View Full Version : İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
İsmail Kuzucu
27-12-2014, 09:11
Yerli barbunya tohumları
530668
530669
Yerli fasülye tohumları
530670
530671
MeyveliTepe
27-12-2014, 14:00
Domatese aşı yapıyor musunuz?
Geçen sene sn.birnefestoprak everglades diye bir tomates tohumu paylaşmıştı.
Bunlardan iki kök fide yapıp ekmiştim. Domatesleri nohut kadar, yemesi de güzel ama ama nohut kadar domatesi toplamakla yemekle uğraşmak ne kadar değer, bir zevk meselesi herhalde.
Fakat, bu iki kök bitki şimdiye kadar görmediğim özellikler gösterdi. Bu yıl kabus gibi gelen mantar hastalıklarının hiç birinden etkilenmedi. Diğer tüm çeşitlere ait bitkiler Ekim ortalarında tamamen kurumuş durumda iken, bu çeşit 10 Aralıkta, yanındaki armut ağacının tepelerine kadar çıkmış durumda, capcanlı ve hala domates verir durumda idi.
İki gün önce köklerini söküp durumuna bakmak istedim. Başka çeşit domateslerin artık sökülecek kökü bile kalmamışken bunu sökmekte hayli zorlandım. Parmak kalınlığındaki kökler dört bir yana dağılmış durumda idi. Dikili olduğu yerde bulunan başka çeşit domateste önceden nematod hasarı görmüş olmama rağmen bu köklerde hiç bir hasar da görmedim.
Kıssadan hissesi, bu çeşidin mükemmel bir domates anacı olacağını düşünüyorum. Daha önce yurt dışından anaçlık tohum getirmiş olmama rağmen zamansızlıktan uğraşamamıştım. Fakat bu çeşidin durumunu görünce denemeye fazlasıyla değer diye düşündüm :) Bu çeşidin hibrid olmaması ise anaçlık tohum elde edilmesi bakımından heyecan verici bir şey :)
İsmail Kuzucu
27-12-2014, 15:44
Bu sene tüm bölgelerde bu hastalık vardı diyebilirim. Havalara çözüm bulamayacağımız için bitkilere çözüm bulmak şart. İlaç kullanımı yerine dayanaklı anaç daha sağlıklı ve kârlı görünüyor.
Aralık ayına kadar ürün almak harika bir netice, birde yerli çeşitlere aşı yapıldığı zaman verim ve kalitede artacaktır. Anacın doğal tohumdan olması amatörler için bile ilgi çekici olacaktır.
Katkı için benim yapabileceğim var ise her zaman yardımcı olmaya çalışırım. Yeni şeyler denemeyi her zaman sevmişimdir, arada sorunlar çıksada :)
MeyveliTepe
27-12-2014, 15:49
Teşekkür ederim. Domates aşısı için daha önce hazırlık yapmıştım, özel klipslerinden filan elimde var ama aşıyı yapma aşamasına gelme fırsatım olmadı. Elimde hayli kapsamlı dökümanlar var, onlardan okuyarak yapmaya çalışacağım. Bu yüzden deneyimli arkadaşların tavsiyeleri altın kıymetinde :)
İsmail Kuzucu
27-12-2014, 15:57
Deneyerek öğrenmek iyidir :) Siz son aşamaya kadar gelmişsiniz geriside gelir bence. Isı sorunu olmadığı sürece aşıların tutması gerekli diye düşünüyorum, normalde dahi yara alan kısımlar hemen kapanıyor. İlk çıkan fideler ile deneme yapmaya çalışacağım. Kaybedecek bişey olmaz :P
İsmail Kuzucu
27-12-2014, 16:04
18 Aralık 2014 güzlük ekilen ilk hıyarlar köklendi. Daha temizlemeden sera dolmaya başladı :) Bu sene üstten otomatik sulama yapmayı düşünüyorum, yapabilirsem işler çok rahat olacak.
530707
27 Aralık 2014
Ön girişte 300 kadar saksılı çilek fidesi var. Son alanda ise fırça çalıları, çelikler ve haseki küpeleri yer alıyor.
530708
530709
İsmail Kuzucu
27-12-2014, 16:18
85 kadar fırça çalısından sadece 2 tanesinde tomurcuk var :) Diğerleri kasım ayındaki dondan etkilendiği için uç sürgünleri yandı. Birazda iyi oldu gibi yan dallar 2-3 cm civarında sürmeye başladı.
530710
530711
birnefestoprak
27-12-2014, 17:33
Everglades(Solanum pimpinellifolium)'in yabanda, Florida (yari tropik iklim) sartlarinda kendi kendine yetisiyor olmasi zaten iyi bir fikir veriyor. Benim yaptigim birsey yok. Cok yayildigi icin, golgelik bir alana bir miktar tohumu serpistiriyorum (golgede olmasina karsin verimi inanilmaz). Bu sene yaptigim iki ek sey var: Birisi tohumlari ekmeden once capalamak (daha once capa da yapmiyordum), digeri de arada sirada fide etrafindaki otlari temizlemek. Dediginiz gibi toplamasi zor oldugu icin, bunun satis fiyati daha yuksek.
Everglades disinda asilama icin potansiyeli yuksek diger cesit Samsun'un Bereketi (bunun tohumunu cok yakinda paylasima acacagim). Everglades kadar olmasa da hastalik direnci bakimindan cok memnun kaldim.
Geçen sene sn.birnefestoprak everglades diye bir tomates tohumu paylaşmıştı.
Bunlardan iki kök fide yapıp ekmiştim. Domatesleri nohut kadar, yemesi de güzel ama ama nohut kadar domatesi toplamakla yemekle uğraşmak ne kadar değer, bir zevk meselesi herhalde.
Fakat, bu iki kök bitki şimdiye kadar görmediğim özellikler gösterdi. Bu yıl kabus gibi gelen mantar hastalıklarının hiç birinden etkilenmedi. Diğer tüm çeşitlere ait bitkiler Ekim ortalarında tamamen kurumuş durumda iken, bu çeşit 10 Aralıkta, yanındaki armut ağacının tepelerine kadar çıkmış durumda, capcanlı ve hala domates verir durumda idi.
İki gün önce köklerini söküp durumuna bakmak istedim. Başka çeşit domateslerin artık sökülecek kökü bile kalmamışken bunu sökmekte hayli zorlandım. Parmak kalınlığındaki kökler dört bir yana dağılmış durumda idi. Dikili olduğu yerde bulunan başka çeşit domateste önceden nematod hasarı görmüş olmama rağmen bu köklerde hiç bir hasar da görmedim.
Kıssadan hissesi, bu çeşidin mükemmel bir domates anacı olacağını düşünüyorum. Daha önce yurt dışından anaçlık tohum getirmiş olmama rağmen zamansızlıktan uğraşamamıştım. Fakat bu çeşidin durumunu görünce denemeye fazlasıyla değer diye düşündüm :) Bu çeşidin hibrid olmaması ise anaçlık tohum elde edilmesi bakımından heyecan verici bir şey :)
İsmail Kuzucu
28-12-2014, 17:24
28 Aralık 2014
530827
530828
530829
530830
İsmail Kuzucu
02-01-2015, 15:32
Biberiyeler tahmin ettiğimden daha güzel gelişme gösterdiler. Tohumlarınıda alacağız sanırım. :)
531321
İsmail Kuzucu
03-01-2015, 14:49
Sayın YeniGine saygılar sevgiler :)
Soldaki karabaş, ortadaki cony, beyaz olanda kutup.
531412
Bunlar yeni çapalama, gübreleme ve ortalığı talan etme ekibi mi?
salihcan
03-01-2015, 17:56
Biberiyeler tahmin ettiğimden daha güzel gelişme gösterdiler. Tohumlarınıda alacağız sanırım. :)
531321
Sn İsmail Kuzucu biberiyeden tohum nasıl alınıyor Benim yazlıkta dolu var ve tohumunu hiç görmedim
İsmail Kuzucu
03-01-2015, 18:26
Bunlar yeni çapalama, gübreleme ve ortalığı talan etme ekibi mi?
Öyle gezme yok bahçede, gezinmesinide hiç sevmem. Havalar çok soğuk gittiği için odaya koymuştuk. Yemekleri için saldım, etli kemikleri bulunca otlu alandan ayrılmıyorlar bile :)
İsmail Kuzucu
03-01-2015, 18:28
Sn İsmail Kuzucu biberiyeden tohum nasıl alınıyor Benim yazlıkta dolu var ve tohumunu hiç görmedim
Çiçekler açtıktan sonra ilerleyen zamanlarda uzun ince şekilde tohum keseleri oluşuyor. Bu keselerin içinde tohumlar oluyor. Büyük ihtimal sizin biberiye çiçeklerini döküyordur?
İsmail Kuzucu
03-01-2015, 22:02
3 Ocak 2015
Geçen hafta şiddetli rüzgarda seranın arka kısmı açıldığı için kabaklar -3 derecede ve rüzgarda geceyi geçirdi. Buna rağmen gelişmede hiç sorun yok. Haftaya -7 derecelik soğuklar gelecekmiş buda serada -5 lik bir derece ediyor. Bu soğuklarıda geçersek yaza kadar üretim olur :p
531443
531444
Eron2014
03-01-2015, 22:31
Sayın İmail Kuzucu. Sayfanızı keyifle takip ediyorum. Köpekleriniz çok şekerler, güle oynaya büyütün inşallah. Balıkesir'de bu mevsimde kabak, pes vallahi. İnşallah önümüzdeki soğuk hava dalgasını da minimum kayıpla atlatır ve yaza kadar bol bol mahsul alırsınız.
Seranızda köklendirdiğiniz çeliklerle ilgili paylaşımlarınızı görünce, seranıza adam dikseniz adam yeşerecek diye düşünmeden edemiyor insan gerçekten.
Eron2014
03-01-2015, 22:34
Sayın İmail Kuzucu. Sayfanızı keyifle takip ediyorum. Köpekleriniz çok şekerler, güle oynaya büyütün inşallah. Balıkesir'de bu mevsimde kabak, pes vallahi. İnşallah önümüzdeki soğuk hava dalgasını da minimum kayıpla atlatır ve yaza kadar bol bol mahsul alırsınız.
Seranızda köklendirdiğiniz çeliklerle ilgili paylaşımlarınızı görünce, seranıza adam dikseniz adam yeşerecek diye düşünmeden edemiyor insan gerçekten.
YeniGine
03-01-2015, 23:34
Sevgili İsmail çok teşekkür ediyorum. Gerçekten harikalar. Üçü de birbirinden güzel ama dediğin gibi Yumak çok tatlı. Üç kardeş üçü de farklı. Neyse aman soğuklarda dikkat et de hastalanmasınlar, büyüsünler inşallah.
İsmail Kuzucu
04-01-2015, 20:16
Teşekkür ederim sayın Eron2014. Bu kabakları denemek için ektim. Bu kadar dayanacaklarını bende tahmin etmemiştim. Seneye 130 kök ekmeyi düşünüyorum.
2 ürün daha çelikleme yaptım onlarıda ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.
takip edilecek yeni bir sayfa buldum.
not: ağaçlar.net'de sayfayı/konuyu takip/beğeni butonu yok mu? yani, bu sayfayı takip etmek istiyorum. sayfaya yeni yorum gelince uyarı sistemi yok mu?
sn ismail kuzucu. seranız kaç dekar? benim de 2 dekar seram var ama evin biraz uzağında ve kışın ilgilenmek çok zor. o yüzden çiftlik evinin bahçesine 500 metrekare kadar kendi ihtiyacımı ve hobi olarak yetiştireceğim bitkilerimi karşılayacak sera yapacağım.
kiziltan
06-01-2015, 14:57
Sn Inch
Istediginiz sayfa acildiginda ust yesil bantta " Konu Araclari " kismini tiklayip abone olma sikkini tuklayin boylece sayfanin abonesi olacaksiniz. ( istediginiz kadar sayfaya abone olun, bende 25 kadar var ), forum acildiginda " Hizli Ulasim`i " tiklayip abonesi konular kismina girin, abonesi oldugunuiz konularda yeni mesaj varsa parlak renkte isaret goreceksiniz, son sayfa yazisina tiklayin , okumaya devam..
Saglicakla kalin
İsmail Kuzucu
06-01-2015, 17:53
takip edilecek yeni bir sayfa buldum.
not: ağaçlar.net'de sayfayı/konuyu takip/beğeni butonu yok mu? yani, bu sayfayı takip etmek istiyorum. sayfaya yeni yorum gelince uyarı sistemi yok mu?
sn ismail kuzucu. seranız kaç dekar? benim de 2 dekar seram var ama evin biraz uzağında ve kışın ilgilenmek çok zor. o yüzden çiftlik evinin bahçesine 500 metrekare kadar kendi ihtiyacımı ve hobi olarak yetiştireceğim bitkilerimi karşılayacak sera yapacağım.
Toplam 500 m2 sera var. 2 tanesi tünel sera. Bu sene 500 m2 kadar yapacağız.
Kışın marul ekildiği zaman 2. çapadan sonra hiç bir bakım yapmaya gerek kalmıyor.
Herkese küçükte olsa bir sera şart. Yağmur, kar yağsa bile çalışmaya, oyalanmaya yer oluyor.
Sayın kiziltan'ın dediği gibi her forum başlığına abone olabilirsiniz. Bende fotoğrafını ekleyeyim.
531661
531662
531663
İsmail Kuzucu
07-01-2015, 20:19
Melisalar..
531800
531801
531802
531803
İsmail Kuzucu
07-01-2015, 20:20
531804
531805
531806
531807
İsmail Kuzucu
07-01-2015, 20:21
531808
531809
531810
531811
İsmail Kuzucu
07-01-2015, 23:57
00:30 civarı bahçeden geldim. Sera içi -4, dışarısı ise -6 dereceydi. Büyük ihtimalle yarında -7 olacak. Bu hafta sonundan sonra bitkilerin durumu belli olur. İyi ki seradaki ürünlere su vermedim.
YeniGine
07-01-2015, 23:59
Sevgili İsmail, Yumaklar neredeler, ne yapıyorlar?
Seralarında ısıtma yok mu?
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 00:09
Onların keyifleri süper desem yeridir :) Öğlende iyide beslendiler. Bugün fena şekilde kavga ettiler, en kısa zamanda tekrar ayrı yerlere bağlayacağım. Yoksa bizim cony çok canavarlık yapacak.
Serada marul olduğu için ısıtmaya gerek olmuyor. Yani maddi yönden bir durum yok çok şükür. :) Donacak sadece melisa ve kabaklar var. Melisalar donmaz diye tahmin ediyorum.
YeniGine
08-01-2015, 00:24
Aman inşallah zararın, ziyanın olmasın da. Zira sanırım benim çiçeklerin çoğu dondular. :(
Sen ara sıra fotoğraflarını paylaş bizlerle senin saz ekibinin.
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 00:41
Sizin oralarda kar durumu nasıl? Eğer bitkilerin üzeri karla kaplıysa hiç korkmayın. 2 sene önce karın altında kalan marullar bile ilkbaharda canlanmıştı.
Bende olan çiçeklerden istediğiniz olursa isimleri vermeniz yeterli olur. Çiçekte stok var :)
Lens bozulduğu için 2-3 hafta kadar yeni fotoğraf eklemesi yapamayacağım. Durum vahim yani :)
YeniGine
08-01-2015, 00:49
Sorma İsmail bizim buralarda bugün -8 imiş. Ben tabi ki her çiçeğimi, saksımı saklayamadım. Garaja sakladığım sardunyalarım bile bu gece şöyle bir baktım amanın buz gibi ve kaskatılar. Sanırım çoğunluğu dondu. Gece bakabildiğim için çok da emin değilim durumlarından. Ancak güneş yüzünü gösterip, buzlar eridikten sonra belli olacaklar sanıyorum.
:) Aman stoklarına sahip çık zira çiçeksiz kalma durumlarım var. Çok teşekkür ediyorum, gönlüne sağlık...
aysozbek
08-01-2015, 11:46
İsmail Bey, sayfanızdan çok faydalanıyorum. Bilgi ve tecrübelerinizi çekinmeden paylaştığınız için teşekkürler.
