasulye.

Sayın Bahçeci; sayfama hoş geldiniz... genelde domatesleri sıra üstü 40-50 cm sıra aralığı gene aynı olabilir... Biber için sıra üstü 30 cm sıra aralığı 40 cm olabilir... Patlıcan sıra aralığı ve sıra üstü 50 cm... Marul sıra aralığı, sıra üstü 30 cm... Fasulye sıra üstü 30 cm, sıra aralığı 40 cm olabilir... Bu benim genelde uyguladığım bir şey ama sizde kendiniz bunu belirleyebilirsiniz...

Bağışlanacak bir arsam olsa ilk aday dongyul olur herhalde. :))

Hakkını veriyor adam bahçenin her santimetre karesinin. Ayakta alkışlıyorum.

Sayın Anarius; çok teşekkür ederim keşke daha büyük yerlere ekim yapıp daha güzel şeyler ortaya çıkartsak..

Elimden geldiğinde kıyı köşe ne varsa değerlendiriyoruz... Daha domateslerin arasına oturak fasulye ekeceğim ^^

mimarCI
05-04-2017, 09:26
Bu ektiğiniz domateslerden tohumluk ayırıyor musunuz? Eğer ayırıyorsanız çapraz döllenmelerini nasıl engelliyorsunuz?

dongyul
05-04-2017, 10:19
Bu ektiğiniz domateslerden tohumluk ayırıyor musunuz? Eğer ayırıyorsanız çapraz döllenmelerini nasıl engelliyorsunuz?

Evet tohum alıyorum ama birbirine uzak olan bireylerden tohum almaya çalışıyorum ve şuanlık çapraz tozlaşma açısından domateslerde çok abartılı bir sorunla karşılaşmadım. En büyük çapraz tozlaşma lahanagillerde çok fazla oluyor...

dongyul
07-04-2017, 21:46
Etkinlikte tohum talep edip edip durduk, Şimdi teşekkür zamanı...

Sayın Heyyomola; çok teşekkür ederim Latin çiçeği emin ellerde çok kısa sürede kocaman oldular, bugün dışarı dikebildim.

643197

Sayın Lonicera; sizden gelen mizunaları tüm kış tükettik şimdi tohum alma zamanı... Sadece sizden gelen şeker otunu çimlendirmeyi başaramadım... Ayrıca kolhrabilerin fotosunu çekmeyi unuttum şuan 10 cm oldular dışarı ektim... Çok teşekkür ederim..

643196

Sayın İsmail Kuzucu, Mücevher Çalısı, Telato, Sernur ve Heyyamola; Bu sene çılgınlık yapıp hepinizden kudret narı talep etmişim... Tohumlarınız emin ellerde hepsini karıştırdım ve ektim çimlendirdim... Yarın daha büyük viyollere aktaracağım... Hepinize çok teşekkür ederim...

643198

Sayın İsmail Kuzucu; minik yapraklı fesleğenler çimlendi onlarda daha büyük viyollere aktarılacaklar... Çok teşekkür ederim ve baya örnek olduğunuz için ^^

643194

Sayın Milla ve Zekoş; Şebboylar çimlendi çok kısa sürede kocaman oldular... Yarın saksılara ekeceğim.. Çok teşekkür ederim ^^

643195

Diğer arkadaşlardan talep ettiğim tohumlarda emin ellerde yavaş yavaş çimlendiriyorum ^^

Lonicera
08-04-2017, 06:34
Sn dongyul, stevia (şeker otu) tohumu en zor çimlenen tohumlar arasında ilk sıralara giriyor. Optimum koşullar sağlansa bile bu güçlük mevcut, o yüzden canınızı sıkmayın hiç.

dongyul
09-04-2017, 14:44
Sayın Lonicera; şeker otlarının olduğu saksıda iki üç tane çimlenen bir şey var ama o mudur bilemiyorum bekleyeceğim.. Bu arada 1.5 ayı geçmiş halen Brugmansia/Melek borozanlarıda çimlenmedi halen bekliyorum...

Bu arada sizden gelen Kolhrabileride göstermek istedim, çok neşeli hayatlarına devam ediyorlar.

643445

Sayın Muda'dan Yerli Afyonkarahisar patlıcanı, Sayın Atilgan'dan Halep karası ve Sayın Birnefestopraktan gelen Bangladeshi Long patlıcanları fide oldular ve asıl yerlerine taşınacakları günü bekliyorlar... Çok teşekkür ederim tohumlar için...

643446

Sayın Saleri'den gelen Fransız Kadife ve Turuncu Top Kadife Çiçeği karışık bir şekilde ekildiler, fide haline getirip domates tünel serasının içine karışık bir şekilde dikildiler... Bu kalanlarda salatalıkların içine dikilecekleri günü bekliyorlar...Çok teşekkür ederim tohumlar için ^^

643447

Sayın Telato; Meksika salatalığı geçte olsa çimlendi sonunda. Çok teşekkür ederim Telat abi ^^

643452

Sayın Bahcedenn; kendisine çok teşekkür ederim bir çok tohumu onun sayesinde edindim ^^ Chrysanthemum (Shungiku ya da Garland Daisy)
ve Bull's Blood Beetroot, Boğa Kanı Kırmızı Pancarı çimlenmeye başladı.. Baharın gelmesiyle onlarda neşelendiler...

643454

Lonicera
09-04-2017, 15:22
Sn dongyul, siz dikkat etmişsinizdir mutlaka da ben yine de sorayım istedim. Brugmansia' nın tohumundaki dış süngerimsi dokusunu çıkarıp ektiniz değil mi? Hoş , brugmansia da stevia gibi güç çimlenen bitkilerden. Tohumunu satan bazı sitelerde çimlendirme için uzmanlık ister falan diyor ama ben tohumu olgunlaştıktan hemen sonra ektim % 70 gibi çimlenme olmuştu. Ama süre 2 hatta 3 ayı bile bulabiliyor.

dongyul
09-04-2017, 17:06
Sn dongyul, siz dikkat etmişsinizdir mutlaka da ben yine de sorayım istedim. Brugmansia' nın tohumundaki dış süngerimsi dokusunu çıkarıp ektiniz değil mi? Hoş , brugmansia da stevia gibi güç çimlenen bitkilerden. Tohumunu satan bazı sitelerde çimlendirme için uzmanlık ister falan diyor ama ben tohumu olgunlaştıktan hemen sonra ektim % 70 gibi çimlenme olmuştu. Ama süre 2 hatta 3 ayı bile bulabiliyor.

Sayın Lonicera evet dediğiniz gibi ilk önce araştırdım öyle dendiği için halen saksıyı nemli tutuyor ve ilk ekmeden önce suda beklettim o kabuk yumuşayınca çıkarttım ve öyle ektim, umarım çimlenir mutlu olacağım... %70 mi sizin kadar becerikli değilim umarım çıkarlar ;)

dongyul
12-04-2017, 20:54
Haftalık Durumlar

Bu yılın son karnabaharı da sıcaklıkların artmasıyla gevşekte olsa baş yapmaya başladı...

643840

Brokolilerin başları tüketildi yan sürgünler de tüketilmeye hazırlanıyorlar...

