Bağlan

View Full Version : istiridye (kavak) mantarı yetiştirme

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

Zafer İnandıklı
20-01-2013, 17:38
Saman bulamadığım için bekletiyordum.
Bunlar aceleci davrandılar.

egetropical
20-01-2013, 17:50
25 gün önce istiridye mantarı ekimi yaptım. sizlerden edindiğim bilgilere göre 22 gün sonra posetlere kesikler attım. ama posetlerde mantar olusumu olmadı. samanlar daha da beyazlamaya devam etti. acaba daha posetlere kesik atmanın zamanı tam olarak gelmedimi. ben cizik attığım yerleri 4 gün sonra tekrardan kapattım. iyice karıştı iş. hala mantar alma imkanım var mı? alamazsam evdekiler epey gülecekler bana :)

ısı, ışık, nem ve havalandırma ihtiyacını karşıladınız mı? kuluçka döneminde sorun yoksa,

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
her saat başı en az 8-10 dk havalandırma ve
12-18 derece sıcaklık.
bu şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. mutlaka mantar çıkar.

demirbas74
21-01-2013, 15:28
ısı, ışık, nem ve havalandırma ihtiyacını karşıladınız mı? kuluçka döneminde sorun yoksa,

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.
bu şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. mutlaka mantar çıkar.

poset içini nasıl havalandırabilirim?. posetin ağzını acsam yeterli olurmu. ışığa gelince oturma odamda duruyor bol bol ışık var. nem işine gelince o biraz sıkıntı olabilir. benim asıl düşüncem tam zamanı gelmeden kesik attım. 3-5 gün daha bekleyeceğim kesik atmak için poşete. oda sıcaklığı 18 den yukarıdadır muhtemelen. sıkıntı o olabilir

demirbas74
21-01-2013, 16:32
poset içini nasıl havalandırabilirim?. posetin ağzını acsam yeterli olurmu. ışığa gelince oturma odamda duruyor bol bol ışık var. nem işine gelince o biraz sıkıntı olabilir. benim asıl düşüncem tam zamanı gelmeden kesik attım. 3-5 gün daha bekleyeceğim kesik atmak için poşete.

posetimin durumu :)

egetropical
21-01-2013, 18:16
poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem
ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür.

demirbas74
21-01-2013, 19:07
[QUOTE=egetropical;1088946]poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem
ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür.[/Q

sıcaklık olarak uygun bir yerim var. daha beyazlamasını beklemem gerekir mi? yoksa bir kaç yerden delip biraz daha serin yere hemen koymalı mıyım? veya şu an için neler yapabilirim ? bu arada ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

egetropical
21-01-2013, 20:06
Poşet hemen hemen kuluçka dönemini tamamlamış.
uygun ortama alabilirsiniz. yapmanız gereken aynı şeyler.

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.

demirbas74
21-01-2013, 20:46
Poşet hemen hemen kuluçka dönemini tamamlamış.
uygun ortama alabilirsiniz. yapmanız gereken aynı şeyler.

% 80-90 nem,
400-2000 lux ışık,
12-18 derece sıcaklık.

tekrardan teşekkürler. hemen yarın indiriyorum serin yere.

alpix
31-01-2013, 12:38
Merhaba arkadaşlar.istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen arkadaşlar için yardımcı olacağını tahmin ettiğim kendi araştırma ve donelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.yaptığım deneyde talaş(kavak talaşı)ve saman malzemeleri kullanılmış olup gelişim hızları açısından iki malzemenin arasında mantar oluşumu hızı ve süresi araştırılmaya çalışılmıştır.hala devam eden deneyimin tamamlanan kısımlarını resimli olarak sizlerle paylaşıp zaman ile gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim umarım sizlerede faydalı olur.:o

nihal_es
31-01-2013, 14:37
Forumdan heveslenip bende mantar yetiştirmeye karar verdim. Agromantar'dan 1 kg kavak mantarı miseli aldım bir kısmını buğdaya sardırdım bir kısmını ise kendi hazırladığım komposta diktim..Kompostu %45 kavak talaşı, %45 saman, %10 kepek oranında hazırladım.. İlk fotoğraf misellerin bana ulaştıktan 1 hafta sonraki hali, ikinci fotoğraf ise misellerin buğdaya sarmaya başladıktan bir kaç gün sonraki hali..

366033

366034

12. ayın ilk haftasında hazırladığım kompostlardan mantar yemeye bu hafta başladık ..

366035

366036

366037

Mehmet Kemer
31-01-2013, 22:59
Tebrikler Sn. nihal_es acaba bugdaya sardırdığınız misellerin durumu nedir?

nihal_es
01-02-2013, 09:45
Tebrikler Sn. nihal_es acaba bugdaya sardırdığınız misellerin durumu nedir?

Teşekkür ederim, kavanozdaki buğdaylar tamamen sarılmış durumda fotoğrafını aradım fakat bulamadım..

MURAT 05
02-02-2013, 15:17
Merhabalar,bende bu işe yeni heveslenmiş birisi olarak birkaç gündür çeşitli sitelerde bilgi toplamaya çalışıyorm. Bu siteyide yeni keşfettim ve tam benim aradığım bilgilere sorunlara ışık tutacağını tahmin ettim ve siteye üye oldum. şimdi istiridye mantarı yetiştirme konusunda bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlardan yardım ve aşağıda yazacağım sorularıma cevap istiyorum. .1- 50 kg kompos hazrlamak istiyrum bunun için ne kadar saman ne kadar kuru madde gerekir (50 kg komposun 50 kg saman + kuru maddemi yoksa hepsimi 50 kg olmalı. . . 2- net oranları yazarmısınız .3- alçı veya kireç katmak şartmı .4- kullanılmayan eski bir ev odasında yapmayı düşünüyorum.buraya herhangi ısıtma,nemlendirme cihazı kullanmadan masraf etmeden üretebilirmiyim.bu mevsim uygunmudur.not:odayı aydınlatma ve karartma şansım var .5- sprey sulama ile nemlendirme yapsam olurmu,olursa günlük kaç defa yapmalıyım.ne günlük kaç defa havalandırma veya ışık vermeliyim. .6- miseli komposun üzerine serpiştirip karıştırdıktan sonramı torbalara koymalıyım yoksa katmanlar halinde bir miktar kompos bir miktar misel koyarakmı torbayı doldurmalıyım. .7- poşetler siyahmı olmalı şeffafmı hangisi daha faydalıdır .8- poşetleri delme işlemi nasıl olmalı.poşetleri hemenmi delmeliyim yoksa miseller oluştuktan sonramı nekadar miktarda delmeliyim . şimdiden sorularımı cevaplayacak arkadaşlara teşekkür ederim.

İsmail Karagülle
02-02-2013, 16:10
http://www.agaclar.net/forum/fuar-toplanti-egitim-kampanya-yarisma/29107.htm

Bir çok sorunun cevabını bulabilirsin

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1emwhXXP4P8

MURAT 05
04-02-2013, 11:15
Teşekkürler ismail bey.benim için faydalı bir video oldu

demirbas74
07-02-2013, 11:54
benim mantarlarda cıkmaya başladı :)))

İsmail Karagülle
07-02-2013, 17:41
benim mantarlarda cıkmaya başladı :)))

Resimleri görebilir miyiz?

gürkan20
10-02-2013, 19:08
arkadaşlar merhaba foruma yeni üyeyim mantar odalarının dezenfeksiyonuyla ilgili bilgi verebilecek var mı acaba?

orke
12-02-2013, 15:54
Merhaba Arkadaşlar;
Bende siteye yeni üye oldum ve bu konuyu yakınen takip ediyorum. Şuanda üretim aşaması devam eden arkadaşlara başarılar diliyorum. Umarım bize de örnek olacak bilgi ve deneyimler aktaracaklardır. Herkese selam

orke
13-02-2013, 13:35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orke
Sayın Suplilumas
Yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. Özellikle bu misel üretme konusuna. Oldukça açıklayıcı yazmışsınız ancak siz bunu birebir yaşadığınız için kolayca anlatmışsınız. Hiç denemeyen birisi zor anlayabilir (mesela ben). Affınıza sığınarak soruyorum yardımcı olursanız memnun olurum.

1- Mantardan alınan pirinç tanesi kadar örneği koyduğunuz kap mikrodalga camı demişsiniz. Peki bu kabın içine konulan jeli nasıl elde ettiniz. Ne gibi bir aşamadan geçti. İnternette araştırdığım kadarıyla toz halinde satılan bir madde. Bunu jel haline kaç derecede getirdiniz ?

2- Aldığınız örnekleri jel üzerinde kaç gün ve nasıl bir ortamda beklettiniz ?

3- Elde edilen misel buğday tanelerinde kaç günde gelişiyor ve bu buğdayları saklama koşulu cam kavanoz mudur ? Yani kullanacağımız kadarını aldıktan sonra tekrar kavanozu kapatıp buzdolabına koyabilirmiyiz ?

İlginize şimdiden teşekkür ederim
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba
1 O jelin adı agar. Agar agar diye aratırsanız bulabilirsiniz. Aslında bir yosun türü pastaneler ve vejeteryenler jöle ve türevlerini yapmak için kullanıyorlar. Cam kapta sadece denemek için yaptığımı unutmayın lütfen. Gerçekten miseli iyi yetiştirip ıslah etmek istiyorsanız steril petri kapları kullanmanız daha doğru olacaktır.

2 Ben bir iki gün bekledikten sonra hemen örnek alıp bir daha yeni kaba alıyorum ta ki miselden başka hiç bir canlıyı kapta görmeyene kadar ya da miselin yeterli kaliteye ulaştığını görene kadar işlemi devam ettiriyorum. Küçük eski bir buzdolabım vardı atılacak atmadım onu devamlı steril edip miselleri oraya koyuyorum. Kapısı hava geçirmediği için steril kalıyorlar. oda ısısında karanlık her hangi bir yere bırakabilirsiniz.

3 Misellerin buğdayı tamamen sarması bir iki haftayı bulabilir ortam ısısına ve miselin kalitesine türüne göre değişir. Kesin bir süre vermek doğru olmaz en iyisi gözlemlemek. Bütün kavanozu sardığında sallayıp tanelerin ayrılmasını sağlıyorsunuz bir daha bekletiyorsunuz. Tanelere misel bulaştığında baktığınızda hemen anlarsınız zaten. Kullanacağınız kadarını alıp kalanı bekletebilirsiniz ama iyi bir yöntem olmaz. Çünkü kavanozu açtığınızda ne yaparsanız yapın sterilizasyonu bozmuş olursunuz. Ayrıca kavanozlar çok yer kaplar. Uzun süre bekletmek istiyorsanız deney tüpüne agar ve bir parça ahşap malzeme koyup bir iki buğday tanesini içine atmanız yeterli. Bu şekilde buzdolabına koyarsanız yavaş yavaş ilerlemeye devam eder. Kullanacağınz zaman ufak bir örnek alıp petri kabında ilk işlemleri yapıp yine buğdaya ya da komposta aktarırsınız aynı işlemlere devam edersiniz.

Sizden ricam sorularınızı forum üzerinden sormanız. Bu şekilde hem aynı soruyu merak edenler sormadan görmüş olur hem de benden başka cevap verenler olduğundan yanlış bir yer varsa ya da eklenecek gözden kaçan bir şey hemen istediğiniz cevabı almış olursunuz. Zaman kazanırsınız.
teşekkürler.

Selam arkadaşlar;

Suplilumas isimli arkadaşımız ile özelden yapılan mesajlaşmayı aynen aktarıyorum. Kendi isteği ve doğru olan da budur. Ayrıca kendisine ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.

orke
13-02-2013, 13:44
Sayın Suplilumas;

Bu agar agar denen malzemeyi araştırdım. İstanbul Beşiktaş da bir aktarda mevcut. Ancak toz halinde, hatta toz şekere benziyor. Renk olarak beyaz olmasına karşın benim bulduğumda renklerde sararma mevcuttu. O nedenle güvenip alamadım. Aynı zamanda kardeşim veteriner hekim olduğu için bunun bir labaratuvar malzemesi olabileceğini düşünerek sorduğumda; agar agar ın birçok çeşidinin olduğunu öğrendim. Petri konusunda yardımcı olacak.

Petri malzemesini İstanbul Fındıkzade de Karagül İş Merkezinde bulunan firmalardan temin edilebiliyormuş. Merak eden arkadaşlara duyurulur.

Şimdi Sayın Suplilumas; acaba benim bulduğum (aktardaki) agar agar doğru malzememidir ? Eğer doğru malzeme ise; toz halinden jöle haline nasıl getirebiliriz. Bu jöle işlemi sırasında sterilizasyona nasıl uymalıyız ?

İlginize teşekkür ederim

suplilumas
13-02-2013, 13:53
@nihal_es
Beyazlaştıkça kavanozunuzu sallayıp buğdayların bir birlerinden ayrılıp tane tane olmalarını sağlamayı unutmayın. Tamamen sararsa hem kavanozdan çıkaramazsınız hemde çıkardıktan sonra kullanması zor olur. Buğdayı komposta serpmeniz daha başarılı sonuçlar verir diğer türlü kalıp halinde bir ya da bir kaç noktadan sarmaya başlar uzun süre gerektirir.

@MURAT 05
1 Kuru maddeden neyi kast ettiğinizi anlamadım ama 50 kg kompost için 50 kg saman gerekir. Samanın kendi sizin tekniğinizde kompost zaten. Islatıp misel ektiğinizde ağırlık biraz değişecektir ama bir kaç kg eksik ya da fazla ağır olmasının bir önemi yok.

2 sorunuz 1 inci soruyla aynı

3 üreteceğiniz türe göre alçı katıp katmamanız önemli. Miseli aldığınız yer katın diyorsa katın. Katmayın diyorsa katmayın.

4 Odada ısı ve nem ayarları yapmadan üretmeniz mümkündür ama verim konusu şansa kalır. Bir tek mantar çıkabilir, hiç çıkmayabilir ya da çok çıkabilir. Bir sonraki denemenizde yine bu üç ihtimalden biri olur. Kontrol altında tutarsanız almanız gereken maksimum verim neyse onu alacağınızdan emin olursunuz.

5 Elle nem kontrolü yapmak zordur. Yetiştirme tekniğinize göre de gerekli ya da gereksiz olur. Örneğin poşetlerde yetiştiriyorsanız nem poşet içinde haps olduğundan nemlendirme çok gerekli olmaz. Misel satın aldığınız yer yine bu konuda gerekli detaylı bilgiyi size verecektir. Söylediklerini eksiksiz yapmanız verim almanızı sağlar.

6 Katmanlar halinde yapmanız daha iyi sonuç verir. Bir miktar saman sonra buğdayları üzerine dağıtıp sonra bir miktar daha saman koyun. Bu şekilde miseller daha hızlı saracaktır.

7 Şeffaf olmalı hem ışık görürler hem de siz poşet içindeki durumu gözlemleyebilirsiniz.

8 Hemen küçük delikler açmalısınız ki miseller hava alıp boğulup ölmesinler. Meyve vermeye başladıklarında delikleri büyütürsünüz.

@ gürkan20

En basit yöntemlerden biri odayı çamaşır suyu ve su karışımı ile spreylemeniz. Solumamaya dikkat edin.

suplilumas
13-02-2013, 14:31
Sayın orke
Verdiğiniz bilgi gerçekten çok önemli bir bilgi oldu benimle yazışanlardan çoğu Türkiyede agar bulunmadığından dert yanıyordu. Adresi siz buldunuz.
Söylediğiniz gibi agarın çok çeşitleri mevcut. Bulduğunuz agarın bozulmuş olacağını sanmıyorum bozulmuş olsa dahi yemeyeceğiniz için sorun olmayacaktır. :D
Benim kullandığım agar ile sizin kullanacağınız büyük ihtimalle farklı ama aynı işi görürler.
Agarı su ile karıştırıp ısıtıp soğumaya alınca jel haline geliyor kullanımı bu kadar basit.
Ama bizim olayda biraz karışık bir durum var agar tek başına misel için yeterli besin içermiyor. Ben sadece agar jelinde de misel ürettim sonuç aldım ama biraz daha yavaş ve zayıf ilerliyor. Misel için agar hazırlamanın bir çok tarifi var ben patates dektrozu denilen karışımı yapıyorum hem patatesi bulmak her zaman her yerde mümkün hem ucuz hem de kolay.
Tariften önce size bir kaç püf noktası yazayım bunları deneyerek bulmak baya zamanımı aldı vaktinde. :D
Agar karışımını hazırlayıp bir kavanoz **** kapağını kapatıp düdüklüye yerleştirebileceğiniz boyutta bir şişeye koymanız gerekiyor. Şişeyi tavsiye ederim çünkü sıcak sıcak kullanıyorsunuz tutması kolay bulamazsanız kavanozun tutması kolay olanını tercih edin. Eliniz yandığında işlemleri hızlı yapamıyorsunuz petriler kontamine oluyor. Agar dolu şişeyi düdüklüye koyup kaynatın bu şekilde hem steril olmuş olacak hem de agarınız hazır olmuş olacak. Benim satın aldığım petri kapları 10luk paketler halinde steril naylon paketlerde geliyor. Petri paketini üsten ya da yandan yırmayın. Altan açıp çalışma masanızın üzerine yerleştirin dik olarak paketi sıyırın sonra hemen rulo yapıp bir kenarda bekletin. Şişeyi açıp petri kaplarını en alttaki kap açılacak şekilde kapak ve diğer kaplarla açıp yeterli miktarda agarı koyup kapatıp bir üstteki kaba aynı işlemi yapın. Üsteki en son kaba kadar işlemi aynı şekilde ve yapabildiğiniz kadar hızlı tekrar edin. Bitince rulo yaptığınız paketi kapların üzerine geri geçirip oldukları yerde soğuyup jelleşmesini bekleyin. Kaplarınız bu şekilde kontamine olmadan hazır hale gelecektir.

200 gr patatesi kaynatıktan sonra sudan çıkarın daha sonra bu suyu kahve filitresinden geçirip suyun bir kaba boşalmasını bekleyin. Filitre etmeden de bu suyu kullanabilirsiniz ama bulanık bir su olduğundan misel gelişimini net izleyemezsiniz.
20 gram agarı bu karışıma koyup eritin. kaynattığınızda su azalacağından 1 litre olması için gerekli miktarda su ekleyin.
şişeye doldurup 120 derecede 20 dakika düdüklüde kaynatın.
İşlem bittiğinde düdüklüyü açmadan petri kaplarınızı ve ortamı hazırlayın sonra çıkarıp yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına sıcak sıcak aktarın.
Agarda dikkat etmeniz gereken şey çok kuru olursa misel için yeterli nem olmuyor çok sulu olursa bu kez kap yüzeyinde su buharı ve su birikmesi oluyor bu da miselin gelişimini engelliyor ya da öldürüyor. Agar oranı burada kullandığım tür olduğundan siz önce su ve normal kaplarda bir kaç deneme yapıp gerekli kıvamı bulun sonra patates olayını yapıp petri kabına aktarın.
Umarım unuttuğum bir şey kalmadı :D Kolay gelsin.

orke
13-02-2013, 16:56
Suplilumas bu değerli paylaşım için teşekkür ederim. Bu arada jeli hazırlayabilecek bir labaratuvar buldum. Derdimi anlattım sağolsun bir labarant bu şekilde hazırlayacak ve 10 adet petriyi ücretsiz olarak verecek. Sonuç alırsak istediğimiz şekilde hazırlayabiliyorlar. Bu arada ilk 10 petri için ücret almayacak... :)

Sonuçları buradan paylaşacayım. Ayrıca bugün migrosta gördüm bir istiridye mantarı 200 gr lık paketi 3.90 TL ye satıyorlar. Oldukça pahalı geldi. Amatörce deneyeceğim sonuç alırsam eğer işin ticari boyutunu düşünüyorum. Tabi iyide bir alıcı bulmam gerekecek :) Neyse bu düşünce için erken

suplilumas
14-02-2013, 15:42
O arkadaşa patates dekstrozu agar derseniz bilir ille benim verdiğim tarifi yapmasına gerek yok her hangi başka bir tarif de olur. Ayrıca bakteriler şekeri sevdiğinden ben evde hazırlarken şeker katmıyor laburatuarda bütün imkanlar olduğundan karışıma bir miktar şeker de katabilir. Bir de rica edin petrileri mükkün ise ilk örnekleri o filitre önünde petriye alıp paraflim ile kapatsın. Bu şekilde daha güvenli ve sağlam olur. Kaplara mantarın türünü ve örnek alınan tarihi yazmayı unutmayın ilerde bir sürü kap arasında neyi ne yapacağınızı anlamanız kolay olur. Alacağınız sonucu ben de merakla bekliyorum. Fırsat bulursanız fotoğraflarını çekin. Başarılar.

orke
15-02-2013, 20:17
Sayın Suplilumas;
Bu konuda sizi çok rahatsız ediyorum ancak bir hata yaparak herşeyi berbat etmemek için sizin deneyiminiz çok önemli bu nedenle çok soruyor olabilirim kusuruma bakmayın lütfen :)

Bugün 10 adet patatez dekstrozunu labaratuvardan aldım. Şimdilik işlem yapmayacağım için çalışmayan için boş bir buzdolabında hazırlanan şekliyle bekletiyorum. Misel işlemi için kendime steril bir ortam hazırlayınca işe koyulacam. Sterilasyon için hazırlamayı düşündüğüm kutu şu şekilde olacak; hertarafını camdan yaparak 50x50 cm boyutlarında bir cam kutu hazırlıyorum. Bunun içini saf alkol ile temizleyip ön kısmını açık bırakacağım (çalışmak için) ve hatta yapabilirsem bu cam fanusun üzerine bir fan takmayı düşünüyorum. Bu konuda fikrine ihtiyacım var. Ayrıca ;

1- Diyelim ki petride misel işlemini tamamladık ve buğdayda aşılamaya geçeceğiz. Ben buğday hazırlama konusunu tam anlayamadım. Buğdayı kuru olarak bir cam kavanoza koyup ağzını kapattıktan sonra (kapak **** alaminyum ile) düdüklü tencerede kaynatıyoruz.

