View Full Version : Dongyul / Bahçe
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Ben de az once bahce sayfamda topraga kum karistirmaktan bahsetmiştim. Yagmur sonrasi bahçede yollanırlar oluyor ve cok uzun sure gitmiyor. Soganli bitkilerinin çürümesini önlemek icin kum karıştırarak drenaji arttiracagimi dusundum.
Toprakta malclama ile organik madde miktarını arttırmak cokta hızlı bir yol degil. Daha hızlı bir yol yok mudur?
En hızlı ama en masraflı yol toprak değişimi.
En doğal ama en yavaşı toprağa bir zamanlar canlı olan birşeyler karıştırmak.
Drenaj kötüyse toprağı da hızlıca ıslah edemiyorsak tek seçenek yükseltilmiş yataklar kullanmak.
Sn Dongyul sabah uyandığında umarım bize kızmaz :confused:
kerkenez
18-03-2016, 08:59
Sayın Dongyul' un bahçesini işgal ettik ama bir şey ekleyeyim. Yukarıda da belirtildiği gibi talaş toprakta çözünürken azotu tüketiyor, talaş ekilecekse mutlaka azot ilave edilmesi tavsiye ediliyor. Mantar ve mikroplarla ilgili okuduğum kitapta şöyle bir öneri vardı. Çok yıllıklar ve ağaçlar mantar ağırlıklı toprağı sevdiği için ağaç kabuğu, odun parçası gibi malzemelerle malçlama yapılması, tek yıllıklarda ise bakteriyel ortamı sevdikleri için kesilmiş çimen(tabi ki tohum içermemesine dikkat etmek gerekiyor) ile malçlama yapılması öneriliyor. Bakalım kısmetse bu yaz bunları denemeyi hedefliyorum. Sonuçlarını sayfamda paylaşırım.
Meraklısı için kitapta şu oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.
Teaming with Microbes: The Organic Gardener's Guide to the Soil Food Web: Amazon.co.uk: Jeff Lowenfels, Wayne Lewis: 9781604691139: Books (http://www.amazon.co.uk/Teaming-Microbes-Organic-Gardeners-Guide/dp/1604691131/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1458287763&sr=8-1-fkmr0&keywords=teaming+up+with+microbes)
eurosat55
18-03-2016, 09:17
Sert yapılı toprağımıza kum karıştırarak drenajı artırma konusunu Sn kerkenez gibi
bende araştırdım.
Maalesef " killi toprağa kum karıştırmanın toprağın drenajını artıracağı " şehir efsanesinden başka bir şey değilmiş.
Sert toprağa kum karıştırmanın bahçe toprağını daha da sertleştireceği yazılıyor. Hatta bu konuda şöyle bir örnek vermişler.
Basket topu dolu bi odaya önce tenis topu ekleyip çalkalanıp sonrada pinpon topu ekleyip bir daha çalkalandığında nasıl ki odada hiç boşluk kalmazsa sert /killi toprağımız kum eklediğimizde de aynı şeyin oluyormuş.
Bunun sebebi toprağın yapısını belirleyen birinci faktörün toprağın partikül boyutu olması. Killi topraklarda bu mikroskobik boyuttayken kumlu toprakta çok daha büyük partikül boyu mevcut. Kumlu toprak bu yüzden daha fazla geçirgenken aynı zamanda mineralleri bağlayamadığından daha fakir. Bizler kum ile killi karıştırdığımızda yukardaki örnekteki gibi tüm boşlukları kapatarak aslında beton benzeri bir yapı oluşturuyoruz.
Kaliforniya üniversitesinin Agrikültür bölümünün bu konuda yaptığı bir çalışmada toprağa kum karıştırmanın zararları gösterilmiş. (Henüz o makaleyi bulamadım)
Tüm ağır toprakların drenaj / havalanma sorununu çözmek için önerilen en sağlıklı yol Sn kerkenezin de belirttiği gibi topraktaki organik madde miktarını artırmak.
Bunun için ister yanmış hayvan gübresi karıştırın isterseniz yeşil gübreleme yapın veya sizinde denediğiniz gibi (http://www.agaclar.net/forum/1422222-post278.htm) toprağınıza ağaç talaşı ile malç yapın.
Ağaç talaşı ülkemizde çok bol ve bedava bulunan bir malzeme. Karbon nitrogen oranının yaklaşık 300 e 1 olması parçalanma sırasında toprağımızdaki tüm azotu bir anda tüketecekmiş gibi gelsede gerçekte o kadar hızlı bir yıkım olmuyor. İlla karbon/azot oranını dengeleyeyim derseniz 50 kg ağaç talaşına 1 kg üre veya 3 kg amonyum nitrat, oda yoksa 5 kg amonyum sülfat katarsınız.(Oranlar etkilerine göre denkleştirilmiş)
Talaş ile malçlama bazı dikkat isteyen noktalar var.
Hiç bir zaman talaşı tam bitkinizin gövdesine değdirmeyin 10-15 cm mesafe bırakın.(Beyaz kök mantarları enzimleri ile talaşını parçalarken bitkinizide parçalamasın)
Malç kalınlığınız 10 cm i geçmesin
Kurumamış üzerinden 1 yıl geçmemiş taze talaşı kullanmayın.
İyi drenajlı bahçeniz olsun efendim :)
Sn saleri,Güzel ve açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim,sağolun..
Günaydın herkese her zamanki gibi uyanır uyanmaz telefondan agaclar.net girdim sayfam almış başını gitmiş. Yorumları açıklamaları görünce çok hoşuma gitti hepinize çok teşekkür ederim ^^
- Ben toprağa kumu karıştırmadan önce araştırdığımda dediğiniz gibi bir sürü olumlu olumsuz yazılar okudum..
- Buradada bir kaç kişi toprağına kum karıştıran ve olumlu sonuç aldıklarını gördüm. Kesinlikle burada kıssas ne biliyormusunuz kumu orantılı ve kalın parçalı kum kullanmalısınız.
- Uzak doğuda toprak kum gibidir evet Sn; Saleri'nin dediği gibi kumlu toprak çok verimli değildir mineralleri tutamadığı için ama kazılması ekimi çok kolaydır.
- Ben toprağa karıştırdığım kumu yanmış hayvan gübresi ile karıştırdım ve aşırı miktarda değil... 2-3 cm şeklinde yaydım..
- Şimdi gelelim benim deneyime ben sera toprağına gene aynı şekilde kum karıştırarak ekim yaptım ve daha sonrasında kazdığımda gerçekten de kazılması kolaylaştı su alım kapasitesi arttı. Tek sorun otlanma oldu. Ama toprak olumsuz yönde değişmedi..
- Ben deneyimi sonra saksılara taşıdım ve saksıya 1:1 oranında toprak kum karıştırdım ve fiyasko oldu saksıda kum ve toprak taş gibi oldu suyu bile ememedi. Hata yaptığımı fark ettim. Kesinlikle toprak ve kum birebir oranında karıştırılmaz karıştırıldığında betonlaşma oluyor.. Sonrasında akrabamın serasına (ticari amaçlı) gittiğimde domates ekiyorlardı domatesin ocaklarına kum ve yanmış hayvan gübresi ilave ediyorlardı sorduğumda kök yapısını iyi geliştirsin diye yapıyoruz dediler. Sonra gittiğimde gördüm ki kök yapısı mükemmeldi.
- Sonuç olarak kum toprağın yapısını ve sertliği gideriyor ama nasıl kum kalın kum 3 mm'lik kalın kum olmalı. İnce kum toprağa karıştırmak zararlı daha fazla betonlaşma yapar. Sadece kum değil yanmış hayvan gübresi ile olursa daha mükemmel olur ayrıca toprağa kum birebir oranında değil...
Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Deneyim halen devam ediyor kumun eğer zarar verdiğini görürsem zaten buraya gene yazacağım ^^
eurosat55
18-03-2016, 09:22
Sayın saleri,
Bilgiler için çok teşekkürler! Bu yöntem benim de bu sene deneyeceğim bir yöntem olacak. Yalnız bir konu dikkatimi çekti. Taze talaş kullanmayın demişsiniz. Bunun zararı nedir?
Burada tam olarak talaş değil ama taze kesilmiş parçalanmış ağaç parçaları çok kullanılıyor ve de insanların memnun olduklarını duyuyorum. Bir zararı varsa önceden bilmem iyi olur.
Örnek fotoğraflar:
https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/e15/929240_854592207914224_955235210_n.jpg?ig_cache_ke y=ODI4MjY0MzQ1MTEzMzE5OTY3.2
https://chipsite-assets.s3.amazonaws.com/chipapp/img/general/dump_8.jpg?Signature=GIJubN1ffIEjVFYe3yvu8ElxAyM%3 D&Expires=1458260139&AWSAccessKeyId=AKIAJOCPOHCHM7YYEQCA
Sn Gilan,tüm bu tavsiyelere ek olarak talaş kullanacaksanız,seçiminizde Çam talaşı ve tozu kullanılmaması gerektiğine dair bir yazı okumuştum.
Frenk üzümü ^_^
601022
601023
Toprak sıkı olunca havuç da saksıya ekildi.
601049
Maydanozlar
601050
Çicekler açmaya başlar ^^
Çok fazla çiceklerin ismini bilmem şekil ağda olduğu gibi. :rolleyes:
601361
Süsen :)
Ya da Latincesi ve de İngilizcesiyle Iris.
Süsen :)
Ya da Latincesi ve de İngilizcesiyle Iris.
Sayın Gilan teşekkür ederim ^^
Domates ekilen bölge kazıldı, gübrelendi, dört sıra yapıldı. Yapılan sıraların arasına 3 sıra kırmızı pancar ekildi. 4 sıra domates kırmızı pancarın arasına ekilecekler ^_^
Viyollerdeki görünümü
601557
Kök yapısı
601558
Sıra üzerindeki görünümü
601771
Yağmurlu günlere merhaba...
Sayın Birnefestoprağın göndermiş olduğu Japon yeşilliklerinden Bekana uzun uğraşlar sonucu tohuma kaldırmayı başardım (Başardım diyorum çünkü tünel seradaki kıvırcıkların içine sık dikim yapıp tohuma kalkmasını sağladım ancak dışarıdakiler tohuma kalkmayı başaramadıkları için salata yapımında kullanıldılar.)
-Elde ettiğim tohumları bu yıl ki tohum dağıtım etkinliğinde isteyenlere dağıtmayı düşünüyorum.
-Tadına geldiğimizde ise lahana yaprağı gibi ancak kendine has baharatlı hoş tadı bulunuyor. Biz ailecek salatalarda kullandık gayette memnun kaldık ^^
Dipnot: Toplandıktan hemen sonra tüketilmeli hemen soluyorlar ve salatalarda tuz, sirke gibi ürünler ilave edildiğinde yaprakları sönüyor :rolleyes:
601772
601773
Tünel serada hasat zamanı
11.29'da ekimini yaptığım tünel sera. Belki size karman çorman gelebilir ama benim benimsediğim ekim tarzı veya buna uzak doğu ekim tarzıda diyebiliriz aynı alanda birden fazla kardeş ürünleri yetiştirme tekniği.
Kıvırcık (Yaprak yaprak toplanıyor)
Acımarul ve ya güneyik (Kök olarak toplanıyor)
Turp (Toplandı)
Bekana (Tohumluk)
Kırmızı Kıvırcık (Yaprak yaprak toplanıyor)
601775
601774
Tünel seranın içine ekilen fasulyelerde son durum.
- ilk ekilen fasulyeler 3 ve 4 yapraklarını oluşturmaya başladılar.
601860
- ikinci turda ekilen fasulyelerde cıktılar.
601861
Büyük seranın içine fideler için küçük tünel sera yapıldı.
- Fidelerin içinde yok yok. Bir kısmı burada keyiflerini çatıyorlar. Bir kısmı çatıdaki pencere önünde dinleniyorlar ;)
- Fidelerin bir kısmı 1 nisanda tünel seraya, geri kalanı 1 mayısta dışarıya ekilecek.
- Domateslerin son durumu 10-15 cm boylarındalar.
601980
- Sabah ve akşam olmak üzere başlarını okşuyorum. Sonuç gövdeleri kalınlaşıp, kök sistemi mükemmelleşti.
601981
601984
- Biberler domateslere göre yavaş ve nazlılar bekliyoruz onlarda bu süre zarfında çok yol kat ettiler haklarını yemeyelim :cool:
601982
601983
Resulgur
26-03-2016, 10:53
Büyük seranın içine fideler için küçük tünel sera yapıldı. Fidelerin bir kısmı burada keyiflerini çatıyorlar. Bir kısmı 1nisanda tünel seraya ekilecekler. Geri kalanı 1 mayısda dışarıya ekilecekler.
Domateslerin son durumu 10-15 cm boylarındalar.
Sabah ve akşam olmak üzere başlarını okşuyorum. Sonuç gövdeleri kalınlaşmaya kök sistemi mükemmelleşti.
Sn. dongyul emeğinize sağlık her şey çok güzel gidiyor. İmrenerek takip ediyorum sizi ..
Sera içerisinde bir termometreniz var mı, ısı, nem ve ışık takibini nasıl yapıyorsunuz ?
Sn. dongyul emeğinize sağlık her şey çok güzel gidiyor. İmrenerek takip ediyorum sizi ..
Sera içerisinde bir termometreniz var mı, ısı, nem ve ışık takibini nasıl yapıyorsunuz ?
Sayın Resulgur; çok teşekkür ederim çalışınca, ilgi ve sevgi gösterince onlar kendilerini büyütüyorlar...
- Maalesef termometre, ısı ve ışık ölçmek için herhangi bir aletim yok bu konuda göz kararı ve iç sesimle başbaşayım.
- İlk zamanlar tohumlar çimlenirken ısıtıcı kullandım o zaman sıcaklık max 18-20 dereceydi. Artık ısıtıcı kullanmıyorum kendilerini kurtardılar sayılır. Ama halen ani sıcaklık düşüşleri beni korkutmuyor değil hani. Çiftçi her zaman riski göze almalı.
- Tünel seralarda en önemli şey benim düşünceme göre toprağın aşırı ıslak ve su bulundurmasını engellemek. Toprak kuru olunca o kendi sıcaklığı bitkiyi mutlu ediyor.
SambaMustafa
26-03-2016, 19:33
zevkle takip ediyorum
kerkenez
26-03-2016, 20:36
Fidelerinize hasta oldum, dikkatli olun gece gelip aşırabilirim. Şaka bir yana çok güzel büyümüşler benimkiler daha gerçek yapraklarını yeni yeni verecekler.
zevkle takip ediyorum
Teşekkür ederim her zaman takipte olun lütfen bu sayede daha fazla paylaşım yapıp çalışma azmi geliyor bana ^^
Fidelerinize hasta oldum, dikkatli olun gece gelip aşırabilirim. Şaka bir yana çok güzel büyümüşler benimkiler daha gerçek yapraklarını yeni yeni verecekler.
Sayın kerkenez; Maşallah diyin!!! ;) teşekkür ederim yolunuz düşerse beklerim. Eminim sizin fideler benimkilerden daha iyi olacaktır...
Çok güzel bir bahçeniz var gerçekten,hayran kalmamak elde değil.Umarım emeklerinizin karşılığını ömür boyu alırsınız.Şu anda sadece sizin ve diğer üyelerin bahçelerini,çalışmalarını takip etmekle yetiniyorum.İnşallah bu yaz okulu bitirip evime dönüp bende çalışmalarıma başlayıp sizlere sunup sizlerden fikir ve yardım alabilirim ;)
Çok güzel bir bahçeniz var gerçekten,hayran kalmamak elde değil.Umarım emeklerinizin karşılığını ömür boyu alırsınız.Şu anda sadece sizin ve diğer üyelerin bahçelerini,çalışmalarını takip etmekle yetiniyorum.İnşallah bu yaz okulu bitirip evime dönüp bende çalışmalarıma başlayıp sizlere sunup sizlerden fikir ve yardım alabilirim ;)
Sayın Grkm; çok teşkkür ederim umarım istedikleriniz en kısa zamanda olur mutlu olursunuz ^^
Kompost yığını
- Hayvan gübresi bulmak zor ve pahalı olunca bu yöntemi geliştirdim ayrıca Japon bahçeciliğinde bu yöntem çok sık kullanılıyor.
- 321. mesajımda bahçeden ve evden çıkan artıkları biriktirmek için kompost evi yaptığımı bahsetmiştim..
- 3-4 aydır biriktirdiğim içinde yok yok olan kompost yığınını fasulye ekeceğim bölgede 4 sıra 40 cm arayla 50 cm derinliğinde şerit şeklinde çukurlar açtım içlerini kompostla doldurdum. Alt kısımdan çıkan toprağı da üst tabakaya serdim.
- İçindekiler biçilmiş çim artıkları, ceviz, çınar, hurma, ıhlamur yaprakları, bahçede yetiştirdiğim kereviz, karnabahar, brokoli, biber, marul, kıvırcık, ıspanak artıkları, mutfaktan çıkan her türlü yeşillik artıkları, çay, kahve posaları, kıyılmış ağaç dalları ve daha nice artık biriktirildi...
- Ayrıca binlerce solucanla karşılaştım solucanların mekanı olmuş ^^
602114
602115
Kompost hazırlanırken koku olmuyor mü? Normalde çöpler zamanında evden disari çıkarılmazsa evde bile koku yapar. Tabii bir de sinek yapmalı diye dusunuyorum ben. Bu konuda bilgisiz birinin cahilce sorduğu sorulardir belki de. :)
Kompost hazırlanırken koku olmuyor mü? Normalde çöpler zamanında evden disari çıkarılmazsa evde bile koku yapar. Tabii bir de sinek yapmalı diye dusunuyorum ben. Bu konuda bilgisiz birinin cahilce sorduğu sorulardir belki de. :)
- Aslında kokusu var ama hayvan gübresi gibi ağır ve ya rahatsız edici boyutta değil. Kokusu benim çok hoşuma gitti en son kereviz yaprakları koymuştum onun kokusu ağır basmış...
