View Full Version : Petunya (Petunia)
Mine Pakkaner
04-03-2007, 15:45
Yıllardır petunya alır dikerim, başlarda çok güzel gelişirler, kokularına bayılırım ama derken en güzel zamanlarında bir günde ölürler. Bir sonraki sene yine dayanamam yine alırım. Forumda petunya başlığında neredeyse herkesin aynı durumda olduğunu, kimilerinin artık tümden vazgeçtiğini fark ettim. Şöyle ağız tadıyla petunya yetiştirdim diyene pek rastlamadım.
- Petunyalarda bu en güzel zamanındayken bir ya da iki gün içinde ölme durumu doğal bir durum mu? İmkansızı mı istiyoruz? :)
- Bozulmadan kısa önce genelde petunyalarda bir yapışkanlık başlıyor. Genelde gözle görülen bir zararlı fark edilemiyor ama forumda çeşitli yerlerde insektisit kullanmak gerektiği belirtilmiş. Bu durum tam olarak nedir?
- Genelde üyeler tam güneş yerine yarı gölgede petunyaların daha uzun süre sağlıklı kaldığını gözlemlemiş. Siz ne dersiniz?
- Ben hep "Sularken yapraklara su gelmemesine dikkat edin." şeklinde uyarılar okuyorum. Ama sarkan petunyalar gördüğümüz üzere Avrupa'da sokaklarda cıvıl cıvıl yetişiyorlar ve bir gün olmasa diğer gün üstlerine yağmur yağıyor. Acaba biz nem oranını mı tutturamıyoruz?
- Petunyanın özel bir toprak isteği var mı? Acaba o konuda mı yanılıyoruz?
Bunlar benim aklıma takılanlar. En son da genel olarak petunya yetiştirmenin inceliklerini rica ediyorum. :)
Petunyanın en güzel zamanında öldüğü doğru. Çünkü zaten mevsimlik bir çiçek ömrü yetişme süresi de dahil iki ay, sizde en fazla 1 ay bilemediniz 2 ay konuk olur (hava çok sıcak gitmezse ve deli gibi güneş almazsa).
Tam güneşi sever ama hava ısındıkça çok güneş rahatsız edici olur(ideal yetişme sıcaklığı 19-22 derece). Bol çiçeklenmesi için bol güneş ister, zaten uzun gün bitkisidir.
Yapraklarına su gelmesinde sorun yok ama hastalıkların artmasına sebep oluyor. Bir de yurt dışında bozulan bitkiyi yerinde tutmuyorlar, hemen değiştiriyorlar :)
Geçirgen, hafif kumlu, organik maddece zengin toprağı sever. Toprak hafif asidik olmalı. Bizin topraklarımız genelde kireçli olduğu için yapraklarda damar araları sararabilir. Bu yüzden gübrelemesinde amonyum sülfat kullanılabilir.
Ömrünü uzatmak istiyorsanız sık sık budayacaksınız. O çiçekli dalların fazla uzamasına izin vermeyip kıyıp keseceksiniz, hem dallanır, hem tazelenir. 1/ 3 yükseklikten budayın.
Bu ani yapışkanlaşma ve ölümler birincisi toprak mantarları ikincisi zaralılar sebebiyle oluyor. Beyaz sinek ve yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. İki sulama arası hafifçe kurumaya izin verin. Sıcaklarda özellikle rizoktonyadan aniden ölüyorlar, birden suyu çekilmiş gibi oluyorlar.
Evde oksijenli su solüsyonunu deneyin.
Arkadaşlar formunuza biraz önce üye oldum ve de çok memnun oldum.
Petunya hakkında birşey bulamadım. Eğer petunyanın nasıl çoğaltıldığını yazarsanız çok memnun olurum. Uzun süreden beri arıyorum bulamıyorum.
Saygılar.
Tohumla çoğaltılıyor diye biliyorum.
Evet ama tohumları ektim küçük yapraklı değişik bitki çıkıyor. Tohumlara bir işlem yapıyorlarmış galiba .Her halde kimse bilmiyor.
Elinizdeki tohumlar küçücük ve yuvarlak mı? Bendeki tohumlar öyle. Ben henüz ekmedim bu hafta ekeceğim. Gelişmeleri paylaşırız.
aysemelike
05-03-2007, 16:38
Evet ama tohumları ektim küçük yapraklı değişik bitki çıkıyor. Tohumlara bir işlem yapıyorlarmış galiba .Her halde kimse bilmiyor.
Sayın seyyah,
"Küçük yapraklı değişik birşeyden" kasteddiğiniz acaba ilk filizlenmedeki yapraklar olmasın. Bu tip çiçeklerin, bildiğim kadarı ile, ilk yaprakları gelişkin bitki yapraklarından farklı oluyor...Belki profesyoneller daha iyi bilgi verebilir. Biraz sabır, belkide doğru çiçeği üretmektesiniz....
Geçen sene defalarca ektim hep aynı çıkıyor fazla büyümüyor.tohumları çok küçük haşhaş tanesi kadar zaten çiçeğin ortasında bulunuyor kuruyunca kendiliğinden açılıp dökülüyor.bence üğrenmeden ekmeyelim mutlaka bir bilen çıkar.
Bazı tohumların genleriyle oynanarak, tekrar üremesi engelleniyor, yeniden tohum satın almak gerekiyor, şeklinde bir bilgi var kafamın bir yerinde.
Belki bu da öyledir.
Şu linki bi inceleyiniz lütfen belki yardımcı olur size kolay gelsin:)
http://www.goldsmithseeds.com/Variety_Results.asp
Mine Pakkaner
05-03-2007, 21:18
İlk çıkan yapraklar kotiledon yapraklardır. Gerçek yapraklar sonradan çıkar. Petunya tohumu çok incedir. Özel bir işleme tabi tutulmaz, kasalara serpme suretiyle ekilir. İnce kapak atılır veya sadece bastırılır. Fide devresinde hastalıklara karşı çok hassastır. Eğer hibrit tohumdan yetişmiş bitkiden tohum aldıysanız ve üst üste tohum almayı sürdürürseniz birkaç sene sonra bozulduklarını göreceksiniz. İlk bitkiniz gibi kocaman güzel çiçekler elde edemeyeceksiniz. Bu da çok normal. Biyoloji derslerindeki Mendel'in bezelyelerini hatırlayınız. Bu en iyi bireyler ileriki döllerde açılma gösterip anne veya babaya döneceklerdir.
Bugün gittim çiçek tohumu satan bir dükkana ,Fransız malı VİLMORİN çiçek tohumu aldım fiyatı 3,5 ytl.İçinden çok az tohum çıktı onları ekeceğim.fransaya para verdiğim için üzgünüm inşallah ilerde bir Türk ismi adı altında o tohumları ben pazarlarım. :p
Ali H. ALI
09-03-2007, 13:57
Herkese selamlar, gecen hafta sonu cicek satilan bir yeri gezerken, direkler uzerine saksilar, saksilar icerisine de petunyalar, petunyalar oyle bir ciceklenmis ki, cicekler tum saksilari ortup, direk uzerinde buyuyen petunyalar gibi gorunuyordu. Sizlerle paylasmak istedim.
7976
7977
Direkler uzeride petunyalar
aysemelike
09-03-2007, 14:07
Harika güzeller. Herhalde güneyden bir yerlerden bu fotolar. Teşekkürler.
Teşekkürler.Yani diyecek birşey yok.AAAA oldum.Kaldım.
Ne veriyorlarda bu kadar güzel büyüyorlar.
richirich2
12-03-2007, 22:44
Bu petunyalar harika olmuş. Ülkemizde bu örnekler yeni yeni uygulanmaya başlandı. daha doğrusu profosyenel anlamda üretimine yeni başlandı sayılır. Bu tarz bitkiler otomotik damlama yöntemiyle düzenli sulanıp ve gübrelendiği için bukadar güzeller. BAKILINCA CEVAP GELİYOR. :p
Geçen hafta sadece torfa attığım tohumların bugün çimlendiğini gördüm. Oda ısısında ve güneş gören bir pencere önünde.
Selamlar,
Ben de bugün petunya tohumları aldım.Direk toprağa dikecektim ama Sempe'yi okuyunca torfa mı diksem diye düşünemeye başladım ? :(
Resimdeki petunyaların saksıda olduğunu sanmıyorum. İki üç senedir siyah uzun torbalarda asmaya uygun şekilde yetiştiriliyorlar ve çok dekoratif duruyorlar. Ben çok rahatlıkla tohumdan petunya yetiştiriyorum. Hatta geçen sene petunya ekili saksıların dibine dökülen tohumlardan tekrar çıkıyorlar. Petunyanın iki çeşidi var diye biliyorum. Bu resimdekiler genellikle Kıbrıs ve güneyde daha çok olan sarmaşık petunya. Ömrü diğerine göre biraz daha kısa. Bir buçuk ay kadar sonra yaprakları yapış yapış oluyor ve zamanı geçiyor. Sarmaşık olmayan türü ise çok daha uzun süre (yaz sonuna kadar) çiçekli kalıyor. Tohumu çok ince olduğu için size yetişmez gibi görünse de çok kolay çimlenir. Biraz büyünce de esas yerlerine dikebilirsiniz.
Bu sarmaşık petunyayı bulabilirmiyiz ki? Bir ay bile olsa hatta resimdekinin de dörtte biri kadar bile açsa büyük hareket getirirdi bahçeye. Petunyalar çiçekçilerde görünmeye başladığında bunlardan da satılıyor mu acaba?
Ferda Ülkümen
28-03-2007, 18:06
Evet gilan,geçen yıl 4 Leventteki Ağaç aş de görmüştüm.
Galiba birden fazla saksı var o resimde. Gerçekten muhteşem görünüyor.
Ben İstinye'den Johnsons marka petunya tohumu aldım.2 çeşit.Bir tanesi 11. mesajda fotoğrafı olan petunyalardan üstünde " Petunia Bedding Mixed" yazıyor.Diğeri ise aynı açelyaya benziyor üstünde " Petunia Duo Mixed" yazıyor.İkisinde de ekme talimatları aynı.Türkçe klavuz yok ama anlayabildiğim kadarıyla buraya yazıyorum.
Ocak'dan Mart'a kadar ekilebilir.Compost'un içine tohumlar yavaşça serilir üstü ince bir tabaka kompostla (burda toprak dememiş compost demiş) kapatılır.Ve nemli tutulur.Üstü cam veya polietilen ile örtülür.( ya da "propagator lid "demiş ama bunun ne olduğunu çözemedim) çimler görünene kadar içerde18-24 derecede tutulur. 14-25 günde çimler görünür.Daha sonra örtüyü kaldırın.Büyümeye başladıklarında 5cm. aralıklar olacak şeklide ayırın. 15 derece büyümeleri için gereklidir. Mayıs ayının başlarıda ayaz ve kırağılara dikkat ederek dışarı alabilirsiniz.23 cm aralıklarla başka bir saksıya naklederek çiçeklenene kadar nemli tutun yabancı otları uzaklaştırın.Haziran'dan Ekim ayına kadar çiçeklenir.Kuruyan çiçekleri baş kısmından tutarak kesin.
Dikkatimi çeken şu oldu.Aynı markanın karanfil tohumlarını da aldım.Onun ekimi de hemen hemen aynı sadece sıcaklıklar ve saksıya dikim aralıkları farklı.