2- Daha sonra kaynattığımız kavanozları çıkartmadan ortamı hazırlayıp petri içindeki miseli bir bıçak yardımı ile kazıyarak buğdayların içine aşılamak için bırakıyoruz.

3- Benim anlattıklarımda bir yanlışlık var mı ? Özellikle şu buğdaylar haşlanıyor mu ?

Affınıza sığınarak tekrar yardım istiyorum.

orke
15-02-2013, 20:25
yazımda *** şeklinde görünen yerde " kapak ya da alaminyum folyo) yazıyor. belirtmek istedim.

suplilumas
16-02-2013, 16:19
Hata yapa yapa öğreneceksiniz o nedenle hata yapmaktan çekinmeyin. Çalışma kutunuzu cam ya da plastikten yapabilirsiniz. Aslında biraz gelişmiş bir şey yapmak isterseniz plastik daha uygun. Bir kenarına iki delik açıp bulaşık eldiveni sabitlersiniz. Steril edip kapattıktan sonra ellerinizi eldivene geçirip rahat rahat çalışabilirsiniz. Camı delmek zor olacağından plastik bu tip kutular için daha uygun. Fan takmanız iyi olmaz çünkü ister dışa ister içe hava versin patojen taşır. Alkol ocağı eğer yoksa dış tarafa iki mum bırakın giriş kısmına. Ateş sıcak hava akımı yapınca istenmeyen şeyleri üzerine toplayıp yakıyor.

1- Buğdayı önce nemlendirip sonra kavanoza dolduracaksınız. Üst kısımda bir miktar boşluk bırakacaksınız ki daha sonra bu boşluk misel için gerekli havayı tutsun. Kapağı steril ederken kavanozun patlamaması için gevşek kapatacaksınız. Kapağın üzerini su buharı girmemesi için kavanozun en az üçte birine kadar folyo ile saracaksınız. Düdüklüde agarda yaptığınız gibi steril edeceksiniz. Buğdayları haşlamıyorsunuz aşrı su çekip cıvık cıvık olmamasına dikkat ediyorsunuz.
2- Miseli kazımıyorsunuz. İster ufak bir kesik alıp kavanoza atarsınız isterseniz komple agar ile birlikte petriden alıp kavanoza atarsınız. İkinci yol daha hızlı sonuç veriyor ama miselin ıslah edlimiş agar üstünde hiç bir küf ya da bakteri ürememiş olması gerekiyor.
3- Cevap birinci ve ikincide var zaten.

Önce birinci adımı tamamen geçin tekrar tekrar miselinizi geliştirin. Bütün petri üzerinde daire şeklinde bembeyaz gelişmeye başlasın. Sonra diğer aşamaya geçersiniz. Sadece denemek istiyorsanız miselinizi ayırdıktan sonra atacağınız miselleri buğdaya atıp gelişimi izlersiniz. Misel bu işin en önemli ve en zevkli kısmı. Misel konusunda ustalaşırsanız meyve almak ya da bir yerde hata yapmak sizin için hiç sorun olmayacaktır. Küçük bir deney tüpünde uyuttuğunuz misel yıllarca mantar üretmenizi sağlayacak.

esa_38
20-02-2013, 15:51
nette gezinirken bulduğum bu site çok fazydalı herkesin emeğine sağlık

esa_38
21-02-2013, 13:12
dıkkat ettim de herkes farklı zamanlarda ürün alıyor
sanırım bu mantar uygun şartlar olursa bir ayın altında rahat hasat edilebiliyor

esa_38
21-02-2013, 13:42
sanırım bu forumda kimse yardımcı olmak istemiyor bi de arkadaşlar yazmışlar mesaj atın yardımcı olurum diye
neyse biri çıkar sanırım

ilkazra
22-02-2013, 10:42
Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

suplilumas
22-02-2013, 12:58
@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
@ilkazra
Ürün miktarı ne tür kit aldığınıza göre ve yapacağınız işlemlere göre değişir. Sorunuzu kiti aldığınız yere sorarsanız daha sağlıklı bilgi alırsınız. Ayrıca kit içindeki kompostu başka şeylere karıştırmayın kontamine edersiniz. Kitinizi nasıl kullanmanız gerektiğin yazıyorsa bire bir o şekilde kullanın.

esa_38
22-02-2013, 15:43
bende kit mi alayım kendim mi hazırlayım karar veremedim
ilkazra sen nerden ve kaç liraya temin ettin kitleri

esa_38
22-02-2013, 15:45
Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

esa_38
22-02-2013, 15:50
@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
.

suplilumas ilk önce teşekkür ederim

benim demek istediğim yetişme ortamı için bazıları 10-15 derece yazmıç bazıları da 20-25 derece yazmış. misel ve meyve zamanını yazmamış direk değerler verilmiş. peki olması gereken nedir? ve benim odam ölçümüme göre 12 derece gösteriyor bu değerde verim alınır mı yoksa ek bişeyler yapmam mi gerekiyor

ilkazra
22-02-2013, 15:57

Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

esa_38
22-02-2013, 15:59
Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

kaç kilo bu kitler sordunuz mu acaba ve kargo ücretini de öğrensek fena olmazdı :rolleyes:

suplilumas
24-02-2013, 02:19
Önce kit ile deneme yapıp olayı öğrenmeniz en iyisi. Kitlerin kaç kilo olduğu ve ne kadar mantar verdiğinin önemi yok. Kitler mantar yetiştirmeyi kolay öğrenmeniz için hazırlanıyor. Adı üzerinde hobi kiti. Kit alıp ticaretini yapamazsınız ya da ailenizin mantar ihtiyacını karşılayamazsınız ama mantar yetiştirmenin son aşamalarını kolay uygulayabilirsiniz. İlginizi çekerse daha sonra ilk aşamaları yavaş yavaş öğrenirsiniz.
@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.

ilkazra
24-02-2013, 13:11
Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

esa_38
24-02-2013, 14:28
@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.[/QUOTE]

teşekkür ederim sanırım en başta kit ile başlasam deneyim kazanmam için iyi olacak dediğniz gibi.

esa_38
24-02-2013, 14:30
Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

Chotanaq
24-02-2013, 15:10
Birkaç basit sorum olacak lütfen cevaplar mı bilen bir üstad?

Ben de ne zamandır hobi olarak yetiştirmek istediğim bu mantarları en kolay nasıl yetiştiririm diye sormak istiyorum yani şu şekilde;

İster hazır olsun ister kendimiz naylon içine koyalım karışımın içinde olduğu bir paket var ortada, bu paket kaçıncı günden sonra hava alması için delinmeli?

Pastorize ne demek ürün nasıl pastorize edilir?

Mantarların içinde siyahlaşmış olanlar varsa onlar yenmez mi sadece beyaz mı olmalı?

Ve bu kitlerde ilk ürün alındıktan sonra tekrar aynı kiti kullanabiliyor muyuz bu arada bir steril işlemi var mı ve tekrar tohum mu ekiyoruz her hasattan sonra?

Son sorum bu kiti bodruma koyacağım her hangi bir böcek veya fare bunu yemek isteyebilr mi?

promote
24-02-2013, 20:29
selam suplilumas ,
Biraz aradan sonra tekrar merhaba 2. print almak ve misel yetiştirme işine havaların ısınması ile geri dönüyorum , daha önce sabırla misel konusunu anlatmıştınız nasıl teşekür etsem bilemiyorum böyle ticari bir konuda kolay kolay kimse bilgilerini paylaşmaz çünkü , yarın prin alıcam şimdi bu konuda en hijyen nasıl yapabilirim anlatırsanız sevinirim ? aslında birçok videodan seyrettim ama emin olmak için birde siz anlatırsanız iyi olacak , agar olayını anlatmışssınız birde onu denicem ....

ilkazra
24-02-2013, 22:28
ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

esa_38
25-02-2013, 15:58
evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

araştırma yapıyorum hala :)
ses çıkmayınca bende dedim mantara daldınız inceliyorsunuz artık :)

kiti merak ediyorum aslında nasıl olduğunu ona göre alacam ***. kendimde denicem ama miselller kilo olarak çok satılıyo en az 8 kiloluk buldum o da 75 tl diyor artı kargo ücreti ne kadar bilinmez tabi.:confused:

ilkazra
25-02-2013, 19:21
Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

ilkazra
25-02-2013, 19:30
Kargo yine aynıydı 12 lira.

esa_38
25-02-2013, 19:44
Kargo yine aynıydı 12 lira.

oooooooo mantara bak;)

yandan da görebilsek ii olurdu :) tepeden çıkmış ve anlaşılan yazılardan da belli koparılmış bile :p

hayırlı olsn güle güle büyütün :p

esa_38
25-02-2013, 19:47
Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

nasıl olr ben aradım sordum en az 5 kilo veriliyor ve kilosu 11 lira dendi. 5 kilodan fazla olursa kilosu 6 lira dendi bana:confused:

ilkazra
25-02-2013, 19:48
Gün gün çektiğim fotoğraflar

ilkazra
25-02-2013, 19:51
Aynen öyle eşimde 5 kilo misel siparişi vermiş kilosu 6 liradan :) 30 tl. Çiftlik kurcam zannetmiş olcak :))

esa_38
25-02-2013, 19:53
Gün gün çektiğim fotoğraflar

fotolara bakacam diye yemek yiyemedim artık mantardan verirsiniz:p
15 lira demek bi tanesi az görünüyor birde neden tepesinden çıkmış altta misel yok mu acaba **** delik mi yok çıkması için:confused: ama geçen bi video izlemiştim yine tepesinden çıkmıştı anlamış değilim :rolleyes:

esa_38
25-02-2013, 19:55
Aynen öyle eşimde 5 kilo misel siparişi vermiş kilosu 6 liradan :) 30 tl. Çiftlik kurcam zannetmiş olcak :))

ama bana ilk beş kilo kilosu 11 lira dendi alla alla bu ne çelişki şimdi:rolleyes:

ilkazra
25-02-2013, 20:00
Sanırım hava alan tek yer kompostun boğaz kısmı. Sadece ordan mantar çıkmış alanlar sevinsin diye yapılan bir uygulama olsa gerek güzel bir uygulama tek kalan mantarıda streçe sardım spor bırakırsa buğdaya sardırıcam bakalım tabi steril olcak kaynamış kavanoz buğday ..sonrada kompostu hazırlamayı düşünüyorum..Mantar için geç kaldınız ilk parti yendi bitti,yeni çıkanlardan artık

esa_38
25-02-2013, 20:06
kolay gelsin hayırlı çalışmalar...

suplilumas
26-02-2013, 13:10
@Chotanaq
1 Poşetleri kompostu doldurduktan sonra deliyorsunuz ki hava alsınlar ölmesinler. Sonra bebek mantarları görünce delikleri büyütüyorsunuz.
2 Sterilizasyonun nasıl yapılacağını daha önce yazdım o kısmı okursanız uygulayabilirsiniz.
3 Mantarın türüne göre kendi rengi olur ne tür mantar yetiştiriyorsanız o tür çıkar ve yersiniz. Beyaz siyah dediğiniz şey misel ile kontamine olmuş misel sanırım. Kontamine olmuş misel mantar vermeyeceği ya da verimi az olduğundan atılır.
4 Mantarların tohumu yoktur. Spor ya da misel ile üretirsiniz. Kitler misel ekilmiş mantar vermek üzere olan kompostlardır. Kompostaki yiyecek ve su bitene ayrıca uygun ortam devam edene kadar ürün alırsınız.
5 Evet afiyetle yerler. :D

@promote
Spor print alırken hijyene çok dikkat etmenize gerek yok. Çünkü mantarın üzerinde ne varsa sporlarla birlikte almış olacaksınız. Steril etme ve ayrıştırma işlemlerini sporu misele çevirdikten sonra yaparsınız.
Spor print alımını yazmıştım arayın bulamazsanız sorun tekrar yazarım.

@ ilkazra
Torbaları kalem gibi temiz bir aletle bir çok yerden delin. Sonra da torbalarınız banyoya asın. Deliklerde mantar görmeye başladığınızda delikleri dikkatlice büyütün.

ilkazra
26-02-2013, 13:42
Teşekkürler Sayın suplilumas. Aynen yapıcam dediklerinizi .Banyo pek içime sinmesede nemli başka yer bulamadığımdan mecburen öyle yapıcam

esa_38
26-02-2013, 18:48
ben şu spordan misel üretimini merak ettim
ilkazra şimdi elindeki mantardan misel üretip tekrar mı yetiştireceksin bu süreci paylaşırsan sevinirim. misele para vermesek mi ne :)

promote
27-02-2013, 22:16
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :D Ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.
burda bahsettiğiniz yazıyı hala sabrla bekliyorum :rolleyes::rolleyes:

ilkazra
28-02-2013, 10:15
ben şu spordan misel üretimini merak ettim
ilkazra şimdi elindeki mantardan misel üretip tekrar mı yetiştireceksin bu süreci paylaşırsan sevinirim. misele para vermesek mi ne :)

Buğday alarak işe başlamam lazım burdan öğrendiklerime göre buğdayı kaynatıcam sonra kavanoz kaynayacak steril olması için ocakta ısıtılmış bıçakla mantardan parça alıp yapıcam veya sporunu suyla karıştırıp buğdaya sardırıcam ya da iki yöntemi birlikte deniyeyim birinden biri tutar heralde.Aşama aşama fotoğraflarım sayın esa umarım başarılı olurum başarırsam misel gönderirim ;)

esa_38
28-02-2013, 11:01
Buğday alarak işe başlamam lazım burdan öğrendiklerime göre buğdayı kaynatıcam sonra kavanoz kaynayacak steril olması için ocakta ısıtılmış bıçakla mantardan parça alıp yapıcam veya sporunu suyla karıştırıp buğdaya sardırıcam ya da iki yöntemi birlikte deniyeyim birinden biri tutar heralde.Aşama aşama fotoğraflarım sayın esa umarım başarılı olurum başarırsam misel gönderirim ;)

bende nette baktim biraz bu buğday olayına ama steril olması lazım kesinlikle yoksa mantar için misel yapalım derken misel yerine mantar-küf oluşuyormuş;)
bende denemek istiyorum ama iki firmadan daha haber bekliyorum piyasa araştırması yapıyorrum da :p
ilkazra sporlara ne oldu :rolleyes:

ilkazra
28-02-2013, 13:15
İstiridye mantarımı streçe sardım buzdolabına attım buğday alıp işleme başlıcam :p

ilkazra
28-02-2013, 13:18
Sayın Suplilumas kontamine olur dedi ama mevcut satın aldığımız hobi kiti kendi hazırladığız tabi steril bir şekilde hazırlanan kompostla karıştırsak sanki daha başarılı ve kolay olur gibime geliyor..:rolleyes:

esa_38
28-02-2013, 13:38
İstiridye mantarımı streçe sardım buzdolabına attım buğday alıp işleme başlıcam :p

onuda foto cekip paylaşır mısınız denemelerinizi merakla bekliyorum :rolleyes:

esa_38
28-02-2013, 17:31
birkça yerle iletişime geçtim onları paylaşım sizinle

agromantar
ilkazra ya gelenden de hatırlıyoruz ki bir kit 2,5 kilo ve fiyatı 15 lira +kargo=12 tl
misel ise en az 5 kilo kilosu 11 liradan 55 lira sonraki her kilosu 6 lira

istiridyemantar.com
kit 13-17 kilo geliyormuş toplamda 35 lira+kargo 20-30 lira
misel minimum 8 kilo toplamda 75 lira

erkel mantar
kit 9 ar kiloluk iki adet satışı kargo dahil adres teslim fiyatı 45 lira
misel minimum 10 kilo toplamda kdv dahil 54 lira+kargo 18-20 lira

artık siz düşünün gerisini :)

esa_38
28-02-2013, 17:33
bu arada bunlar bana söylenen ve gelen maillerden size aktarılandır.ekleme yapılmadan aktardım sizlere....

suplilumas
01-03-2013, 11:37
@esa_38
Fiyatlarda kit yazdığın şey kompost ve evde yetişmeye hazır olsun diye beraberinde gelen araçlar. ( Anladığım kadarı ile türkiyede kit denildiğinde sadece kompostun küçük torbalara hazırlanmış şekli satılıyor. Dışarda kit böyle değildir. Mantarın içinde yetişeceği ortamı sağlayacak küçük sistem ve bunun için gerekli araçlardır.)
Misel ise farklı bir şey zaten tek başına satılabilecek bir şey değil. Anladığım kadarı ile aşılama yapmak için hazırlanmış misel sarılı materyallere misel diyorlar. Misel sizin işinize yaramaz. Çünkü bir kilo misel demek mantarın yetişeceği ortam değil komposta karıştırılacak malzeme demektir. Bir kilo misel ile örneğin 100 kilo kompost aşılarsınız. Evde yetiştirmek istediğinizden size 100 gram dahi fazla gelir. :) Misel olayından vazgeçin ilerde üretmeyi kendiniz denersiniz. Kitleri araştırmanız vakit kaybetmemeniz için size daha faydalı. Önce bulabildiğiniz en küçük ve en ucuz kiti alın. Gerekli ortamı ayarlayıp o kitten mantar çıkmasını sağlayın. Sonra kendi kompostunuzu kendiniz hazırlarsınız.

