PDA

View Full Version : Dongyul / Bahçe

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

dongyul
28-05-2017, 21:52
Soğanlar Baş Yapmaya Başladı....

Bu yıl sarı, beyaz ve kırmızı soğan sıskalarını kasım gibi dikmiştim şuan ki durumları böyle.. Çok heyecan verici bir şey... Baş yapmaya başladıklarında toprağı çatlatıp yarıyorlar...

649580

649581

649582

Böyle görünce keşke daha fazla dikseydim dedim. Seneye daha fazla dikmeyi düşünüyorum. Bu sene tohumdan deneyeceğim ^^

:cool::eek:

Benim gözüm doymuyor daha fazla yapayım daha fazla üreteyim deneyim onu da ekeyim bunu da dikeyim nasıl oluyor nasıl gelişiyor kokusu rengi tadı nasıl diye diye her yeri dolduruyorum. Sonuç her yer dar geliyor...

Şaka bir yana bunca istek emek verici işler yapmak cidden bazen yorucu olabiliyor...

dongyul
29-05-2017, 22:40
Sakız kabakları yolda :dilli:

Yakında sepet sepet kabak toplayacağız...

Tohumların kökeni f1 çeşitler ama kendi tohumumu ala ala artık kendileştiler... Batıl inanç gibi f1 tohum kısırdır ekilmez, vermez, diyenlere gelsin bunlar... Bence biraz cesaret gerekiyor sizlerde deneyip görmelisiniz ^^

Yeşil çizgili sakız kabakları

649744

649746

Beyaz uzun sakız kabağı

649749

Sayın Mincel ve Sayın Taşlıbahçe'ye çok teşekkür ederim sarı kabakların tohumları etkinlikte onlardan gelmişti.... Ayrıca sayın Taşlıbahçeden gelen kara kabakta ekildi meyveye durmaları bekleniyor... Tohumlar emin ellerde ^^

649747

649748

Tohum etkinliğinde benden talep edilen kabak tohumlarının akıbetini merak etmiyor değilim hani ^^

MeyveliTepe
29-05-2017, 23:06
Bu sarı kabakların çiçekleri çok değerlidir, bizim burada sadece çiçeği için yetiştirenler var. Ayrıca kabakları da çok güzeldir.

dongyul
29-05-2017, 23:10
Bu sarı kabakların çiçekleri çok değerlidir, bizim burada sadece çiçeği için yetiştirenler var. Ayrıca kabakları da çok güzeldir.

Sayın MeyveliTepe; ilk defa yetiştirdiğim için bu yıl deneyeceğim bakalım başarılı olacak mıyım... bilgiler için teşekkür ederim ^^

Efe Bey
30-05-2017, 12:11
Sn.Dongyul merhaba,sizde kabaklarınızda tepe kopartma yapıyormusunuz acaba merak ettim.Bahçeye hanım ekmişti yavaş yavaş serpilmeye başladılar zamanı geçmesin diye sordum.Kolaylıklar dilerim.

dongyul
30-05-2017, 12:32
Sn.Dongyul merhaba,sizde kabaklarınızda tepe kopartma yapıyormusunuz acaba merak ettim.Bahçeye hanım ekmişti yavaş yavaş serpilmeye başladılar zamanı geçmesin diye sordum.Kolaylıklar dilerim.

Sayın Efe Bey; tepe kopartma işlemi dediğiniz şeyi anlamadım ancak kabaklarda herhangi bir işlem uygulamıyorum.

aysozbek
31-05-2017, 15:18
Sayın Dongyul,

bahçeniz bir harika. Tecrübenize ve bilginize istinaden, acaba şimdi Akdeniz ikliminde kabak, salatalık, acur ekilebilir mi? Yoksa vakit geçti mi?

dongyul
31-05-2017, 20:12
Sayın Dongyul,

bahçeniz bir harika. Tecrübenize ve bilginize istinaden, acaba şimdi Akdeniz ikliminde kabak, salatalık, acur ekilebilir mi? Yoksa vakit geçti mi?

Sayın aysozbek; güzel sözleriniz için teşekkür ederim... Tabi ki de geçmedi hemen ekim işlemlerini yapabilirsiniz ama hava sıcaklıkları artacağından dikkatli olun kırmızı örümcek istilası yaşanabilir ^^ bol bereketli olsun şimdiden...

dongyul
31-05-2017, 20:46
Domatesler ve salatalıklar için çardak yapıldı...

Domatesler ve salatalıkların üstü kapalıydı artık tünel sera havalar ısındığı için kaldırıldı ve o hızla hemen çardak kurulma işlemi yapıldı...

649983

Her zaman çardak için domateslerin bağlanacağı yeri tahta malzeme seçiyordum (ürünler tam olgunlaşacağı zaman ağırlıktan dolayı bazen tahtalar kırılabiliyordu) ama bu yıl değişiklik yaparak 8'lik demir aldım ve tıkalı eski damlama borularına geçirdim. (Damlama borusuna geçirdim nedeni paslanmasın ömrü uzun olsun ve daha estetik durdu..) Yerden yüksekliği ve eni 2 metre, boyu 8 metre... (bu değerler tahmini) Bazılarınız diye bilir o demirler esner diye kırılmasındansa esnemesi daha iyi en azından altına destek konulur, esnemesi durur...

649980

Domatesler tünel seradan çıkınca biraz şaşkınlık yaşadılar ama şuan toparlandılar...

649981

Kıvırcıklarımda çoştu ramazan için ekmiştim evet ramazana yetişti ^^

649982

:rolleyes::cool:

dongyul
05-06-2017, 14:22
Çiçek zamanı

Kırmızı ve pembe cadı gülleri açmaya başladı.

650488

Papatyalar çoştu.

650489

Latin çiçekleri açıyor hemen koparıp yiyorum... İşte ben böyle çiçekleri daha çok seviyorum yenebilenler...

650490

Frenk üzümleri de olma yolunda ilerliyor...

650492

Dutlar da oldu yemeğe gelin ^^

650491

dongyul
05-06-2017, 22:29
Üretime tam gaz devam...

Bezelyelerin arasına ektiğim patateslerden bir kök söktüm ve tam not verdim.. Bir kökten tam tamına 12 adet irili ufaklı patates aldım.. Çok ufak 5 6 adeti saymıyorum ^^

650554

Sarı kabaklar denildiği gibi çiçekleri çok güzel ve geniş. Yakında toplanıp lezzetine bakılacak...

650555

Salatalıklar çiçeklendi bu sene sanırım salatalık hasadın da geç kaldım ilk defa bu yıl salatalıklarda sıkıntı yaşadım :(

650556

Arakalar içlerini doldurmaya başladılar... İlk posta her ne kadar bezelye diye toplasam da aslında gerçeği sonradan öğrendim ki bezelye dediklerim arakaymış. Tam dayaklığım canım :cool::cool:

650557

Bağdaki fasulyeler pek bir neşeli son yağmurlar çok hoşlarına gitti...

650558

:D:dilli:

g.c.
06-06-2017, 09:14
Sevgili yetkililer buraya beğen butonuna alternatif bir buton koysunlar.

Şahsi önerilerim;

- İmrenerek Takipteyim
- tü tü tü maşallah
- yok artık Ali Sami

;)

TCM
06-06-2017, 09:25
@ Dongyul, fasulyeleri nasıl ekiyorsunuz. Ben ikişer karış (50 cm.) arayla sonuçta her ocağa üç tane kalacak dört beş fasulye atıyorum. Sizinki daha sık ama ikişer kök bırakılmış gibi. Bir de sol taraftakiler mısır sanırım, onu da sık ekip seyreltiyormusunuz?

dongyul
06-06-2017, 11:04
Sevgili yetkililer buraya beğen butonuna alternatif bir buton koysunlar.

Şahsi önerilerim;

- İmrenerek Takipteyim
- tü tü tü maşallah
- yok artık Ali Sami

;)

Sayın g.c; çok teşekkür ederim... sayfamda sizi görmek mutlu ediyor ^^

@ Dongyul, fasulyeleri nasıl ekiyorsunuz. Ben ikişer karış (50 cm.) arayla sonuçta her ocağa üç tane kalacak dört beş fasulye atıyorum. Sizinki daha sık ama ikişer kök bırakılmış gibi. Bir de sol taraftakiler mısır sanırım, onu da sık ekip seyreltiyormusunuz?

Sayın TCM; Benim damlama aralığı sıra üstü 25 cm aralıklı 25 cm de bir ocaklar yaptım her ocağa 3-4 bazılarına 5 adet düşen bile oldu. Sıra aralığı 50 cm benim fikrimce bu çeşit fasulyeler oturak olduğu için büyüyünce birbirlerine destek olacaklarını düşünüyorum. Ocaklardan hepsine attığım fasulyeler çıktı şuanlık sık değiller eğer sık sa bile sorun değil fasulyede kırma işlemi yapmıcam.

Mısırları 2 adet olarak ekiyorum ikiside çıkarsa birini kırıyorum... Mısır ekmemin nedeni oturak fasulyeleri bamyaları aşırı güneş yakmasın diye 3 sıra arayla ekiyorum.

yelizkahraman
06-06-2017, 11:22
Sn dongyul bende bu yıl ilk defa cinao oturak fasulye ektim bizim bahçe içinde sizinkinde görüldüğü gibi üç dört sıra fidanlar var ben fasulye leri onların aralarına ektim 60ocak kadar varlar yani sabahtan ve akşam uzeri yarı gölge oluyor kayınvalidem bana güldü fasulye çok güneş ister orada olmaz dedi fakat benim anneannem almanyada ekerdi ve orası iklim olarak fazla güneş li değil di bende ona dayanarak ektim ama şimdi üzüldüm fasulye ler olmazsa diye biraz da mahcup oldum sanki

dongyul
06-06-2017, 12:31
Sn dongyul bende bu yıl ilk defa cinao oturak fasulye ektim bizim bahçe içinde sizinkinde görüldüğü gibi üç dört sıra fidanlar var ben fasulye leri onların aralarına ektim 60ocak kadar varlar yani sabahtan ve akşam uzeri yarı gölge oluyor kayınvalidem bana güldü fasulye çok güneş ister orada olmaz dedi fakat benim anneannem almanyada ekerdi ve orası iklim olarak fazla güneş li değil di bende ona dayanarak ektim ama şimdi üzüldüm fasulye ler olmazsa diye biraz da mahcup oldum sanki

Sayın Yelizkahraman; sayfama hoşgeldiniz.... ben yarı gölge yerde fasulye yetiştiririm her zaman ve bol ürün alırım... Şaka yapmıyorum ben geçen sene ceviz ağaçlarının altında fasulye yetiştirip satan bir çiftçi bile gördüm. Yani panik yapmayın eminim bol ürünleriniz olacaklartır... Kayınvalidenize selamlar 😀😊

yelizkahraman
06-06-2017, 14:53
Söyledikleriniz moralimi yükseltti umut verici sözler için teşekkür ederim

h_dogan
06-06-2017, 16:42

Fasulyeleri sıra üzeri 10-12 cm ara ile ekseniz bir ocağa 5 tohum atıp 50 cm ara ile ekmenizden daha fazla randıman alırsınız hem de bir ocakta fazla fide çıkmasından sonra kırma veya çekme işlemi yapmanıza gerek kalmaz.

Ticari yetiştiricilik yapmadığınız için de sıra arasını 50cm tutabilirsiniz. Çapalama işlemlerini kolayca yapmak istiyorsanız 70cm sıra arası ideal.

Fasulyelerin arasına belli aralıklarla mısır ekmek mantıklı hem güneşten korur hem de yaprak bitleri mısırı sever. :) Fasulye aşırı sıcaklardan hoşlanmaz.

TCM
06-06-2017, 23:41
@ h_dogan ve @ Dongyul, bilgiler için teşekkürler. Benim fasulyeler sırık oturak değil. Bu durumda 20 şer cm. arayla üçer kök kalacak şekilde ekebilirim ve arada mısır da ekleyebilirim o zaman. Ben sık olursa havalanmaz, basıra, mantar, bit vs. daha sık olur diye düşünmüştüm. O zaman barbunya (Sırık cins) ve oturak cins kuru fasulye için de benzer yöntem kullanabilirim herhalde..

dongyul
08-06-2017, 20:20
Buzdolabı maceramız devam ediyor :p

Geçen sene atıl durumda olan buzdolabını alıp sebze adası yapmıştım ve içerisine maydanoz ekiyorum ve yaz kış bize yetecek düzeyde maydanoz topluyoruz... Maydanozların kenarlarında boylamasına 5 cm kadar boşluk gördüm ve 3 adet Alis pembesi cherry domatesi oracığa diki verdim...

Sonuç mu?

Her zaman olduğu gibi maydanoz toplamaya devam...

650925

Cherry domatesleri aldı başını gitti şuan ki boyları 1.5 metreyi aştı üzerilerin de 150 den fazla cherry domatesi mevcut... Hedefim boyları 3-4 metre ^^

650926

dongyul
09-06-2017, 22:00
Tatlı patates aşkına :D

Bu yıl tatlı patateslerimi hata yapıp cocopeat içinde yeşertmeye kalktım ve sonuç fiyasko tatlı patatesler çürüdü :(

Sayın MeyveliTepe sayesinde tatlı patateslerim oldu çok teşekkür ederim kendisine...

Hemen suya koydum, belli bir süre sonra yeşermeye başladı sonuç olarak bir sürü tatlı patates slips' oldu... Burada püf nokta tatlı patatesler için bol oksijenli su olmalı ve iki günde bir sularını değiştirmek gerekiyor...

651066

Çelikler 10 cm boylarına gelince...

651067

Kırıp viyollere tek tek diktim...

651068

Sonuç olarak viyoller de 1 hafta içerisinde köklendiler..

651069

Bitkiler arasında gördüğüm en hızlı kök oluşturan canlı bence...

Sıra biraz daha köklenmelerini bekleyip bağa dikmeyi planlıyorum ^^

:rolleyes::eek::D

dongyul
10-06-2017, 22:35
Lakerda soğancıkları ^^

Sayın bahcedenn'den gelen lakerda soğan tohumlarını 2.5 ay kadar önce ekim yapmıştım.. Kendisine çok teşekkür ederim ;)

İlk çıkım halleri çok güzel incecik gel beni ye cinsindendi...

651165

Zaman ilerledikçe sık dikim nedeniyle bazılarını kaybetmeye başladım... Sonuç olarak söküm yapıp daha seyrek olarak bağa ekim yaptım...

651167

Bunları tel tel ayırmak gel bana sor tam bir anlamıyla işkenceydi ama neyse ki başardım...

651168

Bunlar bu yıl sıska olacak seneye de baş soğan olacaklar.. Uzun bir süreç bizi bekliyor ilk defa denediğim için şaşkınlık yaşıyorum

:rolleyes:

651166

Bunlar baş lakerda soğan olacakta bizde göreceğiz bakalım hayırlısı ^^

sevgihoca
10-06-2017, 23:16
Maşallah o kadar soğanı nasıl diktin Dongyul:eek:.Ama maydanozlarım senin maydanozlarından güzel ha,ha!:p;)Bol verimler güzel oğlum.Oğlum yok ya,hemen sahipleniyorum.

Taşlıbahçe
11-06-2017, 21:42
Lakerda soğancıkları ^^

Sayın bahcedenn'den gelen lakerda soğan tohumlarını 2.5 ay kadar önce ekim yapmıştım.. Kendisine çok teşekkür ederim ;)

İlk çıkım halleri çok güzel incecik gel beni ye cinsindendi...

651165

Zaman ilerledikçe sık dikim nedeniyle bazılarını kaybetmeye başladım... Sonuç olarak söküm yapıp daha seyrek olarak bağa ekim yaptım...

651167

Bunları tel tel ayırmak gel bana sor tam bir anlamıyla işkenceydi ama neyse ki başardım...

651168

Bunlar bu yıl sıska olacak seneye de baş soğan olacaklar.. Uzun bir süreç bizi bekliyor ilk defa denediğim için şaşkınlık yaşıyorum

:rolleyes:

651166

Bunlar baş lakerda soğan olacakta bizde göreceğiz bakalım hayırlısı ^^

Yaprakları 10 cm'den kesersen kolay toparlarlar, bir zararı olmaz, aksine kökleri aktarma sırasında zarar gördüğünden dolayı yaprak hacmini azaltman faydalı olur. Lakerda soğanlar bana sn. birnefestopraktan gelmişti, tohumları muhtemelen 2018-19 etkinliğinde paylaşırız; durumları iyi...

dongyul
11-06-2017, 21:44
Maşallah o kadar soğanı nasıl diktin Dongyul:eek:.Ama maydanozlarım senin maydanozlarından güzel ha,ha!:p;)Bol verimler güzel oğlum.Oğlum yok ya,hemen sahipleniyorum.

Sayın SevgiHocam; vallahi bir de bana sorun kendi ruh sağlığımdan emin olamadım ekerken...

Sonuçta evladınız gibiyim ^^ yorumlarınız bazen aklıma geldikçe gülüyorum mutlu oluyorum :D

dongyul
11-06-2017, 21:46
Yaprakları 10 cm'den kesersen kolay toparlarlar, bir zararı olmaz, aksine kökleri aktarma sırasında zarar gördüğünden dolayı yaprak hacmini azaltman faydalı olur. Lakerda soğanlar bana sn. birnefestopraktan gelmişti, tohumları muhtemelen 2018-19 etkinliğinde paylaşırız; durumları iyi...

Sayın Taşlıbahçe; biraz tepeden kestim ekerken emin olamadım ilk defa yaptığım için çürürler diye düşündüm... Biraz toparlasınlar tekrar kesim yapabilirim...

Bu arada inşallah bende tohum almak istiyorum ^^

Taşlıbahçe
11-06-2017, 23:08
Sayın Taşlıbahçe; biraz tepeden kestim ekerken emin olamadım ilk defa yaptığım için çürürler diye düşündüm... Biraz toparlasınlar tekrar kesim yapabilirim...

Bu arada inşallah bende tohum almak istiyorum ^^

Çürümezler, ilk fırsatta kesiver ki toparlansınlar, kıyamıyorsan bir kısmında dene, karşılaştır, için rahat eder :)

dongyul
14-06-2017, 21:07
Ürünlerimiz olmaya başladı :cool:

Frenk üzümleri hasadı yapıldı.

651530

Frambuazlar geri kalır mı onlarda olmaya başladı...

651538

Kabaklarımız da ilk önceliğimiz çiçekleri dolması kızartması çok güzel oluyor.. Sarı kabağın çiçekleri süper ötesi bu çeşit kesinlikle çiçeği için yetiştirilir..

651529

İkinci olarak kabaklarımız sarısı, açık yeşili, koyu yeşili, çizgilisi derken bir heycanla topluyorum.

651528

Beyaz soğanlarımız oldu olacak ama halen bekliyoruz kendi hallerinde kurumalarını... Arka fonda fasulyelerimiz hepsinin maşallahı var çiçekteler ^^

651531

mutlu_inan
15-06-2017, 09:03
Ürünlerimiz olmaya başladı :cool:

Frenk üzümleri hasadı yapıldı.

651530

Frambuazlar geri kalır mı onlarda olmaya başladı...

651538

Kabaklarımız da ilk önceliğimiz çiçekleri dolması kızartması çok güzel oluyor.. Sarı kabağın çiçekleri süper ötesi bu çeşit kesinlikle çiçeği için yetiştirilir..

651529

İkinci olarak kabaklarımız sarısı, açık yeşili, koyu yeşili, çizgilisi derken bir heycanla topluyorum.

651528

Beyaz soğanlarımız oldu olacak ama halen bekliyoruz kendi hallerinde kurumalarını... Arka fonda fasulyelerimiz hepsinin maşallahı var çiçekteler ^^

651531

Maşallah ürünleriniz mükemmel görünüyorlar. Allah bereketli bol ürün versin , birde sorum olacak firenk üzümü dediginiz gilaburu denilen bitkiyle aynı bitkimi?

dongyul
15-06-2017, 21:02
Maşallah ürünleriniz mükemmel görünüyorlar. Allah bereketli bol ürün versin , birde sorum olacak firenk üzümü dediginiz gilaburu denilen bitkiyle aynı bitkimi?

Sayın mutlu_inan; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^^

Frenk üzümü ve gilaburu birbirinden farklı bitkiler familyaları bile farklı...

dongyul
15-06-2017, 21:47
4-5 metre kare yer mi?

