PDA

View Full Version : Evde Limon Ağacı

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

Ela
22-01-2007, 20:56
4 aydır bende olan salon için limon ağacı var ,havalar güzel gidiyor, balkona çıkartayım mı acaba?

Selahattin Yılmaz
22-01-2007, 21:18
Gündüzleri sorun olmaz da geceleri don riskine karşı içeri almanız gerekir. Zira kış aylarındayız havanın açık olduğu gecelerde don yapma riski çok yüksek bana kalsa riske girmeyin derim. Nisan 15 e kadar içerde kalsın..

Ela
22-01-2007, 21:21
Gündüzleri sorun olmaz da geceleri don riskine karşı içeri almanız gerekir. Zira kış aylarındayız havanın açık olduğu gecelerde don yapma riski çok yüksek bana kalsa riske girmeyin derim. Nisan 15 e kadar içerde kalsın..

Teşekkür ederim.O zaman birkaç gün sadece gündüzleri güneşi iyice hissetsin .Nisan 15 den sonra dışarı alırım.:)

denizakvaryumu
22-01-2007, 22:13
Bence gündüzleri de balkona çıkarmayın...Bu gidip gelmeler ısı farklılıklarına yol açacağından yapraklarını dökecektir.

.

Ela
22-01-2007, 22:14
Bence gündüzleri de balkona çıkarmayın...Bu gidip gelmeler ısı farklılıklarına yol açacağından yapraklarını dökecektir.

.

Teşekkür ederim.

turunç
22-01-2007, 22:30

.

Sana katılmıyorum sevgili Denizakvaryumu. Bitkilerin çoğu gece ve gündüz arası bir miktar ısı farkı olsun isterler. Limonun en çok yetiştiği bölge olan Adana' da sıcaklık (http://www.meteoroloji.com/detail.php?city=Adana) bu şekilde. Ortalama 16 derecelik gece-gündüz farkı var. Bu konuda dikkatli olmamız gereken husus; gece sıfır derecenin altına düşerse, limonların zarar göreceğidir. Bence gündüz güneş alması ve hava akımından faydalanması için dışarı çıkarmalı, gece içeri almalıyız. Ev içinde limon tecrübem olmadığını da bildireyim neme lazım:) Sevgiler..

denizakvaryumu
22-01-2007, 22:56
Sana katılmıyorum sevgili Denizakvaryumu. Bitkilerin çoğu gece ve gündüz arası bir miktar ısı farkı olsun isterler. Limonun en çok yetiştiği bölge olan Adana' da sıcaklık (http://www.meteoroloji.com/detail.php?city=Adana) bu şekilde. Ortalama 16 derecelik gece-gündüz farkı var. Bu konuda dikkatli olmamız gereken husus; gece sıfır derecenin altına düşerse, limonların zarar göreceğidir. Bence gündüz güneş alması ve hava akımından faydalanması için dışarı çıkarmalı, gece içeri almalıyız. Ev içinde limon tecrübem olmadığını da bildireyim neme lazım:) Sevgiler..

Evet,haklısın...fakat aradaki fark şu;Bahçede citrusların kökleri derinde,salon bitkileri ise saksıda hapsolmuş durumda,yani saksılı bitkiler her yönüyle çok daha hassas oluyor...

Tabi bitkiden bitkiye de bu durum değişiyor...Örneğin benim Calamondin bu durumdan hiç etkilenmedi,limonella nerdeyse tüm yapraklarını döktü,diğer limonum yaprakların yarısını döktü...

Benim tüm bu olaylardan çıkardığım formül şu:

1-Citrus cinsi ağacınız salonda yerini sevdiyse yaz-kış yerini değiştirmeyin.

2-Salonu sevmeyen citruslar için deneme yanılma yöntemi ile en iyi gelgit zamanlarını ayarlayın...örneğin Ankara için 6 ay balkonda 6 ay salonda olabilir.

.

denizakvaryumu
22-01-2007, 23:00
4 aydır bende olan salon için limon ağacı var ,havalar güzel gidiyor, balkona çıkartayım mı acaba?

bir de merak ettiğim ;Salon için limon ağacından kastınız? Latince ismi nedir?

İnternetten fotosunu ekleyebilirmisiniz?

.

Ela
23-01-2007, 07:12
bir de merak ettiğim ;Salon için limon ağacından kastınız? Latince ismi nedir?

İnternetten fotosunu ekleyebilirmisiniz?

.

İnternetten foto şimdiye kadar hiç idirmedim.Virüslerden korkarım yeni virüs programı alınca olabilir.Daha önce tarım fuarından sözetmiştim ,üstünde ceviz büyüklüğünde limonları vardı, yaklaşık 10 kadar limonu oldu, limonlar kendiliğinden düştü.Latince adını bilmiyorum.Aldığım kişi salon bitkisi olması için aşılandığını ve fazla büyüyemeyeceğini söylemişti.

Todor
23-01-2007, 07:33
İnternette gezerken gördüğünüz resimlerden bilgisayarınıza virüs geçmesi pek mümkün değil diye biliyorum.

Ayrıca uygun bir resmin üzerine sağ tuşla tıklayıp özellikler derseniz ve açılan kutudaki adresi kopyalayıp mesaj kutunuzda http://www.agaclar.net/forum/images/editor/insertimage.gif düğmesine bastıktan sonra açılan kutuya yapıştırısanız, resmi bilgisayarınıza indirmenize gerek kalmadan mesajınıza ekleyebilirsiniz.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif

Todor
23-01-2007, 07:38
Benim tecrübelerim, bir bitkinin yerini değiştirdiğiniz zaman, yaprakların ışığa olan açısını değiştiriseniz, yaprak dökümü olduğu yönünde. Bitki yapraklarını ışığı en fazla alabileceği şekilde konumlandırmaya çalışıyor. Bir değişiklik durumunda mevcut yaprakları döndürmek yerine yeni yapraklar açmayı yeğleyebiliyor.

Ela
23-01-2007, 20:52
Todor ,verdiğin bilgiler için sana çok teşekkür ederim.

brody
23-01-2007, 22:16
internette gezerken gördüğünüz fotolar zaten bilgisayarınıza inmiş demektir. bilgisayar onları "Temporary Internet Files" klasörüne kaydeder. O yüzden gördüğünüz fotoğrafları sağ tıklayıp "resmi farklı kaydet" seçeneğiyle bilgisayarınıza kaydetmek virüs bulaştırmaz.

Ela
24-01-2007, 06:57
internette gezerken gördüğünüz fotolar zaten bilgisayarınıza inmiş demektir. bilgisayar onları "Temporary Internet Files" klasörüne kaydeder. O yüzden gördüğünüz fotoğrafları sağ tıklayıp "resmi farklı kaydet" seçeneğiyle bilgisayarınıza kaydetmek virüs bulaştırmaz.

Çok teşekkürler ,bir bilgi daha öğrenmiş oldum.

bigram
21-03-2007, 16:53
Evde Limon yetiştirmek üzere iki adet fidan alıp büyükce saksılara diktim bu konuda tecrübeli olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

igidu
21-03-2007, 17:25
Merhaba bigram foruma hoşgeldiniz. Bu konuya bir gözatmanızı rica ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1346

serdsum
13-04-2007, 14:47
selamlar
ben gruba yenı katıldım.izmirde yasıyorum
benım evımın balkonunda yetıstırdıgım bır lımon agacım var yaklasık bır metre boyunda.gecen sene uzerındekı tum yaprakları doktu bu senede az da olsa yaprak fılızlerı olusmaya basladı.uzerınde cok mıktarda tomurcuk vardı.fakat bunlar cıcek olarak acmadan dokuluyor.hayvansal gubreyle topragı takvıyeledım ama sonuc degısmıyor.bana bu konuyla ılgılı olarak bılgı verırmısınız.simdiden herkese tesekkurler

anadolumanyagi
20-04-2007, 18:23
selamlar
benım evımın balkonunda yetıstırdıgım bır lımon agacım var yaklasık bır metre boyunda.gecen sene uzerındekı tum yaprakları doktu bu senede az da olsa yaprak fılızlerı olusmaya basladı.uzerınde cok mıktarda tomurcuk vardı.fakat bunlar cıcek olarak acmadan dokuluyor.hayvansal gubreyle topragı takvıyeledım ama sonuc degısmıyor.bana bu konuyla ılgılı olarak bılgı verırmısınız.simdiden herkese tesekkurler

Bende benzer olarak yapraklar büyüdükçe kararıp uçları buruşuyor ve kuruyor. Ben de hayvansal gübre ile destekledim ama faydası olmadı. Yardımlar için şimdiden teşekkürler. Saygılar.

serdsum
25-04-2007, 14:17
evet sanırım aynı sorun dan muzdarıbız ..
gecenlerde koçtas ta gordugum kadarı ıle benım sahıp oldugum lımondan en az ıkı kat buyuk bır agac ve uzerınde cıcek dolu fakat dıkkatımı ceken su oldu orta boy bır saksı ıcınde bu hale gelmıs.
sanırım destekleyıcı ılac verılıyor

vedia
29-04-2007, 15:13
Merhaba arkadaşlar,
İki gün öncesi itibariyle benim de artık bir limon ağacım var.Aşılanmış ve hatta meyve vermiş anladığım kadarıyla.Henüz saksıya geçirmedim.Nasıl bir saksı kullanmalıyım,su isteği nedir,vitamin ve ek bir gıda ister mi ?Şimdilik mutfak camının önünde duruyor ancak yazın evim çok sıcak olduğu için yakında balkona çıkarmayı düşünüyorum bir fikir verirseniz sevinirim.Teşekkürler.

_Abraham
03-06-2007, 14:41
Konuyu okurken kendi limon ağacımdan bahsetmek istedim.... babam için hatırası çok büyük bi ağaç.... bundan tam 33 yıl önce babamın asker arkadaşı babama ayrılırken hatıra olsun diye bi limon ağacı vermiş.. bamam onu o zamanlar oturduğu gecekondunun bahçesine dikmiş ama o zamanlar evlerinde ayrıca bi kümesi varmış ve tavuklar onu kemirmişler babam çok üzülmüş ve onu oradan söküp bi saksıya dikmiş aradan yıllar geçp büyümeye başlayınca bamam onu budamış sonra tabi aradan yıllar geçtikçe saksıya uyum sağlamış...
şimdi evimizin balkonunda duruyor bilek kalınlığında bi kökü ve iki tane uzanmışiki parmak kalınlığında budağı var.... ve şuan yemyeşil.... o ağaç hiç limon yapmadı ve onun limon yapık babamın görmesini istiyorum
bunun için benim yapabileceğim bi kolay aşılama yöntemi **** başka bi metod varmı...
o ağacı veren arkadaşı yıllar önce öldü ve babam için o ağaç çok önemli dallarında limonlar onu çok mutlu eder..

hangi hatıra bu kadar uzun yıllar canlı kalabilirki bana yardım ederseniz çok sevinirim......

serder
16-10-2007, 15:15
Merhaba,

Limon fidelerimi saksılara almayı planlıyorum. Malum önümüz kış ve kışın limon fidelerini evin içine almayı planlıyorum. Sorum şu; Limon fideleri için uygun toprak karışımı nasıl olmalı? Asidik toprak denince aklıma hep limon sıkılmış toprak geliyor :D bir fikir alırsam sevinirim.

Evde hazır bulunan malzemelerim;
Saksı, orman toprağı, yanmış hayvan gübresi, torf.

serder
16-10-2007, 22:34
Sanırım 14 okuyan arasında limon fideleri için uygun toprağın nasıl olması gerektiğini bilen yok. Neyse vakit var nasıl olsa beklerim :)))

şükran ünal
17-10-2007, 08:26
Sayın Selahattin Bey,şu ana kadar bahçede duran limon ağacımı artık içeri alsam mı?Malum Ankara nın geceleri henüz don yapacak kadar değilsede gece gündüz ısı farkında bayağı bir düşüş yaşanıyor. Limon ağacımın yaşı konusunda bilgi yok ne yazıkki. 85 cm boyunda ,üzerinde üç adet limonu var, yeni bir fidan diye düşünüyorum.

nevsune
17-10-2007, 13:36
Sevgili Şükran ünal

Ben limon ağacımı aldım içeri. Bulunduğum yer şehir merkezinden daha da serin oluyor. Sizin de farklı değildir sanırım. Artık gece ayazları başladı. Yine de meteorolojinin 5 günlük tahminlerine bakarak daha iyi karar verebilirsiniz.

http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/tahmin-iller.aspx

şükran ünal
17-10-2007, 14:12
Çok teşekkürler Nevsune Hanım,onu üşütmek istemiyorum.

çiçeğim
18-10-2007, 23:31
Limon ağaçlarının ne zaman toprağı değişir?ne zaman budanır?evde yetişen bir limonda henüz limon vermediyse bunlara gerek varmı?

atakartal
20-11-2007, 20:46
Acaba herhangi bir limondan aldığımız çekirdeği diksek yine yanı şey değil mi?Yoksa aşılanınca fark oluyor mu?

Harun Parlak
20-11-2007, 20:47
Aşılamaz iseniz sadece turunc olur aşı şart

atakartal
20-11-2007, 20:52
Peki aşıyı nasıl hallede bilirim?Nerden bulabilirim?

Harun Parlak
20-11-2007, 21:01
Formu biraz inceleyin aşı konularını bulacaksınız

atakartal
21-11-2007, 13:05
Peki acaba limon ağacını,hangi ağaca aşılayıcaz?

Süha Şendoğan
21-11-2007, 14:34
Peki acaba limon ağacını,hangi ağaca aşılayıcaz?

Bu konuyla ilgili bende Selahattin hocaya aynı soruyu sormak istiyorum.

