View Full Version : istiridye (kavak) mantarı yetiştirme
suplilumas
26-01-2015, 09:11
@longisland
Daha önce dediğim gibi kavanozları kesinlikle açmamanız gerekiyor. Açarsanız kontamine olurlar. Sizin kavanozlara ne yazık ki yeşil küf bulaşmış gibi duruyor. O beyazlar bir süre sonra yeşile dönüşecek.
longisland
26-01-2015, 10:50
@suplilumas
Daha önce dediğim gibi kavanozları kesinlikle açmamanız gerekiyor. Açarsanız kontamine olurlar. Sizin kavanozlara ne yazık ki yeşil küf bulaşmış gibi duruyor. O beyazlar bir süre sonra yeşile dönüşecek.[/QUOTE]
umarım öyle talihsiz 1 deneyim yaşamam çok emek verdim çünkü ;) birde kavanozların üzerindeki folyoya iğneyi sterilize ettikten sonra delik açtım havalandırılması için başka ne yapabilirim yine aynı şekilde yapıp kavanozun kapağını taksam hava girmez **** folyoları deldikten sonra pamukmu tıkasam acaba suplilumas?Buarada resimde kötü çıkmış olabilir ama şu an için yeşilleşen küfleşmeye yüz tutan hiç bir şey görünmüyor.
longisland
26-01-2015, 10:56
@suplilumas
Saklama kabındada çay posası denemesi yapıyorum gittikçe beyazlaşmaya başladı bu keki ne zaman çıkarmalıyım her yer tamamıyle bembeyaz olduktan sonramı ? Cevaplarsan sevinirim.
longisland
01-02-2015, 20:00
en son halleri
suplilumas
04-02-2015, 17:16
@longisland
Kavanozların kapağına önceden delik açıp bir miktar sentetik elyaf geçirerek gaz çıkışı için basit filitre yapabilirsin. Pamuk olmaz.
Kaptakileri tamamen sünger benzeri bir şekle gelene kadar beklemen gerekiyor. Çıkardığında sıkı ve bir birine iyice kenetlenmiş olmalı. Çıkardıktan sonra su dolu bir kaba koyup dibe batması için üzerine bir ağırlık bırakarak beklet. Sonra çıkarıp biraz temiz su alıtında duruladıktan sonra kuru vermikulat içinde yuvarlayarak vermikulat ile kaplanmasını sağla. İlk gün kuru vermikulatın nemlenmesi için yarım saat bir saat gibi aralıklarla kontrol ederek sprey yap. Hızlı ve kısa süreli yaparsan vermikulat yapıştığı yerden ayrılıyor. Yedire yedire nemlendirmelisin. O şekilde yavruluğa bırak. Bir iki haftaya kadar mantarların çıkması gerekiyor.
longisland
05-02-2015, 20:12
@suplilumas
Yardımın için çok teşekkür ederim az önce vermikülit siparişini verdim bu detayı bilmiyordum mesela 2 gün içinde gelirmiş geldikten sonra birini çıkarıcam çünkü sünger gibi şekil aldı...
suplilumas
07-02-2015, 11:14
@longisland
Eski yazılarımda yavrulama için kutu ve bundan sonraki aşamaları anlatmıştım. O yazılardan yapman gerekenlerin tamamını bulabilirsin sanırım. Eksik varsa sor tamamlamaya çalışırım. Kekleri parçalamadan çıkarmaya dikkat et.
longisland
10-02-2015, 13:07
çay posasındaki yavrularım geliyor süperrrr :p ;)
cakmak10
10-02-2015, 19:12
Üstadlarım ben kavak ağacına mantar aşılamak istiyorum. Sorum şu
Dübel kullanmak mı daha iyi olur yoksa şapka kesip çivilemek mi iyi olur.
Genelde kutuk açıkta doğa şartlarına açık kalacaksa dubel, korumalı ortamda ise daha fazla misel konulabilecek şapka dediğiniz gibi metodlar kullanılıyor
Sent from my iPad using Tapatalk HD
suplilumas
11-02-2015, 14:22
@cakmak10
Dübel yaklaşık 90 santim boyunda kütüklere uygulanır ve yaklaşık 15 santim aralıklarla delikler açılıp aşılama yapılır. Bu nedenle misel sarımı en üstten en alta kadar aynı anda başlar bütün kütük aynı sürede sarımı tamamlamış olur. Üstten keserek yapılan aşılama yönteminde ise sarım üsten aşlıama yapıldığı için üstten başlar alta kadar aynı sürede inmez.
Hangisinin daha iyi olduğu ise hangi mantarın aşılanacağına bağlıdır. Örneğin shitake mantarı aşılanacaksa dübel yöntemi en uygunudur. Üstten aşılama verimsiz olur. Kavak mantarı için her iki yöntem de uygundur. Ben sarımın değişik noktalardan başlayıp bütün kütüğü ele geçirmesinin kolaylığından dübel tercih ediyorum.
suplilumas
11-02-2015, 14:24
@longisland
Kekleri yavruluğa alman gerekiyor yoksa nemi ayarlaman çok zor olur ve kurumaya başlar.
longisland
11-02-2015, 15:55
@suplilumas
saklama kabının içine aldım suplilumas üzerinede delikler açtım hava alması için ilgine teşekkür ederim ....
cakmak10
11-02-2015, 21:07
Genelde kutuk açıkta doğa şartlarına açık kalacaksa dubel, korumalı ortamda ise daha fazla misel konulabilecek şapka dediğiniz gibi metodlar kullanılıyor
Teşekkürler.
cakmak10
11-02-2015, 21:07
@cakmak10
Dübel yaklaşık 90 santim boyunda kütüklere uygulanır ve yaklaşık 15 santim aralıklarla delikler açılıp aşılama yapılır. Bu nedenle misel sarımı en üstten en alta kadar aynı anda başlar bütün kütük aynı sürede sarımı tamamlamış olur. Üstten keserek yapılan aşılama yönteminde ise sarım üsten aşlıama yapıldığı için üstten başlar alta kadar aynı sürede inmez.
Hangisinin daha iyi olduğu ise hangi mantarın aşılanacağına bağlıdır. Örneğin shitake mantarı aşılanacaksa dübel yöntemi en uygunudur. Üstten aşılama verimsiz olur. Kavak mantarı için her iki yöntem de uygundur. Ben sarımın değişik noktalardan başlayıp bütün kütüğü ele geçirmesinin kolaylığından dübel tercih ediyorum.
Teşekkürler.
longisland
12-02-2015, 12:28
bugün 3.günümüz çay posamızdan mantarımız yetişmeye başladı :p ;)
Kek kapalı kutudamı , hava değişimi nasıl?
longisland
18-02-2015, 22:52
Kek kapalı kutudamı , hava değişimi nasıl?
evet kapalı kutuda etraflarına toplu iğne ile deilkler açtım havayı ordan alıyor ve hasatımı yaptım mükemmeldi şimdi tekrar pinler gözüktü onlarıda paylaşırım
longisland
21-02-2015, 22:14
samanda elde ettiğim mantarlarımda geldi hoşgeldiler sefa geldiler :D :D :p
suplilumas
22-02-2015, 03:29
@longisland
Tebrikler. Başarılı bir şekilde ürün almış olmanız çok sevindirici. Şimdi sırada bu mantarlardan klonlama yaparak kendi miselinizi üretmeniz var. Kendi miseliniz olunca hiç bir yere bağımlı olmadan daha rahat ve kolay üretim yapacaksınız.
07crayon
25-02-2015, 13:15
sn longisland ;eğer sakıncası yoksa hangi tür tohum kullandığınızı yazabilirmisiniz..
longisland
26-02-2015, 13:26
sn longisland ;eğer sakıncası yoksa hangi tür tohum kullandığınızı yazabilirmisiniz..
Sylvan Inc. - Spawn (http://www.sylvaninc.com/locations/locationTurkey.html)
buradan arkadaşım almıştı banada o vermişti sipariş verdim bende en az 15 kilo gönderiyorlar kilosu 11 tl civarı piyasanın 2 katı hemen hemen ama randımanı çok yüksek...
07crayon
27-02-2015, 17:13
Sylvan Inc. - Spawn (http://www.sylvaninc.com/locations/locationTurkey.html)
buradan arkadaşım almıştı banada o vermişti sipariş verdim bende en az 15 kilo gönderiyorlar kilosu 11 tl civarı piyasanın 2 katı hemen hemen ama randımanı çok yüksek...
.....sn longisland benim asıl öğrenmek istediğim kullandığın miselin ismi,yani ;HK35 ,Kiryos,3009,HB2140....vs.gibi.... Bende bahsettiğin firmadan alıyorum.şimdiye kadar hep HK 35 kullanmıştım,ama bu defa Kiryos ekdim daha çıkmadılar. senin torbalardan gelenler sanki hk35 gibi ama tam bilemedim..eğer başka bir cinsse gelişleri çok güzel tebrik ederim....
longisland
02-03-2015, 22:46
@07crayon.....sn longisland benim asıl öğrenmek istediğim kullandığın miselin ismi,yani ;HK35 ,Kiryos,3009,HB2140....vs.gibi.... Bende bahsettiğin firmadan alıyorum.şimdiye kadar hep HK 35 kullanmıştım,ama bu defa Kiryos ekdim daha çıkmadılar. senin torbalardan gelenler sanki hk35 gibi ama tam bilemedim..eğer başka bir cinsse gelişleri çok güzel tebrik ederim....[/QUOTE]
@07crayon evet kullandığım hk35 doğrudur güzel görüşleriniz için teşekkür ederim sizede bol hasatlar dilerim
Forumda paylaşımda bulunan herkes bence çok önemli bir iş yapıyor. Mantara gönül verenler, ilgi duyanlar, geçim kaynağı olarak görenler, amatörler, akademisyenler ve profesyoneller forumu zenginleştiriyor. Yıllardır takip eden birisi olarak emeği geçenlere, katkı sunanlara minettar olduğumu belirtmek isterim.
Amatör ve samimi bir ruhla sürdürülen bu foruma katkı sunanların emeklerinin karşılığının daha fazla, kalıcı ve görünür olabilmesi için bir kaç noktada daha ileri adım atılabilse ne kadar güzel olur.
Naçizane öneride bulunmak istiyorum.
- Forumlar çok olduğundan takip edemiyoruz,
- Yeni iletiler mail ile üyelere en kısa sürede gelse çok iyi olur,
- Dernek benzeri kurumsal yapıya üyelik tavsiyesi olsa severek üye olur ve faaliyetlerine katılırdım,
- ilgi alanım doğadaki mantarları tanımak ve kültüre alınan mantarları üretebilmektir. Bu amaçla bilgisi-tecrübesi olanlarla irtibatlı olabilmenin tek seçeneğim olduğunu düşünüyorum. (Not: ne yazık ki henüz hiç bir türün üretimini yapmayı başaramadım.)
Bildiğim gördüğüm kadarıyla Türkiye'de mantarla bir şekilde ilgilenen insanların sağlıklı bir iletişim ve organizasyonuna imkan sunan hiçbir yapı bulunmuyor.
Bilen birisi varsa bilgi vermesini rica ederim. Ayrıca yukarıda söylediğim türde bir organizasyon girişimi olan bir arkadaşımız olursa çok büyük bir iyilik etmiş olur.
En derin saygı ve hürmetlerimle,
İsmail Dalyan
rozmarinus
31-03-2015, 15:12
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :D Ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.
suplilumas yazınızı yayınladınız mı acaba?
suplilumas
03-04-2015, 07:55
@rozmarinus
İşlerimin yoğunluğundan ve işlemler zaman aldığından vakit bulup toparlayamıyorum ama ne varsa bu forumda yazıyorum. Merak ettiğniz bir şeyler varsa ve ben de biliyorsam özel mesaj olmadan forumda açık olmak kaydıyla sorun seve seve cevaplarım.
Kavak kütüklerini maktapla del içerisine misel koyup delik ustunu bal mumuyla kapat
**** kavak kutuklerinin ust kısmından 5cm sapka cıkartıp uzerine misel ekimi yap sapka kısmını kapat ve cıvıle etrafını kagıt bantla sar ve uzerine siyah poset gecir bagla
Pastörize olmamış kompost ta bugday taneleri cimlenir saman komposttu mutlaka buhar **** kaynama sistemiyle pastörize edilmeli
http://i.hizliresim.com/P59od7.jpg
http://i.hizliresim.com/AAaqMQ.jpg
Kavak kütük lerinde cıkan mantarlarım dış ortamda mutlaka kütükleri yagmurdan korumalıyız nemli ve serin yere kütükleri yerleştirilmeli ve üzeri kütüklere değmeyecek sekilde kapatılmalıdır
rozmarinus
09-04-2015, 14:17
@rozmarinus
İşlerimin yoğunluğundan ve işlemler zaman aldığından vakit bulup toparlayamıyorum ama ne varsa bu forumda yazıyorum. Merak ettiğniz bir şeyler varsa ve ben de biliyorsam özel mesaj olmadan forumda açık olmak kaydıyla sorun seve seve cevaplarım.
@suplilumas Cevap için teşekkür ederim. Deneme amaçlı olarak 4 kg lık 50 adet poşette geçtiğimiz hafta %95 buğday saman ile%5 buğday kepeğinden oluşan kompostu hazırlayıp kayın mantarı misel ekimini gerçekleştirdim.
1.Sulama konusunu merak ediyorum kuluçka döneminde odayı nemlendirme dışında sulama yapmam gerekiyor mu?ya da mantarlar oluşmaya başladığında mı sulama yapmalıyım? öyle ise eğer sulamayı nasıl yapmalıyım?Örneğin 4 kg agırlığındaki bir komposta ne kadar su vermeliyim?araştırma yaptıkça sulama konusunda kafamda daha fazla soru işareti oluştu.
suplilumas
10-04-2015, 08:14
@rozmarinus
Eğer ortam aşırı kuru değilse poşet içindeki nem yeterli olacaktır ayrıca sulamanıza gerek yok. Misel tam sarımı bitirip meyve vereceği zaman zaman oda içindeki nemi düşürmemeye çalışın yeterli.
rozmarinus
10-04-2015, 10:26
@suplilumas
şuanda kuluçka odasında sadece yerleri ıslattım ve nem oranı %90 görünüyor.
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacaktı. Burada bulunan kereste fabrikalarının tomrukları koyup kuruttukları buhar fırınları var.Bayağı bir buhar veriyor, fakat kaç derece olduğunu bilmiyorum.Saman balyalarını bez torbalara koyduktan sonra pastörizasyon için bu fırına verdim.Burada iki gün bekledi,torbaları açıp baktığımda samanın dış kısmının nemli, iç kısmının ise kuru olduğunu gördüm, fakat içi kısım bayağı sıcaktı.Emin olamadım,samanı kaynatıp kompostu hazırladım. Sorum: sizce bu şekilde samanı kaynatmadan buhar fırınına vererek kompostu hazırlayabilir miyim? Bu şekilde pastörizasyon yapılır mı?
suplilumas
11-04-2015, 12:21
@rozmarinus
Bez torba içinde steril edemezsiniz ısı normale döner dönmez tekrar kontamine olur.
Tahsinmd
15-04-2015, 17:28
http://i.hizliresim.com/P59od7.jpg
http://i.hizliresim.com/AAaqMQ.jpg
Kavak kütük lerinde cıkan mantarlarım dış ortamda mutlaka kütükleri yagmurdan korumalıyız nemli ve serin yere kütükleri yerleştirilmeli ve üzeri kütüklere değmeyecek sekilde kapatılmalıdır
İkisi arasındaki bu renk farkı nedendir?
Mantarın yetiştiği komposta kütüğe göre, meyveleme sıcaklığına hava sirkulasyonuna göre , nem oranına göre ışık alımına göre değişklik gösterir.
Genelde istiridye için sıcaklık arttıkca renk açılır, hava sirkulasyonu yeterli değilse saplar uzar kafalar küçülür mantar şekli bozulur. nem yeterli değilse çatlaklar oluşur, ışık yeterli olmayınca büyüme durur.
Ben kendi denemelerimde görüyorum, birbirinin klonu olan yani ikiz kardeşi olan mantarlar bile sadece hava değişimi farkından tamamen farklı görülebiliyor.
suplilumas
19-04-2015, 18:46
@Tahsinmd
Biri iç mekanda yetersiz ışıkta flaş kullanılarak çekilmiş fotoğraf diğeri ise doğal ışıkta flaşsız. Aralarındaki renk farkı bundan kaynaklı.
İkisi arasındaki fark diğeri pin lerin gelişme anı ötekisi buyumus hali ışık yoğunluguna göre renk acması olur
vandenew
12-05-2015, 09:47
ben de oyster yetiştirmeye meraklıyım..ev şartlarında hazırladığım agar ortamında petri kabında misellerimi sürekli transfer ediyorum..
blue oyster ile başladım,önce dev gibi poşetlerde,kompost sterilizasyonu yetersiz oldu..sonra kompostları daha pratik hazırladım,samanı daha pratik pastorize ettim,değişik nitrojen kaynakları denedim..ve kompost ebatlarını küçültmeyi başardım..misellerim de gayet sağlıklı..şimdi 20 cm çaplı 20 cm uzunluğunda yetişme ortamında hem daha şık görünüyorlar,hem taşımak,bulundurmak kolay oluyor..çıkan mantarlar da lezzetli tabii ki
vandenew
13-05-2015, 10:10
ilk foto klasik agar besiyeri,petri kaplarında olan pleurotus salmoneostramineus
bunları tohum haline getirdim
sıvı besiyeri benim için yeni bir konu..yeşilmsi şişede,miselyumlarının yoğun saçaklı görüntüsü net seçiliyor
beyaz kavanozdaki liqit içinde ise biraz flu da olsa beyazımsı büyükçe parçacıklar dikkatli bakılırsa seçiliyor
liqidlerden tohumlaştırmayı çalışmaktayım..
pembe istiridye rengiyle çarpıcı gerçekten
suplilumas
13-05-2015, 13:55
1 Beğendiğiniz bir mantarı marketten seçin (Pembe de olabilir)
2 Mutfakta kullandığınız alüminyum folyodan bir parça kesin.
3 Mantarın şapka kısmının sapını lamellere kadar kesip mantarın lamelleri folyoya gelecek şekilde yerleştirin.
4 Üzerine tas tabak gibi kapak olabilecek ve mantarın kurumadan beklemesini sağlayacak bir şey kapatın sabaha kadar bekletin.
5 Eczaneye gidip bir kaç tane steril su ampülü bir kaç tane de steril enjektör alın sonra evinizde uygun kavanoz yoksa pazara kavanoz almaya gidin. Kavanozların ağzı ile gövdesinin aynı genişlikte yani kalıp gibi kullanabileceğiniz bir şekilde olmasına dikkat edin.
6 Hazır gitmişken biraz vermikulat ve kepek alın bulamazsanız biraz buğday işinizi görür.
7 Eve geldiğinizde vermikulat bulmuşsanız suya basıp nemlendirin sonra kepeği karıştırın, bulamamışsanız buğdayı 4 saat suda bekletin sonra çıkarıp serip ıslaklığı kaybedip sadece nemli kalmasını sağlayın.
8 Nemli mi ıslak mı olduğunu mutfaktan alacağınız bir kağıt havlu ile test edin. Yapışıyorsa ıslaktır.
9 Kavanozunuzun kapağının tam ortasına matkap ya da uygun bir malzeme ile 5 - 6 mm çapında delik açın.
10 deliğe elyaf geçirip filitre yapın.
11 Kavanoza buğday ya da vermikulat ile hazırladığınız kompostu ağız kısmında 5 - 10mm boşluk kalacak şekilde doldurun.
12 Kavanozların kapaklarına içlerine su girmemesi için folyo sarın. Üstten kavanozun yarısına kadar sarmanız yeterli.
13 Düdüklünün altına kavanozlara destek olacak ama direk dipteki ısıyı verip patlatmayacak bir şey koyun. Yine tas tabaktan faydalanıyoruz.
14 Düdüklüye su doldurup kavanozları koyup bir saat kaynatın.
15 Kaynadıktan sonra düdüklünün basıncını almadan kendi halinde soğumaya bırakın.
16 Soğuduktan sonra mantarınızın üzerini açın mantar şapkasını atın. Folyoda spor izini net bir şekilde göreceksiniz.
17 Eczaneden aldığınız enjektöre steril su ampüllerinden birini kırıp steril su çekin.
18 Suyu bir miktar alminyum folyodaki mantar izine boşaltıp enjektör iğnesi ile folyoyu delmemeye dikkat ederek karıştırıp geri çekin. Sporlar steril su ile birlikte enjektörünüze dolacaktır.
19 Düdüklünüzün kapağını açıp kavanozlarınızdan birini çıkarın.
20 Elyaf filitreden enjektörü sokup sporları aşılayın.
21 Yirminci işlemi diğer kavanozlar içinde yapın
22 Kavanozlarınızı serin ve karanlık bir yere bırakın.
Üç dört gün sonra kavanozlarınızı misel sarmaya başlayacaktır. İyice sardıktan sonra çıkarıp yavrulama işlemine geçeceksiniz. Bu işlemleri yaparak kendi mantar kitinizi yapmış olacaksınız. Piyasada mantar kiti olarak satılan kitlerin verdiği performansın aynını hatta fazlasını verir.
Kolay gelsin.
zorzanaat
14-05-2015, 10:50
Sayın suplilumas: Pleurotus ostreatus (kış) ve Pleurotus sajor-caju (Yaz) türlerini birbirinden ayırmamız için bir metot var mıdır? Ya da dış görünüm olarak ayırt edici özellikleri var mıdır?
suplilumas
14-05-2015, 12:46
@zorzanaat
Pleurotus sajor-caju Pleurotus türü bir mantar değil yanlış olarak verdiğiniz isimle adlandırılıyor. Lentinus sajor-caju doğru isimlendirmedir. Bu mantar pleurotus değil Lentinus cinsidir. Kültürü yapılan mantarın şekli işleme göre değişebileceğinden dolayı en sağlam yol dna testiyle bakmaktır ya da aynı ortamda iki türü de yetiştirip karşılaştırmak daha doğru olur. Yani şekil olarak ayırt etmek mümkün olsada uzmanının yapması %100 doğru sonuç verir.
zorzanaat
14-05-2015, 13:12
@suplilumas
Evet, daha önce Pleurotus cinsi altında sınıflandırılırken daha sonra taksonomisinde yer değişikliği olmuş şu anda Lentinus cinsi altında sınıflandırılıyor, yine de çoğu bilimsel yazıda Pleurotus sajor-caju olarak görmek mümkün. Dediğiniz gibi birkaç deneme yapmak en sağlıklısı sanırım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
işi bitmiş kompostu limonun saksısına eklemiştim
sonuç bu
http://i62.tinypic.com/1115px4.jpg
suplilumas
19-05-2015, 15:29
@zorzanaat
Eğer imkanınız varsa spor büyüklüğünü ve rengini kontrol ederek kesin emin olabilirsiniz.