Sevgili Gilan İstanbul'da olsanız bir çok yer adı verebilirim size ama gördüğüm kadarıyla Ankara'dasınız. Ankara'yı pek bilmiyorum. Sarmaşık petunyanın fiyatı diğerine göre biraz daha pahalıcaydı. Fakat şimdi sarmaşık olmayan türünü de uzun torbalarda yetiştiriyorlar ve tıpkı sarmaşık gibi görünüyor. Bir torbasını 25 ytl ye satıyorlardı geçen sene ve bence değmez o kadar para vermeye. Her halükarda alırım diyenler İstanbul'lular için Sarıyer Zekeriköy Kilyos yolunun üzerinde çok güzel seralar var. Fakat henüz yazlık çiçekler gelmedi. Bu fotoğraftakiler ya Kıbrıs ya da güneyde olmalı.
Fotoğraflar sanırım Avusturalyadan.
Çok teşekkürler limon ve Ferda Ülkümen,
Yaz çiçekleri çıkmaya başladığında bi aramayı düşünüyorum. Ama 25 çok fazla tabi, fidesini bulabilirsem çok iyi olur. Olmazsa da artık normal petunya alıp, bakabildiğim kadar iyi bakıp serpilmesini sağlamaya çalışacağım :)
PETUNYA (Petunia):
Bahçelerimizi ilkbahardan sonbahara kadar beyaz, pembe, eflatun, mor, kırmızı, ebruli çiçekleriyle süsleyen değerli bir çiçektir. Bodur ve boylu çeşitleri olduğu gibi, katmerli ve yalınkat çiçekleri de vardır. Çiçekleri çok hafif kokuludur. Tohum ve çelikle üretilir. Tohumları nisan-mayıs aylarında bahçedeki adi yastıklara kül veya kumla karıştırılarak serpme olarak ekilir. Çıkan fidecikler 3-4 yapraklı olunca, bir defa şaşırtılır. Kuvvetleşen fideler haziranda korbeylere (göbeklere) veyahut kordonlara (yan tarhlara) 30-40 cm. aralıklarla dikilir. Çelikle üretmede, ağustosta yeşil çelikler kesilir. Tahta kasalara kum-funda toprağı karışığı doldurulduktan sonra çelikler buraya köklendirilmek üzere dikilir. Bu kasalarda köklenen çelikler ilkbahara kadar kışın ılık bir yerde (seralarda) saklanır. İlkbaharda nisan-mayısta havalar ısınınca, fideler bahçedeki yerlerine dikilir. Petunyalar aynı zamanda balkonları süslemede de tahta sandık veya beton çiçeklikler içerisinde yetiştirilir.
http://members.fortunecity.com/bitkiler2/petunya.htm
zenfree vermiş olduğun detaylı bilgiler için teşekkür ederim.Çelikten çoğaltmaya çalışacağım inşallah başarılı olurum.ayrıca compost' u nereden temin edbilirim yazarsan sevinirim.Nisanın 1 de tohumları ekmiştim bugün 14 nisan henüz çıkmadılar.saygılar
zenfree vermiş olduğun detaylı bilgiler için teşekkür ederim.Çelikten çoğaltmaya çalışacağım inşallah başarılı olurum.ayrıca compost' u nereden temin edbilirim yazarsan sevinirim.Nisanın 1 de tohumları ekmiştim bugün 14 nisan henüz çıkmadılar.saygılar
Seyyaah Selam
Ben çok acemiyim :p bence sen bir bile sor daha doğru cevaplar alırsın.Kompost için bence aşağıdaki başlığı oku.Kolay gelsin
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181&highlight=kompost
Ben de hersene balkonuma petunya dikerim özellikle mor olanın kokusu harika.
Fakat üzerinde hiç tohuma rastlamadım.Benim mi gözümden kaçtı yoksa bir inceliği mi var. Bu konuda bilgi rica ediyorum.
Not: Çelikle üretebilmem için ne kadar boyda kesmem uygun olur?
Ben tohumdan üretmeye karar vermiştim ama cesaret edip ekemedim.Onun yerine karanfil, saraypatı ve yıldız tohumu ektim çimlendiler.Yarın Yalova'ya gidiyorum petunya almak için.:D en garanti yol bu galiba.:dilli:
zenfree vermiş olduğun detaylı bilgiler için teşekkür ederim.Çelikten çoğaltmaya çalışacağım inşallah başarılı olurum.ayrıca compost' u nereden temin edbilirim yazarsan sevinirim.Nisanın 1 de tohumları ekmiştim bugün 14 nisan henüz çıkmadılar.saygılar
Petunya çelikten çoğalmaz ki... Petunya tohumdan yetişir, mevsimliktir. Bu sene 400-500 YKR den alın bir kökünü. Kuruyan çiçeklerin tohumlarını toplarsınız ve seneye kendiniz tohumdan yetiştirirsiniz. Benim tohumlarım çimlendiler bile... Kolay gelsin...
Ben de nisan'ın 17'sinde serptim tohumları torfa fakat hala bir gelişme yok. Cam önünde öğlen güneşi alıyor ve toprağı da sürekli nemli ama malesef galiba çimlenmeyecekler:( Sinir oldum.
Benim petunyalarımdan bir görünüş.:cool:
Ben de nisan'ın 17'sinde serptim tohumları torfa fakat hala bir gelişme yok. Cam önünde öğlen güneşi alıyor ve toprağı da sürekli nemli ama malesef galiba çimlenmeyecekler:( Sinir oldum.
Birden çimlenecek selenn üzülme. Benimkiler çimlendiler de fotoğraflarını çekemeyecek kadar küçükler. Bu yağmurlardan sonra coşacaklarından eminim... Biraz büyüsünler fotoğraflarını paylaşırım.. Sevgiler..
İnşallah sevgili Limon,
pek ümidim yoktu ama mesajın moral verdi. İsranbulda yağmur varmış okudum forumda ama burda da sinir bozucu bir fırtına vardı dün gece. Buraya da gönderir misiniz o yağmurdan:)
Çok küçükler ama yine de fotoğrafını paylaşmak istedim...
10087
:( Petunyalarımın üzerinde şeker şerbeti gibi yapışkan bir tabaka oluştu.:(
Bu bir hastalık mı acaba?
Ne yapabilirim?:(
Zavallıcıklar yapış yapış oldu.:(
gözdebaysan
10-05-2007, 00:55
Evet ama tohumları ektim küçük yapraklı değişik bitki çıkıyor. Tohumlara bir işlem yapıyorlarmış galiba .Her halde kimse bilmiyor.
Küçük yapraklı değişik bitki olarak gördükleriniz doğrudur.önce tek yaprak halinde daha sonra yavaş yavaş birkaç yaprak vererek gelişimine devam eder.
Ayrıca petunya bitkinin orjinaline benzemedişini ve daha farklı olduğunu belirtmişsiniz.Bunun sebebi de büyük ihtimalle;tohumu aldığınız bitkiyi de yani elinizdeki anaç bitkiyi de daha önceki yıllarda başka bir petunya bitkisinden tohum olarak toplayıp ekmiş olmanızdır.bu şekilde tohum toplama yoluyla ekilen ve yetiştirilen mevsimlik çiçeklerde bu kalite kaybı yaşanmaktadır.Ayrıca tohumun ekilene kadar uygun şartlarda muhafaza edilmesi de;kaliteli bitki yetiştiriciliğinde önemli bir faktördür.
gözdebaysan
10-05-2007, 00:57
:( Petunyalarımın üzerinde şeker şerbeti gibi yapışkan bir tabaka oluştu.:(
Bu bir hastalık mı acaba?
Ne yapabilirim?:(
Zavallıcıklar yapış yapış oldu.:(
evet bu Basara adını verdiğimiz bir hastalıktır.Zira ilaç satan firmalardan basara ilacı alıp bitkinize gerekli dozda püskürterek uygularsanız geçecektir.
gözdebaysan
10-05-2007, 01:03
Selamlar,
Ben de bugün petunya tohumları aldım.Direk toprağa dikecektim ama Sempe'yi okuyunca torfa mı diksem diye düşünemeye başladım ? :(
Mevsimlik çiçek olan Petunya tohumlarını torfa ekmeni tavsiye ederim hem de ısrarla.bugüne kadar mesleğim icabı (peyzaj mimarıyım) çok mevsimlik tohumu ektim ve hepsini de torfa ektim.torf toprağa göre çok daha fazla su tutma kapasitesine sahip ve gevşek bir yapıdadır.Bu nedenle hem çimlenme döneminde önemli olan suyu fazlasıyla iyi tutmuş hemde torfun gevşek yapısı sayesinde tohumların yüzeye daha rahat çıkmaları sağlanmış olacaktır.
Sevgili Gözde teşekkürler.
BEn dün hazır bir fide aldım Beyaz düz.Katmerli burlarda yok.
BEn dün hazır bir fide aldım Beyaz düz.Katmerli burlarda yok.
Bence daha iyi olmuş. Katmerlisi yalın katlısı kadar dayanıklı olmuyor. Yalın katlısı daha çok büyüyor ve bol çiçekleniyor. Şu yapışkanlık dedikleri hastalık katmerlisinde daha çok oluyor. Yaz çiçekleri içinde petunyalara bayılan ve her sene kasalarla eken birisi olarak deneyimlerim bunlar. Kısacası ben katmerlisini hiç sevmedim. Ha bir de petunyanın beyazının çiçekleri her nedense daha büyük oluyor ve çok bol çiçekleniyor. Güle güle büyütün :)
Not: Aslında benim en sevdiğim sarmaşık petunya ama çok pahalı satıyorlar kızıyorum almıyorum.
Petunya tohumlarım uzun bir beklemenin ardından çimlendi. Ama sadece 5 tanesi. Daha çok minikler o nedenle fotoğraflarını paylaşmak için biraz büyümelerini beklemem gerekecek.
Limon Teşekkür Ederim.Sizde güle güle büyütün.
Sarmaşıklar da yaygınlaşıyor herhalde git gide... Ankara'da Çayyolu'ndaki peyzajlarda 15'e, Koçtaş'ta 13'e, Praktiker'de de 9 ytl'ye gördüm. Hepsi de askılı saksılara birkaç kök dikilmiş şekildeydi. Keşke fideleri de satılsa..
Sarmaşıklar da yaygınlaşıyor herhalde git gide... Ankara'da Çayyolu'ndaki peyzajlarda 15'e, Koçtaş'ta 13'e, Praktiker'de de 9 ytl'ye gördüm. Hepsi de askılı saksılara birkaç kök dikilmiş şekildeydi. Keşke fideleri de satılsa..
Ben 3 sene önce çiekçime sipariş vermiştim Yalova'dan 2 kasa getirtmişti ve fiyatı gayet uygundu. Diyelimki normal petunyanın kökü 400 YTL ise o 600 YTL idi. Fakat sonraki senelerde bu sarkan petunyalar kıymete bindi nedense. Rağbet çok oldu herhalde. Şimdi diğer mevsimlikler gibi satmıyorlar 5 kökü bir saksıya dikip 20-25 YTL'ye ne tuttururlarsa satıyorlar. Aslında bunların diğer mevsimliklerden hiç bir farkı yok. Hatta ömürleri diğerine göre çok kısa. Normal petunyalar yaz sonuna kadar dayanırken bunlar yazın ortasında bozuluyorlar.
Her üründe olduğu gibi talep arttıkça fiyatlar da artıyor. Ben artık almıyorum onun yerine sakız sardunyalarımla avunuyorum :) Hem onları her sene yenilememe gerek yok. Sevgiler...
Ben 3 sene önce çiekçime sipariş vermiştim Yalova'dan 2 kasa getirtmişti ve fiyatı gayet uygundu. Diyelimki normal petunyanın kökü 400 YTL ise o 600 YTL idi. Fakat sonraki senelerde bu sarkan petunyalar kıymete bindi nedense. Rağbet çok oldu herhalde. Şimdi diğer mevsimlikler gibi satmıyorlar 5 kökü bir saksıya dikip 20-25 YTL'ye ne tuttururlarsa satıyorlar. Aslında bunların diğer mevsimliklerden hiç bir farkı yok. Hatta ömürleri diğerine göre çok kısa. Normal petunyalar yaz sonuna kadar dayanırken bunlar yazın ortasında bozuluyorlar.
