PDA

View Full Version : Dongyul / Bahçe

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

dongyul
13-11-2015, 19:32
Günün anlam ve önemi : el elin eşeğini türkü çığırarak ararmış.

Koreli arkadaşımdan istediklerim 3 ay gecikmeli olsa da sonunda geldi.

2 hafta sonunda bahçeme kavuştum arada bir ayrılıklar gerekiyor eğitim şartları böyle gerektiriyor.

Eve gelir gelmez hemen bahçeme koştum herşey iki haftada kocaman olmuş fındık turpları fındıklıkdan çıkmışlar, brokoli, karnabaharlar kafa yapmaya başlamış, kıvırcıklar her şey tam gaz yola devam etmekte. Yarın sizlere de göstereceğim...

Ama şuan çok mutluyum sonunda istediğim tohumu arkadaşım yollamış heyecanla paketi açtım diğer gönderdikleri gözüm görmedi hemen çin lahanasına sarıldım paketi kontrol ettim istediğimi yollamış.

f1 çeşit 1000 tane var içinde ve her zaman ekilebilir biraz bana bu tohum pahalıya patladı. Ticari ve f1 tohum olduğu için pahalı geldi bana biraz ama olsun bu tohumdan iyi para kazanabilirim yatırım yatırımdır ^^

585292

dongyul
13-11-2015, 20:23
Paketi karıştırdıkca çıkanlar beni bile hayrete düşürdü mutluluktan öleceğim hehehe

dadaki cherry domates (lezzetli bir çeşit ama boyutu küçük)

585302

Tatlı patates tohumluk yollamış ekmem için bu çeşit tatlı patates Kore'de çok ünlü çünkü tadı patates gibi değil daha çok kestane gibi bir tadı var.
bunu yetiştirmekte bir dert ^^

585303

sinbas
13-11-2015, 22:01
Günün anlam ve önemi : el elin eşeğini türkü çığırarak ararmış.

Koreli arkadaşımdan istediklerim 3 ay gecikmeli olsa da sonunda geldi.

2 hafta sonunda bahçeme kavuştum arada bir ayrılıklar gerekiyor eğitim şartları böyle gerektiriyor.

Eve gelir gelmez hemen bahçeme koştum herşey iki haftada kocaman olmuş fındık turpları fındıklıkdan çıkmışlar, brokoli, karnabaharlar kafa yapmaya başlamış, kıvırcıklar her şey tam gaz yola devam etmekte. Yarın sizlere de göstereceğim...

Ama şuan çok mutluyum sonunda istediğim tohumu arkadaşım yollamış heyecanla paketi açtım diğer gönderdikleri gözüm görmedi hemen çin lahanasına sarıldım paketi kontrol ettim istediğimi yollamış.

f1 çeşit 1000 tane var içinde ve her zaman ekilebilir biraz bana bu tohum pahalıya patladı. Ticari ve f1 tohum olduğu için pahalı geldi bana biraz ama olsun bu tohumdan iyi para kazanabilirim yatırım yatırımdır ^^

Bizim emekli meslektaşlardan birisi bunu yıllarca Trakya'da millete marul diye yedirdi. Bir tane de bana getirmişti "bunda maruldan çok lahanayı andıran bir tat var." dediğimde bunun cinsi böyle demişti. :D Son sene bir hayli ekmiş ve pazar bulamamış hepsini çürütmüştü.

Yanlış hatırlamıyorsam bir tanesi 3-4 kg geliyordu. Uygun saklama koşulları olmazsa çok çabuk çürüyorlar ve çürüğü de çok berbat kokuyor.

Umarım istediğinizi elde edersiniz.

Kolay gelsin.

dongyul
13-11-2015, 22:08
evet dediğiniz doğru ben Çin lahanasını yıllardır yetiştiriyordum ama elimdeki çeşit her zaman ekilmiyordu. Sadece güzlük ekime müsatti bu gelen tohum her mevsim ekilebilir hibrit çeşit.

Kesinlikle bu konuda haklısınız pazar bulamazsanız hemen tüketilmesi gerekiyor yoksa hemen cürüyor.. Ben çin lahanasını yetiştirir yetiştirmez hemen kimchi yapıyorum (bir çeşit fermente gıda) bu sayede uzun süre kullanabiliriyorum. hemde İzmitte yaşayan koreli arkadaşlarıma ve uzakdoğulu arkadaşlara veriyorum kimisine satıyorum böyle yani.

sinbas
13-11-2015, 22:16
evet dediğiniz doğru ben Çin lahanasını yıllardır yetiştiriyordum ama elimdeki çeşit her zaman ekilmiyordu. Sadece güzlük ekime müsatti bu gelen tohum her mevsim ekilebilir hibrit çeşit.

Kesinlikle bu konuda haklısınız pazar bulamazsanız hemen tüketilmesi gerekiyor yoksa hemen cürüyor.. Ben çin lahanasını yetiştirir yetiştirmez hemen kimchi yapıyorum (bir çeşit fermente gıda) bu sayede uzun süre kullanabiliriyorum. hemde İzmitte yaşayan koreli arkadaşlarıma ve uzakdoğulu arkadaşlara veriyorum kimisine satıyorum böyle yani.

Arkadaşın elinde ki Marullar (Lahanalar) depolandıktan sonra her geçen gün küçülüyordu, zira dış yapraklar bozuldukça atıyor kala kala bembeyaz göbeği kalıyordu.
Pazarlara tezgah kurup kendisi satıyor pazar pazar geziyordu.

İşte böyle. :)
Not:
Eğer sizce de uygun olursa Derince'ye gelirsem sizi ziyaret etmeyi düşünüyorum, Yaptıklarınızı yerinde görmek istiyorum. :)

dongyul
13-11-2015, 22:23
Evet dediğiniz gibi içi bembeyaz ama onu çiğ yenileceğini düşünmüyorum açıkcası çünkü çin marulunun dış yaprakları dikenlidir içi sert tatlı suludur içi yenir. Tüm yaprakları kimchi yapmak için kullanılır. ^^

evet tabi kide olur bende çok memnun olurum. Derince benim ailemin evine çok yakın^^

dongyul
14-11-2015, 11:17
Bahçenin durumu ^^

585400

585401

585402

585403

dongyul
14-11-2015, 11:21
Seraya ektiğim icebergler ve aralarına ektiğim dereotları ^^

585404

585405

dongyul
14-11-2015, 11:26
Brokoli, karnabahar ve beyaz lahana son durum^^

585406

585407

585408

585409

dongyul
14-11-2015, 17:22
Küçük tünel seranın avantajı sıcak ve nemi tutması. sebzeler bu sayede çok kısa sürede toplanacak hale geliyorlar ^^

585426

585427

en güzel mantarlar ve iki hafta önce ektiğim baklalar ^^

585428

viyolere ektiğim yaprak bezelyeler kök gelişimi süper artık dışarı ekilebilirler^^

585429

585430

saleri
14-11-2015, 18:37
Allah sizide , bahçenizi de nazardan saklasın .

dongyul
14-11-2015, 18:52
Allah sizide , bahçenizi de nazardan saklasın .

teşekkür ederim ne kadar güzel içten mesaj ^^

ibocandan
14-11-2015, 18:59
Maşallah bol hasatlar olması dileği ile

sevgihoca
14-11-2015, 20:55
Sayın Sinbas haklı,insanın bahçenize uğrayıp bir şeyler yiyesi geliyor.Hayırlı bol kazançlar.

dongyul
14-11-2015, 21:04
Sayın İbocandan; teşekkür ederim ^^

Sayın Sevgihoca; kapım herkese acık buyurun gelin mutlu olurum ^^ keşke bahçelerimiz yakın olsaydı :o bu sayede daha çok şey öğrenirdik birbirimizden hemde birbirimize gaz verirdik. maalesef çevremdeki herkesin bahçesi bomboş kimse ekmiyor bakmıyor bakımsızlıktan bahçeler çöpe dönüyor. o kadar üzülüyorum ki bir zamanların bakımlı sebze meyve dolu bahçeleri şimdi bomboş (çoğunun sahipleri ya yaşlandılar yapamıyorlar ya da göçüp gittiler çocuklarından kimselerde ilgilenmiyor)... :mad: bu konuda çok dertliyim

Sayın Sinbas haklı,insanın bahçenize uğrayıp bir şeyler yiyesi geliyor.Hayırlı bol kazançlar.

sinbas
14-11-2015, 21:46
Tatil olunca fırsatı yakalayıp ailecek dağa kestane toplamaya gittik sonucu harika lezzetli kestaneler topladık.. Toplam günlük hasılat 33 kilo bizim için yeterde atar bile...

33 kilo kestane topladığınız dağa bir daha gidin 33 çuval kestane yaprağı toplayın veya var ise diplerinden toprağıyla birlikte doldurun çürüteceğiniz yaprakların içine karıştırın ve baharda tepe tepe kullanın.

Ayrıca yapacağınız kestane tatlılarından 3 kg satın alabilirim :D

dongyul
15-11-2015, 07:24
Sayın Sinbas; kestane topladığımız dağ o kadar uzak ki bizimkileri ikna edemedim yaprakları toplayalım diye.

Kestanelerin çoğunu kolu komşuya dağıttık bir kısmınıda yedik sanırım tatlı yapcak kadar bile kalmadı. Her akşam pişirilip komşularla tükettik ^^

sinbas
15-11-2015, 13:16
Afiyet olsun, tatlı konusu sadece espiriydi... :)

dongyul
15-11-2015, 19:53
havalar çok güzel gidiyor tam kış sebzeleri için ideal hava;

iki hafta önce dışarıya ekilen baklalar, havalar soğumaya başladığında üstünü kapatmayı düşünüyorum ^^

585601

senin bahçende turp olmaz senin toprağın iyi değil dediklerinde beynimden vurulmuştum azmettim hırs yaptım saksıda fındık turpu, beyaz turp ektim son durum bu oluyormuymuş oluyormuş.. ama fındıklıktan çıkmışlar ceviz olma yolunda ilerliyorlar ^^

585600

585599

sevgihoca
15-11-2015, 22:54
Azmin sonu,iyi ki dikmişsiniz turpları.Demek ki olmaz diye bir şey yok.Turplar güzel duruyor,afiyet olsun.

dongyul
16-11-2015, 08:09
Teşekkür ederim bir yerlerden başlamak başarıya öyle ya da böyle götürüyor.

dongyul
22-11-2015, 10:07
Kasımpatılar turplar^^

586372

586373

586374

dongyul
22-11-2015, 15:56
Bahçemdeki yeşillik çeşitlerinin bir kısmı ^_^

Maritima kıvırcık
586397

Olenka kıvırcık
586400

Kırmızı Akdeniz kıvırcığı
586399

Yedikule marul (Göbek yapan)
586396

Kore yağlı kıvırcık tadı hafif baharatlı acımsı favorimiz ^^
586398

dongyul
22-11-2015, 16:10
Kırmızı küçük üçgen yapraklı marul
586405

Iceberg (göbek yapmaya çalışıyor)
586407

Marul (göbek yapmayan)
586406

sevgihoca
22-11-2015, 20:59
İsmail Kuzucu'dan çıktım sizin sayfaya geldim.Aaaa dedim,gidip marul yıkayıp yiyeceğim.

sevgihoca
22-11-2015, 21:18
Gördüğünüz gibi marul yiyiyorum.:p

dongyul
22-11-2015, 22:50
Afiyet olsun benimde iştahım acılıyor bahçeden sebze meyve topladığımda^^

dongyul
23-11-2015, 07:37
Kızılağaç talaşıyla beyaz lahana, karnabaharların dipleri dolduruldu amacım malç yapmak diğer amacım ilkbahara kadar çürüyen talaşlar toprağın humus miktarını arttıracak hemde bu sayede toprağın geçirgenliğini artacak. (Toprağım çok sert bu yöntemle toprağın sertliğini gidermek istiyorum )

586496

sinbas
23-11-2015, 08:36
Kızılağaç talaşıyla beyaz lahana, karnabaharların dipleri dolduruldu amacım malc yapmak diğer amacım ilkbahara kadar çürüyon talaşlar toprağın humus miktarını arttırcak hemde bu sayede toprağın geçirgenliğini arttıcak. (Toprağım çok sert bu yöntemle toprağın sertliğini gidermek istiyorum )

Konuyla ilgili sayın Selahittin Yılmazın Makalesini okumanızda fayda var.

Ağaç talaşı aslında zararlı değildir fakat bilinçsizce toprağa verildiğinde birlikte gelen sıkıntıları vardır. Hatta yararlı bile diyebilirim, zira topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırmasının yanında toprağın yapısını düzeltmesi, geçirgenliğini artırması, granüle yapıyı sağlaması, humus oluşumunu sağlaması bakımından yararları saymakla bitmez. Yine de hangi ağaçtan elde edildiği bu yararların sağlanmasında önemli bir etkendir. Piyasada kereste olarak işlenipte talaşı elde edilen bir kaç bitkiden bir tanesi kavak diğeri ise çamdır. Kavak talaşı bu söylediğimiz etkileri daha kolay sağlar ancak çam talaşı reçine ihtiva ettiğinden tavsiye edilmez. Tabi talaşın toz talaş olması çürüme süresini kıslatacak, kabuk talaş olması durumunda da süre uzayacaktır.

Toprağa talaşı verdiğinizde hemen toprak organizmaları bu organik atığa saldıracaklardır. Ortamda hava olduğu sürece oksijenli solunum yapanlar, oksijen bitince de oskijensiz solunum yapan mikroorganizmalar talaşı çürüterek humus haline getirmeye çalışacaklardır.

İşte esas sorun burada başlıyor. Bu organizmalar organik atıkları parçalarken **** çürütürken ortamın azotunu besin olarak tüketirler. Eğer bu noktada toprağa talaş ile birlikte azotlu gübre takviyesi yapmazsanız topraktaki bitkiler azot alamayacaklarından azot noksanlığından etkileneceklerdir zira mikroorganizmalar tarafından aşırı bir azot tüketimi söz konusu olmuştur. Talaş verirken en azından üre, şerbetkarıştırmak veya hayvan gübresi ile karıştırmak gereklidir ki azot mikroorganizmalarla çürümeyi devam ettirsin bitkiler azotsuz kalmasın. Bu azotu sağladığınız sürece mikroorganizmalar size çalışacaktır.

Kısaca talaşın zarar vereceği nokta reçinesi nedeniyle (özellikle çam talaşı) toprağa bir yağımsılık vermesi ve azotu tüketmesi nedeniyle de bitki beslemesini durdurmasdır. Zaten eğer toprakta azot kalmamışsa çürümede duracağından toprak talaşlı karışımını muhafaza eder siz oradan azota ihtiyaç olduğunu anlar takviye edersiniz. Çürümeyi devam ettirdiğiniz sürece de talaşınız humus olacaktır.