Şimdi biraz şaşırtma zamanı...

Çoklu ekimin faydalarından biri metre kare alandan daha fazla çeşitli ürün hasat edebilmenizi sağlamaktadır..

Yarı gölge bir bölgem var 4-5 metre kare bir yer ve eylül başı gibi marul dikimi yaptım... 2.5 ay içinde olgunlaştılar ve hasat ettik...

651696

Daha sonra o bölgeye kasım sonu sıra aralığı 40 cm, sıra üstü aralığı 30 cm arayla ocaklar halinde araka (İçli Bezelye) ektim... Sonra şubat ortası arakaların arasındaki 30 cmlik boşluklara patates diktim.. Bunla da yetinmedim bezelye patates kardeşliğine bir de karalahana ekledim 15 kök kadar sıra aralarına kara lahana diktim... Fotoğrafta araka, bezelye ve karalahana üçlüsü...

651693

Sonuç mu o kadarcık yerden taze bezelye olarak 2.5-3 kilo topladık... İçli olarak 3 kilo kadar araka topladım...

651694

Son olarak arakaları sökerken patatesleri de hasat ettim ve tamı tamına 5 kiloda patates çıkarttım ve topladığım sardığımız çorbasını yaptığımız karalahanının haddi hesabı yok...

651695

Son olarak bitki artıklarına ne mi oldu???

Patatesler yaprak kısımları kompost oldu.. Araka ve karalahana yaprak aksamı tavuklara yem oldu...

Şimdi o bölgeye sırık barbunya ektim, Saygılar..

:cool::rolleyes:

akçabardak
16-06-2017, 08:57
Daha ne olsun :) Emeklerinizin karşılığı ağız tadıyla tüketmek nasip olsun. Sizi benim gençliğime çok benzetiyorum, gençken ben de sizin gibi çok az yerden çok şeyler alırdım.

Rahmetli annem mısır ekerdi, mısırın yanına kuru fasülye ve aralıklı olarak ta karışık kabak ekerdi, üç ürün birden. Önce fasülyeler olgunlaşır sökülür ve kışlık fasülyemiz olurdu.

En son kabaklar toplanırdı hem ev halkının tüketeceği kışlık kabaklar, hem de hayvanlarımıza (koyunlarımıza) verdiğimiz kabaklar (kara kabak dediğimiz) çekirdeklerinide kavurup yerdik.

Ellerinize emeklerinize sağlık.

g.c.
16-06-2017, 13:10
Sayın dongyul, biliyorsunuz küçücük bir hobi bahçem var ve hevesle birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum ancak bizim çok bilen! ahalimiz gelip geçtikçe der ki;

- Ne yapmışsın öyle, mısırla fasulye dip dibe mi dikilir? Büyümez onlar.

(Mısırlar sırık olsun diye sizden öğrenmiştim, üzeri fasulye dolu hatta dün ilk yemeğimizi bile yaptık)

- Biberle patlıcan yan yana olmaz. Aralıklı dikseydin olurdu.

(1 biber 1 patlıcan dikerken yine buradan öğrendiğim kadarı ile az yer kaplayan biber ile çok yer kaplayan patlıcanı küçük bahçede dengelemeyi amaçlamış idim. Şimdi biberlerimde patlıcanlarımda kapladıkları alanda mutlu çiçeklerini açıyorlar.)

- Sırık domatesin ilk 15-20 cmde ki yaprakları seyretmişsin. Çiçek açmaz onlar.

(Domatesin altında ki hava akımına müsade ederek ilk 20 cme kadar olan yapraklar seyretilmiş, koltukları alınmış idi. Buna bile laf eden oldu)

Bu insanlar baktığında koca koca adamlar 30-40 metrelik bahçemde kendimce doğal ürünler yetiştirmeye çabalıyorum ancak başımda "olmaz onlardan" başka bir desteği olan yok. Sizin bahçenizi görmesinler. Kalp krizi geçirirler. :)

dongyul
16-06-2017, 14:05
Daha ne olsun :) Emeklerinizin karşılığı ağız tadıyla tüketmek nasip olsun. Sizi benim gençliğime çok benzetiyorum, gençken ben de sizin gibi çok az yerden çok şeyler alırdım.

Rahmetli annem mısır ekerdi, mısırın yanına kuru fasülye ve aralıklı olarak ta karışık kabak ekerdi, üç ürün birden. Önce fasülyeler olgunlaşır sökülür ve kışlık fasülyemiz olurdu.

En son kabaklar toplanırdı hem ev halkının tüketeceği kışlık kabaklar, hem de hayvanlarımıza (koyunlarımıza) verdiğimiz kabaklar (kara kabak dediğimiz) çekirdeklerinide kavurup yerdik.

Ellerinize emeklerinize sağlık.

Sayın akçabardak; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim mutlu oldum... Bende zaten bu sitede bir kaç kişiye benzetiyorum kendimi ^^

Benim en kötü yanım tez canlı oluşum çoğu sebze tam verimindeyken söküp yeni sebzeler ekesim geliyor...

Kabak, fasulye ve mısır üçlüsü her zaman süperdir.. Ayrıca benim favorim salatalık ve sırık fasulye birlikte ekmek o da çok işlevsel ^^

Sayın dongyul, biliyorsunuz küçücük bir hobi bahçem var ve hevesle birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum ancak bizim çok bilen! ahalimiz gelip geçtikçe der ki;

(Mısırlar sırık olsun diye sizden öğrenmiştim, üzeri fasulye dolu hatta dün ilk yemeğimizi bile yaptık)

(1 biber 1 patlıcan dikerken yine buradan öğrendiğim kadarı ile az yer kaplayan biber ile çok yer kaplayan patlıcanı küçük bahçede dengelemeyi amaçlamış idim. Şimdi biberlerimde patlıcanlarımda kapladıkları alanda mutlu çiçeklerini açıyorlar.)

(Domatesin altında ki hava akımına müsade ederek ilk 20 cme kadar olan yapraklar seyretilmiş, koltukları alınmış idi. Buna bile laf eden oldu)

Bu insanlar baktığında koca koca adamlar 30-40 metrelik bahçemde kendimce doğal ürünler yetiştirmeye çabalıyorum ancak başımda "olmaz onlardan" başka bir desteği olan yok. Sizin bahçenizi görmesinler. Kalp krizi geçirirler. :)

Sayın g.c; benim sloganım bile var millet konuşur ben yaparım... Emin olun konuşanların çoğu bahçe işi ile uğraşmamıştır..

Mesela karnabahar brokoli bir sıra arayla ekmek.. Sırık fasulye ve salatalık birlikte dikmek.. bence gayette verimli ürün topluyorsunuz..

Mesela şimdi domateslerin koltuklarını alt yapraklarını kırdığınızda 40-50 yüksekliğinde olunca altlarına oturak kırk günlük fasulye ekilebilir...

Şahsen benim şuan domateslerin altlarına ektiğim fasulyelerim de fasulye bile var..

Musa Gündoğan
16-06-2017, 16:54

sayın g.c aynı durum bende de var, yalvarıyorum şöyle yapalım diye. bir türlü ikna edemedim. sırf onların yüzünden domateslerimi karık içerisine suyun içine diktim. neyseki allah yüzüme baktıda toprakta eğim suyun fazlasını atabildi. heleki mısırlarıma o kadar çok laf ettiler ki en sonunda çıldırdım yakarım hepinizin tarlasını artık laf edip durmayın dedim. herkes sustu ve izledi ama en sonunda döndüler dolaştılar dediler ki: "heh! gitti internetten baktı burada da geldi yaptı sonra da ben yaptım diyo"

vel hasıl kelam millette laf çok icraat yok. seneye özellikle tepekültürü denediğimde nasıl tepki verecekler çok merak ediyorum.

bu arada sayın dongyul inanın sırf sizin yüzünüzden her 3-4 saatte bir yeni fotoğraf eklediniz mi diye siteye giriyorum. süpersiniz

kalın sağlıcakla

dongyul
16-06-2017, 22:15
bu arada sayın dongyul inanın sırf sizin yüzünüzden her 3-4 saatte bir yeni fotoğraf eklediniz mi diye siteye giriyorum. süpersiniz

kalın sağlıcakla

Sayın Computerboy; çok teşekkür ederim ^^

TCM
17-06-2017, 14:18
Konusu açılmışken burada sorayım. Fasulyeleri (fasulyede oluyorsa barbunyada da uygulanabilir diye düşünüyorum) 25 er cm. aralı her ocakta iki-üç tane kalacak şekilde ekiyoruz. Peki mısırları tam bu ocakların arasına mı ekiyorsunuz? (Yani 25/2=12.5 cm. ye) Bu durumda zaten sık olan fasulyelerin aralarını temelli sıklaştırmış, hava almalarını engellemiş ve topraktaki besine ortak etmiş olmuyor muyuz?

dongyul
18-06-2017, 18:05
Konusu açılmışken burada sorayım. Fasulyeleri (fasulyede oluyorsa barbunyada da uygulanabilir diye düşünüyorum) 25 er cm. aralı her ocakta iki-üç tane kalacak şekilde ekiyoruz. Peki mısırları tam bu ocakların arasına mı ekiyorsunuz? (Yani 25/2=12.5 cm. ye) Bu durumda zaten sık olan fasulyelerin aralarını temelli sıklaştırmış, hava almalarını engellemiş ve topraktaki besine ortak etmiş olmuyor muyuz?

Sayın TCM; benim fasulye barbunya filan 25 arayla ekili mısırları da 75 cm arayla ekimini yaptım.... fasulye ocaklarının yanların sokuşturdum gitti... Sanmıyorum ortak olsun fasulye köklerinde rhizibium bakterilerini barındırır ve azot bağlar havadan... Bu azotu mısırda kullanabilir... diğer elementler konusunda bir şey diyemem ama bu ekim yıllardır yapılıyor pek bir sorun olduğunu görmedim..

TCM
18-06-2017, 20:31
@ Dongyul cevap için teşekkürler, 75 cm. i anlamadım. Fasulyeden bağımsız ayrı ektiğiniz mısırların arası mı (ki sanmıyorum çok olur) 75 cm. Sanırım fasulye aralarının tamamını dolduruyorsunuz.

dongyul
19-06-2017, 11:37
@ Dongyul cevap için teşekkürler, 75 cm. i anlamadım. Fasulyeden bağımsız ayrı ektiğiniz mısırların arası mı (ki sanmıyorum çok olur) 75 cm. Sanırım fasulye aralarının tamamını dolduruyorsunuz.

Sayın TCM neyi anlayamadığınızı bende anlamadım... Sıra üstü fasulyeler 25 cm arayla ekildi çünkü damlama 25 cm aralıklı.. ve ben mısırları 3 fasulye ocağı arayla ektim ki sık olup her yeri kapatmasın diye amacım mısır yemek değil mısır ekstra fasulyeleri yakacak güneşten korumak için.

Yani mısırlar için ayrı bir sıra yapılmadı...

TCM
19-06-2017, 14:11
Ben sanıyorum bu ikisi (mısır-fasulye) öz kardeş, yani biri neredeyse diğeri de orada. Dolayısıyla ekerken bir fasulye bir mısır bir fasulye bir mısır... diye gitmesi lazım. Ancak mısırlar arası 75 cm. ise sıralama üç fasulye bir mısır diye gidiyor herhalde diye düşündüm ancak bunu 'maksimum yer kazancı' ilkeniz ile bağdaştıramadığım için yazdığım halde sildim. :) Demek ki olay; bu ikisi öz kardeş ancak baba bir ana ayrı, dolayısıyla birdirbir oynatmaya gerek yok mısır ile fasulyeyi, arada bir birbirlerini görsünler yeter, ben de fasulye-barbunya sıralarının başına ortasına sonuna birer tane mısır yerleştireyim.

Umarım kafasında olayı bu son paragrafla netleştiren sadece ben değilimdir, yoksa bu güzel başlıkta gereksiz yer ve zaman kaybına neden olduğum için üzülürüm.

dongyul
20-06-2017, 16:14
Domatesler kızarmayı bekliyor...

Havaların yağmurlu gitmesi en çokta domatesleri etkiliyor... Yağışlı havalarda nem arttığı için domatesler mantar hastalığına yakalanıyor sonuç ölüm...

Son yağmurlar bağdaki domatesleri devleştirdi.

652187

652188

652190

652191

652192

:p :D

Musa Gündoğan
21-06-2017, 08:34
bu yağmurların çok olması hem iyi oldu hem kötü domateslerimde mantar hastalığı görünmeye başladı. sizinkiler maşallah çok gelişmişler. iki koca domatesi fidanını kökünden söküp attım. bazılarınında mantardan dolayı alt yapraklarının tamamını kopardım inşallah daha fazla yayılmadan sizinkiler gibi canlanır. :)

dongyul
22-06-2017, 11:31
Fasulyeler

Bu sene fasulye ekim alanlarını arttırınca bu kadar fasulye ne olacak bilmiyoruz... Yağışlarla birlikte serin hava ve sonuç çoştular...

652253

652251

Mor fasulye; Sevgili Gilan yollamıştı çok teşekkür ederim kendisine... Gelince mutlaka görecektir bu yorumu... Ayrıca özlendin ^^

652250

Domateslerin arasına ektiğim oturak fasulyeler tek tük vermeye başladı ^^

652252

:D:cool:

yelizkahraman
22-06-2017, 16:32
Merhaba bahçeniz çok güzel ayrıca bol beteketli hasatlar dilerim tanrı iyi günlerde yemeyi nasip etsin bende bu yıl ilk defa bahçe yaptım fasulye de ektim 30-40 ocak tazesi için ektim fakat hangi cinsi ekmek gerekiyor bilemedim burada sordum cinfasulye dediler ben de ondan ektim henüz çicekler sonucu sonra görücez size iyi çalışmalar kolay gelsin

birnefestoprak
23-06-2017, 02:46
Sn bahcedenn'le tohum kaynağımız aynı. Aradığım tohum, satıcı tohum şirketi tarafından katalogtan çıkartılınca tohumun toptancısını tespit etmemiz gerekti. Sonrasında eksik olmasın Sn bahcedenn, tohumları ordan temin etti.

Benim iklim bölgemde Lakerda (Burgaz) soğanı, ideal boyutundan küçük kalsa da, yetişiyor (en azından muhteşem tadına bakmamız mümkün oluyor) ama tohum almam mümkün olamıyor çünkü kısa gün soğanı değil. Neyse ki sizler tohum alabileceksiniz.

dongyul
23-06-2017, 22:36
Hasat devam ediyor...

Frenk üzümleri ve frambuazlar toplanmaya devam...

652357

Kohlrabi (Alabaş) hasadı yapılmaya başlandı...

652355

Kıvırcık :cool:

652356

Kabak çiçekleri ve semiz otuların hasadı devam ediyor...

652358

Kabak çiçeklerin dolması yapılıyor... Yemeğe gelin :p

652359

:rolleyes::cool::D

A_NOMAD
23-06-2017, 23:37
...Kabak çiçeklerin dolması yapılıyor... Yemeğe gelin :p...

Ama bu cümlede (ve fotoğrafta) ağır tahrik var :mad: :D

Frenk üzümlerinden birkaç tanesini tohumluk olarak benim için saklar mısın rica etsem :rolleyes:

Bu arada hepsi harika görünüyor ama benim aklım da gözüm de kabak çiçeği dolmalarında kaldı, annenin (herhalde dolmaları sen yapmamışsındır) ellerine sağlık ;)

dongyul
24-06-2017, 00:22
Ama bu cümlede (ve fotoğrafta) ağır tahrik var :mad: :D

Frenk üzümlerinden birkaç tanesini tohumluk olarak benim için saklar mısın rica etsem :rolleyes:

Bu arada hepsi harika görünüyor ama benim aklım da gözüm de kabak çiçeği dolmalarında kaldı, annenin (herhalde dolmaları sen yapmamışsındır) ellerine sağlık ;)

Sayın A_NOMAD; Keşke yakın olsaydık ;) frenk üzümlerinden tohum bırakırım olgunlaşanlardan ayrıca geçen yıl ben çelik batırdım 6 7 tane bir kaç tane yollarım size çelikten çok kolay kök oluşturuyor..

Aslında annemle birlikte yapıyoruz çünkü kabaklar bağda ekili ve çiçekleri eve getirene kadar kapanıyor tek kişi açıp çiçekleri doldurmak çok zor oluyor iki kişi biri açıp biri malzemeyi koyması çok daha pratik ve kolay oluyor...

Bunun başka tarifleri de var bir kerede onu paylaşırım o benim daha çok hoşuma gidiyor...

A_NOMAD
24-06-2017, 00:51
...bir kaç tane yollarım...

Aslında annemle birlikte yapıyoruz...

Öyleyse ikinizin de ellerine sağlık ;)

Frenk üzümünün acelesi yok zira memleketteki bahçemiz için istiyorum, malum ben apartman dairesine sıkışanlardan olduğum için kendim yetiştiremem maalesef...

Şu bayram falan geçsin hele, bir ara haberleşiriz. Hatta tohum paylaşım dönemi muhtemelen yine lojistik merkezinde olurum, sen de muhtemelen paylaşım yaparsın, o vakit hatırlatırım tekrar. Çok teşekkür ederim. ;)

Ah bu mesafeler...

Dutlubahçe
24-06-2017, 02:03
Sayın A_NOMAD; Keşke yakın olsaydık ;) frenk üzümlerinden tohum bırakırım olgunlaşanlardan ayrıca geçen yıl ben çelik batırdım 6 7 tane bir kaç tane yollarım size çelikten çok kolay kök oluşturuyor..
.

Sonbaharda büyük ihtimal o taraflara yolum düşecek gibi :)

yelizkahraman
24-06-2017, 02:38
Herşey taptaze hem ellerinize sağlık hem afiyet olsun size

dongyul
24-06-2017, 11:58
Öyleyse ikinizin de ellerine sağlık ;)

Frenk üzümünün acelesi yok zira memleketteki bahçemiz için istiyorum, malum ben apartman dairesine sıkışanlardan olduğum için kendim yetiştiremem maalesef...

Şu bayram falan geçsin hele, bir ara haberleşiriz. Hatta tohum paylaşım dönemi muhtemelen yine lojistik merkezinde olurum, sen de muhtemelen paylaşım yaparsın, o vakit hatırlatırım tekrar. Çok teşekkür ederim. ;)

Ah bu mesafeler...

Sayın A_Nomad; benim aklımda bulunsun ben tüplü fide gibi yapıp size iletirim.. Tohumları da ayırcam mutlaka ^^

Sonbaharda büyük ihtimal o taraflara yolum düşecek gibi :)

Sayın Dutlubahçe; umarım bahçeler dolu dolu olduğu zaman denk gelir her zaman bekleriz ^^

Herşey taptaze hem ellerinize sağlık hem afiyet olsun size

Sayın Yelizkahraman; teşekkür ederim ^^

Dutlubahçe
24-06-2017, 15:55
Sayın Dutlubahçe; umarım bahçeler dolu dolu olduğu zaman denk gelir her zaman bekleriz ^^

Sayın dongyul; sizin gibi bilgili ve gönlü sevgi dolu biriyle görüşmek de benim için yeterince güzel.

dongyul
24-06-2017, 20:02
Cucurbitaceae

Bu familyayı çok seviyorum nedeni ise lisans döneminde botanik ve sistematik derslerinde en kolay ezberlediğim bu aileydi...

Kabak çeşitlerimiz; sarısı, beyazı, koyu yeşili, yeşil çizgilisi...

652500

Salatalıklar

652501

Meksika salatalığı; sayın Telato'dan gelen tohumlar kendisine çok teşekkür ederim....

652502

Kornişon salatalık; Sayın Meyveli Tepe'den geldi kendisine çok teşekkür ederim ^^

652503

Japon salatalıkları uzamaya devam ediyorlar ^^

652504

yelizkahraman
27-06-2017, 23:39
Hepsi çok güzel ama en çok kabaklar onları çok beğendim

dongyul
28-06-2017, 15:45
Hepsi çok güzel ama en çok kabaklar onları çok beğendim

Sayın yelizkahraman; çok teşekkür ederim bu sene etkinlikte paylaşırım tohumlarından sizde seneye yetiştirirsiniz ^^

dongyul
28-06-2017, 16:29
Tam hasat zamanı...

