Bağlan

View Full Version : Petunya (Petunia)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

Kiraz
14-04-2008, 15:45
hassoman, belki de haklısın. 269 no.lu mesajdaki petunyam katmerli gözüküyor.

zenfree
14-04-2008, 19:44
Petunyalarım büyümeye devam ediyor.:)

FIRUZAN
18-04-2008, 14:29
Merhaba
Beyaz katmerli petunya tohumu aldım.İçinde 80 tane olduğu yazıyor.
saydam renkli plastik bardağı da aldım her bir tohumu bu bardaklara eksem,
biraz büyüseler sonra uzun saksılara diksem olur mu ?Şaşırtmamızın amacı nedir?
çünkü onları kibar kibar tutup dikemem zarar veririm diye korkuyorum.
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

FIRUZAN
28-04-2008, 10:05
Merhaba, kimsenin Petunya merakı kalmamış herhalde :)

limon
28-04-2008, 10:30
Petunya tohumları çok incedir, tek tek nasıl bardaklara ekeceksiniz? Bence uzun saksıya ekin tohumlarınızı, çimlenince belli bir büyüklüğe ulaştığında tek tek bardaklara geçirirsiniz, iyice gelişince de istediğiniz saksıya geçirirsiniz. Veya hiç bardağa geçirmeden uzun saksıda belli büyüklüğe gelen fidelerinizi nihai yerlerine geçirirsiniz. Hepsi aynı anda büyümüyorlar nasıl olsa hem bu sırada uzun saksıdakiler de seyrelmiş olurlar. Tercih sizin.

şükran ünal
28-04-2008, 10:35
Geç farkettim. Benimde ektiğim petunyalarım Sevgili zenfre ninkiler kadar oldular. Tohum paketi üzerinde nar çiçeği kırmızı yalın görünen resimleri vardı bakalım nasıl açacaklar. Zenfre 275 . nolu mesaj 2. resim dekini herhalde saksı arajmanı yapacaksın değil mi? Şimdiden çok sağlıklı görünüyorlar. Ben de önce fideleri büyütüp sonra uygun bir arajman yapmaya çalışacağım.

FIRUZAN
28-04-2008, 14:00
Evet çok haklısınız.İlk defa tohumla ekim yapacağım için nasıl olur olur diye düşünmüştüm
peki uzun saksıya onları tuzlukla mı dökeyim ?Nasıl tohumları dağıtıyorsunuz.Çünki ben krizantem tohumunu döktüm o kadar tohumda 4-5 tanesi çimlendi diğerleri üst üste gelmiş.hiç gelişmedi.Petunyalarım öyle olsun istemiyorum güzel olsunlar istiyorumm

abk
28-04-2008, 14:15
peki uzun saksıya onları tuzlukla mı dökeyim ?Nasıl tohumları dağıtıyorsunuz.

Sevgili FIRUZAN;
Aşağıdaki adreste 25 nolu mesaja bakarsan, zefree'nin tuzluktan başka çözümler de ürettiğini göreceksin. :p ;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8403

limon
28-04-2008, 14:43
Uzman tohumları iki iki büyüteçle mi koydunuz? :D

Doğrusu ben uğraşamam öyle milimetrik. Alıyorum avucuma tohumları, aynen yemeğe dikkatli tuz koyar gibi hafif yukarıdan serpiyorum. Üzerine de azıcık torf.

Tabi bu benim tercihim.

abk
29-04-2008, 08:05
Benim petunyalarım daha minicik minicik. Sizlerinkini çiçek açmış gördükçe, dayanamayıp fide alacağım sanırım.:p

Koyu yeşil
29-04-2008, 10:25
Sayın Karıca70 sayesinde edindiğim Petunia celebrity tohumlarını 24 saat suda bekletmem gerekiyordu. Ertesi gün ofise gidemeyince 48 saat suda kaldılar :(
Torfa ektiğimde nerdeyse tamamen erimişlerdi, kesin çıkmaz bunlar diye düşünüyordum. Bu sabah bir baktım ki iğne ucu gibi filizler oluşmuş :)

FIRUZAN
29-04-2008, 10:59
abk merhaba
Çok güldüm günlükteki 25.mesaja.Artık tohum ekmenin ne kadar zihni sinir buluşlar gerektirdiğini anlıyorum ve ben de kendim yeni icatlar bulup günlükteki yerimi alacağım:)
petunyalarımı ekicem resmini de sizlere göndereceğim

abk
29-04-2008, 12:07
Sevgili Firuzan;
Dikkatinizi çekerim, okuduğunuz yazı bitki delilerinin yazdığı "deli günlüğü" sayfasından. Bu delilik bulaşıcı sanırım. Virüs size geçince çok zihni sinir projeler çıkabiliyor ortaya. :p

FIRUZAN
29-04-2008, 15:23
Tabi tabi zaten ben ilk günlüğün adına güldüm sonra içindekilere...
ağaclar neti bundan seviyorum herkez benim gibi :)

limon
01-05-2008, 00:49
Sarkan petunyaları erken çiçeklensin diye seralarda yetiştirdiklerinden yaprakları ve dalları fazla kırılgan ve dayanıksız oluyor. İstanbul'da bu hafta havanın ani soğumasıyla dış koşullar çiçeğinizi sarsmış. Benim de başıma gelmişti, artık ne zamanından önce ne de kapalı mekandan almıyorum mevsimlik çiçekleri.

Ben olsaydım şöyle yapardım. (başıma geldiğinde yapmıştım) fazla uzamış olan ve sarsılan dalları budardım. O yapraklar çiğnenmiş gibi duruyorlar değil mi? Aldığım saksıyı değiştirmediysem ki seralar genelde torfa dikerler, saksısını bir-ki numara büyütür ve toprak-torf-gübre karışımı yapardım. Ne çok ne az sulardım, dibini yoklayarak kupkuru kalmayacak şekilde sulardım. Açıp solan çiçeklerin dallarını bir makas yardımıyla keserdim ki çiçek boşuna onlara enerji harcamasın. Evin veya balkonun en güneş alan kuytu yerine koyardım çiçeğimi ki sera ortamını aramasın :)

zenfree
02-05-2008, 23:30
Sayın Hkndal ben olsam 3 cm. kalacak şekilde dipten budardım.

hassoman
02-05-2008, 23:42
Sevgili Hkndal,
Sanırım petunyalarınızın ışık sıkıntısı var. Bir de çok sulanmışa benziyor. Güneşe alın bir de sulamaya dikkat. Bakalım olumlu yönde değişiklik olacak mı?

zenfree
03-05-2008, 21:13
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=149436&postcount=122) petunyam açtı. 9 ay sürdü büyümesi. Sadece 2 tanesi yaşadı. Bir bebek gibi 9 ay 10 gün onu bekledim.;)

zenfree
03-05-2008, 21:17
Burdakiler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225569&postcount=275) de oldukça büyüdü.

yeşillim
04-05-2008, 18:18
Çok teşekkür ederim paylaşımınızdan dolayı. Anladım ki balkonumdaki çiçek, sarkan petunya.
Eflatun, kırmızı ve pembe asılan saksıda. Anlaşılan içeriye almam lazım, henüz havalar soğuk.
Ben de deneyeceğim, çelik ve çimlenme ile.

ceviz ağacı
08-05-2008, 10:38
Bu yıl bahçeme beyaz petunyayı ağırlıklı olarak diktim . Beyazlar çok daha canlı oluyorlar.

ceviz ağacı
09-05-2008, 10:06
Sevgili uzman16 ,
Beyazlar kırmızıdan etkilenip pembeleşmedi , şimdilik gördüğünüz gibi bembeyazlar .

Nihal
10-05-2008, 23:56
Bende bugün bir tanecik petunya aldım;)Bakalım nasıl olacak?Aldığımda üzerinde bir tane açmış vardı inşallah tomurcukları da açar;)

Buket Aknar
11-05-2008, 08:32
Arkadaşlar ben de dün yeni keşfettiğim bir çiçekciden katmerli petunya aldım. İnşallah fotoğraflarını da görüntüleyeceğim. Sevgili Uzman16 Kıbrıs'a geldiğinde seni götürebileceğim yeni bir yer keşfettim. İnanamazsın.

yukka
11-05-2008, 16:02
Bunlar da bendekiler. Bu vesile ile çiçeksever annelerin anneler günü kutlarım. Sevgi ve selamlar herkese ...

Acaba petunyaların hep böyle genç bol çiçekli ve kalmaları için nasıl bir bakım gerekli??? Bu konudaki bilgileri paylaşabilirsek sevinirim. Arada sırada aşırı uzayan dallar koparılıp alttan çıkan yeni sürgünlere fırsat verilebilir, diye düşünüyorum ... Çiçek diplerinde tohum torbaları oluştu şimdiden. Kışın isteyenlere göndereceğim ...

Sergül
11-05-2008, 23:43
Bunlar da benim petunyalarım, beyaz ve mor olanlarını daha sonra yükleyeceğim;)

Maude
12-05-2008, 21:51
Yazılıyordu da inanasım gelmiyordu... aldığım iki beyaz iki pembe petunyayı bir beyaz bir pembe olmak üzere tarha yanyana diktim. Beyazlar saf beyazdı. Yeni tomurcuklar açınca ne göreyim, beyaz petunya çiçeklerinin kenarlarından 2 cm'lik kısımları çepeçevre soluk pembe renk almışlar. Sürpriz oldu bana :).

Buket Aknar
12-05-2008, 21:57
Bunlar da benim petunyalarım, beyaz ve mor olanlarını daha sonra yükleyeceğim;)

Sevgili Sergül; seninkiler de katmerli gibi görünüyor. Çok güzeller, ellerine sağlık.

ardabora
12-05-2008, 22:08
Katmerli mavinin tonu harika....Kadife gibi...

zenfree
12-05-2008, 22:18
Çiçekleriniz çok güzel. Ben de katmeri maviye bayıldım. Daha önce hiç görmemiştim.

Sayın Yukka bence budamak için temmuz ya da ağustos ayını bekleyin. Ben öyle yapmayı planlıyorum. Geçen yıl ekim sonuna kadar bu şekilde çiçekli kalmışlardı.

zenfree
13-05-2008, 19:34
Tohumdan yetiştirdiğim petunyalar çok büyüdüler ama henüz açmadılar. Galiba kullandığım zengin içerikli toprak çok yapraklanmalarına neden oldu. Carrefour'dan dayanamayıp aldığım fideler çok güzel çiçeklendiler.

Sergül
13-05-2008, 19:59
Sevgili Sergül; seninkiler de katmerli gibi görünüyor. Çok güzeller, ellerine sağlık.

Teşekkürler Buket, seninkileri de merakla bekliyoruz. Eminim güzel kalbin tüm çiçeklerindeki gibi petunyalarına da yansımıştır.;)

Sevgili Zenfree, senin petunyaların da harika cıvıl cıvıl insanın içi açılıyor.:)

tufan
13-05-2008, 22:29
Merhaba arkadaşlar;
Pembe Petunya resmini yüklemek istiyordum,
inşallah başarırım. Bu arada sormak istediğim şey,
çiçeklerimin heryerden fışkırması, altlarda sıkışıyolar,
acaba saksıdaki kökleri çıkarıp başka yere alsam ne olur?

tufan
13-05-2008, 22:40
Merhaba;
hazır yollamışken diğer renkleri de
göndereyim bari dedim. Bu petunyalar
gerçek sarkan petunya arkadaşlar. Hani
internette gördüğümüz 1-2 metre sarkan
petunyalardan. Umarım benimkiler de öyle olur.
Daha 10 gün önce diktim. Önceki mesajda da
belirttiğim gibi acaip sık açıyor çiçekleri.

caretta
14-05-2008, 09:35
Sayın Tufan,
Bunlar sarkanlardansa zaten böyle sıkışık durmaları normal değil mi..?

tufan
14-05-2008, 10:15
Sayın caretta;
cevap tarzınızdan normal olabileceğini anladım.
Daha önce yetiştirmediğimden bana garip gelmişti.
Ama ben gene de dayanamadım, sabah
kalkar kalkmaz bayağı bi aralamaya çalıştım dallarını.
Çünki gerçekten çok sıktı.
Alt yaprakları acaip kötü bir haldeydi;
kendini salmış, sararmış, bozuk gibiydi adeta.
Şimdi bayağı rahatladılar.Daha sonra
resimleri tekrar yollamaya çalışırım.

yukka
14-05-2008, 21:26
Sayın caretta;
cevap tarzınızdan normal olabileceğini anladım.
Daha önce yetiştirmediğimden bana garip gelmişti.
Ama ben gene de dayanamadım, sabah
kalkar kalkmaz bayağı bi aralamaya çalıştım dallarını.
Çünki gerçekten çok sıktı.
Alt yaprakları acaip kötü bir haldeydi;
kendini salmış, sararmış, bozuk gibiydi adeta.
Şimdi bayağı rahatladılar.Daha sonra
resimleri tekrar yollamaya çalışırım.

