Bağlan

View Full Version : İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10

İsmail Kuzucu
23-08-2015, 11:08
teşekkür ederim cevabınız için barbunya tohumu olarak hangi çeşidi önerirsiniz içanadolu bölgesi için,birde gübreler genelde ambalaj kiloları benim gibi az alana ekim yapanlar için fazla geliyor,daha az miktarda ala bilmem mümkünmü?

Barbunya olarak arzuman tohumculugun tohumunu kullanıyorum.

Ilk ekımde tohumluk bırakmıstım, 2. ve 3. tur ekımlerı bu tohumlar ıle yaptık. Suan meyvede olanlar ve yenı dallananlar var.

Zıraat odalarında genelde 1 kglık gubreler oluyor, buralardan alabılırsınız. 10-15 lıralık ucretlerı oluyor.

İsmail Kuzucu
23-08-2015, 12:14
İsmail Bey, azot gübresini karık başlarına suyu verdiğim yere döküp su ile birlikte eriyerek yayılmalarını sağlamıştım. Ancak karık başlarındaki ayçiçekleri ile kadife çiçeklerinde yanık benzeri oluşumlar oluştu yapraklarda. Diğer sebzelerde (bakliyat-domates-biber) sorun yok. Muhtemelen azot yüzünden diye düşünüyorum. Eğer öyleyse azotu dikkatli vermek gerek. http://www.agaclar.net/forum/1403090-post537.htm

Asırı azot bıtkılerı kavurur gıbı yakar. Karık basına degılde, karıkların arasına boydan boya atarsanız daha ıyı sonuc alırsınız. Gubre karık basında daha cok bırıkmıs olabılır.

Azotu yapraktan 2-3 ml/ 1 lt su oranında kullanıyorum. Topraktan ıse 1 donume 1-2 lt olarak kullanıyorum.

Sıcak havalarda cok dıkkatlı kullanılması gereklı, bıtkı yapraklarını cok yakar. En ıyı verımı yagmurlu havalarda gubreleme verıyor.

Hatırladıgım kadarı ılede asırı azotlama bıtkının hastalıklara ve boceklere karsı olan dırencını dusuruyor.

TCM
23-08-2015, 12:47
Gübreci komşumun önerisiyle toz azot aldım, 30 kg. azotu attığım yer yaklaşık 600-700 m.kare yer.

İsmail Kuzucu
23-08-2015, 22:08
Gübreci komşumun önerisiyle toz azot aldım, 30 kg. azotu attığım yer yaklaşık 600-700 m.kare yer.

Azot eksikliği belirtleri var mıydı? En iyi belirtsi bitkilerin alt yapraklarında sararmalar başlar.

Mesela benim programında azot 2 lt yazar ama bitkinin azot ihtiyacı yoksa vermem. Azot versem bile alacağı miktar fazla olmaz. Aksine bitki daha çok boylanmaya başlar.

TCM
23-08-2015, 22:40
Belirtiler yoktu, geçen sene hiç fenni gübre vermemiştim, bu sene de hepsi tam tekmil olsun istedim. Arkadaş, aslında belirti yoksa gerek yok ama istersen az miktar vereyim diyerek elindeki yarıdan fazla gübre çuvalını verdi. Diğer sebzelerde kadife ve ayçiçeklerindeki yanık belirtileri yok. Aslında ayçieklerinde de sadece karık başındaki beş-altı çiçekte sorun var. Neyse öğrenecez zamanla :) Seneye nasip olursa çeşit ve yer olarak daha az ürün ekip daha özenli ve az uğraşla ürün yetiştirme niyetim var. Bu sene sırık domateslerde elleyemediğim beş-altı kök kaldı yerlerde sürünüyorlar :p O kadar çok taze fasulye ektik ki maşallah hepsi de çıkınca aralarında zar-zor dolaşıp topladığımız ürünleri poşet poşet dağıtacak eş-dost arıyoruz. Böylesi de güzel ama biz yoruluyoruz ve ürünlerin hepsine yetemiyoruz.

Dutlubahçe
24-08-2015, 14:33
Barbunya olarak arzuman tohumculugun tohumunu kullanıyorum.

.
Barbunyanın oturak cinsini mi tavsiye edersiniz yoksa sırık mı?

Milla
24-08-2015, 21:42
Sayın İsmail Kuzucu bahçedeki toprağın sertliğini azaltmak için ne önerirsiniz acaba? Bu kış, kül ve yaptığım kuru bitkilerden kompost atacağım. Bahara kadar hem yumuşatmak hem de beslemek adına başka neler yapabilirim sizce? Bana bir fikir verebilir misiniz?

İsmail Kuzucu
25-08-2015, 10:33
Belirtiler yoktu, geçen sene hiç fenni gübre vermemiştim, bu sene de hepsi tam tekmil olsun istedim. Arkadaş, aslında belirti yoksa gerek yok ama istersen az miktar vereyim diyerek elindeki yarıdan fazla gübre çuvalını verdi. Diğer sebzelerde kadife ve ayçiçeklerindeki yanık belirtileri yok. Aslında ayçieklerinde de sadece karık başındaki beş-altı çiçekte sorun var. Neyse öğrenecez zamanla :) Seneye nasip olursa çeşit ve yer olarak daha az ürün ekip daha özenli ve az uğraşla ürün yetiştirme niyetim var. Bu sene sırık domateslerde elleyemediğim beş-altı kök kaldı yerlerde sürünüyorlar :p O kadar çok taze fasulye ektik ki maşallah hepsi de çıkınca aralarında zar-zor dolaşıp topladığımız ürünleri poşet poşet dağıtacak eş-dost arıyoruz. Böylesi de güzel ama biz yoruluyoruz ve ürünlerin hepsine yetemiyoruz.

Tabıı hersey zamanla ogrenılıyor. Her sene az ekerız denır ama yıne bahce dolar orasını ayrı dava :)

Bu sene fasulyeler cok verımlı ve kalıtelı oldu, havalardan sanırım. Satmayada yettı dagıtmayada.

İsmail Kuzucu
25-08-2015, 12:43
Barbunyanın oturak cinsini mi tavsiye edersiniz yoksa sırık mı?

Bu konuda ne desem yalan olur. Bız cıceklenme donemınde tekrar tohum ekımı yapıyoruz. En fazla 2-3 toplama yaptıgımız zaman ıyı verım ve kalıtelı oluyor.

Kısa donem oldugu ıcın sırık ısı bıraz daha zor olur gıbıme gelıyor.

Barbunyada degılde fasulyede sırık olan cesıtlerı daha cok soran oluyor.

vural-can
30-08-2015, 09:44
İsmail Bey Merhaba...

Yaşınız 25...bunları nasıl öğrendiniz ?

Kitap...web...nasıl aklınızda tutuyorsunuz hepsini ?

Örneğin bir üye bir bitki hakkında soruyor...siz (atıyorum) " 14-10-14 sıvı gübre atın " diyorsunuz...

Ortak bir noktamı var bitkilerde...ya da bir yere not etmemi var....

İlaçlama ve gübreleme programı diyorsunuz...bu program nedir...

belki yüz çeşit sebze yetiştiriyorsunuz ;

Bunların gübre zamanıydı...ilaç zamanıydı...o gübre değilde...şu gübre kullanayım gibi...bunlar hep hafızadamı ?

Bitkilerin dili nedir ?

" Bitkilerin isteklerine göre gübreliyorum " diyorsunuz...

Bir kaç yerde ufak bahsetmişsiniz...bunları vakit olunca toparlayabilirmiyiz...

Şu olursa azot...şu olursa kalsiyum gibi....

Bahçe toprağına perlit katılırmı...sizin bahçede rastlamadım gibi...

vermikulit kullanıyormusunuz ?

Çok oldu ise bağışlayın....

Vaktiniz olduğunda cevaplarsınız....

İsmail Kuzucu
30-08-2015, 12:41
Gecen sene serada denedıgım sakız kabaklar soguklara cok ıyı dayanmıstı. Bugun tunel seraların bır tanesını tamamen kabak ekecegım.

Bırde alttan ısınma dusunuyorum, bakalım yapabılecek mıyız..

telato
30-08-2015, 20:23
İsmail kardeşim, dev balkabağı tohumu almıştın, bu dev balkabağı yetiştirme deneyimin nasıl sonuçlandı, bize ne önerirsin...

dongyul
31-08-2015, 07:50
Bende kabak ektim küçük tünel yapıp o şekilde yetiştirmeyi düşünüyorum umarım sizinki gibi verimi yüksek olur

İsmail Kuzucu
31-08-2015, 13:38
İsmail kardeşim, dev balkabağı tohumu almıştın, bu dev balkabağı yetiştirme deneyimin nasıl sonuçlandı, bize ne önerirsin...

2-3 sene once ekmıstım, tum cesıtlerde ıdeal kılolarda oldu. Bıg max kabak tohumu ıyı gelısmıstı. Ben onu aslında 250 kglık tohum dıye almıstım, yanlıs sıparıs vermısım. O tohumda olsaymıs dev kabakların tum cesıdı olacaktı.

Ekımden once 50-50 cmlık cukur acmak sart. Bu cukura cok ıyı besın maddelerı eklenmesı gereklı.

Haftada en az 1-2 gubreleme ıle besın taksıyesı yapılmalı. Govdede en fazla 2 meyve bırakmak gereklı, bıtkı saglıklı ıse 1 tane ıle daha verımlı kabak almak mumkun.

Meyveler buyuduklerı zaman uzerlerıne ot ortebılırsenız sıcaktan haslanmasına engel olabılırsınız.

İsmail Kuzucu
31-08-2015, 13:43
Bende kabak ektim küçük tünel yapıp o şekilde yetiştirmeyi düşünüyorum umarım sizinki gibi verimi yüksek olur

F1 ıse hıc sorun olmadan yetısıyor, kalıte ve verım aynı hızda gıdıyor. F1 degıl ıse hastalıktan tek bır meyve bıle alınmıyor.

Normalde 3 ayda ekımı tekrarlıyoruz. Gecen sene zıraatcı standart tohumluk vermıs, bu yuzden nerdeyse dıger kabaklarda hastalık kapıyordu. 1 ay ne zaman meyve verecek dıye bekledıgımız gunlerı saymıyorum bıle.

dongyul
31-08-2015, 15:26
F1 nur diye bir çeşit verdi ziraattaki umarım iyi olur ilk defa denemelik ektim. Eylul sonuna kadar dışarıda daha sonra uzerine tünel yapıcam.

vural-can
31-08-2015, 17:13
İsmail Bey bu Roa Plus organikmidir ?

Em ile çok farkı varmıdır ?

İsmail Kuzucu
31-08-2015, 22:08
İsmail Bey Merhaba...

Yaşınız 25...bunları nasıl öğrendiniz ?

Kitap...web...nasıl aklınızda tutuyorsunuz hepsini ?

Örneğin bir üye bir bitki hakkında soruyor...siz (atıyorum) " 14-10-14 sıvı gübre atın " diyorsunuz...

Ortak bir noktamı var bitkilerde...ya da bir yere not etmemi var....

İlaçlama ve gübreleme programı diyorsunuz...bu program nedir...

belki yüz çeşit sebze yetiştiriyorsunuz ;

Bunların gübre zamanıydı...ilaç zamanıydı...o gübre değilde...şu gübre kullanayım gibi...bunlar hep hafızadamı ?

Bitkilerin dili nedir ?

" Bitkilerin isteklerine göre gübreliyorum " diyorsunuz...

Bir kaç yerde ufak bahsetmişsiniz...bunları vakit olunca toparlayabilirmiyiz...

Şu olursa azot...şu olursa kalsiyum gibi....

Bahçe toprağına perlit katılırmı...sizin bahçede rastlamadım gibi...

vermikulit kullanıyormusunuz ?

Çok oldu ise bağışlayın....

Vaktiniz olduğunda cevaplarsınız....

Merhabalar Sn vural-can,

Küçüklüğümden beri bu bahçenin içindeyim diyebilirim. Dedemin babasından gelen bir meslek.

Şuan akılda fazla tutacak bişey yok aslında. Çoğu genelde çifçilerin bildiği bilgiler. Önceden bahçenin tamamı 700 adet meyvelikti hanginin yeri nerde ağacın gelişimi verdiği meyveyi biliyordum.

Not etme alışkanlığım sadece ilaçlama ve gübrelemede var. Her ürün için ne gübresini ne kadar kullandım, hangi ilacı ne zaman attım gibi bilgiler her zaman kayıt altında oluyor. Böylece bir sonraki uygulamayı ona göre yapıyorum.

Gübreleme programın analize göre gidiyor, bu her toprağa göre değişir. Genelde fosfor ve potasyum ile başlar, azot, kalsiyum, magnezyum gibi gübreler ile devam eder.

Gübreleme çoğu zaman, zamanlı oluyor. Bir aksilik olmazsa program aynı ilerliyor. Mesela hıyarda aşırı uzamayı kesmek için azotu tamamen kesip potasyum ağırlı gübreleme yapıyorum. Fasülyede ise ilk önce azotlu gübreleme ile dallar güçlendirilip sonra fosfor ile çiçeklendiriliyor. Bor ilede çiçek tutumu sağlanıyor. İlaçlama ekimden 2 hafta sonra başlıyor diğer ilaçlamalar ise hastalıklara ve böceklere göre değişiyor. Belirli bir zamanlama yok.

Bitkilerde gübreleme olarak arama yaparsanız daha faydalı içerikler bulabilirsiniz. Azot eksikliğinde yaşlı yapraklarda sararma, demir eksikliğinde yeni yaprakların damarları hariç diğer yerlerinin sararması, fosfor eksikliğinde yaprağın kızarması, potasyumda yaprak kenarlarının renginin değişmesi gibi içerikler var.

Perliti tohum ekiminde kullanıyorum. Nemli tutma özelliği yüksek olduğu için kolaylık ve çimlenme yüzdesi fazla oluyor. Bahçe ortamında hiç kullanmadım. Bunun için su tutucu ürünler kullanmıştım, çok etkili olduğu kesin.

Vermiküliti çelikler için br kere kullanmıştım. Artı bir özelliğini görmediğim için bir daha kullanmaya gerek duymadım.

Umarım eksiksiz bir cevap yazmışımdır...

İsmail Kuzucu
31-08-2015, 22:18
İsmail Bey bu Roa Plus organikmidir ?

Em ile çok farkı varmıdır ?

Forumda önceden bayağı bir mesajlaşma olmuş. Buradan (https://www.google.com.tr/search?q=site:+agaclar.net&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=6rXkVbmuIIu6sQGbuYK4Cw#q=roa+site:agaclar.net)t üm konulara ulaşabilirsiniz.

vural-can
01-09-2015, 10:47
Her şey için teşekkürler...