He üründe olduğu gibi talep arttıkça fiyatlar da artıyor. Ben artık almıyorum onun yerine sakız sardunyalarımla avunuyorum :) Hem onları her sene yenilememe gerek yok. Sevgiler...
Bense bu sene öğrenmiştim sarmaşık petunya diye bir tür olduğunu :)
Ama haklısınız, ben de sakızlarımın yanına normal petunyalardan da renk renk alıyim diyorum. Hatta pembe sakızla aynı saksıya beyaz petunya dikmek istiyorum ama biri mevsimlik biri kalıcı diye sonbaharda sorun çıkarırlar mı karar veremedim. Güzel olurdu aşağı doğru pembe, yukarı doğru beyaz..
ceviz ağacı
15-05-2007, 08:30
Sevgili Gilan
Ben üst tarafa sarkmayan kırmızı sardunya , alta kırmızı sakız sardunya ve sarkan kırmızı petunya ektim şu anda çok az çiçek açtılar ama canlanıp hepsi çiçek açtığında manzaraya doyum olmayacağına eminim bu arada ben sarmaşık petunyaları çok ucuza aldım saksısı 3 ytl .Aynı zamanda bu denemeyi beyaz ve pembeyede yaptım şimdi merakla havaların ısınıp hepsinin canlanmasını bekliyorum.Bunlarda benim petunya ve ateş çiçeklerim ateş çiçeğinin morunu ilk defa gördüm
Sarmaşık petunyamın yapraklarında sararma başladı. Sap kısımlarından başlıyor yaprağın ucuna doğru azalıyor. Ve yapraklar diriliklerini kaybetti. Acaba sulamada mı bir yanlışlık yapıyorum.
Gün aşırı suluyorum.
Rukiye Çetin
22-05-2007, 09:51
ben geçenyıl metrodan tohum almıştım. Aynı paketten değişik renklerde çiçekler açtı. Çocukluğumun petunyaları boya giderken bunlar aşağıya doğru sarkyı. geçen yaz açtı. Kış soğuk olmadığı için ölmediler ve aynı köklerden bu yıl da açmaya devam ediyorlar. Aralarından bir tanesi sarkmadı, boyu çok uzamadı ve yaprakları daha etli. bunun katlı olabileceğini düşünüyorum. Henüz çiçek açmadı. Topladığım tohumlarından sadece dört yeni kök çıktı ama henüz yeterince büyümediler.
şu an iş yerindeyim. akşama unutmazsam size foroğraflarını gönderirim.(Eğer göndermeyi başarabilirsem.) Çok nefis kokuları var. Onların koktuğunu anlayana kadar epey zaman gerçti gerçi.
Tohumdan yetiştirmekten korkmayın. Çok fazla tohumdan size yetecek kadar fide mutlaka çıkacaktır.
Ayrıca bizde bir aile geneleği olan sokakta **** başkalarının evinde gördüğünüz çiçeklerin tohumlarını toplayarak, etrafınızdakilerle paylaşarak da edinebilirsiniz.
çiçekli günler
Sevgili Gilan
Ben üst tarafa sarkmayan kırmızı sardunya , alta kırmızı sakız sardunya ve sarkan kırmızı petunya ektim şu anda çok az çiçek açtılar ama canlanıp hepsi çiçek açtığında manzaraya doyum olmayacağına eminim bu arada ben sarmaşık petunyaları çok ucuza aldım saksısı 3 ytl .Aynı zamanda bu denemeyi beyaz ve pembeyede yaptım şimdi merakla havaların ısınıp hepsinin canlanmasını bekliyorum.Bunlarda benim petunya ve ateş çiçeklerim ateş çiçeğinin morunu ilk defa gördüm
Evet ben de ilk defa sizde gördüm mor ateş çiçeği. Hele bir de o petunyalar biraz daha büyüyünce çok güzel görünecekler eminim :)
Praktikerde kopmuş bir dal sarmaşık petunya buldum. Ben de onu diktim diğer petunyaların saksısına. Bakalım nasıl olacak.
ceviz ağacı
31-05-2007, 10:18
Sevgili Gilan ,
Petunyalarımın büyümüş halini eklemek istedim .
Çok keyifli görünüyorlar. Ben de tohumdan yetiştirdiğim fideleri yerlerine diktim.
Havaların da sıcak gitmesiyle hızla büyüyorlar.
12214
Demek ki 28 günde oldukça büyüyorlar.
Sevgili Gilan ,
Petunyalarımın büyümüş halini eklemek istedim .
Harika görünüyorlar :) Boşluklar da kapanmış artık.
Ben de bu delikli taşlardan mı alsam, çok yakışmışlar çiçeklerle.
İki günde bile çok büyüyorlar.
12361
İki günde bile çok büyüyorlar.
Bakalım renkleri ne olacak :)
Üzülerek yazıyorum ki çimlendirmeye çalıştığım petunyalarım öldüler. İstanbula giderken sulamıştım ama zannedersem susuzlukla mücadele edemediler. Fide halinde almış olduğum petunyalarımdan beyaz olanları bir saksıya morları diğer bir saksıya dikmiştim. beyazlar coşmuş haldeler ama morlar kurumaya başladı. Anlamadım nedenini; aynı uygulamayı her iki saksıya da yapıyorum ama morların durumu kötü:(
Sevgili selenn ben hergün suluyorum petunyaları. Özellikle sarmaşık olanlar katmerlilere oranla daha çok su istiyorlar.
Özellikle askıda iseler daha da çok su istekleri oluyor. Ben şimdiden kara kara düşünmeye başladım tatile gidince ne olacak diye. 2 gün bile sulamasan kuruyacak duruma geliyorlar. Daha Haziran yeni başladı. Temmuz Ağustos ayında her halde sabah akşam sulamak gerekecek.
Dün dayanamadım yine askılı bir petunya aldı.Fuşya Mor Beyaz.Üç çeşit.Çok güzel yalın kat.Küçük çiçekli.Mis gibide kokuyor.İnşallah yaşatabilirim.:))
Hergün mü sulamak gerekiyor.?
Sevgili Elfogi ben hergün suluyorum. Hatta bazen sabah akşam bile suluyorum. Susuz kalınca yapraklar ve çiçekler soluyor.
Sarkan petunyaları daha bol sulamak gerekiyormuş. (Evbahçe dergisinin haziran ayında yazıyordu) Ve çiçek açan bitkiler için olan besinlerden vermek gerekiyormuş. Solan çiçekleri kesin yazıyordu. Aslında mantıklı ben sadece kuruyan çiçeğin başını alıp tohum kısmını bırakıyordum petunyalarda. Ama bitkiler tohum oluşturmak için çok enerji harcarlar. Dergiyi okuyunca mantıklı geldi. İndirdim sarkan petunyamı tek tek kestim tohum dallarını. (Bir saksıda topladım ama dalında kurumadan tohum olur mu bilmiyorum. Olmazsa yaz sonuna doğru açanları bırakırım üzerinde tohum için.) Sonra bir numara büyük saksıya geçirdim. Yanmış koyun gübresini karıştırdım toprakla. Bol suluyorum iki gündür. Durumu iyi ama istediğim gürlüğe ulaşmadı henüz.
Sevgili Elfogi ben hergün suluyorum. Hatta bazen sabah akşam bile suluyorum. Susuz kalınca yapraklar ve çiçekler soluyor. Avatarımdaki çiçekler bahsettiğim petunyalar.
Çok güzel maşallah.O zaman sabah akşam suluyacam.Sizinkiler resmen kudurmuş.:))
Sarkan petunyaları daha bol sulamak gerekiyormuş. (Evbahçe dergisinin haziran ayında yazıyordu) Ve çiçek açan bitkiler için olan besinlerden vermek gerekiyormuş. Solan çiçekleri kesin yazıyordu. Aslında mantıklı ben sadece kuruyan çiçeğin başını alıp tohum kısmını bırakıyordum petunyalarda. Ama bitkiler tohum oluşturmak için çok enerji harcarlar. Dergiyi okuyunca mantıklı geldi. İndirdim sarkan petunyamı tek tek kestim tohum dallarını. (Bir saksıda topladım ama dalında kurumadan tohum olur mu bilmiyorum. Olmazsa yaz sonuna doğru açanları bırakırım üzerinde tohum için.) Sonra bir numara büyük saksıya geçirdim. Yanmış koyun gübresini karıştırdım toprakla. Bol suluyorum iki gündür. Durumu iyi ama istediğim gürlüğe ulaşmadı henüz.
Üzerinde değilken tohuma dönüşmez bildiğim kadarıyla.
Solan çiçekleri koparmanın bir de şu nedeni var: Bitkinin zaten çiçek açmaktaki amacı üreyebilmek. Tohum yapmasına izin vermediğimizde daha çok çiçekleniyor, daha çok tohum yapıp daha çok üreyebilmek için. Bazen düşününce canice geliyor ama :)
Sebzelerde de bu uygulanıyor. Toplandıkça yenisini veriyor. Oysa ilk ürün üstünde bırakılsa devamlı vermez.
Evet gilan katılıyorum size. Ben de yaz sonuna doğru açan çiçekleri tohuma bırakmaya karar verdim.
Benim petunyalar dev yapraklı bir tür olmaya karar verdiler :) İki üç güne çiçek açacak gibiler.
12678
Merhabalar,
Bunlar da benim güzellerim:)
12680
Çok güzeller. Beyazın da güzelliği bambaşka...
Sevgili Limon,
genelde beyaz ve mor petunyaları tercih ediyorum ama bu sene ne olduysa beyaz petunyalarım coşarken morlar sönük sönük olmaya başladı. 4 kökü kurtaramadım, kurudular. Kalanlar ise pek sağlıklı değiller.
Benim de gözlemim beyazların daha hızlı ve daha sağlıklı geliştiği yönünde. Nedendir bilinmez..
Tohumdan yetiştirdiğim petunyalarımdan ikisi açtı. Biri koyu pembe biri çok açık pembe(fotoğrafta beyaz gibi çıkmış):
1319113192
Tebrikler limon. Tohumdan yetiştirerek çiçeklerini görmek harika olsa gerek.
Teşekkür ederim zenfree. Petunyayı senelerdir yetiştiriyorum tohumdan hatta kendisi de çıkıyor oradan buradan. Herkese tavsiye ederim, bu yaz tohum toplayın. Çok kolay sorunsuz yetiştiriliyor.
Benim aynı cins katmerli petunyalarımdan 2 saksım var. Biri askıda diğeri balkonun betonunun üstünde. Aynı şeklide güneş alıyorlar.
3 gün evde yoktum sulayamadım. Yerdeki gayet sağlıklı askıda olan nerdeyse kurumak üzere. Çok üzüldüm. :( Umarım kurtarırım.:( Burdan uyarıda bulunmak istiyorum uzun süre sulama yapamayacaksanız askıdaki saksılarınızı indirin.
Resimlerini de yükleyeceğim.
Bir önceki mesajda bahsettiğim petunyalarım.:( Artık düzelmezler mi acaba?:(
Katmerli petunyayı 3-4 sene önce dikmiştim. Diğerleri kadar keyifli olamadıklarını ve çabuk bozulduklarını gördüm. Bir daha hiç almadım. Bozulan petunyalarımı buduyorum ben zenfree. Çok dipten değil ama makul ölçülerde. Dipten yeni sürgünler vermeye başlıyorlar. Ama sen budamadan önce bol sula, çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübren varsa biraz ver ve bir iki gün kadar evdeki gölge bir yere koy derim ben.