Bu sarkan sardunyaları tohumdan mı yetiştirdiniz???

tufan
14-05-2008, 22:53
Hayır, tohumdan yetiştirmedim.
Uzun aramalardan sonra; 24 Nisan' da aldım,
3 Mayıs' ta saksıya diktim. Sanırım tohumunu
bulabilmekte çok zor olacaktı.

Gülgün
15-05-2008, 05:12
Bunlar petunya değilmiydi?

abk
15-05-2008, 07:50
Sevgili Tufan;
Bu fotografları hepimize göstermekler hata ettiniz. Şimdi biz bu çiçekleri çok beğendiğimiz için sizden sarkan petunya tohumu isteyeceğiz. Siz tohum toplayacak, bizlere göndereceksiniz falan. :p Zor olacak sizin için.:p

Arzu Kırlangıç
15-05-2008, 16:20
Petunyalarımız,

Nihal
15-05-2008, 17:43
Çok güzel görünüyorlar.(Maşallah)Güle güle büyütün;)

Penelophe
15-05-2008, 18:06
Bunlarda benim katlı petunyalarım fakat yeni çiçekler açtıkça, üstten de yeni tomurcuklar verip uzuyorlar, bu normal mi?

37383

limon
15-05-2008, 20:27
Tufan, bir saksıya kaç kök diktiniz? Acaba kök sayısı mı fazla yoksa petunyalar mı çok keyifli?
İçte kalan ışığı görmeyen yaprakların sararması normal bence. Hepsi çok güzeller.

Arzu Hanım sizin petunyalarınız da çok güzeller. Özellikle koyu mor olanına bayıldım.

Penelophe çok güzelmiş renkleri ve çiçekleri. Normalde katmerli petunyayı pek sevmem ama bu renkler çok hoşuma gitti. Katmerliler aslında bodur olurlar ama seninki çok uzamış.
Serbest bıraksan Sarkan Katmerli Petunya olacak ;)

Yeşillim sizinkiler de şeker gibiler. Çok seviyorum ben tüm yaz rengarenk açan petunyaları :)

Bu sene hiç almadım ama geçen yıl kendinden dökülen tohumlardan çıkanlar çok büyüdüler. Abk ile aynı zamanlarda ektiğimiz sarkan petunya tohumları da ufak ufak başladı yeşillenmeye ama kaç günde büyürler bilmiyorum. Geçen yıl tohumdan yetiştirdiklerimin renkleri sizinkiler gibi canlı olmadı, pastel tonlarda oldu, olsun onları da çok sevdim ama galiba bizim topladığımız tohumlardan yetişenler öyle oluyor. Sarkanlar nasıl olacak acaba beraberce göreceğiz.

Buket Aknar
15-05-2008, 20:34
Arkadaşlar; herkesin petunyaları çok güzel.
Penelophe; seninkiler bambaşka bir güzel. Onlardan ben de aldım. İnşallah benimkilerin de seninki gibi güzel çiçekleri olur.

Penelophe
15-05-2008, 22:03
Limon, serbest bıraksam kırılacak, gittikçe uzuyor bu gidişle sarmaşık katmerli petunya olacak.:D

Buket, umarım benimkilerden daha güzel açarlar, eğer uzama olursa boylarında yazarsın.;)

LuNa
16-05-2008, 02:02
Bu yaz bende ilk defa Petunya yetistiriyorum. Daha önce hic almamistim. Sizdekilerin resimlerini görünce imrendim dogrusu daha önce niye almadim diye pisman oldum. Yarin unutmazsam bende benim petunyalarimin resmini cekip buraya eklerim.

LuNa
16-05-2008, 14:04
Arkadaslar resimleri yükleyemiyorum problem ne olabilir. Yüklemeye calisiyorum 5 dk sonra yükleme hatasi diye uyari geliyor.

hassoman
16-05-2008, 14:29
Yüklemek istediğiniz fotoğrafın boyutunu ayarlamanız gerekir.
Bunun için bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

Buket Aknar
16-05-2008, 14:49
Arkadaşlar; bunlar da benim katmerli petunyalarım. Daha çok yeniler, çoğalıp yayıldıklarında yeni fotoğraflarını da ekleyeceğim. Diğerleri henüz çiçekli değiller, renklerini dahi bilmiyorum.

LuNa
16-05-2008, 21:49
Yardimin icin tesekkürler Hassoman problem resimlerin boyutuymus.

Bunlarda benim Petunyalarim.
Saksida üc kök var. Biri koyu pembe, biri acik pembe, digeri hala acmadi onun rengini bilmiyorum.

37567

37568

37569

tufan
17-05-2008, 01:03
Merhaba arkadaşlar, konuya abone olduğum halde mail gelmediğinden, ancak cevaplayabiliyorum.
Çok özenerek tek tek cevap vermeye çalıştım ama önizleme yaparken herşey silindi.
Öncelikle tohum işine neredeyse çiçeklerden daha çok önem vermeye başladım, inşallah tohum alabilir ve sizlerle paylaşabilirim.
Bu çiçekleri Yalova' da bulabildim uzun aramalardan sonra. Tohum ya da plastik torbada arıyordum ama sadece yastıklarda bulabildim. Uzun bir operasyon sonrası yastıklardan çıkarıp saksılara aldım. Yaklaşık 14 kök var her yastıkta ve 2 kökü çıkarıp askı saksılar için ayırdım. Dallarını ayırdıktan sonra içeride ve altta kalan yaprakları düzelmeye başladı. Biraz formları bozuldu ama tekrar toplayacaktır sanırım. Karşı komşumuz Sera getirdi ama şu anda onda da hiç kalmadı. Sayın uzman16 tekrar geldiği zaman size haber veririm. Birkaç tane için Yalova pek te hesaplı değil açıkçası.
Bu arada gönderilen tüm çiçekler, birbirinden güzel, hepsinden olsun istiyorum ama zor. Sn.Penelophe, eğer renk tutturabilirsem mutlaka katmerlilerden de alacağım, harika görünüyorlar. Sn.Luna, 37568' i beğendim birde, rengi çok güzel.

tufan
17-05-2008, 01:06
Sn.Buket Aknar; 2405 nou resimdeki katmerli de süper unutmuşum.

özlem11
17-05-2008, 09:56
Bende yeni petunyalar aldım. Nasıl bakmam gerekir. Kışın solarmı eve almalıyım hiç bir bilgim yok. Gübre istermi onuda bilmiyorum.Yardıncı olurmusunuz. Resimlerinide en kısa zamanda eklerim...

hassoman
17-05-2008, 10:42
....Saksida üc kök var...

Çok sağlıklı görünüyorlar. Ancak, bir süre sonra 'Biraz öteye gider misiniz lütfen!.. Sıkıştım kaldım burada...' diye birbileriyle kapışacakları kesin...:D
Güle güle büyüsünler, size getirdiikleri neşe sürekli olsun...

LuNa
17-05-2008, 13:24
Tesekkürler hassoman. Onlari izlemek hosuma gidiyor gercektende. Aldigimda cok kücüktüler, oyüzden pek düsünemedim büyüdüklerinde sIkIsabileceklerini. Simdilik yeterli yerleri var. Bu yazi böyle atlatabiliriz insallah.

Sergül
18-05-2008, 23:06
İki petunyam daha beni sevindirdi ;)

zenfree
19-05-2008, 23:23
Geçen yıl diktiğim ve iki kez dipten budadığım beyaz petunyalarım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=164259&postcount=143)yeniden çiçeklendi. Geçen yıla göre yapraklar biraz daha küçük ve cansız görünüyor. Ama yine de bol çiçeklendi.

tufan
20-05-2008, 23:45
Merhaba;
ben şunu merak ediyorum; Sn. zenfree 25 No' lu gönderide ,
çelikle üretimin mümkün olduğundan bahsediyor. Ama Sn. limon' da 30 no' lu gönderide; sadece tohumla üretilebildiğini söylüyor. Acaba Sn. zenfree hiç denediniz mi çelikle üretimi, nasıl sonuç aldınız? Boşuna heyecan yapmayayım. Aslında tohum toplamaya da çok yakında başlayacağım gibi geliyor da, çelikle de üretmek güzel olurdu.

zenfree
20-05-2008, 23:53
Çelik almayı 3 kez, değişik zamanlarda denedim ancak başarılı olamadım. Bitkilerle ilgili bir sitede ağustos ayında çelik alınması gerektiğini okumuştum. Ağustosta tekrar deneyeceğim. Sanırım katmerli petunyaların çelikle çoğaltıldığı önceki mesajlarda yazılmıştı.

Sayın Hkndal, petunyanız toparlanmış gözünüzaydın. :)

tufan
20-05-2008, 23:59
Çok teşekkür ederim.
Okuyarak geri gide gide buldum bu çelik konusunu da bi sorayım dedim, bayağı da heyecanlanmıştım ama gene de değer denemeye. Demek ki tahta sandıkları kırmayacağız, saklayacağız.:D Çok teşekkürler tekrar.

LuNa
21-05-2008, 00:41
Bugün gidip 3 kücük cicekli sarkan, 1 büyük cicekli beyaz ve 1 tanede eflatun katmerli aldim. Yarin hepsini büyük bir saksiya dikip arajman yapicam. Bakalim nasil olucak :)

ar_da
21-05-2008, 22:39
Petunya bildiğim kadarı ile mevsimlik bir çiçek. Geçen yıl havalar soğuyunca içeri aldım, çiçekli idi ama yaşamadı. Zannedersem çelikle çoğalmıyor.

Gülgün
22-05-2008, 13:11
Sn Ertangm, petunyalarınızı da, sardunyalarınızı da çok beğendim. Nasıl yapmış, nasıl bakmışsanız harika olmuşlar.

limon
22-05-2008, 19:51
Kendi topladığım tohumlardan yetiştirdiğim petunyalar hakkında yazdığım yazıya inat petunyamın birisi capcanlı koyu mor renkte açtı. :) Demek ki kendi topladığım tıohumlardan çıkan petunyaların hepsi pastel tonlarda olmuyormuş, capcanlı renkte de olabiliyormuş ;)

zenfree
22-05-2008, 19:57
Benim tohumdan yetiştirdiğim petunyalardan bir iki tanesi açtı. Çok pastel bir lila. Canım sıkıldı doğrusu. Oysa tohum paketinin üstündeki renk fuşya idi.:(

zenfree
22-05-2008, 20:06
Ağustos ayında kendim topladığım tohumlardan çimlendirdiğim petunyanın sadece iki kökü tutmuştu. İki kök yanından sürgünler vererek tüm saksıyı kapladı. Çok güzel çiçeklendi. Tohum satın almaktansa sanırım bitkiden tohum toplamak daha iyi sonuç veriyor.

Buket Aknar
22-05-2008, 21:31
Sevgili Zenfree; ellerine sağlık, çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Ben hiçbir zaman tohumdan petunya yetiştiremedim. Tohum nerelerinde oluşuyor?

zenfree
22-05-2008, 21:53
Limon bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=134980&postcount=104) mesajda görüntülemişti. Ben de onun sayesinde öğrenmiştim tohum toplamayı.:) Bu pembe petunyaların tohumlarını garip bakışlar altında Tükiye Hastanesi'nin bahçesinden toplamıştım.
Galeriye de ekledim. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=17576&catid=newimages

hassoman
22-05-2008, 23:48
....Sn. zenfree 25 No' lu gönderide ,
çelikle üretimin mümkün olduğundan bahsediyor. Ama Sn. limon' da 30 no' lu gönderide; sadece tohumla üretilebildiğini söylüyor....