İsmail Kuzucu
01-09-2015, 19:00
Bu sene kok kerevızı gecen seneye gore 3 hafta once cıkardık. Sıcak havalara ragmen cok ıyı bır kok gelısımı olusmus.

Kerevız fıdelerının cok ıyı gelısmesı onemlı etken oldu. Tohum ekımınde sadece kecı gubresı kullanılmıstı.

İsmail Kuzucu
05-09-2015, 12:55
Hava sıcaklıgı sabah 17.3 dereceydı oglende ıse guneste 51.6 derece.. Bu aradakı ısı farkı hıcte ıyı degıl.

İsmail Kuzucu
10-09-2015, 21:45
Bu 2. tur sakız kabağı ekimi için hiç ekim yapılmamış yeri kullandık. Hiç gübre kullanmadan 3 meyve aldık. Hatta ilk meyveler dahi birinci sınıftı.

Seneye kabak ekiminini 1000 adet kadar düşünüyorum. Ürün kaliteli olunca müşteriside çok oluyor.

Geçen hafta tünel seraya da kabak ekilmişti. Ekildikleri zaman 2 yaprak olmalarına rağmen şuan 6. yapraktalar. Böyle giderse 14-20 gün arası ilk kabaklar kesilecek.

Diğer tünel seraya gina cinsi fasulye tohumu ekildi. Sıra arası 55 ve 70 cm, sıra üzeri ise 20 cm olarak ekim yapıldı. Her ocağa 2 tohum koyuldu, toplamda ise 1600 adet tohum ekildi. Bu çeşidin hasadı dışarıda devam ediliyor ve 6 haftadan beri topladığımız dahi var.

Büyük seraya ise marul ekilecek, marullar cumartesi gelecek. Bu maruldan sonra tekrar marul ekimi yapılacak.

İşler yavaşlamaya başladığı zaman fotoğraflarda gelecek..

İsmail Kuzucu
12-09-2015, 10:26
Ve cok sukur bereketlı yagmurlar baslar..

idris şenol
12-09-2015, 19:11
Elinize emeğnize sağlık ismail bey roman gibi tüm yazılanları okudum çok güzel

İsmail Kuzucu
14-09-2015, 18:48
Fasulye çeşitlerinin verim ve kalite bilgileri

Bu sene 5 farklı çeşitte fasulye tohumu (2si barbunya) ekimi yaptık. Verim ve kalite olarak bilgiler yazayım, ekim yapacaklara yardımı olacaktır.

Karakız fasulye;

Ortalama 40-60 günde hasada gelen bir çeşit. Meyveleri koyu yeşil renkte olup düzgün bir yapıya sahip. Hasat 3-4 defa olmak üzere 150 m2lik alandan haftada 90 kg alınıyor.

Gina fasulye;
Ortalama 40-60 günde hasada gelen bir çeşit. Meyveleri açık yeşil renkte olup son zamanlarda potasyum gübrelemesi yapılmadığı zaman şekil bozukluğu oluşmaktadır. Hasat 7-8 defa yapılmakta olup 150 m2lik alandan haftada 80 kg ürün alınıyor.

Lezzet olarak aralarında hiç fark yok. Ürünlerden iyi verim alabilmek için her hasattan sonra fosfor-potasyum ağırlıklı bir gübreleme yapmak gerekli. Ayrıca hasata başlandığı zamandan itibaren köklerin hiç kuru kalmaması gerekli.

Son olarak olumsuz ava koşullarında tohum ekimi yapılacak ise mutlaka tohum kaplama ürünlerinin kullanılmasında çok büyük yarar var.

idris şenol
14-09-2015, 19:04
elinize emeğinize sağlık ismail bey

İsmail Kuzucu
14-09-2015, 19:36
Sn idris şenol çok teşekkürler. Elimizden geldiği kadar birşeyler yapmaya çalışıyoruz. :)

İsmail Kuzucu
17-09-2015, 18:56
Çelik köklendirme işlemlerine lavanta ile başlandı. Bahçenin girişinde 5 kök vardı, bakalım çoğaltabilecekmiyiz..

577859

577860

577861

577862

577863

İsmail Kuzucu
17-09-2015, 19:17
Dalından tazee :p

577864

577865

577866

577867

577868

İsmail Kuzucu
17-09-2015, 19:33
Ve seraya ekilen sakız kabaklar. Geçen sene denemelerde -8lerdeki soğuklara kadar meyve yapmışlardı. Bu sene bir seraya tamamen ekim yapıldı.

577872

577873

577874

YeniGine
17-09-2015, 23:43
:) Çelik köklendirme işlemlerine başlamışsın sevgili İsmail, kolay ve rastgelsin inşallah!..

İsmail Kuzucu
19-09-2015, 20:13
Reyhan, kırmızı pancar, lahana ve kerevizler..

578200

578201

578202

578203

İsmail Kuzucu
19-09-2015, 20:16
:) Çelik köklendirme işlemlerine başlamışsın sevgili İsmail, kolay ve rastgelsin inşallah!..

Çok teşekkürler. :) İsteğe görede bitki çoğaltımı yaparız. :rolleyes:

dongyul
19-09-2015, 21:33
En sevdiğim yönünüz çoğu kişinin bahçesinde göremediğim düzenli olması severek takip etmemi sağlıyor ^^

ibrahimes
21-09-2015, 13:40
Öncelikle bahçenize, seranıza maşAllah diyeyim. Konuyu yavaş, yavaş okuyor ve notlar alıyorum. Öğrenecek çok şeyimiz var sizden...

eneskrky
21-09-2015, 14:54
şahane gözüküyorlar abim :D ellerine sağlık kışlık hazırlıklara geçilmiş hadi hayırlısı
Benim gözüm incir çeliklemede bekliyorum abi :D

İsmail Kuzucu
21-09-2015, 19:31
En sevdiğim yönünüz çoğu kişinin bahçesinde göremediğim düzenli olması severek takip etmemi sağlıyor ^^

Senin bahçe kadar olmasada iyi sayılır. :) Hastalık haline geldiğide bir gerçek.

Öncelikle bahçenize, seranıza maşAllah diyeyim. Konuyu yavaş, yavaş okuyor ve notlar alıyorum. Öğrenecek çok şeyimiz var sizden...

İlginiz için teşekkür ederim. Elimizde geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

şahane gözüküyorlar abim :D ellerine sağlık kışlık hazırlıklara geçilmiş hadi hayırlısı
Benim gözüm incir çeliklemede bekliyorum abi :D

Yaz ne zaman gelecek derken bitiyor bile. Hızlı bir sezon oldu. Yağmurlar başladığı zaman deneme yapılabilir. 2 haftada köklenme olursa bitkide köklü halde uykuya girer. Havalar değişmez ise çelik işi mart ayına kalır. Tutması daha garanti oluyor.

aleydi
21-09-2015, 19:50
Sn İsmail siz genelde seralarda sebze yetiştiriyorsunuz. Yine de size bir danışmak istedim. Çiçeklerimi sardunya vb gibi seraya alsam kışı geçirebilirler mi . Bu yıl epey çiçeğim oldu hepsini içeri almam mümkün olamayacak -15, 20 leri gördük . Başka önerilerinizde olabilir.

Herşey çok düzenli , güzel gözüküyor emeğinize sağlık.

İsmail Kuzucu
21-09-2015, 20:28
Yapacağınız seranın boyutuna ve malzemesine göre dayanma ihtimalleri yüksek. İyi malzeme kullanırsanız seranız ısıyı daha çok tutacaktır. Birde ısıtıcı film veya kablo kullanırsanız ek olarak destek sağlayabilirsiniz.

Sera biraz masraflı olur, ısıtma fazla tutmaz. Isıtıcı filmler ucuz ve iyi ısı sağlıyor. Bitkileri dondan korumaya yeterli olur diye düşünüyorum.

Kışın melisalar sera içinde -8 dereceyi gördü ve sağlıklı bir şekilde yaza girmişlerdi.

loveforlife
21-09-2015, 20:34
Çelik köklendirme işlemlerine lavanta ile başlandı. Bahçenin girişinde 5 kök vardı, bakalım çoğaltabilecekmiyiz..

577859

577860

577861

577862

577863

Senin çoğaltamayacağın ihtimalini düşünemiyorum bile değerli kardeşim... Hele ki çelikten çok kolay çoğalan lavanta söz konusuysa. Benim geçen yıl minicik bir çelik olarak diktiğim çelik şimdi saksısını doldurdu... Seninkilerin de pek yakında izleriz o hallerini...

İsmail Kuzucu
27-09-2015, 21:31
Senin çoğaltamayacağın ihtimalini düşünemiyorum bile değerli kardeşim... Hele ki çelikten çok kolay çoğalan lavanta söz konusuysa. Benim geçen yıl minicik bir çelik olarak diktiğim çelik şimdi saksısını doldurdu... Seninkilerin de pek yakında izleriz o hallerini...

Çok teşekkürler. :) Havalar yağışlı giderken tekrardan ısınmaya başladı. Bu hava köklenmelerini yavaşlatacak gibi. Umarım köklenme olur. (Hepsi olmasada olur. :p)

İsmail Kuzucu
27-09-2015, 21:51
Karıncalarda kış hazırlıklarına başlamış. Eğer ot ilacı kullansaydık bu tohumlar ve karıncalar olmayacaktı. Doğanın dengesini bozmamak gerekli.

Şu ot ilaçlarını aşırı derece bağımlıyız, hep işlerin kolayı kaçıp verim almaya çalışıyoruz.

579102

579103

İsmail Kuzucu
28-09-2015, 19:25
Seradaki sakız kabaklarının keyifi çok iyi. 3-4 gün sonra hasada başlanıyor. İlk dikkatimi çeken ise bitkiden çıkan ipler hıyardaki gibi çekilen iplere sarılıyor.

579191

579192

579193

579194

579195

İsmail Kuzucu
30-09-2015, 21:56
İlk defa değişik bir çeşit kıvırcık denedik. Verim, kalite ve lezzet güzel. Şuan serada da deniyoruz.

579440

579442

İsmail Kuzucu
01-10-2015, 20:52
Seradaki gina cinsi fasulyeler, ekimden önce sadece 50 gr gübre kullanıldı. Ekim tohum kaplama ürünü ile birlikte yapıldı. Çiçeklenme öncesi sulama suyu ile birlikte fosfor ve çinko gübrelemesi yapılacak.

579536

İsmail Kuzucu
01-10-2015, 20:59
14000 m2lik bahçede toplam 12000 metre (6 top) damlama hortumu kullanmışız. İşçilk zor olsada faydası çok büyük.

579542

shawshang
02-10-2015, 09:30
Maşallah bu kadar alanda bu kadar çeşitle baş etmeniz üstelik bilinçli olarak üretim yapmanızı tebrik ederim.

Tohumdan fideye sonrada ekime kadar olan safhalardan da bilgi vermeniz bizim gibi acemiler içinde çok faydalı.

Teşekkürler

şafak
02-10-2015, 11:26
maşallah elinizin emeğinizin karşılığını almak nasip olsun.
İsmail bey fasülye serasının iskeleti plastik su tesisat borusumu?
öyle ise kaçlıktır?

vural-can
02-10-2015, 16:09
Merhaba İsmail Bey...

Çelik ve tohumda coco ve perlit kullanıyoruz.
İkiside su tutma amaçlı...acaba ikisinide kullanmanın özellikle bir manası var mı ? Sadece coco olur mu ?

İsmail Kuzucu
02-10-2015, 20:05
maşallah elinizin emeğinizin karşılığını almak nasip olsun.
İsmail bey fasülye serasının iskeleti plastik su tesisat borusumu?
öyle ise kaçlıktır?

Amin inşallah. Demir su borusundan yapıldı. Yanılmıyorsam 3/4 lük borular.

İsmail Kuzucu
03-10-2015, 08:20
Yağışsız havalara rağmen kerevizde kalite ve verim çok iyi. Özellikle yapraklanma bu zamanda harika. Yapraklar böyle gelişim göstermeye devam ederse son ekilen kerevizlerde rahatlıkla kışı donmadan geçirecektir.

579685

aleydi
03-10-2015, 10:44
Marular , kerevizler albeni görüntüler :). Bizim aşağıdaki bölgelerde de seralar var. Yetiştiremediğim ürünleri onlardan alıyorum. Hiç böyle düzenli ve bu kadar verimli değil. Emek , bilgi birleşince, bu ürünler ortaya çıkıyor. Keşke yakın olsakta sizin yetiştirdiğiniz ürünlerden alsak:) . Hepsi süper görünüyor. Emeğinize sağlık.

İsmail Kuzucu
03-10-2015, 19:23
Merhaba İsmail Bey...

Çelik ve tohumda coco ve perlit kullanıyoruz.
İkiside su tutma amaçlı...acaba ikisinide kullanmanın özellikle bir manası var mı ? Sadece coco olur mu ?

Ayrı bir özelliği yok. Bana göre ikisi hatta humik asitle birlikte hepsi ayrılmaz 3lü.

Çelikte sadece perlit veya cocopeat kullanılabilir, köklenme aynı oranda olacaktır.

Tohumu çimlendirmek için kullanacaksanız sadece cocopeat olur. Ama viyol gibi bir alana ekip daha sonra şaşırtma yapacaksanız perlit gibi ürünler şart. Nedeni ise cocopeat ürünü güneş görünce hemen nemi kaybedip kuruyor.

İsmail Kuzucu
03-10-2015, 19:43
Marular , kerevizler albeni görüntüler :). Bizim aşağıdaki bölgelerde de seralar var. Yetiştiremediğim ürünleri onlardan alıyorum. Hiç böyle düzenli ve bu kadar verimli değil. Emek , bilgi birleşince, bu ürünler ortaya çıkıyor. Keşke yakın olsakta sizin yetiştirdiğiniz ürünlerden alsak:) . Hepsi süper görünüyor. Emeğinize sağlık.

Ürünleri böyle görünce insanın daha çok çalışası geliyor. :) Pazarda kaliteli ürünler olunca diğer piyasa fiyatları bizi etkilemiyor. Kaliteli ürünler yetiştirmek şart.

En önemli ilaçlama zamanı ama çoğu üretici bunu umursamaz. Biz haftada 1 gün pazara çıktığımız için 3 günlük ilaçlar kalıntısız olarak kullanılabiliyor. Mesela bayram haftası marul satışı çok iyi olacaktı ama ilaçlama yaptığım için çıkaramadım. Bunu önemsemek şart.

Her zaman ki gibi denetleme sorunu var. Bu konunun ülkemizde çok tartışılması gerekli.

İsmail Kuzucu
03-10-2015, 19:50
Sanırım çilekler anca bu kadar çoğalır. :p

579723

İsmail Kuzucu
03-10-2015, 20:47
Bu seneki biberler her zaman ki gibi verimli ve kaliteli. Özellikle sayın akçabardak'tan gelen gül biberlerine herkes takıldı kaldı.

