PDA

View Full Version : Dongyul / Bahçe

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

dongyul
15-06-2016, 21:59
Benimde balkondaki viyollere dadanmış kırmızı örümcek; muhtemelen fasulyelerde de vardı ve ben onları bahçeye ektim, kendi elimle taşıdım kırmızı örümcekleri bahçeye :( İnşallah çok yayılmazlar da attığım insektisit işe yaramıştır.

Sayın TCM; Kingsor adlı ilaç kullandım gayet güzel sonuç aldım bir gecede işleri bitti. Sadece beyaz sineğe çare bulamadım :mad:

Kırmızı çiçekli fasulyede meyve tutumu oldu mu? Ben 2 yıl önce ekmiştim ama hiç meyve tutmadı :(

Sayın Tarla kuşu; ilk çiçeklerde meyve tutumu olmadı nedeni çok aşırı yağmurlardan dolayı zarar gördü diye düşünmüştüm sonra ikinci posta açan çiçeklerde meyve tutumu oldu.

tarla kuşu
15-06-2016, 22:22
Bugün kırmızı örümcek, yaprak bitleri için nette araştırma yaparken neemazal diye organik ilaçla karşılaştım. Genelde en küçük ambalaj 1 lt 350 tlcivarı. www.smoothgarden.com/organik-bocek-ilaclari diye bir sitede 50 ml 30 tl, 100ml 50 tl ye buldum. Buradan sipariş vereceğim.

dongyul
15-06-2016, 22:37
Bugün kırmızı örümcek, yaprak bitleri için nette araştırma yaparken neemazal diye organik ilaçla karşılaştım. Genelde en küçük ambalaj 1 lt 350 tlcivarı. www.smoothgarden.com/organik-bocek-ilaclari diye bir sitede 50 ml 30 tl, 100ml 50 tl ye buldum. Buradan sipariş vereceğim.

Sayın Tarlakuşu; ben bu ilacı çok iyi araştırdım bunu Hintliler çok fazla kullanıyor neem ağacından elde ediyorlar yani diğer adı yalancı tespih ağacı. azadirachtin etken maddesi içeriyor. Evet gerçekten de çok fazla yararı olduğu ortada ancak bana pahalı geldiği için almaktan vazgeçmiştim. Bence mutlaka kullandıktan sonra gözlemlerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz ^^

Ayrıca benim düşünceme göre; organik tarımla ilgilenenlerle bu tarz kendi halinde çiçek bitki sebze yetiştirenlerin sanırım duygularıyla oynuyorlar ucuz olan tohum, fide, ilaç, saksı, toprak haddinden çok fazla fiyatlara satılıyor bu yüzden buna çok kızıyorum ve karşıyım. Girdi maliyeti ile çıktı maliyeti asla birbirini tutmuyor... Yani demek istediğim bizlerin üstünden haksız kazanç elde ettiklerini düşünüyorum ^^

Ayrıca sahte ürünleri satmaları da çabası.

gilan
16-06-2016, 00:02
Forumda başlığı var:
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1621.htm

Çeşitli tecrübeleri oradan görebilirsiniz.

Ben neem yağından yapılmış fısfısları birkaç yıldır kullanıyorum. Genel olarak memnunum, ufak boyutlu problemleri çözdü. Ama tam detaylı değerlendirme yapmadım, ya da büyük ölçekli kullanmadım.

Zirai ilaçlardan önce bu gibi maddeleri denemek gerektiğini düşünüyorum. Ya da benzer şekilde acı biber solüsyonu, süt spreyi, arap sabunu vs...

Eğer ben de ilaç sıkacaksam kendi yetiştirdiğim sebzenin marketten aldığımdan bir farkı kalmıyor gibi geliyor. Tek bir zirai ilaç uygulaması bile bir bahçenin ”organik” olarak nitelendirilmesini minimum 3 sene engelliyor.

dongyul
16-06-2016, 02:13
Forumda başlığı var:
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1621.htm

Çeşitli tecrübeleri oradan görebilirsiniz.

Ben neem yağından yapılmış fısfısları birkaç yıldır kullanıyorum. Genel olarak memnunum, ufak boyutlu problemleri çözdü. Ama tam detaylı değerlendirme yapmadım, ya da büyük ölçekli kullanmadım.

Zirai ilaçlardan önce bu gibi maddeleri denemek gerektiğini düşünüyorum. Ya da benzer şekilde acı biber solüsyonu, süt spreyi, arap sabunu vs...

Eğer ben de ilaç sıkacaksam kendi yetiştirdiğim sebzenin marketten aldığımdan bir farkı kalmıyor gibi geliyor. Tek bir zirai ilaç uygulaması bile bir bahçenin ”organik” olarak nitelendirilmesini minimum 3 sene engelliyor.

Sevgili Gilan; evet haklısınız bu tür zirai ilaçların kullanılmasının doğru olmadığını biliyorum ancak her geçen yıl ektiğimiz ürünlerdeki zararlı miktarı artıyor ve verim alma süresi düşüyor. Örneğin kırmızı örümcek ve beyaz sinek geçen sene serada temmuz gibi ortaya çıkmış ilaç kullanmamıştım ve 15-20 gün içinde seradaki bitkilerin çoğu verimden düştü öldü ölecek derken söküp attım yerine domates ektim yani sonuç tam verim zamanında yeterince ürün alınamadı ve zarar hanesi bir puan aldı.

- Zamanında acı biber solüsyonu, kasımpatı ekstratı, arap sabunu gibi denemelerim oldu tabi ki sonuç parlak değildi.

- Mevsimlerin bir anda değişmesi hızlı sıcaklık artışlarının olması bu tür zararlıların çok kısa sürede çıkıp yaptığı zararlar çok yüksek oluyor.

- Ben bahçemde organik tarımı dört dörtlük yapmıyorum biliyorsunuz benim düşünceme göre zirai ilaçlar belli dozlarda ve ilacın etki sürecinde toplanmaması koşulu ile kullanılmasından yanayım kesinlikle şunuda söyliyim zararlının maksimum zarar verdiği zamanda kullanılmalı ve gereksiz gelişi güzel asla kullanılmamalı. Herşeyin kontrol altında yapılması bence problemi çözer diye düşünüyorum.

- ve şunuda söylemeliyim hazırladığımız arap sabunu olsun diğer bitkisel çözümler olsun çok ta masum olduğundan yana değilim bunlarda birer kimyasal aslında belli etki mekanizmaları ve süreleri var bunlarında insan üzerinde etkileri çokta bilinmiyor, örneğin; neem ağacından elde edilen yağda birer kimyasal madde yani insana zararı olabilir. Bunun hakkında bilgim yok sadece bir görüşüm bu yönde. Bu kimyasal maddelerin zamanla beynimize zarar verdiğinden eminim...

Konu biraz dağıldı belki kendimi tam ifade edememiş olabilirim umarım demek istediğimi anlamışsınızdır ^_^

Ben yerinde zamanında ve etki süresi dikkate alınarak zirai ilaçların kullanılabileceğini düşünüyorum.

tarla kuşu
16-06-2016, 08:54
Ben de emeklerim boşa gitmesin diye kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum. Sevgili gilan , size kesinlikle katılıyorum. Kimyasal kullanmadım, kullanmakta istemiyorum. Ama şu danaburunlarından doğal yollardan kurtulamadım. Sanırım dongyul un da dediği gibi mecburen şu kepekle karıştırılan zehirden kullanacağım. Bu da suyla toprağa karışacak. Ama yapmazsam da fide kalmıyor. ..
Sevgili dongyul, sende haklısın. Ama vücudumuza giren zararlı maddeleri en aza indirgemeye çalışıyoruz. Bizim ki tam organik tarım olamaz zaten. Şehir içindeyse bahçemiz, çevresinde zehirlerle tarım yapılıyorsa ( benim bahçem gibi), ne kadar organik olabilir ki??

Muda
16-06-2016, 10:25
Ben de emeklerim boşa gitmesin diye kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum. Sevgili gilan , size kesinlikle katılıyorum. Kimyasal kullanmadım, kullanmakta istemiyorum. Ama şu danaburunlarından doğal yollardan kurtulamadım. Sanırım dongyul un da dediği gibi mecburen şu kepekle karıştırılan zehirden kullanacağım. Bu da suyla toprağa karışacak. Ama yapmazsam da fide kalmıyor. ..
Sevgili dongyul, sende haklısın. Ama vücudumuza giren zararlı maddeleri en aza indirgemeye çalışıyoruz. Bizim ki tam organik tarım olamaz zaten. Şehir içindeyse bahçemiz, çevresinde zehirlerle tarım yapılıyorsa ( benim bahçem gibi), ne kadar organik olabilir ki??

Sayın tarla kuşu;

Benim bir arkadaşımın söylediği şey kepekle tuzu karıştırarak kullanmak. Öncelikle bir deneme yapın isterseniz. Zehir yerine tuzun zararı bulunmamakta. Tabi çok fazla olduğu taktirde o ayrı.

dongyul
16-06-2016, 16:54
Bahçedeki son durumlar

- Amaryllis

618506

- Su kabaklarında (Susak) meyve tutumu başladı.

618507

- Uzun kabak; bakalım kaç metre uzayacaklar ^^ Sayın Akçabardak'dan tohumunu almıştım çok teşekkür ederim.

618508

- Kudret narı çok nazlı çok yavaş gelişiyor. Sayın Telato'dan tohumunu almıştım çok teşekkür ederim.

618509

- Günlük hasılat; fasulye ve Japon salatalıkları toplandı.

618510

akçabardak
16-06-2016, 17:17
Uzun kabağı ben de takipte olacağım, yanında erkek çiçek göremedim bakalım nasıl bir gelişim gösterecek meraktayım. Günlük hasılatınız da çok güzel görünüyor taze taze ne güzel, ağız tadıyla tüketmek nasip olsun Sn. dongyul.

dongyul
16-06-2016, 20:21
Uzun kabağı ben de takipte olacağım, yanında erkek çiçek göremedim bakalım nasıl bir gelişim gösterecek meraktayım. Günlük hasılatınız da çok güzel görünüyor taze taze ne güzel, ağız tadıyla tüketmek nasip olsun Sn. dongyul.

Sayın Akçabardak; size teşekkür ederim nasıl unuttum yazmayı bunun tohumunu sizden almıştım. Hemen düzeltmesini yapacağım. Yakınında erkek çiçek yok ancak alt kısmında bir kaç erkek çiçek gördüm. Umarım dökülmez tutar bunu yetiştirmek çok istiyorum ve tohumunu etkinlikte dağıtmak çok isterim.

dongyul
16-06-2016, 20:40
Bağda son durumlar ^^

- Domateslerde çok güneş olduğu için fotoğraflayamadım ama gayet iyiler.

- Bamyalardaki gelişme beni çok mutlu ediyor, tomurcuklanmaya başladılar.

618543

618542

- Tohumu Kore'den gelmişti, Dadaki Cherry domatesi bir salkımında belki 40 tane domatesi mevcut.

618541

- Bağdaki hasılat ikinci kez toplanan kabaklar. Tohumunun bir kısmı Sayın Telato'dan gelmişti çok teşekkür ederim. Sarı kabak diye ektiklerim maalesef normal yeşil koyu çizgili çıktı...

618544

akçabardak
16-06-2016, 21:31
Sayın Akçabardak; size teşekkür ederim nasıl unuttum yazmayı bunun tohumunu sizden almıştım. Hemen düzeltmesini yapacağım. Yakınında erkek çiçek yok ancak alt kısmında bir kaç erkek çiçek gördüm. Umarım dökülmez tutar bunu yetiştirmek çok istiyorum ve tohumunu etkinlikte dağıtmak çok isterim.

Rica ederim, geçen sene ben kimlere dağıttım hiç hatırlamıyorum bile, önemli olan meyve tutumu geçen sene bende tozlaşmada çok zorlandı.
Benim uzun kabağımın ne hikmetse çiçeklerini akşam ezanından sonra açıyordu, o saatte de hiç börtü böcük olmadığı için tozlanamadı ve bir kaç tanesini 5-6 cm. e ulaştığında kaybetmiştim

Daha sonra deneme amaçlı aynı anda açan hem erkek hem dişi çiçeklerden erkeğini koparıp dişi çiçekle tozlama yaptım ve bu şekilde 2-3 kabak alabildim ama çok geç vakte kaldı, tadına bakamadık olanları etkinlik için bıraktım.

Bu sene tohumlarını ekmeyi unuttum, seneye bayatlamaz ise tekrar ekerim inşallah. İnşallah güzel bir sonuç almış olursunuz.

dongyul
17-06-2016, 10:37
Günlük hasılat

- Fasulye

618593

- Salatalık

618594

- Melisa; tohumdan yetiştirdim mis gibi kokmasına daha var. Bu sene etkinlikte tohumunu paylaşmayı düşünüyorum.

618598

- Biberler; iki çeşit tohumdan yetiştirdim bir kaç güne toplanmaya başlanır.

618599

- Acı biber; boyunun kısalığına bakmayın meyveye durmuş :cool:

618600

sevgihoca
17-06-2016, 12:53
Afiyetle tüketin inşallah,Dongyul.Mis gibi salatalıklar,o dikenliler,Japon salatalığıydı herhalde.Ben satın alsam,bizim salatalığı alırım,kesin onlar elinde kalır.:p Şaka şaka,tadı nasıl,yemeği yapılıyor diye yazmıştın sanırım.Umarım salatalıkları da karıştırmamışımdır.Her şey çeşit çeşit olunca senin sayfanda kafam karışıyor.:(Çalışmalarını takdirle izliyorum.

dongyul
18-06-2016, 14:35
Afiyetle tüketin inşallah,Dongyul.Mis gibi salatalıklar,o dikenliler,Japon salatalığıydı herhalde.Ben satın alsam,bizim salatalığı alırım,kesin onlar elinde kalır.:p Şaka şaka,tadı nasıl,yemeği yapılıyor diye yazmıştın sanırım.Umarım salatalıkları da karıştırmamışımdır.Her şey çeşit çeşit olunca senin sayfanda kafam karışıyor.:(Çalışmalarını takdirle izliyorum.

Sevgi Hocam; evet onlar Japon salatalığı bence bu salatalık bizim ülkemizde tanıtılsa bence daha fazla tutulur çünkü daha çıtır çıtır ve çekirdeksiz, ayrıca her zaman kokusunu lezzetini koruyor ama bizim salatalıklar hemen porsuyor ve suyunu kaybediyor buruşuyor...

Yapılan yemeklerde bir kaç örnek veriyim.

618847

Tarif istemeyin ben yemesini biliyorum ^^

abk
18-06-2016, 14:43
Sevgi Hocam; evet onlar Japon salatalığı bence bu salatalık bizim ülkemizde tanıtılsa bence daha fazla tutulur çünkü daha çıtır çıtır ve çekirdeksiz, ayrıca her zaman kokusunu lezzetini koruyor ama bizim salatalıklar hemen porsuyor ve suyunu kaybediyor buruşuyor...

Yapılan yemeklerde bir kaç örnek veriyim.

618847

Tarif istemeyin ben yemesini biliyorum ^^

Japon salatalığı pişirilerek mı yeniyor?
Tarla kuşu nun sayfasından sizin yapmis olduğunuz ot sökme aletini gordum. Onun yapım aşamasını nerede paylaştığınızı bulamadım. Cep telefonundan denediğim icin bulamıyorum belki de. O paylasimi hangi mesajda yapmıştınız?

dongyul
18-06-2016, 14:50
Japon salatalığı pişirilerek mı yeniyor?
Tarla kuşu nun sayfasından sizin yapmis olduğunuz ot sökme aletini gordum. Onun yapım aşamasını nerede paylaştığınızı bulamadım. Cep telefonundan denediğim icin bulamıyorum belki de. O paylasimi hangi mesajda yapmıştınız?

Sayın Abk; çeşit çeşit salatalık yemekleri olduğu için bazılarında salatalıkları yağlı ya da yağsız tavalarda soteliyorlar, bazıları çiğ, bazılarını türlü türlü sirkeler de bekletiyor, kimisini soya sosuyla soslayarak yapıyorlar...

O aletin yapımına 713. mesajda göstermiştim. ^^

abk
18-06-2016, 15:11
Keşif zamanı
Malzemeler;
1. Demir testeresi ağızı (1 tl )
2. Kırılmış vilada sapı

616612

Siz gercekten cok yaraticisiniz. Benim buyuk dayım(annemin dayısı) böyleydi. Yaptıklarına baktığımda bir de okuyup mühendis olsaydi neler yapardi diye düşünürüm hep. Ben de yapacagim bu aletten. Ben de sizinki kadar bol vileda sapı yok ama.;) Kirilanlari hep armişim nedense. Oysa kolay kolayda atmam bir seyi.

sevgihoca
18-06-2016, 17:03
Görüntü güzel Sevgili Dongyul.Burda da salatalığı oyup kuruturlar,sonra haşlanıp kuru dolması yapılır,ben çok severim.

dongyul
18-06-2016, 22:54
Görüntü güzel Sevgili Dongyul.Burda da salatalığı oyup kuruturlar,sonra haşlanıp kuru dolması yapılır,ben çok severim.

Sevgi Hocam; kurutma işi çok güzel mantıklı olabilir ama burada nem o kadar çok oluyor ki kuruttuğumuz her şey hemen bozuluyor kurumuyor doğrusu... Ama denemek isterdim ^^

dongyul
19-06-2016, 23:36
Domates'de son durum

- Çok şükür hiç bir ilaç kullanılmadı, bugün alt yaprakları temizlendi.

619058

- San marzano lungo no:2

619059

619060

dongyul
19-06-2016, 23:43
Bağdaki son durumlar

- Bağa oturak fasulye ekildi onlarda çıkmaya başladı...

- Domateslerin sırıklarını diktim, biraz kısa gibi geldiler ama daha uzununu bulamadık elde olanlar bunlar... Sıcaklar çok olunca sulamak zorunda kaldım. Neşeleri yerinde bol bol çiçekteler.

619061

619062

- Sakız kabakları tam gaz üretime devam ediyorlar.

619063

619064

YeniGine
20-06-2016, 00:02
Maşallah maşallah sevgili Dongyul emeklerine sağlık herşey muhteşem görünüyor.

Domateslerin alt yapraklarını neden koparıyoruz?

tarla kuşu
20-06-2016, 00:04
Hepsinin maşallahı var ama domateslere daha da çok maşallah...

dongyul
20-06-2016, 01:48
Maşallah maşallah sevgili Dongyul emeklerine sağlık herşey muhteşem görünüyor.

Domateslerin alt yapraklarını neden koparıyoruz?

Sevgili Yeni Gine; domatesleri sık dikiyoruz alt yapraklarda domateslerin hava alamasını engelliyor üstüne sulama yapılınca ve sonrasında aşırı sıcak domates arasında nemi arttırıyor sonra bir bakıyorsunuz domatesler hastalıktan kırılıyor bu olay sonunda domatesleri kurttarmak için bitkiyi ilaç bağımlısı yapıyoruz.

Yani amacımız domatesimiz sağlıklı olsun ^_^

Resulgur
20-06-2016, 02:11
Sn. dongyul emeğinize sağlık maşallah çok güzel olmuşlar.

üstad dongyul diyelim size artık, bu işin üstadı oldunuz :D

dongyul
20-06-2016, 08:55
Sn. dongyul emeğinize sağlık maşallah çok güzel olmuşlar.

üstad dongyul diyelim size artık, bu işin üstadı oldunuz :D

Sayın Resulgur; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için çok mutlu oldum ancak bu başarı bence hepimizin çünkü agaclar.net sayesinde burada kurduğumuz dostluk, bilgi paylaşımı, gözlem neticesinde bu şekilde başarıya ulaşıyoruz. İyi ki sizlerle tanışmışım, iyi ki varsınız ^^

Hepsinin maşallahı var ama domateslere daha da çok maşallah...

Sayın Tarlakuşu; benimde favorim domatesler bir de siz Alakır etlisi domatesini görün onu finale saklıyorum ^^

YeniGine
20-06-2016, 23:42
Çok teşekkür ediyorum sevgili dongyul, aman hastalık olmasın zira ben başaramam o zaman; o halde yarın inşallah alt dalları ben de koparayım...

dongyul
24-06-2016, 18:25
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^

619727

619728

619729

Paskalya çiçekleri halen açmaya devam ediyorlar.
619730

dongyul
24-06-2016, 19:44
Hasat tam gaz devam ediyor; şükür emeğimizin karşılığını alıyoruz ^_^

- Kıl biberler

619748

- Kolhrabi; ağırlığı 295 gram geldi.

619749

- Franbuaz ve fasulyeler

619746

- Kırmızı fasulyeler orman oldu çiçekleri çok güzel ancak sadece bir çiçek fasulye tuttu. Hepsi dökülüyor.

619747

sevgihoca
24-06-2016, 23:09
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^

619727

619728

619729

Paskalya çiçekleri halen açmaya devam ediyorlar.
619730

Annesine bak,oğlunu al Dongyul.Maşallah anneni de tebrik etmek lazım.Harika çiçekler yetiştirmiş.

YeniGine
24-06-2016, 23:38
Sevgili Dongyul bu sefer anneciğine ve çiçeklerine maşallah!.. Hele mavişe bayıldım, birkaç saksıda yanyanalar mı mavişler?
Emeklerine sağlık anneciğinin...

nuaymu
25-06-2016, 00:14
Maviş'e ben de bayıldım. Sarkan campanula diye aldığım çiçeğin fotoğrafı maviş gibiydi, lakin çiçek biçimi farklı çıktı. Maviş'ten daha ufak ve sivri.

MeyveliTepe
25-06-2016, 01:38
Sevgili Gilan; evet haklısınız bu tür zirai ilaçların kullanılmasının doğru olmadığını biliyorum ancak her geçen yıl ektiğimiz ürünlerdeki zararlı miktarı artıyor ve verim alma süresi düşüyor. Örneğin kırmızı örümcek ve beyaz sinek geçen sene serada temmuz gibi ortaya çıkmış ilaç kullanmamıştım ve 15-20 gün içinde seradaki bitkilerin çoğu verimden düştü öldü ölecek derken söküp attım yerine domates ektim yani sonuç tam verim zamanında yeterince ürün alınamadı ve zarar hanesi bir puan aldı.

- Zamanında acı biber solüsyonu, kasımpatı ekstratı, arap sabunu gibi denemelerim oldu tabi ki sonuç parlak değildi.

- Mevsimlerin bir anda değişmesi hızlı sıcaklık artışlarının olması bu tür zararlıların çok kısa sürede çıkıp yaptığı zararlar çok yüksek oluyor.

- Ben bahçemde organik tarımı dört dörtlük yapmıyorum biliyorsunuz benim düşünceme göre zirai ilaçlar belli dozlarda ve ilacın etki sürecinde toplanmaması koşulu ile kullanılmasından yanayım kesinlikle şunuda söyliyim zararlının maksimum zarar verdiği zamanda kullanılmalı ve gereksiz gelişi güzel asla kullanılmamalı. Herşeyin kontrol altında yapılması bence problemi çözer diye düşünüyorum.

