PDA

View Full Version : istiridye (kavak) mantarı yetiştirme

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

kürşad
01-02-2007, 09:48
çürümüş kavak kütüklerinde çıkan ve sürekli aynı yerde ve hiçbir ek zahmete girmeden senelerce verim yapabilen bir mantar olan kavak mantarı - istiridye mantarı nı yetiştirmek için kavak kütüğüne nasıl bir uygulama yapmalı.

Aklıma çukura gübre ile birlikte gömüp çürümesini sağlamak geldi.
deneyen bilen var mı?

denizakvaryumu
01-02-2007, 10:12
http://www.fungi.com/kits/indoor.html

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

sitelerine bir göz atın derim.

.

kürşad
02-02-2007, 07:54
daha önce bu kitlerden görmüştüm.
5 kg lık kit değil şöyle 1 metre uzunluğunda 30-40 cm çapında kütük üzerinde üremesini istiyorum.
kitdeki mantarlı bölgeyi çürümüş kütüğe mi aşılamamız gerekecek şimdi?

Doku_Kültürcü
12-02-2007, 14:47
İstiridye mantarı Pleurotus cinsine bağlı mantar türlerini kapsar. Selülozu parçalayacak enzim sistemine sahiptir. Çürümemiş ağaç artıkları, talaş, her çeşit selüloz kaynağı (nemlendirilmiş kağıt mendil bile olur), istiridye mantarı için uygundur. Reçineli ağaç artıklarında gelişmesi ve verimi daha azdır. Kütükte yetiştiricilik yapacaksanız, kütük üzerine matkapla delikler açıp, bu deliklere mantarın miselyumundan ekmeniz gerekir. Kütüğün alt kısmını su dolu bir kabın içerisine günde 3-5 saat daldırmanız nem ihtiyacını karşılayabilir.

serdar1
06-10-2008, 09:09
kendi bahçemde dediğiniz mantar çeşidinden bulunmaktadır yaklaşık 150 adet kavak ağacı nı kesimi yaptıktan sonra sadece 1 ağaç kökünde bu mantar kendiliğinden oluşmuştur diğer kavak köklerinde bu mantar oluşumu olmamıştır ne kadar uğraştımsa diğer ağaç köklerinde bu mantarı yetiştiremedim burgu ile delip mantar olusumlarını diğer ağaç köklerine yerleştirdim ama yine başarı elde edemedim miselenyum dediğinizi nasıl elde edebiliriz yaklaşık bendeki kavak ağacı kökü 10 sene den beri mantar vermektedir elimdeki bu mantar cesidini üretimini nasıl yapabileceğiz resmini serdar1 fotoğraflarda görebilirsiniz

eylems
06-10-2008, 16:48
Bu başlığın açılmasına sevindim. Geçen kış bağımızdaki kavakları kesmiştik bende kütüğün birini üstü açık kalacak biçimde bahçeye gömdüm. Hala bir gelişme olmadı. Komşunun bahçesinde mantar veren kütükten kırıntılar atmayı düşünüyordum. Sayın Serdar1 denemiş olmamış. Demekki başka işlem istiyor.

serdar1
03-11-2008, 13:58
kavak mantarının (istiridye) üretilmesi hakkında resimlerle az cok anlatmaya çalıştım bu yöntemi deneyen birisinden olumlu sonuç aldığını belirterek sizlerle paylaşmak istedim serdar1 resimlerinden bakarak uygulayabilirsiniz yanlız kavak mantarı(istiridye) az bulunan bir mantar cesididir kavak kütüklerinde 3-4 cesit mantar yetişir en iyisi ve güzeli ve lezzetlisi istridye mantarıdır resmini serdar1 resimlerinde görebilirsiniz

Ayşe Özdil
03-11-2008, 14:22
Sayın Serdar 1 , istiridye mantarıyla ilgili yazdıklarınızı okudum ; fotoğraflarınıza da baktım. Üzerini naylonla örttüğünüz mantarlar , o şekilde ne kadar bekleyecek acaba?

serdar1
03-11-2008, 14:39
bu sadece mantar sporlarının gelişimi içindir sporlar beli müddet sonra miselemyumları yani mantar oluşumlarını oluştururlar oradaki kavak talaşları sürekli ıslak tutularak 20 gün içinden oradan alınarak cürümüş kavak kütüklerine burgu vasıtası ile yerleştirilerek gerekli nemli sıcak ve ıslak ortamda benim yaptığım yöntem le üstü kapatılırsa olum lu sonuç alınacaktır

serdar1
03-11-2008, 14:44
mantar sporları için elinizde mutlaka yetişmiş mantar olmalı ve sporlar o kapalı ortamda talaşların üstüne konacağından miselenyum üretiminde bir sorun olmaz

Ayşe Özdil
03-11-2008, 15:38
Serdar Bey, istiridye mantarının daha yakından bir fotoğrafını çekmeniz mümkün mü ? Üstten ve alttan ... Gerçekten istiridyeye mi benziyor , neden bu ad verilmiş ;( belki de çok lezzetli olduğundandır ) çok merak ettim..

serdar1
03-11-2008, 16:01
resmi fotoğraflarıma gönderdim hem görünüş hemde lezzet bakımından diğer mantarlardan cok lezzetlidir bu sene eylül ayından beri 5 ci ürününü verdi son ürünüde mantar miselenyumu için toplamadım

denizakvaryumu
04-11-2008, 07:39
bu sene eylül ayından beri 5 ci ürününü verdi son ürünü de mantar miselenyumu için toplamadım

Bu konu çok önemli...

Ne kadar zamanda miselenyum oluşuyor, mantarın çürümesi mi bekleniyor, miselenyumlar gözle görülüyor mu, miselenyumlar mantardan düşmeden başka yere nakil olur mu?

Bu konuları cevaplarsanız sevinirim.

serdar1
04-11-2008, 08:05
mantar miselenyumları mantar sporlarının cimlenmesi sonucunda oluşur mantarların büyümeleri ve çürümeleri 10-12 gün gibi kısa zamanda gerçekleşir kapalı ortamda sporlar rüzgar vasıtasıyla uçuşamıyacağından en yakın konakcıya yerleşerek ortamda müsaidse orada tekrar ortaya cıkarak büyürler toplam 20 gün içinde sporlar çim atarak mantar miselenyumlarını yani yeni mantarlar oluşturmak için gerekli ortam şartlarını beklerler ısı ve nem belli kıvama geldiğinde mantarlar ortaya cıkar resimlerimde gördüğünüz çadır altındaki ortamda mantarların oluştuğunu sırf sizler göreseniz diye mantarlar cıkıncaya sizlere göstermek için orada bekliyecekler yani karton üzerindeki talaş larda yeni istiridye mantarlarını hep bereber göreceğiz

denizakvaryumu
04-11-2008, 08:14
Teşekkürler

Sanırım 1 adet mantarı bile miselenyum oluşması için tutsak, 3-5 kg mantar için yeterli olur.

Ayşe Özdil
04-11-2008, 09:21
Serdar Bey , verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..

serdar1
06-11-2008, 12:45
yanlız bu mantar çesidide kavak ağacında ürer bu mantarla istiridye mantarını karıştırmayın zehirli olmasada lezzeti olmayan çesidir alerjik bünyesi olanlara vucudda kabartılar yapar istiridye mantarı ile bu mantarı karıştırmayın

denizakvaryumu
07-11-2008, 08:28
resmi fotoğraflarıma gönderdim hem görünüş hemde lezzet bakımından diğer mantarlardan cok lezzetlidir bu sene eylül ayından beri 5 ci ürününü verdi son ürünü de mantar miselenyumu için toplamadım

Diyelim ki son ürünü de topladınız, yani mantar miselenyum üretemeden bitti.

http://www.agromantar.com/agromycel.html

linkteki yerden miselenyum alıp, aynı yere yerleştirirseniz sanırım başarılı olur.

odemis35
09-11-2008, 18:47
Selam arkadaşlar.Bu grupta acaba misel paylaşımı yapılıyormu?

odemis35
09-11-2008, 18:51
Kavak talaşı şeklinde cuvallarda bu şekilde mantar üretimi yapılabilirmi? **** kavak kütüğünün içini oyup miselleri buraya yerleştirmek mantar üretimi için yeterlimidir?

serdar1
10-11-2008, 07:52
mantarların cıktığını fotoğrafladıkdan sonra misel paylaşımını görüşebiliriz

denizakvaryumu
10-11-2008, 08:03
Misel üretmek çok siteril ortam gerektirir, zordur...Vs.şeklinde yazılar okudum, eğer bu kadar kolay ise mantar üretmek gerçekten zevkli olur.

serdar1
11-11-2008, 09:04
misel üretimi şartlar ısı ve nem denk geldiğinde etrafdaki cimenlerde 2-3 metre uzağında çimenlerde toprakta dahi istiridye mantarı yetiştiğine şahit olmuştum misel üretimi sanıldığı gibi zor değildir..

denizakvaryumu
11-11-2008, 10:31
Sn.serdar1
bu durumda sizi takip ediyoruz :)

Hasat etmeyip, bıraktığınız istiridye mantarından misel alma ve tekrar yetiştirme konularını fotoğraflarsanız çok iyi olacak.

vrskl
15-11-2008, 07:24
selamlar. www.mantaristan.com veya www.varsak.com.tr adresinden kavak ağacında kayın mantarı yetiştirme calışmalarını görebilirsiniz.

eylems
15-11-2008, 10:54
selamlar. www.mantaristan.com veya www.varsak.com.tr adresinden kavak ağacında kayın mantarı yetiştirme calışmalarını görebilirsiniz.

Bahsini ettiğiniz sitede sanırım linkler çalışmıyor.

vrskl
15-11-2008, 21:18
bunlar benim denediğim kavak kütükleri. meraklılara anlatabilirim.

denizakvaryumu
17-11-2008, 07:30
Neden burada anlatmıyorsunuz?

serdar1
17-11-2008, 07:58
bu mantarlar istiridye mantarı deil kavağa aşılanmış kovaç -(kayın )mantarıdır bizim kayın ormanlarında bol bulunur:rolleyes:

denizakvaryumu
17-11-2008, 08:45
Serdar Bey,
misel alma işinde bir gelişme var mı?

serdar1
17-11-2008, 09:43
bu hafta 3 haftasına girdi cadır altına alılalı sannırım 1,5 ay içinde toplam sonuç alınacak

denizakvaryumu
17-11-2008, 09:53
Bu durumda 3 hafta daha var, umarım başarılı olursunuz.

denizakvaryumu
24-11-2008, 12:11
Sn.serdar1

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21809&catid=member&imageuser=16162

linkteki fotoda mantarların yanına serdiğiniz kavak talaşı mı?eğer kavak talaşı ise miseller naylon örtü içinde hava akımı olmadan nasıl bu talaşlara gelecek?

Naylonu nemli olması için mi , misellerin başka yere gitmemesi için mi örttünüz?

denizakvaryumu
24-11-2008, 12:18
Lamelli Soluk İstridye mantarı :
(pleurotus pulmonarius)

İstiridye mantarı kültür mantarı olarak da yetiştirilebilen çok az sayıdaki mantarlardan biridir. Sapı şapkasına göre eksantriktir. Yani sap ile şapka bir merkezli değildir. Bu tür mantarlar genelde doğada çok az sayıdadır.

İstiridye mantarları (pleurotus) yaşamlarını çürükçül **** parazit olarak ağaçlarda **** ağaç kütükleri üzerinde sürdürürler.

53696

http://wb332306.bahnhofbredband.se/mantar/cesitli.htm

MANTARLAR NASIL YAŞIYORLAR

Daha önce de bahsettiğimiz gibi mantarlar bitki olmadıklarından yaşamaları için gerekli besin maddesini (hidro karbonlar) oluşturamazlar. Dolayısı ile organik maddeleri başka organizmalardan sağlamak zorundadırlar. Bu besin maddelerinin yardımıyla hem kendi bünyelerini inşa ederler hem de onları yakarak elde ettikleri enerji ile yaşamları için gereken işlemleri yapabilirler.
Bu besin maddelerini diğer organizmalardan elde ediş biçimlerine göre mantarlar üç ana gruba ayrılırlar:

Grup 1: SAPROFİT (Çürükçül)

Gerekli besin maddelerini ölü bitki ve hayvanlardan sağlayanlar. Bu mantarlar, bakterilerle birlikte doğadaki ölü, organik maddeleri parçalayıp ayrıştırırlar. Böylece ölü bitki ve hayvanlarda birikmiş bulunan inorganik maddeler tekrar doğaya geri dönmüş olur. Pekçok çayır mantarları, gübrelerde, çürümekte olan bitki ve ağaç kütüklerinde yaşayan mantarlar bu gruptadırlar

------------------------------
http://wildbranchmushrooms.com/cultivation-method

Tree Oysters (Pleurotus ostreatus), and Phoenix Oysters (Pleurotus pulmonarius)

Yetiştirme ortamı anlatılıyor.
----------------------------------

http://www.earthstongue.com/site/388422/product/ITALIAN_OYSTER_pleurotus_pulmonarius

Italian Oyster mushroom diye biliniyor.

Baobab
24-11-2008, 12:25
Merhabalar,

Ben bugün agro mantar adresinden mantar kiti siparişi verdim, yarın geliyor.

Sahibi Mehmet beyle konuştum, sadece biraz sulamakla, 15-20 gündür bi sürü mantarım olacak işallah! ;)

Söz konusu internet adresinde, 8-10 değişik çeşitte mantarı 15'er liradan almak mümkün.

denizakvaryumu
24-11-2008, 12:56
Sn.Baobab

bence ev içinde yetiştirilecek en iyi canlı (mantarlar, bitki veya hayvan sınıfına girmediğinden) mantarlar.

Ben yaz için düşünüyordum, balkonda kütüklerde.

Siz benden önce harekete geçtiniz artık sizin deneyimlerinizden yararlanacağız :)

Hangi tür mantar sipariş verdiniz?Umarım heryerde olan bildik beyaz kültür mantarı değildir :)

Buna göre ayrı bir başlık açabilirsiniz :)

Yaza ben de bu işe gireceğim, süs bitkileri bir yere kadar... bu kriz de boğazımızı da düşünmek zorundayız:D

Baobab
24-11-2008, 20:13
Ben "yaprak mantarı" denen türden sipariş verdim.

Firma yetkilisi, evde en kolay yetişen ve kendisine göre, en lezzetli olanın bu olduğunu söyledi (Ben tercihi kendisine bırakmıştım sipariş verirken)

2 hafta kadar sonra "hasat" alabilecekmişim ve gelecek olan "mantar üretme kitinde", gerekli açıklamalar da yer alacakmış.

Sonuçlarını, ne kadar ürün olduğunu vs. gene burada bildiririm.

denizakvaryumu
24-11-2008, 20:24
Yaprak mantarının diğer adı istiridye mantarı...Kolay gelsin, gelişmeleri fotoğraflı olarak bekliyoruz.

Baobab
26-11-2008, 10:37
Merhabalar,

Dün Agromantar firmasından sipariş ettiğim mantar kiti, yanında bir de açıklama yazısı ile birlikte elime ulaştı.

Mantar kiti, 6 kiloluk bir plastik torba içerisine yerleştirilmiş talaş kompostu içerisinde mayalanmış mantar sporlarından oluşmakta (bir kısmı daha şimdiden başlarını torbadan uzatmış bile!)

Paketle birlikte gelen açıklama yazısında,

1- Suni gübre içermeyip %100 doğal olduğu
2- Direkt ışık almayan, ancak bir miktar ışık gören bir yere ihtiyaç duyduğu
3- Kompostu içeren torba açılmadan, ancak günde bir kaç kez sprey ile ıslatılarak nemlendirilmesi gerektiği (torba üzerinde küçük delikler varmış, oradan nemi çekebilecekmiş)
4- Eğer isteniyorsa, küçük bir naylon sera hazırlanıp onun altında yetiştirilmesinin daha iyi sonuç vereceği, bildirilmekte.

2-3 hafta içerisinde ilk hasat yapılabilecekmiş.

Mantarlar büyüdükçe, gelişmeleri fotoğraflayıp gönderiririm foruma.

denizakvaryumu
26-11-2008, 10:52
Mangalları hazırlayın arkadaşlar :)

Sn.Baobab,
açıklamada yazdığı gibi küçük sera gibi bir düzenek hazırlayıp altına tepsi konması ve tepside çok az su olması istiridye mantarını coşturacaktır.

Bakınız linkin en altındaki resim.

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

Baobab
26-11-2008, 13:55
sera hazırlama vs biraz zor geliyor ama, akşam büyük bir şeffaf torbaya koyup, tepsi üstüne yerleştirmeyi planlıyorum.

Dün torba üstüne çıkmış bir kaç parça mantarı önce iş yerindekilere yedirdim, şimdiye kadar herhangi bir zehirlenme belirtisi tespit edebilmiş değilim...Sanırım gayet sağlıklı bir kit!! :))

Baobab
26-11-2008, 13:58
Bir de, agro mantarın sitesinde yer alan çubuklu vs resim, diğer mantar türünü yetiştirmek içinmiş...Kütük üzerinde büyüyenler için sanırım.

Sera mevzuu tabi çok faydalı her ikisi için de.

nevsune
26-11-2008, 14:38
Bunu evin neresine konuşlandıracağınızı! merak ediyorum aslında.

Bir dönem bir arkadaşım işyerinin bodrumunda Köy Hizmetlerinden edindiği bir mantar türünü yetiştirmişti. Gidip baktığımda nemli, karanlık bir ortam istediklerini görmüştüm. Nemden dolayı fena halde bir küf kokusu sarmıştı ortalığı.

Bir ara ben de annem için shiitake veya maitake mantarı yetiştirmeyi düşünmüştüm ama evde nereye koyacağımı bir türlü belirleyememiştim. Hele o koku aklıma geldikten sonra tamamen vazgeçmiştim.

Neyse moral bozmak gibi olmasın. Güle güle büyütün mantarlarınızı:) Fotoğrafları merakla bekliyor olacağım.

denizakvaryumu
26-11-2008, 14:46
Nevsune Hn.
istiridye mantarları az da olsa ışık istediklerinden balkonda bile yetiştirilebilir.

Tabi yazın sıcaklıklar artınca.

Bu nedenle ben de yazın bu mantarları yetiştirmeyi şimdiden planlıyorum ancak torboda olanı değil de kütükde olanı.

Yani sera vs. işine girmeden doğal ortamındaki gibi deneyeceğim.

denizakvaryumu
26-11-2008, 14:50
Bir de, agro mantarın sitesinde yer alan çubuklu vs resim, diğer mantar türünü yetiştirmek içinmiş...Kütük üzerinde büyüyenler için sanırım.

.

Resim shiitake için ama kışın oda içinde yetiştirilecek tüm mantarlar için bu uygulama yapılmalı derim.

Bir de havalandırma konusu önemli, devamlı aşırı nem mantarda mantarlaşmaya neden olabilir ;)

Sizin tecrübelerinizle ben de balkonda kütükte deneyeceğim.

Gelsin 2.evler :)

nevsune
26-11-2008, 14:50
Peki bunlar mevsimlik falan mı?
Yani kışın ne olacaklar o zaman?

denizakvaryumu
26-11-2008, 14:52
Bir ara ben de annem için shiitake veya maitake mantarı yetiştirmeyi düşünmüştüm ama evde nereye koyacağımı bir türlü belirleyememiştim. Hele o koku aklıma geldikten sonra tamamen vazgeçmiştim.

Shiitake için vazgeçmeyin derim, maitake ev ortamında zor.

denizakvaryumu
26-11-2008, 14:56
Peki bunlar mevsimlik falan mı?
Yani kışın ne olacaklar o zaman?

12.mesaja bakın, Baobab ın aldığı mantar da bu tür.

Yani nem-ısı-ışık koşulunu sağlarsa yıl boyu oda içinde ürün alabilir.

Dışarda duranlar yılda 2 kere ...

Mantar misellerinden tekrar çıkmakta hatta toplanmayan mantar yeniden spor dökerek misel oluşturmakta.

Miseller organik madde-selüloz bitmedikçe yeni mantar oluşturur .

nevsune
26-11-2008, 15:01
Baobab bir başlasın bakalım. Ondan olumlu haber alırsam yeniden şu shiitake işini düşünebilirim.