Bunun dışında talaşı direkt toprak üzerine 5-10 cm kalınlığında serdiğinizde malç dediğimiz ve toprak yüzeyini koruyan bir tabaka elde edersiniz ki toprak nemini koruması açısından oldukça faydalı bir durumdur.

dongyul
23-11-2015, 09:07
Bende talaş kullanma konusunda tereddüt etmiştim yazın domateslerde talaş kullandım talaş domateslerin diplerini nemli tutması ve sonrasında toprağı yumuşacık yapması süper bir şeydi. Kızılağaç talaşı kullandım reçinesiz ve kalın talaş bunu kullanmamın nedeni mikroorganiznalar uzun sürede parçalasın ve toprakda uzun süre kalması bu sayede humus miktarı artıcak ve toprağın sertliği gidicek. Ayrıca azot konusuna geldiğimizde talaşı şimdi kullanmamın nedeni yağmurlar başladığında yağmurun sağladığı azotu mikroorganizmalar kullana bilir ilk baharda yumuşacık toprak olmasını daha fazla istiyorum ^^

sinbas
23-11-2015, 14:03
Bende talaş kullanma konusunda tereddüt etmiştim yazın domateslerde talaş kullandım talaş domateslerin diplerini nemli tutması ve sonrasında toprağı yumuşacık yapması süper bir şeydi. Kızılağaç talaşı kullandım reçinesiz ve kalın talaş bunu kullanmamın nedeni mikroorganiznalar uzun sürede parçalasın ve toprakda uzun süre kalması bu sayede humus miktarı artıcak ve toprağın sertliği gidicek. Ayrıca azot konusuna geldiğimizde talaşı şimdi kullanmamın nedeni yağmurlar başladığında yağmurun sağladığı azotu mikroorganizmalar kullana bilir ilk baharda yumuşacık toprak olmasını daha fazla istiyorum ^^

Yağmurla gelen Azotun yeterli olacağını sanmıyorum, öyle bir durum olsa topraklara ilave azot takviyesi yapılmazdı. Siz yine de hayvan gübresi bulabilirseniz onuda talaşın yüzüne yayın daha etkili olacaktır.
Kolay gelsin.

dongyul
23-11-2015, 14:55
Gübre kullanmıcam sadece denicem bakalım sonuç nasıl olucak. Deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğim her şey daha kıymetli ama sizin dediğinizide brokolilere talaş kullandığımda hayvan gübreside ilave edicem teşekür ederim ^_^

dongyul
24-11-2015, 13:50
Günlük hasılat ^_&

586592

dongyul
28-11-2015, 13:52
Sonunda yağmur geldi ^_^

586907

586908

kerkenez
28-11-2015, 14:43
Elllerinize sağlık. Yine çok güzel iş çıkarmışsınız.

dongyul
28-11-2015, 14:51
Elllerinize sağlık. Yine çok güzel iş çıkarmışsınız

teşekkür ederim bir şeyler yapmaya çalışıyoruz işte elimizdeki en iyi şekilde kullanmak gerekli. artık brokoliler toplanmaya hazır ^^

dongyul
29-11-2015, 13:52
Bahçem küçük olduğu için her zaman monokültür yerine polikültür uygulaması yapıyorum.

587061

Bahçemin bir bölümündeki morlahanaları söktüm yerine kendi yetiştirdiğim kıvırcık, çin (laçin) turp, radika ektim ve kışa uygun olarak kapattım ^^

587062

587063

sevgihoca
29-11-2015, 21:42
Dongyul,eskiden toprak nadasa bırakılırdı.Derslerde öyle görürdük.Sen,sürekli yeniliyorsun,çok iyi verim alıyorsun.Anlıyorum sen yorulmuyorsun peki bu toprak da yorulmuyor mu?(Kusura bakma bu konuda çok bilgisizim.)

dongyul
29-11-2015, 22:10
Dongyul,eskiden toprak nadasa bırakılırdı.Derslerde öyle görürdük.Sen,sürekli yeniliyorsun,çok iyi verim alıyorsun.Anlıyorum sen yorulmuyorsun peki bu toprak da yorulmuyor mu?(Kusura bakma bu konuda çok bilgisizim.)

Kesinlikle haklısınız toprakta yorulur ama nadasa bırakma olayı daha az yağış olan yerlerde yapılır ama bizim buralarda yağış olur ve bu sayede toprak yıkanır temizlenir kendine gelir. Nadasa bırakmanın amacı toprağın kendine gelmesi yani mineralce eski haline gelmesi ve aşırı tarım yapılan alanlarda toprak kirlenir ve tuz miktarı artar nadasa bırakılır ki topraktaki bu kirlilik yağışlarla giderilir.

Ben ise dengeli şekilde kimyasal ve gübre kullanıyorum ama yaz, kış hayvansal gübreler kullanırım bu sayede toprakta humus miktarı artıyor ve dengesini buluyor. Ayrıca yaptığım bahçeyi görüyorsunuz asla bir alana tek ürün ekmiyorum bir sürü çeşitli ürünleri bir arada ekiyorum bu sayede aslında verim artışı var bahçemde. Bitkiler birbirleri ile iletişim halinde kesinlikle ve rekabet ediyorlar birbirleriyle. Umarım açık olmuştur çok kabaca anlattım gibi ^^

sevgihoca
29-11-2015, 22:32
Gayet güzel anlatmışsınız Dongyul.İleride daha da başarılı olacağınıza inanıyorum.İyi verimler diliyorum.

dongyul
29-11-2015, 22:38
Gayet güzel anlatmışsınız Dongyul.İleride daha da başarılı olacağınıza inanıyorum.İyi verimler diliyorum.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim... Umarım bir gün büyük bahçeye sahip olurum. (En önemlisi sağlık, sağlık oldu mu her şey olur^^)

dongyul
04-12-2015, 17:01
Tohumlarım geldi çok teşekkür ederim Sayın; bahcedenn ve Sayın; birnefestoprak çok minnettarım ^^

Japon ve Çin yeşillikleri

Tatsoi
Pablo (bir tür marul)
Japannese red giant
Rossa di treviso
Tokyo bekana
Yukina
Muğla yılan uzun patlıcanı
Kale Russian red or rassed jack
Nero di toscana

587715

sinbas
04-12-2015, 19:23
Tohumlarınız hayırlı olsun Sayın @dongyul

telato
04-12-2015, 23:07
Tohumlarınızda geldiğine göre sizden mutlusu yoktur:D Sayın Dongyul.

Sizde benim gibi değişik tohumlar ekme arayışındasınız. Okunmuyor;) neler var bakalım tohum hazinenizde...

dongyul
04-12-2015, 23:12
Bugün çok mutluyum sonunda bir sürü tohumla buluştum çeşit çeşit Sayın; Eneskrky'a kardeşimede çok teşekkür ederim ^_^

şen berberfasulyesi
kırmızı çiçek açan fasulye
çeşitli fasulye tohumları
mikrop domates
patlıcan tohumu
karışık domates tohumu

587755

çok mutluyum ^^

dongyul
04-12-2015, 23:21
Tohumlarınızda geldiğine göre sizden mutlusu yoktur:D Sayın Dongyul.

Sizde benim gibi değişik tohumlar ekme arayışındasınız. Okunmuyor;) neler var bakalım tohum hazinenizde...

Evet abi çok mutluyum gerçekten çok güzel tohumlar geldi... hep yetiştirmek istediğim tohumlar ^^

evet bende sizin gibiyim çeşitli sebzeleri yetiştirmek ilgi alanım daha fazla uzakdoğu bitkileri beni cezbediyor.

isimleri yazdım resimlerin üst kısımlarına...

Yarın ilk işim tohumları ekmek olacak ve ilk baharda tohumlarını almak istiyorum ve bende sizler gibi tohum etkinliğinde paylaşmak istiyorum ^^

sinbas
04-12-2015, 23:32
Yarın ilk işim tohumları ekmek olacak ve ilk baharda tohumlarını almak istiyorum ve bende sizler gibi tohum etkinliğinde paylaşmak istiyorum ^^
Bu ne acele kardeşim :D hele biraz bekle bahar gelsin topraklar ısınsın. Şaka yapıyor olmalısın. :(

telato
04-12-2015, 23:36
Dongyul kardeş, ben senin gönderdiğin çin lahanası ve japon turbunu yetiştirmeyi beceremedim. Çok iyi çimlendirdim ama havaların serinlemesiyle hepsi bozuldu.
Acaba yanlış zamanda mı yetiştirmeye çalışıyoruz.

dongyul
04-12-2015, 23:40
Bu ne acele kardeşim :D hele biraz bekle bahar gelsin topraklar ısınsın. Şaka yapıyor olmalısın. :(

Tabi ki de şuan uygun olmayan tohumları ekmeyi düşünmüyorum ama uygun olanları ekeceğim tohumlar çimlenene kadar uygun ortamda bulunduracağım sonra serada hiç bir şey olmaz ^^

dongyul
04-12-2015, 23:46
Dongyul kardeş, ben senin gönderdiğin çin lahanası ve japon turbunu yetiştirmeyi beceremedim. Çok iyi çimlendirdim ama havaların serinlemesiyle hepsi bozuldu.

Bende size onlar hakkında sormak istiyordum tam denk geldi bence tam ideal zamandı eğer geç ekseniz bile ilkbahara yetişirdi yani sorun olmazdı. Turp zaten sorunsuz oluyor ama çin lahanası biraz zahmetli göbek yapması filan ama olması gerekiyordu bende bu sene fazla yerim olmadığı için ekmedim çin lahanası ama ilk bahara için ekmek istiyorum...

Şuan benimde amacım kestane turbu yetiştirmek ve çin turbu var elimde onu yetiştirmek istiyorum. Ektiklerimi bugün geldiğimde kontrol ettim artık turpları görünmeye başlamışlar ^^

sinbas
04-12-2015, 23:47

Arkadaşlar ekeceğimiz ürünün ekimden sonra kaç günde hasata geldiğini araştırın 90 gün ise havalar ne zaman soğuyorsa o günden geriye 90 gün sayın ve ekiminizi ona göre yapın.

Kışın tüm bitkilerin gelişimi durur (örtü altı hariç) turp, havuç, lahana, prasa vb. leri kışa girerken yumrularını göbeklerini oluşturmuş ve olgunlaşma dönemi tamamlanmış olmalı,
aksi taktirde olduğu şekliye kalır.

telato
04-12-2015, 23:57
İşin ilginç tarafı, bu sene kendi turplarımı da yetiştiremedim. Ama kendimi zorlamıyorum, seneye bu kadar çeşit yapmayıp, yetiştiremediklerime yöneleceğim.

Kestane turbu ve Çin turbunu; beyaz turp olarak biliyorum.

dongyul
05-12-2015, 00:01
Arkadaşlar ekeceğimiz ürünün ekimden sonra kaç günde hasata geldiğini araştırın 90 gün ise havalar ne zaman soğuyorsa o günden geriye 90 gün sayın ve ekiminizi ona göre yapın.

Kışın tüm bitkilerin gelişimi durur (örtü altı hariç) turp, havuç, lahana, prasa vb. leri kışa girerken yumrularını göbeklerini oluşturmuş ve olgunlaşma dönemi tamamlanmış olmalı,
aksi taktirde olduğu şekliye kalır.

kesinlikle haklısınız güzel taktik ama ben şunu gözlemledim ben 24 yaşımdayım ve çoçukluğumdan beri bahçe işleri ile tek başıma uğraşırım neyin ne zaman ekileceğini az çok biliyorum ama şu son yıllarda mevsimlerin değişmesi yağmur yağması gerektiği yerde yağmayıp sonra yağması mevsim geçişlerinin uzun süreli değilde kısa sürede mevsimlerin bir anda değişmesi herşeyi etkiliyor ve o yüzden bitkiler bozuluyor ve strese giriyor size tavsiyem örtü altı yetiştiricilik azda olsa bu zararı minimum seviyeye çekiyorsunuz ^^

dongyul
05-12-2015, 00:05
İşin ilginç tarafı, bu sene kendi turplarımı da yetiştiremedim. Ama kendimi zorlamıyorum, seneye bu kadar çeşit yapmayıp, yetiştiremediklerime yöneleceğim.

Kestane turpu ve Çin turpunu; beyaz turp olarak biliyorum.

Kestane turpu ( balık pişirirken kullanıyorum ) beyaz ama tadı mükemmel yurt dışından getirdim tohumunu. Çin turbuda beyaz ama içi mor ve morun tonları çok güzel onuda yetiştirdim halen turp vermelerini bekliyorum ^^

dongyul
05-12-2015, 09:51
Karnabaharlarım artık görünmeye başladılar.

587764

Brokoliler tam gaz devam ediyor artık toplanmaya başlandı.

587765

Lahanagillerden favorim brüksel lahanası yapraklarının görüntüsü çok güzel onlarda artık yavru vermeye başladı ^^

587766

587767

dongyul
05-12-2015, 19:17
Büyük seram.. her zaman benim favorim monokültür yerine polikültür uygulaması bu serada'da uygulama yaptım...

Iceberg aralarında dere otu, turp, kırmızı pancar, sarımsak ekili.
Seranın kenarlarında da taze soğan ekildi.

587843

587844

dongyul
12-12-2015, 08:55
Günün hasılatı

Yedikule marullar
Beyaz ve kırmızı turplar

588630

ibocandan
12-12-2015, 10:53
Maşallah hepside organik afiyet olsun.

dongyul
12-12-2015, 11:58
Maşallah hepside organik afiyet olsun.

Teşekkür ederim ^^

blnturkek
12-12-2015, 12:00
marul ve turplar afiyet olsun.

dongyul
12-12-2015, 12:16
marul ve turplar afiyet olsun.

teşekkür ederim ^^

İsmail Kuzucu
12-12-2015, 19:20
Marul çeşidi olarak yedikule gibi ince yapraklı olmayan çeşitler kış ayında daha lezzetli oluyor. Diğer çeşitlere göre geç yetişselerde artık bu çeşitlerden ekeceğim.

Bu arada afyet olsun. :)

dongyul
12-12-2015, 21:31
Marul çeşidi olarak yedikule gibi ince yapraklı olmayan çeşitler kış ayında daha lezzetli oluyor. Diğer çeşitlere göre geç yetişselerde artık bu çeşitlerden ekeceğim.

Bu arada afyet olsun. :)

Kesinlikle size katılıyorum bende ektim göbek oluşturdu ama soğukları bekledim üzerine kırağı yağması lazım. Bugün tadına baktım mükemmeldi acılık yoktu bu çeşidi yediğinizde ağzınızda çok lezzetli öz suyu kalıyor o zaman bu tam olmuş diyorum ^^

dongyul
13-12-2015, 10:12
Bugün ilk işim brokolinin tadına bakmak oldu tadı soğuk ve kırağı yedikten sonra gerçekten güzelleşti. Benim demem o ki lahanagiller soğuğu yedikten sonra lezzetleniyor.

Brokolinin ağırlığı 530 gr geldi. (Gayet iyi )

588751

Brokolinin kafasını kestim ama asla sökmedim ve yapraklarını kopartmadım. Çünkü yaprakların eklem yerlerinden tekrar büyüyerek brokoli veriyor eğer yapraklarını kopartırsanız tekrar brokoli oluşturmuyor.

588752

588753

Dere otumuzda artık toplanmaya başlandı ^_^

588754

dongyul
19-12-2015, 09:54
Günün hasılatı

Yedikule marul, Ak pazı, Brokoli (590 gr), Kestane Turpu, Kolhrabi (alabaş)

589442

Kolhrabi (alabaş)

589443

akçabardak
19-12-2015, 10:21
Ellerinize emeklerinize sağlık, ağız tadıyla tüketmeniz dileğimle.

dongyul
19-12-2015, 10:36
Ellerinize emeklerinize sağlık, ağız tadıyla tüketmeniz dileğimle.

Teşekkür ederim ne kadar güzel dilekte bulunmuşsunuz mutlu oldum^^

telato
19-12-2015, 14:00
Bu kohlrabi farklıymış;) Diğer beyaz olanları :Duzaylılara benzetiyorum ben...

dongyul
19-12-2015, 14:09
Bu kohlrabi farklıymış;) Diğer beyaz olanları :Duzaylılara benzetiyorum ben...

Evet bunlar mor kolhrabi bir kaç çeşidi var beyaz, mor ve sarımtırak renkli ^^

telato
19-12-2015, 14:15
Mor olanları biliyorum ama bu ayrıyetten uzun gibi geldi:)

dongyul
19-12-2015, 15:20
Soğuk filan demiyoruz çalışıyoruz.
Yaprak ve biçilen cimlerin hepsini toplamak için kompost evi (boyutu: 1.5m x 2m ) yaptım ^^

589471

Amacım aslında kompost yapmak değil yazın sebzelerin altına malç yapmak için kullanacağım.

589472

dongyul
26-12-2015, 08:19
Beyaz altınlarım
Toplam 39 baş bu şekilde karnabarım var ^_&

590300

590301

dongyul
27-12-2015, 10:35
Etraftaki evlerin yaktıkları sobadan dolayı bembeyaz karnabaharlarım is oluyor kül isi oluyor ve zarar görüyor en sonunda dayanamadım üstene hava alabilen özel kırağı bezleriyle örttüm ilk gün izlenimi işe yaramışa benziyor.