- ve şunuda söylemeliyim hazırladığımız arap sabunu olsun diğer bitkisel çözümler olsun çok ta masum olduğundan yana değilim bunlarda birer kimyasal aslında belli etki mekanizmaları ve süreleri var bunlarında insan üzerinde etkileri çokta bilinmiyor, örneğin; neem ağacından elde edilen yağda birer kimyasal madde yani insana zararı olabilir. Bunun hakkında bilgim yok sadece bir görüşüm bu yönde. Bu kimyasal maddelerin zamanla beynimize zarar verdiğinden eminim...

Konu biraz dağıldı belki kendimi tam ifade edememiş olabilirim umarım demek istediğimi anlamışsınızdır ^_^

Ben yerinde zamanında ve etki süresi dikkate alınarak zirai ilaçların kullanılabileceğini düşünüyorum.

Kingsor kullanmışsınız. Etkili maddesi hexythiazon. Çok zehirli bir madde ve insanlar için muhtemel kanserojen olarak (possible human carcinogen) olarak sınıflandırılmış.

Neem ağacından elde edilen ve azadirachtin aktif maddesine sahip organik insektisitlerin insana zararının olabileceği yönünde bir görüş oluşturmuşsunuz ama kanserojen bir sentetik toksin olduğu belgeli hexythiazon için içiniz rahat. Bu bir çelişki değil mi? Oysa aynı araştırmalar azadirachtin için de yapılmış, öyle bir bulgu olmadığı gibi (aksine azadirachtirin'in kanser önleyici olduğuna dair bulgular var) hedef olmayan canlılar, toprak, su, hava kontaminasyonu bakımından güvenli (ki organik bitki korumanın koşullarından).

İlaç paketinin üzerindeki bekleme süresi akut zehirlenmenin önlenmesi için belirtilen süreler, üzerinde uygulama yapılan bitkiden bitkiye ve ülkeden ülkeye göre ne hikmetse değişen gün sayılarına güvenip içimizi rahatlatma argümanı olarak görmek ne derecede doğrudur? Aynı zehir için elmada 7 gün, hıyarda 3 gün demişler. Başka bir ülkede ise aynı içerik için bu süreler 10-15 günden başlıyor. Hoş, hıyar üretip de 3 gün boyunca hasat yapmayacak bir yetiştirici de bilmiyorum doğrusu.

Elmada 7 gün olan şey hıyarda 3 güne inmez. Benzer şekilde başka bir ülkenin insanları bu içeriğe daha hassas iken bizim ülkemizde daha dayanıklı gibi bir şey de yok.

Bu sürelerin sonunda kalıntı hıyarın da, fasulyenin de, elmanın da üzerinde (sistemiklerde içinde de) vardır. Sadece akut (anında veya 24 saat gibi kısa bir sürede) zehirlenme görülmez. Fakat, aktif madde vücuda girer ve aylar, yıllar sonra etkisini kronik hastalıklar olarak gösterir, vücutta birikir, başka aktif maddelerle birlikte güç kazanır, etkisi zaman içinde daha da artar. Ne var ki, onca zaman sonra ortaya çıkan hastalıkları bu aktif madde ile ilişkilendirmek imkansız hale gelir. İlaç şirketlerinin ve süreleri kendince belirleyen ziraat teşkilatlarının elini rahatlatan da budur. Bu gibi sentetik toksinlerin hedef olmayan canlılar, toprak ve suya etkilerinden hiç söz etmiyorum bile.

Azadirachtin aktif maddeli ilacı son 15 gün içinde litresi 180 liraya aldım, en az 3 sene gider, 350 lira nereden çıktı bilmiyorum.

Bu arada kasımpatı ekstresinin bir insektisit değeri olduğunu sanmıyorum. Kullanılması gereken bitki bir tür krizantem (Chrysanthemum cinerariifolium) olmalıydı ki çiçekleri doğal pyrethrum içerir. Hoş bunu da çok çaresiz durumlarda ve çok dikkatli kullanmak gerekir zira pek hedef gözetmez.

beşiktaşlı
25-06-2016, 01:41
elinize emeğinize sağlık
sizden ricam çuvalda patatesler ne oldu akıbeti

dongyul
25-06-2016, 11:39
Annesine bak,oğlunu al Dongyul.Maşallah anneni de tebrik etmek lazım.Harika çiçekler yetiştirmiş.

- Sayın Sevgi Hocam teşekkür ederim ^^

Sevgili Dongyul bu sefer anneciğine ve çiçeklerine maşallah!.. Hele mavişe bayıldım, birkaç saksıda yanyanalar mı mavişler?
Emeklerine sağlık anneciğinin...

- Sayın YeniGine; İki uzun saksı yan yana, güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

Maviş'e ben de bayıldım. Sarkan campanula diye aldığım çiçeğin fotoğrafı maviş gibiydi, lakin çiçek biçimi farklı çıktı. Maviş'ten daha ufak ve sivri.

- Sayın Nuaymu; çok teşekkür ederim ^^

elinize emeğinize sağlık
sizden ricam çuvalda patatesler ne oldu akıbeti

- Sayın Beşiktaşlı; çok teşekkür ederim çuvalda patates fiyaskoyla sonuçlandı her çuvaldan maksimum 1 ve ya 1.5 kilo patates oldu ufak ufak denildiği gibi maalesef 30 40 kiloluk bir şey olmadı.

dongyul
25-06-2016, 12:04
Kingsor kullanmışsınız. Etkili maddesi hexythiazon. Çok zehirli bir madde ve insanlar için muhtemel kanserojen olarak (possible human carcinogen) olarak sınıflandırılmış.

Neem ağacından elde edilen ve azadirachtin aktif maddesine sahip organik insektisitlerin insana zararının olabileceği yönünde bir görüş oluşturmuşsunuz ama kanserojen bir sentetik toksin olduğu belgeli hexythiazon için içiniz rahat. Bu bir çelişki değil mi? Oysa aynı araştırmalar azadirachtin için de yapılmış, öyle bir bulgu olmadığı gibi (aksine azadirachtirin'in kanser önleyici olduğuna dair bulgular var) hedef olmayan canlılar, toprak, su, hava kontaminasyonu bakımından güvenli (ki organik bitki korumanın koşullarından).

İlaç paketinin üzerindeki bekleme süresi akut zehirlenmenin önlenmesi için belirtilen süreler, üzerinde uygulama yapılan bitkiden bitkiye ve ülkeden ülkeye göre ne hikmetse değişen gün sayılarına güvenip içimizi rahatlatma argümanı olarak görmek ne derecede doğrudur? Aynı zehir için elmada 7 gün, hıyarda 3 gün demişler. Başka bir ülkede ise aynı içerik için bu süreler 10-15 günden başlıyor. Hoş, hıyar üretip de 3 gün boyunca hasat yapmayacak bir yetiştirici de bilmiyorum doğrusu.

Elmada 7 gün olan şey hıyarda 3 güne inmez. Benzer şekilde başka bir ülkenin insanları bu içeriğe daha hassas iken bizim ülkemizde daha dayanıklı gibi bir şey de yok.

Bu sürelerin sonunda kalıntı hıyarın da, fasulyenin de, elmanın da üzerinde (sistemiklerde içinde de) vardır. Sadece akut (anında veya 24 saat gibi kısa bir sürede) zehirlenme görülmez. Fakat, aktif madde vücuda girer ve aylar, yıllar sonra etkisini kronik hastalıklar olarak gösterir, vücutta birikir, başka aktif maddelerle birlikte güç kazanır, etkisi zaman içinde daha da artar. Ne var ki, onca zaman sonra ortaya çıkan hastalıkları bu aktif madde ile ilişkilendirmek imkansız hale gelir. İlaç şirketlerinin ve süreleri kendince belirleyen ziraat teşkilatlarının elini rahatlatan da budur. Bu gibi sentetik toksinlerin hedef olmayan canlılar, toprak ve suya etkilerinden hiç söz etmiyorum bile.

Azadirachtin aktif maddeli ilacı son 15 gün içinde litresi 180 liraya aldım, en az 3 sene gider, 350 lira nereden çıktı bilmiyorum.

Bu arada kasımpatı ekstresinin bir insektisit değeri olduğunu sanmıyorum. Kullanılması gereken bitki bir tür krizantem (Chrysanthemum cinerariifolium) olmalıydı ki çiçekleri doğal pyrethrum içerir. Hoş bunu da çok çaresiz durumlarda ve çok dikkatli kullanmak gerekir zira pek hedef gözetmez.

Sayın Meyveli Tepe; güzel açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Yazdığınız açıklamayı 3 4 kez okudum, yer den göğe kadar haklısınız.

- Kingsor adlı kimyasal ilacının etkin maddesi hexythiazon ve kanserojen olduğunu açıkçası bilmiyordum. Eğer bilsem tabi ki de kullanmazdım. Sadece tek doz kullandım ve memnun kaldım ilaçtan, evet salatalıklar 3 gün içinde kocaman oldu iki kez toplayıp attım. Açık olmak gerekirse kullandığım için ben de pişman oldum. Söyledikleriniz de son derece haklısınız, kullanılmamalıydım. Kendi elimde zehirlendim :( :(

- Neem ağacından elde edilen ve azadirachtin aktif maddesine sahip organik ilacın yararını evet biliyorum ancak zararının olabileceğini de düşünüyorum evet şuna katılıyorum bu zararın Kingsordan az olduğunun kanaatindeyim.

- Kasımpatı ekstresinin bir insektisit değeri olduğunu düşünüyorum açıkça iki kez bu ekstretının hazırlayıp tırtıllar için kullandım ve sonuç çok iyi neredeyse %50 başarılı oldu tabi ki de bunu elle hazırlandığım için çok etkili olabileceğini düşünmüyordum ve bununda bence insan üzerine etkisi olabileceğini düşünüyorum ^^

dongyul
25-06-2016, 21:32
- İlk kızaran domatesler geçen senede olduğu gibi Kuzeyköy f1.

619882

- Sarı kabak; ektiğin kabaklar arasında sarı kabak vardı ama çıkmadı diye çok üzülmüştüm. Tohumları Sayın Telato'dan geldi, teşekkür ederim ^_^

619881

- Fasulyelerimin bir kısmı hiç toplamadan vefat ettiler, bende söküp tekrar diktim, sökmeden 5 6 gün önce viyollere fasulyeyi ekmiştim, hepsi çok iyi çıktı ^_^

619885

- Bamyaların çiçekleri açmaya başladı.

619883

dongyul
27-06-2016, 11:12
Günlük hasılat

- Bu yıl ilk olarak kuzeyköy f1 domatesler toplandı, soldan sağa doğru ağırlıkları; 210 gr, 215 gr, 197 gr, 160 gr, 100 gr geldi. Bu çeşit domates dilim dilim, hafif yassı, turuncu tonlarında oluyor.

620068

- Kıl biberler ikinci posta toplandı, domates soslu kızartması, çıtır çıtır yemelik çok güzel oluyor.

620069

- Artık fasulye ve salatalığı paylaşmıyorum her gün standart olarak toplanıyor :cool:

Resulgur
27-06-2016, 12:57
Günlük hasılat

- Bu yıl ilk olarak kuzeyköy f1 domatesler toplandı, soldan sağa doğru ağırlıkları; 210 gr, 215 gr, 197 gr, 160 gr, 100 gr geldi. Bu çeşit domates dilim dilim, hafif yassı, turuncu tonlarında oluyor.

620068

- Kıl biberler ikinci posta toplandı, domates soslu kızartması, çıtır çıtır yemelik çok güzel oluyor.

620069

- Artık fasulye ve salatalığı paylaşmıyorum her gün standart olarak toplanıyor :cool:

Sn. dongyul afiyet olsun.

Kuzeyköy f1 domates tat ve aroması nasıl biraz bilgi verir misiniz. Kök başı kaç kg ürün alınabilir? tavsiye eder misiniz?

Selma_321
27-06-2016, 13:14

- Kıl biberler

619748

619749

- Franbuaz ve fasulyeler

619746

- Kırmızı fasulyeler orman oldu çiçekleri çok güzel ancak sadece bir çiçek fasulye tuttu. Hepsi dökülüyor.

619747

Kıl biberlere ba-yıl-dım. Çok severim ama burda bulamıyorum herkes acı biber yiyor ki acı biberi seven ben yiyemiyorum o kadar çok acı

tarla kuşu
27-06-2016, 16:29

- Kıl biberler

619748

619749

- Franbuaz ve fasulyeler

619746

619747

Benim de kırmızı çiçekli fasulyelerim böyle olmuştu. Çok güzel geliştiler, çiçek açtılar ama... işte o kadar...:(

dongyul
27-06-2016, 20:54
Sn. dongyul afiyet olsun.

Kuzeyköy f1 domates tat ve aroması nasıl biraz bilgi verir misiniz. Kök başı kaç kg ürün alınabilir? tavsiye eder misiniz?

Sayın Resulgur; cevap vermek için ilk tadına bakıyım dedim iftardan sonra ilk işim o oldu... Şuan tadına baktım ince kabuklu lezzetli, aroması ve kokusu çok güzel, içi polarize şeklinde çekirdek oranı orta ne az ne fazla, asitliği çok aşırı gelmedi ama çok ta fazla anlamadım :o

- Bu çeşit oturak tipti ancak ben onu sırık olarak yetiştirdim, her salkımda 4-5 domates mevcut ilk 3 salkımda sorun yok ancak üst salkımlar da meyve tutumu az oldu nedeni sıcaklık olabilir, çok fazla çiçek döktü eğer döküm olmasaydı kök başına 3-4 kilo domates alınabilirdi. Şuan topladıklarımın ağırlıklarını not alıyorum hepsi olduğunda ağırlıklarını toplayıp yazacağım^^

- Benim düşünceme göre bu ürünü yetiştirmek yerine Alakır etlisi yetiştirilse daha fazla ürün alınabilir ancak alakır etlisinin halen tadına bakmadım eğer tadı da güzelse yüzde yüz Alakır etlisini önerebilirim. Çok verimli ve şekil acısından çok güzel ^^

620134

dongyul
27-06-2016, 21:11
Kıl biberlere ba-yıl-dım. Çok severim ama burda bulamıyorum herkes acı biber yiyor ki acı biberi seven ben yiyemiyorum o kadar çok acı

- Kıl biberler bizim ailenin favorisi oldu artık günlük topluyoruz. Çok lezzetli çıtır çıtır :cool: hiç acı çıkmadı eğer tohumunu alabilirsem paylaşacağım sizde oralarda yetiştirir kendi biberinizi tüketirsiniz ^^

Sizin oraların acı biberlerin biliyorum felaket acılar, şuan gözlerim yaşardı :eek:

Benim de kırmızı çiçekli fasulyelerim böyle olmuştu. Çok güzel geliştiler, çiçek açtılar ama... işte o kadar...:(

Sayın Tarlakuşu; bugün tekrar kontrol ettim sadece 2 tane fasulyesi var çok sinir bozucu bir durum neden çiçek düşüklüğü yapıyor anlamıyorum :(

Selma_321
27-06-2016, 23:18
Tamam kılbiber tohumundan beklerim saksıda olur sanırım

dongyul
28-06-2016, 21:38
- Su kabağı; o kadar çok dişi çiçeği vardı; sadece bir tanesi tuttu. Uzun kabaklar maalesef hiç biri tuttumadı.

620326

- Seradaki salatalıklar tam gaz devam ediyor; kırmızı örümcekler cirit atıyor, mücadele için kingsor kullanmıştım pişman oldum.

620327

- Japon salatalıkları; boyutları şuanlık böyle ama daha uzar diye düşünüyorum.

620328

620329

dongyul
01-07-2016, 19:29
Domateslerde son durum

- Alakır etlisi; en büyüğü kızardı, ağırlığı 290 gr geldi. Çekirdeksiz, lezzetli, ince kabuklu bir çeşit ancak mantar hastalığı geldi :( neyse ki çok verimli.

Yetiştirdiğim domatesler arasında en verimli ve en lezzetli çeşit :p

620758

620761

620765

- San Marzano Lungo:2; kızarmaya başladılar, tohuma bırakıldı, benden başka kimse koparmasın diye kurdela işaretlendiler.

Uç çürüklüğü mevcut ne yapmalıyım anlayamadım. Tohum alıp bol bol seneye yetişireceğim, bu çeşit salçalık, sosluk ve ketçap yapmak için çok güzel. Etli, sussuz ve çok lezzetli.

620759

620760

dongyul
01-07-2016, 23:59
- Sarı Fasulye (hanım teni, sarı kız); bir kilo kadar toplandı, çok yumuşak, kadife gibi lezzetli bir çeşit kavurması ve turşusu güzel oluyormuş.

620798

- Sarımsaklar toplandı, temizlendi gölgelik bir yere asıldılar, dişleri fazla gelişmedi çünkü toprak çok sert bizim bir yıllık sarımsağımız çıktı :p

620800

- Sevgili Gilan'dan gelen fasulye tohumundan 10-12 tane ekmiştim hiç bir şekilde toplamadım hepsini tohuma bıraktım toplamda 98 tane tohumluk fasulyem oldu ^^

Renkleri çok tatlı :cool:

620799

Resulgur
02-07-2016, 01:41
Domateslerde son durum

- Alakır etlisi; en büyüğü kızardı, ağırlığı 290 gr geldi. Çekirdeksiz, lezzetli, ince kabuklu bir çeşit ancak mantar hastalığı geldi :( neyse ki çok verimli.

Yetiştirdiğim domatesler arasında en verimli ve en lezzetli çeşit :p

620758

620761

620765

- San Marzano Lungo:2; kızarmaya başladılar, tohuma bırakıldı, benden başka kimse koparmasın diye kurdela işaretlendiler.

Uç çürüklüğü mevcut ne yapmalıyım anlayamadım. Tohum alıp bol bol seneye yetişireceğim, bu çeşit salçalık, sosluk ve ketçap yapmak için çok güzel. Etli, sussuz ve çok lezzetli.

620759

620760

Sn. dongyul maşallah ürünleriniz bol olsun.

Bizim domateslerin bazılarında -uç çürüklüğü olduğunu tahmin ediyorum- bu hastalık var. Bir kaç resim atabilir misiniz. Birlikte araştıralım isterseniz ;)

dongyul
02-07-2016, 14:45
Sn. dongyul maşallah ürünleriniz bol olsun.

Bizim domateslerin bazılarında -uç çürüklüğü olduğunu tahmin ediyorum- bu hastalık var. Bir kaç resim atabilir misiniz. Birlikte araştıralım isterseniz ;)

Sayın Resulgur; teşekkür ederim.

Şuan çürüklük olanları toplayıp attım tekrar olursa fotoğraflayıp domates hastalıkları kısmında paylaşırım ki herkes yararlanır ^_^

dongyul
02-07-2016, 14:56
Bağda son durum

- Domatesler güneş yanıklığı olmasın diye arasına mısır ekmiştim hepsi çok sağlıklı ve bazılarında dörder somak mısırı var.

620884

- Bağda da cherry ve normal domatesler kızarmaya başladı.

620883

- İlk bamyalar toplandı, ilk olduğu için sayısı az ama ileri ki günlerde artış olacaktır.

620885

intibah
04-07-2016, 04:06
Tebrikler çok zevkli bir bahçe olmuş. Tohumları paylaşım etkinliğinde görmek dileğiyle :)

YeniGine
05-07-2016, 00:09
Bu güzelliklere maşallah sevgili Dongyul, emeklerine sağlık. Ürününe, hasadına maşallah!..

dongyul
05-07-2016, 17:03
Tebrikler çok zevkli bir bahçe olmuş. Tohumları paylaşım etkinliğinde görmek dileğiyle :)

Sayın İntibah; teşekkür ederim tohumları almaya başladım kendi çapımda paylaşmayı düşünüyorum ^^

Bu güzelliklere maşallah sevgili Dongyul, emeklerine sağlık. Ürününe, hasadına maşallah!..

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ^^

dongyul
05-07-2016, 22:47
HERKESE HAYIRLI BAYRAMLAR

Domateslerden devam...

- Martino's Roma; lezzetli, oturak salçalık bir çeşit... İki kovaya 4 adet ekmiştim sonuç bu... Görünümü bile çok güzel ^^

621095

- Heybetli; gözüm gibi baktım ancak açan çiçekler bir bir düştü. Sonuç bu sadece 2-3 domates..

621097

- BT-1120 f1; iki sene önce tohumundan kendim çoğalttığım ve iki yıldır f1 özelliği bozulmadan yetiştiriyorum, sonuç bu ^^

621099

621098

621096

birnefestoprak
06-07-2016, 03:07
Domateslerin suyunu kesin derim, fazla su veriyorsunuz gibi gözüküyor.

dongyul
06-07-2016, 08:59
Domateslerin suyunu kesin derim, fazla su veriyorsunuz gibi gözüküyor.

Sayın birnefestoprak; teşekkür ederim bu konuda bende muzdaribim iki gün sağanak yağmur yağıyor 3 4 gün aşırı sıcaklar meydana geliyor hiç düzenli bir sulama olmuyor bu yüzden...

dongyul
06-07-2016, 09:43
- Demre biberlerde toplanmaya başlandı. Lezzetli çıtır çıtır tatlı bir çeşit ^_^

621128

dongyul
06-07-2016, 10:27
Kompostla Bahçelerinizi Neşelendirin...

Yıllardır bahçe işleriyle uğraşıyorum ama kompostsuz bahçe hiç bir şeymiş... Sayın Meyvetepe ve Sayın Taşlıbahçeden öğrendiğim kadarıyla geçen kış kompost yapmaya başladım. Bunca yıl evsel artıkların boşu boşuna çöpe gitmesini beni çok üzdü. Yıllardır biriktirseydim şuan kendi kendine dışarıdan gübre almadan daha güzel daha verimli bahçem olabilirdi...

Evsel artıklardan kavun, karpuz, araka, bakla fasulye kabukları, yapraklar, ince kıyılmış dallar bahçeden çıkan her türlü yeşillikler bekletilerek mikroorganizmalar ve ayrıştırıcılar sayesinde kara elmasa dönüştü... Sonuç mükemmel domates ve fasulyeleri ekmeden öncede kışın biriktirdiğim kompostları 50 cm derinlikteki arklara gömüp sonrasında fideleri diktim verim şuan maksimum...

Kara elmasın şuan ki durumu...

621138

Şuan kompost yığınında üretim devam etmekte her türlü atık hızlı bir şekilde komposta dönüştürülüyor.

- Bahçesi olan herkesin kompost yapımına başlamasını tavsiye ederim^^

abk
06-07-2016, 21:29
Kompostla Bahçelerinizi Neşelendirin...

621138

Şuan kompost yığınında üretim devam etmekte her türlü atık hızlı bir şekilde komposta dönüştürülüyor.