579726

579727

579728

579729

İsmail Kuzucu
09-10-2015, 19:38
Köklendirme serasını tamamen değiştirip kışlık ürünler için hazırlamaya başladım. Eski örtüyü değiştirip yerine yeni örtü aldık. Demirler beyaza boyandı. Ek olarak misine çekildi. Fotoğrafları ayrı konu açıp oraya ekleyeceğim.

Ekmeyi düşündüklerimiz; dereotu, maydanoz, roka ve tere. Sera kuytu alanda kaldığı için iyi ürün alırız diye düşünüyorum.

500 m2lik alandaki fasulyeler çıkarıldı. (Son ekilenler verime geçti.) Bu çıkarılan köklerde komşumuzun hayvanlarına gitti. Bu işten herkes kârlı çıkıyor yani. :)

Fasulye yeri çapalandı, salıdan sonra buraya marul ekilecek. Normalde bu hafta ekilmesi gerekliydi ama başka işler çıkıveriyor.

İsmail Kuzucu
10-10-2015, 19:20
Seraya mor reyhan ekimi yapıldı..

580652

580653

580654

580655

İsmail Kuzucu
10-10-2015, 19:42
Bir su motorunu en verimde şekilde kullanma yöntemi. :)

1- Marul serasının sulanması
2- Fasulye serasının sulanması
3- Kabak serasının sulanması
4- Güllerin sulanması
5- Tünel seranın sulanması
6- Bahçenin 2 dönümlük alanını sulama
7- İlaç ve gübre hazırlama

580663

580664

580665

İsmail Kuzucu
10-10-2015, 22:21
Tohumluk alınan domates biberleri..

580703

580704

İsmail Kuzucu
12-10-2015, 08:14
Geçtiğimiz aylarda kasımpatıları çelik olarak dikmiştim. Köklenme olmaya başlamış. Hiç bakıma gerek kalmadan köklenen bir bitkiymiş. Bodur olanlar diğer çeşitlere göre daha çabuk kökleniyor.

Bu hafta yeni fotoğraf makinem geliyor, eski fotoğraf kalitesine geri döneceğim. Böyle biraz kalitesiz fotoğraflar oluyordu. :)

580815

Galip Kuzucu
14-10-2015, 00:32
Geçtiğimiz aylarda kasımpatıları çelik olarak dikmiştim. Köklenme olmaya başlamış. Hiç bakıma gerek kalmadan köklenen bir bitkiymiş. Bodur olanlar diğer çeşitlere göre daha çabuk kökleniyor.

Bu hafta yeni fotoğraf makinem geliyor, eski fotoğraf kalitesine geri döneceğim. Böyle biraz kalitesiz fotoğraflar oluyordu. :)

580815

bunları bir yerlerden hatırlıyorum galiba abi :rolleyes:

İsmail Kuzucu
14-10-2015, 07:23
bunları bir yerlerden hatırlıyorum galiba abi :rolleyes:

Senin 1çiçeğini 100 çiçek yaptım. :rolleyes:

İsmail Kuzucu
16-10-2015, 17:01
Kabaklar askıda. :)

581207

581208

581209

581210

581211

İsmail Kuzucu
16-10-2015, 21:12
Bahçenin akıllı kedisi..

581243

YeniGine
17-10-2015, 00:56
Sevgili İsmail zaten maşallah bahçende herşey akıllı. Ben o tombiş köpüşü merak ediyorum, büyümüştür artık ve nasıl oldu?

İsmail Kuzucu
17-10-2015, 17:51
Sayın YeniGine o konuda malesef kötü haber var. 2 ay kadar önce öldü. Nedense çok sevilen şeyler kaybediliyor. :mad:

İsmail Kuzucu
17-10-2015, 18:01
Üretime ara vermeden devam..

581361

581362

581363

581364

581365

YeniGine
17-10-2015, 23:24
Sayın YeniGine o konuda malesef kötü haber var. 2 ay kadar önce öldü. Nedense çok sevilen şeyler kaybediliyor. :mad:

:( Kıyamam, nazar değmiştir ona. Üzüldüm sevgili İsmail.

İsmail Kuzucu
18-10-2015, 08:24
Yıldızlar ve arılar..

581447

581448

581449

581450

İsmail Kuzucu
18-10-2015, 08:25
581451

581452

581453

581454

ibocandan
18-10-2015, 10:24
Ne kadar güzeller maşaallah renk cümbüşü siz bu gidişte balcılığada bir el atın derim.Sizden alırız balları hayırlı işler diliyorum.

İsmail Kuzucu
18-10-2015, 17:44
Ne kadar güzeller maşaallah renk cümbüşü siz bu gidişte balcılığada bir el atın derim.Sizden alırız balları hayırlı işler diliyorum.

20. sayfa (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33546-20.htm)nın ortalarında bal alımı paylaşımları var. :) Bu sene neredeyse hiç bal çıkmadı diyebilirim. Arılar güzel beslendi, yaza iyi bal olacaktır.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

aleydi
18-10-2015, 20:34
Sn Kuzucu buda sizin yıldızlardan olabilir mi?. Geçen yıl tohum paylaşımda, siz yıldız çiçeği tohumu paylaşmıştınız. Tohumdan bir yılda bu kadar büyümesi mümkün mü?.

581527

İsmail Kuzucu
18-10-2015, 20:53
Geçen sene paylaşıma göndermiştim. Evet gayet normal bir durum. Tohumdan fide olarak daha çabuk çiçekleniyor. Yumruların çiçeklenmesi daha geç kalıyor.

Bunların hepsi tohumdan yetişme, hatta yıldızlara 30 tohum ile başlamıştım. :p Şuan dünya kadar yumru ve soğan var.

581534

581535

Galip Kuzucu
18-10-2015, 21:40
Yaa çok güzeller dahlialar ama benim ekecek yerim yok :(

İsmail Kuzucu
19-10-2015, 18:57
Yaa çok güzeller dahlialar ama benim ekecek yerim yok :(

Evdeki çiçekler hariç 120 saksıyı nereye koyacaksan oraya sığdırma yaparsın. :eek:

Galip Kuzucu
19-10-2015, 22:49
Böyle aklıma girersen abi bir gün bir bakmışşın yıldız çiçeklerin yerinde yok istanbula gelmişler olur:D

İsmail Kuzucu
21-10-2015, 20:23
581936

581938

581939

İsmail Kuzucu
22-10-2015, 19:46
Ücretsiz işçiler 7/24 iş başında. ;)

582086

582088

Mücevher Çalısı
22-10-2015, 20:20
Ücretsiz işçiler 7/24 iş başında. ;)

582086

582088

Sn İsmail Kuzucu Merhaba...
Bu ücretsiz işçiler bitkilere hiç zarar vermiyor mu?

İsmail Kuzucu
22-10-2015, 20:36
Merhabalar Sn Mücevher Çalısı, (http://www.agaclar.net/forum/members/155103-mucevher-calisi.htm)

Bitkilere hiç zararları olmuyor. Aksine iyi bir gübreleme yapıyorlar. Bu solucanlar keçi gübresi ile geldiğiiçin onlar ile besleniyorlar. Besin maddesi olmasa zararları olur gibime geliyor.

Bitkilerin fazla yapraklarını olduğu yerde bırakıyorum, bu yapraklar çürüdüğü zaman solucanlar bu alanda toplanıyor ve çoğalıyor.

TCM
23-10-2015, 08:41
Keçi gübresi ile sadece solucan geliyorsa iyi, pire bol olur keçi gübresinde, girerse çıkarması da zordur :)

İsmail Kuzucu
23-10-2015, 09:14
Bu yüzden alınan yer çok önemli, keçisine iyi bakanın gübreside iyi oluyor. :) Seneye gübre olarak fidede biogaz atığı, bahçede ise büyükbaş hayvan gübresi kullanacağız.

İsmail Kuzucu
23-10-2015, 09:21
Dışarıdaki kabaklar yağmuru görünce harekete geçmiş durumda. 1 ay daha meyve verecekler gibi..

582146

582147

582148

582149

582150

sevgihoca
23-10-2015, 15:55
Maşallah kabaklar daha yemyeşil duruyor.Çok anlamam ama yağmurla pırıl pırıl olmuş. Bol ürünler.

İsmail Kuzucu
23-10-2015, 17:06
Köklendirme serası kışlık ürünlerin yeri oldu. Seraya yeni örtü çekildi. 4 sıra olacak şekilde yer hazırlandı.

582179

582180

582181

582182

582183

İsmail Kuzucu
23-10-2015, 17:09
Sıralara maydanoz, dereotu ve roka ekildi. Ekildikten sonra toprağın kaymaklaşmasını önlemek için humik asitli sulama yapıldı.

582186

582187

582188

İsmail Kuzucu
23-10-2015, 17:15
Seranın ön ve arka kısmını kapakmak yağmurda zor olsada sağlam işçilik oldu. :p

1 dakikada bile örtünün etkisi kendini gösteriyor. Bakalım tohumlar kaç günde çimlenme gösterecek..

582189

582190

582191

582192

582193

blnturkek
23-10-2015, 17:25
ellerinize sağlık. kış ürünlerini takip.

İsmail Kuzucu
24-10-2015, 19:13
3 renk olmalarına rağmen hepsi birden açmaması garip gelsede güzel çiçek türü. :p

582422

582423

582425

582426

abk
24-10-2015, 19:17
Yıldızlarınıza arılar gibi ben de bayıldım. Emeginize saglik. :)

İsmail Kuzucu
24-10-2015, 19:38
Yıldızlarınıza arılar gibi ben de bayıldım. Emeginize saglik. :)

Bu fotoğrafta bonus olsun. :rolleyes:

582430

Büyük boy:: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/12038657_1656106681273417_2262803408959842069_o.jp g

İsmail Kuzucu
25-10-2015, 19:36
Kebap zamanı. :p

582585

cseee
26-10-2015, 07:10
Kebap zamanı. :p

582585

İşte bu çok feci olmuş ::rolleyes: Afiyet olsun :)

SambaMustafa
26-10-2015, 10:08
Afiyet olsun

sevgihoca
26-10-2015, 13:12
Kestane çikmış mı?Bayılırım.Demek ki kış gelmiş.Çarşıya her çıktığımda mutlaka alırım.Afiyet olsun.

Galip Kuzucu
26-10-2015, 16:54
bahçemizin yeni üyeleri sukulentler :) sayın cemo'nun bahçesinden bizim bahçeye geldiler :)

473932

473931

473928

473929

473930

aynılarını çoğaltmak için yine bekliyorum abi :d

İsmail Kuzucu
26-10-2015, 19:01
aynılarını çoğaltmak için yine bekliyorum abi :d

Çoğaltmak bizim işimiz. :cool:

İsmail Kuzucu
26-10-2015, 20:06
Seradaki fasulyelerde meyve tutumu..

582656

582657

582658

582659

582660

yenikentli123
26-10-2015, 20:30
İsmail kardesim kolay gelsin seralarda tozlanmayi nasil sagliyorsun.

İsmail Kuzucu
26-10-2015, 20:39
Sağolun sn yenikentli123 (http://www.agaclar.net/forum/members/156468-yenikentli123.htm),

Şuan 10 sandık kadar bal arısı var, tozlamayı bunlar yapıyor. Seralar genelde açık olduğu için giriş çıkışta bir sorun yaşamıyorlar.

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 15:07
Bir kasımpatı daha açmaya başladı..

582936

582937

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 15:14
Havalar soğumaya başladı, seraya fide ekilsede yeterl olmayacak gibi. Dışarıdaki fidelerin üzerine örtü sereceğim.

Toplam uzunluk 35 metre bunun gibi 2 sıraya daha örtü çekilecek.

582940

582941

582942

sevgihoca
28-10-2015, 17:00
Son resimleri reyhana benzettim doğru mu?Üstlerini kapatmak,epeyce işiniz var.Allah kolaylık ve hayırlı kazanç versin.

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 17:33
Mor reyhanlar..

582953

582954

582955

Fotoğrafların tamamı:

https://www.facebook.com/gelecektarimda/posts/1654928054724613

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 17:35
Son resimleri reyhana benzettim doğru mu?Üstlerini kapatmak,epeyce işiniz var.Allah kolaylık ve hayırlı kazanç versin.

Evet mor reyhanlar. Pazarda herkes alıştı istiyorlar, üstlerinide ört diyenler olunca örtmek şart oldu. :)

sevgihoca
28-10-2015, 17:56
Yakından görüntüleri daha da bir harika.Hiç kıyılacak gibi değil.Emeğinize de yazık olmasın.Üstlerini örtmekte fayda var.Size kolay gelsin.Teşekkürler.

sinbas
28-10-2015, 18:41
Sayın @İsmail Kuzucu bey mor reyhanlar dan sezon sonuna kadar kaç kez ve nasıl biçiyorsunuz. Melaslı gübreleme yapıyor musunuz.

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 19:37
Şuan 7 sıra reyhan ekili,

Yaz sezonunda 10-14 günde biçilen yer büyüme gösteriyor. Yani ayda 2-3 kez biçim yapılıyor. Haziran ayından eylül ayına kadar tahmini 10 biçim yapılıyor. Demet olarak bakıldığında dallanma her biçmede arttığı için ilk biçimde 1 demek ise diğer biçimlerde kök başına 3-4 demet oluyor.

Sonbahar aylarında ise büyüme yavaşladığı için büyüme süresi 3 haftayı buluyor.

Biçmeyi makas ile yapıyoruz. Derin budama yapılıyor, bu sayede bitki kaliteli filizler veriyor. Bu dönemde bitkiyi strese sokmamak gübrelemeyi iyi takip etmek gerekli. Amino asitli veya deniz yosunu ürünler bu zamanda kullabılabilir.

Gübreleme programlı şekilde yapılıyor. İlk olarak fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreleme, daha sonra kalsiyum ve magnezyum, filizlenme hızlandığı zaman azot ve iz elementli gübreleme yapılıyor. Bu gübrelemelerden sonra ise bitkinin isteğine göre gübreleme yapışıyor.

Bu hafta potasyumlu ve deniz yosunlu gübrelemeye başlayacağım. Soğuk havalarda bitkinin direncini çok iyi etkiliyor.

sinbas
28-10-2015, 19:57
Çok güzel ayrıntılı bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim, size melası öneriyorum zira fiyat olarak uygun ve soğuk havalarda her türlü bitkinin direncini artıracaktır.

İçinde bulundurduğu makro ve mikro elementler sayesinde gübre maliyetlerini de bir hayli düşürecektir.

Bir miktar Asitik asitle karıştırarak vermek uygun olacaktır.

Melası Yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak kullanıyorum kesinlikle sun'i gübre kullanmıyorum. Bahçe küçük olduğu için 5-6 çuval yanmış hayvan gübresi (tohum ve fide ocaklarına) yeterli oluyor gerisi melas, deniz yosunu, kalsiyum ve asitlerden oluşuyor. 15-20 günde bir de iz elementlerini ayrıca veriyorum.