Harun Parlak
21-11-2007, 14:37
Turunc fidanına aşılayacaksınız başka ananclar varmı bilmiyorum varsa konu uzmanları yazacaklardır.

atakartal
21-11-2007, 14:52
Turunç,turunçgiller anlamına mı geliyor

Harun Parlak
21-11-2007, 15:33
Evet limon çekirdeğinden portakal çekirdeğinden yafa vs tohumlarından yetişdirdiğin fidanların tümü turunc olur.

atakartal
21-11-2007, 15:52
Hem limon yetiştirip hemde portakal yetiştirerek portakalın dallarını limona aşılayacağım peki böyle yaparak evde yetiştirile bilecek kadar büyümemesi sağlanır mı?Ve normal limon verir mi yani biraz daha büyük vb.şekillerde olur mu?

Harun Parlak
21-11-2007, 15:57
Bir ağaç ve bitki hepsi değil ama genelde boyukadar kök salarmış siz tersden düşünecek olursanız kökükadar boy uzatmış olursunuz.
Fazla büyümeye kalkarsa budayarak müdahale edersiniz belki ileride bonsai ye
dönüştürürsünüz.

memet
21-11-2007, 20:47
Portakalı, limona aşılamak mümkün olabilir.
Fakat, limon çekirdeği diktiğimizde, çıkacak ağaç turunç olacak. Daha sonra buna limon aşılamak gerekecek.
Bunun melez türler olmasıyla ilgisi var.
Ziraat mühendisi arkadaşların bu başlığa cevap vermesini isteriz, onlar nedenlerini daha iyi açıklarlar bize.

atakartal
22-11-2007, 15:18
Turunç olunca ne gibi farklılıklar oluyor?

MSaygin
22-11-2007, 15:59
merhaba,

Turunçgil yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) başlığında daha fazla bilgi bulabileceksiniz ancak öncelikle, ekilen limon, portakal çekirdeklerinden hep turunç çıkacağı bilgisi doğru değil.Bu konuyla ilgili olarak özellikle şu mesajı okumanızı öneririm. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105)
Limon ağaçlarının hangi anaca aşılanacağına gelince; en kolay bulunan turunç anacı dışında C35, poncirus trifoliata, benton, carizo ve troyer citrange gibi bir çok anaç çeşidi vardır.Her bir anaç aşılanan limona farklı özellikler kazandırmaktadır, ağacın ekileceği toprak ve iklim de anaç seçiminde çok önemlidir.

atakartal
22-11-2007, 16:09
Çok teşekkür ediyorum bu açıklayıcı bilgi için.Bide şu söylediğiniz anac çeşitleri acaba kolay bulunur mu?

MSaygin
22-11-2007, 19:34
Turunç en kolay bulunanı, poncirus trifoliata(üç yaprak anaç) ve C35 de görece kolay bulunur.Benton ve citrange çeşitleri biraz daha zor bulunur.
Akdeniz bölgesindeki fidanlıkları internetten araştrırıp bulabilirsiniz.

atakartal
22-11-2007, 19:44
Sizce en iyi verimi hangisi verir?

MSaygin
22-11-2007, 22:37
merhaba,

Turunç en kolay bulacağınız, en dayanıklı, limonunuzu en çabuk geliştirecek anaçlardan birisi, hiç başka bir anaç aramayın.
Ticari olarak turunçgil yetiştiriciliğinde turunçdan uzaklaşılıyor, Tristeza virüsü yüzünden bir süre sonra turunç anacı kullanmak mümkün olmayacak, üniversitelerimizde harıl harıl ülkemiz şartlarına uygun başka anaçlarla ilgili araştırmalar ve testler yapılıyor ancak biz ev kullanıcıları için turunç halen en uygun ve kolay olanı :)

atakartal
23-11-2007, 17:41
Turunç ağacı derken kastınız portakal,mandalina ağacı ise niye limonu aşılıyoruz.Hepsi turunçgil değil mi?

MSaygin
26-11-2007, 11:45
merhaba,

Turunç anacı derken kastım portakal mandalina ağacı değil.Turunçgiller türün genel adı, portakalı, mandalinayı da kapsar ama turunç (Citrus aurantium) da bu aileye ait ayrı bir cinstir.Bu cins anaç olarak kullanılır ve portakal, mandalina, limon vs. bunun üzerine aşılanır.

denizakvaryumu
26-11-2007, 11:49
Aslında turuncun tadını çoğu kimse beğenmez ama çorbaya-salataya suyu çok güzel gider, kabuğundan reçel yapılır...Benim gibi bazı kişiler de mandalina yer gibi afiyetle yer...

Merak ettiğim turuncu neden salon bitkisi olarak yetiştirmediğimiz? Turunç acaba calamondin gibi bodurlaştırılabilir mi?

sahber
14-12-2007, 09:28
Merhaba,ben de sitede yeniyim, burayı bulduğuma çok mutlıyum.Dün üye oldum ve tesadüfe bakın hediye olarak bir arkadaşımdan limon ağacı hediye aldım.Ağaç çok güzel ,yaklaşık 1.5 metre boyunda.Bir sürü filizleri ve yaprakları var,ama maalesef hiç meyve vermemiş.Onu yazlığa götürüp kışın içeride,yazın verandada veya bahçede bakmayı düşünüyorum.Tabii ki meyve vermesini de çok istiyorum,bunu nasıl yapabilirim.Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.teşekkürler.

dertli
31-12-2007, 11:51
merhaba yaklaşık iki yıldır evde yetiştirdiğim bir limon ağacım var. İlk aldığımda çiçek açtı ( aldığımda yaz mevsimiydi) Birkaç ay sonra İstanbuldan Boluya taşındım ilk zamanlarda değişiklikten dolayı pek bir gelişme beklemedim tüm yazı balkonda geçirdi şu anda salonumda güneye bakan bir camın önünde duruyor. Ama o ilk çiçeğinden bu yana ne çiçek ne de meyve girişiminde bulunmadı. Boyu 1m biraz geçmiş durumda sık ve parlak yeşil yaprakları var ama sorunun ne olduğunu bir türlü anlayamıyorum. Son zamanlarda da bazı yapraklarının üzerinde şerbet gibi yapışkan bir sıvı görmeye başladım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

TURKPRINC3SS
01-01-2008, 20:07
Merhabalar,benim de limonum var :rolleyes: iki hafta önceye kadar kötü ve küçük bir saksıda,killi bir toprağın içinde duruyordu.Sonradan gördüm,mutlu oldum nasılsa hiç farkına varmamışım.Hemen bir kaç çeşit iyi toprak karıştırdım yarım metre derinliğinde toprak bir saksının içine,limonun saksısıı değiştirdim.Yaprakları biraz deforme olmuş,şekil bozuklukları var.Saksısını ve yerini sevdi sanırım,acaba yapraklar düzelir mi ? Ankara'da yaşıyorum,limonum için en uygun yer neresi olur ? Ne kadar su vermeliyim...Aşılama yapmak istemiyorum,turunç meyve istiyorum,minacık kavanozlara turunç reçeli yapıcam :rolleyes:

nevsune
02-01-2008, 17:54
Limon ağacımdaki yaprak dökümünü balkondan içeri almama bağlamıştım, oysa kabuklu bit sarmış. Bir süredir arap sabunlu mücadele yapıyordum. Bütün yapraklarını döktü, ben de fırsattır deyip budadım.

Şimdi öğrenmek istediğim şu: Bu mevsimde kompoze gübre versem, zamansız mı olur? Yoksa kışın dinlenmesi için rahat bırakıp, mart ayında mı vermeliyim gübreyi.

MSaygin
02-01-2008, 21:26
Bence bırakın dinlensin nevsune, Mart başında başlayıp 15 günde bir gübrelersiniz.

blk
04-01-2008, 13:33
Merhaba
Ben de 3 yıldır limon yetiştiryorum. Boyu boyuma erişti..
Geçen sene kabulu bit sarmıştı. Yaprakları yapış oldu öne sonra da kabuk giBi bit bütün gövdeyi ve yaprak arkalarını sardı. 4 **** 5 defa bitki eczanesinden aldığım ilaçtan yaptım. Hiç bir şey kalmadı hatta bu sene tüm yaprakların yanından çiçek verdi. Şimdi o çiçekler küçük limoncuklara dönüştü.
Çok güzel :D Ev değiştirdiğim için henüz yeni yerine pek alışamadı ama inşallah limonlarını bu sene göreceğiz:)

BeLMaN
04-01-2008, 14:02
Öncellikle Merhabalar...

Uzun süredir formdaki yazıları okuyup bunları limon ağacıma elimden geldiğince uyguluyorum fakat gün geçtikçe işler kötüye gitmeye başladı ve yapraklarda çeşitli anormallikler görmeye başladım...Resimleri ekledim her türlü önerinizi büyük bir merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler......

dertli
07-01-2008, 08:13
sevgili blk benimde limonumun yapraklarında yapışkan birşeyler olmaya başladı ama bir anlam veremedim bu kabuklu bite mi işaret aldığın ilaçları öğrenebilir miyim? Nasıl kırtulduğun konusunda yardımcı olursan sevinirim.
Teşekkürler

MSaygin
07-01-2008, 08:33
Açıkçası son resimdeki oluşumlar nedir bilemiyorum.Ancak demir ağırlıklı bir iz element ürünüyle ağacını beslemenizi tavsiye ederim, eksiklikler göze çarpıyor.

dertli
21-01-2008, 08:51
Kabuk biti olan limonumu buradaki bir dostumun ( sevgili blk ) da yardımıyla erken müdahelede bulunarak kurtardım sanırım. Aslında ilaçlama süreci hala devam ediyor. Üzerinde hiç bit kalmadı yapraklarındaki yapışkanlığın ve lekelerin geçmesi için devam ediyorum. Bundan sonra umarım çiçeklenip limon verdiğini de görürüm.

piri_reis
02-04-2008, 10:56
Arkadaşlar Limon Çekirdeği ektimde Ne kadar zamanda Sulamak lazım ve evimiz sıcak ne zaman çıkar en erken.

serious blech
02-04-2008, 12:54
bence evde limon yetiştirilmez.yetiştirilir ama bir bahçede yetişen kadar güzel bir görüntü vermez ayrıca evde limon ağacı gibi bir ağaç yetiştirme düşüncesi komiğime gidiyor açıkçası:payrıca limon çekirdeğinden limon çıkması biraz zor benim bahçemde yediveren bir limon var o kadar da limon dökülüyor her sene ama hala hiç bir filiz vermedi.

osmann
03-07-2008, 11:13
Arkadaşlar bütün konuyu okudum ama bir kişi bile " Limon ağacı nasıl bir toprak ister?, Bakımı için ne yapılmalıdır?,Ne zaman ve nasıl budanır? ,Toprağı ne zaman ve nasıl değiştirilmelidir?, Kullanılacak saksı ne büyüklükte olmalıdır?, Limon vermesi için ne yapılması gerekir? ,Nerelerden almak daha doğrudur fidanları?" gibi sorulara net cevap vermemiş.Eğer bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi bir arkadaş bu vb.sorulara tek yazı altında cevap verirse bizim için çok faydalı bir kaynak teşkil edecektir sanırım. Bu işi yapacak arkadaşa şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
03-07-2008, 13:04
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) başlığına bakınız.

Turunçgillerin bakımları ve yetişme istekleri saksıda da olsalar aynı bahçedekiler gibidir.

yilmaz193
31-07-2008, 21:01
merhaba arkadaşlar ben romanyada yaşıyorum mersinden bana 2 sene önce bir limon birde portkal fidanı geldi geldiklerinde ikisindede meyva vardı meyvalar olgunlaştı geçensene limon tekrar meyva verdi. portakal çiçek açtı fakat meyvaları bağlayamadı .bu sene her ikiside çok çiçek açtı portakal gayet iyi görünüyodu meyvalar büyümeye başlamadan dökülüyolar limondada aynı olay var.gübrelemeyi uygun şekilde yapıyoruz ışık durumuda iyi acaba neden olabilir bu dökülme .saygılar .

şeref
02-08-2008, 11:46
ağacın etrafına gelecek şekilde kurşun parçasıyla çevrele, veya demir parçasını toprağa sapla, faydası olacağı kanaatindeyim.

yilmaz193
02-08-2008, 19:38
sn.şeref teşekkür ederim bunu denemedim dediklerinizi yapıp neticeyi bildiririm .
saygılar.

dersan
04-09-2008, 14:05
Kıbrıs'tan getirdiğim yediveren limonum var. Hangi ayda çiçek açar ve meyve verir?
teşekkürler

osmann
10-09-2008, 21:17
Teşekkür ederim Mine Hanım;
Verdiğiniz link çok faydalı oldu,daha önce fark etmemiştim.

dosergici
12-09-2008, 09:38
3 ay önce 1,5 metrelik bir limon ağacı aldım. Evimin balkonu yok ama bahçe katı. Şimdilik bahçede duruyor. Aldığım fidanlık kışın hava çok soğursa (0 derece) üzerini naylonla örtmem gerektiğini ama çok soğumadığı sürece dışarıda durabileceğini söyledi. Sizce kışın bitkiyi içeri almak daha doğru olur mu yoksa fidanlığın dediği gibi hava çok soğuyana kadar dışarı da mı dursun. Malum kışın kalorifer yanacağı için bu seferde sıcaktan zarar görmesini istemiyorum. Değerli bilgilerinizi bekliyorum.