Ben de bu yaz sebze yetiştirmeye hız vermeyi planlıyorum. Cocopeat, perlit ve candem ürünlerini nereden temin ediyorsunuz acaba?
00:30 civarı bahçeden geldim. Sera içi -4, dışarısı ise -6 dereceydi. Büyük ihtimalle yarında -7 olacak. Bu hafta sonundan sonra bitkilerin durumu belli olur. İyi ki seradaki ürünlere su vermedim.
-4 derece ve Melisalar o resimdeki gibi öylemii??? :eek: :eek:
Onların keyifleri süper desem yeridir :) Öğlende iyide beslendiler. Bugün fena şekilde kavga ettiler, en kısa zamanda tekrar ayrı yerlere bağlayacağım. Yoksa bizim cony çok canavarlık yapacak.
Serada marul olduğu için ısıtmaya gerek olmuyor. Yani maddi yönden bir durum yok çok şükür. :) Donacak sadece melisa ve kabaklar var. Melisalar donmaz diye tahmin ediyorum.
Umarım donmazlar. Bendeki melissayı bahçeden alıncaya kadar ölmüştü. O kadar bile soğuk olduğunu zannetmiyorum donduğu zaman. Çiçekli halde soğuklar başlayınca muhtemelen daha çabuk dondu. -4 ise içlerindeki su donup hücrelerini patlatıyor.
Sabah - 12 derece idi. Öğle vakti ise -9 bir kısım bitkilerim dışarıda idiler. Hala da oradalar mecburen. Umarım dayanırlar. Geçen yıldan çoğu durduğu için problem olmazlar sanırım. Bir kısmı bu soğuklara dayanamaz. Geçtiğimiz yıl kış daha yumuşaktı. Gece çok daha fazla olacağı kesin.
Bahçemin olduğu yere gittiğimde yoldaki karları yanlara ittirdikleri için dizlerime kadar kara battım. Yaptırdığım duvarın yarısının üstüne kadar kar gelmiş. Bir kısmı gözüküyor. 1.20 m lik kısma muhtemelen kar yığılmış. 1.50 metrelik kısım da duvar olduğu görülebiliyor. Eskiden bu şekilde karlar yağıyordu. Şimdi kaç yıldır ilk defa bu kadar yağdı. Kar yağdığı zaman yavaş yavaş toprak altına suyu gönderiyor. Söylediğiniz gibi bitkiler soğuktan pek etkilenmiyorlar. Donan suyun genişlemesi ile toprak bizim yapamayacağımız şekilde gözeneklenerek tarıma elverişli hale geliyor.
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 15:38
Sorma İsmail bizim buralarda bugün -8 imiş. Ben tabi ki her çiçeğimi, saksımı saklayamadım. Garaja sakladığım sardunyalarım bile bu gece şöyle bir baktım amanın buz gibi ve kaskatılar. Sanırım çoğunluğu dondu. Gece bakabildiğim için çok da emin değilim durumlarından. Ancak güneş yüzünü gösterip, buzlar eridikten sonra belli olacaklar sanıyorum.
:) Aman stoklarına sahip çık zira çiçeksiz kalma durumlarım var. Çok teşekkür ediyorum, gönlüne sağlık...
Gece 1-2 gibi bizim burdada -8 olmuş sanırım. Dışarda ne var ise tamamen donmuş diyebilirim. Karanfiller hariç,:( onların üstünde çiçek bile var. Bütün yaprakları olduğu gibi duruyor.
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 15:42
İsmail Bey, sayfanızdan çok faydalanıyorum. Bilgi ve tecrübelerinizi çekinmeden paylaştığınız için teşekkürler.
Ben de bu yaz sebze yetiştirmeye hız vermeyi planlıyorum. Cocopeat, perlit ve candem ürünlerini nereden temin ediyorsunuz acaba?
Rica ederim sayın aysozbek, yardımım oluyorsa ne mutlu bana. Torfları e-tartes sitesinden, perliti ziraidepo sitesinden, candem ürünlerini ise candem.com.tr adresinden alabilirsiniz. Tohum ve fideler için deniz yosunu ürünlerini tavsiye ederim.
Tekrar görüşmek ümidiyle..
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 16:19
-4 derece ve Melisalar o resimdeki gibi öylemii??? :eek: :eek:
O gece -3 civarında soğukluk vardı. Seranın 2 yanıda aşırı rüzgardan açıldığı için tüm rüzgarı yemişler. Kenarda olanlar devrilmişti.
Dün gece -6, -8 civarında bir hava vardı. Bugün yeni sürgünlerin yaprakları donmuştu. Sera örtüsü buz tuttuğu için güneşte çıkınca yaprakların bazıları haşlandı.
Büyük ihtimal kurtulurlar gibime geliyor.
Potasyum sadece meyve verimi için mi kullanıyormuş :) O zaman çiçeklerden kullanmaya gerek yok. Ziraatçi değilim ama yaptığım işler ortada :)
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 16:26
Umarım donmazlar. Bendeki melissayı bahçeden alıncaya kadar ölmüştü. O kadar bile soğuk olduğunu zannetmiyorum donduğu zaman. Çiçekli halde soğuklar başlayınca muhtemelen daha çabuk dondu. -4 ise içlerindeki su donup hücrelerini patlatıyor.
Sabah - 12 derece idi. Öğle vakti ise -9 bir kısım bitkilerim dışarıda idiler. Hala da oradalar mecburen. Umarım dayanırlar. Geçen yıldan çoğu durduğu için problem olmazlar sanırım. Bir kısmı bu soğuklara dayanamaz. Geçtiğimiz yıl kış daha yumuşaktı. Gece çok daha fazla olacağı kesin.
Bahçemin olduğu yere gittiğimde yoldaki karları yanlara ittirdikleri için dizlerime kadar kara battım. Yaptırdığım duvarın yarısının üstüne kadar kar gelmiş. Bir kısmı gözüküyor. 1.20 m lik kısma muhtemelen kar yığılmış. 1.50 metrelik kısım da duvar olduğu görülebiliyor. Eskiden bu şekilde karlar yağıyordu. Şimdi kaç yıldır ilk defa bu kadar yağdı. Kar yağdığı zaman yavaş yavaş toprak altına suyu gönderiyor. Söylediğiniz gibi bitkiler soğuktan pek etkilenmiyorlar. Donan suyun genişlemesi ile toprak bizim yapamayacağımız şekilde gözeneklenerek tarıma elverişli hale geliyor.
Yeni sürgünler etkilenir ancak ana dallar etkilenmez gibime geliyor. Çünkü her sene budama yapınca ana dal tamamen odunlaşıyor. Bu sene 3. yazlarına girecekler.
Bu seneye kadar dışarda marullar kar altında bile kalınca birşey olmuyordu. Şimdi dışarıda kereviz, pancar ve lahanadan başka ürün kalmadı. Dışarı marul ve karnabahar ekenler çok düşüncelidir şimdi.
Keşke burayada kar yağsa o zaman soğuk havayada razıyım. Kar yağmadığı zaman yazın illa bir böcek veya hastalık bahçelerde yaygınlaşıyor.
Bu gün çarşıya alışverişe giderken gördüm. bir evin bahçesindeki melisalar donmuş .
melisa hiç soğuğa dayanamayanlardan.
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 16:45
Bu gün çarşıya alışverişe giderken gördüm. bir evin bahçesindeki melisalar donmuş .
melisa hiç soğuğa dayanamayanlardan.
Bahçede kalan ürünler tabii ki soğuk havaya dayanmaz. Birde bakım olmaz ise hava 0 derecenin altına bile düşmeden ölme gerçekleşir.
En iyi örnek kabaklar. Bu sene -1 derecede kabaklar dondu. Sera içinde ise düzenli bir bakımla -4 derecede tek bir yaprağına bile zarar gelmedi. Dün geceki -6, -8 derece arasındaki soğuklarda dondular.
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 19:54
Az önce bahçeden geldim. Sera içi 0 dereceydi. Dünkü soğuklardan eser yok. Melisalara bir örtü daha örttük. Durum şu ki sadece yapraklar ve bazı tohum keseleri donmuş :p
İsmail Kuzucu
11-01-2015, 20:50
Böğürtlen çelikleri. Her bir göz yeni bir fidan. Diğer fotoğrafları yakında ekleyeceğim.
532288
İsmail Kuzucu
12-01-2015, 15:30
Önceki fotoğraftaki gibi çelikleri 5-6 cm olacak şekilde kesiyoruz. Gözler ortada kalacak ve yanlar pürüzsüz kesilecek. Buralar mühür yapacak.
Yaklaşık 2-3 cm kalacak şekilde saksılara torf pelit karışımı koyuyoruz. Sadece torf veya perlitte kullanabilirsiniz.
Daha sonra çeliğimizi göz yukarda kalacak şekilde koyuyoruz. Eğimli koyarsak (alt kısım biraz daha derinde) göz patladığı zaman saksıdan kolayca çıkacaktır.
Çelik gözüne zarar vermeden saksımızın geri kalan kısmınıda karışım ile örtüyoruz.
Ve saksılarımız hazır, karışımı nemli tutuyoruz. Gözler patlamaya başlayınca bu gözlerin yanlarından köklenme gerçekleşecek. Ben 250 adet çelik yaptım. ;)
532360
532361
532362
532363
532364
YeniGine
12-01-2015, 23:35
:) Maşallah sevgili İsmail harika görünüyorlar, inşallah yeşil yeşil filizlerini de görürüz hep beraber. Ellerine sağlık, rastgelsin.
İsmail Kuzucu
14-01-2015, 19:19
Toprak Yaşamdır!
532851
İsmail Kuzucu
15-01-2015, 21:37
Haftaya kısmetse tohum ekimine başlıyoruz. Bu sezon işler biraz daha fazla olacak gibi.
İlk olarak taban örtüsü yayacağız. 4X27 metre boyutlarında olacak. Bunun için fiyat bekliyorum tahmini 150 lira civarı.
Tünel sera içerisine 6 metrelik demirden 3X15 metre boyutlarında bir sera daha yapacağız. Bu serada örtü dahil 150 lira civarı tutuyor.
Tohumlar hafta sonu geliyor, toplam 34 paket (25grlık). Tabii kendimizde bulunan tohumlar hariç. Bu tohumlar 200 liraya geldi.
Cocopeat (15 blog) ve perlit (600 lt) 275 lira tutuyor. 5 blog cocopeat 200 litre perlit ile karışıyor.
Canden demnem ürünü tohumların çimlenme oranını arttırmak ve güçlü kök yapısı sağlıyor. Bunun fiyatı ise 30 lira.
Tohumlar çıktıktan sonra üstten sisleme yapmayı düşünüyorum. Zaman yönünden çok faydası olacak. 1 kerede tüm sera içi nemlenecek. 250 liralık bir masrafı.
Fide dönemi için gübreler Candem growspeed, deniz yosunu ve toprak düzenleyici 90 lira.
Yeni sezonun bereketligeçmesi dileğiyle..
İsmail Kuzucu
16-01-2015, 21:00
Dut çelikleri..
533138
533139
aysozbek
20-01-2015, 10:57
İsmail Bey, sayfanızı tam 3 kez baştan sona okudum. Özellikle tohumdan yetiştirme konusundaki başarınıza hayranım. Ben de bu sene tohumdan yetiştirme işine daha ciddi eğilmeye çalışıyorum. Size sorum, tohumdan çıkan fidelerde roa plus mı yoksa candem yosun gübresi kullanmak mı daha iyi sonuç verir? Siz her ikisini de kullandığınızı söylemişsiniz.
İsmail Kuzucu
20-01-2015, 16:03
İsmail Bey, sayfanızı tam 3 kez baştan sona okudum. Özellikle tohumdan yetiştirme konusundaki başarınıza hayranım. Ben de bu sene tohumdan yetiştirme işine daha ciddi eğilmeye çalışıyorum. Size sorum, tohumdan çıkan fidelerde roa plus mı yoksa candem yosun gübresi kullanmak mı daha iyi sonuç verir? Siz her ikisini de kullandığınızı söylemişsiniz.
Ilgınız ıcın tesekkur ederım sayın aysozbek, bu sene daha gelısmıs bır sekılde uretım hedeflıyoruz.
Roayı gubre olarak kullanmıyorum. Candem gubre konusunda ılerı derece bır fırma. Degısık fırmaların urunlerı ıle kıyaslama yapıp tercıh ettıgım fırmadır.
Bıtkının yesıl aksamı ıcın denız yosunu bır numara ıcerık. Fıdelerden bunu anlamıssınızdır. Bırde gelısme buyudukce gubre ıstegı artıyor bunun ıcınde degısık gubre cesıtlerı mevcut.
İsmail Kuzucu
20-01-2015, 21:53
Taban örtüsü konusu mart ayına kaldı. Hep 3 metrelik var, özellikle bu lazım derseniz 2 katı ücrete satıyorlar :) Hizmette sınır tanımayan firmalar var.
Sera demirleri kıvrıldı. Kenarlardan 1,50 metre düz gelip daha sonra ovalleşiyor. Toprağa 1 metrelik boru çakıp bu demirleri bu borulara geçirdim. Örtüsüde hazır yarın serayı bitireceğim.
Tohumlarımız geldi. Havalar 2-3 gün daha güzel giderse kereviz tohumları için yerleri hazırlayacağım.
Cocopeatlar yarın yola çıkıyor perşembe günü gelecek. Perlitler şuan yolda onlarda perşembe günü gelecek.
Candem demnem ürünü siparişi verdim. Candem humican (hümik asit ve yosun içerikli sıvı gübre) bitmiş. Ondanda sipariş verdim. Yarın kargolanıp sorun çıkmazsa perşembe günü gelecek.
Şubat ayı sonuna kadar ihtiyacımız kalmadı gibi birşey.
aysozbek
21-01-2015, 16:01
Peki, fide aşamasında Candem Humican mı, yoksa Candem Humiferas mı tavsiye edersiniz? Humifears de yosun içerikli ve organik gübre sınıfında yer alıyor.
Sormayı unuttum. bunlar için ayrıca yapıştırıcı kullanmak da gerekiyor mu?
İsmail Kuzucu
21-01-2015, 16:24
Peki, fide aşamasında Candem Humican mı, yoksa Candem Humiferas mı tavsiye edersiniz? Humifears de yosun içerikli ve organik gübre sınıfında yer alıyor.
Sormayı unuttum. bunlar için ayrıca yapıştırıcı kullanmak da gerekiyor mu?
Ben humican adlı ürünü kullanıyorum. 1 blog torf içerine 50 gr. Fide zamanın da ise 25 litre suya 50 gr ilerleyen zamanlarda 100 gr. Bu da 1000 m2 bir alana yetiyor.
Humiferste bildiğim kadarı ile yosun içeriği yok. Organik madde miktarı %5 civarında. Seafers adlı ürün ise sadece yosun içerikleri.
Elimde olduğu zamanlar tüm gübrelerde kullanmaya çalışıyorum. 25 litre su için 2,5 ml yeterli oluyor. Senede anca 2 kutu gidiyor, bu da 20 lira.
aysozbek
21-01-2015, 23:27
Haklısınız Seafears yazacakken yanlışlıkla Humifears yazmışım. Cevabınız için teşekkürler.
İsmail Kuzucu
22-01-2015, 23:58
Bu sene hiç dinlenmeden işler artmaya başlayacak gibi duruyor. Tohum ekimini 2 hafta öne aldık. Geçen seneye göre üretimde artacak.
Şubat ayına kadar domates, biber, patlıcan gibi tohumlar ekilecek. Şubat ayının 2. ve 3. haftası hıyar, kabak gibi tohumlar ekilecek. Mart ayı başında tünel seraya fasülye ekilecek. Nisan ayı başında seraya hıyar ekilecek, daha sonra 3,5 dönüm patlıcan ve biber ekilecek. Bu arada 1 dönüm marul ekilecek. Nisan ayının 3. haftası işlerin tavan yaptığı hafta.
YeniGine
23-01-2015, 00:39
Güç, kuvvet sonra da rastgelsin inşallah sevgili İsmail.
İsmail Bey, geçen sene sizin yazılardan birinde görmüştüm tarlaya ekimden önce hazırlık için birşeyler atıyordunuz. Dekara 25 kg. gibi birşeydi ve fiyatı da 25 tl. gibiydi. Biryere not almıştım ama bulamıyorum şimdi, ne atıyorduk.