Melas konusunu araştırmanızı öneriyorum.

Toprağınız bereketli ürününüz bol olsun.

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 20:39
Rica ederim, seneye melas ile denemeler yapacağım. Şuan gübreleme ve ilaçlama dönüm başına 75 lirayı geçmez. Daha iner mi tabi ki iner ama çok uğraş ister.

Bahçede çeşit sayısı çok olduğu için direk bir ürünle gübreleme fazla etkili olmayacaktır. Her bitkinin dönemi farklı olduğu gübrelemenin etkisi çok oluyor. Mesela hıyara fosfor çok iyi gelirken reyhanlara hiç iyi gelmiyor. Azot marula iyi gelirken sakız kabaklarına iyi gelmiyor. Demir kerevize iyi gelirken lahana iyi gelmiyor gibi.

Bitkinin isteğini doğru zamanlarda karşılayınca verim o derece artıyor. En önemlisi ise hastalıklara ve zararlılara karşı dirençli oluyor. En önem verdiğim husus bu. Olabildiğince ilaçlamayı az yapmak. Bu sene sıcak havalara rağmen çok iyi bir sezon oldu. Çoğu çiftçi bu sene ürün yetiştiremedi çok şükür bir fazlasıyla üretim yaptık. Bahçe hâlâ yeşil durumda.

İlaçlama olarak aldığım ürünlerin %80i şuan daha duruyor. Yöntemin etkinliği burada, böyle olunca herkes rahat olabiliyor.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, hepimizin topraklarının bereketli olması dileğiyle.

İsmail Kuzucu
29-10-2015, 07:37
Afiyet olsun. :)

583068

akçabardak
29-10-2015, 11:26
Yazııık... utanmış garibim, fotoğrafının çekilmesini istememiş belli ki, elaleme rezil oldum şimdi:D:D ama o kadar lezzetli ki dayanamadım...

İsmail Kuzucu
29-10-2015, 19:10
O kadar lezzetli gelmiş ki kocaman yaprağı yarı yapmıştı. :) Bayağı büyük kelebek olmuştur artık.

İsmail Kuzucu
30-10-2015, 19:38
Sakız kabaklarının ipe bağlanması..

583225

583226

583227

Galip Kuzucu
30-10-2015, 20:33
Sakız kabaklarının ipe bağlanması..

583225

583226

583227

Cumartesi teftiş için geleceğim abi...:D

celalim01
31-10-2015, 17:26
Sayın İsmail kuzucu sizde iş çok ,ne diyelim Allah kolaylıklar versin.

İsmail Kuzucu
31-10-2015, 20:35
Yıldız çiçekleri bu sene iri tohum oluşturdu. Arılar sayesinde farklı renklerde oluşmuş. Seneye değişik renkler çok olacak gibi..

583372

İsmail Kuzucu
01-11-2015, 15:09
Sayın İsmail kuzucu sizde iş çok ,ne diyelim Allah kolaylıklar versin.

Çok teşekkürler Sn celalim01, bizde işler hiç bitmez her daim iş bulunur. ;)

İsmail Kuzucu
01-11-2015, 15:15
Etklinlikten (Sn MeyveliTepe) gelen nikotin çiçekleri.. Akşam üstleri çok harika kokusu oluyor.

583469

583470

583471

583472

583473

YeniGine
01-11-2015, 22:41
Yıldız çiçekleri bu sene iri tohum oluşturdu. Arılar sayesinde farklı renklerde oluşmuş. Seneye değişik renkler çok olacak gibi..

583372

Sevgili İsmail, farklı renk oluştuğunu nasıl anlayabiliyorsun ki?

İsmail Kuzucu
02-11-2015, 16:22
Meselabu çiçekler yoktu. 3 renk oluşumu bile olmuş. (Beyaz, sarı, pembe) Normalde katlı olanda turuncu oluyordu oda sarı ile tozlaşmış.

583628

583629

583630

YeniGine
02-11-2015, 22:44
Teşekkürler. :D Ben de sandım ki tohum oluşturdukları zaman anlayabiliyorsun... :o
:D Ne bileyim herşeyi biliyorsun ya, bunu da biliyorsun sandım... :dilli:

İsmail Kuzucu
03-11-2015, 19:29
Bu çiçeklerin tohumları olduğu için seneyede değişik renkler oluşacaktır. Yok yok o kadarda bilgi akla zarar olurdu. :)

TCM
04-11-2015, 09:10
Dahliyaların soğanlarını söküp seneye ektiğimizde renk değiştirme olasılığı yok di mi? Siz tohumdan ektiğiniz için renk değiştirebiliyor.

İsmail Kuzucu
04-11-2015, 16:14
Dahliyaların soğanlarını söküp seneye ektiğimizde renk değiştirme olasılığı yok di mi? Siz tohumdan ektiğiniz için renk değiştirebiliyor.

Soğanlardan olanlar aynı renk oluyor. Ama böylede renk çeşitleri artıyor. :)

İsmail Kuzucu
04-11-2015, 16:32
Soğuk havaların gelmesi ile birlikte yapraktan potasyum ve sıvı deniz yosunu uygulamasına başladım. 10 gün sonra tekrar bir uygulama yapacağım.

Ölçü olarak 25 lt suya 50 gr potasyum ve 50 gr sıvı deniz yosunu ekliyorum. 25 litre su ile 1000 m2lik alanı gübreliyorum..

583899

Mücevher Çalısı
04-11-2015, 17:08

Sn TMC biz insanlar gece yatıp, uyuyup, sabah kalkınca göz rengimiz değişiyor mu? Değişmiyor! Ama çocuklarımızın göz rengi bizden farklı olabiliyor hatta eşimizin ve bizim göz rengi olmayan bir renk bile olabiliyor.
İşte hepsi bu. Renk değişimi genetik...

Not: İstisnalar kaideyi bozmaz, bana değişen bitkilerle gelmeyin:D

İsmail Kuzucu
04-11-2015, 17:12
Sn TMC biz insanlar gece yatıp, uyuyup, sabah kalkınca göz rengimiz değişiyor mu? Değişmiyor! Ama çocuklarımızın göz rengi bizden farklı olabiliyor hatta eşimizin ve bizim göz rengi olmayan bir renk bile olabiliyor.

Olay budur, nokta atış. :p

TCM
05-11-2015, 08:08
TCM[/B];1417999]Dahliyaların soğanlarını söküp seneye ektiğimizde renk değiştirme olasılığı yok di mi? Siz tohumdan ektiğiniz için renk değiştirebiliyor.

O kadar çatlak su kaçırmaz deyip ekliyorsunuz; 'bence BMC'

:D

sinbas
05-11-2015, 09:49
O kadar çatlak su kaçırmaz deyip ekliyorsunuz; 'bence BMC'

:D

Soğanlı, patatesli veya yumrulu bitkilerinizin genotip ve fenotipinin değişmesini istemiyorsanız yumrulardan devam edin tohumdan uzak durun derim. yok zaman içerisinde değişik tür,renk ve şekil elde etmek istiyorsanız tohumdan devam edin gitsin derim.
"Bu kadar çatlakta su kaçırmaz" sanırım. :D
kolay gelsin.

İsmail Kuzucu
05-11-2015, 16:03
Seradaki fasulyelerin geçen haftaki durumları. (1 Kasım 2015)

https://www.youtube.com/watch?v=GMgGpckyy6Y

İsmail Kuzucu
05-11-2015, 16:12
5 Kasım 2015

584019

584020

584021

584022

İsmail Kuzucu
05-11-2015, 16:41
Kışlık ürünler için damlama çekildi. 15 dakikada tüm alan çok iyi şekilde sulanmış oluyor.

584030

584031

584032

sinbas
05-11-2015, 21:15
Kışlık ürünler için damlama çekildi. 15 dakikada tüm alan çok iyi şekilde sulanmış oluyor.

584030

584031

584032
Sayın @İsmail Kuzucu seranın iç duvar diplerine ne ekmeyi düşünüyorsunuz.

YeniGine
05-11-2015, 23:03
Sayın @İsmail Kuzucu seranın duvar diplerine ne ekmeyi düşünüyorsunuz.

Kesinlikle eminim bilirkişi sorusu, kesin tavsiye gelecek cevabın ardından...

sinbas
05-11-2015, 23:35
Kesinlikle eminim bilirkişi sorusu, kesin tavsiye gelecek cevabın ardından...

İsmail bey bu işin uzmanı pek tavsiyeye ihtiyacı yok sadece bilgi almak bilgi dağarcığımızı genişletmek.

Haksız da sayılmazsınız bir nevi tavsiye veya öneri gibi durum olacak sanırım.

"ben daha önce sarımsak dikmiştim ve süper olmuştu"

diyecektim... :D

YeniGine
06-11-2015, 01:18
İsmail bey bu işin uzmanı pek tavsiyeye ihtiyacı yok sadece bilgi almak bilgi dağarcığımızı genişletmek.

Haksız da sayılmazsınız bir nevi tavsiye veya öneri gibi durum olacak sanırım.

"ben daha önce sarımsak dikmiştim ve süper olmuştu"

diyecektim... :D

Sayın sinbas, el elden üstündür derler... Ben öneride bulunabileceğinizi tahmin ettim ve tahminim de de yanılmamışım.
Sevgili İsmail de önerinizi kesinlikle önemseyecektir...

İsmail Kuzucu
06-11-2015, 06:11
Sayın @İsmail Kuzucu seranın iç duvar diplerine ne ekmeyi düşünüyorsunuz.

Şuan baştan sona her yer ekili sn sinbas. ;) Arada sadece yürüme yolları kaldı. Sol tarafta roka, orta alanlada maydanoz, sağ kısımda ise dereotu var. Hepsinin çimlenmesi oldu gibi.

Kıyı kısımlarda soğan ve sarımsak çok iyi yetişiyor, önceki senelerde ekim yapmıştık.

Aralık ayında diğer seraya ekeceğiz büyük ihtimal. Havalar soğumaya başlarsa tabi.

İsmail Kuzucu
06-11-2015, 06:19
Sayın sinbas, el elden üstündür derler... Ben öneride bulunabileceğinizi tahmin ettim ve tahminim de de yanılmamışım.
Sevgili İsmail de önerinizi kesinlikle önemseyecektir...

Tavsiye, ikinci görüş her zaman değerlidir. :rolleyes:

İsmail Kuzucu
06-11-2015, 16:31
Sayın sinbas önceden gübreleme konusunda bir mesajda konuyu anlatmıştım. Konuya istemedende olsa fotoğraflama tecrübesi oldu. :)

Seraya ayrı ayrı marullar ettik. Aralarında 20-25 günlük bir fark var. Büyük olan marullara azot vermem gerekti. Küçüklere ise fosfor vermem gerekliydi. Tüm seraya azot gittiği için küçük olan marullar hemen yaprak geliştirdi ve göbeklenme durdu.

İlk fotoğraf olmaması gereken olan, ikinci olan ile damlama tıkalı olduğu için azotu alamayan olan bitki. Yaprak sayısı yani göbeklenme ideal olan fotoğraf.

584121

584122

sinbas
06-11-2015, 19:12
Sayın sinbas önceden gübreleme konusunda bir mesajda konuyu anlatmıştım. Konuya istemedende olsa fotoğraflama tecrübesi oldu. :)

Seraya ayrı ayrı marullar ettik. Aralarında 20-25 günlük bir fark var. Büyük olan marullara azot vermem gerekti. Küçüklere ise fosfor vermem gerekliydi. Tüm seraya azot gittiği için küçük olan marullar hemen yaprak geliştirdi ve göbeklenme durdu.

İlk fotoğraf olmaması gereken olan, ikinci olan ile damlama tıkalı olduğu için azotu alamayan olan bitki. Yaprak sayısı yani göbeklenme ideal olan fotoğraf.

584121

584122
Elbette gereğinden fazla azot bitkide vejetatif gelişmeyi hızlandırır, bitki iskeleti zayıf olur,yeşile yaprağa bürünür, meyve verimi düşer, gelişimi normal seyrinde ve biçimde olmaz(sizin marullarda olduğu gibi) bu tip marulların (sebzelerin) raf ömrü neredeyse yok gibidir.

Dallar cılız, kırılgan, yaprak boğumları geniş aralıklı olur, Salatalık ,domates vs.ler de çiçek aralıkları seyrek ve dış etkenlerden çok çabuk etkilenir.

Tıkanan damlama sayesinde Güzel bir tespit yapmışsınız teşekkürler.

*****Hatırlayalım*****

"Azotun Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri
1- Azotun Bitkilerin Karbonhidrat İçerikleri Üzerine Etkisi

Gelişme ortamına uygulanan azot miktarındaki artışa bağlı olarak bitkilerde karbonhidrat içeriği azalır. Yani karbonhidrat/azot dengesi bozulur. Gereğinden fazla azot bitkilerde şeker sentezini olumsuz etkiler.

2- Azotun Bitki Suyu Üzerine Etkisi (Succulence)

Azotun protoplazma miktarını artırması ve protoplazmanın da su içeriğinin yüksek olması nedeniyle azot dolaylı olarak bitki suyu üzerine olumlu etki yapar. Azotlu gübre lif bitkilerinde ürün miktarını artırırken, yüzde lif oranının düşmesine yol açar. Fazla azot lif bitkilerinde uzunluk, çap, kırılmaya karşı direncin azalması gibi lif niteliğini olumsuz etkiler.

3- Azotun Kök Büyümesi ve Tepe/Kök Oranı Üzerine Etkisi

Toprağa uygulanan azot miktarı ile ilgili olarak bitkinin tepe büyümesi kök büyümesine göre daha fazladır. Yeterli düzeyde azot bulunmayan ortamda bitkinin kökleri uzun, ince ve az dallanmış olmasına karşın, azotun yeterli olması durumunda kökler kısa kalın ve iyi dallanmış bir gelişme gösterir.
Genellikle yarayışlı azot yönünden yoksul olan ortamda yetiştirilen bitkilerde kök sistemi göreceli olarak daha iyi büyümekte ve toprak üstü organlarda büyüme göreceli olarak az olmaktadır.
Bitkiye yarayışlı azotun fazla bulunduğu ortamda ise kökün göreceli olarak daha az büyümesine karşın bitkinin toprak üstü organları daha fazla büyümektedir.
Azot yönünden yoksul topraklara azotun uygulanması sonucunda köke göre toprak üstü organlar daha fazla büyümektedir. Fakat belli bir düzeyden sonra kök ve toprak üstü organların büyümesi gerilemektedir.