590472

Kereviz fideleri ilk bahar için dikildi bunlar ilk baharda domates biberin arasına ekmek için yetiştiriyorum ^_&

590473

kerkenez
29-12-2015, 08:59
Sayın Dongyul kereviz için bahar dikimi uygun mu? Sıcak sevmez diye biliyorum ama yanlış hatırlıyorda olabilirim.

dongyul
29-12-2015, 10:24
Sayın Dongyul kereviz için bahar dikimi uygun mu? Sıcak sevmez diye biliyorum ama yanlış hatırlıyorda olabilirim.

Evet haklısınız aşırı sıcak sevmez hemen tohuma kalkar ama benim amacım yapraklarını kullanmak ve domates biberin içine ekeceğim için bol gölge olacak sizde biliyorsunuz ki artık mevsimler değişti nerdeyse 3 4 yıldır haziran sonuna kadar havalar ısınmıyor ^^

dongyul
29-12-2015, 11:18
Kurutulmuş hurma uzak doğuda kurutulmasını gördüğümde şaşırmıştım sonra öğrendim yemeklerinde kullanıyorlar en önemlisi yemeği lezzetlendirmek için sirkesini yapıp yemeklerinde kullanmaları olmuştu. Gerçekten lezzetli ve şifa kaynağı. Bir kaç senedir normal Trabzon hurmasını kurutmayı denemiştim ve başarılı olmuştum... Bu sene kakaolu hurmalardan da kurutmak istedim bakalım başarılı sonuçlar alacaklıyım.

Hurmalar soyuldu, ipleri bağlandı, kaynar suyun içinde 10 sn bekletildi ve kurumaya bırakıldı. ^_^

590614

dongyul
30-12-2015, 16:12
Kar geliyor dediler baklalarım yıkılmasın diye destek yaptım. Çok cılızlar duvarın dibine ekerek hata yapmışım ^^

590765

dongyul
30-12-2015, 22:47
Kar yağışı yoğun şekilde devam ediyor sonuç görüyorsunuz... Uyumak yok seraların üstlerini temizledim sağlamlığına güveniyorum zaten kendileri düşüyor ama bende tez canlılık onların düşmesini beklemeden kendim indiriyorum ^^

590869

Galip Kuzucu
30-12-2015, 23:06
İnsanın emeğini vererek yetiştirdiği sebzeler olunca azda olsa birşey olacak diye çok korkuyor :D Aynı şey bendede var sayın:dongyul :D Size iyi mesailer...

dongyul
30-12-2015, 23:15
İnsanın emeğini vererek yetiştirdiği sebzeler olunca azda olsa birşey olacak diye çok korkuyor :D Aynı şey bendede var sayın:dongyul :D Size iyi mesailer...

Gerçekten öyle oluyor herkes delisin diyor bende insan evladını mağdur eder mi diyorum :dilli::D

bbc66
31-12-2015, 03:16
Baştan sona hepsini okudum bahçeniz çok güzel Allah emeklerini zayi etmesin

GT-N7105 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dongyul
31-12-2015, 08:17
Baştan sona hepsini okudum bahçeniz çok güzel Allah emeklerini zayi etmesin

GT-N7105 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkür ederim ^^

dongyul
31-12-2015, 10:53
Kar dolayısıyla mağduru oynayanlar ^_^

Mandalinam her sene böyle karı yer ama kurumaz ya da etkilenmez direnç kazandı aslında herkesin mandalinası burada donuyor kimse yetiştiremiyor kışa girerken dibine koyduğum hayvan gübresi ve saman sanırım sıcak tutuyor..

590892

590893

saleri
31-12-2015, 12:25
hayır seranın içine koymuyorum ve ben Kocaeli de yaşıyorum ama sıcaklık çok aşağılara düşmez eksileri çok nadir görürdük ama bu yıl çok sert kış olduğu için gördük ama dondan korumak için benim önlemim boy samanlı hayvan gübresi ile mandalinanın köklerinin olduğu bölgenin en az 5 santim kapatmalı eğer mandalinanın kökleri donmazsa o tekrar ilk baharda canlanır önemli olan kılcal kökleridir. İsrailde böyle yaptıklarını biliyorum.

Sıkı takipcinizim :)

dongyul
31-12-2015, 12:45
Sıkı takipcinizim :)

Sizi ayakta alkışlıyorum :D

Takipte kalın umarım güzel paylaşımlar yapıyorumdur ve daha fazla keşfediyorum yapılanları deniyorum ^^

dongyul
04-01-2016, 10:16
Günün hasılatı brokoli, beyaz lahana, kale

591312

Kar yağdı ve sonucu herşey yerlerde ^_&

591313

TCM
04-01-2016, 10:19
@ dongyul, karnabaharların kar ile arası nasıl, benim de var yaylada beş-altı kök kadar.

dongyul
04-01-2016, 10:23
@ dongyul, karnabaharların kar ile arası nasıl, benim de var yaylada beş-altı kök kadar.

Vallahi karnabaharların karla arası pek parlak değil karı yiyince yaprakları kırıldı ve yamuldular hiç hoşuma gitmiyor bu halleri bakalım ^^

Galip Kuzucu
04-01-2016, 19:48
KARNIBAHAR İKLİM İSTEKLERİ

Karnabaharlar kışlık sebzeler grubunda yer almaktadır.Karnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Işık ve nem ise ikinci derecede önemlidir. Karnabaharlarda taç oluşması için gelişmenin belli bir devresinde düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Karnabahar fideleri -10°C sıcaklığa kısa sürede dayanabilirler. Fakat hasat devresine gelmiş karnabahar başları O°C nin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmazlar. Taç oluşum döneminde en uygun sıcaklıklar 15°C-20°C dir. Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın O°C nin altına düşmesi istenmez. Sıcaklığın düşmesi sonucu taç yüzeyi havlı bir yapı kazanır, pazar değeri düşer.

dongyul
04-01-2016, 20:37
KARNIBAHAR İKLİM İSTEKLERİ

Karnabaharlar kışlık sebzeler grubunda yer almaktadır.Karnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Işık ve nem ise ikinci derecede önemlidir. Karnabaharlarda taç oluşması için gelişmenin belli bir devresinde düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Karnabahar fideleri -10°C sıcaklığa kısa sürede dayanabilirler. Fakat hasat devresine gelmiş karnabahar başları O°C nin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmazlar. Taç oluşum döneminde en uygun sıcaklıklar 15°C-20°C dir. Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın O°C nin altına düşmesi istenmez. Sıcaklığın düşmesi sonucu taç yüzeyi havlı bir yapı kazanır, pazar değeri düşer.

Aynen dediği gibi oldu bende şubat gibi tekrar brokoli, karnabahar ekicem onlarıda ilk bahar için yetiştireceğim sıcaklar yükseltdikce daha iyi baş oluşumu olacaktır

kursun
07-01-2016, 22:07
Sayın dongyul. Bahçen çok güzel görünüyor. Sayfaların çoğunu okudum.
Patates yetiştirmek için..
(Her çuvala aşağıdaki karışım konuldu.
3 kap kum
6 kap bahçe toprağı
8 kap hayvan gübresi
1 avuç kükürt
1 avuç toprak altı gübresi konuldu)

Bu şekilde açıklamışsın. Kap olarak ölçü nedir.
Herhalde gelişigüzel olmaması lazım, çünkü bir avuç toprak altı gübre var.
Açıklama yaparsan sevinirim.

dongyul
08-01-2016, 09:48
Teşekkür ederim beğendiğinize sevindim..

Orada kap dediğim yani kum için toprak için hep aynı ölçüye sahip kap kullanmalısınız. Örneğin her malzeme olarak 2.5 litrelik kova kullanmıştım ona görede gübre koymuştum umarım açık olmuşumdur ^_&

dongyul
09-01-2016, 12:34
Günlük hasılat süper

Brokoli (850 gr)

Karnabahar (800 gr)

Roka

Beyaz turp

Kırmızı kıvırcık & yeşil kıvırcık

Kale

Dere otu

591837

dongyul
10-01-2016, 11:31
Balık iç organları ve kafaları hiç bir zaman çöpe atmıyorum bu şekilde ağaçların diplerine gömüyorum ağaçların gübresi bu şekilde çıkıyor ^_^

591871

591872

aleydi
10-01-2016, 15:49
Balık kafalarını bizim can yiyor:). Yinede süper bir fikir Sn dongyul. Sanırım bunlar topraktaki soluncanlarıda besler:)

Sn telato ve siz sayesinde Kışlık sebzelerinde verimli bir şekilde yetiştirebileceğini öğrendik.Gelecek yıl için bende hevesleniyorum. Çok güzel görünüyorlar emeğinize sağlık.

dongyul
10-01-2016, 17:02
Balık kafalarını bizim can yiyor:). Yinede süper bir fikir Sn dongyul. Sanırım bunlar topraktaki soluncanlarıda besler:)

Sn telato ve siz sayesinde Kışlık sebzelerinde verimli bir şekilde yetiştirebileceğini öğrendik.Gelecek yıl için bende hevesleniyorum. Çok güzel görünüyorlar emeğinize sağlık.

mutlaka sizde yapın ben yararını görüyorum ve mahsullerde gayet iyi ^^ eminim siz daha güzellerini yetiştirirsiniz önemli olan istemek ^^

sevgihoca
10-01-2016, 18:37
Yaşları küçük akılları büyük bu sitedeki gençlerin.

dongyul
10-01-2016, 19:04
Yaşları küçük akılları büyük bu sitedeki gençlerin.

Teşekkür ederim sayın Sevgihoca; beni hep mutlu ediyorsunuz^^

dongyul
16-01-2016, 18:16
Karnabaharlar kardan sonra zar zor toparladılar.. bembeyaz kalmalarını üstlerini kıraga bezi ile örterek sağladım ^_^

592574

saleri
16-01-2016, 21:11
Sizin ağaç talaşlarını ve balık başlarını görünce aklıma büyük dedelerim geldi.

1960 larda fakirlik zamanları hayvan gübresi kıt.

Ensüpergelişim veya Herdem gibi enva-i çeşit gübre üretilmemiş.
Kompostumuzu , sıcak mı yapsak soğuk mu saklasak tartışmaları başlamamış.
EMA desen ama, BOKASHI desen Bu kaç ki anlaşılan yıllar.

Bizimkiler alaf dediğimiz taze ağaç sürgünlerini yapraklarıyla kesip sebze ektikleri tarlalara gübre niyetine gömerlermiş. Birde hamsiyi çuvallara doldurup fındık bahçelerine. :).

Yüzlerce enzimatik reaksiyonun ne işe yaradığını ya da hangi iz element nereye fayda eder bilmeseler de - aslolanı - en organik şekilde hallediyorlarmış.

dongyul
16-01-2016, 21:28
Sizin ağaç talaşlarını ve balık başlarını görünce aklıma büyük dedelerim geldi.

1960 larda fakirlik zamanları hayvan gübresi kıt.

Ensüpergelişim veya Herdem gibi enva-i çeşit gübre üretilmemiş.
Kompostumuzu , sıcak mı yapsak soğuk mu saklasak tartışmaları başlamamış.
EMA desen ama, BOKASHI desen Bu kaç ki anlaşılan yıllar.

Bizimkiler alaf dediğimiz taze ağaç sürgünlerini yapraklarıyla kesip sebze ektikleri tarlalara gübre niyetine gömerlermiş. Birde hamsiyi çuvallara doldurup fındık bahçelerine. :).

Yüzlerce enzimatik reaksiyonun ne işe yaradığını ya da hangi iz element nereye fayda eder bilmeseler de - aslolanı - en organik şekilde hallediyorlarmış.

Çok güzel yazmışsınız gerçekten de öyle madde içeriği hakkında bilinmiyordu ama iç güdüsel olarak ve deneme yanılma yöntemi sayesinde gübre olduğu biliyordu... bende sizin gibi büyüklerimden duydum eskiden o kadar fakirlik varmış ki hayvan dışkısı bile değerliymiş (şuan değerli olmasının nedeni hayvan bakılmıyor o ayrı mesele) hayvan gübresi tezek yapıp yakmak için kullanılıyormuş. Bahçeye dökmeye gübre bile yokmuş... benim duyduklarım evlerin foseptik çukurlarında biriken insan dışkılarını kullanıyorlarmış bahçe için duyduğumda şuan sizin gibi çok ama çok şaşırmıştım :eek: ;) (Tarımda insan dışkısı kullanmak çok zararlıdır nedeni dışkı ile geçen hastalıklar)

Sonra eğitim gereği araştırma yaparken İsrail'de insan dışkısı uygulanan tarım bahçelerinde verimim çok yüksek olduğu tespit edilmiş ve bunun üzerine yapılan çalışmalarda insan dışkısı özel sterilizasyon mekanizmasından geçirildikten sonra tarımda kullanılmaya uygun hale getirilmiş... Buraya nasıl geldim bilmiyorum ama bildiğimi sizlerle paylaşmak istedim.

Sonuç olarak bence her şey gübre olarak kullanılabilir uygun şartlar sağlandığında ^^

dongyul
30-01-2016, 13:19
Sera'daki dereotlarının bir kısmı toplandı...buzluğa atılacak ^^

593964

593965

Kerevizin kök gelişimi şu anlık süper... Yapraklarını kullandığım için kökünü hiç önemsememiştim merakıma yenilip görmüş olduk ^^

593966

Karnabahar hasat etmeye devam daha çok var sonuç da^^

593968

Resulgur
30-01-2016, 13:41
Sera'daki dereotlarının bir kısmı toplandı...buzluğa atılacak ^^

593964

593965

Kerevizin kök gelişimi şu anlık süper... Yapraklarını kullandığım için kökünü hiç önemsememiştim merakıma yenilip görmüş olduk ^^

593966

Karnabahar hasat etmeye devam daha çok var sonuç da^^

593968

Sn. dongyul emeğinize sağlık çok güzel yetiştirmişsiniz. Yaşadığımız bu zor hava şartlarında bu manzaraları görmek herkese nasip olmaz.

O dere otlarını doğrayıp poşetlicek misiniz ?:confused:

dongyul
30-01-2016, 14:06
Sn. dongyul emeğinize sağlık çok güzel yetiştirmişsiniz. Yaşadığımız bu zor hava şartlarında bu manzaraları görmek herkese nasip olmaz.

O dere otlarını doğrayıp poşetlicek misiniz ?:confused:

Sayın Resulgur; Havalar baya bir kötü kar bahçeme çok zarar verdi aslında bir kısmı örtü altında olduğu için şükür iyiler ama dışarıdaki yedikule marullarımın çoğu telef oldu tamda toplanma zamanı gelmişti.

Evet dereotunu yıkanıp ince ince doğrandıktan sonra kilitli poşetlere koyuyoruz bunları yazın kullanıyoruz^^ çünkü yazın dere otu burada hemen tohuma kalkıyor ^^

dongyul
30-01-2016, 23:15
Kereviz fidelerim

594027

Sayın Bahcedenn ve Birnefestoprak'tan gelen tohumlarım artık fide oldu ^^

Yukina
Tatsoi
Pakchoi
Gai choy
Russian Red Kale
Nero di Toscana
Pablo

594026

Biraz bulanık yarın ilk işim tekrar çekip yüklemek olacak eğer unutmazsam :dilli:

594095

YeniGine
30-01-2016, 23:23
Maşallah Maşallah, sevgili Dongyul, belli oldu bu hafta da dereotlu salata yapılacak, ellerine, emeklerine, gönlüne sağlık herşey harika görünüyor...
Rastgelsin inşallah!..

dongyul
30-01-2016, 23:33
Maşallah Maşallah, sevgili Dongyul, belli oldu bu hafta da dereotlu salata yapılacak, ellerine, emeklerine, gönlüne sağlık herşey harika görünüyor...
Rastgelsin inşallah!..

Teşekkür ederim Sayın YeniGine ^^ bizim yemeklerde mezelerde dere otu bol bol yerini alır ve şifa kaynağı bol bol salatalarda yemeklerde kullanacağız annem topladığım dereotlarını görünce bayılacaktı neredeyse çok fazla olduğu için 1 saatte doğrama paketleme işini yaptı ^^

dongyul
31-01-2016, 16:21
Bruksel lahanaları ^_^

594092

594093

594094

dongyul
02-02-2016, 18:25
Bugün tüm gün bahçe için yaş hayvan gübresi taşıdım sanırım ayaklarımı ve ellerimi hissetmiyorum ayrıca burnumuda hissettiğimi söyleyemem...

