Bağlan

View Full Version : Evde Limon Ağacı

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

muhammed altan
07-07-2013, 17:39
Haydar bey merhaba ,bende Bursada yaşıyorum.Birçok narenciye yetiştirme deneyimim oldu.İş yerimde ve evimin önünde 13-15 tane çeşidim var.Yıllardır yetiştirmek için çok emek verdim .Bazılarınıda kurutmuşumdur.Ama sonuçta profosyonelliğe yakınım.Hatta çekirdeklerini yetiştirip ,aşı yapıp arkadaş dostlarıma verdiğim zamanlar oldu.Bitkiniz çok genç 2 yaşında.Ama yapraklarına bakılırsa çok yer değiştirmiş görünüyor ve sürgün yapraklar üste doğru sarmaşık gibi çıkıyor.İlk önce balkonunuzda en az 2 saat güneş görmeli limonunuz.Güneşi sever.Kuzey poyraz (kışın) rüzgarı almamalı.Bu ortamı sağlamanız gerekir.Eğer iki balkonunuz varsa; yaz- kış olarak iki yerde bulundurabilirsiniz.Yere koyduğunuz limon saksını yere işaretleyip yönünü değiştirmeyin.Temizlik yapıldıktan sonra işaretli tarafa tekrar koyun.Limonun en nefret ettiği şeydir.Kışın sonunda bu saksıya bir avuç güvercin gübresi koyup toprağı karıştırın.Yılda üç defa kompoze sıvı gübre verebilirsiniz ,yapraktan ve topraktan..Sulamayı çok dengeli yapın bu çok önemli !Saksıda yetişen bitkiler için bu hepimizin yaptığı hata.Sulamadaki mantık şu olmalı ;toprağın 2 cm altındaki nemi muhafaza etmektir.Dibinden su çıksın, hepsi yeniden ıslansın değil.Şişede beklemiş su bulundurup toprağın üstü söylediğim derinliğe kadar kuru ise çok az su veriyorsunuz.Bunu küçük bir çıta yardımıyla denemeyle zamanla uzmanlaşabilirsiniz.Bursanın iklimi ılımandır.İçeri almanıza gerek yok.Yanlız kar yağıp 5-6 günden fazla durup don yaparsa kısa süreliğine içeri alın.Normale dönünce tekrar yerine koyun.Yer değişikliği yaprak döker ve zamansız çiçek açar.Buda meyve tutmasını engeller.Yıllardır şu deneyimim oldu ; Bursada turunçgil ağaçları mart nisan ayında çiçek açmaya başlıyor.Havaların tam ısınmadığı donların tekrar çıktığı zamanlarda... bu sefer çiçekler dişi organsız çıkıyor ,meyve veremiyor.O aydan bir ay önce çiçek açmayı engelleyici hormon kullanıp mayıs sonuna açmasını sağlarım ve sonuç süper oluyor.Haydar bey ,gelecek şubat ayında limonunuzun boyunu kısaltmanızı öneririm.Bahar da yanlardan sürgün vererek güzel forma sokabilirsiniz.Bunu yaparken aşı yerinin altında olmamasına dikkat edin.Saygılarımla..

haydar14
08-07-2013, 12:48
muhammed kardeşim bilgilerin için çok,çok teşekkür ederim.hepsini uygulayacağım.değişiklikleri paylaşırım.sağlıcaklı kalın.saygılar

Seabert74
12-07-2013, 09:49
herkese merhabalar,

Sadece okuyucu olarak gecirdiğim bir süre sonra 25.06.2013 tarihinde 6 tane limon çekirdeğini ektim. Çekirdekleri önce 1 gün oksijenli suda, 1 gün de normal suda bekleterek ektim. 20 gün sonraki halleri bu.. şimdilik 2 tanesi var, 3. de göz kırpıyor topragın altından.. umarım birlikte uzun bir zaman geciririz, ilk hevesimi paylaşmak istedim,:p
teşekkürler..

sevilgzm
13-07-2013, 01:54
Merhaba,
benim 3 tane 3 yaşında limonlarım var. Sadece yapraklanıyorlar dolu dolu başka bir şey yok.
artık çiçeklenmeleri gerekmiyor mu sizce...

ikm18
17-07-2013, 16:14
hayırlı ramazanlar.
ben çankırı da yaşıyorum.

limonum yaşını bilmiyorum boyu 1-1,5 metre civarında fakat çok güzel çiçekleniyor sonra çiçeğini döküyor küçük limonlar kalıyor fakat hemen ardınada limonları döküyor.bu 2 seferdir böyle oluyor.1. si nisan ayında olmuştu fısfısla dallarını suluyordum 2 3 günde bir o yüzden oldu galiba diye 2. kez çiçek açtığında hiç fısfısla sulamadım hep toprağını suladım.ama maalesef yine aynı şekilde oldu limonlarım döküldü.

saksısı 10 kg lık yoğurt kovası.acaba saksı filan mı küçük geliyor ki?

sizce sebebi ne olabilir neden dökülüyor limonlarım.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Turunçgil
20-07-2013, 13:12
Arkadaşlar ben limon çekirdeklerini şu şekilde çimlendiriyorum.Taze limondan alınan çekirdekleri soyup cam kavanoz içerisine peçete koyup üstüne serpiştiriyorum ve üzerlerine su serpip nemli olmalarını sağlıyorum.Kavanozuda karanlık ve sıcak bir yerde örn dolap içinde muhafaza ediyorum 4 günde çimlendiler limonlarım. ancak çıktıktan sonra saksıya aldığınızda saksıyı da karanlık yarı gölge ortamda bulundurun yoksa yaprakları yanıyor güneşten.

ikm18
22-07-2013, 15:29
hayırlı ramazanlar.

limonum yaşını bilmiyorum boyu 1-1,5 metre civarında fakat çok güzel çiçekleniyor sonra çiçeğini döküyor küçük limonlar kalıyor fakat hemen ardınada limonları döküyor.bu 2 seferdir böyle oluyor.1. si nisan ayında olmuştu fısfısla dallarını suluyordum 2 3 günde bir o yüzden oldu galiba diye 2. kez çiçek açtığında hiç fısfısla sulamadım hep toprağını suladım.ama maalesef yine aynı şekilde oldu limonlarım döküldü.

sizce sebebi ne olabilir neden dökülüyor limonlarım.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Soner.B
23-07-2013, 19:18
Arkadaşlar merhabalar.Limonlarım için çeşitli sorularım olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Öncelikle elimdeki limonlardan biri şu şekilde:

428949

Geçenlerde kenarlarında gereksiz birsürü dal çıktığı için bir kısmını budadım ve limon biraz daha uzamaya başladı. Fakat büyürken ana 2 dala ayrılmış durumda ve biri boyuna uzuyor diğeri de biraz daha kısa kalıyor. Sizce bunu da budamalı mıyım ? Eğer budayacaksam bunu ne zaman yapmalıyım?

h_dogan
24-07-2013, 12:55
Arkadaşlar merhabalar.Limonlarım için çeşitli sorularım olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Öncelikle elimdeki limonlardan biri şu şekilde:

428949

Geçenlerde kenarlarında gereksiz birsürü dal çıktığı için bir kısmını budadım ve limon biraz daha uzamaya başladı. Fakat büyürken ana 2 dala ayrılmış durumda ve biri boyuna uzuyor diğeri de biraz daha kısa kalıyor. Sizce bunu da budamalı mıyım ? Eğer budayacaksam bunu ne zaman yapmalıyım?

Dalları yakından daha net belli olacak şekilde fotoğraflayabilir misiniz? Dikine büyüyen dal aşının altından çıkan obur dala benziyor. Eğer öyleyse o dalı almanız gerekir.

h_dogan
24-07-2013, 12:56
hayırlı ramazanlar.

Limonunuz çiçek açtığında arı faaliyeti nasıldı? Limonunuz içeride mi dışarıda mıydı? Son olarak fotoğraf yüklerseniz daha iyi fikir verebiliriz.

Soner.B
24-07-2013, 15:01
Dalları yakından daha net belli olacak şekilde fotoğraflayabilir misiniz? Dikine büyüyen dal aşının altından çıkan obur dala benziyor. Eğer öyleyse o dalı almanız gerekir.

Daha yakından görüntülemek gerekirse şu şekilde:

429235

Sağdaki dal daha uzun soldaki yandan çıkmış gibi.Bu arada limonda(yediveren) herhangi bir aşı yok çekirdekten yetiştirme.

ikm18
25-07-2013, 08:06
Limonunuz çiçek açtığında arı faaliyeti nasıldı? Limonunuz içeride mi dışarıda mıydı? Son olarak fotoğraf yüklerseniz daha iyi fikir verebiliriz.

ilk çiçek açıp döktüğünde nisan ayıydı ve içerideydi

arı faaliyeti yoktu.
ikincisinde ise temmuzun başıydı ve balkondaydı.ev 5. katta ikindin güneşini alıyor limonlar.arı faaliyeti hakkında bilgim yok üstünde arı görmedim hiç.yaprakları filan gayet sağlıklı.sıradan bir ağaç olduğunu da düşünmüşorum aşılama yapılmış bir fidan ve epey çiçek açıyor.fakat çiçekleri her ağaç gibi döktükten sonra mercimekten büyük olan limonlar kötülemeye başlıyor ve hepsi aynı şekilde 1 cm ye yakın dal kısmından dökülüyor.

Seabert74
25-07-2013, 08:41
herkese merhabalar,

Sadece okuyucu olarak gecirdiğim bir süre sonra 25.06.2013 tarihinde 6 tane limon çekirdeğini ektim. Çekirdekleri önce 1 gün oksijenli suda, 1 gün de normal suda bekleterek ektim. 20 gün sonraki halleri bu.. şimdilik 2 tanesi var, 3. de göz kırpıyor topragın altından.. umarım birlikte uzun bir zaman geciririz, ilk hevesimi paylaşmak istedim,:p
teşekkürler..

fideler 1 aylık oldu, 4 tanesi boy boy topragın dışında, 1 tanesi yeni yeni topraktan cıkarmaya calışıyor yüzünü :)

Soner.B
27-07-2013, 23:00
Sn.h_dogan, önerilerinizi bekliyorum teşekkürler:)

uzi
05-08-2013, 11:41
Arkadaşlar hepinize merhaba. Aranıza yeni katılmış bulunuruyorum ve yazdıklarınızı okuyunca hevesim daha da artıyor.

Daha önce hiç bitki yetiştirme tecrubem bulunmaması dolayısıyla sizlerden yardımlarınızı bekliyorum. Saksıda limon yetiştirmek istiyorum ve bir kaç gündür araştırma yapıyorum fakat çoğu yerde bilimsel açıklamalar ağır basıyor. Benim daha çok giriş aşamalarında yardıma ihtiyacım var. Acelem olmadığı için çekirdekten yetiştirmek istiyorum. Toprak saksıda yetiştirmem gerektiğini öğrendim fakat kaç tane çekirdek ekmem lazım fazla eksem zararı olur mu toprağı nereden ve hangi çeşidinden almalıyım sulamayı günlük kaç mm yapmalıyım ? kısaca bana nasıl başladığınızı söylerseniz çok memnun olurum...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Soner.B
11-08-2013, 23:08
Arkadaşlar hepinize merhaba. Aranıza yeni katılmış bulunuruyorum ve yazdıklarınızı okuyunca hevesim daha da artıyor.

Daha önce hiç bitki yetiştirme tecrubem bulunmaması dolayısıyla sizlerden yardımlarınızı bekliyorum. Saksıda limon yetiştirmek istiyorum ve bir kaç gündür araştırma yapıyorum fakat çoğu yerde bilimsel açıklamalar ağır basıyor. Benim daha çok giriş aşamalarında yardıma ihtiyacım var. Acelem olmadığı için çekirdekten yetiştirmek istiyorum. Toprak saksıda yetiştirmem gerektiğini öğrendim fakat kaç tane çekirdek ekmem lazım fazla eksem zararı olur mu toprağı nereden ve hangi çeşidinden almalıyım sulamayı günlük kaç mm yapmalıyım ? kısaca bana nasıl başladığınızı söylerseniz çok memnun olurum...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

benim yukarıda danıştığım yedivereni abim çekirdekten yetiştirdi. hatırladığım kadarıyla üstünde ek herhangi birşey yapmadı (ekstradan buzdolabında bekletme veya suda bekletme vs.). Fazladan çekirdek ekmenizde hiçbir problem yok sanırsam hatta tersine çimlenme şansını artırır:) bizim 6-7 tane çimlenen çekirdeğimiz oldu fakat sadece 2 tanesi hayatta kalabildi:/ sadece çimlendiği zaman biraz büyüyünce ayrı saksıya alabilirsiniz. Herhangi boş saksıya ekebildiğiniz kadar çekirdek ekin toprak yapısı farketmez çimlenme sonuçta. Fakat ayrı saksıya aldığınız zaman ne gibi bir toprak yapısı gerekir açıkcası fazla bilgim yok. onun dışında her gün çimlenene kadar toprağı ıslak tutmak maksadıyla sulamanız yeterlidir diye düşünüyorum.

h_dogan
12-08-2013, 08:41
Daha yakından görüntülemek gerekirse şu şekilde:

429235

Sağdaki dal daha uzun soldaki yandan çıkmış gibi.Bu arada limonda(yediveren) herhangi bir aşı yok çekirdekten yetiştirme.

Şimdi bu aşılı değil mi yani?
Büyük ihtimalle turunçtur bu ağacınız o zaman ben de iki dal birbirine niye bu kadar benziyor dedim.

Kusura bakmayın uzun zamandır bu sayfaya bakmamışım. :o

Soner.B
12-08-2013, 18:55
Şimdi bu aşılı değil mi yani?
Büyük ihtimalle turunçtur bu ağacınız o zaman ben de iki dal birbirine niye bu kadar benziyor dedim.

Kusura bakmayın uzun zamandır bu sayfaya bakmamışım. :o

Olsun önemli değil:) peki turunç ise nasıl bir turunç acaba meyve vermezse turunç mu deniyor? ayrıca çiçek açmaması da acaba meyve vermeyecek mi şüphesi uyandırdı bende yoksa aşı mı yapmak gerekir? belki meyve verir hevesiyle özenle bakmaya çalışıyorum ne tavsiye edersiniz?
Çok teşekkürler.

h_dogan
12-08-2013, 23:08
Tohumdan yetişen bitkiler geç meyveye yatarlar. Turunç elbette ileriki yıllarda meyve verecektir. Siz farklı bir meyve yapmak istiyorsanız ayrı tabi. O zaman aşı yapmanız gerekir.

Soner.B
13-08-2013, 16:01
biliyorum biraz konu dışına çıktım ama, peki bu ileriki yıllarda çıkan meyveler yeterli verimlilik ve kalitede olur mu sizce? Öyleyse bir değişiklik yapmayı düşünmüyorum.
Son olarak ilk başta danıştığım budama konusundaki öneriniz nedir acaba:) ne yapmama gerek bilemedim. Bütün sorularım bunlar ilginiz için çok teşekkürler.

h_dogan
14-08-2013, 07:25
Eğer turunç olarak kalmasını istiyorsanız şimdilik bir budama yapmayın. Bir de verim ve kalite derken siz turuncu yemeyeceksiniz herhalde, limon yerine kullanabilirsiniz. Verim yönünden sorun olmaz ürün vermeye başladı mı fazla miktarda tutuyor.

Soner.B
14-08-2013, 15:51
Turunç u zaten ben de limon olarak kullanmak istiyorum limonu yiye de bilirim belki normal ve güzel bir limon kadar ürün versin benim için sıkıntı yok aşılamayı da o açıdan sormuştum:) Çok teşekkür ederim yardımınız için.

uzi
20-08-2013, 11:34
benim yukarıda danıştığım yedivereni abim çekirdekten yetiştirdi. hatırladığım kadarıyla üstünde ek herhangi birşey yapmadı (ekstradan buzdolabında bekletme veya suda bekletme vs.). Fazladan çekirdek ekmenizde hiçbir problem yok sanırsam hatta tersine çimlenme şansını artırır:) bizim 6-7 tane çimlenen çekirdeğimiz oldu fakat sadece 2 tanesi hayatta kalabildi:/ sadece çimlendiği zaman biraz büyüyünce ayrı saksıya alabilirsiniz. Herhangi boş saksıya ekebildiğiniz kadar çekirdek ekin toprak yapısı farketmez çimlenme sonuçta. Fakat ayrı saksıya aldığınız zaman ne gibi bir toprak yapısı gerekir açıkcası fazla bilgim yok. onun dışında her gün çimlenene kadar toprağı ıslak tutmak maksadıyla sulamanız yeterlidir diye düşünüyorum.

çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz. Son olarak ; saksımı toprağımı herşeyi aldım ,çekirdeklerim, suya boyup 1 gün boyunca bekleteceğim. Fakat saksıya ne kadar toprak koymam gerekir (saksı 1.7 lt kapasiteli) toprağı çok sığ bi şekilde mi yerleştirmem lazım toprağı iyice sıkıştırmalı mıyım yoksa serbest bir şekilde mi dökmeliyim ? (bu benim ilk bitkim olacağı için haliyle tecrubesizim beni mazur görün :) ) ve günlük sulama miktarı ne kadar olmalı ?

turkankaragoz
20-08-2013, 11:57
Sn uzi çekirdeklerinizi suya koyup şişirmek yerine biraz kurutup kabuklarını soyun. Çimlenme süresini 1 haftaya indirmiş olursunuz. Saksı olarakta derin bir saksı kullanın. Çünkü güçlü kazık kök yapıyor çimlenen çekirdekler. Toprağı çok sıkıştırmayın. Daha sonra çöken kısma toprak eklersiniz. Sulama bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Tohumlar filizlenene ve ilk yaprakları çıkana kadar nemli olacak şekirde daha sonra normal sulama yapabilirsiniz. Sadece saksı altından su akıp gitsin. Tohumlarınız çimlenene kadar hafif güneş 3-4 yaprak olduktan sonra direk güneş gören bir yere koyabilirsiniz.

uzi
20-08-2013, 12:12
Sn uzi çekirdeklerinizi suya koyup şişirmek yerine biraz kurutup kabuklarını soyun. Çimlenme süresini 1 haftaya indirmiş olursunuz. Saksı olarakta derin bir saksı kullanın. Çünkü güçlü kazık kök yapıyor çimlenen çekirdekler. Toprağı çok sıkıştırmayın. Daha sonra çöken kısma toprak eklersiniz. Sulama bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Tohumlar filizlenene ve ilk yaprakları çıkana kadar nemli olacak şekirde daha sonra normal sulama yapabilirsiniz. Sadece saksı altından su akıp gitsin. Tohumlarınız çimlenene kadar hafif güneş 3-4 yaprak olduktan sonra direk güneş gören bir yere koyabilirsiniz.

saksım yaklaşık 15 cm derinliğinde. Bulunduğum şehir Ankara. Bu forumda bi kaç konuda okuduğum kadarıyla yeni ekilmiş çekirdeklerin üzerine bir kaç damla su yeterli olduğunu sanıyorum fakat dediğim gibi acemiyim ve ters bir şey yapmaktan korkuyorum. 9 tane çekirdeğim var. O halde kabuklarını soyup şu an toprağa dikmemde bir sakınca yok galiba ?

turkankaragoz
20-08-2013, 14:05
İlk çimlenmede 15 cm saksı yeterli olur fakat sonra daha derin bir saksıya almanız gerekir. Daha önce paylaşmıştım çıkan limonları. Kabuklarını soyum 0.5 cm derine dikin güzel bir nemlendirin yeter. Fideleriniz 3-4 yaprak olana kadar nemlendirmeniz yeterlidir. Sonra normal sulayabilirsiniz. Ankara kuru havaya sahip üsteki toprağınız kurumaya başladıkça sulayabilirsiniz. Daha öncede dediğim gibi iyice süzdürmek şartıyla. Ben gece lavobada suluyor ve orada bırakıyorum. İyice süzülüyor. Sabahta alıp yerine koyuyorum.

uzi
31-08-2013, 12:11
437402
bu da benim kızım :D 12 gun once ekmiştim bu sabah bana sürpriz yaptı :)) çocuğum olmuş gibi sevindim açıkçası :))

uzi
31-08-2013, 12:16
saksıyı bu durumdayken güneşe koymalı mıyım yoksa biraz daha nemli ve karanlık ortamda beklemesi mi lazım ?

turkankaragoz
31-08-2013, 22:32
Aydınlık ama güneş direk gelmesin. 4-5 yaprak olduktan sonra birkaç saat direk güneş alabileceği bir yere geçirin.

uzi
01-09-2013, 20:17
Peki hala nemlendirmeye devam etmeli miyim yoksa normal sulamaya geçebilir miyim ?

Emre İlhan
02-09-2013, 10:33
Bu dönemde çok fazla sulama yapmasanız iyi olur. Toprağın ıslağa yakın nemli olması yeterli. Sprey yerine suyu hafif hafif serpiştirebilirsiniz ama fazla ıslak olursa, gereksiz yere boylanabilir.

pariltiferahi
05-09-2013, 14:26
Merhaba, geçen hafta balkonum için 2 adet limon fidanı aldım, fidanlar yaklaşık 1.5 metre boyunda ve 4 yaşında, şu an içerisinde bulundukları saksılar yaklaşık 40cm, fakat ben onları 65x65cm iç hacmi olan saksılara aktarmak istiyorum. Forumda önceki yazıları okuduğumda; fidan aktarımı için uygun dönemin Ocak sonu olduğunu gördüm, fakat bu konuda fidanları aldığım yer beni uyarmadı, aceba 4 yaşında bir fidan/ağaç için de aktarım dönemi var mı? yer değişimi ve saksı değişiminin aynı zamanda yapılması uygun mu? yoksa saksı değişimi için beklemem mi gerekiyor? (şu an bulundukları yer bol güneş alıyor keza aktarılacakları yer de aynı şekilde bol güneş alıyor)

Emre İlhan
05-09-2013, 21:06
Ben sizin yerinizde olsam; iki stresi de aynı anda yaşatmam. Saksı değişimiyle yer değişimini ayrı zamanlarda yapmanızın daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Saksı değişimini bahar aylarında yapabilirsiniz. En uygunu ilkbahar bence. Çünkü; ilkbahar aylarında turunçgiller vejetatif(yeşil gelişim) evreyi daha aktif yaşıyorlar, dolayısıyla kökleri de gelişiyor, yeni damarlar oluşturuyor olmalı:)

Yanlışım varsa düzeltin:)

Kayahann
06-09-2013, 10:32
ben hayatımda bu kadar arsız çimlenen bi çekirdek görmedim, 10 tane çekirdek attım saksının birinin içine 10 onu da hemen çimlendi fazlasını söküp atmaya da kıyamadım

uzi
07-09-2013, 12:42
Aynı durum bende de var 11 de 7 oldu hadi hayırlısı :)

h_dogan
09-09-2013, 13:34
Merhaba, geçen hafta balkonum için 2 adet limon fidanı aldım, fidanlar yaklaşık 1.5 metre boyunda ve 4 yaşında, şu an içerisinde bulundukları saksılar yaklaşık 40cm, fakat ben onları 65x65cm iç hacmi olan saksılara aktarmak istiyorum. Forumda önceki yazıları okuduğumda; fidan aktarımı için uygun dönemin Ocak sonu olduğunu gördüm, fakat bu konuda fidanları aldığım yer beni uyarmadı, aceba 4 yaşında bir fidan/ağaç için de aktarım dönemi var mı? yer değişimi ve saksı değişiminin aynı zamanda yapılması uygun mu? yoksa saksı değişimi için beklemem mi gerekiyor? (şu an bulundukları yer bol güneş alıyor keza aktarılacakları yer de aynı şekilde bol güneş alıyor)

Bitkileri saksılarını bitkilerin aktif olmadığı dönemlerde ya da en az aktif olduğu dönemlerde yaparsanız az strese sokmuş olursunuz. bitkiler bahara uyanmadan yapılması en uygun zaman. Bölgelere göre değişeceği için ne zaman uyanıyorsa ondan 15-20 gün önce saksılarını değiştirebilirsiniz. (Kabaca hesap)

incirli
10-09-2013, 12:37
annemin evde çekirdekten yetiştirdiği bir limonu var
bir buçuk metreye kadar uzadı.annem de budamak zorunda kaldı.kökü iyice kalınlaştı ama meyvesi yok.zannedersem saksı küçük geliyo.yoksa çok sağlıklı ve güçlü gözüküyor
ah bir de meyvesi olsa.

ErhanB
10-09-2013, 21:59
Selamlar,

1-2 ay önce limon ağacının kokusu olsun, limonun kendisi olsun ilgimden dolayı kendimde yetiştirmek istedim. Epey bir acemi olduğum için çocukluğumun fasülye yetiştirmesi gibi başladım, 7-8 tane çekirdeği attım saksıya kurudukça suladım toprak kurudukça. Gayette güzel bir biçimde büyümeye başladı fakat bir anda tek tük yapraklar dökülüp sararmaya başladı. Araştırmalarım sonucu buraya ulaştım uzmanlardan fikir alayım dedim.

Benim yetiştirme biçimim şöyleydi yaz diye balkona bıraktım epey güneş alır, toprak kurudukça saksının dibinde su görene kadar su veriyorum. Sonra bırakıyorum. Hiç içeri almadım. Acaba gecenin soğuğundan mı etkileniyorlar yoksa bir böcek falan mı veya suyu mu fazla geliyor acaba bu arada İstanbuldayım havayı merak ederseniz.

Sararmanın resmini ek olarak gönderdim.

Not: Konusu varken yeniden açmak istemedim ama konunun sahibi kendi konusunun başka sorunla bölünmesini istemezse yeni konu açabilirim.

Emre İlhan
11-09-2013, 11:18
Bu turunçgillerde çok rastlanan yaprak yanıklığı. Bulaşıcı olduğunu hatırlatmak isterim.

Hastalıklı olan yaprakları kopartıp alın. Daha sonra elinizde bakır ya da bordo bulamacı preparatı varsa onunla ilaçlayın ve potasyum, demir ağırlıklı gübre verin.

Demiri aktarlardan karaboya ya da saçıkıbrıs (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2772.htm#post62312) adıyla satın alabilirsiniz. Diğer sağlıklı limonlara bulaşmamasına dikkât edin, çabuk davranmak lazım:)

uzi
19-09-2013, 22:34
Arkadaşlar tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim affınıza sığınarak bir kaç şey sormam gerekiyor. Bir kaç araştırma yaptım fakat ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. 21 ağustos tarihinde saksıya diktiğim 11 çekirdekten ilki 31 ağustos da filizlendi. şu anda 10 tane filizim var. aşağıdaki fotodaki gibi durumları. Toprağı sürekli nemli tutuyorum püskürtme yoluyla suluyorum ve günde bir kaç saat güneş altında bırakıyorum. yanlışlarımı ve yapmam gerekenleri söylerseniz minnettar kalırım :) resimler burda
442849
442850
442851

incirli
21-09-2013, 16:58
balkonda saksıda rasgele dağılmış olan limoncuklarımı kışın da yavaş yavaş gelmesiyle içeri alayım dedim
böylece hem şarşırtmış oldum hem de hepsini biraraya topladım
biraz sık mı oldu bilemedim
bir saksıya daha mı bölsem acaba?

http://l1309.hizliresim.com/1f/p/swp2m.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://j1309.hizliresim.com/1f/p/swp6m.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

_Cihan
23-09-2013, 19:23
Ektiğim limon çekirdeği 2 haftada mini serada çimlendi. Bugün dışarıya aldım.

Emre İlhan
26-09-2013, 16:51
Arkadaşlar tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim affınıza sığınarak bir kaç şey sormam gerekiyor. Bir kaç araştırma yaptım fakat ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. 21 ağustos tarihinde saksıya diktiğim 11 çekirdekten ilki 31 ağustos da filizlendi. şu anda 10 tane filizim var. aşağıdaki fotodaki gibi durumları. Toprağı sürekli nemli tutuyorum püskürtme yoluyla suluyorum ve günde bir kaç saat güneş altında bırakıyorum. yanlışlarımı ve yapmam gerekenleri söylerseniz minnettar kalırım :) resimler burda
442849
442850
442851

Görünüşe göre limon fidanlarınızın saksı harcı sadece torf:)

Torfta besin maddeleri bulunmadığından dolayı, şu anki aşamada dışarıdan bitki besini ya da gübre şerbeti ile takviyede bulunmanız çok iyi olur:)

Emre İlhan
26-09-2013, 17:02
balkonda saksıda rasgele dağılmış olan limoncuklarımı kışın da yavaş yavaş gelmesiyle içeri alayım dedim
böylece hem şarşırtmış oldum hem de hepsini biraraya topladım
biraz sık mı oldu bilemedim
bir saksıya daha mı bölsem acaba?

Aslında biraz daha seyrek şaşırtsaydınız daha iyi olurdu ama tekrar tekrar fidanlarınızı hırpalamayın derim. En azından, şimdilik böyle kalmaları daha doğru olur kanımca:)

Torfta ki bitkilere uygun oran ve zamanda besin ya da gübre vermeye dikkât edelim:)

Birde, fotoğrafları foruma yüklemeyi (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm#post167915) unutmayınız. Daha sonra ilgili linkler geçersiz kalınca fotoğraflarımız görünmüyor:)

Emre İlhan
26-09-2013, 18:06
merhaba
yaklasik alti ay once cekirdekten cikan limon filizim sanki artik daha fazla buyumuyor gibi. kendisi istanbul'da kapali balkonda duruyor. maalesef sadece su ile besleniyor. ek besin vs vermedim hic.
sizce saglikli mi?
(fotografi bir turlu ceviremedim. uzgunum)

Daha büyük saksıya alınma zamanı gelmiş. Gübre ya da besin vermelisiniz. Özellikle de saksıda yetişen bitkiler için bu şart gibi:)

Fotoğraf konusunda ki sıkıntınız için ilgili başlıkta anlatım yaptım:)

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256-4.htm#post1203258

uzi
27-09-2013, 17:15
Görünüşe göre limon fidanlarınızın saksı harcı sadece torf:)

Torfta besin maddeleri bulunmadığından dolayı, şu anki aşamada dışarıdan bitki besini ya da gübre şerbeti ile takviyede bulunmanız çok iyi olur:)

ne kadar besın vermem gerekıyor ?

mahmudum
16-11-2013, 20:25
Merhabalar, yaklaşık bir hafta önce çiçek açmış bir limon fidesi aldık, üzerinde iki tane limonu da vardı. Aldığımız günden beri evin içinden hiç çıkarmadık ve 2 günde bir suladık fakat son iki gündür fidanın bazı yerlerinde yeşil renkli bit olduğunu düşündüğümüz canlılar türedi. Temizlesekte yine oluşuyor. Bu konuların acemisiyiz, bilen arkadaşların tavsiyesine ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkürler:(

ozgurikiz
24-11-2013, 13:22
iyi günler limonlarımın durumu bu..2012 eylülde çekirdekten elde ettim..en uzunu 25 cm civarında.bakımsız bir 14 ay geçti .. ne rüzgardan ne kardan ne soğuktan esirgedim. işim nedeni ile suyunu bile düzenli veremedim.ama böyle gitmelerini istemiyorum.5 kök var ilk önce onları ayırmam gerek sanırım...aşılamada dahil ne yapmalıyım acaba tavsiyelerinizi ve talimatlarınızı bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler..

bemce
01-01-2014, 12:58
limonlarınız çok güzel bende bir tane diktim şu anda 10cm boyunda biraz daha büyüsün resmini payşacağım ..

mücahitöz
05-01-2014, 08:40
yeni aldiğım limon ağacım. meyve kısımları normal mi acaba?

stars
06-01-2014, 13:09
Azbir mıktar tüplü limon fidanı alacak,birde kamkat.uygun nereden alabilirim.net üzerinden.