643841

Bağdaki baklalar çiçeklenmeye başladılar, kokuları çok hoş...

643842

Sayın Bahcedenn'den gelen Lakerda soğanları çimlenmeye başladı..

643844

Tabi ki işler bitmiyor bağdaki sebze yataklarına 40 cm aralıklarla çukurlar açarak içlerini hayvan gübresi ile doldurdum. Daha sonra üstlerine sebzeleri dikmeye başlayacağım ^^

643843

;) ;)

kursun
13-04-2017, 08:51
Sayın dongul, hepsi güzel. İnsanın he şeyi kendi yetiştiresi geliyor.
Ama her zaman mümkün olmuyor.
Sebze fidelerini dikmek için çukurları açtın, içine hayvan gübresi doldurdun.
Fideyi, direk gübrenin içine mi, yoksa gübreyi toprakla karıştırıp mı dikiyorsun.

dongyul
13-04-2017, 19:04
Sayın dongul, hepsi güzel. İnsanın he şeyi kendi yetiştiresi geliyor.
Ama her zaman mümkün olmuyor.
Sebze fidelerini dikmek için çukurları açtın, içine hayvan gübresi doldurdun.
Fideyi, direk gübrenin içine mi, yoksa gübreyi toprakla karıştırıp mı dikiyorsun.

Sayın Kursun; çok teşekkür ederim evet bende her şeyimi kendim üretmek istiyorum ama biraz zorluyor ve zaman gerekiyor...

Çukurları açınca içine gübre koyuyorum kapatıyorum karıştırmıyorum şuan ki planım fideleri direk gübre çukuruna değil yani iki çukur arasına dikmek istiyorum eğer damlama oralara gelirse... Şuan tam emin değilim o yüzden net bir şey diyemiyorum ^^

A_NOMAD
13-04-2017, 20:11
...Bu yılın son karnabaharı da sıcaklıkların artmasıyla gevşekte olsa baş yapmaya başladı...

643840...

Geçen hafta semt pazarında gördüm, tek bir tezgahta demetler halinde bağlanmış karnabahar yaprakları satılıyordu, bu manzarayla ilk kez karşılaştım. Sizinle de konuşmuştuk, aklıma o geldi ;)

Belki de yaygınlaşır zamanla...

dongyul
13-04-2017, 20:37
Geçen hafta semt pazarında gördüm, tek bir tezgahta demetler halinde bağlanmış karnabahar yaprakları satılıyordu, bu manzarayla ilk kez karşılaştım. Sizinle de konuşmuştuk, aklıma o geldi ;)

Belki de yaygınlaşır zamanla...

Ben lezzetli olduğunu düşünüyorum ve yemeği, dolması gayet güzel oluyor...

Bazen anneme derim ki; herhalde biz dünyaya lahana yemeğe geldik... Lahananın her türlüsünü tüketiyoruz ^^

dongyul
18-04-2017, 10:46
Meyve, sebze derken hayvancılığada el attık...

5 adet etlik, 5 adet yumurtalık ve 1 adet hindimiz oldu ^_^

644589

akçabardak
18-04-2017, 17:13
Maşallah, pek sevimliler, güle güle sağlıkla büyüsünler.

dongyul
18-04-2017, 21:13
Maşallah, pek sevimliler, güle güle sağlıkla büyüsünler.

Sayın Akçabardak; Çok teşekkür ederim ^^

YeniGine
18-04-2017, 22:46
Maşallaah çok güzel olmuş, sevgili Dongyul, sağlıkla büyüsünler inşallah!.. Horoz yok mu içlerinde peki?

Sevgili Dongyul meşhur tavşanın ne oldu, civcivleri görünce aklıma geldi.

mister73
19-04-2017, 10:33
Meyve, sebze derken hayvancılığada el attık...

5 adet etlik, 5 adet yumurtalık ve 1 adet hindimiz oldu ^_^

644589

Maşallah, çok tatlılar. Bu gidişle sayfanın adı "dongyul/Çiftlik" olarak değiştirilecek gibi duruyor :p

@YeniGine;

Cinsiyet tespiti için biraz erken gibi geldi bana, ne dersiniz?

dongyul
19-04-2017, 22:10
Maşallaah çok güzel olmuş, sevgili Dongyul, sağlıkla büyüsünler inşallah!.. Horoz yok mu içlerinde peki?

Sevgili Dongyul meşhur tavşanın ne oldu, civcivleri görünce aklıma geldi.

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim şuanlık horoz olduğunu anlayacak düzeyde değiller umarım sağlıklı olurlar. Cinsiyet ayrımcılığına HAYIR :cool::cool:

O meşhur tavşan bir varmış bir yokmuş oldu... Sahibi sahip çıktı ^^

Maşallah, çok tatlılar. Bu gidişle sayfanın adı "dongyul/Çiftlik" olarak değiştirilecek gibi duruyor :p

@YeniGine;

Cinsiyet tespiti için biraz erken gibi geldi bana, ne dersiniz?

Sayın Mister73; umarım öyle bir başlık atarız hayallerimiz o yönde aslında kocaman bir yerimiz olsa neler yapılır bir bilseniz ^^

YeniGine
19-04-2017, 23:24
:) Sevgili Dongyul tabi ki cinsiyet ayrımı yapmıyorum; hani üremeleri için demiş idim ben. Güle güle büyüsünler bakarız var mıymış, yok muymuş...

dongyul
20-04-2017, 21:36
:) Sevgili Dongyul tabi ki cinsiyet ayrımı yapmıyorum; hani üremeleri için demiş idim ben. Güle güle büyüsünler bakarız var mıymış, yok muymuş...

Sayın YeniGine; takılıyorum olur mu öyle şey... İnşallah büyüsünler de ben de merakla bekliyorum ^^

dongyul
21-04-2017, 19:48
Bahar yağmurları gelirde bahçe neşelenmez mi?

Arakalar ve arakaların arasına ekmiş olduğum patatesler yağmurlarla birlikte çoştu uzadı, çiçek açtı, son durum bu şekilde..

645243

645245

Tabi ki de merakıma yenik düştüm ve patateslerin kök kısımlarını karıştırdığım sonuç ufak ufak patates yumruları yapmışlar bile :cool: Araka ve patates çok hoşuma gitti aralar da boşluk mu var filan derken aralarına karalahanada ekmiş bulundum sonuç karalahanalar da onlarla mutlu mesut hayatına devam ediyor.

645244

Yağmur son kıvırcıklara da yaradı ^^

645246

:p :cool:

dongyul
22-04-2017, 21:49
Domates fidelerinde son nokta...

Domates fideleri artık viyollerde çiçek açmaya başladığı için bir kısmını asıl yerlerine taşıdım ancak hava halen soğuk olduğu için 5 litrelik su şişelerinden mini seralar yaptım gayette oldu... 4 - 5 gündür bu şekildeler herhangi bir sıkıntı olmadı...