- Bahçesi olan herkesin kompost yapımına başlamasını tavsiye ederim^^

Sizlerde gorunce ben de özeniyorum ama bahçem zaten kucuk, yeterli yerim yok. Bir de sinek falan yapar diye korkuyorum.

dongyul
06-07-2016, 23:43
Sizlerde gorunce ben de özeniyorum ama bahçem zaten kucuk, yeterli yerim yok. Bir de sinek falan yapar diye korkuyorum.

Sayın ABK; nerelerdesiniz vallahi özlettiniz.... Küçük bahçeler için çok şirin mini kompost sepetleri (çamaşır sepeti şeklinde) var, onlardan yapabilir ya da alabilirsiniz de bence memnun kalırsınız ^^

abk
07-07-2016, 00:27
Yogun bir donem gecirdim. Koye gitmeye de firsatim olmadi, siteye girmeye de. Bayram icin geldim koyume. Bahçede otlar belime dek gelmis. Hala ot yolma isini bitiremedim. Bayram seyran demeden calisiyorum yani. :)
Bahsettiginiz kompost sepetlerini internetten araştıracağım. Siteden de kompost yapımını okurum. :)

dongyul
09-07-2016, 21:29
Bağda son durumlar

- Patlıcanlar ikinci kez toplandı; sadece hayvan gübresi verildi, ne ilaç ne hazır gübre kullanıldı durum bu sadece bol su istiyor ^^

621379

- Karpuzlarda görünmeye başlandı...

621380

- Mardin acuru; Mardin'e gittiğimde ekmemi tavsiye edip tohumunu verdiklerinde çok mutlu olmuştum gözüm gibi bakıp yetiştirdim ^^

621381

- Kekik de ilk kez toplandı, diğer adı çıbruka, mis gibi kokuyor...

621382

dongyul
11-07-2016, 22:14
- Dışarıdaki domateslerin alt yaprakları temizlendi, tam gaz devam ediyorlar şuanlık 6 kilo kadar domates toplandı hasat sonuna kadar 30-40 kilo domates toplanabilir gibime geliyor.. Kesin miktar mevsim sonu belli olacak.

621626

- Seradaki salatalıklar artık kendinden geçtiler hastalık hat safhada, yapraklarını temizledim üstteki yeşil kısımlar biraz daha iyi ve meyve tutumu var o yüzden 10 gün daha bekleyip yerini temizleyip fide olarak yetiştirdiğim Alakır etlisi domatesi dikmeyi planlıyorum.

- Büyük seram hemen hemen 5 metrekare; bu yere 33 kök salatalık ve her salatalığın arasına 2 ya da 3 tane oturak fasulye ektim.

- Hasat başından itibaren not tuttum sadece sattığım salatalık miktarı 37.5 kilo, belki 3-4 kilo ilaçlama yaptığım için attım ve evde tüketilen salatalık miktarını tartmadığım için hesaba katmadım.

- Salatalık arasına ektiğim fasulyeden ortama 10.5 kilo fasulye topladım bir kısmı tüketildi bir kısmı satıldı.

621627

- Seradakileri sökmeden en az 1-2 kilo daha ürün çıkar.

Salatalığın kilosu; 2-2,5 tl'den
Fasulyenin kilosu; 4-5 tl'den satıldıç

dongyul
17-07-2016, 23:30
Ürünler bollaşmaya başladı

- Kaplumbağalardan kurtabildiğimiz karpuzumu bugün ilk defa yedik yediğim en tatlı ve sulu karpuzdu^^

622247

- Kırkağaç kavunu deniyor tam olarak bilmiyorum bunları kendim ekmedim gübrenin içinden kendi halinde çıktılar...

622248

- Bamya her gün 750-800 gr toplanıyor. Toplaması biraz can yakıcı ve kaşındırıcı.

622250

- Patlıcan bollaşıyor 3-4 günde bir 20 küsür tane topluyoruz.

622251

- Biberlerimiz

622249

Selma_321
18-07-2016, 00:05
Güle güle yiyin donygul kardeşim çok emek vetdiniz

dongyul
18-07-2016, 16:39
Güle güle yiyin donygul kardeşim çok emek vetdiniz

- Sayın Selma_321; çok teşekkür ederim hepimiz ürettiklerimizi afiyetle sağlıkla yemek nasip olur.

dongyul
20-07-2016, 21:13
Domateslerde sona geliniyor...

- Kızaran domatesler tohum almak için uzun süre bekletildi aslında tohum almak bahaneydi ablamın ve eşinin de görmesi için bekletiyorduk maalesef ülkemizde yaşanan son olaylar yüzünden gelemediler o yüzden domatesler bozulmadan bugün toplandı :(

622454

- Bu yıl domateslerin maşallahı var bakan bir daha bakıyor, bu seneki domateslerin kaliteli olmasını ilk olarak tohumların iyi olmasına ikinci olarak ta 3 şerit çukur açarak gömdüğüm evsel atıklara üçüncü olarak yarasa gübresi ve kaldirik (Hodan) ekstratına borçluyum...

622455

- Lezzeti, kokusu mükemmel derece güzel, san marzano ve alakır etlisi domatesler sos yapılmak üzere kullanıldı. BT-1120, heybetli, kuzeyköy sofralık yemelik olarak kullanılıyor. Toplamda sadece bugün 14 kilo toplandı.

622456

- Mikrop domatesler

622457

622458

YeniGine
20-07-2016, 23:32
:) Çok güzeller çok; maşallah bu güzellere. Emeklerine sağlık sevgili Dongyul...

dongyul
21-07-2016, 22:04
:) Çok güzeller çok; maşallah bu güzellere. Emeklerine sağlık sevgili Dongyul...

Sayın Yeni Gine; çok teşekkür ederim ^^

dongyul
21-07-2016, 22:08
Bağda hasat zamanı

- Çok şükür ürünlerimiz bollaştı...

- Gözdemiz domates (22 kilo çıktı), biber, acı biber, kabak, bamya, patlıcan, semiz otu, patates (sadece bir kök söktük yarın hepsi sökülecek)...

622588

YeniGine
21-07-2016, 23:23
Maşallah maşallah; sevgili Dongyul, patatesleri sökmeden önce fotoğraflar isen sevinirim. Hasatın bol olsun, rastgelsin inşallah!..

:D Övünmek gibi olmasın ben de hasadımı paylaşacağım...

kerkenez
22-07-2016, 08:27
Vay, vay, vay neler olmuş burada sayın Dongyul. Elinize sağlık. Yaklaşık kaç kök domatesten elde ettiniz bunları?

dongyul
22-07-2016, 11:43
Maşallah maşallah; sevgili Dongyul, patatesleri sökmeden önce fotoğraflar isen sevinirim. Hasatın bol olsun, rastgelsin inşallah!..

:D Övünmek gibi olmasın ben de hasadımı paylaşacağım...

Sayın Yeni Gine; sizin için bugün bağa gidersem çekeceğim ^^

Vay, vay, vay neler olmuş burada sayın Dongyul. Elinize sağlık. Yaklaşık kaç kök domatesten elde ettiniz bunları?

- Sayın Kerkenez; teşekkür ederim.

Evin önündeki bahçedeki domates sayısı 28 adet. Bugün ikinci posta olarak büyük seraya 16 adet daha ektim.

Bağdaki domates sayısı 120 adetten fazla tam olarak saymadım.

Dutlubahçe
22-07-2016, 11:48
Patateslerin ekim tarihi neydi acaba? Bana hasat için erken hazır olmuşlar gibi geldi de.

dongyul
22-07-2016, 12:14
Patateslerin ekim tarihi neydi acaba? Bana hasat için erken hazır olmuşlar gibi geldi de.

Sayın Dutlubahçe; 11 Nisan tariğinde ekmiştim. Patatesler dün kontrol ettim gayet orta boyuttalar ve artık kurudular sökülmesi gerekiyor.

- ayrıca patates hasatı geç kalırsa tel kurdu patatesleri delik deşik ediyor ve bunu hiç istemiyorum.

dongyul
22-07-2016, 14:31
Böğürtlen zamanı ^_^

Bahçelerimizde yetiştirmemiz gereken sağlık deposu ürünümüz böğürtlen.

- Böğürtlen yetiştirmeye 7-8 yıl önce sadece bir dal böğürtlen dikerek başladım daha sonra çoğalta çoğalta 6 ocak kadar böğürtlenim oldum. Onlarca da fideyi kolu komşuya dağıttığım.

- Böğürtlenim dikensiz iri bir çeşit ancak son 2 3 yıldır böğürtlenin taneleri küçüldü daha sonra kışın böğürtlen ocaklarına balık iç organları ve kafalarını gömerek gübreledim sonuç iri böğürtlenler ^_^

622645

- Böğürtlende dikkat edilmesi gereken pas hastalığı, gübreleme, susuz bırakmama ve en önemli husus budama her yıl budanarak verimli anaçlar elde edilebilir.

622646

Biz böğürtleni şerbet yaparak tüketiyoruz;

- Tarifi;

Böğürtlen temizlenir, yıkanır, kaynatılır, içine kaynarken karafil ve reyhan koyuyoruz. Kaynattıktan sonra kevgirden geçiririp, sulandırıyoruz ve soğuk soğuk içiyoruz ^_^

tarla kuşu
22-07-2016, 15:07
Böğürtlen zamanı ^_^

Bahçelerimizde yetiştirmemiz gereken sağlık deposu ürünümüz böğürtlen.

- Böğürtlen yetiştirmeye 7-8 yıl önce sadece bir dal böğürtlen dikerek başladım daha sonra çoğalta çoğalta 6 ocak kadar böğürtlenim oldum. Onlarca da fideyi kolu komşuya dağıttığım.

- Böğürtlenim dikensiz iri bir çeşit ancak son 2 3 yıldır böğürtlenin taneleri küçüldü daha sonra kışın böğürtlen ocaklarına balık iç organları ve kafalarını gömerek gübreledim sonuç iri böğürtlenler ^_^

622645

- Böğürtlende dikkat edilmesi gereken pas hastalığı, gübreleme, susuz bırakmama ve en önemli husus budama her yıl budanarak verimli anaçlar elde edilebilir.

622646

Biz böğürtleni şerbet yaparak tüketiyoruz;

- Tarifi;

Böğürtlen temizlenir, yıkanır, kaynatılır, içine kaynarken karafil ve reyhan koyuyoruz. Kaynattıktan sonra kevgirden geçiririp, sulandırıyoruz ve soğuk soğuk içiyoruz ^_^

Çok güzel bir şey şu böğürtlen... Afiyet olsun. Benim böğürtlenim de bu sene çok verimli. Gün aşırı 1- 1.5 kg kadar topluyorum. Ben de marmelat yapıyorum. Bazen de sulandırıp şerbet olarak tüketiyoruz.

dongyul
22-07-2016, 15:13
Çok güzel bir şey şu böğürtlen... Afiyet olsun. Benim böğürtlenim de bu sene çok verimli. Gün aşırı 1- 1.5 kg kadar topluyorum. Ben de marmelat yapıyorum. Bazen de sulandırıp şerbet olarak tüketiyoruz.

Sayın Tarla Kuşu; Bizde severek tüketiyoruz toplaması yemesi çok güzel... bende de aynı şekilde bazen 2 kiloyu buluyor çok mutlu oluyorum dolu dolu kovalar topladığımda.

Marmelat da güzel olabilir, ama şerbeti süper.. Biz sadece reçelini sevmiyoruz :rolleyes:

dongyul
24-07-2016, 11:34
Büyük serada son durum

- Seradaki salatalık ve oturak fasulyeler hastalanınca verimden düştüler kurtaramadık, hemen söküldü.

622803

- Bir güzel derince kazıldı, seranın içine iki şerit şeklinde 50 cm derinliğinde çukurlar açıldı ve içi fotoğrafın alt kısmında görülen kovanın içindeki gibi evsel atıklar konularak kapatıldı...

622804

- Tekrar kazılıp düzeltildi ve 90-100 litre kadar hayvan gübresi şerbeti döküldü ve 2 gün boyunca dinlendirildi. (Gübreli su dökülen toprağın tava gelmesi için)

622805

- Tek damlama yeterli olmuyor o yüzden çift damlama çekildi.

622806

- Seraya 3 sıra yapıldı sağ ve sol sıraya Alakır etlisi domatesi dikildi ayrıca domateslerin arasına fesleğen dikildi (Fesleğen; zararlı böceklerden korumak için). Ortadaki sıraya çift sıra halinde brokoli ekildi.

622807

Yüzümüz kara çıkmasın bol ürünlü ikinci sezon olur umarım ;)

- Yorulduk mu?

Gerçekten yorulduk ^^

dongyul
25-07-2016, 20:54
Patates Hasadı

Patatesler kuruyunca bugün sökülüp patatesleri toplandı.

622943

Toplamda 24 kilo çıktı.

622944

Açıkçası çok zahmet vermedik ama bizi tatmin etmedi :p

Ancak patatesin çeşidi çok güzel sarı kızartmalık patates ^^

g.c.
26-07-2016, 07:12
Bu yıl ki hasatta maşallah en iyi domates hasadı sizde sayın dongyul. Görüntüleri çok güzel, tadı da eminim öyledir. Emeklerinize sağlık. Afiyetle yemeniz dileğimle.

dongyul
26-07-2016, 16:30
Bu yıl ki hasatta maşallah en iyi domates hasadı sizde sayın dongyul. Görüntüleri çok güzel, tadı da eminim öyledir. Emeklerinize sağlık. Afiyetle yemeniz dileğimle.

Sayın G.C; çok teşekkür ederim bu yıl kesinlikle domates, kabak, patlıcan yılı şükür çok çalıştık, yorulduk emeğimizin karşılığını alıyoruz.

Domates bu yıl haddinden fazla oldu çok şükür fiyatlarda yüksek 1. sınıf kalite domatesler satıldı. Geri kalanını kendimiz tüketiyoruz artanlar gene çok oluyor onları da sos, menemenlik, ketçap yapıyoruz :rolleyes: her günümüz domateslerle uğraşarak geçiyor annem seneye kesinlikle çok ekmiyorsun dese de :cool: zevkle yapıyor.

dongyul
26-07-2016, 16:48
Siyah bayrak çekiyorum

Son bir haftadır sanırım bahçem nazar çekiyor, her şey çok güzel giderken terslikler olmuyor değil hani.

- İlk olarak bağdaki bahçeme komşunun ineği girdi (Bilerek soktuklarını düşünüyorum açıkçası uyarmama rağmen bilerek hayvanı (aslında hayvan onun sahibi hayvana hakaret etmeyeyim) sokuyor.) İnek, domateslerin sırıklarını yıkmış, sakız kabaklarını yemiş ve oturak fasulyelerin yapraklarını yese üzülmem sökerek yemiş. Çok üzüldüm sinirlendim :o Şikayet ede ede sonunda ineği bağladılar.

- Kaplumbağa; kavun, karpuz ne varsa parçalayıp yiyor ilk zamanlar zahiyat azdı kafama takmıyordum ancak son günlerde azıttı karpuzları yiyor kaplumbağayı yakaladım ekilmeyen bir bağa bıraktım o yavaşlıkla nasıl geldiğini bilmiyorum 3 gün sonra tekrar zarar verdi :(

- Yılan; yalan yok zararının olduğunu görmedim ben bir kaç defa görmüştüm bana zarar vermediği için usul usul gitmesine izin vermiştim maalesef bağın sahibine korkmaması için söylememiştim ki ilk karşılaşmada hayvanı telef etmişler :(

- Bu olay dün gerçekleşti bağda patatesleri sökerken domateslerin arasında bir siyahlık gördüm ben kedi sandım hiç oralı olmadım sonra yanına yaklaşınca gördüm ki kedi değil :eek: kocaman bir siyah bir tavşan. Bamyaların boyları kısa olanlarını bir güzel yemiş. Biberleri, acı biberlerde dahil yemiş. Kovaladım filan gitti ancak tekrar telefon ettiler ki bağa gene gelmiş.

Benim bağ bağlıktan çıktı "hayvanat bahçesi" olarak ilan ediyorum :D

- Evimin yanındaki bahçemde de yol kenarındaki cherry domateslerimi koparmışlar kopartırken de domateslerin iplerini kesmişler :( domatesler olduğu gibi biberlerin üstüne yıkılmış.

Cidden çok üzüldüm bazı insanların elinden hiç bir şey gelmez üretemez ancak üreten insanı da zarara uğratmak adına ürettiklerini telef ederler...

A_NOMAD
26-07-2016, 17:22
Haydi kaplumbağa-tavşan falan neyse de insanların verdiği zarar sinir bozucu, çok geçmiş olsun, umarım emeklerinizi koruyabilmenin bir yolunu bulursunuz...

Sevgi Durul
26-07-2016, 17:36
Siyah bayrak çekiyorum

Yılmak yok yola devam, Sayın dongyul.

Hayvanlara sözüm yok fakat bilerek, isteyerek insanlara zarar verenlere söylenecek çok şey var.:mad:

Neyse yine de insanlık bizlerde kalsın.

ibrahimes
26-07-2016, 19:29
Geçmiş olsun. O kadar emeği görüp çekemeyen insanlar çok. Böyle yaptıkları surece onlar hiçbirine sahip olamaz...

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

dongyul
26-07-2016, 19:32
Sayın A_NOMAD; çok teşekkür ederim.... Hedefim Amerikadaki gibi elektrikli tel çekmek var ama çok pahalı bakalım.

Haydi kaplumbağa-tavşan falan neyse de insanların verdiği zarar sinir bozucu, çok geçmiş olsun, umarım emeklerinizi koruyabilmenin bir yolunu bulursunuz...

Sayın SDurul; çok teşekkür ederim ne güzel söylediniz, yılmak yok yola devam.. yılcaksa onlar yılsın ^^

Yılmak yok yola devam, Sayın dongyul.

Hayvanlara sözüm yok fakat bilerek, isteyerek insanlara zarar verenlere söylenecek çok şey var.:mad:

Neyse yine de insanlık bizlerde kalsın.

Sayın İbrahimes; Çok teşekkür ederim çok haklısınız asla fesat insanlar bir yere gelemez ^^

Geçmiş olsun. O kadar emeği görüp çekemeyen insanlar çok. Böyle yaptıkları surece onlar hiçbirine sahip olamaz...

kursun
26-07-2016, 19:48
Geçmiş olsun, sayın dongyul.
Daha çok hiç bir şey yetiştirmeyenler ekilenlerin kıymetini bilmiyor.

dongyul
26-07-2016, 21:11
Geçmiş olsun, sayın dongyul.
Daha çok hiç bir şey yetiştirmeyenler ekilenlerin kıymetini bilmiyor.

Sayın Kursun; çok teşekkür ederim gerçekten öyle çok haklısınız yetiştirmeyen anlamıyor :/

aleydi
26-07-2016, 22:03
Harika her şey , bu sene hiç sebzem olmadı daha. Sizinkileri görünce içim gidiyor:). Kırmızı kırmızı domatesleri koparmayı , seyretmeyi özledim.

Ben bu yıl sizin gibi ilgilenemedim. Ne demişler bakarsan bağ :). Emeklerinizin karşılığını almışsınız .

Siyah tavşanım vardı küçükken, bir de beyaz . Bahçeliydi evimiz.Hangi akılla yaptılarsa zarar vermişlerdi. Beyazı yaralamışlardı. Siyahı yaşamıyordu. Yaşadığım en acı günlerden biriydi.Ne yazık ki böyle insanlar var.Umarım bir gün doğa ve insan sevgisine kavuşurlar.

dongyul
26-07-2016, 22:23
Harika her şey , bu sene hiç sebzem olmadı daha. Sizinkileri görünce içim gidiyor:). Kırmızı kırmızı domatesleri koparmayı , seyretmeyi özledim.

Ben bu yıl sizin gibi ilgilenemedim. Ne demişler bakarsan bağ :). Emeklerinizin karşılığını almışsınız .

Siyah tavşanım vardı küçükken, bir de beyaz . Bahçeliydi evimiz.Hangi akılla yaptılarsa zarar vermişlerdi. Beyazı yaralamışlardı. Siyahı yaşamıyordu. Yaşadığım en acı günlerden biriydi.Ne yazık ki böyle insanlar var.Umarım bir gün doğa ve insan sevgisine kavuşurlar.

Sayın Aleydi; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Tavşanlarınıza üzüldüm :( bende o tavşanı yakalarsam eğer uzak bir yere bırakacağım ^^

YeniGine
26-07-2016, 23:14
:( Sevgili Dongyul, geçmiş olsun; çok üzüldüm. Ben de zararlar gördüğüm için seni çok iyi anlayabiliyorum. :( Çok yazık, insan emeğine mi üzülsün, harcanan zamana-suyamı üzülsün, bitkilerinin yok olmasına mı üzülsün, bir de insanların bu kadar vurdumduymaz, anlayıştan-dikkatten uzak olmasına mı üzülsün... :(

attar
27-07-2016, 11:43
Geçmiş olsun, sayın dongyul; sabırla yola devam etmezsek altından kalkamayız

Selma_321
27-07-2016, 12:04
Çok geçmiş olsun donygul kardeşim ben artık insanlardan hele çekemeyen haset insanlardan herşeyi beklerim .....

dongyul
27-07-2016, 14:17
Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim beni anladığınız için ^^

:( Sevgili Dongyul, geçmiş olsun; çok üzüldüm. Ben de zararlar gördüğüm için seni çok iyi anlayabiliyorum. :( Çok yazık, insan emeğine mi üzülsün, harcanan zamana-suyamı üzülsün, bitkilerinin yok olmasına mı üzülsün, bir de insanların bu kadar vurdumduymaz, anlayıştan-dikkatten uzak olmasına mı üzülsün... :(

Sayın Attar; çok teşekkür ederim ^^

Geçmiş olsun, sayın dongyul; sabırla yola devam etmezsek altından kalkamayız

Sayın Selma_321; Çok teşekkür ederim ^^

Çok geçmiş olsun donygul kardeşim ben artık insanlardan hele çekemeyen haset insanlardan herşeyi beklerim .....

Mücevher Çalısı
27-07-2016, 15:04
...

...

Tüm yazdıklarının arasında bu cümleyi okuyunca rahatladım. İnsan hiçbir konuda aşırıya gitmemeli. Tuhaf insanlara, doğanın tuhaf oyunlarına ve gıcık ama masum(?:D) hayvanlara sinir olsak da hayat enerjimizin tümünü bunlara harcamamalıyız...

Biz iyi işler yapmaya çabaladıkça, ortaya çıkan tersliklerin sebebine takılmadan (biliyoruz sebebini çünkü; yapmak zor, yıkmak kolay olandır) inadına çabalayalım arkadaşım. Yok başka yolu...

dongyul
27-07-2016, 15:45
Tüm yazdıklarının arasında bu cümleyi okuyunca rahatladım. İnsan hiçbir konuda aşırıya gitmemeli. Tuhaf insanlara, doğanın tuhaf oyunlarına ve gıcık ama masum(?:D) hayvanlara sinir olsak da hayat enerjimizin tümünü bunlara harcamamalıyız...