@ilkazra
Mantıken kolay görünüyor ama değil. Kompost misel sardığı için sertleşmiş olacak sizin bunu ayırıp başka bir yere aktarmanız ile birlikte bir çok istenmeyen bakteri ve mantarı da birlikte aktarmış olacaksınız. Bu şekilde yapacaksanız size daha kolay ve eğlenceli bir yöntem yazayım daha kolay ve uygulamak istediğiniz yöntemden daha az riskli.
Bir rulo tuvalet kağıdını nemlendirin. Islatmayacaksınız nemlendireceksiniz bu kısım çok önemli. Ortasına kadar bütün kağıt nemlenmiş olacak. Sonra bu ruloyu uygun bir kavanoza yerleştirip düdüklüde kaynatın. Buna imkanız yoksa kaynar suda bekletin işlemi bir kaç kez yaparsanız daha garanti olur. Soğuttuktan sonra bir adet mantarın şapkasını kesip kağıdın torbasına koyun. Tamamen misel sardıktan sonra ruloyu torbadan çıkarıp nemini kaybetmeyeceği bir ortama alın. Mantarlarınız çıkmaya başladığında bakıp bakıp bol bol gülün. :) Yemeyi unutmayın ;)

ilkazra
01-03-2013, 14:06
@esa_38
@ilkazra
Mantıken kolay görünüyor ama değil. Kompost misel sardığı için sertleşmiş olacak sizin bunu ayırıp başka bir yere aktarmanız ile birlikte bir çok istenmeyen bakteri ve mantarı da birlikte aktarmış olacaksınız. Bu şekilde yapacaksanız size daha kolay ve eğlenceli bir yöntem yazayım daha kolay ve uygulamak istediğiniz yöntemden daha az riskli.
Bir rulo tuvalet kağıdını nemlendirin. Islatmayacaksınız nemlendireceksiniz bu kısım çok önemli. Ortasına kadar bütün kağıt nemlenmiş olacak. Sonra bu ruloyu uygun bir kavanoza yerleştirip düdüklüde kaynatın. Buna imkanız yoksa kaynar suda bekletin işlemi bir kaç kez yaparsanız daha garanti olur. Soğuttuktan sonra bir adet mantarın şapkasını kesip kağıdın torbasına koyun. Tamamen misel sardıktan sonra ruloyu torbadan çıkarıp nemini kaybetmeyeceği bir ortama alın. Mantarlarınız çıkmaya başladığında bakıp bakıp bol bol gülün. :) Yemeyi unutmayın ;)

Sayın Suplilumas dediğiniz gibi o ne öyle taş gibi bişey. Hiç bir şey bilmeyen çok şey biliyorum zannedermiş ya cahil cesareti olmalı benim ki;) Ama olsun ben zor olanı seçicem deneme yanılma yöntemiyle bilgim artar ama şunu söylemeliyim ki sabır gerektiren bir iş benim kompostlarda hiç kıpırtı yok:( hergün su fıslıyorum banyoyada astım beklemedeyim

esa_38
01-03-2013, 14:29
Sayın Suplilumas dediğiniz gibi o ne öyle taş gibi bişey. Hiç bir şey bilmeyen çok şey biliyorum zannedermiş ya cahil cesareti olmalı benim ki;) Ama olsun ben zor olanı seçicem deneme yanılma yöntemiyle bilgim artar ama şunu söylemeliyim ki sabır gerektiren bir iş benim kompostlarda hiç kıpırtı yok:( hergün su fıslıyorum banyoyada astım beklemedeyim

sayın ilkazra
cesaret güzel deneyelim ki öğrenelim değil mi:p
geçen yazmış olmalıyım aldığımız kitlerdeki misel durumunu bilmiyoruz normal mi yoksa göstermelik mi tepesinden çıkanlar sadece bende bunda tereddüt etmiştim. *** delinen yerlerden mantar çıkar hevesimiz kırılmaz ;)
birde mantarlar çıkınca ortam ısısını değiştirmek lazımmış banyo kaç derece acaba :rolleyes:

esa_38
01-03-2013, 14:36
birde sayfa 8 de izmir uluderede yapılan bir semineri çekmişler izlediniz mi ilkazra onu

ilkazra
01-03-2013, 14:40
Banyo tahminen 23 derece filandır.Peteği kapatamadım üzerine kalın bir havluyu ıslatıp sardım ;) sonra giderleri tıkayıp banyoya su doldurmayı düşünüyorum.;)Dahada kıpırdamazlarsa benim yapıcam bişey yok buzdolabındaki numuneyle yola devam ederim

esa_38
01-03-2013, 14:59
Banyo tahminen 23 derece filandır.Peteği kapatamadım üzerine kalın bir havluyu ıslatıp sardım ;) sonra giderleri tıkayıp banyoya su doldurmayı düşünüyorum.;)Dahada kıpırdamazlarsa benim yapıcam bişey yok buzdolabındaki numuneyle yola devam ederim

derece yüksek değil mi bende araştırdığım kadarıyla söylüyorum sizin kitin zamanında derece 10-15 arası olrsa daha ii diyordu ve havlu sardığınızda havasız kalmaz mı ki havalandırma şart diyor ya hani.nemlenmesi için fısfıs yeterli olmaz mı sabah akşam? birde bir link verim size bakın ona isterseniz

Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (http://www.hataytarim.gov.tr/index.php?page=readnews&id=174)

bakın burda poşet bile çıkarılmış ;)

ilkazra
01-03-2013, 15:04
derece yüksek değil mi bende araştırdığım kadarıyla söylüyorum sizin kitin zamanında derece 10-15 arası olrsa daha ii diyordu ve havlu sardığınızda havasız kalmaz mı ki havalandırma şart diyor ya hani.nemlenmesi için fısfıs yeterli olmaz mı sabah akşam? birde bir link verim size bakın ona isterseniz

Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (http://www.hataytarim.gov.tr/index.php?page=readnews&id=174)

bakın burda poşet bile çıkarılmış ;)

sayın esa sayfa 8 e bakıcam birazdan belki gözümden kaçmıştır belki de iş yerimde video izlenmiyor netten ondan kaçırmışımdır.;)

Ben kiti sarmadım banyonun ısısını düşürmek için peteği sardım ;)havluyu iyice ıslattım aşırı sıcağı önleyip mevcut havlunun neminden yararlanmak istedim .Peteği kapatamadığımı söylemişmiydim:D

esa_38
01-03-2013, 15:09
sayın esa sayfa 8 e bakıcam birazdan belki gözümden kaçmıştır belki de iş yerimde video izlenmiyor netten ondan kaçırmışımdır.;)

Ben kiti sarmadım banyonun ısısını düşürmek için peteği sardım ;)havluyu iyice ıslattım aşırı sıcağı önleyip mevcut havlunun neminden yararlanmak istedim .Peteği kapatamadığımı söylemişmiydim:D

:p geçen birine yazmıştım odanın sıcaklığı 12 derece diye ve mantar farklı evrelerde farklı ısı değerleri istiyor denmişti. ben de 12 derecede ısıtıcı kullanmasam yetişmez mi demiştim :rolleyes:

cevap: canı isterse mantar verir artık :p
sizinkide öyle olmasın sakın :p

ilkazra
01-03-2013, 15:16
:p geçen birine yazmıştım odanın sıcaklığı 12 derece diye ve mantar farklı evrelerde farklı ısı değerleri istiyor denmişti. ben de 12 derecede ısıtıcı kullanmasam yetişmez mi demiştim :rolleyes:

cevap: canı isterse mantar verir artık :p
sizinkide öyle olmasın sakın :p

Sayın Esa gözümden kaçmış Mine hanımın sunumu çok güzel ve açıklayıcı olmuş ellerine sağlık onunda .Sayın Suplilumasında dediği gibi tuvalet kağıdı kolay iş ..Mantar ;)nem istiyor yok ışık istiyor sıcaklıkta olmazsa olmaz hava sirkülasyonuda lazımmış benim hiçbir oda bunların hepsini tam karşılamaz evin bütün odalarını gezecek benim kitler :DÇok gezen kültürlü mantar olacak benimkiler

esa_38
01-03-2013, 15:21
Sayın Esa gözümden kaçmış Mine hanımın sunumu çok güzel ve açıklayıcı olmuş ellerine sağlık onunda .Sayın Suplilumasında dediği gibi tuvalet kağıdı kolay iş ..Mantar ;)nem istiyor yok ışık istiyor sıcaklıkta olmazsa olmaz hava sirkülasyonuda lazımmış benim hiçbir oda bunların hepsini tam karşılamaz evin bütün odalarını gezecek benim kitler :DÇok gezen kültürlü mantar olacak benimkiler

yardımcı olduysam ne mutlu
gördünüz mü mantarlar çıkınca dereceyi düşürmek lazım diyor demi:p

yeni bir tür doğuyor-- kültürlü istiridye mantarı --:D

paşa69-67
02-03-2013, 10:52
orjinal mesaj sahibi suplilumas merhaba uzun zAMANDIR yazılarınızı okuyorum ben pleurotus spp. yani istiridye mantarı yetistirip aynı zamanda satmaktayım sizinde misel üretimi anlatmanız bana cok yardımcı oldu dışardan aldığım tohumlar pek salıklı olmadı gibi kominete gibi gözüküyolar bence en iyi tohum silvan tohum avrupa miseli fakat oda ulasım sıkıntı oluyo yani anlıycanız kendin yap kendin üret mantelitesindeyim ve yazılarınızıda bu yüzden ilgimi çekti ve bende misel üretmek istiyorum fakat hiç denemedim deneyipde başarısız olursam canım sıkılacak gibi geliyo bana o yüzden bana tam bilginizi vererek yapmak en doğrusu geliyo bana siz de tabi gönlünüzden geldiği kadarıyla yardım eder bilginizi aktarıssanız çok memnun olurum benim amcaım kendi yapkendin üret mantığındayım nedersiniiiz...

liberty_caps
02-03-2013, 17:58
1.Growing oyster mushrooms at home cheap and easy - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ystRW4rlqTk)

liberty_caps
02-03-2013, 17:59
oyster mushroom cultivation in india.mpg - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2DLuuhdDlOg)

liberty_caps
02-03-2013, 18:25
Running Oyster Mushroom Mycelium: 3rd Update - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1Is5iQbSYPA)

ilkazra
03-03-2013, 20:36
Düdüklü tencerede karton parçalarını kaynattım ve aynı videodaki gibi mantardan örnek alıp kartonların arasına bıraktım.Üzerini folyoyla sarıp karanlık bir yerde unuttum.Hobi kitte ise hala kıpırtı yok:(

ilkazra
03-03-2013, 20:42
Mantarı sardığım streçte beyaz beyaz döküntüler vardı sanırım spor.Kaynayıp soğuyan suyla sporları karıştırıp düdüklüde kaynattığım bulgura döktüm suyu bakalım ne olacak .

suplilumas
04-03-2013, 11:03
@paşa69-67
Misel üretmek kurallarına uyup şartlarını hazırladıktan sonra çok zor değil ama ilk adımlardan küçük küçük başlayıp tecrübe kazandıktan sonra ticari düşünürseniz hayal kırıklığı yaşamazsınız.

esa_38
04-03-2013, 16:52
Düdüklü tencerede karton parçalarını kaynattım ve aynı videodaki gibi mantardan örnek alıp kartonların arasına bıraktım.Üzerini folyoyla sarıp karanlık bir yerde unuttum.Hobi kitte ise hala kıpırtı yok:(

sayın ilkazra
hobi kitin bulunduğu yerin sıcaklığı kaç derece ölçtünüz mü ?
ben termometre almıştım küçük onunla baktım odanın sıcaklığına isterseniz alıp kaç derece bakmak ve sıcaklığı düşürmek gerekebilir
sonuçta dolaba koydunuz değil mi yaptığınızı sıaklığı düsürmek gerekebilkir:rolleyes:

ilkazra
05-03-2013, 09:01
Sayın esa_38 Dolaptan çıkarınca en az 2 saat dışarıda bekledi daha sonra işleme tabi tutuldu şoklatmadım ;)sporları hala sağlıklılar yani.Bakalım beklemek gerekiyor bundan sonra ben üzerime düşeni yaptım sıra onlarda. Sterillik adına elimi bile yaktım :p utandırmazlar umarım artık beni.

ilkazra
05-03-2013, 09:05
Hobi kitin keyfi yerinde sıcaklık 19 derece civarı. Hergün ben unutsam kızlarım unutmuyor fısfıslıyorlar;), ışık ihtiyacıda tamam 20 gün geçsin bakalım.

esa_38
05-03-2013, 12:41
Sayın esa_38 Dolaptan çıkarınca en az 2 saat dışarıda bekledi daha sonra işleme tabi tutuldu şoklatmadım ;)sporları hala sağlıklılar yani.Bakalım beklemek gerekiyor bundan sonra ben üzerime düşeni yaptım sıra onlarda. Sterillik adına elimi bile yaktım :p utandırmazlar umarım artık beni.

elinizi mi yaktınız geçmiş olsun ya. ey mantar el bile yaktırdın ;)
hımmm onlarında fotolarını çekerseniz bazıları sanırım küf ve mantar hastalığı oluyormuş ona göre önceden engelleriz:p

esa_38
05-03-2013, 12:43
Hobi kitin keyfi yerinde sıcaklık 19 derece civarı. Hergün ben unutsam kızlarım unutmuyor fısfıslıyorlar;), ışık ihtiyacıda tamam 20 gün geçsin bakalım.

bakalım *** çıkar diğer yerlerden de mantar ;)
bu arada misel çoğalırsa bize de yollarsınız artık az az :D

acaba bu kitler size geldiğinde kaç günlüktü ve sizde de sanırım 10 günü geçti hadi hayırlısı :cool:

ilkazra
05-03-2013, 13:08
bakalım *** çıkar diğer yerlerden de mantar ;)
bu arada misel çoğalırsa bize de yollarsınız artık az az :D

acaba bu kitler size geldiğinde kaç günlüktü ve sizde de sanırım 10 günü geçti hadi hayırlısı :cool:

Zaman çabuk geçiyor ;)10+ gün hım..O kadar oldu mu? Sabreden derviş olurum umarım.

esa_38
06-03-2013, 11:29
Zaman çabuk geçiyor ;)10+ gün hım..O kadar oldu mu? Sabreden derviş olurum umarım.

benim aklıma birde içindeki misel miktarı ne kadar diye geliyor. hazır geliyor bize bu kit ne kadar misel koyuyorlar ne oluyor bilmiyoruz sonuçta. inşallah biz hobiciler olarak aldığımız kitler herşeye uygun olarak yapılıyordur-anladınız siz onu;)

suplilumas
06-03-2013, 12:37
@esa_38
Hile yapıp kandıracaklar beni korkusundan kiti alıp öğrenemiyorsun :D 100 kiloluk steril edilmiş hiç bir şey bulaşmamış komposta milimetrenin binde biri gramın milyonda biri ağırlıkta misel atarsan 100 kiloluk miselin olur. :D

ilkazra
06-03-2013, 13:49
;) Fiyasko benim misel çalışmamın ilk ayağı yeşerdi.Azcıkta beyaz pamukçuklar vardı ama kavanozun üst kısmı yemyeşildi bu demek oluyor ki steril olamamışım:( .Kartonlar ne olacak bakalım.Hobi kitte hiççç kıpırtı yok :p

esa_38
06-03-2013, 18:21
@esa_38
Hile yapıp kandıracaklar beni korkusundan kiti alıp öğrenemiyorsun :D 100 kiloluk steril edilmiş hiç bir şey bulaşmamış komposta milimetrenin binde biri gramın milyonda biri ağırlıkta misel atarsan 100 kiloluk miselin olur. :D

ne korkusu anlamadım ama mesajı iiyi okuyun bence korkuyla iş yapsaydık oooooo. ben mesajı ilkazra ya yazdım o anlamış gerisi boş bence:cool:

esa_38
06-03-2013, 18:24
;) Fiyasko benim misel çalışmamın ilk ayağı yeşerdi.Azcıkta beyaz pamukçuklar vardı ama kavanozun üst kısmı yemyeşildi bu demek oluyor ki steril olamamışım:( .Kartonlar ne olacak bakalım.Hobi kitte hiççç kıpırtı yok :p

hayırlısı olsun deneme yanılma ile öğreneceğiz demiştiniz demi ;)
hobi kit dışında neden mantar belirtileri olmuyo onu anlamadım ya biraz dha bakalım. bende alacam ama evle ilgili sorun var o ortadan kalksın hemen sipariş verecem :D

yılmak yok misel çalşmasına devam demi:confused: :p

cansugun
08-03-2013, 14:17
Sayın suplilumas yazılarınızı ilgi ve merakla takip ediyorum. Bir süre önce genel kapsamlı bir yazı hazırlayıp linkini paylaşacağınızı söylemişsiniz. Eğer bitirdiyseniz bundan faydalanmamız mümkünmü acaba?

Şimdiden yaptıklarınız ve yapıcaklarınız için teşekkür ederim.

suplilumas
10-03-2013, 13:17
@cansugun
Vakit buldukça yazıyorum ama işlerimden dolayı bitiremedim. Ayrıca bazı işlemleri fotoğraflamam da gerekiyor işlem tamamlanmadan fotoğraflarını çekemiyorum. Örneğin shitake mantarını fitil olarak kütüğe aşıladım geçen yaz aşamaların tamamını fotoğrafladım kaldı kütüğün üzerinde çıkmış mantarı görüntülemek. Tamamı biterse baştan sonra eksiksiz üretimi aşama aşama okuyan herkes yapabilecek ama işte özel işlerin ve zamanımın yettiği kadar uğraşabiliyorum ancak. Sorusu olanlara elimden geldiğince burada yardımcı olmaya çalışıyorum. Forumda konular biraz kopuk olsa da gerekli bilgileri içeriyor aslında. Varsa takıldığınız ya da öğrenmek istediğiniz bir nokta sorun. Bildiğim kadarı ile seve seve yardımcı olmaya çalışırım.

suplilumas
10-03-2013, 13:21
@ilkazra
Gözümden kaçmış kusura bakmayın önceden yazmadım spreyle su püskürtmeyi durdurun. Eğer nemin yeterli olmadığını düşünüyorsanız arada bi banyoya bir kova sıcak su koyun ya da çoluk çocuk banyo yapın o nem yeterli mantarın yetişmesi için. Eğer banyo çok sıcak ise nemden ortam daha da sıcak olur. Hani yazları nemli hava insanı bunaltır ya onun gibi. Delik açtığınız yerlerde beyaz misel oluşumunu gözlemlemiş olmanız lazım şimdiye kadar. Eğer o noktalarda misel oluşmuyorsa ya nem uygun değildir ya da ısı.

ilkazra
11-03-2013, 10:38
@ilkazra
Gözümden kaçmış kusura bakmayın önceden yazmadım spreyle su püskürtmeyi durdurun. Eğer nemin yeterli olmadığını düşünüyorsanız arada bi banyoya bir kova sıcak su koyun ya da çoluk çocuk banyo yapın o nem yeterli mantarın yetişmesi için. Eğer banyo çok sıcak ise nemden ortam daha da sıcak olur. Hani yazları nemli hava insanı bunaltır ya onun gibi. Delik açtığınız yerlerde beyaz misel oluşumunu gözlemlemiş olmanız lazım şimdiye kadar. Eğer o noktalarda misel oluşmuyorsa ya nem uygun değildir ya da ısı.