Daha önce de yazdım sanırım. Sadece katmerli olanlar çelikle üretilebiliyor... Yani hem zenfree hem de limon haklı...

tufan
23-05-2008, 00:00
Daha önce de yazdım sanırım. Sadece katmerli olanlar çelikle üretilebiliyor... Yani hem zenfree hem de limon haklı...

Sn.hassoman ikisinin de haklı olduğuna çok sevindim.
Ben gene de tekrar okudum;
iki mesajda da açık değil gibi geldi.
Olsun sonuçta katmerlileri çoğaltabileceğiz yani.
Evvelsi gün; Sn.penelophe' nin çiçeklerini çok beğenmiştim,
katmerli olanları, onlardan aldım sera' dan.
Çok güzel kokuyorlar. Resim ekleyeceğim en kısa sürede.
Çok teşekkürler size de.

hassoman
23-05-2008, 00:03
... Canım sıkıldı doğrusu. Oysa tohum paketinin üstündeki renk fuşya idi.:(

Aynı yakınma için bknz:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3846&page=8

#212 ve # 214’ e bakınız…

Bu konuda ne yapabiliriz bilmiyorum?...

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 00:09
Sn Ertangm, petunyalarınızı da, sardunyalarınızı da çok beğendim. Nasıl yapmış, nasıl bakmışsanız harika olmuşlar.

Teşekkür ederim Gülgün hanım .Arkadaşlarında yaptığı gibi bakımlarını ihmal etmiyoruz.

Buket Aknar
23-05-2008, 17:23
Sevgili Uzman16 ellerine sağlık.

limon
23-05-2008, 21:12
Bunlar kendi kendine dökülen tohumlardan çıkan fideler. Kendi topladığım tohumları biraz geç ektiğimden henüz ufaklar. Rengine bayıldım. Şimdilik 2 kökü açtı diğerleri sırada. Birisi mor ikisi beyaz çıktı.
3833838339

tufan
24-05-2008, 00:25
Sn. uzman 16;
aslında verdiğiniz çok güzel bir haber. Ben de çiçekleri düzenlerken, yanlışlıkla kırılanları, suya koyuyordum ama daha sonra maalesef, köklenmeyeceğini düşünerek sudan çıkarıyordum. Bundan sonra bi süre suda bekletip torfa almak lazım. Benim petunyalarım da yalın kat ve gövdeleri oldukça kalın, çarşılarda satılanlara göre, yaprakları etli ve daha büyük. Zaten ilk başlarda, gerçek sarkan petunya demem de o yüzdendi.
Bu arada size haber veririm dedim ama, seradaki arkadaş geçen gün Yalova' dan geldi, maalesef hiç kalmamış, bizim petunyalardan. Askıda, katmerli normal petunya getirmiş. Onlar da çok sağlıklı ve çok güzel kokuyorlardı. En sonda ki resim de normal petunya, onlar da çok güzel oldular.

özlem11
24-05-2008, 10:50
Bunlarda benimkiler ama daha küçükler...
Diğer 4 tane olanıda tomurcukta...Çiçeksiz.

tufan
24-05-2008, 14:31
Sn. olay9;
eklediğiniz resimde ki ''makro'' nun ölçüsünü pek anlayamadım ama
mesela, normallerinden ne kadar daha büyük? İki katı, üç katı
kadar olabilir mi? Bir de acaba kokulu mu?
Bunları öğrenmek istedim.
Teşekkür ederim şimdiden.

özlem11
25-05-2008, 09:09
Evet bu ve diğer birisi iri. Ama belirgin bir kokusu yok. Cinsinde sanırım iri olması...
Açmış şeklide farklı çiçek biçiminin...

Sebahattin Sargın
25-05-2008, 10:26
Petunyaları sevmeme rağmen sizikileri sevdim vallahi ;)

Sevgili Tufan;

Ne kadar güzel ve canlı gözküyorlar, çok iyi bakıldıklarI belli. Balkonunuza çok yakışmışlar, yaseminler ile uyumlu olmuşlar ;)

Sevgiler ;)

tufan
25-05-2008, 23:56
Sn. olay9;
teşekkür ederim, evet dikkatlice bakınca fark gözüküyor,
tam beşgen açmış petunyanız kırılmadan.

Sn. sebahattin arkadaşım;
teşekkür ederim, gerçekten güzel oldular ve
gün geçtikçe istediğim hale geliyorlar. Toprağı kurudukça
azar azar suluyorum, bütün gün gözüm üzerlerinde.
Haftada bir kere de bitki besini veriyorum, ılık suyla karıştırarak.
Bu arada senin sürprizi!! unuttum sanma, hazırlanıyor merak etme,
hafta içi görüşeceğiz inşallah, Sn.turco ile gelmeyi düşünüyoruz.

özlem11
26-05-2008, 12:05
Sizinkilerde çok güzel Sayın Tufan...

Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 14:44
Sn. Tufan petunyalarınız çok güzel olmuş . Buda benim şebboy gibi kokan büyük petunyam .

tufan
30-05-2008, 00:42
Sn. olay9 ve Sn. ErtanGM;
çok teşekkür ederim. Hepimiz eminim ki üzerlerine titriyoruz çiçeklerimizin.
Dün sabah; bir komşum, '' balkon yıkılıyor, çok güzel olmuş çiçekleriniz, temmuz' a kadar! dayanır mı bu çiçekler? '' dedi. Bu ne demek şimdi felan diye düşünürken, akşam sulama yaparken şok geçirdim. Petunyanın yaprakları sönmüş, buruşmuş, kurumuş, acaip sinir oldum. Petunyamı beyaz sinek istila etmiş, acilen hazırda bekleyen ' kötü günler için ' doğranmış domates yaprağı suyunu, 5/6 saat sonra, geçen seneden kalan Deltharin' i verdim, bundan sonra sabahı bekleyeceğiz, inşallah iyi gelecek. Gelmezse, Mine hn.'ın tarifini verdiği acı kırmızı biber, pelin otu ve sudan hazırlanan karışımla mücadeleye devam. Gene de en kısa sürede, balkonun iki cephesine de, kocaman Nazar boncukları almak şart oldu.
Bu arada sadece mor renklilerin istila altında olduğunu da belirteyim, diğerlerinde maaşallah hiç birşey yok. Beyaz sineklerin, özellikle tüylü yapraklı çiçekleri sevdiğini de öğrendim. Domates, küpe çiçeği, petunya gibi.
Ama niçin sadece mor renkte var da diğer renklerde birşey yok, enteresan...

pügrü
30-05-2008, 07:56
arkadaşlar,ben yenı eğrendım ama sizler daha önceden duymuşunuzdur belki,ısırgan otunu bır kaba koyuyorsunuz ve üzerini örtecek kadar su ekliyorsunuz 15-20 gün bekletiyorsunuz size doğal bitkıiılacı oluyormuş,haşerelere karşı ,sizlerle paylaşmak istedim;)

özlem11
30-05-2008, 08:55
ÜzüldüM Tufan. Umarım geçer.
Sağolun Pügrü. Aklımızda olsun.

Arzu Kırlangıç
31-05-2008, 08:54
Sn. Tufan üzülmeyin . Petunyalarınız eski haline dönecektir . Benimde küpe çiçeğime beyaz sinekler oluşmuştu . Koçtaştan aldığım sprey şeklindeki ilacı 1 sefer uygulamam yeterli oldu .

tufan
31-05-2008, 23:53
Sn.ErtanGM;
teşekkür ederim. Bugün biraz daha iyiler. Gerçi Koçtaş' tan birdaha alışveriş yapmama kararım var ama, eğer ilacın ismini verebilirseniz, bir araştırayım ben de. Olmazsa başka yerden de alabilirim, bir kenarda hazır dursun.

özlem11
01-06-2008, 09:15
Arkadaşlar bu konuda yakınınızda bunan ziraat ilaçları satan yerlere başvurmak bence daha mantıklı. Verdiği ilaçlara hem böcülerden kurtuluyorsunuz hemde çiçeğinizi beslemiş oluyorsunuz.

Arzu Kırlangıç
01-06-2008, 23:51
Sn. tufan Bende elimde bulunduruyorum . Çoğalmadan önlemini alıyorum kullanımıda kolay . Hobby marka sprey şeklinde her türlü bitki böcekleri için . Sizdemi koçtaşta sorun yaşadınız .

tufan
02-06-2008, 00:13
Sn.ErtanGM;
teşekkür ederim, bir kenara not alayım, en kısa sürede bir tane edinmek lazım.
Koçtaş' tan; Aguatic marka, 2 litrelik, pompalı püskürtme, ÇİN malı almıştım. 3/4 kullanmadan sonra pompanın olduğu yer kırıldı, götürdüm. Kendi imalatları gibi ! , kullanım hatasından olmuştur dediler, zaten orada çalışanları biliyorsunuzdur, hepsi genç. Bizde de var, birşey olmadı bizimkine diyor gençkız. Geri almadılar. İtiraz etmelerine rağmen orada bıraktım, çıktım, sonuçta kullanılamayacak halde. Ve eminim sattıklarının % 80-90 ı kırılmış olarak geri gelecek. Kısaca birdaha Koçtaş' tan birşey almayacağım. Ama Hobby marka sprey' i bulacağım mutlaka başka yerden.
Sn.olay9;
tabii ki ziraatçilere danışıyorum. Karşı komşum sera, ziraat mühendisi. Sağolsun benim için telefon açtı, zirai ilaç satan arkadaşlarına, elimde olanları söyledik. Bir ilaç var beyaz sinek için özellikle, şuan ellerinde yok, '' elindekileri kullansın sonra bulmaya çalışırız'' dedi. Başka biryerden buldum gene özellikle beyaz sinek için dediler. Aldım, benim evdeki delthari' ni damlatmışlar suya, yani aynı ilaç.
Neyse sonuçta, enazından mücadeleye devam. Bugün daha iyi çiçekler, yarın tekrar ilaçlama. Teşekkürler.

LuNa
02-06-2008, 00:26
Herkese selamlar

Daha önceden resmini ekledigim petunyalarim daha bir serpildiler. Uzadikca daha da güzel oluyorlar.
39318

Bunlari da 2 hafta önce almistim. Aldigimda daha kücüktüler ve durumlarida biraz kötüydü. Yapraklari yapis yapis olmus, Bazi dal ve yapraklarinda kurumalar vardi. 2 Hafta süren yogun bakim sonrasinda durumlari.

39319
39320

Aldigim gün uclarini oldukca derinden budamistim ve saksiya diktikten sonra asprinli su verdim, iki gün sonra sivi besin verdim. Sonuc ortada simdi petunyalarim ve ben cok mutluyuz :D

Bunlar katmerlilerim, cok hos kokulari var. Gelip gecerken burnumu dayiyorum onlara :rolleyes:
39321

Bunlarda sarkan mini petunyalarim. Aldigimda en kötü bunlardi, daha yeni yeni kendilerine geldiler.
39322

Arzu Kırlangıç
02-06-2008, 11:52
Sn. Luna petunyaların çok güzel olmuş . Emeğinin karşılığını almışsın .

Arzu Kırlangıç
02-06-2008, 11:59
Sn Tufan ; Her nedense ilk şikayetler hep bizden geliyormuş gibi tepkiler verirler . Daha önce böyle bir şikayetle karşılaşmadıklarını söylerler . Aslında birçok alışveriş yaptığımız yerler öyledir. Alırken etrafımızda pervane olurlar garanti verirler . Değiştirme veya iade yapma zorunda kaldığımızdada mağdur olup üzülen biz oluruz . Bende artık birşey satın alırken acayip inceler oldum . Fişlerimizi faturalarımızı saklıyoruz . Karşı tarafa bu konuda hiçbir bahane bırakmamaya çalışıyorum . Koçtaştan aldığım ilacı çiçek bölümünden sorumlu ziraatçi bir kız önerdi . Kendiside aynısından kullanıyordu . Dışarıda seracıya yaptırdığı mavi renkli özel bir karışımıda gösterdi . Çiçeklere iyi gelmediği için kullanmaktan vazgeçmiş . Ayda 1 kereden fazla kullanımda çiçeklere ağır gelebiliyor. Umarım çiçekleriniz kendini toparlar . Göze gelmişlerdir .:cool:

özlem11
02-06-2008, 17:17
Arkadaşlar bu tür sorunları neden tüketici hakları bildirmiyorsunuz. Her ürünün belli bir kullanma süresi var. Hatta iade...