Biz iyi işler yapmaya çabaladıkça, ortaya çıkan tersliklerin sebebine takılmadan (biliyoruz sebebini çünkü; yapmak zor, yıkmak kolay olandır) inadına çabalayalım arkadaşım. Yok başka yolu...

Sayın Mücevher Çalısı; Ne kadar güzel yazmışsınız insan asla aşırıya gitmemeli bende bunu fark ettim terslikler olabilir ancak yılmadan yola devam edersek her şey düzelir. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

- Bizim tavşan rahat durmuyor yakalayamadık koştuk ettik kaçıp gidiyor yakalasam uzak bir yere bırakacağım ancak yakalanmıyor. oturak fasulyelerin hepsini bitirmiş sapları kalmış :D :eek:

Bizim bağın baş ortağı oldu kendisi...

623134

dongyul
27-07-2016, 22:13
Cherry Domatesler

- Sarı Ampul Domatesler

623158

- Mikrop Domates

623159

- Sarı İdli Domatesi

623160

- Kırmızı Ampul Domates

623161

eneskrky
27-07-2016, 22:26
Bahçen muhteşem olmuş dongyul abicim gerek verim gerek görünüş mükemmel doğrusu :D
Tebrikler emeklerine sağlık.
Tavşan yarı yabani yarı evcil mi ?
Domatesler mükemmel gözüküyor ,sarı ampul domates özellikle :D :D

dongyul
27-07-2016, 22:57
Bahçen muhteşem olmuş dongyul abicim gerek verim gerek görünüş mükemmel doğrusu :D
Tebrikler emeklerine sağlık.
Tavşan yarı yabani yarı evcil mi ?
Domatesler mükemmel gözüküyor ,sarı ampul domates özellikle :D :D

- Enes Kardeşim teşekkür ederim elimizden geldiğince yapmaya çalışıyorum :rolleyes: senin bahçenin de benimkinden aşağı kalır yanı yok hani ;)

Tavşan sanırım evcil ama doğada yaşıyor.

YeniGine
27-07-2016, 23:12
:) Hay Allah hani derler ya atsan atılmaz, satsan satılmaz hani tavşanda pek bir güzel görünüyor. Ya o şimdi dişi ise, ya bir de yavruları da varsa; kendisine çok da güzel bir bahçe bulmuş, ekmek elden, su gölden. Onun için ekilmiş - dikilmiş bir bahçe, bırakmaz o bahçeyi bence...
Rastgelsin inşallah sevgili Dongyul...

dongyul
28-07-2016, 10:01
:) Hay Allah hani derler ya atsan atılmaz, satsan satılmaz hani tavşanda pek bir güzel görünüyor. Ya o şimdi dişi ise, ya bir de yavruları da varsa; kendisine çok da güzel bir bahçe bulmuş, ekmek elden, su gölden. Onun için ekilmiş - dikilmiş bir bahçe, bırakmaz o bahçeyi bence...
Rastgelsin inşallah sevgili Dongyul...

Sayın Yeni Gine; dediğiniz gibi ekmek elden su gölden geçiniyor fasulyelerin sapları kalmış olsun arta kalan gene yeter bize bunada şükür ya fil girseydi ahahahah ^_^

Dutlubahçe
28-07-2016, 10:40
Çok doğru sayın dongyul, beterin beteri var.

kerkenez
29-07-2016, 08:52
Çok geçmiş olsun sayın Dongyul. Bağınıza saldırmayan bir tek üç harfliler kalmış. Allah korusun. :D

g.c.
29-07-2016, 10:34
Siyah bayrak çekiyorum

Son bir haftadır sanırım bahçem nazar çekiyor, her şey çok güzel giderken terslikler olmuyor değil hani.

- İlk olarak bağdaki bahçeme komşunun ineği girdi (Bilerek soktuklarını düşünüyorum açıkçası uyarmama rağmen bilerek hayvanı (aslında hayvan onun sahibi hayvana hakaret etmeyeyim) sokuyor.) İnek, domateslerin sırıklarını yıkmış, sakız kabaklarını yemiş ve oturak fasulyelerin yapraklarını yese üzülmem sökerek yemiş. Çok üzüldüm sinirlendim :o Şikayet ede ede sonunda ineği bağladılar.

- Kaplumbağa; kavun, karpuz ne varsa parçalayıp yiyor ilk zamanlar zahiyat azdı kafama takmıyordum ancak son günlerde azıttı karpuzları yiyor kaplumbağayı yakaladım ekilmeyen bir bağa bıraktım o yavaşlıkla nasıl geldiğini bilmiyorum 3 gün sonra tekrar zarar verdi :(

- Yılan; yalan yok zararının olduğunu görmedim ben bir kaç defa görmüştüm bana zarar vermediği için usul usul gitmesine izin vermiştim maalesef bağın sahibine korkmaması için söylememiştim ki ilk karşılaşmada hayvanı telef etmişler :(

- Bu olay dün gerçekleşti bağda patatesleri sökerken domateslerin arasında bir siyahlık gördüm ben kedi sandım hiç oralı olmadım sonra yanına yaklaşınca gördüm ki kedi değil :eek: kocaman bir siyah bir tavşan. Bamyaların boyları kısa olanlarını bir güzel yemiş. Biberleri, acı biberlerde dahil yemiş. Kovaladım filan gitti ancak tekrar telefon ettiler ki bağa gene gelmiş.

- Evimin yanındaki bahçemde de yol kenarındaki cherry domateslerimi koparmışlar kopartırken de domateslerin iplerini kesmişler :( domatesler olduğu gibi biberlerin üstüne yıkılmış.

Cidden çok üzüldüm bazı insanların elinden hiç bir şey gelmez üretemez ancak üreten insanı da zarara uğratmak adına ürettiklerini telef ederler...

Hayvanların verdiği zararları(kaplumbağa-tavşan) biraz tebessümle okurken insanların cherry domatesinizin iplerinden ne aradığını çok merak ediyorum. Terbiyesizlik, ayıptır günahtır. Güzel görünür, göz hakkıdır al kopar ye 3-5 tane. Ne arıyorsun onları ayakta tutan ipinden. :mad:

Geçmiş olsun dongyul, uygun koruma yöntemi bulup, emeğinizi korursunuz umarım.

Şöyle bir şey buldum işe yarayabilecek, onun haricinde yakalanması en zor hayvanlardan biridir tavşan
https://turkish.alibaba.com/product-gs/2015-popular-fashion-design-rabbit-cage-trap-60228435939.html

Mücevher Çalısı
29-07-2016, 12:23
...
Şöyle bir şey buldum işe yarayabilecek, onun haricinde yakalanması en zor hayvanlardan biridir tavşan
https://turkish.alibaba.com/product-gs/2015-popular-fashion-design-rabbit-cage-trap-60228435939.html

(2015 popular fashion design rabbit cage trap) "2015 popüler moda tasarımı tavşan kafesi tuzağı"...
Bu sitenin ürün yelpazesine hayranım:D

O tavşancık her ne kadar başka canlının emeğini sömürüyormuş gibi görünse de onun yaşam alanını biz ondan alıp sahip oluyoruz. Yani tabii tavşan ekip biçmiyor, normalde doğada kendiliğinden yetişen yabani bitkilere tav oluyor da şimdi açlıktan ölsün mü canım.

Tavşana kaç tazıya tut gibi oldu yazdıklarım lakin, ona da haksızlık etmiyelim. Hele ki Sevgili YeniGine'nin de dediği gibi yayruları varsa (kesin vardır:)) dişil (?) güdüleriyle ne yapıp edip tarlamıza girecektir. Evcilleşse iyi olurdu ama o işler bebeklikten başlar bildiğim bu yetişmiş...

Sonuç; "kaç tavşan kaç" kim tutar seni:D:D:D

dongyul
29-07-2016, 12:25
Hayvanların verdiği zararları(kaplumbağa-tavşan) biraz tebessümle okurken insanların cherry domatesinizin iplerinden ne aradığını çok merak ediyorum. Terbiyesizlik, ayıptır günahtır. Güzel görünür, göz hakkıdır al kopar ye 3-5 tane. Ne arıyorsun onları ayakta tutan ipinden. :mad:

Geçmiş olsun dongyul, uygun koruma yöntemi bulup, emeğinizi korursunuz umarım.

Sayın g.c; çok teşekkür ederim gerçekten bende o ipleri neden kestiklerini anlayamadım :(

(2015 popular fashion design rabbit cage trap) "2015 popüler moda tasarımı tavşan kafesi tuzağı"...
Bu sitenin ürün yelpazesine hayranım:D

O tavşancık her ne kadar başka canlının emeğini sömürüyormuş gibi görünse de onun yaşam alanını biz ondan alıp sahip oluyoruz. Yani tabii tavşan ekip biçmiyor, normalde doğada kendiliğinden yetişen yabani bitkilere tav oluyor da şimdi açlıktan ölsün mü canım.

Tavşana kaç tazıya tut gibi oldu yazdıklarım lakin, ona da haksızlık etmiyelim. Hele ki Sevgili YeniGine'nin de dediği gibi yayruları varsa (kesin vardır:)) dişil güdüleriyle ne yapıp edip tarlamıza girecektir. Evcilleşse iyi olurdu ama o işler bebeklikten başlar bildiğim bu yetişmiş...

Sonuş; "kaç tavşan kaç" kim tutar seni:D:D:D

Sayın Mücevher Çalısı; Tavşan meselesi de yakında çözülecektir umarım ^^ tavşan aşağı bağlarda evcil olarak bakan birisininmiş. Umarım sahip çıkıcaktır...

TCM
29-07-2016, 13:24
"Haddini aşan zıddına dönüşür"...

Tavşan yahnisi. (https://www.google.com.tr/search?q=tav%C5%9Fan+yahnisi&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi1vK_bx5jOAhVH7RQKHUSyCEQQsAQIGg)

dongyul
02-08-2016, 17:52
"Haddini aşan zıddına dönüşür"...

Tavşan yahnisi. (https://www.google.com.tr/search?q=tav%C5%9Fan+yahnisi&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi1vK_bx5jOAhVH7RQKHUSyCEQQsAQIGg)

Sayın TCM; tam yavru zamanıymış o yüzden ellemiyoruz zaten bahçeyi yedi bitirdi :D

dongyul
02-08-2016, 18:13
Renk Cümbüşü

Cherry domates şenliği; cherry domates çeşitleri mikrop, sarı armut, kırmızı armut, ildi, dadaki...

623720

MeyveliTepe
02-08-2016, 21:00
Patates Hasadı

Patatesler kuruyunca bugün sökülüp patatesleri toplandı.

622943

Toplamda 24 kilo çıktı.

622944

Açıkçası çok zahmet vermedik ama bizi tatmin etmedi :p

Ancak patatesin çeşidi çok güzel sarı kızartmalık patates ^^

Geçmiş olsun.

Seneye aynı metrekareye tatlı patates ekin, ne kadar farklı olacağını göreceksiniz :)

dongyul
02-08-2016, 21:32
Geçmiş olsun.

Seneye aynı metrekareye tatlı patates ekin, ne kadar farklı olacağını göreceksiniz :)

Sayın Meyveli Tepe; teşekkür ederim... Bende kararlıyım seneye tatlı patates miktarını attıracağım 8 ocak tatlı patatesim vardı, 2 ocak da tatlı patateslerin oluştuğunu gördüm ancak 3 tanesinin yapraklarını tavşan bitirmiş (Umarım tekrar yeşerebilir..) 3 tanesi de kendiliğinden fide aşamasında kurudular...

Bu sene tecrübe edindim seneye daha temkinli olacağım ^^

dongyul
02-08-2016, 21:50
- Kelebekler zamanı

623746

- Uzun kabak; tohumu sayın Akçabardaktan gelmişti o kadar çok dişi çiçeği olmasına rağmen çoğu tutmadı en sonunda kendi elimle tozlaşma yaparak tutmasını sağladım. Boyu 70 cm'i geçti...

623748

- Acı biberler; tohumu Sayın Akçabardaktan gelmişti bohça biber tohumu olarak biliyordum ancak ben mi karıştırdım bilmiyorum bu tür acı biber çıktı buda güzel ^^

623747

telato
02-08-2016, 23:23
Dongyul kardeşim; uzun kabağın çok fazla olgunlaşmasını bekleme, kalınlaşmadan hasat et. Dışı odunlaşıyor. İçi süngerleşiyor. Erken hasat ettiğin için tohumlarda olgunlaşmamış olur. Hiçbir şeyden faydalanmadan atmak zorunda kalırsın.

Mücevher Çalısı
03-08-2016, 12:03
- Kelebekler zamanı

623746

...

Bu güzellik "Erik Kırlangıçkuyruğu (Iphiclides podalirius)" muş...

http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/5353-2.htm#post1473748

dongyul
03-08-2016, 20:04
Dongyul kardeşim; uzun kabağın çok fazla olgunlaşmasını bekleme, kalınlaşmadan hasat et. Dışı odunlaşıyor. İçi süngerleşiyor. Erken hasat ettiğin için tohumlarda olgunlaşmamış olur. Hiçbir şeyden faydalanmadan atmak zorunda kalırsın.

Telat abi teşekkür ederim... bu kabağın nasıl kullanıldığını bilmiyoruz ilk defa ektik sadece süs olsun diye yetiştirmiştim şuan sadece bu kabak var o yüzden uzayabildiği kadar uzasın diye bırakmış durumdayım tohum oluşturursa paylaşımda bulunurum diye düşünüyorum ^^

Bu güzellik "Erik Kırlangıçkuyruğu (Iphiclides podalirius)" muş...

http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/5353-2.htm#post1473748

Sayın Mücevher Çalısı; bilgi için çok teşekkür ederim sayfayı incelediğim çok güzel kelebeklerle karşılaştım çok sağolun ^^

dongyul
03-08-2016, 20:13
Acı Biber Çeşitlerim

- İnce cin acı biber

623838

- Top acı biber

623839

- Siyah acı biber; yaprakları, çiçekleri görünümü çok güzel bir çeşit

623840

- Koyu yeşil dikine acı biber

623841

- Adını sanını bilmediğimiz en acı biberimiz

623842

dongyul
04-08-2016, 08:56
Hızlı Bahçecilik

İsmini aslında ben koydum adından anlaşılacağı gibi bu tür bahçecilik her türlü ürünü en kısa zamanda yaz-kış üretime devam etmeyi hedeflemektedir.

Bahçelerimiz ufak olduğu için her zaman boş alan yeteri kadar bulamıyoruz eğer kontrollü ve düzenli bir şekilde ekim yapılırsa her ürünü zamanında yetiştirmek mümkün olmaktadır.

Örneğin; yaz sebzelerini yetiştirmek için zamanında ekilmesi bazılarının ise erken ekilmesi gerekiyor bu tarz durumlarda kış sebzelerinin erken hasat edilmesi yani sökülmesi gerekli ya da aynı şekilde kış sebzelerini yetiştirmek için halen bahçede bulunan domates, salatalık ve biber gibi bitkilerin hasat edilerek sökülmesi gerekiyor. Buda sürekli ekim yapmaya ancak ürünü yeterince alamamaya neden oluyor.

Eğer benim gibi küçük bahçeniz varsa ve her türlü ürünü üretmeye niyetliyseniz bu tarz ekim yapmayı öneriyorum...

Örneğin; kış sebzelerinden marul,kıvırcık, pazı gibi ürünleri tünel seranın altında en az 1 ay erken yetiştirerek yıla başlıyoruz sonrasında mart ayının son haftasında kışlık sebzeleri hasat ederek 1 nisanda yazlık sebzeler olan biber, salatalık ve domates gibi sebzeleri kış sebzelerini yetiştirdiğimiz tünel seraya dikiyoruz bu sayede sebzelerin en az 15-20 gün önce hasat imkanı sağlıyoruz. Havalar iyiden iyiye ısındığında tünel serayı kaldırarak domates, salatalık için çardaklar yapılıyor sonrasında yazlık ürünlerin hasatı başlıyor... bu arada boş durmak yok beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar gibi ürünlerin ekimleri 15 temmuz 5 ağustos arası değişmektedir (erken ürün almak için bu zamanlarda ekilmeli) Ancak bu tarihlerde bahçe tıka basa yazlık ürünlerle dolu olduğundan yerimiz olmuyor eğer böyle durumlarda yeriniz yoksa ve bu sebzeleri dikemezsiniz ve kocaman bir fiyasko kışın bahçeniz boş kalıyor.

Eğer metnin başında da dediğim gibi kontrollü ve düzenli ekim-dikim yapıldığında örneğin domates ve salatalıkların alt yaprakları kesilerek güneş alınımı sağlanır ve domateslerin arasına kışlık mahsüllerinizi erkenden ekmeye başlayabilirsiniz hem yazlık sebzelerinizi sularken kışlık sebzeleriniz de sulanmış olur ^^

Bu şekilde yaz kış ürünlerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirip tüketebilirsiniz.

Kışlık sebzelerin tünel seradaki görünümü; martın son haftası hasat edildi.

623854

Tünel seraya nisanın ilk hastası yazlık sebzelerin ekimi-dikimi yapıldı.

623855

- Tünel seranın kaldırılmasıyla yazlık ürünler için domates ve salatalık için çardak yapıldı. Tünel seradan çıkan domateslerin görünümüne bakın ve fotoğrafın sol tarafındaki biberlerin görünümüne bakın. Tünel seradan çıkan domateslerin çiçekleri ve meyveleri mevcutken biberler halen kendilerine gelememişler.

623857

- Son olarak da domateslerin arası açılarak kışlık sebzeler beyaz lahana, mor lahana ekimi yapıldı.

623856

İşte tamda bunu anlatmak istemiştim bu yazlık kışlık sebze yetiştirme döngüsümü desem maratonu mu desem bilemedim ama bu olaya "Hızlı Bahçecilik" diyorum :rolleyes:

kerkenez
05-08-2016, 08:31
Buna gavur sürekli ekim (sucsession growing galiba) diyorlar. Mantıklı bir yöntem. Bu yıl bende denemeye başladım. Mesela patlıcanların arasında lahana, domateslerin arasında şu an karnıbaharlar saklı. Bakalım deneyip göreceğiz. Önümüzdeki günlerde bende kendi resimlerimi paylaşırım.

dongyul
05-08-2016, 12:58
Buna gavur sürekli ekim (sucsession growing galiba) diyorlar. Mantıklı bir yöntem. Bu yıl bende denemeye başladım. Mesela patlıcanların arasında lahana, domateslerin arasında şu an karnıbaharlar saklı. Bakalım deneyip göreceğiz. Önümüzdeki günlerde bende kendi resimlerimi paylaşırım.

Sayın Kerkenez; bu yöntem çok başarılı ve uygulanmaya değer her mevsim bahçeniz dolu oluyor ürününüz her daim bol bol oluyor. Herkesin uygulanmasını tavsiye ederim ^^

YeniGine
05-08-2016, 23:28
Sevgili dongyul, komşum minik turp, havuç, marul, ıspanak tohumları almış. Yani şimdiden çimlendirmeye başlayalım mı o halde?

dongyul
06-08-2016, 08:58
Sevgili dongyul, komşum minik turp, havuç, marul, ıspanak tohumları almış. Yani şimdiden çimlendirmeye başlayalım mı o halde?

Sayın YeniGine; minik turp, marul ıspanak için erken şuan ekilse hemen tohuma kalkar diye düşünüyorum birde bu sıcaklarda haddinden fazla su ister...

Havuç şuan ekilebilir.
Diğerleri için 20 ağustosdan sonra çimlendirilmeye başlanabilir..

dongyul
07-08-2016, 23:28
İncir zamanı

624313

Süt mısırlarımız da olmaya başladı, sevilerek tüketiliyor.

624314

dongyul
09-08-2016, 15:37
- İncirler çok olunca topla topla bitmiyor; sadece bugün 15-20 kilo topladım. Ancak geçen sene ve bu yıl ki incir kurutma maceram hüsranla bitti İzmit'te nem çok fazla sanırım o yüzden incirler kurumadan bozuluyor, bir türlü kurutamadım gitti :(

İncirlerin eve gelirken ezilenleri ve aşırı olmuşları reçel oldu. Fazlalılığın bir kısmınını kilosu 4 tl'den satarak kurtuldum çok şükür...

624543

- Tabi ki de gene merakıma kurban oldum... Acaba oldumu? acaba böcek yedimi? derken dayanamadım ve bugün Kore'den gelen tatlı patateslerime zarar vermeden kontrol ettim. Bunlarda çok şükür olmaya başladı... Çok şirin ve tatlı bir kökte sadece 5 tane patates saydım... Hasat edilmek için sonbahar bekleniyor... :cool: :cool: Seneye daha fazla ekeceğim bu yıl tatlı patates de deneme yılı ;)

624544

- Kış sebzelerini ekmeye başladım; brokoli ve karnabaharlar ekildi ama tavşan yemesin diye dua etmekten başka çarem yok :mad: Patatesi hasat ettikten sonra boşalan bölgeye 4 el arabası gübre döküp derince kazdım, kışlık sebzeleri ekmeye başladım.

624548

Tavşan denilince sinirim bozuluyor, tavşan bağın altında evi olan birine aitmiş sahibine söylüyoruz ama benim değil diyor komşularına sorduğumuzda onların tavşanı var diyor. ayrıca tavşanı kovalayınca o eve gidiyor... ama sahibi inkar ediyor sonuç tavşanı öldüremediğimiz içinde bizim bağdan beslenip gidiyor... Bamyalarımı dalında kemirerek yiyor.. :( :mad: fasulyeler neredeyse bitti...

Dutlubahçe
09-08-2016, 16:03
- İncirler çok olunca topla topla bitmiyor; sadece bugün 15-20 kilo topladım. Ancak geçen sene ve bu yıl ki incir kurutma maceram hüsranla bitti İzmit'te nem çok fazla sanırım o yüzden incirler kurumadan bozuluyor, bir türlü kurutamadım gitti :(

Sayın dongyul ağzı açık olan incirler maalesef çabuk bozuluyor. Kurutma denemelerinizin başarısızlıkla sonuçlanmasında bu da etkili olabilir.

Mücevher Çalısı
09-08-2016, 16:28
...
Tavşan denilince sinirim bozuluyor, tavşan bağın altında evi olan birine aitmiş sahibine söylüyoruz ama benim değil diyor komşularına sorduğumuzda onların tavşanı var diyor. ayrıca tavşanı kovalayınca o eve gidiyor... ama sahibi inkar ediyor sonuç tavşanı öldüremediğimiz içinde bizim bağdan beslenip gidiyor... Bamyalarımı dalında kemirerek yiyor.. :( :mad: fasulyeler neredeyse bitti...

Sahip niçin sahiplenmiyor ki:confused:

dongyul
09-08-2016, 17:28
Sayın dongyul ağzı açık olan incirler maalesef çabuk bozuluyor. Kurutma denemelerinizin başarısızlıkla sonuçlanmasında bu da etkili olabilir.