Teşekkürler limon. Hemen uygulayacağım.
Ben de artık katmerli petunya almayacağım. Bozulduklarında bakamıyorum diye çok çok üzülüyorum.:(
Ferda Ülkümen
11-06-2007, 23:09
Sevgili limon
Babamın beni devamlı uyardığı bir konu:tohum,alt dallardaki ilk çiçeklerden alınır! Bu uyarıyı pembe domates ağı yöneticileri de yapıyorlar. Bence tohum alacaksak alt dallarda birkaç tohumluk bırakmalı.
Ferda Ülkümen
12-06-2007, 00:58
Çok seneler önce Yıldız parkından petunya tohumları toplamıştım.Piyasada satılanlardan daha küçük ama daha bol çiçekli,çeşitli renklerde,kokulu ve çok dayanıklı bir cinsti.2yıl yaşayıp,dökülen tohumları tekrar çimleniyordu.Hani şu askılı saksılarda satılanlara benziyordu.Uzun yıllar bahçemi süslediler,sonra yozlaşıp yok oldular.Ondan sonra aldığım tohum ve fideler nedense çok kısa ömürlü oldular,hatta birçoğu tohum bile vermiyorlar.Halbuki petunya çok sevdiğim bir çiçek ve bahçemde olmamasına üzülüyorum.
Uyarınıza teşekkür ederim Ferda Hanım. Domates konusunda ben de geçen sene ilk domateslerden en büyük ve keyifli olanları tohumluk bırakmıştım. Ama petunyalarla ilgili şu kuruyan çiçekleri kesin yazısı ilgimi çekmişti denemek için kestim kuruyan çiçek dallarını. Gerçekten sarkan petunyam coşmaya başladı. Zaten ne kadar kessem de muhakkak arada gözden kaçanlar oluyor. Diğer petunyalarım yeni açıyorlar. Sizin uyarınızı dikkate alarak onlarda tohumluk bırakıcam.
Bu çiçekten bugün bizim pazara getirmişler fidesi 50 kuruştu alsam seneye yaşatma şansım olurmu yoksa tek yıllık bir bitkimi?
Evet mevsimlik çiçek petunya. Tohumlarını toplarsanız seneye kendiniz yetiştirebilirsiniz.
Hayranım petunyalara,Hele sarkan cinsine bayılıyorum .istanbulda olan arkadaşların dikkatine! Bağlarbaşından Beylerbeyine dönüş yoluna girin biraz ilerledikden sonra bir sera keşfettim inanamayacaksınız çiçeklerin coşkunluğuna hepsini anormal coşturmuşlar öyle satıyorlar.o cam güzelleri,sarkan petunyalar,sakızlar,duvar torbaları çiçekden görünmüyorlar ben böyle coşmuş çiçekler olan sera görmedim. Senenin sonuna kadar bekleseniz çiçekleriniz öyle coşmaz.gözü doyuyor insanın valla.tavsiye ederim bir ziyaret edin. Bu sera Çamlıcadan Bağlarbaşına doğru inerken sağda Değirmen pastanesini görünce Beylerbeyi tabelasını görün girin ve ilerden tekrar sağa dönün ilerleyin sağdan ikinci sera,diğerinede bakabilirsiniz tabi size kalmış.
Arkadaşlar tohumdan yetiştirdiğim petunyalarım dev gibi oldular. Büyümelerini beklerken, dayanamayıp aldığım fideler cılız kaldılar. Kendi yetiştirdiklerimin son durum fotoğraflarını yarın eklerim. Müthişler...
Ben de tohumdan yetiştirsem cılız kalırlar şimdi bunlar diye bu işe girmiyordum. Teorimi çürüttünüz :)
Seneye denemeyi düşünüyorum artık. Tohumları satın mı almıştınız kendi üretiminiz mi?
Tohumları kendim topladım Gilan. Bakın son durumları böyle:
1392813929
Çok güzel bir saksı olmuş. Yakında çiçekten görünmeyecek :)
:D Bugün bende sizin anlatmalarınıza dayanamayarak aldım tek renk beyaz ve mor yoktu ama olsun işallah büyürler ve sizinkiler gibi sağlıklı olurlar.Şimdi sıra geldi nasıl tohum alacağımıza bilen varsa yardımlarını bekliyorum..saygılar..
Merhaba Arkadaşlar,
Bu sene petunyadan yana yüzüm gülmedi. Önce mor petunyalarım yavaş yavaş ölmeye başladılar. Onları kaybettik, dün de beyazlar öldüler. Sebebini anlayamadım susuz da bırakmadım, çok da su vermedim. Şimdi sadece bir saksı kaldı o da yakında gidici. Ben de sizinkileri seyrederim. Maşallah hepsi birbirinden güzel. Sevgiler
Bunlar da sarkan petunyalarım. Fazla sarkmadılar ama bol çiçeklendiler.
14144
Petunyaları rüzgarla arası nasıl bir bilgisi oılan varsa sevinirim?
Benimkiler fotoğrafa göre soldan oldukça kuvvetli rüzgar alıyorlar. Sorun yok şimdilik. Fazla hassa bir çiçek değil deneyimlerime göre. Sadece susuzluğa pek tahammülü yok. Susuz kalıp yaprakları pörsüyünce bir daha suya boğsanız da eskisi gibi diri olamıyor.
Teşekkür ediyorum içim rahatladı.
zooteknist
21-06-2007, 22:51
Acaba sarkan petunyaların çeşidi farklı mı? Pazarda çiçekçiden hangi isimle istemek gerekiyor?
Bildiklerimi aktarayım. Çiçekleri diğerine göre biraz daha küçük. Aşağıya doğru uzuyor (sarkıyor). Ömrü diğerine göre daha kısa. Bol çiçeklendikten sonra yapış yapış oluyor sonra kuruyor. Bol su seviyor. Çok güneş alan yerdeyse ömrü daha kısa oluyor. Yarı gölgede biraz daha diri ve uzun süre dayanıyor. Kuruyan çiçek dallarını keserseniz daha çok çiçek açıyor. Aklıma gelenler bunlar. Forumu da baştan okursanız aynı bilgilere ve fazlasına ulaşabilirsiniz.
Rüzgarla arası kötü değil petunyanın ama birbirinin aynısı iki saksımı gözlemlediğimde rüzgar almayanın daha hızlı büyüdüğünü gördüm. Ama ikisi de gayet sağlıklı. Hergün bol bol su istiyorlar yalnız.
Dün bir bahçede sarmaşık petunyalar gördüm yere dikili. Nerden bulmuş yaşlı teyze anlamadım. Adlarından bile haberi yoktu :) Bana da bir sürü tohum verdi :D
Bu arada limon,
Yapış yapışlık hastalık da olabilir. Forumda biryerde okumuştum sanırım. Benim birkaç tanesinde var şu an yapışkanlık ama bakalım ne kadar ciddi bir durum..
Bu arada limon,
Yapış yapışlık hastalık da olabilir. Forumda biryerde okumuştum sanırım. Benim birkaç tanesinde var şu an yapışkanlık ama bakalım ne kadar ciddi bir durum..
Sevgili Gilan, çok ciddi olduğunu düşünebilirsin. Benim petunyalarımda da aynı sorun oldu. Yazlık yağla ilaçladım ( fmt79'un tavsiyesiyle). Bitki zararlıları başlığında okuyabilirsin.
Önce tamamen düzeldi ama sonra malesef hepsi kurudu.:(
Bence hemen önlem alınması gerekiyor.
Kalan saksılarımı arapsabunu,zeytinyağı ve sarmısak karışımı ile ilaçlıyorum. Bir kaç gün düzeliyor sonra yeniden yapış yapış oluyor. Yani mücadelem devam ediyor. Ama artık petunya edinmek konusunu ciddi ciddi sorgulamaya başladım.:mad:
Şunu da belirtmek istiyorum ablam 8-10 yıldır her yaz petunya yetiştirir hem de 100'den fazla uzun saksı var. Bu sene petunyaların çok hassas olduğunu daha önceki dönemlerde böyle problemler yaşamadığını söylüyor.
Arkadaşlar ben de çok severim petunyaları. Senelerdir yetiştiririm. Çok bol çiçeklenip coştuktan sonra sanki ömürlerini tamamlıyorlar. Ya yapış yapış olup ölüp gidiyorlar ya da kuruyorlar. Bu yüzden aynı saksıya aynı büyüklükte fideleri dikmiyorum. 4-5 ayrı boyda fide dikiyorum. Biri çok büyüyüp bozulmaya başlayınca söküyorum o arada diğerleri en keyifli dönemlerini geçirdiği için eksiklikler çok fark edilmiyor. Bir de deneyimlerime göre çok güneş alanlarda yapışkanlık daha çabuk oluyor. Yarı gölgede hem bitki hem çiçekleri daha diri kalıyor. Deneyimlerim bunlar :)
askindincer
14-07-2007, 10:33
Kimi petunya, kimi sardunya...
Çiğdemsin,
Bazen manolya.
....
....
....
Bütün çiçekler biraz daha su ister,
Su yoksa sevgimiz yaşatsın onları....
Bülent ORTAÇGİL'in bu şarkısını ufak oğlum her arabaya bindiğimizde çalar/çaldırır. Bu şarkı sayesinde 6 yaşını doldurmadan tüm çiçek adlarını ezberledi nerdeyse...
Şarkı petunya ile başladığı için sorup duruyordu 'baba bizim petunyamız yok mu? ' diye.Gerçekten bu seneye kadar hiç petunya dikmemiştim!
Bu sene bir saksıya beyaz, diğerine mor olmak üzere 2 saksı petunya diktim. Beyaz olan oldukça güneş alan (ama yinede trabzanın korumasında) ,mor olan ise daha az güneş alan bir yerdeydi. Beyazlar öyle coştular ki morlara kıyamayıp onları da beyazların yanına aldım. 2-3 aydır keyfleri pek yerindeydi.
15 gün kadar önce şu bahsedilen meşhur yapış yapış olma durumu geldi başlarına. Geçen hafta arap sabunlu su ile fıskiye yaptım yapraklarına. Çiçekler tekrar coştu ve o yapış yapışlık oldukça azaldı. Haftaya bir kür daha arap sabunu yapacağım. Sonucu ve unutmazsam fotolarını sizlerle paylaşırım...
Sevgili Akındincer, arasabunlu sıvıya 1-2 diş de sarmısak eklerseniz bence daha etkili olur. Ben öyle yapıyorum. Sarmısak ilave ettiğimde daha uzun süre sağlıklı kalıyorlar gibi.
Tabi bu yazdıklarım, Mine Hanım'ın yazdıklarını göz önüne alarak benim uygulamamdan elde ettiğim gözlem.
Petunyalarım bu seneki ömürlerini bitirdiler. Bugün tohumlarını topladım ve sizlerle paylaşmak istedim. Seneye petunyalarınızı kolaylıkla kendiniz yetiştirebilirsiniz. Petunyaların tohumları bugün havanın rüzgarlı olmasıyla her yere saçılmıştı. İyice kuruyan tohum kesesini başparmağınızla işaret parmağınızın arasına alıp, altına bir kap koyun. Hafifçe sıkıştırarak çevirin, tohumlar kendiliğinden düşecektir.
1671316714
Tohumları topladıktan sonra üzerini kapamayın, bir süre bu şekilde kurumaya bırakın. Seneye sağlıklı olmaları ve küflenmemeleri için hiç nem kalmaması gerekir. Kolay gelsin :)
1671516716
Sevgili Limon, baharda ekerken, iki değişik rengi, örneğin morla beyazı yanyana çimlendirirseniz, çeşit çeşit melezler çıkıyor ortaya.