Mayıs'ın ikinci haftası gibi çıkartırım ve bu sayede ortama adapte olmuş fideler hızla artan sıcaklıkla birlikte verime geçerler ^^

645349

645350

:cool::rolleyes:

anarius
22-04-2017, 22:01
Çiçekleri kopardınız mı? Şaşırtma/toprağa aktarma sonrası önemli diye biliyorum.

dongyul
22-04-2017, 22:10
Çiçekleri kopardınız mı? Şaşırtma/toprağa aktarma sonrası önemli diye biliyorum.

Sayın Anarius; viyollerdeyken ilk çiçek tomurcuklarını ve koltuk altlarını kopardım ancak ikinci tomurcuklar da çıktı onları kopartmadım sadece tekrar çıkan koltuk altlarını kopardım ve direk diktim... Sorun olacağını düşünmüyorum.. Geçen seneler de hep aynı taktiği uyguluyorum ^^

havlayanPapatya
24-04-2017, 12:00
ellerinize sağlık bahçeniz ve verdiğiniz bilgiler çok güzel, bizim de iç ortamda domates biber fidelerimiz var, yakında biz de örtü altına alıp asıl yerlerine şaşırtacağız, gece sıcaklıkları kaç dereceyi geçtikten sonra örtüsünü kaldıralım?

dongyul
24-04-2017, 19:34
ellerinize sağlık bahçeniz ve verdiğiniz bilgiler çok güzel, bizim de iç ortamda domates biber fidelerimiz var, yakında biz de örtü altına alıp asıl yerlerine şaşırtacağız, gece sıcaklıkları kaç dereceyi geçtikten sonra örtüsünü kaldıralım?

Sayın Havlayan Papatya; güzel sözleriniz için teşekkür ederim mutlu oldum ^^

Bence gece sıcaklığı 15-20 derece olmadan çıkarmayın derim... Ben genelde tünel seraya fideler sığmamaya başladığında tünel seraları kaldırıyorum.. Bu da en az haziran başını buluyor...

havlayanPapatya
25-04-2017, 19:56
biz de sizin her yeni paylaşımınızda mutlu oluyoruz, yeni bir şeyler öğreniyoruz :)

karamanda yaz akşamları bile serin oluyor, temmuzda 14-17 derece arası, ağustosta sadece bir kaç gün 20 dereceyi geçiyor. o zaman biz de fideler seradan taşmaya başlayıncaya kadar geceleri örtelim, gündüzleri havalandıralım.

dongyul
29-04-2017, 19:53
Sonunda büyük gün bağa damlama çektim.

Çok mutluyum o kadar mutluyum ki benim gibiler anlar bu mutluluğumu... Ayrıca bugün sıcaktan ölmediysem bir daha asla ölmem herhalde :rolleyes: Sabahtan beri damlama işiyle uğraştım o güneşin altında bu işler ne yorucuymuş... Kolay gibi görülüyor ama beni yıktı geçti diyebilirim...

646054

Sebze yatakların olduğu yerleri 60 cm arayla yürüme alanları arası 80 cm boşluk bırakarak yaptım... Gayette iyi olduğunu düşünüyorum.. Damlama delik aralıkları 25 cm.

646055

Sebze yatakları olmayan (Çünkü sebze yatağı yok toprak az bu bölgede altı taşlık) yerleri 60 cm arayla yaptım. Bu bölgeye bamya ve fasulye ekilecek...

646056

Sebze yatakların ve diğer kazılmış bölgelerin altında gömülmüş hayvan gübresi var.. Ayrıca sebze yataklarının bu şekilde yapmam hem pratik diğer türlü etrafına tahta ya da başka bir madde ile yükselterek yapmak hem maddi hem manevi daha yorucu ve bu şekilde olması her zaman sebze yataklarındaki toprakların değiştirilebilir olmasını sağlıyor...

Sanırım başıma güneş geçti :o ama mutluyum :cool::D

Resulgur
29-04-2017, 20:42
Sn. Dongyul emeginize sağlık çok güzel olmuş. Bu kadar emek veriyorsunuz maşallah , ürünleriniz bereketli hasatınız bol olsun. Bu paylaşım bana ışık oldu bizim seranın yanında 40 50 metre kare bir alan var sürüldü bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum [emoji4]

dongyul
30-04-2017, 22:09
Sn. Dongyul emeginize sağlık çok güzel olmuş. Bu kadar emek veriyorsunuz maşallah , ürünleriniz bereketli hasatınız bol olsun. Bu paylaşım bana ışık oldu bizim seranın yanında 40 50 metre kare bir alan var sürüldü bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum [emoji4]

Resül abi çok teşekkür ederim ^^ hadi senide fotoğraflarını bekliyoruz :cool:

dongyul
30-04-2017, 22:44
İnatla da olsa sonunda dikime başladım...

Damlamalar çekildi, domatesler bir boşluk bırakarak sıra üstü 50 cm, sıra aralığı 50 cm arayla dikimi yapıldı. 120 kök dikildi ama bir posta daha ekmeyi düşünüyorum... Çeşitler köy domatesi, Maniye (Sayın Taşlıbahçeye çok teşekkür ederim.), San Marzano, pembe beef, MeyveliTepe Turuncusu (Sayın Meyvelitepe'ye çok teşekkür ederim.), Gilan domatesleri (Sayın Gilandan geldi adını o yüzden böyle koydum, kendisine çok teşekkür ederim.)

646159

646161

Sakız kabakları 50 cm arayla diktim ancak Sayın Bahcedenn ile sık olduğuna karar verdik sanırım bir metreyle arayla yapabilirim.. Bu konuda kararsızım :rolleyes: Hayırlısı...

646162

Patatesler çıktı damlama ile ilk sulamaları yapıldı bakalım hasattan umutluyum...

646160

Bugün damlamaları açıp pıtır pıtır su akınca o kadar mutlu oldum ki bugünün en güzel anıydı... :p :D

İsmail Kuzucu
30-04-2017, 23:25
Maşallah bereketli olsun. Damlama sistemini akşam güneşi varken açıp bir izle. Güneşin o damlalara vurmasıyla harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Birde çay olursa mis. :)

dongyul
30-04-2017, 23:31
Maşallah bereketli olsun. Damlama sistemini akşam güneşi varken açıp bir izle. Güneşin o damlalara vurmasıyla harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Birde çay olursa mis. :)

Sayın İsmail Kuzucu; çok teşekkür ederim aslında sizin çalışmalarınızı örnek alarak yaptım benim yol göstericim gibi oldunuz :cool:

Tam dediğiniz gibi gün batımında kahve eşliğinde izlemesine doyum olmadı ^^

dongyul
01-05-2017, 21:39
Üretime devam...

Araka diye alıp ektim ve bezelye çıktı. Aldığım yere baya söylendim. :mad:

646314

646317

646315

Sakız baklalar toplanmaya başladı. Tazecikler kokuları bile çok güzel :rolleyes:

646316

İkinci posta ekilen karalahanalar, yaprakları incecik hafif kadifemsi :cool:

646318

:cool::D

birnefestoprak
02-05-2017, 01:55
Araka zaten bezelyenin irisine (kurusu için yenen) verilen isim değil mi?

dongyul
02-05-2017, 07:55
Araka zaten bezelyenin irisine (kurusu için yenen) verilen isim değil mi?