Merhaba, plorotus turu mantarin kompostun istenilen noktasından çıkması belirlenebilir mi. Diğer bir konu da daha az işçilik ile üretmek için posetten başka bir malzeme kullanan oldu mu. Ozellikle Eriygii üretimi için poset kullanmaktan baska pratik bir kap önerisi veya fikir verebilecek arkadaş var midir. Ben üzerinde havalandirma ve daranj icin uygun delikleri açılmış sanayi tipi kasaların kullanılabileceğini dusunuyorum. Yorum yaparsanız sevinirim
suplilumas
08-06-2015, 12:34
@İsml_tr
Plastik çamaşır sepeti ve daha bir çok malzeme kullanabilirsiniz ama her seferinde steril etmeniz gerekeceğinden poşetten daha fazla işçilik olacaktır.
Sayın @suplilumas #791 numaralı mesajda çok kıymetli bilgiler vermişsiniz, bilmiyorum daha önce bu şekilde paylaşıldı mı -ben hatırlamıyorum- ama kendi adıma teşekkür etmek istedim. Burası harika bir forum fakat bu şekilde listelenmiş, derli toplu indeksli bilgiye pek rastlanmıyor. Zaman ayırdığınız için kendi adıma teşekkür ederim.
Konuyla ilgili bir şey sormak istiyorum. Spordan aşılama ile besiyerinde klonlanıp sonra vermikülit/tahıl/yem ortamına aşılama arasında üretimsel açıdan kayda değer bir fark var mı? Mesela sarım süresi, verimlilik ya da diğer açılardan hangi yöntem daha avantajlıdır?
Bir diğer sorum da şu; bahsettiğiniz yöntemle spordan aşılarken ne kadar miktarda aşılamalıyız? Yani, tek kavanoz için ne kadar fazla spor, o kadar hızlı sarım gibi bir durum söz konusu mu?
suplilumas
11-06-2015, 16:01
@jumaru
Listelediğim yazının detayları forum içinde eski yazılarımda var.
Spor ve klonlama arasında çok fark vardır. Sporda her spor başka bir bireyi oluşturacağı için her türden ürün elde etme ihtimaliniz var. Klonlama da ise ana mantara şekil, lezzet, koku, renk ve büyüklük gibi en yakın mantarı elde edersiniz. Tabi bu ilk aşama için geçerli. Spordan veya klondan ilk miseli elde ettikten sonra her ikisinde de miselin ıslahına geçip miseli klonlamanız gerekiyor.
suplilumas
Yanıt için teşekkür ederim. Torba ve askı sistemi benim açımdan zor oldu, bu nedenle torbada üretimi artık düşünmüyorum. Isıya dayanıklı polypropilen kaplar kullanarak buhar ile starilizasyon yapmayı planlamaktayım. Amacım Pleuratus Eringii üretebilmek. Bir amatör olarak, bu süreçte en fazla zorlandığım noktalardan birisi de doğadaki mantarların tanımlanması ve hakkında daha ayrıntılı bilgilere yer veren bilimsel kaynaklara ulaşamamak oldu. İnternette erişebileceğimiz Türkçe veya İngilize güvenilir bir kaynak mevcut mudur?
Teşekkürler.
arkadaşlar hepinize mantarlı günler :)
uzun süredir takip ediyorum başlığı, fakat ufak bi detaydan kafam karıştı :)
Diyelim 15kglık bi komposttan 1. flaştamı %30 verim alıyoruz yoksa 3 flaşın toplamı mı %30.
yani 15kglik komposttan 4.5kg mantarı ilk hasatta mı elde ediyoruz?
Bir de her hasat zamanı, kompost yapımından yaklaşık 40-45 gün gibi bir sürede yapılıyor.
Böyle düşünürsek yılda 6 ila 8 arası hasat mı yapıyoruz?
arkadaşlar hepinize mantarlı günler :)
uzun süredir takip ediyorum başlığı, fakat ufak bi detaydan kafam karıştı :)
Diyelim 15kglık bi komposttan 1. flaştamı %30 verim alıyoruz yoksa 3 flaşın toplamhasadin 0.
yani 15kglik komposttan 4.5kg mantarı ilk hasatta mı elde ediyoruz?
Bir de her hasat zamanı, kompost yapımından yaklaşık 40-45 gün gibi bir sürede yapılıyor.
Böyle düşünürsek yılda 6 ila 8 arası hasat mı yapıyoruz?
Merhaba, simdiye kadar kimsenin yanitlamamasini garipsedim doğrusu. Toplam hasatin kompost miktarının %25 den fazla olduğu durumlarda başarılı bu üretim yapılmış olunur bence. Bildiğim kadariyla 40 günden daha erken mesela 32 gunde ilk hasatın alınması cok iyi bir uretim yapildigi anlamina gelir. Zor ama teorik olarak mümkün bir süre.
Merhaba, simdiye kadar kimsenin yanitlamamasini garipsedim doğrusu. Toplam hasatin kompost miktarının %25 den fazla olduğu durumlarda başarılı bu üretim yapılmış olunur bence. Bildiğim kadariyla 40 günden daha erken mesela 32 gunde ilk hasatın alınması cok iyi bir uretim yapildigi anlamina gelir. Zor ama teorik olarak mümkün bir süre.
çok teşekkür ederim cevabınız için. İyi bayramlar bu arada.
Ben uzun süreden beri ilk hasatta %30 civarı hesaplıyorum ve dehşet rakamlar ortaya çıkıyordu:)
Yani 100-120 gün arasında bi komposttan %25-30 arası verimde yararlanabiliriz.
Şimdi tam olarak gelir gider hesabı yapabilirim, teşekkürler.
çok teşekkür ederim cevabınız için. İyi bayramlar bu arada.
Ben uzun süreden beri ilk hasatta %30 civarı hesaplıyorum ve dehşet rakamlar ortaya çıkıyordu:)
Yani 100-120 gün arasında bi komposttan %25-30 arası verimde yararlanabiliriz.
Şimdi tam olarak gelir gider hesabı yapabilirim, teşekkürler.
%30 gerçek dışı olmamakla birlikte yine de sınırları zorlayan bir rakam. Bu oranın devamlılığını sağlayamayacağınızı düşünmek yerinde olacaktır. Ben de gelir gider hesabı yaparken o oranlar üzerinden yapmıştım hesaplarımı fakat gördüm ki kazın ayağı pek öyle değil :) Hesabınızı maksimum %20 verim üzerinden yapmanızı öneririm. Üç flaşta toplam %20'lik verim başarılıdır. Üstündeki oranlar elbette daha başarılıdır fakat devamlılığının sağlanması ticari açıdan zor görünüyor. Özetle, %20'yi baz alarak, bu oranın üstüne çıkmayı değil, altına düşmemeyi hedeflemek sizin açınızdan daha gerçekçi ve özellikle hesap kitap konusunda sağlıklı olacaktır.
%30 gerçek dışı olmamakla birlikte yine de sınırları zorlayan bir rakam. Bu oranın devamlılığını sağlayamayacağınızı düşünmek yerinde olacaktır. Ben de gelir gider hesabı yaparken o oranlar üzerinden yapmıştım hesaplarımı fakat gördüm ki kazın ayağı pek öyle değil :) Hesabınızı maksimum %20 verim üzerinden yapmanızı öneririm. Üç flaşta toplam %20'lik verim başarılıdır. Üstündeki oranlar elbette daha başarılıdır fakat devamlılığının sağlanması ticari açıdan zor görünüyor. Özetle, %20'yi baz alarak, bu oranın üstüne çıkmayı değil, altına düşmemeyi hedeflemek sizin açınızdan daha gerçekçi ve özellikle hesap kitap konusunda sağlıklı olacaktır.
Konu maliyeti, karlılığı hesaplamak ise kompostun maliyeti ve miktarını baz almak çok sağlıklı olmaz sanırım. En büyük kalemler iklimlendirme ve işçilik giderleri olarak düşünülmeli bence. Zaten yaz kis sürekliliği sağlanmak zorunda olunan bu iki kalem sonuçta. Bu bir isletme olacagi icin işletmenin sürdürülmesi için gereken zaman ve kaynağın da hesaba katılması gerekir.
cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
2 ortak yapacağız bu işi ve paramız kısıtlı olduğu için olabildiğince işletme kurulumunda maliyeti kısmaya çalışacağız.
Sabit Gider olarak düşündüklerimiz; 500 kira - 500 elektrik - 100 su ve kompost malzemelerin maliyeti.
Kompostu hazırlarken 2 kişi çalışıp eleman masrafı çıkarmak istemiyoruz.
Kompostu olabildiğince hızlı hazırlamamız lazım bunun içinde baya bi kafa yoruyoruz.
suplilumas
18-08-2015, 05:02
@Deniz09
Siz ya da ortağınız daha önce hiç mantar ürettiniz mi? Mantarlar hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Eğer bu sorulara cevabınız hayır ise ilk yapmanız ve öğrenmeniz gereken yüzde kaç verim alacağınız değil mantarın nasıl bir canlı olduğu ve nasıl yetiştiğini öğrenmek ve bunu küçük bir miktarda evde ya da uygun bir yerde uygulamak olmalıdır. Zaten bunları yaptığınızda bir çok sorunuza da cevap bulmuş olacaksınız. Belki biliyorsunuzdur ama mantar üretmek serada sebze meyve üretmeye hiç benzemiyor. Mantarı tanımadan işe girerseniz zararınız büyük olur.
Bu forumda mantarla ilgli yazmaya başlamam yıllar önceydi o kadar yazı ve bilgi var yıllardır kimse burada ben bunları okudum uyguladım bu oldu demedi. Nedeni şu uygulamadan bilgiden çok herkes nasıl bu işten bol bol para kazanırım kaç para kazanırım derdinde herkes o kısmı ile ilgili. Bir işe paranızı yatıracaksanız ve o riski alacaksanız bilginizin yeterli olması gerekir. Aksi kumardan başka bir şey değildir.
Sizin ilk sorunuzun cevabı şu;
Eğer mantar üretmeyi biliyorsanız ve tecrübeli iseniz %20 ile %30 arası verim almanız gerekir. Bilginiz yoksa tecrübeniz yoksa daha önce yapmamışasanız aynı kompostan ilk flaşta %1 verim alırsanız şanslısınız demektir.
Lütfen dikkatli olun bulabildiğiniz kadar döküman kitapları okuyun ayrıca bu forumdaki yazılardan da yararlanarak öne bir iki tane mantar üretip nasıl büyüyorlar onu da öğrenip tecrübe edinin öyle işe girin. 1 kilo kompostun kaybı ile 1 ton kompostun kaybı aynı şey değildir ama 1 kilo komposttan öğrenecekleriniz ile 1 ton komposttan öğrenecekleriniz hemen hemen aynı şeylerdir.
oz-demirmantar
24-08-2015, 12:54
Forumda yeniyim :) Bende kendi istiridye mantarlarimi gostermek isterim :))
http://i.hizliresim.com/yl0JG7.jpg
http://i.hizliresim.com/6kJpD3.jpg
http://i.hizliresim.com/WZ78XN.jpg
http://i.hizliresim.com/3aEWOr.jpg
kuzu göbeği mantarı üretiyorlarmış çinde
bizde de işi çözen olsa ne güzel olur
İnanması Güç Ama Yapmışlar! Haberi (http://www.etarim.net/tarimsal-haberler/bitkisel-uretim/inanmasi-guc-ama-yapmislar.html)
suplilumas
03-09-2015, 14:44
Denemelerin başarılı ama eksiklerin ve yanlış yöntemler denemenden dolayı sonuç alamazsın.
Birinci resimdeki ne pek anlamadım kurtçuklara benziyor. 2 Buğdaylar çok suda beklemiş fazla ıslatılmış gibi. Buğdaylar ıslatılmayacak nemlendirilecek. Beyaz pamuk gibi oluşum misel.
3 Kartonlarda da misel oluşmuş ama ne miseli olduğu belli değil. Yeşil küfe benziyor ilerde yeşil renk alabilir.
4 Mantara göre yöntem farklılaşır gereksiz şeyler eklenmez. Misel oluşturmaya çalıştığınız mantarın toprağa ihtiyacı olmadığından eklememeniz gerekiyor. Ne kadar çok gereksiz şey eklerseniz o kadar çok gereksiz canlı ekleme riskiniz olur.
5 Misel var ama ne olduğu belirsiz 10 günlük bekleme göz önüne alınırsa gereksiz bir şey oluşmuş.
6 Oluşan beyaz süt gibi şey bakteri. Bakteri oluşmasının nedeni steril edememen.
7 Pamuksu dokulardan resimdeki görüntülere bakılırsa mantar alamayacaksın. Çünkü bazı şeyleri eksik yapmışsın. Eksik yaptığın şeylerin ve sonuç alacak şekilde doğru yapabilmenin yöntemlerini bütün detaylarıyla eski yazılarımda bulabilirsin.
Lasera1982
16-10-2015, 14:37
Merhabalar,
İstiridye mantarı konusunu ben de etraflıca araştırmaya başladım. Bu işi yapan İyi niyetli arkadaşlar da var, kompostunu satmak uğruna binbir yalan söyleyenlerde. Her şeyi geçtim de şunu merak ediyorum. İşin nihayetinde amaç bu işten para kazanmak. Kiminle konuşsam sonuçta para kazanıyorsun diyor. İyi de piyasada o kadar çok insan mantarhanesini devrediyorki, korkmamak elde değil. Kimine göre 100 m2 odaya 20 ton kompost koyup %30 verim alıyorsun kimine göre de 12 ton kompost %20-25 arası verim. Sizden ricam şudur ki, bu işe para yatırdığımızda değer bir kazancımız olacak mı, satanlar devredenler neden satıp devrediyorlar? Kimi 30 ton kompost sığdırırken diğer bir kişi neden 12 ton yeterli diyor? Bu konuda bilgi verirseniz inanın çok mutlu olacağım.
kompostun sterile edilmesini anladım. Bulunduğu ortamın sterilizasyonu nasıl sağlanır ve önemli midir istiridye mantarında. Ben kömürlüğe uygulamayı düşünüyorum mesela silip süpürmek, ortamı suyla yıkayıp silmek yeterli midir?
sirikci46
29-11-2015, 21:53
Arkadaşlar, Kahramanmaraş/Göksun'da Mantar Yetiştiriciliği kursu veriyorum. Daha önce hep agroma'dan misel alıyordum fakat buğdaya sarılı kalmamış. Nerden alırım sağlam kaliteli misel? Agromadan 6,50 Tl'ye alıyordum. Teşekkürler.
cakmak10
01-12-2015, 19:12
İstiridye mantarını bıçkıcılardaki ince toz talaşa eksek randımanlı olur mu? Taze toz halindeki talaşı dezenfekte etmeye gerek var mıdır? Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Herkese iyi akşamlar.
suplilumas
06-12-2015, 11:14
@cakmak10
Talaşı steril etmek gerekiyor.
cakmak10
06-12-2015, 12:34
Taze kütükte steril etmeye gerek yok. Talaşta taze olsa steril etmek gerekir mi?
Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ekinoks proje
07-12-2015, 15:26
mantar üreticiliği yapan ve yapmak isteyen arkadaşların bilgilerine;
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun yürüttüğü IPARD 2 programı Aralık - Ocak ayında başlayacak olup, mantar ve misel yetiştiriciliği desteklemeye alınmıştır. yatırımını planladığınız projeniz için 500.000 euroya kadar yapacağınız inşaat-makine ekipman alımı - mühendislik ve danışmanlık harcamaları %65 üzerinden desteklenecektir. bu tutar tamamen hibedir ve desteklemeye alınan projelerde KDV muafiyeti mevcuttur. detaylı bilgi için ilinizde bulunan TKDK il koordinatörlüklerine ulaşabilir, bizlerden de bilgi alabilirsiniz.
*** arkadaşlar ben yeniyim istiridye mantarına merak saldım bu aralar forumu inceledim gönderilen fotolara baktım belki yardımcı olursunuz diyerekten üye oldum 3 gün önce yediğimiz istiridye mantarlarının kök kısmlarında bir sürü minik minik yavrular vardı kök kısmını kesip belki o yavruları büyütmeyi basarırm diye araştırdım ve haşladığım pamuğun arasına yerleştirip ince bir poşet torbaya koydum poşete kürdan ile bi kaç delik açtım havalanması için oturma odası hep ılıktır bizim sürekli soba yandığı için kanepenin altına yerleştirdim güneş ışığı görmesin diye acaba olurmu sabırsızlıkla bekliyorum büyümesini
Kök kısmı dediğinizde gözümün önünde canlandıramıyorum çünkü hasat edilirken mantarın hifleri (kök değil ama kök diyelim) kompostun veya odunun gövdesinde kalır. Sadece sap ve şapkası hasat edilir. Kanımca mantarınız az bir miktar gelişebilse de kati bir sonuca ulaşamayabilirsiniz. İstiridye mantarı bir miktar ışık alabilir.
suplilumas
24-02-2016, 12:03
@Melek07
Olmaz mantarlar öyle büyümez.
murphyjess
05-03-2016, 19:01
Bir kaç hafta önce marketten aldığım istiridye mantarı öbeğinin kök kısmını cahilce hevesle saksıya hafifçe toprağa sokarak diktim. Saksı kuzeydoğuya bakan penceremin dışında duruyor. Hemen akabinde nette yetiştirme şartlarını araştırıp kütükte ya da talaşta yetiştiğini öğrendiğimde hayal kırıklığına uğradım. Sökmedim ama bir daha da ilgilenmedim. Zaten gittikçe kurudu kaldı..
Ancaaakkk :)) bu sabah bir sürprizle karşılaştım, minik bir mantar şapkası bana göz kırpıyordu :) fotoda görülen mantarcık 1 liradan birazcık büyük.. Sizce gerisi gelir mi, bu şekilde yetişen mantar yenir mi? Bir de aklıma takılan başka konu, çevreden farklı-mesela zehirli- bir mantarın sporu gelip benim diktiğim mantar köküne yerleşmiş olabilir mi?
Ya_Nasip
13-03-2016, 23:12
murphyjess, mantarda büyüme devam etti mi?
murphyjess
14-03-2016, 08:38
maalesef buruşmaya başladı, ama dünden beri yağan yağmurlardan sonra biraz toparlanmış gibi görünüyordu bu sabah.. öğlen eve döndüğümde tekrar bakacağım :)
Ya_Nasip
14-03-2016, 17:13
Zaman zaman sprey sulama yapmanız faydali olabilir.
murphyjess
15-03-2016, 09:58
evet, yağmurla birlikte tekrar toparlamış kendisini yavrucuk :) dediğiniz gibi sprey sulama yapayım yağmursuz günlerde, bakalım büyüyecek ya da çoğalacak mı :)
ilginiz için teşekkür ederim..
Merhabalar , deneme amaçlı olarak 1 kg kayin mantari tohumu aldım amacım kütüğe asilamakti fakat ortam musait olmadığı için talaşa ektim. Poşet plastik kola şişesi ve yoğurt kabı üç farklı şekilde denedim. Poşet ve kola şişesi çıkmadı. Bugün yoğurt kabinda çok güzel bi görüntü ile karşılaştım. Umarım resim yükleyebilirim.Kütükte denemek istiyorum İç anadoludayim hangi ağaç türünü ve hangi tohumu tavsiye edersiniz.görüşleriniz şimdiden teşekkür ederim.
http://i.hizliresim.com/m625a0.jpg
verdoque
22-03-2016, 15:52
Merhabalar,
10 gün kadar önce Tarım Konfederasyonu'nun İstiridye Mantarı Üretimi Eğitimi'ne katıldım. Sonraki eğitim Adana'da olacakmış, ilgilenenler için bağlantısını koyayım: Adana İstiridye Mantar Eğitim Programı (26 Mart 2016) - Projelerimiz - Tarım ve Gıda Konfederasyonu (http://tarimkon.org/referans/22/adana-istiridye-mantar-egitim-programi-26-mart-2016)
Ankara'daki eğitimde pratik eğitim yoktu ama Adana'daki sanıyorum ordaki bir üreticinin tesisinde olacak ve muhtemelen pastörizasyon, kompost üretim odalarını görme imkanı olabilir.
Eğitimde hem üreticiler, hem kendince ufak çaplı deneme yapanlar vardı. Konuştuklarımın tamamı istisnasız kimyasal sterilizasyon yaptıklarını söylediler. Piyasada da yaygın kullanılan yöntem buymuş. Kullanılan kimyasallar formaldehit ve klor dioksitmiş. Ev kitleri, hazır kompostların çok büyük bir kısmı da sanıyorum bu şekilde üretiliyor. Benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Artık marketten pazardan organik sertifikalı mantar dışında mantar almayı düşünmüyorum. Ülkenin her yerinde olduğu gibi kolaycılık, denetimsizlik mantar sektöründe de mevcut.
Bayram18
25-03-2016, 20:49
Merhaba arkadaşlar bende deneme amaçlı kavak kütüklerine ve poşetlere kavak mantarı miseli ektim. Kütüğün birinin çevresini beyaz pamuk gibi sarmış poşetinden çıkardım. Toprak zemin üzerine koydum. Ortam nemi %58 sıcaklık ise 13C. Sulama işlemi nasıl ve hangi sıklıkla ne kadar yapılacak bunu öğrenmek istiyorum.Detaylı bir şekilde anlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Meraklıtarımcı
28-03-2016, 11:14
selamlar bir tesis kurdurmayı düşünüyorum piyasada bir çok alternatif var özellikle anahtar teslim mantarhane de yaşanan sorunları paylaşabilecek var mı arkadaşlar...
bu aşamada yaşadığınız sorunlar dan bahsede bilirseniz sevinirim.
teşekkürler...
verdoque
29-03-2016, 16:49
Ankara'daki istiridye mantarı eğitiminde tesisle ilgili bilgiler de paylaşıldı ama onları toparlamam zor. Genel olarak aşırı pahalı teknolojik yatırımlardansa basit çözümlerle her şeyi halledebilirsiniz dediler.