Patatesler söküldü, iki sıradan iki el arabası patates hasadı yaptık..

652719

En büyük patatesimiz...

652720

Soğanlar da söküldü 3 kilo beyaz, sarı ve kırmızı sıska soğan ekmiştim 1 el arabası kuru soğan çıktı...

652722

Sarımsaklar da olur mu olmaz mı derken ektiğim yarım kilo kadar sarımsaktan 6 bağ çıktı...

652723

En büyük sarımsağımız...

652721

:cool::eek::eek:

Selma_321
28-06-2017, 20:47
Cucurbitaceae

Bu familyayı çok seviyorum nedeni ise lisans döneminde botanik ve sistematik derslerinde en kolay ezberlediğim bu aileydi...

Kabak çeşitlerimiz; sarısı, beyazı, koyu yeşili, yeşil çizgilisi...

652500

Salatalıklar

652501

Meksika salatalığı; sayın Telato'dan gelen tohumlar kendisine çok teşekkür ederim....

652502

Kornişon salatalık; Sayın Meyveli Tepe'den geldi kendisine çok teşekkür ederim ^^

652503

Japon salatalıkları uzamaya devam ediyorlar ^^

652504

Allah bin bereket versin.Elinize emeğinize sağlık.
Merak ettim en lezzetli kabak hangisi dongyul kardeş

dongyul
28-06-2017, 23:15
Allah bin bereket versin.Elinize emeğinize sağlık.
Merak ettim en lezzetli kabak hangisi dongyul kardeş

Sayın Selma_321; Bana kalırsa en lezzetli sakız kabakları koyu yeşil olan ve beyaz uzun olanlardır....

Ozlem A
01-07-2017, 15:36
Ellerinize sağlık bahçenizin bereketi bol olsun :)

dongyul
01-07-2017, 16:19
Ellerinize sağlık bahçenizin bereketi bol olsun :)

Sayın Ozlem A; çok teşekkür ederim ;)

dongyul
01-07-2017, 16:44
Domatesler ne mi oldu?

Sanırım orman oldu desem yalan olmaz. Domates mısır kardeşliğinde bu yıl yarışı kim kazanacak bilmiyorum ^^

653054

Artık aralarına giremediğimiz için bağlamayı da bıraktık ne haliniz varsa görün diyorum suda vermiyorum.. Şaka yapmıyorum bu domateslere bu yıl sadece can suyu verdim...

653055

:cool::p

Selma_321
01-07-2017, 18:12
Yarışı kim kazanır bilmiyorum ama seni geçecekleri kesin..)))Merak ettim nasıl susuz yaşıyor bu domatesler helede böyle sıcaklarda.Balkonda var benimde hergün suluyorum.((

dongyul
01-07-2017, 21:28
Yarışı kim kazanır bilmiyorum ama seni geçecekleri kesin..)))Merak ettim nasıl susuz yaşıyor bu domatesler helede böyle sıcaklarda.Balkonda var benimde hergün suluyorum.((

Susuz yaşamıyor aslında tabi ki de suya ihtiyaçları var ancak bu yıl çok yağışlı gitti ve o yağışlar sayesinde sulanmadan bu zamana kadar gelebildiler ^^

Balkon ve bahçe kesinlikle aynı değil... balkonda ısı yükseltmesi her zaman fazla olur ve suyun buharlaşması daha hızlıdır ^^

Selma_321
01-07-2017, 21:57
Teşekkür ederim donygul haklısın bahçe ve balkon farklı.Bol bereketli ürünler alıp huzurla emeğinin karşılığını görmeni dilerim bizde takipteyiz tabi.))

dongyul
02-07-2017, 18:33
Fasulyeler

Sevgili Gilan'dan gelen Tricolor bush beans gold, purple ve green mükemmel renk uyumu ve lezzetli... Bu çeşitler konserve ve dondurucu için ideal...

653101

Semillas fito markalı perolar fasulye sanırım en lezzetli en kaliteli fasulye cinsi tünel seraya salatalıkların arasına ektiğim ve dökümü süper olan bir çeşit... Eğer bu çeşit fasulyeyi yemediyseniz fasulye yememiş sayılırsınız lezzetli harika bir çeşit... Zaten bu çeşit fasulye tohumunun kg fiyatından ne kadar değerli olduğunu anlarsınız...

Salatalık ve perolar fasulye kardeşliği

653106

Perolar enli uzun bir çeşit lezzetli (vurguluyorum bu çeşit harika lezzetli bir çeşit). Arka fonda görüyorsunuz ikinci posta ekilen sırık barbunyalar kol atmaya başladılar... Onları da yakında erkanlar da görürsünüz ^^

653102

Oturak French fillet fasulye bol dökümlü bu da konserve ve dondurucu için ideal bir çeşit...

653103

Barbunyalar neredeyse toplanmaya başlanır hem kurusu hemde taze tüketime uygun çeşit.

653104

:rolleyes::cool::p

g.c.
04-07-2017, 08:02
Domatesler ne mi oldu?

Sanırım orman oldu desem yalan olmaz. Domates mısır kardeşliğinde bu yıl yarışı kim kazanacak bilmiyorum ^^

Sevgili dongyul, aynı sorun bende de var. birbuçuk metrelik sırıkları aşıp artık sağa sola devrilmeye başladılar. Bi ucundan tutup bağlasam ertesi gün yine başka ucundan devriliyor. Sanırım kalıcı çözüm ya hiç ellememek ya da bağ direği vb. bir kazık sistemi ile üzerlerine tel gererek ayakta tutmak.

dongyul
04-07-2017, 21:39
Sevgili dongyul, aynı sorun bende de var. birbuçuk metrelik sırıkları aşıp artık sağa sola devrilmeye başladılar. Bi ucundan tutup bağlasam ertesi gün yine başka ucundan devriliyor. Sanırım kalıcı çözüm ya hiç ellememek ya da bağ direği vb. bir kazık sistemi ile üzerlerine tel gererek ayakta tutmak.

Sayın g.c; bende aynı tarz sorunlarla uğraşıyorum domatesler bu sene aşırı yağmurlar yüzünden ormanlaştı.. Bahçemdeki domateslerin sırık sisteminde sorun yok ancak bağdakiler de sırıklar kısa gelebiliyor ayrıca bağ benim olmadığı için çardak yapımı gibi maliyetli işlere girmiyorum ^^

dongyul
05-07-2017, 20:53
Üretim devam ediyor...

Cherry domatesler de oldu... Salatalık ve fasulye toplamak günlük ritüel oldu artık ^^

653282

Alis pembesi ve mikrop domates; kesinlikle tat olarak on numara beş yıldız Alis pembesi ^^

653286

İsmini tam bilemedim ancak lezzetli ince kabuk bir çeşit ^^

653283

Pembe beef domates salkım domates şeklinde domateslerin bazı salkımları 2 2.5 kilo gelebiliyor.. Ancak hastalıktan nasibini aldılar.

653285

653284

dongyul
10-07-2017, 20:16
Biberler vol 1.

İnce tatlı kıl biberler; kendileri tek bir kökten toplandı. Balkonda 9 litrelik yoğurt kovalarına ekili ve sulamasını fotoğrafa dikkatli bakarsanız pet şişeleri görürsünüz onlara ufak delikler açıp yavaş yavaş sulanıyorlar saatlerce.

653555

Demre biber

653552

Sarı dolma biber; sayın hcorak çok teşekkür ederim.

653553

Emcelli biber; sayın Atilgan çok teşekkür ederim.

653554

Sarı top acı biber; kendileri tek bir kök, balkonda 9 litrelik yoğurt kovalarına ekili.

653556

:rolleyes: :eek:

dongyul
11-07-2017, 21:00
Biberler vol 2.

Balık biber; sayın bahcedenn'e çok teşekkür ederim.

653637

Siyah cin biber; şuan siyah olgunlaşma evresinde kırmızıdan turuncuya bir çok renk tonunu yaşayacak.

653638

En verimli uzun cin acı biber...

653639

dongyul
12-07-2017, 21:18
Domatesler ne oldu?

Bahçedeki domatesler hastalıktan kırılıyor bunun nedeni çok uzun süreli yağmurlar ve nemli hava, ilaç filan kullanmadığımız için pas hastalığı, mantar hastalığı derken ürün kayıpları arttı gitti. En son bir kova kadar rahat 5 kilo domates tavuklara gitti.

653728

Neyse ki bağdaki domateslerin maşallahı var tünel seradaki salatalıklarda hastalıktan nasibini aldı yakında söküp yerine domates fidesi dikeceğim... Domates fidelerini de bağdaki sağlam domates ağaçları diyorum sürgünler aldım ve hümik asitli suda bir süre beklettim sonuç olarak köklenmiş kısa sürede ve fideler elde ettim onları dikeceğim...

653729

653730

:cool:

A_NOMAD
12-07-2017, 21:34
...sürgünler aldım ve hümik asitli suda bir süre beklettim sonuç olarak köklenmiş kısa sürede...

Geçmiş olsun, kayıplara üzüldüm ama köklenen çelikler sezon bitmeden yetişir, kayıplarını rahat rahat telafi eder diye düşünüyorum.

Bu arada o sürgünleri direkt toprağa daldırınca ya da sade suda bekletince de kısa sürede, hiç nazlanmadan kökleniyorlar. Hümik asidini boşa harcama bu arsızlara bence :D

Ellerine sağlık ;)

dongyul
13-07-2017, 20:04
Geçmiş olsun, kayıplara üzüldüm ama köklenen çelikler sezon bitmeden yetişir, kayıplarını rahat rahat telafi eder diye düşünüyorum.

Bu arada o sürgünleri direkt toprağa daldırınca ya da sade suda bekletince de kısa sürede, hiç nazlanmadan kökleniyorlar. Hümik asidini boşa harcama bu arsızlara bence :D

Ellerine sağlık ;)

Sayın A_NOMAD; teşekkür ederim evet kesinlikle katılıyorum hümik asit olmasa da kolayca kökleniyorlar ancak ama hümik asit konulunca sanırım daha kısa sürede kök atıyorlar ^^

dongyul
13-07-2017, 21:57
Üretmeye tüketmeye devam...

En vefalı ürünümüz bamya; ne gübre ister ne su ne de zararlısı var hastalık nedir bilmez... Arada bir karıncalar zarar veriyor ama onların da hakkı var şimdi... 3 defadır topluyoruz zaten 2 günde bir toplanıyor... Çok şükür her toplamada bir kiloya yakın çıkıyor.

653770

Kornişon salatalık; sayın Meyveli Tepe'den edindim kendisine çok teşekkür ederim. 6 7 kök olunca sınırlı sayıda ürün alıyorsunuz... İlk ürünleri tadı güzel ve sert dokulu olduğu için yedim gayette güzeldi sonra aklıma dank etti ki tohum almalıyım... Neyse ki bir kaç tane bıkabileceğim... Bir kısmı da bir süre bekleyecekler turşu olmak için... 20 adet kadar minnak kornişonlar yolda... Turşu olacaksınız :D:D:D:D

653771

Meksika salatalığı; Sayın Telato'dan edindim kendisine çok teşekkür ederim. Çiğ olarak pek sevemediğim ancak turşu olarak tüketilebilir bir şeye benzeyeceğini düşünüyorum.

653772

Benim Japon salatalıklarım kendilerinin de maşallahı var hastalıklara dirençli ve verimli bol sulandığında daha fazla dallanıp budaklanan ve meyve tutan bir cins. Lezzetli sert dokulu ve dikenli kütür kütür yenen cinsten kendisi... Hastalık konusunda seradaki olsun dışarıdaki çeşitler olsun mildiyö gibi hastalıklardan kırılırken bu çeşitte herhangi bir hastalık belirtisi yok...

Tohum etkinliğinde bir çok kişiye kendi tohumlarımdan tırtıklayıp paylaştığım nerede o tohumu alan arkadaşlar sayfalarınızda göremiyorum Japon salatalıklarımın akibetini merak ediyorum açıkcası. :confused: :confused: :dilli:

653773

Artık ürün fazlalaştığı için tüketilemeyenler dilimlenip turşusu yapıldı... Dilimlere dikkatli bakarsanız kolay kolay çekirdeklenmeyen bir çeşit ve turşusu mükemmel oluyor, çünkü içerisi yumuşak dokulu değil sert dokulu ve bu yüzden turşuda erime bozulma olmuyor ^^

653774

Musa Gündoğan
14-07-2017, 07:50
sayın dongyul turşu içerisine nohut atmışsınız. bu ne işe yarıyor ve atılanlar pişmiş mi?

g.c.
14-07-2017, 08:10
sayın dongyul turşu içerisine nohut atmışsınız. bu ne işe yarıyor ve atılanlar pişmiş mi?

Nohut, turşu kurulurken kavanozun dibine atılan ve turşunun çabuk mayalanmasını sağlayan bir malzemedir ve kullanılması zorunlu değildir. Hem nohut, hem de şeker, suyun asitliğine de katkıda bulunurlar.

Geçen yıl yaptığım biber turşularında nohut kullandım, lezzet olarak barzi fark olmasa da biz eşimle nohutlu olanları daha çok sevdik. Bilmem Dongyul ne der.

dongyul
14-07-2017, 20:24

Geçen yıl yaptığım biber turşularında nohut kullandım, lezzet olarak barzi fark olmasa da biz eşimle nohutlu olanları daha çok sevdik. Bilmem Dongyul ne der.

Sayın computerboy; Turşulara bizde genel olarak sarımsak ve nohut konuluyor nedeni ise açıklayayım. Nohut tamamen çiğ olarak konuluyor.

Nohutta Saccahoramyces cerevisiae adlı mantar bulunuyor. Bu canlı ekmek mayasının da içinde de bulunuyor ve mayalanmayı sağlıyor. Ayrıca bu canlı şeker mantarı olarak ta bilinir. Eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılmasından dolayı en önemli maya/mantar türü olduğu söylenebilir.

Yani sonuç olarak biz nohut koyarak turşunun hızlı mayalanmasını olgunlaşmasını sağlıyoruz. Eğer koymazsak da turşu olur havada da çünkü bu canlı bulunuyor onlarda mayalanmayı sağlıyor.

birnefestoprak
16-07-2017, 17:24
Fito'yla ilgili bir bilgi: Bu, uluslararası bir şirket ve yurtdışında GDO'lu tohum satışı da yapıyor. Perolar, GDO'lu bir tohum değil ve uzun zamandır piyasada olan bir fasulye çeşidi ama sonuç itibariyle, bu ve bunun gibi şirketlerden tohum satın aldığınız zaman şirkete bir şekilde maddi katkıda bulunmuş oluyorsunuz.

Aynı şirketler, tohumu alınıp tekrar ekilebilen (ing. open-pollinated) zirai bitkilerin ıslahıyla da ilgileniyor. Islah sonrasında, tohumu piyasaya sürerek başka birçok şirketin katkısıyla da yaygınlaşmasını sağlıyorlar. Önemli diğer bir konu da, GDO'suz da olsa kendi ıslahı olan tohumları patent altına aldırmalarıdır.

Fasulyeler

Sevgili Gilan'dan gelen Tricolor bush beans gold, purple ve green mükemmel renk uyumu ve lezzetli... Bu çeşitler konserve ve dondurucu için ideal...

653101

Semillas fito markalı perolar fasulye sanırım en lezzetli en kaliteli fasulye cinsi tünel seraya salatalıkların arasına ektiğim ve dökümü süper olan bir çeşit... Eğer bu çeşit fasulyeyi yemediyseniz fasulye yememiş sayılırsınız lezzetli harika bir çeşit... Zaten bu çeşit fasulye tohumunun kg fiyatından ne kadar değerli olduğunu anlarsınız...

Salatalık ve perolar fasulye kardeşliği

653106

Perolar enli uzun bir çeşit lezzetli (vurguluyorum bu çeşit harika lezzetli bir çeşit). Arka fonda görüyorsunuz ikinci posta ekilen sırık barbunyalar kol atmaya başladılar... Onları da yakında erkanlar da görürsünüz ^^

653102

Oturak French fillet fasulye bol dökümlü bu da konserve ve dondurucu için ideal bir çeşit...

653103

Barbunyalar neredeyse toplanmaya başlanır hem kurusu hemde taze tüketime uygun çeşit.

653104

:rolleyes::cool::p

dongyul
16-07-2017, 21:45
Sayın Birnefestoprak; çok teşekkür ederim güzel bilgiler için evet haklısınız aslında tohum aldıkça destek oluyoruz şirkete maalesef.

birnefestoprak
16-07-2017, 21:51
Ben bildiğimi aktarıyorum, ne yapacağınıza siz karar verirsiniz. Yalnız patent ve özellikle dolaşıma yeni giren tohumların hangisinin kim tarafından ıslah edildiği konularına mümkün olduğunca dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Sayın Birnefestoprak; çok teşekkür ederim güzel bilgiler için evet haklısınız aslında tohum aldıkça destek oluyoruz şirkete maalesef.

neşecan
18-07-2017, 12:20
Sn Dongyul japon salatalıklarınız harika.Çok teşekkür ederim.İnşallah bu sene ben de bol bol turşu kuracağım.

dongyul
18-07-2017, 22:22
Sn Dongyul japon salatalıklarınız harika.Çok teşekkür ederim.İnşallah bu sene ben de bol bol turşu kuracağım.

Sayın Neşecan; afiyet olsun bol bol ürün verecektirler yeter ki suyunu eksik etmeyin... başkalarında benim tohumlarımdan yetişen ürünler görmek beni çok mutlu ediyor ^^

dongyul
19-07-2017, 20:07
Barbunyalar da sona gelindi.

Yağmurlar hastalıklar derken barbunyalar kendilerinden geçtiler. Bugün hepsi söküldü temizlendi.

654114

654115

654116

Verim gayet iyi oldu o kadar yerden 2 kova 6 kilo kadar barbunya çıktı.

654117

Sökülen barbunyaların yerleri kazılmış gibi olduğu için hemen nazende oturak cinsi fasulye ektim.

dongyul
21-07-2017, 20:36
Domatesler olmaya başladı...

Speckled Roman; sayın Kerkenez'den geldi kendisine çok teşekkür ederim.. Bol etli, çekirdeksiz, sussuz ve verimi eh işte bir çeşit. Salça, sos ve ketçap yapımına uygun...

654278

San marzano; Sayın Meyvelitepe'ye çok teşekkür ederim... Kalın kabuklu bol etli, çekirdeği az, çok verimli ve susuz bir çeşit ve salça ketçap yapımına uygun... Çiçek ucu çürüklüğü görülebiliyor.

654280

Alakır etlisi; geçen sene Sayın Taşlıbahçeden geldi çok teşekkür ederim... Etli bol verimli bir çeşit. Salça, sos ve ketçap yapımına uygun...

654281

Gold renkli domates; Sayın Gilan'dan gelen tohum içinden çıktı çok teşekkür ederim kendisine... Lezzetli ve verimli çeşit.

654282

Sarı - Kırmızı armut cherry; Geçen sene sayın Akçabardak'tan tohumu gelmişti ve çoğaltmıştım çok teşekkür ederim kendisine... Bol verimli gösterişli bir çeşit.

654279

dongyul
27-07-2017, 11:04
Mısırlar çıldırdı :eek:

Kendilerini hayvan gübrelerinin içine ektim sonuç harika... Kaç yıldır kendi mısır tohumumu ekiyordum, geçen sene maalesef yedikleri için tohumluk mısırlarımı kaybetmiştim.

Bu yıl hazır tohum alınarak ektim. Bazılarının boyları 2.5 - 3 metreyi buldu.

654543

654544

654542

Bazılarında 4 bazılarında 5 somak mevcut :rolleyes:

654545

654541

Umarım içleri güzel lezzetlidir.

dongyul
29-07-2017, 22:46
Bahçelerde börülce oynar gelin görümce :D :p

Börülce salatasını çok seven biz yıllardır doğru düzgün uzun börülce edinemedik edinsekte gelecek yıllara tohumunu bir türlü saklayamadık.

Bu yıl etkinlikten edindiğim Sayın Taşlıbahçe, Lonicera, İsmail Kuzucu ve Sakagun'den edindiğim uzun sırık börülceleri maalesef fide halinde kök hastalığından kaybettim suyunumu ayarlayamadım bilmiyorum ama bir türlü gelişim olmadı ve daha sonrasında kök mantar hastalıklarına yenik düştüler.