Çok az güneş alan balkonda yetiştirebileceksem neden olmasın (evin içinde pek düşünemiyorum doğrusu). Baharda bir deneme yaparım ben de.

tropikana
26-11-2008, 15:04
Merhaba,
İş yerimin önünde kesilen kavak ağacının kenarlarında mantarlar çıkmaya başladı, yaklaşık20-30 kadarlar, bunlar beyaz yaprak mantarı. Biz bunları koparmaya cesaret edemiyoruz. Daha önce böyle bir yanılgıdan dolayı kötü bir tecrübemiz oldu. Allahtan ucuz kurtulduk. Nasıl anlıcaz zehirli **** zehirsiz olduklarını?

denizakvaryumu
26-11-2008, 15:37
Resmini buraya ekleyin, tecrübeli arkadaşlar yorumlarını yazabilir.

Baobab
26-11-2008, 16:09
Selam,

Agro mantardan mehmet beyin anlattığına ve sitedeki açıklamalara göre, almış olduğum mantar kiti;
1- 20-25 derece sıcaklık isteyen,
2- Normal oda neminin yeterli olduğu (torbayı ıslatmak kaydıyla tabii),
3- Karanlık ya da çok loş ışık değil, tam tersine bir miktar ışık isteyen bir mantar türüymüş (kuzeye bakan odada pencereye yakın bir yere koysam olur mu dedim, son derece uygun cevabını aldım).

Yani öyle aşırı nemli, karanlık ya da soğuk bir yer istememekte. Dolayısıyla benim için herhangi bir sorun yaratmadı.
Denizakvaryumunun da dediği gibi, eğer odada dursun istenmezse, kapalı bir balkonda da yetişebilir.

Bir de, internette yaptığım araştırmadan anladığım kadarıyla, dünya çapında, evde mantar yetiştirmekle ilgili asıl merak sote edecek mantarı evde üretmekten ziyade, tıbbi mantar da denilen shiitake ya da reishi mantarlarıyla ilgili.

Türlü hastalıklara iyi geleceği iddiasıyla, yurt dışında onlarca değişik çeşit mantar kiti pazarlaması yapılmakta.

Biraz once eve geldim ve kuru temizleyicilerde kulanılan büyük naylon torbalardan birini, mantar torbasının üzerine geçirdim. Bir tür sera işlevi göreceğini ümit etmekteyim.

Selamlar, sevgiler.

Baobab
26-11-2008, 16:43
Bir de, mantar kiti neye benziyor ve ne kadar yer kaplıyor diye merak edeceklere bir fikir vermesi açısından, aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.

"İşallah" yakında mantarlar çıkar, onların da fotolarını yollarım...(ya da daha iyisi, kardeş bahçede, kardeş kardeş yiriz mis gibi! :rolleyes:

53963

53964

jaguar live
26-11-2008, 17:41
Selam arkadaşlar-ben ormandan soba yakıtı için 1 kamyon odun sipariş verdim ve gelen odunlar genellikle kayın ağacın şak parçalanmışı.12-13 tane şak kesilmiş kütüğün üzerinde bizim burda kütük mantarı dedikleri mantarlar vardı.kütükleri aldım ve bahçemde nemli bi ortama koydum.bunlardan acaba nasıl misel(tohum) alabilirim.balkonumda kütüklerden mantar elde edebilirmiyim acaba.hem soğuktanmı anlayamadım kütüklerdeki mantarların gelişimi geriledi ve kurumaya başladılar!?

denizakvaryumu
26-11-2008, 21:15
Bir de, mantar kiti neye benziyor ve ne kadar yer kaplıyor diye merak edeceklere bir fikir vermesi açısından, aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.

"İşallah" yakında mantarlar çıkar, onların da fotolarını yollarım...(ya da daha iyisi, kardeş bahçede, kardeş kardeş yiriz mis gibi! :rolleyes:

Umduğumdan büyük bir torba, bu torbadan herkese yetecek istiridye mantarı çıkar :)

Torbayı tepsiye yatırmışsınız ama bu torbanın önü arkası varmıydı yani sadece bir tarafından mı mantar çıkıyor.

Ya da torba yatırılarak değil de tepside dik dursa tüm yönlerden mantar çıkmazmıydı?

Baobab
26-11-2008, 22:11
doğru valla...hemmen gidip torbayı dik tutuyorum tepside!...

ee...boşuna dememişler...(ne demişlerse artık...ben gidip düzelteyim şunu...:D

odemis35
26-11-2008, 23:37
sayın boabob,
mantar kitinizle ilgili gelişmeleri ilgiyle izlemekteyiz. Heralde misel elde edip paylaşım yapma aşamasına gelirsiniz:)
selamlar..

Baobab
27-11-2008, 07:34
valla ben bu amatörlükle, yiyecek biriki tane bile yetiştirebilsem çok mutlu olacağım.

Misel üretebilirsem tabi ki seve seve veriririm :)

denizakvaryumu
27-11-2008, 07:41
Baobab'ın işi zor :)

Önce kardeş bitkiler bahçesi için herkese yetecek kadar istiridye mantarı üretilecek sonra hasat edilmeyen 4-5 mantardan spor ve misel üretimine geçilecek...

Önceliği Ankara'daki üyeler olmak üzere misel dağıtımı yapılacak...

Sonrasında Baobab'ın mantar yemekleri adı altında bir başlık açılıp, pratik mantar yemekleri anlatılacak.

Tüm bunlar kolay değil :)

Biraz sabır, nisan-mayıs gibi yeni kitlerle size yardım ederim ;)

nevsune
27-11-2008, 18:32
Bu kit bana uygun büyüklükte geldi. Her yere sığdırılabilir.

Şimdi gelişmeleri izlemeye başlayalım.

Baobab
27-11-2008, 19:20
Talep bu kadar yüksek olunca, ben de, en iyisi şu sıkıcı memuriyeti bırakıp evin bir odasını mantar yetişirtireyim diye düşünmeye başladım!...

Mantar şirketleri kollasınlar kendilerini..."Baobab Mantar Holding" geldi geliyor!!

denizakvaryumu
27-11-2008, 19:39
Ceyhan'da "shitake yetiştirme" kitabı almış...

İstiridye mantarı bir yandan, shitake mantarı bir yandan...Bu kadar mantarı satsak bitiremeyiz, bir yandan da mantar kurutma işlemini öğrensek diyorum :)

Baobab
28-11-2008, 16:31
taabi canım...kurutmayı öğrenmek lazım...

o kadar mantar boşa gitmesin, günah...

Amazonn
28-11-2008, 18:07
mantarların zehirsiz oldğunu nasıl anlayacağız..evin yakınlarında kesilmiş kavak kütüğünde davamlı mantar çıkmakta ama zehirlidir die koparıp atıyorum..
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Baobab
28-11-2008, 19:39
Bana kalırsa bu konuda hiç riske girmemek en iyisi.

Güvenilir bir şirketten kültür mantarı kiti alıp üretmek ya da mantar kültüründen

geliştirmek olabilir tabi, ama

her sene bir sürü insanın mantar zehirlenmesine uğradığı düşünülürse,

internetten okuyup ya da tarife göre gidip mantar toplayıp yemek son derece

sakıncalı olabilir diye düşünüyorum.

denizakvaryumu
28-11-2008, 21:50
mantarların zehirsiz oldğunu nasıl anlayacağız..evin yakınlarında kesilmiş kavak kütüğünde davamlı mantar çıkmakta ama zehirlidir die koparıp atıyorum..
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Resimlerini buraya ekleyin, deneyimli arkadaşlar yorumda bulunsunlar.

Baobab
03-12-2008, 07:23
Merhabalar!

8 gün kadar önce gelen mantar kitinin son durumu aşağıdaki gibidir.

Daha şimdiden torbanın iç kısmındanve hatta dışarı çıkıp, sağından solundan mantar öbekleri fışkırmaya başlamışlar.

Evde yetiştirmeye çalıştığım ve de gayet nazlı gelişen diğer saksı bitkileriyle karşılaştırınca, şimdiye kadar evde yetiştirdiğim en canlı ve neşeli bitki olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

54682

54683

denizakvaryumu
03-12-2008, 08:18
Çok iyi, sadece bir yönden mi çıkıyor mantarlar ?

Nem konusuna dikkat edin, fazla nem ve hava akımının olmaması mantarda mantara yol açabilir :)

Baobab
03-12-2008, 09:20
Aslında tam olarak tek yönden çıkmıyor mantar. Torbanın öteki tarafında da mantarlar çıkıntı yapmış durumda.(ama ön tarafta daha çoklar)

Neme gelince, ilk günlerde, üzerine ikinci şeffaf torbayı geçirip öyle tutuyordum, ama sonra fazla nemden çürür diye ona da küçük delikler açtım.

Akşamları geldiğimde fısfısla nemlendiriyorum her gün, altındaki tepside de bir miktar su tutmaktayım.

Zannedersem biriki hafta içinde hasatı yapıp satışa geçer, eko köydeki 8-10 dönümlük hisseyi de finanse ederim... :D

denizakvaryumu
03-12-2008, 09:30
...
Zannedersem biriki hafta içinde hasatı yapıp satışa geçer, eko köydeki 8-10 dönümlük hisseyi de finanse ederim... :D

Yaşasın istirdye mantarları, yaşasın Baobab :D

denizakvaryumu
05-12-2008, 22:20
http://www.pilzebaum.de/html/fotostory.html

Baobab
06-12-2008, 07:29
Arkadaşlar,

Ben dün dayanamayıp mantar kitinden dşarı sarkan ilk mahsülden topladım ve şu an ilk mantar soteyi yapmış durumdayım!

Nevsun'dan özenerek temin ettiğim ekmek yapma makinasından çıkan ekmekle yendiğinde, gayet lezzetli, taze ve de organik olan tadını daha da iyi anlamak mümkün!... ;)

Benim mantar kitinden hasat yaptıkça, diğer mantarların akibetini de ayrıca düşünürüz.

Artık misel mi yaparız, arkadaşlara misal olsun diye dağıtır mıyız, kardeş bitkiler bahçesine mi dikeriz, yoksa oturup hepsini afiyetle yer miyim bilemem...

Ruh halime, iştah durumuma göre!!...:D

tolgahann
06-12-2008, 17:27
Bende bu gün marketten bir miktar istiridye mantarı aldım sote yapmayı düşünüyorum.Almak isteyenler için carrefour da var.Yarın buraya yazı yazabilirsem bol bol istiridye mantarı tüketebiliriz.:D:D

odemis35
06-12-2008, 18:48
Sayın forum üyesi arkadaşlar,
Hepinizi çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum.Bende red robin dometes yetiştirmeye çalışıyorum.Birde büyük bal kabağı yetiştirmeye çalışıyorum. Diğer gruplardaki tohum ve çelk paylaşımını burada misel paylaşımı yaparak geliştirebilecğimize inanıyorum. Bu bakımdan mantar üzerine uzmanlaşmış arkadaşlardan bu konuda acil yardım beklemekteyim.Bu vesile ile tüm arkadaşların bayramını kutlarım.Selamlar...

tolgahann
06-12-2008, 23:45
Ben hepsini yedim ama bu yediğim mantarlardan misel elde edebilirmiydim?

Baobab
07-12-2008, 09:05
Aslında emin olun, benim de bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok, ama yaparak, izleyerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Eğer şu mantar kitinden iyi ürün alabilirsem, misel elde etmeyi, diğer mantar türlerini denemeyi ya da bahçede yetiştirmeyi daha sonra düşüneceğim.

bonsade
07-12-2008, 12:49
Bu mantarları doğada gördüğümüzde toplayıp yemeğe korkarız . Bu konoda Sayın Pakkaner' in bir uyarısıda var. Nasıl korkmadan yiyebiliyorsunuz. Ben de korkmadan yetiştirip yemeyi çok isterdim.

Baobab
07-12-2008, 17:08
Agro mantar'ın sanayi üretimi için yetiştirdiği mantarlardan olusan mantar kitinden siparis verdim.
Yani kendim bir yerden mantar toplayıp yetiştirmiyorum.

fahrikucuktas
12-12-2008, 16:55
sayın baobab doğadan her zaman topladığım bir mantarı kışında yemek için bana bir fikir verdiniz.ilgi ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

odemis35
12-12-2008, 17:29
Sayın Serdar1 kardeşimiz,
Acaba misel üretimindeki son durum hakkında bilgi verebilirmisin?

nevsune
29-12-2008, 18:43
Merhabalar!
Daha şimdiden torbanın iç kısmındanve hatta dışarı çıkıp, sağından solundan mantar öbekleri fışkırmaya başlamışlar.
54683

Bu ne ya. Ben nasıl kaçırmışım bu görüntüleri.
Harika olmuşlar, gerçekten mantar gibi fışkırmak diye buna denir herhalde:)

Tadı nasıl, normal kültür mantarından daha farklı mı? (komşuda pişti de bize neden düşmedi?)

denizakvaryumu
29-12-2008, 21:11
Sn.Baobab dan bir de son durum fotosu isteriz.Mantar yemekten sanırım foruma yazmaya vakit bulamadı :)

vrskl
31-12-2008, 08:34
Arkadaşlar Antalya merkezde istiridye(kayın - yaprak - kütük)mantarının üretimini 365 gün yapıyoruz. Daha önce kavak kütüklerindeki resimleri buraya koymuştum. Şuan realde ve bazı bimlerde satılıyor mantarlarımız ayrıca pazarlarda da satışını yaptırıyoruz. Toptan 1 kğ mantarın fiyatını 4ytl den veriyoruz. isteyenlere kitte gönderebilirim. kitlerimiz 11-12 kğlık poşetler içerisindedir. 1kğ kit fiyatı 0,50YTL. Tabi bu fiyatlar Antalya teslimi. Kitlerden ortalama %30 oranında mantar toplarsınız. Osman Kozanoğlu 0532 5665420

AfyonluSedat
19-01-2009, 21:49
Syın Osman bey(vrskl) .Shiitake kiti var mı? Veya tıbbî mantar olarak adlandırılan mantar çeşitlerinden kitlleriniz var mı?

serdar1
20-01-2009, 07:41
Misel üretiminde bir gelişme yok sanırım soğuk havaya denk geldiğinden mantar oluşumları halen yok ama bahar ayına kadar o durumda bekleteceğim.Bahar ayında da Talaşlarda mantarlar oluşmazsa sanırım başarılı olamadık derim.

Schrodinger
18-10-2009, 14:05
Konuyu sonuna kadar okudum ve bir kaç noktaya değinmek istiyorum. Öncelikle mantarların tohumları olmaz, sporları olur ve biyolojik açıdan bakacak olursak bu sporların tohumla hiç bir benzerliği yoktur. Sporlardan haplozom (ürememiş) misel üretilir, iki farklı dominant (baskın) spordan oluşan miseller birleştiğinde haplozom (üreme gerçekleştirmiş) hale gelirler ve bu durum kısa sürede tüm koloniyi etkiler. Subsrat tam olarak kolonize olduktan sonra ise üretim tekniğine göre ya yumurtacık olarak ekim yapılır yahut et gövdenin oluşması için gerekli şarklar sağlanır.

İstridye mantarı türü, uygun büyüklükte ve şekilde et gövde için ışığa ve 22-25 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar, et govde oluşturma esnasında, düşünülenin aksine yüksek miktarda FAE (Taze Hava Sirkülasyonu) üremeyi son derece pozitif etkiler. Bu nedenle nem dengesini (60%-80% BN) koruyarak subsrat mümkün olduğunca çok havalandırılmalıdır.

Devamlı mantar üretimi için bir kaç farklı yöntem gerekebilir, bu yöntemlerin bir kısmında yüksek miktarda sterilite gerekirkez, bazılarında ise çıplak elle çalışmanın hiç bir sakıncası yoktur. Bunun en basit yöntemi ise, siyah bir kartonun üstüne dökülen sporların ıslak talaşın üstüne serpilmesidir lakin yumurtacık oluşturulacak ise buğday sterilizasyonu yapıldıktan sonra steril koşullarda buğdaya spor aşılaması yapılmalıdır. Bu yöntemle son derece hızlı ve yüksek miktarda yumurtacık (spawn) oluşturulur ve bu yumurtacıklarla inanılmaz derecede yüksek miktarda selüloz tabanlı subsrat (talaş, karton, defter, mdf, kütük) aşılanabilir.

Samana yumurtacık aşılama ile ilgili bir vidyo için ise aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

http://video.google.com/videoplay?docid=8149080156995990558&hl=en#

Dudi
14-01-2010, 16:35
Mantarı normal bir odada yetiştirmek sorun olmaz değil mi?

gece
16-01-2010, 23:37
Mantarı normal bir odada yetiştirmek sorun olmaz değil mi?

Normal oda?

Mantarların (ve tabii diğer tüm canlıların) yetişmesi için belirli şartlar vardır. Bunların sağlanması gerekir. Düşünecek olursanız canlı türleri içerisinde genelimizin en az bilgi sahibi olduğumuz canlılar mantarlardır. Çoğumuz bitki sanırız. Oysa bilimsel olarak bitki olmadığı gibi hayvanlara daha yakın oldukları bile ortaya konmuş durumda.

Sorunuzun amacı sanırım; mantar kiti ile ev ortamında kendi mantarımızı yetiştirmenin mümkün olup olmadığı.

Kitlerin amacı zaten uygun ortamı sağlayabilecek kişilerin kendi mantarlarını yetiştirmeleri. Bunu pratikte uygulayan arkadaşlarımız var ve sorunuza tam yanıtı vereceklerini umuyorum.

gece
"sorun olmaz"ın başka açıdan sorulup, mantar için değil de ortamda yaşayanlar için sıkıntı yaratıp yaratmayacağı ihtimalinin merak edildiğini de düşünen forum kişisi

Dudi
17-01-2010, 01:21
Evet sevgili gece ben de sizin merak ettiklerinizi merak ediyorum :)

mjpo
21-01-2010, 17:22
Merhabalar..
Burada yazanların tamamını okudum ama aklımda ki soruların cevaplarını bulamadım ve bilen arkadaşlara sormak istedim..
Kavak mantarı yetiştirmek istiyorum;
-Agromantarda satılan kitlerin bir tanesinden kaç kilo mantar alınabilir?
-Alınan bir kitin ömrü ne kadardır?Senede kaç kere mantar alınabilir?
-Anladığım kadarıyla kendimiz çoğaltamıyoruz bu mantarları.Misel alarak kendi yaptığım karışımlarda bu misellerden mantar elde edebilir miyim?
-Bir kitten mantar hasat edilip daha sonra o kit atılıyor mu yoksa aynı kit mantar vermeye devam ediyor mu?

Ayrıca agromantara mail attım ödemeye nasıl yapacağım konusunda ama cevap alamadım..

delifisek2000
21-01-2010, 18:00
agromadan 1.5 hafta kadar önce yaprak mantarı kiti aldım, ilk geldiğinde üstünde mantarlar vardı bi kaç gün haraket olmadı. normal soba yanan bi odaya koydum ustune sera yaptım gunde bi kaç kere su sıktım ve sonunda hareket başladı ve şu anda çok iyi diyebilirim...

kitimden bi kaç fotoğrafı
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=58592

ayrıca ödemeyi posta çeki banka havalesi şeklinde yapabiliyoruz. Mail yoluyla ulaşmak baya zor o yüzden aramanızı tavsiye ederim..

mjpo sorularına gelince
-kitlerden ortalama %30 verim alınacağı söyleniyor
-kitler 5-6 sene boyunca ürün verebiliyorlarmış
-misel satışı da yapıyorlar, miselleri uygun sterilize edilmiş malzemeye ekip kendi kitimizden mantar elde edebiliyoruz.
-kitten mantar alındıktan sonra kit mantar vermeye devam ediyor..

mjpo
21-01-2010, 23:21
agromadan 1.5 hafta kadar önce yaprak mantarı kiti aldım, ilk geldiğinde üstünde mantarlar vardı bi kaç gün haraket olmadı. normal soba yanan bi odaya koydum ustune sera yaptım gunde bi kaç kere su sıktım ve sonunda hareket başladı ve şu anda çok iyi diyebilirim...

kitimden bi kaç fotoğrafı
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=58592

ayrıca ödemeyi posta çeki banka havalesi şeklinde yapabiliyoruz. Mail yoluyla ulaşmak baya zor o yüzden aramanızı tavsiye ederim..

mjpo sorularına gelince
-kitlerden ortalama %30 verim alınacağı söyleniyor
-kitler 5-6 sene boyunca ürün verebiliyorlarmış
-misel satışı da yapıyorlar, miselleri uygun sterilize edilmiş malzemeye ekip kendi kitimizden mantar elde edebiliyoruz.
-kitten mantar alındıktan sonra kit mantar vermeye devam ediyor..