Evet araka bezelyenin içlisi... Bezelye içlenmiyor ve tohuma kalsa bile içleri daha ufak oluyor ve ipliği olmuyor. Ama araka daha içli ve büyük oluyor, kabuklarıyla yenmiyor iplikli oluyor. Herkes ikisini aynı sanıyor ama ikiside ayrı bitkiler.

mister73
02-05-2017, 08:37
Sebze yatakların ve diğer kazılmış bölgelerin altında gömülmüş hayvan gübresi var.. Ayrıca sebze yataklarının bu şekilde yapmam hem pratik diğer türlü etrafına tahta ya da başka bir madde ile yükselterek yapmak hem maddi hem manevi daha yorucu ve bu şekilde olması her zaman sebze yataklarındaki toprakların değiştirilebilir olmasını sağlıyor...

Sanırım başıma güneş geçti :o ama mutluyum :cool::D

Ellerinize sağlık sayın dongyul, her şey çok güzel görünüyor, umarım hasatınız da bereketli olur.

Sebze adalarını ben de böyle kenarlıksız yapmaya karar vermiştim, hoş benim bahçem bunun yanında çok minik kalır ama aynı fikri paylaşan birini görmek güzel. Doğal olarak adalar da küçük (120*225 cm) olacağı ve Ada içinde daha serbest bir dikim yapmayı planladığım için bahçe hortumuyla yağmurlama usulü sularım diyordum ama komşum damlama kurmamı şiddetle tavsiye etti, hatta kendisinde fazla olan borulardan vermeyi de teklif etti. Bakalım, halen kararsızım damlama konusunda.

Ayrıca fidelerin gerçek yerine şaşırtılması esnasında çiçek ve koltukaltlarının koparılmasından bahsedilmiş, bu bütün fideler için geçerli midir? Mesela dün bahçeye aktardığım fasulye -börülcelerde meyve oluşumu dahi vardı ve ben hiçbirşeyi koparmadım; bu arada koltukaltından ne kastedildiğini de pek anlamadım doğrusu :)

dongyul
02-05-2017, 09:25
Ellerinize sağlık sayın dongyul, her şey çok güzel görünüyor, umarım hasatınız da bereketli olur.

Sebze adalarını ben de böyle kenarlıksız yapmaya karar vermiştim, hoş benim bahçem bunun yanında çok minik kalır ama aynı fikri paylaşan birini görmek güzel. Doğal olarak adalar da küçük (120*225 cm) olacağı ve Ada içinde daha serbest bir dikim yapmayı planladığım için bahçe hortumuyla yağmurlama usulü sularım diyordum ama komşum damlama kurmamı şiddetle tavsiye etti, hatta kendisinde fazla olan borulardan vermeyi de teklif etti. Bakalım, halen kararsızım damlama konusunda.

Ayrıca fidelerin gerçek yerine şaşırtılması esnasında çiçek ve koltukaltlarının koparılmasından bahsedilmiş, bu bütün fideler için geçerli midir? Mesela dün bahçeye aktardığım fasulye -börülcelerde meyve oluşumu dahi vardı ve ben hiçbirşeyi koparmadım; bu arada koltukaltından ne kastedildiğini de pek anlamadım doğrusu :)

Sayın mister73; damlama çok güzel bir şey ama küçük bahçeler için pekte kullanışlı değil acıkcası. Bahçede asla yağmurlama kullanmayın derim domateslerde filan full mantar hastalığı yapıyor.

Şimdi domateslerde yaprak yanlarından koltuk çıkartır ve ilk çiçekler hemen açar o çiçekler eğer çicek kopmazsa meyve tutumu olur bitki kök oluşturması için enerji kalmaz bu yüzden çiçeklerini koparıyoruz. Ama domateslerde filan erken çiçek açıyor o yüzden koparıyoruz. Ama biberlerde patlıcanlarda çicek açmadan direk toprağa dikiyoruz.

Fasulye börülcede gerek olduğunu düşünmüyorum.

g.c.
02-05-2017, 12:34
Sevgili dongyul;
1 hafta yıllık iznimden kullanıp yanında staj yapmam mümkün mü? :)

Emeğinin karşılığını misliyle alman dileklerimle...

dongyul
02-05-2017, 19:29
Sevgili dongyul;
1 hafta yıllık iznimden kullanıp yanında staj yapmam mümkün mü? :)

Emeğinin karşılığını misliyle alman dileklerimle...

Sayın g.c; iş zamanı örneğin çapa ve ot temizleme zamanı seve seve gelebilirsiniz bol bol çalışırız :D:D:D

çok teşekkür ederim ^^

dongyul
02-05-2017, 21:40
Tünel seralarda ekim - dikim tam gaz devam ediyor.

İlk olarak tünel seraya domates dikildi, dikerken çiçekleri kopartılmıştı. Şuan ikinci çiçekleri açmaya başladı :p

646523

646528

Salatalıkların dikim işlemleri yapıldı, çeşit olarak ilk iki sıra japon salatağı, üçüncü sıraya Sayın Meyvelitepe'den temin ettiğim salatalık ve dördüncü sıraya Kudret narı, Meksika salatalığı ve Çıtır f1 çeşit ekimi yapıldı..

646529

646533

Biberlerde asıl yerlerine dikildi ve hemen üstleri tünel serayla kapatıldı, kurumu pratik ve kolay... Tünel seraları yapmak kolay ama naylonunu yapmak zor... Şimdi diyebilirsiniz naylonu nasıl yapıyorsun diye... Açıklayayım bu tarz tek ya da iki kullanımlık şeffaf naylonlar yok bulamıyorum. Bende en pratik yorgan, yastık konulan poşetlerden alıyorum 4 5 tane onları yan yan açıp birleştiriyorum koli bantı ile sonra koli bantlarının üzerinden zımbalıyorum sonuçta birleşik dağılmayan tek düzey bir naylon elde ediyorum.. Diyebilirsiniz karda yağmurda bozulmuyor mu diye.. 2 yıldır kullanıyorum yağmurda sorun yok ancak karda üstü temizlenmezse birazcık bantlı yerlerden açıldı ama diğer yerler sapa sağlam karı atlattı.. (Şuan kendime gülüyorum sizde Gülebilirsiniz :D:D:D:D )

646535

Kışa girerken bağada yapmayı düşünüyorum kasnakları karpuz çıtası alarak yapabilirim ya da pvc boruyla da olabilir ancak bu naylon işini ucuz kolay asıl hallede bilirim, fikri olan?