En çok vurguladıkları nokta ise şuydu: Kendi kompostunuzu yapmayıp hazır kompost alacaksanız 3-5 fazla para verin mutlaka sarmış kompost alın. Sarmamış kompost satan firmalar ne kadar garantili olduğunu iddia etse de kompost sarmadığında suçu size atıp sıyrılıyolarmış, bu şekilde batan çok üretici varmış.
toprak64
30-03-2016, 13:25
merhaba ben toprak uşak ilinden bende 5 adet kavak kütüğüne kapak kesme metoduyla istiridye mantar miseli ekimi yaptım bir ay karanlık yerde poşet içinde beklettikten sonra kütükler beyazlamış hafif ışık gören ve gölge biyerde tutuyorum altlarına leğen koydum ve 5 cm su ekledim ayrıca bir fıskıye ilede kütükleri hergün suluyor nemlendiriyorum yalnız kütükler poşetlerde iken mantar bebekleri çıkmış ve çürümüş şu anda poşetlerden şıkaralı 3 gün oldu hala bir mantar yok ayrıca kütüklerden patataes filizi gibi filizler çıkıyor bunlar ne acaba yardımlarınızı rica ediyorum...
toprak64
30-03-2016, 13:28
merhaba ben toprak uşak ilinden bende 5 adet kavak kütüğüne kapak kesme metoduyla istiridye mantar miseli ekimi yaptım bir ay karanlık yerde poşet içinde beklettikten sonra kütükler beyazlamış hafif ışık gören ve gölge biyerde tutuyorum altlarına leğen koydum ve 5 cm su ekledim ayrıca bir fıskıye ilede kütükleri hergün suluyor nemlendiriyorum yalnız kütükler poşetlerde iken mantar bebekleri çıkmış ve çürümüş şu anda poşetlerden şıkaralı 3 gün oldu hala bir mantar yok ayrıca kütüklerden patataes filizi gibi filizler çıkıyor bunlar ne acaba yardımlarınızı rica ediyorum...
verdoque
30-03-2016, 18:26
Kavak kütükleri taze kesildiyse havanın ısınması ve nem sebebiyle filizlenmiş olabilir. Kavak çok arsız bir ağaçtır azıcık su bulsun hemen kudurur. Belki aşılamadan önce daha uzun süre beklemeliydiniz. Normalde kütükler kesildikten sonra 1 ay kadar beklemeyi tavsiye ediyorlar, böylece ağacın bağışıklık sistemindeki antifungal bileşenlerden kaçınmış oluyorsunuz. Ama yine de ağacın mantar miseliyle sarıldıktan sonra filizlenmesi çok ilginç olmuş.
ozerengin
01-04-2016, 15:13
saygıdeğer ağaçlarnet üyeleri
mantar üretimi ile net üzerinden bir çok araştırma yaptım. Araştırmalarım sonucunda bu işe girmiş olsak para sayma makinesi almak gerekiyor. Fakat şöyle bir bakıldığında birçok insan mantarhanesini devrediyor veya batıyor. Bu işi yapan para kazanan kişiler var ise lütfen bilgilerini paylaşabilir mi.
saygılarımla
gecekorsanı
11-04-2016, 19:31
Arkadaslar kompost yerine bu isi agac kutuklerınde yapsak ve her urun aldıktan sonra bu kutuklerınde beklemeye alıp tekrar aynı kosulları saglaSak yılda kac defa urun alabılırız
Mustafasarslmaz
28-04-2016, 17:56
Selamunaleykum arkadaslar bn 10 gn once hobi kiti satin aldim sarima basladi kompostum ancak ilk once pin deliklerinin iksinde turuncu bir leke oldu gecti simdi de cok hafif bir yeşil küf olusumu var neden oldu acaba ve ne yapmalıyım
verdoque
29-04-2016, 08:46
Kitiniz kontamine olmuş, yani başka organizmalarla kirlenmiş. Yeşil küf istiridye mantarı yetiştiriciliğinde en sık rastlanan hastalık. Ticari olarak üretmediğiniz için sizi çok etkilemez. Başka torba varsa ortamlarını ayırın bulaşmasın, tekse de yapacak çok bir şey yok. O kısmı çıkarıp atabilecekseniz çıkarıp atın, atamıyorsanız da verim düşer ama saran kısımlardan mantar alma ihtimaliniz var.
Selamunaleykum arkadaslar bn 10 gn once hobi kiti satin aldim sarima basladi kompostum ancak ilk once pin deliklerinin iksinde turuncu bir leke oldu gecti simdi de cok hafif bir yeşil küf olusumu var neden oldu acaba ve ne yapmalıyım
*** arkadaşlar. ben de kayın mantarı yetiştirmeye çalışıcam ***. araştırmalarımda bu site gerçekten yararlı oldu. özellikle bazı arkadaşlar, suplilumas gibi, bütün bilgi-birikimini aktarıyor ve üşenmeden yardımcı oluyor çok teşekkürler hepsine, kolay gelsin
*** arkadaşlar bir sorum olacaktı. haşlama yöntrmiyle pastörizasyon yapmaya çalışıyorum yalnız bir noktayı merak ettim. kompostu sudan aldıktan sonra kuruması için belirli bir süre beklediğimizde kontamine olma ihtimali yüksek değil mi? sonuçta ne kadar steril bir ortam da olsa kompostu açık bir yere sermek gerekmiyor mu? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler...
verdoque
16-05-2016, 09:08
Haklısınız öyle bir risk var, riski en aza indirmek için hava akımının fazla olmadığı temizlenmiş bir odada hızlıca soğutmak ve kurutmakta fayda var. (İdeal ortam için HEPA filtre ile öncesinde oda havası temizlenebilir.) Ancak eğer doğru nem oranı, yeterli miktarda misel, homojen misel dağılımı, uygun ph, uygun sıcaklık ve yeterli havalandırmayı sağlayabilirseniz misel diğer kirleticilere fırsat vermeden 1 hafta gibi bir sürede hızlıca yayılıyor. Eğer ki yukarıda saydığım faktörlerde aksama varsa örneğin kompost fazla ıslaksa, sarım aşamasında kompost iç sıcaklığı yükselirken yeterli soğutma yapılmamışsa, ph uygun aralığın dışına çıktıysa diğer kirleticilerin gelişmesi için uygun ortam oluşuyor ve yeşil küfler, mürekkep mantarları, bakteriler cirit atmaya başlıyor.
*** arkadaşlar bir sorum olacaktı. haşlama yöntrmiyle pastörizasyon yapmaya çalışıyorum yalnız bir noktayı merak ettim. kompostu sudan aldıktan sonra kuruması için belirli bir süre beklediğimizde kontamine olma ihtimali yüksek değil mi? sonuçta ne kadar steril bir ortam da olsa kompostu açık bir yere sermek gerekmiyor mu? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler...
anladım verdoque teşekkür ederim, bir de poşetleri koyduğum odanın iç kısmının etrafına azcık kireç döktüm ve fısfısla kenarlara bir miktar çamaşır suyu sıktım bunların zarar- fayda durumu nedir acaba, teşekkürler
verdoque
17-05-2016, 09:13
Kireç dökmenin etkisini bilemiyorum, belki böceklerin gelmesini engelleyebilir. Ama yerleri ve kompostları koyacağınız, sereceğiniz yüzeyleri %10luk çamaşır suyu çözeltisiyle silmenizde fayda var.
anladım verdoque teşekkür ederim, bir de poşetleri koyduğum odanın iç kısmının etrafına azcık kireç döktüm ve fısfısla kenarlara bir miktar çamaşır suyu sıktım bunların zarar- fayda durumu nedir acaba, teşekkürler
Bayram18
17-05-2016, 11:34
Merhaba arkadaşlar 12.03.2016 tarihinde deneme amaçlı kavak ağacı talaşını poşetleyerek ektiğim poşetlerin durumu nedir biraz beyazlama var ama sanki durdu gibi geliyor bana fotoğrafını yükleyecem yorum yaparsanız sevinirim.
DoganGLC
17-05-2016, 13:02
Resimden gördüğüm kadarıyla sterilizasyon yetersiz kalmış gibi. Çok farklı renkler oluşmuş. Birda poşete üstten su vermiyorsun değilmi ? Sanki sarmayan bölgeler çok fazla suya maruz kalmış gibi. Bende daha ilk hasatımı yapamadım ama edindiğim tecrübeye göre misel sarım döneminde fısfısla sulama yaptığımda açtığım ufak deliklerden suyu çekiyor ve delik etrafında misel gelişemiyor.
verdoque
17-05-2016, 16:10
Ağaç talaşları mantar üretiminde basınç altında yüksek sıcaklıkta (120 derece) sterilize edilerek kullanılıyor, yani 80-90 derecede pastörizasyon yeterli olmuyor. Kompostunuz büyük ihtimalle kontamine olmuş. Birkaç gün daha beklerseniz durum netleşir. Renkli bölgeler küf belirtisi. Küflenenleri diğer torbalardan ayırmanız gerek.
Merhaba arkadaşlar 12.03.2016 tarihinde deneme amaçlı kavak ağacı talaşını poşetleyerek ektiğim poşetlerin durumu nedir biraz beyazlama var ama sanki durdu gibi geliyor bana fotoğrafını yükleyecem yorum yaparsanız sevinirim.
Bayram18
17-05-2016, 16:42
Ağaç talaşları mantar üretiminde basınç altında yüksek sıcaklıkta (120 derece) sterilize edilerek kullanılıyor, yani 80-90 derecede pastörizasyon yeterli olmuyor. Kompostunuz büyük ihtimalle kontamine olmuş. Birkaç gün daha beklerseniz durum netleşir. Renkli bölgeler küf belirtisi. Küflenenleri diğer torbalardan ayırmanız gerek.
Bir konuda şu videolardan (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) bahsetmişsin bende o videolara göre yaptım kompostu orada talaşları sterilize edilmesine gerek yok diyor. Hatta o videoda anlatılan kütüklere kapak kesme yöntemiyle ekim işlemini anlatıyor onuda denedim kütükleri hangi aşamada poşetlerden çıkaracağımı anlamadım bu konuda da yardımcı olursan sevinirim.
verdoque
18-05-2016, 11:18
Evet o videodaki talaşlı kısmı ben de izledim. Şimdiye kadar okuduğum yabancı kaynaklarda talaşın sterilize edilmesine gerek olmadığı ile ilgili hiçbir bilgiye rastlamadım. Tam tersi pastörize değil sterilize edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu konuda dünya literatüründe mantarcılığın el kitabı olarak kabul edilen Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms (Paul Stamets) kitabında verilen kompost tariflerinde de talaş hep sterilize edilmeli diyor.
Kütükleri de 1 ay sonra kontrol ediyorsunuz tam olarak beyazlama gerçekleştiyse poşetlerden çıkarıp ya toprağa batırıyorsunuz ya da altına su dolu leğen koyuyorsunuz. Olmadıysa 1 hafta daha bekletip tekrar kontrol edin.
Bir konuda şu videolardan (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) bahsetmişsin bende o videolara göre yaptım kompostu orada talaşları sterilize edilmesine gerek yok diyor. Hatta o videoda anlatılan kütüklere kapak kesme yöntemiyle ekim işlemini anlatıyor onuda denedim kütükleri hangi aşamada poşetlerden çıkaracağımı anlamadım bu konuda da yardımcı olursan sevinirim.
Bayram18
18-05-2016, 13:13
O zaman poşetlerden bir şey beklememek lazım bana kütüklerde olsa yine yeter 12 tane kapak kesme yöntemiyle aşıladığım kütüğüm var kapakları tamamen beyazladı diğer yerlerde de ufak ufak beyazlıklar var poşetlerden çıkarma zamanı gelmiştir o zaman. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
selam arkadaşlar ilk ekimleri yaptık hayırlısıyla bakalım. kuluçka döneminde odanın neminin doksanlar civarında olması gerekiyor deniliyor. eğer odanın nemi doksanlarda olursa poşet içindeki kompostun nemi daha fazla olmaz mı? kuluçka döneminde benim değerler biraz düşük sıcaklık 21-22, nem 70-75 sanırım çok fazla sıkıntı olmaz sadece biraz geç ürün alırız başarılı olursa.
1. denememde saman+kepek kullandım
2. denememde saman+ kepek+marul+patates+elma+havuç+bulgur ekledim:) (internetten baktım selüloz içeren gıdalara). bunların hepsini haşlama metoduyla pastörize ettim. besin desteği olsun diye elimde olanlardan pratik olarak ekledim. amaç farklı denemeler biraz da acemiliğimiz gitsin, bakalım neler olacak *** resimleri burdan paylaşıcam. kuluçka döneminde 3-4 günde bir havalandırma yapılması gerekiyor sanırım. 3-4 günde bir saat havalandırma yeterli olur mu acaba
böyle bir site var arkadaşlar bilgisi olan var mı yararlı bir siteye benziyor İSTİRİDYE MANTARI - MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ - MANTAR ÜRETİMİ | Kayın Mantarı,Kavak Mantarı,İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği hakkında en son bilgiler (http://kulturkia.com/)
verdoque
18-05-2016, 14:47
Az sayıda torba için çok bir şey yapmaya ihtiyaç yok, kuluçka döneminde kompostun kendi nemi uygun şekilde ayarlandıysa yeterli geliyor. Eğer torba sayısı fazla ve torbalar sıkça yerleştirilmişse misel gelişirken kompost iç sıcaklığı yükseliyor. Kompost iç sıcaklığının 38 dereceyi geçmesi uyku halinde olan yeşil küf benzeri mikroorganizmaları uyandırıyor. Bu sebeple kompost sıcaklığını takip etmek ve gerektiğinde odayı soğutarak kompostun fazla ısıyı atmasını sağlamak gerekiyor.
Flaşlar başladığında meyveler toplandıkça (toplanan mantarlar %90 oranda su içerdiği için) kompostun nem oranı hızla düşüyor. Nem sağlamak asıl bu dönemde gerekiyor.
selam arkadaşlar ilk ekimleri yaptık hayırlısıyla bakalım. kuluçka döneminde odanın neminin doksanlar civarında olması gerekiyor deniliyor. eğer odanın nemi doksanlarda olursa poşet içindeki kompostun nemi daha fazla olmaz mı? kuluçka döneminde benim değerler biraz düşük sıcaklık 21-22, nem 70-75 sanırım çok fazla sıkıntı olmaz sadece biraz geç ürün alırız başarılı olursa.
1. denememde saman+kepek kullandım
2. denememde saman+ kepek+marul+patates+elma+havuç+bulgur ekledim:) (internetten baktım selüloz içeren gıdalara). bunların hepsini haşlama metoduyla pastörize ettim. besin desteği olsun diye elimde olanlardan pratik olarak ekledim. amaç farklı denemeler biraz da acemiliğimiz gitsin, bakalım neler olacak *** resimleri burdan paylaşıcam. kuluçka döneminde 3-4 günde bir havalandırma yapılması gerekiyor sanırım. 3-4 günde bir saat havalandırma yeterli olur mu acaba
teşekkürler verdoque. aynen dediğin gibi, sadece deneme amaçlı az miktarda yapıyorum, hem öğrenmek hem riski azaltmak için. inşallah ilerledikçe kendi miselimi de üretmeye çalışıcam, hem kompost hem misel konusunda piyasaya fazla güvenilmiyor(bir iki firma dışında). hem bu iş ticari amaçlı düşünüldüğünde herşeyi kendimiz yaptığımızda çok daha iyi olur her açıdan
Az sayıda torba için çok bir şey yapmaya ihtiyaç yok, kuluçka döneminde kompostun kendi nemi uygun şekilde ayarlandıysa yeterli geliyor. Eğer torba sayısı fazla ve torbalar sıkça yerleştirilmişse misel gelişirken kompost iç sıcaklığı yükseliyor. Kompost iç sıcaklığının 38 dereceyi geçmesi uyku halinde olan yeşil küf benzeri mikroorganizmaları uyandırıyor. Bu sebeple kompost sıcaklığını takip etmek ve gerektiğinde odayı soğutarak kompostun fazla ısıyı atmasını sağlamak gerekiyor.
Flaşlar başladığında meyveler toplandıkça (toplanan mantarlar %90 oranda su içerdiği için) kompostun nem oranı hızla düşüyor. Nem sağlamak asıl bu dönemde gerekiyor.
yani diyorsunuz ki; miseller kuluçka döneminde kompostun içindeki besini, gelişme evresinde ise suyu kullanıyor daha çok
verdoque
19-05-2016, 19:09
Kuluçka döneminde torbadan sadece deliklerden kaçan buhar kadar bir nem kaybı söz konusu, ama hasat döneminde toplanan her 1kg mantarın 900gramı sudan oluşuyor ve komposttan 900 gram su uzaklaştırmış oluyorsunuz. Bu yüzden kaybolan nemi telafi etmek gerekiyor.
yani diyorsunuz ki; miseller kuluçka döneminde kompostun içindeki besini, gelişme evresinde ise suyu kullanıyor daha çok
selam arkadaşlar. ilk denememizi sizinle paylaşmak istedim, resimdekiler bir haftalık. poşetlerimizin durumu hakkında tecrübeli arkadaşlar yorum yaparak yardımcı olabilirler mi acaba ?
bir de poşetin içinde çime benzer uzun iplikçikler oluştu, bu misafirler nedyin nesidir yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler...
verdoque
22-05-2016, 07:39
Sarım fena görünmüyor. Pastörizasyonu neyle yaptınız? Kompost içindeki tohumlar ölmemiş ve çimlenmiş.
selam arkadaşlar. ilk denememizi sizinle paylaşmak istedim, resimdekiler bir haftalık. poşetlerimizin durumu hakkında tecrübeli arkadaşlar yorum yaparak yardımcı olabilirler mi acaba ?
bir de poşetin içinde çime benzer uzun iplikçikler oluştu, bu misafirler nedyin nesidir yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler...
Haslama metoduyla yaptim ama ısısını olcmedim tahmini olarak 60 derecelere kadar isittim bi iki saat beklettim sonra serip kuruttum
verdoque
22-05-2016, 18:32
Olası tohumların kaynatmada ölmüş olması gerekirdi, acaba sonradan içine tohum karışmış olabilir mi?
Haslama metoduyla yaptim ama ısısını olcmedim tahmini olarak 60 derecelere kadar isittim bi iki saat beklettim sonra serip kuruttum
hayır sonradan karışması mümkün değil, bir zararı olur mu acaba bilginiz var mı? herhangi bir müdahale yapmam gerekir mi? yardımlarınıza çok teşekkür ederim...
verdoque
23-05-2016, 09:17
Zamanla içerde çürüyebilirler, dışarda gördüklerinizi belki deliklerden çıkarabilirsiniz ama içlerde de varsa ona yapacak bir şey yok.
hayır sonradan karışması mümkün değil, bir zararı olur mu acaba bilginiz var mı? herhangi bir müdahale yapmam gerekir mi? yardımlarınıza çok teşekkür ederim...
Teşekkürler. çürüyene kadar inşallah mantarlar çıkmaya başlar
Bayram18
23-05-2016, 11:59
imih99 posetlerin bulundugu ortamin isisi sabit mi yoksa duruma gore degiskenmidir bende tekrar bir deneme yapacam.
DoganGLC
23-05-2016, 14:37
Merhaba. Benim kompostlarda sarım yavaş olduğu için ayın 21inde artık çıkan çıksın diyerek odayı aydınlattım. Biraz önce kontrol ettiğimde poşetlerin bir kaç yerinden pinlerin çıkmaya başladığını fark ettim. Ama poşete kesik attığım yerler değil ilk etapta kalın çiviyle deldiğin yerleden çıkmaya çalışıyorlar. Bende zarar vermeden delikleri jiletle genişlettim. En büyük pin 1-2cm civarı zaten ilk onu gördüm.
Bundan edindiğim tecrübe ilk kompost poşetlerken delikleri kesinlikle ufak açmamak gerekiyormuş. Forumda gördüğüm pin mührü diye bişey vardı bi tane ondan yapıp bundan sonraki hazırlayacağım kompost poşetlerini öyle delecem.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mantar/412953d1370125231-pinmuhru.jpg
DoganGLC
23-05-2016, 15:20
Bikaç resim ekliyorum. Fotoğraf çekmeyi beceremiyorum ama olduğu kadarını ekliyorum. Genel bilgi olarak kompostlarımı 1 mayısta hazırladım. Gerek miselin kalitesiz oluşu gerek hava koşulları gidi nedenlerden dolayı ilk 10gün misel gelişimi olmadı. Ayın 21ine kadar bekledim ve odayı ışıklandırdım. İlk pin bugün 23 mayısta gözüktü.
imih99 posetlerin bulundugu ortamin isisi sabit mi yoksa duruma gore degiskenmidir bende tekrar bir deneme yapacam.
kuluçka döneminde optimum 24 derece olması gerekiyor sanırım. benim oda 20-23 civarlarında seyrediyor
merhaba arkadaşlar, istanbulda istiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi veren yerler var mı bilen varsa yardımcı olabilir mi acaba
verdoque
25-05-2016, 13:07
Tarım Konfederasyonu web ve facebook sayfalarını takip edin. Ankara, Adana ve İzmir'de yaptılar. Belki İstanbul'da da olabilir.
Projelerimiz başlığı altında duyruluyor:
Projelerimiz - Tarım ve Gıda Konfederasyonu (http://tarimkon.org/referanslar)
merhaba arkadaşlar, istanbulda istiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi veren yerler var mı bilen varsa yardımcı olabilir mi acaba
Tarım Konfederasyonu web ve facebook sayfalarını takip edin. Ankara, Adana ve İzmir'de yaptılar. Belki İstanbul'da da olabilir.
Projelerimiz başlığı altında duyruluyor:
Projelerimiz - Tarım ve Gıda Konfederasyonu (http://tarimkon.org/referanslar)
teşekkürler evet orayı takip ediyorum.
merhaba arkadaşlar 3 sorum olacaktı;
1. gelişme döneminde günde 12 saat ışığı gündüz mü gece mi vereyim?