6 Ocak 2013 Bitkilerin resimleri..Ek de

70 canavar motorum resmen taş sökücü

stars
06-01-2014, 13:11
ek foto
51 avokado

incirli
07-01-2014, 20:47
kış geldi.benim limonlar güneş de alamadıkları için sanırım büyümeleri iyice yavaşladı.ama sağlıklı gözüküyoalr hala.

avşarkızı
11-01-2014, 12:59
3 ay önce aldığım limon ağacım önce 2 yaprak çıkardı ,sonrada tomurcuk oldu.Ama tomurcukta 5 gündür bir gelişme yok.NE YAPMAM LAZIM BİTKİ BESİNİ VERMELİMİYİM

avşarkızı
21-01-2014, 09:21
sayın stars bahçeniz ıspartadamı

stars
27-01-2014, 17:43
Hayır Isparta sütçüler Çandır köyü ..Bu köy Antalya iklımıne yakın.Denız seviyesine yakın..belkı Turkiyenın en verimli en harika yeri ama Karacaören barajı sayesinde yok edilmeye mahkum...İlginize teşekkürler.Şimdi de ağaçların içine kümes yaparak salma tavukçuluk düşünüyorum.

cekemen
12-02-2014, 11:32
arkadaşlar selam,

limon ağacım var bir tane, balkonda bakıyorum. Balkon tüm gün güneş alıyor ve kapalı balkon. Sorum şu; ağaç çiçek açmış ve çiçeği mis gibi kokuyor. Ancak çiçeğin olduğu yere karıncalar dadanmış. Neden acaba?

Bir de balkonda maydanoz, dereotu, nane vs. var. Bakıyorum da yaprak bitleri hep naneye geliyor. Ev yapımı ilaçla aralıklarla müdahele ediyorum ancak engel olamıyorum. Acaba naneyi mi seviyorlar yoksa herhangi bir ilişki yok mu nane-yaprak biti arasında? (Nanenin olduğu saksıda maydanoz, deretotu, roka vs. var ve bu saksıda da karıncaya rastlıyorum bazen).

hanımeli
13-02-2014, 07:41
Limon ağacına bayılıyorum,bahçede 2 tane var bir tanede salonda iç mekan olarak yetiştirmek istiyorum ama,bahçedekiler geçen seneye kadar fazla meyve vermiyordu,sondaj vurdurduk ve yaz boyunca bol su aldı,sonbaharda coştu resmen,şimdi bütün dallarında bol bol limon var,demekki suyu seviyormuş dedim ve içerde saksıda bu ortamı sağlayabilirmiyim bilmiyorum,gübre vs. Vermek gerekirmi

Turunçgil
13-02-2014, 22:19
Sn.Cekemen Sorununuz yaprak bitleri gibi görünüyor.Karıncalarla işbirliği yaparlar.Bitkinizin özsuyunu emerler önlem almassanız bütün fidanınızı kaplayabilirler.Ev yapımı ilaçlar bölümünden yararlanın derim.

Sn.Grapes Geniş saksıda limon yetiştirebilirsiniz,Tabi gübre isteği'de olacaktır saksıdaki bitkinin çünkü kökleri hareket edemez,besin bulamaz.İlk önce Turunçgilller başlığındaki limon,mayer limon bölümlerini baştan sona okuyun orada ihtiyaçlarınızdan fazlasını öğreneceksiniz.

nurcanerkal
23-02-2014, 19:24
limonumun alt yaprakları sarardı üst dalları çok güzel hatta beyaz çiçekleri var normalmi

Turunçgil
25-02-2014, 21:04
Sararan yapraklar demir eksikliğinin göstergesidir.

laylay
07-03-2014, 17:11
Merhabalar,
Ağacım 5 yaşında yediveren meyveli.Sizce limon ağacımın yapraklarında problem var mı? Bütün yapraklar böyle değil tabi, birkaç tanesi...
Bir sorumda ağaçlar ne zaman,nasıl ve ne ile budanmalıdır? Sizce organik gübre kullanmalı mıyım?

laylay
12-03-2014, 21:14
Çiçeklerinden etlenen limonum

Hayrullah.oz
13-03-2014, 11:40
saksıda limon yetiştiriyordum ancak yapraklarını rüzgarlı bir günde döktü, acaba yeniden yapraklaması kendine gelmesi ne kadar sürer. şimdilik içeri aldım malum havalar pek hayra alamet gitmiyor.

Emre İlhan
13-03-2014, 20:02
Hayvansal gübre ile(iyi yanmış çiftlik gübresi gibi) gübreleme yapmanız, limon fidanınızın daha çabuk toparlanmasını ve yaşama şansının daha da artmasını sağlayacaktır.

Limon fidanlarının yapraklarını tamamen dökmeleri, soğuktan ciddi anlamda etkilendiklerini gösteriyor. Turunçgiller, kısmen de olsa burada da yapraklarını döküyorlar ama muhakkak yapraklarının büyük bölümü üzerlerinde kalıyor.

Şu sıralarda buralarda yeni sürgünler oluşmaya, taze yapraklar gelişmeye başladı ama Giresun'da ilkbaharın(tam olarak) kendini ne zaman gösterdiğinden emin olamadığım için net cevap veremiyorum. Ancak bu dönemde yine de hayvansal gübrelemenizin, hâttâ mümkünse; gübre şerbeti (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm#post28585) ile bitkiyi beslemenizin, daha yararlı olacağını düşünüyorum:)

Hayrullah.oz
14-03-2014, 09:03
Önerilerinize en kısa zamanda uygulayacağım Sayın Emre İlhan, bahar Karadenize yeni yeni geliyor ama şu sıralar dağlara kar yağdığından sahil kesimde kar soğuğunu yaşıyoruz.

evandevan5
14-03-2014, 10:27
iyi günler limonlarımın durumu bu..2012 eylülde çekirdekten elde ettim..en uzunu 25 cm civarında.bakımsız bir 14 ay geçti .. Ne rüzgardan ne kardan ne soğuktan esirgedim. Işim nedeni ile suyunu bile düzenli veremedim.ama böyle gitmelerini istemiyorum.5 kök var ilk önce onları ayırmam gerek sanırım...aşılamada dahil ne yapmalıyım acaba tavsiyelerinizi ve talimatlarınızı bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler..

benim ektigim limon bu resimdekinin tersi çıktı dallarında diken var.
Sitedeki resimlere bakıyorum hiç biri dikenli değil.

laylay
15-03-2014, 15:48
Limon ağacını aldığım yer gübre olarak şeker gübresi vermemi önerdi. Ne kadar sıklıkta bu gübreyi kullanmalıyız?

capsaicin
16-03-2014, 10:40
Terasımdaki limonu kışın hava iyice soğuduğunda içeri almıştım. İlk başlarda iyi sağlıklı gibiydi. Ama hızla yaprakları kuruyup dökülmeye başladı çıplak kaldı. Baktım ki saksının dibinde küçük karıncalar yuva yapmış, toprağını kazıp duruyorlar. Neemazal vs kullandım karıncalar gitti ama ağaçta hiç yaşam belirtisi yok kurumuş gibi. Az miktarlarda düzenli su vermeme rağmen hiç tomurcuk belirtisi de yok. Sanırım öldü. :(

laylay
17-03-2014, 16:05
Terasımdaki limonu kışın hava iyice soğuduğunda içeri almıştım. İlk başlarda iyi sağlıklı gibiydi. Ama hızla yaprakları kuruyup dökülmeye başladı çıplak kaldı. Baktım ki saksının dibinde küçük karıncalar yuva yapmış, toprağını kazıp duruyorlar. Neemazal vs kullandım karıncalar gitti ama ağaçta hiç yaşam belirtisi yok kurumuş gibi. Az miktarlarda düzenli su vermeme rağmen hiç tomurcuk belirtisi de yok. Sanırım öldü. :(

Geçmiş olsun :(

capsaicin
27-03-2014, 21:50
Geçmiş olsun :(

Teşekkürler. Geçen hafta sonu topraktan çıkarıp kökleri kontrol ettim. Kılcal yarı canlı gibi görünen kökleri vardı. Odun yapısını görmek için üstten yavaş yavaş budayıp kontrol etmeye başladım. Ne yazık ki dibe kadar indim tamamen ölmüştü. Şimdi bodur limon fidanları buldum. 50-60cm bir sürü de limon veriyorlar. Onlardan alacağım. Her ne kadar ben 2 metre kocaman ağaç gibi olsun istesem de terasta, bu soğuk şehirde olmayacak bu iş. Keşke daha ılıman bir şehirde yaşıyor olsaydım. Eskişehir gibi soğuk kuru iç anadolu şehirlerinde bitki yetiştirmek tam çile.. :mad:

defoz
31-03-2014, 17:20
Benim balkondaki limon ve mandalinalarda var arap sabunuise yaramadi ne denemeliyim

laylay
03-04-2014, 00:04
Teşekkürler. Geçen hafta sonu topraktan çıkarıp kökleri kontrol ettim. Kılcal yarı canlı gibi görünen kökleri vardı. Odun yapısını görmek için üstten yavaş yavaş budayıp kontrol etmeye başladım. Ne yazık ki dibe kadar indim tamamen ölmüştü. Şimdi bodur limon fidanları buldum. 50-60cm bir sürü de limon veriyorlar. Onlardan alacağım. Her ne kadar ben 2 metre kocaman ağaç gibi olsun istesem de terasta, bu soğuk şehirde olmayacak bu iş. Keşke daha ılıman bir şehirde yaşıyor olsaydım. Eskişehir gibi soğuk kuru iç anadolu şehirlerinde bitki yetiştirmek tam çile.. :mad:

Benimki aşılı bodur fidan. Tavsiye ederim, hem dayanıklı, hemde yer kaplamıyor.

laylay
03-04-2014, 00:08
Hayvansal gübre ile(iyi yanmış çiftlik gübresi gibi) gübreleme yapmanız, limon fidanınızın daha çabuk toparlanmasını ve yaşama şansının daha da artmasını sağlayacaktır.

Limon fidanlarının yapraklarını tamamen dökmeleri, soğuktan ciddi anlamda etkilendiklerini gösteriyor. Turunçgiller, kısmen de olsa burada da yapraklarını döküyorlar ama muhakkak yapraklarının büyük bölümü üzerlerinde kalıyor.

Şu sıralarda buralarda yeni sürgünler oluşmaya, taze yapraklar gelişmeye başladı ama Giresun'da ilkbaharın(tam olarak) kendini ne zaman gösterdiğinden emin olamadığım için net cevap veremiyorum. Ancak bu dönemde yine de hayvansal gübrelemenizin, hâttâ mümkünse; gübre şerbeti (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm#post28585) ile bitkiyi beslemenizin, daha yararlı olacağını düşünüyorum:)

Yanmış çiftlik gübresi aldım, nasıl ve ne miktarda kullanmalıyım? Ayrıca elimde yarasa gübresi, leonardit ve humik asitte var.
Ayrıca daha büyük bir saksıya alacağım. Küçük meyveleri var, köklerdeki toprağa fazla dokunmadan temizlemeden mi diğer saksıya almalıyım.
Birde büyük meyveleride var ama hiçbir gelişim yok, artık onları toplamam mı gerekiyor yoksa bitki vitaminsiz mi? Ikinci şık galiba?

caglarturhal
03-04-2014, 16:18
Merhaba arkadaşlar,

Kayseride cam balkon da bir adet limon ağacımız var.gece kapatıp gündüz açıyoruz camları.fakat şuan tomurcukları düşmeye başladı.ruzgar falan görmüyor ondan olmadığı kesin.yardımcı olursanız sevinirim.

limon_sever
03-04-2014, 17:21
Merhaba arkadaşlar,

Kayseride cam balkon da bir adet limon ağacımız var.gece kapatıp gündüz açıyoruz camları.fakat şuan tomurcukları düşmeye başladı.ruzgar falan görmüyor ondan olmadığı kesin.yardımcı olursanız sevinirim.

Bu aylarda gündüzde kapalı dursun.Sadece 1-2 dakika havalandırsanız yeter.

alperenozden97
12-04-2014, 20:31
Meraba arkadaşlar bende daha yeni calamondin aldım ama aklımda birçok soru var yanıtlayabilirseniz çok sevinirim;
1)Öncelikle ağacı yeni aldım ve birçok sitede saksı değişiminin yılda yüzde 30 kadar genişletilmesi gerektiğini söylüyorlar bazı sitelerde iki yıl yazıyo ben değiştirmelimiyim yoksa önümüzdeki yıl mı değiştirmeliyim.

2)Saksı değiştirirken gübreleme yapmalımıyım aldığım adam bitki için vitamin verdi 10 günde bir 2-3 tane saksının dibine atmamı söyledi ama araştırdım gübreleme yapmam gerektiğini düşündüm yapmalımıyım yapmalıysam nasıl yapmalıyım.

3)Son olarak budama nasıl yapıcam ne zaman yapıcam

En çok budama konusunda endişelerim var yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Emre İlhan
15-04-2014, 16:12
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz:)

Bahsettiğiniz bitki bir mandalina türü ve ilgili başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/23760.htm#post1270021) zaten sorunuzu yöneltmişsiniz. Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm#post44) gereği sorularımızı ve paylaşımlarımızı ilgili başlıklarda sormak ve paylaşmak durumundayız.

laylay
17-04-2014, 23:28
Emre Bey,
Burada bilgili ve konuyu tek cevaplayan kişi olarak sorumu size yöneltmek istedim, inşallah cevaplayabilirsiniz. Elimde yanmış çiftlik gübresi,humus ve yarasa gübresi var. Bunlardan birini limon ağacıma kullanacağım. Ama nasıl?

Bu konunun bir kısmını okudum. Saksının altına gübreyi koyun yazıyordu. Saksı altı derken ağacı saksıdan çıkarıp altına mı serpmeliyim? 5 yaşındaki bir ağaç için hangi miktarı önerirsiniz? Ve ne sıklıkta gübrelemeliyim?

sakdag
18-04-2014, 13:05
Güney yönlü kapalı balkonda baktığım limon ağacım son zamanlarda keyifsiz görünüyor. Aslında bahar başında çok iyiydi, bol bol çiçek açtı. Şu an 15 kadar meyvede var üzerinde ancak. Yaprak döktü ve kimi dalların uçlarında kuruma var.
Sorun nedir bilmiyorum? Fazla mı suluyorum acaba? Ya da güneş mi fazla geliyor camın kenarında? Böyle olduğunu varsayarak biraz geri çektim saksıyı? Ortamı daima havalandırıyorum. Zaten 2 pencere daima açık duruyor? Ortalama 20 derece içerisi.

484039

Emre İlhan
30-04-2014, 16:44
Sevgili laylay;

Yanmış çiftlik gübresi ve humus, limon fidanınız için daha uygun olur. Yarasa gübresi, azot değeri çok yüksek bir gübre olduğu için limonunuzun köklerinde yanma ve meyve tutumunun azalması gibi risklerin daha yüksek olabileceğini düşünüyorum.

Saksınızın boyutunu ve çiftlik gübresinin ne zamanın gübresi olduğunu(bir yıllık mı yoksa daha eski mi?) söylerseniz, kullanacağınız miktar konusunda daha iyi yardımcı olabilirim.

Birde, saksının altından uygulamak gibi bir şart olmamakla beraber üzerinden de uygulanabilir. Bitkiyi, saksıdan çıkarmak gibi bir durum söz konusu değil. Toprak üzerinden gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz:)

ayazkentli
30-04-2014, 16:57
Büyük saksıda ki limon bu yıl üzerinde çok sayıda meyve verdi.

Çiçekler yavaş yavaş meyveye dönüşüyor ama bazılarını dökmeye başladı. Büyük ihtimal fidan ancak besleyebileceği kadar meyveyi üzerinde bırakacak.

Emre İlhan
30-04-2014, 17:14
Sevgili sakdag;

Bu durum demir eksikliğine çok benziyor. Eğer, sulamayı fazla kaçırdıysanız ve gübreleme yapmıyorsanız, muhtemelen saksı harcının besin değerleri düşmüş olmalı. Ayrıca, eğer musluk suyunuz kireçli ise bitkinin topraktan demir alımı malesef zayıflıyor.