Cevap için teşekkür ederim..

Acaba neye göre %30?Sanırım kit içerisinde ki misel sayısına göre %30 mantar çıkıyor.Bu kilo olarak neye karşılık geliyor olabilir ki?

delifisek2000
22-01-2010, 01:03
sitede kit 5kg diyor ama gelen kit 10 kg. dı. %30 da bu ağırlık üzerinden oluyor yani 3kg gibi bi verim almak mümkün ama uygun ortam sağlandığında sürekli verim alınabileceği için bu oranın üzerine çıkar diye düşünüyorum...

aht09taz
14-12-2010, 16:44
Hocam görüntülü öğreti çok faydalı oldu. Gerçekten çok güzelmiş. Teşekkürler.

the_mc
18-12-2010, 17:46
Hocam görüntülü öğreti çok faydalı oldu. Gerçekten çok güzelmiş. Teşekkürler.

anlattıkları kısmen dogru. bir işe yarar mı dersen yarar ama cıkacak mantarlar spor elde etmek için kullandıgın mantara benzemez, verimi düşükte olabilir.

sheweps
04-02-2011, 12:56
Ben yaprak mantarı üretimine başladım afyonda. denizlide hayger organik gıda diye bir firmanın teşvikiyle girdim adamlar tesisini kurdular kompostunuda onlardan aldım mantarımıda onlara satıyorum.Zaten firma greken desteği sağlıyor belirli rutlar halinde işletme ziyareti yapıyor. Bana cazip gelen şeyleri firmanın %25 garanti etmeleri oldu.benim iişletmem için firma 3.5 ton mantar garanti etti.ben üretime başlayalı 42gün oldu 90 gün ömürlü demişlerdi kompostları için ben 2700 kğ mal aldım daha önümde 50 gün var tebrik ediyorum beni hiç yalnız bırakmadılar.

Cumhur Tonba
04-02-2011, 14:34
Tebrikler sheweps. Sitemize hoş geldin.

adem_09
07-02-2011, 13:22
Merhabalar.
Alacagınız mantar kiti yüzde otuz verim elde edersiniz. Bu da bir kit ortalama 10 kg olgununa göre yüzde otuzu 3 kg mantar elde edebilirsiniz.Yüzde otuzluk verimi alabilmeniz için mantar çıkımında nem ve havanın çok önemi var.
Bir kitin mantar çıkımı basladığından sonra 2 ay verim veriyor . Daha sonrada verim veriyor ama mantar çıkımı azalıyor ticari olarak yapıldığında kar bırakmamayı baslıyor.

Kendinizin mantar üretme konusunda yapabilirsiniz. komposttunu hazırlayıp pastorize etmeniz gerekir bu da zor olduğundan yapmanız biraz oluyor.Diger aşamaları kolay .
Kendim komposttumu yapıyorum ve miselini hazır alıyorum ve mantar üretimini başardım.
Bu işi ticari olarak yapmak işteyenler ilk basta azdan denesinler.

lawinya
09-02-2011, 20:48
selam aranıza yeni katıldım. bende kendi çapımda istridye mantar yetiştirmeye başladım.başarılıda oldum sanırım . ileriki günlerde resimlerini sizlerle paylaşabilirim. herkese başarılar dilerim.

aliduran_
06-03-2011, 11:36
*** arkadaşlar..
ankarada bir firmadan istiridye mantarı hobi kiti aldım..sonuç oldukça iyi..10 lt lik bit kitten 6 kg mantar üretmeyi başardım..şu an ticari üretim için çalışmalarım devam ediyo..

firmanın web sitesi
www.mantarim.net

idris şenol
08-03-2011, 10:59
mantar miseli olarak satış varmı yağni hazır kit deyilde tohum olarak

alpix
18-03-2011, 12:00
arkadaşlar amatör olarak mantar yetiştirmekteyim(kavak mantarı) ancak bu ürün ağaçta yeştiği için yetişme zamanı uzun oluyor.kısacası bu tür ağaçta yetişen mantarlar için verimi daha fazla ve daha az zamanda yetiştirebileceğim kompostlar hakkında bilgi veren olursa (mümkünse temin edebileceğim malzemeden olan tarifle olsun)sevinirim şimdiden teşekkürler

gumusbahce
06-04-2011, 23:52
Ben yaprak mantarı üretimine başladım afyonda. denizlide hayger organik gıda diye bir firmanın teşvikiyle girdim adamlar tesisini kurdular kompostunuda onlardan aldım mantarımıda onlara satıyorum.Zaten firma greken desteği sağlıyor belirli rutlar halinde işletme ziyareti yapıyor. Bana cazip gelen şeyleri firmanın %25 garanti etmeleri oldu.benim iişletmem için firma 3.5 ton mantar garanti etti.ben üretime başlayalı 42gün oldu 90 gün ömürlü demişlerdi kompostları için ben 2700 kğ mal aldım daha önümde 50 gün var tebrik ediyorum beni hiç yalnız bırakmadılar.
Sweps isimli arkadaş Hayder'in yardımlarıyla mantar üretimine başladığını ballandıra ballandıra anlatıyor fakat anladığım kadarıyla ikisi aynı kişi. Sanırım gaza getirmek amaçlı. Bkz. http://www.ticaretfuari.net/index.php?option=com_productbook&Itemid=406&func=detail&id=2439

rerkel
12-04-2011, 16:12
Kayın mantarı (yaprak mantarı, kavak mantarı veya istridye mantarı olarak da bilinir) verimi, uygun koşullar sağlandığında % 35 tir. % 35 ten kasıt, yaş kompost ağırlığının % 35 kadarı mantar alınır. Mantarlar diğer bitkiler gibi besinlerini kendileri üretmezler, bulundukları ortamdan besinleri alırlar. Bu nedenle aşağıda aliduran arkadaşın ifade ettiği gibi %60 verim almak mümkün değildir- eğer böyle bir şey varsa mucize yaratmışlar demektir. Doğru bilgilendirme yapmak önemlidir. Mantar kompostu veya kiti belli bir süre mantar verir ve daha sonra bekletirseniz belki 1-2 mantar daha alırsınız ancak kompostta kokuşma ve bozulma başlar, mantar kalitesi düşer. Bu nedenle mantar kitlerinden maksimum 45 gün süre ile mantar alınır ve daha uzun süre bekletmek ekonomik değildir. Ağaç kütüklerine yapılan ekimlerde verim süresi daha uzundur ancak toplamda alacağınız mantar gene ağırlığın % 34-40 kadarını geçmez.
Değişik mantar miseli çeşitleri ve kitleri için www.erkel.net.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

the_mc
23-04-2011, 12:13
talaş ile yapılmış komposttan en az diyorum 6-7 ay daha mantar alırsınız ama kendinize yetecek miktarlarda akşam yemegi olur :) benim yaptıgım çalışmalarda ve deneyimlerimde böyle oldu. formülü 3 talaş : 1 kepek

ek olarak mantarların çıkma mevsimine girmiş bulunuyoruz benim evdeki hobi olarak yaptıgım küçük kitlerde mantarlar çıkmaya başladı ;)

klmc
25-08-2011, 18:35
arkadaşlar facebookda gezinirken istiridye mantarıyla ilgili bir sayfa buldum video görüntüsüde var bana çok ilginç geldi sizlede paylaşıyorum.

http://www.facebook.com/pages/HAYGER-yaprak-istiridye-kay%C4%B1n-mantar-%C3%BCretim-ve-dan%C4%B1%C5%9Fmanl%C4%B1k/117652168315048?sk=wall

samiye
21-10-2011, 21:13
herkese merhabalar, siteye yeni geldim, aranızda kütükte yaprak mantar yetiştiren arkadaş varsa bilgilerinden faydalanabilir miyim? henüz bu konular hakkında fazla bilgim yok, hobi olarak başlamak istiyorum, şididen teşekkürler...

Avanos
14-11-2011, 22:35
Arkadaşlar Firma ismi veren arkadaşların mesaj sayısı genelde çok az dikkat etmek gerek aynı kişiler olup firmaların reklemını yapabilirler

mustafa14
16-11-2011, 13:26
merhaba arkadaşlar ben yaklaşık 250 mt bir bodrum katında agaç mantarı yetiştirmeyi düşünüyorum bu konuda daha önce deneyimim yok neler yapmam gerektigi hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim ***.

hevdem
17-11-2011, 12:09
herkeze selam bayramda memleketim bingöle gittim biraz kavak mantarı topladım yedim etten daha güzeldi diyebilirim benim merak ettiğim kesik ağacın üstünde bi mantar çeşidi daha vardı onlarıda aldım ama yemedim resmini çektim resimdeki beyaz mantarlar zehirlimidir türü nedir acaba yardım ederseniz sevinirim

Delimus
17-11-2011, 12:18
Kitlerle kendi yaptığımız arasındaki tek fark pastorize olmasımı ? Ekimi makine ile yapıyorlarmış bu kaliteyi etkiler mi ? Elle ekince verimde azalma olur mu ?

24m2 çim odamda denemek istiyoruz bu kış ...

atalay atabey
29-11-2011, 23:19
merhaba arkadaslar kavak mantarı yetıştırmek ıstıyorum. bu konuyla ilgili bana yardımcı olan arkadaslar arıyorum tesekkurler..

anamurluke
21-12-2011, 22:24
değerli dostlar bir firmadan aldığım istiridye mantarı miseli ile ben de başladım bu işe önce bir sera yaptım dikey ve raflı,kavak talaşı ile karıştırdım miselleri ancak talaşı pastörize edemedim ve pastörize etmeden ektim sera içerisindeki sıcaklık genelde 14-15C civarı nemlilik ise %72 civarında başlangıçta miseller naylon poşetteki kavak talaşını hızla sarmaya başlamıştı ama bugün baktığımda misellerin bazı noktalarda kararma yaptığını gördüm bunu iki sebebe bağladım: 1-talaş steril oladığı için hastalık bulaşmış olabilir 2-belirli aralıklarla ıslatmamıştım. sizlerden öğrenmek istediğim normal şartlarda miselin komposta ekilmesinden sonra ortalama kaç günde ilk hasat yapılabilir?ayrıca yukarıda anlattığım üretim sistemindeki hatalarım nelerdir?

anamurluke
21-12-2011, 22:26
kaynatma dışında talaşı alkol ya da çeşitli kimyasallarla sterilize etme metodları varmıdır ? bazı güneydoğu asya ülkelerinde sönmemiş kireç kullanılarak sterilize yapılıyormuş

anamurluke
21-12-2011, 22:32
bir hint sitesinden aldığım sterilizasyon metodu ve kullanılan kimyasalların isim ve oranları şu şekildedir:
MANTAR KOMPOSTU STERİLİZASYONU
100Lt suya :
7.5gr Carbendazium
50ml Formaldehyde

ancak kompostun ne kadar süre ile bu karışımda bekletileceğini öğrenemedim

my1981
02-01-2012, 11:40
Forumda mantar başlığını görünce bende birşeyler paylaşmak istedim. Ekteki resimlerden sonuncusu hariç diğerleri aynı mantarın birer gün arayla çekilmiş fotğraflarıdır. Bu arada kompostu kendim yaptığımı belirtmek isterim. Şu an mantarı koyacak düzgün kapalı bir mekanım olmadığı için yapmıyorum. Ama boyle imkanı olan arkadaşlara aslında hiçte zor olmayan bu işi tavsiye ederim. Bu arada çok uzman olmasamda soru soran olursa elimden gelen yardımı yaparım. Herkese saygılar.

arzuakyurek
02-01-2012, 14:32
Sayın My1981 çok güzel ürün almışsınız, bende bir firmadan iki torba istiridye mantarı kiti aldım şimdilik karanlık yerde durması gerekiyormuş, torbalar beyazlayınca t şeklinde kesmem gerekiyormuş. Yapmam gereken başka birşey varmı acaba? Sevgiyle kalın.

my1981
02-01-2012, 18:07
Sn. arzuakyurek resimdekiler hazır kit değil. Ben en iyi sonucu kuluçka aşaması dediğimiz aşamada karanlıkta ve 25-30 C sıcaklıkta muhafaza ederek almıştım. Kompostu yaptığım 23. günde poşetler beyazlamış hatta hava alması için açtığım deliklerden mantar çıkmaya başlamıştı. Yanlız mantar çıkmaya başladıktan sonra en iyi sonucu 15-20 C aralığında ve hafif işiıklı ortamda almıştım. Saygılar.

adem_09
17-01-2012, 10:08
selam arkadaşlar
İstiridye mantarı az olarak yapıldığında randıman alabilirsiniz ama odayı büyütüp tonazlı kompost koyduğunuzda odanın havalandırması ve nemini ayarlamak sorun olabilir. Benim üretime baslamamın 3. yılı bu sene verim almayı basladım. Kompost yaparken kesinlikle pastorize etmek gerekiyor.

adameran
14-02-2012, 16:09
Forumda mantar başlığını görünce bende birşeyler paylaşmak istedim. Ekteki resimlerden sonuncusu hariç diğerleri aynı mantarın birer gün arayla çekilmiş fotğraflarıdır. Bu arada kompostu kendim yaptığımı belirtmek isterim. Şu an mantarı koyacak düzgün kapalı bir mekanım olmadığı için yapmıyorum. Ama boyle imkanı olan arkadaşlara aslında hiçte zor olmayan bu işi tavsiye ederim. Bu arada çok uzman olmasamda soru soran olursa elimden gelen yardımı yaparım. Herkese saygılar.

sayın my1981,
İstiridye mantarı oldukça sevdiğim ve yemenin birçok türünü icat ettiğim bir mantar; haftada ortalama bir kilo tüketiyorum tek başıma:p Evde nasıl yetiştiririm; kompostu nasıl yaptınız? Evde yerim müsait; hatta kileri düzenleyebilirim. Tavsiyeleriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekürler. :rolleyes:

adem_09
14-02-2012, 20:25
Selam arkadaşlar
Ticari amaçlı mantar yetiştiriciliğin kompost aldığınız firma ile anlaşma yapın. Kompost sarmama durumunda para iade veya kompost verme anlaşması olması gerekiyor .
Üretimde randıman yüzde 25 dir bu rakam dünya genelinde mantarcıların verdiği rakamdır. Kompostun kalitesi ve üretim esnasında yapılan işlemler üretimi çok etkiler.
Kompost yapımında pastorize çok önemli.
Küçük çaplı kompost yapımında 200 litrelik varillerde kaynatma uygundur.

my1981
14-02-2012, 20:32
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.

yesill
15-02-2012, 08:53
Merhabalar,

Dün Agromantar firmasından sipariş ettiğim mantar kiti, yanında bir de açıklama yazısı ile birlikte elime ulaştı.

Mantar kiti, 6 kiloluk bir plastik torba içerisine yerleştirilmiş talaş kompostu içerisinde mayalanmış mantar sporlarından oluşmakta (bir kısmı daha şimdiden başlarını torbadan uzatmış bile!)

Paketle birlikte gelen açıklama yazısında,

1- Suni gübre içermeyip %100 doğal olduğu
2- Direkt ışık almayan, ancak bir miktar ışık gören bir yere ihtiyaç duyduğu
3- Kompostu içeren torba açılmadan, ancak günde bir kaç kez sprey ile ıslatılarak nemlendirilmesi gerektiği (torba üzerinde küçük delikler varmış, oradan nemi çekebilecekmiş)
4- Eğer isteniyorsa, küçük bir naylon sera hazırlanıp onun altında yetiştirilmesinin daha iyi sonuç vereceği, bildirilmekte.

2-3 hafta içerisinde ilk hasat yapılabilecekmiş.

Mantarlar büyüdükçe, gelişmeleri fotoğraflayıp gönderiririm foruma.

Kargo ücreti ne kadar tuttu acaba?

adem_09
16-02-2012, 21:20
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.

Bir paket samanın içine talaş , kepek , alçı koyacaksınız . Bu karışımı 80 derece sıcaklıkta suyun içinde yaklaşık 60 dakika bekleyecek . Suyunu süzdereceksiniz nem oranı yüzde 70 civarında olması gerekiyor anlmanız için samanı elinizin arasını aldığınızda parmaklarınızın arasından su damlamayacak ve sıcaklığı 20 derece düştüğünde ekimi yapabilirsiniz. Tohumu 100 kilo kompost tun içine en az 2 kilo tohum atmanız yeterli olur.
oranları:
yüzde 45 saman
yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız
yüzde 5 ile 8 arası kepek
yüzde 2 alçı

my1981
17-02-2012, 10:00
Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.

adem_09
17-02-2012, 17:54
Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.

Sizin yaptığınuz gibi ilk önce ıslayıp bekleterek yapanlarda var. Ben suda bekletme yapmıyorum.
Verdiğiniz kompost karışımı uygun gözüküyor. Talaşınız kaba talaş değil ise 20 kğ çok olur . Kompost tu torbalarken ince talaş çok olduğunda kompostunuz çok sıkı olur .

yesill
20-02-2012, 08:05
Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?

Baypolen
20-02-2012, 10:35
sayın yesill, misel ücreti ne kadar tutuyor.en az ne kadar alabiliyoruz

yesill
20-02-2012, 14:32
Sayın Baypolen ben 1kg aldım.1 kg:10 tl. En az bu kadar alınabiliyor. Benim kargom bugün geldi hatta kitin üstünde küçük mantarlar bile var...

yesill
20-02-2012, 14:33
Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...

my1981
20-02-2012, 15:22
Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sfpkPJw32f0) seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.

my1981
20-02-2012, 15:27
Birde farklı bir yontem var onda da steril edilmiş kompostu temiz bir yere yayıyorsunuz soğuduktan sonra nekadar misel eklenecekse onu kompostun üstüne serpiştiriyorsunuz sonra bunu poşete dolduruyorsunuz. Onunda video sunu ekliyorum Oyster mushroom 0 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Js82wyMExs0&feature=results_main&playnext=1&list=PL26C4160CA2CD947A)
inşallah bunlar ilgilenen arkadaşlara fikir verir ve yardımcı olur herkese saygılar.

my1981
20-02-2012, 15:29
Bir de arkadaşlar en çok dikkat edilmesi gereken ekim sırasındaki temizlik. Örneğin kirli elle tohumu poşete ekmeyin **** kirli zemine kompostu yaymayın. Son olarak sıcak komposta miseli dokmeyin. 20-25 dereceye kadar soğumasını bekleyin tabi bunu ne kadar çabuk yaparsdanız o kadar iyi olur.

adem_09
21-02-2012, 07:57
Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?

Sayın yesil
Hazırladığınız komposttun içine kepek katın . Kepek mantarınızın vitamini olur kepekten de beslenir . Alçı katmanızda fayda komposttu yaparken ph oranı var düşük ise kireç katmanız gerekiyor ph yüksek ise alçı katmanız gerekir siz alçı katın ph yüksek olursa komposttunuz sarmaz ve mantar alamazsınız.

adem_09
21-02-2012, 08:00
Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...

Sayın yesil
Kompost hazırlarken 100 kğ yaş komposttun içine en az 2 kğ tohum atmanız gerekir. Sizin 1 kğ tohum 50 kğ yaş komposttunuzu yeter.

yesill
21-02-2012, 09:05
Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.Karlar erirse inşallah 1-2 hafta içinde köye gidip kompost hazırlamayı düşünüyorum. Anneme süpriz olsun.Kadıncağız ağaç köklerinde mantar arayıp duruyor.1-2 kök bulunca da petrol bulmuş gibi heyecan yapıyor :)

yesill
21-02-2012, 09:09
Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sfpkPJw32f0) seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.