Sayın Dutlubahçe; evet haklısınız... ağzı açık olanlar hemen bozuluyor.. o yüzden 3 kategoriye ayırıyorum ağızı açık olanlar ilk sırada tüketilenler grubu, biraz daha ezik olanlar ya da kovanın altında kalanlar reçel oluyor.. düzgünler ise satılıyor...

Kurutmalık her gruptan yapsam da incirler kurumadan kapkara oldular nemden kaynaklı kesinlikle diye düşünüyorum...

Sahip niçin sahiplenmiyor ki:confused:

Sayın Mücevher Çalısı; sanırım tavşanı çocukları için petshopdan almışlar ve tavşan sevimli görüne bilir ama bakımı zor idrarı çok kötü kokuyor ve pisliği çok oluyor o yüzden başından atmak için yapıyorlar. Ben biraz inatçıyımdır sahibine bugün tekrar gittim (adamı yıldırana kadar tekrar tekrar kapısına gidicem) adamın üstüne gidince tavşanı vurun dedi... işin içinden çıktı gitti...tavşanın günahını bize çektircek aklınca...

sevgihoca
09-08-2016, 18:26
Bence tavşanı yakalayıp sen besle Dongyul"cuğum.Kurtuluşun yok.

Mücevher Çalısı
09-08-2016, 19:40

Şimdi sadece kendisi olsa bir havuca bakar ama bu canlı yavrulayınca ne yapılacak? Biliyorsunuzdur tavşanlar çok yavru yapmalarıyla meşhurdur, kilo kilo havuç gerekir, sizce kurtuluş mu bu?

dongyul
09-08-2016, 20:09

Sayın Sevgi Hocam; ah yakalansa keşke ben onu uzak bir dağ başına bırakırım ancak yakalanmıyor çok atik bir anda kaçıp gidiyor.

Şimdi sadece kendisi olsa bir havuca bakar ama bu canlı yavrulayınca ne yapılacak? Biliyorsunuzdur tavşanlar çok yavru yapmalarıyla meşhurdur, kilo kilo havuç gerekir, sizce kurtuluş mu bu?

Sayın Mücevher Çalısı; keşke yakalansa bakarım da ancak bizlerde tavşan iyi karşılanmıyor (kesinlikle batıl inanç biliyorum). O yüzden bakmama ailem izin vermez... ve tavşan sadece bir tane başka bir eşi dostu yok maalesef. Zaten buralarda yabani tavşanda bulunmaz o yüzden tek başına takılıyor bağda...

Bağın sahibi hayvanı vurdu vuracak tüfeği hazırlanış :S bekliyorlar... yahnisini yapıp bir tabak da sahibine götürmeyi düşünüyorlar :D

dongyul
10-08-2016, 11:31
Büyük serada son durum

- Bu sene ilk defa yetiştirdiğim alakır etlisi domatesi verimli ve tadı güzel olduğu için çok hoşuma gitti.... Sonbaharlık olarak fide yapıp seraya ekmiştim... Seradaki domatesler havaların sıcak gitmesiyle coştular...

624578

624579

- Bugün itibariyle domateslerde ilk çiçek açımı başladı...

624581

- Domateslerin arasına ektiğim iki sıra brokolide artık neşenlendi bir kaç tanesi kök hastalığına kurban gitse de geri kalanı çok iyi durumdalar ^^

624580

Dışarıdaki domatesler hastalıktan kırılıyor sökülüp yerine kışlık ürünler ekilecek... Bu domateslerde Eylül-Ekim ayında bize yetecek diye düşünüyorum :cool:

dongyul
10-08-2016, 22:23
Patlıcan Çeşitleri

- Bu seneki patlıcanların maşallahı var, her şey bol bol oluyor.

- Ziraattan alınan patlıcanlar bol döküm yapıyor. 2-3 günde bir bu kadar patlıcan topluyoruz. Karnıyarığı ve közlenerek yapılan salatası çok güzel oluyor.

624619

- Alaca patlıcan; çok lezzetli çekirdeksiz ve uzun bir çeşit ancak çok verimli değil. Sadece 6-7 adet kopara bildik. Kızartması son derece güzel oluyor.

624618

- Little finger patlıcan; tüketimi yapılmadı ancak annemden öğrendiğim kadarıyla bu tür patlıcan reçel yapılıyormuş... Çok verimli görünmüyor ve çok geç ürün verdi.

624617

- Uzun patlıcanda çiçek açıp döküyor meyveye hiç yatmadı...

Seneye eğer etkinlikte tohumu paylaşılırsa Halep karası patlıcanını yetiştirmek istiyorum.

dongyul
16-08-2016, 17:17
İkinci Posta Salatalıklar

İkinci posta salatalıklar toplanmaya başlandı.

625356

625357

625358

TCM
16-08-2016, 19:36
...Seneye eğer etkinlikte tohumu paylaşılırsa Halep karası patlıcanını yetiştirmek istiyorum.

Etkinlikte paylaşılan halep karası patlıcan tohumlarını ektim, bir hafta , iki hafta, üç hafta .. tık yok. Herhalde olmayacak bunlar deyip üzerine domates ektim plastik bardakların. Domatesler çıktı büyüdü, aktarırken baktım bardaktan bir şeyler daha geliyor,tam yabani ot sandım yolacam diğer bardaklardan da aynı ot çıkmış. Sonradan uyandık gelenler halep karası patlıcanlar. Tabi yapacak bir şey yok domateslere devam ettik. Seneye ekecekseniz yılbaşı akşamı ekin anca sezona yetişir. :D

dongyul
16-08-2016, 21:24
Etkinlikte paylaşılan halep karası patlıcan tohumlarını ektim, bir hafta , iki hafta, üç hafta .. tık yok. Herhalde olmayacak bunlar deyip üzerine domates ektim plastik bardakların. Domatesler çıktı büyüdü, aktarırken baktım bardaktan bir şeyler daha geliyor,tam yabani ot sandım yolacam diğer bardaklardan da aynı ot çıkmış. Sonradan uyandık gelenler halep karası patlıcanlar. Tabi yapacak bir şey yok domateslere devam ettik. Seneye ekecekseniz yılbaşı akşamı ekin anca sezona yetişir. :D

Sayın TCM; patlıcan, biber gibi tohumları çimlendirmeden asla toprağa direk ekmiyorum. Patlıcan zaten biraz geç çimlenir siz direk toprağa ektiğiniz içinde biraz uzun beklemişe benziyorsunuz...

TCM
17-08-2016, 07:50
@ Dongyul, anlatamamışım. Notlarıma baktım domates değil fasulye imiş. Plastik bardaklara ektim patlıcanları, epey bir süre çıkmayınca üzerine fasulye ektim bardakların. Fasulyelere çıktı büyüdü, toprağa aktarım zamanı geldiğinde topraktan çıkmaya başladı patlıcanlar :)

kerkenez
17-08-2016, 08:28
@ Dongyul, anlatamamışım. Notlarıma baktım domates değil fasulye imiş. Plastik bardaklara ektim patlıcanları, epey bir süre çıkmayınca üzerine fasulye ektim bardakların. Fasulyelere çıktı büyüdü, toprağa aktarım zamanı geldiğinde topraktan çıkmaya başladı patlıcanlar :)

Bunlar benim tembel patlıcan tohumlarımdı sanırsam. Bende de geç çıktı ve geç meyveye yattı ama acısını çıkarttı toplamaya yetişemiyoruz şimdi. :D

TCM
17-08-2016, 09:20
Evet o tembeller :D Haklarını yemeyelim tembel ama güçlülermiş, üzerine eklenen ilave torf vs. susuz beklemeye rağmen neredeyse tamamı çıktı.

bahcedenn
17-08-2016, 09:58
Ben de katılayım muhabbete. Ben de Halep Karası ekmiştim. Fakat tohumlar sizden gelme değildi, Sn. kerkenez. Zaten patlıcan tohumları geç çimleniyor. Halep Karası'nın daha da geç çimlenme özelliği olabilir.

Mücevher Çalısı
17-08-2016, 11:57
Sonuç; çimlenmesi için beklemekten "Patlıcan" demek ki:D

birnefestoprak
20-08-2016, 14:02
Misirlar hibrit tohumdan mi? Siralar cok iyi dolmus.

Süt mısırlarımız da olmaya başladı, sevilerek tüketiliyor.

dongyul
20-08-2016, 22:58
Misirlar hibrit tohumdan mi? Siralar cok iyi dolmus.

Sayın Birnefestoprak; bir kaç yıl önce ziraattan tohumunu almıştım bu zamana kadar kendim çoğalttım. Hibrit olduğunu düşünüyorum :rolleyes:

Taşlıbahçe
21-08-2016, 11:40
Sayın Birnefestoprak; bir kaç yıl önce ziraattan tohumunu almıştım bu zamana kadar kendim çoğalttım. Hibrit olduğunu düşünüyorum :rolleyes:

O halde etkinlikte bekleriz kendilerini:)
Paket içinde mi almıştınız? Standart tohumdu herhalde.

dongyul
21-08-2016, 11:54
O halde etkinlikte bekleriz kendilerini:)
Paket içinde mi almıştınız? Standart tohumdu herhalde.

Sayın Taşlıbahçe; bu yıl çeşit çeşit tohumlar paylaşmak çok istiyorum. Mısırda buna dahil umarım tohumları beğenirsiniz.

Açık tohumdu, çok az almıştım ve her yıl ektikce çoğalttım.

birnefestoprak
21-08-2016, 15:19
Bir zamanlar piyasa standardı olan tipik (ve oldukça güzel) bir yerli süt mısırı var, o olabilir. Sizdeki eğer hibritse, seleksiyon yoluyla stabilize edilmesi zaman alır. Elinizde tuttuğunuz koçanların sıra dolumu ve koçan uzunluğu çok iyi hakikaten.

Bir de tavsiye (belki de zaten böyle yapıyorsunuzdur): Eğer mısır tohumu paylaşacaksanız, mümkün olduğu kadar çok koçandan tohum alıp karıştırdıktan sonra paylaşın. Kendiniz için ekerken de buna dikkat edin. Mısır, gen havuzunun daralmasına (ing. inbreeding depression) müsait bir bitkidir.

Sayın Taşlıbahçe; bu yıl çeşit çeşit tohumlar paylaşmak çok istiyorum. Mısırda buna dahil umarım tohumları beğenirsiniz.

Açık tohumdu, çok az almıştım ve her yıl ektikce çoğalttım.

Taşlıbahçe
21-08-2016, 16:15
Bir zamanlar piyasa standardı olan tipik (ve oldukça güzel) bir yerli süt mısırı var, o olabilir. Sizdeki eğer hibritse, seleksiyon yoluyla stabilize edilmesi zaman alır. Elinizde tuttuğunuz koçanların sıra dolumu ve koçan uzunluğu çok iyi hakikaten.

Bir de tavsiye (belki de zaten böyle yapıyorsunuzdur): Eğer mısır tohumu paylaşacaksanız, mümkün olduğu kadar çok koçandan tohum alıp karıştırdıktan sonra paylaşın. Kendiniz için ekerken de buna dikkat edin. Mısır, gen havuzunun daralmasına (ing. inbreeding depression) müsait bir bitkidir.

Sn Dongyul birkaç senedir kendi ürettiklerinden ektiğini yazmış. Her yıl yeni ürünün tohumunu kullandığını düşünürsek ve aldığı sonuç hep ilk ektiği tohumla aynı sonucu veriyorsa bu mısırın yine de hibrit olma olasılığı var mıdır?

birnefestoprak
21-08-2016, 16:33
Hibritse yoktur. Sn dongyul'un resimde gösterdiği ortadaki meyve, tipik şekilde meyve boyu bakımından (ve bence dane dizilim yapısı olarak da) farklı sonuç vermiş. Değerlendirme yapmak için sağlıklı popülasyon sayısı neydi bakmam lazım ama ideal şartlar altında hem üretimde hem de tohum paylaşımında 100'ün üstünde bitki değerlendirilirse iyi olur. Ev bahçeciliği için pek mümkün olmayan bir sayı ama zaten mısır, tohumluk kalitesinin tutturulması çok kolay bir bitki değil.

Bunun yanında domateste mutasyon kaynaklı çok sayıda farklı kültivar görülebiliyor. Örneğin, diyelim ki bu sene domates olarak sadece Köpek Hayası ektiniz (yani çapraz tozlaşma ihtimali yok) ve yine bu seneki mahsülden tohum aldınız. Seneye bu sene topladığınız tohumlardan ektiniz ve yetiştirdiğiniz tek bir bitkide hem şekli hem de rengi farklı, aynı zamanda da lezzeti çok iyi olan meyveler elde ettiniz. O bitkiden ayrıca tohum aldınız ve sonraki sene o tohumu ayırarak tekrar ektiniz. Farklı meyvelerin önceki sene olduğu gibi ve ilerleyen yıllarda da stabil sonuç vermesi mümkün. Bu şekilde, doğal süreçlere bağlı olarak gelişmiş, çok sayıda kültivar (ing. strain) bulunuyor.

Sn Dongyul birkaç senedir kendi ürettiklerinden ektiğini yazmış. Her yıl yeni ürünün tohumunu kullandığını düşünürsek ve aldığı sonuç hep ilk ektiği tohumla aynı sonucu veriyorsa bu mısırın yine de hibrit olma olasılığı var mıdır?

dongyul
21-08-2016, 20:55

Sayın Birnefestoprak ve Taşlıbahçe; çok teşekkür ederim ne kadar kıymetli bilgiler paylaşıyorsunuz çok mutlu oluyorum sizileri sayfamda gördükçe...

Mısırları koçanlarından ayırınca hepsini karıştırıp seneye öyle ekiyorum... Ama dikkatimi çeken şu tadı mükemmel süt mısır lezzetli kim yediyse lezzetinin çok güzel olduğunu söylüyor... tohumunu istiyorlar...

TCM
22-08-2016, 00:05
... tohumunu istiyorlar...

Ehm, kem-küm, biz de sıraya kaynak yapalım çaktırmadan...

dongyul
25-08-2016, 13:14
Ehm, kem-küm, biz de sıraya kaynak yapalım çaktırmadan...

Neden olmasın tohum yeterli çıkarsa paylaşıma açıp talep de bulunabilirsiniz ^^

dongyul
25-08-2016, 13:23
Kışlık sebzelerin baş tacı kıvırcık

Havaların serinlemesiyle kıvırcık ekimi başladı.. Aşama aşama sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Salatalıklar sökülüp yeri kazıldı, gübresi döküldü ve şerbet yapılıp toprağın üst yüzeyi ıslatıldı...

- Her adaya 3 sıra damlama çekildi.

- Malç naylonu çekildi.

- Malç naylonuna delikler açıldı.

- Son olarak kıvırcık ekildi...

625962

625963

625964

- Sık ekmemim nedeni kıvırcıkları yaprak yaprak topladığım için bu sıklık gayet iyi...

- Malç naylonu yapmamın nedeni kıvırcıkların yapraklarının toprak olmaması ve eylül sıcaklıklarında toprak neminin kaybedip kıvırcığın zarar görmesini engellemek. Toprağın sürekli nemli kalmasını amaçladım ^^

Resulgur
25-08-2016, 14:40
Kışlık sebzelerin baş tacı kıvırcık

Havaların serinlemesiyle kıvırcık ekimi başladı.. Aşama aşama sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Salatalıklar sökülüp yeri kazıldı, gübresi döküldü ve şerbet yapılıp toprağın üst yüzeyi ıslatıldı...

- Her adaya 3 sıra damlama çekildi.

- Malç naylonu çekildi.

- Malç naylonuna delikler açıldı.

- Son olarak kıvırcık ekildi...

625962

625963

625964

- Sık ekmemim nedeni kıvırcıkları yaprak yaprak topladığım için bu sıklık gayet iyi...

- Malç naylonu yapmamın nedeni kıvırcıkların yapraklarının toprak olmaması ve eylül sıcaklıklarında toprak neminin kaybedip kıvırcığın zarar görmesini engellemek. Toprağın sürekli nemli kalmasını amaçladım ^^
Sn. dongyul emeğinize sağlık çok nizami bir dikim olmuş..

Marul fidelerini kendiniz mi yetiştirdiniz? Ya da nereden temin ettiniz .

dongyul
25-08-2016, 16:37
Sn. dongyul emeğinize sağlık çok nizami bir dikim olmuş..

Marul fidelerini kendiniz mi yetiştirdiniz? Ya da nereden temin ettiniz .

Sayın Resulgur; teşekkür ederim... biliyorsunuz ki biraz düzen konusunda takıntılıyım :cool:

Marul fidelerini ve bir çok fideyi çatı katının balkonunda kendim yetiştiriyorum..

Fide tesisimden kareler;

625989

- Red Russian kale; Sayın Bahcedenn geldi. Çok teşekkür ederim..

625987

- Karnabahar ve beyaz lahana fideleri;

625988

- Tohum etkinliğinden gelen kıvırcıklar;

625991

- Mizuna (Sayın Lonicera'dan geldi çok teşekkür ederim) ve Çin marulu.

625990

Bunları üretebiliyorum ancak ilk brokoli, karnabahar, beyaz lahana ve mor lahana fidelerini parayla ziraattan almak zorunda kaldım ^^

Bugün yedikule marul tohumlarını ektim, hayırlı bereketli olur inşallah ^^

Resulgur
25-08-2016, 16:42
Hay maşallah. Görmek istediğim şey tam da buydu . Çok teşekkür ederim. Bereketli olsun sn. Dongyul [emoji4]

YeniGine
25-08-2016, 23:28
Maşallah maşallah sevgili Dongyul emeklerine sağlık, harika görünüyorlar...

Ufak ufak ben de marul tohumlarını ekmeyi düşünüyorum. Komşumun bahçesine dikerim diye düşünüyor idim, fakat bahçe kışın her daim çamur halde bazı bazı su birikintileri bile mevcut oluyor. Bahçede su gideri yok, drenaj yok. Komşum bahçeye dikersek çürürler dedi. Ne önerirsin, şimdiden teşekkürler.

dongyul
25-08-2016, 23:52
Maşallah maşallah sevgili Dongyul emeklerine sağlık, harika görünüyorlar...

Ufak ufak ben de marul tohumlarını ekmeyi düşünüyorum. Komşumun bahçesine dikerim diye düşünüyor idim, fakat bahçe kışın her daim çamur halde bazı bazı su birikintileri bile mevcut oluyor. Bahçede su gideri yok, drenaj yok. Komşum bahçeye dikersek çürürler dedi. Ne önerirsin, şimdiden teşekkürler.

Sayın YeniGine; Bahçeyi derinlemesine belleyip temizleyin marul, kıvırcık ekeceğiniz yeri yükseltin bahçenin bir kısmınıda alçakta tutup suyun belli bölgede birikmesini sağlayın... Zaten Marmara bölgesi ekim kasım sonuna kadar çok fazla yağış almıyor şimdi ekerseniz o zamana kadar yersiniz sonrasında çürürse de çürüsün ^^

dongyul
30-08-2016, 10:06
Sonbaharın gelişi

- Havalar serinler son kez yazlık bitkiler neşelenir taze çıtır çıtır meyve verirler...

- İkinci posta ekilen fasulyeler havaların serinlemesiyle neşelenmeye başladılar. Havalar serinlemesiyle daha düzgün ve kaliteli ürünler oluşturmaya başladı...

626584

626585

- Aynı şey biberler içinde geçerli sıcaklık arttıkça biberlerde büzülme kalitesiz meyve oluşturma eğilimi olur... Havaların serinlemesiyle biberlerde daha düz ve kaliteli meyve tutumu başladı...

626586

- Rengarenk domatesler; bu sene keşke çok fazla ekseymişim yabancı arkadaşlarım bayılıyorlar... Çok iyi para kazanılabilirmiş... Cherry domateslerin tek dezavantajı kilo yapmıyor topluyorsun topluyorsun bir kilo zor ediyor... 12-13 kök var... 5 - 6 kilo sattım, kendi tükettiklerimiz, çalınanlar ve dağıttıklarım hariç..

626587

Not: Bu cherry domatesleri albenisi çok güzel en üzücü tarafı kendi yetiştirdiğim ürünü yiyemiyorum dokunuyor...

akçabardak
30-08-2016, 12:27
Sn. dongyul sebzeleriniz gerçekten çok harikalar ellerinize emeklerinize sağlık, fakat ellerinizle özene bezene emek vererek yetiştirdiğiniz ürünler dokunduğu için tüketememenize üzüldüm.

Uzun kabağın tadına bakabildiniz mi, çiçeklerini akşam ezanından sonra mı açılıyorlar? merakımı bağışlayın, 70 cm. e ulaşmasına çok sevindim, ben en fazla 35 cm.e ulaştırabilmiştim.

Bohça biberlerin karışmasına da üzüldüm, elimde bir miktar tohum var tedarik edebilirim.

dongyul
30-08-2016, 12:44
Sn. dongyul sebzeleriniz gerçekten çok harikalar ellerinize emeklerinize sağlık, fakat ellerinizle özene bezene emek vererek yetiştirdiğiniz ürünler dokunduğu için tüketememenize üzüldüm.

Uzun kabağın tadına bakabildiniz mi, çiçeklerini akşam ezanından sonra mı açılıyorlar? merakımı bağışlayın, 70 cm. e ulaşmasına çok sevindim, ben en fazla 35 cm.e ulaştırabilmiştim.

Bohça biberlerin karışmasına da üzüldüm, elimde bir miktar tohum var tedarik edebilirim.

Sayın Akçabardak; güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

- Bugün sizi andım, uzun kabakları toplamıştım bugüne nasip oldu, tadına bakacağım ^^ Evet genelde akşam üzeri açıyor ve o yüzden tozlaşmadan çiçekler dökülüyor meyve tutumu o yüzden çok az oluyor, ayrıca nem oranın yüksek olduğu zamanlarda meyve tutumu hiç olmadı hep bozuldu... en sonunda söktüm yerine kıvırcık ektim.

- Bohça biberler inşallah seneye yetiştirebilirim ^^ çok teşekkürler...

dongyul
30-08-2016, 16:27
Çiçek zamanı

- Annemin yolda bulup batırdığı çiçeklerden biri adını sanını bilmiyoruz... Sukkulentgillerden çok güzel kokusuz bir çiçek açtı görünümü çok etkileyici...

626609

626608

- Zinnia; ismini bilmiyordum şans eseri öğrendim, diğer ismi kirli hanım çiçeğiymiş bu ismini hiç sevmedim bir bayan çiçektir ama ön eki çok kötü..

626607

TCM
30-08-2016, 19:43
Bizde de 'kirli hanım' derler.

dongyul
31-08-2016, 12:19
Kışlıklar bahçeyi süslemeye başladı...