2. gelişme döneminde havalandırmayı ne kadar yapmam gerekiyor? 10 m2 lik bir odam var camı ve kapıyı açıp öyle yapçam havalandırmayı.
3. gelişme dönemine geçtiğimi anlamak için yavru mantarları görmem mi gerekiyor? teşekkürler
4. neden bazı mantarlar kültüre alınabilir de bazıları alınamaz?
@efor
Uygulayacağın tekniğe göre yapacağın işlem değişir. Örneğin poşet içinde steril ettiğin komposta şırınga ile spor aşılayabilirsin ya da daha önce yazdığım sabunla steril yöntemini kullanacaksan sapları direk sıcak su ve sabunla steril edip sıcak su ile durulayıp torbalara bir sıra misel aşılı tohum bir - iki sıra sap doldurarak kompostunu oluşturabilirsin.
Sapları direk haşlarsan devamlı su çekecekler ayrıca sıcaklıktan dolayı yumuşayıp bozulacaklar. Başka bir yöntem ise uzun poşet kullanmak. Sapları poşete doldurup uzun olan ağız kısmını rulo gibi sarıp hiç bir şey girmemesini sağlayacan. Steril ettikten ve soğuttuktan sonra uygun ortamda hızlı bir şekilde rulo haline getirdiğin ağız kısmını açıp misel aşılı tohumları dökecen ve hemen yine alttan üste doğru rulo yapıp kapatacan. Bu şekilde üstten aşılama yapmış olursun.
suplilumas istiridye mantarı ile ilgili mesajlarını en az 3 kere okudum. bıkmadan ciddi bir şekilde verdiğin değerli bilgilerin, yardımların için çok çok teşekkürler, Allah senden razı olsun gerçekten bu zamanda böyle insanlar çok az.
poşetlere kompost ve tohum doldurma yöntemlerinden bahsetmişsin burda ama izlediğim videolarda okuduğum yazılarda hiç bu kadar hassas davranıldıgını görmedim. genellikle pastörize edilmiş kompostu açık bir yere serip, yeteri kadar kurutup üzerine tohum serperek veya poşetlere bir kademe kompost bir kademe misel koyarak yapıyorlar. sanırım sen burda en verimli şekilde nasıl olduğunu anlatmaya çalışıyosun doğru mu anladım, teşekkürler...
ahmetmesut
28-05-2016, 19:06
Merhaba, yaklaşık bir ay önce boyu 1metre olankayın ağacını(kesileli uzun süre olmuş ama hala yaş) matkapla delerek misel dübel diye bilinen istiridye tohumlarını ağacın belli noktalarına soktum ve üzerini mumla kapattım.ağacı siyah çöp poşetinin içeresine ışık ve hava almayacak şekilde koyup bağladım.bugün açtığımda misel sarımı denen ağacın çevresindeki beyaz pamukçuklanma oluşmuştu.yaklaşık 10 cmlik bir çatlakta küfte oluşmuştu.ağacın sarım evresini tamamladığına kanaat ederek poşetten çıkardım ve yine aynı ortama bıraktım bakalım sonuç ne olacak
suplilumas
30-05-2016, 11:22
@imih99
Eklediğiniz yazımda üç ayrı teknikten söz ediyorum. 1- Poşet içinde steril edilmiş komposta yine steril olan spor enjekte etmek. Bu teknikte herşey steril olmalı açıkta yapılmamalı. 2- Sapları sıcak su ve sabunla yıkayarak steril etme ve aşılama. Bu teknikte aşılama sizin yazdığınız gibi açık kat kat yapılır. 3- Uzun torba ağzını kapatıp steril edip üsten aşılama yapma tekniği. Bu teknikte kompostun torbası steril olduktan sonra açılır ama mümkün olan en kısa süre içinde üstten aşılmama yapılır yapılmaz kapatılır. Bunlar verimden çok uygulayacağınız yer yöntem ve ürüne göre değişiklik gösterir.
verdoque
30-05-2016, 13:21
1- Işığı gündüz vermek daha mantıklı.
2- Havalandırma tamamen ne kadar kompost bulunduğuna ve bunun sonucunda odada oluşacak karbondioksit konsantrasyonuna bağlı. Karbondioksit olması gerekenin üstüne çıkarsa mantarlarda şekil bozuklukları görülüyor. Fazla havalandırırsanız da nem ve sıcaklık dengesini tutturmak zorlaşıyor. Dengeyi kurmalısınız. Cam kapı açarak havalandırmanın dezavantajı dışarıdan gelecek kirleticilere karşı savunmasız kalıyorsunuz. Ticari üreticilikte dış hava hepa filtreyle filtrelenerek içeri alınıyor.
3- Benim de çok tecrübem yok ama biz pinleri görünce aydınlığa çıkardık.
4- Her mantarın kendine özgü yaşam koşulları var. Kimisi iç ortamda taklit edilebilirken kimisi sadece doğada bulunabilen çoğu insanlar tarafından henüz anlaşılamamış pek çok parametre içeriyor. Belli bir bitkinin kökleriyle ortak yaşam, bazı bakterilerin varlığı, türe özel sıcaklık aralıkları gibi. Petri kabında miseli üretebiliyorsunuz ama o türe özgü koşulları sağlamadan meyve almanız mümkün olmuyor. Kuzugöbeği mantarında olduğu gibi.
merhaba arkadaşlar 3 sorum olacaktı;
1. gelişme döneminde günde 12 saat ışığı gündüz mü gece mi vereyim?
2. gelişme döneminde havalandırmayı ne kadar yapmam gerekiyor? 10 m2 lik bir odam var camı ve kapıyı açıp öyle yapçam havalandırmayı.
3. gelişme dönemine geçtiğimi anlamak için yavru mantarları görmem mi gerekiyor? teşekkürler
4. neden bazı mantarlar kültüre alınabilir de bazıları alınamaz?
cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. kültüre alma konusunu çok merak ediyorum. dediğiniz gibi mantarlar sporla ürediği için, bu sporlardan misel üretilebilir diye düşünmüştüm ben de. acemi olduğum için kusura bakmayın ama şöyle düşünülebilir mi: mesela imparator mantarı (Amanita caesarea) var yumurta mantarı da deniliyor sanırım bizim oralarda çok seviliyor kanlıca gibi. ben bu mantarın sporlarından misel üretip bu miselleri de bu mantarın yetişme koşullarındaki bir ortama bıraktığımda mantar gelişebilir mi. tabii o ortamı araştırarak deneyerek bulmak gerekiyor
mesela bu imparator mantarı özellikle meşe ve kestane ağaçlarının olduğu topraklarda yetişiyor. bu toprakların yapısal özelliklerini araştırarak, aynı ya da benzer ortamlar oluşturulamaz mı? veya her sene biz bu mantarlarda toplamaya gideriz. doğada bulduğumuz yerlerden toprak örnekleri alıp gerekli işlemlere tabii tutup bu ortamlarda yetiştirilemez mi:). millet laboratuvarlarda ar-ge faaliyetleriyle yapamazken ben iki dakkada yetiştirdim mantarı merak işte:).ülkemizde bu konularda yeteri kadar çalışma yapılmıyor sanırım
verdoque
30-05-2016, 14:34
Yaptığım kısa aramayla bu mantarın mikorizal bir tür olduğu ve başka bitkilerle simbiyotik ilişkiler kurduğunu okudum. İç mekanda yetiştirmek henüz mümkün olmasa da bahçenizde bu mantarın doğada birlikte yaşadığı çeşitten ağaçlar varsa (birch tree deniyor huş ya da kayın hangisi bilemiyorum) bu ağacın dibine doğadan topladığınız spor verme aşamasında olan olgun mantarları parçalayıp gömmek sonuç verebilir denmiş. Aslında kuzugöbeğinde de kullanılan spor bulamacı (spor slurry) yöntemi var, mantarı melas, talaş parçaları ve su ile rondodan geçirdikten sonra klorsuz suyla bolca seyreltip gelişebileceği gölgelik, nemli yerlere döküyorsunuz. Döktüğünüz yerlere mantarın beslenmeyi seveceği organik atıkları boca ediyorsunuz, sulayıp gerisini doğaya bırakıyorsunuz. Sonraki sezonlarda mantar mevsiminde alanı dikkatlice gözlemeye devam ediyorsunuz.
Bu arada mantarlar hem sporla hem doku kültürü ile üretilebiliyor. Gövdeyi açıp köke veya şapkaya yakın temiz kısmından steril bir aletle alacağınız parçayı petri kabında çoğaltmanız mümkün. Spor bulamacında mantarın gövdesinden de parçalar olduğu için hem sporlardan hem de gövde dokusundan miseller gelişmeye başlayabilir.
cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. kültüre alma konusunu çok merak ediyorum. dediğiniz gibi mantarlar sporla ürediği için, bu sporlardan misel üretilebilir diye düşünmüştüm ben de. acemi olduğum için kusura bakmayın ama şöyle düşünülebilir mi: mesela imparator mantarı (Amanita caesarea) var yumurta mantarı da deniliyor sanırım bizim oralarda çok seviliyor kanlıca gibi. ben bu mantarın sporlarından misel üretip bu miselleri de bu mantarın yetişme koşullarındaki bir ortama bıraktığımda mantar gelişebilir mi. tabii o ortamı araştırarak deneyerek bulmak gerekiyor
suplilumas
30-05-2016, 14:42
@imih99
Sözünü ettiğiniz mantar yetiştirilemiyor. Yani kültürde meyve alınamıyor ama mantarın spor izini cam porselen gibi bir yüzeye alıp buradan misel üretip bu miseli yetiştiği ortama devamlı aşılarsanız ürün miktarını atırma ihtimaliniz düşük olsa da var ama çıkmayan yere aşılayıp çıkmasını beklerseniz o ihtimal çok çok çok düşük olsa da var. İhtimalin düşük olma nedeni şu sizin spor aşılamaya çalıştığınız bölgeye o mantarın ve başka bir çok mantarın sporu defalarca kez düşmüştür. Yetişebileceği bir ortam olsa zaten kendiliğinden gelişir.
Olayı bitkiden çok hayvana daha yakın düşünün. Bitki olarak düşündüğünüz için sizde bir bölgeye domates tohumu serpip ne kadar çıkarsa kardır mantığı oluşturuyor. Oysaki siz doğadaki köpeklerin arasına köpek yavrusu atıp o cinsin çoğalmasını bekliyorsunuz. Yavruların bir çoğu kurda kuşa yem olacak bir çoğu açlıktan susuzluktan ölecek bir çoğu kışın donacak ölecek. Şanslı hayatta kalacak yavru varsa üreyip doğuracak onun kalan şanslı yavrularını siz toplayacaksınız. Umarım örneklendirme açıklayıcı olmuştur.
@imih99
Sözünü ettiğiniz mantar yetiştirilemiyor. Yani kültürde meyve alınamıyorum ama mantarın spor izini cam porselen gibi bir yüzeye alıp buradan misel üretip bu miseli yetiştiği ortama devamlı aşılarsanız ürün miktarını atırma ihtimaliniz düşük olsa da var ama çıkmayan yere aşılayıp çıkmasını beklerseniz o ihtimal çok çok çok düşük olsa da var. İhtimalin düşük olma nedeni şu sizin spor aşılamaya çalıştığınız bölgeye o mantarın ve başka bir çok mantarın sporu defalarca kez düşmüştür. Yetişebileceği bir ortam olsa zaten kendiliğinden gelişir.
Olayı bitkiden çok hayvana daha yakın düşünün. Bitki olarak düşündüğünüz için sizde bir bölgeye domates tohumu serpip ne kadar çıkarsa kardır mantığı oluşturuyor. Oysaki siz doğadaki köpeklerin arasına köpek yavrusu atıp o cinsin çoğalmasını bekliyorsunuz. Yavruların bir çoğu kurda kuşa yem olacak bir çoğu açlıktan susuzluktan ölecek bir çoğu kışın donacak ölecek. Şanslı hayatta kalacak yavru varsa üreyip doğuracak onun kalan şanslı yavrularını siz toplayacaksınız. Umarım örneklendirme açıklayıcı olmuştur.
teşekkürler anladım sanırım ama;
1. işte biz o koyacağımız yavruyu sizin daha önce bahsettiğiniz gibi ıslah edip güçlendirip öyle bıraksak
2. o yavruyu koyacağımız ortamı düşmanlardan arındırıp, o ortama besin desteği sağlasak
yani misel ve ortam ıslahı yaparak en azından denenebilir ne bileyim. eğer devam edip kendimi geliştirirsem bu işlerde deneyecek çok şey var:). olduğu kadar, olmadığı kader:)
arkadaşlar ilk denemelerim 15 gün oldu. durumları hakkında yorum yapabilirmisiniz en azından göründüğü kadar.
1 ve 2 saman+kepek
3 ve 4 saman+kepek+ sebze meyve+bulgur bazı yerleri siyah gibi görünüyor oralarda gelişme olmamış gibi şimdilik ama incelediğimde yeşil küfe felan rastlamadım. sanırım biraz daha bekleyip ondan sonra karar vericem
suplilumas
01-06-2016, 08:22
@imih99
Resimleriniz net olmadığından tam anlamıyla ne durumda olduklarını kestirmek güç. 3 numaralı büyük ihtimalle bozuk 1 numara normal görünüyor ama dediğim gibi resimler net değil yanlış olabilirim.
Eski mesajlarınıza baktım 60 derecede steril olmaz en az kaynama derecesine 90 - 100 çıkarmanız lazım ısıyı.
İkinci hatanız ise besin değeri artsın diye meyve sebze gibi gereksiz şeyleri torbaya doldurmanız. Torba içindeki alan fazla değil ve bu alan mantar için gerekli her şeyin olması gereken alan. Siz buraya gereksiz her hangi bir şey bıraktığınızda alanı atığınız şey boşa kapladığından besin değerini artırmayıp tersine düşürürsünüz. Ayrıca her mantarın kendine özgü beslenme şekli vardır onun haricinde hiç bir şeyi tüketmez. Torbada bulunan başka malzeme bakteri ya da başka tür mantarların besini olur ve misel yer ve yiyecek bulamadığından zayıflayıp ölür. Hazırladığınız kompostun ekonomik olması mantar üretiminde en önemli etkendir. Örneğin bir ton prinç sapından da bir ton pirinçten de hemen hemen aynı ürünü alırsınız.
Diğer konu ise
( 1. işte biz o koyacağımız yavruyu sizin daha önce bahsettiğiniz gibi ıslah edip güçlendirip öyle bıraksak)
Demişsiniz bizim ıslah ettiğimiz her hangi bir canlı hiç bir zaman doğadaki atasından daha güçlü olamaz. Her seçimde bir özelliği alırken başka bir özelliği atmak zorunda kalırız.
( 2. o yavruyu koyacağımız ortamı düşmanlardan arındırıp, o ortama besin desteği sağlasak yani misel ve ortam ıslahı yaparak en azından denenebilir ne bileyim. eğer devam edip kendimi geliştirirsem bu işlerde deneyecek çok şey var. olduğu kadar, olmadığı kader )
Doğada düşman yoktur. Düşman olarak gördüğünüz etkenleri doğadan açık alandan temizleyip besleyip oradan mantar alabilmeniz imkansızdır. Yetişme şeklini ihtiyaçlarını çözümlediğiniz mantarı kapalı ortamda sahte bir üreme ve beslenme alanı oluşturarak mantar üretebilirsiniz ki buna mantar kültürü deniyor. Örneğin istiridye mantarının ne ihtiyaçları olduğu ne tür ortamda yetiştiği biliyor ama kimse gidip istiridye tarlası oluşturmaya çalışmıyor. Bunun nedeni yukarıda yazdığımız doğaya müdahale edememe sorunudur. Yeni şeyler denemeye çalışmanız güzel ama daha önce niye yapılmamış diye araştırdıktan sonra denemeniz vakit kaybetmeden yeni şeyler bulmanızı sağlayacaktır.
anladım suplilumas, değerli bilgiler için çok teşekkürler
merhaba arkadaşlar;
ilk denememden ilk pinler merhaba dedi, insan çok sevindirik oluyor:)
yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkürler, denemelere devam.
yalnız delik delerken biraz zorlandım azcık zarar da verdim. bazı pinler hiç delik olmayan yerlerden çıkıyor.
deliği genişletmek için yavruların büyümesini biraz daha mı beklemem gerekir acaba veya sağlıklı yöntemi nedir bu işin teşekkürler...
merhaba arkadaşlar; fotolar 24 ve 25. günden.
sapları biraz uzun gibi geldi bana, acaba oksijen yetersizliği yüzündenmidir?
genel durumları hakkında yorum yapabilirmisiniz teşekkürler...
DoganGLC
13-06-2016, 19:13
Benim kompostlar ilk flanştan sonra hiç ilgilenmediğim için neredeyse suyu çekilmiş kurumuştu. 2 gün önce kovaya su doldurup tüm torbaları iyice su çekecek şekilde batırıp 3-5dk beklettim ve tekrar yerlerine aldım. Bugün baktığımdan tekrardan mantar taslakları oluştuğunu gördüm. Sandığımdan daha dayanıklıymış aslında mantarlar.
ahmetmesut
13-06-2016, 23:20
Çok iyi ya, mükemmel. Ben kütüktekilere daha sarım yaptıramadım. Dübel yöntemi denediğim kütüklerde hiç belirti yok, kapak yöntemiyle olanlar birazcık beyazladı sadece. Ben köyde havanın yeterince sıcak olmamasına veriyorum inşallah zamanla sarım tamamlanıp ilk flaşı görebilirim.
Şahin_Erin
15-06-2016, 18:29
merhaba arkadaşlar;
ilk denememden ilk pinler merhaba dedi, insan çok sevindirik oluyor:)
yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkürler, denemelere devam.
yalnız delik delerken biraz zorlandım azcık zarar da verdim. bazı pinler hiç delik olmayan yerlerden çıkıyor.
deliği genişletmek için yavruların büyümesini biraz daha mı beklemem gerekir acaba veya sağlıklı yöntemi nedir bu işin teşekkürler...
merhaba dostum kolay gelsin güzel çalışma olmuş ilk pinler gelmiş deliklere gelmesi önemli değil deligin olmadığı yerden pin geliyorsa gelen pin güçlendikten sonra orayada delik açabilirsin dikkat et pinlere zarar gelmesin ayrıca delik delecegin aleti iyi temizle sonra temas ettir yoksa hastalık veya başka bir şey kapabilir gayet başarılı bir çalışma olmuş
Şahin_Erin
15-06-2016, 18:34
merhaba arkadaşlar; fotolar 24 ve 25. günden.
sapları biraz uzun gibi geldi bana, acaba oksijen yetersizliği yüzündenmidir?
genel durumları hakkında yorum yapabilirmisiniz teşekkürler...
sulamayı biraz azaltın fazla su alan pinler sapı ince şapkası geniş olur suyu biraz azaltırsanız oturacaktır 25. gün için ideal bir oluşum dikkat ederseniz gayet güzel olacak
Şahin_Erin
15-06-2016, 18:40
böyle bir site var arkadaşlar bilgisi olan var mı yararlı bir siteye benziyor İSTİRİDYE MANTARI - MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ - MANTAR ÜRETİMİ | Kayın Mantarı,Kavak Mantarı,İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği hakkında en son bilgiler (http://kulturkia.com/)
evet burada verilen bilgiler kesinlikle çok faydalı istifade edin derim
ahmetmesut
18-06-2016, 20:16
Kütüklere kapak açarak ektiğim kayın ağaçları bugün itibariyle iyice beyazlamışlar.beyazlamışlar diyorum çünkü kütükler memlekette, ben istanbuldayım. Ama kısmende küflenmişler. İçerisine koyduğum torbada ter yapmışlar ve bazı kısımlar küflenmişler. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim.
muurat55
18-07-2016, 22:15
Merhaba arkadaşlar benim sorum 100 metrekare yerin 15 ton kompost alıcağını hesap edersek üretim odasına hergün kaç kilo **** ton kompost koyucağımla ilgili arkadaşlar şimdi 15 ton kompostu bir anda koyarsam ve üretimi başarırsam mantarın elimde kalıcağına eminim ve en önemlisi günlük üretim yapamıcam ve toptancınında bu şekilde üretim yapan yani 3 ayda bir 4 ton üretim yapan birisiyle çalışıcağını zannetmiyorum bunun yerine 100 metrekare yerin 25 metrekaresini kuluçka odası yapıp gerekli koşulları sağlamayı planlıyordum biliyorsunuz kuluçka dönemi ile üretim dönemlerinde ışık ve iklimlendirme farklı oluyor ben şöyle düşünüyordum istiridye mantarının kuluçka dönemi 15 gün ben hergün kuluçka odasına 500 kilo kompost koysam sonra kuluçka odasını doldursam 15 ci günün sonunda
boşalanların yerine yenilerini koyup üretim odasını doldurup sürekli devir daim yapıp hergün ürün alsam diye planlıyordum konuştuğum üreticiler buna gerek olmadığını söylediler bende şu an çıkmaza girdim nasıl yapsamda hergün **** iki 3 günde bir ürün alsam diye düşünüyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba, forumu baştan sona keyifle okudum. Harika bir kaynak oluşturmuşsunuz.
Özellikle Sn. suplilumas hobi olarak ilgilendiğiniz bu konudaki bilgi dağarcığınız hayrete düşürdü beni :)
Bir o kadar da cömertçe paylaşmışsınız bilgilerinizi ve zamanınızı
Ben henüz deneme aşamasına geçmedim. Öncelikle sizlerin bilgilerinizden ve denemelerinizden faydalanmayı tercih ettim. Birçok aşamayı evde yaptığımı gözümde canlandırabiliyorum.
Ancak kafama oturmayan iki şey var;
1) Kompost malzemesinin sterilize edilmesi; o kadar samanı nerede kaynatıp, nerede soğutabilirim, bunun pratik bir yolu var mıdır?
Herhangi bir mutfakta bulunan tencerelerle ve mutfak ocağı ile bu mümkün müdür?
2)Cam kavanozda çay posasından veya filtre kahve artığından ürettiğimiz keki parçalamadan çıkardıktan sonra vermikulat ile beslememiz yeterli mi oluyor? bu keki komposta karıştırmamıza gerek kalmıyor mu? Eğer böyle ise bu yöntem ev şartlarında yapılacak üretim için daha pratiktir diyebilir miyiz?