Gübrenin resimlerini yarın sizlerle paylaşacağım bu gübreleme işini Almanlar gibi yapmayı düşünüyorum. Gübreleri 160 litrelik varillerde sulandırarak mayalıcam sonrasında ilk bahar için hazırladığım kazdığım alanlara bol bol dökmeyi düşüyorum. Sonra iki aylık dinlendirmeden bahar ekimine hazır olması için tekrar kazacağım.. Yorucu ve bol kokulu bir süreç...

-Hazırmıyız?

Hazırız^^

594322

dongyul
05-02-2016, 23:04
Her şey dört dörtlük olmuyormuş maalesef 2 gündür çeşitli zorluklarla karşılaştım..

- Bahçeme yaş gübre takviyesi yaptım maalesef çok kötü kokuyordu ayrıca şehir merkezine yakın olduğumuz için de bazı komşularımı rahatsız etmiş koku (beni de rahatsız etti ama napalım.. bende onlardan rahatsız olduğum noktaları var ama hiç bir yere şikayet ettiğim yok..bundan sonra etmeyi düşünüyorum..) neyse koku yüzünden şikayet edildim zabıtaları ayrı bir dert bahçeye gübre atmak suçmuş bunu da ilk defa duydum.. Allah'tan bugün yağmur başladı şükür koku gitti.

- İkinci sorun viyollere ıspanak ektim toplam bu günle birlikte 6 oldu... ama her defasında ıspanakların ertesi gün yerinde yeller esiyor. sabrettim izledim ama bir türlü neyin taşığını bulamadım karınca diyorum bu soğuk havada ne arar... neyse ki bugün ıspanaklarımın düşmanımı buldum fare... yanlış duymadınız fare yiyormuş... görmesem inanmazdım... Farenin icabına baktım ^^

- Kapımızın önünden işlek bir sokak geçiyor maalesef ve biz insanlar ne isteriz yağmur suyu borusundan anlamam 4 defa boru çalındı bende ilginç bir keşifte bulundum artık sorun yok 2 aydır kimse almaya kalkmadı... (Bir bakıyormuşum yarın yok.. heheh) Kola şişelerini kestim ve hepsi birbirine iç içe geçicek şekilde telle bağladım.

594701

İsmail Kuzucu
05-02-2016, 23:26
Yaş hayvan gübresinin üzerine tarım kireci atılınca kokuyu alıyor gibi hatırlıyorum. Acaba bu konuda başka bilgisi olan var mıdır?

Bizim köyler mahalle oldu, artık buralarda bile şikayet edilince ceza kesiliyor. Evlere yakın olmayacakmışmış. Çok sosyete olduk çok. :)

dongyul
05-02-2016, 23:34
Yaş hayvan gübresinin üzerine tarım kireci atılınca kokuyu alıyor gibi hatırlıyorum. Acaba bu konuda başka bilgisi olan var mıdır?

Bizim köyler mahalle oldu, artık buralarda bile şikayet edilince ceza kesiliyor. Evlere yakın olmayacakmışmış. Çok sosyete olduk çok. :)

Bende o sinirle baya bir söylendim cezası varmış ilk defa olduğu için uyarmakla yetiniyoruz dediler vallahi bir kulağımdan girdi öbüründen çıktı hiçte umurumda değil :dilli:

Biz buraya taşındığımızda herkes yaşlılar çoğunlukta bahçe yapıyorlardır. Şimdi bahçelerin yerinde yeller esiyor. Her yer ev oldu ekilmeyen bahçelerde orman oldu. Şimdi gübre kokusunu duyanda garibine gidiyor... Kaplumbağa kabuğundan çıkmış kabuğunu beğenmemiş..:cool:

MeyveliTepe
05-02-2016, 23:41
Gübreye tarım kireci PH yükselteceği için gübrenin olgunlaşmasını önler diye düşünüyorum.

Varillerde sulandırıp bekletiyorsanız havasız (oksijensiz) bir ortam söz konusu. Bu durumda patojenlerin üremesini engellemek için EMA ya da kendi yaptığınız laktik asit bakterisi kültürü varsa ondan ekleyebilirsiniz. Koku azalır ve patojen bakteri üreyemez.

Gübrede değil ama vaktiyle ısırgan çayında denemiştim. Bu çay da 1-2 hafta sonra normalde çok kötü kokar. Yoğun laktik asit bakterisi içerikli EMA ekleyerek fermente ettiğimde koku filan olmamıştı.

dongyul
06-02-2016, 00:07
Gübreye tarım kireci PH yükselteceği için gübrenin olgunlaşmasını önler diye düşünüyorum.

Varillerde sulandırıp bekletiyorsanız havasız (oksijensiz) bir ortam söz konusu. Bu durumda patojenlerin üremesini engellemek için EMA ya da kendi yaptığınız laktik asit bakterisi kültürü varsa ondan ekleyebilirsiniz. Koku azalır ve patojen bakteri üreyemez.

Gübrede değil ama vaktiyle ısırgan çayında denemiştim. Bu çay da 1-2 hafta sonra normalde çok kötü kokar. Yoğun laktik asit bakterisi içerikli EMA ekleyerek fermente ettiğimde koku filan olmamıştı.

Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel teşekkür ederim ^^ gübreyi ağızı açık varillerde bekletiyordum neyseki tümünü bahçeye sulandırarak döktüm. Şuanlık bittiği için koku filan kalmadı ama halen hazırda çuvallarda gübre duruyor onların kokusunuda çuvallara kalın siyah çöp poşetine geçirdim kokuyu bitirdim...

İsmail Kuzucu
06-02-2016, 17:44
Viyollere ıspanak ektim toplam bu günle birlikte 6 oldu... ama her defasında ıspanakların ertesi gün yerinde yeller esiyor. sabrettim izledim ama bir türlü neyin taşığını bulamadım karınca diyorum bu soğuk havada ne arar... neyse ki bugün ıspanaklarımın düşmanımı buldum fare... yanlış duymadınız fare yiyormuş... görmesem inanmazdım... Farenin icabına baktım ^^

Özellikle ufacık delikten çıkarıp tohumları afiyetle yerler. Birde kendi ekmiş gibi bulurlar. :D

Tohumları ektikten sonra buğday koydum. Yemeğe başlamışlar bile. Hayvanlara hayvan dememek gerekli çok akıllılar.

dongyul
06-02-2016, 18:29
Özellikle ufacık delikten çıkarıp tohumları afiyetle yerler. Birde kendi ekmiş gibi bulurlar. :D

Tohumları ektikten sonra buğday koydum. Yemeğe başlamışlar bile. Hayvanlara hayvan dememek gerekli çok akıllılar.

Bence de çok akıllılar ayrıca benim fare tek değilmiş... bugün gene baktım ıspanakların yerinde yeller esiyor. Kapan kurdum, yapıştırıcı koydum. Yapıştırıcıdaki peynirin bir kısmı yok. Ayrıca kapandaki peynir yenmiş kapan kapanmamış, Çin malımı diye baktım Türk malı şaşırdım yani.

En sonunda fare yemli tabletlerden aldım koydum. Umarım kurtulurum yoksa yaz için ekeceğim tohumlar ıspanaklar gibi telef olacak.

sevgihoca
06-02-2016, 18:47
Başından epey maceralar geçmiş Dongyul,hala gülüyorum.Polisler,hırsızlar,fareler.Çok heyecanlı,musluğa güzel çare bulmuşsun,bakalım tohumları nasıl kurtaracaksın farelerin elinden.:p

dongyul
06-02-2016, 18:54
Başından epey maceralar geçmiş Dongyul,hala gülüyorum.Polisler,hırsızlar,fareler.Çok heyecanlı,musluğa güzel çare bulmuşsun,bakalım tohumları nasıl kurtaracaksın farelerin elinden.:p

Sayın Sevgi Hocam; Vallahi son 1 hafta macera dolu bir dönem geçirdim... Fare'nin de sonu yakındır onlardan kurtulma şansım varda komşulardan kurtulma şansım az onları napacaz bilmiyorum ^^

MeyveliTepe
06-02-2016, 19:02
Bence de çok akıllılar ayrıca benim fare tek değilmiş... bugün gene baktım ıspanakların yerinde yeller esiyor. Kapan kurdum, yapıştırıcı koydum. Yapıştırıcıdaki peynirin bir kısmı yok. Ayrıca kapandaki peynir yenmiş kapan kapanmamış, Çin malımı diye baktım Türk malı şaşırdım yani.

En sonunda fare yemli tabletlerden aldım koydum. Umarım kurtulurum yoksa yaz için ekeceğim tohumlar ıspanaklar gibi telef olacak.

Fare kapanına peynir koymak gibi bir inanış var ama farenin sevdiği peynir değildir. Küçük fareler için fıstık ezmesi, daha irice fareler için ceviz içi kullanın. Bir de yapıştırıcı kullanmayın, çok berbat bir şey, kuşlar da gelir yapışır. En iyisi eski usul kapanlar. Onları da kuşların giremeyeceği yerlere kurmaya dikkat etmek gerekiyor.

Muda
06-02-2016, 19:10
Gübrede koku ve erken olgunlaştırmak için zeolit karıştırılabilir. Yanlış hatırlamıyorsam İzmir körfezini temizlemek için kullanıldığını, ancak dışarıdan getirtildiği ile ilgili bir yazı okumuştum. Ülkemizde çok miktarda olmasına rağmen halen kedi kumları bile yurt dışından geliyor.

Geçtiğimiz yıl kestane ekmiştim. Aşağılarda bir iki saat kadar oyalandıktan sonra yukarıya çıktığımda dere içinde bir tane kenarları yenmiş en güzel ve büyük kestaneyi görmüştüm. Bu yapılan işlem gündüz vakti. Toprak altındaki tüm kestaneler artık çıkmaz diye düşünürken bir kısmı çıktı. Tadını kokusunu bile bilmediği kestaneyi kenarlarını bembeyaz içi görünene kadar kemirmesini hala unutamadım. Bu yıl da kestane ve çevizi ilkbahar yerine sonbahardan gömdüm. Bakalım ne kadarını kurtarabileceğiz. Bizim gelincik çifti yeniden gelirse fare sorunu kalmayacak. Ancak onlar gittikten sonra yeniden çoğaldılar.

dongyul
06-02-2016, 19:17
Fare kapanına peynir koymak gibi bir inanış var ama farenin sevdiği peynir değildir. Küçük fareler için fıstık ezmesi, daha irice fareler için ceviz içi kullanın. Bir de yapıştırıcı kullanmayın, çok berbat bir şey, kuşlar da gelir yapışır. En iyisi eski usul kapanlar. Onları da kuşların giremeyeceği yerlere kurmaya dikkat etmek gerekiyor.

Vallahi sizden zaten hep güzel fikirler çıkıyor çok okumak her zaman iyidir. ^^ teşekkür ederim.

dongyul
06-02-2016, 19:19
Gübrede koku ve erken olgunlaştırmak için zeolit karıştırılabilir. Yanlış hatırlamıyorsam İzmir körfezini temizlemek için kullanıldığını, ancak dışarıdan getirtildiği ile ilgili bir yazı okumuştum. Ülkemizde çok miktarda olmasına rağmen halen kedi kumları bile yurt dışından geliyor.

Geçtiğimiz yıl kestane ekmiştim. Aşağılarda bir iki saat kadar oyalandıktan sonra yukarıya çıktığımda dere içinde bir tane kenarları yenmiş en güzel ve büyük kestaneyi görmüştüm. Bu yapılan işlem gündüz vakti. Toprak altındaki tüm kestaneler artık çıkmaz diye düşünürken bir kısmı çıktı. Tadını kokusunu bile bilmediği kestaneyi kenarlarını bembeyaz içi görünene kadar kemirmesini hala unutamadım. Bu yıl da kestane ve çevizi ilkbahar yerine sonbahardan gömdüm. Bakalım ne kadarını kurtarabileceğiz. Bizim gelincik çifti yeniden gelirse fare sorunu kalmayacak. Ancak onlar gittikten sonra yeniden çoğaldılar.

Gelincik mi? burada kedi dolu ama inanır mısınız kedi fareden korkar olmuş^^ Gelincik hiç aklıma gelmezdi iyi fikir ^^

dongyul
08-02-2016, 14:27
Tünel seranın içindekiler güneşin tadını çıkartıyorlar ^^

594965

Yedi kule marullar toplandı yerine kıvırcıklar dikildi...

594966

Laleler çıkmaya başladı bu demek oluyorki bahar geldi ^^

594967

dongyul
08-02-2016, 14:30
Bugün yeni yılın ilk günü maymun yılınız kutlu olsun ^^

594972

Yeni ayla birlikte ekimler yapılmaya başlandı ^^

Sarımsak, ıspanak ekildi...

594968

Tohumluk kırmızı patatesler çimlenmeye başladı...

594971

Bugün pamukların arasında ısladığım biberler çimlenmeye başladı. Biber çeşitlerim demre, tatlı kıl ve acı süs biber ^^

594969

594970

sevgihoca
08-02-2016, 15:05
Sanırım Kore takvimi.Onlar yeni yılı nasıl kutluyor Dongyul?Gene sayfanı güzel güzel doldurmuşsun.Güneşlenen marullar harika görünüyor.

dongyul
08-02-2016, 15:28
Sanırım Kore takvimi.Onlar yeni yılı nasıl kutluyor Dongyul?Gene sayfanı güzel güzel doldurmuşsun.Güneşlenen marullar harika görünüyor.

Sayın Sevgi Hocam; Uzak doğuda ve güney doğu asyada, eski Türklerin kullandığı 12 hayvan takvimi kullanılıyor. Ay takvimi aslında... Bu takvim 12 yılda bir tekrar ediyor ve hayvanların isimlerinden oluşuyor mesela 1991 benim doğum tarihim keçi yılı ya da 1990 at yılı gibi...

Onların yılbaşıları çok güzeldir herkes ailesi ile geçirir ve güzel yemekler yerler ana babalar ziyaret edilir... Ayrıca en uzun tatil bu dönemde başlar uzak doğu şimdi kavimler göçü gibidir trenler uçaklar hiç bir ulaşımda yer yoktur ve felaket doludur.

Çok güzel adetleri vardır bana hep enteresan gelmiştir.
Yıl başı arifesinde herkes asma yaprağı diyim o tarz bir yaprağı kaynatıp suyu ile yıkanır ki yıl boyunca güzel olmak için... Ve arife günü herkes evini temizler temizlik yapar evlerinin etraflarını temizler çamaşırlar yıkanır yeni yıla asla kimse pis kötü kokarak girmek istemez... her şey yenilenir..

Yıl başı akşamı çok güzel sunaklar hazırlanır ölenler anılır ve akşam yemeğinde balık yenir balık zengin olmak ve yıl boyu bol kazançlı olması için...

Yıl başı sabah turptan yaptıkları keklerden yerler. Çok güzel sıcacık aile sohbetleriyle geçer asla bu günlerde kimse mutsuz olmaz uğursuzluk getireceğine inanırlar. Çoğu kişi geleneksel kıyafetler giyer ve aile ziyareti yapar bol bol fotoğraf çekilirler... Birbirine hediye verirler..
Yılbaşında çoook güzel havai fişek gösterileri olur... Ayrıca yılbaşı baharın müjdesidir ^^

Şimdi orada olmak vardı.^^

sevgihoca
08-02-2016, 16:20
Doğru dedin,eski Türkler de hayvan takvimi kullanmışlardı.Doğu kültürü gerçekten merak uyandırıcı.Açıklamaların için teşekkürler.