Sayın my1981 ilginiz için teşekkür ederim.Şuanda kullandığım pc ile ne yazıkki video izleyemiyorum ama ilk fırsatta videoyu izleyeceğim.Anladığım kadarı ile söylediğiniz yöntem ile elimdeki misalen 1 kg miseli 2-3 kg oranında arttırabilirim.Peki elimde bulunan miseli ne kadar sürede ekim yapmalıyım.Belli bir bekleme süresi var mı?Siparişimle gelen misel kapalı poşet içinde ve kurutulmuş bir görüntüsü var. Ne kadar süre bu halde kalabilir? Son olarak misel üretimini kendimiz ürettiğimiz mantarlar üzerinden yapabilirmiyiz acaba?

my1981
21-02-2012, 13:58
Sn. yeşil
Muhtemelen size gelen miselde buğday üzerine sardırılmış şekilde gelmiştir. Kuru olduğunu zannetmiyorum. Buzdolabında saklayarak miselin çoğalmasını yavaşlatabilirsiniz yani buğdayı kullanıp üremeye devam edecek ve besin bitince misellerde ölecek. Bence 1 hafta 10 günü geçirmeyin **** madem bekleteceksiniz dediğim yontemle çoğaltmayı deneyin. Son olarak konuya hakim arkadaşlar daha iyi bilir ama bildiğim kadarıyla misel üretimi başlı başlına bir bilim. Galiba miseller mikrobiyolojik besin petrilerinin üzerine steril ortamlarda ekilip çoğaltılıyor. Yani hassas bir iş.

yesill
23-02-2012, 05:41
Urban Survival Gardening Diary # 6 Making The Most Of Your Mycelium. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bkylX6aJnIU&feature=endscreen&NR=1)
Bu videoda misel üretimini anlatıyor galiba arkadaşlar.Yanılıyor muyum yoksa.

yesill
23-02-2012, 05:42
Oyster Mushroom Update - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=g_ej7mC6H1U&feature=related)
Birde bu var.

my1981
23-02-2012, 11:03
Sn. yesill gönderdiğiniz videolardaki vatandaş başlangıç olarak yine hazır misel kullanıp çoğaltmaya çalışıyor. Yanlız buradaki çoğalan miseli buyuk miktarlara ekim yapmak sorun olacaktır. Sonuçta kağıdı nasıl parçalayıp samana ekim yapacaksın. Ama bu şekilde çoğaltılmış miseli buğdaya sardırıp ekim yapılabilir. Yanlız sayenizde bir video buldum onuda paylaşıyorum bu videodaki vatandaş direk mantarın dibinden parçalar kesip kağıdın arasına yerleştiriyor.
Starting Mycelium at home - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=lWXZfaEjQbQ&feature=related)

my1981
23-02-2012, 11:04
Birde benim bahsettiğim yontemin yapılışını anlatan bir video paylaşıyorum. Burada bir miktar miseli tam 6 kat çoğaltıyor.
Grain to Grain Transfer. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=jdpUXu5_L9I&feature=related)

sakagun
24-02-2012, 11:38
Mantarlar çıkmaya başladı. :)

adem_09
24-02-2012, 12:16
Hayırlı olsun diyelim.
Resimde gördüğüm kadarıyla deliğin alt kısmında naylon altında mantarda var. Deliği çok az büyütmenizde fayda var . Genişletirken dikkat edin mantar zarar görmesin.

yesill
25-02-2012, 21:29
Benim kitte henüz bir hareket yok bekliyorum bakalım. Almış olduğum miseli inceledim dediğiniz gibi buğdaya sardırılarak üretilmiş.Kompost yapıp ekmeyi düşünüyordum ama köyde hala kar var. Önümüzdeki hafta sonuna bıraksam bu kezde misel ölmeye başlar diye düşünüyorum.Yarın bahçede bulunan yakacak kayın odunlarını kısa kütükler halinde kesip ağaç kabuklarının arasına misel yerleştirmeyi ya da kütükleri kısa kısa kesip aralara misel yerleştirip kütükleri birbirine çakmayı düşünüyorum.Youtube da öyle bir video görmüştüm.Kütükleri o şekilde yapıp karanlık oda sıcaklığında ve nemli bir ortama koymayı düşünüyorum.Ama naylon vb. sarmayı düşünmüyorum. Yukarıdaki videoda görülen karton üzerinde misel alma yönteminde olduğu gibi bende yapabilirmiyim acaba.Markette satılan kültür mantarlarından alsam ve videoda yapıldığı gibi karton üzerine küçük küçük parçalasam misel alabilirmiyim acaba?Son bir şey buğday yerine mısır kullansam yine olur mu ki?

sakagun
28-02-2012, 10:45
Mantarların bugünkü durumu.
İki delikten daha mantar çıkmaya başladı.

dünyam1
28-02-2012, 12:35
Arkadaşlar miseli nereden aldınız ,bende satın alayım..

yesill
28-02-2012, 19:07
Agromantar dan aldım

dünyam1
28-02-2012, 20:10
sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?

dünyam1
28-02-2012, 20:15
sayın sakagun mantarları görünce bende heveslendim ,bende alıp yetiştireceğim inşallah.

sakagun
28-02-2012, 21:35
Yetiştirmenizi tavsiye ederim, çok zevkli.

Kütük üzerinde yetiştirmede hangi ağaçların kütükleri kullanılabiliyor? Bilen var mı? Internet'ten araştırdım. Kayın, kavak, söğüt ve ceviz yazıyordu. Tüm ağaçların kütükleri kullanılabilir mi?

Bir de kütüğü kullanmadan önce sterilize etmek gerekiyor mu?

adem_09
29-02-2012, 10:40
Yetiştirmenizi tavsiye ederim, çok zevkli.

Kütük üzerinde yetiştirmede hangi ağaçların kütükleri kullanılabiliyor? Bilen var mı? Internet'ten araştırdım. Kayın, kavak, söğüt ve ceviz yazıyordu. Tüm ağaçların kütükleri kullanılabilir mi?

Bir de kütüğü kullanmadan önce sterilize etmek gerekiyor mu?

Kütükte yetiştirme yönteminde pastorize etmeyi gerek yok. Kütüğünüz yeni kesilmiş ise su içinde bekletmeniz gerek yok . Kütüğünüz kuru ise bir gün suyun içinde bekletmeniz gerekiyor.
Kayın , kavak , sögüt , selvi türü agaçlarda yapabilirsiniz.
Misel kültürü kütüğe açılan deliklere aşılanmaktadır. Kütük uzunluğu boyunca açılan delikler arası mesafe sıra üzeri 15-20 cm ve sıra arası 5-10 cm olmalıdır. Mantar gelişimini hızlandırmak için delikler baklava biçiminde yerleştirilmelidir. 15 mm çap ve 5-6 cm derinliğe sahip aşılama deliklerinin açılmasında matkap kullanılır
Aşılamada kullanılan miselin kurumasını engellemek için aşılamadan sonra delikler sıcak balmumu veya köpük tıkaç ile hemen kapatılmalıdır. Farklı çeşitteki balmumları kullanılabilmektedir. Birçok üretici sadece parafin kullanırken bazen parafine mineral yağ karıştırılmaktadır. Parafin sıcak olarak uygulanmalıdır.

yesill
01-03-2012, 20:49
271745

271746

271747

271748

271749

Buda benim mantar kitimin görünümü

yesill
01-03-2012, 20:55
sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?

Sayın dünyam1 ;kit hazır olarak geliyor sadece uygun ortamı ve bakımı yapmanız yeterli. 1 kit mantar türlerinin hepsinde 15 tl misel kg 10 tl

sakagun
03-03-2012, 11:04
Mantarlar büyüyor. 10 yerden daha mantar fışkırdı. Kavak kütüğü bulabilirsem kavak üzerinde yetiştirmeyi deneyeceğim.

Safranlı
03-03-2012, 13:23
Bu konu çok ilğimi çekti
kavak kütügünde yapmaya başalasam öncelıkle misil yani tohumu alınca başlayabilirmiyim

17faruk
04-03-2012, 20:58
S.A ADEM bu işe bizde girmeye hazırlanıyoruz amatör olarak da misel bulamıyoruz.nerden temin edebiliriz bu konuda yardımcı olabilirsen seviniriz.hayırlı günler.<
Merhabalar.
Alacagınız mantar kiti yüzde otuz verim elde edersiniz. Bu da bir kit ortalama 10 kg olgununa göre yüzde otuzu 3 kg mantar elde edebilirsiniz.Yüzde otuzluk verimi alabilmeniz için mantar çıkımında nem ve havanın çok önemi var.
Bir kitin mantar çıkımı basladığından sonra 2 ay verim veriyor . Daha sonrada verim veriyor ama mantar çıkımı azalıyor ticari olarak yapıldığında kar bırakmamayı baslıyor.

Kendinizin mantar üretme konusunda yapabilirsiniz. komposttunu hazırlayıp pastorize etmeniz gerekir bu da zor olduğundan yapmanız biraz oluyor.Diger aşamaları kolay .
Kendim komposttumu yapıyorum ve miselini hazır alıyorum ve mantar üretimini başardım.
Bu işi ticari olarak yapmak işteyenler ilk basta azdan denesinler.

yesill
05-03-2012, 07:18
Mantarlar büyüyor. 10 yerden daha mantar fışkırdı. Kavak kütüğü bulabilirsem kavak üzerinde yetiştirmeyi deneyeceğim.

Çok güzel görünüyorlar maaşallah. Darısı başıma ;) Benim fotoğrafta da göründüğü gibi sadece üst tarafından çıktı.Başka hiç bir yerinde hareket yok. Siz nereden almıştınız hobi kitini?

sakagun
05-03-2012, 08:21
Adem Bey'den aldım.

adem_09
05-03-2012, 18:49
S.A ADEM bu işe bizde girmeye hazırlanıyoruz amatör olarak da misel bulamıyoruz.nerden temin edebiliriz bu konuda yardımcı olabilirsen seviniriz.hayırlı günler.<

sayın 17faruk
Mantar miselini satan çok firma var intenetten araştırınca firmalar çıkıyor. Ben birkaç firma ismi vereyim
SYLVAN TARIM ÜRÜNLERİ en az 5 koli gönderiyor 5 * 16= 80 kğ
Erkel Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti. en az 10 kğ gönderiyor
Agroma Mantar
bu firmaların satışı var. Misel satışı yapan firmaları internetten araştırarak bulabilirsiniz.

adem_09
05-03-2012, 18:52
271745

271746

271747

271748

271749

Buda benim mantar kitimin görünümü

sayın yeşil
Mantarlarınızın yeni resimleri varmı bu resimlerde durumları iyi gözükmüyor gibi veya fotograf net olmadığından olabilir.

sakagun
05-03-2012, 19:02
Daha fazla bekleyemeyip bugün ilk hasadı yaptım. :)

yesill
06-03-2012, 13:57
sayın yeşil
Mantarlarınızın yeni resimleri varmı bu resimlerde durumları iyi gözükmüyor gibi veya fotograf net olmadığından olabilir.
Sayın adem-09; eve gidince yeni fotograf çekip koyarım ama ne yazık ki elimde ki makinanın gece çekimleri çok kötü. Kitin durumundan bahsedeyim biraz:
Öncelikle kit beklediğimden küçük geldi;) Forumda ki mesajlardan sonra beklentim en az 5 kg lık bir kitti.Fakat gelen 2 kg kadar ancaydı. Neyse gelen kitin üstünde daha önce eklediğim resimlerde göründüğü haliyle duruyordu mantarlar.Torba üstünde de enine kesikler mevcuttu torbanın üst taraflarında.Oturduğum odanın uygun bir köşesine koydum.Tarif edildiği şekilde günde 2-3 kez fıs fıs ile sula püskürttüm.1. Haftanın sonunda mevcut mantarlar sanki bozuluyormuş, küfleniyormuş gibi oldu.Bu küf benzeri tabaka ufak ufak mantarcıklar haline dönmeye başladı.Hatta bir tanesi baya büyüdü.Anladığım kadarı ile bunların hepsi mantara dönüşecek ve arkadaşların eklediği fotoğraflardakiler gibi olacaklar.Fakat enterasan tarafı torbanın geri kalan kısımlarında bir hareket yok.Kesik atılan herlerde bir hareketlenme yok.Torbanın alt taraflarına da ben kesikler attım.Ama hiç hareket yok yaklaşık 15 gün oldu.

Safranlı
06-03-2012, 15:02
daha fazla bekleyemeyip bugün ilk hasadı yaptım. :)

bu siteyi çok sevıyorum
ancak bu syafayı yeni fark ettım
hiçte bilğim yoktu
okuyunca bir seyler kafamızda canlandı
bahçede duran kütüklre aşılama yapıcam
bu mantar hazır aldıgımız mantara göre lezzeti ve tükatimi nasıl acaba..
Hasadın tadına varabildikmi.....

limon_sever
06-03-2012, 15:44
10-12 kg hobi kitlerinden % 25-30 verim alındığı söyleniyor ve fiyatının da 35 TL civarı olduğu. Kargo parasıyla 45 TL diyelim. Şimdi 45 lira verip 2.5 kg mantar üretiyoruz. İstiridye mantarının kilosu 10 TL olsa 2.5 kg istiridye mantarı 25 TL ediyor. Hobi kitleri başına 20 TL zarar mı ediliyor?

sakagun
06-03-2012, 15:59
bu siteyi çok sevıyorum
ancak bu syafayı yeni fark ettım
hiçte bilğim yoktu
okuyunca bir seyler kafamızda canlandı
bahçede duran kütüklre aşılama yapıcam
bu mantar hazır aldıgımız mantara göre lezzeti ve tükatimi nasıl acaba..
Hasadın tadına varabildikmi.....

İlk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. Çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. Çok faydalı biliyorsunuz.
Bugün keresteciler el birliği yapmış gibi kapalıydı. Kütük bulamadık.

Safranlı
06-03-2012, 16:05
10-12 kg hobi kitlerinden % 25-30 verim alındığı söyleniyor ve fiyatının da 35 tl civarı olduğu. Kargo parasıyla 45 tl diyelim. şimdi 45 lira verip 2.5 kg mantar üretiyoruz. Istiridye mantarının kilosu 10 tl olsa 2.5 kg istiridye mantarı 25 tl ediyor. Hobi kitleri başına 20 tl zarar mı ediliyor?

hesap dogru
kenarda köşede kalmış odum kütük ne varsa alırsın
kurumuş ağacın varsa kesersın
veya egri büğrü yaramaz diye ayrılan kütükleri bulursun
aşılarsın olur biter
ben böyle yapıcam
kütüğün 5 sen everdıgını ifade ediyorlar
bakalım bu yıl görücez
bende bu hastalıga son katılanlardanım....

Safranlı
06-03-2012, 16:12
ilk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. çok faydalı biliyorsunuz.

normal mantarı aile olarak çok tüketiyoruz
bende cok sevıyorum
hafıf ve lezzetlı oluyor
et türüne pek düşkün değilim
bu sevdaya kapılınca insan ister istemez damak dadına yakın istiyor
fazla degıl üç ay önce on ton kavak agacını sattık
kütüklerin capı 80-100 cm ıdı
bu sayfayı geç farkettım
öyle bir hazineydiki anlatamam
gür ve dümdüz kavakalr bedava gitti.....
Kök sayısı olarak en az 25 adet vardı
oldukçada tonajlı idi
şimdi okudukça bu kavakalr aklıma geliyor
ne hazineyi kaybetmişiz
belkıde bu kadar kavakla ticaretine bile başalyabilirmişiz demekki
neyse olan oldu artık elımde kalan kök bölgesine ve egri bügrü kütüklere aşılama yapıcam....
Bu mevsimi kaçırmamam gerekıyor
netten 200 gr 20 tl ye sipariş verdim
artık kargoyu bekler oldum.....
Tadına kakmak için ise bir iki ay beklicez.....
Ooffff oooof bu site bana ne delilikler yaptırıyor.....

sakagun
06-03-2012, 16:18
Bende bolca ayva, şeftali kütüğü var. Onlara aşılanır mı bilmiyorum. Hatta ayva kütüklerinden birinin üzerinde bolca mantar çıkmış. Ne olduğunu bilmediğim için ellemedim tabi.

Safranlı
06-03-2012, 16:22
bende bolca ayva, şeftali kütüğü var. Onlara aşılanır mı bilmiyorum. Hatta ayva kütüklerinden birinin üzerinde bolca mantar çıkmış. Ne olduğunu bilmediğim için ellemedim tabi.

çam türü hariç hepsınde olur denılıyor
hiç düşünmeden aşılama yapınız
cevizdede çok ıyı olacagını düşünüyorum
şeftalide de olucaktır
yarısı çürümüş ağacada olabilir
zaten dogadada ağaç kovugunda yetişmiyormu...
Dogadakini taklit edelim yeter.......

adem_09
06-03-2012, 19:58
İlk hasadım 150 gr kadardı. Tadımlık yedik. Tadını tam almak için sadece azıcık sıvı yağda pişirip tuz ve karabiber kattım. Kültür mantarına göre tadı daha güzel. Sonraki hasatta soğanlı, domatesli yapacağım. Çorbası da güzel olacaktır. Arada az az koparıp yemeklere de katacağım. Çok faydalı biliyorsunuz.

Afiyet olsun
Mantarınızı biraz daha büyütebilirdiniz. Bir delikten çıkan mantar 250 gr ile 1000gr ma kadar büyüye biliyor.

the_mc
09-03-2012, 16:30
çam türü hariç hepsınde olur denılıyor
hiç düşünmeden aşılama yapınız
cevizdede çok ıyı olacagını düşünüyorum
şeftalide de olucaktır
yarısı çürümüş ağacada olabilir
zaten dogadada ağaç kovugunda yetişmiyormu...
Dogadakini taklit edelim yeter.......

çam da olmuyor. ben denedim :) sert odunlularda da olma ihtimali düşük. kavak talaşında iyi oluyor.

terek
10-03-2012, 20:20
arkadaşlar merhaba
mantarların misel alımları hepsi aynı şekildemi oluyor.mesela reishi mantarınında misel alımı yapılabilirmi kendi çapımızda.yoksa pahalı bir biçimde büyük oynayanlardanmı almak zorundayız devamlı.reishi mantarını kütükte yetiştire bilmeyi çok isterdim.hazır olarak satanlar var sanırım piyasada.100-200 m2 lik bir kütükte reishi mantarı üretim yeri ne gibi şartları gerektirir?maliyeti ne kadar olur. ürün hasadı 15 günde birmi oluyor yoksa 6 ayda birmi oluyor?bu ve benzeri bilgileri öğrenmek istiyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar vardır umarım.

suplilumas
11-03-2012, 19:15
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :D Ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.

Safranlı
12-03-2012, 10:57
misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. Kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :d ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.

merakla yazılarınızı beklıyecegiz
bende kütükte üretime başlamak istiyorum
bilgilerinizden yararlanmak istiyoruz

adem_09
26-03-2012, 08:15
Arkadaşlar misel alımı bütün mantarlarda aynı sayılır ama misel alımı kolay degil. Misel alımı kolay olsa kompost satan firmalar kendi misellerini üretirler.

terek
26-03-2012, 21:50
suplilumas arkadaşımızın bildiği var sanırım.bekleyip dinlemekte fayda var.internette bazı bilgiler buluna biliyor.videolu olanlarıda var hatta.bir tane linki örnekde verebilirim ; Miselin Elde Edilmesi | MANTAR DUNYASI (http://www.mantaruretimi.com/kultur-mantari/miselin-elde-edilmesi.html)

Mehmet Kemer
31-03-2012, 19:54
Merhaba, sizlerin yaptığı paylaşımlardan bende heveslendim ve ilk önce bir adet 6 metre boyunda kavak buldum. Bu kavağı 5-6 cm kapak, 25-30 cm kütük olacak şekilde parçaladım. 22 tane kütük elde ettim. Daha sonra kavak mantarı tohumu aldım ve bu akşam resimlerde görüldüğü gibi uyguladım. İnternetten aldığım bilgilere göre kapak yerlerini koli bantı ile bantladım. Daha sonra kütükler direk ışık almasın diye siyah poşet geçirdim. 10-15 gün sonra sera ortamına alacağım. Artan mantar tohumlarını da uygulamayı yaparken çıkan talaşları poşetlere koyarak denemek istiyorum. Acaba poşetin içine talaş ve tohum dışında başka bir madde ekleniyor mu? ve bu kütüklerin uygulanmasında bir yanlışlık olup olmadığı hakkında fikirlerinizi önerilerinizi bekliyorum.

adem_09
01-04-2012, 13:41
Merhaba, sizlerin yaptığı paylaşımlardan bende heveslendim ve ilk önce bir adet 6 metre boyunda kavak buldum. Bu kavağı 5-6 cm kapak, 25-30 cm kütük olacak şekilde parçaladım. 22 tane kütük elde ettim. Daha sonra kavak mantarı tohumu aldım ve bu akşam resimlerde görüldüğü gibi uyguladım. İnternetten aldığım bilgilere göre kapak yerlerini koli bantı ile bantladım. Daha sonra kütükler direk ışık almasın diye siyah poşet geçirdim. 10-15 gün sonra sera ortamına alacağım. Artan mantar tohumlarını da uygulamayı yaparken çıkan talaşları poşetlere koyarak denemek istiyorum. Acaba poşetin içine talaş ve tohum dışında başka bir madde ekleniyor mu? ve bu kütüklerin uygulanmasında bir yanlışlık olup olmadığı hakkında fikirlerinizi önerilerinizi bekliyorum.