Ayrıca okuduklarımdan şöyle bir plan oluşturdum. Yani suplilumas'ın yazdıklarından çıkardığım özet diyebilirim. Bazı noktalarda eksiklerim var.
Tam olarak bu adımları denemeyi düşünüyorum.
Sizlerinde görüşlerini almak ve yanlış anladığım yerler ve eksiklikler varsa düzeltmeniz için uygulamaya geçmeden burada paylaşmak istedim.
1. Pazardan istiridye mantarı alınacak
2. Agar karışımı hazırlanacak bir şişe ya da kavanozda düdüklü tencerede kaynatılacak.
3. Agar karışımı bu şekilde hem sterilize edilmiş hem de ısıtılarak hazırlanmış olacak. Hazılanan bu agar karışımı petri kaplarına dökülecek.
4. İstiridye mantarı el ile ikiye ayrılacak
5. Sapın şapkaya en yakın ve kalın yerinden olabildiğince küçük örnekler alınacak
6. Alınan örnek petri kaplarında bulunan agarın üstüne (her kaba üç farklı örnek gelecek şekilde) bırakılacak.
7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Kaç derecede?) birkaç gün bekletilecek.
8. Bırakılan örneklerdeki misel gelişimi izlenecek.
9. En hızlı ve en çok gelişen misel seçilip yeniden agar üzerinde geliştirilip seçilerek ıslah işlemine devam edilecek.
10. Miselin ıslah edildiğine karar verildikten sonra bu miselden bir parça örnek deney tüpüne alınarak buz dolabında isimlendirilip saklanacak.
11. Islah edilen bu miselin çoğaltılması için cam kavanoz, filtre kahve artığı veya buğday kullanılabilir.
12. Cam kavanozların kapağı 6-8mm çapında delinecek. Sentetik elyaf ile kapatılarak filtre oluşturulacak.
13. Bu ürünlerin birisi ile tam dolmayacak şekilde (iki parmak boşluk kalmalı) kavanoz hazırlanacak, kavanozun kapağı tam olarak sıkılmadan takılacak ve üstüne içine su girmemesi için kavanozun yarısına kadar folyo kaplanacak.
14. Bu şekilde hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede kaynatılarak sterilize edilecek.
15. Kavanozlar soğuduktan sonra içine misel ekimi yapılacak.
16. Kavanozdaki misel sarımı iyice ilerledikten yani kek oluştuktan sonra bu kek parçalanmadan su dolu bir kaba alınacak ve üzerine tabak gibi bir cisim koyularak suda batması sağlanacak.
17. Bir gün bekledikten sonra çıkarılıp suda durulanacak ve etrafı kuru vermikulat ile sarılacak.
18. Vermikulatın kurumaması lazım bunun için ilk yarım saatte bir sprey ile ıslatılacak.
19. Bu işlem tamamlandıktan sonra vermikulata sarılı kek yavruluğa alınacak.
20. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk olarak kullanılabilir.
21. Yavruluğun sıcaklığı ? derece ve nem oranı %? Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak.
22. Bir iki haftaya kadar mantarlar çıkacak.
Sanırım konu uzun süredir aktif değil :(
İlgilenmeyi bıraktığınıza üzüldüm
DoganGLC
04-09-2016, 08:44
Sanırım konu uzun süredir aktif değil :(
İlgilenmeyi bıraktığınıza üzüldüm
Bende bir deneme yapmıştım. Başarılıda oldum. Hazırladığım kompostlar aylar oldu hala mantar çıkıp duruyor. Ama ne yalan söyleyim tadını sevemedim bir türlü. O yüzden bahçeye çıkardım araba bitkileri sularken onlarıda hortumla suluyorum. Antepte 40 derece sıcaklıkta bile hala mantar çıkıyor ve üzerinde kuruyup kalıyor öyle.
Sn. DoganGLC siz nasıl bir deneme yapmıştınız?
Kompostları samanla mı hazırladınız?
Samanları ev ortamında sterilize ettiyseniz nasıl bir yol izlediniz?
DoganGLC
05-09-2016, 13:10
Sn. DoganGLC siz nasıl bir deneme yapmıştınız?
Kompostları samanla mı hazırladınız?
Samanları ev ortamında sterilize ettiyseniz nasıl bir yol izlediniz?
Sadece saman kullandım. Sterilize işleminide öyle çok özenmedim. Güneş enerjisindeki sıcak suyu büyükce bir kapaklı bidona doldurdum. Samanıda suya kattım. Ağzını kapatıp birkaç saat beklettim. Sonra suyu süzüp torbalara misel ekleyerek doldurdum. Küf felan hiç bir şekilde konteminasyon yaşamadım. 3 sefer hasat ettim. Son çıkarıp bahçeye koydum. Eski mesajlara bakarsanız tam tarihi bulursunuz ama bayadır bahçede atılı 40derece sıcağın altına hala mantar verip duruyo. Tadını sevemediğimden toplamıyorum üstünde kuruyup gidiyor.
verdoque
05-09-2016, 13:45
7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Oda sıcaklığında) birkaç gün bekletilecek.
21. Yavruluğun sıcaklığı yetiştirdiğiniz türe göre değişmekle beraber istiridye için 18-25 derece aralığı uygun denebilir, kompost iç sıcaklığının yükselmemesi gerekiyor önemli olan nokta bu ve nem oranı %90 ve üzeri Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak.
Ben büyükçe bir kazanda ve 5ltlik düdüklü tencerede samanı kaynattım. Kontaminasyon sorunu yaşamadım. Torbanın her yerinden mantarlar çıkmaya başlayınca torbayı ordan burdan açtım en son tamamen sıyırmak zorunda kaldım. Öyle olunca da çok hızlı nem kaybetmeye başladı, uzun süre meyve alamadım. En son kompostu suya oturttum, bir hafta sonra suya batan yüzeyi çevirdiğimde mantar pinlerini gördüm ve birkaç gün sonra da hasat yapabildim. Benim için en zoru nemi koruyabilmekti, kapalı şeffaf bir kutuda olmasına rağmen kutuya açtığım hava deliklerinden hızla nem kaybı oluyor, tek çare kompostu suya batık şekilde bırakmak.
Ayrıca okuduklarımdan şöyle bir plan oluşturdum. Yani suplilumas'ın yazdıklarından çıkardığım özet diyebilirim. Bazı noktalarda eksiklerim var.
Tam olarak bu adımları denemeyi düşünüyorum.
Sizlerinde görüşlerini almak ve yanlış anladığım yerler ve eksiklikler varsa düzeltmeniz için uygulamaya geçmeden burada paylaşmak istedim.
1. Pazardan istiridye mantarı alınacak
2. Agar karışımı hazırlanacak bir şişe ya da kavanozda düdüklü tencerede kaynatılacak.
3. Agar karışımı bu şekilde hem sterilize edilmiş hem de ısıtılarak hazırlanmış olacak. Hazılanan bu agar karışımı petri kaplarına dökülecek.
4. İstiridye mantarı el ile ikiye ayrılacak
5. Sapın şapkaya en yakın ve kalın yerinden olabildiğince küçük örnekler alınacak
6. Alınan örnek petri kaplarında bulunan agarın üstüne (her kaba üç farklı örnek gelecek şekilde) bırakılacak.
7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Kaç derecede?) birkaç gün bekletilecek.
8. Bırakılan örneklerdeki misel gelişimi izlenecek.
9. En hızlı ve en çok gelişen misel seçilip yeniden agar üzerinde geliştirilip seçilerek ıslah işlemine devam edilecek.
10. Miselin ıslah edildiğine karar verildikten sonra bu miselden bir parça örnek deney tüpüne alınarak buz dolabında isimlendirilip saklanacak.
11. Islah edilen bu miselin çoğaltılması için cam kavanoz, filtre kahve artığı veya buğday kullanılabilir.
12. Cam kavanozların kapağı 6-8mm çapında delinecek. Sentetik elyaf ile kapatılarak filtre oluşturulacak.
13. Bu ürünlerin birisi ile tam dolmayacak şekilde (iki parmak boşluk kalmalı) kavanoz hazırlanacak, kavanozun kapağı tam olarak sıkılmadan takılacak ve üstüne içine su girmemesi için kavanozun yarısına kadar folyo kaplanacak.
14. Bu şekilde hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede kaynatılarak sterilize edilecek.
15. Kavanozlar soğuduktan sonra içine misel ekimi yapılacak.
16. Kavanozdaki misel sarımı iyice ilerledikten yani kek oluştuktan sonra bu kek parçalanmadan su dolu bir kaba alınacak ve üzerine tabak gibi bir cisim koyularak suda batması sağlanacak.
17. Bir gün bekledikten sonra çıkarılıp suda durulanacak ve etrafı kuru vermikulat ile sarılacak.
18. Vermikulatın kurumaması lazım bunun için ilk yarım saatte bir sprey ile ıslatılacak.
19. Bu işlem tamamlandıktan sonra vermikulata sarılı kek yavruluğa alınacak.
20. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk olarak kullanılabilir.
21. Yavruluğun sıcaklığı ? derece ve nem oranı %? Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak.
22. Bir iki haftaya kadar mantarlar çıkacak.
DoganGLC ve verdoque çok teşekkür ederim
bugün malzemelerin siparişini verdim, akşam da glove box yapmayı deneyeceğim.
İlerledikçe gelişmeleri paylaşırım
1) Kabukları soyulan üç patates haşlandı. Haşlandıkları suyun içinde 2 gün bekletildi. süzüldü.
2) Bu suya iki tatlı kaşığı agar tozu ve bir tatlı kaşığı şeker eklendi.
3) İki kavanoza koyularak (tencerenin boyuna uygun şişe bulamadım) düdüklüde sterilize edildi.
4) Patates dekstroz agar kavanozlardan şırınga ile çekilerek petri kaplarına dolduruldu. Soğumaya bırakıldı.
5) Shitake ve İstiridye mantarları el ile ikiye ayrılıp sap ve şapkanın birleştiği yerlerden örnek alındı.
6) Bu örnekler daha önceden alkol ile sterilize edilmiş çay tabaklarına koyulup eldiven kutusunun içine yerleştirildi.
7) Örnekler eldiven kutusunun içinde PDA dolu petri kaplarına transfer edildi.
8) Kaplar bir dondurma kutusunda çekmeceye koyuldu.
9) 3 gün bekledikten sonra kontrol ettiğimde örneklerde hiçbir değişiklik yoktu.
Hiç misel yayılması olmadı. Nerede hata yapmış olabilirim?
Bunun yanında düdüklüde kaynattığım kartonlar arasına istiridye mantarının köklerinden alarak koymuştum. Bu deneme şimdilik başarılı olacak gibi gözüküyor.
verdoque
21-09-2016, 16:40
Doku örneği alındığında gelişmesi daha uzun süre alıyor. Dokunun besi ortamına alışması, adapte olması gerekiyor. Sonraki transferlerde daha hızlı gelişiyor.
Bu süreçte kirlenme belirtilerini gözleyin, agar üzerinde bulanık oluşumlar bakteriyel, renkli yuvarlak kümelenmeler küfü gösterir. Küflü petrileri çok mecbur kalmadıkça açmayın, sporlar ortama yayılabilir.
Bir de mantarları açar açmaz ateşte sterilize edilmiş bir bıçak ya da neşteri transfer yapılacak petride çok hızlıca söndürüp örnekleri hızlıca alıp petriye aktarmak gerekiyor. Örnekleri eldiven kutusu dışında alıp bir de uzun süre beklettiğiniz için kirlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Bütün işlemleri eldiven kutusu içinde yapmalısınız. Ben eldiven kutusunu pratik bulmadığım ve içerdeki alkol konsantrasyonundan alev kaynağı kullanmak riskli olduğu için transferleri açıkta yapıyorum. Ama öncesinde çamaşır suyuyla temizlik yapıp odayı kapatarak birkaç saat havadaki partiküllerin inmesini bekliyorum. Duş almış, temiz kıyafetler giymiş ve bone takmış olarak transferleri hızlıca hallediyorum.
Şu kanaldaki videolarla hatalarımı düzeltip başarılı transferler yapabilmiştim:
https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos
Mantar dokusu kopyalama:
https://www.youtube.com/watch?v=mM1waH5Reks
1) Kabukları soyulan üç patates haşlandı. Haşlandıkları suyun içinde 2 gün bekletildi. süzüldü.
2) Bu suya iki tatlı kaşığı agar tozu ve bir tatlı kaşığı şeker eklendi.
3) İki kavanoza koyularak (tencerenin boyuna uygun şişe bulamadım) düdüklüde sterilize edildi.
4) Patates dekstroz agar kavanozlardan şırınga ile çekilerek petri kaplarına dolduruldu. Soğumaya bırakıldı.
5) Shitake ve İstiridye mantarları el ile ikiye ayrılıp sap ve şapkanın birleştiği yerlerden örnek alındı.
6) Bu örnekler daha önceden alkol ile sterilize edilmiş çay tabaklarına koyulup eldiven kutusunun içine yerleştirildi.
7) Örnekler eldiven kutusunun içinde PDA dolu petri kaplarına transfer edildi.
8) Kaplar bir dondurma kutusunda çekmeceye koyuldu.
9) 3 gün bekledikten sonra kontrol ettiğimde örneklerde hiçbir değişiklik yoktu.
Hiç misel yayılması olmadı. Nerede hata yapmış olabilirim?
Bunun yanında düdüklüde kaynattığım kartonlar arasına istiridye mantarının köklerinden alarak koymuştum. Bu deneme şimdilik başarılı olacak gibi gözüküyor.
Verdoque, Sorunlardan bir tanesi benim mantardan örnek alırken kullandığım pensi alkol ile sterilize etmiş olmam olabilir mi? Sanırım özellikle ateş ile sterilize edilmesinin bir sebebi var :)
Bazı kaplarda bulanıklaşma olmuş dediğiniz gibi, kontamine olduğundan şüphelendiklerimi ortamdan çıkardım.
Video için de teşekkür ederim. Daha önceden görmüştüm ama daha dikkatli izleyeceğim.
Doku_Kültürcü
22-09-2016, 15:25
Verdoque, Sorunlardan bir tanesi benim mantardan örnek alırken kullandığım pensi alkol ile sterilize etmiş olmam olabilir mi? Sanırım özellikle ateş ile sterilize edilmesinin bir sebebi var :)
Bazı kaplarda bulanıklaşma olmuş dediğiniz gibi, kontamine olduğundan şüphelendiklerimi ortamdan çıkardım.
Alevde çalışmak zor, özellikle ticari üretim yapıyorsanız (tam anlamıyla işkence ). Yüksek lisansımı Agaricus bisporus miseli üretimi üzerine yapmıştım. Tez bitiminde bir laboratuvar kurduk. İlk başta HEPA filtreli bir aktarma kabinimiz yoktu. Bunzen bek alevinde çalışıyorduk. Sonrasında HEPA filtreli bir kabin yaptırdık. Çelik malzemeden üretilmişti ve aşırı ağırdı. Laboratuvarı, yabancı firmaların piyasaya girmeleri sonucu fiyatları aşırı düşürmeleri nedeniyle kapattık. Evimde, bitki doku kültürü yapmak için kullandığım HEPA filtreli bir kabin kullanıyorum. Size de tavsiye ederim. Kabini kendiniz yapabilirsiniz. Cam, pleksiglas veya formika kaplı ahşaptan yapılabilir. HC-H14-AL-305x305x125-FB Aluminyum Kasalı HEPA Filtre modeli (etkinlik yüzdesi 99,999) Ulpatek Filtre Ticaret Sanayi A.Ş (http://www.ulpatek.com/) sitesinde 2010 yılında 53EUR fiyata satılıyordu. Ön filitre olarak Sinbo hava temizleyicinin HEPA filtresi ( %99,95 etkinliğe sahip) 85 TL'ye SINBO SAP 5503 Hava Temizleyici Hepa Filtresi - Süpürgemarket (http://www.supurgemarket.com/sinbo-sap-5503-hava-temizleyici-hepa-filtresi-p-24942.html) satılıyor. Motor, Baçevan marka salyangoz motor BAHÇIVAN Havalandırma Fanları & Elektrik Motorları (http://www.bahcivanmotor.com.tr/tr/detay/43/plastik-govdeli-salyangoz-fan-siyah/37/plastik-govdeli-salyangoz-fan-siyah.html) 120TL. (şu anki fiyatını bilmiyorum). http://www.agaclar.net/forum/1439938-post125.htm bağlantısında sitemin yapılmış halini görebilirsiniz. Filtreler pahalı gelebilir. O zaman, Sinbo havalandırma cihazı için üretilmiş filtreden alıp, ana filitre olarak kullanmak, ön filitre olarak ise piyasada metre olarak satılan sarı temizlik bezinden kuracağınız filitre sistemi yapabilirsiniz. Ancak bu sizi oldukça uğraştıracaktır. Kolay gelsin....
suplilumas
22-09-2016, 15:46
Merhaba, forumu baştan sona keyifle okudum. Harika bir kaynak oluşturmuşsunuz.
Özellikle Sn. suplilumas hobi olarak ilgilendiğiniz bu konudaki bilgi dağarcığınız hayrete düşürdü beni :)
Bir o kadar da cömertçe paylaşmışsınız bilgilerinizi ve zamanınızı
Ben henüz deneme aşamasına geçmedim. Öncelikle sizlerin bilgilerinizden ve denemelerinizden faydalanmayı tercih ettim. Birçok aşamayı evde yaptığımı gözümde canlandırabiliyorum.
Ancak kafama oturmayan iki şey var;
1) Kompost malzemesinin sterilize edilmesi; o kadar samanı nerede kaynatıp, nerede soğutabilirim, bunun pratik bir yolu var mıdır?
Herhangi bir mutfakta bulunan tencerelerle ve mutfak ocağı ile bu mümkün müdür?
2)Cam kavanozda çay posasından veya filtre kahve artığından ürettiğimiz keki parçalamadan çıkardıktan sonra vermikulat ile beslememiz yeterli mi oluyor? bu keki komposta karıştırmamıza gerek kalmıyor mu? Eğer böyle ise bu yöntem ev şartlarında yapılacak üretim için daha pratiktir diyebilir miyiz?
1 Ben banyo küvetini sıcak su doldurup sapları orada bir kaç kez sıvı sabun ile yıkadıktan ve duruladıktan sonra bir kaç saat sıcak suda o şekilde bekletip sonra süzüyorum. Benim için en kolay yol bu az hazırlayacaksam düdüklüde hallediyorum.
2 O kekin kendisi kompost zaten o yüzden başka bir şeye katmanıza gerek kalmıyor. Sadece suda bekletmeniz yeterli.
suplilumas
22-09-2016, 15:54
Ateş ile yapılmasının nedeni kolay ve garantili olması. Kor olmuş metal kolay kolay kontamine olmaz. Ayrıca her parça örnekte aynı işlemi yapmanız gerekiyor ve alkol ile o kadar vaktiniz yok. Örneğin 10 petri kabı hazırladınız ve her kaba benim yaptığım gibi üç ayrı örnek alacaksınız. 30 kez alkol ile bıçağınızı steril etmeniz gerekiyor.
Bulanık olanlar bakteri sanırım. İlk miseliniz ıslah olmadığından miseli yıldız halinde göremeniz biraz uzun sürebilir. Petriyi ışığa tutup alttan bakın altan bakınca daha net görebiliyorsunuz miseli. Yazdıklarınızda bir hata göremedim bir kaç gün daha bekleyip bir gelişme göremezseniz yeniden deneyin olacaktır.
verdoque
23-09-2016, 14:33
Pes etmeyin, ilk seferde başarılı olmak çok düşük ihtimal :rolleyes:
Aslında o kirlenmiş petrileri de gözlemlemeye devam edin, çok öğretici oluyor :D Benim ilk denememde tüm petrilerde kirlilik olunca az kirli bir tanesinden miseli izole etmeyi denemiştim sonunda başarmıştım. Mantar doğadan toplanmıştı ve örneği kaybetmek istememiştim. ;)
Kontamine olursa cok belirgin olur. Nemdir bugulanmistir muhtemelen o. Resim olsa daha iyi anlasilabilir.
king2016
07-10-2016, 11:21
mantarlar son derece lezzetli ürünlerdir, ancak iyi bir araştırma gerekir...
Sayın cree, kullanacağınız ekipmanı alkole batırdıktan sonra yakmak ve alkol tamamen yanana kadar bekleyip, sonra kullanmak mikrobiyoloji laboratuvarlarında kullanılan bir teknik. ufak bir ispirto lambası alarak rahatlıkla uygulayabilirsiniz. aşağıdaki linkte 14 lira gibi bir fiyata satılıyor;
ALKOL LAMBASI - İSPİRTO OCAĞI (http://www.medikallab.com/ALKOL-LAMBASI-ISPIRTO-OCAGI,PR-619.html)
Kendi kullanımım için HEPA filtreli bir kabin yapmayı düşünürken de aşağıdaki dizaynlara denk geldim, sayın Doku_Kültürcü nün inşa ettiği kabinden daha basit dizaynları olduğu için gelecekte kendi kabinini inşa etmek isteyenler için bir referans olması açısından burada paylaşmayı uygun gördüm. Bütün resimler Paul Stamets'in 2000 baskısı Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms kitabından.
http://i.hizliresim.com/aXZjkO.png
http://i.hizliresim.com/2j0yDv.png
Stamets'in kendi kullandığı kabin sistemi bu fotoğraflarda görülebilir. Aslında kabin demek biraz abartı, sadece filtre ve salyangoz fanlardan oluşuyor. Stamets kendi üretimi agarları bile bu sistemin önünde döktüğüne göre efektif olduğunu düşünüyorum.
http://i.hizliresim.com/E31bXn.png
http://i.hizliresim.com/nEqkzl.png
Buldugum bazi agar tariflerini buraya eklemek istiyorum.
All media have a near-neutral pH and should be sterilized for twenty to thirty minutes at 15 psi pressure.
500 ml of medium will pour around 20 petri dishes. Using a different medium from time to time will prevent the culture getting used to one medium.