İsmail Kuzucu
24-01-2015, 09:49
İsmail Bey, geçen sene sizin yazılardan birinde görmüştüm tarlaya ekimden önce hazırlık için birşeyler atıyordunuz. Dekara 25 kg. gibi birşeydi ve fiyatı da 25 tl. gibiydi. Biryere not almıştım ama bulamıyorum şimdi, ne atıyorduk.
Sayın TCM her zaman kullandığım ürünlerden biridir. Çelik köklendirmek için hazırladığım karışıma ilave etmiştim. Köklenme daha güzel olmuştu. Bu sonucu bir kere daha deneyip paylaşacağım.
Ürün adı: Hümik ve Fülvik asit içiren organik toprak düzenleyici piyasada aşırı derecede benzer ürünler mevcut.
Ben biocan pelet ürününü kullanıyorum. Pelet halinde olduğu için dağıtılması çok kolay oluyor. Bunun toz olanıda mevcut, onun fiyatı sanırım 15 liraydı.
asmalıtepe
24-01-2015, 17:51
Sayın TCM her zaman kullandığım ürünlerden biridir. Çelik köklendirmek için hazırladığım karışıma ilave etmiştim. Köklenme daha güzel olmuştu. Bu sonucu bir kere daha deneyip paylaşacağım.
Ürün adı: Hümik ve Fülvik asit içiren organik toprak düzenleyici piyasada aşırı derecede benzer ürünler mevcut.
Ben biocan pelet ürününü kullanıyorum. Pelet halinde olduğu için dağıtılması çok kolay oluyor. Bunun toz olanıda mevcut, onun fiyatı sanırım 15 liraydı.
Selam sn.İsmail Kuzucu Köklendirici, düzenleyici demişken bir sorum da benim olacak cevaplarsanız sevinirim.
Acer plaetum (tam ismini yazamamış olabilirim) Kırmızı yapraklı akçaağaç ta deniyor. Tohum aldım çimlendirmesinin zor olduğunu okudum. Soğuk katlama yapmadan Gibberrik asitle çimlendirmek istiyorum. Ne kadar doğrudur bu GA3 madde ihtiva eden köklendiricinin komplikasyonu nedir, zararlı olabilir mi?
Tozun dağıtılması kolay olmayabilir ancak dağılması (emilimi) daha kolay olmaz mı, fiyat kazanç olarak da bakarsak (etkinliği pelet ve toz olarak aynı ise) toz olanı almak mantıklı değil mi?
İsmail Kuzucu
24-01-2015, 18:40
Selam sn.İsmail Kuzucu Köklendirici, düzenleyici demişken bir sorum da benim olacak cevaplarsanız sevinirim.
Acer plaetum (tam ismini yazamamış olabilirim) Kırmızı yapraklı akçaağaç ta deniyor. Tohum aldım çimlendirmesinin zor olduğunu okudum. Soğuk katlama yapmadan Gibberrik asitle çimlendirmek istiyorum. Ne kadar doğrudur bu GA3 madde ihtiva eden köklendiricinin komplikasyonu nedir, zararlı olabilir mi?
Bu konu hakkında bilgim olmadığı için ne dersem yalan olacaktır. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)yeni konu açabilirsiniz.
Ayrıca:
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/758.htm
Forumda bunun için çimlendirme yerine bitki gelişim düzenleyici olarak adlandırılmış.
İsmail Kuzucu
24-01-2015, 18:55
Tozun dağıtılması kolay olmayabilir ancak dağılması (emilimi) daha kolay olmaz mı, fiyat kazanç olarak da bakarsak (etkinliği pelet ve toz olarak aynı ise) toz olanı almak mantıklı değil mi?
Pelet olan 1 ay içinde tamamen çözünüp toprağa karışıyor. Eğer yağmurlu bir havada veya çapalama yapmadan hemen önce atabilirseniz tabii ki toz olan daha mantıklı.
Benim ekim yaptığım alanlar parça parça olduğu için mart ayında tüm alana atıp ekeceğim yerleri sonradan parça parça çapalıyorum. Fide döneminde de sıvı olarak desteklediğim için nisan ayına kadar hepsi erimiş oluyor.
Bu gibi ürünleri herkesin mutlaka bahçesinde tarlasında kullanması gerekli diye düşünüyorum.
asmalıtepe
24-01-2015, 22:53
Bu konu hakkında bilgim olmadığı için ne dersem yalan olacaktır. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)yeni konu açabilirsiniz.
Ayrıca:
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/758.htm
Forumda bunun için çimlendirme yerine bitki gelişim düzenleyici olarak adlandırılmış.
Teşekkürler..verdiğiniz ilgili sayfaları çok okudum konuya rastlamadım. Konu Zengarden'in bilgilendirici sayfasında vardı.
İsmail Kuzucu
25-01-2015, 16:27
Cumartesi günü 1100 litrelik torf-perlit karışımı hazırladım. 10 blog cocopeatı tek tek hümik asitli su ileaçtım. Bu yüzden 1 gün böyle geçti. Zor oldu ama tüm torf-perlit karışımı eşit düzeyde oldu.
Bugün 17 çeşit domates, biber tohumu ektik. Çarşamba günü kendimizden olan tohumlar bitecek ve paylaşımdan gelen tohumlara geçilecek. Yaklaşık olarak toplam 40 bin tohum ekildi. Tohum ekimi yarı olmasına rağmen şimdiden geçen senekine göre 2 kat arttı.
1 ay önce ektiğim haseki küpeleri çıkmaya başlamış. Çıkanları tohum kaplama ile kaplamıştım. Kaplamadığım alanda ise daha hiç bir çıkma belirtisi yok.
SN. İsmail kuzucu.
paylaşımı okuyunca sormak istedim.
bende elimde olanlarla tohum ekmek için toprak hazırlamaya çalıştım.
daha eksiklerim var hindistan cevizi torfum kalmadı onu temin edersem hazır olacak.
ben sizden torfu humik asitle açıyorum demişsiniz ölçüsünü yazabilirmisiniz.
benim hazırladığım,da bahçe toprağı,çamların altından aldığımız humuslu toprak ve yanmış keçi gübresi karıştırıp eledim perlitte koydum.
başka sizce nasıl tohum çimlendirmeye uygunmudur.
İsmail Kuzucu
25-01-2015, 23:06
1 blog torfa 50 ml koyuyorum. 5 kglik torf tam 19 litre su ile açılıyor. Bu suya ekleyip daha sonra torfun üzerine döküyorum.
Toprak harcınız yeterli aslında, torf almanıza dahi gerek yok. Keçi gübresi yanmış ise toprağı havalandırmaya yetecektir. Gübre konusunda keçi gübresi bir numaradır. Bu sene 5 römork aldık. Fideler daha kaliteli oluyor. (Çam yaprakları varsa fazla bu üründen kullanmayın yakıcı olabilir.)
iyice eledim çam yaprakları kalmadı. keçi gübreside yazdan gelmişti kuru yanmış onuda elekten geçirdim. hepsini karıştırınca güneşe serip havalandırdım.
cevabınız için sağolun .
işleriniz kolay gelsin.
İsmail Kuzucu
26-01-2015, 19:26
iyice eledim çam yaprakları kalmadı. keçi gübreside yazdan gelmişti kuru yanmış onuda elekten geçirdim. hepsini karıştırınca güneşe serip havalandırdım.
cevabınız için sağolun .
işleriniz kolay gelsin.
Rica ederim, sizde sağolun. Geçen sene son dönemdeki tohumları sadece keçi gübresi ile yapmıştık. (Tohumları örtmek için sadece torf-perlit kullandık.) Sıcaklarda olmasına rağmen tohumların hepsi çıktı diyebilirim.
534634
İsmail Kuzucu
28-01-2015, 17:34
Tohum ekimi bugünde devam etti fakat torf ve perlit bitti. :) Daha da ekilecek tohum çok, sanırım yerde yetmeyecek. Poşetlemeye yerde kalması lazım, bakalım nasıl bir yol bulacağız.
Isıtma filmlerini de koydum. Geceleri 15 dakika olmak üzere toplam 1 saat çalışacak. Dışarısı ile fide serasının içinde en az 6-7 derecek bir fark var. Sera içinde sera bu durumu çok etkiliyor. Geceleri sıcaklık 15-23 derecelerde. Gündüzleride bu civarlarda olduğu tohum ve gelişmeleri çok iyi olacak gibi.
İsmail Kuzucu
30-01-2015, 20:00
1 ay önce ektiğim haseki küpeleri çıkmaya başlamış. Çıkanları tohum kaplama ile kaplamıştım. Kaplamadığım alanda ise daha hiç bir çıkma belirtisi yok.
Aradan günler geçmesine rağmen kaplama yapılmayan tohumlardan hiç belirti yok. Sanırım geçen ki soğuk havalarda dondular.
Bugün tekrar haseki küpesi tohumu ektim. Bunlarla beraber en az 5 bin adet fide çıkacağını düşünüyorum. Bahçemiz seneye daha çok rengarenk olacak inşallah :p
Hafta sonu ise yıldız çiçeklerinin soğanlarını ekmeyi düşünüyorum. Soğanları tek tek ayırıp 7 cmlik saksılara, geliştiklerinde ise asıl saksılara almayı düşünüyorum.
İsmail bey, yıldız çiçeklerinin yumrularını kesip, ayırıp dikerken ayrıntılı fotoğraf çekip paylaşabilirmisiniz?
Sn İsmail Allah kolaylık versin .Bu yıl ne yazık ki bütün bölgelerde don yaşandı . Sizin gönderdiğiniz haseki küpelilerinden ,bende birkaç tane ekmiştim . Bir ay önce hepsi çimlendi .zaten çimlendirirken sorun yaşamıyorum , büyütürken kaybediyorum .Umarım bütün hasekileriniz büyür ,çiçek açar ve o rengarenk güzelliği hep birlikte görürüz .kolay gelsin
İsmail Kuzucu
30-01-2015, 22:15
İsmail bey, yıldız çiçeklerinin yumrularını kesip, ayırıp dikerken ayrıntılı fotoğraf çekip paylaşabilirmisiniz?
Fotoğraf makinem serviste, geldiği zaman tabii eklemesini yaparım. Bu yüzden 2 haftadır fotoğraf eklemesi yapamıyorum. :(
Sn İsmail Allah kolaylık versin .Bu yıl ne yazık ki bütün bölgelerde don yaşandı . Sizin gönderdiğiniz haseki küpelilerinden ,bende birkaç tane ekmiştim . Bir ay önce hepsi çimlendi .zaten çimlendirirken sorun yaşamıyorum , büyütürken kaybediyorum .Umarım bütün hasekileriniz büyür ,çiçek açar ve o rengarenk güzelliği hep birlikte görürüz .kolay gelsin
Kocaman bir aminn diyorum. İnşallah hepimiz için bereketli bir sezon olur. Gerçek yapraklar 4-5 adet olduğu zaman küçük bir saksıya alın, baharla birlikte direk yerine veya daha büyük saksıya ekin.
Haftada 1 defa bolca sulayın. Sonbahar yağmurları gelince, ilkbahara kadar çiçeği unutun. Bakmasanız bile hiç birşey olmuyor. :) Hasekiler dışarda seranın önünde duruyor. Saksıda olmasına rağmen hiç bir yaprağı zarar görmedi.
İsmail Bey, geçen seneden kalan torf mevcut, 200 lt. perliti 20 tl.ye aldım. Yanına cocopeat de eklesem mi (torfa göre daha hesaplı ancak sulandırırken sorun yaşar mıyım bilmiyorum) yoksa sadece torf ve perlit mi karıştırsam. Bu arada ikili veya üçlü karıştırırken oranları nasıl yapmalıyım.
İsmail Kuzucu
31-01-2015, 00:30
Tartes'ten mi aldınız? Fiyat çok iyi her karışımda kullanın derim. Tohum çimlendirme için torfa aynı oranda perlit ekleyebilirsiniz. Bitkiler geliştiği zaman saksı harcı için 2 torf 1 perlit oranı yeterli olacaktır.
Torf-perlit-keçi gübresi aynı oranda karışınca mükemmel bir karışım oluyor. Geçen sene küçük saksılarda iyi ürün yetiştirmiştim. Bu sene tüm ürünleri ayrı olarak saksılarda yetiştirip bilgi vermeyi düşünüyorum.
Bayındırda Vanlı Ticaretten aldım elden. Tohum çimlendirmek için alıyorum. Ben bir blokta cocopeat alıp az da ondan ekliyeyim, denemiş olurum :)
İsmail Kuzucu
31-01-2015, 11:31
Börtü böcek sesleriyle birlikte arılar :p
https://www.youtube.com/watch?v=DmXFCS7pet8
İsmail Kuzucu
31-01-2015, 16:22
Bayındırda Vanlı Ticaretten aldım elden. Tohum çimlendirmek için alıyorum. Ben bir blokta cocopeat alıp az da ondan ekliyeyim, denemiş olurum :)
Perlit gibi onuda ucuza bulabilirsiniz. Bizim buraya gelene kadar bir o kadarda kargo ücreti ekleniyor. :)
5 kiloluk blog fiyatı 6-7 lira arası, 70 litre torf çıkıyor hemde. Sadece bu torf bile iyi bir çimlenme için yeterli.
Cocopeat blokları 8 tl ve ellerinde pek kalmamış.
Bu arada kovanların çoğunun maşallah ı var, popülasyon kalabalık. Artık işe yaramayan erkek arıları da öldürüp kapı önüne çıkarıvermişler. Bu sene bal sizden olacak anlaşılan :)
Evlendiğimizde ilk ev sahibimiz arıcıydı. Sayesinde birkaç sene arıcılık yaptık. Kovanların karşısına oturup arıların ahenk, çalışkanlık ve verimlerini seyretmek apayrı bir zevk.
İsmail Kuzucu
31-01-2015, 20:28
Blog başına 2 lira kârınız var, bu da süper bence. İlerleyen zamanlarda araba ile gidip almak daha kârlı olacak gibi duruyor.
Ben balından çok bahçeye etkisinden yanayım. Boş durup gezinseler bile fazlasıyal yeterli oluyorlar. :) Geçen sene kabak ve hıyarları hep en yüksek fiyattan verdik. Bittikten sonra bile gelip arayan oldu.
Onları izlerken işlerde artıyor orası ayrı bir dava. :) Çiçeklerin çok olduğu zaman yanlarına gidip izlemesi harika oluyor. İşleri bal olduğu için sizi umursamıyorlar bile.
İsmail Kuzucu
31-01-2015, 20:47
Geçen gün lahana ve patlıcan köklerini çıkardım. Köklerde ki aşırı derecede olan solucanlar dikkatimi çekti. 40 cm ara ile her kökte 5-6 tane solucan. Soğuktan köklere saklanmışlar diye düşündüm. Sonradan sıra aralarından bel ile toprak aldım. Aynı solucan kümeleri buralarda da mevcut.
Bugüne kadar bahçede bu kadar solucan hiç görmemiştim. İlaçlamayı ve gübrelemeyi gerektiği kadar yapmak her türlü kâr sağlıyor sanırım.
Mart ayında toprak tahlili yaptıracağım, kalsiyum ve magnezyum hariç diğer tüm elementler iyi derecede olacak gibime geliyor.
İsmail Kuzucu
02-02-2015, 12:54
Ve melisalar yeni filiz sürmeye başlar. :) Saksılara iyice toprak doldurup sulamalarını yaptım. 3 hafta sonra saksılarını torf-keçi gübresi ile birlikte değiştireceğim. Mart ayıyla birlikte fosfor gübresi takviyesi yapacağım.
İsmail Kuzucu
07-02-2015, 16:35
Geçen sezon yetiştirdiğimiz hıyarların tohumdan hasada kadar olan görüntüleri..
https://www.youtube.com/watch?v=SLUjVzelRDU
İsmail Kuzucu
08-02-2015, 15:12
Böğürtlen çelikleri. Her bir göz yeni bir fidan. Diğer fotoğrafları yakında ekleyeceğim.
532288
Yaptığım çelikler köklenmeye başlamış. Tutma oranı %95 oranlarında. Bazıları biraz derin kaçtığı için çürümüş.
