View Full Version : Petunya (Petunia)
Bu sene tohumdan yetiþtirdiðimiz 3.nesil petunyalar.Belki bu yüzden,çok farklý renk ve þekilde desenlenmeler oldu bazýlarýnda.Bu durum da týpký kedi týrnaðýnda olduðu gibi farklý renkte çiçeklerin tozlaþmasýndan ileri geliyor sanýrým.;)
Renkleri çok güzel olmuþ ne güzel tohumdan yetiþtirip çiçeklerini görmek ayrý bir güzel.
Benim petunyalarým da büyüdü çiçek zamanýna az kalmýþtý yeþil sinek gördüm hepsinin tepesini kýrdým birsürü filiz geliyo :D þimdilik sinek yok bakalým inþallah olmaz siz nasýl bakýyorsunuz çok saðlýklý görünüyorlar.
Sayýn fmerry çok teþekkürler,gerçekten öyle.=) Ben þimdiye kadar petunyalarda böceklenme sorunu yaþamadým,Ortancamýzda çok görülüyor maalesef ilaçlamamýza raðmen.:( Ben petunyalar ve diðer çiçekli bitkiler için 10-15 günde bir,bir markanýn bitki besinini kullanýyorum.Bir de þaþýrtma yaptýðýmda dikerken hazýr satýlan boncuk þeklindeki gübrelerden kullanmýþtým,kokusu da yok. Bunlar çok iyi geldi,geçen senelerde bunlarý kullanmamýþtým.Bu sene daha gür yapraklý çýktýlar,erken ve bol miktarda çiçek verdiler.Sevgilerle...
Bu sene bahar aylarýnda ortak sipariþle yurtdýþýndan getirttiðimiz 1 metre uzayan petunya tohumlarýndan 4 tanesini çimlendirip yetiþtirdim. Diðer petunyalara göre daha uzun, ama 1 m. uzayýp uzamadýðýný göreceðiz.
k_donmez
28-06-2010, 19:32
Düzeneði aslýnda çilek için hazýrlamýþtým. Çilekleri yaþatamayýnca yerlerine petunya fideleri diktim. Sulamasý zahmetli ancak geliþiyor ve açýyorlar.
Merhaba, petunyalarýmýn üstünde beyaz sinekler var zararlý mýdýr yoksa öylesine kokusuna gelen zararsýz böcekler mi bilemiyorum yapýþkanlýktan þikayetçi herkes ama bununla ilgili bir þikayet göremedim bilginiz var mý? Þimdilik saðlýklý gözüküyorlar ama erken davranmanýn faydalý olacaðýný düþünüyorum ne yapabilirim?
acemifüsun
01-07-2010, 14:49
Sevgili denizB hemen beyaz sinekler için en uygun ilaçlamayý yapýn, önemli bir zararlýdýr, sonra baþ edemezsiniz.
benim de petunyalarýmda vardý ev yapýmý ilaçlardan kullandým ve bahçede yanlýz býraktým þu an iyi durumdalar.
finduk52
02-07-2010, 11:43
Sevgili melikesarý , petunyalarýn tohumlarýný toplamak için dalýnda kurumasýný beklemek gerekiyormu acaba ? Benim bahçemdeki kokulu petunyalarýmda tohum oluþumlarý görüyorum. Kaybetmeden nasýl almalýyým acaba ?Yeþilken mi toplamam gerek yoksa kurumasýnýmý beklemeliyim dalýnda ?
günebakan
02-07-2010, 12:10
Sevgili Finduk52 kurumasýný beklemen gerek ama gözün üzerinde olsun yoksa kendileri açýlýr tohumlarý dökülür:)
finduk52
02-07-2010, 12:33
Çok teþekkür ederim cevap için sevgili Günebakan. Gözüm üzerinde olacak , tamamen kuruyan çiçek saplarýna baktýðýmda tohum kesesi hiç göremedim , belkide kese oluþturamadýlar onlar . Ama sonrakilerde gözlemlediðim tohum keseleri var. Belkide sararmasý yeterli olabilir keselerin deðil mi ?
Kucak dolusu sevgi ve selamlar ..
günebakan
02-07-2010, 14:44
Evet sararmalarý yeterli diðerlerin de görmemen normal bazýlarý tohum yapmýyor sevgili Finduk:)
finduk52
02-07-2010, 22:06
Sevgili Günebakan çok teþekkür ediyorum verdiðin bilgiler için . Kucak dolusu sevgiler .
günebakan
03-07-2010, 11:10
Rica ederim Sevgili Finduk hepimiz birbirimizden birþeyler öðreniyoruz:)
Arkadaþlar beyaz sinek için nasil bir ilaç kullana bilirim.
Benol Hazaroðlu
03-07-2010, 19:16
157605
Zengarden den aldýðým Petunya yangýn pembe en sonunda bu görüntüye kavuþtu ama kesinlikle resmindeki gibi deðil.10 tohumdan 3 tane fide yetiþtirebildim.
benim de petunyalarýmda vardý ev yapýmý ilaçlardan kullandým ve bahçede yanlýz býraktým þu an iyi durumdalar.
merhaba Hüzün , beyaz sinekler için ev yapýmý ilaçlardan hangisini kullandýnýz bilgi verebilir misiniz?
Benol Hazaroðlu
08-07-2010, 15:20
Beyaz sineklere ev yapýmý ilaç kullandým.Hiç yoklar.
Benol Hazaroðlu
08-07-2010, 15:25
Kýrmýzý acý biber,sarýmsak,arap sabunu,zeytinyaðý hepsini göz kararý karýþtýrýp püskürtme yaptým
Teþekkür ederim Benol haným hemen þimdi iþe koyulup baþlýyorum ilacý hazýrlamaya :)
Bu yýl petunya yetiþtiremedim.Nedeniyse daha tohumlarýn yeþerir yeþermez bir bitki zararlýsý koparýp kaçmasý.5 çeþit mevsimlik bitkinin hepsi de ayný zararlýnýn gazabýna uðradý.Ne olduðunu anlayana kadar fide kalmadý. Sadece iki tane fesleðeni kurtarabildim.Onlarda ilaçlama yaptýktan sonra çýktýlar.Seneye yine ekeceðim.
Sevgi Durul
14-07-2010, 19:25
Sevgili Makiciðim, sizden gelen tohumlardan çimlenen petunya fidelerinden ilki açtý. Þimdilik üç fide var, bakalým diðerleri nasýl açacak? Üzerindeki beyazlýklar zararlý deðil, yukarýdaki inþaattan birþeyler sýçramýþ.Teþekkürler...Sevgiler...
160604
Sevgili SDurul,
Petunyan da çekimin de çok çok güzel. Her çiçek senin elinde bir farklý açýyor sanki. Çekim kaliten de inanýlmaz ölçüde geliþti. Yüreðine saðlýk caným.
ben de zeytinayðý ve arapsabunu karýþýmýný kullandým
Kedi Týrnaðý
04-08-2010, 22:58
164257
Bu güzelim petunya, agave saksýsýnýn içinde kendiliðinden çýktý. Bu sene balkondaki boþ-dolu hemen tüm saksýlarýmdan çeþit çeþit bitki kendiliðinden çýktý. Agave saksýsýnda açýlmaya baþlayan bitkinin yapraklarý hoþuma gitti ve dokunmadým. Büyüdükçe, '' bundan güzel bir þey çýkacak galiba'' diye düþündüm. Yýllardýr petunya yetiþtirmiyorum. Üst komþular filan da pek meraklý deðil bitkilere. Bunun tohumu kesinlikle bir yerlerden geldi. Çok ilginç deðil mi?
çok güzeller benim petunyalarda coþtu habire açýyorlar.Ama en güzelide o misgibi kokularý resmen terasa parfüm sýkmýþýz gibi hatta yan komþular bile nasipleniyor :)
baðbahçe
13-08-2010, 10:29
fide almak isteyen arkadaþlar petunya fideleri hemen hemen her fidanlýkta satýlýyoru tanesi 50kr a.yastýk olarak satýlanlar var 25 tl.
Ben katmerli petunya da ekmek istiyorum ancak tohumlarýný hiçbir markette bahçe reyonlarýnda bulamýyorum.Bu konuda bilgisi olan var mý,katmerli petunya tohumu satýlýyor mu?
Bu yaz sadece tek saksý petunya diktim. Temmuz ayýnýn baþý idi. Çok çabuk öldükleri için çok üzülüyorum, ama çok da seviyorum. Dayanamadým fidanlýktan fideleri alýp uzun saksýya diktim. Pet þiþeleri ters çevirerek toparaða sapladým. 15 gün sulanmamalarýna raðmen ölmediler. Þimdi sýcaklarda da gayet keyifli yaþamaya devam ediyorlar. Hiç bitki besini vermiyorum. Belki de bunun faydasý oldu. Kökler gayet saðlýklý.
acemifüsun
16-08-2010, 20:38
Ben katmerli petunya da ekmek istiyorum ancak tohumlarýný hiçbir markette bahçe reyonlarýnda bulamýyorum.Bu konuda bilgisi olan var mý,katmerli petunya tohumu satýlýyor mu?
Petunya tohumunu bu mevsim zor bulursunuz, petunyanýn mevsimi geçiyor)
Ben saklayýp,seneye Mart ayýnda ekmek için arýyorum.Tohumlar her mevsim satýlabiliyor diye biliyorum ben.Bu sene ekim zamanýnda çok aradým ama bulamadým.Fide alýcaktým,onlarýn da zamanýný kaçýrdým diðer çiçeklerle uðraþmaktan.Neredeyse her yýllýk bitkinin tohumunu gördüm ama katmerli petunya tohumu göremedim.Neyse artýk olmadý seneye zamanýnda birkaç fide alýr,onlarýn tohumunu toplarým.:rolleyes:
Bu iki cesidi tohumdan yetistirmistim..
Sevgi Durul
03-09-2010, 22:05
Sevgili Maki'nin gönderdiði tohumlardan yetiþtirebildiðim petunyalarým.
169060
SDurul,cok guzelmis petunyalariniz
Iyi Bayramlar
Selam arkadaþlar,peyunya konusunu ilk açtýðýmda inþallah birgün kendi petunya tohumlarýmý satarým demiþtim.tohumu baþaramadým ama isteyen arkadaþlara ilkbaharda tanesi 50 kuruþtan petunya yollaya.bilirim.2010 yýlý baharýnda yüzlerce petunya yetiþtirmeyi baþardým iþi öðrendim gibi biþey.satýn almayýp yardým isteyenede yardýmcý olurum .Sipariþ verecek arkadaþlar buraya yazsýnki ona göre ekim yapayým tohumlarý.saygýlar.
Sevgi Durul
23-11-2010, 07:48
Tohumdan yetiþtirdiðim petunyalar hala açýyor ve güçlü sürgünler vermiþ. Þimdi onlarý merdiven boþluðuna aldým. Bakalým kýþýn yaþamaya devam edecekler mi?
181132
181133
Benim de bahçemde 2 saksý sarkan petunyam var.
Gecen yýl Zengarden'den almýstým.
Þu anda yeni tohumlarýný aldým. O kadar küçükler ki, görmemeniz normal. 100 kadar tohum alabildim dökmeden, ekmeyi bekliyorum.
Dediðiniz gibi yapraklarý hemen kuruyor.