Nevsune Hanım benim bu üçüncü tohum alışım. Melezin melezi oldular :) Dışı beyaz içi pembe, lila karmakarışık oldular. Ama genelde hep pastel tonlar. Konu komşudan da canlı renkler toplamayı düşünüyorum :)
[QUOTE=limon;134998]Nevsune Hanım benim bu üçüncü tohum alışım.
3. yılda da asıllarına uygun yetişebiliyorlar mı? Benimkiler ilk yıl gayet güzel ve çeşitli açtıktan sonra 2. yılda küçülmüşlerdi. Boru çiçeği gibi bir şeye dönüşünce tohumdan yetiştirmeyi bırakmıştım.
Üçüncü tohumların akıbetini seneye görücez :) İkinci aldığım tohumlar bu sene çok güzel olmuşlardı. Darısı üçüncü partinin başına ;)
Buket Aknar
10-08-2007, 16:35
Ben yaklaşık 2 yıldır petunya yetiştiriyorum ancak her yıl karıştırıp aramama rağmen henüz tohumuna hiç rastlamadım. Geçen yıl ekili oldukları saksıyı belki ben görmedim de tohum dökmüştürler diyerek bir tarafa ayırarak bekledim. Bu yıl ottan başka hiç bir şey çıkmadı. Ben de yenilerini aldım. Birinci parti öldü, onlarda da tohum yoktu. Şimdi 2. partileri izliyorum. Eğer tohum olursa mutlaka haberiniz olacak.
Sevgili Buket,
Manyas'ta bahçe kapısından girince 5 kocaman saksı var. İçleri de petunya dolu. Her saksı ayrı renk.
Geçen sene, katmerlilerle yalın olanları (aynı renkteydiler) beraber ektim. Açtıktan bir müddet sonra yalın kat olanlar katmerlileri yedi bitirdi. Saksıda hiç katmerli petunya kalmamıştı
Eğer dikeceksen bil diye yazdım.
Buket Hanım, Kıbrıs'ta daha çok sarkan petunyalardan var sanırım. Onlar diğerlerine göre çok daha az tohum veriyor. Tohum keseleri çok ufak oluyor ama hafifçe parmaklarınızla sıkıştırınca içlerinden dökülüyor az da olsa.
Arkadaşlar elimde petunya tohumları var. Şimdi eksem kışa kadar çiçeklenirler mi?
Evin içinde kapalı balkonunuz veya bol güneş alan yer varsa çiçeklenebiliyor zenfree. Dışarıda havalar soğuyunca bozulur.
Teşekkürler Limon. Hemen deneyeceğim.
Haziran sonu petunyalarımda sorun yaşamıştım. (100 no'lu mesaj)
Kuruyan petunyaları kökten budadım. Sulamaya devam ettim. Tekrar yeşerdiler ve eskisinden daha güzel oldular diyebilirim.
Sonra tatil dönüşü yine hem katmerli petunyalarımda hem de sarkanlarda yapışkanlık vardı ve çoğunun yaprakları kurumuştu.
Geçen hafta denemek için 2 saksıyı yeniden dipten budadım. Ve yine harika yeşillendiler. Artık problemli petunyalarımı korkmadan dipten budamayı düşünüyorum.;) Çok çabuk kendisini yeniliyor.
Siz ne dersiniz?
Kesinlikle budama çok işe yarıyor. Fazla açmış, tohuma kaçmış dalların tohumlarını toplayınca ben de oldukça derin budadım. Şimdi dipten çok daha gür şekilde ve bol çiçekli tekrar büyüyorlar.
Kuruyanları bende budamıştım ama kurtaramadım!!:(((
Sevgili GLCN sulamaya devam etmeliydin. Sulamadın mı?
Sulamıştım ama köklerde kuruyup döküldüler...
En doğrusu, bozulma belirtisi başladığında kuruma kökle kadar ulaşmadan budamak galiba. Bende işe yaradı.
Senin de söylediğin gibi budamadığım saksıdaki petunyalar tamamen öldüler. Tutunca kökleriyle birlikte elime geldi.
Aynen böyle oldu zenfree.Artık bu bilgiyi seneye denemem lazım:
Yaklaşık 15 gün önce ektiğim peyunya tohumlarım çimlendiler. Bakalım kışa kadar büyüyebilecekler mi?
Yine aynı zamanlarda dipten budadığım petunyalarım hızla büyüyorlar.
Çok şanslısın zenfree çok güzel..
Evet GLCN. Bu beyaz renk ve katmerli açıyor.:)
Benim de yaz başı fotoğrafladığım büyük saksıdaki petunyamın kendi kendine dökülen tohumları yeşermeye başlamış. Havalar soğuyuncaya kadar büyür de açar da diye düşünüyorum zenfree.
Ya ama böyle nispet yapar gibi anlatmayın ayıp oluyor::(((
Bu da sarkan petunyalarımdan. Daha önce budamıştım ve eskisinden daha da güzel açmıştı. Bu 2.budama oldu.
3. kuşak petunyam açtı. Böyle dememin nedeni iki kez dipten budamam. 2 tane bile açmış olsa beni mutlu etti. :) Sonbahara merhaba dediler.:)
celalsungur
08-09-2007, 12:41
Yazliktaki Petunyalar Her Sene 50-60 Cm Boylaniyorlar.özellikle Akşamlari Rüzgarda çok Güzel Kokuyorlar Ama Alt Yapraklari Kuruyor Ve çiçekleri Fazla Değil.
Ne Yapmam Gerektiğini Söyleyebilirmisiniz.
Teşekkür Ederim.
Bana toprağı iyi değilmiş gibi geldi ama yinede kafanızı karıştırmak istemem..
celalsungur
09-09-2007, 02:45
Bana toprağı iyi değilmiş gibi geldi ama yinede kafanızı karıştırmak istemem..
Azıcıkta killi galiba sulanıp kuruyunca aşırı sertleşiyor.
Toprağı torfla falanmı karıştırayım ve bu işlemleri bitkiye zarar vermeden ne zaman ve nasıl yapayım.
Sanırım artık petunyalar kuruyacak yani zamanı geçecek seneye iyi bir toprağa geçirirsiniz bahar gelmeden ama arkadaşlar ne der bilmem.**** tohumdan tekrar ekereken seneye daha iyi bir toprak kullanabilirsiniz.
Sarkan saksıların vazgeçilmez çiçeğidir. Uzayarak sürgün yapan tipi makbuldür...
www.hangingbaskets.com/flower_displays.html
124 no'lu mesajdaki dipten budağım petunyam açtı. Üstünde bir sürü de tomurcuk var.;)
OOOooo süper.. Sevgili Zenfree maşallah çok tatlı.:)
Kendi kendine dökülen tohumlardan çıkan petunyalarım havalar soğumadan açar belki :)
22152
bu daha da makbul bence :)
yillardir ekerim ama ne zamanlamayi becerebildim ne kuslardan koruyabildim.
Vay canına :) Demek doğaya biraz fırsat tanısak neler olacak neler?? ;)
Petunyalar ekim aynı çok sevdi. Çok sağlıklı çiçekleniyorlar. Çiçeklerin dışında bir sürü de tomurcuk var. Bu 2 saksıyı da 15 -20 Ağustos gibi dipten budamıştım.
sevgili zenfree ben sana ne diyeyim...Çatladım valla burda..Maaşallah....
Ben de petunyamın birini eylül başında budamıştım . Yazlığa gittiğimde açmış olduğunu gördüm . Petunyanın budanabileceğini bu siteden öğrendim . Sanki çiçeğime ikinci bir yaşam sunmuş gibi hissediyorum kendimi . :p
Zenfree çok güzeller, eline sağlık. Kapalı balkonun varsa havalar çok soğudan içeriye alırsan, cam önünde kışın da açmaya devam edebiliyor. Kuzenim kışın içerde cam önünde yaşatıyordu petunyalarını.
Sevgili Limon,
Evet içeri almayı düşünüyorum. Ama o kadar keyifliler ki; havaların biraz daha soğumasını bekliyorum.
Bir de çelik alıp çoğaltmayı deneyeceğim. Bu konuda bilgisi ya da deneyimi olan varsa, bizimle paylaşırsa sevinirim.
Dün çiçeklerime iyi geceler demek için balkona çıktığımda 144 numaralı mesajda fotografı olan beyaz petunyamın olmadığını farkettim.:eek:
Zavallıcık balkondan aşağıya düşmüş. Nasıl üzüldüğümü anlatam. :(:(
Eve getirdim, saksısını değiştirdim, kırılan dalları da başka saksıya diktim. Zaten çelikle çoğaltmayı düşünüyorum. İnşallah tutar.
Mine Hanım biraz geç kaldığımı, ama uygun ortam ve sıcaklık sağlarsam başarılı olabileceğimi söyledi. ( Mine Pakkaner'e soralım başlığında)
Balkonda duruyorlar. Acaba içeriye mi alsam?
Soldakileri dün gece, sağ taraftakileri 3 gün önce diktim.
Mucip Gürbüz
24-10-2007, 19:06
Sevgili Zenfree; çeliklerde en fazla iki yaprak bırakırsan daha iyi sonuç alırsın, çelikleri rüzgar ve güneş almayan bir yerde tut. Selamlar.
Mucip Bey, mesajınızı görür görmez yaprakların çoğunu budadım. Bulundukları yer, sizin önerinize uyuyor. Balkonda aydınlık ama rüzgar ve güneşten uzakta bir yerdeler. Yardımlarınız için teşekkürler.
Sayın Uzman16, ağustos sonu ektiğim tohumlar çimlendiler. Ama büyümelerinin pek sağlıklı olduğunu söyleyemem. Nerdeyse 2 ay oldu ancak dün şaşırtabildim. Kapalı balkonda, güneşli ve sıcak bir ortamda tuttum. Her gün fısfısla nemlendirdim. Haftada 1 gün besin verdim. Ama şunu belirtmeliyim ki tohumları bu yıl açan petunyalardan toplamıştım. Tohumların verimi ile ilgili bir problem yaşamış olabilirim. Umarım sizin petunyalarınız hızla büyür. Ve bol çiçeklenirler. ;)
Zenfree, elemterefiş kem gözlere şiş :D dedikten sonra geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.
Çelikten petunya hiç yetiştirmedim. Merakla ve ümitle takip ediyorum senin ufaklıkları :)
Desteğin için teşekkürler Limon.:) İnşallah tutarlar.
Buket Aknar
13-11-2007, 20:22
Petunyalar ekim aynı çok sevdi. Çok sağlıklı çiçekleniyorlar. Çiçeklerin dışında bir sürü de tomurcuk var. Bu 2 saksıyı da 15 -20 Ağustos gibi dipten budamıştım.
Bunlar doğrusu Süper....... Benim de Petunyalarım var ama bunları görünce benimkilerin petunya olup olmadığından şüphelendim doğrusu.
Arzu Kasapoğlu
13-11-2007, 20:41
Merhaba Uzman16,
Şimdi böyle büyümeleri çok normal. Benim saksıların dibine dökülenlerde resimdeki gibi minik minik büyümeye çalışıyorlar.
Ama hiç merak etme, baharda harika çiçek açacaklar...
Uzman16 , ağustos ayında ben de birkaç tohum ekmiştim. Hemen hemen seninkilerden farksız. Sabırlı olup zamanını beklemek gerekiyor demek ki. " Çiçeklerin çimlenme zamanlarını umarsamazsak, onlar bizi hiç umursamıyor.";)
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=165528&postcount=150) çeliklerim de ölmek üzereler.:( Mine Hanım en geç ağustos ayında çelik alınması gerektiğini yazmıştı. Oysa ben çelik aldığımda ekim sonuydu.