- Bir kaç gün mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık olduğunda o zaman sineklenme olduğunu gözlemledim ama hava soğukken hiç sorun olmadı ^^
Düzgün yapılan kompostun kokmaması beklenir. Koku olması yanlış hatırlamıyorsam anaerobik bakterilerin ürediğini gösteriyordu. Sorunu bulmanın ve durumu düzeltmenin yolları var ama ben şimdi yalan yanlış bir şeyler söyleyip yanlış yönlendirmeyeyim. Bu konuyu çalışmadım henüz. :) Ama kısaca doğru oranlarla doğru şekilde yapılan kompostun kokmaması lazım. :)
Günün hasılatı
Kök kereviz; beni çok tatmin etmedi çok küçük başları olduğu için, bizim bahçe toprağı sıkı olduğundan dolayı buna da şükür yani.
602378
- Radika; tünel seradaki kıvırcıkların arasına ekilen radikalar toplandı tatları lezzetli.
602377
- Kıvırcık; son kalan kıvırcıklar toplanıyor.
602376
- Bugün tünel seranın içine ekilen fasulyelerin arasına salatalıklar ekildi. Buradaki fasulyeler hepsi aynı anda olmaması için kademeli olarak ekildi...
602375
602379
eneskrky
29-03-2016, 21:21
Asgari nizam ,mükemmel planlama :D :D
Sonuçları desemm, harika her şey muhteşem abim ellerine emeklerine sağlık zaten karşılığını alıyorsun bana da dua etmek kalmış :D
-Fideleri 1. sınıf kaliteyle yetiştirmişsin harika tek kelimeyle :))
Asgari nizam ,mükemmel planlama :D :D
Sonuçları desemm, harika her şey muhteşem abim ellerine emeklerine sağlık zaten karşılığını alıyorsun bana da dua etmek kalmış :D
-Fideleri 1. sınıf kaliteyle yetiştirmişsin harika tek kelimeyle :))
- Teşekkür ederim kardeşim ^^ Planlı ekim yapılması her zaman avantajlı..
- Oturak fasulye salatalık birlikte ekim ve tünel serada kargaşa olacakmış gibi geliyor ama tünel sera kalkıp hemen direkler dikeceğim akabinde salatalıklar tırmanışa geçip fasulyeler yayılacak fasulyeler salatalıkların köklerine gölge yapacak sonuç yaşayan malçlama yapmış olacağım. Bunu şuan diyebilirim ama sonucu ne kadar başarılı olacak göreceğiz ^^
- İlk iki sıra japon salatalığı, 3. sıra murat f1 salatalığı ekildi. 4. sıra 2 adet Sayın Telato'tan gelen kudret narı, 2 adet Sayın Akçabardaktan gelen 2 adet uzun kabak, Sayın Yasinkısa'dan gelen 1 adet lif kabağı ekilecek şuan daha yeni çıkıyorlar ^^
- Güzel olacağını düşünüyorum :rolleyes:
Bugün yapılanlar
- Büyük seraya oturak fasulye ekmiştim, kendilerine gelir gelmez bugün aralarına salatalık ektim...
- Viyollerde yetiştirdiğim salatalıklar; 3. ve 4. yaprakları oluşması asıl yerlerine alınması gerektiğinin göstergesidir.
Eğer viyollerde aşırı büyürse alındığı yere adapte olması zorlaşır verime geçimi geç gerçekleşir.
- İdeal boy bunlar gibidir.
602485
- Kök yapısı;
602486
- Fasulyelerin arasındaki konumu;
602487
602488
- Ekim sonrası görünümü;
602489
Sulama suyu olarak hümik asit ve yanmış hayvan gübresi karışımı kullanıldı.
- Viyollerde yetiştirdiğim salatalıklar; 3. ve 4. yaprakları oluşması asıl yerlerine alınması gerektiğinin göstergesidir.
Eğer viyollerde aşırı büyürse alındığı yere adapte olması zorlaşır verime geçimi geç gerçekleşir.
Benimkiler 5. ve 6. yapraklarda. :o
Hemen bu haftasonu yerlerine dikiyorum...
Benimkiler 5. ve 6. yapraklarda. :o
Hemen bu haftasonu yerlerine dikiyorum...
Sayın Gilan; elinizde varsa mutlaka fasulyede ekin ayrıca bahçenizi özlettiniz bol bol fotoğraf bekliyorum ^^
Sormayın. Hayat çok yoğun. :o Ama bol bol fotoğraf çektim, bu hafta bir ara geçen haftaları özetleyeceğim. Sebze yatakları da ekime hazır sayılır.
Elimde özel bir fasulye yok ama mutfaktakilerden alıp bir iki tane denesem mi acaba? Gerçi büyük ihtimalle hibritlerdir, güzel ürün vermeme ihtimali yüksek ama bir iki kök deney yapmış olurum. Sizinkilerden gördüğüm üzere fasulye çok çabuk çimlenip gelişiyor. Geç kalmış sayılmam sanırım.
Sormayın. Hayat çok yoğun. :o Ama bol bol fotoğraf çektim, bu hafta bir ara geçen haftaları özetleyeceğim. Sebze yatakları da ekime hazır sayılır.
Elimde özel bir fasulye yok ama mutfaktakilerden alıp bir iki tane denesem mi acaba? Gerçi büyük ihtimalle hibritlerdir, güzel ürün vermeme ihtimali yüksek ama bir iki kök deney yapmış olurum. Sizinkilerden gördüğüm üzere fasulye çok çabuk çimlenip gelişiyor. Geç kalmış sayılmam sanırım.
- ooo çok mutlu oldum fotoğraflar için sabırsızlanıyorum ^^
- Evet hibrit olabilir ama deneyiniz mutlaka ürün verecektir.
- Eğer yakınlarınızda tohum satılan yer var sa Bush bean diğer adı French bean olarak da biliniyor bu fasulyeden ekebilirsiniz. Bu fasulye çok verimli ve her türlü kullanabilirsiniz oralarda çok ekilen bir tür. Maalesef ben burada bulamadım ekemedim siz deneyin kendim yetiştirmiş kadar mutlu olurum. :rolleyes:
- Fasulye aslında çok kolay çimlenir yeter ki toprak ısısı onun istediği düzeyde olsun ve toprak kabuk yapmasın hemen çimlenme gösterir. Ben burada Marmara bölgesine göre çok çok erken ekim yaptım tünel serada olduğu için yarı güvendeler ve gelişimi güzel. Erken ürün alabilirsem minimum değeri kilo başı 6-7 tl den aşağı olmaz, buda beni mutlu eder ^^
Bu sene tohum ekmeyeceğim dedim, ev seraya döndü. :) Bir de fasulyeye bulaştıracaksınız şimdi beni. :)
Evet bahsettiğiniz ürünü yuvarlak kesitli olan ve de boylanmayan fasulye burada çok yaygın. Ama ben de tam bu nedenle klasik ayşe kadın fasulye yetiştirmeyi tercih ederim, çünkü onu bulmak zor. :D Neyse ben bir bakayım bakalım...
- Sarımsakların arasına 1 mayıs gibi patlıcan ekilecek ama patlıcanların arasına Ramazan için kıvırcık ekildi.
602575
602576
- Arta kalan fideleri sökülen kıvırcıkların arasına dikildi... Üretime devam durmak yok ^_^
602577
@ Dongyl, marulların altındaki beyaz arkadaşlar ne ki, pek eğreti duruyorlar, bir rüzgarlık işleri var gibi.
@ Dongyl, marulların altındaki beyaz arkadaşlar ne ki, pek eğreti duruyorlar, bir rüzgarlık işleri var gibi.
Sayın TCM; marulların altında görmüş olduğunuz beyaz örtü kırağı örtüsü :D
- Kırağı örtüsü toprağın ısısını ve nemini tutarak bitkilerin bol kılcal kök oluşturmasını ve fazla yağmur suyunun içeri alınmamasını ayrıca toprak da var olan nemin uçup gitmesini engellemek için kullandım, serada işe yaradı... Yanları açık olduğu için toprağın aşırı nemlenmesini de engelliyor. Siyah malç plastiğinden binlerce kere daha kullanışlı ^^
- Tünel serada ve büyük serada da aynı şekilde kullanıyorum.
- O örtüleri sizin fotoğraf da görmemeniz normal ama uçlardan 50 cm uzunluğunda tellerle tutturulmuş durumda bu sayede rüzgarda uçmuyor. Tabi ki doğa olayı ne yapacağı belli olmaz ancak aşırı rüzgar olsa da maximum orta kesimi içeri kıvrılabilir.
- eee ben ne güne varım:confused::confused:
* Sorun çözülmüştür :rolleyes:
cengizildas
31-03-2016, 19:28
Sn. Dongyul, ellerinize sağlık. Her şey çok güzel. Kompostun üzerine ara sıra 1-2 kürek toprak atarsanız daha iyi olur, çürüme daha çabuklaşır.
Sn. Dongyul, ellerinize sağlık. Her şey çok güzel. Kompostun üzerine ara sıra 1-2 kürek toprak atarsanız daha iyi olur, çürüme daha çabuklaşır.
Sayın cengizildas; çok teşekkür ederim evet toprak konusunda haklısınız ^^
Dutlubahçe
01-04-2016, 13:14
Sayın TCM merakıma tercüman olduğunuz için size, ayrıntılı cevabı için de sayın Dongyul'a teşekkür ederim.
Sayın TCM merakıma tercüman olduğunuz için size, ayrıntılı cevabı için de sayın Dongyul'a teşekkür ederim.
Sayın Dutlubahçe; nickname isminiz çok güzel ;)
ben teşekkür ederim ^^
Domates fideleri tünel seradaki asıl yerlerine ekildiler.
- Çeşit olarak; tohum dağıtım etkinliğinden gelenler;
TCM'den gelen patates yapraklı heybetli.
Birnefestoprak'dan gelen San Marzona Lungo No: 2.
İsmail Kuzucu'dan gelen iri salkım domates.
Taşlıbahçeden'den gelen alakır domatesi
- Hepsine çok teşekkür ederim aldığım tohumların hakkını verdiğimi düşünüyorum ^^
BT 1120 f1 domates
Kuzeyköy f1 biftek domates.
- Fidelerin ekilmeden ki durumları;
603261
- Fidelerin kök yapısı;
603262
- Fide aralıkları;
603266
603267
Annemin balkonda ve içeride yetiştirdiği çiçeklerden derlemeler...
603351
603352
603353
603354
603357
akçabardak
03-04-2016, 12:17
İlk fotoğrafta ki sanırım Paskalya çiçeği muhteşem bir görüntü maşallah diyeyim, kalanchoeler, nakkaş sarmaşığı ve laleler de çok güzeller, annenizin ellerine emeklerine sağlık.
Sn Dongyul, siz gençleri dün tanıdım bugün bahçelerinizi dolaşıyorum. O ne düzen o ne emek,harikasınız. Paskalya çiçeğinden dün toplantıda konuşmuştuk, bugün siz fotoğraf koymuşsunuz. 1983 yılında Almanya'dan dönerken aynı renkte olanı getirmiştim, çok sevdiğim bir çiçekti, çok kişiye dağıttım ama şimdi kendi evimde yok. Enes'de varmış göderecek, ondan alamazsam sizden isterim. Bahçelerinize beğeni atamadım, daha boş olduğum zamanda tek tek dolaşacağım. Kolay gelsin, ürününüz lezzetli ve bol olsun.
eneskrky
03-04-2016, 16:27
-dongyul abicim toplantıda da söylediğim gibi fidelerin şahane :D domates fidelerin mükemmel görünüyor ellerine sağlık :))
Annenizin sukulentleride mükemmel paskalyadan bende de var :)) ama beni bitiren nakkaş sarmaşığı şahane bir form ve çiçeklenme :)
Sabihas ablacımm sayfamda vardı ancak biraz gerideydi resimleri burada bir kaçı var istediğiniz vakit yollarım :))
Bu geçen seneki hali ..inşallah dongyul ağabeyim bana kızmaz sayfasını işgal ettim :)
603422
603423
603424
603425
İlk fotoğrafta ki sanırım Paskalya çiçeği muhteşem bir görüntü maşallah diyeyim, kalanchoeler, nakkaş sarmaşığı ve laleler de çok güzeller, annenizin ellerine emeklerine sağlık.
Sayın akçabardak; çok teşekkür ederim biliyorsunuz çiçeklerin isimleri konusunda biraz özürlüyüm ^^
Sn Dongyul, siz gençleri dün tanıdım bugün bahçelerinizi dolaşıyorum. O ne düzen o ne emek,harikasınız. Paskalya çiçeğinden dün toplantıda konuşmuştuk, bugün siz fotoğraf koymuşsunuz. 1983 yılında Almanya'dan dönerken aynı renkte olanı getirmiştim, çok sevdiğim bir çiçekti, çok kişiye dağıttım ama şimdi kendi evimde yok. Enes'de varmış göderecek, ondan alamazsam sizden isterim. Bahçelerinize beğeni atamadım, daha boş olduğum zamanda tek tek dolaşacağım. Kolay gelsin, ürününüz lezzetli ve bol olsun.
Sayın Sabihas güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim ^^
-dongyul abicim toplantıda da söylediğim gibi fidelerin şahane :D domates fidelerin mükemmel görünüyor ellerine sağlık :))
Annenizin sukulentleride mükemmel paskalyadan bende de var :)) ama beni bitiren nakkaş sarmaşığı şahane bir form ve çiçeklenme :)
Sabihas ablacımm sayfamda vardı ancak biraz gerideydi resimleri burada bir kaçı var istediğiniz vakit yollarım :))
Bu geçen seneki hali ..inşallah dongyul ağabeyim bana kızmaz sayfasını işgal ettim :)
603422
603423
603424
603425
Enes kardeşim ne demek sayfamda seni görmek beni mutlu eder ^^
Senin çiçeklerinde maşallahı var çok güzeller ^^
Kolhrabi
Sayın Lonicera'nın tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmış olduğu tohumdan yetiştirmiş olduğum fideler. Bu tohumunda hakkını vermiş bulunmaktayım. Sayın Lonicera'ya canı gönülden teşekkür ederim ^^
- Maalesef aynı şekilde Loniceranın paylaşmış olduğu berry Mix tohumlarını çimlendirmeyi başaramadım. :(
603451
603452
603453
Zencefil
- Zencefiller pamuğun arasında bekletildi ve çimlendi saksılarına ekildi. Saksılarında 10-15 cm olduklarında asıl yerlerine dikilecekler. Zencefil bol gölge ve sıcak isteyen bir bitki ve maddi değeri yüksek bol vitamin deposudur. Ayrıca zencefil domateslerin, fasulyelerin arasına ekilebilir... Geçen sene yetiştirdiğim zencefil ^^
603457
Sevgili dongyul, titizlik, temizlik, düzen anneden geliyor kesin..
Ellerine sağlık annenizin..
Bayıldım çiçeklere, maşallah..
Sayın Jakin çok teşekkür ederim anneme yazdığınız mesajı okudum çok hoşuna gitti, bana da bir sayfa açalım diye tutturdu ^^
Sayın Jakin çok teşekkür ederim anneme yazdığınız mesajı okudum çok hoşuna gitti, bana da bir sayfa açalım diye tutturdu ^^
Bence de, geç bile kalmışsınız.. Sevgiler.. :)
Bende sabırsızlıkla bütün sayfaları okudum çok beğendim. emeğine sağlık Allah yardımcın olsun. çok güzeller...
Bende sabırsızlıkla bütün sayfaları okudum çok beğendim. emeğine sağlık Allah yardımcın olsun. çok güzeller...
Çok teşekkür ederim sözleriniz beni mutlu etti ^^
Son zamanlarda beni çok mutlu eden tek şey Sayın Gilan'ın hediyeleri oldu. Çok uzaklardan gelen hediyeler hepside istediğim ama ulaşamadığım tohumlar gerçekten çok teşekkür ederim kendisine minnettarım ^^
Agaclar.net olarak gerçekten içten, samimi, kocaman bir aile olmuşuz...
Tohumlar;
- Heirloom italian sweet peppers sunset mix
- Heirloom tomatoes rainbow's end
- Bush french filet beans rolande
- Tricolor bush beans gold, purple & green
- Heirloom eggplants asian mix
604313
Çok teşekkür ederim ^^
Domates fidelerindeki son durum.
- Fideler aldı başını gitti, hava sıcak olduğunda seranın kapısını açıyorum ve ya dışarı çıkartıyorum. O yüzden yoldan gelen geçen herkes fideleri görüyor. Son 2 haftadır kapımı çalanın haddi hesabı yok. Domates fideleri satılık mı? Bir kaç kök verebilir misin? Cinsi ne? Doğal olarak bir kısmını geri çevirdim... Bir kısmını kendim için ayırdım bir kısmını da sattım. 42 tane SC2121 (50 kuruş), 10 tane kuzey köy, ve 20 küsür tanede cherry domatesi (1 tl) satmışım. (Kazandığım parayla sera örtüsü almayı planlıyorum.)
- Geri kalanını gelen istek çok olunca dayanamadım erken olmasına rağmen yarın bağa ekmeyi planlıyorum. Yoksa benim elimde kalmayacak.
604519
- Domates fidelerinin viyolleri küçük gelince daha büyük saksılara almıştım. Sonuç saksılarda tomurcuklanmaya başladılar. Bu saksılarda küçük gelmeye başladı.