Buket Aknar
02-06-2008, 19:29
Arkadaşlar; bir süre önce balkon kenarınadaki saksıya alleziumlarla birlikte tanzim ettiğim petunyalarımı buradan sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah yakında katmerli petunyalarımı da ekleyebileceğim. (Onlar henüz daha fazla gelişmediler )

tufan
02-06-2008, 21:48
Merhabalar;
beyaz sinekler için bir mücadele, en kısa sürede denemek lazım...
**Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

** Alıntı. Ağaçlar.org

petulya
03-06-2008, 11:22
[QUOTE=Sebahattin Sargın;239891]Petunyaları sevmeme rağmen sizikileri sevdim vallahi ;)

Sebahattin inan ki petunyaları sende çok ama çok sevebilirsin. Her çiçekte olduğu gibi bir bitkinin hakkı verildiğinde bak ne harikalar oluyor...
http://www.hangingbaskets.com/bushTreeStands.html

Bu siteyi daha önceden eklemiştim. Sitenin tüm bölümlerindeki arajmanlar hobi edinenler için çok güzel fikir veriyor.. Ama bu kadar çok çeşidi birarada burda nerde bulacağız orası biraz soru işareti...

f-sunflower
04-06-2008, 13:51
Bunlarda benim yaramazlar.. :)

özlem11
05-06-2008, 10:28
Her ikiside çok güzeller...

f-sunflower
05-06-2008, 11:42
İki tane değil,balkondan düşen bir tohum ve tek bir kök ben sökmeye kıyamadım onlar iyice çoştular onun için yaramaz diyorum...:)

Arzu Kırlangıç
05-06-2008, 12:30
Çok güzeller.. coşmuşlar Sn. fsunflower .

f-sunflower
05-06-2008, 19:10
Teşekkür ederim, gerçekten çokmuş durumdalar başka bir saksıdaki petunyalarım ise hastalıktan kırılıyorlar ne yapıcağımı şaşırdım.

tufan
05-06-2008, 22:47
Sn.f-sunflower;
öncelikle çiçeklerinize geçmiş olsun diyorum. Ben de, son bir haftadır çiçeklerin hastalıklarıyla uğraşıyorum. Sanırım yavaş yavaş sonuç almaya başladım. Eklediğiniz fotoğraftaki çiçekler gerçekten çok güzel olmuşlar. Hiç ilgilenmesek daha mı iyi oluyorlar nedir.
Karşı komşunun gece,deneme amaçlı çektiği fotoğrafı ekleyeyim. Gündüz daha iyi görüntüler alabileceğiz, onları daha sonra ekleyeceğim.

Arzu Kırlangıç
06-06-2008, 00:07
Hepsi çok güzel . Sizi tebrik ederim Sn. tufan

tufan
06-06-2008, 00:29
Sn. ErtanGM;
teşekkür ederim, bunlar da benim balkondan sarkarak çektiklerim. Mor olanlar hastalıkla boğuşanlar. Hala tam olarak iyileşmediler. Sizin ismini verdiğiniz ilacı da henüz alamadım, bir de onu deneyeceğiz .

tufan
06-06-2008, 00:35
Sayın ErtanGM;
Tohumları da gözetlemeye aldım.

LuNa
06-06-2008, 01:22
Sn. tufan,
Petunyalariniz cok güzel ciceklenmisler masallah. Gözüm kaldi dogrusu, kiskanmadim desemde yalan olur, ama endise etmeyin nazarim degmez :) Bizim burda havalar biraz kötü gidiyor, buyüzden petunyalarimda yeterli günes alamadigi icin fazla gelisemiyorlar. Hergün baslarindayim ama nafile, tek istedikleri günes halbuki.
Bu arada sn. tufan Mudanyadanmisiniz, resime bakinca mudanya`ya benzettim.

tufan
06-06-2008, 01:36
Sn.LuNa;
çok teşekkür ederim, biraz hastalıkla boğuştuk ama evet gene de güzel oldular fakat henüz tam olarak istediğim hale gelmediler. Ben daha çok sarksınlar istiyorum enaz bir metre olsalar süper olacak. İnşallah çok şey istemiyorumdur. Nazarınızın değmeyeceğine eminim.
Benim balkonum bir tarafı doğudan sabah güneşi, her iki tarafı da akşama doğru tam güneş alıyor. Güneşi çok seviyorlar, suyunu da her sabah biraz, akşamları da yeteri kadar veriyorum. İki haftada bir de sıvı besin. E beyaz sinek ilaçlarını da unutmamak gerekir, 3-4 gün de bir, bu aralar.
Evimiz Mudanyada değil, Bursanın dışında sayılırdı ama gittikçe Bursa yaklaşıyor. Carrefourun arkasında, Orhaneli yoluna doğru. Biliyorsanız tabii Bursayı...

f-sunflower
06-06-2008, 09:53
Sn. Tufan sizinkilerde çok güzeller inanın ben şaşırmış durumdayım.Saksıdakiler gitmek üzereler,ama yerdekiler hergün çiçeklerini (solmuş olupta tohum yapacakları) koparıyorum daha büyümesinler bir daha aynı yerde çıkmasınlar diye ama ters tepiyor sanki.Onların altında kalan bodur yıldızlarıma olan oluyor.

LuNa
06-06-2008, 13:52
Sn.LuNa;
çok teşekkür ederim, biraz hastalıkla boğuştuk ama evet gene de güzel oldular fakat henüz tam olarak istediğim hale gelmediler. Ben daha çok sarksınlar istiyorum enaz bir metre olsalar süper olacak. İnşallah çok şey istemiyorumdur. Nazarınızın değmeyeceğine eminim.
Benim balkonum bir tarafı doğudan sabah güneşi, her iki tarafı da akşama doğru tam güneş alıyor. Güneşi çok seviyorlar, suyunu da her sabah biraz, akşamları da yeteri kadar veriyorum. İki haftada bir de sıvı besin. E beyaz sinek ilaçlarını da unutmamak gerekir, 3-4 gün de bir, bu aralar.
Evimiz Mudanyada değil, Bursanın dışında sayılırdı ama gittikçe Bursa yaklaşıyor. Carrefourun arkasında, Orhaneli yoluna doğru. Biliyorsanız tabii Bursayı...

Evet biliyorum orayi. Carrefour ilk acildiginda 1 yil orda calismistim. Artik oralari Bursa`nin disi sayilmiyor, okadar ilerlediler ki simdi heryer merkez :)

özlem11
06-06-2008, 14:34
Sayın tufan tebrik ederim. Ellerinize sağlık çok güzeller...

özlem11
07-06-2008, 10:07
Petunyalarım...
Sizinkiler kadar güzel değiller ama...

f-sunflower
07-06-2008, 12:19
Bence çok güzeller Olay9 yanlız ,dibindeki ipek çiçekleri mi?

tufan
07-06-2008, 12:40
Sn.olay9;
Sn.f-sunflower' a katılıyorum. Daha güzel olacaklar. Fakat sanki, sizinkiler bana katmerli petunyanın yalın katlı olanları gibi geldi. Büyüyebilmeri için bir destek sağlarsanız daha çabuk boylanırlar. Bende ki katmerlilerden birkaç örnek fotoğraf ekleyeyim, karşılaştırabilmeniz için. Bütün fotoğraftakiler aynı saksı ve çiçek, belirteyim.

özlem11
07-06-2008, 15:41
Evet benimkiler yalın kat. Sadece beyaz olanı katlı. Oda tomurcukda...
Arkadaşım dibindekiler ipek çiçeği. Tutmaz diye ekmiştim. Onlarda tuttu belki zamanla başka saksıya alırım. Zararı olmazsa durur 2 cins çiçek arajman olur.

f-sunflower
07-06-2008, 16:56
Bende de var ipek çiçeği.En kolay yetişen ve tutan bir çiçek .Güle güle büyüsünler.

Arzu Kırlangıç
07-06-2008, 18:30
Sayın tufan , bende bazı tohomları gözlemliyorum . Birçoğunuda tohum oluşmadan koparıyorum gelişsin diye.
Sevgili olay , Aynı cins petunyadan bendede var . Bunlar sanki diğer çeşitlerinden daha dayanıklı .

özlem11
08-06-2008, 09:22
Banada öyle geldi.

zenfree
08-06-2008, 14:41
Tufan Bey petunyaların gerçekten harika görünüyor. Tebrikler. Ancak katmeriler biraz susuz kalmış gibi geldi bana.

zenfree
08-06-2008, 15:20
Benim petunyalarım da çok keyifliler. Sıcaklar arttıkça bozluacaklar diye düşünüyorum.:( Bozulanları devamlı budamayı planlıyorum.
40011
Buları fide olarak almıştım. Durmaksızın açıyorlar.

40012
Bunları tohumdan yetişti. Tohum ambalajının üstündeki fotograftan çok farklı oldular. Çok neşeliler.

40013
Bu petunyanın tohumunu netten sipariş etmiştim. Rengi sarı diye ilginç gelmişti. Ama çok sarı değilmiş.:o

Buket Aknar
08-06-2008, 15:24
Sevgili Zenfree; hepsi çok güzel. Ellerine sağlık. Bunları görünce benimkileri iyice bir karıştırdım. Benimkiler kısır mı ne!!! Hiç tohum yok. Öyle bir oluşum da yok.

zenfree
08-06-2008, 15:35
Buketciğim bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245012&postcount=394) tohum keseleri çok net görünüyor. Seninkilerde bu keseler oluşmuyorsa belki de haklı olabilirsin.

tufan
08-06-2008, 20:45
Sn.zenfree;
teşekkür ederim, sizin petunyalarınız da maaşallah çok güzeller. Hele ki, sarı petunya, mükemmel. En favori rengim olmasına rağmen hiç görmemiştim, ilk defa bu renk bir petunya gördüm. Hatta bugün, sera' da aklımdan geçti, petunya' nın niçin sarısı yoktur diye, öyle bir kafaya takmışım, gittim sarı yıldız çiçeği aldım. O da çok güzel, bundan biraz koyu ama gene de açık bir sarı. Morların yanına yakışıyor.:D
Not aldım, sarı petunya peşine düşülecek...

zenfree
08-06-2008, 20:51
Ben de sarıyı merak etmiştim. Bu siteden (http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/product/2024/1)sipariş ettim. Ancak fotograftaki kadar sarı değiller.:) Ama şunu belirtmeliyim bitki çok sağlıklı.

tufan
08-06-2008, 21:08
Sn.zenfree;
teşekkürler. Biraz inceleyebildim; ama orada da, anlayabildiğim kadarı ile krem-sarı gibi birşeyler diyor. Gene de güzel. O sitede yoksa tam sarı bulmak imkansız gibi geliyor. Araştıracağız...

zenfree
08-06-2008, 21:14
Petunya limoncello (http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/product/2001/1) da sarı.:)

tufan
08-06-2008, 21:18
Peki. :)

eylems
08-06-2008, 21:52
Sevgili Zenfree; hepsi çok güzel. Ellerine sağlık. Bunları görünce benimkileri iyice bir karıştırdım. Benimkiler kısır mı ne!!! Hiç tohum yok. Öyle bir oluşum da yok.