1 metrelik daldan 15-20 adet fidan olacağını düşünürsek dünya kadar fidan yetiştirmek mümkün. :)
fikreteren
08-02-2015, 18:05
İsmail bey, sayfanız hayırlı olsun. uzun zamandır siteye girmemiştim.sayfanızıbeğendim.faydalı bilgiler mevut. şu anda ilk 4 deyim.tohum kaplayıcıyı merak ettim.ilgili siteye girdim ama üye olamk gerekiyor. fiatı nedir bilginiz var mı ? teşekkür ederim
İsmail Kuzucu
08-02-2015, 18:40
İsmail bey, sayfanız hayırlı olsun. uzun zamandır siteye girmemiştim.sayfanızıbeğendim.faydalı bilgiler mevut. şu anda ilk 4 deyim.tohum kaplayıcıyı merak ettim.ilgili siteye girdim ama üye olamk gerekiyor. fiatı nedir bilginiz var mı ? teşekkür ederim
Sayın fikreteren sayfama hoş geldiniz. İlginiz için teşekkürler. Elimden geldiği kadar bilgiler paylaşmaya çalışıyorum. Umarım faydası oluyordur.
500 grlık toz ürün 30 lira. Candem sayfasındaki numarayı ararsanız size yardımcı olacaklardır.
Fidelerin sağlıklı gelişmeleri için bunun gibi ürünler mutlaka kullanılmalı.
Burada istediğiniz ürün var. Fiyatı 30 tl.
Demnem Candem Gübre - Tohum Kaplama Preparatı | 30,00 TL | Demnem Organik Gübre Candem - Tohum Kaplama Preparatı (http://www.ziraimarket.com/Demnem-Candem-Gubre-Tohum-Kaplama-Preparati,PR-9377.html)
Bu ürünü ben de merak ettim. Denemek lazım, sonuçta kaplı tohumların çimlenme kabiliyeti daha yüksek oluyor.
Kargo ücreti çok fazla çıkıyor maalesef. 25 kg. lık toz leonarditin fiyatı 15 tl. kargo da 15 tl. :)
doktor2005
09-02-2015, 11:29
Merhaba,bahçemin her tarafını kaplayan kiraz filizlerinden nasıl kurtulabilirim?
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 14:30
Kargo ücreti çok fazla çıkıyor maalesef. 25 kg. lık toz leonarditin fiyatı 15 tl. kargo da 15 tl. :)
Ki bu yüzden bayilerde var. :)
Candem Organik Gübre | Konya (http://www.candem.com.tr/tr-TR/Bayiler/Bayi-Listesi/Izmir/)
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 14:36
Burada istediğiniz ürün var. Fiyatı 30 tl.
Demnem Candem Gübre - Tohum Kaplama Preparatı | 30,00 TL | Demnem Organik Gübre Candem - Tohum Kaplama Preparatı (http://www.ziraimarket.com/Demnem-Candem-Gubre-Tohum-Kaplama-Preparati,PR-9377.html)
Bu ürünü ben de merak ettim. Denemek lazım, sonuçta kaplı tohumların çimlenme kabiliyeti daha yüksek oluyor.
Denemek için örnek yollayabilirim. 1 kutu bile 2-3 sene orta ölçekli bir işletmeye yeter. Ben tohum harici damlama ile verip bir sonraki sene yenisini alıyorum. Aradaki farklar için denemeler yaptım. Fotoğraflarını bugün çektik, yakında eklemesini yapacağım.
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 14:48
Merhaba,bahçemin her tarafını kaplayan kiraz filizlerinden nasıl kurtulabilirim?
Konuyu buraya (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)açarsanız daha iyi olacaktır. Böylece herkes faydalanmış olur.
Kirazların bu kadar çoğaldığını görmemiştim, kirazın anacı vişne veya kızılcıktan olabilir. Toprak altındaki köklerden kurtulmadığınız sürece filizler devam edecektir.
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 14:57
Dikensiz böğürtlenlerin genel görünüşü. Filizler 2-3 cm civarında.
536443
536446
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 15:09
Köklenen çelikler, filizler büyüdükçe çoğalıp yayılacaklar.
536447 536448
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 17:00
536459 536460
Burada bir tanıdığım kişide dikensiz iri boy böğürtlen var. Daldırma ile birkaç tane üretti. Benim aldığım fidanın böğürtleni ise küçük oldu. Muhtemelen büyümediği için meyvesi de büyütememiş olabilir. Dün çelik almak istediğimde mart ayından önce köklenen dalın yer değişikliğinde tutmayacağını söyledi. Ben ne zaman çelik alırsam alayım uygun ortamda köklenebileceğini, bitkinin kısmen uyku durumunda olduğu için köklenmiş olan çeliklerin kalıcı yerine dikilebileceğini düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar konuya açıklık getirebilir mi?
Aslında size sormuştum soruyu. Sera ortamı olmadığı için çelik köklendirmede sizin kadar başarılı olma durumu olmuyor. İklimimiz sizin bulunduğunuz yere göre daha soğuk. Bu arkadaşın dikensiz böğürtleninden ne zaman çelik almam durumunda sizin gibi köklendirme durumum olur mu?
Arkadaşın böğürtlenine ürün almasına zarar vermeden nasıl alabilirim.
Denemek için örnek yollayabilirim. 1 kutu bile 2-3 sene orta ölçekli bir işletmeye yeter. Ben tohum harici damlama ile verip bir sonraki sene yenisini alıyorum. Aradaki farklar için denemeler yaptım. Fotoğraflarını bugün çektik, yakında eklemesini yapacağım.
Bizlerin işletmesi olmadığı için sıkıntı hiçbirimizin ekeceği tohum miktarı yeterli gelmez. Denemek isterim gene de. Tohum paylaşım etkinliğinde bu gibi ürünlerden de isteyenlere paylaştırmak en güzeli.
Toz köklendirme hormonu almıştım. Gül ve asma çelikleri için. Gül çelikleyemedim ancak arkadaşım ile birlikte oldukça fazla asma diktik. Normal durumda toza batırdığımız yerde köklenme olması gerekirken bizim asmalarda gözün hemen altında köklenme dışında çeliğin farklı yerlerinde de kökler çıkmıştı. Bu işle profesyonel olarak uğraşan kişi şimdiye kadar bu şekilde asmada köklenme olduğunu hiç görmediğini söylemişti. Arkadaşın yerinin toprağı biraz farklı bir şekilde çok güzel köklenmesini sağlamış. Ancak köklendirme hormonunun herhangibir etkisini hiç görmedik. Yeniden köklendirme hormonu almak istiyorum. Bazı zor köklenen cinsler için. Asmada işe yaramayan o çeşitllerde hiç faydalı olmayacağını düşünerek almayı düşünmüyorum.
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 18:13
Aslında size sormuştum soruyu. Sera ortamı olmadığı için çelik köklendirmede sizin kadar başarılı olma durumu olmuyor. İklimimiz sizin bulunduğunuz yere göre daha soğuk. Bu arkadaşın dikensiz böğürtleninden ne zaman çelik almam durumunda sizin gibi köklendirme durumum olur mu?
Arkadaşın böğürtlenine ürün almasına zarar vermeden nasıl alabilirim.
Sera ortamına gerek yok, sera içinde -8 dereceyi dahi gördük. Ev ortamında dahi bunu yapabilirsiniz. Ahududu ve böğürtlen için bunları yazıyorum tabii.
Çelik alımı (http://www.agaclar.net/forum/1346828-post793.htm) ve çeliklerin dikilmesi (http://www.agaclar.net/forum/1346978-post794.htm)ni önceden paylaşmıştım. Bu konuları okuyabilirsiniz.
Gözler uyanmadan rahatlıkla çelik alıp dikebilirsiniz. Ektiğiniz saksı nemli olsun gerisini fazla önemli değil.
İsmail Kuzucu
09-02-2015, 18:23
Bizlerin işletmesi olmadığı için sıkıntı hiçbirimizin ekeceği tohum miktarı yeterli gelmez. Denemek isterim gene de. Tohum paylaşım etkinliğinde bu gibi ürünlerden de isteyenlere paylaştırmak en güzeli.
Toz köklendirme hormonu almıştım. Gül ve asma çelikleri için. Gül çelikleyemedim ancak arkadaşım ile birlikte oldukça fazla asma diktik. Normal durumda toza batırdığımız yerde köklenme olması gerekirken bizim asmalarda gözün hemen altında köklenme dışında çeliğin farklı yerlerinde de kökler çıkmıştı. Bu işle profesyonel olarak uğraşan kişi şimdiye kadar bu şekilde asmada köklenme olduğunu hiç görmediğini söylemişti. Arkadaşın yerinin toprağı biraz farklı bir şekilde çok güzel köklenmesini sağlamış. Ancak köklendirme hormonunun herhangibir etkisini hiç görmedik. Yeniden köklendirme hormonu almak istiyorum. Bazı zor köklenen cinsler için. Asmada işe yaramayan o çeşitllerde hiç faydalı olmayacağını düşünerek almayı düşünmüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/36376.htm buradaki konuya ve bu gibi ürünlere destek gelirse ilerleyen etkinliklerde paylaşım yapılabilir. İsteyenlere değilde tüm üyelere gönderim yapılabilir.
Asma için köklendirme hormonuna ihtiyacınız yok. Mart ayında 15-20 cmlik çelikler alıp gevşek yapılı toprağa ekmeniz yeterli. Sayfamda bunun için bir anlatım olacaktı sanırım. Yoksa bile mart ayında eklemesini yaparım.
Hormon konusunda hiç bilgim olmadığı için ne desem yalan olacaktır.
Ki bu yüzden bayilerde var. :)
Candem Organik Gübre | Konya (http://www.candem.com.tr/tr-TR/Bayiler/Bayi-Listesi/Izmir/)
Valla İsmail Bey sağolasın, hakkın ödenmez. Hiç aklıma gelmedi, de inşallah buradaki bayide vardır. Olmazsa ona yakın bir şeyler bulunur herhalde.
Aklıma bir şey takıldı sizin çeliklere bakarken. Ortanca çeliklerini yapmıştım hatırlarsanız kış girmeden. Şimdi o çeliklerin içinde yeşermeyenleri çevremdeki yeni patlamış ortancalarla değiştiriyorum. Çelik dikerken; iki gözü bulunan dalı kesip bir gözü toprağın altına sokuyorum kök olsun diye, diğer gözü toprağın üzerinde bırakıyorum dal olsun diye. Alttaki gözün toprağın altına girmemesi mi lazım.
İsmail Kuzucu
10-02-2015, 18:17
Valla İsmail Bey sağolasın, hakkın ödenmez. Hiç aklıma gelmedi, de inşallah buradaki bayide vardır. Olmazsa ona yakın bir şeyler bulunur herhalde.
Aklıma bir şey takıldı sizin çeliklere bakarken. Ortanca çeliklerini yapmıştım hatırlarsanız kış girmeden. Şimdi o çeliklerin içinde yeşermeyenleri çevremdeki yeni patlamış ortancalarla değiştiriyorum. Çelik dikerken; iki gözü bulunan dalı kesip bir gözü toprağın altına sokuyorum kök olsun diye, diğer gözü toprağın üzerinde bırakıyorum dal olsun diye. Alttaki gözün toprağın altına girmemesi mi lazım.
Yardımım oluyorsa ne mutlu. Bayide mutlaka vardır, yoksa bile getirirler.
2 göz toprak altında 2 göz yukarda da yapabilirsiniz. Sizin yaptığınız çelikleme doğru.
Ben böğürtlende sadece göz ile denedim. Onlarda harika nedecek oranda köklendi. Dut ve gül çeliklerini sizin yaptığınız gibi yapmıştım.
Farklı çeşitlerde başka denemeler yapmaya devam ediyorum, ilerleyen zamanlarda onlarıda paylaşacağım.
salihcan
10-02-2015, 20:30
Çiçekler açtıktan sonra ilerleyen zamanlarda uzun ince şekilde tohum keseleri oluşuyor. Bu keselerin içinde tohumlar oluyor. Büyük ihtimal sizin biberiye çiçeklerini döküyordur?
Cevabınızı yeni gördüm lütfen kusura bakmayın. Biberiyelerin çiçeği yaklaşık 2 hafta içinde açılıp dökülüyor :(
İsmail Kuzucu
10-02-2015, 21:58
Cevabınızı yeni gördüm lütfen kusura bakmayın. Biberiyelerin çiçeği yaklaşık 2 hafta içinde açılıp dökülüyor :(
Ben bazen yazdığım mesajı bile saatlerce arıyorum. :p Çiçeklenme öncesi fosfor gübresi kullanırsanız çiçek dökümleri durmuş olur. Bu her bitki için geçerli. Birde bitkiniz yaşlı ise iyi bir budama yapıp gençleşmesini sağlayabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
10-02-2015, 22:06
Fide serasının serasından fotoğraflar. ;) Domates fideleri gözükmeye başladı, biberler çimlendi..
536550
536551
salihcan
10-02-2015, 23:03
Ben bazen yazdığım mesajı bile saatlerce arıyorum. :p Çiçeklenme öncesi fosfor gübresi kullanırsanız çiçek dökümleri durmuş olur. Bu her bitki için geçerli. Birde bitkiniz yaşlı ise iyi bir budama yapıp gençleşmesini sağlayabilirsiniz.
Teşekürler :) Deneyip görelim :)
Fide serasının serasından fotoğraflar. ;) Domates fideleri gözükmeye başladı, biberler çimlendi..
536550
536551
Sayın kuzucu, hepsinin yetişmesini dilerim.
Yerdeki siyah naylonun üzerindeki ısıtıcılar serayı mı ısıtıyor.
İsmail Kuzucu
11-02-2015, 11:42
Sayın kuzucu, hepsinin yetişmesini dilerim.
Yerdeki siyah naylonun üzerindeki ısıtıcılar serayı mı ısıtıyor.
Teşekkürler sayın kursun inşallah hepimiz için bereketli bir sezon olur. Şimdilik çıkan fideler çok sağlıklı gözüküyor.
Alt tabana 3 parça olacak şekilde sera örtüsü yaydım, onun üzerinde gölgeleme tüllleri var. Örtü tek parça olursa taban örtüsü olmadığı için sular birikebiliyor. Bu da soğuklarda içersinin daha soğuk olmasına neden oluyor.
Isıtıcılar ısıtmak için değilde, gece oluşacak dondan korumak için kurulu. Akşam 6dan sabah 6ya kadar her saat başı 15 dakika çalışıyor. Saat 23te ve 02de ise 30 dakika. Günde toplam 1,2 kw enerji tüketimi var.
İsmail Kuzucu
11-02-2015, 17:55
Domates çeşitleri, reyhan ve fesleğen tohumları fide haline geldi.
536628
536629
536630
536631
İsmail Kuzucu
12-02-2015, 11:37
Takip etmek isteyenler için sosyal medya hesapları..
536712
İsmail Bey, yazdığınız bayiye gittim. Elinde pellet olan kullandığınız üründen bir tane varmış, toz olanından yok, kendi de kullanmış, atması zor ellerini falan boyar dedi. Ön tarafta da benzer iki çeşit ürün daha vardı dükkanın. Üçü de 25 kg. Candem inki 25 tl. Diğerleri 20 tl. Uzaktan bakınca candemin ki belirgin derecede daha küçük. Satıcı (önceden de tanıyorum kendisini) aynıdır diyerek tarttı candem 15 kg. geldi, üzerinde 25 kg. yazıyor. Bunun üzerine satıcı da hayret etti, zaten girişte diğer ürünleri önermişti, candem de reklam var, özel ürün olduğu için pahalı aslında gerek yok falan demişti. Aradaki 5 tl önemli değil de üzerinde yazan miktarın yarı yarıya eksik çıkması garibime gitti. Bunun üzerine tanıdık bir kaç ziraat mühendisinin dükkanına uğradım. Birinde toz leonardit buldum. Üzerindeki bilgilerin fotoğrafını tanıdık çalışan 'ben yazıvereyim, siz uğraşmayın' deyince birşey de diyemedim. Bana verdiği kağıtta yazılanlar şöyle: toplam organik madde % 70 - toplam hümik-fulvik asit % 40- bor:10 ppm - ph ağırlığı: 2,5-4,5 (ağırlığı ne demekse, sanırım sadece ph olacaktı ve değeri biraz düşük mü ne) ...