Bende hala çiçek var üzerinde. Ben kuruyanlarý hemen kesiyorum, yazdan beri çiçekli.
Birde marketlerde satýlan çiçek çoþturan sývý aldým çok iþe yaradý.
Þu dönem yapýþkanlaþmaya baþladý, ölüyormu sarkan petunyam? :(
Ben de bahçemde, balkonumda petunyalarýn olmasýný hep arzu ederim. Sarkan türlerini balkona asarým.
Normal petunyalar da renk renk görünümleri ile saksýlarýmý doldurur.
Bütün yaz çiçek içinde olmalarý hep hoþuma gitmiþtir.
Bazýlarýný tohumdan yetiþtirdim, bazýlarýný da fide olarak aldým. Ufacýk þeylerin kocaman olmalarý ne güzeldir.
Sulama sularýna onbeþ - yirmi günde bir mutlaka potasyum koyarým.
182421
182422
182423
ayazkentli
02-12-2010, 12:49
Ýngiliz'ler, petunya'yý karartmýþ.
(Zaten ingilizler her þeyi karartma'da çok becerikliler!!!).
http://www.cnnturk.com/2010/yasam/diger/11/25/bilimadamlari.ilk.kez.siyah.renkli.petunya.yetisti rdi/597399.0/index.html
Ben rengarenk olanlarýný tercih ederim. Doðrusu, zahmet etmiþler..:)
ilginç olmuþ ancak renklileri her zaman çok daha güzel.
artemisia10
16-01-2011, 16:43
Ben geçen sene her renkten tohum ekmiþtim ama sadece eflatunlar çýktý :) bu da Petunia Phantom düz siyahtan daha hoþ sanki http://www.thompson-morgan.com/static-images/tandm/sopetuniaphantom.jpg
Petunia Nain Rose diye adlandýrýlan pembe bodur petunya tohumu ektim. Bir kaçý çimlendi. Ancak þiþen tabletleri kullanmasýný pek beceremedim galiba. Normal ekmek daha pratik gibi geldi bana.
200122
Petunya tohumu ekmek alýþkanlýk yapýyor.:) Çeþit çeþit petunyalar çok ucuz olarak fidanlýklara gelse de tohumdan yetiþtirmekten vazgeçemiyorum.:)
hüsnüyusuf
02-04-2011, 15:33
Sayýn zenfree, size katýlýyorum alýþkanlýk yapýyor gerçekten. Ben de ayný cins petunyalardan 4 gün önce ektim. Sizinkiler kaç günde çýktý merak ettim. Türlerin tohumdan çýkma zamaný farklý olabiliyor. Bu sene tohumdan sarkan petunya yetiþtirmeyi çok istemiþtim. Sonu hayal kýrýklýðý oldu diyebilirim. Sarkan petunyalarý tohumdan yetiþtirmek zor geldi bana. Normal petunya denemem de olmuþtu geçen yýllarda ama bu sarkan petunyalar pek nazlý çýktý:)
Sizinkiler çok iyi görünüyor. Bol çiçekli olurlar umarým.
Sanýrým üç dört günde çimlendiler. Biraz daha büyüsünler seyreltme yapacaðým.
Ýlk defa tohum ekmeye karar verdim ve o tohum da petunya tohumu oldu. Bakalým ne olacak dün akþam ektim daha bi gün geçti sabýrla beklemekte fayda var sanýrým. Bugün normal su fýsfýsladým üzerlerine yarýn aspirinli su yapýcam iþe yarýyor diye yazmýþlar tohum ekimi baþlýðýnda, deneyen var mý petunya için?
ciceksever70
01-05-2011, 20:31
Ýlk defa tohum ekmeye karar verdim ve o tohum da petunya tohumu oldu. Bakalým ne olacak dün akþam ektim daha bi gün geçti sabýrla beklemekte fayda var sanýrým. Bugün normal su fýsfýsladým üzerlerine yarýn aspirinli su yapýcam iþe yarýyor diye yazmýþlar tohum ekimi baþlýðýnda, deneyen var mý petunya için?
Bu kadar ugrasmaniza gerek yok. Ektiginiz saksiyi strec filmle kapatin bir haftada cimleniyor. Ben bu sürede hic sulamadim. Cimlenince streci alirsiniz.
Gerçekten bu kadar kolay mý ? Ben ilk defa tohum ektiðim için fazladan heyecan yaptým galiba :) Teþekkürler Çiçeksever içim rahatladý.
geçen yýl tohumdan yetiþtirdiðim petunya mý kýþýn
kilere aldým yeþilliðini hiç kaybetmedi bir dönem
yapýþkanlanmaya baþladý sonra toparladý
bu yazki hali çiçek açmasýný bekliyorum heycanla
209125
Tohumlarýmdan bir iki tanesi bu sabah çimlendi, daha çok minikler, bunlarýn büyüyüp çiçek açtýðýný da görür müyüm acaba :)
_kevser_
05-05-2011, 13:34
ne kadar zarif çiçekler ancak þu an mevsimi mi bilemedim ben de rengarenk edinip balkonumu renklendirmek istiyorum bilgisi olan aarkadaþlar var ise adanada edinebileceðim bir fidanlýk çok sevinirim :)
Güler Haným petunyalarýnýz bir harika!
Ellerinizin sihirli olduðuna karar verdim, dokunduðunuz her þeyi güzelleþtiriyorsunuz valla :)
cigdoos geçen yýldan saðlýklý kalmasý ne güzel umarým bu yýl güzel çiçeklerini görürsünüz
günebakan
23-05-2011, 21:46
Tohumdan yetiþtirdiðim petunyalar çiçeklenmeye baþladýlar:)
215682
Mine Pakkaner
23-05-2011, 22:49
Saðdaki sürgün çok uzamýþ ve dallanmamýþ. Sarkýcý petunyalar hariç, dipten 3-4 boðum yukarýdan budarsanýz hem dallanýr hem de daha bol çiçek açar. Petunyalarýn sürgünlerinin çok boylanmasýna izin vermeyin, üzeri goncalý bile olsa budayýn. Hem ömrü uzar, hem daha kompakt olur hem de daha bol çiçek açar.
Soldaki küçük fidelerde ise uç almasý yaparsanýz baþtan dallanarak büyürler.
Elinize saðlýk, kolay gelsin.
Mine haným,petunyalarýn yapraklarýnda zamanla yapýþkanlýk olurmuþ bunu önleyebilir miyiz?
ardabora
26-05-2011, 12:26
Geçen yýllarda petunya tohumu ekmiþ,azýcýk baþarýlý olmuþtum ama þu hastalýk meselesi yüzünden bu çiçeðe karþý ilgim azalmýþtý...ama o sepetlerden sarkan çiçekler,renk çeþþitliliði öyle güzel ki...
Bizim sitenin iki yýldýr bir uygulamasý var,siteye ait serada çiçek yetiþtiriliyor ve site sakinlerine eþit miktarda daðýtýlýyor.daðýtýmýýn yapýldýðý gün ben kardeþimin doðumu için Tekirdað'a gidince çiçek alamadým.
Döndüðümde "belki çiçek kalmýþtýr" diye seraya uðradýk komþu teyzemle;).
Geriye pek birþey kalmamýþtý, iþime yarayacak bir kaç bitki aldým. petunyalara gözüm takýldý tabi...içimden "hastalanacaklar,yapýþ yapýþ olacaklar,bakamayacaðým,ay aman of" derken ellerimde bir poþet petunya ile eve döndüm. :o
Bordürlerin bu kýsmýnda soðanlý bir kaç bitki vardý ama çoðu açmamýþtý. lale ve nergislerden umudu kestiðim için ,erken olsa da soðanlarý çýkardým...yerlerine petunya diktim...bu da genel görüntü (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39436)
þimdi þu petunya sayfasýný baþtan sona okumak kalýyor geriye...
_kevser_
26-05-2011, 12:43
bu günler hiç mevsimi deðil ama küçük bi kaba bende 9 10 tohum attým bakalým ne olacak bekliyorum adana çok sýcak oldu bu günlerde o yüzden günün sýcak saatlerinde serin bir yere alýyorum gerçi havalar böyle giderse en serin yer buzdolabý olacak ama bakalým artýk :)
türkansultan
28-05-2011, 22:28
Buda benden olsun.
_kevser_
30-05-2011, 17:14
türkansultan çok güzel petunyalarýn caným :)
türkansultan
01-06-2011, 22:25
Sevgili kevser teþekkür ederim.
Songül Ateþ
17-06-2011, 13:49
Petunyalarýmýn ilk aldýðým halleriyle þimdiki hallerinin fotoðrafýný koyuyorum. Þimdiki halinde yapraklarý cýlýzlaþtý. ÞÝmdi budasam çiçeklerine yazýk olacak, acaba ne zaman budamalýyým.
Birol Ketenci
17-06-2011, 23:38
Budamasanýz da geçmiþ çiçekleri toplayýn. Bitki besinini tohum büyütmek için harcamasýn.
Songül Ateþ
19-06-2011, 22:49
Kurumuþ dallarý kesmeye baþladým. Bakalým çiçekleri biraz daha uzun tutabilecek miyim yaþayarak öðreneceðim.
Sûz-i Dilârâ
27-06-2011, 09:36
Apartman bahçesine diktiðim petunyalar, bu yýl ilk kez denedim bakalým bizim fakir topraðýmýzda ne kadar dayanacak:(
Bülent Baþtürk
05-07-2011, 12:23
ön balkon rüzgarlý ve direkt güneþ alýyor, oraya koyuyorum, akþam eve gidiyorum ki yerlerde sürünüyor, içeri alýp su veriyorum azýcýk canlanýyor, salonda tutuyorum ölmese de geriliyor, arka balkon yarý güneþli, orada zemine koydum rüzgar da yemesin diye ama o zaman da anlamýný yitirdi, gözden ýrak, gönülden ýrak durumu. Bu konuyu baþtan okudum, sýcak güney illerinde vs yol kenarý direk süsü olarak bile kullanmýþ belediyeler, muhteþem görünüyor. O zaman neyi yanlýþ yapýyoruz. Acemilik zor zenaat üstadlar.
günebakan
06-07-2011, 13:36
Diðerlerinin çiçekleri geçtikten sonra tohumdan yetiþen bu güzeller patlama yaptý çiçekleri de oldukça iri:)
231515
231516
ayazkentli
06-07-2011, 13:40
Ayrýca, kokularý küçük çiçekli olanlara göre çok çok az, sevgili günebakan.
Nerde ise, hiç kokusu yok gibi. Yalnýz, görsellik olarak iyiler.
günebakan
06-07-2011, 13:44
Haklýsýnýz sn. Ayazkentli mor ve küçük pembe çiçekliler daha yoðun kokulu ama bu beyazlar da da hafif koku var ayrýca çiçek iriliði beni þaþýrttý:)
ayazkentli
06-07-2011, 13:59
Bende, beyaz renkli olan petunya'yý, sýrf üzerinde'ki tek çiçeðin iriliðine dayanamayýp almýþtým.
