View Full Version : Dongyul / Bahçe
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Bu siteyi görünce hemen üye olup bende bahçemi sizlerle paylaşmak istedim. Yüksek lisans öğrencisiyim ve bahçeye merakım 7 8 yaşlarında başladı ve her zaman her yıl nerede olursam olayım, bahçeme gelip ekiyorum biçiyorum ve satıyorum da evet ufak bir bahçeye sahibim bu size komik gelebilir ama gerçekten de organik olduğu için herkes benden bir şeyler almaya geliyor.
Bahçenin bulunduğu şehir : Kocaeli / İzmit
Bahçenin büyüklüğü : 150 metrekare
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güneş her daim, Yılda her zamanı kuzeyden rüzgar alıyor, son dönemlerde yağışlar maalesef azaldı.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık, hobi, ticari işyeri.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : önceki, hali bakımsız ot içinde taşlarla dolu bakımsız bir yerdi.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 23 yaşındayım neredeyse 18 yıldır bahçeyle uğraşıyorum.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : hayır kendim yaptım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : maalesef yok.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakımını kendimiz yapıyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Sebzelik, sera, meyvelik
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Bu bahçemi dünyaya göstermek istiyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : erik, gül, kiraz
Yazın çiçek fideleri; melisa, cadı gülleri, kasımpatı, çiğdem,yonca
Sebze fideleri; her türlü biber, biber, patlıcan,, domates ve salatalık çeşitleri, şifalı bitkiler..
Fidanlar; gül
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : salatalık ve domates
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Pembe domates, serada salatalık ve Çin marulu
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Evet, tohumdan ve çelikle üretim yapıyoruz.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : kışın ve ilkbaharda depoladığım yağmur suyunu kullanıyorum yetersiz gelirse bu yılda en fazla 2 defa olmak koşuluyla çeşmeden sulama yapıyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama ve sera içinde torf kullanıyoruz.
Toprak özellikleri : Kraç bir toprak yapısı mevcut ve doldurma toprak
Kompost yapıyor musunuz? : evet genellikle evsel atıklardan yapıyorum.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : evet fazla gübre kullanmaya bağlı olarak bitkileri aşırı büyütüp ürün alamamıştım.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : zirai mücadele çok az miktarda ziraat odasına danışarak yapıyorum.
Bahçeniz organik mi? : evet çünkü hayvan gübresi kullanımı yapılıyor ve zirai ilaç çok az miktarda.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : hayvan gübresi ve 3.18 ve 3.20 gübreleri arada kullanıyorum.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : yok
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama ve karık sulaması az miktarda.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu? : vadinin tam ortasında yer alıyor ve sadece kuzeyden rüzgar alıyor.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : sera ve bahçem
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet
Bahçemden görüntüler ^^
537262
537263
537264
537265
537266
Bahçemden görüntüler ^^
537247
537248
537249
537250
Koreden getirdiğim tohumlarım, brokoliler, böğürtlenlerim, seramdaki marul görüntüleri.
537251
537252
537253
537254
537255
Bahçemdeki mahsullerim ^_^
Brokolilerim ve pembe domateslerim
537256
537257
537259
537260
537258
kerkenez
16-02-2015, 14:08
Küçük, şirin ve inanılmaz düzenli bir bahçe. Tebrikler ve iyi mahsuller.
teşekkür ederim evett düzenli olmayı seviyorum... ilginiz için teşekkür ederim^^
Küçük, şirin ve inanılmaz düzenli bir bahçe. Tebrikler ve iyi mahsuller.
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 14:16
Sayfanız hayırlı olsun, bereketli ürünler. Yeni nesil bilinçli nesil. :rolleyes:
gerçekten teşekkür ederim.. sizin sayfanızdan çok şey öğrendim ^^ hayırlı mahsuller hepimize
Sayfanız hayırlı olsun, bereketli ürünler. Yeni nesil bilinçli nesil. :rolleyes:
- Kırmızı marullarım, turplarım, özel kıl acı biberler, bahçemden kuş bakışı görünüm ^^
537275
537276
537277
akçabardak
16-02-2015, 15:59
Bahçe sayfanız hayırlı bereketi daim olsun, çok şirin bir sera maşallah sizi kutlarım kolay gelsin.
tarla kuşu
16-02-2015, 16:16
Bahçenize bayıldım. Düzenli, renkli... Maşallah....
teşekkür ederim güzel dilekleriniz için^^
Bahçe sayfanız hayırlı bereketi daim olsun, çok şirin bir sera maşallah sizi kutlarım kolay gelsin.
teşekkür ederim daha güzelleri sizin olsun^^
Bahçenize bayıldım. Düzenli, renkli... Maşallah....
Laleci_03
16-02-2015, 16:26
Sayfanız hayırlı, mahsulleriniz bereketli olsun ;) Bahçeniz benim de çok hoşuma gitti maşallah ;)
Vallahi böyle her gün başka bir bahçe sayfası göre göre iyice kafayı bozdum evi okulu bırakıp köye yerleşeceğim!..Dermişim :D :p
ilk başlarda bende öyle diyordum sonra dedimki ikisini bir arada yürütebilirim hem öğrenciyim hemde bahçeyle ugrasıyorum dısarıda zaman geçirmekdense bir şeyler ögreniyorum ve bu dunyaya ne kattın diye sorarlarsa en azından tohum yeşerttim diyecegim.... çok keyif verici benim gibi kişileri tanımak bana zevk verdi aynı dili konuşuyoruz ^^
Sayfanız hayırlı, mahsulleriniz bereketli olsun ;) Bahçeniz benim de çok hoşuma gitti maşallah ;)
Vallahi böyle her gün başka bir bahçe sayfası göre göre iyice kafayı bozdum evi okulu bırakıp köye yerleşeceğim!..Dermişim :D :p
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 16:42
Sn Laleci_03 bende hem okuyup hem bahçeyle uğraşıyorum. :p Okulu bırakmaya gerek yok yani. :D
Laleci_03
16-02-2015, 16:48
Okuma işi tamam da ah bir de bahçe olsa :o :D
gerçekten güzel uğraş bahçecilik enerjisini alıyor insanın. ve artık türkiyede bu konuda genç insanları bizim gibilerinin sayılarının artmasını canı gonulden ıstıyorum umarum laleci_03 sizinde güzel bir bahçenizin olması dileğiyle^^
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 17:07
Okuma işi tamam da ah bir de bahçe olsa :o :D
O zaman tatilde şehirden kaçmak şart :p
Laleci_03
16-02-2015, 17:22
Öyle daha kötü oluyor ki :D Şöyle izah edeyim :D bizim köyde bir toprak var ki ne toprak, bereket yağmış sanki ama birde toprağı o kadar kötü kullanan, toprağı yok eden köylüler var öyle bilinçsizce bir sistemleri var ki :mad: tarlada her şey üst üste , karmakarışık, sulama vahşi sulama zaten suyu baraj kapaklarını açarmış gibi bir anda bahçeye akıtıyorlar paldır küldür... Ve o sırada su toprağı da alıp gidiyor geriye çakıl taşları kalıyor. Bir şey demeye kalksam sen nerden bilirsin diyorlar tabii ben üste çıkıyorum sonra da biz zevk için yetiştiriyoruz zaten bu kadar bakıma gerek yok ki diyorlar ama bilmiyorsunki zevk için hem suyu hem de toprağı mahvediyorsun be kardeşim :mad: Oh be rahatladım söyleyince:D
Bahçe sayfanız hayırlı bereketi daim olsun.
teşekkür ederim sizinde sayfanızı görmüştüm sizinde bahçeniz çok şirin ve güzel...
Bahçe sayfanız hayırlı bereketi daim olsun.
birnefestoprak
18-02-2015, 03:15
Hersey cok duzenli olmus. Ozellikle yetistirme alaninin kucuk oldugu durumlarda yogun dikim yapildiginda, ne kadar cok verim alinabileceginin gostergesi olan basarili bir uygulamayi gerceklestirmissiniz.
teşekkür ederim evet yeteri kadar büyük bir alanım yok ama bir şekilde güzel tohum kullanarak ve iyi bakım yaparak çok iyi ürünler alıyorum.. gerçekten bu site bana çok iyi geldi kendimi sizlerin yanında yabancı hissetmiyorum herkes aynı dili konuşuyor ^^
Hersey cok duzenli olmus. Ozellikle yetistirme alaninin kucuk oldugu durumlarda yogun dikim yapildiginda, ne kadar cok verim alinabileceginin gostergesi olan basarili bir uygulamasini gerceklestirmissiniz.
- Buda bahçemden elde ettiğim salatalığı sabah kahvaltısında şık bir sunumu ^^
537526
- Benim ufak şirin seram ve salatalıklardan görüntü.
- Malçlama yaptım çünkü salatalıkların hem kökünün sıcak kalmasını sağlıyor hemde suyu buharlaşıp gitmiyor ve açık alanlarda kullanılmasının nedeni yabancı otla mücadele etmede kullanılması.
537644
537645
Susam yaprağı Güney Kore'de herkes bunu ekmek gibi kullanır yaprağını et yemeklerini buna sarıp yerler tadı çok güzel lezzetli aroması çok güzeldir umarım bir gün sizde tadarsınız. Ama yetiştirmesi çok zor bahçeme çoğu kez ektim sadece 2 tane elde edebildim...
537646
- Bunlarda benim bahçemin mahsulleri.
- Kore lahanası belki Çin lahanası olarak da duymuş olabilirsiniz leziz yemekler yapmak için çok güzel sebze.
- Gene Kore'den getirdiğim Kore turpu tadı çok farklı bizim turplara benzemiyor baharatlı aroması çok güzel ağzınızı ferahlatan bir tat bırakıyor.
- Fındık turplarım ^^
537649
537651
537655
Bahçe sayfanız hayırlı olsun .Güllerinize bayıldım . Bütün ürünleri tohumdan mı yetiştiriyorsunuz ? Benim marullarım hiç böyle olmuyor . Göbeklenmiyor ve düz uzayıp gidiyor .Tohum farkı mı acaba .Bu yıl tohum takastan marul tohumlarıda geldi .Sizin ki gibi olmazsa artık marul ekmiycem :) Hepsi çok güzel emeğinize sağlık .
teşekkür ederim iyi dilekleriniz için beni mutlu ettiniz. ben ürünlerimi tohumdan yetiştiriyorum dışarıdan fide alarak yetiştirmek hoşuma gitmiyor tohumdan yetiştirince ben daha çok mutlu oluyorum her anını gözlemleyebiliyorum.
evet bu tohum özel kore lahanası korede bir hibrit çeşit kullandığım tohum ama göbek yapmak için özel bir teknik kullanıyorum.. uzak doguda sıklıkla kullanılır.
marul yaprakları olgunlaşınca çok sıkı olmıcak şekilde bağlıyoruz ama bunu anlatmak biraz zor resim olsa süper olurdu her gün ipi biraz daha sıkıştırıyoruz artık dik duruyor yapraklar ve yapraklar yayılamadıgı için ortası öbekleşiyor ve göbek yapmaya başlıyor yani kısaca bitkiyi eglileştiriyorsunuz..
Bahçe sayfanız hayırlı olsun .Güllerinize bayıldım . Bütün ürünleri tohumdan mı yetiştiriyorsunuz ? Benim marullarım hiç böyle olmuyor . Göbeklenmiyor ve düz uzayıp gidiyor .Tohum farkı mı acaba .Bu yıl tohum takastan marul tohumlarıda geldi .Sizin ki gibi olmazsa artık marul ekmiycem :) Hepsi çok güzel emeğinize sağlık .
Yağmurcan
18-02-2015, 22:52
Bahce sayfaniz hayirli olsun, bol bereketli urunler yetistirirsiniz insallah. Ayrica bahcenizin duzenine hayran oldum, kucuk ama cok sirin, yani tek kelimeyle muhtesem.
teşekkür ederim gerçekten bu sitede beni anlayan insanların olması böyle güzel sözler duymak beni çok mutlu ediyor ^^
Bahce sayfaniz hayirli olsun, bol bereketli urunler yetistirirsiniz insallah. Ayrica bahcenizin duzenine hayran oldum, kucuk ama cok sirin, yani tek kelimeyle muhtesem.