Sizdeki candemleri tarttınız mı hiç, 25 mi 15 kg. mu. Çok da fark etmez derseniz üstte değerlerini yazdığım toz leonarditi alayım. Kayınpeder önümüzdeki günlerde ovaya patates ekecek her sene yaptığı gibi. Zannedersem tarlayı sürüp önerilen gübreleri atıp geçiyor, hümik-fülvik vs. attığını sanmıyorum. Aslında karışmaya da korkuyorum bir sorun olursa bundan bilecektir ama, toz leonarditten gübre ile beraber tarlaya atsa herhangi bir riski olurmu. Onun toprak değerlerini bilmiyoruz (ph vs.-her sene yılda bir kez patates eker yaklaşık 5-6 dönüm yere). Benim ise yaylaya ekim zamanım mayıs başı en erken, dolayısıyla 2,5 ayım var daha. Ph ı geçen yaz sonu bakmıştık, bakan gübre satıcısı komşum gayet güzel demişti ve sanırım 6,5 civarıydı. Bu ph değerleri ile atılacak leonarditin ph değerlerinin seçim açısından ilgisi olur mu?
İsmail Kuzucu
13-02-2015, 15:28
İsmail Bey, yazdığınız bayiye gittim. Elinde pellet olan kullandığınız üründen bir tane varmış, toz olanından yok, kendi de kullanmış, atması zor ellerini falan boyar dedi. Ön tarafta da benzer iki çeşit ürün daha vardı dükkanın. Üçü de 25 kg. Candem inki 25 tl. Diğerleri 20 tl. Uzaktan bakınca candemin ki belirgin derecede daha küçük. Satıcı (önceden de tanıyorum kendisini) aynıdır diyerek tarttı candem 15 kg. geldi, üzerinde 25 kg. yazıyor. Bunun üzerine satıcı da hayret etti, zaten girişte diğer ürünleri önermişti, candem de reklam var, özel ürün olduğu için pahalı aslında gerek yok falan demişti. Aradaki 5 tl önemli değil de üzerinde yazan miktarın yarı yarıya eksik çıkması garibime gitti. Bunun üzerine tanıdık bir kaç ziraat mühendisinin dükkanına uğradım. Birinde toz leonardit buldum. Üzerindeki bilgilerin fotoğrafını tanıdık çalışan 'ben yazıvereyim, siz uğraşmayın' deyince birşey de diyemedim. Bana verdiği kağıtta yazılanlar şöyle: toplam organik madde % 70 - toplam hümik-fulvik asit % 40- bor:10 ppm - ph ağırlığı: 2,5-4,5 (ağırlığı ne demekse, sanırım sadece ph olacaktı ve değeri biraz düşük mü ne) ...
Sizdeki candemleri tarttınız mı hiç, 25 mi 15 kg. mu. Çok da fark etmez derseniz üstte değerlerini yazdığım toz leonarditi alayım. Kayınpeder önümüzdeki günlerde ovaya patates ekecek her sene yaptığı gibi. Zannedersem tarlayı sürüp önerilen gübreleri atıp geçiyor, hümik-fülvik vs. attığını sanmıyorum. Aslında karışmaya da korkuyorum bir sorun olursa bundan bilecektir ama, toz leonarditten gübre ile beraber tarlaya atsa herhangi bir riski olurmu. Onun toprak değerlerini bilmiyoruz (ph vs.-her sene yılda bir kez patates eker yaklaşık 5-6 dönüm yere). Benim ise yaylaya ekim zamanım mayıs başı en erken, dolayısıyla 2,5 ayım var daha. Ph ı geçen yaz sonu bakmıştık, bakan gübre satıcısı komşum gayet güzel demişti ve sanırım 6,5 civarıydı. Bu ph değerleri ile atılacak leonarditin ph değerlerinin seçim açısından ilgisi olur mu?
Bölerek kullandığım için tartıyorum. Hiç 15 kg gelen olmamıştı. Olsa bile bunu herkes boyutlarından fark ederdi. Yarı yarıya fark var çünkü.
Gübreyle karıştırıp atabilirsiniz sorun olmayacaktır. Elinizi tabii boyayacaktır, sonuçta bu madden kömür oluşuyor.
Ph konusuna gelirsek bunu Sayın MeyveliTepe'ye sormak gerekli, en net cevabı o verecektir. Birde bor miktarını sormak gerekli, 10 yazdığınız %10 ise bana çok gibi geldi.
İsmail Kuzucu
13-02-2015, 15:37
536813
536814
536815
536816
536817
Sn İsmail kuzucu dün bizde de durum böyleydi .Her yer kar, çok soğuk olmasına rağmen çabuk eridi .Allah'tan güller dona dayanıklı .
Aklıma gelen pek çok şeyi size soruyorum .Umarım rahatsız etmiyorumdur. Zeki Yağlı Beyin tohumdan yetiştirme tekniklerini okumuştum . Fidelerin 16 saat güneş ışığı almaları gerektiğini yazıyordu . Şuandaki gün ışığı yaklaşık 12 saat . Güneş ışığı almadıkları taktirde cılız gelişiyor fideler.Güneş ışığını ,lambayla karşılamakta zor . Sizin ışık için kullandığınız bir yöntem var mı ?Sadece gün ışığından mı faydalanıyorsunuz? Ben minik seram için ,her katına güçlü ledlerle aydınlatmayı düşündüm .O şekilde gün ışığını yakalamak zor .Yinede faydası olur mu bilemedim . teşekkür ederim.
İsmail Kuzucu
13-02-2015, 17:05
Sn İsmail kuzucu dün bizde de durum böyleydi .Her yer kar, çok soğuk olmasına rağmen çabuk eridi .Allah'tan güller dona dayanıklı .
Aklıma gelen pek çok şeyi size soruyorum .Umarım rahatsız etmiyorumdur. Zeki Yağlı Beyin tohumdan yetiştirme tekniklerini okumuştum . Fidelerin 16 saat güneş ışığı almaları gerektiğini yazıyordu . Şuandaki gün ışığı yaklaşık 12 saat . Güneş ışığı almadıkları taktirde cılız gelişiyor fideler.Güneş ışığını ,lambayla karşılamakta zor . Sizin ışık için kullandığınız bir yöntem var mı ?Sadece gün ışığından mı faydalanıyorsunuz? Ben minik seram için ,her katına güçlü ledlerle aydınlatmayı düşündüm .O şekilde gün ışığını yakalamak zor .Yinede faydası olur mu bilemedim . teşekkür ederim.
O soğuklara rağmen dışardaki ürünlere dahi bişey olmadı. Topraktaki zararlılar için kar yağması iyi oldu. Geçen rüzgarlarda sera örtüsü açılmıştı, böylece seranın içinede kar yağmış oldu. :p
Fidelerinizin fotoğrafını koyabilirseniz net cevap verebilirim. Serada ısıtıcı hariç ek birşey kullanmıyorum. Onlarda zaten sadece gece çalışıyor.
Eğer hava bulutlu ve siz sera sıcaklığını yüksek tutarsanız bitki boya gider. Buda verimsiz bir fide oluşumu sağlar.
Güneş ışığına göre ısıyı ayarlarsanız fideler canlı olacaktır.
ligustrum
13-02-2015, 19:42
Sayın İsmail Kuzucu; bahçe-sera ve arı çok güzel bir bütünlük...
Emeğinize sağlık.
Allah yolunuzu açık etsin, nazardan saklasın.
Selam ve sevgiler.
Fidelerinizin fotoğrafını koyabilirseniz net cevap verebilirim. Serada ısıtıcı hariç ek birşey kullanmıyorum. Onlarda zaten sadece gece çalışıyor.
Eğer hava bulutlu ve siz sera sıcaklığını yüksek tutarsanız bitki boya gider. Buda verimsiz bir fide oluşumu sağlar.
Güneş ışığına göre ısıyı ayarlarsanız fideler canlı olacaktır.[/QUOTE]
Tohumları ben pazar günü ekmeyi düşünüyorum.Fideleri bahçeye Mayıs başında ekebiliyoruz .Daha erken olduğu için tohumları ekmedim .Son donlar bizde Nisan sonu Mayıs başını buluyor . Çimlenme aşamasında fotoğraflarım o zaman , teşekkür ederim .
Merhabalar İsmail Bey Öncelikle sizi tebrik ederim 29 sayfayı da büyük bir zevkle okudum. Size tohum saklama konusuyla alakalı bir şey sormak istiyorum Sizce tohumlar cam kavanoz gibi hava almayan bir yerde(ışık almaması koşuluyla) mi yoksa tül çuval parçası gibi hava geçirgenliği olan bir yerde mi saklanmalı Bunlardan birinde saklarken alüminyum folyo vb. bir şeyle sarmalamak da fayda sağlar mı?
İsmail Kuzucu
14-02-2015, 18:20
Sayın İsmail Kuzucu; bahçe-sera ve arı çok güzel bir bütünlük...
Emeğinize sağlık.
Allah yolunuzu açık etsin, nazardan saklasın.
Selam ve sevgiler.
Sayın ligustrum, içten dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
İsmail Kuzucu
14-02-2015, 18:30
Merhabalar İsmail Bey Öncelikle sizi tebrik ederim 29 sayfayı da büyük bir zevkle okudum. Size tohum saklama konusuyla alakalı bir şey sormak istiyorum Sizce tohumlar cam kavanoz gibi hava almayan bir yerde(ışık almaması koşuluyla) mi yoksa tül çuval parçası gibi hava geçirgenliği olan bir yerde mi saklanmalı Bunlardan birinde saklarken alüminyum folyo vb. bir şeyle sarmalamak da fayda sağlar mı?
Merhabalar Sayın erol21, fotoğraflarla birlikte olunca konu daha güzel takip ediliyor sanırım. :)
Önceki senelerden farklı olarak bu sene küçük cam kavanozlara tohumları koyduk. Bu kavanozlar serin ve karanlık bir ortam durdu. Çimlenme oranlarında her hangi bir sorunla karşılaşmadım. (Tohumlar önceden kurutulmuştu.)
Eğer tohumlarınız tam kuru değil ise bez veya keten gibi ürünlerde saklayabilirsiniz. Alüminyum folyo güneş ışınlarından korumak için kullanılır. Tohumları açıkta tutmayacağımız için gerekli bir işlem değildir.
Evet haklısınız gereksiz uzun, anlaşılmayan ifadelerle dolu tamamen soyut yazılar okunmuyor. Sade en önemlisi de püf noktaları es geçmeden net yazdığınız ve foto ve videolarla desteklediğiniz için sayfanız keyifle okunuyor. Cevap için teşekkürler... Takibe devam ;)
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 00:21
537030
Bizim hemşirenin çiçek alanı. Dünyanın çiçeği varmış yeni öğrendim. :p
Sümbül, lale, nergiz, üzüm sümbülü, nergis, çiğdem, iris.
Dün gördüğümde çiğdemler açmaya başlamıştı.
YeniGine
15-02-2015, 00:26
Bahçedeki evin eski ve yeni hali..
467907
467908
:) Sevgili İsmail, zaten sayfana girdiğimde ilk dikkatimi çeken yine bu ev ve rahmetli dedenin erik ağacının 4 mevsim fotoğrafları idi. Şimdi o evi yeniden paylaşınca aklıma geliverdi. Takip etmeye devam inşallah!..
YeniGine
15-02-2015, 00:28
:) Hemşire ile iyi geçin o halde İsmail.
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 00:37
:) Sevgili İsmail, zaten sayfana girdiğimde ilk dikkatimi çeken yine bu ev ve rahmetli dedenin erik ağacının 4 mevsim fotoğrafları idi. Şimdi o evi yeniden paylaşınca aklıma geliverdi. Takip etmeye devam inşallah!..
Nur içinde yatsınlar. Dedemin babasından kalma ağaçmış. Hatta bahçenin ilk ağacı. Hâlâ sapa sağlam duran tek ağaç. 100 yaşında değilse bile çok yakındır. İçi tamamen boş ama her sene çiçeklerini ve meyvelerini gösterir. Yeri her zaman ayrıdır.
:) Hemşire ile iyi geçin o halde İsmail.
Atanınca ne yapacağız bilmiyorum artık. :D
sdk_akgn
15-02-2015, 00:59
profesyonel bir calismanin ve alin terinin urunleri oldugu anlasiliyor..sizden ogrenilecek cok sey var.. takipteyip sizi ismail bey..:)
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 01:11
profesyonel bir calismanin ve alin terinin urunleri oldugu anlasiliyor..sizden ogrenilecek cok sey var.. takipteyip sizi ismail bey..:)
Profesyonel olmak için daha en az 10 sene geçmesi gerekli diye düşünüyorum. :)
Çalışma konusunda hak veriyorum, biraz öyleyimdir. :rolleyes: Umarım faydam oluyordur..
İsmail Bey, bugün apartman bahçesindeki gülleri budadık eşimle. Bende rengini beğendiğim güllerden ökçeli çelikler ayırdım.
Bunları nasıl dikeceğime karar veremedim. Elimde perlit, torf gibi malzemelerde var. Birde tek tek mi yoksa toplu halde mi dikmeliyim? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz acaba?
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 14:42
İsmail Bey, bugün apartman bahçesindeki gülleri budadık eşimle. Bende rengini beğendiğim güllerden ökçeli çelikler ayırdım.
Bunları nasıl dikeceğime karar veremedim. Elimde perlit, torf gibi malzemelerde var. Birde tek tek mi yoksa toplu halde mi dikmeliyim? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz acaba?
3-4 goz olarak celık alıp perlıt-torf karısımına dıkebılırsınız. Mumkunse tek tek mınık saksılara ekım yapın, cok rahatlık oluyor.
Ekımde budaması yapılan celıklerı dıkmıstım, onlar koklenmıs. Ilkbahar budaması yaklastı, bulursam bende dıkım yapacagım.
Saksı yerine plastik bardaklar daha hesaplı olacaktır. En küçük boylarının 100 tanesi 1,5 tl. Daha büyük olanları çelik için uygun olur.
Bir yerde çelikle üretim yapılan gül vb bitkilerin hem daha dayanıksız hem de daha kısa ömürlü olduğu okumuştum Bu nedenle özellikle bazı satıcıların çelik değil aşılı vurgularına denk gelmiştim Sizce bu durum ne kadar doğru?
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 18:52
Saksı yerine plastik bardaklar daha hesaplı olacaktır. En küçük boylarının 100 tanesi 1,5 tl. Daha büyük olanları çelik için uygun olur.
Bu tercih size kalmış, fide poşetleri dahi olur. Çeliklerin hepsini bir alana ekince köklendiği zaman tek tek ekmesi zor oluyor. Asıl yerine alınca hemen alışmıyor.
Küçük bir alana ekildiği zaman bitki burada kendini iyi besliyor. Kök tamamen ortamı sardığı için yer değiştirince alışma sorunu olmuyor.
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 18:58
Bir yerde çelikle üretim yapılan gül vb bitkilerin hem daha dayanıksız hem de daha kısa ömürlü olduğu okumuştum Bu nedenle özellikle bazı satıcıların çelik değil aşılı vurgularına denk gelmiştim Sizce bu durum ne kadar doğru?
Aşılanacak anacı nasıl üretiyorlar acaba. :) Durum şu şekilde olabilir;
Bölgedeki iklim bitki için olumsuzdur ve bu gülü yetiştirmek için daha dayanıklı bir anaca aşı yapılır. Böylece o gül değişinik anaç ile yaşamaya devam eder.
Bu yüzden elma, erik gibi bitkilerde anaç seçimi çok önemlidir. Kuru yerlerde başka anaç, fazla yağış alan yerlerde değişik anaç çeşidi kullanırlar.