604521
- Saksıdakı kırmızı armut cherry domatesi tohumu tohum paylaşım etkinliğinde Sayın Akçabardak'dan geldi. Çok teşekkür ederim.
- Yan dallar ve çiçek tomurcuğu.
604520
- Tünel seradaki domateslerde durum çiçek tomurcukları oluşturmaya başlamışlar hepsini sırık olarak yetiştireceğim için koltuk altı yan dallarını topladım ve çapasını yaptım. İlk gübrelemesinide Sayın Telato'nın hediyesi olan yarasa gübresi uygulandı. Çok teşekkür ederim ^^
- Domateslerin arasına kırmızı pancar dikmiştim maalesef sümüklü böceklere afiyetle yedirdim.
604522
- İlk çiçek tomurcuğu oluşturan Sayın Taşlıbahçe'den gelen alakır etlisi oldu. Çok teşekkür ederim.
604523
- Yoncalar çiçeklendi.
604556
- Tünel seradaki oturak fasulyeler tomurcuklanmaya başladılar.
604558
- Biberle dışarı ekilmek için bekliyor.
604557
- Sayın Birnefestoprağın göndermiş olduğu Japanese giant red's çok güzel tadı var tohuma kalkması için bekleniyor ^^
604559
- Erik aşısı tutmadı :(
604560
Bağa domates dikimi
- Bağdaki otlar temizlendi, kazıldı, sıraları yapıldı ve domatesler dikildi. 6 sıra 120 adet kendi yetiştirdiğim SC2121 domatesi dikildi. Motor olmayınca her şey beden gücüyle oluyor sonuç ağrıdan el bileklerimi hissetmiyorum :(
- Dikim sonrasında bardaktan boşalırcasına yağmur yağdı şükür sulamaya da gerek kalmadı.
- SC2121 hem yemeklik hemde salçalık olabilen ve dayanıklı bir çeşit.
604933
604923
604924
604925
- Karadenizli olunca bahçenin yarısı karalahana olurmuş.
604926
- Kale Russian Red asıl yerine dikildi.
605340
- Frenk üzümü gözdemiz oldu.
605339
- Baklalar mis gibi kokuyor artık hasat zamanı geldi. (Annemin hatıralarında eskiden bakla çiçeğinden reçel yapıyorlarmış o reçel mis gibi kokardı diyor.)
605341
605342
Resulgur
13-04-2016, 22:00
Sn. Dongyul emeğinize sağlık yine her zamanki gibi döktürmüşsünüz. Bir çok konuda sizi örnek alıyorum bilmeniz isterim .. ☺
Sn. Dongyul emeğinize sağlık yine her zamanki gibi döktürmüşsünüz. Bir çok konuda sizi örnek alıyorum bilmeniz isterim .. ☺
Sayın Resulgur; çok teşekkür ederim ^^
Bu kadar emeğe ne desek az. Ellerinize sağlık. :)
Bu kadar emeğe ne desek az. Ellerinize sağlık. :)
- Teşekkür ederim Sayın Gilan.
- En çok yapılan yorumlar beni mutlu ediyor. Hepiniz iyi ki varsınız ;)
tarla kuşu
13-04-2016, 22:54
Baklalar çok güzel görünüyor. Afiyetle tüketin...
Biber Dikimi
- Kendim yetiştirdiğim demre ve kıl biberler asıl yerlerine dikildi, yarasa gübresi ile can suyu verildi.
605382
- Dikim aralıkları size sık geliyor olabilir ama bir grup demre (daha geniş yapraklıdır) bir grup kıl (daha dar yapraklı) bu sayede sık dikim uyguladım.
605383
- Biberler çok nazlıdır gelişimleri her daim yavaştır o yüzden erken ürün almak için görüldüğü gibi tünel seralar yapıldı. Tünel seranın mantığı bitkiyi sıcak tutmak ve gece soğuğundan korumak.
Dipnot; tünel sera bitki kökü dışındaki toprak kuru olursa daha kullanışlı oluyor ^^
605384
- Biber fidesini her şey de olduğu gibi gözüm doymamış çok çok yetiştirmişim 60 küsür tanesini 1 tl den sattım.
- Ayrıca bağa 300-400 adet arası patates ekildi.
- Yarın fasulye fideleri dışarı dikilecek ^^
akçabardak
13-04-2016, 23:19
Maşallah çok muntazam çalışıyorsunuz, sağlıkla bol bol mahsuller dileğimle, emeklerinize sağlık.
YeniGine
13-04-2016, 23:29
Sevgili dongyul maşallah maşallah, nasıl imrendim nasıl... Baya bir tarlalar yapmışsın, süper olmuş, emeklerine, gönlüne sağlık, ürünün bol olsun, rastgelsin inşallah!..
Baklalar çok güzel görünüyor. Afiyetle tüketin...
Çok teşekkür ederim Sayın Tarla kuşu ^^
Maşallah çok muntazam çalışıyorsunuz, sağlıkla bol bol mahsuller dileğimle, emeklerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim Sayın Akçabardak^^
- En önemlisi sağlık tabi kide bende bu aralar hocamdan dinlenmek için izin aldım bağ bahçe işlerine yoğunlaştım elim kolum bileklerim her zerrem ağrıyor, yorgunluktan yürüyüşüm değişmiş :p ama her şeye rağmen çok mutluyum ^^ Çoçuklarım gibiler :cool:
Sevgili dongyul maşallah maşallah, nasıl imrendim nasıl... Baya bir tarlalar yapmışsın, süper olmuş, emeklerine, gönlüne sağlık, ürünün bol olsun, rastgelsin inşallah!..
Çok teşekkür ederim Sayın Yeni Gine ^^ çok dindar değilimdir ama :o her kutsal yerler de dua ettiğimde bahçesi olmayıp çok isteyenlere dönüm dönüm yer ver diye dua ediyorum :cool: umarım sizinde en yakın zamanda bahçeniz olur eminim benden bin kat daha güzel şeyler yaparsınız ^^
YeniGine
13-04-2016, 23:59
:) Sağol, sağol, gönlüne sağlık sevgili Dongyul yok yok ben zaten artık yaşlandım dönüm dönüm olmasın, hani şöyle az biraz ekip-dikebileceğim kadar olsun yeterli. :) Rabbim dualarını kabul etsin inşallah!..
- Sırık fasulyeler asıl yerlerine dikildiler. İki çeşit fasulye ekildi.
- Sayın Heyyamola'dan gelen şenberber fasulyesi ve ona benzeyen Alman Ayşe fasulyesi dikildi. Sayın Heyyamolayada çok teşekkür ederim.
605428
605429
Bunca emeğin hasadı da bol olur inşallah. Karalahanaların üzerinden görünen manzarayı tanır gibi oldum. Kolay gelsin..
Emeklerin karşılığını almanızı dilerim.. :)
Bakla çiçeği reçeli fikri beni benden aldı.. ;)
Bunca emeğin hasadı da bol olur inşallah. Karalahanaların üzerinden görünen manzarayı tanır gibi oldum. Kolay gelsin..
İnşallah hasadı da sizlerle paylaşacağım^^ Sayın Sabihas, çok teşekkür ederim.
Emeklerin karşılığını almanızı dilerim.. :)
Bakla çiçeği reçeli fikri beni benden aldı.. ;)
Sayın Jakin çok teşekkür ederim. Beni de benden aldı ama tarifini bilmiyoruz bakla çiçeklerinin kokusu muhteşem reçeli de öyledir kesin ^^
- Bu arada büyük annemler eskiden gelincik çiçeği reçeli de yaparlarmış. Bunu duyunca şok oldum... İnsanoğlu her şeyden yararlanmasını bilmiş ^^
tarla kuşu
14-04-2016, 17:26
İnşallah hasadı da sizlerle paylaşacağım^^ Sayın Sabihas, çok teşekkür ederim.
Sayın Jakin çok teşekkür ederim. Beni de benden aldı ama tarifini bilmiyoruz bakla çiçeklerinin kokusu muhteşem reçeli de öyledir kesin ^^
- Bu arada büyük annemler eskiden gelincik çiçeği reçeli de yaparlarmış. Bunu duyunca şok oldum... İnsanoğlu her şeyden yararlanmasını bilmiş ^^
Ben de gelincikten şerbet yapıyorum , nefis oluyor...
İsmail Kuzucu
14-04-2016, 21:54
Bahçeyi iyi biliyordum ama o çiçekler nedir öyle. Hepsi harika derecede neşeli. :cool: Bereketli olsun.
Bahçeyi iyi biliyordum ama o çiçekler nedir öyle. Hepsi harika derecede neşeli. :cool: Bereketli olsun.
Teşekkür ederim Sayın İsmail Kuzucu ^^
- Bu yılın son ıspanağı toplandı.
605641
- Sayın Meyvelitepeden gelen Malabar ıspanağı asıl yerlerine taşındı. Çok teşekkür ederim ^_^
605642
- Tünel seradaki domateslerin arasına oturak fasulye dikildi.
605643
- Büyük seradaki oturak fasulye ve salatalıklar çapalandı.
605875
- Sayın Gilan'dan gelen Bush french filet beans rolande'de dünyaya "Merhaba" dediler. Sayın Gilan'a teşekkür ederim ^_^
Bush french filet beans rolande: Tohumu ince uzun çok şirin, ayrıca ektiklerimin hepsi çıktı. Gelen diğer fasulye tohumlarını sonbaharda kıvırcıkların arasına ekmeği düşünüyorum ^^
605876
- Sayın Gilan'dan gelen Bush french filet beans rolande'de dünyaya "Merhaba" dediler. Sayın Gilan'a teşekkür ederim ^_^
Bush french filet beans rolande: Tohumu ince uzun çok şirin, ayrıca ektiklerimin hepsi çıktı. Gelen diğer fasulye tohumlarını sonbaharda kıvırcıkların arasına ekmeği düşünüyorum ^^
Elinize sağlık. Ben sadece aracıyım, asıl marifet sizde. ;)
Bu Renee's Garden markasının tohumlarını çok beğendim. Ben de ne ektiysem %100 oranında çimlendi.
Elinize sağlık. Ben sadece aracıyım, asıl marifet sizde. ;)
Bu Renee's Garden markasının tohumlarını çok beğendim. Ben de ne ektiysem %100 oranında çimlendi.
Tohumlar yeni ürün sanırım çok beğendim. Amacım bu yıl bu fasulyeyi bir kere tadına bakıp gerisini tohumluk olarak ayırmak. Domateslerin arasına ektim bunları da umarım yerlerini beğenirler^^
- Daha öncede bahsettiğim saksıda havuç denemem, lezzetli, mis gibi kokusu var.
606032
- Sayın Rana58'den gelen Arşın börülceler dünyaya merhaba dediler. Çok teşekkür ederim ^_^
606033
606034
Pet şişeden bahçede kullanılmak üzere ip yapımı.
- 5 litrelik su şişesi
606083
- Pet şişe işlemeli ve girintili çıkıntılı olduğu için kesimi zorlaşıyor bunu daha düzgün hale getirmek için kapağı kapatılmış olarak ısıtıldı ve bu sayede dümdüz pürüzsüz hale getirildi.
606084
- Keskin makas yardımıyla şerit şeklinde hep aynı genişlikte kesildi.
606085
- Elde edilen ip en az 15-25 metre çıkabiliyor. Salatalık, fasulye bağlamak için kullanıyorum.
606086
Dipnot: Bu şekilde ip elde etmek için el aletleri var daha pratik ancak çok pahalı bende pet şişeden ip elde etmenin daha ucuz yolunu buldum.
- Pet şişeler geri dönüşüm olarak tekrar kullanılmış oluyor :rolleyes:
- Bu tür pet şişeleri sera naylonu haline getirebilmeyi çok isterdim :cool: :eek: :dilli:
Mücevher Çalısı
17-04-2016, 20:22
- 5 litrelik su şişesi
606083
...
...
Poşetlerden de keserek ip elde ediliyor hatta sepet-çanta yapılıyor (denemişliğim var, çok zor:)) ama bunu duymamıştım. Güzel iş, temiz iş;)
Poşetlerden de keserek ip elde ediliyor hatta sepet-çanta yapılıyor (denemişliğim var, çok zor:)) ama bunu duymamıştım. Güzel iş, temiz iş;)
Sayın Mücevher Çalısı; vallahi bende çok sevdim fasulye, salatalık çardaklarını bunla yaptım hem sağlam hemde güneşten yanma olasılığı çok az ^^
tarla kuşu
17-04-2016, 21:29
- 5 litrelik su şişesi
606083
- Pet şişe işlemeli ve girintili çıkıntılı olduğu için kesimi zorlaşıyor bunu daha düzgün hale getirmek için kapağı kapatılmış olarak ısıtıldı ve bu sayede dümdüz pürüzsüz hale getirildi.
606084
- Keskin makas yardımıyla şerit şeklinde hep aynı genişlikte kesildi.
606085
- Elde edilen ip en az 15-25 metre çıkabiliyor. Salatalık, fasulye bağlamak için kullanıyorum.
606086
Dipnot: Bu şekilde ip elde etmek için el aletleri var daha pratik ancak çok pahalı bende pet şişeden ip elde etmenin daha ucuz yolunu buldum.
- Bu tür pet şişeleri sera naylonu haline getirebilmeyi çok isterdim :cool: :eek: :dilli:
Tek kelimeyle BRAVO sevgili dongyul.......
Tek kelimeyle BRAVO sevgili dongyul.......
Teşekkür ederim Sayın Tarla kuşu ^^
akçabardak
17-04-2016, 22:24
Daha ne denir ki, örnek alınacak fikirler, örnek alınacak bahçe kutluyorum sizi ellerinize gönlünüze, emeklerinize ve yüreğinize sağlık. Öyle güzel ve detaylı anlatımlarınız, uygulamalarınız var ki... bir konuda takıldığımda bu bahçeden yardım alıyorum zaman zaman, teşekkürler.
YeniGine
18-04-2016, 00:04
:) Söylenmesi gerekenler zaten söylenmiş, ben maşallah diyeyim sevgili Dongyul.
Daha ne denir ki, örnek alınacak fikirler, örnek alınacak bahçe kutluyorum sizi ellerinize gönlünüze, emeklerinize ve yüreğinize sağlık. Öyle güzel ve detaylı anlatımlarınız, uygulamalarınız var ki... bir konuda takıldığımda bu bahçeden yardım alıyorum zaman zaman, teşekkürler.
Sayın Akçabardak; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum ^_^
Sayın dongyul, pet şişeden ip yapmak, çok güzel.
Paylaşımın için teşekkürler. Bol ürünler.
Tebrikler.. Tebrikler.. Başarılar..
Yakında istediğiniz sera örtüsünü yapmayı da başarırsınız eminim..
Kolay gelsin... :)
Sayın dongyul, pet şişeden ip yapmak, çok güzel.
Paylaşımın için teşekkürler. Bol ürünler.
Teşekkür ederim Sayın Kurşun ^_&
Tebrikler.. Tebrikler.. Başarılar..
Yakında istediğiniz sera örtüsünü yapmayı da başarırsınız eminim..
Kolay gelsin... :)
Çok teşekkür ederim Sayın Jakin; keşke sera örtüsü yapabilsem ne güzel olur ^_&
Ülkemizin her köşesi ayrı bir cennet.
- Bugün sabağın ilk saatlerinde Güneydoğu Anadolu turuna çıktım. Şimdiden bahçemi özledim. Fideler susadı mı? seranın kapısı açıldı mı? Kafamda deli sorular :D :rolleyes: :cool:
- Güneydoğunun son karları erimeye başlamış.
606335
- Atatürk Barajı
606333
606332
- Her yer yem yeşil temiz, uçaktan gördüğüm; tarlalar sürülmeye başlanmış, her yerde koyunlar, keçiler otluyor...
606331
Bizim cennet vatanımızı sizlerle paylaşmak istedim ^^
Tatil halen devam ediyor bağımı bahçemi çok özledim. Bir an önce dönmeyi dört gözle bekliyorum.
Ailem ısrarlarıma dayanamadı bahçemin fotoğraflarını çekip gönderdiler. Az da olsa hasret giderdim.
Büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler
607470
Tünel seradaki oturak fasulye ve salatalıklar.
607471
Sırık fasulyelerim ekilip hemen ipleri çekilmişti.
607472
Tünel seradaki domateslerim ve aralarindaki oturak fasulyelerim.
607473
İlk defa gördüğüm antep fıstığı Ceylanpınar, Ş. URFA.
607474
Domateslerde Son Durum
- Domateslere boğaz doldurma çapası yapıldı.
- Koltuk altı yaprakcıkları toplandı.
608278
608279
- Çiçeklenmeye başladı.
608280
608281
Benden mutlusu yok... Sırada ilk meyveler var :p :cool:
- Baklalar toplanıyor. Bizim evde bakla körpe toplanıp çerez gibi yenir. Tadına bakmayan varsa mutlaka denemelisiniz ^_^
608292
- Körpe bambu doğru duydunuz, körpe bambular. Bundan 5 6 yıl önce bahçeye bambu ekmiştim ancak o kadar arsız olduğunu hiç bilmiyordum her yerden yan dallar ve bambucuklar verdi. Her defasında buduyorum maalesef önüne geçemedim.
Sonrasında Çinli arkadaşımdan öğrendim ki taze körpe bambular yeniyor 2 yıldır taze ve kavurması yapılarak tüketiyoruz. Benim favorim dış kabuğunu soyup taze olarak yemek tatlı lezzetliler.
Not: Bambu yüksek miktarda bünyesinde siyanür depolar, bulduk bol bol yiyelim demek yok. Az az tüketilmeli ^^
608291
- En son ektiğim fasulyeler artık dışarıya ekime hazırlar.
608289
608290
Baklanın iç yapmasını bekleyip iç tanelerini tuza banip yeriz bizde.