MSaygin
12-09-2008, 09:47
Limonlar soğuğa karşı en hassas turunçgil çeşitlerinden, naylonla örtmek çok soğuk günlerde yeterli olmayabilir.Mümkünse evin içinde kaloriferden uzak bir yere, bol ışık gören bir pencere önüne koyun.

lerdemir
12-09-2008, 13:35
Bunlara ilaveten; dışarıdan içeriye, içeriden de dışarıya her aldığınızdan sonraki bir hafta içinde yoğun bir şekilde yaprak dökülmelerine hazırlıklı olun, normaldir; endişe etmeyin...

fixture
09-10-2008, 15:20
Benim evdeki limon ağacında da yapraklarda yapışkan sıvı, gövdede kabuklanma gibi problemler var. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar kullandıkları ilaçları ve ilaçlama yöntemlerini bildirirlerse memnun olurum.

lerdemir
11-10-2008, 12:47
Bu forumda kabuklu bit diye arama yaparak, fotoğraflarda göreceğiniz oluşumların sizin de kendi limonunuzun yapraklarında (hem alt, hem de üst taraflarında) olup olmadığına bir bakar mısınız?

Ya da yapraklarınızı yakından fotğraflayabilir misiniz iki açıdan da?

fixture
15-10-2008, 16:01
Bu forumda kabuklu bit diye arama yaparak, fotoğraflarda göreceğiniz oluşumların sizin de kendi limonunuzun yapraklarında (hem alt, hem de üst taraflarında) olup olmadığına bir bakar mısınız?

Ya da yapraklarınızı yakından fotğraflayabilir misiniz iki açıdan da?

Sn. lerdemir,
İlginize teşekkür ederim. Evet, forumda gördüğüm resimdekine benzer problem benim limonda da var. Hafta sonu bir seradan Helin marka, salon süs bitkilerine musallat olan böcekler için bir sprey tavsiye ettiler. Sizin başka öneriniz varsa, (özellikle denenmiş ve sonuç alınmış) bildirmeniz rica.

lerdemir
15-10-2008, 17:55
Sayın fixture;

"Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=3)" başlığının 72. mesajında benim benzer bir sorunum; 76.mesajımda ise onun çözümü yazmakta.

Ancak, yazlık yağın sistemik bir ilaç olup olmadığı, meyvelerde kullanılıp kullanılmadığını ise inanın hatırlamıyorum. Bir bilene sormalıyız...

Aynı sorun için bir de şu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=84667&postcount=41) yönlendirici olabilir.

fixture
16-10-2008, 15:07
Sn. lerdemir,

Yukarıdakı bahsettiğim spreyi uyguladım. 21 gün sonra yenilemek gerekiyormuş. Sonuç alırsam bilgiyi paylaşırım. Bilgiler için yeniden teşekkürler.

hocam100
19-10-2008, 17:37
çekirdeğinden limon olurmu acaba?

balamzisan
21-10-2008, 13:28
merhaba... ben de foruma yeni katıldım. Benim sorum Salon çiçeğinin saksısına birkaç tane limon çekirdeği atmıştım.aslında pek de limon olacağını düşünmüyordum ama üç hafta sonra limonlar bitmeye başladı. Beş Tane bitti yalnız limonların gövdeleri çok cılız boyları yaklaşık beş santimetreye yaklaştı. Limon Fidanlarını başka bir saksıya mı dikeyim yoksa çiçeğin saksısında biraz daha büyüsünler mi. Ne yapmalıyım tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öztan Özatanlar
22-10-2008, 02:28
Hocam olmazmı..İlgi alanımdır son zamanlarda..Yaptığım güzel bir salatanın limon çekirdeklerini ayıklarken gelmişti aklıma ve bende sizin gibi araştırmaya giriştim ve daha dün ayırdığım iki küçük limoncuğum var.Ayrıntılar:
5 lt torf, pet çay bardaklardan(yaklaşık 15 tane olabilir), her kaba 2-3 adet çekirdek, 1cm kadar derinliğe sivri uçları aşağıya bakacak şekilde dikiyorsunuz ve bardakların nemli ve güneş gören bir yerde kalmasını sağlayın..3 günde çimlenenlerde var 25 günde çimlenende .Bu sebeple birazda sabır. Kolay gelsin.Sonuçları yazarsanız memnun oluruz.Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31

Öztan Özatanlar
22-10-2008, 02:32
Sayın balamzisan; Eğer salon bitkinizin kökleri ile karışmayacağına inanıyorsanız biraz daha beklerin derim.Şöyle 10 cm olsunlar.Kök yapısı dikine gelişen bir bitki olduğu için ayırdığınız saksınında 30-35 cmlik olmasını öneririm.Sağlıcakla kalın.

derya Derya
27-10-2008, 19:58
Bizim apartman içinde atıl durumda bulunan bir limon ağacı var. Boyuna uzamış ama 1 senedir ne yeni bir yaprak ne de bir hareket yok. Acaba ben onu budasam ve budadığım yapraklı çelikleri susa bekletip köklendirsem( olur mu bilmiyorum) ve eksem başarı sağlar mıyım. O zavallının bu haline üzülüyorum ama bilgim yok müdahale edemiyorum. Ne dersiniz deneyeyim mi?

Baobab
09-11-2008, 14:50
Merhabalar,

Geçen hafta Sn tropiksera'dan alıp ta Antalya'dan kargoyla getirttiğim 2 yaşındaki mayer limonumu saksıya diktim.

Limonum son derece sağlıklı ve canlı gözükmekte (aslında gönderildiğinde üzerinde iki tane de limonu varmış, ama taşınırken paketin içine düşmüşler)

Bulabildiğim en büyük saksıyı alıp, en iyi ışık alabileceği bir yere yerleştirdim. (zaten daha önce odada bitkiler için sodyum lambası da kullanmakta olduğumdan, oradan da faydalanabilmesini umuyorum).

Sn tropiksera, bakımı sırasında çok fazla sulanmamasını tembihleyip, çiçeklendiği sırada bir kulak pamuğu yardımıyla polenleri üreme organına değdirirsem daha çok meyve alabileceğim bilgisini vermişti.

Selam ve sevgilerimle.

52360

sezgin53
09-11-2008, 18:36
Herkese merhaba,
Lımonla ilgili mesajları okudum.Altı yıl önce komşumun getirdiği çelikleri ikişer uçer saksılara diktim,bahar aylarında köklenen çelikleri ayrı saksılara ayırdım ,şu an dışarıda iki adet 1 metreden uzun dalları çiçek ve cevız büyüklüğünde limonlarla dolu fidan var.
Ayrıca çekirdekten elde ettiğim değişik boylarda turunç fidanları var.Havalar soğumadan dışarıdaki iki saksıyı apartmanın giriş boşluğuna alacağım.

Baobab
10-11-2008, 15:44
Ne kadar güzel! Ben şu resmini gönderdiğim limonu soldurmadan vs yaşatsam bile başarı sayacağım.

Tabii Sakarya'nın iklimi, de göreceli olarak Ankara'ya kıyasla daha müsaittir her şey için.

sezgin53
10-11-2008, 20:51
sn baobab resimdeki limon güzel görünüyor .son günlerde limonlarımı fazla suladığım için yaprakları sararmaya başladı, ayrıca havalarda ki ısı farklılığından etkilendiklerini düşünüyorum bu da beni üzüyor . umarım kısa zamanda düzelirler
limonunuzun sağlıklı kalması dileğiyle

lerdemir
11-11-2008, 15:18
Benim de açık balkonumdaki Kıbrıs Limonumda çok sayıda çiçek ve minik tomurcuklar var.

Bu yaz ve sonrasında devam eden arı istilasından dolayı neredeyse tüm çiçekler döllendi.

Aynı dalda, dipdibe 5-6 limon oluşumu olduğu bölgeler var.

Seyreltme yapmam gerekiyor bildiğim kadarıyla ama hiçbirine kıyamıyorum.

Yakından çekim fotoğrafları önümüzdeki günlerde yükleyeceğim; uzman üyelerimizden işaretlerle nasıl bir seyreltme yapmam gerektiğine dair yönlendirmeye ihtiyacım var.

Bir de; aslında, seyreltmesem olmaz mı? :)

Bir de, havalar soğumasına rağmen; güneşi çok daha az gören ters taraftaki dallarda bir sürü minicik tomurcuk oluşumları var.

Dış ısı 5 derece civarına gelince limonu içeri almayı planlıyorum; mümkün olduğunca çok çiçeğin dışarıda arılar tarafından tozlaştırılmasını bekleme taraftarıyım; çünkü içeri alır almaz hızlıca yaprak dökecek; bu arada mini limon oluşumlarını da kaybetmekten çekiniyorum.

Soğuğa maruz kalmaları ile yer değişiminden dökülmeleri arasında gidip gelmekteyim...

Ne yapmalı?

Baobab
11-11-2008, 15:29
Sn Lerdemir,

Genelde seyreltme ve budamaların, ağaçların gelişmeye ve güçlenmeye en açık oldukları bahar aylarında yapılması tavsiye edilmekte.

Bu nevi "operasyonlar" nedeni ile bitkinizde önemli bir sorun oluşursa, en azından önünde rahatça geçireceği ilkbahar-yaz ayları olur uyum sorunları ile daha rahat başa çıkar.

lerdemir
12-11-2008, 14:49
Buradaki seyreltmeden amacım sizin bahsettiğinizi zannettiğim bir budama/seyrelme değildi. Meyve tutumu sonrasında meyve kalitesini temin etmeye yönelik bir seyreltme idi...

MSaygin
12-11-2008, 15:09
lerdemir, bence seyreltmenize gerek yok, ağaç zaten fazlasını kendi dökecektir.
Bu arada, geçen seneki tecrübelerimizde ağaçları içeri alınca ilk etapta bir kırmızı örümcek saldırısı olmuştu hatırlarsanız.İçeri almadan önce ilaçlama yapıp almak daha doğru olacak sanırım.

lerdemir
12-11-2008, 16:58
Evet MSaygin,

Aynen dediğiniz gibi olmuştu.

Hatırlatma için çok teşekkür ederim.

Bu arada belirttiğiniz gibi ben kurcalamayacağım; doğanın kendi kararına bırakacağım limoncukları :)

Bu arada, halen gece sıcaklığının 5 derece altına düşeceği zamanları bekliyorum ki üzerindeki daha açacak olan tonlarca çiçek dışarıda tozlaşsın...

Ne diyorsunuz?

derya Derya
12-11-2008, 17:53
Bizim apartman içinde atıl durumda bulunan bir limon ağacı var. Boyuna uzamış ama 1 senedir ne yeni bir yaprak ne de bir hareket yok. Acaba ben onu budasam ve budadığım yapraklı çelikleri susa bekletip köklendirsem( olur mu bilmiyorum) ve eksem başarı sağlar mıyım. O zavallının bu haline üzülüyorum ama bilgim yok müdahale edemiyorum. Ne dersiniz deneyeyim mi?

Benim zavallıma kimse birşey söylememiş. Her sabah onun halini görünce çok üzülüyorum:(

MSaygin
12-11-2008, 18:07
derya derya, apartmanın içinde derken, toprkta mı yoksa saksıda mı?
Saksıda olduğunu varsayıyorum.Bana kalırsa çelikle uğraşmayın, tutması zor, mevcut ağacı kurtarmaya bakın.Şimdi budayıp bakım yaparsanız yeni sürgün çıkartabilir ve bu sürgünler soğuğa dayanamayabilir.
Ben olsam ağacı mümkün olan en sıcak, en çok güneş alacağı yere koyar, kışı geçirmesini sağlardım.Bahar başında çok iyi bir budama yapar, toprağına gübre desteği yapar bakıma alırdım.
Limon soğuğa çok hassas olduğundan, kışın gövdesini bir şeylerle sararsanız soğuğa direnci artar.Eski bezler ya da battaniye gibi bir şeyle sarıp, gevşekçe bağlayabilirsiniz :)

MSaygin
12-11-2008, 18:08
Bence de bekleyin lerdemir, havalar iyice soğuyunca alırsınız içeri.
Çiçeklere aldanıp da gübre vermeyin bu dönemde, geçen ay gübreyi kesmiş olmamız lazımdı :D

sezgin53
12-11-2008, 18:51
Benim zavallıma kimse birşey söylememiş. Her sabah onun halini görünce çok üzülüyorum:(

İyi akşamlar,sayın derya derya.Sizin zavallı bir süre susuz kalmış olabılirmi.Toprağı yeterli mi.Bunlar normal ve hala kan kaybediyorsa ,kuru dalları kesın.Hatta canlı bir dal kesip 15 cm lik evinizde saksıya çelikleyinve ılık bir yere bırakın sabırla bekleyin.Bir zaman sonra filizlenecektir.Ara sırada limon çekirdeklerini saksıların kenarına batırın .Bir süre sonra saksında minnacık turunç fidanları göreceksin,arzu ettiğin zaman bunları başka saksılara alırsınız.

lerdemir
13-11-2008, 09:46
Son 1 aydır yağmur suyundan başka birşey vermiyordum.

Ancak çiçek oluşumları ile beraber sadece potas ağırlıklı gübre verip meyve büyümesini sağlamayı düünüyordum...???

hakanfurtun
13-11-2008, 09:49
Değerli forum üyesi,

benim de çekirdekten yetiştirdiğim üç yaşında 1 metreye kadar boylanmış bir limon fidem var benzer böcek sorunu (sanırım bit olmalılar) benim fidanımda da ortaya çıktı. Bu sorunu bertaraf etmem için hangi ilaçları nereden temin ederek kullanabilirim. Bilgi ve yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum

MSaygin
13-11-2008, 10:03
lerdemir, ben yazarkem aklım hep açık havada yetiştirmeye gidiyor.Siz içeri alacağınız için çok problem de olmayabilir gübreleme, yine de yazın uygun gübreleme yaptıysanız bırakın ağacınız dinlensin :)

sezgin53, limon çekirdeği ektiğinizde yine limon çıkacaktır, turunç değil.Meyer limon türü buna istisnadır sadece.Bu konuyu çekirdekten limon yetiştirme ve turunçgil yetiştiriciliği başlıklarında konuştuk daha önce, aramayla ulaşabilirsiniz.