:rolleyes::cool:

havlayanPapatya
02-05-2017, 21:54
hırdavatçılarda çok ucuza şeffaf naylon bulabiliyorum ben.
kocaeli daha büyük bir il orda daha rahat bulabilirsiniz aslında.
bu arada gördüm marul ekmişsiniz, marulun cinsi yazlık cins mi? ben serin hava seven sebzelerin, yazın nasıl yetiştirildiğini anlayamıyorum. gölge yere de eksek, sürekli sulasak da roka, dereotu, marul, ıspanak vs hep tohuma kalkıyor.
(soruya soruyla cevap vermiş gibi oldum ama kışlık sebzeleri yazın nasıl yetiştirebiliriz?)

dongyul
03-05-2017, 12:05
hırdavatçılarda çok ucuza şeffaf naylon bulabiliyorum ben.
kocaeli daha büyük bir il orda daha rahat bulabilirsiniz aslında.
bu arada gördüm marul ekmişsiniz, marulun cinsi yazlık cins mi? ben serin hava seven sebzelerin, yazın nasıl yetiştirildiğini anlayamıyorum. gölge yere de eksek, sürekli sulasak da roka, dereotu, marul, ıspanak vs hep tohuma kalkıyor.
(soruya soruyla cevap vermiş gibi oldum ama kışlık sebzeleri yazın nasıl yetiştirebiliriz?)

Sayın Havlayanpapatya; hırdavatcılarda şeffaf naylon var ama kalın onun katlanması kullanımı daha zor ve daha pahalı aslında. Ben hem ucuz ve şeffaf olanlardan bulmaya çalışıyorum.

Ektiğim çeşit f1 ve yazlık çeşit tohuma kalkması zor yani sıcağa toleransı yüksek... Dere otu roka tarzı sebzeleri yazın yetiştirmiyorum. Mevsim geçişlerinde çok güzel olurlar.

havlayanPapatya
03-05-2017, 12:39
evet biz de dere otu ve roka gibi sebzeleri ilkbahar başı ve sonbaharda çok seviyoruz, tatları da daha iyi oluyor, hele sonbaharda daha güzel oluyorlar. aslında karamandaki hırdavatçılarda çok ince ve şeffaf olanlar var, olmazsa internetten araştırın naylon?

birnefestoprak
06-05-2017, 02:51
Eğer mümkün olursa, lakerda (Burgaz ya da balık) soğanının tohumunu almaya çalışın. Çok iyi, atalık bir çeşittir.

dongyul
09-05-2017, 16:55
Eğer mümkün olursa, lakerda (Burgaz ya da balık) soğanının tohumunu almaya çalışın. Çok iyi, atalık bir çeşittir.

Sayın Birnefestoprak; Çok teşekkür ederim umarım bu sene sıska yapabilirsem seneye tohum bırakmayı düşünüyorum umarım olurlar...

Şuan ki lakerda soğanların durumu böyle;

647353

akçabardak
09-05-2017, 18:25
Bunlar tam kısırlık olmuş, tek kökten bir yaprak şeklinde toplanırsa incecik inceci kısırlık ne güzel olur:) Galiba benim canım kısır çekmiş :) ıskaları görünce atladım hemen :D
Sn. dongyul siz ıska derdinde, ben ise kısır derdindeyim :D kusuruma bakmayın görünce tazecik tazecik kendimi tutamadım içimden geldi yazıverdim.

Gerçekten çok güzel olmuşlar maşallah, ellerinize emeklerinize sağlık.

dongyul
09-05-2017, 18:32
Bunlar tam kısırlık olmuş, tek kökten bir yaprak şeklinde toplanırsa incecik inceci kısırlık ne güzel olur:) Galiba benim canım kısır çekmiş :) ıskaları görünce atladım hemen :D
Sn. dongyul siz ıska derdinde, ben ise kısır derdindeyim :D kusuruma bakmayın görünce tazecik tazecik kendimi tutamadım içimden geldi yazıverdim.

Gerçekten çok güzel olmuşlar maşallah, ellerinize emeklerinize sağlık.

Sayın Akçabardak; vallahi şöyle ekşili kısır olsaydı güzel olurdu. Aslında bu soğanlardan güzel olur aklıma yattı yani ^^

dongyul
09-05-2017, 19:08
Çiçeklerden devam edelim...

Sayın A_Nomad'ın hediyesi Euphorbia milii gözüm gibi bakıyorum... Çok teşekkür ederim kendisine beni çok mutlu etti :D

647405

Annemin çiçeği kendisine kalsa bu çiçeğin adı Laz çiçeği ama gerçek adı Abutilon..

647423

Yediveren pembe güllerimiz de açmaya başladı.

647424

Frambuazlarda çiçeklenmeye başladılar.

647425

Bu yıl herhalde Frenk üzümü yılı dalları meyveden yıkılıyor.

647427

havlayanPapatya
09-05-2017, 22:21
sevgili dongyul, biz de bu sene ilk defa tohumdan soğan ektik. bizim soğanlar da sizinkiler gibi ince. siz tohumu ne zaman ektiniz. bir de bu soğanları ne zaman hasat edeceğiz? bizim tohumda direk baş bağlar demiş.

dongyul
10-05-2017, 16:14
sevgili dongyul, biz de bu sene ilk defa tohumdan soğan ektik. bizim soğanlar da sizinkiler gibi ince. siz tohumu ne zaman ektiniz. bir de bu soğanları ne zaman hasat edeceğiz? bizim tohumda direk baş bağlar demiş.

Ben tohumu nisan gibi ektim. Bu fidelerin bir kısmını ne zaman sıska yapısı oluşturur o zaman sıska halinde kurutup seneye baş yapması için saklarım bir kısmınıda taze soğan gibi tüketim için kullanacağım... Eğer iklim iyi giderse baş yapar diye düşünüyorum. Emin değilim ama.

dongyul
10-05-2017, 21:48
Bezelye Bolluğu

Araka diye ektiklerim bezelye çıkınca biraz sinirim bozulsada. Bezelyeler kendilerini gösterip verime geçince ve marketteki fiyatını görünce o kızgınlığım gitti :cool::rolleyes:

Bezelyeler yağmurla birlikte atağa geçtiler sulu sulu ve tazecik olunca tavası mükemmel oldu. 2 günde bir rahat 1.5 kilo toplar olduk.

647607

647606

Boyutları da gayet güzel

647608

Bezelyelerin arasına karalahana dikmiştim yaprakları sık sık toplanıyor ayrıca bezelyelerin arasına patates ekmiştim bir kaç kökü kontrol ettim sonuç patates yumru oluşturmaya başlamışlar ve dayanamadım bir avuç toplayıp haşlayıp tükettim tadı şekerimsi güzeldi. Karalahana, bezelye ve patates kardeş bitki olduğunu deneyip görmüş olduk :p :D

647610

647611

funku
11-05-2017, 15:57
Sayın dongyul, küçük bir alanda bu kadar büyük işler başarmak hiç kolay değil. Düzenli ve titiz bir çalışmanın sonuçları ancak bu kadar güzel olabilir. Tebrik ederim. Bahçenizle birlikte mutlu bir hayat dilerim.

ismaelyilmaze
11-05-2017, 17:17
tebrik ederim çok harika. Ufkumuzu açtınız

dongyul
11-05-2017, 20:22
Sayın dongyul, küçük bir alanda bu kadar büyük işler başarmak hiç kolay değil. Düzenli ve titiz bir çalışmanın sonuçları ancak bu kadar güzel olabilir. Tebrik ederim. Bahçenizle birlikte mutlu bir hayat dilerim.