Sevgili Buket Aknar,
Benim petunyalarımda tohum kesesi oluşturmuyordu.Bunun sebebi herhangi bir rüzgar, sinek vb. tozlaşmayı sağlayan etmenlerin olmamasındandı.Bende bir suluboya fırçası ile petunyanın içinde oluşan tozları çiçeğin ortasında bulunan dişicik organının tepesine fırça ile sürdüm.Çiçek solunca tohum keseciği oluşmaya başladı.Bu yöntemi katsız petunyada denedim tohumda aldım ama çimlenirlermi bekleyip göreceğim.Katlı petunyalarada denedim şuan için belirti yok.

Buket Aknar
08-06-2008, 22:56
Sevgili eylems; doğrusu sabrına hayran kadım. Yarın bir daha inceleyeceğim ama senin uyguladığını yaparmıyım bilmiyorum.

Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 14:30
Sn. Zenfree petunyalarınız birbirinden güzel . Mor ve pembe tonda olanlar çok hoş . Benimde favori rengim mor .;)

zenfree
09-06-2008, 19:39
Teşekkürler Arzu Hanım, o saksı tamamen tohumdan yetişti.:)

Oyaman
09-06-2008, 23:28
Sevgili Cemo , Petunya konusunda bende aynı şikayetler içindeydim ve bir daha almayacağım , ben bu çiçeğin dilinden anlamıyorum diyordum . Geçen gün pazarda katmerli morunu görünce dayanamadım yine aldım .
Bu sene suyuna bilhassa dikkat ediyorum , fazla su vermemeye çalışıyorum .Parmağımla toprağı kurcalıyorum ve kuru olduğunu anlarsam su veriyorum .
Şimdilik iyi gidiyor . Bakalım barışabilecekmiyim bu sene Petunya ile , selamlar .

tufan
10-06-2008, 00:14
Bende bir suluboya fırçası ile petunyanın içinde oluşan tozları çiçeğin ortasında bulunan dişicik organının tepesine fırça ile sürdüm.Çiçek solunca tohum keseciği oluşmaya başladı.Bu yöntemi katsız petunyada denedim tohumda aldım ama çimlenirlermi bekleyip göreceğim.Katlı petunyalarada denedim şuan için belirti yok.
Sn.eylems;
acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek, tohum keseciği de oluşursa, renk melezlemesi yapabilir miyiz? Ya da nasıl yaparız? Daha koyu, daha açık, iki rengin birleşimi felan gibi birşeyler olabilir mi? Teşekkürler...

tufan
10-06-2008, 00:20
Sayın tufan , bende bazı tohomları gözlemliyorum . Birçoğunuda tohum oluşmadan koparıyorum gelişsin diye.

Sn.ErtanGM;
tam olarak anlayamadım; tohumları, bitki gelişsin diye mi koparıyorsunuz , yoksa tohumlar gelişsin diye mi? Biraz açabilir misiniz?
Tohumları koparınca , tohum gelişmez gibi geliyo bana. Ben, tohumlar gelişsin, olgunlaşsın, tohum alabileyim diye, gözlemliyorum...

tufan
10-06-2008, 00:35
Sn.cemo ve Sn.oyaman;
bence çok çabuk pes ediyorsunuz. Varlıklarını bile göremediğiniz canlılara teslim olmayın, ben bir hafta on gündür beyaz sinek canavarıyla savaşıyorum, ben de petunyalar da bitap düştük fakat kısmen başarılı oldukta, sayılır !. Ekte ki resimlere bir göz atıp, kararınızı birdaha gözden geçirmenizi rica ederim:D...

eylems
10-06-2008, 02:56
Sn.eylems;
acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek, tohum keseciği de oluşursa, renk melezlemesi yapabilir miyiz? Ya da nasıl yaparız? Daha koyu, daha açık, iki rengin birleşimi felan gibi birşeyler olabilir mi? Teşekkürler...

Sevgili Tufan, biyolog değilim bunu söylemeliyim.;) Fen bilimleri okumuşluğum var.Bu yöntemi bugüne kadar gözlemlenmiş **** hatırımda kalanlarla yaptım.Hatta sizin düşünceniz gibi farklı iki renk petunyayı(beyaz ve mor) tozladım.Tohum bağladı ama bu tohumlar çimlenip çiçek açtıklarında ortaya çıkacak.
Yazınızda ''acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek'' demişsiniz burası pek açık değil.
Anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışayım.Çiçeklenmiş ve tozlamayı düşündüğünüz bitkiler aynı türse (ikiside petunya ise) olabilir.Bu etkileşim bazen ebruleşme bazende şerit halinde renklenme olarak gözlemlenebiliyor.Nasıl yapılıyor? Şu şekilde yaptım:Beyaz petunya çiçeğinin iç haznesindeki tozlardan fırçaya yapışmasını sağladım ve bu tozları mor petunya çiçeğinin dişicik organının tepeciğine sürmeye çalıştım.Çiçek solunca tohum keseciği oluştu.
Farlı türlere ait çiçeklerse (petunya ve hercai menekşe) bu konuda bilgim yok.Olmaz gibi düşünüyorum.

tufan
10-06-2008, 08:42
Sn.eylems;
evet aynı tür den bahsetmek istemiştim, yani mor ve şarabi petunya mesela. Sabah erkenden yaptım zaten, aynen sizin söylediğiniz gibi. Tohumladıklarımı da işaretledim, onları ayrı toplayacağım. Bakalım nasıl olacak, hatta denemişken saksıların bir bölümünü sırf bu işe ayırayım diyorum, bütün renkleri birbirine karıştırayım. Sonuçta ne renkler çıkar , kimbilir?
Tekrar teşekkürler...

Arzu Kırlangıç
10-06-2008, 09:26
Sn tufan ; Tohumları bitki gelişimi için koparıyorum . Daha fazla çiçeklensin ve uzun ömürlü olsun diye solan çiçekleri koparıyorum . Tabi tohumda ayırıyorum ama hepsinin tohuma dönüşmesini beklemiyorum . Deneyinizde başarılar .

tufan
10-06-2008, 10:24
Sn.ErtanGM;
şimdi anladım, ben de zayıf gördüklerimi kopartıyorum. Solmuş çiçekleri ben de topluyorum, eğer tohumları güzel gözükmüyorsa makasla sap' tan kesiyorum.
Teşekkürler...

eylems
10-06-2008, 10:24
Sn.eylems;
evet aynı tür den bahsetmek istemiştim, yani mor ve şarabi petunya mesela. Sabah erkenden yaptım zaten, aynen sizin söylediğiniz gibi. Tohumladıklarımı da işaretledim, onları ayrı toplayacağım. Bakalım nasıl olacak, hatta denemişken saksıların bir bölümünü sırf bu işe ayırayım diyorum, bütün renkleri birbirine karıştırayım. Sonuçta ne renkler çıkar , kimbilir?
Tekrar teşekkürler...

Sayın Tufan, sonucu merakla bekliyorum.Başarılar.

Nihal
10-06-2008, 21:38
Ben de bir mor bir petunya satın almıştım.Gayette güzel açtı.Şu sıralarda tohum veriyor.Ben o tohumları ektim acaba çimlenirler mi?

cybel
11-06-2008, 06:54
Arkadaşlar dün gece yazdıklarınızı okuduktan sonra hemen petunyalarımın yanına koştum ve yaklaşık 4 kese tohum oluşmuş ve kurumuşlar onları hemen topladım. Birde bu tozlaştırmayı denemek istiyorum bir suluboya fırçası bulucam bugün. Teşekkürler.

Oyaman
11-06-2008, 14:10
Sevgili Tufan çok haklısınız , demekki istenirse ve bakılırsa sizin Petunyalarınız gibi muhteşem olacaklardır .Kutlarım .

eylems
16-06-2008, 20:22
Katlı petunyada denediğim yapay tozlaşma başarılı oldu.Çiçeğim tohum keseciği yaptı.

tufan
19-06-2008, 23:27
Merhaba;
daha önce de yazmışım, beyaz sinek mücadelesinden petunyalar da ben de bitap düştük diye.
Ben biraz toparladım ama, petunyalar hala bitap arkadaşlar. Süs bitkileri ve hastalıklarına da yazdım. Yaprakları devamlı kuruyor ve bu kuruluk sanıyorum, köklere kadar da gidiyor. Acaba neler yapılabilir düzeltmek için? Birkaç resim de buraya ekleyeyim.

zenfree
19-06-2008, 23:31
Benim tohumdan yetiştirdiğim saksılarımdan biri ( bu mesajdaki ikinci fotograf (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245835&postcount=409))tamamen kurudu. Dipten budadım. Sulamaya devam ediyorum. Diğer saksılarımda da yapış yapış olmaya başladı. Yeni bir ilaç aldım. 2 gün önce ilaçlardım. Yapışkanlık geçti gibi. İyi görünüyorlar.

Sayın Tufan, sizdeki problemleri yaşadıktan sonra ben hep bitkilerimi kaybettim malesef. Ancak budadığımda yerine daha sağlıklı yeni sürgünler verdi. Daha önceki sayfalarda okuyabilirsiniz.

eylems
19-06-2008, 23:48
Benimde 3 petunyam durduk yere kurudu.Herhangi bir zararlıda yoktu.Suyuna dikkat ettim ama kurudular.Katlı olanlarda sorun yok.Onlar kurudukça ben yenisini alıyorum.

tufan
19-06-2008, 23:49
Sn.zenfree;
İyi ki sarı olanlar kurumamış, nazarım değdi diyecektim. Maaşallah diyelim önce.
Ben yapış yapış olma işini ya deltarinle ya da domates yaprağı solüsyonuyla çözdüm, hangisi tam emin değilim. Bir sürü ilaç kullanınca hangisinin etkili olduğunu anlayamıyoruz da, işin kötüsü. Eklediğim resimden anlayacaksınız, budamak pek etkili olmayacak gibi çünki bitki köküne kadar kurumuş adeta, son çare oksijenli suda tutacağım sabaha kadar, sonra torf' a ekeceğim. İnşallah yaşar, bu arada yani ektikten sonra budasam olacak herhalde değil mi?

tufan
19-06-2008, 23:53
Sn. eylems;
yapraklardan mı başlıyor kurumaya, yoksa öyle dan diye birden mi oluyor? Bunlar mor olan sarkan petunyalardan. Hiçbir yerde kalmadı, heryerde tükenmiş. Normal petunyalardan bir saksım var arka balkonda , olmazsa ben de yerine onları koyacağım ne yapalım.

zenfree
19-06-2008, 23:53
Umarım başarılı olursun. Kolay gelsin.

Sarı petunyalarım harika. Çok çiçeklendiler. Çiçekler fazla olunca sarı renk daha çok farkediliyor. Vakit bulduğumda fotograf eklerim.

eylems
20-06-2008, 00:59
Sn. eylems;
yapraklardan mı başlıyor kurumaya, yoksa öyle dan diye birden mi oluyor? Bunlar mor olan sarkan petunyalardan. Hiçbir yerde kalmadı, heryerde tükenmiş. Normal petunyalardan bir saksım var arka balkonda , olmazsa ben de yerine onları koyacağım ne yapalım.

Sayın tufan, öyle birden bire kuruyor.

yeşil yaprak
21-06-2008, 08:58
Sayın Cemo,yapışkanlığı önlemek için,bitkinin üzerine sabunlu su püskürtün(bir litre su içinde, bir kaşık sıvı sabunu köpürtmeden eritin).Petunya saksıda ise,baş aşağı bu suya dal
dırıp çıkartın

yeşil yaprak
21-06-2008, 09:29
Sayın zenfree,benim petunyaların yaprakları saradı,istediğim gibi olmadılar.Söylermisiniz
petunyalarınızı nasıl güzelleştiriyorsunuz?Su ve güneş isteği nedir?Nasıl topraktan hoş-
lanır???

yeşil yaprak
21-06-2008, 16:00
Sabunlu suyun, torağa geçmemesi için toprağın üzerini emici bir bez ile örtün.Bu işlemi bir-iki kez uygulayın.Benim petunyaların yapışkanlığını böyle giderdim.

zenfree
21-06-2008, 17:36
Sayın zenfree,benim petunyaların yaprakları saradı,istediğim gibi olmadılar.Söylermisiniz
petunyalarınızı nasıl güzelleştiriyorsunuz?Su ve güneş isteği nedir?Nasıl topraktan hoş-
lanır???