Teşekkürler Sayın suplilumas bilgilendirdiğiniz için. Misel oluşmuş hatta kabarmış yer yer ama mantarcıklarım yok ortada su püskürtmeyi bugün itibariyle durduruyorum o halde.;)

suplilumas
11-03-2013, 13:48
O kabarcıklar bebekler su püskürtürseniz gelişmezler havasızlıktan ya da aşırı nemden ölürler.

cansugun
13-03-2013, 13:50
sayın suplilumas ve asel öztekin
güzel bir istiridye mantarı aldım ve bunu kendim çoğaltıp ıslah etmek istiyorum. Bu klonlama işini anlatabilirmisiniz. Petride aldım şimdi sadece geriye klonlayıp saflaştırmak kaldı

şafak
14-03-2013, 17:39
selamlar saygılar.
bnede bir sekilde bu mantara bulaştım.
tadı gercekten cok güzelmiş:D
2-3 parca ayırabildim spor almak için bakalım ne yapabileceğiz.

kırtaş
16-03-2013, 14:34
sayın suplilumas benim çay posası ve karton karışımı yapmış oluğum komposttan yaklaşık 35 gün sonra ilk tadımlık verimi aldım. şu anda mantar yetişmeyle beraber bir sorun yaşıyorum. kestiğim yerlerden mantar ilk beyaz tomurcuk şekilde çıkarken bir anda sarımsı kırmızımsı bir hal alıp buruşuyor. fotoğrafını çekip göndereceğim. bu siteden bir çok şeyi öğrendim. hatta şu anda bir kavanoz yapmış olduğum misel buzdolabımda bekliyor. emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ederim

kırtaş
17-03-2013, 13:40
fotoğrafları düzgün yüklüyebilmişsem sararma net olarak görülüyor. sabah akşam fısfısla nemlendiriyorum ama yeterli olmadı sanırım. kütüklerde 45 gününü doldurdu 15, 20 güne kadar ürün almaya başlarım

fatih-batal
17-03-2013, 21:49
fotograflar harika . Ben ne zaman yetiştirecegim acaba.? Misel üretmeye calısıyorum . Her seferinde önce bugdayda beyazlanmalar oluyor. Sonra yesil mavi arasında bir renge bürünüyorlar. Bazı yerleri bembeyaz , bazı yerleri mavi renkli . Her halde küf. Bu sekilde ekim yapabilir miyim?

kırtaş
18-03-2013, 11:25
sayın fatih-batal bey bende bunu başarıncaya kadar 3-4 konserve ve 2 kg. yakın buğday attım. her yapışta daha tecrübeli oluyor insan. banada ilk miseli bir arkadaşım hediye etmişti. bence misel üretmeye çalışırken bir taraftanda hazır misellerle kompostlara deneme yaparsanız daha iyi olur. mantarların ilk çıkış aşaması ve verilen emeği görmek bir harika

suplilumas
18-03-2013, 13:23
@mhrrmrkts
Tam olarak emin değilim ama poşetlerinizde yeterli su olmadığı için mantarlar kuruyor gibi görünüyor. Nemi kaybetmemek için poşetlere kesik atmayın sadece hava alabilmeleri için kompost doldurduktan sonra delikler açın. Bebek veren delikleri daha sonra genişletirseniz gereksiz nem kaybını önlemiş olursunuz. Torbadaki kompost oranı da az görünüyor. O kadar komposttan makul olan verimi almışsınız sorun yok bence. Mantarlar büyüdükçe komposttaki suyu çekiyorlar bebekler kuruyor. Ayrıca torbanın üstündeki boşluğa gerek yok. iyice doldurup rulo yapın sonra hava deliklerini temiz bir aletle açın.
Kütük fitillerken dikkat etmeniz gereken şey üstten ve alttan 5 cm bırakıp ilk delik sırasını oradan açmak. İkinci delik sırasını ilk sıranın çaprazına daha altına atacaksınız. Bu şekilde üçüncü delik sırasını yine 5 cm alttan yaparsanız delikleriniz baklava dilimi görünümü alacak. Daha az fitil ve daha az işlem ile bütün kütüğü aşılayacak fitillemeyi yapmış olacaksınız. Ayrıca az delik açmak başka canlıların kütüğe girmesine engel olur. Sizin kütüklerinizde 4 deliğin ortasına gelen kısma bakın orası en uzak köşe miselin oraya ulaşması zaman alacak. Söylediğim şekilde delik açarsanız bütün kütüğe eşit uzaklıkta fitilleme yapmış olursunuz. Kütüklerinizi dik bırakmayın üst kısımdaki nem aşağıya ineceğinden üst hep kuru alt ise hep yaş kalacak. Misel sarana kadar kütüğü yan yatırın. Daha sonra ise yanlamasına duvara ya da başka bir yere yaslayın. Asla dik tutmayın. Nemi azalırsa bir varil ya da uygun bir leğene su doldurup kütükleri bir süre içinde bekletin sonra çıkarıp eski yerlerine alın. Kütüklerin altında sanırım su var o su ağacı dipten çürütecek ve bakteri küf gibi şeylerin kütüğü işgal etmesine neden olacak. Su bırakmanıza gerek yok ara sıra hortumla sularsanız sorun kalmaz.

kırtaş
18-03-2013, 14:31
bu bilgi süper oldu gerçekten sayın suplilumas. peki mantar vermeye başlayınca yine duvara yanlamasına yaslanmış şekildemi durucak ve alt kısma hiç su kabı ve su koymama gerek yokmu

suplilumas
19-03-2013, 11:59
Gerek yok o şekilde duracak. Kışın kütükler mantar vermez yatırırsınız. Eğer ürettiğiniz mantarın iklimi bulunduğunuz yere uygunsa kütüklerinizi ağaç gölgelerinde sıralarsınız. Bu şekilde meyve bahçeniz varsa iki ürün birden almış olursunuz. Japonyada shitakeler çok eski zamanlardan beri bu şekilde yetiştiriliyor.

kırtaş
20-03-2013, 13:34
teşekkür ederim sayın suplilumas. kompost ve kütüklerin bulunduğu depoda jeotermal boruları geçiyor.Yani 18 dereceden aşşağı pek düşmez. Böyleyken yinede kışın ürün alamazmıyım

fatih-batal
21-03-2013, 00:53
merhaba dostlar 2 sorum olacaktı. Mantarın sapını kesip bugday kavanozunda bîr süre bekletmek suretiyle misel üretebiir miyim? Bir de miselin beyaz olması şartı var mı? Benim bugdaylarımda kimisi beyaz, kimisi mavi kimisi de yeşil misel çıkmış. (aynı kavanoz icindeler) bu sekilde ekim yapmayı düşünüyorum. Sağlıklı olabilir mi?

kırtaş
21-03-2013, 09:38
saptan miselin üreyeceğini sanmıyorum. şu an elinizde bulunan buğdayı kullanırsanız hüsrana uğrarsınız. daha önce sayın suplilumasın anlatımını eksiksiz yapmaya çalışırsanız başarılı olacağınızı düşünüyorum.
Evet pazardan aldığınız mantarı kolonlayıp miseli üretebilirsiniz.
1 folyoda misel vermez 1 folyoyu spor izi almak için kullanıyoruz başka teknik yazıyı dikkatli okursanız o ikici yöntem.
2 hayır yıkamamalısınız nemli kalmasına gerek yok marketten aldığınız sağlıklı çürmemiş düzgün görünümlü mantarı kullanırsanız sorun çıkmaz. Bulabilirseniz paketlenmiş olarak almanız daha uygun olur.
3 Evet kavanozda olacak kavanoz kapalı olacak ama tıka basa dolu olmayacak üç dört günde bir hafif gevşetip hava almasını ve gaz çıkışını sağlayabilirsiniz. ya da kapağa matkapla delik açıp sentetik pamuk koyarak filitre sistemi oluşturabilirsiniz.
4 miselin suyu yoktur buğdayları da zaten kaynatıp steril ettiğinizde öldürmüş olacağınızdan çimlenmesine imkan yok.
5 her mantar kendi yetiştiği doğal ortamda en iyi sonucu verir o yüzden hangi mantarı üretecekseniz o mantar türüne uygun kütükleri kullanmanız ya da talaşı kullanmanız gerekir. Kütüğün ağaç olmadığını unutmayın bahçenizdeki ağaçlara aşılarsanız ağaçları öldürürsünüz. Miseller eğer ağaç direnç göstermezse ağacı yiyerek yayılır direnç gösterirse miselin kendisi ölür. Her iki ihtimal kötü olduğundan yaşayan ağaçlara mantar aşılamamanız gerekir.
6 Olayı çözme sürenize bağlı mantarları iyi öğrenir her şeyi eksiksiz yaparsanız bir kaç ay sonra afiyetle yersiniz

fatih-batal
21-03-2013, 14:23
teşekkür ederim hatırlattığınız için. Demek istediğim şu ki mantarın şapka kısmını steril ettiğim buğday kavanozuna belli bi süre bıraksam da mantar spor izini bugdaya bırakabilir mi? Bıraksa da bir müddet sonra misel oluşabilir mi? Agar falan nedir bilmediğim icin bu yöntem cazip geliyor bana...

murer
21-03-2013, 16:27
teşekkür ederim hatırlattığınız için. Demek istediğim şu ki mantarın şapka kısmını steril ettiğim buğday kavanozuna belli bi süre bıraksam da mantar spor izini bugdaya bırakabilir mi? Bıraksa da bir müddet sonra misel oluşabilir mi? Agar falan nedir bilmediğim icin bu yöntem cazip geliyor bana...

Dediğiniz olabilir evet ama biraz riskli yontem.Aşılamak istediğiniz mantarı elinizle tam ortadan ikiye bölün.Steril bir bıçakla mantarın orta kısmından küçük parçalar kopararak buğday kavanozuna atın.Bu şekilde daha kolay olur.Mantarın heryeri kendini klonlayacak bilgiye sahiptir.Ama mantarı bölüp ortasından ornek alırsanız daha steril olur.Bunu yaparken sterilizasyona dikkat edin.Aşılayacağınız kavanozun kapağını çok açık tutmayın.Kapağı aralayıp orneği koyup hemen kapayın.Mantarı kavanoza koyup spor dokmesini bekleyebilirsiniz ama mantar steril olmadığı için başka bakteriler bulaşabilir.Kolay gelsin.

fatih-batal
21-03-2013, 17:30
evet bunu da deniyecegim inşallah başarabilirim...

kırtaş
21-03-2013, 19:11
mantarın sapını kesip lameller aşşağı gelecek şekilde sıcak suyla yıkayıp soğuttuğunuz küçük bir tabağın içine koyun. üstünü streç filmle kaplayıp iki gün bekleyin. hiç kullanmadığınız bir enjektöre steril soğutulmuş sudan biraz çekip tabağa koyduğunuz mantarı kaldırıp suyu tabağa boşaltın. karıştırıyomuş gibi yapıp enjektöre geri çekin. sporları suyun içinde göreceksiniz. bunu alıp steril edeilmiş buğdaya enjekte edip karıştırırsanız 20 güne kadar farkı görürsünüz. kavanozun kapağına delik açıp o deliğe pamuk koyun. bu sarmayı hızlandırıyor.bu işşte en önemli şey striizasyonmuş.bunu iyi anladım

suplilumas
22-03-2013, 15:52
Spor print almak çok zor değil. Denemek için pazardan aldığınız mantarların saplarını şapkadan ayırıp şapkayı beyaz porselen tabağa koymanız yeterli. Gece bırakırsanız sabaha spor izlerini görürsünüz. Uygulamaları bir kerede yapmak yerine adım adım birer birer yapmanız hem daha eğlenceli olur hem daha kolay hem de daha öğretici.
Saptan misel üretebilirsiniz ama şapkanın tam ortasından küçük bir örnek almanız daha iyidir. Nedeni şu şapkanın orta kısmı dışardan erişilebilinecek en uzak noktadır. Yani mantarın en temiz yeri. Örnek alacağınız mantarı kesinlikle el ile ayırmaya dikkat edin bıçak giriş yaptığında hem mantar üzerindeki hem de bıçak üzerindeki bakteri ve diğer canlılar örneğe bulaşır. Aldığınız örneğin mümkün olduğunca küçük olmasına dikkat edin. Ne kadar küçük örnek o kadar az risk. Buğday ya da prinç tanesi kadar örnek yeterlidir daha küçük de olabilir ama kesip ayırıp taşıması çok zor.
Agara almadan direk buğdaya atmanız durumunda buğdayı steril etmenizin bir anlamı kalmıyor. Murerin riskli demesinin nedeni o. Mantarı agara alıp önce bakterilerden arındırıp sonra üretime geçmeniz gerekiyor. Aksi takdirde devamlı önceki mesajınızda yazdığınız şeylerle karşılaşacaksınız. Mantar miseli beyazdır ve eğer kompostu iyice sarmışsa kendi türünün özeliğinde mantar kokar. Mavi, siyah, siyah ve başka renklerdeki şeyler küftür. Bazı küflerin miselleri önce beyaz olur sonra renk alır. Agar üzerinde bunları ayırd etmek daha kolaydır kendi başlarına uydular oluşturur miselin olması gereken yerler dışında ürerler.

denizber
23-03-2013, 12:35
Herkese kolay gelsin ve başarılar

denizber
23-03-2013, 12:50
;) Evinizin bir köşesinde veya balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz şekilde özel olarak hazırlanmıştır.yapmanız gereken tek şey yetiştirme kılavuzunda belirtilen talimatları uygulamaktır.talimatlar derken çok basit işlemler yani ısı ve nem oranını ayarlamaktır.ürün özel kutusunda evinizde çirkin görüntü yaratmayacak şekilde ve istiridye mantar miseli aşılanmış olarak gelecektir.elinize ulaştıktan 1-2 gün sonra misel sarmaya ve beyaz bir tabaka oluşturmaya başlayacaktır.2-3 hafta içersinde ilk mantarlar görülmeye başlayacaktır.2-3 defa mantar verir.yetiştirme ve dikkat etmeniz gereken diğer hususlar kutu içinde gönderilecektir.
Bu ürün hobi ve deneme yapmak amaçlıdır.eğer mantar yetiştirmeye merakınız var ise bu ürünle maddi riske girmeden yetiştirme denemeleri yapabilirsiniz.
%100 doğaldırdır.hiçbir katkı kullanılmamıştır.buharda sterilize edilerek hazırlanmıştır.
Iki ayrı ürün cinsimiz mevcuttur.her iki üründe aynı cins olup sadece ısı isteği farklıdır.yani kış mevsimine veya yaz mevsimine uygun şekilde.
1.ürün 10-15 derecede yetişir.
2.ürün 15-25 derecede yetişir.
Eğer diyorsanız;ben herşeyini kendim en baştan hazırlamak ve bu işi öğrenmek istiyorum derseniz size herşeyini kendiniz yapabileceğiniz şekilde tohum dahil yapılış tarifi ile birklikte gönderebiliz.(mantar miseli+yetiştirme materiyalı+tarif) bu şekilde siz kendiniz en baştan kendiniz hazırlayıp tecrübe edebilirsiniz.
Sizin ortamınıza hangisi uygun ise onu seçebilirsiniz.
Kapıda ödemeli gönderilecektir.
ürünü teslim aldığınızda kapıda ödeme yapıyorsunuz.ürün bedeli 13 TL + 5,5 TL kargo ücreti olarak kargo görevlisi tahsil edecektir.

Siparişinizi mesajla iletebilirsiniz....e-mail; m.e.h-acar@hotmail.com

cansugun
25-03-2013, 23:31
sayın arkadaşlar ben kompostları aldım başladım denemeye hatta bugün 28inci gün. Ama sararmaya başladı. Acaba kompostlarım kontaminemi oldu yoksa normalmi bu durum. Eğer normalsede normalde 28 günde hasat yapılmıyormu bizimkiler uyuşukmu yoksa :)

kırtaş
26-03-2013, 09:22
sayın cansugun. fotoğraf çekip gönderseniz bu işi profesyonel bilen arkadaşlar cevap yazarlar hem bizde böylelikle tecrübe sahibi oluruz. başımıza gelen hertürlü aksaklık
bizlerin biraz daha tecrübe sahibi olmasını sağlıyor.

cansugun
31-03-2013, 19:36
resim koymayı birtürlübeceremedim. 10 poşetten 2 tanesinden fırladı ufaklıklar ama diğerlerinde tık yok. Yer yer gri sertleşmeler var. Dokununcada sabun gibi bir his veren yapılar var diğerlerinde. Bu durumdan bilgisi olan varmı acaba?
Bide resim nasıl koyyabilirim yardımcı olursanız durumu sizde görebilirsiniz.

sabri zeki
02-04-2013, 20:26
resim koymayı birtürlübeceremedim. 10 poşetten 2 tanesinden fırladı ufaklıklar ama diğerlerinde tık yok. Yer yer gri sertleşmeler var. Dokununcada sabun gibi bir his veren yapılar var diğerlerinde. Bu durumdan bilgisi olan varmı acaba?
Bide resim nasıl koyyabilirim yardımcı olursanız durumu sizde görebilirsiniz.

foruma fotoğraf nasıl yüklenir,i ara orada detaylı anlatıyor

sakahabar
02-04-2013, 20:39
shitake yetiştirme kitabının ismini yazarmısınız

ahmetpektaş
06-04-2013, 18:03
ben bu bilgiler ve başlıgın takipçisi olacagım...

nikılıs
12-04-2013, 12:43
Merhabalar,istiridye mantarını bir süredir inceliyorum.şu an mümkün olduğunca teorik bilgi edinmeye çalışıyorum.forumdaki gerek birebir deneyimler,gerekse yazılı videolu öğretici bilgiler çok faydalı oldu.
Havalar biraz ısınınca 20 metrekarelik eskiden ahır olarak kullanılan şu an boş bir yerde küçük çaplı bir üretime başlamak istiyorum.amaç hem hobi,hemde çevremde ufak çaplı satışlarla üç beş kuruş gelir sağlamak.ve piyasanın nabzını ölçmek tabii ki.

Beni en çok düşündüren sterilizasyon konusu.burası eski bir ahır,tavan ahşap.içerde eskiden kalma yaprak yığınları var.zaten içeri girince küf kokusunu rahatlıkla alabiliyorum.sanırım ilk önce burayı temizlemeliyim.en kolay nasıl temizlerim,bir öneriniz var mı?bu konuda bir yerde suyla çamaşır suyunu karıştırarak püskürtün diyordu.bu işlemi yaparsam gereken ortam hijyenini sağlamış olurmuyum?eski yaprak yığınını atayım mı yoksa zemine mi sereyim?nem tutar diye.ayrıca bu yaprakları bir miktar komposta karıştırabilirmiyim?

Kompost içeriği konusunda farklı uygulamalar var.mesela youtube da izlediğim yabancı videolarda sadece saman kullanıyorlar.bizim balya samanlara da benzemiyor.bildiğimiz kurutulmuş otu kıvırıp,aralarına miselleri ekip naylon torbalara dolduruyorlar.gerçi balyalanmış samanda kurutulmuş ot aslında ama daha kısa ve parçalanmış vaziyette.sonuçta ikiside aynı işi yapıyor.bahçeden tarladan elde ettiğimiz karışık otları kurutarakta aynı sonucu elde edebilirmiyiz?

En verimli karışımın %95 saman %5 kepek olduğunu okumuştum bir yerde.bazı tariflerde de ağaç talaşı öneriliyor.kompost malzemesini sterilize ederken diğerlerini kaynatmak kolayda kepeği kaynatırsak suda dağılıp gitmez mi?lapa gibi birşey olur.

Misel çoğaltmaya gelince;mantardan çoğaltmak iyi hazırlanmış bir ortam-malzeme ve belli bir uzmanlık gerektirdiği için satın alınan misellerden çoğaltmak daha kolay diye düşünüyorum.miselleri sardıracağımız buğdayı ne kadar süreyle kaynatmalıyız?buğdaylar şişerse özelliği kaybolur mu?buğday yerine başka ne kullanabiliriz?

Nemlendirme için mantar torbalarının veya mantarların direk üzerine su püskürtmek sakıncalı mı?önemli olan havadaki nem mi?kompost torbalarının içindeki nem mi?nemin az veya çok olduğunu nasıl anlarız?

emremeydan
17-04-2013, 19:26
Arkadaşlar lütfen evinde mantar yetiştiren biri bana mesaj atabilir mi? Bazı sorularım var 2 3 gündür durmadan mantarlarla ilgili paylaşımları okuyorum ancak tatmin olmadığım noktalar var. Orman Mühendisliği öğrencisiyim ve gelirimi evde mantar yetiştirerek sağlamak istiyorum.

Melix
04-05-2013, 04:01
Merhabalar,istiridye mantarını bir süredir inceliyorum.şu an mümkün olduğunca teorik bilgi edinmeye çalışıyorum.forumdaki gerek birebir deneyimler,gerekse yazılı videolu öğretici bilgiler çok faydalı oldu.
Havalar biraz ısınınca 20 metrekarelik eskiden ahır olarak kullanılan şu an boş bir yerde küçük çaplı bir üretime başlamak istiyorum.amaç hem hobi,hemde çevremde ufak çaplı satışlarla üç beş kuruş gelir sağlamak.ve piyasanın nabzını ölçmek tabii ki.

Beni en çok düşündüren sterilizasyon konusu.burası eski bir ahır,tavan ahşap.içerde eskiden kalma yaprak yığınları var.zaten içeri girince küf kokusunu rahatlıkla alabiliyorum.sanırım ilk önce burayı temizlemeliyim.en kolay nasıl temizlerim,bir öneriniz var mı?bu konuda bir yerde suyla çamaşır suyunu karıştırarak püskürtün diyordu.bu işlemi yaparsam gereken ortam hijyenini sağlamış olurmuyum?eski yaprak yığınını atayım mı yoksa zemine mi sereyim?nem tutar diye.ayrıca bu yaprakları bir miktar komposta karıştırabilirmiyim?

Kompost içeriği konusunda farklı uygulamalar var.mesela youtube da izlediğim yabancı videolarda sadece saman kullanıyorlar.bizim balya samanlara da benzemiyor.bildiğimiz kurutulmuş otu kıvırıp,aralarına miselleri ekip naylon torbalara dolduruyorlar.gerçi balyalanmış samanda kurutulmuş ot aslında ama daha kısa ve parçalanmış vaziyette.sonuçta ikiside aynı işi yapıyor.bahçeden tarladan elde ettiğimiz karışık otları kurutarakta aynı sonucu elde edebilirmiyiz?

En verimli karışımın %95 saman %5 kepek olduğunu okumuştum bir yerde.bazı tariflerde de ağaç talaşı öneriliyor.kompost malzemesini sterilize ederken diğerlerini kaynatmak kolayda kepeği kaynatırsak suda dağılıp gitmez mi?lapa gibi birşey olur.