Aktardan "Saçıkıbrıs" ya da "Karaboya" adıyla alacağınız "Demir sülfat" işinize yarayacak, demir eksikliğini giderecektir. Demir sülfatı; bir litre suya 1-1,5 çay kaşığı kadar eritip, limon fidanınızı sulayın. Yalnız, bunu yaparken dikkâtli olmalısınız. Çünkü; demir sülfat sıçradığı yerde pas lekesi bırakır.

Birde, gübreleme yapmayı ihmâl etmemelisiniz. Gübreleme yapıyor musunuz?

Hayrullah.oz
02-05-2014, 15:41

Önerilerinizi dikkate alarak, saksıya yeteri kadar yanmış gübre uyguladım. Şu an limonum yeni yaprak ve çiçek açtı :) sanırım çiçeklerin dibinde minnacık yavru limon meyveleri görülüyor, ileri zamanda foto eklemeyi düşünüyorum

Emre İlhan
03-05-2014, 10:40
Aman dikkât; çiçekler dökülmesin, bu dönemde çok hassas olmalı. Çarpmalara vs. dikkât etmek lazım.

Toparlanmasına sevindim bu arada:)

Emre İlhan
03-05-2014, 10:45
Sevgili laylay;

Çiçek açan limonunuz, soru yönelttiğiniz yediveren olan mı?

yagmurf
06-05-2014, 12:32
İyi günler dun çok sevimli bir limon agaci aldim üzerinde çok fazla küçük limon var hatta bunLar birbirlerine çok yakinlar . korkum tümünün birden dökülmesi acaba kendimin bir kacini kopartmam büyüyebilmesi için faydali olurmu?

limon_sever
06-05-2014, 13:17
İyi günler dun çok sevimli bir limon agaci aldim üzerinde çok fazla küçük limon var hatta bunLar birbirlerine çok yakinlar . korkum tümünün birden dökülmesi acaba kendimin bir kacini kopartmam büyüyebilmesi için faydali olurmu?

Kendi haline bırakın. Besleyemeceğini zaten dökecektir. Bu bir tane de olur 10 tanede...

mmtegr
22-06-2014, 15:03
Limon tomurcuklandı. http://img.tapatalk.com/d/14/06/22/5ega9yde.jpg

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mmtegr
30-06-2014, 14:49
Limon cicek acti.

http://img.tapatalk.com/d/14/06/30/sutu6apa.jpg

mmtegr
01-07-2014, 19:14
Pamukla tozlasma yapmaya calistim. Bakalim meyve alabilecek miyim

ozgurey
04-07-2014, 10:28
Bir sene önce çekirdekten çimlendirerek büyüttüğüm limon ağacı, ofiste güneş gören bir pencerenin önünde oldukça mutluydu. Mecburiyetten dolayı eve getirmek durumunda kaldım. Limon sıcağı-güneşi sever mantığıyla(yanılıyormuyum acaba?), terasa koydum. Bir hafta geçmeden yapraklarında resimde gördüğünüz türden çok garip sararmalar meydana geldi. Bunun nedeni ne olabilir acaba ? Şehir Ankara.
http://ozgurey.com/2014-07-03_2.jpg
http://ozgurey.com/2014-07-03_1.jpg

mmtegr
13-07-2014, 00:54
http://img.tapatalk.com/d/14/07/13/pavejysy.jpg

241
13-07-2014, 15:52
Merhabalar,

Bir akrabamızdan aşılı limon ağacı aldım. Üzerinde 2 adet aşı yapılmış ve aşı yerlerinden sağlıklı olarak büyümeye devam ediyor.

Aşılar haricinde ağaç kendi dallarını da çıkarmaya çalışıyor. Acaba bunları budamam gerekir mi? Aşısız olduğu için bunlar meyve vermeyen dallar olacak diye tahmin ediyorum. Bu dalları küçükken mi kesmek gerekir?

Bir de yapraklarda küçük küçük siyah noktacıklar oluyor. 2 defa mendille hafifçe temizledim ama oluşmaya devam ediyor. Bunlar için ne yapmak gerekir?

rencberdede
15-07-2014, 17:02
Kapalı balkonda büyüttüğüm, yaklaşık 75 cm boyunda bir limon fidanım var. Üzerinde 25-30 adet limoncuk oluştu. Bu küçük fidanın bu kadar limonu büyütebileceğini sanmıyorum. Meyva seyreltme işini bitkiye mi bırakmam gerekir, yoksa ben mi yapmalıyım? Ben seyrelteceksem, üstünde kaç tane limon bırakmalıyım?

Hayrullah.oz
21-07-2014, 12:25
http://img.tapatalk.com/d/14/07/21/3u6uhyse.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/07/21/avujudu2.jpg
Degerli dostlar Çiçekler neden kurudu acaba polenlesemediginden mi yoksa eksik birseylermi var

ozzy10
14-09-2014, 17:22
Merhaba,
Limon ağacım bir anda tüm yapraklarını döktü, ardından üstten kurumaya başladı. Altta canlı kalan kısımda yaprak çıkarttı diye sevinirken yapraklar hastalandı. Acemi olduğum için ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

zerons
22-09-2014, 01:34
Merhaba;
Geçen sene çekirdekten ektiğim limon 62 cm'ye ulaştı.Fakat ana dal yanından çıkan küçük dal ana dalı geçti ve ana dal gölgede kaldı.Bu durumda ne yapmam gerekir? Bu dalın uzamasına izin mi vereyim? Yoksa kesip ana dala güç vermesini mi sağlayayım? Kesmem gerekiyor ise bu ayda kesmemin sakıncası olurmu?

alibzdq
22-09-2014, 15:33
Öğrenmek istediğim kendiliğinden meyve verirmi vermezse nezaman aşı yapmalıyız.

Nezaman sonra aşı yapılır.

http://i.hizliresim.com/5RkXb5.jpg

incirli
28-09-2014, 12:54
2 yıl önce çekirdeğini diktiğim limonllarım büyüdü kocaman oldu
bi tanesi 1 metreyi aştı
peki meyve verirler mi?
bayramda köye götüreceğim.ilkbaha kadar saksıda dursun havalar ısınınca toprağa ekmeyi düşünüyorum
şimdi eksem tutar mı bu soğuklarda?
bir de meyve verir mi acaba?yoksa aşı şart mı

alt resimde tam 1 sene önceki halleri var
1 senedeki değişim

pınar59
29-09-2014, 22:33
iyi akşamlar nisan ayında limon ağcı aldım üzeri çiçekliydi çiçkler limon tuttu ama 2 hafta içinde hepsi döküldü çò üzüldüm birdaha çicek açmadı düzenli bakımını yapıyorum buradan öğrendiğim
bilgilerle cinsini bilmiyorum acaba ne zaman çicek açar saygılar

ecz.hansa
20-10-2014, 11:47
Bende limon çekirdeklerini pamuk arasına ektim 7 tane inşallah meyveli olur. yaza kadar uzar mı yok sa bir iki sene beklemeli miyim?

gokhansonmez
31-10-2014, 10:07
benimde teras'ımda baktığım limon , mandalina ve elma ağaçlarım var;
limon çok güzel çicek açıyor bol bol bir sürü meyve oluşuyor ama hepsi nohut boyutunda kalıp sonra dökülüyor; mandalina da aynı şekilde bol bol çiçek açıyor mandalinalar oluşuyor ama fındıkdan biraz büyük kalıp daha büyümüyor,

meyvelerin büyümesi için eksik olan parametreyi bulamadım :)

genel sıvı gübre kullanıyorum; terasım sabah 10 dan akşam güneş batana kadar güneş alıyor,

tavsiyelerinizi dinlemek denemek isterim,

Emre İlhan
01-11-2014, 09:29
Meyve tutumu gerçekleştikten sonra potasyum ağırlıklı gübre takviyesi yapıyor musunuz? Birde, demir açısından zengin topraklarda narenciyelerin meyve gelişimleri daha kuvvetli ve problemsiz oluyor. Muhtemelen fidanlarınız aşılı olmalı, bazı aşılı olan narenciye fidanlarının(anaca bağlı) demir ihtiyaçları daha fazla olabiliyor...

Bir diğer faktör de genel olarak verdiğiniz sıvı gübrelerde +ME, +İZ gibi iz elemenleri de ihtiva ettiğini ifade eden simgelerin olmasına dikkât etmenizi öneririm.

mausi
01-11-2014, 18:07
7

Bu benim ilk denemem hadi hep beraber limon cimlendirmeye çalışalım. Gelişmeler oldukça yazacağım :) bu ilk gün limon kesildi 3 çekirdek alınıp ıslak peçete nin arasına konuldu ..

mert59
03-11-2014, 12:06
sevgili doğa dostları nihayet aranızdayım benim 2limonum var balkonda biri çekirdekten diğerinide aldığımda üzeri çiçekliydi mayıs ayında ama çiçekler meyvaya dönünce hepsı döküldü çok üzüldüm birdahada çiçek açamadı çok yalvardım saksısına 1 limon sıkıp döktüm dalına limon astım bu meyvadan yapacaksın diye ama nafile saksısı yağ tenekesi yetrince demir ihtiyacını karşılar sanırım acaba ne zaman çiçeklenir cinsini 7veren diye almıştı saygılar

Emre İlhan
04-11-2014, 21:23
Sevgili mert59; öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Sorularınızı yöneltmeden önce arama yapmanız gerekiyor. Sorduğunuz sorunun daha önce defâlarca sorulmuş olduğunu anımsıyorum. Ayrıca, saksıda limon yetiştirmek konusunda ki yaşadığımız problemler, başlıkta ayrı ayrı değerlendirildi.

Eğer sonuca ulaşamazsanız, sorunuzu net biçimde sormaktan çekinmeyin. Arama yapmak konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, buradan (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm#post583041) ilgili başlığa ulaşabilirsiniz. Unutmadan; Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm#post44)'nı okumayı ihmâl etmeyin:)

Selamlar:)

candem
04-11-2014, 22:12
7

Bu benim ilk denemem hadi hep beraber limon cimlendirmeye çalışalım. Gelişmeler oldukça yazacağım :) bu ilk gün limon kesildi 3 çekirdek alınıp ıslak peçete nin arasına konuldu ..

bu gece başladım sizinle :) ama ankaradayım ben bakalım nasıl olcak :)

mert59
04-11-2014, 22:13
Sayın Emre Îlhan hoşbuldum aranızda yeniyim gecenin bir yarısı nette dolaşırken bu siteye rartladım hemen üye olup derdimi anlattım özür dilerim araştırma yapmalıydım.Mesajınız çok faydalı sıcak bir karşılama oldu.Teşekkür ederim..Saygılar

mausi
08-11-2014, 13:31
Çok sevindim benimki ler duruyor bakalım :) ama aynı kasanın içine bi iki tane de domates çekirdeği attım yediğim domates lerden onlar cimlendi :) sizler başka neler diliyoruz nelere dikkat ediyorsunuz ? PAMUK da mı toprakta mi cimlendirmeyi yapıyorsunuz ?

lilpar76
10-11-2014, 12:45
2013 baharında üzerinde meyveleri olan saksıda bir limon ağacı aldık. Yeni sürgünler de verdi, üzeri meyveliyken eylül ayında yeniden çiçekledi, çiçeklerini seyrelttim , 2013 kışı kapalı balkonda geçirdi. Her şey yolunda gidiyordu, 2014 nisan sonu bahçeye çıkardım üzerindeki yeni meyveleri (iri buğday tanesi büyüklüyündeydi) önce kırmızımsı renk oldu, sonra hepsi döküldü. Bahçeye rüzgarı az alan, az güneş gören bir yere diktim. Bu yaz sonu yeniden çiçekledi, şimdiki hali böyle, biraz yapraklarında sararma var, hiç besin vermedim, yalnız nisanda azca yanmış çiflik gübresi verdim. Bu sefer de meyvesini dökmemesi için ne yapmalıyım, yardımçı olan olursa sevinirim, şimdiden teşekkürler.

ayazkentli
10-11-2014, 13:12
Bu limon işini bende bir türlü çözemedim.

Başka arkadaşlarımızın incecik tek bir dal fidanında ne güzel olgunlaşmış limonlar var ama diğer bir çok arkadaşımızın gibi benimkiler de sık sık tam meyveye dönüyor, sonra hepsi dökülüyor.

Toprak, gübre, ortam her şeyi tamam ama ama bir türlü daha meyvesini büyütemedim.

Bu yıl 2 kez çiçeklenip meyveye duran saksıda ki ağacım, her defasında hepsini yine döktü.

Şimdi bu günlerde 3. kez yine çiçeklenme ve meyveleri oluşmaya başladı.

Umarım bu kez olurlar.

mausi
10-11-2014, 21:50
Agacinıza bi besin eksikliği olabilir **** taşımayacagi kadar meyvesi olabilir sanırım meyveyi azaltmakta ve suyunu azaltmaktadır fayda var

mclog
11-11-2014, 08:18
Çiçeği ve meyvenin bu küçük hali bile çok güzel. Ben de tohumdan yetiştirmeyi deniyorum şimdi. Limon ağacı ne kadar su ister (toprağın nem oranı ne olmalı)? Su ihtiyacı tohumdan fidana nasıl değişir?

mert59
11-11-2014, 22:33
Sayın mausi ben limon çekifdeklerini toprakta çimlendirmiştim , şimdi 20cm oldular bu sayfalardan öğrendiğim gibi şaşırtma yaptım hallerinden memnun görünüyorlar, sabırla aşılama zamanını bekliyorlar. Bu arada açtığın yeni sayfanı bulamıyorum yardım edermisin.Sevgiler.

mausi
12-11-2014, 08:09
Sevgili mert59 sayfa kurallara aykiri ve zaten var olan konulari icerdigi icin kalkmasi uygun görüldü çok üzüldüm :( hayırlısı diyorum ..
Meclog limon serin yerde yetişir ve suyu sever tabi çürümeye oranda değil filizlenen kadar iyice nemli tut daha sonra biraz azaltirsiniz

mausi
12-11-2014, 08:20
Limon lar im dökülüyor diyen arkadaşlarımız işte size bi kaç ip ucu
526056

Alıntıdır. ..

candem
22-11-2014, 16:38
çimlenme başarısız:( bekliyorum bekliyorum hiç bi canlanma yok. yeni çekirdek koydum pamuğa. 3 domates 3 biber koydum bide.. beklemeler başladı ama havalar soğuk sanırım oyuzden olmuyor.

agamis
05-12-2014, 09:35
Selam Bende aranıza yeni katıldım , Tüplü 3 yaş mayer limon aldım onu hemen 20 litrelik saksıya aktarsam bir sorun yaşarmıyım acaba ?