Muda
08-02-2016, 16:56
Belgrat gezisinde çiçek vs. satan bir yer bulamayınca bir marketten kırmızı pateteslerden almıştım. Bir çeşidi uzun bir çeşidi ise daha oval. Sivri olanlar karanlık yerde koymama rağmen şu anda 20 cm. filiz vermiş. Diğerleri onlar gibi değil. Bakalım çoğaltabilecekmiyim. Bendekiler bordomsu kırmızı. Sizdeki patetesleri kırmızı olarak göremedim.

dongyul
08-02-2016, 17:00
Belgrat gezisinde çiçek vs. satan bir yer bulamayınca bir marketten kırmızı pateteslerden almıştım. Bir çeşidi uzun bir çeşidi ise daha oval. Sivri olanlar karanlık yerde koymama rağmen şu anda 20 cm. filiz vermiş. Diğerleri onlar gibi değil. Bakalım çoğaltabilecekmiyim. Bendekiler bordomsu kırmızı. Sizdeki patetesleri kırmızı olarak göremedim.

Sayın Muda; O sizin dediğiniz tatlı patates bende de var bende bugün suya koydum kök kısımlarını benimkilerde yeşermeye başladı onun kök kısmı suya değecek şekilde koyun boylansın filizlendikten sonra viyolere ekin kendilerine gelsinler bahçeye alırsınız^^

Fotoğrafını koyduğum kırmızı patates tatlı patates değiller. Sizin dediğiniz tatlı patates ^^

Benim 9 sayfamda 252. yoruma bakın orada tatlı patatesin fotoğrafı var..

Muda
08-02-2016, 17:10
Tatlı kırmızı patates ve turuncu patates aldım. Zaman yanlış olunca çürümeye başladılar. Onlardan bir kısmını patates gibi kızartarak yedik. Dedikleri gibi tatlımsı bir tadı var.

Benim aldığım patatesler ile ilgili daha önce bahsetmiştim. İlgili başlıkta. Resimleri küçültemeyince fotoğraf ekleyemiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/1426393-post28.htm

Eskiden bizim buralarda kırmızı patates yetiştiriyorlarmış. Gösterdiğim bahçe komşum söyledi. Bakalım yetişip tadı nasıl olacak.

dongyul
08-02-2016, 17:13
Tatlı kırmızı patates ve turuncu patates aldım. Zaman yanlış olunca çürümeye başladılar. Onlardan bir kısmını patates gibi kızartarak yedik. Dedikleri gibi tatlımsı bir tadı var.

Benim aldığım patatesler ile ilgili daha önce bahsetmiştim. İlgili başlıkta. Resimleri küçültemeyince fotoğraf ekleyemiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/1426393-post28.htm

Eskiden bizim buralarda kırmızı patates yetiştiriyorlarmış. Gösterdiğim bahçe komşum söyledi. Bakalım yetişip tadı nasıl olacak.

Kırmızı patates sizin gösterdiğiniz ben tatlı patates diyorsunuz sandım.. umarım yetiştirirsiniz bu ay sonu bizim buralarda patates ekimi başlıyor ^^

sevdam
09-02-2016, 14:22
bayıldım bahcenize nazardan korusunn bu kadar olur maşallah

dongyul
09-02-2016, 14:54
bayıldım bahcenize nazardan korusunn bu kadar olur maşallah

Teşekkür ederim ^^

gilan
10-02-2016, 06:27
Sevgili dongyul,

Bahçe sayfanıza ve dolayısıyla bahçenize hayran kaldım. Baştan sona okudum. Düzeniniz, emeğiniz, seralarınız, tohumlarınız, fideleriniz, her şey bir başka. Sizden çok şey öğreneceğimiz kesin. Ben de sebze bahçemi hazırladığımda sorularla kapınıza dayanabilirim. :)
Yeni yılda da bol ve leziz hasatlar dilerim.

dongyul
10-02-2016, 08:20
Sayın Gilan; sayfamda sizi görmek çok güzel teşekkür ederim elimden geldiğince seve seve yardım ederim

Şükufezar
10-02-2016, 10:37
...
Yeni ayla birlikte ekimler yapılmaya başlandı ^^
...

Sn. dongyul, bu mesajınızda ayın evresini kastediyorsunuz değil mi? Eğer öyleyse ekim için zamanlamanız nasıl oluyor? Buralardaki yetiştiriciler de tohumdan yetiştireceklerse dikkat ediyorlar genelde. Etkisini merak ettiğim bir konu.

dongyul
10-02-2016, 11:32
Evet ayın evresine göre ekim yapmaya çalışıyorum eğer tohumdan ekim yapacaksam... Tohum çimlenmesini insanlar üzerine etkisi ya da meyvelerin olgunlaşması gibi olayları ay etkiliyor o yüzden mesela dolunaydan 2 gün önce dolunay günü dolunaydan 2 gün sonra toplam 5 gün ekim yapmıyorum. Eğer yaptığımda ise gözlemlediğim çimlenme oranı çok düşük oluyor.

Aylara göre ay evrelerinin görünümü;
595144

sevgihoca
10-02-2016, 17:54
Dongyul,bir yaşıma daha girdim.Dolunay meselesini ilk defa duydum.

dongyul
10-02-2016, 18:10
Dongyul,bir yaşıma daha girdim.Dolunay meselesini ilk defa duydum.

Ciddi olamazsınız Sevgi hocam; eski türkler, uzakdoğuda ve anadoluda yaşayan halklar halen ay takvimine göre ekip biçiyor... mesela ayın bazı evrelerinde bahçeye bile girmiyorlar...

Ay sadece insanları değil yer yüzünde bulunan canlı cansız her şeyi etkiliyor. ;)

gilan
10-02-2016, 18:41
Forumda ay takvimiyle ilgili bir başlık vardı sanıyorum. Ama şu an hayatta ona dikkat etmek aklıma gelmezdi...

Bir de kış sebzelerine hiç özenmezdim, sayenizde şu an her yere lahana, brokoli falan ekmek istiyorum. :p Bu sene olmaz tabii ama gelecek kış için sebze bahçeme yön verdiniz diyebilirim.

Ben sebzeler ve de özellikle tohumdan yetiştirme konularında çok acemiyim. Onun için bu sene çoğunlukla hazır fide ile başlama niyetindeyim. Bir tek elimde geçen sene pazardan aldığım hayatta yediğim en güzel domates olan domateslerden aldığım tohumlar var. Türünü ve de hibrit olup olmadığını bilmiyorum ama o kadar güzeldi ki deneyip görmem şart. Domatesi tohumdan yetiştirme ile ilgili püf noktalarınız varsa paylaşırsanız sevinirim. :rolleyes:

dongyul
10-02-2016, 19:32
Forumda ay takvimiyle ilgili bir başlık vardı sanıyorum. Ama şu an hayatta ona dikkat etmek aklıma gelmezdi...

Bir de kış sebzelerine hiç özenmezdim, sayenizde şu an her yere lahana, brokoli falan ekmek istiyorum. :p Bu sene olmaz tabii ama gelecek kış için sebze bahçeme yön verdiniz diyebilirim.

Ben sebzeler ve de özellikle tohumdan yetiştirme konularında çok acemiyim. Onun için bu sene çoğunlukla hazır fide ile başlama niyetindeyim. Bir tek elimde geçen sene pazardan aldığım hayatta yediğim en güzel domates olan domateslerden aldığım tohumlar var. Türünü ve de hibrit olup olmadığını bilmiyorum ama o kadar güzeldi ki deneyip görmem şart. Domatesi tohumdan yetiştirme ile ilgili püf noktalarınız varsa paylaşırsanız sevinirim. :rolleyes:

Sayın Gilan; Ben çoğunlukla her şeyi tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum bu sayede onlarla bir bütün olduğumu hissediyorum...

Mesela ben tohum çimlendirme de bir kaç taktik kullanıyorum.

- Biber tohumlarını ne tür biber olsa da aspirinli su ile nemlendirilmiş pamuk içinde bekletiyorum normalde biber tohumları çok nazlı ve çimlenmesi zordur. Aspirinde bulunan asetilsalisilik asit tohumların daha hızlı çimlenmesini sağlıyor... Bununla ilgili çalışmalar makalelerde var doğruluğu kesinleşti. Mesela salatalık ve kabak tohumları aspirinli su uyguladığımda çimlenmediğini gözlemledim ayrıca turpgiller ve lahanagillerde aspirinli suda mükemmel çimlendi. Kesinlikle her şeyi deneme yanılma yöntemleriyle öğreniyoruz...

-Domates tohumlarına gelince ben domates tohumlarını ısırgan suyu ile nemlendirilmiş pamukta çimlendiriyorum. Eğer imkanınız varsa deneyin görün mükemmel çimlenme gözlemleyeceksiniz. Bu yöntemi buradaki Bulgaristan göçmenlerinden öğrendim.

-Domatesler 5-6 cm olduklarında elinizle kafalarına kırmadan zedelemeden vurmanızı tavsiye ederim çünkü siz her gün vurduğunuzda domates her gün sitokin hormonunu ekstra salgılayacak ve kökleri süper gelişmiş, gövdesi kalın domates bireyleriniz olacaktır. :dilli: :p (Uzak doğuda neden çoçukları başlarını okşayarak sevmezler :dilli: )

-Bu taktiklerin yanında çimlendirme için ışık ve sıcaklık çok önemli bunları da sağlarsınız sağlıklı fideler elde edeceksiniz.

Bu arada bir kaç gün içinde kesinleşecek ama (hiç istememe rağmen) 27 şubatta Los Angeles'daki Biophysical Society 60th Annual Meeting katılma gibi bir planım var... Eğer gelirsem San Diego, San Francisco, San Jose gibi şehirleride seyahat etme gibi bir şansım var. İstediğiniz tohum varsa getiririm söylemeniz yeterli ^_^

sevgihoca
10-02-2016, 20:05
Niye istemiyorsun oğlum:eek:,gidip gezsene,toplantına katılsana.:mad:Sakın bahçemi bırakamam deme.Ne güzel elindeki fırsatları değerlendir işte.

Sayende ay takvimi,yıl takvimi,domates fidelerinin kafasına vurma epeyce şey öğrendim Dongyul,teşekkür ederim.:p

dongyul
10-02-2016, 20:23
Niye istemiyorsun oğlum:eek:,gidip gezsene,toplantına katılsana.:mad:Sakın bahçemi bırakamam deme.Ne güzel elindeki fırsatları değerlendir işte.

Sayende ay takvimi,yıl takvimi,domates fidelerinin kafasına vurma epeyce şey öğrendim Dongyul,teşekkür ederim.:p

Çünkü bu konferans çok büyük tüm ülkelerden geliyorlar benim çalıştığım konuda çok popular o seminerin stresi hemde maddi açıdan beni 1 yıl geriye iticektir. O yüzden istemiyorum aslında ama bakalım ^^

sevgihoca
10-02-2016, 20:57
Allah büyük,bakarsın düşündüğün gibi olmaz.Kim yarın ne olacağını biliyor ki.Bir kapı açılır,bir yıl geriye gitmezsin belki de.Bunları ille de gidesin diye yazmıyorum.Şartlarını en iyi sen bilirsin tabii ki.Benimki sadece bir bakış açısı.Fırsatları değerlendirmen için bir istek belki de.Hayırlısı olsun,gene de her şeyin en iyisini sen bilirsin.Sen akıllı ve de bilgili bir gençsindir.Her şeyi de biliyorsun yani:(bu arada,hiç bozulmuyorum.:p

dongyul
10-02-2016, 21:04
Allah büyük,bakarsın düşündüğün gibi olmaz.Kim yarın ne olacağını biliyor ki.Bir kapı açılır,bir yıl geriye gitmezsin belki de.Bunları ille de gidesin diye yazmıyorum.Şartlarını en iyi sen bilirsin tabii ki.Benimki sadece bir bakış açısı.Fırsatları değerlendirmen için bir istek belki de.Hayırlısı olsun,gene de her şeyin en iyisini sen bilirsin.Sen akıllı ve de bilgili bir gençsindir.Her şeyi de biliyorsun yani:(bu arada,hiç bozulmuyorum.:p

Kesinlikle dediklerinize katılıyorum fırsatların ne zaman çıkacağı belli olmaz... Ama bu yıl master'ı bitirdikten sonra çok daha güzel fırsatlar çıkacaktır.
Benimde eksik noktalarım var maalesef kendimi yetiştirmem şart ülkemizin durumu da ortada aslında dolar almış başını gitmiş.

Ama ben biliyorum ki siz ve sizin gibiler çok bilgili ve tecrübelisiniz o yüzden bu sitede çoğu zamanımı geçiriyorum ve mutlu oluyorum sizlerden bir sürü şey öğreniyorum iyi ki sizlerle tanışmışım bu güzel ortamlar oluştu ^^ bir gün hep birlikte yüz yüze tanışmak isterim...

sevgihoca
10-02-2016, 21:19
İnşallah Dongyul'cuğum,Allahım her zaman sen ve senin gibilerin yolunu açık etsin.

gilan
10-02-2016, 23:34
-Domates tohumlarına gelince ben domates tohumlarını ısırgan suyu ile nemlendirilmiş pamukta çimlendiriyorum. Eğer imkanınız varsa deneyin görün mükemmel çimlenme gözlemleyeceksiniz. Bu yöntemi buradaki Bulgaristan göçmenlerinden öğrendim.

Burada hiç ısırgana rastlamadım... Peki domates tohumlarında aspirini denediniz mi?

Bu arada bir kaç gün içinde kesinleşecek ama (hiç istememe rağmen) 27 şubatta Los Angeles'daki Biophysical Society 60th Annual Meeting katılma gibi bir planım var... Eğer gelirsem San Diego, San Francisco, San Jose gibi şehirleride seyahat etme gibi bir şansım var. İstediğiniz tohum varsa getiririm söylemeniz yeterli ^_^

Bana çok güzel bir fırsat gibi geldi. :rolleyes:
Teklifiniz için çok teşekkürler. Türkiye'den denemek istediğim tohumlar var aslında ama acelem yok. Hele bir sebze bahçesinin yükseltilmiş yataklarını yapalım, ilk sene hazır fidelerle mahsullerimizi alalım da, deneyler de gelecek yıllara kalsın. :)

Şükufezar
11-02-2016, 00:36
Evet ayın evresine göre ekim yapmaya çalışıyorum eğer tohumdan ekim yapacaksam... Tohum çimlenmesini insanlar üzerine etkisi ya da meyvelerin olgunlaşması gibi olayları ay etkiliyor o yüzden mesela dolunaydan 2 gün önce dolunay günü dolunaydan 2 gün sonra toplam 5 gün ekim yapmıyorum. Eğer yaptığımda ise gözlemlediğim çimlenme oranı çok düşük oluyor.

Teşekkür ederim bilgi için, bunu yeni öğrenmiş oldum :) Şimdiye kadar yeni ay-eski ay (ayın aydınlığı ve karanlığı) dönemlerine dikkat edildiğini, yeni ay döneminde bu gibi işlemlerin yapılmadığını görmüş ve duymuştum.

dongyul
11-02-2016, 09:17
Burada hiç ısırgana rastlamadım... Peki domates tohumlarında aspirini denediniz mi?

Evet domatesleri denedim aspirinli suda maalesef çimlenmedi eğer ısırgan yoksa nemli pamuk arasında çimlendirebilirsiniz.

Sebze bahçenizi şimdiden merak ediyorum :)

zehra evin
11-02-2016, 10:49
Sayın Dongyul size katılıyorum.Benimde test edip onayladığım bir olaydır bu.Ekimlerimi bende ayın hallerine göre yapıyorum.Bu olayı buradan duyurmanız bilmeyenler için çok güzel olmuş:)

dongyul
11-02-2016, 10:59
Sayın Dongyul size katılıyorum.Benimde test edip onayladığım bir olaydır bu.Ekimlerimi bende ayın hallerine göre yapıyorum.Bu olayı buradan duyurmanız bilmeyenler için çok güzel olmuş:)

Bilgi paylaştıkca daha güzel oluyor ^^

dongyul
11-02-2016, 12:54
Bugün etkinlikte talep ettiğim tohumlar elime ulaştı.

Hemen pamukların arasına ısladım...