Baobab
13-11-2008, 10:27
Merhabalar,

Dün evimin olduğu sokaktan geçerken, mahalle berberimizin de saksıda limon ağacı olduğunu farkettim! (psikolojide "algının seçiciliği" deniyor sanırım! :)

Berberin anlattığına göre, adam doğru dürüst su dahi vermiyormuş. Gübre, vs hiç bir şeye gerek yok dedi :)

Dükkanda, pencere önünde sadece limon değil, ceviz ve kivi ağacı da var ve hepsi de son derece sağlıklı gözükmekteler.

Berberin rahatlığı bana da bulaştı ve şimdi pencere önünde elma bile yetiştiririm duygusuna kapılmış durumdayım.

Eh...artık bizde limona para ödemek yok! ;)

sezgin53
13-11-2008, 14:31
lerdemir, ben yazarkem aklım hep açık havada yetiştirmeye gidiyor.Siz içeri alacağınız için çok problem de olmayabilir gübreleme, yine de yazın uygun gübreleme yaptıysanız bırakın ağacınız dinlensin :)

sezgin53, limon çekirdeği ektiğinizde yine limon çıkacaktır, turunç değil.Meyer limon türü buna istisnadır sadece.Bu konuyu çekirdekten limon yetiştirme ve turunçgil yetiştiriciliği başlıklarında konuştuk daha önce, aramayla ulaşabilirsiniz.

MSaygın,teşekkür ederim.Komşuya verdiğim limonu biraz önce gördüm harikaolmuş,yemyeşil yaprakları pırıl pırıl olmuş .Saksıyı büyültürken kestane gübresi koymuş.

Fantine
13-11-2008, 17:32
Herkese merhaba, bugün üye oldum. İsmini Kozet koyduğum, evdeki bebek limon ağacımla ilgili sorunlarım var, umarım doğru yere yazıyorum. 11 Günlük ve henüz 5, minicik yaprağı var. Yapraklar büyüyor, ama bir türlü açılmıyor. Bunun normal olmadığını biliyorum. 2 sene önce de yetiştirmiştim, yapraklar toprağın yüzeyine çıktıktan 1 gün sonra açılmış, ve açık büyümeye devam etmiştiler. Kozet’in sorununu araştırdım, sebebini ya da buna benzer bir sorun bulamadım. Az suladığımdan kaynaklandığını düşünerek verdiğim su miktarını arttırdım, ama bir değişiklik olmadı. Fazla sulanıyor olma ihtimali de yok çünkü buna çok dikkat ediyorum. Yardım edebilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

lerdemir
15-11-2008, 13:58
Merhaba,

Bir kaç evvelki mesajımda bahsettiğim ve "seyreltmeli mi, seyreltmemeli mi?" diye sorduğum limon çiçeği tomurcuğu ve meyve oluşumlarını fotoğrafladım.

Bu arada, güneşli havalarda bizim evin balkonunda bal arıları halen cirit atmakta. Dolayısı ile açmış olan her bir çiçeğin üzerine doluştukları için, neredeyse her çiçek arılar vasıtası ile dölleniyor ve meyveye dönüyor.

İşte bu yüzden, açık balkonumda durmakta olan ve halen daha üzeri yığınla çiçek tomurcuğu ile dolu olan limonumu iç mekana almakta tereddüt ediyorum...

Arılar hepsini ziyaret etsin, hepsi limona dönsün istiyorum :) :)

Buyrun, seyreyleyin...

52897

52898

52899

52900

52901

Olea
28-11-2008, 21:09
Aşılamaz iseniz sadece turunc olur aşı şart

şu turunç konusunu biraz açar mısınız? turunç yenebilir mi?

deep78
05-12-2008, 11:44
Tadı acı olduğu için turunç genelde yenmiyor,peyzaj amaçlı sokaklarda görmek mümkün.(antalya'da).sadece reçeli yapılıyor diye biliyorum

semeni
05-12-2008, 23:37
merhaba benim evimde limon ağacı var yaklaşık 6 yıllıktır ama aşılama yapma imkanı bulamadığım için meyve vermiyor ne yapmam gerek ankarada bana yardımcı olabilecek var mı?

hakan_73
06-12-2008, 15:27
Benimde evimde limon ağacım var .Geçen sene sonbaharda aldım. kışın içerde çok yaprak döktü .baharda dışarı çıkardım .ilkbahar soğuklarından dolayı çiçekleri limon olmadan döküldü. Şu an bol yapraklı bir şekilde balkonda .hava iyice soğumadan içeri almak istemiyorum.Çünkü içeri alınca yine yaprak dökecek.Bu sene limon verecekmi merak ediyorum. limon ağacı farkettimki , soğukta olsa don olmadığı sürece açık havada olmaktan hoşlanıyor.

cakilajans
27-07-2009, 12:44
Merhaba,yaklaşık 2 yıl önce üzerinde meyveleri ile satın aldığım limon ağacım daha önceki denemelerinde başarılı olamasada,şu anda üzerindeki 3 meyveyi ceviz içi boyutlarına getirmeyi becerebildi.
Bol sulanarak meyvalarını büyütüyor.Ancak yeni çiçekleri de var ve bildiğim kadarı ile çiçekli meyve ağacının çiçeklerini üzerinde tutması için çok ta sulanmaması gerekiyor.
*Bu durumda nasıl davranmam gerektiğine karar veremedim,İzmirde yaşıyorum,evimin balkonu batıya bakıyor ve yaklaşık 6 saat bol güneş alıyor.Ağacın boyu 1,50 m civarında.Bilgi sahibi arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
**Birde ağacın yarısından üstü tamamen kurumuş görünüyor,bu kuruma başlangıcının hemen altında 4 tane büyük dal verdi ve meyveler bu dalların üstünde.
Bu kuruyan kısım ağacın yanına bağladığım desteğe ağacı ve diğer dalları bağlamama yardım ediyor ancak ağacın sağlığı için budama yapmalımıyım ve ne zaman dersiniz?
Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.

cakilajans
29-07-2009, 11:52
Bitki hala bol su ile besleniyor ve çiçekler ve limonlar sağlıklı görünüyor.Ancak gene de benden daha bilgili arkadaşların yardımına ihtiyaç var olabilir.
Konu mu ilgi çekmedi yoksa,bilgi paylaşımından çok sosyal paylaşım sitesi miyiz tam anlayamadım.
Hiç değilse moderatör arkadaşlardan bilgi sahibi olanlar yok mu?
Teşekkürler kolay gelsin.

malina
29-07-2009, 12:00
Konu mu ilgi çekmedi yoksa, bilgi paylaşımından çok sosyal paylaşım sitesi miyiz tam anlayamadım.

Karar verince tekrar yazın...

lastmohikan
23-09-2009, 15:31
benim limon daha çok küçük bakalım bize neler yaşatacak.
Limon ağacı konusunda çok bilgili değilim ama ne çok su nede az su istediğini söylemişlerdi bide keçigübresi at mam söylenmişti.

limoncu
11-10-2009, 17:06
Arkadaşlar balknumda yetiştirdiğim limonum karşınızda.
Sanırım kıbrıs limonu bu, tam emin değilim.
Çok çiçek açıp ufacık meyveler vermesine karşın sadece biri kaldı.
Zaten böyle olması gerekiyordu, ağaç sadece birini taşıyabilirdi.
Fotoğraflarını ekliyorum.
Bakımı hakkında tekrar mesaj atacağım.

lerdemir
04-11-2009, 15:04
Sn.MSaygin,

İstanbul'un bulunduğum kesiminde gece sıcaklıkları 8 derecelere düşmeye başladı.

Uzun zamandır sizlerin de fotoğraflarından tanıyor olduğunuz Kıbrıs Limonum, halen çokça rüzgar alan açık ve yüksek balkonumda bulunmakta.

Üzerinde 7-8 tane yeşil limon meyvesi, onlarca minik (mercimekten büyük) meyveye dönmüş çiçekler ve de onlarca açmak üzere/açmış çiçek var.

Vaziyet bu iken, limon ağacımı iç mekana alayım mı, almayayım mı dersiniz?

Her yıl içeri aldığım yoğun bir biçimde yaprak döker, tutum aşamasındaki meyveleri de döker, bu yıl bu meyveleri zayi etmek istemiyorum, soğuktan mütevellit üzerindeki çiçeklerin de meyveye dönmesine bir engel teşkil eder mi onu da bilmiyorum, şimdi değil de sert kış geldiğinde içeri alınca daha mı büyük/sert bir şok yaratır onu da kestiremiyorum. Ne dersiniz?

Buna ilaveten, bir de, bu yaz Fethiyeden getirilmiş olan, minik bir aşılı Bodrum Mandalinası fidanım var. Limona nazaran mandalinanın soğuğa daha dayanıklı olduğunu okuduğumdan böyle bir tercih yaptım. Mandalinayı içeri alayım mı, almayayım mı? NOT: Fethiyeden ilk geldiği iki haftada, mevcut hastalıklı tüm yapraklarını döküp, yepyeni ve güçlü taze bir süreü yaprak çıkartmıştı mandalina fidanım, halen capcanlı bir biçimde durmaya devam ediyorlar.

drneuro
07-11-2009, 13:14
Bu da benim limon ağacım..geçen yıl sadece 1 tane limon vermişti..1o gün önce evin içine aldım..Çiçeklenmeye başladı

Cilekci
08-11-2009, 19:11
Limon ağacını dışarı alsam da çevresine naylon çeksem olurmu?

lerdemir
09-11-2009, 10:22
Sn. drneuro,

İç mekana aldığınız ağacınızdaki çiçeklerin meyveye dönebilmesi için, bu konuda benim sorduğum soruları ve Sn.MSaygin'in cevaplarını okumalısınız; yoksa ağacınız mis gibi çiçekleri açar açar döker; sonra da tek bir meyveniz bile olmaz.

Aramayı yaparken benim ve Sn.MSaygin tarafından yazılmış "tozlaşma", "döllenme" tabirlerini kullanarak aratırsanız daha çabuk ulaşırsınız.

Ben minik bir suluboya fırçası ile arı taklidi yapıyordum limon çiçeklerime :)

NOT: Bu yer değişikliği sonrasında ağacınızda yaprak kaybı vb dökülme oldu mu hiç?

mehmet-47
10-11-2009, 09:27
merhabalar, ben yeni bir üyeyim. Baktığım resimlerde limon ağacında pek diken yoktur. Ama benim yetiştirdiğim limon ağacımda her yaprak sayısı kadar diken bulunmaktadır. Benim limon ağacının özelliği nedir?

bahtiyar02
26-11-2009, 15:01
merhabalar, ben yeni bir üyeyim. Baktığım resimlerde limon ağacında pek diken yoktur. Ama benim yetiştirdiğim limon ağacımda her yaprak sayısı kadar diken bulunmaktadır. Benim limon ağacının özelliği nedir?
Merhaba aramıza hoş geldiniz.Öncelikle kendinizi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 tanıtırmısınız.Saygılar

günebakan
26-11-2009, 19:23
Bu kayınvalidemin çekirdekten yetiştirerek bana getirdiği limon sanırım biraz susuz kaldığı için yaprakları sararmış. İnşallah meyvasını da görürüz:)

115462

fofurtr
28-11-2009, 22:34
Merhaba ağaç dostları
Yaklaşık bir ay önce istanbul Praktikerden citrus limon etiketli bir ağaç aldım.
Ağacın özelliklerini nasıl bakılacağını incelerken yazılanlar arasında birkısmını dikenli birkısmının dikensiz olduğunu farkettim. Benim aldığım ağacım dikenli olanından
araştırmamı birazdaha derinleştirdiğimde bu türün lime diye bir tür olduğunu düşünmekteyim.
Bakımı ve iklim istekleri forumda bahsi geçen turunçgillerle aynımıdır ?
Fotoğraf ekleye bilmem için minimum mesajı daha tamamlayamadığım için şuanda fotoğraf ekleyemiyorum ama ilerleyen günlerde çiçekte ve meyve oluşmuş limonları sizlere aktaracağım.

fofurtr
28-11-2009, 23:01
limonumdan çiçek örneği

fofurtr
28-11-2009, 23:11
Sanırım döllenme gerçekleşmiş bir çiçek

fofurtr
28-11-2009, 23:16
1. resimde limon meyvaları
2. resimde de yukarıda bahsetiğim dikenleri göstermek istedim

zehra enes
18-12-2009, 15:32
selam limon için ne tür toprak kullanmalıyım.Daha önce denedim fakat olmadı.

limoncu
18-12-2009, 16:08
Sayın zehra enes, forumlarda mayer limon, turunçgil yetiştiriciliği vs konuları ararsanız bir çok bilgiyle karşılaşacaksınız. İstanbul için mayer limon tercih edin derim. Sevgiler.

ieski
18-12-2009, 21:04
Mayerin sararan yaprakları için toprağına demir pası dökmem yeterli mi?

limoncu
18-12-2009, 21:56
Demircilerden elde edilen demir tozu kullanılabilir diye biliyorum. Ayrıca turunçgiller çok demir istedikleri için piyasada çeşitli demir ilaçları da mevcut.

Bayram Güçlü
06-01-2010, 18:36
Turunçgiller sanıldığı kadar demire ihtiyacı yoktur. En çok demir eksikliği kamkatlarda görülür. Limon yapraklarındaki sararmanın sebepleri arasında fazla sulama ve azot eksikliği en önemlileridir.Dengeli gübreleme en mantıklısı diye düşünüyorum.