Malt Extract Agar (MEA)
10 grams light malt extract
9 grams agar agar
500 ml potable or distilled water
Potato Dextrose (Yeast-extract) Agar (PD(Y)A)
broth from boiling 150 grams sliced potatoes
in 500ml water for 30 minutes(add water to 500ml)
(You can use 5 g of instant potato flakes instead)
9 g agar agar
7 grams dextrose( = glucose, or 10 ml honey or corn syrup )
1 gram brewers yeast or yeast-extract (optional)
Amaranth Soy Agar
20 grams amaranth flour
20 grams soy flour
9 grams agar agar
EntheoGenesis No.442
10 grams amaranth flour
10 grams brown rice flour
10 grams potato flour
10 grams soy flour
2 grams malted barley
9 grams agar agar
Oatmeal Neopeptone Agar
40 grams oatmeal or oat flour
2 grams neopeptone (optional)
9 grams agar agar
Modified Sabouraud's Medium
25 grams barley flour
5 grams dextrose
2 grams neopeptone (optional)
1 gram yeast extract
9 grams agar agar
Cornmeal Dextrose Agar
25 grams yellow cornmeal
3 grams dextrose
9 grams agar agar
Barley Malt Extract Agar
40 grams barley flour
2 grams malt extract
1 gram yeast extract (optional)
9 grams agar agar
Dr. Pollock's Modified Agar
10 grams dried dog food (ground to flour)
10 grams amaranth flour
2 grams dextrose or malt extract
9 grams agar agar
All recipes call for 500ml distilled water for 1/2 liter agar.
If you use water from the tap make sure to boil it first to get rid of the chlorine. The chlorine in tap water much like the food preservatives mentioned earlier is also not good for your cultures.
For 1 liter recipes double the agar, double the nutrients, i.e. 20 grams agar, 20 grams nutrient source.
LMEA (Light Malt Extract Agar)
10 grams light malt extract
10 grams agar agar
MYA (Malt Yeast Agar)
2 grams brewers yeast
10 grams malt extract
10 grams agar agar
DFA (dog food agar)
Boil 1/2 cup dry dog food in 500ml water. Strain the solution and add 10 grams agar powder.
OVA (ovaltine agar)
10 grams ovaltine
10 grams agar agar
FFA (fish food agar)
10 grams fish food flakes
10 grams agar agar
RFA (rabbit food agar)
10 grams rabbit food pellets
10 grams agar agar
PDA (potato dextrose agar)
Take 300 grams of potatoes. Cut them and boil them in 1/2 gallon H2O for 30 minutes on a simmer. The liquid will reduce to ~ 1 litre in that amount of time.
Take the liquid and strain it out. The starches in the liquid are what you need so toss the potatoes out or make a snack with them, :)
Use 500 ml of the potato water as the H2O source w/
10 grams Dextrose
10 grams agar agar
Pleurotus ostreatus
Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA), Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA), Oatmeal Yeast Agar (OMYA), or Dogfood Agar (DFA). Optimal growth seen at pH 5.5-6.5.
Pleurotus eryngii
Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA) or Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA).
Arkadaşlar herkese merhaba. İlk denememi yaptım 3 gün oluyor.
2 gün normaldi ama bugün deliklerden turuncu küf benzeri minik oluşumlar mantarcıklar çıkmaya başladı.
2 adet küçük kompost poşeti var karton kutuda duruyorlar. 2. güne kadar yanlarında 2 adette su kabı vardı nem alsın diye ama yanlış yaptım galiba. Posetin iç yüzeyinde çok yerde minik su damlacıkları vardı. Bugün çıkarrtım su kaplarını.
Hijyen kounusuna başlangıçtan posetlemeye kadar çok dikkat etmiştim ama 2 günlük süreçte dezenfekte etmeyi unuttuğum ellerimle ara ara kontrol ettim.
Ortam sıcaklığı 24 26 arası değişiyordu.
Şimdi benim merak ettiğim bu turuncu küfler nasıl oluştu. Ellerimden geçmiş olabilirmi yoksa nem **** sıcaklık yüksekmi geldi acaba.
Şimdi poşetleri balkona aldım 20 derece duruyorlar, bir ihtimal düşük sıcaklıkta turuncu küfler büyümeyi durdurur diye.
Yeni bir deneme yapmak istiyorum nelere dikkat etmem gerek.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler
verdoque
11-11-2016, 13:47
Kompost malzemesi olarak ne kullandınız? Miseli nereden temin ettiniz, nasıl muhafaza ettiniz? Kompostu hangi yöntemle hazırladınız? Bu soruları cevaplarsanız sorunun kaynağını daha kolay tespit edebiliriz.
Arkadaşlar herkese merhaba. İlk denememi yaptım 3 gün oluyor.
2 gün normaldi ama bugün deliklerden turuncu küf benzeri minik oluşumlar mantarcıklar çıkmaya başladı.
2 adet küçük kompost poşeti var karton kutuda duruyorlar. 2. güne kadar yanlarında 2 adette su kabı vardı nem alsın diye ama yanlış yaptım galiba. Posetin iç yüzeyinde çok yerde minik su damlacıkları vardı. Bugün çıkarrtım su kaplarını.
Hijyen kounusuna başlangıçtan posetlemeye kadar çok dikkat etmiştim ama 2 günlük süreçte dezenfekte etmeyi unuttuğum ellerimle ara ara kontrol ettim.
Ortam sıcaklığı 24 26 arası değişiyordu.
Şimdi benim merak ettiğim bu turuncu küfler nasıl oluştu. Ellerimden geçmiş olabilirmi yoksa nem **** sıcaklık yüksekmi geldi acaba.
Şimdi poşetleri balkona aldım 20 derece duruyorlar, bir ihtimal düşük sıcaklıkta turuncu küfler büyümeyi durdurur diye.
Yeni bir deneme yapmak istiyorum nelere dikkat etmem gerek.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler
Kompost malzemesi olarak ne kullandınız? Miseli nereden temin ettiniz, nasıl muhafaza ettiniz? Kompostu hangi yöntemle hazırladınız? Bu soruları cevaplarsanız sorunun kaynağını daha kolay tespit edebiliriz.
Tohumları 1 kg olarak gittigidiyor mağazasından bir satıcıdan aldım adını hatırlamıyorum. 15 gündür dolapta sebzeliğin üst rafında bekliyor.
Malzeme olarak sadece boş araziden topladığım samana çok benzeyen otlardan kullandım. Talaş yok.
Bu samanları 1 saat civarı tencerede 90 derecede beklettim. Sterilizasyon bu şekilde. Steril ettiğim naylon üstünde karışımları tamamladım. Kepeğide yarım saat kaynattım. Az alçı az kireç ve bolca tohumla (tohum %5 den fazladır) hepsini karıştırdım. Sonra iki küçük buzdolabı poşetine doldurdum bunları. Poseti bağladıktan sonra kolanyayla etrafını şöyle bir temizledim. Sonra karton kutunun içine koydum o şekilde. Yanlarındada su kapları vardı.
Ucunu yaktığım ve kolonyaladığım bir çiviylr 15 20 delik açtım. Tüm bu işlemler arasında ellerimi ara ara kolanyaladım.
Bir ekleme daha yapayım kullandığım kutu 80x50 ebatlarında dikdörtgen bir kutu. Bunun hava alacak hiçbir yeri yok içerideki hava yetersiz gelmiş olabilirmi.
turuncular garip, normalde pek rastlanan bir kontaminasyon değil. belki kullandığınız otlar çimlendi **** alakasız bi yabani spor karıştı otlardan
resimden pek anlaşılmıyo ama siyah kısımlar çok uzak ihtimal olmakla beraber ergot mantarı akla getiriyo . çok zehirlidir. bence bu turu öğrenmeye sayıp imha etmenizde fayda var
verdoque
14-11-2016, 08:55
Ya kaynatma yeterli gelmemiş ya da misellerde kontaminasyon varmış. Bence yüksek ihtimalle miselden kaynaklanıyor.
İnternette küçük miktarda misel satan satıcılar büyük firmalardan aldıkları paketleri bölerek ya da petride kopyalayarak satıyorlar. Laboratuar ortamında bölünmemiş, üretilmemiş miselde de kontaminasyon riski yüksek. Sonraki sefer gittigidiyor'dan ürün aldığınız satıcının güvenilir satıcı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim.
Tohumları 1 kg olarak gittigidiyor mağazasından bir satıcıdan aldım adını hatırlamıyorum. 15 gündür dolapta sebzeliğin üst rafında bekliyor.
Malzeme olarak sadece boş araziden topladığım samana çok benzeyen otlardan kullandım. Talaş yok.
Bu samanları 1 saat civarı tencerede 90 derecede beklettim. Sterilizasyon bu şekilde. Steril ettiğim naylon üstünde karışımları tamamladım. Kepeğide yarım saat kaynattım. Az alçı az kireç ve bolca tohumla (tohum %5 den fazladır) hepsini karıştırdım. Sonra iki küçük buzdolabı poşetine doldurdum bunları. Poseti bağladıktan sonra kolanyayla etrafını şöyle bir temizledim. Sonra karton kutunun içine koydum o şekilde. Yanlarındada su kapları vardı.
Ucunu yaktığım ve kolonyaladığım bir çiviylr 15 20 delik açtım. Tüm bu işlemler arasında ellerimi ara ara kolanyaladım.
Bir ekleme daha yapayım kullandığım kutu 80x50 ebatlarında dikdörtgen bir kutu. Bunun hava alacak hiçbir yeri yok içerideki hava yetersiz gelmiş olabilirmi.
suplilumas
14-11-2016, 11:12
@Paçenka
Torbanda otların yeşil renginden başka bir gariplik görmüyorum. Turunculuk misellerde oluşur normaldir. Kurutulmamış ot kullandıysan sorun yaşayabilirsin onun haricinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Bekle bir süre daha. Başarılar.
turuncular garip, normalde pek rastlanan bir kontaminasyon değil. belki kullandığınız otlar çimlendi **** alakasız bi yabani spor karıştı otlardan
resimden pek anlaşılmıyo ama siyah kısımlar çok uzak ihtimal olmakla beraber ergot mantarı akla getiriyo . çok zehirlidir. bence bu turu öğrenmeye sayıp imha etmenizde fayda var
O görünen siyahlar sap halinde ot dışarı çıkmış ışık ters vurmuş galiba öyle siyah görünüyor. Onlarda bir sorun yok ama otlar yabani olduğu için olabilir o ihtimal var. Şimdi biraz daha farklı yerlerden topladığım benzer otlardan bir deneme daha yaptım sterilizasyon işlemini biraz daha değiştirerek. Ondada az şekilde oldu turuncular bugün 4. gün ama beyazlar daha çok umudum var bundan. Tek bir noktadada yeşil küf yakaladım temizledim.
Teşekkürler cevavp için.
Ya kaynatma yeterli gelmemiş ya da misellerde kontaminasyon varmış. Bence yüksek ihtimalle miselden kaynaklanıyor.
İnternette küçük miktarda misel satan satıcılar büyük firmalardan aldıkları paketleri bölerek ya da petride kopyalayarak satıyorlar. Laboratuar ortamında bölünmemiş, üretilmemiş miselde de kontaminasyon riski yüksek. Sonraki sefer gittigidiyor'dan ürün aldığınız satıcının güvenilir satıcı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim.
Evet sterilizasyondan olma ihtimali vardır ne kadar dikkat ettim desemde ellerimde eldiven yoktu ve ağzımda açıktı ve bütün işlemleri kolonyayla yapmıştım. Ama misel olayı benide düşündürdü şimdiki denememde.
Bu sefer sabunla ılık suda yıkayıp 3- 4 defa duruladıktan sonra yine ocakta 80-90 derecede yarım saat tuttum bu sefer samanları. Kepeği aynı şekilde yarım saat kaynattım. Bunlara yine alçı ve kepek ekledim ama bu sefer tohumları 5 santimetre saman üstüne tohum sonra yine saman olacak şekilde yaptım.
Eldiven ve ağzıma tülbent geçirerek çalıştım bu sefer.
Samanı serdiğim yeri çamaşır suyu eklediğim suyla güzelce sildim. Eldivenleri işlem aralarında poşetlemede, alçı kireç katımında her işlemden önce çamaşırlı suyla ovaladım ve ıslak m3ndille sildim. Yani bu sefer kontamine riskini baya azalttım.
3. Gün poşetin alt kısmında yine deliklerde turuncular oluştu. Temizledim bir kısmını ama beyazlaşma daha çok bu poşet kurtulacak gibi sanki.
Tek yanlışım aynı kutuyu kullandım ama içini her tarafını çamaşırlı suyla çok özenerek silmiştim ve kompostu yine çamaşır suyuyla sildiğim naylonun üstüne yerleştirdim kutu içinde. Acaba turuncuları gene kutudanmı kaptı.
Miselleri en pratik nasıl test ederim onlarda sorun varmı yokmu diye?
@Paçenka
Torbanda otların yeşil renginden başka bir gariplik görmüyorum. Turunculuk misellerde oluşur normaldir. Kurutulmamış ot kullandıysan sorun yaşayabilirsin onun haricinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Bekle bir süre daha. Başarılar.
Teşekkürler cevap için. O yeşillikler fotoğraftan kaynaklanıyor galiba. Aslında otlar baya kuruydu topladığımda. Sarı sarıydı yani. Bu turuncular çok parlak ve bir iki yerinde hatta küçük mantar gibi olmuştu. Ama zaten bu iki poşeti balkona attım tamamen turuncu olmuş poseşler ve gündüz ışığını alıyor sıcaklıkta gündüz 18 20 derece gecede dahada düşüuordur sıcaklık bakalım ne olacak.
Arkadaşlar yeşil küflerede rastladım bugün 1-2 tane ve turuncularda giderek artıyor bu poşette zayi oldu anlaşılan.
Yeşil küfler tohumun kendisi yeşile dönüyor ilk başta. Buna tohum hastadır diyebilirmiyiz aynı şekilde 3 farklı oluşum yakaladım. Saman ve misellerden ziyade tohumun kendi yeşilleşiyor.
Bu arada miseller kışlık sormuştum satıcıya. Oda sıcaklığımda maksimum 25 derece. 22 -23 oluyordur geceleri.
Kafama birşey daha takıldı. Kepeği yarım saat kaynatıyorum ama bulamaç gibi oluyor, mecburen o şekilde koyuyorum samana ve karıştırıyorum. Bir sorun teşkil edermi bu işlem.
suplilumas
16-11-2016, 16:39
@Paçenka
Yeşil küf gördüğün poşetleri imha et ne kadar küçük olursa olsun fark etmez tüm her yere yayılacaktır. Ayrıca ortama spor bırakması sonraki işlemlerinde büyük bir sorun olacaktır.
Ot konusuna da ise toplamak yerine saman ya da sap bulup direk onları steril edip onlarda deneme yapman daha verimli olacaktır. Topladığın bütün otlar miselin yiyeceği tür ot değildir. Tahıl samanı ile çim ayrı etkiye sahiptirler. Birinde misel gelişir diğerinde ya gelişmez ya da çok yavaş gelişir. Kediyi otla beslemeye çalışmak gibi yani her tür kendi besinini tüketir kendi ortamında gelişir. Ayrıca misel sarılmış tahılı sanırım poşetten çıkarıyorsun açtığında kontamine olur bir kez kapattığın poşeti bir daha açma.
Tamam anladım. Bir dahaki sefere o zaman saman alıp, kaliteli misel bulup denemelere o şekilde devam edecem. Vaz geçmek yok
teşekkürler tekrardan
Bende evde spor aşılama üzerine denemelere başladım. Hadi hayırlısı :)
Not:
Aşılanan mantar istiridye mantarı,
Kavanozların içindeki yemlik buğday,
Kavanoz kapaklarında delik açılmış olup içinde elyaf var,
Sterilizasyon düdüklü tencerede gerçekleştirildi.
hkeskinbas
17-11-2016, 15:49
Arkadaşlar selam. Mantar konusunda burada yazılanları ve verilen linklerdeki sayfaları okumadan önce neredeyse hiç bilgim yoktu. Şuan ne biliyorsam tamamen burada okuduklarım kadar bilgim var. Verilen bilgiler için herkese çok teşekkürederim. Kafama takılan bazı sorular var, cevaplayan olursa çok memnun olurum.
1-Pastorizasyon mu? Sterilizasyon mu? Aslında ikisi de genel manada aynı amaca yönelik farklı işlemler. Pastorizasyon genellikle yüksek ısıda bozulan bazı gıdalar için uygulanan 60 – 70 C derece de yapılan bir işlem. Kompost hazırlarken kompost malzemesini geçmiş yazılarda anlatılan şekillerde sıcak su buharı gibi yöntemlerde yapmaktaki maksat kompost malzemesinin yapısının bozulmaması içinmidir? Yoksa 121 derecede otoklav yönteminin herkesin kolaylıkla yapamayacağı nedeniylemidir? Yani ben kompost malzemesini otoklavda steril etsem sorun olurmu?
2- Yüksek sıcaklıklarda yapılan pastorizasyon da yeşil küf oluşma riskinin yüksek olduğu tarzında bir mesaj vardı bunun mantığını kavrayamadım bu konuda bilgisi olan varsa biraz detaylı açıklayabilr mi.
3-Elimde otoklava dayanıklı poşetler var. Kompostu bu poşetlerde hazırlayıp otoklavda steril etsem. Mantar miselini petride hazırladıktan sonra steril sıvı besiyerine ya da steril su içine alsam ve bir enjektör ile direk komposta enjekte etsem başarı şansım olur mu?
4-Miseli petride geliştiriken petri 25 C derecede etüvde karanlıkta durması mı iyi yoksa oda ısısında aydınlık ya da karaklıkta durması mı iyi? Ya da daha uygun bir ortam mı lazım?
5-Anladığım kadarıyla mantarı ortadan ikiye ayırdığımızda normal şartlarda mantarın içi sterildir değil mi?
6-Kompost malzemesi olarak gazete, kitap, dergi vs. olabileceği yazıyor. Amacımız doğal üretim olduğu için bir şeyi merak ediyorum. Bu malzemelerdeki yazılar ve resimlerin mürekkepleri, boyaları mantara geçer mi? Gerçi saman, talaş gibi diğer malzemeler ne kadar doğal, bu da düşündürücü bir şey. Yok sa bu sorum çok mu paranoya bir soru
Bu konulardaki forum sayfalarını neredeyse tamamını okudum. Eğer yazdığım soruların cevabı yazıldıysa ve ben göremediysem lütfen kusura bakmayın aynı soruyu tekrar sorarak forumda kalabalık etsin istemem. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Cumhur Tonba
17-11-2016, 19:00
Ne harika bir sayfa.
Burada bilgi veren tüm arkadaşlara çok çok teşekkürler.
Karşı komşumuz 115 m2 lik bir sera kurdu. Genç Çiftçi projesinden.
Bu nedenle bu sayfayı bir ziyaret edeyim dedim.
Hepinize selamlar, saygılar.
Sn hkeskinbas bildiklerimi cevaplayayim.
1-otoklav her zaman tercih sebebidir.
3- yurtdisinda profesyonel ureticiler bu anlattiginiz yontemi kullanir diye okudum.
4- oda sicakligi yeterli diye biliyorum. Mantar uzmanlarinin mantarin yetismesinin her evresinde isigin katkisi olacagini soyledigini okumustum.
5- mantari elinizle ikiye kirdiginizda icinde degmediginiz kismi sterildir, doku kulturu yapacaksaniz bu dokuyu kullanirsiniz.
6- yurtdisinda gazete murekkebi ucuz oldugundan dolayi cok buyuk bir siklikla soya bazli boyalardan yapiliyor diye biliyorum, bu durumda mantari besleyecektir, ve size de zarari olmaz, ancak turkiyede ne kullaniliyor bilmiyorum. Gazeteleri suya basip boyalarini akittiktan sonra kullanabilirsiniz.
verdoque
18-11-2016, 14:29
1- Pastorizasyonda bazı faydalı bakteriler kompostta yaşamaya devam ettiği için kontaminasyona daha dayanıklı bir ortam oluşuyor. Saman üzerinde istiridye mantarı üretmek için pastörizasyon yeterli. Ama örneğin talaş, kepek gibi malzemelerde sterilizasyon öneriliyor, sebebini bilmiyorum. (Kaynak: Paul Stamets) P. Eryngii gibi gelişim hızı daha yavaş olan türlerde de sterilizasyon tavsiye ediliyor. Elinizin altında otoklav varsa ve bu iş için çalıştırmak masraflı olmuyorsa sterilizasyonla yapabilirsiniz. Pastörizasyon daha az enerji ile yapılabildiği ve daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor diye düşünüyorum.
3- Sıvı misel kültürü kullanılan bir yöntem, nasıl yapacağınızı biliyorsanız yapabilirsiniz. Kompostta daha iyi yayıldığı için daha iyi bile olabilir.
4- 25 derece karanlık derim.
5- Mantar taze ise içinin steril olduğunu kabul ediyoruz. Çürümeye başlamış bir mantarın içinden sağlam doku bulmak zor olabilir.
6- Ben olsam üzerinde mürekkep olan herhangi bir malzeme kullanmazdım. Kullandığınız komposttaki tüm kimyasallar mantara geçebilir. Örneğin pamuk telefinde üretilen mantar bile bence çok riskli. Çünkü pamuk gıda olarak tüketilmediği için kullanılan zirai ilaçların izin verilen sınırları çok daha yüksektir diye düşünüyorum. Çay-kahve posası, fındık-fıstık kabukları gibi atıkları değerlendirmek daha uygun olur.
Arkadaşlar selam. Mantar konusunda burada yazılanları ve verilen linklerdeki sayfaları okumadan önce neredeyse hiç bilgim yoktu. Şuan ne biliyorsam tamamen burada okuduklarım kadar bilgim var. Verilen bilgiler için herkese çok teşekkürederim. Kafama takılan bazı sorular var, cevaplayan olursa çok memnun olurum.
1-Pastorizasyon mu? Sterilizasyon mu? Aslında ikisi de genel manada aynı amaca yönelik farklı işlemler. Pastorizasyon genellikle yüksek ısıda bozulan bazı gıdalar için uygulanan 60 – 70 C derece de yapılan bir işlem. Kompost hazırlarken kompost malzemesini geçmiş yazılarda anlatılan şekillerde sıcak su buharı gibi yöntemlerde yapmaktaki maksat kompost malzemesinin yapısının bozulmaması içinmidir? Yoksa 121 derecede otoklav yönteminin herkesin kolaylıkla yapamayacağı nedeniylemidir? Yani ben kompost malzemesini otoklavda steril etsem sorun olurmu?