Eylül ayında aldığım 3-4 çelik balkonda şu an yaşıyor. İçeride camekanlı bölümde tutuklarımdan ümidi kesmek üzereyim.
Buket Aknar
14-11-2007, 18:53
Buket Hanım,
Kıbrıs'ta sarkan petunyaların yaygın olduğuna dair birşeyler okumuştum. Doğru mu ?
Kıbrıs'ta hertürlü petunya mevcut. Ben tohumdan petunya yetiştirmeyi hiç beceremedim. Ve ne zaman tohum eksem mutlaka başka bir şeyler (semizotu v.s) yetiştirdim. Bu nedenle fidanlarını çiçekciden alıp ekiyorum. Seneye genellikle kalmıyorlar kesinlikle tohumları da olmuyor (!!!!). Zenfree'nin petunyaları doğrusu çok çok güzel
fetih1453
20-11-2007, 21:08
Petunia çiçekli bitkilerin Solanaceae ailesinden olan kültür ortamında çokça yetiştirilen bir bitkidir. Popüler çiçek ismini Fransızcadan almaktadır. Fransızcada, "petun" kelimesi eskiden "tütün" anlamına gelmekteydi. Fransızlar terimi Amazonlar'daki yerel bir kızılderili lehçesinden almışladır. Bahçelerde görülen birçok çeşidi melezdir. Çiçel rengi ve boyutu açısından geniş bir aralık sunarlar.
Bazı botanikçiler bitkiyi Calibrachoa cinsindeki bitkileri Petunia cinsine eklerler. Botaniksel olarak, tütün bitkileri ve petunyalar ilişkilidir.
Petunyaların yaprakları bazen Pul kanatlılar (Lepidoptera) türünün Macroglossum stellatarum (Hummingbird hawk moth) ve Melanchra persicariae (Dot Moth) dahil bazı larvaları tarafında yenilmektedir.
Şayet petunya büyütüyorsak, onları doğrudan güneş ışığına bırakmak ve dokununca toprağı kuru olduğunda sulamak gerekmektedir. Petunyalar yıllık bitkiler olarak düşünülsede, aslında çok yıllık bitkilerdir. Uygun ortamlar sağlandığında yıllarca yaşamaya devam edebilirler.
Çok değerli petunya sever arkadaşlarım.Bu petunya konusunu aylar önce ben açmıştım bu foruma, bugün bir bakayım neler var diye meğer ne kadar petunya aşığı varmış.Yetiştirdiğiniz o fideleri gördükce çook mutlu oldum.En kısa zamanda bende yetiştirdiğim petunyalarımı yayınlayacağım.Umarım beğenirsiniz.herkese saygılarımı sunuyor 2008 yılının fidelerini şimdiden hazırlamanızı öneriyorum. Yunus KARAKAŞ
2008 yılının fidelerini şimdiden hazırlamanızı öneriyorum. Yunus KARAKAŞ
Çok erken değil mi?
-Mine Hanım çelik alma zamanını temmuz ve ağustos ayı diye yazmıştı.
-Tohumlar için ise şubat-mart ayları öneriliyor.
-Benim ağustos ayında ektiğim bir kaç tohum, çimlendi ama çok yavaş büyüyor. Hala dış mekanda.
-Eylül ayında aldığım çelikler henüz yaprak çıkarmadılar, ölmediler de. Onlar da dış mekanda.
-Ekim ayında aldığım çelikler camekanlı balkonda tuttuğum halde yaşamadılar.
-Bence ısıyı ayarlayamdıktan sonra çoğaltma için baharı beklemekte fayda var. Bir de nerede okudum hatılayamıyorum çelik, bitkinin hormonal takvimine göre alınıyormuş. Sanırım petunyada bu dönem temmuz ve ağustos ayları.
-Yalın kat petunyalarım tek tük de olsa hala açmaya devam ediyor. Katmerli olanlarının tomurcukları var ama açamıyorlar. Kışı kazasız belasız atlatabilirsek baharda tekrar çelik almayı düşünüyorum.
Buraya resim koyamadım arkadaşlar.biri tarif ederse hemen koyacağım saygılar
Buraya resim koyamadım arkadaşlar.biri tarif ederse hemen koyacağım saygılar<nihayet başardım galiba.
Sayın seyyaah, çok güzeller. Fideleri şimdiden hazırlamamızı öneriyorsunuz. Nasıl yaptığınızı, nerede koruduğunuzu, sulamasını nasıl yaptığınızı vs. anlatabilir misiniz?
Benim de Petunyalarla aram hiç iyi değil sayın Seyyah , iki baharda da kuruttum.Almakta istemiyorum nasıl olsa kuruyacak diye bilgilerinizi paylaşırsanız
sevinirim.
Sayın Zenfree ; fide yapmak için yazın tohum almanız gerekiyordu eğer almadıysanız bir çiçekciye gidip alabilirsiniz.Ben ocak ayında salonda kaloriferin yanında çimlendirip öyle yetiştiriyorum.yukardaki arkadaşlarınyolladığı resimde çok güzel çimleme örneği var.Onların herbiri kocaman dal olucaklar.sevgili Deportivo çiçeklerinize doğru toprak biraz güneş ve her 2 günde su verirseniz inanın çok daha uzun ömürlü olacaklardır.hadi kolay gelsin.
Hasan Lalezar
22-12-2007, 23:45
Bu çok çiçekli sarkanlar acaba ilave besinlerle filanmı besleniyor. Çok doğal görünmedi açıkcası bana.
Hasanbey buradaki resimlerde aldatma olmaz ,ticari amaçlı olmadığı için kimse hile yapmaz.aynı cins kökten 3-4 adet bir yere dikilirse öyle çok kabarık gözükür.bazı cinsler çok dallı olur, sizde yetiştirin göreceksiniz.
Hasan Bey,
[url] Bu yaz hedefim resimlerdeki gibi petunya yetiştirmek.
Sanırım bu hedefe sahip çok kişi var aramızda. :p
Hasan Lalezar
24-12-2007, 10:18
Hasanbey buradaki resimlerde aldatma olmaz ,ticari amaçlı olmadığı için kimse hile yapmaz.aynı cins kökten 3-4 adet bir yere dikilirse öyle çok kabarık gözükür.bazı cinsler çok dallı olur, sizde yetiştirin göreceksiniz.
Sayın Seyyaah ,
Hile aldatmaca veya ticari amaçlar açıkcası aklıma gelmedi zaten. Dikkat ettiyseniz sizin resminizden değil internetten indirilen bazı aşırı çiçekli resimlerin çok kusursuz gözüktüğü ve bunların çiçeklenmeyi artırıcı ilave besinlerle desteklenmiş olduğunu düşünüyorum dedim. Bu ilave besinler de sonuçta çiçeği beslediğine göre oda yanlış bişey olmayabilir. Ama ben genelde doğal yöntemlerin dışına pek çıkmak istemediğim için tereddütümü söylemiştim.
Eğer sarkan petunya tohumu bulamazsam yurtdışı sitelerden almayı düşünüyorum.
Yapı marketlerin hemen hepsinde var tohumları. Paketindeki açıklamaya dikkat edin ama yanlışlıkla normal petunya tohumlarından almayın, farklı iki üç çeşit petunya tohumu paketi vardı ben baktığımda.
Hasan Lalezar
24-12-2007, 21:02
Trailing Petunia ismiyle bende Ankara'da arayacağım . Eğer tohumlara ulaşırsam bende size açıklarım burda.
Bende çok minik çiçekli bir petunya tohumu var. Bu hafta ekeceğim. Sonrasını sizlerle paylaşırım ... tohum gönderdiğim üyelerin paketlerine de bir miktar atmıştım bu tohumlardan ...
Peki hedefe ulaşmak için neler yapacaksınız?
En kötü olasılıkla delikli, yüksek bir saksıya normal petunya ekeceğim. Tabii bu arada tohum aramaya da devam edeceğim.:p
taskıslalı
16-01-2008, 21:48
Eminönü Mısır Çarşısında Garden Center'da sarkan petunya tohumu vardı yanlış hatırlamıyorsam.. Haftaya ben de gidip 10-12 çiçek tohumu alacağım.. İstanbul tohumculuk firmasının tohumlarını satıyorlar..
Ben de bu arada çok minik çiçekli, sarkan petunya tohumlarını plastik bir kaba ektim. Toprak ektiğimde nemliydi. Tohumları serptim. Üzerine biraz bastırdım. Çok ince bir tabaka nemli toprak serpip strech filmle kapattım. Evin içinde 20-22 derecede bekliyor. Toprak hala nemli. Aşağı yukarı 15 gün oldu; ama görünürde bir şey yok ...
Sabredin muhakkak çıkacaklardır.
Daha gözükmedikleri için, karanlık, aydınlık ya da loş ortam farkeder mi acaba? Benimkiler, loş bir yerde odada ...
hassoman
17-01-2008, 15:28
Az önce Koçtaş'a da uğramıştım. Bakındım ne var ne yok diye. Bir iki tohumla birlikte petunya tohumu da aldım. Sonra eve gelince önce bahçeyi bir dolanayım dedim. A, bahçemdeki geçen yılın petunyalarından dökülen tohumlar yeşermişler!...
inanamadım, kalakaldım. Ortalık kış kıyamet çünkü. Acaba, İngiliz kadifeleri olabilirler mi diye duraksamadım değil hani... Ama hayır petunyaydı onlar...
18 ocak itibariyle petuntya tohumlarımı ektim
(sundance mixed F2/johnson tohum)
üzerinide kapattım, resimleri ekledim.
böyle bekleyecek miyim şimdi?
ara ara havalandırma sulama gerekiyor mu?
bu arada fotoları gerekli dosya limitine getirdiğimizde
fotoğraflar çok küçük çıkıyor
bunu nasıl düzeltebiliriz?
Sayın espri,
Yapraklar görününceye kadar üstünü kapalı tutabilirsiniz. Üstündeki naylonu her gün ters yüz edin. Ara sıra havalandırın.
Yeşillendiklerinde üstündeki örtüyü kaldırabilirsiniz. 4-5 yapraklı olduklarında köklerine zarar vermeden şaşırtmalısınız. Şaşırttığınızda direkt güneş ışığı alan bir yere koymayın. Kolay gelsin. Umarım önerilerim doğrudur. :) Uzmanlarımızın yazdıklarına göre ben böyle yapıyorum.
Ayrıca " tohum çimlendirme" diye arama yaparsanız çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Size plumeria (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5352) başlığını okumanızı öneririm.
Fotograf yüklemekle ilgili sorularınıza bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)cevap bulabilirsiniz.
Sn. Hassoman sanıyorum sizin gördükleriniz petunya değil, yaprakları ona çok benzeyen yabani ot türü. Bu sabah bahçede dolanırken rasladım fotoğrafladım.
Geçen bahar biz de aynı hataya düşüp, bahçeye dökülen tohumlar filizlenmiş diye toplayıp toplayıp saksılara geçirmiştik. Biraz büyüyünce petunya olmadığı yapraklarının hep küçük kaldığı anlaşılıyor.
2900129002
Havalar sıcak gitse belki filizlenebilir ama bu seneki soğuğu göz önüne alırsak petunya tohumunun bu aylarda bahçede filizlenmesi mümkün görünmüyor.
Epey oldu kökleri uzamıyor.
Sığ bir şekilde büyümeden kaldılar gibi geliyor.
Ben mi sabırsızım yoksa bir terslik mi var?
Fotoğraflarını da gönderiyorum..