Misel çoğaltmaya gelince;mantardan çoğaltmak iyi hazırlanmış bir ortam-malzeme ve belli bir uzmanlık gerektirdiği için satın alınan misellerden çoğaltmak daha kolay diye düşünüyorum.miselleri sardıracağımız buğdayı ne kadar süreyle kaynatmalıyız?buğdaylar şişerse özelliği kaybolur mu?buğday yerine başka ne kullanabiliriz?

Nemlendirme için mantar torbalarının veya mantarların direk üzerine su püskürtmek sakıncalı mı?önemli olan havadaki nem mi?kompost torbalarının içindeki nem mi?nemin az veya çok olduğunu nasıl anlarız?
sterilizasyon mantarın aslında en zor aşaması (küçük işletmelerde) elle ekimde bile basıclı hava üfleyen masada ekim yapıyoruz masadan elimiz dışarı çıktığında tekrar alkolle temizliyoruz. külküvasyon ortamını steril etmek için komple içeriyi baştan yapmanızı tavsiye ederim strafor fans gibi ısı ve nemi korumak için sonra insası biten yeri steril edilmeli.külküvasyon ortamına girerken her seferin sizinde steril (ayakkabı giysiler vb) olmanız lazım odalara giren havanın bile spor filtresinden geçmesi lazım

kısaca sterilizasyon kısmını tam halletmeden mantar üretimde ticari olarak riskiniz çok büyük olur

narsuyu
15-05-2013, 21:37
Güzel bilgiler, teşekkürler

Natures
16-05-2013, 12:56
Çok değerli bilgiler.Gerçektende benim gibi yeni başlamış acemiler için çok gerekli olduğunu düşünüyorum.Bilgilerini bizimle paylaşan herkeze çok teşekkürler.
Bundan birkaç ay önce bir arkadaşım vasıtasıyla istiridye mantarı sporları edindim.Sıkça bahsedilen çavdar **** buğday ile uygulanan tekniği uygulayarak sporlama yaptım.Dikkat edilmesi gereken ne kadar husus var ise hepsine harfiyen uymama rağmen 2 denememdede tam verim alamadım.Yaptıgım 5 adet 1 litrelik kavanozlarımın 2 **** 3 tanesi misel üretimini yarıda kesti ve kötü kokular alınca onları hemen atmak zorunda kaldım.
Öğrenmek istediğim şu ; istiridye mantarı için birçok firma hazır hobi kiti satıyor.Ama ben elimdeki sporlarımı değerlendirmek istiyorum.Bu nedenle sporlarımı direkt olarak kullanabileceğim hazır steril malzemeyi satın alabiliyor muyuz?Evde çavdar **** saman pişirmek yerine aynı işlevi gören hazır steril kompost bulunur mu?
Var ise önerebileceğiniz firmalar hangileridir.?

promote
21-05-2013, 22:18
birşeyler yanlış gitmeye başladı yardım lütfen
mantar kuruyor gelişmiyor sanki aşırı sıcaktan mı acaba ışık veya nem sorunumu ?

http://imageshack.us/scaled/thumb/835/img94091024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/img94091024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/707/img94071024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/707/img94071024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/832/img94141024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/img94141024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/194/img94131024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/194/img94131024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/14/img94171024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/14/img94171024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/11/img94121024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/11/img94121024x768.jpg/)

promote
21-05-2013, 22:19
http://imageshack.us/scaled/thumb/833/img94161024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/833/img94161024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/211/img94151024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/211/img94151024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/853/img94111024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/img94111024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/818/img94101024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/818/img94101024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/835/img94091024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/img94091024x768.jpg/)
http://imageshack.us/scaled/thumb/707/img94071024x768.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/707/img94071024x768.jpg/)

tamer35
03-06-2013, 15:18
selam ben kendi imkanlarımla saman kompostu yapmak istiyorum ama anlayamadığım bir kısım var. Kepeği talaşı alçıyı samanı hep birlikte mi kaynatıp steril etmemiz gerekiyor yoksa sadece samanla talaşı kaynatıp soğuduktan sonramı diğer malzemeleri katıyoruz tecrübeli arkadaşlardan yardım lütfen

promote
03-06-2013, 22:22
önce sadece saman kullan

tamer35
05-06-2013, 09:47
yani ilk denemede sadece samanlamı yap diyorsun

iiiggg79
05-06-2013, 17:47
Ne zaman mantar posetini acsam küçük sinekler görüyorum bu sineklerin mantara bir zararı olurmu bunlarla baş etmek için ne yapmalıyım ?

tamer35
06-06-2013, 11:50
Sinekler mantarlara zarar veriyorlar yanlış değilsem yiyorlarmış.Kurtulmanın bir yol ilaç kullanmak ama oda ürettiğin mantara zarar veriyor yani en baştan sinekleri uzak tutmak gerekiyor.Başka bir yolunu bilen varsa bende öğrenmek isterim.

tamer35
09-06-2013, 10:13
suplilumas ben patates-agar besin ortamı hazırladım ve içerisine bir parça mantar örneği bıraktım 1 gün oldu bu aşamada birkaç sorum olacak
-agar kıvamının iyi olduğunu nasıl anlıycaz . Benim yaptığımın üzerine parmağımı sürdüğümde kaygan ve çok hafif nemli bastırdığım zaman biraz esniyor sonra parçalanıyor altı daha nemli.puding den çok daha sert bir kıvamı var.

-Misel gelişimi ne zaman başlar
-Hiç misel oluşamama ihtimali var mı ?
Bu kap incelemek için çıkardığım numune diğerleri kendimce hazırladığım steril bir ortamda bekliyor oradada 2 klonlama yaptım beklemedeyiz.

tamer35
09-06-2013, 21:26
Galiba yola kendi başımıza devam edeceğiz.

melihayan
10-06-2013, 18:47
Kit nereden temin edebilirim

tamer35
10-06-2013, 23:29
internet üzerinden kit satan firmalar var

melihayan
11-06-2013, 22:40
Bazılarına mail attım ama cevap alamadım

tamer35
12-06-2013, 00:43
bi çok firma var telefon numarası verenlerde var daha önceki sayfalarda yanlış değilsem satın alan arkadaşların yazıları var incele istersen ama dediğim gibi bi çok firma var ulaşırsın birine elbet kolay gelsin

tamer35
12-06-2013, 00:45
suplilumas ne oldu neden sesin çıkmıyor bi kaç sorum vardı havada kaldı

suplilumas
12-06-2013, 14:55
suplilumas ben patates-agar besin ortamı hazırladım ve içerisine bir parça mantar örneği bıraktım 1 gün oldu bu aşamada birkaç sorum olacak
-agar kıvamının iyi olduğunu nasıl anlıycaz . Benim yaptığımın üzerine parmağımı sürdüğümde kaygan ve çok hafif nemli bastırdığım zaman biraz esniyor sonra parçalanıyor altı daha nemli.puding den çok daha sert bir kıvamı var.

-Misel gelişimi ne zaman başlar
-Hiç misel oluşamama ihtimali var mı ?
Bu kap incelemek için çıkardığım numune diğerleri kendimce hazırladığım steril bir ortamda bekliyor oradada 2 klonlama yaptım beklemedeyiz.

@tamer35
Foruma sadece boş vakitlerimde zaman ayırabiliyorum o nedenle sorulan sorulara anında cevap veremiyorum kusura bakma.
Kıvamı deneye yanıla tuturacan yoksa tarif etmek zor. Pudingten biraz katıysa sorun yoktur. Üzerinde su birikiyorsa cıvıktır hemen kuruyorsa katıdır. Misel gelişimi hemen başlar ama görebileceğin bir seviyeyeye gelmesi için iki üç gün gerekir. Ayrıca ıslah edlilmiş ve kaliteli miselin varsa çok hızlı sonuç alırsın. Petri kabının içindeki agara kesinlikle dokunma. Eğer agarı oradan kontrol ediyorsan kontamine edersin. Örneği kes kapağı aç örneği bırak kapağı kapat. Kapağı sadece aralar gibi açman lazım biraz pratik gerektiriyor. İşlem ne kadar hızlı olursa o kadar başarılı olur. Hiç misel oluşmama ihtimali her zaman vardır. Ayrıca ne kadar dikkat ederseniz edin kontamine olma ihtimali de her zaman vardır. O nedenle ben örnek aldığımda her petri kabına üç örnek bırakıyorum ve toplam 10 petri kabı hazırlıyorum. Bu toplam 30 örnek ediyor en iyisini seçip işlemi tekrarlıyorum.

suplilumas
12-06-2013, 14:58
@iiiggg79
Sinek görmenin nedeni kompostunun steril olmayışındandır. Kompostunu iyice steril et ayrıca poşeti açıp bakma. Açtığında kompostu kontamine edersin. Şeffaf torba kullanırsan açmana gerek kalmaz içinde ne olup bittiğini dışardan gözlemleyebilirsin.

iiiggg79
12-06-2013, 16:45
@iiiggg79
Sinek görmenin nedeni kompostunun steril olmayışındandır. Kompostunu iyice steril et ayrıca poşeti açıp bakma. Açtığında kompostu kontamine edersin. Şeffaf torba kullanırsan açmana gerek kalmaz içinde ne olup bittiğini dışardan gözlemleyebilirsin.

Teşekkürler

tufanow
19-06-2013, 09:07
Arkadaşlar kavak kütüklerine aşıladıgım miseller yeşil küf oldu nedeni ne olabilir acaba agaçlar ilkbaharda kesildi kesildikden 20 gün sonra ekim yapıldı saygılar .

http://img13.imageshack.us/img13/3289/iifh.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/6996/wa7p.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/1526/2atn.jpg

suplilumas
19-06-2013, 15:45
@tufanow
Kütüğün üzerinde bir sürü garip şey var tabiri caiz ise benden başka her şey var. Onları oraya sen mi koydun? Aşılamayı nasıl yaptın? Detay verirsen daha çok yardımcı olacak çıkacaktır.
Benim tahminim üzerine hızlı gelişsin diye talaş gibi bir şeyler yerleştirmişsin küfü de onlarla birlikte yerleştirmişsin.

tufanow
19-06-2013, 20:12
Evet biryerde görmüşdüm kenar kısmına talaş koymayı fakat bazı kütüklere talaş koymadıgım halde yinede yeşil küf oldu kütüklerde misel ve talaşdan başka hiçbirley yokdur zaten dikkatlice bakılırsa yeşil küf ilk misellerden başladıgı görülmekdedir torbalara hazırladıgım kompostlardada bugün yeşil küf gördüm ve yine ilk misellerden başladıgı gözlemledim böylelikle misel kalitesinin çok önemli oldugunu anladım forumda kaliteli misel satın alabilecegim bir yer tavsiye edebilecek arkadaşlar varsa şimdiden çok teşekkür ederim saygılar .

suplilumas
20-06-2013, 09:59
Aşılama yaparken miseli kontamine etmişsinizdir miselin kalitesinin bununla bir alakası yok. Misel bozuk olsa size gelirken açılmamış pakette yeşil küf olur.

tufanow
20-06-2013, 11:51
Olabilir fakat miseli kontamine etmemk için elimden gelenide yapmışdım aslında kapalı alanda elimde eldiven ve ellerimi eldivenleri saf alkolle dezenfekde etmişdim miselleri önceden kaynatdıgım kavanozun içine koyup agzını acık tutmayamayada özen göstermişdim tüm bu yapdıklarımdan sonra misel yinede kontamine mi oldu acaba internetde videolarda ekim yapanlara bakıyorum benim kadar özen göstermiyorlar bile ama kullandıkları miseller pamuk gibi bembeyaz benim aldıgım miseller hiç bu şekilde beyazlamadı hatda kavanozun dibinde kalan misellerin bazıları yeşil küf oldu yeşil küf yapam miselleri incelediğimde digerlerinden daha yumuşak ve nemli oldugunu farketdim bizzat kendi edindiğim teçrübelere dayanarak söylüyorumki misel kalitesi çok çook önemli ..

suplilumas
20-06-2013, 14:10
Bir yerde hata yaptığınızdan kontamine olmuş. Kavanozu steril etmemiş olabilirsiniz ya da eldivenleri ya da nefesinizle bakteri bulaşmış olabilir ya da kavanozu açtığınızda giren havayla birlikte sporlarda girmiştir. Yani misel paketini açtığınız an o misel ne yaparsanız yapın kontamine olma riski taşır. Misel paketini açıp kavanoza doldurmak yerine uygun ortamda direk aşılama yapmalıydınız. Miselin kalitesi önemli evet ama dünyanın en kaliteli miselini dahi hatalı aşılama yaparak kontamine edebilirsiniz. Siz miseli satın aldığınız yere aşılamayı nasıl yapmanız gerektiğini sorup detayları öğrenin ve onların dediği şekilde aşılayın sorun çıkmaz.

tufanow
01-07-2013, 10:47
Kavak agaçları yeni kesilmişdi ağaçlar canlı olduklarından misellere karşı savunma yapabileceklerini duydum ağaçların canlı dokusu kombiyon dokusu misel gelişimini durduruyor bende agaçların kabuklarını soydum ve sera ortamına akdardım burda kütükleri hergün suluyorum şimdilerde bazı kütüklerde beyazlamalar başladı sıcaklık 23 derece ortam nemide ortalama %75 civarı kütüklerde farklı renkde sarı siyah yeşil füflerde mevcut .

şafak
04-07-2013, 10:21
http://s1307.hizliresim.com/1c/4/pvyxz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Yeşil Zeytin Küfü derdine son veren bu yeni ürün Arundo D-1, uzman ekibimiz tarafından uzun süren araştırma ve geliştirmeler sonucu üretilmiş olup ne kaynatma ne kimyasal ne de buharlı pastörizasyon istememektedir. Ürünümüz tamamen organik bileşenlerden oluşmakla beraber, İstiridye ve benzeri türlerin ihtiyaç duyduğu bütün amino asit, protein ve vitaminlere sahiptir.. Testlerde görülmüştür ki; verim % 30 ların altına düşmemiştir.. Yapmanız gereken, ücretsiz test ürünü belirttiğimiz formül ve teknik verilerle uygulamak ve sonucu görmektir... Ürünümüz 25 Haziran 2013 tarihi itibarı ile dağıtıma başlayacaktır.. Ürünümüzü test etmeden kesinlikle almayınız.. Bosphorus Arundo D-1 Eğitim Kitleri ile her uzman üretici veya amatör deneyciler üretim yaparak tamamen organik mantarlarını afiyetle yiyebilirler.. Yakın bir süreçte de sizlere bu ürünün ortaya çıkardığı mantarların analiz tahlil raporları da sunulacaktır... Uzman Üreticilerimiz ürünlerini gönül rahatlığı ile her yere pazarlayabilme şansını ancak Arundo D-1 ile sağlayacaklardır... Boğaziçi Mantacılık Ar-Ge

bayağı iddalılar facebookta rastladım.

SPEDERA
20-07-2013, 21:41
bi çok firma var telefon numarası verenlerde var daha önceki sayfalarda yanlış değilsem satın alan arkadaşların yazıları var incele istersen ama dediğim gibi bi çok firma var ulaşırsın birine elbet kolay gelsin

20 yıllık tecrübemizde çorum ilinde garantili istiridye kompost satısımız vardır.

Hitit mantar olarak 2007 yılından itibaren sektörün önde gelen firmalarından birisiyiz.

Firmamıs istiridye mantar kompostu satısına devam etmektedir üstelik para iade garantili

kompostumuza o kadar güveniyoruz ki eğer %20 den az verim alırsanız para iade ediyoruz.

Sizden tek istediğimiz verilen program dahilinde sıcaklık nem ve karbondioksit parametrelerine

uymanız.

Garantili kopmpost satısımız en az 10 ton için geçerlidir. Bir program yapılarak profesyonel

tarafından en az üç defa işyeriniz kontrol edilerek gerekli önerilerde bulunulur. Istenilen

ortam sağlanmazsa para iadesi mümkün değildir...eğer uygun tesisiniz varsa gerekli ortamı

sağlamak hiç de zor değildir. üstelik üretmiş olduğunuz mantarlar kilo sınırı olmaksızın

tarafımızdan alınmaktadır.

Detaylı bilgi için lütfen arayın. 0533 306 21 15----- 03642348081

SPEDERA
20-07-2013, 21:43
misel rengi mantar cinsine göre değişir ama yeşil pek hayre alamet değil.

tufanow
23-07-2013, 00:39
Ağaçların kabuklarını soymuşdum şimdilerde misel gelişimi yavaşda olsa görebiliyorum günden güne kütükler beyazlaşıyor aşılamış oldugum mantar küfünün aslında birçok olumsuzluga ragmen kütüklerde gelişme göstermesine şaşırdım bulundugu ortamda kansergibi hertarafa yayılıyor .

mcse2007
28-07-2013, 22:43
Merhaba arkadaslar,

Forumda yeniyim, istiridye mantar fikrini yaklasık 40 gun once bir arkadasım aklıma sokmustu ve ilk gun cekilen fotolarını gotermisti ki hicbir anlam veremedim, ama 3 gun once itibari ile cıkan mantarların ve posetlerin resimlerini gosterince acayip derecede meraklandım, gosteren arkadasta bu isi yapmıyor onun bir tanıdıgı yapıyor dolayısı ile yardım ve bilgi alamadım

Fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum, su anda yazmıs oldugum forumun 14. Sayfasına kadar tek tek pur dikkat degerli ve dost yanlısı arkadasların yorumlarını, tecrubelerini tek tek okudum ve imgeledim, gerek egitimsel sunum ve videoları tek tek hizledim, en cok yakın ve cazip gelen su linktir Agaclar.net İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1emwhXXP4P8) izlemek isteyenler tekrar bakabilir.

Simdi degerli arkadaslar bu mantar yetistirme fikri nedense bana cok yakın geliyor, neden diye kendime sordugumda sap, saman, kepek, mısır benim cocuklugum ineklerin pesinde otlatmsk ile gecti, saman balyasını ve bugdayı tuccara vermek icin ambara indirmekle gecti, kısacası trakya kokenli bir ciftci evladıyım,

Sorum şu; yaklasık olarak 4 gunde ve sizin yorumlarınız ile teorik bilginin bir kısmını kendimde goruyorum, ilk planda deneme amaclı sadece misel satın alarak, kırklareli bolgesinde icinde kiracisi olmayan iki adet yer evimiz mevcut, ufak bir boya ve badana isleminden sonra steril ederek bu evde kompostu %90 parcalanmıs saman ve kepek kullanarak ek olarakta biraz alcı katarak yapmayı planlıyorum, ilk planda 5 kg miseli deneme amaclı yapmak istiyorum, sevgili arkadaslar kompostu yapma kısmını sorup sizi fazla yormak istemiyorum, posetleri hazirlayıp evde masa sistemi ile yetistirmeyi dusunuyorum, ilk planda maliyete girmeden yani 1 klima, ranza **** raf, otomatik buhar makinasi, duvarı kırarak otomatik elektrige baglı calisan havalandırma pervanesi olmadan, sadece bilindik cogumuzunda sermayeyi kazanana dek yapmıs oldugu, raf yerine masa uzerine, otomatik havalandırma yerine gunde 2 saatte bir cam acarak tabi camda sineklik olmak sartıyla :) , klima yerine evin pirlet duvarlarının vermis oldugu serinligi kullanarak :) , otomatik buhar makinasi yerine camsil fısfısı kulllanarak **** yere su atarak, **** param olursa boronşitli cocuklara önerilen buhar makinasi kullanarak, bu isi bahsetmis oldugum evimin ortalama 40 m2' lik kısmında yapmam size mumkun olur mu? Eger burada basarırsam koyumde 100 m2'lik bir depomu kullanip piyasayada yetistirmek isterim, bu isi tekirdag bolgesinde yapıp full sistem doseyip sonuc alan kisiler varmıs, orada oluyor ise iklimlendirme acisindan kırklareli bölgesinde olmamam ihtimali olmadıgını dusunuyorum

Farkındayım cok uzun ve detayci oldu, ama sanırım icersinde bu ise ilk baslayanların nasıl bir yol izleyecegi icin kısa anektotlarda vardır galiba

Etnik ve akılcı yardımlarınızıq rica eder herkese hayırlı ramazanlar dilerim arkadaslar

şafak
29-07-2013, 09:35
steril bir ortam sağlayıp, steril kompost hazırlarsan sıcaklık havalandırma nem sartlarını saglarsan neden olmasın lüleburgaz da yapan var diye duymustum. Sen nerede deneyeceksin.Bende karanlık ortamda misel üretmeyi deniyorum.

mcse2007
29-07-2013, 14:03
Merhaba şafak

Ben su anda is icabı istanbuldayım, kırklareli merkezde yapmayı planlıyorum, ilk basta iklimlendirme denemesi ve gerekli özeni gösterebilirmiyim adına 5 kg misel satın alıp, havandırma ve nem olaylarını manual olarak yaptırmayı planlıyorum, eger tarminkar bir sonuc alırsam ticareti icin gerekli kontakları arastırmaya baslayacagim,

Senin misel uretme bir zor is gibi geldi bana , bu yuzden ilk planda satın alarak deneyecegim, eger sonuc olursa bu is uzerinede yogunlasmam mumkun gibi gozukuyor

tamer35
29-07-2013, 23:21
mcse2007 başarılar dilerim.Sende hepten bedavaya getireceksin neredeyse bence birazda paraya kıy da nem ölçer ısı ölçer,karbondiyoksit ölçer al bence :)) ve belirli saat aralıklarıyla verileri yazarak not al sonra denemen başarısız olursa neden kaynaklandığını bulabilirsin (nem azlığımı,ısı mı, vb.) ve bidaha demenek istersen eski hatalarını yapmazsın **** düzeltirsin. sonuçları burda paylaşırsan bizde nasipleniriz.Başarılar

mcse2007
30-07-2013, 15:38
Tamer35 ilgin icin tesekkurler , ama ilk planda dedigin gibi bir termometro ve basit bir buhar makinasi alacagim, bugun kırklarelideki eski evin derecesini ölçtürdüm, 25-27 derece olarak degismekteymis , camı pencereyi kapatırsak sanırım iklimlendirmeyi saglarım gibime geliyor, bayramdan sonra ilk isim 5 kg misel ile kompostu hazirlamak olacak, ve tabi sonuclari burda paylasacagim, hakkımızda hayırlısı

Magna Carta
02-08-2013, 16:58
Birara çok gündeme geldi yaprak mantarı üretimi.Sanırım bundan 3 sene öncesi felan bu furya başladı diye hatırlıyorum.Çünkü kendimde baya araştırmıştım.