Sayın funku; güzel sözleriniz için çok teşekkür mutlu oldum ^^

tebrik ederim çok harika. Ufkumuzu açtınız

Sayın ismaelyilmaze; çok teşekkür ederim ^^

dongyul
11-05-2017, 21:13
Çileklerde oldu :p:D

647739

647738

647740

Yabancı otunu temizle temizle bitmiyor aynı hızla çoğalıyorlar :(

TCM
12-05-2017, 08:17
Çileğin altına çam iğnelerini sermiştim önceki sene. Geçen sene dahi faydası oldu. Çileklerin yere değenleri çürüyor, bozuluyor vs. Çam iğneleri asidik olduğu için hem faydalı oluyor (aynısı ortancalar için de geçerli) hem çileklerin yere değmelerini önlüyor, hem de yabani ot çıkmasını nispeten engelliyor. Bu sene baktım iğneler dağılmış toprakta kaybolmuş gitmiş, olduğu kadar artık :)

dongyul
14-05-2017, 22:12
Çileğin altına çam iğnelerini sermiştim önceki sene. Geçen sene dahi faydası oldu. Çileklerin yere değenleri çürüyor, bozuluyor vs. Çam iğneleri asidik olduğu için hem faydalı oluyor (aynısı ortancalar için de geçerli) hem çileklerin yere değmelerini önlüyor, hem de yabani ot çıkmasını nispeten engelliyor. Bu sene baktım iğneler dağılmış toprakta kaybolmuş gitmiş, olduğu kadar artık :)

Bende seneye inşallah siyah malç naylonu sermeyi düşünüyorum inşallah güzel bir şey olur hem yabancı otlardan kurtulurum hemde çilekler pislenmez diye düşünüyorum.

TCM
15-05-2017, 07:59
Malç naylonu iyi de, hadi çilekte çapa istemez diyelim, domatese-bibere de malç naylonu yapıyorlar, bunların çapası nasıl olacak peki. Misal yaylada çileğe malç naylonu uygulayan var, iki senedir adamın ellediği yok naylonu, bir kaldırsa neler çıkacak kim bilir :)

dongyul
15-05-2017, 10:27
Malç naylonu iyi de, hadi çilekte çapa istemez diyelim, domatese-bibere de malç naylonu yapıyorlar, bunların çapası nasıl olacak peki. Misal yaylada çileğe malç naylonu uygulayan var, iki senedir adamın ellediği yok naylonu, bir kaldırsa neler çıkacak kim bilir :)

Malç naylonu yaparkan yükseltilmiş sebze yatakları yapılıyor o yüzden çapa gerekmiyor eğer sebze yatakları yapılmıyorsa naylonun etrafından açılıp yapıldığını gördüm. Bence naylon altında damlama boruları varsa ve yabancı ot naylon sayesinde çıkmadığı için çapaya gerek yok...

hozat
16-05-2017, 09:40
GÜnaydın sevgili genç arkadaşım,

Dün, bahçenizle tanıştım:

Küçük dediğiniz bahçenizde, kocaman bir yürek gördüm.

Sevgiyle beslenip,bilgiyle yeşermiş bir büyük dünya gördüm.

Azim; cesaret,risk, bilgi,umut ve coşkuyu bir arada gördüm.

Son zamanlarda genç kuşağı gıri bulutlar arasında izlerken,o gırilikten sızan bir güneş ışığı gördüm.

Henüz 25. sayfadayım...
İlgi alanıma girmeyen konular olsa da,
Bilgi alanıma girmesi gereken detaylar gördüm.

Tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın.

dongyul
16-05-2017, 19:21
GÜnaydın sevgili genç arkadaşım,

Dün, bahçenizle tanıştım:

Küçük dediğiniz bahçenizde, kocaman bir yürek gördüm.

Sevgiyle beslenip,bilgiyle yeşermiş bir büyük dünya gördüm.

Azim; cesaret,risk, bilgi,umut ve coşkuyu bir arada gördüm.

Son zamanlarda genç kuşağı gıri bulutlar arasında izlerken,o gırilikten sızan bir güneş ışığı gördüm.

Henüz 25. sayfadayım...
İlgi alanıma girmeyen konular olsa da,
Bilgi alanıma girmesi gereken detaylar gördüm.

Tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın.

Sayın Hozat; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim... Gerçekten çok mutlu oldum ^^

dongyul
17-05-2017, 23:14
Son Durumlar

Artık her yer yeşerdi ve üretim devam ediyor..

Asma yaprakları toplanmaya başlandı geçen haftada ilk kez toplandı ve tadı ekşimsi mükemmel bu yabani asma çeşidi yaprağı için yetiştiriyoruz.

648370

Domateslerin arasına ekmiş olduğum kıvırcıklarda ramazan için yetişmiş durumda. Domatesler çiçeklendiler aldılar başlarını gittiler bu sene hava güzel bir şekilde ısınmadığı için halen tünel seradalar.

648371

Sayın MeyveliTepeye çok teşekkür ederim onun sayesinde tatlı patateslerim oldu. Onlarda yeşermeye başladılar.

648372

Tohum etkinliğinde Sayın Lonicera, Sayın İsmail Kuzucu, Sayın Sakagun ve Sayın Taşlıbahçe'den gelen börülce tohumlarını fide yapıp salatalıkların içine ekildi.

648384

Geçen gün büyük anneme ziyarete gittik birde ne göreyim :rolleyes: arka bahçesi hodan dolu Aman Tanrım didim :D:D ;) eee bende boş durur muyum? Asla onları bir güzel topladım yetmedi birde başka yerden de topladım İrfan çayı yapımına bu yılda başlamış olduk :cool: Tecrübemiz sabittir fasulye ve domates yetiştirin irfan çayı ile göreceksiniz farkını...

648373

:cool::p

hozat
18-05-2017, 01:32
Size genç arkadaşım diye hitap etmek hoşuma gidiyor,
Sakıncası var mı?

Bahçenizin 25. sayfadayım demiştim henüz oradayım. Ama, son sayfalara her gün bakıyorum.

Reyhan şerbeti,gelincik şurubu yapıyorum ama,"irfan çayını" ilk defa duydum.

Öğrenebilir miyim?

pulibet
18-05-2017, 13:21
Sevgili Dongyul bu sene istediğim gibi bir asma fidanı bulamadım maalesef. Dediğiniz gibi hafif ekşilik yaprakta çok güzel olur. Eğer bu asmanızdan kışın budama yaparsanız bana bir çelik ayırırsanız çok mutlu olurum. Saygılarla.

dongyul
18-05-2017, 19:41
Size genç arkadaşım diye hitap etmek hoşuma gidiyor,
Sakıncası var mı?

Bahçenizin 25. sayfadayım demiştim henüz oradayım. Ama, son sayfalara her gün bakıyorum.

Reyhan şerbeti,gelincik şurubu yapıyorum ama,"irfan çayını" ilk defa duydum.

Öğrenebilir miyim?

Sayın Hozat; hayır sakıncası yok tabi ki de bende mutlu olurum :D İrfan çayı bitkileri beslemek için kullanıyoruz. Bu işin piri Sayın MeyveliTepedir.

Onun blogundan irfan çayı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha yararlı olacağını düşündüm çünkü anlatmakla bitmez..