- Benim ufak mandalina ağacım boyu 1.5 metre civarında ama bizim evin mandalina ihtiyacı karşılıyor ve bir sene önce 7.5 kilo verdi ama bu sene 17 kilo verdi onun görüntüsü çok hoş oluyor otur izle... ince kabuk ve küçük oluyor ^^
- Bir sene çok veriyor bir sene az veriyor.
537663
Bunları burada paylaşmam doğrumu bilmiyorum ama size de göstermek istediğim bir çilek çeşidi var bende Kore'de görmüştüm kocaman çilekler tatları çok güzel sulu sulu ve içindeki şeker tadını alıyorsunuz.. ben tattığımdan çok memnun kaldım ^^ ama bizim Osmanlı çileğimizin yerini tutmaz..
Gene uzak doğu yeşilliği bahçemde yetiştirdiğim bir çeşit.
537675
537676
MARULA GÖBEK YAPTIRMAK..
- İlk önce havalar iyi giderse göbek marullar göbek yapmaz sadece geniş yapraklar yaparlar ama bu marulları zamanla yavaş yavaş iplerle bağlarsak orta kısmındaki yapraklar çıkamaz çıkarı ve göbek yapmak zorunda kalır. iç kısmı rengi açık renkli tadı çok güzel ve sulu olur. alttaki resimde ilk resimde bağlanmamış durumlar 2. resimde bağlanmazsa sadece kocaman yaprak oluyor eğer bağlarsak şekil 3 deki gibi.. 4. resimde gördüğümüz gibi içi açık renkli göbek oluşturur.. bu tekniği uzak doğuda kullanıyorlar bende orada öğrendim. ve kendi bahçemde uyguladım evet çok güzel oldular yemekler yaptım bir sürü, bir kısımını da buradaki Koreli ailelere sattım..
- Eğer havalar soğuk yaparsa zaten gerek yok kendiliğinden göbek yapıyor...
537678
kerkenez
19-02-2015, 09:04
benim ufak mandalina ağacım boyu 1.5 metre civarında ama bizim evin mandalina ihtiyacı karşılıyor ve bir sene önce 7.5 kilo verdi ama bu sene 17 kilo verdi onun görüntüsü çok hoş oluyor otur izle... ince kabuk ve küçük oluyor ^^
bir sene çok veriyor bi sene az veriyor bunu tehit ettim.
Kışın soğuktan nasıl koruyorsunuz? Sera içinde mi?
hayır seranın içine koymuyorum ve ben Kocaeli de yaşıyorum ama sıcaklık çok aşağılara düşmez eksileri çok nadir görürdük ama bu yıl çok sert kış olduğu için gördük ama dondan korumak için benim önlemim boy samanlı hayvan gübresi ile mandalinanın köklerinin olduğu bölgenin en az 5 santim kapatmalı eğer mandalinanın kökleri donmazsa o tekrar ilk baharda canlanır önemli olan kılcal kökleridir. İsrailde böyle yaptıklarını biliyorum.
Aspirinle tohum çimlendirme...
- Tohumlarımızı çimlendirmek için uygun sıcaklığa ihtiyaç vardır ve bu yüzden erken çimlendirmek için 250 ml suya 9 adet aspirin konulur ve eritilir. İşlemin diğer etkisi mantar hastalığından korumak amaçlıdır. Daha sonra tohumları bu suya konulur ve ortam sıcaklığı sahip olacak şekilde 15 derecede 3 veya 4 gün tutulur göreceksiniz çok kısa sürede tohumlarımız çimlenecektir.
- Aşağıdaki resim bugün yaptığım tohumlarım acı biber, 3 çeşit domates ve alaca patlıcan tohumlarını ısladım.. umarım ilgilenen arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.. Sağlıcakla kalın... ^^
537757
- Tohumlarım geldi bir kısmını bugün diktim sonunda umarım yemekte nasip olur ^^
537873
Yağmurcan
19-02-2015, 23:42
tohumlarım geldi bir kısmını bugun diktim sonunda umarım yemekde nasip olur ^^
Sayın Dongyul; ilk resimdeki acı marulu merak ettim. Acaba tadı nasıl? adı gibi acı mı oluyor?
tadı biraz buruk ama aşırı acı değil aslında radika yemeği çok güzel olur. salatası fazla iyi değil ama yemeği lezzetlidir. denemenizi tavsiye ederim^^
- 2012 yılından bahçemdeki yerli domates ve biberler ^^
537965
Yağmurcan
21-02-2015, 22:40
tadı biraz buruk ama aşırı acı değil aslında radika yemeği çok güzel olur. salatası fazla iyi değil ama yemeği lezzetlidir. denemenizi tavsiye ederim^^
Tamam simdi oldu radika deyince, bende resimde benzettim de ama uzerinde aci marul deyince tereddut ettim, bizim buralarda dogada cok var ondan grcekten guzel yemegi oluyor, cok tesekkurler...
Sayın Dongyul marulların bağlanarak göbek yapıldığını duymuştum .Çok üstünde durup denemedim. Ayrıntılı bir şekil de resimlediğiniz için çok teşekkür ederim . Yaşadığım bölge itibariyle çok soğuklarda ekmek mümkün olmuyor . Zira donlardan etkilenebilirler . Geriye bağlama seçeneği kalıyor .Bu yıl sayenizde göbekli marul yetiştirebileceğim .
Aspirin çiçek tohumları için de uygun mu .Ben tohumların büyük bir bölümünü ektim evde sera ortamında yetiştiriyorum . Çiçek tohumları üç günde filizlendi . Mantar için kullansam uygun olur mu ?
Eğer çiçekleriniz çimlendiyse sulama suyu olarak aspirinli su verin mantar hastalıklarından kullanılıyor ayrıca ben biber çiçeklenme sırasında verdiğimde bitkiler çiçek tutumu arttı ve bir biber kökünden 3.5 kilo biber toplamıştım ama bir seferde kaç defa topladığımı bilmiyorum ama dökümü arttırıyor ben onu anladım aspirin işe yarıyor. bu arada marulu göbek yapmak için en uygun yolu gece gündüz ısı farkı olan yerlerde çok güzel olur ama bizim burada çok fazla olmadığı için göbek yapmıyor bu teknik işe yarıyor umarım güzel ürün alırsınız.
Sayın Dongyul marulların bağlanarak göbek yapıldığını duymuştum .Çok üstünde durup denemedim. Ayrıntılı bir şekil de resimlediğiniz için çok teşekkür ederim . Yaşadığım bölge itibariyle çok soğuklarda ekmek mümkün olmuyor . Zira donlardan etkilenebilirler . Geriye bağlama seçeneği kalıyor .Bu yıl sayenizde göbekli marul yetiştirebileceğim .
Aspirin çiçek tohumları için de uygun mu .Ben tohumların büyük bir bölümünü ektim evde sera ortamında yetiştiriyorum . Çiçek tohumları üç günde filizlendi . Mantar için kullansam uygun olur mu ?
Yağmurcan
23-02-2015, 22:23
Eğer çiçekleriniz çimlendiyse sulama suyu olarak aspirinli su verin mantar hastalıklarından kullanılıyor ayrıca ben biber çiçeklenme sırasında verdiğimde bitkiler çiçek tutumu arttı ve bir biber kökünden 3.5 kilo biber toplamıştım ama bir seferde kaç defa topladığımı bilmiyorum ama dökümü arttırıyor ben onu anladım aspirin işe yarıyor. bu arada marulu göbek yapmak için en uygun yolu gece gündüz ısı farkı olan yerlerde çok güzel olur ama bizim burada çok fazla olmadığı için göbek yapmıyor bu teknik işe yarıyor umarım güzel ürün alırsınız.
Sayın Dongyul; acaba asprinli suyu biberin çiçeklenme esnasında kullandığımızda ölçü nasıl olmalı? bu konuda da biraz bilgi rica etsem sizden. Bir de şunu öğrenmek isterim; biber fidanları tomurcuk halinde iken mi? yoksa tam çiçeklendiği zaman mı? bunu yapacağız, biraz daha detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?
Biber tohumlarını direk aspirinli suya koyuyorum çimlendirmek için yani çimlendirme süresini öne çekmek için.. 250 ml suya 9 aspirin yeterli oluyor.
Eğer biberler çiçeklenmeye başladığında 1 litre suya 5 aspirin eritip biberlere verirseniz çok daha fazla ürün alacaksınızdır.. Umarım açık olmuştur.
- Bahçemden bugün ki kesitler.
540309
540310
540311
540312
-Tohumlar ekildi, fideler yetişiyor beklemedeyiz ^^
Domatesler
Patlıcanlar
Kolhrabi
Endive fideleri
540315
540316
540317
Yurt dışından aldığım tohumlarda mantar oluştu . Aspirinli suyla sulayınca düzeldiler . Sayenizde fidelerim kurtulmuş oldu . Bir kere daha teşekkür etmek isterim
Rica ederim ne demek. Bilgi paylaştıkca guzelleşir.. şuan başka deneyimler peşindeyim başarırsam sizelere tekrar tecrubelerimu paylasmak isterim.
- Fide yetiştirme masam... Bugün yapıldı^^
541008
- Domates fidelerim 6 farklı domates mevcut şuanlık ^^
- Salatalıklarda ıslandı çimleniyorlar...
541114
- Yedikule marulların göbek yapıyorlar...
- Iceberg, kırmızı ve kıvırcıklar
- Pakchoi, endive ve alabaş fidelerim
- Pembe sümbüller kokuları çok hoş...
544615
544616
544617
544618
- Kafa yapmak için ekilmiş beyaz soğanlar aralarına tohum elde etmek için ekilmiş alabaşlar.
- Kış günlerinde depoladığım su miktarı bana tüm bahçeyi en az 2 3 kere sulama imkanı sağlıyor... hemde çöpe gidecek su şişeleri değerlendiriyorum..
- Beyaz kestane turpları ve diğer fideler.
- Fasulye fideleri olgunlaşmayı en az 20 gün erkene çekilmiş oluyor.
- Karadenizli olunca kara lahanasız olmaz, iceberg, laleler ^^
547987
547988
547989
547990
547991
çiçekçilik
21-04-2015, 20:13
hepsi tohumdan mı? bahçe çok güzel:eek:
Evet coğu tohumdan kendim yetiştiriyorum teşekkur ederim ^_^
birnefestoprak
22-04-2015, 04:26
56. mesajda en altta soldaki resimde yer alan kara lahanalari ticari tohumdan mi yetistirdiniz? Bunlarin tam yaprak buyuklugune ulasmis halinin resmi var mi?
loveforlife
22-04-2015, 10:13
Ne özenli ve bereketli bir bahçe! Böyle bilginin de paylaşıldığı sayfalara bayılıyorum... Bereketiniz her daim bol olsun!
56. mesajda en altta soldaki resimde yer alan kara lahanalari ticari tohumdan mi yetistirdiniz? Bunlarin tam yaprak buyuklugune ulasmis halinin resmi var mi?
lahana tohumları geleneksel tohum ve senelerdir ekiliyor ve yaprakları normal kara lahanaya göre yaprakları çok ince ve kadifemsi yemeğinden çok sarması yapılıyor ve tadı çok lezzetli. Ayrıca şuan ki lahanalar en az 6-7 defa toplanmış haldeki durumu...
548247
Ne özenli ve bereketli bir bahçe! Böyle bilginin de paylaşıldığı sayfalara bayılıyorum... Bereketiniz her daim bol olsun!
Teşekkür ederim niceleri daha güzelleri sizlerin olsun^^
Çuvalda patates yetiştirme
Amacımız az bir alanda çok fazla patates yetiştirme.
Ektiğim patatesler kırmızı kestane patatesidir. şubat ayında patatesler ikiye kesildi kesilen yerleri kireçe daldırıldı daha sonra 2 hafta çimlenmesi için serin bir ortama konuldu.
Çuvaldaki toprak hazırlandı.
Her çuvala aşağıdaki karışım konuldu.
3 kap kum
6 kap bahçe toprağı
8 kap hayvan gübresi
1 avuç kükürt
1 avuç toprak altı gübresi konuldu
her çuvaldan en az 5 6 kilo patates beklemekteyim. dün çektiğim fotoğraflarda patatesler 5 cm uzamış ve 20 cm boylanma sonrasında patateslerin köklerine toprak dolduruyorum ve çuval dolana kadar devam edilcektir.