İsmail Bey, biocan pelletleri dün aldım. Satıcı tanıdıktı üstte bahsettim; elinde daha varmış, altı-yedi tanesini tarttı, hepsi 15,5-16,5 kilo aralığında geldi. Ben "iki tane alayım, firmaya mail atar sorarım bu nedir diye" deyince arkadaş ben arayıp sorayım şimdiye kadar tartmak aklıma gelmemişti hiç dedi. Arabayı dükkanın önünen çekene kadar aramış. Oradan ne dediler bilmiyorum. Bana 50 kiloyu tamamlayacak üç torbayı verdi ve iki torba parası aldı. İki torbasını kayınpedere verdim, 3 dekar patates ekeceği alanın yarısına yetirdi eski usül el ile savurarak. İyi olursa yazın yaylaya da atarız dedi. Bir torbayı kendime ayırdım, benim tarlaya (ekeceğim alan sebze için 500 m. kare civarı, herhalde çiçekleri ekeceğim alana atmama gerek yok) yeter de artar bile. Diğer muadil dediği torbaların 25 kilosu 20 tl idi ancak üzerinde dekara 125 kg. atılır yazıyordu ki torba üzerindeki bilgiler arasında fazla dikkat etmesem de pek fark yok gibiydi. Almadan önce araştırdığım birkaç dükkanda ise kilosu 10 tl ye kdar çıkan toz vermikülit vardı. Ancak onlarında dekara az miktarda atılacağını düşünürsek maliyet olarak biocan pelletler ile aynı oluyor. Torba aşağıda bakın bakalım sizinkiyle bir fark varmı uzaktan...
Aşılanan güllerde anacın vahşi kuşburnu bitkisi olduğunu okumuştum bir yerlerde.
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 19:29
Sayın MeyveliTepe'nin burada (http://www.agaclar.net/forum/1352872-post95.htm)anlattığı gübreyi denemek için bugün bahçede gezindim. Organik gübre kullanmak isteyenler bu konuyu takip etmeyi unutmasınlar. Organik gübrenin adı: İrfan Çayı
Bahçede bulduğum otlar; karakafes, hodan, ısırgan, kuşotu, hindiba. Baharla birlikte de sirken ve tilki kuyruğu otu çıkıyor. Bahçe ham madde kaynağıymış, işlemek lazım. :)
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 19:40
İsmail Bey, biocan pelletleri dün aldım. Satıcı tanıdıktı üstte bahsettim; elinde daha varmış, altı-yedi tanesini tarttı, hepsi 15,5-16,5 kilo aralığında geldi. Ben "iki tane alayım, firmaya mail atar sorarım bu nedir diye" deyince arkadaş ben arayıp sorayım şimdiye kadar tartmak aklıma gelmemişti hiç dedi. Arabayı dükkanın önünen çekene kadar aramış. Oradan ne dediler bilmiyorum.
Sayın TCM genel başkanın cevabıdır, patron cevabı hemen verdi. :)
Ambalajın üzerinde yüZde otuzbeş nem yazar
25 kğ uzun süre beklediği zaman kurumaya başlar
Yüzde otuz beşe kadar kğ kaybı olabilir
Eğer kilo kaybı yüzde otuzbeşin üstünde ise çuvalları açmadan derhal değiştirelim
Ya da bi çuval daha ücretsiz gönderelim
Bu konu aklınazda olsun, ürün aynı ürün bir fark yok. :)
İsmail Kuzucu
15-02-2015, 20:58
Aşılanan güllerde anacın vahşi kuşburnu bitkisi olduğunu okumuştum bir yerlerde.
Kaynağını buldum, kuşburnuya benziyormuş ama değilmiş. :p
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/25179.htm
İsmail Bey o zaman ben az da olsa kardayım :D Nemini kaybedip çuval ağırlık olarak yarıya düşsede etkinlik açısından yine bir dekara atılmayacak mı...
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 07:54
Bana kalırsa iyi bir kârınız olmuş. :) İçerik olarak değişeceğini zannetmiyorum. İnşallah faydasını görüp bereketli ürünler alırsınız..
Aşılanacak anacı nasıl üretiyorlar acaba. :) Durum şu şekilde olabilir;
Bölgedeki iklim bitki için olumsuzdur ve bu gülü yetiştirmek için daha dayanıklı bir anaca aşı yapılır. Böylece o gül değişinik anaç ile yaşamaya devam eder.
Bu yüzden elma, erik gibi bitkilerde anaç seçimi çok önemlidir. Kuru yerlerde başka anaç, fazla yağış alan yerlerde değişik anaç çeşidi kullanırlar.
Daha önce gördüğüm bir linki aşılama bölümüne kopyalamıştım.
Nihayet videoyu kullanma klavuzunu kullanarak hemen açılacak şekilde yapabildim. Buraya da atayım. Çok güzel bir video.
https://www.youtube.com/watch?v=RSKFHUtRZQk
Benim bahçede oldukça büyük kuşburnular var. Budanmadığı için çok fazla sık durumdalar.
İki yıldır gelen bülbül nedeni ile onları budamayı hiç düşünmüyorum. Ancak bir kısım kuşburnulara göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bakalım baston gül gibi olacaklar mı?
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 11:42
Gül işinde Hollanda olunca zaten kalite ortada oluyor. Bu işi sistemli ve harika şekilde yapıyorlar. Tek seferde hem köklendirme hem de aşılama.
Güller daha uyanmamışken çelik alıp ters çevirip dolapta saklayın. Havalar ısındığı zaman kuşburnuna aşı yaparsınız. Yaz sonuna kadar beklemenize gerek kalmaz.
İsmail Kuzucu
18-02-2015, 21:33
Geçen hafta hanımeli ve yasemin çelikleri yapıp diktim. Yarın ise nar çelikleri dikeceğim. Bunlar bittikten sonra incir, ayva ve asma çelikleri dikeceğim.
Daha sonra bulabilirsem gül ve ortanca çelikleri dikilecek..
Ismail bey hanimeli ve yasemin celikleri ic ortamda mi sera ortmi yaptiniz mi
İsmail Kuzucu
18-02-2015, 22:00
Çelikler sera içinde, dışarısı ve seranın içi - derecelerde pek fark etmiyor. Cumartesiden itibaren gece sıcaklığı yükseliyor. Gözler uyanmadan çelikleri dikmek gerekli.
Geçen hafta hanımeli ve yasemin çelikleri yapıp diktim. Yarın ise nar çelikleri dikeceğim. Bunlar bittikten sonra incir, ayva ve asma çelikleri dikeceğim.
Daha sonra bulabilirsem gül ve ortanca çelikleri dikilecek..
Buralarda (resim net olmasa da sanırım fark edilir) ortancaların gözleri patladı yaprak çıkarmaya başladılar bile. Yayladakiler ise anca harekete geçecek gibi. Yavaş yavaş olay bitmiyor mu artık çelik alma için.
İsmail bey Yasemin derken arap yasemininden mi bahsediyorsunuz? İstanbul'da balkonda saksıda (açık balkon) var ve baya da soğuk bir semtte olmama rağmen yapraklarını tamamen dökmediler. Bu halde çelik alabilir miyim? Alabilirsem kaç cm ve/veya göz olacak şekilde ve hangi çapta çelikler almalıyım...
İsmail Kuzucu
19-02-2015, 14:19
Buralarda (resim net olmasa da sanırım fark edilir) ortancaların gözleri patladı yaprak çıkarmaya başladılar bile. Yayladakiler ise anca harekete geçecek gibi. Yavaş yavaş olay bitmiyor mu artık çelik alma için.
Elinizde torf-perlitgibi ürün var ise 2 göz saksı içine 2 göz de dışarıda kalacak şekilde dikim yapabilirsiniz. Isıyı fazla düşmediği sürece çok güzel köklenmeler olacaktır.
Yaprak çıkmaya başladıysa ve illa çelik almak istiyorsanız, fazla derine inmeden gözleri kesebilirsiniz. Bu gözler körlendiği için alt kısımdan yeni gözler çıkacaktır. :rolleyes:
İsmail Kuzucu
19-02-2015, 14:24
İsmail bey Yasemin derken arap yasemininden mi bahsediyorsunuz? İstanbul'da balkonda saksıda (açık balkon) var ve baya da soğuk bir semtte olmama rağmen yapraklarını tamamen dökmediler. Bu halde çelik alabilir miyim? Alabilirsem kaç cm ve/veya göz olacak şekilde ve hangi çapta çelikler almalıyım...
Evet, önceden fotoğrafını eklemiştim sanırım. Diğer çelikleri aldığım gibi bir işlem yaptım. 3-4 göz kesip yarı oranda saksılara diktim. Yaseminde ilk denemem olduğu için köklenme nasıl olur hiç bir fikrim yok. Çap olarak ayırmadım uç kısımlarını dahi diktim. :p Yapraklar üstünde olduğu için en üstte 1 veya 2 yaprak bıraktım.
Evet, önceden fotoğrafını eklemiştim sanırım. Diğer çelikleri aldığım gibi bir işlem yaptım. 3-4 göz kesip yarı oranda saksılara diktim. Yaseminde ilk denemem olduğu için köklenme nasıl olur hiç bir fikrim yok. Çap olarak ayırmadım uç kısımlarını dahi diktim. :p Yapraklar üstünde olduğu için en üstte 1 veya 2 yaprak bıraktım.
Teşekkürler deneyeceğim perlit vb alırsam
İsmail Kuzucu
19-02-2015, 16:10
537769
537770
İsmail Kuzucu
20-02-2015, 16:17
Havalar ısınmaya başlar. :rolleyes:
537905
İsmail Kuzucu
21-02-2015, 19:24
Bugün hava harikaydı. Kışın arkasından sanki direk yaza geçtik. :) Bu havayı fırsat bilip köklendirme ve çimlendirme serası yeri hazırladım. Yoksa fidelere yer yetmeyecek.
Uzunluk 13 metre genişlik ise 4 metre olacak. Bunun 9 metrelik alanını file ile örtüp köklendirme alanı olarak kullanacağım. Diğer 4 metrelik alan ise tohumları çimlendirmek için kullanılacak.
Alanları ip ile belirledim ve yanlarına örtüyü gömmek için 50-60 cmlik çukur açtım. Çarşamba günü herşeyi bitirmeyi düşünüyorum.
Kullanacağım malzemeler;
1/2 su borusu, 12lik inşaat demiri, eski seradaki örtü. (Güneşi tam geçirmediği için köklendirme için ideal.)
Su borularını 2 metre olacak şekilde kesip 75-100 cm toprağa çakacağım. İnşaat demirlerinin uçlarını 90 derece eğip su borularının içine geçireceğim. Her bir demir arası 1,65 cm olacak. Üst bölüme ve yan taraflara destek için demir koyacağım.
Sera içine ısıtıcı ve nemlendirme içinde sisleme sistemi kuracağım. Böyle olunca diğer işlere daha çok zaman kalacak. Basit ama kullanışlı bir sera olacak gibi. :)
İsmail Kuzucu
23-02-2015, 17:40
Çiğdem, sümbül, gül..
538233
538236
538235
İsmail Kuzucu
23-02-2015, 17:53
Baklalar ve çilekler çiçekte..
538239 538238
YeniGine
23-02-2015, 23:34
Çiğdem, sümbül, lale yani en sevdiğim çiçekler soğanlılar, maşallah Sevgili İsmail; hele çiğdem fotoğrafında hemen önünde minicik büyümeye çalışana bayıldım. Harikalar...
Güllerini budadın mı?
İsmail Kuzucu
24-02-2015, 18:38
Çiğdem, sümbül, lale yani en sevdiğim çiçekler soğanlılar, maşallah Sevgili İsmail; hele çiğdem fotoğrafında hemen önünde minicik büyümeye çalışana bayıldım. Harikalar...
Güllerini budadın mı?
O küçük filiz sonradan benim dikkatimi çekti. :) Çoğu bu şekilde çoklu çıktı. Tek soğanın yanlarında da kardeşleride vardı sanırım.
Bizim hemşire gülleri sonbaharda derin budadı. Bana çelik yaparsın dedi, onlarda haftada 1-2 tanekökleniyor. :) Satın aldığımız güllerin parasını çıkardık sanırım. :p
İsmail Kuzucu
25-02-2015, 15:16
Domates tohumlarını gerçek yapraklarını göstermeye başlamış. Biber tohumları ise anca torf üzerine çıkmaya başladı.
Etkinlkten gelen gül hatmi, yer açelyesı, rezene, idil salkım domates, ezan çiçeği, hazeyan, ganzanya ve aster tohumları başarılı bir şekilde fide haline gelmiş. Tüm tohumlar eksiksiz çimlenmiş.
Bugün tekrardan tohum ekimi yaptık. Bu ekimle birlikte 100 m2lik alan tohum ve çelikler ile dolmuş oldu.
Köklendirme ve çimlendirme serasının borularını çaktık, sadece inşaat demirlerini eklemek kaldı.
Umarım havalar iyi gider . Emekleriniz karşılığını alırsınız sn Kuzucu . İnanın kendimden çok sizi düşünüyorum . Bizimkisi hobi , siz profesyonelce ,işinizi yapıyorsunuz . Bu sayede deneyimlerinizden de yararlanıyoruz.Gül hatmi tohumları bizim sokaklarda çokça var . Hep tohumunu alıyım dedim Yağmurlardan gözümüzü açamadık geçen yıl .Bu yıl toplayabilirsem ilk sözüm size olsun , isterseniz . Ürününüz bol olsun kolay gelsin .
İsmail Kuzucu
25-02-2015, 20:11
Umarım havalar iyi gider . Emekleriniz karşılığını alırsınız sn Kuzucu . İnanın kendimden çok sizi düşünüyorum . Bizimkisi hobi , siz profesyonelce ,işinizi yapıyorsunuz . Bu sayede deneyimlerinizden de yararlanıyoruz.Gül hatmi tohumları bizim sokaklarda çokça var . Hep tohumunu alıyım dedim Yağmurlardan gözümüzü açamadık geçen yıl .Bu yıl toplayabilirsem ilk sözüm size olsun , isterseniz . Ürününüz bol olsun kolay gelsin .
Sayın aleydi, nisan ayının ilk haftasında kar yağışı var. :) Kar yağmaz belki ama soğuğu gelecektir. Nisan ayı sonunda ekim yaptığımız için bizi fazla etkilemiyor.
Yardımım oluyorsa ne mutlu bana. Bahçede yazın renk olması için çiçekler iyi oluyor, birde rengarenkse bir başka oluyor. :) Şimdiden teşekkür ederim.
Çok sağolun, hepimiz için bereketli bir sezon dilerim.
İsmail Kuzucu
25-02-2015, 20:15
Ökçeli çelik köklendirme. Sonbaharda alınan çelikler.
538443 538444
538445 538446
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 18:09
Geçen sene yapılan şeftali göz aşıları uyanmaya başlamış. Tutma oranı yüksek gibi duruyor. Fideleri dikmeden önce taban örtüsü şart, aşırı otlanma var.
Aşılı kısmın altında kalan filizleri koparmaya başladım. Üst kısımlar ise gözler uyandıktan sonra kesilecek.
Bu sene ek olarak ayva, incir ve dut köklendirip değişik aşılar yapmayı düşünüyorum.
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 19:43
Haseki küpeleri, ekilen tüm tohumlar çıkmış. :)
538679
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 19:48
Dikensiz böğürtlenlerde %100 tutma oranına çok az kaldı. Haftaya hepsi belli olacak gibi, çürüyen filizlerin altından tekrar yeni filizler çıkmış. :p
538682
538683
Dikensiz böğürtlenlerde %100 tutma oranına çok az kaldı. Haftaya hepsi belli olacak gibi, çürüyen filizlerin altından tekrar yeni filizler çıkmış. :p
538682
538683
Dikensiz böğürtlenin meyveli fotosu varsa paylaşır mısınız?
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:03
dikensiz böğürtlenin meyveli fotosu varsa paylaşır mısınız?
538686
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:04
Fidelerdeki kök sistemi şimdilik harika. Yan kökleri geçtim, kılcal yani emici kökler bile çıkmaya başlamış.
538687
538688
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:26
Sayın Benol Hazaroğlu'nun gönderdiği tohumlardan fideler. Rossa ve taglio marul, çin lahanası. Kök rezeneler sanırım daha çıkmamış. Fideler şuan gayet güzel, tohum oluşumu olursa etkinliğe eklenecek.
538693
538692
538691
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:35
Köklendirme ve çimlendirme serası alanı, tahmin ettiğimden daha yüksek olacak. :)
538694
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:39
Gübre denemesi yaptığım kırmızı pancarlar, kışın dahi kök gelişimi gösterdi. Geç ekilmesine rağmen çok iyi bir sonuç var.