Bayram Güçlü
06-01-2010, 18:38
Selamlar, isteyen arkadaşlara sağlıklı meyer limon fidesi gönderebilirim.

nariçi
06-01-2010, 18:42
Bayram Bey, paslı tenekeye su koyunca bir müddet bekleyince pastan suyun rengi de pas rengini alıyor bulanıyor bu suyu kamkata koysak faydalı olur mu?

Bayram Güçlü
06-01-2010, 21:44
Sayın nariçi, bence hiç uğraşmayın en iyisi en yakın zirai ilaç bayiine gidip kombine bitki besin maddeleri içeren bi gübre almak.**** çiçekçilerde satılan içeriğinde demir bulunan bitki coşturan gübere alabilirsiniz.

Bengisan
07-01-2010, 15:49
Benim bahçemdeki limon ağacı....

limoncu
07-01-2010, 21:45
Sayın Bengisan fotolar ve limon çok güzel. Meyveye durmuş limonlar da resimde. Mutluca büyütün.

praecox
07-01-2010, 21:57
1. resimde limon meyvaları
2. resimde de yukarıda bahsetiğim dikenleri göstermek istedim

Citrus aurantifolia bana göre limonun hassı buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=554333&highlight=aurantifolia#post554333)bir bakın.

Bengisan
09-01-2010, 15:27
Sayın Bengisan fotolar ve limon çok güzel. Meyveye durmuş limonlar da resimde. Mutluca büyütün.

Sağolun teşekkür ederim, meyve aldım resimleri vardı ama galiba eşim resimleri düzenlerken imha etmiş bir türlü bulamıyorum:(

yavuzdagabakan
18-01-2010, 22:06
Herkeze merhaba
Peyzajçıdan yeni aldığım limon fidanı hakkında bilgisi olanlar sorularımı cevaplandırırsa sevinirim.
Balkonum ve bahçem çok rüzgar alıyor ve rakım olarak yüksek bi yerde oturduğumdan ciddi anlamda da soğuk. ben fidanımı bahar gelinceye kadar evde gün ışığı gören cam önünde bulundursam bahar gelince de dışarı çıkarsam bahar a kadar evin içinde bi sorun olurmu?
Ayrıca;
Üzerinde bol miktarda çiçek var bunlar meyveye dönüşürmü en azından 1-2 tanesi?
Saksısını ne zaman değiştirmemde fayda var hemen değiştirsem bi sıkıntı olurmu?
Hangi toprağı kullansam iyi olur? funda toprağını tavsiye edermisiniz?
Bakım olarak ne yapabilirim? gübre vs. gibi.
Cinsi nedir? yedi veren diye aldım
Budamam gereken yerler varmıdır? Fidanımın formu hakkında yorumlarınızı da bekliyorum
İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

nariçi
27-01-2010, 08:47
Bugüne kadar içeri almış olmanız gerekir. Kestane kayın orman toprağı karışımı humus iyi olur ama demir mineralli kırmızı toprak karıştırmak da faydalıdır.

Benim mandalin yaprakları yapışkan sıvı terliyor, yapraklar parlak durum yansıtıyor.
Bu durum nedendir?:o

gilan
27-01-2010, 11:01
Herkeze merhaba
Peyzajçıdan yeni aldığım limon fidanı hakkında bilgisi olanlar sorularımı cevaplandırırsa sevinirim.
Balkonum ve bahçem çok rüzgar alıyor ve rakım olarak yüksek bi yerde oturduğumdan ciddi anlamda da soğuk. ben fidanımı bahar gelinceye kadar evde gün ışığı gören cam önünde bulundursam bahar gelince de dışarı çıkarsam bahar a kadar evin içinde bi sorun olurmu?
Ayrıca;
Üzerinde bol miktarda çiçek var bunlar meyveye dönüşürmü en azından 1-2 tanesi?
Saksısını ne zaman değiştirmemde fayda var hemen değiştirsem bi sıkıntı olurmu?
Hangi toprağı kullansam iyi olur? funda toprağını tavsiye edermisiniz?
Bakım olarak ne yapabilirim? gübre vs. gibi.
Cinsi nedir? yedi veren diye aldım
Budamam gereken yerler varmıdır? Fidanımın formu hakkında yorumlarınızı da bekliyorum
İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

Bilgim olan kısımlara cevap vereyim.
Benim de saksıda yediveren limonum var, sizinki de aynısı sanırım.
Sonbaharda eve alıyorum, pencere önüne koyuyorum, baharda tekrar bahçeye çıkarıyorum. Aldığım yerden sıcaklığı gece/gündüz 5 derecenin altına düşmesin demişlerdi. O nedenle gece sıcaklıklarını takip edip 5'e yaklaşınca eve geçiriyorum. Benimki evde de çiçek açmaya devam ediyor ama genelde meyve bağlayamıyor. Baharda ve yazın bahçedeyken açtığı çiçeklerden meyve bağlıyor daha çok.

Toprağı için ne kullanmıştım tam hatırlayamıyorum ama muhtemelen bahçe toprağı, funda toprağı, torf, organik gübre karıştırmışımdır. Aslında kırmızı toprak bulmak en iyisi olur. Gübre olarak da yurtdışından aldığım narenciye gübresi veriyorum ben ama içeriği çok özel birşey değil. Demir ilavesi var sadece. Saksısını da bahar başında değiştirin isterseniz.

bahtiyar02
27-01-2010, 11:54
Demir talaşı veya tozunun özellikle turunçgiller üzerinde ne gibi faydaları var?

MSaygin
27-01-2010, 13:09
Turunçgiller , özellikle de uygun toprakta değillerse, demire çok ihtiyaç duyuyorlar ancak bitkilere demir takviyesini demir talaşı ile yapmak yerine ticari ambalajlarda satılan, bitkinin yapraktan veya topraktan daha rahat ve verimli alabileceği ürünlerle yapmak daha doğru olacaktır.

nariçi
27-01-2010, 13:25
Benim mandalin yaprakları yapışkan sıvı terliyor, parlak durum yansıtıyor.

Bunu gören yok mu?;)

gilan
27-01-2010, 18:24
Bu konuda çok bilgili değilim ama yapışkan sıvı genelde bit gibi bir zararlının göstergesi oluyor. Yaprakların altını üstünü bir inceleyin. Belki resim de eklerseniz bir teşhis koyan olur :)

nariçi
27-01-2010, 18:54
15 gün önce yaprak gübresi spreylemiştim. Onun etkisi olabilir mi?

123319
123320

Yapraklarda haşere yok.

yavuzdagabakan
28-01-2010, 10:40
Teşekkür ederim Sn. Gilan
sizin limonunuz un evde meyve bağlamadığını yazmışsınız, kesinlikle bağlamazmı yoksa daha azmıdır meyvaya bağlanması çünkü bugünlerde takip ediyorum çiçeklerin döküldüğü bir kaç yerde sanki meyvaya duracak gibi bi izlenimim var ileride döker mi yoksa tuttutma şansım varmı?

gilan
28-01-2010, 11:33
Kesinlikle bağlamaz diye bir bilgim yok ama benimki henüz hiç evde açtığı çiçekten meyve bağlayamadı. Bir kısmını çiçekken döküyor, bir kısmını da minik limonu belli olunca döküyor. Ama bunun pek çok nedeni olabilir. Bulunduğu oda fazla sıcak ya da soğuk geliyor olabilir, nem az olabilir, ya da suyu az ya da çok geliyor olabilir. Dolayısıyla siz ümidinizi kaybetmeyin :)

lerdemir
07-02-2010, 16:24
İç mekanda da meyve bağlar bağlamasına da, kendi başına bunu yapamaz fidanımız/ağacımız.

Nasıl yapabileceğimize dair şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=529891&postcount=113) yönlendirmelere bir bakarsanız çok pratik bir çözüm yolu olduğunu göreceksiniz.

yavuzdagabakan
07-02-2010, 20:07
Sayın Lerdemir ilginiz için teşekkür ederim aşşağı yukarı bir birbuçuk aydır sevgili Gilan'dan başka kimse ilgelenmemişti, sizin yazılarınızı da okudum döllenme olmaması gibi bi ihtamal de yok fidanımda haftada bir yeni açan çiçeklere pamuk yardımıyla arıcılık ta yapıyorum ama maalesef canııım çiçekler açılıp açılıp dökülüyo.

lerdemir
07-02-2010, 21:07
Bu durumda "acil MSaygin hattı" aranmalı diyorum :)

fofurtr
08-02-2010, 15:23
Geçtiğimiz günlerde ki soğuklardan sonra limon ağacımın yapraklarında sararmalar devamındada dökülmeler başladı.
Tarif edecek olursak görünüm itibariyle yaprak kurumuş gözükmüyor , yaprağın ortası daha sarı dışa doğru yeşile daha yakın bi görüntü var elle tutulduğunda çok çabuk kopuyor diğer yeşil yapraklarda böyle değil.
ağacın üzerinde çiçekten sonra bayağı bir meyve oluştu meyvelerde dökülme yok ilk çiçeklerin meyveleri büyüme eğiliminde.
Yaprak sararmasının sebebi ne olabilir. soğuk olabilirmi ?
Ağacım kapalı balkondaortalama sıcaklık gece 10c gündüz 18-20c soğukta havalandırmak için 2 gün cam açılmış.
Şimdiden teşekkürler.

gilan
08-02-2010, 16:57
Sayın Lerdemir ilginiz için teşekkür ederim aşşağı yukarı bir birbuçuk aydır sevgili Gilan'dan başka kimse ilgelenmemişti, sizin yazılarınızı da okudum döllenme olmaması gibi bi ihtamal de yok fidanımda haftada bir yeni açan çiçeklere pamuk yardımıyla arıcılık ta yapıyorum ama maalesef canııım çiçekler açılıp açılıp dökülüyo.

Bende de tozlaşma sorunu olduğunu sanmıyorum. Çünkü bir kısmı çiçekken, bir kısmı da yarım santim civarı limoncuklar olarak dökülüyor. Yeterli güneş alamamakla ilgisi olabilir mi acaba?

yavuzdagabakan
10-02-2010, 20:38
Sevgili Gilan. evet maalesef fidanım bol güneş almıyo sadece gün ışığı alan cam önünde duruyor, bahara doğru bahçeye çıkaracam bellki o zamana kadar böyle devam edecek, fidanımın üstü çiçeklerle dolu ama tahmin ettiğiniz gibi maalesef yeterli güneş almıyor.

gilan
11-02-2010, 10:40
Aslında ben sizinkini tahmin etmemiştim. :) Benimki de kışın direk güneş alamıyor, cam kenarında oldukça aydınlık yerde duruyor ama direk güneş yok. Şu an yine üzerinde 10 kadar çiçek, 3-4 tane minicik limon, 5-6 tane de tomurcuk var. Bakalım bunlar ne olacak...

nariçi
14-02-2010, 19:51
Bugüne kadar içeri almış olmanız gerekir. Kestane kayın orman toprağı karışımı humus iyi olur ama demir mineralli kırmızı toprak karıştırmak da faydalıdır.

Benim mandalin yaprakları yapışkan sıvı terliyor, yapraklar parlak durum yansıtıyor.

Arkadaşlar önceki yazdığım bu mesajda ki durum; mandalin saksısını bugün güneşe çıkardım, yapraklara su yağmurlama yapıp hafif güneşte 4-5 saat havalandı,yapraklardaki durum kayboldu.

kumyaka2010
24-02-2010, 08:07
Sevgili Gilan ve yavuz dagabakan !
Mesajlarınızı okudum . Benim limon agaçlarım bahcede , limon hava almayınca çiçeklerini ve meyvalarını doker. Siz o cam kenarındaki camı veya kapıyı biraz aralarsanız emin olun meyvalar tutar .Limonu zamanla ısıya alıştırınız . İlk seneler naylonla sarıp ( ustuazıcık açık , diger seneler biraz daha açarak , soguk havaya alışır . Ben starilicede 12 sene sonra açıkta yetiştirmeyi başardım .

yavuzdagabakan
24-02-2010, 15:19
sayın kumyaka
fidanın hava almaya ihtiyaç duyduğunu yazmışsınız benim fidanım balkon kapısının önündeydi balkon kapısında da menfez deliği vardı yeterince hava alıyordu ama maalesef öyle bolcana güneş almıyordu sadece gün ışığı alan bi bölgedeydi, yaklaşık 20 gün önce fidanı dışarı aldım umuyorum çok erken olmamıştır bildiğiniz gibi soğuklar ve rüzgar devam ediyor. bugünlerde bakıyorum yaprak ve çiçekleri diriliğini kaybetmiş vaziyette, ***. bir kaç aya kadar havaların ısınımasıyla birlikte formuna kavuşur.

kumyaka2010
24-02-2010, 16:08
Sayın yavuz dagabakan !
Ben Mudanya kumyaka koyunde oturuyorum . 30 senelik limon agaçlarımı ,ilk sıralar naylaonla sonraları zeytin filesi ile kapattım . tatlı limonu hiç kapamıyorum . Artık bu havaya alıştılar .Selamlar .

gilan
24-02-2010, 16:48
Havalandırma bilgisi için teşekkürler. :)

Bana satıcı 5 derecenin altına düşürme demişti. Alıştırarak daha düşük sıcaklıklara da adapte olabilir sanırım. Ama Ankara kışın -15'i görüyor, bu kadarına hiç bir şekilde dayanamaz gibi geliyor.