Vianne
15-12-2014, 21:53
Merhaba aranızda çok yeniyim sizlerden öğrendiğim şekilde suda iki tane limon çekirdeği çimlendirdim.Minik saksıda yapraklanmasını bekledim.Biri serçe parmak boyunda,diğeri biraz daha kısa.Büyük bir saksıya aldım iki üç gün önce.Hızla boy atan limonlar 2 gündür aynı boyda.Kürdan diktim yanlarına büyümelerini izlemek için.Biraz forumları karıştırdım.Saksı küçük olursa boya gidermiş,büyükse köke.Acaba diktiğim saksı çok mu büyük gelecek? Ilk saksıları ikisine birden çok küçüktü aklımca bir sefer saksı değişimi yapayım diye ayrı iki büyük saksıya aldım,ne yapayım? Şimdiden teşekkürler

hakan321
16-12-2014, 15:51
tüm ağaçseverlere ve doğaseverlere selamlar,

bu başlığı yeni gördüm, biraz önce limon başlığında da aynı soruyu sormuştum, evim kuzeye baktığı için doğrudan güneş almıyor, mayer limon fidanı almak istiyorum ama limonun güneşi sevdiğini duydum, güneşsizlikten kuruyacaksa hiç bu işe girmemek istiyorum, bilgisi veya tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi? şimdiden teşekkürler.

bin453
18-12-2014, 10:21
Çekirdekten yetiştirmeyi denediğim limon fidem umarım yaşatabilirim.Daha büyüsün meyve için aşı denemesi yapacağım.

tugba.
19-12-2014, 13:50
limonumun yaprak uçları sarardı neden olduğunu anlayamadım çok mu su veriyorum yan yana durmaktan birbirlerine hastalık bulaştırıyorlar gibime geliyor ne yapmam gerekiyor ben aydınlatır mısınız
http://file:///C:/Users/user/Desktop/2014-12-19-619.jpg

mühendis57
17-02-2015, 09:49
Arkadaşlar isyerinde yetitirmeye çalıştığımız limon tomurcuklandı paylaşmak istedim.
Sinoptan selamlarımla...

mühendis57
17-02-2015, 09:57
Çekirdekten çimlendirdiğim yavru limonlar bonzai yapmaya çalışacağız :)

mühendis57
02-03-2015, 19:25
Limonumuzun son hali :)

elif30
21-03-2015, 16:29
Arkadaşlar yaklaşık kasım sonunda arkadaşıma bir limon ağacı hediye ettim.. üzerinde meyveleri vard, gayet sağlıklı ve diriyd. daha sonra arkadaşım bana yapraklarını döktüğünü söyledi. bende kışın yaprak dökmesi normal dedim. (tüm çiçekçiler böyle söylediği için) daha sonra araştırdığımda limon ağaçlarını kışın yaprak dökmediğini öğrendim. kısa süreli bir şok geçirdim daha sonra ise üzüntüye döndü bu durum. ağacın ilk ve son halini atıyorum sizce kurtarılabilinir mi ?

laser69
23-03-2015, 08:25
Merhabalar bunu bende merak ediyorum. Benim limon ağacı bahçede toprağa dikili Kasım ayında başka bahçeden alıp bahçemize dikmiştik boyu yaklaşık 1.60cm gibi dalları birbirine sarılmış sarmaşık gibi olmuştu, akıllı bir arkadaşımın gazı ile tüm dallarını kestik ardından da kar yağdı. Şu an 2ci resimdeki gibi ve dallar git gide solmaya başladı henüz hiç bir yerinden sürgün veya ona benzer bişey göremedim. Yapılabilecek bir şey varmıdır?

roset34
27-03-2015, 18:50
Merhabalar öncelikle ben dün istanbul eminönü çiçek pazarından limon fidesi aldım aldığım limonun cinsini misket limon dedi aldığım adam 3 , 4 tane meyvesi var üzerinde yanlız yaprakları sararmış kurumuş bide bazı dallar kırılmış gibi yarılmıi yani ama yeşil dalları gübre aldım aynı kişiden gübre koydum suladım sorum şu nezaman yaprakları yeşirir ve güzel meyve alırım saygılarımla lütfen cevaplarınızı bekliyorum ...

http://i.hizliresim.com/yPrk5k.jpg (http://hizliresim.com/yPrk5k)

http://i.hizliresim.com/9VPjDo.jpg (http://hizliresim.com/9VPjDo)

26ömer
05-04-2015, 15:50
Limon ağacımın önceki durumu bu şekildeydi.daha sonra yaprak dökülmeleri başladı.

sardünya
06-04-2015, 15:44
Arkadaşlar isyerinde yetitirmeye çalıştığımız limon tomurcuklandı paylaşmak istedim.
Sinoptan selamlarımla...
sayın mühendis 57 benimde 3 limonum var bahçemde 1 tanesini daha dikmedim saksısında. gördüğüm kadarıyla genelde saksıda evde balkonda yetiştiriyorsunuz. acaba bahçeye ekmekle hatamı ettim .. saksıdaki limonu mu bahçeye diksem mi acaba. bilgilendirirseniz sevinirim. ayrıca limonunuza da maşallah..:)

djtunc
06-05-2015, 19:42
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var 2007 yılında askere giderken yediğim salatadan çıkan limon çekirdeğini ektim askere giderken küçücük çıktı yerinden. sene 2015 oldu ağacım 1 metreyi geçti, kök kalınlığıda parmak kadar. sürekli yeni yeni yapraklar açıp büyüyor ama bi türlü çiçeklenme ve meyve çıkmadı 2 kez göz aşısı yaptırmayı denedim onlarda tutmadı . limon vermesi için ne yapmam gerekir. bu konuda tecrübeli olan arkadaşlara selamlarımı iletiyorum

Emre İlhan
13-05-2015, 13:42
Üreyen bitki nasıl? Yani tohumdan ürediği için açılma olmuştur. Turunç fidanı üretmiş olmalısınız.

Aşı konusunun üzerine daha da düşmelisiniz. "Göz aşısı neden tutmadı? Aşılama mevsimi uygun değil miydi?" gibi...

Keşke uygun mevsimde göz aşısını tekrar deneseniz. Daha usta bir elden.

leila.l
14-05-2015, 11:25
Merhabalar, bir yerden yediveren cinsi limon fidesi aldım iki ay önce. Eve geldigimde poşet içinden çıkarıp o an elimde bulunan bir saksıya diktim. Biraz da sıvı besin gubresi verdim. Bir ay oldu olmadi üst kısmında yeni yapraklar çıkmaya başladı. Ağacım yaklaşık 20 cm kadar büyüdü hızla. Sonra (yazarken bile kızıyorum kendime) büyük bir saksı aldım ve değiştirdim, bahçe toprağı ve torf karışımı ile. Üstte yeni çıkan yapraklar büzüldü hemen, aşağı dogru eğildi yeni çıkan dallar. Bir gün sonra biraz toparlamışlardı ama şimdi 15 gün oldu dik duruyorlar ama hala eskisi gibi değiller, büyüme de durdu. Daha önce çıkan yeni yapraklardan küçük olanlar dökülüyor. Ne yapmam gerek, lütfen bir fikir verin

leila.l
14-05-2015, 11:34
Bunlar da fotolar...

GothiCat
19-05-2015, 16:27
Merhabalar,biraz moladan sonra yeni maceralara atılmaya karar verdim bu sene :P Limon hakkında kafam acayip karışık.Her türlü bilgiye,yardıma muhtacım anlayacağınız...İthal tohum getirip çimlenme saksısına diktim ama limonumun cinsini bilmiyorum! Nadir bulunan iç mekan-dış mekan limon ağacı diye geçiyordu.Gelen pakette de cinsi hakkında herhangi bir bilgi çıkmadı.Biraz araştırdım İtalyan limon ağacına benziyor(tabii satıcı aynı resmi kullanmadıysa)...Minyatür bir tür olduğunu düşünerek aldım ama neticede emin değilim.Eğer minyatür limonsa,esas saksı ölçüleri için ideal olan nedir deneyimli olanlar yazarsa sevinirim.Aksi takdirde zaten fideyi bahçeye dikeceğim...Bir de bu tür(küçük) limon ağaçlarında da aşı gerekiyor mu?

Aldığım tür şu:

http://i.ebayimg.com/00/s/NjUwWDY1MA==/z/w8EAAOxy7vJTcsSm/$_35.JPG

mourate
20-05-2015, 13:26
Merhabalar.
Haftalardır beğeniyle mesajlarınızı okuyordum üye olmak bugüne nasip oldu.

Benimde terasımda yetiştirmeye çalıştığım Portakal, Limon, Kumkuat, Calamondin ve Obovata fidanlarım var.

Fidanları mersinden bir fidancıdan satın aldım ve bir tanesinin saksısında karınca kolonisi de gelmiş... Terası tamamen istila etti. Şu an tüm fidanlar çiçekte ve bu karıncalar çiçeklerin diplerinde sanki hareketsiz sabit olarak kalıp çiçek ve meyve diplerinden besleniyorlar. Fidanlarımda herhangi bir zararlı mevcut değil, yani karıncaların faydalandıkları bit veya diğer zararlılar yok. Bu konuya çok dikkat ediyorum. Bir süre sonra tüm fidanlarda günde 6-10 adet arası çiçek ve sonrası meyve oluşumlarının dökülmesi baş gösterdi. Bu gidişte meyve alamamaktan korkuyorum.

***Sulamayı toprağın 2-3 cm altının kuruluğuna göre 3-5 günde bir yapmaktayım.
***Yapraklar normal görüntüsünde yeşil, kuruma, solma, kıvrıklaşma, kloroz veya besin eksiklikleri nedeniyle renk değişiklikleri yok. Her dalda filizlenmeler mevcut ve sağlıklı görünüyor.
*** İstanbulda bulunan terasım yarı kapalı ve fidanlar gün boyu güneş ve hafif rüzgar alıyor.
*** Saksılar 30-40 lt büyük plastik saksılar. Tabanlarında 2 cm mıcır var, drenaj konusunda bir sıkıntı görmedim.
*** 15-20 günde bir fidancının gönderdiği sıvı besin gübresini sulama suyuna katıp sulama yapıyorum.

Siz değerli üyelere sormak istediğim özellikle kafama takılan Karınca olayı... Karıncalar bu dökülmelere sepep olabilirler mi? yoksa karıncalar tozlaşma dahil bitkiler için tamamen yararlı böcekler midir?
Birde turunçgiller çiçekte iken veya normalde direkt güneşi mi sever yoksa yarı gölge bir ortam mı sağlamalıyım.

Jakin
20-05-2015, 13:42
Merhabalar.
Haftalardır beğeniyle mesajlarınızı okuyordum üye olmak bugüne nasip oldu.

Foruma hoş geldiniz Sn. mourate. Fotoğraf ekleyebilirseniz bilgili arkadaşlar sorunuzu daha iyi
yanıtlayabilirler. Konu hakkında bilgim yok ama sayenizde ben de heveslendim. Bol bol ürün almanızı dilerim.

GothiCat
21-05-2015, 01:19
İnternette araştırırken aşı konusunda şöyle birşey öğrendim:Tek çekirdekten limon diktiysek meyve için aşılama gerekiyormuş,birkaç çekirdek (en az iki) diktiysek aşıya lüzum yokmuş çünkü doğal tozlanma ile meyve oluştuğundan aşı gerekmezmiş.Doğru mudur?

djtunc
22-05-2015, 21:25
Merhaba arkadaşlar 8 senelik limon ağacım var. Çekirdekten ekmiştim. Bu 8 sene de baya bir büyüdü sürekli yeni yapraklar çıkarıyor, uzuyor, büyüyor yaprakları falan gayet sağlıklı. 2 kere göz aşısı yapmayı denedik sanırım ikisinde de başarılı olamadık ama, son yaptığım göz aşısı tutmadı diye çıkarmıştım ondan 10 gün kadar sonra her yerinden çok miktarda yeni yapraklar ve dallar çıkmaya başladı. İlk defa bu kadar çok yaprak çıkardı.

Demek istediğim;

yapılan aşı tutmuşmudur ?
tutmamışsa Ankara'da bu işi yapan bildiğiniz bir yer varmı ?

yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum :)
resimleride ekliyorum

mühendis57
29-05-2015, 14:31
Merhaba arkadaşlar 8 senelik limon ağacım var. Çekirdekten ekmiştim. Bu 8 sene de baya bir büyüdü sürekli yeni yapraklar çıkarıyor, uzuyor, büyüyor yaprakları falan gayet sağlıklı. 2 kere göz aşısı yapmayı denedik sanırım ikisinde de başarılı olamadık ama, son yaptığım göz aşısı tutmadı diye çıkarmıştım ondan 10 gün kadar sonra her yerinden çok miktarda yeni yapraklar ve dallar çıkmaya başladı. İlk defa bu kadar çok yaprak çıkardı.

Demek istediğim;

yapılan aşı tutmuşmudur ?
tutmamışsa Ankara'da bu işi yapan bildiğiniz bir yer varmı ?

yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum :)
resimleride ekliyorum

Merhaba resimlerde aşı yaptığınız yer belli olmuyor yakından çekerseniz net birşey söylerim. Ankarada size en yakın il ya da ilçe tarım müdürlüğüne giderseniz oradaki mühendis arkadaşlardan birisi size yardımcı olur diye düşünüyorum.

djtunc
30-05-2015, 20:10
Merhaba resimlerde aşı yaptığınız yer belli olmuyor yakından çekerseniz net birşey söylerim. Ankarada size en yakın il ya da ilçe tarım müdürlüğüne giderseniz oradaki mühendis arkadaşlardan birisi size yardımcı olur diye düşünüyorum.

Aşı yerlerini resimde gösterdim,ilginize teşekkür ederim

mühendis57
01-06-2015, 08:08
Aşı yerlerini resimde gösterdim,ilginize teşekkür ederim

merhaba aşı yaptığınız yerde bir hareketlilik yok yabani kısımdan sürgün vermiş. göz aşılarında aşının tuttuğu yaprak sapının dokunma ile düşmesiyle anlaşılır resimde H harfiyle gösteriliyor yaprak sapı düştüğünde aşı tutmuş demektir.
Sizin aşınız tutmamış gibi tam net olarak da görünmüyor zaten yanda kalmış resimde belli olmuyor.eğer tutmuşsa alttaki yabani sürgünleri kopartmanız gerekir.

mühendis57
01-06-2015, 08:23
Evdeki limon fidanım epey bir meyve tuttu.Portakal fidanim da çiçekte umarim onda da bu yıl meyve görürüm.

djtunc
02-06-2015, 13:01
Evdeki limon fidanım epey bir meyve tuttu.Portakal fidanim da çiçekte umarim onda da bu yıl meyve görürüm.

aşıyı kendiniz mi yaptınız yoksa aşılı mı aldınız ?

mühendis57
02-06-2015, 13:04
aşıyı kendiniz mi yaptınız yoksa aşılı mı aldınız ?

Aşılı fidan almıştım

EAkpınar
02-06-2015, 13:21
Merhabalar, ben de iki yıldır çekirdekten limon yetiştiriyorum. İkisi bir saksıdaydı. Bu yıl ayrı ayrı saksılara aldım. Yaprak uçlarında kurumalar var. Cam balkonda duruyor. Balkon öğleden sonra 2-3 gibi güneş alıyor 2- 2,5 saat kadar. Hep dışarı almalı mıyım? Yoksa burda bakmaya devam edeyim mi? Aşı için ne kadar daha büyümesi gerekir? Teşekkür ederim.

556733 556734

556731 556732

faceofftr
02-06-2015, 13:44
Merhabalar resimlerini görmüş olduğunuz 5 yılönce lime tohumu diye aldığım ağacın son hali ektedir. Bulunduğum ilde aşı bulamadım ve daha önce aşı yapmadım. fakat lime ağacı olduğunu resimleri gösterdiğim bir kaç ziraatçi söyledi ama aşı konusunda yardımcı olamadılar ve ağaç iğnelenmeye başladı konu başlığı altında incelediğim resimlerde ağaçların iğnelenmediğini gördüm. ağacımın aşıya uygun olup olmadığını ,uygusa nereden,nasıl yapacağımı ,aşıyı nasıl temin edeceğim konusunda (eskişehirde veyahut kargo gönderebilecek herhangi bir yer) yardımcı olursanız çok sevinirim.

modelci
02-06-2015, 22:50
Merhaba,
Benim aralikda aldigim limonum kisin cicek acti ama dokuldu. Son 3 haftadir dallari hizlica buyudu ve cicek acti. Cicekler bu sefer tutmusmu bakar misiniz?
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/02/ab35cc86ffa9a68e63515e482c1621ee.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/02/ac466b98f241858f41321cac9c3d7535.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/02/5636702811b7723977ae8b7c8d5924ed.jpg

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

faceofftr
05-06-2015, 15:59
Merhabalar resimlerini görmüş olduğunuz 5 yılönce lime tohumu diye aldığım ağacın son hali ektedir. Bulunduğum ilde aşı bulamadım ve daha önce aşı yapmadım. fakat lime ağacı olduğunu resimleri gösterdiğim bir kaç ziraatçi söyledi ama aşı konusunda yardımcı olamadılar ve ağaç iğnelenmeye başladı konu başlığı altında incelediğim resimlerde ağaçların iğnelenmediğini gördüm. ağacımın aşıya uygun olup olmadığını ,uygusa nereden,nasıl yapacağımı ,aşıyı nasıl temin edeceğim konusunda (eskişehirde veyahut kargo gönderebilecek herhangi bir yer) yardımcı olursanız çok sevinirim.

keşke yanıt verseniz :(

djtunc
05-06-2015, 18:37
keşke yanıt verseniz :(

kardeş aynı sorundan bende müzdaribim yüz binlerce mesaj var sitede kimse bizim mesajlara bakmıyo :/ benim ağacımda aynı senin gibi çiçeksiz limonsuz büyüyp duruyor. aşı işinden de kimse anlamıyo :(

modelci
06-06-2015, 22:48
Merhaba, ben cok anlamam ama, acaba ciceklendirici besin takviyesi deneseniz sonuc verirmi?http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/06/41f941df72a0f5551a943318608571cd.jpg

sardünya
10-06-2015, 21:33
558422

Limonum un sağlık durumu nedir acaba::p

mühendis57
10-06-2015, 23:08
558422

Limonum un sağlık durumu nedir acaba::p

Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim 😉
Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok 😉
15 15 15 gibi kompoze bir gübre ile 20 gunde bir gubreleyin. Bol limonlu günler...

modelci
11-06-2015, 02:05
Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim [emoji6]

Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok [emoji6]

15 15 15 gibi kompoze bir gübre ile 20 gunde bir gubreleyin. Bol limonlu günler...