Siz sabırsızsınız espri :)
Baharın gelmesiyle beraber birden gelişimi hızlanacaktır.
Sarkan petunya bu resimdeki mi?
http://img178.imageshack.us/img178/6083/amerika072hm6.jpg (http://imageshack.us)
zooteknist
14-02-2008, 22:41
Sarkan petunyanın katmerli olanları da varmı?
Tam seçemesem de sarkan petunya olduğunu düşünüyorum Sn. Balıkçı.
Zooteknist katmerlisi olduğunu sanmıyorum.
Ocak ayı başında ektiğim tohumlar 10 gün kadar önce filizlendiler. Sanki bir yaşam savaşı veriyor gibiler. Hiç gelişme yok. İçme suyuyla toprağın dibine su verip kabın üstünü naylonla kapatıyorum. Aydınlık bir yerde, zaman zaman naylonu kaldırıp havanlandırıyorum. bakalım bir gelişme gösterecekler mi ... Bendekiler de çok minik çiçekleri olan değişik bir petonya. Yaşatmayı başarabilirsem fotoğraf çekip burada paylaşırım.
hassoman
23-02-2008, 18:41
Sevgili yukka,
Size petunya konusunda deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Bence siz biraz acele etmişsiniz. Gerçi tohum paketlerinde örtü altında fideliklere ocak ayından itibaren ekilmesi öneriliyor. Bence en ideal ekim zamanı daha yeni başlıyor, bu süre mart ayı sonuna kadar sürebilir. Nisan ayı içinde direk bahçeye de atılabilir.
Toprak bakımını yapmadığım halde, bir yıl öncesinde dökülen tohumlar yeniden yeşeriveriyor. Ben de bu fideleri dilediğim yerlere dikiyorum. Tuvalet kağıdının ortasından çıkan kağıt ruloyu ortasından ikiye kesip, ekili olan fideler içine gelecek şekilde koyduğumda bu fidelerin diğerlerine göre daha sağlıklı büyüdüklerini gördüm. Sanırım, karton rulonun oluşturduğu kuytuluktan hoşlanıyorlar. Tabi siz fideleri bahçeye dikmeyecekseniz bu uygulamaya gerek yok.
Bir de şu önerim olacak. Naylon örtü yerine tülbent türü bir örtü kullanın derim. Tülbent nemli olmalı. Sulamayı sisleme olarak yaparsanız daha iyi olur. Suyu ne çok ne az vermelisiniz. Küflenmenin oluşmaması için havalandırmanız çok iyi…
Sonucu merak ediyorum. Petunyalarınız bakalım önümüzdeki on beş gün içinde nasıl bir gelişme gösterecek ?…
Kolay gelsin…
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=149436&postcount=123) mesajdaki petunyalarımından sadece 2 kök tuttu. Kapalı balkondalar.
Bunları da geçen hafta ektim. Bir türlü homojen ekemiyorum. Küle ya da kuma karıştırmak gerekiyor heralde. Ya da başka önerisi olan var mı? Tuzluğa doldurup ekmeyi düşünüyorum. ;)
hassoman
24-02-2008, 22:29
Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..
Sayın Hassoman önerileriniz için teşekkürler.
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.
Siz sabırsızsınız espri :)
Baharın gelmesiyle beraber birden gelişimi hızlanacaktır.
sabrın sonu felaket oldu :(
tohumlarını çimlendirdiğim neredeyse tüm tohumlar (hercai menekşe, fare kulağı ve petunya) 2-3 cm olduktan sonra kendilerini toprağa atıp çürüdüler..
ne yapacağımı bilemedim..
şimdilik onlardan sonra diktiğim cherry domateslerim durumları iyi
hayırlısı diyorum amabu sene kendi yetiştirdiğim çiçek fideleriyle balkonumu süslemek istiyordum..
zannedersem olmayacak..
Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..
bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..
açıklarsanız sevinizim..
zira bendekiler teker teker intihar ederek beni şaşırtmaya devam ediyor..
Sn. Hassoman, verdiğiniz bilgilere teşekkürler. Kaseyi streç film kaplı, radyatörün üzerinde (altında bir kitap), loş bir ortamda tutuyorum. Kasenin dibine su veriyorum. Buharlaşan su, naylona birikip yağmur gibi yeni fidecikleri suluyor. Tülbente geçersem toprağı kurutma ihtimali olabilir. Bir süre sonra tülbente geçebilirim ...
Bauhausta da sarkan petunya tohumu bulamadım. Burada katmerli olanları var ama sarkan cins değil. Bulamayacağım galiba ben bu tohumları...:(
hassoman
25-02-2008, 23:38
Sayın Hassoman....
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.
Belleğiniz gerçekten güçlüymüş. Evet ya, ben de hatırladım. Bu nedenle kendiniz yetiştirmekten vazgeçmeyin. Onların güzellikleri fidelerde yok!.. (Kuzguna yavrusu güzel görünürmüş ya:D)
hassoman
25-02-2008, 23:48
bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..
Kusura bakmayın, bilgisayarımda bir kopukluk var. Üçüncü keredir yazdıklarım uçup gidiyor...
Küçük fideciklerden en güçlü olanlarını bir kürdan yardımıyla köküne zarar vermeden alıp önceden hazırladığınız yere dikin. Bu işlemi yaparken çok çok nazik olmalısınız. Diktikten sonra dibindeki toprağı örneğin bir kurşun kalemin tersiyle hafifce sıkıştırın... Sulama işini ben küçük bir pet şişenin kapağını yorgan iğnesiyle (elime dikkat ederek) süzgeç gibi deldim. Şişeyi hafifce sıkıştırınca bitkiye zarar vermeden sulayabiliyorum .Aklınızda bulunsun.
Bence petunya ekiminde aceleci davranmışsınız. Bern daha dün ektim. Buna rağmen erken olduğunu düşünmekteyim. Umarım fidecikleri kurtarırsınız.
Ben de bugün ektim, hem de dışarıda bir saksıya.
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p
Ben de bugün ektim, hem de dışarıda bir saksıya.
Saksınız İstanbul' da mı yoksa Barbaros'ta mı?
Barbaros'ta.
Hımm, o zaman siz de Barbaros'tasınız. Tohum ekme işini telefonla yapamayacağınıza göre.:p Aslında bahar gelmiş gibi hissediyorum son günlerde. Sanki hiç don olmazmış gibi geliyor.
hassoman
26-02-2008, 00:19
Ben de bugün ektim, hem de dışarıda bir saksıya.
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p
Siz ektiğinize göre bu iş doğrudur üstat:D
Geri kalan tohumlarımı da yarın bahçeme serpeceğim. Bir cahil cesareti de benden olsun... İzinizdeyim:D
Demek ki 28 günde oldukça büyüyorlar.
Neden büyümüyorlar diye soranlar için bakın ne yazmışım 2007 Mayıs sonunda...
Forumu ikinci sayfasından itibaren okursanız tohumdan filizlenmesine, büyümesine, çiçeklenmesine ve tohumlarını toplamasına kadar gün gün, aşama aşama fotoğrafları görebilirsiniz.
Ben tohumları Mart ayı sonlarına doğru ekmeyi planlıyorum.
Bunlar da sarkan petunyalarım. Fazla sarkmadılar ama bol çiçeklendiler.
14144
Geçen yıl okumuştum ama bu yıl unutmuşum bazı şeyleri. Uyarın üzerine petunyaları ilk sayfadan itibaren tekrar okudum Limon. Ve.... Ne farkettim???:confused:
Sen de sarkan petunya varmış. E, o zaman tohumu da vardır. Belki o tohumlardan bana da düşer.:p Düşer mi dersin:confused: :D
Ocak başında ektiğim tohumlar filizlendi; ancak nerdeyse bir aydır aynı boyda, üzerleri naylon kaplı, gelişmeden bekliyorlar :( Acaba üstlerini artık açık mı bıraksam???
Arkadaşlar elinde petunya tohumu olan var mı?
Penelophe
05-03-2008, 01:38
Yukka, bence artık üzerini açıp bol ışık alan bir yere koymalısın.;)
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=207632&postcount=204) mesajdaki petunyalarımın son durumu. Tohumları çok dikkatli attığımı düşünüyordum. Çok sık oldular. Umarım şaşırtırken köklere zarar vermem.
hassoman
09-03-2008, 00:47
Sevgili Zenfree,
Gerçekten kutlarım. Merak etmeyin, şaşırtma sırasında hiç birine bir şey olmayacak.
Çünkü çok sağlıklı görünüyorlar. Hani, bir köşesine küçücük bir nazar boncuğu koysan yeridir.:D
Teşekkürler.:) Şaşırtma işlemini ilk fırsatta yapacağım.
Yukka, bence artık üzerini açıp bol ışık alan bir yere koymalısın.;)
Üstünü açtım bir ara. Nerdeyse tamamı yere serildi. Tekrar sarıp sarmaladım :(
Şimdi açıp baktım tam üç adet filiz kalmış :o Neden gelişemediklerini anlayamıyorum. Nerdeyse 2.5 aydır bekliyorum. Şimdi aynı kaba elimde kalan son tohumları serptim. Bakalım ne olacak.
Merhaba ben Seyyaah.Arkadaşlar ben buraya tohum ekme zamanı geldi demek için girmiştim,birde ne göreyim zenfree ekmiş yeşertmiş birde şaşırtmaya sıra gelmiş Allah nazardan saklasın.İnşallah o rengarenk çiçeklerinide görürüz.herkese selamlar saygılar.
Sayın Yukka, tohumların üstünü toprakla fazla örtmüş olabilir misiniz? Çünkü gerçekten çok çabuk çimleniyorlar. Ya da tohumlar çimlenme yeteneklerini kaybetmiş olabilir.
Sayın Seyyaah teşekkürler. Sizin fidelerinizi de görmek isteriz.
Petunya tohumlarını suda bekletmeye gerek var mıydı? O kadar çok tohum oldu ki hangisini nasıl ekiyorduk şaşırdım.;)
[QUOTE=zenfree;213464]Sayın Yukka, tohumların üstünü toprakla fazla örtmüş olabilir misiniz? Çünkü gerçekten çok çabuk çimleniyorlar. Ya da tohumlar çimlenme yeteneklerini kaybetmiş olabilir.
Tohumların tamamı filizlendi, fakat gelişemeden yok oldu. :(:(:(
Sanırım erken ektim. Bu şekilde, ev ortamında bu işi başaramıyorum. İpek çiçeklerinin tohumları da filizlendikten sonra gelişemiyor. Zamanında ve balkonda ekseydim böyle olmayacaktı. İşin kötüsü, benim tohumlar, sarkan sardunya tohumlarıydı.
Sevgili zenfree, senin petunyaların katmerliydi değil mi?
Çimlendirdiklerim katmerli değil. Aşağıdaki fotograftaki gibi. Tam sarkıcı tür değil.
BLATT2007
15-03-2008, 11:09
merhaba;
ben 2006 haziran ayinda linkteki http://www.carlpabst.de/3160.php tohumlardan getirdim ve http://www.carlpabst.de cesitli cicek tohumalari getirdim.Gecen yil ekim zamani kacirdigim icin ekim yapamamistim. Fakat gecen hafta tohumlarimi sizlerin belirttigi gibi torf a ektim uzerini kapatim. Fakat 7 gun oldu , hicbir gelisme yok. Acaba cicek cimlenmeleri yaklasik kac gunde oluyor. Bilgi verebilir misniz.