Mehmet bey kütükleriniz hayırlı olsun. Talaş, saman, kepek, alçı koymanız gerekiyor. Sadece talaş ile yapıp deneme yapabilirsiniz. Sadece talaştan deneme yapıp mantar çıkaran arkadaşlar var.

Mehmet Kemer
01-04-2012, 22:46
Adem Bey teşekkür ederim. Mesajınızı geç okudum bugun bütün gün bahçede idim. Bakalım bende sadece talaş olarak poşete koydum. Tabi ilk önce talaşı kazanda kaynattım sonra soğutup poşete koydum. Bakalım kütükler mi önce çıakcak poşettekiler mi :) Gelişmeleri resimleyip paylaşacağım

my1981
02-04-2012, 10:00
Mehmet bey calismalariniz icin sizi kutlarim. Saman ve talas karisimindan kompost yapmistim ama kutukde deneme yapmaya firsat olmamisti neyse artik sizi takip ederiz. Yanliz bildigim kadariyla kutukte misellerin sarmasi oldukca uzun suruyor moreliniz bozulmasin ama 1 seneyi bulabilir. Birde kutuklarin nem almasi icin bir yerde okumustum bir kabin icine koyup kabin icinde devamli bir miktar su buluduruyorlardi. Talas denemenize gelince miselin sarmasi normal samanli komposta gore daha uzun surecektir, ama tahminime gore verimide ayni miktardaki normal komposta gore daha fazla olacaktir. Ben saman karisimli komposttan 23. gunde mantar almistim ama talas orani yuksek komposttan 3 ayi bulmustu. Anlandigim kadariyla isin mantigi saman karisimli kompost daha gevsek oldugu icin miselin sarimi daha hizli oluyor ve samanida daha hizli parcalayip kullandigi icin omru kisa oluyor sonucta kompost onlar icin gida ve gida bitinca haytta bitiyor. Tkrar calismalariniz icin sizi kutlar devamini bekleriz. Saygilar.

Mehmet Kemer
02-04-2012, 19:29
Mehmet bey calismalariniz icin sizi kutlarim. Saman ve talas karisimindan kompost yapmistim ama kutukde deneme yapmaya firsat olmamisti neyse artik sizi takip ederiz. Yanliz bildigim kadariyla kutukte misellerin sarmasi oldukca uzun suruyor moreliniz bozulmasin ama 1 seneyi bulabilir. Birde kutuklarin nem almasi icin bir yerde okumustum bir kabin icine koyup kabin icinde devamli bir miktar su buluduruyorlardi. Talas denemenize gelince miselin sarmasi normal samanli komposta gore daha uzun surecektir, ama tahminime gore verimide ayni miktardaki normal komposta gore daha fazla olacaktir. Ben saman karisimli komposttan 23. gunde mantar almistim ama talas orani yuksek komposttan 3 ayi bulmustu. Anlandigim kadariyla isin mantigi saman karisimli kompost daha gevsek oldugu icin miselin sarimi daha hizli oluyor ve samanida daha hizli parcalayip kullandigi icin omru kisa oluyor sonucta kompost onlar icin gida ve gida bitinca haytta bitiyor. Tkrar calismalariniz icin sizi kutlar devamini bekleriz. Saygilar.

Teşekkür ederim sayın my1981. Kütüklerin adedi fazla olduğu için tek tek kab bulmam zor ama bu hafta içi küçük bir sera ortamı kuracağım. Zemini 5-10 cm kalınlığında mini havuz şeklinde olacak. İçine toprak koyup devamlı sulu olacak şekilde su takviyesi yapacağım. Belki sera ortamında devamlı nemli olacağı için daha çabuk çıkma olabilir diye düşünüyorum

suplilumas
10-04-2012, 13:30
@adem_09
Adem bey,
misel alımı çok kolaydır inanın bana ben evde mutfakta alıyorum :) Daha dün eringi, lion mane misellerimi agara aldım. Ayrıca parkta getirdiğim kuzu göbeği mantarından misel aldım ve bunların tamamını mutfak masasında yaptım. Misel satan firmaların kendi misellerini satamamasının nedenlerinden biri patent sorunudur. Miseller türüne göre patentlidir Türkiyede bu uygulama ne kadar sert bilmiyorum ama burada örneğin eringi mantarının miselini patent sahibi firamanın izni olmadan kütüğe aşılayamıyorsun. Sanırım siz üreticisiniz ilerde Türkiyede de bu tür sorunlarla karşılaşıp tekele bağımlı olmamanız için kendi misellerinizi islah etmelisiniz. Yoksa sebze meyvedeki tohum pateninde olduğu gibi bir durma gelecekler. Türkiye misel bağımlısı olacak. Türkiyede yetişen türlerin misellerinin alınıp acilen ıslah edilmeleri gerekiyor.

@Mehmet Kemer
Mehmet bey,
Yeni kesilmiş ağaca aşılama yapmamaya dikkat edin. Ağaçlar kendi içlerinde mantar ve dışardan başka zararlılar sorun çıkarmasın diye salgı salgılarlar. Aşının tutması ve hızlı gelişmesi için bu salgıların kütükte kalmaması gerekiyor. Kütüğün aşılanmaya hazır olduğunu kuruyup kesik yerinin çatlamaya başlamış olmasından anlayabilirsiniz. 90 - 100 cm lik kütükler nem ve su oranını dengede tutmak için daha kolay oluyor ve daha iyi sonuç veriyorlar. Kütüğe aşılamayı yapmadan önce 12 - 24 saat su tankında bekletin ben banyo küvetini kullanıyorum :). Ayrıca elinizde fazla miselinizde var gövdede delikler açıp gövdeyide aşılayın. 8,5 mm matkap ile 2.5 cantim kadar delik açmanız yeterli. Ben miseli nalburdan aldığım ahşap dübellere aşıladığımdan boyu bu kadar deliği fitilinize göre ayarlarsınız ama çok büyük delik gereksiz ve iyi olmuyor. Ayrıca aşılama fitilin çevresinden daha çok uc kısmından başlar o nedenle delik fitilden bir kaç mm daha uzun olursa misele yeterli hava kalacağından daha çabuk sarar. İlk deliği kütüğün ucundan 5 cm aşağıya açmanız gerekiyor. İkinci sıranın deliği ilk deliğin çaprazına geleceğinden 5 cm olan delikten çok daha aşağıya denk gelir. Kütüklerinizin yarıçapının 20cm olduğunu varsayalım. Üstlere ve altlara yani kesiklerin olduğu yere açacağınız delik sayısı bunun yarısı olmalıdır yani 10 adet delik üstte 10 alta açacaksınız. (Resimlerden büyüklüğü tam anlayamadım ama sizin açtığınız delik sayısı az görünüyor 6 delik açmışsınız) Yanlara açacağınız delik sayısı ise yarıçaptan az olmamalı yani en az 20 delik gövdeye açılacak. Bu yöntemle ağacı kesip kapak yapmanıza gerek yok. Biraz mum eritip bir fırça ya da pamukla fitillerin üzerini mum ile kapatmanız yeterli. Hangi mum olduğu önemli değil kokulu mumlarla dahi yaptım. Amaç deliklerden böcek ve zararlıların girmesine engel olmak. Mum yerine strafor da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem ağacı parçalamadan tamamını kullanmış olursunuz hem aşı yerleri arttığı için miselin daha çabuk ve sorunsuz sarmasını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin.

suplilumas
10-04-2012, 14:14
Daha önce bir arkadaşa klonlamayı anlatırken özensiz aldığım shiitake mantarı klonu. Bu mantarı marketten aldım sonra örnek parça alıp agarda klonladım. Mutfakta yaptım petri kabım olmadığı için mikrodalga fırın cam kaplarından bulduğum birini kullandım. Bir iki günde misel oluştu. Resim çok kaliteli değil ama gördüğünüz gibi misel alıp oluşturmak kolay.

Mehmet Kemer
10-04-2012, 14:31
Sn. suplilumas
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kullandığım kütüklerin kalınlığı 25 cm, boylarınıda ben 30-35 cm olarak kestim. Kütüklerin üsütne 5-6 delik ve yanlarına da 8-10 delik açtım. Ayrıca sonradan öğrendim ki kullandığım kavak geçtiğimiz kasım ayında kesilmiş, kış boyu yerde yatmış yani kar ve yağmur suları ile sulanmış. Zaten bende ekim yapmadan önce 2 gün devamlı suladım. Şu an miseller iyice pamuklaştı, ağaca tutunduğunu görebiliyorum ama ilerde ne olur bilemiyorum :) Bu arada yeni kütük bulduğumda söylediğiniz gibi delikler delerek uygulama yapacağım. Ben deliklerin ağzına koli bantı yapıştırmıştım. Madem mum da oluyor bir de onu deneyeyim. Çok teşekkür ederim.

suplilumas
10-04-2012, 14:46
Kolibandı delikleri kapatıyor ve ayrılmıyorsa sorun olmaz dediğim gibi strafor ile bile kapatabilirsiniz amaç içeri herhangi bir şeyin girip misele zarar vermemesi. Ayrıca aklınızda bulunsun genelde yanlış bir kanı var mantarlarınız açtığınız deliklerden değil kütüğün kendisinden çıkacak. Deliklerden mantar çıkmazsa endişe etmeyin bir diğer konu kütüğün mantar vermesi zaman alabilir. 1 yıl kadar :) . Başarısız oldum sanıp kütüklerinizi imha etmeyin. Kuruduklarını görürseniz suya daldırıp bekletin su çeksin yeterli gelişim devam edecektir. Kompostta daha erken ürün alırsınız ama kütük uzun ömürlü oluyor. Hem verimi çok hem de mantarlar daha lezzetli olur. Kütük parçalanana kadar mantar alacaksınız. Bu da yaklaşık 3 - 4 yıl demektir. Aslında kütükleri kesmeyip 90 - 100 cm olarak bırakmış olsaydınız kontrolü daha kolay olurdu ama sizin uyguladığınız teknik de yanlış değil.

yawuz
10-04-2012, 15:29
kütük yerine işlenmiş odun kullansak mesela 5 e 10 diye tabir edilen odunları onlarda da delik delip aşılama yapsak olur mu?

Safranlı
10-04-2012, 16:00
kütük yerine işlenmiş odun kullansak mesela 5 e 10 diye tabir edilen odunları onlarda da delik delip aşılama yapsak olur mu?

tereddutsuz olur
ama neden onu kullanacaksınızdı
aynı verımı en az yarı fıyatına her hangı bır kerestecıden alabılırsınız
beledıyelerın her yıl yaptıgı budanan çürük kütükler
mahallenızdekı kuruyan agaçlar hepsı olur
ama bu konuda düzgün bir sekıl olsun dersenız
en az 10*10 **** 20*20 kereste olsunku bolca ürün bersın...

suplilumas
10-04-2012, 16:06
Olur ama kabukları olmadığından çabuk kurur. Nemi kontrol etmenize imkan kalmaz. O tip kalaslarda yetiştireceğinize o kalası talaş yapıp yetiştirmeniz daha kolay olur. Yani olmasına olur ama mantıklı değil. Daha kolay daha ucuz daha verimli yol varken verimsiz yolu denemek hem zaman kaybettirir hemde para.

yawuz
10-04-2012, 18:42
suplilumas ve safranlı ilginiz için çok teşekkür ederim.
Bu nem işi çok kafamı kurcalıyor bir denememde ahşabın üzerinde yeşil yeşil küfler oluştu şimdiyse tuvalet kağıdı ve tahta parçalarıyla kavanoz içerisinde bir deneme yapıyorum kapak yerine tuvalet kağıdı ile kapattım. Arada onu ıslatıyorum hava alması içinde 2 günde bir açıyorum. Merak ettiğim bu beyazlıklar (sanırım miselyum buna deniyor) 13. gününe girdiler belli bir süre arttı fakat şimdi sabit durumdalar ne zaman mantar oluşacak?

suplilumas
11-04-2012, 08:03
Bu kavanozdan mantar oluşmayacak. Siz sadece misel üretmişsiniz. Kullandığınız malzemeler yanlış olduğundan buradan ilerlemeniz çok zor. Örneğin kavanozun ağzı dar olduğundan kavanozdan miseli parçalamadan çıkaramazsınız. Ağaç parçaları talaşmı yoksa dediğiniz gibi kırılmış parçalanmış ağaç mı? Mantarın türü ne? Miseli nasıl oluşturdunuz? Bunları bilmeden bir yöntem söylenmesi çok zor.
Yeşil küf ya da bakteri gibi başka şeylerin oluşması kontamine olmasından kaynaklı. Yaptığınız işlemlerin tamamının steril olması gerekiyor. Steril olmazsa miselin neyin miseli olduğunu söylemek çok zordur. Diyelimki bahçenizde çıkmış yenmeyen bir mantar türü var siz bu kavanozu pencere önünde açıyorsunuz. Dışardaki mantarın sporu içeri girip misel oluşturmuş olabilir.
Sonuç olarak birinci aşamayı başarmışsınız. Miselin nasıl oluştuğunu da gördünüz. Meyve alamayacağınız için bunu atın. Boğazsız düz kavanoz bulamıyorsanız tahıl kullanın. Kavanozu havalandırmak için kapağını açmanız risk oluşturduğundan kapağa filitre yapın. Kapağa küçük bir delik açıp yapay elyaf tıkmanız yeterli olur. Kavanozunuza attığınız misel örneğini bekletin oluşmaya başladığında kavanozu sallayıp ayrılmasını sağlayın ta ki bütün tahılları sarana kadar. Sonra sap saman ya da talaşı steril edip temiz torbalara biraz sap biraz misel biraz sap biraz misel olmak üzere kavanozu torbanıza boşaltın. Torbayı steril bir alet yardımıyla delip hava alamasını sağlayın. Torbayı nemli direk güneş ışığı almayacak bir yere asın. Örneğin banyo. Her şeyi doğru yapmışsanız bir süre sonra torbadan mantar çıkmaya başlayacaktır. Özetle işlem bu kadar.
Bu kavanozu hazırlarken yaptığınız işlemleri detaylı yazarsanız yanlış olan ya da daha kolay yöntemi olan aşamaları size yazabilirim.
Kolay gelsin.

yawuz
11-04-2012, 13:57
Ağaç parçaları talaş değil bildiğimiz ağaç, istiridye mantarı buğdaya sarılı aldığım miselleri ağaç parçalarıyla aynı ortama koydum. Kavanozu kaynattım kapağıyla beraber sonra tuvalet kağıdını ıslattım sıktım aynı şekilde ağaç parçasınıda suda beklettim kaynatmadım onuda içerisine attım sonrasında kapağını deldim ve kapattım. Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı oldu. Peki bu oluşan miselyumları dediğiniz gibi sap saman ortamına aktarsam mantar oluşumu gerçekleşir mi?

suplilumas
11-04-2012, 16:33
Anladığım kadarı ile hazır misel almışsınız. Bildiğim kadarı ile o kitlerde klavuz gibi bir şey de geliyor. Orada yazılan tekniklerden birini uygulasaydınız meyve alma şansınız vardı ama bu kazanozdan mantar çıkması büyük şans gerektirir. Alacağınızda bir kaç mantardan fazlası olmaz. Sizin kavanozdaki olay şu ağaç parçlarını siz boşa koymuşsunuz misel sizin kavanoza attığınız ağaç parçalarından çok tuvalet kağıdından besleniyor. Kağıttaki besin bittiğinde gelişimi duracaktır.
Kavanozu kaynatmanızın nedeni steril etmek ama siz daha sonra içine ağaç ve kağıt parçalarını atınca bunun bir anlamı kalmıyor. Onların da steril olması gerekli.
Siz aldığınız yerden bir daha tahıl alıp bunu ya yukarıda yazdığım şekilde sap saman kompostunda ya da talaşta falan deneyin.
Eğer şu anki kavanozu denemek isiyorsanız misel tam sarmamış ise sap içine yukarıda yazdığım gibi kavanozdaki miseli dökün.
Yukarıda yazmayı unutmuşum. Sapları steril etmek için bulaşık deterjanı ile yıkayın deterjan tamamen temizlenene kadar durulayın. Sonra mümkün olduğunca kaynar suyu üzerine döküp soğuyana kadar bekletin. Daha sonra sudan çıkarıp torbalara doldurabilirsiniz.

yawuz
11-04-2012, 19:58
Alâkanıza çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uyguladıktan sonra tekrar yazacağım.

Mehmet Kemer
25-05-2012, 10:44
Peki bu poşetlerde mantar yetiştirmenin belli zamanı var mı? Mesela yazın yetişmez, kışın olmaz gibi mevsimleri var mı?

suplilumas
25-05-2012, 11:29
Aksine kütükte yetiştirirseniz mevsimi vardır. Kütükte yetiştirme tekniği dış alanda uygulanabilirliği olduğundan tercih ediliyor. Poşet yerine kompost dememiz daha doğru olur. Poşet ya da kapların taşıma ve kapalı ortamda tutluma imkanları daha kolay olduğundan ısısı ayarlı kapalı alanlarda en çok tercih edilen yetiştirme yöntemidir. Ayrıca kütüğe göre çok az yer kaplarlar. Bazı mantar türleri zaten kütükte yetişmez ya da iyi sonuç vermez. Örneğin marketlerde sık sık karşılaştığımız beyaz agaricus bisporus mantarları gübrede yetişir kütükte olmaz. Ağaçta yetişen mantarı kompostta yetiştirirseniz lezzetinden ödün vermiş olursunuz. Aynı tür mantarın kütükte yetişenleri kompostta yetişenlerden daha lezzetli oluyor. Sizin hem kompostta hem de kütükte yetişmiş mantarlarınız var. Her ikisini de aynı şekilde hiç bir baharat katmadan kızartın tadına bakın ikisi arasındaki farkı anlayacaksınız. Ticari açıdan eğer yer sorunu varsa kütük yerine kompost kullanılır. Sizin kütüklerin olduğu yeri düşünün. Kütükleri çıkarıp oraya market rafları gibi raf yapıp kompostla üretim yaparsanız aynı alandan daha çok ürün alırsınız. Kütüğün en büyük avantajlarından biri ise bir kere yapılan işlemden sonra yıllarca ürün almaya devam edersiniz. Sizin kütüklerden şu an tam verim alamıyorsunuz mantarlar sadece kapak üzerinden çıkıyor. Misel bütün kütüğü sararsa kapak altındaki kabuğu patlatıp yanlardan çıkmaya başlayacaklar poşetteki mantarlarınız gibi.
Kütük ve kompost arasındaki seçimi üretim yeriniz, üreteceğiniz mantarın türü, üretim amacınız gibi tercihleri bellirledikten sonra yapmalısınız.