Sayın kumyaka, sizin bitkileri bu şekilde dışarıya alıştırma uygulamalarınızı değişik başlıklarda görüyorum ve çok takdir ediyorum. :)

alicem
25-02-2010, 21:33
Öncelikle merhaba
Ben bu işe yeni merak sardım yüksekliği yaklaşık bir karış olan bir saksıya 2 limon çekirdeğini 1,5-2 cm derine koydum acaba çimlenir mi?çimlenirse bunun sağlıklı bir limon ağacı olması için ne yapacağımı kısaca özetler misiniz? yardımcı olabilirseniz sevinirim.

gilan
26-02-2010, 11:01
Öncelikle merhaba,
Ben bu işe yeni merak sardım. Yüksekliği yaklaşık bir karış olan bir saksıya 2 limon çekirdeğini 1,5-2 cm derine koydum. Acaba çimlenir mi? Çimlenirse bunun sağlıklı bir limon ağacı olması için ne yapacağımı kısaca özetler misiniz? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Hoşgeldiniz. :)
Forumda limon tohumu çimlendirmekle ilgili bir başlık var, size yardımcı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1346

Büyük harflere ve noktalama işaretlerine dikkat lütfen...

ilksenozturk
26-02-2010, 14:43
benim 1,5 yaşındaki 3 limon fidem örümceklendi malesef
dieğr çiçeklerden ayırdım ve arapsabunlu su ile sprey yaptım
umarım yaşatabilirim. çünkü tohumdan yetiştirmiştim

kumyaka2010
28-02-2010, 22:20
Limon agacı çekirdekten yetişmez . Ya çelikten veya turunca aşılayarak meyva verir . Digerleri yabani olur . Sadece turunç çekirdeginde yetişenler ( Acı ) turunç meyvası verir . Şadok meyvasıda çelikten tutuyor . Mandalin ve portakalda çelikten olmuyor . Selamlar .

rapido34
04-03-2010, 14:48
bence o kadar takmayın bu soğuk meselesini geçen yıldan aldığım bir mandalina birde limon fidem var hala balkonda duruyrlar maşallahları var hiç bir şey olmadı meyve vermöedi geçen yıl o başka:) bir arkadaşımda evde salonda bakıyor onun ki ise süper durumdasürekli meyve veriyor. sanırım istanbul soğuğundan ölmüyor ama dışarıda oluncada fazla meyve vermiyor. bu yıl umutluyum ama inatla içeriye almayacağım:)

neconeco
04-03-2010, 18:10
Selamlar. çok hoş şeyler bende bununla uğraşıyorum. umarım büğür de meyva verir.))

kumyaka2010
04-03-2010, 19:39
Sayın neconeco !
Limonun saksısı ufak kalmış , lutfen geç kalmadan bir buyuk saksıya alınız .Selamlar .

gilan
13-03-2010, 00:07
Evde saksıda bakılan yediveren limonu ne zaman budamak uygun olur?
Her mevsim üstünde çiçekleri olduğu için karar veremiyorum. :o

ruhan
13-03-2010, 14:20
bende yeni katıldım ağaçlar net e arkadaşlar pc yeni öğreniyorum ve bu sayfayı keşfettim hemen üye oldum.foruma moruma katılmamıştım hiç inşallah doğru yere yollarım tıklamaları.balkonda limon ağacı resmi görmek isterdim bizim burda hep baçe ağacı olarak yetişiyor.saygılar ruhan

ruhan
13-03-2010, 14:25
şimdi gördüm saksıdaki limonu şaşırdım minnacık saksıda bu kadar çok limon vermiş maşallah maşallah.saygılar ruhan

kumyaka2010
13-03-2010, 14:30
Sayın Gilan !
Limonların yalnız tepeleri taç yapsın ve toplaması kolay olsun diye budanır . Limonun en uygun zamanı şubat ayıdır . Fakat siz şekil vermek için şimdi budayabilirsiniz . Ben bugun 7 veren limonlardan bir torba topladım . Hala çiçek açıyor 4 tip ( sarı, buyuk yeşil , ufak yeşil ve çiçek var ) meyva uzerinde bulunuyor . Selamlar .

neconeco
13-03-2010, 20:36
Sayın neconeco !
Limonun saksısı ufak kalmış , lutfen geç kalmadan bir buyuk saksıya alınız .Selamlar .

Selamlar.Şimdilik saksıda kalması lazım zira dükkanda yer sıkıntısı çekiyorum.)))

papatya84
13-03-2010, 20:56
evde limon yetiştirmek kolay olmasa gerek

teklimon
14-03-2010, 12:55
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=130070
Üzerinde teklimon olan ağacımız işte bu.....

Görüldüğü üzere alt ve ince dallar çok sık .... bu ağacı nereden budamam gerekli?

Resim üzerinden işaretleyebilirseniz çok makbule geçecek.....

babacan1796
14-03-2010, 22:07
merhabalar bende ankaradan aranıza katılıyorum;benim bu sene aldığım limonumun( 2 ay önce) yaprakları halan daha açmadı. bugün balkona çıkardım . kurumuş olduğundan şüpelendim ama dallarından birini kesip baktığımda kurumadığını gördüm. yediveren olup olmadığını nerden anlarım..aldığımda saksı dibinde yeni dökülmüş yapraklar vardı ve satıcı geçen sene limon verdi dedi ama nekadar doğru bilemiyorum.

ayrıca yedi veren limonunu nerden temin edebilirim.

kumyaka2010
14-03-2010, 22:26
Sayın babacan1796 !
7 veren limonun yanmadıysa herzaman uzerinde çiçek veya limon bulunur . 7 veren limonlar genellikle dikenli oluyor .yapragı iki parçalı degil tek parça oluyor .( iki yapraklılar turunç ,yabani oluyor ) 7 veren limon çelikle veya yabaniye aşı ile oluyor . Selamlar .

Lilinin bahcesi
14-03-2010, 23:23
130376
130377

Birinci resimdeki mandalina olabilir saksinin yaninda kendiliginden yetisti. Ikincisi ise 3 yasindaki tohumdan filizlendirdigim limon agacim.

kumyaka2010
15-03-2010, 08:58
Sayın Lilinin !
Birkaç defa yazdım . Mandalina ve limon çekirdekten olmaz . Limon çelikten olur , mandalina mutlaka yabaniye aşı ile olur .Haziran ayında lutfen aşılatınız .Selamlar .

eda123
15-03-2010, 09:03
çok güzel görünüyor. Ben yaklaşık üç ay önce bunun gibi saksıda üzerinde iki limon olan bir ağaç aldım fakat ilk haftada bütün yapraklar döküldü. Sanırım aldığımda ilaçlı falandı şu an iki limon ve iki tane yaprağı var. Saksıyı bir ay önce genişlettim inşallah güzel olur :)

babacan1796
15-03-2010, 17:08
arkadaşlar yediveren limonu çelikten tutuyormuş. bana gönderebilecek bir dostum vardır herhalde. resimlerinizin maşallahı var insan heves ediyor.

gilan
15-03-2010, 21:55
Sayın Gilan !
Limonların yalnız tepeleri taç yapsın ve toplaması kolay olsun diye budanır . Limonun en uygun zamanı şubat ayıdır . Fakat siz şekil vermek için şimdi budayabilirsiniz . Ben bugun 7 veren limonlardan bir torba topladım . Hala çiçek açıyor 4 tip ( sarı, buyuk yeşil , ufak yeşil ve çiçek var ) meyva uzerinde bulunuyor . Selamlar .

Çok teşekkürler Sn. Kumyaka.

Bu arada limon ağacı arayan arkadaşlar:
Bu sıralar bütün yapı marketlerde üzerinde meyveleriyle limon ağaçları satılıyor.

acemi çiçekçi
16-03-2010, 09:08
Benimde Sivas ta, evde bir yediveren limonum var. Başında neredeyse hiç yaprak yok diyebilirim, belkı toplasam 4 -5 tane dir. Ama hiç durmadan deli gibi çiçek verip duruyor. Ve çiçekler de limon olarak bezelye büyüklüğünü aşamadan düşüyor. Sizce derdi ne olabilir, biraz sakinleşmesi için ne yapmalıyım?? Ve budamayı hangi ayda yapmalıyım

kumyaka2010
16-03-2010, 09:46
Sayın Acemi çiçekci !
Sizin probleminiz bence hava almıyor , soguktanda çiçek dokebilir .Sıcak havalarda gunduzleri guneş goren bir yere çıkarınız .Akşamları içeri alırsınız . Şu sıralar tam meyva baglama zamanı .Birde bakınız ,yapraklarda bit turu bocek barmı ? Selamlar .

rapido34
16-03-2010, 13:34
sayın kumyaka neden tohumdan olmasın ki. sonuçta doğada çelikle üremiyorlar. ancak dediğinize şu şekilde katılıyorum manavdan pazardan aldığımız limonlar aşılı olduğu için(muhtemelen turunça) çekirdeğinden çıkan fidede yabani oluyor.

kumyaka2010
16-03-2010, 13:50
Sayın Rapito !
Butun turunçgiller normalde ,turunç çekirdeginde yapılan yabanilere aşılanarak uretilir . Limon çelikten tuttugu için yazdım . Turunçtan uretilen yabaniler ileride yine turunç meyvası veriyor ve çok acı , çekirdekli oluyor . çarşıdan aldıgınız meyva çekirdekleri meyva vermez ,devamlı yeşil agaççık olur .En garantili meyva turunça aşılanan bitkidir . Bilgi olsun diye yazdım . Mersin ,finikeliler bu olayı daha iyi bilir . Selamlar .

rapido34
16-03-2010, 15:35
evet sayın kumyaka aynen katılıyorum yazdıklarınıza sadece limon çekirdekten çıkmaz demenize şerh koydum. aşısız bir meyve bulursanız çekirdeğinden çıkar:)))

OKTAYS
17-03-2010, 16:06
Herkese selam
benim balkonumda da bir adet yediveren jumbo limon ağacım var saksıda yetişiyor. Ilk aldığımda üzerinde bir adet limon vardı yaklaşık 600 gr kadar büyklükteydi.sonradan koparıp afiyetle yedik.
Benim asıl sorum ağaçta her zaman tomurcuk oluyor ve çiçek açıyor.çiçek açtıktan sonra çiçelker düşüyor balkonum kapalı fazla güneş almıyor sadece gün ışığı alıyor akşam güneş batarken 1-2 saat o da yazın güneş alıyor balkon. Ne yapmamı önerirsiniz şimdiden teşekkürker

eda123
26-03-2010, 08:30
Selamlar. çok hoş şeyler bende bununla uğraşıyorum. umarım büğür de meyva verir.))

çok güzel görünüyor bende aldığımda limon aynı sizinki gibiydi. Saksısı küçük olduğu için daha büyük saksıya ektim. son hali bu :( ne yapmam gerekiyor bilmiyorum limonlarıda koparmaya kıyamıyoruz. ağaçı ahazır aldığım için korkuyorum hormonludur diye :( limonum yaşıyormu..

Kafkas57
26-03-2010, 23:02
Kışın eve aldığım limonu havalar ısındığı için balkona alamak istiyorum.Gece sıcaklıkları burada 5 C altına düşmüyor.Sorun olur mu??

ilksenozturk
29-03-2010, 10:06
Kışın eve aldığım limonu havalar ısındığı için balkona alamak istiyorum.Gece sıcaklıkları burada 5 C altına düşmüyor.Sorun olur mu??

ben kışın eve aldığım limonumu balkona çıkardım.

gilan
29-03-2010, 14:09

5'in altına düşmüyorsa sorun olacağını düşünmüyorum. Mümkün olan en kısa zamanda dışarıya almak lazım, içeride hiç mutlu olmuyorlar çünkü.

Memlekete selamlar. :)

satsuma
04-04-2010, 07:59
çok güzel görünüyor bende aldığımda limon aynı sizinki gibiydi. Saksısı küçük olduğu için daha büyük saksıya ektim. son hali bu :( ne yapmam gerekiyor bilmiyorum limonlarıda koparmaya kıyamıyoruz. ağaçı ahazır aldığım için korkuyorum hormonludur diye :( limonum yaşıyormu..

merhaba;
limonuna resmen çin işkencesi yapmıssın :) dönme dolap gibi döndürmüssün yazık bari üstündeki limonları koparında fidan kendini toplasın üstüne yaprak kalmamıs hala daha limonları büyütmeye calısıyor

eda123
05-04-2010, 08:58
merhaba;
limonuna resmen çin işkencesi yapmıssın :) dönme dolap gibi döndürmüssün yazık bari üstündeki limonları koparında fidan kendini toplasın üstüne yaprak kalmamıs hala daha limonları büyütmeye calısıyor sonunda bir cevap veren oldu.. ben hazır almıştım aldığımda bol yapraklıydı. tavsiyenizi dikkate alacağım ikisini birden mi koparmam gerekiyor :)

heva
19-04-2010, 10:29
benim de limonum kurudu içeride dışarıya çıkarsam tekrar yeşerir mi

kumyaka2010
19-04-2010, 11:10
Sayın heva!
Eger govdede yeşillik varsa yeşerir. Sakın budama,tepesi kesilince hava alıyor.Limon bu havalarda dışarıda durması lazım,çiçek açma zamanı.Selamlar.

Nenya
08-06-2010, 08:59
selamlar,

1,5 ay kadar önce evde çok sulu, güzel kokulu ve lezzetli bir limondan aldığım 2-3 çekirdeği bir saksıya gömdüm. Şu anda filizlendi ve 10 cm boyuna yaklaştı. 3 tane kök filizlenmiş. ben toprağını nemli tutuyorum ve yaz aylarında balkona koyacağım. önerisi olan var mı?