595282

595283

Muda
11-02-2016, 13:09
Bu ne hız. Ben ekmeye cesaret bile edemiyorum şu anda. Sizin sera ortamı, biraz daha iyi bir iklime sahip olmanız daha rahat hareket etmenizi sağlıyor. Geçtiğimiz yıl arkadaşların çoğu tohumların tamamını hemen ekip yeterli güneş ışığı vs. gibi ortamları sağlayamadıkları için zamanı gelmeden büyük çoğunluğunu öldürdüler. Fide olarak ekeceğim tohumların bir kısmını ölmeleri veya yeteri kadar büyüyememeleri ihtimaline karşılık yedekte tutacağım. Başarılar dilerim.

dongyul
11-02-2016, 13:49
Bu ne hız. Ben ekmeye cesaret bile edemiyorum şu anda. Sizin sera ortamı, biraz daha iyi bir iklime sahip olmanız daha rahat hareket etmenizi sağlıyor. Geçtiğimiz yıl arkadaşların çoğu tohumların tamamını hemen ekip yeterli güneş ışığı vs. gibi ortamları sağlayamadıkları için zamanı gelmeden büyük çoğunluğunu öldürdüler. Fide olarak ekeceğim tohumların bir kısmını ölmeleri veya yeteri kadar büyüyememeleri ihtimaline karşılık yedekte tutacağım. Başarılar dilerim.

Teşekkür ederim evet sizin oralar halen soğuktur ama burada artık havalar yumuşadı iklimlerde değişiyor alçak tünel seram ve büyük seranın da olması erken ekebiliyoruz. Bugünde fide seram için ısıtıcılar gelecek o yüzden erken başlayabiliyoruz ^^

dongyul
12-02-2016, 20:22
08.02'de ektiğim sarımsaklar hümik asitle suladım ve bugün ki durumu :rolleyes:

Kök ve yeşerme oranı yüksek kısa süredeki durumu beni mutlu etti ^^

595471

595472

Fide seram için ısıtıcılar geldi.

595473

dongyul
16-02-2016, 09:24
Dünya'ya merhaba diyenler :eek:

595960

595961

dongyul
16-02-2016, 17:31
Tünel seranın bir kısmı belle derince kazıldı.

Toprağı kazdıktan sonra;

-Serpme olarak toprak altı gübresi,
-Serpme olarak kükürt,
-32 litre yanmış hayvan gübresi,
-108 litre şerbet (gübreli su),
-24 litre güvercin gübresi suyu uygulandı.

Seranın üzerini kapattım 1 ay boyunca dinlendirmeye bırakıldı.

Bu bölgeye nisan başı 3 sıra oturak fasulye ekilecek daha sonra mayıs ortası gibi 4 sır salatalık ekilecek ^^

596040

596041

Toplanan brokoliyi sökmediğimiz de yan dallardan küçük brokoliler veriyor ^^

596042

Jakin
16-02-2016, 18:08
-Domates tohumlarına gelince ben domates tohumlarını ısırgan suyu ile nemlendirilmiş pamukta çimlendiriyorum.

Sn. dongyul ısırgan suyu derken, ısırgan otunu suda kaynatıp, soğutup öyle mi kullanacağız?
Ilık mı olacak? Tam bir tarif rica edebilir miyim?

Böyle güzel püf noktalarını sizin gibi gençlerden öğrenmek geleceğe inancımı güçlendiriyor.. :)

dongyul
16-02-2016, 18:55
Isırganı kaynamış suya bırakıyorum bekletiyorum sonra soğuduktan sonra pamuğa döküp arasına domates çekirdeklerini koyuyorum ^^

akçabardak
16-02-2016, 20:41
Bugün etkinlikte talep ettiğim tohumlar elime ulaştı.

Hemen pamukların arasına ısladım...

595282

595283

Bu şekilde kaç gün bekleyecek?

dongyul
16-02-2016, 20:45
Bu şekilde kaç gün bekleyecek?

Çimlenmeye başladı mı hemen pens yardımı ile çimlenen bölgeye zarar vermeden toprağa alın ^^

(Dipnot: pamuğu aşırı sulu yapmayın)

Bu arada sizden talep ettiğim kırmızı cherry armut domatesler bugün çimlendi toprağa aldım tekrar teşekkür ederim ^^

akçabardak
16-02-2016, 20:52
Çimlenmeye başladı mı hemen pens yardımı ile çimlenen bölgeye zarar vermeden toprağa alın ^^

Bu arada sizden talep ettiğim kırmızı cherry armut domatesler bugün çimlendi toprağa aldım tekrar teşekkür ederim ^^

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, sizden öğreneceğimiz çok ama çok şeyler olacak, ben de kısmetse yarın bismillah deyip biber tohumlarımı ekmeye başlayacağım hayırlısıyla.

Armut domateslerinizi güle güle büyütün, bol hasatlar olsun inşallah, kolay gelsin.

dongyul
16-02-2016, 21:00
Teşekkür ederim hepimiz birbirimizden çoook şeyler öğreniyoruz ^^

dongyul
17-02-2016, 11:53
Büyük seranın içindekiler;

-Kırmızı pancar
-Maydanoz
-Dereotu
-Ice berg
-Soğan
-Sarımsak

Sıcaklar iyi geldi sere serpe keyif yapıyorlar ^^

İç içe ekim kesinlikle faydalı küçük alanda bir sürü ürün yetiştirilebiliyorsunuz...

596109

596110

dongyul
17-02-2016, 13:55
Sarımsaklar 08.02 de ekilmişlerdi bugün artık bahçeye taşıdım kök yapısı ve boyu mükemmel ^^

7 sıra sarımsak oldu ilk baharda aralarına patlıcan ekilcek...

596112

596113

sevgihoca
17-02-2016, 14:26
Dongyul,ne zaman seranın içini göstersen hemen oraya gelesim geliyor.Adana 'da filan olaydın bari.Toplar eve getirirdim.Maşallah diyeyim,hayırlı bol kazançlar.

dongyul
17-02-2016, 15:13
Sevgi hocam keşke yakın olsaydık ^^

dongyul
19-02-2016, 12:31
Tüm tohumlar çimlenmeye başladı her gün uyanır uyanmaz ilk işim onları kontrol etmek oluyor...

596408

Haftaya tüm çıkan fideleri elime geçen 600'lük viyollere tek tek ekeceğim ^^

596409

sinbas
19-02-2016, 14:17
Sarımsaklar 08.02 de ekilmişlerdi bugün artık bahçeye taşıdım kök yapısı ve boyu mükemmel ^^

7 sıra sarımsak oldu ilk baharda aralarına patlıcan ekilcek...

596112

596113

Kolay gelsin Sayın @dongyul;
Sizin bölgede nasıl yapılır bilemem ama sarımsak dikimini ekim ayında (bahçeye veya tarlaya) yaparsan daha isabetli olur, zira bunun ekim zamanı tıpkı soğanlı süs bitkileri gibi Ekim Kasımdır viyollerle uğraşmana hiç gerek yok.

Soğan(Tohum) ve sarımsakta Kışı toprağın altında geçirmesi ürünün kalitesini etkilediği söylenir.

dongyul
19-02-2016, 15:41
Sayın sinbas kışın bahçedemi geçircekler hiç bir gelişme göstermezler bunlar taze baş sarımsak için ekildiler bizim burada havadanmı bilmiyorum ama ekim kasım ayında ekilmez soğan sarımsak şimdi ekiliyor... Bu zamana kadar hiç karşılaşmadım kasımda ayında ekeni.. şaşırdım açıkcası. Genede teşekkür ederim ^^

sinbas
19-02-2016, 18:25
Sayın sinbas kışın bahçedemi geçircekler hiç bir gelişme göstermezler bunlar taze baş sarımsak için ekildiler bizim burada havadanmı bilmiyorum ama ekim kasım ayında ekilmez soğan sarımsak şimdi ekiliyor... Bu zamana kadar hiç karşılaşmadım kasımda ayında ekeni.. şaşırdım açıkcası. Genede teşekkür ederim ^^

Sarımsakları 10 Kasım da dikmişim o gün fotoğraflarını çekmiştim. şu an 3-5 cm gibi kendilerini gösterdiler.
http://www.agaclar.net/forum/1419321-post100.htm

Yarın gidersem son durumlarının da fotoğraflarını çeker sayfamda yayınlarım.

Aşağıda ki makaleyi okumanı öneririm.

SARMISAK YETTRCL - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/SARMISAK_YETISTIRICILIGI_00356.html)

dongyul
21-02-2016, 14:13
Bugün kendimi ödüllendirdim.

İlk olarak kumkuat aldım.

Saksınıda alıp değiştirdim, saksının alt kısmına ateş tuğlası parçaları (Toprak sıcaklığını sabitlemek için) koydu.

Toprak olarak;
1 kap kum
1 kap bahçe toprağı
1 kap yanmış hayvan gübresi konuldu.

596703

596704

596705

dongyul
21-02-2016, 14:30
İkinci olarak iki çeşit açık kök kiraz fidanı aldım.

596707

Star Giant;
Kaliforniya’da geliştirilen, ağaçları yayvan, orta kuvvette gelişen, çok verimli bir çeşittir. Erkenci olmasına rağmen meyveleri 10-11 gr. ağırlığında, kalp şeklinde, sapı orta uzunlukta, meyve dış kabuğu parlak kırmızı renktedir. Meyve eti pembemsi sert, sulu ve aromalıdır. Erkenciliği ve meyve tane iriliği nedeniyle kiraz üreticilerden talep görmekte olup çatlamaya kısmen hassastır. Hasat olumu; Early Burlat çeşidinden 7-8 gün sonra, Marmara Bölgesinde Mayıs ayının son haftasıdır. Dölleyicileri; Early Burlat, Noble dir.

596715

Stella (Self Fertil)
Kanada orijinli, ağaçları dikine büyüme eğiliminde, orta kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir. Meyveleri iri, sapı orta uzunlukta, kalp şeklinde, koyu kırmızı renktedir. Meyve eti sert, gevrek, tatlı, ince dokulu ve lezzetli sofralık bir çeşittir. Haziran ayının üçüncü haftası hasat olgunluğuna gelir. Kendine verimli olarak ıslah edilen ilk çeşittir. Van, Bing, Vista çeşitleri bu çeşide dölleyici olarak önerilebilir. Stella kirazı kendisi ile aynı dönemde çiçek açan tüm çeşitleri döller.

596716

Bahçeye ektiğim kiraz fidanlarının çukurlarını açtım içine toprak olarak;
1 kap kum
1 kap bahçe toprağı
1 kap yanmış hayvan gübresi konuldu.

gilan
22-02-2016, 06:08
Fidanlarınız hayırlı olsun. :)

Star Giant için dölleyiciler Early Burlat ve Noble diye yazmışsınız. Bu türlerden biri elinizde var mı?

Bir de ağaç fidanı dikerken çukura bir şeyler karıştırmak çok tavsiye edilmiyor.

Bu arada yeni yapılan araştırmalar ağaç ve büyük çalıları dikerken toprağa gübre, kompost vs. karıştırmamanın daha iyi sonuç verdiğini göstermiş. Özetle diyorlar ki ”Eğer dikeceğiniz bitkinin kökleri bu güzelleştirdiğiniz toprak bölgesini geçmeyecekse bu iyi bir uygulama. (Küçük çiçekler, sebzeler gibi...) Ama eğer köklerin bu bölgenin dışına da büyümesini bekliyorsanız (meyve ağaçları, büyük çalılar...) böyle yapmayın. Yoksa kökler bu yarattığınız çok elverişli ortamı terk etmek istemeyip aynı yerde dönüp durabilirler. Bu nedenle de 3-5 yıl sonra kökler bitkiyi destekleyecek kadar gelişmediği için ani kayıplar yaşayabilirsiniz.”
Bu iddialar Kaliforniya Üniversitesi'nin yeni araştırmalarının sonuçları. Benim bu konuda henüz kendi kıyaslamam yok, o yüzden bir şey diyemiyorum...

Ayrıca gübre kullanmak taze oluşacak köklerde yanmaya da neden olabilir.
Umarım bir sorun olmaz...

dongyul
22-02-2016, 08:19
Fidanlarınız hayırlı olsun. :)

Star Giant için dölleyiciler Early Burlat ve Noble diye yazmışsınız. Bu türlerden biri elinizde var mı?

Bir de ağaç fidanı dikerken çukura bir şeyler karıştırmak çok tavsiye edilmiyor.

Ayrıca gübre kullanmak taze oluşacak köklerde yanmaya da neden olabilir.
Umarım bir sorun olmaz...

Sayın Gilan açık kök fidanları size özenerek aldım. Sizin gibi bunları bodur tuttup derin budama yapacağım ^^

Star Giant döllenmesi için çeşittim yok ama aldığım satıcı etrafındaki diğer kiraz ağaçları varsa sorun olmaz dedi bende tereddütteyim aslında kafamda soru işareti oluşmadığı değil hani..:confused: :confused:

Gübreye gelince gübre belki 5-6 yıllık yanmış hayvan gübresi kum gibi olmuş zarar vereceğini düşünmüyorum aslında çünkü 2 sene öncede bu şekilde ektiğim fidanlarda sorun olmadı ve hepsi tuttu bu yıl mesela erik çiçek açmış... Ama itiraf etmek gerekirse bende zamanında bu konuda hatalar yaptım 5-6 yıl önce yanmamış yaş gübre koymuştum 3 fidanım tutmadı ve kurudu kök yapısını incelediğimde kök yapılarının erimiş vaziyette olduğunu gördüm :mad: :o

kerkenez
22-02-2016, 09:10
Sayın Dongyul fidanlar hayırlı olsun. Kirazda işe yarar mı bilmiyorum ama espalier şeklinde terbiye etmeyi deneyebilirsiniz.

dongyul
22-02-2016, 11:21
Sayın Dongyul fidanlar hayırlı olsun. Kirazda işe yarar mı bilmiyorum ama espalier şeklinde terbiye etmeyi deneyebilirsiniz.

Sayın kerkenez çok teşekkür ederim^^
Benimde o tarz terbiyeler çok hoşuma gidiyor ama o yönde hiç eğitimim yok öğrenmek şart ama..

gilan
22-02-2016, 20:37
Sayın Gilan açık kök fidanları size özenerek aldım. Sizin gibi bunları bodur tuttup derin budama yapacağım ^^

Harika. ;) Tecrübelerimizi paylaşmak çok değerli olacak. Budamalarınızın fotoğraflarını bekliyorum.

kerkenez
23-02-2016, 08:43
Sayın kerkenez çok teşekkür ederim^^
Benimde o tarz terbiyeler çok hoşuma gidiyor ama o yönde hiç eğitimim yok öğrenmek şart ama..

Nette araştırırsanız örnekleri var. Sizin becereceğinize eminim. Genellikle duvar kenarına sağlam bir tel destek gerekiyor.

İngilizce biliyorsanız burada bir örneği var. Genel olarakta başarılı bir sitedir.

Espalier Support/Trellis | Deep Green Permaculture (http://deepgreenpermaculture.com/diy-instructions/espalier-supporttrellis/)

dongyul
23-02-2016, 16:23
Sayın kerkenez; çok teşekkür ederim okudum gerçekten güzel bende aslında hemen hemen 1.5 - 2 metre boyunda bodur tutmak istiyorum daha karar aşamasındayım sebze ağırlıklı bahçem olduğu için çok büyümesini istemiyorum^^

gilan
23-02-2016, 18:27
Kiraz espalier için pek tercih edilmiyor. İki nedeni var. Birincisi dalları elma armut gibi esnek değil. İkincisi de, elma armutun aksine, genç dallardan meyve verdiği için espalier şeklinde bırakılan dallar bir süre sonra verimsizleşecek.

İlla iki boyutlu denemek isterseniz yelpaze şeklini deneyebilirsiniz.
https://www.google.com/search?q=fan+tree&espv=2&biw=1280&bih=637&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjK29v-sY7LAhVP9WMKHSc8BBwQ_AUIBygC#tbm=isch&q=fan+trained+trees

Espalier elma ve armut çeşitlerinde çok başarılı.

dongyul
23-02-2016, 19:36
Sayın Gilan verdiğiniz linktekileri inceledim. Benim kafamda tasarladığım model aslında aşağıdaki resimdeki gibi. Bende bu şekilde yetiştirmek istiyorum. Sizin fikriniz nedir?