Mehmet Kemer
25-05-2012, 13:40
Cevabınız için çok teşekkür ederim sn.suplilumas. Sizinde bildiğiniz üzere 2 ay gibi bir süredir hem kütük olarak hem kompost olarak deneme yapmaktayım. Söyledikleriniz oldukça mantıklı. Benimde gördüğüm aynı şekilde, şu an hem kütükte hemde kompost olarak üretim yapma imkanım var. Ticari oalrak düşünecek olursam kompost için şuan atıl durumda bekleyen 200 m2 betornarme bir ahır, kütükler içinde en az 3 er dönümlük arazimiz var. Yani yerimiz var ama bilgimiz yok. Ticari olarak bize yol gösterecekler lazım. Hadi bütün imkanları kullandım günde 1 ton mahsul aldım diyelim bu seferde pazar sıkıntımız çıakcak.

suplilumas
03-06-2012, 08:13
Mehmet bey Türkiyede mantara iki tür yaklaşım var birinci grup ne olduğunu bile bilmeden korkusuzca toplayıp yiyip zehirleniyor. İkinci grup ise birinci grubun başına gelenleri duya duya marketten mantar almaya bile korkuyor her mantarın zehirleyeceğini sanıyor. O nedenle pazarının bozuk olması çok şaşırtıcı değil. Ticaretini düşünüyorsanız bulunduğunuz bölgenin tarım müdürlüğüne danışıp onlardan yönlendirme almanız daha uygun olacaktır. Ayrıca sanırım forumda ticaretini yapan üyeler var onlar da yardımcı olabilir. Ben sadece hobi olarak evde ürettiğim ve yurtdışında olduğumdan oradaki ticari yönünü çok fazla bilmiyorum.
Açık arazide yani 3 dönümlük arazinizde yapmayı düşünürseniz arazinin ağaçlık olması gerekiyor. Tamamen açık arazide kütükler kolaylıkla kuruyacağından üretemezsiniz. Onun yerine şöyle bir şey yapabilirsiniz. Gölgeleyici olması ayrıca yan gelir elde etmek için buradaki gibi meyve ağacı dikersiniz kütükleri de o ağaçların altına yerleştirirsiniz. Bu şekilde bir alandan hem meyve hem mantar üretimi yapıp iki ürün alırsınız. Burada ekilebilir arazi az olduğundan bir alandan bir sürü ürünü aynı anda yetiştiriyorlar. Örneğin meyve bahçesi yapılır içine arı kovanı konur ağaçların altına da mantar kütükleri. Bu şekilde çiftçi bal mevsimi bal mantar mevsimi mantar meyve mevsimi meyve satar. Ülkemizde arazi çok ama ne yazık ki değerlendirmek için yönlendirecek bir kurum yok.

terek
04-06-2012, 19:13
arkadaşlar benim bu işi bilen arkadaşlara bir sorum olacak.mantar yetiştiriciliği yalnız yapılabilecek bir işmidir.bu işi yapmayı düşünüyorum ama nasıl olur bilmiyorum,yalnız başına. arada yardımcılar tutmak gerekirmi veya sürekli bir personel çalıştırılması gereken bir iş kolumudur mantar yetiştiriciliği.100 m2'lik çadırlarda yapılırsa ne getirir,getirisi nasıldır.gibi konularda yardımcı olabilecek arkadaşlar vardır sanırım bu forum sayfasında ve bu sitede. yani sıfırdan itibaren kurulumundan başlayarak kabaca bir maliyet tablosu nasıl çıkarılabilir acaba.eminim pek çok bu işle meşgul olmak isteyen arkadaşlar için yol gösterici olacaktır bu türde bir sorunun yanıtlanması.

egome
05-06-2012, 22:09
Sayın terek, mantar yetiştiriciliği özellikle ticari olarak düşünülürse büyük riskleri olabiliyor. Ve bir de bilginiz yoksa durum hüsran olabilir. Kulaktan dolma bilgilerle işi ticari olarak düşünmeyiniz. Mantar yetiştiriciliği ağır bir işdir. Devamlı yanınızda çalışacak işçiler olmalıdır. Özellikle kompostu dışarıdan alarak yetiştiricilik düşünülmemelidir. Kendi kompostunuzu yapabilecek bilgi ve deneyiminiz olmalı. Şu linkteki makale de istiridye mantarı kompostu nasıl yapılır basitçe anlatılmış bir göz atın bence. http://www.bizimbahce.net/mantarlar/istiridye-mantari-yetistiriciligi.htm

Yeşil_sevdalısı
09-06-2012, 12:57
@adem_09
Adem bey,
misel alımı çok kolaydır inanın bana ben evde mutfakta alıyorum :) Daha dün eringi, lion mane misellerimi agara aldım. Ayrıca parkta getirdiğim kuzu göbeği mantarından misel aldım ve bunların tamamını mutfak masasında yaptım. Misel satan firmaların kendi misellerini satamamasının nedenlerinden biri patent sorunudur. Miseller türüne göre patentlidir Türkiyede bu uygulama ne kadar sert bilmiyorum ama burada örneğin eringi mantarının miselini patent sahibi firamanın izni olmadan kütüğe aşılayamıyorsun. Sanırım siz üreticisiniz ilerde Türkiyede de bu tür sorunlarla karşılaşıp tekele bağımlı olmamanız için kendi misellerinizi islah etmelisiniz. Yoksa sebze meyvedeki tohum pateninde olduğu gibi bir durma gelecekler. Türkiye misel bağımlısı olacak. Türkiyede yetişen türlerin misellerinin alınıp acilen ıslah edilmeleri gerekiyor.

@Mehmet Kemer
Mehmet bey,
Yeni kesilmiş ağaca aşılama yapmamaya dikkat edin. Ağaçlar kendi içlerinde mantar ve dışardan başka zararlılar sorun çıkarmasın diye salgı salgılarlar. Aşının tutması ve hızlı gelişmesi için bu salgıların kütükte kalmaması gerekiyor. Kütüğün aşılanmaya hazır olduğunu kuruyup kesik yerinin çatlamaya başlamış olmasından anlayabilirsiniz. 90 - 100 cm lik kütükler nem ve su oranını dengede tutmak için daha kolay oluyor ve daha iyi sonuç veriyorlar. Kütüğe aşılamayı yapmadan önce 12 - 24 saat su tankında bekletin ben banyo küvetini kullanıyorum :). Ayrıca elinizde fazla miselinizde var gövdede delikler açıp gövdeyide aşılayın. 8,5 mm matkap ile 2.5 cantim kadar delik açmanız yeterli. Ben miseli nalburdan aldığım ahşap dübellere aşıladığımdan boyu bu kadar deliği fitilinize göre ayarlarsınız ama çok büyük delik gereksiz ve iyi olmuyor. Ayrıca aşılama fitilin çevresinden daha çok uc kısmından başlar o nedenle delik fitilden bir kaç mm daha uzun olursa misele yeterli hava kalacağından daha çabuk sarar. İlk deliği kütüğün ucundan 5 cm aşağıya açmanız gerekiyor. İkinci sıranın deliği ilk deliğin çaprazına geleceğinden 5 cm olan delikten çok daha aşağıya denk gelir. Kütüklerinizin yarıçapının 20cm olduğunu varsayalım. Üstlere ve altlara yani kesiklerin olduğu yere açacağınız delik sayısı bunun yarısı olmalıdır yani 10 adet delik üstte 10 alta açacaksınız. (Resimlerden büyüklüğü tam anlayamadım ama sizin açtığınız delik sayısı az görünüyor 6 delik açmışsınız) Yanlara açacağınız delik sayısı ise yarıçaptan az olmamalı yani en az 20 delik gövdeye açılacak. Bu yöntemle ağacı kesip kapak yapmanıza gerek yok. Biraz mum eritip bir fırça ya da pamukla fitillerin üzerini mum ile kapatmanız yeterli. Hangi mum olduğu önemli değil kokulu mumlarla dahi yaptım. Amaç deliklerden böcek ve zararlıların girmesine engel olmak. Mum yerine strafor da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem ağacı parçalamadan tamamını kullanmış olursunuz hem aşı yerleri arttığı için miselin daha çabuk ve sorunsuz sarmasını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin.

Sn. suplilumas.Sizin ve diğer arkadaşların verdiği bilgiler çok güzel.Dediğinize göre misel almayı evde bile yapabiliyorum diyorsunuz.Bunu biraz açıklayabilirseniz (nasıl aldığınızı) sevinirim.
Teşekkürler.

suplilumas
12-06-2012, 11:29
@Yeşil_sevdalısı
Basit olarak yukarıda gördüğünüz resimdeki miselden mümkün olduğunca steril bir ortamda pirinç tanesi kadar örnek alıp agarda geliştikçe en hızlı ve temiz büyüyen taraftan tekrar örnek alıp işlemi tekrarlıyoruz. Bu şekilde genelde iki üç tekrardan sonra saf ve hızlı yayılan miseli elde etmiş olursunuz. İlk misel örneğinizi direk mantardan klon alarak ya da spor izi alarak oluşturabilirsiniz. Ben klonlamayı tercih ediyorum çünkü bire bir aynı özelliklerde mantar elde ediliyor.
Klonlamayı şöyle yapıyorsunuz. Marketten aldığınız mantarı steril bir ortamda elinizle sapından şapkaya doğru dikine ikiye ayırıyorsunuz. Sonra şapka kısmının ortasındaki dokudan yine pirinç tanesi kadar örnek alıp agara bırakıyorsunuz. Eğer kontamine etmemişseniz bir iki gün içinde misel bu klondan oluşmaya başlıyor. Yukarıdaki resimde görülen cam kaptaki miseller shiitake den alınmış ilk klondan oluşan miseller. Biraz dikkatli bakarsanız misel yıldız gibi ışınlar oluşturmuş işte ikinci örneği alacağınız kısımlar bu uçlar. en uzun ve en temiz ucu seçip başka bir kapta tekrar büyümesini sağlıyorsunuz. Bir kaç tekrardan sonra miseli bıraktığınızda bir günde yayılıp tam daire yapabilecek hıza ulaşıyor. Daha sonra bu miseli dilerseniz saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiz ya da steril ettiğiniz tahıl kavanozuna atıp tahılları aşılayabilirsiniz. Kavanozdaki her bir tahıl tanesi kopyasını aldığınız mantarı yeniden oluşturacak miseli barındırmış olacak.
Spor izinden yapmak istiyorsanız o zaman önce mantarın sapını kesip şapkayı alminyum folyo üzerine bırakıyorsunuz. Üzerine bir örtü örtüp bekletiyorsunuz. Mantar folyoya sporları döküp izini bırakıyor. Bir enjektör ile steril ettiğiniz suyu çekip önce bu sporların üzerine çok az döküp enjektörün ucuyla hafif karıştırıyorsunuz. Sonra enjektöre çekiyorsunuz. Baktığınızda sporları suyun içinde yüzerken görebilirsiniz. Oluşturduğunuz sporlu sıvıyı çok az bir miktar agara dökünce misel bir süre sonra oluşmaya başlıyor. Ya da tahıl kavanozuna döküp önce tahılda oluşturup sonra o tahıldan örneği alıp dilediğiniz kalitede misel oluşana kadar yukarıda ki işlemi tekrarlıyorsunuz.
Yazmadığım çok detay var ama temel işlemler bunlar.

Yeşil_sevdalısı
13-06-2012, 23:48
Açıklamanız ve ilginiz için teşekkürler.Deneyeceğim.

caferulger
10-07-2012, 15:56
sayın adem bey bu talaşlar mobilya talaşı olurmu yani sunta talaşı
cevap verirseniz sevinirim.

suplilumas
14-07-2012, 07:06
Kimyasal karışmamış talaş olması gerekiyor suntanın bir birini tutması için çeşitli kimyevi maddeler karıştırılıyor o nedenle olmuyor.

aly2400
29-07-2012, 23:33
Merhaba arkadaşlar İzmir'de istridye mantarı yetiştirmek istiyorum. 100 m2 kapalı dükkanım var. Misel alabileceğim bildiğiniz bir yer var mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

tuya
24-09-2012, 20:36
Daha önce bir arkadaşa klonlamayı anlatırken özensiz aldığım shiitake mantarı klonu. Bu mantarı marketten aldım sonra örnek parça alıp agarda klonladım. Mutfakta yaptım petri kabım olmadığı için mikrodalga fırın cam kaplarından bulduğum birini kullandım. Bir iki günde misel oluştu. Resim çok kaliteli değil ama gördüğünüz gibi misel alıp oluşturmak kolay.

sayın suplilumas çok araştırdım agar dediğiniz şey sanırım bakteri üretilen ve labaratuar ortamında kullanılan bir madde olarak buldum sonucu yanlışım varsa düzeltin lütfen ben sitede gezinirkrn bu konuya rastladım bende evimde yetiştirmek istiyorum çok özendim ama bir işe başlamadan önce tüm detayları öğrenmek isterim agar nedir ve nerelerden bulunur bunu da öğrenirsem sanırım diğer detayları aşabilirim şimdiden teşekkürler

fatih-batal
26-09-2012, 18:18
@Yeşil_sevdalısı
Basit olarak yukarıda gördüğünüz resimdeki miselden mümkün olduğunca steril bir ortamda pirinç tanesi kadar örnek alıp agarda geliştikçe en hızlı ve temiz büyüyen taraftan tekrar örnek alıp işlemi tekrarlıyoruz. Bu şekilde genelde iki üç tekrardan sonra saf ve hızlı yayılan miseli elde etmiş olursunuz. İlk misel örneğinizi direk mantardan klon alarak ya da spor izi alarak oluşturabilirsiniz. Ben klonlamayı tercih ediyorum çünkü bire bir aynı özelliklerde mantar elde ediliyor.
Klonlamayı şöyle yapıyorsunuz. Marketten aldığınız mantarı steril bir ortamda elinizle sapından şapkaya doğru dikine ikiye ayırıyorsunuz. Sonra şapka kısmının ortasındaki dokudan yine pirinç tanesi kadar örnek alıp agara bırakıyorsunuz. Eğer kontamine etmemişseniz bir iki gün içinde misel bu klondan oluşmaya başlıyor. Yukarıdaki resimde görülen cam kaptaki miseller shiitake den alınmış ilk klondan oluşan miseller. Biraz dikkatli bakarsanız misel yıldız gibi ışınlar oluşturmuş işte ikinci örneği alacağınız kısımlar bu uçlar. en uzun ve en temiz ucu seçip başka bir kapta tekrar büyümesini sağlıyorsunuz. Bir kaç tekrardan sonra miseli bıraktığınızda bir günde yayılıp tam daire yapabilecek hıza ulaşıyor. Daha sonra bu miseli dilerseniz saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiz ya da steril ettiğiniz tahıl kavanozuna atıp tahılları aşılayabilirsiniz. Kavanozdaki her bir tahıl tanesi kopyasını aldığınız mantarı yeniden oluşturacak miseli barındırmış olacak.
Spor izinden yapmak istiyorsanız o zaman önce mantarın sapını kesip şapkayı alminyum folyo üzerine bırakıyorsunuz. Üzerine bir örtü örtüp bekletiyorsunuz. Mantar folyoya sporları döküp izini bırakıyor. Bir enjektör ile steril ettiğiniz suyu çekip önce bu sporların üzerine çok az döküp enjektörün ucuyla hafif karıştırıyorsunuz. Sonra enjektöre çekiyorsunuz. Baktığınızda sporları suyun içinde yüzerken görebilirsiniz. Oluşturduğunuz sporlu sıvıyı çok az bir miktar agara dökünce misel bir süre sonra oluşmaya başlıyor. Ya da tahıl kavanozuna döküp önce tahılda oluşturup sonra o tahıldan örneği alıp dilediğiniz kalitede misel oluşana kadar yukarıda ki işlemi tekrarlıyorsunuz.
Yazmadığım çok detay var ama temel işlemler bunlar.

bu kadar basit mi bu iş?? yani pazardan aldığım istiridye mantarı ile misel üretip yapabilir miyim??

fatih-batal
26-09-2012, 18:35
bu kadar basit mi bu iş?? yani pazardan aldığım istiridye mantarı ile misel üretip yapabilir miyim??
bir de şu sorulara cevap yazarsanız memnun olurum...
1 alüninyum folyoda kaç günde misel verir?
2. misel alacağım mantarı yıkamalı mıyım ? ( nemli kalması için)
3. buğdayı sarması kavanoz içinde mi olacak. kavanozun kapalı olması mı lazım?
4. miselin suyu buğdayları çimlendirebilir... başka bir şey de olabilir mi?
5. bizim bahçede kavak ağacı yok. kokar ağaç cennet ağacı derler ondan çok var. onda da yetişebilir mi?? ( kavak ağacı gibi yumuşak bir odunu vardır)...
6. bu gün başlasam tahmini olarak ne kadar zaman sonra ürün alabilirm.??

suplilumas
04-10-2012, 18:09
@tuya Agar ya da agar agar jöle jel yapımında da kullanılıyor özellikle hayvansal ürünler yemek isemeyen vejeteryenler jelatin kullanılması gereken yemeklerde agar kullanırlar. Pastahanelerde aktarlarda ya da marketlerde bulabilirsiniz sanırım.

@fatih-batal
Evet pazardan aldığınız mantarı kolonlayıp miseli üretebilirsiniz.
1 folyoda misel vermez 1 folyoyu spor izi almak için kullanıyoruz başka teknik yazıyı dikkatli okursanız o ikici yöntem.
2 hayır yıkamamalısınız nemli kalmasına gerek yok marketten aldığınız sağlıklı çürmemiş düzgün görünümlü mantarı kullanırsanız sorun çıkmaz. Bulabilirseniz paketlenmiş olarak almanız daha uygun olur.
3 Evet kavanozda olacak kavanoz kapalı olacak ama tıka basa dolu olmayacak üç dört günde bir hafif gevşetip hava almasını ve gaz çıkışını sağlayabilirsiniz. ya da kapağa matkapla delik açıp sentetik pamuk koyarak filitre sistemi oluşturabilirsiniz.
4 miselin suyu yoktur buğdayları da zaten kaynatıp steril ettiğinizde öldürmüş olacağınızdan çimlenmesine imkan yok.
5 her mantar kendi yetiştiği doğal ortamda en iyi sonucu verir o yüzden hangi mantarı üretecekseniz o mantar türüne uygun kütükleri kullanmanız ya da talaşı kullanmanız gerekir. Kütüğün ağaç olmadığını unutmayın bahçenizdeki ağaçlara aşılarsanız ağaçları öldürürsünüz. Miseller eğer ağaç direnç göstermezse ağacı yiyerek yayılır direnç gösterirse miselin kendisi ölür. Her iki ihtimal kötü olduğundan yaşayan ağaçlara mantar aşılamamanız gerekir.
6 Olayı çözme sürenize bağlı mantarları iyi öğrenir her şeyi eksiksiz yaparsanız bir kaç ay sonra afiyetle yersiniz.

tuya
05-10-2012, 06:55
sayın suplimas ilğilendiğiniz için teşekür ederim folyoda spor almay çalıştım olmadı öncesinde yıkamıştım demekki ondan olmad:(ı ama spor almak için aldığım mantarların bir kısmını kahvaltıda yemek için biraz yağda kavurup üzerine yumurta kırdım çok mükemmel bir lezzet bu yemeği yapacak arkadaşlara tavsiye ederim :D içeride oturan eşim bile çok güzel birşey koktu diye mutfağa geldi bende kendim mantarı mutlaka yetiştireceğim ama ilk olarak hazır misel almaya karar verdim bu aşamalarda da takıldığım yerler olursa bilgilerinize baş vuracağım teşekkür ederim:p

suplilumas
12-10-2012, 12:07
Spor print almak çok kolaydır. şunlar takip ederseniz çok kolay alırsınız. öncelikle eğer kültür mantarından alıyorsanız ve mantar genç ise lamellerin altındaki zar gibi doku henüz yırtılmamış ve lameller açılmamış olabilir ona dikkat edin lameller açık olsun. Mantara hiç bir işlem uygulamadan sapı lamellere zarar vermeden şapkadan ayırın ( az biraz zarar vermenizin hiç bir sakıncası yok sadece iz yakışıklı çıkmıyor iz kolleksiyonu falan yapacaksanız önemli.) Daha sonra şapkayı lameller alta gelecek şekilde kağıt ya da folyo üzerine koyun. Üzerine çabuk kurumaması ya da hava akımından etkilenmemesi için kağıt havlu koyun bir gece bekletin. Şapkayı kaldıracağınız zaman izi dağıtmaması için dikkatli kaldırın.

tuya
12-10-2012, 14:18
sayın siplumas ben kavak mantarından spor almaya çalışmıştım ben kavak mantarı yetiştirmek istiyorum onun içinde aynı işlemleri uygularsam spor alabilirim öylemi mutlaka deneyeceğim tekrar

fatih-batal
12-10-2012, 15:13
@tuya Agar ya da agar agar jöle jel yapımında da kullanılıyor özellikle hayvansal ürünler yemek isemeyen vejeteryenler jelatin kullanılması gereken yemeklerde agar kullanırlar. Pastahanelerde aktarlarda ya da marketlerde bulabilirsiniz sanırım.