4- Azotun Tane ve Meyve Verimi Üzerine Etkisi

Azot düzeyi yüksek olan ortamlarda yetişen bitkilerde vejetatif gelişmenin fazla olmasının sonucu olarak azot tane ve meyve verimini olumsuz yönde etkiler. Azotun az olması da tane ve meyve verimini olumsuz yönde etkiler.

5- Azotun Bitkilerde Yatma Üzerine Etkisi

Ortamda gerekenden fazla azot bulunması bitkilerin yatmasına yol açar. Bu durum azotun sap, dal, yaprak gibi vejetatif organların fazlaca gelişmesi ile ilgilidir. Fazla azot bitkilerde kırılmaya karşı direnci azaltır. Yatma tahıllarda önemli bir sorundur. Tahıllarda yatmayı önlemek için;
Yatmaya dayanıklı çeşitler geliştirmek
Hormon ve benzeri kimyasal maddeler uygulamak suretiyle vejetatif gelişmeyi önlemek
Azotlu gübreleri yeterli düzeyde ve olabildiği kadar geç kullanmak gerekmektedir.
6- Azotun Hasat Zamanı Üzerine Etkisi

Azotun ortamda gereğinden fazla bulunması, hasat zamanının gecikmesine neden olur. Hasat ın gecikmesi ise yağışların erken başlaması ve ilk donun erken görüldüğü yerlerde önemlidir. Ayrıca pazarlama ve ürün kalitesi yönünden de önemlidir. Tarla bitkilerinde hasat zamanı ile meyvelerin olgunlaşma zamanı üzerine azotun etkisi değerlendirilirken;
Toprağın azot durumu
Toprağa uygulanacak azot miktarı
Azotun toprağa uygulanma zamanı
Bitkinin özelliği dikkate alınmalıdır.
7- Azotun Bitkilerin Hastalıklara Karşı Dayanıklılığı Üzerine Etkisi

Ortamda azotun gereğinden fazla olması bitkilerde mantarı hastalıkların gelişmesine neden olmaktadır. Örneğin arpada kahverengi pas hastalığı
Azot fazlalığı taze, yeşil ve genç bitki dokularında patojenlere karşı dayanıklılığına artmasına, parazitlere karşı dayanıklılığın azalmasına neden olmaktadır.
Bitkilerin özellikle aşırı azottan dolayı hücrelerinin genişlemesi gibi stres koşulları bitkileri hastalandırır.
Alıntı"

İsmail Kuzucu
06-11-2015, 23:08
Serada ekili olan marullar, çeşidi caipira (şakira) kıvırcık marul. Çeşit ismide ilginç hani. :p

Kullanılan gübre miktarı 600 fide için 1200 gr. Marul her bakımdan diğer bitkilere göre ideal bir bitki.

584178

584179

584180

İsmail Kuzucu
06-11-2015, 23:40
Yıldızların yumruları bakımsızlıktan bu sene küçük kaldı. Yapraktan gübre uygulaması yaptım. 10 gün sonraki hava durumuna göre tekrar bir bakım yapacağım. Yaklaşık 1 ay daha toprakta kalacaklar, bu döneme kadar iyi bakım şart..

584216

584218

saleri
07-11-2015, 09:29
O kadar düzenli ve o kadar bilinçli bir bahçeniz var ki. Sizin sayfanıza abone oldum ve her gün acaba yeni bir resim yeni bir bilgi yazılmış mı diye kontrol ediyorum. Gerçekten ellerinize sağlık.

İsmail Kuzucu
07-11-2015, 19:09
O kadar düzenli ve o kadar bilinçli bir bahçeniz var ki. Sizin sayfanıza abone oldum ve her gün acaba yeni bir resim yeni bir bilgi yazılmış mı diye kontrol ediyorum. Gerçekten ellerinize sağlık.

Sayın saleri ilginiz için teşekkür ederim. İçerik olan eklenecek çok paylaşım var ama vakit bazen kısıtlı oluyor.

Şuan solucan gübresi yapımı için yer hazırlıyoruz. (Kapalı ortam) Kısmet olursa yakında başlayacağız. Buda yeni bir bilgi olsun. ;)

İsmail Kuzucu
07-11-2015, 19:35
Maydanoz ekili serada yeni bir ürün denemesi yapıyorum. Ürün su tutucu bir ürün, perlit gibi bir özelliği var denilebilir. Kullandığım alanda tohumlar güzel çimlenme gösterdi, kullanılmayan alanda ise çimlenme neredeyse olmadı gibi.

10-15 gün sonra sonuçlar daha iyi anlaşılabilir hale gelecek.

584301

İsmail Kuzucu
07-11-2015, 19:44
Bahçenin sonbahar renkleri..

584304

584305

584306

584307

584308

İsmail Kuzucu
07-11-2015, 19:46
584309

584310

584311

584312

584313

İsmail Kuzucu
07-11-2015, 19:47
584315

584316

584317

584318

584319

sinbas
07-11-2015, 21:37
Maydanoz ekili serada yeni bir ürün denemesi yapıyorum. Ürün su tutucu bir ürün, perlit gibi bir özelliği var denilebilir. Kullandığım alanda tohumlar güzel çimlenme gösterdi, kullanılmayan alanda ise çimlenme neredeyse olmadı gibi.

10-15 gün sonra sonuçlar daha iyi anlaşılabilir hale gelecek.

584301

Sayın İsmail Kuzucu kullandığınız malzeme Vermikülit olabilir mi?
Araştırmalarım beni aşağıdaki bilgilere ulaştı sizinle paylaşayım.
Geçtiğimiz yaz arkadaş bana özellikle tavsiye etmişti hatta petonyalara torf alırken içine karıştırıp vermişti.1/3 oranın da da yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karıştırıp kullanmıştım.
584429
VERMİKULİT NEDİR?
Vermikulit, volkanik mağma kaynaklarından elde edilen bir mineraldir ve yüksek ısı ile işlenerek hacmi genişler, geçirgenliği artar ve hacim ağırlığı belirgin bir şekilde düşerek şekil değiştirir. Elde edilen ürün çok hafif ve sterildir. Bitki besleme için verilen gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme özelliğine sahiptir. Bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içerisinde tutabilir. Oldukça uzun ömürlü bir materyaldir. Kokusuz ve temizdir, hastalık, patojen vs. ihtiva etmez. Suda çözünmez ve kimyasallarla reaksiyona girmez. Ortam Ph’ının düzenlenmesine yardımcı olur.
Hafif olma özelliğinden dolayı, bitki dikimi yapılacak karışım harçlarında kullanıldığında kök bölgesinde daha iyi bir havalanma ve fazla sayıda küçük hava boşluklarının oluşmasını sağlar. Bu da bitkideki kök gelişiminin daha iyi olmasını sağlar.

Maddeler halinde sıralayacak olursak.

01* hızlı ve kuvvetli bir kök gelişimini teşvik eder.
02* çok hafif ve sterildir.
03* gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme kapasitesine sahiptir.
04* yosun gelişimini engelleyen özelliktedir.
05* çimlenmeyi hızlandırır ve gelişimi güçlendirir.
06* Ekilen tohumların üzeri vermikulit ile kapatırsa çabuk çimlenmektedir.
07* Toprağına vermikülit karıştırılan bitkinin, kökleri kışın donlara, yazın ise sıcaktan korunur.
08* yüksek havalanma kapasitesine sahiptir.
09* yüksek su tutma kapasitesi sahiptir.
10* steril olduğu için tohumlar çürümeden çimlenmeye hazır hale gelirler.
11* yüksek absorbsiyon gücüne sahiptir.
12* absorbe edilen sıvıları yavaş serbest bırakma özelliğine sahiptir.
13* toprağa karıştırılan gübreleri ve sulama suyunu bünyesinde toplayarak, bitki köklerine yavaş yavaş vererek en sağlıklı gelişimi sağlar.
14* fide yetiştiriciliğinde torf ile 1/3 oranında karıştırılarak kullanılır.
15* Uzun ömürlü temiz, kokusuz, hafif ve bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içinde tutma özelliğindedir.
16* Vermikülitin 20 yıl boyunca yapısı bozulmaz.

Şükufezar
07-11-2015, 22:01
Serada ekili olan marullar, çeşidi caipira (şakira) kıvırcık marul. Çeşit ismide ilginç hani. :p

Kullanılan gübre miktarı 600 fide için 1200 gr. Marul her bakımdan diğer bitkilere göre ideal bir bitki.

584178

584179

584180

İsmail bey marullarınız çok güzel görünüyor diğer ytiştirdikleriniz gibi. Marulun çeşidine gelince; biz yıllarca domates tohum markalarına bakar gülerdik. Shakira, Keita, Sarıkız vs gibi. Bu isim de öyle olmuş:D

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 16:21
İsmail bey marullarınız çok güzel görünüyor diğer ytiştirdikleriniz gibi. Marulun çeşidine gelince; biz yıllarca domates tohum markalarına bakar gülerdik. Shakira, Keita, Sarıkız, F1 vs gibi. Bu isim de öyle olmuş:D

Havaların soğuması ile marullar bir başka oluyor sanki. Görüntü ve lezzet artıyor.

Ortalık çeşitlerden geçilmez oldu zaten, bir yönden iyi olsada bir yönden de insanın aklı karışıyor. Bildik çeşitlerden vazgeçmemek gerekli. ;)

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 16:23
Sayın İsmail Kuzucu kullandığınız malzeme Vermikülit olabilir mi?
Araştırmalarım beni aşağıdaki bilgilere ulaştı sizinle paylaşayım.
Geçtiğimiz yaz arkadaş bana özellikle tavsiye etmişti hatta petonyalara torf alırken içine karıştırıp vermişti.1/3 oranın da da yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karıştırıp kullanmıştım.

Malesef vermikülit değil. :) O ürün daha çok topraksız tarımda kullanılıyor. Açık alanda uygulamak birazda pahalıya gelir.

Benim denediğim ürün daha çok perlite benziyor ve küçük taş parçaları gibi. Suyu içine çektiği zaman el ile sıkıldığında boya gibi oluyor.

Suyu tutması kumsal alanlarda harika bir özellik, ilerleyen zamanlarda avantajlarınıda yazacağım. Şuan yazsam bir anlamı olmayacak çünkü. Mantık olarak perlit vermikülit gibi özelliklere sahip.

584415

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 18:28
Sakız kabakları belirli dönemlerde toprağa tutunmak için kök atarlar. Dışarı ekimlerde bu özellik bitkinin rüzgarlardan etkilenmesi önler.

Seradaki kabakları ipe aldığım için bu durum oluşmaz diye düşünmüştüm ama bitki 20 cm yükseklikten bile kök oluşturup toprağa sarılmış.

584425

584426

584427

584428

vural-can
08-11-2015, 18:55
Malesef vermikülit değil. :) O ürün daha çok topraksız tarımda kullanılıyor. Açık alanda uygulamak birazda pahalıya gelir.

Benim denediğim ürün daha çok perlite benziyor ve küçük taş parçaları gibi. Suyu içine çektiği zaman el ile sıkıldığında boya gibi oluyor.

Suyu tutması kumsal alanlarda harika bir özellik, ilerleyen zamanlarda avantajlarınıda yazacağım. Şuan yazsam bir anlamı olmayacak çünkü. Mantık olarak perlit vermikülit gibi özelliklere sahip.

584415

Bentonid gibi...

Kedi kumu olarak kullanılan madde. Ancak tuzlu olduğu söyleniyor

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 19:29
Yaz yeni gelmiş gibi gibi. :cool:

584448

584449

584450

584451

Jakin
08-11-2015, 20:11
Sn. İsmail Kuzucu, barbunyalar hangi sıklıkta sulanmalıdır?

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 21:18
Sn. İsmail Kuzucu, barbunyalar hangi sıklıkta sulanmalıdır?

Çiçek tomurcukları oluşana kadar 2 sulama, çiçeklenme döneminde 1 sulama, meyve oluşumları başlayınca toprak hep nemli kalacak şekilde düzenli sulama.

İsmail Kuzucu
10-11-2015, 18:45
Sadece 2 ilaçlama ve 2 gübreleme ile harika bir hasat. Satanda memnun pişirende.

584809

yenikentli123
10-11-2015, 22:23
Süper görunuyorlar pazarlama olayını sadece pazardami yapıyorsunuz yoksa anlastiginiz yerler varmi?

İsmail Kuzucu
11-11-2015, 07:51
Daha çok pazarda satıyoruz, üretimimizde bu yönde zaten. Ürün olduğu zaman pazarlama sorunumuz oluyor. Diğer pazarcılar ve manavlar ürün istiyor. Şuan reyhan ve kereviz yaprağını manavlarada veriyoruz.

shawshang
11-11-2015, 08:14

İsmail Bey;

ilk fotoğraftaki marulların göbeklenmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz ?

İsmail Kuzucu
11-11-2015, 16:39
İsmail Bey;

ilk fotoğraftaki marulların göbeklenmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz ?

Sn shawshang durum neredeyse çözüldü.

İlk olarak çapalama yaptık. Daha sonra az bir sulama ile birlikte 300 gr fosfor+potasyum gübresi verildi. (600adet marul için.) Sulamadan 1 gün sonra yapraktan 10 gr fosfor ve stres giderici ürün kullanıldı.

Bugünde sağlam bir sulama yapıldı. 2-3 gün içinde durum tamamen düzelir diye düşünüyorum.

584939

İsmail Kuzucu
11-11-2015, 17:14
Sağ taraftaki marullar tüketime hazır hale geldi gibi. 1 marul 40cmlik bir alan kaplıyor. Hedef kök başına 1000-1200 gr ağırlığında olan marullar.

584950

584951

YeniGine
11-11-2015, 23:58
:) Maşallah öyle güzel görünüyorlar ki sevgili İsmail Kuzucu, şimdi canım bol limonlu marul salatası çekti valla... :) Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah!..

ibocandan
12-11-2015, 09:02
Kıvırcık Kıvırcık gelde beni ye diyorlar sanki maşallah ürünleriniz bol olması dileğiyle

birgecelikgelin
12-11-2015, 11:23
Sayın İsmail kuzucu hasatınız bol olsun seranız öyle bakımlı işin ehli olduğunuz belli nice nice bol verimler Saygılarımla.

İsmail Kuzucu
12-11-2015, 16:14
:) Maşallah öyle güzel görünüyorlar ki sevgili İsmail Kuzucu, şimdi canım bol limonlu marul salatası çekti valla... :) Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah!..

İstanbul'a geldğim zaman size özel getireceğim. :) Bu marullar çeşidinden olsa gerek göze daha bir çekici geliyor. ;)

Kıvırcık Kıvırcık gelde beni ye diyorlar sanki maşallah ürünleriniz bol olması dileğiyle

Teşekkürler Sn ibocandan, hepimizin ürünleri bereketli olsun.

Sayın İsmail kuzucu hasatınız bol olsun seranız öyle bakımlı işin ehli olduğunuz belli nice nice bol verimler
Saygılarımla.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Sn birgecelikgelin. Biraz fazla çalışınca görüntüde güzel oluyor.