İrfan Çayı | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/)

Sevgili Dongyul bu sene istediğim gibi bir asma fidanı bulamadım maalesef. Dediğiniz gibi hafif ekşilik yaprakta çok güzel olur. Eğer bu asmanızdan kışın budama yaparsanız bana bir çelik ayırırsanız çok mutlu olurum. Saygılarla.

Sayın Pulibet; Tabi ki de olur aklımda bulunsun sizde eğer budama zamanı hatırlatırsanız ulaştırırım. Eğer yeriniz varsa çekirdeksiz üzüm fidesi de yollayabilirim. Bu seneki çeliklerimin hepsi tutmuş gibi görünüyor. İki çeşit sarmalık yaprak asma var ikisinden de ayarlamaya çalışırım ^^

hozat
19-05-2017, 02:59
Sayın dongyul,

İrfan çayı ile ilgili Meyveli Tepenin verdiği çok değerli bilgileri tekrar tekrar okudum.

Her yıl bahçeden çuvallar dolusu yabani otları attığım için büyük üzüntü duydum.
Aslında onlara pek kıyamadığımı,uzun süre bahçede kalması için eşimle mücadele verdiğimi (kıyamadığım için) bahçe sayfamın belirli mesajlarında çok dile getirmişliğim vardır.

Sadede geleyim:
O metni dikkatle okudum.Bahsedilen otların.KARAKAFES VE HODAN hariç, diğerlerinin bol miktarda çıktığını fark ettim.

Ne var ki,bir kaç kez okumama rağmen kavrayamadığım bir bölümü yine size soracağım.

Bu otları enine kestikten sonra sadece suyun içinde bekleterek mi?Çay elde edeceğim.

Suda kaynaması mı gerekecek?Çünkü o bölümdeki bir fotoğrafta kaynatılıyormuş gibi bir algı oluştu bende.

İLK ETAPTA:ısırgan, sirken birde adını bilmediğim bir otla(şu anda bahçede bunlar çıkıyor)
bu çayı az miktarda da,olsa deneyeceğim.

Geçen yıl sepetler dolusu semiz otu çıktı.Konuya komşuya vermekle bitiremedim.
Acaba o da işe yarar mıydı diye düşündüm şimdi.

Her yıl olduğu gibi bu yılın as solistleri sahneye çıkmaya başladılar.AKŞAM SEFALARI

Size hitaben yazdıklarımı, övgü olarak kabul etmiş olabilisiniz ki, (bunu hak ediyorsunuz) ama, ben ayak izlerinizi takip etmeye devam edeceğim,beni doğru yere götürüyorlar.
Her şey için teşekkürler.

dongyul
19-05-2017, 23:02
Sayın dongyul,

İrfan çayı ile ilgili Meyveli Tepenin verdiği çok değerli bilgileri tekrar tekrar okudum.

Her yıl bahçeden çuvallar dolusu yabani otları attığım için büyük üzüntü duydum.
Aslında onlara pek kıyamadığımı,uzun süre bahçede kalması için eşimle mücadele verdiğimi (kıyamadığım için) bahçe sayfamın belirli mesajlarında çok dile getirmişliğim vardır.

Sadede geleyim:
O metni dikkatle okudum.Bahsedilen otların.KARAKAFES VE HODAN hariç, diğerlerinin bol miktarda çıktığını fark ettim.

Ne var ki,bir kaç kez okumama rağmen kavrayamadığım bir bölümü yine size soracağım.

Bu otları enine kestikten sonra sadece suyun içinde bekleterek mi?Çay elde edeceğim.

Suda kaynaması mı gerekecek?Çünkü o bölümdeki bir fotoğrafta kaynatılıyormuş gibi bir algı oluştu bende.

İLK ETAPTA:ısırgan, sirken birde adını bilmediğim bir otla(şu anda bahçede bunlar çıkıyor)
bu çayı az miktarda da,olsa deneyeceğim.

Geçen yıl sepetler dolusu semiz otu çıktı.Konuya komşuya vermekle bitiremedim.
Acaba o da işe yarar mıydı diye düşündüm şimdi.

Her yıl olduğu gibi bu yılın as solistleri sahneye çıkmaya başladılar.AKŞAM SEFALARI

Size hitaben yazdıklarımı, övgü olarak kabul etmiş olabilisiniz ki, (bunu hak ediyorsunuz) ama, ben ayak izlerinizi takip etmeye devam edeceğim,beni doğru yere götürüyorlar.
Her şey için teşekkürler.

Sayın Hozat; ilk olarak her türlü çabuk gelişen gürleşen bitkilerden irfan çayı yapılabilir yeter ki sürekliliği olsun...

Şimdi ilk olarak Sayın Meyvelitepe'nin yaptığı tekniği anlatayım ince doğradıktan sonra hava motoru yardımı ile varile hava veriyorlar ki suya oksijen kazandırıp yararlı mikroorganizmaları su da canlı tutmaları ve bu sayede irfan çayını daha da zenginleştirmiş oluyorlar. Sizin fokurdama şeklinde gördüğünüz işte o hava motorunun çalıştığı anki durumu.

İkinci olarak benim yaptığım teknik ince ince doğradıktan sonra 5-7 kilogram otu 150 litrelik varile delikli çuvala koyduktan sonra yukarı çıkmayacak şekilde bırakıyorum ve bu sayede otlar dağılmıyor ve damlama ile rahat verebiliyorum en az havanın sıcaklığına bağlı 4 5 gün bekletiyorum... Hava motoru kullanmıyorum bu yüzden irfan çayı çabuk bozulabiliyor ve kokuşma oluyor... Ancak ben kokuşma olmadan zaten çayı bitiriyorum.

Teşekkür ederim çok mutlu oldum ^^

hozat
20-05-2017, 00:05
Teşekkür ederim Genç arkadaşım,

İrfan çayını sizin yaptığınız gibi uygulayacağım, benim için daha kolay olacağını sanıyorum.
Bahçenizi dolaşmaya devam ediyorum 32. sayfaya geldim.
Okurken yanım bir de not defteri alıyorum.

ÇÜNKÜ:Yararlanacağım bir bilginin ya da, fotoğrafın mesaj numarasını oraya not ediyorum.Aksi halde geri dönüp aramak çok zor oluyor.

Mesela;Balık artıklarını toprağa gömme gibi bir şey okumuştum.Geri döndüm ama bulamadım.Aramak vakit alıyor.
Görüşmek üzere, hoşça kalın.

MeyveliTepe
20-05-2017, 00:38
İrfan Çayına nereden gelindiğini ve içeriğini anlamak için yukarıda Sn.Dongyul'ün verdiği linkteki yazı ile birlikte bu yazının (http://blog.meyvelitepe.org/2014/12/04/chinampalarin-isigi-8-irfan-cayi/) da okunmasını tavsiye ederim.

dongyul
22-05-2017, 21:47
Bağda Son Durumlar Vol 1 :p

Havalar soğuk yağmurlu gidince her yeri ot basmaya başladı. Her yerin çapası yapılıyor yavaş yavaş...

İlk olarak fasulyelerden başlıyorum. Bu sene herhalde fasulye yılı olacak her yer fasulye ekildi... Bunlar satmalık oturak cinsi..