Çevremdekilerin ektiği patatesler soğuk hava yağmurdan dolayı çimlenmedi bile ama benimkilerde 10'larca patates yavrusu olması beni çok sevindirdi.. ^^
548249
akçabardak
22-04-2015, 15:18
Çuvalda patates yetiştirme
Amacımız az bir alanda çok fazla patates yetiştirme.
Ektiğim patatesler kırmızı kestane patatesidir. şubat ayında patatesler ikiye kesildi kesilen yerleri kireçe daldırıldı daha sonra 2 hafta çimlenmesi için serin bir ortama konuldu.
Çuvaldaki toprak hazırlandı.
Her çuvala aşağıdaki karışım konuldu.
3 kap kum
6 kap bahçe toprağı
8 kap hayvan gübresi
1 avuç kükürt
1 avuç toprak altı gübresi konuldu
her çuvaldan en az 5 6 kilo patates beklemekteyim. dün çektiğim fotoğraflarda patatesler 5 cm uzamış ve 20 cm boylanma sonrasında patateslerin köklerine toprak dolduruyorum ve çuval dolana kadar devam edilcektir.
Çevremdekilerin ektiği patatesler soğuk hava yağmurdan dolayı çimlenmedi bile ama benimkilerde 10'larca patates yavrusu olması beni çok sevindirdi.. ^^
Sayın dongyul merhaba, iki sene evvel çuvalda patates ben de denedim ama başarılı olamadım, ben sadece toprak ve keçi gübresi koymuştum, merak ettiğim sizin toprak altı gübre dediğiniz nedir, isim verebiliyormusunuz acaba? teşekkür ederim. Hasat ettiğinizde paylaşırsanız sevinirim. Bol hasatlar dilerim.
Sayın dongyul merhaba, iki sene evvel çuvalda patates ben de denedim ama başarılı olamadım, ben sadece toprak ve keçi gübresi koymuştum, merak ettiğim sizin toprak altı gübre dediğiniz nedir, isim verebiliyormusunuz acaba? teşekkür ederim. Hasat ettiğinizde paylaşırsanız sevinirim. Bol hasatlar dilerim.
güzel dilekleriniz için teşekkür ederim toprak altı gübre dediğim
20-20-20 Gübre (Toprak Altı) yani azot, fosfat, potasyum içerir.
Yağmur yağabilir, soğuk olabilir tatil kısa çalışmaya devam bahçe ürünler toplandıkça kazılmaya devam ediliyor.
548266
Bahçemde en çok yetiştirmek istediğim icebergdi ve bende artık yetiştiriyorum sizlerle paylaşmak istedim ^^
548267
Oluk da çilek artık çiçek açmaya başladılar 7 veren çilek denilen bir cins..
548365
548366
emeğinize sağlık ,bahçeniz çok güzel...
Bahçe kazıldı sıraları yapıldı. Damlaması da çekildi şimdiki sıra domates, salatalık ekimi ama daha erken bekliyoruz ^^
548670
birnefestoprak
25-04-2015, 15:35
Normal kara lahanayla neyi kastediyorsunuz?
lahana tohumları geleneksel tohum ve senelerdir ekiliyor ve yaprakları normal kara lahanaya göre yaprakları çok ince ve kadifemsi yemeğinden çok sarması yapılıyor ve tadı çok lezzetli. Ayrıca şuan ki lahanalar en az 6-7 defa toplanmış haldeki durumu...
Normal karalahana sarmalık olmuyor sadece yemeği yapılıyor bizim burda ve bu bendeki karalahana çeşiti sarmalık yani yemeği yapılan karalahana daha damarlı kalın yapraklı etli ve hafif acımtırak bi tadı var bu lahanada acımtırak tat yok damaarlı değil ve ince yaprak umarım anlatabilmişimdir.
birnefestoprak
25-04-2015, 20:56
Evet, aradigim cevap buydu tesekkur ederim. Ticari tohum sizin dediginiz gibi daha kalin ve damarli yapraklar veriyor. Sizin bahsettiginiz kultivar farkli dediginiz gibi (sizdeki cesit, Portekizlilerin de geleneksel olarak ektikleri Tronchuda'ya benziyor).
Normal karalahana sarmalık olmuyor sadece yemeği yapılıyor bizim burda ve bu bendeki karalahana çeşiti sarmalık yani yemeği yapılan karalahana daha damarlı kalın yapraklı etli ve hafif acımtırak bi tadı var bu lahanada acımtırak tat yok damaarlı değil ve ince yaprak umarım anlatabilmişimdir.
yardımcı olduysam ne mutlu... teşekkür ederim sayenizde güzel şeyler öğrendin. ^^
Fasulyeler 1 nisanda fide poşetlerine ekildiler ve serada bu boyutlara geldiler. Toplam 40 ocak bugün dışarı ekildi her ocak da 4-5 adet fasulye var.
Fasulyelerin ekildiği karışım
6 kap bahçe toprağı
6 kap hayvan gübresi
3 kap kum
1 avuç toprak altı gübresi
1 avuç kükürt atıldı.
fasulye çeşidi "limka" sırık fasulye.
548827
Seraya salatalıklar ekildi. Damlama borusu çekildi.
Seraya salatalıklar ekildi. Damlama borusu çekildi, İpleri yapıldı.
Salatalığın ekildiği karışım;
6 kap bahçe topraği
6 kap hayvan gübresi
3 kap kum
1 avuç toprak altı gübresi
1 avuç kükürt atıldı.
Salatalık çeşiti.
Harun f1, çıtır f1, japon salatalıgı, sakata, toros f1
548828
- Patlıcanlarım çok daha küçük serada beklemedeler.
549261
- Mısırlar cıktı onlarda dışarıya çıkmayı bekliyorlar ^^
549260
Bahçemden görüntüler pazılar ve karalahana ormanı.
551020
Kırmızı pazı, akpazı ve ıspanakların görüntüsü ^_^
551021
Sol üst resimdeki tünel seramı Sayın Dongyul, onu siz mi yaptınız yoksa satın mı aldınız.
Çok güzel bir sebze bahçesi serası demek daha doğru olur
Sol üst resimdeki tünel seramı Sayın Dongyul, onu siz mi yaptınız yoksa satın mı aldınız.
evet tünel sera ben yaptım pvc borularından hemde yapması basittir. bu şekilde tünel seralarda çok daha kısa sürede ürünleri büyütüyorum^^
Sayın Dongyul; Yapılmasıyla ilgili fotoğraf varsa ve sayfanızda paylaşırsanız memnun olurum:confused: nasıl yapıldığı konusunda bir fikrim olmuş olur.
tamam en yakın zamanda paylaşırım ^^
- Bugün çok güzel bir gün hem aileme hemde bahçeme kavuştum...hava yağışlı toprak helva gibi olmuş gelir gelmez bahçemi keşfe çıktım.
Seradaki salatalıklar çok güzel görünüyor.
551464
Turplarımı ekeli 31 gün oldu bugün topladım çok güzel olmuşlar...
551465
- 2 hafta önce fasulyeleri serada yetiştirdim daha sonra dışarı diktim şuanki durumları iplere alındı ^_^
- Yarın gübre ve çapası yapılacak aynı alanda kara lahaba ve fasulye denemesi başarılı oldu.
551482
Siz böyle iceberg gördünüz mü?
- Tohumdan yetiştirdim sadece hayvan gübresi kullanıldı.
614813
Fındık turplar anladım ki kükürt işe yarıyor ^_^
551487
Günaydın herkese domatesler ve salatalıklar asıl yerlerine dikildi damlaması yapıldı.
10 çeşit domates var.
- Depar sırık salkım domates
- BT sIrık salkım domates
- Troy oturak domates
- SC 2121 kır domates
- Pembe domates
- Sarı armut cherry domates
- Sarı salkım cherry domates
- Kuzey köy pembe domates
- Siyah cherry domates
- Alyürek cherry domates
6 çeşit salatalık
- Nur f1
- Harun f1
- Çıtır f1
- Japon uzun salatalığı
- Toros f1
- Sakata salatalığı ekildi.
Domates ver salatalıkların kök sistemleri iyi gelişmesi için ekildiği yerlerine 2 kap yaptığım karışımdan koydum.
Karışım;
- 10 kap elekmiş bahçe toprağı
- 10 kap yanmış hayvan gübresi
- 5 kap kum
hep ocağa kükürt atıldı.
551504
551505
551506
Ürününüz bol ve bereketli olsun.
Ürününüz bol ve bereketli olsun.
Teşekkür ederim inşallah uğraşanların hepsini Allah mükafatlandırsın ^_^
Bugün tanıdıklarımızın biber ve domates ekili seralarına ziyarete gittik kendimi dinlenmiş mutlu hissediyorum çalışkan insanların yanlarında çalıştıkça onları o azmi beni çok mutlu ediyor ^^
551960
551961
551962
551963
551964
Fasulyeler ekildi damlaması çekildi ve üstü kapatıldı amacım gece soğuklarının fasulyeyi daha az zararının olması ve kısa sürede çıkması.
Seradaki salatalıklar ^_^
552283
552284
552285
Seradaki salatalıklar bir ayı geçti şuan ki durumları ^_^
554817
Domatesler çiçeğe başladı, ipe alındılar, gübreleri atıldı.
554818
Salatalıkların ve domateslerin ipleri çekildi. Çapası yapıldı ve gübresi atıldı.
554875
Bahçemden genel görüntüler.
Seradaki salatalıklar.
Dışarıya ektiğim domatesler ^_^
555805
555806
555807
555808
- İldi domatesler saksıya dikildiler... 3 gün yağışlı gitmesi onları neşelendirdi.
556371
Fasulyeler çiçek açmaya başladı.
556564
Domateslerin son hali
556565
Seradaki salatalıkların son durumu ^_^
556566
Sadece 21 tane ektiğim bezelyeler orman oldular ^_^
556899
Fasulyeler çiçeklenmeye başladı ^_^
557220
Kırmızı pancarlar olgunlaşıyor bugün çapası yapıldı gübresi atıldı ^_^ renkleri çok hoş .....
557419
Domateslerin arasına ikişer adet sırık fasulye ektim amacım bu ikisi kardeş bitki olduğu için fasulyeler domatese azot sağlayacak hemde fasulye uzadıktan sonra domateslerin güneşten zarar görmesini engelleyecek. ^_&
557468
Kohlrabi (alabaşlar) olgunlaşmaya başladılar. Bunlar sadece tohumluk. Çok değerli ve kıymetli sebze.
557629
Salatalıklarda son durum. 2 kilo kadar toplandı, tüketildi :D
557863
- Biberlere çapa yapıldı.
- Aralarına ramazan için kıvırcık ekildi.
557864
Bahçemi büyütüyorum ekilmeyen bir bölgeyi ekime açtım fasulye, biber , patlıcan, domates, bal kabağı, sakız kabağı ekildi... fasulyelerde çıkmaya başladı ^_^
560828
560829
560830
560833
- Seradaki salatalıklar günlük 4 kilo çıkıyor ve tüketemediklerimizi satıyorum beni mutlu eden şeylerin başında ürettiklerimi tüketmek ve uygun fiyatta insanlara tattırmak.
561247
561248
561249
561259
Sırık domateslerim şuan keyiflerini yerinde :D
561299
akçabardak
27-06-2015, 21:33
Eğer biberler çiçeklenmeye başladığında 1 litre suya 5 aspirin eritip biberlere verirseniz çok daha fazla ürün alacaksınızdır.. Umarım açık olmuştur.
Sayın dongyul bey bu gün çiçeklenmeye başlayan 3 kök biberime aspirinli su verdim deneme amaçlı, bu vermiş olduğum aspirinli su bir defaya mahsus mu, yoksa bir kaç defa tekrarlanacak mı? teşekkür ederim, bol ,bereketli bir sezon dilerim.