İsmail Kuzucu
12-11-2015, 16:47
Ücretsiz işçiler iş başında.. Videolar da yükleniyor. 4,20 gb olduğu için biraz zaman alacak.

585082

585083

585084

585085

585086

SambaMustafa
12-11-2015, 17:23
Her gün büyük bir keyifle takip ediyoruz.emeğinize sağlık

İsmail Kuzucu
12-11-2015, 23:42
Toprak solucanı üretim hattımız varmış. :) İkinci video yükleniyor daha.

https://www.youtube.com/watch?v=GiVakBO854c

YeniGine
13-11-2015, 00:00
:) Harikalar harika... Solucanları hiç bu kadar önemseyeceğimi düşünmemiştim şimdiye kadar... Maşallah!..

İsmail Kuzucu
13-11-2015, 07:46
Buda 2. video, ilk olanda biberlerin alanında çekim yapıldı. Bunda ise patlıcanlar köklerinde yer alan solucanlar var.

Bu kadar solucan bulacağımı hiç zannetmiyordum. Bayağı da yavru solucanlar var.

https://www.youtube.com/watch?v=vqORE8ivGb8

shawshang
13-11-2015, 07:54
üretim alanınız solucan şehrinin üstüne kurulmuş :)

sinbas
14-11-2015, 22:34
Toprak solucanı üretim hattımız varmış. :) İkinci video yükleniyor daha.

Sayın @İsmail Kuzucu;
Kullanılan kimyasal gübrelerin solucanlar üzerinde olumsuz bir etkisi oluyor mu? araştırdınız mı?

Bu konuda ben bir makale buldum sizinle paylaşayım:

"KİMYASAL GÜBRELERİN ZARARLARI VE TOPRAKTAKİ FAYDALI DOSTLARIMIZ
Toprak, yeryüzünü bir yorgan gibi kaplayan gevşek yapılı, oluşması için milyonlarca yılın geçtiği ve hiç bitmez sandığımız bir örtüdür. Dünyada var olan tüm canlıların direk veya dolaylı olarak toprakla bağlantısı mevcuttur.

Toprak olmadan bir ağaç , çiçek, su, insan düşünemezsiniz. Dünyada olduğu gibi toprakta da bir döngü mevcuttur. Biz insanlar bazen daha ürün almak için yanlış uygulamalar yaparız. Sadece kendimizi düşündüğümüz bencil uygulamalar. Topraktan sömürdüğümüz besin maddelerini yerine koymak için gübreleme yaparız. Ancak kullandığımız gübrelerin nasıl bir etkisi var, toprakta neleri etkisiz hale getirdiğimizin bilincinde olmadan. Toprağın içinde birçok canlı yaşar. Kimini gözle görürüz kimini ise göremeyiz. Karıncalar, solucanlar, bitkiler, mikroorganizmalar vs. Kimyasal gübreleme sonucu topraktan daha fazla kazanalım derken , bu canlıları öldürürüz veya faaliyetini durdururuz. Mikroorganizmalar topraktaki organik maddeleri parçalar ve bitkilerin alacağı forma dönüştürür. Mikroorganizmaların olmadığı toprakta bitki ve hayvan artıkları parçalanamayacağı için toprakta humus azalacaktır. Bu durumda biyolojik faaliyet azalması toprağın yapısının bozulmasını da beraberinde getirecektir. Kimyasal gübrelerin kullanıldığı topraklarda ilk zamanlar iyi ürün alınsa da, kullanıldıkça topraklar çoraklaşmaktadır. Kolaylıkla işlenen topraklar taşlaşmaktadır. Toprağın canlılığı kaybolmakta ve organik madde miktarı azalmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte içme suyu kaynakları her geçen gün kurumaktadır. Mevcut olan su kaynakları da hızla kirlenmektedir. Kimyasal gübre ve ilaçların bu kirlenmedeki payı hiçte azımsanacak miktarda değildir. Yağmurlarla yıkanan kimyasal gübreler yüzey akışıyla ya da toprağın derinlerine sızmayla su kaynaklarına ulaşmaktadır.

Kimyasal gübrelerin belli bir kısmını bitki kullanmaktadır.%26 azot içeren gübrelerin geri kalanı dolgu maddesi olup toprakta kalır ve tuzlulaşmaya sebep olur. Buna birde bilinçsizce yapılan gübrelemeleri de eklersek problemin ne kadar büyük olduğunu görürüz. Gereksiz gübreleme ; verim ve ürünün kalitesini düşürmektedir. Bir maddenin fazlalığı diğerinin alımını engelleyecektir.

Bu nedenledir ki hangi ürünü yetiştirirsek yetiştirelim mutlaka toprak analizi yaptırmak gerekir. Yeni açılan toprak analiz laboratuarı çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır. Toprak analizi ile bitki toprak ihtiyaçlarını belirleyerek istenilen miktarı toprağa vermiş olacağız. Aynı zamanda gübre girdilerinin çok yükseldiği günümüzde gereksiz yere fazla gübre tüketiminin de önüne geçmiş oluruz.

Bizim toprakta bir dostumuz daha vardır. Canlısı gibi ölüsü de işe yarayan Toprak solucanları. Solucanlar açtığı galeriler ile toprağı traktörden daha iyi işler, bıraktığı dışkılar ise gübrelerin en kalitesini ve yararlısını oluşturur. Çünkü bu gübreler sünger gibi suyu tutar. Bir solucanın 1 yılda işlediği toprak miktarı , bir traktörün 1 saatte işlediği toprak miktarına eşittir.

Kimyasalların kullanıldığı yerde solucanların yaşaması mümkün değildir. Sürekli başına zehir yağarken mümkün mü ? Kimyasalların kullanılmadığı yıllarda topraklarda solucanlar vardı. Toprağı kazdıkça içinde tünel gibi delikler mevcuttu. Şimdi toprakta solucan görmek zordur. Solucanların yaşadığı topraklar organik maddece daha zengin ve havalıdır. Solucanlar, hava hacminin %30 'lara ulaşmasına katkıda bulunurlar. Solucanların yaşadığı topraklar suyu diğerlerine göre dört ile on misli daha fazla boşaltırlar ve diğer topraklara göre su tutma kapasiteleri %20 daha fazladır. Her yıl hektar başına 15 tonu bulabilen solucan atıkları veya toprak kümecikleri verim için son derece önemli mikrobiyolojik aktiviteleri destekleyecek karbon azot , kalsiyum, magnezyum , potasyum , sodyum ve fosfor içerir.

Sonuç olarak , bu kadar zararı olan kimyasal gübrelerin yerine yanmış ahır gübresi veya organik gübreleri kullanmamız topraktaki dostlarımıza bir vefa borcudur.

UNUTMAYALIM ÇOK GÜBRE ÇOK ÜRÜN DEMEK DEĞİLDİR.

Mehmet Ali BULUT Ziraat Mühendisleri Odası
Iğdır İl Temsilciliği"

İsmail Kuzucu
15-11-2015, 06:40
Sayın @İsmail Kuzucu;
Kullanılan kimyasal gübrelerin solucanlar üzerinde olumsuz bir etkisi oluyor mu? araştırdınız mı?

Bu konuda ben bir makale buldum sizinle paylaşayım:

"KİMYASAL GÜBRELERİN ZARARLARI VE TOPRAKTAKİ FAYDALI DOSTLARIMIZ
Toprak, yeryüzünü bir yorgan gibi kaplayan gevşek yapılı, oluşması için milyonlarca yılın geçtiği ve hiç bitmez sandığımız bir örtüdür. Dünyada var olan tüm canlıların direk veya dolaylı olarak toprakla bağlantısı mevcuttur.

Toprak olmadan bir ağaç , çiçek, su, insan düşünemezsiniz. Dünyada olduğu gibi toprakta da bir döngü mevcuttur. Biz insanlar bazen daha ürün almak için yanlış uygulamalar yaparız. Sadece kendimizi düşündüğümüz bencil uygulamalar. Topraktan sömürdüğümüz besin maddelerini yerine koymak için gübreleme yaparız. Ancak kullandığımız gübrelerin nasıl bir etkisi var, toprakta neleri etkisiz hale getirdiğimizin bilincinde olmadan. Toprağın içinde birçok canlı yaşar. Kimini gözle görürüz kimini ise göremeyiz. Karıncalar, solucanlar, bitkiler, mikroorganizmalar vs. Kimyasal gübreleme sonucu topraktan daha fazla kazanalım derken , bu canlıları öldürürüz veya faaliyetini durdururuz. Mikroorganizmalar topraktaki organik maddeleri parçalar ve bitkilerin alacağı forma dönüştürür. Mikroorganizmaların olmadığı toprakta bitki ve hayvan artıkları parçalanamayacağı için toprakta humus azalacaktır. Bu durumda biyolojik faaliyet azalması toprağın yapısının bozulmasını da beraberinde getirecektir. Kimyasal gübrelerin kullanıldığı topraklarda ilk zamanlar iyi ürün alınsa da, kullanıldıkça topraklar çoraklaşmaktadır. Kolaylıkla işlenen topraklar taşlaşmaktadır. Toprağın canlılığı kaybolmakta ve organik madde miktarı azalmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte içme suyu kaynakları her geçen gün kurumaktadır. Mevcut olan su kaynakları da hızla kirlenmektedir. Kimyasal gübre ve ilaçların bu kirlenmedeki payı hiçte azımsanacak miktarda değildir. Yağmurlarla yıkanan kimyasal gübreler yüzey akışıyla ya da toprağın derinlerine sızmayla su kaynaklarına ulaşmaktadır.

Kimyasal gübrelerin belli bir kısmını bitki kullanmaktadır.%26 azot içeren gübrelerin geri kalanı dolgu maddesi olup toprakta kalır ve tuzlulaşmaya sebep olur. Buna birde bilinçsizce yapılan gübrelemeleri de eklersek problemin ne kadar büyük olduğunu görürüz. Gereksiz gübreleme ; verim ve ürünün kalitesini düşürmektedir. Bir maddenin fazlalığı diğerinin alımını engelleyecektir.

Bu nedenledir ki hangi ürünü yetiştirirsek yetiştirelim mutlaka toprak analizi yaptırmak gerekir. Yeni açılan toprak analiz laboratuarı çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır. Toprak analizi ile bitki toprak ihtiyaçlarını belirleyerek istenilen miktarı toprağa vermiş olacağız. Aynı zamanda gübre girdilerinin çok yükseldiği günümüzde gereksiz yere fazla gübre tüketiminin de önüne geçmiş oluruz.

Bizim toprakta bir dostumuz daha vardır. Canlısı gibi ölüsü de işe yarayan Toprak solucanları. Solucanlar açtığı galeriler ile toprağı traktörden daha iyi işler, bıraktığı dışkılar ise gübrelerin en kalitesini ve yararlısını oluşturur. Çünkü bu gübreler sünger gibi suyu tutar. Bir solucanın 1 yılda işlediği toprak miktarı , bir traktörün 1 saatte işlediği toprak miktarına eşittir.

Kimyasalların kullanıldığı yerde solucanların yaşaması mümkün değildir. Sürekli başına zehir yağarken mümkün mü ? Kimyasalların kullanılmadığı yıllarda topraklarda solucanlar vardı. Toprağı kazdıkça içinde tünel gibi delikler mevcuttu. Şimdi toprakta solucan görmek zordur. Solucanların yaşadığı topraklar organik maddece daha zengin ve havalıdır. Solucanlar, hava hacminin %30 'lara ulaşmasına katkıda bulunurlar. Solucanların yaşadığı topraklar suyu diğerlerine göre dört ile on misli daha fazla boşaltırlar ve diğer topraklara göre su tutma kapasiteleri %20 daha fazladır. Her yıl hektar başına 15 tonu bulabilen solucan atıkları veya toprak kümecikleri verim için son derece önemli mikrobiyolojik aktiviteleri destekleyecek karbon azot , kalsiyum, magnezyum , potasyum , sodyum ve fosfor içerir.

Sonuç olarak , bu kadar zararı olan kimyasal gübrelerin yerine yanmış ahır gübresi veya organik gübreleri kullanmamız topraktaki dostlarımıza bir vefa borcudur.

UNUTMAYALIM ÇOK GÜBRE ÇOK ÜRÜN DEMEK DEĞİLDİR.

Mehmet Ali BULUT Ziraat Mühendisleri Odası
Iğdır İl Temsilciliği"

Sn sinbas konunun nasıl geliştiğini anlatayım,

Solucan gübresi üretimi için hazırlıklar yapıyoruz. Yer kısmını hazırladık sayılır, verilecek mama zaten hazırdı. Burada üretim yapan bir firma sahibi bilgi vermek için geldi. Solucanın faydalarını anlattı, nasıl üretim yapılacağını anlattı. O kadar bilgi edimişki her ayrıntıyı anlattı. Hiç gizlisi saklısı olmadı, özellikle buna şaşırdım. Benm evde bile üretim yapanlar var dedim, keşke herkes yapsa dedi.

Konu solucanın humus üretmesine gelince bizim bahçede çok var dedim. Oda denemeler yapmak için toprak solucanı arıyormuş. Solucanları kimyasal gübrelerin öldürdüğünü söyledi. Hatta sıvı solucan gübresini bile sadece bir ülkede başarabilmişler. Burada üretilenler ile dışarda üretilenler arasında milyolarca yararlı bakteri farkı varmış.

Gelelim bulduğunuz makaleye,

Bana 2 farklı bir düşünce gibi geldi. İlk olarak kimyasal gübrelerin belirli oranda kullanılması gerektiğini yazıyor. Gereksiz kullanmanın hiç önemi olmadığını analize göre gübre yapılması belirtilmiş. İkinci kısımda ise kimyasal gübre yerine ahır gübresi kullanılması gerekliliği yazılmış.

Şimdi sonuca göre kimyasal gübre kullanımını istemiyoruz ama analiz yaparak belirtilen oranlarda kullanımını istiyoruz. Bu bir çelişki değil midir? Acaba açıklamada gübre firmalarından mı korktular? Veya araştırmadan mı konuyu yazdılar? bunu bilmek gerekli.

Bahçedeki gördüklerimi yazmak gerekirse,

İlk olarak bahçede zaten keçi gübresi kullanıyorum. Kimyasal olarak taban gübresi kullanmıyorum. (Dap, 18.18.18 vb.) Ot ilacıda kullanmadığım için otlarda bu gübreleme ile çapalanıyor.

Kullandığım gübreler zaten bellidir ve hep dengeli bir şekilde kullanılır. Birde gübrelemeyi bir kerede değil her sulamada yaptığımız için suya eklenen gbre miktarı çok az oluyor.