@fatih-batal
Evet pazardan aldığınız mantarı kolonlayıp miseli üretebilirsiniz.
1 folyoda misel vermez 1 folyoyu spor izi almak için kullanıyoruz başka teknik yazıyı dikkatli okursanız o ikici yöntem.
2 hayır yıkamamalısınız nemli kalmasına gerek yok marketten aldığınız sağlıklı çürmemiş düzgün görünümlü mantarı kullanırsanız sorun çıkmaz. Bulabilirseniz paketlenmiş olarak almanız daha uygun olur.
3 Evet kavanozda olacak kavanoz kapalı olacak ama tıka basa dolu olmayacak üç dört günde bir hafif gevşetip hava almasını ve gaz çıkışını sağlayabilirsiniz. ya da kapağa matkapla delik açıp sentetik pamuk koyarak filitre sistemi oluşturabilirsiniz.
4 miselin suyu yoktur buğdayları da zaten kaynatıp steril ettiğinizde öldürmüş olacağınızdan çimlenmesine imkan yok.
5 her mantar kendi yetiştiği doğal ortamda en iyi sonucu verir o yüzden hangi mantarı üretecekseniz o mantar türüne uygun kütükleri kullanmanız ya da talaşı kullanmanız gerekir. Kütüğün ağaç olmadığını unutmayın bahçenizdeki ağaçlara aşılarsanız ağaçları öldürürsünüz. Miseller eğer ağaç direnç göstermezse ağacı yiyerek yayılır direnç gösterirse miselin kendisi ölür. Her iki ihtimal kötü olduğundan yaşayan ağaçlara mantar aşılamamanız gerekir.
6 Olayı çözme sürenize bağlı mantarları iyi öğrenir her şeyi eksiksiz yaparsanız bir kaç ay sonra afiyetle yersiniz.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim .. en kısa zamanda uygulayacağım....umarım hata yapmam... pekii karanlık bir ortamda da başarılı olabilir miyim?

suplilumas
13-10-2012, 09:51
@tuya
Evet kavak mantarı da aynı işlemle olur. Spor izi denemesi yapmak istiyorsanız folyo yerine ilk başta siyah ve beyaz kağıda iki ayrı iz almayı deneyin. Bazı mantarların sporları siyah bazıları beyaz ortamda daha görünür olur. Folyo yerine proselen tabak ya da başka şeyler de kulanabilirsiniz.

@fatih-batal
Misel oluşturuken karanlık ortam olmasının zararı yok ama meyve almanız için ışık gerekiyor.

sabri zeki
26-10-2012, 23:39
suplilumas misel alımından başlayarak, çogaltılması kompost hazırlığı ,ekimi, hepsini detaylı anlatmanız mümkünse anlatırsanız mutlu oluruz. ben ağar olayını anlamadım sırasıyla anlatırsanız seviniriz

aquafina
28-10-2012, 16:11
Merhaba
İstiridye mantarı uretmeye çalışıyorum ama öyle yoğun karasinek yaptı ki hangi ilacı denediysem daha da çoğaldılar. Çok endişeliyim.Sargı neredeyse tamamlandı ama bu gidişle mantarlarım bozuk çıkacak diye korkuyorum. Bu dertten nasıl kurtulurum bilen var mı?

suplilumas
08-11-2012, 12:04
@ aquafina
Steril etmediğinizden sinek ya da başka böceklerin yumurtaları oluşmuş. Atın bir daha sterilizasyona birinci derece önem vererek yeniden yapın. İlaç kullanırsanız çıkan mantarı yiyemezsiniz ayrıca ilaç miselleri de öldürür.

suplilumas
08-11-2012, 12:16
@sabri zeki
Dediğiniz şekilde bir yazı hazırlıyorum ama vakit azlığından henüz bitiremedim.

sabri zeki
09-11-2012, 18:40
@sabri zeki
Dediğiniz şekilde bir yazı hazırlıyorum ama vakit azlığından henüz bitiremedim.

teşekkür ederim. sabırsızlıkla bekliyoruz..

nrş
26-11-2012, 17:24
Merhabalar. Ben buradan tecrübe eden arkadaşlara özellikle sormak istiyorum. Hobi mantar kiti almak istiyorum. Acaba sizlerin memnun kaldığınız hangi firma oldu ve bu hobi kitlerinden yaklaşık verim kg olarak ne kadar oldu?
Saygılarımla.....

Halil Önen
26-11-2012, 18:55
Merhabalar. Ben buradan tecrübe eden arkadaşlara özellikle sormak istiyorum. Hobi mantar kiti almak istiyorum. Acaba sizlerin memnun kaldığınız hangi firma oldu ve bu hobi kitlerinden yaklaşık verim kg olarak ne kadar oldu?
Saygılarımla.....

Benim köyüme bir ulaşın (http://erkel.net.tr/) derim...;)

nrş
27-11-2012, 13:32
Bu köy Ferdi Babanın 'hadi gelin köyümüze geri dönelim' dediği köy mü yoksa?:D

Bana fiyat performans ,ürün kalitesi gibi konularda bilgi verirmisiniz? Benim amacım ticari değil. Şöyle işi kıvırabilirsem evde yetiştirip sene boyunca mantar yiyeyim....
Bir iki yere sordum hobi kit fiyatları 15 civarı dendi. Bana söylenen alınabilinirse 1 kg gibi verim alınır dendiği. Bu hesapla bakınca bu iş bana pahalıya geliyor. Burada bu mantar şu an kilo 5 ile 7 tl arası... Bir de üretim de verim alamazsam işin uğraşısı ekstra olur...
Bilgi paylaşımı için şimdiden teşekkürler....

Mine Pakkaner
10-12-2012, 21:17
Konunun amacından sapmış tüm mesajlar silinmiştir.

Mine Pakkaner
10-12-2012, 21:31
Bu köy Ferdi Babanın 'hadi gelin köyümüze geri dönelim' dediği köy mü yoksa?:D

Bana fiyat performans ,ürün kalitesi gibi konularda bilgi verirmisiniz? Benim amacım ticari değil. Şöyle işi kıvırabilirsem evde yetiştirip sene boyunca mantar yiyeyim....
Bir iki yere sordum hobi kit fiyatları 15 civarı dendi. Bana söylenen alınabilinirse 1 kg gibi verim alınır dendiği. Bu hesapla bakınca bu iş bana pahalıya geliyor. Burada bu mantar şu an kilo 5 ile 7 tl arası... Bir de üretim de verim alamazsam işin uğraşısı ekstra olur...
Bilgi paylaşımı için şimdiden teşekkürler....

Amacınız ticari değilse hobi kitini tecrübe kazanmak için bir kereye mahsus deneyebilirsiniz. Ama dediğiniz doğru kitler ucuz değil. Eğer kendi yetiştirme ortamınızı hazırlar ve misel ekimi yaparsanız aynı paraya çok daha fazla ürün alırsınız. Ancak emek, zaman, ayrıca uygun mekan ve koşullar daha çok zorlar.

http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya-yarisma/29107.htm adresinde geçenlerde İzmir' de bir seminerde verdiğimiz bilgiler var. Kendiniz ekim yapmak isterseniz işinize yarayacaktır.

aysuncuum
12-12-2012, 16:32
ben istiridye mantar yetıstırecem kitini nerden alacam evımde kendıme göre alıp bır merktır yetıstırmek ıstıyorum banada nolur yardım edın

mehmetzahid
12-12-2012, 19:08
MEDİVEN ALTINDA 40WATLIK AMPULLE 28 GÜNDE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR
1-SAMANLARI KAYNAT
2-POŞETLERE MİSELLERLE BİRLİKTE DOLDUR İĞNEYLE DEL 15-20 YERİNDEN
3-5 GÜN SON BEYAZLAŞAN YERLERDEN JİLETLE
4-21GÜNSONRA İLK HASADINI AL
5-28GÜNDE TAM VERİM
MEKANIN ÇOK FAZLA NEMLİ OLMASINA GEREK YOK NEM POŞETİN İÇİNDE SAKLI
40WATT AMPUL BU SOĞUKLARDA BİLE İŞE YARIYOR.
1ADET CAMSİL FISFISI AKŞAMLARI NEMLENDİRİN YETER.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=353855&stc=1&d=1355340743
-HAZIR KİTLERE FALAN BOŞUNA PARA VERMEYİN.
ALACAKSANIZ MİSEL ALIN GERİSİNİ KENDİNİZ HALLEDERSİNİZ
konu hakkında bilgi almak isteyenler mesaj atsın yardımcı olurum.
(15.11.2012/12.12.2012)
BALIKESİR

nrş
21-12-2012, 13:29
Amacınız ticari değilse hobi kitini tecrübe kazanmak için bir kereye mahsus deneyebilirsiniz. Ama dediğiniz doğru kitler ucuz değil. Eğer kendi yetiştirme ortamınızı hazırlar ve misel ekimi yaparsanız aynı paraya çok daha fazla ürün alırsınız. Ancak emek, zaman, ayrıca uygun mekan ve koşullar daha çok zorlar.

http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya-yarisma/29107.htm adresinde geçenlerde İzmir' de bir seminerde verdiğimiz bilgiler var. Kendiniz ekim yapmak isterseniz işinize yarayacaktır.

Nazik cevabınız için gerçekten teşekkürler. Konuya yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
Evet internetten gerek sizin belirttiğiniz kursları ; gerekse diğer youtube videolarını izledim.
''mehmetzahid'' arkadaşımın hepimizin ağzını sulandıracak ve kolaylığıyla hepimizi şevke getirecek gibi görüntüleri inşallah bizler de başarırız.
Saygılarımla...

promote
28-12-2012, 01:24
Selamlar 1 -2 aydır misel yetiştirmeye uğraşıyorum ama başarılı olamadım ..Bulabildiğim her türlü yabancı yerlik kaynağı okudum veya seyrettim ama olmadı.
Adım adım detay aksatmadan yazarsanız sevinirim ..
Ben şöyle yaptım:
1.Kültür mantarı ve kavak mantarlarını pazardan aldım.
2.Sporlarını almak için beyaz kağıtlara veya aliminyum folyo üzerine bunları koydum üzerlerine tamamen kapadım 1 gün bekledim veya daha fazla.
3.kültür mantarından kahve rengi izler , istiridyeden de beyaz izler oluştu , bunları bir bardak suyun içine kazıyarak döktüm.Su normal çeşme suyuydu bunu önceden kaynatıp soğutmuştum .
4.Spor karışımlı suyu şırıngalarla çektim.
5.Buğdayları 1 saat kaynattım , bir iki kavanozda kaynatmadan denedim bir iki tanesinede kavanozları suyla doldurdum buğdayla mikrodalgaya koydum 3-5 dk ısıttım ..
6.Kavanozlar soğusun diye bekledim kapaklarını içine birşey girmesin die plastik kapaklarla kapadım , soğuktan sonra içlerine şırıngalardaki sporları enjekte ettim
7. Kavanozları sıkıca metal kapaklarla kapadım , hava almıyacak şekilde.
8.Kavanozları mutfaktaki dolaplardan birinin hemen altına koydum orada ışık oranı azdır diye düşünüyorum sıcaklığı hiç ölçmedim ama tişötle evin içinde gezebiliyoruz (bu işlemleri kışın yapıyorum)
9.2 hafta bekledim ama şişelerde herhangi bir beyazlanma vs görmeyince belkş hava almıyor ondan oluyor diye düşündüm kapakları açıp kapadım , hatta bi keresinde 3-4 gün kapakları açık bırakıp beklettim ,
10. 2 ay geçti şişelerde yeşillenmeler başladı demkki bir veya daha çok noktada hatalar yaptım
11. birbaşka denemem de youtebdan gördüğüm bir şeydi.
a.Bir karton kutyu parçalara böldüm kaynattım ve plastik kabların içine yerleştirdim
b.kağıtlar ılıyınca parçaların arasına parçalara ayırdığım istiridye mantarlarını koydum ve kabları kapadım
c.1-2 hafta sonra içlerinde beyazlanmalar gördüm küf gibi ama unun miselmi başak birşey mi olduğunu bilemedim çünkü daha önce böyle birşeyi ekran haricinde görmemiştim
d.bu kutularıda bir kaç gün açık bıraktım şimdilerde içlerinde yeşillenmeler görüyorum

Sonuç olarak : resimleri size sunuyorum beni yanlışlarım konusunda aydınlatırsanız minnettar olurum.olası hatalarım.
1.Ortam sıcaklıpğına dikkat etmedim 15-20 derece mi olmalıydı bu sıcaklık (belkide öyleydi bilemiyorum.)
2.Kullandığım kavanoz şırınga vs elimde sadece votka olduğu için votkayla silerek sterileetmeye çalıştım.
3.birkaç gün şişelerin ağızlarını açık bıraktım
4.kavanozların bazısı ağzına kadar doluydu
5.kavanozlar arada sırada ışık gördüler.
6.kavanozlar sıkıca kapalıydılar.
7.buğday gereğinden fazla nemli olabilir mi.
MİSEL ALIMINI ADIM ADIM ANLATIP YANLIŞLARIMI SÖYLERSENİZ SEVİNİRİM.

promote
28-12-2012, 01:35
http://imageshack.us/a/img849/8779/151024x768w.jpg
http://imageshack.us/a/img826/5548/1111024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img607/3990/1151024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img405/407/141024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img7/8456/181024x768m.jpg
http://imageshack.us/a/img268/7750/1131024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img837/6271/1101024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img853/3024/191024x768e.jpg
http://imageshack.us/a/img818/6202/131024x768t.jpg
http://imageshack.us/a/img87/4154/171024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img43/9822/161024x768l.jpg
http://imageshack.us/a/img38/9256/1141024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img694/4026/121024x768.jpg
http://imageshack.us/a/img191/9339/111024x768a.jpg
http://imageshack.us/a/img268/2931/1121024x768.jpg

358003
358002
358001

suplilumas
29-12-2012, 13:05
Önce resimlerine cevap yazayım.

http://imageshack.us/a/img849/8779/151024x768w.jpg (1)
Bu resimde anladığım kadarı ile buğdaylarını çok fazla ıslatmışsın çok su çekmiş şişmişler.

http://imageshack.us/a/img826/5548/1111024x768.jpg (2)
misel ve küf birlikte oluşmuş. Sterilizasyonu bir aşamada bozmuşsun.

http://imageshack.us/a/img607/3990/1151024x768.jpg(3)

Misel oluşmuş ama kartonda ortada küf oluşmaya başlamış.

http://imageshack.us/a/img405/407/141024x768.jpg(4)

Bir çok şey birlikte oluşmuş. :)

http://imageshack.us/a/img837/6271/1101024x768.jpg(5)
üstte görünen yeşil kısımlar küf onun hemen altında biraz tüyümsü beyaz oluşum var o da küf. onun altındaki süngerimsi beyaz oluşum misel. onun altında da yeşil küf ve küfün altında bakteri oluşumu var. En altta ise yanmış buğdaylar. :)

http://imageshack.us/a/img818/6202/131024x768t.jpg(6)

Küf :) birazda bakteri var gibi.

http://imageshack.us/a/img87/4154/171024x768.jpg(7)
Bunda da siyah küf oluşmuş.

http://imageshack.us/a/img43/9822/161024x768l.jpg(8)
Bunda sonuç iyi miseli üstte oluşturmayı başarmışsın ama alt kısımlarda bakteri oluştuğundan gelişememiş. Koklarsan kötü bir koku gelmesi gerekiyor bu kavanozdan.

http://imageshack.us/a/img694/4026/121024x768.jpg(9)

En altta bakteri oluşumunu çok rahat görebilirsin.

Bazı resimleri ya tam anlayamadığımdan ya da aynı şeyler olduğundan yorumlamadım.
Umarım bunlar sana yardımcı olur.

suplilumas
29-12-2012, 13:19
Şimdi gelelim nerede hata yapmış olabileceğine. Beraber yapmadığımız için bunun sadece tahmin olduğunu unutma lütfen eğer yanlış olduğunu düşünüyorsan yaz başka nedenlere bakalım.
Önce steril ederken bir aşamada hata yapmışsın aşamalarını bir daha gözden geçir.
Votka tam alkol olmadığından kesin steril yapmaz. 90 derece kolonya ondan daha iyi iş görür ispirto bulabilirsen ispirto kullan. Tabi saf alkol bulamadığını düşünerek yazıyorum bu alternatifleri. Saf alkol en iyisi.
Cam şırınga kullanma eczaneden plastik enjektörleri çok ucuza steril olarak satın alabilirsin. Her kavanoza bir enjektör kullanırsın.
Şimdi buğdayları ıslayıp steril etme aşaması.
Şöyle yapacan;
Buğdayları bir kaç saat suda beklet. ( deneme yapman gerekiyor ben genelde kabuklu pirinç ile yaptığımdan süre farklı olabilir.) Buğdayları su ile şişirmeyecen sadece biraz nemlendirmen gerekiyor. Sudan çıkardıktan sonra ser biraz üzerindeki su kurusun bir peçete ile bastırdığında peçeteye yapışmıyorsa yeterince kurumuş demektir. Kavanozlara doldur. Kavanozun üstünde bir kaç santim boşluk bırakmaya dikkat et havayı oradan temin edecekler. ( Bu kısımları zaten yapmışsın resimden anladığım kadarı ile ama yinede yazayım billmeyen bir arkadaş varsa uygulamada es geçmesin.) Kavanozun kapağını patlamaması için çok hafif gevşek bırak ki içeride oluşan basınç çıksın. Sonra kapak kısmını folyo ile sar ki su buharı içine girmesin. Düdüklü tencereye su koy sonra da kavanozlarını kaynat konserve yapar gibi steril et. İşlem bittiğinde elinde steril buğday kavanozu olacaktır ta ki sen kapağı açana kadar. :) Bu arada kaynayan kavanozlar düdüklüde dursun su ile birlikte soğusun daha iyi sonuç alacaksın. Zaten soğutmadan işlem yapamıyorsun o şekilde beklemesi daha iyi.

suplilumas
29-12-2012, 13:25
Print alıp aşılama yapmak için ise şu yolu takip et
Musluk suyu kullanabilirsin ama steril etmek şartı ile. Eğer yapmamışsan resimlerdeki sonuçların nedeni o olabilir.
Bir şişe ya da kavanoza su doldur yukarıdaki işlemleri yap steril su oluştur. Eczaneden aldığın enjektörü aç suyu enjektöre çek. Sonra folyodaki spor printin üzerine dök iğnenin ucuyla çok hafif karıştır suyun içinde sporları göreceksin zaten onu enjektöre çek. sonra da aşılayacağın kavanozlara aşılamanı yap.
Kavanozların en geç bir haftaya sonuç vermesi lazım. Misel ortalardan oluşmaya başlıyor kapağı kesinlikle açma. Misel bütün kavanozu beyaz olarak saracaktır o aşamada sallayıp taneleri bir birinden ayırman gerekir geç kalırsan süngerimsi bir doku ile bir birine yapışır ayıramazsın. Eğer direk mantarı bu kompostta oluşturacaksan sallamana gerek yok. kavanoz tamamen beyaz olana kadar bekle dibine vur kalıp halinde çıkar yavruluğa al.
Bu kadar. :)
Başarılar.

suplilumas
29-12-2012, 13:40
Ha unutmadan bunu da yazayım bu yaptığın direk spordan üretim. Misel bu şekilde kaliteli olmaz. Önce misel ıslahı yapmanız gerekiyor. Bunun için ise agara petri olayına girmeniz gerekiyor ki önce bu yaptığınızı deneyin biraz tecrübe edinin sonra da agar petri olayına girer kendi miselinizi üretirsiniz.
Konuyu açmışken kısa yazayım niye ıslah etmemiz gerektiğini. Miselleri elektirik kabloları gibi iplikçikler olarak düşünün. Bazı kablolar elektiriği iyi iletiyor bazıları yorgun kablo ya da ince kolayca kopabiliyor. Miselin içinden en kaliteli hızlı güçlü olanı seçmeniz gerekiyor ki bakteri ya da başka bir mantar (küf gibi) bulaşırsa onlar daha ne olduğunu anlamadan sizin misel bütün alanı ele geçirsin. Miseller her hangi bir engelle karşılaşırlarsa orada dururlar. Örneğin ayrı aileden iki kavak mantarı miselini bir petriye koyduğumuzu düşünelim. Tam ortada karşılaşacaklar ve duracaklar orada çizgi gibi bir boşluk gözlenir. Eğer aynı genleri taşıyorlarsa karışacaklar. Bakteri ya da bir başka misel ile karşılaşırlarsa oarada dururlar ilerlemezler. En hızlı ve en güçlü miseli seçip ayırmak gerekiyor ki her zaman aynı sonuca ulaşılabilinsin. Bir diğer faydası da aynı kalitede aynı meyveyi elde edebilmek.

promote
29-12-2012, 21:13
İlgilendiğiniz için çok teşekürler , bu yardımınız paha biçilmez , çocukluğumdan beri mantar toplamaya bayılırım , inşallah en temelden itibaren mantar üretebilirsem , bir çocukluk hayalimi daha gerçekleştirmiş olucam.
Cevabınız süperdi ama başka sorularıda aklıma getirdi
1.Düdüklü tencerem yok , çok gerekliyse alabilirim ama normal tencede olsa çok farkeder mi.
2.ısı konusuna hiç değinmemişsiniz.
3.bu bugdaylarla yapacağım üründen verim alamazmışım gibi bir hisse kapıldım.
4.petriden daha önce biryerlerde bahsetmişssiniz ilk fırsatta deniyeceğim.
5.print alırken bakteri küf mutlaka bulaşıyordur çünkü açıkta bir işler , bu noktada sterilize gerekir mi.
6.print arırken kültürmantarında sorun oluyor pazar bulduklarımın şapkaları açılmamış oluyor çünkü

suplilumas
30-12-2012, 15:50
Yardımım dokunursa mutlu olurum ben okuduklarımı sizden önce yapıp uyguladıklarımı yazıyorum. Yurtdışında olduğumdan benim bulduklarımı siz bulamayabilirsiniz o yüzden ürün olayına çok fazla girmiyorum ama temelde yaptıklarınız ile benim yaptıklarım aynı.
sorularınıza gelirsek.
1 düdüklü tencere gerekli ısıyı çok rahat ve ekonomik olarak elde etmenize yarıyor. Tencerede kaynatırsanız da olur ama biraz daha zor olur.
2 ısı konusu derken neyin ısısını sorduğunuzu anlamadım. Eğer kavanozların steril etme konusuysa yaklaşık bir saat kaynatın.
3 buğdaydan direk meyve alırsınız sorun olmaz ama pahalı olur. Bir kilo buğdayı hesaplayın. çer çöpten yetişen bir canlı bu üretmeye çalıştığınız şey. Bu nedenle üretmeyi öğrendikten sonra buğday yerine meyveyi tuvalet kağıdında ya da evde çöpe atacağınız karton gazete atıklarından almanız daha ekonomik olacaktır. Bir diğer şey ise kavanozda buğdaydan ürettiğiniz şey sizin misel aşılı buğdaylarınız. Her bir tanesinden bir kavanoz daha oluşturabilirsiniz. Yani sonsuza gider. 10 kavanoz aşılı buğday ürettiğinizi varsayalım bunu 10 torba saba aşıladığınızı düşenelim alacağınız ürün çok fazla olur.