Bir kere yeterli olduğunu düşünüyordum ama eğer herhangi bir mantari hastalık varsa şüphe ile yaklaşırsanız bence kullanın ben 2-3 kere kullandım şuna kadar bir sorun yaşamadım açıkcası...
hepimiz için bol bereketli bir sezon yaşarız ^^
Domateslerim evlere şenlik fazla yağmur boylarının uzamasına neden oldu :mad:
562871
562872
562873
Bahçemin güzellikleri :cool:
562877
562878
Uzun Japon salatalıkları uzun uğraşlar sonunda yetiştirdim tadı çok güzel az sulu ve uzunluğu 50 60 cm'e kadar ulaşabilirler.
562880
562881
562882
Bahçemin mahsulleri ^_^
562950
562951
akçabardak
29-06-2015, 17:26
Maşallah Allah bereketini artırsın.
çok teşekkür ederim hepiimizin bol bereketli bir sezon geçirmesi dileğiyle
Sayın dongyul, kutlarım sizi.
Pek vakit bulamadığım için üye bahçelerini sık sık dolaşamıyorum, ama bu gün anladım ki çok şey kaçırıyormuşum.
Bahçenizdeki düzene hayran oldum. Bu kadar küçük bir alanda yetiştirdikleriniz harika.
Hemen eşimi çağırıp düzeninizi ona da gösterdim, onda pek olmayan bir şey olduğu için görsün istedim. Kendisi de sizi kutluyor.
Her mesajı, verdiğiniz bilgileri tek tek okudum, paylaşımlarınız için de çok teşekkür ederim.
Sizin gibi birebir uğraşanların verdiği bilgiler hepimiz için çok faydalı oluyor.
Merak ettiğiniz bir bitki, bir meyve ağacı için yazılmış bir kitabı alıyorsunuz. Yazarı tanınmış bir prof. veya bir ziraat mühendisi. Okuyorsunuz okuyorsunuz.... örneğin bir elma ağacını veya bir çilek çeşidini anlatıyor.
Elma şöyledir böyledir, Kalifornia elması şunu ister bunu ister diye anlatıyor da anlatıyor ama bir Amasya elmasına hiç değinmiyor. Belli ki başka bir yayından komple tercüme edilmiş. Ve ya " çilek suyu sever ama çok sevmez" diye ibare gözünüze çarpıyor. Gel de anla ne demek istediğini.
Demek istediğim aradığınızı, sorularınızın cevabını bulamıyorsunuz.
Ama burada, girin agaclar.net'in ceviz başlığına, orada o kadar çok şey bulursunuz ki, çünkü bir arkadaşımız ilk kurulumundan başlayarak yaptıklarını paylaşıyor. Bir başka arkadaş ya ona soru soruyor veya kendi bildiğini ilave ediyor. Bire bir karşılaşılan sorunlar paylaşılıyor, gideriliyor. Böyle olunca da bizlerin anlaması çok daha kolay oluyor.
Sizin bahçenizde dolaştıkça, okudukça buna bir kez daha şahit olmak beni mutlu etti.
Umarım mahsülünüz bol, kazancınız çok olsun. Allah gücünüze güç katsın ki daha büyük mekanlarda daha çoklarını yapın ve.... en güzeli de bizlerle paylaşın.
Sayın Güler; çok teşekkür ederim... çok mutlu oldum söylediklerinize. umarım bende öyle düşünüyorum inşallah daha büyük bahçeler kurabilirim ^^ aldığım en güzel yorumlardan biriydi ^^
Maşallah ne kadar güzel bir bahçeniz var,çok emek verilmiş..Benimde tek hayalim bahçeli bir ev ama bu kadar güzellerini görünce gözüm korkuyor yapamam diye...
umutyolcusu
30-06-2015, 16:02
Bu kadar sebzenin bakımına nasıl yetişiyorsunuz,ben toplam 200 metrekare bile ekmemişken onları çapalarken çok yoruluyorum ve kayınvalidem hallediyor.Seneye ekim işini azalltmayı palanlıyorum siz ise daha yeni alan açmışsınız tebrik ederim,ellerinize sağlık maşaallah diyorum.
Müsadenizle sayın Dongyul,
ben toplam 200 metrekare bile ekmemişken onları çapalarken çok yoruluyorum .Seneye ekim işini azalltmayı palanlıyorum siz ise daha yeni alan açmışsınız tebrik ederim,
Sayın umutyolcusu, biz de her sene " bu sene daha az ekelim" diyoruz ama bir türlü başaramıyoruz. Bu sene sözüm ona daha az salatalık ekecektik ama inanın günde toplanan hıyarlar 100 adedin üzerinde. En fazla on tane tüketebiliyoruz, bu durumda el arabasına yüklenen salatalıklar doğruca kahvenin önüne gidiyor ki ihtiyacı olanlar alsın.
Yakında bir el arabası biber de gidecek gibi görünüyor. :D
Maşallah ne kadar güzel bir bahçeniz var,çok emek verilmiş..Benimde tek hayalim bahçeli bir ev ama bu kadar güzellerini görünce gözüm korkuyor yapamam diye...
teşekkür ederim inşallah daha güzelleri sizin olsun..^^
Bu kadar sebzenin bakımına nasıl yetişiyorsunuz,ben toplam 200 metrekare bile ekmemişken onları çapalarken çok yoruluyorum ve kayınvalidem hallediyor.Seneye ekim işini azalltmayı palanlıyorum siz ise daha yeni alan açmışsınız tebrik ederim,ellerinize sağlık maşaallah diyorum.
ben işimi zevkle yapıyorum hiç yorulmuyorum aksine dinlenmiş hissediyorum ve mutlu oluyorum ^^
tarla kuşu
02-07-2015, 23:36
Tek kelimeyle MUHTEŞEM :)
Tek kelimeyle MUHTEŞEM :)
teşekkür ederim^^
Bahçemden kareler.
Tohumdan yetiştirdiğim domatesler tam gaz devam ediyorlar.
563768
Japon salatalıkları 30 cm kusur boylandılar, dayanamadım kopardım :D
563767
Biber, semiz otu, kıvırcık kardeşliğini kurdum :rolleyes:
563769
Japon salatalıkları hızlı cıktı ^_^
564806
Maşallah:D Dongyul kardeş... Maşallah
Japon hıyarlarınıda sizin sayenizde tanımış olduk, bendede bu kadar büyük olmasada büyük hıyarlar var, ve üzerinde o kadar çok çiçek varki ama ne yazık ki çiçeklerinin hepsi erkek...
Arılarda bol geliyor ama bir tanecik meyvesi bile yok.
Bendeki küçük hıyarlarda bir problem yok onlar iyi durumda.. Öğrenmek istediğim büyük hıyar yetiştirmenin varmı farklı bir inceliği...
evet aslında var ben bunu japon bi amcadan öğrendim eğer salatalığın daha güzel olmasını istiyorsanız bol su ve her 3 4 sulamada bir kükürtlü su verin az az görüceksiniz meyve tutumu artıcaktır. sizin tohumlarınızda belki iyi değildir hep çiçek acıpda meyve vermemesi bu sene tohum ayırıcam japon salatalığından sizede gönderirim isterseniz.
Evet farkındayım bahçenizde kükürt kullanımına çok önem veriyorsunuz, zaten organik tarımda kükürt kullanımının yeri var, 3-4 gün evvel bende AKC Q-80 sıvı kükürt aldım sanırım buda aynı işlevi görecektir. Japon salatalığı tohumu göndermeniz beni mutlu eder.
Birde şimdi aklıma gelmişken isterseniz seneye en uzun japon salatalığı yetiştirmesi yarışması düzenleyelim:D bence çok eğlenceli geçebilir:D Ne dersiniz?
evet aslında olabilir hem eğlenceli hemde tohum takası yapılmış elimdeki tohumlar geleneksel tohum yani istediğimiz kadar tohum oluşturup başka arkadaşlarada ulaştırıp yaymış oluruz.
evet kükürt organik tarımda kullanılır ve başarılı sonuçlar elde ettim ben toz kükürt aldım sulandırıp kullanıyorum mantari hastalıklara nematod ve döllenmeyi arttıdığını keşfettin gayet başarılı sonuçlar aldım. sıvı kükürt hiç kullanmadım ama denemek istiyorum bakalım hayırlısı ^^
kerkenez
09-07-2015, 15:15
Sayın Dongyul merhaba. Ellerinize sağlık harika bir bahçe. Bir şey merak ettim bu kadar yoğun kükürt kullanımı toprağın PH dengesini bozmuyor mu? Sulandırırken ne oran kullanıyorsunuz?
Yoğun olarak tabikide kullanmıyorum bende onun farkındayım toprağın pH'nı asite cevirir. Sulandırırken oran genelde göz kararı kullanıyorum artık alışmışım ama bir litre suya bir çay kaşığı yeterlidir. Ama çok iyi çalkalanması lazım kükürtün iyice çözünmesi gerekiyor.. ayrıca iyice çözünen kükürtü 24 saat bekletiyorum.
Peki bu kükürtü sulandırıp tülbentle bitkilerinizin üzerine atın deniliyor, tülbentle nasıl atılır ki, bir türlü nasıl olduğuna anlam veremiyorum, zaten bu yüzden sıvısını aldım.
anladım ben tülbentle atmıyorum ya benimde aklım almadı nasıl olucagını ben pompamla atıyorum pompanın ayarıvar ince fıslatma kalın atma ortasıda var ben orta derecelık kısmıyla atıyorum gayette ıyı bır sekılde sonuc aldım.. ayrıca ben fıdelerı topraga ekmeden oncede topraga kukurt atıyorum nematodları uzak tutuyor ve ayrıca topragın sıcaklıgını 2 3 derece arttırıyor buda daha ıyı sonuclar almamı saglıyor deneyın bence sızde ıyı sonuclar alırsanız kesınlestırmıs oluruz. ben aspırınlı suda kullandım gayet ıyı sonuclar aldım...
Kışlık için sebzeler ekilmeye başlandı.
Beyaz dolmalık lahana, beyaz yemeklik lahana, Brüksel lahanası, mor lahana, kara lahana, Jersey lahanası, kolhrabi (alabaş), brokoli, gök kuşağı pazısı, kırmızı pancar, kereviz, havuç, Çin lahanası, Çin turpu, rezene, karna bahar vallahi kesin unuttuklarım da vardır kesin...
Meraktan Japon salatalığının boyunu ölçtüm 42 cm'lik bir boy hadi hayırlısı daha uzayacağa benziyor.
565189
565190
565191
20-25 gün arayla ektiğim fasulyeler toplanıyor günlük 2 3 kilo alınıyor bazı günler fazlası da çıkıyor fasulye ekiminde en mantıklısı devir devir ekmek birisi verirken birisi dinlenme evresinde oluyor bu sayede hepsi bir anda olmuyor ^_^
565775
Salatalıklar hastalanınca ilk işim ilaçlama yapmak yerine söktüm attım nede olsa en az 1 aydır topluyorduk yeter dedim.
Yerine hemen Alsancak f1 domates ektim umarım sonbaharlık domatesler sorunsuz hastalanmadan dökümü bol olur. Mesafe araları baya bir geniş tuttum umarım yeterlidir.
566011
bonjour40
14-07-2015, 13:23
Bravo bahcenizi ve yazılanları zevkle okudum. Elinize saglik
kerkenez
14-07-2015, 13:57
Bende bu hafta salatalık fidelerini toprağa dikerken yanmış hayvan gübresiyle birlikte bir miktar kükürtte döktüm. Bakalım ne olacak.
Bravo bahcenizi ve yazılanları zevkle okudum. Elinize saglik
teşekkür ederim ^^
Bende bu hafta salatalık fidelerini toprağa dikerken yanmış hayvan gübresiyle birlikte bir miktar kükürtte döktüm. Bakalım ne olacak.
inşallah bol bereketli olur. ektiğiniz çeşit nedir? aslında ben bir gözlem yaptım büyük baş hayvan gübresi salatalığa yaramıyor ve hastalık kapıyorlar bence.. onun yerine koyun ve tavuk gübresi daha iyi ayrıca toprak altı gübresi kullanın ^^
kerkenez
16-07-2015, 08:36
inşallah bol bereketli olur. ektiğiniz çeşit nedir? aslında ben bir gözlem yaptım büyük baş hayvan gübresi salatalığa yaramıyor ve hastalık kapıyorlar bence.. onun yerine koyun ve tavuk gübresi daha iyi ayrıca toprak altı gübresi kullanın ^^
Şimdi türünü hatırlamıyorum. Hollanda malı bir tohum, satıcı tavsiye etti. Göreceğiz bakalım.
Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullanıyorum. Bakalım değişimi takip ederiz.
Oh super umarım güzel sonuçlar alırsınız fotograf kesitlerini bekliyorum şimdiden ^_^
Domateslerin alt yaprakları budandı temizlendi.
566742
serdar1984
21-07-2015, 18:37
bende domatesde budama yaptım lakin sonradan yaprak kıvrılmasına neden oldu biraz araştırdım fazla budamadan kaynaklandıgı yazıyordu bakıyorum sizde fazla budama yapmışsınız !!!!
Aslında domatesleri çok budadığımı düşünmüyorum domatesler belki 2 metreyi aştı alt yapraklar alındı üstündekiler duruyor yarın size tam boyutlu çekiyim..
bende domatesde budama yaptım lakin sonradan yaprak kıvrılmasına neden oldu biraz araştırdım fazla budamadan kaynaklandıgı yazıyordu bakıyorum sizde fazla budama yapmışsınız !!!!
- Sırık Domateslerin son durumu ^_^
- Saksıya diktiğim ildi domatesler çiçekteler bunların bu şekilde toplu çiçek açması çok hoşuma gidiyor ^_&
567614
567615
Emineyyüp
23-07-2015, 08:30
Maşallah emeklerin karşılığı alınmaya başlanmış:rolleyes:Allah bereket versin
teşekkür ederim ^^
Maşallah emeklerin karşılığı alınmaya başlanmış:rolleyes:Allah bereket versin
- Kışlık sebzelerin fideleri yetiştiriliyor seyreltme yapıldı..
- Benim tatlı bıdıklarım patlıcanlar^^
Jersey lahanası tohumu almak için uğraşmama rağmen bir türlü alamadım yazın ortasında ektim göbek yaptı gene bekliyorum sabırla tohumunu almak için ^^
567659
567660
567661
Yeni yaptığım bahçemdeki fasulyeler çapası yapıldı ve vermeye başladılar...
567826
567827
567828
onderakyuz
24-07-2015, 12:36
Tebrik ediyorum sizi. Mahsulünüz bol olsun inşallah
Teşekkür ederim hepimizin inşallah
Bahçemden aşılı böğürtlen ^^
569342
Kışlık sebze fidelerin son hali
569343
15 temmuzda seradaki salatalıkları söküp yerine ektiğim domateslerim. İlk çicekler açmaya başladı.
569411
Kıvıkcıklar olgunlaştı yemeğe devam. Asla kökten sökmüyorum yaprak alıyorum böyle daha uzun süre tüketim oluyor.
569818
Seranın içine Temmuz 15 de ekilen domatesler meyve tutumu başladı...
570773
Kendi yetiştirdiğim karnabaharları ve brokolileri dışarı ekildi...
570774
Dışarıya ekilen domateslerin boyu 2 metreyi geçti ve ürün toplanması devam ediyor.
570775
570776
- Fasulyeler söküldü yeri ıslatıldı dün gece ve sabah 6'da kalkıp bir güzel kazdım daha sonrada kışlık yetiştirdiğim beyaz lahana ve karnabahar ektim.. bir sıra karnabahar bir sıra beyaz lahana..
571340
- Susaklarıma gelince artık belirginleşmeye başladılar^^
571341
- Walton tabaklarım da belirginleşti umarım çürümeden olgunlaşır. (bizim burada bir türlü kabak yetiştiremiyorum.)
571342
- Benim küçük zencefilim meraktan bugün köküne baktım yeni yumrular oluşmaya başlamış.
571343
- Yetiştirmekden en zevk aldığım ürünlerin başında geliyor patlıcanlarım^^
571344
akçabardak
15-08-2015, 13:27
157. mesajın 4. fotoğrafındaki nedir? merak ettim.
Hepsi de çok güzel görünüyor iyi hasatlar dilerim.
157. mesajın 4. fotoğrafındaki nedir? merak ettim.
Hepsi de çok güzel görünüyor iyi hasatlar dilerim.
sayın akçabardak; düzenlemesini yaptım yazdım. o bitki benim kıymetlim zencefilim..
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim^^
Domates çeşitlerimden..
armut sarı domates
siyah domates
salkım cherry pembe domates
571443
571444
571445
-walkon tabaklarım da belirginleşti umarım çürümeden olgunlaşır. (bizim burada bir türlü kabak yetiştiremiyorum.)
Sayın Dongyul; walkon kabak ne? balkabağımı? googlede hakkında bilgiye ulaşamadım..
Telat abi; tohumu Amerika'dan gelmişti resmini paylaşıyorum..
571491
571492
Tamamdır Dongyul kardeş; Waltham balkabağı.
Biliyorsun ki balkabaklarına zaafım var:D ekmediğin tohum veya yeni olacaktan ayırırsan sevinirim:D
Birde hep sormayı düşünüyordum, kışlıkların arasında pırasayı görmedim.
Abi ayıpsın ayırırım tamamdır ama burada bir türlü kabak yetiştiremiyorum çok fazla çürüme oluyor bakalım yetişirse çok mutlu olucam..
ben çok severim ama yetiştiremiyorum denemelerim oldu onun yerine bu sene lahanagillerler doldurdum bahçeyi bakalım hayırlısı^^
şimdi hazırlığım kıvırcık, kırmızı kıvırcık, yedikule marul, iceberg, endive, mor endive, pak choi, beyaz kırmızı kore fındık tup, kore lahanası, radika, roka yetiştirmeyi düşünüyorum ayrıca bunlar içinde özel tünel sera yapıcam^^
kolhrabiler baş yapmaya başladılar ama tohuma bırakmak istiyorum bakalım...
572319
572320
artık kış geliyor ve kış sebzeleri bahçeyi doldurmaya başladı..
Brokoli, karalahana, kolhrabi, karnabahar, kırmızı pancar, beyaz lahana, brüksel lahanası, mor lahana bahçeye asıl yerlerine ekildiler.. Bugün çapası yapıldı ve gübresi verildi.
572321
572322
Bugün salatalıklar sökülüp, yeri kazıldı inceltildi yeri ıslatılıp (ayrıca yağmur yağdı) kıvırcık ekildi. 64 tane hepsi zikzak şeklinde ekildi.
572323
Arkadaşlar; yarınki yapmak istediğim şey kışlık sebzelerim için tünel sera.. ama elimde profil demiri yok ve bu demirler çok pahalı ve masrafsız bir şekilde bu işin üstesinden gelmek için ne yapmalıyım fikriniz nedir???? tahta kullanmak istemiyorum çürüyor amacım yıllarca kullanmak..
ilginç bir fikrim var aslında tıkanmış damlama hortumları var elimde metrelerce onları kullanmak için istediğim ölçülerde kesip üstünden içinden ince galvanizli telden geçirip hem sağlam hemde ovel olmasını sağlamayı düşünüyorum bu fikrim sizce nasıl? sizin fikirleriniz nedir?
İsmail Kuzucu
23-08-2015, 21:43
Burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33546-34.htm)paylaşmıştım. 12lik demirler ucuz ve dayanıklı oluyor.
Benim beklediğimden de sağlam oldu. Sera genişliği ne kadar az olursa dayanıklılık o kadar artacaktır orasınıda unutmamak gerekli.
Bir yerde yanlış görmedi isem yere iki tane boş boru dikip üzerini plastik su borusunu geçirmişti. Ne kadar sağlam olur, maliyeti ne olur bilemiyorum. Galvanizli tel ince olunca yeteri kadar sağlam olacağını düşünmüyorum. Zaman zaman çıkan rüzgar ve fırtınalara dayanıklı olmaz ise içindekilere yazık olur.
Sayın İsmail; sizin seranızı daha önceden görmüştüm aslında yapmak istediğin gibi ama demir paslanıp naylona zarar veriyor aslında bahane uyduruyorum demir alsam masraflı olur gibime geliyor sonuçda öğrenciyim... ben bunu en ucuz o damlama borularını kullanarak yapacağıma inanıyorum.. denemem lazım yoksa öğrenemicem.. seranın genişliği 1.5 metre boyu 9 metre olucak ayca her 1 metrede bir kasnak koyucam bu şekilde sağlamlığı arttırmayı düşünüyorum..
Sayın Muda; ben sizin anlatmak istediğiniz şeyi büyük seramda yaptım evet çok iyi ama pvc pahalı geliyor. galvanizli telin kalın olanı 15 metresi 5 lira bana 20 metre yeticek diye düşünüyorum ayrıca damlama borusunu sabitlemek için damlama borusunun ucuna inşaat demiri kullancam.. ev kasnakların orta kısmından ince bir tel geçirip sağlamlığı arttırmayı düşünüyorum....
İsmail Kuzucu
23-08-2015, 22:25
8lik demir 12 metre uzunluğunda ve 5 kg ağırlığında, kilo fiyatı 1,40 toplam 7 lira eder.
10luk demir 12 metre uzunluğunda ve 7,5 kg ağırlığında, kilo 1,40 toplam 10,50 lira eder.
Ücretleri en pahalısından yazdım, demirler fazla kalın olmadığından kesme işlemini demiri satan yer dahi yapar.
Bunları mutlaka düşün derim. 5 lira fazla vermiş olursun ama kışında aklın hiç serada kalmaz.
Aslında 8'lik demir işi kafama yattı yazdığınız fiyatlarla. 12 kasnak yapsam 2 metreden 24 metre 14 tl ile kapatırım aslında.. ayrıca onu galvanizli boya ile boyasam paslanmasını da engellerim.... aslında boyamak yerine 8'lik demiri damlama borusunun içinemi geçirsem? paslanmasını engellerim hemde yıllarca kullanmış olurum... mantıklımı sizce?
Sayın İsmail Kuzucu'ya teşekkür ederim.. Bugün ilk iş olarak 8'lik demir sormaya gittim 24 metresi 20 lira gayet iyi gavanizli telden yapacağıma en sağlam olarka 8'likden yaparım.. damlama borusunun içine geçircem hem sağlam olacak hemde paslanmayacak ve yıllarca kullanma şansım olucak... aklın boyu bir...
Kışın yapmayı düşündüğüm, fideleme seram için bana da ışık tuttunuz, teşekkürler.
Ben yapmaya başladım yüksek yapıcam biraz sadece yanlardan girilcek en kullanışlısı bu şekilde olacağını düşünüyorum....
-Kışlık sebze seram için direkleri yapıldı.. yapımına başlayamadım domateslerin olduğu bölgeyede yapacağım için ilk önce domateslerin sökülmesi gerekiyor ama halen domatesleri olduğu için 2-3hafta sonraya erteledim sera yapımını..
-Bugün kereviz ekildi 60 kök.
-Kore marulu, pakchoi, kırmızı marul, endivyen, göbek endivyen, yedikule marul, iceberg tohumları ekildi saksılara
Seraya ekilen domatesler tam hız yollarına devam ediyorlar... 39. gündeler^^
ayrıca domatesleri 40 cm arayla zikzak şeklinde ekildi toplam 20 kök.. dışarıdaki fasulyeler kışlık sebzeler için sökülüyor hemde zamanı geçti bende bugün seradaki domateslerin arasına 2 şer adet fasulye ektim amacım kışın ortasına kadar eve yetecek kadar fasulye üretmek şansımızı denedik görücez^^
572477
572478
572479
Mahsullerimiz toplanıyor bunlar teşhir ürünüdür^^
572480
Biberlerimiz; çarliston, ince atlı biber, köy biberi...
572481
Patlıcanlar; kemer patlıcan, alaca patlıcan...
572482
Domatesler; siyah domates, pembe salkım domates, sarı armut domates ve yuvarlak sarı domates, normal domates, pembe domates...
572483
Fasulye; 1 temmuzda ekilmişti dökmeye başlayalı uzun zaman oldu ^^
@ dongyul, birbuçuk ayda fasulye mi olur?