538695
538696
İsmail Bey siz kerevizde yetiştiriyordunuz değil mi? Geçtiğimiz kar yağışı ve soğuklarda özellikle eksi derecelerde yaprak ve sap kısımları nasıl etkilendi acaba?
Tilki Mete
27-02-2015, 20:56
Sn ismail kuzucu bahceniz çok güzel. Tohumlar çok güzel çıkmışlar kökler için kimyasal Ya da organik bir gübre ya da sıvı bişi kullandınızmı Örneğin hümik asit uygulaması ya da sıvı hormon vs. Kullandıysanız adını öğrene bilirmiyim ?
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 20:59
İsmail Bey siz kerevizde yetiştiriyordunuz değil mi? Geçtiğimiz kar yağışı ve soğuklarda özellikle eksi derecelerde yaprak ve sap kısımları nasıl etkilendi acaba?
Geçen sene kerevizi az mı ektik çok mu sattık bilmiyorum kerevizler bitmek üzere. :rolleyes:
Kerevizleri soğuktan korumak için yapraklarını koparmıyoruz ya da havaların durumuna göre yapraklarını koparıyoruz. Toprak üzerinde yapraklar olmaz ise kerevizler donuyor. Arada üzerine basılan kerevizler oluyor, bunlar nedense soğuktan etkileniyor ve kesilmeden anlaşılmıyor.
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 21:18
Sn ismail kuzucu bahceniz çok güzel. Tohumlar çok güzel çıkmışlar kökler için kimyasal Ya da organik bir gübre ya da sıvı bişi kullandınızmı Örneğin hümik asit uygulaması ya da sıvı hormon vs. Kullandıysanız adını öğrene bilirmiyim ?
Tilki Mete yıldızların kaybolması iyi olmuş. :rolleyes:
Yosun içerikli toprak düzenleyici ve tohum kaplama ürünü kullanıyorum. Özellikle tohum kaplama ürününü tavsiye ederim.
Her zaman kullandığım içerik ise; 1 blog cocopeat, 40 lt perlit, 50 ml candem humican.
Elimde humican kalmadı ama tohum kaplama ürünü yollayabilirim.
Tilki Mete
27-02-2015, 21:46
:D :D baya bol yıldızlıydı :D ( ''ya da'' yazarken ayırmamışım her zaman ki gibi .)
Yosun içerikli toprak düzenliyici nasıl bir ürün ? Bildiğimiz leonardit gibi mi ? tohum kaplama ürünü için özel mesaj ile sizi rahatsız edeceğim :D tabi cezam kalkar kalkmaz :D mesaj atarım teşekkürler ..
İsmail Kuzucu
27-02-2015, 21:54
Hümik aside yosun ve gübre eklenmiş denebilir. Hangi ara ceza aldın ki. :eek:
Sn. Kuzucu; Bir hafta oldu incir çeliklerini gübreyle karışık toprağa diktim sıcak bir ortamda bekletiyorum , sizce başarılı olurmu nekadar sürede sonuç alabilirim?
İsmail Kuzucu
28-02-2015, 09:14
Sn. Kuzucu; Bir hafta oldu incir çeliklerini gübreyle karışık toprağa diktim sıcak bir ortamda bekletiyorum , sizce başarılı olurmu nekadar sürede sonuç alabilirim?
Sıcaklık ve nemçok değişmez ise 2-3 hafta içinde köklenmeler başlayacaktır.
İsmail Kuzucu
28-02-2015, 10:15
Bugün çimlenen kereviz tohumlarını fide tavalarına ekeceğiz. Yaklaşık 4 dönümlük kereviz ekeceğiz. Gübre olarak toprakaltı gübre seti kullanmayı düşünüyorum. Bu set 5 dönümlük alan yeterli oluyor.
Merhabalar, dikensiz böğürtlenler hakkında sorum olacaktı İnternetten jumbo dikensiz böğürtlen diye bir ürün bakmıştım Tekirdağ ve soğuğuna uygunmuş diye. Yalnız bir yerde dipten gelen sürgünlerin yine dikenli olacağı yazıyor. Sizce bu bilgiler doğru mudur
İsmail Kuzucu
28-02-2015, 18:07
Merhabalar, dikensiz böğürtlenler hakkında sorum olacaktı İnternetten jumbo dikensiz böğürtlen diye bir ürün bakmıştım Tekirdağ ve soğuğuna uygunmuş diye. Yalnız bir yerde dipten gelen sürgünlerin yine dikenli olacağı yazıyor. Sizce bu bilgiler doğru mudur
Aşı yaptılar ise o şekilde olabilir, diğer türlü hep aynı cins ürünlerin sürgünü çıkıyor.
İsmail Kuzucu
01-03-2015, 15:31
Geçen ki rüzgarda örtüsü açılan serayı tekrardan düzelttik. Salıdan sonra fasulye ekimi yapacağız. Yaklaşık 800 kök fide olacak. Sıra arası 50 cm sıra üzeri 20 cm.
Sonbaharda 20 el arabası gübre atmıştım, bu gübre fazlasıyla yeterli gelecek. Çiçeklenme döneminde çiçek dökümünü engellemek için sıvı fosfor uygulaması yapacağım. Meyveler oluştuğu zamanda kalsiyum-magnezyum ve potasyum uygulaması yapacağım.
Aylık 100 gr bir gübre yeterli olacak. 4 aylık gübre miktarı sadece 5 lira. :) Kırmızı örümcek için laser, mantar hastalığı içinde mastercrop ürününü kullanacağım.
İsmail Kuzucu
01-03-2015, 20:30
Kereviz tohumlarını yağmur yağmadan ektik. Toplam 10 paket ektik, yaklaşık 25000 adet tohum ediyor. Bunların 1 paketini sera içindeki köpüklere ektim.
Tavaları 25 cm yüksek yaptıktan sonra üstüne dere kumu attık, daha sonra çimlenen tohumları eşit şekilde yaydırdık. Üstlerini örtmek için keçi gübresi kullandık.
Sulama işlemini suya tohum kaplama ürünü ekleyerek yaptım. 100 m2ye 15 gr tohum kaplama ürünü yetiyormuş.
538917
538919
Keçi gübresini bir yapı marketten çuvalını 18,50 den aldım .Siz kaç çuval kullandınız merak ettim :) Koyun gübresinin çuvalını 6 liradan alıyorduk .Sizde de öyle mi 3 katı mı , fiyat olarak keçi gübresi .
İsmail Kuzucu
02-03-2015, 00:08
Keçi gübresini bir yapı marketten çuvalını 18,50 den aldım .Siz kaç çuval kullandınız merak ettim :) Koyun gübresinin çuvalını 6 liradan alıyorduk .Sizde de öyle mi 3 katı mı , fiyat olarak keçi gübresi .
4-5 el arabası kullandık, onlarda tepe tepeydi. :) 25 kg çuval ile en az 10 çuval eder sanırım.
Keçi gübresinde sıkıntımız yok, sonbaharda 5 römork getirtmiştik. Römork başı 175-250 lira arasında değişiyor. Fide poşetlerkende kullandığımız için çok gerekli oluyor. Dere kumunlada karışınca bitki meyve verene kadar hiçbir şeye gerek duymuyor.
İsmail Kuzucu
02-03-2015, 00:15
Hemşirenin çiçekleri açmaya devam ediyor. ;)
538936
538937
538938
538939
538940
Römork olarak çok iyiymiş . Bizden koyun gübresi için 600_700 lira istemişlerdi :)
İsmail Kuzucu
02-03-2015, 00:22
Yok artık diyesim geldi. Bu dediğim ücrete sarması, getirmeside dahil. :) Keçi gübresi daha kıymetli oluyor bide. Hatta her gün dağa çıkartıp otluyorlar.
Şehir dışından damperli kamyonlarla alıyorlar burdan, büyük ihtimal bunları alanlarda çuvallayıp satıyor.
İsmail Kuzucu
03-03-2015, 22:36
% 100 köklenme başarısı yakalamak. :rolleyes:
539223
539222
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 17:19
Hafta sonu kısmet olursa yeni çelikler dikeceğim. İlk olarak incir, asma ve gül çelikleri olacak. Daha sonra ortanca çelikleri.
Tam zamanında elimizde hiç malzeme kalmadı. Cocopeat, perlit, deniz yosunlu hümik asit ve kare saksı siparişleri verdim. Saksılar biraz pahalı ama en az 5 yıl rahatlıkla gider.
Tilki Mete
04-03-2015, 18:24
Tam zamanında elimizde hiç malzeme kalmadı. Cocopeat, perlit, deniz yosunlu hümik asit ve kare saksı siparişleri verdim. Saksılar biraz pahalı ama en az 5 yıl rahatlıkla gider.
Yukardaki köklendirmeyi sadece saydığınız malzemelerle yaptığınıza emin misiniz ? Köklendirme hormonu vs yokmu ?
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 18:34
Yukardaki köklendirmeyi sadece saydığınız malzemelerle yaptığınıza emin misiniz ? Köklendirme hormonu vs yokmu ?
Birde ısı ve nem var. :rolleyes: Çelikler zaten köklendiği için ek bir uygulamaya gerek yok. Çeşit ile ilgili yani..
Tilki Mete
04-03-2015, 18:39
Birde ısı ve nem var. :rolleyes: Çelikler zaten köklendiği için ek bir uygulamaya gerek yok. Çeşit ile ilgili yani..
Pardon sorun sizde değil bende, şu ana kadar köklendirme beceremedim :) :D
Laleci_03
04-03-2015, 18:44
Vallahi helal olsun İsmail ağabeyim, %100 yani ;) ben de 2 hafta önce sanırım, bir asma çeliği aldım 2 tomurcuk patladı gelişiyor derken geçen gün birisi kuruyup kopuvermiş, haydi hayırlısı :D
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 18:46
İlk denemeleri bu (http://www.agaclar.net/forum/1359245-post32.htm)şekilde yapabilirsin. Daha sonra domates sonrada gül ile devam edersin.
Tilki Mete
04-03-2015, 18:51
Suda köklendirme yaptım tabi o oluyor. İş toğrağa girince sıkıntıya düşüyom :D
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 18:55
Vallahi helal olsun İsmail ağabeyim, %100 yani ;) ben de 2 hafta önce sanırım, bir asma çeliği aldım 2 tomurcuk patladı gelişiyor derken geçen gün birisi kuruyup kopuvermiş, haydi hayırlısı :D
İlk 200 adedi öylesine denemek için dikmiştim. Onlarında hepsi tuttu. :) Daha sonra 500 tane kadar diktim sanırım, onlar daha yeni patlıyor gibi. Bu kadar iyi köklenme oranı bende hiç beklemiyordum.
Geçen sene tüm asma ve incirleri evde köklendirmiştim. Isıyı her zaman kontrol edebildiğim için kolay olmuştu, serada olunca gece 2 dereceye kadar sıcaklık düşüyor.
Gazoz şişesini yarıdan kesip sera gibi yapsan iyi netice alırsın gibime geliyor. Sabah kabağını açarsın gece kaparsın. Bu şekilde nem kaybıda engellenmiş olur.
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 18:59
Suda köklendirme yaptım tabi o oluyor. İş toğrağa girince sıkıntıya düşüyom :D
Direk toprağa dikmen yanlış olur zaten, ilk önce ince bir karışım hazırlayıp bu çeliği saksıya veya viyole ekmen gerekli. Kökler bu alanı sardıktan sonra fide kökleri tamamen gelişmiş olur, toprağa ekincede hemen gelişme gösterir.
Laleci_03
04-03-2015, 19:00
200 adet çeliği öylesine deniyorsunuz ve hepsi tutuyor, vallahi diyecek söz bulamadım, hani yeşil elli diyorlar ya, siz hepten yeşilsiniz sanırım maşallah, :D
Ayrıca dediğinizi uygulayacağım, bakalım ne olacak;)
İsmail Kuzucu
04-03-2015, 19:31
200 adet çeliği öylesine deniyorsunuz ve hepsi tutuyor, vallahi diyecek söz bulamadım, hani yeşil elli diyorlar ya, siz hepten yeşilsiniz sanırım maşallah, :D
Ayrıca dediğinizi uygulayacağım, bakalım ne olacak;)
Yeni yapacağım çelikler %90 tutarsa kesin bir sorun var diyeceğim zaten. :) Çeliği dik unut, fazla ilgi gösterme. :p
Laleci_03
04-03-2015, 19:38
:D Ben de hergün gözünün içine bakıyorum yavrucuğun, ürktü demekki :D
İsmail Kuzucu
05-03-2015, 21:00
Güneş artık kendini iyice göstermeye başladı. Özellikle öğlen güneşleri serada çok etkili olmaya başladı. Çelikler bu yüzden nem kaybediyordu.
Aklıma geçen sene aldığımız elyaf örtü geldi. Sera içindeki demirlerin üzerine bu örtüyü serdim. Harika bir gölgeleme işlemi yaptı. Fide zamanı tüm seraya bu örtüden çekeceğim. 40*3 metrelik örtü 10-15 lira.
İsmail Kuzucu
05-03-2015, 21:24
Çarşamba günü kısmet olursa seraya taze fasulye tohumu ekeceğiz. Ben 6 mart gibi düşünmüştüm ama 11-15 martta sıcaklık -2ye kadar düşecekmiş. Fasulyelerde çabuk çimlendiği için biraz daha geç ekilecek.
Seranın ön tarafı yüksek olduğu için su dere kısmına gitmiyordu, buradaki toprağı alıp sera içine taşımıştım. Sera içi 20-25 cm daha yükseldi. Alttan su gelse bile hiç etki etmeyecek.
Tohum ekimi ile ilgili tam net bilgide yok. Sıra arası ve üzeri 50-20 cm diyen var, 50-10 cm diyen var. 50-10 cm yapıp sık olursa aradakileri çıkaracağım. Sera içine ilk defa fasulye ekeceğiz bakalım sonuç ne olacak.
MeyveliTepe
05-03-2015, 21:55
50-10 hiç yapmasanız daha iyi. Hatta 50 bile araya girebilmenizi zorlaştırabilir. Bitkiler aralardan kol attıklarında çapları bir hayli genişleyecektir.
Burada ticari faulye yapanlar genelde 70-30 gibi yapıyorlar ama her çukura 3 fide dikiyorlar. Böylece iplemesi de kolay oluyor.
İsmail Kuzucu
05-03-2015, 22:14
50-10 hiç yapmasanız daha iyi. Hatta 50 bile araya girebilmenizi zorlaştırabilir. Bitkiler aralardan kol attıklarında çapları bir hayli genişleyecektir.
Burada ticari faulye yapanlar genelde 70-30 gibi yapıyorlar ama her çukura 3 fide dikiyorlar. Böylece iplemesi de kolay oluyor.
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Ana hattı değiştirmeden sıraları bu şekilde ayarlayayım.
Peki bu üründe verim azaldıktan sonra tekrar aynı ürün ekilebilir mi yoksa marul, hıyar gibi ürünler mi ekmek gerekli. (Sadece keçi gübresi kullanıyorum.)
MeyveliTepe
05-03-2015, 23:16
Fasulye hastalanmadıysa gübre takviyesi ile üst üste ekilebiyor. Aslında ekiyorlar demek daha doğru, esasında mümkünse yer değiştirmek daha isabetli, çünkü hastalık olmasa bile kırmızı örümcek vb. zararlı oraya yerleşebiliyor.
İsmail Kuzucu
07-03-2015, 18:31
539732
Fidelere yapraktan uyguladığım ürünler geçte olsa geldi. Soğuklardan önce gelmesi çok iyi oldu. Özellikle deniz yosunu ve ürünlerini mutlaka kullanın. Yeşil aksamda gözle görülür değişimler oluyor.
10 litre suya 50 ml yosun içerikli toprak düzenleyici ve 1 gr tohum kaplama ürünü kullandım. Yapraktan uygulama yapıldığı için bu karışım yaklaşık 400 m2lik bir alana yeterli oluyor.
Tilki Mete
07-03-2015, 22:08
Aaa çok sevindim :) :) güle güle kullanın..