Sayın Yeşil yaprak, benim petunyalarım da bozuluyor. Üstteki mesajlarda bir saksıyı kaybettiğimi yazmıştım.:( Dipten budadım sulamaya devam ediyorum. Yeniden büyümelerini umuyorum.

Petunyalarım 12:00'den sonra tüm gün güneşte. Haftada bir gün compo veya vilmorin marka sıvı besin veriyorum. Yine haftada bir gün arapsabunlu tarifi uyguluyorum.( Bu ara yapışkanlık arttığı için yeni bir ilaç deniyorum sonuç alırsam sizlerle paylaşırım) Solan çiçekleri kopartıyorum. Gölgede kalanlar çok uzayıp bol yapraklanıyor. Daha az çiçekleniyor.

Toprak olarak, componun hazır toprağını kullanıyorum. Zaten başka seçeneğim yok malesef. Ama petunyaların zengin toparaktan hoşlanmadığını, çiçekten çok yapraklandıklarını okumuştum.

limon
21-06-2008, 20:36
Benim de iki saksı petunya geçen hafta birden kurudu. İki gün içinde yapış yapış olup yaprakları büzüştü ve tamamen öldü. Bu sene hiç petunya almadım sadece kendi kendine çıkanlar var. Bir büyük saksıda sardunyanın yanında kendi kendine büyüyenlerde şimdilik bir sorun yok. Ama ben de bu durumun fazla güneşten olduğunu sanıyorum. Benim kuruyan iki saksı da hemen hemen tüm gün güneş alıyorlardı. Geçenlerde havanın ani ısınmasıyla keyifleri kaçtı. Sulamada sorun yoktu. Diğer saksıdaki sardunyaların gölgesinde kalıyor. Ben sorunun fazla güneşten kaynaklandığını sanıyorum. Bu sene öyle paylaşacak petunyam olmadığı için sizinkileri takip ediyorum.

Tufan sizinkiler çok güzeller, inşallah sorunu tamamen atlatırlar.

Zenfree, sarının tohumlarını topla muhakkak :)

zenfree
21-06-2008, 22:52
Sarı petunya malesef bugün bozuldu. İçeri aldım ve suyun altında yıkadım. İçeride gölgede bekleteceğim. Bakalım düzelecek mi?:( Çok çok güzeldi. Çiçeklerden yapraklar görünmüyordu. Malesef görüntüleyemedim. Tohum da alamadım. Olmazsa yine netten sipariş veririz. Ama şu an kesinlikle kesinlike(!)petunya bakmamaya kararlıyım.:o

tufan
22-06-2008, 01:16
Sn.zenfree;
Bugün karşı komşum sera'dan bir ilaç aldım, ismini söyledi ama, ben ilacı alır almaz uygulamaya balkona geldim. Hastalık teşhisi: kök mantar hastalığı. Bir litre suya bir çay kaşığı, karıştırınca beyazlaşıyor ve toprağı kupkuru olan çiçeğe uygulanıyor. Akşam bir iki saksıya, durumu ağır olanlara uyguladım. Sonuç alabilirsem ilacın adını yazarım veya üç-dört kullanımlık size yollayabilirim. Sarı petunyaların hatırına:D. İsterseniz biraz daha bekleyin, çiçekleri, söküp atmadan. Geçmiş olsun...

özlem11
22-06-2008, 10:18
Benimde 2 kök petunyam kurudu. Diğer 4 kök sağlam. En ilginci komşumla aldığımız aynı renk 2 kök kurudu, diğerleri komşumunda benimde sağlam. Acaba aynı renk ve cinsler mi kuruyor?

zenfree
22-06-2008, 19:16
Hastalık teşhisi: kök mantar hastalığı.

Bu önemli bir haber. Şimdiye kadar teşhiş konulamamıştı. İlaç CAPTAN mı?

Sarı petunyaları içeri aldım duş aldırdım. Saksı toprağını akan suyun altında beklettim. Geceyi içeride geçirdiler. Sabah inanılaz şeklide toparlanmıştı. Çok sevindim.

zenfree
22-06-2008, 20:01
Bu da fotografı. Makinam yok cep telefonuya çektim.

41414
Daha çok çiçekliydi, bir çoğu malesef soldu.

41415
Bunlar da bozulan petunyalar. Dipten budadım:(

yeşil yaprak
23-06-2008, 09:14
Sn. zenfree, petunyalarınıza üzüldüm.İnşallah budadığınız
dalları topağa dikmişsinizdir.Petunyamın kırılan dalını topra-
ğa diktim,tuttu gibi(petunyalarım bahçeye dikili)...

Oğuzhan
23-06-2008, 10:38
Sevgili Zenfree, çok üzüldüm.:(
Çok güzeldiler.Neyse ki sarı olanı kurtarmışsın.Artık çiçekler için zor günler başladı.Havalar çok sıcak ve yakıcı.
Dipten budamayı iyi yapmışsınız.Yenide tazeliyor.

tufan
30-06-2008, 15:01
Sn.zenfree;
Bugün karşı komşum sera'dan bir ilaç aldım, ismini söyledi ama, ben ilacı alır almaz uygulamaya balkona geldim. Hastalık teşhisi: kök mantar hastalığı. Bir litre suya bir çay kaşığı, karıştırınca beyazlaşıyor ve toprağı kupkuru olan çiçeğe uygulanıyor.

Sn.zenfree;
ilacı birkaç kere kullandım, ismini de öğrendim. Benlate. Ama doğrusunu isterseniz, bende hiç işe yaramadı, mor olanlarda herşey bitti. Bir iki kök kadar vardı ama onlara da bulaştı sanırım, teker teker hepsi öldü anlayacağınız.
Acaip birşey, hala da tam olarak çözemedik, sanırım diğer renkler daha dayanıklı, onların da bir iki dalında oluyor ama sadece o dal ölüyor, köke kadar ilerlemiyor. Yapraklar da bu arada acaip şekilde küçüldü. Onlara gübre takviyesi yapacağım, bakalım işe yarayacak mı?...

eylems
30-06-2008, 16:23
Saksılara bol çiçekli görünsünler diye ikişerli, üçlü aynı ve farlı renklerde petunyalar dikmiştim.Her ne hikmetse kimisi yanındakini öldürdü **** tamamen her ikiside öldüler.Biri diğerini yaşatmıyor.

zenfree
30-06-2008, 22:27
Tufan Bey, bilgiler için teşekkürler. Petunyaların güneşten çok etkilendiklerini düşünüyorum. Bu konuda uzamanlarımız ne der bilmiyorum. Daha önce yazlık beyaz yağ önerilmişti. Ancak onun da pek faydasını göremedim.

Arzu Kasapoğlu
30-06-2008, 22:45
Saksıda çok fazla kök var belki kuruma bu sebepten olabilir Zefree.

Geçen yıl bende aynı saksının içinde, fazla sayıda petunya tohumu çimlendirmiştim.

Çok güzel büyüyüp çiçekte açtılar ve bir süre sonra tıpkı seninkiler gibi hepsi aynı anda kurudu:(

tufan
30-06-2008, 22:59
Sn.zenfree;
haklısınız, güneş oldukça etkiliyor, ama ilk kuruyan mor renkliler; güneş açısından en korunaklı olan yerindeydi balkonun. Bu sıralar rüzgar da çok vardı, fakat rüzgardan olsa gene en korunaklı olan yerdeydiler :)
Sn. Arzu Kasapoğlu; size de hak veriyorum birazcık, sayı önemli ama bütün saksılar da ben de 10 kök vardı, bildiğiniz gibi yastıklardan çıkartıp saksıya ekmiştim. Yani sayı da pek etkili değil gibi geliyor.
Bu akşam boşalan saksılarda ki toprak-torf ları boşalttığım da gördüm, oldukça ıslaktı, hatta çok ağır geldi, diğer saksılarla karşılaştırınca. Bu olabilir diye düşünüyorum, suladıkça suyu tamamen çekmiş ve kurumamış, zaten belli de oluyor biraz dikkatli bakınca toprak- torf karışımı daha bir siyah, diğer saksılara göre ve bayağı da perlit kullanılmış karışımlarda.
Şimdilik gözlemlerim bunlar, diğerlerine bakarak biraz daha iyi kıyas yapabilirim daha sonra.

limon
01-07-2008, 10:00
Bu akşam boşalan saksılarda ki toprak-torf ları boşalttığım da gördüm, oldukça ıslaktı, hatta çok ağır geldi, diğer saksılarla karşılaştırınca.

Aynı durumu ben de farkettim. Bozulmaya başlayan çiçek sanıyorum ki suyu çekmiyor. Bozulan petunyaların saksılarında hep aynı duprumla karşılaştım. Fazla sulayıp boğdum mu diye düşündüm ama genelde toprağa parmağımla kontrol etmeden sulama yapmam.

tufan
01-07-2008, 12:21
Sn.limon;
gerçekten hiç böyle düşünmemiştim, haklısınız. Çok sulamaktan hastalanmıyolar, hasta oldukları için su alamıyorlar topraktan. O zaman, kök mantar hastalığı teşhisimiz doğru, ama çözüm bulamıyoruz. Dayanıklı olanlar hayatta kalabiliyor, peki onlar neden dayanıklı acaba, genlerinden mi kaynaklanıyor?
Herzaman çabucak bozulan normal petunyalar oldukça sağlıklı gözüküyor. Demek yanlış bakımdan kaynaklanmıyor, tamamen bitkinin kendisi ile alakalı durumlarda olabiliyor. Bizim tek suçumuz, hastalıklarında kullanılacak ilacı bulamıyoruz...

limon
02-07-2008, 00:32
Belki de aldığımız fideler zaten hastalıklıdır. Gerçi ben bu sene almadım hiç kendiliğinden çıkanların da bazılarında oldu aynı sorun. Hatta bir saksı sakız sardunyamda da aynı durum var, kurtarmaya çalışıyorum.

eylems
02-07-2008, 07:06
Bir petunyam daha öldü.Anlamıyorum tam serpilip dallanıyor.Üstü çiçeklenip şenleniyor.Birde bakmışsın ölmüş.

eylems
05-07-2008, 03:05
Petunyalar ansızın solup ölmekten bıkmadılar, bende alıp onları dikmekten bıkmadım. Biri diğerini öldürüyor diye ve kökleri birbirine değmesin diye aralarını sağlam bir kağıtla paravan misali ayırdım. Biri kırmızı diğeri pembe iki petunya kışı çıkarıp çiçek açtı ama bu yılki fidelerde hatalı olan bişeyler mi var?
Plastik saksılar fazla ısınma yapabilir ve bitkiyi öldürebilir diye bu enteresan keçeli saksıyı buldum. Umarım bunlarda ölmezler.

GLCN
05-07-2008, 12:44
Bu sene petunya hakkında [en azından benimkiler hakkında) birsey öğrendim gecen sene aldığım fideler yaklasık bir haftada ölmüşler bende vaz geçmiştim bu bitkiyi yetiştirmekten ama bu sene tohumdan ektiklerimden yaklasık 10 kadarı sağlıklı büyüdüler ve onları 2 saksıya alıp her iki balkonumada paylaştırdım farkettiğimse bundan sonra başıyor
- ögleden sonra güneş alan ve esintili balkondaki ama kendileri gölgede olan petunyalar bir bir hastalanıp kurudular diğer balkonda sabah güneşi alan esintisi diğerine göre daha az olan ama yine gölgede olan petunyalar gayet güzel yetişiyor ve çiçek açmaya başlıyorlar sanırım benim petunyalarım diğer balkonumu sevmiyor ....:rolleyes:

selenn
05-07-2008, 22:31
Sevgili GLNC,

Benim balkonum da bol esintili ve geçen hafta balkonumdaki tüm petunyalar öldü.(Zaten bir bir kurumaya başlamışlardı) İlk önce sulama hatası diye düşündüm ama zannedersem esinti pek hoşlarına gitmedi. Geçen sene de aynı durumla karşılaşmıştım ama petunyaları çok sevdiğim için bu sene tekrar denemek istedim. Yazık oldu.