Havalar o kadar sıcak gittiki bakın seradaki domateslere onlar bile 39 günde bu hale geldi. Ben anladımki erken ekilen ürünler hem hastalanıyor hemde hava koşullarından geç oluyor etkileniyor. Ama geç ekersek bu şekilde kısa sürede ürün veriyor ve hastalık sorunu fazla olmuyor. Durum bu sayın TCM ^_^
...Ben anladımki erken ekilen ürünler hem hastalanıyor hemde hava koşullarından geç oluyor etkileniyor. Ama geç ekersek bu şekilde kısa sürede ürün veriyor ve hastalık sorunu fazla olmuyor...
Buna bende katılıyorum.
Bahçeden kuş bakışı görünüş..
Domates ekili seram.
572519
ve bugün çapası, gübrelemesi ve ilaçlaması yapılmış beyaz lahana, karnabaharlarım aralarınada kırmızı pancar ekildi ^^
572521
572518
Çürümesin diye dua ettiğim nur topu gibi kabağım var benim.
572664
Sayın Telato, gönderdiği paket beni çok mutlu etti içinde yok yok çok teşekkür ederim ^_^
573026
Resulgur
29-08-2015, 14:04
Selam, sn telato nun bahçesini gezinirken sizleri görünce sn. Dongyul hemen sayfanıza göz atmak istedim ve gerçekten çok güzel işler çıkarmışsınız , bahçenize ve sayfanıza hayran kaldım. Bende ilerde sizler gibi böyle güzel ürünler yetiştirmek istiyorum ve bu sayfadan da öğreneceğim çok şey var diye hemen abone oldum. Bol ve bereketli ürünler dilerim ;)
çok teşekkür ederim gerçekten mutlu oldum... hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var aslında ^^ umarım istedikleriniz en kısa zamanda yaparsınız..
İsmail Kuzucu
30-08-2015, 12:50
Bahçeden kuş bakışı görünüş..
Domates ekili seram.
ve bugün çapası, gübrelemesi ve ilaçlaması yapılmış beyaz lahana, karnabaharlarım aralarınada kırmızı pancar ekildi ^^
Hızalama ısını cok seven bırı olarak soyleyeyım, bu kadar duzenlı ekme hastalık oluyor. :p
Bır zaman sonra goz goturmuyor, yamuk olunca kafaya takılıp kalıyor.
Kesinlikle aynen oyle oluyor hele yamuk olunca ekileni tekrar sökup yeniden ekiliyor ^_^
Domates ekili olan serada domateslerin arasına 10 ocak fasulye ekmiştim onlar çıkmaya başladı bu fasulyeler bizi kasım ayına kadar idare eder ^_^
Tüm ailenin duaları eşliğinde kabağımız büyüyor ^_^
Mor lahanalarım tam gaz devam ediyorlar büyümeye birde tırtıllar rahat bıraksa iyi olacak aslında..
573923
mis kokulu melisam açmaya başladı tüm mahalleyi kokusu sardı..
573924
hibrit kabaklarım dışarıya ekmek için yeterli seviyeye geldiler dışarıya kıvırcıkların arasına ekicem havalar soğuduğunda üstüne tünel sera yapacağım..
573925
endive ve pak choilarım ^^
573926
Seradaki domatesler sökülür sökülmez ilk işim toprağını değiştirmek olucak toprağı taş gibi su geçirimi çok az ve sert bir yapıya sahip..
Telat abi ile kafa kafaya verdik yoğun bir çalışma sonrası kararımızı verdik buradan ona çok teşekkür ediyorum gerçekten bana katlanıp bütün sorularımı eksiksiz cevapladı...
seranın toprak yapısı
%50 elenmiş bahçe toprağı
%20 dere kumu
%20 koyun gübresi
%5 ponza ve volkanik tüf
%3 leonardit
%2 kemik unu
bu karışım hazırlanıp seraya yerleştirilcek yani sera bir nevi sebze adası şeklinde bir yapıya sahip olacak hayırlısı baya bir yorulcam ama değicektir..
sizinde fikirleriniz varsa alabilirim?
kerkenez
07-09-2015, 09:34
Tırtıllar çok rahatsız ediyorsa Delfin kullanabilirsiniz.
Tırtıllar çok rahatsız ediyorsa Delfin kullanabilirsiniz.
dentis kullanıyorum etkin maddesi dentrimetrin kesin çözüm tırtıllardan kurtuluyorum 5 gün ömrü ilacın haftada bir uyguluyorum iyi sonuç aldım
Gerçekten çok düzenli bir bahçeniz var her şey sanki kalemle çizilmiş gibi tabi böyle olunca da başarılı olmamak imkansız. Paylaşımlarınızı büyük zevkle takip ediyorum iştahımı açıyor gerçekten. Özellikle turpların renklerine bayıldım. Sağlıklı günler dilerim.
Gerçekten çok düzenli bir bahçeniz var her şey sanki kalemle çizilmiş gibi tabi böyle olunca da başarılı olmamak imkansız. Paylaşımlarınızı büyük zevkle takip ediyorum iştahımı açıyor gerçekten. Özellikle turpların renklerine bayıldım. Sağlıklı günler dilerim.
teşekkür ederim mutlu ettiniz beni^^
seradaki toprağı ehlileştirmek için karışım için malzemeler alınmaya başlandı...
yanmış koyun gübresi 5 çuval alındı ve bunun karşılığında hiç bir ücret verilmedi beni bugün en mutlu eden olaydı ayrıca dere kenarından topladığım dere kumuda hazırlandı umarım ideal toprağı hazırlayabilirim...
en yorucu kısım kanımca toprağı eleme işi olacak gibi duruyor ^^
574269
574270
Kıvırcıklarım toparlanmaya başladılar yaprakları çoğalmaya başladı. Havalar soğumaya başladığında üstünü örteceğim tünel sera olacak kasnaklarını hazırladım... kıvırcıkların arasına kabak fideleri dikmiştim onlarda toparlanmış küçük küçük tomurcuklar belirmeye başlamış^^
577728
15 temmuzda seraya diktiğim domatesler artık olmaya başladı 2 aylık serüven sonunda artık tatlarına bakabilirim..
577729
577730
Biberler bu sene kadar geç kalsa da onlarda tam gaz yola devam ediyorlar verimleri gayet iyi ^^
577731
ibrahimes
17-09-2015, 17:13
Öncelikle merhaba sayfanızı merakla takip edeceğim. Benim bahçemde toprak yapısı killi gibi sizin seraya yaptığınız toprak yapısını küçük bir alanda da olsa deneyeceğim.
Kolhrabiler kafa yapmaya başladılar.
578227
Beyaz lahana, karnabaharlar ve brokolilerde kafa yapmaya başlamışlar^^
578228
578229
578230
YeniGine
20-09-2015, 00:02
:eek: :eek: Ben bu kadar güzel bir bahçeyi nasıl kaçırmışım?
Maşallah Sayın Dongyul tohumlar, fidecikler, düzen-nizam-intizam, ürünler, hasatlar, toprak, sera maşallah maşallah çok güzeller çok, emeklerinize-gönlünüze sağlık.
Rastgelsin inşallah!..
:mad: Ben de bahçe istiyorum!..
:eek: :eek: Ben bu kadar güzel bir bahçeyi nasıl kaçırmışım?
Maşallah Sayın Dongyul tohumlar, fidecikler, düzen-nizam-intizam, ürünler, hasatlar, toprak, sera maşallah maşallah çok güzeller çok, emeklerinize-gönlünüze sağlık.
Rastgelsin inşallah!..
:mad: Ben de bahçe istiyorum!..
Vallahi sayfamda sizi görmekten mutlu oldum. umarım en kısa zaman sizinde güzel bir bahçeniz olur ^^
Domatesler söküldü toprak 40 cm derinlikde kazıldı iyice inceltildi 3 çuval yanmış koyun gübresi döküldü karıştırıldı sonrasında çapalandı ve kendim yetiştirdiğim pakchoi, endive, yedikule marul, kırmızı kıvırcık, kore marulu, kıvırcık ekildi ve sonunda seranın tamamını yaptım. demirlerini büktüm ve yerlerine yerleştirdim. kışın havalar soğumaya başladığında üstü kapatılcak bu sayede daha iyi verim almayı düşünüyorum. Seranın boyu 7 metreden biraz fazla oldu ^^
578343
578344
578345
Seradaki domatesler ^^
579049
579050
-Seranın içindeki domateslerin içine 10 ocak fasulye ekmiştim bir ay olmadı daha ve çiçek açmaya başladı.
579085
-Walton kabakları olgunlaşmaya başladı koca yaz sadece 2 kabak yapması canımı sıkmadı değil en az 20 kabak oluşturdu ama çürüdüler ve yaptıysam çürümelerini engelleyemedim.
579086
-Bahçe duvarının kenarına ektiğim buz çiçekleri kocaman oldular artık çiçek açıyorlar^^
579087
- Daha önce dışarıdaki domateslerin arasına fasulye ekmiştim ve 1.5 ayda fasulyelerin olmasına şaşırmıştınız. Bir ay önce sera içindeki domateslerin arasına gene fasulye ektim ve şuan ki durumları çiçeklenme durumundalar ve bir buçuk ay olmadan fasulyeleri toplamaya başlarım diye düşünüyorum... İkimizinde hem fikir olduğumuz nokta ilkbaharda tohumları erken ekmek yerine geç ektiğimizde daha çabuk yetiştikleri ^^
579088
@ dongyul, birbuçuk ayda fasulye mi olur?
Yapılamaması gerekenler;
- Seradaki toprağı uygun hale getirmek için kum, gübre, çakıl taşı filan düşünmüştüm ama 3 haftalık deney sonucunda (saksıda ve fide viyollerinde denendi. ) toprağa asla kum koyma kum bitkiyi sıktı ve su geçirimi azalttı. yarı yarıya bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi kullandığımda sonuç mükemmeldi fide kök gelişimi çok iyidi. asla kum karıştırma bu iş yaş sera toprağına kum girmeyecek onu anlamış oldum.. ince çakıl, gübre, bahçe toprağı ve birazda torf koymakta yarar var. Karışım böyle oluşturulacak.
- İlkbaharda ekilen ürünler sıcaklık azlığından dolayı gelişimleri yavaş oluyor ama hastalık sorunu ve böceklenme (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) oluşumlar az olduğunu gözlemledim. Ama geç ektiğim ürünler çok hızlı kısa sürede ürüne döndüler ayrıca verimleri daha iyi oldu tek nokta hastalık (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) şeylerle çok fazla karşılaştım bunun sonucuda hastalıkla mücadele ile kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldım buda istemediğim birşeydi kullanmadım kimi zaman ve sonuç ürün kaybı... tam anlamıyla doğru ekim zamanını saptayamadım halen... ilkbahar ideal diye düşünüyorum gene ^^
- Çuvalda patates tamamen fiyasko başaramadım patatesleri çürüttüm asla yapmayacağım..
- Oluk da çilek denemem çok sorunlu sulama, gübre uğraşı çok bunu da yapmak istemiyorum bir daha ama fikrim değişebilir.
- Tohum almak için ilk ürünleri seçmeliyim asla 2. ya da 3. ürünlerden tohum bırakmayacağım tohumlar olgunlaşmıyor...
şimdilik bu kadar araştırmalar devam ediyor^^
SambaMustafa
27-09-2015, 21:09
Tebrikler hocam düzen intizam ve emek güzel.takibe devam.bol ürünler
Yapılamaması gerekenler;
- Seradaki toprağı uygun hale getirmek için kum, gübre, çakıl taşı filan düşünmüştüm ama 3 haftalık deney sonucunda (saksıda ve fide viyollerinde denendi. ) toprağa asla kum koyma kum bitkiyi sıktı ve su geçirimi azalttı. yarı yarıya bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi kullandığımda sonuç mükemmeldi fide kök gelişimi çok iyidi. asla kum karıştırma bu iş yaş sera toprağına kum girmeyecek onu anlamış oldum.. ince çakıl, gübre, bahçe toprağı ve birazda torf koymakta yarar var. Karışım böyle oluşturulacak.