Sonuç olarak solucanlarıda göz önüne alırsak,

Solucan büyüklükleri standart değil, bazıları çok büyük olmasına rağmen bazılarıda daha yavru. Buda demek oluyor ki gübreleme yapmamın solucanlar üzerinde bir etkisi olmamamış.

Solucanlar ölmek yerine dahada çoğalmaya başlamış. Geçen senede solucanlar dikkatimi çekmişti hatta paylaşımımda olmuştu. Ama önceki seneye göre çok büyük bir artış var, buda doğru yolda olduğumuzu düşündürür.

sinbas
15-11-2015, 13:30
Sn sinbas konunun nasıl geliştiğini anlatayım,

Solucan gübresi üretimi için hazırlıklar yapıyoruz. Yer kısmını hazırladık sayılır, verilecek mama zaten hazırdı. Burada üretim yapan bir firma sahibi bilgi vermek için geldi. Solucanın faydalarını anlattı, nasıl üretim yapılacağını anlattı. O kadar bilgi edimişki her ayrıntıyı anlattı. Hiç gizlisi saklısı olmadı, özellikle buna şaşırdım. Benm evde bile üretim yapanlar var dedim, keşke herkes yapsa dedi.

Konu solucanın humus üretmesine gelince bizim bahçede çok var dedim. Oda denemeler yapmak için toprak solucanı arıyormuş. Solucanları kimyasal gübrelerin öldürdüğünü söyledi. Hatta sıvı solucan gübresini bile sadece bir ülkede başarabilmişler. Burada üretilenler ile dışarda üretilenler arasında milyolarca yararlı bakteri farkı varmış.

Gelelim bulduğunuz makaleye,

Bana 2 farklı bir düşünce gibi geldi. İlk olarak kimyasal gübrelerin belirli oranda kullanılması gerektiğini yazıyor. Gereksiz kullanmanın hiç önemi olmadığını analize göre gübre yapılması belirtilmiş. İkinci kısımda ise kimyasal gübre yerine ahır gübresi kullanılması gerekliliği yazılmış.

Şimdi sonuca göre kimyasal gübre kullanımını istemiyoruz ama analiz yaparak belirtilen oranlarda kullanımını istiyoruz. Bu bir çelişki değil midir? Acaba açıklamada gübre firmalarından mı korktular? Veya araştırmadan mı konuyu yazdılar? bunu bilmek gerekli.

Bahçedeki gördüklerimi yazmak gerekirse,

İlk olarak bahçede zaten keçi gübresi kullanıyorum. Kimyasal olarak taban gübresi kullanmıyorum. (Dap, 18.18.18 vb.) Ot ilacıda kullanmadığım için otlarda bu gübreleme ile çapalanıyor.

Kullandığım gübreler zaten bellidir ve hep dengeli bir şekilde kullanılır. Birde gübrelemeyi bir kerede değil her sulamada yaptığımız için suya eklenen gbre miktarı çok az oluyor.

Sonuç olarak solucanlarıda göz önüne alırsak,

Solucan büyüklükleri standart değil, bazıları çok büyük olmasına rağmen bazılarıda daha yavru. Buda demek oluyor ki gübreleme yapmamın solucanlar üzerinde bir etkisi olmamamış.

Solucanlar ölmek yerine dahada çoğalmaya başlamış. Geçen senede solucanlar dikkatimi çekmişti hatta paylaşımımda olmuştu. Ama önceki seneye göre çok büyük bir artış var, buda doğru yolda olduğumuzu düşündürür.

Kimyevi gübre konusunda pek çelişki göremedim makaleyi yazan arkadaşımız sadece bilinçsiz kullanıma ve Hayvan gübresinin önemine vurgu yapmış sanırım. Hani ne derler "her şeyin fazlası zararlıdır" bu da onun gibi bir şey.

Eskiden balığa giderken yem için solucan sökerdik bunu da nem oranı yüksek ve nemi devamlılık arzeden topraklarda bulurduk, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında daha fazla olan solucan Temmuzdan sonra azalır yüzeyde nem kalmadığı veya azaldığı için derinlere inerlerdi. Özellikle çimlik humusca zengin gölge yerlerde daha fazla olurdu.

Solucan üretme girişiminiz çok güzel bir düşünce bu konuda başarılar diliyor ve tecrübelerinizi her zaman olduğu gibi bizimle paylaşağınızı umuyorum.

Kolay gelsin.

İsmail Kuzucu
15-11-2015, 16:15
585573

585574

585575

585576

585577

İsmail Kuzucu
15-11-2015, 18:30
Solucan üretme girişiminiz çok güzel bir düşünce bu konuda başarılar diliyor ve tecrübelerinizi her zaman olduğu gibi bizimle paylaşağınızı umuyorum.

Kolay gelsin.

Başlayalımda gerisi kolay, ilk gübreler hediye. :cool:

İsmail Kuzucu
15-11-2015, 18:36
Bizde ki kabaklar. :)

585598

sinbas
15-11-2015, 20:45
İsmail bey Bu video ilginizi çekebilir.
https://youtu.be/dvrreccaXoQ

İsmail Kuzucu
16-11-2015, 18:24
Kıvırcıklarda hasat zamanı..
585710

585711

585712

sevgihoca
16-11-2015, 22:57
Yarın pazardan alacağım Sayın Kuzucu.Hayırlı ve bol kazançlar.

YeniGine
16-11-2015, 23:28
:) İnşallah ben de yarın alacağım...

sevgihoca
17-11-2015, 15:58
Sayın Kuzucu,sizinkiler gibi olmaz ama idare edeceğiz artık.Sevgiler.

İsmail Kuzucu
17-11-2015, 19:06
İsmail bey Bu video ilginizi çekebilir.
https://youtu.be/dvrreccaXoQ

Videoyu incelemdim, çok pratik bir örnek olmuş. Hemde ucuz bir şekilde yapılacak. Solucan gübresi için ayrı bir konu açacağım. Oradan devam edebiliriz. Daha sağlam bir kaynak olur.

(Nedense her konuda geriden geliyoruz bunu yazmadan edemeyeceğim.)

İsmail Kuzucu
17-11-2015, 19:13
Pazarda aşırı derece marul olmasına rağmen marulları çok iyi bir fiyata saktık. Hatta ilk hafta olmasına rağmen süperdi. Her zaman kalite farkı kendini gösteriyor gibime geliyor.

İsmail Kuzucu
18-11-2015, 07:43
Ekimi hazırız..

585908

585909

585910

585911

İsmail Kuzucu
18-11-2015, 17:49
Çok şükür ekimde bitti..

585950

585951

585952

585953

585954

Mücevher Çalısı
18-11-2015, 17:55
Emeğinize sağlık:rolleyes: Bir işin güzel görünmesini sağlayan en önemli unsur "EMEK"
...
....

Bu düzen ne böyle:mad: ne var sanki nazar için biraz yamuk dikseniz:D

İsmail Kuzucu
18-11-2015, 18:40
Çook teşekkürler. ;)

Yamuk olduğu zaman fideyi çıkarıp tekrar ekiyorum, göz - beyin bu durumu hiç kabul etmiyor nedense.

Bu sefer çaprazdanda hizalı olsun istemiştim ama 5-6 cmlik kaymalar olmuş. :dilli:

sinbas
18-11-2015, 18:59
Ellerinize sağlık İsmail bey her şey çok güzel, ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.

Yamukluk yarın marullar bir birlerine girince kaybolur. :)

Eskiden fideleri dikmeden; Dikim yeri küçük olduğu için, kasa ipini sağdan soldan çekmek suretiyle dikim noktaları oluşturur ve öyle dikerdim (maksat zevk aldığın işi yaparak zaman geçirmek değil mi), kaldı ki onda bile 1 cm e yakın kaymalar olurdu varsın olsun hani derler ya "O kadar kusur kadı kızında da bulunur."

Kolay gelsin.

A_NOMAD
18-11-2015, 19:30
...Yamuk olduğu zaman fideyi çıkarıp tekrar ekiyorum, göz - beyin bu durumu hiç kabul etmiyor nedense...

Yalnız değilmişim, bir OKB (http://www.npistanbul.com/tr/sayfa/obsesif-kompulsif-bozukluk-okb-takinti-hastaligi) daha varmış burada :D

İsmail Kuzucu
19-11-2015, 05:35
Yalnız değilmişim, bir OKB (http://www.npistanbul.com/tr/sayfa/obsesif-kompulsif-bozukluk-okb-takinti-hastaligi) daha varmış burada :D

İşte tam olarak bu, OKB candır. :D

TCM
19-11-2015, 08:01
Seraların yere paralel olan demirleri tam birbirini hizalamamış gibi, çıkarıp tekrar mı yapsak ne?

dongyul
19-11-2015, 08:55
Maşallah çalışkanlığınız düzen konusundaki hassaslık benim hep favorimsiniz ^^ çoğu kişi sizden örnek almalı ^^

shawshang
19-11-2015, 08:55
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/585950d1447865324-12227753_1661640877386664_5615827897790741355_n.jp g

maşallah ne güzel fideler

A_NOMAD
19-11-2015, 11:13
Seraların yere paralel olan demirleri tam birbirini hizalamamış gibi, çıkarıp tekrar mı yapsak ne?

Türkçe meali: Yaşasın kötülük! :D

TCM
19-11-2015, 13:36

Alakası yok, yangına körükle gitmeyin lütfen, durum tespiti yaptım ben. Daha bahçenin yerleşimininde de sorun var gibi ama o konuyu açmıyorum.

Hem iki arkadaşı da uyarayım @shawshang (Morgan Freeman) ve @dongyul, cümle başlarını büyük harfle yapalım lütfen. Size zahmet maşallahlarınızın 'm' si büyük olsun...

Şaka bir yana insanın kendini tanıması ve bununla barışık yaşaması güzel bir şey. Özellikle kompülsif bozukluk belirtiler, pekçoğumuzun yaşamının belli dönemlerini geçici olarak işgal etmiştir. Görsel objelerdeki dengesizlikleri ise hastalık olarak niteleyerek kendimizi hasta görmekten ziyade 'takıntı' diye gülerek geçiştirmek en doğrusudur bana göre. :D

İsmail Kuzucu
19-11-2015, 16:36

Düşünmedim zannettiniz ama olmadı. :p Çok düşündüm ama kaynak makinesi olsaydı onuda yapacaktım. İşçinin yapacağı uyum anca bu kadar olur. :)

Bu kelimeyi bende kendi kendime söylerim, çok iyi körükleme yapar. :)

Alakası yok, yangına körükle gitmeyin lütfen, durum tespiti yaptım ben. Daha bahçenin yerleşimininde de sorun var gibi ama o konuyu açmıyorum.

Hem iki arkadaşı da uyarayım @shawshang (Morgan Freeman) ve @dongyul, cümle başlarını büyük harfle yapalım lütfen. Size zahmet maşallahlarınızın 'm' si büyük olsun...

Şaka bir yana insanın kendini tanıması ve bununla barışık yaşaması güzel bir şey. Özellikle kompülsif bozukluk belirtiler, pekçoğumuzun yaşamının belli dönemlerini geçici olarak işgal etmiştir. Görsel objelerdeki dengesizlikleri ise hastalık olarak niteleyerek kendimizi hasta görmekten ziyade 'takıntı' diye gülerek geçiştirmek en doğrusudur bana göre. :D

Benim açımdan bir sıkıntı yok, alıngan biri değilimdir. :) Yerleşim düzeni için en çözüm iş makineleri ile girmek olacaktır. Onuda yapmak gerekli aslında, akılda durmasın. :D

İsmail Kuzucu
19-11-2015, 17:32
Bu sene Trabzon hurmaları çok bereketli ve kaliteli oldu. Neredeyse hiç erken olgunlaşan yok. Tahmini olarak 2-2,5 ton ürün çıkacak.

İşler fazla yoğun olmaz ise kurutmayı deneyeceğim, olursa bayram şekerli benden. ;)

586068

sinbas
19-11-2015, 23:05
İsmail bey bu kadar işin gücün arasında buraları da ihmal etmiyorsun tebrikler doğrusu.

En öndeki kasa bayağı olgun görünüyor.

Tadına Manisa Askeri hastanenin bahçesinde bakmıştım, yenip yenmediğini dahi bilmiyordum arkadaşlarla birlikte dalında ilk gördük, meğer henüz olgun değilmiş ısırdığıma bin pişman olmuştum.

Yıllar sonra pazarda görünce ve tekrar tadına bakınca anladım ki tatlıların en güzeli imiş. üstelik doğal.

Kolay gelsin.

A_NOMAD
19-11-2015, 23:15
...İşler fazla yoğun olmaz ise kurutmayı deneyeceğim, olursa bayram şekerli benden. ;)

Hatırlatırım ama :D

İsmail Kuzucu
20-11-2015, 18:09
Hatırlatırım ama :D

Yapmada görelim misali yani :) Küçük soyma makinesi bakıyorum, elmaları soyar gibi soyması iyi olursa kesinlikle 100 kg yapacağım. Diğer türlü çok uğraştıracak gibime geliyor.

Bir de olursa yemeğe beklerim ama. :D

İsmail Kuzucu
20-11-2015, 18:20
İsmail bey bu kadar işin gücün arasında buraları da ihmal etmiyorsun tebrikler doğrusu.

En öndeki kasa bayağı olgun görünüyor.

Tadına Manisa Askeri hastanenin bahçesinde bakmıştım, yenip yenmediğini dahi bilmiyordum arkadaşlarla birlikte dalında ilk gördük, meğer henüz olgun değilmiş ısırdığıma bin pişman olmuştum.

Yıllar sonra pazarda görünce ve tekrar tadına bakınca anladım ki tatlıların en güzeli imiş. üstelik doğal.

Kolay gelsin.

Bölüm bilgisayarda olunca internette çoğu zaman işlerim oluyor. :)

Evet en öndekiler olgun, hatta aşırı olgun. Bu sene direk tüm ağaçlardaki ürünleri topluyoruz. Önceden 5-6 defada toplama yapıyorduk.

İlk başta olgun yenmediği zaman insan bir daha yemek bile istemiyor. Kış aylarında yenilecek bir meyve, fiyatıda yüksek olmadığı için rahatlıkla alınabiliyor.

Hurma ve döngel doğal olmanında ötesinde bence. Suyu yok, gübresi yok, ilacı yok..

A_NOMAD
20-11-2015, 18:21
Bir de olursa yemeğe beklerim ama. :D

Gelirsek pişman edebiliriz ama :D Malum sizin orada tırtıklanacak çok şey var :rolleyes:

İsmail Kuzucu
20-11-2015, 18:55
Arazi geniş sıkıntı olmaz. :)

İsmail Kuzucu
20-11-2015, 19:08
Hangi ayda meyve yapıyorduk..

586203

586204

586205

İsmail Kuzucu
21-11-2015, 07:52
Soğuk ve sisli..