597098

Bahçem küçük ve sebze yetiştirdiğim için bunu tercih etmek istiyorum.

gilan
23-02-2016, 19:51
Bu güzel görünüyor. Tam iki boyutlu değil ama oldukça dar yapıda, fazla alan kaplamaz. Dallar yatay değil, 45 derece civarı sabitlenmiş. Kiraza uygun olur gibi.

İlk olarak hemen şimdi fidanı diz hizasından kesmeniz gerekecek. Hatta fotoğraftaki örneklerde daha bile aşağıdan kesilmiş.
En üstte kalan gözün büyümesini istediğiniz tarafa bakmasına dikkat edin. Steril bir budama makasıyla bu gözün hemen üzerinden 45 derecelik bir açıyla kesin.

Tecrübelerinizi hem burada hem de alttaki başlıkta görmek isterim. :)
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm

dongyul
23-02-2016, 20:10
Çok teşekkür ederim bilgileriniz muhteşem. Fidanları bel hizamda kesmiştim zaten biraz daha aşağıdan kesmeliyim demekki. Makası çamaşır suyu ile steril yaptıktan sonra kesim işlemini gerçekleştirdim. ^^

Daha büyük bağ alıp bu tür budama stillerini denemek istiyorum artık.

gilan
23-02-2016, 21:34
Bel hizası çok yüksek olur. Diz hizasından budama bu bodur yetiştirme yöntemi için olmazsa olmaz durumunda.

Şöyle düşünün. Ağacınız bu kestiğiniz yükseklikten sonra meyve vermeye başlayacak. Eğer 1 metre hizasından keserseniz, ağacın boyunu 1.5-2 metre olarak tuttuğunuzu düşünürsek sadece yarım ila bir metrelik bir meyve bölgeniz olur. Oysa 45 cm civarından keserseniz aynı boydaki bir ağaçta 1-1.5 metrelik bir meyve bölgeniz olur.

dongyul
26-02-2016, 18:10
Çiçekler açmış.

597397

Seradaki icebergler göbek yapıyorlar ^_^

597398

597399

597401

dongyul
27-02-2016, 16:36
Bugünün gündem maddesi maydanoz^^

Maydanozlar ekileli 2 hafta olmadan çıkmaya başlamışlar..

597508

Bu erken çıkışı üzerini tünel sera ile kapatmama borçluyum... ayrıca ekimi yaptıktan sonra kırağı örtüsü ile örttüm. Sonuç kısa sürede ve bu havada maydanozlar çimlendirildi...

597507

Bunlarda büyük seradan toplanan maydanozlar... Maydanozsuz kalmak olmaz ^^

597509

dongyul
27-02-2016, 20:09
Bugün kereviz fideleri asıl yerlerine ekildi.

597539

Kökleri artık bulundukları kaplardan dışarı çıkmaya başlamıştı.

597540

Kök yapıları muhteşem.

597541

Bizimkilerin ebedi istirahat yerleri ^^

597542

Binbirçeşit
27-02-2016, 20:49
Bugün kereviz fideleri asıl yerlerine ekildi.

597539

Kökleri artık bulundukları kaplardan dışarı çıkmaya başlamıştı.

597540

Kök yapıları muhteşem.

597541

Bizimkilerin ebedi istirahat yerleri ^^

597542
Sayın dongyul allah bereketı ni artırıp topragınıza kuvvet versin.çok güzel maşallah 41 kere diyelim.bu yaz inşallah bende şehır hayatından kurtulup ege tarafında bagçeli bir ev alıcam ALLAH nasip eder inşallah.ozaman bende herşeyimi ekicem...ve bol bol paylaşım yapıcam inşallah.

dongyul
27-02-2016, 21:14
Sayın dongyul allah bereketı ni artırıp topragınıza kuvvet versin.çok güzel maşallah 41 kere diyelim.bu yaz inşallah bende şehır hayatından kurtulup ege tarafında bagçeli bir ev alıcam ALLAH nasip eder inşallah.ozaman bende herşeyimi ekicem...ve bol bol paylaşım yapıcam inşallah.

Sayın Binbirçeşit; Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.. Umarım istediklerinizi yaparsınız ve mutlu olursunuz, paylaşım yapın ki bizde gördükçe mutlu olalım ^^

dongyul
01-03-2016, 10:41
Baklalar çiçeklenmeye başladı ^^

Biber, domates ve patlıcanlar viyollere alındı. Burada bir-iki hafta dinlendikten sonra bir kaç boy büyük viyollere alınacak.

597877

597878

597879

Dutlubahçe
01-03-2016, 13:01
Baklalar çiçeklenmeye başladı ^^

Biber, domates ve patlıcanlar viyollere alındı. Burada bir-iki hafta dinlendikten sonra bir kaç boy büyük viyollere alınacak.

597877

597878

597879

Baklalar bahçede mi, serada mı? Benim bahçedekiler henüz 7-8 yaprak, Kasım'da ektiğim halde.

dongyul
01-03-2016, 13:54
Baklalar bahçede mi, serada mı? Benim bahçedekiler henüz 7-8 yaprak, Kasım'da ektiğim halde.

Baklalar bahçede ekili bende kasım gibi ekmiştim ama havalar artık ısınıyor sizinkilerde artık toplanıp çiçeklenirler ^^

dongyul
04-03-2016, 14:49
Uğur böceği

598440

Pazılar pide yapılmak üzere toplandılar.

598441

Brokolilerin yan dallarındaki brokolicikler toplandı akşama meze olacaklar.

598442

Kolhrabiler şaşırtıldı.

598443

Domatesler 4 ve 5 yaprakları oluşmaya başladı.

598444

Dutlubahçe
04-03-2016, 15:42
Pazılar pide yapılmak üzere toplandılar.

598441

Pazılı pide tarifini alabilir miyiz?:confused:

dongyul
04-03-2016, 15:53
Pide harcı için;

Pazı, kaşar peynir, kırmızı kapya biber, pul biber, kuru soğan ve yeşil sarımsak ile karışık harcı yapılır. (Ölçüler size bağlı)

Sonrasında taş fırını olan ekmek fırınına verilir. (Pidenin şeklini ve hamuru fırıncı yapar.)

598466

akçabardak
04-03-2016, 16:07
Bize de afiyetler olsun demek düşer.

idris şenol
04-03-2016, 16:16
hepsini beğendim
tek tek yazamadım kusuruma bakma sanat yapmışınız

dongyul
04-03-2016, 16:55
Bize de afiyetler olsun demek düşer.

Teşekkür ederim ^^

hepsini beğendim
tek tek yazamadım kusuruma bakma sanat yapmışınız

Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim ^^

gilan
05-03-2016, 17:13
Pidelere içim gitti. ;) Yılda bir iki kere evde pide yapıyoruz, bu tarifle deneyeceğim. :)

Kohlrabileri nasıl tüketiyorsunuz?

dongyul
05-03-2016, 17:35
Pidelere içim gitti. ;) Yılda bir iki kere evde pide yapıyoruz, bu tarifle deneyeceğim. :)

Kohlrabileri nasıl tüketiyorsunuz?

Bizim evde kohlrabi daha yeni tanınıyor. Ama tadını ailecek çok seviyoruz. Kohlrabinin salatası, sotesi ve taze olarak tüketiyoruz. ^_^

dongyul
06-03-2016, 11:52
Tünel seraya 3 sıra nazende 40 günlük fasulye ekildi. Fasulyeler verime geçtiklerinde aralarına salatalık ekilecek ^_^

598870

İkişer adet bir karış arayla.

598871

Sıcak olması için üstleri siyah plastik örtü ile örtüldü. Ayrıca tünel serada kapatıldı.

598872

dongyul
06-03-2016, 14:15
Icebergler toplanır :)

598896

dongyul
06-03-2016, 16:02
Bir iki hafta önce tüm gün saatlerce ağaç aşılama metodları hakkında video izlemiştim sonunda aşı yapmayı öğrendim ilk kez erik ağacına iki farklı aşı yapmıştım sonunda yüzümü güldürdüler... tomurcuklar patlamaya başlamış... umarım tutmuşlardır :p

598900

598901

Maydanoz serama budarken atmaya kıyamadığım gül dalları ve ahududu dallarını batırmıştım sonuç ortada hepsi yeşermiş ^_^

Ahududu

598902

Güller

598903

598904

TCM
06-03-2016, 19:26
Bir iki hafta önce tüm gün saatlerce ağaç aşılama metodları hakkında video izlemiştim sonunda aşı yapmayı öğrendim ilk kez erik ağacına iki farklı aşı yapmıştım sonunda yüzümü güldürdüler... tomurcuklar patlamaya başlamış...

O zaman benim de seyretmeme gerek kalmadı :) Bahçede iki kestanemiz var iki parmak kalınlığında dalları. Tavsiye üzerine deliden alıp dikmiştik. Aşı yapmak için uygun geçirdik mi sizce, değilse en uygun zaman ve tv de satılan alet vardı aşı yapmak için, bir arkadaş almış ondan kendim yapabilir miyim onunla?

dongyul
06-03-2016, 20:58
O zaman benim de seyretmeme gerek kalmadı :) Bahçede iki kestanemiz var iki parmak kalınlığında dalları. Tavsiye üzerine deliden alıp dikmiştik. Aşı yapmak için uygun geçirdik mi sizce, değilse en uygun zaman ve tv de satılan alet vardı aşı yapmak için, bir arkadaş almış ondan kendim yapabilir miyim onunla?

Bence eğer yeşerme olmamışsa yapılabilir tam zamanı olduğunu biliyorum. Bence alete gerek yok bir çakı, aşı bandı, mum ve aşı kalemine gerek var. Aleti hiç kullanmadım ayrıca yeni olduğum için çok bilgili değilim tamamen acemi şansı bendeki^^

Resulgur
07-03-2016, 13:35
Sn. dongyul tebrik ederim. Aşı konusunda ilk tecrübenizde başarılı olmuşsunuz.

Bakalım o dallardan meyve alabilecek misiniz :)

dongyul
07-03-2016, 13:46
Teşekkür ederim sayın Resulgur; bende merak ediyorum benim gibi tez canlı biri için zor bi bekleyiş gidip gelip bakıyorum ^_&

Dutlubahçe
07-03-2016, 15:09
Bence eğer yeşerme olmamışsa yapılabilir tam zamanı olduğunu biliyorum. Bence alete gerek yok bir çakı, aşı bandı, mum ve aşı kalemine gerek var. Aleti hiç kullanmadım ayrıca yeni olduğum için çok bilgili değilim tamamen acemi şansı bendeki^^

Mumu aşı macunu olarak mı kullandınız? Öyle ise şunu da sorayım: Isıtıp eriterek mi kullandınız?

dongyul
07-03-2016, 15:25
Mumu aşı macunu olarak mı kullandınız? Öyle ise şunu da sorayım: Isıtıp eriterek mi kullandınız?

Evet Fransızlar aşı macunu olarak mum kullanıyormuş bende mumu ısıtıp erittim fırça ile aşı yaptıktan sonra sürdüm ve aşı kaleminin uç kısmına da sürdüm.. ve şunu fark ettim yağmur yağdıktan sonra mum sürdüğüm yerden yağmur damlaları akıp gitti yani işlevsel bir taktik :cool:

dongyul
07-03-2016, 17:47
Bağa ekilen baklalar çapa yapıldı ^_^

599127

599128

birnefestoprak
07-03-2016, 18:53
Toprak güzelmiş, verimli, bol mineralli izlenimi veriyor.

dongyul
07-03-2016, 19:12
Toprak güzelmiş, verimli, bol mineralli izlenimi veriyor.

Sayın birnefestoprak; haklısınız toprak çok güzel yıllardır kullanılmayan bir bahçeden toprak elenerek taşındı ve en az 30 - 40 el arabası yanmış gübre konuldu. En kötü tarafı bu kadar uğraşma benim olmayan bir bahçe için :rolleyes: o açıdan üzülmüyor değilim.

YeniGine
07-03-2016, 23:23
Sevgili dongyul çok haklısın senin olmayan bir bahçe için; ben senelerdir bana ait olmayan komşu bahçelerine, site ortak alana, kapı önlerine dikip-ekip duruyorum. Ama İstanbul gibi yerde buna da şükür diyorum.
Sana da rastgelsin inşallah...

dongyul
07-03-2016, 23:36
Sevgili dongyul çok haklısın senin olmayan bir bahçe için; ben senelerdir bana ait olmayan komşu bahçelerine, site ortak alana, kapı önlerine dikip-ekip duruyorum. Ama İstanbul gibi yerde buna da şükür diyorum.
Sana da rastgelsin inşallah...

Sayın YeniGine; Çok teşekkür ederim benim bahçem var ama dar geliyor umarım biraz daha büyük bir bahçe alırım aileme baskı kuruyorum, hayırlısı ama en kötüsü yapıyorsun ediyorsun senden öğreniyorlar bahçelerinin pisliği, otu bitiyor, bahçe bir düzene giriyor. Sonra biri gelip diyor ki yeter burası benim bahçem artık ben ekeceğim. Benden sonra ekenlerde bir türlü hayrını göremediler (Yunanca da bir atasözü var hak yenir ama hazm edilmez.) ikidir başıma geldi ağzım yandı o yüzden sizi çok iyi anlıyorum... bakalım kendime ait daha büyük bahçe istiyorum^^

YeniGine
08-03-2016, 00:00
:) Sevgili dongyul; evet bilmem mi senin bahçeni o yetiştirdiğin, emek verdiğin güzel ürünlerini... Daim olsun inşallah!..
:( Bana gelen-giden yok da ben daha çok gördüğüm zarar ve kayıplarımdan rahatsız oluyorum, üzülüyorum.
:) Benden artık geçti de, inşallah senin kocaman bir bahçen olsun...

dongyul
08-03-2016, 00:05
Çooook teşekkür ederim mutlu oldum bu güzel dileğinizle ^_^

hilalll
08-03-2016, 02:12
Can-ı gönülden tebrik ediyorum.Gece gece çok güzel 16 sayfa dolusu guzellik,mutluluk ,bilgi...

Titizlikten nasibsiz ben, o konuda da ayrıca size hayran kaldım.

Son olarak Yenigine hanimin dedigi gibi ben bahçe istiyorum !

dongyul
08-03-2016, 08:02
Can-ı gönülden tebrik ediyorum.Gece gece çok güzel 16 sayfa dolusu guzellik,mutluluk ,bilgi...

Titizlikten nasibsiz ben, o konuda da ayrıca size hayran kaldım.

Son olarak Yenigine hanimin dedigi gibi ben bahçe istiyorum !

Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Umarım en yakın zamanda kocaman güzel bir bahçeniz olur ^_^

dongyul
08-03-2016, 17:05
Bir hafta önce viyollere dikilen oturak fasulyeler (nazende) tünel seraya taşındı.

599332

Kök yapısı çok güzel ^_^

599333

40 gün sonra ürünleri toplamak üzere...

599334

pınar59
08-03-2016, 17:40
Înşallah en kısa zamanda istediğiniz bahçeye kavuşursunuz sn dongul istemek elde etmenin yarısıdır, kalmış diğer yarısı başarılar dilerim.

dongyul
08-03-2016, 18:19
Înşallah en kısa zamanda istediğiniz bahçeye kavuşursunuz sn dongul istemek elde etmenin yarısıdır, kalmış diğer yarısı başarılar dilerim.

Çok teşekkür ederim sözleriniz beni çok mutlu etti ^^

dongyul
09-03-2016, 19:06
Bugün büyük seranın içindekiler toplandı.

- Derince kazıldı, toprak altı gübresi, 1 çuval yanmış hayvan gübresi atıldı ve karıştırıldı.

- Yarın damlama borusu ve malç plastiği çekilecek.

3 sıra salatalık ve oturak fasulye ekilecek ^_^

599440

599439

gilan
09-03-2016, 19:16
Toprak altı gübresi dediğiniz kimyasal gübre mi?

dongyul
09-03-2016, 19:32
Toprak altı gübresi dediğiniz kimyasal gübre mi?

Sayın Gilan; 4444 beğeniyi yapan kişisiniz tebrikler ^^

Evet kimyasal gübre.