GLCN
06-07-2008, 15:58
sanırım bizimkilere esinti fazla geliyor baska bir balkonunuz varsa **** birde içerde deneyin belki ozaman olur çünkü benim diüer saksım(maasallah diyayim ) saglıklı umarım yakında açar..

Nariel
09-07-2008, 15:00
Petunya yetiştirmeyi başaramayanlardanım. Aralıklarla petunya fideleri aldım baharla birlikte, diktikten sonra bir iki çiçek açıp aniden solarak öldüler. Toprakta sorun yoktu, sulamada sorun yoktu, hastalık olduğunu da zannetmiyordum. Ölmek üzere olan beyaz petunyamın uçlarında kalan son 1-2cm'lik bir sürgünü koparıp minyatür güllerimden birinin dibine iliştirdim ve fidelerin hepsi bir bir kururken o canlı kaldı ve bir anda inanılmaz derecede büyüdü. Birsürü de çiçek açtı.

Yaprakları çok canlıydı ama sürekli yapışkanlık vardı, elimle su serpiyordum ara sıra, yapışkanlık hafifliyordu. Geçenlerde camın ardından balkondaki çiçeklerimi seyrederken epey rüzgar çıkmış olduğunu gördüm ama önemsemedim. Bir iki saat sonra baktığımdaysa beyaz petunyam ölme derecesinde solmuştu, yaprakları pörsümüştü.

Rüzgarın da etkisiyle yapraklarındaki suyun aşırı buharlaşmış olabileceğinii düşündüm, normalde bitkiler rüzgar çıkınca stomalarını kapatarak yapraklardan su kaybını engellemeye çalışırlar ama bu baş edemedi anlaşılan. (Önceki petunyalarım da rüzgar alıyordu.) Sonraki iki gün yapraklarına su püskürterek yaşamını biraz daha sürdürmesi için uğraştım ama olmadı, yine minicik hafif diri bir sürgünü diğer minyatür gülün dibine tutturdum ve o da yaşıyor :)

Yapraklardaki yapışkanlık, stomaların kapanmasını mı engelliyor acaba?

Nihal
09-07-2008, 17:01
Siz burda yapraklarda yapışkanlık var derken ben de kendime kendime acaba nasıl oluyor diye merak ediyordum.Fazla merak iyi değilmiş bunu anladım:DArtık benim petunyamın yaprakları da yapış yapış:(

GLCN
09-07-2008, 19:46
Benim tohumdan yetiştirdiğimin tomurcukları gözükmeye basladı bakalım hayırlısı...

Oyaman
09-07-2008, 23:25
Bende Petunyayı çok sevip bir o kadarda anlaşamayanlardandım .Bu sene Petunya
ekmeyeceğim dediğim halde dayanamadım 5-6 kök aldım . Yarısını saksıya yarısını
tüm gün güneş gören ve rüzgara açık bir alana diktim . Nisandan bu yana hiçbir sorun yaşamadım , tohumlarını aldım .Dün çiçeklerin yapraklarını kontrol ettiğimde
geçen seneki olayı ; Petunyaların kuruyup ölmesine sebeb olan yapışkanlığın başladığını fark ettim .Yaprakların üzerinde hem geçen sene ,hemde bu sene beyaz Akdeniz sineği olduğunu gördüm .
Hemen ilaçladım ve şu anda herşey iyi gidiyor , yapışkanlık geçti , çiçek açmaya devam ediyor .
Petunya güneşi seven bir çiçek , tam günden en az yarım güne kadar güneş istiyor . Rüzgarla ilgili pek sorunu olacağını sanmıyorum .
Yapışkanlık konusuna gelince yaprakları kontrol altında tutun derim .Herkese
selamlar .

eylems
21-07-2008, 01:47
Petunyalar ansızın solup ölmekten bıkmadılar bende alıp onları dikmekten bıkmadım.Biri diğerini öldürüyor diye ve kökleri birbirine değmesin diye aralarını sağlam bir kağıtla paravan misali ayırdım.Biri kırmızı diğeri pembe iki petunya kışı çıkarıp çiçek açtı ama bu yılki fidelerde hatalı olan bişeylermi var?
Plastik saksılar fazla ısınma yapabilir ve bitkiyi öldürebilir diye bu enteresan keçeli saksıyı buldum.Umarım bunlarda ölmezler.

Bu mesajdaki petunyalarım da öldü. Tohumdan ektiklerim çimlendiler ama büyümeleri çok yavaş.

eylems
23-07-2008, 18:01
Tohumlar çimlendi. Nazlı büyüme sürecinden ve seyreltmeden sonra biraz gürleştiler. İki fideyi başka bir kaba şaşıttım tutmayıp öldüler. Daha fazla seyreltme yapmaya korkuyorum. Katlı petunya tohumlarıda çimlendi fakat fotoğrafta gözükmeyecek kadar minikler.

Buket Aknar
24-07-2008, 15:33
Sevgili eylemss, fırça yardımıyla yaptırdığın döllenme işleminden bana bahsettiğinde, doğrusu çok merak etmiştim. Şimdi bu fideler tamamen senin sayende oluştu. İnşallah çiçekleri de çok güzel olur. Merakla çiçeklerini de bekliyorum.

eylems
24-07-2008, 16:53
Sevgili eylemss, fırça yardımıyla yaptırdığın döllenme işleminden bana bahsettiğinde, doğrusu çok merak etmiştim. Şimdi bu fideler tamamen senin sayende oluştu. İnşallah çiçekleri de çok güzel olur. Merakla çiçeklerini de bekliyorum.

Teşekkür ederim. Ah bir çiçeklenseler hemen fotoğraflarını ekleyeceğim. Bende merakla bekliyorum.

ciceksever70
26-07-2008, 19:52
Ben de petunyalarimi paylasmak istedim. Bahsettiginiz beyaz yaprak biti gibi böceklerden benimkilerde de var ilac kullandim simdi düzelmis gibi ancak ölen sinekler bir sürü üzerinde duruyor. O dallari kesmeli miyimn?

frezyab
27-07-2008, 09:12
gerçekten çok güzel çiçekler acaba şimdi eksem olurmu?

Kiraz
31-07-2008, 14:55
PETUNYA (Petunia):

Bahçelerimizi ilkbahardan sonbahara kadar beyaz, pembe, eflatun, mor, kırmızı, ebruli çiçekleriyle süsleyen değerli bir çiçektir. Bodur ve boylu çeşitleri olduğu gibi, katmerli ve yalınkat çiçekleri de vardır. Çiçekleri çok hafif kokuludur. Tohum ve çelikle üretilir. Tohumları nisan-mayıs aylarında bahçedeki adi yastıklara kül veya kumla karıştırılarak serpme olarak ekilir. Çıkan fidecikler 3-4 yapraklı olunca, bir defa şaşırtılır. Kuvvetleşen fideler haziranda korbeylere (göbeklere) veyahut kordonlara (yan tarhlara) 30-40 cm. aralıklarla dikilir. Çelikle üretmede, ağustosta yeşil çelikler kesilir. Tahta kasalara kum-funda toprağı karışığı doldurulduktan sonra çelikler buraya köklendirilmek üzere dikilir. Bu kasalarda köklenen çelikler ilkbahara kadar kışın ılık bir yerde (seralarda) saklanır. İlkbaharda nisan-mayısta havalar ısınınca, fideler bahçedeki yerlerine dikilir. Petunyalar aynı zamanda balkonları süslemede de tahta sandık veya beton çiçeklikler içerisinde yetiştirilir.
http://members.fortunecity.com/bitkiler2/petunya.htm

Ağustos ayı geldi, bu mesajda da yazıldığı gibi çelikle üretim zamanı!

öğretmen
31-07-2008, 23:10
Bu da benim petunyalarım:D

abk
01-08-2008, 11:40
Tohumdan yetiştirdiğim ve satın aldığım petunyalarımın çoğu öldüler. Ama sebebini biliyorum. Bu yıl yazlığa sadece haftada bir gün gidebiliyorum ve zavallı çiçeklerim kuruyorlar.:(

eylems
12-08-2008, 12:15
Tohumdan büyüyen katlı petunya yavruları.

zenfree
31-08-2008, 17:01
Bu sene petunyalarımın hepsi öldü. :(

eylems
09-09-2008, 11:10
Sevgili Nurbahar, petunyadan çelik alınabileceğini söylemişti. Belkide olmaz diye petunyama kıyamadım (çünkü diğerleri ölmüştü) ve yeni çıkan dalından bir tane denedim. Sonuç olumlu. Fotoğraflar net değil ama suya değen tüm yüzeyde kök oluşumu var. Köklenmesi yaklaşık 2 hafta sürdü.

eylems
09-09-2008, 11:18
Bunlarda suluboya fırçası yardımı ile oluşan katlı petunya tohumundan büyüyen katlı petunya fideleri.

abk
09-09-2008, 13:07
Geçen yıl açan petunyalarımdan tohum alıp bu yıl çimlendirmiştim. Bu yılkiler daha küçük olarak açtılar. Bunun sebebi hakkında fikri olan var mı?

sans43
23-09-2008, 00:28
Haziran ayında petunyalarım

48015

48016

Sol taraftakiler petunya fideleri

48017

eylems
24-09-2008, 12:46
476 nolu mesajdaki fidelerden biri açtı. Renk olarak katlı petunya gibi alacalı fakat katsız açtı.

Sümeyye Polat
27-09-2008, 11:30
Sevgili eylems,beklediğiniz gibi katmerli çıkmasa da tohumdan yetiştirdiğiniz bitkinin çiçek açtığını görmek harika bir duygu. Elinize sağlık.:rolleyes: Ben daha fazla çiçek açsınlar,güçlerini tohuma harcamasınlar diye solan çiçekleri kestim bu yıl. O yüzden tohum oluşturamadılar. Petunyalarımın çoğunu fide olarak almıştım,seneye de fide olarak almayı düşünüyorum. Ama tohumdan yetiştirdiklerim de çok güzel çiçeklendiler.
Bunlar tohumdan yetiştirdiklerim;

Sümeyye Polat
27-09-2008, 11:35
Bunlar da fide olarak aldıklarım;

bitkiseli
27-09-2008, 11:42
Beyazlara bayıldım, çok güzeller güle güle büyütün.

eylems
27-09-2008, 14:16
Sayın Sümeyye Polat, sizinde dediğiniz gibi tohumu bizzat elinizle oluşturmak ve her yaprak açışı ve çiçeklenmesini görmek büyük zevk. Şimdi ikinci fide çiçeklenmeye çalışıyor bakalım o nasıl açacak. Sizinde ellerinize sağlık petunyalarınız çok güzel.

Zeferan
27-09-2008, 14:20
41 kere maşallah. Bu ne güzellik böyle. Tohumları bizimle paylaşırsınız belki de. :o Beyaza bayıdım... :)))

eylems
27-09-2008, 14:26
41 kere maşallah. Bu ne güzellik böyle. Tohumları bizimle paylaşırsınız belki de. :o Beyaza bayıdım... :)))

Beyaz olanı sanırım katlı petunya. Katlı petunyalar direkt tohum oluşturmuyor olarak biliyorum. Tohum için endirekt yolla (örneğin fırça ile yapay dölleme) Sümeyye Polat'ın petunyalarını tozlaması lazım.