Su bambuların fotografını yüklemeniz mumkun mü. Bahçeme bambu dikmiştim. Arsizl oldugunu da okudum bir yerlerde ama hangi cinsi arsizdir, hepsi mı, bilmiyorum. O yuzden tedirginim. Yol yakinken söküp bir saksıya mı alsam?
Domates fidelerinin altına serdiginiz beyaz örtünün ozel bir adi var mı? Çilek ekeceğim ve altına topraga değmesini ve otu engellemesi icin bir sey koymak istiyorum. O malzemenin adini bilmedigim icin bulamadım.
Sevgili dongyul, domateslerin koltuklarının tamamını mı koparıyorsun? Tek bir ana dal olarak mı büyüyor? Ben acaba dedim en alttakileri bıraksam da 2-3 dallı büyüse nasıl olur?
Baklanın iç yapmasını bekleyip iç tanelerini tuza banip yeriz bizde.
Su bambuların fotografını yüklemeniz mumkun mü. Bahçeme bambu dikmiştim. Arsizl oldugunu da okudum bir yerlerde ama hangi cinsi arsizdir, hepsi mı, bilmiyorum. O yuzden tedirginim. Yol yakinken söküp bir saksıya mı alsam?
Domates fidelerinin altına serdiginiz beyaz örtünün ozel bir adi var mı? Çilek ekeceğim ve altına topraga değmesini ve otu engellemesi icin bir sey koymak istiyorum. O malzemenin adini bilmedigim icin bulamadım.
- Yarın sizin için özel olarak bambuyu çekip yükleyeceğim.. ilk ektiğimde tek dal maydanoz gibiydi ben ölür filan derken orman oldu. Kış başı 4 5 tanesini kestim tekrar altlardan patlamış bugün hatta gene budadım. Asıl ektiğim yerden en az 5 metre ötesinde kök atarak yayılmış. Her yerden bambu çıkıyor önünü alamıyorum aşırı arsız. Sanırım hepsi çok arsız.
- Bence bambu saksıda olabilecek bir bitki değil. Benden tavsiye yere ekin ancak etrafını yuvarlak olabilecek şekilde 1 metre derinlikte çevirin bu sayede her yere kök atmaz. Benden geçti ama aklıma bu gün geldi.
- Domateslere kullandığım örtü kırağı bezi kolay kolay çürümüyor hemde daha kullanışlı.
Sevgili dongyul, domateslerin koltuklarının tamamını mı koparıyorsun? Tek bir ana dal olarak mı büyüyor? Ben acaba dedim en alttakileri bıraksam da 2-3 dallı büyüse nasıl olur?
Sayın Gilan; İlk olarak kök en yakın koltuğu bırakıyorum çapa yapılınca toprakla doluyor bu sayede o ilk koltuk kökleniyor ve ana gövdeden besin almayı durduruyor. Bu sayede iki gövdeli domatesim oluyor. Sonra ise bu ilk koltuk almada en uçtan patlayan koltuğu bırakıyorum amaç diğer asıl uç zarar görürse yanlışlıkla kırılırsa o koltuktan büyüme olsun diye... Umarım açıklayabilmişimdir.
- Tek veya iki gövdeli olsa güzel oluyor ancak üç ve üstü gövde oluşumunda meyve küçülüyor verim azalıyor.
Kırk yıl arasam böyle detaylı bir cevap bulamazdım. Çok sağ ol. ;)
eneskrky
26-04-2016, 21:13
Bahçeler hazırlanmış fideler tam takır hazır hatta dikilmişler bile :D mükemmel her şey sıralama zamanlama dongyul abime yetişemiyoruz :D :D
Ben derslerden daha bahçenin yarısını zor kazdım :D
Fide desen telat abiden aldım sağolsun yoksa halim yamandı :D Zaten oda aynı erkenci düzenli bahçesi hazır :))
Bakalım size nezaman yetişeceğim geriden geliyorum :D
Beni gülümsettin vallahi üniversiteye hazırlanırken ki halim aklıma geldi..
Sen bize haber ver. Telat abi gelir kazarız.
Bugün senin verdiğin kırmızı çiçekli fasulyeyi fide yapıp dışarı diktim. Aklıma sen geldin hemen :p
En kısa zamanda bize yetişirsin :dilli:
eneskrky
26-04-2016, 22:02
Valla abi ya hayata bağlanma için tek şey bahçem kaldı :D oda olmasa kafayı sıyırcam
-Az kaldı zaten çok saolsın :) taa kocaeliden gelmene gönlüm el vermez ,1 mayısta ev halkını süreceğim tarlaya yeter yemeye gelince koşarlar şimdi kazsınlar yoruldum diyeceğim :D
Ne güzel inşallah bol meyve verirler , bende senden aldığım turpları dikecektim vaktimi bilemedim :/
Ümidim o yönde bakalım :D
Benide gülümsetiyorsunuz:D
Ne güzel inşallah bol meyve verirler , bende senden aldığım turpları dikecektim vaktimi bilemedim :/
Ümidim o yönde bakalım :D
O turpları ağustos sonu mutlaka ek müthiş tadı var ^^
- Bambular da derin budama yapıldı alt dalları kesildi.
608466
- Çok arsız olduğu için her yerden yeni sürgünler çıkartıyor.
608465
- Tohum etkinliğinde Sayın Birnefestopraktan gelen Roma martino's domatesleri ekilecek yer bulunamadığı için saksıya dikilmişlerdi. Onlarda çiçeklenmeye başladılar.
608467
-
- Bence bambu saksıda olabilecek bir bitki değil. Benden tavsiye yere ekin ancak etrafını yuvarlak olabilecek şekilde 1 metre derinlikte çevirin bu sayede her yere kök atmaz. Benden geçti ama aklıma bu gün geldi.
Sizin bambunun fotografı hiç benimkine benzemiyor. Belki benimki daha minicik olduğu için masum görünüyordur. Ama yazdıklarınızdan ötürü gözüm korktu. Zaten bahçemde acem borusu varken bir de hedera ve amerikan sarmaşığı gibi arsız bitkileri ektim. Ayrık otundan kurtulmak için bahçeye beton döktüren ben, bir de bambu ile uğraşmayı hiç göze alamıyorum. Etrafını bir metre derinlikte çevirmekte benim için çok zor. En kısa sürede saksıya alıp, yaşarsa yaşar yaşamazsa sağlık olsun demekten başka çarem yok sanırım.
Cevabınız için çok teşekkürler.
Büyük serada son durum
- Boğaz doldurma çapası yapıldı. Salatalıkların ipleri çekildi.
608808
- Salatalık ve oturak fasulye kardeşliği güzel bir şekilde ilerliyor.
608809
- Oturak fasulyeler kimisi tomurcukta kimisi çiceklenme durumunda.
608810
- Tohumdan yetiştirdiğim salatalıklar artık dökmeye başladı. Bazı yaprak dallarında 2, 3 adet salatalığı olanlar bile var.
608811
608812
Altın pirinç
Çocukluğumdan beri pirinç yetiştirmek gibi bir tutkum var. Kitap, dergi, belgesellerde ne zaman pirinç yetiştirme konusunda bir bilgi geçse hemen dikkatimi ceker, içimde öğrenme yetiştirme isteği doğardı. Çocukluğumda hatırlıyorum da pilavlık pirinçi saksılara ektiğimi sonrasında çıkmadığını araştırdığımda suya ihtiyacı olduğunu öğrendiğimde ise su dolu kovalara ektiğim olmuştu sonuç kovalarda bir yığın şişmiş pirinç yığınları elde etmiştim bir türlü pirinçler yeşermiyordu. Sonuç tahmin ettiğiniz gibi fiyasko.
En sonunda yurtdışında tohumunun farklı olduğunu keşfettim. Yıllar önce yanımda max 4 5 adet pirinç tohumu getirip saksılara ekip demeye başladım sonuç mükemmeldi 2-3 kökten dolu dolu tam başak elde ettim.
Gel gelelim saklama işine; Kutsal kitaplarda Yusuf peygamberin rüyasında eski Mısırda 7 yıl süren bereketli yıllardan sonra 7 yıl süren açlık kuraklık dolu yılların geleceğini görmüş. Bu kuraklık yıllarının üsttesinden gelmek için Tanrıdan yardım istemiş. Bunun üzerine bu vahiy gelmiş. 7 yıl süren bolluk yıllarında tahılın başaklarından çıkartmadan tahıl depolarında saklaması ve bu sayede 7 yıl tahıllar bozulmadan hiç bir böcek tarafından zarar verilmeden 7 yıl boyunca saklanabileceği vaah edilmiştir. Bu sayede tahıllar başaklarından çıkarılmadan 7 yıl boyunca saklanabildiği anlatılmaktadır. Bende bunu denemek için yetiştirdiğim pirinçleri tam 6 yıl boyunca havadar bir yerde sakladım. Sonuç eksiksiz başakların dolu olması.
Gel gelelim 6 yıl sonra bugün pirinç tohumlarını toprakla buluşturdum, bakalım yeşerebilecekler mi?
6 yıl sabrettiğim için bu pirinç tohumlarına altın pirinç diyorum.
609402
Altın pirinç
En sonunda yurtdışında tohumunun farklı olduğunu keşfettim. Yıllar önce yanımda max 4 5 adet pirinç tohumu getirip saksılara ekip demeye başladım sonuç mükemmeldi 2-3 kökten dolu dolu tam başak elde ettim.
Gel gelelim 6 yıl sonra bugün pirinç tohumlarını toprakla buluşturdum, bakalım yeşerebilecekler mi?
6 yıl sabrettiğim için bu pirinç tohumlarına altın pirinç diyorum.
609402
Neler neler öğreniyoruz sizden sn. dongyul.. :) Nereden bulucaz şimdi biz o tohumları? ;)
Bir kovaya da pirinç ekmek lazım şimdi.. Şaka bir yana kovada yetişir mi gerçekten?
Sayın Jakin; ben 8 litrelik kovada yetiştirmiştim.
sevgihoca
02-05-2016, 17:25
Sevgili Dongyul,yetiştirdiğin pirincin adı da, hikayesi de,görüntüsü de çok güzel.Bekliyoruz.
- Clemantine mandalina çiçekte mis gibi kokusuyla içimizi ferahlatıyor :cool:
Bu çeşit mandalina çekirdekli küçük ancak mis gibi kokusuyla biliniyor :eek:
609549
- Mis kokulu her bitki çiçeğini açıyor. Geçen yıl ektiğim ilk defa çiçek açan Hanım eli ^^
609550
- Pembe güller bahçemde populasyonu en yüksek gül çeşidi.
609551
Doğada her şey yavaş ve birbiriyle bağlantılı işler...
- Başka bahçelerden toplanan arakalar ayıklanıp buzluğa konuldu, kabukları bizim bahçeye malc olma yolunda ilerliyor.
609837
- Organik atıkları asla ziyan etmek yok, hepsi vitamin ve mineral kaynağı. Büyük seradaki salatalık ve fasulyelerin altına serdim.
609838
- Sermediğim yerdeki toprakla arasındaki fark bol miktarda toprağın neminin yüksek olması.
sevgihoca
04-05-2016, 23:35
Sevgili Dongyul,bu araka kabukları ne kadar fasulyelerin üzerinde kalacak?Ya da altından fasulyeler rahatlıkla çıkabilecek mi?Ya da arakalar kuruyup altından da fasulyeler mi çıkacak?Bu son sorum daha mantıklı gibi geldi.
Bizim bağ rüzgarlı ya,sanki büyümeleri de kolaylaşır diye düşündüm.
Sevgili Dongyul,bu araka kabukları ne kadar fasulyelerin üzerinde kalacak?Ya da altından fasulyeler rahatlıkla çıkabilecek mi?Ya da arakalar kuruyup altından da fasulyeler mi çıkacak?Bu son sorum daha mantıklı gibi geldi.
Bizim bağ rüzgarlı ya,sanki büyümeleri de kolaylaşır diye düşündüm.
Sevgi hocam; araka kabuklarını fasulyelerin üzerine koymadım. Fasulye sıralarının aralarındaki yola koydum bu sayede bu yol üzerindeki kılcal köklerin nemli kalmasını hedefliyorum. zamanla bu araka kabukları kuruyup daha küçük olacak zamanla topraga karışacaklar. Amacım tamamen toprağın nemini tutsun. Bu sayede fasulye ve salatalıkların su ihtiyacını azalatmak ^_^
sevgihoca
05-05-2016, 16:48
Dongyul, arakalara bakmaktan yanlarındaki koca fasulyeleri görmemişim.:eek:
tarla kuşu
05-05-2016, 19:01
Dongyul, arakalara bakmaktan yanlarındaki koca fasulyeleri görmemişim.:eek:
İlahi sevgihoca güldürdünüz beni, Allah ta sizi güldürsün :)
Bu gün günlerden hıdrellez, kimisi nevruz diye kutlar, kimi paskalya der, kimiside hamursuz bayramı ama ortak nokta insanlığın baharın gelişini kutlamasıdır.
Bizlerde çocukluğumda hatırlarım hıdrellezde pikniğe gider, yemekler yenir eğlenilir ama ortak noktamız hepimizin evi mis gibi nane kokar. Hıdrelleze kadar kimse nanesini toplamaz sadece bugüne özel toplanır ayıklanır, yıkanır gölge yerlere serilir kurumaya bırakılır.
Ama son yıllarda yoğunluktan mıdır? eğitimli erdemli insan olacağız diye hepimiz kocaman ailelerimizi bırakıp ayrı dağlarda yaşar olduğumuzdan mı bilinmez ama ne adetlerimiz kaldı, ne eğlenebileceğimiz bizden insanlar kaldı.
610200
- Kıvırcıklar, aralardaki sarımsaklar kafa yapma yolunda ilerliyor, kıvırcıkların arasına patlıcanlar ekildi, duvar kenarında da domatesler çiçek açmaya çalışıyorlar ^^
610201
- Sakın sakın boş yer kalmasın sırık fasulyelerin arasına sayın Birnefestoprak'tan gelen japanese giant red'ler ekildi.
610202
- Dikensiz iri böğürtlenler tomurcuklanmaya başladılar.
610203
- Şu tatlılığa bakın patates yapraklı domates çiçeği, isminden bile tatlılık akıyor ^^
610204
sevgihoca
06-05-2016, 23:25
Dongyul,Marulların arasına patlıcan,patlıcanın yanına soğan derken kafamı karışıyorsun.Ondan sonra da arakaların altında fasulye arıyorum.:p
Dongyul,Marulların arasına patlıcan,patlıcanın yanına soğan derken kafamı karışıyorsun.Ondan sonra da arakaların altında fasulye arıyorum.:p
Ah Sevgi hocam iyi ki varsınız her seferinde beni güldürüyorsunuz. Eksik olmayın :p 😂
...Şu tatlılığa bakın patates yapraklı domates çiçeği, isminden bile tatlılık akıyor
Çiçek yapısı da diğer domateslerden farklı görünüyor, çekim açısı mı beni yanılttı acaba?
Bana da pek patates yapraklı gibi gelmedi. Dongyul kardeş fotoğrafları karıştırmış olmayasın...
Çiçek yapısı da diğer domateslerden farklı görünüyor, çekim açısı mı beni yanılttı acaba?
Sayın A_NOMAD; yaprak ve çiçek yapısı diğer domates çeşitlerinden farklı.
Bana da pek patates yapraklı gibi gelmedi. Dongyul kardeş fotoğrafları karıştırmış olmayasın...
Telat abi; vallahi etiketi patates yapraklı domates diğer domateslerden yaprakları farklı zaten fotoğrafa bakıyorum yaprakları farklı bu çeşit tohum etkiliğinde Sayın TCM'den gelmişti.
Mücevher Çalısı
07-05-2016, 14:51
...
- Şu tatlılığa bakın patates yapraklı domates çiçeği, isminden bile tatlılık akıyor ^^
610204
Buradaki Domatesin yaprak tipi açısından bir benzeri "Japanese Black Trifele Domates (http://www.agaclar.net/forum/1442933-post26.htm)". Bu çeşit için Sayın bahcedenn 2014 - 2015 tohum paylaşım etkinliği kataloğunda,
...
Yaprak tipi: Patates yaprak
...
olarak bilgi vermiş. Anlaşılan bazı "Domatesler" yakın akrabaları olan "Patatese" özenmiş:)
Ek olarak "Japanese Black Trifele Domates (http://www.agaclar.net/forum/1458605-post146.htm)'in" çiçeklerinin taç yaprak sayısı da bendeki çiçek açmış olan diğer Domates çeşitlere göre daha fazla...
610464
Telat abi; vallahi etiketi patates yapraklı domates diğer domateslerden yaprakları farklı zaten fotoğrafa bakıyorum yaprakları farklı bu çeşit tohum etkiliğinde Sayın TCM'den gelmişti.
Dongyul kardeşim; ben patatesin yapraklarının kenarlarını düz biliyorum, girintili çıkıntılı değil. Bu yüzden demiştim...
Telat abi bende patates yapraklı domates yetiştirdin o sayede biliyorsun diye düşündüm kendimden emin olmak için şimdi bahçeye inip baktım ancak fotoğraf çekemedim çok karanlık olduğu için. (Yarın ilk işim çekmek olacak.)
Geniş çaplı bir araştırma sonucunda.
- Sayın TCM'nin kataloğuna baktım orada adı heybetli domates diye geçiyor. Bir önceki yılda tohumlar Sayın Birnefestoprak'tan gelmiş. Onun tanıtım sayfasında detaylı anlatımı aşağıdaki linkte ve paylaştığı fotoğraf aşağıdaki gibidir.
http://www.agaclar.net/forum/1272386-post1936.htm
Fotoğrafa dikkatli bakıldığında görüldüğü gibi çiçek yapısının tombul hemen hemen aynı olduğu ancak eski yaprakların parçalı olmadığı ama yeni çıkan ve üstlerde bulunan yaprakların parçalı olduğu görülüyor.