20.20.0 KOMPOZE GÜBRE (Toprak altı gübresi)

100 kg’ından 20 kg. saf azot, 20 kg.'da fosfor asidi mevcut. Suda eriyebilirlik derecesi yüksek gübre ve her toprak çeşittine uygulanabilir. Tabikide bunun da fazlası zarardır. Kararında toprağa serpme şeklinde uyguluyorum ^_^

gilan
09-03-2016, 19:47
Sayın Gilan; 4444 beğeniyi yapan kişisiniz tebrikler ^^

Onur duydum. ;)

Peki kimyasal gübreleri bir kenara bırakıp organik tarım yapmayı düşünmez misiniz? Eminim sizdeki bilgi birikimi ve de çalışkanlıkla kolayca üstesinden gelirsiniz. Çok daha sağlıklı ürünler elde edebilirsiniz. :)

dongyul
09-03-2016, 20:02
Evet haklısınız ama benim düşünceme göre bu gübreyi az miktarda kullandığım için organik tarım yaptığımı düşünüyorum. Çünkü benim toprağım çok verimsiz... Hayvan gübresi yeterli gelmiyor ama bu yıl Sayın Meyvelitepeden; öğrendiğim irfan çayı yapacağım ve tüm yaz boyunca kullanacağım bu şekilde toprak altı gübrenin yerini irfan çayı alacak ^_^ ama sorun şu hodan bitkisi bulmak çok zor.

gilan
09-03-2016, 23:08
”Çoğunlukla organik” diyelim biz ona. ;)

İrfan çayını duymamıştım. Bir bakayım...
Ama kimyasal gübreyi bırakmak adına çalışmalarınızın olması çok güzel.

Bahçenizin bir tarafında kompost da yapmanız faydalı olabilir. Bol bol kompost, hayvan gübresi ve leonardit/hümik asitle adam olmayacak toprak pek yok. :)

dongyul
09-03-2016, 23:17
”Çoğunlukla organik” diyelim biz ona. ;)

İrfan çayını duymamıştım. Bir bakayım...
Ama kimyasal gübreyi bırakmak adına çalışmalarınızın olması çok güzel.

Bahçenizin bir tarafında kompost da yapmanız faydalı olabilir. Bol bol kompost, hayvan gübresi ve leonardit/hümik asitle adam olmayacak toprak pek yok. :)

Mutlaka araştırın Meyvelitepenin çok güzel denemeleri ve izlenimleri var blogundan bulabilirsiniz.

Kompost yapmak için değil ama otları ve yaprakları topladığım küçük bir yer yaptım orada biriktirip bahçenin belli bölgelerine gömüyorum işe yarıyor...

Hümik asitte son aylarda kullandığım ama pek yararını göremediğim bir madde.

- Bilgi paylaşımı ve bugün sizinle yaptığımız paslaşmalar beni çok mutlu ediyor. Sohbetlerin ve önerilerin içi dolu olanını seviyorum ^^ teşekkür ederim :cool::cool:

dongyul
10-03-2016, 11:49
Büyük seranın damlaması çekildi, kırağı beziyle malç örtüsü örtüldü ^_^

599525

599526

dongyul
11-03-2016, 19:04
Domatesler ikinci viyollerine şaşırtıldılar.

Ķökler viyollerden çıkmaya başladı ve yerlerine dar geldiler bu yüzden daha büyük viyollere alındı... bu şekilde iki defa şaşırtma yapmak kök ve gövde yapısının daha iyi olmasını sağlıyor ^_^

599754

Kök yapısı mükemmel...

599755

Yeni şaşırtılan yerleri ^_^

599756

Toplam 245 adet...

dongyul
12-03-2016, 23:51
Sarımsaklar çapandı ^^

599946

599947

gilan
13-03-2016, 04:43
245 adet domates? :eek:
Hepsi sizin bahçeye mi yoksa fide mi dağıtacaksınız?

Ben de benim 24 fideye çok diyordum. :p

dongyul
13-03-2016, 07:38
245 adet domates? :eek:
Hepsi sizin bahçeye mi yoksa fide mi dağıtacaksınız?

Ben de benim 24 fideye çok diyordum. :p

Benim bahçeme domates maximum 42 tane sığıyor. Geri kalanını tanıdığımın bağınada ekiyorum. Ayrıca daimi fidelerimi alan komşularım oluyor onlarada satıyorum.

Dün 272 tane viyollere biber ektim. Onlarda aynı şekilde bir kısmı satılcak bir kısmı bağa ve bahçeye ekilecek ^_^

dongyul
15-03-2016, 13:16
Tünel seradaki fasulyeler kendilerine geldiler ama iki hafta soğuk gösteriyor. Umarım etkilenmezler ^_^

600367

Büyük seraya ekilecek salatalıklar irileştiler. 1 nisanda seraya aktarılacaklar :cool:

Sol tarafda yeni çıkan japon salatalıkları tünel seraya dikelecekler ^^

600368

dongyul
16-03-2016, 12:43
Bizim toprak çok fazla sıkı sonunda bahçenin bir kısmı boşaldı. Bire bir oranında kum ve yanmış hayvan gübresi kullanılarak karıştırıldı. Bahçeye 2-3 cm şeklinde yayıldı. Yoruldum ama iyi bir çıktı ^_^

Sırık fasulye ekilecek bölge...

600477

Sarımsak ekilen bölge ve aralarına patlıcan ekilecek...

600476

eurosat55
16-03-2016, 12:54
Bizim toprak çok fazla sıkı sonunda bahçenin bir kısmı boşaldı. Bire bir oranında kum ve yanmış hayvan gübresi kullanılarak karıştırıldı. Bahçeye 2-3 cm şeklinde yayıldı. Yoruldum ama iyi bir çıktı ^_^

Sırık fasulye ekilecek bölge...

600477

Sarımsak ekilen bölge ve aralarına patlıcan ekilecek...

600476

Sayın dongyul karışımdaki kumun cinsi dere kumumu acaba?

dongyul
16-03-2016, 13:59
Sayın dongyul karışımdaki kumun cinsi dere kumumu acaba?

Uzun süre yağmurda yıkanmış 2 mmlik kalın inşaat kumu.

eurosat55
16-03-2016, 15:25
Sayın dongyul benim yazlık bahçesinin toprağı ile alakalı sorun varda o yüzden sormak istedim,acaba dere kumuda aynı işi görürmü yararı veya zararı olurmu bilginiz varmı acaba.

dongyul
16-03-2016, 15:53
Sayın dongyul benim yazlık bahçesinin toprağı ile alakalı sorun varda o yüzden sormak istedim,acaba dere kumuda aynı işi görürmü yararı veya zararı olurmu bilginiz varmı acaba.

İnşaatta zaten dere, nehir kumu kullanılır. Deniz kumu inşaatta kullanılmaz. Bence bir sorun olmaz inşaat kumu kullanın ama yıkanmış olsun ^^ Dere kumu yaparsa sadece bol miktarda otlanma yapar diye düşünüyorum... Ayrıca kuma doğru orantılı bir şekilde yanmış hayvan gübresi kullanmalısınız...

eurosat55
16-03-2016, 16:05
Bir e bir karışımla uygulama yapim olmassa,kum derede bolca mevcut,olmadı 1-2 kez yıkar hayvan gübresiyle karıştırırım,çok teşekkür ederim,kolay gelsin.

kerkenez
17-03-2016, 09:19

Toprağınız sertse tavsiyem kum karıştırmamanız yönünde. Benimde çok sert olduğu için çok araştırdım. Kum karıştırılırsa ileride daha çok sıkıntı yaratabiliyormuş. Tavsiye edilen toprağın üstüne belirli aralıklarla bol miktarda kompost eklenmesi, kullanılmadığı zamanlarda çeşitli örtü bitkilerinin ekilmesi, daha sonra biçilerek toprağın üzerinde bırakılması dolayısıyla organik maddenin arttırılması.

Biraz zahmetli bir yol olarakta sonbaharda lazanya malçlama yapabilirsiniz. İlkbahara toprağınız hazır olacaktır.

dongyul
17-03-2016, 09:34
Sayın kerkenez çok teşekkür ederim bilgi için. Ama kumu bu bölgelere dökmeden önce serada ve saksılarda deneme yaptım. Seranın toprağında topaklanma ve sertleşme sorunu bitti nerdeyse. Ama yanmış hayvan gübresi çok fazla kullandım ayrıca kumla bire bir oranında gübre kullanmak birazda kumun olumsuz özelliğini azaltıyor diye düşünüyorum. Bakalım denedim olumsuzluklarla karşılaşırsam yazacağım. Sizde okuyan ve araştıran birisiniz her zaman yorumlarınızı bekliyorum. ^^

eurosat55
17-03-2016, 10:25
Toprağınız sertse tavsiyem kum karıştırmamanız yönünde. Benimde çok sert olduğu için çok araştırdım. Kum karıştırılırsa ileride daha çok sıkıntı yaratabiliyormuş. Tavsiye edilen toprağın üstüne belirli aralıklarla bol miktarda kompost eklenmesi, kullanılmadığı zamanlarda çeşitli örtü bitkilerinin ekilmesi, daha sonra biçilerek toprağın üzerinde bırakılması dolayısıyla organik maddenin arttırılması.

Biraz zahmetli bir yol olarakta sonbaharda lazanya malçlama yapabilirsiniz. İlkbahara toprağınız hazır olacaktır.

Sayın kerkenez,yer sadece sezonunda ekilip biçiliyor,yani yazlık.Yapısal olarak toprak sert değil.Toprak tabakasıda fazla kalın değil,yeşillik bol,ot makineyle kesip topraga yatırıyorum.Bu sene dediğiniz gibi evdeki kullanılabilir atıkları toplayıp sezon sonu toprağa atim.
Birde sezon sonunda kompostla birlikte kalın talaş dökmenin,bir sonraki ekime toprağa faydası olurmu sizce.

Mehmet Slc
17-03-2016, 16:25
Merhaba Sayın dongyul ,

Bahçe ekim-dikim işlerinizin sıkı takipçisiyim :)
Açtığınız sayfada verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ürünlerinizin güzelliği de iştah kabartmıyor değil :)
Forumdan okuduklarım ve diğer forumdaşların paylaştığı bilgiler beni heveslendirdi.
1 gün önceden suda beklettiğim red robin , sarı ve beyaz cherry tohumlarımı viyollere ekeceğim acemiliğimi onlarda atarım umarım :)

Mahsulleriniz bol ve bereketli olsun. Çalışmalarınızın devamını dilerim :)

dongyul
17-03-2016, 16:54
Merhaba Sayın dongyul ,

Bahçe ekim-dikim işlerinizin sıkı takipçisiyim :)
Açtığınız sayfada verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ürünlerinizin güzelliği de iştah kabartmıyor değil :)
Forumdan okuduklarım ve diğer forumdaşların paylaştığı bilgiler beni heveslendirdi.
1 gün önceden suda beklettiğim red robin , sarı ve beyaz cherry tohumlarımı viyollere ekeceğim acemiliğimi onlarda atarım umarım :)

Mahsulleriniz bol ve bereketli olsun. Çalışmalarınızın devamını dilerim :)

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^_ ^

Umarım sizinde domatesleriniz bol bereketli olur :)

saleri
18-03-2016, 00:02
Sert yapılı toprağımıza kum karıştırarak drenajı artırma konusunu Sn kerkenez gibi
bende araştırdım.

Maalesef " killi toprağa kum karıştırmanın toprağın drenajını artıracağı " şehir efsanesinden başka bir şey değilmiş.

Sert toprağa kum karıştırmanın bahçe toprağını daha da sertleştireceği yazılıyor. Hatta bu konuda şöyle bir örnek vermişler.

Basket topu dolu bi odaya önce tenis topu ekleyip çalkalanıp sonrada pinpon topu ekleyip bir daha çalkalandığında nasıl ki odada hiç boşluk kalmazsa sert /killi toprağımız kum eklediğimizde de aynı şeyin oluyormuş.

Bunun sebebi toprağın yapısını belirleyen birinci faktörün toprağın partikül boyutu olması. Killi topraklarda bu mikroskobik boyuttayken kumlu toprakta çok daha büyük partikül boyu mevcut. Kumlu toprak bu yüzden daha fazla geçirgenken aynı zamanda mineralleri bağlayamadığından daha fakir. Bizler kum ile killi karıştırdığımızda yukardaki örnekteki gibi tüm boşlukları kapatarak aslında beton benzeri bir yapı oluşturuyoruz.

Kaliforniya üniversitesinin Agrikültür bölümünün bu konuda yaptığı bir çalışmada toprağa kum karıştırmanın zararları gösterilmiş. (Henüz o makaleyi bulamadım)

Tüm ağır toprakların drenaj / havalanma sorununu çözmek için önerilen en sağlıklı yol Sn kerkenezin de belirttiği gibi topraktaki organik madde miktarını artırmak.

Bunun için ister yanmış hayvan gübresi karıştırın isterseniz yeşil gübreleme yapın veya sizinde denediğiniz gibi (http://www.agaclar.net/forum/1422222-post278.htm) toprağınıza ağaç talaşı ile malç yapın.

Ağaç talaşı ülkemizde çok bol ve bedava bulunan bir malzeme. Karbon nitrogen oranının yaklaşık 300 e 1 olması parçalanma sırasında toprağımızdaki tüm azotu bir anda tüketecekmiş gibi gelsede gerçekte o kadar hızlı bir yıkım olmuyor. İlla karbon/azot oranını dengeleyeyim derseniz 50 kg ağaç talaşına 1 kg üre veya 3 kg amonyum nitrat, oda yoksa 5 kg amonyum sülfat katarsınız.(Oranlar etkilerine göre denkleştirilmiş)

Talaş ile malçlama bazı dikkat isteyen noktalar var.
Hiç bir zaman talaşı tam bitkinizin gövdesine değdirmeyin 10-15 cm mesafe bırakın.(Beyaz kök mantarları enzimleri ile talaşını parçalarken bitkinizide parçalamasın)
Malç kalınlığınız 10 cm i geçmesin
Kurumamış üzerinden 1 yıl geçmemiş taze talaşı kullanmayın.

İyi drenajlı bahçeniz olsun efendim :)

gilan
18-03-2016, 00:33
Sayın saleri,

Bilgiler için çok teşekkürler! Bu yöntem benim de bu sene deneyeceğim bir yöntem olacak. Yalnız bir konu dikkatimi çekti. Taze talaş kullanmayın demişsiniz. Bunun zararı nedir?

Burada tam olarak talaş değil ama taze kesilmiş parçalanmış ağaç parçaları çok kullanılıyor ve de insanların memnun olduklarını duyuyorum. Bir zararı varsa önceden bilmem iyi olur.

Örnek fotoğraflar:
https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/e15/929240_854592207914224_955235210_n.jpg?ig_cache_ke y=ODI4MjY0MzQ1MTEzMzE5OTY3.2
https://chipsite-assets.s3.amazonaws.com/chipapp/img/general/dump_8.jpg?Signature=GIJubN1ffIEjVFYe3yvu8ElxAyM%3 D&Expires=1458260139&AWSAccessKeyId=AKIAJOCPOHCHM7YYEQCA

abk
18-03-2016, 01:00
Ben de az once bahce sayfamda topraga kum karistirmaktan bahsetmiştim. Yagmur sonrasi bahçede yollanırlar oluyor ve cok uzun sure gitmiyor. Soganli bitkilerinin çürümesini önlemek icin kum karıştırarak drenaji arttiracagimi dusundum.
Toprakta malclama ile organik madde miktarını arttırmak cokta hızlı bir yol degil. Daha hızlı bir yol yok mudur?

saleri
18-03-2016, 01:13
Sn gilan: Resimlerinizdekiler yanlış görmüyorsam budanmış ağaçların öğütücüden geçirilmiş hali. Yani ağaç talaşından daha kalın ve içinde yeşil madde yani nitrojen de mevcut ve çok faydalı. Benim bahs ettiğim ise bildiğimiz marangozhanelerde **** kereste atölyelerinde olan ağaç tozu. (wood chips / sawdust)

Taze talaşın topraktaki nitrojeni daha hızlı tükettiği söylenmekte. Bu yüzden eğer taze talaş kullanılacaksa hafifden azot takviyesi yapılması ve ince tabaka halinde yavaş yavaş toprağa eklenmesi önerilmekte.