Tek bir adet iken, 2. kg.lýk yogurt kabýna kapak olacak kadar büyüktü (artýk çiçekçi onu ne ile beslediyse).:confused:
Sonra çiçekleri çoðalmaya baþlayýnca, çiçeklerin boyutu küçülmeye baþladý. Gerçi artýk þu durumlarýndan daha fazla küçülmezler sanýrým. Beyazýn çok hafif bir kokusu var
Bülent Baþtürk
07-07-2011, 19:27
Merhaba. Tam cahil bir adam olarak buradayým. Ama öðrenme azmim iyidir. Ýlk teþebbüsüm Çiðdem ile oldu, yeni doðan bebeðin adýna istinaden. Çiðdem denemem baþarýsýz oldu. Yeni deneme için soðanlarý bekliyorum. Bu vesile ile yeni bir hobim oldu, çiçekler. Derken Koçtaþ'tan renklerine bayýlýp petunya- mine çiçeði ve adýný bilmediðim 3. çiçeði metal balkon saksýlýðýyla aldým. Petunya can çekiþse de yaþýyor, diðerleri sizlere ömür. Petunya konusunu buraya kadar özetler çýkararak hatim ettim.
Kafamda bolca soru var, sayenizde baþka çiçeklerin kanýna girmeden öðrenecem evelallah :)
1- budama fikrini gördüm, peyder pey uyguluyorum, çýkan dallarý deðiþik çelik yöntemleri ile deðerlendiriyorum. Zayýf çiçek, cahil bahçývan kombinasyonu pek ümit vaadetmese de maksat eðitim. Denemeleri buraya koyuyorum, hatalarýmý çekinmeden yüzüme vurabilirsiniz ve önerilerinizi tabii.
Bülent Baþtürk
07-07-2011, 19:41
ilk çelik bardakta (önceki mesaj), perdeleri ve güneþliði her daim kapalý nispeten serin odada. Direkt güneþ almýyor, üstü açýk, suda katký yok, damacana þeklinde içme suyu. 48. saatinde, canlýlýk yavaþca azalýyor.
alttaki ilk resim yatak odasýnda, yine perdeler çekili, direkt güneþ almýyor. daha yeþil.
Diðer çelikler de salonda, bardakta, üstü açýk ama direkt güneþ almýyor, güneye bakan daha sýcak yer. Bu bardaktakiler diðerine göre daha cansýz ve sarý.
Bülent Baþtürk
07-07-2011, 19:51
Bunlar da topraða ekim denemeleri. Çok hýzla kuruyan diðer 2 çiçeðin saksý topraðý+torf.
ilki folyo kaplý. durumu iyi görünmüyor, ikincinin üzeri cam vazo ile örtülü, o da nispeten daha canlý ama yine görüntüsü zayýf. Ýkisi de direkt güneþ görmeyen ilk bardak çeliði ile ayný odada. Bu akþam üstü bunlarý batmakta olan güneþe çýkarýp balkon duvarýnýn üzerine aldým geceye kadar orada býrakýp içeri alýcam. Vazoyu kaldýrýp havalandýrdým, folyoyu açmadým.
Uzuuun yazdým affola.
Bülent Baþtürk
09-07-2011, 00:04
Sevgili Nurbahar, petunyadan çelik alýnabileceðini söylemiþti. Belkide olmaz diye petunyama kýyamadým (çünkü diðerleri ölmüþtü) ve yeni çýkan dalýndan bir tane denedim. Sonuç olumlu. Fotoðraflar net deðil ama suya deðen tüm yüzeyde kök oluþumu var. Köklenmesi yaklaþýk 2 hafta sürdü.
Resimdeki çelik tuttu mu?
Resimdeki çelik tuttu mu?
Sn mutruki, bravo size. petunyayý çelikle çoðaltabilen uzman bahçývanlardan birisiniz.tebrikler . denemeye deðer. katmerli petunyalarýmý çoðaltmalýyým.baþarýlarýnýzýn devamý dileðiyle..
Bülent Baþtürk
12-07-2011, 13:51
Sn mutruki, bravo size. petunyayý çelikle çoðaltabilen uzman bahçývanlardan birisiniz.tebrikler . denemeye deðer. katmerli petunyalarýmý çoðaltmalýyým.baþarýlarýnýzýn devamý dileðiyle..
Þu an deneme fazýndayým. tutup tutmadýðýný mutlaka buraya yazarým. Henüz iltifatýnýza layýk baþarým yok. tutana kadar da yeni giriþimlerim sürecek. eski ana petunyadan alýnanlar tutmazsa suçu ana petunyanýn zaten canlýlýðý azalmýþ olmasýna baðlamak niyetindeyim. 4 yeni fide aldým tazecik ve canlý, bunlar tutmazsa aðustosta onlardan çelik alýcam... denemeye devam.
emrecan38
14-07-2011, 15:40
234072
234073
234074
ayazkentli
18-07-2011, 12:39
Küçük pembe (aslýnda Lila renkli demek daha doðru olur) petunyam çiçek açmaya baþladýktan sonra, beyaz iri çiçekli petunya'ya bir þeyler olmaya baþladý.
Son 2 günden beri açan beyaz petunya'mýn çiçeklerinin uç kýsýmlarý, pembe (Lila) renkli olarak melez çýkmaya baþladý. Bu normal midir arkadaþlar?
Dün, çarþýda Belediyenin dikmiþ olduðu iri çiçekli kýrmýzý-beyaz ve mor renkli petunyalarýn olduðu çiçeklikleri inceledim. Onlar da dip dibe dikilmiþ olmalarýna raðmen, hiç birinde herhangi bir melezlenme yoktu.
Petunyalar, saksýlýkta üst üste duruyor. En üstte pembe renkli, alt kýsýmda beyaz renkli petunya var.
3. fotoðrafý (saksýlýk fotoðrafýný) bilgisayarýnýza kaydedip yakýnlaþtýrýsanýz, beyaz petunyann bazý çiçeklerinin pembe-beyaz olduðunu, bazýlarýnýn ise sadece beyaz olduðunu farkedebilrsiniz.
günebakan
18-07-2011, 13:03
Benim beyaz petunyalarým da pembe ve hatta kýrmýzý ile ayný saksýdalar hiç böyle birþeye rastlamadým ilginç farklý bir cins ortaya çýkýyor galiba sn. Ayazkentli:)
Tohumdan yetiþtirdiðim petunyalar çok güzel çiçekleniyorlar. Yapraklarda yapýþmalar baþladý. Yakýnda dipten budayacaðým. Fotograftaki tek kökten büyüyen bitki.
ardabora
25-07-2011, 21:26
Eline saðlýk,saðlýklý görünüyorlar.
Bendekiler bu yýl iyi dayandý valla,dün bazýlarýný söküp attým. Komþu teyzemle ayný gün,sitemizin serasýndan almýþtýk petunyalarý,o saksýlara ekip gölgeye koymuþtu,hala yaþýyorlar ve çok iyi geliþtiler.Ama bendekilerin çoðu son bir haftada öldü.
Bugünlerde rozetler gözüme çarpýyor,petunyalarýn yerine rozet dikeceðim.
ayazkentli
26-07-2011, 11:30
Benim beyaz petunyalarým da pembe ve hatta kýrmýzý ile ayný saksýdalar hiç böyle birþeye rastlamadým ilginç farklý bir cins ortaya çýkýyor galiba sn. Ayazkentli:)
Ýlginç olan nokta þurasý;
Renk olarak melezleniyor ama koku yönünden bir deðiþiklik yok. Ayný beyaz renkliler gibi çok hafif kokusu var. Renk geni gibi, koku genlerini de transfer etmiþtir diye çok umutlanmýþtým.:( Bu sabah yeni fotoðraflarýný çektim ve 5 adet beyaz-pembe melez vardý.
Bu sabah kuvvetli rüzgar yine baþladý. Bu nedenle, en üstte duran pembe petunya'nýn kollarý henüz aþaðýya sarkmadýðý ve yukarýya doðru uzadýðý için, rüzgardan kýrýlmasýn diye korunaklý bir yere indirdim.
Eline saðlýk,saðlýklý görünüyorlar.
Bendekiler bu yýl iyi dayandý valla,dün bazýlarýný söküp attým. Komþu teyzemle ayný gün,sitemizin serasýndan almýþtýk petunyalarý,o saksýlara ekip gölgeye koymuþtu,hala yaþýyorlar ve çok iyi geliþtiler.Ama bendekilerin çoðu son bir haftada öldü.
Bugünlerde rozetler gözüme çarpýyor,petunyalarýn yerine rozet dikeceðim.
Bozulmaya baþladýklarýnda kökten buduyorum. Bu da genellikle temmuz ayýnda oluyor. Sonbaharda yeniden çiçeklenmeye baþlýyorlar. Özellikle katmerli olanlar budamaya çok güzel yanýt veriyor. Ablam'ýn bahçesindeki petunyalar da tamamen gölgedeler ve gayet mutlu görünüyorlar.
eymenekin
13-01-2012, 17:53
Saðdaki sürgün çok uzamýþ ve dallanmamýþ. Sarkýcý petunyalar hariç, dipten 3-4 boðum yukarýdan budarsanýz hem dallanýr hem de daha bol çiçek açar. Petunyalarýn sürgünlerinin çok boylanmasýna izin vermeyin, üzeri goncalý bile olsa budayýn. Hem ömrü uzar, hem daha kompakt olur hem de daha bol çiçek açar.
Soldaki küçük fidelerde ise uç almasý yaparsanýz baþtan dallanarak büyürler.
Elinize saðlýk, kolay gelsin.
sayýn pakkaner uç alma nasýl yapýlýr her bitki için ayný usulde mi yapýlýr biraz açabilir ya da ilgili link varsa yönlendirirseniz sevinirim.
limon_sever
13-01-2012, 21:27
Katmerli petunyam bahçede üþümesine karþýn gövdesi yeþil. Baharda budarsam yeniden yeþerip, çiçeklenme ihtimali söz konusu olabilir mi? Veya katmerli petunyalar kökünden sürgün veriyor mu?
metcet20
07-02-2012, 11:18
Merhabalar,
Deðerli forum üyeleri, sizce ýsýtmanýn gece ve hafta sonlarý olmadýðý kapalý bir ortamda istanbul ikliminde en erken petunya tohumu ne zaman ekilmelidir? Cevaplarýnýz için teþekkürler iyi günler.
Sonbaharda söktüðüm petunyalarýn saksýsýna nergiz soðanlarý ekmiþtim aralýk sonu gibi diplerinden dökülen tohumlardan biryýðýn fide çýktý o kadar kara buza raðmen bozulmadýlar ,birkaç kök alýp menekþe saksýlarýna ektim kalanlar hala nergizlerin dibinde.
metcet20
19-03-2012, 22:37
arkadaþlar mart baþýnda petunya yýldýz marigold zinya ektim diðerleri büyüdü petunya hiç çýkmadý. Tohumu ekip üstüne yarým santim toprak örttüm. iyi ýþýk alan bir yer. ama geceleri soðuk acaba neden çýkmadýlar?
geçen sene Alibeyköy Aðaç A.Þ'den aldýðým petunyam cam önünde kýþýn bile çiçeklenip durdu. hatta kar altýnda kaldý. toprak üstünde kurumuþ bir þekilde olan dallarýn kökünden fýþkýn vermiþ. çoðaltmak isityorum nasýl yapabilirim.
ipektuðçe
05-04-2012, 11:48
Geçen sene tohumdan yetiþtirdiðim petunyalar,Ocak ayýna kadar çok güzel açtýlar.Saksýlardan birini sökmedim,budadým ve kýþý çok güzel atlattýlar þimdi üzerinde yeni çiçekler oluþmaya baþladý.
ipektuðçe
05-04-2012, 11:53
Birazda geçen seneki çiçekli hallarini ekliyorum.
ipektuðçe
12-04-2012, 22:49
Yukarýda fotoðrafýný eklediðim,geçen seneki petunyam,yeni çiçekleriyle hayata devam ediyor.
kelebek çalýsý
14-04-2012, 00:02
Kýþ aylarýnýn olumsuz etkisi altýnda kalmayan petunyalarým.