Eminönünden bağa aldığım tohumları ektim onlarda uzun börülce çıkmadı maalesef normal içlik börülce çıktı...

654701

654699

İçleri ayıklandı, haşlanıp soslanıp sofrada yerini aldılar :p

654700

dongyul
30-07-2017, 18:40
Yaz kış üretim devam ediyor...

Yazlıklardan umudu kesince kısa süre önce kışlıklar için üretim başladı.

Çeşit çeşit brokoli, karnabahar ve beyaz lahana tohumları viyollere ikişerli olarak ekildi... Daha sonra çift çıkanlardan seyreltme işlemi yapıldı ve daha büyük viyollere aktarıldılar.

654730

654733

654731

Tırtıllar zarar vermesi için tülden yapılmış ortamda büyüyorlar. İki hafta içinde asıl yerlerine ekilecek kıvama gelirler...

654732

dongyul
01-08-2017, 21:34
Domateslerin Sultanı; Pembe beef domates...

Bu çeşit domatese çok önem verdim o yüzden kendisine özel bir kısım açmak istedim.

Sayın Meyveli tepe'den edindiğim çok güzel bir çeşit, kendisine çok teşekkür ederim... O kadar lezzetli, verimli, ince kabuk ve içi polimerize bir yapıda... En güzel özelliği çekirdek sayısının azlığı... Tabi ki her güzelliğin bir kusuru var en önemli kusuru güneş yanıklığına duyarlılığı, depolama saklama gibi sıkıntıları mevcut toplandığı gibi tüketilmeli... Eğer depolanacak ve ya uzun yola gidecekse sap kısımları koparılıp (sapları diğer domateslere zarar vermemesi için) ve tam olgunlaşmadan toplanmalı.

Kendisi bir kök ve verimi görüyorsunuz...

654867

654871

Ayrıca bu domatese askı sistemi çok sağlam olmalı kesinlikle ipte olanlar en az 3 4 defa iplerini kopardılar ağırlıkları taşıyamıyorlar ayrıca sırıklar da iyi seçilmeli çünkü bütün pembe beef domateslerin sırıkları kırıldı ve ya devrildi.

654868

Büyüklüklerini elimden pay biçerek anlayabilirsiniz...

654869

Ağırlıkları genelde 300-500 gr olarak değişiyor...

654870

Seneye daha fazla ekilmek için tohumu alındı... Ayrıca bu domates çiftçiye para kazandırabilecek bir çeşit.

dongyul
07-08-2017, 10:46
Çeşit çeşit domateslerde son durum...

Green Zebra domates; tadı o kadar mükemmel ki anlatılmaz yaşanır cinsten...

655144

655138

Gomero domateslerinin verimi, büyüklüğü ve lezzeti bizden on puan aldı...

655140

655143

San Marzanoların bu kadar verimli olabileceğini düşünmemiştim kaç gündür sos yapımınla uğraşıyoruz ^^

655139

g.c.
07-08-2017, 11:22
Sevgili dongyul sen buraya keyifle fotoğraf ve açıklama yazıyorsun ya, aynı keyifle okuyup, beğeniyorum. Green Zebra ve Gomero için notumu aldım, paylaşıma açılır ise taleplerimden ikisi olacak.

Musa Gündoğan
07-08-2017, 12:41
sevgili dongyul domatesleriniz mükemmel olmuş. sizden bir isteğim olacak; domateslerinizden paylaşırken ara sıra da hem domatesin hemde kesitinin olduğu fotolardan paylaşırsanız çok güzel olacak. mesela sos olarak kullandığınız domatesi sos olarak kullanma nedeniniz bildiğim kadarıyla etli bir domates olması. yanlış biliyorsam düzeltin. bunun için belki sizi takip edenlerde neden tarcih ettiğinizi de öğrenmiş olur.

bol bereketli hasatlar olsun.

dongyul
07-08-2017, 16:56
Sevgili dongyul sen buraya keyifle fotoğraf ve açıklama yazıyorsun ya, aynı keyifle okuyup, beğeniyorum. Green Zebra ve Gomero için notumu aldım, paylaşıma açılır ise taleplerimden ikisi olacak.

Sayın G.C; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için gerçekten sizler yazınca mutlu oluyorum hoşuma gidiyor... Sanırım paylaşıma açmayı düşünmüyorum geçen sene paylaşıma açtığım tohumlardan 100 küsür paket hazırlayıp paylaştım ama doğru düzgün ne eken var ne fotoğrafını paylaşan tohumların akıbetini bilmiyorum bu biraz sinirlerimi bozmuyor değil hani...

sevgili dongyul domatesleriniz mükemmel olmuş. sizden bir isteğim olacak; domateslerinizden paylaşırken ara sıra da hem domatesin hemde kesitinin olduğu fotolardan paylaşırsanız çok güzel olacak. mesela sos olarak kullandığınız domatesi sos olarak kullanma nedeniniz bildiğim kadarıyla etli bir domates olması. yanlış biliyorsam düzeltin. bunun için belki sizi takip edenlerde neden tarcih ettiğinizi de öğrenmiş olur.

bol bereketli hasatlar olsun.

Sayın Musa Gündoğan; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için... isteğinizi en yakın zamanda yapıp paylaşırım...

San marzano domatesi (Ayrıca san marzano adı altında bir sürü bu çeşit domates mevcut ben bunları Sayın MeyveliTepe'den edindim.) mesela çok etli susuz bir çeşit kalın kabuklu bu yüzden kolay kolay bozulmuyor ve bol etli olması ve sussuz olması onu sos yapımında kullanıma itiyor.. Dürüst olmak gerekirse zaten salataya yakışmayan bir çeşit...

Dutlubahçe
07-08-2017, 19:40
Bu yıl biber yetiştirme konusunda genel bir başarısızlık yaşadım ve sizden talep ettiğim Sarı Top Acı Biber tohumlarını da maalesef zayi ettim. Üzgünüm.

dongyul
07-08-2017, 20:38
Bu yıl biber yetiştirme konusunda genel bir başarısızlık yaşadım ve sizden talep ettiğim Sarı Top Acı Biber tohumlarını da maalesef zayi ettim. Üzgünüm.

Sayın Dutlubahçe; Canınız sağ olsun ne diyim. Dürüstsünüz en azından... :rolleyes:

Musa Gündoğan
08-08-2017, 07:46
sayın dongyul açıklamanız için teşekkür ederim. sayfanız gerçekten çok güzel bilgiler ve resimlerle dolu. her açtığımda bir resim paylaşmışmıdır diyerek açıyorum. o nedenle eğer mümkün olursa bu sene paylaşacağınız tohumlara bende talibim. aynı şekilde özel olarak da ben size kendi domates tohumlarımdan göndermeye çalışacağım.

bahçe-toprak işlerine bu sene ufaktan da olsa başladığımdan veya yeni başlayanlara sizin sayfalarınız çok yardımcı olmakta.

sağolun

g.c.
08-08-2017, 08:12
sayın dongyul açıklamanız için teşekkür ederim. sayfanız gerçekten çok güzel bilgiler ve resimlerle dolu. her açtığımda bir resim paylaşmışmıdır diyerek açıyorum. o nedenle eğer mümkün olursa bu sene paylaşacağınız tohumlara bende talibim. aynı şekilde özel olarak da ben size kendi domates tohumlarımdan göndermeye çalışacağım.

bahçe-toprak işlerine bu sene ufaktan da olsa başladığımdan veya yeni başlayanlara sizin sayfalarınız çok yardımcı olmakta.

sağolun

Sevgili Musa arkadaşım, tam da şu anda sevgili dongyul'a özel mesaj yolu ile benzer içerikte ileti attım. 100 kadar tohum paylaşmış, geri dönüş yeterince alamamış ki kendince üzülmüş. Ama bizleri de hesaba katması gerek değil mi? ;)

Ayrıca "bahçe-toprak işlerine bu sene ufaktan da olsa başladığımdan veya yeni başlayanlara sizin sayfalarınız çok yardımcı olmakta" demişsin, kesinlikle katılıyorum rehber niteliğinde paylaşımları var. Umarım uzun süre de devam eder.

dongyul
08-08-2017, 09:42
Sayın Musa Gündoğan ve G.C; çok teşekkür ederim mutlu oldum bakalım zaman ne gösterecek bende tohum paylaşımı yapacağım ve kota koyacağım o şekilde bu işi çözmeyi düşünüyorum..

dongyul
08-08-2017, 10:10
Biberler de verim tavan...

Tatlı kıl biberler verimde ön saflarda yer alıyorlar...

655178

655179

655182

Bu çeşit aslında demre ancak kıl biberlerle iç içe dike dike sanırım artık kıl - demre ortak yapım bir tür ortaya çıktı. Hibritlenmiş olabilir hatta hafif acılık mevcut ^^

655180

Kapya biberler bu sene sanırım en verimli yılı dokusu sertliği mükemmel...

655181

:D:p

hosseda
08-08-2017, 10:16
Sebzelerinizin hepsi çok güzel.

Paylaştığınız tohumların onda biri dahi toprakla buluşmuş olsa gene amaca hizmet edilmiş olacaktır. Etkinlik dışında çevremde toprakla uğraşan herkese domates tohumu vermeye çalıştım kış sonunda. Pazarda domates aldığım köylüye neden tüm pazar neredeyse aynı domatesle dolu diye sordum, bu çeşit baskın çıktı bütün çeşitleri kendine döndürdü dedi. Sana yaz sonu katıksız yerli tohum vereceğim dedim, aman unutma onu uzak tarlaya ekerim tozlaşmadan korurum dedi. Meseleye tohumun yayılması dışında bakmıyorum, ticaretini yapan kişiye bile tohum verebilirim yeterki yayılsın tohumlar. Bunun yanında dağıtılan tohum hakkında yazı yazılmamasına da alınmayın. Örnek olarak ben sahife açabilecek onu yürütebilecek vakte sahip değilim. Tohum yollayanlara minnettar olduğumuz bilinen gerçek, bu kafi olmalı.

g.c.
08-08-2017, 10:27
Kapyalar fazla büyük değil mi? :eek:

Musa Gündoğan
08-08-2017, 10:32
kıl biberlerde sanırım tam kıl biber gibi değil sarı sivri biberler gibi geldi. ya da dediğiniz gibi çapraz toşlamadan kaynaklı da olabilir. bu sene kesinlikle biber senesi sanırım. özellikle kapyalarınız çok güzel.

bu arada bir şey sormak istiyorum bu kapyalar kızarınca mı toplanıyor yoksa toplandıktan sonra mı kızarıyor. geçen yanlışlıkla 2 tanesini hanım koparmış bende koparsaydın kızarsaydı dedim. sizinkileride yeşil görünce sormak istedim.

dongyul
08-08-2017, 12:49
Sebzelerinizin hepsi çok güzel.

Paylaştığınız tohumların onda biri dahi toprakla buluşmuş olsa gene amaca hizmet edilmiş olacaktır. Etkinlik dışında çevremde toprakla uğraşan herkese domates tohumu vermeye çalıştım kış sonunda. Pazarda domates aldığım köylüye neden tüm pazar neredeyse aynı domatesle dolu diye sordum, bu çeşit baskın çıktı bütün çeşitleri kendine döndürdü dedi. Sana yaz sonu katıksız yerli tohum vereceğim dedim, aman unutma onu uzak tarlaya ekerim tozlaşmadan korurum dedi. Meseleye tohumun yayılması dışında bakmıyorum, ticaretini yapan kişiye bile tohum verebilirim yeterki yayılsın tohumlar. Bunun yanında dağıtılan tohum hakkında yazı yazılmamasına da alınmayın. Örnek olarak ben sahife açabilecek onu yürütebilecek vakte sahip değilim. Tohum yollayanlara minnettar olduğumuz bilinen gerçek, bu kafi olmalı.

Sayın Hosseda; sayfamda sizi görmek mutlu etti açıkcası... teşekkür ederim yazdıklarınız için işte insan oğlu en azından verilen bir şeyin akıbetini merak ediyor ve bir teşekkür minnet bekliyor... Bence bir teşekkür max 2 dklarını alır bu kadar mı zor teşekkür etmek ya da ekildiğini göstermek eğer zamanları yoksa tohum etkinlik paylaşım zamanı sayfalarda fik fik gezerken tohum seçerken zamanları oluyor ama...

eğri oturalım doğru konuşalım şimdi her şeye iyimser bakmak biraz tuhaf...

Kapyalar fazla büyük değil mi? :eek:

Evet gayet büyükler vallahi dikim öncesi karıklara hayvan gübresi doldurdum. :eek:

kıl biberlerde sanırım tam kıl biber gibi değil sarı sivri biberler gibi geldi. ya da dediğiniz gibi çapraz toşlamadan kaynaklı da olabilir. bu sene kesinlikle biber senesi sanırım. özellikle kapyalarınız çok güzel.

bu arada bir şey sormak istiyorum bu kapyalar kızarınca mı toplanıyor yoksa toplandıktan sonra mı kızarıyor. geçen yanlışlıkla 2 tanesini hanım koparmış bende koparsaydın kızarsaydı dedim. sizinkileride yeşil görünce sormak istedim.

Bende hibritlenmeden şüphe ediyorum ama hibritlenme iyidir arada güzel çeşitler çıkıyor ^^

Bu etli biberleri yeşilken kopartıp taze taze tüketmek çok güzel oluyor... Ben daha çok seviyorum...

Ama kızartmadan toplamamın nedeni başkaları tarafından toplanması bir nevi çalınmasın diye erken topluyorum ürünleri :rolleyes: :D aramızda kalsın bazen ürünlerim aşırılabiliyor...

dongyul
09-08-2017, 17:01
Domates tanıtımı: Vol 1

Pembe beef; Rengi, kokusu, lezzeti, verimi anlatılmaz yaşanır cinsten bir domates... Aslında daha büyük ebatları vardı ama şuan elimde kalmamış... Bunu bulup çekebildim...

655274

Gomera; aslında bu çeşit domates Karadeniz'in bir dağ köyünden elime geldi çok verimli iri ve dilimli tadı aroması gerçekten çok güzel...

655275

Green zebra; işte tam anlamı ile tatlı süper lezzetli bir domates kalın kabuklu ancak tadı mükemmel...

655276

San Marzano; etli, sussuz bir çeşit sos, salça, ketçap yapımına uygun ve çok verimli bir çeşit...

655277

Speckled Roman; etli kalın kabuklu sos, salça, ketçap yapımına uygun bir çeşit bol bol tohumu alındı seneye bol bol dikilecekler arasında... Verimli bir kök bilmeden kayanın üzerine ekmişim ancak üzerinde 10 kadar meyve tuttu ve tohumluk bile aldım.

655279

Elimde uzaya bile götürecek telefon var çektiğim fotoğraflara bakın bazı cetvel sayıları okunmuyor ama az çok tahmin edersiniz diye düşünüyorum :cool:

:cool::D

Musa Gündoğan
10-08-2017, 08:25
dongyul fotolar için teşekkürler.

özellikle pembe beef domatesin iç dokusu çok güzel çok beğendim. bu domatesten melemenlik **** sos yapılması güzel olur diye düşünüyorum. hatta şuan aklıma geldi çok güzel bundan gâvurdağı salatası olur.

dongyul
11-08-2017, 13:53
Hasat devam ediyor...

Mısırlar olmaya başladı 3. kez toplanıyorlar... Bu sene gerçekten mısırlar çok verimli bazılarında 5 6 somak mevcut... Tanesi küçük olanlar 1 tl büyük olanlar 1.5 tl den gidiyor...

655388

Kudret narları da görünmeye başladı, tohumlar bir çok kişiden geldi onları karıştırarak ekmiştim tohumlar için çok teşekkür ederim...

655384

Tohumluk kabaklar toplandı tohumları çıkarıldı, dış kısımları kabaklı börek oldu. Bir kısmı tavuklara yem oldu...

655386

Armutlarda toplanıyor bol bol tüketiyoruz.

655387

İki tohum etkinlik öncesi bir üyeden edinmiştim sosyete sarımsağı çiçeklendiler görünümü çok güzel tohum için teşekkür ederim ^^

655385

:cool: :rolleyes:

anarius
12-08-2017, 10:53
Domates tanıtımı: Vol 1

Pembe beef; Rengi, kokusu, lezzeti, verimi anlatılmaz yaşanır cinsten bir domates... Aslında daha büyük ebatları vardı ama şuan elimde kalmamış... Bunu bulup çekebildim...

655274

Gomera; aslında bu çeşit domates Karadeniz'in bir dağ köyünden elime geldi çok verimli iri ve dilimli tadı aroması gerçekten çok güzel...

655275

Green zebra; işte tam anlamı ile tatlı süper lezzetli bir domates kalın kabuklu ancak tadı mükemmel...

655276

San Marzano; etli, sussuz bir çeşit sos, salça, ketçap yapımına uygun ve çok verimli bir çeşit...

655277

Speckled Roman; etli kalın kabuklu sos, salça, ketçap yapımına uygun bir çeşit bol bol tohumu alındı seneye bol bol dikilecekler arasında... Verimli bir kök bilmeden kayanın üzerine ekmişim ancak üzerinde 10 kadar meyve tuttu ve tohumluk bile aldım.

655279

Elimde uzaya bile götürecek telefon var çektiğim fotoğraflara bakın bazı cetvel sayıları okunmuyor ama az çok tahmin edersiniz diye düşünüyorum :cool:

:cool::Dbu postlar çok keyif veriyor, teşekkürler paylaşım için

anarius
12-08-2017, 10:58
Hasat devam ediyor...

Mısırlar olmaya başladı 3. kez toplanıyorlar... Bu sene gerçekten mısırlar çok verimli bazılarında 5 6 somak mevcut... Tanesi küçük olanlar 1 tl büyük olanlar 1.5 tl den gidiyor...

655388

Kudret narları da görünmeye başladı, tohumlar bir çok kişiden geldi onları karıştırarak ekmiştim tohumlar için çok teşekkür ederim...

655384

Tohumluk kabaklar toplandı tohumları çıkarıldı, dış kısımları kabaklı börek oldu. Bir kısmı tavuklara yem oldu...

655386

Armutlarda toplanıyor bol bol tüketiyoruz.

655387

İki tohum etkinlik öncesi bir üyeden edinmiştim sosyete sarımsağı çiçeklendiler görünümü çok güzel tohum için teşekkür ederim ^^

655385

:cool: :rolleyes:
Mısırların internetten satışı var mıdır? :)

dongyul
14-08-2017, 21:52
Mısırların internetten satışı var mıdır? :)

Sayın Anarius; şuan komşuların talebine anca yetişiyorum... ;)

portorikolu
16-08-2017, 09:08
Dongyul merhaba,

Bir haftadır sitede dolaşıyorum, bahçenizi tek tek gezdim ve hayran kaldım. Çocukluktan beri bende ailemle bahçe işleriyle uğraştım ama bu kadar küçük bir alanda bu kadar sağlıklı ve verimli üretim görmemiştim. Tecrübelerinizden istifade edeceğim.

İlerde küçük de olsa bir bahçe hayalim var, sizi ve diğer tecrübelerini paylaşan arkadaşları takibe devam.

anarius
16-08-2017, 18:54
Sevgili dongyul. Tohum paylaşım etkinliğindeki tohumların ulaşmasını beklemeden başlamıştım üretime. Sizden gelenleri dikememiştim. Tatil sonrası saksıdaki domatesi kaybedince hemen yerine sizden gelen "Mikrop"u diktim. Çok mahsul alamayacağımı biliyorum ama değer mi? Pek ala değer! Tadını görmüş oluruz, toprak boş durmamış olur, canlı kalır, size duacı oluruz. :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170816/09ba03a90a848616e28765612ebabf16.jpg

dongyul
17-08-2017, 20:00
Dongyul merhaba,

Bir haftadır sitede dolaşıyorum, bahçenizi tek tek gezdim ve hayran kaldım. Çocukluktan beri bende ailemle bahçe işleriyle uğraştım ama bu kadar küçük bir alanda bu kadar sağlıklı ve verimli üretim görmemiştim. Tecrübelerinizden istifade edeceğim.

İlerde küçük de olsa bir bahçe hayalim var, sizi ve diğer tecrübelerini paylaşan arkadaşları takibe devam.