- Domatesler sökülmeden arasına ektiğim beyaz lahana, mor lahana, brokoli, brüksel lahanası ve aralara iliştirdiğim kırmızı pancarlar... Domatesler tamamen sökülünce ortaya çıktılar ^^

626679

- Fasulyeler sökülüp yerine hemen karalahana ekildi... Anneme kalsa haftaya dolma yapılabilir kıvama gelirmiş ^^

626678

A_NOMAD
31-08-2016, 14:35
...- Annemin yolda bulup batırdığı çiçeklerden biri adını sanını bilmiyoruz... Sukkulentgillerden çok güzel kokusuz bir çiçek açtı görünümü çok etkileyici...

Yaklaşıp şöyle güzelce bir kokla bakayım dongyul kardeş, sonra bize 'burnunun direği hala sağlam mı' onu söylersin :D :D :D

http://www.agaclar.net/forum/sukulent/1679.htm

dongyul
31-08-2016, 19:20
Yaklaşıp şöyle güzelce bir kokla bakayım dongyul kardeş, sonra bize 'burnunun direği hala sağlam mı' onu söylersin :D :D :D

http://www.agaclar.net/forum/sukulent/1679.htm

Sayın A_NOMAD; çok teşekkür ederim ismini öğrenmiş oldum ancak kokusuna tekrar baktım anneme de baktırdım kokusu yok. Acaba 3 gündür filan açık konumda çiçek solmak üzere o yüzden olabilir mi? ayrıca 2 tane daha tomurcuk var açar açmaz kokusuna tekrar bakacağım ^^

A_NOMAD
31-08-2016, 19:43
...ancak kokusuna tekrar baktım anneme de baktırdım kokusu yok. Acaba 3 gündür filan açık konumda çiçek solmak üzere o yüzden olabilir mi? ayrıca 2 tane daha tomurcuk var açar açmaz kokusuna tekrar bakacağım ^^

Şanslı kullardanmışsınız demek ki :D

Şaka bir yana evet, çiçek geçmek üzere olduğu için koku almamış olabilirsiniz. Bir de sizdeki damat bohçası/şerif yıldızı tipinde olanlar sanırım grandiflora türleri kadar yoğun kokmuyor.

Sıradaki mis(!) kokulu çiçekleri koklayın bakalım, muhtemelen tekrar koklamayacaksınızdır zaten :D :D

dongyul
08-09-2016, 21:14
Son durumlar

- Abutionlar tüm yaz çiçeklendi.

627151

- Melisalar açmaya başladı, akşamları mis gibi kokuyor insanın içini ferahlatan bir güzellik.

627152

627153

- Sonunda Muğla Yılan patlıcanı tek bir meyve oluşturdu, hiç verimli değil ve bir daha ekmeği planlamıyorum...

627154

dongyul
14-09-2016, 23:32
Kış geliyor...

- Son sıcaklar kışlık ürünleri olumsuz etkilerden, yazlık ürünlere son bir umut veriyor...

- Üçüncü posta ekilen fasulyeler; 4-5 çeşit fasulye karışık olarak ekildi... en sevileni turşuluk sarı fasulye... Tadı, lezzeti mükemmel.

627493

627496

- Son sıcaklar patlıcanlara da bir umut oldu, döküyor da döküyor... Üstlerindeki patlıcan sayısı son durumu anlatıyor.

627495

- Kıvırcıklar, kızgın güneşin etkisiyle bir kısmı telef oldu, bir kısmını altlarına yaydığım siyah örtü yaktı sonuç olarak siyah örtüyü kaldırdım hata yapmışım onu anladım... Şuan ki durumları gayet iyi.. Kıvırcıkların arasına mizuna diktim ^^

Kış gelmeden kıvırcıkların üzerine sera demirleri çekildi... kışın üstleri kapatılacak...

627497

dongyul
16-09-2016, 13:08
Büyük Serada son durum...

- Büyük seraya ikinci posta olarak alakır etlisi domatesi dikmiştim ancak domatesleri kırmızı örümcek ve akdeniz beyaz sineği rahat bırakmadığı için sökmek zorunda kaldım... yerine hemen kıvırcıklar ekildi...

- Seranın en dış kısmına geç karnabahar dikildi, daha sonraki sıralarda karışık kıvırcık fideleri dikildi...Ortada da iki sıra brokoli var... brokoliler kafa yapmaya hazırlanıyorlar ^^

627646

627647

dongyul
17-09-2016, 18:37
Kışlık ürünler sıkı çalışıyor...

- Bağ ile ilgilenemediğim için oraya kışlık ürün halen ekemedim... O yüzden kışlık ürünler ağırlıklı olarak bahçeye ekiyorum... Biraz zamanım olursa bağa turp çeşitleri, lahana çeşitleri ve ıspanak ekeceğim...

Karışık bir sebze adası oluşturdum; içine beyaz lahana, brokoli, mor lahana, brüksel lahanası, çin lahanası, kale, kırmızı pancar ektim şuan ki durum harika karışık ekim her zaman favorim daha sağlıklı ve yeri çok iyi bir şekilde kullanabiliyorsunuz...

- Üstten kıvırcık ve lahana adası...

627766

- Üstten lahana adası

627767

- Beyaz lahanalar; kafa yapıyor...

627768

- Mor lahanalar; kafa yapma çalışmaları başlamış...

627769

- Kale, mor lahana, kırmızı pancar, çin lahanası

627770

dongyul
18-09-2016, 22:15
Günlük hasat

- Üçüncü posta ekilen fasulyeler; bence en lezzetli fasulyeler diyebilirim.

627921

- Tatlı patatesler deneme amaçlı söküldü...
Tadı mükemmel ötesiydi....

627915

tarla kuşu
19-09-2016, 22:29
Maşallah hepsi harika gözüküyor. Şu fasulye yetiştirmeyi bir türlü beceremedim :(

dongyul
19-09-2016, 22:57
Maşallah hepsi harika gözüküyor. Şu fasulye yetiştirmeyi bir türlü beceremedim :(

Sayın Tarlakuşu; çok teşekkür ederim...

- Fasulye yetiştirmek kesinlikle kolay değil, kök hastalıkları, tohumun kötü olması, ipliklenme, sulama, kırmızı örümcek belasına, yaprak mantar hastalıklarına, toplamanın aksatılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor bunları sağladığınızda güzel ürün alınıyor... İlk önce oturak fasulye yetiştirerek başlayabilirsiniz...

dongyul
19-09-2016, 23:18
Fırtına geliyor...

Bizim burada bu zamanlarda yağışlar artar, son sıcaklıklar yaşanmaya başlanır, gece soğukluğu artar, yazlık ürünlere güle güle denir...

Nesillerdir burada doğup büyüdüğümüz için her yıl tekrarlanan olaylara alışmak çok zor değil, ama son yıllarda değişen iklimde yağışların geç ve az gelmesine neden olmuyor değil hani...

Önümüzdeki bir kaç gün içinde fırtına, rüzgar ve yağış başlayacağını tahmin ediyorum... Bu yağış kışlık ürünlerin bir anda atağa geçmesini sağlar, hepsi neşe içinde büyürler aman dikkat bu dönemde kışlık ürünlerin en büyük düşmanı tırtıldır... Kelebek ve tırtıllar için önem alınız ^^

Dolunay zamanının geçmesini bekliyorum sonrasında zamanım el verdiğince kışlık ürünlerin ekimine devam edeceğim... Turp, ıspanak, pazı, kırmızı pancar, havuç, lahana ve kıvırcık çeşitlerinin kimisinin tohumu kimisinin fidesi asıl yerlerine dikeceğim.

Sonbaharın girişini asterle yaparız ve kasımpatıyla sonbaharı sonlandırırız. Asterler açtı sıra kasımpatılarda ^^

627995

TCM
20-09-2016, 08:48
Fırtına geliyor...
...Dolunay zamanının geçmesini bekliyorum sonrasında zamanım el verdiğince kışlık ürünlerin ekimine devam edeceğim...[/ATTACH]

Tam tersi değil miydi o. Yani ortalık karanlık olduğunda ekime ara vermiyor muyduk?

Muda
20-09-2016, 08:59
[CENTER][B]

Sonbaharın girişini asterle yaparız ve kasımpatıyla sonbaharı sonlandırırız. Asterler açtı sıra kasımpatılarda ^^

627995

Asterler sanırım çok yıllık ve pembe renkte. Çok yıllık asterler biraz su ve bakımını yapınca problemsiz ve soğuklara dayanıklı bir bitki. Bende pembe beyaz ve mor olandan almıştım. Ancak pembe olanı öldü. Buradan bulduğum morumsu beyaz ise içlerinde boyu en yüksek olanı.

dongyul
20-09-2016, 09:01
Tam tersi değil miydi o. Yani ortalık karanlık olduğunda ekime ara vermiyor muyduk?

Sayın TCM; dolunaydan 2 gün önce, dolunay günü, dolunaydan 2 gün sonra toplam 5 gün bahçede ekim yapmamaya çalışıyorum...

Dolunay geçtikten sonra yeni ay başlar yani yeni ürün ekilebilir ben bu şekilde ekim dikim yapıyorum... Sorun yaşamıyorum.

dongyul
20-09-2016, 09:04
Asterler sanırım çok yıllık ve pembe renkte. Çok yıllık asterler biraz su ve bakımını yapınca problemsiz ve soğuklara dayanıklı bir bitki. Bende pembe beyaz ve mor olandan almıştım. Ancak pembe olanı öldü. Buradan bulduğum morumsu beyaz ise içlerinde boyu en yüksek olanı.

Sayın Muda; asterlerin pembesini görmedim ancak bu rengi çok hoşuma gitti çok fazla sulamadığım için boya gitmedi o yüzden bodur kalıp topak topak çiçeklenmeye başladı, sulama ne kadar artarsa boylanma o kadar çok oluyor...

ibrahimes
20-09-2016, 17:32
Fırtına geliyor...

Bizim burada bu zamanlarda yağışlar artar, son sıcaklıklar yaşanmaya başlanır, gece soğukluğu artar, yazlık ürünlere güle güle denir...

Nesillerdir burada doğup büyüdüğümüz için her yıl tekrarlanan olaylara alışmak çok zor değil, ama son yıllarda değişen iklimde yağışların geç ve az gelmesine neden olmuyor değil hani...

Önümüzdeki bir kaç gün içinde fırtına, rüzgar ve yağış başlayacağını tahmin ediyorum... Bu yağış kışlık ürünlerin bir anda atağa geçmesini sağlar, hepsi neşe içinde büyürler aman dikkat bu dönemde kışlık ürünlerin en büyük düşmanı tırtıldır... Kelebek ve tırtıllar için önem alınız ^^

Dolunay zamanının geçmesini bekliyorum sonrasında zamanım el verdiğince kışlık ürünlerin ekimine devam edeceğim... Turp, ıspanak, pazı, kırmızı pancar, havuç, lahana ve kıvırcık çeşitlerinin kimisinin tohumu kimisinin fidesi asıl yerlerine dikeceğim.

627995
Tırtıllara önlem alın yazınca sizden bir fikir alayim istedim. Nasıl önlemler alabiliriz? Lahanalar, Brüksel lahanası, brokoli ve turplarda şimdilik az da olsa delikler oluşuyor. Dün brokoli de birebir yaprak renginde bir tane yakalayıp imha ettim ama hepsini bulmak çok zor.

dongyul
20-09-2016, 17:52
Tırtıllara önlem alın yazınca sizden bir fikir alayim istedim. Nasıl önlemler alabiliriz? Lahanalar, Brüksel lahanası, brokoli ve turplarda şimdilik az da olsa delikler oluşuyor. Dün brokoli de birebir yaprak renginde bir tane yakalayıp imha ettim ama hepsini bulmak çok zor.

Ben biraz komik çalışıyorum açıkcası; kelebeklerden kurtulmak için çift kat yaptığım koli bantını sera naylonuna yapıştırıyorum oradan geçen kelebek yapışıp kalıyor, ayrıca örümcek ağlarını bozmuyorum günde en az 3 4 defa ağlara takılı kelebek görüyorum... Ayrıca sabahları erken kalkıp elimle tek tek kontrol ederek topladıklarımda oluyor...

Ama bazen bu önemler yeterli gelmiyor o yüzden ilaçlama yapıyorum decis kullanıyorum...Bu ilacın zararlı populasyonuna göre 15-20 günde bir kullanılması öneriliyor. İlaçlama zararlı olabilir ancak eğer ilaçlama yapılmazsa kesinlikle tırtıllardan arta hiç bir şey kalmıyor. Bu ilacı çok zor durumda kalmadığım sürece kullanmıyorum sonuç olarak kimyasal bir madde. Şuana kadar sadece fide aşamasında bir defa kullandım şuana kadar zararlı populasyonu çok fazla sayıya ulaşmadı...

dongyul
23-09-2016, 00:47
Sezon Sonu Domates İstatistiği

Bu yıl ürettiğim sebzelerin çoğunluğunda verimlilik konusunu saptamak için bir takım notlar tuttum. Tuttuğum defteri bahçemde unuttuğum için yağmurda birazcık hasar görse de temize geçtim...

- İlk olarak domates tohumlarını 11.02.2016 tarihinde çimlendirmeye başladım.
- Ekim alanı olarak eni 1.5 metre boyu 2.5 metre genişliğinde bir bölge. Bu bölgeye 4 sıra halinde her sıraya 7 adet domates fidesi olacak şekilde 01.04.2016 tarihinde domates fide dikimi tünel sera içine yapıldı.
- Ekim yapmadan önce sıra aralarına 3 sıra şeklinde 50 cm derinliğinde uzun şeritler açıp içini kompostla doldurup kapattım... Yüzey alanına da bu bölgeye 32 litre hayvan gübresi şerbeti döküldü...
- Daha sonra fideler dikildi.
- Fidelerin büyüme aşamasında hayvan gübresi şerbeti ve yarası gübresi uygulandı...Ayrıca çiçeklenme aşamasında hodan bitkisi özütü verildi...
- Domatesler mayıs 5. de çiçeklenmeye başlamış.
- Domatesler 50 cm boya geldiğinde mayıs ortası tünel sera kaldırıldı.
- Bu kadar bilgi yeterli... Şimdi domateslerin verimliliğine gelirsek...

Domates dikimi yaptığım alan;

628323

San Marzano Lungo No: 2 (Sayın Birnefestoprak'tan geldi.)

- Bu çeşit verimli, hafif kalın kabuk, etli, susuz bir çeşit ancak bizimkilere lezzeti yavan geldi..
- 7 adet dikildi, aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte...

- Kök başına düşen verim;
Minimum; 2.100 gr.
Maksimum; 2.900 gr.
Toplamda; 7 kökten 17.400 gr geldi.

628325

BT-1120 F1

- Bu çeşit 2 yıl önce ziraattan aldığım hibrit çeşit, kendim tohumunu çoğaltıp iki yıldır ekiyorum.
- Sanayi tipi çeşit, lezzetli, sert, albenisi çok salkım domates...
- 5 adet dikildi, aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte...

Minimum; 3.400 gr.
Maksimum; 3.900 gr.
Toplamda; 5 kökten 20.400 gr geldi.

628324

Oturak Domates

- Bu çeşit kendiliğinden çıktı..
- Sanayi tipi çeşit, sert, lezzetsiz, etli, hafif kalın kabuk.
- 2 adet dikildi, aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte...

1. kök; 800 gr.
2. kök; 1.100 gr.
Toplamda; 2 kökten 1.900 gr geldi.

628326

Kuzey Köy F1

- Bu çeşit 2 yıl önce ziraattan aldığım hibrit çeşit, kendim tohumunu çoğaltıp iki yıldır ekiyorum.
- Köy domatesi özelliğinde, lezzetli, asit oranı düşük ince kabuk, albenisi çok, aşırı verimli çeşit değil, salkım domates...
- 2 adet dikildi, aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte...
- Bu domatese uygun gübreleme yapılamadı o yüzden 1 metre yukarısından fazla ürün alınamadı...

1. kök; 2.300 gr
2. kök; 2.450 gr.
Toplamda; 2 kökten 4.750 gr geldi.

628333

tarla kuşu
23-09-2016, 01:25
Maşallah:)

dongyul
23-09-2016, 08:18
Sezon Sonu Domates İstatistiği

Martino'S Roma (Sayın Birnefestoprak'tan geldi)

- Bu çeşit san marzanonun oturak bir formu diyebilirim.
- Lezzetli, kalın kabuklu , etli, albenisi çok, aşırı verimli çeşit değil, çiçek dökümü çok yaptı.
- İki saksıya 4 adet dikildi, aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte...
- Bu domates çok verimli bir çeşit olabilirdi ancak azot eksikliği gösterdi takviyede bulunsam da yeterli gelmedi...

1. saksı; 800 gr
2. saksı; 500 gr.
Toplamda; 2 saksıdan 1.300 gr geldi.

628334

Heybetli (Sayın TCM'den geldi)

- Bu çeşit patates yapraklı pembe domates diyebiliriz... Tohumu az geldiği için ve fide yetiştirme döneminde bu çeşitte baya sıkıntı çektim...
- Lezzetli, ince kabuklu , etli, albenisi çok, aşırı verimli çeşit değil, çiçek dökümü çok yaptı.
- Bu çeşit iri meyveler oluşturmasıyla biliniyor, ancak çok aşırı iri meyveler oluşturmadı ancak standartlardan daha büyük meyveleri vardı...
- Sadece bir kök yetiştirebildim aslında 4 tane tohum vardı, 2 adeti fide döneminde, 1 adeti verim aşamasında mantari hastalıktan telef oldu... En üzüldüğüm nokta tohum elde edemedim :mad:

1. kök; 1.100 gr

628345

Alakır Etlisi (Köpek hayası) (Sayın Taşlıbahçe'den geldi)

- Bu çeşit aşırı verimli, ancak avantaj ve dezavantajlı mevcut bir çeşit.
- Lezzetli, orta kalınlıkta kabuklu , çok etli, albenisi çok, aşırı verimli çeşit, çiçek dökümü çok yaptı, meyve tutumunda bir sıkıntı mevcut...
- Bu domates çok daha verimli bir çeşit olabilirdi ancak gübreleme zamanını çok iyi ayarlayamadım.
- Bu çeşit alt yaprakları asla kesilmemeli bu domates çeşidin meyvesi güneş yanıklığına çok hassas ilk aşamada o yüzden yaprakları kesilmemeli...
- Bu çeşidin hastalıklara karşı dirençli değil (Benim gözlemlediğim.)
- 17 adet dikildi, 7 adeti domates bölgesine 10 adeti farklı bir bölgeye dikildi, notlarımı alakır etlisi verimi olarak yazdığım için ne kadarı domates bölgesinden ne kadarı diğer 10 adetlik kısımdan bilmiyorum... aşağıdaki gibi verime geçti... Kökten köke verim değişmekle birlikte... yetiştirdiğim domates çeşitleri arasında en yüksek verime ve lezzete sahip...

Minimum; 2.500 gr
Maksimum; 2.800 gr.
Toplamda; 17 kökten 35.100 gr geldi. Aslında daha fazla ancak ben yokken domates sosu yapılmak üzere toplanmış... :mad:

628353

saleri
23-09-2016, 09:22
Bu konunun hastayım :)) Sayesinde çok şey öğrendim. Tebrikler Sn dongyul

dongyul
23-09-2016, 10:10
Maşallah:)

Sayın tarla kuşu; teşekkür ederim.

Bu konunun hastayım :)) Sayesinde çok şey öğrendim. Tebrikler Sn dongyul

Sayın Saleri; çok teşekkür ederim ^^

bende sizler sayesinde daha fazla paylaşım yapasım geliyor... bu tarz tartışıp yeni şeyler öğrenmek çok güzel...

dongyul
23-09-2016, 10:43
Orjinal Pembe Domates

- Sizlere geçen seneler ektiğim ürettiğim bir pembe domatesi tanıtmak istiyorum..

- Bir çok yerde görmüştüm ve bende bu konuda tartışmaya dahil olmuştum, pembe domates diye adlandırılan bir kaç domatesin aslında pembe olmadığı tat ve renk bakımından zayıf farklı bireyler olduğunu gördüm... verim acısından verimsiz olduğunu da gözlemlemiştim... İlk zamanlar herkesin ağzından pembe domatesi duyar olmuştum anlatıp anlatıp bitiremiyorlardı... Koca bir fiyasko Pembe domates...

- Ellerindeki domatesler orjinal pembe domates değil hemde bir kökten 3 4 tane domates elde ediyorlardı bana bu tarz bitkilerin yetiştirilmesi saçma gelmiştir.

- Bitki hem lezzetli hemde verimli olmalı ki ekildiğinde bakımı yapıldığında değsin... Haksız mıyım?

Neyse 3 yıl kadar önce elime İzmit'in Derbent ve Bahçecik dolaylarından iki farklı domates fideleri geldi gönderen kişiler akraba yani ikisi de aynı domates çeşidi çıktı... ve domates fideleri maksimum 5 cm uzunluğunda zayıf bireylerdi... Babama söyledikleri bu domatesin pembe olduğu lezzetli, verimli hatta bu pembe domatesten salça bile yapılabildiğini söylemişlerdi... (O yıllar da pembe domates furyası vardı... Herkes pembe domates yetiştirme derdindeydi...).

Neyse ben çok fazla umutlu olmasam da domatesler beni yanılttı ve bir atağa geçtiler benim fideleri geçtiler.. Şans eseri orijinal pembe domatesi yetiştirmiş oldum...ve aşağıdaki gibi bireyler oldular...

Orjinal pembe domatesi; tadı hafif şekerli, asit oranı düşük, verimli, albenisi yüksek, ince kabuklu, çekirdek oranı çok düşük, etli içi dışı pespembe, domates içinde sap kısımında hafif beyaz damarlanması mevcuttu... Tek dezavantajı hastalığa dirençli değildi...Ömrü kısa oldu..
Bir kökten en az 4 kilo domates almışımdır, Ayrıca yarı sırık tipteydi...

Sonuç olarak ben bu bitkiden tohum alıp gelecek seneler ekerim diye düşünmüştüm ki aldığım tohumları o yıl fareler yedi :o ve tohumum kayboldu gitti... Bana gönderenlere ulaşmaya çalıştım ancak onlarda göndeririz demelerine rağmen göndermediler...

- Şans zaten kapıyı bir kere çalarmış benim kapımı kırdı geçti ama ben tohumu kaybettim :(

628366

628367

628368

Sonuç olarak; benim istediğim sizinde bu tarz elinizde aynı özelliklere sahip pembe domates varsa tohumunu bana ulaştırması...

akçabardak
23-09-2016, 11:03
Bu bahçe sayfası beni çok mutlu ediyor :) Güzel anlatımlarınız, düzgün çalışmalarınız, verdiğiniz güzel bilgiler, canla başla çalışıp verdiğiniz emekler karşısında aldığınız mahsüller için sizi kutluyorum.