Petunyalarýn hep kýsa ömürlü olduðunu okumuþtum. Geçen yýl aldýðým mor petunyam aylarca çiçekli kaldý. 1-2 ay önce dallarýnda fazlaca kuru yaprak var diye budadým. Tekrar yaprak vereceðini hiç sanmýyordum ama kupkuru gibi duran minik dallardan taze yapraklar çýkýyor...
Kýþ aylarýnýn olumsuz etkisi altýnda kalmayan petunyalarým.
Sevgili kelebek çalýsý,
Sizin petunyalar da mý geçen seneden?
Sevgili kelebek çalýsý ve elta,
Lütfen ikiniz de petunyalarýnýzýn ortamýný bizimle paylaþýr mýsýnýz? :rolleyes:
Ne kadar güneþ alýyorlar? Ne sýklýkla suluyorsunuz? Gübre kullanýyor musunuz?
Sevgili kelebek çalýsý,
Benim balkonum batýya bakýyor. Ýlkbahar ve Yaz mevsimi öðleden akþama kadar güneþ alýyor. Yazýn çok sýcaklarda tenteyi açýyorum, direk güneþ almamýþ oluyor bitkilerim. Balkonda pencere önüne yakýn durduklarýndan kýþýn eksilere varan derecelerde bile donmuyorlar. Sardunyalarým da kýþýn fazla yaprak dökmediler.
Gübre kullanmamýþtým. Bu yýl sývý gübre kullanmayý düþünüyorum bitkilerime.
Ýlkbaharda haftada 1, yazýn nerdeyse her gün suluyorum.
kelebek çalýsý
17-04-2012, 11:34
Sevgili kelebek çalýsý,
Sn. gilan,
siyah saksý içinde fotoðraflanan petunya yaklaþýk bir senelik, güneye bakan terasta, güneþ alan bir pozisyonda durdu sürekli, aþýrý yakýcý sýcaklarda ise geçen yaz, yaklaþýk dört ay kadar yarý gölge aðaç altýnda bir alanda idi. Gübre veya besin türü bir katký yapýlmadý. Kýþ boyunca çiçek açtý.
Katmerli petunya ise yedi ayda bu duruma geldi. Yedi ayda ilk çiçeklerini geçtiðimiz ay açtý. Bahçede kuzeye bakan gölge, yarý-gölge bir alanda ve saksý içinde bütün kýþ boyunca sürekli yapraklanma yaparak bahara hazýrlanýrken, son ayda çiçek tomurcuklarý göründüðünde sývý gübre takviyesi yaptým.
Ýkisinin de topraðýný nemli kalacak þekilde suluyorum. Sürekli, hava þartlarýna göre kontrol etmem gerekiyor kýsaca.
Bu petunya gecen yıldan kalma. Kış aylarında kuzey rüzgarına açık 6. Kat balkonunda kaldı. Şu anda harika çiçekler açıyor. :)
Paylaþtýðýnýz tecrübeleriniz için çok teþekkürler. :)
Petunyaya her ne kadar tam güneþ bitkisi dense de yaz sýcaklarýnda tüm gün güneþte kalýrsa daha çabuk bozulduðuna karar verdim. Ya sabah güneþi, ya öðleden sonra güneþi, ya da yarý gölge anlaþýlan daha baþarýlý sonuçlar veriyor.
Ben de kaç senedir içimde kalan sarkan petunyalarý tekrar deneyeceðim bu sene. Normal türleri kadar dayanýklý olacaklarýný sanmýyorum ama bir miktar sarktýklarýný görebilirim umarým. :)
Petunya aðacý :)
284796
http://4.bp.blogspot.com/_7aTFzmpiM-8/TEUxygo6ZqI/AAAAAAAAD9Q/QwGNKcdDp9E/s1600/petunia+tree.jpg
Benim petunyalarým kýþtan etkilenmedi yeniden çiçeklendi.
Bahçemde batý cephede rüzgara karþý olmasýna raðmen birþey olmadý kýþýn bile yapraklýydý. Çok dayanýklý bir bitki.
Petunya aðacý :)
284796
http://4.bp.blogspot.com/_7aTFzmpiM-8/TEUxygo6ZqI/AAAAAAAAD9Q/QwGNKcdDp9E/s1600/petunia+tree.jpg
Diyecek söz bulamýyorum:)
kelebek çalýsý
20-04-2012, 13:14
Netteki yabancý bir siteden alýntý olan bu fotoðraflarda görüntülenenler,
petunya çiçeklerinden tak ve yine bir petunya aðacý :)
kelebek çalýsý
22-04-2012, 12:52
Bayrak renklerindeki katmerli petunya.
3 gün önce fideden petunyalarýmý bahçeye diktim. güney cephesi. maalesef çok uzun süre güneþ alýyor.2 saksýya da sarkan petunya diktim. eðer yapýþkanlaþma baþlarda hemen uygulayabileceðim ilaç ismi verebilirmisiniz.
Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 08:34
Tohumdan çimlenen bahçe petunyalarým. Petunyanýn atasý, klâsik petunyaymýþ. Yoðun kokuluymuþ. :) Bunlar büyüyecek de çiçeklenecekler. :)
kelebek çalýsý
29-04-2012, 18:31
Üç ay önce tohumlarýný rastgele ekip, umudum olmadan, öylesine ektiðim petunyalarýn hali.
Saksýya ayýracaðým yarýn. Bahçede, salyangozlar yapraklarýna dadanmýþ.
zafer1326
01-05-2012, 23:20
Petunyalarým
289849
289850
sarkan petunyalarým güzelleþmeye baþladý http://c1205.hizliresim.com/x/2/56117.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1205.hizliresim.com/x/2/56118.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Yýllardýr her bahar petunya fidesi alýrým ve tüm yazý çok güneþ alan bir alanda hiç sorunsuz geçirirler. Ýlk kez sarkan petunya aldým. Ama güneþ gördüðü anda kendini býrakýyor. Bir haftadýr saksý taþýmaktan yoruldum. Çiçekleri o kadar güzel ki, ben onu balkonda, çayýmý,kahvemi içerken gözümün önünde durmasý için almýþtým. Sanýrým sarkan petunyalar normal petunya gibi güneþi sevmiyor.
ipektuðçe
06-05-2012, 15:37
Petunyalarýmýn içinde sadece bu tohum yapmýyor:( ,oysa ben bunu çoðaltmak istiyorum.
Merhabalar Petunyacilar..
Benim de gecen yildan kalan bir Petunyam var..saksida,uzunca .sarkmiyor
Yakinda fotografini eklerim..ama sizinkiler gibi renkli degil..:rolleyes:
Petunyalarýn hep kýsa ömürlü olduðunu okumuþtum. Geçen yýl aldýðým mor petunyam aylarca çiçekli kaldý. 1-2 ay önce dallarýnda fazlaca kuru yaprak var diye budadým. Tekrar yaprak vereceðini hiç sanmýyordum ama kupkuru gibi duran minik dallardan taze yapraklar çýkýyor...
Bahsettiðim geçen yýldan kalan petunyam maalesef öldü :( O minik yapraklar kurumasýn diye aþýrý sulamýþ olabilirim.
Pazardan 2 fide almýþtým. Gün geçtikçe saksýyý daha da dolduruyorlar.
kelebek çalýsý
10-05-2012, 18:52
Sn. elta,
ömrü dolmuþtur, petunya bir sene dayandý mý hakkýný vermiþ demektir bana göre.
Mor renk olduðuna göre kokuludur da sizin petunyanýz. Çok güzel.
Severim havada asýlý kalan petunya kokusunu. Ben de elimden geldiðince kokulu olan renklerden seçip alýyorum fide seçerken.
Bu sene petunyaya aðýrlýk vermeyeceðim, bakalým benim mevcut olan petunyalar daha ne kadar dayanacaklar :)
hepsini ayný anda yaklaþýk bir ay önce aldým ama kýrmýzý neden diðerleri gibi büyümüyor?
Öðleden sonra güneþ görüyor. Uzun süredir çiçekli.
Bunlar da benim balkonumdaki petunyalar..
Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 10:23
Tohumdan yetiþen klasik petunyalarýmý kalýcý saksýlarýna alýp balkon demirine astým.
Diðeri de fide olarak aldýðým pembe-kýrmýzý-beyaz üçlüsü; kýrmýzýlar çiçek açmakta aceleci çýktýlar, diðerleri yeni yeni tomurcuk yapýyor.
Bu yil Petunya fakiriyim..sadece 1 fidem var..
ipektuðçe
24-05-2012, 12:32
Katmerli petunyam
Bu da yeþil petunya. :p
Geçen gün süpermarkette ratlayýp çektim. Aynen fotoðrafta görünen renk.
300632
zafer1326
26-05-2012, 23:19
Çiçeklerinin damarlý yapýsýna bayýlýyorum.
301034
301035
301036
Bir deðiþik petunya daha gördüm:
301928
petunyalarým gün geçtikçe güzelleþiyorlar iþte son durumlarý:
http://b1205.hizliresim.com/x/y/758px.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1205.hizliresim.com/x/y/758lk.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ciceksever70
31-05-2012, 14:02
Ben iki yildir tohumdan yetistiriyorum. Temmuz`u buluyor ciceklenmesi, ancak diger bitkilerin ciceklenme hizi azalinca acmis oluyorlar ve sonbahara kadar cicekli kaliyorlar ki bu da isime geliyor. Üstelik bir paket tohum bir sürü saksi dolduruyor. Hazir bitkiyi nerdeyse 2-3 tohum paketi fiyatinda satiyorlar ve hazir cicekli oldugu icin erkenden hastalaniyor.
Bugün sasirttiklarimi Mine hanimin burada daha önce yazdigi bilgiye dayanarak budadim. Umarim yanlis bir sey yapmamisimdir.
Katmerli beyaz çok dayanýklý olduðunu düþünmüyorum.Dolgun da görünmüyor.
302751
Bunlar da favorilerim,eski resimler ,þimdi saksýya iyice daðýldýlar.
302752
302753
302754
302755
Bunlar da benim balkonumdaki petunyalar..
Saksýlarý astýðýnýz yeri merak ettim.Saksýlar için yapýlmýþ bir düzenek mi siz mi keþfettiniz.Çok þýk olmuþ gerçekten.
ciceksever70
31-05-2012, 15:12
[QUOTE=hberbul;976662]Katmerli beyaz çok dayanýklý olduðunu düþünmüyorum.Dolgun da görünmüyor.
Budamayi denediniz mi?
Saksýlarý astýðýnýz yeri merak ettim.Saksýlar için yapýlmýþ bir düzenek mi siz mi keþfettiniz.Çok þýk olmuþ gerçekten.