Sayın portorikolu;güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim bahçe maceralarınızı bol bol fotoğraflayın görmek isterim ^^

Sevgili dongyul. Tohum paylaşım etkinliğindeki tohumların ulaşmasını beklemeden başlamıştım üretime. Sizden gelenleri dikememiştim. Tatil sonrası saksıdaki domatesi kaybedince hemen yerine sizden gelen "Mikrop"u diktim. Çok mahsul alamayacağımı biliyorum ama değer mi? Pek ala değer! Tadını görmüş oluruz, toprak boş durmamış olur, canlı kalır, size duacı oluruz. :)

Sayın Anarius; çok teşekkür ederim mutlu oldum yetiştirdiğiniz için bir umut var oralarda.... ^^

dongyul
19-08-2017, 14:46
Sırık Barbunyalar ve Fasulye

Bu sene herhalde fasulyeye çalıştık, her yer fasulye dolu olunca yemeklerin 2/3 fasulye türevi oldu...

Sırık barbunyaların bu sene maşallahı var, bu çeşidi ilk defa ektim ve verim çok güzel.

655783

655784

Büyüklüğünü anlamanız için bu fotoğrafı koyuyorum çoğu bu şekilde ve sadece hodan suyu ile sulandı.

655785

Sayın Zekoş'tan tohum etkinliğinde çeşit çeşit fasulye tohumları edinmiştim kendisine çok teşekkür ederim beni çok mutlu etti... Bir kısmı bizim burada güz fasulyesi cinsindenmiş ve ben erken ekince bir kısmını sıcaklarda kaybettim ama sonra geri kalanların dökümü güzel oldu...

655787

Bazıları mor fasulye gayet güzel çeşitler...

655786

sevgihoca
22-08-2017, 13:29
Dongyul'cuğum,şimdi pazardan geldim.Senin barbunyaları,bamyaları görünce aklıma geldi.Barbunya alayım dedim 8 tl dedi almadım.Bamya alayım dedim 10 tl,çok severim yarım kilo aldım.Buralar mı pahallı,oralar nasıl bilemiyorum.Hepsini ağız tadıyla tüketin inşallah.

dongyul
22-08-2017, 13:37
Dongyul'cuğum,şimdi pazardan geldim.Senin barbunyaları,bamyaları görünce aklıma geldi.Barbunya alayım dedim 8 tl dedi almadım.Bamya alayım dedim 10 tl,çok severim yarım kilo aldım.Buralar mı pahallı,oralar nasıl bilemiyorum.Hepsini ağız tadıyla tüketin inşallah.

Sevgi Hocam özlettiniz kendinizi nerelerdesiniz... Bence sizin olarak daha uygun gibi.. Biz pazara gitmediğimiz için bilmiyorum pek ama komşumuza sordum bamya 14 - 16 liraymış... Barbunya 6 - 8 lira arasındaymış...

Teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^^

dongyul
22-08-2017, 13:49
Mısırın hiç bir şeyini ziyan etmeyiz...

Mısır bitkisinin her şeyi bir şekilde kullanıyoruz anlatsam sinir burhanları geçirirsiniz...

İlk olarak bu sene fasulye, domates ve biber gibi her türlü sebzelerin arasına mısır ekildi amacım gölgeleme yapmasını sağlamak... Mısırlar çok verimliydi bazıları 5 bazıları hatta 6 7 somak yaptı olgunlaşmaya başlayınca posta posta toplanıp güzel olanları satıldı, biraz zarar görenler (İlaç kullanmadığımız için tırtıllar zarar verebiliyor...) ufak gibileri biz tükettik tüketemediklerimizi buzluğa koyduk, bazılarını salata makarna için haşlayıp tanelerine ayırıp konservelerini yaptık bazılarını buzluğa atıldı. Mısır daha bol olsa kaç çeşit mısır unu çıkartılırdı Allah bilir...

Mısırın püskülleride atılmadı kurutulup kışın çay olarak tüketilecek... Mısırın koçanlarından çıkanlar kabuk kısımları ineklere gitti... Mısırın somak kısmı ocakta yakmak için kurutuldu...

655972

Mısırın boyları neredeyse 3 metreyi buldu bunlarda temizlendi yaprak kısımları inekleri olan komşumuza verildi karşılığında gübre alındı... (bu tarz işleri seviyorum karşılıklı yardımlaşma politikası) Sonrasında bunlar temizlendikten sonra alt kısımları toprağa rahat girmesi için sivriltildi seneye sırık olarak kullanılacak... Temizlendikten sonra düz bir zemine yatırılıyor ve kurutuluyor kuruyunca kemik gibi sağlam oluyor. (Yaş durumdayken dik olarak bekletmiyoruz ki sırıklar eğri yamuk yumuk olmasın diye yere yatırdığımızda düz kalıyor.)

655973

655974

Mısırın kökleri ne oldu derseniz merak etmeyin onlarda ziyan olmadı :D :eek: Toprakları sirkelendikten sonra soba ve ocakta yakmak için kurutuluyor ^^

655979

Bir sonraki konumuz kışlık ürünler ^^

akçabardak
22-08-2017, 15:21
Ne diyeceğimi bilemiyorum Sn. domgyul.

Bu nazarlık her şeyi anlatır.
655985

blick
22-08-2017, 15:40
Sn Dongyul maşallahınız var bir mısırdan neler yapılabilirse yapmışsınız. Bir bahçede hiç birşeyin ziyan olmayacağının gösterisi :) dilerim herkese örnek olur

mimarCI
23-08-2017, 08:55
Çok güzel bir tüketim ve geri dönüşüm örneği. Umarım birçoğumuz bundan nasibimizi alırız.

Musa Gündoğan
23-08-2017, 10:44
dongyul bu mesajınızı 2 hafta önce paylaşmış olsaydınız şimdi mısır sırıklarım kurutulması için bekliyor olacaktı. neyse bir şey daha öğrenmiş oldum. bu sene mısırlarım çok kalın ve uzun tane yaptılar ancak biraz sinirime yenik düşerekten (gereksiz sebeplerden) hepsini söktüm yağmurdan dolayı biraz da kurt yaptıklarını görünce tohum almaktan da vazgeçtim. seneye daha düzgün bir uygulama olacak kanaatindeyim.

afiyet olsun

dongyul
23-08-2017, 21:34
Ne diyeceğimi bilemiyorum Sn. domgyul.

Bu nazarlık her şeyi anlatır.
655985

Sayın Akçabardak, çok teşekkür ederim aldım nazarlığı ^^

Sn Dongyul maşallahınız var bir mısırdan neler yapılabilirse yapmışsınız. Bir bahçede hiç birşeyin ziyan olmayacağının gösterisi :) dilerim herkese örnek olur

Sayın Blick; çok teşekkür ederim elimizden geldiğince hiç bir şeyi ziyan etmemeye özen gösteriyorum...

Çok güzel bir tüketim ve geri dönüşüm örneği. Umarım birçoğumuz bundan nasibimizi alırız.

Sayın MimarCI; inşallah doğada hiç bir şey ziyan olmuyor döngü halinde ama insanlar bu dengeyi bozabiliyor...

dongyul bu mesajınızı 2 hafta önce paylaşmış olsaydınız şimdi mısır sırıklarım kurutulması için bekliyor olacaktı. neyse bir şey daha öğrenmiş oldum. bu sene mısırlarım çok kalın ve uzun tane yaptılar ancak biraz sinirime yenik düşerekten (gereksiz sebeplerden) hepsini söktüm yağmurdan dolayı biraz da kurt yaptıklarını görünce tohum almaktan da vazgeçtim. seneye daha düzgün bir uygulama olacak kanaatindeyim.

afiyet olsun

Sayın Musa Gündoğan; Seneye mutlaka yapın derim kurt yapsın ziyan olmaz sağlam kısımlardan kesin alın derim benimde size önerim mutlaka sebze aralarına mısır ekin hem gölgeleme hemde koruma sağlıyor...

dongyul
23-08-2017, 22:32
Kışlık ürünlere Merhaba 01

Yazlık ürünler birbir sofra da yerlerini aldı artık kışlıklar için hazırlıklar başladı fideler yetiştirildi... Oturak fasulye, mısır ve kabaklar söküldü yerlerini hemen kışlıklar doldurmaya başlamadan önce kazıldı gübrelendi...

Ve artık yerlerine dikim zamanı geldi...

İlk olarak çeşit çeşit brokoli, karnabahar, beyaz ve mor lahana dikildi... Fideleri kendim yetiştirdim hepsinin tohumunu Sayın Bahcedenn'den edindim... Kendisine çok teşekkür ederim...

656051

656050

Sonrasında hazır olarak alınan kıvırcık fidelerinin dikim işlemi yapıldı...

656046

656047

656048

Artık damlamayı açıp seyretme zamanı geldi...

Damlama açıkken damlayan suya vuran güneş ışınlarını izlemek insana nasıl huzur veriyor bilemezsiniz :rolleyes:

Gelecek konumuz evin bahçesindeki kışlık ürün yetiştirme alanları ^^

thunderon
30-08-2017, 23:57
MErhaba,

Bahçeye olan ilgili ve alakanıza hayran kaldım. O kadar alandan bu ürünleri çıkarıyorsunuz ya helal size.

Ben de İzmitteyim en kısa zamanda tanışalım:)

dongyul
31-08-2017, 21:45
MErhaba,

Bahçeye olan ilgili ve alakanıza hayran kaldım. O kadar alandan bu ürünleri çıkarıyorsunuz ya helal size.

Ben de İzmitteyim en kısa zamanda tanışalım:)

Sayın thunderon; güzel sözleriniz için teşekkür ederim... Bir süredir rahatsızım müsait olduğumda size dönüş yaparım.. Sanırım instagram üzerinden takipleşmişiz... oradan iletişime geçebiliriz..

thunderon
31-08-2017, 22:57
Gecmiş olsun tez zamanda iyileşirsinşz *** görüşmek dileğiyle

bahçe heveslisi
31-08-2017, 23:34
sayın dongyul, öncelikle geçmiş olsun. tez zaman içinde sağlığınıza tekrar kavuşursunuz ***. paylaşımlarınız çok çok güzel, sizi can-ı gönülden tebrik ederim. umarım yeni paylaşımlarınızdan bizi mahrum etmezsiniz...

dongyul
01-09-2017, 14:00
sayın dongyul, öncelikle geçmiş olsun. tez zaman içinde sağlığınıza tekrar kavuşursunuz ***. paylaşımlarınız çok çok güzel, sizi can-ı gönülden tebrik ederim. umarım yeni paylaşımlarınızdan bizi mahrum etmezsiniz...

Sayın bahçe heveslisi; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^^

dongyul
05-09-2017, 18:53
Bahçede kışlıklar yerini almaya başladı...

Çoğu kışlık fideleri kendim yetiştirdim... Yazlık ürünler sökülmeye başlayınca kışlıklar hemen yerlerini doldurmaya başladı... Brokoli ve karnabaharlar bir sıra arayla dikildiler... Bu şekilde dikiyorum çünkü brokoli yaprakları yanlara yayılış gösterirken karnabahar yaprakları dikine büyüme gösterir... Aralarına tohumdan pak choi ekildi.

656669

Aynı şekilde domatesler sökülünce karnabahar, brokoli ve aralarına kıvırcık dikildi... Buradaki temel hedef karnabahar, brokoli büyüyene kadar kıvırcıklar hasata hazır konuma gelecekler...

656672

Salatalıklar sökülünce yerine kıvırcıklar dikildi... Kıvırcık fideleri hazır alındı ama 2 hafta kadar kendim geniş viyollere alarak biraz daha büyümelerini sağladım.. Kıvırcıkların arasına salatada kullanmak üzere tohumdan ıspanak ekildi ^^

656668

Fideler çok olunca bir kısmı biberlerin ara sıralarına dikildiler...

656670

Roka, tere, mizuna sıra sıra ekimi yapıldı...

656671

Bu kadar ürün ekimi dikimi kolayda bu mevsimde bu ürünlerin bakımı hastalığı çok zordur sürekli ortamda var olan tırtıl ve böceklere karşı aparatif gibi gelirler... Bu sene Delfin WG kullanmaya başladı... Organik ilaç şuanlık çok memnunum içerisinde Bacillus thuringiensis berliner içerir bir tür gram pozitif bakteridir suyla seyreltilerek uyguluyorum ve yaprakları tüketen tırtıllar bu bakteri sindirime uğratamadıkları için kısa sürede ölümle yüzleşiyorlar.

dongyul
09-09-2017, 17:49
Son durumlar...

Kudret narları sonbaharın geldiğini hissettiler sanırım son olarak depara geçtiler üzerilerinde meyveleri dolu... Kimisi kızarıyor kimisi büyüyor hemen ilaçlık olarak zeytin yağına yatırılıyor...

656897

Kırmızı jelle kaplı tohumları ben tüketiyorum gayette tatlı hoşuma gidiyor.

656898

Domatesleri sökünce öylesine yerlerine artık kaçıncı posta olduğunu unuttuğum sırık perolar cinsi fasulye ekmiştim şuan bol bol döküme geçtiler Havaların serinlemesiyle daha da atağa geçeceklerini düşünüyorum.

656899

656900

Hasat ediyoruz da üretim için boşta durmuyoruz dışarıdaki fasulyeler ve seradaki fasulyeler sökülünce yerlerine dikilmek üzere kıvırcık fideleri daha geniş viyollere aktarıldılar...

656901

dongyul
11-09-2017, 20:18
Yaz son günlerinin cilvesini yapıyor...

Hava sıcaklıkları biraz daha yüksek gitmesi yazlık ürünleri neşelendirirken kışlık ürünler için sıkıntı yaratıyor...

Ahududu son dakika ataklarına geçti.

657038

Arkadaşım temmuz ortası gibi hediye olarak Kore'den hıyar tohumunu getirmişti olur mu olmaz mı derken ektiğim ve ürün veren çıtır çıtır tadı aroması ve kokusu çok hoş olan bir çeşit çıktı... Dış görünüşü de çok sevimli... Ayrıca sırık olan bir çeşitmiş ben oturak olarak bıraktım yerde kendi halinde oldular... Üçüncü posta seraya da ektiğim salatalıklarda döküme başladılar.

657041

İkinci posta ekilen oturak barbunyalar ilk ekilenlere göre daha güzel ürün verdi. Daha iri ve içleri doluydu.. Dört poşet kışlık yemeklik çıktı.

657037

Sayın MeyveliTepe'den yumrularını edindiğin kendisine çok teşekkür ederim ve sonrasında slip halinde diktiğim tatlı patateslerim hasata hazırlanıyor...

Bendeki merak duygusu kimse de yoktur tatlı patatesler oldu mu olmadı mı derken dayanamayıp köklerini açtım :D:D Bir baktım ki ne göreyim tatlı patateslerim yumru oluşturmuş...

657040

Sayın Muda'dan tohumunu edindiğim kendisine çok teşekkür ederim... Siyah çekirdeği de çitlemiş olduk..

657039

:rolleyes::D

dongyul
21-09-2017, 21:52
Ne mi oldu?

Sadece dolu yağdı...

3 saat önce yağmurla birlikte dolu başladı sonuç ortada...

Kıvırcık, lahana, brokoli, karnabaharlar hepsi haşat oldu... İnsanın emeğinin saniyeler içinde yok olduğunu görmesi ne kadar acı verici bir duygu... Gözlerimden usulca yaşlar aktı..

En çokta üzüldüğüm şey yeni sera naylonu çektiğim seram oldu... Sera naylonu parça pincik oldu...

657711

657712

657713

657714

Emeklerim heba oldu... :( :( :( Bu tür olaylar insanı bahçeden soğutuyor...

telato
21-09-2017, 22:07
Geçmiş olsun...

Umut; hiç bitmeyen bahar mevsimidir; içinde karda yağar, fırtınada kopar. Ancak çiçekler açmaya hep devam eder...

A_NOMAD
21-09-2017, 22:34
Fotoğraflara bakarken içim kötü oldu, gerçekten o kadar emeğin heba olması çok üzücü, çok geçmiş olsun :(

TCM
21-09-2017, 22:36
Geçmiş olsun...

Musa Gündoğan
22-09-2017, 07:52
sayın dongyul
beğen butonuna tıkladım ancak çok üzüldüm gerçekten. kendime olmuş kadar üzüldüm. bu sene çok aşırı yağmurlarda pek çok domates fidesini hastalıktan dolayı attım. onlara bu kadar üzülmemiştim. umarım hasarınızı tez zamanda atlatırsınız.

çok çok geçmiş olsun

anarius
22-09-2017, 08:11
Geçmiş olsun. Toparlayamaz mı burdan? :/

portorikolu
22-09-2017, 08:14
Kardeşim çok geçmiş olsun. Allah yedireceğini versin.

kerkenez
22-09-2017, 08:21
Sayın Dongyul çok geçmiş olsun. Artık bu tür hatta daha kötü doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağız. Zor olacak ama bunu kabul etmek durumundayız.

2 yıldır bahçede ortaya çıkan hastalık, aşırı yağmur, su baskını derken bu yıl emeklerin karşılığını alamadım hatta sayfama yazmak içimden bile gelmiyor. Fakat bulduğum ilk fırsatta yine de bahçeye koşarak gidiyorum. Yapacak bir şey yok, Allah beterinden korusun.

kursun
22-09-2017, 08:32
Geçmiş olsun, sayın dongyul.
Bir daha olmaması dileğimdir.

blick
22-09-2017, 09:10
Çok büyük geçmiş olsun gerçekten çok üzüldüm.
Maalesef alışmamız gereken durumlar artık bunlar. Ne kadar alışabilsekte insanın içi sızlıyor. Daha iyisini ortaya çıkaracağına da eminim ;)

güreri
22-09-2017, 09:47
Geçmiş olsun. Böyle şeyler seni soğutmasın. tekrar kalkıp, silkinip nerede kalmıştık deyip azimle çalışmaya devam. nasipten başka şey kalmıyor heybede. her şeyin hayırlısı...

Dutlubahçe
22-09-2017, 11:14
Sayın dongyul geçmiş olsun. Bu hadise şevkinizi kırmasın. Allah başka üzüntü vermesin.

serdarbey33
22-09-2017, 11:34
Geçmiş olsun .

funku
22-09-2017, 13:34
Geçmiş olsun.

birgecelikgelin
22-09-2017, 19:15
Sayın dongyul çok büyük geçmiş olsun mal canın yongası ama yapacak bir şey yok yaradan mevlam başka üzüntü vermesin

dongyul
22-09-2017, 21:02
Önemli olan; Yere düşmemek değil, yerden kalkmasını bilmektir…

Bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim...

Üzüldük ama üzülürsek yerimizde sayarız... Yaraları sarmaya başladık... En üzüldüğüm seram oldu... ama neyse sera naylonu bitmedi ya yenisi tekrar alınır..

Manzara bu...

657760

Hemen kırılan hasar gören yapraklar temizlendi hafif toprak suyunu çekince çapası yapılacak...

657761

Çok şükür her zaman temkinliyimdir... Fidelerim hazır yerlerine tekrar dikilecekler ^^

657762

Maça 1-0 yenik başladık ama maç bitmiş değil daha...

:eek::rolleyes:

akçabardak
22-09-2017, 22:43
Büyük geçmiş olsun sayın dongyul, yeni gördüm görünce bende çok üzüldüm. Bunlar zaman zaman hepimizin başına gelmiştir, önemli olan pes etmemek, eminim ki en kısa zamanda siz bunun da üstesinden geleceksiniz hayırlısıyla.
Allah kolaylıklar versin, tekrar çok geçmiş olsun.

pria
22-09-2017, 22:58
'Çiftçinin karnını yarmışlar, kırk tane 'gelecek yıl' çıkmış'..maalesef bu işler böyle..benim de başıma geldi bu yıl..

Geçmiş olsun sayın dongyul :(

Lonicera
23-09-2017, 07:24
Gelip geçmiş olsun ... Siz mutlaka altından kalkarsınız ve maça devam edersiniz, bundan hiç şüphemiz yok.

dongyul
23-09-2017, 19:32
Tatlı patates aşkına ;)

İlk yumruları Sayın MeyveliTepe'den edindiğim tatlı patateslerin bugün tadına bakma fırsatımız oldu kendisine çok teşekkür ederim ^^

Doludan sonra tek mutlu eden olay diyebilirim...