610496
Benim çektiğim fotoğrafta çiçekler üst kısımda olduğu için parçalı yapraklar görünüyor. (Yüklediğim fotoğrafı tekrar yükleyip karşılaştırmasını yapacaktım ama daha önce yüklediğim için tekrar yüklemiyor.) Ayrıca elimde bulunan 15'e yakın domates çeşidi var karıştırmamak adına titiz bir şekilde etiketleme yaptım. O yüzden diğer domates çeşitleri ile karıştırdığımı düşünmüyorum.
Ayrıca patates yapraklı domateslerin yaprakları, tipi ve çiçek yapısı diğer 15 çeşit domatesten açık olarak farklı olduğu görülüyor. O yüzden farklı çiçekleri olduğu için paylaşmıştım.
Sanırım kesin olarak domatesleri olduğunda anlayacağız ^^
birnefestoprak
08-05-2016, 00:58
"Patates yaprak" tanımlaması, domateslerde yaprakların şekline atfen çok sık kullanılır. En çok karşılaşılan yaprak şekli de "normal yaprak" oluyor. Bu ikisi dışında, şekil açısından başka tanımlamalar da var.
Burda herkesin çiçekle ilgili yaptığı gözlemler doğru. Modern domateslerde (özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra üretilenler) çapraz tozlaşmayı en aza indirmek için yapılan seleksiyonlarda stigma, anter konisinin içinde bırakılmaya çalışılmıştır. Eski domateslerde ise, çiçek yapısında stigma genelde koninin dışına taşar. O yüzden, her ne kadar genel olarak domateste çapraz tozlaşma olasılığı düşük de olsa, eski çeşitler çaprazlanmaya daha müsaittir. Bana Heybetli'nin eski bir atalık çeşit olduğunu düşündüren de bu durum.
Sayın Birnefestoprak; bilgiler için çok teşekkür ederim ^^
Bugün ki durumlar;
- Heybetli domatesi;
610654
- Büyük seradaki oturak fasulyeler;
610658
- Taze sarımsaklar; sık ve büyüklerinden bir kaç tane söktüm. Tadı süper ama kokusu bana yaramadı :cool:
610657
- Tünel seradaki domatesler; buralarda domatesi dışarı daha yeni ekiyorlar, benimkilerin çiçeklenmeleri tam gaz devam ediyor artık tünel seranın naylonunu zar zor kapata biliyorum. Çok fazla büyüdükleri için naylona değip yaprakları bozuluyor. Sanırım yakında naylonu kaldıracağım. Tünel seranın faydalarını görüyorsunuz.
610656
- Tünel seradaki oturak fasulyeler tomurcuktalar, çiçeklenmelerini bekliyoruz, aralarındaki salatalıklar da tomurcuktalar ^^
610655
birnefestoprak
08-05-2016, 21:17
- Patates yapraklı domates; heybetli olarak biliniyor.
"Heybetli", kataloglamada sorun yaşamamak, hangi çeşitten bahsettiğimizi bitkiyi ve meyvelerini görmesek bile, ismini söylediğimizde anlamak/ortak bir dil konuşmak için domatese ANATOHUM Projesi kapsamında benim verdiğim bir isim (proje kapsamına ilk alınan patates yapraklı domates çeşidi Heybetli). Patates yapraklı domateslerin genel adı ya da yöresel bir tanımlama değil. Anadolu'da anonim, herhangi bir adı bulunmayan başka birçok patates yapraklı domates vardır ama köylünün patates yapraklı şeklinde ayrım yapma gibi bir geleneği olduğunu sanmıyorum.
"Heybetli", kataloglamada sorun yaşamamak, hangi çeşitten bahsettiğimizi bitkiyi ve meyvelerini görmesek bile, ismini söylediğimizde anlamak/ortak bir dil konuşmak için domatese ANATOHUM Projesi kapsamında benim verdiğim bir isim (proje kapsamına ilk alınan patates yapraklı domates çeşidi Heybetli). Patates yapraklı domateslerin genel adı ya da yöresel bir tanımlama değil. Anadolu'da anonim, herhangi bir adı bulunmayan başka birçok patates yapraklı domates vardır ama köylünün patates yapraklı şeklinde ayrım yapma gibi bir geleneği olduğunu sanmıyorum.
Sayın Birnefestoprak; teşekkür ederim haklısınız bende bir patates yaprak uydurmuş gidiyorum :cool: Düzeltimini yaptım ^^
***..verimi cogaltabilmek icin domatezle patates fidesini birlestirebilirsin boylece 1 fidan olur kokten patates yukardan domatez..
Sayın Enya; haklısınız domates ile patates birleştirilip yüksek verim elde edilebilir ancak ben onu çok güvenilir bulmuyorum. Normal domates ve patatese göre daha hassas ve daha fazla emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum ^_^
Siz daha iyisini bilirsiniz usta olan siz siniz.ben hobi ol yapiyom exotic meyva ve cok farkli domatez turleri.bu gunlerde passionfruit lerim cikiyir mutlugu var.dun kesfettim yaptiklarinizi hepsi harika
Siz daha iyisini bilirsiniz usta olan siz siniz.ben hobi ol yapiyom exotic meyva ve cok farkli domatez turleri.bu gunlerde passionfruit lerim cikiyir mutlugu var.dun kesfettim yaptiklarinizi hepsi harika
Teşekkür ederim sayı Enya ^_^
İrfan Çayı Yapımı
- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.
- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.
610808
- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları
610809
- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.
610810
- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.
- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.
Salatalık Budaması
- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^
İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D
- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.
611126
611127
Dipnot: Toplanan ufaklıklar ziyan olmadı akşam yemeğinde cacık oldular :cool:
eneskrky
11-05-2016, 17:47
İrfan Çayı Yapımı
- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.
- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.
610808
610809
610810
- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.
- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.
dongyul ağabeyim Bunlardan dolma turşu kavurma yemek her şey olurdu :O kart olanlarından yapsaydın bitki besinini tazeleri yenirdi ;gerçi ziyan olmamış ama güzelim yemek gitmiş içim gitti :)
-Ayrıca bu bitkiyi ben en çok ad uydurulan bitki olarak niteliyorum :D hodan ıspıp ,kaldirik(galdirik).mancar otu, Tamara Otu...:)
Kardeşim vallahi isim konusunda çok haklısın ilginç bir bitki isim konusun da çok fazla yozlaşmış ^_^
Çardak Yapımı
- Tünel sera kaldırıldı, Çardak yapımı için 2 metrelik 4 boru kesildi, toprağa gömmek için ve toprak da demir borular çürümemesi için 5 litrelik yağ tenekelerine beton atılarak direklere temel yapıldı, sonrasında portatif olan T şeklinde demir yapılıp borunun içine geçirilecek şekilde monta edildi daha sonrasında 4 sıra çıkma çıtalarlarla ipin bağlanacağı yerler yapıldı. Sökmesi, kurulması gayet kolay ve sağlam oldu ^^
- Tünel seradaki domates ve salatalıklar için çardak yapıldı.
611978
- Domateslerin ipleri çekildi.
611980
611981
- Oturak fasulyelerin arasındaki salatalıkların ipleri çekildi.
611979
- Bizim buralarda tam mayıs sonu haziran başları dolu yağabiliyor o yüzden çardağın üzerini ince file ile kapatmayı düşünüyorum ^^
Adım adım mutlu sona yaklaşıyoruz.
- Domatesler göründü.
611997
611998
- Fasulyeler haftaya toplanmaya başlar.
611996
- Hanımelleri sabahları beyaz akşamları sarı oluyor ilginç geldiler :cool:
611994
- Papatyalar
611995
kerkenez
14-05-2016, 16:59
İrfan Çayı Yapımı
610808
610809
610810
Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.
Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.
- Sayın Kerkenez; evet haklısınız akvaryum motoru ile havalandırılma yapılması gerekiyor bende olmadığı için kullanmadım. Ama kullanılması gerektiğini düşünüyorum :o
- Benim planım kaldirikleri 3 gün suda tutmaktı ama bağdaki iş yoğunluğundan ilgilenemedim ama her gün kontrol ettim.
- Tespit ettikleri;
1. gün: suyun rengi siyahımsı bir renge dönmüştü.
2. gün: herhangi bir şey gözlemlemedim ilk gün ki gibiydi rengi siyaha dönüktü. Bu günlerde hava bulutlu çok sıcak değildi. Sadece biraz sinekler vardı.
3. ve 4. gün: Biraz koku yapmaya başladı ve sinek populasyonu yükseldi...
Koku oluştuğu için bugün 2 depoyu biraz seyrelterek salatalık ve domatesleri suladım.
- Bir depoyuda yarın biberleri sulamak için kullanmayı düşünüyorum...
- İrfan çayı yapımının dezavantajı sürekli bu çayı bulundurmalısınız sulama sulu olarak kullanıldığı için. Yani sürekli bu çayı hazırlamak zaman alıyor ve yorucu.
- Bir kere kullanmama karşılık bakalım faydasını görecek miyim :cool:
Salatalık Budaması
- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^
İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D
- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.
Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...
Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...
Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.
- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^
Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.
- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^
Oh, şükür rahatladım, hızlı cevap için teşekkür ederim Sn. dongyul.. ;)
İki karışın altındaki bıyıkları koparıyorum o zaman.. :)
Büyük seradaki son durum :rolleyes:
- Salatalık, fasulye birlikte ekilir mi olur olmaz derken. Ben denerim demiştim denedik gördük. Gayette salatalık ve oturak fasulye birlikte yetiştirilebiliyor. Şuanlık bir sıkıntı yok gibi görünüyor.
- Eğer geçen yıllarda olduğu gibi büyük seraya sadece salatalık dikseydim sadece salatalığım olurdu ama şuan taze fasulyem de yetişmiş oldu.
- Küçücük bir yerde her iki üründe yetişebiliyor ^^
612048
- Salatalık, oturak fasulye kardeşliği
612049
612050
- 2016'ın ilk salatalıkları bir kaç gün içinde yemeğe hazır olurlar. En çok bahçe sularken yenen o taze salatalığa bayılırım ^^
612051
eneskrky
14-05-2016, 21:46
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma
tarla kuşu
14-05-2016, 23:48
Maşallah, afiyetle tüketin :)
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma
Kardeşim hayırlısı olsun, senin bahçen daha güzel olacaktır eminim ^^
Maşallah, afiyetle tüketin :)
Teşekkür ederim ^^
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p
- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.
- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:
612588
- Her sabah uyanır uyanmaz ilk işim bu tatlı yaratıkları hayran hayran izlemeye bahçeye iniyorum, şu tatlılara bakın her gün biraz daha büyüyorlar Sayın Birnefestoprağın paylaştığı çeşit San marzano lungo: 2.
612589
- Sadece bir sırada 7 kök bu çeşidim var. Onları severken "sizden dünyanın en kaliteli domates sosunu yapacağım" diyorum ^^ o yüzden daha hızlı büyüyorlar :p
612590
- Biber fidelerimin sağlığı süper bugün daha büyük saksılara aldım. Amacım temmuz ortasına kadar saksıda fide halinde tutmak. Amacım büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler söküldüğünde kasım-aralık ayına kadar biber yetiştirmeyi hedefliyorum o yüzden temmuzda büyük seraya dikilecekler^^
612591
- Fasulye böyle ekilir :p Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor.
612596
Bu sene bahçeme her türlü sebzeden çeşitler halinde dikim yaptım. Tabi ki de fasulyede nasibini aldı.
- Ekim yaptığım çeşitlerim
Sırık çeşitler;
1. Alman Ayşe
2. Şenberber
3. Kırmızı çiçekli fasulye
4. Barbunya
5. Börülce
6. Hanımteni fasulyesi (sarı)
Oturak çeşitler;
1. Gina
2. Nazende
3. Bush french filet beans rolande
Kesinlikle unuttuklarım var :rolleyes:
Bu sayfanın hem bilgilerini çok seviyorum, hem de heyecanını. ;) Fasülye çiçekleri, taze salatalıklar, minik domatesler beni de çok heyecanlandırıyor. :)
Çardak harika olmuş. Anlatması bir paragraf belki ama arkasındaki emeği tahmin edebiliyorum. Güle güle kullanın.
İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.
Havuçlar da çok sevimliler. ;)
Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?
Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^
612749
612750
612752
612753
612751
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p
- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.
- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:
Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.
Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.
Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.
İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.
Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?
Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?
Sevgili Gilan; ben sizin yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın;
- 25 kilo toplamak beni biraz yordu ama şuan lık fark ettiğim kadarıyla işe yaradı sizlerle deneyimimi paylaşacağım ^^
- Salatalığın bıyığı sizinde dediğiniz gibi attığı kollara biz bıyık diyorum :D
- Ben domates, salatalık ve fasulye için ip kullanıyorum en mantıklısı ip aslında aynı ipi 3 yıl kullandığım oluyor ama sırık hiç kullanışlı değil sırıkları sokarken köklere zarar veriyor ayrıca sırık kurt olsun yağmurdan etkilenme kırılma çürüme saklama bir sürü derdi var ayrıca sırık çok pahalı. Ağaçlara da yazık hem :D
- Benim ip sisteminde uyguladığım metot; her domates, salatalığın ve fasulyenin köküne yakın 20 cm lik ince dal parçası sokuyorum daha sonra o dal parçasına ipi bağlayıp yukarıdaki çardağa çekip sıkıca bağlıyorum eğer kökün dibindeki dal parçasıyla sabitlemezseniz, rüzgar domatesi, salatalığı diğer iplerle karıştırıyor ve ya dolandırılmış ipleri açıyor (Tecrübelerim).
- Salatalığın bıyığını aldığımız için kendi ipe saramaz, domatesinde sarılma becerisi yok zaten ben her gün onları ipe dolandırıyorum, anlatımı zor ama yapımı pratik. Dolandırınca bu sayede açılmıyor. Fasulye kendi sarılabiliyor ama sadece emekleme zamanlarında fasulyeyi ipe doğru yön veriyorsunuz. (Umarım anlatabilmişimdir )
Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.
Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.
Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.
Sayın h_dogan; bilgi için çok teşekkür ederim en önemli tabi ki de iklim. ^^
Bağda son durum
- İşi abarttım sanırım her yerlere çeşit çeşit sebzeler ektim şimdi bakım yapma sırası.
- Bamya; çok nazlı, narin bir sebze. Topraktan çıkana kadar insana ecel teri döktürüyor. İki çeşit bamya ekildi ilki tohum paylaşımından Sayın Rana58'den gelen kınalı bamya, diğer kurutmalık Urfa'dan aldığım bir çeşit adı yok. Bamyalar 1 gece önceden suda bekletildi, ekileceği toprak bir gün önceden kazıldı ıslandı daha sonra ekildi. Bu işlemi yapmamızın nedeni bamyanın bünyesi çok hassas eğer bamyayı ektikten sonra sulama işlemi yapılırsa toprak yüzeyi kaymak tabakası yapar ve bu da bamyanın topraktan çıkışı engelliyor ve baş kırılması yapıyor, sonuç tabi ki fiyasko :cool: 6 Mayıs da toprağa direk ekildiler anca kendilere geldiler ^^
Bamya bizim buralarda sulanmaz, sadece bir gübreleme yapılır ve en atıl topraklara ekilir verim her zaman maksimumdur. Ayrıca sulanmayan bamya daha lezzetlidir ^^ Bamya Türk mutfağına giren en pahalı sebzeler arasında bakalım bu sene fiyatı ne kadar olacak :rolleyes:
Bamyanın en zor işi toplamak her gün toplamak gerekir :eek: Bu sene 400'den fazla bamya çifti ekildi.
612817
- Domatesler çiçeklenmeye başladı, ilk boğaz çapası yapıldı.
612818
612819
- Patateslerin gübresi verildi, boğaz çapası yapıldı.
612820
- Zafer bizimdir, dutlar oldu.
612821
tarla kuşu
17-05-2016, 22:07
Bağda ki sebzelerin de maşallahı var...
@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor.
Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı.
Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim.
Dutlubahçe
18-05-2016, 13:26
'Fasulye böyle ekilir Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor. '
Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.
Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu?
@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor.
Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı.
Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim.
Sayın TCM; o ipler ağırlığı tartıyor ayrıca bu sistemi yani çardağı, demirleri 3-4 yıldır kullanıyorum. Hiç bir sorun olmadı, ipler kopmadı ya da demirler bükülmedi sadece çardak üstü tahtalar yükten biraz yamuluyor onların da altında tek bir sırık dikiyorum tahtalar yamulmasın diye o kadar.
Sizin gördüğünüz gibi kırılma gibi bir sorun olmadı.
Sayfamda geçen yıllara ait çardak görüntüsünü sizle paylaşayım bir fikriniz olsun.
- Domateslerin olduğu kısım çardakta gayet ağırlık maksimum durumumda ama bir yamulma görünmüyor...
612996
- Geçen yıllara ait çardak yeni ekim yapılmış hali;
612997
- Viyollere ektiğim fasulye börülce değil, kendisi hanımteni fasulyesi yani sarı fasulye; ben her zaman böyle ekiyorum sorun olmuyor ancak çıkışı olunca sizinle fotoğrafını paylaşırım. Ancak geçen haftalardan viyollerdeki fasulyeyi diktim aşağıdaki fotoğraf onlara ait ama gayet sorun olmuyor çıkıyor ve büyüyor. Yeter ki viyol toprağının besin maddesini iyi ayarlayın.
612999
Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.