- İlkbaharda ekilen ürünler sıcaklık azlığından dolayı gelişimleri yavaş oluyor ama hastalık sorunu ve böceklenme (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) oluşumlar az olduğunu gözlemledim. Ama geç ektiğim ürünler çok hızlı kısa sürede ürüne döndüler ayrıca verimleri daha iyi oldu tek nokta hastalık (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) şeylerle çok fazla karşılaştım bunun sonucuda hastalıkla mücadele ile kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldım buda istemediğim birşeydi kullanmadım kimi zaman ve sonuç ürün kaybı... tam anlamıyla doğru ekim zamanını saptayamadım halen... ilkbahar ideal diye düşünüyorum gene ^^
- Çuvalda patates tamamen fiyasko başaramadım patatesleri çürüttüm asla yapmayacağım..
- Oluk da çilek denemem çok sorunlu sulama, gübre uğraşı çok bunu da yapmak istemiyorum bir daha ama fikrim değişebilir.
- Tohum almak için ilk ürünleri seçmeliyim asla 2. ya da 3. ürünlerden tohum bırakmayacağım tohumlar olgunlaşmıyor...
şimdilik bu kadar araştırmalar devam ediyor^^
İnce kum (sıva kumu) toprağı sıkabilir geçirgenliğini azaltabilr ancak her ne karıştırırsanız karıştırın bir miktar da perlit ve benzerlerini karıştırmanız da kesinlikle fayda var.
Genel bir kumlama yapamıyorsanız dikim ocaklarına toprak ve gübre ile karıştırmak için birer kürek kum koyabilirsiniz bu yöntem kök gelişimi ve sağlında daha verimli oluyor.
Resulgur
27-09-2015, 21:52
az da olsa kum katılmalı .. 3- 5 kök biber ekmiştim kumlu toprağa , üzerindeki biberleri sayamiyoruz çok güzel verimi var. Fideleri mus bulanık ta destesi ortalama 15 adet 1 TL den almıştım. Havalar sogumasina rağmen üzeri biber dolu şaşırdım. [emoji4]
Tebrikler hocam düzen intizam ve emek güzel.takibe devam.bol ürünler
teşekkür ederim ^^
İnce kum (sıva kumu) toprağı sıkabilir geçirgenliğini azaltabilr ancak her ne karıştırırsanız karıştırın bir miktar da perlit ve benzerlerini karıştırmanız da kesinlikle fayda var.
Genel bir kumlama yapamıyorsanız dikim ocaklarına toprak ve gübre ile karıştırmak için birer kürek kum koyabilirsiniz bu yöntem kök gelişimi ve sağlında daha verimli oluyor.
Evet haklısınız ben sıva kumu gibi ince bir kum kullandım dere yatağından topladığım kumdu o kadar çok sıktı ki geçirgenlik yok denecek kadar az su köklere ulaşamadan saksıdan çıkıyordu.. şimdi deneme aşamasında kalın çakıllı bir toprak hazırladım perlit kalınlığında çakıllar, şu anlık fideler iyi 3. hafta sonrası köklerine bakıcam.
Aslında ilk baharda domateslere ve fasulyelere her ocağa 1 kova kum, bahçe toprağı ve gübre karıştırıp koydum evet domateslerde verime ulaştım açıkçası ama fasulyede aynı verimi göremedim. Hedefim tüm bahçe toprağının yapısını değiştirmek ama zaman ve maddi açıdan şu anlık zor gibi görünüyor^^
az da olsa kum katılmalı .. 3- 5 kök biber ekmiştim kumlu toprağa , üzerindeki biberleri sayamiyoruz çok güzel verimi var. Fideleri mus bulanık ta destesi ortalama 15 adet 1 TL den almıştım. Havalar sogumasina rağmen üzeri biber dolu şaşırdım. [emoji4]
Kumlu toprağı biberlerde denemedim açıkçası aklıma yazdım seneye deneyeceğim hayırlısı^^
Yumrulu ve soğanlı bitkilerde (Patates, havuç,turp, kırmızı pancar,soğan, sarımsak vs.) kum oranını bir ölçü daha artırabilirsiniz.
Ayrıca dibinde suyun fazla kalmasını sevmeyen bitkiler de (örneğin kavun,biber vs) yine kum oranını artırmakta fayda var.
Kullanılacak kumun tane iriliği 1-3 mm nin altında ve üstünde olmaması daha iyi netice verecektir.
Yalnız viyollere veya bardaklara tohum ekiminde kum oranı çok düşük olmalı.
Yumrulu ve soğanlı bitkilerde (Patates, havuç,turp, kırmızı pancar,soğan, sarımsak vs.) kum oranını bir ölçü daha artırabilirsiniz.
Ayrıca dibinde suyun fazla kalmasını sevmeyen bitkiler de (örneğin kavun,biber vs) yine kum oranını artırmakta fayda var.
Kullanılacak kumun tane iriliği 1-3 mm nin altında ve üstünde olmaması daha iyi netice verecektir.
Yalnız viyollere veya bardaklara tohum ekiminde kum oranı çok düşük olmalı.
Gerçekten çok faydalı oldunuz teşekkür ederim... benim bahçemin toprağı çok sıkı yani killi... ve kök yumrusu olan bitkiler yetişemiyor yetişse bile her zaman küçük boyutlarla kalıyor bunu çözmek için bahçenin toprağına kum ilave edilmeli ama bu kum inşaat kumu olabilir mi? ya da kum yerine perlit kullanmak sizce nasıl olur?
Gerçekten çok faydalı oldunuz teşekkür ederim... benim bahçemin toprağı çok sıkı yani killi... ve kök yumrusu olan bitkiler yetişemiyor yetişse bile her zaman küçük boyutlarla kalıyor bunu çözmek için bahçenin toprağına kum ilave edilmeli ama bu kum inşaat kumu olabilir mi? ya da kum yerine perlit kullanmak sizce nasıl olur?
Rica ederim.
Perlit ve yıkanmış inşaat kumu olur her ikisininde olmasında fayda var ayrıca toz leonardit ilaveside daha güçlü bitkiler yetiştirmenizde yararlı olacaktır.
Yalnız kum kullanırken çok otlu bölgelerden kum almayın zira aşırı miktarda ot tohumu da bahçenize gelir.
Yağmurun azıda çoğuda zarar... çok hızlı ve şiddetli yağması ve üstünede rüzgarın olması bahçedeki kıvırcıkların yapraklarını delik deşik etti lahanaları devirdi ama olsun iyi ki yağdı buna da şükür..
Yağmurdan nasibini almış olan kıvırcıklar ve lahanagiller ^^
579364
Pakchoi, kırmızı kıvırcık, normal kıvırcık bu şekilde iç içe ekmemin nedeni pakchoilar çok fazla büyümeyecekler cinsleri küçük onlar sökülüp yerine boş kalmasın diye kırmızı kıvırcık ekildi.. Yani yer boş kalmadan üretime devam edilecek... pakchoiların tamamı sökülünce en kenarlarına şuan yeni ektiğim turp fideleri dikilecek.
579365
Bu yazım benim gibi bahçesi küçük olanlar ve her şeyi yetiştirmek isteyenlere...
Tohumdan bitki yetiştirmek; çok zahmetli ve geniş bir yere ihtiyacımız oluyor... Yerimizin kısıtlı olması ve dönemsel olarak birden fazla sebze yetiştirdiğimiz için yerimiz verimli kullanmak adına bu yöntemi izliyorum...
Tohumu direk olarak bahçeye ekmiyorum bunun nedeni o yerde daha önceki dönemden kalma bitkilerin olması yani üretime devam etmem ve ayrıca zararlılara karşı açık hedef olmasından dolayı...
Tohumları ilk önce küçük saksılara ekiyorum. İlk yan köklerin gelişmesi ile bu süre maksimum 2 hafta sonraki aşama..
579487
Sebzeleri daha rahat etmesi için 104 lü viyollere tek tek ekiyorum. Bu viyollerdeki yaşam süreleri hemen hemen 2-3 hafta civarı bu küçük alanlarda sebzeler 4. ve 5. yaprakları oluşuyor.
579493
Daha sonraki aşama ise yaprakları gelişen ve kökleri artık viyollere sığmayan sebzeleri viyollerden daha büyük bardak viyollere alıyorum. Bu bardak viyollerdede en az 3 hafta kalabiliyor ve gelişimlerine devam ediyorlar...
579494
Son aşama ise artık asıl yerlerine dikmek ve bu dikim sırasında sebzelerin köklerine zarar vermeden ve viyollerdeki toprakları dökmeden asıl yerlerine ekiliyor....
579495
Bu sebze fideleri gelişim süreleri hemen hemen 1.5 ayını viyollerde geçiriyor ve bu süre zarfında asıl yerlerindeki sebzeler üretime devam ediliyor... yani kafadan 1.5 ay daha fazla ürün elde ediyorsunuz ve yeri verimli bir şekilde kullanıyorsunuz amaç az yerde çok fazla şeyi hızlı bir şekilde üretme...
Bahçe için gerekli tüm fidelerini bahçede değil balkonda ya da seranın bir köşesinde yetiştiriyorum ve sayede yer ziyan olmuyor ^^
Walton kabağıda toplanır çekirdekleri cıkartılır akşama yemek masasındalar ^^
579756
579757
Resulgur
04-10-2015, 12:00
Walton kabağıda toplanır çekirdekleri cıkartılır akşama yemek masasındalar ^^
Nasıl bir yemek yapacaksınız bende kabak hasat ettim de .. [emoji4]
Rendeleyip un biraz soğanla karıp mücver gibi kızartmasını yapabilirsiniz. sonra çorbasını yapabilirsiniz en güzeli de tatlısı olur ^^
Resulgur
04-10-2015, 15:31
Bir tanesi yemeklik iki tanesi de tatlı olacak o zaman .. :-)
Çiçekler açmış çok tatlılar^^
580509
Karnabaharlar aldı başını gitti halen beklemedeyim göbeklerini oluşturmaya başladılar... kocaman yaprakları olmaya başladı ayağımdan ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz.. ilk defa karnabahar ekimi yaptım hayırlısı^^
580510
Sonunda tünel seranın üstünü kapatabildim.
580642
serayı yapmadan önce şiddetli yağmurlara maruz kaldık ve kıvırcıklar toplanacak duruma gelmişlerdi maalesef yağmur yapraklarını delik deşik etti. neyse ki üstünü kapattım da içim rahat.
Seranın alt tarafını hem toplamak için hemde hava almak için açık bırakıyorum geceleri ve soğuklar başladığında hep kapalı tutacağım böylelikle içerideki sebzeleri daha kısa sürede büyümelerini sağlamış olacağım ^^
580641
Tek bir zencefil ekmiştim dayanamayıp bugün söktüm. Tazecik mis gibi bir kokusu var. Akşama çorbanın üstüne sos olucak ^_^
581203
Kışlık sebzelerim üstünü örteli 1 hafta oldu hepsine yaramış bu örtünme kocaman olmuşlar en azından yağmurlardan kurtuldular ^^
581205
581204
baby pak choiler.. yakındaaa sizde yenilceksiniz^^
581206
sevgihoca
16-10-2015, 17:29
Çok verimli bir sayfa,teşekkür ederiz.Epeyce bilgi sahibi oldum.Emeğinizin karşılığını maddi olarak alabiliyor musunuz merak ettim.Burada birçok kişi uğraştığına değmiyor deyip elmaları,üzümleri konu komşuya dağıttıktan sonra öylece bırakıyorlar.Ben de bu kısımda tarım sanayimizin yok olmasına üzülüyorum Sizin gibi gençler değerlendirilmeli diye düşünüyorum.Şu durumda daha büyük toprağınız olsa neler yapardınız.Başarılar.
İnanır mısınız? bende daha büyük bahçe istiyorum, her gün neredeyse biraz daha büyük bahçem olsun diye bizimkilere baskı kuruyorum.
-Babam çalış da kendin al der... :D
-Annem gözünü toprak doyursun der... :p
Ama çalışıp bir gün büyük bir bahçe alacağım^^
Emeğinizin karşılığını maddi olarak alabiliyor musunuz ? diye sormuştunuz. açık konuşmak gerekirse iklim çok yağışlı ya da çok kurak giderse tohumlar, ilaçlar, gübre, su ve bunun üstüne o kadar uğraşmam tabi kide değmiyor ama hava iyi kararınca yağış yaparsa o zaman değiyor ve ayrıca sera ya da bitkinin üstünü kapatırsanız evet masraflı ama kısa sürede ürün yetiştirebiliyorsunuz ve zamanından önce yetiştiriyorsunuz o zaman ürün cidden para ediyor.