Kasım başı gibi sökmem gereken tatlı patatesleri dolu yüzünden bugün söktüm... Çünkü dolu tek bir yaprak dahi bırakmadı... Biberlerin ve salatalıkların arasına ektiğim tatlı patatesler bize yetecek düzeyde hasadını yaptık... Tek sıradan irili ufaklı 5 kilo kadar çıktı daha bir sıra daha mevcut...

657822

657817

657818

657820

O kadar lezzetli ki tadı kestane patates aromasına yakın ve tatlımı tatlı harika bir şey ^^

657821

MeyveliTepe
23-09-2017, 21:22
Eylül-Ekim ayları köklerin büyüyeceği zaman aralığı, yazık olmuş.

dongyul
23-09-2017, 21:54
Eylül-Ekim ayları köklerin büyüyeceği zaman aralığı, yazık olmuş.

Sayın MeyveliTepe; bende çok üzüldüm biraz buruk bir hasat oldu ama gözlem yapma fırsatım oldu kesinlikle gelecek seneler daha büyük sizin yaptığınız gibi sandıklarda yetiştirmek şart gibi... İyi ki varsınız sizlerin sayesinde yetiştirme fırsatım oldu çok teşekkür ederim ^^

Ozlem A
23-09-2017, 22:43
Çok geçmiş olsun sayın dongyul. Çok üzüldüm emekleriniz heba olmuş. Bu yıl dolu herkesin canını yaktı galiba. İstanbul'daki büyük doluda da bizim araba haşat oldu, iki ayı geçti eksper kontrolü sırası dün geldi 1000' in üzerinden vuruk saymışlar arabada. Bundan sonra inşallah böyle kötü etkileyecek bir aksilik olmaz bahçenizde.

g.c.
25-09-2017, 14:02
Sevgili dongyul yıllık iznim sebebiyle bir aydır ortalarda yok idim.

Başlığına girip dolu fotoğraflarını görünce içim çız etti ancak kaldığın yerden bir hışımla kalkıp daha iyi ve daha güzeli yapacağından hiç şüphem yok idi ki görebildiğim kadarı ile patateslerinin bu hali bile oldukça iştah açıcı.

Kolaylıklar dilerim..

MeyveliTepe
25-09-2017, 14:29
Buradaki tatlı patateslerin bazılarının içi turuncuya benziyor. Tohumluk gönderirken turuncu da koymuş muydum hatırlamıyorum ama galiba koymuşum. Dışı kırmızı olanlar beyaz etli, dışı turuncu gibi olanların içleri de turuncu olmalı.

dongyul
25-09-2017, 19:02
Çok geçmiş olsun sayın dongyul. Çok üzüldüm emekleriniz heba olmuş. Bu yıl dolu herkesin canını yaktı galiba. İstanbul'daki büyük doluda da bizim araba haşat oldu, iki ayı geçti eksper kontrolü sırası dün geldi 1000' in üzerinden vuruk saymışlar arabada. Bundan sonra inşallah böyle kötü etkileyecek bir aksilik olmaz bahçenizde.

Sayın Ozlem A; Çok teşekkür ederim biraz hüzünlendik ama elbet daha güzelleri tekrar olacaktır.. Size de çok geçmiş olsun ^^

Sevgili dongyul yıllık iznim sebebiyle bir aydır ortalarda yok idim.

Başlığına girip dolu fotoğraflarını görünce içim çız etti ancak kaldığın yerden bir hışımla kalkıp daha iyi ve daha güzeli yapacağından hiç şüphem yok idi ki görebildiğim kadarı ile patateslerinin bu hali bile oldukça iştah açıcı.

Kolaylıklar dilerim..

Sayın g.c.; çok teşekkür ederim bende bir süredir nerelerde göremiyorum diyordum.. Kışlık ürünlerinizin hallerini merak etmiyor değilim hani ^^

Buradaki tatlı patateslerin bazılarının içi turuncuya benziyor. Tohumluk gönderirken turuncu da koymuş muydum hatırlamıyorum ama galiba koymuşum. Dışı kırmızı olanlar beyaz etli, dışı turuncu gibi olanların içleri de turuncu olmalı.

Sayın MeyveliTepe; evet dediğiniz gibi bana turuncu olanlardan da göndermiştiniz iki çeşitte yetiştirebildim ama dışı turuncu gibi olanlar içleri de turuncu tadı bir tık daha güzel... Size karşı çok minnettarım ^^

dongyul
25-09-2017, 20:31
Euphorbia milii

Sayın A_NOMAD'ın hediyesi çok hoşuma gitmişti hemen yüzsüzlük yapıp istemiştim o da kırmayıp göndermişti... Kendisine çok teşekkür ederim ;)

Kocaman oldu ve sürekli çiçekte kendisi ^^

657888

657889

657890

A_NOMAD
25-09-2017, 20:49
...Euphorbia milii...

Maşallah ne kadar da büyümüş, güzelleşmiş, ellerine sağlık ;)

thunderon
26-09-2017, 14:07
Geçmiş olsun dongyul. Ben dolu sırasında istanbuldaydım Kocaelide de çok etkili olmuş. İnş tez zamanda daha güzel ürünler alırsınız.

hobiciakvarist
27-09-2017, 08:19
Euphorbia milii

Sayın A_NOMAD'ın hediyesi çok hoşuma gitmişti hemen yüzsüzlük yapıp istemiştim o da kırmayıp göndermişti... Kendisine çok teşekkür ederim ;)

Kocaman oldu ve sürekli çiçekte kendisi ^^

Çok güzel büyümüş. Maşallah. Güle güle büyütmeye devam edin.

dongyul
27-09-2017, 20:21
Geçmiş olsun dongyul. Ben dolu sırasında istanbuldaydım Kocaelide de çok etkili olmuş. İnş tez zamanda daha güzel ürünler alırsınız.

Sayın thunderon; Çok teşekkür ederim umarım en yakında zamanda toparlanabiliriz ^^

Çok güzel büyümüş. Maşallah. Güle güle büyütmeye devam edin.

Sayın hobiciakvarist; çok teşekkür ederim ^^

dongyul
27-09-2017, 20:37
Fransız Kabağı

Sayın Taşlıbahçeden tohum etkinliğinde edindiğim harika bir çeşit kendisine çok teşekkür ederim ^^

Doluda maalesef bulunduğu 3 metrelik duvardan düştü ancak herhangi bir hasar almamış. Sadece ufak dolu yaraları mevcut ^^

658012

Kendileri tam tamına 9.800 gram geldi.

658011

Tatlısı, çorbası mükemmel oldu. Hafif polerize yapısıyla yumuşacık bir çeşit.

658013

dongyul
30-09-2017, 23:27
Black Soldier Fly

Nedir bu? der dediğinizi duyar gibiyim?

- Tanıştırayım sizlerle karşınızda "black soldier fly" :eek:

658246

Gübre yapımına Kaliforniya solucanları ile yola çıkıp black soldier flies ile yola devam eden biri olarak kendimi çok şanslı hissediyorum kendileriyle bir süredir birlikte çalışıyoruz evde ne türlü atık çıksa kendilerini onlarla besliyoruz, felaket obur canlılar ne verirseniz hızlıca tüketiyorlar sanırsınız öğütme makinesi...

Kendilerini tanıtayım şimdi; Black soldier fly (BSF), Hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae) organik materyallerle beslenen obur bir canlıdır. Bir günde kendi vücut ağırlığının iki katı ağırlığında materyal tüketir. Bu özelliği sayesinde az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde organik atıkların biyolojik olarak azaltılmasında bir mühendislik harikası yaratabilecek potansiyele sahiptir.

Yaşam döngüsü

658245

BSF ABD güneyinden köken alarak tropikal ve subtropikal iklime sahip dünyanın her yerine yayılmış doğal bir türdür. BSF larvaları hayvansal gübrelerin biyolojik dönüştürülmesi, hayvan yemi ve ev sineklerinin kontrolünde kullanılmaktadır. BSF larvalarının gelişim ortamı bitkisel atıklardan hayvan cesetlerine kadar değişen spekturumda çeşitlilik göstermektedir...

- Şaka yapmıyorum bu canlılar ceset bile tüketiyorlar... Örneğin solucan gübresine hayvansal atıklar konulmaması gerektiği söylenir ama ben bu canlılara Kurban bayramında atık olarak çıkan yağlı etleri verdim sonuç olarak 1 hafta içinde yok oldular... Fare cesedi sadece 15-20 gün içinde piyasadan kayboldu... Cinayet işlerseniz kesinlikle önceden temin etmenizi şiddetle öneririm :D :rolleyes:

658244

Bu canlı ne işe yarar;

1. Hayvansal dışkının hacimsel olarak azaltılmasını ve besin değeri yüksek bir gübreye dönüştürülmesini sağlar. Hayvan dışkılarında bulunan antibiyotik ve diğer veteriner ilaçlarının içme sularına karışarak su kalitesine olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.

2. BSF larvası yüksek protein ve yağ oranı sayesinde tavuk ve balık yemi olarak kullanılan soya ve balık unu karışımlı diyetin yerine geçebilecek besin değerine sahiptir.

3. Hayvan dışkısındaki ev sineği larvalarının gelişimini engeller. Ev sineği larvalarını yer ve aralarındaki rekabetten ötürü ev sinekleri BSF kolonisinin olduğu yere yumurtlamayı tercih etmez.

4. Dışkının kokusunu azaltır. Dışkıda bulunan E.Coli, Salmonella gibi patojen mikroorganizmaların konsantrasyonunu düşürür ve helmint yumurtalarını yiyerek daha hijyenik bir ortam haline getirir.

5. İçerdiği yüksek yağ oranı nedeni ile büyük ölçekte üretilerek biodiezel olarak da pazarlanmaktadır.

6. BSF ve solucan birlikte yaşamaları verimli bulunmamıştır ancak BSF larvaları tarafından sindirilmeyen ancak yapısı değiştirilerek kalan organik atıktan kompos olarak yararlanılabildiği gibi vermikompos için mükemmel bir hammaddedir.

7. Balık yemi olarak kullanıldığında balıkların immün sistemini destekleyerek hastalıklara daha dayanıklı ve sağlıklı balık üretimine katkısı olduğu raporlanmıştır.

8. Kırsal kesimde butik ölçekte canlı tavuk yetiştiriciliğini yem maliyetlerini düşürerek özendirmektedir.

658243

Sonuç olarak; süper bir canlı ama Kaliforniya solucanlarım artık piyasada yoklar sanırım onları da tükettiler :D

MeyveliTepe
01-10-2017, 10:40
6. BSF ve solucan birlikte yaşamaları verimli bulunmamıştır ancak BSF larvaları tarafından sindirilmeyen ancak yapısı değiştirilerek kalan organik atıktan kompos olarak yararlanılabildiği gibi vermikompos için mükemmel bir hammaddedir.Bunu kim söylediyse katılmıyorum, kesinlikle simbiyotik çalışıyorlar.

Solucanların organik atıkları tüketebilmesi için atıkların belirli bir olgunluk seviyesine gelmesi, bakteri popülasyonun yükselmesi gerekiyor. BSF için öyle bir şart yok, atıkları tüketmeye derhal başlıyabiliyor. Gerek BSF dışkıları gerek BSF'lerden kalanlar ise solucanlara yarayışlı dönüşümü defalarca kere hızlandırıyor.

BSF'lerin canlı solucanları yediğine dair bir izlenimim yok. Solucanlar kayboldu ise kaçmış ya da başka sebeplerle ölmüş olabilir. Ekstrem PH seviyeleri solucanları öldürebiliyor.

dongyul
01-10-2017, 12:12
Bunu kim söylediyse katılmıyorum, kesinlikle simbiyotik çalışıyorlar.

Solucanların organik atıkları tüketebilmesi için atıkların belirli bir olgunluk seviyesine gelmesi, bakteri popülasyonun yükselmesi gerekiyor. BSF için öyle bir şart yok, atıkları tüketmeye derhal başlıyabiliyor. Gerek BSF dışkıları gerek BSF'lerden kalanlar ise solucanlara yarayışlı dönüşümü defalarca kere hızlandırıyor.

BSF'lerin canlı solucanları yediğine dair bir izlenimim yok. Solucanlar kayboldu ise kaçmış ya da başka sebeplerle ölmüş olabilir. Ekstrem PH seviyeleri solucanları öldürebiliyor.

Sayın MeyveliTepe; Solucan ile ortak yaşamın olmadığını "Black Soldier Fly Türkiye" blog sayfasında okudum... Simbiyotik yaşadığı aslında mantıklı çünkü sizin dediğiniz gibi larvalar çok hızlı bir şekilde taze ürüne saldırıp solucanların tüketebileceği düzeye getiriyorlar...

Benim de anlamadığım nokta şu ilk zamanlar solucan ve asker sinekler sorunsuz bir şekilde yaşıyorlardı ve bu durumdan memnundum... Daha sonra bir şeyler ters gitmiş olmalı ki artık solucanlardan eser yok... Sanırım pH değişimi söz konusu ya da fark ettiğim şu husus var kompost ısısı bir süredir çok yüksek o sorun yaratmış olabilir mi bilmiyorum ve ya yaş hayvan gübresi koydum o da sorun yaratmış olabilir... Sonuç olarak solucanlardan eser kalmadı..

blick
02-10-2017, 09:24
Sayın MeyveliTepe; Solucan ile ortak yaşamın olmadığını "Black Soldier Fly Türkiye" blog sayfasında okudum... Simbiyotik yaşadığı aslında mantıklı çünkü sizin dediğiniz gibi larvalar çok hızlı bir şekilde taze ürüne saldırıp solucanların tüketebileceği düzeye getiriyorlar...

Benim de anlamadığım nokta şu ilk zamanlar solucan ve asker sinekler sorunsuz bir şekilde yaşıyorlardı ve bu durumdan memnundum... Daha sonra bir şeyler ters gitmiş olmalı ki artık solucanlardan eser yok... Sanırım pH değişimi söz konusu ya da fark ettiğim şu husus var kompost ısısı bir süredir çok yüksek o sorun yaratmış olabilir mi bilmiyorum ve ya yaş hayvan gübresi koydum o da sorun yaratmış olabilir... Sonuç olarak solucanlardan eser kalmadı..

BSF ler konusunda yazdıkların dışında bir bilgim yok. Başından beri solucanlar ve BSF leri aynı kapta beslediysen ve anlattığın bütün yemleri verdiğin ortamda (hayvan artıkları ya da yaş meyve/sebze atıkları) solucanlarda varsa zaten ölmüşlerdir :( Diğer bir ihtimalse solucanlar PH ve nem değişimlerine karşı oldukça hassaslar bu durumdan etkilenme olasılıkları yüksek.
Peki aynı ortamda yaşayabildiklerini düşünsek bu BSF ler solucan yumurtalarını yemezler mi?

Musa Gündoğan
02-10-2017, 15:41
sayın dongyul bu sinekleri uçtuklarında ne yapıyorsunuz.? o kısma da açıklık getirebilir misiniz? konu çok ilginç geldi gerçekten.

dongyul
02-10-2017, 19:30
BSF ler konusunda yazdıkların dışında bir bilgim yok. Başından beri solucanlar ve BSF leri aynı kapta beslediysen ve anlattığın bütün yemleri verdiğin ortamda (hayvan artıkları ya da yaş meyve/sebze atıkları) solucanlarda varsa zaten ölmüşlerdir :( Diğer bir ihtimalse solucanlar PH ve nem değişimlerine karşı oldukça hassaslar bu durumdan etkilenme olasılıkları yüksek.
Peki aynı ortamda yaşayabildiklerini düşünsek bu BSF ler solucan yumurtalarını yemezler mi?

Sayın Blick; solucanların yumurtalarını yeme konusunda pek bilgim yok açıkçası ancak benimde gözlemlerim nem ve ya aşırı ısınma sonucu solucanların ortamdan kaçtıkları kanısındayım...

sayın dongyul bu sinekleri uçtuklarında ne yapıyorsunuz.? o kısma da açıklık getirebilir misiniz? konu çok ilginç geldi gerçekten.

Sayın Musa Gündoğan; sinekler uçtuklarında bir şey yapmıyorum açıkçası doğaya karışıp gidiyorlar ama ortamda halen larva evreleri mevcut eksilme görmedim...

dongyul
03-10-2017, 20:37
Dolu sonrası...

Dolu sonrası kırılan, bozulan ve delinen yapraklar temizlendi, çapası yapıldı. Bir de üstüne 4 5 gün yavaş yavaş yağan yağmur, bitkileri neşelendirdi...

Sebzeliğin bir kısmınını üstünü tünel sera ile kapatma kararı aldım. Tünel sera yapımı bu sene biraz değiştirerek düzgün bir tünel sera yapmaya çalıştım. Yapım aşamasını başka bir bölümde anlatırım...

658420

Karnabahar ve brokolilerin arasına diktiğim kıvırcıklar dolu öncesi toplanma düzeyindeydi sonrasında temizlenerek çapalandılar tekrar neşelenmeye başladılar.

658424

Sevgili kediler kıvırcıkları rahat bırakmadıkları için üstlerini tülle örtmek zorunda kaldım...

658421

Brokoliler ve aralarına ekilen pak choilar onlarında şuanlık keyifleri iyi...

658422

Üçüncü posta ekilen karnabahar ve brokoliler doludan hasar gördü ama çabuk toparlandılar..

658423

kerkenez
04-10-2017, 08:31
Sayın Dongyul bahçe gayet toparlanmış. Hiç dolu yağmış gibi gözükmüyor. Ellerinize sağlık.

dongyul
05-10-2017, 19:28
Sayın Dongyul bahçe gayet toparlanmış. Hiç dolu yağmış gibi gözükmüyor. Ellerinize sağlık.

Sayın Kerkenez, çok teşekkür ederim bir de bana sorun nasıl geçti o toparlanma süreci beni baya etkiledi. ^^

dongyul
07-10-2017, 19:59
Dolu sonrası bağda son durum...

Son durum aslında içler acısı :rolleyes:

Yeni yerler kazıldı damlaması çekildi... İkinci posta yeşil soğan için arpacıktan bir tık büyük soğanlar ekilecek..

658618

Dolu sonrası kıvırcıklar haşat olmuştu yaprakları temizlendi çapası yapıldı ve bol yaş hayvan gübresi konuldu üstüne güzelcene yağmuru yiyince kendilerine geldiler biraz daha hava iyi giderse sanırsam bir kaç haftaya kadar hasat edilmeye başlanır...

658621

Dolu sonrası brokoli, beyaz lahana ve karnabaharlar da toparlanmaya başladı dolunun ne kadar etkili olduğunu en sağdaki yer elmalarından anlayabilirsiniz.. Yaprak kalmadı... En soldaki kısıma roka ekildi...

658616

Dolu sonrası bağa üçüncü posta dikilen kıvırcıklar fotoğrafta çok belli değiller ama orada geleceğin kıvırcıkları yer alıyor...

658617

Bu sebze yataklarında soldan başlayarak kıvırcık, karalahana, brokoli ve çin lahanası sıra aralarında fındık turpu yer alıyor. Dolu sonrası hepsi yerlere yapışmıştı bir çapayla toparlanmaya başladılar.

658619

Bugünlük bu kadar ^^

dongyul
10-10-2017, 21:17
Hasat zamanı

Kışlık ürünler için çalışmaya erken başladık ama dolu bizi biraz hasatta geriye attı. Neyse ki şükür kökü bizde de kendilerini toparlayıp armağanları verdiler...

Hasat sepetimizde neler yok ki... Kıvırcık, maydanoz, kıvırcık maydanoz, yeşil soğan, pak choi, roka ve mizuna yani salata malzemeleri çıkmaya başladı... Ayrıca komşumuzun ağacından bahçemize düşen cevizler ^^ Bunun yanında yazdan kalma tatlar kudret narları olmaya devam ediyor...

658779

havlayanPapatya
17-10-2017, 19:51
tebrikler sayın dongyul bereketinizin kışın da sürmesini dilerim. maydanoz ve dereotu örtü altında kışı geçirebilir mi acaba? kışın burda sabaha karşı 3-4 saat boyunca sıcaklık -20'ye kadar iniyor, sera içinde de herhalde -15 civarı olur.

bu sıcaklıklarda sera içinde kışın ne önerirsiniz?

dongyul
17-10-2017, 21:40
tebrikler sayın dongyul bereketinizin kışın da sürmesini dilerim. maydanoz ve dereotu örtü altında kışı geçirebilir mi acaba? kışın burda sabaha karşı 3-4 saat boyunca sıcaklık -20'ye kadar iniyor, sera içinde de herhalde -15 civarı olur.

bu sıcaklıklarda sera içinde kışın ne önerirsiniz?