2- Yüksek sıcaklıklarda yapılan pastorizasyon da yeşil küf oluşma riskinin yüksek olduğu tarzında bir mesaj vardı bunun mantığını kavrayamadım bu konuda bilgisi olan varsa biraz detaylı açıklayabilr mi.
3-Elimde otoklava dayanıklı poşetler var. Kompostu bu poşetlerde hazırlayıp otoklavda steril etsem. Mantar miselini petride hazırladıktan sonra steril sıvı besiyerine ya da steril su içine alsam ve bir enjektör ile direk komposta enjekte etsem başarı şansım olur mu?
4-Miseli petride geliştiriken petri 25 C derecede etüvde karanlıkta durması mı iyi yoksa oda ısısında aydınlık ya da karaklıkta durması mı iyi? Ya da daha uygun bir ortam mı lazım?
5-Anladığım kadarıyla mantarı ortadan ikiye ayırdığımızda normal şartlarda mantarın içi sterildir değil mi?
6-Kompost malzemesi olarak gazete, kitap, dergi vs. olabileceği yazıyor. Amacımız doğal üretim olduğu için bir şeyi merak ediyorum. Bu malzemelerdeki yazılar ve resimlerin mürekkepleri, boyaları mantara geçer mi? Gerçi saman, talaş gibi diğer malzemeler ne kadar doğal, bu da düşündürücü bir şey. Yok sa bu sorum çok mu paranoya bir soru
Bu konulardaki forum sayfalarını neredeyse tamamını okudum. Eğer yazdığım soruların cevabı yazıldıysa ve ben göremediysem lütfen kusura bakmayın aynı soruyu tekrar sorarak forumda kalabalık etsin istemem. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
suplilumas
18-11-2016, 15:36
@smnvrl
Devamlı sallayıp bir birinden mümkün olduğu kadar taneleri ayır. Yoksa aşılama yapman çok zor olur elle falan kırıp parçalaman gerekiyor o zamanda kontamine olma riski yükselir. Tabi eğer direk kek yapıp mantar almayı planlıyorsan sallayıp karıştırmana gerek yok. Bu mesajı okuduğunda iyice sallaman gerekiyor gördüğüm kadarı ile zaten yapışmışlar bir birlerine. Miselin parçalanmasından korkma kavanozu açmadıktan sonra hiç bir sorun yok.
suplilumas
18-11-2016, 15:58
@hkeskinbas
1 Sterilizasyonu ortamda hiç bir canlının olmaması olarak algılayıp ortamı mümkün olduğunca ekonomik yollarla buna uygun hale getirmeniz gerekiyor. Bu nedenle kimin için hangi yöntem ekonomikse onu daha çok tercih ediyor. Sonuç olarak aşılamayı yapacağınız ortamda hiç bir canlı kalmamalı. Bu sizin için hangi yolla eknomik ve daha kolay ise o yolu - yöntemi tecih edin. Gerisi pek fark etmiyor.
2 Öyle bir risk olacağını düşünmüyorum ama çok yüksek ısı kompostun içeriğini değişir ve bozar. Aşılama yaptıktan sonra misel üremeden bekleyip duran komposta bakeri ve yeşil küfün girip gelişmesi normaldir. Yüksek ısıda sorun yaşayanlar ya miseli aşılarken ısdan öldürmüşler ya da dediğim gibi besin değeri olmayan yere aşılamışlar sanırım.
3 Sıvı aşılama yapacaksanız misel değil spor aşılamanız daha doğru olur. Miseli daha önce aşılanmış tohumlardan dağıtmanız da daha kolay olur. Sonuçta her iki yöntem de çalışır ama bazı artı eksiler ile. Örneğin sporda aynı tür ve şekilde hızda mantar elde etmeniz imkansız olur. Misel aşılı tohumlarda ise bunu elde edersiniz ama aşılama yaparken risk alırsınız. Yine sizin için kolay ve ekonomik yol en uygunudur.
4 Oda ısısı da yaklaşık 25 derce civarında miselin gelişimi için karanlık daha iyidir. Işığı görmediğinden her yöne eşit yayılacaktır. Işık ise yönlendirme yapacağından bir tarafın hızlı bir tarafın yavaş ilerlemesine neden olacaktır.
5 Mantarı ikiye bölmediğinizde mantarın içi sterildir. Böldüğünüz an ortama göre değişir.
6 Mürekkep ve boya mantara geçmez ama başka kimyasallar ortamda bulunursa geçer. Gazate kağıdında misel gelişir ama kimyasal olarak üretilmiş boyanmış kağıtlarda gelişmez. O tip kağıtlardan zaten kompost yapmak mantıklı olmaz.
suplilumas izninizle size birkac sorum olacak
1. evde steril ortami nasil sagliyorsunuz?
2. mantar tohumu (grain spawn) hazirlarken kavanozlarda hava degisimi icin ne filtre kullaniyorsunuz?
3. eski mesajlarinizi karistirdim ancak goremedim, sizin urunlerinizin fotograflarini yukler misiniz acaba?
Arkadaşlar bana temiz tohum lazım. Elinde kullanmış ürün almış garantili tohum olan bir arkadaş bana ücreti karşılığında 1 kilo kadar gönderirse çok sevinirim. Denemelere devam.
Özel mesaj yoluyla ulaşablirsiniz
suplilumas
22-11-2016, 12:50
@Amanita
1 Eski yazılarımda ayrıntıları var ama plastik kutu içinde mutfakta yapacağım işleme göre mum, alkol, düdüklü tencere ve hazır steril petri gibi aletleri kullanarak streilizasyonu yapıyorum. ****** bu hepa filitreli bir ortam sağlamıyor ama genelde başarılı oluyor. Daha önce yazdığım gibi eğer clonlama yapacaksam her pertiye eşit aralıklarla en az 3 - 4 örnek alıyorum ve toplam 10 petri hazırlıyorum. En son aşamada 10 kap tek örnek yapıyorum.
2 Kapağa delik açıp elyaf filitre yapıyorum en kolay ve hızlı yöntem benim için bu.
3 Ben foruma çok fazla resim yüklemedim zaman alıyor. Sanırım bir kaç tane eski var ama emin de değilim bu forum mu başka bir yer mi diye. Daha önce çok fotoğraf çaldırdığımdan nete çok fazla açık fotoğraf yüklemiyorum. Yüklediklerimi de başka yerde kullanılmamaları için mutlaka yazı ile işaretliyorum. Az önce 4 resim yükledim yazıları yazıp içeriği silmek ayrı bir zaman aldı. Yükeleyince bir kaç kez hata mesajı aldım sonra ikisini yükledi diğer ikisinin boyutunu beğenmedi onları tekrardan küçültüm. Sonunda yükledim ama bu kadar uğraşa o resimleri sayfa sayfa yazı ile anlatmak daha kolay oluyor benim için. Ayırca ürünler demek yanış olur benim ürettiklerim bahçede domates yetiştirmek ile aynı türden bir üretim. Daha öncede bir kaç belirtim ben mantarlarla hobi olarak uğraşıyorum mesleğim değil. Alımını satışını falan yapmıyorum. Bazen yiyorum bazen sadece fotoğrafını çekmek yetiyor. Kütükte ve Torbada Mantar Denemesi bölümüne bakarsanız orada geçen yıl aşıladığım shitakelerin bir kaç gün önceki resimlerini görebilirsiniz.
tutuman_4
23-11-2016, 14:22
merhaba arkadaşlar mantar misel tohumunu temin ettim ekim yaptım kütüklere ve talaşa misel sarım aşamasında beyaz sarım yerine turuncu renkte bir sarım gerçekleşti 20. gün deyiz bunun nedeni nedir acaba yardımcı olabilirmisiniz konuyla ilgili satıcıyla görüştüm normal olduğunu beyaz sarım ardından gerçekleşeceğini söyledi de terettüt içerisindeyim.
Yabanci mantar ustadlarinin istiridye mantarinin zaman zaman turuncu renkli misel olusturabildigini ve turuncu renkli sivilar salgilayabildigini soyledigini okumustum, bazilari bu durumun miselin stres altinda oldugunu yani ideal sicalik, nem vs gibi parametrelerin yerine getirilemedigini soylese de tamamen normal bir durum oldugunu soyleyen mantar konusunda uzmanlar da gordum. Baska bir problem yoksa meyve aliminda turuncu renk bir problem teskil etmiyor gordugum kadariyla.
verdoque
24-11-2016, 13:35
Turuncu renk kontaminasyona bağlı küften dolayı olabilir. Miseldeki turunculuk genelde miseller iyice sardıktan sonra oluşan metabolik atıkların birikmesi şeklinde oluyor. Fotoğraf koyabilirseniz daha iyi yorum yapabiliriz.
merhaba arkadaşlar mantar misel tohumunu temin ettim ekim yaptım kütüklere ve talaşa misel sarım aşamasında beyaz sarım yerine turuncu renkte bir sarım gerçekleşti 20. gün deyiz bunun nedeni nedir acaba yardımcı olabilirmisiniz konuyla ilgili satıcıyla görüştüm normal olduğunu beyaz sarım ardından gerçekleşeceğini söyledi de terettüt içerisindeyim.
Turuncu renk kontaminasyona bağlı küften dolayı olabilir. Miseldeki turunculuk genelde miseller iyice sardıktan sonra oluşan metabolik atıkların birikmesi şeklinde oluyor. Fotoğraf koyabilirseniz daha iyi yorum yapabiliriz.
Evet aynı turuncu küfler bendede oldu. Bunlar tamamen sarmış beyaz miselin üzerinde oluşan belli belirsiz turuncu lekeler değil.
Deliklerden başlayarak bütün poşet bu küfle kaplanıyor. Hatta bazı deliklerde köpük gibi minik mantarcık şeklindede oluyor. Nettede fazla bir bilgi yok turuncu küf konusunda neden oluşur nasıl önlenir diye.
verdoque
25-11-2016, 12:50
Yayılan küf kontaminasyona bağlı. Kompostu dezenfekte ederken, doldururuken bulaşıyor olabilir, misel ya da ortam kaynaklı da olabilir. Adım adım yaptıklarınızı kontrol edin. Sonraki sefer ortamı tamamen dezenfekte etmeden tekrar kompost koymayın.
Deliklerden başlaması deldiğiniz aletin yeterince dezenfekte edilmediğini ya da ortamdan hava yoluyla küf bulaştığını düşündürüyor.
Evet aynı turuncu küfler bendede oldu. Bunlar tamamen sarmış beyaz miselin üzerinde oluşan belli belirsiz turuncu lekeler değil.
Deliklerden başlayarak bütün poşet bu küfle kaplanıyor. Hatta bazı deliklerde köpük gibi minik mantarcık şeklindede oluyor. Nettede fazla bir bilgi yok turuncu küf konusunda neden oluşur nasıl önlenir diye.
Yayılan küf kontaminasyona bağlı. Kompostu dezenfekte ederken, doldururuken bulaşıyor olabilir, misel ya da ortam kaynaklı da olabilir. Adım adım yaptıklarınızı kontrol edin. Sonraki sefer ortamı tamamen dezenfekte etmeden tekrar kompost koymayın.
Deliklerden başlaması deldiğiniz aletin yeterince dezenfekte edilmediğini ya da ortamdan hava yoluyla küf bulaştığını düşündürüyor.
Evet kullandığım çividen küçük bir ihtimal, yüksek orandada havadan kapmış olabilir. Karton kutuya koyuyordum belki kutudan kapıyordur. Kutu marketten almıştım içindekileri boşaltıp vermişti ordaki çalışan, temizdi baya ama tabi bu bakteriler kutuda yinede mevcut olabilir.
Bidahaki denememde kutuya değilde başka karanlık bir yer bulmaya çalışacam.
Samanıda biryerden temin edip hijyenede çok dikkat ederek deneyecem.
Bir ihtimal alçıyla kireci sonradan ekliyordum, belki ondanda olabilir kaynatırken ekleyecem bu sefer.
Yine turuncu küf oluşursa miselden kaynaklanıyor diyebiliriz galiba.
Bir sorum daha olacak hidrojen peroksit ilerde ticari anlamda kullanılınca sağlık açısından bir sıkıntısı olurmu? Kullanımı büyük ölçekte pahalı denmişti. Mesela şu an piyasada %50 içerikli 1 litre peroksit 10 lira. Bundan mesela 50 litre suya ne kadar koynak lazım? Sağlık açısından bir sıkıntı oluşturmazsa azıcık fazla maliyetle belki kaynatmaya göre tercih edilebilir. Zahmetide daha az olur hem.
yüksek orandada
Bidahaki
çalışacam
Samanıda
deneyecem
ekleyecem
koynak lazım
Zahmetide
hocam elinize afiyet turkcenin hakkini vermissiniz hakikaten.
kirmitli024
27-11-2016, 18:07
Arkadaşlar ilk istiridye mantar denemem hüsran ile sonuçlandı...Kompostu saman ve kepekten oluşan bir karşımı kaynatıp soğumasını ve süzülmesini bekleyerek yapmıştım...
Ama mantar poşetlerinde daha önce resimlerini atmıştım yine atarım tam bir sarım gerçekleşmedi..
Şimdi tekrar 2 denememi yapacağım...Bulunduğum bölgede bu işi analatacak üretici ne yazık ki yok olanda doğru dürüst anlatamıyor...
Şimdi saman+alçı+kireç ve phmetrede tedarik edip bu işi azda olsa çokta olsa başarmak istiyorum...
Sorunum şu kaç kg samana hangi oranda alçı ve kireç katmalıyım? yardımlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.
Lütfen bu işi gerçekten deneyerek yapanlar yorum yazarsa ben ve benim gibi girişimcilere ışık tutması son dileğim...
suplilumas
28-11-2016, 11:56
@Paçenka
Sarı oluşumların ve köpüklerin olduğu bölümlerde kötü koku da var mı? Kötü kokuyorsa ve sulanıyorsa bakeri bulaşmıştır değilse başka bir sporla kontamine olmuştur. Aldığınız miselde bir sorun olduğunu sanmıyorum sizin uygulamanız baştan sona doğru yanlış görünüyor bir çok noktada kontamine etmişsiniz zaten. Yeni denemelerinizde daha dikkatli olursanız sorunsuz üretirsiniz.
verdoque
28-11-2016, 13:28
Hidrojen peroksit havayla temas ettiğinde birkaç saat içinde suya dönüşüyor, bu yüzden mantar üretiminde kullanılmasında bence bir sakınca yok ama kullanılması gereken miktarlar ve konsantrasyonlar hakkında hiçbir fikrim yok.
Evet kullandığım çividen küçük bir ihtimal, yüksek orandada havadan kapmış olabilir. Karton kutuya koyuyordum belki kutudan kapıyordur. Kutu marketten almıştım içindekileri boşaltıp vermişti ordaki çalışan, temizdi baya ama tabi bu bakteriler kutuda yinede mevcut olabilir.
Bidahaki denememde kutuya değilde başka karanlık bir yer bulmaya çalışacam.
Samanıda biryerden temin edip hijyenede çok dikkat ederek deneyecem.
Bir ihtimal alçıyla kireci sonradan ekliyordum, belki ondanda olabilir kaynatırken ekleyecem bu sefer.
Yine turuncu küf oluşursa miselden kaynaklanıyor diyebiliriz galiba.
Bir sorum daha olacak hidrojen peroksit ilerde ticari anlamda kullanılınca sağlık açısından bir sıkıntısı olurmu? Kullanımı büyük ölçekte pahalı denmişti. Mesela şu an piyasada %50 içerikli 1 litre peroksit 10 lira. Bundan mesela 50 litre suya ne kadar koynak lazım? Sağlık açısından bir sıkıntı oluşturmazsa azıcık fazla maliyetle belki kaynatmaya göre tercih edilebilir. Zahmetide daha az olur hem.
Seloooo45
01-12-2016, 20:22
Merhaba arkadaşlar .Sıvı pleurotus ostreatus kültürü Tr' de temin edebileceğimiz bir yer varmı ? Amazon da çoğu satıcı Tr'ye göndermiyor ebay dede mağlum paypal kapalı.Başka sitelerde var fakat kargo 10 cc sıvı kültürünün 5 katı :(
Sivi kulturu neden kendiniz yapmiyorsunuz?
HAYALPERST
05-12-2016, 02:55
Sevğili dostlar burada yazılanların ışığında kompostları hazırladım. torbalarımı miselleri ekleyip astım.fotolarını müsait oldukça koyacağım.Bazı yerlerde haftada bir ilaçlamam gerektiği yazıyor.Sizlerce bu uygunmudur.Şu an ortam sıcaklığım 15-21 derece arası değişiyor.Odanın sıcaklığını saman -kepek- talaş ve kireç oranlar sizlerin belirttiği gibi bunları ıslatarak fermantasyon sırasında oluşan ısı ile sağlıyorum bu doğrumudur.Bu arada ortamın nemide 80-90 arası .Birde torbanın tamamen beyazlaşıncaya kadar olan sürede gün gün neler yapmalıyım. alanım 16 metrekare.Cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
suplilumas
05-12-2016, 14:04
@HAYALPERST
Sadece bekleyecen ilaçlama yapmana gerek yok. Arada bir sorun var mı yok mu kontrol et mümkünse dokunmadan ve kesinlikle açmadan yeterli.
HAYALPERST
06-12-2016, 00:01
suplilumas teşekkür ederim .Havalandırmam gerekiyormu ilk 20 günde yoksa mantarlar oluşmaya başlayıncamı yapayım.
HAYALPERST
18-12-2016, 19:12
http://i.hizliresim.com/VPP2jj.jpg
Arkadaşlar 21. gün hala böyleler bir anormallik var gibi geliyor bana tamamen beyaz olmalılar ıydı bu sürede lütfen yardımcı olurmusunuz. sıcaklık 16-18 nem 82-89
HAYALPERST
18-12-2016, 19:15
http://i.hizliresim.com/8PPmVk.jpg
verdoque
19-12-2016, 14:45
Sarım olmamış, dediğiniz gibi şimdiye kadar sarımı tamamlamış ve pin vermek üzere olmaları gerekirdi. Miseli nerden aldınız, kompostu hangi malzeme ile nasıl hazırladınız?
http://i.hizliresim.com/VPP2jj.jpg
Arkadaşlar 21. gün hala böyleler bir anormallik var gibi geliyor bana tamamen beyaz olmalılar ıydı bu sürede lütfen yardımcı olurmusunuz. sıcaklık 16-18 nem 82-89
HAYALPERST
19-12-2016, 18:49
miseli huzur mantardan aldım. Kompostu 50 kg saman , 15kg talaş, 15 kg buğday kepeği,1 kg alçı ile hazırladım.
Sn Hayalperst;
Poşetler üzerinde sarmaya dair izler görülüyor. Sıcaklığın düşük olması sarımın geç olmasına sebep olmuş gibi (ideali 25 derece). Biraz daha bekleyin bence saracaklardır diye düşünüyorum.
HAYALPERST
19-12-2016, 22:11
sn. smnvrl
değerli görüş ve öneriniz için çok teşekkür ediyorum.Ben sıcaklığı 18-20 derece çivarı tutuyordum .tekrar teşekkür ediyorum
HAYALPERST
19-12-2016, 22:12
poşet diplerinde su birikintileri var bunları boşaltayım mı yoksa normal mi ???
suplilumas
20-12-2016, 15:04
@HAYALPERST
Neler yaptığını detaylı adım adım anlatırsan neden sarımın geciktiğini belki anlayabiliriz. Su birikmesi resimlerde görünmüyor ama eğer aşırı suladıysanız kompostu sarım ondan gecikmiştir. Komposta aşıladığınız miseller yerli oranda değildir ya da miseller zayıf iyi ıslah edilmemiş misellerdir. Ayrıca mevsimsel olarak ısı da düşük ondan da olabilir ama misller sarıma ara ara başlamışlar. Aklıma gelebilen ihtimaller bunlar. Açmayın ellemeyin bence bir süre daha bekleyin saracaklardır. Böceklere yedirmek için bazı kaplara misel attım dün sarım süresine bakalım birlikte. Tamamen sardığında buradan yazarım kütüğe aşıladığım shitake ve kavak mantarı fitilerinden artanları birer ikişer atmıştım karışık.
süleyman gülgün
20-12-2016, 17:40
bmnde kutukte var mantarlarım misel olustu sulama islemini nasıl yapmalıyım hergün cam sil ile puskurtuyurum bazıları yok ulup gidiyor bazılarını da seffaf posetle sardım ne zam cıkar anca beyazlasıyor
sayanoram0044
23-12-2016, 14:07
Arkadaşlar merhabalar ben Ukrayna Donetste istiridye mantarı yetiştiriyorum bir sene önçe bu işe başladım ama çok para kaybettim bu işi toprak üstünde yapmak istedim olmadı şimdi bodrum katta yapıyorum 120 metre karede havalandırma ve nemlendirme iyi ısıtmayı havalandırmadan resitanslı ısıtmayla yapıyorum ve kompostları dışarıdan alıyoruz burada samandan çok ayçekirdeği kabuğundan blok yapıyorlar bende bunları kullanıyorum ama son günlerde bloklarda ilk cıkan pinler simsiyah ama daha sonra pinler sararmaya başlayıp bozuluyorlar bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara riça ediyorum
Seloooo45
25-12-2016, 17:25
636132
636133
636134
Arkadaşlar misel üretimiyle ilgilenen varsa inkübasyonu kaç derecede yapıyorsunuz ? Ben 25 derecede yapıyorum çok yayılanlar 8.gün diğeri 2.gün .Bunlardan klon almayı düşünüyorum , en kaliteli misel 3.4. klonlamada oluşuyor diye araştırdım.