Bilmedigimden soruyorum, bu kompoze gubrede npk ya ilave element oluyormu?

sardünya
11-06-2015, 08:39
Hafif beti benzi atmis limonunuzun korkmus sanirim 😉
Taze yapraklarda demir eksikligi var gibi ancak korkacak birsey yok 😉

aslında severek büyütüyorum. korkmamıştır bence:)

mühendis57
11-06-2015, 09:25
[QUOTE=modelci;1386619]Bilmedigimden soruyorum, bu kompoze gubrede npk ya ilave element oluyormu?

Bazı markaların gübrelerinde var + ME yazar (Mikro element) ya da +zn çinko gibi

mühendis57
11-06-2015, 09:31
aslında severek büyütüyorum. korkmamıştır bence:)

ayrıca limonu diktiğin yere drenaj için kanal kazman iyi olur. Fazla miktarda yağmur yağdığında aşırı nem kök bölgesinden tahliye edilmediğinde köklerde boğulma olur yaprakların sararmasına bu da sebep olur.

mühendis57
11-06-2015, 09:33
ayrıca limonu diktiğin yere drenaj için kanal kazman iyi olur. Fazla miktarda yağmur yağdığında aşırı nem kök bölgesinden tahliye edilmediğinde köklerde boğulma olur yaprakların sararmasına bu da sebep olur.

+ hatta bitkinin ölümüne

sardünya
11-06-2015, 10:11
+ hatta bitkinin ölümüne

öyle demeyin. aman naptınız. ben anlamam öyle şeylerden..

mühendis57
11-06-2015, 10:32
öyle demeyin. aman naptınız. ben anlamam öyle şeylerden..

sadece kanal açacaksınız bahçenin ortasından 20 cm derinliğinde :)

sardünya
11-06-2015, 10:36
sadece kanal açacaksınız bahçenin ortasından 20 cm derinliğinde :)

bahçede zaten biraz eğim var yani su durmaz dibinde sanki. yeterli değilmi.

mühendis57
11-06-2015, 10:39
bahçede zaten biraz eğim var yani su durmaz dibinde sanki. yeterli değilmi.

bu hafta yağan yağmurda filan su durmuyorsa meyilli ise sıkıntı yok demektir.

GothiCat
17-06-2015, 19:59
Benim limonlarda tık yok.Düzenli sulama yapıyorum,balkonda,güneş görüyor,suya boğmuyorum.Neden çimlenmez dikilen ve düzenli bbakılan limon biri bana söylesin?Çok üzdü beni :(

A_NOMAD
17-06-2015, 20:27
...Neden çimlenmez dikilen ve düzenli bbakılan limon biri bana söylesin?...

Limon çekirdeği mi çimlendirmeye çalışıyorsunuz?

Eğer öyle ise ayrıntılara bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1346.htm) ulaşabilirsiniz, kısaca ben de yardımcı olmaya çalışayım.

Limon çekirdeğini çimlendirmek için balkondan ziyade ev içinde ve mesela pet bardakta, üstünü streç naylon ile örterek (nem ve ısı kaybını önlemek/en aza indirmek için) denemenizi öneririm.

Güneş görüp görmemesinin bu aşamada pek anlamı yok, düzenli sulamanın ise gereği yok.

Nemli toprağa ekip sera etkisiyle toprağının nemini ve ısısını uygun düzeyde tutarsanız 2 hafta gibi bir sürede çimlenirler.

Jakin
17-06-2015, 21:47
Merhabalar. Sardunya saksımın dibinde çıkan parlak yapraklı fideciklerin ne olduğunu anlayamamıştım. Sonra limon konusundaki iletilere bakarken yapraklarının benzediğini fark ettim ve hatırladım; sardunya dikmeden önce o saksıya limon çekirdekleri gömmüştüm, hem de epeyce derine. Çok sevindim, çok sağlıklı görünüyorlar.
Fidelerimi ne zaman şaşırtmalı ve nasıl bir toprak karışımına dikmeliyim acaba?

GothiCat
18-06-2015, 22:49
Limon çekirdeği mi çimlendirmeye çalışıyorsunuz?

Limon çekirdeğini çimlendirmek için balkondan ziyade ev içinde ve mesela pet bardakta, üstünü streç naylon ile örterek (nem ve ısı kaybını önlemek/en aza indirmek için) denemenizi öneririm.

Güneş görüp görmemesinin bu aşamada pek anlamı yok, düzenli sulamanın ise gereği yok.

Nemli toprağa ekip sera etkisiyle toprağının nemini ve ısısını uygun düzeyde tutarsanız 2 hafta gibi bir sürede çimlenirler.m

1 gece suda bekletip toprağa diktim.Üstünü naylon yahut streç ile kapatmadım.Beraber diktiğim herşey çıktı ama limon maalesef..Şimdi naylon ile örtsem faydası olur mu acaba?

Düzenli sulamadan kastım sadece nemli tutmaya dikkat ediyorum.

A_NOMAD
19-06-2015, 10:31
...Şimdi naylon ile örtsem faydası olur mu acaba?...

Faydası olur elbette, bir de ev içine alın bence mesela bir pencere önüne... Endişelenmeyin limon çekirdekleri geç de olsa çimleniyorlar, pek nazlı değiller bu konuda ;)

GothiCat
19-06-2015, 15:52
Yaşasın o zaman! ;) Zaten balkondalar ama bizim balkon açık tip balkonlardan değil.Kışın falan zaten hep kapalı kalıyor pencereler.Yazın da İzmir sıcağına pencere açmak nafile,klima çalıştırıyoruz yine kapalı kalıyor.Sadece havalandırma maksadıyla açılıyor diyebilirim.İdeal yer diye düşünmüştüm :rolleyes: Bahçede limon vardı.Ne kadar uzun sürmüştü büyümesi.O yüzden "çıkar çıkar" dedim bir süre ama insanın kendi diktiği olunca hemen çıksın,göreyim istiyormuş meğer :p

hasan_26
19-06-2015, 21:51
Birde benim limonum hakkında yorum yaparsanız sevinirim özellikle limon daki lekeler ne dir ne yapmam gerekiyor

hasan_26
20-06-2015, 17:09
Neden kimse bana yardımcı olmuyor :s

Turunçgil
20-06-2015, 17:44
Merhaba ; Limonunuzdaki lekeler kullanılan ilaç lekeleri belli ki yeni almışsınız.Onları silebilirsin ya da durabilir herhangi bir zarar vermez limonunuza :)

Limondnz
20-06-2015, 22:17
Merhaba, balkonda yetiştirdiğim limon ağacımın yapraklarının iç kısmında beyaz küçük bıt gıbı haşereler var. Ve yaprakların üst kısmları yapışkan bır madde ıle sarılı. Bu durumda ne yapmalıyım. Onerılerınızı beklıyorum. Tesekkurler

hasan_26
20-06-2015, 23:56
Merhaba ; Limonunuzdaki lekeler kullanılan ilaç lekeleri belli ki yeni almışsınız.Onları silebilirsin ya da durabilir herhangi bir zarar vermez limonunuza :)

Yapraklardaki degil limon üzerndekinden bahsetmiştim ben ama resimdeki sebebi nedir

ismet38
21-06-2015, 16:06
Merhabalar benimde mayer limon um var bu sene ilk defa meyve vermeye başladı bir tane bilye büyüklüğün de koyu yesilken sarı olmaya başladı ama daha küçük buyunce sarı olmaz mj normal midir bu dönemde çiçek yok ama yeni dallar ve yaprakları çıktı cokca

Turunçgil
25-06-2015, 22:52
Onlar güneş yanığı, Sn hasan_26, bir sorun olmaz meyvede iz olur tadında değişiklik olmaz :)

Turunçgil
25-06-2015, 22:54
Sn ismet38 ;Eğer küçükken sararıyorsa dökülecek demektir.Yaz sonuna kadar çiçeklenecektir tekrar, bol güneş ışığı ve düzenli sulama öneririm.

hasan_26
25-06-2015, 23:39
Onlar güneş yanığı, Sn hasan_26, bir sorun olmaz meyvede iz olur tadında değişiklik olmaz :)

Hiçde hoş bi görüntü degil ama mantar hastalığı olabilir dediler ilaçlamayı düşünüyorum. Güneş yanıgıysa güneşten korucazmı meyveleri yani anlamadm bu işi

ismet38
26-06-2015, 09:51
Sn ismet38 ;Eğer küçükken sararıyorsa dökülecek demektir.Yaz sonuna kadar çiçeklenecektir tekrar, bol güneş ışığı ve düzenli sulama öneririm.
uzerındekı toprak kuruyunca sulama yapıyorum 10 gunde bır gunes goren bır balkonda

modelci
01-07-2015, 18:27
563364
3 haftadir boyle. Buyumuyolar :(
Acaba neden

GothiCat
03-07-2015, 04:23
Dediklerinizi yapıp naylonla kapladım,toprak kurudukça fısfıslıyorum ama hala tık yok tohumlardan..Galiba ben bu sene limoncular arasına karışamayacağım :I

A_NOMAD
03-07-2015, 12:43
Toprağı eşeleyip tohumlarınıza bir bakın isterseniz, çürümüş ya da çimlenmeye başlamış ama toprak yüzeyine çıkamamış olabilirler.

GothiCat
03-07-2015, 13:56
Aklımdan geçeni yazmışsınız.Bir bakacağım,nedir durumları :/

djtunc
04-07-2015, 00:16
yaptırdık bakalımm aşımızı. inşallah tutacak . bu işi bilen bahçıvan bir abimiz yaptı sağolsun. bundan evelkiler hep tutmuş inşallah buda tutacak :)

karakartal0684
20-07-2015, 11:11
Arkadaşlar *** benimde limon fidanım var ve dışarıda balkonda tutuyorum tpmucukları bir hayli fazla saydığım kadarı ile 20nin üstünde fakat yaprakları kurumaya başladı nedeni ne olabılır.tam çiçeklenme ve meyve verme donemınde bunun olması cok üzdü beni ne yapmalıyım.birde limon fidanımın cinsi ne acaba anlayabilen var mı istenirse boydan bir foto daha atabilirim.
http://i.hizliresim.com/ql24ZQ.jpg (http://hizliresim.com/ql24ZQ)
http://i.hizliresim.com/poYROq.jpg (http://hizliresim.com/poYROq)
http://i.hizliresim.com/Myl6j7.jpg (http://hizliresim.com/Myl6j7)
http://i.hizliresim.com/aDBo6d.jpg (http://hizliresim.com/aDBo6d)

bmirin
21-07-2015, 14:37
İki sene önce bir siteden bodur limon ağacı aldım. Geldiğinde üzerinde küçük limonlar vardı. Bir hafta geçmeden bunlar döküldü. Yeni saksısını ve toprağını buradaki bilgileri takip ederek yeniledim. Ancak bazı dallarında dikenler çıkıyor. Bana verilen bilgi de aşılı olduğu yazıyordu. Resmini paylaşmak istedim. Yediveren bodur limon olarak satın aldım. Sizce bu gelişimi normal mi? Küçük limon oluşumları düştükten sonra hiç çiçek dahi alamadım. Endişeleniyorum.
Ayrıca yine aynı dönemde çiçek festivalinde kumkuat almıştım. Küçük ve az da olsa meyve vermişti. Çok uzun zamandır onda da hiçbir oluşum yok sadece ana gövdeye yakın yeni bir dal ısrarla büyüyor ve ben pek kumkuata benzetemedim. Bu konularda yardımcı olup, beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. İlk 2 fotoğraf bodur limon , diğer 2 fotoğraf kumkuat ağacım. Şimdiden teşekkür ederim. İyi günler....

bistritz
22-07-2015, 22:19
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen ay internet üzerinden aldığım Limon ağacım (yediveren adı ile satıldı) sanki hiç büyümüyor. Toprağı kurudukça hafta bir çok fazla olmayacak şekilde su veriyorum. Toprağıda Bauhaus'ta satılan poşet bahçe topraklarından, saksıda 11 lt plastik altı delikli saksı.
yapraklar aynı, boyu aynı en eksiliyor ne azalıyor. bir ara plastik mi bu diye bile şüphelendim ama mis gibi limon kokuyor yaprakları.
Sizce bu şekilde 1 bardak kadar su vererek devam etmem normal mi suyu arttırayım mı? Elimde organik bahçe gübresi var ondan versem bitkiyi yakarmıyım sizce? Nasıl sizce bitkinin durumu? :D
Forum kurallarına uymaya çalıştım umarım hata yoktur, varsa af ola. :(
hepinize iyi akşamlar.

ahmetyasar
25-07-2015, 05:08
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen ay internet üzerinden aldığım Limon ağacım (yediveren adı ile satıldı) sanki hiç büyümüyor. Toprağı kurudukça hafta bir çok fazla olmayacak şekilde su veriyorum. Toprağıda Bauhaus'ta satılan poşet bahçe topraklarından, saksıda 11 lt plastik altı delikli saksı.
yapraklar aynı, boyu aynı en eksiliyor ne azalıyor. bir ara plastik mi bu diye bile şüphelendim ama mis gibi limon kokuyor yaprakları.
Sizce bu şekilde 1 bardak kadar su vererek devam etmem normal mi suyu arttırayım mı? Elimde organik bahçe gübresi var ondan versem bitkiyi yakarmıyım sizce? Nasıl sizce bitkinin durumu? :D
Forum kurallarına uymaya çalıştım umarım hata yoktur, varsa af ola. :(
hepinize iyi akşamlar.

O toprak torf olmasi lazim..
Torflar.besinsiz oluyor hemen.gubreyi ver..
Benim.fidanlardada boyle sorunlarla karsilasinca yerini degisiyorum..
Kimisi yerini sevmiyor.
%40 gubre %20 torf %40 normal toprak karisimi yapiyorum.
Gubresiz o torfda buyumez..bitkisel hayatta yasar ne.buyur ne.ölür :)

ahmetyasar
25-07-2015, 05:10
Saksiyida daha buyuk secseydin keske.
Ben 20 litrelik saksi yaptim.

bistritz
25-07-2015, 10:12
O toprak torf olmasi lazim..
Torflar.besinsiz oluyor hemen.gubreyi ver..
Benim.fidanlardada boyle sorunlarla karsilasinca yerini degisiyorum..
Kimisi yerini sevmiyor.
%40 gubre %20 torf %40 normal toprak karisimi yapiyorum.
Gubresiz o torfda buyumez..bitkisel hayatta yasar ne.buyur ne.ölür :)
Bilgi için teşekkürler hemen gübreyi veriyorum. Toprağın içinde besin gübre var diyorlardı ona guvenmiştim. Yeniyim böyle böyle öğreneceğim. :)

bistritz
25-07-2015, 10:13
Saksiyida daha buyuk secseydin keske.
Ben 20 litrelik saksi yaptim.
Aldığım yer böyle dedi diye aldım aslında. bakalım gübreye ne tepki verecek ona göre saksıyı da değiştiririm.

teşekkürler.

ahmetyasar
25-07-2015, 20:46
Aldığım yer böyle dedi diye aldım aslında. bakalım gübreye ne tepki verecek ona göre saksıyı da değiştiririm.

teşekkürler.