Balkonumdaki paravan kendinden vardý; oturduðumuz sitedeki tüm balkonlarda var. Bana sadece çiçekleri asmak kaldý:))
[QUOTE=hberbul;976662]Katmerli beyaz çok dayanýklý olduðunu düþünmüyorum.Dolgun da görünmüyor.
Budamayi denediniz mi?
Çiçekliyken mi budayacaðým?Çiçekleri olduðu için budamayý düþünmedim açýkçasý...
ciceksever70
01-06-2012, 17:12
[QUOTE=ciceksever70;976695]
Çiçekliyken mi budayacaðým?Çiçekleri olduðu için budamayý düþünmedim açýkçasý...
Evet ben gecen yil da saksidakileri buduyordum bu yil da sasirttiklarima ayni uygulamayi yaptim. Hem dallanip saksiyi dolduruyor hem de yeniden cicekleniyor.
3 gün önce çiçekçiden 2 adet kýrmýzý renk çok güzel sarkan petunya aldým ilk 2 gün gayet güzeldiler fakat bugün hava çok güneþli ve sýcaktý her ikiside yapraklarý dahil resmen bayýldý. Terasým saat 12 den itibaren batýncaya kadar çok güçlü güneþ alýyor acaba ondan mýdýr. Akþamüstleri düzenli olarak suluyorum gerçi askýlarýndan dolayý ne kadar suladýðýmý göremiyorum ama kesinlikle tamamen susuz kalmadýklarýndan eminim. Burada tek ihtimal bugünkü güneþten haþlanmýþ olabilirler diye düþünüyorum ama benim bildiðim petunya güneþi sever. Daha öncede normal olanlarýndan yetiþtirmiþtim hep güneþteydiler sadece çok rüzgarlý havalarý sevmiyorlardý bu cinsler farklý mý acaba. Bitkinin tümüne biraz sprey yapsam acaba düzelir mi?
Teþekkürler
Tüm öðleden sonra güneþ alan balkonda duruyorlar. Ancak paravan sayesinde direkt güneþ ýþýðýný sadece batmadan 1-2 saat önce alýyorlar. Gün aþýrý bol miktarda suluyorum her birini. Þimdilik gayet mutlu görünüyorlar; çok sýcaklarda ne olacak bilmiyorum...
Petunyalarým tekrar eski haline gelmeye baþladý. Ýnternetten yabancý kaynaklarý biraz araþtýrdým bayaðý faydalý oldu. Birincisi sarkan veya sarkmayan cinslerln arasýnda bir ayrým yapýlmamýþ. Her iki tür bol güneþi seviyor. Sarkan petunyalarýn daha fazla güneþten yararlanmalarý için her 15 günde bir saksýlarýn 180 derece çevirilmesi öneriliyor, yine 15 günde bir sulama suyuna sývý gübre eklenmesi tavsiye edilmiþ. Kuruyan çiçeklerin kopartýlmasýnýn bitkiye bir faydasýnýn olmayacaðý yalnýz aþýrý uzayan kollarýn budanmasýnýn faydalý olduðu anlatýlýyor. En önemli konu suyu çok sevdikleri ve her sulamada altlarýndan su damlayýncaya kadar sulanmasý gerektikleri. Sulamayla ilgili her gün veya gün aþýrý diye belirtilmemiþ yalnýz topraklarýnýn parmakla yoklandýðýnda devamlý nemli kalmasý gerekiyor. Ben sulama konusunda biraz cimri davranmýþým artýk her gün suluyorum hatta ilk bayýldýklarý gün akþam 3-4 kere sprey yaptým düzelmeleri kýsa sürdü. Bu arada sprey yapýlabiliyormuþ sadece bazý renklerde leke oluyormuþ.
Bilgilerinize
Eskiden petunyalarda geçmiþ çiçekleri kesmek yeni çiçeklerin oluþmasýný teþvik ederdi, ama yeni üretilen türler artýk buna ihtiyaç duymuyor.
Yalnýz þu an için bu türler ne kadar yaygýn, aldýðýmýz her fide bu þekilde mi tam olarak bilmiyorum.
Rana+miraç
08-06-2012, 23:34
Merhaba... Benim petunyalarým...
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 13:05
Üç farklý rengi ayný saksýya diktiðim petunyalarým, yer sýkýntýsý yüzünden çöp kovasýnýn üstünde duruyorlar, bazen de alýp pencere önüne býrakýyorum :)
Þu da önceki halleri; http://www.agaclar.net/forum/968794-post878.htm
bu sene aldýðým petunyalar hep eridi kurtarmanýn çaresi var mý
ipektuðçe
09-06-2012, 19:57
Sn.tauruc hemen budayýn,en kýsa zamanda yeniden canlanýr.
ipektuðçe
09-06-2012, 19:59
Benim petunyalarda iyice coþtu:)
Sayýn Ýpektuðçe budama diptenmi yoksa azaltma þeklinde mi verdiðiniz bilgi için teþekkürler
kelebek çalýsý
09-06-2012, 21:48
Nisan ayýnda yazdýðým 853 numaralý mesajda, fotoðrafladýðým lila renkli katmerli petunyamý budadým. Alttan minik yapraklar patlýyor. Bakalým ikinci çiçeklenmeler ne zaman olacak.
Diðer koyu pembe renkte olan ise hiç budama istemeden, açmaya inatla devam ediyor. Altta kuruyan yapraklarý kalsa da üstten gelen yeþil yapraklar ve bol çiçeklenme bu durumu gizliyor.
ipektuðçe
09-06-2012, 23:45
Sayýn Ýpektuðçe budama diptenmi yoksa azaltma þeklinde mi verdiðiniz bilgi için teþekkürler
Ben yalýn kat olan petunyalarýmý oldukça dibe yakýn buduyorum,1 haftada yeni sürgün ve yapraklar çýkmaya baþlýyor.Katmerli petunyamý henüz budamadým.
Sn.Kelebek çalýsý siz katmerlileri budamýþsýnýz,diptenmi budadýnýz?üstenmi?
kelebek çalýsý
09-06-2012, 23:50
Ben yalýn kat olan petunyalarýmý oldukça dibe yakýn buduyorum,1 haftada yeni sürgün ve yapraklar çýkmaya baþlýyor.Katmerli petunyamý henüz budamadým.
Sn.Kelebek çalýsý siz katmerlileri budamýþsýnýz,diptenmi budadýnýz?üstenmi?
Kuruyan dallarý, alt kýsýmlarda yeni yapraklar nereden patlamaya, göz vermeye baþlamýþsa o kýsýma dek budadým. Patlamaya baþladýðýný görmeden budama yapmadým ve normal sulama düzenine devam ederek, sararmýþ hallerine raðmen bekledim.
kelebek çalýsý
10-06-2012, 19:02
Petunyalarýn kuru dallarýnýn budanmasýndan sonraki durumu. Bir þeye benzetmek mümkün olmasa da :p, umarým ki yakýnda eski görkemli haline yeniden kavuþur.
ipektuðçe
10-06-2012, 21:00
Bendeki petunyanýnda, budandýktan 10 gün sonraki hali:p bunu 2 yýldýr defalarca yaptým,hastalansa dahi ilaç yerine budamayý tercih ettim :) sonuç mükemmel oluyor bence:)
selamlar/annem birkac ay once yol kenarindan bir cicek almisdi/once beyenmedim ama sonra ustunden hic cicek eksik olmayinca beyenimi kazandi simdi beyazini tohumdan urettim bakalim ne olacak bu annemin aldigi
Ailece petunyaya karþý özel bir ilgimiz vardýr. Her sene sezonunda bolca sarkan ve normal petunya alýp balkonlarýmýzý renklendiririz. Bu sen ise, bunlardan farklý olarak geçen yýl topladýðým petunya tohumlarýný da ektim ve çok güzel bir þekilde çimlenip büyüdüler. Büyüyenleri ayrý saksýlara þaþýrttým ve gayet iyi çiçeklendiler. Bu da bana, sonraki yýllar için sadece tohumdan üretmek için umut verdi. Hem sarkan türlerden, hem de normal petunyalardan gelecek yýl için tohum topluyorum. Bunlar da tohumdan yetiþtirdiklerim;
313093
313094
313095
kelebek çalýsý
28-06-2012, 15:41
Budadýðým petunyalardan bir tanesi yeniden yeþillenirken ve çiçeklenmesine devam ederken, diðeri üzerinde yeni filizlenen yapraklarý olmasýna raðmen kuruma eðilimi gösterdi. Fakat petunya için bu durum anormal karþýlanmamalýdýr :rolleyes:
aekadaslar benim petunyam her actikca ciceyi sanki inceliyor ve rengi aciliyor onceki hali yukarda var yardimci olurmusunuz?
ziringaglia
13-07-2012, 16:51
bence çok þýk bir tür siz ne dersiniz?
Petunia 'Pinstripe'
http://www.iserv.net/v4files/meadowridge/Petunia%20Pinstripe.jpg
ziringaglia
16-07-2012, 20:24
ve.. birkaç tür daha
Petunia 'Frills & Spills'
http://images.greenfingers.com/images/superstore/extraProductImages/DD5161D/10_Petunia_Frills_and_Spills.jpg
ziringaglia
16-07-2012, 20:27
Petunia 'Fanfare'
http://www.thompson-morgan.com/medias/sys_tandm/8801597456414.jpg
Rana+miraç
16-07-2012, 21:17
Olaðanüstü , denilecek söz yok . Uzun süre kimse petunyasýnýn resmini yükleyemez artýk bu resmi gördükten sonra bizimkiler çöl çiçeði gibi kalacak.
Beyaz katmerli olaný burda arkadaþlarýn tavsiyesi ile bir ay kadar oluyor budamýþtým gerçekten gürleþti yapraklanma ve çiçeklenme oraný arttý.
Geçen seneki petunyalarýmdan topladýðým tohumlarla yetiþtirdiklerim.321084321085
günebakan
28-07-2012, 00:47
Tohumdan yetiþtirdiðim petunyalardan bir tek bu çiçeðini açtý:)
321705
ziringaglia
13-08-2012, 14:06
yurt dýþýnda petunia tree diye bir uygulama var uygulama þöyle aðaç þeklinde demir tutacaklarýn ucuna yerleþtirilmiþ saksýlar zamanla petunya bu saksýlarý kapatarak aðaç þekli veriyor
RESÝM=
böyleyken
http://1.bp.blogspot.com/_vX-XF7z-91w/Rn18y6NyzXI/AAAAAAAAAVs/OxxK45WtOOM/s320/June2+008.jpg
böyle oluyor
http://icons-ak.wunderground.com/data/wximagenew/a/alaskandingo/490.jpg
ziringaglia
13-08-2012, 14:08
vee
http://fc04.deviantart.net/fs19/i/2007/227/2/2/Petunia_Tree_by_samsmomee.jpg
ziringaglia
13-08-2012, 14:08
ziringaglia
13-08-2012, 14:09
http://www.hangingbaskets.com/images/Petunia-Tree-October-2004.jpg
ziringaglia
13-08-2012, 14:11
http://images.fineartamerica.com/images-medium/petunia-tree-jeanette-oberholtzer.jpg
birçok örnek mevcut keþke türkiyedede böyle uygulamalar olsa sanýrým iklim þartlarý pek uygun olmadýðý için yapýlamýyor iklim þartýndan kastým böyle güzel büyümüyorlar
kelebek çalýsý
25-08-2012, 01:35
Þubat ayýnda tohumdan çimlendirerek elde ettiðim petunyalardan biri.