Sayın Dutlubahçe; Benim yaptığım ekim şu şekilde viyollere toprak dolduruyorum toprağı hafif ıslatıyorum fasulyeleri ıslatmadan direk ekiyorum sonra üzerine nemli toprakla kapatıyorum sonra üzerini nemli bezle kapatıyorum. Sonuç yukarıdaki gibi çıkım sağlıyorum.
Belki sizin çimlenme olmama durumu tohumlardan kaynaklanıyor da olabilir.
... Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.
O işlem pişirirken oluyor ;)
Üç sene önceydi galiba, yaylada bakliyat grubunu ekiyoruz. Domates, biber, kabak, mısır bir gün suda bekletilirse daha kolay çimleniyor ya ben bu işlemi fasulye ve barbunyalara da uyguladım. Ertesi gün yaylaya çıktık kayınpeder ziraatçı, 'oğlum bu ne' dedi. Ben anlattım domates-biberi, kafasına yatmadı ama bendeki tüm tohumlar şişmiş yapacak bir şey yok, Allahtan onun evden getirdikleri kuru. Neyse uzatmayalım benim tohumların da çimlenme başarısı sizinki gibi oldu. Arada tek-tük nasıl olduysa çimlenmiş, ama neredeyse tamamı sıcak toprakta pişmiş...
Dutlubahçe
19-05-2016, 10:46
Benim için oldukça üzücü bir tecrübe oldu. Demek daha öğreneceğimiz çok şey var.
Hasat zamanı
Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık.
Büyük serada birlikte yetiştirdiğim;
- Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet.
613469
- Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar.
613470
- Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^
613471
Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım :p
Hasat zamanı
Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık.
Büyük serada birlikte yetiştirdiğim;
- Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet.
613469
- Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar.
613470
- Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^
613471
Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım :p
Gönülden kutluyorum Sn. Dongyul.. :)
Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş.
Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla...
Gönülden kutluyorum Sn. Dongyul.. :)
Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş.
Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla...
Sayın Jakin; çok teşekkür ederim. Sayın Aziz Sancar'ın söylediği söz çok güzel yüreğine sağlık^^
Son durumlar
- Kıvırcık, sarımsak, patlıcan ve domates kardeşliğinde kıvırcıklar toplanmaya hazırlar.
613484
613485
- Japon salatalıkları belirginleşmeye başladı, geçen sene yeterli tohum elde edemediğim için tohum paylaşım etkinliğine katılamamıştım bu sene Japon salatalığı tohumunu paylaşmakta kararlıyım ^^
613482
- Sayın Birnefestopraktan gelen Pablo kıvırcık tohuma kalkarsa sizlerle paylaşmak istiyorum ^^
613483
Kendi çapımda gözlemlediklerim
Bundan sonra yetiştirdiğim ürünlerde gözlemlediğim özellikleri daha kapsamlı sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Murat f1 salatalık; sap kısımları koyu, uç kısımları açık yeşil, bol sulu, çıtır, lezzetli bir çeşit. En önemli özelliği 20-25 cm kadar uzayabiliyor ve çekirdeklenmiyor, şuan topladıklarım hemen hemen 17 cmler. Diğer çeşitlere göre dökümü az iri göründüğü için satımı zor. İri olmalarına rağmen çekirdeklenme süreleri çok geç.
614028
- Badem f1 salatalık; açık yeşil renkli, bol sulu depolamaya çok müsait değil, satımı kolay, ufak tefek boyutlu olduğu için albenisi çok pazar alanı yüksek, boyutları maksimum 10-12 cm uzunluğunda, kolay çekirdeklenen, bol döküm yapan bir tür.
614026
- Nazende fasulye; Oturak, erkenci, bol döküm yapan, enlenebilen, boyutları 18 cm kadar çıkabilen. İplik oluşturmayan, lezzetli, taze kullanıma uygun bir çeşit. Dezavantajı oturak olduğu için yere değen fasulyelerde deformasyon meydana gelebiliyor.
614027
Çok değerli ansiklopedik bilgiler. Hangi türü yetiştireceğimize karar verirken çok faydalı olacak. Eminim pek çok kişi yararlanacaktır.
Bol bol paylaşmanızı umuyorum sevgili dongyul. :)
Selma_321
24-05-2016, 07:50
İrfan Çayı Yapımı
610808
610809
610810
Ah ah görünce dayanamadım. Orduda kaldiriğin sarmasını yapıyorlar muhteşem oluyor. Hep merak etmiştim kaldirik nasıl bişey diye sadece pişmişini görüp yediğimden. ))))
Selma_321
24-05-2016, 08:02
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^
612749
612750
612752
612753
612751
Muhteşem annenizin ellerine sağlık belli ki annenize çekmişsiniz
İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada..
Çok değerli ansiklopedik bilgiler. Hangi türü yetiştireceğimize karar verirken çok faydalı olacak. Eminim pek çok kişi yararlanacaktır.
Bol bol paylaşmanızı umuyorum sevgili dongyul. :)
Sayın Gilan; Çok teşekkür ederim zamanım olduğu kadarıyla paylaşım yapacağım ^^
İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada..
Sayın Sabihas; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^
Ah ah görünce dayanamadım. Orduda kaldiriğin sarmasını yapıyorlar muhteşem oluyor. Hep merak etmiştim kaldirik nasıl bişey diye sadece pişmişini görüp yediğimden. ))))
Kaldirik yemeği çok güzel ve besleyici bir lezzet ^^
Muhteşem annenizin ellerine sağlık belli ki annenize çekmişsiniz
Sayın Selma_321; Çok teşekkür ederim ^^
- Eğer sebzeleri sularken suyu biraz fazla kaçırırsanız sabahları bu olayla karşılamanız olağan, bu olaya gutasyon deniyor. Yıllar önce lisans da bitki fizyolojisi dersinde duymuştum her zaman gördüğüm bir olay ancak çiy olarak biliyordum. Aslında bu olaya çiy değil gutasyon deniyormuş.
Gutasyon; bitkilerde su basıncının arttığı zamanlarda yapraklarda hidadot denilen özel yapılardan ksilem özsuyunun damlalar halinde dışarıya çıkması.
614256
- Her sabah uyanır uyanmaz heyecanla ilk işim bahçeye çıkmak oluyor, her seferinde sebze toplama kovamı almayı unutuyorum sonuç bu; ceplerimin hepsi tıka basa dolu :cool:
614255
Bahçede son durumlar
- Sevgili Gilan'ın göndermiş olduğu "Bush french filet beans rolande" cinsi fasulyeler, domateslerin arasına ekmiştim çiçeklenmeye başladılar. Boyları ufak ancak yürekleri büyük fasulyeler bol bol çiçeklenme yaptılar :rolleyes:
614636
- Sayın Lonicera'dan gelen kolhrabiler baş yapmaya başladılar, sanırım yağmurlar işe yaradı.
614638
- Sayın Rana58'den gelen kınalı bamyalar normallerine göre gövdeleri bile kınalanmış gibi; çok tatlı görünümleri var :D
614637
- Pazarda fidecilerin önünden geçerken hızlı olmaya çalışıyorum yoksa aklım kalıyor sonuç eve torba torba çiçek, fideyle dönüyorum, bugünde kendimi pazarda fidecilerin önünden geçerken buldum sonuç; bir demet pırasa aldım ucuz kurtardım gene aslında pırasa tohumu saksıya ekmiştim biraz geç kalmışlar gibi düşündüm aldım. Bahçede bir karışlık boş alan dahi kalmadı :cool:
614639
- Japon salatalıkları; yağmurlar salatalıklara çok iyi geldi bakalım bu sene kaç cm uzayabiliecekler ^^
614641
Sevgili çeşit çeşit domateslerim; çeşit çeşit olmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
- San marzano lungo:2
614662
- Heybetli domatesi
614669
- Alakır etlisi (Köpek hayası)
614672
- Kuzey köy f1 (Türkiye'nin ilk f1 domatesi diye biliniyor ne kadar doğru bilemem.)
614670
- BT-1120 f1 ve İri salkım domates
614673
Hodan özütü deneyi
Hodan, karakafes otu, kaldirik olarak bilinen bitkiden hazırlanan bitki özütü ile yapmış olduğum deneyin sonuna gelmiş bulunmaktayım.
Bu deneyi tüm yaz sürdürmek istiyordum ama yağışların uzun süredir olmasından dolayı sebzeleri kaldirik özütü ile sulayamadım süreç sekteye uğradı ayrıca kaldirik yaprağı toplamaya gidemediğimden özütü hazırlayamadım bu yüzden sonlandırmak zorunda kaldım. Sadece iki defa kaldirik özütü ile sulama işlemi uygulandı.
Kaldirik yaprakları ve sapları yoğun mineral içerdiği bilinmektedir.
Yapmış olduğum özütü salatalık ve fasulyeye sulama suyu şeklinde uyguladım. Domatesleri sadece bir defa kaldirik özütü ile suladığım için deneye onları katmadım.
1. grubu kaldirik özütü ile sularken 2. grubu herhangi bir ekstra besin kullanılmadı.
Salatalık yaprakları;
614905
Fasulye yaprakları;
614906
Sonuç; Yukarıda görüldüğü gibi kaldirik özütü ile sulanan salatalık ve fasulyelerin yaprakları daha koyu, sağlıklı ve iri görünürken kaldirik özütü ile sulanmayan grubun yaprakları daha sarı, sağlıksız ve cılız görünmektedir.
Suyumuz israf olmasın.
Aslında her yaz mutfağın balkonuna buna benzer bir sistem kuruyordum ama bu yıl daha güzel oldu sanki :D :D
- Mutfakta meyve, sebze, bakliyat ve bir dünya şey yıkanırken çıkan temiz suyu sebzeleri sulamada kullanabiliriz.
- Ayrıca abdest alınırken çıkan temiz su, banyo yapmadan önce dakikalarca beklediğimiz sıcak suyun öncesindeki su.
- Artan çay suyu, yumurta kaynatırken çıkan su, makarna haşladığımız su şuan aklıma gelmeyen binlerce litre ziyan olan su.
İsraf olan binlerce litre suyumuz; çok pratik şekilde bu israf olacak suyumuzu sıfır maliyetle kurtarabiliriz.
Malzemelerimiz;
- 2 sebze kasası
- 1 adet çıkma lavabo
- Kırılmış atılmaya kıyılamayan vilada sapları :D
- Lavabomuzdaki suyu depoya ileten hortum.
- Annemin atmaya kıyamadığı eski tül (Annem daha esnetik görünsün diye tül dikti :rolleyes: )
- Oluşan her türlü kullanılabilir suyu balkona kurduğum lavabodan dökerek aşağıdaki büyük depoya biriktiriyorum...
- İnanmayacaksınız ama 3 kişilik bir aileyiz ve günlük çıkarttığımız su 90 litreyi buluyor. 90x7= 630 litre haftalık su çıkıyor :eek:. Düşünün artık bu kadar su ile ne kadar alan sulanabilir ;)
Yeter ki suyumuz ziyan olmasın, ülkemiz su zengini bir ülke değil her aile bu şekilde önlemler alsa şuan ülkenin su ihtiyacını yarı yarıya indirebiliriz.
614917
Annemin tül dikerek daha esnetik hale getirdiği lavabomuz; annem gelen misafirlere, komşulara herkese gösterir oldu. Halen ara ara bakıp gülüyoruz :D
614918
Kaldirikin bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Sonuçlar çok net çıkmış. Demek ki bu konuya önem vermek gerekecek. Deney sonuçları için çok teşekkürler.
Atık su sistemi de harika. Su tasarrufu sağlamasını mı yoksa yaptığınız düzeneğin güzelliğini mi daha çok beğendim karar veremedim. :) Vileda saplarından tülüne kadar dört dörtlük. Anne-oğul, yaratıcılık böyle bir şey. :)
Kaldirikin bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Sonuçlar çok net çıkmış. Demek ki bu konuya önem vermek gerekecek. Deney sonuçları için çok teşekkürler.
Atık su sistemi de harika. Su tasarrufu sağlamasını mı yoksa yaptığınız düzeneğin güzelliğini mi daha çok beğendim karar veremedim. :) Vileda saplarından tülüne kadar dört dörtlük. Anne-oğul, yaratıcılık böyle bir şey. :)
Sayın Gilan; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Babamın bir sözü vardır <insan tek başına uçamaz> Sayın Meyvelitepe'de görmesem benimde hiç aklıma gelmezdi kaldirikin bu kadar etkili olduğu, burası kocaman tecrübe dünyası herkes birbirinden bir sürü şey öğreniyor, uyguluyor. Birbirimizin gözünü açıyoruz ^^
Resulgur
28-05-2016, 20:06
Sn. gilan a katılıyorum gerçekten de çalışkan üretici bir kişiliğiniz var ve işinizi severek yapıyorsunuz. Bende biraz sizin gibiyim sanırım. ;)
Sn. gilan a ısırgan özütünü de tavsiye ederim, mutlaka deneyin, biz çok faydasını gördük . Sayfamda tarifini paylaşmıştım. Doğadan gelen güzelliklerle doğaya zarar vermeden bir şeyler yapmak çok güzel bir duygu .. Saygılar
Sn. gilan a katılıyorum gerçekten de çalışkan üretici bir kişiliğiniz var ve işinizi severek yapıyorsunuz. Bende biraz sizin gibiyim sanırım. ;)
Sn. gilan a ısırgan özütünü de tavsiye ederim, mutlaka deneyin, biz çok faydasını gördük . Sayfamda tarifini paylaşmıştım. Doğadan gelen güzelliklerle doğaya zarar vermeden bir şeyler yapmak çok güzel bir duygu .. Saygılar
Sayın Resulgur; güzel sözleriniz için teşekkür ederim^^
tarla kuşu
28-05-2016, 20:58
Ben de Sayın Meyvelitepeden ve yabancı sitelerden öğrendiğim kadarıyla karakafes otu (eşşek kulağı) çayı bitkiler için çok faydalı. Ne güzel siz de denemişsiniz ve sonuçlar bariz ortada. Bahçemin bir kaç köşesinde kendim yetiştiriyorum karakafes otunu ama henüz çay yapımına geçemedim. Yarın hemen başlıyorum :)
Ben de Sayın Meyvelitepeden ve yabancı sitelerden öğrendiğim kadarıyla karakafes otu (eşşek kulağı) çayı bitkiler için çok faydalı. Ne güzel siz de denemişsiniz ve sonuçlar bariz ortada. Bahçemin bir kaç köşesinde kendim yetiştiriyorum karakafes otunu ama henüz çay yapımına geçemedim. Yarın hemen başlıyorum :)
Sayın Tarlakuşu; benden size tavsiye çok uzun süre özütü bekletmemeniz, koku oluşuyor...
YeniGine
28-05-2016, 23:59
:mad: Ben de okumayı sevmeyi başarsam çok şeyler öğreneceğim demek ki. Şimdi su tasarrufu çalışmalarını okudum da sevgili Dongyul harika, bu konuda da kutluyorum seni. Gönlüne sağlık, çok hoşuma gitti çok...
Maşallah sevgili Dongyul...
:mad: Ben de okumayı sevmeyi başarsam çok şeyler öğreneceğim demek ki. Şimdi su tasarrufu çalışmalarını okudum da sevgili Dongyul harika, bu konuda da kutluyorum seni. Gönlüne sağlık, çok hoşuma gitti çok...
Maşallah sevgili Dongyul...
Sayın Yenigine; güzel sözeriniz ve yorumunuz beni çok mutlu etti iyi ki varsınız ^_^
Özellikle yazlıkta sebze meyve yıkadığım suları çiçeklere dökmeye çalışırdım. Ama taşımak zor oluyor. Sizin sistem harika. Gerçekten çok yaratıcısınız. Ayrı hazır bir lavabo kurdurmak bir yana bir de vikeda sopaları kasa falan kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Yaratıcılığınızdan ötürü kutlarım.
Sayın Abk; teşekkür ederim ^_^
@ Dongyul, kökü odunsu ve derinlere giden, sürekli bahçenin her tarafında çıkıp bizi delirten resimdeki kaldırık otu mu yoksa?
615306
615307
615308
Sayın TCM; bunlar kaldirik otu değil. Ancak bunlardan da besin özütü yapılabilir, diye düşünüyorum.
Süper olmuş, ellerinize gönlünüze sağlık.:)
Süper olmuş, ellerinize gönlünüze sağlık.:)
Sayın Nuaymu; teşekkür ederim ^^
Son durumlar
- Frenk üzümleri kızarmaya başladı.
615500
- Domateslerin alt yaprakları temizlendi. Tam gaz iplere sarılmaya devam ediyorlar. Bu sene domateslerden yana şansım çok iyi hepsi çok verimli^^
615502
- Oturak fasulye ve salatalık kardeşliği; şuanlık mükemmel bir şekilde ilerliyor oturak fasulyeler salatalığın diplerine bol gölge yaparak toprağın uzun süre nemli kalmasını sağlıyor. Salatalıklar iplere sarıldığında bu sefer salatalıklar fasulyeleri yoğun güneş ışığından koruyarak yaprak yanıklığını engelleyecek. Ayrıca salatalıklar, fasulyenin köklerinde bulunan azot bağlayıcı bakteriler sayesinde azot ihtiyaçlarını karşılayacaklar ^^
615503
İlk olarak tünel seraya ekilen sonra tünel serayı kaldırdığımda dışarıya adapte olmada zorlanan salatalıklar ve fasulyeler döküme başladılar ^^
615504
- Havalar ısınıyor ve baş belaları bahçede yer almaya başladı. Maydanozları bir güzel yemişler. Hepsi toplandı su kaplumbağalarına yem oldular :cool:
615501
Ben tırtıla dokunamam, dokunursan kasinirsin derdiler bize kucukken. Bazen ağaçlara falan tirmanirken temas edersek, gercekten de tırtılın dokunduğu, gezdiği yerlerimiz kipkirmizi olur ve kasinirdik. Elinizde bir suru tırtıl gorunce sasirdim.