586249

aleydi
21-11-2015, 22:58
Bizim dut yapraklarını bile döktü:).
Bu hurma konusunda bir şey sormak istiyorum. Bize Gaziantepten gelmişti . Tadı inanılmaz güzel. Pazardan defalarca aldım. Aynı tadı bırakın, yanından bile geçmiyor. Pazardan alırken nelere dikkat etmemiz lazım. Farklı türleri mi var. Yoksa diğer meyve sebzelerde ki gibi yetiştirme koşulları mı etkili tad olayında. Teşekkür ederim.

Freehayat
22-11-2015, 15:54
Ağaçlar nette bütün sayfanızı baştan sona inceledim.hic sebze üretirken malç naylonu kullanarak birşey yetiştirmemissiniz. Acaba malclama yapmak sebze üretiminde verimi düşürüyor mu bilginiz varmı

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 16:35
Bizim dut yapraklarını bile döktü:).
Bu hurma konusunda bir şey sormak istiyorum. Bize Gaziantepten gelmişti . Tadı inanılmaz güzel. Pazardan defalarca aldım. Aynı tadı bırakın, yanından bile geçmiyor. Pazardan alırken nelere dikkat etmemiz lazım. Farklı türleri mi var. Yoksa diğer meyve sebzelerde ki gibi yetiştirme koşulları mı etkili tad olayında. Teşekkür ederim.

Benim bildiğim 3 çeşit var. İki tür olgun olarak yeniliyor, diğer tür ise sert olarakta yenilebiliyor. (Çikolatalı dedikleri.) Olgun yenilenlern birisi daha iri, küçük olan fazla tatlı olmuyor.

Hurmaların bekleme süresi önemli, yavaş yavaş olgunlaşan hurma kırmızımtırak bir renk alıyor. Olgunlaşması hızlı olan hurma ise daha çok sarı renge benziyor.

Koyu renkli ve üzerinde hiç leke olmayan ürünler her zaman 1. kalite olur.

Veya sert hurmaları alıp, sıcak bir alanda bekletebilirsiniz. Diğer yöntem ise hurmaları tepsiye dizip aralarına elma koyup oldurma.

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 16:40
Ağaçlar nette bütün sayfanızı baştan sona inceledim.hic sebze üretirken malç naylonu kullanarak birşey yetiştirmemissiniz. Acaba malclama yapmak sebze üretiminde verimi düşürüyor mu bilginiz varmı

Geçen dönem serada düşünmüştüm ancak çapalama yapamayacağım için bırakmıştım. Çapalama ve boğaz doldurma bitkilerde büyümeyi çok etkiliyor.

2 çapalama 1 gübrelemeye değer derler, boşuna değildir sanırım. :)

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 16:50
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/584939d1447256341-img_1338.jpg

10 gün sonraki durum..

586418

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 17:01
Bu marullar için büyüme tarihi olarak 1,5 ay diye düşünüyordum ama 1 ayda iyice olgunlaşacaklar. Yeni ekilen marullar 2 ay sonra olacağı için büyümelerini dengelemek gerekecek.

586419
586421

sinbas
22-11-2015, 18:13
Of yeme de yanın da yat... :)
Toprak o kadar güzel işlenmiş ki! adamı eksen biter... :) Elinize sağlık.
Havaların güzel gitmesi, sera içinde bahar havası estiriyordur onun için hızlı gelişme var.
Maşallah....

emir2604
22-11-2015, 18:22
İsmail Bey her şey çok güzel görünüyor. Umarım karşıiığını fazlasıyla alırsınız

sevgihoca
22-11-2015, 20:40
Ay,bu marullar beni öldürecek.Anlaşıldı bu yıl bol bol marul alacağım.:p

sevgihoca
22-11-2015, 21:23
Gördüğünüz gibi marul yiyiyorum.Bundan sonraki mahsulünüz ne acaba?Şimdiden kendimi ayarlayayım.Sevgiler.:p

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 23:19
Of yeme de yanın da yat... :)
Toprak o kadar güzel işlenmiş ki! adamı eksen biter... :) Elinize sağlık.
Havaların güzel gitmesi, sera içinde bahar havası estiriyordur onun için hızlı gelişme var.
Maşallah....

Çıtır çıtır ammada yenir hani. :p Yanına çiğ köfte, ayran sonra yeme yanında yat. :)

3-4 gün önce sera içi 2 derece olmuştu, geçen hafta bayağı soğuk gördüler. Haftaya soğuk havalar gözüküyor, dün sereları tamemen kapattım. Yoksa her zaman açıklar, özellikle marul soğuk görürse daha lezzetli oluyor.

İsmail Kuzucu
22-11-2015, 23:21
Gördüğünüz gibi marul yiyiyorum.Bundan sonraki mahsulünüz ne acaba?Şimdiden kendimi ayarlayayım.Sevgiler.:p

Afiyet şifa olsun. :) Bu hafta hurma ağaçlarını bitirmemiz gerekli, sadece hurma var yani. :D

sinbas
22-11-2015, 23:29
Çıtır çıtır ammada yenir hani. :p Yanına çiğ köfte, ayran sonra yeme yanında yat. :)

3-4 gün önce sera içi 2 derece olmuştu, geçen hafta bayağı soğuk gördüler. Haftaya soğuk havalar gözüküyor, dün seraları tamamen kapattım. Yoksa her zaman açıklar, özellikle marul soğuk görürse daha lezzetli oluyor.

Evet Serin havayı gördükçe de çıtırlaşırlar, mangal kömürü dumanını da pek severler.

Eskiden minik (E 3x U 4 x Y 1,80) bir seram var idi, (haftada bir iki defa) et pişirme işi bitince mangala iki kömür daha sallayıp doğru seranın içine atardım.

O sene kıvırcık marulların çapları ortalama 40 cm olmuştu. :)

enerecep
23-11-2015, 02:01
maşallah süpersiniz

İsmail Kuzucu
23-11-2015, 19:35
İsmail Bey her şey çok güzel görünüyor. Umarım karşıiığını fazlasıyla alırsınız

maşallah süpersiniz

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

sevgihoca
23-11-2015, 23:03
Afiyet şifa olsun. :) Bu hafta hurma ağaçlarını bitirmemiz gerekli, sadece hurma var yani. :D

Tamam,İsmail kuzucu.Hurmam evde var olgunlaşması için elmalarla bir koymuştum.Hurmaları yakından çekebilirsiniz.:p

İsmail Kuzucu
24-11-2015, 18:14
Dün 2. el bir sera aldım. Yaklaşık 200 m2lik bir yeni bir sera daha yapmış olacağız. Yeni ürünler ve çeşitler yakında gelecek.

2. tur marul ekiminde topraksız alanda da deneme yapacağım.

İsmail Kuzucu
24-11-2015, 18:42
Geçen sene bu haftalarda son kabakları toplamıştık. Bu sene ürünler hâlâ 1. sınıf olarak devam ediyor..

586605

586606

586608

586609

sinbas
24-11-2015, 20:48
Geçen sene bu haftalarda son kabakları toplamıştık. Bu sene ürünler hâlâ 1. sınıf olarak devam ediyor..

586605

586606

586608

586609

Sizce bunun bir açıklaması var mı?
Tohumun cinsinde, Ekim zamanında,Toprakta, Suda ve bulunduğu ortam da Geçen sene ile bu sene arasında her hangi bir değişiklik yaptınız mı?

İsmail Kuzucu
25-11-2015, 08:19
Havalar hiç soğumadığı için büyümeleri devam ediyor. Şimdiye kadar kadar - dereceleri görmemiz gerekliydi.

Bahçede her yer yeşil durumda, patlıcanlar dahi yeni filizler sürüyor. İnşallah soğuk yine direk gelmez.

(Özel mesajınızı için cevap vereyim, dediğinizi yapmak gerekli. Zorda birşey değil gibi.)

İsmail Kuzucu
25-11-2015, 08:23
Birazda dağınıklık paylaşmak gerekli, yazdan kalan yerlerde çok temizlik işi var. :D

586652

İsmail Kuzucu
26-11-2015, 19:39
Seraya hazırlık çalışmaları, bu sera diğerlerine göre çok yüksek olacak.

586786

yenikentli
26-11-2015, 20:13
Seraya hazırlık çalışmaları, bu sera diğerlerine göre çok yüksek olacak.

586786

ismail kardesim kolay gelsin bizlerinde sera yapmak istediğimizde nasıl yol izlememiz gerektiği acısından.Kullanılan malzemeler yapılan işcilik ve maliyet konusunda bilgilendirirsen sevinirim...

İsmail Kuzucu
27-11-2015, 08:02
Bu demirleri 2. el olarak aldığımız için kurulum maliyeti ucuza gelecek. 26,5 * 8 metrelik sera için toplam maliyet 2-2,5 bin liralık olacak gibi. (Ek borular ve 36 aylık katkılı örtü.)

Ek borular alındığı zaman daha net bilgiler yazabilirim. Boru fiyatlarıda şimdilerde ucuzladı sera yapacaklar maliyeti düşürebilir.

sinbas
27-11-2015, 08:38
Bu demirleri 2. el olarak aldığımız için kurulum maliyeti ucuza gelecek. 26,5 * 8 metrelik sera için toplam maliyet 2-2,5 bin liralık olacak gibi. (Ek borular ve 36 aylık katkılı örtü.)

Ek borular alındığı zaman daha net bilgiler yazabilirim. Boru fiyatlarıda şimdilerde ucuzladı sera yapacaklar maliyeti düşürebilir.

İsmail bey 26,5 * 8 boy ve en olarak düşünürsek bunun yüksekliği ne olacak.

Bu yüksek serada ne üretmeyi düşünüyorsunuz.

yenikentli
27-11-2015, 14:52
sanirim uzunluk 26.5 genislik 8 metre toplamda 210 m2 lik sera yukseklik 3 metre var galiba ikinbi el olarak ne kadara aldiniz kaclik borular kullanilmis.

İsmail Kuzucu
27-11-2015, 16:14
İsmail bey 26,5 * 8 boy ve en olarak düşünürsek bunun yüksekliği ne olacak.

Bu yüksek serada ne üretmeyi düşünüyorsunuz.

Bugün en oranını ölçtüm 8,5 geldi. Boy zaten tüm seralarda 26,5 olarak ayarlı.

Yükseklik 3,5-4 m arası, ancak bunun ayarı değişebilir. Ayaklar biraz daha aşağı veya yukarı olacak şekilde değişecek. (Orta kısımlara destek koyarsak yükseklikte değişecek.)

İlk başta 2500 adet marul ekilecek. Daha sonra zamana göre fasulye veya hıyar ekimi yapılacak.

İsmail Kuzucu
27-11-2015, 17:32
sanirim uzunluk 26.5 genislik 8 metre toplamda 210 m2 lik sera yukseklik 3 metre var galiba ikinbi el olarak ne kadara aldiniz kaclik borular kullanilmis.

Diğer sera gibi bu serada 225 m2 civarı gelecek. Toplam 7 adet çember, ayakları üst alandaki boruları ve pencere için sistemi 500 liraya aldım. 1lik (tam emin değilim) galvaniz borulardan çift sıra yapılmış. 1 çember için 4 boy boru kullanılmış. Bu borular ayakların içine ve üzerindeki demire bağlanıyor.

Yaptırmaya kalksak en az 3 bin liralık masraf çıkardı. İyi denk geldidiyebilirim.

İsmail Kuzucu
27-11-2015, 18:23
Bereketin bereketi olsa gerek.

586837

sinbas
27-11-2015, 22:31
Bereketin bereketi olsa gerek.

586837
Dünyanın en güzel meyvesi desem abartı olmaz, aynı şehirde olsaydık sanırım baş müşteriniz ben olurdum. :D

İsmail Kuzucu
28-11-2015, 15:48
2 yeni çeşit sırık şeker fasulye.. Taze iken yeşil renkli olan meyveler, tane yaptıkça barbunya rengini alıyor. (Tohumlar etkinlik paylaşım alanına eklenmiştir.)

586964

TCM
28-11-2015, 17:27
Lezzet ve verim açısından nasıllar? Beyaz barbunya dediğiniz benim de iki yıldır paylaştığım İspir in şeker fasulyesine benziyor?

İsmail Kuzucu
28-11-2015, 17:44
Taze iken lezzeti güzeldi, tane olarak pişirmediğimiz için bişey diyemeceğim. :)

Verim konusuna gelince çok geç ekmemize rağmen çok iyi çiçeklenme ve meyve tutumu oldu. Serada sırık olarak düşündük, mart ayında kısmetse serada deneyeceğiz.

Beyaz barbunya dediğim ayrı bir cins. O cins bodur bir çeşitti. (Her dönem kabuğu barbunya renginde.)

Bu sırık olan çeşit ve taze iken kabuğu yeşil olarak duruyor. Taneler oluştuğu zaman yeşil kabuklar barbunya cinsine dönüyor.

TCM
28-11-2015, 18:10
"Tane olarak pişirmedik" derken mor olanı taze fasulye gibi komple pişirip mi yediniz?

İsmail Kuzucu
28-11-2015, 18:20
"Tane olarak pişirmedik" derken mor olanı taze fasulye gibi komple pişirip mi yediniz?

Taze iken zaten diğer fasulyeler yeşil olarak pişiriliyor. Diğer taze fasulyelerden farkı geniş olması.

Barbunya gibi renklenmesi tohumlar olgunlaşınca oluyor.

Taze iken olan fotoğrafı arıyorum, o zaman daha iyi olacak sanırım. :)

İsmail Kuzucu
28-11-2015, 19:23
Beyaz olan fasulye.
587001

Mor olan fasulye.
587002

Güler
28-11-2015, 19:51
Dayanamadım ben burada araya gireceğim.
Sevgili TCM, sağ taraftaki beyaz renkli sırık şeker'den yaptığım etli kuru fasulyenin tadını anlatamam, mümkün değil. O kadar lezzetli ki, İspir'e fark atar.
Ben onu taze tazeyken hiç ıslatmadan 7-8 dakika haşlayıp pişiriyorum. Kabukları İspir'e nazaran daha ince ve mükemmel bir lezzet.
Derin dondurucuya birkaç paket depoladım, daha çok bulabilseydim onları da dondururdum ama buladım.

İsmail Kuzucu
28-11-2015, 20:01
Bildiğim kadarı ile bu fasulye çeşidi önceden çok ekilirmiş. Sonradan fazla eken olmamış. (Sırık olarak.)

Birde bu çeşidin oturak barbunya cinsi var. Bu sene onu ilk defa denedik, harika bir lezzeti var. Sütlü kilosunu 10 liraya sattık, çoğu kişide dolaba koymak için aldı.

Bana kalırsa bu oturak çeşitte sizin beğendiğiniz fasulyeden üretilmiş. (O fasulye ve barbunya karışımı.)