örneğin seraya salatalık ekiyorum 45 kök ve 45 kökten kendi tükettiğimiz ve ilk toplanan ürün komşulara dağılır bizde, sonrasında kilosunu 1.5 - 2 den sattım 45 kökten 80 küsür para kazanmışım.. ayrıca bu sene gerçekten fasulye olmadı ama geçen sene 90 ocak fasulyeden çeşidi helga ve limka ektim ama fasulyeyi poşetlere ekip serada belli bir boya getirip sonra dışarı ekiyorum bu sayede fasulye verimini öne çekmiş oluyorum ve fasulye ilk toplandığında piyasada fasulye az olduğu için kilosu 5 6 tl den satıldı sonrasında 2.5 3 tl kadar düştü 300 küsür sadece fasulyeden para kazandım.. ama bu sene olmadı tamamen şans anlayacağınız.. umarım yeterince açık olmuştur.
ayrıca çiftçi para yapan ürünü ekerse bence para kazanır, örneğin seneye bamya, fasulye, salatalık ekmeyi düşünüyorum.
Çok verimli bir sayfa,teşekkür ederiz.Epeyce bilgi sahibi oldum.Emeğinizin karşılığını maddi olarak alabiliyor musunuz merak ettim.Burada birçok kişi uğraştığına değmiyor deyip elmaları,üzümleri konu komşuya dağıttıktan sonra öylece bırakıyorlar.Ben de bu kısımda tarım sanayimizin yok olmasına üzülüyorum Sizin gibi gençler değerlendirilmeli diye düşünüyorum.Şu durumda daha büyük toprağınız olsa neler yapardınız.Başarılar.
sevgihoca
16-10-2015, 20:22
Allahım yolunuzu açık etsin.Sizin yaşınızda olup saatlerini boşa geçiren gençleri düşününce Allah çalışana verir sözünün ne kadar doğru olduğunu anlıyorum.Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.
Seradaki domatesler söküldü nedeni beyaz sinekler sardı domatesleri ve yapraklar simsiyah oldu...
30-40 cm derinlemesine kazıldı. 80 litre yanmış hayvan gübresi döküldü. 20 gr kadar toprak altı gübresi atıldı. Full serpme kükürt serpildi (nedeni toprak ısısını arttırmak önümüz uzun kış sonuçda. ) tekrar kazıldı çapalandı.
80 tane iceberg ekildi ^_^
Can suyunada çok az miktarda 18.18.18 damlama gübresi konuldu. Kılcal kök yapması için.
Bu kadar uğraşmaya hayırlısı ^^
581456
YeniGine
19-10-2015, 00:11
:) Harika, emeklerine sağlık, rastgelsin, inşallah sevgili Dongyul.
Teşekkür ederim hepimize inşallah^^
:) Harika, emeklerine sağlık, rastgelsin, inşallah sevgili Dongyul.
Seradaki domatesler söküldü nedeni beyaz sinekler sardı domatesleri ve yapraklar simsiyah oldu...
30-40 cm derinlemesine kazıldı. 80 litre yanmış hayvan gübresi döküldü. 20 gr kadar toprak altı gübresi atıldı. Full serpme kükürt serpildi (nedeni toprak ısısını arttırmak önümüz uzun kış sonuçda. ) tekrar kazıldı çapalandı.
80 tane iceberg ekildi ^_^
Can suyunada çok az miktarda 18.18.18 damlama gübresi konuldu. Kılcal kök yapması için.
Bu kadar uğraşmaya hayırlısı ^^
Halk arasında Allah içini dolu etsin derler.
Sebzelerin çok lezzetli ve hasattan sonra dayanımı güçlü olması açısından, Kimyevi gübre yerine bol miktarda yanmış hayvan gübresini tercih ederim, yalnız ısı için kullandığınız sarı kükürt ise topraktaki minerallerin bitki tarafından emilimini zorlaştırır olarak biliyorum. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam okuduğum kaynaklarda toprakta 3 yılda ancak çözülebiliyormuş.
Kılcal kök yapması için Toz leonardit veya hümik, fülvik asitler yeterli olacaktır.
Bol miktarda hayvan gübresi kullandıktan sonra her sulama suyuna bir miktar (sulanacak alana göre değişir)Melas ve asitik asit kullanmanızı öneririm.
Isıtma sorununu çözmenin bir başka yolu da yaklaşık 30-40 cm toprağı kaldırdıktan sonra yine yaklaşık 30 cm derinlik ve 50 cm genişlikte kanallar yapıp kanalları yanmamış At gübresi dolduktan sonra, yanmış hayvan gübresi ile karıştırdığınız toprağı tekrar yayıp, kanalların üzerine gelecek şekilde normal ekim dikim yapabilirsiniz.
Yanmamış At gübresinin güçlü yanma özelliğinden dolayı toprakta ve dolayısıyla sera içerisine yetecek ısı sağlanacaktır, eski bir yöntemdir.
Kolay gelsin.
Gerçekten çok teşekkür ederim çok değerli bilgiler paylaşmışınız mutlu oldum.
kükürdü neredeyse her yıl kullanıyorum bir sorunla karşılaşmadım ve açıkçası organik tarımda da kullanılıyor toprak da çözünme işi hakkında bir bilgim yok ama ben bir çok yararını gördüm.
sizin dediğiniz ısıtma işi aslında çok mantıklı ama at gübresi ve hayvan gübresi bulmak çok zor ve bulduktan sonra getirip onu bahçede kullanmak kokusu ve komşuların tepkisi beni deli ediyor açıkçası o yüzden sıkıntı.
sizin dediğiniz asit ve leonardit bulmak çok zorlandım ve leonardit buldum ama çok pahalı geldi ^^
Halk arasında Allah içini dolu etsin derler.
Sebzelerin çok lezzetli ve hasattan sonra dayanımı güçlü olması açısından, Kimyevi gübre yerine bol miktarda yanmış hayvan gübresini tercih ederim, yalnız ısı için kullandığınız sarı kükürt ise topraktaki minerallerin bitki tarafından emilimini zorlaştırır olarak biliyorum. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam okuduğum kaynaklarda toprakta 3 yılda ancak çözülebiliyormuş.
Kılcal kök yapması için Toz leonardit veya hümik, fülvik asitler yeterli olacaktır.
Bol miktarda hayvan gübresi kullandıktan sonra her sulama suyuna bir miktar (sulanacak alana göre değişir)Melas ve asitik asit kullanmanızı öneririm.
Isıtma sorununu çözmenin bir başka yolu da yaklaşık 30-40 cm toprağı kaldırdıktan sonra yine yaklaşık 30 cm derinlik ve 50 cm genişlikte kanallar yapıp kanalları yanmamış At gübresi dolduktan sonra, yanmış hayvan gübresi ile karıştırdığınız toprağı tekrar yayıp, kanalların üzerine gelecek şekilde normal ekim dikim yapabilirsiniz.
Yanmamış At gübresinin güçlü yanma özelliğinden dolayı toprakta ve dolayısıyla sera içerisine yetecek ısı sağlanacaktır, eski bir yöntemdir.
Kolay gelsin.
Pakchoilar toplanır yıkanır akşama yemek masasını süslücekler ^^
582518
sevgihoca
25-10-2015, 12:04
Marul değil mi onlar?Maşallah harika görünüyor.Tadı biraz farklıdır gibime geliyor.Görüntü muhteşem.Sevgiler.
Marul değil mi onlar?Maşallah harika görünüyor.Tadı biraz farklıdır gibime geliyor.Görüntü muhteşem.Sevgiler.
Aslında marul değil daha çok ıspanak gibi tadı ona benziyor ve ayrıca tarif edemediğim bir kokusu var hoş ama kötü değil.
sevgihoca
25-10-2015, 13:47
Çiğ mi yeniyor ?Allahım, böyle değişik şeyleri yetiştirmek nerden aklınıza geliyor.Sayfaları karıştırmadıysam,Kore tohumları kullanıyordunuz değil mi?Gerçi ben de buralarda medeniyetten uzaklaşmış olabilirim.Siz genç nesilsiniz.Tadı güzeldir muhakkak.Afiyet olsun.
Çiğ mi yeniyor ?Allahım, böyle değişik şeyleri yetiştirmek nerden aklınıza geliyor.Sayfaları karıştırmadıysam,Kore tohumları kullanıyordunuz değil mi?Gerçi ben de buralarda medeniyetten uzaklaşmış olabilirim.Siz genç nesilsiniz.Tadı güzeldir muhakkak.Afiyet olsun.
teşekkür ederim ^^ hayır çiğ yenmiyor, haşlanıp üzerine acı Kore biber salçası konuluyor hafif tuzlu o şekilde yeniliyor. Bende bir süre Uzak doğu'da kalmasaydım dünyadan haberim olmazdı herhalde. Evet Kore tohumlarını kullanıyorum ^^
sevgihoca
25-10-2015, 14:09
Ee yani,ben de dünyadan haberim olmadığını anladım zaten.Hayırdır oralarda işiniz neydi?Pek bir uzak yerler.Neyse biz de sayenizde öğreniyoruz.Sevgiler.
biraz uzun bir tatil yaptım desem yeridir ^^
Tünel seranın içindeki mahsuller; hiç bir şekilde kökten sökerek alınmıyor sadece yaprak toplanıyor^^
Yağlı Kırmızı kıvırcıklar
582559
Yedikule marul
582558
Endive
582557
eneskrky
25-10-2015, 14:27
Bir kış bahçesi hazırlığı bu kadar ancak güzel olabilirdi :))
Harika bir düzen ,sağlıklı bitki gelişimi ,iyi çeşit ve başarılı bir kişi hepsinin birleşimi :D
Ellerinize sağlık bol ve bereketli olsun
Bir kış bahçesi hazırlığı bu kadar ancak güzel olabilirdi :))
Harika bir düzen ,sağlıklı bitki gelişimi ,iyi çeşit ve başarılı bir kişi hepsinin birleşimi :D
Ellerinize sağlık bol ve bereketli olsun
Teşekkür ederim. Umarım hepimiz emeklerimizin karşılığını alırız^^
2015 Domatesde son hasat 3.5 kg geldi. Bu sene domatese doyduk çok şükür. Seneye daha iyileri olması dileğiyle ^^
582910
Bu şekilde bir görüntü elde edince. Tüm uğraşa tüm yorulmaya değiyor gerçekten mutlu huzurlu hissediyorum ^^
583035
Fotografları gorunce gecenin bu saatinde kalkıp yesilliklerle bir salata yapıp yiyesin geldi. :)
Bugün günlerden 29 Ekim hepimizin Cumhuriyet bayramı kutlu olsun ^^
Tatil olunca fırsatı yakalayıp ailecek dağa kestane toplamaya gittik sonucu harika lezzetli kestaneler topladık.. Toplam günlük hasılat 33 kilo bizim için yeterde atar bile... Sonuç doğal lezzetli bir tat..
583081
Dağ hem nemli hem ılık ve ıslak olunca her yerden mantarlar türemişti çok hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim ^^
583082
583083
583084
Her çiftçinin elinde bulunması gereken Sebze Yetiştiricisinin El Kitabı (Edward C. Smith).
Ayrıca her çiftçinin okuması gereken kitap Çalınmış Hasat (Vandana Shiva)
583403
Ektiğim bakla tohumlarının hepsi çıktı, artık bahçeye dikebilirim ^^
583431
kök gelişimi süper
toprak harcı;
1 kap elenmiş bahçe toprağı
1 kap yanmış hayvan gübresi
3 kap 2 mm'lik inşaat kumu
583448
Fındık turpları belirmeye başladı^^
583432
583433
İsmail Kuzucu
12-11-2015, 17:39
Bereketli olsun dongyul, ekim düzeni saksılarda bile aynı gözümden kaçmadı değil. :p
Bereketli olsun dongyul, ekim düzeni saksılarda bile aynı gözümden kaçmadı değil. :p
Teşekkür ederim düzenli üretici her koşullada aynıdır. Sizinde benden aşağı kalır yanınız yok düzen nizam aralıklar ekim şekli 4×4'lük işler başarıyorsunuz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.