O kök bile salamamistir..
Tecrube oldu bende bir kac bitkiyimi oldurdum oyle :((
Salmadan hemen.degistir saksiyida buyut bence..
Buyutmesende seneye buyutursun mecbur

bistritz
26-07-2015, 22:24
O kök bile salamamistir..
Tecrube oldu bende bir kac bitkiyimi oldurdum oyle :((
Salmadan hemen.degistir saksiyida buyut bence..
Buyutmesende seneye buyutursun mecbur
Bugun gübresini verdim bakalım. :) umarım öldürmem çok severek aldım. Kargo, saksı değişimi derken yoruldu gariban bir süre takip edeyim bakalım ne yapacak. Teşekkürler

ahmetyasar
27-07-2015, 01:49
Bugun gübresini verdim bakalım. :) umarım öldürmem çok severek aldım. Kargo, saksı değişimi derken yoruldu gariban bir süre takip edeyim bakalım ne yapacak. Teşekkürler

Iyi hadi hayirlisi 1-2 hafta icinde buyudugunu goreceksin insallah..
Bakma bunlar bakimli iyi fideler degil..
Alibeykoy fidanligi ndakinleri bir gorsen..
90.lira civari ama hakediyor..
Seneye alacagim insallah.

bistritz
27-07-2015, 09:58
Iyi hadi hayirlisi 1-2 hafta icinde buyudugunu goreceksin insallah..
Bakma bunlar bakimli iyi fideler degil..
Alibeykoy fidanligi ndakinleri bir gorsen..
90.lira civari ama hakediyor..
Seneye alacagim insallah.
Bende bir dahakine kesin fidanlıktan görüp beğenip alacağım fidemi. Kuruduklarında çok üzülüyoum. Bilgiler için çok teşekkürler, gelişme olursa resimlerini gönderirim :)

hasan_26
31-07-2015, 20:06
üzeri limonlu olarak aldıgım limon agacımda bugun gördümki çiçeklenme olmaya başlamış napmalıyım ?

ahmetyasar
09-08-2015, 05:05
üzeri limonlu olarak aldıgım limon agacımda bugun gördümki çiçeklenme olmaya başlamış napmalıyım ?

Limonlarin olmasini bekleyip afiyetle yyiyebilirsin mesela :)

alazmk
09-08-2015, 09:00
Benim balkonumda bhut jolokia biberim var dunyanin en aci biberi bu ciceklendi ilk cicegini acti. Aradan 2 gun gecti sabah uyandigimda baktim cicek dusmus neden acaba moralim bozuldu yardimci olun lutfen .

sardunya18
09-08-2015, 11:29
Limonumun eksiği nedir acaba yapraklar sararıyor?

alazmk
09-08-2015, 12:56
Benim balkonumda bhut jolokia biberim var dunyanin en aci biberi bu ciceklendi ilk cicegini acti. Aradan 2 gun gecti sabah uyandigimda baktim cicek dusmus neden acaba moralim bozuldu yardimci olun lutfen .

bendede limon ağacı var balkonda yalnız çiçek açıyor ve dökülüyor tutmuyor

sardunya18
09-08-2015, 13:18
Merhaba alazmk bizim limon tutmayla ilgili sıkıntımız yok.Resim de görünmüyor ama 20 ye yakın limonu var . Kapalı balkon da yaz kış duruyor.Saksı toprağında solucan ve kırkayak benzeri canlılar var.Ne yapmam lazım bilmiyorum.Çiçek dökülmesi çok sulamayla alakalı olabilir.

ibogel
11-08-2015, 17:50

İz element sıkıntısı gibi geldi bana ama yaprakların uçları da kurumaya başlamış.Bende de vardı, ben güneş yanığı deyip geçmiştim...

Doğa-Sever
17-08-2015, 05:58
limon tohumu ektim güneşe koydum çimlendi lakin 2 yaprağın 1inde kuruma var güneş yanığı gibi elimde daha tohum var lakin limon nasıl yetiştirilir bilmem toprağı nasıl olmalı güneşe mi yoksa gün ışığı olan bi yere mi koymam gerek yardımcı olursanız 3 tane güzel limon ağacım olucak

Turunçgil
28-10-2015, 14:23
Burası baya sessizleşmiş, limonumun fotosuyla bu sessizliği bozayım, sizde gönderirmisiniz limonlarınızı :)

A_NOMAD
29-10-2015, 14:54
Bir limon çekirdeği olarak toprağa ekilip, parlak yapraklarıyla hayata merhaba diyeli 2 yıl oldu ;)

Yazın balkonda-kışın mutfakta ikamet ediyor, hiç dikenimiz yok, oldukça pürüzsüzüz ve kocaman olduk artık.
Kısmetse ilkbaharda daha rahat edebileceği büyük bir saksıya geçecek.
Acaba aşı için de önümüzdeki ilkbahar uygun olur mu, yoksa daha beklesem mi?

Dikenlerimiz de olmadığı için ümitlenmiyor değilim, belki turunç değildir :rolleyes:

583076

Turunçgil
29-10-2015, 15:14
Gayet hoş güzel gelişmiş, dikenli olmaması aşılı olduğu anlamına gelmiyor maalesef :) Bu turunçgil ailesi aşıyı kendilerine şart koşuyor,aşısız ağaçlar belki hiç meyve vermiyolar, ya da verdikleri meyveler acı ve küçük oluyor.Aşı için ilkbaharı bekleyin derim zira, aşı zamanı eylül ayı itibarıyla geçti.İlkbaharda göz aşısı yapmalısınız.Kalorifer soba gibi ısı kaynaklarından uzak bir yerde tutabilirsiniz.İyi yetiştirmeler...

A_NOMAD
29-10-2015, 15:23
...İlkbaharda göz aşısı yapmalısınız...

Beğenmeniz içimi rahatlattı, teşekkür ederim ;)
Aşılamanın şart olduğunu teoride bilsem de malum, umut fakirin ekmeği(ydi) :D

Turunçgil
29-10-2015, 17:38
Haklısınız, aşı şart olmasaydı inanın hiç para harcamazdım turunçgil fidanlarına lakin durum öyle değil :)Ama duyduğuma göre kamkat ve kalamondin ağaçları aşı istemiyormuş.Bunların çekirdeklerinden bulursanız dikin derim.Denemekten zarar çıkmaz.

seydaa
14-11-2015, 13:00
Merhaba,
mart ayında çekirdekten yetiştirdiğim bir limonum var. Ama son 3 aydır sanki hiç büyümüyor gibi.

Önce torf toprağa ve ince uzun bir saksıya dikmiştim. Sonra nispeten daha kalitesiz torf+bahçe toprağı karışımına ektim. Orada daha kötü olmaya başladı geçen hafta tekrar torf toprağa aldım. Köklerde kuruma vardı. Bir dönem fazla ilgilenemedim bazen çok bazen az suladım.
şimdi ne yapabilirim. Köklerde kuruma varsa, ölür mü limonum?
İstanbul'dayım bu arada, doğrudan güneş almayan ama ışığı bol bir cam önünde duruyor. 10 cm altında petek var yaklaşık 2 haftadır yanıyor. Zarar verir mi?
yardımlarınızı rica ediyorum.

evandevan5
16-11-2015, 11:54
Merhaba,
mart ayında çekirdekten yetiştirdiğim bir limonum var. Ama son 3 aydır sanki hiç büyümüyor gibi.

Önce torf toprağa ve ince uzun bir saksıya dikmiştim. Sonra nispeten daha kalitesiz torf+bahçe toprağı karışımına ektim. Orada daha kötü olmaya başladı geçen hafta tekrar torf toprağa aldım. Köklerde kuruma vardı. Bir dönem fazla ilgilenemedim bazen çok bazen az suladım.
şimdi ne yapabilirim. Köklerde kuruma varsa, ölür mü limonum?
İstanbul'dayım bu arada, doğrudan güneş almayan ama ışığı bol bir cam önünde duruyor. 10 cm altında petek var yaklaşık 2 haftadır yanıyor. Zarar verir mi?
yardımlarınızı rica ediyorum.

güneşe koyun bir kaç saat.

EAkpınar
16-11-2015, 14:35
Merhabalar, ben de iki yıldır çekirdekten limon yetiştiriyorum. İkisi bir saksıdaydı. Bu yıl ayrı ayrı saksılara aldım. Yaprak uçlarında kurumalar var. Cam balkonda duruyor. Balkon öğleden sonra 2-3 gibi güneş alıyor 2- 2,5 saat kadar. Hep dışarı almalı mıyım? Yoksa burda bakmaya devam edeyim mi? Aşı için ne kadar daha büyümesi gerekir? Teşekkür ederim.

556733 556734

556731 556732

Soruma cevap alamadığım için tekrar yazma ihtiyacı duydum. Yazı dışarda geçirdi limonlarım. Bu hafta tekrar cam balkona aldım. Şu anki boyu 50 cm civarında biraz dal çıkarsın diye büyük saksıya almak istemediğimden 2 lt lik saksıda duruyor. Toprağı da yapı marketten aldığım toprak ve torf karışımı. Sanırım içine perlitte koydum. Ne kadar olunca aşı yapılması gerekiyor. Ayrıca cinsini de bilemiyorum ******, salatanın limonundan aldığım çekirdek.

bloke35
07-12-2015, 20:59
Arkadaşlar limon ağacı toprağın üst tarafından kararmaya başladı bu konuda sizlerden yardım istiyorum

cicek sevgisi
21-12-2015, 17:34
Arkadaslar,Konyadayim. Yazin Manavgattan aldigim limon fidesi simdi odada kaloriferin onunde 5 gun once kadar cicek acmaya basladi. Cicekler limona donusur mu,benim yapmam gereken seyler var mi? yazilari okumaya calistim ama o kadar cok yazi var ki,en iyisi yazip sorayim istedim. Umarim limonlarim olur,tesekkurler.

evandevan5
22-12-2015, 09:35
Arkadaslar,Konyadayim. Yazin Manavgattan aldigim limon fidesi simdi odada kaloriferin onunde 5 gun once kadar cicek acmaya basladi. Cicekler limona donusur mu,benim yapmam gereken seyler var mi? yazilari okumaya calistim ama o kadar cok yazi var ki,en iyisi yazip sorayim istedim. Umarim limonlarim olur,tesekkurler.

MİNE PAKKENAR hanım size yardım edebilir.

limon ağacınız kendini insan gibi düşünüp deniz kenarında güneşleniyor hissetmiş. :D :D;) :o işin espirisi.******.:p

nigarB
19-01-2016, 16:44
Selam Arkadaslar.Ben de yeni katildim buraya.umarim banada yardimci olursunuz

nigarB
19-01-2016, 16:51
Ben iki ay once limon agaci ekdim saksiya evde cam onunde tutuyorum.fakat agacda hec bir gelisme yok.ekdikden sonra yapraklarini dokdu simdi yapraksiz durumda sadece agac.ben ne yapa bilirim ne onerirsiniz?gelismesi icin besin gibi sey ne kullana biliim lutfen yardimci olun

Ferli_102
06-04-2016, 17:26
Benim bir tane limon ağacı var ona en iyi hangi gubreyi onerirsiniz

rambo42
19-05-2016, 21:18
Herkese merhaba
2 adet saksıda limon ağacım var ve beni o kadar heyecanlandırıyorki anlatamam sizlere, bana o kadar faydası olduki yazılanların herkese çok teşekkür ediyorum, yalnız forum son zamanlarda pek aktif değil galiba, hadi biraz canlanalım...

erenbilge
26-06-2016, 23:31
merhaba. internetten bir limon ağacı aldım. gelince bir saksıya ektim ve torf toprağı koydum. Bir süre sonra bolca çiçek açtı. Kış olduğu için evin içinde cam kenarındaydı. Bir süre sonra çiçekler döküldü küçük limonlar kaldı. Sonra bunlar da döküldü. Şu an 2 adet limon kaldı üzerinde. Yapraklar da hafif kabarık ve açıklı koyulu yeşil renkli oldu. Bir taraftan da 2 dalı orantısız uzadı. Yolunda gitmeyen birşeyler var ama anlayamadım.:p Bitki havalar iyi olduğu için balkona çıkarmıştım. Ne yapmam lazım.
620042

620043

batuhan tk
20-10-2016, 16:14
bende bo yaz çekirdekden limon yetiştirdim şuanda şu dakikada havalar sertleştiği için odaya aldım ve cok canlı ben gübre olrak fazla anlamam ama faydasını gördüğüm yumurta kabuklarını kum haline getirip ve kuş kumu mineral ilava ederek topraga serptim daha güçlü limonum okadar büyük değil ama canlı kışın fizlizlenmesine rahmen şimdi çok daha güzel görünüyor birdahaki yaz bakalım nasıl olucak saksiyı değiştirebilirim belki resim paylaşmayı bilmiyorum şimdi telefondan cekdim ama nasıl buraya atarım fikrim yok

A_NOMAD
20-10-2016, 18:03
...resim paylaşmayı bilmiyorum şimdi telefondan cekdim ama nasıl buraya atarım fikrim yok

Forumu kullanma hakkında fikir edinmeniz için yardımcı olacak linkler aşağıda:

agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

Aşağıdaki linkte kendinizi kısaca tanıtmanız güzel bir başlangıç olabilir:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

Foruma fotoğraf yükleme konusunda özel başlık ise aşağıda:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Aramıza hoş geldiniz ;)

toprak_kokusu
26-10-2016, 18:50
çok ilginç bilgiler bunlar

rambo42
25-12-2016, 21:51
Merhaba arkadaşlar
Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok çok teşekkürler,
Ustalarıma bir sorum olacak benim iki adet limonum var bu yıl almıştım, çiçek açtılar bir tanesi bir limon bir taneside 2 adet limon verdi hatta bir tanede limonu yedik törenle kızlarım o kadar mutlu oldularki, sorum;
şimdi ben limonlarımın daha çok çiçek vermesini ve daha çok meyve tutmasını istiyorum gübre olarak ne yapmalıyım ne zaman gübre vermeliyim, aldığımdan beri sulamalarına dikkat ettim ve limonum geliişmeye devam etti yaprakları da maşallahı var gübre konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum,
ayrıca kamkat ve mandalinada var şuan bende gübreleme konusunda onlarada yardımcı olabilecek olursanız müteşekkir olurum, şimdiden çok çok teşekkürler

Gülşahan
29-07-2017, 20:31
Merhaba arkadaşlar,

Çok uzun zamandır forumu takip ediyorum fakat ilk mesajım bugüne nasip oldu. Bundan 2,5 yıl önce Manavgat'a yerleştim ve evimin terasında ve bahçesinde bilgi düzeyimin sıfır olmasına rağmen, internette araştırdıklarımla ve forumunuzda takip ettiğim kadarıyla kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum (henüz ne yapmaya çalıştığımı kendimde anlamış değilim bu arada çünkü bir türlü istediğim sonuçları alamıyorum).

Evim bir site içerisinde ve kuzişiminde deyimiyle benim bahçe tam bir verimsiz arazi. Geçen yıl bir bahçivan kiraladım, adam işinin ehli diyerek tonla para döktüm ama adam aldıklarımı (lime fidesi, dalları edilebilen dut ağacı, karanfil, begonvillerin hem sarmaşık türünden, 3 adette baston ağaç şeklinde olanlarından, bir ton farklı çok yıllık ve sezonluk çiçekler ve çim) ekti gitti ve ektiklerinin 90% yıl içinde çöp oldu.