Ben tırtıla dokunamam, dokunursan kasinirsin derdiler bize kucukken. Bazen ağaçlara falan tirmanirken temas edersek, gercekten de tırtılın dokunduğu, gezdiği yerlerimiz kipkirmizi olur ve kasinirdik. Elinizde bir suru tırtıl gorunce sasirdim.
Sayın Abk; her tırtıl bir değildir, bu tırtılların zararı yoktur hafif tüylü olanlarından korkun mesela çam koza tırtılları, bunlar tüylerinde yakıcı kapsüller bulundurur eğer değerseniz evet biraz kaşındırabilir ama tırtılların bir çoğu zararsızdır ^^
Uzun zaman oldu yoğunluktan fırsat yeni bulabildim.
İlk olarak çiçeklerden başlayalım ^^
- Kırmızı Amaryllis
616283
- Pembe ortanca
616285
- Turuncu zambak
616284
- Pembe güller
616286
- 2 nisandaki toplantıda dayanamayıp aldığım mavi çiçek açan ancak adını bilmediğim hepsini aynı saksıya ektim, görsel olarak çok hoşuma giden bir saksı oldu çiçek açmamasına rağmen yaprakların renk uyumu hoşuma gidiyor. Bu arada çoğu çiçeğin ismini biliyorum artık :rolleyes:
616288
- Fasulyelerden devam edelim, bu sene fasulyede bolluk var ve seçtiğim çeşitler çok güzel artık fasulyede günlük 1 - 1.5 kilo topluyorum. İlk olarak fasulyede satışa çıktı bugün ^^
- Oturak nazende fasulyesi; çok bereketli, bol döküyor ve çok lezzetli çeşit.
616293
- Pero barbunya fasulyesi; çiçek açmaya başladı, dipten yukarı doğru çiçeklenme gösteriyor benim favorim oldu ayrıca seneye bundan daha fazla ekmeği planlıyorum ^^
616294
616295
- Kırmızı çiçekli fasulye (Adını bilmiyorum bu ismi ben koydum); Bu çeşidi ilk defa Hollanda ve Belçika da gördüğümde çiçeklerine aşık olmuştum çiçek renkleri çok hoş, tohumunu Enes kardeşimden almıştım çok teşekkür ederim ^^
616296
616528
- Sıradaki ürünümüz salatalık; Tohumdan yetiştirdiğim salatalıklar büyük seradan topluyorduk artık dışarıdakilerden de toplamaya başladık ^^
- Seradakiler; Murat f1 ve badem salatalık
616297
616298
- Uzun dikensiz salatalık; lezzetli en az 20-22 cm uzayan bir tür... Belçikalı arkadaşımda görmüştüm ancak tohumunun bana gelmesi 3 yıl sürdü. Sonunda ilk olarak geçen sene yetiştirebildim.
616299
616300
Sıra biberlere geldi.
- Biberleri tohumdan yetiştirmiştim o yüzden daha yeni yeni çiçek açıyorlar. İki çeşit biberim var, demre ve kıl ince biber. Biberlerin arasına geniş yapraklı fesleğen ve kekik ekildi.
616302
616303
- Biberler fazla suyu sevmez nemli toprağa bayılırlar o yüzden biçilmiş çimleri güneşte kurutup malç yaptım, yollarına ise söktüğüm bakla yapraklarını serdim.
616301
616304
Saksı bahçeciliğine el atmış bulunmaktayım.
- Saksıda yetiştirdiğim kekikler (Çubruka olarak da biliniyor.)
616305
- 2. posta olarak büyük seraya dikmek için biber fidesi ayırmıştım ancak o kadar çok büyüdü ve çiçek açmaya başladılar ki geniş saksıya ekmek zorunda kaldım.
Çatı katında geniş balkonumuz var boş mu kalsın dedim, saksılara biber diktim ancak çok sıcak ve aşırı güneş alıyor o yüzden saksı (Yani yoğurt kapları) kapaklarına delik açtım ve biberleri oradan çıkarttım ayrıca saksıdaki toprak ve kapak arasına da 3-4 cm kaya yünü ile örttüm amacım saksılardaki su buharının kaçıp gitmesini engellemek.
616306
- Frambuazlar da eksik kalmasın onları da paylaşmak istedim.
616309
- Birazdan bağa gidiyorum orada da durumlar güzel sonra onları da sizlerle paylaşacağım ancak çok iş var.
Bağda son durum
- Havalar çok sıcak gidiyor, şükür bir hastalık gelmedi ancak susuzluktan her yer takır takır olmuş. Bugün oturak fasulye ekildi, patateslerin otları temizlenip sulandı.
- Domatesler çapalandı, otları temizlendi ve sulandı. Sırık siparişi verdim bugün yarın gelir onlara sırık dikip bağlayacağım.
616461
616462
- Bamyaları ot bürümüştü o yüzden otlarını sökülüp çapası yapıldı neredeyse tüm gün güneş tepemde onların otlarını teker teker ayıkladım, bamyalar daha küçük olduğu için otları sökerken onlarda birlikte söküldü sonra daha dikkatli her otun kökünü bıçak yardımıyla kese kese aldım bu yüzden zamanımı çok harcadı (Güneş yüzünden halen her yerim yanıyor). Ama olsun başardım ter temiz oldu.
616463
- Tohumdan yetiştirdiğim kabakların maşallahı var ^^
616464
616465
sevgihoca
06-06-2016, 02:55
Epey yorulmuşsun Dongyul,bamya tarlan harika olmuş.Herkes sevdiğinin yoluna gül döker ,sen de konu bahçe olunca biberin yollarına bakla yapraklarını dökmüşsün:pBahçe aşkı işte ne yaparsın,Dongyul farkı.
Epey yorulmuşsun Dongyul,bamya tarlan harika olmuş.Herkes sevdiğinin yoluna gül döker ,sen de konu bahçe olunca biberin yollarına bakla yapraklarını dökmüşsün:pBahçe aşkı işte ne yaparsın,Dongyul farkı.
Sevgi Hocam beni her zaman ki gibi güldürüyorsunuz iyi ki varsınız teşekkür ederim :p
sn dongyul. Selamlar. Salatalıkların yanlarından çıkan sürgün dallarını (domates deki koltuk gibi başka yöne uzayan yeni gövde) ne yapıyorsunuz. Onlarıda yeniden iplere mi sarıyorsunuz ?
sn dongyul. Selamlar. Salatalıkların yanlarından çıkan sürgün dallarını (domates deki koltuk gibi başka yöne uzayan yeni gövde) ne yapıyorsunuz. Onlarıda yeniden iplere mi sarıyorsunuz ?
Sayın Saleri; selamlar salatalıkların yanlarından çıkan sürgünleri eğer salatalık f1 ve multi çeşitse topluyorum yani domateslerde koltuk alma gibi. Ama gelenekselse o zaman sürgünleri bulunduğu ipe sarıyorum.
Uzun zaman oldu yoğunluktan fırsat yeni bulabildim.
İlk olarak çiçeklerden başlayalım ^^
- Kırmızı Amaryllis
616283
- Pembe ortanca
616285
- Turuncu zambak
616284
- Pembe güller
616286
- 2 nisandaki toplantıda dayanamayıp aldığım mavi çiçek açan ancak adını bilmediğim hepsini aynı saksıya ektim, görsel olarak çok hoşuma giden bir saksı oldu çiçek açmamasına rağmen yaprakların renk uyumu hoşuma gidiyor. Bu arada çoğu çiçeğin ismini biliyorum artık :rolleyes:
616288
Sayın dongyul, çiçekleriniz de muhteşem, tebrik ederim.
Yaz sebzelerini harala gürele ektik ama kış sebzelerini doğru düzgün yapmak istiyorum. Aslında sonbahara girerken neler ekilir-dikilir, onu bile biliyorum denemez. Sizin sayfanızı ve başka bazı sayfaları baştan sona gözden geçirmeyi planlıyorum, ders niyetine:)
Kışa yaklaşırken neler dikeceğinizi, dikileceğini vs. de yazarsanız ne kadar sevinirim:) Mesela enginar tohumları almıştım, bakışıp duruyoruz, hem görsellikleri hem yemekleri ne güzeldir:))
Bu sayfadan çok şey öğreniyorum. Zevkle gezdim. Benim fidecikler daha çok küçük, siz sebze tüketmeye başlamışsınız. Biraz iklim farkı biraz özenle çok fark var. Tebrik ederim.
Bu yıl ilk defa ortanca yetiştiriyorum. Sizinkiler çok sağlıklı gözüküyor. Bakımları hakkında biraz tüyo alabilir miyim?. Emeğinize sağlık her şey harika.
Sayın dongyul, çiçekleriniz de muhteşem, tebrik ederim.
Yaz sebzelerini harala gürele ektik ama kış sebzelerini doğru düzgün yapmak istiyorum. Aslında sonbahara girerken neler ekilir-dikilir, onu bile biliyorum denemez. Sizin sayfanızı ve başka bazı sayfaları baştan sona gözden geçirmeyi planlıyorum, ders niyetine:)
Kışa yaklaşırken neler dikeceğinizi, dikileceğini vs. de yazarsanız ne kadar sevinirim:) Mesela enginar tohumları almıştım, bakışıp duruyoruz, hem görsellikleri hem yemekleri ne güzeldir:))
Sayın Nuaymu; güzel sözleriniz için teşekkür ederim mutlu oldum ^^
Sizin oralarda havalar geç ısınıp erken soğuyor o yüzden kışlık ürün yetiştirmek için daha erken başlamanız lazım. Seranız olsa yazın bile ürünlerinizi erken yetiştirebilirsiniz ^^
Kışlık ürünlere gelince ben brokoli, karnabahar, brüksel lahanası her türlü kışlık ürünü tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum.
- Brüksel lahanalarım çıkmaya başladı sizde ekebilirsiniz tam zamanı eğer toprağınız ince milliyse havuçta ekebilirsiniz. Ancak karnabahar, brokoli için halen erken 15-20-25 temmuzu bekleyelim. Mor lahana, kohlrabi, sarmalık ve yemeklik beyaz lahanada ekilebilir.
- Enginar hakkında çok fazla bilgim yok maalesef ^^
Takipte olursak aynı zamanlarda ekip birbirimizi takip edebiliriz tecrübelerimizi paylaşırız^^
Bu sayfadan çok şey öğreniyorum. Zevkle gezdim. Benim fidecikler daha çok küçük, siz sebze tüketmeye başlamışsınız. Biraz iklim farkı biraz özenle çok fark var. Tebrik ederim.
Bu yıl ilk defa ortanca yetiştiriyorum. Sizinkiler çok sağlıklı gözüküyor. Bakımları hakkında biraz tüyo alabilir miyim?. Emeğinize sağlık her şey harika.
Sayın Aleydi; güzel sözleriniz için teşekkür ederim iklimsel biraz farklılık var.
Ben ortanca için özel bir şey yapmadım sadece çay posası ve hayvan gübresinden yapılma şerbet verdim ilk baharda sonuç bu..^^
Keşif zamanı
- Bütün keşifler zorluklar sonucu bulunmuştur, bunun kanıtı dün bamyaların otlarını temizlerken canım çıktı otları tek tek ayıklamak çok zordu ama düşündüm taşındım otları kesmek için pratik bir yöntem geliştirdim. Maliyeti 1 tl :D :D
Malzemeler;
1. Demir testeresi ağızı (1 tl )
2. Kırılmış vilada sapı
Sağlam bir şekilde monta edildi ve telle bağlandı hareket kabiliyeti engellendi.
Yabancı otları kesmek için mükemmel oldu denemesini yaptım süper sonuç aldım. Kıyıda köşede kalan tüm oları diğer bitkilere zarar vermeden temizledim.
- En güzeli de pırasa, sarımsak ve soğanların otlarını temizlerken zarar vermeden kesip aldım, bir nevi çapa bile yaptım ^^
616610
Günlük hasılat
- İkinci kez biçtiğimiz nanemiz
616611
- Ramazan için dikilen kıvırcık toplanmaya başlandı, malum ramazan geldi.
616613
- Frenk üzümleri ve frambuaz toplandı. Frambuazın kendine has kokusu çok güzel.
616612
tarla kuşu
06-06-2016, 23:24
Keşif zamanı
- Bütün keşifler zorluklar sonucu bulunmuştur, bunun kanıtı dün bamyaların otlarını temizlerken canım çıktı otları tek tek ayıklamak çok zordu ama düşündüm taşındım otları kesmek için pratik bir yöntem geliştirdim. Maliyeti 1 tl :D :D
Malzemeler;
1. Demir testeresi ağızı (1 tl )
2. Kırılmış vilada sapı
Sağlam bir şekilde monta edildi ve telle bağlandı hareket kabiliyeti engellendi.
Yabancı otları kesmek için mükemmel oldu denemesini yaptım süper sonuç aldım. Kıyıda köşede kalan tüm oları diğer bitkilere zarar vermeden temizledim.
- En güzeli de pırasa, sarımsak ve soğanların otlarını temizlerken zarar vermeden kesip aldım, bir nevi çapa bile yaptım ^^
616610
Günlük hasılat
- İkinci kez biçtiğimiz nanemiz
616611
- Ramazan için dikilen kıvırcık toplanmaya başlandı, malum ramazan geldi.
616613
- Frenk üzümleri ve frambuaz toplandı. Frambuazın kendine has kokusu çok güzel.
616612
Ot temizleme aleti süper olmuş . Ellerinize, aklınıza sağlık. Yabancı sitelerde görüyorum hep buna benzer aletler, çok pratik bir şekilde otları temizliyorlar.
Benim için yol gösterici oldu. Hemen yapmalıyım ben de...
Ot temizleme aleti süper olmuş . Ellerinize, aklınıza sağlık. Yabancı sitelerde görüyorum hep buna benzer aletler, çok pratik bir şekilde otları temizliyorlar.
Benim için yol gösterici oldu. Hemen yapmalıyım ben de...
Sayın tarla kuşu; bende yabancı sitelerde gördüm ancak onların uçları keskin sanırım o tarz bir şey bulamadım bu testere ağzı bükülebiliyor, esniyor ayrıca çivide çakılabiliyor çok kolay pratik işlevsel oldu.
YeniGine
06-06-2016, 23:41
Sevgili Dongluy pratik yöntemin harika olmuş, aklına-emeklerine sağlık. Ben de iki gündür ot temizliyorum; tek tek yoldum. Ama Allah'tan benim tarlalarım küçük de başarabildim...
Sevgili Dongluy pratik yöntemin harika olmuş, aklına-emeklerine sağlık. Ben de iki gündür ot temizliyorum; tek tek yoldum. Ama Allah'tan benim tarlalarım küçük de başarabildim...
Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ot temizlemek kadar yorucu ve zaman alıcı bir şey yok. Emeklerimizin karşılığını almak dileğiyle ^^
Yeni icat ile ilgili ayrıntılı resimler bekliyoruz :) Alet girmeden önce, girdikten sonra vs. Çapa ile kıyaslamak açısından. Arık içinde çıkan otları temizlemede de kullanılır herhalde.
kerkenez
07-06-2016, 09:13
Sayın Dongyul bahçeniz harika gidiyor. Ot yolma aleti de süper olmuş bende yabancı kitaplarda gördüğüm bunun daha cancanlısını her yerde arıyordum. Bende yapacağım. Elinize fikrinize sağlık. :)
Yeni icat ile ilgili ayrıntılı resimler bekliyoruz :) Alet girmeden önce, girdikten sonra vs. Çapa ile kıyaslamak açısından. Arık içinde çıkan otları temizlemede de kullanılır herhalde.
- Bende diyordum Sayın TCM nerede kaldı. Bu tarz soruyu sizden bekliyordum :D
Tabi ki de çapa ile kıyaslanmaz derin köklü bitkileri çıkartmaz ama bu alet bamya, biber gibi bitkiler arasında çıkan yabancı otları sökmek yerine keserek almaya yarıyor ve bitkiye zarar vermiyor. Sizin de gördüğünüz gibi maksimum 10 cm uzunluğunda eğer sert toprak değilse 10 cm de girer. İki gündür kullanıyorum çok rahat ettim ayrıca saksıdaki ve fideler arasındaki otları da çok rahat temizledim. Karık da çıkan otları düz zeminde çıkan otları rahatlıkla kesip aldı.
Sayın Dongyul bahçeniz harika gidiyor. Ot yolma aleti de süper olmuş bende yabancı kitaplarda gördüğüm bunun daha cancanlısını her yerde arıyordum. Bende yapacağım. Elinize fikrinize sağlık. :)
- Sayın Kerkenez teşekkür ederim, Yabancılar bize göre her şeyin can canlısını yapıyorlar ama mantıkta aynı işi yapıyor kapitalizm böyle bir şey, 1 tl maal ettiğim ot temizleme aletini yabancı sitelere bakıyorum 30-40 amerikan dolarından aşağı değil. Bence aşırı masrafa gerek yok, elimizdekileri kullanmak her zaman daha sağlıklı. En nefret ettiğim şey tohum, fide ve bahçe aletlerinde dışarıya bağımlı olmak ve aşırı masraflı oluyor.
- Sizde bu aletten yaparsanız tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim ^^
tarla kuşu
07-06-2016, 11:26
Ben de çatal şeklinde bel var, ondan arıyorum ama buralarda yok. Karadeniz bölgesinde çok kullanıyorlar, videolarını izlemiştim. Belki demirciye yaptırırım.
Ben de çatal şeklinde bel var, ondan arıyorum ama buralarda yok. Karadeniz bölgesinde çok kullanıyorlar, videolarını izlemiştim. Belki demirciye yaptırırım.