4. Petri olayı biraz karışık. Doğrusu basit bir şekilde nasıl anlatacağımı ben de düşünüyorum ama biraz laburatuvar deneyiminiz ya da doktor laborant falan olmanız lazım ki kolay kavraya bileseniz. Sterilizasyon sterilizasyon ve sterilizasyon. Mantarın sırrı bu. Başka da bi numarası yok. Daha önce dediğim gibi yaptığınız şekilde üretin aşamaları ve açıklarını öğrenin petri ve agar olayına sonra girersiniz. Çünkü orada steril petri kabını nerden bulacağınzı ve ne tür agar bulacağınız pek bilmiyorum. Önce birinci kolay adımı aşın sonra diğer adımları konuşuruz.
5 Dediğiniz doğru print alırken bir sürü şeyi eklemiş oluyorsunuz klonlama o nedenle daha iyi bir yöntem daha az kontamine olma riski var ama yine de olur. İşte petri kapları ve agar olayı bu aşamada devreye giriyor. Örnek olarak anlatırsam bir mantardan spor izi aldık ve bu izden üretime başladık diyelim. Eğer bunu yapan ben isem şu yolu takip ederim. Spor izi alırım sonra yukarıda anlattığım işlemi yaparım 10 adet agar petri kabı hazıllarım. Bu sporları o kaplarda geliştiririm. 10 kap içinden en iyi ve en az kontamine olmuş kabı seçerim. Burada misel * buna benzer bir şekilde gelişmiştir. Bu yıldızın en uzun noktalarından ve bakteri küf gibi kapta oluşmuş diğer şeylerden en uzak kısımlardan 10 örnek alırım. 10 petri kabında gelişmeye bırakırım. (10 petri kabı derken ben her zaman bir kaba aralıklı üç örnek bırakıyorum. Böylece başarı şansım 10x3 oluyor. ) Bu ikinci 10 kaptan yine en iyilerini seçip aynı işlemi bir daha yapıyorum. Ta ki istediğim özellikte her şeyden arınmış miseli elde edene kadar bu işlemlere devam ediyorum. İstediğim özellikte misel oluştuğunda ne mi yapıyorum. O zaman deney tüpleri devreye giriyor. En iyi ıslah ettiğim miseli aynı yöntem ile alıyorum tüpü yan yatırarak oluşturduğum agara bu örneği atıyorum en az aynı örnekten 3 tüp yapıyorum. Tüpleri hangi tarih ve hangi tür mantar miselinden oluşturduğumu yazıp etiketleyip buzdolabına koyuyorum. Bu şekilde kolleksiyonum oluşmuş oluyor. Bu tüplerin 3 yıl o şekilde kaldığını söyleyenler var ama ben yılda bir kez tüpten örnek alıp agarda geliştirip yeni tüp yapıyorum. Her bir tüp bir çifliğe yetecek kadar mantar ve misel üretir. Sadece açıp bir buğday tanesi kadar örnek almanız yeterli. O örneği önce agara sonra tahıla sonra da komposta aşılarsınız. Her bir buğday tanesi sonsuz ürün verir dememin nedeni bu. Mantarların farklı bir tür canlı olduğunu misel üretmeye başladığınızda çok daha iyi anlayacaksınız. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. :)
6 Bana kalsa kültür mantarı denen Agaricus bisporus ile hiç uğaşmayın derim. 1 lezzetsizdir 2 gübrede yetişir. ( ayrıca benim yazdığım yazılara ilgi gösteren ve takip eden arkadaşlar var ise bir ricada bulunmak istiyorum? Lütfen üretmek istediğiniz ya da ilgi gösterdiğiniz mantarın latince ismini öğrenin ve onu yazın. Yerel isimler aynı ama farklı mantarlar olabiliyor.)
Şapkasının açılması için beklete bilirsin ya da şapka altındaki zarı kes al sonra spor izi almayı dene. Agaricus bisporus spor izi kahverengidir.

promote
30-12-2012, 21:57
Gerçekten bıkıp uslanmadan cevap vermeniz harika birşey çünkü insanlar bu işe ticaret gözüyle baktıklarından detayları anlatmaktan çekiniyorlar , bu yüzden kendi adıma gerçekten çok müteşekkirim sonuçta bana 1 harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum kültüründen geliyorum.Aslında matematikçiyim ve mantara hobi olarak bakıyorum.
1.ısıdan kastım spor aşıladığım kavanozları bundan sonra belli bir ısıda bekletme zorunluluğum var mı , mesala şu anda kış mevsimindeyiz ve bulunduğum yer moldova...Yani misel gelişimi için hangi ısı iyidir bir max min değeri varmı bunun tabii ki min ve max gelişim az ortalamada en iyi verim olacaktır.
2.Evet benim sterilizeden anladığım sporun veya miselin diğer canlı türlerine göre baskın hale gelmesi ve ekonomik bir verim elde etmek , yoksa belkide benim başarısız kavanozlarımında içinde miseller vardır belkide bahçeye şuraya buraya döksem mantar çıkabilir ))
3.Petri gerçekten ilgimi çekiyor ama ben ilk ürünü elde ettiğimde bunada motive olabilirim sanırım , sonuçta bilim ve okuma ve azmin elinden ne kurtulabir ki..
4.Aklıma gelmişken , bir bahçem var domatez biber patlıcan filan yetiştiryorum , sonbaharda meyva alımı bittikten sonra kalan domatez biber patlıcan mısır saplarını mantar üretiminde kullanabilirmiyim?
sevgiler..
5.Birde miselin gerçekte neye benzediğini anlamaya çalışıyorum buna küf demişssiniz bu beyaz küf mü ? diğer resimlerdeki misel dediklerinizede bakıyorum çok yakın farkı nasıl anlayabilirim

http://imageshack.us/a/img818/6202/131024x768t.jpg(6)

Küf birazda bakteri var gibi.

murer
31-12-2012, 11:31
20-26 idal sıcaklık değerleri.30 derece üstünde misellerin ölebilir.20 derece altında yavaşlar misel gelişimi.
Sterilizeden kasıt misel ekimi yapılacak yerde başka bakteri ve sporların öldürülmesi.Aza indirgemek değil.
Patetes deksroz agar kullanabilirsin piyasada satılıyor.
Domatesin bitkisi zehirli bildiğim kadarıyla ama kuruyunca zehri gidermi bilmiyorum.Mısır sapı ideal olur bence.

promote
31-12-2012, 15:05
ozaman ısıtıcıya ihtiyacım var
Atman AT-100 Isıtıcı 100 Watt | Akvaryumportali.net - Akvaryum Portalı ve Akvaryum Forumu (http://www.akvaryumportali.net/atman-at-100-isitici-100-watt.html) bir çırpıda bunu buldum ama iş görürmü bilemem
domates biber artıklarını değerlendirmek beni ayrıca onları yok etme sıkıntısındada kurtaracaktır

yesill
31-12-2012, 19:49
Uzun bir aradan sonra tekrar benim ilgi alanıma girmeye başladı konu.Bu arada bir tecrübemide paylaşmış olayım istedim.
İnternet üzerinden 1kg kadar misel aldım. Bunun bir kısmını kütüğe aşılamayı bir kısmını da buğday üzerinden çoğaltmayı düşündüm ve uygulamaya geçtim.
Öncelikle köydeki evimiz için getirtmiş olduğumuz yaklaşık 6-7 ay önce kesilmiş ve arazide kalmış ağaçlardan kütükler seçtim. Sanırım bunlar meşe,köknar tarzı sert yapılı ağaçlardı.Motorlu testere ile üzerlerinde 15-20 cm derinliğinde ve yine bu kadar genişlikte kesikler oluşturdum.Bu kesiklerin içine elimdeki miseli doldurdum. 6-7 adet kütüğe bol miktarda misel doldurdum ağaç yongası ile bunları iyice sıkıştırdım.Odunları biraz sulayıp poşete koydum hava alamayacak şekilde sarıp sarmaladım.(Doğrusu hava alacağı aşikar olmasına karşın kendimi kandırmaya çalıştım.Bazı sebeplerle hevesim kırılmış,bazı olumsuzluklarda olmuştu yapmış olmak için yaptım diyelim)Poşetlerin içine de biraz odun talaşı atıverdim birer avuç kadar.Bu kütükleri kullanmadığımız ahırın içine dizdim ara ara üstlerine su serpiştirdim köye gittiğim zamanlarda.Bu işlemi yaptığım zaman henüz kış başlangıcı idi ve dışarda kar vardı.Artan miseli çoğaltmak içinde çaydanlıkta bir kavanoz kadar buğdayı kaynatıp suyunu süzdüm.Çok fazla kurutmadan nemli nemli kavanoza doldurdum ve artan miseli içine doldurdum kalan çok az miselide poşetinde kullanılmayan dolabın bir köşesine koydum.Tabiiki kavonoz içindeki buğday oldukça nemli olduğundan içine attığım misel halindeki buğdayların üzerindeki misel görünümü, küf görünüm kayboldu.Diğer buğdaylar gibi oldu yani.Sonuç hazır elimdeki miselde gitmiş oldu. Arkadaşlar sakın bu konuda yazılmış bunca bilgi varken nasıl bu kadar acemice şeyler yaptın **** araştırmadın demeyin çünkü ben bunları yaprken açıklayıcı bilgi vermiş olan arkadaşlar henüz konuya yazmamışlardı araştıma imkanımda olmadı.
Neyse kütüklerin durumundan devam edeyim. Ahırda duran kütükleri ara ara kontrol edip durumlarını gözlemlediğimde sıkı sıkı sarıp sarmalamış olduğumdan ne durumda olduklarını göremiyordum.2-3 ay sonunda dayanamayıp poşetleri çıkardım misellerin küfe benzer pamuksu bir kıvama geldiğini fakat kütüklere yayılmadığını gördüm.Bu şekilde nemlendirmeye devam etmek iyi olur diye düşünüp o halde bıraktım.Annem ki kendisi bu mantarın delisi olur, ben olmayacağını söylemiştim bu kadar kolay olsa herkes yapardı mantar tohumumu olurmuş tarzından söylemlerine de devam etti.Benim kütükleri tavukların keşfetmesi çok sürmedi.Kütüklerin olduğu kısım aynı zamanda saman ve inekler için yem deposu olduğundan çok sık girilip çıkılan bir yerdi.Bu aralarda tavuklarda girip kütükleri keşfetmişler.Misel olmuş mantar küfü olmuş onlar için farketmiyor buğday heryerde buğday.Baktım bizim kütüklere ektiğimiz miseli tavuklar buğday olarak hasat ediyor ve kütüklerde de bir gelişme yok hepsini çıkarıp dut ağacının altında tel örgünün dibi sıralayıp unuttum.Zaten ümidimi kesmiştim.Fındık toplarken kütüklerin yanına dökülenleri alayım derken bir kaç tane kütükte gelişip kurumuş mantarları gördüm.Anneme gösterdim kadıncağız bir sevindi hemen kütükleri samanlığın saçakların altına koydukki burası nemli olur.Kısa süre sonunda mantarlar gelişmeye başladı.Hemen hemen her kütükte tek tük mantarlar olmuş.Annem bir kaç kez bunların hasadını yapıp bolca yedikten sonra kütükleri gözü gibi korudu.Evin kullanılmayan katına taşımış hergün kütükleri nemlendiriyormuş.Benim kavanoza koyupta buğdaya sardıramadığım için özelliğini kaybeden buğdayları başka kavak kütüklerini delip oralara doldurmuşlar.Dolabın bir kenarına atıp unuttuğum misel artıklarını çıkarmışlar ki bunlar tamamen bozulmuş püre kıvamına gelmiş onlarıda kütüklere sıvamışlar ve üstlerini kapatmışlar.Doğrusu hepsini küfe benzer bir yapı sarmış ama bakalım ne çıkacak.Bende bazı kütükleri mantr çıkan kütüklere yapıştırdım olaki kütükteki besin biterse mantar bu kütüklere sıçrar.
Sonuç olarak arkadaşlar çok zor görünmüyor üretim biraz dikkat ve bilgi gerektiriyor ben bu şekilde mantar aldıysam eğer herkes doğru olanı yaptıktan sonra yapar. Yine düşünüyorum üretim yapmayı ama bu kez daha bilinçli. Misel siparişi vereceğim. Gelen miselin bir kısmını torbada ağaç talaşı-saman karışımında üretmeyi kalan kısmınıda yine buğday üzerinde çoğlatmayı düşünüyorum.
Deneyimli arkadaşların uygulama şeklinde dikkat etmem gereken durumları **** ayrıntılar konusunda önerilerini bekliyorum.

murer
01-01-2013, 08:12
ozaman ısıtıcıya ihtiyacım var
Atman AT-100 Isıtıcı 100 Watt | Akvaryumportali.net - Akvaryum Portalı ve Akvaryum Forumu (http://www.akvaryumportali.net/atman-at-100-isitici-100-watt.html) bir çırpıda bunu buldum ama iş görürmü bilemem
domates biber artıklarını değerlendirmek beni ayrıca onları yok etme sıkıntısındada kurtaracaktır

Ufak bir sera tarzı bir şey yapıp bu ısıtıcıyı kullanabilirsin.Evin kaloriferliyse çok gerekli değil aslında.Isının düşmesi zarar vermez misele sadece yavaşlatır.Ama yükselmemesine dikkat etmeniz gerek.Optimum sıcaklık miselde 24-26 derece.Meyva alımında 21-23 derece.Sizin resimlere baktım misel uluşumu başlamış ama miseli başka bir küf sarmış.Buna neden sıcaklık ve kötü strelize olabilir.Bir de kavanozunuz dibinde su birikmiş bunun olmaması gerek.Buğdayları biraz daha kurutun.Kartonla yaptığınız deney daha başarılı sanki.Miseliniz oldukça yayılmış ve meyva almanıza ramak kalmış.Düdüklü tenerede strerilizasyon daha iyi sonuç verir.Optimim sterilizasyon derecesi 121 derecede 10-15 dk. dır. Bunu da düdüklü tencerede sağlayabilirsin.Normal tencerede süreyi daha uzun tutman gerek.

murer
01-01-2013, 08:20
Sayın yesill,
Kütük üzerinde mantar yetiştirmeyi düşünüyorsanız bence en iyi yöntem miselleri kavelaya aşılamanız.Miseller kavelayı sardıktan sonra kütüğe aktarmak çok kolay.Ufak bir şarzlı matkapla kütükte delikler açıp miselli kavelayı buraya çakıyorsun.Daha sonra mum eritip deliğin üzerine hava almıcak şekilde sürüyorsun olay bitiyor.

yesill
01-01-2013, 12:06
Teşekkür ederim sayın murer tavsiyenizi dikkate alacağım.

demirbas74
01-01-2013, 13:57
s.a arkadaşlar. ben de sizlerin yazılarını okuyarak bir kaç poşete ve kavak kütüklerine misel ekimi yaptım. inşallah başarabilirim. bende baya heyecan yaptı bu mantar işi. birde sizlere bir mantar ismi soracam. bu mantardan misel alıp yetiştirmek istiyorum. buralarda çapaç veya ebişke ismiyle anılır . en son yetişen mantardır. tat koku olarak istiridye mantarına yakındır. ben bu mantarı topladım 1 hafta kadar önce. şu anda bacak kısımlarında beyaz küflenmeler oldu. ben bunları tahıla sardırmayı deneyeceğim.

demirbas74
01-01-2013, 13:59
https://mantardostu.googlegroups.com/attach/97860e202701bf64/DSC00169.JPG?view=1&part=4

murer
02-01-2013, 04:28
Sayın demirbas,
Bahsettiğiniz mantar Clitocybe geotropa.Kültürü yapılamıyor.Misel elde edersin ama meyva alamazsın boşuna uğraşma derim.Bilimsel anlamda bir çalışma yaparsan ona bişi diyemem :)

demirbas74
02-01-2013, 12:09
Sayın demirbas,
Bahsettiğiniz mantar Clitocybe geotropa.Kültürü yapılamıyor.Misel elde edersin ama meyva alamazsın boşuna uğraşma derim.Bilimsel anlamda bir çalışma yaparsan ona bişi diyemem :)

kavonaza koydum bakalım. ya tutarsa diye deneriz bir kere. bartın yöresinden en değerli mantar bu. ormanda aramaya devam o zaman :)

suplilumas
02-01-2013, 16:11
@promote
Birinci sorunuzu murer cevaplamış zaten.
2 ise kavanozlarınız başarısız değil aslında ilk denemeye göre gayet başarılı. Unutmayın özel şartlarda laburatuvar ortamında yapılması gereken işlemleri evde yapamaya çalışıyorsunuz. Olduğu kadar olacak hiç bir zaman mükemmel olmaz. Her zaman hatalı kontamine kaplarınız kavanozlarınız olacaktır. O nedenle bir çok örneği bir arada yapıyoruz ki en az bir tanesi risksiz temiz elimizde kalsın.
Bahçeye dökerseniz hiç bir şey çıkmaz. :D
3 Petri işine sonra girersiniz şu an acelesi yok.
4 Bu konuda murere katılıyorum domates saplarının işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum. Deneyerek öğrenmeniz gerekecek. Bazı bitkiler kendilerini mantardan korumak için bazı maddeler barındırırlar. Bazı mantarlar bu korumayı aşarken bazı türler aşamaz.
5 Misel ile küf aynı şey. Bir birlerine çok benziyorlar ama her mantarın kendine has küf yapısı yani misel yapısı vardır. Misel ürettikçe hangisinin hangisi olduğunu anlamaya başlarsınız. Ayrıca mantar miseli oluştuğunda miss gibi mantar kokar. :) Mantar kokmuyorsa pis koku geliyorsa o miseller kontamine olmuş demektir.

mehmetzahid
05-01-2013, 17:49
büyük boy
http://g1301.hizliresim.com/15/5/hp5r1.jpg

demirbas74
20-01-2013, 14:12
25 gün önce istiridye mantarı ekimi yaptım. sizlerden edindiğim bilgilere göre 22 gün sonra posetlere kesikler attım. ama posetlerde mantar olusumu olmadı. samanlar daha da beyazlamaya devam etti. acaba daha posetlere kesik atmanın zamanı tam olarak gelmedimi. ben cizik attığım yerleri 4 gün sonra tekrardan kapattım. iyice karıştı iş. hala mantar alma imkanım var mı? alamazsam evdekiler epey gülecekler bana :)