Bu yıl ise işin ehli dedikleri ustaları elimin kenarıyla bir ittim, ordan burdan biraz akıl alarak, internetten ve sitenizden yararlanarak kendim birşeyler yapmaya karar verdim. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yılki sonuçtan çok çok dah memnun kaldım. En azından bir düzen oturdu bahçeme ve görüntüsü beni şimdilik yeteri kadar tatmin ediyor.

Geçen yıldan tek kurtarabildiğim sarmaşık begonvillerim oldu ve ağaç begonvillerim oldu. Hoş begonvil ağaçlardan 3 adet vardı fakat bunlardan birini kendi bahçemde değerlendirdim ve diğerlerini sitenin bahçivanına verdim sitede değerlendirmesi için. Lime ağacım ise (o kadar büyük bir hevesle almıştım) üzerindeki meyvelerini benim bahçemde döktü, yapraklarının yarısıyla birlikte. İlk bahara bu ağacı sitenin en fazla güneş alan yerine diktik bahçivanla birlikte. Düzenli gübrelendi, ilaçlandı, sonra bir çoştu pir coştu. Her dalından 10 larva çiçek verdi ve çiçeklerin çoğundan meyve oluşumu gerçekleşti, tabi bunu gören bendeniz kıskançlıktan çatladı ve ağacın ilk meyvelerine benden başkası dokunacak olursa bu sitede tek canlı bırakmam tehditleri yağdırmaktan geri kalmadım. Şimdi o meyveler bana gelmesinde göreyim :-)) Dut ağacımın yeri değişince zavallım ilk önce küstü sonra ünlü bit sorunu yaşattı bize ama ilaçlamayla kurtardık ve tek partide olsa meyvelerini toplayıp afiyetle yendi, bir kase zar zor çıktı ve 4 çocuk hiç görmemiş gibi saldırdı dutlara, biz yetişkinlere bir tanecik bile düşmesede ve tadına bakamamış olsakta çocukların dutları yerken dört köşe olduklarını görünce tamam bu dut seneye manyak coşar dedirtti:-)) Söktüğüm tüm diğer bitkilerin yerine ise 'ya bismillah' diyerek boydan boya biberiye, minik gül ve papatya diktim. Bunların hepside tuttu. Güllerim ara sıra nazlansada gelişimleri devam ediyor ve gayet memnunum. Çim olayı istediğim gibi tutmuyor bir türlü o yüzden seneye çimin tamamını kaldırmayı planlıyorum. Drenaj sorunundan tutun, kırmızı örümcek, beyaz sinek, salyangoz, unlu bit, toprakta mantar ve yosunlaşma, hangi sorunu arıyorsanız, tamamı bahçemde mevcuttur efenim. Ha tabi bu arada benim bahçem ve balkonum tam güneş almıyor, yarı gölge diyebilirim.

Bu kadarı bahçedeki başarı ve başarısızlıklarım. Gel gelelim asıl mevzuma, oda balkon/terasımdaki bu yıl aldığım beton saksılarıma ektiklerime, bunlardan 2 tanesinde qumquat dikili ve bir tanesinde ise limon dikili (napim bir türlü vazgeçemiyorum limondan, abi ya tutacak ya tutacak başka yolu yok dermişim). Limonu çok sevdiğim için onu bana teyzem ve eniştem hediye getirdi, qumquatlarımı ise bir fideciden aldım. Qumquatları aldığımda üzeri meyve doluydu, hepsi yendi bitti, bir kaçı kendiliğinden döküldü, 2 hafta önce çiçeklenmişti ama çiçekler kurudu ve döküldü, şimdi teker teker yapraklardada sararma ve dökülme başladı, her sabah mutlaka saksıda 3 **** 4 adet kuruyup dökülmüş yaprak topluyorum. Hediye gelen limon ağacım o kadar güzeldiki anlatamam, bir tek dalında bir tanecik meyvesi vardı ama yeşilliği cezbediyordu insanı. Saksıya ektiğimden beri yavaş yavaş ilk önce yeşilliğini kaybetmeye başladı ve tek tük yaprak dökmeye başladı. Bırakın çiçek açmayı hiçbir gelişim göstermedi. Mevsimi olmadığını biliyorum ama acil birşeyler yapmazsam üçünüde kaybedeceğinden emin olduğum için qumquatlarımın ve limonumun bazı dallarını budadımki diğer dalları daha sağlıklı gelişsin ve hava alsın. (Bu arada ilk budamamdı inşallah yanlış yapmamışımdır diyede dua etmekteyim). Bugün ise yanmış büyükbaş hayvan gübresi satın aldım (maalesef koyun/keçi gübresi bulamadım). Saksıdaki toprağın yarısını yere döktüm, bu toprakla gübreyi iyice harmanladım. Hazırladığım harcı tekrar saksıya doldurmadan 3/4 avuç sade gübreden saksıya serpiştirdim, elimle biraz karıştırdım ve hazırladığım harcı bunun üzerine doldurdum. En son en üst kata bir iki avuç daha sade gübre serpiştirdim ve sanki ilk defa dikmişim gibi ardından doyasıya can suyu verdim. Bu işlemleri üç saksının üçündede tekrarladım.

Son olarak bizim bahçivan benim bu uğraşlarımı görünce lime ağacında kullandığı bir ilaç karışımı varmış bana ondan hazırlayıp verdi, bu karışımda mantar ilacı, dursban 4 ve bir ilaç daha varmış, sonuncusunun ismini unuttum ama kabuklu bit ve beyaz sineğe karşı kullanıldığını hatırlıyorum. Bunlar geçen seneden beri benim bahçemdeki böceklerle mücadelemde fayda edermi bilmem ama lime ağacında işe yaradı bunlardada işe yarar dedi. Her 15 günde bir kullanmam gerektiği söylendi.

Şimdi ben bunları yaptım falan ama okuduklarımı doğrumu anlamışım yoksa hiçmi anlamamışım ve boşamı uğraşmışım bir türlü bilemedim. Hikayem biraz uzun oldu ve alakasız bölümlerde var biliyorum ama gerçekten yeşilliğe dalınca onun uğraşının verdiği huzur bir başka. Şimdi ise çiçeklenme ve meyve verdiğini görecek azıcıkta gururunu yaşamak istiyorum o yüzden yönlendirmeye çok ihtiyacım var. Şayet yanlış uygulama yaptıysamda hatamın nerde olduğunu doğrusun nasıl yapabileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim ve minnettar olurum. Fidelerimin resimlerini aşağıya ekliyorum:

mehmet0791
08-08-2017, 19:47
https://www.youtube.com/watch?v=32txxHl2CqU

hanımeli06
10-08-2017, 18:56
Merhaba arkadaslar aralık ayında cok severek aldıgım lımon fıdem hıc buyumuor ve zaman zaman yaprak dokuor yerını hıc degıstırmıorum gunesı en cok alan koseye koymama ragmen neden buyumuor yardımcı olursanız sevınırım sımdıden tsk ederım

Mehmet KÖKNAR
20-08-2017, 13:16
Merhaba arkadaslar aralık ayında cok severek aldıgım lımon fıdem hıc buyumuor ve zaman zaman yaprak dokuor yerını hıc degıstırmıorum gunesı en cok alan koseye koymama ragmen neden buyumuor yardımcı olursanız sevınırım sımdıden tsk ederım

Benimde limon ağacım var meyve verdiğinden dolayı. Büyümesi kesildi. Belki limon ağacınız meyve vermeye başlayacaktır. Gerekli besinlerini verdiniz mi ?

onurksk
23-08-2017, 21:53
Merhaba, limon ağacımdaki yeni yapraklar sarı ama damarları yeşil sanırım demir eksikliği var ürün olarak ne tavsiye edersiniz ?

onurksk
29-08-2017, 20:55
Merhaba, limon ağacımdaki yeni yapraklar sarı ama damarları yeşil sanırım demir eksikliği var ürün olarak ne tavsiye edersiniz ?

Forumun bu tarafları kimsesiz olduğu için kendi sorumu 6 gün sonra kendim cevaplıyayım. Zirai ürün satan bir yerden demir sülfat aldım mavi toz tarzı kristal görünümlü nemli bir ürün 1 litre suya 5 gr 15 günde bir ver birde ağacın dibine 2-3 yemek kaşığı serp tamamdır dedi bakalım denedik sonucu yazarım

alpyilmaz
31-08-2017, 11:29
Herkese merhabalar
Evimde saksıda yetiştirdiğim limonum hakkında fikir, görüş ve tavsiyelerinizi almak istiyorum. Limonum yaklaşık 2 yaşında 2 ay öncesine kadar gelişiminin durduğuna inandığım ama bir anda boy atıp yeşillenmeye başlayan bir limon olmaya başladı. Yapabileceğim şeyleri söylerseniz sevinirim. Budama yapmalı mıyım nasıl yapmalıyım bilgilerinzle yardımcı olursanız sevinirim.

ismet damar
03-10-2017, 20:42
merhaba arkadaşlar. Bir amatör olarak kısa bir sorun olacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir meksika lime ve finger lime fidanım var. Balkonumda 7 lik saksıda yetiştiriyorum. Mersinden yazıyorum hava çok sıcak. Ne yaptıysam mutlu olmadılar. Geldiklerinden beri yaprakları kapalı. haftada bir su veriyorum anlamadım ne oluyor? Nerde hata yapıyorum yardımcı olacak olandan şimdiden Allah razı olsun. Selamlar

Baharin meleği
29-11-2017, 17:07
Limonumu Antalya'dan aldığımda yaprak doluydu,3 tane limonu vardı,4 ay kaldı limonlarim ve yeni kopardim.gecen hafta iki tane cicek verdi.bi kaç gün sonra düştü.sonrada yapraklar döküldü.ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz:-)

mehmet0791
29-11-2017, 20:16
https://www.youtube.com/watch?v=GRmDwKNH658

onurksk
08-12-2017, 07:59
Merhaba, malum kış geldi havalar soğudu limon ağacını içeri almak gereklimi ? izmirdeyim gece sıcaklık sıfır oluyor zarar görürmü 1-2 gün içeri aldım hemen yaprak döktü normalmidir ?

remus2
08-12-2017, 22:22
Merhaba, malum kış geldi havalar soğudu limon ağacını içeri almak gereklimi ? izmirdeyim gece sıcaklık sıfır oluyor zarar görürmü 1-2 gün içeri aldım hemen yaprak döktü normalmidir ?

Eğer içeri aldığınız yer az ışık görüyorsa normal bir şekilde yaprakları dökülür. Benim Konya'da dışarda duran fideler var şuan herhangi bir sorun olmadı tabi yaprakları yok şuan =) ama kuytu bir yerdeler rüzgar görmüyor ve ocak gibi büyük ihtimal soğuktan bir kısmı ölecek.

cooler
11-12-2017, 10:53
Bunlarda benden

cooler
22-12-2017, 08:08
Limonumu Antalya'dan aldığımda yaprak doluydu,3 tane limonu vardı,4 ay kaldı limonlarim ve yeni kopardim.gecen hafta iki tane cicek verdi.bi kaç gün sonra düştü.sonrada yapraklar döküldü.ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz:-)

oda içerisinde limon büyütmek çok zor. İllaki gün ışığı alması lazım değilse bitkiniz ölmeye mahkumdur.
Sanırım sizin limonda bu yüzden gelişimi geriliyor.

limondalina
22-03-2018, 14:34
arkadaşlar merhaba,

foruma yeni üye oldum. 2 yaşında ve 1,5 metre boyunda evde saksıda yetiştirdiğim bir limon ağacım var. boyunca bayağı uzadı. ve daha da uzayacak mı bilemiyorum fakat evde duracağından boyunun 2 metreden sonra uzamasını istemiyorum. resimde de görüldüğü gibi tabiri caizse kendisinin bedeni şu an süt ve yeşil tam kabuk kıyafetini toprak kısmından yavaş yavaş yukarıya doğru giymekte.. fidanın bulunduğu ev ortamından uzaklaşmaması için uzamasını nasıl engelleyebilirim.? yardımcı olursanız sevinirim.http://fs1.directupload.net/images/180322/6snh2hcv.jpg

Bengrim
22-03-2018, 15:25
arkadaşlar merhaba,

foruma yeni üye oldum. 2 yaşında ve 1,5 metre boyunda evde saksıda yetiştirdiğim bir limon ağacım var. boyunca bayağı uzadı. ve daha da uzayacak mı bilemiyorum fakat evde duracağından boyunun 2 metreden sonra uzamasını istemiyorum. resimde de görüldüğü gibi tabiri caizse kendisinin bedeni şu an süt ve yeşil tam kabuk kıyafetini toprak kısmından yavaş yavaş yukarıya doğru giymekte.. fidanın bulunduğu ev ortamından uzaklaşmaması için uzamasını nasıl engelleyebilirim.? yardımcı olursanız sevinirim.http://fs1.directupload.net/images/180322/6snh2hcv.jpg

fiyanınıza tepe budaması yapmanız gerekiyor.böylece limonunuz yan dallara büyüyecek

limondalina
22-03-2018, 17:27
cevap verdiğin için teşekkür ederim. en üst kısmı budayım yani doğru mu anladım. biraz cahilim bu konuda kusura bakmayın.

Bengrim
22-03-2018, 18:32
cevap verdiğin için teşekkür ederim. en üst kısmı budayım yani doğru mu anladım. biraz cahilim bu konuda kusura bakmayın.

Evet.fidaninizin aşılı oldugunu var sayiyorum. Normalde 70 cm civarlarindan tepe alinir agacin yayilmasi icin guclu dallar secilir.sizin fidaniniz tepe vurulmamis bu yuzden hep yukari buyumus haliyle yan dalinizda yok. En ustten 1 karış keskin bi falçata ile temiz kesik ya da budama makasiyla kısaltim fidaninizi.bu sene meyve verdirmeyin dallansin.

limondalina
22-03-2018, 19:16
Evet.fidaninizin aşılı oldugunu var sayiyorum. Normalde 70 cm civarlarindan tepe alinir agacin yayilmasi icin guclu dallar secilir.sizin fidaniniz tepe vurulmamis bu yuzden hep yukari buyumus haliyle yan dalinizda yok. En ustten 1 karış keskin bi falçata ile temiz kesik ile **** budama makasiyla kısaltim fidaninizi.bu sene meyve verdirmeyin dallansin.

hayır aşılama yapmadım. tohumdan filizlenmedir.

Bengrim
22-03-2018, 19:23
hayır aşılama yapmadım. tohumdan filizlenmedir.

aşılı / aşısız farkını iyice araştırın aşılamayı düşünmezseniz istediğiniz boyda kısaltabilirsiniz.fidan yine yanlara büyüycektir.

limondalina
23-03-2018, 15:39
aşılı / aşısız farkını iyice araştırın aşılamayı düşünmezseniz istediğiniz boyda kısaltabilirsiniz.fidan yine yanlara büyüycektir.

gövde dibinden yukarıya doğru bu sene daha yeni kabuk kıyafetini giymeye başladığından sanıyorum bu sene aşılama yapamayacağım. ölmezse kısmetse seneye..

Selma_321
24-03-2018, 12:39
Arkadaşlar, bir sorum olacaktı.Satın aldığımız limonların aşılı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz???

Bengrim
24-03-2018, 13:49
Arkadaşlar, bir sorum olacaktı.Satın aldığımız limonların aşılı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz???

toprağın 1-2 karış üzerinde kabuğunda çizgi çeklinde iz olur. bazi fidandada o bölgede dirsek olur. fidan büyürken vazgeçip yön değiştirmiş gibi.

Bengrim
24-03-2018, 14:01
toprağın 1-2 karış üzerinde kabuğunda çizgi çeklinde iz olur. bazi fidandada o bölgede dirsek olur. fidan büyürken vazgeçip yön değiştirmiş gibi.

yani şöyle

Selma_321
24-03-2018, 16:23
Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın Bengrim

esar
26-03-2018, 20:32
limon olabilir mi?limon çekirdeği ekmiştim çimlendikten sonra ama..minicik bir saksıda bu kadar tomurcuk olunca denek başka bir şey dedim.Kışın kendi kendine büyüdü,su filan bile vermediğim halde.

Selma_321
26-03-2018, 22:20
Biber bu.))