327186
Arkadaþlar sarkan mor ve bayez petunyamla yaklaþýk 4 aydýr beraberdik. Meþhur yapýþkanlýk hep vardý ama birden aðýrlaþtý, derhal budadým ve musluðun altýnda klorlu suyla yýkadým. Mor petunyam inanýlmaz güzelleþti ama beyaz için geç kalmýþtým, kaybettim. Petunyamý sýcaklar süresince arada bir yýkamaya devam edeceðim. Kýþý nasýl atlatacaðýz ?
Bu katsýz olan petunyalar da bu sene tohumdan yetiþtirdiklerim, ama busene tohum vermiyorlar:( Yapýþ yapýþ olmamalarý için sýk sýk yýkýyorum. Baþka renk yetiþtirdiklerim de vardý ama onlar çabuk kurudular.
329842
329843
Bu katlýlarý fide olarak almýþtým
329844
329845
ziringaglia
06-09-2012, 18:20
Petunia ‘Martha Washington’
http://www.greenscapenursery.com/ESW/Images/Petunia_NovelaMarthaWashington.jpg
ziringaglia
06-09-2012, 18:21
Petunia 'Phantom'
http://images.whiteflowerfarm.com/77349a.jpg
ziringaglia
06-09-2012, 18:22
Petunia 'Black Satin'
http://cdn2-b.examiner.com/sites/default/files/styles/image_full_width_scaled/hash/2a/37/2a37ecaf43c6de2afcedac9a53d22bc6.jpg
ziringaglia
06-09-2012, 18:24
Petunia 'Sophistica Lime Bicolour'
http://4.bp.blogspot.com/_r05gfCTXf54/SkEWFt_m6iI/AAAAAAAACZQ/4EbSEEadY48/s400/6-23+168.jpg
ziringaglia
06-09-2012, 18:25
Petunia 'Queen Bee'
http://www.young-plants.net/images/news/Petunia%20Queen%20Bee%20with%20logo.jpg
ziringaglia
06-09-2012, 18:26
Petunia ‘Belinda’
http://mygarden.rhs.org.uk/photos/grahamrice/images/91934/500x333.aspx
ziringaglia
06-09-2012, 18:27
Petunia 'Frillytunia Pink'
http://www.gardenworldimages.com/ImageThumbs/BEP9266/3/BEP9266_PETUNIA_FRILLYTUNIA_PINK________.jpg
ziringaglia
07-09-2012, 18:19
aslýnda sýcak ülkelerde petunia gibi bitkileri sonbahar ve kýþ gibi serin havalarda yetiþtirdiklerini sadece kardan koruyarak ýlýk su püskürterek nem saðlayarak bakým yaptýklarýný okudum þimdi elimizde olanlarý dibinden kesip sonbahar ve kýþa saklayarak deneme yapa biliriz
Adalet Yaðcý
07-09-2012, 19:38
Çok hoþ uygulamalar ve çok hoþ fotoðraflar, ellerinize saðlýk ziringaglia.
Benim dikkatimi çeken þey, çiçeklerin içinde bir tane bile solmuþ çiçek olmamasý, çok az tomurcuk var, sanki hepsi ayný anda açmýþ gibi.
Ayný karedeki bazý bölümler çok net görünürken diðer bölümlerde flûlaþma var.
Acaba diyorum, fotoshop olabilir mi?
ziringaglia
07-09-2012, 22:05
:eek:Çok hoþ uygulamalar ve çok hoþ fotoðraflar, ellerinize saðlýk ziringaglia.
Benim dikkatimi çeken þey, çiçeklerin içinde bir tane bile solmuþ çiçek olmamasý, çok az tomurcuk var, sanki hepsi ayný anda açmýþ gibi.
Ayný karedeki bazý bölümler çok net görünürken diðer bölümlerde flûlaþma var.
Acaba diyorum, fotoshop olabilir mi?
Photoshop'tan anlamayan birisi olarak bilmiyorum ama deðillerdir diye düþünüyorum :o
petunia soðuk iklim bitkisi sýcaða gelemiyor ama nemde istiyor ve bu resimlerin çekildiði yerler buna elveriþli yerler aslýnda bu bitki türkiyeye hiç de uygun bir bitki deðil ama o güzelim çiçekleri yüzünden zorla burda yetiþtirmeye çalýþýyoruz ve sonuç hüsran bitki geliþemediði gibi yapýþ yapýþ olup ölüyor sarkan türlerini o kadar denedimki olmadý ingilteredeki arkadaþýmýn petunia'larýda böyle biz elimizden geleni yapýyoruz ama olmuyor þu petunia tree uygulamasýný duyduðumda sok oldum :eek:
keþke yürürken görebilsek ama dediðim gibi petunia türkiye iklimine uygun deðil
aslýnda yetiþtiði yerler(yani asýl tabiatý)o kadar küçük bir alaný kapsýyoki hem nem hemde düþük ýsý bulunan yer sayýsý çok ama çok az
söylemeden edemeyeceðim þu sýralar siyah evet evet sýrf siyah bitkilere deli oluyorum bunlardan bir taneside petunia 'black satin'
ziringaglia
07-09-2012, 22:13
içime kurt düþürdünüz resimleri büyütüp büyütüp inceledim yok yok þu yeni sürgün gibi gözüken yerler kurumuþ çiçekler
solan çiçekler kopartýlmýþ sadece çiçeðin dibinde olan iki yaprak býrakýlmýþ :)
o tomurcuk gibi gözüken yerlerin bir kýsmý kurumuþ çiçek hafif morumsular tomurcuk yakýndan bakarsanýz(netliðini kaybetmesine raðmen)tohum keseciðinin olduðu bölüm fark ediliyor
þaka maka taktým þu photoshop iþine ):
acaba bizde petunia'larýmýzý photoshop ile muhteþem hale getirip yabancý sitelere hava mý atsak?
birkaç site gezdim çatladýmm
þaka þaka bizim petunialarýmýz her haliyle güzel (kendini avutmanýn bu kadarý (; )
Onlar photoshopsa bile bunlar deðil, çünkü bizzat ben çektim. :)
Petunya gerçekten de bizim iklimimizin çiçeði deðil. Ýngiltere gibi, Seattle gibi yazýn 20 derece olan yerlerde coþuyor. Bu kadar coþup bu kadar açmýþ çiçek olunca da kuruyanlar, geçenler aralarda kayboluyor.
330326
330327
330328
ziringaglia
07-09-2012, 23:30
Petunya gerçekten de bizim iklimimizin çiçeði deðil. Ýngiltere gibi, Seattle gibi yazýn 20 derece olan yerlerde coþuyor. Bu kadar coþup bu kadar açmýþ çiçek olunca da kuruyanlar, geçenler aralarda kayboluyor.
330326
330327
330328
emin deðilim ama photoshop olmasýný tercih edrdim bizim evde yetiþtirdiklerimizden sonra çok moral bozucu (tamam tamam kýskandýmm):o
Adalet Yaðcý
08-09-2012, 12:59
Ne güzel kendimi avutuyordum photoshop diye :(
Ben yaz sýcaðýnda çýldýrmýþ gibi çiçeklenen petunyalar gördüm Mersin'de.
Üstelik öyle bakýmlý bahçelerde deðil, refüjlerde.
Bence bu iþin sýrrý, düzenli bakým, eh hava da müsaitse aynýlarýný yapmak mümkün.
Sýrf merakýmdan petunya aðacý denemek istiyorum seneye :D
ziringaglia
08-09-2012, 18:05
Sýrf merakýmdan petunya aðacý denemek istiyorum seneye :D
deðilm mi ? ama
aslýnda çok basit bir uygulama petunyalar için deðiþik bakým yöntemleri olabilir bize düþen bu bakýmlarý bulup güzel petunya aðaçlarýmýzla hava atmak :p
ipektuðçe
26-09-2012, 20:00
2 yaþýndaki petunyam,hâla çiçekleriyle beni mutlu ediyor.Daha önceki mesajlarým da budadýðým halinide eklemiþtim.
2 yaþýndaki petunyam,hâla çiçekleriyle beni mutlu ediyor.Daha önceki mesajlarým da budadýðým halinide eklemiþtim.
Baþlýkta çok bilgi var ama sizde söyler misiniz yaz sýcaklarýný ve þu yapýþkanlýðý nasýl atlattýnýz, ben de atlattým ama kýlpayý...
ipektuðçe
26-09-2012, 20:31
Canan haným,bence yapýþkanlýk petunyaya özgü diye düþünüyorum.Daha tohumdan yeni çimlendiðin de dahi yapraklarýna dokunduðunuz da,elinize yapýþýyor.Petunya yapraklarý suyla temasý hiç sevmiyor,kýþýn yaðmurun altýnda kalmýþtý,baktým yapraklar birbirine yapýþmýþ.O yüzden yapraklarýna su deðdirmeden suluyorum,bu sene çok sýcak geçti ama petunya güneþi sýcaðý seviyor.Bir kere hastalandý,bende derin budama yaptým,yeniden sürgün verdi ve hayatýna devam ediyor.Sevgiler...
Canan haným,bence yapýþkanlýk petunyaya özgü diye düþünüyorum.Daha tohumdan yeni çimlendiðin de dahi yapraklarýna dokunduðunuz da,elinize yapýþýyor.Petunya yapraklarý suyla temasý hiç sevmiyor,kýþýn yaðmurun altýnda kalmýþtý,baktým yapraklar birbirine yapýþmýþ.O yüzden yapraklarýna su deðdirmeden suluyorum,bu sene çok sýcak geçti ama petunya güneþi sýcaðý seviyor.Bir kere hastalandý,bende derin budama yaptým,yeniden sürgün verdi ve hayatýna devam ediyor.Sevgiler...
Çok enteresan, budamak kökten çözüm demek. Enteresan olan þu ki ; ben budadýktan sonra akan suyun altýnda yýkadým da yýkadým. Çýkan çelikleri de yýkadým ve ektim. Petunyanýn 2-3 cm bulan yapraklarý oldu 5-6 cm. Ýyi yýkamadýðým çeliklerse o kadar zayýf ve verimsizler ki anlatamam. Sanki klorlu su iyi geldi. Teþekkürler zahmetinize..
ipektuðçe
26-09-2012, 21:18
Canan haným,sizin petunyanýz hangi tür,burda petunya fotoðrafýnýz varmý diye aradým bulamadým.Bende katmerli petunyada var,onun yapraklarý suya deðince fazla etkilenmiyor,onuda budadým fakat o derin budamadan hoþlanmýyor,derin budadýklarým kurudu.Uçlarýndan aldýðýklarým yaþýyor, buranýn havasý aþýrý sýcak olduðundan bir türlü kendine gelemedi.Rica ederim...
Canan haným,sizin petunyanýz hangi tür,burda petunya fotoðrafýnýz varmý diye aradým bulamadým.Bende katmerli petunyada var,onun yapraklarý suya deðince fazla etkilenmiyor,onuda budadým fakat o derin budamadan hoþlanmýyor,derin budadýklarým kurudu.Uçlarýndan aldýðýklarým yaþýyor, buranýn havasý aþýrý sýcak olduðundan bir türlü kendine gelemedi.Rica ederim...