Sayın havlayanPapatya; teşekkür ederim güzel sözleriniz için... Maydanoz ve dereotu örtü altında kışı geçirebiliyor. -20lerde ne yetişir diye sormuşsunuz pek bilgim yok ama ıspanak filan dayanır diye düşünüyorum...

dongyul
18-10-2017, 19:11
Bahçede son durumlar

Kıvırcıklar tünel seranın içine ekilince bir anda toparlanmaya neşelenmeye başladılar sonuç ortada. Renkli kıvırcıkları sıra sıra dikim yapıp ve büyüyünce izlenmesi çok güzel oluyor.

659424

Araları boş görünce o kısımlara mizuna ve roka ekildi çok güzel çıkım gösterdi.

659432

Sırasıyla Muir Lettuce, Flashy Trout's Back ve Kırmızı kıvırcık

659422

Brokolilerde doludan sonra bir çoştu pir çoştu yani... Yaprakların güzelliği genişliği fevkalade.

659431

Büyük seradaki fasulyeler söküldü hemen kazılıp ekildi sırasıyla roka, tere, mizuna, dere otu ve kıvırcık ekildi. Sıralı ekim yapmak her zaman güzeldir ^^

659433

dongyul
30-10-2017, 19:41
Yer elması

Yer elması hasadını da gerçekleştirdik. Geçen sene tatları çok garip olduğu için bu yıl ekip ekmeme konusunda tereddüt etmiştim ve iyi ki de ekmişim geçen yıldan tadı çok daha güzel...

660108

Verim konusunda gerçekten şaşırttı beni boyu 3 metre eni 30 cm lik bir bölgeden 15 kiloya yakın ürün çıkarttım.

660107

dongyul
01-11-2017, 16:58
Son Durumlar

Büyük seradan görüntü hızlı bir şekilde büyüyorlar...

660169

Tünel seradaki kıvırcıklar ve lahanagiller çoştu.

660171

Brokoliler kafa yapmaya başladı...

660170

M.aksu
07-11-2017, 12:08
Çok güzeller emeğine sağlık...

dongyul
09-11-2017, 20:21
Bağda son durumlar

Bunlar bağın neşeleri...

660556

Kahvaltılık turplar da hazır...

660552

Kıvırcıklar hasat edilip satılıyor..

660555

Lettuce Lingua di Canarino

660553

Soğanlarımızın bir kısmı hasat edilip tüketiliyor bir kısmı satılıyor bunlarda dördüncü posta ekilen soğanlarımız...

660554

Musa Gündoğan
10-11-2017, 12:18
sayın dongyul bahçe işleriniz süper gidiyor dikkatimi çeken bir şey oldu.

marul karıklarını tek sıra halinde yapmışsınız. anlatmak istediklerimi uzun uzadiye anlatmamk için resim çizdim.
660562

şeklinde yapılsa damla sulama ikisinin arasında tek olarak geçse daha az alanda daha az masraflı bir yetişrme olamaz mı. ve daha çok alanı kullanmış olmaz mısınız?

bu şekilde yapmanızın başka bir sebebi var acaba?

thunderon
10-11-2017, 13:04
Son Durumlar

Büyük seradan görüntü hızlı bir şekilde büyüyorlar...

660169

Tünel seradaki kıvırcıklar ve lahanagiller çoştu.

660171

Brokoliler kafa yapmaya başladı...

660170

Selamlar dongyul çalışmalarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum. Aldığınız ürünle çok sağlıklı görünüyor. Zararlılarla mücadele için ne tür önlemler alıyorsunuz?

Bir de bende bahçeme bu şekilde bir sera kurmak istiyorum. Kimden yardım alabilirim?

dongyul
10-11-2017, 13:11
sayın dongyul bahçe işleriniz süper gidiyor dikkatimi çeken bir şey oldu.

marul karıklarını tek sıra halinde yapmışsınız. anlatmak istediklerimi uzun uzadiye anlatmamk için resim çizdim.
660562

şeklinde yapılsa damla sulama ikisinin arasında tek olarak geçse daha az alanda daha az masraflı bir yetişrme olamaz mı. ve daha çok alanı kullanmış olmaz mısınız?

bu şekilde yapmanızın başka bir sebebi var acaba?

Sayın Musa Gündoğan; evet sizin dediğiniz yöntemde çok güzel ancak ben bu yıl biraz zaman darlığından kaytardım o kıvıcıkları ektiğim yerlerde fasulye ekiliydi sökülünce sadece fasulyenin olduğu sırayı kazdım ve sıra aralarını kazmadım yani iş yükünü yarıya indirdim sizin yaptığınız yöntemlede olur ama kıvırcıklar kocaman oluyor ve bu tek sıra bile yer dar geldi... sizin yaptığınız yöntemle daha sıkışırlardı diye düşünüyorum.

dongyul
10-11-2017, 13:21
Selamlar dongyul çalışmalarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum. Aldığınız ürünle çok sağlıklı görünüyor. Zararlılarla mücadele için ne tür önlemler alıyorsunuz?

Bir de bende bahçeme bu şekilde bir sera kurmak istiyorum. Kimden yardım alabilirim?

Sayın thunderon; çok teşekkür ederim örneğin yaz sonu ve bu dönemde en büyük zararlı bence tırtıl ve salyangozdur. Tırtıl için Delfin WG kullandım şuanlık bir sıkıntı olmadı....

Salyangoz ve sümüklü böcek için ise tashira adlı mavi granül kullandım onuda bir ya da iki defa kullanmak yetiyor... ama seradaki kıvırcıklar için ilaç hiç kullanmadım salyangoz için gece yapraklar nemlenince giriyorum tek tek sümüklü böcekleri topluyorum baya bir sayılarını azaltım bu yöntemle.

Sera işine gelirsek başkasına gerek yok kendi mimariniz kendiniz olun derim daha ucuza halledersiniz. Ben seralarımı pvc den yapıyorum şuana kadar sorun yaşamadım. Yeni yaptığım sera daha çok hoşuna gitti içi daha geniş ve yüksekliği iyi...

Hediyeunlu
13-11-2017, 09:22
Bahçeniz ve çalışmalarınızı merakla takip ediyorum. Sera konusunda bilgilendirme yaparsanız çok mutlu olurum.

b_a_l_ç_i_ç_e_k
13-11-2017, 23:04
Sayın dongyul;siz Kocaeli'nin neresinde oturuyorsunuzBende Kocaeli'deyim yakınsanız sizi ve o güzel bahçenizi ziyaret etmek isterim.

dongyul
14-11-2017, 17:54
Bahçeniz ve çalışmalarınızı merakla takip ediyorum. Sera konusunda bilgilendirme yaparsanız çok mutlu olurum.

Sayın Hediyeunlu; çok teşekkür ederim en yakın sürede zaman bulduğumda paylaşım yapacağım ^^

Sayın dongyul;siz Kocaeli'nin neresinde oturuyorsunuzBende Kocaeli'deyim yakınsanız sizi ve o güzel bahçenizi ziyaret etmek isterim.

Sayın b_a_l_ç_i_ç_e_k; İzmit - Kuruçeşme'de oturuyorum.

dongyul
23-11-2017, 18:01
Bahçedeki ürünler çoşmakla kalmadı çıldırdı ^^

Brokoliler yakında hasata uygun hale gelirler.

661576

Karnabaharlar kendilerini gösterdiler.

661577

Tünel seraki kıvırcık, roka ve mizuna çılgınlığı yarış halindeler mizuna her zaman önlerde ^^

661575

Mizuna ve roka çok bereketi.

661573

Mandalinalar da olgunlaştılar ^^

661574

dongyul
01-12-2017, 15:46
Bağ da sorun durumlar :cool:

Renk cümbüşü sebzeler otlar bu tarz çok hoşuma gidiyor ^^

661922

Kıvırcıkların birinci posta dikilenleri tüketildi. İkinci posta dikilenler tüketime devam üçüncü ve dördüncü posta dikilenler de yolda geliyorlar ^^

661920

661921

İtalyan marulu ve kırmızı kıvırcık ve marul ^^

661923

Çin lahanaları göbek yapmamak için direniyorlar :rolleyes:

661924

Musa Gündoğan
01-12-2017, 16:01
sayın dongyul

nasıl bir memlekette yaşıyorsun? imreniyorum gerçekten. Ankara da geceleri dışarıda kalanlara Allah yardım etsin diye dua yağmuru varken sizin oralar bayram havası halinde.

insan oralarda üretmese bile zorla ürettirirler. maşallah ürünleriniz çok sağlıklı ve güzeller.

dongyul
02-12-2017, 04:53
sayın dongyul

nasıl bir memlekette yaşıyorsun? imreniyorum gerçekten. Ankara da geceleri dışarıda kalanlara Allah yardım etsin diye dua yağmuru varken sizin oralar bayram havası halinde.

insan oralarda üretmese bile zorla ürettirirler. maşallah ürünleriniz çok sağlıklı ve güzeller.

Musa Gündoğan; bende aynı şeyi düşünüyorum Kocaeli Türkiye içinde hem yaz hem kış sebze meyvelerini yetiştirmek için en ideal bölgedir. Çok aşırı kış ve ekstrem yaz koşullarını görmüyor bu sayede mutlu mesut yaşıyoruz. Ama ilgilenince ve yapılınca oluyor bazı şeyler ^_^

Coskun4216
02-12-2017, 14:58
Sayın dongyul

Yer elmaları don, kırağı olduktan sonra çıkarılmalıymış. Bizde ilk ektiğimizde seneyi başka çeşit ekelim bunu tadı ne biçim diye konuşurken komşu amcamız,
don olsun gerisini o zaman sökersin dedi. Don sonrası aynı yerde kalanların tadı sizinki gibi çok farklı idi.
Her ürünün hasatta anında dahi bir püf nokta var.

Sağlıcakla kalınız.

dongyul
06-12-2017, 06:12
Sayın dongyul

Yer elmaları don, kırağı olduktan sonra çıkarılmalıymış. Bizde ilk ektiğimizde seneyi başka çeşit ekelim bunu tadı ne biçim diye konuşurken komşu amcamız,
don olsun gerisini o zaman sökersin dedi. Don sonrası aynı yerde kalanların tadı sizinki gibi çok farklı idi.
Her ürünün hasatta anında dahi bir püf nokta var.

Sağlıcakla kalınız.

Sayın Coskun4216; çok teşekkür ederim evet dediğiniz gibi olabilir ama ben sabırsız biri olduğum için beklemiyorum bu sene tadı gayet güzeldi geçen sene gerçekten kötü bir tada sahipti. ^_^

dongyul
07-12-2017, 16:46
Brokoli ve Karnabahar

Bu sene karnabahar ve brokoliler çok erkenci ve maşallahları var renk renk çeşit çeşitler ^^

662228

Brokoli hasadı başladı :D

662229

Karnabaharlar hasata yakın...

662230

Romanesco cauliflowers

662232

Di Sicilia Violette cauliflowers

662231

Muda
07-12-2017, 22:00
Süs lahanası gibi rengarenk olmuşlar. Umarım istediğin büyüklüğe ulaşırlar.

Dutlubahçe
08-12-2017, 07:04
Bu arkadaşlar serada mı yoksa bahçede mi?

g.c.
08-12-2017, 09:37
Ne güzel şeyler onlar öyle :)

dongyul
08-12-2017, 13:39
Süs lahanası gibi rengarenk olmuşlar. Umarım istediğin büyüklüğe ulaşırlar.

Sayın Muda; çeşitlerini bildiğim için süs şeklinde olmucağını düşünüyorum ama bellide olmaz ^_^

Bu arkadaşlar serada mı yoksa bahçede mi?

Sayın Dutlubahçe; bu arkadaşların hepsi dışarıda yetiştiriliyor serada lahanagiller grubundan brokoli ve karnabahar pek başarılı olmuyor.

Ne güzel şeyler onlar öyle :)

Sayın G.C; teşekkür ederiz efenim ^_^

celalim01
08-12-2017, 15:01
Kolaylıklar dilerim.Ne güzel,mücadele edip başarıyorsunuz ve aldığınız kendi ürünleriniz.Tebrikler arkadaşım

dongyul
09-12-2017, 08:34
Kolaylıklar dilerim.Ne güzel,mücadele edip başarıyorsunuz ve aldığınız kendi ürünleriniz.Tebrikler arkadaşım

Sayın celalim01; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için sayfamda sizi görmek ne kadar güzel ^_^

dongyul
12-12-2017, 20:14
Enlerimizden devam edelim...

Yedi kule marullarımız çoştular diye bilirim. Boyutu zaten olayı anlatıyor, göbek yaptıkları için orta kısımları en çok hoşuma giden kısmıdır. Daha sulu ve lezzetlidir. 1600 gr ağırlıkta geldi ^^

662553

Sayın Meyvelitepeden edindiğim bir çeşit kendisine çok teşekkür ederim yapraklarının büyüklüğü ve güzelliği ile göz dolduruyor. Bıçağın boyutu hemen hemen 10 cm civarında. ^^

662555

Iceberglerde geride kalmadı diye bilirim boyutu ortada bıçağın boyutu 20 cm civarındadır. Lezzet konusunda ve dolgunluk konusunda gerçekten mükemmel.

662551

Karalahana; bizim milli sebzemiz diyebilirim :D gerçekten beni şaşırttı bitki boyutu rahat 1.5 metreyi geçti. Yapraklarından anlayabilirsiniz fayansların boyutu 40 cm ve yaprakların her biri iki fayansı kaplıyor. Çok lezzetliymiş çorbası mükemmel oldu.

662554

Mandalinalar da bugün toplandı bir daldaki mandalina sayısı 10 tane ^^

662552

:rolleyes::D

thunderon
13-12-2017, 11:37
her türlü ürün var maşallah:)

dongyul
14-12-2017, 06:17
her türlü ürün var maşallah:)

Sayın thunderon; çok teşekkür ederim ^_^

dongyul
21-12-2017, 15:37
Brokoliden haberler

Brokoliler hasat ediliyor başları toplanıyor afiyetle tüketiliyor...

663031

Gel gelelim gövdeleri ne oluyor, eğer yerlerinde kalsalar yerleri işgal edecekler ancak gövdelerin yan sürgünlerinden ufak çapta brokoli vermeye devam ediyorlar.

663028

O yüzden brokolilerin başları hasat edildikten sonra söküyorum ve bahçede işlev görmeyen yerlere tekrar sık bir şekilde dikiyorum böylece yer işgal edilmiş olmuyor....

663032

Sökülen brokolilerin yerlerine ilk baharda tüketilmek üzere tekrar brokoli dikiyorum.

663029

2-3 yıldır aynı şekilde yetiştiricilik yapıyorum gayette başarılı oluyor.

:cool:;)

dongyul
16-01-2018, 19:28
Son durumlar

Son fideler yerlerini aldı... Marul fideleri seraya ekildi...

664454

Geri kalan marul fideleri bağdaki yerlerini aldılar.

664455

Romanesco cauliflowers kendilerini gösteriyorlar...

664456

Seradaki roka, tere, dere otu, minuza ve kıvırcıkların hasatları yapılıyor...

664457

Pazılarda tüm kızla toplanıp tüketiliyor...

664458

nazlı06
21-01-2018, 20:41
Cok guzeller

dongyul
06-02-2018, 17:47
Hasada Devam :p

F1 tohumdan çoğalttığım bu yıl etkinlikte paylaştığım çeşit brokoli...

665772

Yeşil karnabaharımız;

665773

Romanesco hasadı yapıldı

665774

Kırmızı göbek kıvırcık çok güzel bir çeşit; tohuma ayrıldı ancak gerçek ismini bulamadım.

665775

Çin lahanamızda hasat edildi.

665776

Selma_321
06-02-2018, 20:05
Maşallah... Hepsi çok güzeller.. Ellerinize emeklerinize sağlık... Hayırlı bereketli ürünleriniz olsun inşallah sayın Dongyul

dongyul
07-02-2018, 13:52
Maşallah... Hepsi çok güzeller.. Ellerinize emeklerinize sağlık... Hayırlı bereketli ürünleriniz olsun inşallah sayın Dongyul

Sayın Selma_321; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için mutlu oldum ^_^

g.c.
07-02-2018, 14:38
Çıtır çıtır sesi kulağıma kadar geldi.

Eline emeğine sağlık sevgili dongyul.

dongyul
14-02-2018, 21:06
Çıtır çıtır sesi kulağıma kadar geldi.

Eline emeğine sağlık sevgili dongyul.

Sayın g.c; teşekkür ederim ^^

dongyul
14-02-2018, 21:42
2018' in fideleri çimlendi ^^

Bu sene ilk olarak biberleri çimlendirmekle başlamış bulunmaktayım...

(Dışarıda yetiştirmek isteyenlere söylemek isterim ki sizin için biraz erken, biraz daha beklemenizi tavsiye ederim. Ben tünel seraya ekim yapacağım için o yüzden erken başladım.)

666258

Bezelyeler çimlendi.

666259

Ispanaklar çok güzel çimlendi. Ben ıspanakları bu zamanlarda viyollere ekimini yapıyorum çünkü şuan her yer dolu olduğu için ekecek yer yok viyollere ekim yapıp fide haline getiriyorum sonrasında boşalan yerlere dikimini yapıyorum zamandan tasarruf etmiş oluyorum ayrıca bu fideleri domates, biber sıralarının aralarına ekmeyi düşünüyorum. Ayrıca geçen sene viyollere ektiğim ıspanakları sağlık sorunları nedeniyle bahçeye aktaramadım ancak viyollerde çok güzel geliştiler salatalarda kullanılmak üzere beybi ıspanaklar elde etmiş oldum... Yeri çok geniş olmayan arkadaşlarıma denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca şuan havalar çok soğuk gittiği ıspanak ekseniz de çimlenme zamanı uzar ve gelişim göremezsiniz sıcaklar çıkınca direk tohuma kaçar bu şekilde tohuma kaçmadan bitkilerde gelişme görürsünüz tecrübeyle sabittir ^^

666260

Tünel seradaki tereyağlı marullar ve brokoliler neşelenmeye başladı.. Bunlar söküldükten sonra domates ve salatalık fideleri dikilecek. ^^

666262

YeniGine
14-02-2018, 21:53
Çimlenenlere maşallah sevgili Dongyul, çok güzel olmuşlar. Bereketli olsunlar inşallah!..

Selma_321
14-02-2018, 22:14
Maşallah... Kolay gelsin bol ürünleriniz olsun inşallah... Hem çok zor bir iş hemde zevkli bir iş..

dongyul
18-02-2018, 22:01
Çimlenenlere maşallah sevgili Dongyul, çok güzel olmuşlar. Bereketli olsunlar inşallah!..

Sayın YeniGine; nerelerdesiniz vallahi özlettiniz teşekkür ederim ^^

Maşallah... Kolay gelsin bol ürünleriniz olsun inşallah... Hem çok zor bir iş hemde zevkli bir iş..

Sayın Selma_321; Çok teşekkür ederim ^^

dongyul
22-02-2018, 20:53
Üretmeye devam ;)

Patatesler ekildi, ilk önce ikiye kesildi çimlenme durumlarına göre ve kül ve kireç karışımı yapılıp kesilen tarafları bandırıldı bunun amacı patatesin tatlı suyuna böcek gelmemesi için bende Japon amcamdan öğrendim 2 - 3 yıldır aynı yöntem gayette başarılı....

666816

Patates sıralarının aralarına önceden viyoller de yetiştirdiğim bezelyeler dikildi...

666815

Ayrıca dere otu ve maydanoz ekildi... Zaman yokluğundan soğan ve sarımsağımı ekemedim halen sinirim bozulmuyor değil hani... :mad:

Musa Gündoğan
23-02-2018, 11:54
dongyul, viyolleriniz kaça kaç cm. geçen sene viyollerde sorun yaşadım o nedenle tecrübelerinize dayanarak sizin viyollerin boyutları nedir acaba?

HAKAN_O
23-02-2018, 12:51
Arkadaş 150 m2 yerde bildiğin profesyonel üretim yapıyor. çok güzel

dongyul
23-02-2018, 16:02
dongyul, viyolleriniz kaça kaç cm. geçen sene viyollerde sorun yaşadım o nedenle tecrübelerinize dayanarak sizin viyollerin boyutları nedir acaba?