Ama günümüzde nasıldır bilemiyorum.Üreticileri fazla mıdır güncel fiyatları nelerdir araştırmak lazım.

Aslına bakılırsa bende yapmayı çok istedim ancak pazarlama yeteneğimin olmamasından dolayı ya ürünler elimde kalırsa diye endişe ettiğimden dolayı bir türlü girişemedim.

İnanın pazarlamaya yardım edebilecek bir yakınınız ,güvendiğiniz insanlar varsa üretimi basit ve masrafı pek olmayan bir iş kolu.

Kompostu kendiniz yapar emek sarfederseniz gerisi pazarlamaya kalır...

mcse2007
03-08-2013, 18:58
Merhaba cakal_tm

Deyindigin konu guzel, pazarlama başlı başlına bir meziyettir, ben bu işe Allah kısmet ederse 15-20 gün içersinde başlayacagim, pazar konusunu biraz arastirdim, hedef zaten belli, ya oteller ile gidiip konusacaksin, ben günü birlik size mantar lojistigi saglarım, **** basit restoran zinciri olan firmalar ile ilk planda takımını giyip basit te olsa tanıtımını yapacaksın, ama ben bunu yapmam diyorsan trakya bölgesinde senden bu ürüne yarı fiyatına misal olarak diyorum alan firmalar mevcut,benim arge aşamama göre yani ürünün elinde kalması gibi bir durum söz konusu degil, ben ilk planda iklimlendirme kısmını geçip ürün alırsam basit bir firma websitesi kurup internet uzerinden satisini denemek istiyorum, bir kargo şirketi ile anlaşıp isteyene günü birlik ortalama 48 saat içinde ulaştırma gibi bir planım var, zaten istiridye mantarı için 48 saatlik zaman diliminde bir sorun olmayacagini düşünüyorum, bu yorumu okuyan arkadasların da değerli yorum ve fikirlerini bekliyorum, özellikle websitesi ve kargo hakkında :)

tufanow
04-08-2013, 00:03
resmi fotoğraflarıma gönderdim hem görünüş hemde lezzet bakımından diğer mantarlardan cok lezzetlidir bu sene eylül ayından beri 5 ci ürününü verdi son ürünüde mantar miselenyumu için toplamadım

Arkadaşlar resimde görülen mantar kavak mantarı fakat şekli ve rengi diğerlerinden farklı bu mantar bahçemdeki kavak köklerinde kendiliginden yetişiyor ama ben zehirli olduklarını düşünüyorum ve yemiyorum bu mantarın cinsi nedir bilen varsa yardımcı olabilirmi sapı biraz ince ve uzun şapkasının altı kahverengi kokusu diger yaprak mantarına benziyor ama isdiridye mantarı gibi degil haziran .temmuz sıcaklarında bile kavak köklerinde kendiliginden yetişebiliyor kısa süre içindede kurtlanıyor sera ortamında bekletdiğim kütüklerdede aynı tür mantar çıkmaya başladı fikri olan varmı bu mobi ugruna zehirlenmeyelim saygılar .

tufanow
04-08-2013, 00:04
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/52026d1225961914-imag0012.jpg

resmi fotoğraflarıma gönderdim hem görünüş hemde lezzet bakımından diğer mantarlardan cok lezzetlidir bu sene eylül ayından beri 5 ci ürününü verdi son ürünüde mantar miselenyumu için toplamadım

Arkadaşlar resimde görülen mantar kavak mantarı fakat şekli ve rengi diğerlerinden farklı bu mantar bahçemdeki kavak köklerinde kendiliginden yetişiyor ama ben zehirli olduklarını düşünüyorum ve yemiyorum bu mantarın cinsi nedir bilen varsa yardımcı olabilirmi sapı biraz ince ve uzun şapkasının altı kahverengi kokusu diger yaprak mantarına benziyor ama isdiridye mantarı gibi degil haziran .temmuz sıcaklarında bile kavak köklerinde kendiliginden yetişebiliyor kısa süre içindede kurtlanıyor sera ortamında bekletdiğim kütüklerdede aynı tür mantar çıkmaya başladı fikri olan varmı bu mobi ugruna zehirlenmeyelim saygılar .

Magna Carta
04-08-2013, 13:09
Merhaba cakal_tm

Deyindigin konu guzel, pazarlama başlı başlına bir meziyettir, ben bu işe Allah kısmet ederse 15-20 gün içersinde başlayacagim, pazar konusunu biraz arastirdim, hedef zaten belli, ya oteller ile gidiip konusacaksin, ben günü birlik size mantar lojistigi saglarım, **** basit restoran zinciri olan firmalar ile ilk planda takımını giyip basit te olsa tanıtımını yapacaksın, ama ben bunu yapmam diyorsan trakya bölgesinde senden bu ürüne yarı fiyatına misal olarak diyorum alan firmalar mevcut,benim arge aşamama göre yani ürünün elinde kalması gibi bir durum söz konusu degil, ben ilk planda iklimlendirme kısmını geçip ürün alırsam basit bir firma websitesi kurup internet uzerinden satisini denemek istiyorum, bir kargo şirketi ile anlaşıp isteyene günü birlik ortalama 48 saat içinde ulaştırma gibi bir planım var, zaten istiridye mantarı için 48 saatlik zaman diliminde bir sorun olmayacagini düşünüyorum, bu yorumu okuyan arkadasların da değerli yorum ve fikirlerini bekliyorum, özellikle websitesi ve kargo hakkında :)

Selamlar...

Dediğin gibi ürettiğin mantarlar elinde kalmaz ama istediğin fiyattan satamayınca da zarar edersin.Mantar yazınca çıkan belli başlı bilinen sitelerden çok yorum okudum zamanında.

Bir hevesle ürünü üreteyim nasıl olsa satarım gibi bir mantıkla bu işe başlayanlar şimdi işletmesini devretmeye çalışıyor ya da zarar edip kapatıyor.

En önemlisi pazarlama sen bağlantını kur üretmek kolay iş bence...

tufanow
09-08-2013, 18:32
Arkadaşlar kavak kütüklerine aşıladıgım misellerden yetişen mantarlar bunlar bana zehirli gibi geldi bu nasıl mantar çok farklı açaba ben misel ekimi yapmadan bu mantarların sporları bu kütükde varmıydı merak ediyorum saygılar .

http://img43.imageshack.us/img43/4152/lz20.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/4450/dk6d.jpg

sakahabar
10-08-2013, 11:29
shitake yetiştirme kitabı nı nerden bulurum?

SPEDERA
11-08-2013, 08:29
merhabalar
arkadasım öncelikle şunu söylemem gerekli. mantarı gerekli koşullar sağlarsan her ortamda yetiştirirsin. buna mağaralardan atıl durumdaki evlerden çok lüks mantarhanelere kadar. istediği sey basit zaman zaman 16 derece zaman zaman 30 derece nem oda yaklaşık %90.
basitce anlatayım isterseniz:
1-) ilk başlayacaklar için sadece saman öneririm. sadece saman. almış olduğunuz zamanda zararlı mantar miselleri bulunabilir. **** kurtların larvaları vs.... bunun pastörize edilmesi gerekli. bulunan bir varil. su kaynatma içene samannlar. yarım saat kaynatma yeterli. ama bu şekilde bir defada en fazla 80 kg saman yaparsınız... kuru ağırlığı 15-20 kg olan. pastörizasyon tamam
2-) misel ekimi: sıcaklığı samanın 25-30 dereceye kadar düşüne kadar bekle. sonra miselleri karıştır. mümkün olduğunca homojen. sonra onları al pazar poseti çöp poseti vs... 10-20 kg lık posetlere koy..
3-) bu posetleri al üretim yapmayı düşündüğü yere koy. ışık almayacak nem %85-95 arasında olacak. sıcaklık mümkünse 30 derece civarında olacak. 1 ay bekle. nem için her gün gel yeri ıslat. nem ölçerin varsa ölç yoksa olsun lütfen para kazanacaksın. 1 milyoncularda 20-30 a satılıyor al.
4-) miseller tobayı bem beyaz yaptı yani sarım tamam. ok. şimdi sıcaklığı 12-16 dereceye düşür. nem aynen kalsada olur.
5-) mantarlar pin verince sevin
6-) yaprak genişliği 10-15 cm olunca topla. afiyetle ye......
işin teoriği bu ama pratik işte o çok farklı.
bu işden para kazanayım dersen bir defa bu kadar üretim seni tatmin etmez. daha fazla olması lazım. kaynatma ile pastörizasyon yapıp herhangi birinin tedarikciliğini yapabilen birini görmeden. varsa söylesin. üretim odasındaki sıcaklığı hiç ayarlayamazsanız bile sorun olmaz ama eğer sıcaklık değişimlerini yapamıyorsanız veriminiz düşer. ama sorun olmaz. örneğin hep 30 derecede olmuş olsa mantar üremezmi ürer elbet ama az. nem 70 olursa üremez mi ürer ama az. pastörizasyon yapmazsan üremez mi. ürer ama riskli. ilk başta ki samanda bulunan yabancı miseller senin miselden önce davranır çoğalmaya başlarsa o zaman istemediğin bir mantar türüyle karşılaşabilirsin. kesin karşılaşır mısın Allah bilir. istediğin mantarı üretme sansın daha fazla yani pstörizasyonda yüzde yüz gerekli değil. tabi bunlar hobi amaçlı yapıyorsanız böyle. siz eğer yatırım yapıp insanlara söz verip ben sana mantar getireceğim dediyseniz o zaman bu risklere giremezseniz yapmanız lazım. cünkü bir defa gümlerse gümler işte...... sonra üretmiş olduğun 100 kilo arada sırada alabildiğin mantarı ya pazara gidersin pzarcılık yapmaya **** toptancı kuçağına. oradada adamı severler ama para kazandıran adamı. ürününü 3 kurusa alırlar eziyet sana kalır.

sonuç: üretmek kolay satmakta kolay. ürün devamlı gelecekse. hobi amaçlı yaparsan yap yiyeceğin kadar mantar üretirsin. yok ben para kazanacam dersen o zaman tam otomatik mekanizasyon. başka yol ???? şimdilik yok gibi görünüyor.

suplilumas
14-08-2013, 03:29
@tufanow

Kavak agaçları yeni kesilmişdi ağaçlar canlı olduklarından misellere karşı savunma yapabileceklerini duydum ağaçların canlı dokusu kombiyon dokusu misel gelişimini durduruyor bende agaçların kabuklarını soydum ve sera ortamına akdardım burda kütükleri hergün suluyorum şimdilerde bazı kütüklerde beyazlamalar başladı sıcaklık 23 derece ortam nemide ortalama %75 civarı kütüklerde farklı renkde sarı siyah yeşil füflerde mevcut .

Daha önce de yazdığım gibi kütüklerin kabuklarının kesinlikle soyulmaması gerekiyor. Soyduğunuz için başka spor bulaşmış bu kütükleri atıp yeni kütükleri kabuklarını soymadan hazırlayın. Bunlardan artık verim alamazsınız.

m_ahmet
17-08-2013, 10:14
benimde bir sorunum var acaba yardımcı olabilirmisiniz ben bayram öncesi 10 tane kompost aldım bu kompostların bazılarında yeşil küf var diplerinde üst kısımlarında sarım başladı ama bundan mantar çıkarmı çöpe atın diyorlar eğerki çıkarsa tüketilmesinde bir sakınca varmıdır

şafak
17-08-2013, 10:33
yeşil küf olanları ortamdan derhal uzaklastır.Birşey cıksa bile verimli olmaz.Merak ediyorsan diğerlerine zararı olmayacak baska biryerde tut 3-5 gune zaten yemyeşil olur atarsın.

m_ahmet
17-08-2013, 11:45
teşekkür ederim şafak bey hemen uzaklaştırıyorum onları fakat durduracağım olaki çıkarsa tüketilmesinde sorun olurmu bizim için yoksa atıyımmı onlarıda

suplilumas
17-08-2013, 16:20
@m_ahmet
Hangi mantarın kültürünü yapıyorsanız o mantarı biliyorsunuzdur o mantar çıkarsa bir sorun yok başka bir tür çıkarsa yememeniz gerekiyor. Yeşil küfü atmanızı ortama sporları bulaştırmamanız için söylüyorlardır sağlam olanları tutup onları başka bir yerde yetiştirebilirsiniz bu şekilde sağlam olanlara bulaşma riski olmaz. Yeşil küf de mantar olduğundan kültürünü yaptığınız mantarın miseli ile aynı şeyleri yiyecektir yani aynı saksıda hem elma hem kavak ağacı yetişmesi gibi. Kavak ortama daha çabuk uyum sağlayıp elmadan daha hızlı geliştiğinden siz daha elma almadan topraktaki bütün besini tükekecektir. Yeşil küfün yaptığı özetle bu.
Kompostunuzda yeşil küf oluşmasına neden siz iseniz bir dahaki denemenizde nerde hata yaptıysanız aynı hatayı yapmamanız için yaptıklarınızı not alın. Eğer kompost paketleri hazır geldi ise ve siz hiç bir müdahalede bulunmadıysanız satıcı hatalıdır. Durumu bildirip hatalı ürünlerin yerine temiz ürün göndermelerini söyleyin.

m_ahmet
19-08-2013, 15:17
suplilumas tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Evet istiridye mantarının kültürünü yapmaya çalışıyordum kompostuda denizlide ki bir firmadan almıştım malesef hepsinde oluşmuş.

mcse2007
23-08-2013, 22:25
Arkadaslar bahsettigeim mantarları ektim ve fotograflarıda cektim, ama buraya ekleyemiyorum sizinle fotoları paylasmak isyitorum,

mcse2007
23-08-2013, 22:28
Bu arada ben pastorize ederken uc parti saman kullandım, son parti icin suyu kaynatmayıp suya sadece kireç koyup samanı suda beklettim, ve son oartideki 5 poşet biraz fazla sulu kaldı samanı bu sekilde ekip poşete koydum ve sular poşetin dibinde birikti çürüme yapar mı acaba, ek olarak içinde kaynamış kepekte var oda biraz suluydu sanki şimdiden o 5 poşet hafif koku yapmaya başladı ne yapmam lazım, sporlaşmayı bekleyim mi

şafak
24-08-2013, 09:44
samanı kaynattığımız halde posetlerken bile küf mantarı bulasıyor.Saman sterilize olmadan imkansız diyebiliriz.
fazla su fazla nem miseli boğar. İkisi bir arada küften baska birsey cıkması imkansız.
at gitsin ugrasmaya değmez.

suplilumas
24-08-2013, 12:31
@mcse2007
Pis koku geliyorsa aşırı sudan dolayı bakteri oluşmasındandır. Pis kokuyu bakteri yapar.

GLadius
24-08-2013, 19:06
Merhaba, ev ortamında hobi olarak misel üretme ve kompost hazırlama boyunca tüm işlemlerde sterilizasyonu elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz. Benim merak ettiğim konu yine ev ortamında hazırladığımız ve görece steril olan kompostu torba veya poşetlere nasıl dolduracağımız. Kompostu dolduracağımız torba veya poşetleri nasıl bir yöntemle sterilize edebiliriz? İlk kez kullanılacak olan bir torbayı veya poşeti sterilize etmek gerekli mi?

şafak
28-08-2013, 10:00
http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyr3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://t1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://r1308.hizliresim.com/1d/w/rzyqv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
4-5 ay önce internetten alıp coğalttığım misel ve kendi hazırladığım sadece saman kompostu ile ilk denemem
doğru yoldayım herhalde

tamer35
28-08-2013, 20:10
Nasıl çoğalttın kısaca *??

tufanow
28-08-2013, 20:27
helal olsun şafak kardeşim yapdıgın hiçde kolay bir işlem değil ..peki internetden aldıgım misellerin linkini verirmisin ..

tufanow
30-08-2013, 21:14
Alıntı
istiridye mantarı üreticileri dikkat ıv
herkese selamlar ve hayırlı işler dilerim.
Gecenin bu saatinde yazmaya karar verdim çünkü bu akşam hazır kompost almış ve batmış bir girişimciyi ziyaret ettim. Dinledim, kompostuna baktım elimden geldiğince zararını kurtaramazsamda en azından yardımcı olmaya karar verdim.
Ve yine karar verdim bu benim bu siteye son yazım olacak bir dahada yazmam. Sizlere bir matematık denklemi yapacağım iyi okuyun

hazır kompost satın alan girişimciler
kompost dediğimiz şey her üreticinin istiridye mantarının miselini ektiği saman başta olmak üzere diğer organik materyallerle desteklediği bir nevi torbalara doldurulmuş minik bir tarladır. Hasat süresi ekimden sonra 70-80 gün civarı olabilir ama fazlası olmaz.
Miseli ektiğiniz ilk dakikadan sonra 24 dercede kapalı ve ışıksız bir ortamda 15-18 gün arası kuluçkaya yatırılır. Kompost kaynatılarak en fazla 62 derecede kaynatılır ve bu 62 derecenin kontrolü sadece elektirikle veya buharlı sistemde mevcuttur. 62 derecenin üzerinde ve ya altında pastörize edilmiş ve ya ısı dercesi 62 nin üzerine çıkmışsa yeterince ısısı düşürülmemiş ise her kompost yeşil küf hastalığına mecburdur hiç şansınız yok.
Ayrıca torbaya giren her kompost ph derecesi 8 in altında olarak direkt 24 derece iklimlendirilmiş ortama alınmalıdır. Ve size yine 24 derece iklimlendirilmiş ortamda teslim edilmelidir.
Ayrıca her poşetin üzerinde tarih olmalıdır. 1 günde hazırlanmadığına göre bu 10-12 tonluk kompost, kuluçka dönemini takip etmek zorundasınız.
Bunun dışında içindeki misel çok önemli. Bu ülkede maalesef 2 tane firma var gerçekten hakkıyla allah korkusuyla bu işi yapan. Reklam olmasın ve yanlış anlaşılmasın diye isimlerini vermiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Bir tanesi izmirde diğeride yurt dışından getiriyor.
Oluşumunu tamamlamamış miselleri kullanıyor bir çok üretici ucuz diye zarar ediyorsunuz.
Siz şimdi 10 ton kompost alıyorsunuz ilk 1 tonu ile 9uncu ton arasında 3-5 gün var ve direkt üretim odasına alıyorsunuz. Dengesiz ve saçma sapan bir durumla karşılaşıyorsunuz. 3-5 gün çok önemli bu mantar olayında hatta yarım gün bile çok önemli.
Aynı odada 5 gün boyunca 24 dereceye ihtiyacı olan kompostla, acilen 15 dereceye ihtiyacı olan kompostu aynı odada yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Insan olarak bile 24 derecede gömlekle gezerken 15 derecede mont giyiyoruz. Bu nazik miseller ne yapsın?