Yazlıklar ayrı, kışlıklar ayrı bir uğraş, ne denir ki... söyleyecek söz bulamıyorum Sn. dongyul Maşallah, sizi içten tebrik ediyor kolaylıklar diliyorum.

dongyul
23-09-2016, 11:22
Bu bahçe sayfası beni çok mutlu ediyor :) Güzel anlatımlarınız, düzgün çalışmalarınız, verdiğiniz güzel bilgiler, canla başla çalışıp verdiğiniz emekler karşısında aldığınız mahsüller için sizi kutluyorum.

Yazlıklar ayrı, kışlıklar ayrı bir uğraş, ne denir ki... söyleyecek söz bulamıyorum Sn. dongyul Maşallah, sizi içten tebrik ediyor kolaylıklar diliyorum.

Sayın Akçabardak çok teşekkür ederim ne güzel şeyler yazmışsınız çok mutlu oldum ;)

dongyul
24-09-2016, 18:33
Tohumluk acı biberler toplanır...

- İnce uzun acı biberler tohum etkinliğinde Sayın Akçabardak'tan geldi çok teşekkür ederim.

- 6 Kök biberden; yaz boyu taze olarak tüketildi, 1 kiloluk kavanoza acı biber turşusu yapıldı, bu kadar da tohumluk çıkarttım... Bugün sezon sonu söküldüler, yerlerine marul ekildi...

628442

Bu sezon şunu anladım ki verimin yüksek olmasının nedeni kesinlikle kendim yaptığım toprak altına gömdüğüm evsel kompost...

evsel atıklarınızı çöpe atmayın bence hepsi birer hazine ;)

tarla kuşu
24-09-2016, 20:11
Tohumluk acı biberler toplanır...

- İnce uzun acı biberler tohum etkinliğinde Sayın Akçabardak'tan geldi çok teşekkür ederim.

- 6 Kök biberden; yaz boyu taze olarak tüketildi, 1 kiloluk kavanoza acı biber turşusu yapıldı, bu kadar da tohumluk çıkarttım... Bugün sezon sonu söküldüler, yerlerine marul ekildi...

628442

Bu sezon şunu anladım ki verimin yüksek olmasının nedeni kesinlikle kendim yaptığım toprak altına gömdüğüm evsel kompost...

evsel atıklarınızı çöpe atmayın bence hepsi birer hazine ;)

Kesinlikle katılıyorum kompost işine. Ben de bu sene çıkan bütün ot, budanan dallar, evden çıkan sebze atıklarını bir yerde topladım. Çok güzel oldular. Böylelikle sökülen otlarla birlikte atılan toprak erozyonunu da engellemiş oldum.

dongyul
24-09-2016, 22:51
Kesinlikle katılıyorum kompost işine. Ben de bu sene çıkan bütün ot, budanan dallar, evden çıkan sebze atıklarını bir yerde topladım. Çok güzel oldular. Böylelikle sökülen otlarla birlikte atılan toprak erozyonunu da engellemiş oldum.

Sayın Tarlakuşu; çok iyi yapmışsınız, toprağımıza sahip çıkarsak o da bize sahip çıkar ^^ Keşke kompost olayını daha çok yaygınlaştırabilsek ^^

YeniGine
24-09-2016, 23:22
Harika olmuş, emeklerinize sağlık... Ben de bugün komşumun bahçesindeki söktüğüm domates, biber ve patlıcanları toprağa gömdüm...

Selma_321
25-09-2016, 07:41
Donygul kardeşim gerçekten tebrik ediyorum seni...eline ,emeğine ve yüreğine sağlık...maşallah diyorum...gençlerin çalışkan olmasını ,toprakla içli dışlı olmasını çok seviyorum(nedense toprakla,çiçek böcekle uğraşan insanların daha iyi olduğunu düşünmüşümdür).. Kutlarım ve başarılar dilerim umarım emekleriniz hiçbir zaman zayi olmaz

dongyul
25-09-2016, 12:10
Harika olmuş, emeklerinize sağlık... Ben de bugün komşumun bahçesindeki söktüğüm domates, biber ve patlıcanları toprağa gömdüm...

Sayın YeniGine; teşekkür ederim, iyi yapmışsınız kesinlikle yararını göreceksiniz, evsel atıklarınızı da gömmeyi unutmayın ^^

Donygul kardeşim gerçekten tebrik ediyorum seni...eline ,emeğine ve yüreğine sağlık...maşallah diyorum...gençlerin çalışkan olmasını ,toprakla içli dışlı olmasını çok seviyorum(nedense toprakla,çiçek böcekle uğraşan insanların daha iyi olduğunu düşünmüşümdür).. Kutlarım ve başarılar dilerim umarım emekleriniz hiçbir zaman zayi olmaz

Sayın Selma_321; çok teşekkür ederim yazdıklarınız beni çok mutlu etti, umarım genç nesil daha fazla toprakla ilgilense İsrail'deki gibi okullarda keşke tarım dersleri olsa... Daha fazla genç tarıma yönelse...

dongyul
25-09-2016, 17:45
Kışlık Ürünlerde Hasat Başladı...

- Kıvırcıklar son yağmur ve soğukla birlikte neşelendiler ^^

628476

- Kıvırcıklar ilk kez toplandı, akşama balığın yanına güzel bir salata olacaklar :cool: Bir kaç çeşit kıvırcık ve mizunalar ^^

628477

- Tam balık zamanı; iç organlarını ve kafalarını sebze adalarınıza gömmeyi unutmayım :D

YeniGine
25-09-2016, 23:46
:) Sevgili Dongyul harikasın, teşekkürler. :) Balıkları da komşumun bahçesine gömer isem beni bir daha bahçesine sokmaz, bilmediği için kızıyor zaten, 'Bahçeyi çöp yerine çevirdin' deyip duruyor bana. Neyse artık balıkları ondan gizli gömerim... :)
Yalnız ben hepsini bir yere gömmüyorum, rastgele bir yer kazıp gömüp üzerini kapatıyorum... Doğru mudur?

NesliSezgin
26-09-2016, 09:03
Merhaba Sayın Dongyul,

Bahçenize bakınca kendi balkonumda sebze yetiştirme hayali kurdum bir an ama bu ayrı bir yetenek işi inşallah ben de bir gün başarabilirim. Ellerinize sağlık bu arada biber çekirdeklerini kurutmak illa ki gerekli mi ? Ben de pazardan çok acı biber almıştım ve çok hoşuma gidince çekirdeklerini çıkardım ekmeyi düşündüm ama bir yandan da aklım karıştı. Pazardan alınmış bir sebzenin çekirdeği ile aynı sebzeyi yetiştirmek doğru olur mu ? Sevgiler.

dongyul
26-09-2016, 21:56
:) Sevgili Dongyul harikasın, teşekkürler. :) Balıkları da komşumun bahçesine gömer isem beni bir daha bahçesine sokmaz, bilmediği için kızıyor zaten, 'Bahçeyi çöp yerine çevirdin' deyip duruyor bana. Neyse artık balıkları ondan gizli gömerim... :)
Yalnız ben hepsini bir yere gömmüyorum, rastgele bir yer kazıp gömüp üzerini kapatıyorum... Doğru mudur?

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim bence sizin yaptığınız da mantıklı ama elimizdeki her karış toprağa sahip çıkmak ve temel hedef toprakta humus miktarını arttırmak..

Merhaba Sayın Dongyul,

Bahçenize bakınca kendi balkonumda sebze yetiştirme hayali kurdum bir an ama bu ayrı bir yetenek işi inşallah ben de bir gün başarabilirim. Ellerinize sağlık bu arada biber çekirdeklerini kurutmak illa ki gerekli mi ? Ben de pazardan çok acı biber almıştım ve çok hoşuma gidince çekirdeklerini çıkardım ekmeyi düşündüm ama bir yandan da aklım karıştı. Pazardan alınmış bir sebzenin çekirdeği ile aynı sebzeyi yetiştirmek doğru olur mu ? Sevgiler.

Sayın NesliSezgin; güzel sözleriniz için teşekkür ederim, pazardan alınan sebzelerin taze olduğu için ve elde edilen tohumun kalite olması için olgun bireylerden elde edilmesi gerekmektedir, yani biberlerin tohumunun çimlenmesinin yüzde yüz meydana gelmesi için tohumların belli bir olgunlukta olması şart ve ayrıca pazarda satılan sebzelerin bitkinin neresinden alındığı önemlidir... Üst kısımlardan alınmışsa bunu bilemeyiz gelecek yıllarda verimsizliğe yol açar...

NesliSezgin
26-09-2016, 22:59
Teşekkür ederim Sayın Dongyul, o zaman bu tohumları boş yere ekmeye gerek yok. Sayenizde evde hangi sebzeleri yetiştirebilirim diye araştırıyorum. Yeşillikler ve turp ile başlamaya karar verdim. Bakalım sizin kadar olmasa da umarım kendi mahsullerimizi yiyebilme şansını yakalarız..
Saygılarımla..

kerkenez
27-09-2016, 08:34
Teşekkür ederim Sayın Dongyul, o zaman bu tohumları boş yere ekmeye gerek yok. Sayenizde evde hangi sebzeleri yetiştirebilirim diye araştırıyorum. Yeşillikler ve turp ile başlamaya karar verdim. Bakalım sizin kadar olmasa da umarım kendi mahsullerimizi yiyebilme şansını yakalarız..
Saygılarımla..

Birde pazardan alacağınız sebzelerin önemli kısmı hibrit tohumlardan üretilmiştir, tohumlar çimlense bile tamamına yakını alakasız meyveler verecektir.

NesliSezgin
27-09-2016, 08:53
Birde pazardan alacağınız sebzelerin önemli kısmı hibrit tohumlardan üretilmiştir, tohumlar çimlense bile tamamına yakını alakasız meyveler verecektir.

Teşekkür ederim Sayın Kerkenez, ben bunu bilmiyordum. Demek ki bu tohum işi için daha çok bilgi sahibi olmak lazım..
Saygılar

dongyul
27-09-2016, 18:33
Sayın Kerkenez; benim düşüncem f1 tohumlar zararlı değil ayrıca alakasız meyveler yerine aslında atalarının daha güzel çeşitlerini yakalayabiliyorsunuz... Örneğin 2 yıldır f1 domates ekiyorum her yıl tohumunu alıp çoğaltıyorum mesela kıvırcık ve karnabahardada aynı şekilde hiç alakasız meyve olmadı iddiam yok olmaz demiyorum meydana gelebilir ama f1, f3 döller f1'inkinden daha dayanıklı güzel meyveler oldular... bakım ve tecrübede daha fazla olduğu için belki daha güzel oldular..

Ayrıca NesliSezgin; marketten aldığınız köklü roka, semizotu gibi ürünlerinin köklerini saksıya ekin tekrar ürün alabilirsiniz ayrıca nanenin dallarını çok derine gömmeden ekerseniz aynı şekilde naneleriniz olur...

NesliSezgin
27-09-2016, 20:24
Bunu duyduğuma çok sevindim ben de fide olarak ya da tohum olarak yetiştirmeyi düşünürken çok daha pratik olur turp için de tohum satılıyor acaba siz denediniz mi? Tohumdan saksıda yetişir mi?
Saygılarımla.

dongyul
27-09-2016, 20:32
Bunu duyduğuma çok sevindim ben de fide olarak ya da tohum olarak yetiştirmeyi düşünürken çok daha pratik olur turp için de tohum satılıyor acaba siz denediniz mi? Tohumdan saksıda yetişir mi?
Saygılarımla.

Benim sayfamı incelerseniz ben geçen kış saksılarda turp yetiştirmiştim... Bu yıl ki turp ekimini bugün yaptım ^^

dongyul
27-09-2016, 20:34
Bugün ki durumlar...

- O kadar yoruldum ki belim elim her yerim her hücre ağrıyor...
- Bağdaki işlere ağırlık verdim... Domatesleri, mısırları söktüm, kazdım, yerine bugün 60 küsür tane yedi kule marul ektim..

- Maydanoz, dere otu, havuç, roka, kırmızı pancar, pazı ekildi.

- Fındık turpu, beyaz turp, çin turpu, normal kırmızı turp, daikon (Japon turpu) ektim...

628623

- Karalahanalar dikildi...Evimizin bahçesindeki karalahanalar toplamalık oldular, yarın onları da toplarım...

628620

Yarında ıspanak, biraz daha turp, yedi kule marul, normal kıvırcık ekeceğim...

- Narlar toplandı, bu üçüz nar beni şaşırttı.

628621

- Bugün beni en çok şaşırtan bu akrep oldu... Bahçemde bir bunu görmemiştim tam oldu...

628622

kerkenez
28-09-2016, 08:22
Sayın Kerkenez; benim düşüncem f1 tohumlar zararlı değil ayrıca alakasız meyveler yerine aslında atalarının daha güzel çeşitlerini yakalayabiliyorsunuz... Örneğin 2 yıldır f1 domates ekiyorum her yıl tohumunu alıp çoğaltıyorum mesela kıvırcık ve karnabahardada aynı şekilde hiç alakasız meyve olmadı iddiam yok olmaz demiyorum meydana gelebilir ama f1, f3 döller f1'inkinden daha dayanıklı güzel meyveler oldular... bakım ve tecrübede daha fazla olduğu için belki daha güzel oldular..

Ayrıca NesliSezgin; marketten aldığınız köklü roka, semizotu gibi ürünlerinin köklerini saksıya ekin tekrar ürün alabilirsiniz ayrıca nanenin dallarını çok derine gömmeden ekerseniz aynı şekilde naneleriniz olur...

Bende zararlı olduğunu düşünmüyorum. Geleneksel, atalık tohumları kullanmayı tercih ederim ancak tohumunu almayı planlamıyorsam hibrit olup olmaması çok önemli değil, takılmam.

Zaten gerek yer, gerekse de zaman darlığından bir kısım fideleri hazır satın almak zorunda kalıyorum ki zaten o fidelerin tamamı hibrit tohumlardan üretiliyor.

dongyul
29-09-2016, 20:43
Kış Gelir Tünel Seralar Kurulur...

- Yedikule marullar viyollerde orman oldular, gene tohum ekme işini abartmışım, bir dünya fide oldu... 340 adet fide yapmışım ^^

628746

- Kış geldi, yedikule marulları erken yetiştirmek için ve artan sağanak yağışlar yüzünden marullar zarar görüyor o yüzden tünel serada yetiştiriyorum.

- Tünel sera yapımında artık uzmanlaştık ekimi kurumu 15 dakikada oluyor...

628747

- Çiğdemler açmaya başladı.

628748

birnefestoprak
01-10-2016, 16:09
San Marzano, taze tuketim icin bence uygun bir cesit degil (tadin yavan gelmesine sasirmadim). Esas olarak sos ve salca yapiminda kullanilmali.

Martino's Roma, sartlar uygunsa yuksek verimli bir cesittir.

dongyul
01-10-2016, 19:53
San Marzano, taze tuketim icin bence uygun bir cesit degil (tadin yavan gelmesine sasirmadim). Esas olarak sos ve salca yapiminda kullanilmali.

Martino's Roma, sartlar uygunsa yuksek verimli bir cesittir.

Sayın Birnefestoprak; dediklerinize kesinlikle katılıyorum San Marzano salça ve sos için ideal... Ayrıca biz domatesi yeşil toplayıp yağda kızartıyoruz sabah kahvaltılarında çok güzel oluyor... San Marzano ve Martino's Roma bu tarz kızartmaya uygun bir çeşit susuz olduğu içinde yağda kızartmak için sorun olmuyor...

Bu sene sizin desert domatesini yetiştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca alakır etlisine devam en güzel domateslerin başında geliyor.

Seneye planım alakır, meyvelitepe turuncusu, pembe beefsteak domatesinlerini yetiştirmeye ağırlık vereceğim ^^

dongyul
02-10-2016, 18:31
Balkon Bahçeciliğinede El Atmıştım...

- Gözüm doymuyor sanırım, kendi bahçem, bağ ve balkona da bir şeyler ekince her yer den sebze meyve toplar olduk... Balkona çıkıyoruz bir kucak dolusu biber, bahçeye giriyoruz kova kova sebze meyve, bağı zaten söylemiyorum eve dönüş yolunda kendime söyleniyorum ekmeyeceğim, yapmayacağım diye... Diyorum diyorum kendim söyleyip kendim bile inanmıyorum gene her yeri kışlık ürünlerle doldurdum... Kısaca gözüm doymuyor benim :D

- Balkonda sadece biber ve fide yetiştiriyorum ancak bence balkon bahçeciliği yorucu su taşı gübre yap yani yağmurlu havada bile biberleri suladım çok güneş olduğu için çok çabuk susuyorlar. Ektik bir kere diyerekten sulamayı da bırakmadım, ben yokken ölmesinler diye bizimkilere tembih ede ede bir hal oldum... Bir daha balkon bahçeciliği yapmam demiyorum ben kesin yaparım :rolleyes: :eek:

- Saksıdaki biberlerin çeşiti demre ve kıl biber toplam 4.5 kilo toplamışım aslında çok verimli çok topladım ancak topla topla kilo yapmadıkları için az gibi görünüyor.

628911

- Halen tam gaz biber dökümüne devam ediyor ve topluyorum, saksıları kışın içeri alacağım bu sayede ocak şubat ayına kadar ürün toplamayı düşünüyorum...

628912

emcmuratçelik
02-10-2016, 19:07
Gerçekten bahçeniz çok güzel, beğenmemek elde değil okumaya devam...

dongyul
03-10-2016, 14:36
Gerçekten bahçeniz çok güzel, beğenmemek elde değil okumaya devam...

Sayın emcmuratçelik; teşekkür ederim^^

dongyul
03-10-2016, 15:49
Kestane Kebab

- Kestaneler olmaya başladı, ormanda pıtır pıtır diplerine düşüyorlar... Toplaması yorucu ancak eğlenceli :D sabahın ilk saatlerinde ormana gidip toplamak çok önemli yoksa el elde baş başta ormandan geri dönersiniz :cool:

629095

- Bu sene erken davranıp ilk seferde 50 küsür kilo topladık...

629096

- Kestane toplanması zor olsa da topladıktan sonra kendi çapında derdi var... En önemli husus kestanenin kurtlanmasını engellemek...

629098

- Kestaneler toplandıktan sonra büyük küçük, kurtlu kurtsuz ayrımı yapılır sonra su dolu kovalarda bekletilir kurtlu içleri kötü olanlar suyun yüzeyinde kalır ve bu sayede kötüleri ayırmış olursunuz...

- Elde edilen temiz kestanelerin irileri satılabilirse satılır, buzluğa atılır saklanır, ilk sırada ufakların tüketimi yapılır...

- Kestane kebabımız :cool: eminim kokusunu hissettiniz ^^

629097

Dipnot: Kestane ormanına gidip de kestane orman altı toprağından almadan gelmek olmaz... simsiyah miss kokulu orman altı toprağı ^^

dongyul
05-10-2016, 22:06
Kimileri bahçesini betonlaştırır, kimiside benim gibi betonu sebze adasına dönüştürür...

- Bir iki ay önce komşumun buzdolabı bozulmuş tam atmak üzereyken görüp hemen ellerinden aldım... Buzdolabını ilk önce kuluçka makinesi yapmayı düşündüm sonra su deposu yapayım dedim sonra vazgeçip havuz yapmayı düşündüm sonra benim deli fikirlerim kompost kutusu yap dese de aklın yolu bir oldu beton duvarın üzerine oturtup içini elenmiş bol tınlı toprakla doldurup içinde havuç yetiştirme fikri geldi. (Havuç benim bahçemde yetişmiyor çünkü toprak sıkıyor :( )

629300

- Buzdolabının altına bir su gider yeri açtım sonrasında kışın üzerini kapatmak için pvc boru ile kasnak yaptım ilk olarak kediler rahat bırakmayınca tül yaptım sonrasında sera naylonu ile kapattım.

- İçine deneme amaçlı havuç ve maydanoz ektim...

629301

- Havuçlar küçük küçük oluşmaya başladı, maydanozlar toplanıyor ^^

629302

Buzdolabından sebze adası yapmış oldum ^^

- Daha öncede söylemiştim bahçe, toprak, fide, tohum dendiğinde gözüm kimseyi görmüyor :cool:

Gülme seslerinizi duyar gibiyim yapınca oluyor...

sevgihoca
05-10-2016, 22:32
Kestaneler harika görünüyor,afiyetle yiyin.Buzdolabı adan için seni tebrik ediyorum.Çok güzel düşünmüşsün.İnşallah havuçlar da istediğin gibi olur.Merakla bekliyorum.

akçabardak
05-10-2016, 22:55
Sizin şu özendirici parlak fikirlerinize bayılıyorum, nereden geliyor aklınıza bu tür şeyler bilmiyorum :) 5-6 sene önce biz de eski bir buzdolabını attık :mad: 40 yıl düşünsem aklımın ucundan bile geçmezdi.

Havuç ve maydanoz gayet te iyi durumdalar, ellerinize emeklerinize, fikirlerinize sağlık, bereketi bol olsun. Bu arada kestaneler de ayrı bir güzel, pazarda çıkar çıkmaz hemen alacağım.

YeniGine
05-10-2016, 23:49
Sevgili Dongyul maşallah valla, kestane hikâyeni hayranlıkla okudum (ki ben genelde okumam okumayı sevmiyorum, forumda da görsel beğeni üyesiyim) ormana gidip kestane toplamak valla herkese nasip olmaz, imrendim açıkçası.
Buzdolabı hikâyen ona keza, maşallah aklınla bin yaşa, çok güzel olmuş, emeklerine sağlık. Rastgelsin inşallah!..

Jakin
06-10-2016, 05:51
Hayran kaldım.. Çok da romantik olmuş!.. ;)

dongyul
06-10-2016, 09:59
Kestaneler harika görünüyor,afiyetle yiyin.Buzdolabı adan için seni tebrik ediyorum.Çok güzel düşünmüşsün.İnşallah havuçlar da istediğin gibi olur.Merakla bekliyorum.

- Sevgi Hocam; çok teşekkür ederim, havuçları bende merakla bekliyorum :D

Sizin şu özendirici parlak fikirlerinize bayılıyorum, nereden geliyor aklınıza bu tür şeyler bilmiyorum :) 5-6 sene önce biz de eski bir buzdolabını attık :mad: 40 yıl düşünsem aklımın ucundan bile geçmezdi.

Havuç ve maydanoz gayet te iyi durumdalar, ellerinize emeklerinize, fikirlerinize sağlık, bereketi bol olsun. Bu arada kestaneler de ayrı bir güzel, pazarda çıkar çıkmaz hemen alacağım.

- Sayın Akçabardak; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ;)

Sevgili Dongyul maşallah valla, kestane hikâyeni hayranlıkla okudum (ki ben genelde okumam okumayı sevmiyorum, forumda da görsel beğeni üyesiyim) ormana gidip kestane toplamak valla herkese nasip olmaz, imrendim açıkçası.
Buzdolabı hikâyen ona keza, maşallah aklınla bin yaşa, çok güzel olmuş, emeklerine sağlık. Rastgelsin inşallah!..