Sayın Musa; viyollerim çeşitlilik gösteriyor ekeceğim ürüne göre boyutunu ayarlıyorum..

Eğer kıvırcık, dere otu, maydanoz ekiyorsam bire bir viyollere ekiyorum..

Eğer bezelye ıspanak gibi tohumlar ise 2x2 cmlik viyollere...

Eğer domates ve ya biber gibi fideler için 4x4 cm lik viyollere dikim yapıyorum...

Bu dediklerim genelde kare tarzı viyoller... viyolleri aşırı büyük almak pek iyi değil... viyol ne kadar büyük olursa kök oluşumunu o kadar kötü olur. Tecrübeyle sabittir.

Bir de bunları dışında yuvarlak viyoller kullanıyorum çok geniş değil genelde çapı 2 cm civarında...

Arkadaş 150 m2 yerde bildiğin profesyonel üretim yapıyor. çok güzel

Sayın Hakan_O; teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^_&

dongyul
05-03-2018, 19:13
Viyolden Seraya Ispanak Ekimi...

Ispanakları soğuk kış günlerinde direk olarak bahçeye ekerseniz çimlenme ancak havalar ısındığında olur o da zaman kaybına neden olur ayrıca şu zamanda her yer sonbaharda ekilen ürünlerle dolu olduğu için yer yok. Viyollerde iyi bakılırsa salata için baby ıspanaklar yetiştirilebilir. Geçen sene bu şekilde yetiştirmiştim.

Ayrıca viyollerde fideleri erken yetiştirip yazlık fideleri dikmeden önce ıspanak fidelerini sıra aralarına dikiyorum ve yazlık fideler dikilene kadar ıspanaklar kendilerine geliyor, yazlık fideler serpilene kadar zaten ıspanaklar hasata gelmiş oluyor...

Ispanak fideleri

667089

Kök oluşumu iyi olduğunda köklere zarar vermeden asıl yerlerine aktarıldı.

667086

667087

667088

Ispanakların aralarına 3 sıra damlama hortumunun izasında domates fidesi dikilecek.

667085

Ispanakları 1-1.5 ay sonra hasat etmiş oluruz ^^

hsn43
06-03-2018, 12:28
sayın dongyul sayfanızı hemen hemen hergün takip ediyorum çok faydalandım ,teşekkür ederim. sebzelerin fide yetiştirme ve dikim tarihleri , sıra mesafeleri birde damlama borularınızın damlatıcı ara mesafeleri hakkında bilgi verebilirmisiniz . Bol bereketli günler dilerim

GÜNEŞ35
06-03-2018, 15:06
maşallah sağlıkla büyütün ve afiyetle yiyin. ben eğer doğal ıspanak ise ıspanak tohumu arıyorum. yardımcı olabilir misiniz. yeni ve çok hevesli bahçe sevgisi ile dolu biriyim.
yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. not: sitenize az önce üye oldum. saygılar, aysun

GÜNEŞ35
06-03-2018, 15:11
maşallah sağlıkla büyütün ve afiyetle yiyin. ben eğer doğal brokoli ve karnabahar tohumu arıyorum. yardımcı olabilir misiniz. yeni ve çok hevesli bahçe sevgisi ile dolu biriyim.
yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. not: sitenize az önce üye oldum. saygılar, aysun

dongyul
07-03-2018, 18:13
sayın dongyul sayfanızı hemen hemen hergün takip ediyorum çok faydalandım ,teşekkür ederim. sebzelerin fide yetiştirme ve dikim tarihleri , sıra mesafeleri birde damlama borularınızın damlatıcı ara mesafeleri hakkında bilgi verebilirmisiniz . Bol bereketli günler dilerim

Sayın hsn43; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim... Damlama borusu damlatıcıları 20 cm aralıklı.

Sebze dikim aralıkları üründen ürüne değişiyor yeni başlıklar açtığımda yazmaya özen göstereceğim ^^

maşallah sağlıkla büyütün ve afiyetle yiyin. ben eğer doğal ıspanak ise ıspanak tohumu arıyorum. yardımcı olabilir misiniz. yeni ve çok hevesli bahçe sevgisi ile dolu biriyim.

Sayın GÜNEŞ35; güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Maalesef bende ıspanak tohumlarını ziraatan arıyorum. Bu konuda size yardımcı olamayacağım ^^

dongyul
13-03-2018, 16:40
Sera'nın son hali

Bir yılda 3 kez ürün alabiliyorum. İlk olarak yazlık ürün (domates salatalık gibi) sonra kışlık ürün birinci posta (kıvırcık, karnabahar ve brokoli gibi.) ve ikinci posta (Soğan, kıvırcık ve marul gibi.)

Bunlar kışlık ikinci posta ürünler

667764

667761

667762

Yakında tüketilip yazlık ürün fideleri dikilecek

667763

667765

Selma_321
13-03-2018, 17:03
Maşallah düzenli ve çok çalışıyorsunuz. Rabbim zayi etmesin, bol bereketli olsun sayın dongyul

Musa Gündoğan
14-03-2018, 09:32
Viyolden Seraya Ispanak Ekimi...

Ispanakları soğuk kış günlerinde direk olarak bahçeye ekerseniz çimlenme ancak havalar ısındığında olur o da zaman kaybına neden olur ayrıca şu zamanda her yer sonbaharda ekilen ürünlerle dolu olduğu için yer yok. Viyollerde iyi bakılırsa salata için baby ıspanaklar yetiştirilebilir. Geçen sene bu şekilde yetiştirmiştim.

Ayrıca viyollerde fideleri erken yetiştirip yazlık fideleri dikmeden önce ıspanak fidelerini sıra aralarına dikiyorum ve yazlık fideler dikilene kadar ıspanaklar kendilerine geliyor, yazlık fideler serpilene kadar zaten ıspanaklar hasata gelmiş oluyor...

Ispanak fideleri

667089

Kök oluşumu iyi olduğunda köklere zarar vermeden asıl yerlerine aktarıldı.

667086

667087

667088

Ispanakların aralarına 3 sıra damlama hortumunun izasında domates fidesi dikilecek.

667085

Ispanakları 1-1.5 ay sonra hasat etmiş oluruz ^^

dongyul ne zamandır soruyum diyordum nasip bugüne oldu. alt resimde ıspanakların sağına ve soluna yerleştirdiğin damla sulama hortumları ıspanakların için yeterli oluyor mu? uzak kalmıyor mu? eğer yeterli ise sulamayı ne kadar süre yapıyorsun? bu sene damla sulama yapacağımız için önceden bu tür püf noktalarını öğreneyim istedim.

dongyul
14-03-2018, 10:03
dongyul ne zamandır soruyum diyordum nasip bugüne oldu. alt resimde ıspanakların sağına ve soluna yerleştirdiğin damla sulama hortumları ıspanakların için yeterli oluyor mu? uzak kalmıyor mu? eğer yeterli ise sulamayı ne kadar süre yapıyorsun? bu sene damla sulama yapacağımız için önceden bu tür püf noktalarını öğreneyim istedim.

Damlama hortumu ıspanaklar için kullanmıyorum onlar domates dikeceğim için o zaman aktif olarak kullanacağım ıspanaklar için süzgeçle sulama yeterli oluyor. Damlamanın hemen yanına domatesler sıra üstü 60 cm mesafe ile dikilecekler ^_^

dongyul
14-03-2018, 18:31
Fidelerde son durum :D

Fideler ilk olarak küçük saksılara ekildi çıkım olduktan sonra viyollere çiftlerli tekerli dikimi yapıldı.

667917

Kök oluşumları harika

667918

Biber fidelerimiz

667920

Domateslerimiz bazıları çifterli dikildi ama duruma göre tekleri kesilip alınacak ya da bağa bu şekilde dikeceğim karar veremedim.

667919

Ahududular çelikleri cocopeate öylesine daldırdım şuan keyifleri yerindeler

667921

anarius
22-03-2018, 17:19
Bir süredir uğramıyordum; birikmiş resimlere baktım, bu soğuk havada içim öyle bir açıldı ki. Terapiden farkı yok. İyi ki varsınız! :)

dongyul
22-03-2018, 20:58
Bir süredir uğramıyordum; birikmiş resimlere baktım, bu soğuk havada içim öyle bir açıldı ki. Terapiden farkı yok. İyi ki varsınız! :)

Sayın Anarius; çok teşekkür ederim güze sözleriniz için mutlu oldum ^^

YeniGine
22-03-2018, 21:57
Maşallah maşallah; herşey çok güzel görünüyor sevgili dongyul, emeklerine sağlık.

thunderon
23-03-2018, 07:11
fidelerinizdeki kök oluşumu çok güzel toprak ve sulama için kullandığınız özel bir şey var mıdır?

dongyul
23-03-2018, 16:00
Maşallah maşallah; herşey çok güzel görünüyor sevgili dongyul, emeklerine sağlık.

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^_^

fidelerinizdeki kök oluşumu çok güzel toprak ve sulama için kullandığınız özel bir şey var mıdır?

Sayın thunderon; teşekkür ederim sulama suyu olarak sadece yağmur suyu kullanıyorum şuanlık ama ileri zamanda hümikasitli ve gübreli suya başlayacağım ve toprak olarak şuan sadece cocopeatte ama viyollere aktarınca toprak kum gübre kompost ve cocopeat karışıma dikiyorum ^_&

sanpedro
23-03-2018, 23:10
çok güzel elinize sağlık. Bu sene patlıcan ektiniz mi?

dongyul
24-03-2018, 12:10
çok güzel elinize sağlık. Bu sene patlıcan ektiniz mi?

Sayın sanpedro; teşekkür ederim güzel sözleriniz için ^_^

Bu sene patlıcan ektim ancak deneme amaclı afyon karası cinsi ektim bakalım ne olcaklar bende merakla bekliyorum ^_^

dongyul
27-03-2018, 20:25
Fideler yerlerini almaya başladı.

Havuç fideleri yetişti ve asıl yerlerine aktarıldılar.

669144

669141

Soğanlar fideleri de ve bir kısmı asıl yerlerine dikildi.

669142

669143

Ispanaklar büyük serada keyifleri yerinde ve yakında hasata gelirler ^^

669140

dongyul
02-04-2018, 21:08
Bağda çalışmalara başlandı, çok şükür.

Gördüğümüz gibi orman oldular her yer yabancı ot, hepsi bir güzel temizlendi kazma işlemine başladım, çapa makinesini bulamadığım için belle kazmak zorunda kaldım, ama pertim çıktı.

669746

Kazma işleminden sonra sebze yatakları oluşturuldu ve gördüğünüz gibi çukurlar açıldı ve yaş hayvan gübresi konuldu ve kapatıldı. Böyle yapıyorum ki eğer gübreyi yayarsam toprağın üstüne, olduğu gibi yabancı ot çıkar ama bu şekilde kaç yıldır çok iyi verim aldım ve sorun yaşamadım.

669747

Sebze yatağı yaparken bir dünya para harcayan arkadaşlarıma sesleniyorum kendinizi maddi olarak yormayın ve bahçeye ekstra girdi başlığı açmayın. Ama tercih sizin tabi ki de. Damlama boruları da çekildi :cool:

669748

Sebze yatağı böyle yapıyorum gerçekten çok iyi oldu bu arada yol harici asla sebze ekilecek yere basmıyorum. Sebze yatakları iki dönemdir aynı şekildeydi bugün kazarken hiç zorlanmadım. Yoldan çıkarttığım toprağı sebze yataklarının üstlerine yığıyorum ve böylece sebze yatakları 30-40 cm kabarmış oluyor ve yükseliyor. Bu tarz sebze yataklarının avantajı her yıl yerini çok değiştirebilirsiniz.

669749

Tabi ki de iş bitmedi bağın bir kısmına toprak getirildi ve olduğu gibi bağa yayılacak daha çok iş var.

669750

YeniGine
02-04-2018, 22:28
İş çok sevgili dongyul, rastgelsin inşallah!.. Dongyul, çukurları açtın gübre koydun kapattın; peki o çukurlara bir şey dikmedin mi, ben anlayamadım?

dongyul
02-04-2018, 22:30
İş çok sevgili dongyul, rastgelsin inşallah!.. Dongyul, çukurları açtın gübre koydun kapattın; peki o çukurlara bir şey dikmedin mi, ben anlayamadım?

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ^^ daha dikmedim biber domates zamanı dikeceğim. Şuan hazırlık aşamasındayım.

Musa Gündoğan
03-04-2018, 07:30
dongyul sizin yüzünüzden işi gücü bırakıp köye yerleşecem en sonunda çok güzel çalışıyorsunuz.

Bu arada benim bir sorum olacak attığınız yaş gübre seperatörden geçmiş gübre mi yoksa doğrudan tezeklik diye kullanılan üreli gübre mi?

pares
03-04-2018, 08:57
Sayın Dongyul muhteşem olmuş emeklerinize sağlık :) bende kendi çapımda birşeyler yapmaya çalıştım ama sizin yaptıklarınız çok güzel olmuş :) birde yaş hayvan gübresi koyduğunuzu yazmışsınız yaş yanmamış olan gübre mi ?
ben sonbaharda 1 tarktör gübre getirttim ama bu yıl kullanabilirmiyim diye düşünmekteyim sanki yeterince yanmamış gibi geldi o yüzden sordum eğer siz öyle kullanıyorsanız ve bir sorun yaşamadıysanız bende kullanacağım :)

Poizer
03-04-2018, 09:17
Sebze yataklarınız çok güzel olmuş. Bel ile açmak çok yorucu olur ama başa geldi mi çekiliyor. Sebzeleriniz için nasıl bir gübreleme programı takip ediyorsunuz?

sevgihoca
03-04-2018, 11:59
Dongyul'cuğum,tarla neyken ne hale gelmiş,yorulmuşsundur belli.Çok güzel görünüyor,hayırlı hasatlar diliyorum.Eşim geçen bahar salatalık fidelerinin etrafına gübre koyunca fideler yandı.Çukurların içine gübre koyup kapatmışsın,sonra aynı yerlere mi domates dikeceksin?Kökleri yanmaz değil mi?

dongyul
03-04-2018, 20:39
dongyul sizin yüzünüzden işi gücü bırakıp köye yerleşecem en sonunda çok güzel çalışıyorsunuz.

Bu arada benim bir sorum olacak attığınız yaş gübre seperatörden geçmiş gübre mi yoksa doğrudan tezeklik diye kullanılan üreli gübre mi?

Sayın Musa Gündoğan; güzel sözleriniz çok teşekkür ederim vallahi bende yazdıkca mutlu oluyorum bu arada seperatörü kim bulmuş da biz kullanalım hayvanın kakasını yaptığı direk yaş gübre. Keşke biraz daha büyük yerimiz olsa ve evin yakınında olsa daha güzel şeyler olur zaman ve ekipman kısıtlı.

Sayın Dongyul muhteşem olmuş emeklerinize sağlık :) bende kendi çapımda birşeyler yapmaya çalıştım ama sizin yaptıklarınız çok güzel olmuş :) birde yaş hayvan gübresi koyduğunuzu yazmışsınız yaş yanmamış olan gübre mi ?
ben sonbaharda 1 tarktör gübre getirttim ama bu yıl kullanabilirmiyim diye düşünmekteyim sanki yeterince yanmamış gibi geldi o yüzden sordum eğer siz öyle kullanıyorsanız ve bir sorun yaşamadıysanız bende kullanacağım :)

Sayın pares; direk yaş gübre kendisi ben iki üç yıldır yapıyorum vallahi bir bir zararını görmedim. Bence kullanın zarardan çok yararını göreceksiniz. Bu arada güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

Sebze yataklarınız çok güzel olmuş. Bel ile açmak çok yorucu olur ama başa geldi mi çekiliyor. Sebzeleriniz için nasıl bir gübreleme programı takip ediyorsunuz?

Sayın Poizer; evet kesinlikle yorucu bende şahit oldum. Gübre olarak yaş gübre atıyorum daha sonra duruma göre ikinci bir tur şerbet dökebiliyorum. Ayrıca duruma göre karakafes otu uyguluyorum. Bazen bağda az miktarda toprak altı gübre attığım oluyor.

Dongyul'cuğum,tarla neyken ne hale gelmiş,yorulmuşsundur belli.Çok güzel görünüyor,hayırlı hasatlar diliyorum.Eşim geçen bahar salatalık fidelerinin etrafına gübre koyunca fideler yandı.Çukurların içine gübre koyup kapatmışsın,sonra aynı yerlere mi domates dikeceksin?Kökleri yanmaz değil mi?

Sevgili sevgihoca; özlettiniz kendinizi gerçekten nerelerdesiniz umarım iyisinizdir. Direk gübrenin üzerine ekim yapmıyorum hemen yanlarına yapıyorum ama bazen damlama deliği tam gübrenin üstene gelebiliyor o durumda şansa bağlı gübrenin üzerine dikmiş oluyorum. Ama sorun yaşamadım.

Musa Gündoğan
04-04-2018, 07:44
dongyul madem böyle bir cevap geldi o halde hemen 2. sorumu sorayım. bizim bahçemizin yakınlarında pek çok mandıra bulunmaktadır. tahminimce gübreleri separatörden geçiriyorlar. separatörlü gübre daha mı iyi olur? yoksa sizin yaptığınız gibi yaş gübremi kullanalım

sevgihoca
04-04-2018, 09:43
İyiyim,Dongyul'cuğum.Tekrar çalışmaya başladım,geç oldu ama korkumu yenip ehliyet aldım.Anneanne olacağım inşallah,örgüler örüyorum.Tabii çiçeklerime eskisi kadar vakit ayıramıyorum.Ama sizlerden vazgeçemem.Sevgiler.

blick
04-04-2018, 09:50
sayın dongyul tarafından uygulanmış ve bir sıkıntıyla sonuçlanmamış bir işleme karışmak istemem ama bana yaş gübrenin direk kullanılması doğru gelmiyor. separe edilmiş bir gübre bir nebze daha iyidir. zaman ve iş gücü var ise separe edilmiş gübrenin bile en azından 1 ay kadar bekletilip yanmasını sağlamak içindeki zararlıları ve yabani ot tohumlarını öldürmek gerekli diye düşünüyorum.

dongyul
04-04-2018, 19:37
dongyul madem böyle bir cevap geldi o halde hemen 2. sorumu sorayım. bizim bahçemizin yakınlarında pek çok mandıra bulunmaktadır. tahminimce gübreleri separatörden geçiriyorlar. separatörlü gübre daha mı iyi olur? yoksa sizin yaptığınız gibi yaş gübremi kullanalım

Sayın Musa Gündoğan; vallahi separatörlü gübre denemedim bilmiyorum o yüzden.

İyiyim,Dongyul'cuğum.Tekrar çalışmaya başladım,geç oldu ama korkumu yenip ehliyet aldım.Anneanne olacağım inşallah,örgüler örüyorum.Tabii çiçeklerime eskisi kadar vakit ayıramıyorum.Ama sizlerden vazgeçemem.Sevgiler.

Sayın sevgihoca; hayırlı olsun. Vallahi helal olsun çok sevindim her bayan keşke sizler gibi olsa neşe kaynağı ve böyle azimli. Oyyy torununuzu en kısa sürede sağ salim kucağınıza alırsınız. Ömrü uzun ve sağlıklı olur inşallah.

sayın dongyul tarafından uygulanmış ve bir sıkıntıyla sonuçlanmamış bir işleme karışmak istemem ama bana yaş gübrenin direk kullanılması doğru gelmiyor. separe edilmiş bir gübre bir nebze daha iyidir. zaman ve iş gücü var ise separe edilmiş gübrenin bile en azından 1 ay kadar bekletilip yanmasını sağlamak içindeki zararlıları ve yabani ot tohumlarını öldürmek gerekli diye düşünüyorum.

Sayın blick; aslında bekleme konusunda haklısınız yabancı ot konusundan ama şunu söyleyeyim eğer üstünü örtüp gömerseniz yabancı otlar çıkımı çok çok çok az oluyor. Gübre beklemediği için direk kullanıldığı içinde içinde dana burnu ve benzeri hayvan gübre ile gelmiyor ve bu sayede rahatsınız. Beklemiş gübre canlılar için besin ve sıcak olduğu konak yeri o yüzden beklemiş gübre ile daha fazla zararlı geleceğini düşünüyorum ^^