Sayın BLATT2007, bir hafta içinde çimleniyorlar. Tohumlar çok minik olduğundan toprağın üzerine serpmeniz yeterli. Üstüne çok toprak örttüyseniz çıkmakta zorlanıyor olabilirler. Benim ektiklerim bir haftada çimlenmişlerdi.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=207632&postcount=204
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=212860&postcount=224) mesajdaki fidelerim biraz daha büyüdüler. Bu gün şaşırttım.
hassoman
15-03-2008, 21:38
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=212860&postcount=224) mesajdaki fidelerim biraz daha büyüdüler. Bu gün şaşırttım.
Hiç de şaşırmışa benzemiyorlar::D Kısa bir süre sonra da çiçekli hallerini görürüz inşallah!.. Emeğinize sağlık..
Teşekkürler Sayın Hassoman.:))
öğretmen
15-03-2008, 21:57
Cuma günü pazardan hazır dikilmişini aldım.Sarkan türden dediler..İnşallah o türdür..Geçen yıl leylak rengi ile morlu beyazlı vardı.Tohumları dökülmüştü..Bunlar da başka renk olursa çok iyi olacak.Bu yıl tohumlarından alacağım...
çiçeksiz balkon
27-03-2008, 09:52
Ben de petunya tohumlarımı bugün ekeceğim.İlk denemem olacak.Tohumları serptikten sonraki aşamada üzerlerini ne ile örteceğimi tam olarak anlayamadım.Streç filmle kapatsam olur mu acaba?Ve de her gün sulayacak mıyım?Tecrübüli arkadaşların yardımına ihtiyacım var:(
BLATT2007
27-03-2008, 10:36
Merhaba
Cimlendirdigim petunyalarımı bahceye dikmek istiyorum, acaba iyi olurmu yoksa saksida mi daha verimli olurlar. Bilgi verebilirseniz cok sevinirim.
saygilar...
Merhabalar,
Geçen seneki petunya çimlendirme deneyimimde, cılız fideleri yaşatmayı beceremedim, fide alarak iki saksıya diktim. Yaz sonunda bitki bozulunca, alttaki yeşil yaprakları gördüm ve yerinden sökmedim,dipten budadım.
Bu sene de fide almayı düşünüyordum ama geçen sene kesip bıraktığım kök çok güzel coşmuş durumda ve bir sürü tomurcuğu var. Açacak mı diye sabırsızlıkla bekliyorum.
Not: Bilgisayarımda fazla mesaj olan sayfalara ulaşamadığım için kendimi uygun bölümde tanıtamadım. İstanbul'da yaşıyorum. Altı senedir çalışmadığım için resim ve mozaikle uğraşıyorum . Önceleri balkonda çiçek yetiştirme sevdamı, bir buçuk sene önce taşındığımız evin bahçesinde devam ettiriyorum.
Merhaba
Cimlendirdigim petunyalarımı bahceye dikmek istiyorum, acaba iyi olurmu yoksa saksida mi daha verimli olurlar. Bilgi verebilirseniz cok sevinirim.
saygilar...
Geçen sene yere diktiğim tüm petunya fidelerim bozuldu. Ferda hanım'ınkiler de bozulmuş. Adını unuttuğum bir zararlı (kadı lokması olabilir) petunyanın köklerini yiyormuş. Saksıdakiler çok güzel geliştiler. Büyük boy bir saksıya 4-5 kök yetiyor.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9025&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9024&catid=member&imageuser=11575
Ben de petunya tohumlarımı bugün ekeceğim.İlk denemem olacak.....(
Petunyaları çok seven ve tohumundan yetiştiren birisi olarak, tohumları toz gibi görülünce bunlar hayatta çimlenmez sanılan, ancak çimlenmesi ve yetiştirmesi kolay olan bir çiçektir. Hatta bir sene önceki petunya saksısında muhakkak kendi kendine dökülen tohumlar çimlenir.
Ben fazla uğraşmıyorum. Yumuşak topraklı- torflu bir saksıya tohumları şöyle bir serpiştirip, tırmıkla çok yüzeysel hareketlerle üzerinden geçiyorum. Kısa sürede çimleniyor. Çimlendikten sonra hava eğer serinceyse büyümesi biraz geç oluyor. Sıcak havalarda çabuk büyüyor. Belli büyüklüğe gelince de saksılara geçiriyorum.
Fide dikerken bir püf noktası; saksı toprağına fideyi dikmeden önce toprağı sulayın, suyu iyice çekince fidelerinizi dikin.
Konunun başına baktım da aşama aşama fotoğraflamışım, işinize yarar sanıyorum.
33390
Geçen sene dibinden budadığım petunyalar açmak üzere.
(resmi yükleyebildiysem görebilirsiniz)
Sevgili Nurbahar, çok sağlıklı görünüyor petunyaların.
Şaşırttığım petunyalarımı bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=214935&postcount=238)yazmıştım. Bir kısmını kapalı balkonda, diğerlerini de açık balkonda tutuyordum. Dışardakilerin durumu çok kötü.;(
İç mekanda olanlar iyi büyüyorlar. Ya da sakılardan farketti.
Sebahattin Sargın
30-03-2008, 00:19
Petunyaları hiç sevmem ama sanırım saksı aranjmanları için kullanmam gerekecek. Tohumlar için Uzman16'ya başvursam iyi olacak ;) Sevgili Zenfree sanırım bitkilerimizi bir süre daha içerde tutmak en matıklısı gibi gözüküyor.
Haklısın Sebahattin. İstersen sana karışık renkli petunya tohumu gönderebilirim.
Sebahattin Sargın
30-03-2008, 00:24
Benim için çok iyi olur, çünkü yarından itibaren aranjman çalışmalarıma başlıyacağım. Bunun için bitki toplamam lazım. Adresimi özeline yazıyorum Sevgili Zenfree, çok teşekkür ederim.
Sevgiler ;)
öğretmen
30-03-2008, 11:32
Pazardan petunya aldım.Rengi mor(koyu).Kadife kumaşa benziyor.Bunların tohumları olmuyor diyorlar.Morun,pembenin ,beyazın yani doğal renklerin oluyormuş.Doğru mu acaba?Renkleri çok güzel de...
Geçen sene tohumdan ürettiğim çiçekleri (petunya da dahil), havalar iyi olduğu için bu zamanda dışarı çıkartmıştım, bir tane bile sağ kalmamıştı. Bir de evde çimlettiğim yerde ışık yeterli olmadığı için zaten çok cılızlardı. Biraz akıllandım, şu an evde olanları 15 günden önce çıkartmayı düşünmüyorum. Çıkarınca da önce korunaklı bir şekilde yerleştireceğim.
Fotoğrafını gönderdiğim geçen seneki kökten çıkan petunya ise zaten dışarıdaydı, hiç içeri almadım. Eğer çiçeklenmesi güzel olursa seneye eski köklerimin hepsini saklayacağım. Kendiliğinden çok sağlıklı bir şekilde dışarıda büyüyorlar.
çiçeksiz balkon
31-03-2008, 21:11
Sevgili Limon,açıklamanız için teşekkürler.Sizinkilerin aşamalarını gördükçe sabırsızlandım açıkçası.Üzerlerini kapatmak gerekiyor mu?yoksa açık mı kalacaklar?Bir de bu konuda yardımcı olursanız içim rahat edecek.Ektim çünkü:(
Ben kapatmıyorum ama kapatmak çimlenmeyi hızlandırabilir. Saksınızı, gün ışığını tam alan bir yere koyun. Çİmlenme aşamasında en büyük sorun, yetersiz ışıkta kalan fidelerin, ışığa ulaşmak için boyunun çok uzaması. O zaman gövde çok narin oluyor, seyreltmek te zor oluyor.
33935
Geçen sene kökünü bıraktığım petunya şimdiden açtı. Darısı açmayanların başına...
Çok güzel bir renk Nurbahar. Sanırım bu tür biraz erkenci, fidanlıklarda da şu an satılıyor ve çok güzel çiçeklenmişler.
Teşekkürler zenfree. Tür söylediğin gibi farklı olabilir, geçen sene dallar çok uzun değildi. Erken açmasına gelince de eski kök olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü kış başında çok sağlıklı yapraklar verdi, yeni çimlenen fidelerin narinliği hiç yoktu.
Yalnız benim merak ettiğim, her sene budamayla yaşatabilir miyim? Bildiğim kadarı ile bazı bitkiler iki yıllık oluyor. Bu da onlardan mı? Bilen arkadaşlardan iyi haberler beklerim. Ya da deneyeceğiz ve göreceğiz.
Geçen sene yapış yapış olma problemi çok yaşadım. Bu sene forumdan öğrendiklerimi uygulamaya çalışacağım.
Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:25
Ben kapatmıyorum ama kapatmak çimlenmeyi hızlandırabilir. Saksınızı, gün ışığını tam alan bir yere koyun. Çİmlenme aşamasında en büyük sorun, yetersiz ışıkta kalan fidelerin, ışığa ulaşmak için boyunun çok uzaması. O zaman gövde çok narin oluyor, seyreltmek te zor oluyor.
Sevgili limon çok haklı. İki hafta önce torfa ektiğim petunyalarım çimlendiler. Resim çok iyi değil ama karanlıkta çimlenenlerin boyu daha uzun olmasına rağmen güçsüzler. Güneşte çimlenenler ise minnacık fakat daha sağlıklı görünüyor.En azından şimdilik. ;)
(ilk resim karanlıkta çimlenenler,ikinci resim güneşte...)
çiçeksiz balkon
08-04-2008, 16:18
Limon, tohumlarım 3-4 gün önce çimlendiler.Ne güzel bir duyguymuş onları beklemek.Her sabah bakıyorum bir gelişme var mı diye:)Tavsiyelerin için teşekkürler.
Rica ederim. Bol çiçeklenirler inşallah :)
Benimkilerde daha çimlenen olmadı.Acaba çok mu suladım.
Muhakkak çimlenir oğuzhan. Bazen geç çimlenebiliyor ama sonuçta yerden yere de vursan :) muhakkak çimleniyor. ;)
BLATT2007
09-04-2008, 12:01
merhaba; hava son gunlerde soguk oldugu için çimlenen petunya kabımın uzerini bır çıta ile destekleyerek nylon ile kapamıştım . Fakat dun hava sıcaklığı bırden artınca bütün çimlenen petunyalarım yere serilmisler.Bir kısmıda sonbahardakı yaprakların aldıgı renge donmus.hemen suladım uzerlerını actım ama, simdi ne yapabilirim petunya çimlerini kurtarabilir miyiz. bilginiz var mı ?
cok tesekkurler..
34244
Geçen seneki kökten çıkan petunyamın son hali.
Ayrıca küçük bir dalını kırıp, saksıya sokmuştum, bir haftadır gayet sağlıklı gözüküyor.
Darısı bütün petunya severlerin başına....
Sevgili Nurbahar, çelikten üretme denemeni merakla bekliyor olacağım.:) Daha önce iki defa değişik zamanlarda ben de çelik aldım. Tutturamadım.
Bu yıl ağustos ayında tekrar çelikten üretmeyi deneyeceğim. Zaten o aylarda bitki- sanırım sıcaktan- çok yıpranmış oluyor, kuruma eğilimi gösteriyor. Sıcak ayları budayrak atlatırsak sonbaharda tekrar canlanıp çiçekleniyorlar. Budadığım kısımları çeliklemeyi düşünüyorum.
Sevgili Zenfree,
Ben de yeni öğrendiğim gibi Ağustos ayında petunyaları budayıp, çelikleyeceğim, takvimime not aldım.
Ben bilmeden bu baharda yeni dallardan iki tane denedim, şimdilik iyi gözüküyorlar, biraz daha gelişince fotoğrafını göndereceğim.
hassoman
14-04-2008, 15:14
Benim bildiğim petunyaların sadece katmerli olanları çelikle üretilebildiği...
Ama denemekten ne çıkar değil mi ya?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.