Sümeyye Polat
28-09-2008, 09:56
Sevgili bitkiseli, eylems, Zeferan çok teşekkürler. Daha önce ne katmerli ne de yalın kat petunyaların tohum yapmasına izin vermediğim için şu anda elimde tohum yok malesef. :( Ama sizin için sevgili eylems'in dediği gibi fırça yardımıyla tozlaştırmayı deneyeceğim. Eğer becerebilirsem seve seve gönderirim. :rolleyes:

Selda
21-11-2008, 12:12
arkadaşım petunyalardan bana bir fide gönderebilme şansın varmı

elif59
21-11-2008, 12:31
ben yazdaki petunyaların tohumunu aldım.. 20 gün önce pamuğa serptim ama çimlenceğinden hiç umudum yoktu tohumlar küçüçüktü bugün baktım çimlenmiş 1 hafta sonra saksıya alıcam ama yanlış zamanda çimlendirmişim sanırım..

seyyaah
24-11-2008, 20:22
selam Elif hanım, Çimlendirdiğiniz fidelere pek güvenmeyin çok küçük çıkabilirler.Siz yinede paket tohum alın ve şubat ayında dikin.Ben daha önce denedim hep küçük çıktılar.saygılar

elif59
24-11-2008, 20:40
ewet hemde ne kücük tohumları çok inceydi kücücük yeşil bişey çıktı..paket tohum hiç görmedim burda

Sevtap
04-01-2009, 22:54
Ben kendi topladığım tohumlardan bir yıl sonra çok küçük neredeyse mine kadar çiçekler elde ettim sonra düşündüm de toplama tohumlar çok fazla ve sık sık kaldığı için çıkmadı ,yani paket tohumlar 10 ila 20 arasında ama toplayınca 100 tane ve daha çoğunu ekebiliyoruz ben böyle olduğunu sanıyorum çünkü bu yıl aldığım bir sarmaşık petunya ki hala üzerinde çiçek var (sarardı tabi resim ilave edeceğim ) camın içinden düşen tohumlar etraftaki tüm saksı ve bahçenin pekçok yerinde yeniden çıktı mevsim olarak çok şaşırdım, şu an pekçok fidem mevcut ve kendiliğinden çıktılar bir tanesi ise tıpkı aslı gibi açtı .inşallah bahara kadar dayanırlar diyorum ama bilmiyorum kış nasıl geçecek bence tohumlardan çıkanları hemen seyreltin .

Sevtap
04-01-2009, 22:57
acemiyim resimler gitmemiş umarım şimdi olur ;;))

toprak12
18-02-2009, 13:07
ben şimdi yani şubat ayında petunya tohumu aldım.ne zaman ekmeliyim nisan da eksem olurmu?birde bu elimdekiler galiba uzun petunya çünkü 2 çeşit rengi var.arkasında bir sürü çince yazı var hiç birşey anlamadım.

nurcanaybay
19-02-2009, 12:37
İlk sayfada istediğiniz bilgiler mevcut.Kolay gelsin.

çuha
24-02-2009, 19:23
arkadaşlar petunyayı tohumladığım saksıda büyütmem mümkünmü ...yok saksısını değiştirmelimiyim şartma değiştirmek

Sümeyye Polat
25-02-2009, 20:18
Merhaba arkadaşlar. 456 nolu mesajımdaki petunyaları sevgili eylems'in dediği gibi fırça yardımıyla tozlaştırdım. Tohum kapsülü oluştu. Ama biraz geç kaldığım için tohumlar olgunlaşamadı malesef. :( Resimdekileri geçen yıl fide olarak almıştım. Bu yıl da bulabilirsem eğer daha erken bir mevsimde tekrar tozlaştırmayı deneyeceğim. Belki bu defa tohum elde edebilirim.

Sümeyye Polat
25-02-2009, 20:21
Sevgili cuha petunya tohumları çok küçük olduğu için muhtemelen ektiğiniz saksıda tıka basa petunya fideleri çıkacaktır. Fideler büyüdükçe seyreltip saksının büyüklüğüne göre belli sayıda fide bırakabilirsiniz belki ama büyüdükten sonra başka bir yere şaşırtırsanız daha sağlıklı olur bence...

deniz90
27-02-2009, 13:12
Arkadaşlar petunya ile ilgili bir sorum olacaktı. Balkonuma 2 senedir petunya dikiyorum. Ben normalde petunyaları sarkan bir çiçek olarak biliyordum. Ama geçen sene aldığım petunyaların hiçbiri sarkmayınca bilgimin yanlış oldugunu gördüm. Bu sene sarkan petunyalardan almak istiyorum. Seracılara sorunca yardım ederler ama ben petunyaların çiçeklerine veya yapraklarına bakarak hangisinin sarktığını hangisinin boyuna uzadığını anlayabilir miyim?
Şimdiden çok teşekkürler.

deniz90
27-02-2009, 19:10
Geçen yaz balkonumda bulunan petunyalardan bir kısmının resmini sizinle de paylaşmak istedim...

deniz90
27-02-2009, 21:53
Bunlar da diğerleri...

çuha
28-02-2009, 23:37
sümeyye hanım haklısınız sanırım petunya tohumlarını nerden alıyorsunuz marka yazabiliyormusunuz baya hoş duruyorlar boyları epeyce uzun benim fide olarak gördüklerim hep bodurdu

Sümeyye Polat
01-03-2009, 19:15
Sevgili deniz90 petunyalarınız ne kadar güzel...
Sevgili çuha fide olarak aldığımda minnacıktılar,büyüyünce böyle oldular. Tohumdan yetiştirdiklerimin tohumunu ise sitedeki arkadaşlarımızdan almıştım. Markalar konusunda fazla tecrübem yok malesef. :(

çiğdem11
24-03-2009, 17:33
Merhaba
Yaklaşık üç hafta oldu ben petunya tohumlarını dikeli, ama hiç bir gelişme yok. :((

uzman16
29-03-2009, 11:56
Tohumlarınız çimlenme özelliğini kaybetmiş olabilirler. Ya da ısı yetersiz gelmiş olabilir.

Merhaba
Yaklaşık üç hafta oldu ben petunya tohumlarını dikeli, ama hiç bir gelişme yok. :((

Geçen hafta saksılara serpiştirdiğim 6 farklı renkteki sarkan petunyalarımın hepsi çimlendiler. Tohumların geçen sene kendi topladığım tohumlar.

meraklı
31-03-2009, 14:04
Her hafta pazara gidip çiçekçilerden çiçekler alıyorum. Petunyalar 2 hafta önce yoktu ve çiçekçiler 1 ay kadar sonra getireceğiz deyince beklemeye karar verdim. Ama özellikle de petunya ve sarkan petunya resimlerinizi gördükçe sabırsızlanıyorum. Ellerinize sağlık harikalar yaratmışsınız. Bu yaz benim de balkonum rengarenk olacak umarım. Her renginden almayı düşünüyorum. Tohumlarını da alıp ekmiştim. Ama onlar sakıslarına elimle çarpmam sonucunda ağır yaralandılar ve zaten çok küçük oldukları için yetiştiremedim:(

çiğdem11
31-03-2009, 18:12
Tohumlarınız çimlenme özelliğini kaybetmiş olabilirler. Ya da ısı yetersiz gelmiş olabilir.

Geçen hafta saksılara serpiştirdiğim 6 farklı renkteki sarkan petunyalarımın hepsi çimlendiler. Tohumların geçen sene kendi topladığım tohumlar.

Evet muhtemelen soğuktan :( Havalar ısındı yinede çıkma ihtimalleler vardır umarım.

GLCN
31-03-2009, 20:01
benim geçen seneden kalma petunyalarım tomurcuk yapmaya başlamış tek yıllık değilmiş galiba...

deniz90
04-04-2009, 19:43
Geçen sene petunyalarımı diktiğim toprağı bu sene havalandırıp yeniden petunyalarım için kullansam olur mu acaba? Yoksa en iyisi yeni torf mu almak?
Teşekkürler...

dersan
05-04-2009, 16:13
bu petunya mı arkadaşlar. bazı petunyaları buna benzettim ama emin değilim.

Crocus Şen
07-04-2009, 22:12
Hayır bu bir Gloxinia (Bardak Menekşe)..Bu isimle aratırsanız forumlarda bakımlarıyla ilgili bilgiler alabilirsiniz..

günebakan
07-04-2009, 22:17
Oyaman'ın gönderdiği petunya tohumlarım yavaş yavaş toprak üstünde gözükmeye başladılar:)

lila leylak
08-04-2009, 20:06
mrh. bende bursada yaşıyorum.petunya yetiştirmek istiyorum.nereden almalıyım.hangi türü daha kolay yetiştirebilirim(sarkan petunyaların çeşitleri varmı ?)

vibb
09-04-2009, 21:32
bunlarda benim yavrular. her yıl kendim yetiştiriyorum. toplam 9 renk. nasipse çiçekli hallerini de yayınlarım haziran ayında.

Oyaman
10-04-2009, 20:31
Oyaman'ın gönderdiği petunya tohumlarım yavaş yavaş toprak üstünde gözükmeye başladılar:)
Gözünaydın sevgili Günebakan , bendekilerde büyümeye başladı . Güle güle büyütün .

zenfree
12-04-2009, 19:29
Petunyalarım çimlendiler. 30 Martta çekmişim fotografı.

zenfree
12-04-2009, 19:35
Bugün çektiğim fotograf.

çiğdem11
13-04-2009, 18:44
Benim petunya larda sonunda kendini gösterdi minicikler :)

manolya
15-04-2009, 12:57
Elinde fazladan birkaç tane petunya tohumu kalıpta paylaşmak isteyen varsa talibim:)

SEZER.A
15-04-2009, 16:54
Elinde fazladan birkaç tane petunya tohumu kalıpta paylaşmak isteyen varsa talibim:)

Manolyam;

Geçen yaz kendi çiçeklerimden aldığım ekim fazlası petunya tohumu var. 5 renk. Kırmızı, beyaz,mor,kırmızı-beyaz, mor-beyaz renklerde. Yalın kat. İsterseniz gönderebilirim.

manolya
15-04-2009, 17:40
Çok teşekkür ederim, adres bilgilerini özelden gönderiyorum.

zenfree
19-04-2009, 20:22
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398459&postcount=491) petunyaları şaşırttım.

zenfree
19-04-2009, 20:24
Geçen ay aldığım petunyalar çiçeklenmeye başladı.

çuha
19-04-2009, 21:05
Petunyaları sularken yapraklarına su serpmeli mi.

zenfree
19-04-2009, 22:15
Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su gelmemesine dikkat ediyorum.

çiçeğim
21-04-2009, 22:18
Arkadaşlar,mart ayında aldığım petunyalarıma kızımın demir ilacını sulama suyuna katıp verdim inanın coştular.Evdeki tarihi geçmiş vitaminleri kullanabiliriz sonucuna vardım çünkü çiçeklerim coştu.bence sizde azar azar deneyin.

aydemir80
22-04-2009, 13:03
Merhabalar;
Ben aranıza yeni katıldım...İyiki bu siteyi bulmuşum..2 gündür inceliyorum harika bilgiler var...Ben acemiyim bu konuda daha yeni yeni çiçek yetiştirmeye başladım.Sizlerden çok sey öğreneceğim kesin.Bende dün petunya diktim saksıma 3 tane fide almıştım...Bugün bütün yazdıklarınızı okudum..Resimler harika ***. benimkilerde öyle güzelleşir..Bende tohum almak istiyorum ama mor,kırmızı beyaz ve kırmızı renkteler.. bunlardan da tohum çıkar mı..
Teşekkürler..

moso
23-04-2009, 17:05
Petunya severler arasına ben de katıldım. Bakalım 1 hafta önce diktiklerim serada olmasına rağmen çıkmadı. Bikaç gün önce yeni tohumlar diktim.
Ne kadar sürede çiçek açarlar tahmini olan var mı?
Daha tohumlar bile çıkmadan ben çiçek hesabı yapıyorum :) işim zor..

zenfree
23-04-2009, 19:14
Geçen yıl 24.02.2008'de ektiğim tohumlar, haziran başında çiçeklenmişti.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245835&postcount=378

uzman16
23-04-2009, 22:53
Geçen sene petunyalarımdan aldığım tohumları Mart sonunda ektim. Dün de şaşırttım. Fazla çimlenme olunca saksılar dolusu petunyam oldu. Birinin fotoğrafını ekliyorum. Boyları 3-5 cm. kadar.

eylems
28-04-2009, 12:26
Petunyalarımın bugüne ait fotoğrafları.

acemi çiçekçi
05-05-2009, 12:40
Harika resimler bunlar. Ama benim aldığım petunyalar naden resimlerdeki gibi kabarmıyor, sarmaşık halini almıyorlar? Aldığım petunyalarım bodur bodur duruyorlar hala:(

meraklı
05-05-2009, 12:43
Sn Eylems sizinkiyle aynı sanırım, bir ay önce almıştım, katmerli beyazından bulamadım:(