Sadece 15 metrekarelik yazıhaneleri ısıtmaya **** soğutmaya çalışan klimalarla, hijyenle alakası olmayan bodrum katlarında, **** bahçenizdeki eski kümes-ahırlarda ve saçma sapan floresan ışıklarıyla bu işe girişiyorsunuz.
Internet üzerinden tanımadığınız insanlardan ne olduğunu bilmediğiniz içi ıslatılmış saman dolu torbaları alıyorsunuz. 1 kez ürün alıp sonra 10 kez denemeler yapıp hepiniz 10 bin tl ile girip 50 bin tl zarar edince yine internete koşuyorsunuz.

Kompost yapmayı öğrenin - kendi kompostunuzu yapmayı öğrenmeden bu işe bulaşmayın.
4-5 senedir üretiliyor bu istiridye mantarı. Gidip danışacağınız insanda yok bu ülkede doğru düzgün. Var olanlarda zaten üretiyor satıyor, işi başından aşkın, sizin sorunlarınlarınızla ilgilenemez. Ilgilenende size kompost satmaya çalışır.
Ayrıca unutmayın günde 100 kg istiridye mantarı üretimini sağlamak için her gün yaklaşık 400 kg kompost üretmek zorundasınız. Ve bu devamlılıgıda sağlamak zorundasınız.

Tekrar düşünün bu işe girmeden önce, yazık günah, kompost satanlar allahtan, kul hakkından korkmuyorsa bile siz korkun ve ailenizin üç kuruş parasını ziyan etmeyin
not: Telefon **** iletişim bilgisi vermiyorum. çünkü danışmanlık yapmıyorum, kompost satmıyorum, komisyoncu değilim. Kimseninde aracısı veya reklamcısı değilim. Benim yaptığım sadece topun peşinden koşarken arabanın altında ezilmesin diye çocuğun kolundan tutmak gibi bir şey...

Saygılarımla
mustafa öztürk
25.06.2013. 09:03

my1981
31-08-2013, 19:56
Valla bu yazıyı yeni farkettim. tufanow sağolasın Mustafa öztürk abimiz valla yerden göğe kadar haklı. Konunun başında bende nasıl kompost yapılır kıt bilgimle yazmaya çalışmıştım. Neyse sonuç olarak en başta 1kg mantar üret ama kompostunukendin yap.

şafak
03-09-2013, 09:28
helal olsun şafak kardeşim yapdıgın hiçde kolay bir işlem değil ..peki internetden aldıgım misellerin linkini verirmisin ..
Mantar Miseli Satışı (http://www.bizimbahce.net/mantarlar/mantar-miseli-satisi.htm)
burdan aldım miseli

çoğaltma işine gelince buğdayı 1 gün suda bekletiyorum. Daha sonra kaynar suda 20 dakika bekletip suyunu tamamen süzüyorum.Birer kiloluk poşetlere ayırıp her poşete 5 gr kireç 20 gr alçı ve 50 gr misel kariştırıp üstte hava boşluğu bırakarak bağlıyorum.karanlık ortama koyuyorum.

1-2 gün içinde miseller gelişmeye başlayınca iğne ile hava delikleri açıyorum.10. gün poşetleri çalkalayıp miselleri heryerine dağitıyorum.Poşetler tamamen misel sarınca buzdolabının sebze kısmında saklıyorum.
kolay gelsin.

swebmaster
04-09-2013, 03:34
Şafak arkadaşım bahsettiğin örnekte kaç gr buğday kullandın ? Bu örnekte 50 gr kadar misal kullandım demişsin pekiyi işlem sonunda toplam ne kadar misal oluşmuş oldu bunun cevabı da başta belirteceğin ne kadarlık buğday kullandığında yatıyordeğilmi ...

şafak
04-09-2013, 10:02
1 kilo nemlenmiş bugdaya 50 gr misel
bir kilo miseli 20 kilo yapabiliyorum bu sekilde
sterilazyon tam olursa kondamine olmazsa
aslında 50gr misel 1 kilo bugdaya fazla ama ben daha kısa sürede misel sarsın diye fazla koyuyorum.

Bir yerlerde ;
ortamdaki misel saracak malzemenin miktarının önemli olmadığı, uygun ortam saglandiğinda tek bir sağlıklı mantar sporunun zamanla bu ortamı komple misel sardırabileceğini okumuştum.

http://www.agaclar.net/forum/mantar/520.htm
bu konuda olduğu gibi yeterli zamanda:D

tufanow
07-09-2013, 00:01
Benim aldıgım misellerde bizim bahceden alındı fakat ben neyapdıysam ne samana ne buğdaya sardıramadım ismirde üretilen miselden almayı düşünüyorum sarım kalitesi iyi oldugunu duydum kilosu 5 tl .

tufanow
10-09-2013, 21:39
Melkida Ar-Ge
Sevgili Okurlar... Bu sitede çokca yazılar yazarak, bu işi yapmak isteyenlere kendi kompostlarını kendilerinin yapmaları gerektiğini söylemeye ve anlatmaya çalıştım...Ama görüyorum ki; kompost üreticisi arkadaşlarımız hala kompost satma derdindeler.. Neden? Çünki çok karlı, mantar üretmekden ise kompost yapıp satmak... Hele misel üreticilerine diyecek yok.. Otoklavı kullanmasını bilen birde misel aşılamasını internetden youtube den öğrenen misel üreticisi olmuş çıkmış... Ben size diyeyim mi miselin maliyeti ne kadar.. 50 Kuruş/kg...
10 Ton kompostun maliyeti ne kadar biliyormusunuz; saman olursa 2.500 Tl, pamuk olursa 1.500 Tl.. Niçin bu kadar düşük bilmek istermisiniz.. 3/5 i zaten su..Pamuk da ise 4/5 i su.. İçine ekilen misel miktarı ise % 1 bile değil.. Nasıl para kazanmasın bu üretici (Kompost!) dostlarımız.. Biz eğitim vermeye başlayınca başlıyorlar ÇAMURRR atmaya.. Ulan kuldan hiç utancınız yok Allah dan korkun ve utanın be.. Bu dünyanın öbür tarafı var.. Bu kadar paragöz ve vicdansız olmanın alemi nedir.. Bir dünya umutlarını bu işe bağlamış garibanlar sizin yüzünüzden battılar, hiç mi vicdanınız sızlamadı..Bu işi ne kadar biliyorsunuz ve nerede hangi sertifika ile öğrendiniz.. Bu işin bir ilmi sertifikası var, hanginizde var bu sertifika söylermisiniz...Sizlerin yüzünden bu ülkede bilenlerle bilmeyenler birbirine karışmış durumdalar.. Bu işe nice umutlarla girmek isteyenler artık iyice şaşkına döndü.. Kime inanacağını bilmiyor, kimi arasa kompost satmak derdinle olanla muhattap oluyor... Bu güzelim sektöür öyle bir bokladınız ki cahilce ve bilinçsizce, hepinizi deşifre etsek sayfalar almaz.. Kimleri batırdınız kimleri..Bende hepsinizin kara listesi var hemde kompostlarınızın resimleri ile...Artık kendinize gelin ve MANTAR ÜRETİNİZ... Bırakın kompost işlerini.. Yok şu kuruştan veriyoruz ürünüde geriye de şu liradan alıyoruz.. Bırakın bu işleri beni asla kandıramazsınız siz ne kadar biliyorsanız ben 10 mislini biliyorum ve ilim konusunda açıkca her türlü tartışmaya açığım.. Bari bu milleti kandırmayınız ya...
Dünyada o dadar ülkede bu işi üreten var ki hiç biri zarar etmiyor ama nedense ülkemizde batan batana.. Kimsenin aklına şu soru gelmiyormu bu adamlar neden battılar diye... Ben size diyeyimmi neden battılar.. Bu girişimciler 3-5 Liraları ile bu işe girmeye çalıştıklarında fırsatçı kompostcuların kucağına düştüler ve bu kompostcuların demode ilk konuşması " sen bu işi yapamazsın, başaramazsın, bu iş o kadar kolay değil kompostunu hazır alman lazım.. Şu kadar verim verir, şu kadar ürün alırsın v.s."
Bu kadar basit bu batmaların sebebi... İnsafff arkadaş insafff... Bir de bazı kompostcular şahsıma iftira atarak bana "sen benim işletmem de çaycım bile olamazsın" gibi çirkince ifadaler kullanıyorlar... Edebim ve ahlakıma uygun olmadığı için adını vermiyorum ancak o şahıs benim tesisimde köpek bile olamaz orası kesin...
Bu işe girmek isteyen dostlarıma son kez sesleniyorum... Bizler her türlü eğitim ve desteğimizi ÜCRETSİZ veriyoruz.. Bizler kesinlikle KOMPOST satmıyoruz.. Bizler bu ülkenin bu sektörde kalkınması için çaba gösteren gerçek VATANSEVERLERİZ...

BİZLER BÜTÜN DÜNYANIN MİLLETLERİNİ DE SEVERİZ AMA KENDİ MİLLETİMİZİ HERŞEYDEN FAZLA SEVER VE DÜŞÜNÜRÜZ...

"Anlayana sivrisenek saz anlamayan ne söylesen de az...." .................................................. ........................

tamer35
12-09-2013, 05:04
dedikleri kadar samimiler mi acaba bu insanlarla çalışan hiç kimse varmı burada ???

mehmetdilli
12-09-2013, 23:48
İstiridye mantarı üretimi için kendi çapımda bir tesis kurmaya çalışıyorum. Bir kişi bana haşere ilacı olarak K-Othrine sc 50 sattı ve bunu uygularken maske kullanmam gerektiğini söyledi. Artı istiridye mantarları yoğun bir şekilde spor da saldıklarından mecburen kaliteli bir maske satın almalıyım. Yalnız bu konuda pek bir bilgim yok. tam yüz olmalı galiba. 3m ve drager markaları duydum. hangi markayı modeli ve kartuşu / pedi kullanmalıyım.

swebmaster
13-09-2013, 17:21
Merhabalar İstiridye Mantar Misalini üreticisinden alıp misal ekimi yaptıktan sonra kalan misalleri verim kaybına uğramatmadan nasıl hangi şartlarda saklayabiliriz ...

tufanow
13-09-2013, 21:49
Arkadaşlar bugun gördüm ki bir firma ukranyadan dübel misel ithal etmiş vakumlu ambalaj içinde kavak kütüklerine aşılamak için birebir benimgibi meraklı arkadaşlar için linki buraya kopyalıyorum ( Vizyon Norm Mycelium )

https://www.facebook.com/vizyonnorm.mushroom

suplilumas
14-09-2013, 12:08
@tufanow
Bu fitiller yanlış paketlenmiş. Bu kullanılan torbada misel bekletilmez. Ya hava almadığı için ölür ya da bir yeri açık olduğu için kontamine olur. Almanızı tavsiye etmiyorum. Fitiller ya da miseller özel filitreli paketlerde sakalınır. Bu pakette filitre yok. Bir iki günlük kullanım için üretilmişse sorun değil ama üzerinden zaman geçmiş ise olmaz.

@swebmaster
Buzdolabında saklayabilirsin ama içinde bulundukları paketin özellikleri ne kadar uzun süre saklayanacağını etkiler.

@mehmetdilli
Mantar ürettiğiniz yeri ilaçlamanızı tavsiye etmiyorum. Mantarlar ilacı biriktirebilir sağlıklı olmaz. Gerekli ortamı oluşturursanız hem haşare sorununuz olmaz hem de maske sorununuz.

mehmetdilli
14-09-2013, 18:10
Sayın Suplilumas, cevabınız için teşekkür ederim yalnız bildiğim kadarıyla sporların ciğerde birikmemesi için tam yüz maskesi kullanılması gerekiyor. yanılıyor muyum yoksa.

tufanow
14-09-2013, 19:46
Teşekkürler Suplilumas ukranyadan geliyormuş miseller .

swebmaster
14-09-2013, 23:16
Teşekkürler Suplilumas tedarikçi firmalar genelde torbalarda gönderiyor misalleri fazla kalanı cam kavonoza koyup buzdolabının sebze saklama rafında bekletebiliriz sanırım ...

suplilumas
16-09-2013, 13:38
@swebmaster
Sebzelikte ısı çok düşük olmadığından gelişim hızı çok yavaşlamaz. Yumurta süt gibi ürünleri sakladığınız üst rafa koyarsanız daha uzun süre tutabilirsiniz. Kavanoza aktarırken kavanozun steril olmasına ve aktarım işlemini temiz mümkün olduğu kadar steril bir ortamda yapmaya dikkat edin.

suplilumas
16-09-2013, 13:42
@tufanow
Fitil yapmak istiyorsan? Nalburdan istediğin kadar ahşap dübel al. Sonra bu dübelleri bir iki gün iyice su çekene kadar suda beklet. Daha sonra dübelleri bir kavanoza koyup düdüklüde kaynat. Düdüklü tencerenin basıncını açmadan kendi halinde soğumaya bırak. Hazır aldığın miselleri ya da sarımı tamamlanmış kompostun bir kısmını düdüklüden çıkardığın kavanoza at sonra hemen kapat. bir iki hafta sonra fitillerin hazır olur.

suplilumas
16-09-2013, 13:49
@mehmetdilli
Gerekli üretim ortamını sağlarsanız havalandırma sorununuz olmaz bir miktar spor solumanızın da bir zararı olmaz. Sporlar ciğerde birikip bir yere gitmiyor diye bir şey yok. Şu an dahi spor soluyorsunuz. Sporların olmadığı ortam hemen hemen yok gibidir. Bunun haricinde bütün tozlu ortamlar sağlığa zararlıdır. Hem sizin hem de mantarlarınızın sağlığı için ortamı havalandırın.

efor
16-09-2013, 14:45
internetten misel siparişi verdim. gelen misellerin gördüğüm kadarıyla nemi çok az. haftasonu ekim yapacağım. miselleri buzdolabına koydum. nemi az olduğu için sorun olurmu acaba? buğday tanelerinin üstünde beyazlıklar var ama nemdenmidir yoksa misel sardırırken fazla sallandığındanmı bilemiyorum yapışık değil hepsi ayrı ayrı duruyor. bu kadar kuru tanelerdeki misellerin yaşama şansı varmı acaba?

tufanow
16-09-2013, 18:10
internetten misel siparişi verdim. gelen misellerin gördüğüm kadarıyla nemi çok az. haftasonu ekim yapacağım. miselleri buzdolabına koydum. nemi az olduğu için sorun olurmu acaba? buğday tanelerinin üstünde beyazlıklar var ama nemdenmidir yoksa misel sardırırken fazla sallandığındanmı bilemiyorum yapışık değil hepsi ayrı ayrı duruyor. bu kadar kuru tanelerdeki misellerin yaşama şansı varmı acaba?

miselleri nerden aldınız kaç kg fiyatı nekadar bende almayı düşünüyorum şu sıralar miseller bahsetdiğiniz gibiyse bence ekim yapmadan misellerin gelişebilecegi bir sıçaklıkda birkaçgün bekletin hastalılara karşı dirayetli olması için normalde pamuk gibi bembeyaz olması gerekiyor .

http://3.bp.blogspot.com/-QKrqu215H5M/UGVidkDMXAI/AAAAAAAAB1g/NM_YVYha84Y/s1600/bagofspawn.jpg

şafak
17-09-2013, 10:52
ben çoğalttığım miselleri 1 aydır buzdolabında saklıyorum şuan sorun yok.

suplilumas
17-09-2013, 12:08
@efor
Misellerin normal bir sorun yok. Nemli ve ıslak ayrı şeylerdir ikisini karıştırma. Eğer buğday taneleri üzerine kağıt havlu ya da peçete gibi bir şey koyduğunuzda ıslatıyor ya da yapışıyorsa ıslaktır. Yapışmıyorsa nemlidir. Tabi bu testi aşılama yapacağınız suda bekletip sonra kurumaya aldığınız buğdaylarda yapmalısınız. Direk aşılı buğdaylara yaparsanız kontamine edersiniz. Bekletirseniz tufanowun mesajındaki resimdeki gibi bir birlerine yapışırlar komposta ekimi zor olur. Fazla zaman kaybetmeden şu an olduğu halde kullanın. Bir birlerine yapışmaya başlarlarsa açmadan sallayıp birbirlerinden ayrılmasını sağlayın.

tufanow
18-09-2013, 15:30
Arkadaşlar kavak kütüklerine aşıladıgım misellerden yetişen mantarlar bunlar bana zehirli gibi geldi bu nasıl mantar çok farklı açaba ben misel ekimi yapmadan bu mantarların sporları bu kütükde varmıydı merak ediyorum saygılar .

http://img43.imageshack.us/img43/4152/lz20.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/4450/dk6d.jpg

REsimleri sosyal payşaım stesinde paylaşdım ve gelen yorumlar .

Melkida Ar-Ge Harika... Kütüklerin kendisinde doğal olarak varmış demek ki miselleri.. Agaricales

Pioppino diye bilinen çok değerli bir mantar türü.. Anaç gönderirsen miselini üretmek isterim arkadaşım..

Melkida Ar-Ge Çok çok kaliteli bir tür bilesin... Afiyetle yiyebilirsin mükemmel bir tadı var, ben genellikle çiğ yerim.

efor
18-09-2013, 16:50
sayın suplulimas
verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. paylaşımcı kişiliğinize güvenerek bir soru daha sormak istiyorum. ben miselleri kuru otta yetiştirmeyi düşünüyorum. otun içine üstünde mürekkep olmayan atık karton parçalarıda karıştırmayı düşünüyorum. internette üzerinde kimyasal olmayan atık kağıt ve ot karışımının en iyi yetiştirme ortamı olduğuna dair bir üniversite raporu okumuştum. içindeki npk oranları yeterlimi acaba? materyali haşladıktan sonra alçı serperken az miktar toz hümik asit,toz micro element ve npk gübre serpsem sorunmu oluşturur yoksa verimmi arttırır. azotun fazla olması misel sarımını geciktiriyor bunun için oranları çok düşük bir npk kullanmayı düşünüyorum.

efor
18-09-2013, 16:54
miselleri nerden aldınız kaç kg fiyatı nekadar bende almayı düşünüyorum şu sıralar miseller bahsetdiğiniz gibiyse bence ekim yapmadan misellerin gelişebilecegi bir sıçaklıkda birkaçgün bekletin hastalılara karşı dirayetli olması için normalde pamuk gibi bembeyaz olması gerekiyor .

miselleri buradan aldım. ama ekip verimini henüz görmedim. onun için birşey diyemem.