***...

dunya2011
14-06-2010, 16:28
MERHABA, birseyler yetistirip onlarin meyve veya cicek verdiklerini gormek hosuma gidiyor cocuklarim gibi bakiyorum onlara (cocugum yok diye belkide) gecen sonbahar limon fidesi aldim sadece bi daldi yapraklari bile yoktu. butun kis mutfakta bahce kapisinin oraya koydum, bir ay oncede bahceye cikardim. Simdi yemyesil durmadan yaprak veriyor ama hic cicek yok. yapraklari kontrol ettim ne bocek ne de hastalik var. bu arada ben Ingilteredeyim iklim yuzunden gecikebilirmi? hava ortalama 19 derece

kumyaka2010
14-06-2010, 18:20
Sayın Nenya!
Limon çekirdekten olmaz,onlar biraz parmak kalınlıgına gelsin ,mayıs ayından haziran sonuna kadar limon veya herhangi narinceden aşılatırsınız.Selamlar.

kumyaka2010
14-06-2010, 18:24
Sayın dunya 2011!
Limonunuzun meyvasını alırken gormuşmuydunuz. Eger yabani ise meyva vermez. Eger parmak kalınlıgında ise mutlaka çiçek açıp meyva verir.Guneşli , birazda gubre ve su veriniz.Selamlar.

dunya2011
15-06-2010, 18:42
Tesekkurler kumyaka2010;
gecen sonbahar bir garden center dan satin aldim. eh kendi parmaklarima bakinca evet benim parmagim kadar kalin ama benim ellerimde normale gore cocuk eli gibi. her gun su veriyorum ama ne tip bir gubre vermem gerek bilmiyorum yani su hazir sivi olanlardan mi yoksa dogal gubremi(burda ancak at gubresi bulabilirim)? simdiden tesekkurler

samurai
15-06-2010, 19:46
Ben balkona çıkardım keyifleri iyi mandalina, limon ve portakal var bende nisanda çiçek açtılar ama henüz meyve yok. İçerde biraz yaprak döktüler.Normalmi bilmiyorum.Resimlerini ekliycem bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.sevgiler...

samurai
16-06-2010, 10:29
http://C:\Users\samurai\Desktop\CIMG0575.JPG

samurai
16-06-2010, 10:32
http://C:\Users\samurai\desktop\CIMG0575.JPG

samurai
16-06-2010, 10:44
Limon ve diğer turunçgillerimi balkona çıkardım ama akşamları esiyo sıcak esiyo genede etkiler mi ve sabahları direk güneşe koysammı.yardımlarınızı bekliyorum.BİDE BEN NEDEN RESİM YÜKLEYEMİYORUM.

Emre İlhan
16-06-2010, 11:06
Limon ve diğer turunçgillerimi balkona çıkardım ama akşamları esiyo sıcak esiyo genede etkiler mi ve sabahları direk güneşe koysammı.yardımlarınızı bekliyorum.BİDE BEN NEDEN RESİM YÜKLEYEMİYORUM.

Turunçgillere ne kadar güneş gösterirseniz o kadar iyi olur.Burada Adana'da limonlar,turunçgiller tüm gün yakıcı güneşin altında gelişir.

Saygılar

samurai
16-06-2010, 14:17
Emre ilhan bey alakanız için teşekkürler.sorun şuki kuzey cephe balkonum esiyo sabah ve akşamları güneş alıyo onun dışında esiyo portakal yaprak diziyo ona sevindim ama rüzgar beni endişelendiriyo.bide mayıs nisanda çiçeklendiler benim eksik bilgilerim yüzünden çiçeklerimiz döküldü.bu aylarda tekrar çıkarmı acaba.sulama ilede bilgi rica etsem.forumda teknik sulamadan pek bişey anlamadım.

dunya2011
28-06-2010, 18:10
156361

156362

156363
resmini cektim ve yukledim umarim becerebilmisimdir. Merak ediyorum cok mu kucuk limon vermesi icin yoksa birseyleri yanlis mi yapiyorum. Duzenli suluyorum ama hic gubre vermedim. Su limonlar icin satilan sivi gubrelerden versem limon verir mi?

mozu
13-07-2010, 15:21
Arkadaslar merhaba, buraya bugun uye oldum. Ankara'dan Mozu'yum. Bana 2-2 bucuk ay once Mersin'den saksida limon agaci geldi. Geldiginde uzerinde bir koca yesil limon ve cok sayida minnacik limoncuk vardi. Zaman icinde limoncuklar dokuldu ama o koca yesil limon sararmadi da sararmadi !!! 2 hafta once beyaz cicekler acti. Buradan okudugum gibi fircalama yontemiyle dollemeye calisiyorum. Ama cıcekler cok dayaniksizlar, hemen dokuluveriyorlar. (Fircalamayi duvar boyama fircasiyla yapiyoruz degil mi gibi bir espri yapabilir miyim?) 3 sorum var, bana yardimci olabilecek arkadas olursa inanin cok sevinecegim. 1. Yapraklari sarardigi icin buradan ogrendigim sekilde demir ilaci vermek istedim. Ama gittigim yerde ayri bir demir ilacinin olmadigini, icinde demir fosfor potasyum vs.... bulunan gubreden verebileceklerini soylediler. Piyasada ayri bir demir ilaci yok mu, yoksa o gubreden mi alayim? 2. O limonun sararmayacagini kabullenmeli miyim? Acaba o limonu beslemeye calismak agacin gucunu mu dusuruyor? Limonu ne zaman koparacagima nasil karar verecegim? 3. Cicekler neden dayaniksiz olabilir? Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler. Mozu

kumyaka2010
13-07-2010, 15:48
sayın Dunya 11!
Resminizi şimdi gordum.Havuz açık havadadır inşallah.Limon agacınız çok guzel suruyor.İngiltere için aşı yapılabilinir.Turkiyede aşılar bitti.Limonun mutlaka hava alması lazım,gubre olarak at gubreside olur,gaye dibinin sıcak ve hava alabilmesi.Limonu haftada bir sulasanız kafidir, hergun sulamayın lutfen. Gordugum kadarıyla yabani degil. Selamlar.

kumyaka2010
13-07-2010, 15:52
Sayın Mozu!
Tahmin ediyorum sizin limon kapalı yerde ,yoksa yapraklar sararmaz.Çiçeklerde ondan dokuluyordur.Limona hayvan gubresi koysanız kafi,demir oksit aramanıza luzum yok. topragı az olmasın? Kışın kapı agzına koyunuz,havaya ihtiyacı olabilir.Selamlar.

absynthe
13-07-2010, 19:53
Ben de biraz önce bir limondan çıkan çekirdeklerin bir kısmını saksılarda çiçeklerin yanına, bir kısmını da pamuğa. internetteki videolarda kabuğu çıkarılınca daha kolay çıkıyor diye izlemiştim, onu da denedim. zaten bir limondan yaklaşık 15 tane çekirdek çıktı :) bakalım hangileri çimlenmeyi başaracak :) umarım en az iki tanesi olur, bir tanesi büyüsün bir tanesi ile de bonsai öğrenmek istiyorum. limon ağacına bonsai uygun mudur?

mozu
15-07-2010, 13:59
Cok tesekkur ederim sayin Kumkaya. Dogru ya, belirtmemisim, aksine limonum balkonun kosesinde, cok havadar ve gunes alan bir yerde duruyor. Ben hayvan gubresi ankara'da bulamam, zannetmiyorum. Topragi hakkaten de az olabilir, toprak eklemeyi deneyeyim. bir de ben hergun suluyordum, onu da seyreklestireyim. Peki aylardir sararmayan yesil limonu ne yapayim? Cok cahilce bir soru soruyor olabilirim, ama gercekten bilmiyorum. Mozu.

sinemmm
26-07-2010, 12:26
Merhabalar ; Siteye yeni üye oldum . Bende bitkilerle ilgilenmek uğraş vermek istiyorum . Balkonda limon yetiştirmek istiyorum fakat sarı olanlardan değil misket limon olan yeşillerden . Bu konuda bilgisi olan varmıdır ? Teşekkür ederim .

himone
31-07-2010, 00:21
misket limon yetiştiren var mı?

sinemmm
31-07-2010, 14:08
misket limon yetiştiren var mı?

Bende aynı soruyu sordum fakat siteyle ilgilenen pek kimse yok sanırım . Sordugum butun sorular cevapsız kalıyor.

Yılmaz Arık
05-08-2010, 23:16
malesef ben yatiştirmedim ama yetiştiren biri kesinlikle vardır

muhammed altan
06-08-2010, 10:12
Sayın Kumyaka , Merhaba.. bende Şampiyon Bursa 'da yaşıyorum.Uzun zamandır bende ev ve iş yerinin balkonunda(saksılarda) naranciye çeşitlerini yetiştiriyorum.Narenciye hakkında çok çeşitli bilgiler öğrendim.Bu hevesim, buna sebep oldu.Çiçek açıp meyveyi doğru dürüst veremiyordu.Çok şeyler denedim; hormonundan tutun anacının özelliklerine kadar.Bu arada aşı yapmasını da öğrendim.Bu inadım yüzünden çok çeşitli narenciye fidanı aldım.Şu anda 3 yıl önce aldığım minyatür kumkuatım var.Her sene meyve veriyor yılda iki kez çiçek açıp meyve eksik olmuyor.Diğer narencilerimde hiç meyve tutmuyor.Greyfutum da 3-4 meyve olurdu.Bu sene o da çiçek açmadı ne Hikmetse!!
Kumyaka köyüne gitmiştim yıllar önce çok güzel bir yer.Bütün evlerin bahçelerinde limon portakal vardı.Araştırdım ve sizin bulunduğunuz yer, Marmara bölgesinin tek Akdeniz iklimine sahip tek yerin burası olduğunu öğrendim.Burada 5 km dışarı çıktığınızda o iklimi bulamazsınız !!İşte öyle bir yer orası!!Sizinle de bilgi paylaşımında bulunmak isterim.

enveryldrm
04-09-2010, 12:49
arkdaslar ben yenı uye oldum ve herkese bir sey sormak ıstıyorum ve bana yardımcı olursanız cok sevınırım.ben kız arkdasıma lımon agacı hedıye etmek ıstıyorum daha dogrusu alıp beraber yetıstırmek ıstıyorum ve bunu balkon da yapmayı dusunuyorum acaba nasıl olur neler yapmalıyım bana bılgı verebılırsenız **** lımon agacı olmaz baska bır agac olur hanı benım amacım beaber bı agac yetıstırmekk

Dangerously34
06-09-2010, 22:14
Herkese iyi akşamlar. Benim bir sorum olacaktı. Limon çekirdeğini ekersek filizlenir mi? Eğer filizlenirse kaç günde? Aşı yapmazsak turunç fidesi oluyormuş.. Ektikten kaç gün sonra turunç görebiliriz fidanımızda ve bu turunç denen şey yeniliyor mu? Şimdiden teşekkürler. :)

xenkebikec
06-09-2010, 22:53
Sn. Dangerously34 ben limon çekirdeklerimi yaklaşık bir ay kadar ıslak-nemli pamuğun içinde tuttuktan sonra gene bol nemli bir saksıya ektim ve bir hafta gibi bir sürede filizlendiler. Şu anda büyüyor bakalım tabi çok küçük. Diğer sorularınızı bilmediğim için yanıtlayamadım ama denemenizde fayda var, tavsiye ederim.

Sn. enveryldrm limon biraz hassas bir bitki, bulunduğunuz hava şartlarının uygun olması lazım sürekli balkonda kaldığı zaman don yerse pek sağlıklı olmaz ama hem ev hem balkon gibi yapacaksanız biraz meşaketli olduğundan dolayı sağlıklı olmasıda aynı ölçüde insanı mutlu ediyor. Sadece balkonda yetiştirecekseniz daha uyumlu türleri tercih etmeniz daha akılcı olabilir.

nariçi
06-09-2010, 22:59
Ben de ki limonlar bir türlü meyve tutmuyor.

xenkebikec
06-09-2010, 23:20
Çiçekleniyor fakat limon mu olmuyor? Bizim limon ağacıda ilk sene çiçeklendi fakat hiç biri tutmadı sonraki sene yaklaşık 10 kadar limon verdi. Bu sene ise çiçeklenmesine rağmen hiç limon tutmadı. Gerçi bu sene dışarı bahçeye çıkardık havalar ısınınca. Sanırım ortam değişimlerinden fazlasıyla etkileniyorlar.

Birde limonun aşılı olması meyve açısından farkediyor ama bu konuda pek bilgim yok.

Dangerously34
06-09-2010, 23:28
Sn. Dangerously34 ben limon çekirdeklerimi yaklaşık bir ay kadar ıslak-nemli pamuğun içinde tuttuktan sonra gene bol nemli bir saksıya ektim ve bir hafta gibi bir sürede filizlendiler. Şu anda büyüyor bakalım tabi çok küçük. Diğer sorularınızı bilmediğim için yanıtlayamadım ama denemenizde fayda var, tavsiye ederim.

Çok teşekkür ederim, o zaman ben hemen sahurluk salatadan ayıklayayım çekirdekleri ;)

nariçi
07-09-2010, 17:38
Limon çekirdeklerini direk saksıya ekin , toprak devamlı nemli olunca çimlenip çıkıyorlar. Hatta bazan saksıya yere düşen tohumlar kendiliğinden de çimlenip çıkıyorlar.