- Sayın YeniGine; çok mutlu oldum okumanıza sevindim teşekkür ederim ^^

Hayran kaldım.. Çok da romantik olmuş!.. ;)

- Sayın Jakin; çok teşekkür ederim :cool:

dongyul
06-10-2016, 20:15
Bugün mutluluktan ölebilirdim...

- Hayatta en çok istediğim kişilerle tanışma fırsatım oldu Sayın Meyveli Tepe'nin ve eşinin hayat dünyasına misafir oldum... Evet biliyorum çok şanslıyım :cool:

- Bugün bilgi bombardımanı yaşadım, sohbet, muhabbet kendim gibi düşünen birileri ile tanışmak beni çok mutlu etti. Bugünü asla unutmam...

O kadar güzel evleri, sebze adaları, seraları dünyalar tatlısı köpeklerini tanıma fırsatım oldum...

Binlerce konu ve bilgi ile geri döndüm... Ayrıca çok güzel tohumlarım, hünnap + armut şurubum, organik ilacım oldu... Tabi ki de söz etmeden geçemeyeceğim benim onlarca Kırmızı Kaliforniya Solucanım var artık ^^

- En önemlisi bu gün ilk defa domates yedim evet evet şaka yapmıyorum dünyanın en güzel domatesini ilk defa bugün yedim tadı halen damağımda o lezzet aroma mükemmeldi, daha önce ben domates değil talaş yemişim...

- Ortam o kadar sıcak ve güzeldi ki benim gibi birisinin aklına ne cin fikirler geldiğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

- O kadar çok mutluyum ki böyle çok güzel şeyler gördüm duydum ki herkese anlatmak paylaşmak istiyorum içim içime sığmıyor...

Sırada tanışmak istediğim üyeler Sayın Birnefestoprak, Taşlıbahçe, Bahcedenn ve İsmailkuzucu umarım bir gün sizlerle de tanışabiliriz ^^

629389

MeyveliTepe
06-10-2016, 21:02
Biz de seninle tanışmaktan çok mutlu olduk, iyi ki geldin. Gençlik ile ilgili umutlarımız tazelendi :)

dongyul
08-10-2016, 16:54
Kışlık yeşillikler yağmurla birlikte neşelenmeye başladılar...

- Çeşit çeşit kıvırcık, mizuna, marullar havaların iyi gitmesi ve yağmurla güzelleştiler...

629638

629639

629640

- Marul fidesi o kadar çok yetiştirmişim ki her yere dike dike bitmedi en sonunda sık sık dikip baby marul olarak tüketmeye karar verdim :cool:

629644

- Dolmalık ve çorbalık karalahana; 2 defa toplandı, şuanlık tatları lezzetli ancak kar yedikten sonra daha lezzetli oluyorlar...

629641

dongyul
08-10-2016, 19:05
Trabzon Hurması

- Öyle bir meyve düşünün ki her şeyi tüketilebiliyor bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor... Tüm dünyada hemen hemen tanıyor... Çinliler "Shi zi", Koreliler "Kam", Japonlar "Kaki", Taylandlılar "Plam" olarak adlandırıyor, biz Türkler gene farkımız tarzımız demişiz ve adını Trabzon'a atfetmişiz...

629653

Uzak doğuda çok fazla popular, meyvesi direk olarak, kurutularak, sirkesi yapılarak tüketiliyor, en keskin kaliteli sirkenin bu meyveden yapıldığı söyleniyor...

- Açık konuşmak gerekirse taze meyve halini hiç sevmem ancak kurusu çok güzel ve aroması mükemmeldir.

İlk defa Kore'de kurusunu yedim ancak çok kuruydu keşke biraz ıslatsalar daha güzel olacağını söylemiştim birazcık sıcak suda tutulduğunda daha da güzelleşti... Daha sonra 2 gün önce yediğim en güzel kurutulmuş hurmayı Sayın Meyveli Tepe'de yedim yumuşacık ve tadı mükemmeldi.

- Gel gelelim bu hurma nasıl kullanılır, nasıl kurutulur,

Bir çoğumuzun bildiği gibi hurma ağaçları bir anda meyvesi olgunlaşır ve çok fazla meyve verir, eğer zamanında toplanmazsa ağaç üstünde zar ziyan olur gider...

Örneğin; iki genç ağaçtan 100 kiloya yakın meyve çıktı. Ya hemen satıp elden çıkartmalısınız ancak fiyatı ucuzdan gider ya da kurulup kış boyu tüketirsiniz en zor kısmı bozulmadan sirke yapmak.. Sirke işine bir kere girdim ancak işin içinden çıkamadık benim için en kolayı kurutmak...

Kurutma işlemleri;

Trabzon hurmaları sertleri ve turuncu olanları toplanır.
Kabukları soyulup, iplere bağlanır kaynamış suda 10 sn bekletilir.

629655

Rüzgar alan, yağmur görmeyen bir yere asılır... Kuruma işlemi en az 1.5 - 2 ay sürer...

629654

Burada tüf nokta; kurutmak için asılan hurmaların etrafında sinek olmaması eğer sineklenme varsa birşeylerin ters gittiğinin belirtisidir... (Bu bilgiyi de Sayın Meyveli Tepe'nin sevgili eşinden öğrendim.)

Kurumuş hali;

629656

Not: Hurmaları soyarken çıkan kabukları kompost kutunuza koymayı unutmayın solucanlar severek tüketiyor...

dongyul
09-10-2016, 20:29
Tünel Seraların Faydası

- Tünel seralara ektiğim yedikule marul ve icebergler şuanlık iyi, sağanak yağmur sonrası üstleri kapalı olduğu için zarar görmediler ve ayrıca sıcaklık geceleri korunduğu için kısa sürede büyüme gösterdiler ^^

Yedikule marullar;

629739

Iceberg;

629740

- Bugün tüm gün bağda uğraştım sonunda ıspanağı ve biraz daha turp ekebildim... Lahana ve marulların otları temizlenip, çapalandı... Kırmızı pancar, roka, dereotu, havuç, turplar çıkmışlar :cool: Japon turpu, pazı, maydanoz çıkmamış :(

629741

kerkenez
10-10-2016, 08:55
Tünel Seraların Faydası

- Tünel seralara ektiğim yedikule marul ve icebergler şuanlık iyi, sağanak yağmur sonrası üstleri kapalı olduğu için zarar görmediler ve ayrıca sıcaklık geceleri korunduğu için kısa sürede büyüme gösterdiler ^^

Yedikule marullar;

629739

Iceberg;

629740

- Bugün tüm gün bağda uğraştım sonunda ıspanağı ve biraz daha turp ekebildim... Lahana ve marulların otları temizlenip, çapalandı... Kırmızı pancar, roka, dereotu, havuç, turplar çıkmışlar :cool: Japon turpu, pazı, maydanoz çıkmamış :(

629741

Elinize sağlık sayın Dongyul yine harika gidiyorsunuz, yeşillikler çok güzel gözüküyor.

Şu lanet maydonozlarla benim de başım belada, yetiştirmekte bu kadar zorlandığım bir bitki olmadı. Son çare viyolde bile çimlendirdim yine olmadı. Hay bin kunduz...

eneskrky
10-10-2016, 16:53
Tünel seralar kurulmuş sebze fideleri yetiştirilmiş dikilmiş neler olmuş neler :D :D
Her zaman olduğu gibi muhteşem görünüyor her biri :))
Kestanelere bayıldım toplaması çok zevklidir bilirim :D
Buraya uğramayalı bu bahçe bayağı bir ilerleme olmuş neler gelişmiş neler emeklerine sağlık dongyul abicim

dongyul
10-10-2016, 18:30
Elinize sağlık sayın Dongyul yine harika gidiyorsunuz, yeşillikler çok güzel gözüküyor.

Şu lanet maydonozlarla benim de başım belada, yetiştirmekte bu kadar zorlandığım bir bitki olmadı. Son çare viyolde bile çimlendirdim yine olmadı. Hay bin kunduz...

Sayın Kerkenez; çok teşekkür ederim zamanımız olduğunca uğraşıyoruz...

Maydanozlar benim her zaman çimlenirdi bu sefer tohumunu aldığım yerde alırken de zaten bir tarafım alma dese de almıştım hata etmişim...

Tünel seralar kurulmuş sebze fideleri yetiştirilmiş dikilmiş neler olmuş neler :D :D
Her zaman olduğu gibi muhteşem görünüyor her biri :))
Kestanelere bayıldım toplaması çok zevklidir bilirim :D
Buraya uğramayalı bu bahçe bayağı bir ilerleme olmuş neler gelişmiş neler emeklerine sağlık dongyul abicim

Enes kardeşim teşekkür ederim... Kestane toplaması güzel ancak çok yorucu eğilmekten belim koptu ^^

eneskrky
10-10-2016, 20:21
tabi dikenleride sayarsak :D:D hafifte yağmurlu çişeli bir hava yemede yanında yat :D
zorluğuda zevkli :)) doğadasın çünkü

dongyul
12-10-2016, 19:14
Tünel seralara bir yenisi daha eklendi...

- Geçen gün ziraata tohum almaya gitmiştim ki bir dünya kıvırcık fidesinin çöpe atıyorlardı ki ben el atana kadar çöpe atılmadan istedim. Hepsi aslında susamış ve yeterli su verilmediği için solgunlaşmış.. Bende fark edince hepsini alıp geldim iyice ölenleri temizleyip kompostta attım geri kalan 400 küsür tanesini bir güzel suladım 2 saat içinde canlandılar.

630104

- Biberleri de yeni sökmüştüm hemen sık sık diktim, bir kısmını da bağa diktim.

630105

- Tünel serası yapıldı her şeyin üzerini örterek kaliteli ürün elde etmeye çalışıyorum...

630106

- Daha pratik olması için ve rüzgarda uçmasın diye iple sabitledim ve bu sayede sera örtüsünü kaldırmadan açıp kapatabiliyorum :rolleyes: :cool:

630107

dongyul
18-10-2016, 21:21
Kışlık ürünler tüketime hazır..

- Red Russian Kale; Lezzetli, çıtır çıtırlar, salataya hafif mayhoş bir tat veriyor sevmeye başladık... Tohumu Sayın Bahcedenn'den geldi çok teşekkür ederim ^^

630618

- Maydanoz; yazın yetiştirilenlerden daha lezzetliler soğuğu yiyince lezzetlendiler.

630619

- Mizuna; kesinlikle seneye daha fazla ekmeliyim, lezzetli rokaya benzer deselerde rokanın yakınından geçmez daha gevrek ve lezzetli kendine has aroması mevcut...Tohumu Sayın Lonicera'dan geldi çok teşekkür ederim ^^

630620

dongyul
21-10-2016, 23:07
Kışlık ürünlerden devam

- Kırmızı geniş yapraklı marul; tadı gayet iyi yaprağı yağlı kıvırcık gibi... Popular oldu bizim salatalarda ve lezzeti gayet iyi...

630841

- Kırmızı geniş yapraklı kıvırcık; maruldan farklı daha kıvır kıvır ve yağlı kıvırcıklara daha yakın gibi duruyor...

630842

- Parçalı yaprak kıvırcık; aslında tam ismini bilmiyorum, çok kullanışlı değil yıkanması zor ayrıca kırmızı renkli olanda var... Salatada şekil duruyor diye gelecek seneler ekilebilir...

630843

- Kolhrabiler; baş oluşturmaya başladılar... Yılda iki defa ekilebiliyor hem ilk baharlık hemde sonbaharlık şeklinde.. Ancak lezzet açısından sonbahar ürünlerinin tadı daha güzel... Aşırı sıcak sevmiyor...

630844

Bu kıvırcıkların tohumları etkinlikte sayın YasinKısa ve sayın h_dogan'dan geldi çok teşekkür ederim.

dongyul
02-11-2016, 16:35
Kış kapıyı çaldı...

Soğuklarla birlikte kışlık ürünlerin lezzetleri kat kat artmaya başladı...

- Beyaz lahanaların kimisi göbek yapıyor kimisi göbek yapmaya hazırlanıyor anlayacağız kimse boş durmuyor...

631769

631764

- İkinci posta ekilen beyaz lahanalar;

631765

- Iceberg; Tünel seranın verdiği rahatlıkla mutlu mutlu yaşıyorlar, onlarda göbek yapmaya başladılar.

631767

631768

dongyul
02-11-2016, 16:49
Büyük seradaki son durum

- Büyük seradaki brokolilerin bazıları kafa yapmaya başladı bazıları brokolisini göstermeye başladı ama karnabaharlar biraz geç kaldılar halen kafa yapmaya hazırlanıyorlar...

- Brokoliler; orman oldu...

631770

- İlk görünen brokoliler;

631771

631772

- Karnabaharlar;

631773

dongyul
05-11-2016, 15:36
Bağda son durumlar :rolleyes:

- Havaların biraz ılık gitmesiyle neşelenmeye başladılar... Marul, kıvırcıklar, rokalar, dere otu, kırmızı pancar, havuç, turplar görünmeye başladılar... Ispanakları da her ne kadar geç eksem de çıktılar..

632139

- Yedikule marullar; aralarına taze soğan ekmiştim onlarda çıkmaya başladılar...

632140

- Turplar; tırtıl belası vardı yaprakların delik deşik olmasının nedeni, çok düşür ilaçsız kurtulduk

632142

- Bu yılın patlıcan sezonunu kapatmış bulunuyoruz... Bu yıl patlıcan bolluğu yaşadık topla topla bitmedi ne yapacağımızı şaşırdık...

632141

- Yer elmalarının bir kısmını söktüm tatlı sulu sulu yumrular oluşturmuşlar..

632143

Aytekin045
08-11-2016, 21:02
Bahçeniz,bağınız düzeniniz verdiğiniz bilgiler hepsi çok güzel.Merak ettiğim bu bilgiler için herhangi bir kitap okuyor musunuz? Yoksa çevreden araştırma, deneme yanılma ile mi öğreniyorsunuz ?

dongyul
08-11-2016, 21:39
Bahçeniz,bağınız düzeniniz verdiğiniz bilgiler hepsi çok güzel.Merak ettiğim bu bilgiler için herhangi bir kitap okuyor musunuz? Yoksa çevreden araştırma, deneme yanılma ile mi öğreniyorsunuz ?

Sayın Aytekin045; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için...

Evet kitaplar okuyorum, Türk ve yabancılara ait bloglar takip ediyorum, uzak doğu bahçeciliği (Çok büyük bilgi birikimi var) ile yakından ilgileniyorum... ...

Ayrıca hem lisans hemde yüksek lisans döneminde bitki, bitki sistematiği, hastalıklar ve bir çok nice ders aldım o sayede de bilgim var... Bir kısım hocalarım çok iyi başarılı insanlardı haklarını yiyemem...

En önemli her yazılanın doğru olmadığını yapılanın deneme yanılma yöntemiyle öğrenilen her şeyin daha doğru kalıcı olduğuna inanıyorum... Gözlemlediklerim bu yönde...

Deneme yanılma yöntemi ile uzun sürede ama en iyi doğru bilgiyi öğrenebiliriz ancak çok zaman gerekir... ben genelde yapılmış olan ancak kendime uyarlamamla bir takım modifilerle tekrar dizayn ederek o konuları çalışırım...

Umarım açık olabilmişimdir ^^

novanda
09-11-2016, 07:59
Aynısından ben de istiyorum 😌 Zaman neler getirecek bakalım? Zamanı seviyorum. Belirsizliğini, potansiyelini...

QUOTE=dongyul;1481451]Bugün mutluluktan ölebilirdim...

- Hayatta en çok istediğim kişilerle tanışma fırsatım oldu Sayın Meyveli Tepe'nin ve eşinin hayat dünyasına misafir oldum... Evet biliyorum çok şanslıyım :cool:

- Bugün bilgi bombardımanı yaşadım, sohbet, muhabbet kendim gibi düşünen birileri ile tanışmak beni çok mutlu etti. Bugünü asla unutmam...

O kadar güzel evleri, sebze adaları, seraları dünyalar tatlısı köpeklerini tanıma fırsatım oldum...

Binlerce konu ve bilgi ile geri döndüm... Ayrıca çok güzel tohumlarım, hünnap + armut şurubum, organik ilacım oldu... Tabi ki de söz etmeden geçemeyeceğim benim onlarca Kırmızı Kaliforniya Solucanım var artık ^^

- En önemlisi bu gün ilk defa domates yedim evet evet şaka yapmıyorum dünyanın en güzel domatesini ilk defa bugün yedim tadı halen damağımda o lezzet aroma mükemmeldi, daha önce ben domates değil talaş yemişim...

- Ortam o kadar sıcak ve güzeldi ki benim gibi birisinin aklına ne cin fikirler geldiğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

- O kadar çok mutluyum ki böyle çok güzel şeyler gördüm duydum ki herkese anlatmak paylaşmak istiyorum içim içime sığmıyor...

Sırada tanışmak istediğim üyeler Sayın Birnefestoprak, Taşlıbahçe, Bahcedenn ve İsmailkuzucu umarım bir gün sizlerle de tanışabiliriz ^^

629389[/QUOTE]

g.c.
09-11-2016, 10:21
İmrenerek takipyetim sevgili dongyul

dongyul
09-11-2016, 11:13

Sayın g.c; teşekkür ederim ^^

dongyul
09-11-2016, 19:58
Bahçeden Havadisler :p

- Brüksel Lahanaları; neredeyse boyları 80 cm'i geçti, tomurcukları görünmeye başladı...

632640

632641

- Üçüncü posta ekilen kıvırcıklar çapalandı...

632643

- İlk ekilen kırmızı pancarlar yumru oluşturmaya başladı..

632642

- Brokoliler tam gaz kafa oluşturmaya devam ediyorlar...

632644

TCM
10-11-2016, 08:50

Hep öyle ;)

İsmail Kuzucu
10-11-2016, 20:01
Bugün Galip'le seni konuştuk biraz. Senin kesinlikle bayağı büyük bir alana ihtiyacın var. :)

İlkbaharda bahçenin organik gübreleri benden, biraz faydamız olsun. :p

dongyul
10-11-2016, 20:11
Bugün Galip'le seni konuştuk biraz. Senin kesinlikle bayağı büyük bir alana ihtiyacın var. :)

İlkbaharda bahçenin organik gübreleri benden, biraz faydamız olsun. :p

Sayın İsmail Kuzucu; çok teşekkür ederim çok mutlu oldum ^^ Bir gün sizlerle yüze yüze tanışmak çok isterim ;)

Umarım bir gün benimde kocaman bir bahçem olacak inanıyorum :cool:

Aytekin045
10-11-2016, 20:43
Sayın Aytekin045; çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için...

Evet kitaplar okuyorum, Türk ve yabancılara ait bloglar takip ediyorum, uzak doğu bahçeciliği (Çok büyük bilgi birikimi var) ile yakından ilgileniyorum... ...

Ayrıca hem lisans hemde yüksek lisans döneminde bitki, bitki sistematiği, hastalıklar ve bir çok nice ders aldım o sayede de bilgim var... Bir kısım hocalarım çok iyi başarılı insanlardı haklarını yiyemem...

En önemli her yazılanın doğru olmadığını yapılanın deneme yanılma yöntemiyle öğrenilen her şeyin daha doğru kalıcı olduğuna inanıyorum... Gözlemlediklerim bu yönde...

Deneme yanılma yöntemi ile uzun sürede ama en iyi doğru bilgiyi öğrenebiliriz ancak çok zaman gerekir... ben genelde yapılmış olan ancak kendime uyarlamamla bir takım modifilerle tekrar dizayn ederek o konuları çalışırım...

Umarım açık olabilmişimdir ^^
Epey açıklayıcı oldu teşekkürler sevgili dongyul :) sizin okuduğunuz bölüm ne merak ettim

dongyul
10-11-2016, 20:57
Sayın Aytekin045;

Lisans; Biyoloji (4 yıl boyunca bitki, hayvan ve insan üzerine bir çok ders aldım...).

Yüksek Lisans; Moleküler Biyoloji (Tez konum; sistemik inflamasyon, nörodejeneratif hastalıklar yani Alzheimer, parkinson üzerine çalıştım...)

Şuan da doktoraya hazırlanıyorum....

YeniGine
10-11-2016, 22:24
Sayın Aytekin045;

Lisans; Biyoloji (4 yıl boyunca bitki, hayvan ve insan üzerine bir çok ders aldım...).

Yüksek Lisans; Moleküler Biyoloji (Tez konum; sistemik inflamasyon, nörodejeneratif hastalıklar yani Alzheimer, parkinson üzerine çalıştım...)

Sevgili dongyul, yolun açık, kocaman da bir bahçen olsun inşallah!..

Jakin
11-11-2016, 06:33
Sayın Aytekin045;

Sevgili dongyul sen bu çalışkanlıkla istediğin her hedefe ulaşırsın!..
Tebrik ediyor, bütün dileklerini gerçekleştireceğine inanıyorum.. Sansın bol olsun!.. :)

TCM
11-11-2016, 07:14
Sabah sabah bu sayfayı görmesem iyiydi. Küçülesim, maça tekrar çıkasım geldi, 'Kıskançlık Mode: ON'

Tebrik eder, senin gibilerin çoğalmasını ve ülkemizi işgal etmesini dilerim. :o

dongyul
11-11-2016, 11:37
Sevgili dongyul, yolun açık, kocaman da bir bahçen olsun inşallah!..

Sevgili YeniGİne; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

Sevgili dongyul sen bu çalışkanlıkla istediğin her hedefe ulaşırsın!..
Tebrik ediyor, bütün dileklerini gerçekleştireceğine inanıyorum.. Sansın bol olsun!.. :)

Sayın Jakin; çok mutlu oldum çok teşekkür ederim...

Sabah sabah bu sayfayı görmesem iyiydi. Küçülesim, maça tekrar çıkasım geldi, 'Kıskançlık Mode: ON'

Tebrik eder, senin gibilerin çoğalmasını ve ülkemizi işgal etmesini dilerim. :o

Sayın TCM; çok teşekkür ederim ancak Türkiye şartlarında durum vahim benim gibilerin önünü çok güzel kapatmışlar halen iş bulamıyorum...

Yeni nesilden de hiç umutlu değilim okumuş ancak kocaman bir cahil topluluk yetiştiriyorlar içleri boş teneke gibi... Bu duruma o kadar çok üzülüyorum ki bilerek isteyerek ulusumuzu köreltiyorlar... Bu konuda çok dertliyim....

Aytekin045
11-11-2016, 18:09
Sayın Aytekin045;

Maşallah ben öğretmen oldum ama kafamın bir köşesinde hep bu tarz hayvan bitki ile ilgili bölümler vardı nasip kısmet..Sevdiğiniz işlerle alakalı okumanız kendinizi geliştirmeniz çok güzel.Zaten işin püf noktası bu herkes sevdiği işi yaparsa hem kendine hem topluma yararlı olur.Umarım ileride ülkemize çok güzel şeyler kazandırırsınız..