Bende de var bağda onu kullanarak kazıyorum çok rahat ve yormuyor insanı, Tekzen'de görmüştüm oradan alabilirsiniz^^
Domateslerde son durum
- Alakır etlisi; benim favorim çok verimli.
617252
- San marzano lungo: 2; verimli kalitesi çok yüksek ayrıca görünümü beni mutlu ediyor ^^
617256
- Salkım domatesler; BT-1120 ve kuzey köy f1
617255
- Martinos Roma; saksıya ektiğim için pişmanım san marzano'ya benziyor ancak oturak tip. Saksıda oldukları için sürekli azot eksikliği çekiyorlardı en sonunda 1 kova yaş hayvan gübresini sulandırıp saksıya döktüm o zamandır azot eksikliği gözlemlemedim :D
617253
- Bazı domateslerim ağırlıktan salkım sapları kırılıyor umarım domateslere zarar gelmez.
617254
Alakır etlisini tohum paylaşımına açarsanız sizden istemek için notlarıma ekledim :)
Alakır etlisini tohum paylaşımına açarsanız sizden istemek için notlarıma ekledim :)
Sayın G.C; yeterli miktarda tohum elde edersem tohum etkiliğinde paylaşıma açmayı düşünüyorum ^^
Dutlubahçe
10-06-2016, 13:42
Azot eksikliği
Sayın dongyul, domateslerin azot eksikliği çekmesinin belirtileri nelerdir?
Azot eksikliği
Sayın dongyul, domateslerin azot eksikliği çekmesinin belirtileri nelerdir?
- Azot ekliğinde yaprak da sararma bozulma meyvede gelişiminde bozukluk ya da büyümesinde durma meydana geliyor.
- Bazı domateslerim ağırlıktan salkım sapları kırılıyor umarım domateslere zarar gelmez.
617254[/QUOTE]
Sayın Dongyul,
Özellikle pembe domateslerde "Domates Askısı" kullanmakla büyük ve sağlıklı taneler elde etmiştim. Herhalde siz yoğunluktan yetiştiremediniz.
Sayın Dongyul,
Özellikle pembe domateslerde "Domates Askısı" kullanmakla büyük ve sağlıklı taneler elde etmiştim. Herhalde siz yoğunluktan yetiştiremediniz.
Sayın Osman45; domates askısını duymuştum ancak 1-2 domates için temin etmek işime gelmedi.
Eskiden pembe domates çok yetiştiriyordum maalesef tohumumu kaybettim sonrada güzel bir tohum bulamadım. İki yıldır pembe domates ekmiyorum şuan elimde heybetli var onu pembe domates diye düşünmüştün o da pembe değilmiş.
Taşlıbahçe
10-06-2016, 20:38
Sayın Osman45; domates askısını duymuştum ancak 1-2 domates için temin etmek işime gelmedi.
Eskiden pembe domates çok yetiştiriyordum maalesef tohumumu kaybettim sonrada güzel bir tohum bulamadım. İki yıldır pembe domates ekmiyorum şuan elimde heybetli var onu pembe domates diye düşünmüştün o da pembe değilmiş.
Geçtiğimiz yıl tohum paylaşım sonrası çalışmalar konusunda (Taşlıbahçe sayfası) Heybetli'nin pembe veya kırmızı kimliği üzerine bir yazışma geçmişti. Birnefestoprak'ın konuyla ilgili yazdıkları şöyle:
"Evet, renk acisindan da varyasyonlar mevcut. Bunun ustunde de bir calisma yapmak gerekecek. Kirmizi Heybetli, Pembe Heybetli gibi iki ayri kol elde etmek mumkun gozukuyor. Bu tohumun bana ilk gelisinde de boyleydi. Geriye donuk olarak, yillar icinde farklilasma meydana gelmis olabilir.
Pembe ve kirmizi domates arasinda renk ayrimi yapilirken dikkat edilmesi gereken konular ve genel kabuller:
1) Aslinda pembe domateslerin de kirmizi domateslerin de et rengi aynidir.
2) Bir domates cesidinin rengini "kirmizi" ya da "pembe" seklinde siniflandirmaya neden olan esas faktor domatesin kabuk rengidir.
3) Domatesin kabuguna bir centik atip siyirdiginizda, kabuk sari ve et rengi kirmiziysa, domates siniflandirma bakimindan kirmizi domatestir. Cogu kirmizi domatesin gozumuze turuncu alasimli bir renkle gozukmesinin nedeni bu. Bu renk kombinasyonu, domateslerde dominant bir kombinasyon oluyor. O yuzden de bu kombinasyona sahip cesit sayisi digerlerine gore cok daha fazla.
4) Kirmizi et rengine sahip bir domatesin kabugunu siyirdiginizda, kabuk seffafsa, domates pembe kabul edilmeli."
Sayın Taşlıbahçe; bu nadide güzel bilgiler için çok teşekkür ederim ^^
Ben de ot sökme aletinin iş üstünde fotoğrafını isterim. :p
Her şey çok güzel gidiyor sevgili dongyul. Çalışmaktan kaçınmayan karşılığını da alıyor. Yalnız güneşte çalışırken kesinlikle şapka + güneş kremi kullanmanı ve de bol bol su tüketmeni öneririm. Kendine dikkat et, sen daha bize lazımsın. :D
Kırmızı çiçekli fasulye çok güzelmiş. Süs olarak bile yetiştirilir.
Hem yerdeki hem de balkondaki biberlere bulduğun çözümler herkese örnek olacak...
Salatalıkların da ne kadar muntazam. Ben de koltuklarını almaya başlamalıyım demek ki. Her tarafa dallandılar, karman çorman oldu.
Ortancalarında hafif demir eksikliği var. Demir sülfat (saçıkıbrıs) uygulayabilirsin.
....
Ortancalarında hafif demir eksikliği var. Demir sülfat (saçıkıbrıs) uygulayabilirsin.
İşte buna bayılıyorum: 'Şurada şu var, şunu uygulamak lazım':) Bu ne güzel arkadaşlık, ne güzel destektir. Helal. :)
İşte buna bayılıyorum: 'Şurada şu var, şunu uygulamak lazım':) Bu ne güzel arkadaşlık, ne güzel destektir. Helal. :)
Sevgili dongyul'un bize sebzeler hakkında verdiği desteğin yanında bunlar devede kulak. :p
Kırmızı çiçekli fasulye çok güzelmiş. Süs olarak bile yetiştirilir.
Hem yerdeki hem de balkondaki biberlere bulduğun çözümler herkese örnek olacak...
- Sayın Gilan çok teşekkür ederim. Sizde bize lazımsınız sizin sayenizde ben ve her üye çok şey öğrendi sizden. Ayrıca Öğrenmeye de devam ediyor, iyi ki varsınız.
- Ot sökme aletinin çalışma hallerini sizlerle mutlaka paylaşacağım ben çok memnunum çok iş görüyor.
- Kırmızı fasulyeye gelince ben ona hayran kalıyorum şuan hepsi açmak üzere tümü açtığındaki halini sizlerle paylaşacağım.
- Ortanca da bir şeylerin ters gittiğinin farkındayım mutlaka deneyeceğim ^^
- Sayın Nuaymu; gerçekten birbirimizi görmeden tanışmadan buradaki dostluk arkadaşlık çok güzel, birbirimize destek olmak kadar güzel bir şey yok ^^
Sevgili dongyul'un bize sebzeler hakkında verdiği desteğin yanında bunlar devede kulak. :p
- Sevgili Gilan; sizin fikirleriniz ve yaptıklarınızda dillere destan ^^
birnefestoprak
11-06-2016, 15:00
Kuzey Koy F1 dediginiz cesitle Kopek Hayasi arasinda hem meyve sayilari hem de meyve agirliklari (kok basina toplamda) bakimindan bir karsilastirma yapip soyler misiniz, hangisi daha verimli?
Domateslerde son durum
- Alakır etlisi; benim favorim çok verimli.
617252
- San marzano lungo: 2; verimli kalitesi çok yüksek ayrıca görünümü beni mutlu ediyor ^^
617256
- Salkım domatesler; BT-1120 ve kuzey köy f1
617255
- Martinos Roma; saksıya ektiğim için pişmanım san marzano'ya benziyor ancak oturak tip. Saksıda oldukları için sürekli azot eksikliği çekiyorlardı en sonunda 1 kova yaş hayvan gübresini sulandırıp saksıya döktüm o zamandır azot eksikliği gözlemlemedim :D
617253
617254
Kuzey Koy F1 dediginiz cesitle Kopek Hayasi arasinda hem meyve sayilari hem de meyve agirliklari (kok basina toplamda) bakimindan bir karsilastirma yapip soyler misiniz, hangisi daha verimli?
Sayın birnefestoprak; domatesler halen olgunlaşmadığı için toplayıp tartım işini yapamadım ama şuana kadar gözlemlediklerimi aldığım notları sizlerle paylaşayım.
Alakır etlisi; kesinlikle mükemmel bir çeşit bol döküm ve çiçeklenme yaptı, 1.5 karış arayla salkım yapıp bol çiçeklenme ve domates tutumu yapıyor, her salkımda 7-8 adet domates yapıyor, salkımın sapa yakın çiçekleri hemen meyveye dönerken sapın ucundaki çiçekler daha geç meyveye dönüyor her salkımda 1 2 adet çiçek meyveye dönmüyor ama çiçekte düşmüyor salkımda duruyor, domates tipi ucu sivri ve hafif uzun, şekli gerçekten de haya gibi, gözlemlediğim kadarıyla domatesler susuz ve çok etli. Alakır etlisinin koltuk altı yaprakçıklarını topladım ve kökün dibindeki bir koltuğu bıraktım ve onuda büyüttüm amacım domates yapısı küçülecek mi ya da şekli bozulacak mı diye ama hiç bir bozulma meydana gelmedi. Benim tahminimce bir kök en az 6-7 kilo domates verebilir, F1 olmamasına rağmen mükemmel bence.
Kuzey köy f1: 2 yıldır ekiyorum oturak diye geçiyor ama sırık olarak yetiştiriyorum, domatesi az çekirdekli oval ve boğumlu, etli çeşit. Tipik köy domatesi, ince kabuklu rengi turuncu gibi, koyu kırmızı bir rengi olmuyor. Salkımda 3-4 adet oluyor genelde salkım aralığı çok uzun ve çiçek dökümü çok yapıyor bazı salkımlar da domatesi olmadığı oluyor. Sanırım bu çeşit tohumda bulunan bir hastalığa sahip yaprak uç kıvrılmaları yapıyor yani virüs kaynaklı hastalığı mevcut. 2 fideden birinde gözlemledim, verim konusunda çok verimli diyemem ama kök başına 3-4 kilo zor veriyor.
06arif55
13-06-2016, 13:39
Toprak, gerekli bilgiyi araştırarak öğrenme ve uygulama, merak, kararlılık ve zaman vb. Allah nazarlardan korusun :)
Toprak, gerekli bilgiyi araştırarak öğrenme ve uygulama, merak, kararlılık ve zaman vb. Allah nazarlardan korusun :)
Sayın 06arif55; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^
tarla kuşu
13-06-2016, 16:30
Benim de bir derdim var sevgili dongyul. Dana burunları bahçemde çok çoğaldılar bu sene.
Çok suladım, arap sabunlu su döktüm ama fazla çözüm olmadı. Zehir de kullanmak istemiyorum. Ben de genç, araştırmacı bahçecimize sorayım dedim :)
Benim de bir derdim var sevgili dongyul. Dana burunları bahçemde çok çoğaldılar bu sene.
Çok suladım, arap sabunlu su döktüm ama fazla çözüm olmadı. Zehir de kullanmak istemiyorum. Ben de genç, araştırmacı bahçecimize sorayım dedim :)
Sayın Tarlakuşu; danaburnu için ben kepekli ilaç kullandım ve sonuç olarak hepsinden kurtuldum şükür belki 10 yıldır karşılaşmadım.
Bence arap sabunu filan işe yaramaz, ben Kore'de pirinç tarlalarındaki dana burunlarından kurtulmak için tarlalara bol su verip traktörlerin arkasında süzgeç gibi bir şey var ve oranın toprağı kumlu olduğu için o süzgeç kumlu toprağı eleyip dana burnunu süzgeç içinde topluyor. (belki anlatamadım..) Bizim buralarda toprağı o hale getirip dana burnunu toplamak bence imkansız. Bu işe yaramaz diye düşünüyorum.
- Bence bu kadar zorlanmak yerine o kepekli ilaçlardan alsanız kurtulursunuz ^^
tarla kuşu
13-06-2016, 21:16
Sayın Tarlakuşu; danaburnu için ben kepekli ilaç kullandım ve sonuç olarak hepsinden kurtuldum şükür belki 10 yıldır karşılaşmadım.
Bence arap sabunu filan işe yaramaz, ben Kore'de pirinç tarlalarındaki dana burunlarından kurtulmak için tarlalara bol su verip traktörlerin arkasında süzgeç gibi bir şey var ve oranın toprağı kumlu olduğu için o süzgeç kumlu toprağı eleyip dana burnunu süzgeç içinde topluyor. (belki anlatamadım..) Bizim buralarda toprağı o hale getirip dana burnunu toplamak bence imkansız. Bu işe yaramaz diye düşünüyorum.
- Bence bu kadar zorlanmak yerine o kepekli ilaçlardan alsanız kurtulursunuz ^^
Haklısınız, almıştım o ilaç ve kepekten. Onu deneyeyim.
- Kırmızı çiçekli fasulye; çiçeklerinin rengi çok hoşuma gidiyor sırf çiçeği için ekilir :cool:
617884
617885
- Japon salatalıkları; neredeyse boyu 25 cm'i bulan var, çekirdeksiz sert, lezzetli sadece çıtır çıtır yemelik bunlar. Uzak doğuda bu salatalıkları kavurarak lezzetli yemekler yapıyorlar ^^
617886
- Bağdaki patateslerin ilk yavrularını görmeye başladık :rolleyes:
617887
- Bahçedeki örümcek ağlarını asla bozmuyorum onlar birer böcek kapanı; meyve sineği, kırmızı örümcek, sivri sinek, karasinek, beyaz sinek her türlü bahçeye zarar veren böcekler ağlara takılıyor. Ama hiç bir zaman ağlarda uğur böceğini görmedim hep zararlı böcekler ağlara takılıyor.
Şekil ağda olduğu gibi beyaz sinek, kara sinek ve meyve sineği mevcut..
617888
- Bahçedeki örümcek ağlarını asla bozmuyorum onlar birer böcek kapanı; meyve sineği, kırmızı örümcek, sivri sinek, karasinek, beyaz sinek her türlü bahçeye zarar veren böcekler ağlara takılıyor. Ama hiç bir zaman ağlarda uğur böceğini görmedim hep zararlı böcekler ağlara takılıyor.
Şekil ağda olduğu gibi beyaz sinek, kara sinek ve meyve sineği mevcut..
617888
Bugün bahçeye gittiğimde küçük çardakta örümcek gördüm kocaman, demek ağ kurarsa bozmayacağız:)
Kursun bakalım ;)
Şekil ağda olduğu gibi ...
Çok güldüm. :D
Kirmizi çiçekli fasulyeyi, kirmizi çiçekli sarmaşık diye tanıtsanız, ben tohum arayışına girmis olurdum. :) pekala da sarmaşık olarak ekilebilir gibi duruyor. :)
birgecelikgelin
14-06-2016, 15:08
Sayın tarla kuşu kuşu bende sizin gibi aynı dertten mustaribim yaklaşık 7 8 seneden beri bahçemde istediğim çiçekleri yetiştiremiyorum bahçem yarı gölge olduğu için cam güzelleri ekerdim her sene neler neler denemedim kepekli ilaç daha güzden arapsabunu bulaşık deterjanı yapıştırıcı köklerin yanına yakın bir sitede okudum ceviz yaprağı sardım köklerin kenarına sonuç sıfır defne yaprağı ne ölüsü ne dirisi bu sene ateş çiçeği ektim 80 kök onlarıdı götürdü en son verbena mine çiçeği ektim hepsinin öz suyunu emiyor sağ olsun komşu bir buçuk duvar dikti evin önüne bizde amerikan sarmaçığı ektik çok güzel sardı duvarı onlardan şüpheledim onlara da ilaç atık her gün birer ikişer götürüyor neticesi bahçemde hiç şevkim kalmadı Sayın tarla kuşu başınızı çok ağrıttım özür dilerim eğer siz bir çaresini bulusanız banada bir iki satır yazarsınız Saygılarımla .
Bazen bazı şeyler ters gidebiliyor;
- Altın pirinçler; iyi bakmama rağmen bir türlü çimlenmedi :(
- Şenberber ve Alman Ayşe fasulyesi çok erken ekmeme rağmen çiçeklenmedi ve sararmaya başladı. Bunlardan sonra ektiğim fasulyeleri topluyorum ama bunlara verdiğim emek beni çok üzdü :mad:
Kırmızı örümcek yok, gübresi de tam, kök kısımlarını incelediğimde kök hastalığı mevcut içim kan ağlıyor resmen :(
618026
618027
- Büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyelerde kırmızı örümcek baş gösterdi :mad:
618038
Stresli günler bizi bekliyor ^^
Benimde balkondaki viyollere dadanmış kırmızı örümcek; muhtemelen fasulyelerde de vardı ve ben onları bahçeye ektim, kendi elimle taşıdım kırmızı örümcekleri bahçeye :( İnşallah çok yayılmazlar da attığım insektisit işe yaramıştır.
tarla kuşu
15-06-2016, 21:08
Kırmızı çiçekli fasulyede meyve tutumu oldu mu? Ben 2 yıl önce ekmiştim ama hiç meyve tutmadı :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.