İsmail Kuzucu
08-03-2015, 04:11
Aaa çok sevindim :) :) güle güle kullanın..
Benden daha çok sevindiğin kesin Tilki Mete. :)
539732
Fidelere yapraktan uyguladığım ürünler geçte olsa geldi. Soğuklardan önce gelmesi çok iyi oldu. Özellikle deniz yosunu ve ürünlerini mutlaka kullanın. Yeşil aksamda gözle görülür değişimler oluyor.
10 litre suya 50 ml yosun içerikli toprak düzenleyici ve 1 gr tohum kaplama ürünü kullandım. Yapraktan uygulama yapıldığı için bu karışım yaklaşık 400 m2lik bir alana yeterli oluyor.
Sn Kuzucu biraz daha bilgi verebilir misiniz bu konuda . Tam olarak ne zaman kullanılmalı (fideler ne kadarken başlamamız lazım ).Ne kadar aralıklarla tekrar edilmeli .Gelişmiş çiçeklerde de kullanılıyor mu .Ev çiçekleri menekşe vb gibi .Teşekkür ederim .
İsmail Kuzucu
08-03-2015, 17:42
Sn Kuzucu biraz daha bilgi verebilir misiniz bu konuda . Tam olarak ne zaman kullanılmalı (fideler ne kadarken başlamamız lazım ).Ne kadar aralıklarla tekrar edilmeli .Gelişmiş çiçeklerde de kullanılıyor mu .Ev çiçekleri menekşe vb gibi .Teşekkür ederim .
Tohumların ekildiği torfu bu ürünler ile karıştıyorum. Tohumlar bu ürünler iyi kök yapıyor.
Deniz yosunlu ürünleri ilk gerçek yapraklar çıktıktan sonra 2-3 haftada 1 kere olarak kullanabilirsiniz.
Tohum kaplama ürününü fideleri gerçek yerine ektikten 1 hafta 1000m2 lik alana 150 gr olarak kullanabilirsiniz.
Ev çiçekleri içinhiç kullanmadım, candem.com.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
08-03-2015, 18:10
539849
539850
539851
539852
Cumhur Tonba
08-03-2015, 18:39
Merhaba İsmail Bey,
Doğa canlanmaya başladı. İşleriniz bir hayli yoğundur sanırım.
Kolay gelsin diyorum.
Selamlar.
İsmail Kuzucu
08-03-2015, 19:41
Merhabalar Cumhur Bey,
Erik ve kayısı ağaçlarıyla bahara merhaba dedik. Bu sene işler iş ara vermeden tekrar başladı diyebilirim. :)
Teşekkür ederim, tekrardan görüşmek dileğiyle..
İsmail Kuzucu
08-03-2015, 22:26
Böğürtlenler iyi bir gelişme gösteriyor. 8 cmlik saksıların altından kökler çıkmaya başladı. 1 ay içinde poşete alınmak isteyecekler. Bu sene üstü fileli bir alan şart gibi duruyor.
539898
İsmail Kuzucu
12-03-2015, 18:46
Serada fasülye yeri hazır, şimdiye kadar ekmeyi düşünüyordum ama -3 derecelik soğuk gözüktüğü için çıkacak fideleri riske atmak istemedim.
Marul, semizotu, roka, tere, maydanoz, dereotu yerlerini çapaladım gübreside atıldı. Bir kere daha geçildikten sonra ekim yapılacak. Yaklaşık 700 m2lik bir alana ekim yapılacak.
İsmail Kuzucu
12-03-2015, 18:54
Bugün 9:30-15:30 arası hiç durmadan 2 dönümlük alana 2 ton keçi gübresi taşıdım. 1 m2 alana 1 kg gübre fazla bile gelecek. 2 dönümlük bir alan daha var, buraya gübreyle birlikte toprak düzenleyicide atacağım.
Gül çelikleri geldi, yarında onlar dikilecek. Ortanca çelikleri de gelirse onlar cumartesiye kalacak.
2 gün havalar güneşlive sıcak geçti, iyi de iş yapıldı. :)
bendede gül çelikleri var ekilecek. bu hafta sonu direk bahçeye kalıcı yerlerine ekmeyi düşünüyorum.
bir ay oldu çelikler geleli dikilecek şekide kestim dikim yerlerine çentik attım ıslattım ıslandığı yerde filizlendiler.
diktikten sonra can suyu vericem bir,daha veremem tutma oranı ne olur,ki
merak içindeyim birkaç çeliği bulunduğum yere saksıya ekeyim,mi
sizlerede kolay gelsin
İsmail Kuzucu
12-03-2015, 20:08
bendede gül çelikleri var ekilecek. bu hafta sonu direk bahçeye kalıcı yerlerine ekmeyi düşünüyorum.
bir ay oldu çelikler geleli dikilecek şekide kestim dikim yerlerine çentik attım ıslattım ıslandığı yerde filizlendiler.
diktikten sonra can suyu vericem bir,daha veremem tutma oranı ne olur,ki
merak içindeyim birkaç çeliği bulunduğum yere saksıya ekeyim,mi
sizlerede kolay gelsin
Ekmek yerine dikmek kelimesini kullanırsak daha anlamlı olacaktır. :) Aşırı su görmez ve toprak çeliği sıkmaz ise köklenme geçte olsa gerçekleşecektir.
Saksıya dikimde sera ortamı var ise tavsiye edebilirim. Serada ısı ve nem değerleri daha iyi oluyor. (Köklenme başladı ise direk saksıya alabilirsiniz.)
Sağolun, baharla birlikte hepimizin işleri başlıyor artık.
İsmail Kuzucu
12-03-2015, 21:38
540518
540519
İsmail Kuzucu
12-03-2015, 22:31
Böğürtlenlerin kök gelişimleri;
Yaklaşık 10-15 kadar ana kök mevcut. Toprağı saracak olan yan köklerde çıkmaya başlamış. Köklerin bu kadar gelişmesinde Demnem'in etkisi var sanırım.
Torf içinde bulunan gübrelerin yetersiz geleceğinden nisan ayı başlarında Candem Nitrogen ve Spernat ürünleriyle gövde büyümesine destek sağlanacak.
540538
İsmail Kuzucu
13-03-2015, 15:33
Gül çeliklerinin dikimi bitti, toplam 585 adet çelik çıktı. Yarın da ortanca çelikleri dikilecek.
Dutlubahçe
14-03-2015, 08:11
Gül çeliklerinin dikimi bitti, toplam 585 adet çelik çıktı. Yarın da ortanca çelikleri dikilecek.
Sayın İsmail Kuzucu, gül ve ortanca çeliklerinin dikim safhaları ile ilgili resim paylaşabilir misiniz? İşleriniz kolay ve bereketli olsun.
İsmail Kuzucu
14-03-2015, 11:26
Sayın İsmail Kuzucu, gül ve ortanca çeliklerinin dikim safhaları ile ilgili resim paylaşabilir misiniz? İşleriniz kolay ve bereketli olsun.
Teşekkür ederim Sn Dutlubahçe. Burada (http://www.agaclar.net/forum/1249623-post77.htm)ki yöntem ile çelik alıyorum. 2 göz torf içinde 1-2 göz torf dışında. Ökçeli çelik varsa onlar daha iyi kökleniyor. Önceki sayfalarda daha ayrıntılı bilgiler yazmıştım.
İsmail Bey benim ortanca fidelerinin kimisinin yapraklarında bozulma oldu. Sebebi ne olabilir?
http://www.agaclar.net/forum/1363337-post323.htm
İsmail Kuzucu
15-03-2015, 20:39
Gül, ortanca, incir ve ayva çelikleri.. Toplamda 1500 adet çelik etti. Yaklaşık bu kadar daha çelik yapılacak..
541109
541110
541111
541112
İsmail Kuzucu
15-03-2015, 21:24
Çileklerin keyifleri yerinde..
541115
İsmail Kuzucu
16-03-2015, 08:19
Elyaf ürününün soğuktan korumasını bilmem ama direk güneşten harika bir şekilde koruyor. Fideler çıkınca üstüne baskı yapmaması için arasına kasa koydum. Çeliklerin olduğu kısmın üstüne de bu elyaftan çektim.
Seranın solunda 12 köpük ve sağında 6 köpük olacakşekilde böğürtlen çelikleri var. Bunların 2 köpüğü ahududu çeliği.
Orta alanın solunda haseki küpeleri,sağında ise biberiye ve dut çelikleri var. Bunlar salıdan sonra yeni seraya taşınacak. Fideler poşetlendiği zaman buraya konulacak.
541133
İsmail Kuzucu
16-03-2015, 22:34
Ve beklenen güneş yüzünü göstermeye başlar. :) Gece eksi dereceler gözüksede gündüzleri güneşin olması yeterli olacak. Fidelerin kök sistemi geliştiği için bu güneşler iler aniden büyüme yaşayacağız. ;)
541258
Bahçeli Ev
17-03-2015, 06:26
sizin oraya perşembe sabahı kar yağacak gibi,
Benim site sizin siteyi döver. Allah rast getirsin
İsmail Bey güneş daha tam yakıcı olmadan fideleri yavaştan güneşle buluştursak zararı olmaz herhalde. Bir de toprağa ne zaman aktaralım (misal ortancaları) bardak, viyol neyin içindeyse kökler sardığı zaman mı? Yoksa resimlerde göstermiştim benim plastik bardaktaki ortancaların bir kısmı dört-beş yaprak çıkardı.
İsmail Kuzucu
17-03-2015, 10:44
İsmail Bey güneş daha tam yakıcı olmadan fideleri yavaştan güneşle buluştursak zararı olmaz herhalde. Bir de toprağa ne zaman aktaralım (misal ortancaları) bardak, viyol neyin içindeyse kökler sardığı zaman mı? Yoksa resimlerde göstermiştim benim plastik bardaktaki ortancaların bir kısmı dört-beş yaprak çıkardı.
Ruzgarsız zamanlarda cıkarabılırsınız. Topraga almak ıcın daha cok erken. Kokler tam sarıldıgı almak gereklı yoksa yenı kokler curuyebılır.
İsmail Kuzucu
17-03-2015, 12:07
Koklendırme ve cımlendırme serasının demırlerını ayarladım. Destek ıcın ust ve yanlarına 8lık demır atıyorum. Yuke dayanması ıcınde her sıra demıre kalın boru ıle destek koyuyorum.
İsmail Kuzucu
17-03-2015, 21:25
Vakit oldukça gelecektarimda adresine içerik yüklüyorum. Göndermiş olduğum tohumların gelişmelerini fotoğraflayan büyük fotoğraflarını gönderirlerse siteye ekleyebilirim. Bu sene özellikle saksı ekimi üzerine konular ekleyeceğim, iyi birilgi var bu konuya.
541435
541418
Hayırlı olsun , site baya genişlemiş . Benim son yüklediğim resimleri gördünüz mü tohum paylaşımda . Tek tek çekebilirim yeniden . Ben gönderebilirim beğenirseniz .
İsmail Kuzucu
17-03-2015, 22:09
Teşekkür ederim, daha çok genişleyecek ama fazla fırsat olmuyor. Cevap yazamasamda tüm konuların takipçisiyim. Tabii ki gönderebilirsiniz, beğeniden çok üreticilerin bilgileri daha önemli. Mesela sn alef blue reyhan dalını köklendirebilirsiniz demiştim oda köklendirip fotoğrafını eklemiş. Tek tohumdan ayrıca fide elde etmiş oldu.
Sadece üstteki mesaja iletişim adresi ekleyeyim, reklama girmesin. :)
Teşekkür ederim, daha çok genişleyecek ama fazla fırsat olmuyor. Cevap yazamasamda tüm konuların takipçisiyim. Tabii ki gönderebilirsiniz, beğeniden çok üreticilerin bilgileri daha önemli. Mesela sn alef blue reyhan dalını köklendirebilirsiniz demiştim oda köklendirip fotoğrafını eklemiş. Tek tohumdan ayrıca fide elde etmiş oldu.
Sadece üstteki mesaja iletişim adresi ekleyeyim, reklama girmesin. :)
Aşamalı istiyorsunuz anladığım kadarıyla . Biberler olabilir belki .Bende sizin haseki küpesi var o şekilde ayrıntılı . Adres şart :)
İsmail Kuzucu
18-03-2015, 08:47
Aşamalı istiyorsunuz anladığım kadarıyla . Biberler olabilir belki .Bende sizin haseki küpesi var o şekilde ayrıntılı . Adres şart :)
Sart ve sınırlama yok :) Fıde ve urun verdıgı zamanlar bıle yeterlı olur. Harf hataları ıcın kusura bakmayın telefondan yazıyorum.
Seraya fasulyeyi nasıl ekim yaptınız? ocak ocak mı yoksa sıra ekimimi yaptınız? kaçar tane fasulye koydunuz? ve ne tür fasulye ektiniz?
İsmail Kuzucu
20-03-2015, 14:46
Seraya fasulyeyi nasıl ekim yaptınız? ocak ocak mı yoksa sıra ekimimi yaptınız? kaçar tane fasulye koydunuz? ve ne tür fasulye ektiniz?
Koklendırme serasını yapalım derken fasulye ekımı kaldı. Bastan sırık fasulye dusunmustum ancak buradakı panayıra verımı yetısmeyecegı ıcın oturak ekecegız.
Damlama sıstemıne gore ocak olarak ekılecek. 20 cmlık aralıklar ıle her ocaga 2 fasulye.
Yarı erkencı taze yesıl fasulye ekılecek. Dısarıya da 3 cesıt ekım yapılacak. Verım ve hastalık bakımınından hangısı ıyı olursa onunla ekıme devam edecegız.
3 senede topraga ve ıklıme uygun hıyar cınsını bulmustum bakalım fasulye kac sene surecek.
İsmail Kuzucu
20-03-2015, 17:56
Köklendirme ve çimlendirme serasının aşamaları;
İlk olarak 2 metrelik borular 1 metre kadar toprağa çakıldı.
541865
12lik demirlerin uçlarından 30 cm alan 45 derece kadar eğildi. Bu demirler yere çakılan boruların içine sokuldu.
541862
Seranın üstüne ve 2 yanına ince demirler çekildi. Havalandırma olmayacağı için kapısı fazla geniş tutuldu.
541863
12lik demirlere destek için birleşme alanlarının altına harç döküldü.
541864
Devamı yarına. Sera benim umduğumdan çok daha iyi oldu. Hem de hiç işçi getirmeden tek kişi ile. :rolleyes:
Dutlubahçe
20-03-2015, 21:37
Seranın üstüne ve yanlarına çektiğiniz ince demirleri nasıl sabitlediniz acaba?
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 12:20
Tel ve cırt kelepçe ile sabitledim. Demirler tırtıklı olduğu için oynama yapmıyor. Akşama fotoğraflarınıda eklerim.
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 19:10
Seranın yan demirleri birbirlerine tel ve cırt kelepçe ile bağlandı. Üst bölümdeki demirler tel ile bağlandıktan sonra ana destek borularına ayrıca demir kanca ile sabitlendi. Ayrıca köpük ilede sıkıştırma yaptım.
542131 542132
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 19:30
Destekler için hazırladığım beton alanın üstüne kalas parçası koyup daha sonra boruları yerleştirdim. İlerleyen zamanlarda bu kalasın üzerine boru yeri yapacağım.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/541864d1426870067-cam01211.jpg
542134
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 19:43
Sera toplam 184 adet köpük alıyor. Buda 8 bini geçik çelik demek oluyor. Şuan 7 metrelik alanda file çekili, bu alana çelikleri koydum. Diğer alanda ise güneşi seven bitkiler ve çimlenecek olan tohumlar yer alıyor.
542136
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 19:49
Ve fidelerin kökgelişimleri..
542138 542139
542140 542141
İsmail Kuzucu
21-03-2015, 19:53
542142 542143
ben geçen sene sırık fasulye ektim limka adı helga fasulyesine benzeri olgunlaşma süresi kısa ve fasulyeleri erken toplarsanız çok iyi verim veriyor denemenizi isterdim. sera içindede oluyor
İsmail Kuzucu
22-03-2015, 12:54
Sezonun ılk fıdelerını posetlemeye basladık. Gercek yapraklar yenı cıkmasına ragmen kokler cok gelısmıs durumda.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.