Otlanan hali, hayvan gübresi gömüldü altına ve her yerden arpa çıkıyor şuan deli olacağım :mad:

648990

Çapa yapılınca biraz bir şeye benziyorlar.

648991

Sayın MeyveliTepe'den ve Sayın Kaknus'den gelen soya fasulyesi çok teşekkür ederim ^^

648992

Patatesler çoştu insan meraklı olunca her hafta diplerini kontrol ediyorum yumrular oluşmaya başlamış ^^

648993

Kabaklar stress yaşadıktan sonra neşelendiler kimilerinde kabak bile mevcut...

648994

;):D

dongyul
22-05-2017, 22:06
Bağda Son Durumlar Vol 2 :p

Domateslerin çapası yapıldı, sırıkları dikildi ve bağlanmaya bağlandı

648995

Şuan çiçekteler...

648996

Salatalıklar soğuktan ve rüzgardan biraz stres yaşadılar ama şuan gayet iyiler.

648997

Biberler soğuktan en çok stres yaşayanlardan. Yanlarına kıvırcık ekildi bu yetmez dedim bir de ortalarına reyhan ektim tam oldu...

648998

dongyul
24-05-2017, 19:46
Böğürtlenler çiçeklendi.

649209

Latin çiçekleri açmaya başladı, hem yaprakları hemde çiçekleri yenmesi çok güzel ayrıca çiçekleri estetik olarak ilgi çekici ve kokusu hoş... Bir arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla çiçeklerini toplayıp kurutuyorlarmış ve toz haline getirip yemeklere salatalara baharat olarak kullanılıyormuş...

649210

Kohlrabiler artık göründü... Hepsi birer antioksidan deposu :cool:

649208

Tohum etkinliğinde Sayın Bahcedennden geldi, yapraklarının tadı çok güzel roka gibi aromalı ve çoban salataya ayrı bir tat kattı.

649212

Mis gibi kokusuyla hanımeli de açtı ^^

649211

g.c.
25-05-2017, 13:13
Sevgili dongyul üstad, (ot zamanı stajyerin olacağım için üstad olarak hitap etmekte sıkıntı olmayacaktır)

Meyvelitepe tarzı bir istagram profili/blog kurma düşüncen var mı?

Yukarıda hozat abimizin de bahsettiği gibi aslında hepimiz bir diğerinin ayak izinden faydalanıyoruz. Üstad senin de birikimini daha büyük kitlelere ulaştırman için böyle bir blog/istagram profili hem takip etmeyi kolaylaştıracak, hemde güzel fotoğraflarını farklı çevrelerde gösterilmesine olanak sunacaktır.

Yeri gelmişken söylemeden geçmeyelim Meyvelitepe instagram profilini herkese tavsiye ederim.

dongyul
25-05-2017, 19:43
Sevgili dongyul üstad, (ot zamanı stajyerin olacağım için üstad olarak hitap etmekte sıkıntı olmayacaktır)

Meyvelitepe tarzı bir istagram profili/blog kurma düşüncen var mı?

Yukarıda hozat abimizin de bahsettiği gibi aslında hepimiz bir diğerinin ayak izinden faydalanıyoruz. Üstad senin de birikimini daha büyük kitlelere ulaştırman için böyle bir blog/istagram profili hem takip etmeyi kolaylaştıracak, hemde güzel fotoğraflarını farklı çevrelerde gösterilmesine olanak sunacaktır.

Yeri gelmişken söylemeden geçmeyelim Meyvelitepe instagram profilini herkese tavsiye ederim.

Sayın g.c; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^^ hepimiz birbirimizden çok şey öğreniyoruz ve bu sayede bu site ayakta duruyor... Bu sitenin dinamik olması beni çok mutlu ediyor...

Instagram sayfası açmak isterim ancak halen küçük bir yerim olduğu için ne kadar fotoğraf çekip paylaşabilirim bu biraz tartışılır. Ayrıca çok fazla zamanım yok... Ancak aklımda her zaman bu tarz fikir var bakalım zaman ne gösterecek ^^

Kesinlikle MeyveliTepe'nin blogu derya deniz bilgi cenneti ^^

dongyul
26-05-2017, 17:26
Domateslerde Son Durumlar Vol 1...

Sayın Meyveli Tepe'den edindiğim domateslerden başlayalım...

Pembe beef domates şuanlık dökümü çok güzel sanırım gelecek senelerde yetiştireceğim...

649399

San Marzano domatesi; bu çeşidin çok farklı formları var hepsi san marzano diye geçiyor ancak bu çeşit gördüğüm en iyi çeşit...

649400

Meyveli Tepe turuncusu; bu çeşit domates çok erken çiçeklendi...

649401

Alis pembesi cherry domates

649403

Sayın Taşlıbahçe'den edindiğim Alakır etlisi geçen sene yetiştirdiğim ve tohum elde ettiğim çeşit kesinlikle en güzel domateslerden biri..

649402

Tünel seradaki domateslerin üstlerini halen hava soğuk gittiği için açmadım... Ancak uzadılar gittiler dikey olarak bıraksam serayı geçecekler bu yersiz uzama biraz sinirimi bozsa da domatesleri yan taraflara yatay olarak eğerek uzattım şimdilik serada rahat gibi görünüyorlar ^^

Musa Gündoğan
27-05-2017, 12:18
sayın dongyul bahçenizin neredeyse tamamını okudum gerçekten çok başarılı bir hikayeniz mevcut. bende bir kaç yıldır balkon bahçeciliği yapıyordum ancak gördüm ki yetersiz bir durum vardı bu sene geçte olsa köyümüzden bir tarlayı tellerle çevirip kendi yetiştirdiğim fideleri hızlı bir şekilde dikmeye çalıştım.

çok hızlı olmamdan ve aksiliklerin ard arda gelmesinden dolayı bu sene yeterli bir verim beklemiyorum. ancak sizin bahçenizi gördükten sonra seneye daha güzel ve verimli bir bahçenin hazırlıklarına şimdiden başlamış olacağım. düzenli bahçeleri hep sevmişimdir. seneye eğer güzel tohumluklar alırsam sizlerle de paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

selametle

dongyul
27-05-2017, 23:37
sayın dongyul bahçenizin neredeyse tamamını okudum gerçekten çok başarılı bir hikayeniz mevcut. bende bir kaç yıldır balkon bahçeciliği yapıyordum ancak gördüm ki yetersiz bir durum vardı bu sene geçte olsa köyümüzden bir tarlayı tellerle çevirip kendi yetiştirdiğim fideleri hızlı bir şekilde dikmeye çalıştım.

çok hızlı olmamdan ve aksiliklerin ard arda gelmesinden dolayı bu sene yeterli bir verim beklemiyorum. ancak sizin bahçenizi gördükten sonra seneye daha güzel ve verimli bir bahçenin hazırlıklarına şimdiden başlamış olacağım. düzenli bahçeleri hep sevmişimdir. seneye eğer güzel tohumluklar alırsam sizlerle de paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

selametle

Sayın computerboy; çok teşekkür ederim... paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum ^^