Dangerously34
11-09-2010, 14:06
Limon çekirdeklerini direk saksıya ekin , toprak devamlı nemli olunca çimlenip çıkıyorlar. Hatta bazan saksıya yere düşen tohumlar kendiliğinden de çimlenip çıkıyorlar.

teşekkür ederim ekeli dört gün oldu, bakalım :D

enveryldrm
14-09-2010, 14:56
Sn. enveryldrm limon biraz hassas bir bitki, bulunduğunuz hava şartlarının uygun olması lazım sürekli balkonda kaldığı zaman don yerse pek sağlıklı olmaz ama hem ev hem balkon gibi yapacaksanız biraz meşaketli olduğundan dolayı sağlıklı olmasıda aynı ölçüde insanı mutlu ediyor. Sadece balkonda yetiştirecekseniz daha uyumlu türleri tercih etmeniz daha akılcı olabilir.[/QUOTE]

tesekkürler verdiğin bilgiler için peki bı sorum daha olsun sız ne onerirsinizz kütahya gıbı pek te sıcak olmayan bı yerde en uygun bıtkı ne olabılrı

doga-dostu
05-11-2010, 13:10
selamlar

evin içinde hiçbir bitki meyve veremez arılar çiçek tozlarını çiçekten çiçeğe taşıyıp tozlaşmayı sağlar ve meyve oluşur tozlaşmadan fakat evin içinde tozlaşamadıkları için meyve veremiyor size tavsiyem hava sıcak olduğu günlerde balkonu çıkartın **** imkanınız yoksa tozlaşmayı sağlamak için makyaj fırçasını iki çiçeği bir araya getirip koparmadan üzerinde fırçayı sürmek.çiçek tozları birbirine karışıp meyve oluşur

drtolga
14-11-2010, 16:05
Herkese merhaba,
Yaklaşık 4 ay önce bir limon fidesi satın almıştım. Sadece 1 adet meyvesi tuttu. Ancak bu meyve bana pek de limonmuş gibi gelmedi. Uç kısmı yuvarlak, "meme" tabir edilen kısmı yok. Portakal veya mandalina olbileceğinden şüphelendim. Ancak armutumsu yapısı değişik bir limon çeşidi olabileceğini düşündürüyor. Yaprağını elimde ufaladığımda hafif bir turunçgil kokusu alıyorum. Çiçeklerinin kokusu ise aslında tam limon çiçeği gibiydi ama....
Kafam çok karıştı. Çünkü limon dğilse geri vermeyi düşünüyorum. Resimlerini incelerseniz sanırım bana yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
http://img577.imageshack.us/img577/7799/img8499.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/430/img8500c.jpg

http://img607.imageshack.us/img607/7229/img8501.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/4829/img8502z.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/8958/img8503l.jpg

taha99
20-11-2010, 17:00
Limon ağacınız gayet güzel gelişmiş. Umarm dahada büyür.

Virtue
10-01-2011, 23:16
Benim salonda yetiştirdiğim limon.1 tane meyvesi tuttu ama tam tuttu :D

Nedense bu foto eklemede ufak resim koyamıyorum bu forumda :confused:

http://img51.imageshack.us/img51/6402/limonum1.jpg

teklimon
26-01-2011, 17:45
Selamlar...

Havalar soğumaya başlayınca limonu içeri aldım.. Nazarboncuğu gibi üzerinde 41 tane zeytin büyüklüğünde limon ve gür yapraklar vardı...

İçeriye aldıktan sonra bir ay içinde tüm limon ve yapraklar döküldü, dallarun ucu kurumuş bir hal aldı ve dalların ucunda örümcek ağına benzer birşeyler oluştu....

Limonum hastalandımı? Yardımlarınızı bekliyorum....

Mutlu Kutlu
26-01-2011, 22:09
Limonunuz genç bir jumbo (panderosa) limon, iyi bakarsanız ve bol güneş görebilirse 3-5 tane kocaman limonlar veren abi bir limon ağacı olacak:)

Güle güle büyütün, bol meyve hasatları dilerim.
Benim salonda yetiştirdiğim limon.1 tane meyvesi tuttu ama tam tuttu :D

Nedense bu foto eklemede ufak resim koyamıyorum bu forumda :confused:

http://img51.imageshack.us/img51/6402/limonum1.jpg

Mutlu Kutlu
26-01-2011, 22:13
Sizin limonunuza vakti zamanında kırmızı örümcekler musallat olmuş, Yapraklarda minik sarı lekeler oluşmaya başladığında orada kırmızı örümcek öz su emiyor demektir. Bu esnada ilaçlanmalıydı, şimdi emecek yaprak kalmamış.

1 sefer ilaçlamakla kurtulamazsınız, bıraktıkları yumurtalara ilaç tesir etmediğinden devamı gelecek. 2-3 kere periyotik ilaçlama yapılmalı, üzülmeyin bahar havasını görünce hem yapraklanır hemde çiçeklenir.Selamlar...

Havalar soğumaya başlayınca limonu içeri aldım.. Nazarboncuğu gibi üzerinde 41 tane zeytin büyüklüğünde limon ve gür yapraklar vardı...

İçeriye aldıktan sonra bir ay içinde tüm limon ve yapraklar döküldü, dallarun ucu kurumuş bir hal aldı ve dalların ucunda örümcek ağına benzer birşeyler oluştu....

Limonum hastalandımı? Yardımlarınızı bekliyorum....

Emre İlhan
26-01-2011, 22:28
;)Sayın Virtue, foruma fotoğraf yükleme konusunda nasıl bir sorunla karşılaşıyorsunuz? Fotoğraf yükleme ile ilgili başlığımız var, linke bir göz atın isterseniz. :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

Virtue
27-01-2011, 18:51
;)Sayın Virtue, foruma fotoğraf yükleme konusunda nasıl bir sorunla karşılaşıyorsunuz? Fotoğraf yükleme ile ilgili başlığımız var, linke bir göz atın isterseniz. :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

Teşekkürler.Ben imageshack a yükleyip oradan link ekliyordum.Direk bilgisayardan eklenebiliyormuş.Öğrenmem iyi oldu :)

Virtue
27-01-2011, 18:54
Limonunuz genç bir jumbo (panderosa) limon, iyi bakarsanız ve bol güneş görebilirse 3-5 tane kocaman limonlar veren abi bir limon ağacı olacak:)

Güle güle büyütün, bol meyve hasatları dilerim.

Teşekkürler.Yalnız benim limon şuan tüm yapraklarını dökmüş durumda.Bugün de meyvesi düştü :( Limonata yaptık :D Baharda tekrardan yaprak çıkarır mı ? İlk bitki yetiştirme deneyimimdi.hepsiburadadan almıştım fidanı geçen sene bu zamanlarda.İlk geldiğinde de ufak sert yaprakları vardı.Sonrasında dökülüp bu büyük yapraklar çıkmıştı.

teklimon
28-01-2011, 20:56
Sizin limonunuza vakti zamanında kırmızı örümcekler musallat olmuş, Yapraklarda minik sarı lekeler oluşmaya başladığında orada kırmızı örümcek öz su emiyor demektir. Bu esnada ilaçlanmalıydı, şimdi emecek yaprak kalmamış.

1 sefer ilaçlamakla kurtulamazsınız, bıraktıkları yumurtalara ilaç tesir etmediğinden devamı gelecek. 2-3 kere periyotik ilaçlama yapılmalı, üzülmeyin bahar havasını görünce hem yapraklanır hemde çiçeklenir.

Sayın Mutlu Kutlu, cevabınız için teşekkür ederim... Dalların uçları kuru gibi ... Baharda canlanacak diyorsanız çok sevindim.. Ben limonum ölüyor diye üzülüyordum...

Bahsettiğiniz ilaç nedir? Nerede bulurum? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Mutlu Kutlu
29-01-2011, 07:50
Kırmızı örümceklerde en etkili ilaç Agrimec, zirai ilaç satan yerlerde bulunabilir ama pahalı bir ilaç.

mavikartal5
27-02-2011, 21:52
benimde saksıdaki limonum yapraklarını döktü ve çok az da çiçek kaldı. ve sanırım çiçeklenme mevsimi de geçiyor. beklemekten başka çare yok.

plant health
13-03-2011, 19:34
arkadaşlar bu limonu nasıl budayabılırım ne zmn hangı aylarda nersınden? acil cevap arkadaşlar şimdiden teşekkürler

oznur
17-03-2011, 22:42
Masallah buyumus de budama zamani gelmis...
Bende dun saksimin icine limon kesip koymustum 3 ay once cekirdeginden kucuk bir limoncuk olusmus cok mutlu oldum gorunce.Ama henuz cekirdegini atamamis;)

elrong
23-03-2011, 16:30
Herkese merhaba arkadaşlar.
Foruma bugün üye oldum açıkçası daha önce hiç bir bitki yetiştirmemiştim.
Ama sigarayı bıraktıktan sonra vakit geçirecek bir şeyler arayışına girdim ve kazara bu saksıda limon yetiştirme yöntemlerine gözüm takıldım.
Yaptığım araştırmalara göre tam net bir şekilde aradığımı bulamadım. Benim istediğim çekirdekten limonu yetiştirmek ve büyüyünce de aşısını yapmak yani %100 kendi imalatım olmalı.
Bugün aldığım torf toprağa 3 ayrı şekilde limon tohumu attım
1. limon çekirdeğini 24 saat kurutup 5 cm. derinliğe gömdüm ve her gün suluyorum.
2. aynı şekilde 24 saat kurumuş çekirdeği 1 cm. derinlikteki toprağa attım ve sulama aynı olacak.
3. çekirdekleri suya koydum ve 24 saat bekleteceğim sonra 1 cm. derinlikte toprağa atacağım.

Bakalım merakla bekliyorum acaba filizlenecekler mi ?
Önerileri olan varsa heycanla bekliyorum hepinize teşekkürler.

limon_sever
23-03-2011, 16:43
24 saat bekletmenize gerek yok limon çekirdeklerini çıkarır çıkarmaz dikebilirsiniz. Çimlenmede daha iyi sonuç alınıyor. Ayrıca site de biraz arama yaparsanız daha önce bir çok arkadaşın çimlendirme konusunda paylaşımlar yapmış olduğunu göreceksiniz.

Bir de şu sayfada kendinizi tanıtınız...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

elrong
23-03-2011, 17:56
teşekkür ederim limon_sever

Hakan_
05-04-2011, 15:08
Benim mayerim de çiçek açacak, yani sanırım bunlar çiçek olacak :)

recobey
17-04-2011, 11:11
*** arkadaşlar benim aşılı olan bir limon ağacım var,fidancıdan alırken bizzat gördüm üzerinde 3-4 adet limon vardı.Benim sorunum şu,ağacım çiçek açıyor fakat tomurcuk olarak veya çiçek olarak hepsini döküyor,bazen çiçekler tutuyor küçük limon olarak dökülüyor,yapmadığım şeyler kalmadı,hem yaprak hemde toprak gübresi kullandım,yanına bir tana daha limon ağacı aldım(dölleme olabilmesi için erkek-dişi olabileceğini söylediler),çiçeklerin dökmemesi için zirai ilaç satan bir yer arıların veya sineklerin dölleme yapabilmesi için yapışkan tarzında sprey şeklinde bir ilaç verdi onu kullandım,ağac havadar ve güneş alan bir yerde duruyor(terasta), vb....... bir sürü şey denedim fakat bir türlü limon alamadım bu konu hakkında bana yardımcı olursanız inanın çok sevinirim.Hepinize şimdiden sevgiler ve saygılar sunarım...

ttuzunalp
13-05-2011, 10:06
Merhaba Arkadaşlar;
Evde çekirdekten büyüttüğüm 3 cm lik limonlarım büyümeye çalışıyorlar bu arada sakslıarı yaklaşık 10 cm forumda okuduğum kadarıyla derin saksı olması gerekiyor peki sizce limonlarım kaç cm olduğunda derin saksılara almalıyım ?
yardımcı olan herkese teşekkürler saygılar....

justice
19-06-2011, 15:34
öylesine ekilen tohumladan çıkan limonlarım

bmfidan
21-06-2011, 13:43
Bende tohumdan ektim dün. Artık beklemeye başladım. 20-30 gün içinde çimlenir dediler. şimdi sabretme zamanı.

sedefimre
09-07-2011, 21:01
merhaba benimde bir limon agacım var aşılı henüz 80 cm kadar üzerinde bir limonu var ama başka hiç çiçek vermedi yeni limonlar görmek istiyorum üzerinde 4 ay fln oldu yerini sevdi yeni dallar veriyor yeni yapraklar açıyor ama o kadar acaba henüz erken mi meyve vermesi için?? birde sadece suyla besliyorum tavsiye edebileceğiniz bir vitamin fln var mıdır toprağın ve limonların daha sağlıklı olması için?

dogaci59
09-07-2011, 22:10
Siz yinede şanslısınız Sayın sedefimre, ben 2,5 seneden beri 1 tane bile limon tutmadı. 20 25 tane açıp hemen döktü. Sıvı organik gübreyle arada takviye yapıyorum ama nafile. Geçtiğimiz ay çok tefaruatlı bir budama yaptım Allah nasip ederse bu yıl 1 tane bile olsa limon görmek istiyorum.

sedefimre
11-07-2011, 16:31
neden böyle oluyo ki saksıda diye mi? güneş alıyo cok guzel suyunuda veriyorum yerinide sevdi anlamadım gitti

dogaci59
11-07-2011, 18:45
Bence iş toprakta bitiyor. Torf + toprak karışımını iyi yapmak lazım. Şuan müsait olmadığımdan toprağını değiştiremedim. İlk fırsatta bunu yapacağım.

Extraloob
18-07-2011, 15:27

.

Haklısınız

saban_kayabey
26-07-2011, 21:29
Arkadaşlar merhaba ben 2 hafta önce bir limon ağacı aldım. Ağacın yapraklarında küçük küçük delikler var ve sanırım bu delikler zamanla büyüyerek yaprağı yok ediyor. Bu bir hastalık mı? Hastalıksa bunu nasıl giderebilirim?

syılmaz
24-01-2012, 21:49
Bu fotoğrafa nette denk geldim.

http://i959.photobucket.com/albums/ae71/syilmaz/294861559_929.jpg