Türlerini bilmiyorum yalýn kat mor ve beyaz , beyazý kaybettim. Sanýrým derin budama bitkileri þoka uðratýyor, hele mevsimi deðilse, ben 10-15 cm üstten budamýþtým, sorun olmadý. Yarýn fotoðraflarý yüklerim, ayný saksýdaki çeliklerin farkýna þaþýracaksýnýz.
ipektuðçe
26-09-2012, 21:31
Tabii olabilir,ben ilkbahar ve sonbaharda budamýþtým,hiç sorun yaþamadým.906.mesajda Mayýs sonunda budadýðým hali var,görebilirsiniz.
Anaç petunya ve ondan alýnan çelikler, çeliklerin arasýnda yýkanma dýþýnda fark yok. Eðer yapabilirsem bugün anacý duþun altýna sokar, 10 gün sonraki halini resimlerim.
Ben de yaz baþý aldýðým mor petunyamý, bu baþlýktaki önerileri okumamýn ardýndan, þimdiye dek 2-3 kez budadým. Þu an yine saksýyý doldurmuþ durumda ve çiçekli.
Naçizane bunlarda benden:))
Sarkan petunyalarým kuruduktan sonra düþen tohumlarýndan saksýsýnda 2 küçük fide çýktý. Kýþý atlatabilmesi için ne yapmalýyým ?
kelebek çalýsý
06-11-2012, 15:17
Sera ortamýna benzer þartlarý saðlayacaðýnýz bir alanda kýþý geçirmelerini saðlayabilirsiniz.
ipektuðçe
10-11-2012, 18:50
3 ay önce tohumunu ektiðim petunyam,bugün bana güzelliðini gösterdi.
sayýn perimar düþen tohumlardan ayný petunya çýkmaz ben çok uðraþtým deðiþik küçük bitkiler çýkýyor bilginize
ipektuðçe
11-11-2012, 20:51
Ben 2 yýldýr ektiðim petunyalarýn tohumunu alýp, tekrar tekrar ekiyorum,yine ayný büyük büyük çiçek açýyor.Þu ana kadar problem yaþamadým.
füsunANK
27-11-2012, 16:48
Ne çok çeþidi varmýþ, bir çoðunu ilk kez gördüm.
petunya (http://www.burpee.com/product/categoryMedium.jsp?catId=2104&pageNum=0&pageSize=6&facetTrail=&sort=default&_requestid=2717816)
gümüþyakalý
01-12-2012, 11:42
350489
sibelozba
18-03-2013, 17:42
arkadaþlar bugün gecen seneden ekili olan petunyalarýmýn saksýný boþaltýrken bu þeyler cýktý icinden.acaba tohum falan olabilir mi ben bunlarý yeni topraða ektim þimdi ama acaba biþeyler cýkarmý dersiniz
ipektuðçe
18-03-2013, 21:49
Sn.sibelozba, malesef onlar petunya tohumu deðiller, petunya tohumu küçük kapsüllerinin içinden çýkan, yüzlerce minik tanecikler dir. Tohumlarýn büyüklüðü ancak nokta kadardýr ve ekerken üzerine toprak atýlmamalýdýr. Yoksa tohumlar çimlenmez, sadece topraðýn üzerine serpip, fýsfýsla sulayarak çimlenmesini saðlamak gerekir...
sibelozba
22-03-2013, 23:10
Sn.sibelozba, malesef onlar petunya tohumu deðiller, petunya tohumu küçük kapsüllerinin içinden çýkan, yüzlerce minik tanecikler dir. Tohumlarýn büyüklüðü ancak nokta kadardýr ve ekerken üzerine toprak atýlmamalýdýr. Yoksa tohumlar çimlenmez, sadece topraðýn üzerine serpip, fýsfýsla sulayarak çimlenmesini saðlamak gerekir...
çok teþekkür ederim...ben tohum alýp ektim petunya bu sene ama bunlar geçen sene kayýnvalidemin verdiði petunya saksýsýndan cýkanlar acaba mý dedim..neyseki öðrendim attým gitti:p
n.yýldýz
11-04-2013, 19:35
Arkadaþlar bir çoðunuz petunyalardan yana dertlisiniz anladýðým kadarýyla.
Geçen seneki fide olarak aldýðým petunyam yazýn çok güzel çiçeklendi.Ortasý mor,kenarý beyaz, fýrfýrlý gibiydi. Þubat ayýnda budayýp kapalý balkona koydum. Sabah güneþini çok az alýyor. Buralarda havalar daha yeni yeni ýsýnýyor, güneþi göreli çok olmadý yani. Buna raðmen kýsa süre içerisinde çok güzel geliþti. Þimdi üzeri tomurcuk dolu.
Annemin bahçesindekiler ise uzun süre güneþ alýyor ve akþam olmadan haþlanmýþ gibi yumuþuyorlardý. Çok güzel çiçeklenmiþlerdi ama çiçiekleri sýcaða dayanamayýp sürekli dökülüyordu. Benim az güneþ gören petunyamýn, hem çiçekleri hem de kendi onlara göre daha dayanýklýydý.
Yarý gölgede çok mutlu olan bir bitki bence.
Hepinize bol çiçekli günler diliyorum.
ipektuðçe
18-04-2013, 00:22
Bu mesajýmdaki (http://www.agaclar.net/forum/1046079-post953.htm) petunyam en sevdiði havayý yaþýyorki bugünlerde coþtu. Buranýn ikliminde kýþý çok rahat dýþarda geçiriyor, hatta geliþimi yaza göre çok daha güzel oldu. Eklediðim sadece bir kök petunyadan.
391716
391717
Bunlarda 14 önce ektiðim petunya fidelerim, 1 haftada çimlendi. Çimlendikten sonrada 1 haftada bu hale geldi.
391718
YeniGine
18-04-2013, 00:34
Sevgili ipektuðçe tebrikler 1 haftada çimlendirebilmiþsiniz; ben de ektim tohumlarýný 1 aydýr fýsfýslýyorum hiçbirþey çýkmadý maalesef. :(
ipektuðçe
18-04-2013, 00:45
Sevgili Yenigine,çok teþekkür ediyorum. Tohumlarýn üzerine toprak attýnýz mý? Tohumlar sadece topraðýn üzerinde kalmasý gerekiyor, topraðýn altýnda kalýrsa çimlenmiyor. Zaten toz gibi mink tohumlar, direk toprak yüzeyine serpiliyor. Birde ortamda önemli olabilir, ben evin içinde sýcak ortamda çimlendirdim, çimlenme gerçekleþinceye kadar topraðý sürekli nemli tuttum. Sevgilerimle...
YeniGine
18-04-2013, 00:52
:( Sevgili ipektuðçe zaten vazgeçtim artýk tohumdan yetiþtirmeyi... Üzerine toprak da attým, sýcak ortamda da bulunduramadým fakat her gün fýsfýsladým. Olmadý. Ben de gittim minyatür olanlardan bir tane aldým. Þimdi bundan sonrasý nasýl bakmam gerek onu da bilemiyorum. O konuda da yardýmcý olur iseniz sevinirim. Teþekkürler.
ipektuðçe
18-04-2013, 00:59
Tohumlarýn üzerine toprak attýðýnýz için çýkmamýþlardýr. Bir daha denerseniz, üzerine toprak atmadan deneyin bir hafta sürmez çýkarlar. Ben minyatür olanlardan hiç yetiþtirmedim, normal yetiþtirdiklerim suyu çok seviyor. Yazýn kavurucu sýcaklarda biraz daha gölgeli ortama alýyorum. Belki minyatürlerin isteði farklýdýr, mesela katmerliler sýcaða ve soðuk havaya dayanamýyor. Onlar bu havalarý seviyor, fakat yazýn sýcaklarda da gölge yapmak þart oluyor. Belki minyatürlerde öyledir bilemiyorum. Ýnþallah yetiþtiren bir arkadaþ size cevap verir. Sevgiler...
YeniGine
18-04-2013, 01:07
Teþekkürler sevgili ipektuðçe, zaten bu sene bir sürü tohum ektim çoðu banamýsýn demedi. Onun için vazgeçtim artýk tohumdan. (diyorum ama nasip olur ise seneye tekrar denerim ben.) Ben aldýðým fideyi de sabah güneþi alan bir yere koyayým o halde. Saðol.
nejdet yarma
19-04-2013, 23:52
petunya tohumunu ekmeden önce saksý içindeki torfu elle hafifce bastýrýp sýkýþtýrdýktan sonra üzerine 5 mm kalýnlýgýnda elenmiþ torf döktükten sonra üzerine petunya tohumunu tane tane at ve fýsfýs ile nemlendir.güneþ gören pencere önünde tut .zaman zaman bir fýsfýs ile nemli tutacak þekilde sula (kesinlikle aþýrý sulama)bak ozaman nasýl çýkýyor göreceksin.
YeniGine
20-04-2013, 00:22
Teþekkürler Sayýn Nejdet Yarma vazgeçtim diyorum ama hâlâ inatla fýsfýslamaya devam ediyorum. Teþekkürler, artýk seneye tarifiniz üzerine nasip kýsmet diyelim...
bende tohumlarýn üzerine toprak serdim:(;( ince bir kat ama bakalým ne olcak.
Fagus Sylvatica
27-04-2013, 20:51
Petunya yetiþtirmeyi geçen sene nedense hiç becerememiþtim. Ama bu yýl bir þeyler becerdim. Sarkan petunyamýn fotoðraflarý iþte;
bunlarda benim petunyalarim..günesin yüzünü göstermesiyle ciceklerini actilar.bol cicekli günler bizimle olsun.biraz karamsarim ama benim oldugum yer fazla sicak degil.aisri derece türkiyenin sicagi gibi degil bakalim cicekleri bol olacakmi...
Petunyama ne oldu? Yapraklarý topraða düþtü ve yapýþ yapýþ. Güneþte solmuþ gibi oldu. Acaba fazla mý su verdim?
ebrulim77
04-05-2013, 10:46
güneþtemi kaldý aceba?gölge-havadar bir yere alýp dinlendirin.yaprak altlarýný bir kontrol edin bakalým bit falan varmý? suyu seviyorlar diye biliyorum ama tecrübeli arkadaþlar yardýmcý olurlar mutlaka.
Petunyama ne oldu? Yapraklarý topraða düþtü ve yapýþ yapýþ. Güneþte solmuþ gibi oldu. Acaba fazla mý su verdim?
Bende topraðý ýslatmadan musluk altýnda yapýþkanlýk gidene kadar yýkamanýzý öneririm, sonrasýnda serin esintili bir mekan dedikleri gibi.. Çok suladýysanýz **** topraðýnýz aðýr sýkýþýksa üstten biraz çapalayýp havalandýrýn..
Bunlarda benden petunyalar, minyatür yapraklý ve mor katmerli-sarkýcý tür.
Doðu cepheli balkonumda asýlý. Tomurcuklar birer birer açýyor þu sýralar
Fagus Sylvatica
06-05-2013, 00:05
Çarpým düþürdüðüm sarkan petunyamýn son hali. Artýk asmýyorum, yüksek bir saksýda. Ama ne kadar dayanabilirim bilmem. Bir de iyi ki düþürmüþüm. Saksýsý küçük geliyormuþ...