ŞEYMA ÇİÇEKÇİLİK (http://www.seymacicekcilik.com/products/mantar-yetistiriciligi_161.html)

suplilumas
19-09-2013, 12:53
@efor
NPK gübrelerdeki bildiğimiz NPK ise mantarın onunla hiç işi olmaz. Mantar bitki değildir bitki olduğunu kesinlikle düşünmeyin hata yaparsınız. Ot konusu ise şöyle her mantarın tükkettiği bir şeyler vardır. Örneğin etçil olanları etlerde böceklerde falan oluşur. Siz böcek tüketen bir miseli ota ağaca ya da başka bir şeye aşılarsanız gelişmez çünkü yiyecek bir şey bulamaz. O nedenle her otun miselin için gerekli besin olduğunu düşünmemelisin. Mantarlar genelde tahıl türü bitkilerin saplarında yetiştirilir. Buğday, arpa, pirinç gibi. Kağıt ise ağaçlardan elde edildiğinden sentetik olmayanları kullanabilirsin. Bu malzemelere birşeyler eklemene gerek yok. Mantar için gerekli ne varsa hepsini barındırıyor. Haşlama ise yanlış bir şey kompostu haşlarsan besin değerini düşürürsün. Steril etme tekniğine bağlı olarak belirli bir sıcaklıktan sonra durman gerekiyor ve kompostların suyun içinde değil paket içinde steril edilecek. Suya basıp steril ettiğin kompostun soğuduktan sonra bir özelliği kalmaz torbalara aldığında kontamine olur.

suplilumas
19-09-2013, 13:11
@tufanow
Bu mantarların dünyanın en değerli mantarı olma ihtimali varsa dahi at yok et. Bilmediğin hiç bir mantarı üretme ve yeme. Eğer hangi mantar olduğunu çok merak ediyorsan bir mikoloğa örneğini gönder inceleyip sana ne olduğunu söylesin.
Bildiğim kadarı ile Agaricales Pioppino diye bir mantar türü yok. Agrocybe aegerita türü bir mantar var velvet pioppino olarak biliniyor bunun o mantar olduğunu sanmıyorum.

tufanow
19-09-2013, 16:13
Evet mantarın türü ( Agrocybe aegerita ) nın ta kendisidir mantar üretiçiler birligindeki üyeler hem fikir ağaçlarda yetişen bütün mantarlar zehirsizdir oldugunu belirtdiler bu mantar sögüt agaçlarında yetişirmiş daha çok şahsen ben bu mantarı 3 gündür sabahları afiyetle tüketiyorum hatda çig olarakda yiyorum çok lezzetli harika bugune kadar yediğim en lezzetli mantar diyebilirim .

http://www.mantarcilik.selcuk.edu.tr/resim.php?id=38

http://3.bp.blogspot.com/-zPhMGz0CPAM/UIO8ugdnDSI/AAAAAAAAD_Q/XZWOLOovoTI/s400/post-4-1187649378.jpg

efor
19-09-2013, 16:35
@efor
NPK gübrelerdeki bildiğimiz NPK ise mantarın onunla hiç işi olmaz. Mantar bitki değildir bitki olduğunu kesinlikle düşünmeyin hata yaparsınız. Ot konusu ise şöyle her mantarın tükkettiği bir şeyler vardır. Örneğin etçil olanları etlerde böceklerde falan oluşur. Siz böcek tüketen bir miseli ota ağaca ya da başka bir şeye aşılarsanız gelişmez çünkü yiyecek bir şey bulamaz. O nedenle her otun miselin için gerekli besin olduğunu düşünmemelisin. Mantarlar genelde tahıl türü bitkilerin saplarında yetiştirilir. Buğday, arpa, pirinç gibi. Kağıt ise ağaçlardan elde edildiğinden sentetik olmayanları kullanabilirsin. Bu malzemelere birşeyler eklemene gerek yok. Mantar için gerekli ne varsa hepsini barındırıyor. Haşlama ise yanlış bir şey kompostu haşlarsan besin değerini düşürürsün. Steril etme tekniğine bağlı olarak belirli bir sıcaklıktan sonra durman gerekiyor ve kompostların suyun içinde değil paket içinde steril edilecek. Suya basıp steril ettiğin kompostun soğuduktan sonra bir özelliği kalmaz torbalara aldığında kontamine olur.
o zaman kompostu poşetlerde mi strelize edeceğiz ya da poşetlere sıcak sıcakmı koyacağız anlayamadım. çünkü buharda da steril yapsak gene soğuduktan sonra poşetlere doldurup ekim yapacağımız için kontamine olmazmı? bunu en basit yoldan nasıl yapabiliriz acaba

suplilumas
20-09-2013, 11:56
@efor
Uygulayacağın tekniğe göre yapacağın işlem değişir. Örneğin poşet içinde steril ettiğin komposta şırınga ile spor aşılayabilirsin ya da daha önce yazdığım sabunla steril yöntemini kullanacaksan sapları direk sıcak su ve sabunla steril edip sıcak su ile durulayıp torbalara bir sıra misel aşılı tohum bir - iki sıra sap doldurarak kompostunu oluşturabilirsin.
Sapları direk haşlarsan devamlı su çekecekler ayrıca sıcaklıktan dolayı yumuşayıp bozulacaklar. Başka bir yöntem ise uzun poşet kullanmak. Sapları poşete doldurup uzun olan ağız kısmını rulo gibi sarıp hiç bir şey girmemesini sağlayacan. Steril ettikten ve soğuttuktan sonra uygun ortamda hızlı bir şekilde rulo haline getirdiğin ağız kısmını açıp misel aşılı tohumları dökecen ve hemen yine alttan üste doğru rulo yapıp kapatacan. Bu şekilde üstten aşılama yapmış olursun.

tamer35
20-09-2013, 19:20
suplilumas sabunla sterilizasyon la ilgili daha önce yazdım demişsin ama ben baştan beri bütün yazılanları okuyorum ama o konuda yazdıkların denk gelmedi bi kopyala yapıştır yapabilir misin rica etsem

erdal
22-09-2013, 14:48
İstiridye mantarı için hobi amaçlı hazır aldığım kompost sanırım sıcaklık ve aşırı nemden önce küf benzeri yapılar oluşturmaya başladı. Birkaç gün sonra da sinek larvaları ve kara sineğin yavrusuna (?) benzeyen sinekler görünmeye başladı. Ben de kompost araya gitmesin diye sera naylonu üzerine yere sererek kurumaya bıraktım. Dezenfekte için de 1 lt suya yarım çay bardağı kadar çamaşır suyu koyayarak üzerine sıktım. Bu komposta yeniden misel aşılamakta sakınca var mı? Eğer mantar üretimi için uygun değilse bitki yetiştimede kullanmamın herhangi bir zararı olur mu?

suplilumas
22-09-2013, 15:49
@tamer35
Eski mesajlarımda arat hangi başlık altında yazdığımı hatılamıyorum.
@erdal
Çamaşır suyu kullandıysan mantar yetişmez o komposttan. Kompost fazla pahalı bir şey değil sap, saman, gübre, talaş ya da kağıttan oluşur. At gitsin. Yeni kompost hazırla ve steril tutmaya daha dikkat et.

kaktüsçüm
22-09-2013, 18:23
ilginç bir mantar..denemeye değer

ilkazra
25-09-2013, 14:38
Sayın suplilumas .Steril olmak meğer ne zormuş.Ben düdüklüde kaynatmama rağmen kartonları benim emeklerim yeşerdi..Hobi kitini aldım bu defa da nem ve ısı yı ayarlayamadım. Hakkatten çook zor ilk etapta, tebrik ediyorum sizi.Son çare burdan direk mantarı satan birini bulmakta herhalde sayın maraşlı k.maraşta üretiyordu ama onunda sesi soluğu kesildi. Odamı pes etti acaba bilgisi olan var mı?

Selahattin Yılmaz
25-09-2013, 14:44
Ya hu şu istiridye mantarını yeme tecrübeleri ve pişirme resimleri de yayınlasanız da bir görsek ne olurdu ki?

tufanow
25-09-2013, 22:29
Tırabzonda gercek doğal ortamında gercek renginde yetişdiren bir arkadaş var almak isteyen başka yer aramasın bençe .
link aşagıda ...
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.405178609583468&type=1

unsalosma
01-10-2013, 10:55
arkadaşlar uzun süredir istiridye yetiştirme hakkında hobi kiti aradım internetten mail attım ama kimse dönmedi. hobi kiti nerden bulabilirim.

erdal
01-10-2013, 21:05
Ben erkel'den aldım. Hızlı bir şekilde gönderdiler. Karton kutu içerisinde 9+9 kg'lık iki poşet kargo dahil 45-TL'ye geldi. Tabi ben Adana'nın sıcağında yetiştirmeye kalkınca araya gitti kompost ancak firma üzerine düşeni yaptı sanırım :)

suplilumas
02-10-2013, 01:40
@ilkazra
Nem ve ısı kontrolünü kolay yapabilmek için onlara bir kutu yapıp o kutu içindeki ısı ve nemi kontrol etmeniz daha kolay olur. Yavru alma kutusu için bir adet plastik elbise ya da başka malzemeleri koymak için satılan dikdörtgen kapaklı kutu gerekiyor. Bulamazsanız benzer özelliklere sahip başka bir plastik kutu deneyebilirsiniz. Kutu içi malzemesi olarak size bir adet termometre ve bir adet nem ölçer (Higrometre) gerkiyor. İkisini birlikte bulunduran saatler var bunları kullanabilirsiniz. Alt yüzeye için perlit dökmeniz gerekiyor onu da bağ bahçe malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz. Isı ayarı için bir tane akvaryum ısıtıcısı edinmeniz kışın üretimde çok yararlı olacaktır.
Kutuyu bütün çevresinden ve üst kapak dahil delikler açarak havalandırmanız gerekiyor.
Perliti su içinde iyice ıslatıp kutunun dibine serin sonra misel sarmış kompostunuzu içine bırakın. Nem çok fazlaysa kapağı aralayın ya da delikleri artırın nem az ise fıs fıs ile mantarlara gelmeyecek şekilde su serpin. Isı fazla ise bir adet bilgisayar işlemci fanını kutu içine monte ederek ısıyı düşürebilirsiniz. Fazla ise uygun bir kabın içine koyduğunuz akvaryun ısıtıcısı termostatlı olduğundan otomatik istediğiniz dereceye getirecektir. Isıtıcının suyu buharlaştırmasından dolayı nem oranı artacaktır bu da fısfısa gerek bırakmayacaktır.

efor
02-10-2013, 19:18
merhabalar
miselleri poşetlere aşılayalı 10 gün oldu.miseller poşetlerdeki malzemeye sarmaya başladı ve bayağı beyazladı. poşetlerin bulunduğu odada ilk başta olan ot kokusu kayboldu ama bunun yerini saf alkolle karışık anason kokusu aldı.miseller geldiğinde de böyle kokuyordu. istiridye mantarı böylemi kokar acaba bilginiz varmı? teşekkür ederim

suplilumas
04-10-2013, 15:37
@efor
Her mantarın kendine has kokusu var miselleri de öyle kokar. Eryngii mantarı anlattığınız gibi kokuyor. Aşıladığınız mantarın latince adını biliyor musunuz? Pis ve kötü bir koku gelmiyorsa sorun olduğunu sanmıyorum. İyice sardıktan sonra mantarlar çıkmaya başlayacaktır.

efor
04-10-2013, 17:33
@efor
Her mantarın kendine has kokusu var miselleri de öyle kokar. Eringi mantarı anlattığınız gibi kokuyor. Aşıladığınız mantarın latince adını biliyor musunuz? Pis ve kötü bir koku gelmiyorsa sorun olduğunu sanmıyorum. İyice sardıktan sonra mantarlar çıkmaya başlayacaktır.
sizde olmasanız biz ne yapacağız bilmiyorum sayın suplilumas. :)
internetten istridye mantarı miseli olarak aldım. en doğrusu mantarlar çıkınca belli olacak sanırım. eringi mantarı kültüre alınıp yetiştiriliyor mu acaba? ya da şöyle sorayım istiridye mantarı ve marketlerde satılan kültür mantarı haricinde sağlık için değil, yeme amaçlı hangi mantarlar kültür ortamında yetiştirilebiliyor. ayrıca bunların misellerini nerede bulabiliriz.

suplilumas
05-10-2013, 04:27
@Efor
Pleurotus eryngii benim tadını en sevdiğim mantarlardan biridir. İstiridye mantarları ile aynı gruptan olduğundan sizin mantarınızın da benzer koku vermesi normal. Sizdeki Eryngii de olabilir başka bir türü de. Halk arasındaki tanımlamalar ile mantarı bilmek ve yetiştirmek karışıklığa neden oluyor. Bilimsel isimlerini öğrenip ona göre hazırlık yapmanız hem daha çok bilgi bulmanız açısından hem de daha doğru işlemleri yapmanız açısından faydalı olur.
Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 15 - 20 tür mantarın kültürünü yapmak mümkün.

tamer35
06-10-2013, 17:46
suplilumas sana bi sorum olacak kompost olarak neyi tavsiye edersin pamuk mu saman mı ve nedenlerini söyleyabilirmisin.benim edindiğim bilgilerde pamuk kompostunun ısı kontrolünün daha kolay olduğu ama çıkan mantarların görüntü ve tatlarının saman kompostundan olan mantarlara göre daha kötü olduğu. Bunun gibi bildiğin artı ve eksi yönleri yazabilir misin şimdiden teşekkürler.

suplilumas
07-10-2013, 14:14
@tamer35
En kolay ve en ucuza bulduğun materyal ne ise en iyisi odur.

tamer35
07-10-2013, 17:01
peki kompostun mantarın tadına ve görünüşüne etkisi olmuyor mu görünüş derken bazı mantarlar etli ve yaprak şeklinde oluyor internette fotolarda olduğu gibi ama ben birkaç mantarhane gezdim ve hepside pamuktan yapmıştı ve hiçte öle fotolardaki gibi bir mantar görmedim bu sadece bakımla mı ilgili bu kişiler saman kullansa da aynısı mı olcaktı

suplilumas
08-10-2013, 15:31
@tamer35
Malesef ne kullanırlarsa kullansınlar aynısı olacak. Miselleri ıslah edip seçmeyi bilmiyorlar karışık sporların oluşturduğu miseller karışık görüntülerde mantar çıkmasına neden olur. Yapılan üretimin amacı karışık ailelerden bireyler oluşturmak ise sorun yok ama amaç tek bireyin benzerini oluşturmak ise bu büyük bir sorundur. Islah için mantarın görüntü, tad ve şekilini en beğendiğinizi klonlayıp misel oluşturmanız ve bu miselden çıkan mantarların içinden yine aynı şekilde en iyisini seçip bir daha aynı işlemi yapmanız gerekiyor. Bu şekilde hep aynı şekilde meyve veren verimli ve kaliteli miseliniz olmuş olur.

tamer35
09-10-2013, 20:52
anlaşıldı saolasın

efor
11-10-2013, 13:54
poşetlerin küçük olanlarından dün itibariyle küçük mantarlar görülmeye başladı bende oradaki delikleri büyüttüm. nedense benim açtığım kesiklerden değil hep başka yerlerden çıktı mantarlar. büyük poşetlerde ise sanırım 1 hafta sonra falan mantarlar görülür. küçük torbaları oğlum bunlar benim olsun ben bakacağım diye yaptırmıştı. fakat benim anlamadığım 1 kg lık poşetlerin herbirinde bine yakın küçük mantar var. her çıkış deliğinde olan mantar sayısı 50 den az değil.bazıları 100 ü geçiyor. bunlar bu kadar sık büyüyebilir mi yoksa seyreltmelimiyiz.

serdar1
12-10-2013, 22:21
Uzun süreli yağmurdan sonra bahçemdeki kavak kökünde yetişen mantar tekrardan bereketli şekilde doğal ortamında. Son 2 yıldır tek tük mantar oluşumu vardı bu yılki son yağmurlar çok bereketli oldu.

tufanow
13-10-2013, 23:40
Aynı mantarlardan benim bahcemdede yetişiyor kavak köklerinde biraz araşdırdım çok degerli bir türmüş ben arada suluyorum kütükleri ardından hemen cıkıyorlar fakat çok cabuk kurtlanıyorlar ona bi çozüm bulamıyorum .

gollenbico
21-10-2013, 23:54
@suplilumas
Sene başında bahsettiğiniz dökümanı dört gözle beklediğimizi belirtmek isterim. Biliyorum ki sorularımıza elinizden geldiğince cevap verirsiniz ancak, bu dökümanı yayınlamanız hem yükünüzü hafifletecek hemde derli toplu ve fotoğraflarla, göze de hitap edeceği için daha faydalı olacaktır.

muratozbb
23-10-2013, 12:28
EVET Sevgili Suplilumas
Lütfen bizi detaylı olarak aydınlatın, inanın cennetlik insan olacaksınız :)

suplilumas
23-10-2013, 13:31
@gollenbico
Özel işlerimden vakit bulup bir türlü bitiremiyorum. Benim planladığım kitapçık şeklinde bütün bilgileri bir yere derleyip fotoğraflarla aşama aşama anlatmaktı ama böyle bir şey hazırlamak tahminimden daha fazla zaman istiyor. Ayrıca fotoğraflar için her aşamayı ve tekniği bir kaç türü üreterek aşama aşama fotoğraflamak gerekiyor. Bu işlemde yine uzun zaman istiyor. Foruma dahi ancak 5 - 10 dakika ayırabiliyorum ki o da günlük değil.

Yeri gelmişken sizinle alakasız bir konuya da açıklık getireyim. Buradaki mesajlarımda çok kez belirttim ama yine de yanlış anlayanlar oluyor. Benim mantarlara alakam ticari değil hobi. Mantar üretip satmıyorum misel de üretip satmıyorum. Ticaretinden anlamam ne kadar kazanılır ne kadar masrafı olur bilmem. Özel mesajla üretimhane fiyatı soran misel fiyatı soran ortaklık teklif eden arkadaşlar oluyor. Bu konularda sağlıklı bilgi veremem çünkü mantar tarımı yapmıyorum. Özelden sorularınızı cevaplamak yerine herkesin görebileceği şekilde açık yazmayı tercih ediyorum. Bu şekilde hem herkes bir bilgi varsa görmüş öğrenmiş olur hem de hata varsa bilenler anlatır hepimiz öğrenmiş oluruz. Mantar konusunda yapmak istediğim iki şey var. Birincisi yukarıda yazdığım kitapçığı bitirip internetten dağıtmak. Böylece isteyen herkes dökümandaki bilgileri uygulayıp evinde mantar üretebilecek. İkincisi ise belediyelerin şehir çöplerini ve atıkları ayrıştırıp misel ekip mantar üretebilecekleri bir proje hazırlamak. Bu şekilde hem ekolojiye hem de o şehirdeki ihtiyaç sahiplerine fayda sağlamak. Küçük bir ilçedeki sadece kağıt atıklarından mantar ütetilmesi dahi o şehirdeki ihtiyaç sahiplerinin karnını doyuracak kadar gelir elde edilmesini sağlar.

gollenbico
25-10-2013, 22:23
@suplilumas

:( Ne yapalım canınız sağolsun, biz bekleriz. Başkada şansımız yok zaten. Lakin bu duyarlılığınız insana farklı hissettiriyor, ALLAH gönlünüze göre versin, Tebrikler.

tufanow
28-10-2013, 17:23
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/995886_10201235701149505_774743238_n.jpg

( Agrocybe aegerita ) mantarlarım , bu ayki filaşlar çok bereketli .

marasli
03-11-2013, 10:09
yeni kompostum hazır. misel sarımı devam ediyor. 260 poşet var şimdilik 17 poşette yeşil küflenme var. 22 gün oldu tohum atalı. ama mürekkep mantarları çıktı. o da pastörizasyon sırasında sıkıntı olmasından kaynaklanıyormuş. ve eski komposttan arta kalan mantarlar mangalda pişerken :)

sinan06
08-11-2013, 18:57
selamün aleyküm ağaçlar net dostları konunuzu uzun zamandır beğeni ile izliyorum çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz bende hobi amaçlı yapmaya başladım mantar yetiştirmeyi ilerleyen zamanda fotoğrafları paylaşacam siz değerli büyüklerimin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum tabi uygun bulursanız

murer
09-11-2013, 13:08
Hoşgeldin sinan bey, paylaşımlarınızı merakla bekliyoruz.

sinan06
11-11-2013, 10:03
*** mantarlarımın olduğu yer bu aralar 7-8 derece civarı bu derecelerde mantarlar ölürmü yoksa yavaş mı gelişir bu konuda bilgisi olan arkadaş varmı acaba

sinan06
12-11-2013, 10:36
bunlarda *** mantarlarım 1 ayı geçti ekeli fakat henüz taslaklar oluşmadı bulunduğu ortam bu aralar soğuk 6-14 derece arası bunun etkisi olur mu çıkmamasında birde mantarlar bu derecelerde ölürmü tecrübe eden varmı

murer
12-11-2013, 15:11
Bu derecelerde ölmez ama uzun surer meyve vermesi.Sanki bir tanesinde yeşil küf oluşumu var gibi.Dereceyi biraz yukseltebilirseniz meyve almanız uzun sürmez.Misel yayılımı guzel gözüküyor.

sinan06
12-11-2013, 15:46
syn murer *** cevabınız için dereceyi yükseltmeye çalışacam yanına gidersem mantarın bi de bu poşeti delme işini nasıl yapalım geçen bi poşette çok kayıp oldu mantarlar poşetin içinde çıktı poşeti deldim birazını kurtardım fakat bu sefer de kuruma oluyor kompastta nemi nasıl ayarlayalım ben hergün üzerine su döktürüyorum yeteri olurmu acaba

adem_09
15-12-2013, 23:03
sayın sinan06
Delik delmeyi poşetleri doldurmadanda delebilirsiniz sarım tamamladıktan sonra da delebilirsiniz.