2. resimde küf sporu girmiş, onu açmadan imhada fayda var (elinizde tek örnek olan ulaşılamayacak bi tür değilse )
3.4. klonlama meselesi sanırım doğadan aldığınız mantarlar için diğer sporların karışımından ayıklanıp kap içinde bariz tek tür kaldığından emin olmak için yapılan bişey
birde kişisel gözlemim resimlerden , sanki gıda fazla olmuş mantar petride aramaya çıkmamış yerinde kalmış hatta pin vermiş gibi
Seloooo45
25-12-2016, 23:00
2. resimde küf sporu girmiş, onu açmadan imhada fayda var (elinizde tek örnek olan ulaşılamayacak bi tür değilse )
3.4. klonlama meselesi sanırım doğadan aldığınız mantarlar için diğer sporların karışımından ayıklanıp kap içinde bariz tek tür kaldığından emin olmak için yapılan bişey
birde kişisel gözlemim resimlerden , sanki gıda fazla olmuş mantar petride aramaya çıkmamış yerinde kalmış hatta pin vermiş gibi
Evet Kenan bey 2. Fotoyu bilerek koydum anlayan biri olsun diye :) 2.yi imha ettim direk.Klon alma şu benim anladığım kadarıyla siz farklı yorumlamışsınız fakat bir videoya da şöyle diyor 3.4. Defa klonlamadan sonra en kaliteli Misel ürüyor böyle diyor . Bu petriden bir kere klon alıcam ve 2-3-4 diye gidicek hatta 8 ve 9 a kadar da ilerleyip daha kaliteli oluyormuş. Pda larıda hassas tartım yoktu göz kararı yaptım ama şimdi aldım ölçülü yapıcam artık :)
verdoque
26-12-2016, 08:26
Misel aynı besi yerinde çok defa kopyalandığı zaman yaşlanma (senescence) denen bir durum ortaya çıkıyor. Klonlama sayısını minimumda tutmakta fayda var.
Evet Kenan bey 2. Fotoyu bilerek koydum anlayan biri olsun diye :) 2.yi imha ettim direk.Klon alma şu benim anladığım kadarıyla siz farklı yorumlamışsınız fakat bir videoya da şöyle diyor 3.4. Defa klonlamadan sonra en kaliteli Misel ürüyor böyle diyor . Bu petriden bir kere klon alıcam ve 2-3-4 diye gidicek hatta 8 ve 9 a kadar da ilerleyip daha kaliteli oluyormuş. Pda larıda hassas tartım yoktu göz kararı yaptım ama şimdi aldım ölçülü yapıcam artık :)
Seloooo45
26-12-2016, 10:04
Biyolojik olarak yaşlanma olabilir evet.Yorulma da diyebiliriz belki .Sıvı kültür yapım aşamalarını biliyormusunuz @verdoque ?
Sn Seloooo45, sivi kultur yapacaksaniz tamamen steril calistiginizdan %100 emin olmaniz gerekiyor, cunku kontaminasyon sivi kulturde kolayca gorulemiyor.
verdoque
26-12-2016, 13:39
Uygulamasını yapmadım ama kaynak önerebilirim. Paul Stamets'in "Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms" kitabında Chapter 15, Sayfa 142-151 arasında sıvı aşılama yöntemleri anlatılıyor. İki yöntem var biri spor aşılama, diğeri misel aşılama.
Biyolojik olarak yaşlanma olabilir evet.Yorulma da diyebiliriz belki .Sıvı kültür yapım aşamalarını biliyormusunuz @verdoque ?
Seloooo45
26-12-2016, 15:31
636204
teşekkürler cevaplar için .Misel yapımı ile uğraşan varsa bu resmin yardımcı olucagını düşünüyorum .
Sn Seloooo45, resmin kaynagini da soyleseniz ne kadar guzel olur.
tamam ben buldum, eksik olmayin.
https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5941/MYCO.2015.43.1.14&vmode=PUBREADER
resim, yazi vs paylasirken kaynak belirtirseniz bakanlar en azindan neye baktiklarini anlayabilirler. calismada goz onunde tutulmus diger detaylari inceleyebilirler. sizin tek basina koydugunuz resim bir sey ifade etmiyor, cunku B kismindaki mantar istiridye mantari bile degil. ancak tabii ki bunu sadece resme bakarak anlamak mumkun degil. resim, kaynak, kitap, yazi vs onerirken sn verdoque gibi yazar, yayin ismi vs belirtirseniz, eminim ki herkes icin daha faydali olacaktir.
süleyman gülgün
26-12-2016, 17:30
bunun gidisatı nasıl ne yapmalıyım baeyazlar mantar mı
cok ciddi bir yesil kuf sorununuz var gibi gorunuyor.
Seloooo45
26-12-2016, 17:48
Sn Seloooo45, resmin kaynagini da soyleseniz ne kadar guzel olur.
tamam ben buldum, eksik olmayin.
https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.5941/MYCO.2015.43.1.14&vmode=PUBREADER
resim, yazi vs paylasirken kaynak belirtirseniz bakanlar en azindan neye baktiklarini anlayabilirler. calismada goz onunde tutulmus diger detaylari inceleyebilirler. sizin tek basina koydugunuz resim bir sey ifade etmiyor, cunku B kismindaki mantar istiridye mantari bile degil. ancak tabii ki bunu sadece resme bakarak anlamak mumkun degil. resim, kaynak, kitap, yazi vs onerirken sn verdoque gibi yazar, yayin ismi vs belirtirseniz, eminim ki herkes icin daha faydali olacaktir.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397375/ Ben burdan bulmuştum.Misel üretiyormusunuz ?
su an ne yazik ki hayir. gecmiste deneyimlerim oldu.
suplilumas
28-12-2016, 10:15
636132
636133
636134
Arkadaşlar misel üretimiyle ilgilenen varsa inkübasyonu kaç derecede yapıyorsunuz ? Ben 25 derecede yapıyorum çok yayılanlar 8.gün diğeri 2.gün .Bunlardan klon almayı düşünüyorum , en kaliteli misel 3.4. klonlamada oluşuyor diye araştırdım.
Arkadaşım petrilerin kontamine olmuş. O görünen küçük uydu miseller kontamine olduğunu gösteriyor. Büyük ihtimalle yeşil küf. Orada olmaları senin o petrilerden örnek almaman anlamına gelir. Tamamen steril petri oluştumaya çalış ki sorun yaşamayasın. Özellikle işin ticaretini yapmaya çalışman çok yüksek risk altına sokar seni. Bunlardan kopyaladığın miseli komposta aşılarsan bütün ürününü çöpe atmak zorunda kalırsın.
suplilumas
28-12-2016, 10:20
Doğru anlamışsınız. Miseli tekrar tekrar klonlayıp en iyi ve arınık şekilde ıslah etmek gerekiyor. Bunu ne kadar küçük boyutta yaparsanız o kadar kaliteli saf misel üretmiş olursunuz. Aldığınız örnekler küçük olacak ve miselin en yoğun en hızlı ucundan olacak. Petriye tersten bakarak daha rahat görebilirsiniz bu örnek alacağınız kısımları.
suplilumas
28-12-2016, 10:24
Misel aynı besi yerinde çok defa kopyalandığı zaman yaşlanma (senescence) denen bir durum ortaya çıkıyor. Klonlama sayısını minimumda tutmakta fayda var.
Bu ticari bir telkindir misel kedi köpek ya da bizim gibi bir canlı değildir o yüzden yaşlanmaz. Yiyecek verdikçe uzar büyür kestikçe çoğalır. Milyar parçaya ayırın milyar miseliniz olur. Bunu 10 ile çarpın o kadar miseliniz yine olur. Bunların hepsi taze ve genç misel olur bir şartla siz miseli doğru kesmiş iseniz. Yanlış zayıf örnekler alıp devamlı onları çoğaltırsanız elinizde zayıf miseller oluşur. ;)
Sn suplilumas senescence, yani yaslanma sn verdoque un uydurdugu bir kavram degil, paul stametsin kitaplarinda geciyor.
Bu asagidaki kisimlar Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms kitabindan
http://i.hizliresim.com/njO2L5.png
http://i.hizliresim.com/OVoB7z.png
http://i.hizliresim.com/3vEPY5.png
süleyman gülgün
28-12-2016, 16:33
ne yapmam gerekiyor az da olsa mantar almam için küf fln nasıl gider ve beyazlıklar mantar mı
süleyman gülgün
28-12-2016, 16:37
mantar olmaz mı yani ne yapmakm lazım
Seloooo45
28-12-2016, 17:35
Evet baştaki hariç diğerileri kontamine , bunlardan klon falan almadın direk çöpe.Tabi ne kadar sağlıklı olan yerden klon alıcam.tekrar tekrar araştırdım dediğiniz gibi sağlam sağlam devam eder. Şu kitapta da böyle yazıyor heryerden değişik ben bunları kendim deneyerek doğru yolunu bulucam misellerin inkübe ısısını bile bi yerde 24 biyerde 26 başka 28 derece :/
verdoque
29-12-2016, 08:16
Paul Stamets mantar yetiştiriciliğinin dünyadaki öncüsü ve bir numarasıdır. Kitabındaki bilgilere güvenebilirsiniz.
İdeal inkübasyon sıcaklığı mantarın türüne hatta strainine göre değişse de istiridye için oda sıcaklığı uygundur, 2-3 derece büyük fark yaratmaz.
Evet baştaki hariç diğerileri kontamine , bunlardan klon falan almadın direk çöpe.Tabi ne kadar sağlıklı olan yerden klon alıcam.tekrar tekrar araştırdım dediğiniz gibi sağlam sağlam devam eder. Şu kitapta da böyle yazıyor heryerden değişik ben bunları kendim deneyerek doğru yolunu bulucam misellerin inkübe ısısını bile bi yerde 24 biyerde 26 başka 28 derece :/
süleyman gülgün
29-12-2016, 09:39
bunun gidisatı nasıl ne yapmalıyım baeyazlar mantar mı
bu olur mu
verdoque
29-12-2016, 11:53
Yeşil küf olan yerlerdeki küfü kazıyarak temizleyip, yüzeyden tuzlu su püskürtebilirsiniz. Beyaz olanlar mantar miseli gibi görünüyor. Ürün alabilseniz bile üründe de küf sporları olabilir, o mantarı tüketmek ne kadar sağlıklı olur onu bilemiyorum.
ne yapmam gerekiyor az da olsa mantar almam için küf fln nasıl gider ve beyazlıklar mantar mı
suplilumas
01-01-2017, 12:10
@Amanita
verdoque böyle bir şey uydurdu dediğimi nerden çıkardınız alakasız bir çıkarım yapmışsınız. Sadece cevap verdoque olduğu için her zaman yaptığım gibi belli olsun diye verdoque anlamında at mark kullanmadım çünkü alıntı yaptım. Uyurma gibi bir şeyi anlamlandıracak kelimeyi ise asla kullanmadım.
Yaşlanma konusuna gelirsek bütün canılar doğar büyür yaşlanır ölür ama bir tek bir hücrenin parçalanmasından ya da sonsuza kadar yaşamasından bahsetmiyoruz. Klonlama yaptığınızda kaçınılmaz olarak bir grup hücreyi (ki bu aldığınız örneğin büyüklüğüne göre milyarlarca yapar) alıp bunları yetiştiriyoruz. Bu kadar büyük bir gen havuzunda yaşlanma olmaz. Ölen ölür kalan sağlar yine aynı işi görür. Ticari klonlamalar misel üretimleri de tamamen aynı şekilde yapılır. Lazerle mikroskop altında kesim yapıp patentini alanlar da var ama o dahi aynı işlemdir. Örneğini attığınız kitap 1993 basımı eski bir kitaptır oradaki bilgilerin çoğu 23 yıl öncesine aittir okurken bunu unutmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Paul Stamets önemli bir mikolog olmakla beraber çok bariz işi fantaziye de vuruyor. Analttığı ve idasında bulunduğu şeylerin çoğu bilimsel olarak ya kanıtlanmamış ya kendinden başka test eden olmamış ya da hiç denenmemiş şeyler. Başka kaynak araştırmadan söylediklerini kıstas almanız zararınıza olur.
Hepinize hayırlı iyi yıllar olsun 2017.
Seloooo45
01-01-2017, 12:55
@suplilumas kesinlikle katılıyorum kitap kaliteli fakat daha yeni bilgiler için daha yeni kaynakları araştırmak gerekir.
@Amanita
verdoque böyle bir şey uydurdu dediğimi nerden çıkardınız alakasız bir çıkarım yapmışsınız. Sadece cevap verdoque olduğu için her zaman yaptığım gibi belli olsun diye verdoque anlamında at mark kullanmadım çünkü alıntı yaptım. Uyurma gibi bir şeyi anlamlandıracak kelimeyi ise asla kullanmadım.
Yaşlanma konusuna gelirsek bütün canılar doğar büyür yaşlanır ölür ama bir tek bir hücrenin parçalanmasından ya da sonsuza kadar yaşamasından bahsetmiyoruz. Klonlama yaptığınızda kaçınılmaz olarak bir grup hücreyi (ki bu aldığınız örneğin büyüklüğüne göre milyarlarca yapar) alıp bunları yetiştiriyoruz. Bu kadar büyük bir gen havuzunda yaşlanma olmaz. Ölen ölür kalan sağlar yine aynı işi görür. Ticari klonlamalar misel üretimleri de tamamen aynı şekilde yapılır. Lazerle mikroskop altında kesim yapıp patentini alanlar da var ama o dahi aynı işlemdir. Örneğini attığınız kitap 1993 basımı eski bir kitaptır oradaki bilgilerin çoğu 23 yıl öncesine aittir okurken bunu unutmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Paul Stamets önemli bir mikolog olmakla beraber çok bariz işi fantaziye de vuruyor. Analttığı ve idasında bulunduğu şeylerin çoğu bilimsel olarak ya kanıtlanmamış ya kendinden başka test eden olmamış ya da hiç denenmemiş şeyler. Başka kaynak araştırmadan söylediklerini kıstas almanız zararınıza olur.
Hepinize hayırlı iyi yıllar olsun 2017.
Hocam o zaman size konudan bahseden 2 guncel kaynak vereyim.
1. Organic Mushroom Farming and Mycoremediation: Simple to Advanced and Experimental Techniques for Indoor and Outdoor Cultivation - Tradd Cotter 2015
https://books.google.fr/books?id=cHnLCQAAQBAJ&pg=PP1&dq=tradd+cotter&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwiakcapmaHRAhVHvBQKHfu4C6YQ6AEIGjAA#v=on epage&q=senescence&f=false
2. Fungi: Experimental Methods In Biology, Second Edition - Ramesh Maheshwari 2016
senescence uzerine bir butun chapter ayrilmis.
https://books.google.fr/books?id=Sh7OBQAAQBAJ&pg=PA283&lpg=PA283&dq=fungi+culture+senescence&source=bl&ots=zeyyhH6nin&sig=d4A_C0gChJ7ngDb4OjuDlRCtjX4&hl=tr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=fungi%20culture%20senescence&f=false
Seloooo45
01-01-2017, 21:13
636709
First clone day 3
suplilumas
03-01-2017, 13:53
@Amanita
Sanırım bir birimizi yanlış anlıyoruz ya da yanlış şeyleri tartışıyoruz. Konuyu anlamak için önce bir soru sormak istiyorum. Diyelimki ben ormanda bir adet istiridye mantarı buldum. Bunu eve getirip bundan örnek alıp miselini klonlamaya başladım. İlk kolondan sonra sırayla miselin en iyi parçalarından iki üç diye gidip 10 uncu klona ulaştım. Siz bu 10uncu klonun zayıf yaşlı olacağını mı söylüyorsunuz? Benim anladığım konu 4üncü klondan sonra bu miselin yaşlı olacağı. Böyle bir şeyin olmayacağını klonlamayı doğru yapınca 10uncu klonun daha temiz ve daha kaliteli olacağını söylüyorum ben.
Miseli petriden klonlarken aldığınız kesit içinde milyarlarca genç yaşlı hücre vardır eğer doğru yaparsanız neden yaşlı bir misel elde edesiniz? Gider hatalı örnek alır git gide gen havuzunu daraltırsanız elde edeceğiniz hatalı bozuk misel olur tersini yaparsanız kalitesi artar. Bundan da ana kültür oluşturursunuz yıllarca aynı ana kültürden örnek alıp ilk günkü gibi misel üretmeye çoğaltamaya ilk noktadan başlamaya devam edersiniz.
Ticareti yapılan miseller de aynı şekilde üretiliyor. Hiç bir firma miseli 4 kez klonlayıp ormanda yeni mantar aramaya çıkmıyor. Klonlarsınız gerekirse 10 kez klonlar ıslah edersiniz. Bir sorunla karşılaştığınızda bulunduğunuz iyi noktaya döne bilmek için master kültür oluşturursunuz. Klonlamaya devam edersiniz.... Bir noktada sorunla karşılaştığınızda dolabınızdan master kültürünüzü çıkarır kaldığınız yerden klonlamanıza devam edersiniz. Bu böyle yıllarca sürüp gider.
suplilumas
03-01-2017, 13:57
@Seloooo45
Çok başarılı 4 - 5 çok çok temiz ve hızlı olacak diye düşünüyorum. 3 klonda sanırım aynı sürde petrinin %80 ni dairesel kaplamış olacak. Alt kısım zayıf mümkün olduğunca o bölgeye yakın örnek almayın. Ayrıca örnek almadan önce yer tespitinde petriye alttan bakmayı ihmal etmeyin. Daha aydınlatıcı olur.
Mertibrahim
04-01-2017, 23:28
Merhaba arkadaşlar öncelikle herkeze kolay gelsin .
Ben istiridya mantarının şapkasından steril bir şekilde aldığım parçalardan aşılama
işlemini gerçekleştirdim.
Fakat anlam veremediğim aynı şartlarda aşılama yaptığım 3 kavanozun buğdaya sarımı farklı oldu. Sizce sondurum nedir arkadaşlar ?
Seloooo45
05-01-2017, 16:45
Direk mantardan aldığın parçaları buğdayın içine mi koydun ?
Mertibrahim
05-01-2017, 17:38
Direk mantardan aldığın parçaları buğdayın içine mi koydun ?
Evet ustat . Mantari ortadan elimle boldum ve icinden aldigim parcalarla asilama islemini gerceklestirdim .
Seloooo45
05-01-2017, 20:05
Aldığın parçaların yeri , büyüklüğü , kalitesi , sterilizasyon çok önemli bi kavanoz da sarım sağlıklı gözüküyor diğerleri kontamine olmuş olabilir , sağlıklı kavanozdan klon alabilirsin onu devam ettir.
suplilumas
06-01-2017, 13:48
@Mertibrahim
Sorunun mantarı direk kullanmış olman. O şekilde yapınca ne çıkarsa bahtıma olayı oluyor. Misel ıslah edip ana kültür oluşturulmasının nedeni bu tip sonuçlar yerine her zaman aynı sonucu verecek miselin aşılanmasını sağlamak. Seloooo45 gibi arındırıp sonra aşılarsanız hepsi aynı sürede aynı sonucu verir. Bir ailede kardeşleri düşünün biri çok hızlı koşarken biri yürümekte zorlanıyor. Biri çok şişman diğeri aşırı zayıf. İşte sizdeki her bir kavanoz ayrı bir kardeş. Kontamine olmadığını varsayarak yazdım kontamine sorunu ayrı. Ama ilk denemeniz olduğunu tahmin ederek söyleyeyim başarılı.
Başarılar
m.fatih07
11-01-2017, 17:54
merhabalar. hobi amaçlı istiridye mantarı üretmek istiyorum. kompostu kendim hazırlayacağım ancak miseli nereden almam gerektiğine karar veremedim. hangi firma daha güvenilir bilmiyorum bana yardımcı olup öneride bulunur musunuz?
suplilumas
12-01-2017, 15:33
@Seloooo45
Spor printi cama mı alıyorsun kağıda mı? Bazen spor renginden dolayı anlaşılamayabilir cama alırsan altına renkli siyah ya da beyaz fonlar yaparak döküp dökmediğini anlayabilirsiniz.
Seloooo45
25-01-2017, 16:52
Misel üretim ile ilgilenen varsa arkadaşlar yardımcı olacağını inanıyorum bu videoların
part1
devamı kanalda arkadaşlar.
Tüm bilgiler için sesimi duyan herkese teşekkürler,iyi varsınız...
hüseyin_
06-02-2017, 13:46
merhaba arkadaslar bende babamla bırlıkte teorik olarak oldukça araştırdık öğrenmem gereken cok sey var kesinlikle ama naçizane öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum sizinle.
Öncelikle internetteki alışveriş sitelerinden rastgele 1 tanesınden 1 kilo misel aldık eğer başarılı olursak kompostu yapacak yerımızde var ticari olarakta denemek istiyoruz ve misel çoğaltmak için yapabileceğmiz 3 farklı yontem bulduk üçünüde yapalım hangisi daha verimli olacak bakıp öğrenelim dedik. bahsettiğim yöntemlerden biri kavanozda yapılan forumda gördüğüm diğeride sanırım hakan isimli kullanıcının yaptığı poşetlerde ustunde hava kalacak sekılde baglayıp ıkıncı gun delik açtım dıye bahsettıgı en son yöntemde poşetle ama direk delik acılarak olan biz 3 farklı denememizide aynı ortamda tutuyoruz 23 derecede ve 80 nemde 1 bucuk gun oldu ve kavanozlarda cok guzel bı gelısım var ılk kez gordugumuz ıcın belkıde ama cok sasırdık suan denememızde en verımlı yontem kavanoz gıbı gorunuyor surecın sonunda ılk ve son durumlarını sızınle fotograflarla paylasacagım. sizden öğrenmek ıstedıgım seyde en uygun nem oranını bulamadık bı turlu sımdılık 80 de bu oran sızce nasıl? birde arkadaslar son olarak mısel almak ısteyenler yer arayanlar oluyor ben mantarsepetım.comdan sıparıs ettım 4 gun oldu kargoya vermedıler arıyorum acmıyorlar sızde bu magdurıyetı yasamayın dıye paylastım bunuda herkese ıyı gunler
hüseyin_
06-02-2017, 18:29
arkadaslar birde biz ilk olmasının heycanıyla gunde 2 3 defa acıp bakıyoruz dırek gun ısığı olmuyor ama lambanın **** gunesın olusturdugu aydınlığın bi zararı olur mu birde havalandırma ihtiyacı olur mu misel üretiminde biz kapalı köpük kutuda tutuyoruz eğer havalandırma gereklıyse kaç saatte bir yapmak uygun olur yardımcı olursanız memnun olurum sımdıden herkese tesekkurler
Seloooo45
10-02-2017, 18:08
Kompost dezenfeksiyonu için klordioksit kullanan varmı arkadaşlar ? bilgi verirmisiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.