YeniGine
06-05-2013, 00:21
Sevgili Fagus :D bakýn gördünüz mü, boþuna dememiþler her iþte vardýr bir hayr diye. Ayrýca petunyanýz rengi ve saðlýklý görünümü ile çok güzel, maþallah. Ellerinize saðlýk.
Fagus Sylvatica
06-05-2013, 00:24
Ben de þaþkýným vallhi nasýl ölmedi diye :D seneye de tohumlarý çýkardým mý tamamdýr :p
YeniGine
06-05-2013, 00:52
Ben de þaþkýným vallhi nasýl ölmedi diye :D seneye de tohumlarý çýkardým mý tamamdýr :p
Ýnþallah tohumlarý da nasip olsun...
bay tömürcek
06-05-2013, 08:14
Fagus petunyan muhteþem güzellikte maþallah diyelim ;) Her sene öldükleri için bu sene sadece iki tane katlý 2 tane katsýz aldým ama her an cayabilirim hele ki bu resimden sonra :p Tohum konusunda sýkýntý etme tohum yapar ve seneye de ekersen çabucak çimlenip hýzlý bir þekilde büyürler benim tohumlar 3 yaprak olmaya baþladý bile ;)
Maalesef 973. mesajdaki petunyamý kaybettim. Oysa geliþimi çok güzeldi.Ne oldu anlamadým:(
Maalesef 973. mesajdaki petunyamý kaybettim. Oysa geliþimi çok güzeldi.Ne oldu anlamadým:(
Kullandýðýnýz toprak çok aðýr gibi duruyor, kökler boðulmuþ olabilir mi? Ayný topraðý kullandýðýnýz diðer bitkileriniz ne durumda?
kelebek çalýsý
11-05-2013, 20:21
Petunya çiçekleri arasýnda oluþan tohum kapsülleri ve çatlamýþ bir kapsülden saçýlmýþ tohumlarý da görmek mümkün.
403025
403024
Fagus Sylvatica
11-05-2013, 20:41
Sayýn Kelebekçalýsý, kýbrýsda olunca þimdiden tohumlarý almýþsýnýz. Benimkinde daha sararmaya bile baþlamadý. Elinize saðlýk :p
kelebek çalýsý
11-05-2013, 21:02
Doðrusu bunca zamandýr baktýðým petunyalarýn tohum oluþturduklarýna tanýk olmamýþtým. Benim için de güzel bir deneyim oldu.
Teþekkür ediyorum Sn. Fagus Sylvatica.
Tohum kapsüllerini görüp de forum sayfamýzda paylaþmamak olmazdý.
doztayfundil
11-05-2013, 22:23
Yapraklarý kuruduktan sonra mý tohum çýkýyor? yoksa büzüþtüðü anda oluyor mu ?
Geçen hafta bizim bahçeyi tüm gülleri yeþil ve beyaz yaprak bitleri sarmýþdý.Bizim petunyalarda etkilendi .Önce sadece fýsfýsla arap sabunu püskürttük iyi geldi,birkaç gün sonra yeniden bitlendi bizim ordaki fidanlýða danýþdýk onlarýn petunyalarýnda'da varmýþ arapsabunu ve sarmýsaðý beraber püskürtün kokusundan rahatsýz oluyorlar demiþlerdi (dikkat sarmýsaðý ezerek fýsfýsýn içine koymayýn fýsfýsý týkýyor.Bir bezin içine dikerek fýsfýsýn içine koyduk )gerçekten iþe yaradý.Þimdilik temizler ve canlandýlar tek tük bir iki tane var onlarýda arasýra fýsfýlýyoruz.Bu yaprak bitlerinin fýrtýnayla'da alakasý var sanýrým geçen hafta çok fýrtýna vardý rüzgarla yeþil alanlardan uçup bahçeye geldiler diye düþünüyorum.Yaprak bitlerinden pek zarar görmeyen iki petunyamýz
Buda benim Mart ayinda tohumdan ektigim petunya fidanim.Sanirim sasirtma zamani geldi galiba.Bakalim renkleri nasil acacak.;)
daðçiçeði
14-05-2013, 19:44
Maþallah resimlerin hepsi birbirinden güzel. Bu yýl ilk kez iki kök Petunya aldým. Bakamayýp öldüreceðim korkusuyla az almýþtým keþke daha fazla alsaymýþým. Satýcý petunyalarýn sadece beyaz renk olduðunu söylemiþti ama benimkilerden biri pembeli beyazlý biri de sadece beyaz çýktý. Açýklý koyulu renklerin bir arada olduðu saksýlara bayýlýyorum. Tüm Petunya severlere bol çiçekli günler dilerim.;)
Benol Hazaroðlu
18-05-2013, 20:29
Yaðmurda daha güzel.
Benol Hazaroðlu
18-05-2013, 20:31
Bahçeden.
daðçiçeði
18-05-2013, 21:04
Bunlar da benim þekerler. ;)
bay tömürcek
18-05-2013, 21:37
Maþallah daðçiçeði ablacým pembe olanýn rengi harika ;) Bir de bozulmadan kýþa kadar böyle dursalar insan daha ne ister ki? :p
affan dede
18-05-2013, 22:49
Merhaba herkese :)
Benim de 5-6 gün önce ektiðim tohumlarým çimlendiler :) ben tohumlarýn yarýsý nasýlsa çimlenmez diye biraz fazla tohum kullandým sanýrým þimdi saksýmda bir sürü minicik minicik petunyacýklar var ;) bu çimlenenlerin hepsi eriþkin boya ulaþýr mý? eðer öyle olacaksa bir kýsmýný daha sonra baþka saksýya mý transfer etmem gerekiyor? Þu an bu durumdalar :p
http://m1305.hizliresim.com/19/l/n6n87.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
daðçiçeði
18-05-2013, 23:57
Ben ilk defa Petunya büyütüyorum hele ki tohumdan hiç yetiþtirmedim. Acemiyim bu konuda fakat þansýnýzý deneyin bence. Zaten çimlenmiþler. :) Çok sýk þekilde büyürlerse ilerde baþka saksýlara aktarýrsýnýz. Þu an için bir þey söylemek için etken.
Bence bol ýþýk alsýnlar çabucak büyüteceklerdir.
[QUOTE=affan dede;1156852]Merhaba herkese :)
Benim de 5-6 gün önce ektiðim tohumlarým çimlendiler :) ben tohumlarýn yarýsý nasýlsa çimlenmez diye biraz fazla tohum kullandým sanýrým þimdi saksýmda bir sürü minicik minicik petunyacýklar var ;) bu çimlenenlerin hepsi eriþkin boya ulaþýr mý? eðer öyle olacaksa bir kýsmýný daha sonra baþka saksýya mý transfer etmem gerekiyor? Þu an bu durumdalar :p
http://m1305.hizliresim.com/19/l/n6n87.jpg (http://bit.ly/c25MCx)[/QUO
Bende bu sene heveslenip tohumla büyütmek istedim ama piþman oldum.çok uzun sürüyor.Acemilikte vardý.iki hafta boyunca hýzlý bir þekilde büyüdüler sonra büyümeleri durdu bende sizin gibi çok sýk dikmiþdim ve diktiðim kap derin deðildi (kökleri çok uzun oluyor ve derine gidiyor)..sonra onlarý tek tek kürdanla ayýrýp daha seyrek diktim..bir iki hafta büyüyüp yine durdular ve bu böyle devam etti en son..bizim oradaki fidanlýða deðiþik türlerden 0,50 kuruþa fide gelmiþdi 10-15 civarý fide alýp diktim iki haftada hepsi çiçek açýp çoþtu..Benim tohumlarýda bahçede deðiþik yerlere diktim. Onlarda yavaþ yavaþ büyüyor, 1-2 haftaya çiçeklenirler sanýrým (yaklaþýk 3 ay oldu)... Bir dahada tohumdan bir þey yetiþtirmeye tövbe ettim.. en güzeli fide alýp dikmek
çiçeksiz olanlar ve duvar dibindekiler tohumdan büyüttüklerimiz diðerleri fide...bu ara 3-4 günde bir yaprak bitleri için arap sabunuyla fýsfýslýyoruz..
daðçiçeði
19-05-2013, 17:00
Farklý renklerin bir arada olduðu saksýlar görsel þölen :)
ebrulim77
27-05-2013, 12:36
geçen günki yoðun kavurucu sýcak hava sarkan petunyalarýmý mahvetti.çiçekle çevrili saksýsý hüzünlü bir hale büründü resmen :( bende o gün bol suladým sönmüþ yapraklarý kendine geldi ama solan pörsüyen çiçeklerini kopartýnca resmen kel gibi kaldý.iþin kötüsü açmaya yakýn tomurcuklarý dahi kurumuþtu.þimdi yoðun bakým altýnda.dün akþam vilmorin katarak suladým..geçen akþam tüm bitkilere yaprak gübresi püskürttüm. petunyamada verdim.sanki o sýcaklardan sonra,uzayan dallarýnda yapraklarý küçüldü.belki çiçekleri ortadan kalkýnca dallarýný yeni farkettim.þimdi o güne göre toparlandý gibi...aceba tekrar yoðun çiçek açarmý :(
bay tömürcek
27-05-2013, 15:57
geçen günki yoðun kavurucu sýcak hava sarkan petunyalarýmý mahvetti.çiçekle çevrili saksýsý hüzünlü bir hale büründü resmen :( bende o gün bol suladým sönmüþ yapraklarý kendine geldi ama solan pörsüyen çiçeklerini kopartýnca resmen kel gibi kaldý.iþin kötüsü açmaya yakýn tomurcuklarý dahi kurumuþtu.þimdi yoðun bakým altýnda.dün akþam vilmorin katarak suladým..geçen akþam tüm bitkilere yaprak gübresi püskürttüm. petunyamada verdim.sanki o sýcaklardan sonra,uzayan dallarýnda yapraklarý küçüldü.belki çiçekleri ortadan kalkýnca dallarýný yeni farkettim.þimdi o güne göre toparlandý gibi...aceba tekrar yoðun çiçek açarmý :(
Petunyanýzýn uçlarý kurudu diyorsanýz alýn makasý güzelce bir derin budama yapýn sonra besin verin yeni çýkan taze dallar eski görüntüsüne kavuþturur petunyanýzý petunyalar budanmaktan çok hoþlanýyor hatta budamayýnca dallarý bozuluyor yapraklarý yapýþ yapýþ oluyor.
onur eyyüpoðlu
27-05-2013, 17:44
Bende de mor petonyalar vardý. Suyu çok severler. 30-40 cm kadar sarkabilirler, hatta yanýnda baþka bitki varsa rahatsýz edebilirler. Bu yüzden en iyisi saksýsýný duvara asamak.
ebrulim77
29-05-2013, 09:19
bay tömürcek haklýsýnýz benimde aklýma geldi.burada yazýlanlarý da okuyunca budamanýn iþe yarayacaðýný düþündüm ama kýyamadým üzerinde çiçekleri var ama eskisi gibi deðil.birkaç gün takibe alayým,eðer çok daha mutlu bir petunyam olacaksa budama yapacaðým....
Emine Akman
02-06-2013, 19:33
Tanýþtýrmama izin verirseniz bu da benim katmerli,sarkan petunyam 2 aydýr güzelliðini esirgemedi saðolsun.
413124
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.